Gejming

Nedelja, 24.06.2012.

09:20

10 god. duga igra napravila svet iz pakla

Izvor: B92

10 god. duga igra napravila svet iz pakla IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

[h+]

pre 11 godina

Sve sto mi je potrebno da znam o zivotu, naucio sam iz Sid Meier's Alpha Centauri-ja. Ili bar o buducnosti ka kojoj, nadam se, idemo.

pop

pre 11 godina

Moguce je igrati nesto toliko dugo. Guild Wars postoji vec malo preko 7 godine, i dalje je igram. Izlzi uskoro Guild Wars 2, pustili su do sad 2 beta vikenta i 2 stres testa, igra izgleda fenomenalno i mislim da ce se igrati i vise od narednih 10 godine... Ljubitelji odredjenih igara ce se uvek vratiti nekoj svojoj najvoljenijoj! Evo ja cak trazim funkcionalni komp sa kraja '90-ih kako bih mogao ponovo da instaliram i igram Baldur's Gate I i II, sa sve expanzijama, jer na novijim racunarima je grafika krajnje tragicna (ipak igrice datiraju iz '90-ih)... :)

Maestro

pre 11 godina

Sta da ti covek kaze nego da si noobina...ja san CIV 2 igrao takodje do iznemoglosti samo sam gradio gradove i istrazivao "tehnologije buducnosti"...probleme sa protivnicina sam resavao na civilizovan (civilizacijski) nacin a to je istrebljenje koje traje do odprilike 1900-1950. god....posle tog ratnog perioda, na "mom svetu" pocinje "vecni mir" jedne civilizacije (Srbija), ciji gradjani uzivaju u luxuzu a od vojske je ostala samo kasarna u gradovima...

Vladimir

pre 11 godina

Igrao sam Civilizacije od CIV I na Atariju ST (brat me još uvek ponekad podseti kako ga je probudio moj krik u 3 ujutro - Kiiineziii Pii***d*e, kad su prekršili primirje na istoku i zasuli me atomskim bombama, dok sam ja pravio uspešnu mornaričku blokadu Vavilona na zapadu), Civ 2 igrao, do iznemoglosti. Civ 3 još i više, ponekad i danas. Civ 4 mi se nekako nije primio, previše ga zakomplikovaše (ako je već do komplikovanja, bolji mi je Alpha Centauri, isto Sid Mejer) a Civ 5 odigram po nekad.
BTW, igre koje sam kupovao originale, iz pijeteta.
Inače, namestim na svega 3-4 civilizacije, a na Huge mapi, pa ima dovoljno zemlje za sve, dugo, dugo...
Pa igru više igram kao igru izgradnje i developmenta, a manje kao igru rata i sukoba. Bez nervoze. Samo, kad shvatim da, npr. iako imam pola mape, nemam na svojoj teritoriji baš nigde uglja, ili nafte, ili kaučuka, a onaj ko ga ima neće da trguje.. e, pa, zna se šta sledi.

jojkic

pre 11 godina

Ovde je opet naravno doslo, do gubljenja smisla teksta u prevodu.
Koga ne mrzi, nek googla i nadje originalni tekst. Poenta je da je covek zapao u pat poziciju, i ne moze (tj ne zna) da zavrsi partiju koju je poceo, i igra vec deset godina.
Ne znaci da se radi o coveku koji igra non stop 10 godina, Civilizaciju 2 , niti o tome da je otkrio neki novi svet apokalipticne buducnosti, kako je predstavljeno naslovom u nasoj verziji clanka.
Nukovanja (bacanje atomskih bombi) i promena klime usled toga, su normalna stvar u igri, a Civ 2 je i napravljen da se pobeda teze postize militantnim putem (ratom) , vec je akcenat bacen na pobedu tehnoloskim putem (izucavanjem i lansiranjem broda, koji kolonizuje drugi svet) , ili diplomatskom pobedom (UN)

Vladimir

pre 11 godina

Prvo, poruka svim gamerima da nije poenta teksta da se nahvali igrica, vec analogija izmedju naseg stvarnog sveta i sudbine imaginarnog sveta...
Znaci da svi treba da se zamislimo da li i nas i nasa pokoljenja ceka sudbina globalnog otopljavanja i nuklearnih ratova...
Jos jedna interesantna stvar je da je Goran Svilanovic veliki fan ove igrice...
I ja sam igrao pre desetak godina ovu igricu i bio opasno navucen, s tim da ja nisam uspevao kao ovaj lik da igram igricu po pola sata dnevno vec neprekidno satima...

Freddy

pre 11 godina

ne znam da li je ovde neko pomenuo Stronghold. ali mislim da je ova igrica legendarna i da svakako je bi trebalo pisati da je civilization najbolja strategija ikada .... itd

Branko

pre 11 godina

Ja sam dugo igrao civilizaciju 2, dosuše ne Test of time, nego običnu. Za vreme bombardovanja 1999 sam imao višak vremena, pa sam tad "otkrio" ovu igru. Igrao sam pre svega zato što možeš da kreiraš svoj narod, pa da ga vodiš kroz vekove, pa sam ja kreirao Srbe i davao imena srpskih gradova. Lik koji ovo igra 10 godina sigurno nije isključio restartovanje uništenih cilizacija, pa i ne može da dođe do kraja. Što se tiče slanja kolonije u svemir, ova opcija se može isključiti na početku, pa se pobeda ostvaruje smo uništenjem svih ostalih. Inače verzja koju sam ja igrao, na najtežem nivou se završava 2020 godine, tako da on sigurno ima neku drugu. Mislim da on namerno neće da pobedi, jer se sa dovoljno strpljenja uđe u fazon, pa kompjuter nema mnogo šansi. Treba bar 20-30 sati da se igra od praistorije do 2020. UN postoje kao svetsko čudo, a teren se može menjati kad otkriješ inženjre. Ekstra zabavno i zarazno, igrao bih i danas sa 30 godina, naročito zimi, ali se bojim da me žena ne izbaci iz kuće!

Лаф

pre 11 godina

(Srđan, 24. jun 2012 15:39

Исти проблем овде. Некада сам се играо сатима и данима, био јако узбуђен због неких игара. Данас инсталирам, пробам мало и више и не покренем игру. Да л' је то због тога што дам ја оматорио, или су игре изгубиле на атмосфери и креативности, ко ће га знати...

Neki tamo lik

pre 11 godina

Bilo bi extra da se napravi jedna takva online igrica kojoj bi mogao svako da se pridruzi i gde bi birali lidere, vodili virtalnu politiku, diplomatiju pa i virtualne ratove (ipak je to igra). Gde bi bilo igraca iz svih zemalja sveta i predstavljali svoju zemlju. Mozda bi Srbija bila do Tokija ko zna :))

NikolaTK

pre 11 godina

Pobogu, hejteri video igara misle da onaj ko igra jednu igru duze od godinu dana nema svoj "real life". Evo igram World of Warcraft vec 8 godina, i igram ga u slobodnom vremenu. Naravno da mi ne pada napamet da ne ucim za ispit, ili da ne idem na koju partiju basketa zbog igre, ali ljudi, video igre se igraju da bi potrosili svoje slobodno vreme! Naravno ima i onih koji zaista ne znaju za "real life" i to ne podrzavam.

Excelsior

pre 11 godina

Inače, igra je zaista odlična simulacija istorije i pritom jako zarazna. Po meni je Civilization IV svakako najbolji, koristeći mod Neoteric World. Ko voli neka proba, pa dokle dogura u budućnost...

andrej

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)
(Zimbabwe, 24. jun 2012 16:44)

ne znam zasto uopste bilo sta komentarises u vezi ove igre ako ti se uopste ne svidja.ova vest je interesantna iz toga sto je covek igrao 10 godina samo ovu igru i dogurao do tog doba gde niko do sada nije i opisao kakvo je trenutno stanje.i da podsetim ovo je igra a ne real life gde je udar nuklearke fatalan eto u igri ima mogucnost da se dekontaminira podrucje i nastavi dalje...igra je zaista ogromna u pogledu istrazivanja i geopolitickog razvoja tako da bilo kakva rasprava sa onima koji ni ne znaju sta je u pitanju je suvisna!licno obozavam igru Civilization i dobro mi je poznat koncept igre.

Milan

pre 11 godina

1. Nigde u tekstu se ne kaze da igrac igra konstanto 10 god. bez prestanka.
2. Svako ko je igrao Civilization 2 - Test of time, zna da igra moze da se igra u nedogled. Cak i uz cheat kodove, kad pokorite sve, mozete da nastavite razvoj...ako ste kreativni.
3. Kad vec pomenuh razvoj - seca li se neko igre i moze li mi reci: Zar nije vremenom bilo moguce razviti svemirsku tehnologiju?
4. Sam smisao igre jeste pokoravanje drugih. Stvaranje imperije. Gde je tu logika da se ikada moze ostvariti mir medju zavadjenima? Program je pisan za stalni "borbeni rezim" pa je tesko da ce ikad da predje u stanje mirovanja. Osim ako nema neki do sad ne otkriven bug.
5. kOd ove igrice kao da opisuje narode sa Balkana... jadni, bedni, vecito u ratovima i nikako da se opasulje ... da bar izvuku neki zakljucak pa promene nesto.

Zivot nije igrica. Zivot to je 100 poena!

Kraj

pre 11 godina

"Rusi za novo oruzje 200mil. dol."
"Decu u S. Koreji uče da mrze SAD"
Pocinje Civilizacija 1.1
Samo se bojim da na karti gde je srbija ne bude jedna velika crna rupa?!

Zimbabwe

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)

Petar

pre 11 godina

@rajina: Nije samo da igra istu igricu, vec igra jednu istu partiju na mapi. Civilizacija je igra u kojoj ne moras nikada da stanes. Mozes beskonacno dugo da gradis svoju drzavu, kao i u stvarnom svetu.

markon

pre 11 godina

@Danijel
Igrao sam u proslom veku ovu igru bas mnogo i nisi u pravu u CivII i te kako ima i UN i topljenja polova koji naprave od normalnog i farmland zemljista mocvare i dzungle, aj da mu dam mali savet neka zrtvuje nekoliko gradova da mu izgrade dovoljno inzinjera(koliko se secam svaki jede 2 produkcije hrane) cisto da malo uredi one mocvare i dzungle u obicno zemljiste pa irigacija farmlend trebace mu bar 10 godina po parceli za to a i da ciste polition ima tu posla za jos igranja, samo mi nije jasno kako je izbegao scenario da mora da napravi svemirski brod i odleti na alfa kentauri do 2010 koliko se secam da je datum bio stavljen

FR

pre 11 godina

@Danijel - očito je da nikada nisi čuo za modifikacije (tzv. mod igre). Ovo je očigledno mod, otuda i toliko traje i otuda ima opcije koje u standardnoj igri ne postoje.

Buca Krtalić

pre 11 godina

Jedina igrica koju bih periodično mogao da igram iznova i obrćem jeste Return to Castle Wolfenstein.... Jeste da je igrica stara 10 godina,da je pucačina iz prvog lica ali to je igra koja u sebi nosi nešto neobično,nešto specifično,nešto što me uvek tera da je iznova instaliram i igram iako znam svaki štek,svaki poziciju gde su neprijatelji,svaki secret area.....

Srđan

pre 11 godina

I ja sam igrao jednu partiju Patrician 3 nekoliko godina, ne svakodnevno, naravno, s vremena na vrijeme. Stvorio poslovnu imperiju, imao hiljade brodova, trgovao... Veće je pitanje zašto danas nema igara koje mogu tako da mi privuku pažnju. Dobili smo grafiku i 3D, a izgubili dobru priču i inteligenciju. Kao stari i novi Holivud.

CivVeteran

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.
(Danijel, 24. jun 2012 09:41)

Igrao sam Civ II test of time, i ne cudi me ovakav scenario ukoliko je tezina stavljena na "emperor" ili "immortal" gde je protivnik znatno tezi i poteze planira u napred. A klimatske promene u igrici pocinju otprilike posle 2020-te godine valjda zbog velike industijalizacije. Ima UN u igrici ukoliko se izgrade kao world wonder i mnogo znace onome ko ih izgradi.
A kao savet za lika je da izgradi SDI defence u vaznijim gradovima koji sprecava nuklearne udare, ili da zauzme glavni grad jednom od protivnika kako bi izazvao gradjanski rat kod protivnika.

Pozdrav svim ljubiteljima civilizacije!

one more tun

pre 11 godina

@Danijel kada zagađenje pređe određenu granicu, posle nekoliko upozorenja naučnika koji pozivaju na uzbunu zbog rastućih temperatura, događa se globalno zagrevanje, tj. polja se menjaju, pa od plodnih ravnica nastaju neupotrebljive močvare, džungle, pustinje. Dešava se da se arktički glečer pretvori u pustinju. Ako je igrao tako dugo, moguće je da su se sva arktiča polja pretvorila u pustinje. Sudeći po slici to je vrlo verovatno. UN se grade kao "svetsko čudo" i ko ih izgradi može drugima da nameće mirovne sporazume (dok im ne pukne film-zvuči poznato). CIV 2 i drugi nastavci su vrlo zarazni, lako se stvara zavisnost. Mislim da ima i klub lečenih "civilizoholičara" i znam dosta ljudi koji su proveli mnoge besane noći uz CIV2.

realno

pre 11 godina

To se sve nece dogoditi ako bude samo jedna nacija na planeti zemlji. Zemljani. Jedna valuta, jedna vlada itd... a vojska samo za odbranu planete od kamenja iz svemira ili aliena. Ovo resenje gde svako ima svoju naciju je nebuloza totalna.

kormofitet

pre 11 godina

Jasno mi je sta je poruka teksta,ali ovako izmisljati - stvarno nema smisla.
Svaki CIV fan ce se smejati kad bude procitao ovaj tekst. Opcija i scenarija, kakve opisuje ovaj lik, nema ni u CIV V,a kamoli u dvojci. Topljenje lednika i polarnih kapa,cuj ?

civ fan

pre 11 godina

ne razumem se u civ 2, njega nisam nikada igrao. počeo sam igrati civ 3 negde 2002. bio mi je tada ok, ali sada je već jako prevaziđena igra.

kasnije je izašao civ 4, i ako se igra sa svim dodacima: beyond the sword najnovija verzija, bug i blue marble; to je najbolja strategija trenutno što postoji na svetu. upravljate državom od samog početka (malog lutajućeg plemena u 4000 pne) pa sve do razvijene nacije budućnosti. vrlo je duboka igra, sve shvatiš i naučiš tek posle 2-3 godine igranja. svašta može da se desi u igri, kao i u pravom svetu. neko ko voli igrice, voli istoriju, eventualno politiku, nek proba ovu igru jer je fantastična.

poslednji civ je civ5. igrao sam ga, ali nije mi lego uopšte. ne sviđa mi se i nikako se ne snalazim u njemu. pokušali su u petici rešiti neke probleme iz 4, ali su igru jako pojednostavili, izbacili su sve što je bilo zanimljivo i grafika je postala nepregledna i nikakva.

htc one x

pre 11 godina

civ2 je jedna od najboljih igara ikada, bravo za strpljenje, inace ovaj Danijel ko da nije igrao civ2 ima i un ima i promena terena usled zagadjenja tj. topljenje polova je realno sasvim za 10togodisnju partiju...

Mrtvac

pre 11 godina

Ja sam unistio sve nacije na svetu samo za mesec dana igranja te igre. I ne verujem da neko u 3990 godini ne moze da izgradi svemirski brod, jer se time igra zavrsava. Tako da ova vest bas smrdi...

Tolerancija

pre 11 godina

Sada ispade da je video igra koja ze zasniva na matematickim procesima nivoa potapanja podmornica,tetrisa sa pentiuma 1 odjednom postala vestacka inteligencija koja je sama ozivela i pocela da proucava igraca koji lazno predstavlja covecanstvo i da razmislja umesto njega kao skajnet iz terminatora,aha,ha,ha,ha...

yoda

pre 11 godina

Kakva glupost. CIV II sam zavrsio 100 puta. Mogli su da navedu i jedan moj scenario. Najveci broj frakcija sam unistio i prisvojio gradove ( zbog resursa, ili jednostavno sto su mi isli na zivce ( manji broj)) ostale sam sveo na rezervate i u svetu je zavladao mir. Jednom ili 2 puta sam bacio atomsku bombu, i to na najvece privredne i naucne centre frakcija koje su ojacale i bile blizu tehnoloskih otkrica koja bi im omogucila stvaranje jakog oruzja. Mislim da je ovo mnogo realniji scenario.

Krk

pre 11 godina

Plodovi jedne od najjačih ( ako ne i najjačih ) zabavnih industrija u svetu i dalje se imenuju u deminutivu. A za partiju koja traje 10 godina deminutiv baš i nije najprikladniji.

Pacifista

pre 11 godina

"Zbog stalnog ratovanja, on je bio primoran da napusti demokratsko i prihvati komunističko uređenje, jer ga je Senat stalno odbijao kad je želeo da objavi rat."

Tajna je u ovome :) Kad neko iz fotelje zeli da vodi dugogodisnji rat jedino to moze diktaturom. Zvuci poznato, samo sto njegov narod nije uspeo da napusti igricu i dodje mu u stan :)

Sid Meier

pre 11 godina

Sumnjivo mi je ovo... Kad u 'Civilizaciji II' iscrpete sve resurse i dođe negde 2010. godina, više nema novih otkrića, jer sve postaje po defaultu dostupno svima. Od tehnologije je moguće ulagati samo u SETI program (svemirska istraživanja), a od naroda se pojavljuju jedino Varvari (uvek iznova). Ovo je neka patch-ovana custom frizirana verzija igre. Inače, jednom sam pre petnaestak godina ovu igru igrao 72 sata bez prestanka (nisam ni spavao ni jeo, samo sam par puta išao u WC). Kad sam izašao iz kuće, istog momenta sam se onesvestio...

mail

pre 11 godina

Posto mnogi pominju Orvela i 1984, treba da znaju da to nije njegova fikcija, vec je imao uvide u tajna dokumenta njemu bliskih sluzbi (Britanskih).

GdeJeLevo

pre 11 godina

Igrao sam Civilizaciju I kad sam bio klinac pre tacno 20 god. Sad sam vec mator da bi me igrice zanimale ali sam u Maju ipak morao da odigram dve partije Civilizacije V. Hvala Sid Majeru sto je osmislio ovu igricu i pruzio mi mnogo stati zabave. Ali ipak deco druzite si i igrajte se napolju, to je najbolje. Igrice ostavite za ledene dane.

Vedrisha

pre 11 godina

Kakva glupost, CVII se završava kada ti se vrati svemirski brod ili do tačno određene godine. Ako je odlučio da nastavi dalje da igra (kao što jeste), onda igra nema kraja... Samim tim može da je igra i još 100 godina. Pritom da bi dostigao 3991. godinu, ne treba mu previse...
Ne bi trebalo uzimati reddit kao verodostojan izvor informacija, pošto ceo sadržaj grade dokoni korisnici koji mogu da napišu bilo šta...

DeSoke

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.
(rajina, 24. jun 2012 10:16)

mislim da je stvar u kontinuitetu... igras Heroje? mosh misliti, igram ih i ja takodje (pobedis kompa ili druga i jovo nanovo), ali nije isto porediti to sa CII (koju covek vozi vec deset godina) ili sa EVE (igrom koju ja vozim od jan.2005. godine)... kontinuitet burazere... ono o cemu ti pricas je IGRANJE igara (ja ih igram od '82-'83), a u textu se govori o evoluciji odredjene nacije ili karaktera kroz vreme...

respect Lycerius bro,... ftw :)

Mr. Spock

pre 11 godina

Ah Civilizacija... Sate (dane) sam proveo uz ovu igru, pocev od 1. dela, koji je postojao cak i za Amigu. Naravno, ovaj poduhvat je zaista neverovatan! Vidim javljaju se ljudi koji igraju stare igrice, poredeci to sa ovim, ali covek je snimao status i u kontinuitetu igra JEDNU igru vec 10 godina! I to ne bilo koju, nego Civilizaciju! Danijele, u Sid Meierovoj Civilizaciji 2 itekako imas UN, kao wonder building. Ako si npr. ti napravio UN svi ostali igraci su obavezni da prihvate prekid rata sa tobom. I postoji globalno otopljavanje, tako da si ti igrao nesto drugo. Postoji Activison verzija Civilizacije - Call to Power u kojoj toga nema, ali ta igra je ostala samo hrabar pokusaj nastavka Side Meierove Civilizacije. Civ2 vazi za najbolju igru iz celog serijala, iako su nove verzije graficki lepse, i sa mnogim unapredjenjima. Ideja i smek koji je donela civ2, ce ostati neprevazidjeni!

rajina

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.

Danijel

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.

s

pre 11 godina

Kakav car... 10 godina ne moze da predje igricu i jos se hvali :)... ja mu predlazem da baci neki cheat i predje na Civ V jer ako bude igrao 3 i 4 umrece dok doceka sledeci nastavak...

Atropin

pre 11 godina

Ne znam ko je veci car, da li ovaj sto je igrao 10godina, ovaj sto je detaljno napisao dramaticni tekst o njegovom iskustvu igranja ili ja sto sam posvetio 5minuta citanja svega toga! :D

Atropin

pre 11 godina

Ne znam ko je veci car, da li ovaj sto je igrao 10godina, ovaj sto je detaljno napisao dramaticni tekst o njegovom iskustvu igranja ili ja sto sam posvetio 5minuta citanja svega toga! :D

Danijel

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.

Mr. Spock

pre 11 godina

Ah Civilizacija... Sate (dane) sam proveo uz ovu igru, pocev od 1. dela, koji je postojao cak i za Amigu. Naravno, ovaj poduhvat je zaista neverovatan! Vidim javljaju se ljudi koji igraju stare igrice, poredeci to sa ovim, ali covek je snimao status i u kontinuitetu igra JEDNU igru vec 10 godina! I to ne bilo koju, nego Civilizaciju! Danijele, u Sid Meierovoj Civilizaciji 2 itekako imas UN, kao wonder building. Ako si npr. ti napravio UN svi ostali igraci su obavezni da prihvate prekid rata sa tobom. I postoji globalno otopljavanje, tako da si ti igrao nesto drugo. Postoji Activison verzija Civilizacije - Call to Power u kojoj toga nema, ali ta igra je ostala samo hrabar pokusaj nastavka Side Meierove Civilizacije. Civ2 vazi za najbolju igru iz celog serijala, iako su nove verzije graficki lepse, i sa mnogim unapredjenjima. Ideja i smek koji je donela civ2, ce ostati neprevazidjeni!

Milan

pre 11 godina

1. Nigde u tekstu se ne kaze da igrac igra konstanto 10 god. bez prestanka.
2. Svako ko je igrao Civilization 2 - Test of time, zna da igra moze da se igra u nedogled. Cak i uz cheat kodove, kad pokorite sve, mozete da nastavite razvoj...ako ste kreativni.
3. Kad vec pomenuh razvoj - seca li se neko igre i moze li mi reci: Zar nije vremenom bilo moguce razviti svemirsku tehnologiju?
4. Sam smisao igre jeste pokoravanje drugih. Stvaranje imperije. Gde je tu logika da se ikada moze ostvariti mir medju zavadjenima? Program je pisan za stalni "borbeni rezim" pa je tesko da ce ikad da predje u stanje mirovanja. Osim ako nema neki do sad ne otkriven bug.
5. kOd ove igrice kao da opisuje narode sa Balkana... jadni, bedni, vecito u ratovima i nikako da se opasulje ... da bar izvuku neki zakljucak pa promene nesto.

Zivot nije igrica. Zivot to je 100 poena!

Srđan

pre 11 godina

I ja sam igrao jednu partiju Patrician 3 nekoliko godina, ne svakodnevno, naravno, s vremena na vrijeme. Stvorio poslovnu imperiju, imao hiljade brodova, trgovao... Veće je pitanje zašto danas nema igara koje mogu tako da mi privuku pažnju. Dobili smo grafiku i 3D, a izgubili dobru priču i inteligenciju. Kao stari i novi Holivud.

s

pre 11 godina

Kakav car... 10 godina ne moze da predje igricu i jos se hvali :)... ja mu predlazem da baci neki cheat i predje na Civ V jer ako bude igrao 3 i 4 umrece dok doceka sledeci nastavak...

Branko

pre 11 godina

Ja sam dugo igrao civilizaciju 2, dosuše ne Test of time, nego običnu. Za vreme bombardovanja 1999 sam imao višak vremena, pa sam tad "otkrio" ovu igru. Igrao sam pre svega zato što možeš da kreiraš svoj narod, pa da ga vodiš kroz vekove, pa sam ja kreirao Srbe i davao imena srpskih gradova. Lik koji ovo igra 10 godina sigurno nije isključio restartovanje uništenih cilizacija, pa i ne može da dođe do kraja. Što se tiče slanja kolonije u svemir, ova opcija se može isključiti na početku, pa se pobeda ostvaruje smo uništenjem svih ostalih. Inače verzja koju sam ja igrao, na najtežem nivou se završava 2020 godine, tako da on sigurno ima neku drugu. Mislim da on namerno neće da pobedi, jer se sa dovoljno strpljenja uđe u fazon, pa kompjuter nema mnogo šansi. Treba bar 20-30 sati da se igra od praistorije do 2020. UN postoje kao svetsko čudo, a teren se može menjati kad otkriješ inženjre. Ekstra zabavno i zarazno, igrao bih i danas sa 30 godina, naročito zimi, ali se bojim da me žena ne izbaci iz kuće!

CivVeteran

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.
(Danijel, 24. jun 2012 09:41)

Igrao sam Civ II test of time, i ne cudi me ovakav scenario ukoliko je tezina stavljena na "emperor" ili "immortal" gde je protivnik znatno tezi i poteze planira u napred. A klimatske promene u igrici pocinju otprilike posle 2020-te godine valjda zbog velike industijalizacije. Ima UN u igrici ukoliko se izgrade kao world wonder i mnogo znace onome ko ih izgradi.
A kao savet za lika je da izgradi SDI defence u vaznijim gradovima koji sprecava nuklearne udare, ili da zauzme glavni grad jednom od protivnika kako bi izazvao gradjanski rat kod protivnika.

Pozdrav svim ljubiteljima civilizacije!

Лаф

pre 11 godina

(Srđan, 24. jun 2012 15:39

Исти проблем овде. Некада сам се играо сатима и данима, био јако узбуђен због неких игара. Данас инсталирам, пробам мало и више и не покренем игру. Да л' је то због тога што дам ја оматорио, или су игре изгубиле на атмосфери и креативности, ко ће га знати...

Kraj

pre 11 godina

"Rusi za novo oruzje 200mil. dol."
"Decu u S. Koreji uče da mrze SAD"
Pocinje Civilizacija 1.1
Samo se bojim da na karti gde je srbija ne bude jedna velika crna rupa?!

rajina

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.

Pacifista

pre 11 godina

"Zbog stalnog ratovanja, on je bio primoran da napusti demokratsko i prihvati komunističko uređenje, jer ga je Senat stalno odbijao kad je želeo da objavi rat."

Tajna je u ovome :) Kad neko iz fotelje zeli da vodi dugogodisnji rat jedino to moze diktaturom. Zvuci poznato, samo sto njegov narod nije uspeo da napusti igricu i dodje mu u stan :)

NikolaTK

pre 11 godina

Pobogu, hejteri video igara misle da onaj ko igra jednu igru duze od godinu dana nema svoj "real life". Evo igram World of Warcraft vec 8 godina, i igram ga u slobodnom vremenu. Naravno da mi ne pada napamet da ne ucim za ispit, ili da ne idem na koju partiju basketa zbog igre, ali ljudi, video igre se igraju da bi potrosili svoje slobodno vreme! Naravno ima i onih koji zaista ne znaju za "real life" i to ne podrzavam.

GdeJeLevo

pre 11 godina

Igrao sam Civilizaciju I kad sam bio klinac pre tacno 20 god. Sad sam vec mator da bi me igrice zanimale ali sam u Maju ipak morao da odigram dve partije Civilizacije V. Hvala Sid Majeru sto je osmislio ovu igricu i pruzio mi mnogo stati zabave. Ali ipak deco druzite si i igrajte se napolju, to je najbolje. Igrice ostavite za ledene dane.

DeSoke

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.
(rajina, 24. jun 2012 10:16)

mislim da je stvar u kontinuitetu... igras Heroje? mosh misliti, igram ih i ja takodje (pobedis kompa ili druga i jovo nanovo), ali nije isto porediti to sa CII (koju covek vozi vec deset godina) ili sa EVE (igrom koju ja vozim od jan.2005. godine)... kontinuitet burazere... ono o cemu ti pricas je IGRANJE igara (ja ih igram od '82-'83), a u textu se govori o evoluciji odredjene nacije ili karaktera kroz vreme...

respect Lycerius bro,... ftw :)

htc one x

pre 11 godina

civ2 je jedna od najboljih igara ikada, bravo za strpljenje, inace ovaj Danijel ko da nije igrao civ2 ima i un ima i promena terena usled zagadjenja tj. topljenje polova je realno sasvim za 10togodisnju partiju...

Sid Meier

pre 11 godina

Sumnjivo mi je ovo... Kad u 'Civilizaciji II' iscrpete sve resurse i dođe negde 2010. godina, više nema novih otkrića, jer sve postaje po defaultu dostupno svima. Od tehnologije je moguće ulagati samo u SETI program (svemirska istraživanja), a od naroda se pojavljuju jedino Varvari (uvek iznova). Ovo je neka patch-ovana custom frizirana verzija igre. Inače, jednom sam pre petnaestak godina ovu igru igrao 72 sata bez prestanka (nisam ni spavao ni jeo, samo sam par puta išao u WC). Kad sam izašao iz kuće, istog momenta sam se onesvestio...

one more tun

pre 11 godina

@Danijel kada zagađenje pređe određenu granicu, posle nekoliko upozorenja naučnika koji pozivaju na uzbunu zbog rastućih temperatura, događa se globalno zagrevanje, tj. polja se menjaju, pa od plodnih ravnica nastaju neupotrebljive močvare, džungle, pustinje. Dešava se da se arktički glečer pretvori u pustinju. Ako je igrao tako dugo, moguće je da su se sva arktiča polja pretvorila u pustinje. Sudeći po slici to je vrlo verovatno. UN se grade kao "svetsko čudo" i ko ih izgradi može drugima da nameće mirovne sporazume (dok im ne pukne film-zvuči poznato). CIV 2 i drugi nastavci su vrlo zarazni, lako se stvara zavisnost. Mislim da ima i klub lečenih "civilizoholičara" i znam dosta ljudi koji su proveli mnoge besane noći uz CIV2.

markon

pre 11 godina

@Danijel
Igrao sam u proslom veku ovu igru bas mnogo i nisi u pravu u CivII i te kako ima i UN i topljenja polova koji naprave od normalnog i farmland zemljista mocvare i dzungle, aj da mu dam mali savet neka zrtvuje nekoliko gradova da mu izgrade dovoljno inzinjera(koliko se secam svaki jede 2 produkcije hrane) cisto da malo uredi one mocvare i dzungle u obicno zemljiste pa irigacija farmlend trebace mu bar 10 godina po parceli za to a i da ciste polition ima tu posla za jos igranja, samo mi nije jasno kako je izbegao scenario da mora da napravi svemirski brod i odleti na alfa kentauri do 2010 koliko se secam da je datum bio stavljen

andrej

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)
(Zimbabwe, 24. jun 2012 16:44)

ne znam zasto uopste bilo sta komentarises u vezi ove igre ako ti se uopste ne svidja.ova vest je interesantna iz toga sto je covek igrao 10 godina samo ovu igru i dogurao do tog doba gde niko do sada nije i opisao kakvo je trenutno stanje.i da podsetim ovo je igra a ne real life gde je udar nuklearke fatalan eto u igri ima mogucnost da se dekontaminira podrucje i nastavi dalje...igra je zaista ogromna u pogledu istrazivanja i geopolitickog razvoja tako da bilo kakva rasprava sa onima koji ni ne znaju sta je u pitanju je suvisna!licno obozavam igru Civilization i dobro mi je poznat koncept igre.

Buca Krtalić

pre 11 godina

Jedina igrica koju bih periodično mogao da igram iznova i obrćem jeste Return to Castle Wolfenstein.... Jeste da je igrica stara 10 godina,da je pucačina iz prvog lica ali to je igra koja u sebi nosi nešto neobično,nešto specifično,nešto što me uvek tera da je iznova instaliram i igram iako znam svaki štek,svaki poziciju gde su neprijatelji,svaki secret area.....

Petar

pre 11 godina

@rajina: Nije samo da igra istu igricu, vec igra jednu istu partiju na mapi. Civilizacija je igra u kojoj ne moras nikada da stanes. Mozes beskonacno dugo da gradis svoju drzavu, kao i u stvarnom svetu.

Krk

pre 11 godina

Plodovi jedne od najjačih ( ako ne i najjačih ) zabavnih industrija u svetu i dalje se imenuju u deminutivu. A za partiju koja traje 10 godina deminutiv baš i nije najprikladniji.

realno

pre 11 godina

To se sve nece dogoditi ako bude samo jedna nacija na planeti zemlji. Zemljani. Jedna valuta, jedna vlada itd... a vojska samo za odbranu planete od kamenja iz svemira ili aliena. Ovo resenje gde svako ima svoju naciju je nebuloza totalna.

mail

pre 11 godina

Posto mnogi pominju Orvela i 1984, treba da znaju da to nije njegova fikcija, vec je imao uvide u tajna dokumenta njemu bliskih sluzbi (Britanskih).

Vladimir

pre 11 godina

Prvo, poruka svim gamerima da nije poenta teksta da se nahvali igrica, vec analogija izmedju naseg stvarnog sveta i sudbine imaginarnog sveta...
Znaci da svi treba da se zamislimo da li i nas i nasa pokoljenja ceka sudbina globalnog otopljavanja i nuklearnih ratova...
Jos jedna interesantna stvar je da je Goran Svilanovic veliki fan ove igrice...
I ja sam igrao pre desetak godina ovu igricu i bio opasno navucen, s tim da ja nisam uspevao kao ovaj lik da igram igricu po pola sata dnevno vec neprekidno satima...

Neki tamo lik

pre 11 godina

Bilo bi extra da se napravi jedna takva online igrica kojoj bi mogao svako da se pridruzi i gde bi birali lidere, vodili virtalnu politiku, diplomatiju pa i virtualne ratove (ipak je to igra). Gde bi bilo igraca iz svih zemalja sveta i predstavljali svoju zemlju. Mozda bi Srbija bila do Tokija ko zna :))

Vladimir

pre 11 godina

Igrao sam Civilizacije od CIV I na Atariju ST (brat me još uvek ponekad podseti kako ga je probudio moj krik u 3 ujutro - Kiiineziii Pii***d*e, kad su prekršili primirje na istoku i zasuli me atomskim bombama, dok sam ja pravio uspešnu mornaričku blokadu Vavilona na zapadu), Civ 2 igrao, do iznemoglosti. Civ 3 još i više, ponekad i danas. Civ 4 mi se nekako nije primio, previše ga zakomplikovaše (ako je već do komplikovanja, bolji mi je Alpha Centauri, isto Sid Mejer) a Civ 5 odigram po nekad.
BTW, igre koje sam kupovao originale, iz pijeteta.
Inače, namestim na svega 3-4 civilizacije, a na Huge mapi, pa ima dovoljno zemlje za sve, dugo, dugo...
Pa igru više igram kao igru izgradnje i developmenta, a manje kao igru rata i sukoba. Bez nervoze. Samo, kad shvatim da, npr. iako imam pola mape, nemam na svojoj teritoriji baš nigde uglja, ili nafte, ili kaučuka, a onaj ko ga ima neće da trguje.. e, pa, zna se šta sledi.

FR

pre 11 godina

@Danijel - očito je da nikada nisi čuo za modifikacije (tzv. mod igre). Ovo je očigledno mod, otuda i toliko traje i otuda ima opcije koje u standardnoj igri ne postoje.

jojkic

pre 11 godina

Ovde je opet naravno doslo, do gubljenja smisla teksta u prevodu.
Koga ne mrzi, nek googla i nadje originalni tekst. Poenta je da je covek zapao u pat poziciju, i ne moze (tj ne zna) da zavrsi partiju koju je poceo, i igra vec deset godina.
Ne znaci da se radi o coveku koji igra non stop 10 godina, Civilizaciju 2 , niti o tome da je otkrio neki novi svet apokalipticne buducnosti, kako je predstavljeno naslovom u nasoj verziji clanka.
Nukovanja (bacanje atomskih bombi) i promena klime usled toga, su normalna stvar u igri, a Civ 2 je i napravljen da se pobeda teze postize militantnim putem (ratom) , vec je akcenat bacen na pobedu tehnoloskim putem (izucavanjem i lansiranjem broda, koji kolonizuje drugi svet) , ili diplomatskom pobedom (UN)

Excelsior

pre 11 godina

Inače, igra je zaista odlična simulacija istorije i pritom jako zarazna. Po meni je Civilization IV svakako najbolji, koristeći mod Neoteric World. Ko voli neka proba, pa dokle dogura u budućnost...

Vedrisha

pre 11 godina

Kakva glupost, CVII se završava kada ti se vrati svemirski brod ili do tačno određene godine. Ako je odlučio da nastavi dalje da igra (kao što jeste), onda igra nema kraja... Samim tim može da je igra i još 100 godina. Pritom da bi dostigao 3991. godinu, ne treba mu previse...
Ne bi trebalo uzimati reddit kao verodostojan izvor informacija, pošto ceo sadržaj grade dokoni korisnici koji mogu da napišu bilo šta...

Tolerancija

pre 11 godina

Sada ispade da je video igra koja ze zasniva na matematickim procesima nivoa potapanja podmornica,tetrisa sa pentiuma 1 odjednom postala vestacka inteligencija koja je sama ozivela i pocela da proucava igraca koji lazno predstavlja covecanstvo i da razmislja umesto njega kao skajnet iz terminatora,aha,ha,ha,ha...

Zimbabwe

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)

yoda

pre 11 godina

Kakva glupost. CIV II sam zavrsio 100 puta. Mogli su da navedu i jedan moj scenario. Najveci broj frakcija sam unistio i prisvojio gradove ( zbog resursa, ili jednostavno sto su mi isli na zivce ( manji broj)) ostale sam sveo na rezervate i u svetu je zavladao mir. Jednom ili 2 puta sam bacio atomsku bombu, i to na najvece privredne i naucne centre frakcija koje su ojacale i bile blizu tehnoloskih otkrica koja bi im omogucila stvaranje jakog oruzja. Mislim da je ovo mnogo realniji scenario.

Mrtvac

pre 11 godina

Ja sam unistio sve nacije na svetu samo za mesec dana igranja te igre. I ne verujem da neko u 3990 godini ne moze da izgradi svemirski brod, jer se time igra zavrsava. Tako da ova vest bas smrdi...

civ fan

pre 11 godina

ne razumem se u civ 2, njega nisam nikada igrao. počeo sam igrati civ 3 negde 2002. bio mi je tada ok, ali sada je već jako prevaziđena igra.

kasnije je izašao civ 4, i ako se igra sa svim dodacima: beyond the sword najnovija verzija, bug i blue marble; to je najbolja strategija trenutno što postoji na svetu. upravljate državom od samog početka (malog lutajućeg plemena u 4000 pne) pa sve do razvijene nacije budućnosti. vrlo je duboka igra, sve shvatiš i naučiš tek posle 2-3 godine igranja. svašta može da se desi u igri, kao i u pravom svetu. neko ko voli igrice, voli istoriju, eventualno politiku, nek proba ovu igru jer je fantastična.

poslednji civ je civ5. igrao sam ga, ali nije mi lego uopšte. ne sviđa mi se i nikako se ne snalazim u njemu. pokušali su u petici rešiti neke probleme iz 4, ali su igru jako pojednostavili, izbacili su sve što je bilo zanimljivo i grafika je postala nepregledna i nikakva.

Maestro

pre 11 godina

Sta da ti covek kaze nego da si noobina...ja san CIV 2 igrao takodje do iznemoglosti samo sam gradio gradove i istrazivao "tehnologije buducnosti"...probleme sa protivnicina sam resavao na civilizovan (civilizacijski) nacin a to je istrebljenje koje traje do odprilike 1900-1950. god....posle tog ratnog perioda, na "mom svetu" pocinje "vecni mir" jedne civilizacije (Srbija), ciji gradjani uzivaju u luxuzu a od vojske je ostala samo kasarna u gradovima...

pop

pre 11 godina

Moguce je igrati nesto toliko dugo. Guild Wars postoji vec malo preko 7 godine, i dalje je igram. Izlzi uskoro Guild Wars 2, pustili su do sad 2 beta vikenta i 2 stres testa, igra izgleda fenomenalno i mislim da ce se igrati i vise od narednih 10 godine... Ljubitelji odredjenih igara ce se uvek vratiti nekoj svojoj najvoljenijoj! Evo ja cak trazim funkcionalni komp sa kraja '90-ih kako bih mogao ponovo da instaliram i igram Baldur's Gate I i II, sa sve expanzijama, jer na novijim racunarima je grafika krajnje tragicna (ipak igrice datiraju iz '90-ih)... :)

kormofitet

pre 11 godina

Jasno mi je sta je poruka teksta,ali ovako izmisljati - stvarno nema smisla.
Svaki CIV fan ce se smejati kad bude procitao ovaj tekst. Opcija i scenarija, kakve opisuje ovaj lik, nema ni u CIV V,a kamoli u dvojci. Topljenje lednika i polarnih kapa,cuj ?

Freddy

pre 11 godina

ne znam da li je ovde neko pomenuo Stronghold. ali mislim da je ova igrica legendarna i da svakako je bi trebalo pisati da je civilization najbolja strategija ikada .... itd

[h+]

pre 11 godina

Sve sto mi je potrebno da znam o zivotu, naucio sam iz Sid Meier's Alpha Centauri-ja. Ili bar o buducnosti ka kojoj, nadam se, idemo.

rajina

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.

s

pre 11 godina

Kakav car... 10 godina ne moze da predje igricu i jos se hvali :)... ja mu predlazem da baci neki cheat i predje na Civ V jer ako bude igrao 3 i 4 umrece dok doceka sledeci nastavak...

Zimbabwe

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)

Danijel

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.

kormofitet

pre 11 godina

Jasno mi je sta je poruka teksta,ali ovako izmisljati - stvarno nema smisla.
Svaki CIV fan ce se smejati kad bude procitao ovaj tekst. Opcija i scenarija, kakve opisuje ovaj lik, nema ni u CIV V,a kamoli u dvojci. Topljenje lednika i polarnih kapa,cuj ?

Mrtvac

pre 11 godina

Ja sam unistio sve nacije na svetu samo za mesec dana igranja te igre. I ne verujem da neko u 3990 godini ne moze da izgradi svemirski brod, jer se time igra zavrsava. Tako da ova vest bas smrdi...

Tolerancija

pre 11 godina

Sada ispade da je video igra koja ze zasniva na matematickim procesima nivoa potapanja podmornica,tetrisa sa pentiuma 1 odjednom postala vestacka inteligencija koja je sama ozivela i pocela da proucava igraca koji lazno predstavlja covecanstvo i da razmislja umesto njega kao skajnet iz terminatora,aha,ha,ha,ha...

Vedrisha

pre 11 godina

Kakva glupost, CVII se završava kada ti se vrati svemirski brod ili do tačno određene godine. Ako je odlučio da nastavi dalje da igra (kao što jeste), onda igra nema kraja... Samim tim može da je igra i još 100 godina. Pritom da bi dostigao 3991. godinu, ne treba mu previse...
Ne bi trebalo uzimati reddit kao verodostojan izvor informacija, pošto ceo sadržaj grade dokoni korisnici koji mogu da napišu bilo šta...

yoda

pre 11 godina

Kakva glupost. CIV II sam zavrsio 100 puta. Mogli su da navedu i jedan moj scenario. Najveci broj frakcija sam unistio i prisvojio gradove ( zbog resursa, ili jednostavno sto su mi isli na zivce ( manji broj)) ostale sam sveo na rezervate i u svetu je zavladao mir. Jednom ili 2 puta sam bacio atomsku bombu, i to na najvece privredne i naucne centre frakcija koje su ojacale i bile blizu tehnoloskih otkrica koja bi im omogucila stvaranje jakog oruzja. Mislim da je ovo mnogo realniji scenario.

Atropin

pre 11 godina

Ne znam ko je veci car, da li ovaj sto je igrao 10godina, ovaj sto je detaljno napisao dramaticni tekst o njegovom iskustvu igranja ili ja sto sam posvetio 5minuta citanja svega toga! :D

civ fan

pre 11 godina

ne razumem se u civ 2, njega nisam nikada igrao. počeo sam igrati civ 3 negde 2002. bio mi je tada ok, ali sada je već jako prevaziđena igra.

kasnije je izašao civ 4, i ako se igra sa svim dodacima: beyond the sword najnovija verzija, bug i blue marble; to je najbolja strategija trenutno što postoji na svetu. upravljate državom od samog početka (malog lutajućeg plemena u 4000 pne) pa sve do razvijene nacije budućnosti. vrlo je duboka igra, sve shvatiš i naučiš tek posle 2-3 godine igranja. svašta može da se desi u igri, kao i u pravom svetu. neko ko voli igrice, voli istoriju, eventualno politiku, nek proba ovu igru jer je fantastična.

poslednji civ je civ5. igrao sam ga, ali nije mi lego uopšte. ne sviđa mi se i nikako se ne snalazim u njemu. pokušali su u petici rešiti neke probleme iz 4, ali su igru jako pojednostavili, izbacili su sve što je bilo zanimljivo i grafika je postala nepregledna i nikakva.

mail

pre 11 godina

Posto mnogi pominju Orvela i 1984, treba da znaju da to nije njegova fikcija, vec je imao uvide u tajna dokumenta njemu bliskih sluzbi (Britanskih).

Buca Krtalić

pre 11 godina

Jedina igrica koju bih periodično mogao da igram iznova i obrćem jeste Return to Castle Wolfenstein.... Jeste da je igrica stara 10 godina,da je pucačina iz prvog lica ali to je igra koja u sebi nosi nešto neobično,nešto specifično,nešto što me uvek tera da je iznova instaliram i igram iako znam svaki štek,svaki poziciju gde su neprijatelji,svaki secret area.....

Milan

pre 11 godina

1. Nigde u tekstu se ne kaze da igrac igra konstanto 10 god. bez prestanka.
2. Svako ko je igrao Civilization 2 - Test of time, zna da igra moze da se igra u nedogled. Cak i uz cheat kodove, kad pokorite sve, mozete da nastavite razvoj...ako ste kreativni.
3. Kad vec pomenuh razvoj - seca li se neko igre i moze li mi reci: Zar nije vremenom bilo moguce razviti svemirsku tehnologiju?
4. Sam smisao igre jeste pokoravanje drugih. Stvaranje imperije. Gde je tu logika da se ikada moze ostvariti mir medju zavadjenima? Program je pisan za stalni "borbeni rezim" pa je tesko da ce ikad da predje u stanje mirovanja. Osim ako nema neki do sad ne otkriven bug.
5. kOd ove igrice kao da opisuje narode sa Balkana... jadni, bedni, vecito u ratovima i nikako da se opasulje ... da bar izvuku neki zakljucak pa promene nesto.

Zivot nije igrica. Zivot to je 100 poena!

Neki tamo lik

pre 11 godina

Bilo bi extra da se napravi jedna takva online igrica kojoj bi mogao svako da se pridruzi i gde bi birali lidere, vodili virtalnu politiku, diplomatiju pa i virtualne ratove (ipak je to igra). Gde bi bilo igraca iz svih zemalja sveta i predstavljali svoju zemlju. Mozda bi Srbija bila do Tokija ko zna :))

Kraj

pre 11 godina

"Rusi za novo oruzje 200mil. dol."
"Decu u S. Koreji uče da mrze SAD"
Pocinje Civilizacija 1.1
Samo se bojim da na karti gde je srbija ne bude jedna velika crna rupa?!

realno

pre 11 godina

To se sve nece dogoditi ako bude samo jedna nacija na planeti zemlji. Zemljani. Jedna valuta, jedna vlada itd... a vojska samo za odbranu planete od kamenja iz svemira ili aliena. Ovo resenje gde svako ima svoju naciju je nebuloza totalna.

Sid Meier

pre 11 godina

Sumnjivo mi je ovo... Kad u 'Civilizaciji II' iscrpete sve resurse i dođe negde 2010. godina, više nema novih otkrića, jer sve postaje po defaultu dostupno svima. Od tehnologije je moguće ulagati samo u SETI program (svemirska istraživanja), a od naroda se pojavljuju jedino Varvari (uvek iznova). Ovo je neka patch-ovana custom frizirana verzija igre. Inače, jednom sam pre petnaestak godina ovu igru igrao 72 sata bez prestanka (nisam ni spavao ni jeo, samo sam par puta išao u WC). Kad sam izašao iz kuće, istog momenta sam se onesvestio...

Freddy

pre 11 godina

ne znam da li je ovde neko pomenuo Stronghold. ali mislim da je ova igrica legendarna i da svakako je bi trebalo pisati da je civilization najbolja strategija ikada .... itd

DeSoke

pre 11 godina

I prvi put kada sam pročitao ovu vest nije mi bilo jasno šta je tu tako fascinantno. Mislim, šta, lik igra istu igru već 10 godina, pa šta? I ja i dalje igram prvi Starkraft, prvi Dijablo, drugi Warcraft, stare Heroje, prvi Baldur's Gate, itd. Uz pomoć DOSBoxa igram stare RPG-ove i LukasArtsove avanture na PC-ju. Pomoću emulatora igram i igre za SNES, NES, automate, a to su već igre od pre 30 godina. A tako se igra još milion drugih igrača.

Reddit inače ima naviku da od banalnosti pravi senzacije.
(rajina, 24. jun 2012 10:16)

mislim da je stvar u kontinuitetu... igras Heroje? mosh misliti, igram ih i ja takodje (pobedis kompa ili druga i jovo nanovo), ali nije isto porediti to sa CII (koju covek vozi vec deset godina) ili sa EVE (igrom koju ja vozim od jan.2005. godine)... kontinuitet burazere... ono o cemu ti pricas je IGRANJE igara (ja ih igram od '82-'83), a u textu se govori o evoluciji odredjene nacije ili karaktera kroz vreme...

respect Lycerius bro,... ftw :)

NikolaTK

pre 11 godina

Pobogu, hejteri video igara misle da onaj ko igra jednu igru duze od godinu dana nema svoj "real life". Evo igram World of Warcraft vec 8 godina, i igram ga u slobodnom vremenu. Naravno da mi ne pada napamet da ne ucim za ispit, ili da ne idem na koju partiju basketa zbog igre, ali ljudi, video igre se igraju da bi potrosili svoje slobodno vreme! Naravno ima i onih koji zaista ne znaju za "real life" i to ne podrzavam.

FR

pre 11 godina

@Danijel - očito je da nikada nisi čuo za modifikacije (tzv. mod igre). Ovo je očigledno mod, otuda i toliko traje i otuda ima opcije koje u standardnoj igri ne postoje.

Branko

pre 11 godina

Ja sam dugo igrao civilizaciju 2, dosuše ne Test of time, nego običnu. Za vreme bombardovanja 1999 sam imao višak vremena, pa sam tad "otkrio" ovu igru. Igrao sam pre svega zato što možeš da kreiraš svoj narod, pa da ga vodiš kroz vekove, pa sam ja kreirao Srbe i davao imena srpskih gradova. Lik koji ovo igra 10 godina sigurno nije isključio restartovanje uništenih cilizacija, pa i ne može da dođe do kraja. Što se tiče slanja kolonije u svemir, ova opcija se može isključiti na početku, pa se pobeda ostvaruje smo uništenjem svih ostalih. Inače verzja koju sam ja igrao, na najtežem nivou se završava 2020 godine, tako da on sigurno ima neku drugu. Mislim da on namerno neće da pobedi, jer se sa dovoljno strpljenja uđe u fazon, pa kompjuter nema mnogo šansi. Treba bar 20-30 sati da se igra od praistorije do 2020. UN postoje kao svetsko čudo, a teren se može menjati kad otkriješ inženjre. Ekstra zabavno i zarazno, igrao bih i danas sa 30 godina, naročito zimi, ali se bojim da me žena ne izbaci iz kuće!

GdeJeLevo

pre 11 godina

Igrao sam Civilizaciju I kad sam bio klinac pre tacno 20 god. Sad sam vec mator da bi me igrice zanimale ali sam u Maju ipak morao da odigram dve partije Civilizacije V. Hvala Sid Majeru sto je osmislio ovu igricu i pruzio mi mnogo stati zabave. Ali ipak deco druzite si i igrajte se napolju, to je najbolje. Igrice ostavite za ledene dane.

Pacifista

pre 11 godina

"Zbog stalnog ratovanja, on je bio primoran da napusti demokratsko i prihvati komunističko uređenje, jer ga je Senat stalno odbijao kad je želeo da objavi rat."

Tajna je u ovome :) Kad neko iz fotelje zeli da vodi dugogodisnji rat jedino to moze diktaturom. Zvuci poznato, samo sto njegov narod nije uspeo da napusti igricu i dodje mu u stan :)

Krk

pre 11 godina

Plodovi jedne od najjačih ( ako ne i najjačih ) zabavnih industrija u svetu i dalje se imenuju u deminutivu. A za partiju koja traje 10 godina deminutiv baš i nije najprikladniji.

Mr. Spock

pre 11 godina

Ah Civilizacija... Sate (dane) sam proveo uz ovu igru, pocev od 1. dela, koji je postojao cak i za Amigu. Naravno, ovaj poduhvat je zaista neverovatan! Vidim javljaju se ljudi koji igraju stare igrice, poredeci to sa ovim, ali covek je snimao status i u kontinuitetu igra JEDNU igru vec 10 godina! I to ne bilo koju, nego Civilizaciju! Danijele, u Sid Meierovoj Civilizaciji 2 itekako imas UN, kao wonder building. Ako si npr. ti napravio UN svi ostali igraci su obavezni da prihvate prekid rata sa tobom. I postoji globalno otopljavanje, tako da si ti igrao nesto drugo. Postoji Activison verzija Civilizacije - Call to Power u kojoj toga nema, ali ta igra je ostala samo hrabar pokusaj nastavka Side Meierove Civilizacije. Civ2 vazi za najbolju igru iz celog serijala, iako su nove verzije graficki lepse, i sa mnogim unapredjenjima. Ideja i smek koji je donela civ2, ce ostati neprevazidjeni!

Srđan

pre 11 godina

I ja sam igrao jednu partiju Patrician 3 nekoliko godina, ne svakodnevno, naravno, s vremena na vrijeme. Stvorio poslovnu imperiju, imao hiljade brodova, trgovao... Veće je pitanje zašto danas nema igara koje mogu tako da mi privuku pažnju. Dobili smo grafiku i 3D, a izgubili dobru priču i inteligenciju. Kao stari i novi Holivud.

Excelsior

pre 11 godina

Inače, igra je zaista odlična simulacija istorije i pritom jako zarazna. Po meni je Civilization IV svakako najbolji, koristeći mod Neoteric World. Ko voli neka proba, pa dokle dogura u budućnost...

CivVeteran

pre 11 godina

Kakva laz! Igrao sam CIV2 godinama, pa i dan danas cesto zaigram. U igrici nema pomena od UN, nema opcija topljenja ledenih vrhova usled nuklearnih ratova i sl. Ovo je izmisljotina.
(Danijel, 24. jun 2012 09:41)

Igrao sam Civ II test of time, i ne cudi me ovakav scenario ukoliko je tezina stavljena na "emperor" ili "immortal" gde je protivnik znatno tezi i poteze planira u napred. A klimatske promene u igrici pocinju otprilike posle 2020-te godine valjda zbog velike industijalizacije. Ima UN u igrici ukoliko se izgrade kao world wonder i mnogo znace onome ko ih izgradi.
A kao savet za lika je da izgradi SDI defence u vaznijim gradovima koji sprecava nuklearne udare, ili da zauzme glavni grad jednom od protivnika kako bi izazvao gradjanski rat kod protivnika.

Pozdrav svim ljubiteljima civilizacije!

markon

pre 11 godina

@Danijel
Igrao sam u proslom veku ovu igru bas mnogo i nisi u pravu u CivII i te kako ima i UN i topljenja polova koji naprave od normalnog i farmland zemljista mocvare i dzungle, aj da mu dam mali savet neka zrtvuje nekoliko gradova da mu izgrade dovoljno inzinjera(koliko se secam svaki jede 2 produkcije hrane) cisto da malo uredi one mocvare i dzungle u obicno zemljiste pa irigacija farmlend trebace mu bar 10 godina po parceli za to a i da ciste polition ima tu posla za jos igranja, samo mi nije jasno kako je izbegao scenario da mora da napravi svemirski brod i odleti na alfa kentauri do 2010 koliko se secam da je datum bio stavljen

andrej

pre 11 godina

Boze, kakva glupost. Prvo, igrao sam igricu jos davno i sve zavisi od toga kako se "poklope kockice", drugim recima, svako moze da pobedi ili izgubi. A drugo, nisam neki strucnjak ali znam da ako se nuklearke bace toliko puta da je tada GAME OVER kako god da okrenete.

Trece, koga briga za Civilization igrice? :)
(Zimbabwe, 24. jun 2012 16:44)

ne znam zasto uopste bilo sta komentarises u vezi ove igre ako ti se uopste ne svidja.ova vest je interesantna iz toga sto je covek igrao 10 godina samo ovu igru i dogurao do tog doba gde niko do sada nije i opisao kakvo je trenutno stanje.i da podsetim ovo je igra a ne real life gde je udar nuklearke fatalan eto u igri ima mogucnost da se dekontaminira podrucje i nastavi dalje...igra je zaista ogromna u pogledu istrazivanja i geopolitickog razvoja tako da bilo kakva rasprava sa onima koji ni ne znaju sta je u pitanju je suvisna!licno obozavam igru Civilization i dobro mi je poznat koncept igre.

Лаф

pre 11 godina

(Srđan, 24. jun 2012 15:39

Исти проблем овде. Некада сам се играо сатима и данима, био јако узбуђен због неких игара. Данас инсталирам, пробам мало и више и не покренем игру. Да л' је то због тога што дам ја оматорио, или су игре изгубиле на атмосфери и креативности, ко ће га знати...

Vladimir

pre 11 godina

Igrao sam Civilizacije od CIV I na Atariju ST (brat me još uvek ponekad podseti kako ga je probudio moj krik u 3 ujutro - Kiiineziii Pii***d*e, kad su prekršili primirje na istoku i zasuli me atomskim bombama, dok sam ja pravio uspešnu mornaričku blokadu Vavilona na zapadu), Civ 2 igrao, do iznemoglosti. Civ 3 još i više, ponekad i danas. Civ 4 mi se nekako nije primio, previše ga zakomplikovaše (ako je već do komplikovanja, bolji mi je Alpha Centauri, isto Sid Mejer) a Civ 5 odigram po nekad.
BTW, igre koje sam kupovao originale, iz pijeteta.
Inače, namestim na svega 3-4 civilizacije, a na Huge mapi, pa ima dovoljno zemlje za sve, dugo, dugo...
Pa igru više igram kao igru izgradnje i developmenta, a manje kao igru rata i sukoba. Bez nervoze. Samo, kad shvatim da, npr. iako imam pola mape, nemam na svojoj teritoriji baš nigde uglja, ili nafte, ili kaučuka, a onaj ko ga ima neće da trguje.. e, pa, zna se šta sledi.

htc one x

pre 11 godina

civ2 je jedna od najboljih igara ikada, bravo za strpljenje, inace ovaj Danijel ko da nije igrao civ2 ima i un ima i promena terena usled zagadjenja tj. topljenje polova je realno sasvim za 10togodisnju partiju...

Maestro

pre 11 godina

Sta da ti covek kaze nego da si noobina...ja san CIV 2 igrao takodje do iznemoglosti samo sam gradio gradove i istrazivao "tehnologije buducnosti"...probleme sa protivnicina sam resavao na civilizovan (civilizacijski) nacin a to je istrebljenje koje traje do odprilike 1900-1950. god....posle tog ratnog perioda, na "mom svetu" pocinje "vecni mir" jedne civilizacije (Srbija), ciji gradjani uzivaju u luxuzu a od vojske je ostala samo kasarna u gradovima...

pop

pre 11 godina

Moguce je igrati nesto toliko dugo. Guild Wars postoji vec malo preko 7 godine, i dalje je igram. Izlzi uskoro Guild Wars 2, pustili su do sad 2 beta vikenta i 2 stres testa, igra izgleda fenomenalno i mislim da ce se igrati i vise od narednih 10 godine... Ljubitelji odredjenih igara ce se uvek vratiti nekoj svojoj najvoljenijoj! Evo ja cak trazim funkcionalni komp sa kraja '90-ih kako bih mogao ponovo da instaliram i igram Baldur's Gate I i II, sa sve expanzijama, jer na novijim racunarima je grafika krajnje tragicna (ipak igrice datiraju iz '90-ih)... :)

[h+]

pre 11 godina

Sve sto mi je potrebno da znam o zivotu, naucio sam iz Sid Meier's Alpha Centauri-ja. Ili bar o buducnosti ka kojoj, nadam se, idemo.

one more tun

pre 11 godina

@Danijel kada zagađenje pređe određenu granicu, posle nekoliko upozorenja naučnika koji pozivaju na uzbunu zbog rastućih temperatura, događa se globalno zagrevanje, tj. polja se menjaju, pa od plodnih ravnica nastaju neupotrebljive močvare, džungle, pustinje. Dešava se da se arktički glečer pretvori u pustinju. Ako je igrao tako dugo, moguće je da su se sva arktiča polja pretvorila u pustinje. Sudeći po slici to je vrlo verovatno. UN se grade kao "svetsko čudo" i ko ih izgradi može drugima da nameće mirovne sporazume (dok im ne pukne film-zvuči poznato). CIV 2 i drugi nastavci su vrlo zarazni, lako se stvara zavisnost. Mislim da ima i klub lečenih "civilizoholičara" i znam dosta ljudi koji su proveli mnoge besane noći uz CIV2.

Petar

pre 11 godina

@rajina: Nije samo da igra istu igricu, vec igra jednu istu partiju na mapi. Civilizacija je igra u kojoj ne moras nikada da stanes. Mozes beskonacno dugo da gradis svoju drzavu, kao i u stvarnom svetu.

Vladimir

pre 11 godina

Prvo, poruka svim gamerima da nije poenta teksta da se nahvali igrica, vec analogija izmedju naseg stvarnog sveta i sudbine imaginarnog sveta...
Znaci da svi treba da se zamislimo da li i nas i nasa pokoljenja ceka sudbina globalnog otopljavanja i nuklearnih ratova...
Jos jedna interesantna stvar je da je Goran Svilanovic veliki fan ove igrice...
I ja sam igrao pre desetak godina ovu igricu i bio opasno navucen, s tim da ja nisam uspevao kao ovaj lik da igram igricu po pola sata dnevno vec neprekidno satima...

jojkic

pre 11 godina

Ovde je opet naravno doslo, do gubljenja smisla teksta u prevodu.
Koga ne mrzi, nek googla i nadje originalni tekst. Poenta je da je covek zapao u pat poziciju, i ne moze (tj ne zna) da zavrsi partiju koju je poceo, i igra vec deset godina.
Ne znaci da se radi o coveku koji igra non stop 10 godina, Civilizaciju 2 , niti o tome da je otkrio neki novi svet apokalipticne buducnosti, kako je predstavljeno naslovom u nasoj verziji clanka.
Nukovanja (bacanje atomskih bombi) i promena klime usled toga, su normalna stvar u igri, a Civ 2 je i napravljen da se pobeda teze postize militantnim putem (ratom) , vec je akcenat bacen na pobedu tehnoloskim putem (izucavanjem i lansiranjem broda, koji kolonizuje drugi svet) , ili diplomatskom pobedom (UN)