Ponedeljak, 18.06.2012.

00:06

Objavljena rešenja testa iz srpskog

Osmaci su danas polagali završni ispit iz maternjeg jezika, sutra polažu test iz matematike. Ministar Žarko Obradović izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

Izvor: B92

Objavljena rešenja testa iz srpskog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Strahota

pre 11 godina

@Samo uzbrdo, i uz krljanje

Ako ti, tako neupućen i nepismen predaješ srpski, to je zaista velika sramota za celu struku.

Da si ikad otvorio rečnik, na primer Matice srpske, video bi da je strahota i te kako srpska reč. A da si ikad otvorio Pravopis, znao bi da se ne piše "štagod ko mislio" već "šta god", kao i da se "nit" piše bez apostrofa. A morao bi dobro da znaš pravopis, jer ti je dužnost prvenstveno da decu opismeniš.
Sad je jasnije zašto htedoše deci da praštaju pravopisne greške i mešanje pisma.

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj jedino deci proveravaju znanje. Kad bi ovaj test dali ministrima, politicarima pa i, sto da ne, novinarima, garantovano bi vecina pokazali lose rezultate. Ali svako na polozaju je iznad kontrole.

bezimeni

pre 11 godina

nigde nisam video takva glupa pitanja. Zbog kakvih budalaština neko ne uspe da upiše željenu srednju školu. kao da je pitanja sastavljao neko iz G17+.

Zvezdaš

pre 11 godina

Danas sam polagao i ocekujem 19,5 poena, uvek sam bio odlican test jeste bio laksi nego sto sam ocekivao al sam sve ucio. Ovi sto pricaju lak, za debile itd. nemaju pojma. Svi su generali posle bitke.

Ana

pre 11 godina

Znate kako, kada pogledam okvirno - bio je lak test, ali desilo bi se i meni da pogresim pitanje-dva, sto je dovoljno da ne mogu da upadnem u Trecu beogradsku gimnaziju, za koju treba 98 poena.

Tako da ne pricajte gluposti, prosla sam sve to pre pet godina i dan danas se secam te nervoze i stresa, ne bih nikome to pozelela.

Saša

pre 11 godina

Više puta se pitam šta je svrha ovih testova i ne mogu da nadjem smisao.Ko je imao dobrog predavača,radnu naviku taj zna i gramatiku i književnost...Gadim se kad čujem da neki osnovac uzima privatne časove,GADIM SE.E neću za svoju decu platiti ni jedan jedini čas,makar koristili samo četiri padeža.Neka su geniji za nauku a istu ne mogu da upišu zbog maternjeg neka ne upišu i neka su talenti za društveni smer a ne mogu zbog matematike ne mora ni to.ŠTO ja(malim ja) NISAM MINISTAR PROSVETE svi bi na testu iz maternjeg imali bar po 13-14 bodova.A znate što?Zato bi morali nastavnici da ih nauče.Mislim na manje gradove i sela jer u većim gradovima deca nemaju problem sa gramatikom,akcentom pa i kvalitetnim nastavnikom.Ja koristim dva srpska jezika,jedan književni koliko umem kad treba i drugi kad pričam sa mojim seljacima.Taj drugi znam odlično.

Anon

pre 11 godina

@Jelena

Nas obrazovni sistem nije trebalo uopste uskladjivati (da upotrabim taj eufemizam za ono sto bi se bolje nazvalo srozavanjem) ostalim evropskim, jer je bio dosta bolji. Sada su svi isti: katastrofalni.

Хамлет ft Камелеон

pre 11 godina

Прочитах све коментаре и не верујем шта читам..

Тест је био ужасан , могао би лако да га реши првак , само да научи да чита .. Било је тешко - можда некоме ко не зна да заокружује и не зна врсту речи ?!
Моја наставница је тражила 10x веће знање за шансу за двојку..Катастрофа !

Samo uzbrdo, i uz krljanje

pre 11 godina

@ Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?
(Strahota!, 18. jun 2012 16:06)

Draga Strahoto (divno pogodjen "izvornosrpski narecen" nik), u razgovoru o deci N-I-K-A-D N-I-K-A-D NE TREBA upotrebljavati izraze: "zaostalo dete", "imbecilan zadatak" (ovde test). Strahotno me je sramota sto pripadamo istoj struci. Cak (izgleda) i isti predmet nas povezuje, a tu decu treba da naucimo odmerenoj razmeni misljenja.

Au, brate!

Predmet iz kojeg je danas radjen test zove se srpski jezik i KNJIZEVNOST. A sve je zastupljeno: knjiz., gram., pravopis, stilistika itd...

Sadasnja osn. skola (svuda u svetu) nema za cilj da dete nauci svemu sto smo mi nekada morali da ucimo, vec da ga osposobi da razmislja, analizira i sl. (Pogledati, najzad, Zakon) To ovaj danasnji test ima. Koliko puta smo do sada rekli da se u nasoj skoli mnogo toga uci sto samo opterecuje dete-ucenika. Sad kad je pojednostavljeno...opet ne valja. Sta je sad? Inatimo se?

Stagod ko mislio, ali cilj testa nije da "obori" ucenika, vec je putokaz kako i sta dalje raditi.

PS Sreca je sto ovakav ministar odlazi. Nit' zna sta radi, nit' zna sta hoce - ne zna da objasni, a, bogami, ni trazi.

Jelena

pre 11 godina

Mediji su podigli toliku halabuku oko ovih ispita, kao da deca treba da rade nešto što zahteva nadljudski napor, a ne testiranje osnovnog/minimalnog znanja nakon 8 godina školovanja... U potpunosti razumem očajne roditelje čija deca su noćas provela besanu noć i otišla izmučena na ispit. A sad malo o njemu: pogledala sam ga u celosti i sve što mogu da kažem je da sam zapanjena time koliko je to sve pojednostavljeno, u kojoj meri se pitanja odnose na opštu kulturu i zdrav razum, a ne na poznavanje materije i posedovanje informacija i znanja. Veoma dobro se sećam svih svojih matura, svih ispita na takmičenjima, ovo je jako daleko od toga. Od nas se zahtevalo da odgovorimo na osnovu poznavanja gradiva, u pojednim pitanjima da znanje iskombinujemo sa logikom. Sada više nema ni morfologije, ni fonetike, ni leksikologije, a sintaksa je samo na bazičnom nivou dodirnuta. Od stilskih figura ni traga, samo razumevanje teksta. Stičem utisak da se naše školstvo dosta promenilo u poslednjih 15 godina, a nisam sigurna koliko je to nabolje... Jednostavnije jeste, ali koliko je to bolje za decu na duže staze - nisam sigurna. Ulazimo u Evropu krupnim koracima u smislu usklađivanja gradiva i smanjenja teoretskog znanja. Ali pitanje je - možemo li mi kao zemlje zapadne Evrope nakon školovanja ponuditi deci/mladim ljudima zanimanja prilagođena takvom izmenjenom stepenu obrazovanja? Nemam dece, ali da ih imam, bila bih ozbiljno zabrinuta ako je ovo sve što mogu da ponude u svojoj 15. godini....

Nikola

pre 11 godina

Nisam ocekivao da bude ovako lak test. :) Nadam se da ce i matematika biti laka, ona mi je uvek pravila problem. Svima koji kazu da su prepisivali, pa drago mi je da ste mogli. Ja sam pogledao u druga pored mene i dobio opomenu od nekog cudnog coveka. Srecno svima sutra :))

profesor

pre 11 godina

Bio sam supervizor u jednoj seoskoj osnovnoj skoli i sve je proslo u najboljem redu - od sjajne kulturne dece, preko dezurnih nastavnika do direktora skole. Citam u komentarima da je bilo prepisivanja, price, buke i slicno. Ne mogu naravno da znam kakva je situacija u svim skolama, ali nastavnici sa kojima sam se cuo i video posle testa svi su saglasni da je sve bilo i vise nego u redu i pod kontrolom. U skoli u kojoj sam ja bio (seoska skola u Backoj) deca se bukvalno nisu cula, a kamoli prepisivala ili radila nesto nedozvoljeno. Nadam se da su test dobro uradili i zelim im srecu za sutra, a ocekujem da budu ovako dobri kao danas.

Рођен раније, срећом

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom
(Jocke, 18. jun 2012 15:33)

КОМЕНТАР КОЈИ ГОВОРИ САМ ЗА СЕБЕ А ДА ЊЕГОВ АУТОР И НЕ САЊА КОЛИКО!!!

necans

pre 11 godina

@Jocke

Jedini zadatak koji je bio primeren prijemnom jeste onaj sa istorijom naseg jezika,popularno nazvan tacno-netacno zadatak.Tu stvarno treba znanje ili mnoogo srece.Ostalo,da nisi pipnuo zbirku imao bi 15++ bodova sigurno.Ne znam stvarno odakle tebi da ovo nije bilo lako.

Strahota!

pre 11 godina

Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?

Vladimir

pre 11 godina

@Jocke

Blago nama kad si nam ti predstavnik napredne generacije. Od svakog učitelja prvih par razreda osnovne škole bi za ovu "umotvorinu" dobio bugera. Od moje devetogodišnje ćerke si, ipak, dobio 2- jer, kako kaže: "pogodio je neke reči".

Test je bio strašno lak, pogotovo s obzirom da je polovina pitanja bila poznata. Retka su pitanja za koje je trebalo znanje - na čistu logiku bi svako mogao dobiti bar 15 bodova.

Svima koji su prošli test ličnom zaslugom - čestitam! Onima koji su prošli prepisivanjem, želim da što pre osete posledice. Krajnje je vreme da ovo društvo počne da ceni prave vrednosti umesto "snalažljivosti". Proces čišćenja će trajati decenijama, a mi ih nemamo.

Ne lecite na deci svoje ambicije

pre 11 godina

Eh, dragi boze, kako se opet iznervirah citajuci ove komentare. Nama stvarno ne treba da bude bolje. Oko svega smo sposobni da napravimo dzumbus i da onda, naravno, okrivimo druge.

Jesmo li, uopste, svesni da smo mi - roditelji - ti koji dizemo tenziju. Prestanimo, bre, da svoje ambicije (verovatno propale) lecimo decom uceci ih pesimizmu, ironiji i cinizmu. Moja deca su, npr., zavrsila srednju skolu na srpskom, a po dva fakulteta na dva strana jezika. Nikad nismo pravili problem i kad "okinu" (Nisu morali toliko da uce. Sami su hteli.) ili imaju neku zescu obavezu. Sve smo to prihvatali kao ono sto treba da se uradi, pa polako i savesno, bez halabuke, a uz mnogo, mnogo optimizma.

A u pozadini svega je nase politikanstvo, pa necemo (ne "ne mozemo", nego "necemo") da vidimo sustinu i prave uzroke svega (U ovom slucaju u skolstvu.)

Setimo se samo kako docekamo proteste prosv. radnika kad strajkom i sl. hoce da poguraju promene na bolje (ne samo vecu platu). Tada, osim zaposlenih u skolama, svi "navijamo" za ministra.

A vidite da test nije bio strasan. To su deca znala i ranije (da nije strasan), ali se boje nasih - roditeljskih - reakcija ako ne naprave rezultat kakav mi, roditelji, ocekujemo.
I ne mesajmo i ovom prilikom politiku u ovo. Briga decu hoce li budzet zbog svega ovoga biti tanji ili deblji.

nikola

pre 11 godina

Mnogo komentara sadrzi izraze kao sto su "pilici", "malisani" i sl. Pa nije to prijemni za osnovnu vec za srednju skolu. To su mladici i devojke koji ce za par godina biti punoletni, a ne decica kojima se tepa kao da su u vrticu. Takav odnos prema deci je i napravio generacije razmazene decurlije koje stasaju poslednijh par godina.

Jocke

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom

Veljo

pre 11 godina

(Srce na dlanu, 18. jun 2012 12:43)
To je valjda jedna od retkih stvari o kojima se ipak vodilo racuna. Svi ucenici koji u avgustu budu polagali zavrsni ispit moci ce da upisu bilo koji smer kao prekobrojni, naravno pod uslovom da imaju poena kao poslednji na listi koji je tu skolu upisao u ovom roku. Sto je uredu...

nikol dz. femija

pre 11 godina

(Vidosava Maodus, 18. jun 2012 10:24)

Pominjete "humanost" a o tome se u SRBIJI UČI OD ANGLOSAKSONACA.
Kakve su anglosaksonske škole širom sveta u mnogobrojnim kolonijama vidimo po čestim vestima o raznoraznim ubistvima.

Na PISA testovima NAJBOLJI REZULTAT POKAZUJU Kinezi. Na njihove škole, naše sadašnje se ne ugledaju. Srpske škole iz ranijih perioda su im bile slične.

Kada se 1975.god polagao prijemni za upis u srednje škole polagalo se u onoj srednjoj školi koju ste želeli da upišete, a ne u osnovnoj, i MORALI STE DA ZNATE CELO GRADIVO, NISTE IMALI POJMA KOJA ĆE PITANJA BITI, NISTE ZNALI DECU KOJA SU SEDELA DO VAS....Bilo je u pravom smislu PAKLENO.

PRE 7 godina je naša mlada komšinica, koja je sada na 3.godini fakulteta, upisivala gimnaziju I REKLA NA JE DA JE TESTOVE PREŠLA PO 3 PUTA.

NAŠE DETE JE PRE 2.GODINE upisalo gimnaziju i TESTOVE IZ SRPSKOG I MATEMATIKE JE PREŠLO 4.PUTA i još za par sati/onako studentski/sva pitanja na dan pre testiranja, ŠTO ZNAČI MOŽE SE REĆI 5.PUTA.

POLOŽILO OBA PREDMETA SA 100 POENA, bez problema, naravno upisalo željenu školu medju prvih 5 po broju bodova sa prijemnog i iz osnovne, kao Vukovac. Tako je i ta Vukova diploma opravdana i kada je u pitanju prijemni i kada je u pitanju upis.

STVAR JE U RADU, UČENJU I ZNANJU, a ne zabušavanju, muvanju, prepisivanju /što naravno isto treba znati jer važno je biti i snalažljiv, ali bez da se drugi sapliće/.

Kada predjete testove 3,4 puta PROLAZITE sigurno MA KAKVA DA SU PITANJA i trema.

Ona

pre 11 godina

@(2. razred gimnazije, 18. jun 2012 12:04)

Nisi budala, oni su budale, odnosno pogresno vaspitani da ne budem gruba...Navika da ne prepisujes vec da nateras sebe da naucis je korisna za zivot, ucis to sto radis i teras sebe na disciplinu. Isplatice ti se ako ne tu i ne sada, onda na nekom drugoj geografskoj sirini, neke stvari se na dugi rok ipak isplate. A lopovi na kraju pocnu da se trebe izmedju sebe i samo najjaci i najbezobzirniji opstaju. Proces medjusobnog trebljenja lopova je u toku.
Ovo ti kaze nekadasnje dete obicnih roditelja (citaj nikakve veze) koje je zavrsilo matematicki smer kad su se samo najbolji tamo upisivali, naucilo da radi i uci, to nastavilo i u odraslim godinama. Danas vodim inzenjerske projekte za jednu svetsku kompaniju sirom sveta.
Englezi imaju pametnu poslovicu o odgajanju dece koja kaze "Be cruel to be kind". To sto polusvet uspeva zadnjih dvadesetak godina ne znaci da vasu decu ne treba da ucite da rade, stvarno znaju i da se bore. Svako jutro kazem hvala mojoj majci sto me nije vaspitala kao "svilenu bubu". Koliko mi je skola pomogla, toliko mi je pomogla borbenost i mentalna cvrstina u nekim zaista teskim momentima.
Previse stresa nije dobro, ali pomalo i nije lose. U zivotu se na poslovima, pogotovo onim koji podrazumevaju vodjene nekih stvari stres desava svako malo. Zato nije ni lose da se pomalo i ucimo da ga tolerisemo od detinjstva i to je vestina koju treba znati. Dzaba ti znanje sutra ako pocnes da histerises kad mu vreme nije.

Ćofi

pre 11 godina

Upravo dosao sa prijemnog. Nisam uopste spremao nista, imam inoficijalno 19,5 poena. Test je bio smesno lak, i bilo je prepisivanja. Šta reći...

Zeka Peka

pre 11 godina

jadno i zalosno....samo to mogu reci...200zadataka iz srpskog i 200 zadataka iz matematike treba da se nauce, i sv zadatci se nalaze u zbirkama, i dodje neko i kaze tesko??ili padnu testove??ili ko ova majka sto kaze da neki ministar treba da podnese ostavku jer je to veliki pritisak!!!!!!e jadni li smo!kada sam polagao prijemni za sredju skolu, 1991 godine, nije bilo ni testova ni zbirki, nego si morao sve da naucis, celo gradivo.i sta ti padne padne ti..secam se nekog zadatka sa akcentima(ne znam da akcentujem) i naravno da sma se namucio.sad ova decurlija ima sve sazvakano, i opet nemaju pojma....citam sad da se deca ne smeju ostavljati kuci sama do 13 godina, aman ljudi bio sam sam u selu od 5,5 godina, od 5 ujutru do 5 uvece, skolovao sem zavrsio fakultet i radim, i sta mi fali??dal sam ja lud ili ovaj svet ide ka tome da nam deca postaju mentalno retardirana!izvinjvam se nekome ako se nasao uvredjen zbog svog deteta!

Jelena

pre 11 godina

Moje dete je otislo na ispit bolesno, pod temperaturom i antibiotskom terapijom, zuta i slomljena. Smatrali smo da je to bolje resenje nego da ostane da polaze prijemni u avgustu kada vise ne bude mesta ni u jednoj skoli za koju je zainteresovana. Kakva sramota kazniti dete koje je imalo nesrecu da se razboli! Dete i dalje ima temperaturu, ne znam sta cemo sutra za test iz matematike, sad ponovo idemo kod lekara!

perapk

pre 11 godina

zeko peko 100% si u pravu.
ovaj sistem pravi od svih debile i gotovane.
da je tako bilo kad sam ja polagao, pa i najgori djak bi imao maksimum poena garantovano na kom god prijemnom i u kojoj god skoli.

a da ne pominjemo prednost u prepisivanju tipa sms, bluetooth, pda bla bla bla

Ana

pre 11 godina

Proslo pet godina od prijemnog za srednju, a i dan danas se secam te nervoze i uzasa. Ni jednom detetu da ne pozelim!

Samo stresiraju decu, za dzabe, vidim ja sve falilo nesto mojim roditeljima koji su dve godine isli u najblizu srednju, a posle se upisali u drugu na osnovu proseka.

daleko cemo dogurati

pre 11 godina

najludje je sto im priznajte gramaticke greske u odgovorima! Izbacujete nepismene generacije, priznajete da vam je losh program i na kraju im popustate na istim...

2. razred gimnazije

pre 11 godina

Heh, kol'ko sam se ja plasio i tripovao oko ovog testa pre dve godine, pa to je smesno. Ispao sam smesan na kraju jer se jedini nisam spremio za prepisivanje, ja budala mislio stvarno ce da kontrolisu k'o sto su pricali...Osmacima: Samo opusteno ljudi, mocicete da se upisete gde hocete sta god da uradite na prijemnom, jedna od mnogih "lepota" nasega vajnog skolskog sistema...

Aleksandar

pre 11 godina

tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!
(veljko, 18. jun 2012 09:08)

I baš društveno-JEZIČKI smer, kažeš? I mi se posle čudimo oko državnog stava da nepismenost treba tolerisati. Sa ovakvom omladinom Srbija ne treba brinuti o budućnosti.

Srce na dlanu

pre 11 godina

"Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu."

Izrazito nehumana i nepravilna odredba! Svakom se može desiti nezgoda, bolest, smrtni slučaj u užoj porodici na dan ispita. Pa zar zbog te nesreće da dete bude unesrećeno i nemogućnošću da upiše ono što želi u životu? U avgustu će sva bolja mesta biti popunjena.

Ma da

pre 11 godina

Uzalud rade malu maturu. Kad upisu neku srednju skolu u junu i ako nisu zadovoljni uz malu vezicu se onda premestaju iz jedne skole u drugu. Tako da taj nazovimo prijemni vise nema smisla.
PS. Prepisivanja je bilo i bice inace bi se videlo prave stanje u osnovnim skolama.

rahel

pre 11 godina

ovi nisu normalni, pod koji stres stavljaju decu zbog ovog testa. ovaj obradovic treba da se skloni sa te funkcije.
moja cerka nije mogla da spava nocas, ne zato sto ne zna, vec ova medijska hajka oko testova, i policije koja donosi testove, i komisije.
80% ove dece ce da sede kod kuce, jer nece imati radna mesta, bilo sta da zavrse. u zemlji u kojoj se fakultetska diploma kupuje za sitne pare, decu od 14-15 godine terorisu malom maturom.

realist

pre 11 godina

Da znate da je dojadilo vise to oko pravopisa. Pa sta mislite, da sve zavisi od prijemnog? Da ce u gimnazijama moci da dobiju 2 ako ne znaju pravopis, da su iz osnovne izasli s dobrim ocenama pa ne znaju pravopis? Sale na stranu, zar zaista mislite da od toga da li ce im se posebno ocenjivati pravopis zavisi da li pisu Wuk ili Vuk? Ja takve greske nisam pravio ni u prvom osnovne, a nisam nikakav genijalac, naprotiv. Verujte, nije ovo tako znacajno

otac osnovaca

pre 11 godina

manije Bitno d Ali deca UmejU da PIsUvaznOje da SeNEkodosetio da Za mATERNJI jezik znas samoAZbukua ko zNa i aBecedu taj jE kaNdidat za PreDsednikA

veljko

pre 11 godina

dovoljan je bio.komentar da ne moraju osvoriti niti jedan poen da bi polozili. a sa obzirom na viska mesta u skolama, mogu da upadnu na puuuuno skola, pogotovo naucno prirodnih orijentacija, tipa matematka, fozika, hemija i sl. tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!

esma vedervaks

pre 11 godina

Mrgudi neka popiju pilulicu za dobro raspoloženje u vidu poljupca jednom osmaku pred polaganje a svim osmacima želim da što bolje urade prijemni... Dečice, držimo vam palčeve!!!

perica

pre 11 godina

Sve je to lepo napisano, na polaganju neće smeti ovo, moraće ono... A šta će se desiti ako klinci krenu da pričaju, šetaju, prepisuju... Kakva je kazna za to? Ponavljanje 8. razreda ili šta? A toga će biti, verujem čak masovno. Koja je korist od svega ovoga osim još jednog zahvata u budžet?

esma vedervaks

pre 11 godina

Mrgudi neka popiju pilulicu za dobro raspoloženje u vidu poljupca jednom osmaku pred polaganje a svim osmacima želim da što bolje urade prijemni... Dečice, držimo vam palčeve!!!

otac osnovaca

pre 11 godina

manije Bitno d Ali deca UmejU da PIsUvaznOje da SeNEkodosetio da Za mATERNJI jezik znas samoAZbukua ko zNa i aBecedu taj jE kaNdidat za PreDsednikA

Zeka Peka

pre 11 godina

jadno i zalosno....samo to mogu reci...200zadataka iz srpskog i 200 zadataka iz matematike treba da se nauce, i sv zadatci se nalaze u zbirkama, i dodje neko i kaze tesko??ili padnu testove??ili ko ova majka sto kaze da neki ministar treba da podnese ostavku jer je to veliki pritisak!!!!!!e jadni li smo!kada sam polagao prijemni za sredju skolu, 1991 godine, nije bilo ni testova ni zbirki, nego si morao sve da naucis, celo gradivo.i sta ti padne padne ti..secam se nekog zadatka sa akcentima(ne znam da akcentujem) i naravno da sma se namucio.sad ova decurlija ima sve sazvakano, i opet nemaju pojma....citam sad da se deca ne smeju ostavljati kuci sama do 13 godina, aman ljudi bio sam sam u selu od 5,5 godina, od 5 ujutru do 5 uvece, skolovao sem zavrsio fakultet i radim, i sta mi fali??dal sam ja lud ili ovaj svet ide ka tome da nam deca postaju mentalno retardirana!izvinjvam se nekome ako se nasao uvredjen zbog svog deteta!

Ma da

pre 11 godina

Uzalud rade malu maturu. Kad upisu neku srednju skolu u junu i ako nisu zadovoljni uz malu vezicu se onda premestaju iz jedne skole u drugu. Tako da taj nazovimo prijemni vise nema smisla.
PS. Prepisivanja je bilo i bice inace bi se videlo prave stanje u osnovnim skolama.

veljko

pre 11 godina

dovoljan je bio.komentar da ne moraju osvoriti niti jedan poen da bi polozili. a sa obzirom na viska mesta u skolama, mogu da upadnu na puuuuno skola, pogotovo naucno prirodnih orijentacija, tipa matematka, fozika, hemija i sl. tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!

rahel

pre 11 godina

ovi nisu normalni, pod koji stres stavljaju decu zbog ovog testa. ovaj obradovic treba da se skloni sa te funkcije.
moja cerka nije mogla da spava nocas, ne zato sto ne zna, vec ova medijska hajka oko testova, i policije koja donosi testove, i komisije.
80% ove dece ce da sede kod kuce, jer nece imati radna mesta, bilo sta da zavrse. u zemlji u kojoj se fakultetska diploma kupuje za sitne pare, decu od 14-15 godine terorisu malom maturom.

perica

pre 11 godina

Sve je to lepo napisano, na polaganju neće smeti ovo, moraće ono... A šta će se desiti ako klinci krenu da pričaju, šetaju, prepisuju... Kakva je kazna za to? Ponavljanje 8. razreda ili šta? A toga će biti, verujem čak masovno. Koja je korist od svega ovoga osim još jednog zahvata u budžet?

2. razred gimnazije

pre 11 godina

Heh, kol'ko sam se ja plasio i tripovao oko ovog testa pre dve godine, pa to je smesno. Ispao sam smesan na kraju jer se jedini nisam spremio za prepisivanje, ja budala mislio stvarno ce da kontrolisu k'o sto su pricali...Osmacima: Samo opusteno ljudi, mocicete da se upisete gde hocete sta god da uradite na prijemnom, jedna od mnogih "lepota" nasega vajnog skolskog sistema...

Jelena

pre 11 godina

Moje dete je otislo na ispit bolesno, pod temperaturom i antibiotskom terapijom, zuta i slomljena. Smatrali smo da je to bolje resenje nego da ostane da polaze prijemni u avgustu kada vise ne bude mesta ni u jednoj skoli za koju je zainteresovana. Kakva sramota kazniti dete koje je imalo nesrecu da se razboli! Dete i dalje ima temperaturu, ne znam sta cemo sutra za test iz matematike, sad ponovo idemo kod lekara!

Srce na dlanu

pre 11 godina

"Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu."

Izrazito nehumana i nepravilna odredba! Svakom se može desiti nezgoda, bolest, smrtni slučaj u užoj porodici na dan ispita. Pa zar zbog te nesreće da dete bude unesrećeno i nemogućnošću da upiše ono što želi u životu? U avgustu će sva bolja mesta biti popunjena.

Ona

pre 11 godina

@(2. razred gimnazije, 18. jun 2012 12:04)

Nisi budala, oni su budale, odnosno pogresno vaspitani da ne budem gruba...Navika da ne prepisujes vec da nateras sebe da naucis je korisna za zivot, ucis to sto radis i teras sebe na disciplinu. Isplatice ti se ako ne tu i ne sada, onda na nekom drugoj geografskoj sirini, neke stvari se na dugi rok ipak isplate. A lopovi na kraju pocnu da se trebe izmedju sebe i samo najjaci i najbezobzirniji opstaju. Proces medjusobnog trebljenja lopova je u toku.
Ovo ti kaze nekadasnje dete obicnih roditelja (citaj nikakve veze) koje je zavrsilo matematicki smer kad su se samo najbolji tamo upisivali, naucilo da radi i uci, to nastavilo i u odraslim godinama. Danas vodim inzenjerske projekte za jednu svetsku kompaniju sirom sveta.
Englezi imaju pametnu poslovicu o odgajanju dece koja kaze "Be cruel to be kind". To sto polusvet uspeva zadnjih dvadesetak godina ne znaci da vasu decu ne treba da ucite da rade, stvarno znaju i da se bore. Svako jutro kazem hvala mojoj majci sto me nije vaspitala kao "svilenu bubu". Koliko mi je skola pomogla, toliko mi je pomogla borbenost i mentalna cvrstina u nekim zaista teskim momentima.
Previse stresa nije dobro, ali pomalo i nije lose. U zivotu se na poslovima, pogotovo onim koji podrazumevaju vodjene nekih stvari stres desava svako malo. Zato nije ni lose da se pomalo i ucimo da ga tolerisemo od detinjstva i to je vestina koju treba znati. Dzaba ti znanje sutra ako pocnes da histerises kad mu vreme nije.

Ćofi

pre 11 godina

Upravo dosao sa prijemnog. Nisam uopste spremao nista, imam inoficijalno 19,5 poena. Test je bio smesno lak, i bilo je prepisivanja. Šta reći...

daleko cemo dogurati

pre 11 godina

najludje je sto im priznajte gramaticke greske u odgovorima! Izbacujete nepismene generacije, priznajete da vam je losh program i na kraju im popustate na istim...

nikola

pre 11 godina

Mnogo komentara sadrzi izraze kao sto su "pilici", "malisani" i sl. Pa nije to prijemni za osnovnu vec za srednju skolu. To su mladici i devojke koji ce za par godina biti punoletni, a ne decica kojima se tepa kao da su u vrticu. Takav odnos prema deci je i napravio generacije razmazene decurlije koje stasaju poslednijh par godina.

perapk

pre 11 godina

zeko peko 100% si u pravu.
ovaj sistem pravi od svih debile i gotovane.
da je tako bilo kad sam ja polagao, pa i najgori djak bi imao maksimum poena garantovano na kom god prijemnom i u kojoj god skoli.

a da ne pominjemo prednost u prepisivanju tipa sms, bluetooth, pda bla bla bla

Рођен раније, срећом

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom
(Jocke, 18. jun 2012 15:33)

КОМЕНТАР КОЈИ ГОВОРИ САМ ЗА СЕБЕ А ДА ЊЕГОВ АУТОР И НЕ САЊА КОЛИКО!!!

Aleksandar

pre 11 godina

tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!
(veljko, 18. jun 2012 09:08)

I baš društveno-JEZIČKI smer, kažeš? I mi se posle čudimo oko državnog stava da nepismenost treba tolerisati. Sa ovakvom omladinom Srbija ne treba brinuti o budućnosti.

Ana

pre 11 godina

Proslo pet godina od prijemnog za srednju, a i dan danas se secam te nervoze i uzasa. Ni jednom detetu da ne pozelim!

Samo stresiraju decu, za dzabe, vidim ja sve falilo nesto mojim roditeljima koji su dve godine isli u najblizu srednju, a posle se upisali u drugu na osnovu proseka.

realist

pre 11 godina

Da znate da je dojadilo vise to oko pravopisa. Pa sta mislite, da sve zavisi od prijemnog? Da ce u gimnazijama moci da dobiju 2 ako ne znaju pravopis, da su iz osnovne izasli s dobrim ocenama pa ne znaju pravopis? Sale na stranu, zar zaista mislite da od toga da li ce im se posebno ocenjivati pravopis zavisi da li pisu Wuk ili Vuk? Ja takve greske nisam pravio ni u prvom osnovne, a nisam nikakav genijalac, naprotiv. Verujte, nije ovo tako znacajno

nikol dz. femija

pre 11 godina

(Vidosava Maodus, 18. jun 2012 10:24)

Pominjete "humanost" a o tome se u SRBIJI UČI OD ANGLOSAKSONACA.
Kakve su anglosaksonske škole širom sveta u mnogobrojnim kolonijama vidimo po čestim vestima o raznoraznim ubistvima.

Na PISA testovima NAJBOLJI REZULTAT POKAZUJU Kinezi. Na njihove škole, naše sadašnje se ne ugledaju. Srpske škole iz ranijih perioda su im bile slične.

Kada se 1975.god polagao prijemni za upis u srednje škole polagalo se u onoj srednjoj školi koju ste želeli da upišete, a ne u osnovnoj, i MORALI STE DA ZNATE CELO GRADIVO, NISTE IMALI POJMA KOJA ĆE PITANJA BITI, NISTE ZNALI DECU KOJA SU SEDELA DO VAS....Bilo je u pravom smislu PAKLENO.

PRE 7 godina je naša mlada komšinica, koja je sada na 3.godini fakulteta, upisivala gimnaziju I REKLA NA JE DA JE TESTOVE PREŠLA PO 3 PUTA.

NAŠE DETE JE PRE 2.GODINE upisalo gimnaziju i TESTOVE IZ SRPSKOG I MATEMATIKE JE PREŠLO 4.PUTA i još za par sati/onako studentski/sva pitanja na dan pre testiranja, ŠTO ZNAČI MOŽE SE REĆI 5.PUTA.

POLOŽILO OBA PREDMETA SA 100 POENA, bez problema, naravno upisalo željenu školu medju prvih 5 po broju bodova sa prijemnog i iz osnovne, kao Vukovac. Tako je i ta Vukova diploma opravdana i kada je u pitanju prijemni i kada je u pitanju upis.

STVAR JE U RADU, UČENJU I ZNANJU, a ne zabušavanju, muvanju, prepisivanju /što naravno isto treba znati jer važno je biti i snalažljiv, ali bez da se drugi sapliće/.

Kada predjete testove 3,4 puta PROLAZITE sigurno MA KAKVA DA SU PITANJA i trema.

Vladimir

pre 11 godina

@Jocke

Blago nama kad si nam ti predstavnik napredne generacije. Od svakog učitelja prvih par razreda osnovne škole bi za ovu "umotvorinu" dobio bugera. Od moje devetogodišnje ćerke si, ipak, dobio 2- jer, kako kaže: "pogodio je neke reči".

Test je bio strašno lak, pogotovo s obzirom da je polovina pitanja bila poznata. Retka su pitanja za koje je trebalo znanje - na čistu logiku bi svako mogao dobiti bar 15 bodova.

Svima koji su prošli test ličnom zaslugom - čestitam! Onima koji su prošli prepisivanjem, želim da što pre osete posledice. Krajnje je vreme da ovo društvo počne da ceni prave vrednosti umesto "snalažljivosti". Proces čišćenja će trajati decenijama, a mi ih nemamo.

profesor

pre 11 godina

Bio sam supervizor u jednoj seoskoj osnovnoj skoli i sve je proslo u najboljem redu - od sjajne kulturne dece, preko dezurnih nastavnika do direktora skole. Citam u komentarima da je bilo prepisivanja, price, buke i slicno. Ne mogu naravno da znam kakva je situacija u svim skolama, ali nastavnici sa kojima sam se cuo i video posle testa svi su saglasni da je sve bilo i vise nego u redu i pod kontrolom. U skoli u kojoj sam ja bio (seoska skola u Backoj) deca se bukvalno nisu cula, a kamoli prepisivala ili radila nesto nedozvoljeno. Nadam se da su test dobro uradili i zelim im srecu za sutra, a ocekujem da budu ovako dobri kao danas.

Jelena

pre 11 godina

Mediji su podigli toliku halabuku oko ovih ispita, kao da deca treba da rade nešto što zahteva nadljudski napor, a ne testiranje osnovnog/minimalnog znanja nakon 8 godina školovanja... U potpunosti razumem očajne roditelje čija deca su noćas provela besanu noć i otišla izmučena na ispit. A sad malo o njemu: pogledala sam ga u celosti i sve što mogu da kažem je da sam zapanjena time koliko je to sve pojednostavljeno, u kojoj meri se pitanja odnose na opštu kulturu i zdrav razum, a ne na poznavanje materije i posedovanje informacija i znanja. Veoma dobro se sećam svih svojih matura, svih ispita na takmičenjima, ovo je jako daleko od toga. Od nas se zahtevalo da odgovorimo na osnovu poznavanja gradiva, u pojednim pitanjima da znanje iskombinujemo sa logikom. Sada više nema ni morfologije, ni fonetike, ni leksikologije, a sintaksa je samo na bazičnom nivou dodirnuta. Od stilskih figura ni traga, samo razumevanje teksta. Stičem utisak da se naše školstvo dosta promenilo u poslednjih 15 godina, a nisam sigurna koliko je to nabolje... Jednostavnije jeste, ali koliko je to bolje za decu na duže staze - nisam sigurna. Ulazimo u Evropu krupnim koracima u smislu usklađivanja gradiva i smanjenja teoretskog znanja. Ali pitanje je - možemo li mi kao zemlje zapadne Evrope nakon školovanja ponuditi deci/mladim ljudima zanimanja prilagođena takvom izmenjenom stepenu obrazovanja? Nemam dece, ali da ih imam, bila bih ozbiljno zabrinuta ako je ovo sve što mogu da ponude u svojoj 15. godini....

Samo uzbrdo, i uz krljanje

pre 11 godina

@ Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?
(Strahota!, 18. jun 2012 16:06)

Draga Strahoto (divno pogodjen "izvornosrpski narecen" nik), u razgovoru o deci N-I-K-A-D N-I-K-A-D NE TREBA upotrebljavati izraze: "zaostalo dete", "imbecilan zadatak" (ovde test). Strahotno me je sramota sto pripadamo istoj struci. Cak (izgleda) i isti predmet nas povezuje, a tu decu treba da naucimo odmerenoj razmeni misljenja.

Au, brate!

Predmet iz kojeg je danas radjen test zove se srpski jezik i KNJIZEVNOST. A sve je zastupljeno: knjiz., gram., pravopis, stilistika itd...

Sadasnja osn. skola (svuda u svetu) nema za cilj da dete nauci svemu sto smo mi nekada morali da ucimo, vec da ga osposobi da razmislja, analizira i sl. (Pogledati, najzad, Zakon) To ovaj danasnji test ima. Koliko puta smo do sada rekli da se u nasoj skoli mnogo toga uci sto samo opterecuje dete-ucenika. Sad kad je pojednostavljeno...opet ne valja. Sta je sad? Inatimo se?

Stagod ko mislio, ali cilj testa nije da "obori" ucenika, vec je putokaz kako i sta dalje raditi.

PS Sreca je sto ovakav ministar odlazi. Nit' zna sta radi, nit' zna sta hoce - ne zna da objasni, a, bogami, ni trazi.

Strahota!

pre 11 godina

Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?

Ne lecite na deci svoje ambicije

pre 11 godina

Eh, dragi boze, kako se opet iznervirah citajuci ove komentare. Nama stvarno ne treba da bude bolje. Oko svega smo sposobni da napravimo dzumbus i da onda, naravno, okrivimo druge.

Jesmo li, uopste, svesni da smo mi - roditelji - ti koji dizemo tenziju. Prestanimo, bre, da svoje ambicije (verovatno propale) lecimo decom uceci ih pesimizmu, ironiji i cinizmu. Moja deca su, npr., zavrsila srednju skolu na srpskom, a po dva fakulteta na dva strana jezika. Nikad nismo pravili problem i kad "okinu" (Nisu morali toliko da uce. Sami su hteli.) ili imaju neku zescu obavezu. Sve smo to prihvatali kao ono sto treba da se uradi, pa polako i savesno, bez halabuke, a uz mnogo, mnogo optimizma.

A u pozadini svega je nase politikanstvo, pa necemo (ne "ne mozemo", nego "necemo") da vidimo sustinu i prave uzroke svega (U ovom slucaju u skolstvu.)

Setimo se samo kako docekamo proteste prosv. radnika kad strajkom i sl. hoce da poguraju promene na bolje (ne samo vecu platu). Tada, osim zaposlenih u skolama, svi "navijamo" za ministra.

A vidite da test nije bio strasan. To su deca znala i ranije (da nije strasan), ali se boje nasih - roditeljskih - reakcija ako ne naprave rezultat kakav mi, roditelji, ocekujemo.
I ne mesajmo i ovom prilikom politiku u ovo. Briga decu hoce li budzet zbog svega ovoga biti tanji ili deblji.

Хамлет ft Камелеон

pre 11 godina

Прочитах све коментаре и не верујем шта читам..

Тест је био ужасан , могао би лако да га реши првак , само да научи да чита .. Било је тешко - можда некоме ко не зна да заокружује и не зна врсту речи ?!
Моја наставница је тражила 10x веће знање за шансу за двојку..Катастрофа !

Ana

pre 11 godina

Znate kako, kada pogledam okvirno - bio je lak test, ali desilo bi se i meni da pogresim pitanje-dva, sto je dovoljno da ne mogu da upadnem u Trecu beogradsku gimnaziju, za koju treba 98 poena.

Tako da ne pricajte gluposti, prosla sam sve to pre pet godina i dan danas se secam te nervoze i stresa, ne bih nikome to pozelela.

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj jedino deci proveravaju znanje. Kad bi ovaj test dali ministrima, politicarima pa i, sto da ne, novinarima, garantovano bi vecina pokazali lose rezultate. Ali svako na polozaju je iznad kontrole.

Jocke

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom

necans

pre 11 godina

@Jocke

Jedini zadatak koji je bio primeren prijemnom jeste onaj sa istorijom naseg jezika,popularno nazvan tacno-netacno zadatak.Tu stvarno treba znanje ili mnoogo srece.Ostalo,da nisi pipnuo zbirku imao bi 15++ bodova sigurno.Ne znam stvarno odakle tebi da ovo nije bilo lako.

Nikola

pre 11 godina

Nisam ocekivao da bude ovako lak test. :) Nadam se da ce i matematika biti laka, ona mi je uvek pravila problem. Svima koji kazu da su prepisivali, pa drago mi je da ste mogli. Ja sam pogledao u druga pored mene i dobio opomenu od nekog cudnog coveka. Srecno svima sutra :))

Anon

pre 11 godina

@Jelena

Nas obrazovni sistem nije trebalo uopste uskladjivati (da upotrabim taj eufemizam za ono sto bi se bolje nazvalo srozavanjem) ostalim evropskim, jer je bio dosta bolji. Sada su svi isti: katastrofalni.

Veljo

pre 11 godina

(Srce na dlanu, 18. jun 2012 12:43)
To je valjda jedna od retkih stvari o kojima se ipak vodilo racuna. Svi ucenici koji u avgustu budu polagali zavrsni ispit moci ce da upisu bilo koji smer kao prekobrojni, naravno pod uslovom da imaju poena kao poslednji na listi koji je tu skolu upisao u ovom roku. Sto je uredu...

Zvezdaš

pre 11 godina

Danas sam polagao i ocekujem 19,5 poena, uvek sam bio odlican test jeste bio laksi nego sto sam ocekivao al sam sve ucio. Ovi sto pricaju lak, za debile itd. nemaju pojma. Svi su generali posle bitke.

Saša

pre 11 godina

Više puta se pitam šta je svrha ovih testova i ne mogu da nadjem smisao.Ko je imao dobrog predavača,radnu naviku taj zna i gramatiku i književnost...Gadim se kad čujem da neki osnovac uzima privatne časove,GADIM SE.E neću za svoju decu platiti ni jedan jedini čas,makar koristili samo četiri padeža.Neka su geniji za nauku a istu ne mogu da upišu zbog maternjeg neka ne upišu i neka su talenti za društveni smer a ne mogu zbog matematike ne mora ni to.ŠTO ja(malim ja) NISAM MINISTAR PROSVETE svi bi na testu iz maternjeg imali bar po 13-14 bodova.A znate što?Zato bi morali nastavnici da ih nauče.Mislim na manje gradove i sela jer u većim gradovima deca nemaju problem sa gramatikom,akcentom pa i kvalitetnim nastavnikom.Ja koristim dva srpska jezika,jedan književni koliko umem kad treba i drugi kad pričam sa mojim seljacima.Taj drugi znam odlično.

Strahota

pre 11 godina

@Samo uzbrdo, i uz krljanje

Ako ti, tako neupućen i nepismen predaješ srpski, to je zaista velika sramota za celu struku.

Da si ikad otvorio rečnik, na primer Matice srpske, video bi da je strahota i te kako srpska reč. A da si ikad otvorio Pravopis, znao bi da se ne piše "štagod ko mislio" već "šta god", kao i da se "nit" piše bez apostrofa. A morao bi dobro da znaš pravopis, jer ti je dužnost prvenstveno da decu opismeniš.
Sad je jasnije zašto htedoše deci da praštaju pravopisne greške i mešanje pisma.

bezimeni

pre 11 godina

nigde nisam video takva glupa pitanja. Zbog kakvih budalaština neko ne uspe da upiše željenu srednju školu. kao da je pitanja sastavljao neko iz G17+.

rahel

pre 11 godina

ovi nisu normalni, pod koji stres stavljaju decu zbog ovog testa. ovaj obradovic treba da se skloni sa te funkcije.
moja cerka nije mogla da spava nocas, ne zato sto ne zna, vec ova medijska hajka oko testova, i policije koja donosi testove, i komisije.
80% ove dece ce da sede kod kuce, jer nece imati radna mesta, bilo sta da zavrse. u zemlji u kojoj se fakultetska diploma kupuje za sitne pare, decu od 14-15 godine terorisu malom maturom.

perica

pre 11 godina

Sve je to lepo napisano, na polaganju neće smeti ovo, moraće ono... A šta će se desiti ako klinci krenu da pričaju, šetaju, prepisuju... Kakva je kazna za to? Ponavljanje 8. razreda ili šta? A toga će biti, verujem čak masovno. Koja je korist od svega ovoga osim još jednog zahvata u budžet?

Jocke

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom

realist

pre 11 godina

Da znate da je dojadilo vise to oko pravopisa. Pa sta mislite, da sve zavisi od prijemnog? Da ce u gimnazijama moci da dobiju 2 ako ne znaju pravopis, da su iz osnovne izasli s dobrim ocenama pa ne znaju pravopis? Sale na stranu, zar zaista mislite da od toga da li ce im se posebno ocenjivati pravopis zavisi da li pisu Wuk ili Vuk? Ja takve greske nisam pravio ni u prvom osnovne, a nisam nikakav genijalac, naprotiv. Verujte, nije ovo tako znacajno

otac osnovaca

pre 11 godina

manije Bitno d Ali deca UmejU da PIsUvaznOje da SeNEkodosetio da Za mATERNJI jezik znas samoAZbukua ko zNa i aBecedu taj jE kaNdidat za PreDsednikA

Ana

pre 11 godina

Proslo pet godina od prijemnog za srednju, a i dan danas se secam te nervoze i uzasa. Ni jednom detetu da ne pozelim!

Samo stresiraju decu, za dzabe, vidim ja sve falilo nesto mojim roditeljima koji su dve godine isli u najblizu srednju, a posle se upisali u drugu na osnovu proseka.

Jelena

pre 11 godina

Moje dete je otislo na ispit bolesno, pod temperaturom i antibiotskom terapijom, zuta i slomljena. Smatrali smo da je to bolje resenje nego da ostane da polaze prijemni u avgustu kada vise ne bude mesta ni u jednoj skoli za koju je zainteresovana. Kakva sramota kazniti dete koje je imalo nesrecu da se razboli! Dete i dalje ima temperaturu, ne znam sta cemo sutra za test iz matematike, sad ponovo idemo kod lekara!

veljko

pre 11 godina

dovoljan je bio.komentar da ne moraju osvoriti niti jedan poen da bi polozili. a sa obzirom na viska mesta u skolama, mogu da upadnu na puuuuno skola, pogotovo naucno prirodnih orijentacija, tipa matematka, fozika, hemija i sl. tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!

nikol dz. femija

pre 11 godina

(Vidosava Maodus, 18. jun 2012 10:24)

Pominjete "humanost" a o tome se u SRBIJI UČI OD ANGLOSAKSONACA.
Kakve su anglosaksonske škole širom sveta u mnogobrojnim kolonijama vidimo po čestim vestima o raznoraznim ubistvima.

Na PISA testovima NAJBOLJI REZULTAT POKAZUJU Kinezi. Na njihove škole, naše sadašnje se ne ugledaju. Srpske škole iz ranijih perioda su im bile slične.

Kada se 1975.god polagao prijemni za upis u srednje škole polagalo se u onoj srednjoj školi koju ste želeli da upišete, a ne u osnovnoj, i MORALI STE DA ZNATE CELO GRADIVO, NISTE IMALI POJMA KOJA ĆE PITANJA BITI, NISTE ZNALI DECU KOJA SU SEDELA DO VAS....Bilo je u pravom smislu PAKLENO.

PRE 7 godina je naša mlada komšinica, koja je sada na 3.godini fakulteta, upisivala gimnaziju I REKLA NA JE DA JE TESTOVE PREŠLA PO 3 PUTA.

NAŠE DETE JE PRE 2.GODINE upisalo gimnaziju i TESTOVE IZ SRPSKOG I MATEMATIKE JE PREŠLO 4.PUTA i još za par sati/onako studentski/sva pitanja na dan pre testiranja, ŠTO ZNAČI MOŽE SE REĆI 5.PUTA.

POLOŽILO OBA PREDMETA SA 100 POENA, bez problema, naravno upisalo željenu školu medju prvih 5 po broju bodova sa prijemnog i iz osnovne, kao Vukovac. Tako je i ta Vukova diploma opravdana i kada je u pitanju prijemni i kada je u pitanju upis.

STVAR JE U RADU, UČENJU I ZNANJU, a ne zabušavanju, muvanju, prepisivanju /što naravno isto treba znati jer važno je biti i snalažljiv, ali bez da se drugi sapliće/.

Kada predjete testove 3,4 puta PROLAZITE sigurno MA KAKVA DA SU PITANJA i trema.

Srce na dlanu

pre 11 godina

"Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu."

Izrazito nehumana i nepravilna odredba! Svakom se može desiti nezgoda, bolest, smrtni slučaj u užoj porodici na dan ispita. Pa zar zbog te nesreće da dete bude unesrećeno i nemogućnošću da upiše ono što želi u životu? U avgustu će sva bolja mesta biti popunjena.

esma vedervaks

pre 11 godina

Mrgudi neka popiju pilulicu za dobro raspoloženje u vidu poljupca jednom osmaku pred polaganje a svim osmacima želim da što bolje urade prijemni... Dečice, držimo vam palčeve!!!

Zeka Peka

pre 11 godina

jadno i zalosno....samo to mogu reci...200zadataka iz srpskog i 200 zadataka iz matematike treba da se nauce, i sv zadatci se nalaze u zbirkama, i dodje neko i kaze tesko??ili padnu testove??ili ko ova majka sto kaze da neki ministar treba da podnese ostavku jer je to veliki pritisak!!!!!!e jadni li smo!kada sam polagao prijemni za sredju skolu, 1991 godine, nije bilo ni testova ni zbirki, nego si morao sve da naucis, celo gradivo.i sta ti padne padne ti..secam se nekog zadatka sa akcentima(ne znam da akcentujem) i naravno da sma se namucio.sad ova decurlija ima sve sazvakano, i opet nemaju pojma....citam sad da se deca ne smeju ostavljati kuci sama do 13 godina, aman ljudi bio sam sam u selu od 5,5 godina, od 5 ujutru do 5 uvece, skolovao sem zavrsio fakultet i radim, i sta mi fali??dal sam ja lud ili ovaj svet ide ka tome da nam deca postaju mentalno retardirana!izvinjvam se nekome ako se nasao uvredjen zbog svog deteta!

2. razred gimnazije

pre 11 godina

Heh, kol'ko sam se ja plasio i tripovao oko ovog testa pre dve godine, pa to je smesno. Ispao sam smesan na kraju jer se jedini nisam spremio za prepisivanje, ja budala mislio stvarno ce da kontrolisu k'o sto su pricali...Osmacima: Samo opusteno ljudi, mocicete da se upisete gde hocete sta god da uradite na prijemnom, jedna od mnogih "lepota" nasega vajnog skolskog sistema...

Ćofi

pre 11 godina

Upravo dosao sa prijemnog. Nisam uopste spremao nista, imam inoficijalno 19,5 poena. Test je bio smesno lak, i bilo je prepisivanja. Šta reći...

Saša

pre 11 godina

Više puta se pitam šta je svrha ovih testova i ne mogu da nadjem smisao.Ko je imao dobrog predavača,radnu naviku taj zna i gramatiku i književnost...Gadim se kad čujem da neki osnovac uzima privatne časove,GADIM SE.E neću za svoju decu platiti ni jedan jedini čas,makar koristili samo četiri padeža.Neka su geniji za nauku a istu ne mogu da upišu zbog maternjeg neka ne upišu i neka su talenti za društveni smer a ne mogu zbog matematike ne mora ni to.ŠTO ja(malim ja) NISAM MINISTAR PROSVETE svi bi na testu iz maternjeg imali bar po 13-14 bodova.A znate što?Zato bi morali nastavnici da ih nauče.Mislim na manje gradove i sela jer u većim gradovima deca nemaju problem sa gramatikom,akcentom pa i kvalitetnim nastavnikom.Ja koristim dva srpska jezika,jedan književni koliko umem kad treba i drugi kad pričam sa mojim seljacima.Taj drugi znam odlično.

Strahota!

pre 11 godina

Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?

Ma da

pre 11 godina

Uzalud rade malu maturu. Kad upisu neku srednju skolu u junu i ako nisu zadovoljni uz malu vezicu se onda premestaju iz jedne skole u drugu. Tako da taj nazovimo prijemni vise nema smisla.
PS. Prepisivanja je bilo i bice inace bi se videlo prave stanje u osnovnim skolama.

Aleksandar

pre 11 godina

tako je bilo kod nas, a ja zavrsio ove god gimnaziju, drustveno-jezicki smer. na matematicki smer su bukvalno upisao ko god je hteo i jos je bilo manjka!!!
(veljko, 18. jun 2012 09:08)

I baš društveno-JEZIČKI smer, kažeš? I mi se posle čudimo oko državnog stava da nepismenost treba tolerisati. Sa ovakvom omladinom Srbija ne treba brinuti o budućnosti.

daleko cemo dogurati

pre 11 godina

najludje je sto im priznajte gramaticke greske u odgovorima! Izbacujete nepismene generacije, priznajete da vam je losh program i na kraju im popustate na istim...

Zvezdaš

pre 11 godina

Danas sam polagao i ocekujem 19,5 poena, uvek sam bio odlican test jeste bio laksi nego sto sam ocekivao al sam sve ucio. Ovi sto pricaju lak, za debile itd. nemaju pojma. Svi su generali posle bitke.

Samo uzbrdo, i uz krljanje

pre 11 godina

@ Upravo sam na sajtu RTS-a pogledala test. Pa ovo i zaostalo dete može da uradi žmureći! A znam šta pričam, više od deset godina sam spremala decu za prijeme ispite.
Testovi služe da se odredi nečiji nivo znanja. Čemu služe ovakvi imbecilni testovi?
(Strahota!, 18. jun 2012 16:06)

Draga Strahoto (divno pogodjen "izvornosrpski narecen" nik), u razgovoru o deci N-I-K-A-D N-I-K-A-D NE TREBA upotrebljavati izraze: "zaostalo dete", "imbecilan zadatak" (ovde test). Strahotno me je sramota sto pripadamo istoj struci. Cak (izgleda) i isti predmet nas povezuje, a tu decu treba da naucimo odmerenoj razmeni misljenja.

Au, brate!

Predmet iz kojeg je danas radjen test zove se srpski jezik i KNJIZEVNOST. A sve je zastupljeno: knjiz., gram., pravopis, stilistika itd...

Sadasnja osn. skola (svuda u svetu) nema za cilj da dete nauci svemu sto smo mi nekada morali da ucimo, vec da ga osposobi da razmislja, analizira i sl. (Pogledati, najzad, Zakon) To ovaj danasnji test ima. Koliko puta smo do sada rekli da se u nasoj skoli mnogo toga uci sto samo opterecuje dete-ucenika. Sad kad je pojednostavljeno...opet ne valja. Sta je sad? Inatimo se?

Stagod ko mislio, ali cilj testa nije da "obori" ucenika, vec je putokaz kako i sta dalje raditi.

PS Sreca je sto ovakav ministar odlazi. Nit' zna sta radi, nit' zna sta hoce - ne zna da objasni, a, bogami, ni trazi.

perapk

pre 11 godina

zeko peko 100% si u pravu.
ovaj sistem pravi od svih debile i gotovane.
da je tako bilo kad sam ja polagao, pa i najgori djak bi imao maksimum poena garantovano na kom god prijemnom i u kojoj god skoli.

a da ne pominjemo prednost u prepisivanju tipa sms, bluetooth, pda bla bla bla

Рођен раније, срећом

pre 11 godina

sad došo kući sa testa i nije uopšte bio lak ko što se priča. a vi koji ste učili celo gradivo za prijemni i koji ste sami ostajali kući od 5 ujutru do 5 uveče a za to vreme išli bosi do škole po snegu preko 7 brda a u među vremenu krotili lavove i pročitali sve knjige ovog sveta... šta da vam kažem, rodili ste su u pogrešno vreme, tehnika napreduje a i mi sa njom
(Jocke, 18. jun 2012 15:33)

КОМЕНТАР КОЈИ ГОВОРИ САМ ЗА СЕБЕ А ДА ЊЕГОВ АУТОР И НЕ САЊА КОЛИКО!!!

Хамлет ft Камелеон

pre 11 godina

Прочитах све коментаре и не верујем шта читам..

Тест је био ужасан , могао би лако да га реши првак , само да научи да чита .. Било је тешко - можда некоме ко не зна да заокружује и не зна врсту речи ?!
Моја наставница је тражила 10x веће знање за шансу за двојку..Катастрофа !

Nikola

pre 11 godina

Nisam ocekivao da bude ovako lak test. :) Nadam se da ce i matematika biti laka, ona mi je uvek pravila problem. Svima koji kazu da su prepisivali, pa drago mi je da ste mogli. Ja sam pogledao u druga pored mene i dobio opomenu od nekog cudnog coveka. Srecno svima sutra :))

bezimeni

pre 11 godina

nigde nisam video takva glupa pitanja. Zbog kakvih budalaština neko ne uspe da upiše željenu srednju školu. kao da je pitanja sastavljao neko iz G17+.

Ona

pre 11 godina

@(2. razred gimnazije, 18. jun 2012 12:04)

Nisi budala, oni su budale, odnosno pogresno vaspitani da ne budem gruba...Navika da ne prepisujes vec da nateras sebe da naucis je korisna za zivot, ucis to sto radis i teras sebe na disciplinu. Isplatice ti se ako ne tu i ne sada, onda na nekom drugoj geografskoj sirini, neke stvari se na dugi rok ipak isplate. A lopovi na kraju pocnu da se trebe izmedju sebe i samo najjaci i najbezobzirniji opstaju. Proces medjusobnog trebljenja lopova je u toku.
Ovo ti kaze nekadasnje dete obicnih roditelja (citaj nikakve veze) koje je zavrsilo matematicki smer kad su se samo najbolji tamo upisivali, naucilo da radi i uci, to nastavilo i u odraslim godinama. Danas vodim inzenjerske projekte za jednu svetsku kompaniju sirom sveta.
Englezi imaju pametnu poslovicu o odgajanju dece koja kaze "Be cruel to be kind". To sto polusvet uspeva zadnjih dvadesetak godina ne znaci da vasu decu ne treba da ucite da rade, stvarno znaju i da se bore. Svako jutro kazem hvala mojoj majci sto me nije vaspitala kao "svilenu bubu". Koliko mi je skola pomogla, toliko mi je pomogla borbenost i mentalna cvrstina u nekim zaista teskim momentima.
Previse stresa nije dobro, ali pomalo i nije lose. U zivotu se na poslovima, pogotovo onim koji podrazumevaju vodjene nekih stvari stres desava svako malo. Zato nije ni lose da se pomalo i ucimo da ga tolerisemo od detinjstva i to je vestina koju treba znati. Dzaba ti znanje sutra ako pocnes da histerises kad mu vreme nije.

nikola

pre 11 godina

Mnogo komentara sadrzi izraze kao sto su "pilici", "malisani" i sl. Pa nije to prijemni za osnovnu vec za srednju skolu. To su mladici i devojke koji ce za par godina biti punoletni, a ne decica kojima se tepa kao da su u vrticu. Takav odnos prema deci je i napravio generacije razmazene decurlije koje stasaju poslednijh par godina.

Ne lecite na deci svoje ambicije

pre 11 godina

Eh, dragi boze, kako se opet iznervirah citajuci ove komentare. Nama stvarno ne treba da bude bolje. Oko svega smo sposobni da napravimo dzumbus i da onda, naravno, okrivimo druge.

Jesmo li, uopste, svesni da smo mi - roditelji - ti koji dizemo tenziju. Prestanimo, bre, da svoje ambicije (verovatno propale) lecimo decom uceci ih pesimizmu, ironiji i cinizmu. Moja deca su, npr., zavrsila srednju skolu na srpskom, a po dva fakulteta na dva strana jezika. Nikad nismo pravili problem i kad "okinu" (Nisu morali toliko da uce. Sami su hteli.) ili imaju neku zescu obavezu. Sve smo to prihvatali kao ono sto treba da se uradi, pa polako i savesno, bez halabuke, a uz mnogo, mnogo optimizma.

A u pozadini svega je nase politikanstvo, pa necemo (ne "ne mozemo", nego "necemo") da vidimo sustinu i prave uzroke svega (U ovom slucaju u skolstvu.)

Setimo se samo kako docekamo proteste prosv. radnika kad strajkom i sl. hoce da poguraju promene na bolje (ne samo vecu platu). Tada, osim zaposlenih u skolama, svi "navijamo" za ministra.

A vidite da test nije bio strasan. To su deca znala i ranije (da nije strasan), ali se boje nasih - roditeljskih - reakcija ako ne naprave rezultat kakav mi, roditelji, ocekujemo.
I ne mesajmo i ovom prilikom politiku u ovo. Briga decu hoce li budzet zbog svega ovoga biti tanji ili deblji.

Vladimir

pre 11 godina

@Jocke

Blago nama kad si nam ti predstavnik napredne generacije. Od svakog učitelja prvih par razreda osnovne škole bi za ovu "umotvorinu" dobio bugera. Od moje devetogodišnje ćerke si, ipak, dobio 2- jer, kako kaže: "pogodio je neke reči".

Test je bio strašno lak, pogotovo s obzirom da je polovina pitanja bila poznata. Retka su pitanja za koje je trebalo znanje - na čistu logiku bi svako mogao dobiti bar 15 bodova.

Svima koji su prošli test ličnom zaslugom - čestitam! Onima koji su prošli prepisivanjem, želim da što pre osete posledice. Krajnje je vreme da ovo društvo počne da ceni prave vrednosti umesto "snalažljivosti". Proces čišćenja će trajati decenijama, a mi ih nemamo.

Ana

pre 11 godina

Znate kako, kada pogledam okvirno - bio je lak test, ali desilo bi se i meni da pogresim pitanje-dva, sto je dovoljno da ne mogu da upadnem u Trecu beogradsku gimnaziju, za koju treba 98 poena.

Tako da ne pricajte gluposti, prosla sam sve to pre pet godina i dan danas se secam te nervoze i stresa, ne bih nikome to pozelela.

necans

pre 11 godina

@Jocke

Jedini zadatak koji je bio primeren prijemnom jeste onaj sa istorijom naseg jezika,popularno nazvan tacno-netacno zadatak.Tu stvarno treba znanje ili mnoogo srece.Ostalo,da nisi pipnuo zbirku imao bi 15++ bodova sigurno.Ne znam stvarno odakle tebi da ovo nije bilo lako.

profesor

pre 11 godina

Bio sam supervizor u jednoj seoskoj osnovnoj skoli i sve je proslo u najboljem redu - od sjajne kulturne dece, preko dezurnih nastavnika do direktora skole. Citam u komentarima da je bilo prepisivanja, price, buke i slicno. Ne mogu naravno da znam kakva je situacija u svim skolama, ali nastavnici sa kojima sam se cuo i video posle testa svi su saglasni da je sve bilo i vise nego u redu i pod kontrolom. U skoli u kojoj sam ja bio (seoska skola u Backoj) deca se bukvalno nisu cula, a kamoli prepisivala ili radila nesto nedozvoljeno. Nadam se da su test dobro uradili i zelim im srecu za sutra, a ocekujem da budu ovako dobri kao danas.

Jelena

pre 11 godina

Mediji su podigli toliku halabuku oko ovih ispita, kao da deca treba da rade nešto što zahteva nadljudski napor, a ne testiranje osnovnog/minimalnog znanja nakon 8 godina školovanja... U potpunosti razumem očajne roditelje čija deca su noćas provela besanu noć i otišla izmučena na ispit. A sad malo o njemu: pogledala sam ga u celosti i sve što mogu da kažem je da sam zapanjena time koliko je to sve pojednostavljeno, u kojoj meri se pitanja odnose na opštu kulturu i zdrav razum, a ne na poznavanje materije i posedovanje informacija i znanja. Veoma dobro se sećam svih svojih matura, svih ispita na takmičenjima, ovo je jako daleko od toga. Od nas se zahtevalo da odgovorimo na osnovu poznavanja gradiva, u pojednim pitanjima da znanje iskombinujemo sa logikom. Sada više nema ni morfologije, ni fonetike, ni leksikologije, a sintaksa je samo na bazičnom nivou dodirnuta. Od stilskih figura ni traga, samo razumevanje teksta. Stičem utisak da se naše školstvo dosta promenilo u poslednjih 15 godina, a nisam sigurna koliko je to nabolje... Jednostavnije jeste, ali koliko je to bolje za decu na duže staze - nisam sigurna. Ulazimo u Evropu krupnim koracima u smislu usklađivanja gradiva i smanjenja teoretskog znanja. Ali pitanje je - možemo li mi kao zemlje zapadne Evrope nakon školovanja ponuditi deci/mladim ljudima zanimanja prilagođena takvom izmenjenom stepenu obrazovanja? Nemam dece, ali da ih imam, bila bih ozbiljno zabrinuta ako je ovo sve što mogu da ponude u svojoj 15. godini....

Anon

pre 11 godina

@Jelena

Nas obrazovni sistem nije trebalo uopste uskladjivati (da upotrabim taj eufemizam za ono sto bi se bolje nazvalo srozavanjem) ostalim evropskim, jer je bio dosta bolji. Sada su svi isti: katastrofalni.

Veljo

pre 11 godina

(Srce na dlanu, 18. jun 2012 12:43)
To je valjda jedna od retkih stvari o kojima se ipak vodilo racuna. Svi ucenici koji u avgustu budu polagali zavrsni ispit moci ce da upisu bilo koji smer kao prekobrojni, naravno pod uslovom da imaju poena kao poslednji na listi koji je tu skolu upisao u ovom roku. Sto je uredu...

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj jedino deci proveravaju znanje. Kad bi ovaj test dali ministrima, politicarima pa i, sto da ne, novinarima, garantovano bi vecina pokazali lose rezultate. Ali svako na polozaju je iznad kontrole.

Strahota

pre 11 godina

@Samo uzbrdo, i uz krljanje

Ako ti, tako neupućen i nepismen predaješ srpski, to je zaista velika sramota za celu struku.

Da si ikad otvorio rečnik, na primer Matice srpske, video bi da je strahota i te kako srpska reč. A da si ikad otvorio Pravopis, znao bi da se ne piše "štagod ko mislio" već "šta god", kao i da se "nit" piše bez apostrofa. A morao bi dobro da znaš pravopis, jer ti je dužnost prvenstveno da decu opismeniš.
Sad je jasnije zašto htedoše deci da praštaju pravopisne greške i mešanje pisma.