Petak, 15.06.2012.

22:18

Trebinje: Protest zbog Kusturice

Stotinak stanovnika Trebinja protestovalo je kod kule Petrina iznad grada, ne dozvoljavajući da se tvrđava sruši, a kamen upotrebi za izgradnju Andrićgrada.

Izvor: Beta

Trebinje: Protest zbog Kusturice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Don Kihot

pre 11 godina

Emir Kusturica, po čijoj ideji se gradi "Andrićgrad", je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Eeee moj Nemanja, ako je to tako, zasto onda ne razgradis kameni most preko reke Drine u gradu Visegradu. Ta se cuprija itekako moze smatrati "građevinom okupatora", pogotovo sto je njen strateski znacaj svojevremeno daleko nadilazio znacaj jedne efemerne karaule iznad Trebinja.

Kremanac

pre 11 godina

@Monarhista
Potpuno se slazem da u zivotu nisam sreo opasnijeg i beskrupuloznijeg coveka od Kusturice. Navikao covek da otima gde god stigne, pa se jos ljuti kada mi "primitivci" ne mozemo da shvatimo da to radi za nase dobro. U kinematografiju se ne razumem, ali u arhitekturu svakako. Grdjeg skrnavljenja kulturne bastine i kica od tzv. "Drvengrada" u Mokroj Gori nisam video. Sada to iskustvo prenosi i na tzv. "Andricgrad" (jao boze nakaradnih naziva). To sto je jednom iskompleksiranom filmadziji dozvoljeno da izigrava urbanistu, arhitektu, neprikosnovenog zastitnika nase kulture, nase prirode, naseg nacionalnog identiteta i cega sve jos ne... moze da nam sluzi samo na sramotu ! Od kada je to filmadzija kvalifikovan i za urbanizam, i za arhitekturu, i za zastitu prirode (citaj: biolog - covek). Oskrnavio je Mokru Goru, a sada siluje Visegrad !!! Neka nam je Gospod u pomoc sa takvim neimarima, a i sa politicarima koji za bolje ne znaju !!! Aferim, brate Nemanja !!!

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su obnovili tu karaulu a kamenje za Kamengrad nasli negde drugde.
Tako bi Trebinjci imali vise lepih objekata i svi srecni.

AS

pre 11 godina

Zar niko nije primetio podatak da je Vlada RS izdvojila 3 milliona Eura...otkud njima tolike pare...sve to zbog Kusturice, a ljudi nemaju sta da jedu...

evo realno

pre 11 godina

Niti je to spomenik kulture,niti je tvrdjava.To je zgrada(garnizon,koriscena za spavanje i kao osmatracnica jer je na brdu, a nekada je tu bila granica,zato i zapinje za oko,tj cini "neku" vizuru, ali van grada). Od te zgrade su ostala dva zida,drugi do pola, nije ceo i jedan deo bedema(sa jedne strane zgrade,takodje urusen.Po meni,treba iskoristiti to kamenje ali je trebalo da se izjasni skupstina grada ili tako nesto.I da dodam,svi su razvlacili to kamenje kada im je trebalo za kuce,stale i dvorista,da se razumemo.A ima i toga da se nijedna vlast nije setila da obnovi tu zgradu do sada a ne bi ni u buduce,potpisujem,iako stoji u statutu grada da se posebna briga treba voditi o austrougarskim gradjevinama(pritom se misli na one u gradu koje su mnogo bitnije od ove).ALI,izbori su na jesen pa ce sada(sto mi je to poznato?)svako vodu da skrece na svoju vodenicu.A zgrada ce se za koju godinu,sama od sebe srusiti,mislim na taj jedan i po zid i to malo bedema.A ja se pitam,,gde ce hercegovacke zmije da se sakriju od sunca kada se ova "velika misterija" resi?Sunce przi u TB.Poz svima.

behar

pre 11 godina

Samo me interesuje ko je ranije ziveo u tim selima,dge su njegovi bageri vec obavili posao?Sta bi bilo da su slucajno to bili ostatci neke stare pravoslavne crkve? Da li bi i onda rusio?
P.S.
U mom selu, koje je 100% naseljeno bosnjacima, postoje zidine jedne stare crkve (koje veroispovesti, nje mi poznato) ali je ona tu i niko je ne dira.Cak , govorili su mi kao detetu da je grehota i jedan kamen od toga raznositi.

djox

pre 11 godina

Idem ja bagerom na Kalemegdan, treba mi da završim okućnicu, a tamo ima dosta polusrušenih zidova koji će to biti i za 100 godina... Izem ti narod...

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Чудна је ствар да се та окупаторска руина, не налази на УНЕСКО-вој листи културне и историјске баштине.
Онако, сва монументална и епска и судбински повезана са историјом Требиња и Херцеговине. У равни је са Београдском тврђавом и зидинама Дубровника.

obi van

pre 11 godina

Cinjenice:
1to je karaula austro-ugarske vojske iz doba okupacije.
2 nije zasticen spomenik i nije kulturno blago nego propali vojni objekt iz novije istorije
3 nije bilo planova da se obnavlja niti ce ih biti
4 Ne rusi se za Andric grad nego se uzima ono sto je vec uruseno i lezi na zemlji.

alek

pre 11 godina

(Monarhista, 15. jun 2012 23:51)

Evo tipicno srpskog komentara na ovu temu. "OPASAN COVEK", koji je uz Novaka i Bregu najpoznatiji svetski Srbin, koji je vecinu SVOGA novca ulozio u NASE zemlje nebi li ih stavio na svetsku kartu "za videti" i jedan od samo trojice stranaca pozvanih na inauguraciju Putina.

Novljanin

pre 11 godina

Sta se desilo sa covekom koji je radije prijatelju namestao parket, nego otisao u Kan prvi put kad su ga zvali (i dali mu "Zlatnu palmu")? Sta je bilo sa covekom koji je pre vise od dvadeset godina predavao na tri svetske filmske akademije u isto vreme? Zar je to onaj isti neustrasivi karakter koji je na pocetku svog ludila 1990. godine direktno prozvao sve pacijente, Seselja prvog i to u lice?

U Herceg Novom, gradu gde mu je pokopan rodjeni otac, pre dvadeset godina trebao je da dobije na koristenje prelepu staru austougarsku kamenu zeleznicku stanicu iz 19. veka i da otvori filmsku skolu u njoj. Taj spomenik kulture na najcentralnijem mestu setalista uz more je on, uz pomoc ultra-korumpirane lokalne vlasti, BESPLATNO prisvaja i od nje "stvara" kafanu, motel - i neki jadni mali bioskop koji bi izgleda trebao da bude "filmska skola"(?). Pri tom odlucuje da skrnavi taj spomenik urezujuci vrata u fasadi gde ih nikad nije bilo, dodavajuci metalne stepenice, buseci fasadu za u jednom momentu cak 12 razlicitih visecih klima uredjaja, sve zarad sopstvenog profita.

Sta se desilo s tobom Emire? Kako od onakve ljudine "evoluira" u ovo danas?

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@Trebinjac svaka cast na komentaru. Upravo tako, te kule od malena gledamo iz Trebinja, dio su naseg svakodnevnog vidika.Ne mogu da zamislim da tih kula tamo vise ne bude...iako odavno ne zivim u Trebinju, ta vezanost je jos jaca, prisutnija. Vi koji na suncem opaljenom kamenu niste odrasli, ne mozete razumjeti...Koliko sam i sama, kao Hercegovka iz Trebinja vezana za krs, uvidjela sam jedne godine kad smo par dana odsjeli na Biogradskom jezeru. Suma, vlazna zemlja, jezero, svi uzivaju, samo mene neka tuga od tog ambijenta uhvatila. Kad smo krenuli da setamo oko jezera, u jednom momentu ugledam povecu stijenu u vodi, blizu obale - toliko blizu da moze da se skoci na nju, ali je bila dovoljno odmaknuta da na nju ne pada sjenka od drveca. Suncem obasjana prava krecnjacka stijena...tu toplinu oko srca ne mogu rijecima opisati. Stajala sam tu i upijala tu sliku ni sama ne znam koliko...muz ne razumije, tjera me da krenemo, pita je li sve u redu samnom...Taj komadic *Hercegovine* u tudjini nikad necu zaboraviti. Eto toliko nama znaci kamen suncem obasjan.

Prase

pre 11 godina

Andrićgrad je velika pljačka i tačka. Mi iz Republike Srpske dali zemlju u Višegradu, dali pare u visini od oko 5 miliona KM (dosad), a kad se sve završi, Kusturica je vlasnik 51 odsto...Ko je ovdje lud? Dodik mu na drugarskoj osnovi to dao, kao da mu je babovina...

napravicemo novi lepsi Dubrovnik

pre 11 godina

Austougarska ostavsina ili nesto novo u ime Andrica, glasam za Andrica !!!!!
(Jos 1 iz Bershke)

zar je doslo do "Ili - ili". Ko kaze da se jedan spomenik mora rusiti da bi se napravio drugi....?

PravdaNS

pre 11 godina

Alo Kusturica, Vrbas na vezi. Evo mi vrbašani ti dajemo besplatno mulj da crpiš iz našeg kanala imaš ga koliko hoćeš, to može da ti posluži kao vezivno sredstvo u zidanju, a imamo i žute zemlje na izvoz i to ti dajemo pa pravi ćerpič do mile volje. Šta si se navrzo na staru tvrđavu?! eto mi ti nudimo rešenje, ima svi da budu sretni i zadovoljni, jer mi iovako ne znamo šta da radimo sa silnim muljem a tu su takvi sastojci da jednom kad zacementiraš nema rušenja za vjek vjekova.

inostranstvo

pre 11 godina

Bravo "Trebinjac". Gospodin Kusturica neka uzme kaldrmu iz Sarajeva i da ne dira nista sto je staro i istorijski vazno za Trebinjce. Posekao je pola suma u zapadnoj Srbiji, a sada unistava i Hercegovinu. Odbranite kulu, pa blago meni alatke u ruke i popravite je i ozivite. Nemojte da vam sluzi u slucaju nuzde ili neceg drugog. Osposobite je da moze da se obidje i vidi sa nje Trebinje, hercegovina. Nema tih para koje mogu da povrate istorijske spomenike ma kakvi oni bili. Australijanci mnogo vole da cuvaju sve sto je staro jer su istorijski mlada drzva. Neki prijatelji se dice sto imaju aluminijumske kasike iz 50-tih! A sta rade Srbi i novokomponovani Srbi? Samo unistavaju i spomenike i ljude. Zalosno!!!

dijasporac

pre 11 godina

Sredinom 80-tih smo su uz tu chuku, starim kamenim putem pored kule penjali na Grab, Orjen, mornaricko desntna pesadija propale JNA. Secam se da je tad sve bilo zapusteno, puno zmija, siblja... ali sto kazu Hercegovci, vole oni i taj svoj kamen, sto je i potpuno logicno.

BxJx

pre 11 godina

Kuturicu ne mogu da smislim od kad je svojevoljno počeo da naplaćuje ekološku taksu na Mokroj gori. Na putu koji on sigurno nije napravio. Pri tom je lično izjavio da te pare idu za neku njegovu ambulantu i zavoje. Pa da je barem duž puta postavio buriće sa peskom za gašenje požara...
A što ovi iz RS nisu sve ove godine po malo ulagali u Trebinjske istorijske spomenike? Tada bi Emir njima slao kamen sa Mokre gore i okoline(pošto je odavno počeo da se "širi").

Kakvo je to pranje novca samo da znate, mis'im drvengrad.

dragan

pre 11 godina

Trebinje je lep grad,ima svoje znamenitosti koje ne treba dirati.Podrška svima koji nastoje da sačivaju stara obeležja svog grada,kako Trebinja,tako i svi drugih mesta koja imaju nešto svoje za šta su emotivno vezani.Siguran sam da će se u onom sporu naći razumno rešenje.

beogradjanka

pre 11 godina

Nikada nisam bila u Trebinju i pojma nemam sta ta tvrdjava znaci Trebinjcima, ali niko,pa ni Kusturica, nema pravo da bez dozvole uzima bilo sta tudje ili drzavno. O Kusturici mislim sve najgore. Tip ocigledno vise nema inspiraciju da snima filmove pa se bavi svim i svacim. Naravno, uz podrsku funkcionera raznih vrsta. Zanimljivo je da u svoje genijalne projekte ne ulaze svoj vec tudj novac, ali to sve nekako postaje njegova imovina, Mokra gora, sad ce i Andricgrad. Ali, osvojio dve "Palme", dobar je sa Dodikom, Tadicem, Kostunicom, Dobricom...moze mu se

wictor

pre 11 godina

Pa kad ste toliko uz Kustu, sto mu vi ne date od svojih kuca kamen? To sve pricate vi koji nikada niste vidjeli ni T od Trebinja!!! Poz iz Trebinja

Dan

pre 11 godina

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, ali iz iskustva znam da kad bi sad neko krenuo da analizira stranačku a najviše nacionalnu pripadnost tih građana koji protestuju, sigurno bi stvari postale jasnije.

Trebinjac

pre 11 godina

Mnogo mlatite braco forumasi, a posebno vi iz Srbije sto ste opleli po 'zaguljenim Hercegovcima' i sve gedate kroz Euro i ko je koliko para u sta ulozio. Kule oko TRebinja su ljudima koji tu zive "oduvijek bile tu", spomenici su jednog vremena, to i sam Andric kaze (cudi me da Nemanja hoce da se bavi Andricem a to ne zna). Dio su necijeg zavicaja, necijeg djetinjstva, neo je odrastao u te slike, necije su sudbine za njih vezane - sta ima iko da ti dodje u tvoje dvoriste i rusi nesto sto NJEMU ne znaci nista i sto ON misli da nema nikakvu vrijednost? A gori su lokalni mocnici (ko im je samo sapnuo) koji su mu to dozvolili - pa eno mu kamena po Hercegovini koliko hoce, ali potrebno ga je obraditi, klesati...a za to se izgleda nema para. Nemanja je vec htio da rusi most kod Trebinja i staru zeljznicku stanicu, pa mu nisu dali. Autenticni istorijski spomenici ne bi trebalo da se ruse zarad stvaranja profitabilne falsifikovane istorije. Ili bi valjda o tom trebalo bar pitati one u cije si dvoriste dosao da rusis. Maxmagnusovo carobno kraljevstvo. A sto se tice hejtera medju vama, malo manje sarkazma a malo vise razumijevanja za druge vam nece biti naodmet.

Pozdrav iz Trebinja

Branka Sutulov

pre 11 godina

Zalimo se da niko nista ne radi, da se samo krade, a kada jedan covek stvara i radi za dobro citavog srpskog naroda ljubomorne lencuge ga sprecavaju i olajavaju

Monarhista

pre 11 godina

Ja u zivotu nisam video opasnijeg coveka od ovoga Emira...ne dao Bog da je politicar ...samo cekam da vidim kad ce da snimi film dve zlatne palme i glupi narod...a glupi narod smo mi Srbi...alo bre ko mu daje pravo da zbog nekog umetnickog dela uzurpira prava na mnoge stvari kao da je car:-(

Platan

pre 11 godina

Od običnog kamenjara i klasične ruševine u koju 100 godina ni jedan jedini evro nije bio uložen , nit je čemu služila, samo je bilo leglo zmija , digli se sad zaguljeni Trebinjci da brane bezvrednu ruševinu koja će to biti i narednih 100 godina . Koja je to primitivna logika , mogli su bar da se nagode da grad Trebinje dobije jednu kuću u Andrić gradu , ali jok , kuka i motika.

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro sad ce svi da raspale po Kusti. Ali ako ta tvrdjava svima toliko znaci zasto je onda ne poprave? Propala je i rusi se, i za koju deceniju bice samo hrpa kamenja. A za 100 godina niko se vise nece ni secati da je tu nesto i bilo. Ali eto, neko hoce da iskoristi materijal i napravi nesto sto ce da traje i odmah svi skoce jer se kao toboze brinu.

iz RS

pre 11 godina

Ovo je znacajno najvise radi toga sto je tih stotinjak ljudi 'sakupilo hrabrosti' da protestvuje protiv Kusturice za koga svi znamo da je veliki 'ahbab' Milorada Dodika.
Tako da je ovaj protest i neka vrsta protesta protiv Dodika i njegove saamovolje.
A vidjeli smo kako Dodik 'komunicira sa novinarima.
Nece ne zacuditi da sada borci, invalidi na Dodikov 'mig' otgnizuju 'spontne' kontra proteste.
Kusturica je nedavno postao 'akademik' jer je primljen u Akademiju nauka RS

BOBAN

pre 11 godina

MI U SRBIJI imamo gomilu takvih tvrdjava,posebno bunkera,koji su ostali iza nemackih okupatora.
BRACO Trebinjci ,Vasu tvrdjavu brani arhitekta Ninoslav ilic,koji od gomile kamenja pravi neimarska cuda austrogarske carevine,gde su svi trebinjci rostiljali...
Veliki protomajstor iz Trebinja nije imao bolju argumentaciju,da zastiti mesto zlocina u kojem su stradali njegovi preci...
Zato pustite Nemanju Krivokapica da zavrsi Kamen Grad u spomen velikanu svetske kulturne bastine Ive Andrica,a ti gradonacelnice Trebinja daj odmah ostavku ,nije to za tebe

Trebinjac

pre 11 godina

Mnogo mlatite braco forumasi, a posebno vi iz Srbije sto ste opleli po 'zaguljenim Hercegovcima' i sve gedate kroz Euro i ko je koliko para u sta ulozio. Kule oko TRebinja su ljudima koji tu zive "oduvijek bile tu", spomenici su jednog vremena, to i sam Andric kaze (cudi me da Nemanja hoce da se bavi Andricem a to ne zna). Dio su necijeg zavicaja, necijeg djetinjstva, neo je odrastao u te slike, necije su sudbine za njih vezane - sta ima iko da ti dodje u tvoje dvoriste i rusi nesto sto NJEMU ne znaci nista i sto ON misli da nema nikakvu vrijednost? A gori su lokalni mocnici (ko im je samo sapnuo) koji su mu to dozvolili - pa eno mu kamena po Hercegovini koliko hoce, ali potrebno ga je obraditi, klesati...a za to se izgleda nema para. Nemanja je vec htio da rusi most kod Trebinja i staru zeljznicku stanicu, pa mu nisu dali. Autenticni istorijski spomenici ne bi trebalo da se ruse zarad stvaranja profitabilne falsifikovane istorije. Ili bi valjda o tom trebalo bar pitati one u cije si dvoriste dosao da rusis. Maxmagnusovo carobno kraljevstvo. A sto se tice hejtera medju vama, malo manje sarkazma a malo vise razumijevanja za druge vam nece biti naodmet.

Pozdrav iz Trebinja

wictor

pre 11 godina

Pa kad ste toliko uz Kustu, sto mu vi ne date od svojih kuca kamen? To sve pricate vi koji nikada niste vidjeli ni T od Trebinja!!! Poz iz Trebinja

beogradjanka

pre 11 godina

Nikada nisam bila u Trebinju i pojma nemam sta ta tvrdjava znaci Trebinjcima, ali niko,pa ni Kusturica, nema pravo da bez dozvole uzima bilo sta tudje ili drzavno. O Kusturici mislim sve najgore. Tip ocigledno vise nema inspiraciju da snima filmove pa se bavi svim i svacim. Naravno, uz podrsku funkcionera raznih vrsta. Zanimljivo je da u svoje genijalne projekte ne ulaze svoj vec tudj novac, ali to sve nekako postaje njegova imovina, Mokra gora, sad ce i Andricgrad. Ali, osvojio dve "Palme", dobar je sa Dodikom, Tadicem, Kostunicom, Dobricom...moze mu se

iz RS

pre 11 godina

Ovo je znacajno najvise radi toga sto je tih stotinjak ljudi 'sakupilo hrabrosti' da protestvuje protiv Kusturice za koga svi znamo da je veliki 'ahbab' Milorada Dodika.
Tako da je ovaj protest i neka vrsta protesta protiv Dodika i njegove saamovolje.
A vidjeli smo kako Dodik 'komunicira sa novinarima.
Nece ne zacuditi da sada borci, invalidi na Dodikov 'mig' otgnizuju 'spontne' kontra proteste.
Kusturica je nedavno postao 'akademik' jer je primljen u Akademiju nauka RS

Monarhista

pre 11 godina

Ja u zivotu nisam video opasnijeg coveka od ovoga Emira...ne dao Bog da je politicar ...samo cekam da vidim kad ce da snimi film dve zlatne palme i glupi narod...a glupi narod smo mi Srbi...alo bre ko mu daje pravo da zbog nekog umetnickog dela uzurpira prava na mnoge stvari kao da je car:-(

BxJx

pre 11 godina

Kuturicu ne mogu da smislim od kad je svojevoljno počeo da naplaćuje ekološku taksu na Mokroj gori. Na putu koji on sigurno nije napravio. Pri tom je lično izjavio da te pare idu za neku njegovu ambulantu i zavoje. Pa da je barem duž puta postavio buriće sa peskom za gašenje požara...
A što ovi iz RS nisu sve ove godine po malo ulagali u Trebinjske istorijske spomenike? Tada bi Emir njima slao kamen sa Mokre gore i okoline(pošto je odavno počeo da se "širi").

Kakvo je to pranje novca samo da znate, mis'im drvengrad.

dijasporac

pre 11 godina

Sredinom 80-tih smo su uz tu chuku, starim kamenim putem pored kule penjali na Grab, Orjen, mornaricko desntna pesadija propale JNA. Secam se da je tad sve bilo zapusteno, puno zmija, siblja... ali sto kazu Hercegovci, vole oni i taj svoj kamen, sto je i potpuno logicno.

dragan

pre 11 godina

Trebinje je lep grad,ima svoje znamenitosti koje ne treba dirati.Podrška svima koji nastoje da sačivaju stara obeležja svog grada,kako Trebinja,tako i svi drugih mesta koja imaju nešto svoje za šta su emotivno vezani.Siguran sam da će se u onom sporu naći razumno rešenje.

napravicemo novi lepsi Dubrovnik

pre 11 godina

Austougarska ostavsina ili nesto novo u ime Andrica, glasam za Andrica !!!!!
(Jos 1 iz Bershke)

zar je doslo do "Ili - ili". Ko kaze da se jedan spomenik mora rusiti da bi se napravio drugi....?

Platan

pre 11 godina

Od običnog kamenjara i klasične ruševine u koju 100 godina ni jedan jedini evro nije bio uložen , nit je čemu služila, samo je bilo leglo zmija , digli se sad zaguljeni Trebinjci da brane bezvrednu ruševinu koja će to biti i narednih 100 godina . Koja je to primitivna logika , mogli su bar da se nagode da grad Trebinje dobije jednu kuću u Andrić gradu , ali jok , kuka i motika.

Prase

pre 11 godina

Andrićgrad je velika pljačka i tačka. Mi iz Republike Srpske dali zemlju u Višegradu, dali pare u visini od oko 5 miliona KM (dosad), a kad se sve završi, Kusturica je vlasnik 51 odsto...Ko je ovdje lud? Dodik mu na drugarskoj osnovi to dao, kao da mu je babovina...

PravdaNS

pre 11 godina

Alo Kusturica, Vrbas na vezi. Evo mi vrbašani ti dajemo besplatno mulj da crpiš iz našeg kanala imaš ga koliko hoćeš, to može da ti posluži kao vezivno sredstvo u zidanju, a imamo i žute zemlje na izvoz i to ti dajemo pa pravi ćerpič do mile volje. Šta si se navrzo na staru tvrđavu?! eto mi ti nudimo rešenje, ima svi da budu sretni i zadovoljni, jer mi iovako ne znamo šta da radimo sa silnim muljem a tu su takvi sastojci da jednom kad zacementiraš nema rušenja za vjek vjekova.

inostranstvo

pre 11 godina

Bravo "Trebinjac". Gospodin Kusturica neka uzme kaldrmu iz Sarajeva i da ne dira nista sto je staro i istorijski vazno za Trebinjce. Posekao je pola suma u zapadnoj Srbiji, a sada unistava i Hercegovinu. Odbranite kulu, pa blago meni alatke u ruke i popravite je i ozivite. Nemojte da vam sluzi u slucaju nuzde ili neceg drugog. Osposobite je da moze da se obidje i vidi sa nje Trebinje, hercegovina. Nema tih para koje mogu da povrate istorijske spomenike ma kakvi oni bili. Australijanci mnogo vole da cuvaju sve sto je staro jer su istorijski mlada drzva. Neki prijatelji se dice sto imaju aluminijumske kasike iz 50-tih! A sta rade Srbi i novokomponovani Srbi? Samo unistavaju i spomenike i ljude. Zalosno!!!

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro sad ce svi da raspale po Kusti. Ali ako ta tvrdjava svima toliko znaci zasto je onda ne poprave? Propala je i rusi se, i za koju deceniju bice samo hrpa kamenja. A za 100 godina niko se vise nece ni secati da je tu nesto i bilo. Ali eto, neko hoce da iskoristi materijal i napravi nesto sto ce da traje i odmah svi skoce jer se kao toboze brinu.

Dan

pre 11 godina

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, ali iz iskustva znam da kad bi sad neko krenuo da analizira stranačku a najviše nacionalnu pripadnost tih građana koji protestuju, sigurno bi stvari postale jasnije.

Branka Sutulov

pre 11 godina

Zalimo se da niko nista ne radi, da se samo krade, a kada jedan covek stvara i radi za dobro citavog srpskog naroda ljubomorne lencuge ga sprecavaju i olajavaju

Novljanin

pre 11 godina

Sta se desilo sa covekom koji je radije prijatelju namestao parket, nego otisao u Kan prvi put kad su ga zvali (i dali mu "Zlatnu palmu")? Sta je bilo sa covekom koji je pre vise od dvadeset godina predavao na tri svetske filmske akademije u isto vreme? Zar je to onaj isti neustrasivi karakter koji je na pocetku svog ludila 1990. godine direktno prozvao sve pacijente, Seselja prvog i to u lice?

U Herceg Novom, gradu gde mu je pokopan rodjeni otac, pre dvadeset godina trebao je da dobije na koristenje prelepu staru austougarsku kamenu zeleznicku stanicu iz 19. veka i da otvori filmsku skolu u njoj. Taj spomenik kulture na najcentralnijem mestu setalista uz more je on, uz pomoc ultra-korumpirane lokalne vlasti, BESPLATNO prisvaja i od nje "stvara" kafanu, motel - i neki jadni mali bioskop koji bi izgleda trebao da bude "filmska skola"(?). Pri tom odlucuje da skrnavi taj spomenik urezujuci vrata u fasadi gde ih nikad nije bilo, dodavajuci metalne stepenice, buseci fasadu za u jednom momentu cak 12 razlicitih visecih klima uredjaja, sve zarad sopstvenog profita.

Sta se desilo s tobom Emire? Kako od onakve ljudine "evoluira" u ovo danas?

BOBAN

pre 11 godina

MI U SRBIJI imamo gomilu takvih tvrdjava,posebno bunkera,koji su ostali iza nemackih okupatora.
BRACO Trebinjci ,Vasu tvrdjavu brani arhitekta Ninoslav ilic,koji od gomile kamenja pravi neimarska cuda austrogarske carevine,gde su svi trebinjci rostiljali...
Veliki protomajstor iz Trebinja nije imao bolju argumentaciju,da zastiti mesto zlocina u kojem su stradali njegovi preci...
Zato pustite Nemanju Krivokapica da zavrsi Kamen Grad u spomen velikanu svetske kulturne bastine Ive Andrica,a ti gradonacelnice Trebinja daj odmah ostavku ,nije to za tebe

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@Trebinjac svaka cast na komentaru. Upravo tako, te kule od malena gledamo iz Trebinja, dio su naseg svakodnevnog vidika.Ne mogu da zamislim da tih kula tamo vise ne bude...iako odavno ne zivim u Trebinju, ta vezanost je jos jaca, prisutnija. Vi koji na suncem opaljenom kamenu niste odrasli, ne mozete razumjeti...Koliko sam i sama, kao Hercegovka iz Trebinja vezana za krs, uvidjela sam jedne godine kad smo par dana odsjeli na Biogradskom jezeru. Suma, vlazna zemlja, jezero, svi uzivaju, samo mene neka tuga od tog ambijenta uhvatila. Kad smo krenuli da setamo oko jezera, u jednom momentu ugledam povecu stijenu u vodi, blizu obale - toliko blizu da moze da se skoci na nju, ali je bila dovoljno odmaknuta da na nju ne pada sjenka od drveca. Suncem obasjana prava krecnjacka stijena...tu toplinu oko srca ne mogu rijecima opisati. Stajala sam tu i upijala tu sliku ni sama ne znam koliko...muz ne razumije, tjera me da krenemo, pita je li sve u redu samnom...Taj komadic *Hercegovine* u tudjini nikad necu zaboraviti. Eto toliko nama znaci kamen suncem obasjan.

djox

pre 11 godina

Idem ja bagerom na Kalemegdan, treba mi da završim okućnicu, a tamo ima dosta polusrušenih zidova koji će to biti i za 100 godina... Izem ti narod...

alek

pre 11 godina

(Monarhista, 15. jun 2012 23:51)

Evo tipicno srpskog komentara na ovu temu. "OPASAN COVEK", koji je uz Novaka i Bregu najpoznatiji svetski Srbin, koji je vecinu SVOGA novca ulozio u NASE zemlje nebi li ih stavio na svetsku kartu "za videti" i jedan od samo trojice stranaca pozvanih na inauguraciju Putina.

behar

pre 11 godina

Samo me interesuje ko je ranije ziveo u tim selima,dge su njegovi bageri vec obavili posao?Sta bi bilo da su slucajno to bili ostatci neke stare pravoslavne crkve? Da li bi i onda rusio?
P.S.
U mom selu, koje je 100% naseljeno bosnjacima, postoje zidine jedne stare crkve (koje veroispovesti, nje mi poznato) ali je ona tu i niko je ne dira.Cak , govorili su mi kao detetu da je grehota i jedan kamen od toga raznositi.

evo realno

pre 11 godina

Niti je to spomenik kulture,niti je tvrdjava.To je zgrada(garnizon,koriscena za spavanje i kao osmatracnica jer je na brdu, a nekada je tu bila granica,zato i zapinje za oko,tj cini "neku" vizuru, ali van grada). Od te zgrade su ostala dva zida,drugi do pola, nije ceo i jedan deo bedema(sa jedne strane zgrade,takodje urusen.Po meni,treba iskoristiti to kamenje ali je trebalo da se izjasni skupstina grada ili tako nesto.I da dodam,svi su razvlacili to kamenje kada im je trebalo za kuce,stale i dvorista,da se razumemo.A ima i toga da se nijedna vlast nije setila da obnovi tu zgradu do sada a ne bi ni u buduce,potpisujem,iako stoji u statutu grada da se posebna briga treba voditi o austrougarskim gradjevinama(pritom se misli na one u gradu koje su mnogo bitnije od ove).ALI,izbori su na jesen pa ce sada(sto mi je to poznato?)svako vodu da skrece na svoju vodenicu.A zgrada ce se za koju godinu,sama od sebe srusiti,mislim na taj jedan i po zid i to malo bedema.A ja se pitam,,gde ce hercegovacke zmije da se sakriju od sunca kada se ova "velika misterija" resi?Sunce przi u TB.Poz svima.

obi van

pre 11 godina

Cinjenice:
1to je karaula austro-ugarske vojske iz doba okupacije.
2 nije zasticen spomenik i nije kulturno blago nego propali vojni objekt iz novije istorije
3 nije bilo planova da se obnavlja niti ce ih biti
4 Ne rusi se za Andric grad nego se uzima ono sto je vec uruseno i lezi na zemlji.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Чудна је ствар да се та окупаторска руина, не налази на УНЕСКО-вој листи културне и историјске баштине.
Онако, сва монументална и епска и судбински повезана са историјом Требиња и Херцеговине. У равни је са Београдском тврђавом и зидинама Дубровника.

AS

pre 11 godina

Zar niko nije primetio podatak da je Vlada RS izdvojila 3 milliona Eura...otkud njima tolike pare...sve to zbog Kusturice, a ljudi nemaju sta da jedu...

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su obnovili tu karaulu a kamenje za Kamengrad nasli negde drugde.
Tako bi Trebinjci imali vise lepih objekata i svi srecni.

Kremanac

pre 11 godina

@Monarhista
Potpuno se slazem da u zivotu nisam sreo opasnijeg i beskrupuloznijeg coveka od Kusturice. Navikao covek da otima gde god stigne, pa se jos ljuti kada mi "primitivci" ne mozemo da shvatimo da to radi za nase dobro. U kinematografiju se ne razumem, ali u arhitekturu svakako. Grdjeg skrnavljenja kulturne bastine i kica od tzv. "Drvengrada" u Mokroj Gori nisam video. Sada to iskustvo prenosi i na tzv. "Andricgrad" (jao boze nakaradnih naziva). To sto je jednom iskompleksiranom filmadziji dozvoljeno da izigrava urbanistu, arhitektu, neprikosnovenog zastitnika nase kulture, nase prirode, naseg nacionalnog identiteta i cega sve jos ne... moze da nam sluzi samo na sramotu ! Od kada je to filmadzija kvalifikovan i za urbanizam, i za arhitekturu, i za zastitu prirode (citaj: biolog - covek). Oskrnavio je Mokru Goru, a sada siluje Visegrad !!! Neka nam je Gospod u pomoc sa takvim neimarima, a i sa politicarima koji za bolje ne znaju !!! Aferim, brate Nemanja !!!

Don Kihot

pre 11 godina

Emir Kusturica, po čijoj ideji se gradi "Andrićgrad", je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Eeee moj Nemanja, ako je to tako, zasto onda ne razgradis kameni most preko reke Drine u gradu Visegradu. Ta se cuprija itekako moze smatrati "građevinom okupatora", pogotovo sto je njen strateski znacaj svojevremeno daleko nadilazio znacaj jedne efemerne karaule iznad Trebinja.

Branka Sutulov

pre 11 godina

Zalimo se da niko nista ne radi, da se samo krade, a kada jedan covek stvara i radi za dobro citavog srpskog naroda ljubomorne lencuge ga sprecavaju i olajavaju

Platan

pre 11 godina

Od običnog kamenjara i klasične ruševine u koju 100 godina ni jedan jedini evro nije bio uložen , nit je čemu služila, samo je bilo leglo zmija , digli se sad zaguljeni Trebinjci da brane bezvrednu ruševinu koja će to biti i narednih 100 godina . Koja je to primitivna logika , mogli su bar da se nagode da grad Trebinje dobije jednu kuću u Andrić gradu , ali jok , kuka i motika.

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro sad ce svi da raspale po Kusti. Ali ako ta tvrdjava svima toliko znaci zasto je onda ne poprave? Propala je i rusi se, i za koju deceniju bice samo hrpa kamenja. A za 100 godina niko se vise nece ni secati da je tu nesto i bilo. Ali eto, neko hoce da iskoristi materijal i napravi nesto sto ce da traje i odmah svi skoce jer se kao toboze brinu.

BOBAN

pre 11 godina

MI U SRBIJI imamo gomilu takvih tvrdjava,posebno bunkera,koji su ostali iza nemackih okupatora.
BRACO Trebinjci ,Vasu tvrdjavu brani arhitekta Ninoslav ilic,koji od gomile kamenja pravi neimarska cuda austrogarske carevine,gde su svi trebinjci rostiljali...
Veliki protomajstor iz Trebinja nije imao bolju argumentaciju,da zastiti mesto zlocina u kojem su stradali njegovi preci...
Zato pustite Nemanju Krivokapica da zavrsi Kamen Grad u spomen velikanu svetske kulturne bastine Ive Andrica,a ti gradonacelnice Trebinja daj odmah ostavku ,nije to za tebe

Dan

pre 11 godina

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, ali iz iskustva znam da kad bi sad neko krenuo da analizira stranačku a najviše nacionalnu pripadnost tih građana koji protestuju, sigurno bi stvari postale jasnije.

Monarhista

pre 11 godina

Ja u zivotu nisam video opasnijeg coveka od ovoga Emira...ne dao Bog da je politicar ...samo cekam da vidim kad ce da snimi film dve zlatne palme i glupi narod...a glupi narod smo mi Srbi...alo bre ko mu daje pravo da zbog nekog umetnickog dela uzurpira prava na mnoge stvari kao da je car:-(

beogradjanka

pre 11 godina

Nikada nisam bila u Trebinju i pojma nemam sta ta tvrdjava znaci Trebinjcima, ali niko,pa ni Kusturica, nema pravo da bez dozvole uzima bilo sta tudje ili drzavno. O Kusturici mislim sve najgore. Tip ocigledno vise nema inspiraciju da snima filmove pa se bavi svim i svacim. Naravno, uz podrsku funkcionera raznih vrsta. Zanimljivo je da u svoje genijalne projekte ne ulaze svoj vec tudj novac, ali to sve nekako postaje njegova imovina, Mokra gora, sad ce i Andricgrad. Ali, osvojio dve "Palme", dobar je sa Dodikom, Tadicem, Kostunicom, Dobricom...moze mu se

wictor

pre 11 godina

Pa kad ste toliko uz Kustu, sto mu vi ne date od svojih kuca kamen? To sve pricate vi koji nikada niste vidjeli ni T od Trebinja!!! Poz iz Trebinja

Trebinjac

pre 11 godina

Mnogo mlatite braco forumasi, a posebno vi iz Srbije sto ste opleli po 'zaguljenim Hercegovcima' i sve gedate kroz Euro i ko je koliko para u sta ulozio. Kule oko TRebinja su ljudima koji tu zive "oduvijek bile tu", spomenici su jednog vremena, to i sam Andric kaze (cudi me da Nemanja hoce da se bavi Andricem a to ne zna). Dio su necijeg zavicaja, necijeg djetinjstva, neo je odrastao u te slike, necije su sudbine za njih vezane - sta ima iko da ti dodje u tvoje dvoriste i rusi nesto sto NJEMU ne znaci nista i sto ON misli da nema nikakvu vrijednost? A gori su lokalni mocnici (ko im je samo sapnuo) koji su mu to dozvolili - pa eno mu kamena po Hercegovini koliko hoce, ali potrebno ga je obraditi, klesati...a za to se izgleda nema para. Nemanja je vec htio da rusi most kod Trebinja i staru zeljznicku stanicu, pa mu nisu dali. Autenticni istorijski spomenici ne bi trebalo da se ruse zarad stvaranja profitabilne falsifikovane istorije. Ili bi valjda o tom trebalo bar pitati one u cije si dvoriste dosao da rusis. Maxmagnusovo carobno kraljevstvo. A sto se tice hejtera medju vama, malo manje sarkazma a malo vise razumijevanja za druge vam nece biti naodmet.

Pozdrav iz Trebinja

BxJx

pre 11 godina

Kuturicu ne mogu da smislim od kad je svojevoljno počeo da naplaćuje ekološku taksu na Mokroj gori. Na putu koji on sigurno nije napravio. Pri tom je lično izjavio da te pare idu za neku njegovu ambulantu i zavoje. Pa da je barem duž puta postavio buriće sa peskom za gašenje požara...
A što ovi iz RS nisu sve ove godine po malo ulagali u Trebinjske istorijske spomenike? Tada bi Emir njima slao kamen sa Mokre gore i okoline(pošto je odavno počeo da se "širi").

Kakvo je to pranje novca samo da znate, mis'im drvengrad.

iz RS

pre 11 godina

Ovo je znacajno najvise radi toga sto je tih stotinjak ljudi 'sakupilo hrabrosti' da protestvuje protiv Kusturice za koga svi znamo da je veliki 'ahbab' Milorada Dodika.
Tako da je ovaj protest i neka vrsta protesta protiv Dodika i njegove saamovolje.
A vidjeli smo kako Dodik 'komunicira sa novinarima.
Nece ne zacuditi da sada borci, invalidi na Dodikov 'mig' otgnizuju 'spontne' kontra proteste.
Kusturica je nedavno postao 'akademik' jer je primljen u Akademiju nauka RS

alek

pre 11 godina

(Monarhista, 15. jun 2012 23:51)

Evo tipicno srpskog komentara na ovu temu. "OPASAN COVEK", koji je uz Novaka i Bregu najpoznatiji svetski Srbin, koji je vecinu SVOGA novca ulozio u NASE zemlje nebi li ih stavio na svetsku kartu "za videti" i jedan od samo trojice stranaca pozvanih na inauguraciju Putina.

napravicemo novi lepsi Dubrovnik

pre 11 godina

Austougarska ostavsina ili nesto novo u ime Andrica, glasam za Andrica !!!!!
(Jos 1 iz Bershke)

zar je doslo do "Ili - ili". Ko kaze da se jedan spomenik mora rusiti da bi se napravio drugi....?

inostranstvo

pre 11 godina

Bravo "Trebinjac". Gospodin Kusturica neka uzme kaldrmu iz Sarajeva i da ne dira nista sto je staro i istorijski vazno za Trebinjce. Posekao je pola suma u zapadnoj Srbiji, a sada unistava i Hercegovinu. Odbranite kulu, pa blago meni alatke u ruke i popravite je i ozivite. Nemojte da vam sluzi u slucaju nuzde ili neceg drugog. Osposobite je da moze da se obidje i vidi sa nje Trebinje, hercegovina. Nema tih para koje mogu da povrate istorijske spomenike ma kakvi oni bili. Australijanci mnogo vole da cuvaju sve sto je staro jer su istorijski mlada drzva. Neki prijatelji se dice sto imaju aluminijumske kasike iz 50-tih! A sta rade Srbi i novokomponovani Srbi? Samo unistavaju i spomenike i ljude. Zalosno!!!

obi van

pre 11 godina

Cinjenice:
1to je karaula austro-ugarske vojske iz doba okupacije.
2 nije zasticen spomenik i nije kulturno blago nego propali vojni objekt iz novije istorije
3 nije bilo planova da se obnavlja niti ce ih biti
4 Ne rusi se za Andric grad nego se uzima ono sto je vec uruseno i lezi na zemlji.

PravdaNS

pre 11 godina

Alo Kusturica, Vrbas na vezi. Evo mi vrbašani ti dajemo besplatno mulj da crpiš iz našeg kanala imaš ga koliko hoćeš, to može da ti posluži kao vezivno sredstvo u zidanju, a imamo i žute zemlje na izvoz i to ti dajemo pa pravi ćerpič do mile volje. Šta si se navrzo na staru tvrđavu?! eto mi ti nudimo rešenje, ima svi da budu sretni i zadovoljni, jer mi iovako ne znamo šta da radimo sa silnim muljem a tu su takvi sastojci da jednom kad zacementiraš nema rušenja za vjek vjekova.

Prase

pre 11 godina

Andrićgrad je velika pljačka i tačka. Mi iz Republike Srpske dali zemlju u Višegradu, dali pare u visini od oko 5 miliona KM (dosad), a kad se sve završi, Kusturica je vlasnik 51 odsto...Ko je ovdje lud? Dodik mu na drugarskoj osnovi to dao, kao da mu je babovina...

dijasporac

pre 11 godina

Sredinom 80-tih smo su uz tu chuku, starim kamenim putem pored kule penjali na Grab, Orjen, mornaricko desntna pesadija propale JNA. Secam se da je tad sve bilo zapusteno, puno zmija, siblja... ali sto kazu Hercegovci, vole oni i taj svoj kamen, sto je i potpuno logicno.

dragan

pre 11 godina

Trebinje je lep grad,ima svoje znamenitosti koje ne treba dirati.Podrška svima koji nastoje da sačivaju stara obeležja svog grada,kako Trebinja,tako i svi drugih mesta koja imaju nešto svoje za šta su emotivno vezani.Siguran sam da će se u onom sporu naći razumno rešenje.

Novljanin

pre 11 godina

Sta se desilo sa covekom koji je radije prijatelju namestao parket, nego otisao u Kan prvi put kad su ga zvali (i dali mu "Zlatnu palmu")? Sta je bilo sa covekom koji je pre vise od dvadeset godina predavao na tri svetske filmske akademije u isto vreme? Zar je to onaj isti neustrasivi karakter koji je na pocetku svog ludila 1990. godine direktno prozvao sve pacijente, Seselja prvog i to u lice?

U Herceg Novom, gradu gde mu je pokopan rodjeni otac, pre dvadeset godina trebao je da dobije na koristenje prelepu staru austougarsku kamenu zeleznicku stanicu iz 19. veka i da otvori filmsku skolu u njoj. Taj spomenik kulture na najcentralnijem mestu setalista uz more je on, uz pomoc ultra-korumpirane lokalne vlasti, BESPLATNO prisvaja i od nje "stvara" kafanu, motel - i neki jadni mali bioskop koji bi izgleda trebao da bude "filmska skola"(?). Pri tom odlucuje da skrnavi taj spomenik urezujuci vrata u fasadi gde ih nikad nije bilo, dodavajuci metalne stepenice, buseci fasadu za u jednom momentu cak 12 razlicitih visecih klima uredjaja, sve zarad sopstvenog profita.

Sta se desilo s tobom Emire? Kako od onakve ljudine "evoluira" u ovo danas?

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Чудна је ствар да се та окупаторска руина, не налази на УНЕСКО-вој листи културне и историјске баштине.
Онако, сва монументална и епска и судбински повезана са историјом Требиња и Херцеговине. У равни је са Београдском тврђавом и зидинама Дубровника.

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@Trebinjac svaka cast na komentaru. Upravo tako, te kule od malena gledamo iz Trebinja, dio su naseg svakodnevnog vidika.Ne mogu da zamislim da tih kula tamo vise ne bude...iako odavno ne zivim u Trebinju, ta vezanost je jos jaca, prisutnija. Vi koji na suncem opaljenom kamenu niste odrasli, ne mozete razumjeti...Koliko sam i sama, kao Hercegovka iz Trebinja vezana za krs, uvidjela sam jedne godine kad smo par dana odsjeli na Biogradskom jezeru. Suma, vlazna zemlja, jezero, svi uzivaju, samo mene neka tuga od tog ambijenta uhvatila. Kad smo krenuli da setamo oko jezera, u jednom momentu ugledam povecu stijenu u vodi, blizu obale - toliko blizu da moze da se skoci na nju, ali je bila dovoljno odmaknuta da na nju ne pada sjenka od drveca. Suncem obasjana prava krecnjacka stijena...tu toplinu oko srca ne mogu rijecima opisati. Stajala sam tu i upijala tu sliku ni sama ne znam koliko...muz ne razumije, tjera me da krenemo, pita je li sve u redu samnom...Taj komadic *Hercegovine* u tudjini nikad necu zaboraviti. Eto toliko nama znaci kamen suncem obasjan.

djox

pre 11 godina

Idem ja bagerom na Kalemegdan, treba mi da završim okućnicu, a tamo ima dosta polusrušenih zidova koji će to biti i za 100 godina... Izem ti narod...

evo realno

pre 11 godina

Niti je to spomenik kulture,niti je tvrdjava.To je zgrada(garnizon,koriscena za spavanje i kao osmatracnica jer je na brdu, a nekada je tu bila granica,zato i zapinje za oko,tj cini "neku" vizuru, ali van grada). Od te zgrade su ostala dva zida,drugi do pola, nije ceo i jedan deo bedema(sa jedne strane zgrade,takodje urusen.Po meni,treba iskoristiti to kamenje ali je trebalo da se izjasni skupstina grada ili tako nesto.I da dodam,svi su razvlacili to kamenje kada im je trebalo za kuce,stale i dvorista,da se razumemo.A ima i toga da se nijedna vlast nije setila da obnovi tu zgradu do sada a ne bi ni u buduce,potpisujem,iako stoji u statutu grada da se posebna briga treba voditi o austrougarskim gradjevinama(pritom se misli na one u gradu koje su mnogo bitnije od ove).ALI,izbori su na jesen pa ce sada(sto mi je to poznato?)svako vodu da skrece na svoju vodenicu.A zgrada ce se za koju godinu,sama od sebe srusiti,mislim na taj jedan i po zid i to malo bedema.A ja se pitam,,gde ce hercegovacke zmije da se sakriju od sunca kada se ova "velika misterija" resi?Sunce przi u TB.Poz svima.

behar

pre 11 godina

Samo me interesuje ko je ranije ziveo u tim selima,dge su njegovi bageri vec obavili posao?Sta bi bilo da su slucajno to bili ostatci neke stare pravoslavne crkve? Da li bi i onda rusio?
P.S.
U mom selu, koje je 100% naseljeno bosnjacima, postoje zidine jedne stare crkve (koje veroispovesti, nje mi poznato) ali je ona tu i niko je ne dira.Cak , govorili su mi kao detetu da je grehota i jedan kamen od toga raznositi.

AS

pre 11 godina

Zar niko nije primetio podatak da je Vlada RS izdvojila 3 milliona Eura...otkud njima tolike pare...sve to zbog Kusturice, a ljudi nemaju sta da jedu...

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su obnovili tu karaulu a kamenje za Kamengrad nasli negde drugde.
Tako bi Trebinjci imali vise lepih objekata i svi srecni.

Kremanac

pre 11 godina

@Monarhista
Potpuno se slazem da u zivotu nisam sreo opasnijeg i beskrupuloznijeg coveka od Kusturice. Navikao covek da otima gde god stigne, pa se jos ljuti kada mi "primitivci" ne mozemo da shvatimo da to radi za nase dobro. U kinematografiju se ne razumem, ali u arhitekturu svakako. Grdjeg skrnavljenja kulturne bastine i kica od tzv. "Drvengrada" u Mokroj Gori nisam video. Sada to iskustvo prenosi i na tzv. "Andricgrad" (jao boze nakaradnih naziva). To sto je jednom iskompleksiranom filmadziji dozvoljeno da izigrava urbanistu, arhitektu, neprikosnovenog zastitnika nase kulture, nase prirode, naseg nacionalnog identiteta i cega sve jos ne... moze da nam sluzi samo na sramotu ! Od kada je to filmadzija kvalifikovan i za urbanizam, i za arhitekturu, i za zastitu prirode (citaj: biolog - covek). Oskrnavio je Mokru Goru, a sada siluje Visegrad !!! Neka nam je Gospod u pomoc sa takvim neimarima, a i sa politicarima koji za bolje ne znaju !!! Aferim, brate Nemanja !!!

Don Kihot

pre 11 godina

Emir Kusturica, po čijoj ideji se gradi "Andrićgrad", je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Eeee moj Nemanja, ako je to tako, zasto onda ne razgradis kameni most preko reke Drine u gradu Visegradu. Ta se cuprija itekako moze smatrati "građevinom okupatora", pogotovo sto je njen strateski znacaj svojevremeno daleko nadilazio znacaj jedne efemerne karaule iznad Trebinja.