Petak, 15.06.2012.

12:46

Ko u Srbiji ima 1.000 evra penzije?

Gotovo pola miliona najstarijih koji primaju najniže zakonske penzije živi na ivici bede, dok njih 154 može da uživa u sumama koje prelaze 1.000 evra mesečno.

Izvor: Novosti

Ko u Srbiji ima 1.000 evra penzije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Milena

pre 8 meseci

Da li su ucitelijce sa punim stazom zasluzile penzije ispod proseka. Da li one mogu da placaju komunalije iste kao i oni sa prosecnim platama. 30 prema 90 hiljada a iste cene komunalija. U posledniih 50 godina takav odnos nikada nije bio. Ocekujem da ce se ipak ispraviti u buducnosti 1:3 na 2:3. Ovo je sada sramota.

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar: Neverovatno koliko vi mene ne razumete i koliko neke recenice koje kazem usput vadite iz konteksta. Znam da nije bilo privatnih firmi, zato i govorim da bi sve penzije stecene u drzavnom sektoru trebalo pribliziti. Ako je postojala nepravda tokom radnog veka da neko radi za drzavu i da prima pet puta vecu platu od onog ko isto radi za drzavu, onda ne treba omoguciti tu nepravdu i posle odlaska u mirovinu. Privatne fondove sam samo spomenuo u slucaju ovih ljudi koji su imali ogromne plate, nisam rekao da je to neko resenje za sve (opet vadite iz konteksta). Taj profesor za koga kazete da je bio nezamenljiv, to je bukvalno jedan od 10000, dakle statisticka greska. Sta cemo sa hiljade i hiljade kafopija i blejaca po kancelarijama koji su primali velike plate a nisu radili nista, a takvih ima i danas. Da li vi mislite da neko koje primao u drzavnom sektoru kao neki direktor 3000 evra platu, sad mu treba dati jedno 1000 evra penziju? NE TREBA. On je mogao, to svi znamo, i da nesto ustedi, i da sebi obezbedi stan. Ja sve vreme pokusavam da kazem, ako je dozvoljeni odnos plata bio max 6:1, ne bih dozvolio da odnos penzija bude veci od 2:1. Plafon. Ovo sto ja predlazem je jedina logicna mera. Sami kazete PIO im problem sa naplatom. Kad tad ce doci momenat nema vise para za penzije. Hocemo tad da skidamo najvece ili najmanje penzije? Naravno prvo najvece. Pa zar to nije bolje uraditi pre nego kasnije??

Miki

pre 11 godina

kako i zašto je nemoguće da će neko od sadažnjih funkcionera imati penziju preko 1000 eura.Ako Bajatović ima platu ( sva primanja) oko milion dinara , verujem da će njegova penzija biti preko 3000 eura, a šta je sa ostalim funkcionerima čija je plata sada preko trista hiljada eura(funkcioreri u energetici,nekim agencijama itd)

qwert

pre 11 godina

Ako ne govorite iz ličnog iskustva, bolje je da ćutite. Moj otac je bio u svim ratovima (na terenu) dok je većina vas sedela kući i nije tačno da su branili ovoga ili onoga. Branili su sve nas, tako da, o'ladite malo sa komentarima. Verujem da ima onih koji ne zaslužuju toliku penziju, ali, verujte, ima onih koji je i te kako zaslužuju.

tajkun

pre 11 godina

svi koji rade u drzavnim firmama moraju da imaju istu platu na osnovu obrazovanja staza itd. ne moze neki politicki podoban poltron u nekom monopolskom javnom preduzecu da ima 5000 evra platu a neki drugi lik u drugon javnom preduzecu 500. svi oni rade kod istog poslodavca tj. drzave tj.nas poreskih obveznika. ako javni sektor u sumi nije profitabilan ne mogu ni plate da budu iznad drzavnog proseka. takodje, javna preduzeca mogu da budu sponzori sportskih saveza a ne pojedinih sportskih klubova. javni sektor ako ce da finansira sport neka to radi kroz olimpijski komitet ili sportski savez.

Mr.T

pre 11 godina

U vojnom penzionom fondu nema penzije ispod 25 000, a to je veoma redak slucaj da neko vojno lice tu penziju. Uglavnom su im penzije oko 50 000 dinara!!! Eto gde idu narodne pare. Placamo one koji su u ima nas (malo sutra) blejali po ratistima ili branili ovu propalu zemlju od bombardovanja, a znamo koga su zapravo odvranili i koga cuvali. Tako da dok se moji roditelji zlopate ceo zivot, kako bi zaradili za penziju od bednih 20 000, neko je zbog uniforme vise nego duplo privilegovan. Ne bi trebalo nista da nas cudi, jer zivimo u zemlji spahija i feuda. Dobro je da nam daju i to malo sto smo kao narod nekada zaradili.

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 22:10)
U SFRJ nije ni bilo privatnih firmi da bi mnogi imali velike plate, a još manje da su imali svoj penzioni fond.
Drugo, u vreme SFRJ je bilo velikih firmi koje su bile rentabilne i čiji su zaposleni imali zaista velike plate (ne samo direktori, već inženjeri, farmaceuti, specijalisti raznih profila - na mom fakultetu je jedan profesor, stručnjak otišao u takvu veliku penziju, ali on je bio u svojoj oblasti stručnjak, za kojeg je teško bilo naći zamenu - a radio je u državnom sektoru - nije ekonomista, već hemičar).

Nekada je za penzionisanje se računalo najboljih 10 godina. i samim tim se to (razumljivo) koristilo za određivanje visine penzije.

Drugo, u vreme ZURa (zakon o udruženom radu) raspon između najveće i najmanje plate je bio 6 puta - direktor je mogao da ima najviše 6 puta veću platu.

Treće, ovo što ste vi naveli, sa JATom, nije problem u visini penzije, već u nedisciplini/nedoslednosti države koja toleriše takvo stanje kod nerentabilnih firmi, da direktori imaju tako velike plate i sl, a nema ekonomskog osnova. To se rešava na sudu, a ne preko penzije.

A to što pominjete kako se u PIO sliva novac, i toga sam svestan - ali ste izgubili iz vida da PIO ima teškoće sa prilivom, jer nema dovoljno zaposlenih (uništena privreda) i dovoljno priliva (siva ekonomija i selektivna naplata).

U Srbiji predlažete privatni penzijski fond?
Valjda vam iskustva sa bankama i osiguranjima (stranim) pokazuju koliko je to samoubistveno.

solidarnost

pre 11 godina

Ono sto treba ispraviti je visina najnize penzije sa punim radnim stazom,
da bi ti penzioneri mogli da se prehrane, plate komunalije,lekove i
zadrze osnovno ljudsko dostojanstvo.Drzava i oni sa visokim penzijama
bi trebali da pokazu solidarnost sa tom grupacijom penzionera.

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar
Nikad ne komentarisem necije komentare a da ih prethodno dobro ne procitam i razumem. Vi ste primer nepazljivog citaoca. Procitajte opet pa cete videti da sam ja sve vreme pricao o javnom sektoru. Gde je to u tim fabrikama koje sam naveo neko imao 3000 evra platu? Imao je mozda neki direktor. Ali cak i njemu ne bih dao vise od 50000 penziju, jer ponavljam to je bila drustvena firma, drustvena firma iz budzeta placa tog direktora, a onda mu drzava isplacuje toliku penziju. To je sve jedna ista (drzavna) kasa. Kad neko radi u privatnom sektoru to je nesto drugo. Evo vam primer. JAT. Direktori Jata su u zadnjih 20ak godina uvek imali oko 4000 evra (ili maraka) platu. A preduzece je svih tih godina bilo uvek nerentabilno. I sto bi sad drzava tog nekog direktora kad se docepa penzije placala 100 000 dinara mesecno? Na kraju krajeva on je mogao da ustedi za sve te godine neke pare, na zapadu postoje i privatni penzioni fondovi. E o tome ja pricam. Zato nikome iz drzavnog sektora ne bi davao vise od 50 000 . Cedili su drzavu tokom radnog veka, sad treba i tokom penzije. I jos jednom ponavljam (dosadan sam, znam), kad radite u javnom sektoru nije bitno koliko se kome uplacivalo za penziju jer su to sve drzavne pare, sve je to jedna ista kasa. Ako vi radite u javnom sektoru te pare koje se vama uplacuju za penziju nisu neke pare koje u PIO leze na gomili i cekaju vas da odete u mirovinu, nego neko bre sutra tu penziju mora da vam zaradi. Citajte malo i strane sajtove.

Димитрије

pre 11 godina

Треба смањити многе пензије.
Ако не и свима дати исте.
Колика је нето посечна плата и готово.

А пензионери нека се буне код Кркобабића и Дачића,да се подигне просечна плата,тако и њима пензије.

Komsija

pre 11 godina

Moj komsija,vojno lice u penziji,potpukovnik,ima penziju od 80.000 din.

Jadan,namucio se dok je radio...

Prvo su neki rintali da bi on dobio platu,a sad mi rintamo da bi dobio penziju.

Nebojsa Matic

pre 11 godina

Pa isto je i sa platama. Nigde u Evropi nisam video da recimo visi sluzbenik banke ili sl. - dakle, ne direktor ni rukovodioc - ima 5 (pet!) puta vecu platu od recimo industrijskog ili servisnog radnika.

goran

pre 11 godina

Ovo je Srbija ovde sve moze.Nema para u budzetu za najugrozenije a daju 10.000 eur po radnom mestu stranoj kompaniji koja ovde otvori fabriku.Pa za te pare mozemo i mi da otvorimo fabrike ili da uposlimo poljoprivredu,mora da se jede ali nemora da se vozi kolima!

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 16:47)

Kada već prelažete da se daje maksimalno 50.000din za penziju (ne vidim zašto), onda treba da se odredi da maksimalni iznos za doprinos za PIO bude u skladu sa tim.

A ne da neko ko zarađuje 3000 eur mesečno, da mu se naplati doprinos kao da će imati penziju od 100.000din, a onda kada dođe za penziju dobije samo pola.
Zašto država da samo otima, da bi plaćala poslanike (do kraja novembra imamo ih sada 500 na jaslama) i ko zna šta sve još, i da onda nekome isplaćuje penziju kao da je imao tri puta manju platu.

I ne brkajte porez i doprinos za penziju.

moonraker

pre 11 godina

Daktilografkinja u policiji,beneficirani radni staz,penzija 65.000 dinara.Lekar opste prakse ima platu od 52.000 dinara.Sve je po zakonu...Predlog:Maximalna penzija-prosecna plata.

iiii

pre 11 godina

sramota. ukinite vise beneficije svima u vojsci i policiji. samo oni koji su na terenu i za to obuceni i policiji i vojsci ttrba da imaju beeficije. razni administrativci salterski radnici inspektori ne treba da imaju beneficiran staz. a maksimalnu prenziju zakucati na dve prosecne plate. sta ce nekom penzioneru tolike pare. ako je zasluzio toliku penziju onda je i zaradio tokom zivota valjda nesto.

sramota

pre 11 godina

Dali je moguce da neko posle 40 god. radnog staza ima 12.645 dinara ili oko
100£?Toliko mala ne bi trebala da bude ni socijalna pomoc za one koji nikada nisu radili.A u Vladi su leve stranke i PUPS!?

Kontrolor

pre 11 godina

Gospodo draga citam ovo i ne mogu da verujem. ja sam sa beneficiranim radnom stazom po zakonu oteran kao kontrolor leta (Puli Zadru i Beogradu kada je bila SFRJ i kao beogradjanin).Imao sam medju najvecim prosekom platu u bivsoj SFRJ (ne ja nego sve moje kolege).I danas imam medju najveci zakonskom osnovicom penziju) Novim zakonom se ne racuna deset najboljih godina koji su racunali svi oni koji su odlazili u penziju vec ceo radni vek. I sada neko pokusava da visinom penzije najmanje i najvece da izjednaci cistacice, radnici u metalnom ili tekstilnom sektoru koji su i za vreme SFRJ imali mali prosek.. Takodje iz vremena kada se dugovalo po sest penzija RZPIO je proracunom revalorizacije za devedesete godine skratio visoke penzije za barem 30% jer su kada su uvideli koliko je para za vracanje to ispalo mnogo. Niko ni dan danas ne moze da utvrdi po kom principu su revalorizovana uplacena sredstva za vreme inflacije devedesetih

nijeok

pre 11 godina

Treba odmah doneti uredbu da se odredi maksimalna penzija npr 50000. Vise od toga da ne moze niko da dobije pa da je bog. Ono sto vi svi pricate ovde, a nikako nema veze sa realnim zivotom i nasom bliskom istorijom, a to je da je neko eto zasluzio veliku penziju jer je eto 40 god uplacivao u PIO fond. NETACNO. Vrlo dobro svi znate da je pre 20 30 40 godina sve bilo u vlasnistvu drzave i drustva. Umzes platu iz budzeta a onda kobajagi vratis deo za PIO. To je presipanje iz supljeg u prazno. Kako to neko ko je radio u Zastavi, Slobodi, 14om oktobru, ima danas penzijicu 20ak hiljada a iz EPS-a, Telekom-a, Poste idu u penziju sa penzijom od 50-60 hiljada. Ne zaboravite, i jedni i drugi su imali istog gazdu - DRZAVU. Ne kazem da njima penzije treba da budu iste, ali nikako ne sme da bude razlika nekoliko puta. Moji roditelji rade u javnom sektoru, i zalazem se potpuno za zamrzavanje plata, cak i smanjivanje, ali ajmo redom:
1.Da se liberalizuje trgovina, da nas ne deru vise sa ovim marzama, da malo dakle roba pojeftini.
2.Da se unisti uvoznicki lobi kroz nov zakon o javnim nabavkama (eto + u budzetu sve god pola milijarde evra).
3.Hitno zakon o porezu na ekstraprofit. Ovi narkodileri sto su im do sada uzimali imovinu stecenu kriminalom su male bebe u odnosu npr na stecajnu mafiju.
4.Da se krene smanjivanje tih penzija i plata koje su preko 40 50 hiljada, pa tek na kraju ako ni to ne donese rezultata, e onda udaraj i sirotinju po dzepu. Dakle moze, ali tek na kraju.

Osisana ovca

pre 11 godina

Kakva glupost za ovce! Kojih bre 175???? Pa ja zivim u malom mestu i licno poznajem trojicu koji primaju iznad 100 000! Jedna bivsi dekan tj. profesor i dvojica direktora drzavnih firmi (radile dobro do privatizacija)! Mozda ih ima 17 000, a ne 175!

uko

pre 11 godina

Pa to je uzasno. To i nije neka cifra sa kojom penzioner moze bog zna kako da zivi, da putuje... A imali smo mi i predsednike i premijere i ministre. Zar ne bi oni trebali da imaju penzije dostojene makar zapadnog prosecnog penzionera!?
Mnogi su radi ceo svoj vek ozbiljne i odgovrne poslove, cesto prekovremeno, zar to nije dovoljna zasluga za pristojne penzije.

Marko

pre 11 godina

Moj otac je jedan od tih koji primaju oko 1000e penziju,i znam mnogo toga kroz cega je on prozao zbog ove drzave '90. zbog cega zasluzuje i mnogo visu penziju.A ne da ih jos prozivaju za to.

Retrogradno pretresti sve

pre 11 godina

Ovim tekstom je nepravljena ogromna manipulacija. jer stopedesetak sa max penzijama je tricavo naspram par miliona penzionera....
Bolje da se udje u sustinu koja je mnogo komlikovanija i crnja, evo primera.
Moj rodjak je radio u miliciji ne kao milicajac nego kao civilno lice na nekim sluzbenickim poslovima, plata celog veka mu je bila minimalna, on je u penziji jos davne 1995 godine, tad je bio zakon da uzmes zadnja par najveca primanja ( od celog radnog veka ) i tako on uceo one kodine kad je bila hiper inflacija kad se povecavalo za po 200% plata mesecno ako ne i vise i sad prima 89000 kao da je bio neki uzvisen i zasluzni gradjanin a ima osmogodisnju skolu i neki kurs iz vojske.....
Bog dragi zna koliko slicnih ima koji su iskoristili rupe u raznoraznim zakonima koji su do sad bili i umesto da se sasecu oni ih i dalje koriste...

Pera

pre 11 godina

Pa i danas je tako, vojska i policija najmanje rade ili rade po nalogu, znači selektivno a opet imaju najveće plate i imaće najveće penzije. Sramota bre.

Uros

pre 11 godina

Vojska je imala svoj penzioni fond koji je nestao sa raspadom SFRJ. Vojni obveznici nikada nisu ulagali u sadašnji penzioni fond, ali neki bivši vojnici tuže sadašnji penzioni fond jer nisu dobili onoliko koliko su navodno trebali, onoliko koliko im je neko obećao. Imamo stotine generala u penziji, da ne pričam kojiko pukovnika itd. Svi oni dobijaju penzije iz fonda u koji nikada nisu ni dali pare. Nema više SFRJ, nema više vojnog penzionog fonda, ali nekako oni dobijaju velike penzije. BIA, za šta oni dobiju penzije, što su branili komunistički režim. Nemojte ni zaboraviti ni partiske funkcionere i oni imaju velike penzije. Najviše penzije po nekom pravilu (čast izuzecima) koji su podržavali režim i režim ih je častio iz državne kase na račun svih nas.

Lesa

pre 11 godina

Strasno vam je što 150 ljudi ima penzije 1000 € a nije strasno sto pola miliona ima 100€. Takav smo narod ako niko nema neću da se bunim.

J

pre 11 godina

Mislim da njih ima mnogo više. A ja sam za varijantu da svi imaju jednake penzije koja bi bila dovoljna za normalan život jednog penzionera. Šta proživiš proživiš do penzije i to ti je to, pa ako si imao veliku platu dok si radio ne treba ti i velika penzija. Manje bahanalija, malo više štednje i da ti posle život u penziji bude opuštanje.

radnik

pre 11 godina

znam coveka koji je prijavljen na pun iznos. njemu se od plate otkida svaki mesec po 400 evra za penziono. kad bi te pare mogao da stavlja u banku na kamatu, nakon 40 godina bi imao bar pola miliona evra ustedjevine i penzija mu ne bi ni trebala. ovako mu drzava sad otima pare za penziono, a kad dodje vreme da primi penziju, onda ce reci da je mnogo tih hiljadu evra, jer eto ima nekih koji nemaju ni 200. treba ukinuti doprinose za drzavne penzije i dati te pare radnicima, pa ko koliko odvoji za stare dane, toliko ce i imati.

misko

pre 11 godina

Svakodnevni atak na penzionere je posebna sramotna priča kao da su oni krivi što su radili ceo radni vek i otišli u penziju, koju sva manje zaposlenih može da finansira.Ovaj tekst priča upravo obrnuto o onima koji sedamdeset godina se busaju u prsa kao heroji spasioci Srbije oficiri vojske i policije sa posebnim uslovima pod kojima odlaze i danas u penziju, što znači sa malo radnog staža i sa prosekom zadnje godine rada.Decenijama su imali privilegije od posebnih radnji za snabdevanje,odmarališta za dž,stanovi, VMA itd itd.Dokle više diskriminacije.Za sve mora da važe isti zakoni.

View

pre 11 godina

"... za golu egzistenciju se svakodnevno bori čak 240.361 penzionera koji svakoga meseca žive sa 12.645 dinara. Najniži iznos penzije za poljoprivredne penzionere iznosi samo 9.941 dinar" ...

Najniži iznos penzije morao bi biti u iznosu od minimum 200 evra. Ako je "država" mogla da omogući http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=26&nav_category=206&nav_id=612977 onda bi morala i penzije svojim državljanima/poreskim obveznicima da podigne i omogući im minimum egzistencije.

Ovo isto važi i za socijalna davanja i dečije dodatke, koji su svi mnogo niži od iznosa koji od našeg novca "pripada"(!?) državljanima susednih država, tj. ratnim zločincima kojima je Srbija bila puko mesto bekstva.

Ovo bi moralo biti referendumsko pitanje. I stvar suvereniteta.

Zoran

pre 11 godina

Po svim ekonomskim principima zemlja sa 1.7 miliona penzionera trebala bi da ima bar tri puta vise zaposlenih tj. preko 5 miliona. Kada to ostvare oni koji vode zemlju nikome ne ce biti vazno sto stotinak penzionera prima 1000 Eura. Vazno je da masa penzionera moze redovno da primi penzije od koje mogu da prezive mesec dana a to neko mora da napravi.

NE MOZE NIKAKO

pre 11 godina

Pa mnogi koji primaju penziju od 12.000 din, imaju staz od 10-12 god, kao moja komsinica iz zgrade, koja je radila kao uciteljica. Ne mogu da imaju istu penziju hirurg i cistac ulice, neko ko je radio 10 god, i neko ko je radio 40 god.

Laki

pre 11 godina

i to se sve placa parama poreskih obveznika. Dok su u komunizmu-socijalizmu svi bili jednaki, danas ta ista bratija ubira dobar deo sredstava...

hela

pre 11 godina

zasto placamo ovoliko penziono kad samo njih sto ima 1000 evra, a ostatak ni kao prosecnu platu, i gde idu te pare oguljene s ledja radnika?

Mishko

pre 11 godina

Ti što primaju najviše penzije NISU odvajali 40 godina za doprinose, nego su penzionisani sa maksimalno 50 godina, odnosno 25 godina staža, zbog raznoraznih beneficija (policajci, oficiri) i to po najpovoljnijim uslovima. Pošto su i dalje u punoj snazi, zaposle se u agencijama za obezbeđenje i dobijaju i platu pride. Ja ću do 65. godine da budem isceđen kao limun, pitanje je da li ću dobijati penziju i pored redovnih uplata, a svaki dan gledam bahatost državnih službenika koji je zarade bez imalo muke.

Aleksandar

pre 11 godina

Vauuuu,

sve bi nam bilo super da nema tih čak 153 penzionera, koji primaju penzije od 110.000din.

Onda bi smi omali i pare za Koridor 10,11,12, za aerodrome u Novom sadu i Prijepolju, izgradili bi liniju superbrzog voza Maglev koji ide 300km/h na relaciji SU-NS-BG-PI...
Eto da nema njih, odmah bi nam sinulo...

Sramota - ako je neko radio 40 godina i dobijao po zakonu platu i samim tim odvajao poreze doprinose i ostale namete u skladu sa zakonom, onda im a i pravo na penziju u skladu sa tim.

Hajde da vidimo koliko primaju
- 250 novih poslanika po raznim osnovama
- 250 starih poslanika (6 meseci po isteku mandata, da se snađu)
- 53 državnih sekretara
- 28 ekonomskih diplomata

A jedna predstavnica Srbije u Parizu dobija nadoknadu za svoj stan u Parizu, za mesec dana koliko 10 tih penzionera (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=11&nav_category=11&nav_id=410491)

Mrki

pre 11 godina

Vi mesate stvari ovde.... Od toga sto 150 ljudi prima maksimalne penzije pravite haos... Na nacin sto poredite ljude koji primaju minimum i njih... Mnogi ljudi "uplacuju" maksimalne sume na svoju platu ceo radni vek a onda im drzava uskrati pravo da imaju "slobodnu" penziju... I udare im maksimalu!
A nikada se ne spominje to sta je taj za MAXi radio u zivotu i sta je taj za MINi radio...
Lep nacin da naljutite ljude s malim penzijama....

Aleksandar

pre 11 godina

Vauuuu,

sve bi nam bilo super da nema tih čak 153 penzionera, koji primaju penzije od 110.000din.

Onda bi smi omali i pare za Koridor 10,11,12, za aerodrome u Novom sadu i Prijepolju, izgradili bi liniju superbrzog voza Maglev koji ide 300km/h na relaciji SU-NS-BG-PI...
Eto da nema njih, odmah bi nam sinulo...

Sramota - ako je neko radio 40 godina i dobijao po zakonu platu i samim tim odvajao poreze doprinose i ostale namete u skladu sa zakonom, onda im a i pravo na penziju u skladu sa tim.

Hajde da vidimo koliko primaju
- 250 novih poslanika po raznim osnovama
- 250 starih poslanika (6 meseci po isteku mandata, da se snađu)
- 53 državnih sekretara
- 28 ekonomskih diplomata

A jedna predstavnica Srbije u Parizu dobija nadoknadu za svoj stan u Parizu, za mesec dana koliko 10 tih penzionera (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=11&nav_category=11&nav_id=410491)

radnik

pre 11 godina

znam coveka koji je prijavljen na pun iznos. njemu se od plate otkida svaki mesec po 400 evra za penziono. kad bi te pare mogao da stavlja u banku na kamatu, nakon 40 godina bi imao bar pola miliona evra ustedjevine i penzija mu ne bi ni trebala. ovako mu drzava sad otima pare za penziono, a kad dodje vreme da primi penziju, onda ce reci da je mnogo tih hiljadu evra, jer eto ima nekih koji nemaju ni 200. treba ukinuti doprinose za drzavne penzije i dati te pare radnicima, pa ko koliko odvoji za stare dane, toliko ce i imati.

Lesa

pre 11 godina

Strasno vam je što 150 ljudi ima penzije 1000 € a nije strasno sto pola miliona ima 100€. Takav smo narod ako niko nema neću da se bunim.

Mrki

pre 11 godina

Vi mesate stvari ovde.... Od toga sto 150 ljudi prima maksimalne penzije pravite haos... Na nacin sto poredite ljude koji primaju minimum i njih... Mnogi ljudi "uplacuju" maksimalne sume na svoju platu ceo radni vek a onda im drzava uskrati pravo da imaju "slobodnu" penziju... I udare im maksimalu!
A nikada se ne spominje to sta je taj za MAXi radio u zivotu i sta je taj za MINi radio...
Lep nacin da naljutite ljude s malim penzijama....

Mishko

pre 11 godina

Ti što primaju najviše penzije NISU odvajali 40 godina za doprinose, nego su penzionisani sa maksimalno 50 godina, odnosno 25 godina staža, zbog raznoraznih beneficija (policajci, oficiri) i to po najpovoljnijim uslovima. Pošto su i dalje u punoj snazi, zaposle se u agencijama za obezbeđenje i dobijaju i platu pride. Ja ću do 65. godine da budem isceđen kao limun, pitanje je da li ću dobijati penziju i pored redovnih uplata, a svaki dan gledam bahatost državnih službenika koji je zarade bez imalo muke.

NE MOZE NIKAKO

pre 11 godina

Pa mnogi koji primaju penziju od 12.000 din, imaju staz od 10-12 god, kao moja komsinica iz zgrade, koja je radila kao uciteljica. Ne mogu da imaju istu penziju hirurg i cistac ulice, neko ko je radio 10 god, i neko ko je radio 40 god.

Pera

pre 11 godina

Pa i danas je tako, vojska i policija najmanje rade ili rade po nalogu, znači selektivno a opet imaju najveće plate i imaće najveće penzije. Sramota bre.

Retrogradno pretresti sve

pre 11 godina

Ovim tekstom je nepravljena ogromna manipulacija. jer stopedesetak sa max penzijama je tricavo naspram par miliona penzionera....
Bolje da se udje u sustinu koja je mnogo komlikovanija i crnja, evo primera.
Moj rodjak je radio u miliciji ne kao milicajac nego kao civilno lice na nekim sluzbenickim poslovima, plata celog veka mu je bila minimalna, on je u penziji jos davne 1995 godine, tad je bio zakon da uzmes zadnja par najveca primanja ( od celog radnog veka ) i tako on uceo one kodine kad je bila hiper inflacija kad se povecavalo za po 200% plata mesecno ako ne i vise i sad prima 89000 kao da je bio neki uzvisen i zasluzni gradjanin a ima osmogodisnju skolu i neki kurs iz vojske.....
Bog dragi zna koliko slicnih ima koji su iskoristili rupe u raznoraznim zakonima koji su do sad bili i umesto da se sasecu oni ih i dalje koriste...

moonraker

pre 11 godina

Daktilografkinja u policiji,beneficirani radni staz,penzija 65.000 dinara.Lekar opste prakse ima platu od 52.000 dinara.Sve je po zakonu...Predlog:Maximalna penzija-prosecna plata.

Osisana ovca

pre 11 godina

Kakva glupost za ovce! Kojih bre 175???? Pa ja zivim u malom mestu i licno poznajem trojicu koji primaju iznad 100 000! Jedna bivsi dekan tj. profesor i dvojica direktora drzavnih firmi (radile dobro do privatizacija)! Mozda ih ima 17 000, a ne 175!

hela

pre 11 godina

zasto placamo ovoliko penziono kad samo njih sto ima 1000 evra, a ostatak ni kao prosecnu platu, i gde idu te pare oguljene s ledja radnika?

Uros

pre 11 godina

Vojska je imala svoj penzioni fond koji je nestao sa raspadom SFRJ. Vojni obveznici nikada nisu ulagali u sadašnji penzioni fond, ali neki bivši vojnici tuže sadašnji penzioni fond jer nisu dobili onoliko koliko su navodno trebali, onoliko koliko im je neko obećao. Imamo stotine generala u penziji, da ne pričam kojiko pukovnika itd. Svi oni dobijaju penzije iz fonda u koji nikada nisu ni dali pare. Nema više SFRJ, nema više vojnog penzionog fonda, ali nekako oni dobijaju velike penzije. BIA, za šta oni dobiju penzije, što su branili komunistički režim. Nemojte ni zaboraviti ni partiske funkcionere i oni imaju velike penzije. Najviše penzije po nekom pravilu (čast izuzecima) koji su podržavali režim i režim ih je častio iz državne kase na račun svih nas.

sramota

pre 11 godina

Dali je moguce da neko posle 40 god. radnog staza ima 12.645 dinara ili oko
100£?Toliko mala ne bi trebala da bude ni socijalna pomoc za one koji nikada nisu radili.A u Vladi su leve stranke i PUPS!?

misko

pre 11 godina

Svakodnevni atak na penzionere je posebna sramotna priča kao da su oni krivi što su radili ceo radni vek i otišli u penziju, koju sva manje zaposlenih može da finansira.Ovaj tekst priča upravo obrnuto o onima koji sedamdeset godina se busaju u prsa kao heroji spasioci Srbije oficiri vojske i policije sa posebnim uslovima pod kojima odlaze i danas u penziju, što znači sa malo radnog staža i sa prosekom zadnje godine rada.Decenijama su imali privilegije od posebnih radnji za snabdevanje,odmarališta za dž,stanovi, VMA itd itd.Dokle više diskriminacije.Za sve mora da važe isti zakoni.

Zoran

pre 11 godina

Po svim ekonomskim principima zemlja sa 1.7 miliona penzionera trebala bi da ima bar tri puta vise zaposlenih tj. preko 5 miliona. Kada to ostvare oni koji vode zemlju nikome ne ce biti vazno sto stotinak penzionera prima 1000 Eura. Vazno je da masa penzionera moze redovno da primi penzije od koje mogu da prezive mesec dana a to neko mora da napravi.

iiii

pre 11 godina

sramota. ukinite vise beneficije svima u vojsci i policiji. samo oni koji su na terenu i za to obuceni i policiji i vojsci ttrba da imaju beeficije. razni administrativci salterski radnici inspektori ne treba da imaju beneficiran staz. a maksimalnu prenziju zakucati na dve prosecne plate. sta ce nekom penzioneru tolike pare. ako je zasluzio toliku penziju onda je i zaradio tokom zivota valjda nesto.

nijeok

pre 11 godina

Treba odmah doneti uredbu da se odredi maksimalna penzija npr 50000. Vise od toga da ne moze niko da dobije pa da je bog. Ono sto vi svi pricate ovde, a nikako nema veze sa realnim zivotom i nasom bliskom istorijom, a to je da je neko eto zasluzio veliku penziju jer je eto 40 god uplacivao u PIO fond. NETACNO. Vrlo dobro svi znate da je pre 20 30 40 godina sve bilo u vlasnistvu drzave i drustva. Umzes platu iz budzeta a onda kobajagi vratis deo za PIO. To je presipanje iz supljeg u prazno. Kako to neko ko je radio u Zastavi, Slobodi, 14om oktobru, ima danas penzijicu 20ak hiljada a iz EPS-a, Telekom-a, Poste idu u penziju sa penzijom od 50-60 hiljada. Ne zaboravite, i jedni i drugi su imali istog gazdu - DRZAVU. Ne kazem da njima penzije treba da budu iste, ali nikako ne sme da bude razlika nekoliko puta. Moji roditelji rade u javnom sektoru, i zalazem se potpuno za zamrzavanje plata, cak i smanjivanje, ali ajmo redom:
1.Da se liberalizuje trgovina, da nas ne deru vise sa ovim marzama, da malo dakle roba pojeftini.
2.Da se unisti uvoznicki lobi kroz nov zakon o javnim nabavkama (eto + u budzetu sve god pola milijarde evra).
3.Hitno zakon o porezu na ekstraprofit. Ovi narkodileri sto su im do sada uzimali imovinu stecenu kriminalom su male bebe u odnosu npr na stecajnu mafiju.
4.Da se krene smanjivanje tih penzija i plata koje su preko 40 50 hiljada, pa tek na kraju ako ni to ne donese rezultata, e onda udaraj i sirotinju po dzepu. Dakle moze, ali tek na kraju.

Komsija

pre 11 godina

Moj komsija,vojno lice u penziji,potpukovnik,ima penziju od 80.000 din.

Jadan,namucio se dok je radio...

Prvo su neki rintali da bi on dobio platu,a sad mi rintamo da bi dobio penziju.

goran

pre 11 godina

Ovo je Srbija ovde sve moze.Nema para u budzetu za najugrozenije a daju 10.000 eur po radnom mestu stranoj kompaniji koja ovde otvori fabriku.Pa za te pare mozemo i mi da otvorimo fabrike ili da uposlimo poljoprivredu,mora da se jede ali nemora da se vozi kolima!

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 16:47)

Kada već prelažete da se daje maksimalno 50.000din za penziju (ne vidim zašto), onda treba da se odredi da maksimalni iznos za doprinos za PIO bude u skladu sa tim.

A ne da neko ko zarađuje 3000 eur mesečno, da mu se naplati doprinos kao da će imati penziju od 100.000din, a onda kada dođe za penziju dobije samo pola.
Zašto država da samo otima, da bi plaćala poslanike (do kraja novembra imamo ih sada 500 na jaslama) i ko zna šta sve još, i da onda nekome isplaćuje penziju kao da je imao tri puta manju platu.

I ne brkajte porez i doprinos za penziju.

View

pre 11 godina

"... za golu egzistenciju se svakodnevno bori čak 240.361 penzionera koji svakoga meseca žive sa 12.645 dinara. Najniži iznos penzije za poljoprivredne penzionere iznosi samo 9.941 dinar" ...

Najniži iznos penzije morao bi biti u iznosu od minimum 200 evra. Ako je "država" mogla da omogući http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=26&nav_category=206&nav_id=612977 onda bi morala i penzije svojim državljanima/poreskim obveznicima da podigne i omogući im minimum egzistencije.

Ovo isto važi i za socijalna davanja i dečije dodatke, koji su svi mnogo niži od iznosa koji od našeg novca "pripada"(!?) državljanima susednih država, tj. ratnim zločincima kojima je Srbija bila puko mesto bekstva.

Ovo bi moralo biti referendumsko pitanje. I stvar suvereniteta.

Kontrolor

pre 11 godina

Gospodo draga citam ovo i ne mogu da verujem. ja sam sa beneficiranim radnom stazom po zakonu oteran kao kontrolor leta (Puli Zadru i Beogradu kada je bila SFRJ i kao beogradjanin).Imao sam medju najvecim prosekom platu u bivsoj SFRJ (ne ja nego sve moje kolege).I danas imam medju najveci zakonskom osnovicom penziju) Novim zakonom se ne racuna deset najboljih godina koji su racunali svi oni koji su odlazili u penziju vec ceo radni vek. I sada neko pokusava da visinom penzije najmanje i najvece da izjednaci cistacice, radnici u metalnom ili tekstilnom sektoru koji su i za vreme SFRJ imali mali prosek.. Takodje iz vremena kada se dugovalo po sest penzija RZPIO je proracunom revalorizacije za devedesete godine skratio visoke penzije za barem 30% jer su kada su uvideli koliko je para za vracanje to ispalo mnogo. Niko ni dan danas ne moze da utvrdi po kom principu su revalorizovana uplacena sredstva za vreme inflacije devedesetih

Mr.T

pre 11 godina

U vojnom penzionom fondu nema penzije ispod 25 000, a to je veoma redak slucaj da neko vojno lice tu penziju. Uglavnom su im penzije oko 50 000 dinara!!! Eto gde idu narodne pare. Placamo one koji su u ima nas (malo sutra) blejali po ratistima ili branili ovu propalu zemlju od bombardovanja, a znamo koga su zapravo odvranili i koga cuvali. Tako da dok se moji roditelji zlopate ceo zivot, kako bi zaradili za penziju od bednih 20 000, neko je zbog uniforme vise nego duplo privilegovan. Ne bi trebalo nista da nas cudi, jer zivimo u zemlji spahija i feuda. Dobro je da nam daju i to malo sto smo kao narod nekada zaradili.

Marko

pre 11 godina

Moj otac je jedan od tih koji primaju oko 1000e penziju,i znam mnogo toga kroz cega je on prozao zbog ove drzave '90. zbog cega zasluzuje i mnogo visu penziju.A ne da ih jos prozivaju za to.

J

pre 11 godina

Mislim da njih ima mnogo više. A ja sam za varijantu da svi imaju jednake penzije koja bi bila dovoljna za normalan život jednog penzionera. Šta proživiš proživiš do penzije i to ti je to, pa ako si imao veliku platu dok si radio ne treba ti i velika penzija. Manje bahanalija, malo više štednje i da ti posle život u penziji bude opuštanje.

Laki

pre 11 godina

i to se sve placa parama poreskih obveznika. Dok su u komunizmu-socijalizmu svi bili jednaki, danas ta ista bratija ubira dobar deo sredstava...

uko

pre 11 godina

Pa to je uzasno. To i nije neka cifra sa kojom penzioner moze bog zna kako da zivi, da putuje... A imali smo mi i predsednike i premijere i ministre. Zar ne bi oni trebali da imaju penzije dostojene makar zapadnog prosecnog penzionera!?
Mnogi su radi ceo svoj vek ozbiljne i odgovrne poslove, cesto prekovremeno, zar to nije dovoljna zasluga za pristojne penzije.

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar
Nikad ne komentarisem necije komentare a da ih prethodno dobro ne procitam i razumem. Vi ste primer nepazljivog citaoca. Procitajte opet pa cete videti da sam ja sve vreme pricao o javnom sektoru. Gde je to u tim fabrikama koje sam naveo neko imao 3000 evra platu? Imao je mozda neki direktor. Ali cak i njemu ne bih dao vise od 50000 penziju, jer ponavljam to je bila drustvena firma, drustvena firma iz budzeta placa tog direktora, a onda mu drzava isplacuje toliku penziju. To je sve jedna ista (drzavna) kasa. Kad neko radi u privatnom sektoru to je nesto drugo. Evo vam primer. JAT. Direktori Jata su u zadnjih 20ak godina uvek imali oko 4000 evra (ili maraka) platu. A preduzece je svih tih godina bilo uvek nerentabilno. I sto bi sad drzava tog nekog direktora kad se docepa penzije placala 100 000 dinara mesecno? Na kraju krajeva on je mogao da ustedi za sve te godine neke pare, na zapadu postoje i privatni penzioni fondovi. E o tome ja pricam. Zato nikome iz drzavnog sektora ne bi davao vise od 50 000 . Cedili su drzavu tokom radnog veka, sad treba i tokom penzije. I jos jednom ponavljam (dosadan sam, znam), kad radite u javnom sektoru nije bitno koliko se kome uplacivalo za penziju jer su to sve drzavne pare, sve je to jedna ista kasa. Ako vi radite u javnom sektoru te pare koje se vama uplacuju za penziju nisu neke pare koje u PIO leze na gomili i cekaju vas da odete u mirovinu, nego neko bre sutra tu penziju mora da vam zaradi. Citajte malo i strane sajtove.

Димитрије

pre 11 godina

Треба смањити многе пензије.
Ако не и свима дати исте.
Колика је нето посечна плата и готово.

А пензионери нека се буне код Кркобабића и Дачића,да се подигне просечна плата,тако и њима пензије.

Nebojsa Matic

pre 11 godina

Pa isto je i sa platama. Nigde u Evropi nisam video da recimo visi sluzbenik banke ili sl. - dakle, ne direktor ni rukovodioc - ima 5 (pet!) puta vecu platu od recimo industrijskog ili servisnog radnika.

qwert

pre 11 godina

Ako ne govorite iz ličnog iskustva, bolje je da ćutite. Moj otac je bio u svim ratovima (na terenu) dok je većina vas sedela kući i nije tačno da su branili ovoga ili onoga. Branili su sve nas, tako da, o'ladite malo sa komentarima. Verujem da ima onih koji ne zaslužuju toliku penziju, ali, verujte, ima onih koji je i te kako zaslužuju.

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar: Neverovatno koliko vi mene ne razumete i koliko neke recenice koje kazem usput vadite iz konteksta. Znam da nije bilo privatnih firmi, zato i govorim da bi sve penzije stecene u drzavnom sektoru trebalo pribliziti. Ako je postojala nepravda tokom radnog veka da neko radi za drzavu i da prima pet puta vecu platu od onog ko isto radi za drzavu, onda ne treba omoguciti tu nepravdu i posle odlaska u mirovinu. Privatne fondove sam samo spomenuo u slucaju ovih ljudi koji su imali ogromne plate, nisam rekao da je to neko resenje za sve (opet vadite iz konteksta). Taj profesor za koga kazete da je bio nezamenljiv, to je bukvalno jedan od 10000, dakle statisticka greska. Sta cemo sa hiljade i hiljade kafopija i blejaca po kancelarijama koji su primali velike plate a nisu radili nista, a takvih ima i danas. Da li vi mislite da neko koje primao u drzavnom sektoru kao neki direktor 3000 evra platu, sad mu treba dati jedno 1000 evra penziju? NE TREBA. On je mogao, to svi znamo, i da nesto ustedi, i da sebi obezbedi stan. Ja sve vreme pokusavam da kazem, ako je dozvoljeni odnos plata bio max 6:1, ne bih dozvolio da odnos penzija bude veci od 2:1. Plafon. Ovo sto ja predlazem je jedina logicna mera. Sami kazete PIO im problem sa naplatom. Kad tad ce doci momenat nema vise para za penzije. Hocemo tad da skidamo najvece ili najmanje penzije? Naravno prvo najvece. Pa zar to nije bolje uraditi pre nego kasnije??

solidarnost

pre 11 godina

Ono sto treba ispraviti je visina najnize penzije sa punim radnim stazom,
da bi ti penzioneri mogli da se prehrane, plate komunalije,lekove i
zadrze osnovno ljudsko dostojanstvo.Drzava i oni sa visokim penzijama
bi trebali da pokazu solidarnost sa tom grupacijom penzionera.

tajkun

pre 11 godina

svi koji rade u drzavnim firmama moraju da imaju istu platu na osnovu obrazovanja staza itd. ne moze neki politicki podoban poltron u nekom monopolskom javnom preduzecu da ima 5000 evra platu a neki drugi lik u drugon javnom preduzecu 500. svi oni rade kod istog poslodavca tj. drzave tj.nas poreskih obveznika. ako javni sektor u sumi nije profitabilan ne mogu ni plate da budu iznad drzavnog proseka. takodje, javna preduzeca mogu da budu sponzori sportskih saveza a ne pojedinih sportskih klubova. javni sektor ako ce da finansira sport neka to radi kroz olimpijski komitet ili sportski savez.

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 22:10)
U SFRJ nije ni bilo privatnih firmi da bi mnogi imali velike plate, a još manje da su imali svoj penzioni fond.
Drugo, u vreme SFRJ je bilo velikih firmi koje su bile rentabilne i čiji su zaposleni imali zaista velike plate (ne samo direktori, već inženjeri, farmaceuti, specijalisti raznih profila - na mom fakultetu je jedan profesor, stručnjak otišao u takvu veliku penziju, ali on je bio u svojoj oblasti stručnjak, za kojeg je teško bilo naći zamenu - a radio je u državnom sektoru - nije ekonomista, već hemičar).

Nekada je za penzionisanje se računalo najboljih 10 godina. i samim tim se to (razumljivo) koristilo za određivanje visine penzije.

Drugo, u vreme ZURa (zakon o udruženom radu) raspon između najveće i najmanje plate je bio 6 puta - direktor je mogao da ima najviše 6 puta veću platu.

Treće, ovo što ste vi naveli, sa JATom, nije problem u visini penzije, već u nedisciplini/nedoslednosti države koja toleriše takvo stanje kod nerentabilnih firmi, da direktori imaju tako velike plate i sl, a nema ekonomskog osnova. To se rešava na sudu, a ne preko penzije.

A to što pominjete kako se u PIO sliva novac, i toga sam svestan - ali ste izgubili iz vida da PIO ima teškoće sa prilivom, jer nema dovoljno zaposlenih (uništena privreda) i dovoljno priliva (siva ekonomija i selektivna naplata).

U Srbiji predlažete privatni penzijski fond?
Valjda vam iskustva sa bankama i osiguranjima (stranim) pokazuju koliko je to samoubistveno.

Miki

pre 11 godina

kako i zašto je nemoguće da će neko od sadažnjih funkcionera imati penziju preko 1000 eura.Ako Bajatović ima platu ( sva primanja) oko milion dinara , verujem da će njegova penzija biti preko 3000 eura, a šta je sa ostalim funkcionerima čija je plata sada preko trista hiljada eura(funkcioreri u energetici,nekim agencijama itd)

Milena

pre 8 meseci

Da li su ucitelijce sa punim stazom zasluzile penzije ispod proseka. Da li one mogu da placaju komunalije iste kao i oni sa prosecnim platama. 30 prema 90 hiljada a iste cene komunalija. U posledniih 50 godina takav odnos nikada nije bio. Ocekujem da ce se ipak ispraviti u buducnosti 1:3 na 2:3. Ovo je sada sramota.

Marko

pre 11 godina

Moj otac je jedan od tih koji primaju oko 1000e penziju,i znam mnogo toga kroz cega je on prozao zbog ove drzave '90. zbog cega zasluzuje i mnogo visu penziju.A ne da ih jos prozivaju za to.

J

pre 11 godina

Mislim da njih ima mnogo više. A ja sam za varijantu da svi imaju jednake penzije koja bi bila dovoljna za normalan život jednog penzionera. Šta proživiš proživiš do penzije i to ti je to, pa ako si imao veliku platu dok si radio ne treba ti i velika penzija. Manje bahanalija, malo više štednje i da ti posle život u penziji bude opuštanje.

uko

pre 11 godina

Pa to je uzasno. To i nije neka cifra sa kojom penzioner moze bog zna kako da zivi, da putuje... A imali smo mi i predsednike i premijere i ministre. Zar ne bi oni trebali da imaju penzije dostojene makar zapadnog prosecnog penzionera!?
Mnogi su radi ceo svoj vek ozbiljne i odgovrne poslove, cesto prekovremeno, zar to nije dovoljna zasluga za pristojne penzije.

nijeok

pre 11 godina

Treba odmah doneti uredbu da se odredi maksimalna penzija npr 50000. Vise od toga da ne moze niko da dobije pa da je bog. Ono sto vi svi pricate ovde, a nikako nema veze sa realnim zivotom i nasom bliskom istorijom, a to je da je neko eto zasluzio veliku penziju jer je eto 40 god uplacivao u PIO fond. NETACNO. Vrlo dobro svi znate da je pre 20 30 40 godina sve bilo u vlasnistvu drzave i drustva. Umzes platu iz budzeta a onda kobajagi vratis deo za PIO. To je presipanje iz supljeg u prazno. Kako to neko ko je radio u Zastavi, Slobodi, 14om oktobru, ima danas penzijicu 20ak hiljada a iz EPS-a, Telekom-a, Poste idu u penziju sa penzijom od 50-60 hiljada. Ne zaboravite, i jedni i drugi su imali istog gazdu - DRZAVU. Ne kazem da njima penzije treba da budu iste, ali nikako ne sme da bude razlika nekoliko puta. Moji roditelji rade u javnom sektoru, i zalazem se potpuno za zamrzavanje plata, cak i smanjivanje, ali ajmo redom:
1.Da se liberalizuje trgovina, da nas ne deru vise sa ovim marzama, da malo dakle roba pojeftini.
2.Da se unisti uvoznicki lobi kroz nov zakon o javnim nabavkama (eto + u budzetu sve god pola milijarde evra).
3.Hitno zakon o porezu na ekstraprofit. Ovi narkodileri sto su im do sada uzimali imovinu stecenu kriminalom su male bebe u odnosu npr na stecajnu mafiju.
4.Da se krene smanjivanje tih penzija i plata koje su preko 40 50 hiljada, pa tek na kraju ako ni to ne donese rezultata, e onda udaraj i sirotinju po dzepu. Dakle moze, ali tek na kraju.

Laki

pre 11 godina

i to se sve placa parama poreskih obveznika. Dok su u komunizmu-socijalizmu svi bili jednaki, danas ta ista bratija ubira dobar deo sredstava...

Kontrolor

pre 11 godina

Gospodo draga citam ovo i ne mogu da verujem. ja sam sa beneficiranim radnom stazom po zakonu oteran kao kontrolor leta (Puli Zadru i Beogradu kada je bila SFRJ i kao beogradjanin).Imao sam medju najvecim prosekom platu u bivsoj SFRJ (ne ja nego sve moje kolege).I danas imam medju najveci zakonskom osnovicom penziju) Novim zakonom se ne racuna deset najboljih godina koji su racunali svi oni koji su odlazili u penziju vec ceo radni vek. I sada neko pokusava da visinom penzije najmanje i najvece da izjednaci cistacice, radnici u metalnom ili tekstilnom sektoru koji su i za vreme SFRJ imali mali prosek.. Takodje iz vremena kada se dugovalo po sest penzija RZPIO je proracunom revalorizacije za devedesete godine skratio visoke penzije za barem 30% jer su kada su uvideli koliko je para za vracanje to ispalo mnogo. Niko ni dan danas ne moze da utvrdi po kom principu su revalorizovana uplacena sredstva za vreme inflacije devedesetih

Pera

pre 11 godina

Pa i danas je tako, vojska i policija najmanje rade ili rade po nalogu, znači selektivno a opet imaju najveće plate i imaće najveće penzije. Sramota bre.

Mrki

pre 11 godina

Vi mesate stvari ovde.... Od toga sto 150 ljudi prima maksimalne penzije pravite haos... Na nacin sto poredite ljude koji primaju minimum i njih... Mnogi ljudi "uplacuju" maksimalne sume na svoju platu ceo radni vek a onda im drzava uskrati pravo da imaju "slobodnu" penziju... I udare im maksimalu!
A nikada se ne spominje to sta je taj za MAXi radio u zivotu i sta je taj za MINi radio...
Lep nacin da naljutite ljude s malim penzijama....

Mishko

pre 11 godina

Ti što primaju najviše penzije NISU odvajali 40 godina za doprinose, nego su penzionisani sa maksimalno 50 godina, odnosno 25 godina staža, zbog raznoraznih beneficija (policajci, oficiri) i to po najpovoljnijim uslovima. Pošto su i dalje u punoj snazi, zaposle se u agencijama za obezbeđenje i dobijaju i platu pride. Ja ću do 65. godine da budem isceđen kao limun, pitanje je da li ću dobijati penziju i pored redovnih uplata, a svaki dan gledam bahatost državnih službenika koji je zarade bez imalo muke.

moonraker

pre 11 godina

Daktilografkinja u policiji,beneficirani radni staz,penzija 65.000 dinara.Lekar opste prakse ima platu od 52.000 dinara.Sve je po zakonu...Predlog:Maximalna penzija-prosecna plata.

Uros

pre 11 godina

Vojska je imala svoj penzioni fond koji je nestao sa raspadom SFRJ. Vojni obveznici nikada nisu ulagali u sadašnji penzioni fond, ali neki bivši vojnici tuže sadašnji penzioni fond jer nisu dobili onoliko koliko su navodno trebali, onoliko koliko im je neko obećao. Imamo stotine generala u penziji, da ne pričam kojiko pukovnika itd. Svi oni dobijaju penzije iz fonda u koji nikada nisu ni dali pare. Nema više SFRJ, nema više vojnog penzionog fonda, ali nekako oni dobijaju velike penzije. BIA, za šta oni dobiju penzije, što su branili komunistički režim. Nemojte ni zaboraviti ni partiske funkcionere i oni imaju velike penzije. Najviše penzije po nekom pravilu (čast izuzecima) koji su podržavali režim i režim ih je častio iz državne kase na račun svih nas.

iiii

pre 11 godina

sramota. ukinite vise beneficije svima u vojsci i policiji. samo oni koji su na terenu i za to obuceni i policiji i vojsci ttrba da imaju beeficije. razni administrativci salterski radnici inspektori ne treba da imaju beneficiran staz. a maksimalnu prenziju zakucati na dve prosecne plate. sta ce nekom penzioneru tolike pare. ako je zasluzio toliku penziju onda je i zaradio tokom zivota valjda nesto.

qwert

pre 11 godina

Ako ne govorite iz ličnog iskustva, bolje je da ćutite. Moj otac je bio u svim ratovima (na terenu) dok je većina vas sedela kući i nije tačno da su branili ovoga ili onoga. Branili su sve nas, tako da, o'ladite malo sa komentarima. Verujem da ima onih koji ne zaslužuju toliku penziju, ali, verujte, ima onih koji je i te kako zaslužuju.

Mr.T

pre 11 godina

U vojnom penzionom fondu nema penzije ispod 25 000, a to je veoma redak slucaj da neko vojno lice tu penziju. Uglavnom su im penzije oko 50 000 dinara!!! Eto gde idu narodne pare. Placamo one koji su u ima nas (malo sutra) blejali po ratistima ili branili ovu propalu zemlju od bombardovanja, a znamo koga su zapravo odvranili i koga cuvali. Tako da dok se moji roditelji zlopate ceo zivot, kako bi zaradili za penziju od bednih 20 000, neko je zbog uniforme vise nego duplo privilegovan. Ne bi trebalo nista da nas cudi, jer zivimo u zemlji spahija i feuda. Dobro je da nam daju i to malo sto smo kao narod nekada zaradili.

Aleksandar

pre 11 godina

Vauuuu,

sve bi nam bilo super da nema tih čak 153 penzionera, koji primaju penzije od 110.000din.

Onda bi smi omali i pare za Koridor 10,11,12, za aerodrome u Novom sadu i Prijepolju, izgradili bi liniju superbrzog voza Maglev koji ide 300km/h na relaciji SU-NS-BG-PI...
Eto da nema njih, odmah bi nam sinulo...

Sramota - ako je neko radio 40 godina i dobijao po zakonu platu i samim tim odvajao poreze doprinose i ostale namete u skladu sa zakonom, onda im a i pravo na penziju u skladu sa tim.

Hajde da vidimo koliko primaju
- 250 novih poslanika po raznim osnovama
- 250 starih poslanika (6 meseci po isteku mandata, da se snađu)
- 53 državnih sekretara
- 28 ekonomskih diplomata

A jedna predstavnica Srbije u Parizu dobija nadoknadu za svoj stan u Parizu, za mesec dana koliko 10 tih penzionera (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=11&nav_category=11&nav_id=410491)

NE MOZE NIKAKO

pre 11 godina

Pa mnogi koji primaju penziju od 12.000 din, imaju staz od 10-12 god, kao moja komsinica iz zgrade, koja je radila kao uciteljica. Ne mogu da imaju istu penziju hirurg i cistac ulice, neko ko je radio 10 god, i neko ko je radio 40 god.

Komsija

pre 11 godina

Moj komsija,vojno lice u penziji,potpukovnik,ima penziju od 80.000 din.

Jadan,namucio se dok je radio...

Prvo su neki rintali da bi on dobio platu,a sad mi rintamo da bi dobio penziju.

radnik

pre 11 godina

znam coveka koji je prijavljen na pun iznos. njemu se od plate otkida svaki mesec po 400 evra za penziono. kad bi te pare mogao da stavlja u banku na kamatu, nakon 40 godina bi imao bar pola miliona evra ustedjevine i penzija mu ne bi ni trebala. ovako mu drzava sad otima pare za penziono, a kad dodje vreme da primi penziju, onda ce reci da je mnogo tih hiljadu evra, jer eto ima nekih koji nemaju ni 200. treba ukinuti doprinose za drzavne penzije i dati te pare radnicima, pa ko koliko odvoji za stare dane, toliko ce i imati.

Димитрије

pre 11 godina

Треба смањити многе пензије.
Ако не и свима дати исте.
Колика је нето посечна плата и готово.

А пензионери нека се буне код Кркобабића и Дачића,да се подигне просечна плата,тако и њима пензије.

View

pre 11 godina

"... za golu egzistenciju se svakodnevno bori čak 240.361 penzionera koji svakoga meseca žive sa 12.645 dinara. Najniži iznos penzije za poljoprivredne penzionere iznosi samo 9.941 dinar" ...

Najniži iznos penzije morao bi biti u iznosu od minimum 200 evra. Ako je "država" mogla da omogući http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=26&nav_category=206&nav_id=612977 onda bi morala i penzije svojim državljanima/poreskim obveznicima da podigne i omogući im minimum egzistencije.

Ovo isto važi i za socijalna davanja i dečije dodatke, koji su svi mnogo niži od iznosa koji od našeg novca "pripada"(!?) državljanima susednih država, tj. ratnim zločincima kojima je Srbija bila puko mesto bekstva.

Ovo bi moralo biti referendumsko pitanje. I stvar suvereniteta.

Osisana ovca

pre 11 godina

Kakva glupost za ovce! Kojih bre 175???? Pa ja zivim u malom mestu i licno poznajem trojicu koji primaju iznad 100 000! Jedna bivsi dekan tj. profesor i dvojica direktora drzavnih firmi (radile dobro do privatizacija)! Mozda ih ima 17 000, a ne 175!

Nebojsa Matic

pre 11 godina

Pa isto je i sa platama. Nigde u Evropi nisam video da recimo visi sluzbenik banke ili sl. - dakle, ne direktor ni rukovodioc - ima 5 (pet!) puta vecu platu od recimo industrijskog ili servisnog radnika.

misko

pre 11 godina

Svakodnevni atak na penzionere je posebna sramotna priča kao da su oni krivi što su radili ceo radni vek i otišli u penziju, koju sva manje zaposlenih može da finansira.Ovaj tekst priča upravo obrnuto o onima koji sedamdeset godina se busaju u prsa kao heroji spasioci Srbije oficiri vojske i policije sa posebnim uslovima pod kojima odlaze i danas u penziju, što znači sa malo radnog staža i sa prosekom zadnje godine rada.Decenijama su imali privilegije od posebnih radnji za snabdevanje,odmarališta za dž,stanovi, VMA itd itd.Dokle više diskriminacije.Za sve mora da važe isti zakoni.

sramota

pre 11 godina

Dali je moguce da neko posle 40 god. radnog staza ima 12.645 dinara ili oko
100£?Toliko mala ne bi trebala da bude ni socijalna pomoc za one koji nikada nisu radili.A u Vladi su leve stranke i PUPS!?

hela

pre 11 godina

zasto placamo ovoliko penziono kad samo njih sto ima 1000 evra, a ostatak ni kao prosecnu platu, i gde idu te pare oguljene s ledja radnika?

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar
Nikad ne komentarisem necije komentare a da ih prethodno dobro ne procitam i razumem. Vi ste primer nepazljivog citaoca. Procitajte opet pa cete videti da sam ja sve vreme pricao o javnom sektoru. Gde je to u tim fabrikama koje sam naveo neko imao 3000 evra platu? Imao je mozda neki direktor. Ali cak i njemu ne bih dao vise od 50000 penziju, jer ponavljam to je bila drustvena firma, drustvena firma iz budzeta placa tog direktora, a onda mu drzava isplacuje toliku penziju. To je sve jedna ista (drzavna) kasa. Kad neko radi u privatnom sektoru to je nesto drugo. Evo vam primer. JAT. Direktori Jata su u zadnjih 20ak godina uvek imali oko 4000 evra (ili maraka) platu. A preduzece je svih tih godina bilo uvek nerentabilno. I sto bi sad drzava tog nekog direktora kad se docepa penzije placala 100 000 dinara mesecno? Na kraju krajeva on je mogao da ustedi za sve te godine neke pare, na zapadu postoje i privatni penzioni fondovi. E o tome ja pricam. Zato nikome iz drzavnog sektora ne bi davao vise od 50 000 . Cedili su drzavu tokom radnog veka, sad treba i tokom penzije. I jos jednom ponavljam (dosadan sam, znam), kad radite u javnom sektoru nije bitno koliko se kome uplacivalo za penziju jer su to sve drzavne pare, sve je to jedna ista kasa. Ako vi radite u javnom sektoru te pare koje se vama uplacuju za penziju nisu neke pare koje u PIO leze na gomili i cekaju vas da odete u mirovinu, nego neko bre sutra tu penziju mora da vam zaradi. Citajte malo i strane sajtove.

solidarnost

pre 11 godina

Ono sto treba ispraviti je visina najnize penzije sa punim radnim stazom,
da bi ti penzioneri mogli da se prehrane, plate komunalije,lekove i
zadrze osnovno ljudsko dostojanstvo.Drzava i oni sa visokim penzijama
bi trebali da pokazu solidarnost sa tom grupacijom penzionera.

Lesa

pre 11 godina

Strasno vam je što 150 ljudi ima penzije 1000 € a nije strasno sto pola miliona ima 100€. Takav smo narod ako niko nema neću da se bunim.

Zoran

pre 11 godina

Po svim ekonomskim principima zemlja sa 1.7 miliona penzionera trebala bi da ima bar tri puta vise zaposlenih tj. preko 5 miliona. Kada to ostvare oni koji vode zemlju nikome ne ce biti vazno sto stotinak penzionera prima 1000 Eura. Vazno je da masa penzionera moze redovno da primi penzije od koje mogu da prezive mesec dana a to neko mora da napravi.

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 16:47)

Kada već prelažete da se daje maksimalno 50.000din za penziju (ne vidim zašto), onda treba da se odredi da maksimalni iznos za doprinos za PIO bude u skladu sa tim.

A ne da neko ko zarađuje 3000 eur mesečno, da mu se naplati doprinos kao da će imati penziju od 100.000din, a onda kada dođe za penziju dobije samo pola.
Zašto država da samo otima, da bi plaćala poslanike (do kraja novembra imamo ih sada 500 na jaslama) i ko zna šta sve još, i da onda nekome isplaćuje penziju kao da je imao tri puta manju platu.

I ne brkajte porez i doprinos za penziju.

nijeok

pre 11 godina

@Aleksandar: Neverovatno koliko vi mene ne razumete i koliko neke recenice koje kazem usput vadite iz konteksta. Znam da nije bilo privatnih firmi, zato i govorim da bi sve penzije stecene u drzavnom sektoru trebalo pribliziti. Ako je postojala nepravda tokom radnog veka da neko radi za drzavu i da prima pet puta vecu platu od onog ko isto radi za drzavu, onda ne treba omoguciti tu nepravdu i posle odlaska u mirovinu. Privatne fondove sam samo spomenuo u slucaju ovih ljudi koji su imali ogromne plate, nisam rekao da je to neko resenje za sve (opet vadite iz konteksta). Taj profesor za koga kazete da je bio nezamenljiv, to je bukvalno jedan od 10000, dakle statisticka greska. Sta cemo sa hiljade i hiljade kafopija i blejaca po kancelarijama koji su primali velike plate a nisu radili nista, a takvih ima i danas. Da li vi mislite da neko koje primao u drzavnom sektoru kao neki direktor 3000 evra platu, sad mu treba dati jedno 1000 evra penziju? NE TREBA. On je mogao, to svi znamo, i da nesto ustedi, i da sebi obezbedi stan. Ja sve vreme pokusavam da kazem, ako je dozvoljeni odnos plata bio max 6:1, ne bih dozvolio da odnos penzija bude veci od 2:1. Plafon. Ovo sto ja predlazem je jedina logicna mera. Sami kazete PIO im problem sa naplatom. Kad tad ce doci momenat nema vise para za penzije. Hocemo tad da skidamo najvece ili najmanje penzije? Naravno prvo najvece. Pa zar to nije bolje uraditi pre nego kasnije??

Retrogradno pretresti sve

pre 11 godina

Ovim tekstom je nepravljena ogromna manipulacija. jer stopedesetak sa max penzijama je tricavo naspram par miliona penzionera....
Bolje da se udje u sustinu koja je mnogo komlikovanija i crnja, evo primera.
Moj rodjak je radio u miliciji ne kao milicajac nego kao civilno lice na nekim sluzbenickim poslovima, plata celog veka mu je bila minimalna, on je u penziji jos davne 1995 godine, tad je bio zakon da uzmes zadnja par najveca primanja ( od celog radnog veka ) i tako on uceo one kodine kad je bila hiper inflacija kad se povecavalo za po 200% plata mesecno ako ne i vise i sad prima 89000 kao da je bio neki uzvisen i zasluzni gradjanin a ima osmogodisnju skolu i neki kurs iz vojske.....
Bog dragi zna koliko slicnih ima koji su iskoristili rupe u raznoraznim zakonima koji su do sad bili i umesto da se sasecu oni ih i dalje koriste...

goran

pre 11 godina

Ovo je Srbija ovde sve moze.Nema para u budzetu za najugrozenije a daju 10.000 eur po radnom mestu stranoj kompaniji koja ovde otvori fabriku.Pa za te pare mozemo i mi da otvorimo fabrike ili da uposlimo poljoprivredu,mora da se jede ali nemora da se vozi kolima!

Miki

pre 11 godina

kako i zašto je nemoguće da će neko od sadažnjih funkcionera imati penziju preko 1000 eura.Ako Bajatović ima platu ( sva primanja) oko milion dinara , verujem da će njegova penzija biti preko 3000 eura, a šta je sa ostalim funkcionerima čija je plata sada preko trista hiljada eura(funkcioreri u energetici,nekim agencijama itd)

tajkun

pre 11 godina

svi koji rade u drzavnim firmama moraju da imaju istu platu na osnovu obrazovanja staza itd. ne moze neki politicki podoban poltron u nekom monopolskom javnom preduzecu da ima 5000 evra platu a neki drugi lik u drugon javnom preduzecu 500. svi oni rade kod istog poslodavca tj. drzave tj.nas poreskih obveznika. ako javni sektor u sumi nije profitabilan ne mogu ni plate da budu iznad drzavnog proseka. takodje, javna preduzeca mogu da budu sponzori sportskih saveza a ne pojedinih sportskih klubova. javni sektor ako ce da finansira sport neka to radi kroz olimpijski komitet ili sportski savez.

Aleksandar

pre 11 godina

za (nijeok, 15. jun 2012 22:10)
U SFRJ nije ni bilo privatnih firmi da bi mnogi imali velike plate, a još manje da su imali svoj penzioni fond.
Drugo, u vreme SFRJ je bilo velikih firmi koje su bile rentabilne i čiji su zaposleni imali zaista velike plate (ne samo direktori, već inženjeri, farmaceuti, specijalisti raznih profila - na mom fakultetu je jedan profesor, stručnjak otišao u takvu veliku penziju, ali on je bio u svojoj oblasti stručnjak, za kojeg je teško bilo naći zamenu - a radio je u državnom sektoru - nije ekonomista, već hemičar).

Nekada je za penzionisanje se računalo najboljih 10 godina. i samim tim se to (razumljivo) koristilo za određivanje visine penzije.

Drugo, u vreme ZURa (zakon o udruženom radu) raspon između najveće i najmanje plate je bio 6 puta - direktor je mogao da ima najviše 6 puta veću platu.

Treće, ovo što ste vi naveli, sa JATom, nije problem u visini penzije, već u nedisciplini/nedoslednosti države koja toleriše takvo stanje kod nerentabilnih firmi, da direktori imaju tako velike plate i sl, a nema ekonomskog osnova. To se rešava na sudu, a ne preko penzije.

A to što pominjete kako se u PIO sliva novac, i toga sam svestan - ali ste izgubili iz vida da PIO ima teškoće sa prilivom, jer nema dovoljno zaposlenih (uništena privreda) i dovoljno priliva (siva ekonomija i selektivna naplata).

U Srbiji predlažete privatni penzijski fond?
Valjda vam iskustva sa bankama i osiguranjima (stranim) pokazuju koliko je to samoubistveno.

Milena

pre 8 meseci

Da li su ucitelijce sa punim stazom zasluzile penzije ispod proseka. Da li one mogu da placaju komunalije iste kao i oni sa prosecnim platama. 30 prema 90 hiljada a iste cene komunalija. U posledniih 50 godina takav odnos nikada nije bio. Ocekujem da ce se ipak ispraviti u buducnosti 1:3 na 2:3. Ovo je sada sramota.