Ponedeljak, 28.05.2012.

14:40

Vučić: Vlada bez SNS nelegitimna

Ukoliko se vlada formira bez naprednjaka, SNS će poštovati Ustav i biće veoma jaka opozicija, izjavio danas Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS-a.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Vlada bez SNS nelegitimna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Pele

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...
(Vujke, 28. maj 2012 19:38)

Nije tačno da vlada nije legitimna. Prosla mozda nije bila, ali ovu po svemu sudeci formiraju dojučerašnji koalicioni partneri, tako da se od njih i ocekuivalo da i dalje sarađuju. Nelegitimno bi bilo da SNS nakon najave rada na ulasku u EU napravi vladu sa DSSom.

Bakunjin

pre 12 godina

Vidim da se ovde rapravlja o tome sta je legitimna vlada u Srbiji pa da kazem sta ja mislim. Zivim u Kanadi vec dugo, znaci anglo-saksonski stil u sistemu drzave, sudstva. Ovde koalicije prakticno ne postoje, zadnja je bila da vise niko i ne pamti. Sistem je da onaj ko dobije najvise glasova na izborima sam formira Vladu, znaci pobednik uzima sve. To svi postuju, pre jedno 3 godine su ovde Liberali i Socijalisti (NDP) pokusali da naprave koaliciju ali je to kod vecine naroda ovde izazvalo sok navodnim pokusajem prekrajanja izborne volje gradjana.Ako neko ima vecinu od 308 poslanika ima vecinsku Vladu a ako nema onda pravi manjisku i zivot mu je onda kompliovan jer mora da pazi sta i kako predlaze u Skupstini. Vlada pada kada za predlog zakona koji je podnela ista ne glasa vecina, zakon o Budzetu je taj na kome se lome koplja , ako ne prodje Budzet , vlada pada i imamo izbore. Jos nesto , ministar u vladi ne moze da dube onaj koji nije clan Parlamenta, ne postoje izborne liste , glasa se iskljucivo za licnost .
Meni se cini da je taj sistem mnogo jednostavniji i pravicniji, nema mnogo ucenjivanja, uglavnom se svi drze manje vise gospodsveno ( u poredjenju sa Srbijom) , i nije kraj sveta ako neko izgubi vlast. Po nepisanoj tradiciji lideri vladajuce partije ili partija koje na izborima ozbiljno podbace daju ostavku i povlace se iz politike.
Ne znam sta je od ovoga primenjivo na Srbiju ali vam svim zelim sve najbolje u danima koji su isped.

Igor

pre 12 godina

(kaiser, 28. maj 2012 17:15)

Dobro kajzer molim te knjigu u sake i da do sledeceg komentarisanja naucis razliku izmedju legitimiteta i legaliteta.
Aj ziv mi bio.

ZoranNS

pre 12 godina

Vučić je sada bacio džak sa "ukradenim" glasovima i naklapa govori o "svojoj varijanti legitimnosti". Prvo ni jednog predsednika građani nisu hteli, dobili su 20-tak posto ukupnog biračkog tela, a legitiman SNS 2 posto više glasova od DS, pa zato i ne može da napravi vladu, narod nije dao dovoljno poverenja onima koji će biti sa njima. Toma se izvukao, postigao svoj cilj, a Vučićeva karijera je na zalasku mada je veoma mlad, njegov stil je zamoran i veoma proziran.

Aleksandar

pre 12 godina

Vucicu mislim da je bolje biti u opoziciji nego na vlasti, pa za 4 gosine bu'iti vecina...Ili mozda i SnS stalo do vlasti samo

Dejan

pre 12 godina

Na izbore je izašlo 46% birača, a od tih 46% SNS i Nikolić je dobio 49% uz 3% nevažećih listića, što znači da ima podršku oko 20-22%, pa se pitam gde je tu legitimitet SNS i šta sad filozofira ovaj Vučić kako Tadić nema legitimitet?Sa SNS niko neće u vladu, a sa Tadićem hoće ma koliko ga svi "komentatori" mrzeli...

bezimena

pre 12 godina

Boli razvaljivanje na gradskim izborima?

E pa šta ćeš, Đilas ima "tešku ruku".
(iiijao!, 28. maj 2012 16:41)

Grešite. BEOGRADJANI su nokautirali Vučića, baš onako kako je zaslužio!

Dar205

pre 12 godina

Neznam u čemu je problem. Toma je pobedio u drugim krugu, i to je sve po važećim pravilima. Koliko je birača izašlo, izašlo je onoliko koliko je bilo dovoljno. Niko nikome nije branio da izađe na izbore, ili su se neki preračunali, pa su ostali kući i sada kukaju, bilo kako bilo, Tomo je predsednik Srbije. U demokratskim zemljama Evrope, zna se, predsednik nudi mandat stranci koja je osvojila najviše mandata, u ovom slučaju SNS, ako ne uspeju da oforme većinu, vrate mandat, predsednik ga daje DS,ako DS, uspe da formira većinu, sve je OK. Vlada se formira, polažu zakletvu u skupštini i na tren zamislite sliku: Tadić, Dačić, Krkobabić,Đilas, Šutanovac, Dulić, Obradović, Dinkić, Čeda, Čanak, Vuk Drašković, svi zajedno, i svi imaju iste programe, i sve je lepo. Da se normalan čovek pita, jel to sanjam ili je java.

Vujke

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...

kaiser

pre 12 godina

"Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
(Igor, 28. maj 2012 16:41)"

Svestan si da ova tvoja tvrdnja izaziva salve smeha?

Upravo naprotiv, gradjani zemlje kroz svoje predstavnike u parlamentu daju legitimitet svakoj vladi na taj način što većina njih, (najmanje 126) daje podršku Vladi. Vlada je nelegitimna ako ne dobije podršku većine u parlamentu, i njeno nametanje je samo pokušaj uzurpacije vlasti.

Čisto da se zna i to, da više gradjana glasa za 126 poslanika, nego za Predsednika države, a ova vlada će imati podršku i više od 126 poslanika.

zeljko

pre 12 godina

Pa nije ni Toma legitiman prdsednik Srbije.Dobio je od 6700000 1500000 glasova.Nije ni on legitiman predsednik.Bogu hvala sto ce biti u senci Tadiza!!!

TXC

pre 12 godina

U Srbiji vladu se ne bira na neposrednim izborima, nego je bira skupština u kojoj je odnos snaga određen neposrednim izborima. Prema tome svaka vlada koju skupština izglasa većinom glasova po predviđenoj procedure je svakako legitimna, bez obzira na to šta "pravnik" Vučić i njemu slični kažu. Može SNS da se napreže koliko hoće, ali u vladi biti neće pa to ti je. Stranačko pripadništvo predsednika Srbije nema nikakve veze sa sastavom skupštine i vlade i to je činjenica.

mirjana

pre 12 godina

Da li je ovaj sto ide pored buduceg predsednika, buduci podpredsednik.Koji su foliranti ovi iz SNS, kao ostavka na mesto predsednika stranke, a onda nigde bez prisipetlje Vucica. Oni inace jedino i mogu zajedno da vladaju, to vam je narode moj, kao PATA I PATASON

Željko

pre 12 godina

Pa ovi ex-radikali su navikli sve na silu da dobijaju...sve uz pretnju i nasilje ...videli ste kakve su poruke slali ljudima preko medija pred drugi krug izbora izbora za predsednika i koliko ljudi se zbog tih izjava uplašilo, nije izašlo i time omogućilo pobedu Tomislava Nikolića. Imaju podršku četvrtine izašlog stavnoštva i to je sve....to nikako nije većina.

end of story

pre 12 godina

zapad nema poverenja u nikolića&co, putin javno šalje pozdrave tadiću, sns nikako da okupi većinu... rezultat: nisu u stanju da formiraju većinu, te stoga laprdanje o (ne)legitimnosti.
ko umije, njemu dvije.

Igor

pre 12 godina

Mnogo dizete nos,a pre toga bi trebalo da uzmete malo knjigu u sake.
Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
To sto bi u koaliciju usle DS,SPS,LDP,URS se zove UZURPACIJA VLASTI,a personifikuje se upravo ovom neprirodnom koalicijom.
To i feudalna demokratija su najveci problemi ovakve vlade.
Pogledajte programe koje su potpuno anomicni,a potom postavite pitanje da li je ova koalicija zasnovana na masovnoj podrsci i da li su za tu koaliciju glasali gradjani Srbije?

Lazar

pre 12 godina

Gospodin Vucic insistira na tome da je narod na ovim izborima glasao za promene, a ne zeli da primeti da bi ista koalicija koja je bila na vlasti u protekle cetiri godine ponovo mogla da se oformi i cini vecinu, to jest da vlada zemljom. E TO je rezultat izbora. Tako je glasao narod.
Isto tako, gospodin Vucic insistira i na tome da su potrebne promene i da na vlasti vise ne mogu biti oni koji su ovu zemlju, kako cesto na ovaj ili onaj nacin kaze, upropastili. Medjutim, da bi dosla na vlast, njegova stranka bi morala da udje u koaliciju upravo sa jednom od tih stranaka koje su bile na vlasti do ovih izbora.
Tuzna je politika u Srbiji kada oni koji se njom bave mogu redovno da pricaju ovakve besmislice i da se niko na to ne osvrne.

Milosh

pre 12 godina

Evo kao sto rekoh, pocele demagogije, kako je sve drugo nelegitimno, a samo su oni legitimini. Prvo Jorgovanka, a sad i ovaj sto je doziveo debakl u Beogradu, a i dalje se bavi politikom, verovatno nema obraz ni samopostovanje, nego je u politici zbog biznisa. Samo mi objasnite kako ste to vi legitimni recimo za predsednika, izabralo ga je 20% birackog tela, eeeee 20% birackog tela, cak i drugi kandidat za kojeg sam glasao da je pobedio to opet ne bi bilo za busanje u prsa, price o legitimitetu ... Samo mi objasnite gosn. Vucic molim vas kako je to 24.04% na parlamentarnim izborima takodje pokazatelj da je Vlada sa vama samo legitimna?! Nesto mi lose ide matematika, ali kako su me ucili 22.11 + 14.53 + 6.52 + 5.49 manje od 24.04%?!?!?!?!?!?!? Pomocu cega vi to racunate, cak da se Vama priklone i jedini koji hoce sa vama vladu, neobavesteni, to je 24.04%+7% i opet je mnogo manje od ovog gore navedenog, a nisam ni manjine racunao. Tako da bih zamolio drzavu da reaguje povodom ovih rasplamsavanja vatre medju narodom, sa ovakvim poznatim SRS demagogijama. Vucko znamo te!

ukapiralo dete

pre 12 godina

Ukapiralo dete Aca da je tata Toma zavrsio sebi posao, zahvaljujuci SNS i mislim da ce gore da prodju od kuma.
Bice razocarenja i suza do mile volje.

тоша

pre 12 godina

Нетачно Вучићу. Била би легитимна и та и свака друга ако има 126 посланика у скупштини. Не заборавимо, уз све то, да су странке садашње, још увек актуелне владе, добиле већину на парламентарним изборима тако да је та тврдња да су грађани желели неке епохалне промене у најмању руку сумњива. А још ако уз то приметимо да је на парламентарне изборе изашло 57% а на други круг председничких избора 46%, пре би се могло поставити питање легитимитета господина председника Николића... Наравно, исто је важило и за господина Тадића када је на председничким изборима 2004 године победио а у другом кругу тада изашло 47%. Уздравље свима...

ZoranNS

pre 12 godina

Ako je o nelegitimnosti reč, ni DS ni SNS nisu legitimni, izašlo nešto malo više od pola birača, i od te polovine pola glasalo za jedne i sa malom razlikom pola za druge, po čemu su oni legitimni.

BgHQ

pre 12 godina

E Aco majstore,
SNS ce postovati ustav i biti jaka opozicija.A,sta bi inace mogli da uradite,mozda strajk gladju s duvan cvarcima ili obecanje da se po ko zna koji put povlacite iz politike ili nasilno da preuzmete vlast?Neverovatno dokle doseze demagogija.Naravno da idete u opoziciju jer tu vam je mesto a i tu ste navikli da budete izuzev kada ste bili zloglasni ministar informisanja u najzloglasnijoj Milosevic-Seselj vladi.To je najcrnji period mog zivota i daleko vam lepa kuca.

Chaki

pre 12 godina

Jel Toma dao ostavku na mesto predsednika stanke? Sta ce onda Vucic na tom sastanku i pored njega?

Ostavka na papiru a u stavrnosti i dalje vodi SNS. Tomo nemoj da dajes autogol a tek prvi minut utakmice

Posmatrač

pre 12 godina

Pitanje: šta je to "legitimna vlada"?
a) koja je sastavljena od svih stranaka (ta je valjda "najlegitimnija")
b) koju formira stranka koja je osvojila dvotrećinsku većinu od 167 poslanika (tada jedna stranka može da menja i Ustav)
c) koju formira stranka sa tzv. "prostom" većinom (126 poslanika) ili
d) koju formira SNS sa Tabaković dr Jorgovankom kao premijerom?
Odgovor: "legitimnija" vlada je ona bolje predstavlja interese birača:
a) DS+SPS+LDP+URS+SVM+SDAS (153 poslanika) ili
b) SNS+DSS+KAPD+NOPO+SZ (97 poslanika).

inglorious basterd

pre 12 godina

Legitimna je vlada koja obezbedi podrsku u parlamentu, kraj diskusije. Vucic i dalje ukazuje na ocigledne stvari, posledice proprocionalnog sistema, a nikako da se zapita kako to da niko nece sa njim da pravi vladu. Mora da je zato sto je sns posten, a svi ostali korumpirani do zuba. Ako su zaista politicki jaki, zasto oni ne skupe 126 poslanika?

Beograd

pre 12 godina

Jedina legitimna vlada je vlada SNSa. SNS je na parlamentarnim dobila 950 000 glasova dok je DS dobila 860 000, na predsedničkim Nikolić je dobio 70 000 glasova prednosti, to je jasno da narod želi da vidi SNS kao odgovorne za vođenje države u narednom mandatu.

sasa

pre 12 godina

Ja mislim da ce naprednjaci da puste DS i SPS da prave vladu i bas ih briga. Nemaju nikakvu odgovornost i mogu da kritikuju koliko hoce. SPS ce za par godina da okrivi DS za sve probleme u drzavi i istupice iz vlade. Na novim izborima DS maksimum 10%, Dacic premijer, naprednjaci u vladi, Toma predsednik.

expert

pre 12 godina

Evo ponovo "expert" daje "expertski" komentar. Sine, Đilas te oduvao, i dosta vise blamiranja. Glasač sam DSS-a, ali kad vidim ovog "experta" slabo mi je. Uzas.

BgHQ

pre 12 godina

E Aco majstore,
SNS ce postovati ustav i biti jaka opozicija.A,sta bi inace mogli da uradite,mozda strajk gladju s duvan cvarcima ili obecanje da se po ko zna koji put povlacite iz politike ili nasilno da preuzmete vlast?Neverovatno dokle doseze demagogija.Naravno da idete u opoziciju jer tu vam je mesto a i tu ste navikli da budete izuzev kada ste bili zloglasni ministar informisanja u najzloglasnijoj Milosevic-Seselj vladi.To je najcrnji period mog zivota i daleko vam lepa kuca.

Chaki

pre 12 godina

Jel Toma dao ostavku na mesto predsednika stanke? Sta ce onda Vucic na tom sastanku i pored njega?

Ostavka na papiru a u stavrnosti i dalje vodi SNS. Tomo nemoj da dajes autogol a tek prvi minut utakmice

тоша

pre 12 godina

Нетачно Вучићу. Била би легитимна и та и свака друга ако има 126 посланика у скупштини. Не заборавимо, уз све то, да су странке садашње, још увек актуелне владе, добиле већину на парламентарним изборима тако да је та тврдња да су грађани желели неке епохалне промене у најмању руку сумњива. А још ако уз то приметимо да је на парламентарне изборе изашло 57% а на други круг председничких избора 46%, пре би се могло поставити питање легитимитета господина председника Николића... Наравно, исто је важило и за господина Тадића када је на председничким изборима 2004 године победио а у другом кругу тада изашло 47%. Уздравље свима...

Milosh

pre 12 godina

Evo kao sto rekoh, pocele demagogije, kako je sve drugo nelegitimno, a samo su oni legitimini. Prvo Jorgovanka, a sad i ovaj sto je doziveo debakl u Beogradu, a i dalje se bavi politikom, verovatno nema obraz ni samopostovanje, nego je u politici zbog biznisa. Samo mi objasnite kako ste to vi legitimni recimo za predsednika, izabralo ga je 20% birackog tela, eeeee 20% birackog tela, cak i drugi kandidat za kojeg sam glasao da je pobedio to opet ne bi bilo za busanje u prsa, price o legitimitetu ... Samo mi objasnite gosn. Vucic molim vas kako je to 24.04% na parlamentarnim izborima takodje pokazatelj da je Vlada sa vama samo legitimna?! Nesto mi lose ide matematika, ali kako su me ucili 22.11 + 14.53 + 6.52 + 5.49 manje od 24.04%?!?!?!?!?!?!? Pomocu cega vi to racunate, cak da se Vama priklone i jedini koji hoce sa vama vladu, neobavesteni, to je 24.04%+7% i opet je mnogo manje od ovog gore navedenog, a nisam ni manjine racunao. Tako da bih zamolio drzavu da reaguje povodom ovih rasplamsavanja vatre medju narodom, sa ovakvim poznatim SRS demagogijama. Vucko znamo te!

inglorious basterd

pre 12 godina

Legitimna je vlada koja obezbedi podrsku u parlamentu, kraj diskusije. Vucic i dalje ukazuje na ocigledne stvari, posledice proprocionalnog sistema, a nikako da se zapita kako to da niko nece sa njim da pravi vladu. Mora da je zato sto je sns posten, a svi ostali korumpirani do zuba. Ako su zaista politicki jaki, zasto oni ne skupe 126 poslanika?

expert

pre 12 godina

Evo ponovo "expert" daje "expertski" komentar. Sine, Đilas te oduvao, i dosta vise blamiranja. Glasač sam DSS-a, ali kad vidim ovog "experta" slabo mi je. Uzas.

Željko

pre 12 godina

Pa ovi ex-radikali su navikli sve na silu da dobijaju...sve uz pretnju i nasilje ...videli ste kakve su poruke slali ljudima preko medija pred drugi krug izbora izbora za predsednika i koliko ljudi se zbog tih izjava uplašilo, nije izašlo i time omogućilo pobedu Tomislava Nikolića. Imaju podršku četvrtine izašlog stavnoštva i to je sve....to nikako nije većina.

kaiser

pre 12 godina

"Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
(Igor, 28. maj 2012 16:41)"

Svestan si da ova tvoja tvrdnja izaziva salve smeha?

Upravo naprotiv, gradjani zemlje kroz svoje predstavnike u parlamentu daju legitimitet svakoj vladi na taj način što većina njih, (najmanje 126) daje podršku Vladi. Vlada je nelegitimna ako ne dobije podršku većine u parlamentu, i njeno nametanje je samo pokušaj uzurpacije vlasti.

Čisto da se zna i to, da više gradjana glasa za 126 poslanika, nego za Predsednika države, a ova vlada će imati podršku i više od 126 poslanika.

ukapiralo dete

pre 12 godina

Ukapiralo dete Aca da je tata Toma zavrsio sebi posao, zahvaljujuci SNS i mislim da ce gore da prodju od kuma.
Bice razocarenja i suza do mile volje.

end of story

pre 12 godina

zapad nema poverenja u nikolića&co, putin javno šalje pozdrave tadiću, sns nikako da okupi većinu... rezultat: nisu u stanju da formiraju većinu, te stoga laprdanje o (ne)legitimnosti.
ko umije, njemu dvije.

Lazar

pre 12 godina

Gospodin Vucic insistira na tome da je narod na ovim izborima glasao za promene, a ne zeli da primeti da bi ista koalicija koja je bila na vlasti u protekle cetiri godine ponovo mogla da se oformi i cini vecinu, to jest da vlada zemljom. E TO je rezultat izbora. Tako je glasao narod.
Isto tako, gospodin Vucic insistira i na tome da su potrebne promene i da na vlasti vise ne mogu biti oni koji su ovu zemlju, kako cesto na ovaj ili onaj nacin kaze, upropastili. Medjutim, da bi dosla na vlast, njegova stranka bi morala da udje u koaliciju upravo sa jednom od tih stranaka koje su bile na vlasti do ovih izbora.
Tuzna je politika u Srbiji kada oni koji se njom bave mogu redovno da pricaju ovakve besmislice i da se niko na to ne osvrne.

mirjana

pre 12 godina

Da li je ovaj sto ide pored buduceg predsednika, buduci podpredsednik.Koji su foliranti ovi iz SNS, kao ostavka na mesto predsednika stranke, a onda nigde bez prisipetlje Vucica. Oni inace jedino i mogu zajedno da vladaju, to vam je narode moj, kao PATA I PATASON

TXC

pre 12 godina

U Srbiji vladu se ne bira na neposrednim izborima, nego je bira skupština u kojoj je odnos snaga određen neposrednim izborima. Prema tome svaka vlada koju skupština izglasa većinom glasova po predviđenoj procedure je svakako legitimna, bez obzira na to šta "pravnik" Vučić i njemu slični kažu. Može SNS da se napreže koliko hoće, ali u vladi biti neće pa to ti je. Stranačko pripadništvo predsednika Srbije nema nikakve veze sa sastavom skupštine i vlade i to je činjenica.

Posmatrač

pre 12 godina

Pitanje: šta je to "legitimna vlada"?
a) koja je sastavljena od svih stranaka (ta je valjda "najlegitimnija")
b) koju formira stranka koja je osvojila dvotrećinsku većinu od 167 poslanika (tada jedna stranka može da menja i Ustav)
c) koju formira stranka sa tzv. "prostom" većinom (126 poslanika) ili
d) koju formira SNS sa Tabaković dr Jorgovankom kao premijerom?
Odgovor: "legitimnija" vlada je ona bolje predstavlja interese birača:
a) DS+SPS+LDP+URS+SVM+SDAS (153 poslanika) ili
b) SNS+DSS+KAPD+NOPO+SZ (97 poslanika).

ZoranNS

pre 12 godina

Ako je o nelegitimnosti reč, ni DS ni SNS nisu legitimni, izašlo nešto malo više od pola birača, i od te polovine pola glasalo za jedne i sa malom razlikom pola za druge, po čemu su oni legitimni.

Dejan

pre 12 godina

Na izbore je izašlo 46% birača, a od tih 46% SNS i Nikolić je dobio 49% uz 3% nevažećih listića, što znači da ima podršku oko 20-22%, pa se pitam gde je tu legitimitet SNS i šta sad filozofira ovaj Vučić kako Tadić nema legitimitet?Sa SNS niko neće u vladu, a sa Tadićem hoće ma koliko ga svi "komentatori" mrzeli...

sasa

pre 12 godina

Ja mislim da ce naprednjaci da puste DS i SPS da prave vladu i bas ih briga. Nemaju nikakvu odgovornost i mogu da kritikuju koliko hoce. SPS ce za par godina da okrivi DS za sve probleme u drzavi i istupice iz vlade. Na novim izborima DS maksimum 10%, Dacic premijer, naprednjaci u vladi, Toma predsednik.

zeljko

pre 12 godina

Pa nije ni Toma legitiman prdsednik Srbije.Dobio je od 6700000 1500000 glasova.Nije ni on legitiman predsednik.Bogu hvala sto ce biti u senci Tadiza!!!

Beograd

pre 12 godina

Jedina legitimna vlada je vlada SNSa. SNS je na parlamentarnim dobila 950 000 glasova dok je DS dobila 860 000, na predsedničkim Nikolić je dobio 70 000 glasova prednosti, to je jasno da narod želi da vidi SNS kao odgovorne za vođenje države u narednom mandatu.

bezimena

pre 12 godina

Boli razvaljivanje na gradskim izborima?

E pa šta ćeš, Đilas ima "tešku ruku".
(iiijao!, 28. maj 2012 16:41)

Grešite. BEOGRADJANI su nokautirali Vučića, baš onako kako je zaslužio!

ZoranNS

pre 12 godina

Vučić je sada bacio džak sa "ukradenim" glasovima i naklapa govori o "svojoj varijanti legitimnosti". Prvo ni jednog predsednika građani nisu hteli, dobili su 20-tak posto ukupnog biračkog tela, a legitiman SNS 2 posto više glasova od DS, pa zato i ne može da napravi vladu, narod nije dao dovoljno poverenja onima koji će biti sa njima. Toma se izvukao, postigao svoj cilj, a Vučićeva karijera je na zalasku mada je veoma mlad, njegov stil je zamoran i veoma proziran.

Igor

pre 12 godina

Mnogo dizete nos,a pre toga bi trebalo da uzmete malo knjigu u sake.
Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
To sto bi u koaliciju usle DS,SPS,LDP,URS se zove UZURPACIJA VLASTI,a personifikuje se upravo ovom neprirodnom koalicijom.
To i feudalna demokratija su najveci problemi ovakve vlade.
Pogledajte programe koje su potpuno anomicni,a potom postavite pitanje da li je ova koalicija zasnovana na masovnoj podrsci i da li su za tu koaliciju glasali gradjani Srbije?

Vujke

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...

Dar205

pre 12 godina

Neznam u čemu je problem. Toma je pobedio u drugim krugu, i to je sve po važećim pravilima. Koliko je birača izašlo, izašlo je onoliko koliko je bilo dovoljno. Niko nikome nije branio da izađe na izbore, ili su se neki preračunali, pa su ostali kući i sada kukaju, bilo kako bilo, Tomo je predsednik Srbije. U demokratskim zemljama Evrope, zna se, predsednik nudi mandat stranci koja je osvojila najviše mandata, u ovom slučaju SNS, ako ne uspeju da oforme većinu, vrate mandat, predsednik ga daje DS,ako DS, uspe da formira većinu, sve je OK. Vlada se formira, polažu zakletvu u skupštini i na tren zamislite sliku: Tadić, Dačić, Krkobabić,Đilas, Šutanovac, Dulić, Obradović, Dinkić, Čeda, Čanak, Vuk Drašković, svi zajedno, i svi imaju iste programe, i sve je lepo. Da se normalan čovek pita, jel to sanjam ili je java.

Aleksandar

pre 12 godina

Vucicu mislim da je bolje biti u opoziciji nego na vlasti, pa za 4 gosine bu'iti vecina...Ili mozda i SnS stalo do vlasti samo

Igor

pre 12 godina

(kaiser, 28. maj 2012 17:15)

Dobro kajzer molim te knjigu u sake i da do sledeceg komentarisanja naucis razliku izmedju legitimiteta i legaliteta.
Aj ziv mi bio.

Bakunjin

pre 12 godina

Vidim da se ovde rapravlja o tome sta je legitimna vlada u Srbiji pa da kazem sta ja mislim. Zivim u Kanadi vec dugo, znaci anglo-saksonski stil u sistemu drzave, sudstva. Ovde koalicije prakticno ne postoje, zadnja je bila da vise niko i ne pamti. Sistem je da onaj ko dobije najvise glasova na izborima sam formira Vladu, znaci pobednik uzima sve. To svi postuju, pre jedno 3 godine su ovde Liberali i Socijalisti (NDP) pokusali da naprave koaliciju ali je to kod vecine naroda ovde izazvalo sok navodnim pokusajem prekrajanja izborne volje gradjana.Ako neko ima vecinu od 308 poslanika ima vecinsku Vladu a ako nema onda pravi manjisku i zivot mu je onda kompliovan jer mora da pazi sta i kako predlaze u Skupstini. Vlada pada kada za predlog zakona koji je podnela ista ne glasa vecina, zakon o Budzetu je taj na kome se lome koplja , ako ne prodje Budzet , vlada pada i imamo izbore. Jos nesto , ministar u vladi ne moze da dube onaj koji nije clan Parlamenta, ne postoje izborne liste , glasa se iskljucivo za licnost .
Meni se cini da je taj sistem mnogo jednostavniji i pravicniji, nema mnogo ucenjivanja, uglavnom se svi drze manje vise gospodsveno ( u poredjenju sa Srbijom) , i nije kraj sveta ako neko izgubi vlast. Po nepisanoj tradiciji lideri vladajuce partije ili partija koje na izborima ozbiljno podbace daju ostavku i povlace se iz politike.
Ne znam sta je od ovoga primenjivo na Srbiju ali vam svim zelim sve najbolje u danima koji su isped.

Pele

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...
(Vujke, 28. maj 2012 19:38)

Nije tačno da vlada nije legitimna. Prosla mozda nije bila, ali ovu po svemu sudeci formiraju dojučerašnji koalicioni partneri, tako da se od njih i ocekuivalo da i dalje sarađuju. Nelegitimno bi bilo da SNS nakon najave rada na ulasku u EU napravi vladu sa DSSom.

Beograd

pre 12 godina

Jedina legitimna vlada je vlada SNSa. SNS je na parlamentarnim dobila 950 000 glasova dok je DS dobila 860 000, na predsedničkim Nikolić je dobio 70 000 glasova prednosti, to je jasno da narod želi da vidi SNS kao odgovorne za vođenje države u narednom mandatu.

Igor

pre 12 godina

Mnogo dizete nos,a pre toga bi trebalo da uzmete malo knjigu u sake.
Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
To sto bi u koaliciju usle DS,SPS,LDP,URS se zove UZURPACIJA VLASTI,a personifikuje se upravo ovom neprirodnom koalicijom.
To i feudalna demokratija su najveci problemi ovakve vlade.
Pogledajte programe koje su potpuno anomicni,a potom postavite pitanje da li je ova koalicija zasnovana na masovnoj podrsci i da li su za tu koaliciju glasali gradjani Srbije?

Milosh

pre 12 godina

Evo kao sto rekoh, pocele demagogije, kako je sve drugo nelegitimno, a samo su oni legitimini. Prvo Jorgovanka, a sad i ovaj sto je doziveo debakl u Beogradu, a i dalje se bavi politikom, verovatno nema obraz ni samopostovanje, nego je u politici zbog biznisa. Samo mi objasnite kako ste to vi legitimni recimo za predsednika, izabralo ga je 20% birackog tela, eeeee 20% birackog tela, cak i drugi kandidat za kojeg sam glasao da je pobedio to opet ne bi bilo za busanje u prsa, price o legitimitetu ... Samo mi objasnite gosn. Vucic molim vas kako je to 24.04% na parlamentarnim izborima takodje pokazatelj da je Vlada sa vama samo legitimna?! Nesto mi lose ide matematika, ali kako su me ucili 22.11 + 14.53 + 6.52 + 5.49 manje od 24.04%?!?!?!?!?!?!? Pomocu cega vi to racunate, cak da se Vama priklone i jedini koji hoce sa vama vladu, neobavesteni, to je 24.04%+7% i opet je mnogo manje od ovog gore navedenog, a nisam ni manjine racunao. Tako da bih zamolio drzavu da reaguje povodom ovih rasplamsavanja vatre medju narodom, sa ovakvim poznatim SRS demagogijama. Vucko znamo te!

Chaki

pre 12 godina

Jel Toma dao ostavku na mesto predsednika stanke? Sta ce onda Vucic na tom sastanku i pored njega?

Ostavka na papiru a u stavrnosti i dalje vodi SNS. Tomo nemoj da dajes autogol a tek prvi minut utakmice

zeljko

pre 12 godina

Pa nije ni Toma legitiman prdsednik Srbije.Dobio je od 6700000 1500000 glasova.Nije ni on legitiman predsednik.Bogu hvala sto ce biti u senci Tadiza!!!

Dar205

pre 12 godina

Neznam u čemu je problem. Toma je pobedio u drugim krugu, i to je sve po važećim pravilima. Koliko je birača izašlo, izašlo je onoliko koliko je bilo dovoljno. Niko nikome nije branio da izađe na izbore, ili su se neki preračunali, pa su ostali kući i sada kukaju, bilo kako bilo, Tomo je predsednik Srbije. U demokratskim zemljama Evrope, zna se, predsednik nudi mandat stranci koja je osvojila najviše mandata, u ovom slučaju SNS, ako ne uspeju da oforme većinu, vrate mandat, predsednik ga daje DS,ako DS, uspe da formira većinu, sve je OK. Vlada se formira, polažu zakletvu u skupštini i na tren zamislite sliku: Tadić, Dačić, Krkobabić,Đilas, Šutanovac, Dulić, Obradović, Dinkić, Čeda, Čanak, Vuk Drašković, svi zajedno, i svi imaju iste programe, i sve je lepo. Da se normalan čovek pita, jel to sanjam ili je java.

Vujke

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...

BgHQ

pre 12 godina

E Aco majstore,
SNS ce postovati ustav i biti jaka opozicija.A,sta bi inace mogli da uradite,mozda strajk gladju s duvan cvarcima ili obecanje da se po ko zna koji put povlacite iz politike ili nasilno da preuzmete vlast?Neverovatno dokle doseze demagogija.Naravno da idete u opoziciju jer tu vam je mesto a i tu ste navikli da budete izuzev kada ste bili zloglasni ministar informisanja u najzloglasnijoj Milosevic-Seselj vladi.To je najcrnji period mog zivota i daleko vam lepa kuca.

Željko

pre 12 godina

Pa ovi ex-radikali su navikli sve na silu da dobijaju...sve uz pretnju i nasilje ...videli ste kakve su poruke slali ljudima preko medija pred drugi krug izbora izbora za predsednika i koliko ljudi se zbog tih izjava uplašilo, nije izašlo i time omogućilo pobedu Tomislava Nikolića. Imaju podršku četvrtine izašlog stavnoštva i to je sve....to nikako nije većina.

sasa

pre 12 godina

Ja mislim da ce naprednjaci da puste DS i SPS da prave vladu i bas ih briga. Nemaju nikakvu odgovornost i mogu da kritikuju koliko hoce. SPS ce za par godina da okrivi DS za sve probleme u drzavi i istupice iz vlade. Na novim izborima DS maksimum 10%, Dacic premijer, naprednjaci u vladi, Toma predsednik.

inglorious basterd

pre 12 godina

Legitimna je vlada koja obezbedi podrsku u parlamentu, kraj diskusije. Vucic i dalje ukazuje na ocigledne stvari, posledice proprocionalnog sistema, a nikako da se zapita kako to da niko nece sa njim da pravi vladu. Mora da je zato sto je sns posten, a svi ostali korumpirani do zuba. Ako su zaista politicki jaki, zasto oni ne skupe 126 poslanika?

тоша

pre 12 godina

Нетачно Вучићу. Била би легитимна и та и свака друга ако има 126 посланика у скупштини. Не заборавимо, уз све то, да су странке садашње, још увек актуелне владе, добиле већину на парламентарним изборима тако да је та тврдња да су грађани желели неке епохалне промене у најмању руку сумњива. А још ако уз то приметимо да је на парламентарне изборе изашло 57% а на други круг председничких избора 46%, пре би се могло поставити питање легитимитета господина председника Николића... Наравно, исто је важило и за господина Тадића када је на председничким изборима 2004 године победио а у другом кругу тада изашло 47%. Уздравље свима...

Posmatrač

pre 12 godina

Pitanje: šta je to "legitimna vlada"?
a) koja je sastavljena od svih stranaka (ta je valjda "najlegitimnija")
b) koju formira stranka koja je osvojila dvotrećinsku većinu od 167 poslanika (tada jedna stranka može da menja i Ustav)
c) koju formira stranka sa tzv. "prostom" većinom (126 poslanika) ili
d) koju formira SNS sa Tabaković dr Jorgovankom kao premijerom?
Odgovor: "legitimnija" vlada je ona bolje predstavlja interese birača:
a) DS+SPS+LDP+URS+SVM+SDAS (153 poslanika) ili
b) SNS+DSS+KAPD+NOPO+SZ (97 poslanika).

expert

pre 12 godina

Evo ponovo "expert" daje "expertski" komentar. Sine, Đilas te oduvao, i dosta vise blamiranja. Glasač sam DSS-a, ali kad vidim ovog "experta" slabo mi je. Uzas.

kaiser

pre 12 godina

"Prvo legitimitet(vlast zasnovana na masovnoj podrsci) se ne izrazava tako sto se skupe 3,4,5 stranaka udruze svoje mandate i dodju do broja 126!
(Igor, 28. maj 2012 16:41)"

Svestan si da ova tvoja tvrdnja izaziva salve smeha?

Upravo naprotiv, gradjani zemlje kroz svoje predstavnike u parlamentu daju legitimitet svakoj vladi na taj način što većina njih, (najmanje 126) daje podršku Vladi. Vlada je nelegitimna ako ne dobije podršku većine u parlamentu, i njeno nametanje je samo pokušaj uzurpacije vlasti.

Čisto da se zna i to, da više gradjana glasa za 126 poslanika, nego za Predsednika države, a ova vlada će imati podršku i više od 126 poslanika.

ukapiralo dete

pre 12 godina

Ukapiralo dete Aca da je tata Toma zavrsio sebi posao, zahvaljujuci SNS i mislim da ce gore da prodju od kuma.
Bice razocarenja i suza do mile volje.

Lazar

pre 12 godina

Gospodin Vucic insistira na tome da je narod na ovim izborima glasao za promene, a ne zeli da primeti da bi ista koalicija koja je bila na vlasti u protekle cetiri godine ponovo mogla da se oformi i cini vecinu, to jest da vlada zemljom. E TO je rezultat izbora. Tako je glasao narod.
Isto tako, gospodin Vucic insistira i na tome da su potrebne promene i da na vlasti vise ne mogu biti oni koji su ovu zemlju, kako cesto na ovaj ili onaj nacin kaze, upropastili. Medjutim, da bi dosla na vlast, njegova stranka bi morala da udje u koaliciju upravo sa jednom od tih stranaka koje su bile na vlasti do ovih izbora.
Tuzna je politika u Srbiji kada oni koji se njom bave mogu redovno da pricaju ovakve besmislice i da se niko na to ne osvrne.

end of story

pre 12 godina

zapad nema poverenja u nikolića&co, putin javno šalje pozdrave tadiću, sns nikako da okupi većinu... rezultat: nisu u stanju da formiraju većinu, te stoga laprdanje o (ne)legitimnosti.
ko umije, njemu dvije.

Dejan

pre 12 godina

Na izbore je izašlo 46% birača, a od tih 46% SNS i Nikolić je dobio 49% uz 3% nevažećih listića, što znači da ima podršku oko 20-22%, pa se pitam gde je tu legitimitet SNS i šta sad filozofira ovaj Vučić kako Tadić nema legitimitet?Sa SNS niko neće u vladu, a sa Tadićem hoće ma koliko ga svi "komentatori" mrzeli...

mirjana

pre 12 godina

Da li je ovaj sto ide pored buduceg predsednika, buduci podpredsednik.Koji su foliranti ovi iz SNS, kao ostavka na mesto predsednika stranke, a onda nigde bez prisipetlje Vucica. Oni inace jedino i mogu zajedno da vladaju, to vam je narode moj, kao PATA I PATASON

TXC

pre 12 godina

U Srbiji vladu se ne bira na neposrednim izborima, nego je bira skupština u kojoj je odnos snaga određen neposrednim izborima. Prema tome svaka vlada koju skupština izglasa većinom glasova po predviđenoj procedure je svakako legitimna, bez obzira na to šta "pravnik" Vučić i njemu slični kažu. Može SNS da se napreže koliko hoće, ali u vladi biti neće pa to ti je. Stranačko pripadništvo predsednika Srbije nema nikakve veze sa sastavom skupštine i vlade i to je činjenica.

ZoranNS

pre 12 godina

Ako je o nelegitimnosti reč, ni DS ni SNS nisu legitimni, izašlo nešto malo više od pola birača, i od te polovine pola glasalo za jedne i sa malom razlikom pola za druge, po čemu su oni legitimni.

bezimena

pre 12 godina

Boli razvaljivanje na gradskim izborima?

E pa šta ćeš, Đilas ima "tešku ruku".
(iiijao!, 28. maj 2012 16:41)

Grešite. BEOGRADJANI su nokautirali Vučića, baš onako kako je zaslužio!

Igor

pre 12 godina

(kaiser, 28. maj 2012 17:15)

Dobro kajzer molim te knjigu u sake i da do sledeceg komentarisanja naucis razliku izmedju legitimiteta i legaliteta.
Aj ziv mi bio.

ZoranNS

pre 12 godina

Vučić je sada bacio džak sa "ukradenim" glasovima i naklapa govori o "svojoj varijanti legitimnosti". Prvo ni jednog predsednika građani nisu hteli, dobili su 20-tak posto ukupnog biračkog tela, a legitiman SNS 2 posto više glasova od DS, pa zato i ne može da napravi vladu, narod nije dao dovoljno poverenja onima koji će biti sa njima. Toma se izvukao, postigao svoj cilj, a Vučićeva karijera je na zalasku mada je veoma mlad, njegov stil je zamoran i veoma proziran.

Bakunjin

pre 12 godina

Vidim da se ovde rapravlja o tome sta je legitimna vlada u Srbiji pa da kazem sta ja mislim. Zivim u Kanadi vec dugo, znaci anglo-saksonski stil u sistemu drzave, sudstva. Ovde koalicije prakticno ne postoje, zadnja je bila da vise niko i ne pamti. Sistem je da onaj ko dobije najvise glasova na izborima sam formira Vladu, znaci pobednik uzima sve. To svi postuju, pre jedno 3 godine su ovde Liberali i Socijalisti (NDP) pokusali da naprave koaliciju ali je to kod vecine naroda ovde izazvalo sok navodnim pokusajem prekrajanja izborne volje gradjana.Ako neko ima vecinu od 308 poslanika ima vecinsku Vladu a ako nema onda pravi manjisku i zivot mu je onda kompliovan jer mora da pazi sta i kako predlaze u Skupstini. Vlada pada kada za predlog zakona koji je podnela ista ne glasa vecina, zakon o Budzetu je taj na kome se lome koplja , ako ne prodje Budzet , vlada pada i imamo izbore. Jos nesto , ministar u vladi ne moze da dube onaj koji nije clan Parlamenta, ne postoje izborne liste , glasa se iskljucivo za licnost .
Meni se cini da je taj sistem mnogo jednostavniji i pravicniji, nema mnogo ucenjivanja, uglavnom se svi drze manje vise gospodsveno ( u poredjenju sa Srbijom) , i nije kraj sveta ako neko izgubi vlast. Po nepisanoj tradiciji lideri vladajuce partije ili partija koje na izborima ozbiljno podbace daju ostavku i povlace se iz politike.
Ne znam sta je od ovoga primenjivo na Srbiju ali vam svim zelim sve najbolje u danima koji su isped.

Aleksandar

pre 12 godina

Vucicu mislim da je bolje biti u opoziciji nego na vlasti, pa za 4 gosine bu'iti vecina...Ili mozda i SnS stalo do vlasti samo

Pele

pre 12 godina

Svaka vlada koja ima 126 poslanika je legitimna. Drugo je pitanja šta je najbolje za Srbiju.
(no, 28. maj 2012 16:04)

Ona je legalna (pravno normirana) a ne i legitimna. Mislim da ni jedna vlada koja bi se trenutno formirala ne bi bila legitimna, ali ova ponajmanje. Moje je misljenje da ova vlada nece izgurati ni pola mandata...
(Vujke, 28. maj 2012 19:38)

Nije tačno da vlada nije legitimna. Prosla mozda nije bila, ali ovu po svemu sudeci formiraju dojučerašnji koalicioni partneri, tako da se od njih i ocekuivalo da i dalje sarađuju. Nelegitimno bi bilo da SNS nakon najave rada na ulasku u EU napravi vladu sa DSSom.