Sreda, 23.05.2012.

10:06

"Dinar ne pada zbog Tome Nikolića"

Dinar je i dlaje na nizbrdici. Prema srednjem kursu NBS, jedan evro danas vredi 114,74 dinara, što je slabljenje od cele 73 pare za samo jedan dan.

Izvor: Danas

"Dinar ne pada zbog Tome Nikoliæa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

ekonomista

pre 11 godina

Aman bre, bez jake privrede i priliva kapitala od izvoza ili po bilo kom drugom osnovu nema jake valute, mozete menjati predsednike, uvoditi fiksni kurs ili staviti harija potera za premijera - tu nikakva carolija ne pomaze!

Mirko

pre 11 godina

Tek ćemo osetiti sečivo krize kad diplomac sedne u fotelju. Ja svoju diplomu ekonomskog fakulteta nisam kupio. A u ekonomskim prognozama ne grešim nikada. Tražili ste gledajte.

Don Kihot

pre 11 godina

A da predjemo na eur i ne boli nas glava? Ili na konvertibilnu marku kao u Bosni? Kad mogu Crnogorci i Bosanci, sto da mi budemo gluplji!!! Ovako se samo agonija nastavlja.

Vlada Loznica

pre 11 godina

Hahahaha ne mogu da verujem :)

Jos samo da se oglase meteorolozi,pa da kazu,zbog izbora Tome Nikolica za Predsednika Srbije,vreme ce do njegovog odlaska sa te funkcije biti hladno i kisovito :)

Uzas sta smo postali,ali uzas!

Neptun011

pre 11 godina

Resenje nije u dosadasnjem nacinu "odbrane vrednosti dinara" jer je skupi, neefikasan, a cena se svaljuje na stanovnistvo i to siromasniji deo, koji zivi od dinarskih palta ili socijalne pomoci! Resenje je moze biti ili nova valuta, koja ce biti stabilna i nece se "braniti" kao dinar. Ta valuta ne mora da se izmislja, moze se preuzeti od vec postojecih stabilnih svetskih valuta (npr. CAN ili AUS $) To nije fiksirani kurs, vec plivajuci, ali u normalnih par % godisnje. To podrazumeva mnogo, mnogo ozbiljniji Centralnu (Narodnu) banku od ove nase, koja vise lici na Soskicevu, nego Narodnu! Mada NBS ima uposljenih 2 000 odlicno placenih radnika ukljucujuci i guvernera a jedino im je objasnjenje da se devize prodaju da bi se "sprecilo prekomerno dnevno kolebanja kursa"!
Drugi nacin, je uvodjenje fiksnog kursa, npr. sto je uradjeno u BiH sa KM. Privreda BiH nije mocnija od srpske ali kurs se odrzava stabilnim a drzava nije ostala bez deviza, kako nas plasi guverner kada pravda dosadasnju politiku "odbranu" dinara.

ToshaKG

pre 11 godina

Jok, zbog mene pada... xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa...
Jučerašnja vest: "Kampina odustala od kupovine Imleka" takođe, verovatno, nema veze sa izborom predsednika...

Na našu veliku žalost, tek je počelo...

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Krajem jula odlazim na odmor u Srbiju. Ajd da mi neko pošteno savetuje: da kupim dinare sada ili sačekam do jula?
(Slovenec, 23. maj 2012 12:40)

Strucan savet, a i bratski savet...SACEKAJ DO JULA. Bolje ces se provesti za manje EUR koje tada budes prodao kad dodjes. :)

U svakom slucaju welcome.

zivojin

pre 11 godina

(sami ste sebe i sve ostale zakopali, 23. maj 2012 12:48)

kako Vama odgovoriti? U drzavi Srbiji trenutno radi u proizvodnji 310000 ljudi, a 2000 je radilo 1200000. Tih 310000, odnosno 4% stanovnista ne moze da zadovolji Vas demokrate, klecali i noc i dan na kolenima. Uzimali ste i uzimate kredite zbog opstanka na vlasti.

umrecemo od cekanja

pre 11 godina

nikolic je obecao 100,000,000,000 EVRA od Rusija i da ce zaposliti 500,000 srba ako dobije izbore...sad ce da nas spase rusi i dinar...kao svaki put:))
hahaha

david

pre 11 godina

On dodaje da to neće biti dovoljno, zbog čega će buduća vlada morati da se pozabavi privrednim rastom, koristeći sva moguća sredstva, „koja su u ovom slučaju legitimna, jer je stanje alarmantno“.

Prevedeno na naski udri po sirotinji...

Krstic

pre 11 godina

Dinar pada zato sto su buduci investitori posummnjali u Tominu diplomu.Sreca sto ide u Rusiju,u tazbinu,videce te nevidjeni aplauz koji ce pobrati u Moskvi,ali to nece imati efekat za prestanak pada dinara.Jedina korist ce biti,ako donese,barem 5 milijardi evra beskamatnog kredita,od 100 milijardi,koji je najavio Vucic u predizbornoj kampanji.To ce biti i prva provera,da li je govorio istinu,ili obmanjivao neprosveceni narod.

Mladic

pre 11 godina

Ukinite fluktuirajući kurs dok nije kasno, ako već nije. To je Mlađa genije uveo i to mi je ejdna od "najgenijalnijih" ideja bila. Ako se nastavi ovako pašće drastično standard građana, kupovna moć, cela privreda pada sve niže i niže, vraćanje rkedita je sve teže... Pa dajte ljudi zašto ste išli na fakultete, kad ništa naučili niste. Majko mila od svih ovih divnih ekonomista koji veze sa vezom nemaju!!!

Lucidna Jorgovanka

pre 11 godina

Kad je Master Tomislav bio predsednik Skupštine onoomad, čitavih 5 dana, dinar je padao... A gde neće sad... Srbija izabrala ljudsku nulu, gde neće dinar padati. Jorgovanka ekonomski stručnjak uliva nadu finansijskom sektoru svojim lucidnim idejama. Baš... A čujem, Ameri srećni, što ima ko da prizna Kosovo kao predsednik Srbije. Od 2000. nije na vlasti, sve je uradio radi nje: fingirao štrajk glađu, otvarao džak koji su mu njegovi doneli. E, Srbijo...

Banat

pre 11 godina

"... centralna banka je u ponedeljak prodala 40 miliona evra, što treba dodati na još 75 miliona, koliko je prodala tokom prošle nedelje. Uprkos tome, dinar ... je dostigao iznos od 114,7419."

Ovo je novac poreskih obveznika! Ko kontroliše NBS i njihovu prodaju? Onaj isti koji ovako plevi devizne rezerve? Dođu na posao i odluče da prodaju 30, 40, 50, 100 miliona evra, tek tako?!

Ali ajde da je to održalo dinar na kursu 100, nego će do leta verovatno otići na 120, a siromašniji smo za milijardu evra samo ove godine! Znači, dinar pukao 20% vrednosti, a mi 10% deviznih rezervi! Dokle?

Treba preći na fiksni kurs. Ako može Bosna, može i Srbija. Ili izmoliti nekog u Evropi da pređemo na evro.

milan

pre 11 godina

Aranzman sa MMF-om je odlozen zbog izbora pa kako da stanje dinara nema nista sa izborima a sto se Nikolica tice to moramo sacekata za sada imamo samo njegova obecanja koja znamo mogu sutra drugacije izgledati.

Dzoni

pre 11 godina

pada jer su nas zaduzili do plafona za 4 godine a deficit za 3 meseca veci nego za celu 2008 i popunjava se stampanjem para.Svako je ovo znao odavno da ne moze vecno.

mah

pre 11 godina

kako da ne, uštede će sigurno pomoći. Ovi analiticari bi bar mogli da pročitaju šta se trenutno dešava u evrozoni, koji programi dobijaju prednost a koji su poraženi. Mnogi sada govore o politici privrednog rasta, protiv štednje.

boban piroman

pre 11 godina

strane banke vec odredjeno vreme ne dobijaju sredstva iz svojih centrala, vec uglavnom izvlace pare i pumpaju u svoje maticne privrede.
to izvlacenje su radile i ranije, kroz neke posrednicke firme kroz koje su se prale pare, a i kroz standardizaciju nabavke (na primer hypo banka je za opremanje svojih filiijala pa i za sve ostalo koristila iskljucivo austrijske firme).
sada rade samo sa novcem koji je trenutno na nasem trzistu.
to je razlog i zasto tesko daju kredite, i to samo po izuzetno visokim kamatnim stopama, nego bas ako si zapeo, onda evo ti, al ces da vratis duplo vise...

Futurama

pre 11 godina

@Slovenac
Dinar ima jak potencijal da padne jos nize. Ato su katastrofalni trgovinski deficit, zaduzenost i katastrofalni bilansi racuna javnih preduzeca i privrede uopste. Igranka kojom se dinar drzi na relativno visokom nivou je sledeca: NBS prodaje dinarske zapise sa visokom kamatom stranim bankama cime izaziva potraznju (vestacku) za dinarima. Tako se kurs drzi na visokom nivou ili cak dinar "jaca". Kada ovi zapisi isteknu strane banke sada menjaju dinare u evre i imamo skokovit rast kursa koji NBS pegla dnevnim intervencijama cime se prakticno evri slivaju u strane banke. Ta igranka trazi devizne rezerve, kredite i investicije kojih vise nema. Zato dinar pada i bice jos gore. Moguce su intervencije MMF-a i novi krediti dok se ne proda ostatak firmi u drzavnom vlasnistvu ali to ce stvoriti samo kratkotrajni boljitak. Kratkorocna prognoza kursa je nezahvalna ali dugorocna je sigurno dalji pad dinara.
I ne nije Toma-Diploma kriv za ovo. Ova igrica traje prakticno od 5 oktobra 2000te. Stavise, ako zbog njega izostane davanje novih narkomanskih dopova u vidu kredita MMF-a i slicno ja cu mu biti jako zahvalan.
Vreme je dragi sugradjani da skinemo sminku i pogledamo u ogledalo. Nece nam se svideti to sto vidimo ali to je jedini put ka izbavljenju.

sasa lukic

pre 11 godina

neka me podsete ovi politicki i ekonomski strucnjaci koliko je evro vredeo 2004 kada je Tadic prvi put postao predsednik(cini mi se oko 73din.)

Blago vama

pre 11 godina

Citam prepirke navijaca. Koliko se ja razumem dinar pada jer nema proizvodnje, veci uvoz nego izvoz,nista strukturno i krucijalno ne radi. Imamo trange frange ekonomiju.A na pitanje ko nas je dovde doveo, evo odgovora u pokusaju: Dovela nas je potpuno nesposobna vlast i nazalost ekonimija posrnule evrope od koje mi zavisimo u velikom procentu i odsustvo bilo kakve strategije jer u nasim ministarstvima imamao pomocnike,savetnike..(da ne kazem bas i ministre) koji nikad nigde nisu radili i nisu imali dan jedan radnog staza pre nego sto su se uhvatili fotelje. Ostalo dodajte sami jer ima nesto sto sam zaboravila.....sigurno.

Bojan

pre 11 godina

Niko od Vas pametnjakovića da nam objasni kako kuna, forinta i sl. ne propadaju kao dinar?? Ovo je sve mešetarenje banaka i političara.
Vic: Menjačnica je mesto gde se dinari menjaju za novac. Ili nije vic??

u kreditu

pre 11 godina

Koliko znam (a mislim da sam dobro obavešten), osnovni uzrok pada je što grčki investitori dnevno iz Srbije iznose desetine miliona evra, najviše iz banaka. Dinkić nam sada duguje osim onih zaostalih 950 EUR od prošlih izbora i kursnu razliku i predlažem da osnujemo NVO i da ga tužimo

samo aktivno

pre 11 godina

Prodato 100% emisije u evrima danas!!!

Ima nade za nas. Naravno ovo nije nešto što će nas spasiti, nego samo kupiti neko vreme do hitnih reformi. Kamata je 6,19%. Nadam se danas jacanju dinara ili makar stabilnom kursu.

Salajka

pre 11 godina

Sigurno je Nikolić kriv što je dinar u zadnjih četiri godine depresiro za 40 %.Kao što žuti pokušavaju da napakuju Nikoliću 90-te, iako su radikali tada imali uticaj kao što sad Čanak ima u Tadićevoj koliciji...A da socijalste koji su u to vreme vedrili i oblačili, predstave kao evropejce i veterane u demokratskoj borbi.Baš volim što je maneken obro zelen bostan na predhodnim izborima.

pedja

pre 11 godina

ma dajte analizu i expertizu onog Zdravkovića,samo ste njega zaboravili,on je reinkranacija onog pol.analitičara sede brade mislim Nikolić.M ili tako nekako koji ništa ne može pogoditi.

Obožavam da repliciram honorarcima DS-a

pre 11 godina

@eBora... Nema šta da čekamo, pogledaj gde je dinar nakon koalicije DS-a sa SPS-om, a za benzin nemoj ni da gledaš...

ja to tako jer sam glup

pre 11 godina

ajde ne lupaje vise, dinar slabi, jer EURIBOR JAKO PADA, tako da bankama rate idu na dole, sto je bolje za gradjane jer su rate u evrima manje, ZATO SE POMAZE BANKAMA DA SKACE EVRO DA KAKO TAKO NAPLATE ISTO, NECE ONI DOZVOLITI DA IM NJIHOVE BANKE POSLUJU SA MINUSOM, E TO JE ZBOG TOGA

Kozmo

pre 11 godina

Ja predlazem b92 da font naslova smanji na 6-icu,a sam text poveca na 48mm kako bi se forumasi udostojili i procitali ceo clanak i ohrabre novinara koji je ulozio truda u prepisivanju,prevodu ili sastavljanju.

MaloMorgen

pre 11 godina

Dinar propada jer se strane banke oslobadjaju dinara i iznose devize iz zemlje. Zasto to niko ne kaze otvoreno? Javna tajna? Zasto? Boje se da ce vlasnici deviznih uloga pohrliti u banke po svoje pare i upropastiti posao spekulantima? Verovatno im je jasno da narod nece hteti da se zadovolji sa dinarskim protivvrednostima svojih deviznih uloga.

Kriza iz Grcke ce se preliti na sve u Evropi, gde su zemlje kao Srbija prve na udaru zbog nepostojanja pouzdane monetarne politike. Drzava ce uraditi sve da ocuva kakve takve devizne rezerve, makar zbog toga morala da opljacka i sopstvene gradjane. Kome ce u tom slucaju da odu devize, ostaje samo da se nagadja.
.

HasDreq

pre 11 godina

Postovani,

Mozda nije zbog "Tome" ali mozda je zbog njegovog obecanja za 100 milijardi dolara :) ... a dolar isto pada :) ...
Samo mojih 5 centi :)

sami ste sebe i sve ostale zakopali

pre 11 godina

Dinar pada, investitori se povlace, banke napustaju zemlju i svako ko je imao povlaci svoje devize iz Srbije ne zbog Tomu-Diplomu, nego zbog onih koji su njega i ono sto on i njegova partija predstavlja (pre svega glupost, neiskrenost, lopovluk i bahatost) birali, jer za njih a nazalost i za sve ostale vise nema buducnost. Vecina vas jos uvek ne zna sta je beda ali ce uskoro saznati.

srx

pre 11 godina

ovo nema veze sa tomo iako sam njegov ideoloski protivnik...ovo vise ima veze sa "predjasnjom vladom" koja je napravila toliku rupu u budzetu i zaduzivala zemlju, da polako to dolazi na naplatu...

DzoniKg

pre 11 godina

@eBora
Narod nije toliko glup kao sto ga vi smatrate..jel to dinar prvi put juce pao ili je od pocetka godine pao za 11 dinara uz milijardu eura bacenih u vetar..ma smesni ste..jadna ova zemlja sa vama.

Goran

pre 11 godina

Ne pada zbog Tome Nikolica, ali pada zbog njegovog izbora jer to svi finansijski faktori vide kao nestabilnost i nepredvidivost. Za one ocajnike bez posla koji su ga izglasali ionako je svejedno, iz niceg idu u nista.

Cepelin

pre 11 godina

@Vlajko, 23. maj 2012 11:18
A da procitas text za pocetak umesto naslova?
Pise katastrofalna privreda,a lova koja je u poslednje 4 godine data za odrzavanje kursa mogli smo 50 fabrika sa 500 aposlenih da otvorimo,ali mi smo imali Kolubaru,vakcine,Dulicev sabirni centar,plastenik na 70 ari kao inovacija,drndulja za vunu itd itd.Doslovce gomilu gluposti,ukljucujuci i infrastrukturu za koju nismo imali para.
Jos bolja fora sto Djilas tvrdi kako kredit za most,za zaobilaznicu je beogradski kredit koji nema veze sa drzavom,kao da su ta zaduzenja u dinarima.
Mnogo huligana u politici,tuzilastvu,pravosudju,tajkuna,a problem se resava ceo za menje od 7 dana,samo sto niko nece u to da se upusta

Zoran

pre 11 godina

Pa ne vidim od cega bi rastao, sigurno ne od prodaje onih haubica koje zastava i dalje proizvodi. Treba pametno privredjivati da bi se novac sacuvao.

Mozzart

pre 11 godina

@eBora... Ne znam gde si ziveo poslednje 4 godine, ali u Srbiji definitivno nisi. Dinar pada od odlaska Kostunice, i dolaska DS i SPS na vlast. A vi sad slobodno okrivite Tomu i zbog zemljotresa, kise, cega god se setite. Pametni znaju zbog cega se sve desava... Potrazi na netu koliko je trebalo izdvojiti za evro pre 4 godina...

Saša

pre 11 godina

Na sajtu NBS, zvanična lista na dan 23.05.2008. srednji kurs 81,24. Na dan 19.5.2012., 113,29. Znači, za četiri godine dok predsednik nije bio Nikolić, već Tadić, evro je skočio za 32.05 dinara.

bigserb

pre 11 godina

ja bas mislim da dinar pada zbog borisa tadica i njegove politike menjanja misljenja preko noci, necu da budem premijer, hocu da budem premijer, a uostalom predsednik nema nikakve veze sa ekonomijom tako da bolje upitajte cvetkovica u cemu je problem, nego sto prozivate tomu!!!

Dule

pre 11 godina

Neverovatno. Sada je 11h, i dinar je na trzistu vec dostigao 115,5. U poslednjih mesec dana imamo cist eksponencijalni rast. I tesko da ce se nesto promeniti u skorije vreme, sa jedne strane otplata kredita u stranoj valuti, sa druge strane mnogo veci uvoz od izvoza, manjak u budzetu i penzije se pokrivaju stampanjem novca. Nema granice koliko dinar moze da ide dole

Vlajko

pre 11 godina

Jok nego zbog mene pada. Pada jer ulazimo u period u kome možemo samo da se nadamo da će nam dobri Bog pomoći. Nesposobni ds uz alavi sns...pa mi još nemamo pojma šta nas čeka

Draganče

pre 11 godina

Dakle ovako: u Srbiji svi lepo znaju da objasne i obrazlože zašto se nešto desilo (to zna i moja baba), ali NIKO ne zna da kaže kako da se nešto NE DESI (ni naši STRUČNJACI - ni moja baba).

Analiticar

pre 11 godina

Tacno je da kurs pada zbog strukturnih razloga u platnom bilansu, ali je nagli rast kursa nakon izbora ipak posledica anticipiranih ocekivanja da je izbor Tome Nikolica zakoplikovao i prolongirao izbor buduce vlade i da ce verovatno priliv stranih investicija biti manji od ocekivanog usled politicke neizvesnosti.

Građanin

pre 11 godina

Dinar obaraju banke jer im to odgovara, pritom koriste naučeni strah kod naroda. Pobeda Tomislava Nikolića dođe samo kao odličan izgovor da se vadi valuta napolje i da se igra sa kursom... Užas!!!

eBora

pre 11 godina

Ma da, dinar pada zato sto ovih dana kisa pada
Ovo je izgleda smao pocetak problema,pocetak devedesetih nam se u svemu preslikava,cekajte samo jos da Naprednjaci naprave koaliciju sa SPS pa cemo jos malo i u redovima da cekamo

Vera

pre 11 godina

Toliko o tome da strane banke ne izvlače devize iz zemlje. Prepustili smo zemlju stranom kapitalu koji nam u ime profita rasturi zemlju.

Neko

pre 11 godina

Do kraja godine naš dug će vrlo lako dostići 60% GDP-a. Glavni razlog je neshvatanje situacije od strane javnosti, a zatim i Vlade Srbije i nereagovanje. Posle ili čak i pre toga se postavlja pitanje da li ćemo ići Španskim ili Grčkim putem. Španski podrazumeva smanjenje javne potrošnje, povećanje nezaposlenosti, privremeno smanjenje GDP-a, ali i konsolidaciju javnih finansija, a Grčki podrazumeva sve ovo samo godinu ili dve kasnije uz drastičnije ispoljavanje svih negativnih mera i uz krajnju neizvesnost javnih finansija.

Rezultati izbora imaju uticaj na situaciju u smislu da ubrzavaju loš scenario. Javlja se izraženije nepoverenje investitora i to može da nas mnogo ranije dovede do Grčkog scenarija. Juče je prodato samo 22% dvogodišnjih zapisa. Danas je aukcija HOV u evrima. Ako i tu doživimo neuspeh, onda je izvesno da investitori beže odavde. Onda smo u ogromnom problemu i samo brzo formiranje Vlade i brzi aranžman sa MMF-om po svaku cenu nas može spasiti. Inače, nije nemoguć bankrot do kraja godine.

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Jok,nego zbog losec vremena.Isto to je i sa Kampinom samo sto se tu radi i sa jedne i sa druge strane o iskusnim biznismenima.Sta mislite zasto je ambasador Italije bio juce kod Nikolica-setite se sta je Nikolic govorio u TV duelu pre samo 7 dana o investiciji FIAT-a u Kragujevcu. Medju stranim privrednicima vlada uverenje da Nikolic sprema cistku zarad Rusa i Brace Karic koji su inace njegovi glavni finansijeri.Ne putuje on dzaba u Moskvu 25 maja.

Draganče

pre 11 godina

Dakle ovako: u Srbiji svi lepo znaju da objasne i obrazlože zašto se nešto desilo (to zna i moja baba), ali NIKO ne zna da kaže kako da se nešto NE DESI (ni naši STRUČNJACI - ni moja baba).

eBora

pre 11 godina

Ma da, dinar pada zato sto ovih dana kisa pada
Ovo je izgleda smao pocetak problema,pocetak devedesetih nam se u svemu preslikava,cekajte samo jos da Naprednjaci naprave koaliciju sa SPS pa cemo jos malo i u redovima da cekamo

Vlajko

pre 11 godina

Jok nego zbog mene pada. Pada jer ulazimo u period u kome možemo samo da se nadamo da će nam dobri Bog pomoći. Nesposobni ds uz alavi sns...pa mi još nemamo pojma šta nas čeka

bigserb

pre 11 godina

ja bas mislim da dinar pada zbog borisa tadica i njegove politike menjanja misljenja preko noci, necu da budem premijer, hocu da budem premijer, a uostalom predsednik nema nikakve veze sa ekonomijom tako da bolje upitajte cvetkovica u cemu je problem, nego sto prozivate tomu!!!

Salajka

pre 11 godina

Sigurno je Nikolić kriv što je dinar u zadnjih četiri godine depresiro za 40 %.Kao što žuti pokušavaju da napakuju Nikoliću 90-te, iako su radikali tada imali uticaj kao što sad Čanak ima u Tadićevoj koliciji...A da socijalste koji su u to vreme vedrili i oblačili, predstave kao evropejce i veterane u demokratskoj borbi.Baš volim što je maneken obro zelen bostan na predhodnim izborima.

Dule

pre 11 godina

Neverovatno. Sada je 11h, i dinar je na trzistu vec dostigao 115,5. U poslednjih mesec dana imamo cist eksponencijalni rast. I tesko da ce se nesto promeniti u skorije vreme, sa jedne strane otplata kredita u stranoj valuti, sa druge strane mnogo veci uvoz od izvoza, manjak u budzetu i penzije se pokrivaju stampanjem novca. Nema granice koliko dinar moze da ide dole

u kreditu

pre 11 godina

Koliko znam (a mislim da sam dobro obavešten), osnovni uzrok pada je što grčki investitori dnevno iz Srbije iznose desetine miliona evra, najviše iz banaka. Dinkić nam sada duguje osim onih zaostalih 950 EUR od prošlih izbora i kursnu razliku i predlažem da osnujemo NVO i da ga tužimo

Futurama

pre 11 godina

@Slovenac
Dinar ima jak potencijal da padne jos nize. Ato su katastrofalni trgovinski deficit, zaduzenost i katastrofalni bilansi racuna javnih preduzeca i privrede uopste. Igranka kojom se dinar drzi na relativno visokom nivou je sledeca: NBS prodaje dinarske zapise sa visokom kamatom stranim bankama cime izaziva potraznju (vestacku) za dinarima. Tako se kurs drzi na visokom nivou ili cak dinar "jaca". Kada ovi zapisi isteknu strane banke sada menjaju dinare u evre i imamo skokovit rast kursa koji NBS pegla dnevnim intervencijama cime se prakticno evri slivaju u strane banke. Ta igranka trazi devizne rezerve, kredite i investicije kojih vise nema. Zato dinar pada i bice jos gore. Moguce su intervencije MMF-a i novi krediti dok se ne proda ostatak firmi u drzavnom vlasnistvu ali to ce stvoriti samo kratkotrajni boljitak. Kratkorocna prognoza kursa je nezahvalna ali dugorocna je sigurno dalji pad dinara.
I ne nije Toma-Diploma kriv za ovo. Ova igrica traje prakticno od 5 oktobra 2000te. Stavise, ako zbog njega izostane davanje novih narkomanskih dopova u vidu kredita MMF-a i slicno ja cu mu biti jako zahvalan.
Vreme je dragi sugradjani da skinemo sminku i pogledamo u ogledalo. Nece nam se svideti to sto vidimo ali to je jedini put ka izbavljenju.

Vera

pre 11 godina

Toliko o tome da strane banke ne izvlače devize iz zemlje. Prepustili smo zemlju stranom kapitalu koji nam u ime profita rasturi zemlju.

Saša

pre 11 godina

Na sajtu NBS, zvanična lista na dan 23.05.2008. srednji kurs 81,24. Na dan 19.5.2012., 113,29. Znači, za četiri godine dok predsednik nije bio Nikolić, već Tadić, evro je skočio za 32.05 dinara.

Mozzart

pre 11 godina

@eBora... Ne znam gde si ziveo poslednje 4 godine, ali u Srbiji definitivno nisi. Dinar pada od odlaska Kostunice, i dolaska DS i SPS na vlast. A vi sad slobodno okrivite Tomu i zbog zemljotresa, kise, cega god se setite. Pametni znaju zbog cega se sve desava... Potrazi na netu koliko je trebalo izdvojiti za evro pre 4 godina...

Cepelin

pre 11 godina

@Vlajko, 23. maj 2012 11:18
A da procitas text za pocetak umesto naslova?
Pise katastrofalna privreda,a lova koja je u poslednje 4 godine data za odrzavanje kursa mogli smo 50 fabrika sa 500 aposlenih da otvorimo,ali mi smo imali Kolubaru,vakcine,Dulicev sabirni centar,plastenik na 70 ari kao inovacija,drndulja za vunu itd itd.Doslovce gomilu gluposti,ukljucujuci i infrastrukturu za koju nismo imali para.
Jos bolja fora sto Djilas tvrdi kako kredit za most,za zaobilaznicu je beogradski kredit koji nema veze sa drzavom,kao da su ta zaduzenja u dinarima.
Mnogo huligana u politici,tuzilastvu,pravosudju,tajkuna,a problem se resava ceo za menje od 7 dana,samo sto niko nece u to da se upusta

MaloMorgen

pre 11 godina

Dinar propada jer se strane banke oslobadjaju dinara i iznose devize iz zemlje. Zasto to niko ne kaze otvoreno? Javna tajna? Zasto? Boje se da ce vlasnici deviznih uloga pohrliti u banke po svoje pare i upropastiti posao spekulantima? Verovatno im je jasno da narod nece hteti da se zadovolji sa dinarskim protivvrednostima svojih deviznih uloga.

Kriza iz Grcke ce se preliti na sve u Evropi, gde su zemlje kao Srbija prve na udaru zbog nepostojanja pouzdane monetarne politike. Drzava ce uraditi sve da ocuva kakve takve devizne rezerve, makar zbog toga morala da opljacka i sopstvene gradjane. Kome ce u tom slucaju da odu devize, ostaje samo da se nagadja.
.

Analiticar

pre 11 godina

Tacno je da kurs pada zbog strukturnih razloga u platnom bilansu, ali je nagli rast kursa nakon izbora ipak posledica anticipiranih ocekivanja da je izbor Tome Nikolica zakoplikovao i prolongirao izbor buduce vlade i da ce verovatno priliv stranih investicija biti manji od ocekivanog usled politicke neizvesnosti.

Blago vama

pre 11 godina

Citam prepirke navijaca. Koliko se ja razumem dinar pada jer nema proizvodnje, veci uvoz nego izvoz,nista strukturno i krucijalno ne radi. Imamo trange frange ekonomiju.A na pitanje ko nas je dovde doveo, evo odgovora u pokusaju: Dovela nas je potpuno nesposobna vlast i nazalost ekonimija posrnule evrope od koje mi zavisimo u velikom procentu i odsustvo bilo kakve strategije jer u nasim ministarstvima imamao pomocnike,savetnike..(da ne kazem bas i ministre) koji nikad nigde nisu radili i nisu imali dan jedan radnog staza pre nego sto su se uhvatili fotelje. Ostalo dodajte sami jer ima nesto sto sam zaboravila.....sigurno.

DzoniKg

pre 11 godina

@eBora
Narod nije toliko glup kao sto ga vi smatrate..jel to dinar prvi put juce pao ili je od pocetka godine pao za 11 dinara uz milijardu eura bacenih u vetar..ma smesni ste..jadna ova zemlja sa vama.

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Jok,nego zbog losec vremena.Isto to je i sa Kampinom samo sto se tu radi i sa jedne i sa druge strane o iskusnim biznismenima.Sta mislite zasto je ambasador Italije bio juce kod Nikolica-setite se sta je Nikolic govorio u TV duelu pre samo 7 dana o investiciji FIAT-a u Kragujevcu. Medju stranim privrednicima vlada uverenje da Nikolic sprema cistku zarad Rusa i Brace Karic koji su inace njegovi glavni finansijeri.Ne putuje on dzaba u Moskvu 25 maja.

Neko

pre 11 godina

Do kraja godine naš dug će vrlo lako dostići 60% GDP-a. Glavni razlog je neshvatanje situacije od strane javnosti, a zatim i Vlade Srbije i nereagovanje. Posle ili čak i pre toga se postavlja pitanje da li ćemo ići Španskim ili Grčkim putem. Španski podrazumeva smanjenje javne potrošnje, povećanje nezaposlenosti, privremeno smanjenje GDP-a, ali i konsolidaciju javnih finansija, a Grčki podrazumeva sve ovo samo godinu ili dve kasnije uz drastičnije ispoljavanje svih negativnih mera i uz krajnju neizvesnost javnih finansija.

Rezultati izbora imaju uticaj na situaciju u smislu da ubrzavaju loš scenario. Javlja se izraženije nepoverenje investitora i to može da nas mnogo ranije dovede do Grčkog scenarija. Juče je prodato samo 22% dvogodišnjih zapisa. Danas je aukcija HOV u evrima. Ako i tu doživimo neuspeh, onda je izvesno da investitori beže odavde. Onda smo u ogromnom problemu i samo brzo formiranje Vlade i brzi aranžman sa MMF-om po svaku cenu nas može spasiti. Inače, nije nemoguć bankrot do kraja godine.

Građanin

pre 11 godina

Dinar obaraju banke jer im to odgovara, pritom koriste naučeni strah kod naroda. Pobeda Tomislava Nikolića dođe samo kao odličan izgovor da se vadi valuta napolje i da se igra sa kursom... Užas!!!

srx

pre 11 godina

ovo nema veze sa tomo iako sam njegov ideoloski protivnik...ovo vise ima veze sa "predjasnjom vladom" koja je napravila toliku rupu u budzetu i zaduzivala zemlju, da polako to dolazi na naplatu...

Dzoni

pre 11 godina

pada jer su nas zaduzili do plafona za 4 godine a deficit za 3 meseca veci nego za celu 2008 i popunjava se stampanjem para.Svako je ovo znao odavno da ne moze vecno.

sami ste sebe i sve ostale zakopali

pre 11 godina

Dinar pada, investitori se povlace, banke napustaju zemlju i svako ko je imao povlaci svoje devize iz Srbije ne zbog Tomu-Diplomu, nego zbog onih koji su njega i ono sto on i njegova partija predstavlja (pre svega glupost, neiskrenost, lopovluk i bahatost) birali, jer za njih a nazalost i za sve ostale vise nema buducnost. Vecina vas jos uvek ne zna sta je beda ali ce uskoro saznati.

sasa lukic

pre 11 godina

neka me podsete ovi politicki i ekonomski strucnjaci koliko je evro vredeo 2004 kada je Tadic prvi put postao predsednik(cini mi se oko 73din.)

Kozmo

pre 11 godina

Ja predlazem b92 da font naslova smanji na 6-icu,a sam text poveca na 48mm kako bi se forumasi udostojili i procitali ceo clanak i ohrabre novinara koji je ulozio truda u prepisivanju,prevodu ili sastavljanju.

Bojan

pre 11 godina

Niko od Vas pametnjakovića da nam objasni kako kuna, forinta i sl. ne propadaju kao dinar?? Ovo je sve mešetarenje banaka i političara.
Vic: Menjačnica je mesto gde se dinari menjaju za novac. Ili nije vic??

Banat

pre 11 godina

"... centralna banka je u ponedeljak prodala 40 miliona evra, što treba dodati na još 75 miliona, koliko je prodala tokom prošle nedelje. Uprkos tome, dinar ... je dostigao iznos od 114,7419."

Ovo je novac poreskih obveznika! Ko kontroliše NBS i njihovu prodaju? Onaj isti koji ovako plevi devizne rezerve? Dođu na posao i odluče da prodaju 30, 40, 50, 100 miliona evra, tek tako?!

Ali ajde da je to održalo dinar na kursu 100, nego će do leta verovatno otići na 120, a siromašniji smo za milijardu evra samo ove godine! Znači, dinar pukao 20% vrednosti, a mi 10% deviznih rezervi! Dokle?

Treba preći na fiksni kurs. Ako može Bosna, može i Srbija. Ili izmoliti nekog u Evropi da pređemo na evro.

Goran

pre 11 godina

Ne pada zbog Tome Nikolica, ali pada zbog njegovog izbora jer to svi finansijski faktori vide kao nestabilnost i nepredvidivost. Za one ocajnike bez posla koji su ga izglasali ionako je svejedno, iz niceg idu u nista.

Obožavam da repliciram honorarcima DS-a

pre 11 godina

@eBora... Nema šta da čekamo, pogledaj gde je dinar nakon koalicije DS-a sa SPS-om, a za benzin nemoj ni da gledaš...

ja to tako jer sam glup

pre 11 godina

ajde ne lupaje vise, dinar slabi, jer EURIBOR JAKO PADA, tako da bankama rate idu na dole, sto je bolje za gradjane jer su rate u evrima manje, ZATO SE POMAZE BANKAMA DA SKACE EVRO DA KAKO TAKO NAPLATE ISTO, NECE ONI DOZVOLITI DA IM NJIHOVE BANKE POSLUJU SA MINUSOM, E TO JE ZBOG TOGA

HasDreq

pre 11 godina

Postovani,

Mozda nije zbog "Tome" ali mozda je zbog njegovog obecanja za 100 milijardi dolara :) ... a dolar isto pada :) ...
Samo mojih 5 centi :)

Zoran

pre 11 godina

Pa ne vidim od cega bi rastao, sigurno ne od prodaje onih haubica koje zastava i dalje proizvodi. Treba pametno privredjivati da bi se novac sacuvao.

milan

pre 11 godina

Aranzman sa MMF-om je odlozen zbog izbora pa kako da stanje dinara nema nista sa izborima a sto se Nikolica tice to moramo sacekata za sada imamo samo njegova obecanja koja znamo mogu sutra drugacije izgledati.

Vlada Loznica

pre 11 godina

Hahahaha ne mogu da verujem :)

Jos samo da se oglase meteorolozi,pa da kazu,zbog izbora Tome Nikolica za Predsednika Srbije,vreme ce do njegovog odlaska sa te funkcije biti hladno i kisovito :)

Uzas sta smo postali,ali uzas!

Mirko

pre 11 godina

Tek ćemo osetiti sečivo krize kad diplomac sedne u fotelju. Ja svoju diplomu ekonomskog fakulteta nisam kupio. A u ekonomskim prognozama ne grešim nikada. Tražili ste gledajte.

samo aktivno

pre 11 godina

Prodato 100% emisije u evrima danas!!!

Ima nade za nas. Naravno ovo nije nešto što će nas spasiti, nego samo kupiti neko vreme do hitnih reformi. Kamata je 6,19%. Nadam se danas jacanju dinara ili makar stabilnom kursu.

umrecemo od cekanja

pre 11 godina

nikolic je obecao 100,000,000,000 EVRA od Rusija i da ce zaposliti 500,000 srba ako dobije izbore...sad ce da nas spase rusi i dinar...kao svaki put:))
hahaha

mah

pre 11 godina

kako da ne, uštede će sigurno pomoći. Ovi analiticari bi bar mogli da pročitaju šta se trenutno dešava u evrozoni, koji programi dobijaju prednost a koji su poraženi. Mnogi sada govore o politici privrednog rasta, protiv štednje.

zivojin

pre 11 godina

(sami ste sebe i sve ostale zakopali, 23. maj 2012 12:48)

kako Vama odgovoriti? U drzavi Srbiji trenutno radi u proizvodnji 310000 ljudi, a 2000 je radilo 1200000. Tih 310000, odnosno 4% stanovnista ne moze da zadovolji Vas demokrate, klecali i noc i dan na kolenima. Uzimali ste i uzimate kredite zbog opstanka na vlasti.

Krstic

pre 11 godina

Dinar pada zato sto su buduci investitori posummnjali u Tominu diplomu.Sreca sto ide u Rusiju,u tazbinu,videce te nevidjeni aplauz koji ce pobrati u Moskvi,ali to nece imati efekat za prestanak pada dinara.Jedina korist ce biti,ako donese,barem 5 milijardi evra beskamatnog kredita,od 100 milijardi,koji je najavio Vucic u predizbornoj kampanji.To ce biti i prva provera,da li je govorio istinu,ili obmanjivao neprosveceni narod.

ToshaKG

pre 11 godina

Jok, zbog mene pada... xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa...
Jučerašnja vest: "Kampina odustala od kupovine Imleka" takođe, verovatno, nema veze sa izborom predsednika...

Na našu veliku žalost, tek je počelo...

Lucidna Jorgovanka

pre 11 godina

Kad je Master Tomislav bio predsednik Skupštine onoomad, čitavih 5 dana, dinar je padao... A gde neće sad... Srbija izabrala ljudsku nulu, gde neće dinar padati. Jorgovanka ekonomski stručnjak uliva nadu finansijskom sektoru svojim lucidnim idejama. Baš... A čujem, Ameri srećni, što ima ko da prizna Kosovo kao predsednik Srbije. Od 2000. nije na vlasti, sve je uradio radi nje: fingirao štrajk glađu, otvarao džak koji su mu njegovi doneli. E, Srbijo...

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Krajem jula odlazim na odmor u Srbiju. Ajd da mi neko pošteno savetuje: da kupim dinare sada ili sačekam do jula?
(Slovenec, 23. maj 2012 12:40)

Strucan savet, a i bratski savet...SACEKAJ DO JULA. Bolje ces se provesti za manje EUR koje tada budes prodao kad dodjes. :)

U svakom slucaju welcome.

Don Kihot

pre 11 godina

A da predjemo na eur i ne boli nas glava? Ili na konvertibilnu marku kao u Bosni? Kad mogu Crnogorci i Bosanci, sto da mi budemo gluplji!!! Ovako se samo agonija nastavlja.

pedja

pre 11 godina

ma dajte analizu i expertizu onog Zdravkovića,samo ste njega zaboravili,on je reinkranacija onog pol.analitičara sede brade mislim Nikolić.M ili tako nekako koji ništa ne može pogoditi.

Mladic

pre 11 godina

Ukinite fluktuirajući kurs dok nije kasno, ako već nije. To je Mlađa genije uveo i to mi je ejdna od "najgenijalnijih" ideja bila. Ako se nastavi ovako pašće drastično standard građana, kupovna moć, cela privreda pada sve niže i niže, vraćanje rkedita je sve teže... Pa dajte ljudi zašto ste išli na fakultete, kad ništa naučili niste. Majko mila od svih ovih divnih ekonomista koji veze sa vezom nemaju!!!

boban piroman

pre 11 godina

strane banke vec odredjeno vreme ne dobijaju sredstva iz svojih centrala, vec uglavnom izvlace pare i pumpaju u svoje maticne privrede.
to izvlacenje su radile i ranije, kroz neke posrednicke firme kroz koje su se prale pare, a i kroz standardizaciju nabavke (na primer hypo banka je za opremanje svojih filiijala pa i za sve ostalo koristila iskljucivo austrijske firme).
sada rade samo sa novcem koji je trenutno na nasem trzistu.
to je razlog i zasto tesko daju kredite, i to samo po izuzetno visokim kamatnim stopama, nego bas ako si zapeo, onda evo ti, al ces da vratis duplo vise...

david

pre 11 godina

On dodaje da to neće biti dovoljno, zbog čega će buduća vlada morati da se pozabavi privrednim rastom, koristeći sva moguća sredstva, „koja su u ovom slučaju legitimna, jer je stanje alarmantno“.

Prevedeno na naski udri po sirotinji...

Neptun011

pre 11 godina

Resenje nije u dosadasnjem nacinu "odbrane vrednosti dinara" jer je skupi, neefikasan, a cena se svaljuje na stanovnistvo i to siromasniji deo, koji zivi od dinarskih palta ili socijalne pomoci! Resenje je moze biti ili nova valuta, koja ce biti stabilna i nece se "braniti" kao dinar. Ta valuta ne mora da se izmislja, moze se preuzeti od vec postojecih stabilnih svetskih valuta (npr. CAN ili AUS $) To nije fiksirani kurs, vec plivajuci, ali u normalnih par % godisnje. To podrazumeva mnogo, mnogo ozbiljniji Centralnu (Narodnu) banku od ove nase, koja vise lici na Soskicevu, nego Narodnu! Mada NBS ima uposljenih 2 000 odlicno placenih radnika ukljucujuci i guvernera a jedino im je objasnjenje da se devize prodaju da bi se "sprecilo prekomerno dnevno kolebanja kursa"!
Drugi nacin, je uvodjenje fiksnog kursa, npr. sto je uradjeno u BiH sa KM. Privreda BiH nije mocnija od srpske ali kurs se odrzava stabilnim a drzava nije ostala bez deviza, kako nas plasi guverner kada pravda dosadasnju politiku "odbranu" dinara.

ekonomista

pre 11 godina

Aman bre, bez jake privrede i priliva kapitala od izvoza ili po bilo kom drugom osnovu nema jake valute, mozete menjati predsednike, uvoditi fiksni kurs ili staviti harija potera za premijera - tu nikakva carolija ne pomaze!

eBora

pre 11 godina

Ma da, dinar pada zato sto ovih dana kisa pada
Ovo je izgleda smao pocetak problema,pocetak devedesetih nam se u svemu preslikava,cekajte samo jos da Naprednjaci naprave koaliciju sa SPS pa cemo jos malo i u redovima da cekamo

sami ste sebe i sve ostale zakopali

pre 11 godina

Dinar pada, investitori se povlace, banke napustaju zemlju i svako ko je imao povlaci svoje devize iz Srbije ne zbog Tomu-Diplomu, nego zbog onih koji su njega i ono sto on i njegova partija predstavlja (pre svega glupost, neiskrenost, lopovluk i bahatost) birali, jer za njih a nazalost i za sve ostale vise nema buducnost. Vecina vas jos uvek ne zna sta je beda ali ce uskoro saznati.

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Jok,nego zbog losec vremena.Isto to je i sa Kampinom samo sto se tu radi i sa jedne i sa druge strane o iskusnim biznismenima.Sta mislite zasto je ambasador Italije bio juce kod Nikolica-setite se sta je Nikolic govorio u TV duelu pre samo 7 dana o investiciji FIAT-a u Kragujevcu. Medju stranim privrednicima vlada uverenje da Nikolic sprema cistku zarad Rusa i Brace Karic koji su inace njegovi glavni finansijeri.Ne putuje on dzaba u Moskvu 25 maja.

Vlajko

pre 11 godina

Jok nego zbog mene pada. Pada jer ulazimo u period u kome možemo samo da se nadamo da će nam dobri Bog pomoći. Nesposobni ds uz alavi sns...pa mi još nemamo pojma šta nas čeka

bigserb

pre 11 godina

ja bas mislim da dinar pada zbog borisa tadica i njegove politike menjanja misljenja preko noci, necu da budem premijer, hocu da budem premijer, a uostalom predsednik nema nikakve veze sa ekonomijom tako da bolje upitajte cvetkovica u cemu je problem, nego sto prozivate tomu!!!

HasDreq

pre 11 godina

Postovani,

Mozda nije zbog "Tome" ali mozda je zbog njegovog obecanja za 100 milijardi dolara :) ... a dolar isto pada :) ...
Samo mojih 5 centi :)

Goran

pre 11 godina

Ne pada zbog Tome Nikolica, ali pada zbog njegovog izbora jer to svi finansijski faktori vide kao nestabilnost i nepredvidivost. Za one ocajnike bez posla koji su ga izglasali ionako je svejedno, iz niceg idu u nista.

Analiticar

pre 11 godina

Tacno je da kurs pada zbog strukturnih razloga u platnom bilansu, ali je nagli rast kursa nakon izbora ipak posledica anticipiranih ocekivanja da je izbor Tome Nikolica zakoplikovao i prolongirao izbor buduce vlade i da ce verovatno priliv stranih investicija biti manji od ocekivanog usled politicke neizvesnosti.

Mirko

pre 11 godina

Tek ćemo osetiti sečivo krize kad diplomac sedne u fotelju. Ja svoju diplomu ekonomskog fakulteta nisam kupio. A u ekonomskim prognozama ne grešim nikada. Tražili ste gledajte.

Vera

pre 11 godina

Toliko o tome da strane banke ne izvlače devize iz zemlje. Prepustili smo zemlju stranom kapitalu koji nam u ime profita rasturi zemlju.

Mozzart

pre 11 godina

@eBora... Ne znam gde si ziveo poslednje 4 godine, ali u Srbiji definitivno nisi. Dinar pada od odlaska Kostunice, i dolaska DS i SPS na vlast. A vi sad slobodno okrivite Tomu i zbog zemljotresa, kise, cega god se setite. Pametni znaju zbog cega se sve desava... Potrazi na netu koliko je trebalo izdvojiti za evro pre 4 godina...

Salajka

pre 11 godina

Sigurno je Nikolić kriv što je dinar u zadnjih četiri godine depresiro za 40 %.Kao što žuti pokušavaju da napakuju Nikoliću 90-te, iako su radikali tada imali uticaj kao što sad Čanak ima u Tadićevoj koliciji...A da socijalste koji su u to vreme vedrili i oblačili, predstave kao evropejce i veterane u demokratskoj borbi.Baš volim što je maneken obro zelen bostan na predhodnim izborima.

Banat

pre 11 godina

"... centralna banka je u ponedeljak prodala 40 miliona evra, što treba dodati na još 75 miliona, koliko je prodala tokom prošle nedelje. Uprkos tome, dinar ... je dostigao iznos od 114,7419."

Ovo je novac poreskih obveznika! Ko kontroliše NBS i njihovu prodaju? Onaj isti koji ovako plevi devizne rezerve? Dođu na posao i odluče da prodaju 30, 40, 50, 100 miliona evra, tek tako?!

Ali ajde da je to održalo dinar na kursu 100, nego će do leta verovatno otići na 120, a siromašniji smo za milijardu evra samo ove godine! Znači, dinar pukao 20% vrednosti, a mi 10% deviznih rezervi! Dokle?

Treba preći na fiksni kurs. Ako može Bosna, može i Srbija. Ili izmoliti nekog u Evropi da pređemo na evro.

ja to tako jer sam glup

pre 11 godina

ajde ne lupaje vise, dinar slabi, jer EURIBOR JAKO PADA, tako da bankama rate idu na dole, sto je bolje za gradjane jer su rate u evrima manje, ZATO SE POMAZE BANKAMA DA SKACE EVRO DA KAKO TAKO NAPLATE ISTO, NECE ONI DOZVOLITI DA IM NJIHOVE BANKE POSLUJU SA MINUSOM, E TO JE ZBOG TOGA

ToshaKG

pre 11 godina

Jok, zbog mene pada... xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa...
Jučerašnja vest: "Kampina odustala od kupovine Imleka" takođe, verovatno, nema veze sa izborom predsednika...

Na našu veliku žalost, tek je počelo...

sasa lukic

pre 11 godina

neka me podsete ovi politicki i ekonomski strucnjaci koliko je evro vredeo 2004 kada je Tadic prvi put postao predsednik(cini mi se oko 73din.)

Neko

pre 11 godina

Do kraja godine naš dug će vrlo lako dostići 60% GDP-a. Glavni razlog je neshvatanje situacije od strane javnosti, a zatim i Vlade Srbije i nereagovanje. Posle ili čak i pre toga se postavlja pitanje da li ćemo ići Španskim ili Grčkim putem. Španski podrazumeva smanjenje javne potrošnje, povećanje nezaposlenosti, privremeno smanjenje GDP-a, ali i konsolidaciju javnih finansija, a Grčki podrazumeva sve ovo samo godinu ili dve kasnije uz drastičnije ispoljavanje svih negativnih mera i uz krajnju neizvesnost javnih finansija.

Rezultati izbora imaju uticaj na situaciju u smislu da ubrzavaju loš scenario. Javlja se izraženije nepoverenje investitora i to može da nas mnogo ranije dovede do Grčkog scenarija. Juče je prodato samo 22% dvogodišnjih zapisa. Danas je aukcija HOV u evrima. Ako i tu doživimo neuspeh, onda je izvesno da investitori beže odavde. Onda smo u ogromnom problemu i samo brzo formiranje Vlade i brzi aranžman sa MMF-om po svaku cenu nas može spasiti. Inače, nije nemoguć bankrot do kraja godine.

srx

pre 11 godina

ovo nema veze sa tomo iako sam njegov ideoloski protivnik...ovo vise ima veze sa "predjasnjom vladom" koja je napravila toliku rupu u budzetu i zaduzivala zemlju, da polako to dolazi na naplatu...

DzoniKg

pre 11 godina

@eBora
Narod nije toliko glup kao sto ga vi smatrate..jel to dinar prvi put juce pao ili je od pocetka godine pao za 11 dinara uz milijardu eura bacenih u vetar..ma smesni ste..jadna ova zemlja sa vama.

Obožavam da repliciram honorarcima DS-a

pre 11 godina

@eBora... Nema šta da čekamo, pogledaj gde je dinar nakon koalicije DS-a sa SPS-om, a za benzin nemoj ni da gledaš...

Bojan

pre 11 godina

Niko od Vas pametnjakovića da nam objasni kako kuna, forinta i sl. ne propadaju kao dinar?? Ovo je sve mešetarenje banaka i političara.
Vic: Menjačnica je mesto gde se dinari menjaju za novac. Ili nije vic??

Lucidna Jorgovanka

pre 11 godina

Kad je Master Tomislav bio predsednik Skupštine onoomad, čitavih 5 dana, dinar je padao... A gde neće sad... Srbija izabrala ljudsku nulu, gde neće dinar padati. Jorgovanka ekonomski stručnjak uliva nadu finansijskom sektoru svojim lucidnim idejama. Baš... A čujem, Ameri srećni, što ima ko da prizna Kosovo kao predsednik Srbije. Od 2000. nije na vlasti, sve je uradio radi nje: fingirao štrajk glađu, otvarao džak koji su mu njegovi doneli. E, Srbijo...

Saša

pre 11 godina

Na sajtu NBS, zvanična lista na dan 23.05.2008. srednji kurs 81,24. Na dan 19.5.2012., 113,29. Znači, za četiri godine dok predsednik nije bio Nikolić, već Tadić, evro je skočio za 32.05 dinara.

samo aktivno

pre 11 godina

Prodato 100% emisije u evrima danas!!!

Ima nade za nas. Naravno ovo nije nešto što će nas spasiti, nego samo kupiti neko vreme do hitnih reformi. Kamata je 6,19%. Nadam se danas jacanju dinara ili makar stabilnom kursu.

Dzoni

pre 11 godina

pada jer su nas zaduzili do plafona za 4 godine a deficit za 3 meseca veci nego za celu 2008 i popunjava se stampanjem para.Svako je ovo znao odavno da ne moze vecno.

Krstic

pre 11 godina

Dinar pada zato sto su buduci investitori posummnjali u Tominu diplomu.Sreca sto ide u Rusiju,u tazbinu,videce te nevidjeni aplauz koji ce pobrati u Moskvi,ali to nece imati efekat za prestanak pada dinara.Jedina korist ce biti,ako donese,barem 5 milijardi evra beskamatnog kredita,od 100 milijardi,koji je najavio Vucic u predizbornoj kampanji.To ce biti i prva provera,da li je govorio istinu,ili obmanjivao neprosveceni narod.

pedja

pre 11 godina

ma dajte analizu i expertizu onog Zdravkovića,samo ste njega zaboravili,on je reinkranacija onog pol.analitičara sede brade mislim Nikolić.M ili tako nekako koji ništa ne može pogoditi.

MaloMorgen

pre 11 godina

Dinar propada jer se strane banke oslobadjaju dinara i iznose devize iz zemlje. Zasto to niko ne kaze otvoreno? Javna tajna? Zasto? Boje se da ce vlasnici deviznih uloga pohrliti u banke po svoje pare i upropastiti posao spekulantima? Verovatno im je jasno da narod nece hteti da se zadovolji sa dinarskim protivvrednostima svojih deviznih uloga.

Kriza iz Grcke ce se preliti na sve u Evropi, gde su zemlje kao Srbija prve na udaru zbog nepostojanja pouzdane monetarne politike. Drzava ce uraditi sve da ocuva kakve takve devizne rezerve, makar zbog toga morala da opljacka i sopstvene gradjane. Kome ce u tom slucaju da odu devize, ostaje samo da se nagadja.
.

Blago vama

pre 11 godina

Citam prepirke navijaca. Koliko se ja razumem dinar pada jer nema proizvodnje, veci uvoz nego izvoz,nista strukturno i krucijalno ne radi. Imamo trange frange ekonomiju.A na pitanje ko nas je dovde doveo, evo odgovora u pokusaju: Dovela nas je potpuno nesposobna vlast i nazalost ekonimija posrnule evrope od koje mi zavisimo u velikom procentu i odsustvo bilo kakve strategije jer u nasim ministarstvima imamao pomocnike,savetnike..(da ne kazem bas i ministre) koji nikad nigde nisu radili i nisu imali dan jedan radnog staza pre nego sto su se uhvatili fotelje. Ostalo dodajte sami jer ima nesto sto sam zaboravila.....sigurno.

Futurama

pre 11 godina

@Slovenac
Dinar ima jak potencijal da padne jos nize. Ato su katastrofalni trgovinski deficit, zaduzenost i katastrofalni bilansi racuna javnih preduzeca i privrede uopste. Igranka kojom se dinar drzi na relativno visokom nivou je sledeca: NBS prodaje dinarske zapise sa visokom kamatom stranim bankama cime izaziva potraznju (vestacku) za dinarima. Tako se kurs drzi na visokom nivou ili cak dinar "jaca". Kada ovi zapisi isteknu strane banke sada menjaju dinare u evre i imamo skokovit rast kursa koji NBS pegla dnevnim intervencijama cime se prakticno evri slivaju u strane banke. Ta igranka trazi devizne rezerve, kredite i investicije kojih vise nema. Zato dinar pada i bice jos gore. Moguce su intervencije MMF-a i novi krediti dok se ne proda ostatak firmi u drzavnom vlasnistvu ali to ce stvoriti samo kratkotrajni boljitak. Kratkorocna prognoza kursa je nezahvalna ali dugorocna je sigurno dalji pad dinara.
I ne nije Toma-Diploma kriv za ovo. Ova igrica traje prakticno od 5 oktobra 2000te. Stavise, ako zbog njega izostane davanje novih narkomanskih dopova u vidu kredita MMF-a i slicno ja cu mu biti jako zahvalan.
Vreme je dragi sugradjani da skinemo sminku i pogledamo u ogledalo. Nece nam se svideti to sto vidimo ali to je jedini put ka izbavljenju.

mah

pre 11 godina

kako da ne, uštede će sigurno pomoći. Ovi analiticari bi bar mogli da pročitaju šta se trenutno dešava u evrozoni, koji programi dobijaju prednost a koji su poraženi. Mnogi sada govore o politici privrednog rasta, protiv štednje.

Draganče

pre 11 godina

Dakle ovako: u Srbiji svi lepo znaju da objasne i obrazlože zašto se nešto desilo (to zna i moja baba), ali NIKO ne zna da kaže kako da se nešto NE DESI (ni naši STRUČNJACI - ni moja baba).

Građanin

pre 11 godina

Dinar obaraju banke jer im to odgovara, pritom koriste naučeni strah kod naroda. Pobeda Tomislava Nikolića dođe samo kao odličan izgovor da se vadi valuta napolje i da se igra sa kursom... Užas!!!

Cepelin

pre 11 godina

@Vlajko, 23. maj 2012 11:18
A da procitas text za pocetak umesto naslova?
Pise katastrofalna privreda,a lova koja je u poslednje 4 godine data za odrzavanje kursa mogli smo 50 fabrika sa 500 aposlenih da otvorimo,ali mi smo imali Kolubaru,vakcine,Dulicev sabirni centar,plastenik na 70 ari kao inovacija,drndulja za vunu itd itd.Doslovce gomilu gluposti,ukljucujuci i infrastrukturu za koju nismo imali para.
Jos bolja fora sto Djilas tvrdi kako kredit za most,za zaobilaznicu je beogradski kredit koji nema veze sa drzavom,kao da su ta zaduzenja u dinarima.
Mnogo huligana u politici,tuzilastvu,pravosudju,tajkuna,a problem se resava ceo za menje od 7 dana,samo sto niko nece u to da se upusta

Mladic

pre 11 godina

Ukinite fluktuirajući kurs dok nije kasno, ako već nije. To je Mlađa genije uveo i to mi je ejdna od "najgenijalnijih" ideja bila. Ako se nastavi ovako pašće drastično standard građana, kupovna moć, cela privreda pada sve niže i niže, vraćanje rkedita je sve teže... Pa dajte ljudi zašto ste išli na fakultete, kad ništa naučili niste. Majko mila od svih ovih divnih ekonomista koji veze sa vezom nemaju!!!

Don Kihot

pre 11 godina

A da predjemo na eur i ne boli nas glava? Ili na konvertibilnu marku kao u Bosni? Kad mogu Crnogorci i Bosanci, sto da mi budemo gluplji!!! Ovako se samo agonija nastavlja.

Vlada Loznica

pre 11 godina

Hahahaha ne mogu da verujem :)

Jos samo da se oglase meteorolozi,pa da kazu,zbog izbora Tome Nikolica za Predsednika Srbije,vreme ce do njegovog odlaska sa te funkcije biti hladno i kisovito :)

Uzas sta smo postali,ali uzas!

Dule

pre 11 godina

Neverovatno. Sada je 11h, i dinar je na trzistu vec dostigao 115,5. U poslednjih mesec dana imamo cist eksponencijalni rast. I tesko da ce se nesto promeniti u skorije vreme, sa jedne strane otplata kredita u stranoj valuti, sa druge strane mnogo veci uvoz od izvoza, manjak u budzetu i penzije se pokrivaju stampanjem novca. Nema granice koliko dinar moze da ide dole

umrecemo od cekanja

pre 11 godina

nikolic je obecao 100,000,000,000 EVRA od Rusija i da ce zaposliti 500,000 srba ako dobije izbore...sad ce da nas spase rusi i dinar...kao svaki put:))
hahaha

Zoran

pre 11 godina

Pa ne vidim od cega bi rastao, sigurno ne od prodaje onih haubica koje zastava i dalje proizvodi. Treba pametno privredjivati da bi se novac sacuvao.

milan

pre 11 godina

Aranzman sa MMF-om je odlozen zbog izbora pa kako da stanje dinara nema nista sa izborima a sto se Nikolica tice to moramo sacekata za sada imamo samo njegova obecanja koja znamo mogu sutra drugacije izgledati.

zivojin

pre 11 godina

(sami ste sebe i sve ostale zakopali, 23. maj 2012 12:48)

kako Vama odgovoriti? U drzavi Srbiji trenutno radi u proizvodnji 310000 ljudi, a 2000 je radilo 1200000. Tih 310000, odnosno 4% stanovnista ne moze da zadovolji Vas demokrate, klecali i noc i dan na kolenima. Uzimali ste i uzimate kredite zbog opstanka na vlasti.

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Krajem jula odlazim na odmor u Srbiju. Ajd da mi neko pošteno savetuje: da kupim dinare sada ili sačekam do jula?
(Slovenec, 23. maj 2012 12:40)

Strucan savet, a i bratski savet...SACEKAJ DO JULA. Bolje ces se provesti za manje EUR koje tada budes prodao kad dodjes. :)

U svakom slucaju welcome.

ekonomista

pre 11 godina

Aman bre, bez jake privrede i priliva kapitala od izvoza ili po bilo kom drugom osnovu nema jake valute, mozete menjati predsednike, uvoditi fiksni kurs ili staviti harija potera za premijera - tu nikakva carolija ne pomaze!

boban piroman

pre 11 godina

strane banke vec odredjeno vreme ne dobijaju sredstva iz svojih centrala, vec uglavnom izvlace pare i pumpaju u svoje maticne privrede.
to izvlacenje su radile i ranije, kroz neke posrednicke firme kroz koje su se prale pare, a i kroz standardizaciju nabavke (na primer hypo banka je za opremanje svojih filiijala pa i za sve ostalo koristila iskljucivo austrijske firme).
sada rade samo sa novcem koji je trenutno na nasem trzistu.
to je razlog i zasto tesko daju kredite, i to samo po izuzetno visokim kamatnim stopama, nego bas ako si zapeo, onda evo ti, al ces da vratis duplo vise...

Neptun011

pre 11 godina

Resenje nije u dosadasnjem nacinu "odbrane vrednosti dinara" jer je skupi, neefikasan, a cena se svaljuje na stanovnistvo i to siromasniji deo, koji zivi od dinarskih palta ili socijalne pomoci! Resenje je moze biti ili nova valuta, koja ce biti stabilna i nece se "braniti" kao dinar. Ta valuta ne mora da se izmislja, moze se preuzeti od vec postojecih stabilnih svetskih valuta (npr. CAN ili AUS $) To nije fiksirani kurs, vec plivajuci, ali u normalnih par % godisnje. To podrazumeva mnogo, mnogo ozbiljniji Centralnu (Narodnu) banku od ove nase, koja vise lici na Soskicevu, nego Narodnu! Mada NBS ima uposljenih 2 000 odlicno placenih radnika ukljucujuci i guvernera a jedino im je objasnjenje da se devize prodaju da bi se "sprecilo prekomerno dnevno kolebanja kursa"!
Drugi nacin, je uvodjenje fiksnog kursa, npr. sto je uradjeno u BiH sa KM. Privreda BiH nije mocnija od srpske ali kurs se odrzava stabilnim a drzava nije ostala bez deviza, kako nas plasi guverner kada pravda dosadasnju politiku "odbranu" dinara.

u kreditu

pre 11 godina

Koliko znam (a mislim da sam dobro obavešten), osnovni uzrok pada je što grčki investitori dnevno iz Srbije iznose desetine miliona evra, najviše iz banaka. Dinkić nam sada duguje osim onih zaostalih 950 EUR od prošlih izbora i kursnu razliku i predlažem da osnujemo NVO i da ga tužimo

Kozmo

pre 11 godina

Ja predlazem b92 da font naslova smanji na 6-icu,a sam text poveca na 48mm kako bi se forumasi udostojili i procitali ceo clanak i ohrabre novinara koji je ulozio truda u prepisivanju,prevodu ili sastavljanju.

david

pre 11 godina

On dodaje da to neće biti dovoljno, zbog čega će buduća vlada morati da se pozabavi privrednim rastom, koristeći sva moguća sredstva, „koja su u ovom slučaju legitimna, jer je stanje alarmantno“.

Prevedeno na naski udri po sirotinji...