Petak, 18.05.2012.

14:29

Da li je država odlučna u suzbijanju neonacističkih grupa i drugih grupa koje promovišu rasnu mržnju i nasilje?

Izvor: B92

Da li je država odluèna u suzbijanju neonacistièkih grupa i drugih grupa koje promovišu rasnu mržnju i nasilje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

198 Komentari

Sortiraj po:

Sanja Rogulja-Veljanoski

pre 11 godina

Da bi gonili učinioce krivičnih dela treba da postoji aparat. Pošto u Srbiji postoje uglavnom politički birani nestručni tužioci, a zatim je slično i sa sudijama, teško da se može sprovoditi nekakav normalan postupak. Sa ovim grupama se i upravlja u političke svrhe.

Marko

pre 11 godina

Ne znam zasto bi "neonacisticko" promovisanje mrznje i nasilja bilo razlicito od bilo kod drugog...Sa druge strane ako grupe funkcionisu bez istih ,valjda imaju ista prava slobodnog govora kao i ostali...Ili ovo nije demokratija?

Alek

pre 11 godina

Ne, ne radi dovoljno, već se povlači pred njihovim pretnjama. Čak im je dozvoljeno da osnivaju i stranke, a pravoslavni religijski poglavari i minorne nacionalističke stranke ih podržavaju.

Misko

pre 11 godina

Drzava nema plan u suzbijanju ideologija nasilja. Vecina nasilnika je motivisana ovom ideologijom , to je rezultat nasilja od fudblaskih i sportskih terena do gay pride parade, veoma malo osudjenih lica, kao i neadekvatni program edukacije mladih protiv ksenofobije.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nije, jer da jeste dovoljno odlucna, sprecila bi postojanje Obraza, a Nasi 1389 ne bi ni u ludilu mogli da pomisle da postanu politicka partija. A evo i po Karaburmi se poslednjih dana u blizini studentskog doma pojavljuju odredjeni grafiti nekih novih grupa sa nacionalistickim porukama.

Kopilovics Maria

pre 11 godina

Drzava nista ne cini protiv neonacistickih grupa. Kako vidimo takozvani navijaci i dan danas slobodno rade sta hoce, ni jedna adekvatna kazna nije donesena protiv onih koji su palili ambasade, razbijali nejedanput Beograd, itd. Nazalost zna se ko ih stiti bez obzira sta su uradili.

Ana

pre 11 godina

Nije, naprotiv, u nekim slucajevima su ovakve grupe u direktnoj sprezi sa drzavom i to je nedopustivo i preko svake mere iritantno.

milan

pre 11 godina

Daleko od toga a i kako kada jedan deo njih pod okriljem vladajucih partija u zemlj a drugi deo pod okriljem crkve, tu smo veoma daleko od resenja.

Sajo

pre 11 godina

Mislim da te nacionalisticke grupe i postoje pod pokroviteljstvom odredjenih politickih partija...i mislim da se to manje vise zna...i naravno da ne cini nista da ih se resi...

vladimir r.

pre 11 godina

drzava bi bila mnogo efikasnija kada i sama nebi sudelovala u nasilju, pa pogledajte te policijske kornjaca snage, kao u doba nacizma tome se treba suprotstaviti. pogledajte ove kontrolne punktove bus-plusa, ulaze cetvoro, vrata blokiraju cetvoro, a napolju stoji policija, kao u vreme gestapoa, da muce i maltretiraju narod, da protivu tih gore pobrojanih neonacistickih grupa se treba boriti, a i protiv svih ostalih koji promovisu nasilje, jer se nasilje razvija od vrha nesposobne drzave ka njenom dnu.

Aleksandra

pre 11 godina

Ne. Da je tako nijedna od njih ne bi uopšte ni mogla da postoji, a kamoli da se kandiduje na republičkim i predsedničkim izborima. Kao što bi i sve njihove vođe odavno bile iza rešetaka osuđene na značajniji broj godina.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Prof.Dimitrijeviću, čemu ovo pitanje pa Vi ste me učili na post-diplomskim studijama da iza takvih grupa po pravilu stoje država i SDB, kada ste govorili o "urbanoj gerili" i potrebi da se dokinu građanske slobode i prava?!

sanja rajcic

pre 11 godina

država pordžava neonaističke grupe kao i sve oblike fašizma, žrtva neonacizma i fažima nema ni jednu državnu insticuju sposobnu da pomogne žrtvi, uglavnom DO omalovažavaju žrtve

msm

pre 11 godina

Naravno da ne. U jednoj osnovnoj skoli sedmak je na pismenim vezbama crtao kukaste krstove i velicao nacizam, na zidu skole nacrtao kukaste krstove.....ali nista nije uradjeno po tom pitanju zato sto je on sin od inspektorke a tetka mu predaje u toj istoj skoli............pa tako da on normalno pohadja skolu bez ikakve kazne

VokerSky

pre 11 godina

Naravno da ne. Te grupe vršljaju i nanose štetu drugima potpuno nesmetano jer njihovi stavovi su upravo domino efekat mase i masovno su podržani od strane većine. Država treba da bude MNOGO oštrija kad je reč o njihovom sankionisanju!

ING

pre 11 godina

Ne ona ih koristi za svoje prljave poslove. Crvene beretke koje su poznate svima u Srbiji i u regionu, svoje članove su najviše nalazile među navijačkim grupama. Tako je nažalost stanje i u demokratskom svetu!

Mira

pre 11 godina

Moglo bi se uraditi mnogo više i bolje, a i kaznena politika bi trebalo da bude oštrija i da se izrečene kazne kasnije u drugom stepenu ili tokom izvršenja ne smanjuju.

njaga

pre 11 godina

Ne suzbija ih. Postoje politicke grupacije koje preko medija i dalje sire mrznju prema ostalima. I koje su blagoslovene cak i od nekih crkvenih velikodostojnika SPC.

Isidora

pre 11 godina

Ne. Moj utisak je da postoji opste nerazumevanje sta su neonacisticke grupe i govor mrznje. Vrlo cesto oni koji bi trebalo da brinu o zastiti gradjana, koriste govor mrznje i na neki nacin podrzavaju neonacisticke grupe, poput politicara recimo. Grupama sa neonacistickim i diskriminatornim stavovima je omoguceno da se registruju, dobijaju novcanu podrsku i tretiraju se kao punopravni ucesnici drustvenog zivota, iako svojim aktivnostima ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana. Sa druge strane, predstavnici policije i tuzilastva cesto ne prepoznaju govor mrznje i neonacisticke namere grupa, te izostaje identifikovanje i krivicno gonjenje. Medjutim, ako slucajno i dodje to krivicnog gonjenja, sudstvo se najcesce odlucuje za minimalne i veoma blage kazne. Na kraju, poruka koju drzava salje jeste da su neonacisticke grupe u pravu, da su njihovi statovi pozeljni, i da do krivicnog gonjenja dolazi samo zato sto medjunarodna zajednica pravi pritisak na drzavu. Izostaje pouka o tome zasto je odredjena grupa identifikovana kao neonacisticka, na koji nacin oni konkretno ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana, ili zasto je odredjen nacin govora identifikovan kao govor mrznje. Takodje, minimalne kazne predstavljaju primamljiv izazov, a ne izazivaju strah.

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Drzava ih je u duzem periodu negovala, danas im je samo uskratila podrsku koju su imali,ali ih ne kaznjava. Ljudi koji rade u policiji, uglavnom dele politcke stavove tih grupa,pa nerado reaguju na njihove nasilne ispade.

neko

pre 11 godina

bacanje prasine u oci. Skretanje sa pravih problema. Prosle godine mi je jedan austrijanac rekao da ce pod navodnom borbom protiv fasizma i kod nas unistiti nacionalnu svest. To se njima desilo posle rata. Neguju se separatisti svim delovima zemlje,a patriote se proglasavaju nepozeljnim. Inace,osudjujem svaki ekstremni oblik,ali mora se napraviti razlika

Andjela

pre 11 godina

Nije. Dok god se dozvoljava klerofasistima tipa Obraz, 1389, Dveri, da obitavaju u medijima... da objasnjavaju kako je vazna "cista Srbija",
na razne uvijene ili neuvijene nacine.. to tada.. nista..

odgovor je NE

Tatjana

pre 11 godina

Nažalost ne. Običnim građanima/kama je jasno ko su pripadnici nacionalističih grupa, a vlasti nije? Sudstvu nije? Ne nego ne postoji jaka politička volja da se tome stane na put. A najžalije što pojedinci na položajima dele ideju o "nebeskom narodu".

Mirjana

pre 11 godina

Za svojih trideset godina zivota, nisam to dozivela. Tek pre par dana, cula sam u medijima da je zabranjena organizacija "Obraz", ali mnoge druge slicne grup i dalje postoje. Cak i predsednik drzave potice is politicke partije koja ni jednom nije podrzala, ali ni osudila neku neonacisticku grupu. Nadlezni ostaju uzdrzani.

саша

pre 11 godina

у Србији не постоје неонацистичке групе. неонацистичке групе постоје у Немачкој.

Slobodan

pre 11 godina

Drzava ne radi dovoljno na tome. Po Vojvodini u mestima gde vecinski zive Madjari i ostale nacionalne manjine, Srbi su vidno diskriminisani i drzava ne radi nista da to stanje promeni.

Jana

pre 11 godina

Skorasnji potez Ustavnog suda Srbije da se zabrani neoncisticka organizacija Obraz i izbrise iz registra, kao i da ubuduce ne moze da se organizuje ni ista niti slicna grupa ovoj, pokazao je da drzava sve odlucnije ulazi u borbu protiv organizacija ovog tipa.

Milka

pre 11 godina

Apsolutno ne, cak se stice utisak da ih koriste za svoje politicke igre. Od nacistickih grupa su ugrozeni svi gradjani Srbije, apsolutno svi.

stjepanesku

pre 11 godina

Ne samo da ništa ne čini na suzbijanju ovakvih grupa nago ih i sponzoriše i organizuje u cilju "držanja pod kontrolom" raznih manjinskih grupa a pre svega nacionalnih manjina. Kriminalne navijačke grupe su poznate po tome da obavljaju ovakve poslove i svima je jasno da to nisu razularene bezglave bande nego SA pod vođstvom državnih organa

Stefan

pre 11 godina

Poslednjih par godina je konačno ostvaren nekakav napredak u tom smislu, ali mislim da je državi samoj potrebna eksterna podrška, i pritisak, za ovaj proces. Nije dovoljno suzbijanje samih grupa, već je potrebno stati na put organizacijama i pojedincima koji pomažu formiranje i funkcionisanje ovakvih grupa da bi ih potom instrumentalizovali. Suštinski problem: ove organizacije i pojedinci su neretko deo samog državnog sistema, što dovodi do paradoksalne situacije da sistem koji ih kreira i podržava treba protiv njih da se bori. Tipičan i najjavniji primer je finansijska podrška Vlade Srbije iz perioda 2004-2008 ovakvim organizacijama (Dveri, 1389) kako bi bile iskorišćene u svrhe sprovođenja politike vezane za Kosovo, a takvih primera ima još. Takođe, svedoci smo da su pojedine profašističke organizacije (Dveri, konkretno) preusmerile svoje delovanje u legalne političke tokove, što stvara posebno opasnu situaciju. Ne mislim da je država sama sposobna da izađe na kraj sa ovim problemom.

Milica Bg

pre 11 godina

Mislim da nije dovoljno i to zato sto na kraju nista ne ispadne od toga. tj. prvo se cini da ima nekog napretka a onda se to sve "pusti niz vodu" tako sto se pocinioci i vinovnici raznih gnusnih nedela i zlodela odjednom bez neke vece pompe a cesto i bez valjanog sudjenja, puste na slobodu.

Jašta

pre 11 godina

Ne. Državi odgovara prisustvo i delovanje ovakvih ekstremističkih grupa, kako bi pažnja javnosti bila skrenuta sa pitanja malverzacija u finansijkom sektoru.

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Nije. Svako njeno oklevanje da to resava i sprecava u zacetku dovelo je do povremenih eskalacija. medjutim, potrebno je praviti razliku izmedju vulgarnog nacionalizma i patriotizma

ivann

pre 11 godina

Pa kakvo je ovo pitanje molim vas!

Drzava neguje takve grupe da bi nas gradjane-robove drzala u strahu i pretila nam da ako ne budemo bili dobri neko ce nas ubiti zbog patika.
Ej, u sekularnoj drzavi oni neguju pravoslavnu bracu i povampiruju nam nacisticke ideje. Samo polak, danas su na tapetu , homoseksualci, romi , zene... pitanje je ko ce biti sutra.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Efekat se u ovakvim slučajevima ne postiže isključivo zabranama i represijom. Edukacijom stanovništva putem nastavnih programa u školama, promocijom pozitivnih vrednostu u medijima postigao bi se daleko veći rezultat.

Pedja81

pre 11 godina

Apsolutno nije. Jos uvek nije uvedena kategorija zlocina iz mrznje. Sudski procesi se razvlace, a kazne su blage i obicno budu prepolovljene na apelaciji. Mislim da je ultradesnica u Srbiji ispostava nereformisanih struktura BIA i VBA koju ove institucije (zlo)upotrebljavaju prema svom nahodjenju.

Tijana

pre 11 godina

Mislim da ne radi dovoljno a da raspolaze sa dovoljno podataka o njima. Iako sam u principu za demokratsko drustvo i slobodu govora, mislim da je zakonsko zabranjivanje rada grupa kao sto je Obraz dobra odluka ali ne verujem da ce oni prestati da rade. Samo se nadam da ce policija bar krenuti sve te ludake da hapsi a sudstvo da osudjuje.

Filip

pre 11 godina

Bez obzira na njihovu ideologiju, pomenute grupe i organizacije rade vise u interesu Srba nego razne NVO organizacije koje treba suzbiti.

natasa

pre 11 godina

Nije. Država čak otvoreno staje na stranu neonacističkih grupa. Kada god takve grupe napadnu nekog ili otvoreno prete nasiljem - država ne obezbeđuje napadnute i izložene pretnjama, već se trudi da ih skloni i onemogući njihovo dalje delovanje (parada ponosa, bigz, društveni centar itd.)

srbin

pre 11 godina

Neonacisticke i fasisticke grupe trebaju da imaju svako pravo na slobodu govora i stampanja njihove propagande ako je to isto pravo garantovano komunistickim grupama.Akti otvorenog nasilja grupnog ili pojedinacnog prema bilo kojoj drugoj grupi,naciji,seksualnoj manjini,rasi ili religiji kao i zadavanje materijalne stete gradjanima ili drzavi moraju biti strogo kaznjavani bez izuzetaka.Jedino na ovaj nacin ce Srbija da postigne nivo jedne pravne drzave a ne zabranama govora i okupljanja i favoritiziranje jedne grupe nad drugom kao sto se sada cini.Takva je situacija i u Americi,Kanadi i mnogim evropskim zemljama. Bez obzira koja je grupa u pitanju.Ostatci totalitarnih komunistickih shvatanja i metoda su jos na snazi u nasoj zemlji i moraju biti iskorenjeni ako cemo imati pravu demokratiju.

Vera

pre 11 godina

Da je efikasna, ne bi takve grupe nicale kao pecurke posle kise. Zahvaljujuci ovakvoj drzavi, vecina nase omladine danas lajkuje Dveri po Fejsbuku.

A. Glišić

pre 11 godina

Gledajući formalno, zakonsku regulativu i niz zabrana postojanja ekstremno nacionalističkih organizacija, država se odlučno bori protiv širenja i propagiranja takvih ideja. U svakodnevnom životu vidi se nešto drugo. Sve više mladih ljudi prihvata ekstremno desničarsku simboliku i retoriku. Kao najsvežiji primer navešću neformalne proslave svršenih srednjoškolaca u centru Beograda. "Prikazane" tetovaže, izgovorene parole i sveukupno ponašanje zabrinjavaju jer nisu u pitanju pojedinci već velike grupe koje kroz državni obrazovni sistem i državne medije očigledno nisu dobile odgovarajuće signale i odgovore koji bi im pokazali da to nije dobar put. Navijača koji prate sport je sve manje a mnogo više je onih koji ovu formu koriste kao paravan za širenje ideja o "krvi i tlu".
U do sada pomenutim slučajevima država se može posmatrati kao neko ko nedovoljno čini. U slučaju izjednačavanja statusa četnika i partizana i mogućnosti rehabilitacije Draže Mihajlovića država će učiniti da se formalno i praktično "nove" činjenice o drugom svetskom ratu pomešaju sa "starim" u čorbu koja kada proključa daje "novi ukus" starih vremena. U tom ukusu biće teško razabrati kakva je po karakteru bila i čemu je služila antifašistička borba, što dalje širom otvara vrata pozitivnim tumačenjima fašističke ideologije.
O opasnim državnim tumačenjima i zanemarivanjima novije istorije Srbije i Srba mislim da je dovoljno toga lako dostupnog napisano. Tu je kritična tačka odakle se ide ili u civilizacijski napredak ili na marginu.

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Ne čini. Stiče se utisak da se država stidi svoje antinacističke prošlosti i da se ona izjednačava sa nekadašnjim komunizmom/socijalizmom kao džavnim uređenjem.

Zarko

pre 11 godina

Pokušava.

Avaj, grupa koje propagiraju nasilje ima prilično u Srbiji, ako se u njih ubroje i one koje nasilje opravdavaju!

Neke političke stranke ih namerno podržavaju kao način za mobilizaciju podrške na izborima. Neke strane države ih čak i finansiraju...tj. stadion kao izraz simpatija za stranu državu i njene čelnike.

Moj moto: Pa neka se preregistruju--ako nastave ---treba ih i preregistrovane zabraniti.

Knedla

pre 11 godina

Drzava je toliko kriminogena i korumpirana da takvo ponasanje proizvodi ljude koji su ocajni i koji cesto svoje nezadovoljstvo opstim stanjem iskazuju kroz mrznju i rasizam. U tom smislu drzava doprinosi stvaranju ovakvih grupa i njih ce svakako biti sve vise s obzirom da se nista ne cini na stvaranju pravednijeg drustva jednakih sansi za sve.

hajrudin ramic

pre 11 godina

Na zalost odnos drzave prema ovom pitanju u najboljem slucaju deluje kao nezainteresovanost za ove grupe a vrlo cesto I kao da neke drzavne structure ili pojedinci I grupe prave "kalkulacije" sa ovim grupama.

Irena Jovanović

pre 11 godina

Utisak je da državni organi vlasti, koji su nadležni i po zakonu obavezni da reaguju kada su u pitanju neonasističke i druge grupe, to čine nedovoljno ažurno, kao i kazne koje izriču za delovanje ekstremista su stramno male! Prosto se nameće zaključak da se na sudstvo vrši politički uticaj, tako da ono ne može da deluje kao nazavistan organ!

Vana

pre 11 godina

I ne i da. Ima pokušaja, ali dosta loše, nesistematično.
Ima čak i političkih partija/stanaka koje podržavaju dotične.
A i ima dosta zataškavanja, da se zna o aktivnostima i može se sprečiti, ali se jednostavno ništa ne uradi.

gradjanka

pre 11 godina

DRžava jeste zabranila rad nekim takvim grupama, ali to radi po principu - jedna se zabrani- druga se formira. Iznenađena sam da neki političari i to iz vrha vlast smatraju da ne treba vrši nikakve zabrane (npr. portparolka SPS je čini mi se neki dan tako izjavila) našsta sam se zgrozila. Pitanje je da li i političari koji sede u vlasti imaju svest o štetnosti takvih stavova za našu naciju i naš razvoj kao civilizovanog društva. Čak je i jedan poznati sociolog neko veče izjavio kako će mladi zbog ovakvog stanja na našoj političkoj sceni ići ili krajnje desno ili krajnje levo a ni reči nije rekao o ličnoj odgovornosti svakog građanina-ke koju imamo u domenu našeg ličnog razvoja.
Nastava Građanskog vaspitanja u školama bi trebala da podstiče razvoj svesti o potrebi nenasilja ali nu vrstu nastave niko ne zarezuje u školi ni dva posto, nažalost.

dijana

pre 11 godina

Ne mislim da je drzava odlucna da suzbije delovanje ovakvih grupa, posto nema efikasnosti u delovanju drzavnih organa. Nedavna odluka Ustavnog suda je pozitivan primer, ali potrebne su godine da se takva odluka donese, a za to vreme steta koju ove grupe nanesu moze biti ogromna.

Mr.T!

pre 11 godina

Država je za sve ovo vreme od '90. do danas zabranila samo nacističku i fašističku grupu Obraz. To se desilo tek po opštem haosu u društvu koje je nastalo oko Parade Ponosa 2010.godine. Savršen primer da država nikada ne deluje preventivno već represivno, ako i uspe da nešto uradi po tom pitanju, pošto postoji više sličnih grupacija koja deluju nasilno i promovišu nacizam, fašizam itd. Ljudi iz ovih organizacija deluju protivpravno već dugo i ne bivaju procesuirani, a i kada budu to je propraćeno veoma malim kaznama, koje time umanjuju svaku nadu da postoji pravna država. Postavlja se pitanje i na koji način su ovakve grupe registrovane, kada je ova procedura po pitanju registracije grupa koje promovišu nasilje jasna-ne može se registrovati udruženje koje promoviše nasilje! Biće da se u slučaju pojedinih organizacija gledalo kroz prste ili drugim rečima kroz krivične prijave i nastavak delovanja protivustano i protivpravno.

Ratko

pre 11 godina

Takve grupe smo mi izmislili. Takve grupe ne postoje u velikoj kolicini a samim spominjanjem istih vi kao mediji im dajete na znacaju. Srbija nikada nije bila niti ce biti fasisticka.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne!!! Moje mišljenje je da ih možda i podstiče. USS su potrebne godine i godine da zabrane postojanje takvih grupa, što je pojedincima i omogućilo da oforme stranku. Država uopšte ne radi na tome da se prestane sa širenjem mržnje, što te grupe i rade.

Miso

pre 11 godina

Mislim da jeste. Kulturoloski i faktori mentaliteta celog naroda ogranicavaju donekle sprovodjenje nekih "naprednih" ideja ali mislim da drzavni aparatus daje svoj optimum .

Ivana

pre 11 godina

Ne naravno. Drzava koristi razlicite neonacisticke grupe kako bi pokretale nerede onda kada im je to potrebno, bez obzira sto se pretvara da spreci iste.

Mare

pre 11 godina

Ne!!! Da stvar bude crnja drzava ih cesto koristi u svoje svrhe, a to je najvidljivije pred izbore kada ih po precutnom dogovoru hapse a kasnije iste te vidjamo po ulici da se slobodno setaju.

Obican covek

pre 11 godina

Drzavna politika je bila zagovornik takvih ideja i razvijala je vise od dvadeset godina mrznju po nabrojanim osnovama.Nema cak ni jasne ciljeve kako sa tim da se snosi.

Beograđanka

pre 11 godina

Da, verbalno, i u praksi, ali - u sprečavanju. Nikad ništa neće postići dok se ne pozabavi stvaranjem programa za obrazovanje i razvijanje nekog moralnog integriteta kod učenika, zato što te ideje ne mogu da se "prime" na valjanog čoveka.

Nemanja

pre 11 godina

Moj konacan odgovor je: NE. Kad vidim koje sve grupe i grupacije imaju mesto u medijima Srbije, treba tu mnogo vremena i rada da se to pomakne sa mrtve tacke. Sve vise mislim da te i takve grupe odgovaraju vladajucoj eliti Srbije (ma ko je cinio).

Aristotel

pre 11 godina

Ja mislim - ni najmanje. To se najbolje vidi po tolerisanju dobro poznatih navijackih grupa koje komotno mogu ispred svojih naziva da dodaju "ncaionalisticka" ili "profasisticka".

Danilo

pre 11 godina

Ne.

Mislim da se ovaj problem pogrešno posmatra. Svejedno, odgovor je ne.

Ovaj problem država bi trebalo da reši na preventivnom nivou kroz obrazovne institucije. Represivna metoda je po meni zakesnela, pogrešna i kontraproduktivna. Bilo koja represivna mera prema ovim grupama pozitivno utiče na popularnost tih grupa marginalaca.

U krajnjoj nuždi poseže se i za represivnim merama ali poklanjanje velikog medisjkog prostora takvoj margini povećava se broj simpatizera.

Nikola Matic

pre 11 godina

Pa mozda je na ovo pitanje najjasnije dati odgovor. Jer se dosta paznje u javnosti daje ovom problemu. Mislim da drzava nema jasan stav da krene u borbu protiv ovih organizacija, jer se cesto spominje u izjavama organa kontrole drzave da su izgrednici iz ovih grupa poznata policiji od ranije i da imaju kriminalni dosije, a da nista ne preduzima povodom novog slucaja koji nastane. To mozemo videtu u nemogucnosti i kolebanju cak ustavnog suda da ukine jednu takvu organizaciju ili cak tuzilastva da osudi coveka koji je vodja jedne od takvih organizacija koji poziva na linc i ubistvo ljudi koji nemaju isto razmisljanje kao on. Pa ga na kraju osudi ali samo na simbolicnu kaznu od jedne ili dve godine zatvora, on je pozivao na linc jednog dela gradjana. Utisak koji sam stekao jeste da drzava nekako ne zeli da udje u snaznu borbu protiv ovih organizacija koja pozivaju ljude na krsenje ljudskih i gradjanskih prava. Ili ako se krene u neku borbu protiv njih taj proces negde zakaze na pola puta i krivcii se ne kazne na pravi nacin.

antifilozof

pre 11 godina

Apsolutno smatram da je odlučna, ali i da to radi na najpogrešniji mogući način. Nikada nisam čuo da je iko iz države ikada podržao ovakve organizacije i rasnu mržnju.

anonymous

pre 11 godina

Apsolutno nije. Vec postoji sprega klero-fasistickih grupacija s odredjenim politickim strankama, crkvom, cak im pomazu i finansijski. Umesto da su odavno zabranjene i da rade protiv njih na jacanju gradjanskog drustva

Aleksandar

pre 11 godina

Nije - počev od nepreduzimanja preventivnih mera, sankcionisanja i podsticanja takvih grupa koje su prikriveno okrenute ka rasizmu i nasilju (navijačke grupe i sl.)

Aleksa

pre 11 godina

Ne. Jedan deo politickih partija cak i podrzava ovakve organizacije, sto javno sto tajno, dok drugi deo stranaka ne obraca paznju na jacanje ovakvih organizacija. Drzava ne cini nista da sirenju antifasisticke kulture u drustvu i suzbijanju nacionalizma i neonacizma.

Aleksa

pre 11 godina

Ne. Jedan deo politickih partija cak i podrzava ovakve organizacije, sto javno sto tajno, dok drugi deo stranaka ne obraca paznju na jacanje ovakvih organizacija. Drzava ne cini nista da sirenju antifasisticke kulture u drustvu i suzbijanju nacionalizma i neonacizma.

anonymous

pre 11 godina

Apsolutno nije. Vec postoji sprega klero-fasistickih grupacija s odredjenim politickim strankama, crkvom, cak im pomazu i finansijski. Umesto da su odavno zabranjene i da rade protiv njih na jacanju gradjanskog drustva

Aleksandar

pre 11 godina

Nije - počev od nepreduzimanja preventivnih mera, sankcionisanja i podsticanja takvih grupa koje su prikriveno okrenute ka rasizmu i nasilju (navijačke grupe i sl.)

Nemanja

pre 11 godina

Moj konacan odgovor je: NE. Kad vidim koje sve grupe i grupacije imaju mesto u medijima Srbije, treba tu mnogo vremena i rada da se to pomakne sa mrtve tacke. Sve vise mislim da te i takve grupe odgovaraju vladajucoj eliti Srbije (ma ko je cinio).

natasa

pre 11 godina

Nije. Država čak otvoreno staje na stranu neonacističkih grupa. Kada god takve grupe napadnu nekog ili otvoreno prete nasiljem - država ne obezbeđuje napadnute i izložene pretnjama, već se trudi da ih skloni i onemogući njihovo dalje delovanje (parada ponosa, bigz, društveni centar itd.)

Danilo

pre 11 godina

Ne.

Mislim da se ovaj problem pogrešno posmatra. Svejedno, odgovor je ne.

Ovaj problem država bi trebalo da reši na preventivnom nivou kroz obrazovne institucije. Represivna metoda je po meni zakesnela, pogrešna i kontraproduktivna. Bilo koja represivna mera prema ovim grupama pozitivno utiče na popularnost tih grupa marginalaca.

U krajnjoj nuždi poseže se i za represivnim merama ali poklanjanje velikog medisjkog prostora takvoj margini povećava se broj simpatizera.

Obican covek

pre 11 godina

Drzavna politika je bila zagovornik takvih ideja i razvijala je vise od dvadeset godina mrznju po nabrojanim osnovama.Nema cak ni jasne ciljeve kako sa tim da se snosi.

vladimir r.

pre 11 godina

drzava bi bila mnogo efikasnija kada i sama nebi sudelovala u nasilju, pa pogledajte te policijske kornjaca snage, kao u doba nacizma tome se treba suprotstaviti. pogledajte ove kontrolne punktove bus-plusa, ulaze cetvoro, vrata blokiraju cetvoro, a napolju stoji policija, kao u vreme gestapoa, da muce i maltretiraju narod, da protivu tih gore pobrojanih neonacistickih grupa se treba boriti, a i protiv svih ostalih koji promovisu nasilje, jer se nasilje razvija od vrha nesposobne drzave ka njenom dnu.

Aristotel

pre 11 godina

Ja mislim - ni najmanje. To se najbolje vidi po tolerisanju dobro poznatih navijackih grupa koje komotno mogu ispred svojih naziva da dodaju "ncaionalisticka" ili "profasisticka".

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Ne čini. Stiče se utisak da se država stidi svoje antinacističke prošlosti i da se ona izjednačava sa nekadašnjim komunizmom/socijalizmom kao džavnim uređenjem.

Vera

pre 11 godina

Da je efikasna, ne bi takve grupe nicale kao pecurke posle kise. Zahvaljujuci ovakvoj drzavi, vecina nase omladine danas lajkuje Dveri po Fejsbuku.

Tijana

pre 11 godina

Mislim da ne radi dovoljno a da raspolaze sa dovoljno podataka o njima. Iako sam u principu za demokratsko drustvo i slobodu govora, mislim da je zakonsko zabranjivanje rada grupa kao sto je Obraz dobra odluka ali ne verujem da ce oni prestati da rade. Samo se nadam da ce policija bar krenuti sve te ludake da hapsi a sudstvo da osudjuje.

Pedja81

pre 11 godina

Apsolutno nije. Jos uvek nije uvedena kategorija zlocina iz mrznje. Sudski procesi se razvlace, a kazne su blage i obicno budu prepolovljene na apelaciji. Mislim da je ultradesnica u Srbiji ispostava nereformisanih struktura BIA i VBA koju ove institucije (zlo)upotrebljavaju prema svom nahodjenju.

Jašta

pre 11 godina

Ne. Državi odgovara prisustvo i delovanje ovakvih ekstremističkih grupa, kako bi pažnja javnosti bila skrenuta sa pitanja malverzacija u finansijkom sektoru.

Andjela

pre 11 godina

Nije. Dok god se dozvoljava klerofasistima tipa Obraz, 1389, Dveri, da obitavaju u medijima... da objasnjavaju kako je vazna "cista Srbija",
na razne uvijene ili neuvijene nacine.. to tada.. nista..

odgovor je NE

Isidora

pre 11 godina

Ne. Moj utisak je da postoji opste nerazumevanje sta su neonacisticke grupe i govor mrznje. Vrlo cesto oni koji bi trebalo da brinu o zastiti gradjana, koriste govor mrznje i na neki nacin podrzavaju neonacisticke grupe, poput politicara recimo. Grupama sa neonacistickim i diskriminatornim stavovima je omoguceno da se registruju, dobijaju novcanu podrsku i tretiraju se kao punopravni ucesnici drustvenog zivota, iako svojim aktivnostima ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana. Sa druge strane, predstavnici policije i tuzilastva cesto ne prepoznaju govor mrznje i neonacisticke namere grupa, te izostaje identifikovanje i krivicno gonjenje. Medjutim, ako slucajno i dodje to krivicnog gonjenja, sudstvo se najcesce odlucuje za minimalne i veoma blage kazne. Na kraju, poruka koju drzava salje jeste da su neonacisticke grupe u pravu, da su njihovi statovi pozeljni, i da do krivicnog gonjenja dolazi samo zato sto medjunarodna zajednica pravi pritisak na drzavu. Izostaje pouka o tome zasto je odredjena grupa identifikovana kao neonacisticka, na koji nacin oni konkretno ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana, ili zasto je odredjen nacin govora identifikovan kao govor mrznje. Takodje, minimalne kazne predstavljaju primamljiv izazov, a ne izazivaju strah.

Aleksandra

pre 11 godina

Ne. Da je tako nijedna od njih ne bi uopšte ni mogla da postoji, a kamoli da se kandiduje na republičkim i predsedničkim izborima. Kao što bi i sve njihove vođe odavno bile iza rešetaka osuđene na značajniji broj godina.

Beograđanka

pre 11 godina

Da, verbalno, i u praksi, ali - u sprečavanju. Nikad ništa neće postići dok se ne pozabavi stvaranjem programa za obrazovanje i razvijanje nekog moralnog integriteta kod učenika, zato što te ideje ne mogu da se "prime" na valjanog čoveka.

Ivana

pre 11 godina

Ne naravno. Drzava koristi razlicite neonacisticke grupe kako bi pokretale nerede onda kada im je to potrebno, bez obzira sto se pretvara da spreci iste.

Knedla

pre 11 godina

Drzava je toliko kriminogena i korumpirana da takvo ponasanje proizvodi ljude koji su ocajni i koji cesto svoje nezadovoljstvo opstim stanjem iskazuju kroz mrznju i rasizam. U tom smislu drzava doprinosi stvaranju ovakvih grupa i njih ce svakako biti sve vise s obzirom da se nista ne cini na stvaranju pravednijeg drustva jednakih sansi za sve.

ivann

pre 11 godina

Pa kakvo je ovo pitanje molim vas!

Drzava neguje takve grupe da bi nas gradjane-robove drzala u strahu i pretila nam da ako ne budemo bili dobri neko ce nas ubiti zbog patika.
Ej, u sekularnoj drzavi oni neguju pravoslavnu bracu i povampiruju nam nacisticke ideje. Samo polak, danas su na tapetu , homoseksualci, romi , zene... pitanje je ko ce biti sutra.

Stefan

pre 11 godina

Poslednjih par godina je konačno ostvaren nekakav napredak u tom smislu, ali mislim da je državi samoj potrebna eksterna podrška, i pritisak, za ovaj proces. Nije dovoljno suzbijanje samih grupa, već je potrebno stati na put organizacijama i pojedincima koji pomažu formiranje i funkcionisanje ovakvih grupa da bi ih potom instrumentalizovali. Suštinski problem: ove organizacije i pojedinci su neretko deo samog državnog sistema, što dovodi do paradoksalne situacije da sistem koji ih kreira i podržava treba protiv njih da se bori. Tipičan i najjavniji primer je finansijska podrška Vlade Srbije iz perioda 2004-2008 ovakvim organizacijama (Dveri, 1389) kako bi bile iskorišćene u svrhe sprovođenja politike vezane za Kosovo, a takvih primera ima još. Takođe, svedoci smo da su pojedine profašističke organizacije (Dveri, konkretno) preusmerile svoje delovanje u legalne političke tokove, što stvara posebno opasnu situaciju. Ne mislim da je država sama sposobna da izađe na kraj sa ovim problemom.

stjepanesku

pre 11 godina

Ne samo da ništa ne čini na suzbijanju ovakvih grupa nago ih i sponzoriše i organizuje u cilju "držanja pod kontrolom" raznih manjinskih grupa a pre svega nacionalnih manjina. Kriminalne navijačke grupe su poznate po tome da obavljaju ovakve poslove i svima je jasno da to nisu razularene bezglave bande nego SA pod vođstvom državnih organa

Tatjana

pre 11 godina

Nažalost ne. Običnim građanima/kama je jasno ko su pripadnici nacionalističih grupa, a vlasti nije? Sudstvu nije? Ne nego ne postoji jaka politička volja da se tome stane na put. A najžalije što pojedinci na položajima dele ideju o "nebeskom narodu".

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Drzava ih je u duzem periodu negovala, danas im je samo uskratila podrsku koju su imali,ali ih ne kaznjava. Ljudi koji rade u policiji, uglavnom dele politcke stavove tih grupa,pa nerado reaguju na njihove nasilne ispade.

VokerSky

pre 11 godina

Naravno da ne. Te grupe vršljaju i nanose štetu drugima potpuno nesmetano jer njihovi stavovi su upravo domino efekat mase i masovno su podržani od strane većine. Država treba da bude MNOGO oštrija kad je reč o njihovom sankionisanju!

Kopilovics Maria

pre 11 godina

Drzava nista ne cini protiv neonacistickih grupa. Kako vidimo takozvani navijaci i dan danas slobodno rade sta hoce, ni jedna adekvatna kazna nije donesena protiv onih koji su palili ambasade, razbijali nejedanput Beograd, itd. Nazalost zna se ko ih stiti bez obzira sta su uradili.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nije, jer da jeste dovoljno odlucna, sprecila bi postojanje Obraza, a Nasi 1389 ne bi ni u ludilu mogli da pomisle da postanu politicka partija. A evo i po Karaburmi se poslednjih dana u blizini studentskog doma pojavljuju odredjeni grafiti nekih novih grupa sa nacionalistickim porukama.

antifilozof

pre 11 godina

Apsolutno smatram da je odlučna, ali i da to radi na najpogrešniji mogući način. Nikada nisam čuo da je iko iz države ikada podržao ovakve organizacije i rasnu mržnju.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne!!! Moje mišljenje je da ih možda i podstiče. USS su potrebne godine i godine da zabrane postojanje takvih grupa, što je pojedincima i omogućilo da oforme stranku. Država uopšte ne radi na tome da se prestane sa širenjem mržnje, što te grupe i rade.

Mr.T!

pre 11 godina

Država je za sve ovo vreme od '90. do danas zabranila samo nacističku i fašističku grupu Obraz. To se desilo tek po opštem haosu u društvu koje je nastalo oko Parade Ponosa 2010.godine. Savršen primer da država nikada ne deluje preventivno već represivno, ako i uspe da nešto uradi po tom pitanju, pošto postoji više sličnih grupacija koja deluju nasilno i promovišu nacizam, fašizam itd. Ljudi iz ovih organizacija deluju protivpravno već dugo i ne bivaju procesuirani, a i kada budu to je propraćeno veoma malim kaznama, koje time umanjuju svaku nadu da postoji pravna država. Postavlja se pitanje i na koji način su ovakve grupe registrovane, kada je ova procedura po pitanju registracije grupa koje promovišu nasilje jasna-ne može se registrovati udruženje koje promoviše nasilje! Biće da se u slučaju pojedinih organizacija gledalo kroz prste ili drugim rečima kroz krivične prijave i nastavak delovanja protivustano i protivpravno.

dijana

pre 11 godina

Ne mislim da je drzava odlucna da suzbije delovanje ovakvih grupa, posto nema efikasnosti u delovanju drzavnih organa. Nedavna odluka Ustavnog suda je pozitivan primer, ali potrebne su godine da se takva odluka donese, a za to vreme steta koju ove grupe nanesu moze biti ogromna.

A. Glišić

pre 11 godina

Gledajući formalno, zakonsku regulativu i niz zabrana postojanja ekstremno nacionalističkih organizacija, država se odlučno bori protiv širenja i propagiranja takvih ideja. U svakodnevnom životu vidi se nešto drugo. Sve više mladih ljudi prihvata ekstremno desničarsku simboliku i retoriku. Kao najsvežiji primer navešću neformalne proslave svršenih srednjoškolaca u centru Beograda. "Prikazane" tetovaže, izgovorene parole i sveukupno ponašanje zabrinjavaju jer nisu u pitanju pojedinci već velike grupe koje kroz državni obrazovni sistem i državne medije očigledno nisu dobile odgovarajuće signale i odgovore koji bi im pokazali da to nije dobar put. Navijača koji prate sport je sve manje a mnogo više je onih koji ovu formu koriste kao paravan za širenje ideja o "krvi i tlu".
U do sada pomenutim slučajevima država se može posmatrati kao neko ko nedovoljno čini. U slučaju izjednačavanja statusa četnika i partizana i mogućnosti rehabilitacije Draže Mihajlovića država će učiniti da se formalno i praktično "nove" činjenice o drugom svetskom ratu pomešaju sa "starim" u čorbu koja kada proključa daje "novi ukus" starih vremena. U tom ukusu biće teško razabrati kakva je po karakteru bila i čemu je služila antifašistička borba, što dalje širom otvara vrata pozitivnim tumačenjima fašističke ideologije.
O opasnim državnim tumačenjima i zanemarivanjima novije istorije Srbije i Srba mislim da je dovoljno toga lako dostupnog napisano. Tu je kritična tačka odakle se ide ili u civilizacijski napredak ili na marginu.

Milica Bg

pre 11 godina

Mislim da nije dovoljno i to zato sto na kraju nista ne ispadne od toga. tj. prvo se cini da ima nekog napretka a onda se to sve "pusti niz vodu" tako sto se pocinioci i vinovnici raznih gnusnih nedela i zlodela odjednom bez neke vece pompe a cesto i bez valjanog sudjenja, puste na slobodu.

Milka

pre 11 godina

Apsolutno ne, cak se stice utisak da ih koriste za svoje politicke igre. Od nacistickih grupa su ugrozeni svi gradjani Srbije, apsolutno svi.

Mirjana

pre 11 godina

Za svojih trideset godina zivota, nisam to dozivela. Tek pre par dana, cula sam u medijima da je zabranjena organizacija "Obraz", ali mnoge druge slicne grup i dalje postoje. Cak i predsednik drzave potice is politicke partije koja ni jednom nije podrzala, ali ni osudila neku neonacisticku grupu. Nadlezni ostaju uzdrzani.

Mira

pre 11 godina

Moglo bi se uraditi mnogo više i bolje, a i kaznena politika bi trebalo da bude oštrija i da se izrečene kazne kasnije u drugom stepenu ili tokom izvršenja ne smanjuju.

ING

pre 11 godina

Ne ona ih koristi za svoje prljave poslove. Crvene beretke koje su poznate svima u Srbiji i u regionu, svoje članove su najviše nalazile među navijačkim grupama. Tako je nažalost stanje i u demokratskom svetu!

msm

pre 11 godina

Naravno da ne. U jednoj osnovnoj skoli sedmak je na pismenim vezbama crtao kukaste krstove i velicao nacizam, na zidu skole nacrtao kukaste krstove.....ali nista nije uradjeno po tom pitanju zato sto je on sin od inspektorke a tetka mu predaje u toj istoj skoli............pa tako da on normalno pohadja skolu bez ikakve kazne

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Prof.Dimitrijeviću, čemu ovo pitanje pa Vi ste me učili na post-diplomskim studijama da iza takvih grupa po pravilu stoje država i SDB, kada ste govorili o "urbanoj gerili" i potrebi da se dokinu građanske slobode i prava?!

Sajo

pre 11 godina

Mislim da te nacionalisticke grupe i postoje pod pokroviteljstvom odredjenih politickih partija...i mislim da se to manje vise zna...i naravno da ne cini nista da ih se resi...

milan

pre 11 godina

Daleko od toga a i kako kada jedan deo njih pod okriljem vladajucih partija u zemlj a drugi deo pod okriljem crkve, tu smo veoma daleko od resenja.

Misko

pre 11 godina

Drzava nema plan u suzbijanju ideologija nasilja. Vecina nasilnika je motivisana ovom ideologijom , to je rezultat nasilja od fudblaskih i sportskih terena do gay pride parade, veoma malo osudjenih lica, kao i neadekvatni program edukacije mladih protiv ksenofobije.

Alek

pre 11 godina

Ne, ne radi dovoljno, već se povlači pred njihovim pretnjama. Čak im je dozvoljeno da osnivaju i stranke, a pravoslavni religijski poglavari i minorne nacionalističke stranke ih podržavaju.

Nikola Matic

pre 11 godina

Pa mozda je na ovo pitanje najjasnije dati odgovor. Jer se dosta paznje u javnosti daje ovom problemu. Mislim da drzava nema jasan stav da krene u borbu protiv ovih organizacija, jer se cesto spominje u izjavama organa kontrole drzave da su izgrednici iz ovih grupa poznata policiji od ranije i da imaju kriminalni dosije, a da nista ne preduzima povodom novog slucaja koji nastane. To mozemo videtu u nemogucnosti i kolebanju cak ustavnog suda da ukine jednu takvu organizaciju ili cak tuzilastva da osudi coveka koji je vodja jedne od takvih organizacija koji poziva na linc i ubistvo ljudi koji nemaju isto razmisljanje kao on. Pa ga na kraju osudi ali samo na simbolicnu kaznu od jedne ili dve godine zatvora, on je pozivao na linc jednog dela gradjana. Utisak koji sam stekao jeste da drzava nekako ne zeli da udje u snaznu borbu protiv ovih organizacija koja pozivaju ljude na krsenje ljudskih i gradjanskih prava. Ili ako se krene u neku borbu protiv njih taj proces negde zakaze na pola puta i krivcii se ne kazne na pravi nacin.

Mare

pre 11 godina

Ne!!! Da stvar bude crnja drzava ih cesto koristi u svoje svrhe, a to je najvidljivije pred izbore kada ih po precutnom dogovoru hapse a kasnije iste te vidjamo po ulici da se slobodno setaju.

Ratko

pre 11 godina

Takve grupe smo mi izmislili. Takve grupe ne postoje u velikoj kolicini a samim spominjanjem istih vi kao mediji im dajete na znacaju. Srbija nikada nije bila niti ce biti fasisticka.

gradjanka

pre 11 godina

DRžava jeste zabranila rad nekim takvim grupama, ali to radi po principu - jedna se zabrani- druga se formira. Iznenađena sam da neki političari i to iz vrha vlast smatraju da ne treba vrši nikakve zabrane (npr. portparolka SPS je čini mi se neki dan tako izjavila) našsta sam se zgrozila. Pitanje je da li i političari koji sede u vlasti imaju svest o štetnosti takvih stavova za našu naciju i naš razvoj kao civilizovanog društva. Čak je i jedan poznati sociolog neko veče izjavio kako će mladi zbog ovakvog stanja na našoj političkoj sceni ići ili krajnje desno ili krajnje levo a ni reči nije rekao o ličnoj odgovornosti svakog građanina-ke koju imamo u domenu našeg ličnog razvoja.
Nastava Građanskog vaspitanja u školama bi trebala da podstiče razvoj svesti o potrebi nenasilja ali nu vrstu nastave niko ne zarezuje u školi ni dva posto, nažalost.

Irena Jovanović

pre 11 godina

Utisak je da državni organi vlasti, koji su nadležni i po zakonu obavezni da reaguju kada su u pitanju neonasističke i druge grupe, to čine nedovoljno ažurno, kao i kazne koje izriču za delovanje ekstremista su stramno male! Prosto se nameće zaključak da se na sudstvo vrši politički uticaj, tako da ono ne može da deluje kao nazavistan organ!

hajrudin ramic

pre 11 godina

Na zalost odnos drzave prema ovom pitanju u najboljem slucaju deluje kao nezainteresovanost za ove grupe a vrlo cesto I kao da neke drzavne structure ili pojedinci I grupe prave "kalkulacije" sa ovim grupama.

Zarko

pre 11 godina

Pokušava.

Avaj, grupa koje propagiraju nasilje ima prilično u Srbiji, ako se u njih ubroje i one koje nasilje opravdavaju!

Neke političke stranke ih namerno podržavaju kao način za mobilizaciju podrške na izborima. Neke strane države ih čak i finansiraju...tj. stadion kao izraz simpatija za stranu državu i njene čelnike.

Moj moto: Pa neka se preregistruju--ako nastave ---treba ih i preregistrovane zabraniti.

srbin

pre 11 godina

Neonacisticke i fasisticke grupe trebaju da imaju svako pravo na slobodu govora i stampanja njihove propagande ako je to isto pravo garantovano komunistickim grupama.Akti otvorenog nasilja grupnog ili pojedinacnog prema bilo kojoj drugoj grupi,naciji,seksualnoj manjini,rasi ili religiji kao i zadavanje materijalne stete gradjanima ili drzavi moraju biti strogo kaznjavani bez izuzetaka.Jedino na ovaj nacin ce Srbija da postigne nivo jedne pravne drzave a ne zabranama govora i okupljanja i favoritiziranje jedne grupe nad drugom kao sto se sada cini.Takva je situacija i u Americi,Kanadi i mnogim evropskim zemljama. Bez obzira koja je grupa u pitanju.Ostatci totalitarnih komunistickih shvatanja i metoda su jos na snazi u nasoj zemlji i moraju biti iskorenjeni ako cemo imati pravu demokratiju.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Efekat se u ovakvim slučajevima ne postiže isključivo zabranama i represijom. Edukacijom stanovništva putem nastavnih programa u školama, promocijom pozitivnih vrednostu u medijima postigao bi se daleko veći rezultat.

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Nije. Svako njeno oklevanje da to resava i sprecava u zacetku dovelo je do povremenih eskalacija. medjutim, potrebno je praviti razliku izmedju vulgarnog nacionalizma i patriotizma

Jana

pre 11 godina

Skorasnji potez Ustavnog suda Srbije da se zabrani neoncisticka organizacija Obraz i izbrise iz registra, kao i da ubuduce ne moze da se organizuje ni ista niti slicna grupa ovoj, pokazao je da drzava sve odlucnije ulazi u borbu protiv organizacija ovog tipa.

Slobodan

pre 11 godina

Drzava ne radi dovoljno na tome. Po Vojvodini u mestima gde vecinski zive Madjari i ostale nacionalne manjine, Srbi su vidno diskriminisani i drzava ne radi nista da to stanje promeni.

neko

pre 11 godina

bacanje prasine u oci. Skretanje sa pravih problema. Prosle godine mi je jedan austrijanac rekao da ce pod navodnom borbom protiv fasizma i kod nas unistiti nacionalnu svest. To se njima desilo posle rata. Neguju se separatisti svim delovima zemlje,a patriote se proglasavaju nepozeljnim. Inace,osudjujem svaki ekstremni oblik,ali mora se napraviti razlika

njaga

pre 11 godina

Ne suzbija ih. Postoje politicke grupacije koje preko medija i dalje sire mrznju prema ostalima. I koje su blagoslovene cak i od nekih crkvenih velikodostojnika SPC.

sanja rajcic

pre 11 godina

država pordžava neonaističke grupe kao i sve oblike fašizma, žrtva neonacizma i fažima nema ni jednu državnu insticuju sposobnu da pomogne žrtvi, uglavnom DO omalovažavaju žrtve

Ana

pre 11 godina

Nije, naprotiv, u nekim slucajevima su ovakve grupe u direktnoj sprezi sa drzavom i to je nedopustivo i preko svake mere iritantno.

Miso

pre 11 godina

Mislim da jeste. Kulturoloski i faktori mentaliteta celog naroda ogranicavaju donekle sprovodjenje nekih "naprednih" ideja ali mislim da drzavni aparatus daje svoj optimum .

Vana

pre 11 godina

I ne i da. Ima pokušaja, ali dosta loše, nesistematično.
Ima čak i političkih partija/stanaka koje podržavaju dotične.
A i ima dosta zataškavanja, da se zna o aktivnostima i može se sprečiti, ali se jednostavno ništa ne uradi.

Filip

pre 11 godina

Bez obzira na njihovu ideologiju, pomenute grupe i organizacije rade vise u interesu Srba nego razne NVO organizacije koje treba suzbiti.

саша

pre 11 godina

у Србији не постоје неонацистичке групе. неонацистичке групе постоје у Немачкој.

Marko

pre 11 godina

Ne znam zasto bi "neonacisticko" promovisanje mrznje i nasilja bilo razlicito od bilo kod drugog...Sa druge strane ako grupe funkcionisu bez istih ,valjda imaju ista prava slobodnog govora kao i ostali...Ili ovo nije demokratija?

Sanja Rogulja-Veljanoski

pre 11 godina

Da bi gonili učinioce krivičnih dela treba da postoji aparat. Pošto u Srbiji postoje uglavnom politički birani nestručni tužioci, a zatim je slično i sa sudijama, teško da se može sprovoditi nekakav normalan postupak. Sa ovim grupama se i upravlja u političke svrhe.

Filip

pre 11 godina

Bez obzira na njihovu ideologiju, pomenute grupe i organizacije rade vise u interesu Srba nego razne NVO organizacije koje treba suzbiti.

саша

pre 11 godina

у Србији не постоје неонацистичке групе. неонацистичке групе постоје у Немачкој.

antifilozof

pre 11 godina

Apsolutno smatram da je odlučna, ali i da to radi na najpogrešniji mogući način. Nikada nisam čuo da je iko iz države ikada podržao ovakve organizacije i rasnu mržnju.

Aleksa

pre 11 godina

Ne. Jedan deo politickih partija cak i podrzava ovakve organizacije, sto javno sto tajno, dok drugi deo stranaka ne obraca paznju na jacanje ovakvih organizacija. Drzava ne cini nista da sirenju antifasisticke kulture u drustvu i suzbijanju nacionalizma i neonacizma.

anonymous

pre 11 godina

Apsolutno nije. Vec postoji sprega klero-fasistickih grupacija s odredjenim politickim strankama, crkvom, cak im pomazu i finansijski. Umesto da su odavno zabranjene i da rade protiv njih na jacanju gradjanskog drustva

srbin

pre 11 godina

Neonacisticke i fasisticke grupe trebaju da imaju svako pravo na slobodu govora i stampanja njihove propagande ako je to isto pravo garantovano komunistickim grupama.Akti otvorenog nasilja grupnog ili pojedinacnog prema bilo kojoj drugoj grupi,naciji,seksualnoj manjini,rasi ili religiji kao i zadavanje materijalne stete gradjanima ili drzavi moraju biti strogo kaznjavani bez izuzetaka.Jedino na ovaj nacin ce Srbija da postigne nivo jedne pravne drzave a ne zabranama govora i okupljanja i favoritiziranje jedne grupe nad drugom kao sto se sada cini.Takva je situacija i u Americi,Kanadi i mnogim evropskim zemljama. Bez obzira koja je grupa u pitanju.Ostatci totalitarnih komunistickih shvatanja i metoda su jos na snazi u nasoj zemlji i moraju biti iskorenjeni ako cemo imati pravu demokratiju.

Miso

pre 11 godina

Mislim da jeste. Kulturoloski i faktori mentaliteta celog naroda ogranicavaju donekle sprovodjenje nekih "naprednih" ideja ali mislim da drzavni aparatus daje svoj optimum .

Nikola Matic

pre 11 godina

Pa mozda je na ovo pitanje najjasnije dati odgovor. Jer se dosta paznje u javnosti daje ovom problemu. Mislim da drzava nema jasan stav da krene u borbu protiv ovih organizacija, jer se cesto spominje u izjavama organa kontrole drzave da su izgrednici iz ovih grupa poznata policiji od ranije i da imaju kriminalni dosije, a da nista ne preduzima povodom novog slucaja koji nastane. To mozemo videtu u nemogucnosti i kolebanju cak ustavnog suda da ukine jednu takvu organizaciju ili cak tuzilastva da osudi coveka koji je vodja jedne od takvih organizacija koji poziva na linc i ubistvo ljudi koji nemaju isto razmisljanje kao on. Pa ga na kraju osudi ali samo na simbolicnu kaznu od jedne ili dve godine zatvora, on je pozivao na linc jednog dela gradjana. Utisak koji sam stekao jeste da drzava nekako ne zeli da udje u snaznu borbu protiv ovih organizacija koja pozivaju ljude na krsenje ljudskih i gradjanskih prava. Ili ako se krene u neku borbu protiv njih taj proces negde zakaze na pola puta i krivcii se ne kazne na pravi nacin.

Beograđanka

pre 11 godina

Da, verbalno, i u praksi, ali - u sprečavanju. Nikad ništa neće postići dok se ne pozabavi stvaranjem programa za obrazovanje i razvijanje nekog moralnog integriteta kod učenika, zato što te ideje ne mogu da se "prime" na valjanog čoveka.

Ratko

pre 11 godina

Takve grupe smo mi izmislili. Takve grupe ne postoje u velikoj kolicini a samim spominjanjem istih vi kao mediji im dajete na znacaju. Srbija nikada nije bila niti ce biti fasisticka.

neko

pre 11 godina

bacanje prasine u oci. Skretanje sa pravih problema. Prosle godine mi je jedan austrijanac rekao da ce pod navodnom borbom protiv fasizma i kod nas unistiti nacionalnu svest. To se njima desilo posle rata. Neguju se separatisti svim delovima zemlje,a patriote se proglasavaju nepozeljnim. Inace,osudjujem svaki ekstremni oblik,ali mora se napraviti razlika

Aleksandar

pre 11 godina

Nije - počev od nepreduzimanja preventivnih mera, sankcionisanja i podsticanja takvih grupa koje su prikriveno okrenute ka rasizmu i nasilju (navijačke grupe i sl.)

Danilo

pre 11 godina

Ne.

Mislim da se ovaj problem pogrešno posmatra. Svejedno, odgovor je ne.

Ovaj problem država bi trebalo da reši na preventivnom nivou kroz obrazovne institucije. Represivna metoda je po meni zakesnela, pogrešna i kontraproduktivna. Bilo koja represivna mera prema ovim grupama pozitivno utiče na popularnost tih grupa marginalaca.

U krajnjoj nuždi poseže se i za represivnim merama ali poklanjanje velikog medisjkog prostora takvoj margini povećava se broj simpatizera.

Aristotel

pre 11 godina

Ja mislim - ni najmanje. To se najbolje vidi po tolerisanju dobro poznatih navijackih grupa koje komotno mogu ispred svojih naziva da dodaju "ncaionalisticka" ili "profasisticka".

Nemanja

pre 11 godina

Moj konacan odgovor je: NE. Kad vidim koje sve grupe i grupacije imaju mesto u medijima Srbije, treba tu mnogo vremena i rada da se to pomakne sa mrtve tacke. Sve vise mislim da te i takve grupe odgovaraju vladajucoj eliti Srbije (ma ko je cinio).

Obican covek

pre 11 godina

Drzavna politika je bila zagovornik takvih ideja i razvijala je vise od dvadeset godina mrznju po nabrojanim osnovama.Nema cak ni jasne ciljeve kako sa tim da se snosi.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne!!! Moje mišljenje je da ih možda i podstiče. USS su potrebne godine i godine da zabrane postojanje takvih grupa, što je pojedincima i omogućilo da oforme stranku. Država uopšte ne radi na tome da se prestane sa širenjem mržnje, što te grupe i rade.

Mr.T!

pre 11 godina

Država je za sve ovo vreme od '90. do danas zabranila samo nacističku i fašističku grupu Obraz. To se desilo tek po opštem haosu u društvu koje je nastalo oko Parade Ponosa 2010.godine. Savršen primer da država nikada ne deluje preventivno već represivno, ako i uspe da nešto uradi po tom pitanju, pošto postoji više sličnih grupacija koja deluju nasilno i promovišu nacizam, fašizam itd. Ljudi iz ovih organizacija deluju protivpravno već dugo i ne bivaju procesuirani, a i kada budu to je propraćeno veoma malim kaznama, koje time umanjuju svaku nadu da postoji pravna država. Postavlja se pitanje i na koji način su ovakve grupe registrovane, kada je ova procedura po pitanju registracije grupa koje promovišu nasilje jasna-ne može se registrovati udruženje koje promoviše nasilje! Biće da se u slučaju pojedinih organizacija gledalo kroz prste ili drugim rečima kroz krivične prijave i nastavak delovanja protivustano i protivpravno.

gradjanka

pre 11 godina

DRžava jeste zabranila rad nekim takvim grupama, ali to radi po principu - jedna se zabrani- druga se formira. Iznenađena sam da neki političari i to iz vrha vlast smatraju da ne treba vrši nikakve zabrane (npr. portparolka SPS je čini mi se neki dan tako izjavila) našsta sam se zgrozila. Pitanje je da li i političari koji sede u vlasti imaju svest o štetnosti takvih stavova za našu naciju i naš razvoj kao civilizovanog društva. Čak je i jedan poznati sociolog neko veče izjavio kako će mladi zbog ovakvog stanja na našoj političkoj sceni ići ili krajnje desno ili krajnje levo a ni reči nije rekao o ličnoj odgovornosti svakog građanina-ke koju imamo u domenu našeg ličnog razvoja.
Nastava Građanskog vaspitanja u školama bi trebala da podstiče razvoj svesti o potrebi nenasilja ali nu vrstu nastave niko ne zarezuje u školi ni dva posto, nažalost.

Zarko

pre 11 godina

Pokušava.

Avaj, grupa koje propagiraju nasilje ima prilično u Srbiji, ako se u njih ubroje i one koje nasilje opravdavaju!

Neke političke stranke ih namerno podržavaju kao način za mobilizaciju podrške na izborima. Neke strane države ih čak i finansiraju...tj. stadion kao izraz simpatija za stranu državu i njene čelnike.

Moj moto: Pa neka se preregistruju--ako nastave ---treba ih i preregistrovane zabraniti.

A. Glišić

pre 11 godina

Gledajući formalno, zakonsku regulativu i niz zabrana postojanja ekstremno nacionalističkih organizacija, država se odlučno bori protiv širenja i propagiranja takvih ideja. U svakodnevnom životu vidi se nešto drugo. Sve više mladih ljudi prihvata ekstremno desničarsku simboliku i retoriku. Kao najsvežiji primer navešću neformalne proslave svršenih srednjoškolaca u centru Beograda. "Prikazane" tetovaže, izgovorene parole i sveukupno ponašanje zabrinjavaju jer nisu u pitanju pojedinci već velike grupe koje kroz državni obrazovni sistem i državne medije očigledno nisu dobile odgovarajuće signale i odgovore koji bi im pokazali da to nije dobar put. Navijača koji prate sport je sve manje a mnogo više je onih koji ovu formu koriste kao paravan za širenje ideja o "krvi i tlu".
U do sada pomenutim slučajevima država se može posmatrati kao neko ko nedovoljno čini. U slučaju izjednačavanja statusa četnika i partizana i mogućnosti rehabilitacije Draže Mihajlovića država će učiniti da se formalno i praktično "nove" činjenice o drugom svetskom ratu pomešaju sa "starim" u čorbu koja kada proključa daje "novi ukus" starih vremena. U tom ukusu biće teško razabrati kakva je po karakteru bila i čemu je služila antifašistička borba, što dalje širom otvara vrata pozitivnim tumačenjima fašističke ideologije.
O opasnim državnim tumačenjima i zanemarivanjima novije istorije Srbije i Srba mislim da je dovoljno toga lako dostupnog napisano. Tu je kritična tačka odakle se ide ili u civilizacijski napredak ili na marginu.

Stefan

pre 11 godina

Poslednjih par godina je konačno ostvaren nekakav napredak u tom smislu, ali mislim da je državi samoj potrebna eksterna podrška, i pritisak, za ovaj proces. Nije dovoljno suzbijanje samih grupa, već je potrebno stati na put organizacijama i pojedincima koji pomažu formiranje i funkcionisanje ovakvih grupa da bi ih potom instrumentalizovali. Suštinski problem: ove organizacije i pojedinci su neretko deo samog državnog sistema, što dovodi do paradoksalne situacije da sistem koji ih kreira i podržava treba protiv njih da se bori. Tipičan i najjavniji primer je finansijska podrška Vlade Srbije iz perioda 2004-2008 ovakvim organizacijama (Dveri, 1389) kako bi bile iskorišćene u svrhe sprovođenja politike vezane za Kosovo, a takvih primera ima još. Takođe, svedoci smo da su pojedine profašističke organizacije (Dveri, konkretno) preusmerile svoje delovanje u legalne političke tokove, što stvara posebno opasnu situaciju. Ne mislim da je država sama sposobna da izađe na kraj sa ovim problemom.

Slobodan

pre 11 godina

Drzava ne radi dovoljno na tome. Po Vojvodini u mestima gde vecinski zive Madjari i ostale nacionalne manjine, Srbi su vidno diskriminisani i drzava ne radi nista da to stanje promeni.

Mare

pre 11 godina

Ne!!! Da stvar bude crnja drzava ih cesto koristi u svoje svrhe, a to je najvidljivije pred izbore kada ih po precutnom dogovoru hapse a kasnije iste te vidjamo po ulici da se slobodno setaju.

Ivana

pre 11 godina

Ne naravno. Drzava koristi razlicite neonacisticke grupe kako bi pokretale nerede onda kada im je to potrebno, bez obzira sto se pretvara da spreci iste.

dijana

pre 11 godina

Ne mislim da je drzava odlucna da suzbije delovanje ovakvih grupa, posto nema efikasnosti u delovanju drzavnih organa. Nedavna odluka Ustavnog suda je pozitivan primer, ali potrebne su godine da se takva odluka donese, a za to vreme steta koju ove grupe nanesu moze biti ogromna.

Irena Jovanović

pre 11 godina

Utisak je da državni organi vlasti, koji su nadležni i po zakonu obavezni da reaguju kada su u pitanju neonasističke i druge grupe, to čine nedovoljno ažurno, kao i kazne koje izriču za delovanje ekstremista su stramno male! Prosto se nameće zaključak da se na sudstvo vrši politički uticaj, tako da ono ne može da deluje kao nazavistan organ!

Vana

pre 11 godina

I ne i da. Ima pokušaja, ali dosta loše, nesistematično.
Ima čak i političkih partija/stanaka koje podržavaju dotične.
A i ima dosta zataškavanja, da se zna o aktivnostima i može se sprečiti, ali se jednostavno ništa ne uradi.

hajrudin ramic

pre 11 godina

Na zalost odnos drzave prema ovom pitanju u najboljem slucaju deluje kao nezainteresovanost za ove grupe a vrlo cesto I kao da neke drzavne structure ili pojedinci I grupe prave "kalkulacije" sa ovim grupama.

Knedla

pre 11 godina

Drzava je toliko kriminogena i korumpirana da takvo ponasanje proizvodi ljude koji su ocajni i koji cesto svoje nezadovoljstvo opstim stanjem iskazuju kroz mrznju i rasizam. U tom smislu drzava doprinosi stvaranju ovakvih grupa i njih ce svakako biti sve vise s obzirom da se nista ne cini na stvaranju pravednijeg drustva jednakih sansi za sve.

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Ne čini. Stiče se utisak da se država stidi svoje antinacističke prošlosti i da se ona izjednačava sa nekadašnjim komunizmom/socijalizmom kao džavnim uređenjem.

Vera

pre 11 godina

Da je efikasna, ne bi takve grupe nicale kao pecurke posle kise. Zahvaljujuci ovakvoj drzavi, vecina nase omladine danas lajkuje Dveri po Fejsbuku.

natasa

pre 11 godina

Nije. Država čak otvoreno staje na stranu neonacističkih grupa. Kada god takve grupe napadnu nekog ili otvoreno prete nasiljem - država ne obezbeđuje napadnute i izložene pretnjama, već se trudi da ih skloni i onemogući njihovo dalje delovanje (parada ponosa, bigz, društveni centar itd.)

Tijana

pre 11 godina

Mislim da ne radi dovoljno a da raspolaze sa dovoljno podataka o njima. Iako sam u principu za demokratsko drustvo i slobodu govora, mislim da je zakonsko zabranjivanje rada grupa kao sto je Obraz dobra odluka ali ne verujem da ce oni prestati da rade. Samo se nadam da ce policija bar krenuti sve te ludake da hapsi a sudstvo da osudjuje.

Pedja81

pre 11 godina

Apsolutno nije. Jos uvek nije uvedena kategorija zlocina iz mrznje. Sudski procesi se razvlace, a kazne su blage i obicno budu prepolovljene na apelaciji. Mislim da je ultradesnica u Srbiji ispostava nereformisanih struktura BIA i VBA koju ove institucije (zlo)upotrebljavaju prema svom nahodjenju.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Efekat se u ovakvim slučajevima ne postiže isključivo zabranama i represijom. Edukacijom stanovništva putem nastavnih programa u školama, promocijom pozitivnih vrednostu u medijima postigao bi se daleko veći rezultat.

ivann

pre 11 godina

Pa kakvo je ovo pitanje molim vas!

Drzava neguje takve grupe da bi nas gradjane-robove drzala u strahu i pretila nam da ako ne budemo bili dobri neko ce nas ubiti zbog patika.
Ej, u sekularnoj drzavi oni neguju pravoslavnu bracu i povampiruju nam nacisticke ideje. Samo polak, danas su na tapetu , homoseksualci, romi , zene... pitanje je ko ce biti sutra.

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Nije. Svako njeno oklevanje da to resava i sprecava u zacetku dovelo je do povremenih eskalacija. medjutim, potrebno je praviti razliku izmedju vulgarnog nacionalizma i patriotizma

Jašta

pre 11 godina

Ne. Državi odgovara prisustvo i delovanje ovakvih ekstremističkih grupa, kako bi pažnja javnosti bila skrenuta sa pitanja malverzacija u finansijkom sektoru.

Milica Bg

pre 11 godina

Mislim da nije dovoljno i to zato sto na kraju nista ne ispadne od toga. tj. prvo se cini da ima nekog napretka a onda se to sve "pusti niz vodu" tako sto se pocinioci i vinovnici raznih gnusnih nedela i zlodela odjednom bez neke vece pompe a cesto i bez valjanog sudjenja, puste na slobodu.

stjepanesku

pre 11 godina

Ne samo da ništa ne čini na suzbijanju ovakvih grupa nago ih i sponzoriše i organizuje u cilju "držanja pod kontrolom" raznih manjinskih grupa a pre svega nacionalnih manjina. Kriminalne navijačke grupe su poznate po tome da obavljaju ovakve poslove i svima je jasno da to nisu razularene bezglave bande nego SA pod vođstvom državnih organa

Milka

pre 11 godina

Apsolutno ne, cak se stice utisak da ih koriste za svoje politicke igre. Od nacistickih grupa su ugrozeni svi gradjani Srbije, apsolutno svi.

Jana

pre 11 godina

Skorasnji potez Ustavnog suda Srbije da se zabrani neoncisticka organizacija Obraz i izbrise iz registra, kao i da ubuduce ne moze da se organizuje ni ista niti slicna grupa ovoj, pokazao je da drzava sve odlucnije ulazi u borbu protiv organizacija ovog tipa.

Mirjana

pre 11 godina

Za svojih trideset godina zivota, nisam to dozivela. Tek pre par dana, cula sam u medijima da je zabranjena organizacija "Obraz", ali mnoge druge slicne grup i dalje postoje. Cak i predsednik drzave potice is politicke partije koja ni jednom nije podrzala, ali ni osudila neku neonacisticku grupu. Nadlezni ostaju uzdrzani.

Tatjana

pre 11 godina

Nažalost ne. Običnim građanima/kama je jasno ko su pripadnici nacionalističih grupa, a vlasti nije? Sudstvu nije? Ne nego ne postoji jaka politička volja da se tome stane na put. A najžalije što pojedinci na položajima dele ideju o "nebeskom narodu".

Andjela

pre 11 godina

Nije. Dok god se dozvoljava klerofasistima tipa Obraz, 1389, Dveri, da obitavaju u medijima... da objasnjavaju kako je vazna "cista Srbija",
na razne uvijene ili neuvijene nacine.. to tada.. nista..

odgovor je NE

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Drzava ih je u duzem periodu negovala, danas im je samo uskratila podrsku koju su imali,ali ih ne kaznjava. Ljudi koji rade u policiji, uglavnom dele politcke stavove tih grupa,pa nerado reaguju na njihove nasilne ispade.

Isidora

pre 11 godina

Ne. Moj utisak je da postoji opste nerazumevanje sta su neonacisticke grupe i govor mrznje. Vrlo cesto oni koji bi trebalo da brinu o zastiti gradjana, koriste govor mrznje i na neki nacin podrzavaju neonacisticke grupe, poput politicara recimo. Grupama sa neonacistickim i diskriminatornim stavovima je omoguceno da se registruju, dobijaju novcanu podrsku i tretiraju se kao punopravni ucesnici drustvenog zivota, iako svojim aktivnostima ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana. Sa druge strane, predstavnici policije i tuzilastva cesto ne prepoznaju govor mrznje i neonacisticke namere grupa, te izostaje identifikovanje i krivicno gonjenje. Medjutim, ako slucajno i dodje to krivicnog gonjenja, sudstvo se najcesce odlucuje za minimalne i veoma blage kazne. Na kraju, poruka koju drzava salje jeste da su neonacisticke grupe u pravu, da su njihovi statovi pozeljni, i da do krivicnog gonjenja dolazi samo zato sto medjunarodna zajednica pravi pritisak na drzavu. Izostaje pouka o tome zasto je odredjena grupa identifikovana kao neonacisticka, na koji nacin oni konkretno ugrozavaju bezbednost ostalih gradjana, ili zasto je odredjen nacin govora identifikovan kao govor mrznje. Takodje, minimalne kazne predstavljaju primamljiv izazov, a ne izazivaju strah.

njaga

pre 11 godina

Ne suzbija ih. Postoje politicke grupacije koje preko medija i dalje sire mrznju prema ostalima. I koje su blagoslovene cak i od nekih crkvenih velikodostojnika SPC.

Mira

pre 11 godina

Moglo bi se uraditi mnogo više i bolje, a i kaznena politika bi trebalo da bude oštrija i da se izrečene kazne kasnije u drugom stepenu ili tokom izvršenja ne smanjuju.

ING

pre 11 godina

Ne ona ih koristi za svoje prljave poslove. Crvene beretke koje su poznate svima u Srbiji i u regionu, svoje članove su najviše nalazile među navijačkim grupama. Tako je nažalost stanje i u demokratskom svetu!

VokerSky

pre 11 godina

Naravno da ne. Te grupe vršljaju i nanose štetu drugima potpuno nesmetano jer njihovi stavovi su upravo domino efekat mase i masovno su podržani od strane većine. Država treba da bude MNOGO oštrija kad je reč o njihovom sankionisanju!

msm

pre 11 godina

Naravno da ne. U jednoj osnovnoj skoli sedmak je na pismenim vezbama crtao kukaste krstove i velicao nacizam, na zidu skole nacrtao kukaste krstove.....ali nista nije uradjeno po tom pitanju zato sto je on sin od inspektorke a tetka mu predaje u toj istoj skoli............pa tako da on normalno pohadja skolu bez ikakve kazne

sanja rajcic

pre 11 godina

država pordžava neonaističke grupe kao i sve oblike fašizma, žrtva neonacizma i fažima nema ni jednu državnu insticuju sposobnu da pomogne žrtvi, uglavnom DO omalovažavaju žrtve

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Prof.Dimitrijeviću, čemu ovo pitanje pa Vi ste me učili na post-diplomskim studijama da iza takvih grupa po pravilu stoje država i SDB, kada ste govorili o "urbanoj gerili" i potrebi da se dokinu građanske slobode i prava?!

Aleksandra

pre 11 godina

Ne. Da je tako nijedna od njih ne bi uopšte ni mogla da postoji, a kamoli da se kandiduje na republičkim i predsedničkim izborima. Kao što bi i sve njihove vođe odavno bile iza rešetaka osuđene na značajniji broj godina.

vladimir r.

pre 11 godina

drzava bi bila mnogo efikasnija kada i sama nebi sudelovala u nasilju, pa pogledajte te policijske kornjaca snage, kao u doba nacizma tome se treba suprotstaviti. pogledajte ove kontrolne punktove bus-plusa, ulaze cetvoro, vrata blokiraju cetvoro, a napolju stoji policija, kao u vreme gestapoa, da muce i maltretiraju narod, da protivu tih gore pobrojanih neonacistickih grupa se treba boriti, a i protiv svih ostalih koji promovisu nasilje, jer se nasilje razvija od vrha nesposobne drzave ka njenom dnu.

Sajo

pre 11 godina

Mislim da te nacionalisticke grupe i postoje pod pokroviteljstvom odredjenih politickih partija...i mislim da se to manje vise zna...i naravno da ne cini nista da ih se resi...

milan

pre 11 godina

Daleko od toga a i kako kada jedan deo njih pod okriljem vladajucih partija u zemlj a drugi deo pod okriljem crkve, tu smo veoma daleko od resenja.

Ana

pre 11 godina

Nije, naprotiv, u nekim slucajevima su ovakve grupe u direktnoj sprezi sa drzavom i to je nedopustivo i preko svake mere iritantno.

Kopilovics Maria

pre 11 godina

Drzava nista ne cini protiv neonacistickih grupa. Kako vidimo takozvani navijaci i dan danas slobodno rade sta hoce, ni jedna adekvatna kazna nije donesena protiv onih koji su palili ambasade, razbijali nejedanput Beograd, itd. Nazalost zna se ko ih stiti bez obzira sta su uradili.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nije, jer da jeste dovoljno odlucna, sprecila bi postojanje Obraza, a Nasi 1389 ne bi ni u ludilu mogli da pomisle da postanu politicka partija. A evo i po Karaburmi se poslednjih dana u blizini studentskog doma pojavljuju odredjeni grafiti nekih novih grupa sa nacionalistickim porukama.

Misko

pre 11 godina

Drzava nema plan u suzbijanju ideologija nasilja. Vecina nasilnika je motivisana ovom ideologijom , to je rezultat nasilja od fudblaskih i sportskih terena do gay pride parade, veoma malo osudjenih lica, kao i neadekvatni program edukacije mladih protiv ksenofobije.

Alek

pre 11 godina

Ne, ne radi dovoljno, već se povlači pred njihovim pretnjama. Čak im je dozvoljeno da osnivaju i stranke, a pravoslavni religijski poglavari i minorne nacionalističke stranke ih podržavaju.

Marko

pre 11 godina

Ne znam zasto bi "neonacisticko" promovisanje mrznje i nasilja bilo razlicito od bilo kod drugog...Sa druge strane ako grupe funkcionisu bez istih ,valjda imaju ista prava slobodnog govora kao i ostali...Ili ovo nije demokratija?

Sanja Rogulja-Veljanoski

pre 11 godina

Da bi gonili učinioce krivičnih dela treba da postoji aparat. Pošto u Srbiji postoje uglavnom politički birani nestručni tužioci, a zatim je slično i sa sudijama, teško da se može sprovoditi nekakav normalan postupak. Sa ovim grupama se i upravlja u političke svrhe.