Petak, 18.05.2012.

14:28

Da li smatrate da su žene dovoljno uključene u proces donošenja odluka, uključujući i donošenje važnih političkih odluka?

Izvor: B92

Da li smatrate da su žene dovoljno ukljuèene u proces donošenja odluka, ukljuèujuæi i donošenje važnih politièkih odluka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

189 Komentari

Sortiraj po:

Milos Kovacevic

pre 11 godina

Smatram da su odgovori države deklarativni i nekonkretni. Prava stvar je da se počne sa vaspitanjem od malih nogu. Tu bi minisarstvo za obrazovanje trebalo da ima veliku ulogu, a koliko mogu da vidim, to njih uopšte ne interesuje.

Mirko

pre 11 godina

Kako gde.To zavisi od jacine karaktera osobe zenskog pola.Ako je jaka osoba izborice se za neku odluku.Ako nije nece.Ne vidim u Srbiji da zene ne donose dovoljno odluka u odnosu na muskarce i da su zbog toga uskracene.Kao i svugde u svetu.Nista drugacije.

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Nema ravnopravnosti. Imala sam manju platu, iako sam imala više i staža i završen fakultet u odnosu na neke kolege, ali oni su članovi stranke, a ja nisam. Oni su napredovali u poslu, a ja nisam. Oni su postajali šefovi iako imaju manje staža niže obrazovanje, ne umeju da rade na računaru, ne umeju da organizuju posao, a ja sam i dalje bila samo dipl. ing. hidrogeologije, ali oni su članovi stranke. Nema ravnopravnosti ni među polovima, a ni među članovima i neopredeljenima tj. onima koji nisu članovi - osim biblioteke.

Milan Djordjic

pre 11 godina

Ravnopravno nisu, sto je vidljivo u svemu. Ali, to nije toliko stvar drzave koliko sterotipa ovakvog obezglavljenog naroda, da su zene po nekim predrasudama inferiornije. Politicka kultura je na dnevnom redu, kod nas, u nekoj sedmoj petoletci.

debora

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno zastupljene na visokim polozajima kao ni u procesima donosenja odluka. Ni same zene nisu dovoljno podstaknute da uopste razviju ambiciju ka tome.

Katarina

pre 11 godina

Jedno je biti ukljucen u nesto, a drugo je imati mogucnost da se vase misljenje i uvazi. Recimo, zene mogu da budu vlasnici automobila, ali je u Srbiji 75% automobila registrovano na muskarce. Osim toga, ako pogledate zene koje su na bolje placenim poslovnim pozicijama, videcete da su ili necije supruge ili necije cerke.

Feradon

pre 11 godina

Diskriminacija na osnovu pola još uvek postoji, iako je u politici stanje jedva nešto bolje. One žene koje i imaju moć političke odluke, često odlučuju na štetu pripadnica sopstvenog pola.

Aleksandar

pre 11 godina

Ne pravim polnu razliku medju sposobnim ljudima i zelim da samo sposobne i visoko moralne osobe budu uključene u proces donošenja odluka.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nisu dovoljno ukljucene, narocito ako uzmete u obzir predizborno "ispovedanje" sadasnjeg ministra odbbrane na skupu aktivista svoje stranke gde kaze kako su neke zene na listi samo zato sto su zene jer se norma mora ispuniti. To mora da se menja i zene moraju vise da budu ukljucene obzirom da su mnogo puta dokazale da su podjednako kompetentne za donosenje vaznih politickih odluka, a cesto i vise od muskaraca. Polna segregacija je u 21. veku zalosna stvar.

branko

pre 11 godina

Mi još uvek nismo došli do tog nivoa razvijenosti društvene svesti da bismo shvatili potrebu uključivanja žena u politiku. Kod nas je žena domaćica koja treba da ćuti i pokorava se mužu. Rođenje ženskog deteta se ne proslavlja već se ljudi teše rečima: "A dobro, biće drugo muško."

Određeni pokušaji da se "poboljša" stanje i žene prikažu kao ravnopravne liči na Bus-Plus sistem. Autobusi koji se doslovce raspadaju su opremljeni sa komadom savremene tehnike. Ipak je prvo trebalo zameniti amortizere (i primorati vozače da se pridržavaju ograničenja brzine), pa onda ići na "šminku".

Irfan

pre 11 godina

Ukljucene su, ali ne dovoljno. Ispitati zasto je to tako, da li je razlog politicka nezainteresovanost zena ili diskriminacija drzave.

Ana

pre 11 godina

Kod nas vazne politicke odluke donose iskljucivo predsednici stranaka (i njihovi savetnici), a posto tu kod nas nema zena, smatram da zene u Srbiji nemaju znacajnu ulogu u donosenju bitnih odluka.

Snežana

pre 11 godina

Smatram da žene u Srbiji iako veoma obrazovane i posvećene karijeri (a i porodici) nemaju šanse da iskažu svoje sposobnosti i da im "balkanska pravila" ne dozvoljavaju da budu "pametnije" od muškaraca, osim možda u velikim gradovima. Vlada i mehanizmi onih koji se bore za ravnopravnost nisu dovoljno razvijeni a neravnopravnost i diskriminacija polova postoji na svakom koraku. Političari u predizbornim kampanjama obećavaju kule i gradove, žene su im jedna od najvažnijih tema, kao i zaposlenost; a nakon izbora se "gase svetla pozornice" i mi opet postajemo Balkanci i narod koji još uvek priča o krvnoj osveti....

violeta markovic

pre 11 godina

zene su ugrozena kategorija u srbiji. secam se onog dela novog udzbenika u kome je pisalo glupaca-imenica zenskog roda. sta reci o pravu zena u zemlji u kojoj u udzbeniku skolskom stoji tako nesto.

Sajo

pre 11 godina

Mislimda su zene ukljucene u sisteme odlucivanja na zavidnom evropskom nivou...mada jos uvek je na najvecoj instanci u svkom udruzenju ipak muskarac...NA KRAJU IPAK MUSKARCI ODLUCUJU...Ali stvari idu na bolje cini mi se...

Igor Milutinovic

pre 11 godina

Nedovoljno!Kad zena bude predsednik Srbije ili premijer(kao Margaret Tacer ili Angela Merkel) onda cu reci da su zene ravnopravne u politici.

jelena

pre 11 godina

Ukljućen je minimalan broj zena koji prema zakonu mora da učestvuje u donošenju političkih odluka. Mada ja smatram da političke odluke treba da donose stručno osposobljene osobe, da se ne gleda bilo kakva proporcija između muskih i zenskih osoba.

Aleksandra

pre 11 godina

Apsolutno ne. Primer je i novooformljena Vlada. Mada mislim da je potrebno dosta iskrenog truda da se polome barijere uslovljene kulturom, pa da društvo dođe u situaciju da obiluje ženama koje su voljne da se aktivno uključe u razne društvene tokove.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Žene su katastrofalno nedovoljno uključene u proces donošenja odluka, iako su superiorna ljudska bića, bez kojih nema "produžetka vrste", dok srpski nacion biološki i socijalno odumire. Aferim!

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

ING

pre 11 godina

Nisam primetio da su diskriminisane. Npr. sve do skoro, predsednica skupštine je bila žena, sada će kako stvari stoje, guverenerka biti gospođa Tabaković. Nismo mi baš toliki balkanci kao što se misli!

Isidora

pre 11 godina

Ne. U nasem drustvu je jos uvek veoma prisutno misljenje da je svrha zena da se udaju i zauzmu uloge majke i zene. Ukoliko se zena odluci da svoj zivot obogati politickim angazovanjem ili ambicioznijom ulogom u drustvu, vrlo cesto nailazi na prepreke i osporavanja, te izostankom pravne zastite.

BOB

pre 11 godina

Bilo je pokusaja ali uzaludnih jednino se moze pohvaliti milica delevic ako govorimo o stranackim funkcijama a ako govorimo o nezavisnim to tu sigurno bolje i kvalifikovanije zene od onih stranackih.Te stranacke zene se mogu opisati u tri reci arogancija,prepotentnost i nedovljno znanje koje i muskarcima u strankama nedostaje.

biljana

pre 11 godina

mislim da su zastupljene onoliko koliko se same izbore za to, činjenica je da one same često nipodaštavaju mišljenje ženskog pola, odnosno u ozbiljnom procentu su odgovorne za teškoće koje žene imaju u pristupu okruženja "slabijem" polu

Lazar Starčević

pre 11 godina

Da ali može i više.
Svakako ne po ključu. Kod većeg angažovanja žena u politici, biće i veća njihova zastupljenost što bih pozdravio.

Nikoleta

pre 11 godina

Nisu. Mali procenat zena ima moc odlucivanja, a medju tim malobrojnim zenama koje se uspesno laktaju u organima vlasti, veliki broj nema neznost, dobronamernost i plemenitost karakteristicnu za zene.

Tatjana

pre 11 godina

Ne mislim da su dovoljno uključene. Smatram da su zbog poštovanja zakona stavljene na liste, i formalno uključene, ali da funkcionalno nemaju mnogo uticaja, naročito na najvažnije političke odluke. Postoji i veliko omalovažavanje političarki, i greške aktivnih političarki se mere drugačije od grešaka političara, njihove su uvek veće i strašnije. Srbija je zemlja patrijahata, i formalno i funkcionalno, nažalost...

Mirjana

pre 11 godina

Naravno da ne. U to je dovoljno uveriti se za samo jedan dan proveden u ovoj drzavi. Zene su ponizavane, psihicki maltretirane, a ako postoji neka uspesna, to je velika retkost!

Slobodan

pre 11 godina

Zene imaju jednaka prava kao i muskarci. To da li ih ima vise ili manje, zavisi od njihove zelje, ambicije i potencijala.
Raspravljajuci dalje od ovoga ulazimo u zonu diskriminacije muskaraca, tako da je odgovor: -Da, zene imaju jednaka prava da se bave politikom kao i muskarci.

Jana

pre 11 godina

Zene su kod nas samo prividno ukljucene u procese donosenja vaznih odluka, i pored toga sto ih (ponegde) samo formalno ima na odlucujucim mestima, njihov stvarni uticaj ne postoji. Postoje veliki napori zenskih organizacija i zenskog pokreta da se polozaj zena na mestima odlucivanja poboljsa, ali to je dug i mukotrpan proces koji jos uvek nije pokazaao ozbiljnije pomake unapred.

milka

pre 11 godina

Smatram da zene nisu dovoljno ukljucene u donosenje odluka a posebno ne onih vaznih, u politici one predstavljaju samo figure koje paradiraju i koje njihove kolege guraju pred tv kamere kako bi mogli da se pohvale kako vode racuna o kvotama u skupstini. Zene jos uvek imaju manja primanja od svojih kolega na istim radnim pozicijama, kako u drzavnim tako i privatnim firmama. To je jasan pokazatelj ravnopravnosti

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Teško je dati odgovor na ovo pitanje. Pa, ipak, kada se vidi sastav rukovodećih državnih i partijskih organa, i eksponiranost ženskog kadra, može se steći utisak da se i žene pitaju i da preuzimaju odgovornost. Međutim, suštinski, postavlja se pitanje da li je to zaista tako, budući da su insistucije paravan za političke stranke, u kojima, pak, pita se samo "babo" - autokrata.

Stefan

pre 11 godina

Još uvek ne, s tim da sam pristalica stava da se ovom problemu ne pristupa na pravi način. Naime, smatram da je pravi način edukacija, osnaživanje i motivacija žena da se uključe u društvene i političke procese, a ne pozitivna diskriminacija, kao što je to trenutno slučaj. Pozitivna diskriminacija u praksi previše često dovodi do postizanja kvantiteta na uštrb kvaliteta, odnosno do toga da se zarad formalnog poštovanja pravila o procentualnoj zastupljenosti u političkom životu pojavljuju žene koje ličnim kvalitetima nikada ne bi zaslužile da se na tim mestima nađu, pa čak i žene čiji je jedini kvalitet to što su podložne lakoj kontroli, čime se čitav trud na ostvarivanju rodne ravnopravnosti u potpunosti obesmišljava. Pristalica sam stava da rodna ravnopravnost mora da bude pre svega ravnopravnost (bez diskriminacije, pozitivne ili negativne) a da impulsi podrške moraju da budu usmereni an žene same, ne na njihovu prostu brojčanu zastupljenost.

Bejn

pre 11 godina

Da i ne. Uticaj zena na ovo drustvo je ogroman (mozda cak i veci nego u nekim razvijenim zemljama) ali one imaju jako malo uticaja kad su u pitanju vazne politicke odluke.

Milica Bg

pre 11 godina

Postignut je napredak (izvestan) po tom pitanju, ali i dalje mislim da to mora jos mnogo vise da se unapredjuje...edukacija, ucesce, razvoj demokratije zena.

Ana

pre 11 godina

Cini mi se da tu i nije preterano bitno da li odluke donose muskarci ili zene, vec da li su odluke ispravne ili nisu, odnosno koliko ce koristi biti od njih.

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Zaista nisu. Procenti nisu nacin, mozda za pocetak, da zene budu zastupljene u politickom zivotu zemlje. Potrebno je vrednovati njihove sposobnosti, obrazovanje, istrajnost, postenje i borbenost sto je bitno da im se povere najslozeniji drustveni i politicki zadaci.

Uros

pre 11 godina

Ne mislim da postoji diskriminacija sto se pola tice.Posebno ne prema zenama.Jednostavno, neki poslovi vise leze muskarcima, neki zenama i tako je svuda.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Protivim se svakom ključu u procentualnom učešću bilo koje grupacije u organima odlućivanja . Ukoliko se pojedinci kvalitetni neka bude 100% žena, roma ili druguh. Pozitivna diskriminacija je potrebna u grugim oblastima: zapošljavanje invalida, podsticaji za samozapošljavanje samohranih majki i očeva i slično...

Branke, bre

pre 11 godina

Žene se premalo ili uopšte ne pitaju. To što su često fizički prisutne, strogo do 1/3, samo je "zamazivanje očiju" evropskoj zajednici. Uglavnom statiraju.

Svetlana

pre 11 godina

Nisu. Delom I zato sto su u Srbiji, jos uvek, dominantne tradicionalno patrijarhalne vrednosti, tako da je briga u porodici, u velikoj vecini slucajeva, potpuno prepustena samo zeni (briga o deci, ishrana I higijena kuce....). Prosecnoj zeni u Srbiji napredovanje u poslu (do pozicija gde se odlucuje) nije na listi prioroteta "dok deca ne postanu punoletna". U Srbiji se je srece natpis "roditelji sa decom", vec "majke sa decom".

Iva-ŽENA-SVEDOK NASILJA NAD MUŠKARCEM

pre 11 godina

Moje iskustvo je da SU ŽENE TOLIKO ZAŠTIĆENE ŠTO SE TIČE VRŠENJA NASILJA U PORODICI, da čak i kada su ONE te koje OČIGLEDNO VRŠE NASILJE - policija i sudovi OKREĆU GLAVU I SVE PRIPISUJU MUŠKARCU!!!SRAMOTA, MNOGO STE NEPRAVDE NANELI MNOGIM MUŠKARCIMA BAVEĆI SE SAMO ŽENSKIM PRAVIMA.

Stefan Jovanović

pre 11 godina

Mislim da jesu, i vise nego sto su muskarci ukljuceni u neke poslove koje po automatizmu obavljaju zene, konkretno u trgovini.
Ako ce da budu ravnopravne u politici, onda zasto nebismo bili ravnopravni i kada je trgovina ili neko drugo zanimanje u pitanju.

Tijana

pre 11 godina

Na zalost, mislim da su sve zene koje se zaista smatraju veoma uspesnim, u vecini slucajeva na tim pozijima jer su necije supruge, cerke ili ljubavnice. Da li se zaista nesto ozbiljno pitaju, u to sumnjam.

Bozidar

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno ukljucene ni najmanje u bilo koje sisteme u Srbiji. Isto tako smatram da i one koje su ukljucene tu su samo zato sto su stranacki poltroni koji zastupaju i govore ono sto je neko vec odlucio da treba da se kaze. Na svakoj nasoj politicarki se vidi kroz ponasanje i gostovanje u emisijama da su tu samo zato sto ih je neko poslao i rekao im njihovo misljenje. Nisu ni najmanje nezavisne i njihovi stavovi su ustvari tudji.

A. Glišić

pre 11 godina

Vidljivo je da su žene sve prisutnije na funkcijama i u institucijama koje donose važne i velike odluke, međutim teško je proceniti da li je njihov stvarni uticaj proporcijalan pozicijama.

Konstantin

pre 11 godina

Ne. Čak i u civilnom sektoru u kome je ženskoj populaciji otvoren pun prostor, po inerciji političkih predrasuda ženska populacija "ne želi da se bavi politikom" jer "šut sa rogatim nikada ne izlazi na kraj" ili "ko nas za šta pita".

gradjanka

pre 11 godina

NE. Žene kod nas nisu u dovoljnoj meri uključene u politički život. Ako i jesu tu su da prave kvorume na sastancima svojih političkih partija... Daleko je to od zakonom propisane kvote od 30%, mada je i propisana kvota neravnopravna. Pitam se zašto to nije 50%. Znam da to nije tako čak ni u zemljama EU. Dakle, stanje rodne ravnopravnosti u svetu je loše, ima pomaka ali to nije dovoljno.

Nikola

pre 11 godina

Žene nisu dovoljno motivisane da učestvuju u politici,a tome doprinosi atmosfera u društvu, koja ih nekad indirektno,a nekad direktno odvrača od takvog posla.Kada se jedan važan funkcioner neke stranke, obraća funkcionerki druge stranke, sa dama, u pežurativnom smislu,sa akcentom na to da je ona slabiji pol,nije ništa drugo nego ne poštovanje i diskriminacija,u velikom formatu.To se desilo u emisiji "Utisak nedelje",kada se ministar Šutanovac obraćao gospodji Tabaković.(nisam politički opredeljen,dajem samo jedan primer)

Zoran

pre 11 godina

Ovako postavljeno pitanje sugeriše neravnopravnost žena i stavlja ih u podređeni položaj,jer im je kao potrebna zaštita,jer kao nisu dovoljno sposobne da se same izbore za svoje mesto.Zato takva pitanja nisu relevantna niti korisna,jer je opštepoznato da nema nikakve razlike između žena i muškaraca u pogledu njihovih prava.Isto tako, žene su sposobne kao i muškarci,da realizuju svoja prava i nije im potrebno nikakvo tutorstvo.A,to što se u poslednje vreme pokušavaju iskopavati problemi gde ih nema,to je problem tih koji kopaju,jer ne mogu da shvate prirodnu biološku razliku između muškarca i žene i hoće na silu da ponište čisto biološku razliku,što je naravno nemoguće.U svakom slučaju ženama kao ravnopravnim ljudskim bićima nisu potrebni nikakvi staratelji da u njihovo ime odlučuju šta je za njih dobro.Žene će same izraziti svoju volju i svoje želje,pa i u pogledu učešća u političkom životu i sigurno ih niko neće sprečavati u tome,kao što ih ne sprečava da budu direktorke,lekarke i sl. A,nametati ženama bilo šta,upravo je to izraz pokušaja njihove diskriminacije.Na sreću samo pokušaja,jer su žene te koje će odlučiti šta će sa svojom karijerom i svojim životom.

Mr.T!

pre 11 godina

Na donošenje odluka žene utiču u obimu koji zavisi od izbornog rezultata, pa na lokalnom nivou na Opštini Čukarica postoji 40% žena u upravi, ali naravno ne na odlučujućim pozicijama, već na mestima opštinskog većnićnika ili odbornika gde se retko koje odluke donose, jer ih uglavnom odobravaju predsednik opštine ili podpredsenik koji su naravno muškarci. U drugim opštinama, koje su ruralnog tipa, situacija je mnogo lošija, jer žene ovde uglavnom učestvuju u veoma malom procentu, jer su slabog obrazovanja, pa tako spadaju u nezvanično zanimanje domaćica, koja je u ovoj zemlji neplaćena za težak posao koji obavlja.

Jelena

pre 11 godina

Ne,ocigledno, ukljucene su, u najvecem broju slucajeva, samo reda radi, da bi ih bilo bar trecina.Zene nisu po prirodi agresivne, a upravo to je kljucno da bi mogle u muskom drustvu da se probiju do nekih znacajnijih drzavnih pozicija. Na zalost, muskarci jos uvek imaju monopol po pitanju donosenja najvaznijih drzavnih odluka.

Zarko

pre 11 godina

U novom sazivu Narodne skupštine ima većeg procenta žena nego u starom (31%/21%). To jeste napredak, ali je direktna posledica evropskog pritiska. Standard Saveta Evrope je učešće 40% manje zastupljenog pola (žena).

Iako su žene zastupljene u najvišim organima vlasti (predsednica Narodne skupštine, VSS i sl.) i dalje ih nema dovoljno u organima gde leže stvarne poluge moći (ministarstva, javna preduzeća koja kontrolišu ogromna sredstva).

Ženama se daju manje važne pozicije - kako bi se zadovoljio Brisel - nema svesti o potrebi za ravnopravnošću kao takvoj.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne. Žene su i dalje slabo pitane na svim nivoima a pogotovo po bitnim pitanjima. Ove godine je manje žena u skupštini nego na prošlim izborima. Čist dokaz o tome gde se žene nalaze u našem društvu.

Jelena

pre 11 godina

Ne samo da zene nisu dovoljno ukljucene u procesima odlucivanjima, vec je njihovo prisustvo u javnom zivotu jako ograniceno(Public Sphere), vec se u srpskom drustvu i dalje neguje kultura mizogonije i nasilja nad zenama.

Nemanja

pre 11 godina

Ne, ali i malo zena u politici danasnjice u Srbiji to i zasluzuje (ne zbog toga sto su zene). Verujem da ih u Srbiji ima, ali nisu u gro planu.

Bojan

pre 11 godina

Ne mislim da im bilo ko i bilo sta uskracuje!
Mislim da ih nedovoljno ima na 'funkcijama', ali mislim da je ti jedini problem patrijahalni sistem vrednosti (i tu ne vidim nista lose) i nedostatak ambicije kod zena u nasem drustvu(teska generalizacija).
Misljenja sam da svaka zena koja poseduje ambicije ima vece sanse da napreduje.
Problem je kod TOP pozicija, jer tu je neophodno da se jasno nametne stav, sto je u nasem podnevlju ipak karakteristika muskaraca.
Rado bih video zenu-premijerku drzave na primer.

Predeo

pre 11 godina

Svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog nasilja u porodici. Svaka druga žena u Srbiji je žrtva psihičkog nasilja , a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju u porodici.

Kada se uzme u obzir Parlament, Ministarstva, Institucije - jasan je položaj žena u ovom društvu.

Nikola Matic

pre 11 godina

Smatram da su zene ukljucene u odlucivanje ali da nas mentalitet patrijahalnog tipa porodice mozda malo vise potiskuje zene i njihovo pravo odlucivanja. Mozda je to slucaj u malo razvijenim sredinama. Ali isto tako imamo i zakon koji nam donosi da u skupstini imamo malo vise poslanica od poslanika. Moze se steci utisak isto da ima dosta zena na uticajnm mestima u razlicitim sferama zivota kao sto su preduzetnistvo, politika, nevladin sektor... Cak i u razlicitim opstinskim institucijama sa kojima sam se ja susreo stekao sam utisak da su zene prisutne na isto vaznim pozicijama kao muskarci. Dakle mislim da su zene isto toliko nezavisne koliko i muskarci u donosenju odluka, ali a su mozda mlao vise podloznije diskriminaciji ili nekoj vrsti uznemiravanja od muskaraca jer je nas mentalitet takav i pravda to kao posledicu patrijarhalnog tipa porodice.

Nevit

pre 11 godina

Nisu, ali mislim da time nisu diskriminisane... određena funcija se dobija po zasluzi i stručnosti a ne po polnoj pripadnosti...

Imate mnogo institucija gde su žene većina, da li to onda znači da su muškarci diskriminisni

Aleksandar

pre 11 godina

Ni priblizno - dovoljno je videti sastav Parlamenta, Vlade, ministarstava... Mada mislim da je vise rec o drustvenom problemu gde se zene destimulisu za rad u politici pa otuda, sve i ako se postuju prava i nema predrasuda, vlada jako malo interesovanje.

antifilozof

pre 11 godina

Nikada u životu, nigde nisam čuo da je neko rekao verbalno ili prećutno: Ona je žena, ona ne može da bude na poziciji sa koje se odlučuje.

Mislim da nema žena na tim pozicijama zato što te pozicije nedovljno žele i za njih se nedovoljno bore a ne zato što su žene.

Tihana

pre 11 godina

Nisu.Tu i tamo koja žena samo služi za ukras pred EU i nema nikakvog sopstvenog integriteta.Samo trubi horski sa svojom partijom.

Aleksandar

pre 11 godina

Nisu, uprkos propisima (domaćim i međunarodnim) žene nisu dovoljno zastupljene u mnogim telima, počev od skupštine, vlade i dr.

Zoran

pre 11 godina

Ne, ni malo al su i same krive, zbog ne borenja i predavanja, a drzava ne stiti zene od zloupotreba odredjenih poslodavaca cak je i lose sto zakonski se mora regulisati br zena poslanica

antifilozof

pre 11 godina

Nikada u životu, nigde nisam čuo da je neko rekao verbalno ili prećutno: Ona je žena, ona ne može da bude na poziciji sa koje se odlučuje.

Mislim da nema žena na tim pozicijama zato što te pozicije nedovljno žele i za njih se nedovoljno bore a ne zato što su žene.

Zoran

pre 11 godina

Ovako postavljeno pitanje sugeriše neravnopravnost žena i stavlja ih u podređeni položaj,jer im je kao potrebna zaštita,jer kao nisu dovoljno sposobne da se same izbore za svoje mesto.Zato takva pitanja nisu relevantna niti korisna,jer je opštepoznato da nema nikakve razlike između žena i muškaraca u pogledu njihovih prava.Isto tako, žene su sposobne kao i muškarci,da realizuju svoja prava i nije im potrebno nikakvo tutorstvo.A,to što se u poslednje vreme pokušavaju iskopavati problemi gde ih nema,to je problem tih koji kopaju,jer ne mogu da shvate prirodnu biološku razliku između muškarca i žene i hoće na silu da ponište čisto biološku razliku,što je naravno nemoguće.U svakom slučaju ženama kao ravnopravnim ljudskim bićima nisu potrebni nikakvi staratelji da u njihovo ime odlučuju šta je za njih dobro.Žene će same izraziti svoju volju i svoje želje,pa i u pogledu učešća u političkom životu i sigurno ih niko neće sprečavati u tome,kao što ih ne sprečava da budu direktorke,lekarke i sl. A,nametati ženama bilo šta,upravo je to izraz pokušaja njihove diskriminacije.Na sreću samo pokušaja,jer su žene te koje će odlučiti šta će sa svojom karijerom i svojim životom.

Predeo

pre 11 godina

Svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog nasilja u porodici. Svaka druga žena u Srbiji je žrtva psihičkog nasilja , a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju u porodici.

Kada se uzme u obzir Parlament, Ministarstva, Institucije - jasan je položaj žena u ovom društvu.

Nevit

pre 11 godina

Nisu, ali mislim da time nisu diskriminisane... određena funcija se dobija po zasluzi i stručnosti a ne po polnoj pripadnosti...

Imate mnogo institucija gde su žene većina, da li to onda znači da su muškarci diskriminisni

Zarko

pre 11 godina

U novom sazivu Narodne skupštine ima većeg procenta žena nego u starom (31%/21%). To jeste napredak, ali je direktna posledica evropskog pritiska. Standard Saveta Evrope je učešće 40% manje zastupljenog pola (žena).

Iako su žene zastupljene u najvišim organima vlasti (predsednica Narodne skupštine, VSS i sl.) i dalje ih nema dovoljno u organima gde leže stvarne poluge moći (ministarstva, javna preduzeća koja kontrolišu ogromna sredstva).

Ženama se daju manje važne pozicije - kako bi se zadovoljio Brisel - nema svesti o potrebi za ravnopravnošću kao takvoj.

Nikola

pre 11 godina

Žene nisu dovoljno motivisane da učestvuju u politici,a tome doprinosi atmosfera u društvu, koja ih nekad indirektno,a nekad direktno odvrača od takvog posla.Kada se jedan važan funkcioner neke stranke, obraća funkcionerki druge stranke, sa dama, u pežurativnom smislu,sa akcentom na to da je ona slabiji pol,nije ništa drugo nego ne poštovanje i diskriminacija,u velikom formatu.To se desilo u emisiji "Utisak nedelje",kada se ministar Šutanovac obraćao gospodji Tabaković.(nisam politički opredeljen,dajem samo jedan primer)

Zoran

pre 11 godina

Ne, ni malo al su i same krive, zbog ne borenja i predavanja, a drzava ne stiti zene od zloupotreba odredjenih poslodavaca cak je i lose sto zakonski se mora regulisati br zena poslanica

Aleksandar

pre 11 godina

Nisu, uprkos propisima (domaćim i međunarodnim) žene nisu dovoljno zastupljene u mnogim telima, počev od skupštine, vlade i dr.

Tihana

pre 11 godina

Nisu.Tu i tamo koja žena samo služi za ukras pred EU i nema nikakvog sopstvenog integriteta.Samo trubi horski sa svojom partijom.

Nikola Matic

pre 11 godina

Smatram da su zene ukljucene u odlucivanje ali da nas mentalitet patrijahalnog tipa porodice mozda malo vise potiskuje zene i njihovo pravo odlucivanja. Mozda je to slucaj u malo razvijenim sredinama. Ali isto tako imamo i zakon koji nam donosi da u skupstini imamo malo vise poslanica od poslanika. Moze se steci utisak isto da ima dosta zena na uticajnm mestima u razlicitim sferama zivota kao sto su preduzetnistvo, politika, nevladin sektor... Cak i u razlicitim opstinskim institucijama sa kojima sam se ja susreo stekao sam utisak da su zene prisutne na isto vaznim pozicijama kao muskarci. Dakle mislim da su zene isto toliko nezavisne koliko i muskarci u donosenju odluka, ali a su mozda mlao vise podloznije diskriminaciji ili nekoj vrsti uznemiravanja od muskaraca jer je nas mentalitet takav i pravda to kao posledicu patrijarhalnog tipa porodice.

Bojan

pre 11 godina

Ne mislim da im bilo ko i bilo sta uskracuje!
Mislim da ih nedovoljno ima na 'funkcijama', ali mislim da je ti jedini problem patrijahalni sistem vrednosti (i tu ne vidim nista lose) i nedostatak ambicije kod zena u nasem drustvu(teska generalizacija).
Misljenja sam da svaka zena koja poseduje ambicije ima vece sanse da napreduje.
Problem je kod TOP pozicija, jer tu je neophodno da se jasno nametne stav, sto je u nasem podnevlju ipak karakteristika muskaraca.
Rado bih video zenu-premijerku drzave na primer.

Jelena

pre 11 godina

Ne samo da zene nisu dovoljno ukljucene u procesima odlucivanjima, vec je njihovo prisustvo u javnom zivotu jako ograniceno(Public Sphere), vec se u srpskom drustvu i dalje neguje kultura mizogonije i nasilja nad zenama.

Konstantin

pre 11 godina

Ne. Čak i u civilnom sektoru u kome je ženskoj populaciji otvoren pun prostor, po inerciji političkih predrasuda ženska populacija "ne želi da se bavi politikom" jer "šut sa rogatim nikada ne izlazi na kraj" ili "ko nas za šta pita".

Mr.T!

pre 11 godina

Na donošenje odluka žene utiču u obimu koji zavisi od izbornog rezultata, pa na lokalnom nivou na Opštini Čukarica postoji 40% žena u upravi, ali naravno ne na odlučujućim pozicijama, već na mestima opštinskog većnićnika ili odbornika gde se retko koje odluke donose, jer ih uglavnom odobravaju predsednik opštine ili podpredsenik koji su naravno muškarci. U drugim opštinama, koje su ruralnog tipa, situacija je mnogo lošija, jer žene ovde uglavnom učestvuju u veoma malom procentu, jer su slabog obrazovanja, pa tako spadaju u nezvanično zanimanje domaćica, koja je u ovoj zemlji neplaćena za težak posao koji obavlja.

gradjanka

pre 11 godina

NE. Žene kod nas nisu u dovoljnoj meri uključene u politički život. Ako i jesu tu su da prave kvorume na sastancima svojih političkih partija... Daleko je to od zakonom propisane kvote od 30%, mada je i propisana kvota neravnopravna. Pitam se zašto to nije 50%. Znam da to nije tako čak ni u zemljama EU. Dakle, stanje rodne ravnopravnosti u svetu je loše, ima pomaka ali to nije dovoljno.

Iva-ŽENA-SVEDOK NASILJA NAD MUŠKARCEM

pre 11 godina

Moje iskustvo je da SU ŽENE TOLIKO ZAŠTIĆENE ŠTO SE TIČE VRŠENJA NASILJA U PORODICI, da čak i kada su ONE te koje OČIGLEDNO VRŠE NASILJE - policija i sudovi OKREĆU GLAVU I SVE PRIPISUJU MUŠKARCU!!!SRAMOTA, MNOGO STE NEPRAVDE NANELI MNOGIM MUŠKARCIMA BAVEĆI SE SAMO ŽENSKIM PRAVIMA.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Protivim se svakom ključu u procentualnom učešću bilo koje grupacije u organima odlućivanja . Ukoliko se pojedinci kvalitetni neka bude 100% žena, roma ili druguh. Pozitivna diskriminacija je potrebna u grugim oblastima: zapošljavanje invalida, podsticaji za samozapošljavanje samohranih majki i očeva i slično...

Stefan

pre 11 godina

Još uvek ne, s tim da sam pristalica stava da se ovom problemu ne pristupa na pravi način. Naime, smatram da je pravi način edukacija, osnaživanje i motivacija žena da se uključe u društvene i političke procese, a ne pozitivna diskriminacija, kao što je to trenutno slučaj. Pozitivna diskriminacija u praksi previše često dovodi do postizanja kvantiteta na uštrb kvaliteta, odnosno do toga da se zarad formalnog poštovanja pravila o procentualnoj zastupljenosti u političkom životu pojavljuju žene koje ličnim kvalitetima nikada ne bi zaslužile da se na tim mestima nađu, pa čak i žene čiji je jedini kvalitet to što su podložne lakoj kontroli, čime se čitav trud na ostvarivanju rodne ravnopravnosti u potpunosti obesmišljava. Pristalica sam stava da rodna ravnopravnost mora da bude pre svega ravnopravnost (bez diskriminacije, pozitivne ili negativne) a da impulsi podrške moraju da budu usmereni an žene same, ne na njihovu prostu brojčanu zastupljenost.

ING

pre 11 godina

Nisam primetio da su diskriminisane. Npr. sve do skoro, predsednica skupštine je bila žena, sada će kako stvari stoje, guverenerka biti gospođa Tabaković. Nismo mi baš toliki balkanci kao što se misli!

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

Aleksandar

pre 11 godina

Ni priblizno - dovoljno je videti sastav Parlamenta, Vlade, ministarstava... Mada mislim da je vise rec o drustvenom problemu gde se zene destimulisu za rad u politici pa otuda, sve i ako se postuju prava i nema predrasuda, vlada jako malo interesovanje.

Nemanja

pre 11 godina

Ne, ali i malo zena u politici danasnjice u Srbiji to i zasluzuje (ne zbog toga sto su zene). Verujem da ih u Srbiji ima, ali nisu u gro planu.

Jelena

pre 11 godina

Ne,ocigledno, ukljucene su, u najvecem broju slucajeva, samo reda radi, da bi ih bilo bar trecina.Zene nisu po prirodi agresivne, a upravo to je kljucno da bi mogle u muskom drustvu da se probiju do nekih znacajnijih drzavnih pozicija. Na zalost, muskarci jos uvek imaju monopol po pitanju donosenja najvaznijih drzavnih odluka.

A. Glišić

pre 11 godina

Vidljivo je da su žene sve prisutnije na funkcijama i u institucijama koje donose važne i velike odluke, međutim teško je proceniti da li je njihov stvarni uticaj proporcijalan pozicijama.

Bozidar

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno ukljucene ni najmanje u bilo koje sisteme u Srbiji. Isto tako smatram da i one koje su ukljucene tu su samo zato sto su stranacki poltroni koji zastupaju i govore ono sto je neko vec odlucio da treba da se kaze. Na svakoj nasoj politicarki se vidi kroz ponasanje i gostovanje u emisijama da su tu samo zato sto ih je neko poslao i rekao im njihovo misljenje. Nisu ni najmanje nezavisne i njihovi stavovi su ustvari tudji.

Tijana

pre 11 godina

Na zalost, mislim da su sve zene koje se zaista smatraju veoma uspesnim, u vecini slucajeva na tim pozijima jer su necije supruge, cerke ili ljubavnice. Da li se zaista nesto ozbiljno pitaju, u to sumnjam.

Stefan Jovanović

pre 11 godina

Mislim da jesu, i vise nego sto su muskarci ukljuceni u neke poslove koje po automatizmu obavljaju zene, konkretno u trgovini.
Ako ce da budu ravnopravne u politici, onda zasto nebismo bili ravnopravni i kada je trgovina ili neko drugo zanimanje u pitanju.

Uros

pre 11 godina

Ne mislim da postoji diskriminacija sto se pola tice.Posebno ne prema zenama.Jednostavno, neki poslovi vise leze muskarcima, neki zenama i tako je svuda.

Ana

pre 11 godina

Cini mi se da tu i nije preterano bitno da li odluke donose muskarci ili zene, vec da li su odluke ispravne ili nisu, odnosno koliko ce koristi biti od njih.

Slobodan

pre 11 godina

Zene imaju jednaka prava kao i muskarci. To da li ih ima vise ili manje, zavisi od njihove zelje, ambicije i potencijala.
Raspravljajuci dalje od ovoga ulazimo u zonu diskriminacije muskaraca, tako da je odgovor: -Da, zene imaju jednaka prava da se bave politikom kao i muskarci.

Isidora

pre 11 godina

Ne. U nasem drustvu je jos uvek veoma prisutno misljenje da je svrha zena da se udaju i zauzmu uloge majke i zene. Ukoliko se zena odluci da svoj zivot obogati politickim angazovanjem ili ambicioznijom ulogom u drustvu, vrlo cesto nailazi na prepreke i osporavanja, te izostankom pravne zastite.

Aleksandar

pre 11 godina

Ne pravim polnu razliku medju sposobnim ljudima i zelim da samo sposobne i visoko moralne osobe budu uključene u proces donošenja odluka.

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Nema ravnopravnosti. Imala sam manju platu, iako sam imala više i staža i završen fakultet u odnosu na neke kolege, ali oni su članovi stranke, a ja nisam. Oni su napredovali u poslu, a ja nisam. Oni su postajali šefovi iako imaju manje staža niže obrazovanje, ne umeju da rade na računaru, ne umeju da organizuju posao, a ja sam i dalje bila samo dipl. ing. hidrogeologije, ali oni su članovi stranke. Nema ravnopravnosti ni među polovima, a ni među članovima i neopredeljenima tj. onima koji nisu članovi - osim biblioteke.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne. Žene su i dalje slabo pitane na svim nivoima a pogotovo po bitnim pitanjima. Ove godine je manje žena u skupštini nego na prošlim izborima. Čist dokaz o tome gde se žene nalaze u našem društvu.

Branke, bre

pre 11 godina

Žene se premalo ili uopšte ne pitaju. To što su često fizički prisutne, strogo do 1/3, samo je "zamazivanje očiju" evropskoj zajednici. Uglavnom statiraju.

Jana

pre 11 godina

Zene su kod nas samo prividno ukljucene u procese donosenja vaznih odluka, i pored toga sto ih (ponegde) samo formalno ima na odlucujucim mestima, njihov stvarni uticaj ne postoji. Postoje veliki napori zenskih organizacija i zenskog pokreta da se polozaj zena na mestima odlucivanja poboljsa, ali to je dug i mukotrpan proces koji jos uvek nije pokazaao ozbiljnije pomake unapred.

Mirjana

pre 11 godina

Naravno da ne. U to je dovoljno uveriti se za samo jedan dan proveden u ovoj drzavi. Zene su ponizavane, psihicki maltretirane, a ako postoji neka uspesna, to je velika retkost!

Nikoleta

pre 11 godina

Nisu. Mali procenat zena ima moc odlucivanja, a medju tim malobrojnim zenama koje se uspesno laktaju u organima vlasti, veliki broj nema neznost, dobronamernost i plemenitost karakteristicnu za zene.

biljana

pre 11 godina

mislim da su zastupljene onoliko koliko se same izbore za to, činjenica je da one same često nipodaštavaju mišljenje ženskog pola, odnosno u ozbiljnom procentu su odgovorne za teškoće koje žene imaju u pristupu okruženja "slabijem" polu

BOB

pre 11 godina

Bilo je pokusaja ali uzaludnih jednino se moze pohvaliti milica delevic ako govorimo o stranackim funkcijama a ako govorimo o nezavisnim to tu sigurno bolje i kvalifikovanije zene od onih stranackih.Te stranacke zene se mogu opisati u tri reci arogancija,prepotentnost i nedovljno znanje koje i muskarcima u strankama nedostaje.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Žene su katastrofalno nedovoljno uključene u proces donošenja odluka, iako su superiorna ljudska bića, bez kojih nema "produžetka vrste", dok srpski nacion biološki i socijalno odumire. Aferim!

jelena

pre 11 godina

Ukljućen je minimalan broj zena koji prema zakonu mora da učestvuje u donošenju političkih odluka. Mada ja smatram da političke odluke treba da donose stručno osposobljene osobe, da se ne gleda bilo kakva proporcija između muskih i zenskih osoba.

Igor Milutinovic

pre 11 godina

Nedovoljno!Kad zena bude predsednik Srbije ili premijer(kao Margaret Tacer ili Angela Merkel) onda cu reci da su zene ravnopravne u politici.

Sajo

pre 11 godina

Mislimda su zene ukljucene u sisteme odlucivanja na zavidnom evropskom nivou...mada jos uvek je na najvecoj instanci u svkom udruzenju ipak muskarac...NA KRAJU IPAK MUSKARCI ODLUCUJU...Ali stvari idu na bolje cini mi se...

branko

pre 11 godina

Mi još uvek nismo došli do tog nivoa razvijenosti društvene svesti da bismo shvatili potrebu uključivanja žena u politiku. Kod nas je žena domaćica koja treba da ćuti i pokorava se mužu. Rođenje ženskog deteta se ne proslavlja već se ljudi teše rečima: "A dobro, biće drugo muško."

Određeni pokušaji da se "poboljša" stanje i žene prikažu kao ravnopravne liči na Bus-Plus sistem. Autobusi koji se doslovce raspadaju su opremljeni sa komadom savremene tehnike. Ipak je prvo trebalo zameniti amortizere (i primorati vozače da se pridržavaju ograničenja brzine), pa onda ići na "šminku".

Feradon

pre 11 godina

Diskriminacija na osnovu pola još uvek postoji, iako je u politici stanje jedva nešto bolje. One žene koje i imaju moć političke odluke, često odlučuju na štetu pripadnica sopstvenog pola.

Mirko

pre 11 godina

Kako gde.To zavisi od jacine karaktera osobe zenskog pola.Ako je jaka osoba izborice se za neku odluku.Ako nije nece.Ne vidim u Srbiji da zene ne donose dovoljno odluka u odnosu na muskarce i da su zbog toga uskracene.Kao i svugde u svetu.Nista drugacije.

Svetlana

pre 11 godina

Nisu. Delom I zato sto su u Srbiji, jos uvek, dominantne tradicionalno patrijarhalne vrednosti, tako da je briga u porodici, u velikoj vecini slucajeva, potpuno prepustena samo zeni (briga o deci, ishrana I higijena kuce....). Prosecnoj zeni u Srbiji napredovanje u poslu (do pozicija gde se odlucuje) nije na listi prioroteta "dok deca ne postanu punoletna". U Srbiji se je srece natpis "roditelji sa decom", vec "majke sa decom".

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Zaista nisu. Procenti nisu nacin, mozda za pocetak, da zene budu zastupljene u politickom zivotu zemlje. Potrebno je vrednovati njihove sposobnosti, obrazovanje, istrajnost, postenje i borbenost sto je bitno da im se povere najslozeniji drustveni i politicki zadaci.

Milica Bg

pre 11 godina

Postignut je napredak (izvestan) po tom pitanju, ali i dalje mislim da to mora jos mnogo vise da se unapredjuje...edukacija, ucesce, razvoj demokratije zena.

Bejn

pre 11 godina

Da i ne. Uticaj zena na ovo drustvo je ogroman (mozda cak i veci nego u nekim razvijenim zemljama) ali one imaju jako malo uticaja kad su u pitanju vazne politicke odluke.

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Teško je dati odgovor na ovo pitanje. Pa, ipak, kada se vidi sastav rukovodećih državnih i partijskih organa, i eksponiranost ženskog kadra, može se steći utisak da se i žene pitaju i da preuzimaju odgovornost. Međutim, suštinski, postavlja se pitanje da li je to zaista tako, budući da su insistucije paravan za političke stranke, u kojima, pak, pita se samo "babo" - autokrata.

milka

pre 11 godina

Smatram da zene nisu dovoljno ukljucene u donosenje odluka a posebno ne onih vaznih, u politici one predstavljaju samo figure koje paradiraju i koje njihove kolege guraju pred tv kamere kako bi mogli da se pohvale kako vode racuna o kvotama u skupstini. Zene jos uvek imaju manja primanja od svojih kolega na istim radnim pozicijama, kako u drzavnim tako i privatnim firmama. To je jasan pokazatelj ravnopravnosti

Tatjana

pre 11 godina

Ne mislim da su dovoljno uključene. Smatram da su zbog poštovanja zakona stavljene na liste, i formalno uključene, ali da funkcionalno nemaju mnogo uticaja, naročito na najvažnije političke odluke. Postoji i veliko omalovažavanje političarki, i greške aktivnih političarki se mere drugačije od grešaka političara, njihove su uvek veće i strašnije. Srbija je zemlja patrijahata, i formalno i funkcionalno, nažalost...

Lazar Starčević

pre 11 godina

Da ali može i više.
Svakako ne po ključu. Kod većeg angažovanja žena u politici, biće i veća njihova zastupljenost što bih pozdravio.

Aleksandra

pre 11 godina

Apsolutno ne. Primer je i novooformljena Vlada. Mada mislim da je potrebno dosta iskrenog truda da se polome barijere uslovljene kulturom, pa da društvo dođe u situaciju da obiluje ženama koje su voljne da se aktivno uključe u razne društvene tokove.

Snežana

pre 11 godina

Smatram da žene u Srbiji iako veoma obrazovane i posvećene karijeri (a i porodici) nemaju šanse da iskažu svoje sposobnosti i da im "balkanska pravila" ne dozvoljavaju da budu "pametnije" od muškaraca, osim možda u velikim gradovima. Vlada i mehanizmi onih koji se bore za ravnopravnost nisu dovoljno razvijeni a neravnopravnost i diskriminacija polova postoji na svakom koraku. Političari u predizbornim kampanjama obećavaju kule i gradove, žene su im jedna od najvažnijih tema, kao i zaposlenost; a nakon izbora se "gase svetla pozornice" i mi opet postajemo Balkanci i narod koji još uvek priča o krvnoj osveti....

violeta markovic

pre 11 godina

zene su ugrozena kategorija u srbiji. secam se onog dela novog udzbenika u kome je pisalo glupaca-imenica zenskog roda. sta reci o pravu zena u zemlji u kojoj u udzbeniku skolskom stoji tako nesto.

Ana

pre 11 godina

Kod nas vazne politicke odluke donose iskljucivo predsednici stranaka (i njihovi savetnici), a posto tu kod nas nema zena, smatram da zene u Srbiji nemaju znacajnu ulogu u donosenju bitnih odluka.

Irfan

pre 11 godina

Ukljucene su, ali ne dovoljno. Ispitati zasto je to tako, da li je razlog politicka nezainteresovanost zena ili diskriminacija drzave.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nisu dovoljno ukljucene, narocito ako uzmete u obzir predizborno "ispovedanje" sadasnjeg ministra odbbrane na skupu aktivista svoje stranke gde kaze kako su neke zene na listi samo zato sto su zene jer se norma mora ispuniti. To mora da se menja i zene moraju vise da budu ukljucene obzirom da su mnogo puta dokazale da su podjednako kompetentne za donosenje vaznih politickih odluka, a cesto i vise od muskaraca. Polna segregacija je u 21. veku zalosna stvar.

Katarina

pre 11 godina

Jedno je biti ukljucen u nesto, a drugo je imati mogucnost da se vase misljenje i uvazi. Recimo, zene mogu da budu vlasnici automobila, ali je u Srbiji 75% automobila registrovano na muskarce. Osim toga, ako pogledate zene koje su na bolje placenim poslovnim pozicijama, videcete da su ili necije supruge ili necije cerke.

debora

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno zastupljene na visokim polozajima kao ni u procesima donosenja odluka. Ni same zene nisu dovoljno podstaknute da uopste razviju ambiciju ka tome.

Milan Djordjic

pre 11 godina

Ravnopravno nisu, sto je vidljivo u svemu. Ali, to nije toliko stvar drzave koliko sterotipa ovakvog obezglavljenog naroda, da su zene po nekim predrasudama inferiornije. Politicka kultura je na dnevnom redu, kod nas, u nekoj sedmoj petoletci.

Milos Kovacevic

pre 11 godina

Smatram da su odgovori države deklarativni i nekonkretni. Prava stvar je da se počne sa vaspitanjem od malih nogu. Tu bi minisarstvo za obrazovanje trebalo da ima veliku ulogu, a koliko mogu da vidim, to njih uopšte ne interesuje.

Zoran

pre 11 godina

Ne, ni malo al su i same krive, zbog ne borenja i predavanja, a drzava ne stiti zene od zloupotreba odredjenih poslodavaca cak je i lose sto zakonski se mora regulisati br zena poslanica

Aleksandar

pre 11 godina

Nisu, uprkos propisima (domaćim i međunarodnim) žene nisu dovoljno zastupljene u mnogim telima, počev od skupštine, vlade i dr.

Predeo

pre 11 godina

Svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog nasilja u porodici. Svaka druga žena u Srbiji je žrtva psihičkog nasilja , a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju u porodici.

Kada se uzme u obzir Parlament, Ministarstva, Institucije - jasan je položaj žena u ovom društvu.

Tihana

pre 11 godina

Nisu.Tu i tamo koja žena samo služi za ukras pred EU i nema nikakvog sopstvenog integriteta.Samo trubi horski sa svojom partijom.

antifilozof

pre 11 godina

Nikada u životu, nigde nisam čuo da je neko rekao verbalno ili prećutno: Ona je žena, ona ne može da bude na poziciji sa koje se odlučuje.

Mislim da nema žena na tim pozicijama zato što te pozicije nedovljno žele i za njih se nedovoljno bore a ne zato što su žene.

Aleksandar

pre 11 godina

Ni priblizno - dovoljno je videti sastav Parlamenta, Vlade, ministarstava... Mada mislim da je vise rec o drustvenom problemu gde se zene destimulisu za rad u politici pa otuda, sve i ako se postuju prava i nema predrasuda, vlada jako malo interesovanje.

Nemanja

pre 11 godina

Ne, ali i malo zena u politici danasnjice u Srbiji to i zasluzuje (ne zbog toga sto su zene). Verujem da ih u Srbiji ima, ali nisu u gro planu.

Jelena

pre 11 godina

Ne samo da zene nisu dovoljno ukljucene u procesima odlucivanjima, vec je njihovo prisustvo u javnom zivotu jako ograniceno(Public Sphere), vec se u srpskom drustvu i dalje neguje kultura mizogonije i nasilja nad zenama.

Zoran

pre 11 godina

Ovako postavljeno pitanje sugeriše neravnopravnost žena i stavlja ih u podređeni položaj,jer im je kao potrebna zaštita,jer kao nisu dovoljno sposobne da se same izbore za svoje mesto.Zato takva pitanja nisu relevantna niti korisna,jer je opštepoznato da nema nikakve razlike između žena i muškaraca u pogledu njihovih prava.Isto tako, žene su sposobne kao i muškarci,da realizuju svoja prava i nije im potrebno nikakvo tutorstvo.A,to što se u poslednje vreme pokušavaju iskopavati problemi gde ih nema,to je problem tih koji kopaju,jer ne mogu da shvate prirodnu biološku razliku između muškarca i žene i hoće na silu da ponište čisto biološku razliku,što je naravno nemoguće.U svakom slučaju ženama kao ravnopravnim ljudskim bićima nisu potrebni nikakvi staratelji da u njihovo ime odlučuju šta je za njih dobro.Žene će same izraziti svoju volju i svoje želje,pa i u pogledu učešća u političkom životu i sigurno ih niko neće sprečavati u tome,kao što ih ne sprečava da budu direktorke,lekarke i sl. A,nametati ženama bilo šta,upravo je to izraz pokušaja njihove diskriminacije.Na sreću samo pokušaja,jer su žene te koje će odlučiti šta će sa svojom karijerom i svojim životom.

Osoba sa invaliditetom

pre 11 godina

Ne. Žene su i dalje slabo pitane na svim nivoima a pogotovo po bitnim pitanjima. Ove godine je manje žena u skupštini nego na prošlim izborima. Čist dokaz o tome gde se žene nalaze u našem društvu.

Iva-ŽENA-SVEDOK NASILJA NAD MUŠKARCEM

pre 11 godina

Moje iskustvo je da SU ŽENE TOLIKO ZAŠTIĆENE ŠTO SE TIČE VRŠENJA NASILJA U PORODICI, da čak i kada su ONE te koje OČIGLEDNO VRŠE NASILJE - policija i sudovi OKREĆU GLAVU I SVE PRIPISUJU MUŠKARCU!!!SRAMOTA, MNOGO STE NEPRAVDE NANELI MNOGIM MUŠKARCIMA BAVEĆI SE SAMO ŽENSKIM PRAVIMA.

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Teško je dati odgovor na ovo pitanje. Pa, ipak, kada se vidi sastav rukovodećih državnih i partijskih organa, i eksponiranost ženskog kadra, može se steći utisak da se i žene pitaju i da preuzimaju odgovornost. Međutim, suštinski, postavlja se pitanje da li je to zaista tako, budući da su insistucije paravan za političke stranke, u kojima, pak, pita se samo "babo" - autokrata.

Nevit

pre 11 godina

Nisu, ali mislim da time nisu diskriminisane... određena funcija se dobija po zasluzi i stručnosti a ne po polnoj pripadnosti...

Imate mnogo institucija gde su žene većina, da li to onda znači da su muškarci diskriminisni

Bojan

pre 11 godina

Ne mislim da im bilo ko i bilo sta uskracuje!
Mislim da ih nedovoljno ima na 'funkcijama', ali mislim da je ti jedini problem patrijahalni sistem vrednosti (i tu ne vidim nista lose) i nedostatak ambicije kod zena u nasem drustvu(teska generalizacija).
Misljenja sam da svaka zena koja poseduje ambicije ima vece sanse da napreduje.
Problem je kod TOP pozicija, jer tu je neophodno da se jasno nametne stav, sto je u nasem podnevlju ipak karakteristika muskaraca.
Rado bih video zenu-premijerku drzave na primer.

Zarko

pre 11 godina

U novom sazivu Narodne skupštine ima većeg procenta žena nego u starom (31%/21%). To jeste napredak, ali je direktna posledica evropskog pritiska. Standard Saveta Evrope je učešće 40% manje zastupljenog pola (žena).

Iako su žene zastupljene u najvišim organima vlasti (predsednica Narodne skupštine, VSS i sl.) i dalje ih nema dovoljno u organima gde leže stvarne poluge moći (ministarstva, javna preduzeća koja kontrolišu ogromna sredstva).

Ženama se daju manje važne pozicije - kako bi se zadovoljio Brisel - nema svesti o potrebi za ravnopravnošću kao takvoj.

Jelena

pre 11 godina

Ne,ocigledno, ukljucene su, u najvecem broju slucajeva, samo reda radi, da bi ih bilo bar trecina.Zene nisu po prirodi agresivne, a upravo to je kljucno da bi mogle u muskom drustvu da se probiju do nekih znacajnijih drzavnih pozicija. Na zalost, muskarci jos uvek imaju monopol po pitanju donosenja najvaznijih drzavnih odluka.

Nikola

pre 11 godina

Žene nisu dovoljno motivisane da učestvuju u politici,a tome doprinosi atmosfera u društvu, koja ih nekad indirektno,a nekad direktno odvrača od takvog posla.Kada se jedan važan funkcioner neke stranke, obraća funkcionerki druge stranke, sa dama, u pežurativnom smislu,sa akcentom na to da je ona slabiji pol,nije ništa drugo nego ne poštovanje i diskriminacija,u velikom formatu.To se desilo u emisiji "Utisak nedelje",kada se ministar Šutanovac obraćao gospodji Tabaković.(nisam politički opredeljen,dajem samo jedan primer)

gradjanka

pre 11 godina

NE. Žene kod nas nisu u dovoljnoj meri uključene u politički život. Ako i jesu tu su da prave kvorume na sastancima svojih političkih partija... Daleko je to od zakonom propisane kvote od 30%, mada je i propisana kvota neravnopravna. Pitam se zašto to nije 50%. Znam da to nije tako čak ni u zemljama EU. Dakle, stanje rodne ravnopravnosti u svetu je loše, ima pomaka ali to nije dovoljno.

Konstantin

pre 11 godina

Ne. Čak i u civilnom sektoru u kome je ženskoj populaciji otvoren pun prostor, po inerciji političkih predrasuda ženska populacija "ne želi da se bavi politikom" jer "šut sa rogatim nikada ne izlazi na kraj" ili "ko nas za šta pita".

Bozidar

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno ukljucene ni najmanje u bilo koje sisteme u Srbiji. Isto tako smatram da i one koje su ukljucene tu su samo zato sto su stranacki poltroni koji zastupaju i govore ono sto je neko vec odlucio da treba da se kaze. Na svakoj nasoj politicarki se vidi kroz ponasanje i gostovanje u emisijama da su tu samo zato sto ih je neko poslao i rekao im njihovo misljenje. Nisu ni najmanje nezavisne i njihovi stavovi su ustvari tudji.

Tijana

pre 11 godina

Na zalost, mislim da su sve zene koje se zaista smatraju veoma uspesnim, u vecini slucajeva na tim pozijima jer su necije supruge, cerke ili ljubavnice. Da li se zaista nesto ozbiljno pitaju, u to sumnjam.

Stefan Jovanović

pre 11 godina

Mislim da jesu, i vise nego sto su muskarci ukljuceni u neke poslove koje po automatizmu obavljaju zene, konkretno u trgovini.
Ako ce da budu ravnopravne u politici, onda zasto nebismo bili ravnopravni i kada je trgovina ili neko drugo zanimanje u pitanju.

Svetlana

pre 11 godina

Nisu. Delom I zato sto su u Srbiji, jos uvek, dominantne tradicionalno patrijarhalne vrednosti, tako da je briga u porodici, u velikoj vecini slucajeva, potpuno prepustena samo zeni (briga o deci, ishrana I higijena kuce....). Prosecnoj zeni u Srbiji napredovanje u poslu (do pozicija gde se odlucuje) nije na listi prioroteta "dok deca ne postanu punoletna". U Srbiji se je srece natpis "roditelji sa decom", vec "majke sa decom".

Branke, bre

pre 11 godina

Žene se premalo ili uopšte ne pitaju. To što su često fizički prisutne, strogo do 1/3, samo je "zamazivanje očiju" evropskoj zajednici. Uglavnom statiraju.

Slavica Bradaric

pre 11 godina

Zaista nisu. Procenti nisu nacin, mozda za pocetak, da zene budu zastupljene u politickom zivotu zemlje. Potrebno je vrednovati njihove sposobnosti, obrazovanje, istrajnost, postenje i borbenost sto je bitno da im se povere najslozeniji drustveni i politicki zadaci.

Milica Bg

pre 11 godina

Postignut je napredak (izvestan) po tom pitanju, ali i dalje mislim da to mora jos mnogo vise da se unapredjuje...edukacija, ucesce, razvoj demokratije zena.

Bejn

pre 11 godina

Da i ne. Uticaj zena na ovo drustvo je ogroman (mozda cak i veci nego u nekim razvijenim zemljama) ali one imaju jako malo uticaja kad su u pitanju vazne politicke odluke.

milka

pre 11 godina

Smatram da zene nisu dovoljno ukljucene u donosenje odluka a posebno ne onih vaznih, u politici one predstavljaju samo figure koje paradiraju i koje njihove kolege guraju pred tv kamere kako bi mogli da se pohvale kako vode racuna o kvotama u skupstini. Zene jos uvek imaju manja primanja od svojih kolega na istim radnim pozicijama, kako u drzavnim tako i privatnim firmama. To je jasan pokazatelj ravnopravnosti

Jana

pre 11 godina

Zene su kod nas samo prividno ukljucene u procese donosenja vaznih odluka, i pored toga sto ih (ponegde) samo formalno ima na odlucujucim mestima, njihov stvarni uticaj ne postoji. Postoje veliki napori zenskih organizacija i zenskog pokreta da se polozaj zena na mestima odlucivanja poboljsa, ali to je dug i mukotrpan proces koji jos uvek nije pokazaao ozbiljnije pomake unapred.

Nikola Matic

pre 11 godina

Smatram da su zene ukljucene u odlucivanje ali da nas mentalitet patrijahalnog tipa porodice mozda malo vise potiskuje zene i njihovo pravo odlucivanja. Mozda je to slucaj u malo razvijenim sredinama. Ali isto tako imamo i zakon koji nam donosi da u skupstini imamo malo vise poslanica od poslanika. Moze se steci utisak isto da ima dosta zena na uticajnm mestima u razlicitim sferama zivota kao sto su preduzetnistvo, politika, nevladin sektor... Cak i u razlicitim opstinskim institucijama sa kojima sam se ja susreo stekao sam utisak da su zene prisutne na isto vaznim pozicijama kao muskarci. Dakle mislim da su zene isto toliko nezavisne koliko i muskarci u donosenju odluka, ali a su mozda mlao vise podloznije diskriminaciji ili nekoj vrsti uznemiravanja od muskaraca jer je nas mentalitet takav i pravda to kao posledicu patrijarhalnog tipa porodice.

Mr.T!

pre 11 godina

Na donošenje odluka žene utiču u obimu koji zavisi od izbornog rezultata, pa na lokalnom nivou na Opštini Čukarica postoji 40% žena u upravi, ali naravno ne na odlučujućim pozicijama, već na mestima opštinskog većnićnika ili odbornika gde se retko koje odluke donose, jer ih uglavnom odobravaju predsednik opštine ili podpredsenik koji su naravno muškarci. U drugim opštinama, koje su ruralnog tipa, situacija je mnogo lošija, jer žene ovde uglavnom učestvuju u veoma malom procentu, jer su slabog obrazovanja, pa tako spadaju u nezvanično zanimanje domaćica, koja je u ovoj zemlji neplaćena za težak posao koji obavlja.

Uros

pre 11 godina

Ne mislim da postoji diskriminacija sto se pola tice.Posebno ne prema zenama.Jednostavno, neki poslovi vise leze muskarcima, neki zenama i tako je svuda.

Ana

pre 11 godina

Cini mi se da tu i nije preterano bitno da li odluke donose muskarci ili zene, vec da li su odluke ispravne ili nisu, odnosno koliko ce koristi biti od njih.

Stefan

pre 11 godina

Još uvek ne, s tim da sam pristalica stava da se ovom problemu ne pristupa na pravi način. Naime, smatram da je pravi način edukacija, osnaživanje i motivacija žena da se uključe u društvene i političke procese, a ne pozitivna diskriminacija, kao što je to trenutno slučaj. Pozitivna diskriminacija u praksi previše često dovodi do postizanja kvantiteta na uštrb kvaliteta, odnosno do toga da se zarad formalnog poštovanja pravila o procentualnoj zastupljenosti u političkom životu pojavljuju žene koje ličnim kvalitetima nikada ne bi zaslužile da se na tim mestima nađu, pa čak i žene čiji je jedini kvalitet to što su podložne lakoj kontroli, čime se čitav trud na ostvarivanju rodne ravnopravnosti u potpunosti obesmišljava. Pristalica sam stava da rodna ravnopravnost mora da bude pre svega ravnopravnost (bez diskriminacije, pozitivne ili negativne) a da impulsi podrške moraju da budu usmereni an žene same, ne na njihovu prostu brojčanu zastupljenost.

Slobodan

pre 11 godina

Zene imaju jednaka prava kao i muskarci. To da li ih ima vise ili manje, zavisi od njihove zelje, ambicije i potencijala.
Raspravljajuci dalje od ovoga ulazimo u zonu diskriminacije muskaraca, tako da je odgovor: -Da, zene imaju jednaka prava da se bave politikom kao i muskarci.

Mirjana

pre 11 godina

Naravno da ne. U to je dovoljno uveriti se za samo jedan dan proveden u ovoj drzavi. Zene su ponizavane, psihicki maltretirane, a ako postoji neka uspesna, to je velika retkost!

Tatjana

pre 11 godina

Ne mislim da su dovoljno uključene. Smatram da su zbog poštovanja zakona stavljene na liste, i formalno uključene, ali da funkcionalno nemaju mnogo uticaja, naročito na najvažnije političke odluke. Postoji i veliko omalovažavanje političarki, i greške aktivnih političarki se mere drugačije od grešaka političara, njihove su uvek veće i strašnije. Srbija je zemlja patrijahata, i formalno i funkcionalno, nažalost...

Nikoleta

pre 11 godina

Nisu. Mali procenat zena ima moc odlucivanja, a medju tim malobrojnim zenama koje se uspesno laktaju u organima vlasti, veliki broj nema neznost, dobronamernost i plemenitost karakteristicnu za zene.

biljana

pre 11 godina

mislim da su zastupljene onoliko koliko se same izbore za to, činjenica je da one same često nipodaštavaju mišljenje ženskog pola, odnosno u ozbiljnom procentu su odgovorne za teškoće koje žene imaju u pristupu okruženja "slabijem" polu

Isidora

pre 11 godina

Ne. U nasem drustvu je jos uvek veoma prisutno misljenje da je svrha zena da se udaju i zauzmu uloge majke i zene. Ukoliko se zena odluci da svoj zivot obogati politickim angazovanjem ili ambicioznijom ulogom u drustvu, vrlo cesto nailazi na prepreke i osporavanja, te izostankom pravne zastite.

ING

pre 11 godina

Nisam primetio da su diskriminisane. Npr. sve do skoro, predsednica skupštine je bila žena, sada će kako stvari stoje, guverenerka biti gospođa Tabaković. Nismo mi baš toliki balkanci kao što se misli!

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

jelica milosavljević

pre 11 godina

ne, žene si nedovoljno uključena, nažalost isplivale su samo nesposobne i agresivne i to preko politike koja im mnogo toga omogućava tako da su žene i sada na margini svih dešavanja, sve kavlitetne žene su sklonjene a one ugrožene ne smeju ni da se pobune a i kome

Ana

pre 11 godina

Kod nas vazne politicke odluke donose iskljucivo predsednici stranaka (i njihovi savetnici), a posto tu kod nas nema zena, smatram da zene u Srbiji nemaju znacajnu ulogu u donosenju bitnih odluka.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Nisu dovoljno ukljucene, narocito ako uzmete u obzir predizborno "ispovedanje" sadasnjeg ministra odbbrane na skupu aktivista svoje stranke gde kaze kako su neke zene na listi samo zato sto su zene jer se norma mora ispuniti. To mora da se menja i zene moraju vise da budu ukljucene obzirom da su mnogo puta dokazale da su podjednako kompetentne za donosenje vaznih politickih odluka, a cesto i vise od muskaraca. Polna segregacija je u 21. veku zalosna stvar.

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Nema ravnopravnosti. Imala sam manju platu, iako sam imala više i staža i završen fakultet u odnosu na neke kolege, ali oni su članovi stranke, a ja nisam. Oni su napredovali u poslu, a ja nisam. Oni su postajali šefovi iako imaju manje staža niže obrazovanje, ne umeju da rade na računaru, ne umeju da organizuju posao, a ja sam i dalje bila samo dipl. ing. hidrogeologije, ali oni su članovi stranke. Nema ravnopravnosti ni među polovima, a ni među članovima i neopredeljenima tj. onima koji nisu članovi - osim biblioteke.

A. Glišić

pre 11 godina

Vidljivo je da su žene sve prisutnije na funkcijama i u institucijama koje donose važne i velike odluke, međutim teško je proceniti da li je njihov stvarni uticaj proporcijalan pozicijama.

Milan Stanojevic

pre 11 godina

Protivim se svakom ključu u procentualnom učešću bilo koje grupacije u organima odlućivanja . Ukoliko se pojedinci kvalitetni neka bude 100% žena, roma ili druguh. Pozitivna diskriminacija je potrebna u grugim oblastima: zapošljavanje invalida, podsticaji za samozapošljavanje samohranih majki i očeva i slično...

Lazar Starčević

pre 11 godina

Da ali može i više.
Svakako ne po ključu. Kod većeg angažovanja žena u politici, biće i veća njihova zastupljenost što bih pozdravio.

BOB

pre 11 godina

Bilo je pokusaja ali uzaludnih jednino se moze pohvaliti milica delevic ako govorimo o stranackim funkcijama a ako govorimo o nezavisnim to tu sigurno bolje i kvalifikovanije zene od onih stranackih.Te stranacke zene se mogu opisati u tri reci arogancija,prepotentnost i nedovljno znanje koje i muskarcima u strankama nedostaje.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Žene su katastrofalno nedovoljno uključene u proces donošenja odluka, iako su superiorna ljudska bića, bez kojih nema "produžetka vrste", dok srpski nacion biološki i socijalno odumire. Aferim!

Aleksandra

pre 11 godina

Apsolutno ne. Primer je i novooformljena Vlada. Mada mislim da je potrebno dosta iskrenog truda da se polome barijere uslovljene kulturom, pa da društvo dođe u situaciju da obiluje ženama koje su voljne da se aktivno uključe u razne društvene tokove.

jelena

pre 11 godina

Ukljućen je minimalan broj zena koji prema zakonu mora da učestvuje u donošenju političkih odluka. Mada ja smatram da političke odluke treba da donose stručno osposobljene osobe, da se ne gleda bilo kakva proporcija između muskih i zenskih osoba.

Igor Milutinovic

pre 11 godina

Nedovoljno!Kad zena bude predsednik Srbije ili premijer(kao Margaret Tacer ili Angela Merkel) onda cu reci da su zene ravnopravne u politici.

Sajo

pre 11 godina

Mislimda su zene ukljucene u sisteme odlucivanja na zavidnom evropskom nivou...mada jos uvek je na najvecoj instanci u svkom udruzenju ipak muskarac...NA KRAJU IPAK MUSKARCI ODLUCUJU...Ali stvari idu na bolje cini mi se...

Snežana

pre 11 godina

Smatram da žene u Srbiji iako veoma obrazovane i posvećene karijeri (a i porodici) nemaju šanse da iskažu svoje sposobnosti i da im "balkanska pravila" ne dozvoljavaju da budu "pametnije" od muškaraca, osim možda u velikim gradovima. Vlada i mehanizmi onih koji se bore za ravnopravnost nisu dovoljno razvijeni a neravnopravnost i diskriminacija polova postoji na svakom koraku. Političari u predizbornim kampanjama obećavaju kule i gradove, žene su im jedna od najvažnijih tema, kao i zaposlenost; a nakon izbora se "gase svetla pozornice" i mi opet postajemo Balkanci i narod koji još uvek priča o krvnoj osveti....

violeta markovic

pre 11 godina

zene su ugrozena kategorija u srbiji. secam se onog dela novog udzbenika u kome je pisalo glupaca-imenica zenskog roda. sta reci o pravu zena u zemlji u kojoj u udzbeniku skolskom stoji tako nesto.

Irfan

pre 11 godina

Ukljucene su, ali ne dovoljno. Ispitati zasto je to tako, da li je razlog politicka nezainteresovanost zena ili diskriminacija drzave.

branko

pre 11 godina

Mi još uvek nismo došli do tog nivoa razvijenosti društvene svesti da bismo shvatili potrebu uključivanja žena u politiku. Kod nas je žena domaćica koja treba da ćuti i pokorava se mužu. Rođenje ženskog deteta se ne proslavlja već se ljudi teše rečima: "A dobro, biće drugo muško."

Određeni pokušaji da se "poboljša" stanje i žene prikažu kao ravnopravne liči na Bus-Plus sistem. Autobusi koji se doslovce raspadaju su opremljeni sa komadom savremene tehnike. Ipak je prvo trebalo zameniti amortizere (i primorati vozače da se pridržavaju ograničenja brzine), pa onda ići na "šminku".

Aleksandar

pre 11 godina

Ne pravim polnu razliku medju sposobnim ljudima i zelim da samo sposobne i visoko moralne osobe budu uključene u proces donošenja odluka.

Feradon

pre 11 godina

Diskriminacija na osnovu pola još uvek postoji, iako je u politici stanje jedva nešto bolje. One žene koje i imaju moć političke odluke, često odlučuju na štetu pripadnica sopstvenog pola.

Katarina

pre 11 godina

Jedno je biti ukljucen u nesto, a drugo je imati mogucnost da se vase misljenje i uvazi. Recimo, zene mogu da budu vlasnici automobila, ali je u Srbiji 75% automobila registrovano na muskarce. Osim toga, ako pogledate zene koje su na bolje placenim poslovnim pozicijama, videcete da su ili necije supruge ili necije cerke.

debora

pre 11 godina

Zene nisu dovoljno zastupljene na visokim polozajima kao ni u procesima donosenja odluka. Ni same zene nisu dovoljno podstaknute da uopste razviju ambiciju ka tome.

Milan Djordjic

pre 11 godina

Ravnopravno nisu, sto je vidljivo u svemu. Ali, to nije toliko stvar drzave koliko sterotipa ovakvog obezglavljenog naroda, da su zene po nekim predrasudama inferiornije. Politicka kultura je na dnevnom redu, kod nas, u nekoj sedmoj petoletci.

Mirko

pre 11 godina

Kako gde.To zavisi od jacine karaktera osobe zenskog pola.Ako je jaka osoba izborice se za neku odluku.Ako nije nece.Ne vidim u Srbiji da zene ne donose dovoljno odluka u odnosu na muskarce i da su zbog toga uskracene.Kao i svugde u svetu.Nista drugacije.

Milos Kovacevic

pre 11 godina

Smatram da su odgovori države deklarativni i nekonkretni. Prava stvar je da se počne sa vaspitanjem od malih nogu. Tu bi minisarstvo za obrazovanje trebalo da ima veliku ulogu, a koliko mogu da vidim, to njih uopšte ne interesuje.