Petak, 18.05.2012.

14:19

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?

Izvor: B92

Da li su ovlašæenja Zaštitnika graðana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojaèati? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

191 Komentari

Sortiraj po:

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Kad je radni spor u pitanju, omogućite nam da se obratimo zaštitniku građana i pre nego što se završi sudski proces, jer zbog korumpiranog sudstva procesi dugo traju i nije sigurno da će se završiti u našu korist, iako znamo da smo sto posto u pravu kad je nezakoniti otkaz u pitanju (otkaz zbog prijavljivanja korupcije). Da li ste svesni toga da oni koji su nam dali nezakoniti otkaz, na sve moguće načine i preko svih mogućih političkih veza pokušavaju da utiču na rad suda, da spor bude rešen na našu štetu? Da li ću doživeti presudu pitanje je sad? A i ako je doživim verovatno će biti u korist tuženog preduzeća. E zato nam treba zaštitnik građana, odmah, a i da malo sudije razmisle o tome da li će poslušati one koji im naređuju kako da presude ili će presude donositi po svojoj savesti tj. zakonu.

Milan Djordjic

pre 11 godina

On bi trebao postojati kao korektiv. Kod nas bi trebalo da bude 1 poslanik i 250 Zastitnika. Ostalo ne vredi ni komentarisati.

Ljupka Pavlovic

pre 11 godina

Koliko god se trudili, ovde to ocigledno nije dovoljno, treba im povecati ovlascenja i obezbediti uslove i vece ekipe.

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Svakako da bi trebalo. Medjutim da bi se sve to efikasno sprovelo potrebno je menjati kako drustveni, tako i politicki sistem.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Dok god je Sasa Jankovic u pitanju, prosiriti i ojacati. Isto vazi i za Poverenika za informacije od javnog znacaja i Agenciju za borbu protiv korupcije.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam tražio njegove "usluge". Jedino mogu da kažem da mi ovako, prema onome što čujem iz medija, sve to liči na ono: "A čemu ovo služi? A i ne radi izgleda." Njegova funkcija i institucija u mnogome podseća na sindikate - tu smo da bi se reklo da postojimo, ali služimo sami sebi.

predrag terzic

pre 11 godina

Zaštitniku gradjana treba pomoći u njegovim poslovima. Treba napraviti pod obore ili kako ih već nazvati, evo na primer nemamo adekvatnog ZAŠTITNIKA PRAVA PACIJENATA, to što imamo je nedovoljno, jer su nam dodelili da su nam zaštitnici pravnici iz zdrastvenih ustanova koji brani i štiti interese njih, a ne nas. Udruženje za promociju i zaštitu prava pacijenata Re-akcija se zalagalo da se osnuje NACIONALNA KANCELARIJA ZA ZASTITU PRAVA PACIJENATA.

darko

pre 11 godina

Smatram da su ovlascenja ombudsmana u dovljnoj meri siroka i uticajna koliko i u drugim zemljama gde postoji ovaj institut. Problem je i dalje politicki uticaj i uticaj interesnih grupa na njegov rad.

Irfan

pre 11 godina

Zastitik gradjana je najsvetlija tacka medju drzavnim organima ove zemlje, mozda najvise zbog licnosti koja vrsi tu funkciju.
Ovlascenja su dovoljna, potrebno mu je obezbediti vise sredstava i bolju infrastrukturu.

Zoran

pre 11 godina

Nema nikakva ovlascenja sem da objasni zasto ste nemocni pred sistemom skrojenim po meri politickih partija koje i njega postavljaju. Naravno da treba da ima veca ovlascenja i da za pocetak bude nezavisniji u radu.

Mrki611

pre 11 godina

Zaštitnik za ljudska prava nema nikakav uticaj na bilo kakvu odluku koja se donese protiv građanina, a nisam skoro ni pročitao da je recimo javno iskritikovao neku ustanovu da je nešto pogreila prema građaninu. Neznam zašto ta ustanova i postoji? Ja sam imao primer kada sam se požalio zaštitniku da mi pomogne u vezi nepostupanja opštinskih organa u vezi moje prijave za nedozvoljenu gradnju. Komšija je u zajedničkom dvorištu izgradio objekat. Prijavio sam inspekciji. Inspektori nisu ništa preduzeli već tri godine. Žalio sam se zaštitniku. Oni su mi odgovorili da je inspekcija sve preduzela i da su oni tu nemoćni. A trebali su da javno iskritikuju postojeću opštinsku vlast, njihove inspektore u lokalnim novinama, radiju ,televiziji. Tad bi ja kao građanin bio bar malo zadovoljan njihovim radom. Ovako smatrao sam ih kao delom vlasti jer i oni su isti jer ih podržavaju umesto da štite građane. U vašim pitanjima nigde nema pitanja iz ljudskih prava vezanih za sudstvo i policiju koja treba da zaštiti građane, te da dođu do izražaja ljudska prava, koja su vezano za sudstvo i policiju nikakva. neko ti nasrne na imovinu i život, dođe policija i kaže tužite ih, građanin tuži i nikad ne istera svoja prava. To je najslabija tačka zaštite ljudskih prava u Srbiji. Policija i sudstvo, zapamtite to.

Vlado Đukic

pre 11 godina

Ovlaštenja Zaštitnika građana u Srbiji sigurno mogu biti veća, makar dok su problemi u Srbiji tako veliki. Zato ih treba i proširiti i ojačati.
Međutim, smatram da Zaštitnik građana i ova prava koja ima nedovoljno koristi, niti primenjuje. Iznosim lični primer.
Zbog velikih problema kojih ima oko 500 lica iz SRC Surčin, u vezi statusa i uslova života, lično sam osnovao "Udruženje građana SRC Surčin", sa ciljem zaštite prava članova udruženja i njihovih porodica. Zbog ignorisanja svih institucija države Srbije, pre 4 godine Udruženje se obratilo Zaštitniku građana Saši Jankoviću. Za ove 4 godine, i pored nekoliko Urgencija da se predmet uzme u razmatranje, te da se pravno odrede prema 15-ogodišnjem problemu, nema rezultata. I zaštitnik građana mudro ćuti, te na taj način podržava državne organe. I jedni i drugi ne bi trebalo da proizvode nepravdu i diskriminaciju. Šta dalje, samo bog zna.

milan pavlovic

pre 11 godina

u potpunost kvazi funkcija kao plod kvazi demokratije

nuzno je prosiriti dejstvo na pravosudne organe i kontrolurada sudija koji su potpuno van sistema kontrole bilo koga i koji su potpuuno kriminalizovana grupa bez ikakvog pravila rada, ne postoji proces preispitivanja zakonitosti rada sudija i njihovog postupanja i postovanja zakona te su oni osetivsi to poceli da se autonomno ponasaju i otvorili vrata korupciji u pravosudju, u tom delu je nuzna kontrola i pomoc gradjanima da i sudije osete potrebu za zakonitim i kvalitetnim radom

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

građanin kejn

pre 11 godina

Potrebno je Zaštitnuku prava građana zakonom dati ovlašćenje da prekršajno kažnjava i krivično goni sve državne službenike za koje se utvrdi da krše prava građana.

vladimir r.

pre 11 godina

zastitnik gradjana je samo obicna farsa, voleo bih da vidim i jednoga koga je on zastitio. mozete vi njemu dati neogranicena ovlascenja ali nemojte nikada zaboraviti da ga na to mesto postavlja rezim, pa se tako anuliraju njegova ovlascenja i ona se svode na poslusenja, to je jos samo jedno zamazivanje ociju, kao neko stiti gradjanina,pa to je smesno.

7abrinuta

pre 11 godina

Nisu mu dovoljnja ovlašćenja,morala bi da budu veća, jer se on uključuje uvek tamo gde je i trebalo i bilo vrlo opravdano.

miccelini

pre 11 godina

Mislim da ovlascenja zastitnika gradjana su dobrom dijelu regulisana Evropskim aktima u toj oblasti,ali tu postoji jedan raskorak izmedju akata i primjene u konkretnom slucaju. Ako jedan ministar Unutrasnjih poslova javno kaze da niti jedan musliman za njegovog mandata nece dobiti drzavljanstvo Republike Srbije pa iako ispunjava sve formalnosti onda ni Zastitnik gradjana nije u mogucnosti da djeluje u tom pravcu,odnosno ingerencije ,u ovom slucaju ministra Unutrasnjih poslova,su vece od ingerencija Zastitnika gradjana. Sama savjetodavna funkcija Zastitnika gradjana u zemljama kakva je Srbija nista ne garantuje niti obecava.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Zaštitnik građana je cinično odgovorio da je dobio odgovor iz Ministarstva spoljnih polova iz koga je vidljivo da je sve u redu i da nema razloga da sumnja u navode te, nema osnova za pritužbu, iako nije postupljeno po pravosnažnoj presudi iz 2006.godine i tužilac reintegrisan u radni odnos u roku osam dana.
Očigledno da se Zaštitnik građana tom prilikom kandidovao za ambasadora ili Ministra spoljnih poslova pa kako nije prošao obnovio je petogodišnji mandat, kao da niko drugi nije tako lep i pametan da bude Ombudsman?!

nikola

pre 11 godina

Postoje slučajevi u kojima kao lokalni novinar u maloj sredini nisam dobio odgovor na uredno podnet zahtev pristup informacijama od javnog značaja. Na stranici povereništva broj predmeta u kojima se pominju ovakvi slučajevi, ako se dobro sećam, meri se hiljadama. Ovlaćenja povereništva bi svakako trebalo da budu veća!

genije

pre 11 godina

Igrom slučaja sam jedno orao kontaktirati Zaštitnika gradjana (tada je to bio gdin Šabić, sada ne znam) - njegova kancelarija mi je jako brzo odgovorila i u roku od samo nedelju dana stigli su pozivi iz opštinskih službi na koje sam imao pritužbu. Raspetljali su ono što su sami i zapetljali.
Moje iskustvo je pozitivno, ali ja sam imao problem sa "sitnim" službama - a čitajući novinske vesti, situacija je mnogo drugačija kad su "veliki" (tipa ministarstva) u igri.
DA, trebalo bi mu, ako ne povećati ovlašćenja, onda ih dodatno institucionalno osnažiti da ne mora da "puca iz prazne puške" i da njegovi nalozi u skladu sa zakonom budu bezobrazno ignorisani o čemu se moglo čitati...

jelica milosavljević

pre 11 godina

zaštitnik građana štiti interesi vlasti, ne znam ni jedan slučaj gde su zaista odreagovali u zaštiti ugroženih i sve se svodi na puko papirološko pokrivanje...

Slobodan Vukasovic

pre 11 godina

Zastittnik gradjana mora da bude najpre nepristrasna licnost i da ne bude naklonjen ni jednoj partiji da bi mogao da obavlja svoju funkciju. Smatram da kod nas ta funkcija nije ustanovljena na nacin na koji bi trebalo da bude. Gradjani su u tom pravcu needukovani i slabo znaju kada mogu da se pozale zastitniku.

Mira

pre 11 godina

Treba proširiti i pojačati ovlašćenja ombudsmana. Da uzbunjivače stvarno ima ko da zaštiti, bilo bi ih više i svima bi nam bilo bolje.

BOB

pre 11 godina

ODLICNA ideja ali posto u srbiji parlament koji i postavlja ombucmana nije toliko nezavisan, u praksi se pokazalo da taj covek tj Sasa Jankovic nema punu podrsku u donosenju svojih odluka, ja mislim da bi najjbolje bilo da EU nekim uslovi za srbiju ka nastavku puta ka EU ojaca poziciju i ovlastenja zastitnika gradjana.

Lazar Starčević

pre 11 godina

To u mnogome zavisi od same ličnosti koja sprovodi zaštitu. Ja bih Gospodinu Jankoviću, aktuelnom Ombudsmanu, podigao nivo ovlašćenja!

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Ombudsman treba daima ovlascenja da izrice kaznene mere koje su obavezujuce, ili da je bar u mogucnosti da pokrene postupak pred sudom. Ovde sve ostaje na preporukama,a kada je ta tema bila na vladi,oni su odbacili promene koje bi prosilirile ovlascenja.

Mario Tomic

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona

sasa

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati i ja i supruga nemamo zdravstveno osiguranje poslodavac tj gazda nece da uplati o penzionom i da ne pricamo pa ti se leci kako i odakle a samo ona radi SE CUDIM umrecemo u dubak u 21.vek

Damir Marton

pre 11 godina

Naravno da ih treba proširiti i ojačati. On mora imati mogućnost da izrekne nekakvu sanciju ako se neko ne pridržava njegovih uputstava.

Tomislav Djordjevic

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana treba znacajno ojacati, posebno njegovim pravom da moze zahtevati preispitivanje rada i smenu odgovornih lica organa i institucija koje u znacajnoj meri krse gradjanska prava.

Srđan

pre 11 godina

U princiu, čini se da dorbo funkcioniše, ali sve zavisi od tima ljudi koji obavlja ovaj posao. Ukoliko se postavi loš i korumpiran tim i ovo malo što funkcioniše restaje.

Katarina Nikolic

pre 11 godina

Nisam sigurna, jer pitanje je ako proširite ovlašćenja da li stvarate zaštitnika građana korumpiranog apsolutistu.

Svetlana

pre 11 godina

Ne. Postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju te kancelarije. Imam utisak da su zatrpani prijavama i da nemaju dovoljne kapacitete.

Viktor

pre 11 godina

Treba stvoriti tim Zastitnika gradjana, i to od nestranackih licnosti, direktno odgovornih nekoj medjunarodnoj iole nekompromitovanoj instituciji. Zastitnik gradjana je maltene virtuelna kategorija u Srbiji. Dok se to ne uradi smesno je govoriti o ovlascenjima Zastitnika gradjana.

Elvis

pre 11 godina

Mislim da je institucija Zastitnika gradjana sto se tice funcionisanja jos u zacetku i da se svoovo vreme vise bave perifernim pitanjima koja su lakse prirode a da krucjalne probleme jos uvek zaobilaze. No, nije ni cudno jer se ta institucija nalazi na pocetku i potrebno je jos puno toga da se sredi u ovoj nasoj drzavi. Porebno je prvo menjati svest gradjana o vrednosnim stavovima i veca odgovornost prilikom koriscenja svog aktivnog birackog prava. Treba dovesti prave nekompromitovane ljude na celne pozicije u vlasti. Naravno da ni jedna vlast koja nije transparentna i demokratska nece postaviti niti pruziti mogucnosti da se institucija Ombusmana razvije. Pa naravno, nisu ludi da postave nekog ko ce izneti na videlo sve njihove prevare i pronevere....

Boris Milanovic

pre 11 godina

Ne.

Treba ojacati. Zastupnik ljudskih prava trebalo bi da bude povezan sa EU institucijama, kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Milan

pre 11 godina

Sigurno je da treba prosiriti i ojacati njegova ovlascenja ali najveci problem u ovoj prici je taj da i ova koja ima se ne primenjuju u dovoljnoj meri.

Mirjana

pre 11 godina

Ne. Mnogi pravni poslovi u nadleznosti vaznih institucija i organa vlasti se nikada ne zavrsavaju u propisanom roku. Razne procedure i postupci se ili nikada ne zavrse ili traju godinama, a Zastitnik gradjana nije ni od kakve pomoci.

Rade

pre 11 godina

Ovlascenja su (mozda) dovoljna, ali pitanje koliko u praksi moze da cini upravo zbog otudjenosti i bahatosti politicara i njihovog okruzenja.

Jana

pre 11 godina

Mislim da nisu dovoljna njegova ovlascenja, jer su ogranicena uglavnom na preporuku, a nemaju nikakvu obavezujucu ulogu, sto nije dobro.

Milka

pre 11 godina

S obzirom da su gradjani ove zemlje ne mogu da dobiju pravdu u pravosudnom sistemu Srbije, zastitnik prava gradjana je mozda i jedina svetla tacka. Svakako da treba da ima veca ovlascenja

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Zaštitnici građana na svim nivoima uprave za sada obavljaju, u većini slučajeva, dobro svoj posao. Ingerencije su im simbolične, funkcija im je određena u skladu s primerima iz razvijenih demokratija, što u našem slučaju, u atmosferi amoralnosti, oportunizma i bahataosti nije dovoljno.

sailor

pre 11 godina

Zaštitnik građana radi mnogo više nego što mu omogućava Zakon i gomila uredbi koje se proizvode kako bi se ograničila i smanjila ovlaštenja ove institucije. U ovoj oblasti izgleda ima više izuzetaka nego pravila i mislim da vlast čini sve da prikaže formalno da ima ovakve institucije ali takođe i da se suštinski ništa ne desi.

radenko

pre 11 godina

Institucija zaštitnika građana nije dovoljno zaživela u praksi.Ovlašćewa zaštitnika građana morala bi da budu veća i prilagođena za pragmatično delovanje

Stefan

pre 11 godina

Mislim da problem nije u ovlašćenjima, već u njihovoj implementaciji. Mislim da se zaštitnik građana prosto ignoriše i uvažava samo u meri koja je neophodna za formalno i minimalno poštovanje zakona.

Damir

pre 11 godina

Čim imamo zaštitnika građana znači da u zemlji nešto nije u redu.Jel to nešto kao onomad društveni pravobranilac samoupravljanja?

jagodica_bobica

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana nisu dovoljna i svakako ih treba prosiriti i ojacati kako bi svoju funkciju mogao kvalitetno da obavlja.

Bejn

pre 11 godina

Ne, njihova uloga je vise figurativna nego realna, sa ciljem dobijanja novca iz fondova EU. Treba prosiriti ovlascenja, ali je mnogo bitnije omoguciti stvarno koriscenje istih.

Uros

pre 11 godina

Zastitnik gradjana je obican fikus koji se slika i prima nagrade.Obratio sam mu se jos 2010. i jos uvek nije uradio nista, a obecavaju svaki put kad ih pozovem ili posaljem mejl.

Snežana Guberinić

pre 11 godina

Ingerencije Zaštitnika građana jesu, prema zakonu, sasvim dovoljne, ali su praktično ta ovlašćenja u mnogome sužena.

ljiljana

pre 11 godina

Ko je taj? Za njega znaju samo oni koji su ga postavili i državna administarcija koja saradjuje sa njim po službenoj dužnosti

Srki

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona.Dakle u Srbiji je problem što zaštitnik građana treba da štiti građane od samovolje države nad svojim građanima. On treba da se bori protiv onih koji su ga postavili na tu poziciju. Šta mislite, da li ovo može da funkcioniše?

Ivan M.

pre 11 godina

Ovlašćenja su veoma mala,a i ona su samo formalna,na papiru.Njegova funkcija nikada ne bi ni postojala da to nije bio jedan od uslova EU.

Veljko

pre 11 godina

Iskreno, mozda nisam dovoljno informisan, sta je nadleznost te funkcije?
Zar to ne bi trebao da obavlja gradonacelnik svakog grada???

Markoni

pre 11 godina

Njegova ovlašćenja su sama po sebi dovoljna, međutim sve državne institucije se moraju uključiti u taj proces, obzirom da jedan čovek nije u stanju da reši sve probleme ovog društva, i pored ingerencija koje ima.

S2S

pre 11 godina

U Srbiji odlučuju kriminalci i tajkuni tj. stranački ljudi. Ova pozicija je potpuno beskorisna, čak i da Zaštitnik ima visoka ovlašćenja.

Aleksandar

pre 11 godina

Zastitnika gradjana treba ukinuti jer je samo nepotrebno radno mesto. Drzava je uredjena zakonom i treba ga sprovoditi, a ne uvoditi dodatno telo

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Svakako bi trebalo ojačati njegov rad, ako ne ovlašćenjima, onda u ljudstvu i sredstvima. Ako već država nema sposobnosti da se time bavi, neka to omogući u što većoj meri zaštitniku građana.

gradjanka

pre 11 godina

Ogroman broj ljudi nema pojma koja su ovlašćenja zaštitnika građana-ki. Prema tome pored toga što mu se prava trebaju proširiti treba istovremeno nešto raditi na tome da narod bude informisan o postojanju te institucije, suštini, značaju i kako da koriste sve te mogućnosti u ostvarivanju svojih prava. Mada, ima uvek i zloupotreba, pa treba biti svakako obazvriv i u proširivanju prava koje on može da ima.

Nikola

pre 11 godina

Mislim da ne!Ojačati ih tako, da zaštitinik gradjana ima prava da stavi veto na odluke koje krše ili ne dopuštaju iskazivanje ili promovisanje prava odredjenih grupacija,koja su inače zagarantovana Ustavom.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovlascenja srpskog Ombudsmana su ista kao i ovlascenja evropskih Ombudsmana. Razlika je u tome sto u utemeljenijim demokratijama Skupstine imaju kvalitetniji sastav, veci kredibilitet, pa samim tim, i odluke koje Skupstine donesu imaju vecu vrednost, tj. licnosti koje Skupstina imenuje su kvalitetnije. Nasi institucionalni problemi vode poreklo u nereprezantivnom karakteru srpske skupstine, sto je posledica naopakog politickog, tj. izbornog sistema. Sadasnji institucionalise partokratiju, a to je kljucna prepreka za postojanje smislenih institucija u Srbiji.

Mr.T!

pre 11 godina

Ovlašćenja zaštitnika građana su verovatno poznata samo njemu i njegovim zaposlenima, tako da je samo znanje o ovlašćenjima minorno. Bitnije je da li on koristi već postojeća ovlašćenja ili kod njega građani dolaze da se iskukaju i olakšaju dušu. Smatram da se po ovom pitanju mora dosta raditi na promociji institucije zaštitnika građana i edukaciji o tome šta on zapravo može da pruži nekome, kako bi u javnosti mogli da prepoznaju ovu instituciju kao nešto gde ideš, ako ti je potrebna određena pravna pomoć, a ne neka organizacija koja se oglasi tu i tamo i puni rubrike u novima koje svi preskaču.

Milenko

pre 11 godina

Treba napraviti dobre zakone a ne sa rupama i rupicama a onda nece trebati zastitnik gradjana a inace ne razumem njegovu funkciju.
Jedini zastitnik gradjana je zakon i ustav.

Osoba sa invaliditetom 1

pre 11 godina

Zaštitnik građana je izuzetna osoba i odlično radi svoj posao. Treba proširiti njegova ovlašćenja zato što je on jedina osoba koja radi za građane.

danijela

pre 11 godina

mislim da su mu ovlascenja velika, ali s obzirom da nema podrsku politicara i nekih relevantnih institucija prilicno je nemocan po mnogim pitanjima

Homoseksualac

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati do nivoa kao sto je u skandinavskim zemljama. Ombudsman takodje treba da kontrolise i rad sudija i sudova, sto trenutno nije slucaj. Znaci uz podrsku i kontrolu EU zakonski omoguciti sire polje delovanja ombudsmana. Ovako je jako suzen manevarski prostor i poprilicno osujeceno delovanje zastitnika gradjana.

Obican covek

pre 11 godina

Zastita gradjana na bilo kojoj osnovi je zabrinjavajuce losa.Tome u prilog ide korupcija i lobiji na odredjenim funkcijama koji se stite.

Nemanja

pre 11 godina

NE, NE, NE. Stice se utisak da je Zastitnik gradjana tu pro forme radi. Cela ta institucija nije dovoljno razvijena i preopterecena je.

Jovan bez zemlje

pre 11 godina

Nedovoljna su.Treba ih i prosiriti i ojacati.

Najosnovnije,potrebno je da zastitnik gradjana ima i neka obavezujuca ovlascenja,kao i uopste mogucnost da sprovodi (ili da su sprovodljive) njegove odluke.

Primer:u sadasnjoj praksi,zastitnik prava gradjana nema cak ni dovoljnu medijsku pokrivenost,a na drugoj strani,medijsku paznju zadobija u interregnumima,kada je to najmanje efikasno.

Potrebno je povecati i efikasnost i dosledno sprovoditi zakone i druga akta.

Bojan

pre 11 godina

NE!
Sve sluzbe koju su tu radi gradjani, a zbog kontrole vlasti ocigledno ne daju rezultate!
Ovde je potreban ogroman inspektorat koji ce ukljucivati: istrazitelje, tuzioce, poverenike za informacije, revizore.
Korupcija je toliko duboko ukorenjena, da ne postoji nijedan segmenat u drustvu koji je zdrav.

tirk

pre 11 godina

Gotovo da nema nikakvog uticaja na vlast i institucije. Naravno da mu se mora dati potrebna ovlascenja, kako bi odgovorio svojoj funkciji.

Predeo

pre 11 godina

Zaštitnik građana je tu FORME radi - da prezentuje nameru Vlade Srbije da se "zaista vodi računa o pravima građana i građanki".

Nikola Matic

pre 11 godina

Mislim da Zastitnik prava gradjana obavlja dobro svoj posao i da ukazuje na nepravilnosti. Mozda bi mogao da ima malo veca ovlascenja i da se o svakom nepostovanju prava oglasi javnosti jer smatram da se uspeh i pritisak na drzavne organe ne moze napraviti bez javnosti i medija. Jer dobro svi znamo da drzavni organi hoce da eskiviraju slucajeve ukolko nema velike medijskog pritiska.

DUBRAVKO531

pre 11 godina

Ne. Ne poznajem dovoljno njegova ovlascenja, mada imam utisak da se trudi i pokusava da ostvari svoju funkciju te mu treba dati maksimalnu podrsku, pa i kroz ovlascenja.

Nidža Dragovoljac

pre 11 godina

Bila bi (možda) dovoljna kada bi se promenila praksa i odgovorni koji ignorišu njegove naloge bili sankcionisani.

Dejan

pre 11 godina

Definitivno treba prosiriti ovlascenja Zastitnika gradjana pa mu cak treba omoguciti da u nekim slucajevima kazni one koji se ogluse o njegove preporuke.

anonymous

pre 11 godina

treba ih prosiriti i ojacati, jer mi deluje da je jedino ombudsmanu u nekom smislu nepristrasan za zastitu gradjana. u ostale nemam poverenja

dipl. ing. hidrogeologije-tehnološki višak

pre 11 godina

Proširiti i ojačati naročito kad su u pitanju sudski postupci, dužina trajanja, dostupnost podataka i slično. Treba pojasniti građanima tačno za koje probleme da se obrate zaštitniku građana.

CIM

pre 11 godina

Imali smo brojne primere u kojima državne institucije i zaposleni u njima lepo plate kaznu za nepoštovanje prava od para poreskih obveznika tj. onih čija prava krše i nikom ništa. Vrhunac cinizma!

Aleksandar

pre 11 godina

Treba u prvom redu proširiti ovlašćenja u cilju toga da mišljenja i delovanja zaštitnika predstavljaju obavezujuću stavku i da služi kao adekvatan povod odn.prijava za nadležne službe da preduzmu kaznene/obavezujuće mere.

coa

pre 11 godina

Prosiriti i ojacati. Zastitnik gradjan je bespomocan. Gospodin Sasa Jankovic je primio prkeo 30 000 zalbi. Retki broj dodje do sudova. Jos manji broj presudi u korist gradjana. Zato i ne cudi veliki broj predmeta iz Srbije u Strazburu.

Aleksandar

pre 11 godina

Treba u prvom redu proširiti ovlašćenja u cilju toga da mišljenja i delovanja zaštitnika predstavljaju obavezujuću stavku i da služi kao adekvatan povod odn.prijava za nadležne službe da preduzmu kaznene/obavezujuće mere.

coa

pre 11 godina

Prosiriti i ojacati. Zastitnik gradjan je bespomocan. Gospodin Sasa Jankovic je primio prkeo 30 000 zalbi. Retki broj dodje do sudova. Jos manji broj presudi u korist gradjana. Zato i ne cudi veliki broj predmeta iz Srbije u Strazburu.

anonymous

pre 11 godina

treba ih prosiriti i ojacati, jer mi deluje da je jedino ombudsmanu u nekom smislu nepristrasan za zastitu gradjana. u ostale nemam poverenja

Dejan

pre 11 godina

Definitivno treba prosiriti ovlascenja Zastitnika gradjana pa mu cak treba omoguciti da u nekim slucajevima kazni one koji se ogluse o njegove preporuke.

dipl. ing. hidrogeologije-tehnološki višak

pre 11 godina

Proširiti i ojačati naročito kad su u pitanju sudski postupci, dužina trajanja, dostupnost podataka i slično. Treba pojasniti građanima tačno za koje probleme da se obrate zaštitniku građana.

Nikola

pre 11 godina

Mislim da ne!Ojačati ih tako, da zaštitinik gradjana ima prava da stavi veto na odluke koje krše ili ne dopuštaju iskazivanje ili promovisanje prava odredjenih grupacija,koja su inače zagarantovana Ustavom.

vladimir r.

pre 11 godina

zastitnik gradjana je samo obicna farsa, voleo bih da vidim i jednoga koga je on zastitio. mozete vi njemu dati neogranicena ovlascenja ali nemojte nikada zaboraviti da ga na to mesto postavlja rezim, pa se tako anuliraju njegova ovlascenja i ona se svode na poslusenja, to je jos samo jedno zamazivanje ociju, kao neko stiti gradjanina,pa to je smesno.

CIM

pre 11 godina

Imali smo brojne primere u kojima državne institucije i zaposleni u njima lepo plate kaznu za nepoštovanje prava od para poreskih obveznika tj. onih čija prava krše i nikom ništa. Vrhunac cinizma!

tirk

pre 11 godina

Gotovo da nema nikakvog uticaja na vlast i institucije. Naravno da mu se mora dati potrebna ovlascenja, kako bi odgovorio svojoj funkciji.

Predeo

pre 11 godina

Zaštitnik građana je tu FORME radi - da prezentuje nameru Vlade Srbije da se "zaista vodi računa o pravima građana i građanki".

Nemanja

pre 11 godina

NE, NE, NE. Stice se utisak da je Zastitnik gradjana tu pro forme radi. Cela ta institucija nije dovoljno razvijena i preopterecena je.

Nidža Dragovoljac

pre 11 godina

Bila bi (možda) dovoljna kada bi se promenila praksa i odgovorni koji ignorišu njegove naloge bili sankcionisani.

DUBRAVKO531

pre 11 godina

Ne. Ne poznajem dovoljno njegova ovlascenja, mada imam utisak da se trudi i pokusava da ostvari svoju funkciju te mu treba dati maksimalnu podrsku, pa i kroz ovlascenja.

Nikola Matic

pre 11 godina

Mislim da Zastitnik prava gradjana obavlja dobro svoj posao i da ukazuje na nepravilnosti. Mozda bi mogao da ima malo veca ovlascenja i da se o svakom nepostovanju prava oglasi javnosti jer smatram da se uspeh i pritisak na drzavne organe ne moze napraviti bez javnosti i medija. Jer dobro svi znamo da drzavni organi hoce da eskiviraju slucajeve ukolko nema velike medijskog pritiska.

gradjanka

pre 11 godina

Ogroman broj ljudi nema pojma koja su ovlašćenja zaštitnika građana-ki. Prema tome pored toga što mu se prava trebaju proširiti treba istovremeno nešto raditi na tome da narod bude informisan o postojanju te institucije, suštini, značaju i kako da koriste sve te mogućnosti u ostvarivanju svojih prava. Mada, ima uvek i zloupotreba, pa treba biti svakako obazvriv i u proširivanju prava koje on može da ima.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam tražio njegove "usluge". Jedino mogu da kažem da mi ovako, prema onome što čujem iz medija, sve to liči na ono: "A čemu ovo služi? A i ne radi izgleda." Njegova funkcija i institucija u mnogome podseća na sindikate - tu smo da bi se reklo da postojimo, ali služimo sami sebi.

Obican covek

pre 11 godina

Zastita gradjana na bilo kojoj osnovi je zabrinjavajuce losa.Tome u prilog ide korupcija i lobiji na odredjenim funkcijama koji se stite.

Aleksandar

pre 11 godina

Zastitnika gradjana treba ukinuti jer je samo nepotrebno radno mesto. Drzava je uredjena zakonom i treba ga sprovoditi, a ne uvoditi dodatno telo

Stefan

pre 11 godina

Mislim da problem nije u ovlašćenjima, već u njihovoj implementaciji. Mislim da se zaštitnik građana prosto ignoriše i uvažava samo u meri koja je neophodna za formalno i minimalno poštovanje zakona.

radenko

pre 11 godina

Institucija zaštitnika građana nije dovoljno zaživela u praksi.Ovlašćewa zaštitnika građana morala bi da budu veća i prilagođena za pragmatično delovanje

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Zaštitnici građana na svim nivoima uprave za sada obavljaju, u većini slučajeva, dobro svoj posao. Ingerencije su im simbolične, funkcija im je određena u skladu s primerima iz razvijenih demokratija, što u našem slučaju, u atmosferi amoralnosti, oportunizma i bahataosti nije dovoljno.

Zoran

pre 11 godina

Nema nikakva ovlascenja sem da objasni zasto ste nemocni pred sistemom skrojenim po meri politickih partija koje i njega postavljaju. Naravno da treba da ima veca ovlascenja i da za pocetak bude nezavisniji u radu.

Irfan

pre 11 godina

Zastitik gradjana je najsvetlija tacka medju drzavnim organima ove zemlje, mozda najvise zbog licnosti koja vrsi tu funkciju.
Ovlascenja su dovoljna, potrebno mu je obezbediti vise sredstava i bolju infrastrukturu.

predrag terzic

pre 11 godina

Zaštitniku gradjana treba pomoći u njegovim poslovima. Treba napraviti pod obore ili kako ih već nazvati, evo na primer nemamo adekvatnog ZAŠTITNIKA PRAVA PACIJENATA, to što imamo je nedovoljno, jer su nam dodelili da su nam zaštitnici pravnici iz zdrastvenih ustanova koji brani i štiti interese njih, a ne nas. Udruženje za promociju i zaštitu prava pacijenata Re-akcija se zalagalo da se osnuje NACIONALNA KANCELARIJA ZA ZASTITU PRAVA PACIJENATA.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Dok god je Sasa Jankovic u pitanju, prosiriti i ojacati. Isto vazi i za Poverenika za informacije od javnog znacaja i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Svakako da bi trebalo. Medjutim da bi se sve to efikasno sprovelo potrebno je menjati kako drustveni, tako i politicki sistem.

Bojan

pre 11 godina

NE!
Sve sluzbe koju su tu radi gradjani, a zbog kontrole vlasti ocigledno ne daju rezultate!
Ovde je potreban ogroman inspektorat koji ce ukljucivati: istrazitelje, tuzioce, poverenike za informacije, revizore.
Korupcija je toliko duboko ukorenjena, da ne postoji nijedan segmenat u drustvu koji je zdrav.

Jovan bez zemlje

pre 11 godina

Nedovoljna su.Treba ih i prosiriti i ojacati.

Najosnovnije,potrebno je da zastitnik gradjana ima i neka obavezujuca ovlascenja,kao i uopste mogucnost da sprovodi (ili da su sprovodljive) njegove odluke.

Primer:u sadasnjoj praksi,zastitnik prava gradjana nema cak ni dovoljnu medijsku pokrivenost,a na drugoj strani,medijsku paznju zadobija u interregnumima,kada je to najmanje efikasno.

Potrebno je povecati i efikasnost i dosledno sprovoditi zakone i druga akta.

Homoseksualac

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati do nivoa kao sto je u skandinavskim zemljama. Ombudsman takodje treba da kontrolise i rad sudija i sudova, sto trenutno nije slucaj. Znaci uz podrsku i kontrolu EU zakonski omoguciti sire polje delovanja ombudsmana. Ovako je jako suzen manevarski prostor i poprilicno osujeceno delovanje zastitnika gradjana.

Osoba sa invaliditetom 1

pre 11 godina

Zaštitnik građana je izuzetna osoba i odlično radi svoj posao. Treba proširiti njegova ovlašćenja zato što je on jedina osoba koja radi za građane.

Mr.T!

pre 11 godina

Ovlašćenja zaštitnika građana su verovatno poznata samo njemu i njegovim zaposlenima, tako da je samo znanje o ovlašćenjima minorno. Bitnije je da li on koristi već postojeća ovlašćenja ili kod njega građani dolaze da se iskukaju i olakšaju dušu. Smatram da se po ovom pitanju mora dosta raditi na promociji institucije zaštitnika građana i edukaciji o tome šta on zapravo može da pruži nekome, kako bi u javnosti mogli da prepoznaju ovu instituciju kao nešto gde ideš, ako ti je potrebna određena pravna pomoć, a ne neka organizacija koja se oglasi tu i tamo i puni rubrike u novima koje svi preskaču.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovlascenja srpskog Ombudsmana su ista kao i ovlascenja evropskih Ombudsmana. Razlika je u tome sto u utemeljenijim demokratijama Skupstine imaju kvalitetniji sastav, veci kredibilitet, pa samim tim, i odluke koje Skupstine donesu imaju vecu vrednost, tj. licnosti koje Skupstina imenuje su kvalitetnije. Nasi institucionalni problemi vode poreklo u nereprezantivnom karakteru srpske skupstine, sto je posledica naopakog politickog, tj. izbornog sistema. Sadasnji institucionalise partokratiju, a to je kljucna prepreka za postojanje smislenih institucija u Srbiji.

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Svakako bi trebalo ojačati njegov rad, ako ne ovlašćenjima, onda u ljudstvu i sredstvima. Ako već država nema sposobnosti da se time bavi, neka to omogući u što većoj meri zaštitniku građana.

Snežana Guberinić

pre 11 godina

Ingerencije Zaštitnika građana jesu, prema zakonu, sasvim dovoljne, ali su praktično ta ovlašćenja u mnogome sužena.

jagodica_bobica

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana nisu dovoljna i svakako ih treba prosiriti i ojacati kako bi svoju funkciju mogao kvalitetno da obavlja.

sailor

pre 11 godina

Zaštitnik građana radi mnogo više nego što mu omogućava Zakon i gomila uredbi koje se proizvode kako bi se ograničila i smanjila ovlaštenja ove institucije. U ovoj oblasti izgleda ima više izuzetaka nego pravila i mislim da vlast čini sve da prikaže formalno da ima ovakve institucije ali takođe i da se suštinski ništa ne desi.

Milka

pre 11 godina

S obzirom da su gradjani ove zemlje ne mogu da dobiju pravdu u pravosudnom sistemu Srbije, zastitnik prava gradjana je mozda i jedina svetla tacka. Svakako da treba da ima veca ovlascenja

Jana

pre 11 godina

Mislim da nisu dovoljna njegova ovlascenja, jer su ogranicena uglavnom na preporuku, a nemaju nikakvu obavezujucu ulogu, sto nije dobro.

Rade

pre 11 godina

Ovlascenja su (mozda) dovoljna, ali pitanje koliko u praksi moze da cini upravo zbog otudjenosti i bahatosti politicara i njihovog okruzenja.

Mirjana

pre 11 godina

Ne. Mnogi pravni poslovi u nadleznosti vaznih institucija i organa vlasti se nikada ne zavrsavaju u propisanom roku. Razne procedure i postupci se ili nikada ne zavrse ili traju godinama, a Zastitnik gradjana nije ni od kakve pomoci.

Boris Milanovic

pre 11 godina

Ne.

Treba ojacati. Zastupnik ljudskih prava trebalo bi da bude povezan sa EU institucijama, kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Elvis

pre 11 godina

Mislim da je institucija Zastitnika gradjana sto se tice funcionisanja jos u zacetku i da se svoovo vreme vise bave perifernim pitanjima koja su lakse prirode a da krucjalne probleme jos uvek zaobilaze. No, nije ni cudno jer se ta institucija nalazi na pocetku i potrebno je jos puno toga da se sredi u ovoj nasoj drzavi. Porebno je prvo menjati svest gradjana o vrednosnim stavovima i veca odgovornost prilikom koriscenja svog aktivnog birackog prava. Treba dovesti prave nekompromitovane ljude na celne pozicije u vlasti. Naravno da ni jedna vlast koja nije transparentna i demokratska nece postaviti niti pruziti mogucnosti da se institucija Ombusmana razvije. Pa naravno, nisu ludi da postave nekog ko ce izneti na videlo sve njihove prevare i pronevere....

Svetlana

pre 11 godina

Ne. Postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju te kancelarije. Imam utisak da su zatrpani prijavama i da nemaju dovoljne kapacitete.

Katarina Nikolic

pre 11 godina

Nisam sigurna, jer pitanje je ako proširite ovlašćenja da li stvarate zaštitnika građana korumpiranog apsolutistu.

Srđan

pre 11 godina

U princiu, čini se da dorbo funkcioniše, ali sve zavisi od tima ljudi koji obavlja ovaj posao. Ukoliko se postavi loš i korumpiran tim i ovo malo što funkcioniše restaje.

Tomislav Djordjevic

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana treba znacajno ojacati, posebno njegovim pravom da moze zahtevati preispitivanje rada i smenu odgovornih lica organa i institucija koje u znacajnoj meri krse gradjanska prava.

Damir Marton

pre 11 godina

Naravno da ih treba proširiti i ojačati. On mora imati mogućnost da izrekne nekakvu sanciju ako se neko ne pridržava njegovih uputstava.

sasa

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati i ja i supruga nemamo zdravstveno osiguranje poslodavac tj gazda nece da uplati o penzionom i da ne pricamo pa ti se leci kako i odakle a samo ona radi SE CUDIM umrecemo u dubak u 21.vek

Mario Tomic

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Ombudsman treba daima ovlascenja da izrice kaznene mere koje su obavezujuce, ili da je bar u mogucnosti da pokrene postupak pred sudom. Ovde sve ostaje na preporukama,a kada je ta tema bila na vladi,oni su odbacili promene koje bi prosilirile ovlascenja.

Lazar Starčević

pre 11 godina

To u mnogome zavisi od same ličnosti koja sprovodi zaštitu. Ja bih Gospodinu Jankoviću, aktuelnom Ombudsmanu, podigao nivo ovlašćenja!

BOB

pre 11 godina

ODLICNA ideja ali posto u srbiji parlament koji i postavlja ombucmana nije toliko nezavisan, u praksi se pokazalo da taj covek tj Sasa Jankovic nema punu podrsku u donosenju svojih odluka, ja mislim da bi najjbolje bilo da EU nekim uslovi za srbiju ka nastavku puta ka EU ojaca poziciju i ovlastenja zastitnika gradjana.

Mira

pre 11 godina

Treba proširiti i pojačati ovlašćenja ombudsmana. Da uzbunjivače stvarno ima ko da zaštiti, bilo bi ih više i svima bi nam bilo bolje.

genije

pre 11 godina

Igrom slučaja sam jedno orao kontaktirati Zaštitnika gradjana (tada je to bio gdin Šabić, sada ne znam) - njegova kancelarija mi je jako brzo odgovorila i u roku od samo nedelju dana stigli su pozivi iz opštinskih službi na koje sam imao pritužbu. Raspetljali su ono što su sami i zapetljali.
Moje iskustvo je pozitivno, ali ja sam imao problem sa "sitnim" službama - a čitajući novinske vesti, situacija je mnogo drugačija kad su "veliki" (tipa ministarstva) u igri.
DA, trebalo bi mu, ako ne povećati ovlašćenja, onda ih dodatno institucionalno osnažiti da ne mora da "puca iz prazne puške" i da njegovi nalozi u skladu sa zakonom budu bezobrazno ignorisani o čemu se moglo čitati...

nikola

pre 11 godina

Postoje slučajevi u kojima kao lokalni novinar u maloj sredini nisam dobio odgovor na uredno podnet zahtev pristup informacijama od javnog značaja. Na stranici povereništva broj predmeta u kojima se pominju ovakvi slučajevi, ako se dobro sećam, meri se hiljadama. Ovlaćenja povereništva bi svakako trebalo da budu veća!

7abrinuta

pre 11 godina

Nisu mu dovoljnja ovlašćenja,morala bi da budu veća, jer se on uključuje uvek tamo gde je i trebalo i bilo vrlo opravdano.

građanin kejn

pre 11 godina

Potrebno je Zaštitnuku prava građana zakonom dati ovlašćenje da prekršajno kažnjava i krivično goni sve državne službenike za koje se utvrdi da krše prava građana.

Ljupka Pavlovic

pre 11 godina

Koliko god se trudili, ovde to ocigledno nije dovoljno, treba im povecati ovlascenja i obezbediti uslove i vece ekipe.

danijela

pre 11 godina

mislim da su mu ovlascenja velika, ali s obzirom da nema podrsku politicara i nekih relevantnih institucija prilicno je nemocan po mnogim pitanjima

Milenko

pre 11 godina

Treba napraviti dobre zakone a ne sa rupama i rupicama a onda nece trebati zastitnik gradjana a inace ne razumem njegovu funkciju.
Jedini zastitnik gradjana je zakon i ustav.

S2S

pre 11 godina

U Srbiji odlučuju kriminalci i tajkuni tj. stranački ljudi. Ova pozicija je potpuno beskorisna, čak i da Zaštitnik ima visoka ovlašćenja.

Markoni

pre 11 godina

Njegova ovlašćenja su sama po sebi dovoljna, međutim sve državne institucije se moraju uključiti u taj proces, obzirom da jedan čovek nije u stanju da reši sve probleme ovog društva, i pored ingerencija koje ima.

Veljko

pre 11 godina

Iskreno, mozda nisam dovoljno informisan, sta je nadleznost te funkcije?
Zar to ne bi trebao da obavlja gradonacelnik svakog grada???

Ivan M.

pre 11 godina

Ovlašćenja su veoma mala,a i ona su samo formalna,na papiru.Njegova funkcija nikada ne bi ni postojala da to nije bio jedan od uslova EU.

Srki

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona.Dakle u Srbiji je problem što zaštitnik građana treba da štiti građane od samovolje države nad svojim građanima. On treba da se bori protiv onih koji su ga postavili na tu poziciju. Šta mislite, da li ovo može da funkcioniše?

ljiljana

pre 11 godina

Ko je taj? Za njega znaju samo oni koji su ga postavili i državna administarcija koja saradjuje sa njim po službenoj dužnosti

Uros

pre 11 godina

Zastitnik gradjana je obican fikus koji se slika i prima nagrade.Obratio sam mu se jos 2010. i jos uvek nije uradio nista, a obecavaju svaki put kad ih pozovem ili posaljem mejl.

Bejn

pre 11 godina

Ne, njihova uloga je vise figurativna nego realna, sa ciljem dobijanja novca iz fondova EU. Treba prosiriti ovlascenja, ali je mnogo bitnije omoguciti stvarno koriscenje istih.

Damir

pre 11 godina

Čim imamo zaštitnika građana znači da u zemlji nešto nije u redu.Jel to nešto kao onomad društveni pravobranilac samoupravljanja?

Milan

pre 11 godina

Sigurno je da treba prosiriti i ojacati njegova ovlascenja ali najveci problem u ovoj prici je taj da i ova koja ima se ne primenjuju u dovoljnoj meri.

Viktor

pre 11 godina

Treba stvoriti tim Zastitnika gradjana, i to od nestranackih licnosti, direktno odgovornih nekoj medjunarodnoj iole nekompromitovanoj instituciji. Zastitnik gradjana je maltene virtuelna kategorija u Srbiji. Dok se to ne uradi smesno je govoriti o ovlascenjima Zastitnika gradjana.

Slobodan Vukasovic

pre 11 godina

Zastittnik gradjana mora da bude najpre nepristrasna licnost i da ne bude naklonjen ni jednoj partiji da bi mogao da obavlja svoju funkciju. Smatram da kod nas ta funkcija nije ustanovljena na nacin na koji bi trebalo da bude. Gradjani su u tom pravcu needukovani i slabo znaju kada mogu da se pozale zastitniku.

jelica milosavljević

pre 11 godina

zaštitnik građana štiti interesi vlasti, ne znam ni jedan slučaj gde su zaista odreagovali u zaštiti ugroženih i sve se svodi na puko papirološko pokrivanje...

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Zaštitnik građana je cinično odgovorio da je dobio odgovor iz Ministarstva spoljnih polova iz koga je vidljivo da je sve u redu i da nema razloga da sumnja u navode te, nema osnova za pritužbu, iako nije postupljeno po pravosnažnoj presudi iz 2006.godine i tužilac reintegrisan u radni odnos u roku osam dana.
Očigledno da se Zaštitnik građana tom prilikom kandidovao za ambasadora ili Ministra spoljnih poslova pa kako nije prošao obnovio je petogodišnji mandat, kao da niko drugi nije tako lep i pametan da bude Ombudsman?!

miccelini

pre 11 godina

Mislim da ovlascenja zastitnika gradjana su dobrom dijelu regulisana Evropskim aktima u toj oblasti,ali tu postoji jedan raskorak izmedju akata i primjene u konkretnom slucaju. Ako jedan ministar Unutrasnjih poslova javno kaze da niti jedan musliman za njegovog mandata nece dobiti drzavljanstvo Republike Srbije pa iako ispunjava sve formalnosti onda ni Zastitnik gradjana nije u mogucnosti da djeluje u tom pravcu,odnosno ingerencije ,u ovom slucaju ministra Unutrasnjih poslova,su vece od ingerencija Zastitnika gradjana. Sama savjetodavna funkcija Zastitnika gradjana u zemljama kakva je Srbija nista ne garantuje niti obecava.

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

milan pavlovic

pre 11 godina

u potpunost kvazi funkcija kao plod kvazi demokratije

nuzno je prosiriti dejstvo na pravosudne organe i kontrolurada sudija koji su potpuno van sistema kontrole bilo koga i koji su potpuuno kriminalizovana grupa bez ikakvog pravila rada, ne postoji proces preispitivanja zakonitosti rada sudija i njihovog postupanja i postovanja zakona te su oni osetivsi to poceli da se autonomno ponasaju i otvorili vrata korupciji u pravosudju, u tom delu je nuzna kontrola i pomoc gradjanima da i sudije osete potrebu za zakonitim i kvalitetnim radom

Vlado Đukic

pre 11 godina

Ovlaštenja Zaštitnika građana u Srbiji sigurno mogu biti veća, makar dok su problemi u Srbiji tako veliki. Zato ih treba i proširiti i ojačati.
Međutim, smatram da Zaštitnik građana i ova prava koja ima nedovoljno koristi, niti primenjuje. Iznosim lični primer.
Zbog velikih problema kojih ima oko 500 lica iz SRC Surčin, u vezi statusa i uslova života, lično sam osnovao "Udruženje građana SRC Surčin", sa ciljem zaštite prava članova udruženja i njihovih porodica. Zbog ignorisanja svih institucija države Srbije, pre 4 godine Udruženje se obratilo Zaštitniku građana Saši Jankoviću. Za ove 4 godine, i pored nekoliko Urgencija da se predmet uzme u razmatranje, te da se pravno odrede prema 15-ogodišnjem problemu, nema rezultata. I zaštitnik građana mudro ćuti, te na taj način podržava državne organe. I jedni i drugi ne bi trebalo da proizvode nepravdu i diskriminaciju. Šta dalje, samo bog zna.

Mrki611

pre 11 godina

Zaštitnik za ljudska prava nema nikakav uticaj na bilo kakvu odluku koja se donese protiv građanina, a nisam skoro ni pročitao da je recimo javno iskritikovao neku ustanovu da je nešto pogreila prema građaninu. Neznam zašto ta ustanova i postoji? Ja sam imao primer kada sam se požalio zaštitniku da mi pomogne u vezi nepostupanja opštinskih organa u vezi moje prijave za nedozvoljenu gradnju. Komšija je u zajedničkom dvorištu izgradio objekat. Prijavio sam inspekciji. Inspektori nisu ništa preduzeli već tri godine. Žalio sam se zaštitniku. Oni su mi odgovorili da je inspekcija sve preduzela i da su oni tu nemoćni. A trebali su da javno iskritikuju postojeću opštinsku vlast, njihove inspektore u lokalnim novinama, radiju ,televiziji. Tad bi ja kao građanin bio bar malo zadovoljan njihovim radom. Ovako smatrao sam ih kao delom vlasti jer i oni su isti jer ih podržavaju umesto da štite građane. U vašim pitanjima nigde nema pitanja iz ljudskih prava vezanih za sudstvo i policiju koja treba da zaštiti građane, te da dođu do izražaja ljudska prava, koja su vezano za sudstvo i policiju nikakva. neko ti nasrne na imovinu i život, dođe policija i kaže tužite ih, građanin tuži i nikad ne istera svoja prava. To je najslabija tačka zaštite ljudskih prava u Srbiji. Policija i sudstvo, zapamtite to.

darko

pre 11 godina

Smatram da su ovlascenja ombudsmana u dovljnoj meri siroka i uticajna koliko i u drugim zemljama gde postoji ovaj institut. Problem je i dalje politicki uticaj i uticaj interesnih grupa na njegov rad.

Milan Djordjic

pre 11 godina

On bi trebao postojati kao korektiv. Kod nas bi trebalo da bude 1 poslanik i 250 Zastitnika. Ostalo ne vredi ni komentarisati.

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Kad je radni spor u pitanju, omogućite nam da se obratimo zaštitniku građana i pre nego što se završi sudski proces, jer zbog korumpiranog sudstva procesi dugo traju i nije sigurno da će se završiti u našu korist, iako znamo da smo sto posto u pravu kad je nezakoniti otkaz u pitanju (otkaz zbog prijavljivanja korupcije). Da li ste svesni toga da oni koji su nam dali nezakoniti otkaz, na sve moguće načine i preko svih mogućih političkih veza pokušavaju da utiču na rad suda, da spor bude rešen na našu štetu? Da li ću doživeti presudu pitanje je sad? A i ako je doživim verovatno će biti u korist tuženog preduzeća. E zato nam treba zaštitnik građana, odmah, a i da malo sudije razmisle o tome da li će poslušati one koji im naređuju kako da presude ili će presude donositi po svojoj savesti tj. zakonu.

Predeo

pre 11 godina

Zaštitnik građana je tu FORME radi - da prezentuje nameru Vlade Srbije da se "zaista vodi računa o pravima građana i građanki".

Nemanja

pre 11 godina

NE, NE, NE. Stice se utisak da je Zastitnik gradjana tu pro forme radi. Cela ta institucija nije dovoljno razvijena i preopterecena je.

jelica milosavljević

pre 11 godina

zaštitnik građana štiti interesi vlasti, ne znam ni jedan slučaj gde su zaista odreagovali u zaštiti ugroženih i sve se svodi na puko papirološko pokrivanje...

Aleksandar

pre 11 godina

Treba u prvom redu proširiti ovlašćenja u cilju toga da mišljenja i delovanja zaštitnika predstavljaju obavezujuću stavku i da služi kao adekvatan povod odn.prijava za nadležne službe da preduzmu kaznene/obavezujuće mere.

CIM

pre 11 godina

Imali smo brojne primere u kojima državne institucije i zaposleni u njima lepo plate kaznu za nepoštovanje prava od para poreskih obveznika tj. onih čija prava krše i nikom ništa. Vrhunac cinizma!

coa

pre 11 godina

Prosiriti i ojacati. Zastitnik gradjan je bespomocan. Gospodin Sasa Jankovic je primio prkeo 30 000 zalbi. Retki broj dodje do sudova. Jos manji broj presudi u korist gradjana. Zato i ne cudi veliki broj predmeta iz Srbije u Strazburu.

anonymous

pre 11 godina

treba ih prosiriti i ojacati, jer mi deluje da je jedino ombudsmanu u nekom smislu nepristrasan za zastitu gradjana. u ostale nemam poverenja

Dejan

pre 11 godina

Definitivno treba prosiriti ovlascenja Zastitnika gradjana pa mu cak treba omoguciti da u nekim slucajevima kazni one koji se ogluse o njegove preporuke.

dipl. ing. hidrogeologije-tehnološki višak

pre 11 godina

Proširiti i ojačati naročito kad su u pitanju sudski postupci, dužina trajanja, dostupnost podataka i slično. Treba pojasniti građanima tačno za koje probleme da se obrate zaštitniku građana.

Nidža Dragovoljac

pre 11 godina

Bila bi (možda) dovoljna kada bi se promenila praksa i odgovorni koji ignorišu njegove naloge bili sankcionisani.

DUBRAVKO531

pre 11 godina

Ne. Ne poznajem dovoljno njegova ovlascenja, mada imam utisak da se trudi i pokusava da ostvari svoju funkciju te mu treba dati maksimalnu podrsku, pa i kroz ovlascenja.

Nikola Matic

pre 11 godina

Mislim da Zastitnik prava gradjana obavlja dobro svoj posao i da ukazuje na nepravilnosti. Mozda bi mogao da ima malo veca ovlascenja i da se o svakom nepostovanju prava oglasi javnosti jer smatram da se uspeh i pritisak na drzavne organe ne moze napraviti bez javnosti i medija. Jer dobro svi znamo da drzavni organi hoce da eskiviraju slucajeve ukolko nema velike medijskog pritiska.

tirk

pre 11 godina

Gotovo da nema nikakvog uticaja na vlast i institucije. Naravno da mu se mora dati potrebna ovlascenja, kako bi odgovorio svojoj funkciji.

Bojan

pre 11 godina

NE!
Sve sluzbe koju su tu radi gradjani, a zbog kontrole vlasti ocigledno ne daju rezultate!
Ovde je potreban ogroman inspektorat koji ce ukljucivati: istrazitelje, tuzioce, poverenike za informacije, revizore.
Korupcija je toliko duboko ukorenjena, da ne postoji nijedan segmenat u drustvu koji je zdrav.

Jovan bez zemlje

pre 11 godina

Nedovoljna su.Treba ih i prosiriti i ojacati.

Najosnovnije,potrebno je da zastitnik gradjana ima i neka obavezujuca ovlascenja,kao i uopste mogucnost da sprovodi (ili da su sprovodljive) njegove odluke.

Primer:u sadasnjoj praksi,zastitnik prava gradjana nema cak ni dovoljnu medijsku pokrivenost,a na drugoj strani,medijsku paznju zadobija u interregnumima,kada je to najmanje efikasno.

Potrebno je povecati i efikasnost i dosledno sprovoditi zakone i druga akta.

Obican covek

pre 11 godina

Zastita gradjana na bilo kojoj osnovi je zabrinjavajuce losa.Tome u prilog ide korupcija i lobiji na odredjenim funkcijama koji se stite.

danijela

pre 11 godina

mislim da su mu ovlascenja velika, ali s obzirom da nema podrsku politicara i nekih relevantnih institucija prilicno je nemocan po mnogim pitanjima

Osoba sa invaliditetom 1

pre 11 godina

Zaštitnik građana je izuzetna osoba i odlično radi svoj posao. Treba proširiti njegova ovlašćenja zato što je on jedina osoba koja radi za građane.

Milenko

pre 11 godina

Treba napraviti dobre zakone a ne sa rupama i rupicama a onda nece trebati zastitnik gradjana a inace ne razumem njegovu funkciju.
Jedini zastitnik gradjana je zakon i ustav.

Veljko

pre 11 godina

Iskreno, mozda nisam dovoljno informisan, sta je nadleznost te funkcije?
Zar to ne bi trebao da obavlja gradonacelnik svakog grada???

Ivan M.

pre 11 godina

Ovlašćenja su veoma mala,a i ona su samo formalna,na papiru.Njegova funkcija nikada ne bi ni postojala da to nije bio jedan od uslova EU.

Srki

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona.Dakle u Srbiji je problem što zaštitnik građana treba da štiti građane od samovolje države nad svojim građanima. On treba da se bori protiv onih koji su ga postavili na tu poziciju. Šta mislite, da li ovo može da funkcioniše?

ljiljana

pre 11 godina

Ko je taj? Za njega znaju samo oni koji su ga postavili i državna administarcija koja saradjuje sa njim po službenoj dužnosti

Uros

pre 11 godina

Zastitnik gradjana je obican fikus koji se slika i prima nagrade.Obratio sam mu se jos 2010. i jos uvek nije uradio nista, a obecavaju svaki put kad ih pozovem ili posaljem mejl.

Bejn

pre 11 godina

Ne, njihova uloga je vise figurativna nego realna, sa ciljem dobijanja novca iz fondova EU. Treba prosiriti ovlascenja, ali je mnogo bitnije omoguciti stvarno koriscenje istih.

Damir

pre 11 godina

Čim imamo zaštitnika građana znači da u zemlji nešto nije u redu.Jel to nešto kao onomad društveni pravobranilac samoupravljanja?

Stefan

pre 11 godina

Mislim da problem nije u ovlašćenjima, već u njihovoj implementaciji. Mislim da se zaštitnik građana prosto ignoriše i uvažava samo u meri koja je neophodna za formalno i minimalno poštovanje zakona.

Viktor

pre 11 godina

Treba stvoriti tim Zastitnika gradjana, i to od nestranackih licnosti, direktno odgovornih nekoj medjunarodnoj iole nekompromitovanoj instituciji. Zastitnik gradjana je maltene virtuelna kategorija u Srbiji. Dok se to ne uradi smesno je govoriti o ovlascenjima Zastitnika gradjana.

Slobodan Vukasovic

pre 11 godina

Zastittnik gradjana mora da bude najpre nepristrasna licnost i da ne bude naklonjen ni jednoj partiji da bi mogao da obavlja svoju funkciju. Smatram da kod nas ta funkcija nije ustanovljena na nacin na koji bi trebalo da bude. Gradjani su u tom pravcu needukovani i slabo znaju kada mogu da se pozale zastitniku.

Nicolas Thinker

pre 11 godina

Zaštitnik građana je cinično odgovorio da je dobio odgovor iz Ministarstva spoljnih polova iz koga je vidljivo da je sve u redu i da nema razloga da sumnja u navode te, nema osnova za pritužbu, iako nije postupljeno po pravosnažnoj presudi iz 2006.godine i tužilac reintegrisan u radni odnos u roku osam dana.
Očigledno da se Zaštitnik građana tom prilikom kandidovao za ambasadora ili Ministra spoljnih poslova pa kako nije prošao obnovio je petogodišnji mandat, kao da niko drugi nije tako lep i pametan da bude Ombudsman?!

miccelini

pre 11 godina

Mislim da ovlascenja zastitnika gradjana su dobrom dijelu regulisana Evropskim aktima u toj oblasti,ali tu postoji jedan raskorak izmedju akata i primjene u konkretnom slucaju. Ako jedan ministar Unutrasnjih poslova javno kaze da niti jedan musliman za njegovog mandata nece dobiti drzavljanstvo Republike Srbije pa iako ispunjava sve formalnosti onda ni Zastitnik gradjana nije u mogucnosti da djeluje u tom pravcu,odnosno ingerencije ,u ovom slucaju ministra Unutrasnjih poslova,su vece od ingerencija Zastitnika gradjana. Sama savjetodavna funkcija Zastitnika gradjana u zemljama kakva je Srbija nista ne garantuje niti obecava.

vladimir r.

pre 11 godina

zastitnik gradjana je samo obicna farsa, voleo bih da vidim i jednoga koga je on zastitio. mozete vi njemu dati neogranicena ovlascenja ali nemojte nikada zaboraviti da ga na to mesto postavlja rezim, pa se tako anuliraju njegova ovlascenja i ona se svode na poslusenja, to je jos samo jedno zamazivanje ociju, kao neko stiti gradjanina,pa to je smesno.

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

Dusan

pre 11 godina

Da li su ovlašćenja Zaštitnika građana dovoljna da bi ispunjavao svoju funkciju ili ih treba proširiti i ojačati?
Prvi put cujem da postoje zastitnici gradjana u srbiji.Ne mogu da verujem da oni postoje?Ako postoje...izlozeni su velikim pritiscima olosa i kriminala,pocev od drzavnog vrha,pa nadalje.Uveren sam da ne mogu da obavljaju svoj posao casno i posteno,u srbiji.

milan pavlovic

pre 11 godina

u potpunost kvazi funkcija kao plod kvazi demokratije

nuzno je prosiriti dejstvo na pravosudne organe i kontrolurada sudija koji su potpuno van sistema kontrole bilo koga i koji su potpuuno kriminalizovana grupa bez ikakvog pravila rada, ne postoji proces preispitivanja zakonitosti rada sudija i njihovog postupanja i postovanja zakona te su oni osetivsi to poceli da se autonomno ponasaju i otvorili vrata korupciji u pravosudju, u tom delu je nuzna kontrola i pomoc gradjanima da i sudije osete potrebu za zakonitim i kvalitetnim radom

Vlado Đukic

pre 11 godina

Ovlaštenja Zaštitnika građana u Srbiji sigurno mogu biti veća, makar dok su problemi u Srbiji tako veliki. Zato ih treba i proširiti i ojačati.
Međutim, smatram da Zaštitnik građana i ova prava koja ima nedovoljno koristi, niti primenjuje. Iznosim lični primer.
Zbog velikih problema kojih ima oko 500 lica iz SRC Surčin, u vezi statusa i uslova života, lično sam osnovao "Udruženje građana SRC Surčin", sa ciljem zaštite prava članova udruženja i njihovih porodica. Zbog ignorisanja svih institucija države Srbije, pre 4 godine Udruženje se obratilo Zaštitniku građana Saši Jankoviću. Za ove 4 godine, i pored nekoliko Urgencija da se predmet uzme u razmatranje, te da se pravno odrede prema 15-ogodišnjem problemu, nema rezultata. I zaštitnik građana mudro ćuti, te na taj način podržava državne organe. I jedni i drugi ne bi trebalo da proizvode nepravdu i diskriminaciju. Šta dalje, samo bog zna.

Mrki611

pre 11 godina

Zaštitnik za ljudska prava nema nikakav uticaj na bilo kakvu odluku koja se donese protiv građanina, a nisam skoro ni pročitao da je recimo javno iskritikovao neku ustanovu da je nešto pogreila prema građaninu. Neznam zašto ta ustanova i postoji? Ja sam imao primer kada sam se požalio zaštitniku da mi pomogne u vezi nepostupanja opštinskih organa u vezi moje prijave za nedozvoljenu gradnju. Komšija je u zajedničkom dvorištu izgradio objekat. Prijavio sam inspekciji. Inspektori nisu ništa preduzeli već tri godine. Žalio sam se zaštitniku. Oni su mi odgovorili da je inspekcija sve preduzela i da su oni tu nemoćni. A trebali su da javno iskritikuju postojeću opštinsku vlast, njihove inspektore u lokalnim novinama, radiju ,televiziji. Tad bi ja kao građanin bio bar malo zadovoljan njihovim radom. Ovako smatrao sam ih kao delom vlasti jer i oni su isti jer ih podržavaju umesto da štite građane. U vašim pitanjima nigde nema pitanja iz ljudskih prava vezanih za sudstvo i policiju koja treba da zaštiti građane, te da dođu do izražaja ljudska prava, koja su vezano za sudstvo i policiju nikakva. neko ti nasrne na imovinu i život, dođe policija i kaže tužite ih, građanin tuži i nikad ne istera svoja prava. To je najslabija tačka zaštite ljudskih prava u Srbiji. Policija i sudstvo, zapamtite to.

darko

pre 11 godina

Smatram da su ovlascenja ombudsmana u dovljnoj meri siroka i uticajna koliko i u drugim zemljama gde postoji ovaj institut. Problem je i dalje politicki uticaj i uticaj interesnih grupa na njegov rad.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam tražio njegove "usluge". Jedino mogu da kažem da mi ovako, prema onome što čujem iz medija, sve to liči na ono: "A čemu ovo služi? A i ne radi izgleda." Njegova funkcija i institucija u mnogome podseća na sindikate - tu smo da bi se reklo da postojimo, ali služimo sami sebi.

Milos Ljubisavljevic

pre 11 godina

Dok god je Sasa Jankovic u pitanju, prosiriti i ojacati. Isto vazi i za Poverenika za informacije od javnog znacaja i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Homoseksualac

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati do nivoa kao sto je u skandinavskim zemljama. Ombudsman takodje treba da kontrolise i rad sudija i sudova, sto trenutno nije slucaj. Znaci uz podrsku i kontrolu EU zakonski omoguciti sire polje delovanja ombudsmana. Ovako je jako suzen manevarski prostor i poprilicno osujeceno delovanje zastitnika gradjana.

Mr.T!

pre 11 godina

Ovlašćenja zaštitnika građana su verovatno poznata samo njemu i njegovim zaposlenima, tako da je samo znanje o ovlašćenjima minorno. Bitnije je da li on koristi već postojeća ovlašćenja ili kod njega građani dolaze da se iskukaju i olakšaju dušu. Smatram da se po ovom pitanju mora dosta raditi na promociji institucije zaštitnika građana i edukaciji o tome šta on zapravo može da pruži nekome, kako bi u javnosti mogli da prepoznaju ovu instituciju kao nešto gde ideš, ako ti je potrebna određena pravna pomoć, a ne neka organizacija koja se oglasi tu i tamo i puni rubrike u novima koje svi preskaču.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovlascenja srpskog Ombudsmana su ista kao i ovlascenja evropskih Ombudsmana. Razlika je u tome sto u utemeljenijim demokratijama Skupstine imaju kvalitetniji sastav, veci kredibilitet, pa samim tim, i odluke koje Skupstine donesu imaju vecu vrednost, tj. licnosti koje Skupstina imenuje su kvalitetnije. Nasi institucionalni problemi vode poreklo u nereprezantivnom karakteru srpske skupstine, sto je posledica naopakog politickog, tj. izbornog sistema. Sadasnji institucionalise partokratiju, a to je kljucna prepreka za postojanje smislenih institucija u Srbiji.

Nikola

pre 11 godina

Mislim da ne!Ojačati ih tako, da zaštitinik gradjana ima prava da stavi veto na odluke koje krše ili ne dopuštaju iskazivanje ili promovisanje prava odredjenih grupacija,koja su inače zagarantovana Ustavom.

gradjanka

pre 11 godina

Ogroman broj ljudi nema pojma koja su ovlašćenja zaštitnika građana-ki. Prema tome pored toga što mu se prava trebaju proširiti treba istovremeno nešto raditi na tome da narod bude informisan o postojanju te institucije, suštini, značaju i kako da koriste sve te mogućnosti u ostvarivanju svojih prava. Mada, ima uvek i zloupotreba, pa treba biti svakako obazvriv i u proširivanju prava koje on može da ima.

Aleksandra Tendjer

pre 11 godina

Svakako bi trebalo ojačati njegov rad, ako ne ovlašćenjima, onda u ljudstvu i sredstvima. Ako već država nema sposobnosti da se time bavi, neka to omogući u što većoj meri zaštitniku građana.

Aleksandar

pre 11 godina

Zastitnika gradjana treba ukinuti jer je samo nepotrebno radno mesto. Drzava je uredjena zakonom i treba ga sprovoditi, a ne uvoditi dodatno telo

S2S

pre 11 godina

U Srbiji odlučuju kriminalci i tajkuni tj. stranački ljudi. Ova pozicija je potpuno beskorisna, čak i da Zaštitnik ima visoka ovlašćenja.

Markoni

pre 11 godina

Njegova ovlašćenja su sama po sebi dovoljna, međutim sve državne institucije se moraju uključiti u taj proces, obzirom da jedan čovek nije u stanju da reši sve probleme ovog društva, i pored ingerencija koje ima.

Snežana Guberinić

pre 11 godina

Ingerencije Zaštitnika građana jesu, prema zakonu, sasvim dovoljne, ali su praktično ta ovlašćenja u mnogome sužena.

jagodica_bobica

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana nisu dovoljna i svakako ih treba prosiriti i ojacati kako bi svoju funkciju mogao kvalitetno da obavlja.

radenko

pre 11 godina

Institucija zaštitnika građana nije dovoljno zaživela u praksi.Ovlašćewa zaštitnika građana morala bi da budu veća i prilagođena za pragmatično delovanje

sailor

pre 11 godina

Zaštitnik građana radi mnogo više nego što mu omogućava Zakon i gomila uredbi koje se proizvode kako bi se ograničila i smanjila ovlaštenja ove institucije. U ovoj oblasti izgleda ima više izuzetaka nego pravila i mislim da vlast čini sve da prikaže formalno da ima ovakve institucije ali takođe i da se suštinski ništa ne desi.

Svetozar Krstić

pre 11 godina

Zaštitnici građana na svim nivoima uprave za sada obavljaju, u većini slučajeva, dobro svoj posao. Ingerencije su im simbolične, funkcija im je određena u skladu s primerima iz razvijenih demokratija, što u našem slučaju, u atmosferi amoralnosti, oportunizma i bahataosti nije dovoljno.

Milka

pre 11 godina

S obzirom da su gradjani ove zemlje ne mogu da dobiju pravdu u pravosudnom sistemu Srbije, zastitnik prava gradjana je mozda i jedina svetla tacka. Svakako da treba da ima veca ovlascenja

Jana

pre 11 godina

Mislim da nisu dovoljna njegova ovlascenja, jer su ogranicena uglavnom na preporuku, a nemaju nikakvu obavezujucu ulogu, sto nije dobro.

Rade

pre 11 godina

Ovlascenja su (mozda) dovoljna, ali pitanje koliko u praksi moze da cini upravo zbog otudjenosti i bahatosti politicara i njihovog okruzenja.

Mirjana

pre 11 godina

Ne. Mnogi pravni poslovi u nadleznosti vaznih institucija i organa vlasti se nikada ne zavrsavaju u propisanom roku. Razne procedure i postupci se ili nikada ne zavrse ili traju godinama, a Zastitnik gradjana nije ni od kakve pomoci.

Milan

pre 11 godina

Sigurno je da treba prosiriti i ojacati njegova ovlascenja ali najveci problem u ovoj prici je taj da i ova koja ima se ne primenjuju u dovoljnoj meri.

Boris Milanovic

pre 11 godina

Ne.

Treba ojacati. Zastupnik ljudskih prava trebalo bi da bude povezan sa EU institucijama, kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Elvis

pre 11 godina

Mislim da je institucija Zastitnika gradjana sto se tice funcionisanja jos u zacetku i da se svoovo vreme vise bave perifernim pitanjima koja su lakse prirode a da krucjalne probleme jos uvek zaobilaze. No, nije ni cudno jer se ta institucija nalazi na pocetku i potrebno je jos puno toga da se sredi u ovoj nasoj drzavi. Porebno je prvo menjati svest gradjana o vrednosnim stavovima i veca odgovornost prilikom koriscenja svog aktivnog birackog prava. Treba dovesti prave nekompromitovane ljude na celne pozicije u vlasti. Naravno da ni jedna vlast koja nije transparentna i demokratska nece postaviti niti pruziti mogucnosti da se institucija Ombusmana razvije. Pa naravno, nisu ludi da postave nekog ko ce izneti na videlo sve njihove prevare i pronevere....

Svetlana

pre 11 godina

Ne. Postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju te kancelarije. Imam utisak da su zatrpani prijavama i da nemaju dovoljne kapacitete.

Katarina Nikolic

pre 11 godina

Nisam sigurna, jer pitanje je ako proširite ovlašćenja da li stvarate zaštitnika građana korumpiranog apsolutistu.

Srđan

pre 11 godina

U princiu, čini se da dorbo funkcioniše, ali sve zavisi od tima ljudi koji obavlja ovaj posao. Ukoliko se postavi loš i korumpiran tim i ovo malo što funkcioniše restaje.

Tomislav Djordjevic

pre 11 godina

Ovlascenja Zastitnika gradjana treba znacajno ojacati, posebno njegovim pravom da moze zahtevati preispitivanje rada i smenu odgovornih lica organa i institucija koje u znacajnoj meri krse gradjanska prava.

Damir Marton

pre 11 godina

Naravno da ih treba proširiti i ojačati. On mora imati mogućnost da izrekne nekakvu sanciju ako se neko ne pridržava njegovih uputstava.

sasa

pre 11 godina

Treba prosiriti i ojacati i ja i supruga nemamo zdravstveno osiguranje poslodavac tj gazda nece da uplati o penzionom i da ne pricamo pa ti se leci kako i odakle a samo ona radi SE CUDIM umrecemo u dubak u 21.vek

Mario Tomic

pre 11 godina

Zaštitnik građana na papiru ima dovoljno ovlašćenja. U praksi se pokazalo da on ne može ništa, jer su partijski i državni funkcioneri van njegovog domašaja, znači iznad zakona

marko, marko

pre 11 godina

Ne. Ombudsman treba daima ovlascenja da izrice kaznene mere koje su obavezujuce, ili da je bar u mogucnosti da pokrene postupak pred sudom. Ovde sve ostaje na preporukama,a kada je ta tema bila na vladi,oni su odbacili promene koje bi prosilirile ovlascenja.

Lazar Starčević

pre 11 godina

To u mnogome zavisi od same ličnosti koja sprovodi zaštitu. Ja bih Gospodinu Jankoviću, aktuelnom Ombudsmanu, podigao nivo ovlašćenja!

BOB

pre 11 godina

ODLICNA ideja ali posto u srbiji parlament koji i postavlja ombucmana nije toliko nezavisan, u praksi se pokazalo da taj covek tj Sasa Jankovic nema punu podrsku u donosenju svojih odluka, ja mislim da bi najjbolje bilo da EU nekim uslovi za srbiju ka nastavku puta ka EU ojaca poziciju i ovlastenja zastitnika gradjana.

Mira

pre 11 godina

Treba proširiti i pojačati ovlašćenja ombudsmana. Da uzbunjivače stvarno ima ko da zaštiti, bilo bi ih više i svima bi nam bilo bolje.

genije

pre 11 godina

Igrom slučaja sam jedno orao kontaktirati Zaštitnika gradjana (tada je to bio gdin Šabić, sada ne znam) - njegova kancelarija mi je jako brzo odgovorila i u roku od samo nedelju dana stigli su pozivi iz opštinskih službi na koje sam imao pritužbu. Raspetljali su ono što su sami i zapetljali.
Moje iskustvo je pozitivno, ali ja sam imao problem sa "sitnim" službama - a čitajući novinske vesti, situacija je mnogo drugačija kad su "veliki" (tipa ministarstva) u igri.
DA, trebalo bi mu, ako ne povećati ovlašćenja, onda ih dodatno institucionalno osnažiti da ne mora da "puca iz prazne puške" i da njegovi nalozi u skladu sa zakonom budu bezobrazno ignorisani o čemu se moglo čitati...

nikola

pre 11 godina

Postoje slučajevi u kojima kao lokalni novinar u maloj sredini nisam dobio odgovor na uredno podnet zahtev pristup informacijama od javnog značaja. Na stranici povereništva broj predmeta u kojima se pominju ovakvi slučajevi, ako se dobro sećam, meri se hiljadama. Ovlaćenja povereništva bi svakako trebalo da budu veća!

7abrinuta

pre 11 godina

Nisu mu dovoljnja ovlašćenja,morala bi da budu veća, jer se on uključuje uvek tamo gde je i trebalo i bilo vrlo opravdano.

građanin kejn

pre 11 godina

Potrebno je Zaštitnuku prava građana zakonom dati ovlašćenje da prekršajno kažnjava i krivično goni sve državne službenike za koje se utvrdi da krše prava građana.

Zoran

pre 11 godina

Nema nikakva ovlascenja sem da objasni zasto ste nemocni pred sistemom skrojenim po meri politickih partija koje i njega postavljaju. Naravno da treba da ima veca ovlascenja i da za pocetak bude nezavisniji u radu.

Irfan

pre 11 godina

Zastitik gradjana je najsvetlija tacka medju drzavnim organima ove zemlje, mozda najvise zbog licnosti koja vrsi tu funkciju.
Ovlascenja su dovoljna, potrebno mu je obezbediti vise sredstava i bolju infrastrukturu.

predrag terzic

pre 11 godina

Zaštitniku gradjana treba pomoći u njegovim poslovima. Treba napraviti pod obore ili kako ih već nazvati, evo na primer nemamo adekvatnog ZAŠTITNIKA PRAVA PACIJENATA, to što imamo je nedovoljno, jer su nam dodelili da su nam zaštitnici pravnici iz zdrastvenih ustanova koji brani i štiti interese njih, a ne nas. Udruženje za promociju i zaštitu prava pacijenata Re-akcija se zalagalo da se osnuje NACIONALNA KANCELARIJA ZA ZASTITU PRAVA PACIJENATA.

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Svakako da bi trebalo. Medjutim da bi se sve to efikasno sprovelo potrebno je menjati kako drustveni, tako i politicki sistem.

Ljupka Pavlovic

pre 11 godina

Koliko god se trudili, ovde to ocigledno nije dovoljno, treba im povecati ovlascenja i obezbediti uslove i vece ekipe.

Milan Djordjic

pre 11 godina

On bi trebao postojati kao korektiv. Kod nas bi trebalo da bude 1 poslanik i 250 Zastitnika. Ostalo ne vredi ni komentarisati.

neću da budem član sekte

pre 11 godina

Kad je radni spor u pitanju, omogućite nam da se obratimo zaštitniku građana i pre nego što se završi sudski proces, jer zbog korumpiranog sudstva procesi dugo traju i nije sigurno da će se završiti u našu korist, iako znamo da smo sto posto u pravu kad je nezakoniti otkaz u pitanju (otkaz zbog prijavljivanja korupcije). Da li ste svesni toga da oni koji su nam dali nezakoniti otkaz, na sve moguće načine i preko svih mogućih političkih veza pokušavaju da utiču na rad suda, da spor bude rešen na našu štetu? Da li ću doživeti presudu pitanje je sad? A i ako je doživim verovatno će biti u korist tuženog preduzeća. E zato nam treba zaštitnik građana, odmah, a i da malo sudije razmisle o tome da li će poslušati one koji im naređuju kako da presude ili će presude donositi po svojoj savesti tj. zakonu.