Nedelja, 13.05.2012.

13:04

Regionalne aviokompanije bez Jata

Moguće je stvaranje holdinga spajanjem Kroacija Erlajnska i slovenačkog Adria Ervejsa, kaže hrvatski ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Izvor: SEEbiz

Regionalne aviokompanije bez Jata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Fpn

pre 11 godina

@Shadow
Da ti znas ista o brojevima onda bi znao i to da aerodromi u Puli, Zadru, Osijeku i na Krku imaju zajedno 0,8 mio prevezenih putnika. Znaci 4 aerodroma prosecno imaju po 200 hiljada putnika. Nevidjeno!!!

Jedina tri medjunarodna aerodroma u Hrvatskoj, koja su ozbiljni igraci su Zagreb, Dubrovnik i Split, koji zajedno imaju 4,9 mio prevezenih putnika. Cinjenica da unutar drzave nema avioprometa moze biti tragicno samo za velike drzave poput Rusije ili Sad a nikako za patuljke poput Hrvatske, Bih ili Srbije. I zasto bi covek uopste leteo iz Zagreba u Pulu ili Zadar npr.? Pa pre stignes na cilj dobrim autom nego da odradis sve aerodromske procedure, cekas let, letis avionom i onda opet aerodromske procedure ... I onda kad stignes, shvatis da si izgubio prtljag. I jos ti se finansiijski ne isplati u poredjenju sa autom ...

mali marinko

pre 11 godina

@fpn
"Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe."

Ovo je tipični primjer razmišljanja da je u Srbiji sve počelo od 2005. a susjedima su valjda cvjetale ruže unazad 20 godina.

Zračna luka Zagreb unazad 10 godina (za prije nemam podataka) nikada nije uhvatila po broju putnika ZL Nikola Tesla. Dakle ako je tko trebao hvatati koga onda je to ZL Zagreb. Istina je da i jednima i drugima ide dobro: ZL Zagreb je 2011. imala povećanje 12% u odnosu na godinu prije a ZL Nikola Tesla 15,8%. Ja bih odmah potpisao ta povećanja i za slijedećih 20 godina.

Shadow

pre 12 godina

@Fpn
Covjece kako ne shvacas, u Hrvatskoj koja ima 4,5mil stanovnika postoji 7 medjunarodnih aerodroma i svi rade, u Srbiji koja ima 7mil stanovnika postoji JEDAN aerodrom koji radi smanjenim kapacitetom. Pa to je porazno, ja bi izbjegavao da o tome govorim i blamiram se.
Alo, nemate ni unutarnje letove, o ocestovnoj i zeljeznickoj infrastrukturi da ne govorim. Splitska luka je recimo treca u europi po broju putnika iza Marseillea i Pireja. O cemu dalje da pricamo? Niste turisticka zemlja, ono malo stranih turista sto vas posjeti je iz ex yu zemalja i ne putuje avionom, imate zaostalu prometnu infrastrukturu u odnosu na Hrvatsku i to je to, da ne duljimo dalje. Mozemo o nekim drugim temama, o ovome je smijesno raspravljati.

Fpn

pre 12 godina

@Anton
Ili si neobavešten ili samo malo plitak - Srbija nema jedan već tri međunarodna aerodroma, dok su druga tri aerodroma trenutno u fazi rekonstrukcije, da bi takođe mogli postati međunarodni aerodromi do 2015. godine. Što se Beogradskog aerodroma tiče - promet koji se odvija na njemu je gotovo isti prometu na dva najveća hrvatska aerodroma - Zagreba i Dubrovnika. Sasvim dovoljno za sada. Ali budimo realni - uz ovakve stope rasta prometa na beogradskom aerodromu (2002 - 1.6 mio putnika, 2007 - 2.5 mio putnika, 2011 - 3.1 mio putnika), Beograd će ubrzo imati veći promet od Zagreba, Dubrovnika i Splita zajedno.
A što se aviacije tiče ... JAT je pre rata 1999. godine uplatio 20 miliona evra avansa za kupovinu 8 novih airbusa ali aviona nikada nije dobio zbog bombardovanja Srbije. Pa ti sad vidi kako bi JAT izgledao danas da je dobio tih 8 novih aviona u ovoj maloj regiji. Daleko bolje nego Adria i Croatia, zar ne?

Rade

pre 12 godina

Lično, pod terminom, "region" doživljavam i Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku... Srbija ne mora nužno da ulazi u "regionalne integracije" samo sa Hrvatskom ili Crnom Gorom. Mi, svi zajedno, suštinski nemamo dobra iskustva sa takvim integracijama i zašto ponavljati greške?

Banski banderij

pre 12 godina

@aleksanadr
___________
Očito CA muče kronični problemi tj. loše financijsko upravljanje. Nadu ulijeva vijest da je u 2011 tvrtka smanjila netto gubitke za 80 milijna kuna (10.2 milijuna eura) tj. 52 posto. Ukoliko se nastavi ovim smjerom realno je očekivati pozitivna kretanja odnosno iskazivanje profita kroz dvije-tri godine...http://www.vecernji.hr/biznis/croatia-airlines-smanjila-neto-gubitak-52-posto-2011-clanak-377087
A onima koji tako olako odmahuju rukom i otpisuju Zagreb u korist Beograda bih preporučio da ne zaborave da Zračna luka Zagreb je u travnju potpisala koncesijski ugovor koji predviđa proširenje proširenje ZLZ (kapacitet-5 milijuna putnika) te ulaganja u prvoj fazi u iznosu od 1.7 milijardi kuna (236 milijuna eura) http://www.seebiz.eu/potpisan-ugovor-o-zracnoj-luci-zagreb-novi-terminal-do-2016/ar-31917/ odnosno 500+ milijuna eura (nemam sada točan broj) kada se posao završi

Dlm

pre 12 godina

Pa naravno da ce Beograd imat najvise putnika kad je jedina bitna zracna luka u Srbiji, inace puno putujen avionima po europi pa san vidia da je samo Beogradska zracna luka povezana sa europskim destinacijama dok je za Hrvatske zracne luke situacija bitno drugacija.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Banski banderij, 14. maj 2012 11:27)

Lepo ste odgovorili, činjenice na sto.

Ali imam pitanje, kako je CA sa 5,725 miliona putnika u 2011 uspela da bude u gubitku 93 miliona kuna (12 miliona evra) za samo tri meseca?

Fpn

pre 12 godina

Adria Airways: 6 aviona CRJ200 (48/50 sedišta), 4 aviona CRJ900 (86 sedišta), 2 aviona A319 (135 sedišta), 2 aviona A320 (162 i 180 sedišta). Croatia Airlines: 4 aviona A319 (132 sedišta), 3 aviona A320 (164 sedišta), 6 aviona Dash8 (76 sedišta). Montenegro Airlines: 5 aviona Fokker (102 sedišta), 3 aviona Embraer (116 sedišta).
Znači - 3 kompanije, 35 aviona, 7 različitih tipova aviona (koji se pored toga još i razlikuju u konfiguraciji). Od ukupnog broja aviona, samo njih 11 spada među trenutno najkomercialnije na tržištu (A319 i A320), dok su se ostali pokazali kao manje konkurentni i preskupi u svakom pogledu (cena, servis itd.).
Da vidimo kako u međuvremenu posluje konkurencija: Ryanair ima 294 aviona B737 (189 sedišta), Wizzair ima 36 aviona A320 (180 sedišta) a Easjet 150 aviona A319 (156 sedišta) i 38 aviona A320 (180 sedišta).
Šta nam to govori? Da je menadžment tri low costera shvatio, da je moguće poslovati sa profitom kada imaš modernu, rentabilnu i unificiranu flotu jer time sebi smanjuješ troškove održavanja aviona, školovanja kadrova i planiranja aviona na različite destinacije. Regionalni avioprevoznici to još uvek nisu shvatili. Imaju previše različitih tipova aviona, koji ne samo što su nekonkurentni već i zahtevaju različite profile pilota, mehaničara, kabinskog osoblja ... Da bi pilot leteo na jednom tipu aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. Da bi mehaničar servisirao jedan tip aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. A to košta. Mnogo. Baš kao i za avto, kamion ili traktor. Više različitih profila zaposlenih znači i manju mogućnost popunjavanja rupa ako zagusti. Primer: Adria Airways leti na čarteru za Sharm El Sheikh svojim jedinim tipom aviona A320 sa 180 sedišta. Pošto zamene u slučaju kvara tog aviona nema (a svih 180 sedišta je prodato), umesto tog aviona moraju leteti dva različita tipa aviona - npr. A319 sa 135 sedišta i CRJ200 sa 48 sedišta. To znači: duplo veći troškovi nego u normalnoj situaciji - treba platiti kerozin za dva aviona, treba platiti dve posade aviona, treba platiti dve aerodromske takse, treba platiti i mehaničare da pregledaju dva tipa aviona pre poletanja ...
Šta još reći? Udruživanjem ove tri kompanije ne bi rešile nijedan problem. Flota bi postala još raznovrsnija i zahtevala bi isti broj radnika različitih profila. Ako dodamo da tri avioprevoznika mnoge avione samo iznajmljuje i nisu njihov vlasnik (AA u slučaju A320) i da je ukupna vrednost svih aviona manja od celog duga tih kompanija, onda je sve rečeno ...

Banski banderij

pre 12 godina

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno.
(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
___________________

tu sam prestao čitati, basne sam prerastao.

Dubrovnik 1.35 milijuna
Zadar 300 000
Split 1.3 milijuna
Rijeka 80 000
Pula 370 000
Zagreb 2.3 milijuna
Osijek 25 000

Zračna luka "Nikola Tesla"- 3,124,633... Toliko o tome. Ugodan dan.

Fpn

pre 12 godina

Promet regionalnih aerodroma: BEOGRAD 3.1 mio, Zagreb 2.3 mio, Priština 1.4 mio, Ljubljana 1.3 mio, Dubrovnik 1.3 mio, Split 1.3 mio, Skopje 0.7 mio, Ohrid 0.6 mio, Sarajevo 0.6 mio, Podgorica 0.6 mio, Tivat 0.6 mio, Pula 0.4 mio, Zadar 0.3 mio putnika u 2011. Promet na ostalim aerodromima (Portorož, Maribor, Rijeka, Osijek, Banja Luka, Vršac, Niš) je zanemarljiv uprkos velikom potencialu. Aerodromi Novi Sad, Ponikve i Lađevci su u fazi rekonstrukcije i biće međunarodni aerodromi sa velikim potencialom (rast turističke posete u okolini aerodroma).
Promet najvećih regionalnih avioprevoznika: CA 1.8 mio, JAT 1.1 mio, AA 1.1 mio putnika u 2011. Promet ostalih je mnogo manji.
Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe. Rast prometa na Aerodromu Beograd je mnogo brža od rasta prometa na Aerodromu Zagreb i Ljubljana i istovremeno mnogo perspektivnija jer se Srbija sve više otvara svetu. AA upkos većinskom udelu u prometu na Aerodromu Ljubljana od svih aviokompanija regiona posluje najslabije. CA veliki deo svog ukupnog prometa (1.8 mio) ostvaruje na unutrašnjim letovima (0.6 mio), što znaći da je međunarodni promet CA tek nešto veći od onog AA i JAT-a (1.1 mio), koji praktički ne lete na unutrašnjim letovima (LJU-MB, BG-Niš). JAT možda nije u najboljoj situaciji ali ipak svake godine beleži rast prometa. Najavljena privatizacija JAT-a je možda i najbolja vest za domaće putnike. A što se udruživanja AA, CA i MA tiče ... to su tri kompanije, koje posluju sa gubitkom godinama, kompanije u državnom vlastništvu, sa upravom, koju postavljaju lokalni političari. Pod kakvim uslovima bi teklo to udruživanje? Koji funkcioneri su spremni da se odreknu svoje fotelje u korist svojih kolega? Gde bi bilo sedište kompanije? Koji bi bio efekat udruživanja? Povezani letovi? Presedanje? Šta bi bilo sa viškom pilota i osoblja? Kako unificirati flotu? Šta bi bilo sa dugovima? Mislim da takvog uduživanja neće biti. Veće su šanse da regionalne kompanije uzme Lufthansa ili Turkish.

tonći

pre 12 godina

(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
evo prijatelju tocnih podataka o broju putnika , samo da se zna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zra%C4%8Dna_luka_Nikola_Tesla
http://www.poslovni.hr/vijesti/u-zracnim-lukama-86-posto-vise-putnika-196713.aspx

Tigana

pre 12 godina

Spajanje sa Croatiom? Najvećai obim saradnje za koju je ogromna većina Srba se svodi na prolazak autoputem kroz Hrvatsku – uljudno, do 130kmč, stajanje u Križu (pristojan WC, par kuna), plaćanje putarine u Zagrebu, 15€ (dobar dan-dobar dan), na granici “do viđenja”. Sve lepo i uljudno. I to je to. Svakom svoje.

kioo

pre 12 godina

sta bivsa braca rade na sarpskom portalu ?
(sova1965, 13. maj 2012 18:42)

Uzaludno iščekujući da će doći do kakvih promjena s one strane Dunava

lapidar

pre 12 godina

@Borna - U Srbiji se niko iz Hrvatske ne moli za saradnju. Sami su Hrvati došli u Srbiju, na stotine firmi. Šaraju, baraju. A što se tiče "jugoslovenskih firmi", kako da ti kažem, u ovoj zemlji se rehabilituju određeni generali, što je OK. Ali čisto da shvatiš ko s kim i šta želi. Nikad više Jugoslavija. A avio tvrtke, kako koja hoće. Jat ima lošiju flotu, ali razvijeniju evromediteransku mrežu.

dassal

pre 12 godina

Sve ove malene kompanije pucaju 100%, mogu da puknu pojedinacno (kao sto su vec uveliko) a mogu i zajedno da pokusaju...ishod ce biti identican! Svi su u minusu samo tako! Zivi bili pa videli, avio saobracaj je u vrlo losoj poziciji ovih godina! Bice LH,KL,BA mozda Turkish tu i tamo po Balkanu i to je to! Caos

R'ke-koke

pre 12 godina

E cuj, nemac govori kako trebamo zajedno...

Ajde nas zaobidjite ovoga puta.

Da napravimo jednu kompaniju u kojoj ce da se radi sta EU kaze, inace ce Hrvati i Slovenci da prave probleme. Vidjeno vec.

U SFRJ smo finansirali propale projekte ( nerazvijene rapublike i Crnu Goru da se oporavi od zemljotresa ), A do 2006. nam je Crna Gora bila glavni distributer polovnih automobila i shvercovanih cigareta, i zaradjivala bez motike.

Aj sad da finansiramo nesto sto je nase, pa makar i propalo.

Ryan A.

pre 12 godina

Ma ne trebamo se svadjati oko toga tko ce biti lider u regionu. Ako se ne udruzimo i sporazumimo bice to Lufthansa, KLMAirFrance, Austrian i Turkish. Eh, jadni Balkane...

aleksa

pre 12 godina

ajme, pa mi smo jad i beda ovih prostora. Gde je CA od jadnog li nam JAT-a. Adria i CA će biti lider i to veći od mađara i čeha kad se spoje, a jat... samo si može da upi nadgrobni spomenik...
e da, netko je napisao da je srbija regionalni lider u ekonomiji...hahahahaha, dobar vic. ako se takmiči s crnom gorom i makedonijom, MOŽDA!

M S K

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

A baš me zanima tko je Jatu kupio svu tu njegovu "imovinu" i avione. Mora da je to kupila bogata, industrijska i turistička Srbija. Adriji i Croatiji su avione kupile njihove matične države, a sada, kada je Srbija ostavljen a sama, da vidimo koje avione (i kojim novcem) ce kupiti svoje avione i "imovinu".

mario

pre 12 godina

(ff, 13. maj 2012 17:20)
krivo JAT je taj koji navaljuje i kojem bi udruživanje najviše odgovaralo.
(laki, 13. maj 2012 15:14)
Provjeri malo bolje ko ima največe tržište od ExYu republika..

buki

pre 12 godina

Drage komsije sve Vam najlepse zelim.
Jat je nasa ma kakva bila kompanija,ako budemo pametni i bar malo posteni prema sami sebima Jat ce biti i vec jeste najveca kompanija u regionu.Na nama je skoro sve a ono sto nije to je u bozjim rukama.Sami i u svoje pa kako nam bude,sa bivsom bracom kao sa bivsom zenom, samo cisti racuni.Ako budemo radni i sposobni i samosvesni o sebi samima,uz malo srece bicemo najbolji ne samo aviosaobracaju nego i u drugim segmentima privrede.Upornost - znanje - rad i POSTENJE.

Hvala,unaprijed

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Jel' može neko da mi objasni šta znači DERELIKTNO.Čisto da shvatim nekako ovaj komentar.

Avio mehaničar

pre 12 godina

Jat je evropski Adamair. Radije ću peške bilo gde nego džabe Jatom. Pokvarena kompanija, pokvareni avioni, pokvaren menadžment. Go lopov do lopova!

pranjic

pre 12 godina

ma glupost. svi su bankrot,i ova kroacija a regionalni projekat nema smisla bez srbije ni za broj putnika ni za smanjenje troškova.

Anton

pre 12 godina

@FF

A ko pita JAT da ce sudjelovati ili ne, vi nemate izbora u tome jel nemate blage veze tima a JAT je siromasna i propala kompanija kao vas srbija dakle nemate nikakvu tezinu za taj razgovor. Zato vas ne pitamo nista niti vam guramo u neku glupoj zajednistvo. Nego vi pitajte nas.

MunZ

pre 12 godina

(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Смехотресно. Ја сам нешто пропустио. То што Мркоњић прича свашта не значи да пропали Jat Airways хоће да се спаја са пропалом Croatia-ом и како се већ зове, "мегакомпанијом" са 13 летелица. Кога бре брига и за Хрвате и за нас? Оно што треба да буде јасно да у Србији преко 80% не жели ништа са Хрватском, поготово на државном нивоу. И ове хрватске компаније што су се развршљале по Србији не чека баш лепа будућност.

Beogradjanin

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno. JAT nikada nije molio niti ce moliti tu CA za udruzivanje. To je dobro poznata cinjenica. Cak ne postoji ni geografska logika udruzivanja JATa i CA. Naime zasto bi beogradski putnici presedali u Ljubljani ili Zagrebu na nekom letu ka zapadnoj Evropi. Mnogo je jednostavnije direktno leteti iz Beograda. Btw. u zadnjih mesec dana JAT belezi izuzetnu popunjenost kabina na Evro-mediteranskom trzistu. JATu ne treba nikakvo udruzivanje sa firmama koje su pred bankrotom (Adria i CA). JATu treba novo ime i nov menadzment uz osvezavanje flote. Uz to najjaci regionalni servisni centar je u Beogradu. Ogromni hangari, najnoviji alati i decenijsko iskustvo. JAT tehnika je dobila certifikat i za C preglede za Airbus 320. Samo jos da dodam da ni zagrebacki ni ljubljanski aerodromi nemaju fingere, dok beogradski Nikola Tesla ima na C liniji 6 fingera a na A liniji 10. Broj putnika, geografski polozaj i tehnicka podrska jasno govore ko je stvarni lider u regionu i ko treba tu poziciju jos vise da ojaca.

Fpn

pre 12 godina

Pre nego sto ovi komentari odu na polje medjusobnih optuzbi na relaciji LJ-ZG-BG-PG samo jedna stvar: AA, CA, MA i JAT su sve do zadnje u gubicima. Debelim gubicima. Imaju staru, raznoliku i nekonkurentnu flotu, slab menedzment, previse zaposlenih, visoke troskove i opstaju pri zivotu iskljucivo zbog drzavnih subvencija i pritiska drzava na (drzavne) banke, da pomognu izvuci iz blata aviokompanije, koje su takodje u drzavnom vlastnistvu. Sto bi se reklo - iz desnog dzepa u levi dzep. Tipican primer takvog "uspesnog" poslovanja je Adria Airways u poslednje tri godine. Da nije bilo drzavne intervencije, AA od 2011 ne bi vise poslovala ... Da li je to primer kojem srpska aviokompanija treba da tezi? Ne. Ne treba Srbiji ni Jat ovakav kakav je. Svi balkanski avioprevoznici su losi, mali i bez vizije. Srbima treba sto veci broj low costera, ako je ikako moguce i domaceg. Nizke cene karata, dugacka ljubav.

Pavle Karajović

pre 12 godina

Velika je steta što komšiske kompanije ne vide JAT u novoj regionalnoj raspodeli neba iznad biše zemlje.Ni jedna od malih kompanija,pa ni JAT neće moći da opstane,jer više nema finansiranja iz buđeta. Nasa poslovica kaže“Prema svetcu i Tropart“.Buduća vlada i novi vlasnik mora ce da svede JAT u razumnu meru.A to znaci manje aviona i manje zaposlenih
u kompaniji.Avio biznis ne trpi rasne,verske granice.Da je bilo malo pameti,JAT je trebao da bude lider u objedinjavanju vazduhoplovnih kompanija sa EX-JU prostora.

Andja

pre 12 godina

Zivim na Malti, zemlja od 380 hiljada stanovnika (kao Novi Beograd), lokalna avio kompanije Air Malta... Dobro rade, 12 novih Air bus aviona...Kako JAT ne moze sa 7 miliona ljudi u Srbiji i tolikom dijasporom da prezivi? Sta ce im Croatia i Adria????

Miki RS

pre 12 godina

@Vladimir Pula
Majmune, Srpski jezik se piše "po Vuku", inače ne bi bio Srpski.A budale neka se rugaju koliko hoće, i neka potpuno pređu na engleski ako misle da tako zvuče pametnije.

Tony Montana

pre 12 godina

Pa,zar se nisu Hrvati busali u grudi,kako im ne treba niko,pošto oni navodno odlično posluju.Znači,ipak je istina da su i oni propali.
Za početak,treba promeniti ime našeg avio prevoznika i videti da li može da opstane na tržištu ili u suprotnom ga ugasiti,što ne treba smatrati nikakvom tragedijom,pošto ima dosta država koja nemaju svog nacionalnog prevoznika.

Yugosloven po rodjenju i opredeljenju

pre 12 godina

@(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Da te obavestim,dok imamo subvencionisane stanove,subvencionisanu poljoprivredu i dok primamo medjunarodni saobracaj istok,zapad,sever,jug,ni sam JAT nece imati problema.Ovo sto hoce da prodaju i spika nerentabilan je pljacka preko koje gradjani nece preci,barem ovde.
JAT nije molio,nego predlozio.Predlog i klecanje na kolenima je velika razlika.
Vi imate more,ali nemate hranu,rudna bogatstva i energetiku,a vas strah je opravdan i ja to razumem.Ti proveri CG od koga uvozi hranu,a rekli su od vas.Ti proveri informacije zasto,pa ces valjda shvatiti razlog.
MUNJE TUDJMAN,MESIC,MILOSEVIC,DJUKANOVIC,IZETBEGOVIC NAS POSTEDI MOLIM TE.
JAT je institucionalizovana kompanija,a vi ste je se odrekli.Strah da ce beograd bez obzira sto imete vise aerodroma preovladati Beograd.
To JAT za kasnije,je jasno,ako vam ne bude islo tu je jos jedna sisa.
Pozdravi ministra i kazi mu ili svi ili bez nas trajno.
Kad se pojavite pod novim nazivom,svi ce se pitati,ko su ovi,a prilikom predtavljanja ima da bude kao u makedoniji mnvodpmre(inace politicka partija).
Jat je jat,a vi nastavite po starom.
Monte negro ce vam sigurno vise pomoci od Jata,to je sigurno.
No kad bolje razmislim vama i trebaju Crnogorci,da pocnu konacno iz BG-a da emigriraju za Zagreb :-D
Ajd u zdravlje

mario

pre 12 godina

(laki, 13. maj 2012 15:14)
Po čemu je Srbija največe tržište,po broju stanovnika,po broju turista itd..ajde provjeri još jednom ko je največe tržište od svih ExYu republika,a da ti pomognem u tu državu je prošle godine stiglo 11 miljuna stranih gostiju....
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)
Koju imovinu što misliš da je u ExYu u JAT samo ulagala Srbija..

dejan-minhen

pre 12 godina

drago mi je cuti da ne zele Srbe u novom projektu zvan Jugoslavija2,3,4 ili 5. svejedno.
Samo me brine koliko su Srbi glupi cim ih pozovu odmah ce da polete bivsoj braci. Nesto slicno i sa Jadranskom ligom u kosarci.
Hrvati i Slovenci zauzeli rukovodece pozicije pa vedre i oblace.
Isto hoce i sada da urade.. Prvo da se krene kao bez JAT-a koji ce se ukljuciti naknadno. Mislim da Srbija treba da pogleda malo i na drugu stranu kakvo je trziste za saradnju sa Madarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grckom i to su nam susedi i sigurno dobronamerniji od Slovenaca, Bosanaca i pogotovo Hrvata. Ako i tu nema nekog prostora. Sta fali da Srbija nema svoju nacionalnu aviokompaniju bolje i to nego opet neki projekti sa onima koji gledaju na Srbiju kao kravu muzaru.

Sava

pre 12 godina

Isto su radili i u sportu. Sve regionalne lige su krenule bez Srbije a kada su videli da je zainteresovanost slaba i da im je liga pred propadanjem odjedanput im je Srbija bila dobra. Mi ostajemo vecno glupi sto ih se ne otarasimo jednom za sva vremena, vec im pomazemo i podizemo kvalitet npr. kosarke. Pre bi pravio zajednicke kompanije i lige sa svima drugima samo sa licemernim zapadnim "susjedima" ne, vise puta smo se opekli sa njima.

bling bling

pre 12 godina

ovo mi je presmeshno,slovenci organizuju avijaciju bivse juge :) pa oni imaju najslabije trziste u regionu, ali maheri su to,znaju biznis,CA i montenegro feederi za adriu koja leti interkont. A i ne vidim intees CA jer su u StarAlliance,pa samim tim se dovodi u pitanje dil koji je napravljen sa shvabama,ko zna mozda bi i trazili avione nazad. A jat i ca su fino raspodelili linije za primorje i to je pohvalno.

Quai-Gon Srba

pre 12 godina

Radim u inostranstvu i non-stop putujem na relaciji BGD - EU - Kina. JAT je odlican avioprevoznik pogotovu ako se uzme u obzir da nista nije investirano. Imaju najbolje pilote, usluga moze i bolje, cene su im prihvatljive i imaju program plus. Bilo bi dobro da je JAT postao holding sa Turkish Airlines-om jer bi u tom slucaju masa ljudi iz Srbije, Hrvatske, Bosne koja radi u Rusiji, Kini, Bliskom istoku imala odlican program letova po povoljnijim cenama.
Mislim da udruzivanje sa ex-Yu kompanijama osim sa B&H Airlines nece doneti extra putnike sem za Banja Luku i/ili Sarajevo. Zamolio bih nase vodece ljude, i te nemacke savetnike da razmisle o globalnom ujedinjenju npr "Air Balkan" koji bi bio pod upravom Turkish-a jer i oni su ipak Balkan i imaju najbolje pokrivanje destinacija sirom sveta sa najboljim vremeiuma i najbolje reference. Lufthansa je previse "nabedjena" mnogo vise nego sto zaista vredi (pogotovu uzasni Frankfurtki aerodrom i lose vremena kao i cene) i ne bih bilo dobro da oni upravljaju novom kompanijom jer bi pored ostalog stalno sporili izmedju dve teorije razvice biznisa...

realno

pre 12 godina

Realno sve su to male kompanije koje lose posluju i mislim da ih spajanje nece spasti.Sto se jata(on je ipak najveci)tice prvo da promene ime pa onda da se reorganizuju.Dosta je sto gradjani Srbije podmiruju gubitke jata sad treba da finansiramo hrvate,slovence i sl.

Sarkazma

pre 12 godina

Neka neka, samo nek se CA i AA udruzuju, na oba aerodroma (ZAG i LJU) je pad putnika, a u BEG rast 14%, cak je Ljubljanu po broju putnika pretekla i Pristina hahaha... Samo se vi lepo udruzujte, i uzivajte :-)), ostavite nase trziste nama.

E i da, Zagreb nikad nece imati vise putnika od Beograda (koliko god sebe reklamirao kao cvoriste u ovom dijelu Europe) yeeeaaah riiiight.

Vladimir Pula

pre 12 godina

O boze croatia airlines se zove kompanija a ne onaj napisani buckuris po vuku koji ne mogu ni da reproduciram! :) Kad bi uveli jeftine letove po cijeloj jugi kao neki lokalni ryanair to bi mogao biti sjajan poslovni potez. Da mogu iz pule u sarajevo ili bg za male pare, di ces bolje...

slaven rh

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

o kojoj imovini ti pricas,pa JAT je skracenica za jugoslavenski,a ne srpski avio transport.to sto koristi staru slavu stecenu u vrijeme zajednicke drzave je druga prica.da ste bili toliko posteni pa JNA podijelili koliko kome pripada ne biste se ni usudili napadati okolo i rusiti tudje gradove.kada se sjetite NATO bombardiranja sjetite se da su vasi bombardirali 100 puta duze i jace okolne republike i ne nije to bio gradjanski rat vec zelja da se osvoji tudje,a sto se tice Slobe i dalje zivi njegova ideja i krivo vam je jedino sto je ratove izgubio,a nije vam krivo sto ih je vodio i sto je mnoge zavio u crno.

etizop

pre 12 godina

@Zeljko - ako netko nekome treba nesto vratiti onda je to Jat i Srbija koji su pokrali od aviona (čini mi se da su trebali biti od svih republika bivše SFRJ jer su u njih ulagale sve republike a najviše Hrvatska) do aerodromske opreme u zračnim lukama diljem Hrvatske (od Zagreba i Zadra do Dubrovnika).....

Borna

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...

sanct

pre 12 godina

@laki
Srbija najvece trziste? Pa vi ste propali u svakom pogledu, imate samo jedan aerodrom koji radi a i on radi smanjenim kapacitetima. Shvati da ste nebitni.

Zoki

pre 12 godina

Adria i Croatia za razliku od JATa imaju puno mlađe flote. Croatia ima letove prema turističkim destinacijama u Hrvatskoj i domaće letove između hrvatskih gradova. Adria ima tržište Kosova, u Prištini im je drugi hub. Mislim da između njih postoji code sharing, a obe kompanije su u Star Aliance grupi.
JAT je u daleko težoj situaciji i jedina stvar koju ima su slotovi za sletanje na neke destinacije, koje nije uvek lako dobiti. U tome je možda jedina šansa za očuvanje neke forme nacionalne kompanije, jer se slotovi dodeljuju državama - a ne kompanijama. To je jedan od razloga zašto je Lufthansa očuvala Austrian i Swiss.
Adria već duže ne dobija pare od države, a sada više ni Croatia nakon ulaska u EU neće moći da računa na to.
Lično bi voleo neko povezivanje sa Lufthansom i Star Aliance, ali bojim se da to više nije moguće, JAT više nema ni code sharing sa Lufthansom. Možda treba tražiti povezivanje sa grupacijama koje su konkurnti Star Aliance na međunarodnom tržištu.

gigi

pre 12 godina

nema veze,
pozdrav iz Rijeke
http://www.youtube.com/watch?v=j4zf-N0It6o
http://www.youtube.com/watch?v=7h3byn9hQ1E
http://www.youtube.com/watch?v=ZEJA8NuaN_g

susjed_OS

pre 12 godina

Haha, pa kako to da nitko nece sa vama, "liderima regiona"? Cak ni Slovenci, pokusali ljudi neke kombinacije s vama ali vidjeli da im to nije pametno pa se okrenuli nama. Nova kompanija biti ce pun pogodak i ne brinite se, nece konkurirati vasem JAT-u jer je on vec uveliko propao ali vi to na zalost, uprkos cinjenicama, ne zelite prihvatiti.
Dao sam na ovu temu vec 2 komentara i dobio mali milijun negativnih komentara. Sada se zapitajte tko je bio u pravu.

Mileta

pre 12 godina

Imali smo u zadnejm veku 2 puta zajedničku državu u kojoj smo živeli zajedno, radili zajedno, uključujući mnoge zajedničke kompanije.
Oba puta se ta zajednička držva raspla u krvi.
Dosta je bilo ratova ubijanja, i samim tim novih udruživanja.Iskustvo je previše iz zajedničkog života je previše loše da bi se time igrali.
Koliko ratova i poginulih ljudi još terba da bude da bi to bilo jasno.

Analiticar

pre 12 godina

kako je krenulo,a krenulo je,na kraj ce sve jace firme sveta(bez obzira koju uslugu pruzaju)da se spoje u jednu i onda opet dobijamo

monopolE

zeil

pre 12 godina

Ne znam da li je vest dobra, ali losa nije. Srbija treba da se drzi van drzavnih i paradrzavnih kombinacija sa tim zemljama, pogotovo Hrvatskom, daleko im lepa kuca. Jat je pukao, ali neka pukne za sebe.

laki

pre 12 godina

vozio sam se sa svim tim kompanijama i nisam video da su im letelice i usluga bnesto bolje nego jatove. Ukoliko ne zele jat u toj asocijaciji treba onemoguciti saobracaj tim kompanijama sa nasih aerodroma. Ipak je Srbija najvece trziste u svakom smislu od svih ex republika. nakraju ja bih pre dao lufthansi ili swissu da nam preuzme sve linije koje jat ne moze da vozi nego ovim bivsim. nikad mi nije jasno bilo da linije do nisa drzi montenegro i da ga grad nis dotira umesto da jat pokriva linije iz ciriha i ostalih gradova do nisa.Putnika ima dovoljno do nisa iz svih metropola samo treba imati dobru satnicu i problem okopopunjenosti bi bio resen.

Uslov svih uslova

pre 12 godina

Sa njima neletim niti cu, JAT izbegavam zbog losih aviona, kad JAT kupi bolje tj nove avione i promeni sistem cekiranja na svim aerodromima da postane civilizovan a ne ko na pijaci kupicu JAT-ovu kartu.

expencive

pre 12 godina

Nemojte biti smijesni, KLM i Air France su udruzili se podavno, kao i Lufthansa i Alitalia, kao i Austrina, a mi Balkanci kao i uvijek se prvaimo vazniji i bolji.
Kod avioprijevoza nema barijera, raje putuje u drugu drzavu da leti zbog povoljnijih cijena, usluge.

Npr,ja i veliki broj mojih sugradjana (Tuzla) leti preko Beograda sa JAT-om do zapadnih zemalaj ili do Dubai-ja. Niko i ne pomislja da leti iz Sarajeva, zbog geogradfske udaljenosti, skupih karata i slabe ponude i konkurencije na SJJ.
Tako isto raja iz zapadne BIH, (Banja Luka i okolica) lete iz Zagreba sa Croatia Airlinesom.

ivann

pre 12 godina

Nek im je sa srecom i sve najbolje!
Ne zelim da JAT ulazi u ovakve i slicne saveze. Ukoliko je nesposobna i neprofitna kompanija , mogu slobodno da je prodaju ili daju na poklon, ali vise nikad ni u kakve saveze sa bivsim jugoslovenskim republikama.

Dule

pre 12 godina

(nedeljni komentar, 13. maj 2012 13:35)

Sta ste vi,Japanci???Kod vas sve puca od tehnoloskog razvoja???Kod vas lete samo Airbus-ovi A 380 HI-Tech???Vozite letece automobile,i za transport koristite najnoviji sistem lokalne teleportacije???Ajde metlaj!

Djordje

pre 12 godina

Мени звучи као рецепт за успех - уместо петљања једне владе у посао, сада ћемо имати три владе које ће одједном као рогови у врећи да боду заједничку компанију да ради ово или оно. Како би то уопште могло да не успе? Иначе, Адрија је првобитно имала у виду да повеже и Јат ервејз у ову групу, што је Кроација одмах одбила. Једино што би ова заједничка тзв. компанија могла да уради јесте да као јача конкуренција отежа живот Јат ервејзу, али то је уосталом Хрватима ваљда и једино битно. А онда могу све четири компаније да пропадну, заједно или одвојено, ако се не пробуде из двадесетогодишњег зимског сна и коначо почну да се баве бизнисом а не националним поносом и сличним категоријама. У случају Јата то подразумева да - до ђавола - купе макар ЈЕДАН нови авион у последњих 20 година, и то величине која одговара нашем тржишту а не предимензионисани 737 који не можемо да попунимо осим на две или три најоптерећеније линије.

ivann

pre 12 godina

Nek im je sa srecom i sve najbolje!
Ne zelim da JAT ulazi u ovakve i slicne saveze. Ukoliko je nesposobna i neprofitna kompanija , mogu slobodno da je prodaju ili daju na poklon, ali vise nikad ni u kakve saveze sa bivsim jugoslovenskim republikama.

zeil

pre 12 godina

Ne znam da li je vest dobra, ali losa nije. Srbija treba da se drzi van drzavnih i paradrzavnih kombinacija sa tim zemljama, pogotovo Hrvatskom, daleko im lepa kuca. Jat je pukao, ali neka pukne za sebe.

Djordje

pre 12 godina

Мени звучи као рецепт за успех - уместо петљања једне владе у посао, сада ћемо имати три владе које ће одједном као рогови у врећи да боду заједничку компанију да ради ово или оно. Како би то уопште могло да не успе? Иначе, Адрија је првобитно имала у виду да повеже и Јат ервејз у ову групу, што је Кроација одмах одбила. Једино што би ова заједничка тзв. компанија могла да уради јесте да као јача конкуренција отежа живот Јат ервејзу, али то је уосталом Хрватима ваљда и једино битно. А онда могу све четири компаније да пропадну, заједно или одвојено, ако се не пробуде из двадесетогодишњег зимског сна и коначо почну да се баве бизнисом а не националним поносом и сличним категоријама. У случају Јата то подразумева да - до ђавола - купе макар ЈЕДАН нови авион у последњих 20 година, и то величине која одговара нашем тржишту а не предимензионисани 737 који не можемо да попунимо осим на две или три најоптерећеније линије.

expencive

pre 12 godina

Nemojte biti smijesni, KLM i Air France su udruzili se podavno, kao i Lufthansa i Alitalia, kao i Austrina, a mi Balkanci kao i uvijek se prvaimo vazniji i bolji.
Kod avioprijevoza nema barijera, raje putuje u drugu drzavu da leti zbog povoljnijih cijena, usluge.

Npr,ja i veliki broj mojih sugradjana (Tuzla) leti preko Beograda sa JAT-om do zapadnih zemalaj ili do Dubai-ja. Niko i ne pomislja da leti iz Sarajeva, zbog geogradfske udaljenosti, skupih karata i slabe ponude i konkurencije na SJJ.
Tako isto raja iz zapadne BIH, (Banja Luka i okolica) lete iz Zagreba sa Croatia Airlinesom.

Mileta

pre 12 godina

Imali smo u zadnejm veku 2 puta zajedničku državu u kojoj smo živeli zajedno, radili zajedno, uključujući mnoge zajedničke kompanije.
Oba puta se ta zajednička držva raspla u krvi.
Dosta je bilo ratova ubijanja, i samim tim novih udruživanja.Iskustvo je previše iz zajedničkog života je previše loše da bi se time igrali.
Koliko ratova i poginulih ljudi još terba da bude da bi to bilo jasno.

Dule

pre 12 godina

(nedeljni komentar, 13. maj 2012 13:35)

Sta ste vi,Japanci???Kod vas sve puca od tehnoloskog razvoja???Kod vas lete samo Airbus-ovi A 380 HI-Tech???Vozite letece automobile,i za transport koristite najnoviji sistem lokalne teleportacije???Ajde metlaj!

Vladimir Pula

pre 12 godina

O boze croatia airlines se zove kompanija a ne onaj napisani buckuris po vuku koji ne mogu ni da reproduciram! :) Kad bi uveli jeftine letove po cijeloj jugi kao neki lokalni ryanair to bi mogao biti sjajan poslovni potez. Da mogu iz pule u sarajevo ili bg za male pare, di ces bolje...

Borna

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...

susjed_OS

pre 12 godina

Haha, pa kako to da nitko nece sa vama, "liderima regiona"? Cak ni Slovenci, pokusali ljudi neke kombinacije s vama ali vidjeli da im to nije pametno pa se okrenuli nama. Nova kompanija biti ce pun pogodak i ne brinite se, nece konkurirati vasem JAT-u jer je on vec uveliko propao ali vi to na zalost, uprkos cinjenicama, ne zelite prihvatiti.
Dao sam na ovu temu vec 2 komentara i dobio mali milijun negativnih komentara. Sada se zapitajte tko je bio u pravu.

laki

pre 12 godina

vozio sam se sa svim tim kompanijama i nisam video da su im letelice i usluga bnesto bolje nego jatove. Ukoliko ne zele jat u toj asocijaciji treba onemoguciti saobracaj tim kompanijama sa nasih aerodroma. Ipak je Srbija najvece trziste u svakom smislu od svih ex republika. nakraju ja bih pre dao lufthansi ili swissu da nam preuzme sve linije koje jat ne moze da vozi nego ovim bivsim. nikad mi nije jasno bilo da linije do nisa drzi montenegro i da ga grad nis dotira umesto da jat pokriva linije iz ciriha i ostalih gradova do nisa.Putnika ima dovoljno do nisa iz svih metropola samo treba imati dobru satnicu i problem okopopunjenosti bi bio resen.

Uslov svih uslova

pre 12 godina

Sa njima neletim niti cu, JAT izbegavam zbog losih aviona, kad JAT kupi bolje tj nove avione i promeni sistem cekiranja na svim aerodromima da postane civilizovan a ne ko na pijaci kupicu JAT-ovu kartu.

Analiticar

pre 12 godina

kako je krenulo,a krenulo je,na kraj ce sve jace firme sveta(bez obzira koju uslugu pruzaju)da se spoje u jednu i onda opet dobijamo

monopolE

slaven rh

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

o kojoj imovini ti pricas,pa JAT je skracenica za jugoslavenski,a ne srpski avio transport.to sto koristi staru slavu stecenu u vrijeme zajednicke drzave je druga prica.da ste bili toliko posteni pa JNA podijelili koliko kome pripada ne biste se ni usudili napadati okolo i rusiti tudje gradove.kada se sjetite NATO bombardiranja sjetite se da su vasi bombardirali 100 puta duze i jace okolne republike i ne nije to bio gradjanski rat vec zelja da se osvoji tudje,a sto se tice Slobe i dalje zivi njegova ideja i krivo vam je jedino sto je ratove izgubio,a nije vam krivo sto ih je vodio i sto je mnoge zavio u crno.

M S K

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

A baš me zanima tko je Jatu kupio svu tu njegovu "imovinu" i avione. Mora da je to kupila bogata, industrijska i turistička Srbija. Adriji i Croatiji su avione kupile njihove matične države, a sada, kada je Srbija ostavljen a sama, da vidimo koje avione (i kojim novcem) ce kupiti svoje avione i "imovinu".

Banski banderij

pre 12 godina

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno.
(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
___________________

tu sam prestao čitati, basne sam prerastao.

Dubrovnik 1.35 milijuna
Zadar 300 000
Split 1.3 milijuna
Rijeka 80 000
Pula 370 000
Zagreb 2.3 milijuna
Osijek 25 000

Zračna luka "Nikola Tesla"- 3,124,633... Toliko o tome. Ugodan dan.

kioo

pre 12 godina

sta bivsa braca rade na sarpskom portalu ?
(sova1965, 13. maj 2012 18:42)

Uzaludno iščekujući da će doći do kakvih promjena s one strane Dunava

etizop

pre 12 godina

@Zeljko - ako netko nekome treba nesto vratiti onda je to Jat i Srbija koji su pokrali od aviona (čini mi se da su trebali biti od svih republika bivše SFRJ jer su u njih ulagale sve republike a najviše Hrvatska) do aerodromske opreme u zračnim lukama diljem Hrvatske (od Zagreba i Zadra do Dubrovnika).....

Beogradjanin

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno. JAT nikada nije molio niti ce moliti tu CA za udruzivanje. To je dobro poznata cinjenica. Cak ne postoji ni geografska logika udruzivanja JATa i CA. Naime zasto bi beogradski putnici presedali u Ljubljani ili Zagrebu na nekom letu ka zapadnoj Evropi. Mnogo je jednostavnije direktno leteti iz Beograda. Btw. u zadnjih mesec dana JAT belezi izuzetnu popunjenost kabina na Evro-mediteranskom trzistu. JATu ne treba nikakvo udruzivanje sa firmama koje su pred bankrotom (Adria i CA). JATu treba novo ime i nov menadzment uz osvezavanje flote. Uz to najjaci regionalni servisni centar je u Beogradu. Ogromni hangari, najnoviji alati i decenijsko iskustvo. JAT tehnika je dobila certifikat i za C preglede za Airbus 320. Samo jos da dodam da ni zagrebacki ni ljubljanski aerodromi nemaju fingere, dok beogradski Nikola Tesla ima na C liniji 6 fingera a na A liniji 10. Broj putnika, geografski polozaj i tehnicka podrska jasno govore ko je stvarni lider u regionu i ko treba tu poziciju jos vise da ojaca.

sanct

pre 12 godina

@laki
Srbija najvece trziste? Pa vi ste propali u svakom pogledu, imate samo jedan aerodrom koji radi a i on radi smanjenim kapacitetima. Shvati da ste nebitni.

Andja

pre 12 godina

Zivim na Malti, zemlja od 380 hiljada stanovnika (kao Novi Beograd), lokalna avio kompanije Air Malta... Dobro rade, 12 novih Air bus aviona...Kako JAT ne moze sa 7 miliona ljudi u Srbiji i tolikom dijasporom da prezivi? Sta ce im Croatia i Adria????

Tigana

pre 12 godina

Spajanje sa Croatiom? Najvećai obim saradnje za koju je ogromna većina Srba se svodi na prolazak autoputem kroz Hrvatsku – uljudno, do 130kmč, stajanje u Križu (pristojan WC, par kuna), plaćanje putarine u Zagrebu, 15€ (dobar dan-dobar dan), na granici “do viđenja”. Sve lepo i uljudno. I to je to. Svakom svoje.

Miki RS

pre 12 godina

@Vladimir Pula
Majmune, Srpski jezik se piše "po Vuku", inače ne bi bio Srpski.A budale neka se rugaju koliko hoće, i neka potpuno pređu na engleski ako misle da tako zvuče pametnije.

aleksa

pre 12 godina

ajme, pa mi smo jad i beda ovih prostora. Gde je CA od jadnog li nam JAT-a. Adria i CA će biti lider i to veći od mađara i čeha kad se spoje, a jat... samo si može da upi nadgrobni spomenik...
e da, netko je napisao da je srbija regionalni lider u ekonomiji...hahahahaha, dobar vic. ako se takmiči s crnom gorom i makedonijom, MOŽDA!

Shadow

pre 12 godina

@Fpn
Covjece kako ne shvacas, u Hrvatskoj koja ima 4,5mil stanovnika postoji 7 medjunarodnih aerodroma i svi rade, u Srbiji koja ima 7mil stanovnika postoji JEDAN aerodrom koji radi smanjenim kapacitetom. Pa to je porazno, ja bi izbjegavao da o tome govorim i blamiram se.
Alo, nemate ni unutarnje letove, o ocestovnoj i zeljeznickoj infrastrukturi da ne govorim. Splitska luka je recimo treca u europi po broju putnika iza Marseillea i Pireja. O cemu dalje da pricamo? Niste turisticka zemlja, ono malo stranih turista sto vas posjeti je iz ex yu zemalja i ne putuje avionom, imate zaostalu prometnu infrastrukturu u odnosu na Hrvatsku i to je to, da ne duljimo dalje. Mozemo o nekim drugim temama, o ovome je smijesno raspravljati.

R'ke-koke

pre 12 godina

E cuj, nemac govori kako trebamo zajedno...

Ajde nas zaobidjite ovoga puta.

Da napravimo jednu kompaniju u kojoj ce da se radi sta EU kaze, inace ce Hrvati i Slovenci da prave probleme. Vidjeno vec.

U SFRJ smo finansirali propale projekte ( nerazvijene rapublike i Crnu Goru da se oporavi od zemljotresa ), A do 2006. nam je Crna Gora bila glavni distributer polovnih automobila i shvercovanih cigareta, i zaradjivala bez motike.

Aj sad da finansiramo nesto sto je nase, pa makar i propalo.

Sava

pre 12 godina

Isto su radili i u sportu. Sve regionalne lige su krenule bez Srbije a kada su videli da je zainteresovanost slaba i da im je liga pred propadanjem odjedanput im je Srbija bila dobra. Mi ostajemo vecno glupi sto ih se ne otarasimo jednom za sva vremena, vec im pomazemo i podizemo kvalitet npr. kosarke. Pre bi pravio zajednicke kompanije i lige sa svima drugima samo sa licemernim zapadnim "susjedima" ne, vise puta smo se opekli sa njima.

mario

pre 12 godina

(laki, 13. maj 2012 15:14)
Po čemu je Srbija največe tržište,po broju stanovnika,po broju turista itd..ajde provjeri još jednom ko je največe tržište od svih ExYu republika,a da ti pomognem u tu državu je prošle godine stiglo 11 miljuna stranih gostiju....
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)
Koju imovinu što misliš da je u ExYu u JAT samo ulagala Srbija..

dejan-minhen

pre 12 godina

drago mi je cuti da ne zele Srbe u novom projektu zvan Jugoslavija2,3,4 ili 5. svejedno.
Samo me brine koliko su Srbi glupi cim ih pozovu odmah ce da polete bivsoj braci. Nesto slicno i sa Jadranskom ligom u kosarci.
Hrvati i Slovenci zauzeli rukovodece pozicije pa vedre i oblace.
Isto hoce i sada da urade.. Prvo da se krene kao bez JAT-a koji ce se ukljuciti naknadno. Mislim da Srbija treba da pogleda malo i na drugu stranu kakvo je trziste za saradnju sa Madarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grckom i to su nam susedi i sigurno dobronamerniji od Slovenaca, Bosanaca i pogotovo Hrvata. Ako i tu nema nekog prostora. Sta fali da Srbija nema svoju nacionalnu aviokompaniju bolje i to nego opet neki projekti sa onima koji gledaju na Srbiju kao kravu muzaru.

Avio mehaničar

pre 12 godina

Jat je evropski Adamair. Radije ću peške bilo gde nego džabe Jatom. Pokvarena kompanija, pokvareni avioni, pokvaren menadžment. Go lopov do lopova!

MunZ

pre 12 godina

(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Смехотресно. Ја сам нешто пропустио. То што Мркоњић прича свашта не значи да пропали Jat Airways хоће да се спаја са пропалом Croatia-ом и како се већ зове, "мегакомпанијом" са 13 летелица. Кога бре брига и за Хрвате и за нас? Оно што треба да буде јасно да у Србији преко 80% не жели ништа са Хрватском, поготово на државном нивоу. И ове хрватске компаније што су се развршљале по Србији не чека баш лепа будућност.

buki

pre 12 godina

Drage komsije sve Vam najlepse zelim.
Jat je nasa ma kakva bila kompanija,ako budemo pametni i bar malo posteni prema sami sebima Jat ce biti i vec jeste najveca kompanija u regionu.Na nama je skoro sve a ono sto nije to je u bozjim rukama.Sami i u svoje pa kako nam bude,sa bivsom bracom kao sa bivsom zenom, samo cisti racuni.Ako budemo radni i sposobni i samosvesni o sebi samima,uz malo srece bicemo najbolji ne samo aviosaobracaju nego i u drugim segmentima privrede.Upornost - znanje - rad i POSTENJE.

Sarkazma

pre 12 godina

Neka neka, samo nek se CA i AA udruzuju, na oba aerodroma (ZAG i LJU) je pad putnika, a u BEG rast 14%, cak je Ljubljanu po broju putnika pretekla i Pristina hahaha... Samo se vi lepo udruzujte, i uzivajte :-)), ostavite nase trziste nama.

E i da, Zagreb nikad nece imati vise putnika od Beograda (koliko god sebe reklamirao kao cvoriste u ovom dijelu Europe) yeeeaaah riiiight.

Fpn

pre 12 godina

Pre nego sto ovi komentari odu na polje medjusobnih optuzbi na relaciji LJ-ZG-BG-PG samo jedna stvar: AA, CA, MA i JAT su sve do zadnje u gubicima. Debelim gubicima. Imaju staru, raznoliku i nekonkurentnu flotu, slab menedzment, previse zaposlenih, visoke troskove i opstaju pri zivotu iskljucivo zbog drzavnih subvencija i pritiska drzava na (drzavne) banke, da pomognu izvuci iz blata aviokompanije, koje su takodje u drzavnom vlastnistvu. Sto bi se reklo - iz desnog dzepa u levi dzep. Tipican primer takvog "uspesnog" poslovanja je Adria Airways u poslednje tri godine. Da nije bilo drzavne intervencije, AA od 2011 ne bi vise poslovala ... Da li je to primer kojem srpska aviokompanija treba da tezi? Ne. Ne treba Srbiji ni Jat ovakav kakav je. Svi balkanski avioprevoznici su losi, mali i bez vizije. Srbima treba sto veci broj low costera, ako je ikako moguce i domaceg. Nizke cene karata, dugacka ljubav.

tonći

pre 12 godina

(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
evo prijatelju tocnih podataka o broju putnika , samo da se zna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zra%C4%8Dna_luka_Nikola_Tesla
http://www.poslovni.hr/vijesti/u-zracnim-lukama-86-posto-vise-putnika-196713.aspx

mario

pre 12 godina

(ff, 13. maj 2012 17:20)
krivo JAT je taj koji navaljuje i kojem bi udruživanje najviše odgovaralo.
(laki, 13. maj 2012 15:14)
Provjeri malo bolje ko ima največe tržište od ExYu republika..

lapidar

pre 12 godina

@Borna - U Srbiji se niko iz Hrvatske ne moli za saradnju. Sami su Hrvati došli u Srbiju, na stotine firmi. Šaraju, baraju. A što se tiče "jugoslovenskih firmi", kako da ti kažem, u ovoj zemlji se rehabilituju određeni generali, što je OK. Ali čisto da shvatiš ko s kim i šta želi. Nikad više Jugoslavija. A avio tvrtke, kako koja hoće. Jat ima lošiju flotu, ali razvijeniju evromediteransku mrežu.

Fpn

pre 12 godina

Promet regionalnih aerodroma: BEOGRAD 3.1 mio, Zagreb 2.3 mio, Priština 1.4 mio, Ljubljana 1.3 mio, Dubrovnik 1.3 mio, Split 1.3 mio, Skopje 0.7 mio, Ohrid 0.6 mio, Sarajevo 0.6 mio, Podgorica 0.6 mio, Tivat 0.6 mio, Pula 0.4 mio, Zadar 0.3 mio putnika u 2011. Promet na ostalim aerodromima (Portorož, Maribor, Rijeka, Osijek, Banja Luka, Vršac, Niš) je zanemarljiv uprkos velikom potencialu. Aerodromi Novi Sad, Ponikve i Lađevci su u fazi rekonstrukcije i biće međunarodni aerodromi sa velikim potencialom (rast turističke posete u okolini aerodroma).
Promet najvećih regionalnih avioprevoznika: CA 1.8 mio, JAT 1.1 mio, AA 1.1 mio putnika u 2011. Promet ostalih je mnogo manji.
Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe. Rast prometa na Aerodromu Beograd je mnogo brža od rasta prometa na Aerodromu Zagreb i Ljubljana i istovremeno mnogo perspektivnija jer se Srbija sve više otvara svetu. AA upkos većinskom udelu u prometu na Aerodromu Ljubljana od svih aviokompanija regiona posluje najslabije. CA veliki deo svog ukupnog prometa (1.8 mio) ostvaruje na unutrašnjim letovima (0.6 mio), što znaći da je međunarodni promet CA tek nešto veći od onog AA i JAT-a (1.1 mio), koji praktički ne lete na unutrašnjim letovima (LJU-MB, BG-Niš). JAT možda nije u najboljoj situaciji ali ipak svake godine beleži rast prometa. Najavljena privatizacija JAT-a je možda i najbolja vest za domaće putnike. A što se udruživanja AA, CA i MA tiče ... to su tri kompanije, koje posluju sa gubitkom godinama, kompanije u državnom vlastništvu, sa upravom, koju postavljaju lokalni političari. Pod kakvim uslovima bi teklo to udruživanje? Koji funkcioneri su spremni da se odreknu svoje fotelje u korist svojih kolega? Gde bi bilo sedište kompanije? Koji bi bio efekat udruživanja? Povezani letovi? Presedanje? Šta bi bilo sa viškom pilota i osoblja? Kako unificirati flotu? Šta bi bilo sa dugovima? Mislim da takvog uduživanja neće biti. Veće su šanse da regionalne kompanije uzme Lufthansa ili Turkish.

Hvala,unaprijed

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Jel' može neko da mi objasni šta znači DERELIKTNO.Čisto da shvatim nekako ovaj komentar.

Zoki

pre 12 godina

Adria i Croatia za razliku od JATa imaju puno mlađe flote. Croatia ima letove prema turističkim destinacijama u Hrvatskoj i domaće letove između hrvatskih gradova. Adria ima tržište Kosova, u Prištini im je drugi hub. Mislim da između njih postoji code sharing, a obe kompanije su u Star Aliance grupi.
JAT je u daleko težoj situaciji i jedina stvar koju ima su slotovi za sletanje na neke destinacije, koje nije uvek lako dobiti. U tome je možda jedina šansa za očuvanje neke forme nacionalne kompanije, jer se slotovi dodeljuju državama - a ne kompanijama. To je jedan od razloga zašto je Lufthansa očuvala Austrian i Swiss.
Adria već duže ne dobija pare od države, a sada više ni Croatia nakon ulaska u EU neće moći da računa na to.
Lično bi voleo neko povezivanje sa Lufthansom i Star Aliance, ali bojim se da to više nije moguće, JAT više nema ni code sharing sa Lufthansom. Možda treba tražiti povezivanje sa grupacijama koje su konkurnti Star Aliance na međunarodnom tržištu.

Anton

pre 12 godina

@FF

A ko pita JAT da ce sudjelovati ili ne, vi nemate izbora u tome jel nemate blage veze tima a JAT je siromasna i propala kompanija kao vas srbija dakle nemate nikakvu tezinu za taj razgovor. Zato vas ne pitamo nista niti vam guramo u neku glupoj zajednistvo. Nego vi pitajte nas.

Fpn

pre 12 godina

@Anton
Ili si neobavešten ili samo malo plitak - Srbija nema jedan već tri međunarodna aerodroma, dok su druga tri aerodroma trenutno u fazi rekonstrukcije, da bi takođe mogli postati međunarodni aerodromi do 2015. godine. Što se Beogradskog aerodroma tiče - promet koji se odvija na njemu je gotovo isti prometu na dva najveća hrvatska aerodroma - Zagreba i Dubrovnika. Sasvim dovoljno za sada. Ali budimo realni - uz ovakve stope rasta prometa na beogradskom aerodromu (2002 - 1.6 mio putnika, 2007 - 2.5 mio putnika, 2011 - 3.1 mio putnika), Beograd će ubrzo imati veći promet od Zagreba, Dubrovnika i Splita zajedno.
A što se aviacije tiče ... JAT je pre rata 1999. godine uplatio 20 miliona evra avansa za kupovinu 8 novih airbusa ali aviona nikada nije dobio zbog bombardovanja Srbije. Pa ti sad vidi kako bi JAT izgledao danas da je dobio tih 8 novih aviona u ovoj maloj regiji. Daleko bolje nego Adria i Croatia, zar ne?

Quai-Gon Srba

pre 12 godina

Radim u inostranstvu i non-stop putujem na relaciji BGD - EU - Kina. JAT je odlican avioprevoznik pogotovu ako se uzme u obzir da nista nije investirano. Imaju najbolje pilote, usluga moze i bolje, cene su im prihvatljive i imaju program plus. Bilo bi dobro da je JAT postao holding sa Turkish Airlines-om jer bi u tom slucaju masa ljudi iz Srbije, Hrvatske, Bosne koja radi u Rusiji, Kini, Bliskom istoku imala odlican program letova po povoljnijim cenama.
Mislim da udruzivanje sa ex-Yu kompanijama osim sa B&H Airlines nece doneti extra putnike sem za Banja Luku i/ili Sarajevo. Zamolio bih nase vodece ljude, i te nemacke savetnike da razmisle o globalnom ujedinjenju npr "Air Balkan" koji bi bio pod upravom Turkish-a jer i oni su ipak Balkan i imaju najbolje pokrivanje destinacija sirom sveta sa najboljim vremeiuma i najbolje reference. Lufthansa je previse "nabedjena" mnogo vise nego sto zaista vredi (pogotovu uzasni Frankfurtki aerodrom i lose vremena kao i cene) i ne bih bilo dobro da oni upravljaju novom kompanijom jer bi pored ostalog stalno sporili izmedju dve teorije razvice biznisa...

bling bling

pre 12 godina

ovo mi je presmeshno,slovenci organizuju avijaciju bivse juge :) pa oni imaju najslabije trziste u regionu, ali maheri su to,znaju biznis,CA i montenegro feederi za adriu koja leti interkont. A i ne vidim intees CA jer su u StarAlliance,pa samim tim se dovodi u pitanje dil koji je napravljen sa shvabama,ko zna mozda bi i trazili avione nazad. A jat i ca su fino raspodelili linije za primorje i to je pohvalno.

realno

pre 12 godina

Realno sve su to male kompanije koje lose posluju i mislim da ih spajanje nece spasti.Sto se jata(on je ipak najveci)tice prvo da promene ime pa onda da se reorganizuju.Dosta je sto gradjani Srbije podmiruju gubitke jata sad treba da finansiramo hrvate,slovence i sl.

Ryan A.

pre 12 godina

Ma ne trebamo se svadjati oko toga tko ce biti lider u regionu. Ako se ne udruzimo i sporazumimo bice to Lufthansa, KLMAirFrance, Austrian i Turkish. Eh, jadni Balkane...

pranjic

pre 12 godina

ma glupost. svi su bankrot,i ova kroacija a regionalni projekat nema smisla bez srbije ni za broj putnika ni za smanjenje troškova.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Banski banderij, 14. maj 2012 11:27)

Lepo ste odgovorili, činjenice na sto.

Ali imam pitanje, kako je CA sa 5,725 miliona putnika u 2011 uspela da bude u gubitku 93 miliona kuna (12 miliona evra) za samo tri meseca?

Yugosloven po rodjenju i opredeljenju

pre 12 godina

@(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Da te obavestim,dok imamo subvencionisane stanove,subvencionisanu poljoprivredu i dok primamo medjunarodni saobracaj istok,zapad,sever,jug,ni sam JAT nece imati problema.Ovo sto hoce da prodaju i spika nerentabilan je pljacka preko koje gradjani nece preci,barem ovde.
JAT nije molio,nego predlozio.Predlog i klecanje na kolenima je velika razlika.
Vi imate more,ali nemate hranu,rudna bogatstva i energetiku,a vas strah je opravdan i ja to razumem.Ti proveri CG od koga uvozi hranu,a rekli su od vas.Ti proveri informacije zasto,pa ces valjda shvatiti razlog.
MUNJE TUDJMAN,MESIC,MILOSEVIC,DJUKANOVIC,IZETBEGOVIC NAS POSTEDI MOLIM TE.
JAT je institucionalizovana kompanija,a vi ste je se odrekli.Strah da ce beograd bez obzira sto imete vise aerodroma preovladati Beograd.
To JAT za kasnije,je jasno,ako vam ne bude islo tu je jos jedna sisa.
Pozdravi ministra i kazi mu ili svi ili bez nas trajno.
Kad se pojavite pod novim nazivom,svi ce se pitati,ko su ovi,a prilikom predtavljanja ima da bude kao u makedoniji mnvodpmre(inace politicka partija).
Jat je jat,a vi nastavite po starom.
Monte negro ce vam sigurno vise pomoci od Jata,to je sigurno.
No kad bolje razmislim vama i trebaju Crnogorci,da pocnu konacno iz BG-a da emigriraju za Zagreb :-D
Ajd u zdravlje

dassal

pre 12 godina

Sve ove malene kompanije pucaju 100%, mogu da puknu pojedinacno (kao sto su vec uveliko) a mogu i zajedno da pokusaju...ishod ce biti identican! Svi su u minusu samo tako! Zivi bili pa videli, avio saobracaj je u vrlo losoj poziciji ovih godina! Bice LH,KL,BA mozda Turkish tu i tamo po Balkanu i to je to! Caos

Fpn

pre 12 godina

Adria Airways: 6 aviona CRJ200 (48/50 sedišta), 4 aviona CRJ900 (86 sedišta), 2 aviona A319 (135 sedišta), 2 aviona A320 (162 i 180 sedišta). Croatia Airlines: 4 aviona A319 (132 sedišta), 3 aviona A320 (164 sedišta), 6 aviona Dash8 (76 sedišta). Montenegro Airlines: 5 aviona Fokker (102 sedišta), 3 aviona Embraer (116 sedišta).
Znači - 3 kompanije, 35 aviona, 7 različitih tipova aviona (koji se pored toga još i razlikuju u konfiguraciji). Od ukupnog broja aviona, samo njih 11 spada među trenutno najkomercialnije na tržištu (A319 i A320), dok su se ostali pokazali kao manje konkurentni i preskupi u svakom pogledu (cena, servis itd.).
Da vidimo kako u međuvremenu posluje konkurencija: Ryanair ima 294 aviona B737 (189 sedišta), Wizzair ima 36 aviona A320 (180 sedišta) a Easjet 150 aviona A319 (156 sedišta) i 38 aviona A320 (180 sedišta).
Šta nam to govori? Da je menadžment tri low costera shvatio, da je moguće poslovati sa profitom kada imaš modernu, rentabilnu i unificiranu flotu jer time sebi smanjuješ troškove održavanja aviona, školovanja kadrova i planiranja aviona na različite destinacije. Regionalni avioprevoznici to još uvek nisu shvatili. Imaju previše različitih tipova aviona, koji ne samo što su nekonkurentni već i zahtevaju različite profile pilota, mehaničara, kabinskog osoblja ... Da bi pilot leteo na jednom tipu aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. Da bi mehaničar servisirao jedan tip aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. A to košta. Mnogo. Baš kao i za avto, kamion ili traktor. Više različitih profila zaposlenih znači i manju mogućnost popunjavanja rupa ako zagusti. Primer: Adria Airways leti na čarteru za Sharm El Sheikh svojim jedinim tipom aviona A320 sa 180 sedišta. Pošto zamene u slučaju kvara tog aviona nema (a svih 180 sedišta je prodato), umesto tog aviona moraju leteti dva različita tipa aviona - npr. A319 sa 135 sedišta i CRJ200 sa 48 sedišta. To znači: duplo veći troškovi nego u normalnoj situaciji - treba platiti kerozin za dva aviona, treba platiti dve posade aviona, treba platiti dve aerodromske takse, treba platiti i mehaničare da pregledaju dva tipa aviona pre poletanja ...
Šta još reći? Udruživanjem ove tri kompanije ne bi rešile nijedan problem. Flota bi postala još raznovrsnija i zahtevala bi isti broj radnika različitih profila. Ako dodamo da tri avioprevoznika mnoge avione samo iznajmljuje i nisu njihov vlasnik (AA u slučaju A320) i da je ukupna vrednost svih aviona manja od celog duga tih kompanija, onda je sve rečeno ...

Dlm

pre 12 godina

Pa naravno da ce Beograd imat najvise putnika kad je jedina bitna zracna luka u Srbiji, inace puno putujen avionima po europi pa san vidia da je samo Beogradska zracna luka povezana sa europskim destinacijama dok je za Hrvatske zracne luke situacija bitno drugacija.

Banski banderij

pre 12 godina

@aleksanadr
___________
Očito CA muče kronični problemi tj. loše financijsko upravljanje. Nadu ulijeva vijest da je u 2011 tvrtka smanjila netto gubitke za 80 milijna kuna (10.2 milijuna eura) tj. 52 posto. Ukoliko se nastavi ovim smjerom realno je očekivati pozitivna kretanja odnosno iskazivanje profita kroz dvije-tri godine...http://www.vecernji.hr/biznis/croatia-airlines-smanjila-neto-gubitak-52-posto-2011-clanak-377087
A onima koji tako olako odmahuju rukom i otpisuju Zagreb u korist Beograda bih preporučio da ne zaborave da Zračna luka Zagreb je u travnju potpisala koncesijski ugovor koji predviđa proširenje proširenje ZLZ (kapacitet-5 milijuna putnika) te ulaganja u prvoj fazi u iznosu od 1.7 milijardi kuna (236 milijuna eura) http://www.seebiz.eu/potpisan-ugovor-o-zracnoj-luci-zagreb-novi-terminal-do-2016/ar-31917/ odnosno 500+ milijuna eura (nemam sada točan broj) kada se posao završi

Rade

pre 12 godina

Lično, pod terminom, "region" doživljavam i Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku... Srbija ne mora nužno da ulazi u "regionalne integracije" samo sa Hrvatskom ili Crnom Gorom. Mi, svi zajedno, suštinski nemamo dobra iskustva sa takvim integracijama i zašto ponavljati greške?

Fpn

pre 11 godina

@Shadow
Da ti znas ista o brojevima onda bi znao i to da aerodromi u Puli, Zadru, Osijeku i na Krku imaju zajedno 0,8 mio prevezenih putnika. Znaci 4 aerodroma prosecno imaju po 200 hiljada putnika. Nevidjeno!!!

Jedina tri medjunarodna aerodroma u Hrvatskoj, koja su ozbiljni igraci su Zagreb, Dubrovnik i Split, koji zajedno imaju 4,9 mio prevezenih putnika. Cinjenica da unutar drzave nema avioprometa moze biti tragicno samo za velike drzave poput Rusije ili Sad a nikako za patuljke poput Hrvatske, Bih ili Srbije. I zasto bi covek uopste leteo iz Zagreba u Pulu ili Zadar npr.? Pa pre stignes na cilj dobrim autom nego da odradis sve aerodromske procedure, cekas let, letis avionom i onda opet aerodromske procedure ... I onda kad stignes, shvatis da si izgubio prtljag. I jos ti se finansiijski ne isplati u poredjenju sa autom ...

gigi

pre 12 godina

nema veze,
pozdrav iz Rijeke
http://www.youtube.com/watch?v=j4zf-N0It6o
http://www.youtube.com/watch?v=7h3byn9hQ1E
http://www.youtube.com/watch?v=ZEJA8NuaN_g

Tony Montana

pre 12 godina

Pa,zar se nisu Hrvati busali u grudi,kako im ne treba niko,pošto oni navodno odlično posluju.Znači,ipak je istina da su i oni propali.
Za početak,treba promeniti ime našeg avio prevoznika i videti da li može da opstane na tržištu ili u suprotnom ga ugasiti,što ne treba smatrati nikakvom tragedijom,pošto ima dosta država koja nemaju svog nacionalnog prevoznika.

Pavle Karajović

pre 12 godina

Velika je steta što komšiske kompanije ne vide JAT u novoj regionalnoj raspodeli neba iznad biše zemlje.Ni jedna od malih kompanija,pa ni JAT neće moći da opstane,jer više nema finansiranja iz buđeta. Nasa poslovica kaže“Prema svetcu i Tropart“.Buduća vlada i novi vlasnik mora ce da svede JAT u razumnu meru.A to znaci manje aviona i manje zaposlenih
u kompaniji.Avio biznis ne trpi rasne,verske granice.Da je bilo malo pameti,JAT je trebao da bude lider u objedinjavanju vazduhoplovnih kompanija sa EX-JU prostora.

mali marinko

pre 11 godina

@fpn
"Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe."

Ovo je tipični primjer razmišljanja da je u Srbiji sve počelo od 2005. a susjedima su valjda cvjetale ruže unazad 20 godina.

Zračna luka Zagreb unazad 10 godina (za prije nemam podataka) nikada nije uhvatila po broju putnika ZL Nikola Tesla. Dakle ako je tko trebao hvatati koga onda je to ZL Zagreb. Istina je da i jednima i drugima ide dobro: ZL Zagreb je 2011. imala povećanje 12% u odnosu na godinu prije a ZL Nikola Tesla 15,8%. Ja bih odmah potpisao ta povećanja i za slijedećih 20 godina.

Borna

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...

susjed_OS

pre 12 godina

Haha, pa kako to da nitko nece sa vama, "liderima regiona"? Cak ni Slovenci, pokusali ljudi neke kombinacije s vama ali vidjeli da im to nije pametno pa se okrenuli nama. Nova kompanija biti ce pun pogodak i ne brinite se, nece konkurirati vasem JAT-u jer je on vec uveliko propao ali vi to na zalost, uprkos cinjenicama, ne zelite prihvatiti.
Dao sam na ovu temu vec 2 komentara i dobio mali milijun negativnih komentara. Sada se zapitajte tko je bio u pravu.

ivann

pre 12 godina

Nek im je sa srecom i sve najbolje!
Ne zelim da JAT ulazi u ovakve i slicne saveze. Ukoliko je nesposobna i neprofitna kompanija , mogu slobodno da je prodaju ili daju na poklon, ali vise nikad ni u kakve saveze sa bivsim jugoslovenskim republikama.

zeil

pre 12 godina

Ne znam da li je vest dobra, ali losa nije. Srbija treba da se drzi van drzavnih i paradrzavnih kombinacija sa tim zemljama, pogotovo Hrvatskom, daleko im lepa kuca. Jat je pukao, ali neka pukne za sebe.

laki

pre 12 godina

vozio sam se sa svim tim kompanijama i nisam video da su im letelice i usluga bnesto bolje nego jatove. Ukoliko ne zele jat u toj asocijaciji treba onemoguciti saobracaj tim kompanijama sa nasih aerodroma. Ipak je Srbija najvece trziste u svakom smislu od svih ex republika. nakraju ja bih pre dao lufthansi ili swissu da nam preuzme sve linije koje jat ne moze da vozi nego ovim bivsim. nikad mi nije jasno bilo da linije do nisa drzi montenegro i da ga grad nis dotira umesto da jat pokriva linije iz ciriha i ostalih gradova do nisa.Putnika ima dovoljno do nisa iz svih metropola samo treba imati dobru satnicu i problem okopopunjenosti bi bio resen.

Uslov svih uslova

pre 12 godina

Sa njima neletim niti cu, JAT izbegavam zbog losih aviona, kad JAT kupi bolje tj nove avione i promeni sistem cekiranja na svim aerodromima da postane civilizovan a ne ko na pijaci kupicu JAT-ovu kartu.

Vladimir Pula

pre 12 godina

O boze croatia airlines se zove kompanija a ne onaj napisani buckuris po vuku koji ne mogu ni da reproduciram! :) Kad bi uveli jeftine letove po cijeloj jugi kao neki lokalni ryanair to bi mogao biti sjajan poslovni potez. Da mogu iz pule u sarajevo ili bg za male pare, di ces bolje...

Mileta

pre 12 godina

Imali smo u zadnejm veku 2 puta zajedničku državu u kojoj smo živeli zajedno, radili zajedno, uključujući mnoge zajedničke kompanije.
Oba puta se ta zajednička držva raspla u krvi.
Dosta je bilo ratova ubijanja, i samim tim novih udruživanja.Iskustvo je previše iz zajedničkog života je previše loše da bi se time igrali.
Koliko ratova i poginulih ljudi još terba da bude da bi to bilo jasno.

Dule

pre 12 godina

(nedeljni komentar, 13. maj 2012 13:35)

Sta ste vi,Japanci???Kod vas sve puca od tehnoloskog razvoja???Kod vas lete samo Airbus-ovi A 380 HI-Tech???Vozite letece automobile,i za transport koristite najnoviji sistem lokalne teleportacije???Ajde metlaj!

Djordje

pre 12 godina

Мени звучи као рецепт за успех - уместо петљања једне владе у посао, сада ћемо имати три владе које ће одједном као рогови у врећи да боду заједничку компанију да ради ово или оно. Како би то уопште могло да не успе? Иначе, Адрија је првобитно имала у виду да повеже и Јат ервејз у ову групу, што је Кроација одмах одбила. Једино што би ова заједничка тзв. компанија могла да уради јесте да као јача конкуренција отежа живот Јат ервејзу, али то је уосталом Хрватима ваљда и једино битно. А онда могу све четири компаније да пропадну, заједно или одвојено, ако се не пробуде из двадесетогодишњег зимског сна и коначо почну да се баве бизнисом а не националним поносом и сличним категоријама. У случају Јата то подразумева да - до ђавола - купе макар ЈЕДАН нови авион у последњих 20 година, и то величине која одговара нашем тржишту а не предимензионисани 737 који не можемо да попунимо осим на две или три најоптерећеније линије.

Beogradjanin

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno. JAT nikada nije molio niti ce moliti tu CA za udruzivanje. To je dobro poznata cinjenica. Cak ne postoji ni geografska logika udruzivanja JATa i CA. Naime zasto bi beogradski putnici presedali u Ljubljani ili Zagrebu na nekom letu ka zapadnoj Evropi. Mnogo je jednostavnije direktno leteti iz Beograda. Btw. u zadnjih mesec dana JAT belezi izuzetnu popunjenost kabina na Evro-mediteranskom trzistu. JATu ne treba nikakvo udruzivanje sa firmama koje su pred bankrotom (Adria i CA). JATu treba novo ime i nov menadzment uz osvezavanje flote. Uz to najjaci regionalni servisni centar je u Beogradu. Ogromni hangari, najnoviji alati i decenijsko iskustvo. JAT tehnika je dobila certifikat i za C preglede za Airbus 320. Samo jos da dodam da ni zagrebacki ni ljubljanski aerodromi nemaju fingere, dok beogradski Nikola Tesla ima na C liniji 6 fingera a na A liniji 10. Broj putnika, geografski polozaj i tehnicka podrska jasno govore ko je stvarni lider u regionu i ko treba tu poziciju jos vise da ojaca.

Miki RS

pre 12 godina

@Vladimir Pula
Majmune, Srpski jezik se piše "po Vuku", inače ne bi bio Srpski.A budale neka se rugaju koliko hoće, i neka potpuno pređu na engleski ako misle da tako zvuče pametnije.

Sarkazma

pre 12 godina

Neka neka, samo nek se CA i AA udruzuju, na oba aerodroma (ZAG i LJU) je pad putnika, a u BEG rast 14%, cak je Ljubljanu po broju putnika pretekla i Pristina hahaha... Samo se vi lepo udruzujte, i uzivajte :-)), ostavite nase trziste nama.

E i da, Zagreb nikad nece imati vise putnika od Beograda (koliko god sebe reklamirao kao cvoriste u ovom dijelu Europe) yeeeaaah riiiight.

Quai-Gon Srba

pre 12 godina

Radim u inostranstvu i non-stop putujem na relaciji BGD - EU - Kina. JAT je odlican avioprevoznik pogotovu ako se uzme u obzir da nista nije investirano. Imaju najbolje pilote, usluga moze i bolje, cene su im prihvatljive i imaju program plus. Bilo bi dobro da je JAT postao holding sa Turkish Airlines-om jer bi u tom slucaju masa ljudi iz Srbije, Hrvatske, Bosne koja radi u Rusiji, Kini, Bliskom istoku imala odlican program letova po povoljnijim cenama.
Mislim da udruzivanje sa ex-Yu kompanijama osim sa B&H Airlines nece doneti extra putnike sem za Banja Luku i/ili Sarajevo. Zamolio bih nase vodece ljude, i te nemacke savetnike da razmisle o globalnom ujedinjenju npr "Air Balkan" koji bi bio pod upravom Turkish-a jer i oni su ipak Balkan i imaju najbolje pokrivanje destinacija sirom sveta sa najboljim vremeiuma i najbolje reference. Lufthansa je previse "nabedjena" mnogo vise nego sto zaista vredi (pogotovu uzasni Frankfurtki aerodrom i lose vremena kao i cene) i ne bih bilo dobro da oni upravljaju novom kompanijom jer bi pored ostalog stalno sporili izmedju dve teorije razvice biznisa...

Yugosloven po rodjenju i opredeljenju

pre 12 godina

@(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Da te obavestim,dok imamo subvencionisane stanove,subvencionisanu poljoprivredu i dok primamo medjunarodni saobracaj istok,zapad,sever,jug,ni sam JAT nece imati problema.Ovo sto hoce da prodaju i spika nerentabilan je pljacka preko koje gradjani nece preci,barem ovde.
JAT nije molio,nego predlozio.Predlog i klecanje na kolenima je velika razlika.
Vi imate more,ali nemate hranu,rudna bogatstva i energetiku,a vas strah je opravdan i ja to razumem.Ti proveri CG od koga uvozi hranu,a rekli su od vas.Ti proveri informacije zasto,pa ces valjda shvatiti razlog.
MUNJE TUDJMAN,MESIC,MILOSEVIC,DJUKANOVIC,IZETBEGOVIC NAS POSTEDI MOLIM TE.
JAT je institucionalizovana kompanija,a vi ste je se odrekli.Strah da ce beograd bez obzira sto imete vise aerodroma preovladati Beograd.
To JAT za kasnije,je jasno,ako vam ne bude islo tu je jos jedna sisa.
Pozdravi ministra i kazi mu ili svi ili bez nas trajno.
Kad se pojavite pod novim nazivom,svi ce se pitati,ko su ovi,a prilikom predtavljanja ima da bude kao u makedoniji mnvodpmre(inace politicka partija).
Jat je jat,a vi nastavite po starom.
Monte negro ce vam sigurno vise pomoci od Jata,to je sigurno.
No kad bolje razmislim vama i trebaju Crnogorci,da pocnu konacno iz BG-a da emigriraju za Zagreb :-D
Ajd u zdravlje

lapidar

pre 12 godina

@Borna - U Srbiji se niko iz Hrvatske ne moli za saradnju. Sami su Hrvati došli u Srbiju, na stotine firmi. Šaraju, baraju. A što se tiče "jugoslovenskih firmi", kako da ti kažem, u ovoj zemlji se rehabilituju određeni generali, što je OK. Ali čisto da shvatiš ko s kim i šta želi. Nikad više Jugoslavija. A avio tvrtke, kako koja hoće. Jat ima lošiju flotu, ali razvijeniju evromediteransku mrežu.

sanct

pre 12 godina

@laki
Srbija najvece trziste? Pa vi ste propali u svakom pogledu, imate samo jedan aerodrom koji radi a i on radi smanjenim kapacitetima. Shvati da ste nebitni.

dejan-minhen

pre 12 godina

drago mi je cuti da ne zele Srbe u novom projektu zvan Jugoslavija2,3,4 ili 5. svejedno.
Samo me brine koliko su Srbi glupi cim ih pozovu odmah ce da polete bivsoj braci. Nesto slicno i sa Jadranskom ligom u kosarci.
Hrvati i Slovenci zauzeli rukovodece pozicije pa vedre i oblace.
Isto hoce i sada da urade.. Prvo da se krene kao bez JAT-a koji ce se ukljuciti naknadno. Mislim da Srbija treba da pogleda malo i na drugu stranu kakvo je trziste za saradnju sa Madarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grckom i to su nam susedi i sigurno dobronamerniji od Slovenaca, Bosanaca i pogotovo Hrvata. Ako i tu nema nekog prostora. Sta fali da Srbija nema svoju nacionalnu aviokompaniju bolje i to nego opet neki projekti sa onima koji gledaju na Srbiju kao kravu muzaru.

Fpn

pre 12 godina

Promet regionalnih aerodroma: BEOGRAD 3.1 mio, Zagreb 2.3 mio, Priština 1.4 mio, Ljubljana 1.3 mio, Dubrovnik 1.3 mio, Split 1.3 mio, Skopje 0.7 mio, Ohrid 0.6 mio, Sarajevo 0.6 mio, Podgorica 0.6 mio, Tivat 0.6 mio, Pula 0.4 mio, Zadar 0.3 mio putnika u 2011. Promet na ostalim aerodromima (Portorož, Maribor, Rijeka, Osijek, Banja Luka, Vršac, Niš) je zanemarljiv uprkos velikom potencialu. Aerodromi Novi Sad, Ponikve i Lađevci su u fazi rekonstrukcije i biće međunarodni aerodromi sa velikim potencialom (rast turističke posete u okolini aerodroma).
Promet najvećih regionalnih avioprevoznika: CA 1.8 mio, JAT 1.1 mio, AA 1.1 mio putnika u 2011. Promet ostalih je mnogo manji.
Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe. Rast prometa na Aerodromu Beograd je mnogo brža od rasta prometa na Aerodromu Zagreb i Ljubljana i istovremeno mnogo perspektivnija jer se Srbija sve više otvara svetu. AA upkos većinskom udelu u prometu na Aerodromu Ljubljana od svih aviokompanija regiona posluje najslabije. CA veliki deo svog ukupnog prometa (1.8 mio) ostvaruje na unutrašnjim letovima (0.6 mio), što znaći da je međunarodni promet CA tek nešto veći od onog AA i JAT-a (1.1 mio), koji praktički ne lete na unutrašnjim letovima (LJU-MB, BG-Niš). JAT možda nije u najboljoj situaciji ali ipak svake godine beleži rast prometa. Najavljena privatizacija JAT-a je možda i najbolja vest za domaće putnike. A što se udruživanja AA, CA i MA tiče ... to su tri kompanije, koje posluju sa gubitkom godinama, kompanije u državnom vlastništvu, sa upravom, koju postavljaju lokalni političari. Pod kakvim uslovima bi teklo to udruživanje? Koji funkcioneri su spremni da se odreknu svoje fotelje u korist svojih kolega? Gde bi bilo sedište kompanije? Koji bi bio efekat udruživanja? Povezani letovi? Presedanje? Šta bi bilo sa viškom pilota i osoblja? Kako unificirati flotu? Šta bi bilo sa dugovima? Mislim da takvog uduživanja neće biti. Veće su šanse da regionalne kompanije uzme Lufthansa ili Turkish.

Anton

pre 12 godina

@FF

A ko pita JAT da ce sudjelovati ili ne, vi nemate izbora u tome jel nemate blage veze tima a JAT je siromasna i propala kompanija kao vas srbija dakle nemate nikakvu tezinu za taj razgovor. Zato vas ne pitamo nista niti vam guramo u neku glupoj zajednistvo. Nego vi pitajte nas.

M S K

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

A baš me zanima tko je Jatu kupio svu tu njegovu "imovinu" i avione. Mora da je to kupila bogata, industrijska i turistička Srbija. Adriji i Croatiji su avione kupile njihove matične države, a sada, kada je Srbija ostavljen a sama, da vidimo koje avione (i kojim novcem) ce kupiti svoje avione i "imovinu".

Hvala,unaprijed

pre 12 godina

Hahaha čuj ove s "daleko vam kuća".... Pa JAT moli CA da se udruži jer je jedini zrakoplovni prijevoznik koji nešto vrijedi na ovim prostorima, a neki tu umišljaju da CA pati da se poveže s dereliktnom kompanijom koja nosi ime nepostojeće države... Svašta...
(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Jel' može neko da mi objasni šta znači DERELIKTNO.Čisto da shvatim nekako ovaj komentar.

slaven rh

pre 12 godina

Nek Hrvatska vrati JAT-u njegovu imovinu pa ce JAT kupiti nove avione i biti regionalni lider u aviosaobracaju bez CA i AA.
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)

o kojoj imovini ti pricas,pa JAT je skracenica za jugoslavenski,a ne srpski avio transport.to sto koristi staru slavu stecenu u vrijeme zajednicke drzave je druga prica.da ste bili toliko posteni pa JNA podijelili koliko kome pripada ne biste se ni usudili napadati okolo i rusiti tudje gradove.kada se sjetite NATO bombardiranja sjetite se da su vasi bombardirali 100 puta duze i jace okolne republike i ne nije to bio gradjanski rat vec zelja da se osvoji tudje,a sto se tice Slobe i dalje zivi njegova ideja i krivo vam je jedino sto je ratove izgubio,a nije vam krivo sto ih je vodio i sto je mnoge zavio u crno.

R'ke-koke

pre 12 godina

E cuj, nemac govori kako trebamo zajedno...

Ajde nas zaobidjite ovoga puta.

Da napravimo jednu kompaniju u kojoj ce da se radi sta EU kaze, inace ce Hrvati i Slovenci da prave probleme. Vidjeno vec.

U SFRJ smo finansirali propale projekte ( nerazvijene rapublike i Crnu Goru da se oporavi od zemljotresa ), A do 2006. nam je Crna Gora bila glavni distributer polovnih automobila i shvercovanih cigareta, i zaradjivala bez motike.

Aj sad da finansiramo nesto sto je nase, pa makar i propalo.

Fpn

pre 12 godina

@Anton
Ili si neobavešten ili samo malo plitak - Srbija nema jedan već tri međunarodna aerodroma, dok su druga tri aerodroma trenutno u fazi rekonstrukcije, da bi takođe mogli postati međunarodni aerodromi do 2015. godine. Što se Beogradskog aerodroma tiče - promet koji se odvija na njemu je gotovo isti prometu na dva najveća hrvatska aerodroma - Zagreba i Dubrovnika. Sasvim dovoljno za sada. Ali budimo realni - uz ovakve stope rasta prometa na beogradskom aerodromu (2002 - 1.6 mio putnika, 2007 - 2.5 mio putnika, 2011 - 3.1 mio putnika), Beograd će ubrzo imati veći promet od Zagreba, Dubrovnika i Splita zajedno.
A što se aviacije tiče ... JAT je pre rata 1999. godine uplatio 20 miliona evra avansa za kupovinu 8 novih airbusa ali aviona nikada nije dobio zbog bombardovanja Srbije. Pa ti sad vidi kako bi JAT izgledao danas da je dobio tih 8 novih aviona u ovoj maloj regiji. Daleko bolje nego Adria i Croatia, zar ne?

etizop

pre 12 godina

@Zeljko - ako netko nekome treba nesto vratiti onda je to Jat i Srbija koji su pokrali od aviona (čini mi se da su trebali biti od svih republika bivše SFRJ jer su u njih ulagale sve republike a najviše Hrvatska) do aerodromske opreme u zračnim lukama diljem Hrvatske (od Zagreba i Zadra do Dubrovnika).....

Pavle Karajović

pre 12 godina

Velika je steta što komšiske kompanije ne vide JAT u novoj regionalnoj raspodeli neba iznad biše zemlje.Ni jedna od malih kompanija,pa ni JAT neće moći da opstane,jer više nema finansiranja iz buđeta. Nasa poslovica kaže“Prema svetcu i Tropart“.Buduća vlada i novi vlasnik mora ce da svede JAT u razumnu meru.A to znaci manje aviona i manje zaposlenih
u kompaniji.Avio biznis ne trpi rasne,verske granice.Da je bilo malo pameti,JAT je trebao da bude lider u objedinjavanju vazduhoplovnih kompanija sa EX-JU prostora.

Sava

pre 12 godina

Isto su radili i u sportu. Sve regionalne lige su krenule bez Srbije a kada su videli da je zainteresovanost slaba i da im je liga pred propadanjem odjedanput im je Srbija bila dobra. Mi ostajemo vecno glupi sto ih se ne otarasimo jednom za sva vremena, vec im pomazemo i podizemo kvalitet npr. kosarke. Pre bi pravio zajednicke kompanije i lige sa svima drugima samo sa licemernim zapadnim "susjedima" ne, vise puta smo se opekli sa njima.

realno

pre 12 godina

Realno sve su to male kompanije koje lose posluju i mislim da ih spajanje nece spasti.Sto se jata(on je ipak najveci)tice prvo da promene ime pa onda da se reorganizuju.Dosta je sto gradjani Srbije podmiruju gubitke jata sad treba da finansiramo hrvate,slovence i sl.

pranjic

pre 12 godina

ma glupost. svi su bankrot,i ova kroacija a regionalni projekat nema smisla bez srbije ni za broj putnika ni za smanjenje troškova.

kioo

pre 12 godina

sta bivsa braca rade na sarpskom portalu ?
(sova1965, 13. maj 2012 18:42)

Uzaludno iščekujući da će doći do kakvih promjena s one strane Dunava

Tony Montana

pre 12 godina

Pa,zar se nisu Hrvati busali u grudi,kako im ne treba niko,pošto oni navodno odlično posluju.Znači,ipak je istina da su i oni propali.
Za početak,treba promeniti ime našeg avio prevoznika i videti da li može da opstane na tržištu ili u suprotnom ga ugasiti,što ne treba smatrati nikakvom tragedijom,pošto ima dosta država koja nemaju svog nacionalnog prevoznika.

mario

pre 12 godina

(laki, 13. maj 2012 15:14)
Po čemu je Srbija največe tržište,po broju stanovnika,po broju turista itd..ajde provjeri još jednom ko je največe tržište od svih ExYu republika,a da ti pomognem u tu državu je prošle godine stiglo 11 miljuna stranih gostiju....
(ZELJKO, 13. maj 2012 16:05)
Koju imovinu što misliš da je u ExYu u JAT samo ulagala Srbija..

MunZ

pre 12 godina

(Borna, 13. maj 2012 17:13)
Смехотресно. Ја сам нешто пропустио. То што Мркоњић прича свашта не значи да пропали Jat Airways хоће да се спаја са пропалом Croatia-ом и како се већ зове, "мегакомпанијом" са 13 летелица. Кога бре брига и за Хрвате и за нас? Оно што треба да буде јасно да у Србији преко 80% не жели ништа са Хрватском, поготово на државном нивоу. И ове хрватске компаније што су се развршљале по Србији не чека баш лепа будућност.

buki

pre 12 godina

Drage komsije sve Vam najlepse zelim.
Jat je nasa ma kakva bila kompanija,ako budemo pametni i bar malo posteni prema sami sebima Jat ce biti i vec jeste najveca kompanija u regionu.Na nama je skoro sve a ono sto nije to je u bozjim rukama.Sami i u svoje pa kako nam bude,sa bivsom bracom kao sa bivsom zenom, samo cisti racuni.Ako budemo radni i sposobni i samosvesni o sebi samima,uz malo srece bicemo najbolji ne samo aviosaobracaju nego i u drugim segmentima privrede.Upornost - znanje - rad i POSTENJE.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Banski banderij, 14. maj 2012 11:27)

Lepo ste odgovorili, činjenice na sto.

Ali imam pitanje, kako je CA sa 5,725 miliona putnika u 2011 uspela da bude u gubitku 93 miliona kuna (12 miliona evra) za samo tri meseca?

expencive

pre 12 godina

Nemojte biti smijesni, KLM i Air France su udruzili se podavno, kao i Lufthansa i Alitalia, kao i Austrina, a mi Balkanci kao i uvijek se prvaimo vazniji i bolji.
Kod avioprijevoza nema barijera, raje putuje u drugu drzavu da leti zbog povoljnijih cijena, usluge.

Npr,ja i veliki broj mojih sugradjana (Tuzla) leti preko Beograda sa JAT-om do zapadnih zemalaj ili do Dubai-ja. Niko i ne pomislja da leti iz Sarajeva, zbog geogradfske udaljenosti, skupih karata i slabe ponude i konkurencije na SJJ.
Tako isto raja iz zapadne BIH, (Banja Luka i okolica) lete iz Zagreba sa Croatia Airlinesom.

Andja

pre 12 godina

Zivim na Malti, zemlja od 380 hiljada stanovnika (kao Novi Beograd), lokalna avio kompanije Air Malta... Dobro rade, 12 novih Air bus aviona...Kako JAT ne moze sa 7 miliona ljudi u Srbiji i tolikom dijasporom da prezivi? Sta ce im Croatia i Adria????

aleksa

pre 12 godina

ajme, pa mi smo jad i beda ovih prostora. Gde je CA od jadnog li nam JAT-a. Adria i CA će biti lider i to veći od mađara i čeha kad se spoje, a jat... samo si može da upi nadgrobni spomenik...
e da, netko je napisao da je srbija regionalni lider u ekonomiji...hahahahaha, dobar vic. ako se takmiči s crnom gorom i makedonijom, MOŽDA!

Banski banderij

pre 12 godina

Za tvoju informaciju, beogradski aerodrom je u 2011 godini imao vise putnika nego svi hrvatski zajedno.
(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
___________________

tu sam prestao čitati, basne sam prerastao.

Dubrovnik 1.35 milijuna
Zadar 300 000
Split 1.3 milijuna
Rijeka 80 000
Pula 370 000
Zagreb 2.3 milijuna
Osijek 25 000

Zračna luka "Nikola Tesla"- 3,124,633... Toliko o tome. Ugodan dan.

Analiticar

pre 12 godina

kako je krenulo,a krenulo je,na kraj ce sve jace firme sveta(bez obzira koju uslugu pruzaju)da se spoje u jednu i onda opet dobijamo

monopolE

Fpn

pre 12 godina

Pre nego sto ovi komentari odu na polje medjusobnih optuzbi na relaciji LJ-ZG-BG-PG samo jedna stvar: AA, CA, MA i JAT su sve do zadnje u gubicima. Debelim gubicima. Imaju staru, raznoliku i nekonkurentnu flotu, slab menedzment, previse zaposlenih, visoke troskove i opstaju pri zivotu iskljucivo zbog drzavnih subvencija i pritiska drzava na (drzavne) banke, da pomognu izvuci iz blata aviokompanije, koje su takodje u drzavnom vlastnistvu. Sto bi se reklo - iz desnog dzepa u levi dzep. Tipican primer takvog "uspesnog" poslovanja je Adria Airways u poslednje tri godine. Da nije bilo drzavne intervencije, AA od 2011 ne bi vise poslovala ... Da li je to primer kojem srpska aviokompanija treba da tezi? Ne. Ne treba Srbiji ni Jat ovakav kakav je. Svi balkanski avioprevoznici su losi, mali i bez vizije. Srbima treba sto veci broj low costera, ako je ikako moguce i domaceg. Nizke cene karata, dugacka ljubav.

Fpn

pre 12 godina

Adria Airways: 6 aviona CRJ200 (48/50 sedišta), 4 aviona CRJ900 (86 sedišta), 2 aviona A319 (135 sedišta), 2 aviona A320 (162 i 180 sedišta). Croatia Airlines: 4 aviona A319 (132 sedišta), 3 aviona A320 (164 sedišta), 6 aviona Dash8 (76 sedišta). Montenegro Airlines: 5 aviona Fokker (102 sedišta), 3 aviona Embraer (116 sedišta).
Znači - 3 kompanije, 35 aviona, 7 različitih tipova aviona (koji se pored toga još i razlikuju u konfiguraciji). Od ukupnog broja aviona, samo njih 11 spada među trenutno najkomercialnije na tržištu (A319 i A320), dok su se ostali pokazali kao manje konkurentni i preskupi u svakom pogledu (cena, servis itd.).
Da vidimo kako u međuvremenu posluje konkurencija: Ryanair ima 294 aviona B737 (189 sedišta), Wizzair ima 36 aviona A320 (180 sedišta) a Easjet 150 aviona A319 (156 sedišta) i 38 aviona A320 (180 sedišta).
Šta nam to govori? Da je menadžment tri low costera shvatio, da je moguće poslovati sa profitom kada imaš modernu, rentabilnu i unificiranu flotu jer time sebi smanjuješ troškove održavanja aviona, školovanja kadrova i planiranja aviona na različite destinacije. Regionalni avioprevoznici to još uvek nisu shvatili. Imaju previše različitih tipova aviona, koji ne samo što su nekonkurentni već i zahtevaju različite profile pilota, mehaničara, kabinskog osoblja ... Da bi pilot leteo na jednom tipu aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. Da bi mehaničar servisirao jedan tip aviona, mora da ima licencu za taj tip aviona. A to košta. Mnogo. Baš kao i za avto, kamion ili traktor. Više različitih profila zaposlenih znači i manju mogućnost popunjavanja rupa ako zagusti. Primer: Adria Airways leti na čarteru za Sharm El Sheikh svojim jedinim tipom aviona A320 sa 180 sedišta. Pošto zamene u slučaju kvara tog aviona nema (a svih 180 sedišta je prodato), umesto tog aviona moraju leteti dva različita tipa aviona - npr. A319 sa 135 sedišta i CRJ200 sa 48 sedišta. To znači: duplo veći troškovi nego u normalnoj situaciji - treba platiti kerozin za dva aviona, treba platiti dve posade aviona, treba platiti dve aerodromske takse, treba platiti i mehaničare da pregledaju dva tipa aviona pre poletanja ...
Šta još reći? Udruživanjem ove tri kompanije ne bi rešile nijedan problem. Flota bi postala još raznovrsnija i zahtevala bi isti broj radnika različitih profila. Ako dodamo da tri avioprevoznika mnoge avione samo iznajmljuje i nisu njihov vlasnik (AA u slučaju A320) i da je ukupna vrednost svih aviona manja od celog duga tih kompanija, onda je sve rečeno ...

Avio mehaničar

pre 12 godina

Jat je evropski Adamair. Radije ću peške bilo gde nego džabe Jatom. Pokvarena kompanija, pokvareni avioni, pokvaren menadžment. Go lopov do lopova!

mario

pre 12 godina

(ff, 13. maj 2012 17:20)
krivo JAT je taj koji navaljuje i kojem bi udruživanje najviše odgovaralo.
(laki, 13. maj 2012 15:14)
Provjeri malo bolje ko ima največe tržište od ExYu republika..

dassal

pre 12 godina

Sve ove malene kompanije pucaju 100%, mogu da puknu pojedinacno (kao sto su vec uveliko) a mogu i zajedno da pokusaju...ishod ce biti identican! Svi su u minusu samo tako! Zivi bili pa videli, avio saobracaj je u vrlo losoj poziciji ovih godina! Bice LH,KL,BA mozda Turkish tu i tamo po Balkanu i to je to! Caos

Dlm

pre 12 godina

Pa naravno da ce Beograd imat najvise putnika kad je jedina bitna zracna luka u Srbiji, inace puno putujen avionima po europi pa san vidia da je samo Beogradska zracna luka povezana sa europskim destinacijama dok je za Hrvatske zracne luke situacija bitno drugacija.

Shadow

pre 12 godina

@Fpn
Covjece kako ne shvacas, u Hrvatskoj koja ima 4,5mil stanovnika postoji 7 medjunarodnih aerodroma i svi rade, u Srbiji koja ima 7mil stanovnika postoji JEDAN aerodrom koji radi smanjenim kapacitetom. Pa to je porazno, ja bi izbjegavao da o tome govorim i blamiram se.
Alo, nemate ni unutarnje letove, o ocestovnoj i zeljeznickoj infrastrukturi da ne govorim. Splitska luka je recimo treca u europi po broju putnika iza Marseillea i Pireja. O cemu dalje da pricamo? Niste turisticka zemlja, ono malo stranih turista sto vas posjeti je iz ex yu zemalja i ne putuje avionom, imate zaostalu prometnu infrastrukturu u odnosu na Hrvatsku i to je to, da ne duljimo dalje. Mozemo o nekim drugim temama, o ovome je smijesno raspravljati.

bling bling

pre 12 godina

ovo mi je presmeshno,slovenci organizuju avijaciju bivse juge :) pa oni imaju najslabije trziste u regionu, ali maheri su to,znaju biznis,CA i montenegro feederi za adriu koja leti interkont. A i ne vidim intees CA jer su u StarAlliance,pa samim tim se dovodi u pitanje dil koji je napravljen sa shvabama,ko zna mozda bi i trazili avione nazad. A jat i ca su fino raspodelili linije za primorje i to je pohvalno.

tonći

pre 12 godina

(Beogradjanin, 13. maj 2012 20:57)
evo prijatelju tocnih podataka o broju putnika , samo da se zna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zra%C4%8Dna_luka_Nikola_Tesla
http://www.poslovni.hr/vijesti/u-zracnim-lukama-86-posto-vise-putnika-196713.aspx

Fpn

pre 11 godina

@Shadow
Da ti znas ista o brojevima onda bi znao i to da aerodromi u Puli, Zadru, Osijeku i na Krku imaju zajedno 0,8 mio prevezenih putnika. Znaci 4 aerodroma prosecno imaju po 200 hiljada putnika. Nevidjeno!!!

Jedina tri medjunarodna aerodroma u Hrvatskoj, koja su ozbiljni igraci su Zagreb, Dubrovnik i Split, koji zajedno imaju 4,9 mio prevezenih putnika. Cinjenica da unutar drzave nema avioprometa moze biti tragicno samo za velike drzave poput Rusije ili Sad a nikako za patuljke poput Hrvatske, Bih ili Srbije. I zasto bi covek uopste leteo iz Zagreba u Pulu ili Zadar npr.? Pa pre stignes na cilj dobrim autom nego da odradis sve aerodromske procedure, cekas let, letis avionom i onda opet aerodromske procedure ... I onda kad stignes, shvatis da si izgubio prtljag. I jos ti se finansiijski ne isplati u poredjenju sa autom ...

Zoki

pre 12 godina

Adria i Croatia za razliku od JATa imaju puno mlađe flote. Croatia ima letove prema turističkim destinacijama u Hrvatskoj i domaće letove između hrvatskih gradova. Adria ima tržište Kosova, u Prištini im je drugi hub. Mislim da između njih postoji code sharing, a obe kompanije su u Star Aliance grupi.
JAT je u daleko težoj situaciji i jedina stvar koju ima su slotovi za sletanje na neke destinacije, koje nije uvek lako dobiti. U tome je možda jedina šansa za očuvanje neke forme nacionalne kompanije, jer se slotovi dodeljuju državama - a ne kompanijama. To je jedan od razloga zašto je Lufthansa očuvala Austrian i Swiss.
Adria već duže ne dobija pare od države, a sada više ni Croatia nakon ulaska u EU neće moći da računa na to.
Lično bi voleo neko povezivanje sa Lufthansom i Star Aliance, ali bojim se da to više nije moguće, JAT više nema ni code sharing sa Lufthansom. Možda treba tražiti povezivanje sa grupacijama koje su konkurnti Star Aliance na međunarodnom tržištu.

gigi

pre 12 godina

nema veze,
pozdrav iz Rijeke
http://www.youtube.com/watch?v=j4zf-N0It6o
http://www.youtube.com/watch?v=7h3byn9hQ1E
http://www.youtube.com/watch?v=ZEJA8NuaN_g

Tigana

pre 12 godina

Spajanje sa Croatiom? Najvećai obim saradnje za koju je ogromna većina Srba se svodi na prolazak autoputem kroz Hrvatsku – uljudno, do 130kmč, stajanje u Križu (pristojan WC, par kuna), plaćanje putarine u Zagrebu, 15€ (dobar dan-dobar dan), na granici “do viđenja”. Sve lepo i uljudno. I to je to. Svakom svoje.

Banski banderij

pre 12 godina

@aleksanadr
___________
Očito CA muče kronični problemi tj. loše financijsko upravljanje. Nadu ulijeva vijest da je u 2011 tvrtka smanjila netto gubitke za 80 milijna kuna (10.2 milijuna eura) tj. 52 posto. Ukoliko se nastavi ovim smjerom realno je očekivati pozitivna kretanja odnosno iskazivanje profita kroz dvije-tri godine...http://www.vecernji.hr/biznis/croatia-airlines-smanjila-neto-gubitak-52-posto-2011-clanak-377087
A onima koji tako olako odmahuju rukom i otpisuju Zagreb u korist Beograda bih preporučio da ne zaborave da Zračna luka Zagreb je u travnju potpisala koncesijski ugovor koji predviđa proširenje proširenje ZLZ (kapacitet-5 milijuna putnika) te ulaganja u prvoj fazi u iznosu od 1.7 milijardi kuna (236 milijuna eura) http://www.seebiz.eu/potpisan-ugovor-o-zracnoj-luci-zagreb-novi-terminal-do-2016/ar-31917/ odnosno 500+ milijuna eura (nemam sada točan broj) kada se posao završi

Rade

pre 12 godina

Lično, pod terminom, "region" doživljavam i Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku... Srbija ne mora nužno da ulazi u "regionalne integracije" samo sa Hrvatskom ili Crnom Gorom. Mi, svi zajedno, suštinski nemamo dobra iskustva sa takvim integracijama i zašto ponavljati greške?

mali marinko

pre 11 godina

@fpn
"Šta nam govori statistika? Da su Aerodrom Beograd i JAT u samo 12 godina posle dugogodišnje izolacije i opšteg siromaštva uspeli da uhvate i preteknu konkurenciju regiona, koji su mnogo duže prisutni u evropskom avioprometu i koji su članovi Star Alliance grupe."

Ovo je tipični primjer razmišljanja da je u Srbiji sve počelo od 2005. a susjedima su valjda cvjetale ruže unazad 20 godina.

Zračna luka Zagreb unazad 10 godina (za prije nemam podataka) nikada nije uhvatila po broju putnika ZL Nikola Tesla. Dakle ako je tko trebao hvatati koga onda je to ZL Zagreb. Istina je da i jednima i drugima ide dobro: ZL Zagreb je 2011. imala povećanje 12% u odnosu na godinu prije a ZL Nikola Tesla 15,8%. Ja bih odmah potpisao ta povećanja i za slijedećih 20 godina.

Ryan A.

pre 12 godina

Ma ne trebamo se svadjati oko toga tko ce biti lider u regionu. Ako se ne udruzimo i sporazumimo bice to Lufthansa, KLMAirFrance, Austrian i Turkish. Eh, jadni Balkane...