Četvrtak, 10.05.2012.

22:10

Privatizacija EPS-a spas za dinar?

Intervencije NBS-a da bi se održao kurs ne mogu ići u nedogled jer će brzo biti potrošene devizne rezerve države, da se zadužujemo više ne smemo.

Izvor: Dnevnik

Privatizacija EPS-a spas za dinar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

SRBA

pre 11 godina

Energetske sisteme privatizovati otudjiti od drzave je isto kao kad bi anpultirali zdrave udove jednoj osobi i terati ga da privredjuje kao zdrava osoba sto je nemoguce,a posto imamo bolesnih ekonomicara koji ne misle na buducnost to nam se moze desiti i to uskorije vreme.

Petar

pre 11 godina

Jos je samo ostao EPS da se rasparca i da se zemlja gurne u veciti mrak,,,daju primer da je Grcka prodala EPS,zato se sada nalazi u krizi i u haosu,,,,,

Chiki

pre 11 godina

Vidim gomilu komentara o partijskom kadru, samo da vam kazem da za EPS to ne vazi. Tamo na jednog zaposlenog preko partije dolazi 10 zaposlenih preko rodbinskih veza

SlobodanBG

pre 11 godina

Pored spasa za dinar , privatizacija EPS-a bi bila i spas za privredu, BDP a i za brze donosenje zakona o proizvodnji ciste elektricne energije.

missj

pre 11 godina

ovo je bilo i za ocekivati od tih nesposobnih i korumpiranih likova koji ne bi znali dve ovce da sacuvaju. ajmo! umazane ruke brzo se peru! seljacine uvek u prve redove! ave lideri drzave! prodajte sve, bas vas briga. ionako nije vase, jel tako? tako je! moje je!!!! alo bre! sta radite i dokle bre vise???? sramno je biti bas toliko nesposoban i bas toliko gladan!

cuvar

pre 11 godina

EPS ce rasparcati, i prodavati elektranu po elektranu. Zanimljivo je da nisu hteli da ga prodaju 2000te, niti svih ovih godina, ali sada kad treba da se trziste demonopolizuje, sad hoce da ga prodaju. Demonopolizacija trzista ce dovesti do povecanja cena struje. Uz imenovanje dobrog menadzmenta i cistke iz preduzeca, nasa elektromasinogradnja bi dozivela procvat. Ono sto bih ja uradio, jeste da bih sav profit EPS-a ulagao u obnovljive izvore energije. Gradnju velikih kapaciteta iskljucivo sa ino partnerima-jedino tako moze da se dodje do dobrog poslovanja. Na kraju ono protiv cega nisam, jeste da se dozvoli ulazak privatnog kapitalu u odredjenom procentu, ali tako da se ne narusi 51% drzavnog udela.

Buda

pre 11 godina

Pod hitno da NBS ograniči razliku između kupovnog i prodajnog kursa. On je trenutno blizu 5% (procenata). 2% bi bilo dovoljno. Banke mogu da žive samo od kupoprodaje deviza.

GS

pre 11 godina

polako ali sigurno karte se otvaraju. gospoda iz narodne banke ocigledno rade na ruku velikim bankarima, izazoves krizu a onda ponudis lek i na kraju odose resursi. za par godina sve ce da bude u vlasnistvu stranih investicionih fondova i banaka. ajde mi taj proces da ubrzamo, sada i odmah protektorat, ionako nista od ove drzave za koju godinu biti nece.
banana drzava je blaga rec

buki

pre 11 godina

PRODAJA EPS-a,zadnji cin porobljavanja svih nas,posle toga sta smo mi svi ,skup jedinki bez icega ,bez identiteta ma kakav on bio,bez kuce , bez icegaaa.ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI I KUCI.

Orel

pre 11 godina

@Proka: Apsolutno se slažem, mada bih za EPS i generalno strateške kompanije više voleo da to bude uz opciju zlatne deonice. Taj princip kao kod NIS-a jeste najbolji, jer se profit deli srazmerno profitu, ali ne mora uvek država da bude drugi partner. To mogu da budu i domaći privatni investitori, samo prvo treba stvoriti kvalitetne investitore koji misle i na interese zemlje i naroda, a ne samo na sebe i svoje interese.

miki

pre 11 godina

Čestitam na veoma "patriotskom" tekstu. Nego, nešto ne mogu da se setim da su Hrvati i Makedonci potrošili jednu jedinu Kunu ili Denar da bi odbrani svoje valute. Ova priča se prodaje samo sluđenim Srbima.

Zika

pre 11 godina

Prvo nam vratite uplate za prikljucak na elektro energetski sistem na mrezu ( narodski receno prikljucak za struju ) jer smo sad deonicari pa onda tek prodajte EPS.
DOSTA DA NAM VISE MAZETE OCI.

@

pre 11 godina

Privatizacija EPS-a je neminovnost i najbolje resenje za Srbiju. Svima je jasno da partijsk-rodbinski kadar zaposlen u EPS-u nije u stanju da profesionalno posluje, iako ih je na desetine hiljada tamo zaposleno. Sa tolikim brojem zaposlenih to preduzece bi trebalo da proizvodi daleko vise struje, ali nije tako jer tamo se retko ko pretrgne od rada(naravno cast izuzecima). Zaposljavanje je naravno preko veze, jer kako objasniti tu situaciju da vecina zaposlenih imaju rodjake u EPS-u ili su u istoj partiji kao pojedini rukovodioci. Posto ostatak stanovnistva nema mogucnost da radi u EPS-u, a placa visoku cenu struje, najbolje je resenje privatizacija i to po ubrzanom postupku. O nagradama, naknadama, dnevnicima, toplim obrocima, prekovremenim radom sa kojim plata srednjoskolca u EPS-u uveliko prevazolazi 100.000 dinara necu ni da govorim.Dosat je bilo rodbinsko-partijsko zaposljavanja na teret ovoga naroda. Zato pod hitno privatizovati preduzece i uvesti profesionalnu upravu,smanjiti broj zaposlenih za duplo, i uvesti obavezan i pravican konkurs za posao gde ce najbolji kadar moci da se zaposljava a ne kao do sad samo deca zaposlenih i ostali partijski jurisnici.

Maree

pre 11 godina

Sve u svemu kako stvari stoje nema nama spasa kao narodu, idemo jos dalje u ponor, a svetla...nigde. Cinjenica. Bezite odavde kako znate i umete.

Banat

pre 11 godina

"Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce..."

Brate mili, o čemu ti pričaš? Privatizacija tako ključnih strateških firmi koje su imperativ nacionalne bezbednosti je ravno LUDILU--zato me i ne čudi što vidim ovakve bolesne ideje (privatizacija EPSa) u medijima.

To je nedopustiv potez i u normalnim državama i okolnostima. Koja normalna država ima PRIVATNU termo-elektro-hidro-nuklearno-energetsku mrežu? U Srbiji bi to bila privatizacija a la 80% drugih--pljačka, uništenje itd.

Neki segmenti ekonomije i privrede se NIKAD ne privatizuju: železnice, elektrane, toplane, vodovodi, dalekovodi, izvori prirodnih resursa, vojska, policija...

Što se tiče kupaca--vidim kako je kupcima pomogla privatizacija u prehrambenoj industriji. Nikad skuplje!

Šta je bilo zimus kad su gasili struju 3 dana. 500 miliona evra gubitaka! Da neko, osim nas samih, bude u stanju da "zavrne" struju kompletnoj industriji Srbije je toliko apsurdna zamisao da se iskreno nadam da niko ozbiljno ne razmišlja o privatizaciji EPSa.

Zar smo dotle došli?

pre 11 godina

Telekom je strateški i bezbednosno važno preduzeće, ostvaruje profit. Da li nam toliko gori pod nogama da bismo ga prodali? Privatizacija EPS-a? Isto važi i za EPS. Pogledajte šta se posle privatizacije EP Crne gore dogodilo i koliko su porasle cene struje u CG. Ljudi danas u Podgorici u soliterima lože sirova drva i ugalj da bi prošli što jeftinije, jer je cena struje za njihove prilike njima previsoka. Cena struje je komparativna prednost za privlačenje stranih investicija (uz džabe zenljište, jeftinu a obrazovanu radnu snagu, poreske olakšice...).

dragan

pre 11 godina

Ovde vlast dolazi u konflikt interesa. Ako ga prodaju, dobiće gomilu para, ali onda nema više komunizma i sledi gomila otkaza, smanjenje plata i izrabljivanje radnika. Prema tome, oni će ga prodati, ali samo 49%. Tako će dobiti dosta para, ali ostaje sve po starom. Čak i kada bi hteli, ne smeju da ga prodaju jer bi sadašnji zaposleni i njihova deca, koja polažu pravo prečeg zaposlenja, bukvalno razvalili Srbiju. Udruženi sindikati Kolubare, elektrana, distribucija, železnice, pošte, kom. preduzeća su jači od države sa sve vojskom i policijom. Prema tome, tavorićemo još godinama, dok bude kredita i dok se ne potroši tih 49%, a posle... e pa jedva čekam taj trenutak da vidim ''zaposlene'' u državnim sistemima kako izlaze napolje sa radnim knjižicama. Proizveli bi oni i inflaciju ako treba, samo da ostane sve po starom, ali problem su strani kreditori koji traže svoje pare u čvrstoj valuti, a dinar to sigurno nije.

Grujica

pre 11 godina

Jos uvek se vozimo u avionima sto su kupljeni u Titovo vreme, isprodavana su velika preduzeca da bi sacuvali socijalni mir, drzava zaduzena do guse. Sta ce moci da prodaju posle EPS-a? Da li se to zove da zavrsimo ono sto smo zapoceli?

ecentar

pre 11 godina

@Sale Tacno je da je za osnivanje preduzeca sada potrebno 100RSD umesto nekadasnjih 500€ ali to vazi od 1.2.2012, a ne vec godinu dana, kako si ti komentarisao. Na dan koji sam naveo stupio je na snagu novi Zakon o privrednim drustvima.

zoran1965

pre 11 godina

DINARIZACIJA,
to mi zvuci ko jos jedna velika pljacka naroda
podseca me na staru deviznu stednju
jel moze drzava da upadne u rajfajzen i da ukrade moje pare ?
koja je procedura za otvaranje racuna u recimo, rumuniji ?

tirion

pre 11 godina

i to je kratkog daha. jedini nacin je pokrenuti privredu, tj. proizvodnju. i smanjiti spoljni deficit.
ali to tesko da se izvede, jer zna se kako se radi kad su kolonije u pitanju. nemac ti da kredit u evrima, da ono sto nemac proizvede kupis tim nemackim evrima i jos posle otplacujes nemackim bankama kamate.
(isto sto i ameri rade)
mozda jedino ako bi smo proglasili dinar kao pandan dolaru, pa krenuli sa crncima i ostalima da trgujemo u toj valuti i da im dajemo kredite u dinarima... :)))

paradox

pre 11 godina

Zašto se ne raspitaju ovi iz vlade (buduće)kako su uspeli u makedoniji i hravatskoj da održe stabilan kurs godinama unazad. Ova priča o privatizaciji najvećeg i najprofitabilnijeg sistema u zemlji je suluda.Mora da postoji neki drugi način da se održi stabilan kurs, jer smo svesni da dosadašnja politika privatizacije po svaku cenu nije dala rezultate.

ma kakvi strucnjaci

pre 11 godina

Kakvi su ovo strucnjaci? Pa od 1.2.2012. se preduzeca osnivaju sa 100 din.
To su verovatno profesori sa fakulteta koji nisu izasli iz kancelarije i dalje uce iz prastarih knjiga u kojima pise da se u sistem PDV-a ulazi sa 2miliona prometa. Ocaj.

Inženjer

pre 11 godina

Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce, npr. ukoliko dodje do prekida u napajanju distribucije bi plaćale nadoknadu kupcima. Što se tiče hidroelektrana (uopšte sektora obnovljivih izvora) tu su još potrebne investicije kako države tako i privatnog sektora tako da od prodaje hidroelektrana i nadamo se budućih solarnih i vetro elektrana neće biti ništa. Takođe Elektro mreže Srbije se neće prodati zato sto se tu upravlja visokim naponom 35, 110 i 220 kV, tačnije napon koji isporučuju elektrane. EMS je karika koja se nesme prodati niti će se prodati! A privredno društvo EPS će morati kad tad da proda neke svoje delove (distribucije i termoelektrane) zato što bi takva prodaja bila i pozitivna stvar.

Alex

pre 11 godina

Taj eps je rak rana ove zemlje. Proizvodi gubitke i neradnike koji ne rade nista a primaju astronomske plate. Svaka cast ljudima na kopovima, oni treba da budu placeni, ali ovi po elektrodistribucijama sirom Srbije sto ne rade nista to je dno dna. Znam coveka kome cela porodica radi u epsu, imaju ukupno mesecna primanja preko 200.000 dinara, ne rade nista, a svi su sa srednjom skolom, dok ja kao dipl.inz.masinstva radim za 30.000 kod privatnika.

Proka

pre 11 godina

Treba sve prodati, ali ne 100% nego 51%
Na bezbroj primera se pokazalo da drzava ima vece prihode sa 49% vlasnistva nekog preduzeca, nego sa 100% evo izmedju ostalog i NIS. Jednostavno drzava je los menadzer... Ili postoji druga realno jos bolja opcija, dovesti svetske top menadzere cije su plate u milionima € godisnje, ali koji vrede svaki € i koji ce firme voditi na najbolji moguci nacin

Miki

pre 11 godina

Radim u EPS-u i slazem se da se jos treba restruktirati, pre svega u smislu izbacivanja nepotrebnih, iako je dosta toga dobro uradjeno i generalno plate su dosta redukovane u odnosu na prethodne godine (dipl.el.ing. sa 10god. iskustva, plata 600e). Medjutim, prodaja EPS-a nikom od gradjana Srbije nece ici u prilog, jer novi vlasnik ce doneti i daleko vece cene struje, a te pare ce se brzo potrositi.

Zatvori, vuče promaja !

pre 11 godina

"Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit...."
MISLITE O TOME
(qre, 10. maj 2012 22:32)

EPS N I J E budžetski korisnik, već preduzeće koje najviše puni taj isti budžet. A što je takvo stanje u preduzeću i što su se duplirala direktorska i šefovska mesta, a o podizanju koeficijenata da ne pričam, to su krivi ti isti "lideri i experti" koji hoće i da ga prodaju, a ne marsovci.
A kad ga prodaju, i kad već pozivaš na razmišljanje, da li misliš da će ti i posle toga cena struje biti socijalna kategorija ...? Prodali su, bolje rečeno poklonili NIS , pa kako ti se sviđaju sadašnje cene goriva ?
I ako ga prodaju, biće para za dve-tri godine , i šta onda, prodavaćemo bubrege da bi preživeli ...Oni bi da prodaju, a da li se pitaš za 12 godina na vlasti da li su bar jednu VODENICU, a ne elektranu napravili ...?!

Red je da se bar elementarno informišeš o radu nekog preduzeća, ako već komentarišeš. Malo je smešno da pozivaš na razmišljanje, a pri tom sam ....., ko otvoren prozor...

Sale

pre 11 godina

Za osnivanje preduzeca treba 100 din a ne 500€. To je promenjeno pre skoro godinu dana samo niste informisani. Inace, ako, prodajte sta sve ima i dokle ima, zasto bi se dinar branio jakom privredom kad moze prodajom i kreditima. To je lakse nego rad. Tako se radio unazad 12 godina i tako cemo nastaviti jer je narod glasao da sve ostane isto.

Niki

pre 11 godina

Pa dobro sve je to bilo za ocekivati. Cekalo se da ekipa dobije i drugi mandat na izborim pa da se krene u dokusurivanje drzave. Inace zbog ovo malo resursa sto je ostalo nerasprodato u zemlji strane banke su i dalje tu (inace bi otisle da nema sta vise da se proda). Sve je ovo isplanirano godinama unazad. Samo sam cekao kada ce da pocnu da lobiraju sa prodajom.

Odgovor

pre 11 godina

Moram da odgovorim na onaj komentar koji tvrdi da je EPS budzetski parazit.
To nije tacno to je kompanija koja dobija profit od prodaje struje, nema veze sa budzetom, a posto je drzavna firma budzet se puni od profita EPS-a, na primer skolstvo i zdravstvo su ,,budzetski paraziti" (ako bas moras tako da ih nazoves). I kad bi se ne daj boze prodao EPS odmah struja bi skocila 3 puta posto je za evropu ova nasa cena nerealna, a privatnika bas briga, on nece cuvati socijalni mir. A to za mobilne telefone sto ti pricas to imaju smao direktori, a i to su sitne pare za takve kompanije kao sto su telekom i eps. A sto kazes da ovi u telekomu daju zaposlenima besplatan iptv i internet, pa sto ne bi, tako rade prave kompanije, i to nije trosak za njih, samo zanemarljivo manji profit, i to jeste razlika. I jos jednom eps i telekom nemaju veze sa trosenjem budzeta, vec obrnuto.

Зоран

pre 11 godina

Разлика између тога да држава задржи ЕПС и прода странцу је што што ће бити мање запошљено, мање плате и паре која држава сада узима и дели државној служби ићи ће приватнику у џеп. Дакле, државој служби ћебити горе, а и многи остају без посла.

Ludi Milisav

pre 11 godina

Narod ima poverenja u ovu vlast...mogu sutra da zavedu robovlasnistvo-narod im je za to dao mandat i sve nase price su suvisne...

Milos

pre 11 godina

Ne bih se slozio sa tim da monteri banderasi imaju nezasluzeno vece plate od proseka. Vece plate imaju, to stoji, ali cenite malo to sto oni rade za vas.
EPS = koka sa zlatnim jajima
prodati isti = zaklati tu koku

hm

pre 11 godina

Od dinarizacije nema nista. Prekasno je za to.
Jedina opcija je ono sto se sada radi u Hrvatskoj, a to su ekonomske cene, gasenje gubitasa, naplata dugova, ganjanje muljatora koji ne placaju poreze... Populizam je dosao do svojih granica i treba da se makne ono sto nije zdravo. Jer ono sto nije zdravo unistava i ono sto je zdravo. Naravno, ovo vuce i gasenje 90% agencija, masa otkaza za neradnike na budzetu... Uz pametnu socijalnu politiku koja ce da stiti najosetljiviji deo drustva - siromasne.
Sto pre krenu, to bolje. Sto kasnije to cemo blize da budemo grckom scenariju.

Zbunjen

pre 11 godina

Dajte mi jedan razlog zasto ne bismo prešli na evro i prekinuli ove intervencije i topljenje rezervi?! Meni pada jedan na pamet-sto ne bi mogli da štampaju pare i kobajagi povećavaju plate, koje je inflacija, inače, prepolovila.

bora

pre 11 godina

prodate EPS i spasete dinar. a za 5 godina? sta onda?
ni lud ne bi tako vodio drzavu.

@marko
hoces da kazes da ti je cetkica za zube javna? :D

vlada

pre 11 godina

to ce sve lepo jednog dana sud da vrati u vlasnistvo naroda kao sto radi argentina samo nisu bas spretni da prvo osude tu englesku kompaniju za kradju i prevaru nego samo uzmu pa jos i ispadnu krivi, nadam se da ce o mi to drugacije

R'ke-koke

pre 11 godina

E cuj... "međunarodni konsultant Milan Kovačević", "EPS-porodichno srebro"

Da se nisu ovi nesrecni Grci konsultovali s tobom?

Znate, domacin kad je u krizi, ne prodaje kravu, nego mleko, sir, kajmak...

Ajd vas da slusano:
Proda kravu a ne mleko...
Proda njivu a ne zito...
Kokoshi a ne jaja...
Na kraj, nema sta drugo da proda nego kucu...
Na kraju obraz... zenu, decu...

Đorđe

pre 11 godina

Kompletno finansijsko tržište nam kontrolšu strane banke, kao i naftnu industriju i sada će EPS, a mi ćemo biti presrećni jer će nam dinar biti stabilan nekih 6 meseci. A šta posle? Nisam neki teoretičar zavere, ali zemlja koja nema kontrolu nad svojim energetskim resursima i finansijskim tokovima, kako može biti nezavisna?!

Cuti i trpi

pre 11 godina

Rasprodaja, veci pdv i jaci porezi. Narod je to glasao. I opet ce to da potvrdi za 10 dana. Sta je sporno? Narodnu volju treba postovati.

iv

pre 11 godina

nije EPS parazit vec radnici koji rade,da ima ko pametan da ga uzme pod svoje,al toga nema na zalost,pa ce morati na dobos.
e tad da vidim radnike koju pricu ce pricati!

wade3

pre 11 godina

Pa jacina valute zavisi od jacine privrede. A ovi ovde, mesetare ko da resavaju ukrstene reci, ajmo prvo krace i vertikalno, pa cemo onda horizontalno, ali sve je dzaba ako nema znanja tj. jake privrede.

Rior

pre 11 godina

Dobar domacin rasproda imanje a onda sa porodicom u nadnicu . I treba rasprodati sve sto se u onim "trulim " i "mracnim" vremenima steklo, sto da nas podseca na ta vremena.

Milos

pre 11 godina

Jedan bubreg 20 000 evvra. Sedam i po miliona gradjana puta 20 000 to mu dodje 150000000000 evra. Gde cemo bolje od toga. Pa u Narodnu Banku Srbije i da branimo evro dok ne dodju nove generacije za prodaju vitalnih organa

Postar

pre 11 godina

Nesto ja ne vidim da je Sarkozi prodao francuske elektrane.Osim one koje su osnovane kao privatne,ali to je ono ja na poljskom klozetu postavim solarnu plocu.
Pazite dobro sta radite,nemoj posle da bude nisam hteo,izvini,nisam znao i nisam imao izbora.
Da ste se opredelili za fixni kurs do ovoga ne bi doslo.Ne bi mogli da varate kako nam je izvoz sisz i ludilo.
Zaduzio si zemlju za 10% i sad me interesuju odgovori gde i kome je otisao novac?
U privredu nije,jer se novac ne vraca.Neko ga je zdipio,a ti soskicu za svaki dinar moras da znas namenu.Na ta pitanja ti daje odgovore Cvetkovic,a njemu svi ministri,jer je on extra frajercina pa je u stanju da kordinira i celu vladu,ali i ministarstvo ekonomije,odnosno finansija.Ni mi vise nemamo pojma koliko ih se parazita nagomilalo,a gomila je jedna,to su pare.
Narod za ovaj drugi krug vam kuva corbu,a MMF-u ima da pisete iz sobe 2 sa dva
"zao nam je.dali smo sve od sebe ali projekat unistenja nije uspeo.Nisu gradjani bas debili kako sam ih smatrao.presli smo 46% i eto vidite.
S ljubavlju i postovanje vas Šole"

MMMM

pre 11 godina

MOŽDA! ALI NEKOM SVETSKOM No1 IGRAČU I TO 30 do 40% (NIKAKO VIŠE KAO NIS npr.)koji će obezbediti tehnološku modernizaciju a bogami i socijalni program a i investicije nove elektrane itd mrežu.JEST DA ĆEMO IMATI SKUPLJU STRUJU KAO I NAFTU I BENZIN ŠTO IMAMO ALI inače ta cena bi išla gore to je trend u okruženju su veće cene a i podstaći će štednju i veću energetsku efikasnost što je DOBRO ZA DRŽAVU SREDNJOROČNO!

Zeljko

pre 11 godina

Pa dokle vise. Ako nista sposobni da sacuvate dinar onda ga likvidirajte ili zaokruzite na 200 pa da smo mirni bar godinu dana. Posle EPS-a jedno krv da prodajemo.

Petar

pre 11 godina

Ukoliko se prodaju oba ova preduzeca, a pre svega EPS (Telekom je skoro zanemarljiv u poredjenju sa EPSom i po vrednosti i po znacaju), drzava Srbija prestaje da postoji! Ono sto cemo posle toga nazivati drzavom je obicno slovo na papiru.

Boki

pre 11 godina

Spas za Dinar je jedino smanjenje budzetskog i pre svega platnobilansnog deficita zemlje na nulu ili jos bolje ostvarenje platnobilansnog suficita. Koliko je to verovatno? Mozete prodati i EPS i gradjane sa sve kucnim ljubimcima i dzaba, to ce samo odloziti probleme i to na vrlo kratko vreme. Dakle kad resite pitanje platnobilansnog deficita resili ste sve probleme sa dinarom i dosli do vase "dinarizacije". Ono nije da se nezna kako se to pitanje resava, ali niko ne zeli da se sa time pocne, pogotovo ne radnici u administraciji, agencijama, javnim preduzecima, pa onda ni penzioneri....

skyliner

pre 11 godina

A zasto nema javnih konkursa u epsu i svim njegovim parazitskim i monopolistickim firmama? Bas me briga za eps i ostala javna preduzeca koja su jedan od razloga sto mi imamo plate po 300e. Jedva cekam da ih rasprodaju pa da vide malo biracka tela kako je to raditi u realnim uslovima koje su njihove stranke stvorile.

Dejan

pre 11 godina

Koliko se secam Boris Tadic na jednom taze predizbornom skupu rece da nece biti privatizacije EPS-a?!

Pa dobro, potrosicemo i to pa sta onda?

Zivela inflacija 1993

pre 11 godina

(qre) Decko ti si prso nemoj da si ljubomran ti obicni banderasi imaju elektrootehnicku skolu jednu od najjacih u srbiji tako da cuti molim te ljudi rade rizican posao tako da im je i 100 000 din plate malo!

eci peci pec

pre 11 godina

Pa dinar pada zbog "nekontrolisanog" štampanja, a ne zbog NEdinarizacije ili NEprivatizacijeEPSa. Ko uopšte piše ovaj prvi deo teksta? Troši se više nego što se zarađuje i to je to. To je tema za razgovor, a ne budalaste prodaje i "dinarizacija"(pljačka deviza građana). SPS uzima ekonomiju = socijala + sivilo. Recept je sačuvan iz devedesetih samo još treba da ga smućkaju. Što do sada nisu zamenili ona Audi vozila sa FIAT Punto klasik(ima ih još 4-5hiljada) ili 500L(Tadić ga overio sa tri prsta-dećeš bolje). A i Dacia je jeftina i prostrana(gledo' SAT na RTS-u). Štampaju Monopoly dinare. Još kad bi igra mogla da se završi za tri popodneva bili bi najsrećniji. Ćuti dobro je, ranije su igrali Risiko.
Kanda tu igru nisu još završili.

Ajde zene gace...

pre 11 godina

Da prodamo EPS (verovatno ce u paketu da idu i ugljenokopi), MTS, Komercijalnu banku, Bor ... i valjda ne ostade nista vise. Sto bi rekli modernim recnikom "da dokrajcimo zapoceto".

Sa čim ćemo pred Lazara? Budućnost nije bitna.

pre 11 godina

Zaposleni u javnim preduzećima, pre svega partijski kadar, doveli su preduzeća i državu pred bankrot. Da su malo manje krali bili bi bogatiji i oni i mi. Ovako, kada dođu stranci neće više biti kraduckanja ni preprodavanja uglja iz Kolubare a neće biti ni besplatne i jeftine struje. Tako je možda i bolje.

mile

pre 11 godina

Za qre:lupaš gluposti za "banderaše";to su obični radnici koji krvavo zarađuju hleb po kiši,snegu,suncu,oluji.Kad ti nestanene struja besan vrtiš tf,ne pitaš kako.Te telefone uzimaju malobrojni direktori,"banderaši" ne mogu do njih.
Što se tiče Telekoma,isto nije tačno da sve imaju besplatno.IPTV plaćaju kao i svi ostali.Popust imaju samo kod interneta,ali tu rade ljudi.Sledeći put se bolje informiši da ne lupaš ovakve gluposti.

qre

pre 11 godina

Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit. Tamo i obicni banderasi imaju natprosecne plate, a, koliko ja znam iz iskustva, nabavljaju "sluzbene" telefone od po 500 EVRA, jednostavno ga prisvoje, pa ga posle godinu dana prodaju i UZMU PARE ZA SEBE. Licno sam video jedan takav slucaj, a na zalost to se radi i u drugi javnim preduzecima.
Ista je prica sa radnicima Telekoma. Oni imaju internet i IPTV koji se placa oko 50e za DZABE, sto je oko 600e godisnje, po zaposlenom.

TO SU OGROMNE PARE.

Mislite o tome.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Zar nije jednostavnije uzeti profesionalni menadzment iz inostranstva koji ce biti placen na procenat, po ucinku, da utera te firme u red, umesto prodati ih strancima za bud zasto, da mozemo da ne radimo nista jos koju godinu, pa da stranci sa profesionalnim menadzmentom skidaju kajmak ubuduce?

Pera

pre 11 godina

Uredu je to prodati EPS, pa mozda jos po nesto, nego mene zanima kad se sve proda, a nije mnogo jos ostalo, kakav je onda plan?
Da li idemo nazad na nacionalizaciju, ili sta su strucnjaci planirali?

MERZ

pre 11 godina

Kurs dinara u odnosu na evro realno treba da je oko 140RSD/1€. Svidelo se to nekome ili ne. Samo padom dinara je moguce povecati izvoz, pri tome sto je ta mera samo privremenog karaktera. To je onda Kursom Vucena Privreda! Trajno resenje je nesto drugo. Nije to lako progutati ali to je realnost.
A dok je vrednost EPS-a oko 11 milijardi € pri bilo kom kursu dinara!
Mislite o tome...

baca

pre 11 godina

Samo nedobronameran ili ne baš mnogo pametan političar može da misli da je prodaja Telekoma i EPS-a dobra za građane Srbije.
Naše najvažnije resurse (energetika, telekomunikacije, bakar, ...) ne smemo rasprodati nego Vlada mora da počne da radi da postavi stručne poštene nestranačke ljude da vode ove firme efikasnije. Vlada mora da radi u korist naroda a ne da prebacuje vruć krompir u tuđe ruke i da samo gleda kako da uzme neku proviziju za svoje džepove.

glasac Dveri

pre 11 godina

Preduzece koje ima čist profit od milijardu evra godisnje . Ima konkurentni proizvod (jedan od retkih koji vec sad može da bude naš izvozni artikal). Zaposljava pola Srbije. Mnogo je jeftinije proizvesti struju ovde nego u Evropi...Verujem da ce provizija na 12 milijardi biti masna,ali....
Da li je ovo probni balon za ispitivanje javnosti . Ako dozvolimo da se o ovome uopste i priča onda sečemo granu na kojoj sedimo!

Pera

pre 11 godina

Uredu je to prodati EPS, pa mozda jos po nesto, nego mene zanima kad se sve proda, a nije mnogo jos ostalo, kakav je onda plan?
Da li idemo nazad na nacionalizaciju, ili sta su strucnjaci planirali?

Zeljko

pre 11 godina

Pa dokle vise. Ako nista sposobni da sacuvate dinar onda ga likvidirajte ili zaokruzite na 200 pa da smo mirni bar godinu dana. Posle EPS-a jedno krv da prodajemo.

qre

pre 11 godina

Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit. Tamo i obicni banderasi imaju natprosecne plate, a, koliko ja znam iz iskustva, nabavljaju "sluzbene" telefone od po 500 EVRA, jednostavno ga prisvoje, pa ga posle godinu dana prodaju i UZMU PARE ZA SEBE. Licno sam video jedan takav slucaj, a na zalost to se radi i u drugi javnim preduzecima.
Ista je prica sa radnicima Telekoma. Oni imaju internet i IPTV koji se placa oko 50e za DZABE, sto je oko 600e godisnje, po zaposlenom.

TO SU OGROMNE PARE.

Mislite o tome.

Miki

pre 11 godina

Radim u EPS-u i slazem se da se jos treba restruktirati, pre svega u smislu izbacivanja nepotrebnih, iako je dosta toga dobro uradjeno i generalno plate su dosta redukovane u odnosu na prethodne godine (dipl.el.ing. sa 10god. iskustva, plata 600e). Medjutim, prodaja EPS-a nikom od gradjana Srbije nece ici u prilog, jer novi vlasnik ce doneti i daleko vece cene struje, a te pare ce se brzo potrositi.

Zatvori, vuče promaja !

pre 11 godina

"Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit...."
MISLITE O TOME
(qre, 10. maj 2012 22:32)

EPS N I J E budžetski korisnik, već preduzeće koje najviše puni taj isti budžet. A što je takvo stanje u preduzeću i što su se duplirala direktorska i šefovska mesta, a o podizanju koeficijenata da ne pričam, to su krivi ti isti "lideri i experti" koji hoće i da ga prodaju, a ne marsovci.
A kad ga prodaju, i kad već pozivaš na razmišljanje, da li misliš da će ti i posle toga cena struje biti socijalna kategorija ...? Prodali su, bolje rečeno poklonili NIS , pa kako ti se sviđaju sadašnje cene goriva ?
I ako ga prodaju, biće para za dve-tri godine , i šta onda, prodavaćemo bubrege da bi preživeli ...Oni bi da prodaju, a da li se pitaš za 12 godina na vlasti da li su bar jednu VODENICU, a ne elektranu napravili ...?!

Red je da se bar elementarno informišeš o radu nekog preduzeća, ako već komentarišeš. Malo je smešno da pozivaš na razmišljanje, a pri tom sam ....., ko otvoren prozor...

R'ke-koke

pre 11 godina

E cuj... "međunarodni konsultant Milan Kovačević", "EPS-porodichno srebro"

Da se nisu ovi nesrecni Grci konsultovali s tobom?

Znate, domacin kad je u krizi, ne prodaje kravu, nego mleko, sir, kajmak...

Ajd vas da slusano:
Proda kravu a ne mleko...
Proda njivu a ne zito...
Kokoshi a ne jaja...
Na kraj, nema sta drugo da proda nego kucu...
Na kraju obraz... zenu, decu...

Cuti i trpi

pre 11 godina

Rasprodaja, veci pdv i jaci porezi. Narod je to glasao. I opet ce to da potvrdi za 10 dana. Sta je sporno? Narodnu volju treba postovati.

Petar

pre 11 godina

Ukoliko se prodaju oba ova preduzeca, a pre svega EPS (Telekom je skoro zanemarljiv u poredjenju sa EPSom i po vrednosti i po znacaju), drzava Srbija prestaje da postoji! Ono sto cemo posle toga nazivati drzavom je obicno slovo na papiru.

glasac Dveri

pre 11 godina

Preduzece koje ima čist profit od milijardu evra godisnje . Ima konkurentni proizvod (jedan od retkih koji vec sad može da bude naš izvozni artikal). Zaposljava pola Srbije. Mnogo je jeftinije proizvesti struju ovde nego u Evropi...Verujem da ce provizija na 12 milijardi biti masna,ali....
Da li je ovo probni balon za ispitivanje javnosti . Ako dozvolimo da se o ovome uopste i priča onda sečemo granu na kojoj sedimo!

Sale

pre 11 godina

Za osnivanje preduzeca treba 100 din a ne 500€. To je promenjeno pre skoro godinu dana samo niste informisani. Inace, ako, prodajte sta sve ima i dokle ima, zasto bi se dinar branio jakom privredom kad moze prodajom i kreditima. To je lakse nego rad. Tako se radio unazad 12 godina i tako cemo nastaviti jer je narod glasao da sve ostane isto.

Milos

pre 11 godina

Jedan bubreg 20 000 evvra. Sedam i po miliona gradjana puta 20 000 to mu dodje 150000000000 evra. Gde cemo bolje od toga. Pa u Narodnu Banku Srbije i da branimo evro dok ne dodju nove generacije za prodaju vitalnih organa

Đorđe

pre 11 godina

Kompletno finansijsko tržište nam kontrolšu strane banke, kao i naftnu industriju i sada će EPS, a mi ćemo biti presrećni jer će nam dinar biti stabilan nekih 6 meseci. A šta posle? Nisam neki teoretičar zavere, ali zemlja koja nema kontrolu nad svojim energetskim resursima i finansijskim tokovima, kako može biti nezavisna?!

Ludi Milisav

pre 11 godina

Narod ima poverenja u ovu vlast...mogu sutra da zavedu robovlasnistvo-narod im je za to dao mandat i sve nase price su suvisne...

mile

pre 11 godina

Za qre:lupaš gluposti za "banderaše";to su obični radnici koji krvavo zarađuju hleb po kiši,snegu,suncu,oluji.Kad ti nestanene struja besan vrtiš tf,ne pitaš kako.Te telefone uzimaju malobrojni direktori,"banderaši" ne mogu do njih.
Što se tiče Telekoma,isto nije tačno da sve imaju besplatno.IPTV plaćaju kao i svi ostali.Popust imaju samo kod interneta,ali tu rade ljudi.Sledeći put se bolje informiši da ne lupaš ovakve gluposti.

Ajde zene gace...

pre 11 godina

Da prodamo EPS (verovatno ce u paketu da idu i ugljenokopi), MTS, Komercijalnu banku, Bor ... i valjda ne ostade nista vise. Sto bi rekli modernim recnikom "da dokrajcimo zapoceto".

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Zar nije jednostavnije uzeti profesionalni menadzment iz inostranstva koji ce biti placen na procenat, po ucinku, da utera te firme u red, umesto prodati ih strancima za bud zasto, da mozemo da ne radimo nista jos koju godinu, pa da stranci sa profesionalnim menadzmentom skidaju kajmak ubuduce?

paradox

pre 11 godina

Zašto se ne raspitaju ovi iz vlade (buduće)kako su uspeli u makedoniji i hravatskoj da održe stabilan kurs godinama unazad. Ova priča o privatizaciji najvećeg i najprofitabilnijeg sistema u zemlji je suluda.Mora da postoji neki drugi način da se održi stabilan kurs, jer smo svesni da dosadašnja politika privatizacije po svaku cenu nije dala rezultate.

baca

pre 11 godina

Samo nedobronameran ili ne baš mnogo pametan političar može da misli da je prodaja Telekoma i EPS-a dobra za građane Srbije.
Naše najvažnije resurse (energetika, telekomunikacije, bakar, ...) ne smemo rasprodati nego Vlada mora da počne da radi da postavi stručne poštene nestranačke ljude da vode ove firme efikasnije. Vlada mora da radi u korist naroda a ne da prebacuje vruć krompir u tuđe ruke i da samo gleda kako da uzme neku proviziju za svoje džepove.

Milos

pre 11 godina

Ne bih se slozio sa tim da monteri banderasi imaju nezasluzeno vece plate od proseka. Vece plate imaju, to stoji, ali cenite malo to sto oni rade za vas.
EPS = koka sa zlatnim jajima
prodati isti = zaklati tu koku

hm

pre 11 godina

Od dinarizacije nema nista. Prekasno je za to.
Jedina opcija je ono sto se sada radi u Hrvatskoj, a to su ekonomske cene, gasenje gubitasa, naplata dugova, ganjanje muljatora koji ne placaju poreze... Populizam je dosao do svojih granica i treba da se makne ono sto nije zdravo. Jer ono sto nije zdravo unistava i ono sto je zdravo. Naravno, ovo vuce i gasenje 90% agencija, masa otkaza za neradnike na budzetu... Uz pametnu socijalnu politiku koja ce da stiti najosetljiviji deo drustva - siromasne.
Sto pre krenu, to bolje. Sto kasnije to cemo blize da budemo grckom scenariju.

Dejan

pre 11 godina

Koliko se secam Boris Tadic na jednom taze predizbornom skupu rece da nece biti privatizacije EPS-a?!

Pa dobro, potrosicemo i to pa sta onda?

Alex

pre 11 godina

Taj eps je rak rana ove zemlje. Proizvodi gubitke i neradnike koji ne rade nista a primaju astronomske plate. Svaka cast ljudima na kopovima, oni treba da budu placeni, ali ovi po elektrodistribucijama sirom Srbije sto ne rade nista to je dno dna. Znam coveka kome cela porodica radi u epsu, imaju ukupno mesecna primanja preko 200.000 dinara, ne rade nista, a svi su sa srednjom skolom, dok ja kao dipl.inz.masinstva radim za 30.000 kod privatnika.

Proka

pre 11 godina

Treba sve prodati, ali ne 100% nego 51%
Na bezbroj primera se pokazalo da drzava ima vece prihode sa 49% vlasnistva nekog preduzeca, nego sa 100% evo izmedju ostalog i NIS. Jednostavno drzava je los menadzer... Ili postoji druga realno jos bolja opcija, dovesti svetske top menadzere cije su plate u milionima € godisnje, ali koji vrede svaki € i koji ce firme voditi na najbolji moguci nacin

Odgovor

pre 11 godina

Moram da odgovorim na onaj komentar koji tvrdi da je EPS budzetski parazit.
To nije tacno to je kompanija koja dobija profit od prodaje struje, nema veze sa budzetom, a posto je drzavna firma budzet se puni od profita EPS-a, na primer skolstvo i zdravstvo su ,,budzetski paraziti" (ako bas moras tako da ih nazoves). I kad bi se ne daj boze prodao EPS odmah struja bi skocila 3 puta posto je za evropu ova nasa cena nerealna, a privatnika bas briga, on nece cuvati socijalni mir. A to za mobilne telefone sto ti pricas to imaju smao direktori, a i to su sitne pare za takve kompanije kao sto su telekom i eps. A sto kazes da ovi u telekomu daju zaposlenima besplatan iptv i internet, pa sto ne bi, tako rade prave kompanije, i to nije trosak za njih, samo zanemarljivo manji profit, i to jeste razlika. I jos jednom eps i telekom nemaju veze sa trosenjem budzeta, vec obrnuto.

buki

pre 11 godina

PRODAJA EPS-a,zadnji cin porobljavanja svih nas,posle toga sta smo mi svi ,skup jedinki bez icega ,bez identiteta ma kakav on bio,bez kuce , bez icegaaa.ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI I KUCI.

Зоран

pre 11 godina

Разлика између тога да држава задржи ЕПС и прода странцу је што што ће бити мање запошљено, мање плате и паре која држава сада узима и дели државној служби ићи ће приватнику у џеп. Дакле, државој служби ћебити горе, а и многи остају без посла.

Niki

pre 11 godina

Pa dobro sve je to bilo za ocekivati. Cekalo se da ekipa dobije i drugi mandat na izborim pa da se krene u dokusurivanje drzave. Inace zbog ovo malo resursa sto je ostalo nerasprodato u zemlji strane banke su i dalje tu (inace bi otisle da nema sta vise da se proda). Sve je ovo isplanirano godinama unazad. Samo sam cekao kada ce da pocnu da lobiraju sa prodajom.

tirion

pre 11 godina

i to je kratkog daha. jedini nacin je pokrenuti privredu, tj. proizvodnju. i smanjiti spoljni deficit.
ali to tesko da se izvede, jer zna se kako se radi kad su kolonije u pitanju. nemac ti da kredit u evrima, da ono sto nemac proizvede kupis tim nemackim evrima i jos posle otplacujes nemackim bankama kamate.
(isto sto i ameri rade)
mozda jedino ako bi smo proglasili dinar kao pandan dolaru, pa krenuli sa crncima i ostalima da trgujemo u toj valuti i da im dajemo kredite u dinarima... :)))

Banat

pre 11 godina

"Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce..."

Brate mili, o čemu ti pričaš? Privatizacija tako ključnih strateških firmi koje su imperativ nacionalne bezbednosti je ravno LUDILU--zato me i ne čudi što vidim ovakve bolesne ideje (privatizacija EPSa) u medijima.

To je nedopustiv potez i u normalnim državama i okolnostima. Koja normalna država ima PRIVATNU termo-elektro-hidro-nuklearno-energetsku mrežu? U Srbiji bi to bila privatizacija a la 80% drugih--pljačka, uništenje itd.

Neki segmenti ekonomije i privrede se NIKAD ne privatizuju: železnice, elektrane, toplane, vodovodi, dalekovodi, izvori prirodnih resursa, vojska, policija...

Što se tiče kupaca--vidim kako je kupcima pomogla privatizacija u prehrambenoj industriji. Nikad skuplje!

Šta je bilo zimus kad su gasili struju 3 dana. 500 miliona evra gubitaka! Da neko, osim nas samih, bude u stanju da "zavrne" struju kompletnoj industriji Srbije je toliko apsurdna zamisao da se iskreno nadam da niko ozbiljno ne razmišlja o privatizaciji EPSa.

Sa čim ćemo pred Lazara? Budućnost nije bitna.

pre 11 godina

Zaposleni u javnim preduzećima, pre svega partijski kadar, doveli su preduzeća i državu pred bankrot. Da su malo manje krali bili bi bogatiji i oni i mi. Ovako, kada dođu stranci neće više biti kraduckanja ni preprodavanja uglja iz Kolubare a neće biti ni besplatne i jeftine struje. Tako je možda i bolje.

Zika

pre 11 godina

Prvo nam vratite uplate za prikljucak na elektro energetski sistem na mrezu ( narodski receno prikljucak za struju ) jer smo sad deonicari pa onda tek prodajte EPS.
DOSTA DA NAM VISE MAZETE OCI.

Postar

pre 11 godina

Nesto ja ne vidim da je Sarkozi prodao francuske elektrane.Osim one koje su osnovane kao privatne,ali to je ono ja na poljskom klozetu postavim solarnu plocu.
Pazite dobro sta radite,nemoj posle da bude nisam hteo,izvini,nisam znao i nisam imao izbora.
Da ste se opredelili za fixni kurs do ovoga ne bi doslo.Ne bi mogli da varate kako nam je izvoz sisz i ludilo.
Zaduzio si zemlju za 10% i sad me interesuju odgovori gde i kome je otisao novac?
U privredu nije,jer se novac ne vraca.Neko ga je zdipio,a ti soskicu za svaki dinar moras da znas namenu.Na ta pitanja ti daje odgovore Cvetkovic,a njemu svi ministri,jer je on extra frajercina pa je u stanju da kordinira i celu vladu,ali i ministarstvo ekonomije,odnosno finansija.Ni mi vise nemamo pojma koliko ih se parazita nagomilalo,a gomila je jedna,to su pare.
Narod za ovaj drugi krug vam kuva corbu,a MMF-u ima da pisete iz sobe 2 sa dva
"zao nam je.dali smo sve od sebe ali projekat unistenja nije uspeo.Nisu gradjani bas debili kako sam ih smatrao.presli smo 46% i eto vidite.
S ljubavlju i postovanje vas Šole"

Boki

pre 11 godina

Spas za Dinar je jedino smanjenje budzetskog i pre svega platnobilansnog deficita zemlje na nulu ili jos bolje ostvarenje platnobilansnog suficita. Koliko je to verovatno? Mozete prodati i EPS i gradjane sa sve kucnim ljubimcima i dzaba, to ce samo odloziti probleme i to na vrlo kratko vreme. Dakle kad resite pitanje platnobilansnog deficita resili ste sve probleme sa dinarom i dosli do vase "dinarizacije". Ono nije da se nezna kako se to pitanje resava, ali niko ne zeli da se sa time pocne, pogotovo ne radnici u administraciji, agencijama, javnim preduzecima, pa onda ni penzioneri....

missj

pre 11 godina

ovo je bilo i za ocekivati od tih nesposobnih i korumpiranih likova koji ne bi znali dve ovce da sacuvaju. ajmo! umazane ruke brzo se peru! seljacine uvek u prve redove! ave lideri drzave! prodajte sve, bas vas briga. ionako nije vase, jel tako? tako je! moje je!!!! alo bre! sta radite i dokle bre vise???? sramno je biti bas toliko nesposoban i bas toliko gladan!

GS

pre 11 godina

polako ali sigurno karte se otvaraju. gospoda iz narodne banke ocigledno rade na ruku velikim bankarima, izazoves krizu a onda ponudis lek i na kraju odose resursi. za par godina sve ce da bude u vlasnistvu stranih investicionih fondova i banaka. ajde mi taj proces da ubrzamo, sada i odmah protektorat, ionako nista od ove drzave za koju godinu biti nece.
banana drzava je blaga rec

Grujica

pre 11 godina

Jos uvek se vozimo u avionima sto su kupljeni u Titovo vreme, isprodavana su velika preduzeca da bi sacuvali socijalni mir, drzava zaduzena do guse. Sta ce moci da prodaju posle EPS-a? Da li se to zove da zavrsimo ono sto smo zapoceli?

Maree

pre 11 godina

Sve u svemu kako stvari stoje nema nama spasa kao narodu, idemo jos dalje u ponor, a svetla...nigde. Cinjenica. Bezite odavde kako znate i umete.

eci peci pec

pre 11 godina

Pa dinar pada zbog "nekontrolisanog" štampanja, a ne zbog NEdinarizacije ili NEprivatizacijeEPSa. Ko uopšte piše ovaj prvi deo teksta? Troši se više nego što se zarađuje i to je to. To je tema za razgovor, a ne budalaste prodaje i "dinarizacija"(pljačka deviza građana). SPS uzima ekonomiju = socijala + sivilo. Recept je sačuvan iz devedesetih samo još treba da ga smućkaju. Što do sada nisu zamenili ona Audi vozila sa FIAT Punto klasik(ima ih još 4-5hiljada) ili 500L(Tadić ga overio sa tri prsta-dećeš bolje). A i Dacia je jeftina i prostrana(gledo' SAT na RTS-u). Štampaju Monopoly dinare. Još kad bi igra mogla da se završi za tri popodneva bili bi najsrećniji. Ćuti dobro je, ranije su igrali Risiko.
Kanda tu igru nisu još završili.

iv

pre 11 godina

nije EPS parazit vec radnici koji rade,da ima ko pametan da ga uzme pod svoje,al toga nema na zalost,pa ce morati na dobos.
e tad da vidim radnike koju pricu ce pricati!

Rior

pre 11 godina

Dobar domacin rasproda imanje a onda sa porodicom u nadnicu . I treba rasprodati sve sto se u onim "trulim " i "mracnim" vremenima steklo, sto da nas podseca na ta vremena.

miki

pre 11 godina

Čestitam na veoma "patriotskom" tekstu. Nego, nešto ne mogu da se setim da su Hrvati i Makedonci potrošili jednu jedinu Kunu ili Denar da bi odbrani svoje valute. Ova priča se prodaje samo sluđenim Srbima.

Chiki

pre 11 godina

Vidim gomilu komentara o partijskom kadru, samo da vam kazem da za EPS to ne vazi. Tamo na jednog zaposlenog preko partije dolazi 10 zaposlenih preko rodbinskih veza

ma kakvi strucnjaci

pre 11 godina

Kakvi su ovo strucnjaci? Pa od 1.2.2012. se preduzeca osnivaju sa 100 din.
To su verovatno profesori sa fakulteta koji nisu izasli iz kancelarije i dalje uce iz prastarih knjiga u kojima pise da se u sistem PDV-a ulazi sa 2miliona prometa. Ocaj.

zoran1965

pre 11 godina

DINARIZACIJA,
to mi zvuci ko jos jedna velika pljacka naroda
podseca me na staru deviznu stednju
jel moze drzava da upadne u rajfajzen i da ukrade moje pare ?
koja je procedura za otvaranje racuna u recimo, rumuniji ?

MERZ

pre 11 godina

Kurs dinara u odnosu na evro realno treba da je oko 140RSD/1€. Svidelo se to nekome ili ne. Samo padom dinara je moguce povecati izvoz, pri tome sto je ta mera samo privremenog karaktera. To je onda Kursom Vucena Privreda! Trajno resenje je nesto drugo. Nije to lako progutati ali to je realnost.
A dok je vrednost EPS-a oko 11 milijardi € pri bilo kom kursu dinara!
Mislite o tome...

Zivela inflacija 1993

pre 11 godina

(qre) Decko ti si prso nemoj da si ljubomran ti obicni banderasi imaju elektrootehnicku skolu jednu od najjacih u srbiji tako da cuti molim te ljudi rade rizican posao tako da im je i 100 000 din plate malo!

Zbunjen

pre 11 godina

Dajte mi jedan razlog zasto ne bismo prešli na evro i prekinuli ove intervencije i topljenje rezervi?! Meni pada jedan na pamet-sto ne bi mogli da štampaju pare i kobajagi povećavaju plate, koje je inflacija, inače, prepolovila.

Zar smo dotle došli?

pre 11 godina

Telekom je strateški i bezbednosno važno preduzeće, ostvaruje profit. Da li nam toliko gori pod nogama da bismo ga prodali? Privatizacija EPS-a? Isto važi i za EPS. Pogledajte šta se posle privatizacije EP Crne gore dogodilo i koliko su porasle cene struje u CG. Ljudi danas u Podgorici u soliterima lože sirova drva i ugalj da bi prošli što jeftinije, jer je cena struje za njihove prilike njima previsoka. Cena struje je komparativna prednost za privlačenje stranih investicija (uz džabe zenljište, jeftinu a obrazovanu radnu snagu, poreske olakšice...).

@

pre 11 godina

Privatizacija EPS-a je neminovnost i najbolje resenje za Srbiju. Svima je jasno da partijsk-rodbinski kadar zaposlen u EPS-u nije u stanju da profesionalno posluje, iako ih je na desetine hiljada tamo zaposleno. Sa tolikim brojem zaposlenih to preduzece bi trebalo da proizvodi daleko vise struje, ali nije tako jer tamo se retko ko pretrgne od rada(naravno cast izuzecima). Zaposljavanje je naravno preko veze, jer kako objasniti tu situaciju da vecina zaposlenih imaju rodjake u EPS-u ili su u istoj partiji kao pojedini rukovodioci. Posto ostatak stanovnistva nema mogucnost da radi u EPS-u, a placa visoku cenu struje, najbolje je resenje privatizacija i to po ubrzanom postupku. O nagradama, naknadama, dnevnicima, toplim obrocima, prekovremenim radom sa kojim plata srednjoskolca u EPS-u uveliko prevazolazi 100.000 dinara necu ni da govorim.Dosat je bilo rodbinsko-partijsko zaposljavanja na teret ovoga naroda. Zato pod hitno privatizovati preduzece i uvesti profesionalnu upravu,smanjiti broj zaposlenih za duplo, i uvesti obavezan i pravican konkurs za posao gde ce najbolji kadar moci da se zaposljava a ne kao do sad samo deca zaposlenih i ostali partijski jurisnici.

Orel

pre 11 godina

@Proka: Apsolutno se slažem, mada bih za EPS i generalno strateške kompanije više voleo da to bude uz opciju zlatne deonice. Taj princip kao kod NIS-a jeste najbolji, jer se profit deli srazmerno profitu, ali ne mora uvek država da bude drugi partner. To mogu da budu i domaći privatni investitori, samo prvo treba stvoriti kvalitetne investitore koji misle i na interese zemlje i naroda, a ne samo na sebe i svoje interese.

skyliner

pre 11 godina

A zasto nema javnih konkursa u epsu i svim njegovim parazitskim i monopolistickim firmama? Bas me briga za eps i ostala javna preduzeca koja su jedan od razloga sto mi imamo plate po 300e. Jedva cekam da ih rasprodaju pa da vide malo biracka tela kako je to raditi u realnim uslovima koje su njihove stranke stvorile.

wade3

pre 11 godina

Pa jacina valute zavisi od jacine privrede. A ovi ovde, mesetare ko da resavaju ukrstene reci, ajmo prvo krace i vertikalno, pa cemo onda horizontalno, ali sve je dzaba ako nema znanja tj. jake privrede.

dragan

pre 11 godina

Ovde vlast dolazi u konflikt interesa. Ako ga prodaju, dobiće gomilu para, ali onda nema više komunizma i sledi gomila otkaza, smanjenje plata i izrabljivanje radnika. Prema tome, oni će ga prodati, ali samo 49%. Tako će dobiti dosta para, ali ostaje sve po starom. Čak i kada bi hteli, ne smeju da ga prodaju jer bi sadašnji zaposleni i njihova deca, koja polažu pravo prečeg zaposlenja, bukvalno razvalili Srbiju. Udruženi sindikati Kolubare, elektrana, distribucija, železnice, pošte, kom. preduzeća su jači od države sa sve vojskom i policijom. Prema tome, tavorićemo još godinama, dok bude kredita i dok se ne potroši tih 49%, a posle... e pa jedva čekam taj trenutak da vidim ''zaposlene'' u državnim sistemima kako izlaze napolje sa radnim knjižicama. Proizveli bi oni i inflaciju ako treba, samo da ostane sve po starom, ali problem su strani kreditori koji traže svoje pare u čvrstoj valuti, a dinar to sigurno nije.

vlada

pre 11 godina

to ce sve lepo jednog dana sud da vrati u vlasnistvo naroda kao sto radi argentina samo nisu bas spretni da prvo osude tu englesku kompaniju za kradju i prevaru nego samo uzmu pa jos i ispadnu krivi, nadam se da ce o mi to drugacije

bora

pre 11 godina

prodate EPS i spasete dinar. a za 5 godina? sta onda?
ni lud ne bi tako vodio drzavu.

@marko
hoces da kazes da ti je cetkica za zube javna? :D

ecentar

pre 11 godina

@Sale Tacno je da je za osnivanje preduzeca sada potrebno 100RSD umesto nekadasnjih 500€ ali to vazi od 1.2.2012, a ne vec godinu dana, kako si ti komentarisao. Na dan koji sam naveo stupio je na snagu novi Zakon o privrednim drustvima.

MMMM

pre 11 godina

MOŽDA! ALI NEKOM SVETSKOM No1 IGRAČU I TO 30 do 40% (NIKAKO VIŠE KAO NIS npr.)koji će obezbediti tehnološku modernizaciju a bogami i socijalni program a i investicije nove elektrane itd mrežu.JEST DA ĆEMO IMATI SKUPLJU STRUJU KAO I NAFTU I BENZIN ŠTO IMAMO ALI inače ta cena bi išla gore to je trend u okruženju su veće cene a i podstaći će štednju i veću energetsku efikasnost što je DOBRO ZA DRŽAVU SREDNJOROČNO!

cuvar

pre 11 godina

EPS ce rasparcati, i prodavati elektranu po elektranu. Zanimljivo je da nisu hteli da ga prodaju 2000te, niti svih ovih godina, ali sada kad treba da se trziste demonopolizuje, sad hoce da ga prodaju. Demonopolizacija trzista ce dovesti do povecanja cena struje. Uz imenovanje dobrog menadzmenta i cistke iz preduzeca, nasa elektromasinogradnja bi dozivela procvat. Ono sto bih ja uradio, jeste da bih sav profit EPS-a ulagao u obnovljive izvore energije. Gradnju velikih kapaciteta iskljucivo sa ino partnerima-jedino tako moze da se dodje do dobrog poslovanja. Na kraju ono protiv cega nisam, jeste da se dozvoli ulazak privatnog kapitalu u odredjenom procentu, ali tako da se ne narusi 51% drzavnog udela.

SlobodanBG

pre 11 godina

Pored spasa za dinar , privatizacija EPS-a bi bila i spas za privredu, BDP a i za brze donosenje zakona o proizvodnji ciste elektricne energije.

Inženjer

pre 11 godina

Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce, npr. ukoliko dodje do prekida u napajanju distribucije bi plaćale nadoknadu kupcima. Što se tiče hidroelektrana (uopšte sektora obnovljivih izvora) tu su još potrebne investicije kako države tako i privatnog sektora tako da od prodaje hidroelektrana i nadamo se budućih solarnih i vetro elektrana neće biti ništa. Takođe Elektro mreže Srbije se neće prodati zato sto se tu upravlja visokim naponom 35, 110 i 220 kV, tačnije napon koji isporučuju elektrane. EMS je karika koja se nesme prodati niti će se prodati! A privredno društvo EPS će morati kad tad da proda neke svoje delove (distribucije i termoelektrane) zato što bi takva prodaja bila i pozitivna stvar.

Buda

pre 11 godina

Pod hitno da NBS ograniči razliku između kupovnog i prodajnog kursa. On je trenutno blizu 5% (procenata). 2% bi bilo dovoljno. Banke mogu da žive samo od kupoprodaje deviza.

Petar

pre 11 godina

Jos je samo ostao EPS da se rasparca i da se zemlja gurne u veciti mrak,,,daju primer da je Grcka prodala EPS,zato se sada nalazi u krizi i u haosu,,,,,

SRBA

pre 11 godina

Energetske sisteme privatizovati otudjiti od drzave je isto kao kad bi anpultirali zdrave udove jednoj osobi i terati ga da privredjuje kao zdrava osoba sto je nemoguce,a posto imamo bolesnih ekonomicara koji ne misle na buducnost to nam se moze desiti i to uskorije vreme.

qre

pre 11 godina

Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit. Tamo i obicni banderasi imaju natprosecne plate, a, koliko ja znam iz iskustva, nabavljaju "sluzbene" telefone od po 500 EVRA, jednostavno ga prisvoje, pa ga posle godinu dana prodaju i UZMU PARE ZA SEBE. Licno sam video jedan takav slucaj, a na zalost to se radi i u drugi javnim preduzecima.
Ista je prica sa radnicima Telekoma. Oni imaju internet i IPTV koji se placa oko 50e za DZABE, sto je oko 600e godisnje, po zaposlenom.

TO SU OGROMNE PARE.

Mislite o tome.

Inženjer

pre 11 godina

Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce, npr. ukoliko dodje do prekida u napajanju distribucije bi plaćale nadoknadu kupcima. Što se tiče hidroelektrana (uopšte sektora obnovljivih izvora) tu su još potrebne investicije kako države tako i privatnog sektora tako da od prodaje hidroelektrana i nadamo se budućih solarnih i vetro elektrana neće biti ništa. Takođe Elektro mreže Srbije se neće prodati zato sto se tu upravlja visokim naponom 35, 110 i 220 kV, tačnije napon koji isporučuju elektrane. EMS je karika koja se nesme prodati niti će se prodati! A privredno društvo EPS će morati kad tad da proda neke svoje delove (distribucije i termoelektrane) zato što bi takva prodaja bila i pozitivna stvar.

Alex

pre 11 godina

Taj eps je rak rana ove zemlje. Proizvodi gubitke i neradnike koji ne rade nista a primaju astronomske plate. Svaka cast ljudima na kopovima, oni treba da budu placeni, ali ovi po elektrodistribucijama sirom Srbije sto ne rade nista to je dno dna. Znam coveka kome cela porodica radi u epsu, imaju ukupno mesecna primanja preko 200.000 dinara, ne rade nista, a svi su sa srednjom skolom, dok ja kao dipl.inz.masinstva radim za 30.000 kod privatnika.

@

pre 11 godina

Privatizacija EPS-a je neminovnost i najbolje resenje za Srbiju. Svima je jasno da partijsk-rodbinski kadar zaposlen u EPS-u nije u stanju da profesionalno posluje, iako ih je na desetine hiljada tamo zaposleno. Sa tolikim brojem zaposlenih to preduzece bi trebalo da proizvodi daleko vise struje, ali nije tako jer tamo se retko ko pretrgne od rada(naravno cast izuzecima). Zaposljavanje je naravno preko veze, jer kako objasniti tu situaciju da vecina zaposlenih imaju rodjake u EPS-u ili su u istoj partiji kao pojedini rukovodioci. Posto ostatak stanovnistva nema mogucnost da radi u EPS-u, a placa visoku cenu struje, najbolje je resenje privatizacija i to po ubrzanom postupku. O nagradama, naknadama, dnevnicima, toplim obrocima, prekovremenim radom sa kojim plata srednjoskolca u EPS-u uveliko prevazolazi 100.000 dinara necu ni da govorim.Dosat je bilo rodbinsko-partijsko zaposljavanja na teret ovoga naroda. Zato pod hitno privatizovati preduzece i uvesti profesionalnu upravu,smanjiti broj zaposlenih za duplo, i uvesti obavezan i pravican konkurs za posao gde ce najbolji kadar moci da se zaposljava a ne kao do sad samo deca zaposlenih i ostali partijski jurisnici.

SlobodanBG

pre 11 godina

Pored spasa za dinar , privatizacija EPS-a bi bila i spas za privredu, BDP a i za brze donosenje zakona o proizvodnji ciste elektricne energije.

Zivela inflacija 1993

pre 11 godina

(qre) Decko ti si prso nemoj da si ljubomran ti obicni banderasi imaju elektrootehnicku skolu jednu od najjacih u srbiji tako da cuti molim te ljudi rade rizican posao tako da im je i 100 000 din plate malo!

bora

pre 11 godina

prodate EPS i spasete dinar. a za 5 godina? sta onda?
ni lud ne bi tako vodio drzavu.

@marko
hoces da kazes da ti je cetkica za zube javna? :D

Proka

pre 11 godina

Treba sve prodati, ali ne 100% nego 51%
Na bezbroj primera se pokazalo da drzava ima vece prihode sa 49% vlasnistva nekog preduzeca, nego sa 100% evo izmedju ostalog i NIS. Jednostavno drzava je los menadzer... Ili postoji druga realno jos bolja opcija, dovesti svetske top menadzere cije su plate u milionima € godisnje, ali koji vrede svaki € i koji ce firme voditi na najbolji moguci nacin

MMMM

pre 11 godina

MOŽDA! ALI NEKOM SVETSKOM No1 IGRAČU I TO 30 do 40% (NIKAKO VIŠE KAO NIS npr.)koji će obezbediti tehnološku modernizaciju a bogami i socijalni program a i investicije nove elektrane itd mrežu.JEST DA ĆEMO IMATI SKUPLJU STRUJU KAO I NAFTU I BENZIN ŠTO IMAMO ALI inače ta cena bi išla gore to je trend u okruženju su veće cene a i podstaći će štednju i veću energetsku efikasnost što je DOBRO ZA DRŽAVU SREDNJOROČNO!

skyliner

pre 11 godina

A zasto nema javnih konkursa u epsu i svim njegovim parazitskim i monopolistickim firmama? Bas me briga za eps i ostala javna preduzeca koja su jedan od razloga sto mi imamo plate po 300e. Jedva cekam da ih rasprodaju pa da vide malo biracka tela kako je to raditi u realnim uslovima koje su njihove stranke stvorile.

cuvar

pre 11 godina

EPS ce rasparcati, i prodavati elektranu po elektranu. Zanimljivo je da nisu hteli da ga prodaju 2000te, niti svih ovih godina, ali sada kad treba da se trziste demonopolizuje, sad hoce da ga prodaju. Demonopolizacija trzista ce dovesti do povecanja cena struje. Uz imenovanje dobrog menadzmenta i cistke iz preduzeca, nasa elektromasinogradnja bi dozivela procvat. Ono sto bih ja uradio, jeste da bih sav profit EPS-a ulagao u obnovljive izvore energije. Gradnju velikih kapaciteta iskljucivo sa ino partnerima-jedino tako moze da se dodje do dobrog poslovanja. Na kraju ono protiv cega nisam, jeste da se dozvoli ulazak privatnog kapitalu u odredjenom procentu, ali tako da se ne narusi 51% drzavnog udela.

Zeljko

pre 11 godina

Pa dokle vise. Ako nista sposobni da sacuvate dinar onda ga likvidirajte ili zaokruzite na 200 pa da smo mirni bar godinu dana. Posle EPS-a jedno krv da prodajemo.

Rior

pre 11 godina

Dobar domacin rasproda imanje a onda sa porodicom u nadnicu . I treba rasprodati sve sto se u onim "trulim " i "mracnim" vremenima steklo, sto da nas podseca na ta vremena.

vlada

pre 11 godina

to ce sve lepo jednog dana sud da vrati u vlasnistvo naroda kao sto radi argentina samo nisu bas spretni da prvo osude tu englesku kompaniju za kradju i prevaru nego samo uzmu pa jos i ispadnu krivi, nadam se da ce o mi to drugacije

Miki

pre 11 godina

Radim u EPS-u i slazem se da se jos treba restruktirati, pre svega u smislu izbacivanja nepotrebnih, iako je dosta toga dobro uradjeno i generalno plate su dosta redukovane u odnosu na prethodne godine (dipl.el.ing. sa 10god. iskustva, plata 600e). Medjutim, prodaja EPS-a nikom od gradjana Srbije nece ici u prilog, jer novi vlasnik ce doneti i daleko vece cene struje, a te pare ce se brzo potrositi.

iv

pre 11 godina

nije EPS parazit vec radnici koji rade,da ima ko pametan da ga uzme pod svoje,al toga nema na zalost,pa ce morati na dobos.
e tad da vidim radnike koju pricu ce pricati!

Zatvori, vuče promaja !

pre 11 godina

"Dobra ideja. EPS je veliki budzetski parazit...."
MISLITE O TOME
(qre, 10. maj 2012 22:32)

EPS N I J E budžetski korisnik, već preduzeće koje najviše puni taj isti budžet. A što je takvo stanje u preduzeću i što su se duplirala direktorska i šefovska mesta, a o podizanju koeficijenata da ne pričam, to su krivi ti isti "lideri i experti" koji hoće i da ga prodaju, a ne marsovci.
A kad ga prodaju, i kad već pozivaš na razmišljanje, da li misliš da će ti i posle toga cena struje biti socijalna kategorija ...? Prodali su, bolje rečeno poklonili NIS , pa kako ti se sviđaju sadašnje cene goriva ?
I ako ga prodaju, biće para za dve-tri godine , i šta onda, prodavaćemo bubrege da bi preživeli ...Oni bi da prodaju, a da li se pitaš za 12 godina na vlasti da li su bar jednu VODENICU, a ne elektranu napravili ...?!

Red je da se bar elementarno informišeš o radu nekog preduzeća, ako već komentarišeš. Malo je smešno da pozivaš na razmišljanje, a pri tom sam ....., ko otvoren prozor...

mile

pre 11 godina

Za qre:lupaš gluposti za "banderaše";to su obični radnici koji krvavo zarađuju hleb po kiši,snegu,suncu,oluji.Kad ti nestanene struja besan vrtiš tf,ne pitaš kako.Te telefone uzimaju malobrojni direktori,"banderaši" ne mogu do njih.
Što se tiče Telekoma,isto nije tačno da sve imaju besplatno.IPTV plaćaju kao i svi ostali.Popust imaju samo kod interneta,ali tu rade ljudi.Sledeći put se bolje informiši da ne lupaš ovakve gluposti.

Chiki

pre 11 godina

Vidim gomilu komentara o partijskom kadru, samo da vam kazem da za EPS to ne vazi. Tamo na jednog zaposlenog preko partije dolazi 10 zaposlenih preko rodbinskih veza

MERZ

pre 11 godina

Kurs dinara u odnosu na evro realno treba da je oko 140RSD/1€. Svidelo se to nekome ili ne. Samo padom dinara je moguce povecati izvoz, pri tome sto je ta mera samo privremenog karaktera. To je onda Kursom Vucena Privreda! Trajno resenje je nesto drugo. Nije to lako progutati ali to je realnost.
A dok je vrednost EPS-a oko 11 milijardi € pri bilo kom kursu dinara!
Mislite o tome...

Pera

pre 11 godina

Uredu je to prodati EPS, pa mozda jos po nesto, nego mene zanima kad se sve proda, a nije mnogo jos ostalo, kakav je onda plan?
Da li idemo nazad na nacionalizaciju, ili sta su strucnjaci planirali?

Zbunjen

pre 11 godina

Dajte mi jedan razlog zasto ne bismo prešli na evro i prekinuli ove intervencije i topljenje rezervi?! Meni pada jedan na pamet-sto ne bi mogli da štampaju pare i kobajagi povećavaju plate, koje je inflacija, inače, prepolovila.

Зоран

pre 11 godina

Разлика између тога да држава задржи ЕПС и прода странцу је што што ће бити мање запошљено, мање плате и паре која држава сада узима и дели државној служби ићи ће приватнику у џеп. Дакле, државој служби ћебити горе, а и многи остају без посла.

Sale

pre 11 godina

Za osnivanje preduzeca treba 100 din a ne 500€. To je promenjeno pre skoro godinu dana samo niste informisani. Inace, ako, prodajte sta sve ima i dokle ima, zasto bi se dinar branio jakom privredom kad moze prodajom i kreditima. To je lakse nego rad. Tako se radio unazad 12 godina i tako cemo nastaviti jer je narod glasao da sve ostane isto.

paradox

pre 11 godina

Zašto se ne raspitaju ovi iz vlade (buduće)kako su uspeli u makedoniji i hravatskoj da održe stabilan kurs godinama unazad. Ova priča o privatizaciji najvećeg i najprofitabilnijeg sistema u zemlji je suluda.Mora da postoji neki drugi način da se održi stabilan kurs, jer smo svesni da dosadašnja politika privatizacije po svaku cenu nije dala rezultate.

Ludi Milisav

pre 11 godina

Narod ima poverenja u ovu vlast...mogu sutra da zavedu robovlasnistvo-narod im je za to dao mandat i sve nase price su suvisne...

Banat

pre 11 godina

"Termoelektrane i Elektrodistribucije bilo bi realno da se prodaju jer bi onda kupci, to jest običan narod, imali više opcija u snabdevanju električnom energijom. Prodajom termoelektrana i distribucija došli bi i neke povoljne odredbe za kupce..."

Brate mili, o čemu ti pričaš? Privatizacija tako ključnih strateških firmi koje su imperativ nacionalne bezbednosti je ravno LUDILU--zato me i ne čudi što vidim ovakve bolesne ideje (privatizacija EPSa) u medijima.

To je nedopustiv potez i u normalnim državama i okolnostima. Koja normalna država ima PRIVATNU termo-elektro-hidro-nuklearno-energetsku mrežu? U Srbiji bi to bila privatizacija a la 80% drugih--pljačka, uništenje itd.

Neki segmenti ekonomije i privrede se NIKAD ne privatizuju: železnice, elektrane, toplane, vodovodi, dalekovodi, izvori prirodnih resursa, vojska, policija...

Što se tiče kupaca--vidim kako je kupcima pomogla privatizacija u prehrambenoj industriji. Nikad skuplje!

Šta je bilo zimus kad su gasili struju 3 dana. 500 miliona evra gubitaka! Da neko, osim nas samih, bude u stanju da "zavrne" struju kompletnoj industriji Srbije je toliko apsurdna zamisao da se iskreno nadam da niko ozbiljno ne razmišlja o privatizaciji EPSa.

miki

pre 11 godina

Čestitam na veoma "patriotskom" tekstu. Nego, nešto ne mogu da se setim da su Hrvati i Makedonci potrošili jednu jedinu Kunu ili Denar da bi odbrani svoje valute. Ova priča se prodaje samo sluđenim Srbima.

glasac Dveri

pre 11 godina

Preduzece koje ima čist profit od milijardu evra godisnje . Ima konkurentni proizvod (jedan od retkih koji vec sad može da bude naš izvozni artikal). Zaposljava pola Srbije. Mnogo je jeftinije proizvesti struju ovde nego u Evropi...Verujem da ce provizija na 12 milijardi biti masna,ali....
Da li je ovo probni balon za ispitivanje javnosti . Ako dozvolimo da se o ovome uopste i priča onda sečemo granu na kojoj sedimo!

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Zar nije jednostavnije uzeti profesionalni menadzment iz inostranstva koji ce biti placen na procenat, po ucinku, da utera te firme u red, umesto prodati ih strancima za bud zasto, da mozemo da ne radimo nista jos koju godinu, pa da stranci sa profesionalnim menadzmentom skidaju kajmak ubuduce?

Sa čim ćemo pred Lazara? Budućnost nije bitna.

pre 11 godina

Zaposleni u javnim preduzećima, pre svega partijski kadar, doveli su preduzeća i državu pred bankrot. Da su malo manje krali bili bi bogatiji i oni i mi. Ovako, kada dođu stranci neće više biti kraduckanja ni preprodavanja uglja iz Kolubare a neće biti ni besplatne i jeftine struje. Tako je možda i bolje.

Đorđe

pre 11 godina

Kompletno finansijsko tržište nam kontrolšu strane banke, kao i naftnu industriju i sada će EPS, a mi ćemo biti presrećni jer će nam dinar biti stabilan nekih 6 meseci. A šta posle? Nisam neki teoretičar zavere, ali zemlja koja nema kontrolu nad svojim energetskim resursima i finansijskim tokovima, kako može biti nezavisna?!

R'ke-koke

pre 11 godina

E cuj... "međunarodni konsultant Milan Kovačević", "EPS-porodichno srebro"

Da se nisu ovi nesrecni Grci konsultovali s tobom?

Znate, domacin kad je u krizi, ne prodaje kravu, nego mleko, sir, kajmak...

Ajd vas da slusano:
Proda kravu a ne mleko...
Proda njivu a ne zito...
Kokoshi a ne jaja...
Na kraj, nema sta drugo da proda nego kucu...
Na kraju obraz... zenu, decu...

Postar

pre 11 godina

Nesto ja ne vidim da je Sarkozi prodao francuske elektrane.Osim one koje su osnovane kao privatne,ali to je ono ja na poljskom klozetu postavim solarnu plocu.
Pazite dobro sta radite,nemoj posle da bude nisam hteo,izvini,nisam znao i nisam imao izbora.
Da ste se opredelili za fixni kurs do ovoga ne bi doslo.Ne bi mogli da varate kako nam je izvoz sisz i ludilo.
Zaduzio si zemlju za 10% i sad me interesuju odgovori gde i kome je otisao novac?
U privredu nije,jer se novac ne vraca.Neko ga je zdipio,a ti soskicu za svaki dinar moras da znas namenu.Na ta pitanja ti daje odgovore Cvetkovic,a njemu svi ministri,jer je on extra frajercina pa je u stanju da kordinira i celu vladu,ali i ministarstvo ekonomije,odnosno finansija.Ni mi vise nemamo pojma koliko ih se parazita nagomilalo,a gomila je jedna,to su pare.
Narod za ovaj drugi krug vam kuva corbu,a MMF-u ima da pisete iz sobe 2 sa dva
"zao nam je.dali smo sve od sebe ali projekat unistenja nije uspeo.Nisu gradjani bas debili kako sam ih smatrao.presli smo 46% i eto vidite.
S ljubavlju i postovanje vas Šole"

Odgovor

pre 11 godina

Moram da odgovorim na onaj komentar koji tvrdi da je EPS budzetski parazit.
To nije tacno to je kompanija koja dobija profit od prodaje struje, nema veze sa budzetom, a posto je drzavna firma budzet se puni od profita EPS-a, na primer skolstvo i zdravstvo su ,,budzetski paraziti" (ako bas moras tako da ih nazoves). I kad bi se ne daj boze prodao EPS odmah struja bi skocila 3 puta posto je za evropu ova nasa cena nerealna, a privatnika bas briga, on nece cuvati socijalni mir. A to za mobilne telefone sto ti pricas to imaju smao direktori, a i to su sitne pare za takve kompanije kao sto su telekom i eps. A sto kazes da ovi u telekomu daju zaposlenima besplatan iptv i internet, pa sto ne bi, tako rade prave kompanije, i to nije trosak za njih, samo zanemarljivo manji profit, i to jeste razlika. I jos jednom eps i telekom nemaju veze sa trosenjem budzeta, vec obrnuto.

zoran1965

pre 11 godina

DINARIZACIJA,
to mi zvuci ko jos jedna velika pljacka naroda
podseca me na staru deviznu stednju
jel moze drzava da upadne u rajfajzen i da ukrade moje pare ?
koja je procedura za otvaranje racuna u recimo, rumuniji ?

dragan

pre 11 godina

Ovde vlast dolazi u konflikt interesa. Ako ga prodaju, dobiće gomilu para, ali onda nema više komunizma i sledi gomila otkaza, smanjenje plata i izrabljivanje radnika. Prema tome, oni će ga prodati, ali samo 49%. Tako će dobiti dosta para, ali ostaje sve po starom. Čak i kada bi hteli, ne smeju da ga prodaju jer bi sadašnji zaposleni i njihova deca, koja polažu pravo prečeg zaposlenja, bukvalno razvalili Srbiju. Udruženi sindikati Kolubare, elektrana, distribucija, železnice, pošte, kom. preduzeća su jači od države sa sve vojskom i policijom. Prema tome, tavorićemo još godinama, dok bude kredita i dok se ne potroši tih 49%, a posle... e pa jedva čekam taj trenutak da vidim ''zaposlene'' u državnim sistemima kako izlaze napolje sa radnim knjižicama. Proizveli bi oni i inflaciju ako treba, samo da ostane sve po starom, ali problem su strani kreditori koji traže svoje pare u čvrstoj valuti, a dinar to sigurno nije.

Buda

pre 11 godina

Pod hitno da NBS ograniči razliku između kupovnog i prodajnog kursa. On je trenutno blizu 5% (procenata). 2% bi bilo dovoljno. Banke mogu da žive samo od kupoprodaje deviza.

baca

pre 11 godina

Samo nedobronameran ili ne baš mnogo pametan političar može da misli da je prodaja Telekoma i EPS-a dobra za građane Srbije.
Naše najvažnije resurse (energetika, telekomunikacije, bakar, ...) ne smemo rasprodati nego Vlada mora da počne da radi da postavi stručne poštene nestranačke ljude da vode ove firme efikasnije. Vlada mora da radi u korist naroda a ne da prebacuje vruć krompir u tuđe ruke i da samo gleda kako da uzme neku proviziju za svoje džepove.

Petar

pre 11 godina

Ukoliko se prodaju oba ova preduzeca, a pre svega EPS (Telekom je skoro zanemarljiv u poredjenju sa EPSom i po vrednosti i po znacaju), drzava Srbija prestaje da postoji! Ono sto cemo posle toga nazivati drzavom je obicno slovo na papiru.

Dejan

pre 11 godina

Koliko se secam Boris Tadic na jednom taze predizbornom skupu rece da nece biti privatizacije EPS-a?!

Pa dobro, potrosicemo i to pa sta onda?

eci peci pec

pre 11 godina

Pa dinar pada zbog "nekontrolisanog" štampanja, a ne zbog NEdinarizacije ili NEprivatizacijeEPSa. Ko uopšte piše ovaj prvi deo teksta? Troši se više nego što se zarađuje i to je to. To je tema za razgovor, a ne budalaste prodaje i "dinarizacija"(pljačka deviza građana). SPS uzima ekonomiju = socijala + sivilo. Recept je sačuvan iz devedesetih samo još treba da ga smućkaju. Što do sada nisu zamenili ona Audi vozila sa FIAT Punto klasik(ima ih još 4-5hiljada) ili 500L(Tadić ga overio sa tri prsta-dećeš bolje). A i Dacia je jeftina i prostrana(gledo' SAT na RTS-u). Štampaju Monopoly dinare. Još kad bi igra mogla da se završi za tri popodneva bili bi najsrećniji. Ćuti dobro je, ranije su igrali Risiko.
Kanda tu igru nisu još završili.

Ajde zene gace...

pre 11 godina

Da prodamo EPS (verovatno ce u paketu da idu i ugljenokopi), MTS, Komercijalnu banku, Bor ... i valjda ne ostade nista vise. Sto bi rekli modernim recnikom "da dokrajcimo zapoceto".

Boki

pre 11 godina

Spas za Dinar je jedino smanjenje budzetskog i pre svega platnobilansnog deficita zemlje na nulu ili jos bolje ostvarenje platnobilansnog suficita. Koliko je to verovatno? Mozete prodati i EPS i gradjane sa sve kucnim ljubimcima i dzaba, to ce samo odloziti probleme i to na vrlo kratko vreme. Dakle kad resite pitanje platnobilansnog deficita resili ste sve probleme sa dinarom i dosli do vase "dinarizacije". Ono nije da se nezna kako se to pitanje resava, ali niko ne zeli da se sa time pocne, pogotovo ne radnici u administraciji, agencijama, javnim preduzecima, pa onda ni penzioneri....

Cuti i trpi

pre 11 godina

Rasprodaja, veci pdv i jaci porezi. Narod je to glasao. I opet ce to da potvrdi za 10 dana. Sta je sporno? Narodnu volju treba postovati.

Milos

pre 11 godina

Jedan bubreg 20 000 evvra. Sedam i po miliona gradjana puta 20 000 to mu dodje 150000000000 evra. Gde cemo bolje od toga. Pa u Narodnu Banku Srbije i da branimo evro dok ne dodju nove generacije za prodaju vitalnih organa

wade3

pre 11 godina

Pa jacina valute zavisi od jacine privrede. A ovi ovde, mesetare ko da resavaju ukrstene reci, ajmo prvo krace i vertikalno, pa cemo onda horizontalno, ali sve je dzaba ako nema znanja tj. jake privrede.

hm

pre 11 godina

Od dinarizacije nema nista. Prekasno je za to.
Jedina opcija je ono sto se sada radi u Hrvatskoj, a to su ekonomske cene, gasenje gubitasa, naplata dugova, ganjanje muljatora koji ne placaju poreze... Populizam je dosao do svojih granica i treba da se makne ono sto nije zdravo. Jer ono sto nije zdravo unistava i ono sto je zdravo. Naravno, ovo vuce i gasenje 90% agencija, masa otkaza za neradnike na budzetu... Uz pametnu socijalnu politiku koja ce da stiti najosetljiviji deo drustva - siromasne.
Sto pre krenu, to bolje. Sto kasnije to cemo blize da budemo grckom scenariju.

Milos

pre 11 godina

Ne bih se slozio sa tim da monteri banderasi imaju nezasluzeno vece plate od proseka. Vece plate imaju, to stoji, ali cenite malo to sto oni rade za vas.
EPS = koka sa zlatnim jajima
prodati isti = zaklati tu koku

Niki

pre 11 godina

Pa dobro sve je to bilo za ocekivati. Cekalo se da ekipa dobije i drugi mandat na izborim pa da se krene u dokusurivanje drzave. Inace zbog ovo malo resursa sto je ostalo nerasprodato u zemlji strane banke su i dalje tu (inace bi otisle da nema sta vise da se proda). Sve je ovo isplanirano godinama unazad. Samo sam cekao kada ce da pocnu da lobiraju sa prodajom.

ma kakvi strucnjaci

pre 11 godina

Kakvi su ovo strucnjaci? Pa od 1.2.2012. se preduzeca osnivaju sa 100 din.
To su verovatno profesori sa fakulteta koji nisu izasli iz kancelarije i dalje uce iz prastarih knjiga u kojima pise da se u sistem PDV-a ulazi sa 2miliona prometa. Ocaj.

ecentar

pre 11 godina

@Sale Tacno je da je za osnivanje preduzeca sada potrebno 100RSD umesto nekadasnjih 500€ ali to vazi od 1.2.2012, a ne vec godinu dana, kako si ti komentarisao. Na dan koji sam naveo stupio je na snagu novi Zakon o privrednim drustvima.

tirion

pre 11 godina

i to je kratkog daha. jedini nacin je pokrenuti privredu, tj. proizvodnju. i smanjiti spoljni deficit.
ali to tesko da se izvede, jer zna se kako se radi kad su kolonije u pitanju. nemac ti da kredit u evrima, da ono sto nemac proizvede kupis tim nemackim evrima i jos posle otplacujes nemackim bankama kamate.
(isto sto i ameri rade)
mozda jedino ako bi smo proglasili dinar kao pandan dolaru, pa krenuli sa crncima i ostalima da trgujemo u toj valuti i da im dajemo kredite u dinarima... :)))

Zar smo dotle došli?

pre 11 godina

Telekom je strateški i bezbednosno važno preduzeće, ostvaruje profit. Da li nam toliko gori pod nogama da bismo ga prodali? Privatizacija EPS-a? Isto važi i za EPS. Pogledajte šta se posle privatizacije EP Crne gore dogodilo i koliko su porasle cene struje u CG. Ljudi danas u Podgorici u soliterima lože sirova drva i ugalj da bi prošli što jeftinije, jer je cena struje za njihove prilike njima previsoka. Cena struje je komparativna prednost za privlačenje stranih investicija (uz džabe zenljište, jeftinu a obrazovanu radnu snagu, poreske olakšice...).

Grujica

pre 11 godina

Jos uvek se vozimo u avionima sto su kupljeni u Titovo vreme, isprodavana su velika preduzeca da bi sacuvali socijalni mir, drzava zaduzena do guse. Sta ce moci da prodaju posle EPS-a? Da li se to zove da zavrsimo ono sto smo zapoceli?

Maree

pre 11 godina

Sve u svemu kako stvari stoje nema nama spasa kao narodu, idemo jos dalje u ponor, a svetla...nigde. Cinjenica. Bezite odavde kako znate i umete.

Zika

pre 11 godina

Prvo nam vratite uplate za prikljucak na elektro energetski sistem na mrezu ( narodski receno prikljucak za struju ) jer smo sad deonicari pa onda tek prodajte EPS.
DOSTA DA NAM VISE MAZETE OCI.

missj

pre 11 godina

ovo je bilo i za ocekivati od tih nesposobnih i korumpiranih likova koji ne bi znali dve ovce da sacuvaju. ajmo! umazane ruke brzo se peru! seljacine uvek u prve redove! ave lideri drzave! prodajte sve, bas vas briga. ionako nije vase, jel tako? tako je! moje je!!!! alo bre! sta radite i dokle bre vise???? sramno je biti bas toliko nesposoban i bas toliko gladan!

buki

pre 11 godina

PRODAJA EPS-a,zadnji cin porobljavanja svih nas,posle toga sta smo mi svi ,skup jedinki bez icega ,bez identiteta ma kakav on bio,bez kuce , bez icegaaa.ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI I KUCI.

GS

pre 11 godina

polako ali sigurno karte se otvaraju. gospoda iz narodne banke ocigledno rade na ruku velikim bankarima, izazoves krizu a onda ponudis lek i na kraju odose resursi. za par godina sve ce da bude u vlasnistvu stranih investicionih fondova i banaka. ajde mi taj proces da ubrzamo, sada i odmah protektorat, ionako nista od ove drzave za koju godinu biti nece.
banana drzava je blaga rec

Orel

pre 11 godina

@Proka: Apsolutno se slažem, mada bih za EPS i generalno strateške kompanije više voleo da to bude uz opciju zlatne deonice. Taj princip kao kod NIS-a jeste najbolji, jer se profit deli srazmerno profitu, ali ne mora uvek država da bude drugi partner. To mogu da budu i domaći privatni investitori, samo prvo treba stvoriti kvalitetne investitore koji misle i na interese zemlje i naroda, a ne samo na sebe i svoje interese.

Petar

pre 11 godina

Jos je samo ostao EPS da se rasparca i da se zemlja gurne u veciti mrak,,,daju primer da je Grcka prodala EPS,zato se sada nalazi u krizi i u haosu,,,,,

SRBA

pre 11 godina

Energetske sisteme privatizovati otudjiti od drzave je isto kao kad bi anpultirali zdrave udove jednoj osobi i terati ga da privredjuje kao zdrava osoba sto je nemoguce,a posto imamo bolesnih ekonomicara koji ne misle na buducnost to nam se moze desiti i to uskorije vreme.