Utorak, 01.05.2012.

13:18

CG: Rešiti se Rusa po svaku cenu

Međunarodna arbitraža je neizbežna ukoliko ruska kompacija CEAC ne napusti Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), kažu u Vladi Crne Gore.

Izvor: Dan

CG: Rešiti se Rusa po svaku cenu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Pavle Pucar

pre 12 godina

I ja se slazem od Rusa sto dalje nemaju oni veze sa kapitalizmom kod njih je uglavnom neka prevara monopl il pljacka za drugo ne znaju...ali bojim se da ce vas ovo skupo kostati vishe nego sto mozete da platite...

(Petar A, 2. maj 2012 08:57)

Ti si ocito pobornik ovog sto se desava u crnoj gori zadnjih godina od izmisljanja nekakvog jezika pa nadalje....Sto se tice drzavljanstva kolko sam skontao mozesh imati samo crnogorsko i nijedno drugo tj da nema dvojnog sto je veoma cudno ja znam tek par drzava (drzavica) ko je isto tako rade vecina podrzava dvojno drzavljanstvo...dajete drzavljanstvo nekom tajlandjaninu koji opeljesi svoju zemlju i pobegao a ne date drzavljanstvo 200 000 crnogoraca u srbiji...ali sta je tu problem oni dobiju drzavljanstvo samim tim i pravo glasa i sta onda bi ode Milo u istoriju toga se vlast tamo i boji i oni su ti koji prave razdor i probleme a ne Srbija...Srbiju svi redom optuzuju kad im nesto ne ide Srbija pravi probleme itd...Srbija puca po savovima i ne zna sta ce sama sa sobom a kamoli sa drugima preokupirani smo sami sobom pasivni povuceni kamo srece da je Srbija aktivna i da se mesa u nesto to je borba za nacionalne interese...Mozda mi sad necemo docekati ali docice opet taj dan kad ce svi ponovo da nam trce u zagrljaj kao nekad jer istorija se uvek ponavlja a nebi me cudilo kolko smo pametni da sve opet redom grlimo..

Petar A

pre 12 godina

@maximus
nije problem u nedostatku tradicije (poredis sa Luyksemburgom, Monakom). Nije problem ni u velicini (polozaj je savrsen). Problem je u previse vijekova sa drustvenim sistemima gdje nije bilo gradjanina, vec samo suznjeva. Takvi slabi gradjani ne znaju da se rijece politicara parazita, jer ovi drugi, upravo koriste nedostatak politicke emancipacije i igraju na kartu macho, balkanskog politicara. Mugose samaraju po ulicama koga stignu i jos onda uzmu milione EUR. Zastraseni gradjanin (bilo Srbin ili Crnogorac) mora biti pod dojmom da se radi o polubozanstima. Mrzi ih, ali im se i divi. I to je taj psiholoski profil na kojem prezivljavaju Marovic, Djukanovic, Mugosa, Mandic i ostali.
Ima li rjesenja? Ima, ali ne brzih. Za nekih 50 godina ojacace (samo)svijest Crnogorca i nacice nacina da izgradi demokratske poluge kojima ce onda lansirati u proslost Mugosu na primjer. Nazalost za tih 50 godina "mugose" ce pokrasti i ono malo sto je ostalo, pa Crna Gora najprije mora proci razne socijalne potrese. Kao sto vidis dobri maximus, ja nigdje ne govorim o ugrosenosti Srba, niti ugrozenosti Crnogoraca, jer u Crnoj Gori je ugrozen covjek i gradjanin. Zato ni Srbija vise ne mora da brine o dijelu Crne Gore. Isto je svima.

Peđa

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

Gospodine, taj neko iz Berana je vrlo moguće srpske nacionalnosti (većina stanovnika Berana su Srbi) tako da nema osnova da unapred osuđujete Crnogorce. Crnogorci su hteli svoju drzavu i dobili su je a tih 44% koji su glasali za zajednicu sa Srbijom su ti koji bi hteli da sede u saveznim organima i na dve stolice. Kod mnogih građana Srbije preovladava dvojako mišljenje: Ujedno tvrde da Crnogorci nisu nacija već da su Srbi a isti ti, kad treba optuživati, ne optužujuju Srbe iz Crne Gore već Crnogorce.

Dragan

pre 12 godina

Sta su ovi crnogorci navalili pa se ovde zale na svoje.
Imate vi valjda neke svoje forume tamo pa se na njima bakcite sa bracom rusima i ostalima.
Nemojte pokusavati ponovo da nam se kacite na grbacu.
Hvala Milu Djukanovicu po hiljaditi put sto vas odvoji od nas.

acinic

pre 12 godina

Zna se ko gospodari balkanom! Rusi tu samo smetaju cak i ako dobro posluju. Zapadna propaganda je jaca! Braca crnogorci ako slusaju slepo svoje politicare. Proci ce isto kao i mi srbi. Lukava okupacija u demokracijskom kapitalistickom obliku!

Zoran

pre 12 godina

Oni koji se pitaju kada su Rusi naucili da budu kapitalisti bi trebalo da se malo informisu ko je proteklih godina kupio npr. austrijski Vogel&Noot ili Volksbanku; americke Ipsco, Farm King, Bluestone, Beta Steel; kanadske Buhler Versatile, Uranium One; danske Silvatec, Dansteel; nemacki Luitpoldhütte; belgijski Clabecq; francuski Beautor; italijanski Lucchini; britanski Invicta Merchant Bar itd. Mozda ce im onda postati jasnije kada su naucili.

maximus

pre 12 godina

@petar a: znas kad ce drzava od 600.000stanovnika,koja nema neku industriju vaznu i velike fabrike da lici na zapad pa za jedno...1000godina ako nadjete naftu.
Ima malih bogath zemalja kao monte karlo i luksenburg ali oni su bogati vise stotina godina i sad su druga vremena i nije lako za micro drzavu.
Ljudi ocigledno nisu culi ono"zajedno smo jaki".
Iz nekog jako cudnog razloga misle sami smo jaci, pa ja recimo ne vidim da je jedna jedina .ex yu repulika jaka kao ex jugoslavija.

Objektivan

pre 12 godina

@Dr Uros

1. Jesu građani Srbije odvajali za sanaciju stete od zemljotresa u CG, ali jesu li i građani svih republika SFRJ godinama odvajali za pomoć ziteljima KiM? Da li mislite da je recimo Đerdap sagrađen samo od para Srbije ili uz pomoć ostalih članica SFRJ? U bivsoj SFRJ su svi sve pomagali tako da je malo degute predstavljati Srbiju kao mucenika i dobrotvora.
2. Korupcija: Kazete Crnogorci su doneli korupciju u Srbiju? Procitajte knjigu Cujte Srbi Arcibalda Rajsa pa cete videti da je korupcija u Srbiji oduvek postojala. Na srecu od 2006 se CG odvojila pa je vidimo svi korupcija u Srbiji nestala.
3. Izgradnja hotela u CG a kazete bolji uslovi bili u HR i SLO. Toliko su bili dobri uslovi da su hoteli u HR zaplenjeni i da mozete da ih vidite samo na fotografijama. Navedite ijednu srpsku nekretninu u CG koja je oduzeta i ijednog Srbina koji je proteran.
4. Sto se tice odlazaka turista u CG sve je na dobrovoljnoj osnovi. Ajde covek da kaze da za vreme sankcija nije moglo da se putuje zbog viza ali sada su granice otvorene pa gradjani Srbije i dalje u velikom broju letuju u CG.
Pterov komentar ne podrzavam ali i Vi ste otisli u drugu krajnost. Pozdrav.

nema deda mraza

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

drago mi je da doticni sa svojom vezom sada strajkuje zbog neisplacenih zarada

Dr Uros

pre 12 godina

@ (Petar A, 1. maj 2012 18:19)

Petre, niste naveli ni jedan jedini argument. Sve sto ste naveli su licni pogledi pojedinca na situaciju. A to su izmedju ostalog i desavanja vezana za politiku, ova vest se odnosi na ekonomiju.


A zaboravio sam navesti udeo Crne Gore u budzetu SCG koji je tokom trajanja zajednice iznosio 5% a utrosak Crne Gore tokom trajanja SCG je iznosio 32% ukupnog budzeta. Plus je CG pored toga dobijala el. energiju.
To su zvanicni podaci.
Takodje je slican odnos u budzetu bio i ranije, sa razlikom od par procenata, posto je zajednicki bio i posle raspada stare Jugoslavije do osnivanja zajednice SCG.


ps Takodje je zanimljivo u ovoj prici da vi pored takvog stava posecujete Srpski portal. Ja recimo ne znam ni jedan Crnogorski, verujem i vecina mojih sunarodnika iz Republike Srbije.

Bato

pre 12 godina

Sad ko sto vi pricate o srpsko-crnogorskim odnosima, a tema se tice ekonomije... Tako je pocelo i u Ex-Yu, zbog Vas usijanih debila, sto su podlozni i kurti i murti sto vode politicke partije. I sad na ove izbore glasacete za veceg srbina ili crnogorca a ne za bolji zivot... Iako ne znam ko bi poveo boljem zivotu, ali vi tu opciju niste ni razmotrili.

MunzeLjux

pre 12 godina

Crnogorci su mnogo alavi na pare.A kada shvate da ono sto su imali vise nije njihovo,niti ce ikad biti,pozivaju se na nekakve medjunarodne arbitraze.Kada je Jeljcin preuzeo vlast,dozvolio je grupici od osamdeset i kusur oligarha da stave pod svoju sapu sva prirodna bogadstva Rusije,koja znamo nisu zanemarljiva.To su vec dobro poznati likovi-Hodokovski,Abramovic,Deripaska...osim sto su svi Jevreji vecina su doktori nauka,pa se bojim da taj ugovor sa KAPom nije napisan na njihovu stetu..

Igor

pre 12 godina

Sada vam ne valjaju Rusi,pljujete ih,te ovakvi su,te onakvi su...a bili su vam dobri kada ste im za besne pare prodavali kuce,placeve i kamenjare,a onda po obicaju,dolazili u Beograd da kupujete stanove na najatraktivnijim lokacijama uz put pokazujuci besne makine BMW,AUDI,MERCEDES....u medjuvremenu se pare potrosise pa i onaj sto ste ga u nebesa dizali,odjednom postade neprijatelj! Ne mere to tako...

Petar A

pre 12 godina

@DrUros
Duga je lista, a ja bih podsjetio samo na jedno. Beskonacno igranje (da ne kazem provociranje) na proporciju Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori. Koliko ima ovih, a koliko onih, sta cemo sa drzavljanstvom, marionetske partije sa prefiksom "srpski" koje zive iskljucivo na ovoj temi nemajuci ni jedan jedini konstruktivni prijedlog o tome kako da se zivi dalje i zajedno. Dokaze po misljenje u Beograd i ona seire na skupstinskim sjednicama radeci iskljucivo na razbijanju i razdvajanju. Ako one stite interese gradjana Crne Gore koji se osjecaju Srbima, onda sam ja Kinez. Crna Gora ima "samo" jedan problem: urediti drzavu da lici na Zapad, pa ce onda svakom gradjaninu biti bolje, a hoce li nedjeljom ici u ovu ili onu crkvu nema veze, ako ima cime.

Sapcanin

pre 12 godina

Kada su to Rusi imali vremena da nauce da budu kapitalisti. Mogu samo da glume biznismene kao i ovi nasi.
(wade3, 1. maj 2012 13:59
svaka cast brate,..sve si rekao i tacka.

besna glista

pre 12 godina

Tek cete da vidite kako ce vam veselo biti. Sve ste prodali Rusima. A sta cete kad vas oni potpuno izmuzu i odu? Od cega cete ziveti? Od poljoprivrede mozda? Ili od vaseg super-razvijenog turizma i urodjenje ljubaznosti zbog koje vas svi zivi zaobilaze? Ne kazem ja, i ovi nasi su se previse ponudili Rusima, i ovde ima takvih bisera, ali vi ga bre preteraste, a samo sebi na stetu...

Dr Uros

pre 12 godina

@ Petar A.

Molim vas navedite sta su to lose Srbi doneli Crnoj Gori?


- Mozda to sto su placali 12 godina od plate za rekonstrukciju Crne Gore posle zemljotresa koji ju je razorio dobrim delom?
Inace ostale Republike su odbile da pomognu.

- Jeli lose to sto je veliki broj gradjana Crne Gore dosao u Srbiju i sa sobom doneo korupciju i preko veza pozaposljavao celokupne porodice i time oduzeo poslove drzavljanima Srbije?

- Mozda to sto su decenijama popunjavali besplatno manja elektricne energije u Crnoj Gori?!

- Mozda izgradnja desetine hotela na primorju od strane Srpskih drzavnih firmi iako su imali bolje uslove u Hrvatskoj ili Grckoj?

- Izgradnja Luke bar i zeleznice ka Crnoj Gori?
Svaki pismen ekonomista ce vam rado objasniti da je to tada bilo krajnje neisplativo pored mogucih solucija i da je najvise koristi imala Crna Gora od toga.

- Mozda desetine hiljada turista koji su dolazili svake godine na primorije i trosili novac?
Ah da, vi ste ekluziva, kao Monte Karlo, onda nije to.


Sta je to tacno gospodine Petre?

Dejan

pre 12 godina

Ne slažem se, za razliku od nekih ovde. Crnogorska vlada želi samo da bude veći katolik od pape da bi jedan političar izbegao sud, a valjda svi znamo ko je taj političar, i sada moraju da prihvate svaku ucenu onih koji ih drže u šaci.
Teško da će se tek tako izvući bez posledica za lažno prikazivanje stanja prilikom prodaje i promenu ugovornih obaveza (iako računaju da će im pomoći oni koji ih u ovo guraju).

dr

pre 12 godina

Sramotno je sto ovakve "Crnogorske komentare" pustate na sajt...To je govor mrznje..Meni ste neke blokirali,ali ja ocigledno,hvala Bogu,nisam Crnogorac,nego Srbin i sa tim se ponosim..
Kaze ovaj Crnogorac - sta su to dobroga Srbi i pravoslavlje doneli Crnoj Gori?
Njegos se verovatno u grobu okrece...I Serdar Janko Vukotic,sahranjen u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu...Mir i spokoj njihovim dusama...
Uostalom,ne vidim da Crnogorci napustaju Beograd,isto ih je kao i pre...
Njih napustaju svi,pa i Rusi...Ovim investitorima sa Zapada na pamet ne pada da tamo dodju,imaju oni odlicne informacije ko su i sta su Crnogorci...

Petar A

pre 12 godina

Slazem se ja sa njima: ko sa Rusima spava, popisan se probudi. Ali u Crnoj Gori se jasno vidi zajednicki imenitelj citave drzavne i drustvene strategije: sto dalje od srpskog, sto dalje od pravoslavnog. Ja cak i to mogu da razumijem, jer su Srbi i pravoslavlje malo sta dobroga donijeli Crnoj Gori, posebno u zadnjih 30 godina. Ali. Nacin, histerija, kampanja, propaganda, to iritira. Ne mene, vec gradjanina koji gleda na Crnogorca kao gradjanina. To je ponizavajuce za jednog gradjanina. Ponizavajuce zato sto se radi zapravo samo o dimnoj bombi i paravanu iza koje teku milioni EUR u privatne dzepove. Kad god drustvena situacija malo "o'ladi" i kada se krdja vidi kao na dlanu, bace s nove antipravoslavne, antiruske, antisrpske bombe i svi bi trebali biti srecni. Uzas od ovako vulgarne strategije.

Dr Uros

pre 12 godina

@ Petar A.

Molim vas navedite sta su to lose Srbi doneli Crnoj Gori?


- Mozda to sto su placali 12 godina od plate za rekonstrukciju Crne Gore posle zemljotresa koji ju je razorio dobrim delom?
Inace ostale Republike su odbile da pomognu.

- Jeli lose to sto je veliki broj gradjana Crne Gore dosao u Srbiju i sa sobom doneo korupciju i preko veza pozaposljavao celokupne porodice i time oduzeo poslove drzavljanima Srbije?

- Mozda to sto su decenijama popunjavali besplatno manja elektricne energije u Crnoj Gori?!

- Mozda izgradnja desetine hotela na primorju od strane Srpskih drzavnih firmi iako su imali bolje uslove u Hrvatskoj ili Grckoj?

- Izgradnja Luke bar i zeleznice ka Crnoj Gori?
Svaki pismen ekonomista ce vam rado objasniti da je to tada bilo krajnje neisplativo pored mogucih solucija i da je najvise koristi imala Crna Gora od toga.

- Mozda desetine hiljada turista koji su dolazili svake godine na primorije i trosili novac?
Ah da, vi ste ekluziva, kao Monte Karlo, onda nije to.


Sta je to tacno gospodine Petre?

besna glista

pre 12 godina

Tek cete da vidite kako ce vam veselo biti. Sve ste prodali Rusima. A sta cete kad vas oni potpuno izmuzu i odu? Od cega cete ziveti? Od poljoprivrede mozda? Ili od vaseg super-razvijenog turizma i urodjenje ljubaznosti zbog koje vas svi zivi zaobilaze? Ne kazem ja, i ovi nasi su se previse ponudili Rusima, i ovde ima takvih bisera, ali vi ga bre preteraste, a samo sebi na stetu...

dr

pre 12 godina

Sramotno je sto ovakve "Crnogorske komentare" pustate na sajt...To je govor mrznje..Meni ste neke blokirali,ali ja ocigledno,hvala Bogu,nisam Crnogorac,nego Srbin i sa tim se ponosim..
Kaze ovaj Crnogorac - sta su to dobroga Srbi i pravoslavlje doneli Crnoj Gori?
Njegos se verovatno u grobu okrece...I Serdar Janko Vukotic,sahranjen u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu...Mir i spokoj njihovim dusama...
Uostalom,ne vidim da Crnogorci napustaju Beograd,isto ih je kao i pre...
Njih napustaju svi,pa i Rusi...Ovim investitorima sa Zapada na pamet ne pada da tamo dodju,imaju oni odlicne informacije ko su i sta su Crnogorci...

Igor

pre 12 godina

Sada vam ne valjaju Rusi,pljujete ih,te ovakvi su,te onakvi su...a bili su vam dobri kada ste im za besne pare prodavali kuce,placeve i kamenjare,a onda po obicaju,dolazili u Beograd da kupujete stanove na najatraktivnijim lokacijama uz put pokazujuci besne makine BMW,AUDI,MERCEDES....u medjuvremenu se pare potrosise pa i onaj sto ste ga u nebesa dizali,odjednom postade neprijatelj! Ne mere to tako...

Dr Uros

pre 12 godina

@ (Petar A, 1. maj 2012 18:19)

Petre, niste naveli ni jedan jedini argument. Sve sto ste naveli su licni pogledi pojedinca na situaciju. A to su izmedju ostalog i desavanja vezana za politiku, ova vest se odnosi na ekonomiju.


A zaboravio sam navesti udeo Crne Gore u budzetu SCG koji je tokom trajanja zajednice iznosio 5% a utrosak Crne Gore tokom trajanja SCG je iznosio 32% ukupnog budzeta. Plus je CG pored toga dobijala el. energiju.
To su zvanicni podaci.
Takodje je slican odnos u budzetu bio i ranije, sa razlikom od par procenata, posto je zajednicki bio i posle raspada stare Jugoslavije do osnivanja zajednice SCG.


ps Takodje je zanimljivo u ovoj prici da vi pored takvog stava posecujete Srpski portal. Ja recimo ne znam ni jedan Crnogorski, verujem i vecina mojih sunarodnika iz Republike Srbije.

Dejan

pre 12 godina

Ne slažem se, za razliku od nekih ovde. Crnogorska vlada želi samo da bude veći katolik od pape da bi jedan političar izbegao sud, a valjda svi znamo ko je taj političar, i sada moraju da prihvate svaku ucenu onih koji ih drže u šaci.
Teško da će se tek tako izvući bez posledica za lažno prikazivanje stanja prilikom prodaje i promenu ugovornih obaveza (iako računaju da će im pomoći oni koji ih u ovo guraju).

MunzeLjux

pre 12 godina

Crnogorci su mnogo alavi na pare.A kada shvate da ono sto su imali vise nije njihovo,niti ce ikad biti,pozivaju se na nekakve medjunarodne arbitraze.Kada je Jeljcin preuzeo vlast,dozvolio je grupici od osamdeset i kusur oligarha da stave pod svoju sapu sva prirodna bogadstva Rusije,koja znamo nisu zanemarljiva.To su vec dobro poznati likovi-Hodokovski,Abramovic,Deripaska...osim sto su svi Jevreji vecina su doktori nauka,pa se bojim da taj ugovor sa KAPom nije napisan na njihovu stetu..

Sapcanin

pre 12 godina

Kada su to Rusi imali vremena da nauce da budu kapitalisti. Mogu samo da glume biznismene kao i ovi nasi.
(wade3, 1. maj 2012 13:59
svaka cast brate,..sve si rekao i tacka.

Petar A

pre 12 godina

Slazem se ja sa njima: ko sa Rusima spava, popisan se probudi. Ali u Crnoj Gori se jasno vidi zajednicki imenitelj citave drzavne i drustvene strategije: sto dalje od srpskog, sto dalje od pravoslavnog. Ja cak i to mogu da razumijem, jer su Srbi i pravoslavlje malo sta dobroga donijeli Crnoj Gori, posebno u zadnjih 30 godina. Ali. Nacin, histerija, kampanja, propaganda, to iritira. Ne mene, vec gradjanina koji gleda na Crnogorca kao gradjanina. To je ponizavajuce za jednog gradjanina. Ponizavajuce zato sto se radi zapravo samo o dimnoj bombi i paravanu iza koje teku milioni EUR u privatne dzepove. Kad god drustvena situacija malo "o'ladi" i kada se krdja vidi kao na dlanu, bace s nove antipravoslavne, antiruske, antisrpske bombe i svi bi trebali biti srecni. Uzas od ovako vulgarne strategije.

nema deda mraza

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

drago mi je da doticni sa svojom vezom sada strajkuje zbog neisplacenih zarada

Bato

pre 12 godina

Sad ko sto vi pricate o srpsko-crnogorskim odnosima, a tema se tice ekonomije... Tako je pocelo i u Ex-Yu, zbog Vas usijanih debila, sto su podlozni i kurti i murti sto vode politicke partije. I sad na ove izbore glasacete za veceg srbina ili crnogorca a ne za bolji zivot... Iako ne znam ko bi poveo boljem zivotu, ali vi tu opciju niste ni razmotrili.

Petar A

pre 12 godina

@DrUros
Duga je lista, a ja bih podsjetio samo na jedno. Beskonacno igranje (da ne kazem provociranje) na proporciju Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori. Koliko ima ovih, a koliko onih, sta cemo sa drzavljanstvom, marionetske partije sa prefiksom "srpski" koje zive iskljucivo na ovoj temi nemajuci ni jedan jedini konstruktivni prijedlog o tome kako da se zivi dalje i zajedno. Dokaze po misljenje u Beograd i ona seire na skupstinskim sjednicama radeci iskljucivo na razbijanju i razdvajanju. Ako one stite interese gradjana Crne Gore koji se osjecaju Srbima, onda sam ja Kinez. Crna Gora ima "samo" jedan problem: urediti drzavu da lici na Zapad, pa ce onda svakom gradjaninu biti bolje, a hoce li nedjeljom ici u ovu ili onu crkvu nema veze, ako ima cime.

Zoran

pre 12 godina

Oni koji se pitaju kada su Rusi naucili da budu kapitalisti bi trebalo da se malo informisu ko je proteklih godina kupio npr. austrijski Vogel&Noot ili Volksbanku; americke Ipsco, Farm King, Bluestone, Beta Steel; kanadske Buhler Versatile, Uranium One; danske Silvatec, Dansteel; nemacki Luitpoldhütte; belgijski Clabecq; francuski Beautor; italijanski Lucchini; britanski Invicta Merchant Bar itd. Mozda ce im onda postati jasnije kada su naucili.

acinic

pre 12 godina

Zna se ko gospodari balkanom! Rusi tu samo smetaju cak i ako dobro posluju. Zapadna propaganda je jaca! Braca crnogorci ako slusaju slepo svoje politicare. Proci ce isto kao i mi srbi. Lukava okupacija u demokracijskom kapitalistickom obliku!

Objektivan

pre 12 godina

@Dr Uros

1. Jesu građani Srbije odvajali za sanaciju stete od zemljotresa u CG, ali jesu li i građani svih republika SFRJ godinama odvajali za pomoć ziteljima KiM? Da li mislite da je recimo Đerdap sagrađen samo od para Srbije ili uz pomoć ostalih članica SFRJ? U bivsoj SFRJ su svi sve pomagali tako da je malo degute predstavljati Srbiju kao mucenika i dobrotvora.
2. Korupcija: Kazete Crnogorci su doneli korupciju u Srbiju? Procitajte knjigu Cujte Srbi Arcibalda Rajsa pa cete videti da je korupcija u Srbiji oduvek postojala. Na srecu od 2006 se CG odvojila pa je vidimo svi korupcija u Srbiji nestala.
3. Izgradnja hotela u CG a kazete bolji uslovi bili u HR i SLO. Toliko su bili dobri uslovi da su hoteli u HR zaplenjeni i da mozete da ih vidite samo na fotografijama. Navedite ijednu srpsku nekretninu u CG koja je oduzeta i ijednog Srbina koji je proteran.
4. Sto se tice odlazaka turista u CG sve je na dobrovoljnoj osnovi. Ajde covek da kaze da za vreme sankcija nije moglo da se putuje zbog viza ali sada su granice otvorene pa gradjani Srbije i dalje u velikom broju letuju u CG.
Pterov komentar ne podrzavam ali i Vi ste otisli u drugu krajnost. Pozdrav.

Dragan

pre 12 godina

Sta su ovi crnogorci navalili pa se ovde zale na svoje.
Imate vi valjda neke svoje forume tamo pa se na njima bakcite sa bracom rusima i ostalima.
Nemojte pokusavati ponovo da nam se kacite na grbacu.
Hvala Milu Djukanovicu po hiljaditi put sto vas odvoji od nas.

maximus

pre 12 godina

@petar a: znas kad ce drzava od 600.000stanovnika,koja nema neku industriju vaznu i velike fabrike da lici na zapad pa za jedno...1000godina ako nadjete naftu.
Ima malih bogath zemalja kao monte karlo i luksenburg ali oni su bogati vise stotina godina i sad su druga vremena i nije lako za micro drzavu.
Ljudi ocigledno nisu culi ono"zajedno smo jaki".
Iz nekog jako cudnog razloga misle sami smo jaci, pa ja recimo ne vidim da je jedna jedina .ex yu repulika jaka kao ex jugoslavija.

Pavle Pucar

pre 12 godina

I ja se slazem od Rusa sto dalje nemaju oni veze sa kapitalizmom kod njih je uglavnom neka prevara monopl il pljacka za drugo ne znaju...ali bojim se da ce vas ovo skupo kostati vishe nego sto mozete da platite...

(Petar A, 2. maj 2012 08:57)

Ti si ocito pobornik ovog sto se desava u crnoj gori zadnjih godina od izmisljanja nekakvog jezika pa nadalje....Sto se tice drzavljanstva kolko sam skontao mozesh imati samo crnogorsko i nijedno drugo tj da nema dvojnog sto je veoma cudno ja znam tek par drzava (drzavica) ko je isto tako rade vecina podrzava dvojno drzavljanstvo...dajete drzavljanstvo nekom tajlandjaninu koji opeljesi svoju zemlju i pobegao a ne date drzavljanstvo 200 000 crnogoraca u srbiji...ali sta je tu problem oni dobiju drzavljanstvo samim tim i pravo glasa i sta onda bi ode Milo u istoriju toga se vlast tamo i boji i oni su ti koji prave razdor i probleme a ne Srbija...Srbiju svi redom optuzuju kad im nesto ne ide Srbija pravi probleme itd...Srbija puca po savovima i ne zna sta ce sama sa sobom a kamoli sa drugima preokupirani smo sami sobom pasivni povuceni kamo srece da je Srbija aktivna i da se mesa u nesto to je borba za nacionalne interese...Mozda mi sad necemo docekati ali docice opet taj dan kad ce svi ponovo da nam trce u zagrljaj kao nekad jer istorija se uvek ponavlja a nebi me cudilo kolko smo pametni da sve opet redom grlimo..

Peđa

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

Gospodine, taj neko iz Berana je vrlo moguće srpske nacionalnosti (većina stanovnika Berana su Srbi) tako da nema osnova da unapred osuđujete Crnogorce. Crnogorci su hteli svoju drzavu i dobili su je a tih 44% koji su glasali za zajednicu sa Srbijom su ti koji bi hteli da sede u saveznim organima i na dve stolice. Kod mnogih građana Srbije preovladava dvojako mišljenje: Ujedno tvrde da Crnogorci nisu nacija već da su Srbi a isti ti, kad treba optuživati, ne optužujuju Srbe iz Crne Gore već Crnogorce.

Petar A

pre 12 godina

@maximus
nije problem u nedostatku tradicije (poredis sa Luyksemburgom, Monakom). Nije problem ni u velicini (polozaj je savrsen). Problem je u previse vijekova sa drustvenim sistemima gdje nije bilo gradjanina, vec samo suznjeva. Takvi slabi gradjani ne znaju da se rijece politicara parazita, jer ovi drugi, upravo koriste nedostatak politicke emancipacije i igraju na kartu macho, balkanskog politicara. Mugose samaraju po ulicama koga stignu i jos onda uzmu milione EUR. Zastraseni gradjanin (bilo Srbin ili Crnogorac) mora biti pod dojmom da se radi o polubozanstima. Mrzi ih, ali im se i divi. I to je taj psiholoski profil na kojem prezivljavaju Marovic, Djukanovic, Mugosa, Mandic i ostali.
Ima li rjesenja? Ima, ali ne brzih. Za nekih 50 godina ojacace (samo)svijest Crnogorca i nacice nacina da izgradi demokratske poluge kojima ce onda lansirati u proslost Mugosu na primjer. Nazalost za tih 50 godina "mugose" ce pokrasti i ono malo sto je ostalo, pa Crna Gora najprije mora proci razne socijalne potrese. Kao sto vidis dobri maximus, ja nigdje ne govorim o ugrosenosti Srba, niti ugrozenosti Crnogoraca, jer u Crnoj Gori je ugrozen covjek i gradjanin. Zato ni Srbija vise ne mora da brine o dijelu Crne Gore. Isto je svima.

Petar A

pre 12 godina

Slazem se ja sa njima: ko sa Rusima spava, popisan se probudi. Ali u Crnoj Gori se jasno vidi zajednicki imenitelj citave drzavne i drustvene strategije: sto dalje od srpskog, sto dalje od pravoslavnog. Ja cak i to mogu da razumijem, jer su Srbi i pravoslavlje malo sta dobroga donijeli Crnoj Gori, posebno u zadnjih 30 godina. Ali. Nacin, histerija, kampanja, propaganda, to iritira. Ne mene, vec gradjanina koji gleda na Crnogorca kao gradjanina. To je ponizavajuce za jednog gradjanina. Ponizavajuce zato sto se radi zapravo samo o dimnoj bombi i paravanu iza koje teku milioni EUR u privatne dzepove. Kad god drustvena situacija malo "o'ladi" i kada se krdja vidi kao na dlanu, bace s nove antipravoslavne, antiruske, antisrpske bombe i svi bi trebali biti srecni. Uzas od ovako vulgarne strategije.

Petar A

pre 12 godina

@DrUros
Duga je lista, a ja bih podsjetio samo na jedno. Beskonacno igranje (da ne kazem provociranje) na proporciju Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori. Koliko ima ovih, a koliko onih, sta cemo sa drzavljanstvom, marionetske partije sa prefiksom "srpski" koje zive iskljucivo na ovoj temi nemajuci ni jedan jedini konstruktivni prijedlog o tome kako da se zivi dalje i zajedno. Dokaze po misljenje u Beograd i ona seire na skupstinskim sjednicama radeci iskljucivo na razbijanju i razdvajanju. Ako one stite interese gradjana Crne Gore koji se osjecaju Srbima, onda sam ja Kinez. Crna Gora ima "samo" jedan problem: urediti drzavu da lici na Zapad, pa ce onda svakom gradjaninu biti bolje, a hoce li nedjeljom ici u ovu ili onu crkvu nema veze, ako ima cime.

Sapcanin

pre 12 godina

Kada su to Rusi imali vremena da nauce da budu kapitalisti. Mogu samo da glume biznismene kao i ovi nasi.
(wade3, 1. maj 2012 13:59
svaka cast brate,..sve si rekao i tacka.

besna glista

pre 12 godina

Tek cete da vidite kako ce vam veselo biti. Sve ste prodali Rusima. A sta cete kad vas oni potpuno izmuzu i odu? Od cega cete ziveti? Od poljoprivrede mozda? Ili od vaseg super-razvijenog turizma i urodjenje ljubaznosti zbog koje vas svi zivi zaobilaze? Ne kazem ja, i ovi nasi su se previse ponudili Rusima, i ovde ima takvih bisera, ali vi ga bre preteraste, a samo sebi na stetu...

dr

pre 12 godina

Sramotno je sto ovakve "Crnogorske komentare" pustate na sajt...To je govor mrznje..Meni ste neke blokirali,ali ja ocigledno,hvala Bogu,nisam Crnogorac,nego Srbin i sa tim se ponosim..
Kaze ovaj Crnogorac - sta su to dobroga Srbi i pravoslavlje doneli Crnoj Gori?
Njegos se verovatno u grobu okrece...I Serdar Janko Vukotic,sahranjen u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu...Mir i spokoj njihovim dusama...
Uostalom,ne vidim da Crnogorci napustaju Beograd,isto ih je kao i pre...
Njih napustaju svi,pa i Rusi...Ovim investitorima sa Zapada na pamet ne pada da tamo dodju,imaju oni odlicne informacije ko su i sta su Crnogorci...

Dr Uros

pre 12 godina

@ Petar A.

Molim vas navedite sta su to lose Srbi doneli Crnoj Gori?


- Mozda to sto su placali 12 godina od plate za rekonstrukciju Crne Gore posle zemljotresa koji ju je razorio dobrim delom?
Inace ostale Republike su odbile da pomognu.

- Jeli lose to sto je veliki broj gradjana Crne Gore dosao u Srbiju i sa sobom doneo korupciju i preko veza pozaposljavao celokupne porodice i time oduzeo poslove drzavljanima Srbije?

- Mozda to sto su decenijama popunjavali besplatno manja elektricne energije u Crnoj Gori?!

- Mozda izgradnja desetine hotela na primorju od strane Srpskih drzavnih firmi iako su imali bolje uslove u Hrvatskoj ili Grckoj?

- Izgradnja Luke bar i zeleznice ka Crnoj Gori?
Svaki pismen ekonomista ce vam rado objasniti da je to tada bilo krajnje neisplativo pored mogucih solucija i da je najvise koristi imala Crna Gora od toga.

- Mozda desetine hiljada turista koji su dolazili svake godine na primorije i trosili novac?
Ah da, vi ste ekluziva, kao Monte Karlo, onda nije to.


Sta je to tacno gospodine Petre?

Igor

pre 12 godina

Sada vam ne valjaju Rusi,pljujete ih,te ovakvi su,te onakvi su...a bili su vam dobri kada ste im za besne pare prodavali kuce,placeve i kamenjare,a onda po obicaju,dolazili u Beograd da kupujete stanove na najatraktivnijim lokacijama uz put pokazujuci besne makine BMW,AUDI,MERCEDES....u medjuvremenu se pare potrosise pa i onaj sto ste ga u nebesa dizali,odjednom postade neprijatelj! Ne mere to tako...

Bato

pre 12 godina

Sad ko sto vi pricate o srpsko-crnogorskim odnosima, a tema se tice ekonomije... Tako je pocelo i u Ex-Yu, zbog Vas usijanih debila, sto su podlozni i kurti i murti sto vode politicke partije. I sad na ove izbore glasacete za veceg srbina ili crnogorca a ne za bolji zivot... Iako ne znam ko bi poveo boljem zivotu, ali vi tu opciju niste ni razmotrili.

Objektivan

pre 12 godina

@Dr Uros

1. Jesu građani Srbije odvajali za sanaciju stete od zemljotresa u CG, ali jesu li i građani svih republika SFRJ godinama odvajali za pomoć ziteljima KiM? Da li mislite da je recimo Đerdap sagrađen samo od para Srbije ili uz pomoć ostalih članica SFRJ? U bivsoj SFRJ su svi sve pomagali tako da je malo degute predstavljati Srbiju kao mucenika i dobrotvora.
2. Korupcija: Kazete Crnogorci su doneli korupciju u Srbiju? Procitajte knjigu Cujte Srbi Arcibalda Rajsa pa cete videti da je korupcija u Srbiji oduvek postojala. Na srecu od 2006 se CG odvojila pa je vidimo svi korupcija u Srbiji nestala.
3. Izgradnja hotela u CG a kazete bolji uslovi bili u HR i SLO. Toliko su bili dobri uslovi da su hoteli u HR zaplenjeni i da mozete da ih vidite samo na fotografijama. Navedite ijednu srpsku nekretninu u CG koja je oduzeta i ijednog Srbina koji je proteran.
4. Sto se tice odlazaka turista u CG sve je na dobrovoljnoj osnovi. Ajde covek da kaze da za vreme sankcija nije moglo da se putuje zbog viza ali sada su granice otvorene pa gradjani Srbije i dalje u velikom broju letuju u CG.
Pterov komentar ne podrzavam ali i Vi ste otisli u drugu krajnost. Pozdrav.

acinic

pre 12 godina

Zna se ko gospodari balkanom! Rusi tu samo smetaju cak i ako dobro posluju. Zapadna propaganda je jaca! Braca crnogorci ako slusaju slepo svoje politicare. Proci ce isto kao i mi srbi. Lukava okupacija u demokracijskom kapitalistickom obliku!

Dejan

pre 12 godina

Ne slažem se, za razliku od nekih ovde. Crnogorska vlada želi samo da bude veći katolik od pape da bi jedan političar izbegao sud, a valjda svi znamo ko je taj političar, i sada moraju da prihvate svaku ucenu onih koji ih drže u šaci.
Teško da će se tek tako izvući bez posledica za lažno prikazivanje stanja prilikom prodaje i promenu ugovornih obaveza (iako računaju da će im pomoći oni koji ih u ovo guraju).

MunzeLjux

pre 12 godina

Crnogorci su mnogo alavi na pare.A kada shvate da ono sto su imali vise nije njihovo,niti ce ikad biti,pozivaju se na nekakve medjunarodne arbitraze.Kada je Jeljcin preuzeo vlast,dozvolio je grupici od osamdeset i kusur oligarha da stave pod svoju sapu sva prirodna bogadstva Rusije,koja znamo nisu zanemarljiva.To su vec dobro poznati likovi-Hodokovski,Abramovic,Deripaska...osim sto su svi Jevreji vecina su doktori nauka,pa se bojim da taj ugovor sa KAPom nije napisan na njihovu stetu..

Dr Uros

pre 12 godina

@ (Petar A, 1. maj 2012 18:19)

Petre, niste naveli ni jedan jedini argument. Sve sto ste naveli su licni pogledi pojedinca na situaciju. A to su izmedju ostalog i desavanja vezana za politiku, ova vest se odnosi na ekonomiju.


A zaboravio sam navesti udeo Crne Gore u budzetu SCG koji je tokom trajanja zajednice iznosio 5% a utrosak Crne Gore tokom trajanja SCG je iznosio 32% ukupnog budzeta. Plus je CG pored toga dobijala el. energiju.
To su zvanicni podaci.
Takodje je slican odnos u budzetu bio i ranije, sa razlikom od par procenata, posto je zajednicki bio i posle raspada stare Jugoslavije do osnivanja zajednice SCG.


ps Takodje je zanimljivo u ovoj prici da vi pored takvog stava posecujete Srpski portal. Ja recimo ne znam ni jedan Crnogorski, verujem i vecina mojih sunarodnika iz Republike Srbije.

Zoran

pre 12 godina

Oni koji se pitaju kada su Rusi naucili da budu kapitalisti bi trebalo da se malo informisu ko je proteklih godina kupio npr. austrijski Vogel&Noot ili Volksbanku; americke Ipsco, Farm King, Bluestone, Beta Steel; kanadske Buhler Versatile, Uranium One; danske Silvatec, Dansteel; nemacki Luitpoldhütte; belgijski Clabecq; francuski Beautor; italijanski Lucchini; britanski Invicta Merchant Bar itd. Mozda ce im onda postati jasnije kada su naucili.

maximus

pre 12 godina

@petar a: znas kad ce drzava od 600.000stanovnika,koja nema neku industriju vaznu i velike fabrike da lici na zapad pa za jedno...1000godina ako nadjete naftu.
Ima malih bogath zemalja kao monte karlo i luksenburg ali oni su bogati vise stotina godina i sad su druga vremena i nije lako za micro drzavu.
Ljudi ocigledno nisu culi ono"zajedno smo jaki".
Iz nekog jako cudnog razloga misle sami smo jaci, pa ja recimo ne vidim da je jedna jedina .ex yu repulika jaka kao ex jugoslavija.

Petar A

pre 12 godina

@maximus
nije problem u nedostatku tradicije (poredis sa Luyksemburgom, Monakom). Nije problem ni u velicini (polozaj je savrsen). Problem je u previse vijekova sa drustvenim sistemima gdje nije bilo gradjanina, vec samo suznjeva. Takvi slabi gradjani ne znaju da se rijece politicara parazita, jer ovi drugi, upravo koriste nedostatak politicke emancipacije i igraju na kartu macho, balkanskog politicara. Mugose samaraju po ulicama koga stignu i jos onda uzmu milione EUR. Zastraseni gradjanin (bilo Srbin ili Crnogorac) mora biti pod dojmom da se radi o polubozanstima. Mrzi ih, ali im se i divi. I to je taj psiholoski profil na kojem prezivljavaju Marovic, Djukanovic, Mugosa, Mandic i ostali.
Ima li rjesenja? Ima, ali ne brzih. Za nekih 50 godina ojacace (samo)svijest Crnogorca i nacice nacina da izgradi demokratske poluge kojima ce onda lansirati u proslost Mugosu na primjer. Nazalost za tih 50 godina "mugose" ce pokrasti i ono malo sto je ostalo, pa Crna Gora najprije mora proci razne socijalne potrese. Kao sto vidis dobri maximus, ja nigdje ne govorim o ugrosenosti Srba, niti ugrozenosti Crnogoraca, jer u Crnoj Gori je ugrozen covjek i gradjanin. Zato ni Srbija vise ne mora da brine o dijelu Crne Gore. Isto je svima.

Peđa

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

Gospodine, taj neko iz Berana je vrlo moguće srpske nacionalnosti (većina stanovnika Berana su Srbi) tako da nema osnova da unapred osuđujete Crnogorce. Crnogorci su hteli svoju drzavu i dobili su je a tih 44% koji su glasali za zajednicu sa Srbijom su ti koji bi hteli da sede u saveznim organima i na dve stolice. Kod mnogih građana Srbije preovladava dvojako mišljenje: Ujedno tvrde da Crnogorci nisu nacija već da su Srbi a isti ti, kad treba optuživati, ne optužujuju Srbe iz Crne Gore već Crnogorce.

Pavle Pucar

pre 12 godina

I ja se slazem od Rusa sto dalje nemaju oni veze sa kapitalizmom kod njih je uglavnom neka prevara monopl il pljacka za drugo ne znaju...ali bojim se da ce vas ovo skupo kostati vishe nego sto mozete da platite...

(Petar A, 2. maj 2012 08:57)

Ti si ocito pobornik ovog sto se desava u crnoj gori zadnjih godina od izmisljanja nekakvog jezika pa nadalje....Sto se tice drzavljanstva kolko sam skontao mozesh imati samo crnogorsko i nijedno drugo tj da nema dvojnog sto je veoma cudno ja znam tek par drzava (drzavica) ko je isto tako rade vecina podrzava dvojno drzavljanstvo...dajete drzavljanstvo nekom tajlandjaninu koji opeljesi svoju zemlju i pobegao a ne date drzavljanstvo 200 000 crnogoraca u srbiji...ali sta je tu problem oni dobiju drzavljanstvo samim tim i pravo glasa i sta onda bi ode Milo u istoriju toga se vlast tamo i boji i oni su ti koji prave razdor i probleme a ne Srbija...Srbiju svi redom optuzuju kad im nesto ne ide Srbija pravi probleme itd...Srbija puca po savovima i ne zna sta ce sama sa sobom a kamoli sa drugima preokupirani smo sami sobom pasivni povuceni kamo srece da je Srbija aktivna i da se mesa u nesto to je borba za nacionalne interese...Mozda mi sad necemo docekati ali docice opet taj dan kad ce svi ponovo da nam trce u zagrljaj kao nekad jer istorija se uvek ponavlja a nebi me cudilo kolko smo pametni da sve opet redom grlimo..

Dragan

pre 12 godina

Sta su ovi crnogorci navalili pa se ovde zale na svoje.
Imate vi valjda neke svoje forume tamo pa se na njima bakcite sa bracom rusima i ostalima.
Nemojte pokusavati ponovo da nam se kacite na grbacu.
Hvala Milu Djukanovicu po hiljaditi put sto vas odvoji od nas.

nema deda mraza

pre 12 godina

@petar
evo ja cu po ko zna koji put da posvedocim kako sam dobio otkaz zbog smanjenog obima poslova da bi za nepunih 2 nedelje bio primljen neko iz berana.

drago mi je da doticni sa svojom vezom sada strajkuje zbog neisplacenih zarada