Ponedeljak, 30.04.2012.

01:32

Srbi za poslom idu i na kraj sveta

Pečalba je građane Srbije odvela do najdaljih delova sveta - od Trondhejma do Johanesburga i od San Franciska do Okinave.

Izvor: Novosti

Srbi za poslom idu i na kraj sveta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Marko NY

pre 11 godina

Amerika prima ljude koji mogu, znaju i hoce da rade bez obzira na nacionalnost, rasu i pol. Za te usluge radnik biva placen prema uslovima trzista rada. Sto se tice obrazovanja, ne interesuje njih to sto ne placaju obrazovnje za ljude koji su diplomirali van Amerike, jer ne placaju ni svojim gradjanima skolovanje. Sami Amerikance uzimaju kredite i zavrsavaju skolu o svom trosku. A to sto placaju dobro i sto svako mora da radi da bi opstao i jeste poenta njihovog uspeha.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.
(Зоран, 30. april 2012 14:46)

Prosečan stanovnik Srbije spava tek posle četiri bensedina.

yes

pre 11 godina

znate li koliko novca bude poslato po "nekome" ko ide "dole"? Jako puno a to ne ide u statistiku!

Citam ovde neki sa fakulteti,a bi napolje. Ako ste spremni da u pocetku budete podredjeni, da slusate sta vam se govori i da radite sta se trazi od vas pri tome ste vredni i trudite se, niste izbirljivi i prepotentni a znate svoju profesiju spremni ste i na prekovremeni rad pakujte se i idite u zemlju koju hocete. Za kratko vreme bicete carevi! A tek kada naucite jezik! Startne plate su dovoljne minimalno za solidan zivot u dvoje sa detetom. Govorim o jednoj zaradi. Ako dvoje rade: El Dorado.
Budete li nezadovoljni nakon nekog vremena promenite poslodavca ili ugovorite vecu platu. Menjati poslodavca se ovde neglada negativno. Ako su vam reference dobre onda se gleda na to pozitivno jer ste stekli razna iskustva. Da swe razumemo pocetak nije lak!
Ako vam tata nije politicar ili direktor, a radite za kikiriki i stanujete kod svojih upitajte se za cega ste ucili i koji je smisao svega toga tamo? A perspektiva?
Manite se patrijotizma od toga vam deca nece biti sita.

Marko

pre 11 godina

Otisli su oni koji znaju da rade svoj posao i sigurni su u sebe, ostali su oni koji rade po raznim agencijama ili su prepadnuti od promena. Sami procenite ko je otisao a ko je ostao. Jedina uteha proteranima (jer realno lenjivci, korumpirani i alavi su oterali postene i vredne odavde) je da ce proterivaci uskoro bankrotirati. Naviklo se da se radi na racun drugih, ali kad su robovi otisli sad nek zive od pijenja kafa i glednja na sat dok ne istekne radno vreme. Jos malo pa nestalo.

Miloš

pre 11 godina

Ja u septembru idem na jednogodišnje master studije u UK. Jeste skupo, ali kad završim u istom sam košu kao i domaći državljani što se posla tiče. Posla ima za one koji imaju fakultet. Ako i ne dobijem posao, imam UK diplomu a sa njom mogu da konkurušem svuda osim u Srbiji. Ne čekajte da ovde bude bolje, pogledajte poslednjih 200 godina i sve je jasno.

JA

pre 11 godina

Pored onog standardnog da se "preko grane" uvek osecas kao stranac, ovde nema ni trunke drustvenog i porodicnog zivota kao u Srbiji ali sa druge strane nema ni standardnih ekonomskih glavobolja koje muce 85% izmucenog stanovnistva Srbije.
Zivot ovde nije sjajan ali po onome sto sam mogao da vidim obilazeci i ostale zemlje svaka manje vise ima svoje probleme.
Otisao sam sa suprugom pre 5 godina a kako trenutno stoje stvari u Srbiji tesko cemo se vratiti.
Ko zna mozda jednog dana kada se svi probudimo i shvatimo da samo ujedinjeni mozemo da promenimo ocajno stanje u Srbiji svane svima nama.

Do tada pozdrav iz Cape Town-a, Juzno Africka Republika.

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.

kp83

pre 11 godina

"Veoma mali broj mladih, možda njih stotinak, ima priliku da se usavršava na nekom od svetski poznatih univerziteta"

Ma jel' tako? A ja znam bar 30-ak od "njih stotinak". Siguran sam da ih ima mnogo vise. Nemojte se varati da nas mladih na dobrostojecim fakultetima u dijaspori ima "veoma malo"...

delta

pre 11 godina

Dajte imena nekih od tih agencija (PROVERENIH!) koje nalaze posao u USA i Canadi....

Da ne bude reklamiranje može i na mail bl00dr3dsandman@gmail.com

Ostajem iz inata!

pre 11 godina

Ostajem kuci jer je ipak ovdje najbolje...

Rodbina mi je tu,djeca su mi tu,prijatelji su mi tu!
Neka su samo svi zivi i zdravi a para ce biti!

Neka se Hrvati i Albanci sele,trudimo se mi da izgradimo ovu zemlju!

urolog

pre 11 godina

U Moskvi i Rusiji nisu samo gradjevinci i arhitekte (mada predstavljaju zamasnu vecinu nasih), tu su i lekari, stomatolozi, geneticari, ekolozi, fizicari, programeri, masinci, agronomi... Samo na istrazivanjima koje placa ruska vlada kroz razne donacije i grantove radi iz mog kruga poznanika dvadeset dvoje ljudi, svi iz Srbije van Beograda (sto bi novopeceni Beogradjani rekli "iz provincije"). Svi imaju vec ekvivalent naseg doktorata, a jedan cak ima i ruski doktorat (sa svojih 34 godine, informaticar na MGU im. Lomonosova).

pozdrav svima

pre 11 godina

Pozdrav iz Naurua (mala ostrvska državica usred Tihog okeana, ako niste čuli) od srba, hrvata i bosanaca. Ima nas 20-tak, ovde smo sa porodicama i svi se lepo družimo.

surovo je to

pre 11 godina

Američki san : to ti je kad otplaćuješ hipteku na kuću u kojoj samo prespavaš,provodiš 2 sata do posla na dosadnim auto-putevima voziš Chevrolet Silverado koji više liči na neki bager,jedeš GMO hranu od koje ćeš fasovati razne bolesti,tvoje dete će ići u odaljenje gde svako treće dete ima dijabetes,osetićeš šta znači kapitalizam,na prvi pogled imaćeš sve a suštini nemaš ništa.

Pajk

pre 11 godina

@peki: Cene isto kao kod nas? Da li uzimate u obzir da mora da se plati stan? Koliko iznosi struja i ostale komunalije? Cene usluga su dosta vece kao i porezi, mada se mi trudimo da sve to ubrzano stignemo zbog naseg "puta bez alternative", ali zbog navedenih stavki mi za sada jos imamo nize troskove zivota.

Njux

pre 11 godina

Iako sam bio protiv toga da odem iz zemlje jer imam porodicu (dvoje male dece i suprugu koja je i dalje protiv, ali popusta), mislim da ce to biti konacno resenje...

Imam 34 god i 13 godina iskustva u privredi, pogotovo automotive business-u na ozbiljnim menadzerskim pozicijama. Magistar sam na Fakultetu tehnickih nauka, uskoro i doktor nauka.

Jednostavno, zelim da moja porodica normalno zivi od svog spostvenog rada i prisuti sebi normalan zivot, a da nema osecaja ponizenja ili strepnje svaki sekund u toku dana...

Zanima me da dobijem savet koji je najbolji put da se opredelim za region u koji ici, kako traziti posao, itd. Inace, sutra, 1. maja ce biti objavljenji rezultati National Lottery za zeleni karton i sa nestrpljenjem iscekujem to...

Svaki savet je dobrodosao. Hvala!

sta ces

pre 11 godina

Ovde su ostali samo ljubitelji granda, ratka mladica i tarabica. I politicari koji samo gledaju kako da nas pokradu. Drustvo malo ali osabrano.

pamplonac

pre 11 godina

hehe traze se medicinari za nemacku ali teta iz sluzbe za zaposlhavanje nije pomenula papir koji se potpisuje da lekar koji se zaposli u nemackoj preko njih dozivotno se odrice prava da ikada vise radi u srbiji. toliko o poverljivosti nszz i vladi srbije i uopste u postenost stranackih giliptera.

peki

pre 11 godina

Za Dejana
Ako je neto plata 2000 a cijene kao kod nas ti sad vidi isplati li se zivjeti ovdje ili tamo...Ja ne trazim da se tamo obogatim vec da pristojno zivim...Da ne gledam kako cu sastaviti kraj sa krajem ...

Sasa

pre 11 godina

Cega se pametan stidi, time se budala ponosi. Takav odliv najperspektivnijeg stanovnistva van zemlje je katastrofalan. A to za srpsku dijasporu zaboravite, jer vec moja deca imaju samo strano drzavljanstvo, a njihova deca nece srpski ni govoriti. Kada se uzme uz obzir broj ljudi koji su napustili Srbiju, broj dece rodjene vani i one koja ce se tek roditi...shvatis da je Srbija izgubila blizu milion mladjih i sposobnih zadnjih 20-ak godina.
Pozdrav iz Skandinavije.

svi (ni)su isti

pre 11 godina

A sta vam je to "kraj sveta"? Za mene je to selo Kozince, u kome je rodjen i odrastao moj pokojni otac, a nalazi se tu negde kod Prokuplja i u kome ima sve manje ljudi.

I jos nesto - za ljude sa "kraja sveta" je Srbija na kraju sveta, nema veze sto je u Evropi. Nas zaobilaze i tranzitne kamiondzije, mozete da zamislite sta smo za neke ljude koji traze posao u struci. Naravno, ima i turista, koji su culi da je ovde "lud provod" pa vole da dolaze ovamo, ali to je dokaz vise da smo mi na kraju sveta a ne oni iz Johanesburga i San Franciska.

Zanimljiv detalj jos iz starih, dobrih vremena: isprati majka decu na letovanje, oni lete avionom do Dubrovnika, ona se vraca sa aerodroma autobusom do Zvezdare. Dok ona stigne do Zvezdare deca je zovu telefonom iz Dubrovnika. Slicno je i sa "krajem sveta" - vise ti vremena treba da stignes iz nekog sela iz Juzne Srbije u Beograd nego iz Beograda u Frankfurt recimo.

Kraljevčanin

pre 11 godina

Evo zašto EU nema alternativu.Napravimo od Srbije EU prema zakonima koji važe tamo i nećemo morati da lutamo po belom svetu.Zato PREOKRET,Srbija kao razvijene zapadne zemlje.

бт

pre 11 godina

"Naše najobrazovanije ljude druge zemlje nisu primile zato što nas cene i vole, već zato što školovanje jednog stručnjaka u Americi košta između 300.000 i 500.000 dolara. Kada to pomnožite sa 150.000 ljudi, dobijete sumu koju su te zemlje uštedele"

Ово је, уз низ осталих добити, разлог због чега американци сеју зло по целој планети. Знају да ће људи бежати од беде и несреће коју су им посејали, а где? - па наравно, код њих, јер тамо се "може пристојно зарадити", "нема рата", "деца имају перспективу"... Наравно, јер су нам све то претходно на перфидан и прорачунат начин одузели. Тешко је наравно не насести на ову подвалу али барем треба држати очи отворене.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da rezimiramo: ko ima hrabrosti i hoce da proba, moze da se snadje, nadje posao i zivi bolje. Doduse, verovatno ga "u tudjini" nece majcica ni zenica nezno buditi kaficom pre polaska na posao, a i nezgodna ta kvadratura stana u Tokiju (!!!) i morace verovatno da (konacno) nauci taj strani jezik, ali eto.

veljko

pre 11 godina

Neka mi drzava obezbedi postene uslove za rad i da napr za posao u fiatu imam iste sanse kao i verkov i dinkicev podmladak i nema problema. Pakujem kofere i vracam se.

Medjutim od toga nema nista. Jos malo pa u srbiji necemo imati kome da posaljemo novac!

Nemanja

pre 11 godina

Pozdrav iz Šangaja. Za istu platu koju imate u Srbiji ovde možete živeti bolje. A možete je i zaraditi. Nemojte samo gledati na zapad. Na istoku se dešavaju veličanstvene stvari.

Milos

pre 11 godina

Meni cela generacija otisla u usa, vratilo se cetvoro. Ovi sto su tamo, od njih 20, 18 ima drzavljanstvo, 12toro ima porodicu i decu, ovi sto su se vratili svi imaju porodice i decu i uglavnom im je zao sto ne ostadose(zamisljaju sebe valjda sa istom tom decom tamo). Svi zovu:" Ma samo dodjite nema nista da brinete" a veoma dobro znaju da nemamo para ni za pola avionske karte pa im se moze...Zakucacu im jednog dana na vrata ako mnogo ne pobrljave i u medjuvremenu postanu pravi, liko i delom, ameri....Nama ovde nije lose....Iz nase vizure....A ni ameri ne kukaju .....Cekamo da se izmisli teleport ...

Nikola

pre 11 godina

Mogu da potvrdim da su 90% mojih kolega sa etfa koji smo diplomirali oko 2003-4 danas sirom sveta..najvise ih otislo u moskvu a onda u australiju i holandiju.Ali tuzno je to jer vise ne mozemo da se druzimo,ja sam morao da ostanem zbog porodice ali svaki dan se nerviram jer nemam ni za osnovno a kamoli normalan zivot dok mi ovi na vlasti pricaju bajke dok krade i ne krste se.

hehe

pre 11 godina

"Doznake u proseku čine od deset do 13 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda, a čitava srpska industrija - 17,6 odsto. "

Carevi, smanjite porez na keš iz inostranstva i gledajte kako se "rođačke doznake" pretvaraju u prihod od rada u IT sektoru.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.

mali V

pre 11 godina

@MarkoNS

Marko, tebi, a i svim drugima kojima je bliski istok interesantan, preporucujem sajt http://gnads4u.com/jobs.

Nisam u toj bransi, ali sam cuo da su masinski inzenjeri i tehnolozi sa iskustvom u preradi nafte i gasa ovde jako trazeni.

Pozdrav i srecno.

Dejan, Alberta

pre 11 godina

@Marko

Ja bih ti preporucio da trazis pod 'search' u Kanadi, Alberta i to u gradovima Fort McMurray, Grande Prairie, Red Deer prevashodno za tvoju struku. Cak i ako bi radio zanimanje 'nize', recimo kao 'gas fitter', pocetne plate su $28/sat i lako dodju do $35-$40.
Sanse da ne nadjes posao su ekstremno male, ako imas znanje i iskustvo koje si pomenuo.
Srecno tebi i ostalima. Ja sam otisao 90-tih, a nazalost jos ne staje...

ocimevaraju

pre 11 godina

'Nema velike potražnje za našim radnicima, bar kada je reč o posredovanju preko nas, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.' Ne mogu da verujem da je Nacaionalna služba za zapošljavanje nešto kao konstatovala. Ja sam mislio da oni samo znaju da ispijaju kafe. Možda do 2850. godine neka od službenica NSZ digne d*** i nešto istinski uradi za pokojeg svog sugrađanina? Zavisi kako bude poslovala Grand kafa predpostavljam, ali ipak radujmo se tome zajedno.

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.

masinac u rasejanju

pre 11 godina

u zadnje dve godine iz firme u kojoj sam radio (15-tak zaposlenih) je u inostranstvo otislo petoro inzenjera:
dvojica u Veliku Britaniju, jedan u Meksiko i dvojica u Kanadu.

Toliko o veri u bolje zivot.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)

Mike

pre 11 godina

For Marko

Job Description

Field Engineering Technician - San Jose-12002456

ATTENTION: PLEASE DO NOT APPLY AND/OR USE THE APPLY BUTTON ON THIS POSTING. APPLICATIONS SUBMITTED THROUGH THIS POSTING WILL NOT BE CONSIDERED.

IN ORDER TO BE CONSIDERED, PLEASE VISIT AND APPLY THROUGH: http://www.pge.peoplescout.com/

Field Engineering Technician, General Construction (ESC) - San Jose, CA

This job is represented by Engineers and Scientists of California (ESC) and is subject to collective bargaining.


Position Summary

The Field Engineering Technician is responsible for reviewing, approving, and monitoring the construction of gas facilities for both the transmission and distribution systems. The position involves job scheduling, ordering materials, cost analysis and project management.

Work is predominantly outdoors and in all weather conditions. The individual must be able to drive safely, work extended hours; travel/transfer to new headquarter upon request at anytime, and wear company provided Personal Protective Equipment.


Responsibilities
Use programs such as System Application Product (SAP), Outlook, Excel, Word, Construction Management Program and Pave Track (initiation and tracking tool)
Regularly performs cost estimating/cost controls, simple drafting, field measurements, and ordering/ receiving building/construction material
Create field sketches and prepares layouts for new construction or reconstruction of gas systems. Uses hand drafting to record locations, dimensions, identified problems, proposed layouts, construction plans, and time frames
Locate and mark underground facilities, layout of foundation and excavation sites
Communicate with supervisors, customers, public officials, other agencies/departments and contractors regarding the right-of-way acquisition, licenses, and permit process
Drives Company vehicle to designated sites to evaluate issues of access and existing facilities
Performs field observations and measurements to determine location of existing facilities. Inspects existing gas facilities to determine improvement needs per PG&E Gas Standards and trench layouts. Monitor construction work against construction standards and regulatory guidelines. Perform testing of gas systems. Operates forklift to load and unload material. Manually loads and unloads tools, materials and testing equipment.
Under the supervision of an employee in a higher classification, may assist in planning, scheduling and cost-control activities, such as operation and maintenance of scheduling, cost-control and reporting systems, performs schedule and cost data indexing and coding activities, verifies schedule and cost-input information. Assist Senior Field Engineering Technicians and Field Engineers; preparing construction notes; inspection and performance of other related duties

Minimum Qualifications:
Must be at least 18 years of age
Must possess a High School diploma, GED, or equivalent work experience
Must have a valid California Driver's License or ability to obtain one in 10 days
Ability to work in all types of weather extremes
Ability to drive safely in all weather and road conditions
Ability to work extended hours, nights, weekends and holidays
Ability to travel and transfer to a new headquarter upon request at anytime; throughout the entire PG&E service territory with no guarantees as to how long you will be away from home.
Internal PG&E employees: Must have qualified on the Physical Test Battery (PTB) exam prior to applying for the position
Must be able to wear company provided Personal Protective Equipment (PPE)
Must be able to lift up to 75 pounds a minimum of one time a day

Desired Qualifications:
Previous experience with SRM shopping cart creation
6 months of previous gas construction background
Ability to demonstrate basic to intermediate Microsoft Project, Excel, Word, and Office skills
Basic drafting knowledge
Ability to demonstrate strong math and computer skills, strong written and verbal communication and an attention to detail
At least 6 months of experience working in GC Gas
Experience with project or construction management
Previous experience conducting hydrostatic testing and completing the required paper work
College degree in engineering or construction managemen

Pacific Gas and Electric Company is an AA/EEO employer that actively pursues and hires a diverse workforce.

MarkoNS

pre 12 godina

ovim putem bih da se preporucim eventualnim poslodavcima van Srbije, ili ljudima dobre volje koji bi mi mogli pomoci preporukom.
porodican covek, 37 godina star, po struci diplomirani masinski inzenjer, 5 godina relevantnog radnog iskustva u oblasti proizvodnje opreme za prirodni gas. spreman na poslove i van struke, a geografska udaljenost nije problem. za eventualna pitanja moj mail: marko75ns@hotmail.com

s postovanjem,
Marko

MarkoNS

pre 12 godina

ovim putem bih da se preporucim eventualnim poslodavcima van Srbije, ili ljudima dobre volje koji bi mi mogli pomoci preporukom.
porodican covek, 37 godina star, po struci diplomirani masinski inzenjer, 5 godina relevantnog radnog iskustva u oblasti proizvodnje opreme za prirodni gas. spreman na poslove i van struke, a geografska udaljenost nije problem. za eventualna pitanja moj mail: marko75ns@hotmail.com

s postovanjem,
Marko

masinac u rasejanju

pre 11 godina

u zadnje dve godine iz firme u kojoj sam radio (15-tak zaposlenih) je u inostranstvo otislo petoro inzenjera:
dvojica u Veliku Britaniju, jedan u Meksiko i dvojica u Kanadu.

Toliko o veri u bolje zivot.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)

Nemanja

pre 11 godina

Pozdrav iz Šangaja. Za istu platu koju imate u Srbiji ovde možete živeti bolje. A možete je i zaraditi. Nemojte samo gledati na zapad. Na istoku se dešavaju veličanstvene stvari.

Mike

pre 11 godina

For Marko

Job Description

Field Engineering Technician - San Jose-12002456

ATTENTION: PLEASE DO NOT APPLY AND/OR USE THE APPLY BUTTON ON THIS POSTING. APPLICATIONS SUBMITTED THROUGH THIS POSTING WILL NOT BE CONSIDERED.

IN ORDER TO BE CONSIDERED, PLEASE VISIT AND APPLY THROUGH: http://www.pge.peoplescout.com/

Field Engineering Technician, General Construction (ESC) - San Jose, CA

This job is represented by Engineers and Scientists of California (ESC) and is subject to collective bargaining.


Position Summary

The Field Engineering Technician is responsible for reviewing, approving, and monitoring the construction of gas facilities for both the transmission and distribution systems. The position involves job scheduling, ordering materials, cost analysis and project management.

Work is predominantly outdoors and in all weather conditions. The individual must be able to drive safely, work extended hours; travel/transfer to new headquarter upon request at anytime, and wear company provided Personal Protective Equipment.


Responsibilities
Use programs such as System Application Product (SAP), Outlook, Excel, Word, Construction Management Program and Pave Track (initiation and tracking tool)
Regularly performs cost estimating/cost controls, simple drafting, field measurements, and ordering/ receiving building/construction material
Create field sketches and prepares layouts for new construction or reconstruction of gas systems. Uses hand drafting to record locations, dimensions, identified problems, proposed layouts, construction plans, and time frames
Locate and mark underground facilities, layout of foundation and excavation sites
Communicate with supervisors, customers, public officials, other agencies/departments and contractors regarding the right-of-way acquisition, licenses, and permit process
Drives Company vehicle to designated sites to evaluate issues of access and existing facilities
Performs field observations and measurements to determine location of existing facilities. Inspects existing gas facilities to determine improvement needs per PG&E Gas Standards and trench layouts. Monitor construction work against construction standards and regulatory guidelines. Perform testing of gas systems. Operates forklift to load and unload material. Manually loads and unloads tools, materials and testing equipment.
Under the supervision of an employee in a higher classification, may assist in planning, scheduling and cost-control activities, such as operation and maintenance of scheduling, cost-control and reporting systems, performs schedule and cost data indexing and coding activities, verifies schedule and cost-input information. Assist Senior Field Engineering Technicians and Field Engineers; preparing construction notes; inspection and performance of other related duties

Minimum Qualifications:
Must be at least 18 years of age
Must possess a High School diploma, GED, or equivalent work experience
Must have a valid California Driver's License or ability to obtain one in 10 days
Ability to work in all types of weather extremes
Ability to drive safely in all weather and road conditions
Ability to work extended hours, nights, weekends and holidays
Ability to travel and transfer to a new headquarter upon request at anytime; throughout the entire PG&E service territory with no guarantees as to how long you will be away from home.
Internal PG&E employees: Must have qualified on the Physical Test Battery (PTB) exam prior to applying for the position
Must be able to wear company provided Personal Protective Equipment (PPE)
Must be able to lift up to 75 pounds a minimum of one time a day

Desired Qualifications:
Previous experience with SRM shopping cart creation
6 months of previous gas construction background
Ability to demonstrate basic to intermediate Microsoft Project, Excel, Word, and Office skills
Basic drafting knowledge
Ability to demonstrate strong math and computer skills, strong written and verbal communication and an attention to detail
At least 6 months of experience working in GC Gas
Experience with project or construction management
Previous experience conducting hydrostatic testing and completing the required paper work
College degree in engineering or construction managemen

Pacific Gas and Electric Company is an AA/EEO employer that actively pursues and hires a diverse workforce.

Nikola

pre 11 godina

Mogu da potvrdim da su 90% mojih kolega sa etfa koji smo diplomirali oko 2003-4 danas sirom sveta..najvise ih otislo u moskvu a onda u australiju i holandiju.Ali tuzno je to jer vise ne mozemo da se druzimo,ja sam morao da ostanem zbog porodice ali svaki dan se nerviram jer nemam ni za osnovno a kamoli normalan zivot dok mi ovi na vlasti pricaju bajke dok krade i ne krste se.

Dejan, Alberta

pre 11 godina

@Marko

Ja bih ti preporucio da trazis pod 'search' u Kanadi, Alberta i to u gradovima Fort McMurray, Grande Prairie, Red Deer prevashodno za tvoju struku. Cak i ako bi radio zanimanje 'nize', recimo kao 'gas fitter', pocetne plate su $28/sat i lako dodju do $35-$40.
Sanse da ne nadjes posao su ekstremno male, ako imas znanje i iskustvo koje si pomenuo.
Srecno tebi i ostalima. Ja sam otisao 90-tih, a nazalost jos ne staje...

Sasa

pre 11 godina

Cega se pametan stidi, time se budala ponosi. Takav odliv najperspektivnijeg stanovnistva van zemlje je katastrofalan. A to za srpsku dijasporu zaboravite, jer vec moja deca imaju samo strano drzavljanstvo, a njihova deca nece srpski ni govoriti. Kada se uzme uz obzir broj ljudi koji su napustili Srbiju, broj dece rodjene vani i one koja ce se tek roditi...shvatis da je Srbija izgubila blizu milion mladjih i sposobnih zadnjih 20-ak godina.
Pozdrav iz Skandinavije.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da rezimiramo: ko ima hrabrosti i hoce da proba, moze da se snadje, nadje posao i zivi bolje. Doduse, verovatno ga "u tudjini" nece majcica ni zenica nezno buditi kaficom pre polaska na posao, a i nezgodna ta kvadratura stana u Tokiju (!!!) i morace verovatno da (konacno) nauci taj strani jezik, ali eto.

hehe

pre 11 godina

"Doznake u proseku čine od deset do 13 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda, a čitava srpska industrija - 17,6 odsto. "

Carevi, smanjite porez na keš iz inostranstva i gledajte kako se "rođačke doznake" pretvaraju u prihod od rada u IT sektoru.

svi (ni)su isti

pre 11 godina

A sta vam je to "kraj sveta"? Za mene je to selo Kozince, u kome je rodjen i odrastao moj pokojni otac, a nalazi se tu negde kod Prokuplja i u kome ima sve manje ljudi.

I jos nesto - za ljude sa "kraja sveta" je Srbija na kraju sveta, nema veze sto je u Evropi. Nas zaobilaze i tranzitne kamiondzije, mozete da zamislite sta smo za neke ljude koji traze posao u struci. Naravno, ima i turista, koji su culi da je ovde "lud provod" pa vole da dolaze ovamo, ali to je dokaz vise da smo mi na kraju sveta a ne oni iz Johanesburga i San Franciska.

Zanimljiv detalj jos iz starih, dobrih vremena: isprati majka decu na letovanje, oni lete avionom do Dubrovnika, ona se vraca sa aerodroma autobusom do Zvezdare. Dok ona stigne do Zvezdare deca je zovu telefonom iz Dubrovnika. Slicno je i sa "krajem sveta" - vise ti vremena treba da stignes iz nekog sela iz Juzne Srbije u Beograd nego iz Beograda u Frankfurt recimo.

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.

veljko

pre 11 godina

Neka mi drzava obezbedi postene uslove za rad i da napr za posao u fiatu imam iste sanse kao i verkov i dinkicev podmladak i nema problema. Pakujem kofere i vracam se.

Medjutim od toga nema nista. Jos malo pa u srbiji necemo imati kome da posaljemo novac!

pamplonac

pre 11 godina

hehe traze se medicinari za nemacku ali teta iz sluzbe za zaposlhavanje nije pomenula papir koji se potpisuje da lekar koji se zaposli u nemackoj preko njih dozivotno se odrice prava da ikada vise radi u srbiji. toliko o poverljivosti nszz i vladi srbije i uopste u postenost stranackih giliptera.

sta ces

pre 11 godina

Ovde su ostali samo ljubitelji granda, ratka mladica i tarabica. I politicari koji samo gledaju kako da nas pokradu. Drustvo malo ali osabrano.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.

Milos

pre 11 godina

Meni cela generacija otisla u usa, vratilo se cetvoro. Ovi sto su tamo, od njih 20, 18 ima drzavljanstvo, 12toro ima porodicu i decu, ovi sto su se vratili svi imaju porodice i decu i uglavnom im je zao sto ne ostadose(zamisljaju sebe valjda sa istom tom decom tamo). Svi zovu:" Ma samo dodjite nema nista da brinete" a veoma dobro znaju da nemamo para ni za pola avionske karte pa im se moze...Zakucacu im jednog dana na vrata ako mnogo ne pobrljave i u medjuvremenu postanu pravi, liko i delom, ameri....Nama ovde nije lose....Iz nase vizure....A ni ameri ne kukaju .....Cekamo da se izmisli teleport ...

peki

pre 11 godina

Za Dejana
Ako je neto plata 2000 a cijene kao kod nas ti sad vidi isplati li se zivjeti ovdje ili tamo...Ja ne trazim da se tamo obogatim vec da pristojno zivim...Da ne gledam kako cu sastaviti kraj sa krajem ...

ocimevaraju

pre 11 godina

'Nema velike potražnje za našim radnicima, bar kada je reč o posredovanju preko nas, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.' Ne mogu da verujem da je Nacaionalna služba za zapošljavanje nešto kao konstatovala. Ja sam mislio da oni samo znaju da ispijaju kafe. Možda do 2850. godine neka od službenica NSZ digne d*** i nešto istinski uradi za pokojeg svog sugrađanina? Zavisi kako bude poslovala Grand kafa predpostavljam, ali ipak radujmo se tome zajedno.

бт

pre 11 godina

"Naše najobrazovanije ljude druge zemlje nisu primile zato što nas cene i vole, već zato što školovanje jednog stručnjaka u Americi košta između 300.000 i 500.000 dolara. Kada to pomnožite sa 150.000 ljudi, dobijete sumu koju su te zemlje uštedele"

Ово је, уз низ осталих добити, разлог због чега американци сеју зло по целој планети. Знају да ће људи бежати од беде и несреће коју су им посејали, а где? - па наравно, код њих, јер тамо се "може пристојно зарадити", "нема рата", "деца имају перспективу"... Наравно, јер су нам све то претходно на перфидан и прорачунат начин одузели. Тешко је наравно не насести на ову подвалу али барем треба држати очи отворене.

mali V

pre 11 godina

@MarkoNS

Marko, tebi, a i svim drugima kojima je bliski istok interesantan, preporucujem sajt http://gnads4u.com/jobs.

Nisam u toj bransi, ali sam cuo da su masinski inzenjeri i tehnolozi sa iskustvom u preradi nafte i gasa ovde jako trazeni.

Pozdrav i srecno.

Kraljevčanin

pre 11 godina

Evo zašto EU nema alternativu.Napravimo od Srbije EU prema zakonima koji važe tamo i nećemo morati da lutamo po belom svetu.Zato PREOKRET,Srbija kao razvijene zapadne zemlje.

Miloš

pre 11 godina

Ja u septembru idem na jednogodišnje master studije u UK. Jeste skupo, ali kad završim u istom sam košu kao i domaći državljani što se posla tiče. Posla ima za one koji imaju fakultet. Ako i ne dobijem posao, imam UK diplomu a sa njom mogu da konkurušem svuda osim u Srbiji. Ne čekajte da ovde bude bolje, pogledajte poslednjih 200 godina i sve je jasno.

pozdrav svima

pre 11 godina

Pozdrav iz Naurua (mala ostrvska državica usred Tihog okeana, ako niste čuli) od srba, hrvata i bosanaca. Ima nas 20-tak, ovde smo sa porodicama i svi se lepo družimo.

urolog

pre 11 godina

U Moskvi i Rusiji nisu samo gradjevinci i arhitekte (mada predstavljaju zamasnu vecinu nasih), tu su i lekari, stomatolozi, geneticari, ekolozi, fizicari, programeri, masinci, agronomi... Samo na istrazivanjima koje placa ruska vlada kroz razne donacije i grantove radi iz mog kruga poznanika dvadeset dvoje ljudi, svi iz Srbije van Beograda (sto bi novopeceni Beogradjani rekli "iz provincije"). Svi imaju vec ekvivalent naseg doktorata, a jedan cak ima i ruski doktorat (sa svojih 34 godine, informaticar na MGU im. Lomonosova).

surovo je to

pre 11 godina

Američki san : to ti je kad otplaćuješ hipteku na kuću u kojoj samo prespavaš,provodiš 2 sata do posla na dosadnim auto-putevima voziš Chevrolet Silverado koji više liči na neki bager,jedeš GMO hranu od koje ćeš fasovati razne bolesti,tvoje dete će ići u odaljenje gde svako treće dete ima dijabetes,osetićeš šta znači kapitalizam,na prvi pogled imaćeš sve a suštini nemaš ništa.

JA

pre 11 godina

Pored onog standardnog da se "preko grane" uvek osecas kao stranac, ovde nema ni trunke drustvenog i porodicnog zivota kao u Srbiji ali sa druge strane nema ni standardnih ekonomskih glavobolja koje muce 85% izmucenog stanovnistva Srbije.
Zivot ovde nije sjajan ali po onome sto sam mogao da vidim obilazeci i ostale zemlje svaka manje vise ima svoje probleme.
Otisao sam sa suprugom pre 5 godina a kako trenutno stoje stvari u Srbiji tesko cemo se vratiti.
Ko zna mozda jednog dana kada se svi probudimo i shvatimo da samo ujedinjeni mozemo da promenimo ocajno stanje u Srbiji svane svima nama.

Do tada pozdrav iz Cape Town-a, Juzno Africka Republika.

Marko

pre 11 godina

Otisli su oni koji znaju da rade svoj posao i sigurni su u sebe, ostali su oni koji rade po raznim agencijama ili su prepadnuti od promena. Sami procenite ko je otisao a ko je ostao. Jedina uteha proteranima (jer realno lenjivci, korumpirani i alavi su oterali postene i vredne odavde) je da ce proterivaci uskoro bankrotirati. Naviklo se da se radi na racun drugih, ali kad su robovi otisli sad nek zive od pijenja kafa i glednja na sat dok ne istekne radno vreme. Jos malo pa nestalo.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.
(Зоран, 30. april 2012 14:46)

Prosečan stanovnik Srbije spava tek posle četiri bensedina.

Ostajem iz inata!

pre 11 godina

Ostajem kuci jer je ipak ovdje najbolje...

Rodbina mi je tu,djeca su mi tu,prijatelji su mi tu!
Neka su samo svi zivi i zdravi a para ce biti!

Neka se Hrvati i Albanci sele,trudimo se mi da izgradimo ovu zemlju!

Pajk

pre 11 godina

@peki: Cene isto kao kod nas? Da li uzimate u obzir da mora da se plati stan? Koliko iznosi struja i ostale komunalije? Cene usluga su dosta vece kao i porezi, mada se mi trudimo da sve to ubrzano stignemo zbog naseg "puta bez alternative", ali zbog navedenih stavki mi za sada jos imamo nize troskove zivota.

kp83

pre 11 godina

"Veoma mali broj mladih, možda njih stotinak, ima priliku da se usavršava na nekom od svetski poznatih univerziteta"

Ma jel' tako? A ja znam bar 30-ak od "njih stotinak". Siguran sam da ih ima mnogo vise. Nemojte se varati da nas mladih na dobrostojecim fakultetima u dijaspori ima "veoma malo"...

Njux

pre 11 godina

Iako sam bio protiv toga da odem iz zemlje jer imam porodicu (dvoje male dece i suprugu koja je i dalje protiv, ali popusta), mislim da ce to biti konacno resenje...

Imam 34 god i 13 godina iskustva u privredi, pogotovo automotive business-u na ozbiljnim menadzerskim pozicijama. Magistar sam na Fakultetu tehnickih nauka, uskoro i doktor nauka.

Jednostavno, zelim da moja porodica normalno zivi od svog spostvenog rada i prisuti sebi normalan zivot, a da nema osecaja ponizenja ili strepnje svaki sekund u toku dana...

Zanima me da dobijem savet koji je najbolji put da se opredelim za region u koji ici, kako traziti posao, itd. Inace, sutra, 1. maja ce biti objavljenji rezultati National Lottery za zeleni karton i sa nestrpljenjem iscekujem to...

Svaki savet je dobrodosao. Hvala!

yes

pre 11 godina

znate li koliko novca bude poslato po "nekome" ko ide "dole"? Jako puno a to ne ide u statistiku!

Citam ovde neki sa fakulteti,a bi napolje. Ako ste spremni da u pocetku budete podredjeni, da slusate sta vam se govori i da radite sta se trazi od vas pri tome ste vredni i trudite se, niste izbirljivi i prepotentni a znate svoju profesiju spremni ste i na prekovremeni rad pakujte se i idite u zemlju koju hocete. Za kratko vreme bicete carevi! A tek kada naucite jezik! Startne plate su dovoljne minimalno za solidan zivot u dvoje sa detetom. Govorim o jednoj zaradi. Ako dvoje rade: El Dorado.
Budete li nezadovoljni nakon nekog vremena promenite poslodavca ili ugovorite vecu platu. Menjati poslodavca se ovde neglada negativno. Ako su vam reference dobre onda se gleda na to pozitivno jer ste stekli razna iskustva. Da swe razumemo pocetak nije lak!
Ako vam tata nije politicar ili direktor, a radite za kikiriki i stanujete kod svojih upitajte se za cega ste ucili i koji je smisao svega toga tamo? A perspektiva?
Manite se patrijotizma od toga vam deca nece biti sita.

delta

pre 11 godina

Dajte imena nekih od tih agencija (PROVERENIH!) koje nalaze posao u USA i Canadi....

Da ne bude reklamiranje može i na mail bl00dr3dsandman@gmail.com

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.

Marko NY

pre 11 godina

Amerika prima ljude koji mogu, znaju i hoce da rade bez obzira na nacionalnost, rasu i pol. Za te usluge radnik biva placen prema uslovima trzista rada. Sto se tice obrazovanja, ne interesuje njih to sto ne placaju obrazovnje za ljude koji su diplomirali van Amerike, jer ne placaju ni svojim gradjanima skolovanje. Sami Amerikance uzimaju kredite i zavrsavaju skolu o svom trosku. A to sto placaju dobro i sto svako mora da radi da bi opstao i jeste poenta njihovog uspeha.

Kraljevčanin

pre 11 godina

Evo zašto EU nema alternativu.Napravimo od Srbije EU prema zakonima koji važe tamo i nećemo morati da lutamo po belom svetu.Zato PREOKRET,Srbija kao razvijene zapadne zemlje.

бт

pre 11 godina

"Naše najobrazovanije ljude druge zemlje nisu primile zato što nas cene i vole, već zato što školovanje jednog stručnjaka u Americi košta između 300.000 i 500.000 dolara. Kada to pomnožite sa 150.000 ljudi, dobijete sumu koju su te zemlje uštedele"

Ово је, уз низ осталих добити, разлог због чега американци сеју зло по целој планети. Знају да ће људи бежати од беде и несреће коју су им посејали, а где? - па наравно, код њих, јер тамо се "може пристојно зарадити", "нема рата", "деца имају перспективу"... Наравно, јер су нам све то претходно на перфидан и прорачунат начин одузели. Тешко је наравно не насести на ову подвалу али барем треба држати очи отворене.

sta ces

pre 11 godina

Ovde su ostali samo ljubitelji granda, ratka mladica i tarabica. I politicari koji samo gledaju kako da nas pokradu. Drustvo malo ali osabrano.

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.

Ostajem iz inata!

pre 11 godina

Ostajem kuci jer je ipak ovdje najbolje...

Rodbina mi je tu,djeca su mi tu,prijatelji su mi tu!
Neka su samo svi zivi i zdravi a para ce biti!

Neka se Hrvati i Albanci sele,trudimo se mi da izgradimo ovu zemlju!

surovo je to

pre 11 godina

Američki san : to ti je kad otplaćuješ hipteku na kuću u kojoj samo prespavaš,provodiš 2 sata do posla na dosadnim auto-putevima voziš Chevrolet Silverado koji više liči na neki bager,jedeš GMO hranu od koje ćeš fasovati razne bolesti,tvoje dete će ići u odaljenje gde svako treće dete ima dijabetes,osetićeš šta znači kapitalizam,na prvi pogled imaćeš sve a suštini nemaš ništa.

Mike

pre 11 godina

For Marko

Job Description

Field Engineering Technician - San Jose-12002456

ATTENTION: PLEASE DO NOT APPLY AND/OR USE THE APPLY BUTTON ON THIS POSTING. APPLICATIONS SUBMITTED THROUGH THIS POSTING WILL NOT BE CONSIDERED.

IN ORDER TO BE CONSIDERED, PLEASE VISIT AND APPLY THROUGH: http://www.pge.peoplescout.com/

Field Engineering Technician, General Construction (ESC) - San Jose, CA

This job is represented by Engineers and Scientists of California (ESC) and is subject to collective bargaining.


Position Summary

The Field Engineering Technician is responsible for reviewing, approving, and monitoring the construction of gas facilities for both the transmission and distribution systems. The position involves job scheduling, ordering materials, cost analysis and project management.

Work is predominantly outdoors and in all weather conditions. The individual must be able to drive safely, work extended hours; travel/transfer to new headquarter upon request at anytime, and wear company provided Personal Protective Equipment.


Responsibilities
Use programs such as System Application Product (SAP), Outlook, Excel, Word, Construction Management Program and Pave Track (initiation and tracking tool)
Regularly performs cost estimating/cost controls, simple drafting, field measurements, and ordering/ receiving building/construction material
Create field sketches and prepares layouts for new construction or reconstruction of gas systems. Uses hand drafting to record locations, dimensions, identified problems, proposed layouts, construction plans, and time frames
Locate and mark underground facilities, layout of foundation and excavation sites
Communicate with supervisors, customers, public officials, other agencies/departments and contractors regarding the right-of-way acquisition, licenses, and permit process
Drives Company vehicle to designated sites to evaluate issues of access and existing facilities
Performs field observations and measurements to determine location of existing facilities. Inspects existing gas facilities to determine improvement needs per PG&E Gas Standards and trench layouts. Monitor construction work against construction standards and regulatory guidelines. Perform testing of gas systems. Operates forklift to load and unload material. Manually loads and unloads tools, materials and testing equipment.
Under the supervision of an employee in a higher classification, may assist in planning, scheduling and cost-control activities, such as operation and maintenance of scheduling, cost-control and reporting systems, performs schedule and cost data indexing and coding activities, verifies schedule and cost-input information. Assist Senior Field Engineering Technicians and Field Engineers; preparing construction notes; inspection and performance of other related duties

Minimum Qualifications:
Must be at least 18 years of age
Must possess a High School diploma, GED, or equivalent work experience
Must have a valid California Driver's License or ability to obtain one in 10 days
Ability to work in all types of weather extremes
Ability to drive safely in all weather and road conditions
Ability to work extended hours, nights, weekends and holidays
Ability to travel and transfer to a new headquarter upon request at anytime; throughout the entire PG&E service territory with no guarantees as to how long you will be away from home.
Internal PG&E employees: Must have qualified on the Physical Test Battery (PTB) exam prior to applying for the position
Must be able to wear company provided Personal Protective Equipment (PPE)
Must be able to lift up to 75 pounds a minimum of one time a day

Desired Qualifications:
Previous experience with SRM shopping cart creation
6 months of previous gas construction background
Ability to demonstrate basic to intermediate Microsoft Project, Excel, Word, and Office skills
Basic drafting knowledge
Ability to demonstrate strong math and computer skills, strong written and verbal communication and an attention to detail
At least 6 months of experience working in GC Gas
Experience with project or construction management
Previous experience conducting hydrostatic testing and completing the required paper work
College degree in engineering or construction managemen

Pacific Gas and Electric Company is an AA/EEO employer that actively pursues and hires a diverse workforce.

peki

pre 11 godina

Za Dejana
Ako je neto plata 2000 a cijene kao kod nas ti sad vidi isplati li se zivjeti ovdje ili tamo...Ja ne trazim da se tamo obogatim vec da pristojno zivim...Da ne gledam kako cu sastaviti kraj sa krajem ...

Miloš

pre 11 godina

Ja u septembru idem na jednogodišnje master studije u UK. Jeste skupo, ali kad završim u istom sam košu kao i domaći državljani što se posla tiče. Posla ima za one koji imaju fakultet. Ako i ne dobijem posao, imam UK diplomu a sa njom mogu da konkurušem svuda osim u Srbiji. Ne čekajte da ovde bude bolje, pogledajte poslednjih 200 godina i sve je jasno.

MarkoNS

pre 12 godina

ovim putem bih da se preporucim eventualnim poslodavcima van Srbije, ili ljudima dobre volje koji bi mi mogli pomoci preporukom.
porodican covek, 37 godina star, po struci diplomirani masinski inzenjer, 5 godina relevantnog radnog iskustva u oblasti proizvodnje opreme za prirodni gas. spreman na poslove i van struke, a geografska udaljenost nije problem. za eventualna pitanja moj mail: marko75ns@hotmail.com

s postovanjem,
Marko

yes

pre 11 godina

znate li koliko novca bude poslato po "nekome" ko ide "dole"? Jako puno a to ne ide u statistiku!

Citam ovde neki sa fakulteti,a bi napolje. Ako ste spremni da u pocetku budete podredjeni, da slusate sta vam se govori i da radite sta se trazi od vas pri tome ste vredni i trudite se, niste izbirljivi i prepotentni a znate svoju profesiju spremni ste i na prekovremeni rad pakujte se i idite u zemlju koju hocete. Za kratko vreme bicete carevi! A tek kada naucite jezik! Startne plate su dovoljne minimalno za solidan zivot u dvoje sa detetom. Govorim o jednoj zaradi. Ako dvoje rade: El Dorado.
Budete li nezadovoljni nakon nekog vremena promenite poslodavca ili ugovorite vecu platu. Menjati poslodavca se ovde neglada negativno. Ako su vam reference dobre onda se gleda na to pozitivno jer ste stekli razna iskustva. Da swe razumemo pocetak nije lak!
Ako vam tata nije politicar ili direktor, a radite za kikiriki i stanujete kod svojih upitajte se za cega ste ucili i koji je smisao svega toga tamo? A perspektiva?
Manite se patrijotizma od toga vam deca nece biti sita.

pozdrav svima

pre 11 godina

Pozdrav iz Naurua (mala ostrvska državica usred Tihog okeana, ako niste čuli) od srba, hrvata i bosanaca. Ima nas 20-tak, ovde smo sa porodicama i svi se lepo družimo.

Marko

pre 11 godina

Otisli su oni koji znaju da rade svoj posao i sigurni su u sebe, ostali su oni koji rade po raznim agencijama ili su prepadnuti od promena. Sami procenite ko je otisao a ko je ostao. Jedina uteha proteranima (jer realno lenjivci, korumpirani i alavi su oterali postene i vredne odavde) je da ce proterivaci uskoro bankrotirati. Naviklo se da se radi na racun drugih, ali kad su robovi otisli sad nek zive od pijenja kafa i glednja na sat dok ne istekne radno vreme. Jos malo pa nestalo.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da rezimiramo: ko ima hrabrosti i hoce da proba, moze da se snadje, nadje posao i zivi bolje. Doduse, verovatno ga "u tudjini" nece majcica ni zenica nezno buditi kaficom pre polaska na posao, a i nezgodna ta kvadratura stana u Tokiju (!!!) i morace verovatno da (konacno) nauci taj strani jezik, ali eto.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)

veljko

pre 11 godina

Neka mi drzava obezbedi postene uslove za rad i da napr za posao u fiatu imam iste sanse kao i verkov i dinkicev podmladak i nema problema. Pakujem kofere i vracam se.

Medjutim od toga nema nista. Jos malo pa u srbiji necemo imati kome da posaljemo novac!

Milos

pre 11 godina

Meni cela generacija otisla u usa, vratilo se cetvoro. Ovi sto su tamo, od njih 20, 18 ima drzavljanstvo, 12toro ima porodicu i decu, ovi sto su se vratili svi imaju porodice i decu i uglavnom im je zao sto ne ostadose(zamisljaju sebe valjda sa istom tom decom tamo). Svi zovu:" Ma samo dodjite nema nista da brinete" a veoma dobro znaju da nemamo para ni za pola avionske karte pa im se moze...Zakucacu im jednog dana na vrata ako mnogo ne pobrljave i u medjuvremenu postanu pravi, liko i delom, ameri....Nama ovde nije lose....Iz nase vizure....A ni ameri ne kukaju .....Cekamo da se izmisli teleport ...

Sasa

pre 11 godina

Cega se pametan stidi, time se budala ponosi. Takav odliv najperspektivnijeg stanovnistva van zemlje je katastrofalan. A to za srpsku dijasporu zaboravite, jer vec moja deca imaju samo strano drzavljanstvo, a njihova deca nece srpski ni govoriti. Kada se uzme uz obzir broj ljudi koji su napustili Srbiju, broj dece rodjene vani i one koja ce se tek roditi...shvatis da je Srbija izgubila blizu milion mladjih i sposobnih zadnjih 20-ak godina.
Pozdrav iz Skandinavije.

Njux

pre 11 godina

Iako sam bio protiv toga da odem iz zemlje jer imam porodicu (dvoje male dece i suprugu koja je i dalje protiv, ali popusta), mislim da ce to biti konacno resenje...

Imam 34 god i 13 godina iskustva u privredi, pogotovo automotive business-u na ozbiljnim menadzerskim pozicijama. Magistar sam na Fakultetu tehnickih nauka, uskoro i doktor nauka.

Jednostavno, zelim da moja porodica normalno zivi od svog spostvenog rada i prisuti sebi normalan zivot, a da nema osecaja ponizenja ili strepnje svaki sekund u toku dana...

Zanima me da dobijem savet koji je najbolji put da se opredelim za region u koji ici, kako traziti posao, itd. Inace, sutra, 1. maja ce biti objavljenji rezultati National Lottery za zeleni karton i sa nestrpljenjem iscekujem to...

Svaki savet je dobrodosao. Hvala!

Зоран

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.

masinac u rasejanju

pre 11 godina

u zadnje dve godine iz firme u kojoj sam radio (15-tak zaposlenih) je u inostranstvo otislo petoro inzenjera:
dvojica u Veliku Britaniju, jedan u Meksiko i dvojica u Kanadu.

Toliko o veri u bolje zivot.

Dejan, Alberta

pre 11 godina

@Marko

Ja bih ti preporucio da trazis pod 'search' u Kanadi, Alberta i to u gradovima Fort McMurray, Grande Prairie, Red Deer prevashodno za tvoju struku. Cak i ako bi radio zanimanje 'nize', recimo kao 'gas fitter', pocetne plate su $28/sat i lako dodju do $35-$40.
Sanse da ne nadjes posao su ekstremno male, ako imas znanje i iskustvo koje si pomenuo.
Srecno tebi i ostalima. Ja sam otisao 90-tih, a nazalost jos ne staje...

pamplonac

pre 11 godina

hehe traze se medicinari za nemacku ali teta iz sluzbe za zaposlhavanje nije pomenula papir koji se potpisuje da lekar koji se zaposli u nemackoj preko njih dozivotno se odrice prava da ikada vise radi u srbiji. toliko o poverljivosti nszz i vladi srbije i uopste u postenost stranackih giliptera.

delta

pre 11 godina

Dajte imena nekih od tih agencija (PROVERENIH!) koje nalaze posao u USA i Canadi....

Da ne bude reklamiranje može i na mail bl00dr3dsandman@gmail.com

kp83

pre 11 godina

"Veoma mali broj mladih, možda njih stotinak, ima priliku da se usavršava na nekom od svetski poznatih univerziteta"

Ma jel' tako? A ja znam bar 30-ak od "njih stotinak". Siguran sam da ih ima mnogo vise. Nemojte se varati da nas mladih na dobrostojecim fakultetima u dijaspori ima "veoma malo"...

Marko NY

pre 11 godina

Amerika prima ljude koji mogu, znaju i hoce da rade bez obzira na nacionalnost, rasu i pol. Za te usluge radnik biva placen prema uslovima trzista rada. Sto se tice obrazovanja, ne interesuje njih to sto ne placaju obrazovnje za ljude koji su diplomirali van Amerike, jer ne placaju ni svojim gradjanima skolovanje. Sami Amerikance uzimaju kredite i zavrsavaju skolu o svom trosku. A to sto placaju dobro i sto svako mora da radi da bi opstao i jeste poenta njihovog uspeha.

Nemanja

pre 11 godina

Pozdrav iz Šangaja. Za istu platu koju imate u Srbiji ovde možete živeti bolje. A možete je i zaraditi. Nemojte samo gledati na zapad. Na istoku se dešavaju veličanstvene stvari.

hehe

pre 11 godina

"Doznake u proseku čine od deset do 13 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda, a čitava srpska industrija - 17,6 odsto. "

Carevi, smanjite porez na keš iz inostranstva i gledajte kako se "rođačke doznake" pretvaraju u prihod od rada u IT sektoru.

Nikola

pre 11 godina

Mogu da potvrdim da su 90% mojih kolega sa etfa koji smo diplomirali oko 2003-4 danas sirom sveta..najvise ih otislo u moskvu a onda u australiju i holandiju.Ali tuzno je to jer vise ne mozemo da se druzimo,ja sam morao da ostanem zbog porodice ali svaki dan se nerviram jer nemam ni za osnovno a kamoli normalan zivot dok mi ovi na vlasti pricaju bajke dok krade i ne krste se.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.

Pajk

pre 11 godina

@peki: Cene isto kao kod nas? Da li uzimate u obzir da mora da se plati stan? Koliko iznosi struja i ostale komunalije? Cene usluga su dosta vece kao i porezi, mada se mi trudimo da sve to ubrzano stignemo zbog naseg "puta bez alternative", ali zbog navedenih stavki mi za sada jos imamo nize troskove zivota.

ocimevaraju

pre 11 godina

'Nema velike potražnje za našim radnicima, bar kada je reč o posredovanju preko nas, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.' Ne mogu da verujem da je Nacaionalna služba za zapošljavanje nešto kao konstatovala. Ja sam mislio da oni samo znaju da ispijaju kafe. Možda do 2850. godine neka od službenica NSZ digne d*** i nešto istinski uradi za pokojeg svog sugrađanina? Zavisi kako bude poslovala Grand kafa predpostavljam, ali ipak radujmo se tome zajedno.

mali V

pre 11 godina

@MarkoNS

Marko, tebi, a i svim drugima kojima je bliski istok interesantan, preporucujem sajt http://gnads4u.com/jobs.

Nisam u toj bransi, ali sam cuo da su masinski inzenjeri i tehnolozi sa iskustvom u preradi nafte i gasa ovde jako trazeni.

Pozdrav i srecno.

svi (ni)su isti

pre 11 godina

A sta vam je to "kraj sveta"? Za mene je to selo Kozince, u kome je rodjen i odrastao moj pokojni otac, a nalazi se tu negde kod Prokuplja i u kome ima sve manje ljudi.

I jos nesto - za ljude sa "kraja sveta" je Srbija na kraju sveta, nema veze sto je u Evropi. Nas zaobilaze i tranzitne kamiondzije, mozete da zamislite sta smo za neke ljude koji traze posao u struci. Naravno, ima i turista, koji su culi da je ovde "lud provod" pa vole da dolaze ovamo, ali to je dokaz vise da smo mi na kraju sveta a ne oni iz Johanesburga i San Franciska.

Zanimljiv detalj jos iz starih, dobrih vremena: isprati majka decu na letovanje, oni lete avionom do Dubrovnika, ona se vraca sa aerodroma autobusom do Zvezdare. Dok ona stigne do Zvezdare deca je zovu telefonom iz Dubrovnika. Slicno je i sa "krajem sveta" - vise ti vremena treba da stignes iz nekog sela iz Juzne Srbije u Beograd nego iz Beograda u Frankfurt recimo.

Onanista

pre 11 godina

Просечна квадратура стана у Токију је 15(петнаест) квадрата.
(Зоран, 30. april 2012 02:19)

Prosečna plata za visoku stručnu spremu i oko pet godina iskustva u struci u Srbiji je između 0 i 200 EUR ;)
(Onanista, 30. april 2012 04:00)

Цена квадрата у Токију на најбољим местима иде и до милион евра. Власник трособног стана је богат човек.
(Зоран, 30. april 2012 05:10)


Cena posla u Srbiji ide i do 10000 EUR, bez garancija. Zaposlen u struci u Srbiji je bogat covek.
(Onanista, 30. april 2012 08:54)
# Link komentara

Просечан становник Токија спава 4 сата.
(Зоран, 30. april 2012 14:46)

Prosečan stanovnik Srbije spava tek posle četiri bensedina.

urolog

pre 11 godina

U Moskvi i Rusiji nisu samo gradjevinci i arhitekte (mada predstavljaju zamasnu vecinu nasih), tu su i lekari, stomatolozi, geneticari, ekolozi, fizicari, programeri, masinci, agronomi... Samo na istrazivanjima koje placa ruska vlada kroz razne donacije i grantove radi iz mog kruga poznanika dvadeset dvoje ljudi, svi iz Srbije van Beograda (sto bi novopeceni Beogradjani rekli "iz provincije"). Svi imaju vec ekvivalent naseg doktorata, a jedan cak ima i ruski doktorat (sa svojih 34 godine, informaticar na MGU im. Lomonosova).

JA

pre 11 godina

Pored onog standardnog da se "preko grane" uvek osecas kao stranac, ovde nema ni trunke drustvenog i porodicnog zivota kao u Srbiji ali sa druge strane nema ni standardnih ekonomskih glavobolja koje muce 85% izmucenog stanovnistva Srbije.
Zivot ovde nije sjajan ali po onome sto sam mogao da vidim obilazeci i ostale zemlje svaka manje vise ima svoje probleme.
Otisao sam sa suprugom pre 5 godina a kako trenutno stoje stvari u Srbiji tesko cemo se vratiti.
Ko zna mozda jednog dana kada se svi probudimo i shvatimo da samo ujedinjeni mozemo da promenimo ocajno stanje u Srbiji svane svima nama.

Do tada pozdrav iz Cape Town-a, Juzno Africka Republika.