Četvrtak, 26.04.2012.

12:34

Šutanovac: "Bumbar" naš adut /FOTO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje da će laki protivoklopni sistem "bumbar" biti novi izvozni adut i da će tokom leta ući u upotrebu u Vojsci Srbije.

Izvor: Beta

Šutanovac: "Bumbar" naš adut /FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Vubi

pre 12 godina

@Una Pricamo o dva sasvim razlicita trzista, Kina je svoje proizvode plasirala na odredjeno trziste i sa obzirom na trenutnu bezbednostnu situaciju u svetu,Kinezi nemaju mnogo mesta za sirenje trenutno , a mi kao novi "drugari" NATO pakta imamo priliku da zaradimo pare na tome. a sto se tice koracanja napred... samo cu ti izneti podatak da se cuveni colt M4 karabin jos uvek ne koristi kao osnovno pesadijsko naoruzanje, vec je US Army Standard M16(modifikovano naravno) ali u sustini AR-15 sistem napravljen 1963 godine. LSW naoruzanje(light support weapon, Puskomitraljezi u upotrebi su varijacije modela M249 koji je u sustini nista drugo nego Nasminkani "stoner" takodje oruzije iz pre vijetnamske ere.... Britanska vojska, pa cak i njihovi komandosi, koji su tradicionalno poznati kao bolje opremljene jedinice u svetu i dalje koriste SA80 Jurisnu pusku proizvedenu 1985-e godine, jedne od retkih vojski koje su usle u masovnu produkciju novijih sistema su IDF( sa njihovom novom IMI-Tavor) Nemci sa opet varijacijama na temu Heklerove G36, I Rusi koji u poslednje vreme masovno proizvode nove sisteme, ak-101, 105 AN94.A ona ludacka opto elektronska i napredna sredstva koja vidjamo po filmovima i video igrama su cista fantazija, zbog cega bi bilo ko cimao Eotech-ovu opremu ili MARS, kada moze za mnogo manje para, i sa mnogo manje problema da ima isti efekat sa M68 Aimpoint Comp M2-jkom? na kraju svih krajeva, oruzije koje definise specijalne jedinice svuda u svetu(koje su oduvek bile najbolje opremljene formacije ma kakve vojske) Heklerov MP5 proizveden je 1963-e godine... to da se ide ka novom i modernom je cista bajka, pusti reklame... a da na temu bumbara.. ERYX je popularan i pouzdan sistem.. a Bumbar je jednostavno... isto SR*** jeftinije pakovanje....

Realista

pre 12 godina

Ako se ne varam i 1945. je postojalo protiv-oklopno oruzje slicnih karakteristika samo mnogo jednostavnije...danas je 2012.ta a ovo je jedno od predizbornih "cuda"...

R'ke-koke

pre 12 godina

Samo vi pljujte Sutanovca...

Samohodna haubica Nora 52 se prodaje.
Skolski avion lasta se prodaje.
Pushka m-21 se prodaje.
...

Ono sto fali je sposobnost drzave da pazari ove proizvode.
Bilo kako bilo, borbena industrija se dize iz pepela.

A vi koji trtljate o ubijanjima, izvozu smrti... Kad najvece demokratije prekinu da proizvode oruzje, tad cemo i mi.

Vojska je pre svega sredstvo odvracanja, i jedino sto trenutno razdvaja narod Irana od osiromashenog uranijuma.

A-ha

pre 12 godina

Kakvi ste vi likovi....

Ovo oruzije je prvenstveno napravljeno ne da pogadja objekte na 5 i 10km nego mu je prednost u odnosu da sva druga oruzija slicne namene sto moze da dejstvuje i da pogadja objekte na 60m i koristi se u urbanim sredinama moze da dejstvuje iz zatvorene prostorije i max domet mu je do 1000m bumbara satri bojeve glave nosi jedan covek.Sto se tice cene bumbar koristi bojeve upravljive glave a ne samovodjene glave koje koje oruzije cini mnogo skupljim.
Neko je postavio link Americkog Javelina i Ruskog Kornta ATGM koji ni pocemu nisu slicni bumbaru Koliko god vi ovde negodovali Bumbar je perfektno oruzije koje ce tek ta se koristi.

MilivojE

pre 12 godina

Kakva glupost ! Opet se trtimo da smo jeftiniji 2 do 3 puta od konkurencije iz ozbiljne zemlje --- idemo damping cenama protiv ozbiljnih igrača. Zbog čega toliko spuštamo cenu ako je kvalitet samerljiv. Samo zabijamo prst u oko konkurenciji. Treba da držimo cenu, a ne kao što smo visoko kvalitetan tenk prodali po damping ceni --- ostalo je istorija, kako smo sejali, tako smo i prošli.

Vodovod

pre 12 godina

Zato juce nije imalo vode, ovi povadili sve vodovodne cevi da bi napravili ovaj oprasivac. Pa bolje da su ulozili pare u proizvodnju meda, nego u hidrant.

doktor

pre 12 godina

pricajte vi sa god hocete ,ali Ameri ce ovo da kupe... Oni vazda ratuju i stalno im treba novo ,neobicno oruzje.. Novo ,zanimljivo oruzje podize moral u americkim jedinicama

wp fail

pre 12 godina

(Vubi, 26. april 2012 15:13)
Nase (pesadijsko) oruzje rdja. Posebno cevi. Kinesko ne. A cena ista (na veliko cak kinesko jeftinije). Voz je prosao

dača

pre 12 godina

batalite "bumbare",kakvi su ovo avioni danas čitav dan(26.04/12)na vedrom nebu ostavljaju beli razlivajući trag koji traje i po 24h.Da pogadjam,da nije CHEMTRAILS g-dine Šutanovac,otrov koji nam posipaju po glavama naši NATO "prijatelji"...bar vi novinari obratite malo više pažnje na ovu pojavu Chemtrails-a i ko je dozvolio njihovo nadletanje iznad Srbije,najiskrenije vas molim.

sramota

pre 12 godina

Ovaj bumbar je bio aktuelan za vreme rata u SFRJ kada sam ja cepao vojsku 1994. Drugim rečima, zastareo kao i sve drugo što Srbija prodaje diktatorskim državama da bi ubijali sirotinju.

Una

pre 12 godina

@Vubi

Ne razumem ljude koji misle da nijedna druga zemlja ne proizvodi naoružanje nego svi kao nešto čekaju da Srbija ponudi svoje "pouzdane i proverene" sisteme. Pa bre, tehnika je to, ide se napred svakodnevno. To što su neke puške bile vrhunske pre 40 godina, ne znači da su i danas. Ubeđen sam da Kinezi mogu u svako doba da proizvedu daleko više, daleko kvalitetnijeg i jeftinijeg naoružanja od nas. Ne živimo u SFRJ već 20 godina, alo ljudi!

nixonn

pre 12 godina

Bumbar je tehnoloski prevazidjeno oruzje i niko podvlacim niko nece da ga kupi. Savremeni protivtenkovski sistem poput ruskog Korneta imaju domet preko 5 kilometara dok Bumbar-2 jedva dostize jedan kilometar.O tehnoloski veoma naprednim sistemima poput americkog Javelina ili izraelskog Spikea necu da trosim reci.
Pogledajte samo video:
http://www.youtube.com/watch?v=Tv7sBh5aMv0&feature=related

MikiM

pre 12 godina

Sutanovac sta ce nam to kad necemo vise ratovati.
Bolje pravite All in One HAARP sisteme za ispitivanje ozonskog omotaca, za manipulisanje klimom i vremenskim prilikama, za manipulisanje mozgom i zemljinom korom i tektonskim plocama...
Valjda je i nama nesto ostalo od nasega Nikole Tesle pa da napravimo nesto tako.
Pozdrav

milan

pre 12 godina

Zasto ovaj sistem nije uveden u naoruzanje nase vojske u toku njegovog mandata, a ne da se nada da ce biti uveden!
A kada ode sa vlasti pricace sta je on sve hteo da napravi i kako bi bilo da je on na vlasti!
Razumem zasto se razvoj ovog sistema nije zavrsio 90-ih, ali mi nije jasno zasto se nije zavrsio tokom zadnjih 12 godina!
Bez obzira sto je razvoj poceo 90-tih ovaj sistem je i dalje izuzetno efikasan i koristan, ali i savremeniji od 95% slicnih sistema u svetu (vecina zemalja u svetu i dalje koriste slicne sisteme proizvedene 60-tih, 70-tih i 80-tih)! Ali ako se nezavrsi i neponudi (i sami nekupimo) ovaj sistem trzistu na vreme, konkurencija ce uciniti svoje pa ce ovaj sistem biti smo na papiru konkurencija!

Valjevac

pre 12 godina

Kad budete napravili nuklearnu bombu onda se pohvalite,a ne pred izbore.Krušik je nekad zapošljavao 10.000 radnika a danas jedva 1.400 a plate su oko 220 evra.

Oddball

pre 12 godina

Inače je ovako pravljena i kopija ruskog PORS Fagot koji se kod nas zvao PORS Drug a nikada njegova proizvodnja nije do kraja usvojena.

Sad pravimo kopiju ERYX-a već 20-ak godina. Dok ga uvedemo u naoružanje biće prevaziđen.

Vladan Jova

pre 12 godina

Auuu bwe pa ovaj sistem je napravljen pre skoro 20 godina!!!! Ha,ha,ha da nećemo možda i Ruski T34 da promovišemo kao novo izvozno čudo naše namenske industrije? Pa preteraste malo u izmišljanju g-osn ministre, ali baš preteraste ima nas koji smo i služili vojsku za razliku od Vas i videli ovo čudo ili smo bili vidoviti?????

Vubi

pre 12 godina

Na stranu Hate komentari, Srbija sada ima zaista veliku sansu da zaradi dosta na naoruzanju i vojnoj opremi , zbog modernizacije koja je u toku, Planova da se sistemi kao sto je bumbar, ili M70AB2 zaemene novijim naoruzanjem i sistemima, Zemlje bliskog istoka su tu ogromna trzista sada, kojima MORS ima pristup zahvaljujuci dobroj saradnji sa NATO-om, Vojno policijske formacije na BLiskom Istoku kao sto je ANP ili ANA, su veliki potencijalni kupci ovih sistema jer i dalje rade sa veoma zastarelim naoruzanjem Kao sto su originalini AK-47 ILI RPG-7 Protivoklopni sistemi, dok su malo moderniji primeri oruzija kao NPR AK-74 Retkost i vrlo vredna stvar.Nas M70 je vec dovoljno poznat na bliskom istoku , bezbednostne formacije tih zemalja su imale priliku da se uvere u kvalitet i funkcionalnost tog naoruzanja.Americki investicije jacanja tih bezbednostnih snaga mogu da imaju direktnu vezu sa planom RS, za modernizaciju oruzanih snaga, kada nas M21 krene u masovnu produkciju i osnovnu upotrebu u vojnim i policijskim jedinicama ogroman broj zastarelog naoruzanja se pojavljuje kao moguci proizvod za prodaju tim zemljama, to su dobri pouzdani svetski poznati sistemi, koje mi zbog planova i puta kojim nasa vojska i MORS ide otpisujemo... Otvara nam se dugorocno trziste za izvoz lakog pesadijskog naoruzanja a za par godina ko zna ako plan modernizacjie tenkova m84, u M84AS sisteme prodje kao sto se svi nadamo da ce proci mozemo imati jos veci izvoz, jacanje ekonomije, i samim tim resiti se nekih finansijkih problema koje su VS i SPDR imali sa promocijom i produkcijom novih sistema tipa Lazar MRAP vozila... drzimo im kljucke :) samo se nadam da ce ispasti pametni ovde....

pcelar

pre 12 godina

tempiranje sutra ce biti vest kako je sutanovac otvorio proizvodnju novog metka cije je barutno punjenje lakse za gram i time ispunjava standarde nato prekosutra ce biti novi stelt opasac za vojsku a nakosutra.... i tako redom do glasanja a posle svi na vojnicki kazan i pasulj PRIJATNO KLASO!!!

Sale

pre 12 godina

Šutanovac: "Bumbar" adut za izvoz

Kamo sreće da je neko hteo da kupuje one druge bumbare, koji su večito na vlasti, koji bi to izvozni adut bio, ali nažalost niko ih ne želi.

Pera

pre 12 godina

"Bumbar" je revolucionaran po vise stvari. Jos ako je krajnja cena vise puta niza od konkurentne ... stvarno jeste izuzetan izvozni adut.

Pakistanac

pre 12 godina

U biltenu firme Jugoimport SDPR iz 1994. godine, koji se kao podlistak dobijao uz časopis "Vojska", je napisan sličan ovakav tekst o Bumbaru, a mislim da je fotografija bila identična kao ova na sajtu. To je bilo pre 18 godina!

BOKI

pre 12 godina

Daj Boze da ovo nikada ne bude uvedeno u naoruzanje Vojske Srbije !
Bumbar ima premali domet za danasnje uslove savremenog bojista (600 metara). Ajd' da vidim ko ce da izadje na crtu Abramsu ili Leopardu 2 na tih 600 metara...
Za 35.000 EUR, koliko kosta Bumbar, moze se kupiti 15-ak ruskih najmodernijih protiv-tenkovskih raketnih bacaca RPG-32 Hashim, identicnog dometa.
Bumbar mora imati domet od barem 1500m, da bi bio upotrebljiv u boju i konkurentan na trzistu. Cujem da VTI vec radi na Bumbaru 3000, dometa 3km...

Oz

pre 12 godina

Jedno pitanje..zasto se, kada se pomene bilo koji proizvod (bumbar, nora b52 itd), govori da je namenjen izvozu a niti jedan od ovih proizvoda se ni ne pominje kao mogucnost da se opremi vojska srbije?

bumbar

pre 12 godina

Ja se vec obradovao da su napravili Javelin, kad ono, njima trebalo 18 godina da naprave kopiju ERYX-a... Jedino ih cena izvlaci (pod pretpostavkom da funkcionise kako je opisano)

pd 859

pre 12 godina

E koliko smo mi ovakvih aduta upropastili

PS: da li je samo meni čudno što u svim ovim fabrikama oružja u Srbiji (Zastava, Krušik, ...) radnici ili nemaju plate ili su one mizeren a opet niko od njih ne krade ili švrecuje oružje koje proizvode. Ili se možda o tome samo ne priča u javnosti :-)

dukaPPS

pre 12 godina

Protivoklopni raketni sistem Bumbar razvijen je tokom devedesetih godina u Jugoslaviji, na osnovu francuskog sistema Eryx.
Jestel' bre vi normalni!?!Kuku lele....ovo je do sada najgora promocija stranke za izbore

Pakistanac

pre 12 godina

U biltenu firme Jugoimport SDPR iz 1994. godine, koji se kao podlistak dobijao uz časopis "Vojska", je napisan sličan ovakav tekst o Bumbaru, a mislim da je fotografija bila identična kao ova na sajtu. To je bilo pre 18 godina!

dukaPPS

pre 12 godina

Protivoklopni raketni sistem Bumbar razvijen je tokom devedesetih godina u Jugoslaviji, na osnovu francuskog sistema Eryx.
Jestel' bre vi normalni!?!Kuku lele....ovo je do sada najgora promocija stranke za izbore

bumbar

pre 12 godina

Ja se vec obradovao da su napravili Javelin, kad ono, njima trebalo 18 godina da naprave kopiju ERYX-a... Jedino ih cena izvlaci (pod pretpostavkom da funkcionise kako je opisano)

Sale

pre 12 godina

Šutanovac: "Bumbar" adut za izvoz

Kamo sreće da je neko hteo da kupuje one druge bumbare, koji su večito na vlasti, koji bi to izvozni adut bio, ali nažalost niko ih ne želi.

Vladan Jova

pre 12 godina

Auuu bwe pa ovaj sistem je napravljen pre skoro 20 godina!!!! Ha,ha,ha da nećemo možda i Ruski T34 da promovišemo kao novo izvozno čudo naše namenske industrije? Pa preteraste malo u izmišljanju g-osn ministre, ali baš preteraste ima nas koji smo i služili vojsku za razliku od Vas i videli ovo čudo ili smo bili vidoviti?????

pcelar

pre 12 godina

tempiranje sutra ce biti vest kako je sutanovac otvorio proizvodnju novog metka cije je barutno punjenje lakse za gram i time ispunjava standarde nato prekosutra ce biti novi stelt opasac za vojsku a nakosutra.... i tako redom do glasanja a posle svi na vojnicki kazan i pasulj PRIJATNO KLASO!!!

Oz

pre 12 godina

Jedno pitanje..zasto se, kada se pomene bilo koji proizvod (bumbar, nora b52 itd), govori da je namenjen izvozu a niti jedan od ovih proizvoda se ni ne pominje kao mogucnost da se opremi vojska srbije?

Vubi

pre 12 godina

Na stranu Hate komentari, Srbija sada ima zaista veliku sansu da zaradi dosta na naoruzanju i vojnoj opremi , zbog modernizacije koja je u toku, Planova da se sistemi kao sto je bumbar, ili M70AB2 zaemene novijim naoruzanjem i sistemima, Zemlje bliskog istoka su tu ogromna trzista sada, kojima MORS ima pristup zahvaljujuci dobroj saradnji sa NATO-om, Vojno policijske formacije na BLiskom Istoku kao sto je ANP ili ANA, su veliki potencijalni kupci ovih sistema jer i dalje rade sa veoma zastarelim naoruzanjem Kao sto su originalini AK-47 ILI RPG-7 Protivoklopni sistemi, dok su malo moderniji primeri oruzija kao NPR AK-74 Retkost i vrlo vredna stvar.Nas M70 je vec dovoljno poznat na bliskom istoku , bezbednostne formacije tih zemalja su imale priliku da se uvere u kvalitet i funkcionalnost tog naoruzanja.Americki investicije jacanja tih bezbednostnih snaga mogu da imaju direktnu vezu sa planom RS, za modernizaciju oruzanih snaga, kada nas M21 krene u masovnu produkciju i osnovnu upotrebu u vojnim i policijskim jedinicama ogroman broj zastarelog naoruzanja se pojavljuje kao moguci proizvod za prodaju tim zemljama, to su dobri pouzdani svetski poznati sistemi, koje mi zbog planova i puta kojim nasa vojska i MORS ide otpisujemo... Otvara nam se dugorocno trziste za izvoz lakog pesadijskog naoruzanja a za par godina ko zna ako plan modernizacjie tenkova m84, u M84AS sisteme prodje kao sto se svi nadamo da ce proci mozemo imati jos veci izvoz, jacanje ekonomije, i samim tim resiti se nekih finansijkih problema koje su VS i SPDR imali sa promocijom i produkcijom novih sistema tipa Lazar MRAP vozila... drzimo im kljucke :) samo se nadam da ce ispasti pametni ovde....

pd 859

pre 12 godina

E koliko smo mi ovakvih aduta upropastili

PS: da li je samo meni čudno što u svim ovim fabrikama oružja u Srbiji (Zastava, Krušik, ...) radnici ili nemaju plate ili su one mizeren a opet niko od njih ne krade ili švrecuje oružje koje proizvode. Ili se možda o tome samo ne priča u javnosti :-)

sramota

pre 12 godina

Ovaj bumbar je bio aktuelan za vreme rata u SFRJ kada sam ja cepao vojsku 1994. Drugim rečima, zastareo kao i sve drugo što Srbija prodaje diktatorskim državama da bi ubijali sirotinju.

Valjevac

pre 12 godina

Kad budete napravili nuklearnu bombu onda se pohvalite,a ne pred izbore.Krušik je nekad zapošljavao 10.000 radnika a danas jedva 1.400 a plate su oko 220 evra.

Oddball

pre 12 godina

Inače je ovako pravljena i kopija ruskog PORS Fagot koji se kod nas zvao PORS Drug a nikada njegova proizvodnja nije do kraja usvojena.

Sad pravimo kopiju ERYX-a već 20-ak godina. Dok ga uvedemo u naoružanje biće prevaziđen.

Una

pre 12 godina

@Vubi

Ne razumem ljude koji misle da nijedna druga zemlja ne proizvodi naoružanje nego svi kao nešto čekaju da Srbija ponudi svoje "pouzdane i proverene" sisteme. Pa bre, tehnika je to, ide se napred svakodnevno. To što su neke puške bile vrhunske pre 40 godina, ne znači da su i danas. Ubeđen sam da Kinezi mogu u svako doba da proizvedu daleko više, daleko kvalitetnijeg i jeftinijeg naoružanja od nas. Ne živimo u SFRJ već 20 godina, alo ljudi!

wp fail

pre 12 godina

(Vubi, 26. april 2012 15:13)
Nase (pesadijsko) oruzje rdja. Posebno cevi. Kinesko ne. A cena ista (na veliko cak kinesko jeftinije). Voz je prosao

MilivojE

pre 12 godina

Kakva glupost ! Opet se trtimo da smo jeftiniji 2 do 3 puta od konkurencije iz ozbiljne zemlje --- idemo damping cenama protiv ozbiljnih igrača. Zbog čega toliko spuštamo cenu ako je kvalitet samerljiv. Samo zabijamo prst u oko konkurenciji. Treba da držimo cenu, a ne kao što smo visoko kvalitetan tenk prodali po damping ceni --- ostalo je istorija, kako smo sejali, tako smo i prošli.

Vodovod

pre 12 godina

Zato juce nije imalo vode, ovi povadili sve vodovodne cevi da bi napravili ovaj oprasivac. Pa bolje da su ulozili pare u proizvodnju meda, nego u hidrant.

Pera

pre 12 godina

"Bumbar" je revolucionaran po vise stvari. Jos ako je krajnja cena vise puta niza od konkurentne ... stvarno jeste izuzetan izvozni adut.

BOKI

pre 12 godina

Daj Boze da ovo nikada ne bude uvedeno u naoruzanje Vojske Srbije !
Bumbar ima premali domet za danasnje uslove savremenog bojista (600 metara). Ajd' da vidim ko ce da izadje na crtu Abramsu ili Leopardu 2 na tih 600 metara...
Za 35.000 EUR, koliko kosta Bumbar, moze se kupiti 15-ak ruskih najmodernijih protiv-tenkovskih raketnih bacaca RPG-32 Hashim, identicnog dometa.
Bumbar mora imati domet od barem 1500m, da bi bio upotrebljiv u boju i konkurentan na trzistu. Cujem da VTI vec radi na Bumbaru 3000, dometa 3km...

nixonn

pre 12 godina

Bumbar je tehnoloski prevazidjeno oruzje i niko podvlacim niko nece da ga kupi. Savremeni protivtenkovski sistem poput ruskog Korneta imaju domet preko 5 kilometara dok Bumbar-2 jedva dostize jedan kilometar.O tehnoloski veoma naprednim sistemima poput americkog Javelina ili izraelskog Spikea necu da trosim reci.
Pogledajte samo video:
http://www.youtube.com/watch?v=Tv7sBh5aMv0&feature=related

milan

pre 12 godina

Zasto ovaj sistem nije uveden u naoruzanje nase vojske u toku njegovog mandata, a ne da se nada da ce biti uveden!
A kada ode sa vlasti pricace sta je on sve hteo da napravi i kako bi bilo da je on na vlasti!
Razumem zasto se razvoj ovog sistema nije zavrsio 90-ih, ali mi nije jasno zasto se nije zavrsio tokom zadnjih 12 godina!
Bez obzira sto je razvoj poceo 90-tih ovaj sistem je i dalje izuzetno efikasan i koristan, ali i savremeniji od 95% slicnih sistema u svetu (vecina zemalja u svetu i dalje koriste slicne sisteme proizvedene 60-tih, 70-tih i 80-tih)! Ali ako se nezavrsi i neponudi (i sami nekupimo) ovaj sistem trzistu na vreme, konkurencija ce uciniti svoje pa ce ovaj sistem biti smo na papiru konkurencija!

dača

pre 12 godina

batalite "bumbare",kakvi su ovo avioni danas čitav dan(26.04/12)na vedrom nebu ostavljaju beli razlivajući trag koji traje i po 24h.Da pogadjam,da nije CHEMTRAILS g-dine Šutanovac,otrov koji nam posipaju po glavama naši NATO "prijatelji"...bar vi novinari obratite malo više pažnje na ovu pojavu Chemtrails-a i ko je dozvolio njihovo nadletanje iznad Srbije,najiskrenije vas molim.

doktor

pre 12 godina

pricajte vi sa god hocete ,ali Ameri ce ovo da kupe... Oni vazda ratuju i stalno im treba novo ,neobicno oruzje.. Novo ,zanimljivo oruzje podize moral u americkim jedinicama

R'ke-koke

pre 12 godina

Samo vi pljujte Sutanovca...

Samohodna haubica Nora 52 se prodaje.
Skolski avion lasta se prodaje.
Pushka m-21 se prodaje.
...

Ono sto fali je sposobnost drzave da pazari ove proizvode.
Bilo kako bilo, borbena industrija se dize iz pepela.

A vi koji trtljate o ubijanjima, izvozu smrti... Kad najvece demokratije prekinu da proizvode oruzje, tad cemo i mi.

Vojska je pre svega sredstvo odvracanja, i jedino sto trenutno razdvaja narod Irana od osiromashenog uranijuma.

MikiM

pre 12 godina

Sutanovac sta ce nam to kad necemo vise ratovati.
Bolje pravite All in One HAARP sisteme za ispitivanje ozonskog omotaca, za manipulisanje klimom i vremenskim prilikama, za manipulisanje mozgom i zemljinom korom i tektonskim plocama...
Valjda je i nama nesto ostalo od nasega Nikole Tesle pa da napravimo nesto tako.
Pozdrav

A-ha

pre 12 godina

Kakvi ste vi likovi....

Ovo oruzije je prvenstveno napravljeno ne da pogadja objekte na 5 i 10km nego mu je prednost u odnosu da sva druga oruzija slicne namene sto moze da dejstvuje i da pogadja objekte na 60m i koristi se u urbanim sredinama moze da dejstvuje iz zatvorene prostorije i max domet mu je do 1000m bumbara satri bojeve glave nosi jedan covek.Sto se tice cene bumbar koristi bojeve upravljive glave a ne samovodjene glave koje koje oruzije cini mnogo skupljim.
Neko je postavio link Americkog Javelina i Ruskog Kornta ATGM koji ni pocemu nisu slicni bumbaru Koliko god vi ovde negodovali Bumbar je perfektno oruzije koje ce tek ta se koristi.

Realista

pre 12 godina

Ako se ne varam i 1945. je postojalo protiv-oklopno oruzje slicnih karakteristika samo mnogo jednostavnije...danas je 2012.ta a ovo je jedno od predizbornih "cuda"...

Vubi

pre 12 godina

@Una Pricamo o dva sasvim razlicita trzista, Kina je svoje proizvode plasirala na odredjeno trziste i sa obzirom na trenutnu bezbednostnu situaciju u svetu,Kinezi nemaju mnogo mesta za sirenje trenutno , a mi kao novi "drugari" NATO pakta imamo priliku da zaradimo pare na tome. a sto se tice koracanja napred... samo cu ti izneti podatak da se cuveni colt M4 karabin jos uvek ne koristi kao osnovno pesadijsko naoruzanje, vec je US Army Standard M16(modifikovano naravno) ali u sustini AR-15 sistem napravljen 1963 godine. LSW naoruzanje(light support weapon, Puskomitraljezi u upotrebi su varijacije modela M249 koji je u sustini nista drugo nego Nasminkani "stoner" takodje oruzije iz pre vijetnamske ere.... Britanska vojska, pa cak i njihovi komandosi, koji su tradicionalno poznati kao bolje opremljene jedinice u svetu i dalje koriste SA80 Jurisnu pusku proizvedenu 1985-e godine, jedne od retkih vojski koje su usle u masovnu produkciju novijih sistema su IDF( sa njihovom novom IMI-Tavor) Nemci sa opet varijacijama na temu Heklerove G36, I Rusi koji u poslednje vreme masovno proizvode nove sisteme, ak-101, 105 AN94.A ona ludacka opto elektronska i napredna sredstva koja vidjamo po filmovima i video igrama su cista fantazija, zbog cega bi bilo ko cimao Eotech-ovu opremu ili MARS, kada moze za mnogo manje para, i sa mnogo manje problema da ima isti efekat sa M68 Aimpoint Comp M2-jkom? na kraju svih krajeva, oruzije koje definise specijalne jedinice svuda u svetu(koje su oduvek bile najbolje opremljene formacije ma kakve vojske) Heklerov MP5 proizveden je 1963-e godine... to da se ide ka novom i modernom je cista bajka, pusti reklame... a da na temu bumbara.. ERYX je popularan i pouzdan sistem.. a Bumbar je jednostavno... isto SR*** jeftinije pakovanje....

Vubi

pre 12 godina

Na stranu Hate komentari, Srbija sada ima zaista veliku sansu da zaradi dosta na naoruzanju i vojnoj opremi , zbog modernizacije koja je u toku, Planova da se sistemi kao sto je bumbar, ili M70AB2 zaemene novijim naoruzanjem i sistemima, Zemlje bliskog istoka su tu ogromna trzista sada, kojima MORS ima pristup zahvaljujuci dobroj saradnji sa NATO-om, Vojno policijske formacije na BLiskom Istoku kao sto je ANP ili ANA, su veliki potencijalni kupci ovih sistema jer i dalje rade sa veoma zastarelim naoruzanjem Kao sto su originalini AK-47 ILI RPG-7 Protivoklopni sistemi, dok su malo moderniji primeri oruzija kao NPR AK-74 Retkost i vrlo vredna stvar.Nas M70 je vec dovoljno poznat na bliskom istoku , bezbednostne formacije tih zemalja su imale priliku da se uvere u kvalitet i funkcionalnost tog naoruzanja.Americki investicije jacanja tih bezbednostnih snaga mogu da imaju direktnu vezu sa planom RS, za modernizaciju oruzanih snaga, kada nas M21 krene u masovnu produkciju i osnovnu upotrebu u vojnim i policijskim jedinicama ogroman broj zastarelog naoruzanja se pojavljuje kao moguci proizvod za prodaju tim zemljama, to su dobri pouzdani svetski poznati sistemi, koje mi zbog planova i puta kojim nasa vojska i MORS ide otpisujemo... Otvara nam se dugorocno trziste za izvoz lakog pesadijskog naoruzanja a za par godina ko zna ako plan modernizacjie tenkova m84, u M84AS sisteme prodje kao sto se svi nadamo da ce proci mozemo imati jos veci izvoz, jacanje ekonomije, i samim tim resiti se nekih finansijkih problema koje su VS i SPDR imali sa promocijom i produkcijom novih sistema tipa Lazar MRAP vozila... drzimo im kljucke :) samo se nadam da ce ispasti pametni ovde....

doktor

pre 12 godina

pricajte vi sa god hocete ,ali Ameri ce ovo da kupe... Oni vazda ratuju i stalno im treba novo ,neobicno oruzje.. Novo ,zanimljivo oruzje podize moral u americkim jedinicama

Oz

pre 12 godina

Jedno pitanje..zasto se, kada se pomene bilo koji proizvod (bumbar, nora b52 itd), govori da je namenjen izvozu a niti jedan od ovih proizvoda se ni ne pominje kao mogucnost da se opremi vojska srbije?

Pera

pre 12 godina

"Bumbar" je revolucionaran po vise stvari. Jos ako je krajnja cena vise puta niza od konkurentne ... stvarno jeste izuzetan izvozni adut.

dača

pre 12 godina

batalite "bumbare",kakvi su ovo avioni danas čitav dan(26.04/12)na vedrom nebu ostavljaju beli razlivajući trag koji traje i po 24h.Da pogadjam,da nije CHEMTRAILS g-dine Šutanovac,otrov koji nam posipaju po glavama naši NATO "prijatelji"...bar vi novinari obratite malo više pažnje na ovu pojavu Chemtrails-a i ko je dozvolio njihovo nadletanje iznad Srbije,najiskrenije vas molim.

dukaPPS

pre 12 godina

Protivoklopni raketni sistem Bumbar razvijen je tokom devedesetih godina u Jugoslaviji, na osnovu francuskog sistema Eryx.
Jestel' bre vi normalni!?!Kuku lele....ovo je do sada najgora promocija stranke za izbore

Vodovod

pre 12 godina

Zato juce nije imalo vode, ovi povadili sve vodovodne cevi da bi napravili ovaj oprasivac. Pa bolje da su ulozili pare u proizvodnju meda, nego u hidrant.

wp fail

pre 12 godina

(Vubi, 26. april 2012 15:13)
Nase (pesadijsko) oruzje rdja. Posebno cevi. Kinesko ne. A cena ista (na veliko cak kinesko jeftinije). Voz je prosao

sramota

pre 12 godina

Ovaj bumbar je bio aktuelan za vreme rata u SFRJ kada sam ja cepao vojsku 1994. Drugim rečima, zastareo kao i sve drugo što Srbija prodaje diktatorskim državama da bi ubijali sirotinju.

R'ke-koke

pre 12 godina

Samo vi pljujte Sutanovca...

Samohodna haubica Nora 52 se prodaje.
Skolski avion lasta se prodaje.
Pushka m-21 se prodaje.
...

Ono sto fali je sposobnost drzave da pazari ove proizvode.
Bilo kako bilo, borbena industrija se dize iz pepela.

A vi koji trtljate o ubijanjima, izvozu smrti... Kad najvece demokratije prekinu da proizvode oruzje, tad cemo i mi.

Vojska je pre svega sredstvo odvracanja, i jedino sto trenutno razdvaja narod Irana od osiromashenog uranijuma.

A-ha

pre 12 godina

Kakvi ste vi likovi....

Ovo oruzije je prvenstveno napravljeno ne da pogadja objekte na 5 i 10km nego mu je prednost u odnosu da sva druga oruzija slicne namene sto moze da dejstvuje i da pogadja objekte na 60m i koristi se u urbanim sredinama moze da dejstvuje iz zatvorene prostorije i max domet mu je do 1000m bumbara satri bojeve glave nosi jedan covek.Sto se tice cene bumbar koristi bojeve upravljive glave a ne samovodjene glave koje koje oruzije cini mnogo skupljim.
Neko je postavio link Americkog Javelina i Ruskog Kornta ATGM koji ni pocemu nisu slicni bumbaru Koliko god vi ovde negodovali Bumbar je perfektno oruzije koje ce tek ta se koristi.

pcelar

pre 12 godina

tempiranje sutra ce biti vest kako je sutanovac otvorio proizvodnju novog metka cije je barutno punjenje lakse za gram i time ispunjava standarde nato prekosutra ce biti novi stelt opasac za vojsku a nakosutra.... i tako redom do glasanja a posle svi na vojnicki kazan i pasulj PRIJATNO KLASO!!!

bumbar

pre 12 godina

Ja se vec obradovao da su napravili Javelin, kad ono, njima trebalo 18 godina da naprave kopiju ERYX-a... Jedino ih cena izvlaci (pod pretpostavkom da funkcionise kako je opisano)

Una

pre 12 godina

@Vubi

Ne razumem ljude koji misle da nijedna druga zemlja ne proizvodi naoružanje nego svi kao nešto čekaju da Srbija ponudi svoje "pouzdane i proverene" sisteme. Pa bre, tehnika je to, ide se napred svakodnevno. To što su neke puške bile vrhunske pre 40 godina, ne znači da su i danas. Ubeđen sam da Kinezi mogu u svako doba da proizvedu daleko više, daleko kvalitetnijeg i jeftinijeg naoružanja od nas. Ne živimo u SFRJ već 20 godina, alo ljudi!

MilivojE

pre 12 godina

Kakva glupost ! Opet se trtimo da smo jeftiniji 2 do 3 puta od konkurencije iz ozbiljne zemlje --- idemo damping cenama protiv ozbiljnih igrača. Zbog čega toliko spuštamo cenu ako je kvalitet samerljiv. Samo zabijamo prst u oko konkurenciji. Treba da držimo cenu, a ne kao što smo visoko kvalitetan tenk prodali po damping ceni --- ostalo je istorija, kako smo sejali, tako smo i prošli.

Realista

pre 12 godina

Ako se ne varam i 1945. je postojalo protiv-oklopno oruzje slicnih karakteristika samo mnogo jednostavnije...danas je 2012.ta a ovo je jedno od predizbornih "cuda"...

Vladan Jova

pre 12 godina

Auuu bwe pa ovaj sistem je napravljen pre skoro 20 godina!!!! Ha,ha,ha da nećemo možda i Ruski T34 da promovišemo kao novo izvozno čudo naše namenske industrije? Pa preteraste malo u izmišljanju g-osn ministre, ali baš preteraste ima nas koji smo i služili vojsku za razliku od Vas i videli ovo čudo ili smo bili vidoviti?????

Valjevac

pre 12 godina

Kad budete napravili nuklearnu bombu onda se pohvalite,a ne pred izbore.Krušik je nekad zapošljavao 10.000 radnika a danas jedva 1.400 a plate su oko 220 evra.

Pakistanac

pre 12 godina

U biltenu firme Jugoimport SDPR iz 1994. godine, koji se kao podlistak dobijao uz časopis "Vojska", je napisan sličan ovakav tekst o Bumbaru, a mislim da je fotografija bila identična kao ova na sajtu. To je bilo pre 18 godina!

Oddball

pre 12 godina

Inače je ovako pravljena i kopija ruskog PORS Fagot koji se kod nas zvao PORS Drug a nikada njegova proizvodnja nije do kraja usvojena.

Sad pravimo kopiju ERYX-a već 20-ak godina. Dok ga uvedemo u naoružanje biće prevaziđen.

pd 859

pre 12 godina

E koliko smo mi ovakvih aduta upropastili

PS: da li je samo meni čudno što u svim ovim fabrikama oružja u Srbiji (Zastava, Krušik, ...) radnici ili nemaju plate ili su one mizeren a opet niko od njih ne krade ili švrecuje oružje koje proizvode. Ili se možda o tome samo ne priča u javnosti :-)

nixonn

pre 12 godina

Bumbar je tehnoloski prevazidjeno oruzje i niko podvlacim niko nece da ga kupi. Savremeni protivtenkovski sistem poput ruskog Korneta imaju domet preko 5 kilometara dok Bumbar-2 jedva dostize jedan kilometar.O tehnoloski veoma naprednim sistemima poput americkog Javelina ili izraelskog Spikea necu da trosim reci.
Pogledajte samo video:
http://www.youtube.com/watch?v=Tv7sBh5aMv0&feature=related

Sale

pre 12 godina

Šutanovac: "Bumbar" adut za izvoz

Kamo sreće da je neko hteo da kupuje one druge bumbare, koji su večito na vlasti, koji bi to izvozni adut bio, ali nažalost niko ih ne želi.

BOKI

pre 12 godina

Daj Boze da ovo nikada ne bude uvedeno u naoruzanje Vojske Srbije !
Bumbar ima premali domet za danasnje uslove savremenog bojista (600 metara). Ajd' da vidim ko ce da izadje na crtu Abramsu ili Leopardu 2 na tih 600 metara...
Za 35.000 EUR, koliko kosta Bumbar, moze se kupiti 15-ak ruskih najmodernijih protiv-tenkovskih raketnih bacaca RPG-32 Hashim, identicnog dometa.
Bumbar mora imati domet od barem 1500m, da bi bio upotrebljiv u boju i konkurentan na trzistu. Cujem da VTI vec radi na Bumbaru 3000, dometa 3km...

MikiM

pre 12 godina

Sutanovac sta ce nam to kad necemo vise ratovati.
Bolje pravite All in One HAARP sisteme za ispitivanje ozonskog omotaca, za manipulisanje klimom i vremenskim prilikama, za manipulisanje mozgom i zemljinom korom i tektonskim plocama...
Valjda je i nama nesto ostalo od nasega Nikole Tesle pa da napravimo nesto tako.
Pozdrav

milan

pre 12 godina

Zasto ovaj sistem nije uveden u naoruzanje nase vojske u toku njegovog mandata, a ne da se nada da ce biti uveden!
A kada ode sa vlasti pricace sta je on sve hteo da napravi i kako bi bilo da je on na vlasti!
Razumem zasto se razvoj ovog sistema nije zavrsio 90-ih, ali mi nije jasno zasto se nije zavrsio tokom zadnjih 12 godina!
Bez obzira sto je razvoj poceo 90-tih ovaj sistem je i dalje izuzetno efikasan i koristan, ali i savremeniji od 95% slicnih sistema u svetu (vecina zemalja u svetu i dalje koriste slicne sisteme proizvedene 60-tih, 70-tih i 80-tih)! Ali ako se nezavrsi i neponudi (i sami nekupimo) ovaj sistem trzistu na vreme, konkurencija ce uciniti svoje pa ce ovaj sistem biti smo na papiru konkurencija!

Vubi

pre 12 godina

@Una Pricamo o dva sasvim razlicita trzista, Kina je svoje proizvode plasirala na odredjeno trziste i sa obzirom na trenutnu bezbednostnu situaciju u svetu,Kinezi nemaju mnogo mesta za sirenje trenutno , a mi kao novi "drugari" NATO pakta imamo priliku da zaradimo pare na tome. a sto se tice koracanja napred... samo cu ti izneti podatak da se cuveni colt M4 karabin jos uvek ne koristi kao osnovno pesadijsko naoruzanje, vec je US Army Standard M16(modifikovano naravno) ali u sustini AR-15 sistem napravljen 1963 godine. LSW naoruzanje(light support weapon, Puskomitraljezi u upotrebi su varijacije modela M249 koji je u sustini nista drugo nego Nasminkani "stoner" takodje oruzije iz pre vijetnamske ere.... Britanska vojska, pa cak i njihovi komandosi, koji su tradicionalno poznati kao bolje opremljene jedinice u svetu i dalje koriste SA80 Jurisnu pusku proizvedenu 1985-e godine, jedne od retkih vojski koje su usle u masovnu produkciju novijih sistema su IDF( sa njihovom novom IMI-Tavor) Nemci sa opet varijacijama na temu Heklerove G36, I Rusi koji u poslednje vreme masovno proizvode nove sisteme, ak-101, 105 AN94.A ona ludacka opto elektronska i napredna sredstva koja vidjamo po filmovima i video igrama su cista fantazija, zbog cega bi bilo ko cimao Eotech-ovu opremu ili MARS, kada moze za mnogo manje para, i sa mnogo manje problema da ima isti efekat sa M68 Aimpoint Comp M2-jkom? na kraju svih krajeva, oruzije koje definise specijalne jedinice svuda u svetu(koje su oduvek bile najbolje opremljene formacije ma kakve vojske) Heklerov MP5 proizveden je 1963-e godine... to da se ide ka novom i modernom je cista bajka, pusti reklame... a da na temu bumbara.. ERYX je popularan i pouzdan sistem.. a Bumbar je jednostavno... isto SR*** jeftinije pakovanje....