Utorak, 24.04.2012.

15:18

Nokia - gigant postao "bezvredan"

Rejting agencija Fič snizila je kreditni rejting telekomunikacionoj korporaciji Nokia, zbog slabe zarade koju je ta kompanija ostvarila u prvom kvartalu 2012.

Izvor: Beta

Nokia - gigant postao "bezvredan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

cccc

pre 12 godina

Boze dragi vise komentara "Ciji je mobilni Veci" iz zemlje koja puca na svim savovima, nego na ono sto gori svuda oko nas. Ko je ovde lud?

Bocky BG

pre 12 godina

Kakvih sve ložana ovde ima, za nevericu.
A još se i dele saveti svetskim gigantima, a verujem da je malo ko probao sam i preduzetničku radnju da otvori. Ima i velikih proroka, a i onih što kažu da su se njihova davnašnja predviđanja eto ostvarila :)

Imaš telefon i imaš u njemu sve što ti treba i zadovoljan si - super, napiši da si zadovoljan s onim što imaš. Ja sam zadovoljan sa E71 i ne može niko više od mene samog da brine o mom zadovoljstvu. Hvala unapred na trudu.

Imaš telefon i nemaš u njemu sve što ti treba. Proveriš, pogledaš šta se nudi i koliko para imaš i kupiš. Ako si se zajebo, nije loše da ovde to kažeš da bi i drugi bili oprezniji.

Imaš telefon i ložiš se na novitete, kupi ono šta možeš ili više zaradi, al nemoj da smaraš.

Niti da misliš da imaš i mrvu znanja kako se upravlja kompanijom veličine Nokia, samo eto nemaš sreće pa tebe nisu postavili da je vodiš.

Srbija.

I, za kraj: treba da postoje i Android i Apple (respect!) i jeftini telefoni i pametni telefoni i glupi telefoni. Dok imaš tržište i dok se tvoj proizvod prodaje treba da postojiš. A veliki mudraci iz Srbije bi trebalo da malo više zasuču rukave, kako bi imali svi da kupe šta im je volja, a manje da vode svetsku poslovnu politiku i pričaju o stvarima o kojima veze nemaju.

Sumadinac

pre 12 godina

"Dok god Nokia bude proizvodila telefone, ja cu ih kupovati.
(Lala na kvadrat, 25. april 2012 12:22)"

Lalo, slazem se! To je ono sto treba tebi i to je ono sto treba meni i ja sam zadovoljan.

E sad, da NOKIA moze da prezivi od ovakvih kao sto smo ti i ja, bilo bi sjajno. Ali ne moze. A nije se ni prilagodila uslovima izmenjenog trzista i izmenjenih korisnickih potreba. Da se razumemo, gomila tih "potreba" su ciste gluposti, i 9 od 10 ljudi nema nikakvu realnu potrebu za njima.

Ali ih zeli, a NOKIA to nije propoznala.

Izgubila je korak jer se orijentisala na ovakve kao sto smo ti i ja, a ta greska ce dovesti da bude na gubitku, bas kao i ti i ja.

Nagadjam da je glomazan i neprilagodljiv menadzment i masinerija odlucivanja koja nije prepoznala potrebe i prilagodila im se, dovela do ovakve propasti. Da ti je neko rekao pre 10 godina da ce NOKIA propasti, zvucalo bi neverovatno. Ipak, dva su moguca razloga: ne prilagodjavas se i/ili zagrizes vise nego sto mozes. Mislim da je kod njih dominantan prvi razlog, ali ima i drugog, svakako.

Igoritza

pre 12 godina

MAJKO MILA! Koliko netacnih informacija i jos neceg sto ne smem da napisem jer nije lepo i nece da objave!

@pera - SAMSUNG jedini koji zaradjuje od Android-a .. ? Au sine .. pazi ovako: HTC koji se ranije zvao QTEK je firma koju je sredinom prosle decenije organizovalo par korejanaca, kao ti i ja sad da osnujemo bend ili slicno. i oni su furali svoju pricu (QWERTY telefoni, windows mobile) da bi se PREPORODILI kada je Google napravio android, i sada iako sa manje ljudstva od velikih zverki (Samsung Apple), oni su medju 3 najjaca proizvodjaca na svetu.

ujedno, Microsoft koji je bezobrazno KUPIO oko 40.000 patenta, trazi ZULUM od SVAKOG ko postavi Android jer prete tuzbama, a ostali im zapravo PLACAJU preko 10 evra po prodatom telefonu, jer je stanje stvari da ce najverovatnije da MS dobije takve tuzbe pa se niko ni ne zamlacuje. Najcrnje da bude - MS zaradjuje VISE para od zuluma na Android, nego sto zaradjuje od prodaje SVOG Windows mobile sistema. (Zato je google kupio motorolu jer motorla ima 17.000 potpisanih patenata)

Od Androida trenutno zaradjuju SVI koji su odlucili da stave taj OS na telefon, jer da NISU - ne bi NISTA prodali, bas kao uboga Nokia. To sto HTC ima fiktivne gubitke, to je zato sto je isto neka "Agencija" predvidela bog zna sta za njih jer su najbolje sredili Android (HTC Sense, najbolji dizajn, najbolji materijali), a to koliko je HTC zapravo genijalan iako mali igrac, dokazuje cinjenica da im snabdevaci IPS ekrana (Wintek, Hanstar) presekli nabavku u korist ASUS-a i Apple-a pa su morali da se okrenu ka Sony-ju za S-LCD ekrane i sto im je Kornig presekao nabavku Gorilla pa traze alternativu. (i naci ce je)


@Windows fan - kupi akcije nokie molim te :) daj sto vise para! te tvoje stavke su kafanska prica. Microsoft nije Nokijin tata pa da ga pusti da propadne ili ne, to je korporativni svet gde ce upravo MS da kaze - "propali su, au bedak, bila nam je lepa saradnja, a sad adio".

Windows 8 i portovanja programa NECE biti jednostavno, to je marketinska prica, a da se razumes trunku u setove isntrukcija znao bi da jedna aplikacija mora da se promeni u svojoj osnovi kako bi radila sa jednog na drugom setu isntrukcija (x86 VS ARM). to sto si procitao je neozbiljno.

Situacija na berzi se menja radikalno, i u korist nekih firmi - ali KADA te firme rade pravu stvar. Nokia ne radi pravu stvar, i nece niko carobnim stapicem da ih izvuce iz septicke jame. A ja da ti objasnjavam zasto su skocile akcije Apple-a, i koji su njihovi potezi je izgleda uzaludno, jer ti ne znas kako stvari funkcionisu u korporativnom svetu, i sta je to konkretno sto Apple radi korisnicima (vise nego kvalitetno mazanje ociju)

Android jeste idealan, a to tvoje "ko je razvijao zna o cemu pricam" zapravo znaci - ja ne znam sta pricam. ja na svom telefonu imam GPS, Mp3, Video reprodukciju, maksimalno iskoriscavanje ARM arhitekture i brzine procesora, operativni sistem apsolutno otvoren, zajednicu sa modifikovanim aplikacijama i sistemima i cega sve ne. Ti ocigledno NIKAD nisi imao android ako ti Android nije dobar.

Google - Oracle spor ne moze da ode na stranu Orcle, jer google i dalje fura pricu "dobrog momka" .. google ako "zavrne svoje slavine" mogu i Oracle i svi ostali da se, sto bi narod reko - preture preko tarabe i cekaju penal, if you know what I mean.


@Tester - Fiat stilo je fijatov uspeh ... ? :) prvo - Ni schumaher im nije pomogo u reklamama 2003-2004, model je slabo prodavan (to sto ga voze srpski taksisti je upravo dokaz da ne valja, a ne da valja), auto je od cokolade, i ja licno koji sam mu vlasnik bi sada, da mogu da se vratim u proslost, pre uzeo Toyota Yaris 1998, nego moj stilo 2004, grom me spalio sto sam ga ikad kupio.

Mladen NS - :) to sto si ti napisao je sramota. citiram te:

"WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem"

OS je sjajan, jer je zatvoren. BRAVO! GENIJE!

"maksimalno optimizovan sa hardverom"

jos jednom - genije :)

e pa genije, citaj sad - WP NIJE sjajno optimizovan sa hardverom, usled cinjenica:

1. WP nije u stanju da potera jacu rezoluciju od 800x480, dok iOS 5 i Android ICS mogu da guraju 2500x1500.

2. WP nije u stanju da cita nijedan drugi format osim FAT-a, sto znaci da je beskoristan kao display mirroring uredjaj, nema HD formata, i tako dalje.

3. WP NE PODRZAVA dual core - dakle, Tegra 3 je quad, Cortex A9 telefoni se prave sa Quad procesorima, a tvoj WP koji je "optimizovan" - ne moze da podrzava dual core. dual core koji je aktuelan vec 2 godine, i Quad koji je aktuelan vec 6 meseci. da - veoma je optimizovan, do mojega.

4. WP ne podrzava jace od 512mb RAM-a. dal da pricam i da lje .. ? Moj Desire Z koji postoji dve godine, ima 512 RAM-a, gde ja imam sa "G2 SLIM" ROM-om (zahvaljujuci XDA) preko 160 mb RAM-a slobodno, jer mi to Android dozvoljava, dok to na NOVOM Nokia telefonu jednostavno nije moguce. ne da mu WP.



E sad zavrsni komentar - Vi koji tvrdite da su vam Meego, Symbian, WP i slicne tvorevine super OS-ovi, vi, tvrdim - NIKADA niste imali android. SVI ovi operativni sistemi nemaju ni 0.1% aplikacija koje ima Android, niti imaju POTENCIJAL da ih dobiju. STA vi to mozete da instalirate na svoj telefon, a da vam bude BOLJE ili KORISNIJE od Android-a:

1. video - Mobo player - MKV formati, 1080p reprodukcija, interni kodeci za sve ostalo ..

2. GPS - preko 30.000 aplikacija za SVE moguce GPS funkcije, od lokacija, do real-time igara koje se zasnivaju na poziciji (virtuelni capture the flag, naprimer)

3. Audio - ja mogu na svom plejeru da promenim SVE - ekvilajzer, pitch, pristupnost svega na 3 dodira, itd. jel moze WP .. ? ne moze.

4. Igre - Asphalt 6. windows aj zdravo.

5. druge korisne aplikacije - kalkulatori svega i svacega, kalorija, valuta, live-update svega i svacega, milion i jedna igra za kracenje vremena, milion i jedna aplikacija za matematiku, nauku, obrazovanje ...

a pritom, imamo hrabre Tajvance iz HTC-a koji nam prave izdrzljivije telefone od konkurencije, i koji se iz petnih zila trude da obezbede kvalitetan uredjaj. moj Desire Z je, potpisujem, sa sve ovim Touch screen ekranom, TVRDJI i izdrzljiviji od 3310. koji je u stvari jedan PCB upakovan u plastiku.

wrx sti

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasno kako neko moze biti toliko glup da zbog ovog rejtinga i price o realnom stanju stvari krivi agencije, novinare, brokere i sl. Ljudi, urazumite se, Nokia je pukla. Da nisu dobili 10-ak mlrd od Microsoft-a prosle godine, danas bi bili u vlasnistvu nekih kineza koji su do juce pravili replike tih Nokia. Jeste, imali su dobrih modela, i jos vise dobrih a jeftinih (3310, 1110 itd.) ALI od toga se ne zivi. Pregazili su ih iPhone i Android-i, poslednja Nokia koja je bila konkurentna/iznad konkurencije je N95 u trenutku izlaska ali ne zadugo. Kakvi N8, N9, ovi novi Win (prodaju se u USA jer Nokia subvencionise sa po 100$ svaku kupovinu). Imaju (i imali su oduvek) odlican hardware (kvalitetniji procesori, antene, kamere), odlicne jeftine, izdrzljive modele. Nikad nisu imali software (Symbian je uvek kaskao, ako ne za konkurencijom, onda za vremenom). Od svega toga ostao je samo hardware. To i danas imaju, ali nista drugo. Jeftini modeli vise nikog neinteresuju a i zarada na njima je minorna; vecina prodatih modela su smartphone-i a tu Android i iOS drze primat (i tesko ce pustiti treceg igraca). WindowsPhone (ili kako se vec ovih dana zove) pokusava nesto, ali ce proci kao Zune i Symbian zajedno... Nokia je, ako ne pocne da radi kao Samsung, HTC, i slicni, propala

nokiafan

pre 12 godina

Ne razumem, sta bi nokia imala prelaskom na android, pa tek tada bi pukla. Imali bi smo jedan OS za sve telefone (ne racunajuci apple). Ovde se izgleda uporedjuju android telefoni noviji sa nokia telefonima od pre 2-3 godine koliko vidim, jer svi koji su protiv nokije izgleda ne znaju mnogo o nivijim nokia telefonima a narocito o symbianu. Mnogo je ljudi ne upuceno a komentarise, izgleda da prvo ne znaju da je izasao novi symbian koji je odlican. Drugo android od izlaska nema bitnijih razlika i ispravki. Ako je neki OS bagovit to je Android. Nokiu je dobrim delom i symbian izdvajao od drugih. Kada jedan pravi OS a drugi telefon, to nikada nece biti isto kao kada sam pravis i OS i telefon. Ne razumem zasto se "pljuje" po novim nokia win telefonima, koliko razumem zbog windows-a. Koliko onih koji ovde kometarisu koristi windows na kompu, koliko je kupilo taj isti windows. Ako vam se ne svidja a vi predjite na linux, mac svejedno. Zasto jedno pricate a u praksi drugo radite.
Kada se pojavio iPhone i Smart telefoni uopste, nokia je opstala i sa S40 operativnim sistemom. Siguran sam da ce i sada izlaskom Lumia serije jer vec prati korak.

Vlada

pre 12 godina

Uzeo sam Android u trenutku kada su vazile slicne price za njega i svi su bili u fazonu da je Nokija zakon. Sada je obratna situacija i najverovatnije cu uzeti Nokiju sa Windows Phone systemom. Za godinu dve ce se sve promeniti. Svakako, u obzir je potrebno uzimati samo komentare onih koji su zadovoljni/nezadovoljni onim sto su probali...

Antikampanja je cudo :)

samo nokia bre!!!

pre 12 godina

ja ne znam ko su ovi ljudi koji pisu da su nokijini telefoni skupi!? ja sam se svojevremeno dvoumio izmedju nokie 500 (190e) i htc wildfire S (220e). kada sam vidio karakteristike ova dva telefona (www.mobilnisvet.com) iliti da je nokia DUPLO bolja od konkurentskog modela a pritom 30e jeftinija dileme vise nije bilo! i nisam se pokajao. ne treba mi igracka kojoj baterija traje 1-2 dana vec high-tech komunikacijsko sredstvo (pozivi, poruke, internet) kojem baterija traje 5 dana kao iz sale!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tesko sam bolestan od svoje 49 godine (1991) i nisam izlazio iz stana od tada, tako da mi mobilni nije trebao. Pre godinu i po crce nam fiksni telefon i ja i takodje bolesna majka ostadosmo bez kontakta sa svetom i starateljima. Onda sam shvatio da i nama treba mobilni. Od tada pratim ovo podrucje.

Nisam imao nekoga ko bi znao na startu da mi objasni sta i kako, jer su u mojem okruzenju retki oni koji kompjuter koriste od samog pocetka. Zato sam kupio par jeftinih telefona, tek da imam za razgovor. Kasnije, na ebay nadjem neki jeftin tablet sa dovoljno memorije da moze da koristi normalan (ne mobile!) Internet i pocnem veselo da ga koristim. Android naravno. Krenem da trazim poznate stvari sa PC-a - e, sipak! Postepeno, moje razocaranje je postajalo sve vece i vece i sad jedva cekam da se pojavi taj "sta bilo Win 8(?)" koji ce imati iste programe i na telefonu i racunaru. Dokle bre stariji ljudi da uce gomilu s...a stalno iznova, da bi mogli da dele slikice i muziku i da se lajkuju i cavrljaju telefonima? Necu bre Android ni u ludilu, a inace koristim iskljucivo Linuks na desktopu!

Android je tezak bezobrazluk, jednostavno tako. Napravljen je po meri onih koji verovatno PC nisu nikad ni imali. Gomila ikona na ekranu i meni skoro ni jedna ne treba a od onih koje su mi potrebne nigde ni jedna!

Smart telefoni umesto smart vlasnika, sacuvaj me boze. Pitam nekog mladjeg rodjaka "Koliko RAM-a ima tvoj telefon?" a on mi kaze "A?", nosite se bre u sto djavola...

Mladen NS

pre 12 godina

ExNokia - Ti si mozda cistio ulicu ispred NOKIA-e. Da se iole malo razumes u ovu temu, a ne da si "radio", znao bi da WM nema ama bas nikakve veze sa WP.
Ti i ostali ljubitelji Androida dajete sebi za pravo da ocenjujete druge operativne sisteme iako ih nikad niste koristili. Ja sam do sada koristio WM, BlackBerry i sada WP i uopste mi ne pada na pamet da pricam ili da kritikujem Android ili iPhone.
WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem i maksimalno optimizovan sa hardware-om. Ukoliko vam je telefon potreban za posao a vasa kompanija koristi MS toplo preporucujem WP (ja koristim HTC HD7)

Tester

pre 12 godina

Jedan dobar model moze da okrene situaciju, kao sto je to poslo za rukom Fijatu sa modelom Stilo! Nikad se ne zna... Mozda i promase i odu u istoriju!

Vlada

pre 12 godina

Nokia ocekuje poboljsanje... I Srbija ocekuje da Kosovo ostane Srpsko.. Nokia mozda i sredi stvar prelaskom na android a Srbija ostaje u pecini...

sumadinac atl

pre 12 godina

a kako se niko ne zapita od svih vas koji povezujete sbb kbb nokija bila na androidu, da li su ljudi iz nokije hteli da idu na android? da su hteli mogli su. ali, lumia 900 (ili kako je ovde u usa zovu "lumina") je pravi pogodak. rasprodat a nije ni mesec dana na marketu(izasao 8.4.2012) dakle nesto se krece. to.nece podici rejting ali znam da windows radi na wp8 i da ce biti extra.
i sam imam android,ravno 100 aplikacija,work i tri personalna emaila, mini office i jos mnogo toga. a sta realno koristim? osnovne funkcije plus par aplikacija. sve ostalo je ono sto skinem da probam i vise ne obrisem ali ni ne koristim.
evo upravo je b92 jedna od aplikacija koja bi mi na wp nedostajala. sve ostalo postoji na windowsu. video chat preko tango app email free mape voice command bas sve. mozda se vama ne svidja postavka onih tiles na frontu ali ja mislim da je cool.
neznam da li ce ovo doneti profit nokiji ali sigurno ih vraca u igru.
u atlanti odes u microsoft radnju i das im svoj tel i oni ti daju free bez ugovora nov htc titanII sa 16 mp kamerom. to jer niko i ne pita za taj tel. a nokiju ni ne pomisljaju da daju tako. jer je uz iphone najtrazeniji trenutno.
dakle nadam se pozitivnim vestima za par meseci od nokije i znajte da android (google) nebi nikada ulozio tolike pare koliko je dao microsoft.
to je razlog zasto nokija nema na androidu.znaju ljudi sta rade.

sumadinac atl

pre 12 godina

mnogo komentara a malo receno. npr niko nije sspomenuo da je lumia 900 prvi tel posle iphone 4-4s koji je skroz integrisan i koji nema mogucnost vadjenja baterije.
htc one x ce biti takav takodje.
samo mogu da kazem da galaxy s 2 baguje dva puta vise i cesce nego lumia i iphone zajedno.
pisem sa sgs2 i kad izadje sgs3 znacu da li ostajem na androidu ili kupujem nokiju. svaki dan se igram sa razlicitim tel i mogu da kazem android-samsung, ostali puuuno problema sa svim i svacim.

djurad

pre 12 godina

Pa kad ste glupi i niste presli na andorid odmah bi kupio nokiu bez mnogo razmisljanja, sta im je taj android toliko trn u oku .Gledam novi telefon da kupim i definitivno cu kupiti neki samsung ili HTC sa andoridom mada sam gledao i nove nokije i po komentarima vidim da zaostaju. A i andorid je android ... necu da se zakopam sa nekim losim bagovitim os-om ...

Radovan

pre 12 godina

Просто не могу да верујем каве коментаре читам овде. Сви полемишу о softwere а нико hardwere не спомиње. Smart телефон значи да је телефон ПАМЕТАН а не да зна да ради само оне операције за које је програмиран. Да је НОКИА прешла на android (дакле програм-систем) не би пукла - глупи су.
У питању је замена теза - промовише се оперативни систем у неком телефону а не могућности телефона. Да преведем на српски - компјутер који има процесор са рецимо 4 језгра и рецимо 4 ГБ меморије и ради ма ЛИНУКС систему је лошији од компјутера од 2ГБ меморије и рецимо процесором од једног језгра који ради у Windows 7 оперативном систему.

Свака част на закључку. Немам речи.

Не желим да браним или нападам НОКИа компанију али сам сигуран да људи који је воде нису тзв. људи из народа тј. како би ми рекли код нас људи од странке. Манимо се приче да је НОКИА безвредна јер сам сигуран да би већ сутра било ко у свету зажелео да се НОКИА региструје као произвођач баш у његовој земљи. И прилоге би снимали о томе (Тадића да не спомињем и његово усхићење истим).

Са моје тачке гледишта сувише је мало прошло времена да би "обични људи" ЗНАЛИ шта је боље имати од система у телефону. Како сада стоје ствари Android је бољи. Подсетићу само да некада DOS и Windows (рецимо 3,11) нису бии напреднији или бољи од осталих система (пример почетак 90.) а где смо данас. Сви знамо да је Linux бољи али и даље већина нас "фура" Windows у компу.

Због чега?

Ја исто овако видим и будућност "паметних телефона" јер немам разлога да сумњам у Mejnstrim.

i dalje koristim Symbian

pre 12 godina

...i bre kakvi ste vi ljudi, pa dajte malo vetar u ledja za nokiju i wp7. Microsoft, kompanija koja zna da pravi dobar software i Nokija, koja zna da projektuje dobar telefon. Windows phone os je potpuno zatvoren, sa jasnim ciljem razvoja, mnogo dobro optimizovan cak i za hardver koji nije toliko impresivan (pa na vecini Android telefona bi i Windows 7 koji ima ko zna koliko miliona linija koda vise radio fenomenalno)...a i sa druge strane, mi se bas svidja da mogu da biram koji cu os da koristim...imam neki osecaj da ce sledeca god biti dobitna za Nokia smartphone...windows 8, windows phone 8, gomila dobrih aplikacija i za jedan i za drugi sistem...kada se ceo taj ekosistem zatvori, mislim da ce prica da bude drugacija...zelim im puno uspeha :)

...i da, Nokia Lumia, ne ulazim u specifikacije, ali taj telefon me je odusevio spojem dizajna os-a sa spoljasnjim dizajnom, prelepo, svi ostali smartpfon-ovi su mi nekako copy/paste jedan drugog

ExNokia

pre 12 godina

Mnogo ljudi ovde postavlja pitanje zasto WM, zasto ne Android...? Obratite paznju da je sadasnji CEO dosao u Nokiu iz, pazi sada cuda, ni manje ni vise nego iz Microsofta... Radio sam za njih kada je dosao, bio sam tu sve dok nije donesena odluka da se napusti Symbian i predje na WM... Bio u pravu sto sam otisao :)

Correcting People

pre 12 godina

Nikako mi nije bilo jasno zasto tako velika i ozbiljna firma kao Nokia nije izbacivala telefone sa ekranom osetljivim na dodir u vreme kad su svi ostali vec uveliko "stancali". "Touch screen" nije svemirska tehnologija bila ni pre 20 godina, a kamoli pre par godina kad je Nokia izbacila prvi telefon sa takvim ekranom.
Isto tako losa odluka je napustanje OS-a baziranog na Linux-u i prelazak na Windows. Mozda se Windows u medjuvremenu popravio (mada sumnjam), ali ja sam jednom imao telefon sa Windows-om i nikad vise.

windows fan

pre 12 godina

e ja cu bas da kupim te akcije sada:
1 Microsoft nikad nece Nokiu pustiti da padne, jer nemaju izbora ako hoce da prezive novo post-desktop doba
2 Cim se Pojavi windows 8 na Nokija tabletima i telefonima bice interesantan firmama jer kako cujem portiranje postojecih programa ce biti jednostavno
3 Situacija na berzi se nekad radikalno promjeni (Apple akcije su nekad bile 20$ a danas 500$)
4 reting agenture nemaju blage veze ni ocemu a pogotovo ne u tehnoligijama
5 android nije bas idealan ko je razvijao za njega zna sta pricam
6 google i oracle jos vode spor. sta ako licence oracle-u postanu skupe?

pera

pre 12 godina

Vi koji kažete da su trebali preći na Android, da li ste svesni da je jedina kompanija koja zarađuje trenutno od Androida - SAMSUNG. Tako je, svi ostali GUBE pare. LG, Sony, Huawei, itd se bave i drugim poslovima koji su im profitabilni pa se o tome ne priča toliko. Sony je otkupio ericssonov udeo u zajedničkoj kompaniji baš zato što žele da povećaju konkurentnost u tom sektoru, tj da vide neki profit od toga. A pogledajte HTC koji već nekoliko kvartala zaredom beleži gubitke(mada su svi izgledi da će se dići ponovo sa "One" serijom) i Motorolu koju je od propasti spasio Google. Toliko.

dexy

pre 12 godina

imam HTC wildfire godinu ipo dana telefon je bruka sta je sve preziveo i nista mu nije radi kao da je nov..ko hoce kupi smart fon obavezno htc cena dobra i kvalitet...

arsen

pre 12 godina

Jeste probali Lumiu pa da komentarisete? Vec nekih 5 mjeseci posjedujem Lumia 800 telefon i sve sto mogu reci da je vrlo dobar telefon. Nema dzidza midza (brat bratu 80 posto su zgubidan aplikacije) kao androidi ali ono sto ima radi besprekorno i telefon je brz kao struja i veoma pouzdan.

Anonimni

pre 12 godina

Njihova gresta je sto sto su tek skoro presli na neki drugi OS, i to na WP7 koje prolazi gore od Androida i iOsa.Previse dugo su se dugo zadrzali naSymbionu

Darko

pre 12 godina

Naravno, neka puknu kad nemaju pojma! Symbian telefoni su po meni postali beskorisni telefoni koji u poredjenju sa Android smart telefonima cista NULA po iskoriscenju softwera i mogucnosti. Drugi razlog je to sto sada proizvode 10 puta gore telefone nego sto su pravili pre 10 godina a cena je preskupa za vec prevazidjenu tehnologiju, i plus umanjen koeficient iskoriscenja i izdrzljivosti aparata. Sve desetke za Android, savrsenstvo!

nyc

pre 12 godina

Oni sto pricaju pozitivno o Nokiji ocigledno nisu vlasnici telefona poput iPhone 4S, Samsung Galaxy 2S, HTC Sensation ili HTC One X...Nista drugo.

Razmislite

pre 12 godina

Licno i dalje smatram da je na neki nacin nokia ovo predvidela,napravljena je saradnja sa Microsoftom,uskoro na trziste izlazi Win 8,a na njegovoj platformi zasnivat ce se i windowsi za nokiu, zamislite kakvu ce pometnju napraviti kada za mobitel i racunar imate isti operativni sistem,verovatno ce se razvijati i aplikacije poput onih koje koristimo na racunaru,licno bi voleo kupiti koju "bezvrednu" dionicu nokie,dugorocno ce se isplatiti

Igoritza

pre 12 godina

samo jedan dodatni komentar - Nokia takodje nabavlja svoje cipove od ARM snabdevaca. sto zaprvo znaci da bi mogli, za JEDAN dan da stave Android na bilo koji svoj uredjaj, jer to zahteva:

1. konfigurisanje drajvera
2. kernel
3. google papire (jedan dan posla)
4. placanje Zuluma Microsoft-u (jer oni drze patente kojima ucenjuju Android user-e)
5. optimizacija
6. Nokia add-on software poput Sense-a i Touchwiz-a (HTC i Samsung)

Dexter Morgan

pre 12 godina

Khm...posto je postalo moderno pljuvati Nokiu, evo jedno kontra misljenje :)

Neko je veoma lepo primetio da Nokia nikada nije imala cutting edge modele telefona. Tako je i sada - Windows Phone je ultra optimizovan OS, napravljen da radi brze nego android na jacem hardveru od Lumia 800 telefona. Da, idite u bilo koju radnju koja ima izlozenu novu Nokiu i probajte je. Telefon je brzi nego bilo koji Android.

I znate sta? Ja sam "kompjuteras". Ali ne vidim zasto je Nokia tako hendikepirana jer prosto, nekima ne treba Instagram ili Google talk. Prosto, nekima treba funkcionalan telefon sa ekranom na dodir, jedna lepa igracka sto svi oni uostalom i jesu. I Nokia je sasvim OK tu, samo ono sto nedostaje je sira podrska zajednice za aplikacije i niza cena.

Kazete mi da ne biste kupili tu Nokiu, Lumia 800, da kosta 250 evra? Ma haj'te molim vas :) znam 5 ljudi koji bi to odmah uradili. A ta cena ce uskoro biti dostignuta - trenutno je oko 380 evra sto je ocigledno preskupo.

Milan

pre 12 godina

Iskreno po meni je novi Windows jedan od najboljih operativnih sistema za telefone koji sam koristio, ali jednostavno je prekasno dosao i za Microsoft i za Nokiu jer je IOS, a pogotovo Android preplavio trziste.

vladas

pre 12 godina

evo ja dajem moju nokiu n70 za htc na pipkanje što vi kažete,ko hoće da se menjamo..pa vreme ih je pregazilo..tehnologija ide dalje..što kupujete tv u boji uzmite crno beli..ne razumem što toliko pljujete po novim tehnologijama..nokia je živela od stare slave..jesu bili najbolji..ali i barsa je bila najbolja pa je pukla večeras..

Tomče

pre 12 godina

Ja sam prvu Nokiu dobio 1. januara 2011. i u septembru drugu.
Šta god da bude koristiću Nokia Tune melodiju.
Problem je u njihovom dizajnu.
Ono sto je krasilo Nokiu je bila varijacija na njen osnovni dizajn sa nokiom 66xx. I sa svojom melodijom ali i inovacijama za 2G i 2.5G :
Sada više toga nema. I Siemens mobile. (Benq) je bankrotirao, Sony i Ericsson takođe ne prave najbolje telefone. QTek tj. HTC je prvi napavio PDA 2003. i to ga odvaja od konkurencije jer koncept modela S100 ostao isti i sada je kod svih modernih telefona. Veliki ekran sa jednim velikim dugmetom. A Nokia i dalje luta izmedju tastature, OS i oblika i sa komplikovanim oznakama modela koje su nekada bili odraz statusa (8800 npr)

andorid

pre 12 godina

Vidim da su se mnogi ljudi razlupetali oko toga kako je Windows Phone 7 katastrofa, a garantujem da niko od njih nije ni probao isti. Ok je to sto volite iOS ili Android (ja sam vlasnik OneX-a) ali nije ok da komentarisete WP, koji je jedno 10 puta laksi, brzi, efikasniji i integrisaniji sistem od Andorida npr.

Marko

pre 12 godina

Vidim da ovde ima puno ljudi koji se dive android sistemu pa bih voleo da me prosvetle i objasne sta on to ima sto nokiji nedostaje? tj bilo koji od drugih telefona (samsung, apple & co) ja imam nokiu sa symbian sistemom, imam i tablet Asus sa Android 4.0 ali ne znam sta to ostali telefoni mogu sto nokia ne moze i licnog sam misljenja da android nije nikakav ultra sistem. Ima milion bug-ova. Izbacuju nove verzije i updatuju firmware bez da ih prvo testiraju kako treba.

JA

pre 12 godina

Kao prvo nokija je izbacila prvi Window Phone u krajem decembra 2011, ali je pocela aktivno da se prodaje sredinom marta, tako da se jos uvek ne vidi uspeh nokia-ne saradnje sa WP. Sto se tice Windows Phone-a, eksperti smatraju da ce u drugoj polovini 2012 goidne imati minimum 33% prodaje smart telefona u svetu. Tako da zivi bili pa videli novi veliku uspeh Microsoft-a i Nokia-e!

P.S. Android ce vrlo uskoro da nestane, jer Apple ga je tuzio za nedozvoljeno korisnjenje njihovih patenta. Obustav proizvodje Android telegona ce se desiti najkasnije do pocetka cetvrtog kvartala 2012.

Dragan

pre 12 godina

Nokia telefoni su znacajno skuplji od drugih proizvodjaca. Za iste pare mozete kupiti telefon znacjno boljih karakteristika od nokije.
Ne prate trendove, uporno guraju nesto svoje iako nisu u pravu.
Evo posledica.

pitam se pitam

pre 12 godina

Jesu li to iste one agencije koje su američkim lizing kompanijama, dan pred bankrot, davale najviše kreditne rejtinge? Koliko su onda ti njihovi rejtinzi uopšte merodavni?

ins

pre 12 godina

Imam Nexusa sa ICS 4.0 (dakle najnoviji android) koji je takav tres od operativnog sistema da ja nemam reci. Terminalno baguje na svakih 3-4 sata, brljavi, user interfejs u mejlingu blago receno retardiran, baterija izdrzi do 3 popodne (gasim 3g, smanjujem osvetljaj, ubijam aplikacije) - bacene krvavo zaradjene pare... dodje mi da se vratim na stupid e52 i da uzivam u mobilitiju gde mi SVE radi a baterija drzi do besvesti... Koji ja mobiliti imam kad mi telefon vise provodi na kablu nego u dzepu? Veliki ekrani i gomila budalastih aplikacija koje nicemo ne sluze su ubile ideju pokretnosti...

realista

pre 12 godina

Onog dana kada su zvaničnici Nokije objavili da će svoje nove telefone bazirati na WindowsPhone operativnom sistemu i vrapci na grani su zabili face u krilo i rekli "oooo ne, od sad stvari kreću nizbrdo", a da su bili u pravu u tome, znali su i milioni iole upućenijih korisnika širom sveta... Znao je to i MS samo što su uložili previše u WPhone os pa napuštanje nije bilo prihvatljivo, mislili su da će ime poput "Nokia" nešto da promeni u tome...
Šta reći, eto ako mi daju Lumiju 900 za nekih 150 evrića, ne više od toga, kupiću iako mi se ne sviđa, u suprotnom: "Doviđenja Nokijo, lepo smo se družili..."

milan

pre 12 godina

A koji je rejting nase zemlje?
Ako je njihov bezvredan, nas je "nepostoje"!
I ako SonyEricsson nije jos propao nece ni Nokia bar 20g sa ovim tempom!
A te ucenjvacke agencije za rejting tako i zaradjuju, jednostavno "koliko para toliko i muzike"! I namerno stvaraju takvu atmosferu i samim tim uticu na trziste hartija od vrednosti, tako da me nebi ni cudilo da i sami ulazu i kupuju akcije, a posle ih pomocu vestackog (rekla kazala) dizanja rejtinga prodaju!

veterinarBG

pre 12 godina

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)
Cenim ja tvoje misljenje,ali ljudi poput tebe je sve manje i manje,a nas koji volimo Android sve vise,i zato Nokia propada,jer je sve manje ljudi kupuje...

Goran

pre 12 godina

Vecina vas nije ni imala symbian s60v3 ili v5 u rukama a pricate gluposti.Ko god je imao symbian s60 zna da se na tom telefonu moze apsolutno sve,ponavljam apsolutno sve sto i na androidu.Ali vi to neznate jer niste imali para za nokiju pa ste kupili android za 100evra ili za dinar na ugovor.Progran vhome pravi cuda od symbiana a o belle varijanti tek ce da se prica.Android nikad nece biti stabilan kao symbian.Jedina stvar koju sam mu zamerao jesu sertifikatii ali i to se nauci za cas posla.Da zakljucim,niko ko je imao symbian ga ne kudi nego oni sto nisu mogli da ga kupe,oni se najvise javljaju a nemaju pojma sta lupetaju.

Malo bolje poznavanje termina ne skodi

pre 12 godina

Usput, Nokijin novi rejting nije "bezvredan", nego non-investment grade, sto je ogromna razlika. Hiljade svetskih kompanija i drzava (ukljucujuci i nasu) ima ovaj tip rejtinga, sto ne znaci da su im obveznice i sposobnost servisiranja dugova "bezvredni".

iq=0

pre 12 godina

(Mladen, 24. april 2012 19:41)

To sto imas telefon kog se ni nokija ne seca ne cini te prakticnim i pametnim. To bi bilo kao da je pametan i praktican neko samo zato sto vozi ficu. Iz tvog gordog odnosa prema ljudima koji poseduju smartfon (a takvih je vecina), reklo bi se da im zavidis na necemu...

Cc

pre 12 godina

Nokia ima modele koji su losiji od konkurencije a skuplji su. Ali sada svi ostali koriste android platformu osim nokie i to ce ih u buducnosti razlikovati od konkurencije stoga im ja predvidjam svetlu buducnost.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam dobio iPhone na poklon prije par mjeseci. Koristio sam ga kratko te se odlucio vratiti na moju staru Nokia E52. Iako nije "pametna", meni je moja Nokia na Symbianu neuporedivo bolja od iPhone-a i iOS-a, i hardverom i softverom.

nokia

pre 12 godina

@(Sale", 24. april 2012 19:46)

a koje si to modele nokia uporedjivao sa LG Optimus, tj. koje si to modele Nokia gledao sa su katastrofa?

Prezadovoljan vlasnik

pre 12 godina

Nokia Lumia je zaaaaaaakon! ****** Sto bi svi trebali da budu "mainstream"? Da svako tako misli, danas bi svi mi pricali Nemacki....

Goran

pre 12 godina

"A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)"

Apsolutno tačno, ali zato što se baziraju na taj segment tržišta, čiji deo i ti predstavljas, i prolaze tako loše. Taj segment tržišta kupije, da kažemo, vrlo pouzdane, ne previše napredne i cenovno prihvatljivije modele, ne menja često telefone, i samim tim ne donosi zaradu... Tako da je to nešto slično kao VW i njihov Golf dvojka, da su ostali pri takvim automobilima danas ne bi postojali ili bi bili blizu gašenja. Pozdrav

Bojan

pre 12 godina

Ja bi im snizio kreditni rejting na Š-. Ne mogu da verujem da su toliko tvrdoglavi da neće da pređu na Adroid. I tek su sada izbacili Nokiu N8 sa MeeGo operativnim sistem. Prosto neshvatljivo. I treba da propadnu ako ne budu brzo reagovali. Svi vole Nokiu, ali kad probaju Android Nokia više ne postoji

Mladen

pre 12 godina

Nokia nikada nije pravila preterano moderne telefone . Te masine su pre svega bile pouzdane , izdrzljive i dugotrajne . Ponosan sam vlasnike stare 3310 o cijim se atributima svakodnevno raspravlja na domacim zabavnim sajtovima - neki tvde da je odlicna ,drugi pak tvrde da je to najbolji telefon ikada . Sale se na racun vlasnika 'smart' telefona da su pametniji od svojih vlasnika . Meni ne treba photoshop na telefonu jer isti ne znam da koristim ni na pc-u . Od mobilnog kao prosecnom tinejdzeru treba telefon , poruke koje se brzo , lako i slepo kucaju , imenik, sat , alarm , digitron . I radije cu da platim 50 evra za neunistivu crno-belu Nokiu , nego 20 evra za pretankog , nepouzdanog i lako-lomljivog Samsunga koji ima color ekran sa 3 pixela i fotosenzor za kameru . Sve preko toga je bacanje para - u Srbiji se voze kola koja kostaju manje od vecine modernih telefona . Voleo bih da Nokia vrati nesto kao 3310 , prestane da ulaze u razvoj i okrene se prakticnim ljudima .

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

neko

pre 12 godina

jos malo da padne cena akcija i eto mene kao vlasnika odredjenog broja istih.MS i nokia su na vreme dogovorili saradnju,opipali trziste lumia modelima a sada ce "apolo" poprilicno pomoci prodaji telefona. inace,najvili su vrhunski visejezgrani smart telefon s pureview tehnologijom koji ce raditi na wp8. android nije bio nista bolji na pocetku nego sto je sada wp 7.5 a trenutno je ubedljivo najzastupljeniji (pisem android jer bez njega ne verujem da bi htc,samsung,lg ostvarili ovoliku prodaju bez tog OS-a).

nismo svi isti

pre 12 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (marko, 24. april 2012 17:18)

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.

feck

pre 12 godina

a tako je lako nokiu vratiti na sam vrh samo što budale u kompaniji još uvek teraju po svom. zašto ne mogu pored wp, da koriste i android platformu? ili da je moguće da za jedan telefon ima dva os pa da svako kupuje onaj fon sa os koji mu odgovara. odmah bih smenio sve u upravnom odboru pa nek rade na propadanju drugih firmi :D

Sale"

pre 12 godina

Može li mi neko reći kakav je telefon LG Optimus Hub powered by Android™ ili LG Optimus L3 powered by Android™. Kakvi su, kog kvaliteta i koji je od njih bolji. Hteo sam neki Samsungov da uzmem, ali ga imaju žena i ćerka, pa bi bilo pomalo smaranje uzeti isti, odnosno slični sa Android aplikacijama.
Gledao sam i neku NOKIU, ali one je brate mili katastrofa, pa nije ni čudo što propadaju.
Hvala unapred!

nokia

pre 12 godina

Ima Nokia smart telefone i sa symbian i windows platformom. Symbian Belle koji se pojavio u drugoj polovini prosle godine je po meni drasticno priblizio symbian androidu, Nokia 700 na primer je smart tel. i da ga testirate ne bi ste rekli da je Nokia i symbian u pitanju. Nisam imao prilike da "testiram" windows 7 telefon ali ne sumnjam da ce biti ok. S druge strane ima i android svojih mana. Daleko od toga da je savrsen. Cak je daleko hardverski zahtevniji od novog symbian-a, sto dize cenu telefonu. Drugo kamere preko 8MP samo symbian je uspeo da pokrene. Polako, ovako se pisalo i kada se pojavio prvi iPhone. Poenta je opstati na prvom mestu unapredjivanjem svog softvera. Na sta bi licilo da je i Nokia presla na android, sta bi ostalo, jedan OS za sve proizvodjace, ne razumem? Jednostavno do pojave Androida, Nokia je imala Sony-Ericsson kao glavnog konkurenta. Sada ih je mnogo vise jer su preuzeli OS koji nisu sami pravili. Uvek cu vise ceniti nekoga ko je u stanju da ceo proizvod napravi sam, nego onoga ko nesto pravi a nesto preuzima od drugoga.

pozdrav

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

ekonomist

pre 12 godina

(ko nam je potreban ?, 24. april 2012 16:44)
Agencija nije srušila rejting jer joj se prohtelo, već zato što Nokia kao kompanija ne može da stvori profite svojom prodajom. Zato postoje sumnje da će biti problem za Nokiu da vrati pozajmice (dugove), koje bi uzeli, a to se direktno odnosi na njihov kreditni rejting.
Što se Argentine tiče, njihove obveznice imaju lošiji rejting zbog sigurnosti stranih investicija, što će reći da je verovatno da neće imati manje prihode od poreza, kao i veće zaposlenosti.Imajući to u vidu, imaće teži zadatak da plaćaju kamate i glavnicu za svoja zaduživanja. Tako da njihove obveznice moraju dobiti niži rejting.
Ako se ne razumete u berzu i finansije, nemojte pričati na pamet.

dO

pre 12 godina

Nokia je pukla onog dana kada je prodajući telefone, koji su tad bili smart, za 400-500e, kupcima počela da pljuje u lice nikada izbacujući update softvera. Dakle, daš grdne pare za telefon, oni izdaju jedan polu-update bagovitog firmwarea, i potom ti pljunu u facu i teraju da kupuješ novi, još skuplji telefon (sve u 1.5 god nakon što je prethodni izašao). Jednom probao, bilo je dovoljno.

pera

pre 12 godina

Nokia je prva napravila smartphone. U trenutku kad se pojavio prvi symbian nije postojalo nista slicno. Ali dok je apple razvijao ios, a google android, nokia je zivela na staroj slavi dok je ovi nisu pregazili. I dalje nokia pravi odlicne jednostavne telefone i tu je bez premca. I jos dugo ce prodavati najvise jedinica tih jednostavnih telefona, ali oni su jefini. Tu nije profit. Smart telefoni donose lovu i popularnost.

Flo123

pre 12 godina

Па наравно да ће да пукну кад се тврдоглаво држе застарелог Symbian-а. Уместо да пређу на Android.

Bole

pre 12 godina

Ja sam obozavao Nokia telefone i imam e71 ali najveca greska im je sto su drzali symbian toliko dugo i sada windows... Svasta.. .Taj koji te to doneo kao odluku treba na posmatranje...

marko

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da verujem da rukovodstvo tako jedne kompanije toliko autisticno. Pa prvo oni i nemaju "smart" telefone, mozda su bili 2001god ali su davno zaglupeli. Pored svega toga oni se i dalje prave ludi i teraju po svome. Da su samo uzeli android sada su mogli imati oni najprodavanije telefone. Pa svi koji jednom probaju neki pravi smart tel. nikada se nokiji ne vracaju. Moja brat i zena su bili zagrizeni za nokiju dok nisu dosli slucajno oboje do androida, jedan htc i samsung i posle prvobitnog negodovanja zbog navikavanja sada ne bi uzeli nokia tel ni za dzabe da im das.

Super95

pre 12 godina

Postujem Nokiu, nadam se da ce se izvuci iz krize. Da imam novca kupio bih Lumiu ili N8/N9 ali sada sam prezadovoljan sa Telenor OneTouch Androidom, za 1 dinar nema boljeg!

nesha

pre 12 godina

u brobi ios-a i androida oni odlucili da se vezu za widows phone. naravno da pucaju, samo je pitanje da li su pukli zbog ove odluke ili su pukli odavno pa su zbog toga napravili ovaj ugovor sa microsoftom da usisaju kapital za prezivljavanje za jos par godina

ko nam je potreban ?

pre 12 godina

Nokia je proizvođač kvalitetnih i jednostavnih telefona koje svi koristimo.
Agencija je parazit koji se izdržava komentarisanjem.
U Argentini su ih proterali.

marko

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da verujem da rukovodstvo tako jedne kompanije toliko autisticno. Pa prvo oni i nemaju "smart" telefone, mozda su bili 2001god ali su davno zaglupeli. Pored svega toga oni se i dalje prave ludi i teraju po svome. Da su samo uzeli android sada su mogli imati oni najprodavanije telefone. Pa svi koji jednom probaju neki pravi smart tel. nikada se nokiji ne vracaju. Moja brat i zena su bili zagrizeni za nokiju dok nisu dosli slucajno oboje do androida, jedan htc i samsung i posle prvobitnog negodovanja zbog navikavanja sada ne bi uzeli nokia tel ni za dzabe da im das.

ko nam je potreban ?

pre 12 godina

Nokia je proizvođač kvalitetnih i jednostavnih telefona koje svi koristimo.
Agencija je parazit koji se izdržava komentarisanjem.
U Argentini su ih proterali.

nesha

pre 12 godina

u brobi ios-a i androida oni odlucili da se vezu za widows phone. naravno da pucaju, samo je pitanje da li su pukli zbog ove odluke ili su pukli odavno pa su zbog toga napravili ovaj ugovor sa microsoftom da usisaju kapital za prezivljavanje za jos par godina

Mladen

pre 12 godina

Nokia nikada nije pravila preterano moderne telefone . Te masine su pre svega bile pouzdane , izdrzljive i dugotrajne . Ponosan sam vlasnike stare 3310 o cijim se atributima svakodnevno raspravlja na domacim zabavnim sajtovima - neki tvde da je odlicna ,drugi pak tvrde da je to najbolji telefon ikada . Sale se na racun vlasnika 'smart' telefona da su pametniji od svojih vlasnika . Meni ne treba photoshop na telefonu jer isti ne znam da koristim ni na pc-u . Od mobilnog kao prosecnom tinejdzeru treba telefon , poruke koje se brzo , lako i slepo kucaju , imenik, sat , alarm , digitron . I radije cu da platim 50 evra za neunistivu crno-belu Nokiu , nego 20 evra za pretankog , nepouzdanog i lako-lomljivog Samsunga koji ima color ekran sa 3 pixela i fotosenzor za kameru . Sve preko toga je bacanje para - u Srbiji se voze kola koja kostaju manje od vecine modernih telefona . Voleo bih da Nokia vrati nesto kao 3310 , prestane da ulaze u razvoj i okrene se prakticnim ljudima .

nismo svi isti

pre 12 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (marko, 24. april 2012 17:18)

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.

dO

pre 12 godina

Nokia je pukla onog dana kada je prodajući telefone, koji su tad bili smart, za 400-500e, kupcima počela da pljuje u lice nikada izbacujući update softvera. Dakle, daš grdne pare za telefon, oni izdaju jedan polu-update bagovitog firmwarea, i potom ti pljunu u facu i teraju da kupuješ novi, još skuplji telefon (sve u 1.5 god nakon što je prethodni izašao). Jednom probao, bilo je dovoljno.

Bojan

pre 12 godina

Ja bi im snizio kreditni rejting na Š-. Ne mogu da verujem da su toliko tvrdoglavi da neće da pređu na Adroid. I tek su sada izbacili Nokiu N8 sa MeeGo operativnim sistem. Prosto neshvatljivo. I treba da propadnu ako ne budu brzo reagovali. Svi vole Nokiu, ali kad probaju Android Nokia više ne postoji

pera

pre 12 godina

Nokia je prva napravila smartphone. U trenutku kad se pojavio prvi symbian nije postojalo nista slicno. Ali dok je apple razvijao ios, a google android, nokia je zivela na staroj slavi dok je ovi nisu pregazili. I dalje nokia pravi odlicne jednostavne telefone i tu je bez premca. I jos dugo ce prodavati najvise jedinica tih jednostavnih telefona, ali oni su jefini. Tu nije profit. Smart telefoni donose lovu i popularnost.

Bole

pre 12 godina

Ja sam obozavao Nokia telefone i imam e71 ali najveca greska im je sto su drzali symbian toliko dugo i sada windows... Svasta.. .Taj koji te to doneo kao odluku treba na posmatranje...

nokia

pre 12 godina

Ima Nokia smart telefone i sa symbian i windows platformom. Symbian Belle koji se pojavio u drugoj polovini prosle godine je po meni drasticno priblizio symbian androidu, Nokia 700 na primer je smart tel. i da ga testirate ne bi ste rekli da je Nokia i symbian u pitanju. Nisam imao prilike da "testiram" windows 7 telefon ali ne sumnjam da ce biti ok. S druge strane ima i android svojih mana. Daleko od toga da je savrsen. Cak je daleko hardverski zahtevniji od novog symbian-a, sto dize cenu telefonu. Drugo kamere preko 8MP samo symbian je uspeo da pokrene. Polako, ovako se pisalo i kada se pojavio prvi iPhone. Poenta je opstati na prvom mestu unapredjivanjem svog softvera. Na sta bi licilo da je i Nokia presla na android, sta bi ostalo, jedan OS za sve proizvodjace, ne razumem? Jednostavno do pojave Androida, Nokia je imala Sony-Ericsson kao glavnog konkurenta. Sada ih je mnogo vise jer su preuzeli OS koji nisu sami pravili. Uvek cu vise ceniti nekoga ko je u stanju da ceo proizvod napravi sam, nego onoga ko nesto pravi a nesto preuzima od drugoga.

pozdrav

feck

pre 12 godina

a tako je lako nokiu vratiti na sam vrh samo što budale u kompaniji još uvek teraju po svom. zašto ne mogu pored wp, da koriste i android platformu? ili da je moguće da za jedan telefon ima dva os pa da svako kupuje onaj fon sa os koji mu odgovara. odmah bih smenio sve u upravnom odboru pa nek rade na propadanju drugih firmi :D

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

ekonomist

pre 12 godina

(ko nam je potreban ?, 24. april 2012 16:44)
Agencija nije srušila rejting jer joj se prohtelo, već zato što Nokia kao kompanija ne može da stvori profite svojom prodajom. Zato postoje sumnje da će biti problem za Nokiu da vrati pozajmice (dugove), koje bi uzeli, a to se direktno odnosi na njihov kreditni rejting.
Što se Argentine tiče, njihove obveznice imaju lošiji rejting zbog sigurnosti stranih investicija, što će reći da je verovatno da neće imati manje prihode od poreza, kao i veće zaposlenosti.Imajući to u vidu, imaće teži zadatak da plaćaju kamate i glavnicu za svoja zaduživanja. Tako da njihove obveznice moraju dobiti niži rejting.
Ako se ne razumete u berzu i finansije, nemojte pričati na pamet.

Super95

pre 12 godina

Postujem Nokiu, nadam se da ce se izvuci iz krize. Da imam novca kupio bih Lumiu ili N8/N9 ali sada sam prezadovoljan sa Telenor OneTouch Androidom, za 1 dinar nema boljeg!

Flo123

pre 12 godina

Па наравно да ће да пукну кад се тврдоглаво држе застарелог Symbian-а. Уместо да пређу на Android.

neko

pre 12 godina

jos malo da padne cena akcija i eto mene kao vlasnika odredjenog broja istih.MS i nokia su na vreme dogovorili saradnju,opipali trziste lumia modelima a sada ce "apolo" poprilicno pomoci prodaji telefona. inace,najvili su vrhunski visejezgrani smart telefon s pureview tehnologijom koji ce raditi na wp8. android nije bio nista bolji na pocetku nego sto je sada wp 7.5 a trenutno je ubedljivo najzastupljeniji (pisem android jer bez njega ne verujem da bi htc,samsung,lg ostvarili ovoliku prodaju bez tog OS-a).

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

Sale"

pre 12 godina

Može li mi neko reći kakav je telefon LG Optimus Hub powered by Android™ ili LG Optimus L3 powered by Android™. Kakvi su, kog kvaliteta i koji je od njih bolji. Hteo sam neki Samsungov da uzmem, ali ga imaju žena i ćerka, pa bi bilo pomalo smaranje uzeti isti, odnosno slični sa Android aplikacijama.
Gledao sam i neku NOKIU, ali one je brate mili katastrofa, pa nije ni čudo što propadaju.
Hvala unapred!

i dalje koristim Symbian

pre 12 godina

...i bre kakvi ste vi ljudi, pa dajte malo vetar u ledja za nokiju i wp7. Microsoft, kompanija koja zna da pravi dobar software i Nokija, koja zna da projektuje dobar telefon. Windows phone os je potpuno zatvoren, sa jasnim ciljem razvoja, mnogo dobro optimizovan cak i za hardver koji nije toliko impresivan (pa na vecini Android telefona bi i Windows 7 koji ima ko zna koliko miliona linija koda vise radio fenomenalno)...a i sa druge strane, mi se bas svidja da mogu da biram koji cu os da koristim...imam neki osecaj da ce sledeca god biti dobitna za Nokia smartphone...windows 8, windows phone 8, gomila dobrih aplikacija i za jedan i za drugi sistem...kada se ceo taj ekosistem zatvori, mislim da ce prica da bude drugacija...zelim im puno uspeha :)

...i da, Nokia Lumia, ne ulazim u specifikacije, ali taj telefon me je odusevio spojem dizajna os-a sa spoljasnjim dizajnom, prelepo, svi ostali smartpfon-ovi su mi nekako copy/paste jedan drugog

ins

pre 12 godina

Imam Nexusa sa ICS 4.0 (dakle najnoviji android) koji je takav tres od operativnog sistema da ja nemam reci. Terminalno baguje na svakih 3-4 sata, brljavi, user interfejs u mejlingu blago receno retardiran, baterija izdrzi do 3 popodne (gasim 3g, smanjujem osvetljaj, ubijam aplikacije) - bacene krvavo zaradjene pare... dodje mi da se vratim na stupid e52 i da uzivam u mobilitiju gde mi SVE radi a baterija drzi do besvesti... Koji ja mobiliti imam kad mi telefon vise provodi na kablu nego u dzepu? Veliki ekrani i gomila budalastih aplikacija koje nicemo ne sluze su ubile ideju pokretnosti...

windows fan

pre 12 godina

e ja cu bas da kupim te akcije sada:
1 Microsoft nikad nece Nokiu pustiti da padne, jer nemaju izbora ako hoce da prezive novo post-desktop doba
2 Cim se Pojavi windows 8 na Nokija tabletima i telefonima bice interesantan firmama jer kako cujem portiranje postojecih programa ce biti jednostavno
3 Situacija na berzi se nekad radikalno promjeni (Apple akcije su nekad bile 20$ a danas 500$)
4 reting agenture nemaju blage veze ni ocemu a pogotovo ne u tehnoligijama
5 android nije bas idealan ko je razvijao za njega zna sta pricam
6 google i oracle jos vode spor. sta ako licence oracle-u postanu skupe?

Goran

pre 12 godina

Vecina vas nije ni imala symbian s60v3 ili v5 u rukama a pricate gluposti.Ko god je imao symbian s60 zna da se na tom telefonu moze apsolutno sve,ponavljam apsolutno sve sto i na androidu.Ali vi to neznate jer niste imali para za nokiju pa ste kupili android za 100evra ili za dinar na ugovor.Progran vhome pravi cuda od symbiana a o belle varijanti tek ce da se prica.Android nikad nece biti stabilan kao symbian.Jedina stvar koju sam mu zamerao jesu sertifikatii ali i to se nauci za cas posla.Da zakljucim,niko ko je imao symbian ga ne kudi nego oni sto nisu mogli da ga kupe,oni se najvise javljaju a nemaju pojma sta lupetaju.

djurad

pre 12 godina

Pa kad ste glupi i niste presli na andorid odmah bi kupio nokiu bez mnogo razmisljanja, sta im je taj android toliko trn u oku .Gledam novi telefon da kupim i definitivno cu kupiti neki samsung ili HTC sa andoridom mada sam gledao i nove nokije i po komentarima vidim da zaostaju. A i andorid je android ... necu da se zakopam sa nekim losim bagovitim os-om ...

Radovan

pre 12 godina

Просто не могу да верујем каве коментаре читам овде. Сви полемишу о softwere а нико hardwere не спомиње. Smart телефон значи да је телефон ПАМЕТАН а не да зна да ради само оне операције за које је програмиран. Да је НОКИА прешла на android (дакле програм-систем) не би пукла - глупи су.
У питању је замена теза - промовише се оперативни систем у неком телефону а не могућности телефона. Да преведем на српски - компјутер који има процесор са рецимо 4 језгра и рецимо 4 ГБ меморије и ради ма ЛИНУКС систему је лошији од компјутера од 2ГБ меморије и рецимо процесором од једног језгра који ради у Windows 7 оперативном систему.

Свака част на закључку. Немам речи.

Не желим да браним или нападам НОКИа компанију али сам сигуран да људи који је воде нису тзв. људи из народа тј. како би ми рекли код нас људи од странке. Манимо се приче да је НОКИА безвредна јер сам сигуран да би већ сутра било ко у свету зажелео да се НОКИА региструје као произвођач баш у његовој земљи. И прилоге би снимали о томе (Тадића да не спомињем и његово усхићење истим).

Са моје тачке гледишта сувише је мало прошло времена да би "обични људи" ЗНАЛИ шта је боље имати од система у телефону. Како сада стоје ствари Android је бољи. Подсетићу само да некада DOS и Windows (рецимо 3,11) нису бии напреднији или бољи од осталих система (пример почетак 90.) а где смо данас. Сви знамо да је Linux бољи али и даље већина нас "фура" Windows у компу.

Због чега?

Ја исто овако видим и будућност "паметних телефона" јер немам разлога да сумњам у Mejnstrim.

pitam se pitam

pre 12 godina

Jesu li to iste one agencije koje su američkim lizing kompanijama, dan pred bankrot, davale najviše kreditne rejtinge? Koliko su onda ti njihovi rejtinzi uopšte merodavni?

vladas

pre 12 godina

evo ja dajem moju nokiu n70 za htc na pipkanje što vi kažete,ko hoće da se menjamo..pa vreme ih je pregazilo..tehnologija ide dalje..što kupujete tv u boji uzmite crno beli..ne razumem što toliko pljujete po novim tehnologijama..nokia je živela od stare slave..jesu bili najbolji..ali i barsa je bila najbolja pa je pukla večeras..

Marko

pre 12 godina

Vidim da ovde ima puno ljudi koji se dive android sistemu pa bih voleo da me prosvetle i objasne sta on to ima sto nokiji nedostaje? tj bilo koji od drugih telefona (samsung, apple & co) ja imam nokiu sa symbian sistemom, imam i tablet Asus sa Android 4.0 ali ne znam sta to ostali telefoni mogu sto nokia ne moze i licnog sam misljenja da android nije nikakav ultra sistem. Ima milion bug-ova. Izbacuju nove verzije i updatuju firmware bez da ih prvo testiraju kako treba.

dexy

pre 12 godina

imam HTC wildfire godinu ipo dana telefon je bruka sta je sve preziveo i nista mu nije radi kao da je nov..ko hoce kupi smart fon obavezno htc cena dobra i kvalitet...

ExNokia

pre 12 godina

Mnogo ljudi ovde postavlja pitanje zasto WM, zasto ne Android...? Obratite paznju da je sadasnji CEO dosao u Nokiu iz, pazi sada cuda, ni manje ni vise nego iz Microsofta... Radio sam za njih kada je dosao, bio sam tu sve dok nije donesena odluka da se napusti Symbian i predje na WM... Bio u pravu sto sam otisao :)

Goran

pre 12 godina

"A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)"

Apsolutno tačno, ali zato što se baziraju na taj segment tržišta, čiji deo i ti predstavljas, i prolaze tako loše. Taj segment tržišta kupije, da kažemo, vrlo pouzdane, ne previše napredne i cenovno prihvatljivije modele, ne menja često telefone, i samim tim ne donosi zaradu... Tako da je to nešto slično kao VW i njihov Golf dvojka, da su ostali pri takvim automobilima danas ne bi postojali ili bi bili blizu gašenja. Pozdrav

Malo bolje poznavanje termina ne skodi

pre 12 godina

Usput, Nokijin novi rejting nije "bezvredan", nego non-investment grade, sto je ogromna razlika. Hiljade svetskih kompanija i drzava (ukljucujuci i nasu) ima ovaj tip rejtinga, sto ne znaci da su im obveznice i sposobnost servisiranja dugova "bezvredni".

arsen

pre 12 godina

Jeste probali Lumiu pa da komentarisete? Vec nekih 5 mjeseci posjedujem Lumia 800 telefon i sve sto mogu reci da je vrlo dobar telefon. Nema dzidza midza (brat bratu 80 posto su zgubidan aplikacije) kao androidi ali ono sto ima radi besprekorno i telefon je brz kao struja i veoma pouzdan.

Dexter Morgan

pre 12 godina

Khm...posto je postalo moderno pljuvati Nokiu, evo jedno kontra misljenje :)

Neko je veoma lepo primetio da Nokia nikada nije imala cutting edge modele telefona. Tako je i sada - Windows Phone je ultra optimizovan OS, napravljen da radi brze nego android na jacem hardveru od Lumia 800 telefona. Da, idite u bilo koju radnju koja ima izlozenu novu Nokiu i probajte je. Telefon je brzi nego bilo koji Android.

I znate sta? Ja sam "kompjuteras". Ali ne vidim zasto je Nokia tako hendikepirana jer prosto, nekima ne treba Instagram ili Google talk. Prosto, nekima treba funkcionalan telefon sa ekranom na dodir, jedna lepa igracka sto svi oni uostalom i jesu. I Nokia je sasvim OK tu, samo ono sto nedostaje je sira podrska zajednice za aplikacije i niza cena.

Kazete mi da ne biste kupili tu Nokiu, Lumia 800, da kosta 250 evra? Ma haj'te molim vas :) znam 5 ljudi koji bi to odmah uradili. A ta cena ce uskoro biti dostignuta - trenutno je oko 380 evra sto je ocigledno preskupo.

nyc

pre 12 godina

Oni sto pricaju pozitivno o Nokiji ocigledno nisu vlasnici telefona poput iPhone 4S, Samsung Galaxy 2S, HTC Sensation ili HTC One X...Nista drugo.

pera

pre 12 godina

Vi koji kažete da su trebali preći na Android, da li ste svesni da je jedina kompanija koja zarađuje trenutno od Androida - SAMSUNG. Tako je, svi ostali GUBE pare. LG, Sony, Huawei, itd se bave i drugim poslovima koji su im profitabilni pa se o tome ne priča toliko. Sony je otkupio ericssonov udeo u zajedničkoj kompaniji baš zato što žele da povećaju konkurentnost u tom sektoru, tj da vide neki profit od toga. A pogledajte HTC koji već nekoliko kvartala zaredom beleži gubitke(mada su svi izgledi da će se dići ponovo sa "One" serijom) i Motorolu koju je od propasti spasio Google. Toliko.

samo nokia bre!!!

pre 12 godina

ja ne znam ko su ovi ljudi koji pisu da su nokijini telefoni skupi!? ja sam se svojevremeno dvoumio izmedju nokie 500 (190e) i htc wildfire S (220e). kada sam vidio karakteristike ova dva telefona (www.mobilnisvet.com) iliti da je nokia DUPLO bolja od konkurentskog modela a pritom 30e jeftinija dileme vise nije bilo! i nisam se pokajao. ne treba mi igracka kojoj baterija traje 1-2 dana vec high-tech komunikacijsko sredstvo (pozivi, poruke, internet) kojem baterija traje 5 dana kao iz sale!

iq=0

pre 12 godina

(Mladen, 24. april 2012 19:41)

To sto imas telefon kog se ni nokija ne seca ne cini te prakticnim i pametnim. To bi bilo kao da je pametan i praktican neko samo zato sto vozi ficu. Iz tvog gordog odnosa prema ljudima koji poseduju smartfon (a takvih je vecina), reklo bi se da im zavidis na necemu...

Milan

pre 12 godina

Iskreno po meni je novi Windows jedan od najboljih operativnih sistema za telefone koji sam koristio, ali jednostavno je prekasno dosao i za Microsoft i za Nokiu jer je IOS, a pogotovo Android preplavio trziste.

Dragan

pre 12 godina

Nokia telefoni su znacajno skuplji od drugih proizvodjaca. Za iste pare mozete kupiti telefon znacjno boljih karakteristika od nokije.
Ne prate trendove, uporno guraju nesto svoje iako nisu u pravu.
Evo posledica.

Razmislite

pre 12 godina

Licno i dalje smatram da je na neki nacin nokia ovo predvidela,napravljena je saradnja sa Microsoftom,uskoro na trziste izlazi Win 8,a na njegovoj platformi zasnivat ce se i windowsi za nokiu, zamislite kakvu ce pometnju napraviti kada za mobitel i racunar imate isti operativni sistem,verovatno ce se razvijati i aplikacije poput onih koje koristimo na racunaru,licno bi voleo kupiti koju "bezvrednu" dionicu nokie,dugorocno ce se isplatiti

Correcting People

pre 12 godina

Nikako mi nije bilo jasno zasto tako velika i ozbiljna firma kao Nokia nije izbacivala telefone sa ekranom osetljivim na dodir u vreme kad su svi ostali vec uveliko "stancali". "Touch screen" nije svemirska tehnologija bila ni pre 20 godina, a kamoli pre par godina kad je Nokia izbacila prvi telefon sa takvim ekranom.
Isto tako losa odluka je napustanje OS-a baziranog na Linux-u i prelazak na Windows. Mozda se Windows u medjuvremenu popravio (mada sumnjam), ali ja sam jednom imao telefon sa Windows-om i nikad vise.

Prezadovoljan vlasnik

pre 12 godina

Nokia Lumia je zaaaaaaakon! ****** Sto bi svi trebali da budu "mainstream"? Da svako tako misli, danas bi svi mi pricali Nemacki....

milan

pre 12 godina

A koji je rejting nase zemlje?
Ako je njihov bezvredan, nas je "nepostoje"!
I ako SonyEricsson nije jos propao nece ni Nokia bar 20g sa ovim tempom!
A te ucenjvacke agencije za rejting tako i zaradjuju, jednostavno "koliko para toliko i muzike"! I namerno stvaraju takvu atmosferu i samim tim uticu na trziste hartija od vrednosti, tako da me nebi ni cudilo da i sami ulazu i kupuju akcije, a posle ih pomocu vestackog (rekla kazala) dizanja rejtinga prodaju!

andorid

pre 12 godina

Vidim da su se mnogi ljudi razlupetali oko toga kako je Windows Phone 7 katastrofa, a garantujem da niko od njih nije ni probao isti. Ok je to sto volite iOS ili Android (ja sam vlasnik OneX-a) ali nije ok da komentarisete WP, koji je jedno 10 puta laksi, brzi, efikasniji i integrisaniji sistem od Andorida npr.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tesko sam bolestan od svoje 49 godine (1991) i nisam izlazio iz stana od tada, tako da mi mobilni nije trebao. Pre godinu i po crce nam fiksni telefon i ja i takodje bolesna majka ostadosmo bez kontakta sa svetom i starateljima. Onda sam shvatio da i nama treba mobilni. Od tada pratim ovo podrucje.

Nisam imao nekoga ko bi znao na startu da mi objasni sta i kako, jer su u mojem okruzenju retki oni koji kompjuter koriste od samog pocetka. Zato sam kupio par jeftinih telefona, tek da imam za razgovor. Kasnije, na ebay nadjem neki jeftin tablet sa dovoljno memorije da moze da koristi normalan (ne mobile!) Internet i pocnem veselo da ga koristim. Android naravno. Krenem da trazim poznate stvari sa PC-a - e, sipak! Postepeno, moje razocaranje je postajalo sve vece i vece i sad jedva cekam da se pojavi taj "sta bilo Win 8(?)" koji ce imati iste programe i na telefonu i racunaru. Dokle bre stariji ljudi da uce gomilu s...a stalno iznova, da bi mogli da dele slikice i muziku i da se lajkuju i cavrljaju telefonima? Necu bre Android ni u ludilu, a inace koristim iskljucivo Linuks na desktopu!

Android je tezak bezobrazluk, jednostavno tako. Napravljen je po meri onih koji verovatno PC nisu nikad ni imali. Gomila ikona na ekranu i meni skoro ni jedna ne treba a od onih koje su mi potrebne nigde ni jedna!

Smart telefoni umesto smart vlasnika, sacuvaj me boze. Pitam nekog mladjeg rodjaka "Koliko RAM-a ima tvoj telefon?" a on mi kaze "A?", nosite se bre u sto djavola...

veterinarBG

pre 12 godina

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)
Cenim ja tvoje misljenje,ali ljudi poput tebe je sve manje i manje,a nas koji volimo Android sve vise,i zato Nokia propada,jer je sve manje ljudi kupuje...

Tester

pre 12 godina

Jedan dobar model moze da okrene situaciju, kao sto je to poslo za rukom Fijatu sa modelom Stilo! Nikad se ne zna... Mozda i promase i odu u istoriju!

JA

pre 12 godina

Kao prvo nokija je izbacila prvi Window Phone u krajem decembra 2011, ali je pocela aktivno da se prodaje sredinom marta, tako da se jos uvek ne vidi uspeh nokia-ne saradnje sa WP. Sto se tice Windows Phone-a, eksperti smatraju da ce u drugoj polovini 2012 goidne imati minimum 33% prodaje smart telefona u svetu. Tako da zivi bili pa videli novi veliku uspeh Microsoft-a i Nokia-e!

P.S. Android ce vrlo uskoro da nestane, jer Apple ga je tuzio za nedozvoljeno korisnjenje njihovih patenta. Obustav proizvodje Android telegona ce se desiti najkasnije do pocetka cetvrtog kvartala 2012.

nokiafan

pre 12 godina

Ne razumem, sta bi nokia imala prelaskom na android, pa tek tada bi pukla. Imali bi smo jedan OS za sve telefone (ne racunajuci apple). Ovde se izgleda uporedjuju android telefoni noviji sa nokia telefonima od pre 2-3 godine koliko vidim, jer svi koji su protiv nokije izgleda ne znaju mnogo o nivijim nokia telefonima a narocito o symbianu. Mnogo je ljudi ne upuceno a komentarise, izgleda da prvo ne znaju da je izasao novi symbian koji je odlican. Drugo android od izlaska nema bitnijih razlika i ispravki. Ako je neki OS bagovit to je Android. Nokiu je dobrim delom i symbian izdvajao od drugih. Kada jedan pravi OS a drugi telefon, to nikada nece biti isto kao kada sam pravis i OS i telefon. Ne razumem zasto se "pljuje" po novim nokia win telefonima, koliko razumem zbog windows-a. Koliko onih koji ovde kometarisu koristi windows na kompu, koliko je kupilo taj isti windows. Ako vam se ne svidja a vi predjite na linux, mac svejedno. Zasto jedno pricate a u praksi drugo radite.
Kada se pojavio iPhone i Smart telefoni uopste, nokia je opstala i sa S40 operativnim sistemom. Siguran sam da ce i sada izlaskom Lumia serije jer vec prati korak.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam dobio iPhone na poklon prije par mjeseci. Koristio sam ga kratko te se odlucio vratiti na moju staru Nokia E52. Iako nije "pametna", meni je moja Nokia na Symbianu neuporedivo bolja od iPhone-a i iOS-a, i hardverom i softverom.

Darko

pre 12 godina

Naravno, neka puknu kad nemaju pojma! Symbian telefoni su po meni postali beskorisni telefoni koji u poredjenju sa Android smart telefonima cista NULA po iskoriscenju softwera i mogucnosti. Drugi razlog je to sto sada proizvode 10 puta gore telefone nego sto su pravili pre 10 godina a cena je preskupa za vec prevazidjenu tehnologiju, i plus umanjen koeficient iskoriscenja i izdrzljivosti aparata. Sve desetke za Android, savrsenstvo!

Sumadinac

pre 12 godina

"Dok god Nokia bude proizvodila telefone, ja cu ih kupovati.
(Lala na kvadrat, 25. april 2012 12:22)"

Lalo, slazem se! To je ono sto treba tebi i to je ono sto treba meni i ja sam zadovoljan.

E sad, da NOKIA moze da prezivi od ovakvih kao sto smo ti i ja, bilo bi sjajno. Ali ne moze. A nije se ni prilagodila uslovima izmenjenog trzista i izmenjenih korisnickih potreba. Da se razumemo, gomila tih "potreba" su ciste gluposti, i 9 od 10 ljudi nema nikakvu realnu potrebu za njima.

Ali ih zeli, a NOKIA to nije propoznala.

Izgubila je korak jer se orijentisala na ovakve kao sto smo ti i ja, a ta greska ce dovesti da bude na gubitku, bas kao i ti i ja.

Nagadjam da je glomazan i neprilagodljiv menadzment i masinerija odlucivanja koja nije prepoznala potrebe i prilagodila im se, dovela do ovakve propasti. Da ti je neko rekao pre 10 godina da ce NOKIA propasti, zvucalo bi neverovatno. Ipak, dva su moguca razloga: ne prilagodjavas se i/ili zagrizes vise nego sto mozes. Mislim da je kod njih dominantan prvi razlog, ali ima i drugog, svakako.

Cc

pre 12 godina

Nokia ima modele koji su losiji od konkurencije a skuplji su. Ali sada svi ostali koriste android platformu osim nokie i to ce ih u buducnosti razlikovati od konkurencije stoga im ja predvidjam svetlu buducnost.

realista

pre 12 godina

Onog dana kada su zvaničnici Nokije objavili da će svoje nove telefone bazirati na WindowsPhone operativnom sistemu i vrapci na grani su zabili face u krilo i rekli "oooo ne, od sad stvari kreću nizbrdo", a da su bili u pravu u tome, znali su i milioni iole upućenijih korisnika širom sveta... Znao je to i MS samo što su uložili previše u WPhone os pa napuštanje nije bilo prihvatljivo, mislili su da će ime poput "Nokia" nešto da promeni u tome...
Šta reći, eto ako mi daju Lumiju 900 za nekih 150 evrića, ne više od toga, kupiću iako mi se ne sviđa, u suprotnom: "Doviđenja Nokijo, lepo smo se družili..."

Mladen NS

pre 12 godina

ExNokia - Ti si mozda cistio ulicu ispred NOKIA-e. Da se iole malo razumes u ovu temu, a ne da si "radio", znao bi da WM nema ama bas nikakve veze sa WP.
Ti i ostali ljubitelji Androida dajete sebi za pravo da ocenjujete druge operativne sisteme iako ih nikad niste koristili. Ja sam do sada koristio WM, BlackBerry i sada WP i uopste mi ne pada na pamet da pricam ili da kritikujem Android ili iPhone.
WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem i maksimalno optimizovan sa hardware-om. Ukoliko vam je telefon potreban za posao a vasa kompanija koristi MS toplo preporucujem WP (ja koristim HTC HD7)

Vlada

pre 12 godina

Uzeo sam Android u trenutku kada su vazile slicne price za njega i svi su bili u fazonu da je Nokija zakon. Sada je obratna situacija i najverovatnije cu uzeti Nokiju sa Windows Phone systemom. Za godinu dve ce se sve promeniti. Svakako, u obzir je potrebno uzimati samo komentare onih koji su zadovoljni/nezadovoljni onim sto su probali...

Antikampanja je cudo :)

Igoritza

pre 12 godina

MAJKO MILA! Koliko netacnih informacija i jos neceg sto ne smem da napisem jer nije lepo i nece da objave!

@pera - SAMSUNG jedini koji zaradjuje od Android-a .. ? Au sine .. pazi ovako: HTC koji se ranije zvao QTEK je firma koju je sredinom prosle decenije organizovalo par korejanaca, kao ti i ja sad da osnujemo bend ili slicno. i oni su furali svoju pricu (QWERTY telefoni, windows mobile) da bi se PREPORODILI kada je Google napravio android, i sada iako sa manje ljudstva od velikih zverki (Samsung Apple), oni su medju 3 najjaca proizvodjaca na svetu.

ujedno, Microsoft koji je bezobrazno KUPIO oko 40.000 patenta, trazi ZULUM od SVAKOG ko postavi Android jer prete tuzbama, a ostali im zapravo PLACAJU preko 10 evra po prodatom telefonu, jer je stanje stvari da ce najverovatnije da MS dobije takve tuzbe pa se niko ni ne zamlacuje. Najcrnje da bude - MS zaradjuje VISE para od zuluma na Android, nego sto zaradjuje od prodaje SVOG Windows mobile sistema. (Zato je google kupio motorolu jer motorla ima 17.000 potpisanih patenata)

Od Androida trenutno zaradjuju SVI koji su odlucili da stave taj OS na telefon, jer da NISU - ne bi NISTA prodali, bas kao uboga Nokia. To sto HTC ima fiktivne gubitke, to je zato sto je isto neka "Agencija" predvidela bog zna sta za njih jer su najbolje sredili Android (HTC Sense, najbolji dizajn, najbolji materijali), a to koliko je HTC zapravo genijalan iako mali igrac, dokazuje cinjenica da im snabdevaci IPS ekrana (Wintek, Hanstar) presekli nabavku u korist ASUS-a i Apple-a pa su morali da se okrenu ka Sony-ju za S-LCD ekrane i sto im je Kornig presekao nabavku Gorilla pa traze alternativu. (i naci ce je)


@Windows fan - kupi akcije nokie molim te :) daj sto vise para! te tvoje stavke su kafanska prica. Microsoft nije Nokijin tata pa da ga pusti da propadne ili ne, to je korporativni svet gde ce upravo MS da kaze - "propali su, au bedak, bila nam je lepa saradnja, a sad adio".

Windows 8 i portovanja programa NECE biti jednostavno, to je marketinska prica, a da se razumes trunku u setove isntrukcija znao bi da jedna aplikacija mora da se promeni u svojoj osnovi kako bi radila sa jednog na drugom setu isntrukcija (x86 VS ARM). to sto si procitao je neozbiljno.

Situacija na berzi se menja radikalno, i u korist nekih firmi - ali KADA te firme rade pravu stvar. Nokia ne radi pravu stvar, i nece niko carobnim stapicem da ih izvuce iz septicke jame. A ja da ti objasnjavam zasto su skocile akcije Apple-a, i koji su njihovi potezi je izgleda uzaludno, jer ti ne znas kako stvari funkcionisu u korporativnom svetu, i sta je to konkretno sto Apple radi korisnicima (vise nego kvalitetno mazanje ociju)

Android jeste idealan, a to tvoje "ko je razvijao zna o cemu pricam" zapravo znaci - ja ne znam sta pricam. ja na svom telefonu imam GPS, Mp3, Video reprodukciju, maksimalno iskoriscavanje ARM arhitekture i brzine procesora, operativni sistem apsolutno otvoren, zajednicu sa modifikovanim aplikacijama i sistemima i cega sve ne. Ti ocigledno NIKAD nisi imao android ako ti Android nije dobar.

Google - Oracle spor ne moze da ode na stranu Orcle, jer google i dalje fura pricu "dobrog momka" .. google ako "zavrne svoje slavine" mogu i Oracle i svi ostali da se, sto bi narod reko - preture preko tarabe i cekaju penal, if you know what I mean.


@Tester - Fiat stilo je fijatov uspeh ... ? :) prvo - Ni schumaher im nije pomogo u reklamama 2003-2004, model je slabo prodavan (to sto ga voze srpski taksisti je upravo dokaz da ne valja, a ne da valja), auto je od cokolade, i ja licno koji sam mu vlasnik bi sada, da mogu da se vratim u proslost, pre uzeo Toyota Yaris 1998, nego moj stilo 2004, grom me spalio sto sam ga ikad kupio.

Mladen NS - :) to sto si ti napisao je sramota. citiram te:

"WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem"

OS je sjajan, jer je zatvoren. BRAVO! GENIJE!

"maksimalno optimizovan sa hardverom"

jos jednom - genije :)

e pa genije, citaj sad - WP NIJE sjajno optimizovan sa hardverom, usled cinjenica:

1. WP nije u stanju da potera jacu rezoluciju od 800x480, dok iOS 5 i Android ICS mogu da guraju 2500x1500.

2. WP nije u stanju da cita nijedan drugi format osim FAT-a, sto znaci da je beskoristan kao display mirroring uredjaj, nema HD formata, i tako dalje.

3. WP NE PODRZAVA dual core - dakle, Tegra 3 je quad, Cortex A9 telefoni se prave sa Quad procesorima, a tvoj WP koji je "optimizovan" - ne moze da podrzava dual core. dual core koji je aktuelan vec 2 godine, i Quad koji je aktuelan vec 6 meseci. da - veoma je optimizovan, do mojega.

4. WP ne podrzava jace od 512mb RAM-a. dal da pricam i da lje .. ? Moj Desire Z koji postoji dve godine, ima 512 RAM-a, gde ja imam sa "G2 SLIM" ROM-om (zahvaljujuci XDA) preko 160 mb RAM-a slobodno, jer mi to Android dozvoljava, dok to na NOVOM Nokia telefonu jednostavno nije moguce. ne da mu WP.



E sad zavrsni komentar - Vi koji tvrdite da su vam Meego, Symbian, WP i slicne tvorevine super OS-ovi, vi, tvrdim - NIKADA niste imali android. SVI ovi operativni sistemi nemaju ni 0.1% aplikacija koje ima Android, niti imaju POTENCIJAL da ih dobiju. STA vi to mozete da instalirate na svoj telefon, a da vam bude BOLJE ili KORISNIJE od Android-a:

1. video - Mobo player - MKV formati, 1080p reprodukcija, interni kodeci za sve ostalo ..

2. GPS - preko 30.000 aplikacija za SVE moguce GPS funkcije, od lokacija, do real-time igara koje se zasnivaju na poziciji (virtuelni capture the flag, naprimer)

3. Audio - ja mogu na svom plejeru da promenim SVE - ekvilajzer, pitch, pristupnost svega na 3 dodira, itd. jel moze WP .. ? ne moze.

4. Igre - Asphalt 6. windows aj zdravo.

5. druge korisne aplikacije - kalkulatori svega i svacega, kalorija, valuta, live-update svega i svacega, milion i jedna igra za kracenje vremena, milion i jedna aplikacija za matematiku, nauku, obrazovanje ...

a pritom, imamo hrabre Tajvance iz HTC-a koji nam prave izdrzljivije telefone od konkurencije, i koji se iz petnih zila trude da obezbede kvalitetan uredjaj. moj Desire Z je, potpisujem, sa sve ovim Touch screen ekranom, TVRDJI i izdrzljiviji od 3310. koji je u stvari jedan PCB upakovan u plastiku.

Tomče

pre 12 godina

Ja sam prvu Nokiu dobio 1. januara 2011. i u septembru drugu.
Šta god da bude koristiću Nokia Tune melodiju.
Problem je u njihovom dizajnu.
Ono sto je krasilo Nokiu je bila varijacija na njen osnovni dizajn sa nokiom 66xx. I sa svojom melodijom ali i inovacijama za 2G i 2.5G :
Sada više toga nema. I Siemens mobile. (Benq) je bankrotirao, Sony i Ericsson takođe ne prave najbolje telefone. QTek tj. HTC je prvi napavio PDA 2003. i to ga odvaja od konkurencije jer koncept modela S100 ostao isti i sada je kod svih modernih telefona. Veliki ekran sa jednim velikim dugmetom. A Nokia i dalje luta izmedju tastature, OS i oblika i sa komplikovanim oznakama modela koje su nekada bili odraz statusa (8800 npr)

Igoritza

pre 12 godina

samo jedan dodatni komentar - Nokia takodje nabavlja svoje cipove od ARM snabdevaca. sto zaprvo znaci da bi mogli, za JEDAN dan da stave Android na bilo koji svoj uredjaj, jer to zahteva:

1. konfigurisanje drajvera
2. kernel
3. google papire (jedan dan posla)
4. placanje Zuluma Microsoft-u (jer oni drze patente kojima ucenjuju Android user-e)
5. optimizacija
6. Nokia add-on software poput Sense-a i Touchwiz-a (HTC i Samsung)

Vlada

pre 12 godina

Nokia ocekuje poboljsanje... I Srbija ocekuje da Kosovo ostane Srpsko.. Nokia mozda i sredi stvar prelaskom na android a Srbija ostaje u pecini...

Bocky BG

pre 12 godina

Kakvih sve ložana ovde ima, za nevericu.
A još se i dele saveti svetskim gigantima, a verujem da je malo ko probao sam i preduzetničku radnju da otvori. Ima i velikih proroka, a i onih što kažu da su se njihova davnašnja predviđanja eto ostvarila :)

Imaš telefon i imaš u njemu sve što ti treba i zadovoljan si - super, napiši da si zadovoljan s onim što imaš. Ja sam zadovoljan sa E71 i ne može niko više od mene samog da brine o mom zadovoljstvu. Hvala unapred na trudu.

Imaš telefon i nemaš u njemu sve što ti treba. Proveriš, pogledaš šta se nudi i koliko para imaš i kupiš. Ako si se zajebo, nije loše da ovde to kažeš da bi i drugi bili oprezniji.

Imaš telefon i ložiš se na novitete, kupi ono šta možeš ili više zaradi, al nemoj da smaraš.

Niti da misliš da imaš i mrvu znanja kako se upravlja kompanijom veličine Nokia, samo eto nemaš sreće pa tebe nisu postavili da je vodiš.

Srbija.

I, za kraj: treba da postoje i Android i Apple (respect!) i jeftini telefoni i pametni telefoni i glupi telefoni. Dok imaš tržište i dok se tvoj proizvod prodaje treba da postojiš. A veliki mudraci iz Srbije bi trebalo da malo više zasuču rukave, kako bi imali svi da kupe šta im je volja, a manje da vode svetsku poslovnu politiku i pričaju o stvarima o kojima veze nemaju.

nokia

pre 12 godina

@(Sale", 24. april 2012 19:46)

a koje si to modele nokia uporedjivao sa LG Optimus, tj. koje si to modele Nokia gledao sa su katastrofa?

Anonimni

pre 12 godina

Njihova gresta je sto sto su tek skoro presli na neki drugi OS, i to na WP7 koje prolazi gore od Androida i iOsa.Previse dugo su se dugo zadrzali naSymbionu

sumadinac atl

pre 12 godina

a kako se niko ne zapita od svih vas koji povezujete sbb kbb nokija bila na androidu, da li su ljudi iz nokije hteli da idu na android? da su hteli mogli su. ali, lumia 900 (ili kako je ovde u usa zovu "lumina") je pravi pogodak. rasprodat a nije ni mesec dana na marketu(izasao 8.4.2012) dakle nesto se krece. to.nece podici rejting ali znam da windows radi na wp8 i da ce biti extra.
i sam imam android,ravno 100 aplikacija,work i tri personalna emaila, mini office i jos mnogo toga. a sta realno koristim? osnovne funkcije plus par aplikacija. sve ostalo je ono sto skinem da probam i vise ne obrisem ali ni ne koristim.
evo upravo je b92 jedna od aplikacija koja bi mi na wp nedostajala. sve ostalo postoji na windowsu. video chat preko tango app email free mape voice command bas sve. mozda se vama ne svidja postavka onih tiles na frontu ali ja mislim da je cool.
neznam da li ce ovo doneti profit nokiji ali sigurno ih vraca u igru.
u atlanti odes u microsoft radnju i das im svoj tel i oni ti daju free bez ugovora nov htc titanII sa 16 mp kamerom. to jer niko i ne pita za taj tel. a nokiju ni ne pomisljaju da daju tako. jer je uz iphone najtrazeniji trenutno.
dakle nadam se pozitivnim vestima za par meseci od nokije i znajte da android (google) nebi nikada ulozio tolike pare koliko je dao microsoft.
to je razlog zasto nokija nema na androidu.znaju ljudi sta rade.

wrx sti

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasno kako neko moze biti toliko glup da zbog ovog rejtinga i price o realnom stanju stvari krivi agencije, novinare, brokere i sl. Ljudi, urazumite se, Nokia je pukla. Da nisu dobili 10-ak mlrd od Microsoft-a prosle godine, danas bi bili u vlasnistvu nekih kineza koji su do juce pravili replike tih Nokia. Jeste, imali su dobrih modela, i jos vise dobrih a jeftinih (3310, 1110 itd.) ALI od toga se ne zivi. Pregazili su ih iPhone i Android-i, poslednja Nokia koja je bila konkurentna/iznad konkurencije je N95 u trenutku izlaska ali ne zadugo. Kakvi N8, N9, ovi novi Win (prodaju se u USA jer Nokia subvencionise sa po 100$ svaku kupovinu). Imaju (i imali su oduvek) odlican hardware (kvalitetniji procesori, antene, kamere), odlicne jeftine, izdrzljive modele. Nikad nisu imali software (Symbian je uvek kaskao, ako ne za konkurencijom, onda za vremenom). Od svega toga ostao je samo hardware. To i danas imaju, ali nista drugo. Jeftini modeli vise nikog neinteresuju a i zarada na njima je minorna; vecina prodatih modela su smartphone-i a tu Android i iOS drze primat (i tesko ce pustiti treceg igraca). WindowsPhone (ili kako se vec ovih dana zove) pokusava nesto, ali ce proci kao Zune i Symbian zajedno... Nokia je, ako ne pocne da radi kao Samsung, HTC, i slicni, propala

sumadinac atl

pre 12 godina

mnogo komentara a malo receno. npr niko nije sspomenuo da je lumia 900 prvi tel posle iphone 4-4s koji je skroz integrisan i koji nema mogucnost vadjenja baterije.
htc one x ce biti takav takodje.
samo mogu da kazem da galaxy s 2 baguje dva puta vise i cesce nego lumia i iphone zajedno.
pisem sa sgs2 i kad izadje sgs3 znacu da li ostajem na androidu ili kupujem nokiju. svaki dan se igram sa razlicitim tel i mogu da kazem android-samsung, ostali puuuno problema sa svim i svacim.

cccc

pre 12 godina

Boze dragi vise komentara "Ciji je mobilni Veci" iz zemlje koja puca na svim savovima, nego na ono sto gori svuda oko nas. Ko je ovde lud?

Mladen

pre 12 godina

Nokia nikada nije pravila preterano moderne telefone . Te masine su pre svega bile pouzdane , izdrzljive i dugotrajne . Ponosan sam vlasnike stare 3310 o cijim se atributima svakodnevno raspravlja na domacim zabavnim sajtovima - neki tvde da je odlicna ,drugi pak tvrde da je to najbolji telefon ikada . Sale se na racun vlasnika 'smart' telefona da su pametniji od svojih vlasnika . Meni ne treba photoshop na telefonu jer isti ne znam da koristim ni na pc-u . Od mobilnog kao prosecnom tinejdzeru treba telefon , poruke koje se brzo , lako i slepo kucaju , imenik, sat , alarm , digitron . I radije cu da platim 50 evra za neunistivu crno-belu Nokiu , nego 20 evra za pretankog , nepouzdanog i lako-lomljivog Samsunga koji ima color ekran sa 3 pixela i fotosenzor za kameru . Sve preko toga je bacanje para - u Srbiji se voze kola koja kostaju manje od vecine modernih telefona . Voleo bih da Nokia vrati nesto kao 3310 , prestane da ulaze u razvoj i okrene se prakticnim ljudima .

ko nam je potreban ?

pre 12 godina

Nokia je proizvođač kvalitetnih i jednostavnih telefona koje svi koristimo.
Agencija je parazit koji se izdržava komentarisanjem.
U Argentini su ih proterali.

nismo svi isti

pre 12 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (marko, 24. april 2012 17:18)

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.

Sale"

pre 12 godina

Može li mi neko reći kakav je telefon LG Optimus Hub powered by Android™ ili LG Optimus L3 powered by Android™. Kakvi su, kog kvaliteta i koji je od njih bolji. Hteo sam neki Samsungov da uzmem, ali ga imaju žena i ćerka, pa bi bilo pomalo smaranje uzeti isti, odnosno slični sa Android aplikacijama.
Gledao sam i neku NOKIU, ali one je brate mili katastrofa, pa nije ni čudo što propadaju.
Hvala unapred!

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

Android

pre 12 godina

Konačno je Nokia i dobila ocenu koju zaslužuje - BEZVREDNA! Tako im i treba kad uzimaju glupi Windows, umesto ili da ubace Android ili da razviju neki treći mobilni OS koji bi pravio konkurenciju iOSu ili Androidu...

marko

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da verujem da rukovodstvo tako jedne kompanije toliko autisticno. Pa prvo oni i nemaju "smart" telefone, mozda su bili 2001god ali su davno zaglupeli. Pored svega toga oni se i dalje prave ludi i teraju po svome. Da su samo uzeli android sada su mogli imati oni najprodavanije telefone. Pa svi koji jednom probaju neki pravi smart tel. nikada se nokiji ne vracaju. Moja brat i zena su bili zagrizeni za nokiju dok nisu dosli slucajno oboje do androida, jedan htc i samsung i posle prvobitnog negodovanja zbog navikavanja sada ne bi uzeli nokia tel ni za dzabe da im das.

Bojan

pre 12 godina

Ja bi im snizio kreditni rejting na Š-. Ne mogu da verujem da su toliko tvrdoglavi da neće da pređu na Adroid. I tek su sada izbacili Nokiu N8 sa MeeGo operativnim sistem. Prosto neshvatljivo. I treba da propadnu ako ne budu brzo reagovali. Svi vole Nokiu, ali kad probaju Android Nokia više ne postoji

nokia

pre 12 godina

Ima Nokia smart telefone i sa symbian i windows platformom. Symbian Belle koji se pojavio u drugoj polovini prosle godine je po meni drasticno priblizio symbian androidu, Nokia 700 na primer je smart tel. i da ga testirate ne bi ste rekli da je Nokia i symbian u pitanju. Nisam imao prilike da "testiram" windows 7 telefon ali ne sumnjam da ce biti ok. S druge strane ima i android svojih mana. Daleko od toga da je savrsen. Cak je daleko hardverski zahtevniji od novog symbian-a, sto dize cenu telefonu. Drugo kamere preko 8MP samo symbian je uspeo da pokrene. Polako, ovako se pisalo i kada se pojavio prvi iPhone. Poenta je opstati na prvom mestu unapredjivanjem svog softvera. Na sta bi licilo da je i Nokia presla na android, sta bi ostalo, jedan OS za sve proizvodjace, ne razumem? Jednostavno do pojave Androida, Nokia je imala Sony-Ericsson kao glavnog konkurenta. Sada ih je mnogo vise jer su preuzeli OS koji nisu sami pravili. Uvek cu vise ceniti nekoga ko je u stanju da ceo proizvod napravi sam, nego onoga ko nesto pravi a nesto preuzima od drugoga.

pozdrav

Flo123

pre 12 godina

Па наравно да ће да пукну кад се тврдоглаво држе застарелог Symbian-а. Уместо да пређу на Android.

nesha

pre 12 godina

u brobi ios-a i androida oni odlucili da se vezu za widows phone. naravno da pucaju, samo je pitanje da li su pukli zbog ove odluke ili su pukli odavno pa su zbog toga napravili ovaj ugovor sa microsoftom da usisaju kapital za prezivljavanje za jos par godina

i dalje koristim Symbian

pre 12 godina

...i bre kakvi ste vi ljudi, pa dajte malo vetar u ledja za nokiju i wp7. Microsoft, kompanija koja zna da pravi dobar software i Nokija, koja zna da projektuje dobar telefon. Windows phone os je potpuno zatvoren, sa jasnim ciljem razvoja, mnogo dobro optimizovan cak i za hardver koji nije toliko impresivan (pa na vecini Android telefona bi i Windows 7 koji ima ko zna koliko miliona linija koda vise radio fenomenalno)...a i sa druge strane, mi se bas svidja da mogu da biram koji cu os da koristim...imam neki osecaj da ce sledeca god biti dobitna za Nokia smartphone...windows 8, windows phone 8, gomila dobrih aplikacija i za jedan i za drugi sistem...kada se ceo taj ekosistem zatvori, mislim da ce prica da bude drugacija...zelim im puno uspeha :)

...i da, Nokia Lumia, ne ulazim u specifikacije, ali taj telefon me je odusevio spojem dizajna os-a sa spoljasnjim dizajnom, prelepo, svi ostali smartpfon-ovi su mi nekako copy/paste jedan drugog

ekonomist

pre 12 godina

(ko nam je potreban ?, 24. april 2012 16:44)
Agencija nije srušila rejting jer joj se prohtelo, već zato što Nokia kao kompanija ne može da stvori profite svojom prodajom. Zato postoje sumnje da će biti problem za Nokiu da vrati pozajmice (dugove), koje bi uzeli, a to se direktno odnosi na njihov kreditni rejting.
Što se Argentine tiče, njihove obveznice imaju lošiji rejting zbog sigurnosti stranih investicija, što će reći da je verovatno da neće imati manje prihode od poreza, kao i veće zaposlenosti.Imajući to u vidu, imaće teži zadatak da plaćaju kamate i glavnicu za svoja zaduživanja. Tako da njihove obveznice moraju dobiti niži rejting.
Ako se ne razumete u berzu i finansije, nemojte pričati na pamet.

dO

pre 12 godina

Nokia je pukla onog dana kada je prodajući telefone, koji su tad bili smart, za 400-500e, kupcima počela da pljuje u lice nikada izbacujući update softvera. Dakle, daš grdne pare za telefon, oni izdaju jedan polu-update bagovitog firmwarea, i potom ti pljunu u facu i teraju da kupuješ novi, još skuplji telefon (sve u 1.5 god nakon što je prethodni izašao). Jednom probao, bilo je dovoljno.

djurad

pre 12 godina

Pa kad ste glupi i niste presli na andorid odmah bi kupio nokiu bez mnogo razmisljanja, sta im je taj android toliko trn u oku .Gledam novi telefon da kupim i definitivno cu kupiti neki samsung ili HTC sa andoridom mada sam gledao i nove nokije i po komentarima vidim da zaostaju. A i andorid je android ... necu da se zakopam sa nekim losim bagovitim os-om ...

nyc

pre 12 godina

Oni sto pricaju pozitivno o Nokiji ocigledno nisu vlasnici telefona poput iPhone 4S, Samsung Galaxy 2S, HTC Sensation ili HTC One X...Nista drugo.

Super95

pre 12 godina

Postujem Nokiu, nadam se da ce se izvuci iz krize. Da imam novca kupio bih Lumiu ili N8/N9 ali sada sam prezadovoljan sa Telenor OneTouch Androidom, za 1 dinar nema boljeg!

neko

pre 12 godina

jos malo da padne cena akcija i eto mene kao vlasnika odredjenog broja istih.MS i nokia su na vreme dogovorili saradnju,opipali trziste lumia modelima a sada ce "apolo" poprilicno pomoci prodaji telefona. inace,najvili su vrhunski visejezgrani smart telefon s pureview tehnologijom koji ce raditi na wp8. android nije bio nista bolji na pocetku nego sto je sada wp 7.5 a trenutno je ubedljivo najzastupljeniji (pisem android jer bez njega ne verujem da bi htc,samsung,lg ostvarili ovoliku prodaju bez tog OS-a).

JA

pre 12 godina

Kao prvo nokija je izbacila prvi Window Phone u krajem decembra 2011, ali je pocela aktivno da se prodaje sredinom marta, tako da se jos uvek ne vidi uspeh nokia-ne saradnje sa WP. Sto se tice Windows Phone-a, eksperti smatraju da ce u drugoj polovini 2012 goidne imati minimum 33% prodaje smart telefona u svetu. Tako da zivi bili pa videli novi veliku uspeh Microsoft-a i Nokia-e!

P.S. Android ce vrlo uskoro da nestane, jer Apple ga je tuzio za nedozvoljeno korisnjenje njihovih patenta. Obustav proizvodje Android telegona ce se desiti najkasnije do pocetka cetvrtog kvartala 2012.

Radovan

pre 12 godina

Просто не могу да верујем каве коментаре читам овде. Сви полемишу о softwere а нико hardwere не спомиње. Smart телефон значи да је телефон ПАМЕТАН а не да зна да ради само оне операције за које је програмиран. Да је НОКИА прешла на android (дакле програм-систем) не би пукла - глупи су.
У питању је замена теза - промовише се оперативни систем у неком телефону а не могућности телефона. Да преведем на српски - компјутер који има процесор са рецимо 4 језгра и рецимо 4 ГБ меморије и ради ма ЛИНУКС систему је лошији од компјутера од 2ГБ меморије и рецимо процесором од једног језгра који ради у Windows 7 оперативном систему.

Свака част на закључку. Немам речи.

Не желим да браним или нападам НОКИа компанију али сам сигуран да људи који је воде нису тзв. људи из народа тј. како би ми рекли код нас људи од странке. Манимо се приче да је НОКИА безвредна јер сам сигуран да би већ сутра било ко у свету зажелео да се НОКИА региструје као произвођач баш у његовој земљи. И прилоге би снимали о томе (Тадића да не спомињем и његово усхићење истим).

Са моје тачке гледишта сувише је мало прошло времена да би "обични људи" ЗНАЛИ шта је боље имати од система у телефону. Како сада стоје ствари Android је бољи. Подсетићу само да некада DOS и Windows (рецимо 3,11) нису бии напреднији или бољи од осталих система (пример почетак 90.) а где смо данас. Сви знамо да је Linux бољи али и даље већина нас "фура" Windows у компу.

Због чега?

Ја исто овако видим и будућност "паметних телефона" јер немам разлога да сумњам у Mejnstrim.

Darko

pre 12 godina

Naravno, neka puknu kad nemaju pojma! Symbian telefoni su po meni postali beskorisni telefoni koji u poredjenju sa Android smart telefonima cista NULA po iskoriscenju softwera i mogucnosti. Drugi razlog je to sto sada proizvode 10 puta gore telefone nego sto su pravili pre 10 godina a cena je preskupa za vec prevazidjenu tehnologiju, i plus umanjen koeficient iskoriscenja i izdrzljivosti aparata. Sve desetke za Android, savrsenstvo!

Bole

pre 12 godina

Ja sam obozavao Nokia telefone i imam e71 ali najveca greska im je sto su drzali symbian toliko dugo i sada windows... Svasta.. .Taj koji te to doneo kao odluku treba na posmatranje...

pera

pre 12 godina

Nokia je prva napravila smartphone. U trenutku kad se pojavio prvi symbian nije postojalo nista slicno. Ali dok je apple razvijao ios, a google android, nokia je zivela na staroj slavi dok je ovi nisu pregazili. I dalje nokia pravi odlicne jednostavne telefone i tu je bez premca. I jos dugo ce prodavati najvise jedinica tih jednostavnih telefona, ali oni su jefini. Tu nije profit. Smart telefoni donose lovu i popularnost.

feck

pre 12 godina

a tako je lako nokiu vratiti na sam vrh samo što budale u kompaniji još uvek teraju po svom. zašto ne mogu pored wp, da koriste i android platformu? ili da je moguće da za jedan telefon ima dva os pa da svako kupuje onaj fon sa os koji mu odgovara. odmah bih smenio sve u upravnom odboru pa nek rade na propadanju drugih firmi :D

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam dobio iPhone na poklon prije par mjeseci. Koristio sam ga kratko te se odlucio vratiti na moju staru Nokia E52. Iako nije "pametna", meni je moja Nokia na Symbianu neuporedivo bolja od iPhone-a i iOS-a, i hardverom i softverom.

iq=0

pre 12 godina

(Mladen, 24. april 2012 19:41)

To sto imas telefon kog se ni nokija ne seca ne cini te prakticnim i pametnim. To bi bilo kao da je pametan i praktican neko samo zato sto vozi ficu. Iz tvog gordog odnosa prema ljudima koji poseduju smartfon (a takvih je vecina), reklo bi se da im zavidis na necemu...

arsen

pre 12 godina

Jeste probali Lumiu pa da komentarisete? Vec nekih 5 mjeseci posjedujem Lumia 800 telefon i sve sto mogu reci da je vrlo dobar telefon. Nema dzidza midza (brat bratu 80 posto su zgubidan aplikacije) kao androidi ali ono sto ima radi besprekorno i telefon je brz kao struja i veoma pouzdan.

vladas

pre 12 godina

evo ja dajem moju nokiu n70 za htc na pipkanje što vi kažete,ko hoće da se menjamo..pa vreme ih je pregazilo..tehnologija ide dalje..što kupujete tv u boji uzmite crno beli..ne razumem što toliko pljujete po novim tehnologijama..nokia je živela od stare slave..jesu bili najbolji..ali i barsa je bila najbolja pa je pukla večeras..

dexy

pre 12 godina

imam HTC wildfire godinu ipo dana telefon je bruka sta je sve preziveo i nista mu nije radi kao da je nov..ko hoce kupi smart fon obavezno htc cena dobra i kvalitet...

realista

pre 12 godina

Onog dana kada su zvaničnici Nokije objavili da će svoje nove telefone bazirati na WindowsPhone operativnom sistemu i vrapci na grani su zabili face u krilo i rekli "oooo ne, od sad stvari kreću nizbrdo", a da su bili u pravu u tome, znali su i milioni iole upućenijih korisnika širom sveta... Znao je to i MS samo što su uložili previše u WPhone os pa napuštanje nije bilo prihvatljivo, mislili su da će ime poput "Nokia" nešto da promeni u tome...
Šta reći, eto ako mi daju Lumiju 900 za nekih 150 evrića, ne više od toga, kupiću iako mi se ne sviđa, u suprotnom: "Doviđenja Nokijo, lepo smo se družili..."

veterinarBG

pre 12 godina

A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)
Cenim ja tvoje misljenje,ali ljudi poput tebe je sve manje i manje,a nas koji volimo Android sve vise,i zato Nokia propada,jer je sve manje ljudi kupuje...

Goran

pre 12 godina

Vecina vas nije ni imala symbian s60v3 ili v5 u rukama a pricate gluposti.Ko god je imao symbian s60 zna da se na tom telefonu moze apsolutno sve,ponavljam apsolutno sve sto i na androidu.Ali vi to neznate jer niste imali para za nokiju pa ste kupili android za 100evra ili za dinar na ugovor.Progran vhome pravi cuda od symbiana a o belle varijanti tek ce da se prica.Android nikad nece biti stabilan kao symbian.Jedina stvar koju sam mu zamerao jesu sertifikatii ali i to se nauci za cas posla.Da zakljucim,niko ko je imao symbian ga ne kudi nego oni sto nisu mogli da ga kupe,oni se najvise javljaju a nemaju pojma sta lupetaju.

Dragan

pre 12 godina

Nokia telefoni su znacajno skuplji od drugih proizvodjaca. Za iste pare mozete kupiti telefon znacjno boljih karakteristika od nokije.
Ne prate trendove, uporno guraju nesto svoje iako nisu u pravu.
Evo posledica.

Correcting People

pre 12 godina

Nikako mi nije bilo jasno zasto tako velika i ozbiljna firma kao Nokia nije izbacivala telefone sa ekranom osetljivim na dodir u vreme kad su svi ostali vec uveliko "stancali". "Touch screen" nije svemirska tehnologija bila ni pre 20 godina, a kamoli pre par godina kad je Nokia izbacila prvi telefon sa takvim ekranom.
Isto tako losa odluka je napustanje OS-a baziranog na Linux-u i prelazak na Windows. Mozda se Windows u medjuvremenu popravio (mada sumnjam), ali ja sam jednom imao telefon sa Windows-om i nikad vise.

Vlada

pre 12 godina

Nokia ocekuje poboljsanje... I Srbija ocekuje da Kosovo ostane Srpsko.. Nokia mozda i sredi stvar prelaskom na android a Srbija ostaje u pecini...

Igoritza

pre 12 godina

MAJKO MILA! Koliko netacnih informacija i jos neceg sto ne smem da napisem jer nije lepo i nece da objave!

@pera - SAMSUNG jedini koji zaradjuje od Android-a .. ? Au sine .. pazi ovako: HTC koji se ranije zvao QTEK je firma koju je sredinom prosle decenije organizovalo par korejanaca, kao ti i ja sad da osnujemo bend ili slicno. i oni su furali svoju pricu (QWERTY telefoni, windows mobile) da bi se PREPORODILI kada je Google napravio android, i sada iako sa manje ljudstva od velikih zverki (Samsung Apple), oni su medju 3 najjaca proizvodjaca na svetu.

ujedno, Microsoft koji je bezobrazno KUPIO oko 40.000 patenta, trazi ZULUM od SVAKOG ko postavi Android jer prete tuzbama, a ostali im zapravo PLACAJU preko 10 evra po prodatom telefonu, jer je stanje stvari da ce najverovatnije da MS dobije takve tuzbe pa se niko ni ne zamlacuje. Najcrnje da bude - MS zaradjuje VISE para od zuluma na Android, nego sto zaradjuje od prodaje SVOG Windows mobile sistema. (Zato je google kupio motorolu jer motorla ima 17.000 potpisanih patenata)

Od Androida trenutno zaradjuju SVI koji su odlucili da stave taj OS na telefon, jer da NISU - ne bi NISTA prodali, bas kao uboga Nokia. To sto HTC ima fiktivne gubitke, to je zato sto je isto neka "Agencija" predvidela bog zna sta za njih jer su najbolje sredili Android (HTC Sense, najbolji dizajn, najbolji materijali), a to koliko je HTC zapravo genijalan iako mali igrac, dokazuje cinjenica da im snabdevaci IPS ekrana (Wintek, Hanstar) presekli nabavku u korist ASUS-a i Apple-a pa su morali da se okrenu ka Sony-ju za S-LCD ekrane i sto im je Kornig presekao nabavku Gorilla pa traze alternativu. (i naci ce je)


@Windows fan - kupi akcije nokie molim te :) daj sto vise para! te tvoje stavke su kafanska prica. Microsoft nije Nokijin tata pa da ga pusti da propadne ili ne, to je korporativni svet gde ce upravo MS da kaze - "propali su, au bedak, bila nam je lepa saradnja, a sad adio".

Windows 8 i portovanja programa NECE biti jednostavno, to je marketinska prica, a da se razumes trunku u setove isntrukcija znao bi da jedna aplikacija mora da se promeni u svojoj osnovi kako bi radila sa jednog na drugom setu isntrukcija (x86 VS ARM). to sto si procitao je neozbiljno.

Situacija na berzi se menja radikalno, i u korist nekih firmi - ali KADA te firme rade pravu stvar. Nokia ne radi pravu stvar, i nece niko carobnim stapicem da ih izvuce iz septicke jame. A ja da ti objasnjavam zasto su skocile akcije Apple-a, i koji su njihovi potezi je izgleda uzaludno, jer ti ne znas kako stvari funkcionisu u korporativnom svetu, i sta je to konkretno sto Apple radi korisnicima (vise nego kvalitetno mazanje ociju)

Android jeste idealan, a to tvoje "ko je razvijao zna o cemu pricam" zapravo znaci - ja ne znam sta pricam. ja na svom telefonu imam GPS, Mp3, Video reprodukciju, maksimalno iskoriscavanje ARM arhitekture i brzine procesora, operativni sistem apsolutno otvoren, zajednicu sa modifikovanim aplikacijama i sistemima i cega sve ne. Ti ocigledno NIKAD nisi imao android ako ti Android nije dobar.

Google - Oracle spor ne moze da ode na stranu Orcle, jer google i dalje fura pricu "dobrog momka" .. google ako "zavrne svoje slavine" mogu i Oracle i svi ostali da se, sto bi narod reko - preture preko tarabe i cekaju penal, if you know what I mean.


@Tester - Fiat stilo je fijatov uspeh ... ? :) prvo - Ni schumaher im nije pomogo u reklamama 2003-2004, model je slabo prodavan (to sto ga voze srpski taksisti je upravo dokaz da ne valja, a ne da valja), auto je od cokolade, i ja licno koji sam mu vlasnik bi sada, da mogu da se vratim u proslost, pre uzeo Toyota Yaris 1998, nego moj stilo 2004, grom me spalio sto sam ga ikad kupio.

Mladen NS - :) to sto si ti napisao je sramota. citiram te:

"WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem"

OS je sjajan, jer je zatvoren. BRAVO! GENIJE!

"maksimalno optimizovan sa hardverom"

jos jednom - genije :)

e pa genije, citaj sad - WP NIJE sjajno optimizovan sa hardverom, usled cinjenica:

1. WP nije u stanju da potera jacu rezoluciju od 800x480, dok iOS 5 i Android ICS mogu da guraju 2500x1500.

2. WP nije u stanju da cita nijedan drugi format osim FAT-a, sto znaci da je beskoristan kao display mirroring uredjaj, nema HD formata, i tako dalje.

3. WP NE PODRZAVA dual core - dakle, Tegra 3 je quad, Cortex A9 telefoni se prave sa Quad procesorima, a tvoj WP koji je "optimizovan" - ne moze da podrzava dual core. dual core koji je aktuelan vec 2 godine, i Quad koji je aktuelan vec 6 meseci. da - veoma je optimizovan, do mojega.

4. WP ne podrzava jace od 512mb RAM-a. dal da pricam i da lje .. ? Moj Desire Z koji postoji dve godine, ima 512 RAM-a, gde ja imam sa "G2 SLIM" ROM-om (zahvaljujuci XDA) preko 160 mb RAM-a slobodno, jer mi to Android dozvoljava, dok to na NOVOM Nokia telefonu jednostavno nije moguce. ne da mu WP.



E sad zavrsni komentar - Vi koji tvrdite da su vam Meego, Symbian, WP i slicne tvorevine super OS-ovi, vi, tvrdim - NIKADA niste imali android. SVI ovi operativni sistemi nemaju ni 0.1% aplikacija koje ima Android, niti imaju POTENCIJAL da ih dobiju. STA vi to mozete da instalirate na svoj telefon, a da vam bude BOLJE ili KORISNIJE od Android-a:

1. video - Mobo player - MKV formati, 1080p reprodukcija, interni kodeci za sve ostalo ..

2. GPS - preko 30.000 aplikacija za SVE moguce GPS funkcije, od lokacija, do real-time igara koje se zasnivaju na poziciji (virtuelni capture the flag, naprimer)

3. Audio - ja mogu na svom plejeru da promenim SVE - ekvilajzer, pitch, pristupnost svega na 3 dodira, itd. jel moze WP .. ? ne moze.

4. Igre - Asphalt 6. windows aj zdravo.

5. druge korisne aplikacije - kalkulatori svega i svacega, kalorija, valuta, live-update svega i svacega, milion i jedna igra za kracenje vremena, milion i jedna aplikacija za matematiku, nauku, obrazovanje ...

a pritom, imamo hrabre Tajvance iz HTC-a koji nam prave izdrzljivije telefone od konkurencije, i koji se iz petnih zila trude da obezbede kvalitetan uredjaj. moj Desire Z je, potpisujem, sa sve ovim Touch screen ekranom, TVRDJI i izdrzljiviji od 3310. koji je u stvari jedan PCB upakovan u plastiku.

ExNokia

pre 12 godina

Mnogo ljudi ovde postavlja pitanje zasto WM, zasto ne Android...? Obratite paznju da je sadasnji CEO dosao u Nokiu iz, pazi sada cuda, ni manje ni vise nego iz Microsofta... Radio sam za njih kada je dosao, bio sam tu sve dok nije donesena odluka da se napusti Symbian i predje na WM... Bio u pravu sto sam otisao :)

ins

pre 12 godina

Imam Nexusa sa ICS 4.0 (dakle najnoviji android) koji je takav tres od operativnog sistema da ja nemam reci. Terminalno baguje na svakih 3-4 sata, brljavi, user interfejs u mejlingu blago receno retardiran, baterija izdrzi do 3 popodne (gasim 3g, smanjujem osvetljaj, ubijam aplikacije) - bacene krvavo zaradjene pare... dodje mi da se vratim na stupid e52 i da uzivam u mobilitiju gde mi SVE radi a baterija drzi do besvesti... Koji ja mobiliti imam kad mi telefon vise provodi na kablu nego u dzepu? Veliki ekrani i gomila budalastih aplikacija koje nicemo ne sluze su ubile ideju pokretnosti...

Razmislite

pre 12 godina

Licno i dalje smatram da je na neki nacin nokia ovo predvidela,napravljena je saradnja sa Microsoftom,uskoro na trziste izlazi Win 8,a na njegovoj platformi zasnivat ce se i windowsi za nokiu, zamislite kakvu ce pometnju napraviti kada za mobitel i racunar imate isti operativni sistem,verovatno ce se razvijati i aplikacije poput onih koje koristimo na racunaru,licno bi voleo kupiti koju "bezvrednu" dionicu nokie,dugorocno ce se isplatiti

Dexter Morgan

pre 12 godina

Khm...posto je postalo moderno pljuvati Nokiu, evo jedno kontra misljenje :)

Neko je veoma lepo primetio da Nokia nikada nije imala cutting edge modele telefona. Tako je i sada - Windows Phone je ultra optimizovan OS, napravljen da radi brze nego android na jacem hardveru od Lumia 800 telefona. Da, idite u bilo koju radnju koja ima izlozenu novu Nokiu i probajte je. Telefon je brzi nego bilo koji Android.

I znate sta? Ja sam "kompjuteras". Ali ne vidim zasto je Nokia tako hendikepirana jer prosto, nekima ne treba Instagram ili Google talk. Prosto, nekima treba funkcionalan telefon sa ekranom na dodir, jedna lepa igracka sto svi oni uostalom i jesu. I Nokia je sasvim OK tu, samo ono sto nedostaje je sira podrska zajednice za aplikacije i niza cena.

Kazete mi da ne biste kupili tu Nokiu, Lumia 800, da kosta 250 evra? Ma haj'te molim vas :) znam 5 ljudi koji bi to odmah uradili. A ta cena ce uskoro biti dostignuta - trenutno je oko 380 evra sto je ocigledno preskupo.

windows fan

pre 12 godina

e ja cu bas da kupim te akcije sada:
1 Microsoft nikad nece Nokiu pustiti da padne, jer nemaju izbora ako hoce da prezive novo post-desktop doba
2 Cim se Pojavi windows 8 na Nokija tabletima i telefonima bice interesantan firmama jer kako cujem portiranje postojecih programa ce biti jednostavno
3 Situacija na berzi se nekad radikalno promjeni (Apple akcije su nekad bile 20$ a danas 500$)
4 reting agenture nemaju blage veze ni ocemu a pogotovo ne u tehnoligijama
5 android nije bas idealan ko je razvijao za njega zna sta pricam
6 google i oracle jos vode spor. sta ako licence oracle-u postanu skupe?

Prezadovoljan vlasnik

pre 12 godina

Nokia Lumia je zaaaaaaakon! ****** Sto bi svi trebali da budu "mainstream"? Da svako tako misli, danas bi svi mi pricali Nemacki....

andorid

pre 12 godina

Vidim da su se mnogi ljudi razlupetali oko toga kako je Windows Phone 7 katastrofa, a garantujem da niko od njih nije ni probao isti. Ok je to sto volite iOS ili Android (ja sam vlasnik OneX-a) ali nije ok da komentarisete WP, koji je jedno 10 puta laksi, brzi, efikasniji i integrisaniji sistem od Andorida npr.

Marko

pre 12 godina

Vidim da ovde ima puno ljudi koji se dive android sistemu pa bih voleo da me prosvetle i objasne sta on to ima sto nokiji nedostaje? tj bilo koji od drugih telefona (samsung, apple & co) ja imam nokiu sa symbian sistemom, imam i tablet Asus sa Android 4.0 ali ne znam sta to ostali telefoni mogu sto nokia ne moze i licnog sam misljenja da android nije nikakav ultra sistem. Ima milion bug-ova. Izbacuju nove verzije i updatuju firmware bez da ih prvo testiraju kako treba.

pera

pre 12 godina

Vi koji kažete da su trebali preći na Android, da li ste svesni da je jedina kompanija koja zarađuje trenutno od Androida - SAMSUNG. Tako je, svi ostali GUBE pare. LG, Sony, Huawei, itd se bave i drugim poslovima koji su im profitabilni pa se o tome ne priča toliko. Sony je otkupio ericssonov udeo u zajedničkoj kompaniji baš zato što žele da povećaju konkurentnost u tom sektoru, tj da vide neki profit od toga. A pogledajte HTC koji već nekoliko kvartala zaredom beleži gubitke(mada su svi izgledi da će se dići ponovo sa "One" serijom) i Motorolu koju je od propasti spasio Google. Toliko.

sumadinac atl

pre 12 godina

mnogo komentara a malo receno. npr niko nije sspomenuo da je lumia 900 prvi tel posle iphone 4-4s koji je skroz integrisan i koji nema mogucnost vadjenja baterije.
htc one x ce biti takav takodje.
samo mogu da kazem da galaxy s 2 baguje dva puta vise i cesce nego lumia i iphone zajedno.
pisem sa sgs2 i kad izadje sgs3 znacu da li ostajem na androidu ili kupujem nokiju. svaki dan se igram sa razlicitim tel i mogu da kazem android-samsung, ostali puuuno problema sa svim i svacim.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tesko sam bolestan od svoje 49 godine (1991) i nisam izlazio iz stana od tada, tako da mi mobilni nije trebao. Pre godinu i po crce nam fiksni telefon i ja i takodje bolesna majka ostadosmo bez kontakta sa svetom i starateljima. Onda sam shvatio da i nama treba mobilni. Od tada pratim ovo podrucje.

Nisam imao nekoga ko bi znao na startu da mi objasni sta i kako, jer su u mojem okruzenju retki oni koji kompjuter koriste od samog pocetka. Zato sam kupio par jeftinih telefona, tek da imam za razgovor. Kasnije, na ebay nadjem neki jeftin tablet sa dovoljno memorije da moze da koristi normalan (ne mobile!) Internet i pocnem veselo da ga koristim. Android naravno. Krenem da trazim poznate stvari sa PC-a - e, sipak! Postepeno, moje razocaranje je postajalo sve vece i vece i sad jedva cekam da se pojavi taj "sta bilo Win 8(?)" koji ce imati iste programe i na telefonu i racunaru. Dokle bre stariji ljudi da uce gomilu s...a stalno iznova, da bi mogli da dele slikice i muziku i da se lajkuju i cavrljaju telefonima? Necu bre Android ni u ludilu, a inace koristim iskljucivo Linuks na desktopu!

Android je tezak bezobrazluk, jednostavno tako. Napravljen je po meri onih koji verovatno PC nisu nikad ni imali. Gomila ikona na ekranu i meni skoro ni jedna ne treba a od onih koje su mi potrebne nigde ni jedna!

Smart telefoni umesto smart vlasnika, sacuvaj me boze. Pitam nekog mladjeg rodjaka "Koliko RAM-a ima tvoj telefon?" a on mi kaze "A?", nosite se bre u sto djavola...

Goran

pre 12 godina

"A vidis ima nas kojima se ne svidjaju te silne opcije,to pipkanje po ekranu i slicne stvari.Ima nas koji zelimo klasican,funkcionalan kvalitetan telefon.Imao sam neki HTC (uzeo u mts-u) i prodao sam ga posle jednog dana upotrebe.I kupio Nokiu.I prezadovoljan sam.
(nismo svi isti, 24. april 2012 19:31)"

Apsolutno tačno, ali zato što se baziraju na taj segment tržišta, čiji deo i ti predstavljas, i prolaze tako loše. Taj segment tržišta kupije, da kažemo, vrlo pouzdane, ne previše napredne i cenovno prihvatljivije modele, ne menja često telefone, i samim tim ne donosi zaradu... Tako da je to nešto slično kao VW i njihov Golf dvojka, da su ostali pri takvim automobilima danas ne bi postojali ili bi bili blizu gašenja. Pozdrav

Mladen NS

pre 12 godina

ExNokia - Ti si mozda cistio ulicu ispred NOKIA-e. Da se iole malo razumes u ovu temu, a ne da si "radio", znao bi da WM nema ama bas nikakve veze sa WP.
Ti i ostali ljubitelji Androida dajete sebi za pravo da ocenjujete druge operativne sisteme iako ih nikad niste koristili. Ja sam do sada koristio WM, BlackBerry i sada WP i uopste mi ne pada na pamet da pricam ili da kritikujem Android ili iPhone.
WP je sjajan OS jer je poput iOS zatvoren sistem i maksimalno optimizovan sa hardware-om. Ukoliko vam je telefon potreban za posao a vasa kompanija koristi MS toplo preporucujem WP (ja koristim HTC HD7)

samo nokia bre!!!

pre 12 godina

ja ne znam ko su ovi ljudi koji pisu da su nokijini telefoni skupi!? ja sam se svojevremeno dvoumio izmedju nokie 500 (190e) i htc wildfire S (220e). kada sam vidio karakteristike ova dva telefona (www.mobilnisvet.com) iliti da je nokia DUPLO bolja od konkurentskog modela a pritom 30e jeftinija dileme vise nije bilo! i nisam se pokajao. ne treba mi igracka kojoj baterija traje 1-2 dana vec high-tech komunikacijsko sredstvo (pozivi, poruke, internet) kojem baterija traje 5 dana kao iz sale!

Cc

pre 12 godina

Nokia ima modele koji su losiji od konkurencije a skuplji su. Ali sada svi ostali koriste android platformu osim nokie i to ce ih u buducnosti razlikovati od konkurencije stoga im ja predvidjam svetlu buducnost.

milan

pre 12 godina

A koji je rejting nase zemlje?
Ako je njihov bezvredan, nas je "nepostoje"!
I ako SonyEricsson nije jos propao nece ni Nokia bar 20g sa ovim tempom!
A te ucenjvacke agencije za rejting tako i zaradjuju, jednostavno "koliko para toliko i muzike"! I namerno stvaraju takvu atmosferu i samim tim uticu na trziste hartija od vrednosti, tako da me nebi ni cudilo da i sami ulazu i kupuju akcije, a posle ih pomocu vestackog (rekla kazala) dizanja rejtinga prodaju!

Tomče

pre 12 godina

Ja sam prvu Nokiu dobio 1. januara 2011. i u septembru drugu.
Šta god da bude koristiću Nokia Tune melodiju.
Problem je u njihovom dizajnu.
Ono sto je krasilo Nokiu je bila varijacija na njen osnovni dizajn sa nokiom 66xx. I sa svojom melodijom ali i inovacijama za 2G i 2.5G :
Sada više toga nema. I Siemens mobile. (Benq) je bankrotirao, Sony i Ericsson takođe ne prave najbolje telefone. QTek tj. HTC je prvi napavio PDA 2003. i to ga odvaja od konkurencije jer koncept modela S100 ostao isti i sada je kod svih modernih telefona. Veliki ekran sa jednim velikim dugmetom. A Nokia i dalje luta izmedju tastature, OS i oblika i sa komplikovanim oznakama modela koje su nekada bili odraz statusa (8800 npr)

Milan

pre 12 godina

Iskreno po meni je novi Windows jedan od najboljih operativnih sistema za telefone koji sam koristio, ali jednostavno je prekasno dosao i za Microsoft i za Nokiu jer je IOS, a pogotovo Android preplavio trziste.

Igoritza

pre 12 godina

samo jedan dodatni komentar - Nokia takodje nabavlja svoje cipove od ARM snabdevaca. sto zaprvo znaci da bi mogli, za JEDAN dan da stave Android na bilo koji svoj uredjaj, jer to zahteva:

1. konfigurisanje drajvera
2. kernel
3. google papire (jedan dan posla)
4. placanje Zuluma Microsoft-u (jer oni drze patente kojima ucenjuju Android user-e)
5. optimizacija
6. Nokia add-on software poput Sense-a i Touchwiz-a (HTC i Samsung)

Anonimni

pre 12 godina

Njihova gresta je sto sto su tek skoro presli na neki drugi OS, i to na WP7 koje prolazi gore od Androida i iOsa.Previse dugo su se dugo zadrzali naSymbionu

Tester

pre 12 godina

Jedan dobar model moze da okrene situaciju, kao sto je to poslo za rukom Fijatu sa modelom Stilo! Nikad se ne zna... Mozda i promase i odu u istoriju!

Vlada

pre 12 godina

Uzeo sam Android u trenutku kada su vazile slicne price za njega i svi su bili u fazonu da je Nokija zakon. Sada je obratna situacija i najverovatnije cu uzeti Nokiju sa Windows Phone systemom. Za godinu dve ce se sve promeniti. Svakako, u obzir je potrebno uzimati samo komentare onih koji su zadovoljni/nezadovoljni onim sto su probali...

Antikampanja je cudo :)

wrx sti

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasno kako neko moze biti toliko glup da zbog ovog rejtinga i price o realnom stanju stvari krivi agencije, novinare, brokere i sl. Ljudi, urazumite se, Nokia je pukla. Da nisu dobili 10-ak mlrd od Microsoft-a prosle godine, danas bi bili u vlasnistvu nekih kineza koji su do juce pravili replike tih Nokia. Jeste, imali su dobrih modela, i jos vise dobrih a jeftinih (3310, 1110 itd.) ALI od toga se ne zivi. Pregazili su ih iPhone i Android-i, poslednja Nokia koja je bila konkurentna/iznad konkurencije je N95 u trenutku izlaska ali ne zadugo. Kakvi N8, N9, ovi novi Win (prodaju se u USA jer Nokia subvencionise sa po 100$ svaku kupovinu). Imaju (i imali su oduvek) odlican hardware (kvalitetniji procesori, antene, kamere), odlicne jeftine, izdrzljive modele. Nikad nisu imali software (Symbian je uvek kaskao, ako ne za konkurencijom, onda za vremenom). Od svega toga ostao je samo hardware. To i danas imaju, ali nista drugo. Jeftini modeli vise nikog neinteresuju a i zarada na njima je minorna; vecina prodatih modela su smartphone-i a tu Android i iOS drze primat (i tesko ce pustiti treceg igraca). WindowsPhone (ili kako se vec ovih dana zove) pokusava nesto, ali ce proci kao Zune i Symbian zajedno... Nokia je, ako ne pocne da radi kao Samsung, HTC, i slicni, propala

nokia

pre 12 godina

@(Sale", 24. april 2012 19:46)

a koje si to modele nokia uporedjivao sa LG Optimus, tj. koje si to modele Nokia gledao sa su katastrofa?

pitam se pitam

pre 12 godina

Jesu li to iste one agencije koje su američkim lizing kompanijama, dan pred bankrot, davale najviše kreditne rejtinge? Koliko su onda ti njihovi rejtinzi uopšte merodavni?

sumadinac atl

pre 12 godina

a kako se niko ne zapita od svih vas koji povezujete sbb kbb nokija bila na androidu, da li su ljudi iz nokije hteli da idu na android? da su hteli mogli su. ali, lumia 900 (ili kako je ovde u usa zovu "lumina") je pravi pogodak. rasprodat a nije ni mesec dana na marketu(izasao 8.4.2012) dakle nesto se krece. to.nece podici rejting ali znam da windows radi na wp8 i da ce biti extra.
i sam imam android,ravno 100 aplikacija,work i tri personalna emaila, mini office i jos mnogo toga. a sta realno koristim? osnovne funkcije plus par aplikacija. sve ostalo je ono sto skinem da probam i vise ne obrisem ali ni ne koristim.
evo upravo je b92 jedna od aplikacija koja bi mi na wp nedostajala. sve ostalo postoji na windowsu. video chat preko tango app email free mape voice command bas sve. mozda se vama ne svidja postavka onih tiles na frontu ali ja mislim da je cool.
neznam da li ce ovo doneti profit nokiji ali sigurno ih vraca u igru.
u atlanti odes u microsoft radnju i das im svoj tel i oni ti daju free bez ugovora nov htc titanII sa 16 mp kamerom. to jer niko i ne pita za taj tel. a nokiju ni ne pomisljaju da daju tako. jer je uz iphone najtrazeniji trenutno.
dakle nadam se pozitivnim vestima za par meseci od nokije i znajte da android (google) nebi nikada ulozio tolike pare koliko je dao microsoft.
to je razlog zasto nokija nema na androidu.znaju ljudi sta rade.

cccc

pre 12 godina

Boze dragi vise komentara "Ciji je mobilni Veci" iz zemlje koja puca na svim savovima, nego na ono sto gori svuda oko nas. Ko je ovde lud?

Malo bolje poznavanje termina ne skodi

pre 12 godina

Usput, Nokijin novi rejting nije "bezvredan", nego non-investment grade, sto je ogromna razlika. Hiljade svetskih kompanija i drzava (ukljucujuci i nasu) ima ovaj tip rejtinga, sto ne znaci da su im obveznice i sposobnost servisiranja dugova "bezvredni".

nokiafan

pre 12 godina

Ne razumem, sta bi nokia imala prelaskom na android, pa tek tada bi pukla. Imali bi smo jedan OS za sve telefone (ne racunajuci apple). Ovde se izgleda uporedjuju android telefoni noviji sa nokia telefonima od pre 2-3 godine koliko vidim, jer svi koji su protiv nokije izgleda ne znaju mnogo o nivijim nokia telefonima a narocito o symbianu. Mnogo je ljudi ne upuceno a komentarise, izgleda da prvo ne znaju da je izasao novi symbian koji je odlican. Drugo android od izlaska nema bitnijih razlika i ispravki. Ako je neki OS bagovit to je Android. Nokiu je dobrim delom i symbian izdvajao od drugih. Kada jedan pravi OS a drugi telefon, to nikada nece biti isto kao kada sam pravis i OS i telefon. Ne razumem zasto se "pljuje" po novim nokia win telefonima, koliko razumem zbog windows-a. Koliko onih koji ovde kometarisu koristi windows na kompu, koliko je kupilo taj isti windows. Ako vam se ne svidja a vi predjite na linux, mac svejedno. Zasto jedno pricate a u praksi drugo radite.
Kada se pojavio iPhone i Smart telefoni uopste, nokia je opstala i sa S40 operativnim sistemom. Siguran sam da ce i sada izlaskom Lumia serije jer vec prati korak.

Sumadinac

pre 12 godina

"Dok god Nokia bude proizvodila telefone, ja cu ih kupovati.
(Lala na kvadrat, 25. april 2012 12:22)"

Lalo, slazem se! To je ono sto treba tebi i to je ono sto treba meni i ja sam zadovoljan.

E sad, da NOKIA moze da prezivi od ovakvih kao sto smo ti i ja, bilo bi sjajno. Ali ne moze. A nije se ni prilagodila uslovima izmenjenog trzista i izmenjenih korisnickih potreba. Da se razumemo, gomila tih "potreba" su ciste gluposti, i 9 od 10 ljudi nema nikakvu realnu potrebu za njima.

Ali ih zeli, a NOKIA to nije propoznala.

Izgubila je korak jer se orijentisala na ovakve kao sto smo ti i ja, a ta greska ce dovesti da bude na gubitku, bas kao i ti i ja.

Nagadjam da je glomazan i neprilagodljiv menadzment i masinerija odlucivanja koja nije prepoznala potrebe i prilagodila im se, dovela do ovakve propasti. Da ti je neko rekao pre 10 godina da ce NOKIA propasti, zvucalo bi neverovatno. Ipak, dva su moguca razloga: ne prilagodjavas se i/ili zagrizes vise nego sto mozes. Mislim da je kod njih dominantan prvi razlog, ali ima i drugog, svakako.

Bocky BG

pre 12 godina

Kakvih sve ložana ovde ima, za nevericu.
A još se i dele saveti svetskim gigantima, a verujem da je malo ko probao sam i preduzetničku radnju da otvori. Ima i velikih proroka, a i onih što kažu da su se njihova davnašnja predviđanja eto ostvarila :)

Imaš telefon i imaš u njemu sve što ti treba i zadovoljan si - super, napiši da si zadovoljan s onim što imaš. Ja sam zadovoljan sa E71 i ne može niko više od mene samog da brine o mom zadovoljstvu. Hvala unapred na trudu.

Imaš telefon i nemaš u njemu sve što ti treba. Proveriš, pogledaš šta se nudi i koliko para imaš i kupiš. Ako si se zajebo, nije loše da ovde to kažeš da bi i drugi bili oprezniji.

Imaš telefon i ložiš se na novitete, kupi ono šta možeš ili više zaradi, al nemoj da smaraš.

Niti da misliš da imaš i mrvu znanja kako se upravlja kompanijom veličine Nokia, samo eto nemaš sreće pa tebe nisu postavili da je vodiš.

Srbija.

I, za kraj: treba da postoje i Android i Apple (respect!) i jeftini telefoni i pametni telefoni i glupi telefoni. Dok imaš tržište i dok se tvoj proizvod prodaje treba da postojiš. A veliki mudraci iz Srbije bi trebalo da malo više zasuču rukave, kako bi imali svi da kupe šta im je volja, a manje da vode svetsku poslovnu politiku i pričaju o stvarima o kojima veze nemaju.