Ponedeljak, 23.04.2012.

00:17

Prokopijević: Srbija težak bolesnik

Srbiju posle izbora očekuju rast cena, PDV-a i inflacije, još veće slabljenje dinara, smanjivanje plata i penzija i dalja otpuštanja, kaže Miroslav Prokopijević

Izvor: Danas

Prokopijeviæ: Srbija težak bolesnik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

beli listic

pre 12 godina

Prokopijevic kao i uvek daje bez uvijanja analizu gde smo i sta treba da uradimo da krenemo nabolje. Kao i uvek, oni koji donose odluke i vode ekonomsku politiku ce ga ignorisati. Znao sam da ce se odmah javiti razni spin-doktori da se pitaju a sta je doticni uradio da nam stvarno bude bolje. Pa radio je svoj posao ekonomiste, objasnjavao je sta ne valja i sta treba menjati. Nije njegov problem i greska sto izvrsna vlast i ne haje o ekonomskim interesima zemlje i sto se jedino brine kako da produzi mandat i podmiri svoju i tajkunsku pohlepu.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Ozbiljnom analizom nazalost dolazi se do surove istine da je ova drzava poodavno bankrotirala,samo sto ovi na vlasti nesmeju to da obznane dok svoj prljavi kapital koji su stekli bitisanjem u vlasti,ne proslede na bezbedne destinacije.U ovoj drzavi sve je zasnovano na klasicnoj prevari u svim segmentima drustva i morase hteli mi to ili ne,krenuti iz pocetka jeste mnogo bolno al jedino moze eventualno da nas spase.Sve ostale politicke tirade i decija obecanja su budalastine u koje vise niko ni polunormalan neveruje.Nazalost neki su se igrali drzanika i drzavom,i moramo biti spremni platiti veoma visoku cenu necijeg neznanja i neutoljive pohlepe,za vlascu i bogacenjem.Kako rece pokojni Andric,dodju ponekad vremena kad glupost progovori a pamet zacuti,a fukara se obogati.

Milan

pre 12 godina

"jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa"

Složio bih se sa svim čto je g.Prokopijević izneo,osim sa ovom rečenicom.
Prvo,nije tačno da EU vodi lošu agrarnu politiku,vodi jednu od najboljih agrarnih politika u svetu,a drugo,u Srbiji poljoprivreda ostvaruje najveći suficit od svih oblasti privrede,i zbog toga sigurno zaslužuje da se prema njoj povećaju ulaganja,kako bi došlo do njenog unapređenja.
To što g.Prokopijević gaji animozitet prema poljoprivredi stvar je njegove lične kulture i vaspitanja.
Iz njegovog stava prema poljoprivredi jedino mogu da vidim strah od toga da bi eventualno,sa povećanjem ulaganja u poljoprivredu,moglo doći do smanjenja para za državni sektor,od čega zavisi i plata samog g.Prokopijevića.
Ovako,jadni su učeni srpski ekonomisti,jer nisu stvorili šansu za Srbiju u još nekoj oblasti privrede,a pri tom se svako njihovo teoretisanje završava bacanjem drvlja i kamenja na tu istu poljoprivredu,čime,valjda,iskazuju neku svoju otmenost i učenost.
Mogu samo da zaključim da ekonomisti u Srbiji imaju neki ozbiljan problem kada god probaju da sagledaju realne ekonomske potencijale Srbije.Nikako da se Srbija uklopi u tu njihovu teoriju.

Бојан

pre 12 godina

С обзиром да целу причу није почео са ЛУСТРАЦИЈА (или што би Надреалисти рекли - наградно одузимање), сматрам да овај професор нема добре намере и оно што прича није зла слутња, већ једноставно наставак приче коју живимо већ 2 деценије:
- капитал у рукама ЛОПОВА и страних компанија
- уништење пољопривредника, да би у једном тренутку, када ЛОПОВИ и стране фирме откупе земљу за багателу, одједном то постало "шанса", док ће се у Србију, за обичан народ, вратити кулучење
- даље смањење права СВИХ осим одабраних (а и они ситни страначки војници ће да сконтају тад да су и они у СВИМА, а не одабранима)
- даље старење популације и притисак на пензионере и раднике, где ће се свести на: или иди у иностранство, па макар за посао баба сере, или ЦРКНИ у ЊИХОВОЈ, а не нашој, Србији.
- отпуштање радника из јавних предузећа ОПЕТ по страначком кључу (тј остаће онај шљам који је и дошао преко везе, а остали ће постати тај "вишак"), што ће довести до даљег пристиска на запослене и у привреди, што је "добитна" комбинација са "мудрим" предлогом "предоброг" професора о поједностављењу отпуштања /па ће тек онда да закукају радници у привреди/

Ма коме ја ово причам... супер је професор, препаметан. Само рокајте отказе, стежите нам каишеве, враћајте дугове које нисмо ми (народ) направили, продајте све што може да се прода...
Живео неолиберализам и слободно тржиште, где је "цивилизованије" увести јабуке из Кине, него их покупити са земље да не труле на километар од супер-мега-лудило маркета.
ЖИВЕЛА ВЛАСТ И СИСТЕМ, немо' случајно да је неко мења. САМО НАПРЕД.

Dejan

pre 12 godina

Ja milsim da treba menjati sistem. Kad svrgnemo kapitalsiticki sistem tek onda ce nam biti bolje. a to ovom coveku ne odgovara posto se obgati ona tom sistemu. a sto se tice poljoprivrede to je velika sansa posto ce u buducnosti sve manje biti hrane pa ce to biti vazna grana. Zato bolje nek nista ne pametuje kad nema pojma.

Obrad Krljacic

pre 12 godina

Po onome sto preporucuje za PDV vidim da je neznalica. Prvo, nijedna zemlja na svetu ne primenjuje princip placanja PDV tek nakon naplate fakture. Drugo, cak i ako se uvede, kako to kontrolisati? Kako drzava da zna da li je neka firma platila ili ne? Onda bi trebalo da se kontrolise i kome se ispostavlja faktura tj. da li je kupac solventan? Takodje, ovi "strucnjaci" previdjaju da se drzavi placa samo RAZLIKA u PDV tj. vec placeno PDV se oduzima. PDV= Porez na Dodatnu Vrednost.

Tajfun

pre 12 godina

Politika u Srbiji je pod jakim uticajem tajkunskih i lobistickih intersnih i mafijaskih grupa te se stite u osnovi samo njihovi interesi a nastupa se prema narodu samo populisticki. Rezultat svega bice sve visi i jaci zidovi oko vila na Detinju i Senjaku a sve bednija ostala raja ali i tu ce doci kraj, kolaps i haos i jedan lagani gradjanski rat koji je neizbezan.

MURAJSAM

pre 12 godina

Evo opet ja malo.
Da nam drze predavanja najmanje, kazem najmanje, imaju pravo upravo ovakvi - profesori, savetnici, ikebane raznih instituta i agencija koji su, da tako kazem, nevini u smislu da nikad nista nisu napravili tj privredili, da ne kazem rizikovali, vec su celi radni vek ususkani trtljali i trtljali i na kraju tako i u penziju otisli a da iza njih nije nista konkretno ostalo. Na kraju krajeva i ti vajni ekonomski i finansijski eksperti (a ova zemlja ima mr i dr tih ko blata) treba da se, sada kada je ovakvo stanje zapitaju: ej gde sam ja bio ove sve godine i da li sam ja pokusao da NESTO DOPRINESEM da do ovoga ne dodje. Ne, ovi nemaju prava da sada pricaju vise nista, NISTA. Jer neshvatljivo je da zemlja sa ovoliko doktora ekonomije, prava, finansija i dr dodje dovde dokle je dosla.

гром

pre 12 godina

И горе ће бити!буди Бог с нама!
Ваљда какво проклество! и враг ће га знати! а све ми се чини да ће бити како Тарабићи из Кремне прорекоше!ваљда тако и мора!

Roby

pre 12 godina

Kao i po običaju prof. Prokopijević je u pravu. Jedini lek za razvoj srpske ekonomije je povlačenje politike iz ekonomije, a to znači i ukidanje javnih preduzeća - tog super magneta partijskog upošljavanja, liberalizacija tržišta (spoljnu/unutrašnju), pojednostavljivanje propisa itd, uspostavljanje čvrstih pravila igre, smanjenje države u svim segmentima itd...

Dakle, uzeti političarima mogućnost da uvećanjem države i potrošnje zarad političkih poena vode zemlju u propast!

Takođe, mnogo greše oni koji kažu da smo ovih deset godina imali neoliberalizam. Kakav bre neoliberalizam u državi koja čitavu ekonomiju drži u šaci i stiska kako hoće? Kakav liberalizam u državi koja je glavni poslodavac, glavni zajmodavac, i koja još uvek drži do istog miloševićevskog/socijalističkog ekonomsog sistema? Kakav neoliberalizam u državi u kojoj ne postoji "s" od slobodnog tržišta već sve reguliše (guši) država?

Razumljivo je da neki ovde što pljuju po "neoliberalizmu" to rade iz straha jer rade u javnim preduzećima koja je odavno trebalo privatizovati i koja predstavljaju leglo partijskog upošljavanja. ALi neka se i oni osvrnu na Grčku i pokušaju da razumu da odlaganje neodložnog proizvodi samo još veće buduće probleme!

MURAJSAM

pre 12 godina

Ja radim na zeleznici, sa VSS, gde se najavljuju velika otpustanja. E sad i treba, ali da se otpustaju neradnici a ne radnici. Zaposleni na zeleznici su podeljeni na belce, one koji ne rade nista, filozofiraju, nose papire tamo vamo i sve sto im se kaze da urade prebace to crncima, i na crnce, koji vuku i na cijim ledjima jasu ovi belci.Uostalom tako je manje vise u svim javnim preduzecima. Ali otpustice se naravno ovi crnci i poneki belac radi reda, pa ce ovi crnci sto ostanu, da crnce jos vise jer ce ih biti manje.
A ti dragi Miroslave Prokopijevicu vrlo lako otpustas brate. Da li bi tako pricao da si i ti nekad negde stvarno sljakao tj da nisi samo izigravao nekog savetnika na nekom tamo institutu za evropske studije. Hajde i tebe lepo da otpustimo, kao i ostale vajne strucnjake u ovoj zemlji po raznim institutima, i da vas lepo zaposlimo po fabrikama, pa da nam ih kao vrsni strucnjaci podignete iz blata gde se trenutno nalaze. Ali ne, lepse je u institutu, zar ne, odakle lepo ususan, mogu da se do mile volje daju saveti kako treba sve otpustiti, pa ko se snadje snadje ko se ne snadje neka crkne.

Emiliano Zapata

pre 12 godina

Zemljama Latinske Amrike je trebalo 25 godina da se otrgnu iz neoliberalnog divljastva. A onda su biraci napokon ukapirali jeftin trik. Uvek pred izbore, neoliberalne oligarhije i njihovi ideolozi pocinju da kritikuju ono sto su godinama zdusno branili, najavljuju nesto novo i agresivno, neopopulisticki, obecavaju promene. Veci deo birackog tela im poveruje, glasa za njih, a cim pocne novi mandat oni se vracaju na staro i jos divljackije sprovode neoliberalne "reforme". I tako u krug. A onda su se pojavili Ugo Caves, Inacio Lula da Silva, Nestor Kirsner, Evo Morales....
Nije u pitanju samo profesor Prokopijevic, taj mali srpski Milton Fridman, vec tuzna cinjenica da se u periodu neoliberalnog varvarstva koji je zbrisao pojam drzave u Srbiji, tajkunizovao nacionalnu ekonomiju i prakticno sveo Srbiju na nivo zaostalog dela africkog kontinenta, nije pojavio ni jedan jedini progresivno orijentisani ekonomista sa odredjenim medijskim rejtingom, kako bi napokon objasnio narodu sta se u stvari desava, a da pri tom ne spomene ni DS, ni DSS, ni LDP, itd. Koliko je u Srbiji poremecen sistem svih vrednosti govori i cinjenica da je Demokrastka stranka (stozer neoliberalizma u Srbiji) clanica Socijalisticke Internacionale!!!
Dilema Srbije nije izmedju vladajuce koalicje i opozicije dilema je:
revolucija ili ropstvo.
Srbija je danas amorfna kvazi-drzavna tvorevina bez: teritorijalnog suverenteta, nacionalnog identiteta i osnovnih pretpostavki za samostalni razvoj! Kome to odgovara: domacoj politickoj i ekonomskoj eliti, stranom kapitalu koji funkcionise izvan ili na ivici legalnog poslovanja. Sta nam je ciniti? Krenuti u duboku transformaciju drustva, reorganizaciju drzave i rascinjavanje rezima. Ko bi tu odgirao kljucnu ulogu: politicki osvesceni deo naroda, progresivno orijentisana intelektualna elita predvodjena studentima, kao i nacionalno opredeljeni vlasnici krupnog kapitala u sadejstvu sa radnicima i ruralnim sektorom. Kako? Putem gradjanske neposlusnosti, jacanja javne kontrole vlasti i blokadom svih odluka koje su donesene mimo demokratskog procesa odlucivanja. Mozda je sve ovo sto govorim nerealno ako se pogleda trenunta sicuacija u Srbiji. Kljucno pitanje je medjutim: kako nerealno postaje realno? Ukoliko neko u ovome prepozna pojam revolucije, namam nista protiv toga.
Zapata Vive,
México, D.F.

Jovan

pre 12 godina

Čovek je u pravu, sve dok ne posegne za neoliberalnom logikom. Ma da, sve se, Prokopijeviću, rešava privatizacijom. Ko što se rešavalo do sada, i evo nas gde smo. Ako se iz javnih preduzeća izbace partijski kadrovi, razbiju korupcionaške veze, i uvede bolja kontrola poslovanja, privatizacija uopšte nije potrebna. Šta će nam ona? Ko u njoj profitira? Sigurno ne ni građanin ni država. Sa privatizacijom obavezno stižu više cene struje, komunalija, itd. Vi biste, dragi sugrađani, dozvolili da se privatizuje EPS? Da se privatizuje vodovod? Da se privatizuju strateška preduzeća? I to u zemlji koja ne štititi svog radnika već upravo suprotno štiti tajkuna - koji bi, naravno, pokupovao sve što može u toj "spasilačkoj" neoliberalnoj privatizaciji. Alo, ljudi, uključite mozak. To što vam neko na površini govori ono što želite da čujete ne znači da dobro misli. U neoliberalnom sistemu profitiraju isključivo veliki.

Vlada37

pre 12 godina

Slažem se sa gospodinom samo u jednoj stvari , a to je da cje nam biti gore... Sve ostalo je kao i kod politicara, sprema nam se scenario pa je on izasao da nas uputi na njega... Steta sto ljudi u Srbiji nisu zainteresovani za zivot.. To podrazumeva i interesovanje za drustvo i ekonomiju drustva u kome oni kao gradjani treba da se ostvare... Tako dolazimo do ovakvih tema gde je ukazano na gomilu realnih problema ali je resenje slabo za jednog ekonomistu.. Ceo plan koji je isprican je plan i zahtev MMF koji niko sada ne sme zbog predizborne kampanje da spomene. Da li je gospodin Prokopijevicj to naruceno rekao ili nije. To ne mogu da dokazem ali je jako simptomaticno jer je i sam profesor na Evropskom Fakultetu... Svi Beogradski fakulteti su Evropski, ako imaju prefiks Evropski onda to nesto znaci.. Naravno nemam nista protiv profesora jer kao sto rekoh problemi su realni , a resenje vecj vidjeno i bez uspeha... Da bi realno mogli da resimo katastrofu do koje smo dosli moramo prvo da vidimo njen uzrok.. Zatim da zapisemo na papir sve to i krenemo u trazenje resenja i resavanja problema koji su nastali u proslosti.. Ukoliko bi smo dobro analizirali spoljni dug i privatizaciju.. vecj u prvoj godini mogli bi da obezbedimo preko 4 milijarde dolara viska u budzetu sto je skoro duplo... Na taj nacin bi se obezbedila sredstva.. Ovaj model proglasenja nepostenih dugova do sada su iskoristili : Venecuaela, Argentina, Ekvador, Bolivia, SAD, Kuba... Na ovom primeru vidi se koliko je zemalja u skorijoj ili daljoj istoriji svoje dugovanje proglasilo nepostenim i odbilo da MMFu otplati dugove koji su nastali kao posledica sprege Vlasti i MMFa.. Jedan od razloga zasto se pravi nova BRIK investiciona banka je i ovaj... Znaci problem je stvarno dubok kao sto je spomenuo profesor, ali resenja nisu dobra.. Javni sektor je skup , ali to je posledica rasprodaje dobrih i kvalitetnih drzavnih preduzecja za male pare.. Cime je budzet ostao osiromasen , pa su sada plate u javnom sektoru velike.. Broj zaposlenih je nesto drugo i on mora da se smanji kao i da se javni sektor dovede u red , a ne da se privatizuje.. Primera: Da smo umesto sto smo prodali Hemofarm, jer smo nesposobni da vodimo preduzecje koje smo vecj vodili vise od 20-30 godina. Raspisali tender na Evropskom nivo za mendadzment, odredili propisane plate za taj menadzment.. Imali bi smo danas preduzecje koje bi placjalo Menadzment npr.30000 eur mesecno ali bi drzava godisnje imala 30-40 miliona evra profita koji sada ide u privatne ruke i to van zemlje... Drugi pozitivan efekat bi bio sto bi smo imali nacionalnu farmaceustku kompaniju koja bi uz pomocj prakse i pomenutog menadzmenta imala mogucjnost da proizvede menadzere i farmaceute za novo doba... tada nam vise ne bi trebao strani menadzment i tih 30000eur bi ostalo domacjim ljudima i strucnjacima... Ovo je jedini model resavanja problema i nema drugog.. Znaci revizija privatizacije i dugova koje su napravile demokrate i svi na vlasti posle i pre 5 oktobra... Jer da se nevaramo duzni smo 34 milijarde vise u odnosu na Milosevicja i dobili smo kroz privatizaciju i donacije blizu 20 milijardi... GDE SU TE PARE ? TO JE PITANJE ? Zato se i ide na ovakve vesti jer ovde je sve oprosteno i sadasnja situacija se prihvata kao realnost, a zaboravlja se sta je posledica.. Doktor necje da reze coveka ukoliko nije siguran sta ga boli ? Bar profesionalac ! Molim Vas da objavite ovaj komentar jer je bitno da ljudi vide pravu sliku i stanje.. Hvala

Hr1

pre 12 godina

Ovo nije usamljeno misljenje sto se tice srpske ekonomije i stanja gospodarstva. Osobno mislim da je tocno, prvi pokazatelj je tecaj dinara koji visi o niti. Uostalom izbori nisu tako daleko pa ce se uskoro vidjeti sto ce nova vlada morati napraviti da bi se stanje stabiliziralo i vremenom popravilo.

Realno

pre 12 godina

@Milos

Au covece u kojoj si ti zabludi.

Prvo, veliki broj firmi ne radi uopste za drzavu, jer nema debele veze.
Drugo, i oni sto rade za drzavu, rade po sledecem principu. Mi tebi posao, ti nama pare. Drugim recima vise od pola sredstava koje drzava plati privatnom sektoru se "vraca" drzavnim namesnicima. Od ono malo para sto ostane nedrzavnim firmama, solidan deo opet ode drzavi za poreze i raznorazne namete, lep deo pokupi vlasnik, a ljudima koji rade u tim firmama gotovo da ne ostane nista. Plati se par ljudi, cisto da ubedjuju ljude da "rade za sebe, za iskustvo i slicno." Dakle, molim Boga da se nekim cudom nova Vlada odrekne ovih privilegija da upravlja celokupnom privredom. Nemam ti ja apsolutno nikakve koristi od vase 66% vece potrosnje. Samo stete, jer ce ocigledno sada doci do povecanja poreza da bi se dugovi nastali vasim troskarenjem vratili.

Jedino se mogu sloziti da ce zbog pada potrosnje razne trgovine imati stete, ali i to se moze spreciti ako se paralelno poboljsa naplata potrazivanja i ako se smanje fiksni nameti, koji dostizu gotovo 1 mlrd evra, sto je mnogo para. Onda ce mozda ljudi u privatnom sektoru poceti da dobijaju platu, pa te trgovine nece izumreti.

U svakom slucaju, vise ce vladati zakon trzista, a ne zakon veze. To bi bio najveci napredak srpskog drustva od njegovog nastajanja.

Osim toga, mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da u slucaju da drzava ne smanji zaduzenje, ali te pare ne posalje u javnu potrosnju, vec u privredu da bi novi sistem veoma brzo pokazao svoju snagu. Kako upumpati pare u privredu? Vrlo jednostavno. Smanjenjem poreza. Dakle, zaduzujemo se za 2 mlrd evra, neka se za toliko smanje porezi i doprinosi samo jedne godine, pa cete videti kako ce privreda da ozivi. Videcete koliko ce biti para za nove investicije. A ne da se sve pare od zaduzenja idu u namirenje plata u javnom sektoru. Sta je sa platama u privatnom sektoru?

mali perica

pre 12 godina

Zasto B92 nije preneo iz Prokopijevicevog intervjua sledece:

Kako vam deluje izjava Ivice Dačića da MMF treba da ode iz Srbije?

- Glupo. Moliće ih na kolenima posle izbora da dođu. To je nastavak siledžijske i glupe Miloševićeve politike ôSrbija se saginjati nećeö, čija posledica je da će se saginjati pred svim i svakim sve vreme. Samo gledajte film.

Dačić kaže i da će hapsiti investitore koji zabranjuju osnivanje sindikata u firmama?

- Još providnije nego prethodno, navodna briga za sindikalce, po cenu kvarenja odnosa s investitorima, bez kojih ne bi bilo ni radnika ni sindikata. Ali, gledajte da će sa ovako ekonomski smešnom kampanjom SPS proći dobro. Onda donesite zaključak o pameti birača.

Da li će investicije koje su nam stigle preko subvencija opstati ili će se, kako neki smatraju, investitori povući iz Srbije kada se podsticaji iscrpe?

- Neki sigurno hoće da ostanu, neki će otići. Ali, suština je da je to subvencionisanje štetočinska politika koja mora odmah da se obustavi. Političari ne rade ono što im je posao - popravljanje poslovnog okruženja, da bi privukli ulaganja. A rade ono što ne bi smeli - rasipaju naše pare da ih privuku. Naravno, deo toga što daju investitorima, oni im vraćaju u kešu ili na račune u inostranstvu. Te pare političari koriste za lično bogaćenje i kampanje. Zbog toga je politika najprofitabilniji posao. To je kriminal. Što ne reče Dačić da će da hapsi takve i druge velike lopove iz njihove vladajuće koalicije. Verovatno zato što bi na udaru bio skoro čitav državni vrh, sve skupa s njim.

Kron

pre 12 godina

Ovaj turizmolog nadmašio je svoja dosadašnja "neoliberalna" naklapanja genijalnom konstatacijom o bedi poljoprivrede. Građanstvo treba da zna da dotični nema nikakve kvalifikacije, a niti naknadno stečeno relevantno znanje da bi se bavio ocenama važnosti poljoprivrede u ekonomiji. On je običan politikant, pozer i totalna neznalica. Zašto uopšte da se bavimo "razmišljanjima" jednog ignoranta o temama koje uopšte ne razume?

ElCid

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Zalosno koliko pojma nemate!

Bojan

pre 12 godina

@(Miloš, 23. april 2012 07:30)

Krajnje povrsan komentar, lakse otpustanje ima za cilj da podstakne zaposljavanje a ne obratno.
Da bi nekog otpustio, taj neko mora pre toga nesto i da radi. A i zasto bi nekoga otpusato ako taj covek radi svoj posao(naravno da ga ne mozes ostpustiti ako prelazi 55godina, zenu koja je u drugom stanju i sl. ali imas primera u DRZAVNOJ upravi gde nikako ne mozes otpustiti neradnike koji BAS nista ne rade).

Poznajem nekoliko privrednika koji strahuju da uposle jos nekog radnika, jer nisu sigurni u povecanje obima posla, pa bi im se to tesko obilo o glavu.
Na ovaj nacin bismo pomogli manjim preduzecima da smelije nastupaju i uposaljavaju ljude.

NoMan

pre 12 godina

Uvazeni profesor ima cudnu i perfidnu retoriku kao da lobira za neciji interes naravno da sadasnji model nevalja.Ali kada je ista valjalo na ovim prostorima ,procitajmo istoriju u poslednjih 200 godina i sve ce postati veoma jasno da se nista nije promenilo. Ovde ljudi umesto da rade na sebi menjaju sebe da bi promenili svet oko sebe oni hoce da menjaju okolinu i druge nema nista od toga.
Profesorova retorika je najobicnija lobisticka prica postojeceg modela koji imamo sada samo na drugaciji nacin znaci obicna demagogoija . Tesko nama sa takvom intelektualnom elitom koja ne vidi dalje od svog dzepa .

PS: Titula doktora ekonomskih ili ikojih nauka ne znaci automatski i visok stepen prosvecenosti i civilizovnosti a to je problem nase intelektualne elite (mi imamo u nasem drustvu veoma primitivne intelektualnu i ostalu elitu zar se to ne vidi po stepenu raspada svega oko nas) .

anticenzura

pre 12 godina

Bas su super ovi ekonomski strucnjaci,uglavnom rade na fakultetima i raznim drzavnim agencijama i imaju primanja sigurno preko 1000e,pa nek prvo krenu oni da se odreknu svog dela kolaca,kad vec sve znaju...
Naravno prepricavaju samo ono sto mmf kaze,a realno svi gradjani vec stede,pa pitajte prodavce jel ima bolje zbog recesije? Vise su dosadili sa recesijama,pa ovaj bi tetkicama u skolama smanjio platu na 8000,pa nek on zivi s tim! I koja je to drzava koja je imala recesiju posle dozivela procvat? Grcka?

Memoreks

pre 12 godina

Covek koji je pre par godina pozvao sve stedise da podignu svoje stedne uloge u bankama da ne bi ostali bez icega. Zar on jos uvek nesto prica i objasnjava ovom narodu. Prvo IZVINJENJE, pa ako narod prihvati moze da govori.

Trixter

pre 12 godina

Plate u javnim preduzecima su nerealno visoke i ima viska radne snage. Zato treba otpustiti deo zaposlenih, a ostatku smanjiti plate. Iza toga mora da stoji sistem. Efikasno poslovanje nije isto sto i pozitivno poslovanje javnog preduzeca koje pravi recimo struju ili kopa ugalj...smesno je reci da nasa javna preduizeca pozitivno posluju, a svi redom monopolisti. dakle rezanja sto pre. To isto u prosveti i u zdravstvu uciniti, a pre svega u svim javnim i javnim komunalnim preduzecima, o administracijama i agencijama da ne govorim, oni su prvi na udaru na svim nivoima, od opstine do republike.

Man Not Machine

pre 12 godina

Svakom preduzetniku je sve ovo odavno jasno, i ne samo njima. Dodao bih da je za pravu reformu neophodna apsolutna kaznena politika, odnosno lopovi ne mogu da se svrljaju po televizijama i da pametuju za novine, vec treba da sede u ladovini, ili jos bolje, da odradjuju ukradeno kopajuci u rudnicima. Tako bi se mnogo brze uveo red, verujte mi.

Marko-PG

pre 12 godina

Za pocetak je najbolje otpustiti Prokopijevica, bez prava na zalbu, penziju, otpremninu i bez sansi na novo zaposlenje. Ako ima neku ustedjevinu, unistiti je inflacijom i ogromnim porezima na promet nekretnina. Dati mu da ponovo procita Olivera Tvista.

tabasco pete

pre 12 godina

@sasa

kao sto su na primer propale Belgija i Holandija?

prokopijevic je u pravu za neke stcari, medjutim, Prokopijevic kao i vecina Srba pokusavakomplekse svog seoskog porekla da ispegla preko pljuvanja poljoprivrede. najvise mrzim one koji ni naglasak nisu uspeli da ispeglaju a koji se gade sela, jer ih podseca na ruznu proslost...

spominje, Australiju i Novi Zeland kao model, a mi smo okruzeni EU zemljama koje snazno stite i finansiraju poljoprivredu? to moze samo neko ko ne razume tematiku, jer smatram da prokopijevic nema zle namere...

dakle, snazna drzavna podrska, neophodna je da se poljoprivreda razvije. nama jeste poljoprivreda jedna od najvecih sansi za razvoj, naravno ako se unapredi i preradjivacka industrija.

svioni koji tvrde drugacije, svi oni koji smatraju da mozemo da proizvodimo bolje automobile od Nemaca, bolju elektroniku od Japanaca i Kineza, bolje softvere od Amreikanaca (koji kada nemaju dovoljno talenata , onda kupe najbolje iz celog sveta) ili Indije, onaj ko misli da mozemo kao drzava od 7 miliona stanovnika (u Evropi postoji 10-tak gradova sa vecim brojem stanovnika) da budemo znacajni u necemu u cemu su neophodne investicije i pare, taj je ili zlonameran ili nema pojma o cemu prca.
moramo da koristmo komparativne prednosti (u nasem slucaju klimu, vodu, zemljiste i to sto smo geografski blizu EU kao najvecem trzistu, ali dovoljno blizu i Rusiji) da pkusamo da uhvatimo korak sa mocnijim drzavama.

ako neko misli da mozemo poreskim olaksicama i jeftinom radnom snagom da postanemo ili da zamenimo Kinu i Indiju, taj se em vara em ne razmislja trezveno. kina ima preko milijardu stanovnika (iIndija isto tako)i same su za sebe ogromno trziste. vise od 50% onoga sto se u Kini rproizvede, u Kini se i potrosi. kod nas ko da kupuje? nas 7 miliona? daj ne budite smesni...

mi kroz ceu istoriju ne znamo gde nam je mesto, guramo se uz velike, a u sustini smo mala zemlja, sa nekoliko istaknutih pojedinaca (u nauci, kulturi i sportu), na zalost bez uspesnih menadzera, i na zalost, ti pojedinci nam svojim uspesima dodatno pogorsavaju ugao gledanja na sebe. mi jesmo poljoprivredna zemlja, mi jesmo zemlj sa puno potencijala u preradjivackoj industriji (hrane), dakle, jasno je gde treba da trazimo srecu u buducnosti...

Zoran

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Slazem se sa ovom recenicom ali niko pa ni profesor ne govori sta je to sto bi bila nasa glavna sansa. Dok ne smislimo nesto bolje u blizoj i daljoj buducnosti nemamo osim poljoprivrede nista konkurentno da ponudimo svetu. To znaci da u ovom momentu o poljoprivredi moramo voditi racuna jer ako zbog ovakvih stavova i nju upropastimo u ovoj zemlji realno ne ostaje vise nista. Svi strucnjaci su imali punih dvanaest godina da pokrenu industriju, tehnologiju, konkurentnost ali su njihovi rezultati u odnosu na poljoprivredu mizerni. Profesor predlaze otpustanje u javnom sektoru i PDV-a po naplati ali ne govori sta bi i na koji nacin Srbija mogla efikasno da proizvodi i kome u svetu da prodaje. Pitanja svi postavljaju ali odgovore ne daje niko.

Saša Tomić

pre 12 godina

Mnogo poštujem prof. dr Prokopijevića, ali smatram da su mere koje predlaže nužan, ali ne i dovoljan uslov prosperiteta. Važnije od svega je reforma sudstva i uvođenje odgovornosti za rezultat kao kriterijuma smene i reizbora sudija, kako bi bi se dužina sporova u vezi sa dužničko-poverilačkim odnosima svela na razumnu meru i stovrili uslovi za ubrzanje stečaja i likvidacije. Brzina stečaja i likvidacije su ključni za brzinu trancije iz centralno-planske u tržišnu privredu.

Aca

pre 12 godina

Ja radim u javnom preduzecu,ima viska radne snage kod nas,dobre su nam plate,ali moja firma POSLUJE POZITIVNO!!!ZARADJUJE!Pitanje za profesora umnog i ucenog je>Ako vec prihodujemo drzavi,zasto nam treba smanjiti plate,da bi imala drzava vise da da neradnicima i partijskim poltronima,jel zato!?

milan

pre 12 godina

Drugim recima Srbiju ce vrh epidemije ekonomskih teskoca, bez obzira ko na izborima pobedi, zahvatiti tek na leto. Mislim da ce biti ublazeno zahvaljujuci obecanim i dogovorenim investicijama da ce kod nas svaki evro ili dinar koji bude bio investiran biti melem.

Pazuzu

pre 12 godina

Prokopijević je na dobrom tragu, ali je ispustio da kaže dve glavne stvari koje moraju da se urade kako bi se posle ušlo u ovo o čemu priča.
Prva stvar je da se zakonom mora zabraniti vladi da se zadužuje - i to kod bilo koga: kod domaćih ili stranih banaka (uključujući MMF SB i ostale), kao i da se zadužuje izdavanjem državnih obveznica.
To je jedna stvar.
Druga stvar je zakonska zabrana vladi da od građana svakog meseca od plate otima 64% zarađenog novca u formi poreza i tzv. doprinosa.
Kada im se za početak uvedu ta dva ograničenja, onda će "političari" biti primorani da sami krešu nepotrebne troškove u svojim ministarstvima i agencijama, kako bi na račun toga mogli da sami sebe dele dosadašnje velike plate, dnevnice i privilegije.
Tek posle tog poteza bi moglo da se razmišlja o merama o kojima Prokopijević govori.
Problem je u tome - na žalost - što "političari" neće sami sebi da zabranjuju da žive na našoj grbači, zadužujući nas sve više i svakog meseca otimajući od nas više od 50% onoga što zaradimo.
I zato ćemo da propadnemo.

sta zna Prokopijevic i DS o poljoprivredi?

pre 12 godina

Sve je tacno,osim kada je u pitanju budzet za poljoprivredu!Pitanje je samo kako i na koji nacin ce se upotrebiti odvojen novac iz budzeta za poljoprivredu?Nesto mi govori da svaka partija ima svoju viziju kako upotrebiti novac za poljoprivredu i poljoprivrednike!Pitanje uspeha poput Cilea,Australije,Novog Zelanda naspram EU,je posebna vizija,ako su pametne stranke koje zele promene najbolje je da ne saopstavaju strategiju dokle ne pobede na izborima!

Bran

pre 12 godina

"Izlaz je u reformi države, velikom snižavanju njenih izdataka, privatizaciji javnog sektora i protržišnim reformama, kojima bi se unapredila konkurentnost“. LEPO ZVUČI, 100 DUKATA VREDI !Još jedna od mnogih priča tipa "treba ovo, treba ono" ali kako to i uraditi o tome se ne govori. Jedini odgovor i put ka boljem za sve građane mogu doneti samo pravi ljudi kojih, na nesreću, na srpskoj zvaničnoj političkoj sceni nema.

milos

pre 12 godina

@aleksa_, StaZ i sl.: Prokopijević je upravo predložio rešenja, tako da mnogi nisu ni pročitali tekst nego copy/paste "tzv. stručnjaci, nek smanje sebi plate, narod živi teško i slično". Ljudi jednostavno ne kapiraju i zato - neka je loše. Što se više odlaže rešenje izlečenje će biti bolnije. Ja predlažem da se još 500,000 ljudi zaposli u javnom sektoru i da se svima podigne plata. Verujte mi, to je moguće. E sad, što posle par meseci više ni 10% ljudi neće imati šta da jede bukvalno, to je druga stvar.

Виктор

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Неолиберални концепт је у својим иоштим особинама заснован на сталним рационалним стварањем логичких супротности које у име модернок финасијског диктата треба да отворе процес за непријатна дуготрајна смањења просечног личног и колективног стандарда.

Далеко од тога да нема идеја и критика које нису оправдане, али све заједно под условом лобистичког факултета са помпезним европским атрибутом у имену и начином критике и најаве нихилистичких вести песимизма (40% одмах отпустити или смањити плате), већ говори доста о стварном кругу идеја и интереса које Прокопијевић заступа.

Проблеми су сложенији, а решења у датим комплексним условима која не буду водила рачуна о социјалним балансима и социјалној правди имају опасност паљења фитиља на бурету барута социјалног незадовољства. И узгред буди речено, док земље извизнице неолибералног концепта саме имају дугогодишње високе дефиците у спољнотрговинском билансу, сталне и високе буџетске дефиците и уз то живе управо од прерасподеле кроз начин контроле финансијско - банкарског система, оваква лобистичка најава потопа у песимизму социјалних проблема је само реклама за неолиберални концепт дање прерасподеле и ширења неправде.

цитат:

U stvari, kaže Mencinger, „čitava se ekonomija bazira na maksimiranju korisnosti i racionalnom ponašanju pojedinaca, a nemamo odgovor na pitanje gde je granica između maksimiranja i nezajažljivosti“.

- Evropski zvaničnici najavljuju kraj krize. Da li je to realno?

Kriza nije završena. „Lečili“ su je i sada je „leče“ smanjivanjem javnih dugova, pa i javnih sektora. No, javni dugovi su nastali, pre svega, jer su države rešavale probleme privatnih banaka. Bez intervencija država, a te intervencije su i stvorile visoke javne dugove, došlo bi do finansijskog sloma u čitavoj EU. Rešavanje problema u bankama tek je na početku.

http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2012&mm=04&nav_id=602254

Trixter

pre 12 godina

Ovo je istina, a stranke pred izbore sve mantraju. Vlast je potpuno svesna situacije u kojoj smo ali ih to neinteresuje apsolutno ni malo. Da bude gore i opozicija prica iste mantre. Niko pred izbore ne obecava bolne reforme, citaj:
- Ciscenje javnog sektora, smanjenje zaposlenih sa budzeta i to drasticno
- Uvodjenje javnosti rada i kontrola novca
- Uvodjenje sistema odgovornosti, brza hapsenja i procesuiranja bilo koga ko krade ma na koji nacin krseci zakon
- Reforme poreskog i penzionog sistema
- Povecanje PDV i ukidanje sibvencija
- Zavodjenje ostre discipline medju banke i strogo kontrole njihovog poslovanja, narocito stranih banaka.
- Smanjenje ovlascenja lokalnim samoupravama jer se tamo dogadjaju neverovatne stvari, ogromneklicine zaposlenih bez rezona, u upravi, zdravstvu, javnim komunalnim preduzecima, tu su potrebne brze i odlucne cistke.
E koja stranka ovo moze da predlozi pred izbore? Nijedna, a pre svega ne zato sto bi htela to da sprovodi, to njima nijeni na kraj pameti, Mantranje o EU ce se nastaviti, a probacemo da se oslanjamo na EU fondove i strance da nam oni uredjuju drzavu sto je ravno katastrofi. Politicka, ekonomska i kulturna elita kod nas pokazali su da nisu dorasli situaciji, da su lenji, nestrucni i nesposobni, jednom recju da nisu ni za sta. uzno je to, ali istinito. Potrebne su nove stranke, novi ljudi, nova politicka i ekonomska elita, jer sa ovima samo moze da se tone i tone sve dublje do trenutka kada nastupi haos i totalni kolaps, a to nece biti daleko, najdalje kroz dve, dve i po godine, a mozda i znatno ranije.

siki

pre 12 godina

@sasa Ne pricaj nesto u sta se ne razumes ni malo. Odakle ti to da se samo najsiromasnije zemlje oslanjaju na poljoprivredu? Mi kad bi se okrenuli samo poljoprivredi i sa primenom Izraelskog sistema obrade zemljista i navodnjavanja ciji je sistem najbolji na svetu i obradili svaki komad zemlje, od toga bi Srbija imala zaradu 40 do 50 milijardi evra na godisnjem nivou! To znaci da kada bi u Srbiji svaki drugi vid proizvodnje i industrije, metalurgije, energetike itd.. zatvorili i bavili se samo poljoprivredom, Srbija bi imala mnogo veci BDP na godisnjem nivou nego sto joj je sada. Realan BDP Srbije je oko 20 milijardi evea. To su podaci najpoznatijih i svetski poznatih strucnjaka.

StaZ

pre 12 godina

„Prokopijević: Srbija težak bolesnik... “Završetkom izbora okončava se pirotehnika ’slatkih snova’ i na scenu stupa java“, kaže Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu... “Srbija je težak bolesnik, njoj treba sve, a ne samo tri promene. Ali, ako treba navesti samo tri, neka to budu sledeće. Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević... Treće, prema njemu, je smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih“... “A onda bi moralo da usledi još mnogo protržišnih rešenja, da bi jednog dana bili na svojim nogama u ekonomskom smislu“, dodaje on...“
... – Jednom rečju: iz svoje udobne fotelje, učeni gospodin predlaže da posle 6. maja polovina podanika ove srećne Države Stradije POSKAČE U DUNAV i onoj drugoj polovini omogući PRISTOJAN ŽIVOT?

Prorok

pre 12 godina

Tacno je sve sto je receno od strane profesora, ali u Srbiji nema dovoljno usiju koje ovo mogu ca cuju/shvate. Politicarima, naravno, nikako ne ide u prilog da narod pocne da uvidja/razume/uci/shvati realnu situaciju u srpskoj privredi i ekonomiji. Zato je bolje da se nastavi sa starom oprobanom praksom, malo rada, sedenje u kaficima, (ne)kultura u medijima,vracanje turbo narodnjaka, pa jos ako se dogodi neka sportska pobeda, nista bolje. Koga jos interesuje da se zamara sa globalnom ekonomijom.....

aleksa_

pre 12 godina

Meni je zaista vise muka od ovih tzv. ekonomskih strucnjaka. Oni samo pljuju po svemu, daju crne prognoze i ne nuda resenja. Gotovo niko od njih nije nikada radio u privredi, nikada nije upravljao firmom. Samo se bave nekakvom teorijom koja je ili zastarela ili u praksi ne primenjiva. Vecina ih je inace doktorirala na dogovornoj ekononmiji!

koko

pre 12 godina

‚‚Smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih‚‚
Ovo bih ja stavio na prvo mesto.

MSc

pre 12 godina

Potpisujem svaku reč...

Mada, mislim da čovek uzalud upozorava.
Šta zna srba šta je ekonomija? Udari mu u seljačku žicu (čitaj lažni patriotizam), veličaj poljoprivredu, laži očigledno i obećaj mu nemoguće i glasaće za tebe...

Usput, kada bi neko zaista primenio pomenute mere koje su vrlo nepopularne ali isto tako i neophodne, a sve po cenu sopstvene popularnosti, to bi bio pravi patriotizam.

Z.P. srpski antiglobalista

pre 12 godina

Srbiji najpre treba pravda. To znači da najveći lopovi zaglave zatvor. Zatim odmah treba da se otpusti onih 40%, koji nisu mnogo krivi, ali su direktna posledica, napred pomenutih lopova. Onda treba da se ustroji funkcionalni administrativni sistem. Postojeći sistem parališe rad države i svih poslovnih aktivnosti. Bez ove tri stvari ne biva.

daki

pre 12 godina

Obavezno procitati "Tesko zemlji" od Toni Dzada. Nista tako dobro ne razoblicava ova liberterska baljezganja dobro placenih kabinetskih mudrosera.

milos

pre 12 godina

@Misa Ne samo partijske kadrove. Poenta je da svi moraju podneti teret neophodnih promena. E to je ono što raja neće prihvatiti i radije će prihvatiti populističke mere nego neophodne. Promene se neće desiti zato što ih skoro niko ne želi - ni politička "elita" ni narod. Zato verujem u loš scenario.

Ludi Milojko

pre 12 godina

E to su rezultati 5.okobarske revolucije!! E da im na izborima vidimo leđa, pa da ih lepo i natenane sudimo za svo zlo koje su nam napravili, kao sav normalan svet,jer život nemože da čeka!!!

Мики

pre 12 godina

Овај госоподин отворено добар је у пљувавњу, али оно што он говори је исто тако лоше по привреду. Говори да треба више приватизација? Па колико је до сада урађено и шта се десило то знамо! Исто говори о смањееу трошкова државе а не говори о смањењеу трошкова појединаца на храну која јепроцентуално 3 пута већа него у Холандији рецимо. Па зар онда није логично да се производња повећава како би цене пале! По овом господину то није што је више него чудно. Оно што мени смета у његовом тексту је да буквално пљује по земљи а не само одрђеној политици што га сврстава у оне пљуваче којима очигчедно све смета! Он може да прича шта хоће али ако земља нема развијену пољппривреду и нема довољно јефтине хране онда вам бадава приватизације ако одвајате 50% плате на храну!

dsff

pre 12 godina

A kao trebao si nam sada ti da nam otvoris oci!?Nismo znali da je takav postizborni scenario.Bice onako kako EU kaze,bila pozicija ili opozicija na vlasti,mi tu vise nista ne mozemo da uradimo niti da se pitamo.Jedino,ALI JEDINO sto mozemo profitirati ulaskom u EU jeste postovanje zakona.Mi u sledecih nekoliko decenija ne mozemo se nadati nekom prosperitetu ali barem cemo znati gde je levo a gde desno.

Blagzor

pre 12 godina

Pametan čovek dobro zbori, ali sa ovakvom vladom koja ne trpi pametne ljude, ne treba da nas čudi ako mu se "nešto" desi, kako to već biva u poslednjih 20-ak godina u našoj državi.

Miloš

pre 12 godina

Ježim se od ovakvih figura. Kaže da treba pojednostaviti postupak otpuštanja da bi se podstaklo zapošljavanje?! Pa kod nas ne postoje ni tržišna ekonomija ni pravna država niti institucije sistema. Te njihove teze iz udžbenika ekonomije nikad ne funkcionišu, to treba i vrapcima da je jasno do sad. Drugo, kaže da treba smanjiti javnu potrošnju. Ako ovo slučajno čita neko iz privatnog sektora, znajte da će vaša prodaja pasti bar za tih 40% u tom slučaju, ako ne i više. Ima svi do jednog da bankrotirate za tri meseca.

Dejan

pre 12 godina

Devedeset i treca godina se mora ponoviti nastavilise ovim tempom rasipanje i trosenje para. Samo sto ce ovog puta stanje i inflacija biti jos gora nego 93.

Jo

pre 12 godina

Svaka čast na tekstu.Jedino što lekarskim rečnikom nije rekao je da menjaš lekara koji te godinama leči bezuspešno i što trenutno u Srbiji nema lekara specijaliste koji je spreman da operiše pacijenta

dragance

pre 12 godina

Srbiju ceka isto to cime sada prolazi Hrvatska ili Slovenija kao i sve ostale zemlje Evrope.Samo sto ce sve te zemlje opet biti za koplje ispred.Srbija kaska u svakom pogledu.Spremite se za najgore i ponovo obnovite vase kontakte sa rodjacima na selu ...trebace vam!

kokot

pre 12 godina

" Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević."
----------------
E, gosp. Prokopljevicu, jak ste mi vi strucnjak .... pojednostaviti otpustanje kako bi se podstaklo zaposljavanje!!!! Eee, kamo puste srece da se moze promeniti vlastiti narod - ovaj bacimo i nabavimo drugi, pametniji, kulturniji .... gde bi nam bio kraj? Ovako?

Vukodav

pre 12 godina

Naravno čovek je potpuno u pravu, naša tragedija je što evo idu izbori a na njima NIKO, ali niko ne nudi ovakav program (jer nije popularan), da bi imali uopšte za koga da glasamo.
Sve što nude su bajke i "ludom radovanje" za koje normalni ljudi naravno da neće da glasaju.

Prosvetar

pre 12 godina

Metodom domino efekta i Prokopijevicu da se primanja smanje sa 100 na 60 hiljada tj onih 40% kao sto govori, a sve ostalo da poskupi jedno 20%.

M. M.

pre 12 godina

A ako poslusamo ovoga i pocnemo da stedimo na svemu dosticicemo ne recesiju, ne depresiju nego decivilizaciju, nesto sto je uporedivo samo sa propascu rimskog carstva. Dajte ljudi, restriktivni pristup resavanu makroekonomskih problema vec je dao katastrofalne rezultate, i smatra se da je napravio i vecu krizu od same krize. Rast cena u situaciji ukojoj potrosnja drasticno pada? samo pitamKAKO TO?

Predrag

pre 12 godina

Na zalost Prokopijevic je u pravu. Nisam neki ekonomski strucnjak a da to ne primetim. Kod nas sa ovakvom garniturom politicara ne moze biti nikada bolje iz tri razloga, oni ne znaju svoj posao, kraduckaju i pokrivaju kraduckanja. Ne treba im vise pruziti sansu, ne treba izaci na izbore i tako tihim bojkotom bar karakterno pokazati volju naroda.

DraganM

pre 12 godina

Potpuno je u pravu profesor.

Ovo je u suprotnosti s populistickim pristupom vladajuce koalicije i njima bliskog MMFa.

Dok ne prestane zaduzivanje, posebno kod MMF i tzv. "Svetske" banke, dok ne dodje do kresanja partijskih kadrova iz administracije, nista od oporavka.

Миодраг

pre 12 godina

Тешко да нам има излаза! Разапети смо као Исус на крсту. Неко би на једну страну,а неко би на другу страну.
Ајде да направимо велики рез, тај рез би био у томе да смањимо број запослених у државној управи и јавним предузећима. Ту има уштеде за најмање 300.000 евра годишње.
Отерајмо све из државне управе који су запослени као страначки апарачици.
Укинимо разне повлашћене пензије.
Оканимо се ткзв. јавних набавки, које су највећа корупција у држави.
Преиспитајмо број разних агенција и фондова и исте поукидати.
Престанимо да се "глупирамо" са отварањем нових радних места, уз давање државних пара, за ништа.
Престанимо са лажним и нереалним обећањима. Лаже се народ на сваком кораку по оној народној "што СРБИНА више лажеш све ти више верује".
Моја порука је само једна " браћо СРБИ само ми сами можемо себи помоћи и нико други нам то неће урадити, засучимо рукаве и нека свако очисти своје двориште од ђубра и уреди своју околину да личи на нормално".
Само радом можемо напред!
Миодраг!

Neko

pre 12 godina

Dobrodosli u realnost. U narednih par godina ce se prikazati realna slika aktuelne potentnosti srpske privrede. Racuni za naplatu stizu (racuni se gomilaju jos od 1945 god): sumanute privatizacije, unistena preduzeca, slabost izvoza, razorena ekonomija zbog pohlepe itd itsl. Naravno da ima svetlih primera uspesnih preduzeca koja su orjentisana uglavnom na izvoz... Evo jednog primera: zbog pohlepe nekolicine ljudi posle privatizacije je unistena azotara Pancevo - biser bazne hemijske industrije. To je jedan od milion primera! Pa ko je tu kriv - vlast i agencija za privatizaciju...

Ja

pre 12 godina

Upravo tako. Poljoprivredu je trebalo razvijati sredinom proslog veka.
Danas svako moze da napravi i vise i jeftinije hrane od onog drugog.
Ko ne ulaze u "mozak" moze samo da gleda kako mu drzava polako propada.

predrag

pre 12 godina

Evo konacno da neko kaze istinu koju svi znamo, al mi smo previse glupi i onda cemo da glasamo za neki SNS il DS il ko zna kog. Da samo iole malo pametni da dovedemo Kralja i da on postavi ovakve ljude i da resavamo stvari. Neka Kralj i krade al ukrasce 100 puta manje nego ovi sada i opet smo u plusu. Al dzabe, mi smo tolko zatupeli u poslednjih 20 godina da ne vidimo dalje od nosa, i volimo mnogo da zivimo u bajkama i prpslosti, a realnost svi vidimo a cutimo i guramo po tepih. Ma glupi smo.

milos

pre 12 godina

@sasa

U pravu si zar mi da se svrstavamo u red Belgije, Dankse, Holandije, Francuske... (raspitaj se malo koliko para ove drzave upumpavaju u budzet preko poljoprivrede)

PravdaNS

pre 12 godina

Težak, pretežak, slažem se. Hajde da vidimo taj film smanjivanja plata u javnom sektoru vernih glasača političkih garnitura u Srbiji! Kod mene u firmi(javni sektor) je JAVA već odavno stupila na snagu, sve smo ''vernike'' koji su imali platu 100000-150000-200000RSD oterali na minimalac, pa tako sad cela firma zvana TITANIK prima minimalac. A inače ti isti su krivi za potonuće firme i njen status TITANIKA. Puno je u Srbiji ovih ''VERNIH POLITIČKIH STRUKTURA'' koji su se uvalili u fotelje a blage veze sa poslovanjem nemaju, bolje rečeno totalno nesposobni i neprofesionalni likovi koji uništavaju sve čega se dotaknu zarad ličnih interesa tj. svojih džepova.

Misa

pre 12 godina

Covek je potpuno u pravu.Sve mi to gradjani znamo.Ali sta ce biti i ko ce da primeni resenja? Ko ce da otpusti partijske kadrove iz javnih preduzeca?

sasa

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Napokon ovo neko da kaze. Samo najsiromasnije zemlje sveta se oslanjaju na poljoprivredu kao osnovnu granu.

pezza

pre 12 godina

Ovoj jadnoj izopačenoj Srbiji treba deset hiljada Prokopijevića da bi mrdnula barem korak napred. Ovaj tekst bi trebalo iskopirati i odštampati u sedam ipo miliona primeraka, te podeliti građanima Srbije. Možda neko i shvati realnost.
“kao i kod bolesti, lekarski rez prvo pogoršava stanje, da bi se ono kasnije popravilo“.

Misa

pre 12 godina

Covek je potpuno u pravu.Sve mi to gradjani znamo.Ali sta ce biti i ko ce da primeni resenja? Ko ce da otpusti partijske kadrove iz javnih preduzeca?

sasa

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Napokon ovo neko da kaze. Samo najsiromasnije zemlje sveta se oslanjaju na poljoprivredu kao osnovnu granu.

koko

pre 12 godina

‚‚Smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih‚‚
Ovo bih ja stavio na prvo mesto.

MSc

pre 12 godina

Potpisujem svaku reč...

Mada, mislim da čovek uzalud upozorava.
Šta zna srba šta je ekonomija? Udari mu u seljačku žicu (čitaj lažni patriotizam), veličaj poljoprivredu, laži očigledno i obećaj mu nemoguće i glasaće za tebe...

Usput, kada bi neko zaista primenio pomenute mere koje su vrlo nepopularne ali isto tako i neophodne, a sve po cenu sopstvene popularnosti, to bi bio pravi patriotizam.

pezza

pre 12 godina

Ovoj jadnoj izopačenoj Srbiji treba deset hiljada Prokopijevića da bi mrdnula barem korak napred. Ovaj tekst bi trebalo iskopirati i odštampati u sedam ipo miliona primeraka, te podeliti građanima Srbije. Možda neko i shvati realnost.
“kao i kod bolesti, lekarski rez prvo pogoršava stanje, da bi se ono kasnije popravilo“.

Jo

pre 12 godina

Svaka čast na tekstu.Jedino što lekarskim rečnikom nije rekao je da menjaš lekara koji te godinama leči bezuspešno i što trenutno u Srbiji nema lekara specijaliste koji je spreman da operiše pacijenta

Prorok

pre 12 godina

Tacno je sve sto je receno od strane profesora, ali u Srbiji nema dovoljno usiju koje ovo mogu ca cuju/shvate. Politicarima, naravno, nikako ne ide u prilog da narod pocne da uvidja/razume/uci/shvati realnu situaciju u srpskoj privredi i ekonomiji. Zato je bolje da se nastavi sa starom oprobanom praksom, malo rada, sedenje u kaficima, (ne)kultura u medijima,vracanje turbo narodnjaka, pa jos ako se dogodi neka sportska pobeda, nista bolje. Koga jos interesuje da se zamara sa globalnom ekonomijom.....

Saša Tomić

pre 12 godina

Mnogo poštujem prof. dr Prokopijevića, ali smatram da su mere koje predlaže nužan, ali ne i dovoljan uslov prosperiteta. Važnije od svega je reforma sudstva i uvođenje odgovornosti za rezultat kao kriterijuma smene i reizbora sudija, kako bi bi se dužina sporova u vezi sa dužničko-poverilačkim odnosima svela na razumnu meru i stovrili uslovi za ubrzanje stečaja i likvidacije. Brzina stečaja i likvidacije su ključni za brzinu trancije iz centralno-planske u tržišnu privredu.

Z.P. srpski antiglobalista

pre 12 godina

Srbiji najpre treba pravda. To znači da najveći lopovi zaglave zatvor. Zatim odmah treba da se otpusti onih 40%, koji nisu mnogo krivi, ali su direktna posledica, napred pomenutih lopova. Onda treba da se ustroji funkcionalni administrativni sistem. Postojeći sistem parališe rad države i svih poslovnih aktivnosti. Bez ove tri stvari ne biva.

Neko

pre 12 godina

Dobrodosli u realnost. U narednih par godina ce se prikazati realna slika aktuelne potentnosti srpske privrede. Racuni za naplatu stizu (racuni se gomilaju jos od 1945 god): sumanute privatizacije, unistena preduzeca, slabost izvoza, razorena ekonomija zbog pohlepe itd itsl. Naravno da ima svetlih primera uspesnih preduzeca koja su orjentisana uglavnom na izvoz... Evo jednog primera: zbog pohlepe nekolicine ljudi posle privatizacije je unistena azotara Pancevo - biser bazne hemijske industrije. To je jedan od milion primera! Pa ko je tu kriv - vlast i agencija za privatizaciju...

Ja

pre 12 godina

Upravo tako. Poljoprivredu je trebalo razvijati sredinom proslog veka.
Danas svako moze da napravi i vise i jeftinije hrane od onog drugog.
Ko ne ulaze u "mozak" moze samo da gleda kako mu drzava polako propada.

dragance

pre 12 godina

Srbiju ceka isto to cime sada prolazi Hrvatska ili Slovenija kao i sve ostale zemlje Evrope.Samo sto ce sve te zemlje opet biti za koplje ispred.Srbija kaska u svakom pogledu.Spremite se za najgore i ponovo obnovite vase kontakte sa rodjacima na selu ...trebace vam!

PravdaNS

pre 12 godina

Težak, pretežak, slažem se. Hajde da vidimo taj film smanjivanja plata u javnom sektoru vernih glasača političkih garnitura u Srbiji! Kod mene u firmi(javni sektor) je JAVA već odavno stupila na snagu, sve smo ''vernike'' koji su imali platu 100000-150000-200000RSD oterali na minimalac, pa tako sad cela firma zvana TITANIK prima minimalac. A inače ti isti su krivi za potonuće firme i njen status TITANIKA. Puno je u Srbiji ovih ''VERNIH POLITIČKIH STRUKTURA'' koji su se uvalili u fotelje a blage veze sa poslovanjem nemaju, bolje rečeno totalno nesposobni i neprofesionalni likovi koji uništavaju sve čega se dotaknu zarad ličnih interesa tj. svojih džepova.

Trixter

pre 12 godina

Ovo je istina, a stranke pred izbore sve mantraju. Vlast je potpuno svesna situacije u kojoj smo ali ih to neinteresuje apsolutno ni malo. Da bude gore i opozicija prica iste mantre. Niko pred izbore ne obecava bolne reforme, citaj:
- Ciscenje javnog sektora, smanjenje zaposlenih sa budzeta i to drasticno
- Uvodjenje javnosti rada i kontrola novca
- Uvodjenje sistema odgovornosti, brza hapsenja i procesuiranja bilo koga ko krade ma na koji nacin krseci zakon
- Reforme poreskog i penzionog sistema
- Povecanje PDV i ukidanje sibvencija
- Zavodjenje ostre discipline medju banke i strogo kontrole njihovog poslovanja, narocito stranih banaka.
- Smanjenje ovlascenja lokalnim samoupravama jer se tamo dogadjaju neverovatne stvari, ogromneklicine zaposlenih bez rezona, u upravi, zdravstvu, javnim komunalnim preduzecima, tu su potrebne brze i odlucne cistke.
E koja stranka ovo moze da predlozi pred izbore? Nijedna, a pre svega ne zato sto bi htela to da sprovodi, to njima nijeni na kraj pameti, Mantranje o EU ce se nastaviti, a probacemo da se oslanjamo na EU fondove i strance da nam oni uredjuju drzavu sto je ravno katastrofi. Politicka, ekonomska i kulturna elita kod nas pokazali su da nisu dorasli situaciji, da su lenji, nestrucni i nesposobni, jednom recju da nisu ni za sta. uzno je to, ali istinito. Potrebne su nove stranke, novi ljudi, nova politicka i ekonomska elita, jer sa ovima samo moze da se tone i tone sve dublje do trenutka kada nastupi haos i totalni kolaps, a to nece biti daleko, najdalje kroz dve, dve i po godine, a mozda i znatno ranije.

mali perica

pre 12 godina

Zasto B92 nije preneo iz Prokopijevicevog intervjua sledece:

Kako vam deluje izjava Ivice Dačića da MMF treba da ode iz Srbije?

- Glupo. Moliće ih na kolenima posle izbora da dođu. To je nastavak siledžijske i glupe Miloševićeve politike ôSrbija se saginjati nećeö, čija posledica je da će se saginjati pred svim i svakim sve vreme. Samo gledajte film.

Dačić kaže i da će hapsiti investitore koji zabranjuju osnivanje sindikata u firmama?

- Još providnije nego prethodno, navodna briga za sindikalce, po cenu kvarenja odnosa s investitorima, bez kojih ne bi bilo ni radnika ni sindikata. Ali, gledajte da će sa ovako ekonomski smešnom kampanjom SPS proći dobro. Onda donesite zaključak o pameti birača.

Da li će investicije koje su nam stigle preko subvencija opstati ili će se, kako neki smatraju, investitori povući iz Srbije kada se podsticaji iscrpe?

- Neki sigurno hoće da ostanu, neki će otići. Ali, suština je da je to subvencionisanje štetočinska politika koja mora odmah da se obustavi. Političari ne rade ono što im je posao - popravljanje poslovnog okruženja, da bi privukli ulaganja. A rade ono što ne bi smeli - rasipaju naše pare da ih privuku. Naravno, deo toga što daju investitorima, oni im vraćaju u kešu ili na račune u inostranstvu. Te pare političari koriste za lično bogaćenje i kampanje. Zbog toga je politika najprofitabilniji posao. To je kriminal. Što ne reče Dačić da će da hapsi takve i druge velike lopove iz njihove vladajuće koalicije. Verovatno zato što bi na udaru bio skoro čitav državni vrh, sve skupa s njim.

Emiliano Zapata

pre 12 godina

Zemljama Latinske Amrike je trebalo 25 godina da se otrgnu iz neoliberalnog divljastva. A onda su biraci napokon ukapirali jeftin trik. Uvek pred izbore, neoliberalne oligarhije i njihovi ideolozi pocinju da kritikuju ono sto su godinama zdusno branili, najavljuju nesto novo i agresivno, neopopulisticki, obecavaju promene. Veci deo birackog tela im poveruje, glasa za njih, a cim pocne novi mandat oni se vracaju na staro i jos divljackije sprovode neoliberalne "reforme". I tako u krug. A onda su se pojavili Ugo Caves, Inacio Lula da Silva, Nestor Kirsner, Evo Morales....
Nije u pitanju samo profesor Prokopijevic, taj mali srpski Milton Fridman, vec tuzna cinjenica da se u periodu neoliberalnog varvarstva koji je zbrisao pojam drzave u Srbiji, tajkunizovao nacionalnu ekonomiju i prakticno sveo Srbiju na nivo zaostalog dela africkog kontinenta, nije pojavio ni jedan jedini progresivno orijentisani ekonomista sa odredjenim medijskim rejtingom, kako bi napokon objasnio narodu sta se u stvari desava, a da pri tom ne spomene ni DS, ni DSS, ni LDP, itd. Koliko je u Srbiji poremecen sistem svih vrednosti govori i cinjenica da je Demokrastka stranka (stozer neoliberalizma u Srbiji) clanica Socijalisticke Internacionale!!!
Dilema Srbije nije izmedju vladajuce koalicje i opozicije dilema je:
revolucija ili ropstvo.
Srbija je danas amorfna kvazi-drzavna tvorevina bez: teritorijalnog suverenteta, nacionalnog identiteta i osnovnih pretpostavki za samostalni razvoj! Kome to odgovara: domacoj politickoj i ekonomskoj eliti, stranom kapitalu koji funkcionise izvan ili na ivici legalnog poslovanja. Sta nam je ciniti? Krenuti u duboku transformaciju drustva, reorganizaciju drzave i rascinjavanje rezima. Ko bi tu odgirao kljucnu ulogu: politicki osvesceni deo naroda, progresivno orijentisana intelektualna elita predvodjena studentima, kao i nacionalno opredeljeni vlasnici krupnog kapitala u sadejstvu sa radnicima i ruralnim sektorom. Kako? Putem gradjanske neposlusnosti, jacanja javne kontrole vlasti i blokadom svih odluka koje su donesene mimo demokratskog procesa odlucivanja. Mozda je sve ovo sto govorim nerealno ako se pogleda trenunta sicuacija u Srbiji. Kljucno pitanje je medjutim: kako nerealno postaje realno? Ukoliko neko u ovome prepozna pojam revolucije, namam nista protiv toga.
Zapata Vive,
México, D.F.

Миодраг

pre 12 godina

Тешко да нам има излаза! Разапети смо као Исус на крсту. Неко би на једну страну,а неко би на другу страну.
Ајде да направимо велики рез, тај рез би био у томе да смањимо број запослених у државној управи и јавним предузећима. Ту има уштеде за најмање 300.000 евра годишње.
Отерајмо све из државне управе који су запослени као страначки апарачици.
Укинимо разне повлашћене пензије.
Оканимо се ткзв. јавних набавки, које су највећа корупција у држави.
Преиспитајмо број разних агенција и фондова и исте поукидати.
Престанимо да се "глупирамо" са отварањем нових радних места, уз давање државних пара, за ништа.
Престанимо са лажним и нереалним обећањима. Лаже се народ на сваком кораку по оној народној "што СРБИНА више лажеш све ти више верује".
Моја порука је само једна " браћо СРБИ само ми сами можемо себи помоћи и нико други нам то неће урадити, засучимо рукаве и нека свако очисти своје двориште од ђубра и уреди своју околину да личи на нормално".
Само радом можемо напред!
Миодраг!

Dejan

pre 12 godina

Devedeset i treca godina se mora ponoviti nastavilise ovim tempom rasipanje i trosenje para. Samo sto ce ovog puta stanje i inflacija biti jos gora nego 93.

Predrag

pre 12 godina

Na zalost Prokopijevic je u pravu. Nisam neki ekonomski strucnjak a da to ne primetim. Kod nas sa ovakvom garniturom politicara ne moze biti nikada bolje iz tri razloga, oni ne znaju svoj posao, kraduckaju i pokrivaju kraduckanja. Ne treba im vise pruziti sansu, ne treba izaci na izbore i tako tihim bojkotom bar karakterno pokazati volju naroda.

Pazuzu

pre 12 godina

Prokopijević je na dobrom tragu, ali je ispustio da kaže dve glavne stvari koje moraju da se urade kako bi se posle ušlo u ovo o čemu priča.
Prva stvar je da se zakonom mora zabraniti vladi da se zadužuje - i to kod bilo koga: kod domaćih ili stranih banaka (uključujući MMF SB i ostale), kao i da se zadužuje izdavanjem državnih obveznica.
To je jedna stvar.
Druga stvar je zakonska zabrana vladi da od građana svakog meseca od plate otima 64% zarađenog novca u formi poreza i tzv. doprinosa.
Kada im se za početak uvedu ta dva ograničenja, onda će "političari" biti primorani da sami krešu nepotrebne troškove u svojim ministarstvima i agencijama, kako bi na račun toga mogli da sami sebe dele dosadašnje velike plate, dnevnice i privilegije.
Tek posle tog poteza bi moglo da se razmišlja o merama o kojima Prokopijević govori.
Problem je u tome - na žalost - što "političari" neće sami sebi da zabranjuju da žive na našoj grbači, zadužujući nas sve više i svakog meseca otimajući od nas više od 50% onoga što zaradimo.
I zato ćemo da propadnemo.

Vukodav

pre 12 godina

Naravno čovek je potpuno u pravu, naša tragedija je što evo idu izbori a na njima NIKO, ali niko ne nudi ovakav program (jer nije popularan), da bi imali uopšte za koga da glasamo.
Sve što nude su bajke i "ludom radovanje" za koje normalni ljudi naravno da neće da glasaju.

Blagzor

pre 12 godina

Pametan čovek dobro zbori, ali sa ovakvom vladom koja ne trpi pametne ljude, ne treba da nas čudi ako mu se "nešto" desi, kako to već biva u poslednjih 20-ak godina u našoj državi.

milos

pre 12 godina

@aleksa_, StaZ i sl.: Prokopijević je upravo predložio rešenja, tako da mnogi nisu ni pročitali tekst nego copy/paste "tzv. stručnjaci, nek smanje sebi plate, narod živi teško i slično". Ljudi jednostavno ne kapiraju i zato - neka je loše. Što se više odlaže rešenje izlečenje će biti bolnije. Ja predlažem da se još 500,000 ljudi zaposli u javnom sektoru i da se svima podigne plata. Verujte mi, to je moguće. E sad, što posle par meseci više ni 10% ljudi neće imati šta da jede bukvalno, to je druga stvar.

DraganM

pre 12 godina

Potpuno je u pravu profesor.

Ovo je u suprotnosti s populistickim pristupom vladajuce koalicije i njima bliskog MMFa.

Dok ne prestane zaduzivanje, posebno kod MMF i tzv. "Svetske" banke, dok ne dodje do kresanja partijskih kadrova iz administracije, nista od oporavka.

Ludi Milojko

pre 12 godina

E to su rezultati 5.okobarske revolucije!! E da im na izborima vidimo leđa, pa da ih lepo i natenane sudimo za svo zlo koje su nam napravili, kao sav normalan svet,jer život nemože da čeka!!!

milos

pre 12 godina

@Misa Ne samo partijske kadrove. Poenta je da svi moraju podneti teret neophodnih promena. E to je ono što raja neće prihvatiti i radije će prihvatiti populističke mere nego neophodne. Promene se neće desiti zato što ih skoro niko ne želi - ni politička "elita" ni narod. Zato verujem u loš scenario.

siki

pre 12 godina

@sasa Ne pricaj nesto u sta se ne razumes ni malo. Odakle ti to da se samo najsiromasnije zemlje oslanjaju na poljoprivredu? Mi kad bi se okrenuli samo poljoprivredi i sa primenom Izraelskog sistema obrade zemljista i navodnjavanja ciji je sistem najbolji na svetu i obradili svaki komad zemlje, od toga bi Srbija imala zaradu 40 do 50 milijardi evra na godisnjem nivou! To znaci da kada bi u Srbiji svaki drugi vid proizvodnje i industrije, metalurgije, energetike itd.. zatvorili i bavili se samo poljoprivredom, Srbija bi imala mnogo veci BDP na godisnjem nivou nego sto joj je sada. Realan BDP Srbije je oko 20 milijardi evea. To su podaci najpoznatijih i svetski poznatih strucnjaka.

Roby

pre 12 godina

Kao i po običaju prof. Prokopijević je u pravu. Jedini lek za razvoj srpske ekonomije je povlačenje politike iz ekonomije, a to znači i ukidanje javnih preduzeća - tog super magneta partijskog upošljavanja, liberalizacija tržišta (spoljnu/unutrašnju), pojednostavljivanje propisa itd, uspostavljanje čvrstih pravila igre, smanjenje države u svim segmentima itd...

Dakle, uzeti političarima mogućnost da uvećanjem države i potrošnje zarad političkih poena vode zemlju u propast!

Takođe, mnogo greše oni koji kažu da smo ovih deset godina imali neoliberalizam. Kakav bre neoliberalizam u državi koja čitavu ekonomiju drži u šaci i stiska kako hoće? Kakav liberalizam u državi koja je glavni poslodavac, glavni zajmodavac, i koja još uvek drži do istog miloševićevskog/socijalističkog ekonomsog sistema? Kakav neoliberalizam u državi u kojoj ne postoji "s" od slobodnog tržišta već sve reguliše (guši) država?

Razumljivo je da neki ovde što pljuju po "neoliberalizmu" to rade iz straha jer rade u javnim preduzećima koja je odavno trebalo privatizovati i koja predstavljaju leglo partijskog upošljavanja. ALi neka se i oni osvrnu na Grčku i pokušaju da razumu da odlaganje neodložnog proizvodi samo još veće buduće probleme!

StaZ

pre 12 godina

„Prokopijević: Srbija težak bolesnik... “Završetkom izbora okončava se pirotehnika ’slatkih snova’ i na scenu stupa java“, kaže Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu... “Srbija je težak bolesnik, njoj treba sve, a ne samo tri promene. Ali, ako treba navesti samo tri, neka to budu sledeće. Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević... Treće, prema njemu, je smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih“... “A onda bi moralo da usledi još mnogo protržišnih rešenja, da bi jednog dana bili na svojim nogama u ekonomskom smislu“, dodaje on...“
... – Jednom rečju: iz svoje udobne fotelje, učeni gospodin predlaže da posle 6. maja polovina podanika ove srećne Države Stradije POSKAČE U DUNAV i onoj drugoj polovini omogući PRISTOJAN ŽIVOT?

milos

pre 12 godina

@sasa

U pravu si zar mi da se svrstavamo u red Belgije, Dankse, Holandije, Francuske... (raspitaj se malo koliko para ove drzave upumpavaju u budzet preko poljoprivrede)

Miloš

pre 12 godina

Ježim se od ovakvih figura. Kaže da treba pojednostaviti postupak otpuštanja da bi se podstaklo zapošljavanje?! Pa kod nas ne postoje ni tržišna ekonomija ni pravna država niti institucije sistema. Te njihove teze iz udžbenika ekonomije nikad ne funkcionišu, to treba i vrapcima da je jasno do sad. Drugo, kaže da treba smanjiti javnu potrošnju. Ako ovo slučajno čita neko iz privatnog sektora, znajte da će vaša prodaja pasti bar za tih 40% u tom slučaju, ako ne i više. Ima svi do jednog da bankrotirate za tri meseca.

MURAJSAM

pre 12 godina

Ja radim na zeleznici, sa VSS, gde se najavljuju velika otpustanja. E sad i treba, ali da se otpustaju neradnici a ne radnici. Zaposleni na zeleznici su podeljeni na belce, one koji ne rade nista, filozofiraju, nose papire tamo vamo i sve sto im se kaze da urade prebace to crncima, i na crnce, koji vuku i na cijim ledjima jasu ovi belci.Uostalom tako je manje vise u svim javnim preduzecima. Ali otpustice se naravno ovi crnci i poneki belac radi reda, pa ce ovi crnci sto ostanu, da crnce jos vise jer ce ih biti manje.
A ti dragi Miroslave Prokopijevicu vrlo lako otpustas brate. Da li bi tako pricao da si i ti nekad negde stvarno sljakao tj da nisi samo izigravao nekog savetnika na nekom tamo institutu za evropske studije. Hajde i tebe lepo da otpustimo, kao i ostale vajne strucnjake u ovoj zemlji po raznim institutima, i da vas lepo zaposlimo po fabrikama, pa da nam ih kao vrsni strucnjaci podignete iz blata gde se trenutno nalaze. Ali ne, lepse je u institutu, zar ne, odakle lepo ususan, mogu da se do mile volje daju saveti kako treba sve otpustiti, pa ko se snadje snadje ko se ne snadje neka crkne.

Trixter

pre 12 godina

Plate u javnim preduzecima su nerealno visoke i ima viska radne snage. Zato treba otpustiti deo zaposlenih, a ostatku smanjiti plate. Iza toga mora da stoji sistem. Efikasno poslovanje nije isto sto i pozitivno poslovanje javnog preduzeca koje pravi recimo struju ili kopa ugalj...smesno je reci da nasa javna preduizeca pozitivno posluju, a svi redom monopolisti. dakle rezanja sto pre. To isto u prosveti i u zdravstvu uciniti, a pre svega u svim javnim i javnim komunalnim preduzecima, o administracijama i agencijama da ne govorim, oni su prvi na udaru na svim nivoima, od opstine do republike.

Marko-PG

pre 12 godina

Za pocetak je najbolje otpustiti Prokopijevica, bez prava na zalbu, penziju, otpremninu i bez sansi na novo zaposlenje. Ako ima neku ustedjevinu, unistiti je inflacijom i ogromnim porezima na promet nekretnina. Dati mu da ponovo procita Olivera Tvista.

dsff

pre 12 godina

A kao trebao si nam sada ti da nam otvoris oci!?Nismo znali da je takav postizborni scenario.Bice onako kako EU kaze,bila pozicija ili opozicija na vlasti,mi tu vise nista ne mozemo da uradimo niti da se pitamo.Jedino,ALI JEDINO sto mozemo profitirati ulaskom u EU jeste postovanje zakona.Mi u sledecih nekoliko decenija ne mozemo se nadati nekom prosperitetu ali barem cemo znati gde je levo a gde desno.

daki

pre 12 godina

Obavezno procitati "Tesko zemlji" od Toni Dzada. Nista tako dobro ne razoblicava ova liberterska baljezganja dobro placenih kabinetskih mudrosera.

Prosvetar

pre 12 godina

Metodom domino efekta i Prokopijevicu da se primanja smanje sa 100 na 60 hiljada tj onih 40% kao sto govori, a sve ostalo da poskupi jedno 20%.

M. M.

pre 12 godina

A ako poslusamo ovoga i pocnemo da stedimo na svemu dosticicemo ne recesiju, ne depresiju nego decivilizaciju, nesto sto je uporedivo samo sa propascu rimskog carstva. Dajte ljudi, restriktivni pristup resavanu makroekonomskih problema vec je dao katastrofalne rezultate, i smatra se da je napravio i vecu krizu od same krize. Rast cena u situaciji ukojoj potrosnja drasticno pada? samo pitamKAKO TO?

anticenzura

pre 12 godina

Bas su super ovi ekonomski strucnjaci,uglavnom rade na fakultetima i raznim drzavnim agencijama i imaju primanja sigurno preko 1000e,pa nek prvo krenu oni da se odreknu svog dela kolaca,kad vec sve znaju...
Naravno prepricavaju samo ono sto mmf kaze,a realno svi gradjani vec stede,pa pitajte prodavce jel ima bolje zbog recesije? Vise su dosadili sa recesijama,pa ovaj bi tetkicama u skolama smanjio platu na 8000,pa nek on zivi s tim! I koja je to drzava koja je imala recesiju posle dozivela procvat? Grcka?

Memoreks

pre 12 godina

Covek koji je pre par godina pozvao sve stedise da podignu svoje stedne uloge u bankama da ne bi ostali bez icega. Zar on jos uvek nesto prica i objasnjava ovom narodu. Prvo IZVINJENJE, pa ako narod prihvati moze da govori.

Hr1

pre 12 godina

Ovo nije usamljeno misljenje sto se tice srpske ekonomije i stanja gospodarstva. Osobno mislim da je tocno, prvi pokazatelj je tecaj dinara koji visi o niti. Uostalom izbori nisu tako daleko pa ce se uskoro vidjeti sto ce nova vlada morati napraviti da bi se stanje stabiliziralo i vremenom popravilo.

Vlada37

pre 12 godina

Slažem se sa gospodinom samo u jednoj stvari , a to je da cje nam biti gore... Sve ostalo je kao i kod politicara, sprema nam se scenario pa je on izasao da nas uputi na njega... Steta sto ljudi u Srbiji nisu zainteresovani za zivot.. To podrazumeva i interesovanje za drustvo i ekonomiju drustva u kome oni kao gradjani treba da se ostvare... Tako dolazimo do ovakvih tema gde je ukazano na gomilu realnih problema ali je resenje slabo za jednog ekonomistu.. Ceo plan koji je isprican je plan i zahtev MMF koji niko sada ne sme zbog predizborne kampanje da spomene. Da li je gospodin Prokopijevicj to naruceno rekao ili nije. To ne mogu da dokazem ali je jako simptomaticno jer je i sam profesor na Evropskom Fakultetu... Svi Beogradski fakulteti su Evropski, ako imaju prefiks Evropski onda to nesto znaci.. Naravno nemam nista protiv profesora jer kao sto rekoh problemi su realni , a resenje vecj vidjeno i bez uspeha... Da bi realno mogli da resimo katastrofu do koje smo dosli moramo prvo da vidimo njen uzrok.. Zatim da zapisemo na papir sve to i krenemo u trazenje resenja i resavanja problema koji su nastali u proslosti.. Ukoliko bi smo dobro analizirali spoljni dug i privatizaciju.. vecj u prvoj godini mogli bi da obezbedimo preko 4 milijarde dolara viska u budzetu sto je skoro duplo... Na taj nacin bi se obezbedila sredstva.. Ovaj model proglasenja nepostenih dugova do sada su iskoristili : Venecuaela, Argentina, Ekvador, Bolivia, SAD, Kuba... Na ovom primeru vidi se koliko je zemalja u skorijoj ili daljoj istoriji svoje dugovanje proglasilo nepostenim i odbilo da MMFu otplati dugove koji su nastali kao posledica sprege Vlasti i MMFa.. Jedan od razloga zasto se pravi nova BRIK investiciona banka je i ovaj... Znaci problem je stvarno dubok kao sto je spomenuo profesor, ali resenja nisu dobra.. Javni sektor je skup , ali to je posledica rasprodaje dobrih i kvalitetnih drzavnih preduzecja za male pare.. Cime je budzet ostao osiromasen , pa su sada plate u javnom sektoru velike.. Broj zaposlenih je nesto drugo i on mora da se smanji kao i da se javni sektor dovede u red , a ne da se privatizuje.. Primera: Da smo umesto sto smo prodali Hemofarm, jer smo nesposobni da vodimo preduzecje koje smo vecj vodili vise od 20-30 godina. Raspisali tender na Evropskom nivo za mendadzment, odredili propisane plate za taj menadzment.. Imali bi smo danas preduzecje koje bi placjalo Menadzment npr.30000 eur mesecno ali bi drzava godisnje imala 30-40 miliona evra profita koji sada ide u privatne ruke i to van zemlje... Drugi pozitivan efekat bi bio sto bi smo imali nacionalnu farmaceustku kompaniju koja bi uz pomocj prakse i pomenutog menadzmenta imala mogucjnost da proizvede menadzere i farmaceute za novo doba... tada nam vise ne bi trebao strani menadzment i tih 30000eur bi ostalo domacjim ljudima i strucnjacima... Ovo je jedini model resavanja problema i nema drugog.. Znaci revizija privatizacije i dugova koje su napravile demokrate i svi na vlasti posle i pre 5 oktobra... Jer da se nevaramo duzni smo 34 milijarde vise u odnosu na Milosevicja i dobili smo kroz privatizaciju i donacije blizu 20 milijardi... GDE SU TE PARE ? TO JE PITANJE ? Zato se i ide na ovakve vesti jer ovde je sve oprosteno i sadasnja situacija se prihvata kao realnost, a zaboravlja se sta je posledica.. Doktor necje da reze coveka ukoliko nije siguran sta ga boli ? Bar profesionalac ! Molim Vas da objavite ovaj komentar jer je bitno da ljudi vide pravu sliku i stanje.. Hvala

Виктор

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Неолиберални концепт је у својим иоштим особинама заснован на сталним рационалним стварањем логичких супротности које у име модернок финасијског диктата треба да отворе процес за непријатна дуготрајна смањења просечног личног и колективног стандарда.

Далеко од тога да нема идеја и критика које нису оправдане, али све заједно под условом лобистичког факултета са помпезним европским атрибутом у имену и начином критике и најаве нихилистичких вести песимизма (40% одмах отпустити или смањити плате), већ говори доста о стварном кругу идеја и интереса које Прокопијевић заступа.

Проблеми су сложенији, а решења у датим комплексним условима која не буду водила рачуна о социјалним балансима и социјалној правди имају опасност паљења фитиља на бурету барута социјалног незадовољства. И узгред буди речено, док земље извизнице неолибералног концепта саме имају дугогодишње високе дефиците у спољнотрговинском билансу, сталне и високе буџетске дефиците и уз то живе управо од прерасподеле кроз начин контроле финансијско - банкарског система, оваква лобистичка најава потопа у песимизму социјалних проблема је само реклама за неолиберални концепт дање прерасподеле и ширења неправде.

цитат:

U stvari, kaže Mencinger, „čitava se ekonomija bazira na maksimiranju korisnosti i racionalnom ponašanju pojedinaca, a nemamo odgovor na pitanje gde je granica između maksimiranja i nezajažljivosti“.

- Evropski zvaničnici najavljuju kraj krize. Da li je to realno?

Kriza nije završena. „Lečili“ su je i sada je „leče“ smanjivanjem javnih dugova, pa i javnih sektora. No, javni dugovi su nastali, pre svega, jer su države rešavale probleme privatnih banaka. Bez intervencija država, a te intervencije su i stvorile visoke javne dugove, došlo bi do finansijskog sloma u čitavoj EU. Rešavanje problema u bankama tek je na početku.

http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2012&mm=04&nav_id=602254

Zoran

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Slazem se sa ovom recenicom ali niko pa ni profesor ne govori sta je to sto bi bila nasa glavna sansa. Dok ne smislimo nesto bolje u blizoj i daljoj buducnosti nemamo osim poljoprivrede nista konkurentno da ponudimo svetu. To znaci da u ovom momentu o poljoprivredi moramo voditi racuna jer ako zbog ovakvih stavova i nju upropastimo u ovoj zemlji realno ne ostaje vise nista. Svi strucnjaci su imali punih dvanaest godina da pokrenu industriju, tehnologiju, konkurentnost ali su njihovi rezultati u odnosu na poljoprivredu mizerni. Profesor predlaze otpustanje u javnom sektoru i PDV-a po naplati ali ne govori sta bi i na koji nacin Srbija mogla efikasno da proizvodi i kome u svetu da prodaje. Pitanja svi postavljaju ali odgovore ne daje niko.

Kron

pre 12 godina

Ovaj turizmolog nadmašio je svoja dosadašnja "neoliberalna" naklapanja genijalnom konstatacijom o bedi poljoprivrede. Građanstvo treba da zna da dotični nema nikakve kvalifikacije, a niti naknadno stečeno relevantno znanje da bi se bavio ocenama važnosti poljoprivrede u ekonomiji. On je običan politikant, pozer i totalna neznalica. Zašto uopšte da se bavimo "razmišljanjima" jednog ignoranta o temama koje uopšte ne razume?

Bojan

pre 12 godina

@(Miloš, 23. april 2012 07:30)

Krajnje povrsan komentar, lakse otpustanje ima za cilj da podstakne zaposljavanje a ne obratno.
Da bi nekog otpustio, taj neko mora pre toga nesto i da radi. A i zasto bi nekoga otpusato ako taj covek radi svoj posao(naravno da ga ne mozes ostpustiti ako prelazi 55godina, zenu koja je u drugom stanju i sl. ali imas primera u DRZAVNOJ upravi gde nikako ne mozes otpustiti neradnike koji BAS nista ne rade).

Poznajem nekoliko privrednika koji strahuju da uposle jos nekog radnika, jer nisu sigurni u povecanje obima posla, pa bi im se to tesko obilo o glavu.
Na ovaj nacin bismo pomogli manjim preduzecima da smelije nastupaju i uposaljavaju ljude.

aleksa_

pre 12 godina

Meni je zaista vise muka od ovih tzv. ekonomskih strucnjaka. Oni samo pljuju po svemu, daju crne prognoze i ne nuda resenja. Gotovo niko od njih nije nikada radio u privredi, nikada nije upravljao firmom. Samo se bave nekakvom teorijom koja je ili zastarela ili u praksi ne primenjiva. Vecina ih je inace doktorirala na dogovornoj ekononmiji!

ElCid

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Zalosno koliko pojma nemate!

Jovan

pre 12 godina

Čovek je u pravu, sve dok ne posegne za neoliberalnom logikom. Ma da, sve se, Prokopijeviću, rešava privatizacijom. Ko što se rešavalo do sada, i evo nas gde smo. Ako se iz javnih preduzeća izbace partijski kadrovi, razbiju korupcionaške veze, i uvede bolja kontrola poslovanja, privatizacija uopšte nije potrebna. Šta će nam ona? Ko u njoj profitira? Sigurno ne ni građanin ni država. Sa privatizacijom obavezno stižu više cene struje, komunalija, itd. Vi biste, dragi sugrađani, dozvolili da se privatizuje EPS? Da se privatizuje vodovod? Da se privatizuju strateška preduzeća? I to u zemlji koja ne štititi svog radnika već upravo suprotno štiti tajkuna - koji bi, naravno, pokupovao sve što može u toj "spasilačkoj" neoliberalnoj privatizaciji. Alo, ljudi, uključite mozak. To što vam neko na površini govori ono što želite da čujete ne znači da dobro misli. U neoliberalnom sistemu profitiraju isključivo veliki.

kokot

pre 12 godina

" Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević."
----------------
E, gosp. Prokopljevicu, jak ste mi vi strucnjak .... pojednostaviti otpustanje kako bi se podstaklo zaposljavanje!!!! Eee, kamo puste srece da se moze promeniti vlastiti narod - ovaj bacimo i nabavimo drugi, pametniji, kulturniji .... gde bi nam bio kraj? Ovako?

NoMan

pre 12 godina

Uvazeni profesor ima cudnu i perfidnu retoriku kao da lobira za neciji interes naravno da sadasnji model nevalja.Ali kada je ista valjalo na ovim prostorima ,procitajmo istoriju u poslednjih 200 godina i sve ce postati veoma jasno da se nista nije promenilo. Ovde ljudi umesto da rade na sebi menjaju sebe da bi promenili svet oko sebe oni hoce da menjaju okolinu i druge nema nista od toga.
Profesorova retorika je najobicnija lobisticka prica postojeceg modela koji imamo sada samo na drugaciji nacin znaci obicna demagogoija . Tesko nama sa takvom intelektualnom elitom koja ne vidi dalje od svog dzepa .

PS: Titula doktora ekonomskih ili ikojih nauka ne znaci automatski i visok stepen prosvecenosti i civilizovnosti a to je problem nase intelektualne elite (mi imamo u nasem drustvu veoma primitivne intelektualnu i ostalu elitu zar se to ne vidi po stepenu raspada svega oko nas) .

Tajfun

pre 12 godina

Politika u Srbiji je pod jakim uticajem tajkunskih i lobistickih intersnih i mafijaskih grupa te se stite u osnovi samo njihovi interesi a nastupa se prema narodu samo populisticki. Rezultat svega bice sve visi i jaci zidovi oko vila na Detinju i Senjaku a sve bednija ostala raja ali i tu ce doci kraj, kolaps i haos i jedan lagani gradjanski rat koji je neizbezan.

predrag

pre 12 godina

Evo konacno da neko kaze istinu koju svi znamo, al mi smo previse glupi i onda cemo da glasamo za neki SNS il DS il ko zna kog. Da samo iole malo pametni da dovedemo Kralja i da on postavi ovakve ljude i da resavamo stvari. Neka Kralj i krade al ukrasce 100 puta manje nego ovi sada i opet smo u plusu. Al dzabe, mi smo tolko zatupeli u poslednjih 20 godina da ne vidimo dalje od nosa, i volimo mnogo da zivimo u bajkama i prpslosti, a realnost svi vidimo a cutimo i guramo po tepih. Ma glupi smo.

milan

pre 12 godina

Drugim recima Srbiju ce vrh epidemije ekonomskih teskoca, bez obzira ko na izborima pobedi, zahvatiti tek na leto. Mislim da ce biti ublazeno zahvaljujuci obecanim i dogovorenim investicijama da ce kod nas svaki evro ili dinar koji bude bio investiran biti melem.

tabasco pete

pre 12 godina

@sasa

kao sto su na primer propale Belgija i Holandija?

prokopijevic je u pravu za neke stcari, medjutim, Prokopijevic kao i vecina Srba pokusavakomplekse svog seoskog porekla da ispegla preko pljuvanja poljoprivrede. najvise mrzim one koji ni naglasak nisu uspeli da ispeglaju a koji se gade sela, jer ih podseca na ruznu proslost...

spominje, Australiju i Novi Zeland kao model, a mi smo okruzeni EU zemljama koje snazno stite i finansiraju poljoprivredu? to moze samo neko ko ne razume tematiku, jer smatram da prokopijevic nema zle namere...

dakle, snazna drzavna podrska, neophodna je da se poljoprivreda razvije. nama jeste poljoprivreda jedna od najvecih sansi za razvoj, naravno ako se unapredi i preradjivacka industrija.

svioni koji tvrde drugacije, svi oni koji smatraju da mozemo da proizvodimo bolje automobile od Nemaca, bolju elektroniku od Japanaca i Kineza, bolje softvere od Amreikanaca (koji kada nemaju dovoljno talenata , onda kupe najbolje iz celog sveta) ili Indije, onaj ko misli da mozemo kao drzava od 7 miliona stanovnika (u Evropi postoji 10-tak gradova sa vecim brojem stanovnika) da budemo znacajni u necemu u cemu su neophodne investicije i pare, taj je ili zlonameran ili nema pojma o cemu prca.
moramo da koristmo komparativne prednosti (u nasem slucaju klimu, vodu, zemljiste i to sto smo geografski blizu EU kao najvecem trzistu, ali dovoljno blizu i Rusiji) da pkusamo da uhvatimo korak sa mocnijim drzavama.

ako neko misli da mozemo poreskim olaksicama i jeftinom radnom snagom da postanemo ili da zamenimo Kinu i Indiju, taj se em vara em ne razmislja trezveno. kina ima preko milijardu stanovnika (iIndija isto tako)i same su za sebe ogromno trziste. vise od 50% onoga sto se u Kini rproizvede, u Kini se i potrosi. kod nas ko da kupuje? nas 7 miliona? daj ne budite smesni...

mi kroz ceu istoriju ne znamo gde nam je mesto, guramo se uz velike, a u sustini smo mala zemlja, sa nekoliko istaknutih pojedinaca (u nauci, kulturi i sportu), na zalost bez uspesnih menadzera, i na zalost, ti pojedinci nam svojim uspesima dodatno pogorsavaju ugao gledanja na sebe. mi jesmo poljoprivredna zemlja, mi jesmo zemlj sa puno potencijala u preradjivackoj industriji (hrane), dakle, jasno je gde treba da trazimo srecu u buducnosti...

Man Not Machine

pre 12 godina

Svakom preduzetniku je sve ovo odavno jasno, i ne samo njima. Dodao bih da je za pravu reformu neophodna apsolutna kaznena politika, odnosno lopovi ne mogu da se svrljaju po televizijama i da pametuju za novine, vec treba da sede u ladovini, ili jos bolje, da odradjuju ukradeno kopajuci u rudnicima. Tako bi se mnogo brze uveo red, verujte mi.

MURAJSAM

pre 12 godina

Evo opet ja malo.
Da nam drze predavanja najmanje, kazem najmanje, imaju pravo upravo ovakvi - profesori, savetnici, ikebane raznih instituta i agencija koji su, da tako kazem, nevini u smislu da nikad nista nisu napravili tj privredili, da ne kazem rizikovali, vec su celi radni vek ususkani trtljali i trtljali i na kraju tako i u penziju otisli a da iza njih nije nista konkretno ostalo. Na kraju krajeva i ti vajni ekonomski i finansijski eksperti (a ova zemlja ima mr i dr tih ko blata) treba da se, sada kada je ovakvo stanje zapitaju: ej gde sam ja bio ove sve godine i da li sam ja pokusao da NESTO DOPRINESEM da do ovoga ne dodje. Ne, ovi nemaju prava da sada pricaju vise nista, NISTA. Jer neshvatljivo je da zemlja sa ovoliko doktora ekonomije, prava, finansija i dr dodje dovde dokle je dosla.

Мики

pre 12 godina

Овај госоподин отворено добар је у пљувавњу, али оно што он говори је исто тако лоше по привреду. Говори да треба више приватизација? Па колико је до сада урађено и шта се десило то знамо! Исто говори о смањееу трошкова државе а не говори о смањењеу трошкова појединаца на храну која јепроцентуално 3 пута већа него у Холандији рецимо. Па зар онда није логично да се производња повећава како би цене пале! По овом господину то није што је више него чудно. Оно што мени смета у његовом тексту је да буквално пљује по земљи а не само одрђеној политици што га сврстава у оне пљуваче којима очигчедно све смета! Он може да прича шта хоће али ако земља нема развијену пољппривреду и нема довољно јефтине хране онда вам бадава приватизације ако одвајате 50% плате на храну!

Aca

pre 12 godina

Ja radim u javnom preduzecu,ima viska radne snage kod nas,dobre su nam plate,ali moja firma POSLUJE POZITIVNO!!!ZARADJUJE!Pitanje za profesora umnog i ucenog je>Ako vec prihodujemo drzavi,zasto nam treba smanjiti plate,da bi imala drzava vise da da neradnicima i partijskim poltronima,jel zato!?

Realno

pre 12 godina

@Milos

Au covece u kojoj si ti zabludi.

Prvo, veliki broj firmi ne radi uopste za drzavu, jer nema debele veze.
Drugo, i oni sto rade za drzavu, rade po sledecem principu. Mi tebi posao, ti nama pare. Drugim recima vise od pola sredstava koje drzava plati privatnom sektoru se "vraca" drzavnim namesnicima. Od ono malo para sto ostane nedrzavnim firmama, solidan deo opet ode drzavi za poreze i raznorazne namete, lep deo pokupi vlasnik, a ljudima koji rade u tim firmama gotovo da ne ostane nista. Plati se par ljudi, cisto da ubedjuju ljude da "rade za sebe, za iskustvo i slicno." Dakle, molim Boga da se nekim cudom nova Vlada odrekne ovih privilegija da upravlja celokupnom privredom. Nemam ti ja apsolutno nikakve koristi od vase 66% vece potrosnje. Samo stete, jer ce ocigledno sada doci do povecanja poreza da bi se dugovi nastali vasim troskarenjem vratili.

Jedino se mogu sloziti da ce zbog pada potrosnje razne trgovine imati stete, ali i to se moze spreciti ako se paralelno poboljsa naplata potrazivanja i ako se smanje fiksni nameti, koji dostizu gotovo 1 mlrd evra, sto je mnogo para. Onda ce mozda ljudi u privatnom sektoru poceti da dobijaju platu, pa te trgovine nece izumreti.

U svakom slucaju, vise ce vladati zakon trzista, a ne zakon veze. To bi bio najveci napredak srpskog drustva od njegovog nastajanja.

Osim toga, mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da u slucaju da drzava ne smanji zaduzenje, ali te pare ne posalje u javnu potrosnju, vec u privredu da bi novi sistem veoma brzo pokazao svoju snagu. Kako upumpati pare u privredu? Vrlo jednostavno. Smanjenjem poreza. Dakle, zaduzujemo se za 2 mlrd evra, neka se za toliko smanje porezi i doprinosi samo jedne godine, pa cete videti kako ce privreda da ozivi. Videcete koliko ce biti para za nove investicije. A ne da se sve pare od zaduzenja idu u namirenje plata u javnom sektoru. Sta je sa platama u privatnom sektoru?

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Ozbiljnom analizom nazalost dolazi se do surove istine da je ova drzava poodavno bankrotirala,samo sto ovi na vlasti nesmeju to da obznane dok svoj prljavi kapital koji su stekli bitisanjem u vlasti,ne proslede na bezbedne destinacije.U ovoj drzavi sve je zasnovano na klasicnoj prevari u svim segmentima drustva i morase hteli mi to ili ne,krenuti iz pocetka jeste mnogo bolno al jedino moze eventualno da nas spase.Sve ostale politicke tirade i decija obecanja su budalastine u koje vise niko ni polunormalan neveruje.Nazalost neki su se igrali drzanika i drzavom,i moramo biti spremni platiti veoma visoku cenu necijeg neznanja i neutoljive pohlepe,za vlascu i bogacenjem.Kako rece pokojni Andric,dodju ponekad vremena kad glupost progovori a pamet zacuti,a fukara se obogati.

sta zna Prokopijevic i DS o poljoprivredi?

pre 12 godina

Sve je tacno,osim kada je u pitanju budzet za poljoprivredu!Pitanje je samo kako i na koji nacin ce se upotrebiti odvojen novac iz budzeta za poljoprivredu?Nesto mi govori da svaka partija ima svoju viziju kako upotrebiti novac za poljoprivredu i poljoprivrednike!Pitanje uspeha poput Cilea,Australije,Novog Zelanda naspram EU,je posebna vizija,ako su pametne stranke koje zele promene najbolje je da ne saopstavaju strategiju dokle ne pobede na izborima!

гром

pre 12 godina

И горе ће бити!буди Бог с нама!
Ваљда какво проклество! и враг ће га знати! а све ми се чини да ће бити како Тарабићи из Кремне прорекоше!ваљда тако и мора!

Бојан

pre 12 godina

С обзиром да целу причу није почео са ЛУСТРАЦИЈА (или што би Надреалисти рекли - наградно одузимање), сматрам да овај професор нема добре намере и оно што прича није зла слутња, већ једноставно наставак приче коју живимо већ 2 деценије:
- капитал у рукама ЛОПОВА и страних компанија
- уништење пољопривредника, да би у једном тренутку, када ЛОПОВИ и стране фирме откупе земљу за багателу, одједном то постало "шанса", док ће се у Србију, за обичан народ, вратити кулучење
- даље смањење права СВИХ осим одабраних (а и они ситни страначки војници ће да сконтају тад да су и они у СВИМА, а не одабранима)
- даље старење популације и притисак на пензионере и раднике, где ће се свести на: или иди у иностранство, па макар за посао баба сере, или ЦРКНИ у ЊИХОВОЈ, а не нашој, Србији.
- отпуштање радника из јавних предузећа ОПЕТ по страначком кључу (тј остаће онај шљам који је и дошао преко везе, а остали ће постати тај "вишак"), што ће довести до даљег пристиска на запослене и у привреди, што је "добитна" комбинација са "мудрим" предлогом "предоброг" професора о поједностављењу отпуштања /па ће тек онда да закукају радници у привреди/

Ма коме ја ово причам... супер је професор, препаметан. Само рокајте отказе, стежите нам каишеве, враћајте дугове које нисмо ми (народ) направили, продајте све што може да се прода...
Живео неолиберализам и слободно тржиште, где је "цивилизованије" увести јабуке из Кине, него их покупити са земље да не труле на километар од супер-мега-лудило маркета.
ЖИВЕЛА ВЛАСТ И СИСТЕМ, немо' случајно да је неко мења. САМО НАПРЕД.

Milan

pre 12 godina

"jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa"

Složio bih se sa svim čto je g.Prokopijević izneo,osim sa ovom rečenicom.
Prvo,nije tačno da EU vodi lošu agrarnu politiku,vodi jednu od najboljih agrarnih politika u svetu,a drugo,u Srbiji poljoprivreda ostvaruje najveći suficit od svih oblasti privrede,i zbog toga sigurno zaslužuje da se prema njoj povećaju ulaganja,kako bi došlo do njenog unapređenja.
To što g.Prokopijević gaji animozitet prema poljoprivredi stvar je njegove lične kulture i vaspitanja.
Iz njegovog stava prema poljoprivredi jedino mogu da vidim strah od toga da bi eventualno,sa povećanjem ulaganja u poljoprivredu,moglo doći do smanjenja para za državni sektor,od čega zavisi i plata samog g.Prokopijevića.
Ovako,jadni su učeni srpski ekonomisti,jer nisu stvorili šansu za Srbiju u još nekoj oblasti privrede,a pri tom se svako njihovo teoretisanje završava bacanjem drvlja i kamenja na tu istu poljoprivredu,čime,valjda,iskazuju neku svoju otmenost i učenost.
Mogu samo da zaključim da ekonomisti u Srbiji imaju neki ozbiljan problem kada god probaju da sagledaju realne ekonomske potencijale Srbije.Nikako da se Srbija uklopi u tu njihovu teoriju.

Obrad Krljacic

pre 12 godina

Po onome sto preporucuje za PDV vidim da je neznalica. Prvo, nijedna zemlja na svetu ne primenjuje princip placanja PDV tek nakon naplate fakture. Drugo, cak i ako se uvede, kako to kontrolisati? Kako drzava da zna da li je neka firma platila ili ne? Onda bi trebalo da se kontrolise i kome se ispostavlja faktura tj. da li je kupac solventan? Takodje, ovi "strucnjaci" previdjaju da se drzavi placa samo RAZLIKA u PDV tj. vec placeno PDV se oduzima. PDV= Porez na Dodatnu Vrednost.

Dejan

pre 12 godina

Ja milsim da treba menjati sistem. Kad svrgnemo kapitalsiticki sistem tek onda ce nam biti bolje. a to ovom coveku ne odgovara posto se obgati ona tom sistemu. a sto se tice poljoprivrede to je velika sansa posto ce u buducnosti sve manje biti hrane pa ce to biti vazna grana. Zato bolje nek nista ne pametuje kad nema pojma.

Bran

pre 12 godina

"Izlaz je u reformi države, velikom snižavanju njenih izdataka, privatizaciji javnog sektora i protržišnim reformama, kojima bi se unapredila konkurentnost“. LEPO ZVUČI, 100 DUKATA VREDI !Još jedna od mnogih priča tipa "treba ovo, treba ono" ali kako to i uraditi o tome se ne govori. Jedini odgovor i put ka boljem za sve građane mogu doneti samo pravi ljudi kojih, na nesreću, na srpskoj zvaničnoj političkoj sceni nema.

beli listic

pre 12 godina

Prokopijevic kao i uvek daje bez uvijanja analizu gde smo i sta treba da uradimo da krenemo nabolje. Kao i uvek, oni koji donose odluke i vode ekonomsku politiku ce ga ignorisati. Znao sam da ce se odmah javiti razni spin-doktori da se pitaju a sta je doticni uradio da nam stvarno bude bolje. Pa radio je svoj posao ekonomiste, objasnjavao je sta ne valja i sta treba menjati. Nije njegov problem i greska sto izvrsna vlast i ne haje o ekonomskim interesima zemlje i sto se jedino brine kako da produzi mandat i podmiri svoju i tajkunsku pohlepu.

Miloš

pre 12 godina

Ježim se od ovakvih figura. Kaže da treba pojednostaviti postupak otpuštanja da bi se podstaklo zapošljavanje?! Pa kod nas ne postoje ni tržišna ekonomija ni pravna država niti institucije sistema. Te njihove teze iz udžbenika ekonomije nikad ne funkcionišu, to treba i vrapcima da je jasno do sad. Drugo, kaže da treba smanjiti javnu potrošnju. Ako ovo slučajno čita neko iz privatnog sektora, znajte da će vaša prodaja pasti bar za tih 40% u tom slučaju, ako ne i više. Ima svi do jednog da bankrotirate za tri meseca.

StaZ

pre 12 godina

„Prokopijević: Srbija težak bolesnik... “Završetkom izbora okončava se pirotehnika ’slatkih snova’ i na scenu stupa java“, kaže Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu... “Srbija je težak bolesnik, njoj treba sve, a ne samo tri promene. Ali, ako treba navesti samo tri, neka to budu sledeće. Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević... Treće, prema njemu, je smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih“... “A onda bi moralo da usledi još mnogo protržišnih rešenja, da bi jednog dana bili na svojim nogama u ekonomskom smislu“, dodaje on...“
... – Jednom rečju: iz svoje udobne fotelje, učeni gospodin predlaže da posle 6. maja polovina podanika ove srećne Države Stradije POSKAČE U DUNAV i onoj drugoj polovini omogući PRISTOJAN ŽIVOT?

kokot

pre 12 godina

" Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević."
----------------
E, gosp. Prokopljevicu, jak ste mi vi strucnjak .... pojednostaviti otpustanje kako bi se podstaklo zaposljavanje!!!! Eee, kamo puste srece da se moze promeniti vlastiti narod - ovaj bacimo i nabavimo drugi, pametniji, kulturniji .... gde bi nam bio kraj? Ovako?

Aca

pre 12 godina

Ja radim u javnom preduzecu,ima viska radne snage kod nas,dobre su nam plate,ali moja firma POSLUJE POZITIVNO!!!ZARADJUJE!Pitanje za profesora umnog i ucenog je>Ako vec prihodujemo drzavi,zasto nam treba smanjiti plate,da bi imala drzava vise da da neradnicima i partijskim poltronima,jel zato!?

aleksa_

pre 12 godina

Meni je zaista vise muka od ovih tzv. ekonomskih strucnjaka. Oni samo pljuju po svemu, daju crne prognoze i ne nuda resenja. Gotovo niko od njih nije nikada radio u privredi, nikada nije upravljao firmom. Samo se bave nekakvom teorijom koja je ili zastarela ili u praksi ne primenjiva. Vecina ih je inace doktorirala na dogovornoj ekononmiji!

sasa

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Napokon ovo neko da kaze. Samo najsiromasnije zemlje sveta se oslanjaju na poljoprivredu kao osnovnu granu.

Marko-PG

pre 12 godina

Za pocetak je najbolje otpustiti Prokopijevica, bez prava na zalbu, penziju, otpremninu i bez sansi na novo zaposlenje. Ako ima neku ustedjevinu, unistiti je inflacijom i ogromnim porezima na promet nekretnina. Dati mu da ponovo procita Olivera Tvista.

predrag

pre 12 godina

Evo konacno da neko kaze istinu koju svi znamo, al mi smo previse glupi i onda cemo da glasamo za neki SNS il DS il ko zna kog. Da samo iole malo pametni da dovedemo Kralja i da on postavi ovakve ljude i da resavamo stvari. Neka Kralj i krade al ukrasce 100 puta manje nego ovi sada i opet smo u plusu. Al dzabe, mi smo tolko zatupeli u poslednjih 20 godina da ne vidimo dalje od nosa, i volimo mnogo da zivimo u bajkama i prpslosti, a realnost svi vidimo a cutimo i guramo po tepih. Ma glupi smo.

Kron

pre 12 godina

Ovaj turizmolog nadmašio je svoja dosadašnja "neoliberalna" naklapanja genijalnom konstatacijom o bedi poljoprivrede. Građanstvo treba da zna da dotični nema nikakve kvalifikacije, a niti naknadno stečeno relevantno znanje da bi se bavio ocenama važnosti poljoprivrede u ekonomiji. On je običan politikant, pozer i totalna neznalica. Zašto uopšte da se bavimo "razmišljanjima" jednog ignoranta o temama koje uopšte ne razume?

Виктор

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Неолиберални концепт је у својим иоштим особинама заснован на сталним рационалним стварањем логичких супротности које у име модернок финасијског диктата треба да отворе процес за непријатна дуготрајна смањења просечног личног и колективног стандарда.

Далеко од тога да нема идеја и критика које нису оправдане, али све заједно под условом лобистичког факултета са помпезним европским атрибутом у имену и начином критике и најаве нихилистичких вести песимизма (40% одмах отпустити или смањити плате), већ говори доста о стварном кругу идеја и интереса које Прокопијевић заступа.

Проблеми су сложенији, а решења у датим комплексним условима која не буду водила рачуна о социјалним балансима и социјалној правди имају опасност паљења фитиља на бурету барута социјалног незадовољства. И узгред буди речено, док земље извизнице неолибералног концепта саме имају дугогодишње високе дефиците у спољнотрговинском билансу, сталне и високе буџетске дефиците и уз то живе управо од прерасподеле кроз начин контроле финансијско - банкарског система, оваква лобистичка најава потопа у песимизму социјалних проблема је само реклама за неолиберални концепт дање прерасподеле и ширења неправде.

цитат:

U stvari, kaže Mencinger, „čitava se ekonomija bazira na maksimiranju korisnosti i racionalnom ponašanju pojedinaca, a nemamo odgovor na pitanje gde je granica između maksimiranja i nezajažljivosti“.

- Evropski zvaničnici najavljuju kraj krize. Da li je to realno?

Kriza nije završena. „Lečili“ su je i sada je „leče“ smanjivanjem javnih dugova, pa i javnih sektora. No, javni dugovi su nastali, pre svega, jer su države rešavale probleme privatnih banaka. Bez intervencija država, a te intervencije su i stvorile visoke javne dugove, došlo bi do finansijskog sloma u čitavoj EU. Rešavanje problema u bankama tek je na početku.

http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2012&mm=04&nav_id=602254

anticenzura

pre 12 godina

Bas su super ovi ekonomski strucnjaci,uglavnom rade na fakultetima i raznim drzavnim agencijama i imaju primanja sigurno preko 1000e,pa nek prvo krenu oni da se odreknu svog dela kolaca,kad vec sve znaju...
Naravno prepricavaju samo ono sto mmf kaze,a realno svi gradjani vec stede,pa pitajte prodavce jel ima bolje zbog recesije? Vise su dosadili sa recesijama,pa ovaj bi tetkicama u skolama smanjio platu na 8000,pa nek on zivi s tim! I koja je to drzava koja je imala recesiju posle dozivela procvat? Grcka?

daki

pre 12 godina

Obavezno procitati "Tesko zemlji" od Toni Dzada. Nista tako dobro ne razoblicava ova liberterska baljezganja dobro placenih kabinetskih mudrosera.

siki

pre 12 godina

@sasa Ne pricaj nesto u sta se ne razumes ni malo. Odakle ti to da se samo najsiromasnije zemlje oslanjaju na poljoprivredu? Mi kad bi se okrenuli samo poljoprivredi i sa primenom Izraelskog sistema obrade zemljista i navodnjavanja ciji je sistem najbolji na svetu i obradili svaki komad zemlje, od toga bi Srbija imala zaradu 40 do 50 milijardi evra na godisnjem nivou! To znaci da kada bi u Srbiji svaki drugi vid proizvodnje i industrije, metalurgije, energetike itd.. zatvorili i bavili se samo poljoprivredom, Srbija bi imala mnogo veci BDP na godisnjem nivou nego sto joj je sada. Realan BDP Srbije je oko 20 milijardi evea. To su podaci najpoznatijih i svetski poznatih strucnjaka.

Мики

pre 12 godina

Овај госоподин отворено добар је у пљувавњу, али оно што он говори је исто тако лоше по привреду. Говори да треба више приватизација? Па колико је до сада урађено и шта се десило то знамо! Исто говори о смањееу трошкова државе а не говори о смањењеу трошкова појединаца на храну која јепроцентуално 3 пута већа него у Холандији рецимо. Па зар онда није логично да се производња повећава како би цене пале! По овом господину то није што је више него чудно. Оно што мени смета у његовом тексту је да буквално пљује по земљи а не само одрђеној политици што га сврстава у оне пљуваче којима очигчедно све смета! Он може да прича шта хоће али ако земља нема развијену пољппривреду и нема довољно јефтине хране онда вам бадава приватизације ако одвајате 50% плате на храну!

Prosvetar

pre 12 godina

Metodom domino efekta i Prokopijevicu da se primanja smanje sa 100 na 60 hiljada tj onih 40% kao sto govori, a sve ostalo da poskupi jedno 20%.

Memoreks

pre 12 godina

Covek koji je pre par godina pozvao sve stedise da podignu svoje stedne uloge u bankama da ne bi ostali bez icega. Zar on jos uvek nesto prica i objasnjava ovom narodu. Prvo IZVINJENJE, pa ako narod prihvati moze da govori.

MURAJSAM

pre 12 godina

Evo opet ja malo.
Da nam drze predavanja najmanje, kazem najmanje, imaju pravo upravo ovakvi - profesori, savetnici, ikebane raznih instituta i agencija koji su, da tako kazem, nevini u smislu da nikad nista nisu napravili tj privredili, da ne kazem rizikovali, vec su celi radni vek ususkani trtljali i trtljali i na kraju tako i u penziju otisli a da iza njih nije nista konkretno ostalo. Na kraju krajeva i ti vajni ekonomski i finansijski eksperti (a ova zemlja ima mr i dr tih ko blata) treba da se, sada kada je ovakvo stanje zapitaju: ej gde sam ja bio ove sve godine i da li sam ja pokusao da NESTO DOPRINESEM da do ovoga ne dodje. Ne, ovi nemaju prava da sada pricaju vise nista, NISTA. Jer neshvatljivo je da zemlja sa ovoliko doktora ekonomije, prava, finansija i dr dodje dovde dokle je dosla.

M. M.

pre 12 godina

A ako poslusamo ovoga i pocnemo da stedimo na svemu dosticicemo ne recesiju, ne depresiju nego decivilizaciju, nesto sto je uporedivo samo sa propascu rimskog carstva. Dajte ljudi, restriktivni pristup resavanu makroekonomskih problema vec je dao katastrofalne rezultate, i smatra se da je napravio i vecu krizu od same krize. Rast cena u situaciji ukojoj potrosnja drasticno pada? samo pitamKAKO TO?

Ludi Milojko

pre 12 godina

E to su rezultati 5.okobarske revolucije!! E da im na izborima vidimo leđa, pa da ih lepo i natenane sudimo za svo zlo koje su nam napravili, kao sav normalan svet,jer život nemože da čeka!!!

milos

pre 12 godina

@sasa

U pravu si zar mi da se svrstavamo u red Belgije, Dankse, Holandije, Francuske... (raspitaj se malo koliko para ove drzave upumpavaju u budzet preko poljoprivrede)

dsff

pre 12 godina

A kao trebao si nam sada ti da nam otvoris oci!?Nismo znali da je takav postizborni scenario.Bice onako kako EU kaze,bila pozicija ili opozicija na vlasti,mi tu vise nista ne mozemo da uradimo niti da se pitamo.Jedino,ALI JEDINO sto mozemo profitirati ulaskom u EU jeste postovanje zakona.Mi u sledecih nekoliko decenija ne mozemo se nadati nekom prosperitetu ali barem cemo znati gde je levo a gde desno.

Misa

pre 12 godina

Covek je potpuno u pravu.Sve mi to gradjani znamo.Ali sta ce biti i ko ce da primeni resenja? Ko ce da otpusti partijske kadrove iz javnih preduzeca?

ElCid

pre 12 godina

Пре свега је Прокопијевић лобиста ултра - неолибералне филозофије која је примењена на тренутно стање и односе брзо социјално шишање огромне већине становништва и то оног које има срећу да има радно место.

Zalosno koliko pojma nemate!

koko

pre 12 godina

‚‚Smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih‚‚
Ovo bih ja stavio na prvo mesto.

Emiliano Zapata

pre 12 godina

Zemljama Latinske Amrike je trebalo 25 godina da se otrgnu iz neoliberalnog divljastva. A onda su biraci napokon ukapirali jeftin trik. Uvek pred izbore, neoliberalne oligarhije i njihovi ideolozi pocinju da kritikuju ono sto su godinama zdusno branili, najavljuju nesto novo i agresivno, neopopulisticki, obecavaju promene. Veci deo birackog tela im poveruje, glasa za njih, a cim pocne novi mandat oni se vracaju na staro i jos divljackije sprovode neoliberalne "reforme". I tako u krug. A onda su se pojavili Ugo Caves, Inacio Lula da Silva, Nestor Kirsner, Evo Morales....
Nije u pitanju samo profesor Prokopijevic, taj mali srpski Milton Fridman, vec tuzna cinjenica da se u periodu neoliberalnog varvarstva koji je zbrisao pojam drzave u Srbiji, tajkunizovao nacionalnu ekonomiju i prakticno sveo Srbiju na nivo zaostalog dela africkog kontinenta, nije pojavio ni jedan jedini progresivno orijentisani ekonomista sa odredjenim medijskim rejtingom, kako bi napokon objasnio narodu sta se u stvari desava, a da pri tom ne spomene ni DS, ni DSS, ni LDP, itd. Koliko je u Srbiji poremecen sistem svih vrednosti govori i cinjenica da je Demokrastka stranka (stozer neoliberalizma u Srbiji) clanica Socijalisticke Internacionale!!!
Dilema Srbije nije izmedju vladajuce koalicje i opozicije dilema je:
revolucija ili ropstvo.
Srbija je danas amorfna kvazi-drzavna tvorevina bez: teritorijalnog suverenteta, nacionalnog identiteta i osnovnih pretpostavki za samostalni razvoj! Kome to odgovara: domacoj politickoj i ekonomskoj eliti, stranom kapitalu koji funkcionise izvan ili na ivici legalnog poslovanja. Sta nam je ciniti? Krenuti u duboku transformaciju drustva, reorganizaciju drzave i rascinjavanje rezima. Ko bi tu odgirao kljucnu ulogu: politicki osvesceni deo naroda, progresivno orijentisana intelektualna elita predvodjena studentima, kao i nacionalno opredeljeni vlasnici krupnog kapitala u sadejstvu sa radnicima i ruralnim sektorom. Kako? Putem gradjanske neposlusnosti, jacanja javne kontrole vlasti i blokadom svih odluka koje su donesene mimo demokratskog procesa odlucivanja. Mozda je sve ovo sto govorim nerealno ako se pogleda trenunta sicuacija u Srbiji. Kljucno pitanje je medjutim: kako nerealno postaje realno? Ukoliko neko u ovome prepozna pojam revolucije, namam nista protiv toga.
Zapata Vive,
México, D.F.

DraganM

pre 12 godina

Potpuno je u pravu profesor.

Ovo je u suprotnosti s populistickim pristupom vladajuce koalicije i njima bliskog MMFa.

Dok ne prestane zaduzivanje, posebno kod MMF i tzv. "Svetske" banke, dok ne dodje do kresanja partijskih kadrova iz administracije, nista od oporavka.

Dejan

pre 12 godina

Ja milsim da treba menjati sistem. Kad svrgnemo kapitalsiticki sistem tek onda ce nam biti bolje. a to ovom coveku ne odgovara posto se obgati ona tom sistemu. a sto se tice poljoprivrede to je velika sansa posto ce u buducnosti sve manje biti hrane pa ce to biti vazna grana. Zato bolje nek nista ne pametuje kad nema pojma.

pezza

pre 12 godina

Ovoj jadnoj izopačenoj Srbiji treba deset hiljada Prokopijevića da bi mrdnula barem korak napred. Ovaj tekst bi trebalo iskopirati i odštampati u sedam ipo miliona primeraka, te podeliti građanima Srbije. Možda neko i shvati realnost.
“kao i kod bolesti, lekarski rez prvo pogoršava stanje, da bi se ono kasnije popravilo“.

dragance

pre 12 godina

Srbiju ceka isto to cime sada prolazi Hrvatska ili Slovenija kao i sve ostale zemlje Evrope.Samo sto ce sve te zemlje opet biti za koplje ispred.Srbija kaska u svakom pogledu.Spremite se za najgore i ponovo obnovite vase kontakte sa rodjacima na selu ...trebace vam!

Bran

pre 12 godina

"Izlaz je u reformi države, velikom snižavanju njenih izdataka, privatizaciji javnog sektora i protržišnim reformama, kojima bi se unapredila konkurentnost“. LEPO ZVUČI, 100 DUKATA VREDI !Još jedna od mnogih priča tipa "treba ovo, treba ono" ali kako to i uraditi o tome se ne govori. Jedini odgovor i put ka boljem za sve građane mogu doneti samo pravi ljudi kojih, na nesreću, na srpskoj zvaničnoj političkoj sceni nema.

NoMan

pre 12 godina

Uvazeni profesor ima cudnu i perfidnu retoriku kao da lobira za neciji interes naravno da sadasnji model nevalja.Ali kada je ista valjalo na ovim prostorima ,procitajmo istoriju u poslednjih 200 godina i sve ce postati veoma jasno da se nista nije promenilo. Ovde ljudi umesto da rade na sebi menjaju sebe da bi promenili svet oko sebe oni hoce da menjaju okolinu i druge nema nista od toga.
Profesorova retorika je najobicnija lobisticka prica postojeceg modela koji imamo sada samo na drugaciji nacin znaci obicna demagogoija . Tesko nama sa takvom intelektualnom elitom koja ne vidi dalje od svog dzepa .

PS: Titula doktora ekonomskih ili ikojih nauka ne znaci automatski i visok stepen prosvecenosti i civilizovnosti a to je problem nase intelektualne elite (mi imamo u nasem drustvu veoma primitivne intelektualnu i ostalu elitu zar se to ne vidi po stepenu raspada svega oko nas) .

Ja

pre 12 godina

Upravo tako. Poljoprivredu je trebalo razvijati sredinom proslog veka.
Danas svako moze da napravi i vise i jeftinije hrane od onog drugog.
Ko ne ulaze u "mozak" moze samo da gleda kako mu drzava polako propada.

MURAJSAM

pre 12 godina

Ja radim na zeleznici, sa VSS, gde se najavljuju velika otpustanja. E sad i treba, ali da se otpustaju neradnici a ne radnici. Zaposleni na zeleznici su podeljeni na belce, one koji ne rade nista, filozofiraju, nose papire tamo vamo i sve sto im se kaze da urade prebace to crncima, i na crnce, koji vuku i na cijim ledjima jasu ovi belci.Uostalom tako je manje vise u svim javnim preduzecima. Ali otpustice se naravno ovi crnci i poneki belac radi reda, pa ce ovi crnci sto ostanu, da crnce jos vise jer ce ih biti manje.
A ti dragi Miroslave Prokopijevicu vrlo lako otpustas brate. Da li bi tako pricao da si i ti nekad negde stvarno sljakao tj da nisi samo izigravao nekog savetnika na nekom tamo institutu za evropske studije. Hajde i tebe lepo da otpustimo, kao i ostale vajne strucnjake u ovoj zemlji po raznim institutima, i da vas lepo zaposlimo po fabrikama, pa da nam ih kao vrsni strucnjaci podignete iz blata gde se trenutno nalaze. Ali ne, lepse je u institutu, zar ne, odakle lepo ususan, mogu da se do mile volje daju saveti kako treba sve otpustiti, pa ko se snadje snadje ko se ne snadje neka crkne.

milos

pre 12 godina

@aleksa_, StaZ i sl.: Prokopijević je upravo predložio rešenja, tako da mnogi nisu ni pročitali tekst nego copy/paste "tzv. stručnjaci, nek smanje sebi plate, narod živi teško i slično". Ljudi jednostavno ne kapiraju i zato - neka je loše. Što se više odlaže rešenje izlečenje će biti bolnije. Ja predlažem da se još 500,000 ljudi zaposli u javnom sektoru i da se svima podigne plata. Verujte mi, to je moguće. E sad, što posle par meseci više ni 10% ljudi neće imati šta da jede bukvalno, to je druga stvar.

Jovan

pre 12 godina

Čovek je u pravu, sve dok ne posegne za neoliberalnom logikom. Ma da, sve se, Prokopijeviću, rešava privatizacijom. Ko što se rešavalo do sada, i evo nas gde smo. Ako se iz javnih preduzeća izbace partijski kadrovi, razbiju korupcionaške veze, i uvede bolja kontrola poslovanja, privatizacija uopšte nije potrebna. Šta će nam ona? Ko u njoj profitira? Sigurno ne ni građanin ni država. Sa privatizacijom obavezno stižu više cene struje, komunalija, itd. Vi biste, dragi sugrađani, dozvolili da se privatizuje EPS? Da se privatizuje vodovod? Da se privatizuju strateška preduzeća? I to u zemlji koja ne štititi svog radnika već upravo suprotno štiti tajkuna - koji bi, naravno, pokupovao sve što može u toj "spasilačkoj" neoliberalnoj privatizaciji. Alo, ljudi, uključite mozak. To što vam neko na površini govori ono što želite da čujete ne znači da dobro misli. U neoliberalnom sistemu profitiraju isključivo veliki.

Predrag

pre 12 godina

Na zalost Prokopijevic je u pravu. Nisam neki ekonomski strucnjak a da to ne primetim. Kod nas sa ovakvom garniturom politicara ne moze biti nikada bolje iz tri razloga, oni ne znaju svoj posao, kraduckaju i pokrivaju kraduckanja. Ne treba im vise pruziti sansu, ne treba izaci na izbore i tako tihim bojkotom bar karakterno pokazati volju naroda.

Миодраг

pre 12 godina

Тешко да нам има излаза! Разапети смо као Исус на крсту. Неко би на једну страну,а неко би на другу страну.
Ајде да направимо велики рез, тај рез би био у томе да смањимо број запослених у државној управи и јавним предузећима. Ту има уштеде за најмање 300.000 евра годишње.
Отерајмо све из државне управе који су запослени као страначки апарачици.
Укинимо разне повлашћене пензије.
Оканимо се ткзв. јавних набавки, које су највећа корупција у држави.
Преиспитајмо број разних агенција и фондова и исте поукидати.
Престанимо да се "глупирамо" са отварањем нових радних места, уз давање државних пара, за ништа.
Престанимо са лажним и нереалним обећањима. Лаже се народ на сваком кораку по оној народној "што СРБИНА више лажеш све ти више верује".
Моја порука је само једна " браћо СРБИ само ми сами можемо себи помоћи и нико други нам то неће урадити, засучимо рукаве и нека свако очисти своје двориште од ђубра и уреди своју околину да личи на нормално".
Само радом можемо напред!
Миодраг!

MSc

pre 12 godina

Potpisujem svaku reč...

Mada, mislim da čovek uzalud upozorava.
Šta zna srba šta je ekonomija? Udari mu u seljačku žicu (čitaj lažni patriotizam), veličaj poljoprivredu, laži očigledno i obećaj mu nemoguće i glasaće za tebe...

Usput, kada bi neko zaista primenio pomenute mere koje su vrlo nepopularne ali isto tako i neophodne, a sve po cenu sopstvene popularnosti, to bi bio pravi patriotizam.

tabasco pete

pre 12 godina

@sasa

kao sto su na primer propale Belgija i Holandija?

prokopijevic je u pravu za neke stcari, medjutim, Prokopijevic kao i vecina Srba pokusavakomplekse svog seoskog porekla da ispegla preko pljuvanja poljoprivrede. najvise mrzim one koji ni naglasak nisu uspeli da ispeglaju a koji se gade sela, jer ih podseca na ruznu proslost...

spominje, Australiju i Novi Zeland kao model, a mi smo okruzeni EU zemljama koje snazno stite i finansiraju poljoprivredu? to moze samo neko ko ne razume tematiku, jer smatram da prokopijevic nema zle namere...

dakle, snazna drzavna podrska, neophodna je da se poljoprivreda razvije. nama jeste poljoprivreda jedna od najvecih sansi za razvoj, naravno ako se unapredi i preradjivacka industrija.

svioni koji tvrde drugacije, svi oni koji smatraju da mozemo da proizvodimo bolje automobile od Nemaca, bolju elektroniku od Japanaca i Kineza, bolje softvere od Amreikanaca (koji kada nemaju dovoljno talenata , onda kupe najbolje iz celog sveta) ili Indije, onaj ko misli da mozemo kao drzava od 7 miliona stanovnika (u Evropi postoji 10-tak gradova sa vecim brojem stanovnika) da budemo znacajni u necemu u cemu su neophodne investicije i pare, taj je ili zlonameran ili nema pojma o cemu prca.
moramo da koristmo komparativne prednosti (u nasem slucaju klimu, vodu, zemljiste i to sto smo geografski blizu EU kao najvecem trzistu, ali dovoljno blizu i Rusiji) da pkusamo da uhvatimo korak sa mocnijim drzavama.

ako neko misli da mozemo poreskim olaksicama i jeftinom radnom snagom da postanemo ili da zamenimo Kinu i Indiju, taj se em vara em ne razmislja trezveno. kina ima preko milijardu stanovnika (iIndija isto tako)i same su za sebe ogromno trziste. vise od 50% onoga sto se u Kini rproizvede, u Kini se i potrosi. kod nas ko da kupuje? nas 7 miliona? daj ne budite smesni...

mi kroz ceu istoriju ne znamo gde nam je mesto, guramo se uz velike, a u sustini smo mala zemlja, sa nekoliko istaknutih pojedinaca (u nauci, kulturi i sportu), na zalost bez uspesnih menadzera, i na zalost, ti pojedinci nam svojim uspesima dodatno pogorsavaju ugao gledanja na sebe. mi jesmo poljoprivredna zemlja, mi jesmo zemlj sa puno potencijala u preradjivackoj industriji (hrane), dakle, jasno je gde treba da trazimo srecu u buducnosti...

Roby

pre 12 godina

Kao i po običaju prof. Prokopijević je u pravu. Jedini lek za razvoj srpske ekonomije je povlačenje politike iz ekonomije, a to znači i ukidanje javnih preduzeća - tog super magneta partijskog upošljavanja, liberalizacija tržišta (spoljnu/unutrašnju), pojednostavljivanje propisa itd, uspostavljanje čvrstih pravila igre, smanjenje države u svim segmentima itd...

Dakle, uzeti političarima mogućnost da uvećanjem države i potrošnje zarad političkih poena vode zemlju u propast!

Takođe, mnogo greše oni koji kažu da smo ovih deset godina imali neoliberalizam. Kakav bre neoliberalizam u državi koja čitavu ekonomiju drži u šaci i stiska kako hoće? Kakav liberalizam u državi koja je glavni poslodavac, glavni zajmodavac, i koja još uvek drži do istog miloševićevskog/socijalističkog ekonomsog sistema? Kakav neoliberalizam u državi u kojoj ne postoji "s" od slobodnog tržišta već sve reguliše (guši) država?

Razumljivo je da neki ovde što pljuju po "neoliberalizmu" to rade iz straha jer rade u javnim preduzećima koja je odavno trebalo privatizovati i koja predstavljaju leglo partijskog upošljavanja. ALi neka se i oni osvrnu na Grčku i pokušaju da razumu da odlaganje neodložnog proizvodi samo još veće buduće probleme!

Blagzor

pre 12 godina

Pametan čovek dobro zbori, ali sa ovakvom vladom koja ne trpi pametne ljude, ne treba da nas čudi ako mu se "nešto" desi, kako to već biva u poslednjih 20-ak godina u našoj državi.

Z.P. srpski antiglobalista

pre 12 godina

Srbiji najpre treba pravda. To znači da najveći lopovi zaglave zatvor. Zatim odmah treba da se otpusti onih 40%, koji nisu mnogo krivi, ali su direktna posledica, napred pomenutih lopova. Onda treba da se ustroji funkcionalni administrativni sistem. Postojeći sistem parališe rad države i svih poslovnih aktivnosti. Bez ove tri stvari ne biva.

Zoran

pre 12 godina

"Usput, jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa“.
Slazem se sa ovom recenicom ali niko pa ni profesor ne govori sta je to sto bi bila nasa glavna sansa. Dok ne smislimo nesto bolje u blizoj i daljoj buducnosti nemamo osim poljoprivrede nista konkurentno da ponudimo svetu. To znaci da u ovom momentu o poljoprivredi moramo voditi racuna jer ako zbog ovakvih stavova i nju upropastimo u ovoj zemlji realno ne ostaje vise nista. Svi strucnjaci su imali punih dvanaest godina da pokrenu industriju, tehnologiju, konkurentnost ali su njihovi rezultati u odnosu na poljoprivredu mizerni. Profesor predlaze otpustanje u javnom sektoru i PDV-a po naplati ali ne govori sta bi i na koji nacin Srbija mogla efikasno da proizvodi i kome u svetu da prodaje. Pitanja svi postavljaju ali odgovore ne daje niko.

sta zna Prokopijevic i DS o poljoprivredi?

pre 12 godina

Sve je tacno,osim kada je u pitanju budzet za poljoprivredu!Pitanje je samo kako i na koji nacin ce se upotrebiti odvojen novac iz budzeta za poljoprivredu?Nesto mi govori da svaka partija ima svoju viziju kako upotrebiti novac za poljoprivredu i poljoprivrednike!Pitanje uspeha poput Cilea,Australije,Novog Zelanda naspram EU,je posebna vizija,ako su pametne stranke koje zele promene najbolje je da ne saopstavaju strategiju dokle ne pobede na izborima!

Obrad Krljacic

pre 12 godina

Po onome sto preporucuje za PDV vidim da je neznalica. Prvo, nijedna zemlja na svetu ne primenjuje princip placanja PDV tek nakon naplate fakture. Drugo, cak i ako se uvede, kako to kontrolisati? Kako drzava da zna da li je neka firma platila ili ne? Onda bi trebalo da se kontrolise i kome se ispostavlja faktura tj. da li je kupac solventan? Takodje, ovi "strucnjaci" previdjaju da se drzavi placa samo RAZLIKA u PDV tj. vec placeno PDV se oduzima. PDV= Porez na Dodatnu Vrednost.

Milan

pre 12 godina

"jadna je zemlja kojoj je poljoprivreda glavna šansa"

Složio bih se sa svim čto je g.Prokopijević izneo,osim sa ovom rečenicom.
Prvo,nije tačno da EU vodi lošu agrarnu politiku,vodi jednu od najboljih agrarnih politika u svetu,a drugo,u Srbiji poljoprivreda ostvaruje najveći suficit od svih oblasti privrede,i zbog toga sigurno zaslužuje da se prema njoj povećaju ulaganja,kako bi došlo do njenog unapređenja.
To što g.Prokopijević gaji animozitet prema poljoprivredi stvar je njegove lične kulture i vaspitanja.
Iz njegovog stava prema poljoprivredi jedino mogu da vidim strah od toga da bi eventualno,sa povećanjem ulaganja u poljoprivredu,moglo doći do smanjenja para za državni sektor,od čega zavisi i plata samog g.Prokopijevića.
Ovako,jadni su učeni srpski ekonomisti,jer nisu stvorili šansu za Srbiju u još nekoj oblasti privrede,a pri tom se svako njihovo teoretisanje završava bacanjem drvlja i kamenja na tu istu poljoprivredu,čime,valjda,iskazuju neku svoju otmenost i učenost.
Mogu samo da zaključim da ekonomisti u Srbiji imaju neki ozbiljan problem kada god probaju da sagledaju realne ekonomske potencijale Srbije.Nikako da se Srbija uklopi u tu njihovu teoriju.

Dejan

pre 12 godina

Devedeset i treca godina se mora ponoviti nastavilise ovim tempom rasipanje i trosenje para. Samo sto ce ovog puta stanje i inflacija biti jos gora nego 93.

Jo

pre 12 godina

Svaka čast na tekstu.Jedino što lekarskim rečnikom nije rekao je da menjaš lekara koji te godinama leči bezuspešno i što trenutno u Srbiji nema lekara specijaliste koji je spreman da operiše pacijenta

Vukodav

pre 12 godina

Naravno čovek je potpuno u pravu, naša tragedija je što evo idu izbori a na njima NIKO, ali niko ne nudi ovakav program (jer nije popularan), da bi imali uopšte za koga da glasamo.
Sve što nude su bajke i "ludom radovanje" za koje normalni ljudi naravno da neće da glasaju.

Prorok

pre 12 godina

Tacno je sve sto je receno od strane profesora, ali u Srbiji nema dovoljno usiju koje ovo mogu ca cuju/shvate. Politicarima, naravno, nikako ne ide u prilog da narod pocne da uvidja/razume/uci/shvati realnu situaciju u srpskoj privredi i ekonomiji. Zato je bolje da se nastavi sa starom oprobanom praksom, malo rada, sedenje u kaficima, (ne)kultura u medijima,vracanje turbo narodnjaka, pa jos ako se dogodi neka sportska pobeda, nista bolje. Koga jos interesuje da se zamara sa globalnom ekonomijom.....

Trixter

pre 12 godina

Plate u javnim preduzecima su nerealno visoke i ima viska radne snage. Zato treba otpustiti deo zaposlenih, a ostatku smanjiti plate. Iza toga mora da stoji sistem. Efikasno poslovanje nije isto sto i pozitivno poslovanje javnog preduzeca koje pravi recimo struju ili kopa ugalj...smesno je reci da nasa javna preduizeca pozitivno posluju, a svi redom monopolisti. dakle rezanja sto pre. To isto u prosveti i u zdravstvu uciniti, a pre svega u svim javnim i javnim komunalnim preduzecima, o administracijama i agencijama da ne govorim, oni su prvi na udaru na svim nivoima, od opstine do republike.

Hr1

pre 12 godina

Ovo nije usamljeno misljenje sto se tice srpske ekonomije i stanja gospodarstva. Osobno mislim da je tocno, prvi pokazatelj je tecaj dinara koji visi o niti. Uostalom izbori nisu tako daleko pa ce se uskoro vidjeti sto ce nova vlada morati napraviti da bi se stanje stabiliziralo i vremenom popravilo.

Бојан

pre 12 godina

С обзиром да целу причу није почео са ЛУСТРАЦИЈА (или што би Надреалисти рекли - наградно одузимање), сматрам да овај професор нема добре намере и оно што прича није зла слутња, већ једноставно наставак приче коју живимо већ 2 деценије:
- капитал у рукама ЛОПОВА и страних компанија
- уништење пољопривредника, да би у једном тренутку, када ЛОПОВИ и стране фирме откупе земљу за багателу, одједном то постало "шанса", док ће се у Србију, за обичан народ, вратити кулучење
- даље смањење права СВИХ осим одабраних (а и они ситни страначки војници ће да сконтају тад да су и они у СВИМА, а не одабранима)
- даље старење популације и притисак на пензионере и раднике, где ће се свести на: или иди у иностранство, па макар за посао баба сере, или ЦРКНИ у ЊИХОВОЈ, а не нашој, Србији.
- отпуштање радника из јавних предузећа ОПЕТ по страначком кључу (тј остаће онај шљам који је и дошао преко везе, а остали ће постати тај "вишак"), што ће довести до даљег пристиска на запослене и у привреди, што је "добитна" комбинација са "мудрим" предлогом "предоброг" професора о поједностављењу отпуштања /па ће тек онда да закукају радници у привреди/

Ма коме ја ово причам... супер је професор, препаметан. Само рокајте отказе, стежите нам каишеве, враћајте дугове које нисмо ми (народ) направили, продајте све што може да се прода...
Живео неолиберализам и слободно тржиште, где је "цивилизованије" увести јабуке из Кине, него их покупити са земље да не труле на километар од супер-мега-лудило маркета.
ЖИВЕЛА ВЛАСТ И СИСТЕМ, немо' случајно да је неко мења. САМО НАПРЕД.

milos

pre 12 godina

@Misa Ne samo partijske kadrove. Poenta je da svi moraju podneti teret neophodnih promena. E to je ono što raja neće prihvatiti i radije će prihvatiti populističke mere nego neophodne. Promene se neće desiti zato što ih skoro niko ne želi - ni politička "elita" ni narod. Zato verujem u loš scenario.

milan

pre 12 godina

Drugim recima Srbiju ce vrh epidemije ekonomskih teskoca, bez obzira ko na izborima pobedi, zahvatiti tek na leto. Mislim da ce biti ublazeno zahvaljujuci obecanim i dogovorenim investicijama da ce kod nas svaki evro ili dinar koji bude bio investiran biti melem.

Saša Tomić

pre 12 godina

Mnogo poštujem prof. dr Prokopijevića, ali smatram da su mere koje predlaže nužan, ali ne i dovoljan uslov prosperiteta. Važnije od svega je reforma sudstva i uvođenje odgovornosti za rezultat kao kriterijuma smene i reizbora sudija, kako bi bi se dužina sporova u vezi sa dužničko-poverilačkim odnosima svela na razumnu meru i stovrili uslovi za ubrzanje stečaja i likvidacije. Brzina stečaja i likvidacije su ključni za brzinu trancije iz centralno-planske u tržišnu privredu.

Pazuzu

pre 12 godina

Prokopijević je na dobrom tragu, ali je ispustio da kaže dve glavne stvari koje moraju da se urade kako bi se posle ušlo u ovo o čemu priča.
Prva stvar je da se zakonom mora zabraniti vladi da se zadužuje - i to kod bilo koga: kod domaćih ili stranih banaka (uključujući MMF SB i ostale), kao i da se zadužuje izdavanjem državnih obveznica.
To je jedna stvar.
Druga stvar je zakonska zabrana vladi da od građana svakog meseca od plate otima 64% zarađenog novca u formi poreza i tzv. doprinosa.
Kada im se za početak uvedu ta dva ograničenja, onda će "političari" biti primorani da sami krešu nepotrebne troškove u svojim ministarstvima i agencijama, kako bi na račun toga mogli da sami sebe dele dosadašnje velike plate, dnevnice i privilegije.
Tek posle tog poteza bi moglo da se razmišlja o merama o kojima Prokopijević govori.
Problem je u tome - na žalost - što "političari" neće sami sebi da zabranjuju da žive na našoj grbači, zadužujući nas sve više i svakog meseca otimajući od nas više od 50% onoga što zaradimo.
I zato ćemo da propadnemo.

Bojan

pre 12 godina

@(Miloš, 23. april 2012 07:30)

Krajnje povrsan komentar, lakse otpustanje ima za cilj da podstakne zaposljavanje a ne obratno.
Da bi nekog otpustio, taj neko mora pre toga nesto i da radi. A i zasto bi nekoga otpusato ako taj covek radi svoj posao(naravno da ga ne mozes ostpustiti ako prelazi 55godina, zenu koja je u drugom stanju i sl. ali imas primera u DRZAVNOJ upravi gde nikako ne mozes otpustiti neradnike koji BAS nista ne rade).

Poznajem nekoliko privrednika koji strahuju da uposle jos nekog radnika, jer nisu sigurni u povecanje obima posla, pa bi im se to tesko obilo o glavu.
Na ovaj nacin bismo pomogli manjim preduzecima da smelije nastupaju i uposaljavaju ljude.

Realno

pre 12 godina

@Milos

Au covece u kojoj si ti zabludi.

Prvo, veliki broj firmi ne radi uopste za drzavu, jer nema debele veze.
Drugo, i oni sto rade za drzavu, rade po sledecem principu. Mi tebi posao, ti nama pare. Drugim recima vise od pola sredstava koje drzava plati privatnom sektoru se "vraca" drzavnim namesnicima. Od ono malo para sto ostane nedrzavnim firmama, solidan deo opet ode drzavi za poreze i raznorazne namete, lep deo pokupi vlasnik, a ljudima koji rade u tim firmama gotovo da ne ostane nista. Plati se par ljudi, cisto da ubedjuju ljude da "rade za sebe, za iskustvo i slicno." Dakle, molim Boga da se nekim cudom nova Vlada odrekne ovih privilegija da upravlja celokupnom privredom. Nemam ti ja apsolutno nikakve koristi od vase 66% vece potrosnje. Samo stete, jer ce ocigledno sada doci do povecanja poreza da bi se dugovi nastali vasim troskarenjem vratili.

Jedino se mogu sloziti da ce zbog pada potrosnje razne trgovine imati stete, ali i to se moze spreciti ako se paralelno poboljsa naplata potrazivanja i ako se smanje fiksni nameti, koji dostizu gotovo 1 mlrd evra, sto je mnogo para. Onda ce mozda ljudi u privatnom sektoru poceti da dobijaju platu, pa te trgovine nece izumreti.

U svakom slucaju, vise ce vladati zakon trzista, a ne zakon veze. To bi bio najveci napredak srpskog drustva od njegovog nastajanja.

Osim toga, mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da u slucaju da drzava ne smanji zaduzenje, ali te pare ne posalje u javnu potrosnju, vec u privredu da bi novi sistem veoma brzo pokazao svoju snagu. Kako upumpati pare u privredu? Vrlo jednostavno. Smanjenjem poreza. Dakle, zaduzujemo se za 2 mlrd evra, neka se za toliko smanje porezi i doprinosi samo jedne godine, pa cete videti kako ce privreda da ozivi. Videcete koliko ce biti para za nove investicije. A ne da se sve pare od zaduzenja idu u namirenje plata u javnom sektoru. Sta je sa platama u privatnom sektoru?

гром

pre 12 godina

И горе ће бити!буди Бог с нама!
Ваљда какво проклество! и враг ће га знати! а све ми се чини да ће бити како Тарабићи из Кремне прорекоше!ваљда тако и мора!

Neko

pre 12 godina

Dobrodosli u realnost. U narednih par godina ce se prikazati realna slika aktuelne potentnosti srpske privrede. Racuni za naplatu stizu (racuni se gomilaju jos od 1945 god): sumanute privatizacije, unistena preduzeca, slabost izvoza, razorena ekonomija zbog pohlepe itd itsl. Naravno da ima svetlih primera uspesnih preduzeca koja su orjentisana uglavnom na izvoz... Evo jednog primera: zbog pohlepe nekolicine ljudi posle privatizacije je unistena azotara Pancevo - biser bazne hemijske industrije. To je jedan od milion primera! Pa ko je tu kriv - vlast i agencija za privatizaciju...

Trixter

pre 12 godina

Ovo je istina, a stranke pred izbore sve mantraju. Vlast je potpuno svesna situacije u kojoj smo ali ih to neinteresuje apsolutno ni malo. Da bude gore i opozicija prica iste mantre. Niko pred izbore ne obecava bolne reforme, citaj:
- Ciscenje javnog sektora, smanjenje zaposlenih sa budzeta i to drasticno
- Uvodjenje javnosti rada i kontrola novca
- Uvodjenje sistema odgovornosti, brza hapsenja i procesuiranja bilo koga ko krade ma na koji nacin krseci zakon
- Reforme poreskog i penzionog sistema
- Povecanje PDV i ukidanje sibvencija
- Zavodjenje ostre discipline medju banke i strogo kontrole njihovog poslovanja, narocito stranih banaka.
- Smanjenje ovlascenja lokalnim samoupravama jer se tamo dogadjaju neverovatne stvari, ogromneklicine zaposlenih bez rezona, u upravi, zdravstvu, javnim komunalnim preduzecima, tu su potrebne brze i odlucne cistke.
E koja stranka ovo moze da predlozi pred izbore? Nijedna, a pre svega ne zato sto bi htela to da sprovodi, to njima nijeni na kraj pameti, Mantranje o EU ce se nastaviti, a probacemo da se oslanjamo na EU fondove i strance da nam oni uredjuju drzavu sto je ravno katastrofi. Politicka, ekonomska i kulturna elita kod nas pokazali su da nisu dorasli situaciji, da su lenji, nestrucni i nesposobni, jednom recju da nisu ni za sta. uzno je to, ali istinito. Potrebne su nove stranke, novi ljudi, nova politicka i ekonomska elita, jer sa ovima samo moze da se tone i tone sve dublje do trenutka kada nastupi haos i totalni kolaps, a to nece biti daleko, najdalje kroz dve, dve i po godine, a mozda i znatno ranije.

beli listic

pre 12 godina

Prokopijevic kao i uvek daje bez uvijanja analizu gde smo i sta treba da uradimo da krenemo nabolje. Kao i uvek, oni koji donose odluke i vode ekonomsku politiku ce ga ignorisati. Znao sam da ce se odmah javiti razni spin-doktori da se pitaju a sta je doticni uradio da nam stvarno bude bolje. Pa radio je svoj posao ekonomiste, objasnjavao je sta ne valja i sta treba menjati. Nije njegov problem i greska sto izvrsna vlast i ne haje o ekonomskim interesima zemlje i sto se jedino brine kako da produzi mandat i podmiri svoju i tajkunsku pohlepu.

PravdaNS

pre 12 godina

Težak, pretežak, slažem se. Hajde da vidimo taj film smanjivanja plata u javnom sektoru vernih glasača političkih garnitura u Srbiji! Kod mene u firmi(javni sektor) je JAVA već odavno stupila na snagu, sve smo ''vernike'' koji su imali platu 100000-150000-200000RSD oterali na minimalac, pa tako sad cela firma zvana TITANIK prima minimalac. A inače ti isti su krivi za potonuće firme i njen status TITANIKA. Puno je u Srbiji ovih ''VERNIH POLITIČKIH STRUKTURA'' koji su se uvalili u fotelje a blage veze sa poslovanjem nemaju, bolje rečeno totalno nesposobni i neprofesionalni likovi koji uništavaju sve čega se dotaknu zarad ličnih interesa tj. svojih džepova.

Man Not Machine

pre 12 godina

Svakom preduzetniku je sve ovo odavno jasno, i ne samo njima. Dodao bih da je za pravu reformu neophodna apsolutna kaznena politika, odnosno lopovi ne mogu da se svrljaju po televizijama i da pametuju za novine, vec treba da sede u ladovini, ili jos bolje, da odradjuju ukradeno kopajuci u rudnicima. Tako bi se mnogo brze uveo red, verujte mi.

mali perica

pre 12 godina

Zasto B92 nije preneo iz Prokopijevicevog intervjua sledece:

Kako vam deluje izjava Ivice Dačića da MMF treba da ode iz Srbije?

- Glupo. Moliće ih na kolenima posle izbora da dođu. To je nastavak siledžijske i glupe Miloševićeve politike ôSrbija se saginjati nećeö, čija posledica je da će se saginjati pred svim i svakim sve vreme. Samo gledajte film.

Dačić kaže i da će hapsiti investitore koji zabranjuju osnivanje sindikata u firmama?

- Još providnije nego prethodno, navodna briga za sindikalce, po cenu kvarenja odnosa s investitorima, bez kojih ne bi bilo ni radnika ni sindikata. Ali, gledajte da će sa ovako ekonomski smešnom kampanjom SPS proći dobro. Onda donesite zaključak o pameti birača.

Da li će investicije koje su nam stigle preko subvencija opstati ili će se, kako neki smatraju, investitori povući iz Srbije kada se podsticaji iscrpe?

- Neki sigurno hoće da ostanu, neki će otići. Ali, suština je da je to subvencionisanje štetočinska politika koja mora odmah da se obustavi. Političari ne rade ono što im je posao - popravljanje poslovnog okruženja, da bi privukli ulaganja. A rade ono što ne bi smeli - rasipaju naše pare da ih privuku. Naravno, deo toga što daju investitorima, oni im vraćaju u kešu ili na račune u inostranstvu. Te pare političari koriste za lično bogaćenje i kampanje. Zbog toga je politika najprofitabilniji posao. To je kriminal. Što ne reče Dačić da će da hapsi takve i druge velike lopove iz njihove vladajuće koalicije. Verovatno zato što bi na udaru bio skoro čitav državni vrh, sve skupa s njim.

Vlada37

pre 12 godina

Slažem se sa gospodinom samo u jednoj stvari , a to je da cje nam biti gore... Sve ostalo je kao i kod politicara, sprema nam se scenario pa je on izasao da nas uputi na njega... Steta sto ljudi u Srbiji nisu zainteresovani za zivot.. To podrazumeva i interesovanje za drustvo i ekonomiju drustva u kome oni kao gradjani treba da se ostvare... Tako dolazimo do ovakvih tema gde je ukazano na gomilu realnih problema ali je resenje slabo za jednog ekonomistu.. Ceo plan koji je isprican je plan i zahtev MMF koji niko sada ne sme zbog predizborne kampanje da spomene. Da li je gospodin Prokopijevicj to naruceno rekao ili nije. To ne mogu da dokazem ali je jako simptomaticno jer je i sam profesor na Evropskom Fakultetu... Svi Beogradski fakulteti su Evropski, ako imaju prefiks Evropski onda to nesto znaci.. Naravno nemam nista protiv profesora jer kao sto rekoh problemi su realni , a resenje vecj vidjeno i bez uspeha... Da bi realno mogli da resimo katastrofu do koje smo dosli moramo prvo da vidimo njen uzrok.. Zatim da zapisemo na papir sve to i krenemo u trazenje resenja i resavanja problema koji su nastali u proslosti.. Ukoliko bi smo dobro analizirali spoljni dug i privatizaciju.. vecj u prvoj godini mogli bi da obezbedimo preko 4 milijarde dolara viska u budzetu sto je skoro duplo... Na taj nacin bi se obezbedila sredstva.. Ovaj model proglasenja nepostenih dugova do sada su iskoristili : Venecuaela, Argentina, Ekvador, Bolivia, SAD, Kuba... Na ovom primeru vidi se koliko je zemalja u skorijoj ili daljoj istoriji svoje dugovanje proglasilo nepostenim i odbilo da MMFu otplati dugove koji su nastali kao posledica sprege Vlasti i MMFa.. Jedan od razloga zasto se pravi nova BRIK investiciona banka je i ovaj... Znaci problem je stvarno dubok kao sto je spomenuo profesor, ali resenja nisu dobra.. Javni sektor je skup , ali to je posledica rasprodaje dobrih i kvalitetnih drzavnih preduzecja za male pare.. Cime je budzet ostao osiromasen , pa su sada plate u javnom sektoru velike.. Broj zaposlenih je nesto drugo i on mora da se smanji kao i da se javni sektor dovede u red , a ne da se privatizuje.. Primera: Da smo umesto sto smo prodali Hemofarm, jer smo nesposobni da vodimo preduzecje koje smo vecj vodili vise od 20-30 godina. Raspisali tender na Evropskom nivo za mendadzment, odredili propisane plate za taj menadzment.. Imali bi smo danas preduzecje koje bi placjalo Menadzment npr.30000 eur mesecno ali bi drzava godisnje imala 30-40 miliona evra profita koji sada ide u privatne ruke i to van zemlje... Drugi pozitivan efekat bi bio sto bi smo imali nacionalnu farmaceustku kompaniju koja bi uz pomocj prakse i pomenutog menadzmenta imala mogucjnost da proizvede menadzere i farmaceute za novo doba... tada nam vise ne bi trebao strani menadzment i tih 30000eur bi ostalo domacjim ljudima i strucnjacima... Ovo je jedini model resavanja problema i nema drugog.. Znaci revizija privatizacije i dugova koje su napravile demokrate i svi na vlasti posle i pre 5 oktobra... Jer da se nevaramo duzni smo 34 milijarde vise u odnosu na Milosevicja i dobili smo kroz privatizaciju i donacije blizu 20 milijardi... GDE SU TE PARE ? TO JE PITANJE ? Zato se i ide na ovakve vesti jer ovde je sve oprosteno i sadasnja situacija se prihvata kao realnost, a zaboravlja se sta je posledica.. Doktor necje da reze coveka ukoliko nije siguran sta ga boli ? Bar profesionalac ! Molim Vas da objavite ovaj komentar jer je bitno da ljudi vide pravu sliku i stanje.. Hvala

Tajfun

pre 12 godina

Politika u Srbiji je pod jakim uticajem tajkunskih i lobistickih intersnih i mafijaskih grupa te se stite u osnovi samo njihovi interesi a nastupa se prema narodu samo populisticki. Rezultat svega bice sve visi i jaci zidovi oko vila na Detinju i Senjaku a sve bednija ostala raja ali i tu ce doci kraj, kolaps i haos i jedan lagani gradjanski rat koji je neizbezan.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Ozbiljnom analizom nazalost dolazi se do surove istine da je ova drzava poodavno bankrotirala,samo sto ovi na vlasti nesmeju to da obznane dok svoj prljavi kapital koji su stekli bitisanjem u vlasti,ne proslede na bezbedne destinacije.U ovoj drzavi sve je zasnovano na klasicnoj prevari u svim segmentima drustva i morase hteli mi to ili ne,krenuti iz pocetka jeste mnogo bolno al jedino moze eventualno da nas spase.Sve ostale politicke tirade i decija obecanja su budalastine u koje vise niko ni polunormalan neveruje.Nazalost neki su se igrali drzanika i drzavom,i moramo biti spremni platiti veoma visoku cenu necijeg neznanja i neutoljive pohlepe,za vlascu i bogacenjem.Kako rece pokojni Andric,dodju ponekad vremena kad glupost progovori a pamet zacuti,a fukara se obogati.