Četvrtak, 19.04.2012.

11:22

Zarada po kvadratu pada na 7,5%

Situacija u građevinarstvu je veoma teška, a da bi mogli da grade i prodaju stanove, investitori će morati da se odreknu dela marže, kažu u PKS.

Izvor: Novosti

Zarada po kvadratu pada na 7,5% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

dare 011

pre 12 godina

@Pera...
Hajde ti napravi 100 stanova i zaradi pola miliona, pa mi javi da li ti se to isplatilo. Da bi napravio i PRODAO 100 stanova, potrebno je minimum 3 godine tj 36 meseci. Ako podelimo pola miliona na 36 meseci, dobijamo 13.888€ mesečno. Pritom, niko ne garantuje da ćeš išta prodati i po kojoj ceni a trebaš bez prekida da finansiraš izgradnju. Vrlo lako kola krenu nizbrdo a kočnice otkažu... Pa zaradu pojedu kamate za kredite, jer nisu vraćeni na vreme zbog pada potražnje...
Ako je to tako lako i lepo, zavrni rukave pa gradi i zaradi a možda na kraju, kao mnogi investitori, digneš ruku na sebe.
Najlakše je sedeti kod kuće sa difitronom i praviti se pametan!!!

malo znam

pre 12 godina

Sve sami experti.
Šta ste vi to sagradili do sada, pa ste se upustili u žučnu raspravu?
Pola vas o tome zna iz kafića na ćošku.
Cena kvadrata u BG ne može da se izračuna jer je mnogo veliko kolo u koje se investitor uhvati. Za dve parcele na istoj lokaciji, cena izgradnje može da bude različita u +- 30%.
Tako da samo onaj koji gradi zna koliko ga je koštalo.
Poznata je samo cena materijala i opreme, izvođenja radova i direkcije za građ. zemljište. Svi drugi materijalni troškovi: vlasnici placa? komšije? EDB? grejanje?... su nepoznati!!!
Normalno da je u interesu i prodavaca stanova da na tržište izađu sa što povoljnijom cenom a naravno da su iskoristili priliku da u jednom momentu kad je potražnja bila ludilo i kad su prodavali stanove dok su ih još pravili, podignu cene u nebesa i zarade više.
VI TO SIGURNO NE BISTE URADILI, VI STE SVI FINI!
Vi bi prodavali sve za onoliko koliko vas je koštalo da napravite.
Pa po tome se vidi da u životu niste ništa napravili, da ne biste rizikovali nikad i ništa radi profita, da ne poznajete zakon ponude i potražnje, ili bar ne kada vam to ne odgovara.
Sve u svemu, niste dostojni da se bavite ovako kompleksnom temom.

Sin Bludimir

pre 12 godina

meni nije jasno kako nekoga nije sramota da moj post gde sam napravio jednu mizernu gresku u racunici, nenamernu, brzinski sam pisao komentar, tako OSUDI I NAPLJUJE ali je zato super kul sto je neko napisao da kvadrat kosta 300 eura!!

Pa jesam li ja napravio vecu gresku sa 100-200e u racunici, pritom nisam mnoge sitne stavke racunao, ili taj neko ko je omashio 1000 eura?

Jel to ono svidja mi se kad nisi u pravu a na mojoj strani si, zato cutim i podrzavam, ali zato ako mi malo ne odgovara prica mast cu da ti izvadim.

Racunica koju sam napisao je priblizna, brzinska, ali veoma tacna u sumi. Neko je pitao da li je neko lud da ga kosta 1500, a prodaje za 1600, pa nije, nekad je prodavao za 2k, ali su ta vremena prosla, zato je b92 i objavio ovu vest, da je sad mnogo manje para i zarade u ovom poslu.

Inace, neko je napiao da je ciklus gradnje godinu dana, naravno da nije, moze biti i 3 godine dok se dobiju papiri itd. A movac za zemlju recimo ulozen odmah.

Pera

pre 12 godina

Dobro vi ista i prodajate sa takvim cenama.

Pa malo li je 7.5% po kvadratu...u belevilu je kvadrat 1550 sto znaci 116.25 eura po kvadratu. AKo je stan 50 kvadrata (od toga terasa je 5-6 m2) zarada je 5812.5 po stanu, pomnozite sa brojem spratova (recimo 10) i brojem stanova po spratu (recimo 10, ne znam tacno) i eto meni ne izgleda lose prebacismo pola miliona eura na jednu zgradu.

trimitrije

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Nekako imam utisak da si dva puta uracunao plac? I 240.000 eura i 200 kvadrata manje!? Ili tvoji prijatelji dobiju 750 m2 ili 550 m2 ako daju 200 m2 za plac starim vlassnicima...

Novosadjanin

pre 12 godina

...ne mogu da tvrdim da sam ekspert ali sam poprilicno u materiji...skupljam informacije i stavljam na papir sve moguce troskove jer imam nameru da investiram u zgradu u Novom Sadu...doduse na placu koji je u mom vlasnistvu...takodje imam sestru koja je arhitekta i poznanike i prijatelje koji grade trenutno ili su vec gradili...ili se bave prodajom gradjevinskog materijala i slicno...uglavnom imaju iskusta s gradjevinom...takodje cesljam propise sto se tice dobijanja gradjevinskih dozvola i njihovih cena...za sada mogu poprilicno sigurno da tvrdim da kvadrat bruto ( racunajici sve hodnike...prolaze...liftove ) ne moze da kosta vise od 420-430 eura...i to za visok kvalitet gradnje...iznad proseka koji se radi u NS-u...znaci komletno kljuc u ruke prosecna zgrada od 800 do 1000 m2 ne vise od 350 do 400 hiljada eura...na tu cenu jasno je i da sa maloprodajnom cenom kvadrata i od 800 do 1000 postoji dosta prostora da se dobro zaradi...verujem da i u Bg-u nije velika razlika...!

nenad

pre 12 godina

Najace sto sin budimir kaze 1300 kvadrat kosta, verovatno onda van Beograda materijal daju za dzabe, a radnici primaju 50 evra platu. Cena kvadrata po vozdovcu, zvezdari i slicnim delovima grada ne bi trebala da bude veca od 1000 evra po kvadratu, a i tu imaju zaradu od 40% ako sve rasprodaju. Najbolji biznis od 2000te godine, steta sto niko nije hteo da dovede u red formiranje cena. Kako to da je danas jeftiniji kvadrat u Budvi ili na Zlatiboru nego u Bg.

Pera

pre 12 godina

Sine Bludimire,
1.dva puta ste računali cenu zemljišta
2.ne košta lift baš 60-70000e nego 2-3 puta manje
3. Vaš primer participacije je za dobru lokaciju. Za naselja je mnogo manje.

Vaša računica baš je primer Investitorske mantre. Zagubi se tu i tamo po nekoliko 100 hiljada evra i dodje se na 1300-1500e troškova.

marko

pre 12 godina

Koja glupost, smejurija. Pa ko placa ove clanke. Pa blok, cigla, crep, cement kosta isto u celoj Srbiji. Pa ako je u nekom Cicevcu ili Bujanovcu kvadrat oko 500e plafon pa se opet radi i gradi znaci ima zarade. Pa koliko zarade ovi u Beogradu racunajte sami.

abc

pre 12 godina

@Sin Bludimir

Ova racunica bi bila u redu da svi zivimo u nekoj zemlji gde je prosecna plata 1000E. E sad kako to nije slucaj, da bi se radilo sa nekretninama jedna od ove dve stvari moraju da se dese. Ili ce da poraste standard gradjana pa cemo teziti toj prosecnoj plati od 1000E ili ce cene nekretnina ici dole na ustrb gradjevinskog zemljista, vlasnika placeva, ...

Ajd' u 2 kvadrata, da ono prvo nece da se desi, znaci moracete da skidate cene ako mislite da prodate te kvadrate.

btw, ako su tvoji prijatelji na osnovu prikazane racunice usli u posao i angazovali svojih 850 000E sa verovatnocom povrata 50% onda je to jos jedan pokazatelj da pare nisu kod pametnih ljudi, nego kod onih bliskih vlasti!

arhitekta

pre 12 godina

Zdravo trziste nekretnina daje profit od 15% investicionog kapitala. Namesto da vestacki napumpava trziste neracionalnim bacanjem novaca drzava bi trebalo da ne mesa prste, dozvoli pad cena i time omoguci brze ciscenje trzista i ponovno ozdravljenje gradjevinskog sektora. U suprotnom samo produbljuju krizu, produzuju joj vek trajanja i stvaraju priliku za korupciju gde "odabrani" imaju nesmetan pristup novcu poreskih obveznika. Bolje da taj novac bude upotrebljen za stratesku infrastrukturu tipa recimo sirokopojasni internet ili sl. koja ce da da novi zamajac dokazano uspesnim sektorima domace privrede za jacu ino-konkurentnost i izvozni plasman. Tako gradjevinarstvo nece upasti u period od 10godina zabokrecine vec moze da se indirektno izvuce za 2-3 godine iz ove situacije. Nema gradnje bez jake ekonomije.

Max Emanuel

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)
Racunica ti malo ne valja jer si dva puta računao stare vlasnike.
Ili im tresnes tih 240.000 na sto i ne razmišljaš više o njima, pa prodaješ svih 750m2 neto, ili im ne daš ništa novaca nego samo 200m2, i onda prodaješ 550m2 neto kako si ti pisao.
Znači, ili troškovi 820.000 i prodaješ 750m2, gde je 1m2 onda 1093€, ili troškovi 580.000 i prodaješ 550m2 gde je onda 1m2 1054€.
Tako da im je zarada bar 30-40%, što složićeš se, nije malo.

nemam pojma

pre 12 godina

(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Ja se stvarno ne razumeme previse ali 1300 eura po kvadratu da te kosta izgradnja, ako sam ja dobro razumeo, je smesno, pa ko bi onda gradio? Predlazem tvojim prijateljima da promene biznis. Pa bolje da oroce ulozen novac nego da se stresiraju za dzabe. Izvini ali meni ovo sve ne ide u glavu. Pa nisu svi ti preduzetnici toliko bas glupi i mutavi da ulaze u posao ako nema sigurne i dobre zarade.

MJF

pre 12 godina

"Sine Budimire", malo si se zaneo i preračunao za svega onih 240 000 e ili 200 m2, koje dobija stari vlasnik ! Uračunao si ih u trošak, a smanjio kao kvadraturu za prodaju koja je ostala investitoru, sitnica, a !!!!
Ni ostali račun baš ne stoji u potpunosti, ali i da prođe, zarada se povećava za tričavih 25%. Drugo, investitori su kod nasnavikli da ne plaćaju u kešu ništa, pošto ga i nemaju, nego uvek i po pravilu kasne sa plaćanjima, uzimaju kredite od banaka, stanove žele da prodaju već kada je prva ploča izlivena. To više ne prolazi i ovaj narod se malo opametio. Treće, zar je mala zarada od 7,5% za godinu dana, a toliko bi maksimalno trebalo da traje građenje objekta od 1000 m2. Na uloženih 1 000 000, zaraditi 75 000 je više nego dobro svuda na svetu osim kod nas.

Nemanja

pre 12 godina

Sta je,bagro,kriminalna i lopovska,"kukate",i to sve preko novina?! Posto su ovakvi clanci?
Ajte,malo pisite o tome koliko je zelenih povrsina,parkova,sportskih terena prenamenama zemljista naprasno postalo gradjevinsko zemljiste,pa opet malverzacijama preslo u necije ruke,zarad "opsteg interesa"? Zar to nije organizovani kriminal,kome treba zavrnuti siju?! I bas je Zvezdara,a posebno naselje Mirijevo i primer za gore navedeno!!!
Kvalitet gradnje ne treba spominjati kod vecine novoizgradjenih objekata,jednom recju sam fuseraj!
I da vas pitam, a za koga zidate u zemlji staraca,koja je za deset godina izgubila 500000 ljudi (nema ih,nestali,pomrli),a priblizno toliko je napustilo ovu tvorevinu zvanu Srbija,koja vrsi genocid nad vecinom sopstvenih gradjana?!
Prokleti kriminalni paraziti su korupcijom unistili i gradjane i gradjevinu,pa je sada dosao red na njih same!!!

Pera Peric

pre 12 godina

@Sin Bludimir

E, Sine Bludimire, a ovih 240.000 evra sto si dva puta ubacio u trosak? Tako vesto racunaju i domaci "investitori", leva ruka, desni dzep... Budala je ko se upeca na njihove krokodilske suze.

Milos

pre 12 godina

U unutrasnjosti Srbije, kvadrat novogradnje kosta oko 500e ! ima i za 400e...zivim u jednom mestu u unutrasnjosti i znam da svi lokalni gradjevinari voze nove dzipove i zive izuzetno raskosno...

Razlog za to je zarada od najmanje 100e po 1 m2, + porez-koji utaje, jer postoji sema napravljena za Beogradske kriminalce kako da izbegnu placanje poreza na dobit(prave lazni gubitak) i zidaju ljudi slobodno zgradu za zgradom a prave navodne gubitke, naduvajuci fakture svojoj firmi od kvazi izvodjaca radova...Vazno je dodati da vecina izvodjaca u Srbiji nema skoro nikakve dozvole, posebno upotrebne...tako da se tu uvecava zarada...

Od prijatelja koji su izvodjaci radova u Bg-u, znam da zarada u gradjevini u Bg-u je isla do 350 % !!!! to je bilo sa onim cenama od preko 2000e po 1 m2...sada je nesto manja zarada, ali je i dalje daleko veca od prosecne zarade u Evropi i svetu gde iznosi do 30% !!! imajte u vidu da Beograd ne moze da ima iste cene stanova kao Berlin, Bec i sl. To su gradovi gde obicni gradjevinski radnici(sljakeri) imaju oko 1500e mesecnu platu+doprinosi...kako oni mogu da naprave kvadrat od 2000e sa tolikim platama :-))) mislite o tome ;-)

ekonomista

pre 12 godina

I opet vam govorim da cenu stana odredjuje trziste, a to ne mora nuzno imati veze sa cenom gradnje!
Medjutim, investitori to ne kapiraju. Mozda je stanogradnja nekad bila dobar posao, ali to odavno vise nije, a taj ko to nije shvatio na vreme sada moze biti u situaciji da ne moze povratiti ulozeni novac.
I zato molim "investitore" da ne pisu memoare o ceni gradjevinskog materijala, dozvolama, projektima i minimalnim cenama po m2, vec da odu na neki kurs da steknu osnovna znanja iz ekonomije, pa ce onda shvatiti da je cena necega (pa tako i stana) odredjena time koliko je neko spreman da plati u datom momentu.

Knjigovodja

pre 12 godina

Vidi, vidi kako Sin Bludimir prekraja cifre i kvadrate:

Neka je objekat 1000m2. To znači da su troškovi gradenje:
200€ po m2 diregziji za GZ na neto površinu (njegova računica), dakle 750m2 što čini 150 000€. Dalje imamo 30 000€ za CG i 400 000€ za izgradnju celog objekta po bruto kvadratu. Dakle imamo uloženo 580 000€ da se dobije 750 neto kvadrata.
E sada evo gde otvoreno lažeš u svom komentaru. Investitori ne daju pare bivšim vlasnicima već stanove 25-30% dakle nekih 200 kvadrata. Ako daju pare onda imaju svih 750 kvadrata za prodaju, a ako su dali stanove, onda imaju nekih 550 kvadrata za prodaju po ceni od 580 000€, što čini 1050€ po kvadratu ili 820 000€ za 750 kvm što dođe 1090 po kvm.
Naravno ovo je sve pod pretpostavkom da su cifre koje si izneo tačne, a nisu. Imao sam uvida u poslovne knjige građevinskih firmi i znam da nisu tačne i da je prava cifra po kojoj građevinske firme grade stanove 500-600€ po kvm.

bolje golub na grani nego vrabac u ruci?

pre 12 godina

""Trenutno gradimo dva objekta sa po 10.000 kvadrata na Zvezdari i Novom Beogradu sa prosečnom cenom od 1.650 evra za kvadratni metar, ali prodaja je skromna", ističe Dobroslav Bojović, većinski vlasnik i generalni direktor Napreda. "

nema sile da me ubedi da realna cena kvadratnog metra stana u beogradu iznosi 1650 evra.
smanjite dobrano te cifre, pa ce onda moci da se prica o kupovini stanova.
do tada, neka vam 33 miliona evra stoje na placu umesto 20 miliona evra na racunu.

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Slobodan, 19. april 2012 11:38)

Slobodane, jesi li se ti bavio ovim poslom pa da mozes tako nesto sa sigurnoscu da izjavish?

Ja jesam i kazem sa sigurnoscu da to sto pricash je teska fantasmagorija i paushalna izjava na nivou dece koja su "u pravu" za nesto.

Objekat koji trenutno zidaju moji prijatelji, nisu kriminalci, da ne mislis pa da prestanesh da citash dalje :), naprotiv, kosta ih oko 1300eura po kvm. Dakle kvadrati za prodaju koji njima ostaju.
Ovde je obuhvacena cena zemljista, direkcija za gradjevinsko zemljiste, razne participacije, grejanje (centralno) itd.

Posto imam malo vishe iskustva od njih mislim da su pogreshili u rachunici i da ce im troshak pobeci josh 50tak eura min po kvm.

Evo rachunica i za tebe, posto si mnogo pametniji od mene koji sam se godinama bavio time - rachunica za objekat od 1000 kvm (750kvm neto) ->

- Troshak zemljista, 25-30% starim vlasnicima = 200kvm - po ceni od 1200e koliki je minimum da ce kostati radovi (a kostaju vishe, videce se u rachunici) = 240k eura; Kad se za kesh kupi plac slicne su cene - dakle plac na kome moze da se zida objekat od 1000kvm nema Boga da kosta ispod ove cifre, a i ovo ako nadjesh uboo si dzek pot
- Direkcija za gradsko gradjevinsko zemljiste ~200e po kvm (ne razlikuju se trenutno mnogo prva i druga zona) (750 x 200) - ~150k eura
- Participacija za grejanje -> 600 x 50e = 30k eura (nije sve pod grejnom povrshinom)
- Gradnja - ne moze biti manja od 400e, a ako zgrada poseduje i lift onda 500e, posto se ne gradi na LIVADI vec moraju da se obezbede susedni objekti itd. - nekad ako se rade shipovi ovo moze i vishe da izadje; za racunicu koristicu 400e - > 1000kvm x 400 = 400k eura

Elem, imamo nekih 550kvm koji ostaju investitoru za prodaju, a on je ulozio >

- 240,000
- 150,000
- 30,000
- 400,000

Vrednost objekta je 820,000 eura, bez projekta itd. Da te "sitnice" ne rachunam. Naravno to nisu sitnice i rachunica je veca, ali bolje ovako da napishem, pa da vidish da ne zelim nigde da dodam, naprotiv.

Elem 820.000 / 550 prodajnih kvadrata izlazi na cifru od 1490e po kvm (!!)

Njih ovo ne kosta ovoliko, vec oko 1300+ eura zato sto su direkciju platili ranije i dobili popust, tako da su tu napravili znachajnu ustedu.
Ali mozda na kraju izadju i na 1400 sa troshkom i ako se ne razbacuju niti su bahati kad je u pitanju novac.

E sad, otvori oglase i pogledaj koliko kostaju stanovi oko Dimitrija Tucovica ka Zemunskoj bolnici. Videces da ima brdo stanova za ispod 1500e. Za koliko oni treba da prodaju da bi zaradili neki novac, 1500 - 1600?

Jel' oko da se proda za 1500 i da imaju 100e zaradu po kvm? Koliko je to procentualno, 7%? Ili ne daj Boze 1600 pa da imaju 200e zaradu, odnosno 14%?

Pa u banci se za taj period dobije vishe novca, a stavish prst u uvo i ne razmisljash ni o chemu! :)

schlock

pre 12 godina

@Slobodan - Ne znam gde si dobio tu informaciju. Radim u gradjevinarstvu, na "belo", i u praksi nisam u poslednjih 5 godina imao projekat u rukama koji je izasao manje od 1100 eur/m2 prodajnog prostora. Prosek je oko 1300, a bilo je i skupljih. Svakih 5 dana ide clanak nekretninama, ostavljaju ljudi komentare i LEPO su mnogi naveli sta cini cenu kvadrata u Beogradu. Preporucujem da pogledas.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Ranije zarada po kvadratu bila 10%, kako vas nije sramota da ovo pisete.

Pa zarada je u Beogradu iznosila sto posto od ulozenog (duplo).

Cena gradnje u trecoj zoni kosta sa svim dozvolama i prikljucima (za visespratnice) 450e po kvadratu (korisne povrsine ne ukupne povrsine), plus cena placa (koja nemoze da se uracuna jer zavisi od slucaja do slucaja).
Najveca dadzbina je naknada za gradjevinsko zemljiste koja u toj zoni iznosi oko 75e po kvadratu.

A cena stanova je u tim delovima grada isla od 1200 do 1500 jedno vreme, sada je pala ali je i dalje 1000-1200 sto je duplo od cene gradnje!

Pa Belvil je kostao jedno vreme 2200e/m2 a sada se prodaje (tacnije ne prodaje) za 1550e/m2, bice da se Delta odrekla svojih 10% zarade!

Kobster

pre 12 godina

O svasta! Sta sve necu cuti! Mozda sam i ja glup, ali ako neko zna neka mi objasni kako je zarada od 7.5% "na ivici rentabilnosti"?!?!

nenad

pre 12 godina

Ko je platio da se ovo napise, pa nismo bas toliko mutavi. Kako to da u nekim gradovima cena kvadrata bude 500 evra, a u Bg 1600 i jos se kao zale. Ja sam cuo da na karaburmi ili vozdovcu na lokacijama van glavnih ulica, cena kostanja kvadrata sve sa zemljistem ne prelazi 500 evra, profit je vise nego kriminalan.

sirotinja

pre 12 godina

jeste, evo sve idu peške, a ja vozim one X6 i mečke po splavovima.
strašno je da novinari staju na njihovu stranu, i svaki dan samo pišete o problemima građevinara, tajkuna, i uvoznika automobila, a ovi iz ratka mitrovića neka umru

Sale

pre 12 godina

A šta mislite za "NEPROFITNE" stanove Skupštine grada Beograda? Obećano je da kvadrat neće preći 900 evra, i da će se stanovi završiti za najviše dve godine. Prošle su četiri godine, stanovi još nisu gotovi, a kvadrat je sada 1200 evra. Kakva "neprofitna" prevara!Pritom PDV će nam vratiti, ali za 20 godina kada isplatimo stan? Šta reći, a ne zaplakati!

Aca

pre 12 godina

Nikada i nigde nije bilo da je država najveći konkurent privatnom sektoru u građevinskoj industriji. Kada se ovo što država naziva "tržišnom utakmicom" sabere sa prenaduvanim bankarskim sektorom koji je btw pun para i ne zna šta će sa njima i koji je kamatama demolirao privredu i građane u pravom značenju te reči i pomnoži sa upravom (Dulić, sekretarijat, konverzija, inspekcije, korupcija...) cena kvadrata u Srbiji je pre-ni-ska.
Nagradno pitanje glasi: da li bi iko razuman uša u građevinski poduhvat u kome obrtni ciklus kapiala traje min. 2 godine da bi zaradio (po meni prenaduvanih) 7,5%?
Pomoć prijtelja: u danima štednje banke u Srbiji daju i do 7,75% kamate na godišnjem nivou nadevizna sredstva.
Odgovor: niko pametan neće da investira kad se i od kamate da živeti ! Živeo nerad, nestručnos, korupcija...ŽIVELA SRBIJA!

Bata

pre 12 godina

Pre neki dan smo čitali da je organizator kradje Sezanove slike novac ulagao u izgradnju. Sad valjda treba da nam bude žao što će mu zarada biti samo 7.5%.

Aca

pre 12 godina

Zašto gradite ako ne možete da prodate? Zašto moraju da se grade stanovi u Srbiji usred krize? Uložite u nešto drugo, ako ništa, pare u banku, i imate zadaru 5,5% godišnje, a da ne radite ništa. Zarada nije bila 10%, nego veća, jer se niko ne bi zamlaćivao za taj procenat. Mafijaši sve manje grade, jer im država pleni imovinu.

ljubalg

pre 12 godina

naravno da nema gradnje kad se ne izdaju gradjevinske dozvole!!!! ja imam lokacijsku 2 godine a nedaju mi gradjevinsku . uvek nesto fali . svi hoce lovu . ovde nista ne moze posteno . CISTA OPSTRUKCIJA OD STRANE VLASTI DA BI PRODAVALI FUSERSKI BELVIL I NASE BIVSE KASARNE . HOCU DA GRADIM A DRZAVA NEDA !!! DAJTE GRADJEVINSKE DOZVOLE !!!!

Nije gradjevina za svakoga

pre 12 godina

Ovo meni sve zvuci mnogo cudno, to da je zarada bila 10 posto a treba da se smanjiu na 7,5 posto. Koliko ja znam u posao se ne ulazi ako procenjena zarada nije preko 20 posto, sto znaci samo da su oni lose procenili trziste, tj. ili kvantitet ili kvalitet objekata ne odgovara postojecoj traznji, a ko je kriv za to? Takodje, koliko ja znam cena izgradnje je 300 eura po kvadratu sto znaci da svaki kvadrat prodat preko te cene je zarada, a to sto nema kupaca je druga stvar, to samo znaci da, tako se bar meni cini, da vi ljudi ne poznajete trziste i treba da propadnete. Ovo je na kraju dobra stvar je na kraju treba da isplivaju oni koji rade kvalitetno, i da je proslo vreme neprirodnog trostrukog uvecanja kapitala na izgradnju stanova.

Kum

pre 12 godina

Meni samo nije jasno kako to da u Srbiji ne moze da se proizvede "gradjevinska hemija" kako kaze clanak i stolarija? Pa nije to svemirska tehnologija pa da treba da uvozimo tako nesto. Keramika isto - ima sasvim dobre i domace ponude ali uvozne keramike i stolarije ima na svakom koraku. A marze izvodjaca a narocito investitora su previsoke. Cak ima slucajeva da se neki nov stan prodaje preko druge trece ruke sto je nedopustivo.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Ranije zarada po kvadratu bila 10%, kako vas nije sramota da ovo pisete.

Pa zarada je u Beogradu iznosila sto posto od ulozenog (duplo).

Cena gradnje u trecoj zoni kosta sa svim dozvolama i prikljucima (za visespratnice) 450e po kvadratu (korisne povrsine ne ukupne povrsine), plus cena placa (koja nemoze da se uracuna jer zavisi od slucaja do slucaja).
Najveca dadzbina je naknada za gradjevinsko zemljiste koja u toj zoni iznosi oko 75e po kvadratu.

A cena stanova je u tim delovima grada isla od 1200 do 1500 jedno vreme, sada je pala ali je i dalje 1000-1200 sto je duplo od cene gradnje!

Pa Belvil je kostao jedno vreme 2200e/m2 a sada se prodaje (tacnije ne prodaje) za 1550e/m2, bice da se Delta odrekla svojih 10% zarade!

sirotinja

pre 12 godina

jeste, evo sve idu peške, a ja vozim one X6 i mečke po splavovima.
strašno je da novinari staju na njihovu stranu, i svaki dan samo pišete o problemima građevinara, tajkuna, i uvoznika automobila, a ovi iz ratka mitrovića neka umru

ljubalg

pre 12 godina

naravno da nema gradnje kad se ne izdaju gradjevinske dozvole!!!! ja imam lokacijsku 2 godine a nedaju mi gradjevinsku . uvek nesto fali . svi hoce lovu . ovde nista ne moze posteno . CISTA OPSTRUKCIJA OD STRANE VLASTI DA BI PRODAVALI FUSERSKI BELVIL I NASE BIVSE KASARNE . HOCU DA GRADIM A DRZAVA NEDA !!! DAJTE GRADJEVINSKE DOZVOLE !!!!

Aca

pre 12 godina

Zašto gradite ako ne možete da prodate? Zašto moraju da se grade stanovi u Srbiji usred krize? Uložite u nešto drugo, ako ništa, pare u banku, i imate zadaru 5,5% godišnje, a da ne radite ništa. Zarada nije bila 10%, nego veća, jer se niko ne bi zamlaćivao za taj procenat. Mafijaši sve manje grade, jer im država pleni imovinu.

nenad

pre 12 godina

Ko je platio da se ovo napise, pa nismo bas toliko mutavi. Kako to da u nekim gradovima cena kvadrata bude 500 evra, a u Bg 1600 i jos se kao zale. Ja sam cuo da na karaburmi ili vozdovcu na lokacijama van glavnih ulica, cena kostanja kvadrata sve sa zemljistem ne prelazi 500 evra, profit je vise nego kriminalan.

Nemanja

pre 12 godina

Sta je,bagro,kriminalna i lopovska,"kukate",i to sve preko novina?! Posto su ovakvi clanci?
Ajte,malo pisite o tome koliko je zelenih povrsina,parkova,sportskih terena prenamenama zemljista naprasno postalo gradjevinsko zemljiste,pa opet malverzacijama preslo u necije ruke,zarad "opsteg interesa"? Zar to nije organizovani kriminal,kome treba zavrnuti siju?! I bas je Zvezdara,a posebno naselje Mirijevo i primer za gore navedeno!!!
Kvalitet gradnje ne treba spominjati kod vecine novoizgradjenih objekata,jednom recju sam fuseraj!
I da vas pitam, a za koga zidate u zemlji staraca,koja je za deset godina izgubila 500000 ljudi (nema ih,nestali,pomrli),a priblizno toliko je napustilo ovu tvorevinu zvanu Srbija,koja vrsi genocid nad vecinom sopstvenih gradjana?!
Prokleti kriminalni paraziti su korupcijom unistili i gradjane i gradjevinu,pa je sada dosao red na njih same!!!

Sale

pre 12 godina

A šta mislite za "NEPROFITNE" stanove Skupštine grada Beograda? Obećano je da kvadrat neće preći 900 evra, i da će se stanovi završiti za najviše dve godine. Prošle su četiri godine, stanovi još nisu gotovi, a kvadrat je sada 1200 evra. Kakva "neprofitna" prevara!Pritom PDV će nam vratiti, ali za 20 godina kada isplatimo stan? Šta reći, a ne zaplakati!

nemam pojma

pre 12 godina

(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Ja se stvarno ne razumeme previse ali 1300 eura po kvadratu da te kosta izgradnja, ako sam ja dobro razumeo, je smesno, pa ko bi onda gradio? Predlazem tvojim prijateljima da promene biznis. Pa bolje da oroce ulozen novac nego da se stresiraju za dzabe. Izvini ali meni ovo sve ne ide u glavu. Pa nisu svi ti preduzetnici toliko bas glupi i mutavi da ulaze u posao ako nema sigurne i dobre zarade.

Nije gradjevina za svakoga

pre 12 godina

Ovo meni sve zvuci mnogo cudno, to da je zarada bila 10 posto a treba da se smanjiu na 7,5 posto. Koliko ja znam u posao se ne ulazi ako procenjena zarada nije preko 20 posto, sto znaci samo da su oni lose procenili trziste, tj. ili kvantitet ili kvalitet objekata ne odgovara postojecoj traznji, a ko je kriv za to? Takodje, koliko ja znam cena izgradnje je 300 eura po kvadratu sto znaci da svaki kvadrat prodat preko te cene je zarada, a to sto nema kupaca je druga stvar, to samo znaci da, tako se bar meni cini, da vi ljudi ne poznajete trziste i treba da propadnete. Ovo je na kraju dobra stvar je na kraju treba da isplivaju oni koji rade kvalitetno, i da je proslo vreme neprirodnog trostrukog uvecanja kapitala na izgradnju stanova.

bolje golub na grani nego vrabac u ruci?

pre 12 godina

""Trenutno gradimo dva objekta sa po 10.000 kvadrata na Zvezdari i Novom Beogradu sa prosečnom cenom od 1.650 evra za kvadratni metar, ali prodaja je skromna", ističe Dobroslav Bojović, većinski vlasnik i generalni direktor Napreda. "

nema sile da me ubedi da realna cena kvadratnog metra stana u beogradu iznosi 1650 evra.
smanjite dobrano te cifre, pa ce onda moci da se prica o kupovini stanova.
do tada, neka vam 33 miliona evra stoje na placu umesto 20 miliona evra na racunu.

Kobster

pre 12 godina

O svasta! Sta sve necu cuti! Mozda sam i ja glup, ali ako neko zna neka mi objasni kako je zarada od 7.5% "na ivici rentabilnosti"?!?!

Bata

pre 12 godina

Pre neki dan smo čitali da je organizator kradje Sezanove slike novac ulagao u izgradnju. Sad valjda treba da nam bude žao što će mu zarada biti samo 7.5%.

Milos

pre 12 godina

U unutrasnjosti Srbije, kvadrat novogradnje kosta oko 500e ! ima i za 400e...zivim u jednom mestu u unutrasnjosti i znam da svi lokalni gradjevinari voze nove dzipove i zive izuzetno raskosno...

Razlog za to je zarada od najmanje 100e po 1 m2, + porez-koji utaje, jer postoji sema napravljena za Beogradske kriminalce kako da izbegnu placanje poreza na dobit(prave lazni gubitak) i zidaju ljudi slobodno zgradu za zgradom a prave navodne gubitke, naduvajuci fakture svojoj firmi od kvazi izvodjaca radova...Vazno je dodati da vecina izvodjaca u Srbiji nema skoro nikakve dozvole, posebno upotrebne...tako da se tu uvecava zarada...

Od prijatelja koji su izvodjaci radova u Bg-u, znam da zarada u gradjevini u Bg-u je isla do 350 % !!!! to je bilo sa onim cenama od preko 2000e po 1 m2...sada je nesto manja zarada, ali je i dalje daleko veca od prosecne zarade u Evropi i svetu gde iznosi do 30% !!! imajte u vidu da Beograd ne moze da ima iste cene stanova kao Berlin, Bec i sl. To su gradovi gde obicni gradjevinski radnici(sljakeri) imaju oko 1500e mesecnu platu+doprinosi...kako oni mogu da naprave kvadrat od 2000e sa tolikim platama :-))) mislite o tome ;-)

Aca

pre 12 godina

Nikada i nigde nije bilo da je država najveći konkurent privatnom sektoru u građevinskoj industriji. Kada se ovo što država naziva "tržišnom utakmicom" sabere sa prenaduvanim bankarskim sektorom koji je btw pun para i ne zna šta će sa njima i koji je kamatama demolirao privredu i građane u pravom značenju te reči i pomnoži sa upravom (Dulić, sekretarijat, konverzija, inspekcije, korupcija...) cena kvadrata u Srbiji je pre-ni-ska.
Nagradno pitanje glasi: da li bi iko razuman uša u građevinski poduhvat u kome obrtni ciklus kapiala traje min. 2 godine da bi zaradio (po meni prenaduvanih) 7,5%?
Pomoć prijtelja: u danima štednje banke u Srbiji daju i do 7,75% kamate na godišnjem nivou nadevizna sredstva.
Odgovor: niko pametan neće da investira kad se i od kamate da živeti ! Živeo nerad, nestručnos, korupcija...ŽIVELA SRBIJA!

Kum

pre 12 godina

Meni samo nije jasno kako to da u Srbiji ne moze da se proizvede "gradjevinska hemija" kako kaze clanak i stolarija? Pa nije to svemirska tehnologija pa da treba da uvozimo tako nesto. Keramika isto - ima sasvim dobre i domace ponude ali uvozne keramike i stolarije ima na svakom koraku. A marze izvodjaca a narocito investitora su previsoke. Cak ima slucajeva da se neki nov stan prodaje preko druge trece ruke sto je nedopustivo.

Novosadjanin

pre 12 godina

...ne mogu da tvrdim da sam ekspert ali sam poprilicno u materiji...skupljam informacije i stavljam na papir sve moguce troskove jer imam nameru da investiram u zgradu u Novom Sadu...doduse na placu koji je u mom vlasnistvu...takodje imam sestru koja je arhitekta i poznanike i prijatelje koji grade trenutno ili su vec gradili...ili se bave prodajom gradjevinskog materijala i slicno...uglavnom imaju iskusta s gradjevinom...takodje cesljam propise sto se tice dobijanja gradjevinskih dozvola i njihovih cena...za sada mogu poprilicno sigurno da tvrdim da kvadrat bruto ( racunajici sve hodnike...prolaze...liftove ) ne moze da kosta vise od 420-430 eura...i to za visok kvalitet gradnje...iznad proseka koji se radi u NS-u...znaci komletno kljuc u ruke prosecna zgrada od 800 do 1000 m2 ne vise od 350 do 400 hiljada eura...na tu cenu jasno je i da sa maloprodajnom cenom kvadrata i od 800 do 1000 postoji dosta prostora da se dobro zaradi...verujem da i u Bg-u nije velika razlika...!

MJF

pre 12 godina

"Sine Budimire", malo si se zaneo i preračunao za svega onih 240 000 e ili 200 m2, koje dobija stari vlasnik ! Uračunao si ih u trošak, a smanjio kao kvadraturu za prodaju koja je ostala investitoru, sitnica, a !!!!
Ni ostali račun baš ne stoji u potpunosti, ali i da prođe, zarada se povećava za tričavih 25%. Drugo, investitori su kod nasnavikli da ne plaćaju u kešu ništa, pošto ga i nemaju, nego uvek i po pravilu kasne sa plaćanjima, uzimaju kredite od banaka, stanove žele da prodaju već kada je prva ploča izlivena. To više ne prolazi i ovaj narod se malo opametio. Treće, zar je mala zarada od 7,5% za godinu dana, a toliko bi maksimalno trebalo da traje građenje objekta od 1000 m2. Na uloženih 1 000 000, zaraditi 75 000 je više nego dobro svuda na svetu osim kod nas.

ekonomista

pre 12 godina

I opet vam govorim da cenu stana odredjuje trziste, a to ne mora nuzno imati veze sa cenom gradnje!
Medjutim, investitori to ne kapiraju. Mozda je stanogradnja nekad bila dobar posao, ali to odavno vise nije, a taj ko to nije shvatio na vreme sada moze biti u situaciji da ne moze povratiti ulozeni novac.
I zato molim "investitore" da ne pisu memoare o ceni gradjevinskog materijala, dozvolama, projektima i minimalnim cenama po m2, vec da odu na neki kurs da steknu osnovna znanja iz ekonomije, pa ce onda shvatiti da je cena necega (pa tako i stana) odredjena time koliko je neko spreman da plati u datom momentu.

Pera Peric

pre 12 godina

@Sin Bludimir

E, Sine Bludimire, a ovih 240.000 evra sto si dva puta ubacio u trosak? Tako vesto racunaju i domaci "investitori", leva ruka, desni dzep... Budala je ko se upeca na njihove krokodilske suze.

Knjigovodja

pre 12 godina

Vidi, vidi kako Sin Bludimir prekraja cifre i kvadrate:

Neka je objekat 1000m2. To znači da su troškovi gradenje:
200€ po m2 diregziji za GZ na neto površinu (njegova računica), dakle 750m2 što čini 150 000€. Dalje imamo 30 000€ za CG i 400 000€ za izgradnju celog objekta po bruto kvadratu. Dakle imamo uloženo 580 000€ da se dobije 750 neto kvadrata.
E sada evo gde otvoreno lažeš u svom komentaru. Investitori ne daju pare bivšim vlasnicima već stanove 25-30% dakle nekih 200 kvadrata. Ako daju pare onda imaju svih 750 kvadrata za prodaju, a ako su dali stanove, onda imaju nekih 550 kvadrata za prodaju po ceni od 580 000€, što čini 1050€ po kvadratu ili 820 000€ za 750 kvm što dođe 1090 po kvm.
Naravno ovo je sve pod pretpostavkom da su cifre koje si izneo tačne, a nisu. Imao sam uvida u poslovne knjige građevinskih firmi i znam da nisu tačne i da je prava cifra po kojoj građevinske firme grade stanove 500-600€ po kvm.

schlock

pre 12 godina

@Slobodan - Ne znam gde si dobio tu informaciju. Radim u gradjevinarstvu, na "belo", i u praksi nisam u poslednjih 5 godina imao projekat u rukama koji je izasao manje od 1100 eur/m2 prodajnog prostora. Prosek je oko 1300, a bilo je i skupljih. Svakih 5 dana ide clanak nekretninama, ostavljaju ljudi komentare i LEPO su mnogi naveli sta cini cenu kvadrata u Beogradu. Preporucujem da pogledas.

Pera

pre 12 godina

Sine Bludimire,
1.dva puta ste računali cenu zemljišta
2.ne košta lift baš 60-70000e nego 2-3 puta manje
3. Vaš primer participacije je za dobru lokaciju. Za naselja je mnogo manje.

Vaša računica baš je primer Investitorske mantre. Zagubi se tu i tamo po nekoliko 100 hiljada evra i dodje se na 1300-1500e troškova.

marko

pre 12 godina

Koja glupost, smejurija. Pa ko placa ove clanke. Pa blok, cigla, crep, cement kosta isto u celoj Srbiji. Pa ako je u nekom Cicevcu ili Bujanovcu kvadrat oko 500e plafon pa se opet radi i gradi znaci ima zarade. Pa koliko zarade ovi u Beogradu racunajte sami.

Max Emanuel

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)
Racunica ti malo ne valja jer si dva puta računao stare vlasnike.
Ili im tresnes tih 240.000 na sto i ne razmišljaš više o njima, pa prodaješ svih 750m2 neto, ili im ne daš ništa novaca nego samo 200m2, i onda prodaješ 550m2 neto kako si ti pisao.
Znači, ili troškovi 820.000 i prodaješ 750m2, gde je 1m2 onda 1093€, ili troškovi 580.000 i prodaješ 550m2 gde je onda 1m2 1054€.
Tako da im je zarada bar 30-40%, što složićeš se, nije malo.

Pera

pre 12 godina

Dobro vi ista i prodajate sa takvim cenama.

Pa malo li je 7.5% po kvadratu...u belevilu je kvadrat 1550 sto znaci 116.25 eura po kvadratu. AKo je stan 50 kvadrata (od toga terasa je 5-6 m2) zarada je 5812.5 po stanu, pomnozite sa brojem spratova (recimo 10) i brojem stanova po spratu (recimo 10, ne znam tacno) i eto meni ne izgleda lose prebacismo pola miliona eura na jednu zgradu.

abc

pre 12 godina

@Sin Bludimir

Ova racunica bi bila u redu da svi zivimo u nekoj zemlji gde je prosecna plata 1000E. E sad kako to nije slucaj, da bi se radilo sa nekretninama jedna od ove dve stvari moraju da se dese. Ili ce da poraste standard gradjana pa cemo teziti toj prosecnoj plati od 1000E ili ce cene nekretnina ici dole na ustrb gradjevinskog zemljista, vlasnika placeva, ...

Ajd' u 2 kvadrata, da ono prvo nece da se desi, znaci moracete da skidate cene ako mislite da prodate te kvadrate.

btw, ako su tvoji prijatelji na osnovu prikazane racunice usli u posao i angazovali svojih 850 000E sa verovatnocom povrata 50% onda je to jos jedan pokazatelj da pare nisu kod pametnih ljudi, nego kod onih bliskih vlasti!

nenad

pre 12 godina

Najace sto sin budimir kaze 1300 kvadrat kosta, verovatno onda van Beograda materijal daju za dzabe, a radnici primaju 50 evra platu. Cena kvadrata po vozdovcu, zvezdari i slicnim delovima grada ne bi trebala da bude veca od 1000 evra po kvadratu, a i tu imaju zaradu od 40% ako sve rasprodaju. Najbolji biznis od 2000te godine, steta sto niko nije hteo da dovede u red formiranje cena. Kako to da je danas jeftiniji kvadrat u Budvi ili na Zlatiboru nego u Bg.

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Slobodan, 19. april 2012 11:38)

Slobodane, jesi li se ti bavio ovim poslom pa da mozes tako nesto sa sigurnoscu da izjavish?

Ja jesam i kazem sa sigurnoscu da to sto pricash je teska fantasmagorija i paushalna izjava na nivou dece koja su "u pravu" za nesto.

Objekat koji trenutno zidaju moji prijatelji, nisu kriminalci, da ne mislis pa da prestanesh da citash dalje :), naprotiv, kosta ih oko 1300eura po kvm. Dakle kvadrati za prodaju koji njima ostaju.
Ovde je obuhvacena cena zemljista, direkcija za gradjevinsko zemljiste, razne participacije, grejanje (centralno) itd.

Posto imam malo vishe iskustva od njih mislim da su pogreshili u rachunici i da ce im troshak pobeci josh 50tak eura min po kvm.

Evo rachunica i za tebe, posto si mnogo pametniji od mene koji sam se godinama bavio time - rachunica za objekat od 1000 kvm (750kvm neto) ->

- Troshak zemljista, 25-30% starim vlasnicima = 200kvm - po ceni od 1200e koliki je minimum da ce kostati radovi (a kostaju vishe, videce se u rachunici) = 240k eura; Kad se za kesh kupi plac slicne su cene - dakle plac na kome moze da se zida objekat od 1000kvm nema Boga da kosta ispod ove cifre, a i ovo ako nadjesh uboo si dzek pot
- Direkcija za gradsko gradjevinsko zemljiste ~200e po kvm (ne razlikuju se trenutno mnogo prva i druga zona) (750 x 200) - ~150k eura
- Participacija za grejanje -> 600 x 50e = 30k eura (nije sve pod grejnom povrshinom)
- Gradnja - ne moze biti manja od 400e, a ako zgrada poseduje i lift onda 500e, posto se ne gradi na LIVADI vec moraju da se obezbede susedni objekti itd. - nekad ako se rade shipovi ovo moze i vishe da izadje; za racunicu koristicu 400e - > 1000kvm x 400 = 400k eura

Elem, imamo nekih 550kvm koji ostaju investitoru za prodaju, a on je ulozio >

- 240,000
- 150,000
- 30,000
- 400,000

Vrednost objekta je 820,000 eura, bez projekta itd. Da te "sitnice" ne rachunam. Naravno to nisu sitnice i rachunica je veca, ali bolje ovako da napishem, pa da vidish da ne zelim nigde da dodam, naprotiv.

Elem 820.000 / 550 prodajnih kvadrata izlazi na cifru od 1490e po kvm (!!)

Njih ovo ne kosta ovoliko, vec oko 1300+ eura zato sto su direkciju platili ranije i dobili popust, tako da su tu napravili znachajnu ustedu.
Ali mozda na kraju izadju i na 1400 sa troshkom i ako se ne razbacuju niti su bahati kad je u pitanju novac.

E sad, otvori oglase i pogledaj koliko kostaju stanovi oko Dimitrija Tucovica ka Zemunskoj bolnici. Videces da ima brdo stanova za ispod 1500e. Za koliko oni treba da prodaju da bi zaradili neki novac, 1500 - 1600?

Jel' oko da se proda za 1500 i da imaju 100e zaradu po kvm? Koliko je to procentualno, 7%? Ili ne daj Boze 1600 pa da imaju 200e zaradu, odnosno 14%?

Pa u banci se za taj period dobije vishe novca, a stavish prst u uvo i ne razmisljash ni o chemu! :)

arhitekta

pre 12 godina

Zdravo trziste nekretnina daje profit od 15% investicionog kapitala. Namesto da vestacki napumpava trziste neracionalnim bacanjem novaca drzava bi trebalo da ne mesa prste, dozvoli pad cena i time omoguci brze ciscenje trzista i ponovno ozdravljenje gradjevinskog sektora. U suprotnom samo produbljuju krizu, produzuju joj vek trajanja i stvaraju priliku za korupciju gde "odabrani" imaju nesmetan pristup novcu poreskih obveznika. Bolje da taj novac bude upotrebljen za stratesku infrastrukturu tipa recimo sirokopojasni internet ili sl. koja ce da da novi zamajac dokazano uspesnim sektorima domace privrede za jacu ino-konkurentnost i izvozni plasman. Tako gradjevinarstvo nece upasti u period od 10godina zabokrecine vec moze da se indirektno izvuce za 2-3 godine iz ove situacije. Nema gradnje bez jake ekonomije.

trimitrije

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Nekako imam utisak da si dva puta uracunao plac? I 240.000 eura i 200 kvadrata manje!? Ili tvoji prijatelji dobiju 750 m2 ili 550 m2 ako daju 200 m2 za plac starim vlassnicima...

malo znam

pre 12 godina

Sve sami experti.
Šta ste vi to sagradili do sada, pa ste se upustili u žučnu raspravu?
Pola vas o tome zna iz kafića na ćošku.
Cena kvadrata u BG ne može da se izračuna jer je mnogo veliko kolo u koje se investitor uhvati. Za dve parcele na istoj lokaciji, cena izgradnje može da bude različita u +- 30%.
Tako da samo onaj koji gradi zna koliko ga je koštalo.
Poznata je samo cena materijala i opreme, izvođenja radova i direkcije za građ. zemljište. Svi drugi materijalni troškovi: vlasnici placa? komšije? EDB? grejanje?... su nepoznati!!!
Normalno da je u interesu i prodavaca stanova da na tržište izađu sa što povoljnijom cenom a naravno da su iskoristili priliku da u jednom momentu kad je potražnja bila ludilo i kad su prodavali stanove dok su ih još pravili, podignu cene u nebesa i zarade više.
VI TO SIGURNO NE BISTE URADILI, VI STE SVI FINI!
Vi bi prodavali sve za onoliko koliko vas je koštalo da napravite.
Pa po tome se vidi da u životu niste ništa napravili, da ne biste rizikovali nikad i ništa radi profita, da ne poznajete zakon ponude i potražnje, ili bar ne kada vam to ne odgovara.
Sve u svemu, niste dostojni da se bavite ovako kompleksnom temom.

Sin Bludimir

pre 12 godina

meni nije jasno kako nekoga nije sramota da moj post gde sam napravio jednu mizernu gresku u racunici, nenamernu, brzinski sam pisao komentar, tako OSUDI I NAPLJUJE ali je zato super kul sto je neko napisao da kvadrat kosta 300 eura!!

Pa jesam li ja napravio vecu gresku sa 100-200e u racunici, pritom nisam mnoge sitne stavke racunao, ili taj neko ko je omashio 1000 eura?

Jel to ono svidja mi se kad nisi u pravu a na mojoj strani si, zato cutim i podrzavam, ali zato ako mi malo ne odgovara prica mast cu da ti izvadim.

Racunica koju sam napisao je priblizna, brzinska, ali veoma tacna u sumi. Neko je pitao da li je neko lud da ga kosta 1500, a prodaje za 1600, pa nije, nekad je prodavao za 2k, ali su ta vremena prosla, zato je b92 i objavio ovu vest, da je sad mnogo manje para i zarade u ovom poslu.

Inace, neko je napiao da je ciklus gradnje godinu dana, naravno da nije, moze biti i 3 godine dok se dobiju papiri itd. A movac za zemlju recimo ulozen odmah.

dare 011

pre 12 godina

@Pera...
Hajde ti napravi 100 stanova i zaradi pola miliona, pa mi javi da li ti se to isplatilo. Da bi napravio i PRODAO 100 stanova, potrebno je minimum 3 godine tj 36 meseci. Ako podelimo pola miliona na 36 meseci, dobijamo 13.888€ mesečno. Pritom, niko ne garantuje da ćeš išta prodati i po kojoj ceni a trebaš bez prekida da finansiraš izgradnju. Vrlo lako kola krenu nizbrdo a kočnice otkažu... Pa zaradu pojedu kamate za kredite, jer nisu vraćeni na vreme zbog pada potražnje...
Ako je to tako lako i lepo, zavrni rukave pa gradi i zaradi a možda na kraju, kao mnogi investitori, digneš ruku na sebe.
Najlakše je sedeti kod kuće sa difitronom i praviti se pametan!!!

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Slobodan, 19. april 2012 11:38)

Slobodane, jesi li se ti bavio ovim poslom pa da mozes tako nesto sa sigurnoscu da izjavish?

Ja jesam i kazem sa sigurnoscu da to sto pricash je teska fantasmagorija i paushalna izjava na nivou dece koja su "u pravu" za nesto.

Objekat koji trenutno zidaju moji prijatelji, nisu kriminalci, da ne mislis pa da prestanesh da citash dalje :), naprotiv, kosta ih oko 1300eura po kvm. Dakle kvadrati za prodaju koji njima ostaju.
Ovde je obuhvacena cena zemljista, direkcija za gradjevinsko zemljiste, razne participacije, grejanje (centralno) itd.

Posto imam malo vishe iskustva od njih mislim da su pogreshili u rachunici i da ce im troshak pobeci josh 50tak eura min po kvm.

Evo rachunica i za tebe, posto si mnogo pametniji od mene koji sam se godinama bavio time - rachunica za objekat od 1000 kvm (750kvm neto) ->

- Troshak zemljista, 25-30% starim vlasnicima = 200kvm - po ceni od 1200e koliki je minimum da ce kostati radovi (a kostaju vishe, videce se u rachunici) = 240k eura; Kad se za kesh kupi plac slicne su cene - dakle plac na kome moze da se zida objekat od 1000kvm nema Boga da kosta ispod ove cifre, a i ovo ako nadjesh uboo si dzek pot
- Direkcija za gradsko gradjevinsko zemljiste ~200e po kvm (ne razlikuju se trenutno mnogo prva i druga zona) (750 x 200) - ~150k eura
- Participacija za grejanje -> 600 x 50e = 30k eura (nije sve pod grejnom povrshinom)
- Gradnja - ne moze biti manja od 400e, a ako zgrada poseduje i lift onda 500e, posto se ne gradi na LIVADI vec moraju da se obezbede susedni objekti itd. - nekad ako se rade shipovi ovo moze i vishe da izadje; za racunicu koristicu 400e - > 1000kvm x 400 = 400k eura

Elem, imamo nekih 550kvm koji ostaju investitoru za prodaju, a on je ulozio >

- 240,000
- 150,000
- 30,000
- 400,000

Vrednost objekta je 820,000 eura, bez projekta itd. Da te "sitnice" ne rachunam. Naravno to nisu sitnice i rachunica je veca, ali bolje ovako da napishem, pa da vidish da ne zelim nigde da dodam, naprotiv.

Elem 820.000 / 550 prodajnih kvadrata izlazi na cifru od 1490e po kvm (!!)

Njih ovo ne kosta ovoliko, vec oko 1300+ eura zato sto su direkciju platili ranije i dobili popust, tako da su tu napravili znachajnu ustedu.
Ali mozda na kraju izadju i na 1400 sa troshkom i ako se ne razbacuju niti su bahati kad je u pitanju novac.

E sad, otvori oglase i pogledaj koliko kostaju stanovi oko Dimitrija Tucovica ka Zemunskoj bolnici. Videces da ima brdo stanova za ispod 1500e. Za koliko oni treba da prodaju da bi zaradili neki novac, 1500 - 1600?

Jel' oko da se proda za 1500 i da imaju 100e zaradu po kvm? Koliko je to procentualno, 7%? Ili ne daj Boze 1600 pa da imaju 200e zaradu, odnosno 14%?

Pa u banci se za taj period dobije vishe novca, a stavish prst u uvo i ne razmisljash ni o chemu! :)

schlock

pre 12 godina

@Slobodan - Ne znam gde si dobio tu informaciju. Radim u gradjevinarstvu, na "belo", i u praksi nisam u poslednjih 5 godina imao projekat u rukama koji je izasao manje od 1100 eur/m2 prodajnog prostora. Prosek je oko 1300, a bilo je i skupljih. Svakih 5 dana ide clanak nekretninama, ostavljaju ljudi komentare i LEPO su mnogi naveli sta cini cenu kvadrata u Beogradu. Preporucujem da pogledas.

Sin Bludimir

pre 12 godina

meni nije jasno kako nekoga nije sramota da moj post gde sam napravio jednu mizernu gresku u racunici, nenamernu, brzinski sam pisao komentar, tako OSUDI I NAPLJUJE ali je zato super kul sto je neko napisao da kvadrat kosta 300 eura!!

Pa jesam li ja napravio vecu gresku sa 100-200e u racunici, pritom nisam mnoge sitne stavke racunao, ili taj neko ko je omashio 1000 eura?

Jel to ono svidja mi se kad nisi u pravu a na mojoj strani si, zato cutim i podrzavam, ali zato ako mi malo ne odgovara prica mast cu da ti izvadim.

Racunica koju sam napisao je priblizna, brzinska, ali veoma tacna u sumi. Neko je pitao da li je neko lud da ga kosta 1500, a prodaje za 1600, pa nije, nekad je prodavao za 2k, ali su ta vremena prosla, zato je b92 i objavio ovu vest, da je sad mnogo manje para i zarade u ovom poslu.

Inace, neko je napiao da je ciklus gradnje godinu dana, naravno da nije, moze biti i 3 godine dok se dobiju papiri itd. A movac za zemlju recimo ulozen odmah.

Aca

pre 12 godina

Nikada i nigde nije bilo da je država najveći konkurent privatnom sektoru u građevinskoj industriji. Kada se ovo što država naziva "tržišnom utakmicom" sabere sa prenaduvanim bankarskim sektorom koji je btw pun para i ne zna šta će sa njima i koji je kamatama demolirao privredu i građane u pravom značenju te reči i pomnoži sa upravom (Dulić, sekretarijat, konverzija, inspekcije, korupcija...) cena kvadrata u Srbiji je pre-ni-ska.
Nagradno pitanje glasi: da li bi iko razuman uša u građevinski poduhvat u kome obrtni ciklus kapiala traje min. 2 godine da bi zaradio (po meni prenaduvanih) 7,5%?
Pomoć prijtelja: u danima štednje banke u Srbiji daju i do 7,75% kamate na godišnjem nivou nadevizna sredstva.
Odgovor: niko pametan neće da investira kad se i od kamate da živeti ! Živeo nerad, nestručnos, korupcija...ŽIVELA SRBIJA!

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Ranije zarada po kvadratu bila 10%, kako vas nije sramota da ovo pisete.

Pa zarada je u Beogradu iznosila sto posto od ulozenog (duplo).

Cena gradnje u trecoj zoni kosta sa svim dozvolama i prikljucima (za visespratnice) 450e po kvadratu (korisne povrsine ne ukupne povrsine), plus cena placa (koja nemoze da se uracuna jer zavisi od slucaja do slucaja).
Najveca dadzbina je naknada za gradjevinsko zemljiste koja u toj zoni iznosi oko 75e po kvadratu.

A cena stanova je u tim delovima grada isla od 1200 do 1500 jedno vreme, sada je pala ali je i dalje 1000-1200 sto je duplo od cene gradnje!

Pa Belvil je kostao jedno vreme 2200e/m2 a sada se prodaje (tacnije ne prodaje) za 1550e/m2, bice da se Delta odrekla svojih 10% zarade!

malo znam

pre 12 godina

Sve sami experti.
Šta ste vi to sagradili do sada, pa ste se upustili u žučnu raspravu?
Pola vas o tome zna iz kafića na ćošku.
Cena kvadrata u BG ne može da se izračuna jer je mnogo veliko kolo u koje se investitor uhvati. Za dve parcele na istoj lokaciji, cena izgradnje može da bude različita u +- 30%.
Tako da samo onaj koji gradi zna koliko ga je koštalo.
Poznata je samo cena materijala i opreme, izvođenja radova i direkcije za građ. zemljište. Svi drugi materijalni troškovi: vlasnici placa? komšije? EDB? grejanje?... su nepoznati!!!
Normalno da je u interesu i prodavaca stanova da na tržište izađu sa što povoljnijom cenom a naravno da su iskoristili priliku da u jednom momentu kad je potražnja bila ludilo i kad su prodavali stanove dok su ih još pravili, podignu cene u nebesa i zarade više.
VI TO SIGURNO NE BISTE URADILI, VI STE SVI FINI!
Vi bi prodavali sve za onoliko koliko vas je koštalo da napravite.
Pa po tome se vidi da u životu niste ništa napravili, da ne biste rizikovali nikad i ništa radi profita, da ne poznajete zakon ponude i potražnje, ili bar ne kada vam to ne odgovara.
Sve u svemu, niste dostojni da se bavite ovako kompleksnom temom.

MJF

pre 12 godina

"Sine Budimire", malo si se zaneo i preračunao za svega onih 240 000 e ili 200 m2, koje dobija stari vlasnik ! Uračunao si ih u trošak, a smanjio kao kvadraturu za prodaju koja je ostala investitoru, sitnica, a !!!!
Ni ostali račun baš ne stoji u potpunosti, ali i da prođe, zarada se povećava za tričavih 25%. Drugo, investitori su kod nasnavikli da ne plaćaju u kešu ništa, pošto ga i nemaju, nego uvek i po pravilu kasne sa plaćanjima, uzimaju kredite od banaka, stanove žele da prodaju već kada je prva ploča izlivena. To više ne prolazi i ovaj narod se malo opametio. Treće, zar je mala zarada od 7,5% za godinu dana, a toliko bi maksimalno trebalo da traje građenje objekta od 1000 m2. Na uloženih 1 000 000, zaraditi 75 000 je više nego dobro svuda na svetu osim kod nas.

Novosadjanin

pre 12 godina

...ne mogu da tvrdim da sam ekspert ali sam poprilicno u materiji...skupljam informacije i stavljam na papir sve moguce troskove jer imam nameru da investiram u zgradu u Novom Sadu...doduse na placu koji je u mom vlasnistvu...takodje imam sestru koja je arhitekta i poznanike i prijatelje koji grade trenutno ili su vec gradili...ili se bave prodajom gradjevinskog materijala i slicno...uglavnom imaju iskusta s gradjevinom...takodje cesljam propise sto se tice dobijanja gradjevinskih dozvola i njihovih cena...za sada mogu poprilicno sigurno da tvrdim da kvadrat bruto ( racunajici sve hodnike...prolaze...liftove ) ne moze da kosta vise od 420-430 eura...i to za visok kvalitet gradnje...iznad proseka koji se radi u NS-u...znaci komletno kljuc u ruke prosecna zgrada od 800 do 1000 m2 ne vise od 350 do 400 hiljada eura...na tu cenu jasno je i da sa maloprodajnom cenom kvadrata i od 800 do 1000 postoji dosta prostora da se dobro zaradi...verujem da i u Bg-u nije velika razlika...!

dare 011

pre 12 godina

@Pera...
Hajde ti napravi 100 stanova i zaradi pola miliona, pa mi javi da li ti se to isplatilo. Da bi napravio i PRODAO 100 stanova, potrebno je minimum 3 godine tj 36 meseci. Ako podelimo pola miliona na 36 meseci, dobijamo 13.888€ mesečno. Pritom, niko ne garantuje da ćeš išta prodati i po kojoj ceni a trebaš bez prekida da finansiraš izgradnju. Vrlo lako kola krenu nizbrdo a kočnice otkažu... Pa zaradu pojedu kamate za kredite, jer nisu vraćeni na vreme zbog pada potražnje...
Ako je to tako lako i lepo, zavrni rukave pa gradi i zaradi a možda na kraju, kao mnogi investitori, digneš ruku na sebe.
Najlakše je sedeti kod kuće sa difitronom i praviti se pametan!!!

ljubalg

pre 12 godina

naravno da nema gradnje kad se ne izdaju gradjevinske dozvole!!!! ja imam lokacijsku 2 godine a nedaju mi gradjevinsku . uvek nesto fali . svi hoce lovu . ovde nista ne moze posteno . CISTA OPSTRUKCIJA OD STRANE VLASTI DA BI PRODAVALI FUSERSKI BELVIL I NASE BIVSE KASARNE . HOCU DA GRADIM A DRZAVA NEDA !!! DAJTE GRADJEVINSKE DOZVOLE !!!!

nenad

pre 12 godina

Ko je platio da se ovo napise, pa nismo bas toliko mutavi. Kako to da u nekim gradovima cena kvadrata bude 500 evra, a u Bg 1600 i jos se kao zale. Ja sam cuo da na karaburmi ili vozdovcu na lokacijama van glavnih ulica, cena kostanja kvadrata sve sa zemljistem ne prelazi 500 evra, profit je vise nego kriminalan.

Knjigovodja

pre 12 godina

Vidi, vidi kako Sin Bludimir prekraja cifre i kvadrate:

Neka je objekat 1000m2. To znači da su troškovi gradenje:
200€ po m2 diregziji za GZ na neto površinu (njegova računica), dakle 750m2 što čini 150 000€. Dalje imamo 30 000€ za CG i 400 000€ za izgradnju celog objekta po bruto kvadratu. Dakle imamo uloženo 580 000€ da se dobije 750 neto kvadrata.
E sada evo gde otvoreno lažeš u svom komentaru. Investitori ne daju pare bivšim vlasnicima već stanove 25-30% dakle nekih 200 kvadrata. Ako daju pare onda imaju svih 750 kvadrata za prodaju, a ako su dali stanove, onda imaju nekih 550 kvadrata za prodaju po ceni od 580 000€, što čini 1050€ po kvadratu ili 820 000€ za 750 kvm što dođe 1090 po kvm.
Naravno ovo je sve pod pretpostavkom da su cifre koje si izneo tačne, a nisu. Imao sam uvida u poslovne knjige građevinskih firmi i znam da nisu tačne i da je prava cifra po kojoj građevinske firme grade stanove 500-600€ po kvm.

nemam pojma

pre 12 godina

(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Ja se stvarno ne razumeme previse ali 1300 eura po kvadratu da te kosta izgradnja, ako sam ja dobro razumeo, je smesno, pa ko bi onda gradio? Predlazem tvojim prijateljima da promene biznis. Pa bolje da oroce ulozen novac nego da se stresiraju za dzabe. Izvini ali meni ovo sve ne ide u glavu. Pa nisu svi ti preduzetnici toliko bas glupi i mutavi da ulaze u posao ako nema sigurne i dobre zarade.

nenad

pre 12 godina

Najace sto sin budimir kaze 1300 kvadrat kosta, verovatno onda van Beograda materijal daju za dzabe, a radnici primaju 50 evra platu. Cena kvadrata po vozdovcu, zvezdari i slicnim delovima grada ne bi trebala da bude veca od 1000 evra po kvadratu, a i tu imaju zaradu od 40% ako sve rasprodaju. Najbolji biznis od 2000te godine, steta sto niko nije hteo da dovede u red formiranje cena. Kako to da je danas jeftiniji kvadrat u Budvi ili na Zlatiboru nego u Bg.

Pera

pre 12 godina

Dobro vi ista i prodajate sa takvim cenama.

Pa malo li je 7.5% po kvadratu...u belevilu je kvadrat 1550 sto znaci 116.25 eura po kvadratu. AKo je stan 50 kvadrata (od toga terasa je 5-6 m2) zarada je 5812.5 po stanu, pomnozite sa brojem spratova (recimo 10) i brojem stanova po spratu (recimo 10, ne znam tacno) i eto meni ne izgleda lose prebacismo pola miliona eura na jednu zgradu.

Bata

pre 12 godina

Pre neki dan smo čitali da je organizator kradje Sezanove slike novac ulagao u izgradnju. Sad valjda treba da nam bude žao što će mu zarada biti samo 7.5%.

Nije gradjevina za svakoga

pre 12 godina

Ovo meni sve zvuci mnogo cudno, to da je zarada bila 10 posto a treba da se smanjiu na 7,5 posto. Koliko ja znam u posao se ne ulazi ako procenjena zarada nije preko 20 posto, sto znaci samo da su oni lose procenili trziste, tj. ili kvantitet ili kvalitet objekata ne odgovara postojecoj traznji, a ko je kriv za to? Takodje, koliko ja znam cena izgradnje je 300 eura po kvadratu sto znaci da svaki kvadrat prodat preko te cene je zarada, a to sto nema kupaca je druga stvar, to samo znaci da, tako se bar meni cini, da vi ljudi ne poznajete trziste i treba da propadnete. Ovo je na kraju dobra stvar je na kraju treba da isplivaju oni koji rade kvalitetno, i da je proslo vreme neprirodnog trostrukog uvecanja kapitala na izgradnju stanova.

bolje golub na grani nego vrabac u ruci?

pre 12 godina

""Trenutno gradimo dva objekta sa po 10.000 kvadrata na Zvezdari i Novom Beogradu sa prosečnom cenom od 1.650 evra za kvadratni metar, ali prodaja je skromna", ističe Dobroslav Bojović, većinski vlasnik i generalni direktor Napreda. "

nema sile da me ubedi da realna cena kvadratnog metra stana u beogradu iznosi 1650 evra.
smanjite dobrano te cifre, pa ce onda moci da se prica o kupovini stanova.
do tada, neka vam 33 miliona evra stoje na placu umesto 20 miliona evra na racunu.

Kobster

pre 12 godina

O svasta! Sta sve necu cuti! Mozda sam i ja glup, ali ako neko zna neka mi objasni kako je zarada od 7.5% "na ivici rentabilnosti"?!?!

sirotinja

pre 12 godina

jeste, evo sve idu peške, a ja vozim one X6 i mečke po splavovima.
strašno je da novinari staju na njihovu stranu, i svaki dan samo pišete o problemima građevinara, tajkuna, i uvoznika automobila, a ovi iz ratka mitrovića neka umru

Pera Peric

pre 12 godina

@Sin Bludimir

E, Sine Bludimire, a ovih 240.000 evra sto si dva puta ubacio u trosak? Tako vesto racunaju i domaci "investitori", leva ruka, desni dzep... Budala je ko se upeca na njihove krokodilske suze.

Max Emanuel

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)
Racunica ti malo ne valja jer si dva puta računao stare vlasnike.
Ili im tresnes tih 240.000 na sto i ne razmišljaš više o njima, pa prodaješ svih 750m2 neto, ili im ne daš ništa novaca nego samo 200m2, i onda prodaješ 550m2 neto kako si ti pisao.
Znači, ili troškovi 820.000 i prodaješ 750m2, gde je 1m2 onda 1093€, ili troškovi 580.000 i prodaješ 550m2 gde je onda 1m2 1054€.
Tako da im je zarada bar 30-40%, što složićeš se, nije malo.

Aca

pre 12 godina

Zašto gradite ako ne možete da prodate? Zašto moraju da se grade stanovi u Srbiji usred krize? Uložite u nešto drugo, ako ništa, pare u banku, i imate zadaru 5,5% godišnje, a da ne radite ništa. Zarada nije bila 10%, nego veća, jer se niko ne bi zamlaćivao za taj procenat. Mafijaši sve manje grade, jer im država pleni imovinu.

Milos

pre 12 godina

U unutrasnjosti Srbije, kvadrat novogradnje kosta oko 500e ! ima i za 400e...zivim u jednom mestu u unutrasnjosti i znam da svi lokalni gradjevinari voze nove dzipove i zive izuzetno raskosno...

Razlog za to je zarada od najmanje 100e po 1 m2, + porez-koji utaje, jer postoji sema napravljena za Beogradske kriminalce kako da izbegnu placanje poreza na dobit(prave lazni gubitak) i zidaju ljudi slobodno zgradu za zgradom a prave navodne gubitke, naduvajuci fakture svojoj firmi od kvazi izvodjaca radova...Vazno je dodati da vecina izvodjaca u Srbiji nema skoro nikakve dozvole, posebno upotrebne...tako da se tu uvecava zarada...

Od prijatelja koji su izvodjaci radova u Bg-u, znam da zarada u gradjevini u Bg-u je isla do 350 % !!!! to je bilo sa onim cenama od preko 2000e po 1 m2...sada je nesto manja zarada, ali je i dalje daleko veca od prosecne zarade u Evropi i svetu gde iznosi do 30% !!! imajte u vidu da Beograd ne moze da ima iste cene stanova kao Berlin, Bec i sl. To su gradovi gde obicni gradjevinski radnici(sljakeri) imaju oko 1500e mesecnu platu+doprinosi...kako oni mogu da naprave kvadrat od 2000e sa tolikim platama :-))) mislite o tome ;-)

marko

pre 12 godina

Koja glupost, smejurija. Pa ko placa ove clanke. Pa blok, cigla, crep, cement kosta isto u celoj Srbiji. Pa ako je u nekom Cicevcu ili Bujanovcu kvadrat oko 500e plafon pa se opet radi i gradi znaci ima zarade. Pa koliko zarade ovi u Beogradu racunajte sami.

Pera

pre 12 godina

Sine Bludimire,
1.dva puta ste računali cenu zemljišta
2.ne košta lift baš 60-70000e nego 2-3 puta manje
3. Vaš primer participacije je za dobru lokaciju. Za naselja je mnogo manje.

Vaša računica baš je primer Investitorske mantre. Zagubi se tu i tamo po nekoliko 100 hiljada evra i dodje se na 1300-1500e troškova.

abc

pre 12 godina

@Sin Bludimir

Ova racunica bi bila u redu da svi zivimo u nekoj zemlji gde je prosecna plata 1000E. E sad kako to nije slucaj, da bi se radilo sa nekretninama jedna od ove dve stvari moraju da se dese. Ili ce da poraste standard gradjana pa cemo teziti toj prosecnoj plati od 1000E ili ce cene nekretnina ici dole na ustrb gradjevinskog zemljista, vlasnika placeva, ...

Ajd' u 2 kvadrata, da ono prvo nece da se desi, znaci moracete da skidate cene ako mislite da prodate te kvadrate.

btw, ako su tvoji prijatelji na osnovu prikazane racunice usli u posao i angazovali svojih 850 000E sa verovatnocom povrata 50% onda je to jos jedan pokazatelj da pare nisu kod pametnih ljudi, nego kod onih bliskih vlasti!

trimitrije

pre 12 godina

@(Sin Bludimir, 19. april 2012 13:29)

Nekako imam utisak da si dva puta uracunao plac? I 240.000 eura i 200 kvadrata manje!? Ili tvoji prijatelji dobiju 750 m2 ili 550 m2 ako daju 200 m2 za plac starim vlassnicima...

Kum

pre 12 godina

Meni samo nije jasno kako to da u Srbiji ne moze da se proizvede "gradjevinska hemija" kako kaze clanak i stolarija? Pa nije to svemirska tehnologija pa da treba da uvozimo tako nesto. Keramika isto - ima sasvim dobre i domace ponude ali uvozne keramike i stolarije ima na svakom koraku. A marze izvodjaca a narocito investitora su previsoke. Cak ima slucajeva da se neki nov stan prodaje preko druge trece ruke sto je nedopustivo.

Sale

pre 12 godina

A šta mislite za "NEPROFITNE" stanove Skupštine grada Beograda? Obećano je da kvadrat neće preći 900 evra, i da će se stanovi završiti za najviše dve godine. Prošle su četiri godine, stanovi još nisu gotovi, a kvadrat je sada 1200 evra. Kakva "neprofitna" prevara!Pritom PDV će nam vratiti, ali za 20 godina kada isplatimo stan? Šta reći, a ne zaplakati!

ekonomista

pre 12 godina

I opet vam govorim da cenu stana odredjuje trziste, a to ne mora nuzno imati veze sa cenom gradnje!
Medjutim, investitori to ne kapiraju. Mozda je stanogradnja nekad bila dobar posao, ali to odavno vise nije, a taj ko to nije shvatio na vreme sada moze biti u situaciji da ne moze povratiti ulozeni novac.
I zato molim "investitore" da ne pisu memoare o ceni gradjevinskog materijala, dozvolama, projektima i minimalnim cenama po m2, vec da odu na neki kurs da steknu osnovna znanja iz ekonomije, pa ce onda shvatiti da je cena necega (pa tako i stana) odredjena time koliko je neko spreman da plati u datom momentu.

Nemanja

pre 12 godina

Sta je,bagro,kriminalna i lopovska,"kukate",i to sve preko novina?! Posto su ovakvi clanci?
Ajte,malo pisite o tome koliko je zelenih povrsina,parkova,sportskih terena prenamenama zemljista naprasno postalo gradjevinsko zemljiste,pa opet malverzacijama preslo u necije ruke,zarad "opsteg interesa"? Zar to nije organizovani kriminal,kome treba zavrnuti siju?! I bas je Zvezdara,a posebno naselje Mirijevo i primer za gore navedeno!!!
Kvalitet gradnje ne treba spominjati kod vecine novoizgradjenih objekata,jednom recju sam fuseraj!
I da vas pitam, a za koga zidate u zemlji staraca,koja je za deset godina izgubila 500000 ljudi (nema ih,nestali,pomrli),a priblizno toliko je napustilo ovu tvorevinu zvanu Srbija,koja vrsi genocid nad vecinom sopstvenih gradjana?!
Prokleti kriminalni paraziti su korupcijom unistili i gradjane i gradjevinu,pa je sada dosao red na njih same!!!

arhitekta

pre 12 godina

Zdravo trziste nekretnina daje profit od 15% investicionog kapitala. Namesto da vestacki napumpava trziste neracionalnim bacanjem novaca drzava bi trebalo da ne mesa prste, dozvoli pad cena i time omoguci brze ciscenje trzista i ponovno ozdravljenje gradjevinskog sektora. U suprotnom samo produbljuju krizu, produzuju joj vek trajanja i stvaraju priliku za korupciju gde "odabrani" imaju nesmetan pristup novcu poreskih obveznika. Bolje da taj novac bude upotrebljen za stratesku infrastrukturu tipa recimo sirokopojasni internet ili sl. koja ce da da novi zamajac dokazano uspesnim sektorima domace privrede za jacu ino-konkurentnost i izvozni plasman. Tako gradjevinarstvo nece upasti u period od 10godina zabokrecine vec moze da se indirektno izvuce za 2-3 godine iz ove situacije. Nema gradnje bez jake ekonomije.