Utorak, 17.04.2012.

12:17

Gase se japanski tehnološki giganti

Decenijama su električni uređaji iz Japana bili ti za koje su se kupci otimali. Svi ti koncerni danas beleže velike gubitke i zapravo ne znaju kako dalje.

Izvor: biznis.ba

Gase se japanski tehnološki giganti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

@Duje_raftman

LG u svojim televizorima IPS panel treceg reda. Sony ima PVA i AUO panele. Nedao bog da ti zapadne AUO. A zasigurno hoce. Cak i ovi novi PVA nisu nesto posebno kod Sony. Sony je bio zakon do pre jedno 4-5 godina, a onda je i on poceo da fushari.
Bravia od pre jedno godinu dana, koju sam zamenio za LG, ne moze ni da prismrdi Braviji koju posedujem jedno 6 godina.

Bravia od pre 6 godina:
HD Ready, panel - antiglare - skoro crna na crnoj pozadini.

Bravia od pre godinu dana:
Pomeris ugao gledanja od centra i vec cao-zdravo sa slikom(boje). Cak ni oci ne smes da pomeris od centra, krajickom oka vidis dekolorizaciju. Problem sa softverom, ima neispravan EDID, nece da cita svaki divx i mnogo toga jos.

Za iste pare sam zamenio za LG koji ga jede.

Sasa

pre 12 godina

Samsung i Panasonic su najbolji TV-i, ali Samsung zaradjuje lovu na smartphonu i softwareu, dok Panasonica nigdje nema u toj oblasti. SoniErikson je zaostao, cak i iza LG-a, a o Philipsu ne treba trositi rijeci. Pioneer, nekada najelitniji tv je potpuno nestao sa trzista.
Dakle, pregazila ih konkurencija iz J.Koreje, dok Kina preuzima segment jeftine robe.

Sale

pre 12 godina

Ne može Sony da ima konkurentan TV kad kupuje od Samsunga panele. To isto rade i Turci i Kinezi, ali sklapaju TV za 50% jeftinije.

vlada

pre 12 godina

kupio sam sony tv,nx 710,Tada kada sam ga uzeo kod naa je kostao 2500e,a samsung iste klase je mogao da se uzme za 1500 do 1700e.Pri tom,samsung daje naocare za 3d uz tv.A za sony mora da se dokupr.Komad je 120e...Da ne ppricam o cenama lap topova ... Vecina ljudi nece da plati vise jer je to sony,ima nas jako malo.Zato Sony i propada,dajte malo budite konkurentniji sa cenama,i garantovano se izvlace uz krize,i pored toga sto je samsung vec ucvrstio svoju poziciju u svetu

Vlada

pre 12 godina

Ni slucajno ne smatram da su kineski i korejski proizvodi istog ili pribliznog kvaliteta. Kineske firme prave krs za jako male pare, proizvode koji ne traju ni koliko garancija. Proizvodi Samsunga i LGa su jako dobrog kvaliteta i bilo koji njihov proizvod da kupite trajace uglavnom jako dugo. Ne pamtim da je ikome crkao njihov tv ili monitor sa katodnom cevi. Ovi proizvodjaci igraju na jaku kartu-ponude npr tv od 250 do 2500 eura, u zavisnosti od opremljenosti, kvaliteta slike, tehnologije...I naravno kada imate tako sirok opseg cena gotovo svako ce pronaci nesto za sebe, a da pri tom kupi i veoma solidan kvalitet bez obzira na cenu.

Duje_raftman

pre 12 godina

Meni je bilo bitno koji ću TV da kupim, pa sam nakon više dana gledanja i testiranja podešavanja slike odlučio da kupim Sony-KDL seriju koji je bio 3k skuplji od Korejanaca ali zato su zato crna i bela boja skoro savršene dok je crvena za nijansu naglasena. Kod ostalih proizvodjaca je slika LCD ekrana bila otužna.
Ocena kvaliteta slike i videa.
Sony 4.5
Philips 4
Panasonic 4
Grunding 3.5
Samsung 3.3
LG 3

Napominjem da su Korejanci imali količinski više USB i HDMI ulaza pa kome je to bitno neka kupuje Korejance.

Neka me se Sony seti pa da uplati neku siću za marketing! :)

Sladja

pre 12 godina

Japan se jedva izvlači iz 15-godišnje ekonomske krize i od cunamija (11.03.2011.), ali već šalje pomoć Evropi i MMF-u u iznosu od 60 milijardi US$. Source: http://www.tdg.ch/economie/argentfinances/japon-vole-secours-europe-endettee/story/31604458

yoyogi

pre 12 godina

Neko bi pomislio, Japanci za godinu dana izgubili kompas i naglo propali.

Kako neko ko izdvaja za istrazivanje i razvoj 3 puta vise nego Apple moze tako naglo da propadne.

Javnost jos misli da su Kinezi i Koreanci dostigli kvalitet i da je to razlog.

Razlog je mnogo ocigledniji i jednostavniji , neverovatno da se niko nije prvo njega setio: jak Yen.

Posle zemljotresa, svetski investitori su, u ocekivanju privrednih aktinosti oko obnove Japana, nagrnuli na Yen i podigli mu cenu.

Za 1 dolar je trebalo 120 Yena. Danas treba 80. To unistava sav izvoz iz Japana, ne samo TV aparate.

Svaki japanski proizvod je 40% skuplji nego pre zemljotresa.

Sada, u radnji stoje 2 TV aparata, Samsung i Sharp, Sharp 50% skuplji, ko ce da ga kupi? Iako je Sharp bolji, nije bolji 50%.

Stvarno, 100,000 dinara Samsung i 150,000 dinara Sharp, istih dimenzija, slicnih funcionalnosti...ko dobije kupca?

Nista to nema sa kvalitetom i nesnalazenjem japanskih proizvodjaca.

Da "pobegnu" iz Japana, gde? To rade decenijama, otvaranjem fabrika u Tajlandu. Thai valuta je uvek bila jaka sada pogotovo, to ovaj put ne spasava.

Za automobile za izvoz u Koreju, Japan ih pravi u Americi, sa svim troskovima prevoza (3 nedelje) to je opet jeftinije nego praviti ih u Japanu i slati jedan dan brodom u Koreju.

Northener

pre 12 godina

sto se gaminga tice, iako imam playstation, bio bih pravi slepac kad ne bih priznao da je u ovoj generaciji Xbox360 definitivno odneo pobedu

CD

pre 12 godina

@Aleksandar
Amerikanac James Russell je prvi otkrio i patentirao koncept digitalnog snimanja i reprodukcije zvuka. Format Audio CD-a u danasnjem obliku su zajednickim snagama razvili Sony i Philips (prethodno otkupivsi licencu od instituta "Battelle" u kojem je radio Rusell).

dejan

pre 12 godina

Samsung i Acer su pokazali japancima da mogu bolje i jeftinije, to je suština...japanci su spavali na lovorikama, isto kao i RIM i Nokia pa ih sad satiru Apple i Samsung mobile...ničija nije gorela do zore, osim možda Mercedes.Najveća opasnost za svaki brend je da postane dinosaurus u doba gladi...

ivan

pre 12 godina

Sve su to tehnoloske "gluposti".Za nista novo radikalno na polju tehnoloskih komercialnih dostignuca nisam cuo u posledjih dvadesetak godina od izlaska cd-a.Sve ove takoreci nove tehnologije jesu ustvari stare upakovane u novi dizajn i hiper produkciju zato sve mora propasti.

Bojan

pre 12 godina

Nedavno je kolega htio da kupi sony televizor, nalozio se na njega, i pored toga sto je skuplji, i onda ga je dobronamjerni prodavac savjetovao da uzme nesto jeftinijeg samsunga. Eno ga ekstra mu sluzi. Prodavac kaze da za sony dobijaju toliko reklamacija da im ga je preko glave.

Inace sto se tice japanaca, zao bi mi bilo da im brandovi propadnu. Ne radi se tu samo o elektronici, npr mislim da i sa auto industrijom imaju problema. Mislim da oni svi dozivljavaju neku vrstu krize identiteta. Sony se svuda petlja, ne zna se vise sta je to sto ga cini sonyjem. Isto tako presporo se odlucuje, nefleksibilni su i nisu usvojili neke od koncepata na kojima su se neke druge zapadne kompanije puno uzdigle (npr outsourcing inovacija i fleksibilniji pristup trzistu).

Mislim da su neki od razloga njihovom padu problemi sa ekonomijom - deflacija koja dugo traje, veliki dug koji imaju, i sa tim znacajno povezana demografska slika. U zadnje vrijeme nuklearne katastrofe i problemi sa zemljotresima su im dosta otezali. Njihova drustvena organizacija i tradicija koje su zasnovane na postovanju autoriteta starijih i nefleksibilnoscu u vezi sa tim im polako dolaze glave. Njima treba novi rez, novo profilisanje i podvlacenje crte, nesto kao sto su uradili poslije 2. svjetskog rata.

Sto se tice konkurencije, korejci su u istom rangu kvaliteta, ponegdje pocinju polako da predvode u inovacijama i povoljniji su. Kineze i Korejce ne bih nikako trpao u isti kos.

U svakom slucaju mi kao lijen, besposlen i nesposoban narod imamo mnooogooo toga da naucimo od svih njih!

jojke

pre 12 godina

DA IM SE NIJE DESILA KINA !

U pravu je @andrej. Kupio sam TV CRT SONY BRAVIJU verujući da me neće "izdati". Par meseci posle garancije "crko" je najskuplji deo, mikroprocesor. Srećom, dobar majstor, imao je deo i tehnologiju da ga zalemi. Rekao mi je da je razlog masovnog otkazivanja ovog elementa (najskupljeg) loša naponska zaštita. Televizor je sklapan u Slovačkoj (ako je to bitno). Isti takav televizor i isti deo "crko" je mom prijatelju par meseci ranije.

Ovo što im se dešava to je put bez povratka. Kinezi, jednostavno rečeno, daju mnogo više za manje para i ono što je bitno rade za MASE. Kinezi su ukapirali u najbukvalnijem smislu da je to sve POTROŠAČKA elektronika. A ona NE TREBA da traje večno, već onoliko koliko košta, znači MALO.

Dobro

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?
(obi van, 17. april 2012 17:27)

Mala ispravka, obi van : CD je izmislio Phillips.
Svima pozdrav iz zemlje lala,
Uvek Vas,

Dragan

pre 12 godina

@Zapadna Srbija

Znaci po tebi Sony je propao zato nije omogucio lako kopiranje igrica ?!? Jedino ako su njima glavno trziste zemlje sa velikom piraterijom. Pa oni upravo zive od prodaje tih igrica, jer ako ih niko ne kupuje, niko nebi imao interesa ni da ih pravi, a bez njih niko ne bi ni kupovao konzole. Da te igrice na zapadu nisu masovno kupovane, ti ne bi ni imao sta da kopiras.
Sasvim drugi razlozi su u pitanju, na prvom mestu ogromno povecanje konkurencije, presporo prilagodjavanje trzistu i premalo pravih inovacija (u odnosu na neka prosla vremena).
Ja sam licno principijelno uvek izbegavao Sony uredjaje iz tog razloga sto su uvek forsirali nestadardne uredjaje da bi kupac kasnije bio prinudjen da kupuje dodatke od njih po skupljoj ceni (setite se memorijskih kartica).

gedžet

pre 12 godina

Za SP 2010 sam kupio brutalni novi LG televizor,kompijuter Samsung,telefon Samsung,mp3 plejer Sanas Clip 2gb,muzički stub kupljen 2002 godine i posle jedne decenije radi kao sat marke Aiwa-preporučujem svima,veš mašina Gorenje,frižider isto..

drasko

pre 12 godina

Pre nekih 13 godina kupim ja Sony TV sa slikom u slici na 100Hz tehnolosko cudo.Plartim ga racno 2470 maraka.Garancija 2 godine.Posle 2 godine i 4 meseca prestane da radi.Odnesem u zvanican servis na bulevaru kad oni mi rekose : znate sta ,tvv pravi nekakav spoj u topovima pa vam redovno izbacuje odredjeni otpornik jedino da menjate ekran,slicnu pricu dozivim nakon dve godine sa kamerom.Toliko o Sony-ju.Izgleda da su se u odredjenom momentu na visokim polozajima u kompaniji nasli pogresni ljudi.Sada placaju cenu.Vala i neka,sami su krivi ...

Dzoni

pre 12 godina

Kad naplacuju gluposti..npr i ako ceo svet koristi mini SD kartice Sony fura svoje koje su nekoliko puta skuplje za isti kapacitet.Krajem 80-tih cale je kupio Sony trinitron TV ,taj TV je bio pojam za sve ostale proizvodjace ,svi ostali su bili manje vise isti kao i tadasnji EI Nis dok je Sony bio daleko ispred svih ali od tad su Korenci uznapredovali mnogo.Imali smo i Samsung i EI nis tad krajem 80-tih i Samsung je bio gori od EI nis tva dok je sad Samsung broj jedan sto se tice i tva i ekrana svih vrsta.Japanci su ostali najjaci u robotici ali ko jos kupuje robote za kucu sem samih japanaca.

Zoran

pre 12 godina

Vrlo prosto. Sony i Sharp gube pare jer su preskupi a njihovim menadzerima ne pada
na pamet da spuste cene zbog svojih bounusa. Kod Samsunga je suprotno, bonusi su
mali ili ih nema. Iskreno, Samsung odavno pravi bolje uredjaje od Sonija i Sharpa.

tiberije

pre 12 godina

Zakasnili su sa razvojem lcd televizora tvrdeci da je njihov Sony Trinitron sa katodnom cevi kud i kamo bolji. Uradili su isto sto i Kodak koji se drzao svojih filmova a zanemario digitalnu fotografiju. Sada se Kodak gasi a ubrzo ce i Sony ako ne nadje drugo magar pored svog playstationa da vuce zaprezna kola.
Sony je kupio od Samsunga LCD tehnologiju i onda krenuo sa razvojem svoje Bravie, ali problem je sto njihova Bravia kud i kamo inferiorniji proizvod od samsunga kosta vise.
Samsun je lider TV industrije sa razlogom, ako Apple udje na trziste eto zemljotresa i Sony moze da izadje odatle komotno.

Oni koji pricaju o kvalitetu Sony-ja i kao se cude kako je Samsung bolji, jednostavno su zaglavili u nekin 80-im i 90-im jer Samsung je vec neko vreme gigant za Sony. Izgleda da je samo jos u Srbiji izgubljenoj u vremenu Sony ostao marka.

Pozdrav od Tiberija sa Floride.

pa da

pre 12 godina

EEEEE ja pre neki dan posla' komentar orotiv kritike kineske robe podvlaceci da mnoge renomirane americke firme proizvode u Kini, i da je to roba vrhunskog kvaliteta, da ne bi trebalo samo gledati kvalitet majica igracki i patika. Tada "popih" grdne minuse. Pouzdano znam da Japanci takodje vec odavno proizvode u Kini i Severnoj Koreji. licno radim na masini japanske marke napravljenoj u Kini. Nekad je Japan kopirao i usavrsavao zapadno-Evropsku i americku tahnologiju (automobilska industrija itd). Dovoljno sam mator da se secam prvih modela Honde, Datsuna, Tojote iz sezdesetih godina. Bili su skoro smesni. Al' ne prodje dugo, Japan postade lider na tom polju. Problem je nastao kad su bili prnudjeni da proizvode van svoje zemlje, jer ne moze sto pedeset miliona Japanaca (racunajuci starce i decu) da toliko preplave svetsko trziste. E sad su Kinezi kopirali i usavrsili, i imaju preko milijardu potencijalnih radnika. Potpuno normalan proces.

Tip

pre 12 godina

Sharp drzi 24% tehnike na Japanskom trzistu, a 40% LCD panela, njima je oduvek bio prioritet Japan, a promet je pao za 15% zbog Solar nih panela - zemlje zapada su donele uredbu da se smanji za 10 puta regresna struja zbog prevelike proizvodnje! Bili su proizvodjac broj 1 u svetu u tom segmentu...

Mihajlo

pre 12 godina

' kao sto mu ime govori', ... Svasta, kakva glupost... ko bi mogao iz imena da nasluti da su radili sa olovkama, a ne recimo sa nozevima??

Zoran

pre 12 godina

Sony nikada nije pravio neki kvalitet, ne samo sada, nego ni pre 25 godina ne. AIWA je bio pojam za njih. Pa Pioneer da ne pricam.

Tako da nema mesta za suze, ko nije dobar propasce.

Tako su i nemacke firme tipa GRUNDIG propale, kada su navalili Japanci onomad.

Sada je vreme Kineza. Barem u toj potrosackoj elektronici.

sislo

pre 12 godina

Sony, Panasonic, Sharp - da se ne lazemo i dalje proizvode odlicne, a u pojedinim segmentima i najbolje uredjaje. Price o losem kvalitetu - macku o rep, pojedinacna iskustva su pojedinacna iskustva a ne objektivna analiza.
Danas nije presudan kvalitet, jer kvalitet ne prodaje robu.
Robu prodaje reklama, niska cijena, garancija, akcije... sve sto potpada pod pojam prodajne strategije, odnosno borbe za trziste.
Uostalom gdje je danas Grundig? Nekad pojam dugotrajnosti, kvaliteta - a danas rezervni brend turskog Beka.
Dzabe kvalitetan prozvod kada ga ne mozes prodati!

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Previse se drze zakona. Setite se samo kada su dvd plejeri preplavili trziste, sve sami kinezi: xoro, xwave, shockwave... Japanski dvd plejeri nisu imali mogucnost citanja divx, a i oni koji jesu, citali su samo pojedine kodeke i mali broj prevoda bez srpskih karaktera. Isto tako igrice za sony ps su pune zastita, bila je potrebna ugradnja cipa itd... Bezbroj je primera.

direkt

pre 12 godina

više se ne proizvodi kvalitetna roba, već samo jeftina. jeftina i nekvalitetna roba sa nalepnicom (tj. "brendom") postaje skupa i prestižna. *********

lela

pre 12 godina

visoke tehnologije toliko brzo napreduju da je prosto besmisleno racunati da ste kupili kvalitet koji ce vam trajati 20 godina.
primera radi, lepo je da imate sony tv star 20 godina, u ogromnoj crnoj kutiji koja vam zauzima pola sobe, koji radi besprekorno, ali lepse je imati lcd ili led.

vise sam emotivna, secam se koliko sam bila sretna i ponosna na svoj prvi sony vokmen!

bora

pre 12 godina

"Inženjeri Sonija svake godine predstave upravi više od 100 predloga novih uređaja, ali praktično ni jedan od njih ne počne da se proizvodi. "

promeniti upravu

Nikola

pre 12 godina

PS3 puca jer su zaboravili kako su unistili nintendo.To sto je nintendo tada pokusavao je otvorilo vrata playstationu.Sad sony pravi istu tu gresku.Radi se o zastiti konzole.Nintendo je tada isao na kertidze jer ih nije bilo moguce kopirati za razliku diskova na koje prelazi ps.Rezlutat je da ps postao najprodavanija konzola ikada,uz to sigurno i najvise pirata korisceno.E sad je PS3 resio da uvede maximalne zastite,zato je i puko i ako je,nadam se da ce jos nize da padnu.MS je zato najbolji,svestan je da ne moze protiv piraterije ali im je dovoljno to sto ima onih koji placaju.MS nece da ponovi gresku nekada nintenda sada sonija.

indpedu

pre 12 godina

Sve te japanske firme svoje proizvode izbacuju iz fabrika u Kini, a posto im kvalitet nije mnogo veci od novih kineskih marki koje se sklapaju u istim tim fabrikama a cena jeste mnogo veca, krah je pitanje samo vremena.
Jednostavno Kinezi ce zbog niske cene rada unistiti proizvodnju svakog drugog, tako gde god da odete u svetu, i onaj najbanalniji suvenir kad kupite, na njemu pise made in PRC ili made in China, cak ni Indijanci u Americi ne izradjuju svoje suvenire vec ih uvoze iz Kine jer je to isplativije pa vi vidite.
Jednostavno su pojeli ceo svet.

kolko para tolko muzike

pre 12 godina

Japanska tehnika je uvek vazila za najbolju, ali je zato bila i daleko najskuplja. U medjuvremenu su Koreci, a od skorije i Kinezi naucili da prave kvalitetnu robu koju jeftinije prodaju. I ja sam veliki ljubitelj Sonija i Panasonika, medjutim, kod kuce drzim Samsungov televizor zato sto je podjednako dobar a znatno manje kosta.

Bole

pre 12 godina

@Andrej

A ja imam sasvim drukcije iskustvo! Naime mojima je riknula Samsung plazma koju su imali 4 god, dosao je serviser i usao u fabricki meni i zabezeknuto rece - eto, vi ste kupili TV pre 4 god. a ovde pise da je on radio cele 4,5 god. naravno po broju sati!!! Sta to znaci? Znaci da je jos jedan od "vrhunskih" samsungovih limited edition televizora koji se sklapaju od reciklirnaih komponenti a pritom im se ne daje produzena garancija kako bi trebalo i skida im se nalepnica fabrike koja jedina radi reciklazu u Evropi pa se posle prodaju kao super TV-i na extra akcijama. U ovok slucaju neko je zaboravio da resetuje clock sa recikliranog televizora! Pitate se otkud sada full hd tv za 300 EUR? Razmislite malo...
A onaj ko rece da je Panasonic prosek je izrekao extra glupost - najbolje ocenjeni TVi i sam krem predstavljaju Panasonic NEO PDP plazme a nista losiji nisu i njihovi LCD/LED ekrani,dok Panasonic elektroliti i danas predstavljaju sam svetski vrh i to zna svako ko se razume u elektroniku.
Nije njih ubio korejski kvalitet koliko korejska jeftinoca jer su ovi zarad kvaliteta poceli da valjaju prejeftine televizore gde vise nije bitan kvalitet nego potreba da pogodi onaj materijalno nizi stalez i u tome uspevaju... Ljudima je danss "bitno" da imaju plazmu ili LCD,a to sto sa dalje od 3m ne vide i H od HD slike, to nema veze, bitno je da se nesto kupi i sto jeftinije...To nas je i dovelo do ovakve situacije.

Niti jedna dominacija nikad nije bila vjecna, sto je u stvari i dobro za covjecanstvo

pre 12 godina

Tehnoloska dominacija ni u cemu nije vjecna. Svjetsko trziste elektronicke zabave nekad dominirano japanskim proizvodima danas su preuzeli juzno-koreanci (Samsung i LG). Slicno tome, do prije 30-tak godina je i GM bio pojam proizvodnje automobila a danas su nezamjetljivi marginalci. Najcesci uzroci pada su bahatost, lakomost (ili u prevodu - siroko im dupe), lezernost, pokondirenost i zaborav i gubljanje i zaborav entuzijazma i osnovnih principa poslovanja koji su bili uzrok njihovog prosperiteta.

Ratko

pre 12 godina

Ja bih to iz iskustva firme za koju radim 15 leta: Dok je gazda sam odlučivao bili smo brzi i efikasni, onda smo porasli i postali birokratizovani i na istom smo putu sa sharpom. Problem je da danas firme treba da odlučuju toliko brzo da nema mesta suvišnoj papirologiji, studijama, biznis planovima.. Sve što vam treba je čovek sa vizijom i osećajem za biznis koji intuitivno donosi odluke a ostali ih sprovode najbrže što mogu, inače će kinezi to isto napraviti pre vas samo još malo jeftinije.

uros

pre 12 godina

Kinezi unistavaju sve. Jedino kompanije koje su proizvodnju prebacile kod njih uspevaju da profitiraju. To nije dobro za svetsku industriju. Japanci su uvek bili poznati po extra kvalitetu. Nadam se da ce opstati.

alexq

pre 12 godina

obozavao sam Sony, svi uredjaji sem racunara su mi bili Sony. Osetna je razlika u kvalitetu pre i sada, uredjaji se kvare ne greskom nego losom izradom i zbog jeftinih materijala. Uporedjujem Samsung i LG sa Sony TV, Sony ponire pored njih. PS3 losa plastika, pregrejavanje, kontroleri se brzo kvare. Sony speakers da ne pricam neki Boss ih je pretekao u resenjima i kvalitetu. Ovo su sveukupna licna zapazanja, kako je bilo pre i sada.

gledalac

pre 12 godina

A kakvu to TV revoluciju predvodi Epl? Soni su najviše ubili jeftini televizori Samsunga i LG-ja i njihova potrošačka elektronika, a ne Epl, dokle više sa njim.

obi van

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?

Banat

pre 12 godina

Sve je manja razlika u kvalitetu tv aparata. Neki kineski noname brand tv se sklapa tri bloka od Sony modela. Japanski dizajn a sve ostalo sto je u samom tv-u kinesko. od kvaliteta ostade samo ime.

I neka brendirana odeca odavno vec nosi etiketu na kojoj pise npr "designed in italy" a ispod, sitnije i stidljivo "made in china". na jednom Seiko satu koji sam video skoro pise "made in Japan" i "assembled in China". lukavo.

nema ekonomskog smisla da se pravi tv koji ce da traje 20 godina. bilo nekad. isto i za automobile, pogotovu americke. sve traje do 5 god danas.

Byakuya-sama

pre 12 godina

''Za početak će novi predsednik uprave Sonija prekinuti tradiciju dugih rasprava o svakoj novoj ideji i kao pravi kapetan za kormilom broda u oluji, sam odlučiti, da li će se nešto proizvoditi.''

Izgleda da će i u Soniju biti insajderskog posla kao i u Nokiji.Ovaj kad ih upropasti sigurno neće uraditi harakiri.

Uzgred treba da troše što više na marketing i biće kao Jabuka, uz to u prilog idu i ''Ptičice'' koje su postale najprodavanija igra zahvaljujući marketingu.

aleksa

pre 12 godina

Sony je marka koja je, kao i Mercedes, gadjala razne segmente trzista. Nemojte se cuditi ako za siromasnije postoje i siromasniji i manje kvalitetni Sony uredjaji. No, tesko je porediti Sony proizvode npr. u Nemackoj i u Srbiji. Dok su ovde vrhunskog kvaliteta i u svako doba jedinicu mozete vratiti&preuzeti novi, bez naknade, dotle u Srbiji uvoznici prodaju Q3 Sonijeve proizvode, i za svaku ogrebotinu odbijaju da priznaju garanciju ili vrate pare. Soni je i dalje vrhunska marka u visokoj komercijalnog klasi (da me ezotericari ne opomenu). Ko je npr. imao prilike da uporedi kvalitet/funkcionalnost/cenu tableta "S" u sinergiji sa ostalim soni kucnim (medija)uredjajima, odreci ce se epla... Nemci su prakticni, Apple je preskup a "value" kod Sonija je neuporedivo veci. Kinezima i "inima" ce trebati jos vekovi da pridobiju poverenje potrosaca.

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Vremena sa menjaju,tako da i mnoge firme treba da promene politiku. Zasto Google pravi "kola bez vozaca",zasto Apple pravi telefone (iako je poceo sa kompjuterima)? Zato Japanci,ne cekajte da vam nesto padne s' neba,nego zavrnite rukave i prionite na posao. I srecno vam bilo.

andrej

pre 12 godina

sony je postao smece jer je dozvolio svakome da ga radi/sastavlja tako da uopste nije cudno sto su im televizori propali.moj lcd nije spojio ni 4 godine a otisla mu je panel ploca.nekada pojam kvaliteta sad su u rangu sa kinezima zalosno sta su dozvolili.

ivan

pre 12 godina

Nedavno sam kupovao tv,izbor je bio samsung ili sony.Kada sam ih uporedio oba iste velicine imali su maltene iste funkcije,slika maltene ista al je soni 10000din bio skuplji.Sta mislite koji sam kupio? Da je bio boljeg dizajna,lepsa slika i da su me uverili da je kvalitetniji(sto se vizuelno nije moglo utvrditi,oba su perfektno izgledali)dodao bi jos deset i kupio ga.Moraju se izdvojiti iz mase dizajnom i nekim ociglednim kvalitetom i vratice im se stara slava.Uzgred Sonijev dvd plejer sto sam kupio je teski krs:(

mujcinovic salih

pre 12 godina

Svakoj kompaniji dodje vreme da se transformise,redefinise proizvodnju, odbaci nepotrebno,neke patente proda.Sada je to vreme doslo za japanske firme ako zele da opstanu.Jedina mana japanskih proizvoda je cena.Vecina danasnjih kupaca je siromasna i kupuje kineski bofl zato sto je jeftiniji.

andrej

pre 12 godina

sony je postao smece jer je dozvolio svakome da ga radi/sastavlja tako da uopste nije cudno sto su im televizori propali.moj lcd nije spojio ni 4 godine a otisla mu je panel ploca.nekada pojam kvaliteta sad su u rangu sa kinezima zalosno sta su dozvolili.

Ratko

pre 12 godina

Ja bih to iz iskustva firme za koju radim 15 leta: Dok je gazda sam odlučivao bili smo brzi i efikasni, onda smo porasli i postali birokratizovani i na istom smo putu sa sharpom. Problem je da danas firme treba da odlučuju toliko brzo da nema mesta suvišnoj papirologiji, studijama, biznis planovima.. Sve što vam treba je čovek sa vizijom i osećajem za biznis koji intuitivno donosi odluke a ostali ih sprovode najbrže što mogu, inače će kinezi to isto napraviti pre vas samo još malo jeftinije.

uros

pre 12 godina

Kinezi unistavaju sve. Jedino kompanije koje su proizvodnju prebacile kod njih uspevaju da profitiraju. To nije dobro za svetsku industriju. Japanci su uvek bili poznati po extra kvalitetu. Nadam se da ce opstati.

gledalac

pre 12 godina

A kakvu to TV revoluciju predvodi Epl? Soni su najviše ubili jeftini televizori Samsunga i LG-ja i njihova potrošačka elektronika, a ne Epl, dokle više sa njim.

kolko para tolko muzike

pre 12 godina

Japanska tehnika je uvek vazila za najbolju, ali je zato bila i daleko najskuplja. U medjuvremenu su Koreci, a od skorije i Kinezi naucili da prave kvalitetnu robu koju jeftinije prodaju. I ja sam veliki ljubitelj Sonija i Panasonika, medjutim, kod kuce drzim Samsungov televizor zato sto je podjednako dobar a znatno manje kosta.

Banat

pre 12 godina

Sve je manja razlika u kvalitetu tv aparata. Neki kineski noname brand tv se sklapa tri bloka od Sony modela. Japanski dizajn a sve ostalo sto je u samom tv-u kinesko. od kvaliteta ostade samo ime.

I neka brendirana odeca odavno vec nosi etiketu na kojoj pise npr "designed in italy" a ispod, sitnije i stidljivo "made in china". na jednom Seiko satu koji sam video skoro pise "made in Japan" i "assembled in China". lukavo.

nema ekonomskog smisla da se pravi tv koji ce da traje 20 godina. bilo nekad. isto i za automobile, pogotovu americke. sve traje do 5 god danas.

alexq

pre 12 godina

obozavao sam Sony, svi uredjaji sem racunara su mi bili Sony. Osetna je razlika u kvalitetu pre i sada, uredjaji se kvare ne greskom nego losom izradom i zbog jeftinih materijala. Uporedjujem Samsung i LG sa Sony TV, Sony ponire pored njih. PS3 losa plastika, pregrejavanje, kontroleri se brzo kvare. Sony speakers da ne pricam neki Boss ih je pretekao u resenjima i kvalitetu. Ovo su sveukupna licna zapazanja, kako je bilo pre i sada.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Previse se drze zakona. Setite se samo kada su dvd plejeri preplavili trziste, sve sami kinezi: xoro, xwave, shockwave... Japanski dvd plejeri nisu imali mogucnost citanja divx, a i oni koji jesu, citali su samo pojedine kodeke i mali broj prevoda bez srpskih karaktera. Isto tako igrice za sony ps su pune zastita, bila je potrebna ugradnja cipa itd... Bezbroj je primera.

obi van

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?

aleksa

pre 12 godina

Sony je marka koja je, kao i Mercedes, gadjala razne segmente trzista. Nemojte se cuditi ako za siromasnije postoje i siromasniji i manje kvalitetni Sony uredjaji. No, tesko je porediti Sony proizvode npr. u Nemackoj i u Srbiji. Dok su ovde vrhunskog kvaliteta i u svako doba jedinicu mozete vratiti&preuzeti novi, bez naknade, dotle u Srbiji uvoznici prodaju Q3 Sonijeve proizvode, i za svaku ogrebotinu odbijaju da priznaju garanciju ili vrate pare. Soni je i dalje vrhunska marka u visokoj komercijalnog klasi (da me ezotericari ne opomenu). Ko je npr. imao prilike da uporedi kvalitet/funkcionalnost/cenu tableta "S" u sinergiji sa ostalim soni kucnim (medija)uredjajima, odreci ce se epla... Nemci su prakticni, Apple je preskup a "value" kod Sonija je neuporedivo veci. Kinezima i "inima" ce trebati jos vekovi da pridobiju poverenje potrosaca.

Bojan

pre 12 godina

Nedavno je kolega htio da kupi sony televizor, nalozio se na njega, i pored toga sto je skuplji, i onda ga je dobronamjerni prodavac savjetovao da uzme nesto jeftinijeg samsunga. Eno ga ekstra mu sluzi. Prodavac kaze da za sony dobijaju toliko reklamacija da im ga je preko glave.

Inace sto se tice japanaca, zao bi mi bilo da im brandovi propadnu. Ne radi se tu samo o elektronici, npr mislim da i sa auto industrijom imaju problema. Mislim da oni svi dozivljavaju neku vrstu krize identiteta. Sony se svuda petlja, ne zna se vise sta je to sto ga cini sonyjem. Isto tako presporo se odlucuje, nefleksibilni su i nisu usvojili neke od koncepata na kojima su se neke druge zapadne kompanije puno uzdigle (npr outsourcing inovacija i fleksibilniji pristup trzistu).

Mislim da su neki od razloga njihovom padu problemi sa ekonomijom - deflacija koja dugo traje, veliki dug koji imaju, i sa tim znacajno povezana demografska slika. U zadnje vrijeme nuklearne katastrofe i problemi sa zemljotresima su im dosta otezali. Njihova drustvena organizacija i tradicija koje su zasnovane na postovanju autoriteta starijih i nefleksibilnoscu u vezi sa tim im polako dolaze glave. Njima treba novi rez, novo profilisanje i podvlacenje crte, nesto kao sto su uradili poslije 2. svjetskog rata.

Sto se tice konkurencije, korejci su u istom rangu kvaliteta, ponegdje pocinju polako da predvode u inovacijama i povoljniji su. Kineze i Korejce ne bih nikako trpao u isti kos.

U svakom slucaju mi kao lijen, besposlen i nesposoban narod imamo mnooogooo toga da naucimo od svih njih!

yoyogi

pre 12 godina

Neko bi pomislio, Japanci za godinu dana izgubili kompas i naglo propali.

Kako neko ko izdvaja za istrazivanje i razvoj 3 puta vise nego Apple moze tako naglo da propadne.

Javnost jos misli da su Kinezi i Koreanci dostigli kvalitet i da je to razlog.

Razlog je mnogo ocigledniji i jednostavniji , neverovatno da se niko nije prvo njega setio: jak Yen.

Posle zemljotresa, svetski investitori su, u ocekivanju privrednih aktinosti oko obnove Japana, nagrnuli na Yen i podigli mu cenu.

Za 1 dolar je trebalo 120 Yena. Danas treba 80. To unistava sav izvoz iz Japana, ne samo TV aparate.

Svaki japanski proizvod je 40% skuplji nego pre zemljotresa.

Sada, u radnji stoje 2 TV aparata, Samsung i Sharp, Sharp 50% skuplji, ko ce da ga kupi? Iako je Sharp bolji, nije bolji 50%.

Stvarno, 100,000 dinara Samsung i 150,000 dinara Sharp, istih dimenzija, slicnih funcionalnosti...ko dobije kupca?

Nista to nema sa kvalitetom i nesnalazenjem japanskih proizvodjaca.

Da "pobegnu" iz Japana, gde? To rade decenijama, otvaranjem fabrika u Tajlandu. Thai valuta je uvek bila jaka sada pogotovo, to ovaj put ne spasava.

Za automobile za izvoz u Koreju, Japan ih pravi u Americi, sa svim troskovima prevoza (3 nedelje) to je opet jeftinije nego praviti ih u Japanu i slati jedan dan brodom u Koreju.

pa da

pre 12 godina

EEEEE ja pre neki dan posla' komentar orotiv kritike kineske robe podvlaceci da mnoge renomirane americke firme proizvode u Kini, i da je to roba vrhunskog kvaliteta, da ne bi trebalo samo gledati kvalitet majica igracki i patika. Tada "popih" grdne minuse. Pouzdano znam da Japanci takodje vec odavno proizvode u Kini i Severnoj Koreji. licno radim na masini japanske marke napravljenoj u Kini. Nekad je Japan kopirao i usavrsavao zapadno-Evropsku i americku tahnologiju (automobilska industrija itd). Dovoljno sam mator da se secam prvih modela Honde, Datsuna, Tojote iz sezdesetih godina. Bili su skoro smesni. Al' ne prodje dugo, Japan postade lider na tom polju. Problem je nastao kad su bili prnudjeni da proizvode van svoje zemlje, jer ne moze sto pedeset miliona Japanaca (racunajuci starce i decu) da toliko preplave svetsko trziste. E sad su Kinezi kopirali i usavrsili, i imaju preko milijardu potencijalnih radnika. Potpuno normalan proces.

Dragan

pre 12 godina

@Zapadna Srbija

Znaci po tebi Sony je propao zato nije omogucio lako kopiranje igrica ?!? Jedino ako su njima glavno trziste zemlje sa velikom piraterijom. Pa oni upravo zive od prodaje tih igrica, jer ako ih niko ne kupuje, niko nebi imao interesa ni da ih pravi, a bez njih niko ne bi ni kupovao konzole. Da te igrice na zapadu nisu masovno kupovane, ti ne bi ni imao sta da kopiras.
Sasvim drugi razlozi su u pitanju, na prvom mestu ogromno povecanje konkurencije, presporo prilagodjavanje trzistu i premalo pravih inovacija (u odnosu na neka prosla vremena).
Ja sam licno principijelno uvek izbegavao Sony uredjaje iz tog razloga sto su uvek forsirali nestadardne uredjaje da bi kupac kasnije bio prinudjen da kupuje dodatke od njih po skupljoj ceni (setite se memorijskih kartica).

Zoran

pre 12 godina

Vrlo prosto. Sony i Sharp gube pare jer su preskupi a njihovim menadzerima ne pada
na pamet da spuste cene zbog svojih bounusa. Kod Samsunga je suprotno, bonusi su
mali ili ih nema. Iskreno, Samsung odavno pravi bolje uredjaje od Sonija i Sharpa.

tiberije

pre 12 godina

Zakasnili su sa razvojem lcd televizora tvrdeci da je njihov Sony Trinitron sa katodnom cevi kud i kamo bolji. Uradili su isto sto i Kodak koji se drzao svojih filmova a zanemario digitalnu fotografiju. Sada se Kodak gasi a ubrzo ce i Sony ako ne nadje drugo magar pored svog playstationa da vuce zaprezna kola.
Sony je kupio od Samsunga LCD tehnologiju i onda krenuo sa razvojem svoje Bravie, ali problem je sto njihova Bravia kud i kamo inferiorniji proizvod od samsunga kosta vise.
Samsun je lider TV industrije sa razlogom, ako Apple udje na trziste eto zemljotresa i Sony moze da izadje odatle komotno.

Oni koji pricaju o kvalitetu Sony-ja i kao se cude kako je Samsung bolji, jednostavno su zaglavili u nekin 80-im i 90-im jer Samsung je vec neko vreme gigant za Sony. Izgleda da je samo jos u Srbiji izgubljenoj u vremenu Sony ostao marka.

Pozdrav od Tiberija sa Floride.

Dzoni

pre 12 godina

Kad naplacuju gluposti..npr i ako ceo svet koristi mini SD kartice Sony fura svoje koje su nekoliko puta skuplje za isti kapacitet.Krajem 80-tih cale je kupio Sony trinitron TV ,taj TV je bio pojam za sve ostale proizvodjace ,svi ostali su bili manje vise isti kao i tadasnji EI Nis dok je Sony bio daleko ispred svih ali od tad su Korenci uznapredovali mnogo.Imali smo i Samsung i EI nis tad krajem 80-tih i Samsung je bio gori od EI nis tva dok je sad Samsung broj jedan sto se tice i tva i ekrana svih vrsta.Japanci su ostali najjaci u robotici ali ko jos kupuje robote za kucu sem samih japanaca.

bora

pre 12 godina

"Inženjeri Sonija svake godine predstave upravi više od 100 predloga novih uređaja, ali praktično ni jedan od njih ne počne da se proizvodi. "

promeniti upravu

drasko

pre 12 godina

Pre nekih 13 godina kupim ja Sony TV sa slikom u slici na 100Hz tehnolosko cudo.Plartim ga racno 2470 maraka.Garancija 2 godine.Posle 2 godine i 4 meseca prestane da radi.Odnesem u zvanican servis na bulevaru kad oni mi rekose : znate sta ,tvv pravi nekakav spoj u topovima pa vam redovno izbacuje odredjeni otpornik jedino da menjate ekran,slicnu pricu dozivim nakon dve godine sa kamerom.Toliko o Sony-ju.Izgleda da su se u odredjenom momentu na visokim polozajima u kompaniji nasli pogresni ljudi.Sada placaju cenu.Vala i neka,sami su krivi ...

dejan

pre 12 godina

Samsung i Acer su pokazali japancima da mogu bolje i jeftinije, to je suština...japanci su spavali na lovorikama, isto kao i RIM i Nokia pa ih sad satiru Apple i Samsung mobile...ničija nije gorela do zore, osim možda Mercedes.Najveća opasnost za svaki brend je da postane dinosaurus u doba gladi...

Bole

pre 12 godina

@Andrej

A ja imam sasvim drukcije iskustvo! Naime mojima je riknula Samsung plazma koju su imali 4 god, dosao je serviser i usao u fabricki meni i zabezeknuto rece - eto, vi ste kupili TV pre 4 god. a ovde pise da je on radio cele 4,5 god. naravno po broju sati!!! Sta to znaci? Znaci da je jos jedan od "vrhunskih" samsungovih limited edition televizora koji se sklapaju od reciklirnaih komponenti a pritom im se ne daje produzena garancija kako bi trebalo i skida im se nalepnica fabrike koja jedina radi reciklazu u Evropi pa se posle prodaju kao super TV-i na extra akcijama. U ovok slucaju neko je zaboravio da resetuje clock sa recikliranog televizora! Pitate se otkud sada full hd tv za 300 EUR? Razmislite malo...
A onaj ko rece da je Panasonic prosek je izrekao extra glupost - najbolje ocenjeni TVi i sam krem predstavljaju Panasonic NEO PDP plazme a nista losiji nisu i njihovi LCD/LED ekrani,dok Panasonic elektroliti i danas predstavljaju sam svetski vrh i to zna svako ko se razume u elektroniku.
Nije njih ubio korejski kvalitet koliko korejska jeftinoca jer su ovi zarad kvaliteta poceli da valjaju prejeftine televizore gde vise nije bitan kvalitet nego potreba da pogodi onaj materijalno nizi stalez i u tome uspevaju... Ljudima je danss "bitno" da imaju plazmu ili LCD,a to sto sa dalje od 3m ne vide i H od HD slike, to nema veze, bitno je da se nesto kupi i sto jeftinije...To nas je i dovelo do ovakve situacije.

ivan

pre 12 godina

Sve su to tehnoloske "gluposti".Za nista novo radikalno na polju tehnoloskih komercialnih dostignuca nisam cuo u posledjih dvadesetak godina od izlaska cd-a.Sve ove takoreci nove tehnologije jesu ustvari stare upakovane u novi dizajn i hiper produkciju zato sve mora propasti.

Tip

pre 12 godina

Sharp drzi 24% tehnike na Japanskom trzistu, a 40% LCD panela, njima je oduvek bio prioritet Japan, a promet je pao za 15% zbog Solar nih panela - zemlje zapada su donele uredbu da se smanji za 10 puta regresna struja zbog prevelike proizvodnje! Bili su proizvodjac broj 1 u svetu u tom segmentu...

jojke

pre 12 godina

DA IM SE NIJE DESILA KINA !

U pravu je @andrej. Kupio sam TV CRT SONY BRAVIJU verujući da me neće "izdati". Par meseci posle garancije "crko" je najskuplji deo, mikroprocesor. Srećom, dobar majstor, imao je deo i tehnologiju da ga zalemi. Rekao mi je da je razlog masovnog otkazivanja ovog elementa (najskupljeg) loša naponska zaštita. Televizor je sklapan u Slovačkoj (ako je to bitno). Isti takav televizor i isti deo "crko" je mom prijatelju par meseci ranije.

Ovo što im se dešava to je put bez povratka. Kinezi, jednostavno rečeno, daju mnogo više za manje para i ono što je bitno rade za MASE. Kinezi su ukapirali u najbukvalnijem smislu da je to sve POTROŠAČKA elektronika. A ona NE TREBA da traje večno, već onoliko koliko košta, znači MALO.

CD

pre 12 godina

@Aleksandar
Amerikanac James Russell je prvi otkrio i patentirao koncept digitalnog snimanja i reprodukcije zvuka. Format Audio CD-a u danasnjem obliku su zajednickim snagama razvili Sony i Philips (prethodno otkupivsi licencu od instituta "Battelle" u kojem je radio Rusell).

sislo

pre 12 godina

Sony, Panasonic, Sharp - da se ne lazemo i dalje proizvode odlicne, a u pojedinim segmentima i najbolje uredjaje. Price o losem kvalitetu - macku o rep, pojedinacna iskustva su pojedinacna iskustva a ne objektivna analiza.
Danas nije presudan kvalitet, jer kvalitet ne prodaje robu.
Robu prodaje reklama, niska cijena, garancija, akcije... sve sto potpada pod pojam prodajne strategije, odnosno borbe za trziste.
Uostalom gdje je danas Grundig? Nekad pojam dugotrajnosti, kvaliteta - a danas rezervni brend turskog Beka.
Dzabe kvalitetan prozvod kada ga ne mozes prodati!

Mihajlo

pre 12 godina

' kao sto mu ime govori', ... Svasta, kakva glupost... ko bi mogao iz imena da nasluti da su radili sa olovkama, a ne recimo sa nozevima??

Zoran

pre 12 godina

Sony nikada nije pravio neki kvalitet, ne samo sada, nego ni pre 25 godina ne. AIWA je bio pojam za njih. Pa Pioneer da ne pricam.

Tako da nema mesta za suze, ko nije dobar propasce.

Tako su i nemacke firme tipa GRUNDIG propale, kada su navalili Japanci onomad.

Sada je vreme Kineza. Barem u toj potrosackoj elektronici.

Dobro

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?
(obi van, 17. april 2012 17:27)

Mala ispravka, obi van : CD je izmislio Phillips.
Svima pozdrav iz zemlje lala,
Uvek Vas,

Niti jedna dominacija nikad nije bila vjecna, sto je u stvari i dobro za covjecanstvo

pre 12 godina

Tehnoloska dominacija ni u cemu nije vjecna. Svjetsko trziste elektronicke zabave nekad dominirano japanskim proizvodima danas su preuzeli juzno-koreanci (Samsung i LG). Slicno tome, do prije 30-tak godina je i GM bio pojam proizvodnje automobila a danas su nezamjetljivi marginalci. Najcesci uzroci pada su bahatost, lakomost (ili u prevodu - siroko im dupe), lezernost, pokondirenost i zaborav i gubljanje i zaborav entuzijazma i osnovnih principa poslovanja koji su bili uzrok njihovog prosperiteta.

indpedu

pre 12 godina

Sve te japanske firme svoje proizvode izbacuju iz fabrika u Kini, a posto im kvalitet nije mnogo veci od novih kineskih marki koje se sklapaju u istim tim fabrikama a cena jeste mnogo veca, krah je pitanje samo vremena.
Jednostavno Kinezi ce zbog niske cene rada unistiti proizvodnju svakog drugog, tako gde god da odete u svetu, i onaj najbanalniji suvenir kad kupite, na njemu pise made in PRC ili made in China, cak ni Indijanci u Americi ne izradjuju svoje suvenire vec ih uvoze iz Kine jer je to isplativije pa vi vidite.
Jednostavno su pojeli ceo svet.

lela

pre 12 godina

visoke tehnologije toliko brzo napreduju da je prosto besmisleno racunati da ste kupili kvalitet koji ce vam trajati 20 godina.
primera radi, lepo je da imate sony tv star 20 godina, u ogromnoj crnoj kutiji koja vam zauzima pola sobe, koji radi besprekorno, ali lepse je imati lcd ili led.

vise sam emotivna, secam se koliko sam bila sretna i ponosna na svoj prvi sony vokmen!

ivan

pre 12 godina

Nedavno sam kupovao tv,izbor je bio samsung ili sony.Kada sam ih uporedio oba iste velicine imali su maltene iste funkcije,slika maltene ista al je soni 10000din bio skuplji.Sta mislite koji sam kupio? Da je bio boljeg dizajna,lepsa slika i da su me uverili da je kvalitetniji(sto se vizuelno nije moglo utvrditi,oba su perfektno izgledali)dodao bi jos deset i kupio ga.Moraju se izdvojiti iz mase dizajnom i nekim ociglednim kvalitetom i vratice im se stara slava.Uzgred Sonijev dvd plejer sto sam kupio je teski krs:(

Sladja

pre 12 godina

Japan se jedva izvlači iz 15-godišnje ekonomske krize i od cunamija (11.03.2011.), ali već šalje pomoć Evropi i MMF-u u iznosu od 60 milijardi US$. Source: http://www.tdg.ch/economie/argentfinances/japon-vole-secours-europe-endettee/story/31604458

direkt

pre 12 godina

više se ne proizvodi kvalitetna roba, već samo jeftina. jeftina i nekvalitetna roba sa nalepnicom (tj. "brendom") postaje skupa i prestižna. *********

Nikola

pre 12 godina

PS3 puca jer su zaboravili kako su unistili nintendo.To sto je nintendo tada pokusavao je otvorilo vrata playstationu.Sad sony pravi istu tu gresku.Radi se o zastiti konzole.Nintendo je tada isao na kertidze jer ih nije bilo moguce kopirati za razliku diskova na koje prelazi ps.Rezlutat je da ps postao najprodavanija konzola ikada,uz to sigurno i najvise pirata korisceno.E sad je PS3 resio da uvede maximalne zastite,zato je i puko i ako je,nadam se da ce jos nize da padnu.MS je zato najbolji,svestan je da ne moze protiv piraterije ali im je dovoljno to sto ima onih koji placaju.MS nece da ponovi gresku nekada nintenda sada sonija.

Northener

pre 12 godina

sto se gaminga tice, iako imam playstation, bio bih pravi slepac kad ne bih priznao da je u ovoj generaciji Xbox360 definitivno odneo pobedu

gedžet

pre 12 godina

Za SP 2010 sam kupio brutalni novi LG televizor,kompijuter Samsung,telefon Samsung,mp3 plejer Sanas Clip 2gb,muzički stub kupljen 2002 godine i posle jedne decenije radi kao sat marke Aiwa-preporučujem svima,veš mašina Gorenje,frižider isto..

vlada

pre 12 godina

kupio sam sony tv,nx 710,Tada kada sam ga uzeo kod naa je kostao 2500e,a samsung iste klase je mogao da se uzme za 1500 do 1700e.Pri tom,samsung daje naocare za 3d uz tv.A za sony mora da se dokupr.Komad je 120e...Da ne ppricam o cenama lap topova ... Vecina ljudi nece da plati vise jer je to sony,ima nas jako malo.Zato Sony i propada,dajte malo budite konkurentniji sa cenama,i garantovano se izvlace uz krize,i pored toga sto je samsung vec ucvrstio svoju poziciju u svetu

Sasa

pre 12 godina

Samsung i Panasonic su najbolji TV-i, ali Samsung zaradjuje lovu na smartphonu i softwareu, dok Panasonica nigdje nema u toj oblasti. SoniErikson je zaostao, cak i iza LG-a, a o Philipsu ne treba trositi rijeci. Pioneer, nekada najelitniji tv je potpuno nestao sa trzista.
Dakle, pregazila ih konkurencija iz J.Koreje, dok Kina preuzima segment jeftine robe.

Duje_raftman

pre 12 godina

Meni je bilo bitno koji ću TV da kupim, pa sam nakon više dana gledanja i testiranja podešavanja slike odlučio da kupim Sony-KDL seriju koji je bio 3k skuplji od Korejanaca ali zato su zato crna i bela boja skoro savršene dok je crvena za nijansu naglasena. Kod ostalih proizvodjaca je slika LCD ekrana bila otužna.
Ocena kvaliteta slike i videa.
Sony 4.5
Philips 4
Panasonic 4
Grunding 3.5
Samsung 3.3
LG 3

Napominjem da su Korejanci imali količinski više USB i HDMI ulaza pa kome je to bitno neka kupuje Korejance.

Neka me se Sony seti pa da uplati neku siću za marketing! :)

Sale

pre 12 godina

Ne može Sony da ima konkurentan TV kad kupuje od Samsunga panele. To isto rade i Turci i Kinezi, ali sklapaju TV za 50% jeftinije.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Svakoj kompaniji dodje vreme da se transformise,redefinise proizvodnju, odbaci nepotrebno,neke patente proda.Sada je to vreme doslo za japanske firme ako zele da opstanu.Jedina mana japanskih proizvoda je cena.Vecina danasnjih kupaca je siromasna i kupuje kineski bofl zato sto je jeftiniji.

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Vremena sa menjaju,tako da i mnoge firme treba da promene politiku. Zasto Google pravi "kola bez vozaca",zasto Apple pravi telefone (iako je poceo sa kompjuterima)? Zato Japanci,ne cekajte da vam nesto padne s' neba,nego zavrnite rukave i prionite na posao. I srecno vam bilo.

Vlada

pre 12 godina

Ni slucajno ne smatram da su kineski i korejski proizvodi istog ili pribliznog kvaliteta. Kineske firme prave krs za jako male pare, proizvode koji ne traju ni koliko garancija. Proizvodi Samsunga i LGa su jako dobrog kvaliteta i bilo koji njihov proizvod da kupite trajace uglavnom jako dugo. Ne pamtim da je ikome crkao njihov tv ili monitor sa katodnom cevi. Ovi proizvodjaci igraju na jaku kartu-ponude npr tv od 250 do 2500 eura, u zavisnosti od opremljenosti, kvaliteta slike, tehnologije...I naravno kada imate tako sirok opseg cena gotovo svako ce pronaci nesto za sebe, a da pri tom kupi i veoma solidan kvalitet bez obzira na cenu.

Byakuya-sama

pre 12 godina

''Za početak će novi predsednik uprave Sonija prekinuti tradiciju dugih rasprava o svakoj novoj ideji i kao pravi kapetan za kormilom broda u oluji, sam odlučiti, da li će se nešto proizvoditi.''

Izgleda da će i u Soniju biti insajderskog posla kao i u Nokiji.Ovaj kad ih upropasti sigurno neće uraditi harakiri.

Uzgred treba da troše što više na marketing i biće kao Jabuka, uz to u prilog idu i ''Ptičice'' koje su postale najprodavanija igra zahvaljujući marketingu.

Aleksandar

pre 12 godina

@Duje_raftman

LG u svojim televizorima IPS panel treceg reda. Sony ima PVA i AUO panele. Nedao bog da ti zapadne AUO. A zasigurno hoce. Cak i ovi novi PVA nisu nesto posebno kod Sony. Sony je bio zakon do pre jedno 4-5 godina, a onda je i on poceo da fushari.
Bravia od pre jedno godinu dana, koju sam zamenio za LG, ne moze ni da prismrdi Braviji koju posedujem jedno 6 godina.

Bravia od pre 6 godina:
HD Ready, panel - antiglare - skoro crna na crnoj pozadini.

Bravia od pre godinu dana:
Pomeris ugao gledanja od centra i vec cao-zdravo sa slikom(boje). Cak ni oci ne smes da pomeris od centra, krajickom oka vidis dekolorizaciju. Problem sa softverom, ima neispravan EDID, nece da cita svaki divx i mnogo toga jos.

Za iste pare sam zamenio za LG koji ga jede.

aleksa

pre 12 godina

Sony je marka koja je, kao i Mercedes, gadjala razne segmente trzista. Nemojte se cuditi ako za siromasnije postoje i siromasniji i manje kvalitetni Sony uredjaji. No, tesko je porediti Sony proizvode npr. u Nemackoj i u Srbiji. Dok su ovde vrhunskog kvaliteta i u svako doba jedinicu mozete vratiti&preuzeti novi, bez naknade, dotle u Srbiji uvoznici prodaju Q3 Sonijeve proizvode, i za svaku ogrebotinu odbijaju da priznaju garanciju ili vrate pare. Soni je i dalje vrhunska marka u visokoj komercijalnog klasi (da me ezotericari ne opomenu). Ko je npr. imao prilike da uporedi kvalitet/funkcionalnost/cenu tableta "S" u sinergiji sa ostalim soni kucnim (medija)uredjajima, odreci ce se epla... Nemci su prakticni, Apple je preskup a "value" kod Sonija je neuporedivo veci. Kinezima i "inima" ce trebati jos vekovi da pridobiju poverenje potrosaca.

gledalac

pre 12 godina

A kakvu to TV revoluciju predvodi Epl? Soni su najviše ubili jeftini televizori Samsunga i LG-ja i njihova potrošačka elektronika, a ne Epl, dokle više sa njim.

andrej

pre 12 godina

sony je postao smece jer je dozvolio svakome da ga radi/sastavlja tako da uopste nije cudno sto su im televizori propali.moj lcd nije spojio ni 4 godine a otisla mu je panel ploca.nekada pojam kvaliteta sad su u rangu sa kinezima zalosno sta su dozvolili.

gedžet

pre 12 godina

Za SP 2010 sam kupio brutalni novi LG televizor,kompijuter Samsung,telefon Samsung,mp3 plejer Sanas Clip 2gb,muzički stub kupljen 2002 godine i posle jedne decenije radi kao sat marke Aiwa-preporučujem svima,veš mašina Gorenje,frižider isto..

kolko para tolko muzike

pre 12 godina

Japanska tehnika je uvek vazila za najbolju, ali je zato bila i daleko najskuplja. U medjuvremenu su Koreci, a od skorije i Kinezi naucili da prave kvalitetnu robu koju jeftinije prodaju. I ja sam veliki ljubitelj Sonija i Panasonika, medjutim, kod kuce drzim Samsungov televizor zato sto je podjednako dobar a znatno manje kosta.

uros

pre 12 godina

Kinezi unistavaju sve. Jedino kompanije koje su proizvodnju prebacile kod njih uspevaju da profitiraju. To nije dobro za svetsku industriju. Japanci su uvek bili poznati po extra kvalitetu. Nadam se da ce opstati.

obi van

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?

Duje_raftman

pre 12 godina

Meni je bilo bitno koji ću TV da kupim, pa sam nakon više dana gledanja i testiranja podešavanja slike odlučio da kupim Sony-KDL seriju koji je bio 3k skuplji od Korejanaca ali zato su zato crna i bela boja skoro savršene dok je crvena za nijansu naglasena. Kod ostalih proizvodjaca je slika LCD ekrana bila otužna.
Ocena kvaliteta slike i videa.
Sony 4.5
Philips 4
Panasonic 4
Grunding 3.5
Samsung 3.3
LG 3

Napominjem da su Korejanci imali količinski više USB i HDMI ulaza pa kome je to bitno neka kupuje Korejance.

Neka me se Sony seti pa da uplati neku siću za marketing! :)

Zoran

pre 12 godina

Sony nikada nije pravio neki kvalitet, ne samo sada, nego ni pre 25 godina ne. AIWA je bio pojam za njih. Pa Pioneer da ne pricam.

Tako da nema mesta za suze, ko nije dobar propasce.

Tako su i nemacke firme tipa GRUNDIG propale, kada su navalili Japanci onomad.

Sada je vreme Kineza. Barem u toj potrosackoj elektronici.

tiberije

pre 12 godina

Zakasnili su sa razvojem lcd televizora tvrdeci da je njihov Sony Trinitron sa katodnom cevi kud i kamo bolji. Uradili su isto sto i Kodak koji se drzao svojih filmova a zanemario digitalnu fotografiju. Sada se Kodak gasi a ubrzo ce i Sony ako ne nadje drugo magar pored svog playstationa da vuce zaprezna kola.
Sony je kupio od Samsunga LCD tehnologiju i onda krenuo sa razvojem svoje Bravie, ali problem je sto njihova Bravia kud i kamo inferiorniji proizvod od samsunga kosta vise.
Samsun je lider TV industrije sa razlogom, ako Apple udje na trziste eto zemljotresa i Sony moze da izadje odatle komotno.

Oni koji pricaju o kvalitetu Sony-ja i kao se cude kako je Samsung bolji, jednostavno su zaglavili u nekin 80-im i 90-im jer Samsung je vec neko vreme gigant za Sony. Izgleda da je samo jos u Srbiji izgubljenoj u vremenu Sony ostao marka.

Pozdrav od Tiberija sa Floride.

drasko

pre 12 godina

Pre nekih 13 godina kupim ja Sony TV sa slikom u slici na 100Hz tehnolosko cudo.Plartim ga racno 2470 maraka.Garancija 2 godine.Posle 2 godine i 4 meseca prestane da radi.Odnesem u zvanican servis na bulevaru kad oni mi rekose : znate sta ,tvv pravi nekakav spoj u topovima pa vam redovno izbacuje odredjeni otpornik jedino da menjate ekran,slicnu pricu dozivim nakon dve godine sa kamerom.Toliko o Sony-ju.Izgleda da su se u odredjenom momentu na visokim polozajima u kompaniji nasli pogresni ljudi.Sada placaju cenu.Vala i neka,sami su krivi ...

alexq

pre 12 godina

obozavao sam Sony, svi uredjaji sem racunara su mi bili Sony. Osetna je razlika u kvalitetu pre i sada, uredjaji se kvare ne greskom nego losom izradom i zbog jeftinih materijala. Uporedjujem Samsung i LG sa Sony TV, Sony ponire pored njih. PS3 losa plastika, pregrejavanje, kontroleri se brzo kvare. Sony speakers da ne pricam neki Boss ih je pretekao u resenjima i kvalitetu. Ovo su sveukupna licna zapazanja, kako je bilo pre i sada.

Bojan

pre 12 godina

Nedavno je kolega htio da kupi sony televizor, nalozio se na njega, i pored toga sto je skuplji, i onda ga je dobronamjerni prodavac savjetovao da uzme nesto jeftinijeg samsunga. Eno ga ekstra mu sluzi. Prodavac kaze da za sony dobijaju toliko reklamacija da im ga je preko glave.

Inace sto se tice japanaca, zao bi mi bilo da im brandovi propadnu. Ne radi se tu samo o elektronici, npr mislim da i sa auto industrijom imaju problema. Mislim da oni svi dozivljavaju neku vrstu krize identiteta. Sony se svuda petlja, ne zna se vise sta je to sto ga cini sonyjem. Isto tako presporo se odlucuje, nefleksibilni su i nisu usvojili neke od koncepata na kojima su se neke druge zapadne kompanije puno uzdigle (npr outsourcing inovacija i fleksibilniji pristup trzistu).

Mislim da su neki od razloga njihovom padu problemi sa ekonomijom - deflacija koja dugo traje, veliki dug koji imaju, i sa tim znacajno povezana demografska slika. U zadnje vrijeme nuklearne katastrofe i problemi sa zemljotresima su im dosta otezali. Njihova drustvena organizacija i tradicija koje su zasnovane na postovanju autoriteta starijih i nefleksibilnoscu u vezi sa tim im polako dolaze glave. Njima treba novi rez, novo profilisanje i podvlacenje crte, nesto kao sto su uradili poslije 2. svjetskog rata.

Sto se tice konkurencije, korejci su u istom rangu kvaliteta, ponegdje pocinju polako da predvode u inovacijama i povoljniji su. Kineze i Korejce ne bih nikako trpao u isti kos.

U svakom slucaju mi kao lijen, besposlen i nesposoban narod imamo mnooogooo toga da naucimo od svih njih!

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Previse se drze zakona. Setite se samo kada su dvd plejeri preplavili trziste, sve sami kinezi: xoro, xwave, shockwave... Japanski dvd plejeri nisu imali mogucnost citanja divx, a i oni koji jesu, citali su samo pojedine kodeke i mali broj prevoda bez srpskih karaktera. Isto tako igrice za sony ps su pune zastita, bila je potrebna ugradnja cipa itd... Bezbroj je primera.

Dobro

pre 12 godina

propast sonija je poceo kad su postali jos i muzicka i filmska kompanija. to je odjeljenje sistematski torpediralo razvoj (minidisk, online streaming...) Nekad pionir koji je izmislio CD i Walkman nije u stanju danas ni posten televizor da napravi. Zasto nisu u stanju da ponude IP Tv preko PS3?
(obi van, 17. april 2012 17:27)

Mala ispravka, obi van : CD je izmislio Phillips.
Svima pozdrav iz zemlje lala,
Uvek Vas,

Northener

pre 12 godina

sto se gaminga tice, iako imam playstation, bio bih pravi slepac kad ne bih priznao da je u ovoj generaciji Xbox360 definitivno odneo pobedu

Ratko

pre 12 godina

Ja bih to iz iskustva firme za koju radim 15 leta: Dok je gazda sam odlučivao bili smo brzi i efikasni, onda smo porasli i postali birokratizovani i na istom smo putu sa sharpom. Problem je da danas firme treba da odlučuju toliko brzo da nema mesta suvišnoj papirologiji, studijama, biznis planovima.. Sve što vam treba je čovek sa vizijom i osećajem za biznis koji intuitivno donosi odluke a ostali ih sprovode najbrže što mogu, inače će kinezi to isto napraviti pre vas samo još malo jeftinije.

ivan

pre 12 godina

Sve su to tehnoloske "gluposti".Za nista novo radikalno na polju tehnoloskih komercialnih dostignuca nisam cuo u posledjih dvadesetak godina od izlaska cd-a.Sve ove takoreci nove tehnologije jesu ustvari stare upakovane u novi dizajn i hiper produkciju zato sve mora propasti.

Banat

pre 12 godina

Sve je manja razlika u kvalitetu tv aparata. Neki kineski noname brand tv se sklapa tri bloka od Sony modela. Japanski dizajn a sve ostalo sto je u samom tv-u kinesko. od kvaliteta ostade samo ime.

I neka brendirana odeca odavno vec nosi etiketu na kojoj pise npr "designed in italy" a ispod, sitnije i stidljivo "made in china". na jednom Seiko satu koji sam video skoro pise "made in Japan" i "assembled in China". lukavo.

nema ekonomskog smisla da se pravi tv koji ce da traje 20 godina. bilo nekad. isto i za automobile, pogotovu americke. sve traje do 5 god danas.

Bole

pre 12 godina

@Andrej

A ja imam sasvim drukcije iskustvo! Naime mojima je riknula Samsung plazma koju su imali 4 god, dosao je serviser i usao u fabricki meni i zabezeknuto rece - eto, vi ste kupili TV pre 4 god. a ovde pise da je on radio cele 4,5 god. naravno po broju sati!!! Sta to znaci? Znaci da je jos jedan od "vrhunskih" samsungovih limited edition televizora koji se sklapaju od reciklirnaih komponenti a pritom im se ne daje produzena garancija kako bi trebalo i skida im se nalepnica fabrike koja jedina radi reciklazu u Evropi pa se posle prodaju kao super TV-i na extra akcijama. U ovok slucaju neko je zaboravio da resetuje clock sa recikliranog televizora! Pitate se otkud sada full hd tv za 300 EUR? Razmislite malo...
A onaj ko rece da je Panasonic prosek je izrekao extra glupost - najbolje ocenjeni TVi i sam krem predstavljaju Panasonic NEO PDP plazme a nista losiji nisu i njihovi LCD/LED ekrani,dok Panasonic elektroliti i danas predstavljaju sam svetski vrh i to zna svako ko se razume u elektroniku.
Nije njih ubio korejski kvalitet koliko korejska jeftinoca jer su ovi zarad kvaliteta poceli da valjaju prejeftine televizore gde vise nije bitan kvalitet nego potreba da pogodi onaj materijalno nizi stalez i u tome uspevaju... Ljudima je danss "bitno" da imaju plazmu ili LCD,a to sto sa dalje od 3m ne vide i H od HD slike, to nema veze, bitno je da se nesto kupi i sto jeftinije...To nas je i dovelo do ovakve situacije.

Zoran

pre 12 godina

Vrlo prosto. Sony i Sharp gube pare jer su preskupi a njihovim menadzerima ne pada
na pamet da spuste cene zbog svojih bounusa. Kod Samsunga je suprotno, bonusi su
mali ili ih nema. Iskreno, Samsung odavno pravi bolje uredjaje od Sonija i Sharpa.

dejan

pre 12 godina

Samsung i Acer su pokazali japancima da mogu bolje i jeftinije, to je suština...japanci su spavali na lovorikama, isto kao i RIM i Nokia pa ih sad satiru Apple i Samsung mobile...ničija nije gorela do zore, osim možda Mercedes.Najveća opasnost za svaki brend je da postane dinosaurus u doba gladi...

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Vremena sa menjaju,tako da i mnoge firme treba da promene politiku. Zasto Google pravi "kola bez vozaca",zasto Apple pravi telefone (iako je poceo sa kompjuterima)? Zato Japanci,ne cekajte da vam nesto padne s' neba,nego zavrnite rukave i prionite na posao. I srecno vam bilo.

Mihajlo

pre 12 godina

' kao sto mu ime govori', ... Svasta, kakva glupost... ko bi mogao iz imena da nasluti da su radili sa olovkama, a ne recimo sa nozevima??

Dzoni

pre 12 godina

Kad naplacuju gluposti..npr i ako ceo svet koristi mini SD kartice Sony fura svoje koje su nekoliko puta skuplje za isti kapacitet.Krajem 80-tih cale je kupio Sony trinitron TV ,taj TV je bio pojam za sve ostale proizvodjace ,svi ostali su bili manje vise isti kao i tadasnji EI Nis dok je Sony bio daleko ispred svih ali od tad su Korenci uznapredovali mnogo.Imali smo i Samsung i EI nis tad krajem 80-tih i Samsung je bio gori od EI nis tva dok je sad Samsung broj jedan sto se tice i tva i ekrana svih vrsta.Japanci su ostali najjaci u robotici ali ko jos kupuje robote za kucu sem samih japanaca.

jojke

pre 12 godina

DA IM SE NIJE DESILA KINA !

U pravu je @andrej. Kupio sam TV CRT SONY BRAVIJU verujući da me neće "izdati". Par meseci posle garancije "crko" je najskuplji deo, mikroprocesor. Srećom, dobar majstor, imao je deo i tehnologiju da ga zalemi. Rekao mi je da je razlog masovnog otkazivanja ovog elementa (najskupljeg) loša naponska zaštita. Televizor je sklapan u Slovačkoj (ako je to bitno). Isti takav televizor i isti deo "crko" je mom prijatelju par meseci ranije.

Ovo što im se dešava to je put bez povratka. Kinezi, jednostavno rečeno, daju mnogo više za manje para i ono što je bitno rade za MASE. Kinezi su ukapirali u najbukvalnijem smislu da je to sve POTROŠAČKA elektronika. A ona NE TREBA da traje večno, već onoliko koliko košta, znači MALO.

ivan

pre 12 godina

Nedavno sam kupovao tv,izbor je bio samsung ili sony.Kada sam ih uporedio oba iste velicine imali su maltene iste funkcije,slika maltene ista al je soni 10000din bio skuplji.Sta mislite koji sam kupio? Da je bio boljeg dizajna,lepsa slika i da su me uverili da je kvalitetniji(sto se vizuelno nije moglo utvrditi,oba su perfektno izgledali)dodao bi jos deset i kupio ga.Moraju se izdvojiti iz mase dizajnom i nekim ociglednim kvalitetom i vratice im se stara slava.Uzgred Sonijev dvd plejer sto sam kupio je teski krs:(

sislo

pre 12 godina

Sony, Panasonic, Sharp - da se ne lazemo i dalje proizvode odlicne, a u pojedinim segmentima i najbolje uredjaje. Price o losem kvalitetu - macku o rep, pojedinacna iskustva su pojedinacna iskustva a ne objektivna analiza.
Danas nije presudan kvalitet, jer kvalitet ne prodaje robu.
Robu prodaje reklama, niska cijena, garancija, akcije... sve sto potpada pod pojam prodajne strategije, odnosno borbe za trziste.
Uostalom gdje je danas Grundig? Nekad pojam dugotrajnosti, kvaliteta - a danas rezervni brend turskog Beka.
Dzabe kvalitetan prozvod kada ga ne mozes prodati!

Dragan

pre 12 godina

@Zapadna Srbija

Znaci po tebi Sony je propao zato nije omogucio lako kopiranje igrica ?!? Jedino ako su njima glavno trziste zemlje sa velikom piraterijom. Pa oni upravo zive od prodaje tih igrica, jer ako ih niko ne kupuje, niko nebi imao interesa ni da ih pravi, a bez njih niko ne bi ni kupovao konzole. Da te igrice na zapadu nisu masovno kupovane, ti ne bi ni imao sta da kopiras.
Sasvim drugi razlozi su u pitanju, na prvom mestu ogromno povecanje konkurencije, presporo prilagodjavanje trzistu i premalo pravih inovacija (u odnosu na neka prosla vremena).
Ja sam licno principijelno uvek izbegavao Sony uredjaje iz tog razloga sto su uvek forsirali nestadardne uredjaje da bi kupac kasnije bio prinudjen da kupuje dodatke od njih po skupljoj ceni (setite se memorijskih kartica).

yoyogi

pre 12 godina

Neko bi pomislio, Japanci za godinu dana izgubili kompas i naglo propali.

Kako neko ko izdvaja za istrazivanje i razvoj 3 puta vise nego Apple moze tako naglo da propadne.

Javnost jos misli da su Kinezi i Koreanci dostigli kvalitet i da je to razlog.

Razlog je mnogo ocigledniji i jednostavniji , neverovatno da se niko nije prvo njega setio: jak Yen.

Posle zemljotresa, svetski investitori su, u ocekivanju privrednih aktinosti oko obnove Japana, nagrnuli na Yen i podigli mu cenu.

Za 1 dolar je trebalo 120 Yena. Danas treba 80. To unistava sav izvoz iz Japana, ne samo TV aparate.

Svaki japanski proizvod je 40% skuplji nego pre zemljotresa.

Sada, u radnji stoje 2 TV aparata, Samsung i Sharp, Sharp 50% skuplji, ko ce da ga kupi? Iako je Sharp bolji, nije bolji 50%.

Stvarno, 100,000 dinara Samsung i 150,000 dinara Sharp, istih dimenzija, slicnih funcionalnosti...ko dobije kupca?

Nista to nema sa kvalitetom i nesnalazenjem japanskih proizvodjaca.

Da "pobegnu" iz Japana, gde? To rade decenijama, otvaranjem fabrika u Tajlandu. Thai valuta je uvek bila jaka sada pogotovo, to ovaj put ne spasava.

Za automobile za izvoz u Koreju, Japan ih pravi u Americi, sa svim troskovima prevoza (3 nedelje) to je opet jeftinije nego praviti ih u Japanu i slati jedan dan brodom u Koreju.

Vlada

pre 12 godina

Ni slucajno ne smatram da su kineski i korejski proizvodi istog ili pribliznog kvaliteta. Kineske firme prave krs za jako male pare, proizvode koji ne traju ni koliko garancija. Proizvodi Samsunga i LGa su jako dobrog kvaliteta i bilo koji njihov proizvod da kupite trajace uglavnom jako dugo. Ne pamtim da je ikome crkao njihov tv ili monitor sa katodnom cevi. Ovi proizvodjaci igraju na jaku kartu-ponude npr tv od 250 do 2500 eura, u zavisnosti od opremljenosti, kvaliteta slike, tehnologije...I naravno kada imate tako sirok opseg cena gotovo svako ce pronaci nesto za sebe, a da pri tom kupi i veoma solidan kvalitet bez obzira na cenu.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Svakoj kompaniji dodje vreme da se transformise,redefinise proizvodnju, odbaci nepotrebno,neke patente proda.Sada je to vreme doslo za japanske firme ako zele da opstanu.Jedina mana japanskih proizvoda je cena.Vecina danasnjih kupaca je siromasna i kupuje kineski bofl zato sto je jeftiniji.

Byakuya-sama

pre 12 godina

''Za početak će novi predsednik uprave Sonija prekinuti tradiciju dugih rasprava o svakoj novoj ideji i kao pravi kapetan za kormilom broda u oluji, sam odlučiti, da li će se nešto proizvoditi.''

Izgleda da će i u Soniju biti insajderskog posla kao i u Nokiji.Ovaj kad ih upropasti sigurno neće uraditi harakiri.

Uzgred treba da troše što više na marketing i biće kao Jabuka, uz to u prilog idu i ''Ptičice'' koje su postale najprodavanija igra zahvaljujući marketingu.

Nikola

pre 12 godina

PS3 puca jer su zaboravili kako su unistili nintendo.To sto je nintendo tada pokusavao je otvorilo vrata playstationu.Sad sony pravi istu tu gresku.Radi se o zastiti konzole.Nintendo je tada isao na kertidze jer ih nije bilo moguce kopirati za razliku diskova na koje prelazi ps.Rezlutat je da ps postao najprodavanija konzola ikada,uz to sigurno i najvise pirata korisceno.E sad je PS3 resio da uvede maximalne zastite,zato je i puko i ako je,nadam se da ce jos nize da padnu.MS je zato najbolji,svestan je da ne moze protiv piraterije ali im je dovoljno to sto ima onih koji placaju.MS nece da ponovi gresku nekada nintenda sada sonija.

lela

pre 12 godina

visoke tehnologije toliko brzo napreduju da je prosto besmisleno racunati da ste kupili kvalitet koji ce vam trajati 20 godina.
primera radi, lepo je da imate sony tv star 20 godina, u ogromnoj crnoj kutiji koja vam zauzima pola sobe, koji radi besprekorno, ali lepse je imati lcd ili led.

vise sam emotivna, secam se koliko sam bila sretna i ponosna na svoj prvi sony vokmen!

bora

pre 12 godina

"Inženjeri Sonija svake godine predstave upravi više od 100 predloga novih uređaja, ali praktično ni jedan od njih ne počne da se proizvodi. "

promeniti upravu

Sladja

pre 12 godina

Japan se jedva izvlači iz 15-godišnje ekonomske krize i od cunamija (11.03.2011.), ali već šalje pomoć Evropi i MMF-u u iznosu od 60 milijardi US$. Source: http://www.tdg.ch/economie/argentfinances/japon-vole-secours-europe-endettee/story/31604458

Sasa

pre 12 godina

Samsung i Panasonic su najbolji TV-i, ali Samsung zaradjuje lovu na smartphonu i softwareu, dok Panasonica nigdje nema u toj oblasti. SoniErikson je zaostao, cak i iza LG-a, a o Philipsu ne treba trositi rijeci. Pioneer, nekada najelitniji tv je potpuno nestao sa trzista.
Dakle, pregazila ih konkurencija iz J.Koreje, dok Kina preuzima segment jeftine robe.

Niti jedna dominacija nikad nije bila vjecna, sto je u stvari i dobro za covjecanstvo

pre 12 godina

Tehnoloska dominacija ni u cemu nije vjecna. Svjetsko trziste elektronicke zabave nekad dominirano japanskim proizvodima danas su preuzeli juzno-koreanci (Samsung i LG). Slicno tome, do prije 30-tak godina je i GM bio pojam proizvodnje automobila a danas su nezamjetljivi marginalci. Najcesci uzroci pada su bahatost, lakomost (ili u prevodu - siroko im dupe), lezernost, pokondirenost i zaborav i gubljanje i zaborav entuzijazma i osnovnih principa poslovanja koji su bili uzrok njihovog prosperiteta.

indpedu

pre 12 godina

Sve te japanske firme svoje proizvode izbacuju iz fabrika u Kini, a posto im kvalitet nije mnogo veci od novih kineskih marki koje se sklapaju u istim tim fabrikama a cena jeste mnogo veca, krah je pitanje samo vremena.
Jednostavno Kinezi ce zbog niske cene rada unistiti proizvodnju svakog drugog, tako gde god da odete u svetu, i onaj najbanalniji suvenir kad kupite, na njemu pise made in PRC ili made in China, cak ni Indijanci u Americi ne izradjuju svoje suvenire vec ih uvoze iz Kine jer je to isplativije pa vi vidite.
Jednostavno su pojeli ceo svet.

direkt

pre 12 godina

više se ne proizvodi kvalitetna roba, već samo jeftina. jeftina i nekvalitetna roba sa nalepnicom (tj. "brendom") postaje skupa i prestižna. *********

Tip

pre 12 godina

Sharp drzi 24% tehnike na Japanskom trzistu, a 40% LCD panela, njima je oduvek bio prioritet Japan, a promet je pao za 15% zbog Solar nih panela - zemlje zapada su donele uredbu da se smanji za 10 puta regresna struja zbog prevelike proizvodnje! Bili su proizvodjac broj 1 u svetu u tom segmentu...

pa da

pre 12 godina

EEEEE ja pre neki dan posla' komentar orotiv kritike kineske robe podvlaceci da mnoge renomirane americke firme proizvode u Kini, i da je to roba vrhunskog kvaliteta, da ne bi trebalo samo gledati kvalitet majica igracki i patika. Tada "popih" grdne minuse. Pouzdano znam da Japanci takodje vec odavno proizvode u Kini i Severnoj Koreji. licno radim na masini japanske marke napravljenoj u Kini. Nekad je Japan kopirao i usavrsavao zapadno-Evropsku i americku tahnologiju (automobilska industrija itd). Dovoljno sam mator da se secam prvih modela Honde, Datsuna, Tojote iz sezdesetih godina. Bili su skoro smesni. Al' ne prodje dugo, Japan postade lider na tom polju. Problem je nastao kad su bili prnudjeni da proizvode van svoje zemlje, jer ne moze sto pedeset miliona Japanaca (racunajuci starce i decu) da toliko preplave svetsko trziste. E sad su Kinezi kopirali i usavrsili, i imaju preko milijardu potencijalnih radnika. Potpuno normalan proces.

CD

pre 12 godina

@Aleksandar
Amerikanac James Russell je prvi otkrio i patentirao koncept digitalnog snimanja i reprodukcije zvuka. Format Audio CD-a u danasnjem obliku su zajednickim snagama razvili Sony i Philips (prethodno otkupivsi licencu od instituta "Battelle" u kojem je radio Rusell).

Sale

pre 12 godina

Ne može Sony da ima konkurentan TV kad kupuje od Samsunga panele. To isto rade i Turci i Kinezi, ali sklapaju TV za 50% jeftinije.

vlada

pre 12 godina

kupio sam sony tv,nx 710,Tada kada sam ga uzeo kod naa je kostao 2500e,a samsung iste klase je mogao da se uzme za 1500 do 1700e.Pri tom,samsung daje naocare za 3d uz tv.A za sony mora da se dokupr.Komad je 120e...Da ne ppricam o cenama lap topova ... Vecina ljudi nece da plati vise jer je to sony,ima nas jako malo.Zato Sony i propada,dajte malo budite konkurentniji sa cenama,i garantovano se izvlace uz krize,i pored toga sto je samsung vec ucvrstio svoju poziciju u svetu

Aleksandar

pre 12 godina

@Duje_raftman

LG u svojim televizorima IPS panel treceg reda. Sony ima PVA i AUO panele. Nedao bog da ti zapadne AUO. A zasigurno hoce. Cak i ovi novi PVA nisu nesto posebno kod Sony. Sony je bio zakon do pre jedno 4-5 godina, a onda je i on poceo da fushari.
Bravia od pre jedno godinu dana, koju sam zamenio za LG, ne moze ni da prismrdi Braviji koju posedujem jedno 6 godina.

Bravia od pre 6 godina:
HD Ready, panel - antiglare - skoro crna na crnoj pozadini.

Bravia od pre godinu dana:
Pomeris ugao gledanja od centra i vec cao-zdravo sa slikom(boje). Cak ni oci ne smes da pomeris od centra, krajickom oka vidis dekolorizaciju. Problem sa softverom, ima neispravan EDID, nece da cita svaki divx i mnogo toga jos.

Za iste pare sam zamenio za LG koji ga jede.