Nedelja, 15.04.2012.

14:57

"U Hrvatskoj 250.000 pravoslavaca"

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović kaže da u Hrvatskoj živi 250.000 vernika Srpske pravoslavne crkve, a u Sloveniji 40.000.

Izvor: Beta

"U Hrvatskoj 250.000 pravoslavaca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Пилипенда

pre 12 godina

Заиста, верује ли неко у ове личне исповести по коментарима? Интересантно је како се увек на овакве и сличне вести јавља гомила, по обрасцу написаних, сличних коментара у којима су сви грађански опредељени, нико није националиста и никог није брига заправо о датој теми, али где се сви из петних жила упиру у доказивању да они, ето, нису Срби, већ православци. Односно да оставе утисак да су православци идентификовани са нацијом и државама у којима живе.

Нисам сигуран да ли ће ми се коментар објавити, али да ли је ико поверовао у ово? Јер колико год неко мислио да су искључиво Срби кривци за све ратове уназад пар стотина година, чињеница остаје да се на Балкану (нажалост), народи и нације равњају и поистовећују са вером. Побогу, због тога су се ратови и водили, а данас ето тако "слободно", на српском интернет порталу, одједном гомила Хрвата православаца и Босанаца православаца. Питам се шта би се десило када би се неки Алија или Фрањо у својим државама изјаснили као православци, тј. како би околина и друштво реаговало на њих. Али зато, кад Милош или Лазар кажу да су Хрвати или Босанци православци, е онда је то баш супер, тотално демократски.

briga me

pre 12 godina

ja san pravoslavac iz Dalmacije i izjašnjavam se Hrvatom. glupo mi je izjašnjavat se Srbinom jer se ne osjećam Srbinom niti se želim izjašnjavat kao Srbin ne iz razloga jer se bojim, nemam se čega bojati, nego jednostavno nemam osjećaja za srpstvo. hrvatski pravoslavci su potomci Vlaha doseljenih za vrime austro-ugarske ali su nas pripojili srpskoj pravoslavnoj crkvi pa smo kao postali srbi dok su u srbiji istodobno branili ženidbu srba i vlaha

vasilije drugi

pre 12 godina

@ivana, radi raznolikosti dobro je da nismo svi isti. to je osnova demokratskog i tolerantnog drustva. Moramo da pocnemo da prihvatamo ljude za to sto jesu a ne sta bi voleli da budu.

Ivana K.

pre 12 godina

Sestra mog oca se udala za Srbina krajem pedesetih godina 20.st. i otad živi u Srbiji,ima djecu,unuke i praunuke...i svi se potomci izjašnjavaju kao Srbi pravoslavne vjere,govore srpskim jezikom i imaju Srbiju za domovinu,navijaju za srbijanske klubove i reprezentacije. Za mene je normalno da su srođeni sa zemljom u kojoj su se rodili,a vezu s postojbinom svojih predaka mogu ali i ne moraju nužno ostvariti. Čudno je da vama nekima ne smeta kad se prva generacija Srba ponjemči i ne zna srpski,navija za njemačke klubove i za reprezentaciju,a smeta vam kad se peta generacija Srba pohrvati i izjašnjava kao Hrvati.

Aco

pre 12 godina

Kako god okrenes ipak se ostvarilo Paveliceva misao i ostvarenje ; trecinu Srba pobiti , trecinu protjerati i trecinu prekrstiti u katolicku vjeru. Tako ispada na kraju , pa i komentari ovih Srba iz Hrvatske to i potvrdjuju . A to o demokratskoj orijentaciji Hrvatske prema Srbima zadnjih 20 godina , dajte molim vas "smanjite ribu". Ima onaj vic kad je pitalo Muju jel citao "Na Drini cuprija" a on odgovorio " Da cito , pa ja odo ". Tako i ja ;osjetio na svojoj kozi hrvatsku demokraciju.

Troml

pre 12 godina

"U Krajini pravoslavne svece,nikad niko ugasiti nece"!!!
(anticenzura, 15. april 2012 15:23)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je i nikada više ta "pravoslavna sveca"
neće potpaljivati neke nove vatrice po Hrvatskoj.
Kratak joj fitilj.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve ce doci na svoje mjesto, oni Srbi koji se osjecaju kao lojalni gradani svoje domovine uzivaju ista prava u RH kao svoji hrvatski sugradani. Oni ljudi, koji su bili zadojeni nacionalizmom imaju prava da uvide svoje zablude i da im hrvatska drzava da ruku pomirenja i to je civilizacijsko dostignuce koje je od obostrane koristi. Oni Srbi koji su izbjegli jer nisu mogli prihvatiti nezavisnu Hrvatsku kao svoju domovinu takoder treba razumjeti i ne osudivati, oni su dobrodosli kad god zazele ostvariti svoja prava, ali je problem u tome sto su se oni vec snasli u Srbiji ili drugdje i nemaju namjeru povratka. Mislim da tu vise ne igra ulogu nacionalizam koliko ekonomski razlozi jer su se ljudi u meduvremenu snasli, dobili ili otvorili poslove, dobili djecu i racunaju sa zivotom u novom okruzenju. Ohrabruju potezi hrvatskih vlasti i ja kao gradanin RH ih s pravom podrzavam. Sretan Uskrs svim pravoslavnim vjernicima!

Milek

pre 12 godina

Sveta
Mogu ti reci onu narodnu "KOJOJ OVCI SVOJE RUNO SMETA, ONDE NEMA NI OVCE NI RUNA"! Pozdrav svim ljudima dobre volje,a pravoslavnima radosni pozdrav HRISTOS VASKRSE!

Zagor

pre 12 godina

@Dejan: "Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom." Gde je tu logika? Ili sie "Srbin iz Hrvatske" ili si "Hrvat i katolik". Kako mozes da budes i jedno i drugo? Naravno da je tvoja licna odluka kako zelis da se izjasnjavas, to uopste niko ne dovodi u pitanje. Ako si Srbin Ok, a si Hrvat opet Ok. Samo zasto govoris prvo da si "Srbin iz Hrvatske" a onda odmah da si "Hrvat i katolik". Neznam, mozda mi iz Srbije to ne razumemo, ali to mi lici na veliku krizu identiteta.

Sve najbolje!

pre 12 godina

Sveta

Ocigledno da se jos uvek niste pomirili sa tom "prakticnom odlukom" da budete ono sto niste jer vam komentari zvuce veoma ispovedno, a i cinjenica da ste na ovom portalu i da ste podelili svoj "slucaj" sa Srbima u Srbiji ukazuje na to da trazite odobrenje. Mi vam dajemo za pravo i slazemo se da i vi i vasa porodica budete ono sto zelite jer ipak je lakse placati ratu za stan, auto i odmor kada se promeni nacija i vera, iako to navodno niste morali da ucinite u demokratskoj zemlji kakva je Hrvatska.

Zedes

pre 12 godina

Kao prvo, svim pravoslavnim vjernicima diljem svijeta iskreno i od srca zelim sretan Uskrs, Hristos voskrese !

Kao drugo, vrlo mi je drago sto mitropolit g. Jovan istupa na jedan takav pozitivan nacin i sto govori ono sto jest, a to je da se situacija u Hrvatskoj sto se tice hrvatsko-srpskih odnosa i odnosa prema Srbima i pravoslavcima u svakome pogledu bitno promijenila nabolje. Mislim da danas zaista vise nitko u Hrvatskoj nema nikakvoga razloga bojati se izjasniti kao Srbin i / ili pravoslavac, naprotiv. Cinjenica je, doduse, da u HR jos ima pojedinaca koji ce i dalje potencirati neprijateljstvo prema Srbima, ali takvih je - po mome misljenju - maksimalno 5 %, dok ogromna vecina Hrvata nema ama bas nista protiv svojih sugradjana srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere. Glavnina nas, Hrvata, od hrvatskih Srba ocekuje samo jedno: da prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu, sto im ona i jest, tj. da ne budu i ne rovare protiv nje. Nista drugo, vjerujte mi ! A ako se tako ponasaju, onda bez imalo dvojbe moraju imati sva ljudska, gradjanska, nacionalna, vjerska itd. prava kao i ja i svaki drugi stanovnik RH, bez obzira sto smo po nacionalnosti ili vjeri.

Trece, uzitak mi je citati komentare gospodina koji se cesto javlja s Kvarnera i redovito istice da je Srbin, ali istodobno vrlo, vrlo realno komentira situaciju u Hrvatskoj. To je zaista tako ! A pitanje nacionalnoga i vjerskoga odredjenja - kako to komentiraju gg. Sveta, Dejan i drugi - privatna je stvar svakoga, tako da niti me na bilo koji nacin smeta necije opredjeljenje da je Srbin iz Hrvatske niti cu mu na bilo koji nacin prigovoriti ako se - iako srpskoga podrijetla i pravoslavne vjere - smatra Hrvatom. Imam jednoga bas takvoga poznanika, iz Dalmacije je, srpskoga je podrijetla, on za to zna, ali njegovi su u Hrvatskoj od sredine 18. stoljeca, u Srbiji je bio dva puta u zivotu i nema s njom nikakve veze pa se cijeli zivot (a sada su mu 54 godine) izjasnjava kao Hrvat, znaci - tako se izjasnjavao i za vrijeme SFRJ, a hrvatski je branitelj od prvoga dana, ima cin pricuvnoga satnika (rezervnoga kapetana) HV-a i vrlo je na to ponosan. Uostalom, i veliki Vladimir Beara za sebe kaze da je Hrvat pravoslavne vjere.

Sveta

pre 12 godina

Samo da nadodam da odluka Srbina da se izjašnjava kao Hrvat nije političkog karaktera nego čisto praktičnog. Moja obitelj nema nikakvih rođaka u Srbiji, nikad nismo ništa dobili ni tražili od Srbije. Dakle naš svemir je ovdje u Hrvatskoj, tu radimo, primamo plaće, tu se rađamo i umiremo. Naravno želim Srbiji sve najbolje ali meni osobno je važnije kako stvari stoje u Hrvatskoj jer tu primam plaču a moji roditelji mirovinu. Osobno se uopće ne zamaram tim Srbin-Hrvat igrama bez granica jer jednostavno imamo pametnijeg posla u životu a to su dobar posao, gradnja kuće, rata za kredit od renoa megane, kako platit 7 dana skijanja u Austriji i 14 mora i slicne stvari. Dakle energija se koncentrira na praktične stvari i probleme u životu

kvarner

pre 12 godina

Dragi @Dejan(e),

I ja, kao i komentator pre mene mislim da je svako ono sto i kako se oseca. Ja sam takodje Srbin iz Hrvatske, ali se ne izjasnjavam, i ne osecam ni kao Hrvat ni kao katolik, vec kao Srbin i pravoslavac. A to sto se osecam i izjasnjavam kao Srbin i kao pravoslavac, ni jedne sekunde ne znaci da ne volim svoju domovinu Hrvatsku, u kojoj srecno i zadovoljno zivim. Bas suprotno, mozda je volim i vise od mnogih Hrvata koji u njoj zive jer je oni nisu birali kao mesto gde ce ziveti, a ja jesam.

Mislim da jako gresis sto poistovecujes drzavu u kojo zivis i najvecu crkvu koja u njoj deluje, sa svojom pripadnoscu, jer je upravo mogucnost zivota Srba i pravoslavaca (naravno i svih ostalih koji nisu Hrvati i katolici), pod jednakim uslovima, i kao ravnopravni gradjani, pokazatelj stepena demokratskog razvoja neke zemlje.

Jako mi je drago da se stvari u HR razvijaju u ovom smeru u kom se razvijaju, i poboljsavaju, nakon relativno teskog perioda i smanjenja demokratskih prava koje svaki rat nosi kao posledicu, ali ne osudjujem ni tebe sto si izabrao, ili mozda bio prisiljen da izaberes, laksi, ali po mom misljenju ne i casniji put. Takodje se nadam da si dovoljno mlad da promenis neke stvari koje se ticu tvojih osecanja pripadnosti.

Svim pravoslavnim hriscanima i svim ljudima dobre volje srecan Uskrs - Hristos voskrese!

Sveta

pre 12 godina

Mislim da taj broj nije najtočniji ali vjerojatno je to činjenično stanje na papiru. Moja obitelj također več preko 40 godina slavi katolički Božić i Uskrs jer se išlo na to da djeca slave vjerske praznike kad i svi ostali umesto da slave 7 dana poslje. Pošto je Hrvatska naša domovina a nismo našli neki model da se pišemo kao Srbi, slavimo katoličke datume i da osjećamo pripadnost Hrvatskoj kao svojoj domovini onda smo odličili da se izjasnimo kao Hrvati.

alienus

pre 12 godina

Ajmo sada staviti na stranu nacionalna prepucavanja pa da pokušamo nešto razjasniti. Radi se o hrvatskim građanima pravoslavne vjeroispovjesti i srpskim građanima katoličke vjeroispovjesti. Naime, nije mi jasno kako netko može živjeti desetljećima u drugoj državi, poštivati zakone,običaje,kulturu, jezik... i sve što poštivaju svi ostali građani te države a nemati svijest o nacionalnoj pripadnosti. Njegovi roditelji su isto rođeni u toj državi i također su živjeli u skladu s pravnim i kulturnim običajima te države. Znači živi u toj državi, radi, plaća porez, djeca mu odrastaju i idu u državne škole i on još uvijek smatra da je Srbin u Hrvatskoj ili Hrvat u Srbiji. Apsurd ! Pitajte naše gastarbajtere da li se njihova djeca ili još bolje unuci osjećaju kao Hrvati ili Srbi... Oni su se asimilirali i postali Nijemcima, Austrijancima...jedva pričaju neki od naših jezika, o kulturološkim i mentalnim razlikama bolje da ne govorimo. Ljudi moraju cijeniti i poštivati državu u kojoj žive bez obzira na podrijetlo. Ne možemo više živjeti u prošlosti,prebrojavati mrtve i upirati prstom tko je više kriv za počinjena nedjela. Moramo cijeniti svoje i poštivati tuđe ! Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti, pogotovo mojim sugrađanima u Hrvatskoj,želim Sretan i Blagoslovljen Uskrs !

hm

pre 12 godina

Broj pravoslavnih vernika u Sloveniji je oko 2% prema svim statistikama, a ne 650 000. Inace, lako moguce da ih ima oko 250 000 u Hrvatskoj. Tesko je sada pogoditi koliko ih ima manje, jer u komunizmu i nije bilo pametno opredeliti se kao vernik.
Sto se tice Srba sigurno da ih ima manje jedno 150 000 u Hrvatskoj, nego 80 tih.
Takav je rat. Pamet u glavu. Nista on dobroga nikome ne nosi, osim ratnim profiterima.

Svako je ono sto oseca i kako se oseca!

pre 12 godina

Dejan

Ti si Hrvat i katolik i to je sasvim u redu (to ti govorim posto vidim da imas krizu identiteta), a ja sam Srbin iz Hvatske (Kordun) kao i svi moji preci otkako pamtim i otkako oni pamte (9 generacija mogu da ti dokazem). Znaci, svi mi smo bar 2 veka ziveli u Hr pre Oluje (za razliku od tvojih 20 godina) i za to vreme, cak i pod komunistima, smo znali da smo Srbi i da smo pravoslavne vere.

Dejan

pre 12 godina

Pa sad bi se tu dalo diskutovati. Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom. Tako da je Hrvatska moja domovina.

smanji ribu...

pre 12 godina

Ako ih sada živi 250.000 u Hrvatskoj, onda ih nije izbeglo više od 10.000, a znamo da ih je izbeglo bar 250.000. Odlučite se već jednom. Nemojte samo da neko kaže da je u Hrvatskoj živelo preko 500.000 Srba pre rata, jer to je uvreda i za izbegle, i za ostale, i za zdrav razum.

Sumadija

pre 12 godina

Ne znam za Hrvatsku ali ovdasnji podaci tj. iz Slovenije kazu da je broj pravoslavnih vernika u Sloveniji 650 000.
Pozdrav i cestitka svim pravoslavnim vernicima,
Hristos vaskrse!

dobro je

pre 12 godina

250000 je ohrabrujuća brojka. Do ljeta će izaći i podaci iz popisa stanovništva po nacionalnoj pripadnosti. Siguran sam da se više od polovice građana pravoslavne vjere u HR izjasnilo kao Hrvati jer se stvarno tako i osjećamo. Većina nas nije ni ni odlazila iz zemlje. No, ohrabruje i da će se broj izjašnjenih sa Srbi više nego udvostručiti u odnosu na prošli popis što govori da proces povratka završava i da manje-više tko je imao želju i htio taj se i vratio.

dobro je

pre 12 godina

250000 je ohrabrujuća brojka. Do ljeta će izaći i podaci iz popisa stanovništva po nacionalnoj pripadnosti. Siguran sam da se više od polovice građana pravoslavne vjere u HR izjasnilo kao Hrvati jer se stvarno tako i osjećamo. Većina nas nije ni ni odlazila iz zemlje. No, ohrabruje i da će se broj izjašnjenih sa Srbi više nego udvostručiti u odnosu na prošli popis što govori da proces povratka završava i da manje-više tko je imao želju i htio taj se i vratio.

Dejan

pre 12 godina

Pa sad bi se tu dalo diskutovati. Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom. Tako da je Hrvatska moja domovina.

Svako je ono sto oseca i kako se oseca!

pre 12 godina

Dejan

Ti si Hrvat i katolik i to je sasvim u redu (to ti govorim posto vidim da imas krizu identiteta), a ja sam Srbin iz Hvatske (Kordun) kao i svi moji preci otkako pamtim i otkako oni pamte (9 generacija mogu da ti dokazem). Znaci, svi mi smo bar 2 veka ziveli u Hr pre Oluje (za razliku od tvojih 20 godina) i za to vreme, cak i pod komunistima, smo znali da smo Srbi i da smo pravoslavne vere.

kvarner

pre 12 godina

Dragi @Dejan(e),

I ja, kao i komentator pre mene mislim da je svako ono sto i kako se oseca. Ja sam takodje Srbin iz Hrvatske, ali se ne izjasnjavam, i ne osecam ni kao Hrvat ni kao katolik, vec kao Srbin i pravoslavac. A to sto se osecam i izjasnjavam kao Srbin i kao pravoslavac, ni jedne sekunde ne znaci da ne volim svoju domovinu Hrvatsku, u kojoj srecno i zadovoljno zivim. Bas suprotno, mozda je volim i vise od mnogih Hrvata koji u njoj zive jer je oni nisu birali kao mesto gde ce ziveti, a ja jesam.

Mislim da jako gresis sto poistovecujes drzavu u kojo zivis i najvecu crkvu koja u njoj deluje, sa svojom pripadnoscu, jer je upravo mogucnost zivota Srba i pravoslavaca (naravno i svih ostalih koji nisu Hrvati i katolici), pod jednakim uslovima, i kao ravnopravni gradjani, pokazatelj stepena demokratskog razvoja neke zemlje.

Jako mi je drago da se stvari u HR razvijaju u ovom smeru u kom se razvijaju, i poboljsavaju, nakon relativno teskog perioda i smanjenja demokratskih prava koje svaki rat nosi kao posledicu, ali ne osudjujem ni tebe sto si izabrao, ili mozda bio prisiljen da izaberes, laksi, ali po mom misljenju ne i casniji put. Takodje se nadam da si dovoljno mlad da promenis neke stvari koje se ticu tvojih osecanja pripadnosti.

Svim pravoslavnim hriscanima i svim ljudima dobre volje srecan Uskrs - Hristos voskrese!

Sveta

pre 12 godina

Samo da nadodam da odluka Srbina da se izjašnjava kao Hrvat nije političkog karaktera nego čisto praktičnog. Moja obitelj nema nikakvih rođaka u Srbiji, nikad nismo ništa dobili ni tražili od Srbije. Dakle naš svemir je ovdje u Hrvatskoj, tu radimo, primamo plaće, tu se rađamo i umiremo. Naravno želim Srbiji sve najbolje ali meni osobno je važnije kako stvari stoje u Hrvatskoj jer tu primam plaču a moji roditelji mirovinu. Osobno se uopće ne zamaram tim Srbin-Hrvat igrama bez granica jer jednostavno imamo pametnijeg posla u životu a to su dobar posao, gradnja kuće, rata za kredit od renoa megane, kako platit 7 dana skijanja u Austriji i 14 mora i slicne stvari. Dakle energija se koncentrira na praktične stvari i probleme u životu

Zedes

pre 12 godina

Kao prvo, svim pravoslavnim vjernicima diljem svijeta iskreno i od srca zelim sretan Uskrs, Hristos voskrese !

Kao drugo, vrlo mi je drago sto mitropolit g. Jovan istupa na jedan takav pozitivan nacin i sto govori ono sto jest, a to je da se situacija u Hrvatskoj sto se tice hrvatsko-srpskih odnosa i odnosa prema Srbima i pravoslavcima u svakome pogledu bitno promijenila nabolje. Mislim da danas zaista vise nitko u Hrvatskoj nema nikakvoga razloga bojati se izjasniti kao Srbin i / ili pravoslavac, naprotiv. Cinjenica je, doduse, da u HR jos ima pojedinaca koji ce i dalje potencirati neprijateljstvo prema Srbima, ali takvih je - po mome misljenju - maksimalno 5 %, dok ogromna vecina Hrvata nema ama bas nista protiv svojih sugradjana srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere. Glavnina nas, Hrvata, od hrvatskih Srba ocekuje samo jedno: da prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu, sto im ona i jest, tj. da ne budu i ne rovare protiv nje. Nista drugo, vjerujte mi ! A ako se tako ponasaju, onda bez imalo dvojbe moraju imati sva ljudska, gradjanska, nacionalna, vjerska itd. prava kao i ja i svaki drugi stanovnik RH, bez obzira sto smo po nacionalnosti ili vjeri.

Trece, uzitak mi je citati komentare gospodina koji se cesto javlja s Kvarnera i redovito istice da je Srbin, ali istodobno vrlo, vrlo realno komentira situaciju u Hrvatskoj. To je zaista tako ! A pitanje nacionalnoga i vjerskoga odredjenja - kako to komentiraju gg. Sveta, Dejan i drugi - privatna je stvar svakoga, tako da niti me na bilo koji nacin smeta necije opredjeljenje da je Srbin iz Hrvatske niti cu mu na bilo koji nacin prigovoriti ako se - iako srpskoga podrijetla i pravoslavne vjere - smatra Hrvatom. Imam jednoga bas takvoga poznanika, iz Dalmacije je, srpskoga je podrijetla, on za to zna, ali njegovi su u Hrvatskoj od sredine 18. stoljeca, u Srbiji je bio dva puta u zivotu i nema s njom nikakve veze pa se cijeli zivot (a sada su mu 54 godine) izjasnjava kao Hrvat, znaci - tako se izjasnjavao i za vrijeme SFRJ, a hrvatski je branitelj od prvoga dana, ima cin pricuvnoga satnika (rezervnoga kapetana) HV-a i vrlo je na to ponosan. Uostalom, i veliki Vladimir Beara za sebe kaze da je Hrvat pravoslavne vjere.

smanji ribu...

pre 12 godina

Ako ih sada živi 250.000 u Hrvatskoj, onda ih nije izbeglo više od 10.000, a znamo da ih je izbeglo bar 250.000. Odlučite se već jednom. Nemojte samo da neko kaže da je u Hrvatskoj živelo preko 500.000 Srba pre rata, jer to je uvreda i za izbegle, i za ostale, i za zdrav razum.

hm

pre 12 godina

Broj pravoslavnih vernika u Sloveniji je oko 2% prema svim statistikama, a ne 650 000. Inace, lako moguce da ih ima oko 250 000 u Hrvatskoj. Tesko je sada pogoditi koliko ih ima manje, jer u komunizmu i nije bilo pametno opredeliti se kao vernik.
Sto se tice Srba sigurno da ih ima manje jedno 150 000 u Hrvatskoj, nego 80 tih.
Takav je rat. Pamet u glavu. Nista on dobroga nikome ne nosi, osim ratnim profiterima.

alienus

pre 12 godina

Ajmo sada staviti na stranu nacionalna prepucavanja pa da pokušamo nešto razjasniti. Radi se o hrvatskim građanima pravoslavne vjeroispovjesti i srpskim građanima katoličke vjeroispovjesti. Naime, nije mi jasno kako netko može živjeti desetljećima u drugoj državi, poštivati zakone,običaje,kulturu, jezik... i sve što poštivaju svi ostali građani te države a nemati svijest o nacionalnoj pripadnosti. Njegovi roditelji su isto rođeni u toj državi i također su živjeli u skladu s pravnim i kulturnim običajima te države. Znači živi u toj državi, radi, plaća porez, djeca mu odrastaju i idu u državne škole i on još uvijek smatra da je Srbin u Hrvatskoj ili Hrvat u Srbiji. Apsurd ! Pitajte naše gastarbajtere da li se njihova djeca ili još bolje unuci osjećaju kao Hrvati ili Srbi... Oni su se asimilirali i postali Nijemcima, Austrijancima...jedva pričaju neki od naših jezika, o kulturološkim i mentalnim razlikama bolje da ne govorimo. Ljudi moraju cijeniti i poštivati državu u kojoj žive bez obzira na podrijetlo. Ne možemo više živjeti u prošlosti,prebrojavati mrtve i upirati prstom tko je više kriv za počinjena nedjela. Moramo cijeniti svoje i poštivati tuđe ! Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti, pogotovo mojim sugrađanima u Hrvatskoj,želim Sretan i Blagoslovljen Uskrs !

Sveta

pre 12 godina

Mislim da taj broj nije najtočniji ali vjerojatno je to činjenično stanje na papiru. Moja obitelj također več preko 40 godina slavi katolički Božić i Uskrs jer se išlo na to da djeca slave vjerske praznike kad i svi ostali umesto da slave 7 dana poslje. Pošto je Hrvatska naša domovina a nismo našli neki model da se pišemo kao Srbi, slavimo katoličke datume i da osjećamo pripadnost Hrvatskoj kao svojoj domovini onda smo odličili da se izjasnimo kao Hrvati.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve ce doci na svoje mjesto, oni Srbi koji se osjecaju kao lojalni gradani svoje domovine uzivaju ista prava u RH kao svoji hrvatski sugradani. Oni ljudi, koji su bili zadojeni nacionalizmom imaju prava da uvide svoje zablude i da im hrvatska drzava da ruku pomirenja i to je civilizacijsko dostignuce koje je od obostrane koristi. Oni Srbi koji su izbjegli jer nisu mogli prihvatiti nezavisnu Hrvatsku kao svoju domovinu takoder treba razumjeti i ne osudivati, oni su dobrodosli kad god zazele ostvariti svoja prava, ali je problem u tome sto su se oni vec snasli u Srbiji ili drugdje i nemaju namjeru povratka. Mislim da tu vise ne igra ulogu nacionalizam koliko ekonomski razlozi jer su se ljudi u meduvremenu snasli, dobili ili otvorili poslove, dobili djecu i racunaju sa zivotom u novom okruzenju. Ohrabruju potezi hrvatskih vlasti i ja kao gradanin RH ih s pravom podrzavam. Sretan Uskrs svim pravoslavnim vjernicima!

Zagor

pre 12 godina

@Dejan: "Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom." Gde je tu logika? Ili sie "Srbin iz Hrvatske" ili si "Hrvat i katolik". Kako mozes da budes i jedno i drugo? Naravno da je tvoja licna odluka kako zelis da se izjasnjavas, to uopste niko ne dovodi u pitanje. Ako si Srbin Ok, a si Hrvat opet Ok. Samo zasto govoris prvo da si "Srbin iz Hrvatske" a onda odmah da si "Hrvat i katolik". Neznam, mozda mi iz Srbije to ne razumemo, ali to mi lici na veliku krizu identiteta.

Ivana K.

pre 12 godina

Sestra mog oca se udala za Srbina krajem pedesetih godina 20.st. i otad živi u Srbiji,ima djecu,unuke i praunuke...i svi se potomci izjašnjavaju kao Srbi pravoslavne vjere,govore srpskim jezikom i imaju Srbiju za domovinu,navijaju za srbijanske klubove i reprezentacije. Za mene je normalno da su srođeni sa zemljom u kojoj su se rodili,a vezu s postojbinom svojih predaka mogu ali i ne moraju nužno ostvariti. Čudno je da vama nekima ne smeta kad se prva generacija Srba ponjemči i ne zna srpski,navija za njemačke klubove i za reprezentaciju,a smeta vam kad se peta generacija Srba pohrvati i izjašnjava kao Hrvati.

Sve najbolje!

pre 12 godina

Sveta

Ocigledno da se jos uvek niste pomirili sa tom "prakticnom odlukom" da budete ono sto niste jer vam komentari zvuce veoma ispovedno, a i cinjenica da ste na ovom portalu i da ste podelili svoj "slucaj" sa Srbima u Srbiji ukazuje na to da trazite odobrenje. Mi vam dajemo za pravo i slazemo se da i vi i vasa porodica budete ono sto zelite jer ipak je lakse placati ratu za stan, auto i odmor kada se promeni nacija i vera, iako to navodno niste morali da ucinite u demokratskoj zemlji kakva je Hrvatska.

Troml

pre 12 godina

"U Krajini pravoslavne svece,nikad niko ugasiti nece"!!!
(anticenzura, 15. april 2012 15:23)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je i nikada više ta "pravoslavna sveca"
neće potpaljivati neke nove vatrice po Hrvatskoj.
Kratak joj fitilj.

Milek

pre 12 godina

Sveta
Mogu ti reci onu narodnu "KOJOJ OVCI SVOJE RUNO SMETA, ONDE NEMA NI OVCE NI RUNA"! Pozdrav svim ljudima dobre volje,a pravoslavnima radosni pozdrav HRISTOS VASKRSE!

Sumadija

pre 12 godina

Ne znam za Hrvatsku ali ovdasnji podaci tj. iz Slovenije kazu da je broj pravoslavnih vernika u Sloveniji 650 000.
Pozdrav i cestitka svim pravoslavnim vernicima,
Hristos vaskrse!

Aco

pre 12 godina

Kako god okrenes ipak se ostvarilo Paveliceva misao i ostvarenje ; trecinu Srba pobiti , trecinu protjerati i trecinu prekrstiti u katolicku vjeru. Tako ispada na kraju , pa i komentari ovih Srba iz Hrvatske to i potvrdjuju . A to o demokratskoj orijentaciji Hrvatske prema Srbima zadnjih 20 godina , dajte molim vas "smanjite ribu". Ima onaj vic kad je pitalo Muju jel citao "Na Drini cuprija" a on odgovorio " Da cito , pa ja odo ". Tako i ja ;osjetio na svojoj kozi hrvatsku demokraciju.

briga me

pre 12 godina

ja san pravoslavac iz Dalmacije i izjašnjavam se Hrvatom. glupo mi je izjašnjavat se Srbinom jer se ne osjećam Srbinom niti se želim izjašnjavat kao Srbin ne iz razloga jer se bojim, nemam se čega bojati, nego jednostavno nemam osjećaja za srpstvo. hrvatski pravoslavci su potomci Vlaha doseljenih za vrime austro-ugarske ali su nas pripojili srpskoj pravoslavnoj crkvi pa smo kao postali srbi dok su u srbiji istodobno branili ženidbu srba i vlaha

vasilije drugi

pre 12 godina

@ivana, radi raznolikosti dobro je da nismo svi isti. to je osnova demokratskog i tolerantnog drustva. Moramo da pocnemo da prihvatamo ljude za to sto jesu a ne sta bi voleli da budu.

Пилипенда

pre 12 godina

Заиста, верује ли неко у ове личне исповести по коментарима? Интересантно је како се увек на овакве и сличне вести јавља гомила, по обрасцу написаних, сличних коментара у којима су сви грађански опредељени, нико није националиста и никог није брига заправо о датој теми, али где се сви из петних жила упиру у доказивању да они, ето, нису Срби, већ православци. Односно да оставе утисак да су православци идентификовани са нацијом и државама у којима живе.

Нисам сигуран да ли ће ми се коментар објавити, али да ли је ико поверовао у ово? Јер колико год неко мислио да су искључиво Срби кривци за све ратове уназад пар стотина година, чињеница остаје да се на Балкану (нажалост), народи и нације равњају и поистовећују са вером. Побогу, због тога су се ратови и водили, а данас ето тако "слободно", на српском интернет порталу, одједном гомила Хрвата православаца и Босанаца православаца. Питам се шта би се десило када би се неки Алија или Фрањо у својим државама изјаснили као православци, тј. како би околина и друштво реаговало на њих. Али зато, кад Милош или Лазар кажу да су Хрвати или Босанци православци, е онда је то баш супер, тотално демократски.

Dejan

pre 12 godina

Pa sad bi se tu dalo diskutovati. Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom. Tako da je Hrvatska moja domovina.

dobro je

pre 12 godina

250000 je ohrabrujuća brojka. Do ljeta će izaći i podaci iz popisa stanovništva po nacionalnoj pripadnosti. Siguran sam da se više od polovice građana pravoslavne vjere u HR izjasnilo kao Hrvati jer se stvarno tako i osjećamo. Većina nas nije ni ni odlazila iz zemlje. No, ohrabruje i da će se broj izjašnjenih sa Srbi više nego udvostručiti u odnosu na prošli popis što govori da proces povratka završava i da manje-više tko je imao želju i htio taj se i vratio.

Sumadija

pre 12 godina

Ne znam za Hrvatsku ali ovdasnji podaci tj. iz Slovenije kazu da je broj pravoslavnih vernika u Sloveniji 650 000.
Pozdrav i cestitka svim pravoslavnim vernicima,
Hristos vaskrse!

smanji ribu...

pre 12 godina

Ako ih sada živi 250.000 u Hrvatskoj, onda ih nije izbeglo više od 10.000, a znamo da ih je izbeglo bar 250.000. Odlučite se već jednom. Nemojte samo da neko kaže da je u Hrvatskoj živelo preko 500.000 Srba pre rata, jer to je uvreda i za izbegle, i za ostale, i za zdrav razum.

Svako je ono sto oseca i kako se oseca!

pre 12 godina

Dejan

Ti si Hrvat i katolik i to je sasvim u redu (to ti govorim posto vidim da imas krizu identiteta), a ja sam Srbin iz Hvatske (Kordun) kao i svi moji preci otkako pamtim i otkako oni pamte (9 generacija mogu da ti dokazem). Znaci, svi mi smo bar 2 veka ziveli u Hr pre Oluje (za razliku od tvojih 20 godina) i za to vreme, cak i pod komunistima, smo znali da smo Srbi i da smo pravoslavne vere.

Aco

pre 12 godina

Kako god okrenes ipak se ostvarilo Paveliceva misao i ostvarenje ; trecinu Srba pobiti , trecinu protjerati i trecinu prekrstiti u katolicku vjeru. Tako ispada na kraju , pa i komentari ovih Srba iz Hrvatske to i potvrdjuju . A to o demokratskoj orijentaciji Hrvatske prema Srbima zadnjih 20 godina , dajte molim vas "smanjite ribu". Ima onaj vic kad je pitalo Muju jel citao "Na Drini cuprija" a on odgovorio " Da cito , pa ja odo ". Tako i ja ;osjetio na svojoj kozi hrvatsku demokraciju.

Sve najbolje!

pre 12 godina

Sveta

Ocigledno da se jos uvek niste pomirili sa tom "prakticnom odlukom" da budete ono sto niste jer vam komentari zvuce veoma ispovedno, a i cinjenica da ste na ovom portalu i da ste podelili svoj "slucaj" sa Srbima u Srbiji ukazuje na to da trazite odobrenje. Mi vam dajemo za pravo i slazemo se da i vi i vasa porodica budete ono sto zelite jer ipak je lakse placati ratu za stan, auto i odmor kada se promeni nacija i vera, iako to navodno niste morali da ucinite u demokratskoj zemlji kakva je Hrvatska.

Sveta

pre 12 godina

Mislim da taj broj nije najtočniji ali vjerojatno je to činjenično stanje na papiru. Moja obitelj također več preko 40 godina slavi katolički Božić i Uskrs jer se išlo na to da djeca slave vjerske praznike kad i svi ostali umesto da slave 7 dana poslje. Pošto je Hrvatska naša domovina a nismo našli neki model da se pišemo kao Srbi, slavimo katoličke datume i da osjećamo pripadnost Hrvatskoj kao svojoj domovini onda smo odličili da se izjasnimo kao Hrvati.

Sveta

pre 12 godina

Samo da nadodam da odluka Srbina da se izjašnjava kao Hrvat nije političkog karaktera nego čisto praktičnog. Moja obitelj nema nikakvih rođaka u Srbiji, nikad nismo ništa dobili ni tražili od Srbije. Dakle naš svemir je ovdje u Hrvatskoj, tu radimo, primamo plaće, tu se rađamo i umiremo. Naravno želim Srbiji sve najbolje ali meni osobno je važnije kako stvari stoje u Hrvatskoj jer tu primam plaču a moji roditelji mirovinu. Osobno se uopće ne zamaram tim Srbin-Hrvat igrama bez granica jer jednostavno imamo pametnijeg posla u životu a to su dobar posao, gradnja kuće, rata za kredit od renoa megane, kako platit 7 dana skijanja u Austriji i 14 mora i slicne stvari. Dakle energija se koncentrira na praktične stvari i probleme u životu

Zagor

pre 12 godina

@Dejan: "Ja sam Srbin iz Hrvatske ali posto vec 20 godina zivim u Hrvatskoj izjasnjavam se Hrvatom i katolikom." Gde je tu logika? Ili sie "Srbin iz Hrvatske" ili si "Hrvat i katolik". Kako mozes da budes i jedno i drugo? Naravno da je tvoja licna odluka kako zelis da se izjasnjavas, to uopste niko ne dovodi u pitanje. Ako si Srbin Ok, a si Hrvat opet Ok. Samo zasto govoris prvo da si "Srbin iz Hrvatske" a onda odmah da si "Hrvat i katolik". Neznam, mozda mi iz Srbije to ne razumemo, ali to mi lici na veliku krizu identiteta.

alienus

pre 12 godina

Ajmo sada staviti na stranu nacionalna prepucavanja pa da pokušamo nešto razjasniti. Radi se o hrvatskim građanima pravoslavne vjeroispovjesti i srpskim građanima katoličke vjeroispovjesti. Naime, nije mi jasno kako netko može živjeti desetljećima u drugoj državi, poštivati zakone,običaje,kulturu, jezik... i sve što poštivaju svi ostali građani te države a nemati svijest o nacionalnoj pripadnosti. Njegovi roditelji su isto rođeni u toj državi i također su živjeli u skladu s pravnim i kulturnim običajima te države. Znači živi u toj državi, radi, plaća porez, djeca mu odrastaju i idu u državne škole i on još uvijek smatra da je Srbin u Hrvatskoj ili Hrvat u Srbiji. Apsurd ! Pitajte naše gastarbajtere da li se njihova djeca ili još bolje unuci osjećaju kao Hrvati ili Srbi... Oni su se asimilirali i postali Nijemcima, Austrijancima...jedva pričaju neki od naših jezika, o kulturološkim i mentalnim razlikama bolje da ne govorimo. Ljudi moraju cijeniti i poštivati državu u kojoj žive bez obzira na podrijetlo. Ne možemo više živjeti u prošlosti,prebrojavati mrtve i upirati prstom tko je više kriv za počinjena nedjela. Moramo cijeniti svoje i poštivati tuđe ! Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti, pogotovo mojim sugrađanima u Hrvatskoj,želim Sretan i Blagoslovljen Uskrs !

Milek

pre 12 godina

Sveta
Mogu ti reci onu narodnu "KOJOJ OVCI SVOJE RUNO SMETA, ONDE NEMA NI OVCE NI RUNA"! Pozdrav svim ljudima dobre volje,a pravoslavnima radosni pozdrav HRISTOS VASKRSE!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve ce doci na svoje mjesto, oni Srbi koji se osjecaju kao lojalni gradani svoje domovine uzivaju ista prava u RH kao svoji hrvatski sugradani. Oni ljudi, koji su bili zadojeni nacionalizmom imaju prava da uvide svoje zablude i da im hrvatska drzava da ruku pomirenja i to je civilizacijsko dostignuce koje je od obostrane koristi. Oni Srbi koji su izbjegli jer nisu mogli prihvatiti nezavisnu Hrvatsku kao svoju domovinu takoder treba razumjeti i ne osudivati, oni su dobrodosli kad god zazele ostvariti svoja prava, ali je problem u tome sto su se oni vec snasli u Srbiji ili drugdje i nemaju namjeru povratka. Mislim da tu vise ne igra ulogu nacionalizam koliko ekonomski razlozi jer su se ljudi u meduvremenu snasli, dobili ili otvorili poslove, dobili djecu i racunaju sa zivotom u novom okruzenju. Ohrabruju potezi hrvatskih vlasti i ja kao gradanin RH ih s pravom podrzavam. Sretan Uskrs svim pravoslavnim vjernicima!

kvarner

pre 12 godina

Dragi @Dejan(e),

I ja, kao i komentator pre mene mislim da je svako ono sto i kako se oseca. Ja sam takodje Srbin iz Hrvatske, ali se ne izjasnjavam, i ne osecam ni kao Hrvat ni kao katolik, vec kao Srbin i pravoslavac. A to sto se osecam i izjasnjavam kao Srbin i kao pravoslavac, ni jedne sekunde ne znaci da ne volim svoju domovinu Hrvatsku, u kojoj srecno i zadovoljno zivim. Bas suprotno, mozda je volim i vise od mnogih Hrvata koji u njoj zive jer je oni nisu birali kao mesto gde ce ziveti, a ja jesam.

Mislim da jako gresis sto poistovecujes drzavu u kojo zivis i najvecu crkvu koja u njoj deluje, sa svojom pripadnoscu, jer je upravo mogucnost zivota Srba i pravoslavaca (naravno i svih ostalih koji nisu Hrvati i katolici), pod jednakim uslovima, i kao ravnopravni gradjani, pokazatelj stepena demokratskog razvoja neke zemlje.

Jako mi je drago da se stvari u HR razvijaju u ovom smeru u kom se razvijaju, i poboljsavaju, nakon relativno teskog perioda i smanjenja demokratskih prava koje svaki rat nosi kao posledicu, ali ne osudjujem ni tebe sto si izabrao, ili mozda bio prisiljen da izaberes, laksi, ali po mom misljenju ne i casniji put. Takodje se nadam da si dovoljno mlad da promenis neke stvari koje se ticu tvojih osecanja pripadnosti.

Svim pravoslavnim hriscanima i svim ljudima dobre volje srecan Uskrs - Hristos voskrese!

Zedes

pre 12 godina

Kao prvo, svim pravoslavnim vjernicima diljem svijeta iskreno i od srca zelim sretan Uskrs, Hristos voskrese !

Kao drugo, vrlo mi je drago sto mitropolit g. Jovan istupa na jedan takav pozitivan nacin i sto govori ono sto jest, a to je da se situacija u Hrvatskoj sto se tice hrvatsko-srpskih odnosa i odnosa prema Srbima i pravoslavcima u svakome pogledu bitno promijenila nabolje. Mislim da danas zaista vise nitko u Hrvatskoj nema nikakvoga razloga bojati se izjasniti kao Srbin i / ili pravoslavac, naprotiv. Cinjenica je, doduse, da u HR jos ima pojedinaca koji ce i dalje potencirati neprijateljstvo prema Srbima, ali takvih je - po mome misljenju - maksimalno 5 %, dok ogromna vecina Hrvata nema ama bas nista protiv svojih sugradjana srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere. Glavnina nas, Hrvata, od hrvatskih Srba ocekuje samo jedno: da prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu, sto im ona i jest, tj. da ne budu i ne rovare protiv nje. Nista drugo, vjerujte mi ! A ako se tako ponasaju, onda bez imalo dvojbe moraju imati sva ljudska, gradjanska, nacionalna, vjerska itd. prava kao i ja i svaki drugi stanovnik RH, bez obzira sto smo po nacionalnosti ili vjeri.

Trece, uzitak mi je citati komentare gospodina koji se cesto javlja s Kvarnera i redovito istice da je Srbin, ali istodobno vrlo, vrlo realno komentira situaciju u Hrvatskoj. To je zaista tako ! A pitanje nacionalnoga i vjerskoga odredjenja - kako to komentiraju gg. Sveta, Dejan i drugi - privatna je stvar svakoga, tako da niti me na bilo koji nacin smeta necije opredjeljenje da je Srbin iz Hrvatske niti cu mu na bilo koji nacin prigovoriti ako se - iako srpskoga podrijetla i pravoslavne vjere - smatra Hrvatom. Imam jednoga bas takvoga poznanika, iz Dalmacije je, srpskoga je podrijetla, on za to zna, ali njegovi su u Hrvatskoj od sredine 18. stoljeca, u Srbiji je bio dva puta u zivotu i nema s njom nikakve veze pa se cijeli zivot (a sada su mu 54 godine) izjasnjava kao Hrvat, znaci - tako se izjasnjavao i za vrijeme SFRJ, a hrvatski je branitelj od prvoga dana, ima cin pricuvnoga satnika (rezervnoga kapetana) HV-a i vrlo je na to ponosan. Uostalom, i veliki Vladimir Beara za sebe kaze da je Hrvat pravoslavne vjere.

Troml

pre 12 godina

"U Krajini pravoslavne svece,nikad niko ugasiti nece"!!!
(anticenzura, 15. april 2012 15:23)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je i nikada više ta "pravoslavna sveca"
neće potpaljivati neke nove vatrice po Hrvatskoj.
Kratak joj fitilj.

Ivana K.

pre 12 godina

Sestra mog oca se udala za Srbina krajem pedesetih godina 20.st. i otad živi u Srbiji,ima djecu,unuke i praunuke...i svi se potomci izjašnjavaju kao Srbi pravoslavne vjere,govore srpskim jezikom i imaju Srbiju za domovinu,navijaju za srbijanske klubove i reprezentacije. Za mene je normalno da su srođeni sa zemljom u kojoj su se rodili,a vezu s postojbinom svojih predaka mogu ali i ne moraju nužno ostvariti. Čudno je da vama nekima ne smeta kad se prva generacija Srba ponjemči i ne zna srpski,navija za njemačke klubove i za reprezentaciju,a smeta vam kad se peta generacija Srba pohrvati i izjašnjava kao Hrvati.

Пилипенда

pre 12 godina

Заиста, верује ли неко у ове личне исповести по коментарима? Интересантно је како се увек на овакве и сличне вести јавља гомила, по обрасцу написаних, сличних коментара у којима су сви грађански опредељени, нико није националиста и никог није брига заправо о датој теми, али где се сви из петних жила упиру у доказивању да они, ето, нису Срби, већ православци. Односно да оставе утисак да су православци идентификовани са нацијом и државама у којима живе.

Нисам сигуран да ли ће ми се коментар објавити, али да ли је ико поверовао у ово? Јер колико год неко мислио да су искључиво Срби кривци за све ратове уназад пар стотина година, чињеница остаје да се на Балкану (нажалост), народи и нације равњају и поистовећују са вером. Побогу, због тога су се ратови и водили, а данас ето тако "слободно", на српском интернет порталу, одједном гомила Хрвата православаца и Босанаца православаца. Питам се шта би се десило када би се неки Алија или Фрањо у својим државама изјаснили као православци, тј. како би околина и друштво реаговало на њих. Али зато, кад Милош или Лазар кажу да су Хрвати или Босанци православци, е онда је то баш супер, тотално демократски.

briga me

pre 12 godina

ja san pravoslavac iz Dalmacije i izjašnjavam se Hrvatom. glupo mi je izjašnjavat se Srbinom jer se ne osjećam Srbinom niti se želim izjašnjavat kao Srbin ne iz razloga jer se bojim, nemam se čega bojati, nego jednostavno nemam osjećaja za srpstvo. hrvatski pravoslavci su potomci Vlaha doseljenih za vrime austro-ugarske ali su nas pripojili srpskoj pravoslavnoj crkvi pa smo kao postali srbi dok su u srbiji istodobno branili ženidbu srba i vlaha

hm

pre 12 godina

Broj pravoslavnih vernika u Sloveniji je oko 2% prema svim statistikama, a ne 650 000. Inace, lako moguce da ih ima oko 250 000 u Hrvatskoj. Tesko je sada pogoditi koliko ih ima manje, jer u komunizmu i nije bilo pametno opredeliti se kao vernik.
Sto se tice Srba sigurno da ih ima manje jedno 150 000 u Hrvatskoj, nego 80 tih.
Takav je rat. Pamet u glavu. Nista on dobroga nikome ne nosi, osim ratnim profiterima.

vasilije drugi

pre 12 godina

@ivana, radi raznolikosti dobro je da nismo svi isti. to je osnova demokratskog i tolerantnog drustva. Moramo da pocnemo da prihvatamo ljude za to sto jesu a ne sta bi voleli da budu.