Nedelja, 08.04.2012.

09:10

"Najlogičnije je podeliti Kosovo"

Bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu ser Ajvor Roberts, izjavio je da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podeli i da deo severno od Ibra ostane u Srbiji.

Izvor: Tanjug

"Najlogiènije je podeliti Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

ze

pre 12 godina

Poklanjanje Albancima celog Kosova bi bilo otvoreno nagradjivanje 19. vekovnih nacionalistickih projekata, etnickog ciscenja (vise od 60% kosovskih Srba je proterano), zlocina, pljacke, zlocinaca kao sto su Taci i kompanija, terorizma i nasilja i to bi sigurno dovelo do nekog novog sukoba u buducnosti.

narcisi

pre 12 godina

@Sale
Wau, kako si ti pametan i kako si samo pobio sve tvrdnje ovog bivseg ambasadora. Zaista je prava misterija kako tebe, tako pametnog i elokventnog nisu izabrali da budes na celu tog Triniti koledza.

moj Sever

pre 12 godina

Sad ce vama gospodine ovde dezurni Albanci kada navale sa preporukama komentara da vam pokazu kako ce biti onako kako oni odluce. Vi jos niste svesni u kojoj oni iluziji zive, mada i onako sve krece putem podele. Kosovo nikada nije bilo nikakav fakrot u odlukama, samo su za trenutak imali petlju da parama od kriminalnih radnji potplacuju politicare po svetu. Sad im je para ponestalo, politicke garniture se menjaju, a i Srbija je naucila sta znaci lobiranje.

kraja

pre 12 godina

"u Britaniji više nije bilo toliko interesovanja za Balkan"

...to je ta strasna recenica koja je proizvela raspad jedne dobre zemlje i nekoliko stotina hiljada zrtava...a mogli su da je iskoriste tako da nateraju bivse republike na suzivot, kao sto sada teraju bosnu i ksosovo...
...ta ista recenica, sa promenjenim nazivom regiona, koriscena je u iraku, libiji i mnogim drugim zemljama...
...upozorenje pametnijima od nas, pokusajte da ne budete "interesantni" britancima i americi, jer to ce biti pocetak vaseg kraja...

cepanje atoma

pre 12 godina

a ja mislim da bi bilo najlogicnije podjeliti Veliku Britaniju, nakon nje Spanjolsku,Italiju, Francusku, Belgiju...pa da na kraju istocna i zapadna Evropa bude bar po necemu jednake;)

mertur

pre 12 godina

"Najlogičnije je podeliti Kosovo"

Nazalost to bi bila najveca greska, jer bi se time nagradjivala velikosrpska politika Srbije a to bi ujedno bio i signal za druge da se rat i etnicka ciscenja itekako isplacuju.

Sale

pre 12 godina

Roberts smatra da bi bilo krajnje licemerno da se Srbiji blokira prstup u članstvo Evropske unije pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet, kako je napomenuo, još nisu priznale ni neke zemlje EU.

Licemerno je ne reći notornu činjenicu da ćlanice EU, koje još nisu priznale Kosovo, nemaju tu obavezu koju ima Srbija, jer one nisu u sporu sa Kosovom za razliku od Srbije, već su članice EU pa im se može. To priznanje se eufemistički zove normalizovanje susedskih odnosa, ili tome slično. Jednostavno u tom smislu Srbija nije u istom položaju u kom su ćlanice EU, koje još nisu pritnale Kosovo. A što se tiče sledeće tvrdnje: "Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi, ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU", je potpuna besmislica, jer su nabrojane države već članice EU, pa nije jasno kako g.ex ambasador zamišlja da EU zadrži pomenute države van EU. Meni se čini da je g.ex ambasador malo prolupao, ukoliko je tačno ovo što piše da je izjavio.

Petar

pre 12 godina

Lepo covek i kaze, podeliti Kosovo, podeliti Bosnu i da se resi pitanje granica vec jednom. Ja bih licno raspisao referendum i u Vojvodini, i u Novom Pazaru i Sjenici, pa ko hoce da ide neka ide. Vojvodina bi ostala 100%. I onda napraviti lepo drzavu sa jednom zastavom, jednom policijom, jednom vojskom, i jednim budzetom. Sve opstine koje daju u budzet vise od proseka treba da dobiju povracaj novca, tako da nema prica kako Vojvodina hrani sumadiju i slicno. Naravno povracaj od poreza bi morao da se strogo kontrolise da ga ne potrose lokalni celnici.

ilija

pre 12 godina

Naravno da bivsi, tek kad postanu bivsi, mogu iskazati svoje misljenje koje je sputavano direktivama spoljne politike drzava koje su pretstavljali dok su bili na poziciji. Da su svoje pravo misljenje iskazivali tada, leteli bi sa funkcije bez pardona.
Zar neko misli da sluzbenici administracija mogu da iznose svoje misljenje koje se kosi sa sluzbenom politikom te drzave?
Poslusnicki sistem, potpuna kontrola, ko te pita smatras li to ispravnim, cuti i radi za sta si placen.
Ovako silaskom sa duznosti bar mogu sebi da olaksaju savest i konacno kazu sta misle.

IQ=0

pre 12 godina

On smatra da je Kosovo još nerešeno pitanje, podsetivši da ga je manje od polovine članica UN priznalo kao nezavisnu državu, "pa je tako i logično da se uloži novi pokušaj i iznađe rešenje".

Pa to smatra i sadasnje brdo civilizatorskih parazita(cinovnica,diplomata etc. iz EU/US) na balkanu...samo sto je danas moderno da prodaju maglu Pristini...

Poldi

pre 12 godina

Ove raznorazne izjave nekih tamo na teme sto se ticu ovih prostora a prenosi TANJUG su krajnje sumnjive. Ne navodi se ne gde, kome ni u kom kontekstu doticni dao ovu izjavu. Necete valjda tvrdeti da su u Evropi opsednuti Balkanom pa o tome stalno razmisljaju. Ovakvo spinovanje vesti je lose novinarstvo.

Вељо

pre 12 godina

Међународна заједница да је хтела трајно решење не би дозволила да ратови у срцу Европе уопште отпочну, а посебно не да се на овај начин заврше... Њима требају овако напола решени сукоби да би за 50-ак година направили нешто слично. Хушкани су народи једни против других; схватило се да братство и јединство нису одрживи, а онда су у БиХ оставили Југославију у малом. Па су онда дозволили Хрватској да готово очисти територију од Срба, а кад је Милошевић то урадио са Косовом добио је бомбардовање а Косово постало тзв.држава. Нажалост има тога нерешеног још много па би неке будуће усијане главе могле да се "заиграју".

Pedu

pre 12 godina

Na stranu da li bi se bilo ko, propajao bilo kome.
Sever Srbiji ili jug Albaniji.
Ne bitno je, pa ostavimo to po strani.

Činjenica jeste da bi podela bilo najidealnije, i najbolje rešenje.
Činjenica jeste, da oni dole nikada, NIKADA, neće moći u svojim glavama, da pređu preko svega što je bilo na taj način, da bi mogli normalno da žive jedni sa drugima.
Za tako nešto su potrebni mnogo napredniji umovi i stanje svesti, od ovoga što mi imamo na ovim prostorima.

Isto važi i za Bosnu.
Sve ostalo je zavaravanje samih sebe.
To insistiranje na celovitom opstanku Kosova ili Bosne, u bilo kom obliku, nema šanse da uspe dugoročno.
Mora da pukne, kad-tad opet.

posmatrač

pre 12 godina

Ser Ajvor Roberts je najbolji britanski ambasador koji je ikada službovao u Beogradu.Bio je u najturbulentnijim vremenima u našoj zemlji.Jedan od retkih koji je veoma dobro razumevao i shvatao situaciju na Balkanu...Veliki prijatelj Srbije i Srba, realan diplomata,koji nikada nije podlegao tkz. frontu satanizacije ove zemlje.I ova izjava govori u prilog mojoj tvrdnji,a neobjavljena knjiga potvrdjuje da se radi i o čoveku koji ne želi da posle smrti svog sagovornika (Miloševića) predstavlja javnosti nešto što se ne može ( druga strana) ni potvrditi,ni negirati.Ponašao se kao Britanka Elizabert Ros koja je tokom Balkanskog rata ,a potom i Prvog svetskog, došla u Srbiju i lečila tifusare,a zatim i sama umrle od te bolesti.Sahranjena je u Kraghujevcu.

Lazy Joe

pre 12 godina

Kad Oksford ovo kaže, mora da je istina. Još jedan dokaz da fancy škole nisu nikakva garancija za kvalitet proizvoda koji nude na tržištu.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jeste najbolje i najlogičnije ali iz nekog razloga USA to ne dozvoljava, pa mislim da je možda bolje pitanje, zašto USA toliko principijelno drži stranu Albancima i pored toga što su neke stvari očigledne ?

Bacvanin

pre 12 godina

To biste trebali objasniti onima u Pristini, mada oni tako ne misle. Njihova logika je malko drugacija, ali je ipak primenjuju puno bolje nego Srbija njenu logiku.

e

pre 12 godina

Bivši ambasador predlaže..... Bivša tužiteljka Haškog suda pravde predlaže.... predlažu samo bivši. Dokle bre? Kada će tako nešto ili slično predložiti aktuelni predstavnici Amerike ili Britanije?? Kad pogledamo oni su sve i zakuvali. Bombardovali Sav. rep. Jugoslaviju, potpisali Kumanovski sporazum gde postoji klauzula o delimičnom povratku naše policije na K.iM. Rezolucija 1244. Umesto tih potpisanih papira oni omogućavaju stvaranje nove države na teritoriji r. Srbije. I ovi potpisi nisu bili na crti, već su potpisani u krug, a zna se onda šta treba sa njima raditi!!! Bilo bi veliko i prijatno iznenađenje da me demantuju i da se počnu pridržavati potpisanog.

martin

pre 12 godina

opet neki BIVSI,predlaze resenje.on je verovatno u penziji.a ovi koji nisu bivsi vec sadasnji nesto se ne trude da predlazu ovo resenje.

Divos

pre 12 godina

Zanimljivo kod mnogih ambasadora, ali i drugi zvaničnika iz zapadnih zemalja po odlasku sa funkcije imamo prisutne "napade razuma". Dobro dok su bili na funkciji bili su ograničeni i sputani okvirnom spoljnom politikom svoje zemlje koja je takva kakva jeste.
Kako god bilo kod ovog gospodina a i mnogih drugih prisutno je više uvažavanja i razumevanja za sve narode, a ne samo one "podobne" i mile administraciji SAD. Takođe sasvim je sigurno da ovo mišljenje sigurno neće uticati na politiku Ujedinjenog Kraljevstva, ali je dobra pouka da se sve menja pa i ponekad "tvrdi" stavovi velikih zemalja.
Sama ideja o podeli KiM je jako osetljiva tema i ja sigurno (na kraju ne živim na KiM) ne mogu dati najbolje rešenje, ali sigurno da kao narod i novi politički lideri Srbije (po završenim izborima) moramo biti i brutalno realni prema sebi i dobro proceniti šta je najbolje za naš narod i naše duhovne vrednosti na KiM.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jeste najbolje i najlogičnije ali iz nekog razloga USA to ne dozvoljava, pa mislim da je možda bolje pitanje, zašto USA toliko principijelno drži stranu Albancima i pored toga što su neke stvari očigledne ?

Вељо

pre 12 godina

Међународна заједница да је хтела трајно решење не би дозволила да ратови у срцу Европе уопште отпочну, а посебно не да се на овај начин заврше... Њима требају овако напола решени сукоби да би за 50-ак година направили нешто слично. Хушкани су народи једни против других; схватило се да братство и јединство нису одрживи, а онда су у БиХ оставили Југославију у малом. Па су онда дозволили Хрватској да готово очисти територију од Срба, а кад је Милошевић то урадио са Косовом добио је бомбардовање а Косово постало тзв.држава. Нажалост има тога нерешеног још много па би неке будуће усијане главе могле да се "заиграју".

Pedu

pre 12 godina

Na stranu da li bi se bilo ko, propajao bilo kome.
Sever Srbiji ili jug Albaniji.
Ne bitno je, pa ostavimo to po strani.

Činjenica jeste da bi podela bilo najidealnije, i najbolje rešenje.
Činjenica jeste, da oni dole nikada, NIKADA, neće moći u svojim glavama, da pređu preko svega što je bilo na taj način, da bi mogli normalno da žive jedni sa drugima.
Za tako nešto su potrebni mnogo napredniji umovi i stanje svesti, od ovoga što mi imamo na ovim prostorima.

Isto važi i za Bosnu.
Sve ostalo je zavaravanje samih sebe.
To insistiranje na celovitom opstanku Kosova ili Bosne, u bilo kom obliku, nema šanse da uspe dugoročno.
Mora da pukne, kad-tad opet.

posmatrač

pre 12 godina

Ser Ajvor Roberts je najbolji britanski ambasador koji je ikada službovao u Beogradu.Bio je u najturbulentnijim vremenima u našoj zemlji.Jedan od retkih koji je veoma dobro razumevao i shvatao situaciju na Balkanu...Veliki prijatelj Srbije i Srba, realan diplomata,koji nikada nije podlegao tkz. frontu satanizacije ove zemlje.I ova izjava govori u prilog mojoj tvrdnji,a neobjavljena knjiga potvrdjuje da se radi i o čoveku koji ne želi da posle smrti svog sagovornika (Miloševića) predstavlja javnosti nešto što se ne može ( druga strana) ni potvrditi,ni negirati.Ponašao se kao Britanka Elizabert Ros koja je tokom Balkanskog rata ,a potom i Prvog svetskog, došla u Srbiju i lečila tifusare,a zatim i sama umrle od te bolesti.Sahranjena je u Kraghujevcu.

cepanje atoma

pre 12 godina

a ja mislim da bi bilo najlogicnije podjeliti Veliku Britaniju, nakon nje Spanjolsku,Italiju, Francusku, Belgiju...pa da na kraju istocna i zapadna Evropa bude bar po necemu jednake;)

Divos

pre 12 godina

Zanimljivo kod mnogih ambasadora, ali i drugi zvaničnika iz zapadnih zemalja po odlasku sa funkcije imamo prisutne "napade razuma". Dobro dok su bili na funkciji bili su ograničeni i sputani okvirnom spoljnom politikom svoje zemlje koja je takva kakva jeste.
Kako god bilo kod ovog gospodina a i mnogih drugih prisutno je više uvažavanja i razumevanja za sve narode, a ne samo one "podobne" i mile administraciji SAD. Takođe sasvim je sigurno da ovo mišljenje sigurno neće uticati na politiku Ujedinjenog Kraljevstva, ali je dobra pouka da se sve menja pa i ponekad "tvrdi" stavovi velikih zemalja.
Sama ideja o podeli KiM je jako osetljiva tema i ja sigurno (na kraju ne živim na KiM) ne mogu dati najbolje rešenje, ali sigurno da kao narod i novi politički lideri Srbije (po završenim izborima) moramo biti i brutalno realni prema sebi i dobro proceniti šta je najbolje za naš narod i naše duhovne vrednosti na KiM.

Bacvanin

pre 12 godina

To biste trebali objasniti onima u Pristini, mada oni tako ne misle. Njihova logika je malko drugacija, ali je ipak primenjuju puno bolje nego Srbija njenu logiku.

e

pre 12 godina

Bivši ambasador predlaže..... Bivša tužiteljka Haškog suda pravde predlaže.... predlažu samo bivši. Dokle bre? Kada će tako nešto ili slično predložiti aktuelni predstavnici Amerike ili Britanije?? Kad pogledamo oni su sve i zakuvali. Bombardovali Sav. rep. Jugoslaviju, potpisali Kumanovski sporazum gde postoji klauzula o delimičnom povratku naše policije na K.iM. Rezolucija 1244. Umesto tih potpisanih papira oni omogućavaju stvaranje nove države na teritoriji r. Srbije. I ovi potpisi nisu bili na crti, već su potpisani u krug, a zna se onda šta treba sa njima raditi!!! Bilo bi veliko i prijatno iznenađenje da me demantuju i da se počnu pridržavati potpisanog.

mertur

pre 12 godina

"Najlogičnije je podeliti Kosovo"

Nazalost to bi bila najveca greska, jer bi se time nagradjivala velikosrpska politika Srbije a to bi ujedno bio i signal za druge da se rat i etnicka ciscenja itekako isplacuju.

IQ=0

pre 12 godina

On smatra da je Kosovo još nerešeno pitanje, podsetivši da ga je manje od polovine članica UN priznalo kao nezavisnu državu, "pa je tako i logično da se uloži novi pokušaj i iznađe rešenje".

Pa to smatra i sadasnje brdo civilizatorskih parazita(cinovnica,diplomata etc. iz EU/US) na balkanu...samo sto je danas moderno da prodaju maglu Pristini...

moj Sever

pre 12 godina

Sad ce vama gospodine ovde dezurni Albanci kada navale sa preporukama komentara da vam pokazu kako ce biti onako kako oni odluce. Vi jos niste svesni u kojoj oni iluziji zive, mada i onako sve krece putem podele. Kosovo nikada nije bilo nikakav fakrot u odlukama, samo su za trenutak imali petlju da parama od kriminalnih radnji potplacuju politicare po svetu. Sad im je para ponestalo, politicke garniture se menjaju, a i Srbija je naucila sta znaci lobiranje.

Petar

pre 12 godina

Lepo covek i kaze, podeliti Kosovo, podeliti Bosnu i da se resi pitanje granica vec jednom. Ja bih licno raspisao referendum i u Vojvodini, i u Novom Pazaru i Sjenici, pa ko hoce da ide neka ide. Vojvodina bi ostala 100%. I onda napraviti lepo drzavu sa jednom zastavom, jednom policijom, jednom vojskom, i jednim budzetom. Sve opstine koje daju u budzet vise od proseka treba da dobiju povracaj novca, tako da nema prica kako Vojvodina hrani sumadiju i slicno. Naravno povracaj od poreza bi morao da se strogo kontrolise da ga ne potrose lokalni celnici.

ilija

pre 12 godina

Naravno da bivsi, tek kad postanu bivsi, mogu iskazati svoje misljenje koje je sputavano direktivama spoljne politike drzava koje su pretstavljali dok su bili na poziciji. Da su svoje pravo misljenje iskazivali tada, leteli bi sa funkcije bez pardona.
Zar neko misli da sluzbenici administracija mogu da iznose svoje misljenje koje se kosi sa sluzbenom politikom te drzave?
Poslusnicki sistem, potpuna kontrola, ko te pita smatras li to ispravnim, cuti i radi za sta si placen.
Ovako silaskom sa duznosti bar mogu sebi da olaksaju savest i konacno kazu sta misle.

kraja

pre 12 godina

"u Britaniji više nije bilo toliko interesovanja za Balkan"

...to je ta strasna recenica koja je proizvela raspad jedne dobre zemlje i nekoliko stotina hiljada zrtava...a mogli su da je iskoriste tako da nateraju bivse republike na suzivot, kao sto sada teraju bosnu i ksosovo...
...ta ista recenica, sa promenjenim nazivom regiona, koriscena je u iraku, libiji i mnogim drugim zemljama...
...upozorenje pametnijima od nas, pokusajte da ne budete "interesantni" britancima i americi, jer to ce biti pocetak vaseg kraja...

martin

pre 12 godina

opet neki BIVSI,predlaze resenje.on je verovatno u penziji.a ovi koji nisu bivsi vec sadasnji nesto se ne trude da predlazu ovo resenje.

Lazy Joe

pre 12 godina

Kad Oksford ovo kaže, mora da je istina. Još jedan dokaz da fancy škole nisu nikakva garancija za kvalitet proizvoda koji nude na tržištu.

Poldi

pre 12 godina

Ove raznorazne izjave nekih tamo na teme sto se ticu ovih prostora a prenosi TANJUG su krajnje sumnjive. Ne navodi se ne gde, kome ni u kom kontekstu doticni dao ovu izjavu. Necete valjda tvrdeti da su u Evropi opsednuti Balkanom pa o tome stalno razmisljaju. Ovakvo spinovanje vesti je lose novinarstvo.

Sale

pre 12 godina

Roberts smatra da bi bilo krajnje licemerno da se Srbiji blokira prstup u članstvo Evropske unije pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet, kako je napomenuo, još nisu priznale ni neke zemlje EU.

Licemerno je ne reći notornu činjenicu da ćlanice EU, koje još nisu priznale Kosovo, nemaju tu obavezu koju ima Srbija, jer one nisu u sporu sa Kosovom za razliku od Srbije, već su članice EU pa im se može. To priznanje se eufemistički zove normalizovanje susedskih odnosa, ili tome slično. Jednostavno u tom smislu Srbija nije u istom položaju u kom su ćlanice EU, koje još nisu pritnale Kosovo. A što se tiče sledeće tvrdnje: "Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi, ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU", je potpuna besmislica, jer su nabrojane države već članice EU, pa nije jasno kako g.ex ambasador zamišlja da EU zadrži pomenute države van EU. Meni se čini da je g.ex ambasador malo prolupao, ukoliko je tačno ovo što piše da je izjavio.

ze

pre 12 godina

Poklanjanje Albancima celog Kosova bi bilo otvoreno nagradjivanje 19. vekovnih nacionalistickih projekata, etnickog ciscenja (vise od 60% kosovskih Srba je proterano), zlocina, pljacke, zlocinaca kao sto su Taci i kompanija, terorizma i nasilja i to bi sigurno dovelo do nekog novog sukoba u buducnosti.

narcisi

pre 12 godina

@Sale
Wau, kako si ti pametan i kako si samo pobio sve tvrdnje ovog bivseg ambasadora. Zaista je prava misterija kako tebe, tako pametnog i elokventnog nisu izabrali da budes na celu tog Triniti koledza.

mertur

pre 12 godina

"Najlogičnije je podeliti Kosovo"

Nazalost to bi bila najveca greska, jer bi se time nagradjivala velikosrpska politika Srbije a to bi ujedno bio i signal za druge da se rat i etnicka ciscenja itekako isplacuju.

moj Sever

pre 12 godina

Sad ce vama gospodine ovde dezurni Albanci kada navale sa preporukama komentara da vam pokazu kako ce biti onako kako oni odluce. Vi jos niste svesni u kojoj oni iluziji zive, mada i onako sve krece putem podele. Kosovo nikada nije bilo nikakav fakrot u odlukama, samo su za trenutak imali petlju da parama od kriminalnih radnji potplacuju politicare po svetu. Sad im je para ponestalo, politicke garniture se menjaju, a i Srbija je naucila sta znaci lobiranje.

Sale

pre 12 godina

Roberts smatra da bi bilo krajnje licemerno da se Srbiji blokira prstup u članstvo Evropske unije pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet, kako je napomenuo, još nisu priznale ni neke zemlje EU.

Licemerno je ne reći notornu činjenicu da ćlanice EU, koje još nisu priznale Kosovo, nemaju tu obavezu koju ima Srbija, jer one nisu u sporu sa Kosovom za razliku od Srbije, već su članice EU pa im se može. To priznanje se eufemistički zove normalizovanje susedskih odnosa, ili tome slično. Jednostavno u tom smislu Srbija nije u istom položaju u kom su ćlanice EU, koje još nisu pritnale Kosovo. A što se tiče sledeće tvrdnje: "Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi, ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU", je potpuna besmislica, jer su nabrojane države već članice EU, pa nije jasno kako g.ex ambasador zamišlja da EU zadrži pomenute države van EU. Meni se čini da je g.ex ambasador malo prolupao, ukoliko je tačno ovo što piše da je izjavio.

Lazy Joe

pre 12 godina

Kad Oksford ovo kaže, mora da je istina. Još jedan dokaz da fancy škole nisu nikakva garancija za kvalitet proizvoda koji nude na tržištu.

posmatrač

pre 12 godina

Ser Ajvor Roberts je najbolji britanski ambasador koji je ikada službovao u Beogradu.Bio je u najturbulentnijim vremenima u našoj zemlji.Jedan od retkih koji je veoma dobro razumevao i shvatao situaciju na Balkanu...Veliki prijatelj Srbije i Srba, realan diplomata,koji nikada nije podlegao tkz. frontu satanizacije ove zemlje.I ova izjava govori u prilog mojoj tvrdnji,a neobjavljena knjiga potvrdjuje da se radi i o čoveku koji ne želi da posle smrti svog sagovornika (Miloševića) predstavlja javnosti nešto što se ne može ( druga strana) ni potvrditi,ni negirati.Ponašao se kao Britanka Elizabert Ros koja je tokom Balkanskog rata ,a potom i Prvog svetskog, došla u Srbiju i lečila tifusare,a zatim i sama umrle od te bolesti.Sahranjena je u Kraghujevcu.

Poldi

pre 12 godina

Ove raznorazne izjave nekih tamo na teme sto se ticu ovih prostora a prenosi TANJUG su krajnje sumnjive. Ne navodi se ne gde, kome ni u kom kontekstu doticni dao ovu izjavu. Necete valjda tvrdeti da su u Evropi opsednuti Balkanom pa o tome stalno razmisljaju. Ovakvo spinovanje vesti je lose novinarstvo.

cepanje atoma

pre 12 godina

a ja mislim da bi bilo najlogicnije podjeliti Veliku Britaniju, nakon nje Spanjolsku,Italiju, Francusku, Belgiju...pa da na kraju istocna i zapadna Evropa bude bar po necemu jednake;)

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jeste najbolje i najlogičnije ali iz nekog razloga USA to ne dozvoljava, pa mislim da je možda bolje pitanje, zašto USA toliko principijelno drži stranu Albancima i pored toga što su neke stvari očigledne ?

Petar

pre 12 godina

Lepo covek i kaze, podeliti Kosovo, podeliti Bosnu i da se resi pitanje granica vec jednom. Ja bih licno raspisao referendum i u Vojvodini, i u Novom Pazaru i Sjenici, pa ko hoce da ide neka ide. Vojvodina bi ostala 100%. I onda napraviti lepo drzavu sa jednom zastavom, jednom policijom, jednom vojskom, i jednim budzetom. Sve opstine koje daju u budzet vise od proseka treba da dobiju povracaj novca, tako da nema prica kako Vojvodina hrani sumadiju i slicno. Naravno povracaj od poreza bi morao da se strogo kontrolise da ga ne potrose lokalni celnici.

e

pre 12 godina

Bivši ambasador predlaže..... Bivša tužiteljka Haškog suda pravde predlaže.... predlažu samo bivši. Dokle bre? Kada će tako nešto ili slično predložiti aktuelni predstavnici Amerike ili Britanije?? Kad pogledamo oni su sve i zakuvali. Bombardovali Sav. rep. Jugoslaviju, potpisali Kumanovski sporazum gde postoji klauzula o delimičnom povratku naše policije na K.iM. Rezolucija 1244. Umesto tih potpisanih papira oni omogućavaju stvaranje nove države na teritoriji r. Srbije. I ovi potpisi nisu bili na crti, već su potpisani u krug, a zna se onda šta treba sa njima raditi!!! Bilo bi veliko i prijatno iznenađenje da me demantuju i da se počnu pridržavati potpisanog.

IQ=0

pre 12 godina

On smatra da je Kosovo još nerešeno pitanje, podsetivši da ga je manje od polovine članica UN priznalo kao nezavisnu državu, "pa je tako i logično da se uloži novi pokušaj i iznađe rešenje".

Pa to smatra i sadasnje brdo civilizatorskih parazita(cinovnica,diplomata etc. iz EU/US) na balkanu...samo sto je danas moderno da prodaju maglu Pristini...

Pedu

pre 12 godina

Na stranu da li bi se bilo ko, propajao bilo kome.
Sever Srbiji ili jug Albaniji.
Ne bitno je, pa ostavimo to po strani.

Činjenica jeste da bi podela bilo najidealnije, i najbolje rešenje.
Činjenica jeste, da oni dole nikada, NIKADA, neće moći u svojim glavama, da pređu preko svega što je bilo na taj način, da bi mogli normalno da žive jedni sa drugima.
Za tako nešto su potrebni mnogo napredniji umovi i stanje svesti, od ovoga što mi imamo na ovim prostorima.

Isto važi i za Bosnu.
Sve ostalo je zavaravanje samih sebe.
To insistiranje na celovitom opstanku Kosova ili Bosne, u bilo kom obliku, nema šanse da uspe dugoročno.
Mora da pukne, kad-tad opet.

Вељо

pre 12 godina

Међународна заједница да је хтела трајно решење не би дозволила да ратови у срцу Европе уопште отпочну, а посебно не да се на овај начин заврше... Њима требају овако напола решени сукоби да би за 50-ак година направили нешто слично. Хушкани су народи једни против других; схватило се да братство и јединство нису одрживи, а онда су у БиХ оставили Југославију у малом. Па су онда дозволили Хрватској да готово очисти територију од Срба, а кад је Милошевић то урадио са Косовом добио је бомбардовање а Косово постало тзв.држава. Нажалост има тога нерешеног још много па би неке будуће усијане главе могле да се "заиграју".

Bacvanin

pre 12 godina

To biste trebali objasniti onima u Pristini, mada oni tako ne misle. Njihova logika je malko drugacija, ali je ipak primenjuju puno bolje nego Srbija njenu logiku.

martin

pre 12 godina

opet neki BIVSI,predlaze resenje.on je verovatno u penziji.a ovi koji nisu bivsi vec sadasnji nesto se ne trude da predlazu ovo resenje.

kraja

pre 12 godina

"u Britaniji više nije bilo toliko interesovanja za Balkan"

...to je ta strasna recenica koja je proizvela raspad jedne dobre zemlje i nekoliko stotina hiljada zrtava...a mogli su da je iskoriste tako da nateraju bivse republike na suzivot, kao sto sada teraju bosnu i ksosovo...
...ta ista recenica, sa promenjenim nazivom regiona, koriscena je u iraku, libiji i mnogim drugim zemljama...
...upozorenje pametnijima od nas, pokusajte da ne budete "interesantni" britancima i americi, jer to ce biti pocetak vaseg kraja...

Divos

pre 12 godina

Zanimljivo kod mnogih ambasadora, ali i drugi zvaničnika iz zapadnih zemalja po odlasku sa funkcije imamo prisutne "napade razuma". Dobro dok su bili na funkciji bili su ograničeni i sputani okvirnom spoljnom politikom svoje zemlje koja je takva kakva jeste.
Kako god bilo kod ovog gospodina a i mnogih drugih prisutno je više uvažavanja i razumevanja za sve narode, a ne samo one "podobne" i mile administraciji SAD. Takođe sasvim je sigurno da ovo mišljenje sigurno neće uticati na politiku Ujedinjenog Kraljevstva, ali je dobra pouka da se sve menja pa i ponekad "tvrdi" stavovi velikih zemalja.
Sama ideja o podeli KiM je jako osetljiva tema i ja sigurno (na kraju ne živim na KiM) ne mogu dati najbolje rešenje, ali sigurno da kao narod i novi politički lideri Srbije (po završenim izborima) moramo biti i brutalno realni prema sebi i dobro proceniti šta je najbolje za naš narod i naše duhovne vrednosti na KiM.

ilija

pre 12 godina

Naravno da bivsi, tek kad postanu bivsi, mogu iskazati svoje misljenje koje je sputavano direktivama spoljne politike drzava koje su pretstavljali dok su bili na poziciji. Da su svoje pravo misljenje iskazivali tada, leteli bi sa funkcije bez pardona.
Zar neko misli da sluzbenici administracija mogu da iznose svoje misljenje koje se kosi sa sluzbenom politikom te drzave?
Poslusnicki sistem, potpuna kontrola, ko te pita smatras li to ispravnim, cuti i radi za sta si placen.
Ovako silaskom sa duznosti bar mogu sebi da olaksaju savest i konacno kazu sta misle.

ze

pre 12 godina

Poklanjanje Albancima celog Kosova bi bilo otvoreno nagradjivanje 19. vekovnih nacionalistickih projekata, etnickog ciscenja (vise od 60% kosovskih Srba je proterano), zlocina, pljacke, zlocinaca kao sto su Taci i kompanija, terorizma i nasilja i to bi sigurno dovelo do nekog novog sukoba u buducnosti.

narcisi

pre 12 godina

@Sale
Wau, kako si ti pametan i kako si samo pobio sve tvrdnje ovog bivseg ambasadora. Zaista je prava misterija kako tebe, tako pametnog i elokventnog nisu izabrali da budes na celu tog Triniti koledza.