Četvrtak, 05.04.2012.

11:09

Dodik: Vreme za rehabilitaciju Srba

Došlo je vreme za rehabilitaciju srpske uloge i doprinosa istoriji, koju je nemoguće pisati bez Srba, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Dodik: Vreme za rehabilitaciju Srba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Pop

pre 12 godina

@Mitologija


Ja znam da se sve moze dovesti u pitanje ali ucesce Srbije u svetskim ratovima pokusavati objasniti kao mitomaniju je u najmanju ruku licemerno s` obzirom na zrtve u tim ratovima i cilj borbe. Poricati da su na strani nacisticke Nemacke bile nase komsije je zabijanje glave u pesak i potreba za politickom korektnoscu.....koja vodi samo produbljivanju sukoba umesto da vodi ka istini i pomirenju.
Enciklopedija britannica pa prelistaj malo, ne mora mnogo da bi se shvatila uloga pojedinih drzava u svetskim ratovima......A posebno nasih komsija........Da se ne lazemo.....

NS

pre 12 godina

"istoriju je nemoguce pisati bez Srba".

Nisam razumeo. Ne samo da je pisati istoriju bez Srba naucna fantastika, nego je pisati srpsku verziju istorije naucna fantastika....ako se neko napisao istorije i to na svim nivoima od pionira do kafane (najcesce) do politicara do kvaziistoricara do pravih istoricara, uglavnom sopstvene verzije, onda su to Srbi. Toliko su se raspisali da su istoriju pretvorili u mitologiju niko vise ne zna sta je san a sta java.

Bosanac

pre 12 godina

KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.
@PRAVDA
Navedi mi barem jednog Bosnjaka Muslimana (i drugih iz Armije BiH) koji se nije odazvao (dobrovoljno predao) Haskom ili bilo kom drugom Sudu? Navescu ti i primjer Ilije Jurisice koji se dobrovoljno odazvao na optuzbu Beogradskog Suda za Tuzlansku kolonu.

Živorad

pre 12 godina

Gospodine Dodik,
Nesporan je Vaš doprinos afirmaciji Republike Srpske, posebno kada su u pitanju mladi Uspešno ste rešili mnoge probleme u korist građana koji su Vama dali svoj glas. Međutim, kada je reč o religiji, veri, crkvi- pustite da se o tome nešto kažu oni koji su kompententni za ta pitanja ( sociolozi, teolozi, filozofi, istoričari...). Vaša sugestija za afirmaciju SPC i SRPSKOG NARODA može da šteti ne samo Vašem političkom rejtingu već i SPC .

Viktor

pre 12 godina

A koga on misli da rehabilituje? cetnike ili partizane - svi su Srbi. Divjaka (koga je on proglasio zlocincem) ili Mladica (koga je sud optuzio za genocid) - opet Srbi. Srbe koji su se borili u Armiji BiH ili one u paravojnim formacijama - opet sve Srbi. Bosnjake za koje TVRDI da su Srbi ili samo pravoslavne Srbe za koje SMATRA da su SRBI...ne bacaj se Dodik frazama i retorikom nego se uozbilji...

Саша

pre 12 godina

Човек је или лош или добар, и то нема везе са нацијом или религијом! Право питање је истина!!! Ако си човек, истина ће ти бити испред свега, без обзира, да ли ти се свиђа или не!Размишљајте о томе!

zabunluk

pre 12 godina

Skoro svaki narod (izuzimam Tibetance i jos neke) je imao mracne i svetle tacke u svojoj istoriji, moralne uspone i padove i normalan narod i drzava pokusavaju da izdiferenciraju padove i uspone, svetlo od mraka. Mi smo sve uspeli da pobrkamo zahvaljujuci primitivnom nacionalizmu: i cetnike i partizane i antiofasiste i fasiste i etnicko ciscenje vs. "oslobodjnje", nitkova smo zamenili za patriotu i genocid sa pravednom osvetom, istoriju sa mitologijom, poraz sa pobedom...ima toga jos, ovo sto Dodik radi je sve samo ne ljubav prema narodu i patriotizam a najvise hostaplerstvo...ali mi Srbi to volimo.

Ja

pre 12 godina

Kako vas dodik vuce za nos i skuplja glasove na racun nacionalizma glumi nekog patrijota. Recite mi sta je napravio da narodu u rs bude bolje ljudi nemaju posla oni koji imaju nemogu prezivjet sa placom situacija je sve gora narod u bih treba svatit da se od nacionalizma ne zivi svi politicari u bih dolaze na vlast glumeci patriote. Roden sam u bih i dolazim tamo jednom godisnje i imam osjecaj kad dodem ko da sam negdje u nekoj zemlji treceg svjeta i nebi se vratio zivjet tamo ni za sto zivota.

Mitologija

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.
(Pop)

samo jos da se dogovorimo ko je od Srba bio na pravoj strani u 1941-45...partizani, cetnici, ljoticevci, nedicevci ili svi gore nabrojani....takav je otprilike sastav bio i u ostalim republikama bivse Juge. Sto se tice ostalih ratova, naravno da smo bili na pravoj strani jer su i Turska i Austro-Ugarska sazreli za "poraz" pa smo se kao "okupirani" od strane ovih sila nakon jedno 5 vekova naravno prikljucili.

čoban

pre 12 godina

Ovo je priča samo za okorele nacionaliste u BiH. Što veći jaz on je bezbedniji i sa vlašću i sa kešom. Dok je ovaca biće i čobana. Ali gazde ponekad i promene čobane.

PRAVDA

pre 12 godina

@(Meho Tuzlak, jaran, 5. april 2012 11:30)

Za razliku od vas, mi smo procesuirali odgovorne za ratne zločine.
Kod muslimana nijedan čovek nije odgovarao za ratne zločine!!
Da li ste vi bili bezgrešni u ovom ratu? Ja tvrdim da niste.
Dokaz toj tvrdnji su zločini kod Vlasenice na početku rata gde ste mi zaklali preko 20 rođaka, kao i mog rođenog ujaka sa ženom i decom, i ti smatraš da je to uredu!?
kod vas niko nerobija, za takva zverstva!! i onda pričate o poštenju i pomirenju..
To je nemoguće, dok nevidim da je neko odgovarao za te zločine.
To je samo moj primer, za koji JA LIČNO ZNAM, a za ostale nesmem ni da pomislim.
KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.

Nikola

pre 12 godina

@(student_iz_parka)

Nije istorija pocela u Srebrenici, desavala se i u Zvorniku, Vlasenici, Foci Visegradu, priboju, Doboju, Bijeljini, Banja Luci, Kozarcu, Brckom, Sarajevu, istocnoj Bosni 1941-45, Balkanskim ratovima 1913...u kojima su neki srbi i srpske vojske pocinili strasna zverstva a ne treba zaboraviti i one casne bitke koje je srpski narod vodio kao i zla koje su nanete srpskom narodu...inace srbi ce nastaviti da pricaju sami sa sobom i da se rehabilituju samo za sopstvene potrebe i iz pogresnih razloga.

1804 i 1815

pre 12 godina

Prave reči čoveka koji brine, voli i štiti svoj narod. Srpski narod dići će se, a istorija će reći istinu, žao mi je frustracija ovih što nas videti očima ne mogu, a mogli smo biti dobre komšije.

Istoricar

pre 12 godina

Ptrazna retorika namenjena tipicnom Srbinu iz RS i diljem Srbije da ga drzi u "nesvesti". Koga i kako ta "rehabilitacija" treba da se desi. Srpski narod a ni pravoslavna vera nisu osudjeni pa da se rehabilituju a reputaciju narod sam gradi - sudska rehabilitacija Haskih osudjenika se nece desiti, Drzaina ce imati domet na teritoritoriji Srbije i to samo u delu naroda, ostaje reputacija koju Srbi kao narod i SPC sami treba da povrate a izgubili su je zaklinjuci se upravo u ove tipove koje sada treba reghabilitovati. Dodik i Amfilohije prema tome slaveci Karadjica sigurno nece doprineti rehabilitaciji nikoga...

Pop

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.

ExYu86

pre 12 godina

je li on to misli na Drazu, na Karadjica, na Haske optuzenike, kako on to misli da izvede/ Da objasni "hriscanskoj" Evropi da je cetnicki pokret od 1941-1945 kao i Karadjicev projekat bio otadjbinsko-oslobodilacki rat, ne samo RS nego cele Evrope i covecanstva...Osim sto zabada prste u oko komsijama i radikalizuje politicku scenu svojim izjavama i postupcima, nikoga on nece ubediti ni u sta. Samo ce stvoriti nove neprijatelje srpskom narodu.

Marina

pre 12 godina

"i ne smemo nikada da se odreknemo svoga doprinosa hrišćanskoj Evropi i njenim vrednostima", poručio je Dodik.
- Evropa je hriscanska ali malo duragojacije hriscanska. Protiv tog hriscanskog, evropskog, ste vi takodje ratovali - zato sto je to malo drugacije hriscansko i nije pravoslavno. Evropa je najvecim procentom katolicka, a to pravog Srbina uvek iritira - naime katolicko, sa cime je povezano i ono vecno 'Rvacko!

Profil

pre 12 godina

Danilo Kis:

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules)."

Divos

pre 12 godina

Ne ulazeći u to koliko ko ima simpatija prema predsedniku Srpske, ali sve što je reako u tekstu uglavnom stoji. Jedino bih dodao da je srpski rod (kako je i rekao Dodik) dao ogromne žrtve u odbrani svoje otadžbine Srpske ali nažalost borba za Srpsku (naravno demnokratska)i prosšeritet iste nije gotova. Biće puno izazova i pritisaka sa raznih strana ali narod Srpske je naučio na iste.
Na ovim prostorima moram da dodam da je srpski rod (i u Srpskoj i Srbiji) u zadnjih 12 godina bio prilično strog prema sebi i mngo uradio na pokušaju pomirenja sa drugim narodima a za uzvrat je dobio nova prozivanja i nova negiranja. Takva politika mora prestati i neka malo i drugi pokažu strogosri prema sebi a posebno jer je krivica istih za protekle događaje neuporedivo veća.
A opet mi Srbi (i u Srpskoj i u Srbiji barem 99 %) živimo po jednostavnom moralnom načelu, svoje volimo, tuđe poštujemo.

student_iz_parka

pre 12 godina

@Beogradjanin

Istorija BiH i Evrope nije pocela jula 1995. vec mnogo pre toga. Ako cemo tako da razgovaravmo, ti isti Srbi su u tom istom veku preziveli u toj istoj drzavi mnogo gori genocid i to na celoj teritoriji BiH.

Niti je istorija BiH samo Srebrenica, niti se ceo srpski narod u BiH moze svesti samo na Srebrenicu. Samo to neki nikako da shvate i uskracuju legitimna prava jednom narodu.

student_iz_parka

pre 12 godina

Podrzavam sve sto je covek rekao u ovom intervjuu. Bilo bi dobro kada bi smo od nekog politicara u Srbiji culi nesto ovako.

Podrska za Republiku Srpsku.

f-

pre 12 godina

Ostavi ti crkvu u selu!!!
I vrati se realnosti-niko na zapadu ne mesa crkvu i politiku kao ti!
Sve EU-drzave su sekularne!!!
Ako neces tako-ostanes dalje u tvojo Bosni kakvu ste stvorili.

Igor

pre 12 godina

Vreme je da se ti naučiš lepom ponašanju, da budeš pristojan, a ne seoski kabadahija, da radiš na pomirenju svih naroda, a ne da namerno zaoštravaš situaciju, jer se tako održavaš na vlasti, itd, itd, itd...

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Mnogi Srbi su osudjeni kao ratni zlocinci, vala, sto jes jes. Ali to su samo bile velike zvijerke i zapovjednici. Koliko se jos ratnih zlocinaca seta slobodno po RS a da nikada nece biti procesuirani, bog te pitaj. A to je ono, jarani, sto rehabilitaciju Srba sprecava, koci i odmaze joj. Jer, rehabilitovati usmeno je lahko, pismeno ukajtiti u istorijske bukvare Bosne i dunjaluka je bogami teska, iluzorna zadaca. Priznacete i sami!

Igor

pre 12 godina

Vreme je da se ti naučiš lepom ponašanju, da budeš pristojan, a ne seoski kabadahija, da radiš na pomirenju svih naroda, a ne da namerno zaoštravaš situaciju, jer se tako održavaš na vlasti, itd, itd, itd...

student_iz_parka

pre 12 godina

Podrzavam sve sto je covek rekao u ovom intervjuu. Bilo bi dobro kada bi smo od nekog politicara u Srbiji culi nesto ovako.

Podrska za Republiku Srpsku.

f-

pre 12 godina

Ostavi ti crkvu u selu!!!
I vrati se realnosti-niko na zapadu ne mesa crkvu i politiku kao ti!
Sve EU-drzave su sekularne!!!
Ako neces tako-ostanes dalje u tvojo Bosni kakvu ste stvorili.

PRAVDA

pre 12 godina

@(Meho Tuzlak, jaran, 5. april 2012 11:30)

Za razliku od vas, mi smo procesuirali odgovorne za ratne zločine.
Kod muslimana nijedan čovek nije odgovarao za ratne zločine!!
Da li ste vi bili bezgrešni u ovom ratu? Ja tvrdim da niste.
Dokaz toj tvrdnji su zločini kod Vlasenice na početku rata gde ste mi zaklali preko 20 rođaka, kao i mog rođenog ujaka sa ženom i decom, i ti smatraš da je to uredu!?
kod vas niko nerobija, za takva zverstva!! i onda pričate o poštenju i pomirenju..
To je nemoguće, dok nevidim da je neko odgovarao za te zločine.
To je samo moj primer, za koji JA LIČNO ZNAM, a za ostale nesmem ni da pomislim.
KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.

Nikola

pre 12 godina

@(student_iz_parka)

Nije istorija pocela u Srebrenici, desavala se i u Zvorniku, Vlasenici, Foci Visegradu, priboju, Doboju, Bijeljini, Banja Luci, Kozarcu, Brckom, Sarajevu, istocnoj Bosni 1941-45, Balkanskim ratovima 1913...u kojima su neki srbi i srpske vojske pocinili strasna zverstva a ne treba zaboraviti i one casne bitke koje je srpski narod vodio kao i zla koje su nanete srpskom narodu...inace srbi ce nastaviti da pricaju sami sa sobom i da se rehabilituju samo za sopstvene potrebe i iz pogresnih razloga.

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Mnogi Srbi su osudjeni kao ratni zlocinci, vala, sto jes jes. Ali to su samo bile velike zvijerke i zapovjednici. Koliko se jos ratnih zlocinaca seta slobodno po RS a da nikada nece biti procesuirani, bog te pitaj. A to je ono, jarani, sto rehabilitaciju Srba sprecava, koci i odmaze joj. Jer, rehabilitovati usmeno je lahko, pismeno ukajtiti u istorijske bukvare Bosne i dunjaluka je bogami teska, iluzorna zadaca. Priznacete i sami!

ExYu86

pre 12 godina

je li on to misli na Drazu, na Karadjica, na Haske optuzenike, kako on to misli da izvede/ Da objasni "hriscanskoj" Evropi da je cetnicki pokret od 1941-1945 kao i Karadjicev projekat bio otadjbinsko-oslobodilacki rat, ne samo RS nego cele Evrope i covecanstva...Osim sto zabada prste u oko komsijama i radikalizuje politicku scenu svojim izjavama i postupcima, nikoga on nece ubediti ni u sta. Samo ce stvoriti nove neprijatelje srpskom narodu.

Marina

pre 12 godina

"i ne smemo nikada da se odreknemo svoga doprinosa hrišćanskoj Evropi i njenim vrednostima", poručio je Dodik.
- Evropa je hriscanska ali malo duragojacije hriscanska. Protiv tog hriscanskog, evropskog, ste vi takodje ratovali - zato sto je to malo drugacije hriscansko i nije pravoslavno. Evropa je najvecim procentom katolicka, a to pravog Srbina uvek iritira - naime katolicko, sa cime je povezano i ono vecno 'Rvacko!

student_iz_parka

pre 12 godina

@Beogradjanin

Istorija BiH i Evrope nije pocela jula 1995. vec mnogo pre toga. Ako cemo tako da razgovaravmo, ti isti Srbi su u tom istom veku preziveli u toj istoj drzavi mnogo gori genocid i to na celoj teritoriji BiH.

Niti je istorija BiH samo Srebrenica, niti se ceo srpski narod u BiH moze svesti samo na Srebrenicu. Samo to neki nikako da shvate i uskracuju legitimna prava jednom narodu.

Istoricar

pre 12 godina

Ptrazna retorika namenjena tipicnom Srbinu iz RS i diljem Srbije da ga drzi u "nesvesti". Koga i kako ta "rehabilitacija" treba da se desi. Srpski narod a ni pravoslavna vera nisu osudjeni pa da se rehabilituju a reputaciju narod sam gradi - sudska rehabilitacija Haskih osudjenika se nece desiti, Drzaina ce imati domet na teritoritoriji Srbije i to samo u delu naroda, ostaje reputacija koju Srbi kao narod i SPC sami treba da povrate a izgubili su je zaklinjuci se upravo u ove tipove koje sada treba reghabilitovati. Dodik i Amfilohije prema tome slaveci Karadjica sigurno nece doprineti rehabilitaciji nikoga...

Viktor

pre 12 godina

A koga on misli da rehabilituje? cetnike ili partizane - svi su Srbi. Divjaka (koga je on proglasio zlocincem) ili Mladica (koga je sud optuzio za genocid) - opet Srbi. Srbe koji su se borili u Armiji BiH ili one u paravojnim formacijama - opet sve Srbi. Bosnjake za koje TVRDI da su Srbi ili samo pravoslavne Srbe za koje SMATRA da su SRBI...ne bacaj se Dodik frazama i retorikom nego se uozbilji...

čoban

pre 12 godina

Ovo je priča samo za okorele nacionaliste u BiH. Što veći jaz on je bezbedniji i sa vlašću i sa kešom. Dok je ovaca biće i čobana. Ali gazde ponekad i promene čobane.

Profil

pre 12 godina

Danilo Kis:

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules)."

zabunluk

pre 12 godina

Skoro svaki narod (izuzimam Tibetance i jos neke) je imao mracne i svetle tacke u svojoj istoriji, moralne uspone i padove i normalan narod i drzava pokusavaju da izdiferenciraju padove i uspone, svetlo od mraka. Mi smo sve uspeli da pobrkamo zahvaljujuci primitivnom nacionalizmu: i cetnike i partizane i antiofasiste i fasiste i etnicko ciscenje vs. "oslobodjnje", nitkova smo zamenili za patriotu i genocid sa pravednom osvetom, istoriju sa mitologijom, poraz sa pobedom...ima toga jos, ovo sto Dodik radi je sve samo ne ljubav prema narodu i patriotizam a najvise hostaplerstvo...ali mi Srbi to volimo.

Pop

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.

Mitologija

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.
(Pop)

samo jos da se dogovorimo ko je od Srba bio na pravoj strani u 1941-45...partizani, cetnici, ljoticevci, nedicevci ili svi gore nabrojani....takav je otprilike sastav bio i u ostalim republikama bivse Juge. Sto se tice ostalih ratova, naravno da smo bili na pravoj strani jer su i Turska i Austro-Ugarska sazreli za "poraz" pa smo se kao "okupirani" od strane ovih sila nakon jedno 5 vekova naravno prikljucili.

Divos

pre 12 godina

Ne ulazeći u to koliko ko ima simpatija prema predsedniku Srpske, ali sve što je reako u tekstu uglavnom stoji. Jedino bih dodao da je srpski rod (kako je i rekao Dodik) dao ogromne žrtve u odbrani svoje otadžbine Srpske ali nažalost borba za Srpsku (naravno demnokratska)i prosšeritet iste nije gotova. Biće puno izazova i pritisaka sa raznih strana ali narod Srpske je naučio na iste.
Na ovim prostorima moram da dodam da je srpski rod (i u Srpskoj i Srbiji) u zadnjih 12 godina bio prilično strog prema sebi i mngo uradio na pokušaju pomirenja sa drugim narodima a za uzvrat je dobio nova prozivanja i nova negiranja. Takva politika mora prestati i neka malo i drugi pokažu strogosri prema sebi a posebno jer je krivica istih za protekle događaje neuporedivo veća.
A opet mi Srbi (i u Srpskoj i u Srbiji barem 99 %) živimo po jednostavnom moralnom načelu, svoje volimo, tuđe poštujemo.

1804 i 1815

pre 12 godina

Prave reči čoveka koji brine, voli i štiti svoj narod. Srpski narod dići će se, a istorija će reći istinu, žao mi je frustracija ovih što nas videti očima ne mogu, a mogli smo biti dobre komšije.

Ja

pre 12 godina

Kako vas dodik vuce za nos i skuplja glasove na racun nacionalizma glumi nekog patrijota. Recite mi sta je napravio da narodu u rs bude bolje ljudi nemaju posla oni koji imaju nemogu prezivjet sa placom situacija je sve gora narod u bih treba svatit da se od nacionalizma ne zivi svi politicari u bih dolaze na vlast glumeci patriote. Roden sam u bih i dolazim tamo jednom godisnje i imam osjecaj kad dodem ko da sam negdje u nekoj zemlji treceg svjeta i nebi se vratio zivjet tamo ni za sto zivota.

Bosanac

pre 12 godina

KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.
@PRAVDA
Navedi mi barem jednog Bosnjaka Muslimana (i drugih iz Armije BiH) koji se nije odazvao (dobrovoljno predao) Haskom ili bilo kom drugom Sudu? Navescu ti i primjer Ilije Jurisice koji se dobrovoljno odazvao na optuzbu Beogradskog Suda za Tuzlansku kolonu.

NS

pre 12 godina

"istoriju je nemoguce pisati bez Srba".

Nisam razumeo. Ne samo da je pisati istoriju bez Srba naucna fantastika, nego je pisati srpsku verziju istorije naucna fantastika....ako se neko napisao istorije i to na svim nivoima od pionira do kafane (najcesce) do politicara do kvaziistoricara do pravih istoricara, uglavnom sopstvene verzije, onda su to Srbi. Toliko su se raspisali da su istoriju pretvorili u mitologiju niko vise ne zna sta je san a sta java.

Саша

pre 12 godina

Човек је или лош или добар, и то нема везе са нацијом или религијом! Право питање је истина!!! Ако си човек, истина ће ти бити испред свега, без обзира, да ли ти се свиђа или не!Размишљајте о томе!

Pop

pre 12 godina

@Mitologija


Ja znam da se sve moze dovesti u pitanje ali ucesce Srbije u svetskim ratovima pokusavati objasniti kao mitomaniju je u najmanju ruku licemerno s` obzirom na zrtve u tim ratovima i cilj borbe. Poricati da su na strani nacisticke Nemacke bile nase komsije je zabijanje glave u pesak i potreba za politickom korektnoscu.....koja vodi samo produbljivanju sukoba umesto da vodi ka istini i pomirenju.
Enciklopedija britannica pa prelistaj malo, ne mora mnogo da bi se shvatila uloga pojedinih drzava u svetskim ratovima......A posebno nasih komsija........Da se ne lazemo.....

Živorad

pre 12 godina

Gospodine Dodik,
Nesporan je Vaš doprinos afirmaciji Republike Srpske, posebno kada su u pitanju mladi Uspešno ste rešili mnoge probleme u korist građana koji su Vama dali svoj glas. Međutim, kada je reč o religiji, veri, crkvi- pustite da se o tome nešto kažu oni koji su kompententni za ta pitanja ( sociolozi, teolozi, filozofi, istoričari...). Vaša sugestija za afirmaciju SPC i SRPSKOG NARODA može da šteti ne samo Vašem političkom rejtingu već i SPC .

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Mnogi Srbi su osudjeni kao ratni zlocinci, vala, sto jes jes. Ali to su samo bile velike zvijerke i zapovjednici. Koliko se jos ratnih zlocinaca seta slobodno po RS a da nikada nece biti procesuirani, bog te pitaj. A to je ono, jarani, sto rehabilitaciju Srba sprecava, koci i odmaze joj. Jer, rehabilitovati usmeno je lahko, pismeno ukajtiti u istorijske bukvare Bosne i dunjaluka je bogami teska, iluzorna zadaca. Priznacete i sami!

Igor

pre 12 godina

Vreme je da se ti naučiš lepom ponašanju, da budeš pristojan, a ne seoski kabadahija, da radiš na pomirenju svih naroda, a ne da namerno zaoštravaš situaciju, jer se tako održavaš na vlasti, itd, itd, itd...

student_iz_parka

pre 12 godina

Podrzavam sve sto je covek rekao u ovom intervjuu. Bilo bi dobro kada bi smo od nekog politicara u Srbiji culi nesto ovako.

Podrska za Republiku Srpsku.

f-

pre 12 godina

Ostavi ti crkvu u selu!!!
I vrati se realnosti-niko na zapadu ne mesa crkvu i politiku kao ti!
Sve EU-drzave su sekularne!!!
Ako neces tako-ostanes dalje u tvojo Bosni kakvu ste stvorili.

Divos

pre 12 godina

Ne ulazeći u to koliko ko ima simpatija prema predsedniku Srpske, ali sve što je reako u tekstu uglavnom stoji. Jedino bih dodao da je srpski rod (kako je i rekao Dodik) dao ogromne žrtve u odbrani svoje otadžbine Srpske ali nažalost borba za Srpsku (naravno demnokratska)i prosšeritet iste nije gotova. Biće puno izazova i pritisaka sa raznih strana ali narod Srpske je naučio na iste.
Na ovim prostorima moram da dodam da je srpski rod (i u Srpskoj i Srbiji) u zadnjih 12 godina bio prilično strog prema sebi i mngo uradio na pokušaju pomirenja sa drugim narodima a za uzvrat je dobio nova prozivanja i nova negiranja. Takva politika mora prestati i neka malo i drugi pokažu strogosri prema sebi a posebno jer je krivica istih za protekle događaje neuporedivo veća.
A opet mi Srbi (i u Srpskoj i u Srbiji barem 99 %) živimo po jednostavnom moralnom načelu, svoje volimo, tuđe poštujemo.

Pop

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.

Marina

pre 12 godina

"i ne smemo nikada da se odreknemo svoga doprinosa hrišćanskoj Evropi i njenim vrednostima", poručio je Dodik.
- Evropa je hriscanska ali malo duragojacije hriscanska. Protiv tog hriscanskog, evropskog, ste vi takodje ratovali - zato sto je to malo drugacije hriscansko i nije pravoslavno. Evropa je najvecim procentom katolicka, a to pravog Srbina uvek iritira - naime katolicko, sa cime je povezano i ono vecno 'Rvacko!

1804 i 1815

pre 12 godina

Prave reči čoveka koji brine, voli i štiti svoj narod. Srpski narod dići će se, a istorija će reći istinu, žao mi je frustracija ovih što nas videti očima ne mogu, a mogli smo biti dobre komšije.

PRAVDA

pre 12 godina

@(Meho Tuzlak, jaran, 5. april 2012 11:30)

Za razliku od vas, mi smo procesuirali odgovorne za ratne zločine.
Kod muslimana nijedan čovek nije odgovarao za ratne zločine!!
Da li ste vi bili bezgrešni u ovom ratu? Ja tvrdim da niste.
Dokaz toj tvrdnji su zločini kod Vlasenice na početku rata gde ste mi zaklali preko 20 rođaka, kao i mog rođenog ujaka sa ženom i decom, i ti smatraš da je to uredu!?
kod vas niko nerobija, za takva zverstva!! i onda pričate o poštenju i pomirenju..
To je nemoguće, dok nevidim da je neko odgovarao za te zločine.
To je samo moj primer, za koji JA LIČNO ZNAM, a za ostale nesmem ni da pomislim.
KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.

ExYu86

pre 12 godina

je li on to misli na Drazu, na Karadjica, na Haske optuzenike, kako on to misli da izvede/ Da objasni "hriscanskoj" Evropi da je cetnicki pokret od 1941-1945 kao i Karadjicev projekat bio otadjbinsko-oslobodilacki rat, ne samo RS nego cele Evrope i covecanstva...Osim sto zabada prste u oko komsijama i radikalizuje politicku scenu svojim izjavama i postupcima, nikoga on nece ubediti ni u sta. Samo ce stvoriti nove neprijatelje srpskom narodu.

student_iz_parka

pre 12 godina

@Beogradjanin

Istorija BiH i Evrope nije pocela jula 1995. vec mnogo pre toga. Ako cemo tako da razgovaravmo, ti isti Srbi su u tom istom veku preziveli u toj istoj drzavi mnogo gori genocid i to na celoj teritoriji BiH.

Niti je istorija BiH samo Srebrenica, niti se ceo srpski narod u BiH moze svesti samo na Srebrenicu. Samo to neki nikako da shvate i uskracuju legitimna prava jednom narodu.

Nikola

pre 12 godina

@(student_iz_parka)

Nije istorija pocela u Srebrenici, desavala se i u Zvorniku, Vlasenici, Foci Visegradu, priboju, Doboju, Bijeljini, Banja Luci, Kozarcu, Brckom, Sarajevu, istocnoj Bosni 1941-45, Balkanskim ratovima 1913...u kojima su neki srbi i srpske vojske pocinili strasna zverstva a ne treba zaboraviti i one casne bitke koje je srpski narod vodio kao i zla koje su nanete srpskom narodu...inace srbi ce nastaviti da pricaju sami sa sobom i da se rehabilituju samo za sopstvene potrebe i iz pogresnih razloga.

Istoricar

pre 12 godina

Ptrazna retorika namenjena tipicnom Srbinu iz RS i diljem Srbije da ga drzi u "nesvesti". Koga i kako ta "rehabilitacija" treba da se desi. Srpski narod a ni pravoslavna vera nisu osudjeni pa da se rehabilituju a reputaciju narod sam gradi - sudska rehabilitacija Haskih osudjenika se nece desiti, Drzaina ce imati domet na teritoritoriji Srbije i to samo u delu naroda, ostaje reputacija koju Srbi kao narod i SPC sami treba da povrate a izgubili su je zaklinjuci se upravo u ove tipove koje sada treba reghabilitovati. Dodik i Amfilohije prema tome slaveci Karadjica sigurno nece doprineti rehabilitaciji nikoga...

čoban

pre 12 godina

Ovo je priča samo za okorele nacionaliste u BiH. Što veći jaz on je bezbedniji i sa vlašću i sa kešom. Dok je ovaca biće i čobana. Ali gazde ponekad i promene čobane.

Profil

pre 12 godina

Danilo Kis:

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules)."

Mitologija

pre 12 godina

Naravno da ceo svet zna da su Srbi kroz svetske ratove bili na strani pobednika, na pravoj strani za razliku od komsija Albanaca, Hrvata, Madjara, Bugara, Rumuna, Muslimana koji "pogresise" pri odabiru strane i u prvom svetskom ratu, a o drugom i da ne govorim.
(Pop)

samo jos da se dogovorimo ko je od Srba bio na pravoj strani u 1941-45...partizani, cetnici, ljoticevci, nedicevci ili svi gore nabrojani....takav je otprilike sastav bio i u ostalim republikama bivse Juge. Sto se tice ostalih ratova, naravno da smo bili na pravoj strani jer su i Turska i Austro-Ugarska sazreli za "poraz" pa smo se kao "okupirani" od strane ovih sila nakon jedno 5 vekova naravno prikljucili.

Bosanac

pre 12 godina

KADA PLANIRATE DA TUŽITE MUSLIMANE ZA OVE ZLOČINE?
najverovatnije nikada i to je po vama DEMOKRATIJA.
@PRAVDA
Navedi mi barem jednog Bosnjaka Muslimana (i drugih iz Armije BiH) koji se nije odazvao (dobrovoljno predao) Haskom ili bilo kom drugom Sudu? Navescu ti i primjer Ilije Jurisice koji se dobrovoljno odazvao na optuzbu Beogradskog Suda za Tuzlansku kolonu.

Pop

pre 12 godina

@Mitologija


Ja znam da se sve moze dovesti u pitanje ali ucesce Srbije u svetskim ratovima pokusavati objasniti kao mitomaniju je u najmanju ruku licemerno s` obzirom na zrtve u tim ratovima i cilj borbe. Poricati da su na strani nacisticke Nemacke bile nase komsije je zabijanje glave u pesak i potreba za politickom korektnoscu.....koja vodi samo produbljivanju sukoba umesto da vodi ka istini i pomirenju.
Enciklopedija britannica pa prelistaj malo, ne mora mnogo da bi se shvatila uloga pojedinih drzava u svetskim ratovima......A posebno nasih komsija........Da se ne lazemo.....

Ja

pre 12 godina

Kako vas dodik vuce za nos i skuplja glasove na racun nacionalizma glumi nekog patrijota. Recite mi sta je napravio da narodu u rs bude bolje ljudi nemaju posla oni koji imaju nemogu prezivjet sa placom situacija je sve gora narod u bih treba svatit da se od nacionalizma ne zivi svi politicari u bih dolaze na vlast glumeci patriote. Roden sam u bih i dolazim tamo jednom godisnje i imam osjecaj kad dodem ko da sam negdje u nekoj zemlji treceg svjeta i nebi se vratio zivjet tamo ni za sto zivota.

Viktor

pre 12 godina

A koga on misli da rehabilituje? cetnike ili partizane - svi su Srbi. Divjaka (koga je on proglasio zlocincem) ili Mladica (koga je sud optuzio za genocid) - opet Srbi. Srbe koji su se borili u Armiji BiH ili one u paravojnim formacijama - opet sve Srbi. Bosnjake za koje TVRDI da su Srbi ili samo pravoslavne Srbe za koje SMATRA da su SRBI...ne bacaj se Dodik frazama i retorikom nego se uozbilji...

Živorad

pre 12 godina

Gospodine Dodik,
Nesporan je Vaš doprinos afirmaciji Republike Srpske, posebno kada su u pitanju mladi Uspešno ste rešili mnoge probleme u korist građana koji su Vama dali svoj glas. Međutim, kada je reč o religiji, veri, crkvi- pustite da se o tome nešto kažu oni koji su kompententni za ta pitanja ( sociolozi, teolozi, filozofi, istoričari...). Vaša sugestija za afirmaciju SPC i SRPSKOG NARODA može da šteti ne samo Vašem političkom rejtingu već i SPC .

zabunluk

pre 12 godina

Skoro svaki narod (izuzimam Tibetance i jos neke) je imao mracne i svetle tacke u svojoj istoriji, moralne uspone i padove i normalan narod i drzava pokusavaju da izdiferenciraju padove i uspone, svetlo od mraka. Mi smo sve uspeli da pobrkamo zahvaljujuci primitivnom nacionalizmu: i cetnike i partizane i antiofasiste i fasiste i etnicko ciscenje vs. "oslobodjnje", nitkova smo zamenili za patriotu i genocid sa pravednom osvetom, istoriju sa mitologijom, poraz sa pobedom...ima toga jos, ovo sto Dodik radi je sve samo ne ljubav prema narodu i patriotizam a najvise hostaplerstvo...ali mi Srbi to volimo.

Саша

pre 12 godina

Човек је или лош или добар, и то нема везе са нацијом или религијом! Право питање је истина!!! Ако си човек, истина ће ти бити испред свега, без обзира, да ли ти се свиђа или не!Размишљајте о томе!

NS

pre 12 godina

"istoriju je nemoguce pisati bez Srba".

Nisam razumeo. Ne samo da je pisati istoriju bez Srba naucna fantastika, nego je pisati srpsku verziju istorije naucna fantastika....ako se neko napisao istorije i to na svim nivoima od pionira do kafane (najcesce) do politicara do kvaziistoricara do pravih istoricara, uglavnom sopstvene verzije, onda su to Srbi. Toliko su se raspisali da su istoriju pretvorili u mitologiju niko vise ne zna sta je san a sta java.