Nedelja, 01.04.2012.

11:33

Još Srbija da otvori tajne dosijee

Srbija je poslednja zemlja u Evropi koja nije otvorila arhive svojih tajnih službi i zato je Evropski parlament preporučio Beogradu da to što pre uradi.

Izvor: B92

Još Srbija da otvori tajne dosijee IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

nina

pre 12 godina

Ako nemaju ništa protiv, zašto onda ne počnu sa otvaranjem dosijea? Ne znam šta ih sprečava da urade ono što se od njih traži.

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

СПО ово тражи већ 22 године, али није имао ко да чује. Е сад је ово један од главних услова за кандидатуру. Нема више врдања. Видећемо ко је искрено за Европу, а ко не. И наравно, коначно ће се видети ко је био ко у Србији, а и шире.

Vladimir Lešić

pre 12 godina

Naravno, to je tek jedno poglavlje koje treba otvoriti i zatvoriti. Zatvara se tako sto se potpisuje deklaracija EU Parlamenta u kojoj se kaze da se izjednacavaju zlocini nacista i komunista posle zavrsetka rata. Time se ne vredjaju antifasisticke tekovine, vec se osudjuju kriminalci. Ko ne veruje neka pregleda arhive EU Parlamenta i usvojene deklaracije.

WolfGang

pre 12 godina

Evo primjeri iz skorije istorije za ove koji kazu da su patriote,a ne interesuje ih Draza i proslost.ok.Zasto ta sluzba nije sprijecila pogrom Srba u Krajini kad su znali sta Tudjman sprema.Zasto su dozvolili da OVK na Kosovu napravi vojsku sa teskim naoruzanjem i iskopa rovove po cijelom Kosovu ? Pa ne, njima je bilo vaznije da prisluskuju i prate opoziciju.Narocito Vuka i SPO.Bas briga njih za Srbe i Srbiju

Righteous Clan

pre 12 godina

(brko, 1. april 2012 15:49)

Ta tajna sluzba je pobila vise Srba nego Njemci.Srba u Krajini nema.Srbija nikakvu vlast na Kosovu nema.Obrukani.Niko nas ne postuje u svijetu.Tekovine komunizma skoro neokrnjene.Jesu nas odbranili.Hvala im za vijek,vijekova.

Knight XV

pre 12 godina

To trebamo uraditi ne zbog EU nego zbog nas samih. Da se suocimo sa istinom kao svesni i odgovorni ljudi, da jednom sazrimo kao narod. Ovom drustvu je neophodna katarza da bi iskoracili napred.
Ako se to ne desi, onda srpsko društvo još nije zrelo. Onda nas čekaju još mnogo veće nevolje. U odbranu demokratije, slobode, republike i građanskih prava moraju da ustanu svi građani.

sasa jokic

pre 12 godina

A ko da otvori dosijee? Ko kada su svi ili deo sluzbe ili njeni saradnici. Ovde se to moze desiti samo ako EU uvede protektorat!

001

pre 12 godina

Pre ili kasnije moraće i ovo da se reši. Pošten šovek, ako poštenje još uvek nešto znači u društvu u kome živimo nema čega da se boji.

Lazar

pre 12 godina

Zeznuta je ovo stvar.Pitanje je koliko toga je ostalo sakriveno i u tim zemljama EU.Postoje stvari koje se i ne smeju obelodaniti kao trac iz ulice,i ko se s kim,i ko je koga. A ako onaj ko je na vlasti moze da cenzurise kako hoce,koja je onda i korist svega ovoga.Ili vi mozda mislite da je neka tamo Francuska obelodanila sve?!

Obican covek

pre 12 godina

Ne lozite se!
Svi vazni dokumenti su spaljeni, a mnogi prepravljeni.
Prvi se Dacic ne boji.Govori li vam to sta?
Samo nek vise idu sa vlasti.

WolfGang

pre 12 godina

EU je za otvaranje dosijea i rehabilitaciju nepravedno osudjenih u komunizmu.Znaci Draza i Ravnogorci.Mozda Hrvatska sad okrene i odbije da ide u "Cetnicku" EU. Jedino Vuk !

bezimena

pre 12 godina

А која је то западна земља отворила своје архиве?
(Petar, 1. april 2012 13:27)

A koja je to ZAPADNA zemlja imala jednu partiju, ili stranku, na vlast!?

p.. u demokratskim državama tajne službe su pod upravom i kontrolom svih stranakA na vlasti

beara

pre 12 godina

Neki vise vole UDBU od Srbije,a UDBA voli samo sebe i svoj poredak u kome se oni bogate,a narod sve siromasniji.Srba je sve manje.Siromasna nacija pokosena bijelom kugom kojoj svako na svijetu moze da soli pamet oko svakog pitanja.Situacija ne da je alarmantna,nego je na ivici ocaja.Rijesimo se tih bukagija komunizma i poravicemo se kao nacija ili nas uskoro nece ni biti.Za KRalja i Otadzbinu ! Jedino Vuk !

brko

pre 12 godina

Mislim da je veliki broj komentatora u zabludi, jer dok je sluzba drzavne bezbednosti bila jaka i drzava je bila jaka a sada? Sada mi ni nemamo neku sluzbu bezbednosti a kadrove nam kreiraju strani ambasadori i tajkuni!

SPOR

pre 12 godina

Bas me interesuje kako su Hrvatski poslanici glasali ? Vjerovatno protiv,jer to znaci i rehabilitaciju nevino osudjenih od 1945.Tu su prvi na redu Draza i Ravnogorci.Mozda je trebalo da demontrativno napuste parlament,kao i njihovi kosarkasi 1995 na EP.Jedino Vuk !

Sumadinka

pre 12 godina

Mogu da mi "lupaju" minuse koliko god zele, ali cinjenica je da je nesreca za Srbiju sto je 5. oktobra 2000-te SPO marginalizovan na politickoj sceni. Daleko sam od ksenofoba ali mi nije svejedno sto mi i Hrvati "trljaju nos" sa cinjenicom koliko su u odnosu na nas odmakli u pridruzivanju EU.

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 god.

Dragan Bozic

pre 12 godina

U zao cas nam stize ''dobar'' glas..Otvaranjem najzabranjenije ''tajne'' kod Srba je delimicno otkrivanje ko je kod Srba imao ''crni mantil'' ili crvenu MANTIJU.SPO ni tad nece stati da se bori sa delimicno otkrivenim ''knezovima zla'', je mnogim je mesto iz brave,iz sudskih vrata i mnogim je mesto da se nadju u novom srpskom ''epu'' kao Musa Kesedzija ili Dahije.

Filip

pre 12 godina

Izgleda da samo SPO Srbiju spasava :-D
Teska srca moram da se slozim sa Dacicevom izjavom. Ostali deluju zadovoljni situacijom i stanjem, pa se namece zakljucak da je Ivica u pravu, jer, ko bi imao pouzdanije informacije od njega?

MarijaS

pre 12 godina

Evo oglasio se i Dacic, licemer jedan! Znam ja da je lustracija sada realno neizvodljiva, ko nam je kriv, ma videla sam ja "koliko je sati" kada mnogi vatreni SPS-ovci iz moje okoline 2000-te naprasno postase velike demokrate.

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 godine.

Marija Simonovic

pre 12 godina

E, i zbog otvaranja tajnih dosijea hitan je Preokret! U Srbiji se i najnormalnije stvari komplikuju i obesmisljavaju, da mi je znati ko je izneo taj "pametan" predlog da se tek za 60 godina otvore dosijea?!

007

pre 12 godina

Srbija nije otvorila arhive svojih tajnih službi zato što srbijom vlada tajna služba! Ako se otvore arhivi biće jasna njihova uloga u YU gradjanskom ratu, u političkim ubistvima,organizovanom zločinu itd. itd.

Righteous Clan

pre 12 godina

Eto prodje 22 g. kako Vuk i SPO ovo traze,a narocito posle 5 oktobra.Nista se nije uradilo.Jos jednom se Srbija obruka pred Evropom i svijetom.Dokle vise da se brukamo ? EU kaze i da se moraju otkriti montirani procesi i ubistva.To znaci sve od 1944 god.Eto zasto Draza mora imati pravedno sudjenje i po pravdi biti rehanilitovan.EU to trazi,a dosta Srba se protivi,a neki ne dozvoljavaju.

nikola popovic

pre 12 godina

Poslednja dogadjanja u SPO-u govore da sluzbe rade na razbijanju ove stranke jer se ona jedino iskreno zalaze za otvaranje dosijea i reformu tajnih sluzbi.Posle izbora dolazi kraj proizvodjacima magle.Preokret ce to preolrenuti

Nesa

pre 12 godina

E zato nam treba EU.Mi bili ili ostali na ovome i dalje ce nas pljackati ali ovako bar imamo neke sanse,kad i ove nase pocne neko visi da kontrolise... Poz

nedeljko

pre 12 godina

Ovo je dokaz da borba jos traje,i da je opravdana borba SPO-a za sve ove stvari za koje smo se zalagali prethodni godina.Zar Srbija jos uvek ne zasluzuje ISTINU,zato svi za broj 4,na sledecim izborima.

aaaaaaaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Pa Srbija kad bi otvorila tejne dosijee pola vas nebi bilo tu nego bi camelo u zatvoru CU BOLAN EROTIKA, JA TO NEBI NISTA DIRO ☺☺☺☺☺☺☺

Ljuba

pre 12 godina

Naravno da imaju problem, kad su deca nekadasnjih istaknutih komunista, danas presvucene demokrate koje zive u kucama koje su nekome oduzete.

lustracija nakon otvaranja dosijea

pre 12 godina

Odugovlacice otvaranje dosijea koliko god to bude bilo moguce jer ovde svi imaju putera na glavi, posebno elita, oni su morali da naprave najvise trulih kompromisa sa komunistickim sistemom. Zato ovde i danas vladaju principi oportunizma i konformizma. Srbiju treba usloviti na evropskom putu otvaranjem dosijea i to potpuno bezuslovnim i istinskim jer je to jedini nacin da se sistem vec jednom srusi. U suprotnom sistem ce opstati jos ko zna koliko dugo a svi cemo biti taoci tog prevazidjenog sistema i licne odgovornosti ljudi koji su saradjivali sa tajnom policijom.

kum

pre 12 godina

Jasno je svima da Tadic i Dacic to nisu dozvolili i usli u direktan sukob sa Draskovicem.Ali dosijea nisu hteli ili nisu smeli da otvore. Saznacemo posle 6 maja.

NIkola

pre 12 godina

Mnogi omalovazavaju Srpski pokret obnove, a program SPO gotova pa ispunjen. Sledi rehabilitacija Draze Mihailovica, otvaranje tajnih dosijea je na dnevnom redu, Boze pravde se peva, dvoglavi orao sa krunom Nemanjica zvanicni grb Srbije, naturalna restitucija je takodje realna. Sve ono zasta se zalagao SPO od svog osnivanja bice realizovano. A kad ce programi drugih stranka biti realizovani, pa verovatno nikad, jer drugi i nemaju program. Sve ovo SPO je uspeo posle 20 godina golgote kroz koje je prosao. Zelim da verujem da ce konacno SPO imati znacajniju ulogu na politickoj sceni

szm

pre 12 godina

Kada će Evropa preporučiti Engleskoj i Francuskoj (možda i SAD) da otvore svoje tajne dosijee. Verovatno su se Službe ovih kolonijalnih sila bavile humanitarnim radom.

rikoset

pre 12 godina

Pa naravno ali "REFORMSKE" vladajuce stranke SPS+DS to nisu hteli da urade i posle zahteva,apela i molbi SPO koje traju godinama.E tu se upravo vidi slika stranaka i njihovih namera .Jedni su deklerativno i demagoski za reforme a u stvari necu da podrze nista sto bi Srbiju oslobodilo tereta i kocnica za normalan zivot i napredak.Tako su i podrzavali barikade 5 meseci pa ih nakraju zandarmerija Srbije rastera.^.maj mora biti 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

DB tajkuni

pre 12 godina

Pa u Srbiji sve špijun do špijuna, nacionalni sport kako nesposobni karijeristi napreduju. I njihova deca su obučena kako manipulisati i koristiti slabosti sistema. U Hrvatskoj od 2.aprila na HTT-u počinje serijal o udbašima, biće vrlo zanimljivo.

petar petrovic

pre 12 godina

Jedini covek (politicki dinosaurus) trenutno i decenijama koci ili moze da naredi otvaranje tajnih (Db,Vojne obavestajne i svih ostalih sluzbi nastalih u vreme anti-Srpske i1943 godine...)dosijea a taj "vlasnik" Srbije jeste Dobrica Cosic.Da, upravo on je kocnica svega ljudskog i normalnog u Srbiji od 1966 godine.

Milan

pre 12 godina

Ja razumem da se SPS, plasi otvaranja dosijea zbog ruznog nasledja i svega onog sta su radili '90 god. , ali cega se plasi DS? ???Puna podrska SPO, hocemo Srbiju buducnosti, bez tajni, spijuna i policijskih zbirova!

razocarani

pre 12 godina

To ce se desiti samo kada neko drugi se bude pitao jer sadasnja vlast to nece i nesme da uradi.Da su hteli uradili bi to davno i nebi se svadjali sa SPO oko toga - a sada se vidi ko je u pravu i ko misli o interesima Srbije a ko samo se bori za vlast.

iii

pre 12 godina

pitanje je samo koliko se u ovakvoj zemlji kao sto je nasa moze verovati Sluzbama da ce objavljeni podaci biti autenticni, da nece dopisati nekoga ko im smeta, ili zagubiti nekog svog drugara?

Bivsi glasac DS

pre 12 godina

Pola bivsih udbasa i dba je danas u PUPS. Deca bivsih udbasa su danas na vlasti i u svim strankama. CIA radi zlo po svetu, ali u interesu Amerike i svog naroda. Samo Srpska udba i db rade godinama protiv svog naroda i drzave. Ova zemlja bi trebalo da se zove Smrdija ...

lala

pre 12 godina

"Što se mene tiče, meni to sve odgovara, jer u vereme kad smo mi bili na vlasti informatori su bili verovatno u opoziciji, tako da bih ja to voleo da se desi", rekao je Dačić.

Ma kako te bre nije sramota?!!

Peđa-Bgd

pre 12 godina

"Zahtev Evropskog parlamenta SPO smatra krajnje očekivanim jer se za donošenje zakona o otvaranju tajnih dosije zalaže još od 2004. Za razliku od njih druge stranke u koaliciji ne žele da javnosti postanu dostupna i imena doušnika. "

... ovo je istina. Bez želje da ikome sugerišem na glasačku opredeljenost. Podnaslov cele priče pokazuje koliko smo mi korumpirano i zaostalo društvo. To je ono što najviše boli sve nas koji smo želeli promena te 2000 godine, a i nešto ranije.

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Otvaranje dosijea bilo je izvorno obecanje DOS-a 2000-e. Tada a i danas tu drzavnu aktivnost pozdravile bi pozdravice sve drzave Evrope. Docice i taj dan kada ce se otvoriti dosijei

Bivsi glasac DS

pre 12 godina

Pola bivsih udbasa i dba je danas u PUPS. Deca bivsih udbasa su danas na vlasti i u svim strankama. CIA radi zlo po svetu, ali u interesu Amerike i svog naroda. Samo Srpska udba i db rade godinama protiv svog naroda i drzave. Ova zemlja bi trebalo da se zove Smrdija ...

DB tajkuni

pre 12 godina

Pa u Srbiji sve špijun do špijuna, nacionalni sport kako nesposobni karijeristi napreduju. I njihova deca su obučena kako manipulisati i koristiti slabosti sistema. U Hrvatskoj od 2.aprila na HTT-u počinje serijal o udbašima, biće vrlo zanimljivo.

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Otvaranje dosijea bilo je izvorno obecanje DOS-a 2000-e. Tada a i danas tu drzavnu aktivnost pozdravile bi pozdravice sve drzave Evrope. Docice i taj dan kada ce se otvoriti dosijei

lala

pre 12 godina

"Što se mene tiče, meni to sve odgovara, jer u vereme kad smo mi bili na vlasti informatori su bili verovatno u opoziciji, tako da bih ja to voleo da se desi", rekao je Dačić.

Ma kako te bre nije sramota?!!

007

pre 12 godina

Srbija nije otvorila arhive svojih tajnih službi zato što srbijom vlada tajna služba! Ako se otvore arhivi biće jasna njihova uloga u YU gradjanskom ratu, u političkim ubistvima,organizovanom zločinu itd. itd.

iii

pre 12 godina

pitanje je samo koliko se u ovakvoj zemlji kao sto je nasa moze verovati Sluzbama da ce objavljeni podaci biti autenticni, da nece dopisati nekoga ko im smeta, ili zagubiti nekog svog drugara?

Ljuba

pre 12 godina

Naravno da imaju problem, kad su deca nekadasnjih istaknutih komunista, danas presvucene demokrate koje zive u kucama koje su nekome oduzete.

kum

pre 12 godina

Jasno je svima da Tadic i Dacic to nisu dozvolili i usli u direktan sukob sa Draskovicem.Ali dosijea nisu hteli ili nisu smeli da otvore. Saznacemo posle 6 maja.

aaaaaaaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Pa Srbija kad bi otvorila tejne dosijee pola vas nebi bilo tu nego bi camelo u zatvoru CU BOLAN EROTIKA, JA TO NEBI NISTA DIRO ☺☺☺☺☺☺☺

lustracija nakon otvaranja dosijea

pre 12 godina

Odugovlacice otvaranje dosijea koliko god to bude bilo moguce jer ovde svi imaju putera na glavi, posebno elita, oni su morali da naprave najvise trulih kompromisa sa komunistickim sistemom. Zato ovde i danas vladaju principi oportunizma i konformizma. Srbiju treba usloviti na evropskom putu otvaranjem dosijea i to potpuno bezuslovnim i istinskim jer je to jedini nacin da se sistem vec jednom srusi. U suprotnom sistem ce opstati jos ko zna koliko dugo a svi cemo biti taoci tog prevazidjenog sistema i licne odgovornosti ljudi koji su saradjivali sa tajnom policijom.

Milan

pre 12 godina

Ja razumem da se SPS, plasi otvaranja dosijea zbog ruznog nasledja i svega onog sta su radili '90 god. , ali cega se plasi DS? ???Puna podrska SPO, hocemo Srbiju buducnosti, bez tajni, spijuna i policijskih zbirova!

petar petrovic

pre 12 godina

Jedini covek (politicki dinosaurus) trenutno i decenijama koci ili moze da naredi otvaranje tajnih (Db,Vojne obavestajne i svih ostalih sluzbi nastalih u vreme anti-Srpske i1943 godine...)dosijea a taj "vlasnik" Srbije jeste Dobrica Cosic.Da, upravo on je kocnica svega ljudskog i normalnog u Srbiji od 1966 godine.

Peđa-Bgd

pre 12 godina

"Zahtev Evropskog parlamenta SPO smatra krajnje očekivanim jer se za donošenje zakona o otvaranju tajnih dosije zalaže još od 2004. Za razliku od njih druge stranke u koaliciji ne žele da javnosti postanu dostupna i imena doušnika. "

... ovo je istina. Bez želje da ikome sugerišem na glasačku opredeljenost. Podnaslov cele priče pokazuje koliko smo mi korumpirano i zaostalo društvo. To je ono što najviše boli sve nas koji smo želeli promena te 2000 godine, a i nešto ranije.

Nesa

pre 12 godina

E zato nam treba EU.Mi bili ili ostali na ovome i dalje ce nas pljackati ali ovako bar imamo neke sanse,kad i ove nase pocne neko visi da kontrolise... Poz

NIkola

pre 12 godina

Mnogi omalovazavaju Srpski pokret obnove, a program SPO gotova pa ispunjen. Sledi rehabilitacija Draze Mihailovica, otvaranje tajnih dosijea je na dnevnom redu, Boze pravde se peva, dvoglavi orao sa krunom Nemanjica zvanicni grb Srbije, naturalna restitucija je takodje realna. Sve ono zasta se zalagao SPO od svog osnivanja bice realizovano. A kad ce programi drugih stranka biti realizovani, pa verovatno nikad, jer drugi i nemaju program. Sve ovo SPO je uspeo posle 20 godina golgote kroz koje je prosao. Zelim da verujem da ce konacno SPO imati znacajniju ulogu na politickoj sceni

rikoset

pre 12 godina

Pa naravno ali "REFORMSKE" vladajuce stranke SPS+DS to nisu hteli da urade i posle zahteva,apela i molbi SPO koje traju godinama.E tu se upravo vidi slika stranaka i njihovih namera .Jedni su deklerativno i demagoski za reforme a u stvari necu da podrze nista sto bi Srbiju oslobodilo tereta i kocnica za normalan zivot i napredak.Tako su i podrzavali barikade 5 meseci pa ih nakraju zandarmerija Srbije rastera.^.maj mora biti 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

nikola popovic

pre 12 godina

Poslednja dogadjanja u SPO-u govore da sluzbe rade na razbijanju ove stranke jer se ona jedino iskreno zalaze za otvaranje dosijea i reformu tajnih sluzbi.Posle izbora dolazi kraj proizvodjacima magle.Preokret ce to preolrenuti

MarijaS

pre 12 godina

Evo oglasio se i Dacic, licemer jedan! Znam ja da je lustracija sada realno neizvodljiva, ko nam je kriv, ma videla sam ja "koliko je sati" kada mnogi vatreni SPS-ovci iz moje okoline 2000-te naprasno postase velike demokrate.

szm

pre 12 godina

Kada će Evropa preporučiti Engleskoj i Francuskoj (možda i SAD) da otvore svoje tajne dosijee. Verovatno su se Službe ovih kolonijalnih sila bavile humanitarnim radom.

nedeljko

pre 12 godina

Ovo je dokaz da borba jos traje,i da je opravdana borba SPO-a za sve ove stvari za koje smo se zalagali prethodni godina.Zar Srbija jos uvek ne zasluzuje ISTINU,zato svi za broj 4,na sledecim izborima.

Sumadinka

pre 12 godina

Mogu da mi "lupaju" minuse koliko god zele, ali cinjenica je da je nesreca za Srbiju sto je 5. oktobra 2000-te SPO marginalizovan na politickoj sceni. Daleko sam od ksenofoba ali mi nije svejedno sto mi i Hrvati "trljaju nos" sa cinjenicom koliko su u odnosu na nas odmakli u pridruzivanju EU.

razocarani

pre 12 godina

To ce se desiti samo kada neko drugi se bude pitao jer sadasnja vlast to nece i nesme da uradi.Da su hteli uradili bi to davno i nebi se svadjali sa SPO oko toga - a sada se vidi ko je u pravu i ko misli o interesima Srbije a ko samo se bori za vlast.

beara

pre 12 godina

Neki vise vole UDBU od Srbije,a UDBA voli samo sebe i svoj poredak u kome se oni bogate,a narod sve siromasniji.Srba je sve manje.Siromasna nacija pokosena bijelom kugom kojoj svako na svijetu moze da soli pamet oko svakog pitanja.Situacija ne da je alarmantna,nego je na ivici ocaja.Rijesimo se tih bukagija komunizma i poravicemo se kao nacija ili nas uskoro nece ni biti.Za KRalja i Otadzbinu ! Jedino Vuk !

Righteous Clan

pre 12 godina

Eto prodje 22 g. kako Vuk i SPO ovo traze,a narocito posle 5 oktobra.Nista se nije uradilo.Jos jednom se Srbija obruka pred Evropom i svijetom.Dokle vise da se brukamo ? EU kaze i da se moraju otkriti montirani procesi i ubistva.To znaci sve od 1944 god.Eto zasto Draza mora imati pravedno sudjenje i po pravdi biti rehanilitovan.EU to trazi,a dosta Srba se protivi,a neki ne dozvoljavaju.

Marija Simonovic

pre 12 godina

E, i zbog otvaranja tajnih dosijea hitan je Preokret! U Srbiji se i najnormalnije stvari komplikuju i obesmisljavaju, da mi je znati ko je izneo taj "pametan" predlog da se tek za 60 godina otvore dosijea?!

sasa jokic

pre 12 godina

A ko da otvori dosijee? Ko kada su svi ili deo sluzbe ili njeni saradnici. Ovde se to moze desiti samo ako EU uvede protektorat!

Obican covek

pre 12 godina

Ne lozite se!
Svi vazni dokumenti su spaljeni, a mnogi prepravljeni.
Prvi se Dacic ne boji.Govori li vam to sta?
Samo nek vise idu sa vlasti.

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 godine.

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 god.

Dragan Bozic

pre 12 godina

U zao cas nam stize ''dobar'' glas..Otvaranjem najzabranjenije ''tajne'' kod Srba je delimicno otkrivanje ko je kod Srba imao ''crni mantil'' ili crvenu MANTIJU.SPO ni tad nece stati da se bori sa delimicno otkrivenim ''knezovima zla'', je mnogim je mesto iz brave,iz sudskih vrata i mnogim je mesto da se nadju u novom srpskom ''epu'' kao Musa Kesedzija ili Dahije.

Knight XV

pre 12 godina

To trebamo uraditi ne zbog EU nego zbog nas samih. Da se suocimo sa istinom kao svesni i odgovorni ljudi, da jednom sazrimo kao narod. Ovom drustvu je neophodna katarza da bi iskoracili napred.
Ako se to ne desi, onda srpsko društvo još nije zrelo. Onda nas čekaju još mnogo veće nevolje. U odbranu demokratije, slobode, republike i građanskih prava moraju da ustanu svi građani.

Righteous Clan

pre 12 godina

(brko, 1. april 2012 15:49)

Ta tajna sluzba je pobila vise Srba nego Njemci.Srba u Krajini nema.Srbija nikakvu vlast na Kosovu nema.Obrukani.Niko nas ne postuje u svijetu.Tekovine komunizma skoro neokrnjene.Jesu nas odbranili.Hvala im za vijek,vijekova.

SPOR

pre 12 godina

Bas me interesuje kako su Hrvatski poslanici glasali ? Vjerovatno protiv,jer to znaci i rehabilitaciju nevino osudjenih od 1945.Tu su prvi na redu Draza i Ravnogorci.Mozda je trebalo da demontrativno napuste parlament,kao i njihovi kosarkasi 1995 na EP.Jedino Vuk !

WolfGang

pre 12 godina

EU je za otvaranje dosijea i rehabilitaciju nepravedno osudjenih u komunizmu.Znaci Draza i Ravnogorci.Mozda Hrvatska sad okrene i odbije da ide u "Cetnicku" EU. Jedino Vuk !

bezimena

pre 12 godina

А која је то западна земља отворила своје архиве?
(Petar, 1. april 2012 13:27)

A koja je to ZAPADNA zemlja imala jednu partiju, ili stranku, na vlast!?

p.. u demokratskim državama tajne službe su pod upravom i kontrolom svih stranakA na vlasti

001

pre 12 godina

Pre ili kasnije moraće i ovo da se reši. Pošten šovek, ako poštenje još uvek nešto znači u društvu u kome živimo nema čega da se boji.

brko

pre 12 godina

Mislim da je veliki broj komentatora u zabludi, jer dok je sluzba drzavne bezbednosti bila jaka i drzava je bila jaka a sada? Sada mi ni nemamo neku sluzbu bezbednosti a kadrove nam kreiraju strani ambasadori i tajkuni!

WolfGang

pre 12 godina

Evo primjeri iz skorije istorije za ove koji kazu da su patriote,a ne interesuje ih Draza i proslost.ok.Zasto ta sluzba nije sprijecila pogrom Srba u Krajini kad su znali sta Tudjman sprema.Zasto su dozvolili da OVK na Kosovu napravi vojsku sa teskim naoruzanjem i iskopa rovove po cijelom Kosovu ? Pa ne, njima je bilo vaznije da prisluskuju i prate opoziciju.Narocito Vuka i SPO.Bas briga njih za Srbe i Srbiju

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

СПО ово тражи већ 22 године, али није имао ко да чује. Е сад је ово један од главних услова за кандидатуру. Нема више врдања. Видећемо ко је искрено за Европу, а ко не. И наравно, коначно ће се видети ко је био ко у Србији, а и шире.

Filip

pre 12 godina

Izgleda da samo SPO Srbiju spasava :-D
Teska srca moram da se slozim sa Dacicevom izjavom. Ostali deluju zadovoljni situacijom i stanjem, pa se namece zakljucak da je Ivica u pravu, jer, ko bi imao pouzdanije informacije od njega?

Vladimir Lešić

pre 12 godina

Naravno, to je tek jedno poglavlje koje treba otvoriti i zatvoriti. Zatvara se tako sto se potpisuje deklaracija EU Parlamenta u kojoj se kaze da se izjednacavaju zlocini nacista i komunista posle zavrsetka rata. Time se ne vredjaju antifasisticke tekovine, vec se osudjuju kriminalci. Ko ne veruje neka pregleda arhive EU Parlamenta i usvojene deklaracije.

Lazar

pre 12 godina

Zeznuta je ovo stvar.Pitanje je koliko toga je ostalo sakriveno i u tim zemljama EU.Postoje stvari koje se i ne smeju obelodaniti kao trac iz ulice,i ko se s kim,i ko je koga. A ako onaj ko je na vlasti moze da cenzurise kako hoce,koja je onda i korist svega ovoga.Ili vi mozda mislite da je neka tamo Francuska obelodanila sve?!

nina

pre 12 godina

Ako nemaju ništa protiv, zašto onda ne počnu sa otvaranjem dosijea? Ne znam šta ih sprečava da urade ono što se od njih traži.

szm

pre 12 godina

Kada će Evropa preporučiti Engleskoj i Francuskoj (možda i SAD) da otvore svoje tajne dosijee. Verovatno su se Službe ovih kolonijalnih sila bavile humanitarnim radom.

NIkola

pre 12 godina

Mnogi omalovazavaju Srpski pokret obnove, a program SPO gotova pa ispunjen. Sledi rehabilitacija Draze Mihailovica, otvaranje tajnih dosijea je na dnevnom redu, Boze pravde se peva, dvoglavi orao sa krunom Nemanjica zvanicni grb Srbije, naturalna restitucija je takodje realna. Sve ono zasta se zalagao SPO od svog osnivanja bice realizovano. A kad ce programi drugih stranka biti realizovani, pa verovatno nikad, jer drugi i nemaju program. Sve ovo SPO je uspeo posle 20 godina golgote kroz koje je prosao. Zelim da verujem da ce konacno SPO imati znacajniju ulogu na politickoj sceni

brko

pre 12 godina

Mislim da je veliki broj komentatora u zabludi, jer dok je sluzba drzavne bezbednosti bila jaka i drzava je bila jaka a sada? Sada mi ni nemamo neku sluzbu bezbednosti a kadrove nam kreiraju strani ambasadori i tajkuni!

SPOR

pre 12 godina

Bas me interesuje kako su Hrvatski poslanici glasali ? Vjerovatno protiv,jer to znaci i rehabilitaciju nevino osudjenih od 1945.Tu su prvi na redu Draza i Ravnogorci.Mozda je trebalo da demontrativno napuste parlament,kao i njihovi kosarkasi 1995 na EP.Jedino Vuk !

Sumadinka

pre 12 godina

Mogu da mi "lupaju" minuse koliko god zele, ali cinjenica je da je nesreca za Srbiju sto je 5. oktobra 2000-te SPO marginalizovan na politickoj sceni. Daleko sam od ksenofoba ali mi nije svejedno sto mi i Hrvati "trljaju nos" sa cinjenicom koliko su u odnosu na nas odmakli u pridruzivanju EU.

bezimena

pre 12 godina

А која је то западна земља отворила своје архиве?
(Petar, 1. april 2012 13:27)

A koja je to ZAPADNA zemlja imala jednu partiju, ili stranku, na vlast!?

p.. u demokratskim državama tajne službe su pod upravom i kontrolom svih stranakA na vlasti

Bivsi glasac DS

pre 12 godina

Pola bivsih udbasa i dba je danas u PUPS. Deca bivsih udbasa su danas na vlasti i u svim strankama. CIA radi zlo po svetu, ali u interesu Amerike i svog naroda. Samo Srpska udba i db rade godinama protiv svog naroda i drzave. Ova zemlja bi trebalo da se zove Smrdija ...

Righteous Clan

pre 12 godina

Eto prodje 22 g. kako Vuk i SPO ovo traze,a narocito posle 5 oktobra.Nista se nije uradilo.Jos jednom se Srbija obruka pred Evropom i svijetom.Dokle vise da se brukamo ? EU kaze i da se moraju otkriti montirani procesi i ubistva.To znaci sve od 1944 god.Eto zasto Draza mora imati pravedno sudjenje i po pravdi biti rehanilitovan.EU to trazi,a dosta Srba se protivi,a neki ne dozvoljavaju.

Marija Simonovic

pre 12 godina

E, i zbog otvaranja tajnih dosijea hitan je Preokret! U Srbiji se i najnormalnije stvari komplikuju i obesmisljavaju, da mi je znati ko je izneo taj "pametan" predlog da se tek za 60 godina otvore dosijea?!

beara

pre 12 godina

Neki vise vole UDBU od Srbije,a UDBA voli samo sebe i svoj poredak u kome se oni bogate,a narod sve siromasniji.Srba je sve manje.Siromasna nacija pokosena bijelom kugom kojoj svako na svijetu moze da soli pamet oko svakog pitanja.Situacija ne da je alarmantna,nego je na ivici ocaja.Rijesimo se tih bukagija komunizma i poravicemo se kao nacija ili nas uskoro nece ni biti.Za KRalja i Otadzbinu ! Jedino Vuk !

nikola popovic

pre 12 godina

Poslednja dogadjanja u SPO-u govore da sluzbe rade na razbijanju ove stranke jer se ona jedino iskreno zalaze za otvaranje dosijea i reformu tajnih sluzbi.Posle izbora dolazi kraj proizvodjacima magle.Preokret ce to preolrenuti

nedeljko

pre 12 godina

Ovo je dokaz da borba jos traje,i da je opravdana borba SPO-a za sve ove stvari za koje smo se zalagali prethodni godina.Zar Srbija jos uvek ne zasluzuje ISTINU,zato svi za broj 4,na sledecim izborima.

Filip

pre 12 godina

Izgleda da samo SPO Srbiju spasava :-D
Teska srca moram da se slozim sa Dacicevom izjavom. Ostali deluju zadovoljni situacijom i stanjem, pa se namece zakljucak da je Ivica u pravu, jer, ko bi imao pouzdanije informacije od njega?

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 god.

nwa

pre 12 godina

Morali smo i ovu sramotu dozivjeti.Dozivjecemo ih jos,ako Srbija ne krene konacno da rusi temelje komunizma na kojima je sazidan 1945.Zar nam je drazi Titov komunisticki sistem nadogradjen Milosevivim od toga da budemo demokratska,postovana zemlja u svijetu kakva smo nekad bili kao Kraljevina?
Spo se bori za ove stvari 22 godine.

petar petrovic

pre 12 godina

Jedini covek (politicki dinosaurus) trenutno i decenijama koci ili moze da naredi otvaranje tajnih (Db,Vojne obavestajne i svih ostalih sluzbi nastalih u vreme anti-Srpske i1943 godine...)dosijea a taj "vlasnik" Srbije jeste Dobrica Cosic.Da, upravo on je kocnica svega ljudskog i normalnog u Srbiji od 1966 godine.

WolfGang

pre 12 godina

EU je za otvaranje dosijea i rehabilitaciju nepravedno osudjenih u komunizmu.Znaci Draza i Ravnogorci.Mozda Hrvatska sad okrene i odbije da ide u "Cetnicku" EU. Jedino Vuk !

lala

pre 12 godina

"Što se mene tiče, meni to sve odgovara, jer u vereme kad smo mi bili na vlasti informatori su bili verovatno u opoziciji, tako da bih ja to voleo da se desi", rekao je Dačić.

Ma kako te bre nije sramota?!!

Milan

pre 12 godina

Ja razumem da se SPS, plasi otvaranja dosijea zbog ruznog nasledja i svega onog sta su radili '90 god. , ali cega se plasi DS? ???Puna podrska SPO, hocemo Srbiju buducnosti, bez tajni, spijuna i policijskih zbirova!

razocarani

pre 12 godina

To ce se desiti samo kada neko drugi se bude pitao jer sadasnja vlast to nece i nesme da uradi.Da su hteli uradili bi to davno i nebi se svadjali sa SPO oko toga - a sada se vidi ko je u pravu i ko misli o interesima Srbije a ko samo se bori za vlast.

Lazar

pre 12 godina

Zeznuta je ovo stvar.Pitanje je koliko toga je ostalo sakriveno i u tim zemljama EU.Postoje stvari koje se i ne smeju obelodaniti kao trac iz ulice,i ko se s kim,i ko je koga. A ako onaj ko je na vlasti moze da cenzurise kako hoce,koja je onda i korist svega ovoga.Ili vi mozda mislite da je neka tamo Francuska obelodanila sve?!

rikoset

pre 12 godina

Pa naravno ali "REFORMSKE" vladajuce stranke SPS+DS to nisu hteli da urade i posle zahteva,apela i molbi SPO koje traju godinama.E tu se upravo vidi slika stranaka i njihovih namera .Jedni su deklerativno i demagoski za reforme a u stvari necu da podrze nista sto bi Srbiju oslobodilo tereta i kocnica za normalan zivot i napredak.Tako su i podrzavali barikade 5 meseci pa ih nakraju zandarmerija Srbije rastera.^.maj mora biti 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

aaaaaaaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Pa Srbija kad bi otvorila tejne dosijee pola vas nebi bilo tu nego bi camelo u zatvoru CU BOLAN EROTIKA, JA TO NEBI NISTA DIRO ☺☺☺☺☺☺☺

Dragan Bozic

pre 12 godina

U zao cas nam stize ''dobar'' glas..Otvaranjem najzabranjenije ''tajne'' kod Srba je delimicno otkrivanje ko je kod Srba imao ''crni mantil'' ili crvenu MANTIJU.SPO ni tad nece stati da se bori sa delimicno otkrivenim ''knezovima zla'', je mnogim je mesto iz brave,iz sudskih vrata i mnogim je mesto da se nadju u novom srpskom ''epu'' kao Musa Kesedzija ili Dahije.

kum

pre 12 godina

Jasno je svima da Tadic i Dacic to nisu dozvolili i usli u direktan sukob sa Draskovicem.Ali dosijea nisu hteli ili nisu smeli da otvore. Saznacemo posle 6 maja.

Ljuba

pre 12 godina

Naravno da imaju problem, kad su deca nekadasnjih istaknutih komunista, danas presvucene demokrate koje zive u kucama koje su nekome oduzete.

Peđa-Bgd

pre 12 godina

"Zahtev Evropskog parlamenta SPO smatra krajnje očekivanim jer se za donošenje zakona o otvaranju tajnih dosije zalaže još od 2004. Za razliku od njih druge stranke u koaliciji ne žele da javnosti postanu dostupna i imena doušnika. "

... ovo je istina. Bez želje da ikome sugerišem na glasačku opredeljenost. Podnaslov cele priče pokazuje koliko smo mi korumpirano i zaostalo društvo. To je ono što najviše boli sve nas koji smo želeli promena te 2000 godine, a i nešto ranije.

007

pre 12 godina

Srbija nije otvorila arhive svojih tajnih službi zato što srbijom vlada tajna služba! Ako se otvore arhivi biće jasna njihova uloga u YU gradjanskom ratu, u političkim ubistvima,organizovanom zločinu itd. itd.

DB tajkuni

pre 12 godina

Pa u Srbiji sve špijun do špijuna, nacionalni sport kako nesposobni karijeristi napreduju. I njihova deca su obučena kako manipulisati i koristiti slabosti sistema. U Hrvatskoj od 2.aprila na HTT-u počinje serijal o udbašima, biće vrlo zanimljivo.

Nesa

pre 12 godina

E zato nam treba EU.Mi bili ili ostali na ovome i dalje ce nas pljackati ali ovako bar imamo neke sanse,kad i ove nase pocne neko visi da kontrolise... Poz

Obican covek

pre 12 godina

Ne lozite se!
Svi vazni dokumenti su spaljeni, a mnogi prepravljeni.
Prvi se Dacic ne boji.Govori li vam to sta?
Samo nek vise idu sa vlasti.

Vladimir Lešić

pre 12 godina

Naravno, to je tek jedno poglavlje koje treba otvoriti i zatvoriti. Zatvara se tako sto se potpisuje deklaracija EU Parlamenta u kojoj se kaze da se izjednacavaju zlocini nacista i komunista posle zavrsetka rata. Time se ne vredjaju antifasisticke tekovine, vec se osudjuju kriminalci. Ko ne veruje neka pregleda arhive EU Parlamenta i usvojene deklaracije.

lustracija nakon otvaranja dosijea

pre 12 godina

Odugovlacice otvaranje dosijea koliko god to bude bilo moguce jer ovde svi imaju putera na glavi, posebno elita, oni su morali da naprave najvise trulih kompromisa sa komunistickim sistemom. Zato ovde i danas vladaju principi oportunizma i konformizma. Srbiju treba usloviti na evropskom putu otvaranjem dosijea i to potpuno bezuslovnim i istinskim jer je to jedini nacin da se sistem vec jednom srusi. U suprotnom sistem ce opstati jos ko zna koliko dugo a svi cemo biti taoci tog prevazidjenog sistema i licne odgovornosti ljudi koji su saradjivali sa tajnom policijom.

Righteous Clan

pre 12 godina

(brko, 1. april 2012 15:49)

Ta tajna sluzba je pobila vise Srba nego Njemci.Srba u Krajini nema.Srbija nikakvu vlast na Kosovu nema.Obrukani.Niko nas ne postuje u svijetu.Tekovine komunizma skoro neokrnjene.Jesu nas odbranili.Hvala im za vijek,vijekova.

WolfGang

pre 12 godina

Evo primjeri iz skorije istorije za ove koji kazu da su patriote,a ne interesuje ih Draza i proslost.ok.Zasto ta sluzba nije sprijecila pogrom Srba u Krajini kad su znali sta Tudjman sprema.Zasto su dozvolili da OVK na Kosovu napravi vojsku sa teskim naoruzanjem i iskopa rovove po cijelom Kosovu ? Pa ne, njima je bilo vaznije da prisluskuju i prate opoziciju.Narocito Vuka i SPO.Bas briga njih za Srbe i Srbiju

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

СПО ово тражи већ 22 године, али није имао ко да чује. Е сад је ово један од главних услова за кандидатуру. Нема више врдања. Видећемо ко је искрено за Европу, а ко не. И наравно, коначно ће се видети ко је био ко у Србији, а и шире.

iii

pre 12 godina

pitanje je samo koliko se u ovakvoj zemlji kao sto je nasa moze verovati Sluzbama da ce objavljeni podaci biti autenticni, da nece dopisati nekoga ko im smeta, ili zagubiti nekog svog drugara?

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Otvaranje dosijea bilo je izvorno obecanje DOS-a 2000-e. Tada a i danas tu drzavnu aktivnost pozdravile bi pozdravice sve drzave Evrope. Docice i taj dan kada ce se otvoriti dosijei

MarijaS

pre 12 godina

Evo oglasio se i Dacic, licemer jedan! Znam ja da je lustracija sada realno neizvodljiva, ko nam je kriv, ma videla sam ja "koliko je sati" kada mnogi vatreni SPS-ovci iz moje okoline 2000-te naprasno postase velike demokrate.

Knight XV

pre 12 godina

To trebamo uraditi ne zbog EU nego zbog nas samih. Da se suocimo sa istinom kao svesni i odgovorni ljudi, da jednom sazrimo kao narod. Ovom drustvu je neophodna katarza da bi iskoracili napred.
Ako se to ne desi, onda srpsko društvo još nije zrelo. Onda nas čekaju još mnogo veće nevolje. U odbranu demokratije, slobode, republike i građanskih prava moraju da ustanu svi građani.

001

pre 12 godina

Pre ili kasnije moraće i ovo da se reši. Pošten šovek, ako poštenje još uvek nešto znači u društvu u kome živimo nema čega da se boji.

sasa jokic

pre 12 godina

A ko da otvori dosijee? Ko kada su svi ili deo sluzbe ili njeni saradnici. Ovde se to moze desiti samo ako EU uvede protektorat!

nina

pre 12 godina

Ako nemaju ništa protiv, zašto onda ne počnu sa otvaranjem dosijea? Ne znam šta ih sprečava da urade ono što se od njih traži.