Sreda, 28.03.2012.

14:27

Dačić: Ne želim MMF u Srbiji

Vicepremijer Ivica Dačić poručio je međunarodnim finansijskim institucijama, pre svega MMF-u, da se ne mešaju u očuvanje nacionalnih interesa.

Izvor: Tanjug

Daèiæ: Ne želim MMF u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

kuki

pre 12 godina

Zašto neće privatizaciju firme "Dunav"? Pa zato što je u raspodeli blaga pripao SPS-u. Zato što je tamo doveo svoje ljude, normalno. Zato što je tamo našao rešenje za zapošljevanje "ovih i onih". Zato što se tamo vrti ogroman novac. Zato što je idelana firma za izvlačenje novca za razne potrebe. Dunav je bio i ostaće "zlatna koka" za svaku vlast. A Insajder ekipa B92 bi mogla da naparvi baš zanimljivu emisiju o ovoj firmi. Bilo bi tu materijala i materijala.

hercegov grad

pre 12 godina

poslusajte Argentinskog ekonomistu,koji je ucrstvovao u obnovi i oporavku,njihove zemlje pa ce se shvatiti da nam MMF nije ni trebo.Podici nivo kupovne moci stanovnistva i to ce povuci zamajac novih radnih mesta i u krug.Pocetak tezak,ali se ide napred.

Neron

pre 12 godina

Ljudi, komentarisete kojesta. Ovoga puta Dacic jeste u pravu. MMF vodi politiku zaduzi pa vladaj, svi koji su slusali njihove strucnjake su u krizi ili ekonomskom kolapsu... Jedini politicar koji je ovih dana rekao pravu stvar. Sta ce ostati od ove zemlje kada sve prodamo strancima i kada vec sami placamo strance da bi ulozili kod nas? Zasto mi sami ne ulozimo kada vec investiramo? Poslednju lovu njima dajemo, kao i fiat, cim nasi prekinu sa placanjem, pobecice, a do tada mogu da eksperimentisu modelima kao 500l bez bojazni od propasti. Da sam ja dobio povlastice od nase zemlje kao strane kompanije, radio bih bolje od njih... Mislite da ce nam oni doneti dobra, nekog profita? To je politika MMF, a vi moji zemljaci i dalje ne vidite dalje od svojih noseva...

"zal za mladost"

pre 12 godina

Pa naravno sa ne zelis.Tebi je u vreme ratova i sankcija bilo najbolje.Iz Zitoradja si stigao pravo na Dedinje,kao Slobin omladinac.
Nego budi frajer, izvedi samostalno SPS na izbore, pa da vidis koliko tebe gradjani Srbije zele, koferce.

Sveta

pre 12 godina

heheh sada kada ih je MMF odkacio jer krse dogovoreno i dalje trose vise nego sto se zaradi e sad bi iskace Daca iz pastete pa kao nece MMF;-)

Jadan narod sa ovakvim politicarima...

Aleksandar

pre 12 godina

Istina, najbolje bi bilo da nam MMF uopste ne treba. Ali to ce da se desi onda kad - gle ironije - poslusamo njihove predloge, i istrajemo u tome ne godinu-dve, nego bar deceniju. Argentina je to uradila - nije pristala na MMF aranzman, ali je pristala na njihove predloge, proglasila rec 'deficit budzeta' blasfemijom, otpustila pola javnog sektora, skresala plate, penzije i subvencije, stegla kais za tri rupe, i evo tek sad lagano pocinju da staju na svoje noge.

Al' ne lezi vraze, pa nije Dacic protiv MMF-a zbog kamata i dugova, daleko bilo. On je protiv MMF-a bas zbog onoga sto im oni predlazu (i zahtevaju ako zelimo da nam daju pare) - da DEBELO smanje javnu potrosnju, i da jos to i nadgledaju da se ne pravimo Tose k'o braca Grcite. E to nije popularna mera, narocito ne u izbornoj godini, pa normalno da ce bacati drvlje i kamenje na onog ko to od njih zahteva. I onda je lako viknuti - necemo MMF!

Dobro, necemo, evo skroz se slazem. Al' kako onda mislis da pokrijes deficit u budzetu, o ti magu ekonomske misli gospodine Dacicu? Da iscedite pare is skriljca? Da izvezete dve milijarde Puntica? Da pevate po splavovima pa da nakupite pare? Nece da bude...

Pre ce biti tako sto cete nastampati pare i srozati valutu, a za ono sto ne moze da se izbije iz dzepova gradjana uzecete daleko nepovoljnije kredite od komercijalnih banaka naspram kojih MMF-ovi aranzmani deluju k'o cista milostinja. Al' sta vas briga, narod nece odmah osetiti nepopularne mere, nece imati ko da nadgleda vasa kraduckanja i muljavine, SPS parazit na drzavnoj kicmi ce imati sta da sise bar jos neko vreme... A kad i to vise ne moze i dodju dugovi na naplatu... Ih, pa ko ce toliko daleko da ide u buducnost... Uostalom, onda uvek mozete da zapocnete neki novi konflikt k'o devedesetih pa da se pravdate time da nismo siromasni jer smo bancili bez krcmara, nego jerbo nas svet mrzi. Zato i dizete tenzije sa Kosovom, da spremite pricu na vreme... A narod ko narod - ovce, spremne za sisanje, sve ce upiti bez da se zapitaju da ih vi to malo, ono... Kao i mnogo puta do sada.

Necu da kazem

pre 12 godina

U Dunav osiguranju radi jedan moj drug, ustvari, tu je samo na platnom spisku. Cale mu je visoki funkcioner SPS-a i tu ga je zaposlio. I ja sam protiv da se strancima proda sve ali zasto se Ivica protivi prodaji bas Dunava?

flomaster

pre 12 godina

Tako je! Svaka partija treba i zvanicno da ima bar po jednu banku, osiguravajuce drustvo, farmaceutsku kompaniju, trgovinski lanac, gradjevinsku firmu,....
I biznis i politika i koj moj oces narode!

antigrobar

pre 12 godina

kad bi uradili makar deo od onoga sto pricate,gde bi nam kraj bio...neverovatno je kako nasi politicari umeju da govore ono sto narodu znaci...ali samo da govore i to samo pred izbore...

kako bubanj kaze

pre 12 godina

Nisu želeli ni Ćaušesku, ..., Sadam, Gadafi ... ( a i Sloba je pokušao da otkupi dugovanja ...) - svi su postali 'bivši' ?

bankar

pre 12 godina

odavno se nije cula pametnija stvar iz usta nekog naseg politicara i iako to nema izgleda da se ostvari!svejedno ne mogu da glasam za sps ...niti za bilo koga od ovih sto na sav glas vicu i obecavaju ...

tum

pre 12 godina

Svi koji lupate minuse idite kuci i uradite domaci. Informisite se sta je MMF. Niti je medjunarodni niti fond, vec grupacija privatnih bankara koji ucenjuju drzave radi stvaranja novih kredita, pljacke i stvaranje siromastva. Pre nego sto lupite minus, proguglajte malo.

mmf je manje zlo

pre 12 godina

Naravno da ne želiš, jer onda možeš da kradeš bez ikakve kontrole. MMF, koliko god bila loša varijanta, definitivno je manje loša od nekontrolisanog klepanja od strane političara. MMF bar uslovljava gde taj pozajmljeni novac mora da se investira. Svi ti "svetski moćnici" koliko god bili alavi, bar u nečemu pokazuju odgovornost i nastoje da motivišu razvoj, za razliku od ***** koja vodi ovu "državu", i koja grabi za sebe kao da sutra ne postoji.

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Ivica Dacic ne spominje slucajno kompaniju Dunav, posto je ova kompanija posle izbora 2008. "pripala" SPS-u. Unazad 4 godine SPS je uvecao broj zaposlenih "preko veze" za vise stotina. Kakav licemer?!?!?!?

posmatrac

pre 12 godina

Paa,Srbija i srbi,ne zasluzuju bolje...20 godina,nisu nista naucili...Posle 20 godina,isto ponasanje,iste pretnje,ista bahatost....Onda,se trubi,da nas niko ne voli,medjunarodna zavera protiv srba...

dr.Lazarevic

pre 12 godina

Sta ce nama neke koje kakva , pomoc medjunarodnog monetarnog fonda,mi sve sto se kod nas radi,radimo bez velike pompe i administracije,kofer u ruke i to je to.

BB

pre 12 godina

Obicno se ne slazem sa g. Dacicem ali MMF je stvarno zlo koje nam ne treba. Ako imate vremena procitajte clanak ispod....


Kako je MMF uništavao države


MMF u 4 kratka i precizna koraka uništava države, izvlačeći iz njih kapital, kontrolišući Vlade ovih zemalja, i izazivajući socijalne nemire u njima. Prenosimo tekst uglednog svetskog ekonomiste Jozefa Stiglica o četiri načina na koja je MMF uništavao zemlje koje su mu se obraćale za pomoć. Rezultate delovanja ova četiri koraka građani Srbije mogu da prepoznaju i na svojoj koži. Ono što sledeće možemo očekivati je sve veće i veće smanjivanje socijalnih davanja…

Četiri koraka do prokletstva

Perfidno smišljeni scenario je sledeći:

Prvo se snimi i detaljno analizira privredno i kadrovsko stanje svake države koja zatraži finansijsku pomoć za svoj razvoj ili opstanak. Nakon toga, Svetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

Prvi korak: Privatizacija

Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodložno da sprovede je privatizacija, a posebno velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kičmu privrede jedne zemlje.

Umesto da se argumentovano usprotive zahtevu za hitnu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili da sprovedu radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao svojevrsni imperativ.

Da bi ućutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka kojji ima teške i dalekosežne posljedice, oni se pozivaju na imperativne zahteve Svetske banke za obnovu i razvoj. „Možete videti kako im se razogače oči na mogućnost dobijanja provizije ako se u proceni vrednosti imovine velikih javnih i ključnih industrijskih preduzeća skine koja milijarda ili bar nekoliko stotina miliona dolara“ – kaže profesor Stiglic.

Drugi korak: Liberalizacija

Nakon kampanjski sprovedene privatizacije obavezno sledi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski posmatrano, omogućuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u „zemlju-žrtvu“, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći deo raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje.

Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat pod imenom „krug vrućeg novca“.

Novac ili, tačnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u „zemlju-žrtvu“ prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, beži glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom begu kapitala, državne rezerve mogu da „presuše“ za samo nekoliko dana.

Nakon takvog vešto insceniranog bega kapitala, MMF obavezno traži od vlade „zemlje-žrtve“ da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala.

„Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglic. Astronomske kamatne stope, svakako, brzo privuku odbegli kapital, dok s druge strane one sistemski razaraju industrijsku proizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu „zemlje-žrtve“.

Treći korak: Tršišno određivanje cena

Tada MMF „zemlju-žrtvu“ koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treći korak – tako zvano „tržišno određivanje cena“. To je lep izraz za dramatično podizanje cena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne znači i podizanje cena rada (plata i ostalih naknada po osnovu rada) i penzija. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, sledi i završni četvrti korak.

Četvrti korak: MMF-of protest

Tim protestom je „zemlja-žrtva“ doslovce bačena „na kolena“ i „de facto“ se nalazi pred izvesnijim privrednim i ekonomskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima, MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i poslednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon „celi kotao ne eksplodira“. Time je otvoreno i samo predvorje pakla.

Eklatantan primer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno stanovništvo, nakon čega su širom zemlje buknuli žestoki protesti i nemiri.

U tom pogledu je, takođe, poučan primer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povećanja cene vode. Vešto programirani i precizno tempirani MMF-ovi protesti, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni beg kapitala iz „zemlje-žrtve“, a neretko dovode i do stečaja vlade u toj zemlji.

Takav, sve izrazitiji privredni požar i kolaps ima i svoju svetlu stranu, naravno, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smešnim i simboličnim cenama otkupiti preostalu imovinu „zemlje-žrtve“ u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim decenijama u zemljama Trećeg sveta stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobednici uvek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ne prezaju ni pred čim.

Aristotel

pre 12 godina

""Ogromna je greška da finansijsko tržište prepustimo stranim investitorima, želja za profitom, koji se iznosi iz zemlje, ne može da bude dobra za Srbiju. Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji", rekao je Dačić."

Dakle, evo glavnog coveka koji postavlja carinske, poreske i bankarske kocnice za dolazak PayPal-a. Iz njegovih usta kao da govore svi tajkuni ove zemlje. Mali Milosevic je konacno javno vaskrsao.
A, MMF ces da oteras iz Srbije tek onda kad im vratis ono sto je njihovo i sto ste nemilosrdno trosili ti i tvoji pajtasi, a ne mi gradjani.

Dule

pre 12 godina

Potpuno je u pravu.Mi narod smo robovi koji finansiramo Zapad preko ovih stranih banaka koje odobravaju samo potrosacke kredite,umesto da od profita ulazu u privredu kod nas,one ga iznose.A izgovor im je da smo nesigurna zemlja za kreditiranje privrede.A iste te banke daju kredite na stranu(njihovu) robu.Tako ce nesa privreda da nastavi da propada,i umesto da te banke finansiraju privredu to mora da cini drzava.A ta ista drzava opet mora da se zaduzuje kod tih stranih banaka po golemim kamatama.Dacicu skroz si u pravu.

Sumadinac

pre 12 godina

Dragi Duci! Zaboravio si da napises recenicu do kraja:
Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare, a mi vama vase banke i vasa preduzeca!

Bata

pre 12 godina

Kad je pozajmljivao pare of MMF-a, tad su mu bili ok, a sad kad dolazi vreme da se dugovi vrate, neće da ima ništa s njima. Bilo bi smešno da nije tragično.

shiptar

pre 12 godina

moraces na mmf..jer ste pred bankrotom ni veliki ruski medved nemoze vam pomoci pitaj srbe koji imaju prazan stomak mali milosevicu....ne znam dali ces preci census ovoga puta...da bi postao neki ser..u srbiju....

Ziki

pre 12 godina

Stara boljka komentatora ovde je ili sto ne citaju sta je napisano ili daju politicki obojene (stranacke) komentare. Dacic je lepo izjavio da ne treba slepo slusati MMF, sto je praksa sto puta do sada dokazala. Neko dole pametan lepo ostavi spisak zemalja, a imate i link za Stiglica. Ko hoce neka se informise, pa neka svati poentu ove izjave.

Vlajkov

pre 12 godina

mi smo neverovatan narod, ovamo bi svi da se zaposle u drzavnoj sluzbi(to stalno pokazuju istrazivanja) da nebi nista radili i za to primali platu... imammo 10000000000000000 penzionera, Bog zna koliko laznih, sve pare dadosmo na smart telefone i letovanja po inostranstvu... a onda necemo saradnju sa MMFom...... pa ne moze rodjaci... nije ovo Dembelija nego Srbija, javna preduzeca rade na stetu svih gradjana, a od ovih profitabilnih tipa Calserg ili Livnica Kikinda(necu da pominjem zvucna imena iz kampanja) sva su ili u vlasnistvu stranaca ili u domacih tajkuna, a nama ocigledno ne valjaju ni jedni ni drugi...

to sto vi zelite da sve bude drustveno a profitabilno podrazumeva da bacite diplomu sa nekog faxa zavrsenog tipa u Bogaticu odreknete se kancelariskog posla koji vam je obezbedio ujak sa dobrim vezama, zasucete rukave i radite posao za koji ste odista kvalifikovani, tj neki fizicki posao....

do tad nam je MMF slamka spasa......

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

naravno da nije dobro kad se mmf mesa u ekonomsku politiku neke zemlje. mmf se brine o nekoj zemlji taman toliko da je odrzi u zivotu da bi bila sposobna da place svoje dugove. i nista vise. ali, nije u tome stvar. stvar je u tome da nas nije mmf tukao po usima da se zaduzujemo. nije nam mmf kriv sto niko nece da ulozi pare u srbiju, osim sumnjivog kapitala. nije nam mmf kriv sto vise niko nece da nam da kredite po povoljnim uslovima. za to smo sami krivi, tj oni koje smo sami izabrali, sto ukljucuje i ovog dacica ovde. e zato nam sad treba mmf, da nas odrzi u zivotu. da natera nasu vladu da se ne rasipa nasim parama kao da smo tudje. da mi to mozemo sami, ne bi nam mmf ni trebao.

Voja

pre 12 godina

Ono sto g Dacic verovatno zeli je da se vrate devedesete, tad nije bilo MMFa, a njemu je bas bilo dobro. A sad su tu dosli da kontrolisu da li se njihov novac koristi kako je ugovoreno.

Duci0168

pre 12 godina

Sad ne zeli, a kad su pljustale pare, pozajmice, silni remonti na racun evrope onda se cutalo i smrdelo. Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare!

vlada

pre 12 godina

Najcrnje od svega na našoj političkoj (cirkuskoj) sceni je da upravo ovaj čovek s vremena na vreme kaže po koju pametnu reč! A gde smo bili dok je on bio na vlasti - ne ponovilo se!

novosadjanin

pre 12 godina

MMF zaista ne bi trebao kada bi vlada bila disciplinovana u trošenju novca, kada bi investicije postavila na prvo mesto i kada bi se potrošnja obuzdala sve dok se ne bi postigao dovoljan nivo zaposlenosti. Međutim vlada ovo nikada neće uraditi, prvo zbog toga što ne želi obuzdavati svoju potrošnju, a drugo što bi to zahtevalo nekoliko godina da se dostigne neki normalan životni standard građana, što na kratak rok nije popularna mera. Zbog toga je lakše preduzimati vatrogasne mere. Jedino pitanje je kada će požar dostići takav intenzitet da ga neće biti moguće kontrolisati. Zbog toga, što zbog našeg mentaliteta, što zbog bezobzirnosti naših političara mislim da mi ipak moramo imati nekog dežurnog policajca koji će nas kontrolisati.

Kraljevčanin

pre 12 godina

Ko je ovaj Dačić?Da li je ovo najpametniji čovek koga Srbija ima?Hvala Tadiću što je ovakve ljude Vaskrsao i što Srbija vidno "napreduje"pored ovakvih ljudi kao što je Dačić Ivica.

SPS buducnost srbije

pre 12 godina

Ivica ne zeli MMF,ali mu njihove pare nisu mrske. Ovakve izjave mi daju realnu sliku kako je narod nepismen u srbiji,kad im se ovako nesto moze plasirati.

Btw
Ivica Dacic jaci i od MMF

theGreat

pre 12 godina

Ma sami smo krivi sto smo rehabilitovali ovog i njegove. Mada svi su isti ja vis enemam pojma sta je izlaz za nas. Mada moramo prvo realno svi da sagledamo situaciju, a onda verovatno da uvedemo tehnokratiju... A sa ovim i slicnima iz koje god partije u.... na drustveno koristan rad

Bogi

pre 12 godina

O Bože, pa čija to vlada prikazuje kao uspeh svaki "aranžman" sa MMF-om? Od koga tražite pare da biste zapušili rupe u budžetu i dospele obaveze prema inostranim poveriocima?
Tačno je da je MMF u službi velikog kapitala, ali je tačno i da je za njegovo odbacivanje potrebna ultraodgovorna ekonomska politika, što vaša stranka (kao ni bilo koja druga), nikada nije umela (htela) da ostvari. Za odbacivanje MMF-a potreban je rez kakav niste ni sposobni, ni voljni da napravite.

Aleksandar

pre 12 godina

@Jerry

Bas upravo smo mi zaduzeni zbog MMF-a, ni zbog koga drugoga. Nismo se mi zaduzili i jednoj zemlji, osim ove virtuelne, poznatije kao - banka(MMF/IMF). A povrh svega toga, prodali smo sve zive firme strancima. Pocevs od bliske brace Hrvata i Slovenaca, do raznih Nemaca, Amera...itd.

kaiser

pre 12 godina

"MMF ne treba da se meša u odbranu nacionalnih interesa?"

To se u običnom narodu zove kradja, otimanje, nabacivanje unosnih poslova partijskim drugarima, uvaljivanje rodbine u javna preduzeća a na našu grbaču bez mere i stida, zaduživanje do besmisla. A MMF je nepoželjan da to ne bi iznosio u javnost?

Očigledno imamo različite poglede na "nacionalne interese" i sad postaje jasno zbog čega odbrana istih ne ide nikako.

Od MMF nam ne trebaju zajmovi, a to što oni kontrolišu vas, što u javnost iznose sve negativne posledice vaše vlade, too je itekako poželjno, jer je to i jedini validni izvor informacija vezanih za stanje ove države.

Svako svoju nesposobnost i lopovluk sakriva iza "odbrane nacionalnih interesa"

Omorac

pre 12 godina

Bravo! MMF iza sebe ima neuspešne angažmane u Indoneziji, Keniji, Ekvadoru, Argentini, Rumuniji i sada se iživljava u Grčkoj. U našem slučaju, opet insistira na otplati spoljnog duga, zamrzavanju plata i penzija, umesto ulaganja u privredne kapacitete. Isti šablon, bez obaziranja na specifičnost svake zemlje. Potpunu podršku dajem ovom stavu.

Ivan

pre 12 godina

Vi komentatori ovde biste kritikovali njega i da je rekao "zelim da nam ekonomsku politiku, kao i do sada kroji MMF", a kritikujete ga i u ovom slucaju. MMF ne radi dobro za nas, nego za strance, tj. za Zapad, tako da u ovome potpuno podrzavam Dacica. S druge strane, mislim da to pored Dinkica, Djelica i slicnih nece proci, jer mislim da Dacic ovo malo prica i zbog kampanje. Strucnjake koje ima MMF ima i Srbija, a da li mislite da ti strucnjaci MMF-a rade za nas za dzaba? Ne rade za dzaba, oni to nama kada se svede racunica naplate, i to preko svake mere.

Santiago de Chile

pre 12 godina

U posledenijh 20-set godina ova Dačićeva izjava je ,bez konkurencije , najpametnija izjava. Za najviše deset godina , videće se koliko je zlo po male ekonomije MMF i svetska banka, koliko se milijardi dolara isisalo iz Srbije zbog njihovih obavezujućih "saveta". Beli listić sam , ali skidam kapu Dačiću ako će makar za 50 % smanjiti uticaj MMF-a u Srbiji.

Ko je ugasio svetla????

pre 12 godina

Ma da, ne treba nam ni MMF, u stvari ne treba nam ni EU, u stvari najbolje da nam opet uvedu i sankcije. Mi smo srecni, jer SPS ce da nam cuva nacionalne intrerese, kao onomad u 90-tim. Kad ce vec jednom da svane.... 26 godina cekamo...

Zdravko

pre 12 godina

Protivi se privatizaciji zato sto u Dunav Grupi smestaju partijske kadrove,
preko kojih se upravo vrsi parazitsko isisavanje novca gradjana Srbije,a i
ministar je onako mnogo kvalifikovan iz oblasti finansija sa velikim iskustvom u realnoj privredi.

zestoki Ivica

pre 12 godina

Ovaj polako pocinje da umislja da je JULIJE CEZAR.Nece MMF, naredjuje Tadicu kad da raspise predsednicke izbore,to kako stiti nacionalne interese dokazuje od 1992.godine pa se dela i vide.
*****

X

pre 12 godina

Oni hoće da sa državne grbače skinu javna preduzeća.Za Ivicu to nije dobro ali za nekog drugog u Srbiji jeste dobro.Što za nekog to nije dobro a što za nekog jeste?Red je da se narodu kaže pre izbora.

djole

pre 12 godina

Kakav demagog...drago mi je što me svakim danom sve više podseća na Dačića kojeg sam prezirao devedesetih. Zašto privatizacija? Pa kada u nekom sektoru koji nema veze sa nadležnostima države, kao što je osiguranje, imaš firmu koja je državna, kao što je Dunav, poruka koju šalješ investitorima u toj oblasti je ''ne dolazite, jer nema šanse da imate ravnopravan tretman''. Naravno da će država da uskače i pomaže svoju firmu, pa i da menja pravila igre, tu tržišta nema. Klasičan primer su Telekom i Dunav. Dunav je, između ostalog, uspešan i zato što Telekom plaća osiguranje svojim zaposlenima baš u toj firmi (osiguranje koje naravno nije obavezno i koje pitanje je da li bi uplaćivao da nema Dunava). Dunav takođe dobija na svim javnim nabavkama ne zato što što daje najpovoljnije ponude nego zato što sve ostale osiguravajuće kuće prethodno bivaju eliminisane. Ostale osiguravajuće kuće nemaju isti tretman na ''tržištu'' kao i Dunav i to je jedan od glavnih razloga zašto je tržište osiguranja još uvek nerazvijeno u Srbiji. Umesto da jačaju kontrolne organe i da jačaju instrumente kontrole tržišta (kao što je Komisija za zaštitu konkurencije) oni sa državnim firmama uništavaju tržište a posledice toga trpeće građani jer će dobijati nekvalitetne usluge. Dunav, Komercijalna banka i Telekom se nikada neće razvijati kao firme jer svu dobit isisa država da bi platila plate u javnom sektoru. Umesto da država privatizuje te firme (s tim da Telekom treba da proda kao operatera ali da zadrži infrastrukturu) i da modernizuje i racionalizuje javni sektor, oni kroz privilegije državnim firmama pune budžet i time finansiraju neefikasnu administraciju.

Ika

pre 12 godina

Predizborna kampanja = jeftina demagogija. Neko mu je rekao da narod žulja to što je finansijsko tržište prepušteno strancima a i da oni iz MMF-a nisu nikakvi dobrotvori nego gde oni prođu tu trava ne raste, pa je rešio da jednom rečenicom ubije dve muve. Verovatno je već zaboravio šta je izjavio.

Uostalom, što naglas ne kaže da bi on odistinski voleo da se sav platni promet obavlja putem kofera sa parama.

Nenad

pre 12 godina

Ovaj čuda pravi. Opet će ući u Vladu, ali ovaj put sa naprednjacima i Koštunicom, a nakon godinu dana te Vlade i vanrednih izbora, Ivica će sa svojim/Slobinim SPS-om sam formirati Vladu. E moje demokrate, odgajiste guju u njedrima.

kimi

pre 12 godina

Ko ce posle da drpa iz Danava,a ne nacionalni interesi.Tamo sve kadrovi SPS-a od kurira do direktora,peru se pare i prave malverzacije.

Dušan

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.
(jerry, 28. mart 2012 14:58)

Najgori "saveznik" država je MMF sa svojom finansijskom podrškom, sve i jedna su pred bankrotom. Nipošto nisam za SPS i Ivicu Dačića ali je ovo jedna od pametnijih poruka koja je upućena u ovoj predizbornoj trci.

alek

pre 12 godina

Ovo mi lici na predizborno lupanje u grudi. Ministar dobro zna sta se dogadja onom ko se suprotstavlja MMF-u. Recimo Madjarskoj kao najsveziji primer.

hm

pre 12 godina

Naravno da ne zeli. Da je MMF tu, ne bi mogli da trose milijardu dinara dnevno vise nego sto se sme, kao sto su to radili u februaru, pa su za 2 meseca ove godine nabili gotovo 40 milijardi dinara deficita.

3 x glup

pre 12 godina

otvorim sajt, i pročitam 3 vesti pristiglih za manje od 1h:
''dačić - šic mmf'';
''dačić - 'će 'apsi albance'';
''dačić - potrebi(o) (al' zamalo) kriminal''...

ma nije bitno,kakva normalnost u ovoj zemlji .... ja sam kriv, što sam gledao ono što me se ne tiče, a može da mi škodi

Aha

pre 12 godina

Srbija i nema vise sta, sve ste prodali, sta se pravis ti sad kao da nisi bio u vlasti 4 godine. Sad se bilze izbori pa svako vuce na svoju stranu a svi usput pljuju vlast, a svi ste vlast i svi ste odgovorni da vas podsetim!

Andrej

pre 12 godina

Razumem g.Dacica u potpunosti sto nije za prodaju Dunav osiguranja ali to se ne kosi sa nacionalnim interesima vec sa SPS-ovim jer upravo je njihov kadar na celu ove firme koju bezobzirno cerupaju. Samo jedan kompjuterski program je placen 2 miliona evra umesto 10 000 evra, molim policiju da ispita slucaj sa kompjuterskim programima (upssssssssss, on je ministar policije)

Razvigor

pre 12 godina

Ivice, Ivice, da li si iskren u ovome? Ili ti, onako, politički, za raju? Ali da ste ukomponovali kampanju (sve partije) da još više zbunite ionako zbunjene, jeste, svaka čast!

Vladimir

pre 12 godina

Ali samim prihvatanjem njihovih "povoljnih" kredita prihvatili ste njihove uslove i nacine poslovanja. Konstantnim zaduzivanjem po veoma nepovoljnim uslovima i njihovim uslovljavanjem prihvatanja stranih kompanija i banaka drzave poput nase su osudjene na propast! Pritom se pokrivaju pricom da nam je omogucena slobodna trgovina sa EU i USD i sve sto mi trebamo da uradimo da bi plasirali proizvod na njihovo trziste jeste da ispratimo njihove standarsde proizvodnje koje nazalost nismo u mogucnosti da ispunimo jer nemamo takvu tehnologiju. A koju bi nam oni rado iznajmili (licencu) po ceni koja je recimo za dva posto veca od cene kredita koji nam oni nude. Tako da takvom trgovinom mi samo tonemo jos dublje. Teraju nas da nase ljude posaljemo k njima (tacnije zbog nedostatka posla sami njima odlaze), a od nas koji se i odlucimo da ostanemo prave robove koji ce samo zavrtati sraf u njihovoj fabrici za koju je nasa drzava dala 10000 eura po radnom mestu i ukinula im poreze na profit prilikom iznosenja istog iz nase zemlje. Tako da ovakve price vise sluze kao markentiska kampanja nego li ozbiljan poduhvat protiv onih koji nam zele doci glave na perfidan i manje agresivan nacin.

Pazi Ivičnjak

pre 12 godina

Da je populista, jeste. Malo me brine samo to što jedino On priča o ovim stvarima. Verovatno je pročitao šta o tome misli nobelovac Stiglitz: http://www.javno.hr/news/EU_i_svijet/36145/Stiglitz-MMF-i-Svjetska-banka-hladnokrvno-unistavaju-zemlje-zrtve-u-cetiri-koraka.html

a

pre 12 godina

Dobro je da Ivica, kao ekonomski strucnjak, ima misljenje o MMFu i privatizaciji! Na zalost, pretpostavljam i da je auditorijum ili nedovoljno obrazovan (u oblasti) ili nedovoljno inteligentam da moze da proceni uticaj njegovih predloga na ekonomsko stanje drzave, pa samim tim, gospodin je slobodan da iznosi svoje misljenje.

Mali S

pre 12 godina

Da ih ne kontrolise MMF sada bi svi u Srbiji radili u drzavnoj administraciji ili bili penzioneri na drzavnim jaslama, a stamparija novca bi radila 24 sati dnevno. Demagogija za izborno zaglupljivanje.

Milos Bogdanovic

pre 12 godina

Dacicu Dacicu, sta ce tebi MMF, zar ne? Ali nama treba, da vas stavi malo pod kontrolu, da vidimo koliko trosite, jer tan NECETE moci da lazete!

Smradic

pre 12 godina

Pa sto o tome nije pricano posle poslednjih izbora,a ne pred nove? Zaradi se koji glas,Mladja uzme finansije,MMF i dalje tu,stranci kupuju sve dobro i to je to. Posle izgovor:Nije nas resor!

igor

pre 12 godina

Postovani gopodine Dacicu cinjenica je da nam stranci sigurno ne misle dobro,tj hoce LOVU.Medjutim ne mislimo ni mi sami sebi kad neko poput Vas ima toliko funkcija a samim tim i obaveza,tesko mogu da zamislim da bilo koju od svojih funkcija obavljate na valjanom nivou jel ste svugde,a to nije vrlina nego mana zbog toga sto ste vi pre svega Ministar unutrasnjih poslova a to cini mi se nema nikakve veze sa MMF-om ili se varam?Zapravo zauzimate vise radnih mesta pa samim tim ugrozavate ostale za dobijanje bilo kakve funkcije citaj posla.Sta je sledece mozda cete i da pravite sladoled pa u vasem maniru mozda i sami da ga prodajete na ulici.

selo gori a baba se ceslja

pre 12 godina

Nikakav problem Ivice, samo sto ce onda kurs evra biti jedno 250-300 dinara a nacionalni proizvod na nivou jedne prosecno uspesne firme iz npr. Nemacke. Izbori ne sluze da se pusti masti na volju nego da se pomocu realne politike uradi nesto za ovu jadnu i propalu zemlju.

predrag

pre 12 godina

Konacno neko da kaze nesto pametno. I ako ne podrzavam Dacica ovo je nacin na koji bi svi trebali da razmisljamo i jos kad bi se jos vise slagali i ujedinili pa da razmisljamo isto, zemlja bi nam cvetala, ali mi smo previse glupi i gramzivi i samo nam je bitno da prevarimo komsije i zavidni smo. Prosao sam mnogo sveta i bio svugde i tek kad covek ode iz Srbije shvati sta mi u stvari imamo al isto tako shvati koliko ne znamo i koliko se ne slazemo i mislimo da nam neko pomaze i kao zeli nama dobro. Kapitalizam je nesto najsurovije, i ako covek pliva gleda kako da ostane tako i na svaki nacin davi sve oko sebe, a to nama ove velike kompanije sada rade i nije mi jasno da li smo tolko glupi da ne umemo da napravimo sijalicu, salatu, auto, biciklu il ko zna sta vec sto smo proizvodili pre. ... znamo mi, al smo zaslepljeni, zato nam ovako i ide.

jerry

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.

jerry

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.

Kraljevčanin

pre 12 godina

Ko je ovaj Dačić?Da li je ovo najpametniji čovek koga Srbija ima?Hvala Tadiću što je ovakve ljude Vaskrsao i što Srbija vidno "napreduje"pored ovakvih ljudi kao što je Dačić Ivica.

Duci0168

pre 12 godina

Sad ne zeli, a kad su pljustale pare, pozajmice, silni remonti na racun evrope onda se cutalo i smrdelo. Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare!

SPS buducnost srbije

pre 12 godina

Ivica ne zeli MMF,ali mu njihove pare nisu mrske. Ovakve izjave mi daju realnu sliku kako je narod nepismen u srbiji,kad im se ovako nesto moze plasirati.

Btw
Ivica Dacic jaci i od MMF

Zdravko

pre 12 godina

Protivi se privatizaciji zato sto u Dunav Grupi smestaju partijske kadrove,
preko kojih se upravo vrsi parazitsko isisavanje novca gradjana Srbije,a i
ministar je onako mnogo kvalifikovan iz oblasti finansija sa velikim iskustvom u realnoj privredi.

Bata

pre 12 godina

Kad je pozajmljivao pare of MMF-a, tad su mu bili ok, a sad kad dolazi vreme da se dugovi vrate, neće da ima ništa s njima. Bilo bi smešno da nije tragično.

Aleksandar

pre 12 godina

Istina, najbolje bi bilo da nam MMF uopste ne treba. Ali to ce da se desi onda kad - gle ironije - poslusamo njihove predloge, i istrajemo u tome ne godinu-dve, nego bar deceniju. Argentina je to uradila - nije pristala na MMF aranzman, ali je pristala na njihove predloge, proglasila rec 'deficit budzeta' blasfemijom, otpustila pola javnog sektora, skresala plate, penzije i subvencije, stegla kais za tri rupe, i evo tek sad lagano pocinju da staju na svoje noge.

Al' ne lezi vraze, pa nije Dacic protiv MMF-a zbog kamata i dugova, daleko bilo. On je protiv MMF-a bas zbog onoga sto im oni predlazu (i zahtevaju ako zelimo da nam daju pare) - da DEBELO smanje javnu potrosnju, i da jos to i nadgledaju da se ne pravimo Tose k'o braca Grcite. E to nije popularna mera, narocito ne u izbornoj godini, pa normalno da ce bacati drvlje i kamenje na onog ko to od njih zahteva. I onda je lako viknuti - necemo MMF!

Dobro, necemo, evo skroz se slazem. Al' kako onda mislis da pokrijes deficit u budzetu, o ti magu ekonomske misli gospodine Dacicu? Da iscedite pare is skriljca? Da izvezete dve milijarde Puntica? Da pevate po splavovima pa da nakupite pare? Nece da bude...

Pre ce biti tako sto cete nastampati pare i srozati valutu, a za ono sto ne moze da se izbije iz dzepova gradjana uzecete daleko nepovoljnije kredite od komercijalnih banaka naspram kojih MMF-ovi aranzmani deluju k'o cista milostinja. Al' sta vas briga, narod nece odmah osetiti nepopularne mere, nece imati ko da nadgleda vasa kraduckanja i muljavine, SPS parazit na drzavnoj kicmi ce imati sta da sise bar jos neko vreme... A kad i to vise ne moze i dodju dugovi na naplatu... Ih, pa ko ce toliko daleko da ide u buducnost... Uostalom, onda uvek mozete da zapocnete neki novi konflikt k'o devedesetih pa da se pravdate time da nismo siromasni jer smo bancili bez krcmara, nego jerbo nas svet mrzi. Zato i dizete tenzije sa Kosovom, da spremite pricu na vreme... A narod ko narod - ovce, spremne za sisanje, sve ce upiti bez da se zapitaju da ih vi to malo, ono... Kao i mnogo puta do sada.

Bogi

pre 12 godina

O Bože, pa čija to vlada prikazuje kao uspeh svaki "aranžman" sa MMF-om? Od koga tražite pare da biste zapušili rupe u budžetu i dospele obaveze prema inostranim poveriocima?
Tačno je da je MMF u službi velikog kapitala, ali je tačno i da je za njegovo odbacivanje potrebna ultraodgovorna ekonomska politika, što vaša stranka (kao ni bilo koja druga), nikada nije umela (htela) da ostvari. Za odbacivanje MMF-a potreban je rez kakav niste ni sposobni, ni voljni da napravite.

"zal za mladost"

pre 12 godina

Pa naravno sa ne zelis.Tebi je u vreme ratova i sankcija bilo najbolje.Iz Zitoradja si stigao pravo na Dedinje,kao Slobin omladinac.
Nego budi frajer, izvedi samostalno SPS na izbore, pa da vidis koliko tebe gradjani Srbije zele, koferce.

kimi

pre 12 godina

Ko ce posle da drpa iz Danava,a ne nacionalni interesi.Tamo sve kadrovi SPS-a od kurira do direktora,peru se pare i prave malverzacije.

Necu da kazem

pre 12 godina

U Dunav osiguranju radi jedan moj drug, ustvari, tu je samo na platnom spisku. Cale mu je visoki funkcioner SPS-a i tu ga je zaposlio. I ja sam protiv da se strancima proda sve ali zasto se Ivica protivi prodaji bas Dunava?

Sveta

pre 12 godina

heheh sada kada ih je MMF odkacio jer krse dogovoreno i dalje trose vise nego sto se zaradi e sad bi iskace Daca iz pastete pa kao nece MMF;-)

Jadan narod sa ovakvim politicarima...

Omorac

pre 12 godina

Bravo! MMF iza sebe ima neuspešne angažmane u Indoneziji, Keniji, Ekvadoru, Argentini, Rumuniji i sada se iživljava u Grčkoj. U našem slučaju, opet insistira na otplati spoljnog duga, zamrzavanju plata i penzija, umesto ulaganja u privredne kapacitete. Isti šablon, bez obaziranja na specifičnost svake zemlje. Potpunu podršku dajem ovom stavu.

theGreat

pre 12 godina

Ma sami smo krivi sto smo rehabilitovali ovog i njegove. Mada svi su isti ja vis enemam pojma sta je izlaz za nas. Mada moramo prvo realno svi da sagledamo situaciju, a onda verovatno da uvedemo tehnokratiju... A sa ovim i slicnima iz koje god partije u.... na drustveno koristan rad

3 x glup

pre 12 godina

otvorim sajt, i pročitam 3 vesti pristiglih za manje od 1h:
''dačić - šic mmf'';
''dačić - 'će 'apsi albance'';
''dačić - potrebi(o) (al' zamalo) kriminal''...

ma nije bitno,kakva normalnost u ovoj zemlji .... ja sam kriv, što sam gledao ono što me se ne tiče, a može da mi škodi

Nenad

pre 12 godina

Ovaj čuda pravi. Opet će ući u Vladu, ali ovaj put sa naprednjacima i Koštunicom, a nakon godinu dana te Vlade i vanrednih izbora, Ivica će sa svojim/Slobinim SPS-om sam formirati Vladu. E moje demokrate, odgajiste guju u njedrima.

Mali S

pre 12 godina

Da ih ne kontrolise MMF sada bi svi u Srbiji radili u drzavnoj administraciji ili bili penzioneri na drzavnim jaslama, a stamparija novca bi radila 24 sati dnevno. Demagogija za izborno zaglupljivanje.

hm

pre 12 godina

Naravno da ne zeli. Da je MMF tu, ne bi mogli da trose milijardu dinara dnevno vise nego sto se sme, kao sto su to radili u februaru, pa su za 2 meseca ove godine nabili gotovo 40 milijardi dinara deficita.

vlada

pre 12 godina

Najcrnje od svega na našoj političkoj (cirkuskoj) sceni je da upravo ovaj čovek s vremena na vreme kaže po koju pametnu reč! A gde smo bili dok je on bio na vlasti - ne ponovilo se!

Aha

pre 12 godina

Srbija i nema vise sta, sve ste prodali, sta se pravis ti sad kao da nisi bio u vlasti 4 godine. Sad se bilze izbori pa svako vuce na svoju stranu a svi usput pljuju vlast, a svi ste vlast i svi ste odgovorni da vas podsetim!

selo gori a baba se ceslja

pre 12 godina

Nikakav problem Ivice, samo sto ce onda kurs evra biti jedno 250-300 dinara a nacionalni proizvod na nivou jedne prosecno uspesne firme iz npr. Nemacke. Izbori ne sluze da se pusti masti na volju nego da se pomocu realne politike uradi nesto za ovu jadnu i propalu zemlju.

Milos Bogdanovic

pre 12 godina

Dacicu Dacicu, sta ce tebi MMF, zar ne? Ali nama treba, da vas stavi malo pod kontrolu, da vidimo koliko trosite, jer tan NECETE moci da lazete!

kako bubanj kaze

pre 12 godina

Nisu želeli ni Ćaušesku, ..., Sadam, Gadafi ... ( a i Sloba je pokušao da otkupi dugovanja ...) - svi su postali 'bivši' ?

Ko je ugasio svetla????

pre 12 godina

Ma da, ne treba nam ni MMF, u stvari ne treba nam ni EU, u stvari najbolje da nam opet uvedu i sankcije. Mi smo srecni, jer SPS ce da nam cuva nacionalne intrerese, kao onomad u 90-tim. Kad ce vec jednom da svane.... 26 godina cekamo...

flomaster

pre 12 godina

Tako je! Svaka partija treba i zvanicno da ima bar po jednu banku, osiguravajuce drustvo, farmaceutsku kompaniju, trgovinski lanac, gradjevinsku firmu,....
I biznis i politika i koj moj oces narode!

posmatrac

pre 12 godina

Paa,Srbija i srbi,ne zasluzuju bolje...20 godina,nisu nista naucili...Posle 20 godina,isto ponasanje,iste pretnje,ista bahatost....Onda,se trubi,da nas niko ne voli,medjunarodna zavera protiv srba...

Ika

pre 12 godina

Predizborna kampanja = jeftina demagogija. Neko mu je rekao da narod žulja to što je finansijsko tržište prepušteno strancima a i da oni iz MMF-a nisu nikakvi dobrotvori nego gde oni prođu tu trava ne raste, pa je rešio da jednom rečenicom ubije dve muve. Verovatno je već zaboravio šta je izjavio.

Uostalom, što naglas ne kaže da bi on odistinski voleo da se sav platni promet obavlja putem kofera sa parama.

BB

pre 12 godina

Obicno se ne slazem sa g. Dacicem ali MMF je stvarno zlo koje nam ne treba. Ako imate vremena procitajte clanak ispod....


Kako je MMF uništavao države


MMF u 4 kratka i precizna koraka uništava države, izvlačeći iz njih kapital, kontrolišući Vlade ovih zemalja, i izazivajući socijalne nemire u njima. Prenosimo tekst uglednog svetskog ekonomiste Jozefa Stiglica o četiri načina na koja je MMF uništavao zemlje koje su mu se obraćale za pomoć. Rezultate delovanja ova četiri koraka građani Srbije mogu da prepoznaju i na svojoj koži. Ono što sledeće možemo očekivati je sve veće i veće smanjivanje socijalnih davanja…

Četiri koraka do prokletstva

Perfidno smišljeni scenario je sledeći:

Prvo se snimi i detaljno analizira privredno i kadrovsko stanje svake države koja zatraži finansijsku pomoć za svoj razvoj ili opstanak. Nakon toga, Svetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

Prvi korak: Privatizacija

Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodložno da sprovede je privatizacija, a posebno velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kičmu privrede jedne zemlje.

Umesto da se argumentovano usprotive zahtevu za hitnu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili da sprovedu radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao svojevrsni imperativ.

Da bi ućutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka kojji ima teške i dalekosežne posljedice, oni se pozivaju na imperativne zahteve Svetske banke za obnovu i razvoj. „Možete videti kako im se razogače oči na mogućnost dobijanja provizije ako se u proceni vrednosti imovine velikih javnih i ključnih industrijskih preduzeća skine koja milijarda ili bar nekoliko stotina miliona dolara“ – kaže profesor Stiglic.

Drugi korak: Liberalizacija

Nakon kampanjski sprovedene privatizacije obavezno sledi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski posmatrano, omogućuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u „zemlju-žrtvu“, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći deo raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje.

Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat pod imenom „krug vrućeg novca“.

Novac ili, tačnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u „zemlju-žrtvu“ prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, beži glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom begu kapitala, državne rezerve mogu da „presuše“ za samo nekoliko dana.

Nakon takvog vešto insceniranog bega kapitala, MMF obavezno traži od vlade „zemlje-žrtve“ da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala.

„Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglic. Astronomske kamatne stope, svakako, brzo privuku odbegli kapital, dok s druge strane one sistemski razaraju industrijsku proizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu „zemlje-žrtve“.

Treći korak: Tršišno određivanje cena

Tada MMF „zemlju-žrtvu“ koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treći korak – tako zvano „tržišno određivanje cena“. To je lep izraz za dramatično podizanje cena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne znači i podizanje cena rada (plata i ostalih naknada po osnovu rada) i penzija. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, sledi i završni četvrti korak.

Četvrti korak: MMF-of protest

Tim protestom je „zemlja-žrtva“ doslovce bačena „na kolena“ i „de facto“ se nalazi pred izvesnijim privrednim i ekonomskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima, MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i poslednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon „celi kotao ne eksplodira“. Time je otvoreno i samo predvorje pakla.

Eklatantan primer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno stanovništvo, nakon čega su širom zemlje buknuli žestoki protesti i nemiri.

U tom pogledu je, takođe, poučan primer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povećanja cene vode. Vešto programirani i precizno tempirani MMF-ovi protesti, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni beg kapitala iz „zemlje-žrtve“, a neretko dovode i do stečaja vlade u toj zemlji.

Takav, sve izrazitiji privredni požar i kolaps ima i svoju svetlu stranu, naravno, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smešnim i simboličnim cenama otkupiti preostalu imovinu „zemlje-žrtve“ u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim decenijama u zemljama Trećeg sveta stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobednici uvek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ne prezaju ni pred čim.

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Ivica Dacic ne spominje slucajno kompaniju Dunav, posto je ova kompanija posle izbora 2008. "pripala" SPS-u. Unazad 4 godine SPS je uvecao broj zaposlenih "preko veze" za vise stotina. Kakav licemer?!?!?!?

alek

pre 12 godina

Ovo mi lici na predizborno lupanje u grudi. Ministar dobro zna sta se dogadja onom ko se suprotstavlja MMF-u. Recimo Madjarskoj kao najsveziji primer.

mmf je manje zlo

pre 12 godina

Naravno da ne želiš, jer onda možeš da kradeš bez ikakve kontrole. MMF, koliko god bila loša varijanta, definitivno je manje loša od nekontrolisanog klepanja od strane političara. MMF bar uslovljava gde taj pozajmljeni novac mora da se investira. Svi ti "svetski moćnici" koliko god bili alavi, bar u nečemu pokazuju odgovornost i nastoje da motivišu razvoj, za razliku od ***** koja vodi ovu "državu", i koja grabi za sebe kao da sutra ne postoji.

antigrobar

pre 12 godina

kad bi uradili makar deo od onoga sto pricate,gde bi nam kraj bio...neverovatno je kako nasi politicari umeju da govore ono sto narodu znaci...ali samo da govore i to samo pred izbore...

Razvigor

pre 12 godina

Ivice, Ivice, da li si iskren u ovome? Ili ti, onako, politički, za raju? Ali da ste ukomponovali kampanju (sve partije) da još više zbunite ionako zbunjene, jeste, svaka čast!

Smradic

pre 12 godina

Pa sto o tome nije pricano posle poslednjih izbora,a ne pred nove? Zaradi se koji glas,Mladja uzme finansije,MMF i dalje tu,stranci kupuju sve dobro i to je to. Posle izgovor:Nije nas resor!

Sumadinac

pre 12 godina

Dragi Duci! Zaboravio si da napises recenicu do kraja:
Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare, a mi vama vase banke i vasa preduzeca!

Aleksandar

pre 12 godina

@Jerry

Bas upravo smo mi zaduzeni zbog MMF-a, ni zbog koga drugoga. Nismo se mi zaduzili i jednoj zemlji, osim ove virtuelne, poznatije kao - banka(MMF/IMF). A povrh svega toga, prodali smo sve zive firme strancima. Pocevs od bliske brace Hrvata i Slovenaca, do raznih Nemaca, Amera...itd.

shiptar

pre 12 godina

moraces na mmf..jer ste pred bankrotom ni veliki ruski medved nemoze vam pomoci pitaj srbe koji imaju prazan stomak mali milosevicu....ne znam dali ces preci census ovoga puta...da bi postao neki ser..u srbiju....

X

pre 12 godina

Oni hoće da sa državne grbače skinu javna preduzeća.Za Ivicu to nije dobro ali za nekog drugog u Srbiji jeste dobro.Što za nekog to nije dobro a što za nekog jeste?Red je da se narodu kaže pre izbora.

dr.Lazarevic

pre 12 godina

Sta ce nama neke koje kakva , pomoc medjunarodnog monetarnog fonda,mi sve sto se kod nas radi,radimo bez velike pompe i administracije,kofer u ruke i to je to.

tum

pre 12 godina

Svi koji lupate minuse idite kuci i uradite domaci. Informisite se sta je MMF. Niti je medjunarodni niti fond, vec grupacija privatnih bankara koji ucenjuju drzave radi stvaranja novih kredita, pljacke i stvaranje siromastva. Pre nego sto lupite minus, proguglajte malo.

a

pre 12 godina

Dobro je da Ivica, kao ekonomski strucnjak, ima misljenje o MMFu i privatizaciji! Na zalost, pretpostavljam i da je auditorijum ili nedovoljno obrazovan (u oblasti) ili nedovoljno inteligentam da moze da proceni uticaj njegovih predloga na ekonomsko stanje drzave, pa samim tim, gospodin je slobodan da iznosi svoje misljenje.

Aristotel

pre 12 godina

""Ogromna je greška da finansijsko tržište prepustimo stranim investitorima, želja za profitom, koji se iznosi iz zemlje, ne može da bude dobra za Srbiju. Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji", rekao je Dačić."

Dakle, evo glavnog coveka koji postavlja carinske, poreske i bankarske kocnice za dolazak PayPal-a. Iz njegovih usta kao da govore svi tajkuni ove zemlje. Mali Milosevic je konacno javno vaskrsao.
A, MMF ces da oteras iz Srbije tek onda kad im vratis ono sto je njihovo i sto ste nemilosrdno trosili ti i tvoji pajtasi, a ne mi gradjani.

Pazi Ivičnjak

pre 12 godina

Da je populista, jeste. Malo me brine samo to što jedino On priča o ovim stvarima. Verovatno je pročitao šta o tome misli nobelovac Stiglitz: http://www.javno.hr/news/EU_i_svijet/36145/Stiglitz-MMF-i-Svjetska-banka-hladnokrvno-unistavaju-zemlje-zrtve-u-cetiri-koraka.html

Voja

pre 12 godina

Ono sto g Dacic verovatno zeli je da se vrate devedesete, tad nije bilo MMFa, a njemu je bas bilo dobro. A sad su tu dosli da kontrolisu da li se njihov novac koristi kako je ugovoreno.

bankar

pre 12 godina

odavno se nije cula pametnija stvar iz usta nekog naseg politicara i iako to nema izgleda da se ostvari!svejedno ne mogu da glasam za sps ...niti za bilo koga od ovih sto na sav glas vicu i obecavaju ...

Dule

pre 12 godina

Potpuno je u pravu.Mi narod smo robovi koji finansiramo Zapad preko ovih stranih banaka koje odobravaju samo potrosacke kredite,umesto da od profita ulazu u privredu kod nas,one ga iznose.A izgovor im je da smo nesigurna zemlja za kreditiranje privrede.A iste te banke daju kredite na stranu(njihovu) robu.Tako ce nesa privreda da nastavi da propada,i umesto da te banke finansiraju privredu to mora da cini drzava.A ta ista drzava opet mora da se zaduzuje kod tih stranih banaka po golemim kamatama.Dacicu skroz si u pravu.

Ziki

pre 12 godina

Stara boljka komentatora ovde je ili sto ne citaju sta je napisano ili daju politicki obojene (stranacke) komentare. Dacic je lepo izjavio da ne treba slepo slusati MMF, sto je praksa sto puta do sada dokazala. Neko dole pametan lepo ostavi spisak zemalja, a imate i link za Stiglica. Ko hoce neka se informise, pa neka svati poentu ove izjave.

Neron

pre 12 godina

Ljudi, komentarisete kojesta. Ovoga puta Dacic jeste u pravu. MMF vodi politiku zaduzi pa vladaj, svi koji su slusali njihove strucnjake su u krizi ili ekonomskom kolapsu... Jedini politicar koji je ovih dana rekao pravu stvar. Sta ce ostati od ove zemlje kada sve prodamo strancima i kada vec sami placamo strance da bi ulozili kod nas? Zasto mi sami ne ulozimo kada vec investiramo? Poslednju lovu njima dajemo, kao i fiat, cim nasi prekinu sa placanjem, pobecice, a do tada mogu da eksperimentisu modelima kao 500l bez bojazni od propasti. Da sam ja dobio povlastice od nase zemlje kao strane kompanije, radio bih bolje od njih... Mislite da ce nam oni doneti dobra, nekog profita? To je politika MMF, a vi moji zemljaci i dalje ne vidite dalje od svojih noseva...

hercegov grad

pre 12 godina

poslusajte Argentinskog ekonomistu,koji je ucrstvovao u obnovi i oporavku,njihove zemlje pa ce se shvatiti da nam MMF nije ni trebo.Podici nivo kupovne moci stanovnistva i to ce povuci zamajac novih radnih mesta i u krug.Pocetak tezak,ali se ide napred.

kuki

pre 12 godina

Zašto neće privatizaciju firme "Dunav"? Pa zato što je u raspodeli blaga pripao SPS-u. Zato što je tamo doveo svoje ljude, normalno. Zato što je tamo našao rešenje za zapošljevanje "ovih i onih". Zato što se tamo vrti ogroman novac. Zato što je idelana firma za izvlačenje novca za razne potrebe. Dunav je bio i ostaće "zlatna koka" za svaku vlast. A Insajder ekipa B92 bi mogla da naparvi baš zanimljivu emisiju o ovoj firmi. Bilo bi tu materijala i materijala.

zestoki Ivica

pre 12 godina

Ovaj polako pocinje da umislja da je JULIJE CEZAR.Nece MMF, naredjuje Tadicu kad da raspise predsednicke izbore,to kako stiti nacionalne interese dokazuje od 1992.godine pa se dela i vide.
*****

Andrej

pre 12 godina

Razumem g.Dacica u potpunosti sto nije za prodaju Dunav osiguranja ali to se ne kosi sa nacionalnim interesima vec sa SPS-ovim jer upravo je njihov kadar na celu ove firme koju bezobzirno cerupaju. Samo jedan kompjuterski program je placen 2 miliona evra umesto 10 000 evra, molim policiju da ispita slucaj sa kompjuterskim programima (upssssssssss, on je ministar policije)

Santiago de Chile

pre 12 godina

U posledenijh 20-set godina ova Dačićeva izjava je ,bez konkurencije , najpametnija izjava. Za najviše deset godina , videće se koliko je zlo po male ekonomije MMF i svetska banka, koliko se milijardi dolara isisalo iz Srbije zbog njihovih obavezujućih "saveta". Beli listić sam , ali skidam kapu Dačiću ako će makar za 50 % smanjiti uticaj MMF-a u Srbiji.

Dušan

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.
(jerry, 28. mart 2012 14:58)

Najgori "saveznik" država je MMF sa svojom finansijskom podrškom, sve i jedna su pred bankrotom. Nipošto nisam za SPS i Ivicu Dačića ali je ovo jedna od pametnijih poruka koja je upućena u ovoj predizbornoj trci.

Ivan

pre 12 godina

Vi komentatori ovde biste kritikovali njega i da je rekao "zelim da nam ekonomsku politiku, kao i do sada kroji MMF", a kritikujete ga i u ovom slucaju. MMF ne radi dobro za nas, nego za strance, tj. za Zapad, tako da u ovome potpuno podrzavam Dacica. S druge strane, mislim da to pored Dinkica, Djelica i slicnih nece proci, jer mislim da Dacic ovo malo prica i zbog kampanje. Strucnjake koje ima MMF ima i Srbija, a da li mislite da ti strucnjaci MMF-a rade za nas za dzaba? Ne rade za dzaba, oni to nama kada se svede racunica naplate, i to preko svake mere.

kaiser

pre 12 godina

"MMF ne treba da se meša u odbranu nacionalnih interesa?"

To se u običnom narodu zove kradja, otimanje, nabacivanje unosnih poslova partijskim drugarima, uvaljivanje rodbine u javna preduzeća a na našu grbaču bez mere i stida, zaduživanje do besmisla. A MMF je nepoželjan da to ne bi iznosio u javnost?

Očigledno imamo različite poglede na "nacionalne interese" i sad postaje jasno zbog čega odbrana istih ne ide nikako.

Od MMF nam ne trebaju zajmovi, a to što oni kontrolišu vas, što u javnost iznose sve negativne posledice vaše vlade, too je itekako poželjno, jer je to i jedini validni izvor informacija vezanih za stanje ove države.

Svako svoju nesposobnost i lopovluk sakriva iza "odbrane nacionalnih interesa"

djole

pre 12 godina

Kakav demagog...drago mi je što me svakim danom sve više podseća na Dačića kojeg sam prezirao devedesetih. Zašto privatizacija? Pa kada u nekom sektoru koji nema veze sa nadležnostima države, kao što je osiguranje, imaš firmu koja je državna, kao što je Dunav, poruka koju šalješ investitorima u toj oblasti je ''ne dolazite, jer nema šanse da imate ravnopravan tretman''. Naravno da će država da uskače i pomaže svoju firmu, pa i da menja pravila igre, tu tržišta nema. Klasičan primer su Telekom i Dunav. Dunav je, između ostalog, uspešan i zato što Telekom plaća osiguranje svojim zaposlenima baš u toj firmi (osiguranje koje naravno nije obavezno i koje pitanje je da li bi uplaćivao da nema Dunava). Dunav takođe dobija na svim javnim nabavkama ne zato što što daje najpovoljnije ponude nego zato što sve ostale osiguravajuće kuće prethodno bivaju eliminisane. Ostale osiguravajuće kuće nemaju isti tretman na ''tržištu'' kao i Dunav i to je jedan od glavnih razloga zašto je tržište osiguranja još uvek nerazvijeno u Srbiji. Umesto da jačaju kontrolne organe i da jačaju instrumente kontrole tržišta (kao što je Komisija za zaštitu konkurencije) oni sa državnim firmama uništavaju tržište a posledice toga trpeće građani jer će dobijati nekvalitetne usluge. Dunav, Komercijalna banka i Telekom se nikada neće razvijati kao firme jer svu dobit isisa država da bi platila plate u javnom sektoru. Umesto da država privatizuje te firme (s tim da Telekom treba da proda kao operatera ali da zadrži infrastrukturu) i da modernizuje i racionalizuje javni sektor, oni kroz privilegije državnim firmama pune budžet i time finansiraju neefikasnu administraciju.

predrag

pre 12 godina

Konacno neko da kaze nesto pametno. I ako ne podrzavam Dacica ovo je nacin na koji bi svi trebali da razmisljamo i jos kad bi se jos vise slagali i ujedinili pa da razmisljamo isto, zemlja bi nam cvetala, ali mi smo previse glupi i gramzivi i samo nam je bitno da prevarimo komsije i zavidni smo. Prosao sam mnogo sveta i bio svugde i tek kad covek ode iz Srbije shvati sta mi u stvari imamo al isto tako shvati koliko ne znamo i koliko se ne slazemo i mislimo da nam neko pomaze i kao zeli nama dobro. Kapitalizam je nesto najsurovije, i ako covek pliva gleda kako da ostane tako i na svaki nacin davi sve oko sebe, a to nama ove velike kompanije sada rade i nije mi jasno da li smo tolko glupi da ne umemo da napravimo sijalicu, salatu, auto, biciklu il ko zna sta vec sto smo proizvodili pre. ... znamo mi, al smo zaslepljeni, zato nam ovako i ide.

novosadjanin

pre 12 godina

MMF zaista ne bi trebao kada bi vlada bila disciplinovana u trošenju novca, kada bi investicije postavila na prvo mesto i kada bi se potrošnja obuzdala sve dok se ne bi postigao dovoljan nivo zaposlenosti. Međutim vlada ovo nikada neće uraditi, prvo zbog toga što ne želi obuzdavati svoju potrošnju, a drugo što bi to zahtevalo nekoliko godina da se dostigne neki normalan životni standard građana, što na kratak rok nije popularna mera. Zbog toga je lakše preduzimati vatrogasne mere. Jedino pitanje je kada će požar dostići takav intenzitet da ga neće biti moguće kontrolisati. Zbog toga, što zbog našeg mentaliteta, što zbog bezobzirnosti naših političara mislim da mi ipak moramo imati nekog dežurnog policajca koji će nas kontrolisati.

Vlajkov

pre 12 godina

mi smo neverovatan narod, ovamo bi svi da se zaposle u drzavnoj sluzbi(to stalno pokazuju istrazivanja) da nebi nista radili i za to primali platu... imammo 10000000000000000 penzionera, Bog zna koliko laznih, sve pare dadosmo na smart telefone i letovanja po inostranstvu... a onda necemo saradnju sa MMFom...... pa ne moze rodjaci... nije ovo Dembelija nego Srbija, javna preduzeca rade na stetu svih gradjana, a od ovih profitabilnih tipa Calserg ili Livnica Kikinda(necu da pominjem zvucna imena iz kampanja) sva su ili u vlasnistvu stranaca ili u domacih tajkuna, a nama ocigledno ne valjaju ni jedni ni drugi...

to sto vi zelite da sve bude drustveno a profitabilno podrazumeva da bacite diplomu sa nekog faxa zavrsenog tipa u Bogaticu odreknete se kancelariskog posla koji vam je obezbedio ujak sa dobrim vezama, zasucete rukave i radite posao za koji ste odista kvalifikovani, tj neki fizicki posao....

do tad nam je MMF slamka spasa......

igor

pre 12 godina

Postovani gopodine Dacicu cinjenica je da nam stranci sigurno ne misle dobro,tj hoce LOVU.Medjutim ne mislimo ni mi sami sebi kad neko poput Vas ima toliko funkcija a samim tim i obaveza,tesko mogu da zamislim da bilo koju od svojih funkcija obavljate na valjanom nivou jel ste svugde,a to nije vrlina nego mana zbog toga sto ste vi pre svega Ministar unutrasnjih poslova a to cini mi se nema nikakve veze sa MMF-om ili se varam?Zapravo zauzimate vise radnih mesta pa samim tim ugrozavate ostale za dobijanje bilo kakve funkcije citaj posla.Sta je sledece mozda cete i da pravite sladoled pa u vasem maniru mozda i sami da ga prodajete na ulici.

Vladimir

pre 12 godina

Ali samim prihvatanjem njihovih "povoljnih" kredita prihvatili ste njihove uslove i nacine poslovanja. Konstantnim zaduzivanjem po veoma nepovoljnim uslovima i njihovim uslovljavanjem prihvatanja stranih kompanija i banaka drzave poput nase su osudjene na propast! Pritom se pokrivaju pricom da nam je omogucena slobodna trgovina sa EU i USD i sve sto mi trebamo da uradimo da bi plasirali proizvod na njihovo trziste jeste da ispratimo njihove standarsde proizvodnje koje nazalost nismo u mogucnosti da ispunimo jer nemamo takvu tehnologiju. A koju bi nam oni rado iznajmili (licencu) po ceni koja je recimo za dva posto veca od cene kredita koji nam oni nude. Tako da takvom trgovinom mi samo tonemo jos dublje. Teraju nas da nase ljude posaljemo k njima (tacnije zbog nedostatka posla sami njima odlaze), a od nas koji se i odlucimo da ostanemo prave robove koji ce samo zavrtati sraf u njihovoj fabrici za koju je nasa drzava dala 10000 eura po radnom mestu i ukinula im poreze na profit prilikom iznosenja istog iz nase zemlje. Tako da ovakve price vise sluze kao markentiska kampanja nego li ozbiljan poduhvat protiv onih koji nam zele doci glave na perfidan i manje agresivan nacin.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

naravno da nije dobro kad se mmf mesa u ekonomsku politiku neke zemlje. mmf se brine o nekoj zemlji taman toliko da je odrzi u zivotu da bi bila sposobna da place svoje dugove. i nista vise. ali, nije u tome stvar. stvar je u tome da nas nije mmf tukao po usima da se zaduzujemo. nije nam mmf kriv sto niko nece da ulozi pare u srbiju, osim sumnjivog kapitala. nije nam mmf kriv sto vise niko nece da nam da kredite po povoljnim uslovima. za to smo sami krivi, tj oni koje smo sami izabrali, sto ukljucuje i ovog dacica ovde. e zato nam sad treba mmf, da nas odrzi u zivotu. da natera nasu vladu da se ne rasipa nasim parama kao da smo tudje. da mi to mozemo sami, ne bi nam mmf ni trebao.

jerry

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.

Omorac

pre 12 godina

Bravo! MMF iza sebe ima neuspešne angažmane u Indoneziji, Keniji, Ekvadoru, Argentini, Rumuniji i sada se iživljava u Grčkoj. U našem slučaju, opet insistira na otplati spoljnog duga, zamrzavanju plata i penzija, umesto ulaganja u privredne kapacitete. Isti šablon, bez obaziranja na specifičnost svake zemlje. Potpunu podršku dajem ovom stavu.

Aleksandar

pre 12 godina

@Jerry

Bas upravo smo mi zaduzeni zbog MMF-a, ni zbog koga drugoga. Nismo se mi zaduzili i jednoj zemlji, osim ove virtuelne, poznatije kao - banka(MMF/IMF). A povrh svega toga, prodali smo sve zive firme strancima. Pocevs od bliske brace Hrvata i Slovenaca, do raznih Nemaca, Amera...itd.

tum

pre 12 godina

Svi koji lupate minuse idite kuci i uradite domaci. Informisite se sta je MMF. Niti je medjunarodni niti fond, vec grupacija privatnih bankara koji ucenjuju drzave radi stvaranja novih kredita, pljacke i stvaranje siromastva. Pre nego sto lupite minus, proguglajte malo.

vlada

pre 12 godina

Najcrnje od svega na našoj političkoj (cirkuskoj) sceni je da upravo ovaj čovek s vremena na vreme kaže po koju pametnu reč! A gde smo bili dok je on bio na vlasti - ne ponovilo se!

Duci0168

pre 12 godina

Sad ne zeli, a kad su pljustale pare, pozajmice, silni remonti na racun evrope onda se cutalo i smrdelo. Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare!

BB

pre 12 godina

Obicno se ne slazem sa g. Dacicem ali MMF je stvarno zlo koje nam ne treba. Ako imate vremena procitajte clanak ispod....


Kako je MMF uništavao države


MMF u 4 kratka i precizna koraka uništava države, izvlačeći iz njih kapital, kontrolišući Vlade ovih zemalja, i izazivajući socijalne nemire u njima. Prenosimo tekst uglednog svetskog ekonomiste Jozefa Stiglica o četiri načina na koja je MMF uništavao zemlje koje su mu se obraćale za pomoć. Rezultate delovanja ova četiri koraka građani Srbije mogu da prepoznaju i na svojoj koži. Ono što sledeće možemo očekivati je sve veće i veće smanjivanje socijalnih davanja…

Četiri koraka do prokletstva

Perfidno smišljeni scenario je sledeći:

Prvo se snimi i detaljno analizira privredno i kadrovsko stanje svake države koja zatraži finansijsku pomoć za svoj razvoj ili opstanak. Nakon toga, Svetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

Prvi korak: Privatizacija

Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodložno da sprovede je privatizacija, a posebno velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kičmu privrede jedne zemlje.

Umesto da se argumentovano usprotive zahtevu za hitnu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili da sprovedu radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao svojevrsni imperativ.

Da bi ućutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka kojji ima teške i dalekosežne posljedice, oni se pozivaju na imperativne zahteve Svetske banke za obnovu i razvoj. „Možete videti kako im se razogače oči na mogućnost dobijanja provizije ako se u proceni vrednosti imovine velikih javnih i ključnih industrijskih preduzeća skine koja milijarda ili bar nekoliko stotina miliona dolara“ – kaže profesor Stiglic.

Drugi korak: Liberalizacija

Nakon kampanjski sprovedene privatizacije obavezno sledi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski posmatrano, omogućuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u „zemlju-žrtvu“, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći deo raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje.

Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat pod imenom „krug vrućeg novca“.

Novac ili, tačnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u „zemlju-žrtvu“ prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, beži glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom begu kapitala, državne rezerve mogu da „presuše“ za samo nekoliko dana.

Nakon takvog vešto insceniranog bega kapitala, MMF obavezno traži od vlade „zemlje-žrtve“ da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala.

„Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglic. Astronomske kamatne stope, svakako, brzo privuku odbegli kapital, dok s druge strane one sistemski razaraju industrijsku proizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu „zemlje-žrtve“.

Treći korak: Tršišno određivanje cena

Tada MMF „zemlju-žrtvu“ koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treći korak – tako zvano „tržišno određivanje cena“. To je lep izraz za dramatično podizanje cena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne znači i podizanje cena rada (plata i ostalih naknada po osnovu rada) i penzija. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, sledi i završni četvrti korak.

Četvrti korak: MMF-of protest

Tim protestom je „zemlja-žrtva“ doslovce bačena „na kolena“ i „de facto“ se nalazi pred izvesnijim privrednim i ekonomskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima, MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i poslednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon „celi kotao ne eksplodira“. Time je otvoreno i samo predvorje pakla.

Eklatantan primer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno stanovništvo, nakon čega su širom zemlje buknuli žestoki protesti i nemiri.

U tom pogledu je, takođe, poučan primer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povećanja cene vode. Vešto programirani i precizno tempirani MMF-ovi protesti, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni beg kapitala iz „zemlje-žrtve“, a neretko dovode i do stečaja vlade u toj zemlji.

Takav, sve izrazitiji privredni požar i kolaps ima i svoju svetlu stranu, naravno, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smešnim i simboličnim cenama otkupiti preostalu imovinu „zemlje-žrtve“ u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim decenijama u zemljama Trećeg sveta stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobednici uvek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ne prezaju ni pred čim.

Kraljevčanin

pre 12 godina

Ko je ovaj Dačić?Da li je ovo najpametniji čovek koga Srbija ima?Hvala Tadiću što je ovakve ljude Vaskrsao i što Srbija vidno "napreduje"pored ovakvih ljudi kao što je Dačić Ivica.

Dule

pre 12 godina

Potpuno je u pravu.Mi narod smo robovi koji finansiramo Zapad preko ovih stranih banaka koje odobravaju samo potrosacke kredite,umesto da od profita ulazu u privredu kod nas,one ga iznose.A izgovor im je da smo nesigurna zemlja za kreditiranje privrede.A iste te banke daju kredite na stranu(njihovu) robu.Tako ce nesa privreda da nastavi da propada,i umesto da te banke finansiraju privredu to mora da cini drzava.A ta ista drzava opet mora da se zaduzuje kod tih stranih banaka po golemim kamatama.Dacicu skroz si u pravu.

Bata

pre 12 godina

Kad je pozajmljivao pare of MMF-a, tad su mu bili ok, a sad kad dolazi vreme da se dugovi vrate, neće da ima ništa s njima. Bilo bi smešno da nije tragično.

"zal za mladost"

pre 12 godina

Pa naravno sa ne zelis.Tebi je u vreme ratova i sankcija bilo najbolje.Iz Zitoradja si stigao pravo na Dedinje,kao Slobin omladinac.
Nego budi frajer, izvedi samostalno SPS na izbore, pa da vidis koliko tebe gradjani Srbije zele, koferce.

Ko je ugasio svetla????

pre 12 godina

Ma da, ne treba nam ni MMF, u stvari ne treba nam ni EU, u stvari najbolje da nam opet uvedu i sankcije. Mi smo srecni, jer SPS ce da nam cuva nacionalne intrerese, kao onomad u 90-tim. Kad ce vec jednom da svane.... 26 godina cekamo...

Ziki

pre 12 godina

Stara boljka komentatora ovde je ili sto ne citaju sta je napisano ili daju politicki obojene (stranacke) komentare. Dacic je lepo izjavio da ne treba slepo slusati MMF, sto je praksa sto puta do sada dokazala. Neko dole pametan lepo ostavi spisak zemalja, a imate i link za Stiglica. Ko hoce neka se informise, pa neka svati poentu ove izjave.

Nenad

pre 12 godina

Ovaj čuda pravi. Opet će ući u Vladu, ali ovaj put sa naprednjacima i Koštunicom, a nakon godinu dana te Vlade i vanrednih izbora, Ivica će sa svojim/Slobinim SPS-om sam formirati Vladu. E moje demokrate, odgajiste guju u njedrima.

bankar

pre 12 godina

odavno se nije cula pametnija stvar iz usta nekog naseg politicara i iako to nema izgleda da se ostvari!svejedno ne mogu da glasam za sps ...niti za bilo koga od ovih sto na sav glas vicu i obecavaju ...

Pazi Ivičnjak

pre 12 godina

Da je populista, jeste. Malo me brine samo to što jedino On priča o ovim stvarima. Verovatno je pročitao šta o tome misli nobelovac Stiglitz: http://www.javno.hr/news/EU_i_svijet/36145/Stiglitz-MMF-i-Svjetska-banka-hladnokrvno-unistavaju-zemlje-zrtve-u-cetiri-koraka.html

Milos Bogdanovic

pre 12 godina

Dacicu Dacicu, sta ce tebi MMF, zar ne? Ali nama treba, da vas stavi malo pod kontrolu, da vidimo koliko trosite, jer tan NECETE moci da lazete!

theGreat

pre 12 godina

Ma sami smo krivi sto smo rehabilitovali ovog i njegove. Mada svi su isti ja vis enemam pojma sta je izlaz za nas. Mada moramo prvo realno svi da sagledamo situaciju, a onda verovatno da uvedemo tehnokratiju... A sa ovim i slicnima iz koje god partije u.... na drustveno koristan rad

SPS buducnost srbije

pre 12 godina

Ivica ne zeli MMF,ali mu njihove pare nisu mrske. Ovakve izjave mi daju realnu sliku kako je narod nepismen u srbiji,kad im se ovako nesto moze plasirati.

Btw
Ivica Dacic jaci i od MMF

posmatrac

pre 12 godina

Paa,Srbija i srbi,ne zasluzuju bolje...20 godina,nisu nista naucili...Posle 20 godina,isto ponasanje,iste pretnje,ista bahatost....Onda,se trubi,da nas niko ne voli,medjunarodna zavera protiv srba...

Mali S

pre 12 godina

Da ih ne kontrolise MMF sada bi svi u Srbiji radili u drzavnoj administraciji ili bili penzioneri na drzavnim jaslama, a stamparija novca bi radila 24 sati dnevno. Demagogija za izborno zaglupljivanje.

Sveta

pre 12 godina

heheh sada kada ih je MMF odkacio jer krse dogovoreno i dalje trose vise nego sto se zaradi e sad bi iskace Daca iz pastete pa kao nece MMF;-)

Jadan narod sa ovakvim politicarima...

Zdravko

pre 12 godina

Protivi se privatizaciji zato sto u Dunav Grupi smestaju partijske kadrove,
preko kojih se upravo vrsi parazitsko isisavanje novca gradjana Srbije,a i
ministar je onako mnogo kvalifikovan iz oblasti finansija sa velikim iskustvom u realnoj privredi.

hm

pre 12 godina

Naravno da ne zeli. Da je MMF tu, ne bi mogli da trose milijardu dinara dnevno vise nego sto se sme, kao sto su to radili u februaru, pa su za 2 meseca ove godine nabili gotovo 40 milijardi dinara deficita.

Aleksandar

pre 12 godina

Istina, najbolje bi bilo da nam MMF uopste ne treba. Ali to ce da se desi onda kad - gle ironije - poslusamo njihove predloge, i istrajemo u tome ne godinu-dve, nego bar deceniju. Argentina je to uradila - nije pristala na MMF aranzman, ali je pristala na njihove predloge, proglasila rec 'deficit budzeta' blasfemijom, otpustila pola javnog sektora, skresala plate, penzije i subvencije, stegla kais za tri rupe, i evo tek sad lagano pocinju da staju na svoje noge.

Al' ne lezi vraze, pa nije Dacic protiv MMF-a zbog kamata i dugova, daleko bilo. On je protiv MMF-a bas zbog onoga sto im oni predlazu (i zahtevaju ako zelimo da nam daju pare) - da DEBELO smanje javnu potrosnju, i da jos to i nadgledaju da se ne pravimo Tose k'o braca Grcite. E to nije popularna mera, narocito ne u izbornoj godini, pa normalno da ce bacati drvlje i kamenje na onog ko to od njih zahteva. I onda je lako viknuti - necemo MMF!

Dobro, necemo, evo skroz se slazem. Al' kako onda mislis da pokrijes deficit u budzetu, o ti magu ekonomske misli gospodine Dacicu? Da iscedite pare is skriljca? Da izvezete dve milijarde Puntica? Da pevate po splavovima pa da nakupite pare? Nece da bude...

Pre ce biti tako sto cete nastampati pare i srozati valutu, a za ono sto ne moze da se izbije iz dzepova gradjana uzecete daleko nepovoljnije kredite od komercijalnih banaka naspram kojih MMF-ovi aranzmani deluju k'o cista milostinja. Al' sta vas briga, narod nece odmah osetiti nepopularne mere, nece imati ko da nadgleda vasa kraduckanja i muljavine, SPS parazit na drzavnoj kicmi ce imati sta da sise bar jos neko vreme... A kad i to vise ne moze i dodju dugovi na naplatu... Ih, pa ko ce toliko daleko da ide u buducnost... Uostalom, onda uvek mozete da zapocnete neki novi konflikt k'o devedesetih pa da se pravdate time da nismo siromasni jer smo bancili bez krcmara, nego jerbo nas svet mrzi. Zato i dizete tenzije sa Kosovom, da spremite pricu na vreme... A narod ko narod - ovce, spremne za sisanje, sve ce upiti bez da se zapitaju da ih vi to malo, ono... Kao i mnogo puta do sada.

shiptar

pre 12 godina

moraces na mmf..jer ste pred bankrotom ni veliki ruski medved nemoze vam pomoci pitaj srbe koji imaju prazan stomak mali milosevicu....ne znam dali ces preci census ovoga puta...da bi postao neki ser..u srbiju....

kako bubanj kaze

pre 12 godina

Nisu želeli ni Ćaušesku, ..., Sadam, Gadafi ... ( a i Sloba je pokušao da otkupi dugovanja ...) - svi su postali 'bivši' ?

mmf je manje zlo

pre 12 godina

Naravno da ne želiš, jer onda možeš da kradeš bez ikakve kontrole. MMF, koliko god bila loša varijanta, definitivno je manje loša od nekontrolisanog klepanja od strane političara. MMF bar uslovljava gde taj pozajmljeni novac mora da se investira. Svi ti "svetski moćnici" koliko god bili alavi, bar u nečemu pokazuju odgovornost i nastoje da motivišu razvoj, za razliku od ***** koja vodi ovu "državu", i koja grabi za sebe kao da sutra ne postoji.

alek

pre 12 godina

Ovo mi lici na predizborno lupanje u grudi. Ministar dobro zna sta se dogadja onom ko se suprotstavlja MMF-u. Recimo Madjarskoj kao najsveziji primer.

kimi

pre 12 godina

Ko ce posle da drpa iz Danava,a ne nacionalni interesi.Tamo sve kadrovi SPS-a od kurira do direktora,peru se pare i prave malverzacije.

Smradic

pre 12 godina

Pa sto o tome nije pricano posle poslednjih izbora,a ne pred nove? Zaradi se koji glas,Mladja uzme finansije,MMF i dalje tu,stranci kupuju sve dobro i to je to. Posle izgovor:Nije nas resor!

selo gori a baba se ceslja

pre 12 godina

Nikakav problem Ivice, samo sto ce onda kurs evra biti jedno 250-300 dinara a nacionalni proizvod na nivou jedne prosecno uspesne firme iz npr. Nemacke. Izbori ne sluze da se pusti masti na volju nego da se pomocu realne politike uradi nesto za ovu jadnu i propalu zemlju.

Voja

pre 12 godina

Ono sto g Dacic verovatno zeli je da se vrate devedesete, tad nije bilo MMFa, a njemu je bas bilo dobro. A sad su tu dosli da kontrolisu da li se njihov novac koristi kako je ugovoreno.

Sumadinac

pre 12 godina

Dragi Duci! Zaboravio si da napises recenicu do kraja:
Da je pametan mmf sad da kaze, ako necete saradnju onda vratite pozajmljene pare, a mi vama vase banke i vasa preduzeca!

Aristotel

pre 12 godina

""Ogromna je greška da finansijsko tržište prepustimo stranim investitorima, želja za profitom, koji se iznosi iz zemlje, ne može da bude dobra za Srbiju. Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji", rekao je Dačić."

Dakle, evo glavnog coveka koji postavlja carinske, poreske i bankarske kocnice za dolazak PayPal-a. Iz njegovih usta kao da govore svi tajkuni ove zemlje. Mali Milosevic je konacno javno vaskrsao.
A, MMF ces da oteras iz Srbije tek onda kad im vratis ono sto je njihovo i sto ste nemilosrdno trosili ti i tvoji pajtasi, a ne mi gradjani.

flomaster

pre 12 godina

Tako je! Svaka partija treba i zvanicno da ima bar po jednu banku, osiguravajuce drustvo, farmaceutsku kompaniju, trgovinski lanac, gradjevinsku firmu,....
I biznis i politika i koj moj oces narode!

Neron

pre 12 godina

Ljudi, komentarisete kojesta. Ovoga puta Dacic jeste u pravu. MMF vodi politiku zaduzi pa vladaj, svi koji su slusali njihove strucnjake su u krizi ili ekonomskom kolapsu... Jedini politicar koji je ovih dana rekao pravu stvar. Sta ce ostati od ove zemlje kada sve prodamo strancima i kada vec sami placamo strance da bi ulozili kod nas? Zasto mi sami ne ulozimo kada vec investiramo? Poslednju lovu njima dajemo, kao i fiat, cim nasi prekinu sa placanjem, pobecice, a do tada mogu da eksperimentisu modelima kao 500l bez bojazni od propasti. Da sam ja dobio povlastice od nase zemlje kao strane kompanije, radio bih bolje od njih... Mislite da ce nam oni doneti dobra, nekog profita? To je politika MMF, a vi moji zemljaci i dalje ne vidite dalje od svojih noseva...

3 x glup

pre 12 godina

otvorim sajt, i pročitam 3 vesti pristiglih za manje od 1h:
''dačić - šic mmf'';
''dačić - 'će 'apsi albance'';
''dačić - potrebi(o) (al' zamalo) kriminal''...

ma nije bitno,kakva normalnost u ovoj zemlji .... ja sam kriv, što sam gledao ono što me se ne tiče, a može da mi škodi

a

pre 12 godina

Dobro je da Ivica, kao ekonomski strucnjak, ima misljenje o MMFu i privatizaciji! Na zalost, pretpostavljam i da je auditorijum ili nedovoljno obrazovan (u oblasti) ili nedovoljno inteligentam da moze da proceni uticaj njegovih predloga na ekonomsko stanje drzave, pa samim tim, gospodin je slobodan da iznosi svoje misljenje.

Ika

pre 12 godina

Predizborna kampanja = jeftina demagogija. Neko mu je rekao da narod žulja to što je finansijsko tržište prepušteno strancima a i da oni iz MMF-a nisu nikakvi dobrotvori nego gde oni prođu tu trava ne raste, pa je rešio da jednom rečenicom ubije dve muve. Verovatno je već zaboravio šta je izjavio.

Uostalom, što naglas ne kaže da bi on odistinski voleo da se sav platni promet obavlja putem kofera sa parama.

X

pre 12 godina

Oni hoće da sa državne grbače skinu javna preduzeća.Za Ivicu to nije dobro ali za nekog drugog u Srbiji jeste dobro.Što za nekog to nije dobro a što za nekog jeste?Red je da se narodu kaže pre izbora.

antigrobar

pre 12 godina

kad bi uradili makar deo od onoga sto pricate,gde bi nam kraj bio...neverovatno je kako nasi politicari umeju da govore ono sto narodu znaci...ali samo da govore i to samo pred izbore...

hercegov grad

pre 12 godina

poslusajte Argentinskog ekonomistu,koji je ucrstvovao u obnovi i oporavku,njihove zemlje pa ce se shvatiti da nam MMF nije ni trebo.Podici nivo kupovne moci stanovnistva i to ce povuci zamajac novih radnih mesta i u krug.Pocetak tezak,ali se ide napred.

Razvigor

pre 12 godina

Ivice, Ivice, da li si iskren u ovome? Ili ti, onako, politički, za raju? Ali da ste ukomponovali kampanju (sve partije) da još više zbunite ionako zbunjene, jeste, svaka čast!

Bogi

pre 12 godina

O Bože, pa čija to vlada prikazuje kao uspeh svaki "aranžman" sa MMF-om? Od koga tražite pare da biste zapušili rupe u budžetu i dospele obaveze prema inostranim poveriocima?
Tačno je da je MMF u službi velikog kapitala, ali je tačno i da je za njegovo odbacivanje potrebna ultraodgovorna ekonomska politika, što vaša stranka (kao ni bilo koja druga), nikada nije umela (htela) da ostvari. Za odbacivanje MMF-a potreban je rez kakav niste ni sposobni, ni voljni da napravite.

dr.Lazarevic

pre 12 godina

Sta ce nama neke koje kakva , pomoc medjunarodnog monetarnog fonda,mi sve sto se kod nas radi,radimo bez velike pompe i administracije,kofer u ruke i to je to.

Necu da kazem

pre 12 godina

U Dunav osiguranju radi jedan moj drug, ustvari, tu je samo na platnom spisku. Cale mu je visoki funkcioner SPS-a i tu ga je zaposlio. I ja sam protiv da se strancima proda sve ali zasto se Ivica protivi prodaji bas Dunava?

Aha

pre 12 godina

Srbija i nema vise sta, sve ste prodali, sta se pravis ti sad kao da nisi bio u vlasti 4 godine. Sad se bilze izbori pa svako vuce na svoju stranu a svi usput pljuju vlast, a svi ste vlast i svi ste odgovorni da vas podsetim!

igor

pre 12 godina

Postovani gopodine Dacicu cinjenica je da nam stranci sigurno ne misle dobro,tj hoce LOVU.Medjutim ne mislimo ni mi sami sebi kad neko poput Vas ima toliko funkcija a samim tim i obaveza,tesko mogu da zamislim da bilo koju od svojih funkcija obavljate na valjanom nivou jel ste svugde,a to nije vrlina nego mana zbog toga sto ste vi pre svega Ministar unutrasnjih poslova a to cini mi se nema nikakve veze sa MMF-om ili se varam?Zapravo zauzimate vise radnih mesta pa samim tim ugrozavate ostale za dobijanje bilo kakve funkcije citaj posla.Sta je sledece mozda cete i da pravite sladoled pa u vasem maniru mozda i sami da ga prodajete na ulici.

Dušan

pre 12 godina

Kakva demagogija. Ne zeli Ivica MMF da bi mogli da zaduzuju drzavu bez kontrole, dok narod lazu da nam je zaduzenost u zakonskom limitu od 45%.
(jerry, 28. mart 2012 14:58)

Najgori "saveznik" država je MMF sa svojom finansijskom podrškom, sve i jedna su pred bankrotom. Nipošto nisam za SPS i Ivicu Dačića ali je ovo jedna od pametnijih poruka koja je upućena u ovoj predizbornoj trci.

predrag

pre 12 godina

Konacno neko da kaze nesto pametno. I ako ne podrzavam Dacica ovo je nacin na koji bi svi trebali da razmisljamo i jos kad bi se jos vise slagali i ujedinili pa da razmisljamo isto, zemlja bi nam cvetala, ali mi smo previse glupi i gramzivi i samo nam je bitno da prevarimo komsije i zavidni smo. Prosao sam mnogo sveta i bio svugde i tek kad covek ode iz Srbije shvati sta mi u stvari imamo al isto tako shvati koliko ne znamo i koliko se ne slazemo i mislimo da nam neko pomaze i kao zeli nama dobro. Kapitalizam je nesto najsurovije, i ako covek pliva gleda kako da ostane tako i na svaki nacin davi sve oko sebe, a to nama ove velike kompanije sada rade i nije mi jasno da li smo tolko glupi da ne umemo da napravimo sijalicu, salatu, auto, biciklu il ko zna sta vec sto smo proizvodili pre. ... znamo mi, al smo zaslepljeni, zato nam ovako i ide.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

naravno da nije dobro kad se mmf mesa u ekonomsku politiku neke zemlje. mmf se brine o nekoj zemlji taman toliko da je odrzi u zivotu da bi bila sposobna da place svoje dugove. i nista vise. ali, nije u tome stvar. stvar je u tome da nas nije mmf tukao po usima da se zaduzujemo. nije nam mmf kriv sto niko nece da ulozi pare u srbiju, osim sumnjivog kapitala. nije nam mmf kriv sto vise niko nece da nam da kredite po povoljnim uslovima. za to smo sami krivi, tj oni koje smo sami izabrali, sto ukljucuje i ovog dacica ovde. e zato nam sad treba mmf, da nas odrzi u zivotu. da natera nasu vladu da se ne rasipa nasim parama kao da smo tudje. da mi to mozemo sami, ne bi nam mmf ni trebao.

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Ivica Dacic ne spominje slucajno kompaniju Dunav, posto je ova kompanija posle izbora 2008. "pripala" SPS-u. Unazad 4 godine SPS je uvecao broj zaposlenih "preko veze" za vise stotina. Kakav licemer?!?!?!?

djole

pre 12 godina

Kakav demagog...drago mi je što me svakim danom sve više podseća na Dačića kojeg sam prezirao devedesetih. Zašto privatizacija? Pa kada u nekom sektoru koji nema veze sa nadležnostima države, kao što je osiguranje, imaš firmu koja je državna, kao što je Dunav, poruka koju šalješ investitorima u toj oblasti je ''ne dolazite, jer nema šanse da imate ravnopravan tretman''. Naravno da će država da uskače i pomaže svoju firmu, pa i da menja pravila igre, tu tržišta nema. Klasičan primer su Telekom i Dunav. Dunav je, između ostalog, uspešan i zato što Telekom plaća osiguranje svojim zaposlenima baš u toj firmi (osiguranje koje naravno nije obavezno i koje pitanje je da li bi uplaćivao da nema Dunava). Dunav takođe dobija na svim javnim nabavkama ne zato što što daje najpovoljnije ponude nego zato što sve ostale osiguravajuće kuće prethodno bivaju eliminisane. Ostale osiguravajuće kuće nemaju isti tretman na ''tržištu'' kao i Dunav i to je jedan od glavnih razloga zašto je tržište osiguranja još uvek nerazvijeno u Srbiji. Umesto da jačaju kontrolne organe i da jačaju instrumente kontrole tržišta (kao što je Komisija za zaštitu konkurencije) oni sa državnim firmama uništavaju tržište a posledice toga trpeće građani jer će dobijati nekvalitetne usluge. Dunav, Komercijalna banka i Telekom se nikada neće razvijati kao firme jer svu dobit isisa država da bi platila plate u javnom sektoru. Umesto da država privatizuje te firme (s tim da Telekom treba da proda kao operatera ali da zadrži infrastrukturu) i da modernizuje i racionalizuje javni sektor, oni kroz privilegije državnim firmama pune budžet i time finansiraju neefikasnu administraciju.

zestoki Ivica

pre 12 godina

Ovaj polako pocinje da umislja da je JULIJE CEZAR.Nece MMF, naredjuje Tadicu kad da raspise predsednicke izbore,to kako stiti nacionalne interese dokazuje od 1992.godine pa se dela i vide.
*****

Vladimir

pre 12 godina

Ali samim prihvatanjem njihovih "povoljnih" kredita prihvatili ste njihove uslove i nacine poslovanja. Konstantnim zaduzivanjem po veoma nepovoljnim uslovima i njihovim uslovljavanjem prihvatanja stranih kompanija i banaka drzave poput nase su osudjene na propast! Pritom se pokrivaju pricom da nam je omogucena slobodna trgovina sa EU i USD i sve sto mi trebamo da uradimo da bi plasirali proizvod na njihovo trziste jeste da ispratimo njihove standarsde proizvodnje koje nazalost nismo u mogucnosti da ispunimo jer nemamo takvu tehnologiju. A koju bi nam oni rado iznajmili (licencu) po ceni koja je recimo za dva posto veca od cene kredita koji nam oni nude. Tako da takvom trgovinom mi samo tonemo jos dublje. Teraju nas da nase ljude posaljemo k njima (tacnije zbog nedostatka posla sami njima odlaze), a od nas koji se i odlucimo da ostanemo prave robove koji ce samo zavrtati sraf u njihovoj fabrici za koju je nasa drzava dala 10000 eura po radnom mestu i ukinula im poreze na profit prilikom iznosenja istog iz nase zemlje. Tako da ovakve price vise sluze kao markentiska kampanja nego li ozbiljan poduhvat protiv onih koji nam zele doci glave na perfidan i manje agresivan nacin.

Santiago de Chile

pre 12 godina

U posledenijh 20-set godina ova Dačićeva izjava je ,bez konkurencije , najpametnija izjava. Za najviše deset godina , videće se koliko je zlo po male ekonomije MMF i svetska banka, koliko se milijardi dolara isisalo iz Srbije zbog njihovih obavezujućih "saveta". Beli listić sam , ali skidam kapu Dačiću ako će makar za 50 % smanjiti uticaj MMF-a u Srbiji.

Andrej

pre 12 godina

Razumem g.Dacica u potpunosti sto nije za prodaju Dunav osiguranja ali to se ne kosi sa nacionalnim interesima vec sa SPS-ovim jer upravo je njihov kadar na celu ove firme koju bezobzirno cerupaju. Samo jedan kompjuterski program je placen 2 miliona evra umesto 10 000 evra, molim policiju da ispita slucaj sa kompjuterskim programima (upssssssssss, on je ministar policije)

Ivan

pre 12 godina

Vi komentatori ovde biste kritikovali njega i da je rekao "zelim da nam ekonomsku politiku, kao i do sada kroji MMF", a kritikujete ga i u ovom slucaju. MMF ne radi dobro za nas, nego za strance, tj. za Zapad, tako da u ovome potpuno podrzavam Dacica. S druge strane, mislim da to pored Dinkica, Djelica i slicnih nece proci, jer mislim da Dacic ovo malo prica i zbog kampanje. Strucnjake koje ima MMF ima i Srbija, a da li mislite da ti strucnjaci MMF-a rade za nas za dzaba? Ne rade za dzaba, oni to nama kada se svede racunica naplate, i to preko svake mere.

kaiser

pre 12 godina

"MMF ne treba da se meša u odbranu nacionalnih interesa?"

To se u običnom narodu zove kradja, otimanje, nabacivanje unosnih poslova partijskim drugarima, uvaljivanje rodbine u javna preduzeća a na našu grbaču bez mere i stida, zaduživanje do besmisla. A MMF je nepoželjan da to ne bi iznosio u javnost?

Očigledno imamo različite poglede na "nacionalne interese" i sad postaje jasno zbog čega odbrana istih ne ide nikako.

Od MMF nam ne trebaju zajmovi, a to što oni kontrolišu vas, što u javnost iznose sve negativne posledice vaše vlade, too je itekako poželjno, jer je to i jedini validni izvor informacija vezanih za stanje ove države.

Svako svoju nesposobnost i lopovluk sakriva iza "odbrane nacionalnih interesa"

kuki

pre 12 godina

Zašto neće privatizaciju firme "Dunav"? Pa zato što je u raspodeli blaga pripao SPS-u. Zato što je tamo doveo svoje ljude, normalno. Zato što je tamo našao rešenje za zapošljevanje "ovih i onih". Zato što se tamo vrti ogroman novac. Zato što je idelana firma za izvlačenje novca za razne potrebe. Dunav je bio i ostaće "zlatna koka" za svaku vlast. A Insajder ekipa B92 bi mogla da naparvi baš zanimljivu emisiju o ovoj firmi. Bilo bi tu materijala i materijala.

novosadjanin

pre 12 godina

MMF zaista ne bi trebao kada bi vlada bila disciplinovana u trošenju novca, kada bi investicije postavila na prvo mesto i kada bi se potrošnja obuzdala sve dok se ne bi postigao dovoljan nivo zaposlenosti. Međutim vlada ovo nikada neće uraditi, prvo zbog toga što ne želi obuzdavati svoju potrošnju, a drugo što bi to zahtevalo nekoliko godina da se dostigne neki normalan životni standard građana, što na kratak rok nije popularna mera. Zbog toga je lakše preduzimati vatrogasne mere. Jedino pitanje je kada će požar dostići takav intenzitet da ga neće biti moguće kontrolisati. Zbog toga, što zbog našeg mentaliteta, što zbog bezobzirnosti naših političara mislim da mi ipak moramo imati nekog dežurnog policajca koji će nas kontrolisati.

Vlajkov

pre 12 godina

mi smo neverovatan narod, ovamo bi svi da se zaposle u drzavnoj sluzbi(to stalno pokazuju istrazivanja) da nebi nista radili i za to primali platu... imammo 10000000000000000 penzionera, Bog zna koliko laznih, sve pare dadosmo na smart telefone i letovanja po inostranstvu... a onda necemo saradnju sa MMFom...... pa ne moze rodjaci... nije ovo Dembelija nego Srbija, javna preduzeca rade na stetu svih gradjana, a od ovih profitabilnih tipa Calserg ili Livnica Kikinda(necu da pominjem zvucna imena iz kampanja) sva su ili u vlasnistvu stranaca ili u domacih tajkuna, a nama ocigledno ne valjaju ni jedni ni drugi...

to sto vi zelite da sve bude drustveno a profitabilno podrazumeva da bacite diplomu sa nekog faxa zavrsenog tipa u Bogaticu odreknete se kancelariskog posla koji vam je obezbedio ujak sa dobrim vezama, zasucete rukave i radite posao za koji ste odista kvalifikovani, tj neki fizicki posao....

do tad nam je MMF slamka spasa......