Utorak, 27.03.2012.

17:34

13 godina od rušenja aviona F-117A

Mit o američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je pre 13 godina, na današnji dan, kada je taj avion oboren tokom NATO bombardovanja Jugoslavije.

Izvor: Beta

13 godina od rušenja aviona F-117A IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Matija Soskic

pre 12 godina

U predizbornoj kampanji slavi se obaranje jednog aviona da bi se zaboravio poraz u ratu i gubitak Kosova. Plitka, i jako vidljiva propaganda kao i sam oboreni avion.

ciganDOgroba

pre 12 godina

@ Vokshi
Za razliku od US kolonija kao sto su Bosna i Kosovo , u Srbiji NATO vonici nemaju pravo pravo na nesmetan promet bez prava na kontrolu. Od 99 do sada su samo jednom debelo platili koriscenje luke Beograd za utovar namirnica i to su morali najaviti mesec dana ranije , policija je obezbedjivala luku i uradjen je kompletan pretres tovara. To je bio uslov iz Rambijea na koji Srbija nije pristala. Jedni deo Srbije gde NATO vojnici imaju pravo da budu je Kosovo i Metohija. Inace je od 99 do danas u pojasu administrativne linije oboreno 10-tak bespilotnih NATO letelica koje su bespravno presli trenutnu liniju razdvajanja. Pa nije Srbija banana drzava da ima baze za stranu vujsku i da trecerazredne belosvetske birokrate vladaju kao namesnici ili visoki predstavnici. Sloboda je kada sam donosis odluke(makar i pogresne) a ne kada ti neko treci diktira sta si odlucio. Jel mozes da zamislis da privremene vlasti na Kosmetu donesu neku odluku koja je u suprotnosti sa interesom USA ? E vidis, u Srbiji predsednik drzave ima slobodu da 24.03 u 19 i 30 na dnevniku izjavi da su oni zlocinci. I jos nesto, kapitulacija je kada jedna vojska vojnicki porazi drugu,razoruza,zarobi a UN je osvojio rezoluciju 1244 kao primirje koje podrazumeva da vojska Srbije sa kompletnim naoruzanjem i opremom privremeno napusti prostor Kosova i Metohije i da vlast preuzme UN(ne NATO)i da udju snage UN-a ane NATO. Pitaj studenta prve godine prava da ti objasni ovu ogromnu razliku. Druga je prica sto USA siluje medjunarodno pravo i zloupotrebljava UN ali veru u medjunarodno pravo vraca podatak da jednostranu nezavisnost nije priznalo 2/3 drzava.

acomurija

pre 12 godina

Neke stvari se ovde debelo mešaju, neke podrazumevaju...
Puk Zoltanu svaka počast za patriotizam, za komandnu zaslugu - ali: niti je puk Zoltan uključio radar, niti je nišanio i aktivirao "nevu"!
Prst na okidaču je imao jedan Kraljevčanin - Nikolić!
Kao razuman i racionalan čovek, puk Zoltan neprekidno opominje da NIJE (samo) njegova zasluga, već celog tima (posade).
Dakle, poštujmo ponašanje puk Zoltana i rasteretimo ga zasluga koje sam ne traži: bio je komandant posade, a samo skidanje F-117 je obavio DRUGI čovek.
Ako se želi biti precizan i pošten prema činjenicama.

ne pljujte vojsku, nego politicare!

pre 12 godina

@ Vokshi

Ne znam zasto pises tako zlurad komentar kada znas da je Vojska kapitulirala pod pritiskom politicara (kako je u demokratskim zemljama), seti se da je bilo problema sa Pavkovicem koji nije hteo da se povuce sa Kosova. A politicari su kapitulirali jer su videli da i posle 78 dana VAZDUHOPLOVNOG izivljavanja nema pomoci niotkuda, a NATO bombarduje sta hoce i gde hoce i pretvara zemlju u krompir pire. Vojska je odradila maksimalno koliko je mogla u datim uslovima (racunajuci i neverovatan stepen mobilizacije od 3% junackog rezervnog sastava) i njoj nemam zamerki. I tacno je da obaranje jednog stealth bombardera nije kompenzacija za gubitak Kosova, ali ovde je rec o jednoj jedinici i njenom staresini koja je dala svoj maksimum i koja zasluzuje sve pohvale. I da, kapitulacija nije bila bas po udzbenicima jer je svo naoruzanje i ljudstvo izvuceno sa Kosova a ne predato neprijatelju.

PPeca@SER

pre 12 godina

(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 13:16)

Nisi ti mene razumeo, a ja engleski malo "natucam" ;-)
Lajkovao sam njihovu sifru da ih je neko oborio - "weather problems"...
Sve ok.

Stavros84

pre 12 godina

Mozda mi jesmo oborili samo jedan F117 Ali.... Mi smo imali 100 puta manje PVO-a nego sto su oni imali aviona. Nas PVO nije ni radio 100% jer nije bilo razloga da uzalud trosimo nase naoruzanje. Mi smo se vise opredeljivali na pravljenje maketa i laznih signala PVO-a nego na ukljucivanje pravih PVO-a. Da smo sav moguci PVO ukljucili izgubili bi 90% PVO-a ali bi i oni izgubili josh bar 5 aviona. Mi bi izgubili bar 1000 vojnika a svi njihovi piloti bi bili evakuisani. Tako da bi time izgubili. Ako bismo racunali po tome sto su oni nama unistili vojnu opremu tenkove itd vredne par miliona a mi njihov jedan avion vredan kao nasa cela vojska mi smo pobedili. Jedino je steta sto su oni nama unistili pola bitnih mostova u srbiji, bolnice, fabrike, zgrade civilne zrtve itd. I samim tim mi smo bili prinudjeni da se predamo. Da su oni gadjali, pardon promasivali samo vojne ciljeve mi bismo mogli sa njima da ratujemo josh 3 godine. Ali oni su nas gadjali po infrastrukturi i po ekonomiji i zato smo mi predali to jest izgubili.

Mashinovodja

pre 12 godina

Ne znam, možda nešto nije u redu s mojim načinom razmišljanja (nije dovoljno srpski, dakle suviše je logičan), ali meni obaranje jednog *#$%@$! aviona (ma koliko on bio nevidljiv, skup, napredan ili šta god), nije ama baš NIKAKVA kompenzacija ni uteha za izgubljen rat (da, suprotno mnogim ovdašnjim "mišljenjima" i "smatranjima", mi smo IZGUBILI taj ^#$@! rat!), ni za sva ostala sr... koja imamo u vezi s tim ratom, Kosovom i srpskim kompletnim idiotlukom i koja ni do dana današnjeg nikako da prestanu!

Svaka čast momcima koji su ga oborili, oni su dobro uradili svoj deo posla, ali nažalost, to - suštinski - ne menja ama baš ništa! To je samo jedna prilično beznačajna epizoda u tom ratu, ako se "ratom" može nazvati kad sediš bespomoćan kao usr..i glineni golub na poslužavniku i samo se pitaš kad i s koje strane će te zveknuti tomahavk. Pri tome za celo vreme čak ni ne vidiš ni jednog jedinog neprijateljskog vojnika.

Ako me neko tako razvali od batina da posle toga ne mogu ni da stojim, ni da ležim, ništa mi ne znači, niti me modrice manje bole zbog toga što mogu ponosno (i kroz razbijene zube) da kažem "e, ali bar sam mu upropastio jednu majicu!"

gledač

pre 12 godina

ja sam ga gledao kako pada... doduše mislili smo da pada tomahawk ali pogrešili smo... videli smo nevidljivog u plamenu kako pada iz oblaka... jer to veče beše baš oblačno...

Izraziti pritisak

pre 12 godina

@ PPeca@SER
Ja stvarno ne znam sta ti nije jasno u videu? Ako ne razumes engleski onda imas titl dole a triple A znaci All-Arms Air Defence i najmanje 5 puta spominje dejstvo AAA, take a hit, procenu stete , bezanje na zapad , a komadi javlja da je primio pogodak,da ima vibracije,da mu je motor otkazao,jedrim ka zapadu , nabraja kako gubi visinu sa 15000ft na 10000 za 5 sek, i na kraju lepo kaze " pogodjen sam i napustam avion idem ka zapadu ,pocnite da me trazite . Pogledaj jos jednom video pa sam zakljuci da li je rec o vremenskoj prognozi!
http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

predrag

pre 12 godina

@Ja

Pa vidim kako su usetali ali i isetali iz Avganistana i to od Talibana koji za NEVU ni su ni culi i koji sem klasnjikova i rucnog raketnog bacaca ne znaju nista.

Od recido reci potpisujem sto je napisao Muknavi. Najboloji opis bucka, eu citizena, bezimene &Co.

Ja

pre 12 godina

Nikson@ pa da su htjeli usetat bombardirali bi vas jos koji mjesec i onda se lagano usetali ko u svoju kucu. Mislim da si previse gledo milosevicev rts

PPeca@SER

pre 12 godina

Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

[link]
(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 10:31)

"weather problems" :-)

Lajkujem.

IQ=0

pre 12 godina

Zoltane, veci si patriota od svih komentatora na B92 zajedno:)
Pri tome mi je posebno drago sto si Madjar!
(Mirko, 28. mart 2012 09:35)

Mirko svaka cast za komentar

Izraziti pritisak

pre 12 godina

Rec je o avionu koji je 1999 godine kostao kao eskadrila (12 aviona) F-15 ili 20 aviona F-16,Rec je o avionu u ciji razvoj je ulozena kolicina novca jednaka budzetu svih Balkanskih drzava za 10 godina.Rec je o najmodernijem avionu USAFA ,u to vreme , a avion je trebao da bude u aktivnoj sluzbi do 2025 godine ali je penzionisan 2008. Rec je o rusenju mita o nevidljivosti na kom se zasniva citava peta generacija borbenih aviona. Rec je o trijunfu inventivnosti,visoke obucenosti,viskokog morala i zastarelog sistema NEVA (iz 60-tih god) nad najmodernijem aparatu koji je koriscen u zlocinackoj agresiji. Rec je o trijunfu herojske 203 raketne brigade u uslovima apsolutne protivnikove vazdusne nadmoci. Raketasi su gadjani oko 200 puta i ostali su neokrznuti, na njih je dejstvovano najmodernijim protivradarskim raketama HARM od kojih je svaka tada kostala 1,6 mil$,NATO je dovukao specijalnu eskadrilu koja je obucena da lovi PVO jedinice i radarske polozaje i sve ih je izigrala dovitljivost strucnih ljudi koji su na licu mesta pravili lazne emitere radarskih zracenja od mikrotalasnih pecnica, lazne polozaje , slali radarske zrake pomocu ogledala i igrali igru macke i misa sa zracenjem od 21 sekund. Stvarno se razne gluposti mogu procitati u komentarima pocevsi od toga da je NATO sam sebi srusio najmoderniji avion pa do toga da je pucano nasumicno pa da je slucajno pogodjen. Pilot oborenog F-117 je lepo objasnio kako je radarski osvetljen,gadjan sa dve rakete , kako se druga aktivirala blizu aviona i snopom gelera ga oborila....
Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

Vokshi

pre 12 godina

Srpska vojska je prva u svetu koja je nakon sto je 0,01 % okrznuta, potpisala Kumanovsku kapitulaciju, predala teritoriju i omogucila protivniku nesmetanu komunikaciju i promet po ostatku teritorije bez ikakve sopstvene jurisdikcije i kontrole nad istima.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Samo bombardovanje je bilo strogo kontrolisano i cinilo se sve da se ljudske zrtve svedu na minimum.Kao sto znate bombardovani smo zbog ratova koje je Milosevic vodio sirom bivse Jugoslavije.Mnogo ljudi je izgubilo glavu,nepotrebno,zbog ideje o velikoj Srbiji.Da je Amerika zelela a nije sve bi trajalo vrlo kratko,jer mi odbranu nismo imali.Sam nevidljivi avion je oboren tako sto su francuzi poslali koordinate pa je on presretnut.To bi uglavnom bilo sve!

JADRANIN

pre 12 godina

Jedno je sigurno. Vojska tadašjne SRJ nije poražena tokom bombardovanja i rata 1999 godine, mislim na klasični vojnički poraz da vam neprijatelj čizmom pregazi i uđe na teritoriju zemlje.Čak šta više ako se uzme u obzir broj angažovanih borbenih letilica i učinak istih rezultat je veoma mršav na sreću po nas.međutim ono što mi kao čoveku smeta i sa čim nemogu da se složim, je to neviteško ponašanje nato alijanse.Uvidevši da su u strategijskom smislu blago rečeno izigrani i nadmudreni od naše vojske jer su danima bacali raketei bombe na poturene im drvene makete aviona topova, tenkova i mnoge druge, počeli su besomučno bombardovanje civilnih ciljeva, bolnica, škola stambenih zgrada, fabrika benzinskih pumpi kao bombardovanje RTS.Baš me zanima u kom to ratu je još televizija bila legitimni vojni cilj.Ono što je još neshvatljivije za normalnog čoveka je i činjenica da je navodno tadšnji direktor RTS Miloanović znao da će televizija biti bombardovana a ostavio je ljude, radnike u njoj tj žrtvovao ih je.Kakav to monstrum može da uradi pod uslovom da je to istina.Milanović za to robija deset godina u Zabeli ali se plašim da pravu istinu o tom događaju ne znamo.Kada se sve sabere naša zemlja je gubitnik kao i narod u smislu porušene infrastrukture fabrika uništene privrede namenske industrije i td.Ipak najveći gubitak svakako je gubitak preko tri hiljade ljudskih života što civila što vojske, a to se nemože nikakvim parama platiti.

PPeca@SER

pre 12 godina

@Ivan

"NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali. "

Jad i beda informisanosti Amerikanaca, za koju vec znamo, a i tvoja.

A to da sam ja rekao da je Nikola Tesla probisvet, to si ti citao tako, zahvaljujuci prethodnom... samo treba da znas sva slova, kod nas je "citaj kako je napisano".

general

pre 12 godina

Američki pilot je imao zadatak da izazove pad letelice i da omogući da bude pogođen. To je učinjeno iz propagandnih razloga jer je i samo bombardovanje bilo ograničeno i za razliku od Bosne nisu uopšte gađani PVO punktovi ili vrlo retko kao kod Kraljeva i to zato što je bilo dogovoreno da kada od kuće krenem dole u selo u posetu kod sestre avioni nalete u razmacima i da jedna baterija simbolično bude pogođena. A posle je bilo i da su avioni iznad kuće naleteli ostavljajući mlazni trag.

Perica

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?
(beaufort011, 27. mart 2012 21:35)

Mozda, al srpska "koka" je ipak prva "nasla zrno" i to u CITAVOM SVETU!!!!

Vladimir

pre 12 godina

A meni je drago da su i Zoltan i Dejl (pilot) preziveli taj usranii rat. Zao mi je sto mnogi nisu. Nije mi zao onog sto se izlezava ispod drveta u Pozarevcu.

MUKNAVI

pre 12 godina

Tih dana bilo je mnogo nevidljivih,kao da u zemlju propadose,kada su krenuli pozivari sa vojnim pozivom u ruci k` njima,u njihove kuce,stanove.Pojavili su se kada je frtutma prosla i rekli nam da smo osramotili Srbiju,a u ratu kapitulirali.Sada se jos vise ljute,i psuju one koji im dodju u grad ,i traze od drzave da im pomogne jer nemaju ruku,nogu,a ni kintu pa se nadaju da ce to ipak Narod pozlatiti a onda se vrate tamo odakle su dosli jer vide da od pozlate nema nista.Na njih vicu uzurbani prolaznici da su dosadni,da im zagusuju saobracaj pa verovatno ne mogu da stignu do kompjutera da pisu..patrijotsku komentu,da prozivaju one koji su izgubili rat al`...obraz nisu.Al ko te pita za njega jer mi smo licimeri,zameramo drugom,a sami to cinimo,volimo zakon al ne na svojoj kozi,omalovazavamo vrednog komsiju,smejemo se odazivu na vojni poziv i nazivamo ih budalama a oni cute i slusaju njihove ode o patrijotizmu i eto,iz takve hrpe tih "finih" atributa sto nas krase izjezdise i nasi politicari,pa sad kaki smo taki su i oni jer vecina pobedjuje,ona bira,daje mandate i dreci na svoju rukotvorinu..politicare pa ih rotiraju,zagledaju i..opet drece,pa kad i oni zasednu bar u mesnu kancelariju na neku klupicu..paraju nosom nebo pod oblake,idu ukoceno gegajuci se levo pa desno, i na nas ostale gledaju sa velike visine,ponekad potpusu nas po ramenu uz..bice bolje,imam hitan sastanak sa gospodinom poslanikom,prenecu mu vase primedbe a on zna jake ljude razmestene u vladajuce koalicije ...i tako u nedogled.

sisanje vesla

pre 12 godina

Nato je potvrdio gubitak 1 F-117(Budjanovci), 1 f-16 ( okolina Sabca) , 1 Harijer ( pao u Jadran ), 1 A-10 (Skopska Crna Gora),1 Apaca i jos jedan F-117 koji je pogodjen uspeo da sleti u Tuzlu ali su ostecenja bila tolika da je avion rashodovan( ovo su zvanicno objavili 2006). Pored ovih aviona je sigurno pogodjen i oboren Nemacki Tornado koji se raspao u vazduhu i pao na Albansku teritoriju a na nasu stranu je pao poklopac kabine , jedno krilo i delovi motora. Pun je net slika nasih granicara sa ovim trofejima. U naletu para A-10 je strelom pogodjen vodja para koji je uspeo da spusti zapaljen avion u Makedoniju. Pilot je sin americkog generala Michael Shorta a ovo je generalov intervju u kom prica kako mu je sin javio sta se desilo : http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html
Ovo je fotografija iz Sarajevske stampe a u pitanju je F-15 na povratku iz Srbije ,koji je sat vremena kruzio oko grada sa plamenom u desnom motoru
http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=22931_54492244_f15a.jpg
Najzanimljivije od svega je slucaj aviona koji je pao u spacvanskim sumama u Slavoniji za koji se tvrdi da je B-2 spirit of missury i svedocanstva hrvatskih vatrogasaca o tom dogadjaju kao i cinjenica da duh Misurija nije vidjen do 2002 ( na stajanci maticnog aerodroma,izostavljen iz godisnjih almanaha USAF-a za 99,00 i 01)
intervju generala Smiljanica o tom slucaju :
http://www.youtube.com/watch?v=3Qi1z4vh79A
Svedocenje o unistavanju apaca i cinuka :
http://www.youtube.com/watch?v=LScEG_-Y9UM
Daleko od toga da smo pobedili NATO ali je sigurno da nasa armija vojnicki nije bila porazena , cak ni okrznuta, sto najbolje govori zvanicni izvestaj NATO komande o btoju sati naleta,kolicini bombi i raketa i o mizernom broju od 14 unistenih oklopa(tenkova,samohotki,BTR-a..) za 78 dana bombardovanja ili kako je to lepse receno pred komisijom od 21 US senatora " za 78 dana je unisteno 0,01 % Srpske armije i nekoliko stotina laznih meta.

Ja

pre 12 godina

Zanimljiva vest. Ni reči niste rekli o Zoltanu Daniju, čoveku koji je zaslužan za obaranje ovog aviona. Nije vam dovoljno Srbin? Ili je zgrešio što se susreo sa američkim pilotom? A o rakiji od banana ne vredi ni trošiti reči. Mogli ste isto tako napisati i koliko tinejdžera iz Buđanovaca je dobilo svoje prve bubuljice.

nikolas

pre 12 godina

ok.mi smo mala srbija a oni mocni ameri.svima je to jasno!u svakom slucaju je besmisleno porediti se sa njima ili sa bilo kim poshto smo davno propali!cinjenica je i da su nas za...li za kosovo posthto se za njega zalazu ko za majku rodjenu!Ali mi je posebno drago shto tim prepotentnim snobovima sj****mo taj avion!samo zato shto smo niko i nishta!!!!!!!!!!

Nikson

pre 12 godina

(Jaooj Klingotne!, 27. mart 2012 21:48)
A jel znas ti da je Srbija ipak jedina zemlja u kojoj su oni ratovali od pada Berlinskog zida, a da nisu usetali na celu teritoriju kao okupatori. A da te pocetim rat je izbio na kraju zbog odbijanja u Rambujeu da se Nato razmesti na celu teritoriju Srbije. Znaci hteli su, ali im se hvala bogu nije napadalo direktno na nas, ipak je to neki respekt srecom da je tako jer bi opet jako izginuli kao kroz celu istoriju.

941 Akula

pre 12 godina

Da jednom za sva vremena rascistimo;dokazani su samo oni tipovi aviona gde su se diretno 'jedan na jedan' obarali amerikanci i rusi,znaci ratovi u Koreji i Vijetnamu.A to sto su amerikanci obarali sa F-15 i F-16 avione zemalja sa nedovoljno obucenim pilotima,neremontovanim i slabo odrzavanim avionima,sa neispravnim radarima (nasi Mig-29) i tako se americka 'supermasinerija' dokaze protiv druge generacije ( Mig-21),trece generacije (Mig-21bis i Mig-23,Su-17) te eksportnu (ojadjenu) verziju Mig-29A (9-12)i SVE IJEDAN AVION JE MAHOM OBARAN RAKETOM AIM-120 Amram,dometa oko 70 km,dok su ovi imali rakete R-73 dometa do 20km i R-60 do 8km..Cisto sumnjam da bi amerikanci postigli slican rezultat da se pokace sa kinsekim J-10 Vigorous Dragon,Su-30MKK,i silnim kopijama suhoja u vidu aviona J-11,ili sa indijskim Su-30MKI,Mig-29 UPG,itd..
Solidni protivnici americkom RV-u u svetu su samo sledece zemlje: Kina,Indija i Izrael (americki avioni,ali sa izraelskom elektronikom),a ovo ostalo nije vredno paznje,dok su rusi stepen iznad ovih - dostojan protivnik..nista se tu bitno nije promenilo od 1945 godine pa do danas.

Bas slucajno

pre 12 godina

Slucajno oboren?PVO na svakih 20 sekundi lansirala po jednu raketu(bez obzir na protiv-radarske projektile koje su imali NATO avioni)pa jedna slucajno pogodila,ili se mozda neki oficir sapleo,pa u padu,slucajno pritisnuo dugme za lansiranje?A mozda je i raketa prolupala,pa umesto da promasi,ona pogodila avion?Bice da je tako.

realista

pre 12 godina

Evo na primer,B-2 Spirit je takodje ucestvovao u bombardovanju SRJ. Ako su ti radari bili toliko uspesni u otkrivanju "stealth" aviona,zasto niko nije "ugledao" njega? Vidite,sad je sve jasno,NATO je sam kriv za gubitak svog aviona..

franjo

pre 12 godina

I sad su mnogi ponosni sto je oboren taj jedan, a ja bih bio ponosan da mi imamo sto komada pa makar nam neko oborio i deset, ali ne kupljenih jer to nije nista. Vlastitih, iako ne volim oruzje. Oni imaju i znanje i tehnologiju i proizvodni lanac za iste i jos sto komada gotovih. Nam treba neko da dodje da pravi vetrenjace za struju, a nekad ih je bilo po vojvodini za zito.

Nenad KG

pre 12 godina

Iako vecina ovde ne voli Amerikance, nemojte omalovazavati F-117A, to je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, sto je i potvrdjeno u brojnim misijama!

lepo

pre 12 godina

(Cera, 27. mart 2012 20:56)(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno)

Paaa... kad si gled'o na CNN, onda ne vredi komentarisati. Njihova nepristrasnost i objektivnost je poznata celoj planeti.

Jaooj Klingotne!

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Da li su ovakvi komentari ozbiljni ili samo crni humor, da li se ovo neki reditelj vežba za pisanje nove ratne komedije...Šta vi pobogu slavite??? Ako smo imali toliko dobro oružje da oborimo nevidljive avione da li se zapitate zbog čega nismo obarali vidljive? Taj avion je oboren na sreću jer je leteo veoma nisko - to je sve, nema nikakvog oka sokolovog i srca junačkog. Da li stvarno mislite da im je pvo nanela neku štetu time što je oborila jedan avion? Znate li da nijedan nato pilot ili vojnik nije stradao u tom ratu? Znate li da je su njima mnogo bitniji životi od tenkova, topova i aviona kojih imaju na hiljade? Znate li koliko je naših pilota nepotrebno izginulo u tome ratu, koliko je ljudi pobijeno i proterano? Dokle ćete da slavite poraze i veličate gubitnike?

Jambalaya

pre 12 godina

Ponos i dika... uspesno oboren 17 godina star avion (tada).
Sa godisnjim budzetom od nekoliko desetina milijardi dolara, zamislite cime raspolazu Amerikanci sada... Ako uzmemo u obzir da su 70-tih poceli razvijati jako svestrane letelice, takozvane letece tanjire.

Dule

pre 12 godina

Meni je apsurd da slavite obaranje 1 aviona + f16 koji ste im valjda srušili ako se ne varam. Koliko su vam štete napravili, bacili vas 50g unazad i vama je ovo super!? Izgubili ste taj rat, a slavite jedan oboren avion? To je kao da gubiš od Barcelone 20:0 i ludo slaviš što imaš korner...

josip

pre 12 godina

Uvjek se iznova iznenadim sto se u Srbiji slavi. Pa mislite li da je njih briga za jedan avion, imaju ih na tisuce. Zemlju su vam razvalili na komade i okupirali Kosovo bez izgubljenog vojnika. Jedini tko se i dan danas od toga ne moze oporaviti je Srbija. A vi slavite rusenje jednog aviona kao da vam je to neko vrhunsko postignuce. Morate se malo vise cijeniti, susjedi...

beaufort011

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?

aa

pre 12 godina

Ni prvi ni poslednji put da su Srbi stali pred daleko nadmocnijeg neprijatelja.
Inace neki mozda misle na f-16 (cini mi se) koji je bio ostecen tokom leta nad Srbijom i morao je prinudno da sleti.

oen

pre 12 godina

Moje je nebo,
pod njim sam rodjen.
Munje zadrzite
al' sunce je moje.
Deo moje slobode
ne trpi senke vaše.
Nevidljiva krila
u horizontu Srema.
Pozdrav iz Srbije.

Deki

pre 12 godina

Zao mi likova koji imaju Pop Corn-Burger intelet koji se lože na Americke filmove i misle da nema nista preko toga ...
Meni je licno jos bolje ono sto su Iranci uradili sa Ameriskom Stelht bespolotnom letelicim...ne samo da su je uočili na radaru nego su je preoteli piratskim signalom i spustili neostecenu na svoju teritoriju

Mata

pre 12 godina

U članku je navedeno gde je sve učestvovao ovaj avion ali posle obaranja nad Srbijom on je jako izgubio na popularnosti u Nato-u i ređe se pominje u kasnijim ratnim akcijama. U svakom slučaju mora se priznati da je to bio jak udarac tom skupom projektu od koga se očigledno više nije oporavio.

гробар до гроба

pre 12 godina

Стелт технологију и самим тим невидљиви авион су први развили Руси који су увидели слабости и касније су одустали од тога па су некако преко шпијуна дали Америма коју су развили овај програм. Наима слабости овог авиону су да га лако и без проблема са и са великом поузданоћшу детектују руски одбрамбени системи и радари на системимам С 200 који датираjу и 1967 године, а како је наша Војска поседовала руско наоружање и руске радаре уз мале измене овај стари радар је функционисао без проблема, треба додати да смо погодили још један ф117 али је он успео да слети у Босну или Хрватску!!! Могу да замислим како на њега функционише С 300 систем или најновији С 400 Триумф!!!! Треба додати да Ф117 више никад није коришћен у мисијама, Амери га користе за патролирање изнад САД али га не користе у нападима, сада развијају неки нови ф 117 који ни руски радари не би могли да детектују али то је њихова заблуда!!

Да нисмо снимили остатке авиона они би објавили да га нисмо ни оборили, прелетао 1270 пута над Ираком у време Пустињске Олује, па наравно када су уништили све радаре.

Свака част Пуковнику Золтану и Војницима и свим официрима и подофицирима на овом подухвату!!!

dejan lucani

pre 12 godina

ja sam 99 bio u 250 raketnoj iz jakova.obuku su mi drzali dani zoltan i podporucnik darko nikolic iz kraljeva.meni je samo zao sto se ne pominje nigde darko jer je on lansirao nevu raketu koja je pogodila i oborila f117.toliko.

Petar

pre 12 godina

Ljudi uzmite se u pamet. Izgubili smo rat, za koji smo znali da ce mo ga izgubiti. Svaka cast svima koji su se borili. Realno gledano obaranje ovog aviona je u skladu sa narodnom, da i corava koka nabode zrno. Ne dozvolite da ponovo budemo corave koke!

Зоран

pre 12 godina

Знате где је човек који га срушио? Ено га држи приватну радњу, продаје коре, пецива,...

Goran

pre 12 godina

Prica ima epilog... Kasnije se Zoltan Dani sreo sa pilotom aviona kojeg je oborio. Njih dvojica su nakon toga postali prijatelji, a o tome je i snimljen kraci dokumentarac.

http://www.youtube.com/watch?v=5tyMdBOmNC8

pejapeja

pre 12 godina

Desilo se sta se desilo.U svakoj vojsci pa i medju pilotima ima budala koje ne postuju pravila sluzbe.Zato je avion oboren a ne zato sto smo imali sposobnu i tehnicki opremljenu PVO.LJudi rezervisri se nisu odazivali jer su znali da ih guraju kao zive mete jer nadmoc neprijatelja je bila nemerljiva.Nazalost vojna lica u stalnoj sluzbi nisu mogla da se ne odazovu.Zato sad idemo na dan pogibije, kad su zadusnice i kad ti dodje tesko na grobove poginuluh.Broj poginulih govori o nasoj spremi i tehnickim mogucnostima nase vojske.Gde mi je patriotizam? - pa PZM jer ja sam tenicki potkovano lice i znam da sabiram do 2.Lako je nekima, lako da komentarisu, da ne kazem nesto drugo.

941 Akula

pre 12 godina

Avion u komentaru,F-117 je povucen iz upotrebe 2008 godine,a bio je u operativnoj upotrebi u periodu 1983-2008 godine sa ukupno proizvedena 64 aparata! Ne,avion i nije bio nesto narocito,ako se racuna na to da je na njemu ugradjena avionika sa F-16,motor sa F-18,osim ,i ponavljam, osim sto je zmaj aviona napravljen u 'stealth' (doslovan prevod je -PRITAJEN) tehnologiji.Najveci razlog sto na njega nisu ugradjeni motori koji bi dodatno smanjili toplotni odraz na izduvniku motora i sto nije ugradjena bolja avionika je zelja amera da sto pre uvedu isti u upotrebu,ali jos veca greska je sto avion nije imao IC mamce,te se nije ni mogao odbraniti od nadolazece PVO rakete,ili vazduh vazduh rakete,jer su ameri bili sigurni da ga niko i nece uociti i slicno.
- Jedan nas vojni analiticar,i to onaj najpoznatiji,u jednoj svojoj knjizi navodi kako su jos dva aviona ovog tipa rashodovana i povucena iz upotrebe nakon NATO agresije jer su na istima po njegovim navodima bila prevelika ostecenja ucinjena od strane PVO SRJ,a sada da li je to istina ili ne - nije fotodokumentovano,i samim tim ni ne moze da se dokaze..Opet ce svejedno u svim vojnim prirucnicima i udzbenicima po svetu biti zapisano da je prva koja je oborila neki 'stealth' avion bila bas jedna Srbija,ali je to realno slaba uteha za ono sto su oni nama ucinili.
Kakogod,ovo je prvi avion izradjen u 'stealth' tehnologiji,a kasnije masine u vidu lovca F-22 i bombardera B-2 su daleko 'pritajeniji' i to ne iz sprdnje,nego sto je stvarno tako,iako opet i jedan F-22 na svakih 1.7 casova leta ima neki novi defekt na zmaju aviona i slicno,ali ti ce se problemi resiti tokom eksploatacije istog..Kakogod,Suhoj je Suhoj,a T-50 uskoro dolazi u operativnu upotrebu,te rusi ponovo kolo vode - osim u broju operativnih aviona gde debelo zaostaju.

Ivan

pre 12 godina

@PPeca@SER

Za tebe imam dve vesti:

NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali.

Drugo:

Nikolu Teslu si nazvao probisvetom.

pilot

pre 12 godina

I ćorava koka jedno zrno ubode. Svaka čast tim ljudima, ali ponositi se time što smo slučajno oborili jednog "nevidljivog" je smešno.

Зоран

pre 12 godina

"...radi svoj posao i deluje mi srećno."

Наравно, за разлику од њега и ми напољу, за коje нијe било места у Србији, смо прилично срећни и радимо свој посао. Његова струка, нажалост, не дозвољава тако лако прелажење са једне стране на другу, у питању је глава.

Све у свему, то је нормално од државе Србије. Све што вреди најури, а они што не могу да оду, а вреде, чаме у некој рупи са неким левим послом.

123

pre 12 godina

Sta vi slavite? Vi stvarno mislite da se nato grize zbog toga pa boli njih briga za jedan avion
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 27. mart 2012 19:01)

Nije to bilo koji avion.To je avion u ciji projekt je ulozeno mnog,mnogo para i predstavljao je i sticaajem cudnih okolnosti(Ceska,Srbija) jos uvek predstavlja ponos americke avijacije.
Jedino pozitivno sto ovaj avion ima upravo jeste nevidljivost, ali to je naruseno kako za taj oboren avion tako i za one parkirane na aerodromu.
Sta sada, zabraniti proizvodnju radarskih sistema koji mogu da otkriju nevidljivog ili na F117 ugraditi prskalice za zaprasivanje komaraca jer F117 avion nije nikakav lovac bez samog stelta.
.
Nekim "cudom" ovaj avion je i dalje vidljivo/nevidljivi.

Cera

pre 12 godina

Da, srušili smo taj nevidljivi a onda su oni nastavili da mlate po nama nenormalnim brojem raketa iz ostalih aviona, brodova i podmornica još oko 70 dana(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno) Dakle, mene još glava boli.

Poldi

pre 12 godina

A kada se obelezava godisnjica polupismenosti i siromastva?
Kakvog znacaja ima ovaj dogadjaj? Cak nije ni u ginesovoj listi rekorda.

Besmisleno licitiranje godisnjica beznacajnih dogadjaja je samo zaludjivanje naroda sa pateticnom sujetom.

Grrr

pre 12 godina

Taj avion je vec bio "stara genercija" kada je oboren. Uz to Vojska Jugoslavije nije oborila ni 10 aviona. Tako da smo mi ti koji su se obrukali tu. Nismo izdrzali ni 3 meseca...

realista

pre 12 godina

Greska je bila kod planiranja misije,koristiti isti kurs svake noci je bilo malo naivno. Pogoditi ovakav avion,sa onakvom tehnologijom je prakticki nemoguce (pod normalnim okolnostima). To je to. Oni sa bar malo mozga ce razumeti,oni bez ce lupati minuse jer misle da branim NATO i F-117. Ja samo govorim realno.

zr

pre 12 godina

Pa zar ga nije oborio zastavnik Zafrkanovski iznad Ecke? Tako servira RTS i Tijanic u selu koje gori a baba im ceslja vunu? Oborio ga je odnos prema poslu pomenutog oficira koji naravno nije Zafrkanovski, nego nas Vojvodjanski Madjar. Svaka mu cast, a i Tijanicu.

Nowica

pre 12 godina

Ma koja je vajda od obaranja kada umesto da smo od ostataka letelice osvojili neku tehnologiju, ili cak prodali ako mi ne znamo nista pustili da gipsys sve razgrabe. Tuga...

mauro

pre 12 godina

evo da sad dođe eskadrila letećih tanjura vi srbi pojedete malo korenja nabijete šajkače uskočite u opanke i rokate jednog po jednog - koliko već treba! nebeski narod šta ćeš

justice & freedom

pre 12 godina

Kakav divljacki mentalitet, slavimo sto smo srusili pisljivi avion a toliko naroda izginulo i propatilo. Isto kao Kosovska bitka, nema veze sto su svi izginuli i drzava propala bitno je da smo pokazali inat.

Bojan Janković

pre 12 godina

Srusili smo im avion u ratu koji smo debelo izgubili, i to obelezavamo. Koliko smo mi jadni i bolesni kao narod, to je strasno.

...marko

pre 12 godina

E drago mi je da sam sluzio u 3. raketnom divizionu 250. rbr rv i pvo ! Uzgred, F117 je bombarder, a ne lovac. Ne nosi nikakvo topovsko ili naoruzanje tipa vazduh-vazduh. Oboren je prilicno zastarelim sistemom pvo, tipa s250 (sa3) neva. Oboren je zahvaljujuci profesionalnom odnosu oficira i vojnika koji su sluzili, i cijim je zalaganjem donekle ublazena opsta zastarelost i t-t nedostaci sistema. Takodje, ovaj divizion je oborio i F16, a nas stariji vodnik, vezista, je prilikom svakog niskog naleta konstantno trcao sa prenosnim sistemom, iglom i gadjao te avione. Cak je uspeo da osteti i jedan avion tipa Sea Harrier. Divizion je imao i lansiranje dve rakete protiv cilja tipa B2 koji mozda jeste a mozda nije pao u Spacvanske sume. Imajte takodje u vidu da su "nevidljivi" avioni, u stvari samo sa slabim odrazom, i osmatrackim radarima je tesko da ih uoce, dok postaju vidljivi kada ih zahvati snazan nisanski radar uskog snopa. Tada nastaje trka, da li cemo mi njih pogoditi nasom raketom ili oni nas protivradarskom, ili ce uspeti da ometaju link za navodjenje rakete... Uzbudljivo!

miško

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)

Da, dobro ste čuli... "čuveni f-117a" je imao probleme sa avionikom & računarskom stabilzacijom leta, drugim rečima jedna krajnje neuspešna serija sa gomilom skrivenih mana !
Zanimljivo je da su naše "patrijote & borci" ometali još čuvenije "Tomahawk" projektilie loženjem vatri od starih automobilskih guma širom gradova !
E, ako to nije bilo suludo onda ne znam šta jeste...

calami

pre 12 godina

Zoltan Dani von Skorenovac je zasluzio mnogo vise od penzije u svom mestu u Banatu. On je svojerucno oborio "neoborivi" avion - i to je viseznacno dostignuce. Em je pokazao da nasa odbrana izvlaci maksimum moguceg, em je izblamirana jedna glomazna alijansa koja je za 78 dana iskljucivo pokazala da zna da rusi infrastukturu i gradjanske objekte, a da bas ne zna sa vojskom na terenu. Wesley Clark je znao da bombarduje RTS, da prospe klaster bombe po centru Nisa i da srusi Avalski toranj - i po tome se i pamti ta intervencija. Posto je cilj bio lak, mala i nejaka zemlja i otimanje njene pokrajine, gde se rezultat unapred znao, obaranje F117 je simbolicki pokazao koliko je "supalj" NATO. A to se vidi po kasnijim intervencijama, krhkim koalicijama, nacinu komandovanja. Naravno, Srbija nema s kim nego s tom alijansom da saradjuje, takva nam je geografija.

orao pao,orao pao

pre 12 godina

Nije bilo "tehnicke inovacije". To su sad vec svi demantovali, ukljucujuci i pukovnika Danija, od koga je ta prica ranije i potekla...
(Goran, 27. mart 2012 17:49) \


naravno...i Ceska "tamara" je demantovana u vidu zabrane proizvodnje.
Tamara radarski sistem je takodje mogao da otkrije "nevidljivog", ali su ameri pre bili spremni da plate ili ucene(jos jeftinija opcija), nego da povlace iz upotrebe strasno skup projekt zvani "stelt".
Tamara je bila aktuelna mislim par godina pre bimbardovanja Srbije, a neki su cak pomislili tada da smo se dokopali Tamare, ali tamara cuci u nekoj tisini i skuplja prasinu bas kao i projekt Danija od kako smo i mi postali "demokratska" zemlja, a gospodin Dani ekspresno penzionisan.Inace vladalo je ogromno interesovanje dosta zemalja na svetu da im Dani proda projekt i ucestvuje u inovaciji na njihovim sistemima, ali je covek ipak odabrao penziju i pravljenje kora za pite?!

Ok nije sve u novcu, ali nismo ni svi mi ovce za sisanje.

Сибачанин :)

pre 12 godina

Авион је пао у село СИБАЧ које је на свега пар километара од Буђановаца, лично сам га видео док је падао, био је то занимљив призор, прво смо се сви разбежали куд који јер смо мислили да је бомба, а када смо сазнали да смо им оборили понос кренули смо у весеље :)

djordjevic

pre 12 godina

Zooltaneeee, Zoooltaneeee, Zoooltaneee...OEEEEEEEEEEE

Ostaje doduse onaj osecaj nemoci kada znas da ti cale, stric, ujak, brat prangijaju u nebo iz pracki maltene pokusavajuci da obore jedan od nekoliko hiljada letova iznad nase Srbije. Nisam stvarno covek koji mrzi, oprastam relativno brzo, ali iskreno se plasim onoga sto zelim svakom onom "neduznom" pilotu "milosrdnog andjela" koji je pritiskao dugmice iznad nase Srbije. Nemaju ta osecanja ni veze sa politikom ni ekonomijom ni religijom, nego kad vidim BG u prolece, kad odem kod svojih i uzivam u jednsotavnim lepotama Sumadije i ostatke Srbije, kad pricam sa nasim ljudima, e to sto je neko to i njih hteo da bombarduje- e od toga poludim. Doduse ne samo na ove "junake" sto su leteli vec i na onog klempavog sta ga vise nema. Mamicu li vam...(izvinjenje redakciji- doduse, psovka nije potpuna).

deda Paun, Solunac, licno takodje nije video neprijatelja

pre 12 godina

Nisu samo ovi avioni bili nevidljivi, niko nije video ni jednog jedinog NATO vojnika za celo vreme rata, a ko sto neko deco rece "razlupalo nas ko kantu".

Povijest pišu pobjednici

pre 12 godina

Koliko je samo kostao ovaj avion i posle da nas podrzavaju. Obrukali smo ih pred citavim svetom.
(Nemanja, 27. mart 2012 19:23)

I što čekate? Odmah taj dan proglasiti kao dan pobjede nad NATO snagama!

analitičar

pre 12 godina

E jesmo mali i prgav narod , al kada nam neko stane na zulj....nikada se dobro ne provede...
(Ivan, 27. mart 2012 18:28)
..reče Zoltan i ode da igra čardaš!

Realno

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
(hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Kako mislis nisu se oporavili? Imaju bar jos par stotina takvih a i ne vidim da se prica o tome u nekim stranim medijima i da im je posebno vazno.
Iz takvog komentara vide se samo kompleksi malih i nebitinih koji misle da su neko i nesto.
Zar nije ocigledno ko je dobio veci samar?

čečvrčak

pre 12 godina

sećam se jednog transparenta sa tadašnjih gužvi na trgovima ili mostovima koji je glasio ovako: KAKO OBORITI NEVIDLJIVI AVION? -LAKO UZ SINALKO:-D

QQQ

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=NXtA9zQEvgA&feature=related

a evo i izjava pilota oborenog F117

http://www.youtube.com/watch?v=XmqLyn4Q15U

009

pre 12 godina

Po ovima sto su dali minuse se vidi na cijoj su bili strani za vreme agresije nad Srbijom, a koliko vidim ti spijuni i dalje setaju slobodno i nastavljaju sta je NATO zapoceo.

Pedja

pre 12 godina

Ponosan sam na cinjenicu da sam bio rezervista, od prvog dana bombardovanja, u cuvenom trecem divizionu 250. raketne brigade.
U prvih 7 dana na poziv u jedinicu se odazvalo 5-10 % rezervnog sastava jedinice. To dosta govori o srbskom patrijotizmu.
Mnogima su i tada usta bila puna srbskog patrijotizma. No kada su pokusavali da im uruce vojni poziv bili su manji od makovog zrna.
Bednici bili onda bednici su i danas. Mislim na srbske patrijote.

H.U.D.

pre 12 godina

druga strana priče:

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/213517/Dosta-lazi-o-nevidljivom-

a možda su "dobrog pukovnika" penzionisali da ne bi rekao istinu? ;)

QQQ

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)


http://www.youtube.com/watch?v=38I70fVurqQ
http://www.youtube.com/watch?v=vzfEzjejX8U

Americki pilot je pricao kako je znao da je otkriven ali je bilo kasno.E sad mozda su ti tvoji komentatori bolje upuceni od Danija sto je gadjao i pilota koji je oboren.
Cinjenica je da je avion tehnicki neispravan ako mu fali jedno krilo,tako da ima istine u tome sto pricas:)

Igor

pre 12 godina

Kako i da je oboren je od strane male armije, sa veoma zastarelim i oskudnim sredstvima PVO, ne zaboravite da se radi o avionu koji je nakon 48 sati prakticno neutralisao iracki PVO u utabao put vojnoj invaziji na Kuvajt

lalalaa

pre 12 godina

Ja mislim da je Zoltanu mnogo bolje da bude vlasnik pekare (i inicijator seoskog turizma, po vikipediji) nego da bude za katedrom neke vojne [kole. Koliko sam ja gdedala po emisijama, čovek se primirio, radi svoj posao i deluje mi srećno. Naša država (ako već nije pošto to ne pratim) treba da ga ordenuje i po mogućstvu mu dodeli razne benificije. A povratak u vojsku...mislim da ne bi želeo.

Darko

pre 12 godina

Jos jednom pozdrav hrabroj posadi III diviziona 250 raketnog puka i njenom komandantu Zoltanu Daniju; vi ste primer kako se brani zemlja, i njeno nebo, vise srcem a manje zastarelom tehnikom. I jos nesto: pre dve veceri na RTV1 (Vojvodina) bila je emisija u kojoj je dominirala svadja "ko je vise zasluzan"; sramota, i za onog ko je inicirao, i za onog ko je snimio takvu emisiju; ako ste mislili da ste srpskom narodu ucinili da se bolje oseca svojom "istinom" - pogresili ste, jer taj je nivo primeren Pinku, Grand paradama, nekom reality show-u, a ne skromnim ljudima koji su dobro uradili svoj posao. Bilo je dosta bitaka, svako je mogao da pokaze ko je, a ne sada da se nadmecetekao piljarice na pijaci. Posle Kolubarske bitke Misic je bio unapredjen, sa njim jos nekolicina oficira i vojnika (nisu ni mogli svi), ali svih ucesnika tog slavnog rata secamo se sa postovanjem i ljubavlju. Naucite nesto od njih!

Mig 21

pre 12 godina

Pravili ga do 1990god. Ko zna kakvu tehnologiju USA ima sad, kad su ovakve avione pravili pre vise od 20god. NLO-i koji se vidjaju sirom sveta su nista drugo nego testovi tajnih letelica.

NN

pre 12 godina

Kamo srece danas onaj nadobudni, nadmeni, glupi i kratkovidi Milosevic NIJE uopste doveo u situaciju da testiramo nevidljivost americkog aviona. Kamo srece da smo imali pametnog i razumnog predsednika, koji bi se oslanjao na nase vrline, a ne na "mi znamo da se bijemo". Kamo srece. Ali barem mozemo d anas da ucimo na svojim greskama, i da NIKAD vise ne izaberemo nadobudnog psihopatu za vrhovnog coveka Srbije.

Milivoje

pre 12 godina

Gledao sam prekjuče na Vojvođanskoj televiziji emisiju u kojoj su govorili članovi posade koja je oborila taj avion i onaj F-16. Jasno je da se država odvratno ponela prema tim ljudima, verovatno zbog naloga sa strane, ali posebno me je iznenadilo koliko je sujete i animoziteta bilo između komandanta pukovnika Zoltana Danija i njegovog zamenika potpukovnika Đorđa Aničića. I misterija oko "tehničke inovacije" je razrešena: nije bilo nikakve modifikacije sistema. Pukovnik Dani kaže da je to rekao da bi se na neki način osvetio ljudima iz nato, verovatno kako bi oni uzaludno tražili nešto što ne postoji. Potpukovnik Aničić je objavio svoj ratni dnevnik "Smena", gde je opisano kako se sve odigralo.

qq lele

pre 12 godina

F117A nije lovac nego jurišnik...P.S. snimljen je dokumentarac o susretu Zoltana i pilota tog oborenog F117A. Dosao Amerikanac u posetu :) Izljubise se na trejleru kao braca rođena :)

jeca breca

pre 12 godina

Od jubileja do jubileja od slavljenja nasih poraza za porazom, umesto da se sramimo ovih dogadjaja koji su nas vratili u svakom smislu 100 godina unazad.

Pilot

pre 12 godina

Cinjenica da su NATO avioni razlupali Srbiju kao staru kantu i da se u skorije vreme nece oporaviti od toga, ostavlja vecinu potpuno hladnom. Jedina vazna i znacajna stvar je obaranje "nevidljivog".Ostale posledice bombardovanja nemaju nikakavog znacaja.Takvu zemlju i takav narod zaista je besmisleno da se bombarduje.

igor

pre 12 godina

A sadasnja vlast je Zoltana Saba, penzionisala i poslala da radi kao pekar, umesto da ga posalju na Vojnu akademiju i objasni kako je oborio ovaj avion

Megatronman

pre 12 godina

Niko, koje ja znam, nije bio radostan, nije likovao u Hrvatskoj zbog onog sta su vam radili Amerikanci. Jer sudarili su se David I Golijat, americki imperijalizam koji je selektivno udario. Po slabijem. A na vasoj savjesti zasto ste neke svoje resurse ubrzo prodali Amerikancima (npr. U.S. Steel). I zasto se vec jednom ne rijesite tih rusevina po Bg. Ako su spomenici onda ih tako tretirajte. Ako ima neeksplodiranih sredstava, objavite to javnosti.

PPeca@SER

pre 12 godina

Gde se ovde "lajkuje" vest? :-)
Salu na stranu, ovo je bila velika sramota za NATO jer je jedna totalno prevazidjena vojska oborila vrhunski intelektualni produkt jedne, nazovi civilizacijski nadmocne zemlje. Dokaz da nije sve u parama, ima nesto i u glavi.
I dan danas verujem da ih ovo boli vise od icega. A i bolece ih, jednostavno nemaju dovoljno svesti da prebole da su, ipak, nastali kao zemlja gde su upucivani avanturisti i probisveti.

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

A "demokratska" vlast se zahvalila vojnicima, braniteljima Srbije, koji su srušili avion tako što ih je oterala u penziju. Umesto da ih postavi na katedre Vojne akademije.

igor

pre 12 godina

A sadasnja vlast je Zoltana Saba, penzionisala i poslala da radi kao pekar, umesto da ga posalju na Vojnu akademiju i objasni kako je oborio ovaj avion

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

A "demokratska" vlast se zahvalila vojnicima, braniteljima Srbije, koji su srušili avion tako što ih je oterala u penziju. Umesto da ih postavi na katedre Vojne akademije.

...marko

pre 12 godina

E drago mi je da sam sluzio u 3. raketnom divizionu 250. rbr rv i pvo ! Uzgred, F117 je bombarder, a ne lovac. Ne nosi nikakvo topovsko ili naoruzanje tipa vazduh-vazduh. Oboren je prilicno zastarelim sistemom pvo, tipa s250 (sa3) neva. Oboren je zahvaljujuci profesionalnom odnosu oficira i vojnika koji su sluzili, i cijim je zalaganjem donekle ublazena opsta zastarelost i t-t nedostaci sistema. Takodje, ovaj divizion je oborio i F16, a nas stariji vodnik, vezista, je prilikom svakog niskog naleta konstantno trcao sa prenosnim sistemom, iglom i gadjao te avione. Cak je uspeo da osteti i jedan avion tipa Sea Harrier. Divizion je imao i lansiranje dve rakete protiv cilja tipa B2 koji mozda jeste a mozda nije pao u Spacvanske sume. Imajte takodje u vidu da su "nevidljivi" avioni, u stvari samo sa slabim odrazom, i osmatrackim radarima je tesko da ih uoce, dok postaju vidljivi kada ih zahvati snazan nisanski radar uskog snopa. Tada nastaje trka, da li cemo mi njih pogoditi nasom raketom ili oni nas protivradarskom, ili ce uspeti da ometaju link za navodjenje rakete... Uzbudljivo!

Megatronman

pre 12 godina

Niko, koje ja znam, nije bio radostan, nije likovao u Hrvatskoj zbog onog sta su vam radili Amerikanci. Jer sudarili su se David I Golijat, americki imperijalizam koji je selektivno udario. Po slabijem. A na vasoj savjesti zasto ste neke svoje resurse ubrzo prodali Amerikancima (npr. U.S. Steel). I zasto se vec jednom ne rijesite tih rusevina po Bg. Ako su spomenici onda ih tako tretirajte. Ako ima neeksplodiranih sredstava, objavite to javnosti.

PPeca@SER

pre 12 godina

Gde se ovde "lajkuje" vest? :-)
Salu na stranu, ovo je bila velika sramota za NATO jer je jedna totalno prevazidjena vojska oborila vrhunski intelektualni produkt jedne, nazovi civilizacijski nadmocne zemlje. Dokaz da nije sve u parama, ima nesto i u glavi.
I dan danas verujem da ih ovo boli vise od icega. A i bolece ih, jednostavno nemaju dovoljno svesti da prebole da su, ipak, nastali kao zemlja gde su upucivani avanturisti i probisveti.

Pedja

pre 12 godina

Ponosan sam na cinjenicu da sam bio rezervista, od prvog dana bombardovanja, u cuvenom trecem divizionu 250. raketne brigade.
U prvih 7 dana na poziv u jedinicu se odazvalo 5-10 % rezervnog sastava jedinice. To dosta govori o srbskom patrijotizmu.
Mnogima su i tada usta bila puna srbskog patrijotizma. No kada su pokusavali da im uruce vojni poziv bili su manji od makovog zrna.
Bednici bili onda bednici su i danas. Mislim na srbske patrijote.

NN

pre 12 godina

Kamo srece danas onaj nadobudni, nadmeni, glupi i kratkovidi Milosevic NIJE uopste doveo u situaciju da testiramo nevidljivost americkog aviona. Kamo srece da smo imali pametnog i razumnog predsednika, koji bi se oslanjao na nase vrline, a ne na "mi znamo da se bijemo". Kamo srece. Ali barem mozemo d anas da ucimo na svojim greskama, i da NIKAD vise ne izaberemo nadobudnog psihopatu za vrhovnog coveka Srbije.

Pilot

pre 12 godina

Cinjenica da su NATO avioni razlupali Srbiju kao staru kantu i da se u skorije vreme nece oporaviti od toga, ostavlja vecinu potpuno hladnom. Jedina vazna i znacajna stvar je obaranje "nevidljivog".Ostale posledice bombardovanja nemaju nikakavog znacaja.Takvu zemlju i takav narod zaista je besmisleno da se bombarduje.

djordjevic

pre 12 godina

Zooltaneeee, Zoooltaneeee, Zoooltaneee...OEEEEEEEEEEE

Ostaje doduse onaj osecaj nemoci kada znas da ti cale, stric, ujak, brat prangijaju u nebo iz pracki maltene pokusavajuci da obore jedan od nekoliko hiljada letova iznad nase Srbije. Nisam stvarno covek koji mrzi, oprastam relativno brzo, ali iskreno se plasim onoga sto zelim svakom onom "neduznom" pilotu "milosrdnog andjela" koji je pritiskao dugmice iznad nase Srbije. Nemaju ta osecanja ni veze sa politikom ni ekonomijom ni religijom, nego kad vidim BG u prolece, kad odem kod svojih i uzivam u jednsotavnim lepotama Sumadije i ostatke Srbije, kad pricam sa nasim ljudima, e to sto je neko to i njih hteo da bombarduje- e od toga poludim. Doduse ne samo na ove "junake" sto su leteli vec i na onog klempavog sta ga vise nema. Mamicu li vam...(izvinjenje redakciji- doduse, psovka nije potpuna).

QQQ

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)


http://www.youtube.com/watch?v=38I70fVurqQ
http://www.youtube.com/watch?v=vzfEzjejX8U

Americki pilot je pricao kako je znao da je otkriven ali je bilo kasno.E sad mozda su ti tvoji komentatori bolje upuceni od Danija sto je gadjao i pilota koji je oboren.
Cinjenica je da je avion tehnicki neispravan ako mu fali jedno krilo,tako da ima istine u tome sto pricas:)

Darko

pre 12 godina

Jos jednom pozdrav hrabroj posadi III diviziona 250 raketnog puka i njenom komandantu Zoltanu Daniju; vi ste primer kako se brani zemlja, i njeno nebo, vise srcem a manje zastarelom tehnikom. I jos nesto: pre dve veceri na RTV1 (Vojvodina) bila je emisija u kojoj je dominirala svadja "ko je vise zasluzan"; sramota, i za onog ko je inicirao, i za onog ko je snimio takvu emisiju; ako ste mislili da ste srpskom narodu ucinili da se bolje oseca svojom "istinom" - pogresili ste, jer taj je nivo primeren Pinku, Grand paradama, nekom reality show-u, a ne skromnim ljudima koji su dobro uradili svoj posao. Bilo je dosta bitaka, svako je mogao da pokaze ko je, a ne sada da se nadmecetekao piljarice na pijaci. Posle Kolubarske bitke Misic je bio unapredjen, sa njim jos nekolicina oficira i vojnika (nisu ni mogli svi), ali svih ucesnika tog slavnog rata secamo se sa postovanjem i ljubavlju. Naucite nesto od njih!

Milivoje

pre 12 godina

Gledao sam prekjuče na Vojvođanskoj televiziji emisiju u kojoj su govorili članovi posade koja je oborila taj avion i onaj F-16. Jasno je da se država odvratno ponela prema tim ljudima, verovatno zbog naloga sa strane, ali posebno me je iznenadilo koliko je sujete i animoziteta bilo između komandanta pukovnika Zoltana Danija i njegovog zamenika potpukovnika Đorđa Aničića. I misterija oko "tehničke inovacije" je razrešena: nije bilo nikakve modifikacije sistema. Pukovnik Dani kaže da je to rekao da bi se na neki način osvetio ljudima iz nato, verovatno kako bi oni uzaludno tražili nešto što ne postoji. Potpukovnik Aničić je objavio svoj ratni dnevnik "Smena", gde je opisano kako se sve odigralo.

qq lele

pre 12 godina

F117A nije lovac nego jurišnik...P.S. snimljen je dokumentarac o susretu Zoltana i pilota tog oborenog F117A. Dosao Amerikanac u posetu :) Izljubise se na trejleru kao braca rođena :)

Igor

pre 12 godina

Kako i da je oboren je od strane male armije, sa veoma zastarelim i oskudnim sredstvima PVO, ne zaboravite da se radi o avionu koji je nakon 48 sati prakticno neutralisao iracki PVO u utabao put vojnoj invaziji na Kuvajt

гробар до гроба

pre 12 godina

Стелт технологију и самим тим невидљиви авион су први развили Руси који су увидели слабости и касније су одустали од тога па су некако преко шпијуна дали Америма коју су развили овај програм. Наима слабости овог авиону су да га лако и без проблема са и са великом поузданоћшу детектују руски одбрамбени системи и радари на системимам С 200 који датираjу и 1967 године, а како је наша Војска поседовала руско наоружање и руске радаре уз мале измене овај стари радар је функционисао без проблема, треба додати да смо погодили још један ф117 али је он успео да слети у Босну или Хрватску!!! Могу да замислим како на њега функционише С 300 систем или најновији С 400 Триумф!!!! Треба додати да Ф117 више никад није коришћен у мисијама, Амери га користе за патролирање изнад САД али га не користе у нападима, сада развијају неки нови ф 117 који ни руски радари не би могли да детектују али то је њихова заблуда!!

Да нисмо снимили остатке авиона они би објавили да га нисмо ни оборили, прелетао 1270 пута над Ираком у време Пустињске Олује, па наравно када су уништили све радаре.

Свака част Пуковнику Золтану и Војницима и свим официрима и подофицирима на овом подухвату!!!

lalalaa

pre 12 godina

Ja mislim da je Zoltanu mnogo bolje da bude vlasnik pekare (i inicijator seoskog turizma, po vikipediji) nego da bude za katedrom neke vojne [kole. Koliko sam ja gdedala po emisijama, čovek se primirio, radi svoj posao i deluje mi srećno. Naša država (ako već nije pošto to ne pratim) treba da ga ordenuje i po mogućstvu mu dodeli razne benificije. A povratak u vojsku...mislim da ne bi želeo.

deda Paun, Solunac, licno takodje nije video neprijatelja

pre 12 godina

Nisu samo ovi avioni bili nevidljivi, niko nije video ni jednog jedinog NATO vojnika za celo vreme rata, a ko sto neko deco rece "razlupalo nas ko kantu".

Mig 21

pre 12 godina

Pravili ga do 1990god. Ko zna kakvu tehnologiju USA ima sad, kad su ovakve avione pravili pre vise od 20god. NLO-i koji se vidjaju sirom sveta su nista drugo nego testovi tajnih letelica.

Сибачанин :)

pre 12 godina

Авион је пао у село СИБАЧ које је на свега пар километара од Буђановаца, лично сам га видео док је падао, био је то занимљив призор, прво смо се сви разбежали куд који јер смо мислили да је бомба, а када смо сазнали да смо им оборили понос кренули смо у весеље :)

calami

pre 12 godina

Zoltan Dani von Skorenovac je zasluzio mnogo vise od penzije u svom mestu u Banatu. On je svojerucno oborio "neoborivi" avion - i to je viseznacno dostignuce. Em je pokazao da nasa odbrana izvlaci maksimum moguceg, em je izblamirana jedna glomazna alijansa koja je za 78 dana iskljucivo pokazala da zna da rusi infrastukturu i gradjanske objekte, a da bas ne zna sa vojskom na terenu. Wesley Clark je znao da bombarduje RTS, da prospe klaster bombe po centru Nisa i da srusi Avalski toranj - i po tome se i pamti ta intervencija. Posto je cilj bio lak, mala i nejaka zemlja i otimanje njene pokrajine, gde se rezultat unapred znao, obaranje F117 je simbolicki pokazao koliko je "supalj" NATO. A to se vidi po kasnijim intervencijama, krhkim koalicijama, nacinu komandovanja. Naravno, Srbija nema s kim nego s tom alijansom da saradjuje, takva nam je geografija.

jeca breca

pre 12 godina

Od jubileja do jubileja od slavljenja nasih poraza za porazom, umesto da se sramimo ovih dogadjaja koji su nas vratili u svakom smislu 100 godina unazad.

Mata

pre 12 godina

U članku je navedeno gde je sve učestvovao ovaj avion ali posle obaranja nad Srbijom on je jako izgubio na popularnosti u Nato-u i ređe se pominje u kasnijim ratnim akcijama. U svakom slučaju mora se priznati da je to bio jak udarac tom skupom projektu od koga se očigledno više nije oporavio.

Deki

pre 12 godina

Zao mi likova koji imaju Pop Corn-Burger intelet koji se lože na Americke filmove i misle da nema nista preko toga ...
Meni je licno jos bolje ono sto su Iranci uradili sa Ameriskom Stelht bespolotnom letelicim...ne samo da su je uočili na radaru nego su je preoteli piratskim signalom i spustili neostecenu na svoju teritoriju

lepo

pre 12 godina

(Cera, 27. mart 2012 20:56)(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno)

Paaa... kad si gled'o na CNN, onda ne vredi komentarisati. Njihova nepristrasnost i objektivnost je poznata celoj planeti.

009

pre 12 godina

Po ovima sto su dali minuse se vidi na cijoj su bili strani za vreme agresije nad Srbijom, a koliko vidim ti spijuni i dalje setaju slobodno i nastavljaju sta je NATO zapoceo.

Jaooj Klingotne!

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Da li su ovakvi komentari ozbiljni ili samo crni humor, da li se ovo neki reditelj vežba za pisanje nove ratne komedije...Šta vi pobogu slavite??? Ako smo imali toliko dobro oružje da oborimo nevidljive avione da li se zapitate zbog čega nismo obarali vidljive? Taj avion je oboren na sreću jer je leteo veoma nisko - to je sve, nema nikakvog oka sokolovog i srca junačkog. Da li stvarno mislite da im je pvo nanela neku štetu time što je oborila jedan avion? Znate li da nijedan nato pilot ili vojnik nije stradao u tom ratu? Znate li da je su njima mnogo bitniji životi od tenkova, topova i aviona kojih imaju na hiljade? Znate li koliko je naših pilota nepotrebno izginulo u tome ratu, koliko je ljudi pobijeno i proterano? Dokle ćete da slavite poraze i veličate gubitnike?

Зоран

pre 12 godina

Знате где је човек који га срушио? Ено га држи приватну радњу, продаје коре, пецива,...

dejan lucani

pre 12 godina

ja sam 99 bio u 250 raketnoj iz jakova.obuku su mi drzali dani zoltan i podporucnik darko nikolic iz kraljeva.meni je samo zao sto se ne pominje nigde darko jer je on lansirao nevu raketu koja je pogodila i oborila f117.toliko.

čečvrčak

pre 12 godina

sećam se jednog transparenta sa tadašnjih gužvi na trgovima ili mostovima koji je glasio ovako: KAKO OBORITI NEVIDLJIVI AVION? -LAKO UZ SINALKO:-D

josip

pre 12 godina

Uvjek se iznova iznenadim sto se u Srbiji slavi. Pa mislite li da je njih briga za jedan avion, imaju ih na tisuce. Zemlju su vam razvalili na komade i okupirali Kosovo bez izgubljenog vojnika. Jedini tko se i dan danas od toga ne moze oporaviti je Srbija. A vi slavite rusenje jednog aviona kao da vam je to neko vrhunsko postignuce. Morate se malo vise cijeniti, susjedi...

H.U.D.

pre 12 godina

druga strana priče:

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/213517/Dosta-lazi-o-nevidljivom-

a možda su "dobrog pukovnika" penzionisali da ne bi rekao istinu? ;)

Realno

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
(hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Kako mislis nisu se oporavili? Imaju bar jos par stotina takvih a i ne vidim da se prica o tome u nekim stranim medijima i da im je posebno vazno.
Iz takvog komentara vide se samo kompleksi malih i nebitinih koji misle da su neko i nesto.
Zar nije ocigledno ko je dobio veci samar?

Bojan Janković

pre 12 godina

Srusili smo im avion u ratu koji smo debelo izgubili, i to obelezavamo. Koliko smo mi jadni i bolesni kao narod, to je strasno.

orao pao,orao pao

pre 12 godina

Nije bilo "tehnicke inovacije". To su sad vec svi demantovali, ukljucujuci i pukovnika Danija, od koga je ta prica ranije i potekla...
(Goran, 27. mart 2012 17:49) \


naravno...i Ceska "tamara" je demantovana u vidu zabrane proizvodnje.
Tamara radarski sistem je takodje mogao da otkrije "nevidljivog", ali su ameri pre bili spremni da plate ili ucene(jos jeftinija opcija), nego da povlace iz upotrebe strasno skup projekt zvani "stelt".
Tamara je bila aktuelna mislim par godina pre bimbardovanja Srbije, a neki su cak pomislili tada da smo se dokopali Tamare, ali tamara cuci u nekoj tisini i skuplja prasinu bas kao i projekt Danija od kako smo i mi postali "demokratska" zemlja, a gospodin Dani ekspresno penzionisan.Inace vladalo je ogromno interesovanje dosta zemalja na svetu da im Dani proda projekt i ucestvuje u inovaciji na njihovim sistemima, ali je covek ipak odabrao penziju i pravljenje kora za pite?!

Ok nije sve u novcu, ali nismo ni svi mi ovce za sisanje.

Dule

pre 12 godina

Meni je apsurd da slavite obaranje 1 aviona + f16 koji ste im valjda srušili ako se ne varam. Koliko su vam štete napravili, bacili vas 50g unazad i vama je ovo super!? Izgubili ste taj rat, a slavite jedan oboren avion? To je kao da gubiš od Barcelone 20:0 i ludo slaviš što imaš korner...

oen

pre 12 godina

Moje je nebo,
pod njim sam rodjen.
Munje zadrzite
al' sunce je moje.
Deo moje slobode
ne trpi senke vaše.
Nevidljiva krila
u horizontu Srema.
Pozdrav iz Srbije.

941 Akula

pre 12 godina

Avion u komentaru,F-117 je povucen iz upotrebe 2008 godine,a bio je u operativnoj upotrebi u periodu 1983-2008 godine sa ukupno proizvedena 64 aparata! Ne,avion i nije bio nesto narocito,ako se racuna na to da je na njemu ugradjena avionika sa F-16,motor sa F-18,osim ,i ponavljam, osim sto je zmaj aviona napravljen u 'stealth' (doslovan prevod je -PRITAJEN) tehnologiji.Najveci razlog sto na njega nisu ugradjeni motori koji bi dodatno smanjili toplotni odraz na izduvniku motora i sto nije ugradjena bolja avionika je zelja amera da sto pre uvedu isti u upotrebu,ali jos veca greska je sto avion nije imao IC mamce,te se nije ni mogao odbraniti od nadolazece PVO rakete,ili vazduh vazduh rakete,jer su ameri bili sigurni da ga niko i nece uociti i slicno.
- Jedan nas vojni analiticar,i to onaj najpoznatiji,u jednoj svojoj knjizi navodi kako su jos dva aviona ovog tipa rashodovana i povucena iz upotrebe nakon NATO agresije jer su na istima po njegovim navodima bila prevelika ostecenja ucinjena od strane PVO SRJ,a sada da li je to istina ili ne - nije fotodokumentovano,i samim tim ni ne moze da se dokaze..Opet ce svejedno u svim vojnim prirucnicima i udzbenicima po svetu biti zapisano da je prva koja je oborila neki 'stealth' avion bila bas jedna Srbija,ali je to realno slaba uteha za ono sto su oni nama ucinili.
Kakogod,ovo je prvi avion izradjen u 'stealth' tehnologiji,a kasnije masine u vidu lovca F-22 i bombardera B-2 su daleko 'pritajeniji' i to ne iz sprdnje,nego sto je stvarno tako,iako opet i jedan F-22 na svakih 1.7 casova leta ima neki novi defekt na zmaju aviona i slicno,ali ti ce se problemi resiti tokom eksploatacije istog..Kakogod,Suhoj je Suhoj,a T-50 uskoro dolazi u operativnu upotrebu,te rusi ponovo kolo vode - osim u broju operativnih aviona gde debelo zaostaju.

beaufort011

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?

franjo

pre 12 godina

I sad su mnogi ponosni sto je oboren taj jedan, a ja bih bio ponosan da mi imamo sto komada pa makar nam neko oborio i deset, ali ne kupljenih jer to nije nista. Vlastitih, iako ne volim oruzje. Oni imaju i znanje i tehnologiju i proizvodni lanac za iste i jos sto komada gotovih. Nam treba neko da dodje da pravi vetrenjace za struju, a nekad ih je bilo po vojvodini za zito.

Nenad KG

pre 12 godina

Iako vecina ovde ne voli Amerikance, nemojte omalovazavati F-117A, to je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, sto je i potvrdjeno u brojnim misijama!

pilot

pre 12 godina

I ćorava koka jedno zrno ubode. Svaka čast tim ljudima, ali ponositi se time što smo slučajno oborili jednog "nevidljivog" je smešno.

zr

pre 12 godina

Pa zar ga nije oborio zastavnik Zafrkanovski iznad Ecke? Tako servira RTS i Tijanic u selu koje gori a baba im ceslja vunu? Oborio ga je odnos prema poslu pomenutog oficira koji naravno nije Zafrkanovski, nego nas Vojvodjanski Madjar. Svaka mu cast, a i Tijanicu.

analitičar

pre 12 godina

E jesmo mali i prgav narod , al kada nam neko stane na zulj....nikada se dobro ne provede...
(Ivan, 27. mart 2012 18:28)
..reče Zoltan i ode da igra čardaš!

mauro

pre 12 godina

evo da sad dođe eskadrila letećih tanjura vi srbi pojedete malo korenja nabijete šajkače uskočite u opanke i rokate jednog po jednog - koliko već treba! nebeski narod šta ćeš

Povijest pišu pobjednici

pre 12 godina

Koliko je samo kostao ovaj avion i posle da nas podrzavaju. Obrukali smo ih pred citavim svetom.
(Nemanja, 27. mart 2012 19:23)

I što čekate? Odmah taj dan proglasiti kao dan pobjede nad NATO snagama!

justice & freedom

pre 12 godina

Kakav divljacki mentalitet, slavimo sto smo srusili pisljivi avion a toliko naroda izginulo i propatilo. Isto kao Kosovska bitka, nema veze sto su svi izginuli i drzava propala bitno je da smo pokazali inat.

Goran

pre 12 godina

Prica ima epilog... Kasnije se Zoltan Dani sreo sa pilotom aviona kojeg je oborio. Njih dvojica su nakon toga postali prijatelji, a o tome je i snimljen kraci dokumentarac.

http://www.youtube.com/watch?v=5tyMdBOmNC8

123

pre 12 godina

Sta vi slavite? Vi stvarno mislite da se nato grize zbog toga pa boli njih briga za jedan avion
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 27. mart 2012 19:01)

Nije to bilo koji avion.To je avion u ciji projekt je ulozeno mnog,mnogo para i predstavljao je i sticaajem cudnih okolnosti(Ceska,Srbija) jos uvek predstavlja ponos americke avijacije.
Jedino pozitivno sto ovaj avion ima upravo jeste nevidljivost, ali to je naruseno kako za taj oboren avion tako i za one parkirane na aerodromu.
Sta sada, zabraniti proizvodnju radarskih sistema koji mogu da otkriju nevidljivog ili na F117 ugraditi prskalice za zaprasivanje komaraca jer F117 avion nije nikakav lovac bez samog stelta.
.
Nekim "cudom" ovaj avion je i dalje vidljivo/nevidljivi.

aa

pre 12 godina

Ni prvi ni poslednji put da su Srbi stali pred daleko nadmocnijeg neprijatelja.
Inace neki mozda misle na f-16 (cini mi se) koji je bio ostecen tokom leta nad Srbijom i morao je prinudno da sleti.

Bas slucajno

pre 12 godina

Slucajno oboren?PVO na svakih 20 sekundi lansirala po jednu raketu(bez obzir na protiv-radarske projektile koje su imali NATO avioni)pa jedna slucajno pogodila,ili se mozda neki oficir sapleo,pa u padu,slucajno pritisnuo dugme za lansiranje?A mozda je i raketa prolupala,pa umesto da promasi,ona pogodila avion?Bice da je tako.

realista

pre 12 godina

Greska je bila kod planiranja misije,koristiti isti kurs svake noci je bilo malo naivno. Pogoditi ovakav avion,sa onakvom tehnologijom je prakticki nemoguce (pod normalnim okolnostima). To je to. Oni sa bar malo mozga ce razumeti,oni bez ce lupati minuse jer misle da branim NATO i F-117. Ja samo govorim realno.

Cera

pre 12 godina

Da, srušili smo taj nevidljivi a onda su oni nastavili da mlate po nama nenormalnim brojem raketa iz ostalih aviona, brodova i podmornica još oko 70 dana(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno) Dakle, mene još glava boli.

Petar

pre 12 godina

Ljudi uzmite se u pamet. Izgubili smo rat, za koji smo znali da ce mo ga izgubiti. Svaka cast svima koji su se borili. Realno gledano obaranje ovog aviona je u skladu sa narodnom, da i corava koka nabode zrno. Ne dozvolite da ponovo budemo corave koke!

QQQ

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=NXtA9zQEvgA&feature=related

a evo i izjava pilota oborenog F117

http://www.youtube.com/watch?v=XmqLyn4Q15U

Ivan

pre 12 godina

@PPeca@SER

Za tebe imam dve vesti:

NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali.

Drugo:

Nikolu Teslu si nazvao probisvetom.

Jambalaya

pre 12 godina

Ponos i dika... uspesno oboren 17 godina star avion (tada).
Sa godisnjim budzetom od nekoliko desetina milijardi dolara, zamislite cime raspolazu Amerikanci sada... Ako uzmemo u obzir da su 70-tih poceli razvijati jako svestrane letelice, takozvane letece tanjire.

Grrr

pre 12 godina

Taj avion je vec bio "stara genercija" kada je oboren. Uz to Vojska Jugoslavije nije oborila ni 10 aviona. Tako da smo mi ti koji su se obrukali tu. Nismo izdrzali ni 3 meseca...

Poldi

pre 12 godina

A kada se obelezava godisnjica polupismenosti i siromastva?
Kakvog znacaja ima ovaj dogadjaj? Cak nije ni u ginesovoj listi rekorda.

Besmisleno licitiranje godisnjica beznacajnih dogadjaja je samo zaludjivanje naroda sa pateticnom sujetom.

sisanje vesla

pre 12 godina

Nato je potvrdio gubitak 1 F-117(Budjanovci), 1 f-16 ( okolina Sabca) , 1 Harijer ( pao u Jadran ), 1 A-10 (Skopska Crna Gora),1 Apaca i jos jedan F-117 koji je pogodjen uspeo da sleti u Tuzlu ali su ostecenja bila tolika da je avion rashodovan( ovo su zvanicno objavili 2006). Pored ovih aviona je sigurno pogodjen i oboren Nemacki Tornado koji se raspao u vazduhu i pao na Albansku teritoriju a na nasu stranu je pao poklopac kabine , jedno krilo i delovi motora. Pun je net slika nasih granicara sa ovim trofejima. U naletu para A-10 je strelom pogodjen vodja para koji je uspeo da spusti zapaljen avion u Makedoniju. Pilot je sin americkog generala Michael Shorta a ovo je generalov intervju u kom prica kako mu je sin javio sta se desilo : http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html
Ovo je fotografija iz Sarajevske stampe a u pitanju je F-15 na povratku iz Srbije ,koji je sat vremena kruzio oko grada sa plamenom u desnom motoru
http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=22931_54492244_f15a.jpg
Najzanimljivije od svega je slucaj aviona koji je pao u spacvanskim sumama u Slavoniji za koji se tvrdi da je B-2 spirit of missury i svedocanstva hrvatskih vatrogasaca o tom dogadjaju kao i cinjenica da duh Misurija nije vidjen do 2002 ( na stajanci maticnog aerodroma,izostavljen iz godisnjih almanaha USAF-a za 99,00 i 01)
intervju generala Smiljanica o tom slucaju :
http://www.youtube.com/watch?v=3Qi1z4vh79A
Svedocenje o unistavanju apaca i cinuka :
http://www.youtube.com/watch?v=LScEG_-Y9UM
Daleko od toga da smo pobedili NATO ali je sigurno da nasa armija vojnicki nije bila porazena , cak ni okrznuta, sto najbolje govori zvanicni izvestaj NATO komande o btoju sati naleta,kolicini bombi i raketa i o mizernom broju od 14 unistenih oklopa(tenkova,samohotki,BTR-a..) za 78 dana bombardovanja ili kako je to lepse receno pred komisijom od 21 US senatora " za 78 dana je unisteno 0,01 % Srpske armije i nekoliko stotina laznih meta.

Nowica

pre 12 godina

Ma koja je vajda od obaranja kada umesto da smo od ostataka letelice osvojili neku tehnologiju, ili cak prodali ako mi ne znamo nista pustili da gipsys sve razgrabe. Tuga...

miško

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)

Da, dobro ste čuli... "čuveni f-117a" je imao probleme sa avionikom & računarskom stabilzacijom leta, drugim rečima jedna krajnje neuspešna serija sa gomilom skrivenih mana !
Zanimljivo je da su naše "patrijote & borci" ometali još čuvenije "Tomahawk" projektilie loženjem vatri od starih automobilskih guma širom gradova !
E, ako to nije bilo suludo onda ne znam šta jeste...

pejapeja

pre 12 godina

Desilo se sta se desilo.U svakoj vojsci pa i medju pilotima ima budala koje ne postuju pravila sluzbe.Zato je avion oboren a ne zato sto smo imali sposobnu i tehnicki opremljenu PVO.LJudi rezervisri se nisu odazivali jer su znali da ih guraju kao zive mete jer nadmoc neprijatelja je bila nemerljiva.Nazalost vojna lica u stalnoj sluzbi nisu mogla da se ne odazovu.Zato sad idemo na dan pogibije, kad su zadusnice i kad ti dodje tesko na grobove poginuluh.Broj poginulih govori o nasoj spremi i tehnickim mogucnostima nase vojske.Gde mi je patriotizam? - pa PZM jer ja sam tenicki potkovano lice i znam da sabiram do 2.Lako je nekima, lako da komentarisu, da ne kazem nesto drugo.

realista

pre 12 godina

Evo na primer,B-2 Spirit je takodje ucestvovao u bombardovanju SRJ. Ako su ti radari bili toliko uspesni u otkrivanju "stealth" aviona,zasto niko nije "ugledao" njega? Vidite,sad je sve jasno,NATO je sam kriv za gubitak svog aviona..

Зоран

pre 12 godina

"...radi svoj posao i deluje mi srećno."

Наравно, за разлику од њега и ми напољу, за коje нијe било места у Србији, смо прилично срећни и радимо свој посао. Његова струка, нажалост, не дозвољава тако лако прелажење са једне стране на другу, у питању је глава.

Све у свему, то је нормално од државе Србије. Све што вреди најури, а они што не могу да оду, а вреде, чаме у некој рупи са неким левим послом.

nikolas

pre 12 godina

ok.mi smo mala srbija a oni mocni ameri.svima je to jasno!u svakom slucaju je besmisleno porediti se sa njima ili sa bilo kim poshto smo davno propali!cinjenica je i da su nas za...li za kosovo posthto se za njega zalazu ko za majku rodjenu!Ali mi je posebno drago shto tim prepotentnim snobovima sj****mo taj avion!samo zato shto smo niko i nishta!!!!!!!!!!

Nikson

pre 12 godina

(Jaooj Klingotne!, 27. mart 2012 21:48)
A jel znas ti da je Srbija ipak jedina zemlja u kojoj su oni ratovali od pada Berlinskog zida, a da nisu usetali na celu teritoriju kao okupatori. A da te pocetim rat je izbio na kraju zbog odbijanja u Rambujeu da se Nato razmesti na celu teritoriju Srbije. Znaci hteli su, ali im se hvala bogu nije napadalo direktno na nas, ipak je to neki respekt srecom da je tako jer bi opet jako izginuli kao kroz celu istoriju.

941 Akula

pre 12 godina

Da jednom za sva vremena rascistimo;dokazani su samo oni tipovi aviona gde su se diretno 'jedan na jedan' obarali amerikanci i rusi,znaci ratovi u Koreji i Vijetnamu.A to sto su amerikanci obarali sa F-15 i F-16 avione zemalja sa nedovoljno obucenim pilotima,neremontovanim i slabo odrzavanim avionima,sa neispravnim radarima (nasi Mig-29) i tako se americka 'supermasinerija' dokaze protiv druge generacije ( Mig-21),trece generacije (Mig-21bis i Mig-23,Su-17) te eksportnu (ojadjenu) verziju Mig-29A (9-12)i SVE IJEDAN AVION JE MAHOM OBARAN RAKETOM AIM-120 Amram,dometa oko 70 km,dok su ovi imali rakete R-73 dometa do 20km i R-60 do 8km..Cisto sumnjam da bi amerikanci postigli slican rezultat da se pokace sa kinsekim J-10 Vigorous Dragon,Su-30MKK,i silnim kopijama suhoja u vidu aviona J-11,ili sa indijskim Su-30MKI,Mig-29 UPG,itd..
Solidni protivnici americkom RV-u u svetu su samo sledece zemlje: Kina,Indija i Izrael (americki avioni,ali sa izraelskom elektronikom),a ovo ostalo nije vredno paznje,dok su rusi stepen iznad ovih - dostojan protivnik..nista se tu bitno nije promenilo od 1945 godine pa do danas.

Perica

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?
(beaufort011, 27. mart 2012 21:35)

Mozda, al srpska "koka" je ipak prva "nasla zrno" i to u CITAVOM SVETU!!!!

Vladimir

pre 12 godina

A meni je drago da su i Zoltan i Dejl (pilot) preziveli taj usranii rat. Zao mi je sto mnogi nisu. Nije mi zao onog sto se izlezava ispod drveta u Pozarevcu.

IQ=0

pre 12 godina

Zoltane, veci si patriota od svih komentatora na B92 zajedno:)
Pri tome mi je posebno drago sto si Madjar!
(Mirko, 28. mart 2012 09:35)

Mirko svaka cast za komentar

Izraziti pritisak

pre 12 godina

Rec je o avionu koji je 1999 godine kostao kao eskadrila (12 aviona) F-15 ili 20 aviona F-16,Rec je o avionu u ciji razvoj je ulozena kolicina novca jednaka budzetu svih Balkanskih drzava za 10 godina.Rec je o najmodernijem avionu USAFA ,u to vreme , a avion je trebao da bude u aktivnoj sluzbi do 2025 godine ali je penzionisan 2008. Rec je o rusenju mita o nevidljivosti na kom se zasniva citava peta generacija borbenih aviona. Rec je o trijunfu inventivnosti,visoke obucenosti,viskokog morala i zastarelog sistema NEVA (iz 60-tih god) nad najmodernijem aparatu koji je koriscen u zlocinackoj agresiji. Rec je o trijunfu herojske 203 raketne brigade u uslovima apsolutne protivnikove vazdusne nadmoci. Raketasi su gadjani oko 200 puta i ostali su neokrznuti, na njih je dejstvovano najmodernijim protivradarskim raketama HARM od kojih je svaka tada kostala 1,6 mil$,NATO je dovukao specijalnu eskadrilu koja je obucena da lovi PVO jedinice i radarske polozaje i sve ih je izigrala dovitljivost strucnih ljudi koji su na licu mesta pravili lazne emitere radarskih zracenja od mikrotalasnih pecnica, lazne polozaje , slali radarske zrake pomocu ogledala i igrali igru macke i misa sa zracenjem od 21 sekund. Stvarno se razne gluposti mogu procitati u komentarima pocevsi od toga da je NATO sam sebi srusio najmoderniji avion pa do toga da je pucano nasumicno pa da je slucajno pogodjen. Pilot oborenog F-117 je lepo objasnio kako je radarski osvetljen,gadjan sa dve rakete , kako se druga aktivirala blizu aviona i snopom gelera ga oborila....
Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

Ja

pre 12 godina

Zanimljiva vest. Ni reči niste rekli o Zoltanu Daniju, čoveku koji je zaslužan za obaranje ovog aviona. Nije vam dovoljno Srbin? Ili je zgrešio što se susreo sa američkim pilotom? A o rakiji od banana ne vredi ni trošiti reči. Mogli ste isto tako napisati i koliko tinejdžera iz Buđanovaca je dobilo svoje prve bubuljice.

Vokshi

pre 12 godina

Srpska vojska je prva u svetu koja je nakon sto je 0,01 % okrznuta, potpisala Kumanovsku kapitulaciju, predala teritoriju i omogucila protivniku nesmetanu komunikaciju i promet po ostatku teritorije bez ikakve sopstvene jurisdikcije i kontrole nad istima.

ciganDOgroba

pre 12 godina

@ Vokshi
Za razliku od US kolonija kao sto su Bosna i Kosovo , u Srbiji NATO vonici nemaju pravo pravo na nesmetan promet bez prava na kontrolu. Od 99 do sada su samo jednom debelo platili koriscenje luke Beograd za utovar namirnica i to su morali najaviti mesec dana ranije , policija je obezbedjivala luku i uradjen je kompletan pretres tovara. To je bio uslov iz Rambijea na koji Srbija nije pristala. Jedni deo Srbije gde NATO vojnici imaju pravo da budu je Kosovo i Metohija. Inace je od 99 do danas u pojasu administrativne linije oboreno 10-tak bespilotnih NATO letelica koje su bespravno presli trenutnu liniju razdvajanja. Pa nije Srbija banana drzava da ima baze za stranu vujsku i da trecerazredne belosvetske birokrate vladaju kao namesnici ili visoki predstavnici. Sloboda je kada sam donosis odluke(makar i pogresne) a ne kada ti neko treci diktira sta si odlucio. Jel mozes da zamislis da privremene vlasti na Kosmetu donesu neku odluku koja je u suprotnosti sa interesom USA ? E vidis, u Srbiji predsednik drzave ima slobodu da 24.03 u 19 i 30 na dnevniku izjavi da su oni zlocinci. I jos nesto, kapitulacija je kada jedna vojska vojnicki porazi drugu,razoruza,zarobi a UN je osvojio rezoluciju 1244 kao primirje koje podrazumeva da vojska Srbije sa kompletnim naoruzanjem i opremom privremeno napusti prostor Kosova i Metohije i da vlast preuzme UN(ne NATO)i da udju snage UN-a ane NATO. Pitaj studenta prve godine prava da ti objasni ovu ogromnu razliku. Druga je prica sto USA siluje medjunarodno pravo i zloupotrebljava UN ali veru u medjunarodno pravo vraca podatak da jednostranu nezavisnost nije priznalo 2/3 drzava.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Samo bombardovanje je bilo strogo kontrolisano i cinilo se sve da se ljudske zrtve svedu na minimum.Kao sto znate bombardovani smo zbog ratova koje je Milosevic vodio sirom bivse Jugoslavije.Mnogo ljudi je izgubilo glavu,nepotrebno,zbog ideje o velikoj Srbiji.Da je Amerika zelela a nije sve bi trajalo vrlo kratko,jer mi odbranu nismo imali.Sam nevidljivi avion je oboren tako sto su francuzi poslali koordinate pa je on presretnut.To bi uglavnom bilo sve!

Ja

pre 12 godina

Nikson@ pa da su htjeli usetat bombardirali bi vas jos koji mjesec i onda se lagano usetali ko u svoju kucu. Mislim da si previse gledo milosevicev rts

JADRANIN

pre 12 godina

Jedno je sigurno. Vojska tadašjne SRJ nije poražena tokom bombardovanja i rata 1999 godine, mislim na klasični vojnički poraz da vam neprijatelj čizmom pregazi i uđe na teritoriju zemlje.Čak šta više ako se uzme u obzir broj angažovanih borbenih letilica i učinak istih rezultat je veoma mršav na sreću po nas.međutim ono što mi kao čoveku smeta i sa čim nemogu da se složim, je to neviteško ponašanje nato alijanse.Uvidevši da su u strategijskom smislu blago rečeno izigrani i nadmudreni od naše vojske jer su danima bacali raketei bombe na poturene im drvene makete aviona topova, tenkova i mnoge druge, počeli su besomučno bombardovanje civilnih ciljeva, bolnica, škola stambenih zgrada, fabrika benzinskih pumpi kao bombardovanje RTS.Baš me zanima u kom to ratu je još televizija bila legitimni vojni cilj.Ono što je još neshvatljivije za normalnog čoveka je i činjenica da je navodno tadšnji direktor RTS Miloanović znao da će televizija biti bombardovana a ostavio je ljude, radnike u njoj tj žrtvovao ih je.Kakav to monstrum može da uradi pod uslovom da je to istina.Milanović za to robija deset godina u Zabeli ali se plašim da pravu istinu o tom događaju ne znamo.Kada se sve sabere naša zemlja je gubitnik kao i narod u smislu porušene infrastrukture fabrika uništene privrede namenske industrije i td.Ipak najveći gubitak svakako je gubitak preko tri hiljade ljudskih života što civila što vojske, a to se nemože nikakvim parama platiti.

acomurija

pre 12 godina

Neke stvari se ovde debelo mešaju, neke podrazumevaju...
Puk Zoltanu svaka počast za patriotizam, za komandnu zaslugu - ali: niti je puk Zoltan uključio radar, niti je nišanio i aktivirao "nevu"!
Prst na okidaču je imao jedan Kraljevčanin - Nikolić!
Kao razuman i racionalan čovek, puk Zoltan neprekidno opominje da NIJE (samo) njegova zasluga, već celog tima (posade).
Dakle, poštujmo ponašanje puk Zoltana i rasteretimo ga zasluga koje sam ne traži: bio je komandant posade, a samo skidanje F-117 je obavio DRUGI čovek.
Ako se želi biti precizan i pošten prema činjenicama.

MUKNAVI

pre 12 godina

Tih dana bilo je mnogo nevidljivih,kao da u zemlju propadose,kada su krenuli pozivari sa vojnim pozivom u ruci k` njima,u njihove kuce,stanove.Pojavili su se kada je frtutma prosla i rekli nam da smo osramotili Srbiju,a u ratu kapitulirali.Sada se jos vise ljute,i psuju one koji im dodju u grad ,i traze od drzave da im pomogne jer nemaju ruku,nogu,a ni kintu pa se nadaju da ce to ipak Narod pozlatiti a onda se vrate tamo odakle su dosli jer vide da od pozlate nema nista.Na njih vicu uzurbani prolaznici da su dosadni,da im zagusuju saobracaj pa verovatno ne mogu da stignu do kompjutera da pisu..patrijotsku komentu,da prozivaju one koji su izgubili rat al`...obraz nisu.Al ko te pita za njega jer mi smo licimeri,zameramo drugom,a sami to cinimo,volimo zakon al ne na svojoj kozi,omalovazavamo vrednog komsiju,smejemo se odazivu na vojni poziv i nazivamo ih budalama a oni cute i slusaju njihove ode o patrijotizmu i eto,iz takve hrpe tih "finih" atributa sto nas krase izjezdise i nasi politicari,pa sad kaki smo taki su i oni jer vecina pobedjuje,ona bira,daje mandate i dreci na svoju rukotvorinu..politicare pa ih rotiraju,zagledaju i..opet drece,pa kad i oni zasednu bar u mesnu kancelariju na neku klupicu..paraju nosom nebo pod oblake,idu ukoceno gegajuci se levo pa desno, i na nas ostale gledaju sa velike visine,ponekad potpusu nas po ramenu uz..bice bolje,imam hitan sastanak sa gospodinom poslanikom,prenecu mu vase primedbe a on zna jake ljude razmestene u vladajuce koalicije ...i tako u nedogled.

general

pre 12 godina

Američki pilot je imao zadatak da izazove pad letelice i da omogući da bude pogođen. To je učinjeno iz propagandnih razloga jer je i samo bombardovanje bilo ograničeno i za razliku od Bosne nisu uopšte gađani PVO punktovi ili vrlo retko kao kod Kraljeva i to zato što je bilo dogovoreno da kada od kuće krenem dole u selo u posetu kod sestre avioni nalete u razmacima i da jedna baterija simbolično bude pogođena. A posle je bilo i da su avioni iznad kuće naleteli ostavljajući mlazni trag.

PPeca@SER

pre 12 godina

@Ivan

"NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali. "

Jad i beda informisanosti Amerikanaca, za koju vec znamo, a i tvoja.

A to da sam ja rekao da je Nikola Tesla probisvet, to si ti citao tako, zahvaljujuci prethodnom... samo treba da znas sva slova, kod nas je "citaj kako je napisano".

gledač

pre 12 godina

ja sam ga gledao kako pada... doduše mislili smo da pada tomahawk ali pogrešili smo... videli smo nevidljivog u plamenu kako pada iz oblaka... jer to veče beše baš oblačno...

Mashinovodja

pre 12 godina

Ne znam, možda nešto nije u redu s mojim načinom razmišljanja (nije dovoljno srpski, dakle suviše je logičan), ali meni obaranje jednog *#$%@$! aviona (ma koliko on bio nevidljiv, skup, napredan ili šta god), nije ama baš NIKAKVA kompenzacija ni uteha za izgubljen rat (da, suprotno mnogim ovdašnjim "mišljenjima" i "smatranjima", mi smo IZGUBILI taj ^#$@! rat!), ni za sva ostala sr... koja imamo u vezi s tim ratom, Kosovom i srpskim kompletnim idiotlukom i koja ni do dana današnjeg nikako da prestanu!

Svaka čast momcima koji su ga oborili, oni su dobro uradili svoj deo posla, ali nažalost, to - suštinski - ne menja ama baš ništa! To je samo jedna prilično beznačajna epizoda u tom ratu, ako se "ratom" može nazvati kad sediš bespomoćan kao usr..i glineni golub na poslužavniku i samo se pitaš kad i s koje strane će te zveknuti tomahavk. Pri tome za celo vreme čak ni ne vidiš ni jednog jedinog neprijateljskog vojnika.

Ako me neko tako razvali od batina da posle toga ne mogu ni da stojim, ni da ležim, ništa mi ne znači, niti me modrice manje bole zbog toga što mogu ponosno (i kroz razbijene zube) da kažem "e, ali bar sam mu upropastio jednu majicu!"

Stavros84

pre 12 godina

Mozda mi jesmo oborili samo jedan F117 Ali.... Mi smo imali 100 puta manje PVO-a nego sto su oni imali aviona. Nas PVO nije ni radio 100% jer nije bilo razloga da uzalud trosimo nase naoruzanje. Mi smo se vise opredeljivali na pravljenje maketa i laznih signala PVO-a nego na ukljucivanje pravih PVO-a. Da smo sav moguci PVO ukljucili izgubili bi 90% PVO-a ali bi i oni izgubili josh bar 5 aviona. Mi bi izgubili bar 1000 vojnika a svi njihovi piloti bi bili evakuisani. Tako da bi time izgubili. Ako bismo racunali po tome sto su oni nama unistili vojnu opremu tenkove itd vredne par miliona a mi njihov jedan avion vredan kao nasa cela vojska mi smo pobedili. Jedino je steta sto su oni nama unistili pola bitnih mostova u srbiji, bolnice, fabrike, zgrade civilne zrtve itd. I samim tim mi smo bili prinudjeni da se predamo. Da su oni gadjali, pardon promasivali samo vojne ciljeve mi bismo mogli sa njima da ratujemo josh 3 godine. Ali oni su nas gadjali po infrastrukturi i po ekonomiji i zato smo mi predali to jest izgubili.

predrag

pre 12 godina

@Ja

Pa vidim kako su usetali ali i isetali iz Avganistana i to od Talibana koji za NEVU ni su ni culi i koji sem klasnjikova i rucnog raketnog bacaca ne znaju nista.

Od recido reci potpisujem sto je napisao Muknavi. Najboloji opis bucka, eu citizena, bezimene &Co.

Izraziti pritisak

pre 12 godina

@ PPeca@SER
Ja stvarno ne znam sta ti nije jasno u videu? Ako ne razumes engleski onda imas titl dole a triple A znaci All-Arms Air Defence i najmanje 5 puta spominje dejstvo AAA, take a hit, procenu stete , bezanje na zapad , a komadi javlja da je primio pogodak,da ima vibracije,da mu je motor otkazao,jedrim ka zapadu , nabraja kako gubi visinu sa 15000ft na 10000 za 5 sek, i na kraju lepo kaze " pogodjen sam i napustam avion idem ka zapadu ,pocnite da me trazite . Pogledaj jos jednom video pa sam zakljuci da li je rec o vremenskoj prognozi!
http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

ne pljujte vojsku, nego politicare!

pre 12 godina

@ Vokshi

Ne znam zasto pises tako zlurad komentar kada znas da je Vojska kapitulirala pod pritiskom politicara (kako je u demokratskim zemljama), seti se da je bilo problema sa Pavkovicem koji nije hteo da se povuce sa Kosova. A politicari su kapitulirali jer su videli da i posle 78 dana VAZDUHOPLOVNOG izivljavanja nema pomoci niotkuda, a NATO bombarduje sta hoce i gde hoce i pretvara zemlju u krompir pire. Vojska je odradila maksimalno koliko je mogla u datim uslovima (racunajuci i neverovatan stepen mobilizacije od 3% junackog rezervnog sastava) i njoj nemam zamerki. I tacno je da obaranje jednog stealth bombardera nije kompenzacija za gubitak Kosova, ali ovde je rec o jednoj jedinici i njenom staresini koja je dala svoj maksimum i koja zasluzuje sve pohvale. I da, kapitulacija nije bila bas po udzbenicima jer je svo naoruzanje i ljudstvo izvuceno sa Kosova a ne predato neprijatelju.

PPeca@SER

pre 12 godina

(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 13:16)

Nisi ti mene razumeo, a ja engleski malo "natucam" ;-)
Lajkovao sam njihovu sifru da ih je neko oborio - "weather problems"...
Sve ok.

Matija Soskic

pre 12 godina

U predizbornoj kampanji slavi se obaranje jednog aviona da bi se zaboravio poraz u ratu i gubitak Kosova. Plitka, i jako vidljiva propaganda kao i sam oboreni avion.

PPeca@SER

pre 12 godina

Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

[link]
(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 10:31)

"weather problems" :-)

Lajkujem.

Pilot

pre 12 godina

Cinjenica da su NATO avioni razlupali Srbiju kao staru kantu i da se u skorije vreme nece oporaviti od toga, ostavlja vecinu potpuno hladnom. Jedina vazna i znacajna stvar je obaranje "nevidljivog".Ostale posledice bombardovanja nemaju nikakavog znacaja.Takvu zemlju i takav narod zaista je besmisleno da se bombarduje.

jeca breca

pre 12 godina

Od jubileja do jubileja od slavljenja nasih poraza za porazom, umesto da se sramimo ovih dogadjaja koji su nas vratili u svakom smislu 100 godina unazad.

mauro

pre 12 godina

evo da sad dođe eskadrila letećih tanjura vi srbi pojedete malo korenja nabijete šajkače uskočite u opanke i rokate jednog po jednog - koliko već treba! nebeski narod šta ćeš

beaufort011

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?

josip

pre 12 godina

Uvjek se iznova iznenadim sto se u Srbiji slavi. Pa mislite li da je njih briga za jedan avion, imaju ih na tisuce. Zemlju su vam razvalili na komade i okupirali Kosovo bez izgubljenog vojnika. Jedini tko se i dan danas od toga ne moze oporaviti je Srbija. A vi slavite rusenje jednog aviona kao da vam je to neko vrhunsko postignuce. Morate se malo vise cijeniti, susjedi...

realista

pre 12 godina

Evo na primer,B-2 Spirit je takodje ucestvovao u bombardovanju SRJ. Ako su ti radari bili toliko uspesni u otkrivanju "stealth" aviona,zasto niko nije "ugledao" njega? Vidite,sad je sve jasno,NATO je sam kriv za gubitak svog aviona..

Povijest pišu pobjednici

pre 12 godina

Koliko je samo kostao ovaj avion i posle da nas podrzavaju. Obrukali smo ih pred citavim svetom.
(Nemanja, 27. mart 2012 19:23)

I što čekate? Odmah taj dan proglasiti kao dan pobjede nad NATO snagama!

NN

pre 12 godina

Kamo srece danas onaj nadobudni, nadmeni, glupi i kratkovidi Milosevic NIJE uopste doveo u situaciju da testiramo nevidljivost americkog aviona. Kamo srece da smo imali pametnog i razumnog predsednika, koji bi se oslanjao na nase vrline, a ne na "mi znamo da se bijemo". Kamo srece. Ali barem mozemo d anas da ucimo na svojim greskama, i da NIKAD vise ne izaberemo nadobudnog psihopatu za vrhovnog coveka Srbije.

Bojan Janković

pre 12 godina

Srusili smo im avion u ratu koji smo debelo izgubili, i to obelezavamo. Koliko smo mi jadni i bolesni kao narod, to je strasno.

Jaooj Klingotne!

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Da li su ovakvi komentari ozbiljni ili samo crni humor, da li se ovo neki reditelj vežba za pisanje nove ratne komedije...Šta vi pobogu slavite??? Ako smo imali toliko dobro oružje da oborimo nevidljive avione da li se zapitate zbog čega nismo obarali vidljive? Taj avion je oboren na sreću jer je leteo veoma nisko - to je sve, nema nikakvog oka sokolovog i srca junačkog. Da li stvarno mislite da im je pvo nanela neku štetu time što je oborila jedan avion? Znate li da nijedan nato pilot ili vojnik nije stradao u tom ratu? Znate li da je su njima mnogo bitniji životi od tenkova, topova i aviona kojih imaju na hiljade? Znate li koliko je naših pilota nepotrebno izginulo u tome ratu, koliko je ljudi pobijeno i proterano? Dokle ćete da slavite poraze i veličate gubitnike?

miško

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)

Da, dobro ste čuli... "čuveni f-117a" je imao probleme sa avionikom & računarskom stabilzacijom leta, drugim rečima jedna krajnje neuspešna serija sa gomilom skrivenih mana !
Zanimljivo je da su naše "patrijote & borci" ometali još čuvenije "Tomahawk" projektilie loženjem vatri od starih automobilskih guma širom gradova !
E, ako to nije bilo suludo onda ne znam šta jeste...

Grrr

pre 12 godina

Taj avion je vec bio "stara genercija" kada je oboren. Uz to Vojska Jugoslavije nije oborila ni 10 aviona. Tako da smo mi ti koji su se obrukali tu. Nismo izdrzali ni 3 meseca...

Dule

pre 12 godina

Meni je apsurd da slavite obaranje 1 aviona + f16 koji ste im valjda srušili ako se ne varam. Koliko su vam štete napravili, bacili vas 50g unazad i vama je ovo super!? Izgubili ste taj rat, a slavite jedan oboren avion? To je kao da gubiš od Barcelone 20:0 i ludo slaviš što imaš korner...

deda Paun, Solunac, licno takodje nije video neprijatelja

pre 12 godina

Nisu samo ovi avioni bili nevidljivi, niko nije video ni jednog jedinog NATO vojnika za celo vreme rata, a ko sto neko deco rece "razlupalo nas ko kantu".

Realno

pre 12 godina

i sada mi je dusa puna sto smo im udarili samar od koga se jos nisu povratili!
(hercegov grad, 27. mart 2012 17:50)

Kako mislis nisu se oporavili? Imaju bar jos par stotina takvih a i ne vidim da se prica o tome u nekim stranim medijima i da im je posebno vazno.
Iz takvog komentara vide se samo kompleksi malih i nebitinih koji misle da su neko i nesto.
Zar nije ocigledno ko je dobio veci samar?

pilot

pre 12 godina

I ćorava koka jedno zrno ubode. Svaka čast tim ljudima, ali ponositi se time što smo slučajno oborili jednog "nevidljivog" je smešno.

justice & freedom

pre 12 godina

Kakav divljacki mentalitet, slavimo sto smo srusili pisljivi avion a toliko naroda izginulo i propatilo. Isto kao Kosovska bitka, nema veze sto su svi izginuli i drzava propala bitno je da smo pokazali inat.

Mig 21

pre 12 godina

Pravili ga do 1990god. Ko zna kakvu tehnologiju USA ima sad, kad su ovakve avione pravili pre vise od 20god. NLO-i koji se vidjaju sirom sveta su nista drugo nego testovi tajnih letelica.

Jambalaya

pre 12 godina

Ponos i dika... uspesno oboren 17 godina star avion (tada).
Sa godisnjim budzetom od nekoliko desetina milijardi dolara, zamislite cime raspolazu Amerikanci sada... Ako uzmemo u obzir da su 70-tih poceli razvijati jako svestrane letelice, takozvane letece tanjire.

PPeca@SER

pre 12 godina

Gde se ovde "lajkuje" vest? :-)
Salu na stranu, ovo je bila velika sramota za NATO jer je jedna totalno prevazidjena vojska oborila vrhunski intelektualni produkt jedne, nazovi civilizacijski nadmocne zemlje. Dokaz da nije sve u parama, ima nesto i u glavi.
I dan danas verujem da ih ovo boli vise od icega. A i bolece ih, jednostavno nemaju dovoljno svesti da prebole da su, ipak, nastali kao zemlja gde su upucivani avanturisti i probisveti.

Pedja

pre 12 godina

Ponosan sam na cinjenicu da sam bio rezervista, od prvog dana bombardovanja, u cuvenom trecem divizionu 250. raketne brigade.
U prvih 7 dana na poziv u jedinicu se odazvalo 5-10 % rezervnog sastava jedinice. To dosta govori o srbskom patrijotizmu.
Mnogima su i tada usta bila puna srbskog patrijotizma. No kada su pokusavali da im uruce vojni poziv bili su manji od makovog zrna.
Bednici bili onda bednici su i danas. Mislim na srbske patrijote.

pejapeja

pre 12 godina

Desilo se sta se desilo.U svakoj vojsci pa i medju pilotima ima budala koje ne postuju pravila sluzbe.Zato je avion oboren a ne zato sto smo imali sposobnu i tehnicki opremljenu PVO.LJudi rezervisri se nisu odazivali jer su znali da ih guraju kao zive mete jer nadmoc neprijatelja je bila nemerljiva.Nazalost vojna lica u stalnoj sluzbi nisu mogla da se ne odazovu.Zato sad idemo na dan pogibije, kad su zadusnice i kad ti dodje tesko na grobove poginuluh.Broj poginulih govori o nasoj spremi i tehnickim mogucnostima nase vojske.Gde mi je patriotizam? - pa PZM jer ja sam tenicki potkovano lice i znam da sabiram do 2.Lako je nekima, lako da komentarisu, da ne kazem nesto drugo.

Megatronman

pre 12 godina

Niko, koje ja znam, nije bio radostan, nije likovao u Hrvatskoj zbog onog sta su vam radili Amerikanci. Jer sudarili su se David I Golijat, americki imperijalizam koji je selektivno udario. Po slabijem. A na vasoj savjesti zasto ste neke svoje resurse ubrzo prodali Amerikancima (npr. U.S. Steel). I zasto se vec jednom ne rijesite tih rusevina po Bg. Ako su spomenici onda ih tako tretirajte. Ako ima neeksplodiranih sredstava, objavite to javnosti.

igor

pre 12 godina

A sadasnja vlast je Zoltana Saba, penzionisala i poslala da radi kao pekar, umesto da ga posalju na Vojnu akademiju i objasni kako je oborio ovaj avion

009

pre 12 godina

Po ovima sto su dali minuse se vidi na cijoj su bili strani za vreme agresije nad Srbijom, a koliko vidim ti spijuni i dalje setaju slobodno i nastavljaju sta je NATO zapoceo.

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

A "demokratska" vlast se zahvalila vojnicima, braniteljima Srbije, koji su srušili avion tako što ih je oterala u penziju. Umesto da ih postavi na katedre Vojne akademije.

Poldi

pre 12 godina

A kada se obelezava godisnjica polupismenosti i siromastva?
Kakvog znacaja ima ovaj dogadjaj? Cak nije ni u ginesovoj listi rekorda.

Besmisleno licitiranje godisnjica beznacajnih dogadjaja je samo zaludjivanje naroda sa pateticnom sujetom.

Bas slucajno

pre 12 godina

Slucajno oboren?PVO na svakih 20 sekundi lansirala po jednu raketu(bez obzir na protiv-radarske projektile koje su imali NATO avioni)pa jedna slucajno pogodila,ili se mozda neki oficir sapleo,pa u padu,slucajno pritisnuo dugme za lansiranje?A mozda je i raketa prolupala,pa umesto da promasi,ona pogodila avion?Bice da je tako.

Petar

pre 12 godina

Ljudi uzmite se u pamet. Izgubili smo rat, za koji smo znali da ce mo ga izgubiti. Svaka cast svima koji su se borili. Realno gledano obaranje ovog aviona je u skladu sa narodnom, da i corava koka nabode zrno. Ne dozvolite da ponovo budemo corave koke!

гробар до гроба

pre 12 godina

Стелт технологију и самим тим невидљиви авион су први развили Руси који су увидели слабости и касније су одустали од тога па су некако преко шпијуна дали Америма коју су развили овај програм. Наима слабости овог авиону су да га лако и без проблема са и са великом поузданоћшу детектују руски одбрамбени системи и радари на системимам С 200 који датираjу и 1967 године, а како је наша Војска поседовала руско наоружање и руске радаре уз мале измене овај стари радар је функционисао без проблема, треба додати да смо погодили још један ф117 али је он успео да слети у Босну или Хрватску!!! Могу да замислим како на њега функционише С 300 систем или најновији С 400 Триумф!!!! Треба додати да Ф117 више никад није коришћен у мисијама, Амери га користе за патролирање изнад САД али га не користе у нападима, сада развијају неки нови ф 117 који ни руски радари не би могли да детектују али то је њихова заблуда!!

Да нисмо снимили остатке авиона они би објавили да га нисмо ни оборили, прелетао 1270 пута над Ираком у време Пустињске Олује, па наравно када су уништили све радаре.

Свака част Пуковнику Золтану и Војницима и свим официрима и подофицирима на овом подухвату!!!

realista

pre 12 godina

Greska je bila kod planiranja misije,koristiti isti kurs svake noci je bilo malo naivno. Pogoditi ovakav avion,sa onakvom tehnologijom je prakticki nemoguce (pod normalnim okolnostima). To je to. Oni sa bar malo mozga ce razumeti,oni bez ce lupati minuse jer misle da branim NATO i F-117. Ja samo govorim realno.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Samo bombardovanje je bilo strogo kontrolisano i cinilo se sve da se ljudske zrtve svedu na minimum.Kao sto znate bombardovani smo zbog ratova koje je Milosevic vodio sirom bivse Jugoslavije.Mnogo ljudi je izgubilo glavu,nepotrebno,zbog ideje o velikoj Srbiji.Da je Amerika zelela a nije sve bi trajalo vrlo kratko,jer mi odbranu nismo imali.Sam nevidljivi avion je oboren tako sto su francuzi poslali koordinate pa je on presretnut.To bi uglavnom bilo sve!

Nenad KG

pre 12 godina

Iako vecina ovde ne voli Amerikance, nemojte omalovazavati F-117A, to je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, sto je i potvrdjeno u brojnim misijama!

djordjevic

pre 12 godina

Zooltaneeee, Zoooltaneeee, Zoooltaneee...OEEEEEEEEEEE

Ostaje doduse onaj osecaj nemoci kada znas da ti cale, stric, ujak, brat prangijaju u nebo iz pracki maltene pokusavajuci da obore jedan od nekoliko hiljada letova iznad nase Srbije. Nisam stvarno covek koji mrzi, oprastam relativno brzo, ali iskreno se plasim onoga sto zelim svakom onom "neduznom" pilotu "milosrdnog andjela" koji je pritiskao dugmice iznad nase Srbije. Nemaju ta osecanja ni veze sa politikom ni ekonomijom ni religijom, nego kad vidim BG u prolece, kad odem kod svojih i uzivam u jednsotavnim lepotama Sumadije i ostatke Srbije, kad pricam sa nasim ljudima, e to sto je neko to i njih hteo da bombarduje- e od toga poludim. Doduse ne samo na ove "junake" sto su leteli vec i na onog klempavog sta ga vise nema. Mamicu li vam...(izvinjenje redakciji- doduse, psovka nije potpuna).

calami

pre 12 godina

Zoltan Dani von Skorenovac je zasluzio mnogo vise od penzije u svom mestu u Banatu. On je svojerucno oborio "neoborivi" avion - i to je viseznacno dostignuce. Em je pokazao da nasa odbrana izvlaci maksimum moguceg, em je izblamirana jedna glomazna alijansa koja je za 78 dana iskljucivo pokazala da zna da rusi infrastukturu i gradjanske objekte, a da bas ne zna sa vojskom na terenu. Wesley Clark je znao da bombarduje RTS, da prospe klaster bombe po centru Nisa i da srusi Avalski toranj - i po tome se i pamti ta intervencija. Posto je cilj bio lak, mala i nejaka zemlja i otimanje njene pokrajine, gde se rezultat unapred znao, obaranje F117 je simbolicki pokazao koliko je "supalj" NATO. A to se vidi po kasnijim intervencijama, krhkim koalicijama, nacinu komandovanja. Naravno, Srbija nema s kim nego s tom alijansom da saradjuje, takva nam je geografija.

Ivan

pre 12 godina

@PPeca@SER

Za tebe imam dve vesti:

NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali.

Drugo:

Nikolu Teslu si nazvao probisvetom.

franjo

pre 12 godina

I sad su mnogi ponosni sto je oboren taj jedan, a ja bih bio ponosan da mi imamo sto komada pa makar nam neko oborio i deset, ali ne kupljenih jer to nije nista. Vlastitih, iako ne volim oruzje. Oni imaju i znanje i tehnologiju i proizvodni lanac za iste i jos sto komada gotovih. Nam treba neko da dodje da pravi vetrenjace za struju, a nekad ih je bilo po vojvodini za zito.

Darko

pre 12 godina

Jos jednom pozdrav hrabroj posadi III diviziona 250 raketnog puka i njenom komandantu Zoltanu Daniju; vi ste primer kako se brani zemlja, i njeno nebo, vise srcem a manje zastarelom tehnikom. I jos nesto: pre dve veceri na RTV1 (Vojvodina) bila je emisija u kojoj je dominirala svadja "ko je vise zasluzan"; sramota, i za onog ko je inicirao, i za onog ko je snimio takvu emisiju; ako ste mislili da ste srpskom narodu ucinili da se bolje oseca svojom "istinom" - pogresili ste, jer taj je nivo primeren Pinku, Grand paradama, nekom reality show-u, a ne skromnim ljudima koji su dobro uradili svoj posao. Bilo je dosta bitaka, svako je mogao da pokaze ko je, a ne sada da se nadmecetekao piljarice na pijaci. Posle Kolubarske bitke Misic je bio unapredjen, sa njim jos nekolicina oficira i vojnika (nisu ni mogli svi), ali svih ucesnika tog slavnog rata secamo se sa postovanjem i ljubavlju. Naucite nesto od njih!

analitičar

pre 12 godina

E jesmo mali i prgav narod , al kada nam neko stane na zulj....nikada se dobro ne provede...
(Ivan, 27. mart 2012 18:28)
..reče Zoltan i ode da igra čardaš!

Сибачанин :)

pre 12 godina

Авион је пао у село СИБАЧ које је на свега пар километара од Буђановаца, лично сам га видео док је падао, био је то занимљив призор, прво смо се сви разбежали куд који јер смо мислили да је бомба, а када смо сазнали да смо им оборили понос кренули смо у весеље :)

Deki

pre 12 godina

Zao mi likova koji imaju Pop Corn-Burger intelet koji se lože na Americke filmove i misle da nema nista preko toga ...
Meni je licno jos bolje ono sto su Iranci uradili sa Ameriskom Stelht bespolotnom letelicim...ne samo da su je uočili na radaru nego su je preoteli piratskim signalom i spustili neostecenu na svoju teritoriju

general

pre 12 godina

Američki pilot je imao zadatak da izazove pad letelice i da omogući da bude pogođen. To je učinjeno iz propagandnih razloga jer je i samo bombardovanje bilo ograničeno i za razliku od Bosne nisu uopšte gađani PVO punktovi ili vrlo retko kao kod Kraljeva i to zato što je bilo dogovoreno da kada od kuće krenem dole u selo u posetu kod sestre avioni nalete u razmacima i da jedna baterija simbolično bude pogođena. A posle je bilo i da su avioni iznad kuće naleteli ostavljajući mlazni trag.

Cera

pre 12 godina

Da, srušili smo taj nevidljivi a onda su oni nastavili da mlate po nama nenormalnim brojem raketa iz ostalih aviona, brodova i podmornica još oko 70 dana(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno) Dakle, mene još glava boli.

oen

pre 12 godina

Moje je nebo,
pod njim sam rodjen.
Munje zadrzite
al' sunce je moje.
Deo moje slobode
ne trpi senke vaše.
Nevidljiva krila
u horizontu Srema.
Pozdrav iz Srbije.

Mata

pre 12 godina

U članku je navedeno gde je sve učestvovao ovaj avion ali posle obaranja nad Srbijom on je jako izgubio na popularnosti u Nato-u i ređe se pominje u kasnijim ratnim akcijama. U svakom slučaju mora se priznati da je to bio jak udarac tom skupom projektu od koga se očigledno više nije oporavio.

H.U.D.

pre 12 godina

druga strana priče:

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/213517/Dosta-lazi-o-nevidljivom-

a možda su "dobrog pukovnika" penzionisali da ne bi rekao istinu? ;)

Ja

pre 12 godina

Zanimljiva vest. Ni reči niste rekli o Zoltanu Daniju, čoveku koji je zaslužan za obaranje ovog aviona. Nije vam dovoljno Srbin? Ili je zgrešio što se susreo sa američkim pilotom? A o rakiji od banana ne vredi ni trošiti reči. Mogli ste isto tako napisati i koliko tinejdžera iz Buđanovaca je dobilo svoje prve bubuljice.

...marko

pre 12 godina

E drago mi je da sam sluzio u 3. raketnom divizionu 250. rbr rv i pvo ! Uzgred, F117 je bombarder, a ne lovac. Ne nosi nikakvo topovsko ili naoruzanje tipa vazduh-vazduh. Oboren je prilicno zastarelim sistemom pvo, tipa s250 (sa3) neva. Oboren je zahvaljujuci profesionalnom odnosu oficira i vojnika koji su sluzili, i cijim je zalaganjem donekle ublazena opsta zastarelost i t-t nedostaci sistema. Takodje, ovaj divizion je oborio i F16, a nas stariji vodnik, vezista, je prilikom svakog niskog naleta konstantno trcao sa prenosnim sistemom, iglom i gadjao te avione. Cak je uspeo da osteti i jedan avion tipa Sea Harrier. Divizion je imao i lansiranje dve rakete protiv cilja tipa B2 koji mozda jeste a mozda nije pao u Spacvanske sume. Imajte takodje u vidu da su "nevidljivi" avioni, u stvari samo sa slabim odrazom, i osmatrackim radarima je tesko da ih uoce, dok postaju vidljivi kada ih zahvati snazan nisanski radar uskog snopa. Tada nastaje trka, da li cemo mi njih pogoditi nasom raketom ili oni nas protivradarskom, ili ce uspeti da ometaju link za navodjenje rakete... Uzbudljivo!

Nowica

pre 12 godina

Ma koja je vajda od obaranja kada umesto da smo od ostataka letelice osvojili neku tehnologiju, ili cak prodali ako mi ne znamo nista pustili da gipsys sve razgrabe. Tuga...

QQQ

pre 12 godina

Jasam cuo da avion nije pogodjen, oboren od strane Srba, vec avion imao kompjuterski neispravnost.
(Orkan®, 27. mart 2012 18:02)


http://www.youtube.com/watch?v=38I70fVurqQ
http://www.youtube.com/watch?v=vzfEzjejX8U

Americki pilot je pricao kako je znao da je otkriven ali je bilo kasno.E sad mozda su ti tvoji komentatori bolje upuceni od Danija sto je gadjao i pilota koji je oboren.
Cinjenica je da je avion tehnicki neispravan ako mu fali jedno krilo,tako da ima istine u tome sto pricas:)

Igor

pre 12 godina

Kako i da je oboren je od strane male armije, sa veoma zastarelim i oskudnim sredstvima PVO, ne zaboravite da se radi o avionu koji je nakon 48 sati prakticno neutralisao iracki PVO u utabao put vojnoj invaziji na Kuvajt

orao pao,orao pao

pre 12 godina

Nije bilo "tehnicke inovacije". To su sad vec svi demantovali, ukljucujuci i pukovnika Danija, od koga je ta prica ranije i potekla...
(Goran, 27. mart 2012 17:49) \


naravno...i Ceska "tamara" je demantovana u vidu zabrane proizvodnje.
Tamara radarski sistem je takodje mogao da otkrije "nevidljivog", ali su ameri pre bili spremni da plate ili ucene(jos jeftinija opcija), nego da povlace iz upotrebe strasno skup projekt zvani "stelt".
Tamara je bila aktuelna mislim par godina pre bimbardovanja Srbije, a neki su cak pomislili tada da smo se dokopali Tamare, ali tamara cuci u nekoj tisini i skuplja prasinu bas kao i projekt Danija od kako smo i mi postali "demokratska" zemlja, a gospodin Dani ekspresno penzionisan.Inace vladalo je ogromno interesovanje dosta zemalja na svetu da im Dani proda projekt i ucestvuje u inovaciji na njihovim sistemima, ali je covek ipak odabrao penziju i pravljenje kora za pite?!

Ok nije sve u novcu, ali nismo ni svi mi ovce za sisanje.

zr

pre 12 godina

Pa zar ga nije oborio zastavnik Zafrkanovski iznad Ecke? Tako servira RTS i Tijanic u selu koje gori a baba im ceslja vunu? Oborio ga je odnos prema poslu pomenutog oficira koji naravno nije Zafrkanovski, nego nas Vojvodjanski Madjar. Svaka mu cast, a i Tijanicu.

lepo

pre 12 godina

(Cera, 27. mart 2012 20:56)(rođenim očima sam gledao na cnn kako iz Jadrana podmornica lansira rakete na Srbiju, vest je išla kao eto neko tehničko dostignuće, prosto, više naučnog karaktera... prilično bezdušno)

Paaa... kad si gled'o na CNN, onda ne vredi komentarisati. Njihova nepristrasnost i objektivnost je poznata celoj planeti.

Ja

pre 12 godina

Nikson@ pa da su htjeli usetat bombardirali bi vas jos koji mjesec i onda se lagano usetali ko u svoju kucu. Mislim da si previse gledo milosevicev rts

čečvrčak

pre 12 godina

sećam se jednog transparenta sa tadašnjih gužvi na trgovima ili mostovima koji je glasio ovako: KAKO OBORITI NEVIDLJIVI AVION? -LAKO UZ SINALKO:-D

123

pre 12 godina

Sta vi slavite? Vi stvarno mislite da se nato grize zbog toga pa boli njih briga za jedan avion
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 27. mart 2012 19:01)

Nije to bilo koji avion.To je avion u ciji projekt je ulozeno mnog,mnogo para i predstavljao je i sticaajem cudnih okolnosti(Ceska,Srbija) jos uvek predstavlja ponos americke avijacije.
Jedino pozitivno sto ovaj avion ima upravo jeste nevidljivost, ali to je naruseno kako za taj oboren avion tako i za one parkirane na aerodromu.
Sta sada, zabraniti proizvodnju radarskih sistema koji mogu da otkriju nevidljivog ili na F117 ugraditi prskalice za zaprasivanje komaraca jer F117 avion nije nikakav lovac bez samog stelta.
.
Nekim "cudom" ovaj avion je i dalje vidljivo/nevidljivi.

Perica

pre 12 godina

oborili ste im jedan avion a srbija rasparcana i ponizena -- koji ste vi jadnici sto objavljujete ovo kao neki trijumf. pa posle toliko neprimecenih letova normalno da ga je neko slucajno skinuo: i corava koka nadje zrno jel' da?
(beaufort011, 27. mart 2012 21:35)

Mozda, al srpska "koka" je ipak prva "nasla zrno" i to u CITAVOM SVETU!!!!

qq lele

pre 12 godina

F117A nije lovac nego jurišnik...P.S. snimljen je dokumentarac o susretu Zoltana i pilota tog oborenog F117A. Dosao Amerikanac u posetu :) Izljubise se na trejleru kao braca rođena :)

aa

pre 12 godina

Ni prvi ni poslednji put da su Srbi stali pred daleko nadmocnijeg neprijatelja.
Inace neki mozda misle na f-16 (cini mi se) koji je bio ostecen tokom leta nad Srbijom i morao je prinudno da sleti.

Matija Soskic

pre 12 godina

U predizbornoj kampanji slavi se obaranje jednog aviona da bi se zaboravio poraz u ratu i gubitak Kosova. Plitka, i jako vidljiva propaganda kao i sam oboreni avion.

lalalaa

pre 12 godina

Ja mislim da je Zoltanu mnogo bolje da bude vlasnik pekare (i inicijator seoskog turizma, po vikipediji) nego da bude za katedrom neke vojne [kole. Koliko sam ja gdedala po emisijama, čovek se primirio, radi svoj posao i deluje mi srećno. Naša država (ako već nije pošto to ne pratim) treba da ga ordenuje i po mogućstvu mu dodeli razne benificije. A povratak u vojsku...mislim da ne bi želeo.

Зоран

pre 12 godina

"...radi svoj posao i deluje mi srećno."

Наравно, за разлику од њега и ми напољу, за коje нијe било места у Србији, смо прилично срећни и радимо свој посао. Његова струка, нажалост, не дозвољава тако лако прелажење са једне стране на другу, у питању је глава.

Све у свему, то је нормално од државе Србије. Све што вреди најури, а они што не могу да оду, а вреде, чаме у некој рупи са неким левим послом.

Vokshi

pre 12 godina

Srpska vojska je prva u svetu koja je nakon sto je 0,01 % okrznuta, potpisala Kumanovsku kapitulaciju, predala teritoriju i omogucila protivniku nesmetanu komunikaciju i promet po ostatku teritorije bez ikakve sopstvene jurisdikcije i kontrole nad istima.

Milivoje

pre 12 godina

Gledao sam prekjuče na Vojvođanskoj televiziji emisiju u kojoj su govorili članovi posade koja je oborila taj avion i onaj F-16. Jasno je da se država odvratno ponela prema tim ljudima, verovatno zbog naloga sa strane, ali posebno me je iznenadilo koliko je sujete i animoziteta bilo između komandanta pukovnika Zoltana Danija i njegovog zamenika potpukovnika Đorđa Aničića. I misterija oko "tehničke inovacije" je razrešena: nije bilo nikakve modifikacije sistema. Pukovnik Dani kaže da je to rekao da bi se na neki način osvetio ljudima iz nato, verovatno kako bi oni uzaludno tražili nešto što ne postoji. Potpukovnik Aničić je objavio svoj ratni dnevnik "Smena", gde je opisano kako se sve odigralo.

dejan lucani

pre 12 godina

ja sam 99 bio u 250 raketnoj iz jakova.obuku su mi drzali dani zoltan i podporucnik darko nikolic iz kraljeva.meni je samo zao sto se ne pominje nigde darko jer je on lansirao nevu raketu koja je pogodila i oborila f117.toliko.

941 Akula

pre 12 godina

Avion u komentaru,F-117 je povucen iz upotrebe 2008 godine,a bio je u operativnoj upotrebi u periodu 1983-2008 godine sa ukupno proizvedena 64 aparata! Ne,avion i nije bio nesto narocito,ako se racuna na to da je na njemu ugradjena avionika sa F-16,motor sa F-18,osim ,i ponavljam, osim sto je zmaj aviona napravljen u 'stealth' (doslovan prevod je -PRITAJEN) tehnologiji.Najveci razlog sto na njega nisu ugradjeni motori koji bi dodatno smanjili toplotni odraz na izduvniku motora i sto nije ugradjena bolja avionika je zelja amera da sto pre uvedu isti u upotrebu,ali jos veca greska je sto avion nije imao IC mamce,te se nije ni mogao odbraniti od nadolazece PVO rakete,ili vazduh vazduh rakete,jer su ameri bili sigurni da ga niko i nece uociti i slicno.
- Jedan nas vojni analiticar,i to onaj najpoznatiji,u jednoj svojoj knjizi navodi kako su jos dva aviona ovog tipa rashodovana i povucena iz upotrebe nakon NATO agresije jer su na istima po njegovim navodima bila prevelika ostecenja ucinjena od strane PVO SRJ,a sada da li je to istina ili ne - nije fotodokumentovano,i samim tim ni ne moze da se dokaze..Opet ce svejedno u svim vojnim prirucnicima i udzbenicima po svetu biti zapisano da je prva koja je oborila neki 'stealth' avion bila bas jedna Srbija,ali je to realno slaba uteha za ono sto su oni nama ucinili.
Kakogod,ovo je prvi avion izradjen u 'stealth' tehnologiji,a kasnije masine u vidu lovca F-22 i bombardera B-2 su daleko 'pritajeniji' i to ne iz sprdnje,nego sto je stvarno tako,iako opet i jedan F-22 na svakih 1.7 casova leta ima neki novi defekt na zmaju aviona i slicno,ali ti ce se problemi resiti tokom eksploatacije istog..Kakogod,Suhoj je Suhoj,a T-50 uskoro dolazi u operativnu upotrebu,te rusi ponovo kolo vode - osim u broju operativnih aviona gde debelo zaostaju.

Goran

pre 12 godina

Prica ima epilog... Kasnije se Zoltan Dani sreo sa pilotom aviona kojeg je oborio. Njih dvojica su nakon toga postali prijatelji, a o tome je i snimljen kraci dokumentarac.

http://www.youtube.com/watch?v=5tyMdBOmNC8

Mashinovodja

pre 12 godina

Ne znam, možda nešto nije u redu s mojim načinom razmišljanja (nije dovoljno srpski, dakle suviše je logičan), ali meni obaranje jednog *#$%@$! aviona (ma koliko on bio nevidljiv, skup, napredan ili šta god), nije ama baš NIKAKVA kompenzacija ni uteha za izgubljen rat (da, suprotno mnogim ovdašnjim "mišljenjima" i "smatranjima", mi smo IZGUBILI taj ^#$@! rat!), ni za sva ostala sr... koja imamo u vezi s tim ratom, Kosovom i srpskim kompletnim idiotlukom i koja ni do dana današnjeg nikako da prestanu!

Svaka čast momcima koji su ga oborili, oni su dobro uradili svoj deo posla, ali nažalost, to - suštinski - ne menja ama baš ništa! To je samo jedna prilično beznačajna epizoda u tom ratu, ako se "ratom" može nazvati kad sediš bespomoćan kao usr..i glineni golub na poslužavniku i samo se pitaš kad i s koje strane će te zveknuti tomahavk. Pri tome za celo vreme čak ni ne vidiš ni jednog jedinog neprijateljskog vojnika.

Ako me neko tako razvali od batina da posle toga ne mogu ni da stojim, ni da ležim, ništa mi ne znači, niti me modrice manje bole zbog toga što mogu ponosno (i kroz razbijene zube) da kažem "e, ali bar sam mu upropastio jednu majicu!"

sisanje vesla

pre 12 godina

Nato je potvrdio gubitak 1 F-117(Budjanovci), 1 f-16 ( okolina Sabca) , 1 Harijer ( pao u Jadran ), 1 A-10 (Skopska Crna Gora),1 Apaca i jos jedan F-117 koji je pogodjen uspeo da sleti u Tuzlu ali su ostecenja bila tolika da je avion rashodovan( ovo su zvanicno objavili 2006). Pored ovih aviona je sigurno pogodjen i oboren Nemacki Tornado koji se raspao u vazduhu i pao na Albansku teritoriju a na nasu stranu je pao poklopac kabine , jedno krilo i delovi motora. Pun je net slika nasih granicara sa ovim trofejima. U naletu para A-10 je strelom pogodjen vodja para koji je uspeo da spusti zapaljen avion u Makedoniju. Pilot je sin americkog generala Michael Shorta a ovo je generalov intervju u kom prica kako mu je sin javio sta se desilo : http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html
Ovo je fotografija iz Sarajevske stampe a u pitanju je F-15 na povratku iz Srbije ,koji je sat vremena kruzio oko grada sa plamenom u desnom motoru
http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=22931_54492244_f15a.jpg
Najzanimljivije od svega je slucaj aviona koji je pao u spacvanskim sumama u Slavoniji za koji se tvrdi da je B-2 spirit of missury i svedocanstva hrvatskih vatrogasaca o tom dogadjaju kao i cinjenica da duh Misurija nije vidjen do 2002 ( na stajanci maticnog aerodroma,izostavljen iz godisnjih almanaha USAF-a za 99,00 i 01)
intervju generala Smiljanica o tom slucaju :
http://www.youtube.com/watch?v=3Qi1z4vh79A
Svedocenje o unistavanju apaca i cinuka :
http://www.youtube.com/watch?v=LScEG_-Y9UM
Daleko od toga da smo pobedili NATO ali je sigurno da nasa armija vojnicki nije bila porazena , cak ni okrznuta, sto najbolje govori zvanicni izvestaj NATO komande o btoju sati naleta,kolicini bombi i raketa i o mizernom broju od 14 unistenih oklopa(tenkova,samohotki,BTR-a..) za 78 dana bombardovanja ili kako je to lepse receno pred komisijom od 21 US senatora " za 78 dana je unisteno 0,01 % Srpske armije i nekoliko stotina laznih meta.

JADRANIN

pre 12 godina

Jedno je sigurno. Vojska tadašjne SRJ nije poražena tokom bombardovanja i rata 1999 godine, mislim na klasični vojnički poraz da vam neprijatelj čizmom pregazi i uđe na teritoriju zemlje.Čak šta više ako se uzme u obzir broj angažovanih borbenih letilica i učinak istih rezultat je veoma mršav na sreću po nas.međutim ono što mi kao čoveku smeta i sa čim nemogu da se složim, je to neviteško ponašanje nato alijanse.Uvidevši da su u strategijskom smislu blago rečeno izigrani i nadmudreni od naše vojske jer su danima bacali raketei bombe na poturene im drvene makete aviona topova, tenkova i mnoge druge, počeli su besomučno bombardovanje civilnih ciljeva, bolnica, škola stambenih zgrada, fabrika benzinskih pumpi kao bombardovanje RTS.Baš me zanima u kom to ratu je još televizija bila legitimni vojni cilj.Ono što je još neshvatljivije za normalnog čoveka je i činjenica da je navodno tadšnji direktor RTS Miloanović znao da će televizija biti bombardovana a ostavio je ljude, radnike u njoj tj žrtvovao ih je.Kakav to monstrum može da uradi pod uslovom da je to istina.Milanović za to robija deset godina u Zabeli ali se plašim da pravu istinu o tom događaju ne znamo.Kada se sve sabere naša zemlja je gubitnik kao i narod u smislu porušene infrastrukture fabrika uništene privrede namenske industrije i td.Ipak najveći gubitak svakako je gubitak preko tri hiljade ljudskih života što civila što vojske, a to se nemože nikakvim parama platiti.

nikolas

pre 12 godina

ok.mi smo mala srbija a oni mocni ameri.svima je to jasno!u svakom slucaju je besmisleno porediti se sa njima ili sa bilo kim poshto smo davno propali!cinjenica je i da su nas za...li za kosovo posthto se za njega zalazu ko za majku rodjenu!Ali mi je posebno drago shto tim prepotentnim snobovima sj****mo taj avion!samo zato shto smo niko i nishta!!!!!!!!!!

Nikson

pre 12 godina

(Jaooj Klingotne!, 27. mart 2012 21:48)
A jel znas ti da je Srbija ipak jedina zemlja u kojoj su oni ratovali od pada Berlinskog zida, a da nisu usetali na celu teritoriju kao okupatori. A da te pocetim rat je izbio na kraju zbog odbijanja u Rambujeu da se Nato razmesti na celu teritoriju Srbije. Znaci hteli su, ali im se hvala bogu nije napadalo direktno na nas, ipak je to neki respekt srecom da je tako jer bi opet jako izginuli kao kroz celu istoriju.

Izraziti pritisak

pre 12 godina

Rec je o avionu koji je 1999 godine kostao kao eskadrila (12 aviona) F-15 ili 20 aviona F-16,Rec je o avionu u ciji razvoj je ulozena kolicina novca jednaka budzetu svih Balkanskih drzava za 10 godina.Rec je o najmodernijem avionu USAFA ,u to vreme , a avion je trebao da bude u aktivnoj sluzbi do 2025 godine ali je penzionisan 2008. Rec je o rusenju mita o nevidljivosti na kom se zasniva citava peta generacija borbenih aviona. Rec je o trijunfu inventivnosti,visoke obucenosti,viskokog morala i zastarelog sistema NEVA (iz 60-tih god) nad najmodernijem aparatu koji je koriscen u zlocinackoj agresiji. Rec je o trijunfu herojske 203 raketne brigade u uslovima apsolutne protivnikove vazdusne nadmoci. Raketasi su gadjani oko 200 puta i ostali su neokrznuti, na njih je dejstvovano najmodernijim protivradarskim raketama HARM od kojih je svaka tada kostala 1,6 mil$,NATO je dovukao specijalnu eskadrilu koja je obucena da lovi PVO jedinice i radarske polozaje i sve ih je izigrala dovitljivost strucnih ljudi koji su na licu mesta pravili lazne emitere radarskih zracenja od mikrotalasnih pecnica, lazne polozaje , slali radarske zrake pomocu ogledala i igrali igru macke i misa sa zracenjem od 21 sekund. Stvarno se razne gluposti mogu procitati u komentarima pocevsi od toga da je NATO sam sebi srusio najmoderniji avion pa do toga da je pucano nasumicno pa da je slucajno pogodjen. Pilot oborenog F-117 je lepo objasnio kako je radarski osvetljen,gadjan sa dve rakete , kako se druga aktivirala blizu aviona i snopom gelera ga oborila....
Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

Stavros84

pre 12 godina

Mozda mi jesmo oborili samo jedan F117 Ali.... Mi smo imali 100 puta manje PVO-a nego sto su oni imali aviona. Nas PVO nije ni radio 100% jer nije bilo razloga da uzalud trosimo nase naoruzanje. Mi smo se vise opredeljivali na pravljenje maketa i laznih signala PVO-a nego na ukljucivanje pravih PVO-a. Da smo sav moguci PVO ukljucili izgubili bi 90% PVO-a ali bi i oni izgubili josh bar 5 aviona. Mi bi izgubili bar 1000 vojnika a svi njihovi piloti bi bili evakuisani. Tako da bi time izgubili. Ako bismo racunali po tome sto su oni nama unistili vojnu opremu tenkove itd vredne par miliona a mi njihov jedan avion vredan kao nasa cela vojska mi smo pobedili. Jedino je steta sto su oni nama unistili pola bitnih mostova u srbiji, bolnice, fabrike, zgrade civilne zrtve itd. I samim tim mi smo bili prinudjeni da se predamo. Da su oni gadjali, pardon promasivali samo vojne ciljeve mi bismo mogli sa njima da ratujemo josh 3 godine. Ali oni su nas gadjali po infrastrukturi i po ekonomiji i zato smo mi predali to jest izgubili.

QQQ

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=NXtA9zQEvgA&feature=related

a evo i izjava pilota oborenog F117

http://www.youtube.com/watch?v=XmqLyn4Q15U

941 Akula

pre 12 godina

Da jednom za sva vremena rascistimo;dokazani su samo oni tipovi aviona gde su se diretno 'jedan na jedan' obarali amerikanci i rusi,znaci ratovi u Koreji i Vijetnamu.A to sto su amerikanci obarali sa F-15 i F-16 avione zemalja sa nedovoljno obucenim pilotima,neremontovanim i slabo odrzavanim avionima,sa neispravnim radarima (nasi Mig-29) i tako se americka 'supermasinerija' dokaze protiv druge generacije ( Mig-21),trece generacije (Mig-21bis i Mig-23,Su-17) te eksportnu (ojadjenu) verziju Mig-29A (9-12)i SVE IJEDAN AVION JE MAHOM OBARAN RAKETOM AIM-120 Amram,dometa oko 70 km,dok su ovi imali rakete R-73 dometa do 20km i R-60 do 8km..Cisto sumnjam da bi amerikanci postigli slican rezultat da se pokace sa kinsekim J-10 Vigorous Dragon,Su-30MKK,i silnim kopijama suhoja u vidu aviona J-11,ili sa indijskim Su-30MKI,Mig-29 UPG,itd..
Solidni protivnici americkom RV-u u svetu su samo sledece zemlje: Kina,Indija i Izrael (americki avioni,ali sa izraelskom elektronikom),a ovo ostalo nije vredno paznje,dok su rusi stepen iznad ovih - dostojan protivnik..nista se tu bitno nije promenilo od 1945 godine pa do danas.

Vladimir

pre 12 godina

A meni je drago da su i Zoltan i Dejl (pilot) preziveli taj usranii rat. Zao mi je sto mnogi nisu. Nije mi zao onog sto se izlezava ispod drveta u Pozarevcu.

PPeca@SER

pre 12 godina

Cak postoji i snimka na netu sa razgovorom iz kokpita za komandom. Naslov je pogresan ( hamer je kod bombardera)

[link]
(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 10:31)

"weather problems" :-)

Lajkujem.

Izraziti pritisak

pre 12 godina

@ PPeca@SER
Ja stvarno ne znam sta ti nije jasno u videu? Ako ne razumes engleski onda imas titl dole a triple A znaci All-Arms Air Defence i najmanje 5 puta spominje dejstvo AAA, take a hit, procenu stete , bezanje na zapad , a komadi javlja da je primio pogodak,da ima vibracije,da mu je motor otkazao,jedrim ka zapadu , nabraja kako gubi visinu sa 15000ft na 10000 za 5 sek, i na kraju lepo kaze " pogodjen sam i napustam avion idem ka zapadu ,pocnite da me trazite . Pogledaj jos jednom video pa sam zakljuci da li je rec o vremenskoj prognozi!
http://www.youtube.com/watch?v=orv8-siraJM&feature=related

ne pljujte vojsku, nego politicare!

pre 12 godina

@ Vokshi

Ne znam zasto pises tako zlurad komentar kada znas da je Vojska kapitulirala pod pritiskom politicara (kako je u demokratskim zemljama), seti se da je bilo problema sa Pavkovicem koji nije hteo da se povuce sa Kosova. A politicari su kapitulirali jer su videli da i posle 78 dana VAZDUHOPLOVNOG izivljavanja nema pomoci niotkuda, a NATO bombarduje sta hoce i gde hoce i pretvara zemlju u krompir pire. Vojska je odradila maksimalno koliko je mogla u datim uslovima (racunajuci i neverovatan stepen mobilizacije od 3% junackog rezervnog sastava) i njoj nemam zamerki. I tacno je da obaranje jednog stealth bombardera nije kompenzacija za gubitak Kosova, ali ovde je rec o jednoj jedinici i njenom staresini koja je dala svoj maksimum i koja zasluzuje sve pohvale. I da, kapitulacija nije bila bas po udzbenicima jer je svo naoruzanje i ljudstvo izvuceno sa Kosova a ne predato neprijatelju.

acomurija

pre 12 godina

Neke stvari se ovde debelo mešaju, neke podrazumevaju...
Puk Zoltanu svaka počast za patriotizam, za komandnu zaslugu - ali: niti je puk Zoltan uključio radar, niti je nišanio i aktivirao "nevu"!
Prst na okidaču je imao jedan Kraljevčanin - Nikolić!
Kao razuman i racionalan čovek, puk Zoltan neprekidno opominje da NIJE (samo) njegova zasluga, već celog tima (posade).
Dakle, poštujmo ponašanje puk Zoltana i rasteretimo ga zasluga koje sam ne traži: bio je komandant posade, a samo skidanje F-117 je obavio DRUGI čovek.
Ako se želi biti precizan i pošten prema činjenicama.

Зоран

pre 12 godina

Знате где је човек који га срушио? Ено га држи приватну радњу, продаје коре, пецива,...

MUKNAVI

pre 12 godina

Tih dana bilo je mnogo nevidljivih,kao da u zemlju propadose,kada su krenuli pozivari sa vojnim pozivom u ruci k` njima,u njihove kuce,stanove.Pojavili su se kada je frtutma prosla i rekli nam da smo osramotili Srbiju,a u ratu kapitulirali.Sada se jos vise ljute,i psuju one koji im dodju u grad ,i traze od drzave da im pomogne jer nemaju ruku,nogu,a ni kintu pa se nadaju da ce to ipak Narod pozlatiti a onda se vrate tamo odakle su dosli jer vide da od pozlate nema nista.Na njih vicu uzurbani prolaznici da su dosadni,da im zagusuju saobracaj pa verovatno ne mogu da stignu do kompjutera da pisu..patrijotsku komentu,da prozivaju one koji su izgubili rat al`...obraz nisu.Al ko te pita za njega jer mi smo licimeri,zameramo drugom,a sami to cinimo,volimo zakon al ne na svojoj kozi,omalovazavamo vrednog komsiju,smejemo se odazivu na vojni poziv i nazivamo ih budalama a oni cute i slusaju njihove ode o patrijotizmu i eto,iz takve hrpe tih "finih" atributa sto nas krase izjezdise i nasi politicari,pa sad kaki smo taki su i oni jer vecina pobedjuje,ona bira,daje mandate i dreci na svoju rukotvorinu..politicare pa ih rotiraju,zagledaju i..opet drece,pa kad i oni zasednu bar u mesnu kancelariju na neku klupicu..paraju nosom nebo pod oblake,idu ukoceno gegajuci se levo pa desno, i na nas ostale gledaju sa velike visine,ponekad potpusu nas po ramenu uz..bice bolje,imam hitan sastanak sa gospodinom poslanikom,prenecu mu vase primedbe a on zna jake ljude razmestene u vladajuce koalicije ...i tako u nedogled.

PPeca@SER

pre 12 godina

@Ivan

"NIKO se u Americi ne seca obaranja JEDNOG aviona koji su im srusili Srbi, nakon DESTINA koje su im srusili daleko losije opremljeni Afganistanci, Iracni i ostali. Sta vise, vecina Amerikanaca se uopste i ne seca da su Srbiju ikada i bombardovali. "

Jad i beda informisanosti Amerikanaca, za koju vec znamo, a i tvoja.

A to da sam ja rekao da je Nikola Tesla probisvet, to si ti citao tako, zahvaljujuci prethodnom... samo treba da znas sva slova, kod nas je "citaj kako je napisano".

gledač

pre 12 godina

ja sam ga gledao kako pada... doduše mislili smo da pada tomahawk ali pogrešili smo... videli smo nevidljivog u plamenu kako pada iz oblaka... jer to veče beše baš oblačno...

ciganDOgroba

pre 12 godina

@ Vokshi
Za razliku od US kolonija kao sto su Bosna i Kosovo , u Srbiji NATO vonici nemaju pravo pravo na nesmetan promet bez prava na kontrolu. Od 99 do sada su samo jednom debelo platili koriscenje luke Beograd za utovar namirnica i to su morali najaviti mesec dana ranije , policija je obezbedjivala luku i uradjen je kompletan pretres tovara. To je bio uslov iz Rambijea na koji Srbija nije pristala. Jedni deo Srbije gde NATO vojnici imaju pravo da budu je Kosovo i Metohija. Inace je od 99 do danas u pojasu administrativne linije oboreno 10-tak bespilotnih NATO letelica koje su bespravno presli trenutnu liniju razdvajanja. Pa nije Srbija banana drzava da ima baze za stranu vujsku i da trecerazredne belosvetske birokrate vladaju kao namesnici ili visoki predstavnici. Sloboda je kada sam donosis odluke(makar i pogresne) a ne kada ti neko treci diktira sta si odlucio. Jel mozes da zamislis da privremene vlasti na Kosmetu donesu neku odluku koja je u suprotnosti sa interesom USA ? E vidis, u Srbiji predsednik drzave ima slobodu da 24.03 u 19 i 30 na dnevniku izjavi da su oni zlocinci. I jos nesto, kapitulacija je kada jedna vojska vojnicki porazi drugu,razoruza,zarobi a UN je osvojio rezoluciju 1244 kao primirje koje podrazumeva da vojska Srbije sa kompletnim naoruzanjem i opremom privremeno napusti prostor Kosova i Metohije i da vlast preuzme UN(ne NATO)i da udju snage UN-a ane NATO. Pitaj studenta prve godine prava da ti objasni ovu ogromnu razliku. Druga je prica sto USA siluje medjunarodno pravo i zloupotrebljava UN ali veru u medjunarodno pravo vraca podatak da jednostranu nezavisnost nije priznalo 2/3 drzava.

IQ=0

pre 12 godina

Zoltane, veci si patriota od svih komentatora na B92 zajedno:)
Pri tome mi je posebno drago sto si Madjar!
(Mirko, 28. mart 2012 09:35)

Mirko svaka cast za komentar

predrag

pre 12 godina

@Ja

Pa vidim kako su usetali ali i isetali iz Avganistana i to od Talibana koji za NEVU ni su ni culi i koji sem klasnjikova i rucnog raketnog bacaca ne znaju nista.

Od recido reci potpisujem sto je napisao Muknavi. Najboloji opis bucka, eu citizena, bezimene &Co.

PPeca@SER

pre 12 godina

(Izraziti pritisak, 28. mart 2012 13:16)

Nisi ti mene razumeo, a ja engleski malo "natucam" ;-)
Lajkovao sam njihovu sifru da ih je neko oborio - "weather problems"...
Sve ok.