Utorak, 27.03.2012.

10:21

Nemci napravili, Srbi zapustili

Aerodrom "Ečka", nadomak Zrenjanina, mogao bi znatno unaprediti privredne potencijale najvećeg banatskog grada jer se nalazi na odličnoj lokaciji, piše Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Nemci napravili, Srbi zapustili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

kamikaza

pre 12 godina

@pinokio
da hteli su da ga izbetoniraju, i cak vise od toga. Za Su postoji vec konkretni plan zasnovan, pare su obezbedjene od wizzair i fraporta kao i par privatnih privrednika ukupno xxmil € sa kojima uz teh. i log. pomoc fraport-a moguce zavrsiti projekat. Grad Su na zalost nema ni centa ali obezbedjuju zemjiste.
To, sto su neki aerodromi propali u Spaniji je njihova stvar, ovde na raspolaganju stoje privatni ulagaci, znanje i iskustvo koje u svakom slucaju ne bih bilo zainteresovano da nema profita. Regionu donosi nekoliko stotina (a gledajuci na siru logistiku) 2 hiljade radnih mesta.
Licno pznajem ljude i znam sta rade u Frankfurtu (terminal 3),
Pulkovo rus.,jeddah saud.arab itd.
Problem je BG tj vlada, koja nece da stavi svoj "amen" na to. razmatra i preuredjenje segedinskog aerodr. uz puno vece troskove jer aerodrom treba u potpunosti preraditi. No kako bilo u srbiji se pali uvek na guranje i nista se ne isplati raditi

Rascia

pre 12 godina

@TGV

Takva linija superbrzog voza u verziji npr. Bec-Bratislava-Budimpesta-(Segedin-Subotica-Novi Sad)-Beograd-(Vrsac-Zrenjanin-Temisvar)-Bukuresta bi bila savrsena, recimo kao linij "5B"

boban

pre 12 godina

Luđi spin još nisam video.
Nemci su izgradili vojni aerodrom kao bazu za ratne operacije a ne za putnicki ili robni saobracaj. Povlačenje analogije sa njihovom tadašnjom situacijom i potrebama i našom današnjom je potpuno besmislen.

Najmanji problem je imati travnatu pistu i hangare. Problem je komercijalni potencijal tržista koji je blizak nuli. To malo postojećeg potencijala prirodno ide ka postojećim ponudama u Temišvaru i Beogradu, pa i Budimpešti.
Šta ostaje? Sportsko letenje i privatni avioni? Sportsko letenje već funkcioniše (za one koji imaju novca da se njime bave). Saobraćaj privatnih aviona - veoma skup vid prevoza, nikakav komercijalni potencijal u našim uslovima.
Aerodrom kao ulaznica u svet brzog razvoja? Bojim se da pre aerodroma treba resiti jos nekoliko drugih sitnica. Uopšte mi je nejasna fascinacija aerodromima koja se vidi sirom Srbije. Srbija je mala zemlja i mnogo joj je potrebnija putna i železnička infrastruktura. Osim toga za razvoj su bitniji putevi, kanalizacija, internet i tome slično.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Nemci napravili a Srbo-cetnici razrusili.Nemci andjeli a Cetnici djavoli?PA i mi bi napravili da kao Nemci izpovadimo zlatne zube jedno par miliona ljudi,otmemo im kuce,posede,opljackamo drzavne trezore nekoliko zemalja i nateramo ljude pod puskama da rade do smrti,na taj nacim ja mislim da bi mi mogli bolje stvari da napravimo od Nemaca.Koji bre Nemci,ti da su bili pametni osvojili bi samo par okolnih zemalja oko Nemacke tada,deo Poljske,Slovacku,Austriju,deo Svajcarske i Sloveniju i Hrvatsku,izasli bi na Jadran i nebi napadali Rusiju.Danas bi bili zaista velesila,nisu Nemci mnogo propatili posle tolikih ubistava,samo 5-6 godina psole toga svi su trgovali sa njima dok od pada Milosevica prodje vec 12 godina a Srbiju i dalje ucenjuju kao da je isla da osvaja Pariz ili Berlin,dosta vise mazohizma,moji Srbi,volite vise zemlju na kojoj i u kojoj zivite da bi vas i ona volela i davala vam plodove i zdravlje,svi odreda pusite,pijete,kafenisete,Turske obicaje ne zaboravljate i jurite tudje zene i kukate da su vam male plate!

Pandimenzionalni Mega-Giga Troler

pre 12 godina

(naredjujem, 27. mart 2012 17:58)
Sa svojom rečenicom si se upravo kandidovao za direktora ovog aerodroma!

Max

pre 12 godina

Privatozovali Čenej a sad hoće i Ečku. Tako vazduhoplovni sport nestaje i samo bogati privatnici mogu da se igraju za paprene takse i osiguranja. Nema veze što će biti manje mladih modelara i padobranaca, a više narkomana i delikvenata, bitno je da neko jednokratno mazne pare i da se "rastereti budžet" da bude više para za kojekakve Miladine ... SRAMOTA!!!

Istoricar

pre 12 godina

Nemci su nam napravili i najsavremeniji centar za dijalizu u Nisu, a nasi eksperti iz Ministarstva zdravlja ga zatvaraju da bi bolesnici mogli da se dijaliziraju u nasem centru. koji prokisnjava. Sta reci - Istorija se ponavlja ili ti nema razlike izmedju severa I juga, bar kada smo mi Srbi u pitanju.

Vrštanin

pre 12 godina

Vršac ima aerodrom, sada je to kontrola leta. Pilotska akademija je dugo godina bila aktivna i uspešna. Mislim da više nema akademije.

Inače, potrebno je da se pista proširi SAMO 4 metra i produži 200 metara pa da bude međunarodni aerodrom! Priča se svake godine o tome. Navodno će ove to početi da se radi...

Lala

pre 12 godina

100 km od frankfurtskog aerodroma, (3. po velicini u evropi; u spicu svakih 52 sekunda polecu i slecu avioni)su pre ca. 10 god. ameri napustili jedan svoj vojni aerodrom, velicine tog zranjaninskog i osijeckog. Niko nije verovao da kao putnicki ima perspektivu. Neki finansijki-, turisticki-, marketinski- i saobracajni strucnjaci (strucnjaci sa pravim diplomama i iskustvom a ne kao ovi nasi) odradili elaborat izvodljivosti, koji su neki investitori sa vizijom( ne mesati sa investitorom = mafijasem u srbiji) izfinansirali. Bukvalno su samo halu malo sredili. i krenuli raditi. Raditi! Nisu uposlili ni Miku iz sps ni Ziku sestrica portira ni Milevu ljubavnicu sefa tehnickog. Zaposlili ljude sa znanjem i VOLJOM! Ka tom aerodromu danas ide autoput od frankfurta i koelna koga nije ranije bilo.
Naravoucenije: od svega se moze napraviti prihod ako to rade pravi ljudi.
Ako nista drugo dajmo to strancima neka naprave nesto od njega.

Ivan Zarkovic

pre 12 godina

Sredinom 2008. godine je cuveni austrijski proizvodjac lakih letilica - Dajmond zakupio zemljiste tog aerodroma u zelji da ga revitalizuje. Investicija je gotovo nasilno prekinuta. Iz politickih razloga. O tome je nedavno za medije govorila direktorica te firme S. Rajzinger. Koga zanima moze da cuje vrlo interesantnu pricu na http://www.youtube.com/watch?v=WJ24LelBTQ8

Vlada

pre 12 godina

Autoput koji bi isao Beograd - Subotica preko Zrenjanina,
bio bi kraci nego preko NS. Obuhvatio bi i famozni aerodrom.
Ali,ne daj boze da se preskoci NS!

juzna pruga

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (typo, 27. mart 2012 16:52)

ovo sam i ja mislila, ali to uopste nije tacno. pukao je jer jednostavno nema putnika. da ne pricam o gradskim vlastima u nisu koje su krajnje nesposobne da u onakav grad dovedu bilo kakva ulaganja

naredjujem

pre 12 godina

Naredjujem, da u vreme predizborne kampanje svako selo dobije bar metro. Veca sela da dobiju aerodrom, a ona ekonomski razvijenija da pocnu sa izgradnjom stepenica do Meseca. O medusobnom povezivanju ovih sela sa ostalim galaksijama, naknadno ce se razmotriti u okviru plana intergalakticke povezanosti teleportacijom, cim u nekoj od susednih galaksija raspisu izbore. Cisto da ne budu samo u Srbiji.

typo

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT

ermi

pre 12 godina

Наши "стручњаци"све нешто открију након 50 100 година,а између ништа.Ако већ постоји аеродром Ечка што се не користи,Изнајмите радарску или аеродромску опрему.Успоставите редовне линије:ЗРЕЊАНИН-НИШ,Сплит,Пула,,Темишвар,Будимпешта,Беч,Софија,Букурешт,макар и малим авионима ала ЦЕСНА и слично.Ми све можемо али само језиком,ништа конкретно!

Зоран

pre 12 godina

Ма нису ти Немци као окупатори били штеточине, проблем је био њихов генерални став према људима, нетолеранција и искључивост, а и превелика строгост и тачност. А ни сада нису бољи.

andrej

pre 12 godina

zrenjaninci moraju da se bore i izbore za sebe!nemojte pitati BEOGRAD ili NOVI SAD ili VLADU srbije dal se sme da gradi nesto,dovode investicije i koliki sme da ima budjet.pare koje zrenjanin dobija od svojih gradjana treba da ostanu u zrenjaninu a ne u beograd pa da beogradjani dele na kasicici.i zasto da ne,sta bi falilo da zrenjanin ima civilni aerodrom?!transport robe i avio taxi su odlicni za biznis samo ako taj grad i zivne u privredi.ovako kakav je zrenjanin ne daj boze nikom jer toliko je oronuo da nemam reci.a dodacu jos,ta pivara sto je pod stecajem bas sramota posle tolikih godina tradicije al bitno da je BEOGRAD UKRAO Beer fest od zrenjanina,zasto kazem ukrao zato sto ste dali da se odrzava pred zrenjaninske dane piva na samo 2-3 nedelje i time smanjili priliv turista i mogucnost zarade zrenjanincima!BG MARSH od SRBIJE i VOJVODINE!

Vladimir-NS

pre 12 godina

Hahaha

Nemci spomenuti u naslovu,a nemaju blage veze sa bilo cim,
vazno da se odmah komentarise na njihov racun.

Srbija


Nama ne treba niko,dovoljni smo sami sebi.

dodju nemci i naprave nesto

pre 12 godina

dodju nemci OKUPATORI! naprave nesto, mi ih oteramo, ulenjimo se i nista ne radimo, samo znamo da krademo...

Napravite autoput u Banatu pa onda ni aerodrom ne bi bio potreban

E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos

Mada, i kada bi hteli da ga naprave taj pocetak autoputa ne bi bio u Smederevu vec u Beogradu...


Autoput ka Crnoj Gori je takodje neophodan, ne zbog njih vec zbog nas i ljudi koji zive na potezu izmedju Beograda i Brodareva

Autoputevi:
1. E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos
2. Beograd-Brodarevo-CG
3. BUG-Pirot-Nis-Krusevac-Kraljevo-Cacak-Uzice-BIH
Kada bi sa postojacim imali jos te autoputeve imali bismo odlicnu liniju autoputeva i ne bi imao nikakve zamerke, sledeci posao bi bio "presvlacenje" manjih (od autoputa) puteva.

Ali tesko, veoma tesko.

Миле

pre 12 godina

Ја ћу само да додам неке историјске чињенице: са овога аеродрома је полетео један део летелица које су учествовале у ваздушном десанту на Дрвар маја 1944.године. Главна писта не постоји још од 1948.године јер ју је наша војска уништила због страха да би он могао бити искоришћен при очекиваној руској инвазији те године. Оно што је сада видљиво су само рулне стазе и саобраћајнице које су преостале након изградње путева и нових фабрика на тим местима. И да, ВРАТИТЕ НАМ ПИВАРУ !!!!

Zrenjaninac

pre 12 godina

Švabe gradile pre rata,švabe gradile za vreme rata...
Ovde čovek može biti zbunjen.
Ajde što su gradili pre 200 godina,kao i posle pripajanja Vojvodine,
ali su gradili i za vreme okupacije.
Ono što je izgradjeno posle rata,od strane naših,sada je u rukama rusa ili tajkuna,znači nije naše.

Onako cinično,ispada da bi bilo bolje da budemo malo okupirani,
nekoliko godina,da bi se ovde nešto gradilo,bar infrastruktura.

Jadan li je Banat.
Crpili ga komunisti,naseljavali ga svim i svačim.
Cedili ga Slobini.
Sada mu glođaju kosti,demokrate.

Војвођански

pre 12 godina

Будалаштине.
Нема улагања у Банат или Војводину све док не буде 6. Октобар или када се уведе преглед пасоша код Дунава.

patak

pre 12 godina

to je onaj aerodrom koi nije pogodan da se dogradi za kargo nego ce biti izgradjen potpuno nov u ns!Pa se ti sto trose pitaju"di su nasi novci"Toliko o autonomiji, umesto Bg ...Ns, sjasi kurta da uzjasi murta sto se Banata tice.

ex-optimista

pre 12 godina

A zašto uvek sport?Zašto niko ne spominje kulturu?Grad ima samo jedan orkestar savremene i klasične muzike koji jedva opstaje,kulturni centar je oronuo,pozorište jedva funkcioniše (lepa je,ali suviše mala),a za takmičenje plivanja su izdvojili 1000000 dinara i bila je naravno zatvorenog tipa,izgradili su novu halu sportova koja je kolevka huligana itd...
Manite se sportova više,kad ste čuli,da je umetnik ubio nekoga?

Ja

pre 12 godina

Kada vest pročitate malo unazad, dolazite do zaključka da je Nemačka od 1941. do 1942. napravila najbolji aerodrom u Srbiji, koji je i dan-danas najbolji. Šta je Srbija radila u međuvremenu? Naravno, bila lider u regionu!

prija

pre 12 godina

Na tako malo prostora ne trebaju silni aerodromi, koji posle zvrlje prazni, nego bolji drumovi! Meni treba od Surcina platiti 60 evra taksisti do Petrovaradina, ako necu minimum tri sata da sprzim na autobusima, a toliko novaca dam i za kartu od Dizeldorfa do Surcina. Ne znam kolko vas je ganula moja sudbina, ali bolja infrastruktura bi i vama i svima koristila.

zemljak

pre 12 godina

Dajte ne pricajte o aerodromima...pa na 100 km imate Temisvar odakle mozete ici gde hocete...pitajte spance sta rade sa gomilom aerodroma duhova,odakle niko nije uzleteo...bar 5 aerodroma imaju,gde se uvalio tzv.privatni sektor,ali,preko lokalnih politicara i drzava...sve propalo.
Span air,sa dugom 200000 miliona eura,preuzela je vlada katalonije,pre 2 godine,sa socijalistima...sve je propalo,dug preko 300000,narodne pare nigde.
To sve mirise,na organizovanu pljacku.
Napravite pri selima industrijske poligone,ALI JERFTINE,tamo je skuplje nego u evropi,napravite puteve,pustite aerodrome.

TGV

pre 12 godina

Sa Vojvodinom i Panonskom ravnicom uopšte ravnom kao ogledalo i ne postoji potreba da se na svakih 100km gradi aerodrom. Dobri auto-putevi i kvalitetna železnica bi to pokrili bez problema. Amerikanci su svojevremeno napravili eksperiment tako što su pratili uporedo putnike koji su putovali iz Filadelfije za New York avionom i nekom njihovom verzijom super-brzog voza i voz nije puno zaostajao za avionom. Ne samo da je komforniji, nego nema čekiranja prtljaga i raznih kontrola i ostalih maltretiranja kao na aerodromu. Mislim da ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. Kad bi postojao TGV ili ICE na liniji Beograd - Budimpešta preko Novog Sada i Subotice, izmedju aviona i voza bez razmišljanja bih odabrao voz.

Petar,Banat

pre 12 godina

Smesno.
Mozda ne bi bilo da nije u pitanju Srbija.

Nasi ne mogu ni onaj ugovor sa Tuluzom da srede,
a ne neki aerodrom u Zrenjaninu.
I kada bi se izgradio,verovatno bi bio poklonjen rusima.
Ako oni nisu zainteresovani,onda nekim domacim tajkunima.

Pancevo je imao prvi aerodrom na Balkanu,
prvu fabriku aviona.Luku na Dunavu.
I?
Aerodrom je u korovu,koriste ga hobisti,fabrika ne radi,
prvo su komunisti preselili masine u mostar,u slobino vreme skupljalo prasinu,a kod demokrata nista bolje.
Vlasnik Luke Dunav,Peconi.
Prava buducnost,nema sta.

Jos jedna predizborna kampanja,nista drugo.

Milivoje

pre 12 godina

Čista predizborna propaganda. Šta će Vojvodini i Panonskoj niziji uopšte koja je ravna kao staklo aerodromi na svakih 100km? Mreža dobrih auto-puteva i kvalitetnih pruga bi sasvim završila posao za lokalni i regionalni saobraćaj. Ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. A ovima što priželjkuju Germane natrag poručujem da pogledaju kako su se Grci usrećili sa istima.

laki

pre 12 godina

(Bodin, 27. mart 2012 12:12)

tako je, sve u beograd! ne ostavite nam nista! krenuli smo da se razvijamo pod Knezevicem pa ste ga skinuli, sve mora u one simanovce, sutanovce ili kako vec! upropastili ste nam 50 fabrika! ovde ljudi rade za 15000 dok se beograd casti sa 50 000. nadam se da cete u putu za madjarsku u skorije vreme 2 puta morati overavati pasos. sramota kako se ponasate...

Vladimir

pre 12 godina

Jos jedan zanimljiv podatak o prostoru na kom je sagradjen aerodrom, Nemci su otkrili posebnu mikro klimu, te su zato i tu pravili aerodrom. U tom kraju se cesto desi da ne padne kisa kada svuda unaokolo pada...

Kum

pre 12 godina

Naslov je tendenciozan i dvosmislen. Da su znali sta rade ne bi prosli kako su prosli. Neka jos jednom tako "znaju" kao 1942 i garantovano ih nece vise biti.

ROMAN

pre 12 godina

Kamo srece da smo oduvek bili u boljim odnosima sa Nemcima,bolje i lakse bi nam bilo.Ovako jos od vremena Karadjordja "braca"Rusi nam konstantno zabadaju noz u ledja.A znate li koliko ih je briga za Srbe?Verovatno velika vecina nezna.Pitajte nase ljude(radnike)koji su bili u Rusiji sta kazu,a i nasi stari u Vojvodini jako dobro pamte,pogotovo kod nas u Sremu.

Lesa

pre 12 godina

Nema od toga ništa. Aerodrom je skupa igračka.Aerodrom u Beogradu ne radi ni blizu od punog kapaciteta a neki bi da se igraju izgradnjom novih.Ko će održavati taj aerodrom i da li će njime ići toliko putnika i robe da će se to isplatiti? Manite se maštanja već gledajte kako da podignete ponudu tog postojećeg aerodroma u smislu da ona bude interesantnija i maštovitija pa tako privuče sve veći broj zaintersovanih za sportsko vazduhoplovstvo.Osnažite sadržaje i time broj korisnika i posetioca.Mi bi sve da zidamo iz mašte kako bi ozidano možda moglo da ostvari ovo i ono a kad dodje vreme za generalku niko nema para da uloži u generalku.Tako je bilo sa mnogim izgradjenim objektima zbog realsocijalističkih snova pa su danas rujne koje nikome ne trebaju.Ako je neko smislio da bi zbog tog aerodroma mogao da zavuče ruku u pekmez tj.budžet neka na to zaboravi.Budžet je švorc.Neki nam čak predlažu da razmišljamo o kontrolisanom bankrotu.Jednostavno smo dužni i ružni pa nam pare trebaju za imati kakav takav budžet i vraćanje para.Kakav bre putnički i transportni aerodrom na tamo nekoj livadi ljudi moji.Pa aerodrom u Nišu grca od dugova a vi bi na daleko neatraktivnijem područiju da zidate putnički aerodrom i to pored beogradskog aerodroma.Ta manite se ljudi više maštarenja pa neka su i predizborna.

Bodin

pre 12 godina

Ima li jos negde u Banatu koja livada? Poslovica kaze - gde kod vidis zgodno mesto ti drvo, a ne arodrom, posadi. Ljudi, nemamo vise vazduha iznad Srbije za tolike aerodrome. Kontrola letenja Surcina, Batajnice i Vrsca su ko tri podstanara na 2 kvadrata. Pa u Pancevu u UTVI postoje mnogo bolji uslovi za ovo, u Pancevu postoji jos jedan aerodrom kod Starog Tamisa, a na ulazu u Kovin i betonska pista sa pristanistnom zgradom. Necemo valjda svaki aeroklub da pretvaramo u "medjuanarodni vazduhoplovni konglomerat". Hoce par entuzijasta da naprave biznis od svoga hobija, bez pokrica, racuna sa tudjim parama!

J.

pre 12 godina

Istina, Nemci su znali sta rade, i nije slucajno sto je Banat bio nemacki, radile su fabrike, mlinovi, a znalo se jos tada da je podrucje sa naftnim/gasnim poljima.Onda je dosla 45. i mi smo ih proterali.U okviru svoje matice Srbije Banat je od indutrijske sile dosao do prosjackog stapa, fabrike popale u losim privatizacijama,hiljade hektara u rukama tajkuna/ljudi koji do devedesetih ni leju nisu imali,profit od nafte ide Beogradu, Novom Sadu, Rusima, samo ne regiji, a ljudi papreno placaju taj isti gas.Sela napustena, kuce prazne, ifrastruktura losa.Ja bih se nadovezala na naslov:A ko ovde onda ne zna sta radi?

bob rock

pre 12 godina

Da se samo jos nalazi u Novom Sadu ili Beogradu vec bi to sve bilo cakum-pakum.Zrenjanin nema nikakve sanse.Zgazen je,unizen do krajnjih granica.Od nekada petog grada po industriji u velikoj SFRJ spao je na kojekakve green field montazne "investicije".Steta.

španac, a inače lala

pre 12 godina

Ne mogu a da se na smejem iz sveg glasa. Moram posle ovakvih tekstova. Ovo sam isto öitao pre desetak godina u španskim medijima, iste ove bljuvotin od tkz. doktora za letenje. I šta su uradili? Pa ništa posebno, uzeli su besnoslovne kredite od EU i izgradili kompletno nova 11 velika aerodroma i skoro 40 ovog zrenjaninskog tipa "rekreativno-turističkog" odmah uz takođe nova tik uz njih podignuta igrališta za golf.
Sve to u nameri da će da privuku turiste, jer uz sve ove nove sad resurse poseduju i ostalu sveobuhvatnu turističku ponudu, od na daleko poznate hrane i specijaliteta, pre svega morskih, povoljne klime cele godine za sve ovi i mase drugih kako prirodnih tako i veštačkih pogodnosti sa kojima moj Zrenjanin nikad neće da raspolaže.
Priča je duga, da je skratimo.
Danas, e danas su sve te investicije u aerodrome visoko promašene investicije, ne rade i sa autoputeva na prilazima njima već raste korov, a kako je unutra po sveže izgrađenim kompleksnim zgradama, hangarima i pistama mogu samo da predpostavim.
Tako je to kad vas neko ubedi da će moje lale sa 200 evra mesečnom platom da koriste svoj aerodrom toliko i u toj meri da on može da se isplati. Ubeđenje je najopasnija stvar, posebno kad je kao u ovom slučaju pogrešno.

perasombor

pre 12 godina

Nema sanse. Beogradjani ovo nikada nece dozvoliti. Pa sta mislite zasto toliko koce somborski aerodrom koji su isto Nemci izgradili cetrdesetih godina?

Northern Soul

pre 12 godina

Uništiste onako lep grad...u 20 h,u glavnoj Zr ulici,da padneš,nema ko da te podigne,a vi pred izbore bi u nebesa da se vinete...Sramota...Posle vas čudi što Vojvodina neće sa vama...što svoj narod oteraste od sebe...

itd itd

pre 12 godina

Nemci su pre rata imali reciklazu otpada i djubriva, koje se raspodeljivalo nazad seljacima. Mi smo od toga udaljeni milione svetlosnih godina
Nemci napravili most u Beogradu za godinu dana, mi ga gradimo svakih 50 godina
Nemci napravili koncept TV programa kakav se koristi danas

Lider

pre 12 godina

Zaista, vidi se sa fotografije da je najveci na svijetu. Moze se na osnovu udaljenosti one kuce u pozadini steci utisak o enormnim dimenzijama ovog aerodroma. Kontrolni toranj je toliko udaljen da se, valjda zbog zakrivljenja zemlje, ne vidi.

ap

pre 12 godina

Da ova drzava ima pameti pa da ulozi u ovo, mogli bismo imati jako ozbiljan kargo a i putnicki aerodrom, ali posto se Beograd pita, oni se sigurno nece odreci dela kolacha... Hej bre, bio najveci na svetu i partizani ga uniste!!!

Banat

pre 12 godina

Vratite nam Pivaru i 48 drugih fabrika koje ste upropastili i od nekad grandioznog ZR-a napravili palanku-socijalni slučaj sa 100.000 duša u njoj. Svi pričaju u futuru!

Svaka čast naučnicima iz BG-a ali im je trud i skretanje pažnje na ove potencijale uzaludan. Ne bisere pred svinje. Sačekajte Kneževića.

Banat

pre 12 godina

Vratite nam Pivaru i 48 drugih fabrika koje ste upropastili i od nekad grandioznog ZR-a napravili palanku-socijalni slučaj sa 100.000 duša u njoj. Svi pričaju u futuru!

Svaka čast naučnicima iz BG-a ali im je trud i skretanje pažnje na ove potencijale uzaludan. Ne bisere pred svinje. Sačekajte Kneževića.

Lider

pre 12 godina

Zaista, vidi se sa fotografije da je najveci na svijetu. Moze se na osnovu udaljenosti one kuce u pozadini steci utisak o enormnim dimenzijama ovog aerodroma. Kontrolni toranj je toliko udaljen da se, valjda zbog zakrivljenja zemlje, ne vidi.

J.

pre 12 godina

Istina, Nemci su znali sta rade, i nije slucajno sto je Banat bio nemacki, radile su fabrike, mlinovi, a znalo se jos tada da je podrucje sa naftnim/gasnim poljima.Onda je dosla 45. i mi smo ih proterali.U okviru svoje matice Srbije Banat je od indutrijske sile dosao do prosjackog stapa, fabrike popale u losim privatizacijama,hiljade hektara u rukama tajkuna/ljudi koji do devedesetih ni leju nisu imali,profit od nafte ide Beogradu, Novom Sadu, Rusima, samo ne regiji, a ljudi papreno placaju taj isti gas.Sela napustena, kuce prazne, ifrastruktura losa.Ja bih se nadovezala na naslov:A ko ovde onda ne zna sta radi?

itd itd

pre 12 godina

Nemci su pre rata imali reciklazu otpada i djubriva, koje se raspodeljivalo nazad seljacima. Mi smo od toga udaljeni milione svetlosnih godina
Nemci napravili most u Beogradu za godinu dana, mi ga gradimo svakih 50 godina
Nemci napravili koncept TV programa kakav se koristi danas

bob rock

pre 12 godina

Da se samo jos nalazi u Novom Sadu ili Beogradu vec bi to sve bilo cakum-pakum.Zrenjanin nema nikakve sanse.Zgazen je,unizen do krajnjih granica.Od nekada petog grada po industriji u velikoj SFRJ spao je na kojekakve green field montazne "investicije".Steta.

perasombor

pre 12 godina

Nema sanse. Beogradjani ovo nikada nece dozvoliti. Pa sta mislite zasto toliko koce somborski aerodrom koji su isto Nemci izgradili cetrdesetih godina?

Northern Soul

pre 12 godina

Uništiste onako lep grad...u 20 h,u glavnoj Zr ulici,da padneš,nema ko da te podigne,a vi pred izbore bi u nebesa da se vinete...Sramota...Posle vas čudi što Vojvodina neće sa vama...što svoj narod oteraste od sebe...

laki

pre 12 godina

(Bodin, 27. mart 2012 12:12)

tako je, sve u beograd! ne ostavite nam nista! krenuli smo da se razvijamo pod Knezevicem pa ste ga skinuli, sve mora u one simanovce, sutanovce ili kako vec! upropastili ste nam 50 fabrika! ovde ljudi rade za 15000 dok se beograd casti sa 50 000. nadam se da cete u putu za madjarsku u skorije vreme 2 puta morati overavati pasos. sramota kako se ponasate...

Војвођански

pre 12 godina

Будалаштине.
Нема улагања у Банат или Војводину све док не буде 6. Октобар или када се уведе преглед пасоша код Дунава.

Petar,Banat

pre 12 godina

Smesno.
Mozda ne bi bilo da nije u pitanju Srbija.

Nasi ne mogu ni onaj ugovor sa Tuluzom da srede,
a ne neki aerodrom u Zrenjaninu.
I kada bi se izgradio,verovatno bi bio poklonjen rusima.
Ako oni nisu zainteresovani,onda nekim domacim tajkunima.

Pancevo je imao prvi aerodrom na Balkanu,
prvu fabriku aviona.Luku na Dunavu.
I?
Aerodrom je u korovu,koriste ga hobisti,fabrika ne radi,
prvo su komunisti preselili masine u mostar,u slobino vreme skupljalo prasinu,a kod demokrata nista bolje.
Vlasnik Luke Dunav,Peconi.
Prava buducnost,nema sta.

Jos jedna predizborna kampanja,nista drugo.

Bodin

pre 12 godina

Ima li jos negde u Banatu koja livada? Poslovica kaze - gde kod vidis zgodno mesto ti drvo, a ne arodrom, posadi. Ljudi, nemamo vise vazduha iznad Srbije za tolike aerodrome. Kontrola letenja Surcina, Batajnice i Vrsca su ko tri podstanara na 2 kvadrata. Pa u Pancevu u UTVI postoje mnogo bolji uslovi za ovo, u Pancevu postoji jos jedan aerodrom kod Starog Tamisa, a na ulazu u Kovin i betonska pista sa pristanistnom zgradom. Necemo valjda svaki aeroklub da pretvaramo u "medjuanarodni vazduhoplovni konglomerat". Hoce par entuzijasta da naprave biznis od svoga hobija, bez pokrica, racuna sa tudjim parama!

Zrenjaninac

pre 12 godina

Švabe gradile pre rata,švabe gradile za vreme rata...
Ovde čovek može biti zbunjen.
Ajde što su gradili pre 200 godina,kao i posle pripajanja Vojvodine,
ali su gradili i za vreme okupacije.
Ono što je izgradjeno posle rata,od strane naših,sada je u rukama rusa ili tajkuna,znači nije naše.

Onako cinično,ispada da bi bilo bolje da budemo malo okupirani,
nekoliko godina,da bi se ovde nešto gradilo,bar infrastruktura.

Jadan li je Banat.
Crpili ga komunisti,naseljavali ga svim i svačim.
Cedili ga Slobini.
Sada mu glođaju kosti,demokrate.

španac, a inače lala

pre 12 godina

Ne mogu a da se na smejem iz sveg glasa. Moram posle ovakvih tekstova. Ovo sam isto öitao pre desetak godina u španskim medijima, iste ove bljuvotin od tkz. doktora za letenje. I šta su uradili? Pa ništa posebno, uzeli su besnoslovne kredite od EU i izgradili kompletno nova 11 velika aerodroma i skoro 40 ovog zrenjaninskog tipa "rekreativno-turističkog" odmah uz takođe nova tik uz njih podignuta igrališta za golf.
Sve to u nameri da će da privuku turiste, jer uz sve ove nove sad resurse poseduju i ostalu sveobuhvatnu turističku ponudu, od na daleko poznate hrane i specijaliteta, pre svega morskih, povoljne klime cele godine za sve ovi i mase drugih kako prirodnih tako i veštačkih pogodnosti sa kojima moj Zrenjanin nikad neće da raspolaže.
Priča je duga, da je skratimo.
Danas, e danas su sve te investicije u aerodrome visoko promašene investicije, ne rade i sa autoputeva na prilazima njima već raste korov, a kako je unutra po sveže izgrađenim kompleksnim zgradama, hangarima i pistama mogu samo da predpostavim.
Tako je to kad vas neko ubedi da će moje lale sa 200 evra mesečnom platom da koriste svoj aerodrom toliko i u toj meri da on može da se isplati. Ubeđenje je najopasnija stvar, posebno kad je kao u ovom slučaju pogrešno.

TGV

pre 12 godina

Sa Vojvodinom i Panonskom ravnicom uopšte ravnom kao ogledalo i ne postoji potreba da se na svakih 100km gradi aerodrom. Dobri auto-putevi i kvalitetna železnica bi to pokrili bez problema. Amerikanci su svojevremeno napravili eksperiment tako što su pratili uporedo putnike koji su putovali iz Filadelfije za New York avionom i nekom njihovom verzijom super-brzog voza i voz nije puno zaostajao za avionom. Ne samo da je komforniji, nego nema čekiranja prtljaga i raznih kontrola i ostalih maltretiranja kao na aerodromu. Mislim da ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. Kad bi postojao TGV ili ICE na liniji Beograd - Budimpešta preko Novog Sada i Subotice, izmedju aviona i voza bez razmišljanja bih odabrao voz.

Lala

pre 12 godina

100 km od frankfurtskog aerodroma, (3. po velicini u evropi; u spicu svakih 52 sekunda polecu i slecu avioni)su pre ca. 10 god. ameri napustili jedan svoj vojni aerodrom, velicine tog zranjaninskog i osijeckog. Niko nije verovao da kao putnicki ima perspektivu. Neki finansijki-, turisticki-, marketinski- i saobracajni strucnjaci (strucnjaci sa pravim diplomama i iskustvom a ne kao ovi nasi) odradili elaborat izvodljivosti, koji su neki investitori sa vizijom( ne mesati sa investitorom = mafijasem u srbiji) izfinansirali. Bukvalno su samo halu malo sredili. i krenuli raditi. Raditi! Nisu uposlili ni Miku iz sps ni Ziku sestrica portira ni Milevu ljubavnicu sefa tehnickog. Zaposlili ljude sa znanjem i VOLJOM! Ka tom aerodromu danas ide autoput od frankfurta i koelna koga nije ranije bilo.
Naravoucenije: od svega se moze napraviti prihod ako to rade pravi ljudi.
Ako nista drugo dajmo to strancima neka naprave nesto od njega.

Миле

pre 12 godina

Ја ћу само да додам неке историјске чињенице: са овога аеродрома је полетео један део летелица које су учествовале у ваздушном десанту на Дрвар маја 1944.године. Главна писта не постоји још од 1948.године јер ју је наша војска уништила због страха да би он могао бити искоришћен при очекиваној руској инвазији те године. Оно што је сада видљиво су само рулне стазе и саобраћајнице које су преостале након изградње путева и нових фабрика на тим местима. И да, ВРАТИТЕ НАМ ПИВАРУ !!!!

ROMAN

pre 12 godina

Kamo srece da smo oduvek bili u boljim odnosima sa Nemcima,bolje i lakse bi nam bilo.Ovako jos od vremena Karadjordja "braca"Rusi nam konstantno zabadaju noz u ledja.A znate li koliko ih je briga za Srbe?Verovatno velika vecina nezna.Pitajte nase ljude(radnike)koji su bili u Rusiji sta kazu,a i nasi stari u Vojvodini jako dobro pamte,pogotovo kod nas u Sremu.

ermi

pre 12 godina

Наши "стручњаци"све нешто открију након 50 100 година,а између ништа.Ако већ постоји аеродром Ечка што се не користи,Изнајмите радарску или аеродромску опрему.Успоставите редовне линије:ЗРЕЊАНИН-НИШ,Сплит,Пула,,Темишвар,Будимпешта,Беч,Софија,Букурешт,макар и малим авионима ала ЦЕСНА и слично.Ми све можемо али само језиком,ништа конкретно!

ap

pre 12 godina

Da ova drzava ima pameti pa da ulozi u ovo, mogli bismo imati jako ozbiljan kargo a i putnicki aerodrom, ali posto se Beograd pita, oni se sigurno nece odreci dela kolacha... Hej bre, bio najveci na svetu i partizani ga uniste!!!

Ja

pre 12 godina

Kada vest pročitate malo unazad, dolazite do zaključka da je Nemačka od 1941. do 1942. napravila najbolji aerodrom u Srbiji, koji je i dan-danas najbolji. Šta je Srbija radila u međuvremenu? Naravno, bila lider u regionu!

Vlada

pre 12 godina

Autoput koji bi isao Beograd - Subotica preko Zrenjanina,
bio bi kraci nego preko NS. Obuhvatio bi i famozni aerodrom.
Ali,ne daj boze da se preskoci NS!

dodju nemci i naprave nesto

pre 12 godina

dodju nemci OKUPATORI! naprave nesto, mi ih oteramo, ulenjimo se i nista ne radimo, samo znamo da krademo...

Napravite autoput u Banatu pa onda ni aerodrom ne bi bio potreban

E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos

Mada, i kada bi hteli da ga naprave taj pocetak autoputa ne bi bio u Smederevu vec u Beogradu...


Autoput ka Crnoj Gori je takodje neophodan, ne zbog njih vec zbog nas i ljudi koji zive na potezu izmedju Beograda i Brodareva

Autoputevi:
1. E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos
2. Beograd-Brodarevo-CG
3. BUG-Pirot-Nis-Krusevac-Kraljevo-Cacak-Uzice-BIH
Kada bi sa postojacim imali jos te autoputeve imali bismo odlicnu liniju autoputeva i ne bi imao nikakve zamerke, sledeci posao bi bio "presvlacenje" manjih (od autoputa) puteva.

Ali tesko, veoma tesko.

Ivan Zarkovic

pre 12 godina

Sredinom 2008. godine je cuveni austrijski proizvodjac lakih letilica - Dajmond zakupio zemljiste tog aerodroma u zelji da ga revitalizuje. Investicija je gotovo nasilno prekinuta. Iz politickih razloga. O tome je nedavno za medije govorila direktorica te firme S. Rajzinger. Koga zanima moze da cuje vrlo interesantnu pricu na http://www.youtube.com/watch?v=WJ24LelBTQ8

patak

pre 12 godina

to je onaj aerodrom koi nije pogodan da se dogradi za kargo nego ce biti izgradjen potpuno nov u ns!Pa se ti sto trose pitaju"di su nasi novci"Toliko o autonomiji, umesto Bg ...Ns, sjasi kurta da uzjasi murta sto se Banata tice.

naredjujem

pre 12 godina

Naredjujem, da u vreme predizborne kampanje svako selo dobije bar metro. Veca sela da dobiju aerodrom, a ona ekonomski razvijenija da pocnu sa izgradnjom stepenica do Meseca. O medusobnom povezivanju ovih sela sa ostalim galaksijama, naknadno ce se razmotriti u okviru plana intergalakticke povezanosti teleportacijom, cim u nekoj od susednih galaksija raspisu izbore. Cisto da ne budu samo u Srbiji.

Vladimir

pre 12 godina

Jos jedan zanimljiv podatak o prostoru na kom je sagradjen aerodrom, Nemci su otkrili posebnu mikro klimu, te su zato i tu pravili aerodrom. U tom kraju se cesto desi da ne padne kisa kada svuda unaokolo pada...

prija

pre 12 godina

Na tako malo prostora ne trebaju silni aerodromi, koji posle zvrlje prazni, nego bolji drumovi! Meni treba od Surcina platiti 60 evra taksisti do Petrovaradina, ako necu minimum tri sata da sprzim na autobusima, a toliko novaca dam i za kartu od Dizeldorfa do Surcina. Ne znam kolko vas je ganula moja sudbina, ali bolja infrastruktura bi i vama i svima koristila.

typo

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT

Lesa

pre 12 godina

Nema od toga ništa. Aerodrom je skupa igračka.Aerodrom u Beogradu ne radi ni blizu od punog kapaciteta a neki bi da se igraju izgradnjom novih.Ko će održavati taj aerodrom i da li će njime ići toliko putnika i robe da će se to isplatiti? Manite se maštanja već gledajte kako da podignete ponudu tog postojećeg aerodroma u smislu da ona bude interesantnija i maštovitija pa tako privuče sve veći broj zaintersovanih za sportsko vazduhoplovstvo.Osnažite sadržaje i time broj korisnika i posetioca.Mi bi sve da zidamo iz mašte kako bi ozidano možda moglo da ostvari ovo i ono a kad dodje vreme za generalku niko nema para da uloži u generalku.Tako je bilo sa mnogim izgradjenim objektima zbog realsocijalističkih snova pa su danas rujne koje nikome ne trebaju.Ako je neko smislio da bi zbog tog aerodroma mogao da zavuče ruku u pekmez tj.budžet neka na to zaboravi.Budžet je švorc.Neki nam čak predlažu da razmišljamo o kontrolisanom bankrotu.Jednostavno smo dužni i ružni pa nam pare trebaju za imati kakav takav budžet i vraćanje para.Kakav bre putnički i transportni aerodrom na tamo nekoj livadi ljudi moji.Pa aerodrom u Nišu grca od dugova a vi bi na daleko neatraktivnijem područiju da zidate putnički aerodrom i to pored beogradskog aerodroma.Ta manite se ljudi više maštarenja pa neka su i predizborna.

zemljak

pre 12 godina

Dajte ne pricajte o aerodromima...pa na 100 km imate Temisvar odakle mozete ici gde hocete...pitajte spance sta rade sa gomilom aerodroma duhova,odakle niko nije uzleteo...bar 5 aerodroma imaju,gde se uvalio tzv.privatni sektor,ali,preko lokalnih politicara i drzava...sve propalo.
Span air,sa dugom 200000 miliona eura,preuzela je vlada katalonije,pre 2 godine,sa socijalistima...sve je propalo,dug preko 300000,narodne pare nigde.
To sve mirise,na organizovanu pljacku.
Napravite pri selima industrijske poligone,ALI JERFTINE,tamo je skuplje nego u evropi,napravite puteve,pustite aerodrome.

Зоран

pre 12 godina

Ма нису ти Немци као окупатори били штеточине, проблем је био њихов генерални став према људима, нетолеранција и искључивост, а и превелика строгост и тачност. А ни сада нису бољи.

Milivoje

pre 12 godina

Čista predizborna propaganda. Šta će Vojvodini i Panonskoj niziji uopšte koja je ravna kao staklo aerodromi na svakih 100km? Mreža dobrih auto-puteva i kvalitetnih pruga bi sasvim završila posao za lokalni i regionalni saobraćaj. Ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. A ovima što priželjkuju Germane natrag poručujem da pogledaju kako su se Grci usrećili sa istima.

Vladimir-NS

pre 12 godina

Hahaha

Nemci spomenuti u naslovu,a nemaju blage veze sa bilo cim,
vazno da se odmah komentarise na njihov racun.

Srbija


Nama ne treba niko,dovoljni smo sami sebi.

juzna pruga

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (typo, 27. mart 2012 16:52)

ovo sam i ja mislila, ali to uopste nije tacno. pukao je jer jednostavno nema putnika. da ne pricam o gradskim vlastima u nisu koje su krajnje nesposobne da u onakav grad dovedu bilo kakva ulaganja

Vrštanin

pre 12 godina

Vršac ima aerodrom, sada je to kontrola leta. Pilotska akademija je dugo godina bila aktivna i uspešna. Mislim da više nema akademije.

Inače, potrebno je da se pista proširi SAMO 4 metra i produži 200 metara pa da bude međunarodni aerodrom! Priča se svake godine o tome. Navodno će ove to početi da se radi...

Kum

pre 12 godina

Naslov je tendenciozan i dvosmislen. Da su znali sta rade ne bi prosli kako su prosli. Neka jos jednom tako "znaju" kao 1942 i garantovano ih nece vise biti.

andrej

pre 12 godina

zrenjaninci moraju da se bore i izbore za sebe!nemojte pitati BEOGRAD ili NOVI SAD ili VLADU srbije dal se sme da gradi nesto,dovode investicije i koliki sme da ima budjet.pare koje zrenjanin dobija od svojih gradjana treba da ostanu u zrenjaninu a ne u beograd pa da beogradjani dele na kasicici.i zasto da ne,sta bi falilo da zrenjanin ima civilni aerodrom?!transport robe i avio taxi su odlicni za biznis samo ako taj grad i zivne u privredi.ovako kakav je zrenjanin ne daj boze nikom jer toliko je oronuo da nemam reci.a dodacu jos,ta pivara sto je pod stecajem bas sramota posle tolikih godina tradicije al bitno da je BEOGRAD UKRAO Beer fest od zrenjanina,zasto kazem ukrao zato sto ste dali da se odrzava pred zrenjaninske dane piva na samo 2-3 nedelje i time smanjili priliv turista i mogucnost zarade zrenjanincima!BG MARSH od SRBIJE i VOJVODINE!

ex-optimista

pre 12 godina

A zašto uvek sport?Zašto niko ne spominje kulturu?Grad ima samo jedan orkestar savremene i klasične muzike koji jedva opstaje,kulturni centar je oronuo,pozorište jedva funkcioniše (lepa je,ali suviše mala),a za takmičenje plivanja su izdvojili 1000000 dinara i bila je naravno zatvorenog tipa,izgradili su novu halu sportova koja je kolevka huligana itd...
Manite se sportova više,kad ste čuli,da je umetnik ubio nekoga?

Istoricar

pre 12 godina

Nemci su nam napravili i najsavremeniji centar za dijalizu u Nisu, a nasi eksperti iz Ministarstva zdravlja ga zatvaraju da bi bolesnici mogli da se dijaliziraju u nasem centru. koji prokisnjava. Sta reci - Istorija se ponavlja ili ti nema razlike izmedju severa I juga, bar kada smo mi Srbi u pitanju.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Nemci napravili a Srbo-cetnici razrusili.Nemci andjeli a Cetnici djavoli?PA i mi bi napravili da kao Nemci izpovadimo zlatne zube jedno par miliona ljudi,otmemo im kuce,posede,opljackamo drzavne trezore nekoliko zemalja i nateramo ljude pod puskama da rade do smrti,na taj nacim ja mislim da bi mi mogli bolje stvari da napravimo od Nemaca.Koji bre Nemci,ti da su bili pametni osvojili bi samo par okolnih zemalja oko Nemacke tada,deo Poljske,Slovacku,Austriju,deo Svajcarske i Sloveniju i Hrvatsku,izasli bi na Jadran i nebi napadali Rusiju.Danas bi bili zaista velesila,nisu Nemci mnogo propatili posle tolikih ubistava,samo 5-6 godina psole toga svi su trgovali sa njima dok od pada Milosevica prodje vec 12 godina a Srbiju i dalje ucenjuju kao da je isla da osvaja Pariz ili Berlin,dosta vise mazohizma,moji Srbi,volite vise zemlju na kojoj i u kojoj zivite da bi vas i ona volela i davala vam plodove i zdravlje,svi odreda pusite,pijete,kafenisete,Turske obicaje ne zaboravljate i jurite tudje zene i kukate da su vam male plate!

Max

pre 12 godina

Privatozovali Čenej a sad hoće i Ečku. Tako vazduhoplovni sport nestaje i samo bogati privatnici mogu da se igraju za paprene takse i osiguranja. Nema veze što će biti manje mladih modelara i padobranaca, a više narkomana i delikvenata, bitno je da neko jednokratno mazne pare i da se "rastereti budžet" da bude više para za kojekakve Miladine ... SRAMOTA!!!

boban

pre 12 godina

Luđi spin još nisam video.
Nemci su izgradili vojni aerodrom kao bazu za ratne operacije a ne za putnicki ili robni saobracaj. Povlačenje analogije sa njihovom tadašnjom situacijom i potrebama i našom današnjom je potpuno besmislen.

Najmanji problem je imati travnatu pistu i hangare. Problem je komercijalni potencijal tržista koji je blizak nuli. To malo postojećeg potencijala prirodno ide ka postojećim ponudama u Temišvaru i Beogradu, pa i Budimpešti.
Šta ostaje? Sportsko letenje i privatni avioni? Sportsko letenje već funkcioniše (za one koji imaju novca da se njime bave). Saobraćaj privatnih aviona - veoma skup vid prevoza, nikakav komercijalni potencijal u našim uslovima.
Aerodrom kao ulaznica u svet brzog razvoja? Bojim se da pre aerodroma treba resiti jos nekoliko drugih sitnica. Uopšte mi je nejasna fascinacija aerodromima koja se vidi sirom Srbije. Srbija je mala zemlja i mnogo joj je potrebnija putna i železnička infrastruktura. Osim toga za razvoj su bitniji putevi, kanalizacija, internet i tome slično.

Pandimenzionalni Mega-Giga Troler

pre 12 godina

(naredjujem, 27. mart 2012 17:58)
Sa svojom rečenicom si se upravo kandidovao za direktora ovog aerodroma!

Rascia

pre 12 godina

@TGV

Takva linija superbrzog voza u verziji npr. Bec-Bratislava-Budimpesta-(Segedin-Subotica-Novi Sad)-Beograd-(Vrsac-Zrenjanin-Temisvar)-Bukuresta bi bila savrsena, recimo kao linij "5B"

kamikaza

pre 12 godina

@pinokio
da hteli su da ga izbetoniraju, i cak vise od toga. Za Su postoji vec konkretni plan zasnovan, pare su obezbedjene od wizzair i fraporta kao i par privatnih privrednika ukupno xxmil € sa kojima uz teh. i log. pomoc fraport-a moguce zavrsiti projekat. Grad Su na zalost nema ni centa ali obezbedjuju zemjiste.
To, sto su neki aerodromi propali u Spaniji je njihova stvar, ovde na raspolaganju stoje privatni ulagaci, znanje i iskustvo koje u svakom slucaju ne bih bilo zainteresovano da nema profita. Regionu donosi nekoliko stotina (a gledajuci na siru logistiku) 2 hiljade radnih mesta.
Licno pznajem ljude i znam sta rade u Frankfurtu (terminal 3),
Pulkovo rus.,jeddah saud.arab itd.
Problem je BG tj vlada, koja nece da stavi svoj "amen" na to. razmatra i preuredjenje segedinskog aerodr. uz puno vece troskove jer aerodrom treba u potpunosti preraditi. No kako bilo u srbiji se pali uvek na guranje i nista se ne isplati raditi

Војвођански

pre 12 godina

Будалаштине.
Нема улагања у Банат или Војводину све док не буде 6. Октобар или када се уведе преглед пасоша код Дунава.

Lider

pre 12 godina

Zaista, vidi se sa fotografije da je najveci na svijetu. Moze se na osnovu udaljenosti one kuce u pozadini steci utisak o enormnim dimenzijama ovog aerodroma. Kontrolni toranj je toliko udaljen da se, valjda zbog zakrivljenja zemlje, ne vidi.

Milivoje

pre 12 godina

Čista predizborna propaganda. Šta će Vojvodini i Panonskoj niziji uopšte koja je ravna kao staklo aerodromi na svakih 100km? Mreža dobrih auto-puteva i kvalitetnih pruga bi sasvim završila posao za lokalni i regionalni saobraćaj. Ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. A ovima što priželjkuju Germane natrag poručujem da pogledaju kako su se Grci usrećili sa istima.

perasombor

pre 12 godina

Nema sanse. Beogradjani ovo nikada nece dozvoliti. Pa sta mislite zasto toliko koce somborski aerodrom koji su isto Nemci izgradili cetrdesetih godina?

Kum

pre 12 godina

Naslov je tendenciozan i dvosmislen. Da su znali sta rade ne bi prosli kako su prosli. Neka jos jednom tako "znaju" kao 1942 i garantovano ih nece vise biti.

Bodin

pre 12 godina

Ima li jos negde u Banatu koja livada? Poslovica kaze - gde kod vidis zgodno mesto ti drvo, a ne arodrom, posadi. Ljudi, nemamo vise vazduha iznad Srbije za tolike aerodrome. Kontrola letenja Surcina, Batajnice i Vrsca su ko tri podstanara na 2 kvadrata. Pa u Pancevu u UTVI postoje mnogo bolji uslovi za ovo, u Pancevu postoji jos jedan aerodrom kod Starog Tamisa, a na ulazu u Kovin i betonska pista sa pristanistnom zgradom. Necemo valjda svaki aeroklub da pretvaramo u "medjuanarodni vazduhoplovni konglomerat". Hoce par entuzijasta da naprave biznis od svoga hobija, bez pokrica, racuna sa tudjim parama!

laki

pre 12 godina

(Bodin, 27. mart 2012 12:12)

tako je, sve u beograd! ne ostavite nam nista! krenuli smo da se razvijamo pod Knezevicem pa ste ga skinuli, sve mora u one simanovce, sutanovce ili kako vec! upropastili ste nam 50 fabrika! ovde ljudi rade za 15000 dok se beograd casti sa 50 000. nadam se da cete u putu za madjarsku u skorije vreme 2 puta morati overavati pasos. sramota kako se ponasate...

Banat

pre 12 godina

Vratite nam Pivaru i 48 drugih fabrika koje ste upropastili i od nekad grandioznog ZR-a napravili palanku-socijalni slučaj sa 100.000 duša u njoj. Svi pričaju u futuru!

Svaka čast naučnicima iz BG-a ali im je trud i skretanje pažnje na ove potencijale uzaludan. Ne bisere pred svinje. Sačekajte Kneževića.

ap

pre 12 godina

Da ova drzava ima pameti pa da ulozi u ovo, mogli bismo imati jako ozbiljan kargo a i putnicki aerodrom, ali posto se Beograd pita, oni se sigurno nece odreci dela kolacha... Hej bre, bio najveci na svetu i partizani ga uniste!!!

J.

pre 12 godina

Istina, Nemci su znali sta rade, i nije slucajno sto je Banat bio nemacki, radile su fabrike, mlinovi, a znalo se jos tada da je podrucje sa naftnim/gasnim poljima.Onda je dosla 45. i mi smo ih proterali.U okviru svoje matice Srbije Banat je od indutrijske sile dosao do prosjackog stapa, fabrike popale u losim privatizacijama,hiljade hektara u rukama tajkuna/ljudi koji do devedesetih ni leju nisu imali,profit od nafte ide Beogradu, Novom Sadu, Rusima, samo ne regiji, a ljudi papreno placaju taj isti gas.Sela napustena, kuce prazne, ifrastruktura losa.Ja bih se nadovezala na naslov:A ko ovde onda ne zna sta radi?

ROMAN

pre 12 godina

Kamo srece da smo oduvek bili u boljim odnosima sa Nemcima,bolje i lakse bi nam bilo.Ovako jos od vremena Karadjordja "braca"Rusi nam konstantno zabadaju noz u ledja.A znate li koliko ih je briga za Srbe?Verovatno velika vecina nezna.Pitajte nase ljude(radnike)koji su bili u Rusiji sta kazu,a i nasi stari u Vojvodini jako dobro pamte,pogotovo kod nas u Sremu.

Zrenjaninac

pre 12 godina

Švabe gradile pre rata,švabe gradile za vreme rata...
Ovde čovek može biti zbunjen.
Ajde što su gradili pre 200 godina,kao i posle pripajanja Vojvodine,
ali su gradili i za vreme okupacije.
Ono što je izgradjeno posle rata,od strane naših,sada je u rukama rusa ili tajkuna,znači nije naše.

Onako cinično,ispada da bi bilo bolje da budemo malo okupirani,
nekoliko godina,da bi se ovde nešto gradilo,bar infrastruktura.

Jadan li je Banat.
Crpili ga komunisti,naseljavali ga svim i svačim.
Cedili ga Slobini.
Sada mu glođaju kosti,demokrate.

bob rock

pre 12 godina

Da se samo jos nalazi u Novom Sadu ili Beogradu vec bi to sve bilo cakum-pakum.Zrenjanin nema nikakve sanse.Zgazen je,unizen do krajnjih granica.Od nekada petog grada po industriji u velikoj SFRJ spao je na kojekakve green field montazne "investicije".Steta.

Ja

pre 12 godina

Kada vest pročitate malo unazad, dolazite do zaključka da je Nemačka od 1941. do 1942. napravila najbolji aerodrom u Srbiji, koji je i dan-danas najbolji. Šta je Srbija radila u međuvremenu? Naravno, bila lider u regionu!

Northern Soul

pre 12 godina

Uništiste onako lep grad...u 20 h,u glavnoj Zr ulici,da padneš,nema ko da te podigne,a vi pred izbore bi u nebesa da se vinete...Sramota...Posle vas čudi što Vojvodina neće sa vama...što svoj narod oteraste od sebe...

Зоран

pre 12 godina

Ма нису ти Немци као окупатори били штеточине, проблем је био њихов генерални став према људима, нетолеранција и искључивост, а и превелика строгост и тачност. А ни сада нису бољи.

typo

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT

Vlada

pre 12 godina

Autoput koji bi isao Beograd - Subotica preko Zrenjanina,
bio bi kraci nego preko NS. Obuhvatio bi i famozni aerodrom.
Ali,ne daj boze da se preskoci NS!

itd itd

pre 12 godina

Nemci su pre rata imali reciklazu otpada i djubriva, koje se raspodeljivalo nazad seljacima. Mi smo od toga udaljeni milione svetlosnih godina
Nemci napravili most u Beogradu za godinu dana, mi ga gradimo svakih 50 godina
Nemci napravili koncept TV programa kakav se koristi danas

TGV

pre 12 godina

Sa Vojvodinom i Panonskom ravnicom uopšte ravnom kao ogledalo i ne postoji potreba da se na svakih 100km gradi aerodrom. Dobri auto-putevi i kvalitetna železnica bi to pokrili bez problema. Amerikanci su svojevremeno napravili eksperiment tako što su pratili uporedo putnike koji su putovali iz Filadelfije za New York avionom i nekom njihovom verzijom super-brzog voza i voz nije puno zaostajao za avionom. Ne samo da je komforniji, nego nema čekiranja prtljaga i raznih kontrola i ostalih maltretiranja kao na aerodromu. Mislim da ova ideja ima više političku nego ekonomsku pozadinu. Kad bi postojao TGV ili ICE na liniji Beograd - Budimpešta preko Novog Sada i Subotice, izmedju aviona i voza bez razmišljanja bih odabrao voz.

andrej

pre 12 godina

zrenjaninci moraju da se bore i izbore za sebe!nemojte pitati BEOGRAD ili NOVI SAD ili VLADU srbije dal se sme da gradi nesto,dovode investicije i koliki sme da ima budjet.pare koje zrenjanin dobija od svojih gradjana treba da ostanu u zrenjaninu a ne u beograd pa da beogradjani dele na kasicici.i zasto da ne,sta bi falilo da zrenjanin ima civilni aerodrom?!transport robe i avio taxi su odlicni za biznis samo ako taj grad i zivne u privredi.ovako kakav je zrenjanin ne daj boze nikom jer toliko je oronuo da nemam reci.a dodacu jos,ta pivara sto je pod stecajem bas sramota posle tolikih godina tradicije al bitno da je BEOGRAD UKRAO Beer fest od zrenjanina,zasto kazem ukrao zato sto ste dali da se odrzava pred zrenjaninske dane piva na samo 2-3 nedelje i time smanjili priliv turista i mogucnost zarade zrenjanincima!BG MARSH od SRBIJE i VOJVODINE!

španac, a inače lala

pre 12 godina

Ne mogu a da se na smejem iz sveg glasa. Moram posle ovakvih tekstova. Ovo sam isto öitao pre desetak godina u španskim medijima, iste ove bljuvotin od tkz. doktora za letenje. I šta su uradili? Pa ništa posebno, uzeli su besnoslovne kredite od EU i izgradili kompletno nova 11 velika aerodroma i skoro 40 ovog zrenjaninskog tipa "rekreativno-turističkog" odmah uz takođe nova tik uz njih podignuta igrališta za golf.
Sve to u nameri da će da privuku turiste, jer uz sve ove nove sad resurse poseduju i ostalu sveobuhvatnu turističku ponudu, od na daleko poznate hrane i specijaliteta, pre svega morskih, povoljne klime cele godine za sve ovi i mase drugih kako prirodnih tako i veštačkih pogodnosti sa kojima moj Zrenjanin nikad neće da raspolaže.
Priča je duga, da je skratimo.
Danas, e danas su sve te investicije u aerodrome visoko promašene investicije, ne rade i sa autoputeva na prilazima njima već raste korov, a kako je unutra po sveže izgrađenim kompleksnim zgradama, hangarima i pistama mogu samo da predpostavim.
Tako je to kad vas neko ubedi da će moje lale sa 200 evra mesečnom platom da koriste svoj aerodrom toliko i u toj meri da on može da se isplati. Ubeđenje je najopasnija stvar, posebno kad je kao u ovom slučaju pogrešno.

Lesa

pre 12 godina

Nema od toga ništa. Aerodrom je skupa igračka.Aerodrom u Beogradu ne radi ni blizu od punog kapaciteta a neki bi da se igraju izgradnjom novih.Ko će održavati taj aerodrom i da li će njime ići toliko putnika i robe da će se to isplatiti? Manite se maštanja već gledajte kako da podignete ponudu tog postojećeg aerodroma u smislu da ona bude interesantnija i maštovitija pa tako privuče sve veći broj zaintersovanih za sportsko vazduhoplovstvo.Osnažite sadržaje i time broj korisnika i posetioca.Mi bi sve da zidamo iz mašte kako bi ozidano možda moglo da ostvari ovo i ono a kad dodje vreme za generalku niko nema para da uloži u generalku.Tako je bilo sa mnogim izgradjenim objektima zbog realsocijalističkih snova pa su danas rujne koje nikome ne trebaju.Ako je neko smislio da bi zbog tog aerodroma mogao da zavuče ruku u pekmez tj.budžet neka na to zaboravi.Budžet je švorc.Neki nam čak predlažu da razmišljamo o kontrolisanom bankrotu.Jednostavno smo dužni i ružni pa nam pare trebaju za imati kakav takav budžet i vraćanje para.Kakav bre putnički i transportni aerodrom na tamo nekoj livadi ljudi moji.Pa aerodrom u Nišu grca od dugova a vi bi na daleko neatraktivnijem područiju da zidate putnički aerodrom i to pored beogradskog aerodroma.Ta manite se ljudi više maštarenja pa neka su i predizborna.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Nemci napravili a Srbo-cetnici razrusili.Nemci andjeli a Cetnici djavoli?PA i mi bi napravili da kao Nemci izpovadimo zlatne zube jedno par miliona ljudi,otmemo im kuce,posede,opljackamo drzavne trezore nekoliko zemalja i nateramo ljude pod puskama da rade do smrti,na taj nacim ja mislim da bi mi mogli bolje stvari da napravimo od Nemaca.Koji bre Nemci,ti da su bili pametni osvojili bi samo par okolnih zemalja oko Nemacke tada,deo Poljske,Slovacku,Austriju,deo Svajcarske i Sloveniju i Hrvatsku,izasli bi na Jadran i nebi napadali Rusiju.Danas bi bili zaista velesila,nisu Nemci mnogo propatili posle tolikih ubistava,samo 5-6 godina psole toga svi su trgovali sa njima dok od pada Milosevica prodje vec 12 godina a Srbiju i dalje ucenjuju kao da je isla da osvaja Pariz ili Berlin,dosta vise mazohizma,moji Srbi,volite vise zemlju na kojoj i u kojoj zivite da bi vas i ona volela i davala vam plodove i zdravlje,svi odreda pusite,pijete,kafenisete,Turske obicaje ne zaboravljate i jurite tudje zene i kukate da su vam male plate!

Vladimir

pre 12 godina

Jos jedan zanimljiv podatak o prostoru na kom je sagradjen aerodrom, Nemci su otkrili posebnu mikro klimu, te su zato i tu pravili aerodrom. U tom kraju se cesto desi da ne padne kisa kada svuda unaokolo pada...

Lala

pre 12 godina

100 km od frankfurtskog aerodroma, (3. po velicini u evropi; u spicu svakih 52 sekunda polecu i slecu avioni)su pre ca. 10 god. ameri napustili jedan svoj vojni aerodrom, velicine tog zranjaninskog i osijeckog. Niko nije verovao da kao putnicki ima perspektivu. Neki finansijki-, turisticki-, marketinski- i saobracajni strucnjaci (strucnjaci sa pravim diplomama i iskustvom a ne kao ovi nasi) odradili elaborat izvodljivosti, koji su neki investitori sa vizijom( ne mesati sa investitorom = mafijasem u srbiji) izfinansirali. Bukvalno su samo halu malo sredili. i krenuli raditi. Raditi! Nisu uposlili ni Miku iz sps ni Ziku sestrica portira ni Milevu ljubavnicu sefa tehnickog. Zaposlili ljude sa znanjem i VOLJOM! Ka tom aerodromu danas ide autoput od frankfurta i koelna koga nije ranije bilo.
Naravoucenije: od svega se moze napraviti prihod ako to rade pravi ljudi.
Ako nista drugo dajmo to strancima neka naprave nesto od njega.

zemljak

pre 12 godina

Dajte ne pricajte o aerodromima...pa na 100 km imate Temisvar odakle mozete ici gde hocete...pitajte spance sta rade sa gomilom aerodroma duhova,odakle niko nije uzleteo...bar 5 aerodroma imaju,gde se uvalio tzv.privatni sektor,ali,preko lokalnih politicara i drzava...sve propalo.
Span air,sa dugom 200000 miliona eura,preuzela je vlada katalonije,pre 2 godine,sa socijalistima...sve je propalo,dug preko 300000,narodne pare nigde.
To sve mirise,na organizovanu pljacku.
Napravite pri selima industrijske poligone,ALI JERFTINE,tamo je skuplje nego u evropi,napravite puteve,pustite aerodrome.

Petar,Banat

pre 12 godina

Smesno.
Mozda ne bi bilo da nije u pitanju Srbija.

Nasi ne mogu ni onaj ugovor sa Tuluzom da srede,
a ne neki aerodrom u Zrenjaninu.
I kada bi se izgradio,verovatno bi bio poklonjen rusima.
Ako oni nisu zainteresovani,onda nekim domacim tajkunima.

Pancevo je imao prvi aerodrom na Balkanu,
prvu fabriku aviona.Luku na Dunavu.
I?
Aerodrom je u korovu,koriste ga hobisti,fabrika ne radi,
prvo su komunisti preselili masine u mostar,u slobino vreme skupljalo prasinu,a kod demokrata nista bolje.
Vlasnik Luke Dunav,Peconi.
Prava buducnost,nema sta.

Jos jedna predizborna kampanja,nista drugo.

patak

pre 12 godina

to je onaj aerodrom koi nije pogodan da se dogradi za kargo nego ce biti izgradjen potpuno nov u ns!Pa se ti sto trose pitaju"di su nasi novci"Toliko o autonomiji, umesto Bg ...Ns, sjasi kurta da uzjasi murta sto se Banata tice.

dodju nemci i naprave nesto

pre 12 godina

dodju nemci OKUPATORI! naprave nesto, mi ih oteramo, ulenjimo se i nista ne radimo, samo znamo da krademo...

Napravite autoput u Banatu pa onda ni aerodrom ne bi bio potreban

E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos

Mada, i kada bi hteli da ga naprave taj pocetak autoputa ne bi bio u Smederevu vec u Beogradu...


Autoput ka Crnoj Gori je takodje neophodan, ne zbog njih vec zbog nas i ljudi koji zive na potezu izmedju Beograda i Brodareva

Autoputevi:
1. E75-Smederevo-Pancevo-Zrenjanin-Kikinda-Horgos
2. Beograd-Brodarevo-CG
3. BUG-Pirot-Nis-Krusevac-Kraljevo-Cacak-Uzice-BIH
Kada bi sa postojacim imali jos te autoputeve imali bismo odlicnu liniju autoputeva i ne bi imao nikakve zamerke, sledeci posao bi bio "presvlacenje" manjih (od autoputa) puteva.

Ali tesko, veoma tesko.

ermi

pre 12 godina

Наши "стручњаци"све нешто открију након 50 100 година,а између ништа.Ако већ постоји аеродром Ечка што се не користи,Изнајмите радарску или аеродромску опрему.Успоставите редовне линије:ЗРЕЊАНИН-НИШ,Сплит,Пула,,Темишвар,Будимпешта,Беч,Софија,Букурешт,макар и малим авионима ала ЦЕСНА и слично.Ми све можемо али само језиком,ништа конкретно!

juzna pruga

pre 12 godina

@lesa niski aerodrom grca u dugovima jer su bg politicari stavili veto na bilo kakav saobracaj da bi zastitili beogradski aerodrom. bilo je reci da se potpise ugovor sa nekom low cost avio kompanijom ali su i to videli kao direktni napad na JAT
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (typo, 27. mart 2012 16:52)

ovo sam i ja mislila, ali to uopste nije tacno. pukao je jer jednostavno nema putnika. da ne pricam o gradskim vlastima u nisu koje su krajnje nesposobne da u onakav grad dovedu bilo kakva ulaganja

naredjujem

pre 12 godina

Naredjujem, da u vreme predizborne kampanje svako selo dobije bar metro. Veca sela da dobiju aerodrom, a ona ekonomski razvijenija da pocnu sa izgradnjom stepenica do Meseca. O medusobnom povezivanju ovih sela sa ostalim galaksijama, naknadno ce se razmotriti u okviru plana intergalakticke povezanosti teleportacijom, cim u nekoj od susednih galaksija raspisu izbore. Cisto da ne budu samo u Srbiji.

prija

pre 12 godina

Na tako malo prostora ne trebaju silni aerodromi, koji posle zvrlje prazni, nego bolji drumovi! Meni treba od Surcina platiti 60 evra taksisti do Petrovaradina, ako necu minimum tri sata da sprzim na autobusima, a toliko novaca dam i za kartu od Dizeldorfa do Surcina. Ne znam kolko vas je ganula moja sudbina, ali bolja infrastruktura bi i vama i svima koristila.

Vladimir-NS

pre 12 godina

Hahaha

Nemci spomenuti u naslovu,a nemaju blage veze sa bilo cim,
vazno da se odmah komentarise na njihov racun.

Srbija


Nama ne treba niko,dovoljni smo sami sebi.

Миле

pre 12 godina

Ја ћу само да додам неке историјске чињенице: са овога аеродрома је полетео један део летелица које су учествовале у ваздушном десанту на Дрвар маја 1944.године. Главна писта не постоји још од 1948.године јер ју је наша војска уништила због страха да би он могао бити искоришћен при очекиваној руској инвазији те године. Оно што је сада видљиво су само рулне стазе и саобраћајнице које су преостале након изградње путева и нових фабрика на тим местима. И да, ВРАТИТЕ НАМ ПИВАРУ !!!!

Pandimenzionalni Mega-Giga Troler

pre 12 godina

(naredjujem, 27. mart 2012 17:58)
Sa svojom rečenicom si se upravo kandidovao za direktora ovog aerodroma!

kamikaza

pre 12 godina

@pinokio
da hteli su da ga izbetoniraju, i cak vise od toga. Za Su postoji vec konkretni plan zasnovan, pare su obezbedjene od wizzair i fraporta kao i par privatnih privrednika ukupno xxmil € sa kojima uz teh. i log. pomoc fraport-a moguce zavrsiti projekat. Grad Su na zalost nema ni centa ali obezbedjuju zemjiste.
To, sto su neki aerodromi propali u Spaniji je njihova stvar, ovde na raspolaganju stoje privatni ulagaci, znanje i iskustvo koje u svakom slucaju ne bih bilo zainteresovano da nema profita. Regionu donosi nekoliko stotina (a gledajuci na siru logistiku) 2 hiljade radnih mesta.
Licno pznajem ljude i znam sta rade u Frankfurtu (terminal 3),
Pulkovo rus.,jeddah saud.arab itd.
Problem je BG tj vlada, koja nece da stavi svoj "amen" na to. razmatra i preuredjenje segedinskog aerodr. uz puno vece troskove jer aerodrom treba u potpunosti preraditi. No kako bilo u srbiji se pali uvek na guranje i nista se ne isplati raditi

ex-optimista

pre 12 godina

A zašto uvek sport?Zašto niko ne spominje kulturu?Grad ima samo jedan orkestar savremene i klasične muzike koji jedva opstaje,kulturni centar je oronuo,pozorište jedva funkcioniše (lepa je,ali suviše mala),a za takmičenje plivanja su izdvojili 1000000 dinara i bila je naravno zatvorenog tipa,izgradili su novu halu sportova koja je kolevka huligana itd...
Manite se sportova više,kad ste čuli,da je umetnik ubio nekoga?

Ivan Zarkovic

pre 12 godina

Sredinom 2008. godine je cuveni austrijski proizvodjac lakih letilica - Dajmond zakupio zemljiste tog aerodroma u zelji da ga revitalizuje. Investicija je gotovo nasilno prekinuta. Iz politickih razloga. O tome je nedavno za medije govorila direktorica te firme S. Rajzinger. Koga zanima moze da cuje vrlo interesantnu pricu na http://www.youtube.com/watch?v=WJ24LelBTQ8

Vrštanin

pre 12 godina

Vršac ima aerodrom, sada je to kontrola leta. Pilotska akademija je dugo godina bila aktivna i uspešna. Mislim da više nema akademije.

Inače, potrebno je da se pista proširi SAMO 4 metra i produži 200 metara pa da bude međunarodni aerodrom! Priča se svake godine o tome. Navodno će ove to početi da se radi...

Istoricar

pre 12 godina

Nemci su nam napravili i najsavremeniji centar za dijalizu u Nisu, a nasi eksperti iz Ministarstva zdravlja ga zatvaraju da bi bolesnici mogli da se dijaliziraju u nasem centru. koji prokisnjava. Sta reci - Istorija se ponavlja ili ti nema razlike izmedju severa I juga, bar kada smo mi Srbi u pitanju.

Max

pre 12 godina

Privatozovali Čenej a sad hoće i Ečku. Tako vazduhoplovni sport nestaje i samo bogati privatnici mogu da se igraju za paprene takse i osiguranja. Nema veze što će biti manje mladih modelara i padobranaca, a više narkomana i delikvenata, bitno je da neko jednokratno mazne pare i da se "rastereti budžet" da bude više para za kojekakve Miladine ... SRAMOTA!!!

boban

pre 12 godina

Luđi spin još nisam video.
Nemci su izgradili vojni aerodrom kao bazu za ratne operacije a ne za putnicki ili robni saobracaj. Povlačenje analogije sa njihovom tadašnjom situacijom i potrebama i našom današnjom je potpuno besmislen.

Najmanji problem je imati travnatu pistu i hangare. Problem je komercijalni potencijal tržista koji je blizak nuli. To malo postojećeg potencijala prirodno ide ka postojećim ponudama u Temišvaru i Beogradu, pa i Budimpešti.
Šta ostaje? Sportsko letenje i privatni avioni? Sportsko letenje već funkcioniše (za one koji imaju novca da se njime bave). Saobraćaj privatnih aviona - veoma skup vid prevoza, nikakav komercijalni potencijal u našim uslovima.
Aerodrom kao ulaznica u svet brzog razvoja? Bojim se da pre aerodroma treba resiti jos nekoliko drugih sitnica. Uopšte mi je nejasna fascinacija aerodromima koja se vidi sirom Srbije. Srbija je mala zemlja i mnogo joj je potrebnija putna i železnička infrastruktura. Osim toga za razvoj su bitniji putevi, kanalizacija, internet i tome slično.

Rascia

pre 12 godina

@TGV

Takva linija superbrzog voza u verziji npr. Bec-Bratislava-Budimpesta-(Segedin-Subotica-Novi Sad)-Beograd-(Vrsac-Zrenjanin-Temisvar)-Bukuresta bi bila savrsena, recimo kao linij "5B"