Nedelja, 25.03.2012.

20:58

EU pažljivo prati proces o Draži

Posleratna Evropa je izgrađena na antifašističkim vrednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smeru, kaže Jelko Kacin.

Izvor: Danas

EU pažljivo prati proces o Draži IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 12 godina

Istoriju treba prepustiti istoričarima, ali proces rehabilitacije Draže Mihailovića je stvar pravnika. Političari tu ne bi trebali da se mešaju, jer samo raspaljuju strasti. Na pravnicima je da odluče pre svega da li je Mihailović imao objektivno i nepristrasno suđenje. Ukoliko to nije bio slučaj, to je samo po sebi dovoljno da se presuda kojom je osuđen poništi.

Eventualno preispitivanje pravnog legitimiteta različitih domaćih oružanih formacija za vreme Drugog svetskog rata je poprilično škakljivo pitanje. Moglo bi se pokazati da je svaka vojna akcija Mihailovićeve vojske protiv Titovih partizana (naoružanih jedinica - a ne civila u partizanskim selima) bila perfektno legitimna sve do trenutka kada su partizani priznati od izbegličke vlade. A da je u istom periodu svaka akcija partizanskih jedinica protiv Mihailovićeve vojske bila akt oružane pobune i državne izdaje.

Međutim, sigurno je da celu situaciju u političkom smislu otežava činjenica da je Mihailović tokom posleratnog perioda demonizovan od strane komunističkog režima i njegove propagande.

mariozg

pre 12 godina

na stranu što mi u Hr smatramo da je Draža zločinac,ono što meni upada u oči je broj pripadnika četnika i partizana.četnika je bilo oko 30000 dok je partizana bilo oko 300000 ako se ne varam 1943.mislim da su ljudi tog doba birali manje od dva zla,a to su ispali partizani.ili možda njima kraljevina nije valjala iako vi danas mislite drugačije.uzmite i to u obzir

Crni

pre 12 godina

Re:(klin, 26. mart 2012 10:35)
Klin ti si u pravu, da je Srbija na dnu, zato sto nekadasnji ostatci fasitsta jos uvek rovare po Srbiji, djele i rasprodaju Srpsku zemlju. Zasto vecinu komentatora uhvati histerija kada se pomene rec, REHABILITACIJA DRAZE.Moj deda je proveo 4 g. u Njemackom logoru. Dede i pradede od nekih drugih su bili Njemacki vojnici po vlastitom izboru, neki po sili prilika.Srbi su bili opkoljeni fasistima, poznata Sandzacka " Handzad divizija", pa Madjarski fasisti. Hrvatski fasisti, Bugarski, Italijani, Albanski fasisti. Pa zar o tome treba sutiti, bili su pod Njemackom komandom,a zlocine su radili na svoju ruku.Nije ni cudo sto neki ovde histerisu kada se pomene to pitanje, i najgore za njih je sto zive u drzavi koju ne vole, pljuju po njoj,a nigde im nije bolje, niti ih bilo ko zove i nudi nesto drugo.I od takvih se najvise cuju komentari "Srpski fasisti", jako dobro se zna ko su bili fasisti na ovim terenima ovde na balkanu.

Ana

pre 12 godina

Cudno da se evropski politicari slazu sa prekim sudom, odnosno da se neko po kratkom postupku i bez adekvatnog sudjenja moze staviti ledjima uza zid i streljati. Nesto mi nije poznato da ta praska vlada u Evropi u poslednje vreme. Ali sve je tako, tako providno: takva nakaradna reakcija Kacina i ostalih domacih dusebriznika je samo posledica lobiranja odredjenih nevladinih organizacija. Treba imati na umu i to javno reci: NASI POLITICIARI I OSTALE "JAVNE LICNOSTI" IZ KOJEKAKVIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA SU DECA BIVSIH KOMUNISTICKIH FUNKCIONERA. Mi ih i dalje imamo na grbaci i od toga mi je zaista muka. Njima bi se srusio svet ako bi Draza bio rehabilitovan. Tesko je, znam, suociti se sa istinom i priznati da ste divno ziveli u jednoj laznoj drzavi sa jednim laznim predsednikom kakav je bio Tito.

ištvan

pre 12 godina

Pre rehabilitacije Draže trebalo je mnoge činjenice isterati na čistac.
Da li je proces od 1946 pravno validan, i da li to što nije bilo pravo žalbe na presudu i što američki piloti nisu mogli da svedoče u korist Draže ruši taj proces. Da li treba da bude novog suđenja, i da li pravosuđe Srbije ima pravo da sudi o delovanju Draže Mihailovića samo za teritoriju Srbije. Kolika je težina zločina četnika na ideološkoj osnovi u odnosu na zločine komunista. Kolika je težina zločina četnika na verskoj i nacionalnoj osnovi u odnosu na zločine Hrvata i Bošnjaka prema Srbima i Crnogorcima. Da li je saradnja sa okupatorima bila samo zbog borbe protiv NOP-a ili je bila sredstvo zaštite Srba i Crnogoraca od pogroma od strane Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Koliki je bio stepen saradnje sa okupatorima i koliko su Nemci i Italijani uopšte verovali četnicima. Da li je borba protiv velikosrpskog hegemonizma i nacionalizma istovetni cilj komunista i NDH i da li su oni sarađivali na tom planu protiv četnika.

Realnost

pre 12 godina

Popriličan broj fašista.
Nije čudo što je Srbija tu gde jeste.
Na dnu.
(klin, 26. mart 2012 10:35)


Srbija na dnu pa na dnu!
Vidiš, zanimljivo da se svi stranci koji dođu u Srbiju zaprepaste i oduševe! Prosto ne mogu da poveruju kolike lepote ima ova zemlja! Oduševe se predivnim ljudima!
Slušao sam danas jednog Amerikanca kako se oduševljava jedinstvenom i fenomenalnom arhitekturom beogradskih zgrada i čistoćom javnog prevoza i čistoćom i kulturom celog grada! Slušao sam ga kako komentariše da nigde nije video takav spoj urbanog (prave metropole) i opuštenog i mirnog u isto vreme! Oduševljeni su slobodom koja vlada ovde....
Komentarisao je kako za samo 50 eura možete da kupite prelepu sliku u Knez Mihajlovoj....

Svi stranci su ODUŠEVLJENI ovom zemljom i narodom! A onda dođem ovde i pročitam milijarde pljuvačina po Srbiji!
U kom paralelnom univerzumu svi vi živite?
Šta je za vas "dno"?
Nikada neću shvatiti taj konstantan nedostatak kontakta sa stvarnošću! Jeste, plate su manje nego u Nemačkoj, ali zar zaista mislite da će večno biti tako? Biće jedino ako vi i dalje nastavite da pljujete svoju zemlju koja je TOLIKO PROPATILA - KAO NIJEDNA DRUGA IKADA!
-I ako vam je ovo sada "dno", ja vam preporučujem da se vratite u 1993. godinu! ;)

Hmmmmmm

pre 12 godina

@kvatro: "i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju"

Pa gdje su onda bili na dosad najvecoj proslavi - 50 godina od zavrsetka 2. sv. rata?

I nakojim su to tocno paradama cetnici dosad sudjelovali (a da nije neka parada lokalnog srpskog cetnickog drustva)?

Lala

pre 12 godina

Sada očekujem salve podrške Kacinovoj izjavi od Tadića, Čanka i ostalih koji su sve vreme ćutali, a upravo su oni radili na tome da Draža bude rehabilitovan, jer im treba podrška SPO za izbore.

kvatro

pre 12 godina

Pitam se samo da li je EU pomno pratila rehabilitaciju Alojza Stepinca i njegovo proglasenje u svetca pa ih je zato nagradila ulaskom u EU. neobjasnjivo je drzanje nasih politicara na komentare iz Zagraba i drugih delova bivse YU. U vezi Draze i podrske zapada zasto je on bio potisnut pred kraj rata sada vec imate i emisije na Diskaveriju i Istorijkom kanalu. Posle otvaranja Britanske arhive bilo je veoma jasno da Cercil bojao Staljina i da je namerno dao podrsku Titu koji bi mu pomogao ukoliko se Rusi ne zaustave u Brlinu. Hrvatska politika nazivanjem srba cetnicima i ima i cilj da to okarakterise kao nesto lose i poistoveti ih sa ustasama. Pa boze nismo samo mi bili losi momci. Nasi politicari moraju da deluji mnogo agrasivnije i da zapuse usta tim Kacinima, Josipovicima i ostalima jer cetnicki pokret nikada (samo od strane komunista) nije proglasen fasistickim i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju a ustasama ne. I jos nesto da dodam cetnici nisu imali plan da stvaraju veliku Srbiju cetnici su bili zvanicno vojska Kraljevine Jugoslavije i ratovali su na tlu tadasnje Jugoslavije a fasisticka tvorevina je bila NDH. Hvala bogu da postoje oni dokumentarni filmovi prelepog doceka Nemaca iz Hrvatske i Slovenije. Procitajte proglas NDH koji se odnosi na Srbe i Jevreje i na njihovu imovinu. To je dragi moji fasizam i genocid. A ono sto nisu oni zavrsili zavrsise komunisti Sremski front, Goli Otok, zbranjeno vracanje srba na KM posle rata i oduzimanje imovine, parcanje Srbije kroz ustav,itd. Pozdrav svima i stvarno nemam nista protiv pravih komunista i boraca ali nih verovatno vise nema jer se jedan dan nisu vratili sa letovanja na Jadranskom moru.

Toliko

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista.
(Crni)

Draza je srpski fasista koji je osudjen na javnom suđenju u prepunoj dvorani Doma garde u Topčideru, u prisustvu više od sto stranih i domaćih novinara. Materijala i dokaza dovoljno za pet smrtnih presuda. Svetski i domaći istoričari, dakle istorijska nauka, saglasni su u sledećem:
SAD su svoj politički odnos prema pokretima otpora u Jugoslaviji utvrdili sredinom 1943. godine. a vojnoobaveštajna služba (OSS) u svojim analizama odnosa snaga između partizana i četnika bila je naklonjenija partizanima.
Nakon pocetne zbunjenosti i izvestaja infiltriranih spijuna na terenu, na Teheranskoj konferenciji lidera antifašističke koalicije Ruzvelta, Staljina i Čerčila, održanoj od 28. novembra do 1. decembra 1943, Vinston Čerčil je trazio i doneta je deklaracija da se u buducnosti pomoic salje partizanima kao jedinim borcima protiv fasizma.
U govoru pred Donjim domom britanskog Parlamenta, održanom 22. februara 1944. godine, premijer Čerčil je rekao i ovo: "...U sadašnjem trenutku sledbenici maršala Tita mnogostruko nadmašuju brojem sledbenike generala Mihailovića, koji deluje u ime jugoslovenske kraljevske vlade. Naravno, partizani maršala Tita su jedini koji se zaista bore u ovom trenutku protiv Nemaca. Voleo bih da Dom vidi da naši osećaji ovde, kao i bilo gde drugde, slede princip vernosti onima koji su nama verni i nastojanja da bez predrasuda ili obzira prema političkim osećajima pomognemo onima koji se bore za slobodu protiv nacističke vladavine i time nanose najveće gubitke neprijatelju."

Titova sahrana je bila bez presedana u istoriji sa obzirom na broj i rang predstavnika koji su prisustvovali. Ceo svet nas je prepoznavao po njemu I pored kritika njegovog rezima (koje treba nastaviti bez unistavanja onoga sto je taj rezim doneo). Srbi medjutiom vise vole motologiju mrak i osvetu nego istinu i progres. Za osvetu i iz licnog slavoslavlja ce iunistiti sve pred sobom pa makar to bila i njegova sopstvena kuca.

Zoso

pre 12 godina

E pa sto su rusili trojni pakt.Da su ga potpisali nebi bilo NDH,ostale bi stare granice a zapad nas nebi dao Komunistima.Odavno bi bili u EU i NATO u a verovatno bi ostale one vrednosti koje su komunisti unistili posle rata ovako draza je Zlocinac.Mnogo je srbija samu sebe unazadila a naposletku nikad nas niko nije ni cenio cak ni u prvom svetskom ratu kada su nam otimane teritorije i davane Bugarima.Dugo se pricalo da smo mi krivci za taj nesretni rat gde smo izgubili 1/3 stanovnistva.

Milan R.

pre 12 godina

Molim pogledajte Encyclopædia Britannica, štampano ili online izdanje!

Ni jedne jedine reči o Dragoljubu Mihailoviću kao navodnom "fašisti", "izdajniku", "kolaboracionisti"... i sličnim propagandnim izmišljotinama ovdašnje posleratne vlasti.

Petar S.

pre 12 godina

Bezobrazluk. U celoj istocnoj Evropi je doslo do raskrinkavanja komunistickih zlocina jedino se u Srbiji oni zabranjuju. Pa Slovenija je bila prva koja je izgradila svoju nezavisnost na "anti YU komunizmu".


Na pitanje kako komentarise istoricare koji kazu da su Ravnogorski pokret i Draza Mihajlovic bili drugo u odnosu na ostale "Cetnike", on odgovara u stilu da, da, nek istoricari utvrde cinjenice ali svi su oni bili jedno isto (a sta onda istoricari imaju da utvrdjuju), kao da cita iz Titove istorijske citanke.

Nek se gosin Kacin raspita kod Francuza i Amerikanaca ko je Draza Mihajlovic, pa ako oni pljunu na mealje koje su dodelili njihovi predsewdnici,, OK.
I jos nesto, nek se gospodin Kacin raspita kos svojih Evropljana, koji su to "kvislinski" rezimi za vreme 2. Sv Rat spasavali saveznicke pilote izmedju 1941 i 1943, pa kad nadje 1 (jedan) primer, dacu mu za pravo.
Amin.

Никола

pre 12 godina

какво етничко чишћење се овде помиње? на тлу Србије се водио идеолошки рат, између легитимних и легалних припадника Краљевине и комуниста, бољшевика са друге стране. легитимитет комунистима дале су велике силе, не народ југославије, јер је савезницима у том моменту одговарало да се дижу у ваздух кафане, пруге, магацини иако су те хајдучке излете прескупо плаћали срби цивили које су потом Немци стрељали

Vujadin

pre 12 godina

Gospodine Kacin, Draza Mihailović je priznati antifasista. Bili su ga priznali saveznici, vlada i kralj sve do promene politike velikih sila i prepustanja Jugoslavije Sovjetskoj inetersnoj sferi. Sto se tice kolaboracije, pa neke vidove saradnje sa italijanima na primer, sugerisali su Britanci zbog nemogucnosti doturanja pomoci. To su nove istorijske cinjenice gospodine Kacin. Zar Mihailoviceva strategija cekanja nije bila odraz sugestija iz Londona kako bi se izbegli veci gubici i sacuvalo ljudstvo za konacan obracun sa nacsisitima?
U trenucima kada je iskrcavanje postalo izvesno JVUO se itekako nije ustezao od akcija protiv Nemaca i ustaša. Primere toga pronalazimo u drugoj polovini 1943 i 1944 godine.
Sve su ovo istorijske cinjenice gospodine Kacin i oko njih nema pogadjanja.

kiki

pre 12 godina

(Pa-kAko, 26. mart 2012 00:39)Pitat će se i to puno,a vama ostaje samo da se tješite,a i znamo da vam teško pada što će se pitati hrvate.

Petar

pre 12 godina

Izvinite dragi komentatori, koga su to Slovenci docekivali cvecem? Nemce? Odakle ta informacija? Slovenija je bila anektirana od strane Nemacke i Italije i sprovodjena je germanizacija nad njima. Zato vise u Mariboru nema Nemaca a ranije je bio vecinski nemacki grad dok su koruski Slovenci maltene potpuno asimilovani od strane Austrije. Molim vas da se informisete pre nego pisete ovakve komentare.
Sto se tice cetnika, voleo bih da mi neko odgovori kratko i jasno od ovde prisutnih sledbenika: Posto je cilj cetnika bio, kao sto znamo, stvaranje etnicki ciste velike Srbije, da li smatrate da je to zlocinacki poduhvat? Da ili ne? Pustite De Gola, to su trice i kucine sto ovde piskarate, samo odgovor na ovo pitanje me zanima dakle: etnicko ciscenje, zlocin ili ne? Hvala

Hmmmmmm

pre 12 godina

Da "ceo svet" cetnike nimalo ne vidi kao cistokrvne antifasiste koji su se borili na strani saveznika najbolje pokazuje cinjenica da na proslavu 50-godisnjice zavrsetka 2. svj. rata nije ni Amerikancima, ni Englezima ni ostalim navodnim ljubiteljima lika i djela Mihajlovica palo na pamet pozvati cetnike.

A sad se dogodilo ono sto je svatko iole pametan ocekivao - EU je prvi put javno reagirala na pokusaj srpske revizije povijesti. I Srbija bi o tome trebala jako povesti racuna jer je na najboljem putu da u EU udje - ako uopce - tek iza Albanije.

Pero K

pre 12 godina

Slovenija je odavno izjednacila partizane, kao i pokret Kraljevske vojske u otadjbini, generala Mihajlovica (prvog getrilca u porobljenoj Evropi)! Uslov za ulazak u Evropsku uniju ne moze biti nastavak LAZIRANJA iz doba komunizma Ako je tako onda nema smisla ici u 'udrugu', jer to je vec vidjeno. Nadam se da je ziv Slovenacki cetnik gospodin Uros Sustarcic pa bi gospodin Kacin mogao iz prve ruke da se obavesti o velikom ugledu Jugoslovenske vojske u otadjbini - CETNIKA u Sloveniji,gde su imali veliki broj boraca protiv fasistickih Okupatora. Ljubljanski, gorenjski i notranjski odred je vodio Cetnicki vojvoda - major Karlo Novak.Severni Stajerski pokret je delovao pod okupiranom podrucju. Komandant je bio vojvoda Zmagoslav i porucnik JVuO Joze Melaher. Oni su imali stalne borbe protiv fasista!Gospodin Sustaric je dosta i piso o tome i molio bi ako neko ima SLOVENACKE STRAZE GENERALA DRAZE, da napise gde se mogu naci ili ko je objavio. Pozdrav za ISTINU !

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kacin: "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi" ???

Gospodine Kacin, upravo je ta rehabilitacija Draže Mihailovića "kruna" koja jos nedostaje Srbiji kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja "Velike Srbije" 90-tih godina !
Od Draže Mihailovića pa do dana danasnjeg nista se bitno nije promenilo u "srpskom nacionalnom bicu" niti u politici Srbije ako se izuzme "prisilno pritajavanje" u sastavu SFRJ cijim raspadom su ponovo "kokarde" i "bradati cetnici" krenuli u "zastitu srpskog nacionalnog interesa" i stvaranju "Velike Srbije" i ta "zastita srpskih nacionalnih interesa" je i danas nastavljena sa jedinom razlikom sto je najveci broj aktuelnih "srpskih zvanicnika" obrijao bradu kako bi na neki nacin "zavarali trag" i obmanuli svetsku javnost "korenitim zaokretom" koji je Srbija nacinila vodeci samo jos "diplomatsku i miroljubivu" odbranu SRPSKOG NACIONALIZMA !

Vlada

pre 12 godina

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!
(bezimena, 25. mart 2012 22:17)
Pravi sud.Pa advokata mu hapsili.Čovek(inače član Demokratske stranke)umro na robiji.O kakvom sudu pričaš.Objasni činjenicu da su mu žena i deca bili logoraši.Kakav je to odnos okupatora prema saradniku?Ni jedan komentar pobornika Titove istorije o tome.Vešto izbegavate.
Najmanje što treba uraditi je novo suđenje,na kojem će stručnjaci(istoričari)izneti svoje ocene događaja iz II svetskog rata.

Crni

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista. Sahranjen je na tajnoj lokaciji, da nebi postao svetiste srpskog naroda. Prvi je pokrenuo borbu protiv okupacije, celi rat je bio na strani saveznika. Ali dogovorom Staljin Cercil, o podeli Evrope Jugoslavija je pripala na strani Rusa ili komunizma.Od toga datuma saveznici su Drazu i jugslovensku vojsku pustili niz vodu i poceo je da jaca komunisticki pokret, do ulaska Ruske vojske na balkan i konacnog sloma Njemacke.Sta bi se zapravo desilo da je dogovor bio drugaciji i da je balkan ostao na strani saveznika, vratio bi se kralj, imali bi kapitalisticki sistem, Draza bi se slavio kao heroj.I na kraju nebi Nato dosao 1999.g da nam "uteruje" demokratiju i zapadne vrednosti bombama i razaranjem.Mnogi od ovih komentatora ne razmisljaju, ne interesuje ih istina, istorija je nesto drugo neko stranacka prepucavanja.Mi smo mala zemlja i dogovori velikih sila su se lomila preko nasih ledja, isto kao i danas.

Crni

pre 12 godina

Na dan Australije ili Anzac Day, sa Australskim veteranima, od svih Jugosovenskih vojski jedino je priznata , Kraljeva vojska (cetnici) i samo oni mogu da izadju na paradu, i prosetaju glavnim gradovima, zajedno sa Australskim veteranima.Sada skoro da i nema zivih ucesnika iz toga doba, ali zato ostaje tradicija da se predstavljaju svake godine.Ili neko mozda misli da su komunisti bili priznatiji. Da tada nismo "dobili" komunizam mislim da na ovim prostorima nebi bilo danasnjih ratova.Srpska vladarska porodica Karadjordjevic u bliskom je srodstvu sa britanskim Vindzorima. Poslednji jugoslovenski kralj Petar II bio je prapraunuk kraljice Viktorije, posredstvom svoje majke kraljice Marije Hoencolern. Marija je bila unuka Viktorijinog sina Alfreda, vojvode od Edinburga, preko njegove kceri, rumunske kraljice Marije.Kraljica Elizabeta II je kuma sadasnjem sefu kuce Karadjordjevic, princu Aleksandru (rodjenom 1945. godine), koji je rodjen u Londonu. Princ Aleksandar je ne samo preko oca, nego i preko majke, grcke princeze Aleksandre, dvostruki potomak u petoj generaciji kraljice Viktorije (Aleksandra potice od najstarije kraljicine kcerke koja je takodje nosila ime Viktorija).Moze li se bilo koji narod iz bivse nam drzave pohvaliti sa ovakvom istorijom. Ni jedan od danasnjih politicara i predsednika, nije imao ovakve veze sa zapadom, i zato oni koji ne znaju neka ne komentarisu o tome.Neki ce reci bas nas briga sta je bilo, ali da daju negativne komentare to mogu.Istina i samo istina.

Bane

pre 12 godina

Ako se dokaze Drazina nevinost morace da traze nekog drugog ko ce da personifikuje cetnicke zlocine. Od svih centickih vodja Draza jeste bio najpoznatiji, ali samo to ga ne cini krivi.

dejan ristic

pre 12 godina

Cinizam i bezobrazluk EU nema granica! Oni tolerisu ustastvo i javni kult Ante Pavelica u Hrvatskoj,a sad napadaju legendarnog borca protiv nemackih fasista.Sta se cudimo,u toj klimavoj EU najvise se pita Nemacka! Ostali cute,pod pritiskom kredita.A neki Srbi sto i dalje veruju u hrvatsko-Titove lazi o nasem generalu,neka procitaju 3 knjige od americkog istoricara Dejvida Martina pisane u periodu od 1945. do 1990. na cuvenom Huverovom institutu u SAD. I dodacu,veliki deo sveta nas postuje,osim Amerike i zapadne Evrope koji sve rade protiv nas.Zasto onda trcimo njima??

MarkoTyranos

pre 12 godina

Da je bilo srece pa da je stvarno saradjivao, gde bi nam bio kraj.
Ko god je bio Nemcima prijatelj dobro je proso, najveca greska je sto nije saradjivao s njima.

Komša

pre 12 godina

Ženu i dvoje dece mu Gestapo odveo na Banjicu.Deo familije sa njima.Streljali mu rođenu sestru(Jelica)u Valjevu.Streljali sina vojvode Živojina Mišića u Valjevskoj Mionici jer se prilikom akcije hapšenja DM predstavio kao on i njemu dao šansu da se izvuče iz sela Struganik(iz rodne kuće Živojona Mišića).Tek kad je sproveden u Mionicu Nemci shvataju da su prevareni i Aleksandra Mišića streljaju.Veliki broj meštana okolnih sela je tih dana sproveden na Banjicu,a mnogi od njih nisu preživeli.
Čineći nepravdu prema generalu Mihajloviću činimo nepravdu i prema hiljadama rodoljuba koji su kao pripadnici DM organizacije(tako su Nemci nazivali Mihajlovićeve simpatizere)tamničeni po logorima i mučeni od strane okupatora.

EU Citizen

pre 12 godina

Gospodine Kacin, nije posleratna Evropa (čitaj zapadna i južna Evropa, koja danas polako klizi nazad ili po prvi put u treći svet) izgrađena na "antifašističkim" vrednostima, nego na socijalističkim, i toj budalaštini je još pre dvadeset godina istekao rok trajanja, pa se zbog toga trenutno raspadate, i odlično je što je tako, ovbaj svet pravedno i neumoljivo kažnjava glupost i tvrdoglavost. Istočna i srednja Evropa, naprotiv, imaju daleko liberalnije i efikasnije ekonomije (imali bi i još liberalnije i efikasnije, da im vi niste nametali razna socijalistička štetočinstva) i zasnovane su na pravom antifašizmu i antikomunizmu. Prilagodite se novom svetu ili propadnite, on u svakom slučaju može i bez vas, ali prestanite da popujete i da vređate, neko ko je duhovni potomak boljševika i staljinista, nema pravo da uzme u usta velikog čoveka, demokratu i patriotu kakav je bio antifašista i antikomunista Draža Mihajlović, a kamoli da ga tako drsko vređa...

Zg

pre 12 godina

Ovaj covjek zastupa stav eu a ne samo slovenije. A budite sigurni da cete ako bude rehabilitiran imat problema sa podrskom slo i hr a i jos nekih zemalja oko pregovora sa eu. Ko misli da pricam gluposti neka priceka pa ce se uvjerit u to kad dode vrijeme.

Broj_jedan

pre 12 godina

gledajmo u buducnost zivimo u sadasnjosti dok ucimo iz proslosti ako je Srbiji nesto u EU onda ovo pitanje rehabilitacije ne bi trebalo potezati sada. Ako nam nije mesto u EU onda nije ni vazno, bavicemo se ovakvim stvarima vecno.

goran

pre 12 godina

u novinama "lovcen",na naslovnoj strani,1942 objavljeno,Pavle Djurisic,odlikovan gvozdenim krstom od strane vermahta za posebne zasluge u borbi protiv NOB...pojedini "istoricari" praskom za sudove pokusavaju da operu drazu i vecinu njegovih komandanata od odgovornosti za brojne pokolje,za saradnju sa nemcima,italijanima,bugarima,ustasama,za zajednicka sadejstva,za podrsku cetnicima u vidu prevoza cet.jedinica,naoruzavanja,podrske njihovim napadima na nov u mnogim bitkama.pogodan momenat,koji je draza cekao,za napad na nemce,nije bio ni kad je crvena armija ulazila u jugoslaviju,sta vise,jedan broj njegove vojske povukao se zajedno sa nemcima u italiju i austriju...

DzoniKg

pre 12 godina

28 5 1942 Cetnici su priznali NDH i potpisali ugovor o saradnji u borbi protiv partizana a za uzvrat su dobili malu autonomiju u bosni,toliko o tim antifasistima ,danasnja srbija je mracna i ja za ovo nisam glasao 2000 godine.

Урош

pre 12 godina

О "колаборацији" ђенерала Драгољуба Михаиловића су најбоље рекли сами Немци:"100.000 рајхсмарака у злату добиће онај који доведе жива или мртва вођу банди Дражу Михаиловића. Овај злочинац бацио је земљу у највећу несрећу. Отупавивши од развратног живота, уобразио је да је позван да „ослободи“ народ. Као енглески плаћеник, овај смешни хвалисавац није ништа друго радио већ утирао пут бољшевизму и тиме помогао да се униште сва национална добра која су народу од вајкада била висока и света. Он је тиме пореметио мир сељака и грађанина, упропастио имање, добро па и живот хиљадама људи, а земљу бацио у неописиву беду и невољу. Стога је овај опасни бандит у земљи уцењен са 100.000 рајхсмарака у злату. Онај који докаже да је овог злочинца учинио безопасним или га преда најближој немачкој власти не само што ће добити награду од 100.000 рајхсмарака у злату, него ће тиме извршити и једно национално дело, јер ће ослободити народ и отаџбину од бича нечовечног крвавог терора.“
Ово је текст немачке потернице објављене 1943. Потерница је штампана у форми дволиснице, где је на левој страни био Дража, а на десној је стајао потпуно исти текст са сликом и именом Јосипа Броза. Намерно истичем овај податак, пошто ми је циљ истицање истине! Који се то колаборациониста крио у шуми током целог рата!? Зашто онда није лепо седео у Београду заједно са Недићем и Љотићем!?
А што се тиче теорија да су Америка и Француска у складу са својом политиком подржавале све који су били антикомунисти, ево речи људи које висока политика није занимала:
Писмо пилота Доналда Паркерсона, објављено у Чикаго хералду 12. марта 1946. године: „Сви смо били сведоци Михаиловићеве борбе и жртава. Борио се истовремено на два фронта, против Немаца и против комуниста, штитећи увек нас, Американце, као део своје војске. Борили су се витешки и то често голим рукама. Ако смо живи, то је Михаиловићева заслуга. Моја супруга и ја стално се молимо Богу за спас тог великог човека. Он је члан наше породице.“
Писмо поручника Вилијама Роџера, објављено у Тајму 27. маја 1946. године:“Пао сам поред Београда у неки кукуруз, рањен у ногу. После неколико сати пронађоше ме Михаиловићеви сељаци. Ускоро доведоше лекара. Пошто сам лечен и излечен у сакривеном склоништу, спровели су ме до генерала Михаиловића, а он ме, са планинског аеродрома у селу Прањани, послао за Америку. Ако су ови јунаци немачки сарадници, онда смо то били и сви ми Американци у њиховим одредима, јер смо се заједно кретали и пробијали кроз исте обруче смрти. Герингу је дозвољено суђење по демократским законима, а генерал Михаиловић је у канџама страшног комунистичког суда. Није виче у питању само његов живот, него злочин над истином. Ако то допустимо, биће то срамота за све демократске државе света.“

Дејан Мичановић

pre 12 godina

Да се Дражин барјак вије не би било албаније...
Хвала теби Чича Дражо !

micko

pre 12 godina

kako smo krenuli,jos malo pa cemo morati svi da imamo crveni telefon u stanu i pod stavkom OBAVEZNO cemo morati da zovemo EU da pitamo mozemo li u wc!

Zoran

pre 12 godina

Na prostorima bivsih jugoslovenskih kraljevina i republika nikada nije razjasnjeno ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani tokom ratova i drugih krvoprolica organizovanih od strane svetskih demokrata iz Evrope i Amerike. Budale cesto iskoriscavaju.

Blackmail

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL)

A gde vam ga dodje ta slavina da se malo napijem pre nego sto zavrnete.

Istoricar

pre 12 godina

Nikola ne siri dezinformacije, cetnci su samo u pocetku rata bili legitimni predstavnici oslobodilacke brorbe a nakon sto su se Englezi infiltrireli u obe cetnicke i partizanske jedinice Partizani su postali officijelni saveznici a Brigadir General Fitzroy MacLean je postao oficir za vezu sa partizanima i engleske komande. Na Teheranskoj konfernciji to je ozvaniceno kao jedan od zakljucaka.

CIT: Thus, after the Tehran Conference (...) it was of high importance to ensure that their resistance was maintained and not allowed to flag.
—Winston Churchill, 24 November 1943 (Walter R. Roberts, Tito, Mihailović, and the Allies Duke University Press, 1987 ISBN 0822307731, p.165)

Inace podaci o vome i izvori su mnogobrojni,
http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_Partisans

zato prestanite vise, stetite Srbioji opet.

Citalac

pre 12 godina

Pa znamo sta g. Kacina boli. "Fasistu" Drazu su podrzavali Ruzvelt (u pocetku i Staljin), De Gol, Truman, Ajzenhauer, nekrologe mu pisali Orvel i lorens darel i Bunjuel, u redovima mu se borili, uz Srbe, i Jevreji, jugoslovenski Hrvati, Muslimani koji su se osecali Srbima... a Jelkova domovina je Hitlera docekivala cvecem. kako jelku ne smeta OTVORENA relsativizacija ustastva i umanjivanje Holokausta u Hrvatskoj? refasizacija Madjarske? esesovsko marsiranje u Letoniji, nego se ispizmio na drazu, cija je vojska oslobodila PRVI grad u Evropui od Nemaca (avgust 1941, pogibija pukovnika Misite tokom oslobadjanja Loznice - koji to fasisti ginu oslobadjajuci gradove od nemackih nacista 1941?).

da ne bude xzabune, ne tvrdim da pojedini cetnicki komandanti nisu cinili zlocine i usli u kolaboraciju (kao i partizani uostalom u nekim momentima).

Ali sto se antifasistickog otpora tice, treba da budemo ponosni i na NOB i JVuO. A Jelka neka boli.

bezimena

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL, 25. mart 2012 22:46)

Dijaspora NE šalje pare državi Srbiji, već svojoj rodbini! Ni jedan ratni zločinac NE MOŽE biti rehabilitovan. TAČKA!

dragan

pre 12 godina

Ako nekome nije jasno. Ako se Draža ne rahalibituje, onda je on fašista isto kao hrvatski fašisti. Onda su Srbi svedeni na istu ravan sa hrvatskim fašistima - ustašama. Tačno ono što je i Tito radio, to sada pokušavaju ne srpske snage da sprovedu.

Time se dolazi do pogrešne slike da su u drugom svetko ratu Srbi klali Hrvate, Hrvati Srbe i da se zato međusobno mrze. Takvo objašnjenje nedavno sam čudo od nekih Makedonaca!

dejan novi

pre 12 godina

Tvorac te Evrope Sarl de Gol je odlikovao gen.Mihailovica za zasluge.Interesantno je da su Hrvati i evo ti sad i Slovenci posle svega sto su radili u drugom ratu a danas uz pretnju ili zloupotrebljavajuci svoj politicki polozaj u EU postali eksperti za antifasizam.SVETSKI SAMPIONI ANTIFASIZMA.Ja to ne dozvoljavam,gen.Mihailovic mora biti rehabilitovan.

Nije Bitno

pre 12 godina

Zanimljivo je to da je Tito, u prvom svetskom ratu, bio komadant u Vrazioj Diviziji (na strani Austro-Ugarske) i pobio gomilu zena, dece i staraca srpskog porekla. A Draza je bio ubedjen da vodja Partizana nije onaj za koga se predstavlja, jer je u prvom sv. ratu imao oziljaka po licu i na ledjima kojih posle nije bilo, takodje i karakter... Kao potpuno druga osoba... Nisu to bila cista posla.

No pasaran

pre 12 godina

Neocetnici i neofasisti misle da ako vise puta ponove laz da ona postoje istina. To je moglo samo kod Gebelsa, koji je njihovog sveca Velimirovica odlikovao gvozdenim krstom i Hitlera, s kojim je njihova dinastija potpisala pakt. Naravno da je Mihajlovic zlocinac, jer je kao takav uhvacen, osudjen i streljan. Naravno da je bio kvisling jer se zajedno s nacistima borio protiv partizana. Naravno da su jugoslovenski partizani priznati, uvazeni i slavljeni od Amerike, Engleske, Francuske, SSSR-a i citavog civilizovanog sveta zbog ogromnog doprinosa borbi protiv fasizma i slomu Nemacke. A te dve medalje koje je cetnicki vodja dobio iz politickih razloga kad su zahladneli odnosi sa Zapadom, bolje da ne pominju, da im neko ne navede spisak najviseg ordenja i priznanja kojim je i sa Zapada i sa Istoka bio obasut Tito, najveci i nepomirljivi neprijatelj cvetnika, ustasa i ostalih nacistickih izdajnika. Ceo svet zna ko je bio Tito a ko su bili razni pavelici, mihajlovici, ljotici i nedici.

dokle vise

pre 12 godina

Uzmi te nam i to malo istorije sto imamo. Zar onda nije zlocinac i Dusan Silni i Milos Obilic i Stepa Stepanov? Jak narod se hrani iz junacke istorije a nama naturaju nacionalizam kao bolest. Evropo pusti nas bar istoriju da imamo ako nemamo sadasnjost i buducnost.

klin

pre 12 godina

Drugovi četnici, što se primate?
Drug Konuzin će vam s jednim njet raspršiti taj košmar u glavama. Još će te za godinu dana biti među inicijatorima da se u skupštini izglasa zakon o kažnjivosti negiranja fašističkog karaktera četničkog pokreta.

Alačevac

pre 12 godina

Za neupućene, neobaveštene i one koji se čine neukim, prilažem link sa nemačkom poternicom za gen. Mihajlovićem iz jula 1943. Komunisti su, u skladu sa svojom reputacijom, zadržali samo desnu stranu poternice na kojoj je bio J. B. Tito i istu nam prikazivali 40 godina:
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%BC_%D0%B8%D0%B7_%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B0_1943.
Postoji i jedna ranija, iz decembra 1941. godine.

NenadNS

pre 12 godina

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?
(Kumrovacka istorija)

Nije bilo potrebe, tamo komunisti nisu bili opasnost ali jeste Franko i pinoche - opasnost od komunizma spanska revolucija itd.

Pa-kAko

pre 12 godina

Bit će i to uslov za daljnji napredak prema EU,pogotovo kad HR iduče godine postane punopravna članica EU. (mario, 25. mart 2012 22:13)
Aman Za Aman, možete li već jednom da naučite razliku izmedju č i ć. Zar je to toliko teško? Hr će da se pita isto koliko i Somalija, mada moje mišljenje je da će Somalija više da se pita od vas.

Danijel_BG

pre 12 godina

Jao, kako bi bilo dobro da nas EU malo udari po nosu zbog prekrajanja istorije. Inače mislim da je 2000-ta godina promašaj i obmana, i da smo ovim procesom potonuli u fašizam, takođe nisam oduševljen sa EU, ali bi se utisak o EU popravio ako bi bio stopiran ovaj sramni čin, i ako bi se vratilo u knjige ono kako je moja generacija učila: Draža je izdajnik Jugoslavije i kolaborator sa ustašama.
Mada je sasvim moguće da je ova tema tu sada da bismo na tren zaboravili na svakodnevne muke (post-2000-te) i da bi politikanti prikupili par glasova. Sve u svemu, ne verujte ničemu: samo svom umu. Pozdrav :)

Никола

pre 12 godina

овде је дража многима ратни злочинац иако је тада представљао једини легалан отпор окупатору, а господа из Словеније и Хрватске, који су цвећем дочекали немачке тенкове причају о антифашизму, овај Титов пионир каже да неће да улази у расправе са историчарима али зна да је Дража колаборациониста. ЕУ је увек у праву, чак и кад не зна о чему прича, ЕУ нема алтернативу, изасланиви ЕУ су најбољи историчари, правници, политичари, поштени, лепи...

Перица

pre 12 godina

Есесовци у Естони, Литванији и Летонији марширају као борци против Совјета. Кацин је или необавештен и неспособан или лажов.

Dejan

pre 12 godina

Cetnicki zlocini se mogu usporedjivati sa ustaskim tako da bi rehabilitacija bila potvrda da je u Srbiji i dalje budan fasizam. A EU kojoj Srbija i sama tezi su zasnovani na antifasizmu.

Sole

pre 12 godina

To što EU prati i izjavljuje, odavno me ne interesuje. Mogu da komentarišu i 4 bubamare u okolini Svilajnca - šta su jele, kako su spavale, kuda su letele... Oslobodio sam se kolonijalnog mentaliteta, sad za slobodnu Srbiju.
P.S. Igra Dražom je zamajavanje Srba, dve generacije posle. Mislite o tome.

Kumrovacka istorija - najbolja

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista....

jesu jos kako samo ako su bili antikomunisti!!!
(Istoricar, 25. mart 2012 22:29)
______________________________________________________________________

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.
(miami)

Gde ti zivis, on nije fasista samo Srbima. Amerikanci i Francuszi su delili odlikaovanja svim antilkomunistima, podrzavali cak i Franka i Pinochea a bogami i Bin ladena dok se borio protiv Rusa.

Divos

pre 12 godina

E sad se javio i gospodin Kacin i baš kao i gospodin Josipšović samo dokazao dve stvari; da voli da zaviruje u tuđe dvorište i veoma slabo poznavanje istorije.
I ono što je najapsurdnije potomci naroda čiji je najveći podvig u onom ratu bivao ako bi neki odvažni Hrvat ili Slovenac mrko pogledao Nemca pa se o tome kasnije pevale epske pesme drži lekcije Srbiji i srpskom rodu koji je svoj antifažizam dokazao delima i tolikim brojem žrtava.

BG

pre 12 godina

Mihajlovic je osudjeni ratni zlocinac i kvisling. On je to pre svega za srpske antifasiste i patriote, a zatim i za sve susede, Evropu i svet. NJega zele da rehabilituju samo srpski nacionalisti da bi nas sto vise odvojili od Evrope i civilizovanog sveta. Niko ovom narodu toliko zla i sramote ne nanosi kao sto to cine srpski nacionalisti.

CG

pre 12 godina

On ne govori u ime EU nego u ime slovenackih interesa!
Treba njegovo misljenje u potpunosti ignorisati,ako Hrvati i Slovenci misle da ce Kardeljove ili Titine zlocine prekriti time sto ce nama zaprijetiti blokadom razgovora onda se grdno varaju:
stav americke i francuske politike a time i velikom djelu EU je vrlo jasna kada se radi o rehabilitaciji Mihajlovicu,dakle ni na kakve ucjene i politizovanja ne treba pristati!

bezimena

pre 12 godina

Sud mora da kazze da su oni zloccinci.
(Milomir Kaljevich, 25. mart 2012 21:39)

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!

klin

pre 12 godina

miami, 25. mart 2012
...
Draža je bio fašista ne samo Hrvatima i Slovencima, već i Bošnjacima i većini Srba. Pravio bi veću štetu i šire ali nije mogao jer mu je pokret, što se tiče snaga, bio na nivou razbojničke bande.

Danilo

pre 12 godina

Dok sud ne proglasi Dražu za pobednika i heroja i najvećeg Srbina(u ravni sa Teslom)10% Srbije se neće smiriti.
Možda bi bilo praktično da o istom trošku sud proglasi nezakonitim ukidanje monarhije,pa time automatski elokventnog prestolonaslednika za kralja a nas za podanike?!

Čudoljub

pre 12 godina

Zašto Kacin? Zato što ostale apsolutno nije briga, jedino je on u svakoj čorbi mirođija. A najviše nervira njegovo licemerje - kada svoj jed krije iza tobožnje dobronamerne zabrinutosti za Srbiju.

Ne sećam se da je ovako reagovao kada je Kosorova pozdravljala osuđene ratne zločince. Ovaj diplomac odbrane i zaštite nije prijatelj Srbije i svakom prilikom mu treba tutkati pod nos ordenje koje je đeneral Mihajlović dobijao od zapadnih saveznika.

Milomir Kaljevich

pre 12 godina

Istorija ne poznaje pravdu i nepravdu, niti sudovi postoje da se izjassnjavaju ko je fassista ili antifassista. Ccinjenice su relevantne: zna se da je D. Mihailovich, na primer, odgovoran za ono ssto su njegovi ljudi, predvodjeni njegovim potporuccnikom uradili u Vranichu kod Beograda (ubijali i bebe), zna se da su ccetnici klali hiljade ljudi na mostu u Focci, zna se da su ubili Mladena Stojanovicha, Ivana Gorana Kovaccicha i mnoge druge, i Sud mora da kazze da su oni zloccinci.

miami

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.

Krivotvoritelji istorije, ujedinite se!

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista, no mozda Kacin bolje poznaje Kardeljevu istoriju. Zato, kad americki Kongres bude posthumno oduzeo Drazi odlikovanje, onda ce mozda biti razloga da ne bude rehabilitovan. Dotle, neka potomoci svarnih kolaboracionista i zlocinaca, pod uslovom da imaju minimum pristojnsti, cute.

Krivotvoritelji istorije, ujedinite se!

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista, no mozda Kacin bolje poznaje Kardeljevu istoriju. Zato, kad americki Kongres bude posthumno oduzeo Drazi odlikovanje, onda ce mozda biti razloga da ne bude rehabilitovan. Dotle, neka potomoci svarnih kolaboracionista i zlocinaca, pod uslovom da imaju minimum pristojnsti, cute.

Milomir Kaljevich

pre 12 godina

Istorija ne poznaje pravdu i nepravdu, niti sudovi postoje da se izjassnjavaju ko je fassista ili antifassista. Ccinjenice su relevantne: zna se da je D. Mihailovich, na primer, odgovoran za ono ssto su njegovi ljudi, predvodjeni njegovim potporuccnikom uradili u Vranichu kod Beograda (ubijali i bebe), zna se da su ccetnici klali hiljade ljudi na mostu u Focci, zna se da su ubili Mladena Stojanovicha, Ivana Gorana Kovaccicha i mnoge druge, i Sud mora da kazze da su oni zloccinci.

miami

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.

Čudoljub

pre 12 godina

Zašto Kacin? Zato što ostale apsolutno nije briga, jedino je on u svakoj čorbi mirođija. A najviše nervira njegovo licemerje - kada svoj jed krije iza tobožnje dobronamerne zabrinutosti za Srbiju.

Ne sećam se da je ovako reagovao kada je Kosorova pozdravljala osuđene ratne zločince. Ovaj diplomac odbrane i zaštite nije prijatelj Srbije i svakom prilikom mu treba tutkati pod nos ordenje koje je đeneral Mihajlović dobijao od zapadnih saveznika.

klin

pre 12 godina

miami, 25. mart 2012
...
Draža je bio fašista ne samo Hrvatima i Slovencima, već i Bošnjacima i većini Srba. Pravio bi veću štetu i šire ali nije mogao jer mu je pokret, što se tiče snaga, bio na nivou razbojničke bande.

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.
(miami)

Gde ti zivis, on nije fasista samo Srbima. Amerikanci i Francuszi su delili odlikaovanja svim antilkomunistima, podrzavali cak i Franka i Pinochea a bogami i Bin ladena dok se borio protiv Rusa.

Никола

pre 12 godina

овде је дража многима ратни злочинац иако је тада представљао једини легалан отпор окупатору, а господа из Словеније и Хрватске, који су цвећем дочекали немачке тенкове причају о антифашизму, овај Титов пионир каже да неће да улази у расправе са историчарима али зна да је Дража колаборациониста. ЕУ је увек у праву, чак и кад не зна о чему прича, ЕУ нема алтернативу, изасланиви ЕУ су најбољи историчари, правници, политичари, поштени, лепи...

Перица

pre 12 godina

Есесовци у Естони, Литванији и Летонији марширају као борци против Совјета. Кацин је или необавештен и неспособан или лажов.

bezimena

pre 12 godina

Sud mora da kazze da su oni zloccinci.
(Milomir Kaljevich, 25. mart 2012 21:39)

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!

Divos

pre 12 godina

E sad se javio i gospodin Kacin i baš kao i gospodin Josipšović samo dokazao dve stvari; da voli da zaviruje u tuđe dvorište i veoma slabo poznavanje istorije.
I ono što je najapsurdnije potomci naroda čiji je najveći podvig u onom ratu bivao ako bi neki odvažni Hrvat ili Slovenac mrko pogledao Nemca pa se o tome kasnije pevale epske pesme drži lekcije Srbiji i srpskom rodu koji je svoj antifažizam dokazao delima i tolikim brojem žrtava.

CG

pre 12 godina

On ne govori u ime EU nego u ime slovenackih interesa!
Treba njegovo misljenje u potpunosti ignorisati,ako Hrvati i Slovenci misle da ce Kardeljove ili Titine zlocine prekriti time sto ce nama zaprijetiti blokadom razgovora onda se grdno varaju:
stav americke i francuske politike a time i velikom djelu EU je vrlo jasna kada se radi o rehabilitaciji Mihajlovicu,dakle ni na kakve ucjene i politizovanja ne treba pristati!

Sole

pre 12 godina

To što EU prati i izjavljuje, odavno me ne interesuje. Mogu da komentarišu i 4 bubamare u okolini Svilajnca - šta su jele, kako su spavale, kuda su letele... Oslobodio sam se kolonijalnog mentaliteta, sad za slobodnu Srbiju.
P.S. Igra Dražom je zamajavanje Srba, dve generacije posle. Mislite o tome.

Danilo

pre 12 godina

Dok sud ne proglasi Dražu za pobednika i heroja i najvećeg Srbina(u ravni sa Teslom)10% Srbije se neće smiriti.
Možda bi bilo praktično da o istom trošku sud proglasi nezakonitim ukidanje monarhije,pa time automatski elokventnog prestolonaslednika za kralja a nas za podanike?!

BG

pre 12 godina

Mihajlovic je osudjeni ratni zlocinac i kvisling. On je to pre svega za srpske antifasiste i patriote, a zatim i za sve susede, Evropu i svet. NJega zele da rehabilituju samo srpski nacionalisti da bi nas sto vise odvojili od Evrope i civilizovanog sveta. Niko ovom narodu toliko zla i sramote ne nanosi kao sto to cine srpski nacionalisti.

Dejan

pre 12 godina

Cetnicki zlocini se mogu usporedjivati sa ustaskim tako da bi rehabilitacija bila potvrda da je u Srbiji i dalje budan fasizam. A EU kojoj Srbija i sama tezi su zasnovani na antifasizmu.

Danijel_BG

pre 12 godina

Jao, kako bi bilo dobro da nas EU malo udari po nosu zbog prekrajanja istorije. Inače mislim da je 2000-ta godina promašaj i obmana, i da smo ovim procesom potonuli u fašizam, takođe nisam oduševljen sa EU, ali bi se utisak o EU popravio ako bi bio stopiran ovaj sramni čin, i ako bi se vratilo u knjige ono kako je moja generacija učila: Draža je izdajnik Jugoslavije i kolaborator sa ustašama.
Mada je sasvim moguće da je ova tema tu sada da bismo na tren zaboravili na svakodnevne muke (post-2000-te) i da bi politikanti prikupili par glasova. Sve u svemu, ne verujte ničemu: samo svom umu. Pozdrav :)

Kumrovacka istorija - najbolja

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista....

jesu jos kako samo ako su bili antikomunisti!!!
(Istoricar, 25. mart 2012 22:29)
______________________________________________________________________

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kacin: "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi" ???

Gospodine Kacin, upravo je ta rehabilitacija Draže Mihailovića "kruna" koja jos nedostaje Srbiji kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja "Velike Srbije" 90-tih godina !
Od Draže Mihailovića pa do dana danasnjeg nista se bitno nije promenilo u "srpskom nacionalnom bicu" niti u politici Srbije ako se izuzme "prisilno pritajavanje" u sastavu SFRJ cijim raspadom su ponovo "kokarde" i "bradati cetnici" krenuli u "zastitu srpskog nacionalnog interesa" i stvaranju "Velike Srbije" i ta "zastita srpskih nacionalnih interesa" je i danas nastavljena sa jedinom razlikom sto je najveci broj aktuelnih "srpskih zvanicnika" obrijao bradu kako bi na neki nacin "zavarali trag" i obmanuli svetsku javnost "korenitim zaokretom" koji je Srbija nacinila vodeci samo jos "diplomatsku i miroljubivu" odbranu SRPSKOG NACIONALIZMA !

Petar

pre 12 godina

Izvinite dragi komentatori, koga su to Slovenci docekivali cvecem? Nemce? Odakle ta informacija? Slovenija je bila anektirana od strane Nemacke i Italije i sprovodjena je germanizacija nad njima. Zato vise u Mariboru nema Nemaca a ranije je bio vecinski nemacki grad dok su koruski Slovenci maltene potpuno asimilovani od strane Austrije. Molim vas da se informisete pre nego pisete ovakve komentare.
Sto se tice cetnika, voleo bih da mi neko odgovori kratko i jasno od ovde prisutnih sledbenika: Posto je cilj cetnika bio, kao sto znamo, stvaranje etnicki ciste velike Srbije, da li smatrate da je to zlocinacki poduhvat? Da ili ne? Pustite De Gola, to su trice i kucine sto ovde piskarate, samo odgovor na ovo pitanje me zanima dakle: etnicko ciscenje, zlocin ili ne? Hvala

No pasaran

pre 12 godina

Neocetnici i neofasisti misle da ako vise puta ponove laz da ona postoje istina. To je moglo samo kod Gebelsa, koji je njihovog sveca Velimirovica odlikovao gvozdenim krstom i Hitlera, s kojim je njihova dinastija potpisala pakt. Naravno da je Mihajlovic zlocinac, jer je kao takav uhvacen, osudjen i streljan. Naravno da je bio kvisling jer se zajedno s nacistima borio protiv partizana. Naravno da su jugoslovenski partizani priznati, uvazeni i slavljeni od Amerike, Engleske, Francuske, SSSR-a i citavog civilizovanog sveta zbog ogromnog doprinosa borbi protiv fasizma i slomu Nemacke. A te dve medalje koje je cetnicki vodja dobio iz politickih razloga kad su zahladneli odnosi sa Zapadom, bolje da ne pominju, da im neko ne navede spisak najviseg ordenja i priznanja kojim je i sa Zapada i sa Istoka bio obasut Tito, najveci i nepomirljivi neprijatelj cvetnika, ustasa i ostalih nacistickih izdajnika. Ceo svet zna ko je bio Tito a ko su bili razni pavelici, mihajlovici, ljotici i nedici.

bezimena

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL, 25. mart 2012 22:46)

Dijaspora NE šalje pare državi Srbiji, već svojoj rodbini! Ni jedan ratni zločinac NE MOŽE biti rehabilitovan. TAČKA!

DzoniKg

pre 12 godina

28 5 1942 Cetnici su priznali NDH i potpisali ugovor o saradnji u borbi protiv partizana a za uzvrat su dobili malu autonomiju u bosni,toliko o tim antifasistima ,danasnja srbija je mracna i ja za ovo nisam glasao 2000 godine.

Hmmmmmm

pre 12 godina

Da "ceo svet" cetnike nimalo ne vidi kao cistokrvne antifasiste koji su se borili na strani saveznika najbolje pokazuje cinjenica da na proslavu 50-godisnjice zavrsetka 2. svj. rata nije ni Amerikancima, ni Englezima ni ostalim navodnim ljubiteljima lika i djela Mihajlovica palo na pamet pozvati cetnike.

A sad se dogodilo ono sto je svatko iole pametan ocekivao - EU je prvi put javno reagirala na pokusaj srpske revizije povijesti. I Srbija bi o tome trebala jako povesti racuna jer je na najboljem putu da u EU udje - ako uopce - tek iza Albanije.

klin

pre 12 godina

Drugovi četnici, što se primate?
Drug Konuzin će vam s jednim njet raspršiti taj košmar u glavama. Još će te za godinu dana biti među inicijatorima da se u skupštini izglasa zakon o kažnjivosti negiranja fašističkog karaktera četničkog pokreta.

Урош

pre 12 godina

О "колаборацији" ђенерала Драгољуба Михаиловића су најбоље рекли сами Немци:"100.000 рајхсмарака у злату добиће онај који доведе жива или мртва вођу банди Дражу Михаиловића. Овај злочинац бацио је земљу у највећу несрећу. Отупавивши од развратног живота, уобразио је да је позван да „ослободи“ народ. Као енглески плаћеник, овај смешни хвалисавац није ништа друго радио већ утирао пут бољшевизму и тиме помогао да се униште сва национална добра која су народу од вајкада била висока и света. Он је тиме пореметио мир сељака и грађанина, упропастио имање, добро па и живот хиљадама људи, а земљу бацио у неописиву беду и невољу. Стога је овај опасни бандит у земљи уцењен са 100.000 рајхсмарака у злату. Онај који докаже да је овог злочинца учинио безопасним или га преда најближој немачкој власти не само што ће добити награду од 100.000 рајхсмарака у злату, него ће тиме извршити и једно национално дело, јер ће ослободити народ и отаџбину од бича нечовечног крвавог терора.“
Ово је текст немачке потернице објављене 1943. Потерница је штампана у форми дволиснице, где је на левој страни био Дража, а на десној је стајао потпуно исти текст са сликом и именом Јосипа Броза. Намерно истичем овај податак, пошто ми је циљ истицање истине! Који се то колаборациониста крио у шуми током целог рата!? Зашто онда није лепо седео у Београду заједно са Недићем и Љотићем!?
А што се тиче теорија да су Америка и Француска у складу са својом политиком подржавале све који су били антикомунисти, ево речи људи које висока политика није занимала:
Писмо пилота Доналда Паркерсона, објављено у Чикаго хералду 12. марта 1946. године: „Сви смо били сведоци Михаиловићеве борбе и жртава. Борио се истовремено на два фронта, против Немаца и против комуниста, штитећи увек нас, Американце, као део своје војске. Борили су се витешки и то често голим рукама. Ако смо живи, то је Михаиловићева заслуга. Моја супруга и ја стално се молимо Богу за спас тог великог човека. Он је члан наше породице.“
Писмо поручника Вилијама Роџера, објављено у Тајму 27. маја 1946. године:“Пао сам поред Београда у неки кукуруз, рањен у ногу. После неколико сати пронађоше ме Михаиловићеви сељаци. Ускоро доведоше лекара. Пошто сам лечен и излечен у сакривеном склоништу, спровели су ме до генерала Михаиловића, а он ме, са планинског аеродрома у селу Прањани, послао за Америку. Ако су ови јунаци немачки сарадници, онда смо то били и сви ми Американци у њиховим одредима, јер смо се заједно кретали и пробијали кроз исте обруче смрти. Герингу је дозвољено суђење по демократским законима, а генерал Михаиловић је у канџама страшног комунистичког суда. Није виче у питању само његов живот, него злочин над истином. Ако то допустимо, биће то срамота за све демократске државе света.“

dejan novi

pre 12 godina

Tvorac te Evrope Sarl de Gol je odlikovao gen.Mihailovica za zasluge.Interesantno je da su Hrvati i evo ti sad i Slovenci posle svega sto su radili u drugom ratu a danas uz pretnju ili zloupotrebljavajuci svoj politicki polozaj u EU postali eksperti za antifasizam.SVETSKI SAMPIONI ANTIFASIZMA.Ja to ne dozvoljavam,gen.Mihailovic mora biti rehabilitovan.

Crni

pre 12 godina

Na dan Australije ili Anzac Day, sa Australskim veteranima, od svih Jugosovenskih vojski jedino je priznata , Kraljeva vojska (cetnici) i samo oni mogu da izadju na paradu, i prosetaju glavnim gradovima, zajedno sa Australskim veteranima.Sada skoro da i nema zivih ucesnika iz toga doba, ali zato ostaje tradicija da se predstavljaju svake godine.Ili neko mozda misli da su komunisti bili priznatiji. Da tada nismo "dobili" komunizam mislim da na ovim prostorima nebi bilo danasnjih ratova.Srpska vladarska porodica Karadjordjevic u bliskom je srodstvu sa britanskim Vindzorima. Poslednji jugoslovenski kralj Petar II bio je prapraunuk kraljice Viktorije, posredstvom svoje majke kraljice Marije Hoencolern. Marija je bila unuka Viktorijinog sina Alfreda, vojvode od Edinburga, preko njegove kceri, rumunske kraljice Marije.Kraljica Elizabeta II je kuma sadasnjem sefu kuce Karadjordjevic, princu Aleksandru (rodjenom 1945. godine), koji je rodjen u Londonu. Princ Aleksandar je ne samo preko oca, nego i preko majke, grcke princeze Aleksandre, dvostruki potomak u petoj generaciji kraljice Viktorije (Aleksandra potice od najstarije kraljicine kcerke koja je takodje nosila ime Viktorija).Moze li se bilo koji narod iz bivse nam drzave pohvaliti sa ovakvom istorijom. Ni jedan od danasnjih politicara i predsednika, nije imao ovakve veze sa zapadom, i zato oni koji ne znaju neka ne komentarisu o tome.Neki ce reci bas nas briga sta je bilo, ali da daju negativne komentare to mogu.Istina i samo istina.

dragan

pre 12 godina

Ako nekome nije jasno. Ako se Draža ne rahalibituje, onda je on fašista isto kao hrvatski fašisti. Onda su Srbi svedeni na istu ravan sa hrvatskim fašistima - ustašama. Tačno ono što je i Tito radio, to sada pokušavaju ne srpske snage da sprovedu.

Time se dolazi do pogrešne slike da su u drugom svetko ratu Srbi klali Hrvate, Hrvati Srbe i da se zato međusobno mrze. Takvo objašnjenje nedavno sam čudo od nekih Makedonaca!

goran

pre 12 godina

u novinama "lovcen",na naslovnoj strani,1942 objavljeno,Pavle Djurisic,odlikovan gvozdenim krstom od strane vermahta za posebne zasluge u borbi protiv NOB...pojedini "istoricari" praskom za sudove pokusavaju da operu drazu i vecinu njegovih komandanata od odgovornosti za brojne pokolje,za saradnju sa nemcima,italijanima,bugarima,ustasama,za zajednicka sadejstva,za podrsku cetnicima u vidu prevoza cet.jedinica,naoruzavanja,podrske njihovim napadima na nov u mnogim bitkama.pogodan momenat,koji je draza cekao,za napad na nemce,nije bio ni kad je crvena armija ulazila u jugoslaviju,sta vise,jedan broj njegove vojske povukao se zajedno sa nemcima u italiju i austriju...

kiki

pre 12 godina

(Pa-kAko, 26. mart 2012 00:39)Pitat će se i to puno,a vama ostaje samo da se tješite,a i znamo da vam teško pada što će se pitati hrvate.

Toliko

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista.
(Crni)

Draza je srpski fasista koji je osudjen na javnom suđenju u prepunoj dvorani Doma garde u Topčideru, u prisustvu više od sto stranih i domaćih novinara. Materijala i dokaza dovoljno za pet smrtnih presuda. Svetski i domaći istoričari, dakle istorijska nauka, saglasni su u sledećem:
SAD su svoj politički odnos prema pokretima otpora u Jugoslaviji utvrdili sredinom 1943. godine. a vojnoobaveštajna služba (OSS) u svojim analizama odnosa snaga između partizana i četnika bila je naklonjenija partizanima.
Nakon pocetne zbunjenosti i izvestaja infiltriranih spijuna na terenu, na Teheranskoj konferenciji lidera antifašističke koalicije Ruzvelta, Staljina i Čerčila, održanoj od 28. novembra do 1. decembra 1943, Vinston Čerčil je trazio i doneta je deklaracija da se u buducnosti pomoic salje partizanima kao jedinim borcima protiv fasizma.
U govoru pred Donjim domom britanskog Parlamenta, održanom 22. februara 1944. godine, premijer Čerčil je rekao i ovo: "...U sadašnjem trenutku sledbenici maršala Tita mnogostruko nadmašuju brojem sledbenike generala Mihailovića, koji deluje u ime jugoslovenske kraljevske vlade. Naravno, partizani maršala Tita su jedini koji se zaista bore u ovom trenutku protiv Nemaca. Voleo bih da Dom vidi da naši osećaji ovde, kao i bilo gde drugde, slede princip vernosti onima koji su nama verni i nastojanja da bez predrasuda ili obzira prema političkim osećajima pomognemo onima koji se bore za slobodu protiv nacističke vladavine i time nanose najveće gubitke neprijatelju."

Titova sahrana je bila bez presedana u istoriji sa obzirom na broj i rang predstavnika koji su prisustvovali. Ceo svet nas je prepoznavao po njemu I pored kritika njegovog rezima (koje treba nastaviti bez unistavanja onoga sto je taj rezim doneo). Srbi medjutiom vise vole motologiju mrak i osvetu nego istinu i progres. Za osvetu i iz licnog slavoslavlja ce iunistiti sve pred sobom pa makar to bila i njegova sopstvena kuca.

Zg

pre 12 godina

Ovaj covjek zastupa stav eu a ne samo slovenije. A budite sigurni da cete ako bude rehabilitiran imat problema sa podrskom slo i hr a i jos nekih zemalja oko pregovora sa eu. Ko misli da pricam gluposti neka priceka pa ce se uvjerit u to kad dode vrijeme.

Komša

pre 12 godina

Ženu i dvoje dece mu Gestapo odveo na Banjicu.Deo familije sa njima.Streljali mu rođenu sestru(Jelica)u Valjevu.Streljali sina vojvode Živojina Mišića u Valjevskoj Mionici jer se prilikom akcije hapšenja DM predstavio kao on i njemu dao šansu da se izvuče iz sela Struganik(iz rodne kuće Živojona Mišića).Tek kad je sproveden u Mionicu Nemci shvataju da su prevareni i Aleksandra Mišića streljaju.Veliki broj meštana okolnih sela je tih dana sproveden na Banjicu,a mnogi od njih nisu preživeli.
Čineći nepravdu prema generalu Mihajloviću činimo nepravdu i prema hiljadama rodoljuba koji su kao pripadnici DM organizacije(tako su Nemci nazivali Mihajlovićeve simpatizere)tamničeni po logorima i mučeni od strane okupatora.

Blackmail

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL)

A gde vam ga dodje ta slavina da se malo napijem pre nego sto zavrnete.

dejan ristic

pre 12 godina

Cinizam i bezobrazluk EU nema granica! Oni tolerisu ustastvo i javni kult Ante Pavelica u Hrvatskoj,a sad napadaju legendarnog borca protiv nemackih fasista.Sta se cudimo,u toj klimavoj EU najvise se pita Nemacka! Ostali cute,pod pritiskom kredita.A neki Srbi sto i dalje veruju u hrvatsko-Titove lazi o nasem generalu,neka procitaju 3 knjige od americkog istoricara Dejvida Martina pisane u periodu od 1945. do 1990. na cuvenom Huverovom institutu u SAD. I dodacu,veliki deo sveta nas postuje,osim Amerike i zapadne Evrope koji sve rade protiv nas.Zasto onda trcimo njima??

Никола

pre 12 godina

какво етничко чишћење се овде помиње? на тлу Србије се водио идеолошки рат, између легитимних и легалних припадника Краљевине и комуниста, бољшевика са друге стране. легитимитет комунистима дале су велике силе, не народ југославије, јер је савезницима у том моменту одговарало да се дижу у ваздух кафане, пруге, магацини иако су те хајдучке излете прескупо плаћали срби цивили које су потом Немци стрељали

Vujadin

pre 12 godina

Gospodine Kacin, Draza Mihailović je priznati antifasista. Bili su ga priznali saveznici, vlada i kralj sve do promene politike velikih sila i prepustanja Jugoslavije Sovjetskoj inetersnoj sferi. Sto se tice kolaboracije, pa neke vidove saradnje sa italijanima na primer, sugerisali su Britanci zbog nemogucnosti doturanja pomoci. To su nove istorijske cinjenice gospodine Kacin. Zar Mihailoviceva strategija cekanja nije bila odraz sugestija iz Londona kako bi se izbegli veci gubici i sacuvalo ljudstvo za konacan obracun sa nacsisitima?
U trenucima kada je iskrcavanje postalo izvesno JVUO se itekako nije ustezao od akcija protiv Nemaca i ustaša. Primere toga pronalazimo u drugoj polovini 1943 i 1944 godine.
Sve su ovo istorijske cinjenice gospodine Kacin i oko njih nema pogadjanja.

Milan R.

pre 12 godina

Molim pogledajte Encyclopædia Britannica, štampano ili online izdanje!

Ni jedne jedine reči o Dragoljubu Mihailoviću kao navodnom "fašisti", "izdajniku", "kolaboracionisti"... i sličnim propagandnim izmišljotinama ovdašnje posleratne vlasti.

Hmmmmmm

pre 12 godina

@kvatro: "i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju"

Pa gdje su onda bili na dosad najvecoj proslavi - 50 godina od zavrsetka 2. sv. rata?

I nakojim su to tocno paradama cetnici dosad sudjelovali (a da nije neka parada lokalnog srpskog cetnickog drustva)?

Citalac

pre 12 godina

Pa znamo sta g. Kacina boli. "Fasistu" Drazu su podrzavali Ruzvelt (u pocetku i Staljin), De Gol, Truman, Ajzenhauer, nekrologe mu pisali Orvel i lorens darel i Bunjuel, u redovima mu se borili, uz Srbe, i Jevreji, jugoslovenski Hrvati, Muslimani koji su se osecali Srbima... a Jelkova domovina je Hitlera docekivala cvecem. kako jelku ne smeta OTVORENA relsativizacija ustastva i umanjivanje Holokausta u Hrvatskoj? refasizacija Madjarske? esesovsko marsiranje u Letoniji, nego se ispizmio na drazu, cija je vojska oslobodila PRVI grad u Evropui od Nemaca (avgust 1941, pogibija pukovnika Misite tokom oslobadjanja Loznice - koji to fasisti ginu oslobadjajuci gradove od nemackih nacista 1941?).

da ne bude xzabune, ne tvrdim da pojedini cetnicki komandanti nisu cinili zlocine i usli u kolaboraciju (kao i partizani uostalom u nekim momentima).

Ali sto se antifasistickog otpora tice, treba da budemo ponosni i na NOB i JVuO. A Jelka neka boli.

Petar S.

pre 12 godina

Bezobrazluk. U celoj istocnoj Evropi je doslo do raskrinkavanja komunistickih zlocina jedino se u Srbiji oni zabranjuju. Pa Slovenija je bila prva koja je izgradila svoju nezavisnost na "anti YU komunizmu".


Na pitanje kako komentarise istoricare koji kazu da su Ravnogorski pokret i Draza Mihajlovic bili drugo u odnosu na ostale "Cetnike", on odgovara u stilu da, da, nek istoricari utvrde cinjenice ali svi su oni bili jedno isto (a sta onda istoricari imaju da utvrdjuju), kao da cita iz Titove istorijske citanke.

Nek se gosin Kacin raspita kod Francuza i Amerikanaca ko je Draza Mihajlovic, pa ako oni pljunu na mealje koje su dodelili njihovi predsewdnici,, OK.
I jos nesto, nek se gospodin Kacin raspita kos svojih Evropljana, koji su to "kvislinski" rezimi za vreme 2. Sv Rat spasavali saveznicke pilote izmedju 1941 i 1943, pa kad nadje 1 (jedan) primer, dacu mu za pravo.
Amin.

Pa-kAko

pre 12 godina

Bit će i to uslov za daljnji napredak prema EU,pogotovo kad HR iduče godine postane punopravna članica EU. (mario, 25. mart 2012 22:13)
Aman Za Aman, možete li već jednom da naučite razliku izmedju č i ć. Zar je to toliko teško? Hr će da se pita isto koliko i Somalija, mada moje mišljenje je da će Somalija više da se pita od vas.

Broj_jedan

pre 12 godina

gledajmo u buducnost zivimo u sadasnjosti dok ucimo iz proslosti ako je Srbiji nesto u EU onda ovo pitanje rehabilitacije ne bi trebalo potezati sada. Ako nam nije mesto u EU onda nije ni vazno, bavicemo se ovakvim stvarima vecno.

Vlada

pre 12 godina

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!
(bezimena, 25. mart 2012 22:17)
Pravi sud.Pa advokata mu hapsili.Čovek(inače član Demokratske stranke)umro na robiji.O kakvom sudu pričaš.Objasni činjenicu da su mu žena i deca bili logoraši.Kakav je to odnos okupatora prema saradniku?Ni jedan komentar pobornika Titove istorije o tome.Vešto izbegavate.
Najmanje što treba uraditi je novo suđenje,na kojem će stručnjaci(istoričari)izneti svoje ocene događaja iz II svetskog rata.

Pero K

pre 12 godina

Slovenija je odavno izjednacila partizane, kao i pokret Kraljevske vojske u otadjbini, generala Mihajlovica (prvog getrilca u porobljenoj Evropi)! Uslov za ulazak u Evropsku uniju ne moze biti nastavak LAZIRANJA iz doba komunizma Ako je tako onda nema smisla ici u 'udrugu', jer to je vec vidjeno. Nadam se da je ziv Slovenacki cetnik gospodin Uros Sustarcic pa bi gospodin Kacin mogao iz prve ruke da se obavesti o velikom ugledu Jugoslovenske vojske u otadjbini - CETNIKA u Sloveniji,gde su imali veliki broj boraca protiv fasistickih Okupatora. Ljubljanski, gorenjski i notranjski odred je vodio Cetnicki vojvoda - major Karlo Novak.Severni Stajerski pokret je delovao pod okupiranom podrucju. Komandant je bio vojvoda Zmagoslav i porucnik JVuO Joze Melaher. Oni su imali stalne borbe protiv fasista!Gospodin Sustaric je dosta i piso o tome i molio bi ako neko ima SLOVENACKE STRAZE GENERALA DRAZE, da napise gde se mogu naci ili ko je objavio. Pozdrav za ISTINU !

Alačevac

pre 12 godina

Za neupućene, neobaveštene i one koji se čine neukim, prilažem link sa nemačkom poternicom za gen. Mihajlovićem iz jula 1943. Komunisti su, u skladu sa svojom reputacijom, zadržali samo desnu stranu poternice na kojoj je bio J. B. Tito i istu nam prikazivali 40 godina:
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%BC_%D0%B8%D0%B7_%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B0_1943.
Postoji i jedna ranija, iz decembra 1941. godine.

Дејан Мичановић

pre 12 godina

Да се Дражин барјак вије не би било албаније...
Хвала теби Чича Дражо !

MarkoTyranos

pre 12 godina

Da je bilo srece pa da je stvarno saradjivao, gde bi nam bio kraj.
Ko god je bio Nemcima prijatelj dobro je proso, najveca greska je sto nije saradjivao s njima.

EU Citizen

pre 12 godina

Gospodine Kacin, nije posleratna Evropa (čitaj zapadna i južna Evropa, koja danas polako klizi nazad ili po prvi put u treći svet) izgrađena na "antifašističkim" vrednostima, nego na socijalističkim, i toj budalaštini je još pre dvadeset godina istekao rok trajanja, pa se zbog toga trenutno raspadate, i odlično je što je tako, ovbaj svet pravedno i neumoljivo kažnjava glupost i tvrdoglavost. Istočna i srednja Evropa, naprotiv, imaju daleko liberalnije i efikasnije ekonomije (imali bi i još liberalnije i efikasnije, da im vi niste nametali razna socijalistička štetočinstva) i zasnovane su na pravom antifašizmu i antikomunizmu. Prilagodite se novom svetu ili propadnite, on u svakom slučaju može i bez vas, ali prestanite da popujete i da vređate, neko ko je duhovni potomak boljševika i staljinista, nema pravo da uzme u usta velikog čoveka, demokratu i patriotu kakav je bio antifašista i antikomunista Draža Mihajlović, a kamoli da ga tako drsko vređa...

Zoso

pre 12 godina

E pa sto su rusili trojni pakt.Da su ga potpisali nebi bilo NDH,ostale bi stare granice a zapad nas nebi dao Komunistima.Odavno bi bili u EU i NATO u a verovatno bi ostale one vrednosti koje su komunisti unistili posle rata ovako draza je Zlocinac.Mnogo je srbija samu sebe unazadila a naposletku nikad nas niko nije ni cenio cak ni u prvom svetskom ratu kada su nam otimane teritorije i davane Bugarima.Dugo se pricalo da smo mi krivci za taj nesretni rat gde smo izgubili 1/3 stanovnistva.

Nije Bitno

pre 12 godina

Zanimljivo je to da je Tito, u prvom svetskom ratu, bio komadant u Vrazioj Diviziji (na strani Austro-Ugarske) i pobio gomilu zena, dece i staraca srpskog porekla. A Draza je bio ubedjen da vodja Partizana nije onaj za koga se predstavlja, jer je u prvom sv. ratu imao oziljaka po licu i na ledjima kojih posle nije bilo, takodje i karakter... Kao potpuno druga osoba... Nisu to bila cista posla.

micko

pre 12 godina

kako smo krenuli,jos malo pa cemo morati svi da imamo crveni telefon u stanu i pod stavkom OBAVEZNO cemo morati da zovemo EU da pitamo mozemo li u wc!

Crni

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista. Sahranjen je na tajnoj lokaciji, da nebi postao svetiste srpskog naroda. Prvi je pokrenuo borbu protiv okupacije, celi rat je bio na strani saveznika. Ali dogovorom Staljin Cercil, o podeli Evrope Jugoslavija je pripala na strani Rusa ili komunizma.Od toga datuma saveznici su Drazu i jugslovensku vojsku pustili niz vodu i poceo je da jaca komunisticki pokret, do ulaska Ruske vojske na balkan i konacnog sloma Njemacke.Sta bi se zapravo desilo da je dogovor bio drugaciji i da je balkan ostao na strani saveznika, vratio bi se kralj, imali bi kapitalisticki sistem, Draza bi se slavio kao heroj.I na kraju nebi Nato dosao 1999.g da nam "uteruje" demokratiju i zapadne vrednosti bombama i razaranjem.Mnogi od ovih komentatora ne razmisljaju, ne interesuje ih istina, istorija je nesto drugo neko stranacka prepucavanja.Mi smo mala zemlja i dogovori velikih sila su se lomila preko nasih ledja, isto kao i danas.

Bane

pre 12 godina

Ako se dokaze Drazina nevinost morace da traze nekog drugog ko ce da personifikuje cetnicke zlocine. Od svih centickih vodja Draza jeste bio najpoznatiji, ali samo to ga ne cini krivi.

kvatro

pre 12 godina

Pitam se samo da li je EU pomno pratila rehabilitaciju Alojza Stepinca i njegovo proglasenje u svetca pa ih je zato nagradila ulaskom u EU. neobjasnjivo je drzanje nasih politicara na komentare iz Zagraba i drugih delova bivse YU. U vezi Draze i podrske zapada zasto je on bio potisnut pred kraj rata sada vec imate i emisije na Diskaveriju i Istorijkom kanalu. Posle otvaranja Britanske arhive bilo je veoma jasno da Cercil bojao Staljina i da je namerno dao podrsku Titu koji bi mu pomogao ukoliko se Rusi ne zaustave u Brlinu. Hrvatska politika nazivanjem srba cetnicima i ima i cilj da to okarakterise kao nesto lose i poistoveti ih sa ustasama. Pa boze nismo samo mi bili losi momci. Nasi politicari moraju da deluji mnogo agrasivnije i da zapuse usta tim Kacinima, Josipovicima i ostalima jer cetnicki pokret nikada (samo od strane komunista) nije proglasen fasistickim i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju a ustasama ne. I jos nesto da dodam cetnici nisu imali plan da stvaraju veliku Srbiju cetnici su bili zvanicno vojska Kraljevine Jugoslavije i ratovali su na tlu tadasnje Jugoslavije a fasisticka tvorevina je bila NDH. Hvala bogu da postoje oni dokumentarni filmovi prelepog doceka Nemaca iz Hrvatske i Slovenije. Procitajte proglas NDH koji se odnosi na Srbe i Jevreje i na njihovu imovinu. To je dragi moji fasizam i genocid. A ono sto nisu oni zavrsili zavrsise komunisti Sremski front, Goli Otok, zbranjeno vracanje srba na KM posle rata i oduzimanje imovine, parcanje Srbije kroz ustav,itd. Pozdrav svima i stvarno nemam nista protiv pravih komunista i boraca ali nih verovatno vise nema jer se jedan dan nisu vratili sa letovanja na Jadranskom moru.

Istoricar

pre 12 godina

Nikola ne siri dezinformacije, cetnci su samo u pocetku rata bili legitimni predstavnici oslobodilacke brorbe a nakon sto su se Englezi infiltrireli u obe cetnicke i partizanske jedinice Partizani su postali officijelni saveznici a Brigadir General Fitzroy MacLean je postao oficir za vezu sa partizanima i engleske komande. Na Teheranskoj konfernciji to je ozvaniceno kao jedan od zakljucaka.

CIT: Thus, after the Tehran Conference (...) it was of high importance to ensure that their resistance was maintained and not allowed to flag.
—Winston Churchill, 24 November 1943 (Walter R. Roberts, Tito, Mihailović, and the Allies Duke University Press, 1987 ISBN 0822307731, p.165)

Inace podaci o vome i izvori su mnogobrojni,
http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_Partisans

zato prestanite vise, stetite Srbioji opet.

NenadNS

pre 12 godina

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?
(Kumrovacka istorija)

Nije bilo potrebe, tamo komunisti nisu bili opasnost ali jeste Franko i pinoche - opasnost od komunizma spanska revolucija itd.

Lala

pre 12 godina

Sada očekujem salve podrške Kacinovoj izjavi od Tadića, Čanka i ostalih koji su sve vreme ćutali, a upravo su oni radili na tome da Draža bude rehabilitovan, jer im treba podrška SPO za izbore.

dokle vise

pre 12 godina

Uzmi te nam i to malo istorije sto imamo. Zar onda nije zlocinac i Dusan Silni i Milos Obilic i Stepa Stepanov? Jak narod se hrani iz junacke istorije a nama naturaju nacionalizam kao bolest. Evropo pusti nas bar istoriju da imamo ako nemamo sadasnjost i buducnost.

Realnost

pre 12 godina

Popriličan broj fašista.
Nije čudo što je Srbija tu gde jeste.
Na dnu.
(klin, 26. mart 2012 10:35)


Srbija na dnu pa na dnu!
Vidiš, zanimljivo da se svi stranci koji dođu u Srbiju zaprepaste i oduševe! Prosto ne mogu da poveruju kolike lepote ima ova zemlja! Oduševe se predivnim ljudima!
Slušao sam danas jednog Amerikanca kako se oduševljava jedinstvenom i fenomenalnom arhitekturom beogradskih zgrada i čistoćom javnog prevoza i čistoćom i kulturom celog grada! Slušao sam ga kako komentariše da nigde nije video takav spoj urbanog (prave metropole) i opuštenog i mirnog u isto vreme! Oduševljeni su slobodom koja vlada ovde....
Komentarisao je kako za samo 50 eura možete da kupite prelepu sliku u Knez Mihajlovoj....

Svi stranci su ODUŠEVLJENI ovom zemljom i narodom! A onda dođem ovde i pročitam milijarde pljuvačina po Srbiji!
U kom paralelnom univerzumu svi vi živite?
Šta je za vas "dno"?
Nikada neću shvatiti taj konstantan nedostatak kontakta sa stvarnošću! Jeste, plate su manje nego u Nemačkoj, ali zar zaista mislite da će večno biti tako? Biće jedino ako vi i dalje nastavite da pljujete svoju zemlju koja je TOLIKO PROPATILA - KAO NIJEDNA DRUGA IKADA!
-I ako vam je ovo sada "dno", ja vam preporučujem da se vratite u 1993. godinu! ;)

Crni

pre 12 godina

Re:(klin, 26. mart 2012 10:35)
Klin ti si u pravu, da je Srbija na dnu, zato sto nekadasnji ostatci fasitsta jos uvek rovare po Srbiji, djele i rasprodaju Srpsku zemlju. Zasto vecinu komentatora uhvati histerija kada se pomene rec, REHABILITACIJA DRAZE.Moj deda je proveo 4 g. u Njemackom logoru. Dede i pradede od nekih drugih su bili Njemacki vojnici po vlastitom izboru, neki po sili prilika.Srbi su bili opkoljeni fasistima, poznata Sandzacka " Handzad divizija", pa Madjarski fasisti. Hrvatski fasisti, Bugarski, Italijani, Albanski fasisti. Pa zar o tome treba sutiti, bili su pod Njemackom komandom,a zlocine su radili na svoju ruku.Nije ni cudo sto neki ovde histerisu kada se pomene to pitanje, i najgore za njih je sto zive u drzavi koju ne vole, pljuju po njoj,a nigde im nije bolje, niti ih bilo ko zove i nudi nesto drugo.I od takvih se najvise cuju komentari "Srpski fasisti", jako dobro se zna ko su bili fasisti na ovim terenima ovde na balkanu.

Zoran

pre 12 godina

Na prostorima bivsih jugoslovenskih kraljevina i republika nikada nije razjasnjeno ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani tokom ratova i drugih krvoprolica organizovanih od strane svetskih demokrata iz Evrope i Amerike. Budale cesto iskoriscavaju.

ištvan

pre 12 godina

Pre rehabilitacije Draže trebalo je mnoge činjenice isterati na čistac.
Da li je proces od 1946 pravno validan, i da li to što nije bilo pravo žalbe na presudu i što američki piloti nisu mogli da svedoče u korist Draže ruši taj proces. Da li treba da bude novog suđenja, i da li pravosuđe Srbije ima pravo da sudi o delovanju Draže Mihailovića samo za teritoriju Srbije. Kolika je težina zločina četnika na ideološkoj osnovi u odnosu na zločine komunista. Kolika je težina zločina četnika na verskoj i nacionalnoj osnovi u odnosu na zločine Hrvata i Bošnjaka prema Srbima i Crnogorcima. Da li je saradnja sa okupatorima bila samo zbog borbe protiv NOP-a ili je bila sredstvo zaštite Srba i Crnogoraca od pogroma od strane Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Koliki je bio stepen saradnje sa okupatorima i koliko su Nemci i Italijani uopšte verovali četnicima. Da li je borba protiv velikosrpskog hegemonizma i nacionalizma istovetni cilj komunista i NDH i da li su oni sarađivali na tom planu protiv četnika.

Ana

pre 12 godina

Cudno da se evropski politicari slazu sa prekim sudom, odnosno da se neko po kratkom postupku i bez adekvatnog sudjenja moze staviti ledjima uza zid i streljati. Nesto mi nije poznato da ta praska vlada u Evropi u poslednje vreme. Ali sve je tako, tako providno: takva nakaradna reakcija Kacina i ostalih domacih dusebriznika je samo posledica lobiranja odredjenih nevladinih organizacija. Treba imati na umu i to javno reci: NASI POLITICIARI I OSTALE "JAVNE LICNOSTI" IZ KOJEKAKVIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA SU DECA BIVSIH KOMUNISTICKIH FUNKCIONERA. Mi ih i dalje imamo na grbaci i od toga mi je zaista muka. Njima bi se srusio svet ako bi Draza bio rehabilitovan. Tesko je, znam, suociti se sa istinom i priznati da ste divno ziveli u jednoj laznoj drzavi sa jednim laznim predsednikom kakav je bio Tito.

mariozg

pre 12 godina

na stranu što mi u Hr smatramo da je Draža zločinac,ono što meni upada u oči je broj pripadnika četnika i partizana.četnika je bilo oko 30000 dok je partizana bilo oko 300000 ako se ne varam 1943.mislim da su ljudi tog doba birali manje od dva zla,a to su ispali partizani.ili možda njima kraljevina nije valjala iako vi danas mislite drugačije.uzmite i to u obzir

Zoki

pre 12 godina

Istoriju treba prepustiti istoričarima, ali proces rehabilitacije Draže Mihailovića je stvar pravnika. Političari tu ne bi trebali da se mešaju, jer samo raspaljuju strasti. Na pravnicima je da odluče pre svega da li je Mihailović imao objektivno i nepristrasno suđenje. Ukoliko to nije bio slučaj, to je samo po sebi dovoljno da se presuda kojom je osuđen poništi.

Eventualno preispitivanje pravnog legitimiteta različitih domaćih oružanih formacija za vreme Drugog svetskog rata je poprilično škakljivo pitanje. Moglo bi se pokazati da je svaka vojna akcija Mihailovićeve vojske protiv Titovih partizana (naoružanih jedinica - a ne civila u partizanskim selima) bila perfektno legitimna sve do trenutka kada su partizani priznati od izbegličke vlade. A da je u istom periodu svaka akcija partizanskih jedinica protiv Mihailovićeve vojske bila akt oružane pobune i državne izdaje.

Međutim, sigurno je da celu situaciju u političkom smislu otežava činjenica da je Mihailović tokom posleratnog perioda demonizovan od strane komunističkog režima i njegove propagande.

klin

pre 12 godina

miami, 25. mart 2012
...
Draža je bio fašista ne samo Hrvatima i Slovencima, već i Bošnjacima i većini Srba. Pravio bi veću štetu i šire ali nije mogao jer mu je pokret, što se tiče snaga, bio na nivou razbojničke bande.

Milomir Kaljevich

pre 12 godina

Istorija ne poznaje pravdu i nepravdu, niti sudovi postoje da se izjassnjavaju ko je fassista ili antifassista. Ccinjenice su relevantne: zna se da je D. Mihailovich, na primer, odgovoran za ono ssto su njegovi ljudi, predvodjeni njegovim potporuccnikom uradili u Vranichu kod Beograda (ubijali i bebe), zna se da su ccetnici klali hiljade ljudi na mostu u Focci, zna se da su ubili Mladena Stojanovicha, Ivana Gorana Kovaccicha i mnoge druge, i Sud mora da kazze da su oni zloccinci.

Dejan

pre 12 godina

Cetnicki zlocini se mogu usporedjivati sa ustaskim tako da bi rehabilitacija bila potvrda da je u Srbiji i dalje budan fasizam. A EU kojoj Srbija i sama tezi su zasnovani na antifasizmu.

bezimena

pre 12 godina

Sud mora da kazze da su oni zloccinci.
(Milomir Kaljevich, 25. mart 2012 21:39)

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!

BG

pre 12 godina

Mihajlovic je osudjeni ratni zlocinac i kvisling. On je to pre svega za srpske antifasiste i patriote, a zatim i za sve susede, Evropu i svet. NJega zele da rehabilituju samo srpski nacionalisti da bi nas sto vise odvojili od Evrope i civilizovanog sveta. Niko ovom narodu toliko zla i sramote ne nanosi kao sto to cine srpski nacionalisti.

miami

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Ovaj gospodin prica neverovatne gluposti,iz razloga, jer je Draza Mihajlovic samo fasista Hrvatima i Slovencima.Mozda misli da su samo oni ti Evropljani,dok je svima ostalima,on naravno bio anti-fasistTreba neko od srpskih politicara javno da reaguje,na ovakve provokacije.
(miami)

Gde ti zivis, on nije fasista samo Srbima. Amerikanci i Francuszi su delili odlikaovanja svim antilkomunistima, podrzavali cak i Franka i Pinochea a bogami i Bin ladena dok se borio protiv Rusa.

Danijel_BG

pre 12 godina

Jao, kako bi bilo dobro da nas EU malo udari po nosu zbog prekrajanja istorije. Inače mislim da je 2000-ta godina promašaj i obmana, i da smo ovim procesom potonuli u fašizam, takođe nisam oduševljen sa EU, ali bi se utisak o EU popravio ako bi bio stopiran ovaj sramni čin, i ako bi se vratilo u knjige ono kako je moja generacija učila: Draža je izdajnik Jugoslavije i kolaborator sa ustašama.
Mada je sasvim moguće da je ova tema tu sada da bismo na tren zaboravili na svakodnevne muke (post-2000-te) i da bi politikanti prikupili par glasova. Sve u svemu, ne verujte ničemu: samo svom umu. Pozdrav :)

Krivotvoritelji istorije, ujedinite se!

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista, no mozda Kacin bolje poznaje Kardeljevu istoriju. Zato, kad americki Kongres bude posthumno oduzeo Drazi odlikovanje, onda ce mozda biti razloga da ne bude rehabilitovan. Dotle, neka potomoci svarnih kolaboracionista i zlocinaca, pod uslovom da imaju minimum pristojnsti, cute.

Никола

pre 12 godina

овде је дража многима ратни злочинац иако је тада представљао једини легалан отпор окупатору, а господа из Словеније и Хрватске, који су цвећем дочекали немачке тенкове причају о антифашизму, овај Титов пионир каже да неће да улази у расправе са историчарима али зна да је Дража колаборациониста. ЕУ је увек у праву, чак и кад не зна о чему прича, ЕУ нема алтернативу, изасланиви ЕУ су најбољи историчари, правници, политичари, поштени, лепи...

Čudoljub

pre 12 godina

Zašto Kacin? Zato što ostale apsolutno nije briga, jedino je on u svakoj čorbi mirođija. A najviše nervira njegovo licemerje - kada svoj jed krije iza tobožnje dobronamerne zabrinutosti za Srbiju.

Ne sećam se da je ovako reagovao kada je Kosorova pozdravljala osuđene ratne zločince. Ovaj diplomac odbrane i zaštite nije prijatelj Srbije i svakom prilikom mu treba tutkati pod nos ordenje koje je đeneral Mihajlović dobijao od zapadnih saveznika.

Kumrovacka istorija - najbolja

pre 12 godina

Nisam znao da su DeGol i Amerikanci podrzavali i odlikovali saradnike fasista....

jesu jos kako samo ako su bili antikomunisti!!!
(Istoricar, 25. mart 2012 22:29)
______________________________________________________________________

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?

Divos

pre 12 godina

E sad se javio i gospodin Kacin i baš kao i gospodin Josipšović samo dokazao dve stvari; da voli da zaviruje u tuđe dvorište i veoma slabo poznavanje istorije.
I ono što je najapsurdnije potomci naroda čiji je najveći podvig u onom ratu bivao ako bi neki odvažni Hrvat ili Slovenac mrko pogledao Nemca pa se o tome kasnije pevale epske pesme drži lekcije Srbiji i srpskom rodu koji je svoj antifažizam dokazao delima i tolikim brojem žrtava.

CG

pre 12 godina

On ne govori u ime EU nego u ime slovenackih interesa!
Treba njegovo misljenje u potpunosti ignorisati,ako Hrvati i Slovenci misle da ce Kardeljove ili Titine zlocine prekriti time sto ce nama zaprijetiti blokadom razgovora onda se grdno varaju:
stav americke i francuske politike a time i velikom djelu EU je vrlo jasna kada se radi o rehabilitaciji Mihajlovicu,dakle ni na kakve ucjene i politizovanja ne treba pristati!

Danilo

pre 12 godina

Dok sud ne proglasi Dražu za pobednika i heroja i najvećeg Srbina(u ravni sa Teslom)10% Srbije se neće smiriti.
Možda bi bilo praktično da o istom trošku sud proglasi nezakonitim ukidanje monarhije,pa time automatski elokventnog prestolonaslednika za kralja a nas za podanike?!

Перица

pre 12 godina

Есесовци у Естони, Литванији и Летонији марширају као борци против Совјета. Кацин је или необавештен и неспособан или лажов.

dejan ristic

pre 12 godina

Cinizam i bezobrazluk EU nema granica! Oni tolerisu ustastvo i javni kult Ante Pavelica u Hrvatskoj,a sad napadaju legendarnog borca protiv nemackih fasista.Sta se cudimo,u toj klimavoj EU najvise se pita Nemacka! Ostali cute,pod pritiskom kredita.A neki Srbi sto i dalje veruju u hrvatsko-Titove lazi o nasem generalu,neka procitaju 3 knjige od americkog istoricara Dejvida Martina pisane u periodu od 1945. do 1990. na cuvenom Huverovom institutu u SAD. I dodacu,veliki deo sveta nas postuje,osim Amerike i zapadne Evrope koji sve rade protiv nas.Zasto onda trcimo njima??

Sole

pre 12 godina

To što EU prati i izjavljuje, odavno me ne interesuje. Mogu da komentarišu i 4 bubamare u okolini Svilajnca - šta su jele, kako su spavale, kuda su letele... Oslobodio sam se kolonijalnog mentaliteta, sad za slobodnu Srbiju.
P.S. Igra Dražom je zamajavanje Srba, dve generacije posle. Mislite o tome.

bezimena

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL, 25. mart 2012 22:46)

Dijaspora NE šalje pare državi Srbiji, već svojoj rodbini! Ni jedan ratni zločinac NE MOŽE biti rehabilitovan. TAČKA!

Crni

pre 12 godina

Na dan Australije ili Anzac Day, sa Australskim veteranima, od svih Jugosovenskih vojski jedino je priznata , Kraljeva vojska (cetnici) i samo oni mogu da izadju na paradu, i prosetaju glavnim gradovima, zajedno sa Australskim veteranima.Sada skoro da i nema zivih ucesnika iz toga doba, ali zato ostaje tradicija da se predstavljaju svake godine.Ili neko mozda misli da su komunisti bili priznatiji. Da tada nismo "dobili" komunizam mislim da na ovim prostorima nebi bilo danasnjih ratova.Srpska vladarska porodica Karadjordjevic u bliskom je srodstvu sa britanskim Vindzorima. Poslednji jugoslovenski kralj Petar II bio je prapraunuk kraljice Viktorije, posredstvom svoje majke kraljice Marije Hoencolern. Marija je bila unuka Viktorijinog sina Alfreda, vojvode od Edinburga, preko njegove kceri, rumunske kraljice Marije.Kraljica Elizabeta II je kuma sadasnjem sefu kuce Karadjordjevic, princu Aleksandru (rodjenom 1945. godine), koji je rodjen u Londonu. Princ Aleksandar je ne samo preko oca, nego i preko majke, grcke princeze Aleksandre, dvostruki potomak u petoj generaciji kraljice Viktorije (Aleksandra potice od najstarije kraljicine kcerke koja je takodje nosila ime Viktorija).Moze li se bilo koji narod iz bivse nam drzave pohvaliti sa ovakvom istorijom. Ni jedan od danasnjih politicara i predsednika, nije imao ovakve veze sa zapadom, i zato oni koji ne znaju neka ne komentarisu o tome.Neki ce reci bas nas briga sta je bilo, ali da daju negativne komentare to mogu.Istina i samo istina.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kacin: "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi" ???

Gospodine Kacin, upravo je ta rehabilitacija Draže Mihailovića "kruna" koja jos nedostaje Srbiji kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja "Velike Srbije" 90-tih godina !
Od Draže Mihailovića pa do dana danasnjeg nista se bitno nije promenilo u "srpskom nacionalnom bicu" niti u politici Srbije ako se izuzme "prisilno pritajavanje" u sastavu SFRJ cijim raspadom su ponovo "kokarde" i "bradati cetnici" krenuli u "zastitu srpskog nacionalnog interesa" i stvaranju "Velike Srbije" i ta "zastita srpskih nacionalnih interesa" je i danas nastavljena sa jedinom razlikom sto je najveci broj aktuelnih "srpskih zvanicnika" obrijao bradu kako bi na neki nacin "zavarali trag" i obmanuli svetsku javnost "korenitim zaokretom" koji je Srbija nacinila vodeci samo jos "diplomatsku i miroljubivu" odbranu SRPSKOG NACIONALIZMA !

Nije Bitno

pre 12 godina

Zanimljivo je to da je Tito, u prvom svetskom ratu, bio komadant u Vrazioj Diviziji (na strani Austro-Ugarske) i pobio gomilu zena, dece i staraca srpskog porekla. A Draza je bio ubedjen da vodja Partizana nije onaj za koga se predstavlja, jer je u prvom sv. ratu imao oziljaka po licu i na ledjima kojih posle nije bilo, takodje i karakter... Kao potpuno druga osoba... Nisu to bila cista posla.

dokle vise

pre 12 godina

Uzmi te nam i to malo istorije sto imamo. Zar onda nije zlocinac i Dusan Silni i Milos Obilic i Stepa Stepanov? Jak narod se hrani iz junacke istorije a nama naturaju nacionalizam kao bolest. Evropo pusti nas bar istoriju da imamo ako nemamo sadasnjost i buducnost.

Pa-kAko

pre 12 godina

Bit će i to uslov za daljnji napredak prema EU,pogotovo kad HR iduče godine postane punopravna članica EU. (mario, 25. mart 2012 22:13)
Aman Za Aman, možete li već jednom da naučite razliku izmedju č i ć. Zar je to toliko teško? Hr će da se pita isto koliko i Somalija, mada moje mišljenje je da će Somalija više da se pita od vas.

Crni

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista. Sahranjen je na tajnoj lokaciji, da nebi postao svetiste srpskog naroda. Prvi je pokrenuo borbu protiv okupacije, celi rat je bio na strani saveznika. Ali dogovorom Staljin Cercil, o podeli Evrope Jugoslavija je pripala na strani Rusa ili komunizma.Od toga datuma saveznici su Drazu i jugslovensku vojsku pustili niz vodu i poceo je da jaca komunisticki pokret, do ulaska Ruske vojske na balkan i konacnog sloma Njemacke.Sta bi se zapravo desilo da je dogovor bio drugaciji i da je balkan ostao na strani saveznika, vratio bi se kralj, imali bi kapitalisticki sistem, Draza bi se slavio kao heroj.I na kraju nebi Nato dosao 1999.g da nam "uteruje" demokratiju i zapadne vrednosti bombama i razaranjem.Mnogi od ovih komentatora ne razmisljaju, ne interesuje ih istina, istorija je nesto drugo neko stranacka prepucavanja.Mi smo mala zemlja i dogovori velikih sila su se lomila preko nasih ledja, isto kao i danas.

Bane

pre 12 godina

Ako se dokaze Drazina nevinost morace da traze nekog drugog ko ce da personifikuje cetnicke zlocine. Od svih centickih vodja Draza jeste bio najpoznatiji, ali samo to ga ne cini krivi.

kvatro

pre 12 godina

Pitam se samo da li je EU pomno pratila rehabilitaciju Alojza Stepinca i njegovo proglasenje u svetca pa ih je zato nagradila ulaskom u EU. neobjasnjivo je drzanje nasih politicara na komentare iz Zagraba i drugih delova bivse YU. U vezi Draze i podrske zapada zasto je on bio potisnut pred kraj rata sada vec imate i emisije na Diskaveriju i Istorijkom kanalu. Posle otvaranja Britanske arhive bilo je veoma jasno da Cercil bojao Staljina i da je namerno dao podrsku Titu koji bi mu pomogao ukoliko se Rusi ne zaustave u Brlinu. Hrvatska politika nazivanjem srba cetnicima i ima i cilj da to okarakterise kao nesto lose i poistoveti ih sa ustasama. Pa boze nismo samo mi bili losi momci. Nasi politicari moraju da deluji mnogo agrasivnije i da zapuse usta tim Kacinima, Josipovicima i ostalima jer cetnicki pokret nikada (samo od strane komunista) nije proglasen fasistickim i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju a ustasama ne. I jos nesto da dodam cetnici nisu imali plan da stvaraju veliku Srbiju cetnici su bili zvanicno vojska Kraljevine Jugoslavije i ratovali su na tlu tadasnje Jugoslavije a fasisticka tvorevina je bila NDH. Hvala bogu da postoje oni dokumentarni filmovi prelepog doceka Nemaca iz Hrvatske i Slovenije. Procitajte proglas NDH koji se odnosi na Srbe i Jevreje i na njihovu imovinu. To je dragi moji fasizam i genocid. A ono sto nisu oni zavrsili zavrsise komunisti Sremski front, Goli Otok, zbranjeno vracanje srba na KM posle rata i oduzimanje imovine, parcanje Srbije kroz ustav,itd. Pozdrav svima i stvarno nemam nista protiv pravih komunista i boraca ali nih verovatno vise nema jer se jedan dan nisu vratili sa letovanja na Jadranskom moru.

dragan

pre 12 godina

Ako nekome nije jasno. Ako se Draža ne rahalibituje, onda je on fašista isto kao hrvatski fašisti. Onda su Srbi svedeni na istu ravan sa hrvatskim fašistima - ustašama. Tačno ono što je i Tito radio, to sada pokušavaju ne srpske snage da sprovedu.

Time se dolazi do pogrešne slike da su u drugom svetko ratu Srbi klali Hrvate, Hrvati Srbe i da se zato međusobno mrze. Takvo objašnjenje nedavno sam čudo od nekih Makedonaca!

No pasaran

pre 12 godina

Neocetnici i neofasisti misle da ako vise puta ponove laz da ona postoje istina. To je moglo samo kod Gebelsa, koji je njihovog sveca Velimirovica odlikovao gvozdenim krstom i Hitlera, s kojim je njihova dinastija potpisala pakt. Naravno da je Mihajlovic zlocinac, jer je kao takav uhvacen, osudjen i streljan. Naravno da je bio kvisling jer se zajedno s nacistima borio protiv partizana. Naravno da su jugoslovenski partizani priznati, uvazeni i slavljeni od Amerike, Engleske, Francuske, SSSR-a i citavog civilizovanog sveta zbog ogromnog doprinosa borbi protiv fasizma i slomu Nemacke. A te dve medalje koje je cetnicki vodja dobio iz politickih razloga kad su zahladneli odnosi sa Zapadom, bolje da ne pominju, da im neko ne navede spisak najviseg ordenja i priznanja kojim je i sa Zapada i sa Istoka bio obasut Tito, najveci i nepomirljivi neprijatelj cvetnika, ustasa i ostalih nacistickih izdajnika. Ceo svet zna ko je bio Tito a ko su bili razni pavelici, mihajlovici, ljotici i nedici.

Citalac

pre 12 godina

Pa znamo sta g. Kacina boli. "Fasistu" Drazu su podrzavali Ruzvelt (u pocetku i Staljin), De Gol, Truman, Ajzenhauer, nekrologe mu pisali Orvel i lorens darel i Bunjuel, u redovima mu se borili, uz Srbe, i Jevreji, jugoslovenski Hrvati, Muslimani koji su se osecali Srbima... a Jelkova domovina je Hitlera docekivala cvecem. kako jelku ne smeta OTVORENA relsativizacija ustastva i umanjivanje Holokausta u Hrvatskoj? refasizacija Madjarske? esesovsko marsiranje u Letoniji, nego se ispizmio na drazu, cija je vojska oslobodila PRVI grad u Evropui od Nemaca (avgust 1941, pogibija pukovnika Misite tokom oslobadjanja Loznice - koji to fasisti ginu oslobadjajuci gradove od nemackih nacista 1941?).

da ne bude xzabune, ne tvrdim da pojedini cetnicki komandanti nisu cinili zlocine i usli u kolaboraciju (kao i partizani uostalom u nekim momentima).

Ali sto se antifasistickog otpora tice, treba da budemo ponosni i na NOB i JVuO. A Jelka neka boli.

Дејан Мичановић

pre 12 godina

Да се Дражин барјак вије не би било албаније...
Хвала теби Чича Дражо !

Vlada

pre 12 godina

Sud je to već rekao, onda kada je tome bilo vreme! Istoričari će se dalje baviti tim temama, ali tek neki budući, koji će se roditi nakon što svi učesnici dogadjaja i bar 2-3 generacje njihovih potomaka ne budu živi!

Rehabilitacija RATNOG ZLOČINCA bila bi anticivilizacijski i duboko nepravedan čin prema njegovim žrtvama koji Srbija sebi ne sme da učini!
(bezimena, 25. mart 2012 22:17)
Pravi sud.Pa advokata mu hapsili.Čovek(inače član Demokratske stranke)umro na robiji.O kakvom sudu pričaš.Objasni činjenicu da su mu žena i deca bili logoraši.Kakav je to odnos okupatora prema saradniku?Ni jedan komentar pobornika Titove istorije o tome.Vešto izbegavate.
Najmanje što treba uraditi je novo suđenje,na kojem će stručnjaci(istoričari)izneti svoje ocene događaja iz II svetskog rata.

dejan novi

pre 12 godina

Tvorac te Evrope Sarl de Gol je odlikovao gen.Mihailovica za zasluge.Interesantno je da su Hrvati i evo ti sad i Slovenci posle svega sto su radili u drugom ratu a danas uz pretnju ili zloupotrebljavajuci svoj politicki polozaj u EU postali eksperti za antifasizam.SVETSKI SAMPIONI ANTIFASIZMA.Ja to ne dozvoljavam,gen.Mihailovic mora biti rehabilitovan.

micko

pre 12 godina

kako smo krenuli,jos malo pa cemo morati svi da imamo crveni telefon u stanu i pod stavkom OBAVEZNO cemo morati da zovemo EU da pitamo mozemo li u wc!

EU Citizen

pre 12 godina

Gospodine Kacin, nije posleratna Evropa (čitaj zapadna i južna Evropa, koja danas polako klizi nazad ili po prvi put u treći svet) izgrađena na "antifašističkim" vrednostima, nego na socijalističkim, i toj budalaštini je još pre dvadeset godina istekao rok trajanja, pa se zbog toga trenutno raspadate, i odlično je što je tako, ovbaj svet pravedno i neumoljivo kažnjava glupost i tvrdoglavost. Istočna i srednja Evropa, naprotiv, imaju daleko liberalnije i efikasnije ekonomije (imali bi i još liberalnije i efikasnije, da im vi niste nametali razna socijalistička štetočinstva) i zasnovane su na pravom antifašizmu i antikomunizmu. Prilagodite se novom svetu ili propadnite, on u svakom slučaju može i bez vas, ali prestanite da popujete i da vređate, neko ko je duhovni potomak boljševika i staljinista, nema pravo da uzme u usta velikog čoveka, demokratu i patriotu kakav je bio antifašista i antikomunista Draža Mihajlović, a kamoli da ga tako drsko vređa...

MarkoTyranos

pre 12 godina

Da je bilo srece pa da je stvarno saradjivao, gde bi nam bio kraj.
Ko god je bio Nemcima prijatelj dobro je proso, najveca greska je sto nije saradjivao s njima.

Komša

pre 12 godina

Ženu i dvoje dece mu Gestapo odveo na Banjicu.Deo familije sa njima.Streljali mu rođenu sestru(Jelica)u Valjevu.Streljali sina vojvode Živojina Mišića u Valjevskoj Mionici jer se prilikom akcije hapšenja DM predstavio kao on i njemu dao šansu da se izvuče iz sela Struganik(iz rodne kuće Živojona Mišića).Tek kad je sproveden u Mionicu Nemci shvataju da su prevareni i Aleksandra Mišića streljaju.Veliki broj meštana okolnih sela je tih dana sproveden na Banjicu,a mnogi od njih nisu preživeli.
Čineći nepravdu prema generalu Mihajloviću činimo nepravdu i prema hiljadama rodoljuba koji su kao pripadnici DM organizacije(tako su Nemci nazivali Mihajlovićeve simpatizere)tamničeni po logorima i mučeni od strane okupatora.

Pero K

pre 12 godina

Slovenija je odavno izjednacila partizane, kao i pokret Kraljevske vojske u otadjbini, generala Mihajlovica (prvog getrilca u porobljenoj Evropi)! Uslov za ulazak u Evropsku uniju ne moze biti nastavak LAZIRANJA iz doba komunizma Ako je tako onda nema smisla ici u 'udrugu', jer to je vec vidjeno. Nadam se da je ziv Slovenacki cetnik gospodin Uros Sustarcic pa bi gospodin Kacin mogao iz prve ruke da se obavesti o velikom ugledu Jugoslovenske vojske u otadjbini - CETNIKA u Sloveniji,gde su imali veliki broj boraca protiv fasistickih Okupatora. Ljubljanski, gorenjski i notranjski odred je vodio Cetnicki vojvoda - major Karlo Novak.Severni Stajerski pokret je delovao pod okupiranom podrucju. Komandant je bio vojvoda Zmagoslav i porucnik JVuO Joze Melaher. Oni su imali stalne borbe protiv fasista!Gospodin Sustaric je dosta i piso o tome i molio bi ako neko ima SLOVENACKE STRAZE GENERALA DRAZE, da napise gde se mogu naci ili ko je objavio. Pozdrav za ISTINU !

Hmmmmmm

pre 12 godina

Da "ceo svet" cetnike nimalo ne vidi kao cistokrvne antifasiste koji su se borili na strani saveznika najbolje pokazuje cinjenica da na proslavu 50-godisnjice zavrsetka 2. svj. rata nije ni Amerikancima, ni Englezima ni ostalim navodnim ljubiteljima lika i djela Mihajlovica palo na pamet pozvati cetnike.

A sad se dogodilo ono sto je svatko iole pametan ocekivao - EU je prvi put javno reagirala na pokusaj srpske revizije povijesti. I Srbija bi o tome trebala jako povesti racuna jer je na najboljem putu da u EU udje - ako uopce - tek iza Albanije.

Vujadin

pre 12 godina

Gospodine Kacin, Draza Mihailović je priznati antifasista. Bili su ga priznali saveznici, vlada i kralj sve do promene politike velikih sila i prepustanja Jugoslavije Sovjetskoj inetersnoj sferi. Sto se tice kolaboracije, pa neke vidove saradnje sa italijanima na primer, sugerisali su Britanci zbog nemogucnosti doturanja pomoci. To su nove istorijske cinjenice gospodine Kacin. Zar Mihailoviceva strategija cekanja nije bila odraz sugestija iz Londona kako bi se izbegli veci gubici i sacuvalo ljudstvo za konacan obracun sa nacsisitima?
U trenucima kada je iskrcavanje postalo izvesno JVUO se itekako nije ustezao od akcija protiv Nemaca i ustaša. Primere toga pronalazimo u drugoj polovini 1943 i 1944 godine.
Sve su ovo istorijske cinjenice gospodine Kacin i oko njih nema pogadjanja.

Petar S.

pre 12 godina

Bezobrazluk. U celoj istocnoj Evropi je doslo do raskrinkavanja komunistickih zlocina jedino se u Srbiji oni zabranjuju. Pa Slovenija je bila prva koja je izgradila svoju nezavisnost na "anti YU komunizmu".


Na pitanje kako komentarise istoricare koji kazu da su Ravnogorski pokret i Draza Mihajlovic bili drugo u odnosu na ostale "Cetnike", on odgovara u stilu da, da, nek istoricari utvrde cinjenice ali svi su oni bili jedno isto (a sta onda istoricari imaju da utvrdjuju), kao da cita iz Titove istorijske citanke.

Nek se gosin Kacin raspita kod Francuza i Amerikanaca ko je Draza Mihajlovic, pa ako oni pljunu na mealje koje su dodelili njihovi predsewdnici,, OK.
I jos nesto, nek se gospodin Kacin raspita kos svojih Evropljana, koji su to "kvislinski" rezimi za vreme 2. Sv Rat spasavali saveznicke pilote izmedju 1941 i 1943, pa kad nadje 1 (jedan) primer, dacu mu za pravo.
Amin.

Toliko

pre 12 godina

Draza je deo Srpske istorije, i tako ca i da ostane, neznam zasto se neki i sada plase istine o njemu.Na montiranom sudskom procesu zatvorenom za javnost osudjem na smrt od strane komunista.
(Crni)

Draza je srpski fasista koji je osudjen na javnom suđenju u prepunoj dvorani Doma garde u Topčideru, u prisustvu više od sto stranih i domaćih novinara. Materijala i dokaza dovoljno za pet smrtnih presuda. Svetski i domaći istoričari, dakle istorijska nauka, saglasni su u sledećem:
SAD su svoj politički odnos prema pokretima otpora u Jugoslaviji utvrdili sredinom 1943. godine. a vojnoobaveštajna služba (OSS) u svojim analizama odnosa snaga između partizana i četnika bila je naklonjenija partizanima.
Nakon pocetne zbunjenosti i izvestaja infiltriranih spijuna na terenu, na Teheranskoj konferenciji lidera antifašističke koalicije Ruzvelta, Staljina i Čerčila, održanoj od 28. novembra do 1. decembra 1943, Vinston Čerčil je trazio i doneta je deklaracija da se u buducnosti pomoic salje partizanima kao jedinim borcima protiv fasizma.
U govoru pred Donjim domom britanskog Parlamenta, održanom 22. februara 1944. godine, premijer Čerčil je rekao i ovo: "...U sadašnjem trenutku sledbenici maršala Tita mnogostruko nadmašuju brojem sledbenike generala Mihailovića, koji deluje u ime jugoslovenske kraljevske vlade. Naravno, partizani maršala Tita su jedini koji se zaista bore u ovom trenutku protiv Nemaca. Voleo bih da Dom vidi da naši osećaji ovde, kao i bilo gde drugde, slede princip vernosti onima koji su nama verni i nastojanja da bez predrasuda ili obzira prema političkim osećajima pomognemo onima koji se bore za slobodu protiv nacističke vladavine i time nanose najveće gubitke neprijatelju."

Titova sahrana je bila bez presedana u istoriji sa obzirom na broj i rang predstavnika koji su prisustvovali. Ceo svet nas je prepoznavao po njemu I pored kritika njegovog rezima (koje treba nastaviti bez unistavanja onoga sto je taj rezim doneo). Srbi medjutiom vise vole motologiju mrak i osvetu nego istinu i progres. Za osvetu i iz licnog slavoslavlja ce iunistiti sve pred sobom pa makar to bila i njegova sopstvena kuca.

Alačevac

pre 12 godina

Za neupućene, neobaveštene i one koji se čine neukim, prilažem link sa nemačkom poternicom za gen. Mihajlovićem iz jula 1943. Komunisti su, u skladu sa svojom reputacijom, zadržali samo desnu stranu poternice na kojoj je bio J. B. Tito i istu nam prikazivali 40 godina:
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%BC_%D0%B8%D0%B7_%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B0_1943.
Postoji i jedna ranija, iz decembra 1941. godine.

Zoran

pre 12 godina

Na prostorima bivsih jugoslovenskih kraljevina i republika nikada nije razjasnjeno ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani tokom ratova i drugih krvoprolica organizovanih od strane svetskih demokrata iz Evrope i Amerike. Budale cesto iskoriscavaju.

DzoniKg

pre 12 godina

28 5 1942 Cetnici su priznali NDH i potpisali ugovor o saradnji u borbi protiv partizana a za uzvrat su dobili malu autonomiju u bosni,toliko o tim antifasistima ,danasnja srbija je mracna i ja za ovo nisam glasao 2000 godine.

Milan R.

pre 12 godina

Molim pogledajte Encyclopædia Britannica, štampano ili online izdanje!

Ni jedne jedine reči o Dragoljubu Mihailoviću kao navodnom "fašisti", "izdajniku", "kolaboracionisti"... i sličnim propagandnim izmišljotinama ovdašnje posleratne vlasti.

Никола

pre 12 godina

какво етничко чишћење се овде помиње? на тлу Србије се водио идеолошки рат, између легитимних и легалних припадника Краљевине и комуниста, бољшевика са друге стране. легитимитет комунистима дале су велике силе, не народ југославије, јер је савезницима у том моменту одговарало да се дижу у ваздух кафане, пруге, магацини иако су те хајдучке излете прескупо плаћали срби цивили које су потом Немци стрељали

Zoso

pre 12 godina

E pa sto su rusili trojni pakt.Da su ga potpisali nebi bilo NDH,ostale bi stare granice a zapad nas nebi dao Komunistima.Odavno bi bili u EU i NATO u a verovatno bi ostale one vrednosti koje su komunisti unistili posle rata ovako draza je Zlocinac.Mnogo je srbija samu sebe unazadila a naposletku nikad nas niko nije ni cenio cak ni u prvom svetskom ratu kada su nam otimane teritorije i davane Bugarima.Dugo se pricalo da smo mi krivci za taj nesretni rat gde smo izgubili 1/3 stanovnistva.

goran

pre 12 godina

u novinama "lovcen",na naslovnoj strani,1942 objavljeno,Pavle Djurisic,odlikovan gvozdenim krstom od strane vermahta za posebne zasluge u borbi protiv NOB...pojedini "istoricari" praskom za sudove pokusavaju da operu drazu i vecinu njegovih komandanata od odgovornosti za brojne pokolje,za saradnju sa nemcima,italijanima,bugarima,ustasama,za zajednicka sadejstva,za podrsku cetnicima u vidu prevoza cet.jedinica,naoruzavanja,podrske njihovim napadima na nov u mnogim bitkama.pogodan momenat,koji je draza cekao,za napad na nemce,nije bio ni kad je crvena armija ulazila u jugoslaviju,sta vise,jedan broj njegove vojske povukao se zajedno sa nemcima u italiju i austriju...

Zg

pre 12 godina

Ovaj covjek zastupa stav eu a ne samo slovenije. A budite sigurni da cete ako bude rehabilitiran imat problema sa podrskom slo i hr a i jos nekih zemalja oko pregovora sa eu. Ko misli da pricam gluposti neka priceka pa ce se uvjerit u to kad dode vrijeme.

Blackmail

pre 12 godina

Pratimo i mi iz dijaspore i ako ne rehabilitujete Drazu zavrnucemo vam slavinu.Pa izvolite.
(Rade,Chicago,IL)

A gde vam ga dodje ta slavina da se malo napijem pre nego sto zavrnete.

Realnost

pre 12 godina

Popriličan broj fašista.
Nije čudo što je Srbija tu gde jeste.
Na dnu.
(klin, 26. mart 2012 10:35)


Srbija na dnu pa na dnu!
Vidiš, zanimljivo da se svi stranci koji dođu u Srbiju zaprepaste i oduševe! Prosto ne mogu da poveruju kolike lepote ima ova zemlja! Oduševe se predivnim ljudima!
Slušao sam danas jednog Amerikanca kako se oduševljava jedinstvenom i fenomenalnom arhitekturom beogradskih zgrada i čistoćom javnog prevoza i čistoćom i kulturom celog grada! Slušao sam ga kako komentariše da nigde nije video takav spoj urbanog (prave metropole) i opuštenog i mirnog u isto vreme! Oduševljeni su slobodom koja vlada ovde....
Komentarisao je kako za samo 50 eura možete da kupite prelepu sliku u Knez Mihajlovoj....

Svi stranci su ODUŠEVLJENI ovom zemljom i narodom! A onda dođem ovde i pročitam milijarde pljuvačina po Srbiji!
U kom paralelnom univerzumu svi vi živite?
Šta je za vas "dno"?
Nikada neću shvatiti taj konstantan nedostatak kontakta sa stvarnošću! Jeste, plate su manje nego u Nemačkoj, ali zar zaista mislite da će večno biti tako? Biće jedino ako vi i dalje nastavite da pljujete svoju zemlju koja je TOLIKO PROPATILA - KAO NIJEDNA DRUGA IKADA!
-I ako vam je ovo sada "dno", ja vam preporučujem da se vratite u 1993. godinu! ;)

Istoricar

pre 12 godina

Nikola ne siri dezinformacije, cetnci su samo u pocetku rata bili legitimni predstavnici oslobodilacke brorbe a nakon sto su se Englezi infiltrireli u obe cetnicke i partizanske jedinice Partizani su postali officijelni saveznici a Brigadir General Fitzroy MacLean je postao oficir za vezu sa partizanima i engleske komande. Na Teheranskoj konfernciji to je ozvaniceno kao jedan od zakljucaka.

CIT: Thus, after the Tehran Conference (...) it was of high importance to ensure that their resistance was maintained and not allowed to flag.
—Winston Churchill, 24 November 1943 (Walter R. Roberts, Tito, Mihailović, and the Allies Duke University Press, 1987 ISBN 0822307731, p.165)

Inace podaci o vome i izvori su mnogobrojni,
http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_Partisans

zato prestanite vise, stetite Srbioji opet.

Petar

pre 12 godina

Izvinite dragi komentatori, koga su to Slovenci docekivali cvecem? Nemce? Odakle ta informacija? Slovenija je bila anektirana od strane Nemacke i Italije i sprovodjena je germanizacija nad njima. Zato vise u Mariboru nema Nemaca a ranije je bio vecinski nemacki grad dok su koruski Slovenci maltene potpuno asimilovani od strane Austrije. Molim vas da se informisete pre nego pisete ovakve komentare.
Sto se tice cetnika, voleo bih da mi neko odgovori kratko i jasno od ovde prisutnih sledbenika: Posto je cilj cetnika bio, kao sto znamo, stvaranje etnicki ciste velike Srbije, da li smatrate da je to zlocinacki poduhvat? Da ili ne? Pustite De Gola, to su trice i kucine sto ovde piskarate, samo odgovor na ovo pitanje me zanima dakle: etnicko ciscenje, zlocin ili ne? Hvala

Crni

pre 12 godina

Re:(klin, 26. mart 2012 10:35)
Klin ti si u pravu, da je Srbija na dnu, zato sto nekadasnji ostatci fasitsta jos uvek rovare po Srbiji, djele i rasprodaju Srpsku zemlju. Zasto vecinu komentatora uhvati histerija kada se pomene rec, REHABILITACIJA DRAZE.Moj deda je proveo 4 g. u Njemackom logoru. Dede i pradede od nekih drugih su bili Njemacki vojnici po vlastitom izboru, neki po sili prilika.Srbi su bili opkoljeni fasistima, poznata Sandzacka " Handzad divizija", pa Madjarski fasisti. Hrvatski fasisti, Bugarski, Italijani, Albanski fasisti. Pa zar o tome treba sutiti, bili su pod Njemackom komandom,a zlocine su radili na svoju ruku.Nije ni cudo sto neki ovde histerisu kada se pomene to pitanje, i najgore za njih je sto zive u drzavi koju ne vole, pljuju po njoj,a nigde im nije bolje, niti ih bilo ko zove i nudi nesto drugo.I od takvih se najvise cuju komentari "Srpski fasisti", jako dobro se zna ko su bili fasisti na ovim terenima ovde na balkanu.

klin

pre 12 godina

Drugovi četnici, što se primate?
Drug Konuzin će vam s jednim njet raspršiti taj košmar u glavama. Još će te za godinu dana biti među inicijatorima da se u skupštini izglasa zakon o kažnjivosti negiranja fašističkog karaktera četničkog pokreta.

Урош

pre 12 godina

О "колаборацији" ђенерала Драгољуба Михаиловића су најбоље рекли сами Немци:"100.000 рајхсмарака у злату добиће онај који доведе жива или мртва вођу банди Дражу Михаиловића. Овај злочинац бацио је земљу у највећу несрећу. Отупавивши од развратног живота, уобразио је да је позван да „ослободи“ народ. Као енглески плаћеник, овај смешни хвалисавац није ништа друго радио већ утирао пут бољшевизму и тиме помогао да се униште сва национална добра која су народу од вајкада била висока и света. Он је тиме пореметио мир сељака и грађанина, упропастио имање, добро па и живот хиљадама људи, а земљу бацио у неописиву беду и невољу. Стога је овај опасни бандит у земљи уцењен са 100.000 рајхсмарака у злату. Онај који докаже да је овог злочинца учинио безопасним или га преда најближој немачкој власти не само што ће добити награду од 100.000 рајхсмарака у злату, него ће тиме извршити и једно национално дело, јер ће ослободити народ и отаџбину од бича нечовечног крвавог терора.“
Ово је текст немачке потернице објављене 1943. Потерница је штампана у форми дволиснице, где је на левој страни био Дража, а на десној је стајао потпуно исти текст са сликом и именом Јосипа Броза. Намерно истичем овај податак, пошто ми је циљ истицање истине! Који се то колаборациониста крио у шуми током целог рата!? Зашто онда није лепо седео у Београду заједно са Недићем и Љотићем!?
А што се тиче теорија да су Америка и Француска у складу са својом политиком подржавале све који су били антикомунисти, ево речи људи које висока политика није занимала:
Писмо пилота Доналда Паркерсона, објављено у Чикаго хералду 12. марта 1946. године: „Сви смо били сведоци Михаиловићеве борбе и жртава. Борио се истовремено на два фронта, против Немаца и против комуниста, штитећи увек нас, Американце, као део своје војске. Борили су се витешки и то често голим рукама. Ако смо живи, то је Михаиловићева заслуга. Моја супруга и ја стално се молимо Богу за спас тог великог човека. Он је члан наше породице.“
Писмо поручника Вилијама Роџера, објављено у Тајму 27. маја 1946. године:“Пао сам поред Београда у неки кукуруз, рањен у ногу. После неколико сати пронађоше ме Михаиловићеви сељаци. Ускоро доведоше лекара. Пошто сам лечен и излечен у сакривеном склоништу, спровели су ме до генерала Михаиловића, а он ме, са планинског аеродрома у селу Прањани, послао за Америку. Ако су ови јунаци немачки сарадници, онда смо то били и сви ми Американци у њиховим одредима, јер смо се заједно кретали и пробијали кроз исте обруче смрти. Герингу је дозвољено суђење по демократским законима, а генерал Михаиловић је у канџама страшног комунистичког суда. Није виче у питању само његов живот, него злочин над истином. Ако то допустимо, биће то срамота за све демократске државе света.“

Hmmmmmm

pre 12 godina

@kvatro: "i svuda u svetu gde su vojne parade za dan pobede cetnicima je dozvoljeno da paradiraju"

Pa gdje su onda bili na dosad najvecoj proslavi - 50 godina od zavrsetka 2. sv. rata?

I nakojim su to tocno paradama cetnici dosad sudjelovali (a da nije neka parada lokalnog srpskog cetnickog drustva)?

kiki

pre 12 godina

(Pa-kAko, 26. mart 2012 00:39)Pitat će se i to puno,a vama ostaje samo da se tješite,a i znamo da vam teško pada što će se pitati hrvate.

ištvan

pre 12 godina

Pre rehabilitacije Draže trebalo je mnoge činjenice isterati na čistac.
Da li je proces od 1946 pravno validan, i da li to što nije bilo pravo žalbe na presudu i što američki piloti nisu mogli da svedoče u korist Draže ruši taj proces. Da li treba da bude novog suđenja, i da li pravosuđe Srbije ima pravo da sudi o delovanju Draže Mihailovića samo za teritoriju Srbije. Kolika je težina zločina četnika na ideološkoj osnovi u odnosu na zločine komunista. Kolika je težina zločina četnika na verskoj i nacionalnoj osnovi u odnosu na zločine Hrvata i Bošnjaka prema Srbima i Crnogorcima. Da li je saradnja sa okupatorima bila samo zbog borbe protiv NOP-a ili je bila sredstvo zaštite Srba i Crnogoraca od pogroma od strane Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Koliki je bio stepen saradnje sa okupatorima i koliko su Nemci i Italijani uopšte verovali četnicima. Da li je borba protiv velikosrpskog hegemonizma i nacionalizma istovetni cilj komunista i NDH i da li su oni sarađivali na tom planu protiv četnika.

NenadNS

pre 12 godina

Dakle, Peten, Pavelic i Kvisling su bili odlikovani?
(Kumrovacka istorija)

Nije bilo potrebe, tamo komunisti nisu bili opasnost ali jeste Franko i pinoche - opasnost od komunizma spanska revolucija itd.

Lala

pre 12 godina

Sada očekujem salve podrške Kacinovoj izjavi od Tadića, Čanka i ostalih koji su sve vreme ćutali, a upravo su oni radili na tome da Draža bude rehabilitovan, jer im treba podrška SPO za izbore.

Ana

pre 12 godina

Cudno da se evropski politicari slazu sa prekim sudom, odnosno da se neko po kratkom postupku i bez adekvatnog sudjenja moze staviti ledjima uza zid i streljati. Nesto mi nije poznato da ta praska vlada u Evropi u poslednje vreme. Ali sve je tako, tako providno: takva nakaradna reakcija Kacina i ostalih domacih dusebriznika je samo posledica lobiranja odredjenih nevladinih organizacija. Treba imati na umu i to javno reci: NASI POLITICIARI I OSTALE "JAVNE LICNOSTI" IZ KOJEKAKVIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA SU DECA BIVSIH KOMUNISTICKIH FUNKCIONERA. Mi ih i dalje imamo na grbaci i od toga mi je zaista muka. Njima bi se srusio svet ako bi Draza bio rehabilitovan. Tesko je, znam, suociti se sa istinom i priznati da ste divno ziveli u jednoj laznoj drzavi sa jednim laznim predsednikom kakav je bio Tito.

Broj_jedan

pre 12 godina

gledajmo u buducnost zivimo u sadasnjosti dok ucimo iz proslosti ako je Srbiji nesto u EU onda ovo pitanje rehabilitacije ne bi trebalo potezati sada. Ako nam nije mesto u EU onda nije ni vazno, bavicemo se ovakvim stvarima vecno.

mariozg

pre 12 godina

na stranu što mi u Hr smatramo da je Draža zločinac,ono što meni upada u oči je broj pripadnika četnika i partizana.četnika je bilo oko 30000 dok je partizana bilo oko 300000 ako se ne varam 1943.mislim da su ljudi tog doba birali manje od dva zla,a to su ispali partizani.ili možda njima kraljevina nije valjala iako vi danas mislite drugačije.uzmite i to u obzir

Zoki

pre 12 godina

Istoriju treba prepustiti istoričarima, ali proces rehabilitacije Draže Mihailovića je stvar pravnika. Političari tu ne bi trebali da se mešaju, jer samo raspaljuju strasti. Na pravnicima je da odluče pre svega da li je Mihailović imao objektivno i nepristrasno suđenje. Ukoliko to nije bio slučaj, to je samo po sebi dovoljno da se presuda kojom je osuđen poništi.

Eventualno preispitivanje pravnog legitimiteta različitih domaćih oružanih formacija za vreme Drugog svetskog rata je poprilično škakljivo pitanje. Moglo bi se pokazati da je svaka vojna akcija Mihailovićeve vojske protiv Titovih partizana (naoružanih jedinica - a ne civila u partizanskim selima) bila perfektno legitimna sve do trenutka kada su partizani priznati od izbegličke vlade. A da je u istom periodu svaka akcija partizanskih jedinica protiv Mihailovićeve vojske bila akt oružane pobune i državne izdaje.

Međutim, sigurno je da celu situaciju u političkom smislu otežava činjenica da je Mihailović tokom posleratnog perioda demonizovan od strane komunističkog režima i njegove propagande.