Sreda, 21.03.2012.

13:59

Bez doprinosa nema plata od 1. jula

Od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijetima, ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate, kažu u Poreskoj upravi.

Izvor: Tanjug

Bez doprinosa nema plata od 1. jula IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 12 godina

Ne razumem sta je drzava dobila ovim zakonom? Samo su radnici osteceni zar ne? Znaci ako poslodavac ne uplati doprinose nema ni plate!! Pa kako je drzava naterala poslodavce da plate doprinose? Da li sam ja lud ili drzava ocekuje da radnici nateraju poslodavca da da pare drzavi zar ne? Radnici ne dobiju platu i onda strajkuju i nateraju poslodavca da plati. Alo breeeeeeeeeeee

kile

pre 12 godina

Dragoj redakciji:
Ja, života mi, nemam više živaca da pišem komentare. Mučim se i pišem iz stručnog ugla debele komentare a vi mi u 70% slučajeva to ne objavljujete. Hvala i doviđenja

milan

pre 12 godina

Opet jedan potez poreske uprave koji dokazuje njihovu nesposonost i neefikasnost. Tako je i sa markicama, da bi radnici dobili markicu u svoju knjizicu mora se prvo doneti potvrda od poreske uprave da ste sve obaveze izmirili. Na kraju uvek trpi radnik a u poreskoj upravi sedi masa neefikasnih ljudi, koji procerdaju svoje dragoceno vreme u neorganizovanom radu. Poreska uprava mora da kontrolise sama dali njeni duznici placaju redovno ili ne zato postoje sistemi koji javljaju da kod nekog obaveznika nesto nije u redu a ne banke i PIO fond i ko zna ko ce sve jos biti "angazovan" da radi posao poreske uprave. Novac lezi na ulici samo kada bi oni efkasnije radili ali ne zatvarati male radnje ljufima zato sto imaju par dinara manjka ili viska u blafgajni.

Aca

pre 12 godina

Kako ne može? Pa lepo ih odjavi i da im pare na ruke, i završena priča. Ko će plaćati doprinose? Niko. Naš premijer je genije, svaka čast, desetka iz ekonomije.

Marko

pre 12 godina

Pa znajući koliko Firmi neplaća porez,i koliko Firmi lažiraju svoje finansijsko poslovanje,kako bi sto manje platili porez,ovaj korak je neophodan i podržavam ovaj korak,jer ne može da se zaradjuju pare a da se neplaća porez,pa prvi Mišković neplaća porez,a nažalost Srbija je puna takvih Miškovića.Ako se neplaća porez odakle državi pare. To su trebali mnogo ranije da uvedu.

umoran od gluposti

pre 12 godina

********
Na bruto osnovicu za obracun plate , placa se pored 12 % poreza na platu sledece :11 % za PIO, 6.15 % za zdravstevno i 0.75 % za nezaposlene i to dva puta ,na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Dakle da bude apsolutno svima jasno, ukupno se placa za svakog zaposlenog :za PIO 22 % , za zdravstveno 12.3% i za nezapolene 1.5 %.
Kad se plata isplati recimo u ovom mesecu u PU se nose na noge obrasci do 05. dana narednog meseca. U dva primerka! Na obe zalepe markice sa bar kodom i overe kad je zaprimljen dokument.Ako zele ,oni mogu svaku tu prijavu da provere posto na dokumentu jasno stoji i ko isplacuje , i maticni br kao poreski br, kog datuma je isplaceno , koliko je neto isplaceno , koliki je porez na plate te koliki su doprinosi na te obracunate plate. Dakle oni mogu da vide bukvalno odmah ako zele, da li je poslodavac isplatio platu zaposlenima navedenog datuma te da li je platio na iste poreze i doprinose i koliko.

schule

pre 12 godina

Sve može da bude dosta jednostavnije:svaka firma ima račun u nekoj banci.Pošto se zna broj zaposlenih (tj.oni koji su prijavljeni) svakog 1. u mesecu automatski "skinuti" sa računa firme za doprinose i sve ostalo a ako nema firma stedstava na računu pristupiti blokadi računa i tkzv prinudnoj naplati.Zašto ne bi iskoristili iskustva "susjeda" i PDV automatski skidali prilikom priliva sredstava na račun firme a ne naplatom mesečno tj. kvartalno.P.S.-Nisu samo krivi poslodavci što ne uplaćuju doprinose već trula država što ih ne juri!

Sale Belić

pre 12 godina

NEUSTAVNO!

Šta kaže Ustav RS:

Ograničenja ljudskih i manjinskih prava

Član 20

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena ako ograničenje dopušta Ustav, u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, u obimu neophodnom da se ustavna svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu i bez zadiranja u suštinu zajemčenog prava.

Dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.

Pri ograničavanju ljudskih i manjinskih prava, svi državni organi, a naročito sudovi, dužni su da vode računa o suštini prava koje se ograničava, važnosti svrhe ograničenja, prirodi i obimu ograničenja, odnosu ograničenja sa svrhom ograničenja i o tome da li postoji način da se svrha ograničenja postigne manjim ograničenjem prava.


Neposredna primena zajemčenih prava

Član 18

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju.

Ustavom se jemče, i kao takva, neposredno se primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima. Zakonom se može propisati način ostvarivanja ovih prava samo ako je to Ustavom izričito predviđeno ili ako je to neophodno za ostvarenje pojedinog prava zbog njegove prirode, pri čemu zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajemčenog prava.

Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.


Pravo na rad

Član 60

Jemči se pravo na rad, u skladu sa zakonom.

Svako ima pravo na slobodan izbor rada.

Svima su, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

Svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa. Niko se tih prava ne može odreći.

Ženama, omladini i invalidima omogućuju se posebna zaštita na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.



Valjalo bi da neko pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti na osnovu sledećih argumenata:

Zarada zaposlenog se ugovara u bruto iznosu i obuhvata sve poreze i doprinose koji se plaćaju iz zarade. Ovaj deo poreza i doprinosa jeste sastavni deo zarade i poreski dužnik je zaposleni koji ostvaruje zaradu dok je isplatilac prihoda (poslodavac) samo poreski platac (ima obavezu da obračuna i obustavi isplatu navedenih javnih prihoda, te da ih uplati na odgovarajuće račune javnih prihoda).

Pored navedenih poreza i doprinosa, poslodavac je u obavezi da obračuna i uplati isti iznos doprinosa na zaradu. Dakle, po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011 i 101/2011) postoje dve vrste doprinosa:

· Doprinos iz osnovice je iznos doprinosa koji obračunava, obustavlja i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u ime i u korist osiguranika;

· Doprinos na osnovicu je iznos doprinosa koji obračunava i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u svoje ime, a u korist osiguranika ili osiguranik koji sam za sebe plaća doprinos;

Kod doprinosa iz osnovice, obveznik jeste lice koje ostvaruje prihode (zaposleni), dok se poslodavac javlja samo u ulozi platca. Međutim, kod doprinosa na osnovicu, obveznik nije lice koje ostvaruje prihode već je obveznik isplatilac prihoda (poslodavac). Doprinosi na osnovicu jesu u uskoj vezi sa zaradom ali oni nisu sastavni deo zarade kao što su to doprinosi iz osnovice.

U smislu rečenog smatram da lica koja ostvaruju prihode (zaposleni) ne mogu trpeti štetne posledice (zabrana isplate neto zarade) zbog toga što poslodavac nije izmirio svoje obaveze (plaćanje doprinosa na osnovicu). Ovo je isto toliko apsurdno kao kada bi bila zabranjena isplata neto zarada ukoliko poslodavac nije izmirio svoje dospele obaveze prema bilo kojem poveriocu (na primer nije platio račun za telefon ili struju).

Takođe, ono što je veoma problematično u celom pristupu, to je favorizovanje države i organizacija za obavezno socijalno osiguranje u odnosu na ostale (naročito privatnopravne poverioce). Zbog čega bi potraživanja javnih prihoda imala ovakvu zaštitu i pored svih mogućih instrumenata koji stoje na raspolaganju državi (inspekcijski nadzor, upravni i sudski postupci, prinudna naplata, kazneni postupci ...).

ZR023

pre 12 godina

Kao prvo, onih 12% je reket. ja sam zakljucio ugovor o radu sa mojim (privatnim) poslodavcem. drzava tu nije ucestvovala. ja dajem svoje vreme i svoj rad u zamenu za platu. to nije profit nego naknada, pa mi nije jasno po kom osnovu drzava moze da se ovako bahato ugradjuje. Kao drugo, drzava je ostavila poslodavcima da uplacuju ili ne. Bankama je uvalila posao kontrolora a radnike je ostavila sa kesom na vetrometini. Tipicno!Kao trece, zar je toliko tesko pogledati kako to rade normalne drzave i bukvalno prekopirati? zasto imam osecaj da je posle svake «reforme» sve gore?

država ne radi svoj posao a uzima novac od poštenih privatnika i njihovih radnika

pre 12 godina

Mene interesuje šta poreska uprava radi sa mojim parama i parama mojih zapošljenih. Mi jako teško zarađujemo jer je platežna moć građana vrlo mala (zbog nesposobnosti vlade i državnih organa, a i zbog monopola privilegovanih) a troškovi su iz dana u dan sve veći.

Hoću da imamo jasan uvid GDE IDE SVAKI DINAR KOJI UPLAĆUJEM NA IME DOPRINOSA I POREZA NA PLATE SEBE I MOJIH ZAPOŠLJENIH!!!

dupli standard

pre 12 godina

Imam firmu 20+ godina i isto toliko zaposlenih. U pocetku (prvih 10 godina) sam bio posten, sve placao, nista se nisam bunio. Kada mi je prvi put realno zatrebala pomoc drzavne uprave zakomplikovali su mi, uzeli mi brdo para i nikad mi nisu dali ono sto sam im trzio i ako su me tapsali po ramenu i govorili - dodji sutra, danas nije gotovo. Preboleo sam to i od tada, SVESNO KRADEM ovu drzavu na svakom koraku i na svaki nacin koji mogu! Niti jednog momenta ne zalim! Poreze, doprinose, plate sve ispacujem u dan tacno u minimalnim iznosima, a razliku u novcu zaposlenima dajem u kesu. Kad su uzimali kredite, podigao sam im plate tri meseca radi dobrog proseka kod banaka i onda im vratio na stari iznos. Na ruke dobijaju jos 2.5 puta prijavljenog iznosa. Sami uplacuju dodatno zivotno, penziono-ko sta vec hoce, jer znaju da penziju od ove drzave nece jesti...sve ovo sto trpimo su rudimenti bivse nam drzavne zajednice cije rukovodstvo nije bilo nista drugo do zajednica parazita cije potomke treba danas da hranimo, oblacimo i placamo njihov nerad! Jer i azdaja mora pasti kad nema sta vise da jede...pametnom dosta. Predpostavljam da moderator ovo nece objaviti jer nije "u duhu predstojecih izbora" ali sam svoj deo odradio. Napisao sam ono kako jeste...

chooyu

pre 12 godina

Ne treba banke da rade tudji posao......ustvari ne treba niko da radi tudji posao....ali ovde je na delu elementarna nesposobnost a istovremeno bahatost poreske uprave i to je jedini problem...zaradite svoje plate gospodo i naucite nesto iz tog posla koji radite a za koji vas svi gradjani jako puno placaju...

dejan

pre 12 godina

poreznici haha pa imaju 30 i vise hiljada za nerad i malo im al redovno dobijaju a privatnik fakturise svoj rad mora da plati odma PDV a sto nema para poreznici neplate fakturu po 4 meseca to nikom nista ovo nema nigde i za sve imaju opravdanje

Vlade

pre 12 godina

E bas ste ovo genijalno smislili. A gde je poreska uprava da kontrolise uplatu doprinosa,meni licno doprinosi nisu uplaceni godinu dana i nikom nista.E sad ce ovi koji su uveli ovakav sistem isplate plate da pricaju kako ce da promene i poprave .

Neko

pre 12 godina

Sve što treba da bude normalno, kod nas je vest. Pa ko su ti što nisu plaćali poreze i doprinose na plate? Svi kojima vlada to nije dozvolila morali su i do sada da plaćaju poreze i doprinose. Pa tako će biti i nadalje. Nemojte nas više zamajavati. Uostalom zašto poslodavci plaćaju poreze i doprinose? Uvedite da je to obaveza građana a da poslodavci isplaćuju bruto platu, kao u svim zemljama zapada. Dokle više da poslodavci budu kužni i krivi a lisice državne da jedu meso i njihovi tajkuni. Dokle više skrivanja iza kolektivizma? Navodno svi su krivi.

nesh_bros

pre 12 godina

Sramota. Ukinite onda lepo poresku upravu. A pored drasticnog pada prosecne plate, doci ce i do masovnog zatvaranja firmi.. Nego pakuj kofer pa put pod noge

Realan

pre 12 godina

Koliko ja znam stopa za nezaposlenost je 0,25%, ali ono što treba naglasiti, a ovde to nije učinjenom, na 17,9% od bruto plate treba dodati još toliko koliko ide na "teret poslodavca". Dakle, ukupno je 35,8% na bruto1 platu(neto + doprinosi na teret zaposlenog) i plaća se na ceo iznos, a pored toga se plaća i porez 12%, s tim što postoji neoporezivi deo (7200 čini mi se).

U proseku na 100 dinara neto plate ide 65 državi za poreze i doprinose.
Realno, nije ni malo ni mnogo, ali je problem šta se dobija kao usluga za te pare. Ne dobija se ništa. Penzije naša generacija neće dočekati(pričam o mlađima od 35 godina), zdravstvene usluge su NULA (na platu od 500 evra izdvaja se mesečno gotovo 100 evra, za te pare kod privatnika bi vas gledali ko Boga), nezaposlenost neću ni da komentarišem. Putevi, uređenost zemlje, škole, to bi trebalo da se finansira od poreza - katastrofa.

Dakle, ja sam pre za to da imamo Američki sistem, odnosno da nam on bude cilj, ne može se odjednom preseći, jer nema para za penzije. Tamo se na bruto platu odbija 10%, to ide državi, ostalo je tvoje. Uz to porez na promet je daleko niži nego ovde(zavisi od države, ali oko 10%). Penziono i zdravstveno sam uplaćuješ ako hoćeš. Možeš i da štediš u banci, ne moraš da ulažeš u penziono. Možeš i da kupiš neku nekretninu ili da uložiš u neki posao ili akcije. Stvar je izbora. Ti biraš i imaš odgovornost za svoj život. A ne ovde. Država ti sve uzme da kao ona vodi računa o tebi, a onda ti ne vrati ništa.

sumadinac atl

pre 12 godina

verko dugalic i guta radosacljevic dva kragujevcanina na dve pozicije. nekada guta vodio direkciju za urbanizam jako uspesno a verko dugalic pre njega...interesantan duel...

goran

pre 12 godina

Pa nista novo...sad ce gazde da uplacuju sve doprinose ali radnicima platu NE uz obrazlozenje da se nema para jer drzava uzima svoj deo.
Salu na stranu nije problem naplata poreza i ostalih dadzbina vec rad na crno i iskoristavanje radnika.
Sistem je uvek funkcionisao ali dosli lopovi posle devedesetih i nasli milion rupa u zakonu pa je sad ovako kako je....nemoze tocak da se okrece kad stalno neko gura polugu u njega....a to rade skoro svi.
Mora da se krene ispocetka i od vrha pa na dole da bi se sistem vratio na normalu....svugde sistem naplata funkcionise jedino na BALKANU ne i glupo je pricati da nemoze.

Sale

pre 12 godina

Ovo je još jedan dokaz da je Srbija sprdačina od države. Država javno priznaje da je nemoćna da naplati porez i da uvede poresku disciplinu. Sad zaposleni neće dobijati zaradu zbog neplaćenih doprinosa? Kako da ne. Poslodavci će ih prijaviti na minimalac i plaćaće im u kešu, ili im neće plaćati uopšte. Ovim će ugroziti i bankarski sistem pošto građani neće dobijati priliv na tekući račun, pa neće moći da dobiju ni kredit, čekove ili dozvoljeno prekoračenje po računu. No, Srbija je već odavno poligon za sprovođenje eksperimenata zamišljenih od strane svakojakih neostvarenih "stručnjaka" i frustriranih kvazi intelektualaca.

Novosadjanka

pre 12 godina

stvarno mi nije jasno kakve veze banke imaju sa naplatom poreza. kako mi se cini, banke ce manje zaradjivati na proviziji zbog uplate jednom uplatnicom a treba da rade posao poreske uprave...ko je ovde lud? i kao banke se ne protive, jok nije nego! poreska uprava je najnesposobnija institucija u ovoj nesposobnoje drzavi...strasno...i tako...

Privatnik (u ovoj zemlji isto sto i umetnik)

pre 12 godina

Sta znaci ovakav potez? Jedino objasnjenje je sledece, onaj ko ne uplacuje godinama i duguje silne pare, njemu je drzava mogla blokirati racun i bez ovog glupog zakona, ali ne, sustina je sledeca i odnosi se na sitne privatnike koji kasne po mesec najvise dva meseca, ne zato sto su bahati, nego jedva izdrzavaju krizu na koju se ova vlada stalno poziva kada je u pitanju njen los rad!Ovakav potez ce doneti sledece rezultate, a to je odpustanje radnika, ili odjavljivanje pa kes na ruke, a sta ce jadan radnik nego da prihvati svaku soluciju u ovom katasrofalnom vremenu! Ne razumem cemu tolika bahatost prema malim privatnicima, a tolika velikodusnost prema strancima! Strancima se placa, a nama sitnima bukvalno otima! Ako sam prijavio radnika, naravno da cu mu placati doprinose, ali neko sitno kasnjenje mora da se tolerise kada su u pitanju teska vremena za sitnu privredu! Veliki tajkuni nit su placali niti ce da placaju, jer oni odvajaju novac bas za takve koji sede u foteljama i popunjavaju rupe otimacinom kod sitnih! Bas bih voleo da vidim koja ce banka da zabrani delti uplatu zarada, ako kasni sa doprinosima, prebacujete svoju nesposobnost na banke, jer vi koji ste doneli takav zakon ne smete ni da prismrdite tajkunima u poresku kontrolu!

Deki

pre 12 godina

Jos uvek to nije garancija da ce covek dobiti radni staz, jel ako poslodavac uplati doprinose a nije predao neki M4 obrazac to je kao i da nije platio, sto je trenutno veci problem kod ljudi koji cekaju panziju. Kako ce to drzava da resi, mozda bi to mogli da obaveljaju ljudi iz saobracajne policije ili neko slicnih nadleznosti kad vec banke treba da obave jedan posao onda i drugi moze neko drugi.

Amos

pre 12 godina

Nije to bas toliko neobicno koliko bankari vicu.. naveli su samo drzave koje stvarno nemaju tu praksu a nisu one koje imaju (a ipak su u EU).
Poenta nije u kaznjavanju radnika, vec sprecavanju poslodavca da ne placa doprinose.
Ako bude hteo i dalje da ne placa doprinose, morace da radnike placa u kesu. Kako ce izvuci kes iz firme, to je vec njegova stvar.
Bilo bi bolje da je drzava sposobna da zaustavi takve poslodavce, ali nije. Nesposobna je poreska uprava, nesposoban PIO, nesposobni inspektori. Tj sposobni su mnogi od njih ali su korumpirani.
Ja placam doprinose redovno i ne smeta mi ova mera, sem ako ne budem morao nesto mnogo da se bakcem sa papirima.

Nikola

pre 12 godina

Znaci banke su pritiskale da preuzmu od SDK platni promet kako bi uzimale proviziju, trebala im je zarada, ali ne i dodatni posao. E pa ajd sad radite i zaradite tu proviziju.

Jo

pre 12 godina

Još jedan revolucionarni izum u režiji ekonomskih mudraca srbije.Neće funkcionisati evo sad već tvrdim i potpisujem.Što se tiče bivšeg SDK pa i moja baba bi držala na uzdi tadašnji broj firmi,a i tad se nije toliko lopinarilo kao sad i od strane gazda a i od strane radnika da se ne lažemo.Pola srbije plače kako im gazda daje malu platu a sad je 15h i da prodješ kroz bilo koji grad ne možeš mesto da nadješ u baštama kafića.Pola srbije vozi kola od 5-10 hiljada evra a niko nema leba da jede,i na kraju nisu valjda samo poslodavci pokupovali onolike stanove za poslednjih 10 godina

Umoran sam

pre 12 godina

Eksperimentiše nad nama gomila neznalica. Štetu plaća samo narod. Trebaće im deset mandata da nauče makar osnove tržišne ekonomije i osnove pravne države. Ali neka ne brinu, imaće svo vreme ovog sveta sa ovakvim narodom.

LJUBICA

pre 12 godina

Ako ostane ova koalicija na vlasti radnici ce od 1, jula raditi besplatno. Drzava ne kaznjava poslodavca nego ne dozvoljava da se radnicima isplate plate.

ovo moze samo u Srbiji

pre 12 godina

Strasno je da banke rade posao koji treba da rade poreznici. To je ukratko receno, povratak u kameno doba. Sta ce onda svakom preduzecu knjigovodja, sta ce nam revizorske kuce? Donesite zakon da sve to rade banke, ako mogu da naplacuju doprinose i poreze na plate, mogu i sve ostalo. Ne razumem kako nema nikakvog ishoda tih prijava poreske sluzbe protiv poslodavaca? Cini mi se da zato sto sudovi i poreska sluzba ne mogu da naplate dugovanja, resenje je da se svi vratimo u kameno doba. Jos jedan u nizu restriktivnih monetarnih zakona. Cudi me da se Radosavljevic nije ponovo pozvao na SDK, tu predivnu tvorevinu iz doba komunizma. Ne znam zasto ti poreznici ne odu na obuku u Englesku, Nemacku, Francusku, umesto da izmisljaju resenja koja niko ne praktikuje.

matori

pre 12 godina

Imam preko 60 godina, ali veću glupost još nisam imao prilike da pročitam!
Predlažem da donosioci ovog izuzetno "mudrog" propisa, donesu još nekoliko sličnih:
1. Pešaka, koga udari automobil, obavezno strpati u zatvor, jer je svojim postojanjem ugrozio kretanje automobila...
2. Čovek, kojeg na mrtvo premlate negde, neizostavno mora da plati veću novčanu globu ili da odleži par meseci robije, zato što su ga tukli...
3. Ako nekoga opljačkaju ili mu provale u kuću, svakako osuditi na par godina zatvora i prinudnog rada, da se opameti i ubuduće svojeručno omogući provalnicima da obave svoj posao...
4. Itd. Itd. Itd...

Dragoslav

pre 12 godina

A mislio sam da cu umreti glup. Sad sam prosvecen i prosvetljen. Dakle, poslodavac ne plati poreze, radnik onda ide u miliciju ili poresku da cinkari gazdu za platu a onda ce nasa sposobna i efikasna drzava kao bajagi da odmah pripreti gazdi koga zabole za ceo svet. I odmah ce da se uplasi, kao i do sada, od svih kazni koje mu prete a koje niko ne sme ili nece da mu napalti, pa ce odmah (kad pozeli) da uplati doprinose. Ovo kao da je neki ortoped promisljao i osmisljavao. Sad znam zasto je Amerika u krizi, nemaju ovako pametna resenja. Ko li ce da patentira ova genijalna resenja?

misko

pre 12 godina

Gde je Mladja da iskomentariše ukidanje službe SDK preko koje se nije mogla isplatiti plata bez uplate poreza i doprinosa.Tajkunima ste dozvolili da izbegnu obaveze pa sada tražite od banaka da vrše kontrolu.Opet će isti da izbegavaju pošto su i sami vlasnici banaka.

limanboy

pre 12 godina

... bruto uplata svakom zaposlenom na racun pa neka onda svako sebi placa poreze i doprinose ... tada vise "gazde" nece biti krive sto nisu uplaceni doprinosi ... pa da vidimo koliko ce ovih sto sada kukaju da im neko drugi ne uplacuje doprinose sami placati :) ... sam svoj gazda

Zeljko

pre 12 godina

Znaci opet udar na radnike zaposlene u privatnom sektoru.

Vazno je da beli medvedi sa budzeta dobiju svoja primanja a mi ostali nismo ni bitni.

Jos koliko danas cu da napravim dogovor sa poslodavcom da me prijavi na minimalac i placa na crno. Ne dam nista lesinarima! Kada cete vise da izumrete!

Milivoje Gicic

pre 12 godina

Milion birokrata a ni oni nisu dovoljni da kontrolisu ,nije problem poslodavac ,problem je drzavni aparat koji pojede sve zivo sto mu padne na pamet.Znaci prvo kontrola drzave i drzavne administracije .Ko otpusti 30% drzavnih cinovnika ja za njega glasam

Goran

pre 12 godina

Ovo moze samo da uzrokuje dodatna kasnjenja plata radnicima ili njihovo smanjenje. Ah da, naravno, i jos jedna obaveza manje, a vise vremena za kafice (za stalno, tj. za zauvek) zaposlenih u poreskim upravama.

srdjan

pre 12 godina

Javlja mi se da će naprasno porasti broj onih koji su prijavljeni na minimalni lični dohodak.

Drugim rečima, prosek plata u državi će da padne još i više od onog slikovitog poredjenja država regiona u periodu 2008-2012, koji kruži internetom ovih dana.

Ali ko još mari, to će ionako da se desi posle izbora...

Bojan

pre 12 godina

Prirodno je da po zakonu isplata plata bude preko racuna(gde imate procenat po transakciji), ali je neprirodno ukrstite podatke ?!
Jos ces i nov zakon napisati kako tebi najvise odgovara..nema kraja bankarskoj bahatosti!
Cemu vi sluzite i kom to razvoju?! Foteljasi!

buki

pre 12 godina

Genijalno resenje!!! Koliko malouman mora da bude covek pa da u Srbiji ovako nesto uradi??? Kaznjavati radnike zbog bahatosti gazde!!!???? BRAVO GENIJE!!!!

VENDI

pre 12 godina

Ili se direktor Poreske uprave ne razume u obračun plate ili ja (iako to radim već godinama).
Možda je bila neka promena za koju ja ne znam.
Doprinosi nisu 11+6.75+0.77 već 11+6,15+0,75.
Bar koliko ja znam.

buki

pre 12 godina

Genijalno resenje!!! Koliko malouman mora da bude covek pa da u Srbiji ovako nesto uradi??? Kaznjavati radnike zbog bahatosti gazde!!!???? BRAVO GENIJE!!!!

misko

pre 12 godina

Gde je Mladja da iskomentariše ukidanje službe SDK preko koje se nije mogla isplatiti plata bez uplate poreza i doprinosa.Tajkunima ste dozvolili da izbegnu obaveze pa sada tražite od banaka da vrše kontrolu.Opet će isti da izbegavaju pošto su i sami vlasnici banaka.

srdjan

pre 12 godina

Javlja mi se da će naprasno porasti broj onih koji su prijavljeni na minimalni lični dohodak.

Drugim rečima, prosek plata u državi će da padne još i više od onog slikovitog poredjenja država regiona u periodu 2008-2012, koji kruži internetom ovih dana.

Ali ko još mari, to će ionako da se desi posle izbora...

dupli standard

pre 12 godina

Imam firmu 20+ godina i isto toliko zaposlenih. U pocetku (prvih 10 godina) sam bio posten, sve placao, nista se nisam bunio. Kada mi je prvi put realno zatrebala pomoc drzavne uprave zakomplikovali su mi, uzeli mi brdo para i nikad mi nisu dali ono sto sam im trzio i ako su me tapsali po ramenu i govorili - dodji sutra, danas nije gotovo. Preboleo sam to i od tada, SVESNO KRADEM ovu drzavu na svakom koraku i na svaki nacin koji mogu! Niti jednog momenta ne zalim! Poreze, doprinose, plate sve ispacujem u dan tacno u minimalnim iznosima, a razliku u novcu zaposlenima dajem u kesu. Kad su uzimali kredite, podigao sam im plate tri meseca radi dobrog proseka kod banaka i onda im vratio na stari iznos. Na ruke dobijaju jos 2.5 puta prijavljenog iznosa. Sami uplacuju dodatno zivotno, penziono-ko sta vec hoce, jer znaju da penziju od ove drzave nece jesti...sve ovo sto trpimo su rudimenti bivse nam drzavne zajednice cije rukovodstvo nije bilo nista drugo do zajednica parazita cije potomke treba danas da hranimo, oblacimo i placamo njihov nerad! Jer i azdaja mora pasti kad nema sta vise da jede...pametnom dosta. Predpostavljam da moderator ovo nece objaviti jer nije "u duhu predstojecih izbora" ali sam svoj deo odradio. Napisao sam ono kako jeste...

Sale

pre 12 godina

Ovo je još jedan dokaz da je Srbija sprdačina od države. Država javno priznaje da je nemoćna da naplati porez i da uvede poresku disciplinu. Sad zaposleni neće dobijati zaradu zbog neplaćenih doprinosa? Kako da ne. Poslodavci će ih prijaviti na minimalac i plaćaće im u kešu, ili im neće plaćati uopšte. Ovim će ugroziti i bankarski sistem pošto građani neće dobijati priliv na tekući račun, pa neće moći da dobiju ni kredit, čekove ili dozvoljeno prekoračenje po računu. No, Srbija je već odavno poligon za sprovođenje eksperimenata zamišljenih od strane svakojakih neostvarenih "stručnjaka" i frustriranih kvazi intelektualaca.

nesh_bros

pre 12 godina

Sramota. Ukinite onda lepo poresku upravu. A pored drasticnog pada prosecne plate, doci ce i do masovnog zatvaranja firmi.. Nego pakuj kofer pa put pod noge

Realan

pre 12 godina

Koliko ja znam stopa za nezaposlenost je 0,25%, ali ono što treba naglasiti, a ovde to nije učinjenom, na 17,9% od bruto plate treba dodati još toliko koliko ide na "teret poslodavca". Dakle, ukupno je 35,8% na bruto1 platu(neto + doprinosi na teret zaposlenog) i plaća se na ceo iznos, a pored toga se plaća i porez 12%, s tim što postoji neoporezivi deo (7200 čini mi se).

U proseku na 100 dinara neto plate ide 65 državi za poreze i doprinose.
Realno, nije ni malo ni mnogo, ali je problem šta se dobija kao usluga za te pare. Ne dobija se ništa. Penzije naša generacija neće dočekati(pričam o mlađima od 35 godina), zdravstvene usluge su NULA (na platu od 500 evra izdvaja se mesečno gotovo 100 evra, za te pare kod privatnika bi vas gledali ko Boga), nezaposlenost neću ni da komentarišem. Putevi, uređenost zemlje, škole, to bi trebalo da se finansira od poreza - katastrofa.

Dakle, ja sam pre za to da imamo Američki sistem, odnosno da nam on bude cilj, ne može se odjednom preseći, jer nema para za penzije. Tamo se na bruto platu odbija 10%, to ide državi, ostalo je tvoje. Uz to porez na promet je daleko niži nego ovde(zavisi od države, ali oko 10%). Penziono i zdravstveno sam uplaćuješ ako hoćeš. Možeš i da štediš u banci, ne moraš da ulažeš u penziono. Možeš i da kupiš neku nekretninu ili da uložiš u neki posao ili akcije. Stvar je izbora. Ti biraš i imaš odgovornost za svoj život. A ne ovde. Država ti sve uzme da kao ona vodi računa o tebi, a onda ti ne vrati ništa.

Privatnik (u ovoj zemlji isto sto i umetnik)

pre 12 godina

Sta znaci ovakav potez? Jedino objasnjenje je sledece, onaj ko ne uplacuje godinama i duguje silne pare, njemu je drzava mogla blokirati racun i bez ovog glupog zakona, ali ne, sustina je sledeca i odnosi se na sitne privatnike koji kasne po mesec najvise dva meseca, ne zato sto su bahati, nego jedva izdrzavaju krizu na koju se ova vlada stalno poziva kada je u pitanju njen los rad!Ovakav potez ce doneti sledece rezultate, a to je odpustanje radnika, ili odjavljivanje pa kes na ruke, a sta ce jadan radnik nego da prihvati svaku soluciju u ovom katasrofalnom vremenu! Ne razumem cemu tolika bahatost prema malim privatnicima, a tolika velikodusnost prema strancima! Strancima se placa, a nama sitnima bukvalno otima! Ako sam prijavio radnika, naravno da cu mu placati doprinose, ali neko sitno kasnjenje mora da se tolerise kada su u pitanju teska vremena za sitnu privredu! Veliki tajkuni nit su placali niti ce da placaju, jer oni odvajaju novac bas za takve koji sede u foteljama i popunjavaju rupe otimacinom kod sitnih! Bas bih voleo da vidim koja ce banka da zabrani delti uplatu zarada, ako kasni sa doprinosima, prebacujete svoju nesposobnost na banke, jer vi koji ste doneli takav zakon ne smete ni da prismrdite tajkunima u poresku kontrolu!

LJUBICA

pre 12 godina

Ako ostane ova koalicija na vlasti radnici ce od 1, jula raditi besplatno. Drzava ne kaznjava poslodavca nego ne dozvoljava da se radnicima isplate plate.

limanboy

pre 12 godina

... bruto uplata svakom zaposlenom na racun pa neka onda svako sebi placa poreze i doprinose ... tada vise "gazde" nece biti krive sto nisu uplaceni doprinosi ... pa da vidimo koliko ce ovih sto sada kukaju da im neko drugi ne uplacuje doprinose sami placati :) ... sam svoj gazda

Novosadjanka

pre 12 godina

stvarno mi nije jasno kakve veze banke imaju sa naplatom poreza. kako mi se cini, banke ce manje zaradjivati na proviziji zbog uplate jednom uplatnicom a treba da rade posao poreske uprave...ko je ovde lud? i kao banke se ne protive, jok nije nego! poreska uprava je najnesposobnija institucija u ovoj nesposobnoje drzavi...strasno...i tako...

Umoran sam

pre 12 godina

Eksperimentiše nad nama gomila neznalica. Štetu plaća samo narod. Trebaće im deset mandata da nauče makar osnove tržišne ekonomije i osnove pravne države. Ali neka ne brinu, imaće svo vreme ovog sveta sa ovakvim narodom.

Milivoje Gicic

pre 12 godina

Milion birokrata a ni oni nisu dovoljni da kontrolisu ,nije problem poslodavac ,problem je drzavni aparat koji pojede sve zivo sto mu padne na pamet.Znaci prvo kontrola drzave i drzavne administracije .Ko otpusti 30% drzavnih cinovnika ja za njega glasam

Zeljko

pre 12 godina

Znaci opet udar na radnike zaposlene u privatnom sektoru.

Vazno je da beli medvedi sa budzeta dobiju svoja primanja a mi ostali nismo ni bitni.

Jos koliko danas cu da napravim dogovor sa poslodavcom da me prijavi na minimalac i placa na crno. Ne dam nista lesinarima! Kada cete vise da izumrete!

Nikola

pre 12 godina

Znaci banke su pritiskale da preuzmu od SDK platni promet kako bi uzimale proviziju, trebala im je zarada, ali ne i dodatni posao. E pa ajd sad radite i zaradite tu proviziju.

matori

pre 12 godina

Imam preko 60 godina, ali veću glupost još nisam imao prilike da pročitam!
Predlažem da donosioci ovog izuzetno "mudrog" propisa, donesu još nekoliko sličnih:
1. Pešaka, koga udari automobil, obavezno strpati u zatvor, jer je svojim postojanjem ugrozio kretanje automobila...
2. Čovek, kojeg na mrtvo premlate negde, neizostavno mora da plati veću novčanu globu ili da odleži par meseci robije, zato što su ga tukli...
3. Ako nekoga opljačkaju ili mu provale u kuću, svakako osuditi na par godina zatvora i prinudnog rada, da se opameti i ubuduće svojeručno omogući provalnicima da obave svoj posao...
4. Itd. Itd. Itd...

Neko

pre 12 godina

Sve što treba da bude normalno, kod nas je vest. Pa ko su ti što nisu plaćali poreze i doprinose na plate? Svi kojima vlada to nije dozvolila morali su i do sada da plaćaju poreze i doprinose. Pa tako će biti i nadalje. Nemojte nas više zamajavati. Uostalom zašto poslodavci plaćaju poreze i doprinose? Uvedite da je to obaveza građana a da poslodavci isplaćuju bruto platu, kao u svim zemljama zapada. Dokle više da poslodavci budu kužni i krivi a lisice državne da jedu meso i njihovi tajkuni. Dokle više skrivanja iza kolektivizma? Navodno svi su krivi.

Deki

pre 12 godina

Jos uvek to nije garancija da ce covek dobiti radni staz, jel ako poslodavac uplati doprinose a nije predao neki M4 obrazac to je kao i da nije platio, sto je trenutno veci problem kod ljudi koji cekaju panziju. Kako ce to drzava da resi, mozda bi to mogli da obaveljaju ljudi iz saobracajne policije ili neko slicnih nadleznosti kad vec banke treba da obave jedan posao onda i drugi moze neko drugi.

Jo

pre 12 godina

Još jedan revolucionarni izum u režiji ekonomskih mudraca srbije.Neće funkcionisati evo sad već tvrdim i potpisujem.Što se tiče bivšeg SDK pa i moja baba bi držala na uzdi tadašnji broj firmi,a i tad se nije toliko lopinarilo kao sad i od strane gazda a i od strane radnika da se ne lažemo.Pola srbije plače kako im gazda daje malu platu a sad je 15h i da prodješ kroz bilo koji grad ne možeš mesto da nadješ u baštama kafića.Pola srbije vozi kola od 5-10 hiljada evra a niko nema leba da jede,i na kraju nisu valjda samo poslodavci pokupovali onolike stanove za poslednjih 10 godina

chooyu

pre 12 godina

Ne treba banke da rade tudji posao......ustvari ne treba niko da radi tudji posao....ali ovde je na delu elementarna nesposobnost a istovremeno bahatost poreske uprave i to je jedini problem...zaradite svoje plate gospodo i naucite nesto iz tog posla koji radite a za koji vas svi gradjani jako puno placaju...

Goran

pre 12 godina

Ovo moze samo da uzrokuje dodatna kasnjenja plata radnicima ili njihovo smanjenje. Ah da, naravno, i jos jedna obaveza manje, a vise vremena za kafice (za stalno, tj. za zauvek) zaposlenih u poreskim upravama.

Dragoslav

pre 12 godina

A mislio sam da cu umreti glup. Sad sam prosvecen i prosvetljen. Dakle, poslodavac ne plati poreze, radnik onda ide u miliciju ili poresku da cinkari gazdu za platu a onda ce nasa sposobna i efikasna drzava kao bajagi da odmah pripreti gazdi koga zabole za ceo svet. I odmah ce da se uplasi, kao i do sada, od svih kazni koje mu prete a koje niko ne sme ili nece da mu napalti, pa ce odmah (kad pozeli) da uplati doprinose. Ovo kao da je neki ortoped promisljao i osmisljavao. Sad znam zasto je Amerika u krizi, nemaju ovako pametna resenja. Ko li ce da patentira ova genijalna resenja?

ovo moze samo u Srbiji

pre 12 godina

Strasno je da banke rade posao koji treba da rade poreznici. To je ukratko receno, povratak u kameno doba. Sta ce onda svakom preduzecu knjigovodja, sta ce nam revizorske kuce? Donesite zakon da sve to rade banke, ako mogu da naplacuju doprinose i poreze na plate, mogu i sve ostalo. Ne razumem kako nema nikakvog ishoda tih prijava poreske sluzbe protiv poslodavaca? Cini mi se da zato sto sudovi i poreska sluzba ne mogu da naplate dugovanja, resenje je da se svi vratimo u kameno doba. Jos jedan u nizu restriktivnih monetarnih zakona. Cudi me da se Radosavljevic nije ponovo pozvao na SDK, tu predivnu tvorevinu iz doba komunizma. Ne znam zasto ti poreznici ne odu na obuku u Englesku, Nemacku, Francusku, umesto da izmisljaju resenja koja niko ne praktikuje.

VENDI

pre 12 godina

Ili se direktor Poreske uprave ne razume u obračun plate ili ja (iako to radim već godinama).
Možda je bila neka promena za koju ja ne znam.
Doprinosi nisu 11+6.75+0.77 već 11+6,15+0,75.
Bar koliko ja znam.

goran

pre 12 godina

Pa nista novo...sad ce gazde da uplacuju sve doprinose ali radnicima platu NE uz obrazlozenje da se nema para jer drzava uzima svoj deo.
Salu na stranu nije problem naplata poreza i ostalih dadzbina vec rad na crno i iskoristavanje radnika.
Sistem je uvek funkcionisao ali dosli lopovi posle devedesetih i nasli milion rupa u zakonu pa je sad ovako kako je....nemoze tocak da se okrece kad stalno neko gura polugu u njega....a to rade skoro svi.
Mora da se krene ispocetka i od vrha pa na dole da bi se sistem vratio na normalu....svugde sistem naplata funkcionise jedino na BALKANU ne i glupo je pricati da nemoze.

dejan

pre 12 godina

poreznici haha pa imaju 30 i vise hiljada za nerad i malo im al redovno dobijaju a privatnik fakturise svoj rad mora da plati odma PDV a sto nema para poreznici neplate fakturu po 4 meseca to nikom nista ovo nema nigde i za sve imaju opravdanje

Amos

pre 12 godina

Nije to bas toliko neobicno koliko bankari vicu.. naveli su samo drzave koje stvarno nemaju tu praksu a nisu one koje imaju (a ipak su u EU).
Poenta nije u kaznjavanju radnika, vec sprecavanju poslodavca da ne placa doprinose.
Ako bude hteo i dalje da ne placa doprinose, morace da radnike placa u kesu. Kako ce izvuci kes iz firme, to je vec njegova stvar.
Bilo bi bolje da je drzava sposobna da zaustavi takve poslodavce, ali nije. Nesposobna je poreska uprava, nesposoban PIO, nesposobni inspektori. Tj sposobni su mnogi od njih ali su korumpirani.
Ja placam doprinose redovno i ne smeta mi ova mera, sem ako ne budem morao nesto mnogo da se bakcem sa papirima.

Bojan

pre 12 godina

Prirodno je da po zakonu isplata plata bude preko racuna(gde imate procenat po transakciji), ali je neprirodno ukrstite podatke ?!
Jos ces i nov zakon napisati kako tebi najvise odgovara..nema kraja bankarskoj bahatosti!
Cemu vi sluzite i kom to razvoju?! Foteljasi!

sumadinac atl

pre 12 godina

verko dugalic i guta radosacljevic dva kragujevcanina na dve pozicije. nekada guta vodio direkciju za urbanizam jako uspesno a verko dugalic pre njega...interesantan duel...

Sale Belić

pre 12 godina

NEUSTAVNO!

Šta kaže Ustav RS:

Ograničenja ljudskih i manjinskih prava

Član 20

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena ako ograničenje dopušta Ustav, u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, u obimu neophodnom da se ustavna svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu i bez zadiranja u suštinu zajemčenog prava.

Dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.

Pri ograničavanju ljudskih i manjinskih prava, svi državni organi, a naročito sudovi, dužni su da vode računa o suštini prava koje se ograničava, važnosti svrhe ograničenja, prirodi i obimu ograničenja, odnosu ograničenja sa svrhom ograničenja i o tome da li postoji način da se svrha ograničenja postigne manjim ograničenjem prava.


Neposredna primena zajemčenih prava

Član 18

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju.

Ustavom se jemče, i kao takva, neposredno se primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima. Zakonom se može propisati način ostvarivanja ovih prava samo ako je to Ustavom izričito predviđeno ili ako je to neophodno za ostvarenje pojedinog prava zbog njegove prirode, pri čemu zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajemčenog prava.

Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.


Pravo na rad

Član 60

Jemči se pravo na rad, u skladu sa zakonom.

Svako ima pravo na slobodan izbor rada.

Svima su, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

Svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa. Niko se tih prava ne može odreći.

Ženama, omladini i invalidima omogućuju se posebna zaštita na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.



Valjalo bi da neko pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti na osnovu sledećih argumenata:

Zarada zaposlenog se ugovara u bruto iznosu i obuhvata sve poreze i doprinose koji se plaćaju iz zarade. Ovaj deo poreza i doprinosa jeste sastavni deo zarade i poreski dužnik je zaposleni koji ostvaruje zaradu dok je isplatilac prihoda (poslodavac) samo poreski platac (ima obavezu da obračuna i obustavi isplatu navedenih javnih prihoda, te da ih uplati na odgovarajuće račune javnih prihoda).

Pored navedenih poreza i doprinosa, poslodavac je u obavezi da obračuna i uplati isti iznos doprinosa na zaradu. Dakle, po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011 i 101/2011) postoje dve vrste doprinosa:

· Doprinos iz osnovice je iznos doprinosa koji obračunava, obustavlja i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u ime i u korist osiguranika;

· Doprinos na osnovicu je iznos doprinosa koji obračunava i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u svoje ime, a u korist osiguranika ili osiguranik koji sam za sebe plaća doprinos;

Kod doprinosa iz osnovice, obveznik jeste lice koje ostvaruje prihode (zaposleni), dok se poslodavac javlja samo u ulozi platca. Međutim, kod doprinosa na osnovicu, obveznik nije lice koje ostvaruje prihode već je obveznik isplatilac prihoda (poslodavac). Doprinosi na osnovicu jesu u uskoj vezi sa zaradom ali oni nisu sastavni deo zarade kao što su to doprinosi iz osnovice.

U smislu rečenog smatram da lica koja ostvaruju prihode (zaposleni) ne mogu trpeti štetne posledice (zabrana isplate neto zarade) zbog toga što poslodavac nije izmirio svoje obaveze (plaćanje doprinosa na osnovicu). Ovo je isto toliko apsurdno kao kada bi bila zabranjena isplata neto zarada ukoliko poslodavac nije izmirio svoje dospele obaveze prema bilo kojem poveriocu (na primer nije platio račun za telefon ili struju).

Takođe, ono što je veoma problematično u celom pristupu, to je favorizovanje države i organizacija za obavezno socijalno osiguranje u odnosu na ostale (naročito privatnopravne poverioce). Zbog čega bi potraživanja javnih prihoda imala ovakvu zaštitu i pored svih mogućih instrumenata koji stoje na raspolaganju državi (inspekcijski nadzor, upravni i sudski postupci, prinudna naplata, kazneni postupci ...).

umoran od gluposti

pre 12 godina

********
Na bruto osnovicu za obracun plate , placa se pored 12 % poreza na platu sledece :11 % za PIO, 6.15 % za zdravstevno i 0.75 % za nezaposlene i to dva puta ,na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Dakle da bude apsolutno svima jasno, ukupno se placa za svakog zaposlenog :za PIO 22 % , za zdravstveno 12.3% i za nezapolene 1.5 %.
Kad se plata isplati recimo u ovom mesecu u PU se nose na noge obrasci do 05. dana narednog meseca. U dva primerka! Na obe zalepe markice sa bar kodom i overe kad je zaprimljen dokument.Ako zele ,oni mogu svaku tu prijavu da provere posto na dokumentu jasno stoji i ko isplacuje , i maticni br kao poreski br, kog datuma je isplaceno , koliko je neto isplaceno , koliki je porez na plate te koliki su doprinosi na te obracunate plate. Dakle oni mogu da vide bukvalno odmah ako zele, da li je poslodavac isplatio platu zaposlenima navedenog datuma te da li je platio na iste poreze i doprinose i koliko.

Aca

pre 12 godina

Kako ne može? Pa lepo ih odjavi i da im pare na ruke, i završena priča. Ko će plaćati doprinose? Niko. Naš premijer je genije, svaka čast, desetka iz ekonomije.

milan

pre 12 godina

Opet jedan potez poreske uprave koji dokazuje njihovu nesposonost i neefikasnost. Tako je i sa markicama, da bi radnici dobili markicu u svoju knjizicu mora se prvo doneti potvrda od poreske uprave da ste sve obaveze izmirili. Na kraju uvek trpi radnik a u poreskoj upravi sedi masa neefikasnih ljudi, koji procerdaju svoje dragoceno vreme u neorganizovanom radu. Poreska uprava mora da kontrolise sama dali njeni duznici placaju redovno ili ne zato postoje sistemi koji javljaju da kod nekog obaveznika nesto nije u redu a ne banke i PIO fond i ko zna ko ce sve jos biti "angazovan" da radi posao poreske uprave. Novac lezi na ulici samo kada bi oni efkasnije radili ali ne zatvarati male radnje ljufima zato sto imaju par dinara manjka ili viska u blafgajni.

schule

pre 12 godina

Sve može da bude dosta jednostavnije:svaka firma ima račun u nekoj banci.Pošto se zna broj zaposlenih (tj.oni koji su prijavljeni) svakog 1. u mesecu automatski "skinuti" sa računa firme za doprinose i sve ostalo a ako nema firma stedstava na računu pristupiti blokadi računa i tkzv prinudnoj naplati.Zašto ne bi iskoristili iskustva "susjeda" i PDV automatski skidali prilikom priliva sredstava na račun firme a ne naplatom mesečno tj. kvartalno.P.S.-Nisu samo krivi poslodavci što ne uplaćuju doprinose već trula država što ih ne juri!

ZR023

pre 12 godina

Kao prvo, onih 12% je reket. ja sam zakljucio ugovor o radu sa mojim (privatnim) poslodavcem. drzava tu nije ucestvovala. ja dajem svoje vreme i svoj rad u zamenu za platu. to nije profit nego naknada, pa mi nije jasno po kom osnovu drzava moze da se ovako bahato ugradjuje. Kao drugo, drzava je ostavila poslodavcima da uplacuju ili ne. Bankama je uvalila posao kontrolora a radnike je ostavila sa kesom na vetrometini. Tipicno!Kao trece, zar je toliko tesko pogledati kako to rade normalne drzave i bukvalno prekopirati? zasto imam osecaj da je posle svake «reforme» sve gore?

kile

pre 12 godina

Dragoj redakciji:
Ja, života mi, nemam više živaca da pišem komentare. Mučim se i pišem iz stručnog ugla debele komentare a vi mi u 70% slučajeva to ne objavljujete. Hvala i doviđenja

Vlade

pre 12 godina

E bas ste ovo genijalno smislili. A gde je poreska uprava da kontrolise uplatu doprinosa,meni licno doprinosi nisu uplaceni godinu dana i nikom nista.E sad ce ovi koji su uveli ovakav sistem isplate plate da pricaju kako ce da promene i poprave .

država ne radi svoj posao a uzima novac od poštenih privatnika i njihovih radnika

pre 12 godina

Mene interesuje šta poreska uprava radi sa mojim parama i parama mojih zapošljenih. Mi jako teško zarađujemo jer je platežna moć građana vrlo mala (zbog nesposobnosti vlade i državnih organa, a i zbog monopola privilegovanih) a troškovi su iz dana u dan sve veći.

Hoću da imamo jasan uvid GDE IDE SVAKI DINAR KOJI UPLAĆUJEM NA IME DOPRINOSA I POREZA NA PLATE SEBE I MOJIH ZAPOŠLJENIH!!!

Marko

pre 12 godina

Pa znajući koliko Firmi neplaća porez,i koliko Firmi lažiraju svoje finansijsko poslovanje,kako bi sto manje platili porez,ovaj korak je neophodan i podržavam ovaj korak,jer ne može da se zaradjuju pare a da se neplaća porez,pa prvi Mišković neplaća porez,a nažalost Srbija je puna takvih Miškovića.Ako se neplaća porez odakle državi pare. To su trebali mnogo ranije da uvedu.

Dragan

pre 12 godina

Ne razumem sta je drzava dobila ovim zakonom? Samo su radnici osteceni zar ne? Znaci ako poslodavac ne uplati doprinose nema ni plate!! Pa kako je drzava naterala poslodavce da plate doprinose? Da li sam ja lud ili drzava ocekuje da radnici nateraju poslodavca da da pare drzavi zar ne? Radnici ne dobiju platu i onda strajkuju i nateraju poslodavca da plati. Alo breeeeeeeeeeee

buki

pre 12 godina

Genijalno resenje!!! Koliko malouman mora da bude covek pa da u Srbiji ovako nesto uradi??? Kaznjavati radnike zbog bahatosti gazde!!!???? BRAVO GENIJE!!!!

Jo

pre 12 godina

Još jedan revolucionarni izum u režiji ekonomskih mudraca srbije.Neće funkcionisati evo sad već tvrdim i potpisujem.Što se tiče bivšeg SDK pa i moja baba bi držala na uzdi tadašnji broj firmi,a i tad se nije toliko lopinarilo kao sad i od strane gazda a i od strane radnika da se ne lažemo.Pola srbije plače kako im gazda daje malu platu a sad je 15h i da prodješ kroz bilo koji grad ne možeš mesto da nadješ u baštama kafića.Pola srbije vozi kola od 5-10 hiljada evra a niko nema leba da jede,i na kraju nisu valjda samo poslodavci pokupovali onolike stanove za poslednjih 10 godina

Nikola

pre 12 godina

Znaci banke su pritiskale da preuzmu od SDK platni promet kako bi uzimale proviziju, trebala im je zarada, ali ne i dodatni posao. E pa ajd sad radite i zaradite tu proviziju.

misko

pre 12 godina

Gde je Mladja da iskomentariše ukidanje službe SDK preko koje se nije mogla isplatiti plata bez uplate poreza i doprinosa.Tajkunima ste dozvolili da izbegnu obaveze pa sada tražite od banaka da vrše kontrolu.Opet će isti da izbegavaju pošto su i sami vlasnici banaka.

Sale Belić

pre 12 godina

NEUSTAVNO!

Šta kaže Ustav RS:

Ograničenja ljudskih i manjinskih prava

Član 20

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena ako ograničenje dopušta Ustav, u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, u obimu neophodnom da se ustavna svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu i bez zadiranja u suštinu zajemčenog prava.

Dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.

Pri ograničavanju ljudskih i manjinskih prava, svi državni organi, a naročito sudovi, dužni su da vode računa o suštini prava koje se ograničava, važnosti svrhe ograničenja, prirodi i obimu ograničenja, odnosu ograničenja sa svrhom ograničenja i o tome da li postoji način da se svrha ograničenja postigne manjim ograničenjem prava.


Neposredna primena zajemčenih prava

Član 18

Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju.

Ustavom se jemče, i kao takva, neposredno se primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima. Zakonom se može propisati način ostvarivanja ovih prava samo ako je to Ustavom izričito predviđeno ili ako je to neophodno za ostvarenje pojedinog prava zbog njegove prirode, pri čemu zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajemčenog prava.

Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.


Pravo na rad

Član 60

Jemči se pravo na rad, u skladu sa zakonom.

Svako ima pravo na slobodan izbor rada.

Svima su, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

Svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa. Niko se tih prava ne može odreći.

Ženama, omladini i invalidima omogućuju se posebna zaštita na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.



Valjalo bi da neko pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti na osnovu sledećih argumenata:

Zarada zaposlenog se ugovara u bruto iznosu i obuhvata sve poreze i doprinose koji se plaćaju iz zarade. Ovaj deo poreza i doprinosa jeste sastavni deo zarade i poreski dužnik je zaposleni koji ostvaruje zaradu dok je isplatilac prihoda (poslodavac) samo poreski platac (ima obavezu da obračuna i obustavi isplatu navedenih javnih prihoda, te da ih uplati na odgovarajuće račune javnih prihoda).

Pored navedenih poreza i doprinosa, poslodavac je u obavezi da obračuna i uplati isti iznos doprinosa na zaradu. Dakle, po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011 i 101/2011) postoje dve vrste doprinosa:

· Doprinos iz osnovice je iznos doprinosa koji obračunava, obustavlja i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u ime i u korist osiguranika;

· Doprinos na osnovicu je iznos doprinosa koji obračunava i plaća poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda u svoje ime, a u korist osiguranika ili osiguranik koji sam za sebe plaća doprinos;

Kod doprinosa iz osnovice, obveznik jeste lice koje ostvaruje prihode (zaposleni), dok se poslodavac javlja samo u ulozi platca. Međutim, kod doprinosa na osnovicu, obveznik nije lice koje ostvaruje prihode već je obveznik isplatilac prihoda (poslodavac). Doprinosi na osnovicu jesu u uskoj vezi sa zaradom ali oni nisu sastavni deo zarade kao što su to doprinosi iz osnovice.

U smislu rečenog smatram da lica koja ostvaruju prihode (zaposleni) ne mogu trpeti štetne posledice (zabrana isplate neto zarade) zbog toga što poslodavac nije izmirio svoje obaveze (plaćanje doprinosa na osnovicu). Ovo je isto toliko apsurdno kao kada bi bila zabranjena isplata neto zarada ukoliko poslodavac nije izmirio svoje dospele obaveze prema bilo kojem poveriocu (na primer nije platio račun za telefon ili struju).

Takođe, ono što je veoma problematično u celom pristupu, to je favorizovanje države i organizacija za obavezno socijalno osiguranje u odnosu na ostale (naročito privatnopravne poverioce). Zbog čega bi potraživanja javnih prihoda imala ovakvu zaštitu i pored svih mogućih instrumenata koji stoje na raspolaganju državi (inspekcijski nadzor, upravni i sudski postupci, prinudna naplata, kazneni postupci ...).

limanboy

pre 12 godina

... bruto uplata svakom zaposlenom na racun pa neka onda svako sebi placa poreze i doprinose ... tada vise "gazde" nece biti krive sto nisu uplaceni doprinosi ... pa da vidimo koliko ce ovih sto sada kukaju da im neko drugi ne uplacuje doprinose sami placati :) ... sam svoj gazda

Amos

pre 12 godina

Nije to bas toliko neobicno koliko bankari vicu.. naveli su samo drzave koje stvarno nemaju tu praksu a nisu one koje imaju (a ipak su u EU).
Poenta nije u kaznjavanju radnika, vec sprecavanju poslodavca da ne placa doprinose.
Ako bude hteo i dalje da ne placa doprinose, morace da radnike placa u kesu. Kako ce izvuci kes iz firme, to je vec njegova stvar.
Bilo bi bolje da je drzava sposobna da zaustavi takve poslodavce, ali nije. Nesposobna je poreska uprava, nesposoban PIO, nesposobni inspektori. Tj sposobni su mnogi od njih ali su korumpirani.
Ja placam doprinose redovno i ne smeta mi ova mera, sem ako ne budem morao nesto mnogo da se bakcem sa papirima.

Marko

pre 12 godina

Pa znajući koliko Firmi neplaća porez,i koliko Firmi lažiraju svoje finansijsko poslovanje,kako bi sto manje platili porez,ovaj korak je neophodan i podržavam ovaj korak,jer ne može da se zaradjuju pare a da se neplaća porez,pa prvi Mišković neplaća porez,a nažalost Srbija je puna takvih Miškovića.Ako se neplaća porez odakle državi pare. To su trebali mnogo ranije da uvedu.

srdjan

pre 12 godina

Javlja mi se da će naprasno porasti broj onih koji su prijavljeni na minimalni lični dohodak.

Drugim rečima, prosek plata u državi će da padne još i više od onog slikovitog poredjenja država regiona u periodu 2008-2012, koji kruži internetom ovih dana.

Ali ko još mari, to će ionako da se desi posle izbora...

Neko

pre 12 godina

Sve što treba da bude normalno, kod nas je vest. Pa ko su ti što nisu plaćali poreze i doprinose na plate? Svi kojima vlada to nije dozvolila morali su i do sada da plaćaju poreze i doprinose. Pa tako će biti i nadalje. Nemojte nas više zamajavati. Uostalom zašto poslodavci plaćaju poreze i doprinose? Uvedite da je to obaveza građana a da poslodavci isplaćuju bruto platu, kao u svim zemljama zapada. Dokle više da poslodavci budu kužni i krivi a lisice državne da jedu meso i njihovi tajkuni. Dokle više skrivanja iza kolektivizma? Navodno svi su krivi.

dupli standard

pre 12 godina

Imam firmu 20+ godina i isto toliko zaposlenih. U pocetku (prvih 10 godina) sam bio posten, sve placao, nista se nisam bunio. Kada mi je prvi put realno zatrebala pomoc drzavne uprave zakomplikovali su mi, uzeli mi brdo para i nikad mi nisu dali ono sto sam im trzio i ako su me tapsali po ramenu i govorili - dodji sutra, danas nije gotovo. Preboleo sam to i od tada, SVESNO KRADEM ovu drzavu na svakom koraku i na svaki nacin koji mogu! Niti jednog momenta ne zalim! Poreze, doprinose, plate sve ispacujem u dan tacno u minimalnim iznosima, a razliku u novcu zaposlenima dajem u kesu. Kad su uzimali kredite, podigao sam im plate tri meseca radi dobrog proseka kod banaka i onda im vratio na stari iznos. Na ruke dobijaju jos 2.5 puta prijavljenog iznosa. Sami uplacuju dodatno zivotno, penziono-ko sta vec hoce, jer znaju da penziju od ove drzave nece jesti...sve ovo sto trpimo su rudimenti bivse nam drzavne zajednice cije rukovodstvo nije bilo nista drugo do zajednica parazita cije potomke treba danas da hranimo, oblacimo i placamo njihov nerad! Jer i azdaja mora pasti kad nema sta vise da jede...pametnom dosta. Predpostavljam da moderator ovo nece objaviti jer nije "u duhu predstojecih izbora" ali sam svoj deo odradio. Napisao sam ono kako jeste...

Bojan

pre 12 godina

Prirodno je da po zakonu isplata plata bude preko racuna(gde imate procenat po transakciji), ali je neprirodno ukrstite podatke ?!
Jos ces i nov zakon napisati kako tebi najvise odgovara..nema kraja bankarskoj bahatosti!
Cemu vi sluzite i kom to razvoju?! Foteljasi!

Realan

pre 12 godina

Koliko ja znam stopa za nezaposlenost je 0,25%, ali ono što treba naglasiti, a ovde to nije učinjenom, na 17,9% od bruto plate treba dodati još toliko koliko ide na "teret poslodavca". Dakle, ukupno je 35,8% na bruto1 platu(neto + doprinosi na teret zaposlenog) i plaća se na ceo iznos, a pored toga se plaća i porez 12%, s tim što postoji neoporezivi deo (7200 čini mi se).

U proseku na 100 dinara neto plate ide 65 državi za poreze i doprinose.
Realno, nije ni malo ni mnogo, ali je problem šta se dobija kao usluga za te pare. Ne dobija se ništa. Penzije naša generacija neće dočekati(pričam o mlađima od 35 godina), zdravstvene usluge su NULA (na platu od 500 evra izdvaja se mesečno gotovo 100 evra, za te pare kod privatnika bi vas gledali ko Boga), nezaposlenost neću ni da komentarišem. Putevi, uređenost zemlje, škole, to bi trebalo da se finansira od poreza - katastrofa.

Dakle, ja sam pre za to da imamo Američki sistem, odnosno da nam on bude cilj, ne može se odjednom preseći, jer nema para za penzije. Tamo se na bruto platu odbija 10%, to ide državi, ostalo je tvoje. Uz to porez na promet je daleko niži nego ovde(zavisi od države, ali oko 10%). Penziono i zdravstveno sam uplaćuješ ako hoćeš. Možeš i da štediš u banci, ne moraš da ulažeš u penziono. Možeš i da kupiš neku nekretninu ili da uložiš u neki posao ili akcije. Stvar je izbora. Ti biraš i imaš odgovornost za svoj život. A ne ovde. Država ti sve uzme da kao ona vodi računa o tebi, a onda ti ne vrati ništa.

Privatnik (u ovoj zemlji isto sto i umetnik)

pre 12 godina

Sta znaci ovakav potez? Jedino objasnjenje je sledece, onaj ko ne uplacuje godinama i duguje silne pare, njemu je drzava mogla blokirati racun i bez ovog glupog zakona, ali ne, sustina je sledeca i odnosi se na sitne privatnike koji kasne po mesec najvise dva meseca, ne zato sto su bahati, nego jedva izdrzavaju krizu na koju se ova vlada stalno poziva kada je u pitanju njen los rad!Ovakav potez ce doneti sledece rezultate, a to je odpustanje radnika, ili odjavljivanje pa kes na ruke, a sta ce jadan radnik nego da prihvati svaku soluciju u ovom katasrofalnom vremenu! Ne razumem cemu tolika bahatost prema malim privatnicima, a tolika velikodusnost prema strancima! Strancima se placa, a nama sitnima bukvalno otima! Ako sam prijavio radnika, naravno da cu mu placati doprinose, ali neko sitno kasnjenje mora da se tolerise kada su u pitanju teska vremena za sitnu privredu! Veliki tajkuni nit su placali niti ce da placaju, jer oni odvajaju novac bas za takve koji sede u foteljama i popunjavaju rupe otimacinom kod sitnih! Bas bih voleo da vidim koja ce banka da zabrani delti uplatu zarada, ako kasni sa doprinosima, prebacujete svoju nesposobnost na banke, jer vi koji ste doneli takav zakon ne smete ni da prismrdite tajkunima u poresku kontrolu!

ovo moze samo u Srbiji

pre 12 godina

Strasno je da banke rade posao koji treba da rade poreznici. To je ukratko receno, povratak u kameno doba. Sta ce onda svakom preduzecu knjigovodja, sta ce nam revizorske kuce? Donesite zakon da sve to rade banke, ako mogu da naplacuju doprinose i poreze na plate, mogu i sve ostalo. Ne razumem kako nema nikakvog ishoda tih prijava poreske sluzbe protiv poslodavaca? Cini mi se da zato sto sudovi i poreska sluzba ne mogu da naplate dugovanja, resenje je da se svi vratimo u kameno doba. Jos jedan u nizu restriktivnih monetarnih zakona. Cudi me da se Radosavljevic nije ponovo pozvao na SDK, tu predivnu tvorevinu iz doba komunizma. Ne znam zasto ti poreznici ne odu na obuku u Englesku, Nemacku, Francusku, umesto da izmisljaju resenja koja niko ne praktikuje.

LJUBICA

pre 12 godina

Ako ostane ova koalicija na vlasti radnici ce od 1, jula raditi besplatno. Drzava ne kaznjava poslodavca nego ne dozvoljava da se radnicima isplate plate.

Sale

pre 12 godina

Ovo je još jedan dokaz da je Srbija sprdačina od države. Država javno priznaje da je nemoćna da naplati porez i da uvede poresku disciplinu. Sad zaposleni neće dobijati zaradu zbog neplaćenih doprinosa? Kako da ne. Poslodavci će ih prijaviti na minimalac i plaćaće im u kešu, ili im neće plaćati uopšte. Ovim će ugroziti i bankarski sistem pošto građani neće dobijati priliv na tekući račun, pa neće moći da dobiju ni kredit, čekove ili dozvoljeno prekoračenje po računu. No, Srbija je već odavno poligon za sprovođenje eksperimenata zamišljenih od strane svakojakih neostvarenih "stručnjaka" i frustriranih kvazi intelektualaca.

nesh_bros

pre 12 godina

Sramota. Ukinite onda lepo poresku upravu. A pored drasticnog pada prosecne plate, doci ce i do masovnog zatvaranja firmi.. Nego pakuj kofer pa put pod noge

chooyu

pre 12 godina

Ne treba banke da rade tudji posao......ustvari ne treba niko da radi tudji posao....ali ovde je na delu elementarna nesposobnost a istovremeno bahatost poreske uprave i to je jedini problem...zaradite svoje plate gospodo i naucite nesto iz tog posla koji radite a za koji vas svi gradjani jako puno placaju...

schule

pre 12 godina

Sve može da bude dosta jednostavnije:svaka firma ima račun u nekoj banci.Pošto se zna broj zaposlenih (tj.oni koji su prijavljeni) svakog 1. u mesecu automatski "skinuti" sa računa firme za doprinose i sve ostalo a ako nema firma stedstava na računu pristupiti blokadi računa i tkzv prinudnoj naplati.Zašto ne bi iskoristili iskustva "susjeda" i PDV automatski skidali prilikom priliva sredstava na račun firme a ne naplatom mesečno tj. kvartalno.P.S.-Nisu samo krivi poslodavci što ne uplaćuju doprinose već trula država što ih ne juri!

Zeljko

pre 12 godina

Znaci opet udar na radnike zaposlene u privatnom sektoru.

Vazno je da beli medvedi sa budzeta dobiju svoja primanja a mi ostali nismo ni bitni.

Jos koliko danas cu da napravim dogovor sa poslodavcom da me prijavi na minimalac i placa na crno. Ne dam nista lesinarima! Kada cete vise da izumrete!

Dragoslav

pre 12 godina

A mislio sam da cu umreti glup. Sad sam prosvecen i prosvetljen. Dakle, poslodavac ne plati poreze, radnik onda ide u miliciju ili poresku da cinkari gazdu za platu a onda ce nasa sposobna i efikasna drzava kao bajagi da odmah pripreti gazdi koga zabole za ceo svet. I odmah ce da se uplasi, kao i do sada, od svih kazni koje mu prete a koje niko ne sme ili nece da mu napalti, pa ce odmah (kad pozeli) da uplati doprinose. Ovo kao da je neki ortoped promisljao i osmisljavao. Sad znam zasto je Amerika u krizi, nemaju ovako pametna resenja. Ko li ce da patentira ova genijalna resenja?

goran

pre 12 godina

Pa nista novo...sad ce gazde da uplacuju sve doprinose ali radnicima platu NE uz obrazlozenje da se nema para jer drzava uzima svoj deo.
Salu na stranu nije problem naplata poreza i ostalih dadzbina vec rad na crno i iskoristavanje radnika.
Sistem je uvek funkcionisao ali dosli lopovi posle devedesetih i nasli milion rupa u zakonu pa je sad ovako kako je....nemoze tocak da se okrece kad stalno neko gura polugu u njega....a to rade skoro svi.
Mora da se krene ispocetka i od vrha pa na dole da bi se sistem vratio na normalu....svugde sistem naplata funkcionise jedino na BALKANU ne i glupo je pricati da nemoze.

Novosadjanka

pre 12 godina

stvarno mi nije jasno kakve veze banke imaju sa naplatom poreza. kako mi se cini, banke ce manje zaradjivati na proviziji zbog uplate jednom uplatnicom a treba da rade posao poreske uprave...ko je ovde lud? i kao banke se ne protive, jok nije nego! poreska uprava je najnesposobnija institucija u ovoj nesposobnoje drzavi...strasno...i tako...

dejan

pre 12 godina

poreznici haha pa imaju 30 i vise hiljada za nerad i malo im al redovno dobijaju a privatnik fakturise svoj rad mora da plati odma PDV a sto nema para poreznici neplate fakturu po 4 meseca to nikom nista ovo nema nigde i za sve imaju opravdanje

umoran od gluposti

pre 12 godina

********
Na bruto osnovicu za obracun plate , placa se pored 12 % poreza na platu sledece :11 % za PIO, 6.15 % za zdravstevno i 0.75 % za nezaposlene i to dva puta ,na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Dakle da bude apsolutno svima jasno, ukupno se placa za svakog zaposlenog :za PIO 22 % , za zdravstveno 12.3% i za nezapolene 1.5 %.
Kad se plata isplati recimo u ovom mesecu u PU se nose na noge obrasci do 05. dana narednog meseca. U dva primerka! Na obe zalepe markice sa bar kodom i overe kad je zaprimljen dokument.Ako zele ,oni mogu svaku tu prijavu da provere posto na dokumentu jasno stoji i ko isplacuje , i maticni br kao poreski br, kog datuma je isplaceno , koliko je neto isplaceno , koliki je porez na plate te koliki su doprinosi na te obracunate plate. Dakle oni mogu da vide bukvalno odmah ako zele, da li je poslodavac isplatio platu zaposlenima navedenog datuma te da li je platio na iste poreze i doprinose i koliko.

Milivoje Gicic

pre 12 godina

Milion birokrata a ni oni nisu dovoljni da kontrolisu ,nije problem poslodavac ,problem je drzavni aparat koji pojede sve zivo sto mu padne na pamet.Znaci prvo kontrola drzave i drzavne administracije .Ko otpusti 30% drzavnih cinovnika ja za njega glasam

Goran

pre 12 godina

Ovo moze samo da uzrokuje dodatna kasnjenja plata radnicima ili njihovo smanjenje. Ah da, naravno, i jos jedna obaveza manje, a vise vremena za kafice (za stalno, tj. za zauvek) zaposlenih u poreskim upravama.

matori

pre 12 godina

Imam preko 60 godina, ali veću glupost još nisam imao prilike da pročitam!
Predlažem da donosioci ovog izuzetno "mudrog" propisa, donesu još nekoliko sličnih:
1. Pešaka, koga udari automobil, obavezno strpati u zatvor, jer je svojim postojanjem ugrozio kretanje automobila...
2. Čovek, kojeg na mrtvo premlate negde, neizostavno mora da plati veću novčanu globu ili da odleži par meseci robije, zato što su ga tukli...
3. Ako nekoga opljačkaju ili mu provale u kuću, svakako osuditi na par godina zatvora i prinudnog rada, da se opameti i ubuduće svojeručno omogući provalnicima da obave svoj posao...
4. Itd. Itd. Itd...

VENDI

pre 12 godina

Ili se direktor Poreske uprave ne razume u obračun plate ili ja (iako to radim već godinama).
Možda je bila neka promena za koju ja ne znam.
Doprinosi nisu 11+6.75+0.77 već 11+6,15+0,75.
Bar koliko ja znam.

sumadinac atl

pre 12 godina

verko dugalic i guta radosacljevic dva kragujevcanina na dve pozicije. nekada guta vodio direkciju za urbanizam jako uspesno a verko dugalic pre njega...interesantan duel...

Umoran sam

pre 12 godina

Eksperimentiše nad nama gomila neznalica. Štetu plaća samo narod. Trebaće im deset mandata da nauče makar osnove tržišne ekonomije i osnove pravne države. Ali neka ne brinu, imaće svo vreme ovog sveta sa ovakvim narodom.

Deki

pre 12 godina

Jos uvek to nije garancija da ce covek dobiti radni staz, jel ako poslodavac uplati doprinose a nije predao neki M4 obrazac to je kao i da nije platio, sto je trenutno veci problem kod ljudi koji cekaju panziju. Kako ce to drzava da resi, mozda bi to mogli da obaveljaju ljudi iz saobracajne policije ili neko slicnih nadleznosti kad vec banke treba da obave jedan posao onda i drugi moze neko drugi.

Vlade

pre 12 godina

E bas ste ovo genijalno smislili. A gde je poreska uprava da kontrolise uplatu doprinosa,meni licno doprinosi nisu uplaceni godinu dana i nikom nista.E sad ce ovi koji su uveli ovakav sistem isplate plate da pricaju kako ce da promene i poprave .

ZR023

pre 12 godina

Kao prvo, onih 12% je reket. ja sam zakljucio ugovor o radu sa mojim (privatnim) poslodavcem. drzava tu nije ucestvovala. ja dajem svoje vreme i svoj rad u zamenu za platu. to nije profit nego naknada, pa mi nije jasno po kom osnovu drzava moze da se ovako bahato ugradjuje. Kao drugo, drzava je ostavila poslodavcima da uplacuju ili ne. Bankama je uvalila posao kontrolora a radnike je ostavila sa kesom na vetrometini. Tipicno!Kao trece, zar je toliko tesko pogledati kako to rade normalne drzave i bukvalno prekopirati? zasto imam osecaj da je posle svake «reforme» sve gore?

država ne radi svoj posao a uzima novac od poštenih privatnika i njihovih radnika

pre 12 godina

Mene interesuje šta poreska uprava radi sa mojim parama i parama mojih zapošljenih. Mi jako teško zarađujemo jer je platežna moć građana vrlo mala (zbog nesposobnosti vlade i državnih organa, a i zbog monopola privilegovanih) a troškovi su iz dana u dan sve veći.

Hoću da imamo jasan uvid GDE IDE SVAKI DINAR KOJI UPLAĆUJEM NA IME DOPRINOSA I POREZA NA PLATE SEBE I MOJIH ZAPOŠLJENIH!!!

Aca

pre 12 godina

Kako ne može? Pa lepo ih odjavi i da im pare na ruke, i završena priča. Ko će plaćati doprinose? Niko. Naš premijer je genije, svaka čast, desetka iz ekonomije.

milan

pre 12 godina

Opet jedan potez poreske uprave koji dokazuje njihovu nesposonost i neefikasnost. Tako je i sa markicama, da bi radnici dobili markicu u svoju knjizicu mora se prvo doneti potvrda od poreske uprave da ste sve obaveze izmirili. Na kraju uvek trpi radnik a u poreskoj upravi sedi masa neefikasnih ljudi, koji procerdaju svoje dragoceno vreme u neorganizovanom radu. Poreska uprava mora da kontrolise sama dali njeni duznici placaju redovno ili ne zato postoje sistemi koji javljaju da kod nekog obaveznika nesto nije u redu a ne banke i PIO fond i ko zna ko ce sve jos biti "angazovan" da radi posao poreske uprave. Novac lezi na ulici samo kada bi oni efkasnije radili ali ne zatvarati male radnje ljufima zato sto imaju par dinara manjka ili viska u blafgajni.

kile

pre 12 godina

Dragoj redakciji:
Ja, života mi, nemam više živaca da pišem komentare. Mučim se i pišem iz stručnog ugla debele komentare a vi mi u 70% slučajeva to ne objavljujete. Hvala i doviđenja

Dragan

pre 12 godina

Ne razumem sta je drzava dobila ovim zakonom? Samo su radnici osteceni zar ne? Znaci ako poslodavac ne uplati doprinose nema ni plate!! Pa kako je drzava naterala poslodavce da plate doprinose? Da li sam ja lud ili drzava ocekuje da radnici nateraju poslodavca da da pare drzavi zar ne? Radnici ne dobiju platu i onda strajkuju i nateraju poslodavca da plati. Alo breeeeeeeeeeee