Sreda, 14.03.2012.

11:01

Kineski u školama u Srbiji

Ministarstvo prosvete Srbije potpisalo memorandum o saradnji s kineskim ambasadorom, prema kom će se u srpskim školama učiti kineski jezik.

Izvor: B92

Kineski u školama u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

iks

pre 12 godina

Kineki kao izborni je pozitivna inicijativa.
Ucenje kinskog je dobar ulog u buducnost, ali jedino ako ga ucenici/studenti savladaju dovoljno. U suprotnom to je gubljenje vremena i pametnije je da se skoncentrisu na engleski koji je lakse nauciti govoriti i nemereljivo lakse nauciti pisati i citati. Ovo drugo je narocito vazno zbog pracanja informacija na netu u pismenoj formi. Za pisani kineski potrebne su godine i godine. Za engelski vam je dovoljna jedna i po ili manje i daleko ga je korisnije znati i to ce biti tako sigurno jos 20 godina.
Slikanje dva ministra zbog 14 nastavnika kineskog je politicka promocija i to vrlo losa. Delujemo kao banana drzava.

Shanghai 上海

pre 12 godina

Iako živim u Šangaju, napravio sam grešku i nisam počeo da učim jezik, najviše zbog moje lenjosti. Sada mi moja deca prevode i ja se iskreno kajem zbog toga. Stara kultura, filozofija i potpuno drugačiji kulturni krug, za sve to sam ostao uskraćen.

kinez

pre 12 godina

svi su kom.simpatični ali najjači je ovaj lik što kaže da ide razmak posle interpunkcije.Care to možda tvoj mob pravi razmak,nije u realnosti tako.I kakav crni kineski u školama,boli me uvo što je masovno,ja učim english jer je to i dalje univerzalan jezik za sporazumevanje.

mm

pre 12 godina

..najobicnija svinjarija..uzgred, da postavim i pitanje zaposljavanja kineskih profesora (nastavnika) koji
ce predavati u srpskim skolama..zar mi nemamo dovoljno profesora, nastavnika ili ucitelja koji vec godinama cekaju posao na birou?..od svega sto ne znamo ili do sada nismo naucili, prihvatili ili uveli, odlucili smo se bas za kineski jezik?..

Radiša Gligorijević

pre 12 godina

Bilo bi svrsishodno poglrdati malo u budućnost Srbije i dati priliku da se neka deca školuju i na Albanskom jeziku . Biće svakako od praktićne koristi , a biče to i doprinos premošćavanju ogromnog i nenormalnog JAZA , imeđu dva naroda koji žive jedan pored drugog vekovima . Na kraju , neće u svakom slučaju biti štete od pokušaja , a skoro da neće koštati ništa . Koristi može biti višestruke , počev od ekonomske , pa nadalje ! Sukoba je u svakom slučaju dosta - za sledeća 3 Veka ... bar !

Mapet Šou

pre 12 godina

za (Neko Iz Mase, 14. mart 2012 22:15)

Komuniciraš na egleskom ili rukama.

SA rukama može da komuniciraš tako što pričaš levoj ruci, a onda ti desna odgovara :)

Neko Iz Mase

pre 12 godina

Deco,
ucite engleski jezik.

I Kinezi ga uce. A, i Rusi.

Off topic;
Moju generaciju u skoli su delili na "ruse" i "engleze". To je bilo nekoh 60-ih.
Tada su se roditelji izjasnjavali, koji jezik ce njihovo dete da uci i tako su stvarana odeljenja.
"Rusi" su bili vecinom seljacka deca, koja su samo otaljavala skolu, pa je bilo lakse da se "polozi" ruski,
a "Englezi" su bili deca roditelja koji su i "usprkos tezini jezika," imali neku viziju buducnosti svoje dece.
Tada se retko ucio nemacki jezik, zbog "poznatih razloga", ali bilo je i takvih skola.
Danas, kada sam obisao skoro ceo Svet, mogu da kazem samo jednu cinjenicu, da je engleski jezik univerzalni nacin komunikacije, ma gde bili.
Ja sada govorim i danski i francuski i nemacki, ali sta mi vredi kada ne znam italijanski ili spanski.
Dakle, jedino mogu da se sporazumem na engleskom ili sa RUKAMA, kao sto je NORMALNO u zemljama bez dovoljne edukacije i vizije.
A, ova "vizija" o kineskom je, recimo smesna..., odnosno bolesna.
Besposlicari sede i u svojoj dosadi smisljaju po cemu ce ostati poznati za "svog mandata".
Da se Narod zabavlja dok im rastu Vile po Dedinju. Fuj, gomilo nedoskolovana.

Nikola

pre 12 godina

da, mi u skoli nemamo 15 predmeta i ja kao osmak nemam svaki dan po 6, neki put i po 7 casova. prosto jedva cekam da krene i ovo, volim vreme da provodim u skoli u kojoj ni prozori nisu celi. a i sta ce nama zivot i slobodno vreme?! bitno je da se obrazujemo.. a da pokazemo nas ljubav, zahtevamo sledece predmete: spanski, italijanski, arapski i jos 10 predmeta po izboru KAO OBAVEZNU NASTAVU!! hvala.

La forum

pre 12 godina

Mislim da to nije uredu. Da je ta ideja luda i da ovo treba ukinuti!!!! Ja kao učenik smatram da bi ovo trebalo da bude šala!! Svako ko misli da će učenici ovo prihvatiti nije baš normalan, pokušao sam da ne vređam

lazar

pre 12 godina

Ne secam se nikoga iz moje generacije (70-te) ko je naucio strani jezik u skoli. Svi koji su hteli da nauce strani jezik isli su na specijalne kurseve van skole. Takodje, nedavno smo na ovom sajtu citali da je trecina nase populacije nepismena kad je u pitanju maternji jezik? I moji profesoru na BG univerzitetu su bili veoma neprecizni i aljkavi kada je u pitanju gramatika srpskog i jasnoca recenice... Inace, nemam nista protiv ucenja kineskog.

coa syd

pre 12 godina

E da, da dodam da Srpski jezik najvise koristi slicnih glasova sa Kineskim kao sto su sh, ch, dj, dz, itd. Pa na tako prirodnije imati slomljen jezik :)

Uros

pre 12 godina

Posle Švedske-Srbija druga u Evropi koja uvodi kineski kao obavezan.
Svaka čast, konačno nešto dobro.I prekinite, više,aman biti toliki Euro-centristi, pa sve zapadne firme imaju svoje ogranke u Kini, Mongoliji, Rusiji i Ukrajini...Globalizacija je višesmeran proces, a ne jednosmeran.

guska koja je spasla Rim

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!
(bezimena, 14. mart 2012 17:01)

Tako je, draga bezimena gospodjo. Smatram da biste i Vi, osim ukoliko nameravate da se uskoro naselite u Kini, trebalo prvo malo savesnije da naucite srpski. Verujem da tada ne biste glagol koji se nalazi u sred recenice pisali velikim pocetnim slovom, a mozda biste, cak, izbegli i cetverostruko ponavljanje veznika "da" u istoj recenici. Ukoliko, nakon toga, odlucite da se posvetite izucavanju kineskog, pre nego portuglaskog, ili turskog, siguran sam da motiv te Vase odluke nece biti potreba za boljim snalazenjem u novobeogradskom Bloku 45, jos manje ljubav prema Kini i Kinezima, iskrena ili nametnuta, nego banalna poslovna komunikacija. Svidjalo se nama, ili ne, Kina danas jeste ekonomski gigant koji, avaj, svakim novim sutra biva sve veci i veci. I nece se smanjivati zato sto se Vama, ili meni, ne dopada ideja ucenja kineskog. Jeste, Srbende lupetaju o Kini koja ce, koliko sutra, od Ameriku&Englesku naciniti zemlju proletersku i s kojom, stoga, treba smesta stupiti u najintimniji odnos, ako Matuska dopusti; ne pada im, medjutim, ni blizu kraja pameti ideja da bi se kineski jezik uopste ikako mogao uciti. Na mrskom Zapadu, za to vreme, itekako ga uce, cak i tamo gde su do juce i engleski kako-tako natucali samo najuceniji fenomeni. Jednostavno - treba im, sta da se radi.

coa syd

pre 12 godina

Bas sam skoro slusao na BBC-u kako englezi ne vole sto se u Singapuru pocinje kineski u skolama uciti vise od engleskog. Recimo da je to njima prirodnije zbog pozicije i velike populacije kineskog porekla ali definitivno priznaju novu dominaciju.

Blazenka

pre 12 godina

Nadam se da nije obavezno,neka uci ko hoce.Znam da je Kina vrlo bitna u svetu biznisa,ali...Za mene su i dalje engleski i nemacki glavni.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 12 godina

Pa kako su krenuli uvesce i turski !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nenad, 14. mart 2012 18:29)

A sta bi falilo!? I turski i arapski i japanski i farsi i portugalski... Po par stotina dece godisnje za svaki od njih (kao drugi, ili, mozda, treci strani jezik). Najnormalnija stvar. Usput, koliko, na primer, istoricara, u Srbiji zna turski? Kako je moguce baviti se srpskom nacionalnom istorijom, njenim vecim delom, ali, zaista *proucavati* tu istoriju, a ne prepricavati pricice i guslarske pesme i gatati iz sanovnika, bez poznavanja turskog jezika? Koje dokumente takav istoricar proucava, koje arhive istrazuje? Alo, ima li koga? Ne bojte se, necete postati ni Kinezi, ni Turci, ako naucite kineski ili turski. I nece vas boleti.

M&M

pre 12 godina

Svaka pohvala,zivela Sam u Pekingu...ko nije bio I video,moze samo da ih vredja,a ustvari mozemo samo da im zavidimo I Mi I mnoge zapadne drzave

Aleksandar

pre 12 godina

@(it is I, 14. mart 2012 17:30)

Ni tebi ne idu pravopis i gramatika srpskog jezika preterano dobro, krenimo od toga da se nakon znakova interpunkcije stavlja razmak.

Aleksandar

pre 12 godina

Napokon jedan pametan potez ministarstva za obrazovanje. U celom savremenom svetu kineski jezik je postao moranje, a gospodi trovačima preporučujem da pokušaju da se zaposle na ozbiljnijim menadžerskim pozicijama u Kanadi, Rusiji, na severu i severozapadu Evrope bez kineskog jezika. Ja jesam, sa svojom vrlo složenom biografijom, ali su mi svugde rekli kako je mandarinski obavezan. Tada sam, sa svojih 35 godina morao da počnem sa obukom. Sada su moje mogućnosti drastično veće, kao i primanja.

PPeca@SER

pre 12 godina

這純粹是無稽之談
(mannerheim, 14. mart 2012 17:09)

也许你的,但其余的人......这是一个未来。
Da ne bude "Pricaj Kineski da te ceo svet razume" ;-)

it is I

pre 12 godina

Deca treba da uce,pod obavezno,engleski i spanski. Kineski ne,ali neka bude stvar izbora. Veci problem je to sto u Srbiji ove savremene generacije ne znaju ni srpski,gramatika naseg jezika im je opsta nepoznanica.Vise se ne iznenadjujem za "neznam,bijo,tranvaj,samnom,Srpski,8 mart....) Bitno im je da znaju da udju na Fejs,sa 13 godina da se slikaju na ves masinama....No,hajde,ako nam je ucenje kineskog spas,neka bude tako,onda srspki nije ni bitan.

Ja

pre 12 godina

Daj nemogu da nauce nemacki i engleski koji su puno laksi jezici a da nauce kineski. Jezik u skoli skoro niko ne nauci nego vecinom na nekim tecajevima

bezimena

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!

Osma gimnazija

pre 12 godina

U Osmoj beogradskoj gimnaziji se kineski jezik uči fakultativno već dve godine, a redovni studenti BU mogu isti jezk učiti u Domu kulture Studentski grad. Ništa čudno.

nyc

pre 12 godina

Zavrsio sam fakultet i magistrirao u Americi, i sada zivim u Sangaju...ono sto znam jeste da ko god zna imalo o svetu danas, priustice svojoj deci jednu fenomenalnu stvar kao sto je ucenje kineskog na vreme. Doduse, imajuci u vidu da je u Srbiji svega oko 5% stanovnistva fakultetski obrazovano, malo je onih koji ce to shvatiti.

Sin Bludimir

pre 12 godina

dete kad je malo u svoju glavicu moze da prima bilo sta. tako i bilo koji jezim.slazem se sa ovim, deci bi uveo 5 novih obaveznih jezika, a ne jedan.

Anonymus

pre 12 godina

Pregpostavljam da su ovi koji se protive ucenju kineskog "proevropejci", samo sto ne znaju da se u tj istoj EU, a posebno u USA kineski vec dugo uci u skolama.

Jednostavno, trziste je ogromno, i znati kineski moze samo da bude prednost.

Sto se "Lingviste" tice, tacno je da u Kini postoji mnogo dijalekata ali im je pismo isto i skoro svi (osim starijih generacija) govore mandarinski dijalekt, tako da je to sasvim dovoljno za komunikaciju.
Ruku na srce, i engleski i verovatno zavrsio dosta posla, ali kinezi izuzetno cene ako znate i kineski.

Inace, mislim da bi u skolama trebalo da se uce dva jezika i to
1. Engleski obavezan;
2. Spanski
3. Kineski
4. Francuski, ruski, nemacki, italijanski - ovi jezici nisu toliko korisni, tako da ne znam da li bi trebalo da se finansiraju iz budzeta, ali mozda tu i tamo.

Кунгфучије

pre 12 godina

Све је то добро замишљено, али ко је још по нашим школама научио неки страни језик а не још кинески.
Требало би се посветити више томе како се подучава а не само шта се учи.

Ja

pre 12 godina

Ma, sve je ovo sjajno, ali deca jedva pricaju i svoj maternji jezik, zivo me zanima kako ce biti sa kineskim (mada tamo nema velikog i malog slova). Koliko vidim po komentarima, i pravopis je problematican. Svetski jezici se pisu MALIM pocetnim slovom: srpski, engleski, francuski, kineski, japanski,farsi ...

kaco

pre 12 godina

Pred 100 godina najveci partner Kine u regionu bila je Albanija, kako je ona nazadovala mi preuzimamo liderstvo u regionu i postajemo strateški partner Kine, jedini u ovom delu sveta, region lidera.

obi van

pre 12 godina

odlicna ideja - ugred budi receno mnogi ambiciozni roditelji u Americi i EU vec odavno salju djecu da uce kineski i to jos skupo placaju. Srbija bi mogla da se profilira kao partner BRIK zemalja pa cak i ako udje u EU. A ovi sto daju negativne komentare ocigledno zive u nekom svijetu iz 80tih koji vise ne postoji. Niti je Evropa ta sto je bila niti je Kina...

Mare

pre 12 godina

U Norveskoj su uveli kineski jezik kao obavezni predmet u osnovnim i srednjim skolama, zato sto ce Kina kroz nekoliko godina postati najaca ekonomija na svetu, u Norveskoj se niko ne buni ali zato kod nas uvek ima nezadovojnih.

NEKA JE BAR NESTO PAMETNO

pre 12 godina

BRAVO, BRAVO, u Holandiji se naveliko priprema ista stvar/ u srednjim skolama postoji fakultativno, i interesovanje je enormno/, u Nemackoj postoji- Kinezi su ne TEK uzrastajuca nego BUDUCA svetska sila;

A,ove sto ostavljaju nebulozne komentare...pa da je pameti izvukli bi ste se pored Kineza za par godina..ovako cekaj te MMF...

zicer

pre 12 godina

Hteli to da priznamo ili ne, kineski je jezik budućnosti. Ipak ga govori najveći broj ljudi na planeti, a o razvoju Kine da i ne govorim. Ipak bi bilo dobro da ostane na tome da bude fakultativan, ali svakako je dobra stvar.

Rade

pre 12 godina

Kineski jezik se ne uvodi u skole zbog Srba vec zbog Kineza koji zive u Srbiji. Oni vode racuna o svom narodu. Kod nas se skole zatvaraju, mi rapidno gubimo stanovnistvo, pa za poslednjih devet godina smo izgubili stanovnika koliko imaju Nis i Novi sad zajedno. Pogledajte na Internetu rezultate popisa.

Kinez

pre 12 godina

U Americi drugi jezik je Spanski,a Kineski je odmah iza sa tendencijom da zameni Spanski...Dakle,vrlo lako se moze desiti da dodje do rotacije i da na kraju Engleski,na globalnom nivou, izumre za neko vreme...Ko bi rekao, pre 20 godina, da bez Engleskog necemo moci u eri racunara, mobilnih telefona itd.?Danas na trzistu imamo sve bolje kopije ali i originale telefona i laptop racunara u velikom broju,a jezik koji je setovan pri prvom pokretanju je, pogodicete, Kineski.Da bi izvrsili promenu jezika,potrebno je da znate bar osnovne reci.I tako malo po malo Kinezi promovisu jezik dok jednog dana ne bude prihvacen u potpunosti...

grozni

pre 12 godina

Ovdje na zapadu je sve vise onih koji uce kineski. Razlog je sve veca razmena sa kineskim trzistem.
Pored obaveznog engleskog ovo bi moglo za neke biti dobro ulaganje za buducnost.

Lingvista

pre 12 godina

A koji od kineskih jezika? Kantonski? Mandarinski? Koji od stotine dijalekta? Koje pismo? Kinezi iz različitih provincija se međusobno teško razumeju, često se i uopšte ne razumeju (samo dijalektne razlike prevazilaze razlike između recimo srpskog i slovenačkog) pa se postavlja pitanje - kako to mi mislimo da naučimo 'kineski'? Ili ćemo učiti 'kineski' iz provincije kineskog ambasadora, čisto dodvoravanja radi?

A tek priča o trećini planete koja govori kineski je smešna - prvo, Kineza zvanično ima nešto ispod 1,4 milijardi, što u najboljem slučaju čini petinu svetske populacije. Drugo, opet u najboljem slučaju, mandarinski govori 900 miliona ljudi što bi činilo neku osminu planete, a kad se na to dodaju razlike u dijalektima koje čine mandarinski toliko različitim iz provincije u provinciju - ne bi me začudilo da se veći procenat svetske populacije nativno služi, i međusobno razume, na španskom, hindi-urdu i engleskom jeziku nego na tzv. kineskom.

Nema lošeg jezika za naučiti ali nisu svi jezici podjednako korisni i država ne bi trebalo da forsira jezike koji će biti malo, do nimalo korisni našoj deci, a o trošku svih nas. Žalosno je kada se učenje jezika sprovodi zbog dodvoravanja umesto zbog realne potrebe. Uostalom, država bi trebalo da prvo nauči našu decu srpskom jeziku i pravopisu pre nego što se upusti u forsiranje ostalih jezika - nivo nepismenosti i nepoznavanja srpskog jezika samo na ovim stranama, što u komentarima to i u samim člancima, često spada u domen kriminalnog. Pritom, ovde je reč o malom procentu populacije koja bar ima pristup internetu i ume da uključi računar, možete samo zamisliti kakvo je poznavanje našeg maternjeg jezika u opštoj populaciji.

Dragan

pre 12 godina

Neverovatna kratkovidost pojedinih komentatora!

Pa u zemljama Skandinavije je učenje kineskog uvedeno pre par godina i aktivno se podstiče! Kina je nova supersila, privredni i svaki drugi gigant, a vi se podsmevata što se neko setio da povuče potez NA DUGI ROK a ne da se vodi politikom, emocijama i kratkovidošću.

Sima

pre 12 godina

Ne razumem ove ljude koji se ismevaju sa kineskim jezikom, ja apsolutno podrzavam ovu inicijativu i voleo bih da moja deca govore kineski

QQQ

pre 12 godina

Kakvi komentari!!

Samo jos jedan dokaz koliko su ljudi obicne ovce.
Kada obrste par livada, shvatice da im je pastir zeleo dobro.
Mnoge stvari ne podrzavam, ali ovo je nesto zaista pozitivno i stvarno nisam ocekivao toliko negativnih komentara od brace i sestara iz stada.
Sto je najgore govore u ime jaganjaca kojima su te iste ovce vec totalno unistile buducnost birajuci pastira na izborima "kao prstom u d..."(vise puta).
Sada su dosli do zakljucka da njihova deca ne treba da uce jezik svtske sile broj 1 u usponu a neki cak komentarisu da ce deca da koriste taj jezik da bi se svadjali sa prodavcima u kineskoj prodavnici!?

Prijatno vam sisanje za Djurdjevdan, ali moja deca vec govore dva jezika a samo im je 5godina. Treci jezik uce a doci ce na red i Kineski!

tswelee

pre 12 godina

Oprosti im Bože..... Stvarno ne znaju šta rade....A reforma programa?!?! Dokle će deca da nam budu ponavljači naučenog texta?!?!?! Da uče kineski.... e stvarno ZEMLJA ČUDA!!!

Petar

pre 12 godina

Kao da je neko naucio engleski ili neki drugi strani (indoevropski) jezik u osnovnoj ili srednjoj skoli u Srbiji, koji su neuporedivo slicniji srpskom pa ce kineski! I to jos za trgovinu! Bas me nasmejaste! Mada kad procitah da je i Sundjer Bob prisustvovao sad mi je jasno.

neko nebitan

pre 12 godina

@kg
ovaj lik je izneo klasican stereotip o juznjacima, neverovatno je da ljudi zaboraljaju odakle je Bora Stankovic i ostali velikani sa juga pa iznose ovakve cinjenice... meni je veci problem kada vidim da klinci, pa cak i moja generacija 92 pise w, ili ne znam spojeno...ali ok najlakse je popljuvati jug

farmaceut

pre 12 godina

Još jedan promašaj...taman beskorisni ruski jezik odumire u školama pa umesto da ga zamene nečim korisnim, poput francuskog/nemačkog/španskog, oni uvaljuju deci kineski. Sva sreća pa moja deca neće odrastati ovde...

Пантагруел

pre 12 godina

Логично. Енглески се више не може сматрати страним језиком, јер је немогуће без њега функционисати у пословном окружењу и за Европу вам мање-више не треба ништа друго (осим ако нисте научник, па имате потребу за читањем литературе на више језика, или их учите из чисте љубави према упознавању других култура). Био сам у прилици да више пута слушам излагање француског амбасадора у Београду на Енглеском, јер је човек практичан и не жели да губи време на ангажовање преводиоца (рачунајући да ћемо га тако разумети сви). Такође и Немац и Рус где год и којим год поводом да се сретнемо, међусобно и са нама комуницирају на Енглеском. Према томе, узети кинески за други страни језик апсолутно има смисла, нарочито ако намераваш да се бавиш међународном трговином са огромним тржиштима Далеког истока.

Bravo!

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest! Znati kineski danas, biti skolovan u Evropi(ne striktno u EU) i pored toga znati i engleski, to je premija! Na ovaj nacin, nasi mladi ce postati znatno konkurentniji na trzistu rada, kako Evrope, tako i sveta! Odlican potez!

jezikoslovac

pre 12 godina

Ne smejte se, pametno je ovo, ionako retko ko nauči nešto od francuskog, nemačkog i ostalih jezika. Samo je bitno da se ozbiljno pristupi.

KG x-man

pre 12 godina

... pa 80% "visoko obrazovanih" sa podrucja Cuprije pa sve juzno do Vranja ne ume ni maternji Srpski jezik da prica, da ne govorimo o Engleskom, Nemackom, Francuskom... a vi gospodo uvodite Kineski... xaxaxaxaxaxaxaaaaaaa.... smesni ste!

Antifan

pre 12 godina

Neka ih nauce prvo srpski...Da kad zapocnu recenicu umeju da dovrse, a da kad pisu umeju da je sastave. Inace, generacije ce nam biti kao nas princ prestolonaslednik...Govoroce 5 jezika, ali srpski nesto slabo ;)

Nenad

pre 12 godina

hahahaha,....kažem hahahahahaha.
Pa zar ne možemo kao sav normalan svet da učimo jezike naroda sa kojima imamo obostranu privrednu saradnju?

Našoj deci će kineski služiti jedino da se svađa na temu loše usluge i kvaliteta robe u lokalnim radnjama koje drže Kinezi.

Da nije ovo tragi-komično, bilo bi još i smešno.

Onolika Nemačka je izašla veoma brzo iz krize jer je u Kinu transferisala nove tehnologije za veoma velike pare, ali im nijednog trenutka nije palo na pamet da im poodilaze uvodeći kineski svojoj deci u škole.
Mi smo bolesni i treba da se lečimo.
Kako kaže Danilo Bata Stojković u Balkanskom Špijunu : "A kakva je to bolest? Opišite mi je? Ja sebe ne vidim sa strane. Možda sam stvarno bolestan. Nije lepo da budem lud a da to ne znam..."

KG x-man

pre 12 godina

... pa 80% "visoko obrazovanih" sa podrucja Cuprije pa sve juzno do Vranja ne ume ni maternji Srpski jezik da prica, da ne govorimo o Engleskom, Nemackom, Francuskom... a vi gospodo uvodite Kineski... xaxaxaxaxaxaxaaaaaaa.... smesni ste!

Bravo!

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest! Znati kineski danas, biti skolovan u Evropi(ne striktno u EU) i pored toga znati i engleski, to je premija! Na ovaj nacin, nasi mladi ce postati znatno konkurentniji na trzistu rada, kako Evrope, tako i sveta! Odlican potez!

Nenad

pre 12 godina

hahahaha,....kažem hahahahahaha.
Pa zar ne možemo kao sav normalan svet da učimo jezike naroda sa kojima imamo obostranu privrednu saradnju?

Našoj deci će kineski služiti jedino da se svađa na temu loše usluge i kvaliteta robe u lokalnim radnjama koje drže Kinezi.

Da nije ovo tragi-komično, bilo bi još i smešno.

Onolika Nemačka je izašla veoma brzo iz krize jer je u Kinu transferisala nove tehnologije za veoma velike pare, ali im nijednog trenutka nije palo na pamet da im poodilaze uvodeći kineski svojoj deci u škole.
Mi smo bolesni i treba da se lečimo.
Kako kaže Danilo Bata Stojković u Balkanskom Špijunu : "A kakva je to bolest? Opišite mi je? Ja sebe ne vidim sa strane. Možda sam stvarno bolestan. Nije lepo da budem lud a da to ne znam..."

Пантагруел

pre 12 godina

Логично. Енглески се више не може сматрати страним језиком, јер је немогуће без њега функционисати у пословном окружењу и за Европу вам мање-више не треба ништа друго (осим ако нисте научник, па имате потребу за читањем литературе на више језика, или их учите из чисте љубави према упознавању других култура). Био сам у прилици да више пута слушам излагање француског амбасадора у Београду на Енглеском, јер је човек практичан и не жели да губи време на ангажовање преводиоца (рачунајући да ћемо га тако разумети сви). Такође и Немац и Рус где год и којим год поводом да се сретнемо, међусобно и са нама комуницирају на Енглеском. Према томе, узети кинески за други страни језик апсолутно има смисла, нарочито ако намераваш да се бавиш међународном трговином са огромним тржиштима Далеког истока.

Antifan

pre 12 godina

Neka ih nauce prvo srpski...Da kad zapocnu recenicu umeju da dovrse, a da kad pisu umeju da je sastave. Inace, generacije ce nam biti kao nas princ prestolonaslednik...Govoroce 5 jezika, ali srpski nesto slabo ;)

Mare

pre 12 godina

U Norveskoj su uveli kineski jezik kao obavezni predmet u osnovnim i srednjim skolama, zato sto ce Kina kroz nekoliko godina postati najaca ekonomija na svetu, u Norveskoj se niko ne buni ali zato kod nas uvek ima nezadovojnih.

QQQ

pre 12 godina

Kakvi komentari!!

Samo jos jedan dokaz koliko su ljudi obicne ovce.
Kada obrste par livada, shvatice da im je pastir zeleo dobro.
Mnoge stvari ne podrzavam, ali ovo je nesto zaista pozitivno i stvarno nisam ocekivao toliko negativnih komentara od brace i sestara iz stada.
Sto je najgore govore u ime jaganjaca kojima su te iste ovce vec totalno unistile buducnost birajuci pastira na izborima "kao prstom u d..."(vise puta).
Sada su dosli do zakljucka da njihova deca ne treba da uce jezik svtske sile broj 1 u usponu a neki cak komentarisu da ce deca da koriste taj jezik da bi se svadjali sa prodavcima u kineskoj prodavnici!?

Prijatno vam sisanje za Djurdjevdan, ali moja deca vec govore dva jezika a samo im je 5godina. Treci jezik uce a doci ce na red i Kineski!

Lingvista

pre 12 godina

A koji od kineskih jezika? Kantonski? Mandarinski? Koji od stotine dijalekta? Koje pismo? Kinezi iz različitih provincija se međusobno teško razumeju, često se i uopšte ne razumeju (samo dijalektne razlike prevazilaze razlike između recimo srpskog i slovenačkog) pa se postavlja pitanje - kako to mi mislimo da naučimo 'kineski'? Ili ćemo učiti 'kineski' iz provincije kineskog ambasadora, čisto dodvoravanja radi?

A tek priča o trećini planete koja govori kineski je smešna - prvo, Kineza zvanično ima nešto ispod 1,4 milijardi, što u najboljem slučaju čini petinu svetske populacije. Drugo, opet u najboljem slučaju, mandarinski govori 900 miliona ljudi što bi činilo neku osminu planete, a kad se na to dodaju razlike u dijalektima koje čine mandarinski toliko različitim iz provincije u provinciju - ne bi me začudilo da se veći procenat svetske populacije nativno služi, i međusobno razume, na španskom, hindi-urdu i engleskom jeziku nego na tzv. kineskom.

Nema lošeg jezika za naučiti ali nisu svi jezici podjednako korisni i država ne bi trebalo da forsira jezike koji će biti malo, do nimalo korisni našoj deci, a o trošku svih nas. Žalosno je kada se učenje jezika sprovodi zbog dodvoravanja umesto zbog realne potrebe. Uostalom, država bi trebalo da prvo nauči našu decu srpskom jeziku i pravopisu pre nego što se upusti u forsiranje ostalih jezika - nivo nepismenosti i nepoznavanja srpskog jezika samo na ovim stranama, što u komentarima to i u samim člancima, često spada u domen kriminalnog. Pritom, ovde je reč o malom procentu populacije koja bar ima pristup internetu i ume da uključi računar, možete samo zamisliti kakvo je poznavanje našeg maternjeg jezika u opštoj populaciji.

nyc

pre 12 godina

Zavrsio sam fakultet i magistrirao u Americi, i sada zivim u Sangaju...ono sto znam jeste da ko god zna imalo o svetu danas, priustice svojoj deci jednu fenomenalnu stvar kao sto je ucenje kineskog na vreme. Doduse, imajuci u vidu da je u Srbiji svega oko 5% stanovnistva fakultetski obrazovano, malo je onih koji ce to shvatiti.

Dragan

pre 12 godina

Neverovatna kratkovidost pojedinih komentatora!

Pa u zemljama Skandinavije je učenje kineskog uvedeno pre par godina i aktivno se podstiče! Kina je nova supersila, privredni i svaki drugi gigant, a vi se podsmevata što se neko setio da povuče potez NA DUGI ROK a ne da se vodi politikom, emocijama i kratkovidošću.

Sima

pre 12 godina

Ne razumem ove ljude koji se ismevaju sa kineskim jezikom, ja apsolutno podrzavam ovu inicijativu i voleo bih da moja deca govore kineski

jezikoslovac

pre 12 godina

Ne smejte se, pametno je ovo, ionako retko ko nauči nešto od francuskog, nemačkog i ostalih jezika. Samo je bitno da se ozbiljno pristupi.

neko nebitan

pre 12 godina

@kg
ovaj lik je izneo klasican stereotip o juznjacima, neverovatno je da ljudi zaboraljaju odakle je Bora Stankovic i ostali velikani sa juga pa iznose ovakve cinjenice... meni je veci problem kada vidim da klinci, pa cak i moja generacija 92 pise w, ili ne znam spojeno...ali ok najlakse je popljuvati jug

Petar

pre 12 godina

Kao da je neko naucio engleski ili neki drugi strani (indoevropski) jezik u osnovnoj ili srednjoj skoli u Srbiji, koji su neuporedivo slicniji srpskom pa ce kineski! I to jos za trgovinu! Bas me nasmejaste! Mada kad procitah da je i Sundjer Bob prisustvovao sad mi je jasno.

it is I

pre 12 godina

Deca treba da uce,pod obavezno,engleski i spanski. Kineski ne,ali neka bude stvar izbora. Veci problem je to sto u Srbiji ove savremene generacije ne znaju ni srpski,gramatika naseg jezika im je opsta nepoznanica.Vise se ne iznenadjujem za "neznam,bijo,tranvaj,samnom,Srpski,8 mart....) Bitno im je da znaju da udju na Fejs,sa 13 godina da se slikaju na ves masinama....No,hajde,ako nam je ucenje kineskog spas,neka bude tako,onda srspki nije ni bitan.

obi van

pre 12 godina

odlicna ideja - ugred budi receno mnogi ambiciozni roditelji u Americi i EU vec odavno salju djecu da uce kineski i to jos skupo placaju. Srbija bi mogla da se profilira kao partner BRIK zemalja pa cak i ako udje u EU. A ovi sto daju negativne komentare ocigledno zive u nekom svijetu iz 80tih koji vise ne postoji. Niti je Evropa ta sto je bila niti je Kina...

farmaceut

pre 12 godina

Još jedan promašaj...taman beskorisni ruski jezik odumire u školama pa umesto da ga zamene nečim korisnim, poput francuskog/nemačkog/španskog, oni uvaljuju deci kineski. Sva sreća pa moja deca neće odrastati ovde...

NEKA JE BAR NESTO PAMETNO

pre 12 godina

BRAVO, BRAVO, u Holandiji se naveliko priprema ista stvar/ u srednjim skolama postoji fakultativno, i interesovanje je enormno/, u Nemackoj postoji- Kinezi su ne TEK uzrastajuca nego BUDUCA svetska sila;

A,ove sto ostavljaju nebulozne komentare...pa da je pameti izvukli bi ste se pored Kineza za par godina..ovako cekaj te MMF...

Rade

pre 12 godina

Kineski jezik se ne uvodi u skole zbog Srba vec zbog Kineza koji zive u Srbiji. Oni vode racuna o svom narodu. Kod nas se skole zatvaraju, mi rapidno gubimo stanovnistvo, pa za poslednjih devet godina smo izgubili stanovnika koliko imaju Nis i Novi sad zajedno. Pogledajte na Internetu rezultate popisa.

Ja

pre 12 godina

Daj nemogu da nauce nemacki i engleski koji su puno laksi jezici a da nauce kineski. Jezik u skoli skoro niko ne nauci nego vecinom na nekim tecajevima

zicer

pre 12 godina

Hteli to da priznamo ili ne, kineski je jezik budućnosti. Ipak ga govori najveći broj ljudi na planeti, a o razvoju Kine da i ne govorim. Ipak bi bilo dobro da ostane na tome da bude fakultativan, ali svakako je dobra stvar.

tswelee

pre 12 godina

Oprosti im Bože..... Stvarno ne znaju šta rade....A reforma programa?!?! Dokle će deca da nam budu ponavljači naučenog texta?!?!?! Da uče kineski.... e stvarno ZEMLJA ČUDA!!!

bezimena

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!

grozni

pre 12 godina

Ovdje na zapadu je sve vise onih koji uce kineski. Razlog je sve veca razmena sa kineskim trzistem.
Pored obaveznog engleskog ovo bi moglo za neke biti dobro ulaganje za buducnost.

Kinez

pre 12 godina

U Americi drugi jezik je Spanski,a Kineski je odmah iza sa tendencijom da zameni Spanski...Dakle,vrlo lako se moze desiti da dodje do rotacije i da na kraju Engleski,na globalnom nivou, izumre za neko vreme...Ko bi rekao, pre 20 godina, da bez Engleskog necemo moci u eri racunara, mobilnih telefona itd.?Danas na trzistu imamo sve bolje kopije ali i originale telefona i laptop racunara u velikom broju,a jezik koji je setovan pri prvom pokretanju je, pogodicete, Kineski.Da bi izvrsili promenu jezika,potrebno je da znate bar osnovne reci.I tako malo po malo Kinezi promovisu jezik dok jednog dana ne bude prihvacen u potpunosti...

Neko Iz Mase

pre 12 godina

Deco,
ucite engleski jezik.

I Kinezi ga uce. A, i Rusi.

Off topic;
Moju generaciju u skoli su delili na "ruse" i "engleze". To je bilo nekoh 60-ih.
Tada su se roditelji izjasnjavali, koji jezik ce njihovo dete da uci i tako su stvarana odeljenja.
"Rusi" su bili vecinom seljacka deca, koja su samo otaljavala skolu, pa je bilo lakse da se "polozi" ruski,
a "Englezi" su bili deca roditelja koji su i "usprkos tezini jezika," imali neku viziju buducnosti svoje dece.
Tada se retko ucio nemacki jezik, zbog "poznatih razloga", ali bilo je i takvih skola.
Danas, kada sam obisao skoro ceo Svet, mogu da kazem samo jednu cinjenicu, da je engleski jezik univerzalni nacin komunikacije, ma gde bili.
Ja sada govorim i danski i francuski i nemacki, ali sta mi vredi kada ne znam italijanski ili spanski.
Dakle, jedino mogu da se sporazumem na engleskom ili sa RUKAMA, kao sto je NORMALNO u zemljama bez dovoljne edukacije i vizije.
A, ova "vizija" o kineskom je, recimo smesna..., odnosno bolesna.
Besposlicari sede i u svojoj dosadi smisljaju po cemu ce ostati poznati za "svog mandata".
Da se Narod zabavlja dok im rastu Vile po Dedinju. Fuj, gomilo nedoskolovana.

Blazenka

pre 12 godina

Nadam se da nije obavezno,neka uci ko hoce.Znam da je Kina vrlo bitna u svetu biznisa,ali...Za mene su i dalje engleski i nemacki glavni.

Osma gimnazija

pre 12 godina

U Osmoj beogradskoj gimnaziji se kineski jezik uči fakultativno već dve godine, a redovni studenti BU mogu isti jezk učiti u Domu kulture Studentski grad. Ništa čudno.

guska koja je spasla Rim

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!
(bezimena, 14. mart 2012 17:01)

Tako je, draga bezimena gospodjo. Smatram da biste i Vi, osim ukoliko nameravate da se uskoro naselite u Kini, trebalo prvo malo savesnije da naucite srpski. Verujem da tada ne biste glagol koji se nalazi u sred recenice pisali velikim pocetnim slovom, a mozda biste, cak, izbegli i cetverostruko ponavljanje veznika "da" u istoj recenici. Ukoliko, nakon toga, odlucite da se posvetite izucavanju kineskog, pre nego portuglaskog, ili turskog, siguran sam da motiv te Vase odluke nece biti potreba za boljim snalazenjem u novobeogradskom Bloku 45, jos manje ljubav prema Kini i Kinezima, iskrena ili nametnuta, nego banalna poslovna komunikacija. Svidjalo se nama, ili ne, Kina danas jeste ekonomski gigant koji, avaj, svakim novim sutra biva sve veci i veci. I nece se smanjivati zato sto se Vama, ili meni, ne dopada ideja ucenja kineskog. Jeste, Srbende lupetaju o Kini koja ce, koliko sutra, od Ameriku&Englesku naciniti zemlju proletersku i s kojom, stoga, treba smesta stupiti u najintimniji odnos, ako Matuska dopusti; ne pada im, medjutim, ni blizu kraja pameti ideja da bi se kineski jezik uopste ikako mogao uciti. Na mrskom Zapadu, za to vreme, itekako ga uce, cak i tamo gde su do juce i engleski kako-tako natucali samo najuceniji fenomeni. Jednostavno - treba im, sta da se radi.

Кунгфучије

pre 12 godina

Све је то добро замишљено, али ко је још по нашим школама научио неки страни језик а не још кинески.
Требало би се посветити више томе како се подучава а не само шта се учи.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 12 godina

Pa kako su krenuli uvesce i turski !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nenad, 14. mart 2012 18:29)

A sta bi falilo!? I turski i arapski i japanski i farsi i portugalski... Po par stotina dece godisnje za svaki od njih (kao drugi, ili, mozda, treci strani jezik). Najnormalnija stvar. Usput, koliko, na primer, istoricara, u Srbiji zna turski? Kako je moguce baviti se srpskom nacionalnom istorijom, njenim vecim delom, ali, zaista *proucavati* tu istoriju, a ne prepricavati pricice i guslarske pesme i gatati iz sanovnika, bez poznavanja turskog jezika? Koje dokumente takav istoricar proucava, koje arhive istrazuje? Alo, ima li koga? Ne bojte se, necete postati ni Kinezi, ni Turci, ako naucite kineski ili turski. I nece vas boleti.

PPeca@SER

pre 12 godina

這純粹是無稽之談
(mannerheim, 14. mart 2012 17:09)

也许你的,但其余的人......这是一个未来。
Da ne bude "Pricaj Kineski da te ceo svet razume" ;-)

Ja

pre 12 godina

Ma, sve je ovo sjajno, ali deca jedva pricaju i svoj maternji jezik, zivo me zanima kako ce biti sa kineskim (mada tamo nema velikog i malog slova). Koliko vidim po komentarima, i pravopis je problematican. Svetski jezici se pisu MALIM pocetnim slovom: srpski, engleski, francuski, kineski, japanski,farsi ...

kaco

pre 12 godina

Pred 100 godina najveci partner Kine u regionu bila je Albanija, kako je ona nazadovala mi preuzimamo liderstvo u regionu i postajemo strateški partner Kine, jedini u ovom delu sveta, region lidera.

Uros

pre 12 godina

Posle Švedske-Srbija druga u Evropi koja uvodi kineski kao obavezan.
Svaka čast, konačno nešto dobro.I prekinite, više,aman biti toliki Euro-centristi, pa sve zapadne firme imaju svoje ogranke u Kini, Mongoliji, Rusiji i Ukrajini...Globalizacija je višesmeran proces, a ne jednosmeran.

M&M

pre 12 godina

Svaka pohvala,zivela Sam u Pekingu...ko nije bio I video,moze samo da ih vredja,a ustvari mozemo samo da im zavidimo I Mi I mnoge zapadne drzave

lazar

pre 12 godina

Ne secam se nikoga iz moje generacije (70-te) ko je naucio strani jezik u skoli. Svi koji su hteli da nauce strani jezik isli su na specijalne kurseve van skole. Takodje, nedavno smo na ovom sajtu citali da je trecina nase populacije nepismena kad je u pitanju maternji jezik? I moji profesoru na BG univerzitetu su bili veoma neprecizni i aljkavi kada je u pitanju gramatika srpskog i jasnoca recenice... Inace, nemam nista protiv ucenja kineskog.

Nikola

pre 12 godina

da, mi u skoli nemamo 15 predmeta i ja kao osmak nemam svaki dan po 6, neki put i po 7 casova. prosto jedva cekam da krene i ovo, volim vreme da provodim u skoli u kojoj ni prozori nisu celi. a i sta ce nama zivot i slobodno vreme?! bitno je da se obrazujemo.. a da pokazemo nas ljubav, zahtevamo sledece predmete: spanski, italijanski, arapski i jos 10 predmeta po izboru KAO OBAVEZNU NASTAVU!! hvala.

Anonymus

pre 12 godina

Pregpostavljam da su ovi koji se protive ucenju kineskog "proevropejci", samo sto ne znaju da se u tj istoj EU, a posebno u USA kineski vec dugo uci u skolama.

Jednostavno, trziste je ogromno, i znati kineski moze samo da bude prednost.

Sto se "Lingviste" tice, tacno je da u Kini postoji mnogo dijalekata ali im je pismo isto i skoro svi (osim starijih generacija) govore mandarinski dijalekt, tako da je to sasvim dovoljno za komunikaciju.
Ruku na srce, i engleski i verovatno zavrsio dosta posla, ali kinezi izuzetno cene ako znate i kineski.

Inace, mislim da bi u skolama trebalo da se uce dva jezika i to
1. Engleski obavezan;
2. Spanski
3. Kineski
4. Francuski, ruski, nemacki, italijanski - ovi jezici nisu toliko korisni, tako da ne znam da li bi trebalo da se finansiraju iz budzeta, ali mozda tu i tamo.

La forum

pre 12 godina

Mislim da to nije uredu. Da je ta ideja luda i da ovo treba ukinuti!!!! Ja kao učenik smatram da bi ovo trebalo da bude šala!! Svako ko misli da će učenici ovo prihvatiti nije baš normalan, pokušao sam da ne vređam

Sin Bludimir

pre 12 godina

dete kad je malo u svoju glavicu moze da prima bilo sta. tako i bilo koji jezim.slazem se sa ovim, deci bi uveo 5 novih obaveznih jezika, a ne jedan.

Aleksandar

pre 12 godina

Napokon jedan pametan potez ministarstva za obrazovanje. U celom savremenom svetu kineski jezik je postao moranje, a gospodi trovačima preporučujem da pokušaju da se zaposle na ozbiljnijim menadžerskim pozicijama u Kanadi, Rusiji, na severu i severozapadu Evrope bez kineskog jezika. Ja jesam, sa svojom vrlo složenom biografijom, ali su mi svugde rekli kako je mandarinski obavezan. Tada sam, sa svojih 35 godina morao da počnem sa obukom. Sada su moje mogućnosti drastično veće, kao i primanja.

Aleksandar

pre 12 godina

@(it is I, 14. mart 2012 17:30)

Ni tebi ne idu pravopis i gramatika srpskog jezika preterano dobro, krenimo od toga da se nakon znakova interpunkcije stavlja razmak.

Mapet Šou

pre 12 godina

za (Neko Iz Mase, 14. mart 2012 22:15)

Komuniciraš na egleskom ili rukama.

SA rukama može da komuniciraš tako što pričaš levoj ruci, a onda ti desna odgovara :)

coa syd

pre 12 godina

Bas sam skoro slusao na BBC-u kako englezi ne vole sto se u Singapuru pocinje kineski u skolama uciti vise od engleskog. Recimo da je to njima prirodnije zbog pozicije i velike populacije kineskog porekla ali definitivno priznaju novu dominaciju.

Radiša Gligorijević

pre 12 godina

Bilo bi svrsishodno poglrdati malo u budućnost Srbije i dati priliku da se neka deca školuju i na Albanskom jeziku . Biće svakako od praktićne koristi , a biče to i doprinos premošćavanju ogromnog i nenormalnog JAZA , imeđu dva naroda koji žive jedan pored drugog vekovima . Na kraju , neće u svakom slučaju biti štete od pokušaja , a skoro da neće koštati ništa . Koristi može biti višestruke , počev od ekonomske , pa nadalje ! Sukoba je u svakom slučaju dosta - za sledeća 3 Veka ... bar !

mm

pre 12 godina

..najobicnija svinjarija..uzgred, da postavim i pitanje zaposljavanja kineskih profesora (nastavnika) koji
ce predavati u srpskim skolama..zar mi nemamo dovoljno profesora, nastavnika ili ucitelja koji vec godinama cekaju posao na birou?..od svega sto ne znamo ili do sada nismo naucili, prihvatili ili uveli, odlucili smo se bas za kineski jezik?..

coa syd

pre 12 godina

E da, da dodam da Srpski jezik najvise koristi slicnih glasova sa Kineskim kao sto su sh, ch, dj, dz, itd. Pa na tako prirodnije imati slomljen jezik :)

kinez

pre 12 godina

svi su kom.simpatični ali najjači je ovaj lik što kaže da ide razmak posle interpunkcije.Care to možda tvoj mob pravi razmak,nije u realnosti tako.I kakav crni kineski u školama,boli me uvo što je masovno,ja učim english jer je to i dalje univerzalan jezik za sporazumevanje.

Shanghai 上海

pre 12 godina

Iako živim u Šangaju, napravio sam grešku i nisam počeo da učim jezik, najviše zbog moje lenjosti. Sada mi moja deca prevode i ja se iskreno kajem zbog toga. Stara kultura, filozofija i potpuno drugačiji kulturni krug, za sve to sam ostao uskraćen.

iks

pre 12 godina

Kineki kao izborni je pozitivna inicijativa.
Ucenje kinskog je dobar ulog u buducnost, ali jedino ako ga ucenici/studenti savladaju dovoljno. U suprotnom to je gubljenje vremena i pametnije je da se skoncentrisu na engleski koji je lakse nauciti govoriti i nemereljivo lakse nauciti pisati i citati. Ovo drugo je narocito vazno zbog pracanja informacija na netu u pismenoj formi. Za pisani kineski potrebne su godine i godine. Za engelski vam je dovoljna jedna i po ili manje i daleko ga je korisnije znati i to ce biti tako sigurno jos 20 godina.
Slikanje dva ministra zbog 14 nastavnika kineskog je politicka promocija i to vrlo losa. Delujemo kao banana drzava.

KG x-man

pre 12 godina

... pa 80% "visoko obrazovanih" sa podrucja Cuprije pa sve juzno do Vranja ne ume ni maternji Srpski jezik da prica, da ne govorimo o Engleskom, Nemackom, Francuskom... a vi gospodo uvodite Kineski... xaxaxaxaxaxaxaaaaaaa.... smesni ste!

Nenad

pre 12 godina

hahahaha,....kažem hahahahahaha.
Pa zar ne možemo kao sav normalan svet da učimo jezike naroda sa kojima imamo obostranu privrednu saradnju?

Našoj deci će kineski služiti jedino da se svađa na temu loše usluge i kvaliteta robe u lokalnim radnjama koje drže Kinezi.

Da nije ovo tragi-komično, bilo bi još i smešno.

Onolika Nemačka je izašla veoma brzo iz krize jer je u Kinu transferisala nove tehnologije za veoma velike pare, ali im nijednog trenutka nije palo na pamet da im poodilaze uvodeći kineski svojoj deci u škole.
Mi smo bolesni i treba da se lečimo.
Kako kaže Danilo Bata Stojković u Balkanskom Špijunu : "A kakva je to bolest? Opišite mi je? Ja sebe ne vidim sa strane. Možda sam stvarno bolestan. Nije lepo da budem lud a da to ne znam..."

farmaceut

pre 12 godina

Još jedan promašaj...taman beskorisni ruski jezik odumire u školama pa umesto da ga zamene nečim korisnim, poput francuskog/nemačkog/španskog, oni uvaljuju deci kineski. Sva sreća pa moja deca neće odrastati ovde...

Bravo!

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest! Znati kineski danas, biti skolovan u Evropi(ne striktno u EU) i pored toga znati i engleski, to je premija! Na ovaj nacin, nasi mladi ce postati znatno konkurentniji na trzistu rada, kako Evrope, tako i sveta! Odlican potez!

tswelee

pre 12 godina

Oprosti im Bože..... Stvarno ne znaju šta rade....A reforma programa?!?! Dokle će deca da nam budu ponavljači naučenog texta?!?!?! Da uče kineski.... e stvarno ZEMLJA ČUDA!!!

QQQ

pre 12 godina

Kakvi komentari!!

Samo jos jedan dokaz koliko su ljudi obicne ovce.
Kada obrste par livada, shvatice da im je pastir zeleo dobro.
Mnoge stvari ne podrzavam, ali ovo je nesto zaista pozitivno i stvarno nisam ocekivao toliko negativnih komentara od brace i sestara iz stada.
Sto je najgore govore u ime jaganjaca kojima su te iste ovce vec totalno unistile buducnost birajuci pastira na izborima "kao prstom u d..."(vise puta).
Sada su dosli do zakljucka da njihova deca ne treba da uce jezik svtske sile broj 1 u usponu a neki cak komentarisu da ce deca da koriste taj jezik da bi se svadjali sa prodavcima u kineskoj prodavnici!?

Prijatno vam sisanje za Djurdjevdan, ali moja deca vec govore dva jezika a samo im je 5godina. Treci jezik uce a doci ce na red i Kineski!

Пантагруел

pre 12 godina

Логично. Енглески се више не може сматрати страним језиком, јер је немогуће без њега функционисати у пословном окружењу и за Европу вам мање-више не треба ништа друго (осим ако нисте научник, па имате потребу за читањем литературе на више језика, или их учите из чисте љубави према упознавању других култура). Био сам у прилици да више пута слушам излагање француског амбасадора у Београду на Енглеском, јер је човек практичан и не жели да губи време на ангажовање преводиоца (рачунајући да ћемо га тако разумети сви). Такође и Немац и Рус где год и којим год поводом да се сретнемо, међусобно и са нама комуницирају на Енглеском. Према томе, узети кинески за други страни језик апсолутно има смисла, нарочито ако намераваш да се бавиш међународном трговином са огромним тржиштима Далеког истока.

Lingvista

pre 12 godina

A koji od kineskih jezika? Kantonski? Mandarinski? Koji od stotine dijalekta? Koje pismo? Kinezi iz različitih provincija se međusobno teško razumeju, često se i uopšte ne razumeju (samo dijalektne razlike prevazilaze razlike između recimo srpskog i slovenačkog) pa se postavlja pitanje - kako to mi mislimo da naučimo 'kineski'? Ili ćemo učiti 'kineski' iz provincije kineskog ambasadora, čisto dodvoravanja radi?

A tek priča o trećini planete koja govori kineski je smešna - prvo, Kineza zvanično ima nešto ispod 1,4 milijardi, što u najboljem slučaju čini petinu svetske populacije. Drugo, opet u najboljem slučaju, mandarinski govori 900 miliona ljudi što bi činilo neku osminu planete, a kad se na to dodaju razlike u dijalektima koje čine mandarinski toliko različitim iz provincije u provinciju - ne bi me začudilo da se veći procenat svetske populacije nativno služi, i međusobno razume, na španskom, hindi-urdu i engleskom jeziku nego na tzv. kineskom.

Nema lošeg jezika za naučiti ali nisu svi jezici podjednako korisni i država ne bi trebalo da forsira jezike koji će biti malo, do nimalo korisni našoj deci, a o trošku svih nas. Žalosno je kada se učenje jezika sprovodi zbog dodvoravanja umesto zbog realne potrebe. Uostalom, država bi trebalo da prvo nauči našu decu srpskom jeziku i pravopisu pre nego što se upusti u forsiranje ostalih jezika - nivo nepismenosti i nepoznavanja srpskog jezika samo na ovim stranama, što u komentarima to i u samim člancima, često spada u domen kriminalnog. Pritom, ovde je reč o malom procentu populacije koja bar ima pristup internetu i ume da uključi računar, možete samo zamisliti kakvo je poznavanje našeg maternjeg jezika u opštoj populaciji.

bezimena

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!

Petar

pre 12 godina

Kao da je neko naucio engleski ili neki drugi strani (indoevropski) jezik u osnovnoj ili srednjoj skoli u Srbiji, koji su neuporedivo slicniji srpskom pa ce kineski! I to jos za trgovinu! Bas me nasmejaste! Mada kad procitah da je i Sundjer Bob prisustvovao sad mi je jasno.

kaco

pre 12 godina

Pred 100 godina najveci partner Kine u regionu bila je Albanija, kako je ona nazadovala mi preuzimamo liderstvo u regionu i postajemo strateški partner Kine, jedini u ovom delu sveta, region lidera.

Mare

pre 12 godina

U Norveskoj su uveli kineski jezik kao obavezni predmet u osnovnim i srednjim skolama, zato sto ce Kina kroz nekoliko godina postati najaca ekonomija na svetu, u Norveskoj se niko ne buni ali zato kod nas uvek ima nezadovojnih.

Kinez

pre 12 godina

U Americi drugi jezik je Spanski,a Kineski je odmah iza sa tendencijom da zameni Spanski...Dakle,vrlo lako se moze desiti da dodje do rotacije i da na kraju Engleski,na globalnom nivou, izumre za neko vreme...Ko bi rekao, pre 20 godina, da bez Engleskog necemo moci u eri racunara, mobilnih telefona itd.?Danas na trzistu imamo sve bolje kopije ali i originale telefona i laptop racunara u velikom broju,a jezik koji je setovan pri prvom pokretanju je, pogodicete, Kineski.Da bi izvrsili promenu jezika,potrebno je da znate bar osnovne reci.I tako malo po malo Kinezi promovisu jezik dok jednog dana ne bude prihvacen u potpunosti...

jezikoslovac

pre 12 godina

Ne smejte se, pametno je ovo, ionako retko ko nauči nešto od francuskog, nemačkog i ostalih jezika. Samo je bitno da se ozbiljno pristupi.

Anonymus

pre 12 godina

Pregpostavljam da su ovi koji se protive ucenju kineskog "proevropejci", samo sto ne znaju da se u tj istoj EU, a posebno u USA kineski vec dugo uci u skolama.

Jednostavno, trziste je ogromno, i znati kineski moze samo da bude prednost.

Sto se "Lingviste" tice, tacno je da u Kini postoji mnogo dijalekata ali im je pismo isto i skoro svi (osim starijih generacija) govore mandarinski dijalekt, tako da je to sasvim dovoljno za komunikaciju.
Ruku na srce, i engleski i verovatno zavrsio dosta posla, ali kinezi izuzetno cene ako znate i kineski.

Inace, mislim da bi u skolama trebalo da se uce dva jezika i to
1. Engleski obavezan;
2. Spanski
3. Kineski
4. Francuski, ruski, nemacki, italijanski - ovi jezici nisu toliko korisni, tako da ne znam da li bi trebalo da se finansiraju iz budzeta, ali mozda tu i tamo.

Sima

pre 12 godina

Ne razumem ove ljude koji se ismevaju sa kineskim jezikom, ja apsolutno podrzavam ovu inicijativu i voleo bih da moja deca govore kineski

nyc

pre 12 godina

Zavrsio sam fakultet i magistrirao u Americi, i sada zivim u Sangaju...ono sto znam jeste da ko god zna imalo o svetu danas, priustice svojoj deci jednu fenomenalnu stvar kao sto je ucenje kineskog na vreme. Doduse, imajuci u vidu da je u Srbiji svega oko 5% stanovnistva fakultetski obrazovano, malo je onih koji ce to shvatiti.

Dragan

pre 12 godina

Neverovatna kratkovidost pojedinih komentatora!

Pa u zemljama Skandinavije je učenje kineskog uvedeno pre par godina i aktivno se podstiče! Kina je nova supersila, privredni i svaki drugi gigant, a vi se podsmevata što se neko setio da povuče potez NA DUGI ROK a ne da se vodi politikom, emocijama i kratkovidošću.

M&M

pre 12 godina

Svaka pohvala,zivela Sam u Pekingu...ko nije bio I video,moze samo da ih vredja,a ustvari mozemo samo da im zavidimo I Mi I mnoge zapadne drzave

Antifan

pre 12 godina

Neka ih nauce prvo srpski...Da kad zapocnu recenicu umeju da dovrse, a da kad pisu umeju da je sastave. Inace, generacije ce nam biti kao nas princ prestolonaslednik...Govoroce 5 jezika, ali srpski nesto slabo ;)

NEKA JE BAR NESTO PAMETNO

pre 12 godina

BRAVO, BRAVO, u Holandiji se naveliko priprema ista stvar/ u srednjim skolama postoji fakultativno, i interesovanje je enormno/, u Nemackoj postoji- Kinezi su ne TEK uzrastajuca nego BUDUCA svetska sila;

A,ove sto ostavljaju nebulozne komentare...pa da je pameti izvukli bi ste se pored Kineza za par godina..ovako cekaj te MMF...

Sin Bludimir

pre 12 godina

dete kad je malo u svoju glavicu moze da prima bilo sta. tako i bilo koji jezim.slazem se sa ovim, deci bi uveo 5 novih obaveznih jezika, a ne jedan.

zicer

pre 12 godina

Hteli to da priznamo ili ne, kineski je jezik budućnosti. Ipak ga govori najveći broj ljudi na planeti, a o razvoju Kine da i ne govorim. Ipak bi bilo dobro da ostane na tome da bude fakultativan, ali svakako je dobra stvar.

Aleksandar

pre 12 godina

Napokon jedan pametan potez ministarstva za obrazovanje. U celom savremenom svetu kineski jezik je postao moranje, a gospodi trovačima preporučujem da pokušaju da se zaposle na ozbiljnijim menadžerskim pozicijama u Kanadi, Rusiji, na severu i severozapadu Evrope bez kineskog jezika. Ja jesam, sa svojom vrlo složenom biografijom, ali su mi svugde rekli kako je mandarinski obavezan. Tada sam, sa svojih 35 godina morao da počnem sa obukom. Sada su moje mogućnosti drastično veće, kao i primanja.

Rade

pre 12 godina

Kineski jezik se ne uvodi u skole zbog Srba vec zbog Kineza koji zive u Srbiji. Oni vode racuna o svom narodu. Kod nas se skole zatvaraju, mi rapidno gubimo stanovnistvo, pa za poslednjih devet godina smo izgubili stanovnika koliko imaju Nis i Novi sad zajedno. Pogledajte na Internetu rezultate popisa.

Uros

pre 12 godina

Posle Švedske-Srbija druga u Evropi koja uvodi kineski kao obavezan.
Svaka čast, konačno nešto dobro.I prekinite, više,aman biti toliki Euro-centristi, pa sve zapadne firme imaju svoje ogranke u Kini, Mongoliji, Rusiji i Ukrajini...Globalizacija je višesmeran proces, a ne jednosmeran.

Neko Iz Mase

pre 12 godina

Deco,
ucite engleski jezik.

I Kinezi ga uce. A, i Rusi.

Off topic;
Moju generaciju u skoli su delili na "ruse" i "engleze". To je bilo nekoh 60-ih.
Tada su se roditelji izjasnjavali, koji jezik ce njihovo dete da uci i tako su stvarana odeljenja.
"Rusi" su bili vecinom seljacka deca, koja su samo otaljavala skolu, pa je bilo lakse da se "polozi" ruski,
a "Englezi" su bili deca roditelja koji su i "usprkos tezini jezika," imali neku viziju buducnosti svoje dece.
Tada se retko ucio nemacki jezik, zbog "poznatih razloga", ali bilo je i takvih skola.
Danas, kada sam obisao skoro ceo Svet, mogu da kazem samo jednu cinjenicu, da je engleski jezik univerzalni nacin komunikacije, ma gde bili.
Ja sada govorim i danski i francuski i nemacki, ali sta mi vredi kada ne znam italijanski ili spanski.
Dakle, jedino mogu da se sporazumem na engleskom ili sa RUKAMA, kao sto je NORMALNO u zemljama bez dovoljne edukacije i vizije.
A, ova "vizija" o kineskom je, recimo smesna..., odnosno bolesna.
Besposlicari sede i u svojoj dosadi smisljaju po cemu ce ostati poznati za "svog mandata".
Da se Narod zabavlja dok im rastu Vile po Dedinju. Fuj, gomilo nedoskolovana.

obi van

pre 12 godina

odlicna ideja - ugred budi receno mnogi ambiciozni roditelji u Americi i EU vec odavno salju djecu da uce kineski i to jos skupo placaju. Srbija bi mogla da se profilira kao partner BRIK zemalja pa cak i ako udje u EU. A ovi sto daju negativne komentare ocigledno zive u nekom svijetu iz 80tih koji vise ne postoji. Niti je Evropa ta sto je bila niti je Kina...

guska koja je spasla Rim

pre 12 godina

Uvodjenje kineskog u škole mi se ne svidja (kursevi i dr. način učenja je ok), jer smatram da nije u redu da deca uče jezik naroda koji nam Naseljava državu, već da bi bilo normalno da Kinezi koji su došli u Srbiju uče SRPSKI!
(bezimena, 14. mart 2012 17:01)

Tako je, draga bezimena gospodjo. Smatram da biste i Vi, osim ukoliko nameravate da se uskoro naselite u Kini, trebalo prvo malo savesnije da naucite srpski. Verujem da tada ne biste glagol koji se nalazi u sred recenice pisali velikim pocetnim slovom, a mozda biste, cak, izbegli i cetverostruko ponavljanje veznika "da" u istoj recenici. Ukoliko, nakon toga, odlucite da se posvetite izucavanju kineskog, pre nego portuglaskog, ili turskog, siguran sam da motiv te Vase odluke nece biti potreba za boljim snalazenjem u novobeogradskom Bloku 45, jos manje ljubav prema Kini i Kinezima, iskrena ili nametnuta, nego banalna poslovna komunikacija. Svidjalo se nama, ili ne, Kina danas jeste ekonomski gigant koji, avaj, svakim novim sutra biva sve veci i veci. I nece se smanjivati zato sto se Vama, ili meni, ne dopada ideja ucenja kineskog. Jeste, Srbende lupetaju o Kini koja ce, koliko sutra, od Ameriku&Englesku naciniti zemlju proletersku i s kojom, stoga, treba smesta stupiti u najintimniji odnos, ako Matuska dopusti; ne pada im, medjutim, ni blizu kraja pameti ideja da bi se kineski jezik uopste ikako mogao uciti. Na mrskom Zapadu, za to vreme, itekako ga uce, cak i tamo gde su do juce i engleski kako-tako natucali samo najuceniji fenomeni. Jednostavno - treba im, sta da se radi.

kinez

pre 12 godina

svi su kom.simpatični ali najjači je ovaj lik što kaže da ide razmak posle interpunkcije.Care to možda tvoj mob pravi razmak,nije u realnosti tako.I kakav crni kineski u školama,boli me uvo što je masovno,ja učim english jer je to i dalje univerzalan jezik za sporazumevanje.

Nikola

pre 12 godina

da, mi u skoli nemamo 15 predmeta i ja kao osmak nemam svaki dan po 6, neki put i po 7 casova. prosto jedva cekam da krene i ovo, volim vreme da provodim u skoli u kojoj ni prozori nisu celi. a i sta ce nama zivot i slobodno vreme?! bitno je da se obrazujemo.. a da pokazemo nas ljubav, zahtevamo sledece predmete: spanski, italijanski, arapski i jos 10 predmeta po izboru KAO OBAVEZNU NASTAVU!! hvala.

Ja

pre 12 godina

Daj nemogu da nauce nemacki i engleski koji su puno laksi jezici a da nauce kineski. Jezik u skoli skoro niko ne nauci nego vecinom na nekim tecajevima

grozni

pre 12 godina

Ovdje na zapadu je sve vise onih koji uce kineski. Razlog je sve veca razmena sa kineskim trzistem.
Pored obaveznog engleskog ovo bi moglo za neke biti dobro ulaganje za buducnost.

Aleksandar

pre 12 godina

@(it is I, 14. mart 2012 17:30)

Ni tebi ne idu pravopis i gramatika srpskog jezika preterano dobro, krenimo od toga da se nakon znakova interpunkcije stavlja razmak.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 12 godina

Pa kako su krenuli uvesce i turski !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nenad, 14. mart 2012 18:29)

A sta bi falilo!? I turski i arapski i japanski i farsi i portugalski... Po par stotina dece godisnje za svaki od njih (kao drugi, ili, mozda, treci strani jezik). Najnormalnija stvar. Usput, koliko, na primer, istoricara, u Srbiji zna turski? Kako je moguce baviti se srpskom nacionalnom istorijom, njenim vecim delom, ali, zaista *proucavati* tu istoriju, a ne prepricavati pricice i guslarske pesme i gatati iz sanovnika, bez poznavanja turskog jezika? Koje dokumente takav istoricar proucava, koje arhive istrazuje? Alo, ima li koga? Ne bojte se, necete postati ni Kinezi, ni Turci, ako naucite kineski ili turski. I nece vas boleti.

La forum

pre 12 godina

Mislim da to nije uredu. Da je ta ideja luda i da ovo treba ukinuti!!!! Ja kao učenik smatram da bi ovo trebalo da bude šala!! Svako ko misli da će učenici ovo prihvatiti nije baš normalan, pokušao sam da ne vređam

coa syd

pre 12 godina

Bas sam skoro slusao na BBC-u kako englezi ne vole sto se u Singapuru pocinje kineski u skolama uciti vise od engleskog. Recimo da je to njima prirodnije zbog pozicije i velike populacije kineskog porekla ali definitivno priznaju novu dominaciju.

Кунгфучије

pre 12 godina

Све је то добро замишљено, али ко је још по нашим школама научио неки страни језик а не још кинески.
Требало би се посветити више томе како се подучава а не само шта се учи.

Blazenka

pre 12 godina

Nadam se da nije obavezno,neka uci ko hoce.Znam da je Kina vrlo bitna u svetu biznisa,ali...Za mene su i dalje engleski i nemacki glavni.

coa syd

pre 12 godina

E da, da dodam da Srpski jezik najvise koristi slicnih glasova sa Kineskim kao sto su sh, ch, dj, dz, itd. Pa na tako prirodnije imati slomljen jezik :)

it is I

pre 12 godina

Deca treba da uce,pod obavezno,engleski i spanski. Kineski ne,ali neka bude stvar izbora. Veci problem je to sto u Srbiji ove savremene generacije ne znaju ni srpski,gramatika naseg jezika im je opsta nepoznanica.Vise se ne iznenadjujem za "neznam,bijo,tranvaj,samnom,Srpski,8 mart....) Bitno im je da znaju da udju na Fejs,sa 13 godina da se slikaju na ves masinama....No,hajde,ako nam je ucenje kineskog spas,neka bude tako,onda srspki nije ni bitan.

PPeca@SER

pre 12 godina

這純粹是無稽之談
(mannerheim, 14. mart 2012 17:09)

也许你的,但其余的人......这是一个未来。
Da ne bude "Pricaj Kineski da te ceo svet razume" ;-)

Osma gimnazija

pre 12 godina

U Osmoj beogradskoj gimnaziji se kineski jezik uči fakultativno već dve godine, a redovni studenti BU mogu isti jezk učiti u Domu kulture Studentski grad. Ništa čudno.

Radiša Gligorijević

pre 12 godina

Bilo bi svrsishodno poglrdati malo u budućnost Srbije i dati priliku da se neka deca školuju i na Albanskom jeziku . Biće svakako od praktićne koristi , a biče to i doprinos premošćavanju ogromnog i nenormalnog JAZA , imeđu dva naroda koji žive jedan pored drugog vekovima . Na kraju , neće u svakom slučaju biti štete od pokušaja , a skoro da neće koštati ništa . Koristi može biti višestruke , počev od ekonomske , pa nadalje ! Sukoba je u svakom slučaju dosta - za sledeća 3 Veka ... bar !

mm

pre 12 godina

..najobicnija svinjarija..uzgred, da postavim i pitanje zaposljavanja kineskih profesora (nastavnika) koji
ce predavati u srpskim skolama..zar mi nemamo dovoljno profesora, nastavnika ili ucitelja koji vec godinama cekaju posao na birou?..od svega sto ne znamo ili do sada nismo naucili, prihvatili ili uveli, odlucili smo se bas za kineski jezik?..

neko nebitan

pre 12 godina

@kg
ovaj lik je izneo klasican stereotip o juznjacima, neverovatno je da ljudi zaboraljaju odakle je Bora Stankovic i ostali velikani sa juga pa iznose ovakve cinjenice... meni je veci problem kada vidim da klinci, pa cak i moja generacija 92 pise w, ili ne znam spojeno...ali ok najlakse je popljuvati jug

Ja

pre 12 godina

Ma, sve je ovo sjajno, ali deca jedva pricaju i svoj maternji jezik, zivo me zanima kako ce biti sa kineskim (mada tamo nema velikog i malog slova). Koliko vidim po komentarima, i pravopis je problematican. Svetski jezici se pisu MALIM pocetnim slovom: srpski, engleski, francuski, kineski, japanski,farsi ...

lazar

pre 12 godina

Ne secam se nikoga iz moje generacije (70-te) ko je naucio strani jezik u skoli. Svi koji su hteli da nauce strani jezik isli su na specijalne kurseve van skole. Takodje, nedavno smo na ovom sajtu citali da je trecina nase populacije nepismena kad je u pitanju maternji jezik? I moji profesoru na BG univerzitetu su bili veoma neprecizni i aljkavi kada je u pitanju gramatika srpskog i jasnoca recenice... Inace, nemam nista protiv ucenja kineskog.

Shanghai 上海

pre 12 godina

Iako živim u Šangaju, napravio sam grešku i nisam počeo da učim jezik, najviše zbog moje lenjosti. Sada mi moja deca prevode i ja se iskreno kajem zbog toga. Stara kultura, filozofija i potpuno drugačiji kulturni krug, za sve to sam ostao uskraćen.

iks

pre 12 godina

Kineki kao izborni je pozitivna inicijativa.
Ucenje kinskog je dobar ulog u buducnost, ali jedino ako ga ucenici/studenti savladaju dovoljno. U suprotnom to je gubljenje vremena i pametnije je da se skoncentrisu na engleski koji je lakse nauciti govoriti i nemereljivo lakse nauciti pisati i citati. Ovo drugo je narocito vazno zbog pracanja informacija na netu u pismenoj formi. Za pisani kineski potrebne su godine i godine. Za engelski vam je dovoljna jedna i po ili manje i daleko ga je korisnije znati i to ce biti tako sigurno jos 20 godina.
Slikanje dva ministra zbog 14 nastavnika kineskog je politicka promocija i to vrlo losa. Delujemo kao banana drzava.

Mapet Šou

pre 12 godina

za (Neko Iz Mase, 14. mart 2012 22:15)

Komuniciraš na egleskom ili rukama.

SA rukama može da komuniciraš tako što pričaš levoj ruci, a onda ti desna odgovara :)