Nedelja, 11.03.2012.

19:04

Penzioni sistem neće moći još dugo

Dugo odlagana reforma penzionog sistema ne može više da čeka. Odnos broja zaposlenih i penzionera je tek 1,06 zaposlenih na jednog penzionera.

Izvor: Blic

Penzioni sistem neæe moæi još dugo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

sale

pre 12 godina

@(hrabro, 12. mart 2012 11:06)

Slazem se s tobom, samo treba ih prvo "povatati" po rusiji, belorusiji i slicnim bratskim zemljama...

gde su nasi doprinosi?

pre 12 godina

lepo, sve lepse od lepseg. naravno kada vlada srbije poklanje cele banje koje su gradili penzioneri od doprinosa i koje pripadaju pio fondu dunav osiguranju.. a klan Krkobabica daje amin za to... penzioneri u srbijji su opet prevareni

Odoh nesto pametno da radim

pre 12 godina

@(Boki, 12. mart 2012 08:35)
Vlada-privreda-partija-sudstvo-policija-kriminal,ovo poslednje im je zajednicki imenitelj.
Ovde nema 6 lica,koje postoje u nasem jeziku,ovde postoje samo dva i to mnozine: ONI I MI
Oni-sa partijskom knjizicom
Mi-bez partijske knjizice
Cinjenica je dok su oni radili,tvoji baba i deda su ladili,ti isao u skolu,dom zdravlja...sad oni lade,ti trebas da radis i krug je zatvoren.
Problem je sto ti neces da radis i ako radis,tvoje okruzenje nece,odnosno ne radis dovoljno.
Rad znaci stvarati,proizvoditi nesto,a ne filozofirati.
Ko je zvalacio u penziono-invalidski fond ruku e to cekamo da ONI sami pokazu ko je?!

mima

pre 12 godina

u normalnim zemljama penzije su socijalna kategorija i trebale bi da se krecu u nekom razumnom odnosu min 20000,a max 40000 za pun radni staz, invalidske penzije jos jednom pretresti, bar za ljude koji jos nisu stekli starosne godine,penzionerima zakonom ograniciti rad, a ne vecina danas kad ode u penziju nastavi da radi sa nekakvim ugovorima, a mladi sede na ulici iako su sposobniji od njih da nauce i da rade, i te tzv. nacionalne penzije ukinuti,a ne pola zabavljaca koji su i te kako stekli bogatstvo, pa sad drze i kafane i hotele, primaju nacionalne penzije, a sta je sa popovima, nisu uplacivali, nema penzije itd....

hrabro

pre 12 godina

Svi mi znamo ko je pokrao penzioni fond, povecao nezaposlenost i smanjio natalitet. Naterajte ih da pokradeno vrate i bice Srbija najbogatija zemlja na svetu. Ovako sada kada je sve pokradeno slusamo predsednikove nebuloze kako treba da budemo hrabri, otvorimo firme placamo nove takse i poreze i ne pitamo ko nas je to ocerupao i uzeo proslost, sdasnjost i buducnost.

Penzioner

pre 12 godina

Da li je normalno da penzioneri sa velikim pezijama koje redovno primaju i dalje rade u privatnim firmama a da se na njihova primanja ne uplacuju doprinosi?

Mislite o tome

pre 12 godina

Svašta bih mogao da napišem ali držaću se suvih činjenica. Ako je 2001 iz budžeta izdvajano za isplatu penzija, to znači da je već tada penzioni fond bio poluprazan ili prazan. Da li je ova "demokratska vlast" ispraznila taj fond pre 2001 ili neko drugi?

Кључ

pre 12 godina

Прво- каже се пензијски систем...Друго- реформа није одлагана већ се спроводи већ 10 година и чак три пута је подизана старосна граница за пензионисање. То што има мали број запослених, не треба решавати преко пензијског система, јер ћемо радити до 100 година. Дакле, развијте земљу, отварајте нова радна места и ето решења и за пензијски систем.

Bojan

pre 12 godina

Idemo PUPS!
Da se prezivi jos par godina iznad mogucnosti..samo sto neki od nas izgleda nece ni dodcekati penziju, al sta da se radi.
Go Krle!

Obican gradjanin

pre 12 godina

Nije toliko veliki problem rasta penzija i potrebe da se poveca penzioni fond. Problem je pad zaposlenosti, problem privrede zbog nekonkurentnosti i indeferentnog ponasanja drzave prema ovim problemima.
Komentar da na svakog penzionera dolazi svega 1,06 zaposlenih pokazuje da se smanjuje stopa zaposlenosti u Srbiji a ne da se toliko povecava broj penzionera. Velki problem je i odliv mladih kadrova u inostranstvo. Mladi ne odlaze u inostranstvo zato sto tamo vole da zive nego zato sto u Srbiji ne mogu da nadju posao. Taj problem bi trebao da se resava a to je moguce samo ako drzava preduzme ozbiljne mere kako bi se povecala zaposlenost. Do sada se samo govorilo kako je "Srbija na dobrom putu",
"ulaskom u EU resice se mnogi problemi", "problem su lose privatizacije", "Kosovo je nase" itd. Srbija nije na dobrom putu, postaje staracka zemlja zastarele privrede, ulaskom u EU mogu se resiti samo neki problemi a vecinu problema moramo resavati sami. Problem nisu lose privatizacije nego ponasanje drzave i banaka prema privatizovanim firmama i zbog toga su mnoge privatizovane firme morale da zatvore kapije, pa zar stvarno svi mislimo da su ljudi ulagali svoj novac da bi ga na kraju izgubili? Pa nisu svi koji su usli u privatizacije poludeli kriminalci. Kosovo nije nase, a po koju cenu, godisnje se ulagalo 1,5 milijardi EUR na "kosovske institucije" puta 12 godina to je 18 milijardi EUR. Koliko se novih fabrika moglo izgraditi za te pare i koliko je postojecih fabrika moglo da bude modernizovano i obnovljeno.
Na to drzava ne obraca paznju, dokle god se tako budemo ponasali imacemo sve manje mladih i sve manje nezaposlenih, necemo biti siromasni nego cemo ziveti u bedi a elita ukljucujuci i politicare ce i dalje govoriti iste slogane i ziveti u blagostanju.

Begam ja odavdi

pre 12 godina

Uplacivacu u penzioni fond, ali ne u nas vec inostrani. Sta vise, kad bolje razmislim, lakse mi je da u njega uplacujem radeci izvan Srbije.
Nesumnjivo je da ce generacije koje se trenutno nalaze u tridesetim i cetrdesetim godinama zivota raditi do svoje 72 ili 75 godine. A zasto bih za to vreme ja ovde uplacivao u fond koji je osnovan pod nazivom 'fond mladih penzionera'? Nasi penzosi su vise vremena proveli u penziji nego u radnom odnosu, a ja treba za njih da odradim 'razliku'.
Necu!!!

Bran

pre 12 godina

1. Krkobabić bio direktor PIO Fonda kada je isti rasturen (čitaj: opljačkan), kako sad da on štiti interese penzionera ?
2. Direktan teret za tekući budžet (nadomeštenje dela koji fali u Fondu za tekuće isplate penzija) je neodrživ na duži rok !
3. Još uvek nije kasno da se akcije državnih firmi (EPS, Telekom...) u određenom procentu prenesu Fondu te da se iz ostvarenog interesa obezbeđuju nedostajuća sredstva i time rastereti budžet zemlje i konačno postane RAZVOJNI (podrška ulaganjima u proizvodnju direktno ili kroz mogućnosti koje pruža Zakon o JPP)
4. Retrospektiva: 2001 godine budžet je bio oko 180 milijardi dinara, a sada je 860 milijardi ! Za istu državu čiji je broj stanovnika u opadanju, a nezaposlenost u porastu !

Xmen

pre 12 godina

Kakva je poruka vlasti time da ne kaznjava one koji ne uplacuju doprinose?! Zasto uopste raditi,ako se ne moze ni od rada,ni od penzije pristojno,ne bahato,nego pristojno ziveti,da ne kazem,po novom ni doziveti penzija?!Ova vlast sprovodi GENOCID nad penzionerima i vecinom gradjana Srbije.Silom su dosli i na silu sve uzeli,samo tako ce moci i morati otici,kao i svaki siledzija!!! Pitam se zasto su komunisti dosli na vlast,a vi?! A mozda vam je i jasno!!!

Boki

pre 12 godina

Ako su ga posteno zaradili zasto danasnji zaposleni treba da im placaju njihove/tudje penzije??? Da mozda mi nismo krivi i treba da placamo sto su ih njihovi drugovi pokrali?

drago

pre 12 godina

Ovi “strucnjaci” koji mantraju o reformi pemzionog sistema, ali na stetu penzionera, su prolupali kao “Fica”. I izmerise: jedan penzioner na skoro jednog radnika. Sacuvaj boze I sakloni. Oni kao da su ucili skolu u Biafri ili Budzumburi. Pa zar se ne setise, ili nisu naucili, da zaposlenost resava sve potrebe. Kiako ne rekose da je potrebna odmah uvecana zaposlenost koja bi obezbedila doprinosima sve potrebe pa I penzionerima koji su, takodje svojim radom, obezbedjivali penzije nekim bivsim penzionerima. Ustvari svi svojim radom I doprinosima obezbedjuju sebi penzije. Svi odgovorni koji nisu radili kako treba I doveli penzioni fond do propasti treba da odgovaraju. Kako se sve ucestalije postavlja glupavo, neodgovorno, laicko pitanje penzionbera mozemo ocekivati I predlog za lapot. Vazno je samo ostati u fotelji I na grbaci naroda tj. penzionera I primati dobra primanja iz budzeta. Amin.

bez penzija

pre 12 godina

Moj savet je da penzine prestanu da se isplacuju penzionerima koji odu u penziju posle 2030 godine. Otvoreno da se kaze da od tada tim ljudima koji tada ispunjavaju uslov za penziju, nece biti isplacivane penzije. Tako ustvari covek moze da radi dokle je ziv, ili ako je stekao nesto do tada da to koristi za zivot... Ako ne steknes nesto do svoje 65 godine, koji ce ti omoguciti da posle toga uzivas u ostatku zivota, onda se nisi dovoljno ni borio u zivotu da steknes. Vise ce Srbi da se razmnozavaju, jer ce deca biti ta koja ce ih pomagati kada vise ne mogu da rade...Jedino je obavezno da drzava obezbedi 100% besplatno zdravstvo svima.
Pozdrav svima iz Majke Rusije :).

MRV

pre 12 godina

Пре извесног времена направио сам једну грубу рачуницу. Да живим у некој нормалној држави са неком нормалном валутом и да уместо да доприносе на МИНИМАЛАЦ за пензијско НЕ уплаћујем ни држави ни неком лоповском приватном пензионом фонду (а да доприносе за здравствено уплаћујем), већ да сваког месеца ту своту орочавам, да камате не дижем већ приписујем ороченој главници и продужавам орочење, па тако четрдесет година, данас бих на главницу формирану доприносима на тај несрећни МИНИМАЛАЦ имао камате од НАЈМАЊЕ 80.000 динара месечно. А повелику главницу оставио бих својим наследницима.
Један познаник (банкарски радник) тврди да би прецизна рачуница избацила и већу месечну камату - можда чак око 100.000 динара.
Неко је те новце смотао, појео, попио и безвезе слупао. Па мене сада треба у контејнер.

Виде Даничић

pre 12 godina

Прво, није основни проблем велики бнрој пензионера - него мали број запослених лица! То и будала зна. А пензионери свакако нису одговорни за катастрофално смањење запослених у овој земљи. А што износа пензија тиче - он је стварно бедан. Још би само требало смањити га?! Знају пензионери ко је потрошио паре из пензијских фондова. А знају пензионери и за кога ће гласати на наредним изборима. А има их довољно за забрану пролаза досманлијама. Но, добро је што објављујете овакве чланке. То отрежњује и збуњене и неодлучне.

markadozni

pre 12 godina

Postojeći se bazira na uplati doprinosa sadašnjih zaposlenih koji finansiraju isplate tekućih penzija.
A ja sve mislio da moji sto su radili po trideset i sest godina da su onaj deo sto ima je "drzava" odbijali od plata isao u penzioni fond. A izgleda da je otiso nekom drzavniku u dzep. To je demokratska drzava udri po radniku koji je radio ceo zivot za drzavu, naj lakse je izvrsiti reorganizaciju na teret gradjana (penzionera) ali ajde te uradite reorganizaciju u drzavnom sistemu pa oni su naj vise i krivi za ovo stanje imaju visoke plate a nista ne rade.

DRAGO

pre 12 godina

ukinuti penzije je danas lako neznam sta vlada ceka jer su dosad sve prodali i dosao je red da penzionere prepuste na milost i nemilost njihovim nalogodavcima mmfu.

bogdan

pre 12 godina

Po stoti put,vlast mora povećati zaposlenost i kontrolu uplata doprinosa a ne ubijati penzionere glupim reformama penzionog sistema da bi se dodvorila EU.

Pera

pre 12 godina

I ko meni garantuje da cu novac koji sada uplacujem dobiti u starosti nazad? Vidim kako sadasnji penzioneri dobijaju mrvice, a ziveli su u sfrj, drzavi kakvu ova jadna srbija moze samo da sanja... od lopovske drzave ocekivati sigurnost.. pfffff

Toma

pre 12 godina

Spremam se da se vratim u Srbiju sa deviznom penzijom iz Australije.Pronasao sam podatke da Australija zaradjuje milijarde upravo od penzionera iz celog sveta koji zive u njoj.Mislim da se u vecini sveta penzije isplacuju i od poreza.Bilo bi dobro za srpsku privredu kada bi se slile devize nas penzionera .Dovoljno je ponuditi jeftina staracka naselja ili banje.ima puno njih koji razmisljaju o povratku ali neznaju gde i kako da se vrate.

baj baj

pre 12 godina

Ako u budžetu nema dovoljno para za penzije, kako ima za tolike otpremnine (oko 10.000 evra)oficirima, koji se penzionišu i tako visoku startnu penzijsku osnovu.
Da li je u pitanju isti budžet ili sam ja pobrkao.
A za ostale privilegije da ne govorim. Iz kog budžeta država vojsci otplaćuje stanove kupljene na kredit. Ranije se sve pravdalo odbranom otadžbine i njihovim dalekim premeštajima. Sada je cela Srbija tako mala, nema odbrane (nećemo više da ratujemo), da se pitam o čemu se tu radi. Da li vojska treba da brani vlast od naroda...

nema deda mraza

pre 12 godina

u opkladu
do izbora-promenice zakon o pio. nemaju oni nameru da ostanu na vlasti

a posle mi necemo moci ni dana preziveti po novim pio uslovima...ako ih dozivimo

Nikola

pre 12 godina

"Pre pet godina država je omogućila početak rada dobrovoljnih penzionih fondova, što i jeste predstavljalo prekretnicu. "
Sama ideja da plaćamo obavezno osiguranje PRIVATNIM fondovima je kretenizam.

Nikola

pre 12 godina

"Pre pet godina država je omogućila početak rada dobrovoljnih penzionih fondova, što i jeste predstavljalo prekretnicu. "
Sama ideja da plaćamo obavezno osiguranje PRIVATNIM fondovima je kretenizam.

Pera

pre 12 godina

I ko meni garantuje da cu novac koji sada uplacujem dobiti u starosti nazad? Vidim kako sadasnji penzioneri dobijaju mrvice, a ziveli su u sfrj, drzavi kakvu ova jadna srbija moze samo da sanja... od lopovske drzave ocekivati sigurnost.. pfffff

nema deda mraza

pre 12 godina

u opkladu
do izbora-promenice zakon o pio. nemaju oni nameru da ostanu na vlasti

a posle mi necemo moci ni dana preziveti po novim pio uslovima...ako ih dozivimo

baj baj

pre 12 godina

Ako u budžetu nema dovoljno para za penzije, kako ima za tolike otpremnine (oko 10.000 evra)oficirima, koji se penzionišu i tako visoku startnu penzijsku osnovu.
Da li je u pitanju isti budžet ili sam ja pobrkao.
A za ostale privilegije da ne govorim. Iz kog budžeta država vojsci otplaćuje stanove kupljene na kredit. Ranije se sve pravdalo odbranom otadžbine i njihovim dalekim premeštajima. Sada je cela Srbija tako mala, nema odbrane (nećemo više da ratujemo), da se pitam o čemu se tu radi. Da li vojska treba da brani vlast od naroda...

Toma

pre 12 godina

Spremam se da se vratim u Srbiju sa deviznom penzijom iz Australije.Pronasao sam podatke da Australija zaradjuje milijarde upravo od penzionera iz celog sveta koji zive u njoj.Mislim da se u vecini sveta penzije isplacuju i od poreza.Bilo bi dobro za srpsku privredu kada bi se slile devize nas penzionera .Dovoljno je ponuditi jeftina staracka naselja ili banje.ima puno njih koji razmisljaju o povratku ali neznaju gde i kako da se vrate.

MRV

pre 12 godina

Пре извесног времена направио сам једну грубу рачуницу. Да живим у некој нормалној држави са неком нормалном валутом и да уместо да доприносе на МИНИМАЛАЦ за пензијско НЕ уплаћујем ни држави ни неком лоповском приватном пензионом фонду (а да доприносе за здравствено уплаћујем), већ да сваког месеца ту своту орочавам, да камате не дижем већ приписујем ороченој главници и продужавам орочење, па тако четрдесет година, данас бих на главницу формирану доприносима на тај несрећни МИНИМАЛАЦ имао камате од НАЈМАЊЕ 80.000 динара месечно. А повелику главницу оставио бих својим наследницима.
Један познаник (банкарски радник) тврди да би прецизна рачуница избацила и већу месечну камату - можда чак око 100.000 динара.
Неко је те новце смотао, појео, попио и безвезе слупао. Па мене сада треба у контејнер.

bogdan

pre 12 godina

Po stoti put,vlast mora povećati zaposlenost i kontrolu uplata doprinosa a ne ubijati penzionere glupim reformama penzionog sistema da bi se dodvorila EU.

Bran

pre 12 godina

1. Krkobabić bio direktor PIO Fonda kada je isti rasturen (čitaj: opljačkan), kako sad da on štiti interese penzionera ?
2. Direktan teret za tekući budžet (nadomeštenje dela koji fali u Fondu za tekuće isplate penzija) je neodrživ na duži rok !
3. Još uvek nije kasno da se akcije državnih firmi (EPS, Telekom...) u određenom procentu prenesu Fondu te da se iz ostvarenog interesa obezbeđuju nedostajuća sredstva i time rastereti budžet zemlje i konačno postane RAZVOJNI (podrška ulaganjima u proizvodnju direktno ili kroz mogućnosti koje pruža Zakon o JPP)
4. Retrospektiva: 2001 godine budžet je bio oko 180 milijardi dinara, a sada je 860 milijardi ! Za istu državu čiji je broj stanovnika u opadanju, a nezaposlenost u porastu !

markadozni

pre 12 godina

Postojeći se bazira na uplati doprinosa sadašnjih zaposlenih koji finansiraju isplate tekućih penzija.
A ja sve mislio da moji sto su radili po trideset i sest godina da su onaj deo sto ima je "drzava" odbijali od plata isao u penzioni fond. A izgleda da je otiso nekom drzavniku u dzep. To je demokratska drzava udri po radniku koji je radio ceo zivot za drzavu, naj lakse je izvrsiti reorganizaciju na teret gradjana (penzionera) ali ajde te uradite reorganizaciju u drzavnom sistemu pa oni su naj vise i krivi za ovo stanje imaju visoke plate a nista ne rade.

Xmen

pre 12 godina

Kakva je poruka vlasti time da ne kaznjava one koji ne uplacuju doprinose?! Zasto uopste raditi,ako se ne moze ni od rada,ni od penzije pristojno,ne bahato,nego pristojno ziveti,da ne kazem,po novom ni doziveti penzija?!Ova vlast sprovodi GENOCID nad penzionerima i vecinom gradjana Srbije.Silom su dosli i na silu sve uzeli,samo tako ce moci i morati otici,kao i svaki siledzija!!! Pitam se zasto su komunisti dosli na vlast,a vi?! A mozda vam je i jasno!!!

DRAGO

pre 12 godina

ukinuti penzije je danas lako neznam sta vlada ceka jer su dosad sve prodali i dosao je red da penzionere prepuste na milost i nemilost njihovim nalogodavcima mmfu.

Begam ja odavdi

pre 12 godina

Uplacivacu u penzioni fond, ali ne u nas vec inostrani. Sta vise, kad bolje razmislim, lakse mi je da u njega uplacujem radeci izvan Srbije.
Nesumnjivo je da ce generacije koje se trenutno nalaze u tridesetim i cetrdesetim godinama zivota raditi do svoje 72 ili 75 godine. A zasto bih za to vreme ja ovde uplacivao u fond koji je osnovan pod nazivom 'fond mladih penzionera'? Nasi penzosi su vise vremena proveli u penziji nego u radnom odnosu, a ja treba za njih da odradim 'razliku'.
Necu!!!

drago

pre 12 godina

Ovi “strucnjaci” koji mantraju o reformi pemzionog sistema, ali na stetu penzionera, su prolupali kao “Fica”. I izmerise: jedan penzioner na skoro jednog radnika. Sacuvaj boze I sakloni. Oni kao da su ucili skolu u Biafri ili Budzumburi. Pa zar se ne setise, ili nisu naucili, da zaposlenost resava sve potrebe. Kiako ne rekose da je potrebna odmah uvecana zaposlenost koja bi obezbedila doprinosima sve potrebe pa I penzionerima koji su, takodje svojim radom, obezbedjivali penzije nekim bivsim penzionerima. Ustvari svi svojim radom I doprinosima obezbedjuju sebi penzije. Svi odgovorni koji nisu radili kako treba I doveli penzioni fond do propasti treba da odgovaraju. Kako se sve ucestalije postavlja glupavo, neodgovorno, laicko pitanje penzionbera mozemo ocekivati I predlog za lapot. Vazno je samo ostati u fotelji I na grbaci naroda tj. penzionera I primati dobra primanja iz budzeta. Amin.

Boki

pre 12 godina

Ako su ga posteno zaradili zasto danasnji zaposleni treba da im placaju njihove/tudje penzije??? Da mozda mi nismo krivi i treba da placamo sto su ih njihovi drugovi pokrali?

Виде Даничић

pre 12 godina

Прво, није основни проблем велики бнрој пензионера - него мали број запослених лица! То и будала зна. А пензионери свакако нису одговорни за катастрофално смањење запослених у овој земљи. А што износа пензија тиче - он је стварно бедан. Још би само требало смањити га?! Знају пензионери ко је потрошио паре из пензијских фондова. А знају пензионери и за кога ће гласати на наредним изборима. А има их довољно за забрану пролаза досманлијама. Но, добро је што објављујете овакве чланке. То отрежњује и збуњене и неодлучне.

Mislite o tome

pre 12 godina

Svašta bih mogao da napišem ali držaću se suvih činjenica. Ako je 2001 iz budžeta izdvajano za isplatu penzija, to znači da je već tada penzioni fond bio poluprazan ili prazan. Da li je ova "demokratska vlast" ispraznila taj fond pre 2001 ili neko drugi?

hrabro

pre 12 godina

Svi mi znamo ko je pokrao penzioni fond, povecao nezaposlenost i smanjio natalitet. Naterajte ih da pokradeno vrate i bice Srbija najbogatija zemlja na svetu. Ovako sada kada je sve pokradeno slusamo predsednikove nebuloze kako treba da budemo hrabri, otvorimo firme placamo nove takse i poreze i ne pitamo ko nas je to ocerupao i uzeo proslost, sdasnjost i buducnost.

Кључ

pre 12 godina

Прво- каже се пензијски систем...Друго- реформа није одлагана већ се спроводи већ 10 година и чак три пута је подизана старосна граница за пензионисање. То што има мали број запослених, не треба решавати преко пензијског система, јер ћемо радити до 100 година. Дакле, развијте земљу, отварајте нова радна места и ето решења и за пензијски систем.

Obican gradjanin

pre 12 godina

Nije toliko veliki problem rasta penzija i potrebe da se poveca penzioni fond. Problem je pad zaposlenosti, problem privrede zbog nekonkurentnosti i indeferentnog ponasanja drzave prema ovim problemima.
Komentar da na svakog penzionera dolazi svega 1,06 zaposlenih pokazuje da se smanjuje stopa zaposlenosti u Srbiji a ne da se toliko povecava broj penzionera. Velki problem je i odliv mladih kadrova u inostranstvo. Mladi ne odlaze u inostranstvo zato sto tamo vole da zive nego zato sto u Srbiji ne mogu da nadju posao. Taj problem bi trebao da se resava a to je moguce samo ako drzava preduzme ozbiljne mere kako bi se povecala zaposlenost. Do sada se samo govorilo kako je "Srbija na dobrom putu",
"ulaskom u EU resice se mnogi problemi", "problem su lose privatizacije", "Kosovo je nase" itd. Srbija nije na dobrom putu, postaje staracka zemlja zastarele privrede, ulaskom u EU mogu se resiti samo neki problemi a vecinu problema moramo resavati sami. Problem nisu lose privatizacije nego ponasanje drzave i banaka prema privatizovanim firmama i zbog toga su mnoge privatizovane firme morale da zatvore kapije, pa zar stvarno svi mislimo da su ljudi ulagali svoj novac da bi ga na kraju izgubili? Pa nisu svi koji su usli u privatizacije poludeli kriminalci. Kosovo nije nase, a po koju cenu, godisnje se ulagalo 1,5 milijardi EUR na "kosovske institucije" puta 12 godina to je 18 milijardi EUR. Koliko se novih fabrika moglo izgraditi za te pare i koliko je postojecih fabrika moglo da bude modernizovano i obnovljeno.
Na to drzava ne obraca paznju, dokle god se tako budemo ponasali imacemo sve manje mladih i sve manje nezaposlenih, necemo biti siromasni nego cemo ziveti u bedi a elita ukljucujuci i politicare ce i dalje govoriti iste slogane i ziveti u blagostanju.

Penzioner

pre 12 godina

Da li je normalno da penzioneri sa velikim pezijama koje redovno primaju i dalje rade u privatnim firmama a da se na njihova primanja ne uplacuju doprinosi?

mima

pre 12 godina

u normalnim zemljama penzije su socijalna kategorija i trebale bi da se krecu u nekom razumnom odnosu min 20000,a max 40000 za pun radni staz, invalidske penzije jos jednom pretresti, bar za ljude koji jos nisu stekli starosne godine,penzionerima zakonom ograniciti rad, a ne vecina danas kad ode u penziju nastavi da radi sa nekakvim ugovorima, a mladi sede na ulici iako su sposobniji od njih da nauce i da rade, i te tzv. nacionalne penzije ukinuti,a ne pola zabavljaca koji su i te kako stekli bogatstvo, pa sad drze i kafane i hotele, primaju nacionalne penzije, a sta je sa popovima, nisu uplacivali, nema penzije itd....

Bojan

pre 12 godina

Idemo PUPS!
Da se prezivi jos par godina iznad mogucnosti..samo sto neki od nas izgleda nece ni dodcekati penziju, al sta da se radi.
Go Krle!

bez penzija

pre 12 godina

Moj savet je da penzine prestanu da se isplacuju penzionerima koji odu u penziju posle 2030 godine. Otvoreno da se kaze da od tada tim ljudima koji tada ispunjavaju uslov za penziju, nece biti isplacivane penzije. Tako ustvari covek moze da radi dokle je ziv, ili ako je stekao nesto do tada da to koristi za zivot... Ako ne steknes nesto do svoje 65 godine, koji ce ti omoguciti da posle toga uzivas u ostatku zivota, onda se nisi dovoljno ni borio u zivotu da steknes. Vise ce Srbi da se razmnozavaju, jer ce deca biti ta koja ce ih pomagati kada vise ne mogu da rade...Jedino je obavezno da drzava obezbedi 100% besplatno zdravstvo svima.
Pozdrav svima iz Majke Rusije :).

Odoh nesto pametno da radim

pre 12 godina

@(Boki, 12. mart 2012 08:35)
Vlada-privreda-partija-sudstvo-policija-kriminal,ovo poslednje im je zajednicki imenitelj.
Ovde nema 6 lica,koje postoje u nasem jeziku,ovde postoje samo dva i to mnozine: ONI I MI
Oni-sa partijskom knjizicom
Mi-bez partijske knjizice
Cinjenica je dok su oni radili,tvoji baba i deda su ladili,ti isao u skolu,dom zdravlja...sad oni lade,ti trebas da radis i krug je zatvoren.
Problem je sto ti neces da radis i ako radis,tvoje okruzenje nece,odnosno ne radis dovoljno.
Rad znaci stvarati,proizvoditi nesto,a ne filozofirati.
Ko je zvalacio u penziono-invalidski fond ruku e to cekamo da ONI sami pokazu ko je?!

gde su nasi doprinosi?

pre 12 godina

lepo, sve lepse od lepseg. naravno kada vlada srbije poklanje cele banje koje su gradili penzioneri od doprinosa i koje pripadaju pio fondu dunav osiguranju.. a klan Krkobabica daje amin za to... penzioneri u srbijji su opet prevareni

sale

pre 12 godina

@(hrabro, 12. mart 2012 11:06)

Slazem se s tobom, samo treba ih prvo "povatati" po rusiji, belorusiji i slicnim bratskim zemljama...

bez penzija

pre 12 godina

Moj savet je da penzine prestanu da se isplacuju penzionerima koji odu u penziju posle 2030 godine. Otvoreno da se kaze da od tada tim ljudima koji tada ispunjavaju uslov za penziju, nece biti isplacivane penzije. Tako ustvari covek moze da radi dokle je ziv, ili ako je stekao nesto do tada da to koristi za zivot... Ako ne steknes nesto do svoje 65 godine, koji ce ti omoguciti da posle toga uzivas u ostatku zivota, onda se nisi dovoljno ni borio u zivotu da steknes. Vise ce Srbi da se razmnozavaju, jer ce deca biti ta koja ce ih pomagati kada vise ne mogu da rade...Jedino je obavezno da drzava obezbedi 100% besplatno zdravstvo svima.
Pozdrav svima iz Majke Rusije :).

Nikola

pre 12 godina

"Pre pet godina država je omogućila početak rada dobrovoljnih penzionih fondova, što i jeste predstavljalo prekretnicu. "
Sama ideja da plaćamo obavezno osiguranje PRIVATNIM fondovima je kretenizam.

Boki

pre 12 godina

Ako su ga posteno zaradili zasto danasnji zaposleni treba da im placaju njihove/tudje penzije??? Da mozda mi nismo krivi i treba da placamo sto su ih njihovi drugovi pokrali?

DRAGO

pre 12 godina

ukinuti penzije je danas lako neznam sta vlada ceka jer su dosad sve prodali i dosao je red da penzionere prepuste na milost i nemilost njihovim nalogodavcima mmfu.

nema deda mraza

pre 12 godina

u opkladu
do izbora-promenice zakon o pio. nemaju oni nameru da ostanu na vlasti

a posle mi necemo moci ni dana preziveti po novim pio uslovima...ako ih dozivimo

baj baj

pre 12 godina

Ako u budžetu nema dovoljno para za penzije, kako ima za tolike otpremnine (oko 10.000 evra)oficirima, koji se penzionišu i tako visoku startnu penzijsku osnovu.
Da li je u pitanju isti budžet ili sam ja pobrkao.
A za ostale privilegije da ne govorim. Iz kog budžeta država vojsci otplaćuje stanove kupljene na kredit. Ranije se sve pravdalo odbranom otadžbine i njihovim dalekim premeštajima. Sada je cela Srbija tako mala, nema odbrane (nećemo više da ratujemo), da se pitam o čemu se tu radi. Da li vojska treba da brani vlast od naroda...

Виде Даничић

pre 12 godina

Прво, није основни проблем велики бнрој пензионера - него мали број запослених лица! То и будала зна. А пензионери свакако нису одговорни за катастрофално смањење запослених у овој земљи. А што износа пензија тиче - он је стварно бедан. Још би само требало смањити га?! Знају пензионери ко је потрошио паре из пензијских фондова. А знају пензионери и за кога ће гласати на наредним изборима. А има их довољно за забрану пролаза досманлијама. Но, добро је што објављујете овакве чланке. То отрежњује и збуњене и неодлучне.

Toma

pre 12 godina

Spremam se da se vratim u Srbiju sa deviznom penzijom iz Australije.Pronasao sam podatke da Australija zaradjuje milijarde upravo od penzionera iz celog sveta koji zive u njoj.Mislim da se u vecini sveta penzije isplacuju i od poreza.Bilo bi dobro za srpsku privredu kada bi se slile devize nas penzionera .Dovoljno je ponuditi jeftina staracka naselja ili banje.ima puno njih koji razmisljaju o povratku ali neznaju gde i kako da se vrate.

bogdan

pre 12 godina

Po stoti put,vlast mora povećati zaposlenost i kontrolu uplata doprinosa a ne ubijati penzionere glupim reformama penzionog sistema da bi se dodvorila EU.

Begam ja odavdi

pre 12 godina

Uplacivacu u penzioni fond, ali ne u nas vec inostrani. Sta vise, kad bolje razmislim, lakse mi je da u njega uplacujem radeci izvan Srbije.
Nesumnjivo je da ce generacije koje se trenutno nalaze u tridesetim i cetrdesetim godinama zivota raditi do svoje 72 ili 75 godine. A zasto bih za to vreme ja ovde uplacivao u fond koji je osnovan pod nazivom 'fond mladih penzionera'? Nasi penzosi su vise vremena proveli u penziji nego u radnom odnosu, a ja treba za njih da odradim 'razliku'.
Necu!!!

Mislite o tome

pre 12 godina

Svašta bih mogao da napišem ali držaću se suvih činjenica. Ako je 2001 iz budžeta izdvajano za isplatu penzija, to znači da je već tada penzioni fond bio poluprazan ili prazan. Da li je ova "demokratska vlast" ispraznila taj fond pre 2001 ili neko drugi?

markadozni

pre 12 godina

Postojeći se bazira na uplati doprinosa sadašnjih zaposlenih koji finansiraju isplate tekućih penzija.
A ja sve mislio da moji sto su radili po trideset i sest godina da su onaj deo sto ima je "drzava" odbijali od plata isao u penzioni fond. A izgleda da je otiso nekom drzavniku u dzep. To je demokratska drzava udri po radniku koji je radio ceo zivot za drzavu, naj lakse je izvrsiti reorganizaciju na teret gradjana (penzionera) ali ajde te uradite reorganizaciju u drzavnom sistemu pa oni su naj vise i krivi za ovo stanje imaju visoke plate a nista ne rade.

Pera

pre 12 godina

I ko meni garantuje da cu novac koji sada uplacujem dobiti u starosti nazad? Vidim kako sadasnji penzioneri dobijaju mrvice, a ziveli su u sfrj, drzavi kakvu ova jadna srbija moze samo da sanja... od lopovske drzave ocekivati sigurnost.. pfffff

Xmen

pre 12 godina

Kakva je poruka vlasti time da ne kaznjava one koji ne uplacuju doprinose?! Zasto uopste raditi,ako se ne moze ni od rada,ni od penzije pristojno,ne bahato,nego pristojno ziveti,da ne kazem,po novom ni doziveti penzija?!Ova vlast sprovodi GENOCID nad penzionerima i vecinom gradjana Srbije.Silom su dosli i na silu sve uzeli,samo tako ce moci i morati otici,kao i svaki siledzija!!! Pitam se zasto su komunisti dosli na vlast,a vi?! A mozda vam je i jasno!!!

drago

pre 12 godina

Ovi “strucnjaci” koji mantraju o reformi pemzionog sistema, ali na stetu penzionera, su prolupali kao “Fica”. I izmerise: jedan penzioner na skoro jednog radnika. Sacuvaj boze I sakloni. Oni kao da su ucili skolu u Biafri ili Budzumburi. Pa zar se ne setise, ili nisu naucili, da zaposlenost resava sve potrebe. Kiako ne rekose da je potrebna odmah uvecana zaposlenost koja bi obezbedila doprinosima sve potrebe pa I penzionerima koji su, takodje svojim radom, obezbedjivali penzije nekim bivsim penzionerima. Ustvari svi svojim radom I doprinosima obezbedjuju sebi penzije. Svi odgovorni koji nisu radili kako treba I doveli penzioni fond do propasti treba da odgovaraju. Kako se sve ucestalije postavlja glupavo, neodgovorno, laicko pitanje penzionbera mozemo ocekivati I predlog za lapot. Vazno je samo ostati u fotelji I na grbaci naroda tj. penzionera I primati dobra primanja iz budzeta. Amin.

hrabro

pre 12 godina

Svi mi znamo ko je pokrao penzioni fond, povecao nezaposlenost i smanjio natalitet. Naterajte ih da pokradeno vrate i bice Srbija najbogatija zemlja na svetu. Ovako sada kada je sve pokradeno slusamo predsednikove nebuloze kako treba da budemo hrabri, otvorimo firme placamo nove takse i poreze i ne pitamo ko nas je to ocerupao i uzeo proslost, sdasnjost i buducnost.

Bran

pre 12 godina

1. Krkobabić bio direktor PIO Fonda kada je isti rasturen (čitaj: opljačkan), kako sad da on štiti interese penzionera ?
2. Direktan teret za tekući budžet (nadomeštenje dela koji fali u Fondu za tekuće isplate penzija) je neodrživ na duži rok !
3. Još uvek nije kasno da se akcije državnih firmi (EPS, Telekom...) u određenom procentu prenesu Fondu te da se iz ostvarenog interesa obezbeđuju nedostajuća sredstva i time rastereti budžet zemlje i konačno postane RAZVOJNI (podrška ulaganjima u proizvodnju direktno ili kroz mogućnosti koje pruža Zakon o JPP)
4. Retrospektiva: 2001 godine budžet je bio oko 180 milijardi dinara, a sada je 860 milijardi ! Za istu državu čiji je broj stanovnika u opadanju, a nezaposlenost u porastu !

Кључ

pre 12 godina

Прво- каже се пензијски систем...Друго- реформа није одлагана већ се спроводи већ 10 година и чак три пута је подизана старосна граница за пензионисање. То што има мали број запослених, не треба решавати преко пензијског система, јер ћемо радити до 100 година. Дакле, развијте земљу, отварајте нова радна места и ето решења и за пензијски систем.

Bojan

pre 12 godina

Idemo PUPS!
Da se prezivi jos par godina iznad mogucnosti..samo sto neki od nas izgleda nece ni dodcekati penziju, al sta da se radi.
Go Krle!

Penzioner

pre 12 godina

Da li je normalno da penzioneri sa velikim pezijama koje redovno primaju i dalje rade u privatnim firmama a da se na njihova primanja ne uplacuju doprinosi?

mima

pre 12 godina

u normalnim zemljama penzije su socijalna kategorija i trebale bi da se krecu u nekom razumnom odnosu min 20000,a max 40000 za pun radni staz, invalidske penzije jos jednom pretresti, bar za ljude koji jos nisu stekli starosne godine,penzionerima zakonom ograniciti rad, a ne vecina danas kad ode u penziju nastavi da radi sa nekakvim ugovorima, a mladi sede na ulici iako su sposobniji od njih da nauce i da rade, i te tzv. nacionalne penzije ukinuti,a ne pola zabavljaca koji su i te kako stekli bogatstvo, pa sad drze i kafane i hotele, primaju nacionalne penzije, a sta je sa popovima, nisu uplacivali, nema penzije itd....

Odoh nesto pametno da radim

pre 12 godina

@(Boki, 12. mart 2012 08:35)
Vlada-privreda-partija-sudstvo-policija-kriminal,ovo poslednje im je zajednicki imenitelj.
Ovde nema 6 lica,koje postoje u nasem jeziku,ovde postoje samo dva i to mnozine: ONI I MI
Oni-sa partijskom knjizicom
Mi-bez partijske knjizice
Cinjenica je dok su oni radili,tvoji baba i deda su ladili,ti isao u skolu,dom zdravlja...sad oni lade,ti trebas da radis i krug je zatvoren.
Problem je sto ti neces da radis i ako radis,tvoje okruzenje nece,odnosno ne radis dovoljno.
Rad znaci stvarati,proizvoditi nesto,a ne filozofirati.
Ko je zvalacio u penziono-invalidski fond ruku e to cekamo da ONI sami pokazu ko je?!

MRV

pre 12 godina

Пре извесног времена направио сам једну грубу рачуницу. Да живим у некој нормалној држави са неком нормалном валутом и да уместо да доприносе на МИНИМАЛАЦ за пензијско НЕ уплаћујем ни држави ни неком лоповском приватном пензионом фонду (а да доприносе за здравствено уплаћујем), већ да сваког месеца ту своту орочавам, да камате не дижем већ приписујем ороченој главници и продужавам орочење, па тако четрдесет година, данас бих на главницу формирану доприносима на тај несрећни МИНИМАЛАЦ имао камате од НАЈМАЊЕ 80.000 динара месечно. А повелику главницу оставио бих својим наследницима.
Један познаник (банкарски радник) тврди да би прецизна рачуница избацила и већу месечну камату - можда чак око 100.000 динара.
Неко је те новце смотао, појео, попио и безвезе слупао. Па мене сада треба у контејнер.

Obican gradjanin

pre 12 godina

Nije toliko veliki problem rasta penzija i potrebe da se poveca penzioni fond. Problem je pad zaposlenosti, problem privrede zbog nekonkurentnosti i indeferentnog ponasanja drzave prema ovim problemima.
Komentar da na svakog penzionera dolazi svega 1,06 zaposlenih pokazuje da se smanjuje stopa zaposlenosti u Srbiji a ne da se toliko povecava broj penzionera. Velki problem je i odliv mladih kadrova u inostranstvo. Mladi ne odlaze u inostranstvo zato sto tamo vole da zive nego zato sto u Srbiji ne mogu da nadju posao. Taj problem bi trebao da se resava a to je moguce samo ako drzava preduzme ozbiljne mere kako bi se povecala zaposlenost. Do sada se samo govorilo kako je "Srbija na dobrom putu",
"ulaskom u EU resice se mnogi problemi", "problem su lose privatizacije", "Kosovo je nase" itd. Srbija nije na dobrom putu, postaje staracka zemlja zastarele privrede, ulaskom u EU mogu se resiti samo neki problemi a vecinu problema moramo resavati sami. Problem nisu lose privatizacije nego ponasanje drzave i banaka prema privatizovanim firmama i zbog toga su mnoge privatizovane firme morale da zatvore kapije, pa zar stvarno svi mislimo da su ljudi ulagali svoj novac da bi ga na kraju izgubili? Pa nisu svi koji su usli u privatizacije poludeli kriminalci. Kosovo nije nase, a po koju cenu, godisnje se ulagalo 1,5 milijardi EUR na "kosovske institucije" puta 12 godina to je 18 milijardi EUR. Koliko se novih fabrika moglo izgraditi za te pare i koliko je postojecih fabrika moglo da bude modernizovano i obnovljeno.
Na to drzava ne obraca paznju, dokle god se tako budemo ponasali imacemo sve manje mladih i sve manje nezaposlenih, necemo biti siromasni nego cemo ziveti u bedi a elita ukljucujuci i politicare ce i dalje govoriti iste slogane i ziveti u blagostanju.

gde su nasi doprinosi?

pre 12 godina

lepo, sve lepse od lepseg. naravno kada vlada srbije poklanje cele banje koje su gradili penzioneri od doprinosa i koje pripadaju pio fondu dunav osiguranju.. a klan Krkobabica daje amin za to... penzioneri u srbijji su opet prevareni

sale

pre 12 godina

@(hrabro, 12. mart 2012 11:06)

Slazem se s tobom, samo treba ih prvo "povatati" po rusiji, belorusiji i slicnim bratskim zemljama...