Testovi

Petak, 09.03.2012.

10:15

VW Amarok 2.0 Bi-TDI 4x4 Highline

Izvor: B92

VW Amarok 2.0 Bi-TDI 4x4 Highline IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

miki

pre 11 godina

Neznam kakav je Amrok posto nisam imao priliku da se vozim u njemu ali zato znam kakva je Toyota Hilux i Mazda bt 50?Od marta meseca radim na sezonskom poslu u Nisu,u pocetku smo imali na upotrebi Mazde a od Avgusta meseca i Toyote.U pitanju su geodetska ispitivanja.Ispitivanja se vrse u Srednjem Banatu odnosno u Kikindi i okolini.Radi se tako sto se polazu a posle toga skljupljaju neki specijalni kablovi...da ne duzim uglavnom ljudstvo i oprema se voze po atarima sela, znaci auta su u funkciji 12 sati dnevno.Prelazi se od atarskih puteva pa preko strnjika,gazi se kukuruz,suncokret,pa sad i preko oranja sve vise...E sad ide ono najzanimljivije?OD DVADESET MAZDI JOS TRI SU U UPOTREBI A OD DVADESET TOYOTA JOS JEDANAEST FUNKCIONISE??!!Lepo sam napisao Mazde su tu od Marta aToyote su tu od Avgusta i mislim da do zime nece ni jedna Toyota biti u funkciji!POKIDANE INSTALACIJE,POCEPANE MANDZETNE,CUO SAM DA IMA PAR POLOMLJENIH MENJACA I PROBUSENIH LADNJAKA ITD...Prednji branici i grilovi su uglavno kod vecine auta polomljeni.Auta su parkirana u jedno mestu odnosno bazi odakle krecu svi poslovi.Znam da je tesko poverovati u sve ovo sto vam pisem ali to vam je ziva istina,u vecini tih auta sam se vozio i vozaci koji su ih duzili uglavnom su se trudili da sacuvaju auta ali uslovi terena su odneli svoj danak!Eto toliko od mene da ne duzim previse ali samo da znate istinu da ne preterujete u nekim izjavama i ocenama samo iz saznjanja citanja ili gledanja tv-a.Pozdrav.

Terenac

pre 12 godina

@Darko: Da li ste probali bilo koji od automobila koji navodite? I zašto pljuvačina nečega o čemu znate iz tekstova. Ja kao što sam naveo u svom prvom postu sam imao tu sreću da probam Amarok i vozilo je sasvim solidno ima svojih mana kao što svaki model vozila ima nekih svojih skrivenih mana. Ne branim ni VW niti napadam Toyotu naprotiv. Ali smatram da je uzimajući u obzir nikakvo iskustvo VW u pravljenju pick up ova Amarok za to karatko vreme koliko sam ga probao solidno vozilo i dobra podloga da se posle eksploatacionih iskustava napravi nešto još bolje. Evo poslednjih 10 godina sam u Hillux-ima (kratka kabina, dupla kabina, 4x2,4x4), LC-ju, 4Runner-u, Tundri terao sam ih po svemu što se može i ne može zamisliti. Pa da neke stvari pojasnimo. Morate napraviti veliku razliku izmedju Toyote sklapane u JAR (2,7VVTI i 2,8D) i Toyote slkapane u Portugalu ili Engleskoj(D3D, D4D 3,0)školjke su iste ali je unutra sve drugačije kao što Tacoma ili Tundra (pick up za USA tržište) je koncepcijski sasvim drugačiji automobil od Hilluxa iako su oba pick-up vozila, Tudra je gabaritno bar 1,5 puta veća od Hiluxa sa minimum V6 motorom koji umeju biti od 4l(236 ili 276ks) pa do 5,7l (385ks). Ja sam vozio tundru sa duplom kabinom i najjačim motorom ona je dugačka preko 6 metara i ima duple točkove 22" pozadi. Kada pored nje parkirate hilux-a to je kao da ste pored Hummera parkirali Smart. Cena Amaroka je diskutabilna stvar i jeste visoka u odnosu na konkurenciju ali auto uopšte nije loš. Ti Amaroci od kojih sam ja probao jednog u Nigeriji su prošli kopneni put Wolfsburg - Cape Town (JAR) i nazad pri čemu u pojedinim zemljama zadržavani duže vreme i testirani u eksploataciji. Test modeli nisu specijalno spremani već su "skinuti" sa trake iz probne serije vozila.

Darko

pre 12 godina

Ovo vozilo nikada nece biti ozbiljan konkurent japanskim i americkim terencima. Auto koji tek treba da se dokazuje ne sme da bude najskuplji. Koliko vidim agresivnom marketinskom kampanjom pokusavaju da nadoknade slabosti u odnosu na Mitsubishi, Nissan, Toyotu...
Ovakav tip vozila najcesce kupuju firme, lovci, planinari, a njima ne treba skupa sminka, vec izdrzljiv auto, spartanac. A pri tom po razumnoj ceni. Amaraok je losa sminka. Nema opremu, motor, stabilnost, potrebnu nosivost koju ovakav auto zahteva. U stvari, ni u jednoj karakteristici nije bolji od konkurencije, osim sto mu je cena bas paprena.

Zuki

pre 12 godina

@Filip

Da je tako jednotavno svi bi proizvodjaci ugradjivali turbine sa promenljivom geometrijom. Osim sto je sama turbina konstruktorski komplikovanija pa samim tim sklonija otkazima treba i drugacije izmapirati ECU i to ne "pravolinijski" da se tako izrazim. U pravu si da ove turbine nisu novina niti naucna fantatika, ali nije bas ni jeftino preci sa jednih na druge bez znacajnijeg ulaganja u razvoj. Ne ide bas sve "sraf na sraf".

Filip

pre 12 godina

(Radovan, 11. mart 2012 17:37)
Radovane turbina sa promenjivim geometrijom je postala takoreci standard odavno tako da su sve fabrike sposobne za taj nivo tehnologije, to je samo jedan deo koji se kupuje od par proizvodjaca turbina na planeti i ne zahteva nikakvo vece tehnolosko znanje od starih tipova samo daje bolje rezultate...

Radovan

pre 12 godina

Turbina sa promenljivom geometrijom statorskih lopatica viši je nivo tehnike i tehnologije, nego sa fiksnim.
Takođe, ove turbine imaju ravnomeran razvoj snage kroz celokupan raspon broja obrtaja motora, od minimuma do maksimuma, i bez turbo rupe.
Nisu sve fabrike sposobne za primenu ove tehnologije.
Dve turbine (za donji i gornji raspon obrtaja) predstavljaju skupu i komplikovanu zamenu za onoga ko nema turbinu varijabilne geometrije i optimizirano upravljanje ubrizgavanja goriva.
Na bliskom istoku, tamo gde su peščane pustinje, odavno se već koriste kamioni i autobusi sa turbinama. Stvar je do pravilno izabranog filtera za vazduh (predimenzionisanog za pustinske uslove) sa dva uloška ili upotreba uljnog prečistača.
Kada je 2007. BMW izbacio model sa dve turbine, FIAT sa modelom Bravo i jednom varijabilnom turbinom i boljim karakteristikama, počistio ga je sa tržišta.
Varijabilne turbine koriste se u velikim motorima za kamione i autobuse (12000 ccm, 500 KS i 1800 Nm).

Marko

pre 12 godina

@anbeast

Slazem se za filtere (i ulje), ali to je potrebno odrzavati i na atmosferskim motorima, bez filtera bi vremenom stali i prastari dizeli, a kamoli novi.
Sto se tice turbine, pokrecu je izduvni gasovi (mehanicki kompresori su druga prica) i u tom delu je najosetljivija. Deo turbine koji usisava vazduh u motor nije toliko osetljiv i verovatno bi pre stradao sam motor zbog peska, nego konvencionalna turbina...

drajver

pre 12 godina

Negde krajem 2010, ubrzo nakon pojavljivanja Amaroka na trzistu, u Auto Bildu se pojavio uporedni test nekoliko ovakvih vozila - Amarok, Navara, L200, Hilux, neki Ford, i mozda jos neki, ne secam se.
Ono sto je autora teksta najvise cudilo je da je u svim kategorijama fabricki deklarisana brojka Hiluxa uvek bila najmanja/najlosija. Nosivost, vucna snaga, usponi, uglovi za prepreke...
Dovoljno davno je bilo da se ne secam konacnih rezultata, ali ovo o brojkama me je kopkalo. Vozio sam Hiluxa u vise navrata, i nikako mi nije bilo jasno kako je sve to moguce. Kako imam neke prijatelje u Toyoti, poslao sam im taj tekst, i pitao kako je moguce da Amarok moze da ponese vise od tone, a Hilux sa 50% vecim motorom 750 kg?? I redom sve dalje brojke...
Ni oni nisu znali, i krenuli su da se raspituju. Odgovor dobijen iz evropske kancelarije je bio: sve brojke kod Hiluxa podrazumevaju ocekivane uslove eksploatacije - natovareno vozilo, puno putnika, i teren na kojem se put ni ne nazire. Drugim recima, kod Hiluxa nema dvostrukih brojki - ugao uspona x stepeni, ali ako ga natovarite, onda je y. Ako pise 760kg, onda natovarite 760 kg, i mozete na Kucaj. Mozete kroz vodu, kamenjar ili bilo gde drugo. To sto na autoputu mozete da natovarite duplo vise se ne racuna.
Licno mislim da je Amarok jako, jako daleko od toga.

anbeast

pre 12 godina

@Marko:
Turbo mora da uvuce vazduh spolja da bi ga sabio u cilindar. Za dobar rad kompresora preporucuju se uvek cisti filteri za vazduh i redovno menjanje ulja. Prva stavka itekako ima veze sa peskom. Mozda sam ja malo staromodan, ali bih u vukoj**inama vise voleo motor od 3000 - 4000 kubika BEZ turba.

Marko

pre 12 godina

@anbeast i ostali

Dve turbine jednostavne konstrukcije su daleko izdrzljivije od jedne sofisticiranije varijabilne. To je razlog zasto ima dve turbine.
Takve turbine za komercijalna vozila neretko mogu da traju koliko i sam motor. Kao sto rekoh, mogli su istu snagu da dobiju i sa jednom turbinom, ili da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa, ali tada bi izgubili na trajnosti...
P.S. Kakve veze prasina i pesak imaju sa turbinama? One se "hrane" izduvnim gasovima, a u motor ne ulazi pesak...

suboticki mornar

pre 12 godina

Iz sopstvenog i bliznjih meni (bogatog) iskustva tvrdim da VW modeli pate od hronicne nepouzdanosti, sto mora prioritetno krasiti ovaj tip vozila! Naravno, nasi fanovi ce uredno lupati minuse, ali to je istina i kraj! Kad na novom vozilu (Caddy) u garantnom roku rikne ABS, klima, pa menjac, mislim da treba staviti prst na celo. Pri tom, novi motor "predvidjeno" trosi ulje, (u fabrickom uputstvu, ko neveruje neka proveri, dozvoljavaju DO 1 l NA 1.000 KM!!!), a pri tome NE UGRADE LAMPICU ZA PRITISAK ULJA!!! Amarok u osnovnoj verziji nema ni vazdusne jastuke??? Bas smo ovce...

anbeast

pre 12 godina

@(Marko, 9. mart 2012 15:35)

Visoko precizni, brzovrteci sklop (turbina, i to DVA komada), pesak, slabo odrzavanje i pouzdanost, jednostavno ne idu u istu recenicu. Sto manje pokretnih delova - veca pouzdanost. Naravno, ovo se odnosi samo na najteze uslove i najvece vukoj**ine na planeti. Ostalim situacijama verujem da je ovaj motor dorastao.

Peec

pre 12 godina

(Marko, 9. mart 2012 15:35)
2 turbine =/= pouzdanost
Vise sluze za performans i smanjivanje turbo-laga nego za pouzdanost, cak sta vise automobil sa 2 turbine je manje pouzdan od auta sa 1 ili bez(ne mora uvek da znaci).

accord

pre 12 godina

Terenac koji trazi petu brzinu vec na 60km/h me podseca na kombi vozila sa 5 brzina kojima je peta - krstareca, dok bi ovaj motor morao da bude vece kubikaze zbog duzeg veka trajanja...

Milos.Mandic

pre 12 godina

Amarok ima zaista dopadljiv dizajn i robustan izgled, poput prave grdosije, naravno pravljen je samo za prave zaljubljenike u terenska pick up vozila. Zaista bih voleo da ga isprobam i uverim se u sve ono što ste napisali u sjajnom testu. Ipak mane su ocigledne - kabina ne izgleda previse fancy, ne poseduje cak ni komande na volanu, a koliko vidim osnovna verzija nema ni vazdušne jastuke. Medjutim, smatram da ipak ne moze da se približi ni po voznim karakteristikama, niti po bogatoj opremi i izdržljivosti glavnim konkuretnima, a posebno mislim na trenutnog kralja terenskih vozila, koga sam imao čast da provozam u nekoliko navrata (čitaj pozajmio od prijatelja), a koji je i nešto jeftiniji - link: http://www.superauto.rs/index.php?view=nova-vozila&id=396
Jednostavno mislim da je VW zagrizao prevelik zalogaj i da je zašao na manje poznat teren, ali videćemo. Nadam se da grešim. Potrošnja od samo 7-10 l/100 km uz zaista sjajan dizajn i ipak solidnu cenu je glavna vrlina. Inače odličan tekst, uživao sam čitajući ga.

Marko

pre 12 godina

@Nemanja

Ovaj motor je posebno pravljen za radne masine. Tu snagu (ili jos vecu) su mogli dobiti i sa jednom turbinom, odnosno mogli su da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa. Dve turbine su tu bas zbog izdrzljivosti i pouzdanosti.

vlasnik Mitsu.L200

pre 12 godina

Kao neko ko vozi ovakav auto svaki dan,jako mi se svidja...lep i snazan.Lepsi od Tuarega,jeftiniji,a veci...
Moj L200 ima istu potrosnji kao Amarok,i to je relna cifra.Posto svaki 1.6 benzinac trosi otprilike isto,mislim da je za vozila te velicine to smesno malo.
Amarok izgleda do jaja (sa hard topom)....verujem da je podjednako kvalitetan.
Ja moj L200 koristim kao svakodnevni porodicni auto....zena,dva mala deteta,kolica....udoban,bezbedan,jak ,praktican.
I izgleda bolje od svakog mini-vena :-)

anbeast

pre 12 godina

Fino vozilo jedino je, sto je Nemanja vec naglasio, za ozbiljno maltretiranje u zemljama treceg sveta, potreban jednostavni, veliki, ''kamionski'' dizel...

Zuki

pre 12 godina

Tesko da ce ovime konkurisati Hilux-u. Kod ovakvih vozila je pouzdanost proverena u praksi veoma bitan faktor u odluci pri kupovini. Kad se na to doda razlika u ceni koja je za osnovni model skoro 5 hiljada EUR na strani Hilux-a, ne znam kome ce dapadne na pamet da kupi Amaroka? U najopremljenijoj verziji im je cena slicna s tim sto Hilux ima 50% (!!!) vecu kubikazu, 3.0 D4D i vise opreme.
Cak i da su zbog carina u EU cene izjednacene ili blago na strani Amaroka, opet se vracamo na pocetak, pouzdanost proverena milionim kilometara po terenu nema premca.

Za autora: Kako znate da Amarok po terenskim karakteristikama ne zastaje za konkurencijom ako ga niste vozili po terenu?

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Dakle, auto koji me oduševljava u svakom pogledu!
I ako radim u firmi i u suštini mi ovakvo vozilo nije potrebno, prosto me oduševljava, mislim da bi mi dobrano promenio način života, svaki slobodan dan bi s njim proveo negde u divljini!
Vozim YETI-ja več nekih godinu dana al čeznem za ovim AMAROK-om!

Terenac

pre 12 godina

Imao sreću da probam test modele koji su prolazili kroz Afriku. Fabrika je poslala nekoliko test primeraka na put kroz Afriku te su dolazili u Nigeriju jer u istoj vrlo dobro posluje kompanija Julius Berger (Nemačka) koja je do sad u svom voznom parku imala samo hillux-e jer je odsustvovalo vozilo takvog tipa nemacke proizvodnje. Ono sto je najbolje na ovom VW je motor koji je značajno manje zapremine u odnosu na konkurenciju (u Africi se mahom voze Hiluxi 2,7 vvti i 2,8D koji su proizvedeni u JAR), ali se neki gubitak snage, ubrzanja ili mogućnosti savlađivanja prepreka, kao i vožnje pod teretom ne oseća. Stiče se utisak da je cilj bio postići preformanse Hiluxa sa 0,7lit slabijim motorom, što bi moje skromno mišljenje na osnovu kraćih proba podržalo u potpunosti. Ono što može da vas nervira u ovom automobilu je baš komandna tabla, tačnije pregrade na njoj, nema ih dovoljno, male su i džaba o misli o gumenom podu radi lakšeg održavanja kada jednostavno nemate gde da odložite par rukavica ili nekakvu alatku koja je potrebna da vam je uvek pri ruci i lako dostupna. Tu je dizajner omanuo ali verujem da će i to poslovični nemci u nekoj restilizaciji ovog modela sigurno ispraviti. Ako vam treba radni konj, tegleća mazga u svakom smislu te reči i da nije made in Japan, evo je!

Nemanja

pre 12 godina

Mora VW jos mnogo da uci i da izbaci generacija da bi bio ozbiljan konkurent Toyoti Hilux i ostalim starosedeocima u ovoj oblasti. Mora da dokaze pouzdanosta u koriscenju na katastrofalnim terenima (i time mu nikako nece pomoci bi turbo motro sa tako mnogo konja za tu kubikazu), spospobnost u OFF ROAD voznji pod punim opterecenjem u pustinji... Dok bude u mogucnosti da dostigne Toyotu, procice jos mnogo godina...

Nemanja

pre 12 godina

Mora VW jos mnogo da uci i da izbaci generacija da bi bio ozbiljan konkurent Toyoti Hilux i ostalim starosedeocima u ovoj oblasti. Mora da dokaze pouzdanosta u koriscenju na katastrofalnim terenima (i time mu nikako nece pomoci bi turbo motro sa tako mnogo konja za tu kubikazu), spospobnost u OFF ROAD voznji pod punim opterecenjem u pustinji... Dok bude u mogucnosti da dostigne Toyotu, procice jos mnogo godina...

suboticki mornar

pre 12 godina

Iz sopstvenog i bliznjih meni (bogatog) iskustva tvrdim da VW modeli pate od hronicne nepouzdanosti, sto mora prioritetno krasiti ovaj tip vozila! Naravno, nasi fanovi ce uredno lupati minuse, ali to je istina i kraj! Kad na novom vozilu (Caddy) u garantnom roku rikne ABS, klima, pa menjac, mislim da treba staviti prst na celo. Pri tom, novi motor "predvidjeno" trosi ulje, (u fabrickom uputstvu, ko neveruje neka proveri, dozvoljavaju DO 1 l NA 1.000 KM!!!), a pri tome NE UGRADE LAMPICU ZA PRITISAK ULJA!!! Amarok u osnovnoj verziji nema ni vazdusne jastuke??? Bas smo ovce...

Terenac

pre 12 godina

Imao sreću da probam test modele koji su prolazili kroz Afriku. Fabrika je poslala nekoliko test primeraka na put kroz Afriku te su dolazili u Nigeriju jer u istoj vrlo dobro posluje kompanija Julius Berger (Nemačka) koja je do sad u svom voznom parku imala samo hillux-e jer je odsustvovalo vozilo takvog tipa nemacke proizvodnje. Ono sto je najbolje na ovom VW je motor koji je značajno manje zapremine u odnosu na konkurenciju (u Africi se mahom voze Hiluxi 2,7 vvti i 2,8D koji su proizvedeni u JAR), ali se neki gubitak snage, ubrzanja ili mogućnosti savlađivanja prepreka, kao i vožnje pod teretom ne oseća. Stiče se utisak da je cilj bio postići preformanse Hiluxa sa 0,7lit slabijim motorom, što bi moje skromno mišljenje na osnovu kraćih proba podržalo u potpunosti. Ono što može da vas nervira u ovom automobilu je baš komandna tabla, tačnije pregrade na njoj, nema ih dovoljno, male su i džaba o misli o gumenom podu radi lakšeg održavanja kada jednostavno nemate gde da odložite par rukavica ili nekakvu alatku koja je potrebna da vam je uvek pri ruci i lako dostupna. Tu je dizajner omanuo ali verujem da će i to poslovični nemci u nekoj restilizaciji ovog modela sigurno ispraviti. Ako vam treba radni konj, tegleća mazga u svakom smislu te reči i da nije made in Japan, evo je!

Zuki

pre 12 godina

Tesko da ce ovime konkurisati Hilux-u. Kod ovakvih vozila je pouzdanost proverena u praksi veoma bitan faktor u odluci pri kupovini. Kad se na to doda razlika u ceni koja je za osnovni model skoro 5 hiljada EUR na strani Hilux-a, ne znam kome ce dapadne na pamet da kupi Amaroka? U najopremljenijoj verziji im je cena slicna s tim sto Hilux ima 50% (!!!) vecu kubikazu, 3.0 D4D i vise opreme.
Cak i da su zbog carina u EU cene izjednacene ili blago na strani Amaroka, opet se vracamo na pocetak, pouzdanost proverena milionim kilometara po terenu nema premca.

Za autora: Kako znate da Amarok po terenskim karakteristikama ne zastaje za konkurencijom ako ga niste vozili po terenu?

drajver

pre 12 godina

Negde krajem 2010, ubrzo nakon pojavljivanja Amaroka na trzistu, u Auto Bildu se pojavio uporedni test nekoliko ovakvih vozila - Amarok, Navara, L200, Hilux, neki Ford, i mozda jos neki, ne secam se.
Ono sto je autora teksta najvise cudilo je da je u svim kategorijama fabricki deklarisana brojka Hiluxa uvek bila najmanja/najlosija. Nosivost, vucna snaga, usponi, uglovi za prepreke...
Dovoljno davno je bilo da se ne secam konacnih rezultata, ali ovo o brojkama me je kopkalo. Vozio sam Hiluxa u vise navrata, i nikako mi nije bilo jasno kako je sve to moguce. Kako imam neke prijatelje u Toyoti, poslao sam im taj tekst, i pitao kako je moguce da Amarok moze da ponese vise od tone, a Hilux sa 50% vecim motorom 750 kg?? I redom sve dalje brojke...
Ni oni nisu znali, i krenuli su da se raspituju. Odgovor dobijen iz evropske kancelarije je bio: sve brojke kod Hiluxa podrazumevaju ocekivane uslove eksploatacije - natovareno vozilo, puno putnika, i teren na kojem se put ni ne nazire. Drugim recima, kod Hiluxa nema dvostrukih brojki - ugao uspona x stepeni, ali ako ga natovarite, onda je y. Ako pise 760kg, onda natovarite 760 kg, i mozete na Kucaj. Mozete kroz vodu, kamenjar ili bilo gde drugo. To sto na autoputu mozete da natovarite duplo vise se ne racuna.
Licno mislim da je Amarok jako, jako daleko od toga.

accord

pre 12 godina

Terenac koji trazi petu brzinu vec na 60km/h me podseca na kombi vozila sa 5 brzina kojima je peta - krstareca, dok bi ovaj motor morao da bude vece kubikaze zbog duzeg veka trajanja...

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Dakle, auto koji me oduševljava u svakom pogledu!
I ako radim u firmi i u suštini mi ovakvo vozilo nije potrebno, prosto me oduševljava, mislim da bi mi dobrano promenio način života, svaki slobodan dan bi s njim proveo negde u divljini!
Vozim YETI-ja več nekih godinu dana al čeznem za ovim AMAROK-om!

anbeast

pre 12 godina

Fino vozilo jedino je, sto je Nemanja vec naglasio, za ozbiljno maltretiranje u zemljama treceg sveta, potreban jednostavni, veliki, ''kamionski'' dizel...

Terenac

pre 12 godina

@Darko: Da li ste probali bilo koji od automobila koji navodite? I zašto pljuvačina nečega o čemu znate iz tekstova. Ja kao što sam naveo u svom prvom postu sam imao tu sreću da probam Amarok i vozilo je sasvim solidno ima svojih mana kao što svaki model vozila ima nekih svojih skrivenih mana. Ne branim ni VW niti napadam Toyotu naprotiv. Ali smatram da je uzimajući u obzir nikakvo iskustvo VW u pravljenju pick up ova Amarok za to karatko vreme koliko sam ga probao solidno vozilo i dobra podloga da se posle eksploatacionih iskustava napravi nešto još bolje. Evo poslednjih 10 godina sam u Hillux-ima (kratka kabina, dupla kabina, 4x2,4x4), LC-ju, 4Runner-u, Tundri terao sam ih po svemu što se može i ne može zamisliti. Pa da neke stvari pojasnimo. Morate napraviti veliku razliku izmedju Toyote sklapane u JAR (2,7VVTI i 2,8D) i Toyote slkapane u Portugalu ili Engleskoj(D3D, D4D 3,0)školjke su iste ali je unutra sve drugačije kao što Tacoma ili Tundra (pick up za USA tržište) je koncepcijski sasvim drugačiji automobil od Hilluxa iako su oba pick-up vozila, Tudra je gabaritno bar 1,5 puta veća od Hiluxa sa minimum V6 motorom koji umeju biti od 4l(236 ili 276ks) pa do 5,7l (385ks). Ja sam vozio tundru sa duplom kabinom i najjačim motorom ona je dugačka preko 6 metara i ima duple točkove 22" pozadi. Kada pored nje parkirate hilux-a to je kao da ste pored Hummera parkirali Smart. Cena Amaroka je diskutabilna stvar i jeste visoka u odnosu na konkurenciju ali auto uopšte nije loš. Ti Amaroci od kojih sam ja probao jednog u Nigeriji su prošli kopneni put Wolfsburg - Cape Town (JAR) i nazad pri čemu u pojedinim zemljama zadržavani duže vreme i testirani u eksploataciji. Test modeli nisu specijalno spremani već su "skinuti" sa trake iz probne serije vozila.

vlasnik Mitsu.L200

pre 12 godina

Kao neko ko vozi ovakav auto svaki dan,jako mi se svidja...lep i snazan.Lepsi od Tuarega,jeftiniji,a veci...
Moj L200 ima istu potrosnji kao Amarok,i to je relna cifra.Posto svaki 1.6 benzinac trosi otprilike isto,mislim da je za vozila te velicine to smesno malo.
Amarok izgleda do jaja (sa hard topom)....verujem da je podjednako kvalitetan.
Ja moj L200 koristim kao svakodnevni porodicni auto....zena,dva mala deteta,kolica....udoban,bezbedan,jak ,praktican.
I izgleda bolje od svakog mini-vena :-)

Peec

pre 12 godina

(Marko, 9. mart 2012 15:35)
2 turbine =/= pouzdanost
Vise sluze za performans i smanjivanje turbo-laga nego za pouzdanost, cak sta vise automobil sa 2 turbine je manje pouzdan od auta sa 1 ili bez(ne mora uvek da znaci).

anbeast

pre 12 godina

@(Marko, 9. mart 2012 15:35)

Visoko precizni, brzovrteci sklop (turbina, i to DVA komada), pesak, slabo odrzavanje i pouzdanost, jednostavno ne idu u istu recenicu. Sto manje pokretnih delova - veca pouzdanost. Naravno, ovo se odnosi samo na najteze uslove i najvece vukoj**ine na planeti. Ostalim situacijama verujem da je ovaj motor dorastao.

miki

pre 11 godina

Neznam kakav je Amrok posto nisam imao priliku da se vozim u njemu ali zato znam kakva je Toyota Hilux i Mazda bt 50?Od marta meseca radim na sezonskom poslu u Nisu,u pocetku smo imali na upotrebi Mazde a od Avgusta meseca i Toyote.U pitanju su geodetska ispitivanja.Ispitivanja se vrse u Srednjem Banatu odnosno u Kikindi i okolini.Radi se tako sto se polazu a posle toga skljupljaju neki specijalni kablovi...da ne duzim uglavnom ljudstvo i oprema se voze po atarima sela, znaci auta su u funkciji 12 sati dnevno.Prelazi se od atarskih puteva pa preko strnjika,gazi se kukuruz,suncokret,pa sad i preko oranja sve vise...E sad ide ono najzanimljivije?OD DVADESET MAZDI JOS TRI SU U UPOTREBI A OD DVADESET TOYOTA JOS JEDANAEST FUNKCIONISE??!!Lepo sam napisao Mazde su tu od Marta aToyote su tu od Avgusta i mislim da do zime nece ni jedna Toyota biti u funkciji!POKIDANE INSTALACIJE,POCEPANE MANDZETNE,CUO SAM DA IMA PAR POLOMLJENIH MENJACA I PROBUSENIH LADNJAKA ITD...Prednji branici i grilovi su uglavno kod vecine auta polomljeni.Auta su parkirana u jedno mestu odnosno bazi odakle krecu svi poslovi.Znam da je tesko poverovati u sve ovo sto vam pisem ali to vam je ziva istina,u vecini tih auta sam se vozio i vozaci koji su ih duzili uglavnom su se trudili da sacuvaju auta ali uslovi terena su odneli svoj danak!Eto toliko od mene da ne duzim previse ali samo da znate istinu da ne preterujete u nekim izjavama i ocenama samo iz saznjanja citanja ili gledanja tv-a.Pozdrav.

anbeast

pre 12 godina

@Marko:
Turbo mora da uvuce vazduh spolja da bi ga sabio u cilindar. Za dobar rad kompresora preporucuju se uvek cisti filteri za vazduh i redovno menjanje ulja. Prva stavka itekako ima veze sa peskom. Mozda sam ja malo staromodan, ali bih u vukoj**inama vise voleo motor od 3000 - 4000 kubika BEZ turba.

Milos.Mandic

pre 12 godina

Amarok ima zaista dopadljiv dizajn i robustan izgled, poput prave grdosije, naravno pravljen je samo za prave zaljubljenike u terenska pick up vozila. Zaista bih voleo da ga isprobam i uverim se u sve ono što ste napisali u sjajnom testu. Ipak mane su ocigledne - kabina ne izgleda previse fancy, ne poseduje cak ni komande na volanu, a koliko vidim osnovna verzija nema ni vazdušne jastuke. Medjutim, smatram da ipak ne moze da se približi ni po voznim karakteristikama, niti po bogatoj opremi i izdržljivosti glavnim konkuretnima, a posebno mislim na trenutnog kralja terenskih vozila, koga sam imao čast da provozam u nekoliko navrata (čitaj pozajmio od prijatelja), a koji je i nešto jeftiniji - link: http://www.superauto.rs/index.php?view=nova-vozila&id=396
Jednostavno mislim da je VW zagrizao prevelik zalogaj i da je zašao na manje poznat teren, ali videćemo. Nadam se da grešim. Potrošnja od samo 7-10 l/100 km uz zaista sjajan dizajn i ipak solidnu cenu je glavna vrlina. Inače odličan tekst, uživao sam čitajući ga.

Zuki

pre 12 godina

@Filip

Da je tako jednotavno svi bi proizvodjaci ugradjivali turbine sa promenljivom geometrijom. Osim sto je sama turbina konstruktorski komplikovanija pa samim tim sklonija otkazima treba i drugacije izmapirati ECU i to ne "pravolinijski" da se tako izrazim. U pravu si da ove turbine nisu novina niti naucna fantatika, ali nije bas ni jeftino preci sa jednih na druge bez znacajnijeg ulaganja u razvoj. Ne ide bas sve "sraf na sraf".

Darko

pre 12 godina

Ovo vozilo nikada nece biti ozbiljan konkurent japanskim i americkim terencima. Auto koji tek treba da se dokazuje ne sme da bude najskuplji. Koliko vidim agresivnom marketinskom kampanjom pokusavaju da nadoknade slabosti u odnosu na Mitsubishi, Nissan, Toyotu...
Ovakav tip vozila najcesce kupuju firme, lovci, planinari, a njima ne treba skupa sminka, vec izdrzljiv auto, spartanac. A pri tom po razumnoj ceni. Amaraok je losa sminka. Nema opremu, motor, stabilnost, potrebnu nosivost koju ovakav auto zahteva. U stvari, ni u jednoj karakteristici nije bolji od konkurencije, osim sto mu je cena bas paprena.

Marko

pre 12 godina

@Nemanja

Ovaj motor je posebno pravljen za radne masine. Tu snagu (ili jos vecu) su mogli dobiti i sa jednom turbinom, odnosno mogli su da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa. Dve turbine su tu bas zbog izdrzljivosti i pouzdanosti.

Filip

pre 12 godina

(Radovan, 11. mart 2012 17:37)
Radovane turbina sa promenjivim geometrijom je postala takoreci standard odavno tako da su sve fabrike sposobne za taj nivo tehnologije, to je samo jedan deo koji se kupuje od par proizvodjaca turbina na planeti i ne zahteva nikakvo vece tehnolosko znanje od starih tipova samo daje bolje rezultate...

Radovan

pre 12 godina

Turbina sa promenljivom geometrijom statorskih lopatica viši je nivo tehnike i tehnologije, nego sa fiksnim.
Takođe, ove turbine imaju ravnomeran razvoj snage kroz celokupan raspon broja obrtaja motora, od minimuma do maksimuma, i bez turbo rupe.
Nisu sve fabrike sposobne za primenu ove tehnologije.
Dve turbine (za donji i gornji raspon obrtaja) predstavljaju skupu i komplikovanu zamenu za onoga ko nema turbinu varijabilne geometrije i optimizirano upravljanje ubrizgavanja goriva.
Na bliskom istoku, tamo gde su peščane pustinje, odavno se već koriste kamioni i autobusi sa turbinama. Stvar je do pravilno izabranog filtera za vazduh (predimenzionisanog za pustinske uslove) sa dva uloška ili upotreba uljnog prečistača.
Kada je 2007. BMW izbacio model sa dve turbine, FIAT sa modelom Bravo i jednom varijabilnom turbinom i boljim karakteristikama, počistio ga je sa tržišta.
Varijabilne turbine koriste se u velikim motorima za kamione i autobuse (12000 ccm, 500 KS i 1800 Nm).

Marko

pre 12 godina

@anbeast i ostali

Dve turbine jednostavne konstrukcije su daleko izdrzljivije od jedne sofisticiranije varijabilne. To je razlog zasto ima dve turbine.
Takve turbine za komercijalna vozila neretko mogu da traju koliko i sam motor. Kao sto rekoh, mogli su istu snagu da dobiju i sa jednom turbinom, ili da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa, ali tada bi izgubili na trajnosti...
P.S. Kakve veze prasina i pesak imaju sa turbinama? One se "hrane" izduvnim gasovima, a u motor ne ulazi pesak...

Marko

pre 12 godina

@anbeast

Slazem se za filtere (i ulje), ali to je potrebno odrzavati i na atmosferskim motorima, bez filtera bi vremenom stali i prastari dizeli, a kamoli novi.
Sto se tice turbine, pokrecu je izduvni gasovi (mehanicki kompresori su druga prica) i u tom delu je najosetljivija. Deo turbine koji usisava vazduh u motor nije toliko osetljiv i verovatno bi pre stradao sam motor zbog peska, nego konvencionalna turbina...

Nemanja

pre 12 godina

Mora VW jos mnogo da uci i da izbaci generacija da bi bio ozbiljan konkurent Toyoti Hilux i ostalim starosedeocima u ovoj oblasti. Mora da dokaze pouzdanosta u koriscenju na katastrofalnim terenima (i time mu nikako nece pomoci bi turbo motro sa tako mnogo konja za tu kubikazu), spospobnost u OFF ROAD voznji pod punim opterecenjem u pustinji... Dok bude u mogucnosti da dostigne Toyotu, procice jos mnogo godina...

Darko

pre 12 godina

Ovo vozilo nikada nece biti ozbiljan konkurent japanskim i americkim terencima. Auto koji tek treba da se dokazuje ne sme da bude najskuplji. Koliko vidim agresivnom marketinskom kampanjom pokusavaju da nadoknade slabosti u odnosu na Mitsubishi, Nissan, Toyotu...
Ovakav tip vozila najcesce kupuju firme, lovci, planinari, a njima ne treba skupa sminka, vec izdrzljiv auto, spartanac. A pri tom po razumnoj ceni. Amaraok je losa sminka. Nema opremu, motor, stabilnost, potrebnu nosivost koju ovakav auto zahteva. U stvari, ni u jednoj karakteristici nije bolji od konkurencije, osim sto mu je cena bas paprena.

Marko

pre 12 godina

@Nemanja

Ovaj motor je posebno pravljen za radne masine. Tu snagu (ili jos vecu) su mogli dobiti i sa jednom turbinom, odnosno mogli su da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa. Dve turbine su tu bas zbog izdrzljivosti i pouzdanosti.

suboticki mornar

pre 12 godina

Iz sopstvenog i bliznjih meni (bogatog) iskustva tvrdim da VW modeli pate od hronicne nepouzdanosti, sto mora prioritetno krasiti ovaj tip vozila! Naravno, nasi fanovi ce uredno lupati minuse, ali to je istina i kraj! Kad na novom vozilu (Caddy) u garantnom roku rikne ABS, klima, pa menjac, mislim da treba staviti prst na celo. Pri tom, novi motor "predvidjeno" trosi ulje, (u fabrickom uputstvu, ko neveruje neka proveri, dozvoljavaju DO 1 l NA 1.000 KM!!!), a pri tome NE UGRADE LAMPICU ZA PRITISAK ULJA!!! Amarok u osnovnoj verziji nema ni vazdusne jastuke??? Bas smo ovce...

vlasnik Mitsu.L200

pre 12 godina

Kao neko ko vozi ovakav auto svaki dan,jako mi se svidja...lep i snazan.Lepsi od Tuarega,jeftiniji,a veci...
Moj L200 ima istu potrosnji kao Amarok,i to je relna cifra.Posto svaki 1.6 benzinac trosi otprilike isto,mislim da je za vozila te velicine to smesno malo.
Amarok izgleda do jaja (sa hard topom)....verujem da je podjednako kvalitetan.
Ja moj L200 koristim kao svakodnevni porodicni auto....zena,dva mala deteta,kolica....udoban,bezbedan,jak ,praktican.
I izgleda bolje od svakog mini-vena :-)

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Dakle, auto koji me oduševljava u svakom pogledu!
I ako radim u firmi i u suštini mi ovakvo vozilo nije potrebno, prosto me oduševljava, mislim da bi mi dobrano promenio način života, svaki slobodan dan bi s njim proveo negde u divljini!
Vozim YETI-ja več nekih godinu dana al čeznem za ovim AMAROK-om!

Milos.Mandic

pre 12 godina

Amarok ima zaista dopadljiv dizajn i robustan izgled, poput prave grdosije, naravno pravljen je samo za prave zaljubljenike u terenska pick up vozila. Zaista bih voleo da ga isprobam i uverim se u sve ono što ste napisali u sjajnom testu. Ipak mane su ocigledne - kabina ne izgleda previse fancy, ne poseduje cak ni komande na volanu, a koliko vidim osnovna verzija nema ni vazdušne jastuke. Medjutim, smatram da ipak ne moze da se približi ni po voznim karakteristikama, niti po bogatoj opremi i izdržljivosti glavnim konkuretnima, a posebno mislim na trenutnog kralja terenskih vozila, koga sam imao čast da provozam u nekoliko navrata (čitaj pozajmio od prijatelja), a koji je i nešto jeftiniji - link: http://www.superauto.rs/index.php?view=nova-vozila&id=396
Jednostavno mislim da je VW zagrizao prevelik zalogaj i da je zašao na manje poznat teren, ali videćemo. Nadam se da grešim. Potrošnja od samo 7-10 l/100 km uz zaista sjajan dizajn i ipak solidnu cenu je glavna vrlina. Inače odličan tekst, uživao sam čitajući ga.

Marko

pre 12 godina

@anbeast i ostali

Dve turbine jednostavne konstrukcije su daleko izdrzljivije od jedne sofisticiranije varijabilne. To je razlog zasto ima dve turbine.
Takve turbine za komercijalna vozila neretko mogu da traju koliko i sam motor. Kao sto rekoh, mogli su istu snagu da dobiju i sa jednom turbinom, ili da ubace standardni 2.0 TDI iz putnickog programa, ali tada bi izgubili na trajnosti...
P.S. Kakve veze prasina i pesak imaju sa turbinama? One se "hrane" izduvnim gasovima, a u motor ne ulazi pesak...

Zuki

pre 12 godina

Tesko da ce ovime konkurisati Hilux-u. Kod ovakvih vozila je pouzdanost proverena u praksi veoma bitan faktor u odluci pri kupovini. Kad se na to doda razlika u ceni koja je za osnovni model skoro 5 hiljada EUR na strani Hilux-a, ne znam kome ce dapadne na pamet da kupi Amaroka? U najopremljenijoj verziji im je cena slicna s tim sto Hilux ima 50% (!!!) vecu kubikazu, 3.0 D4D i vise opreme.
Cak i da su zbog carina u EU cene izjednacene ili blago na strani Amaroka, opet se vracamo na pocetak, pouzdanost proverena milionim kilometara po terenu nema premca.

Za autora: Kako znate da Amarok po terenskim karakteristikama ne zastaje za konkurencijom ako ga niste vozili po terenu?

drajver

pre 12 godina

Negde krajem 2010, ubrzo nakon pojavljivanja Amaroka na trzistu, u Auto Bildu se pojavio uporedni test nekoliko ovakvih vozila - Amarok, Navara, L200, Hilux, neki Ford, i mozda jos neki, ne secam se.
Ono sto je autora teksta najvise cudilo je da je u svim kategorijama fabricki deklarisana brojka Hiluxa uvek bila najmanja/najlosija. Nosivost, vucna snaga, usponi, uglovi za prepreke...
Dovoljno davno je bilo da se ne secam konacnih rezultata, ali ovo o brojkama me je kopkalo. Vozio sam Hiluxa u vise navrata, i nikako mi nije bilo jasno kako je sve to moguce. Kako imam neke prijatelje u Toyoti, poslao sam im taj tekst, i pitao kako je moguce da Amarok moze da ponese vise od tone, a Hilux sa 50% vecim motorom 750 kg?? I redom sve dalje brojke...
Ni oni nisu znali, i krenuli su da se raspituju. Odgovor dobijen iz evropske kancelarije je bio: sve brojke kod Hiluxa podrazumevaju ocekivane uslove eksploatacije - natovareno vozilo, puno putnika, i teren na kojem se put ni ne nazire. Drugim recima, kod Hiluxa nema dvostrukih brojki - ugao uspona x stepeni, ali ako ga natovarite, onda je y. Ako pise 760kg, onda natovarite 760 kg, i mozete na Kucaj. Mozete kroz vodu, kamenjar ili bilo gde drugo. To sto na autoputu mozete da natovarite duplo vise se ne racuna.
Licno mislim da je Amarok jako, jako daleko od toga.

Terenac

pre 12 godina

Imao sreću da probam test modele koji su prolazili kroz Afriku. Fabrika je poslala nekoliko test primeraka na put kroz Afriku te su dolazili u Nigeriju jer u istoj vrlo dobro posluje kompanija Julius Berger (Nemačka) koja je do sad u svom voznom parku imala samo hillux-e jer je odsustvovalo vozilo takvog tipa nemacke proizvodnje. Ono sto je najbolje na ovom VW je motor koji je značajno manje zapremine u odnosu na konkurenciju (u Africi se mahom voze Hiluxi 2,7 vvti i 2,8D koji su proizvedeni u JAR), ali se neki gubitak snage, ubrzanja ili mogućnosti savlađivanja prepreka, kao i vožnje pod teretom ne oseća. Stiče se utisak da je cilj bio postići preformanse Hiluxa sa 0,7lit slabijim motorom, što bi moje skromno mišljenje na osnovu kraćih proba podržalo u potpunosti. Ono što može da vas nervira u ovom automobilu je baš komandna tabla, tačnije pregrade na njoj, nema ih dovoljno, male su i džaba o misli o gumenom podu radi lakšeg održavanja kada jednostavno nemate gde da odložite par rukavica ili nekakvu alatku koja je potrebna da vam je uvek pri ruci i lako dostupna. Tu je dizajner omanuo ali verujem da će i to poslovični nemci u nekoj restilizaciji ovog modela sigurno ispraviti. Ako vam treba radni konj, tegleća mazga u svakom smislu te reči i da nije made in Japan, evo je!

anbeast

pre 12 godina

Fino vozilo jedino je, sto je Nemanja vec naglasio, za ozbiljno maltretiranje u zemljama treceg sveta, potreban jednostavni, veliki, ''kamionski'' dizel...

miki

pre 11 godina

Neznam kakav je Amrok posto nisam imao priliku da se vozim u njemu ali zato znam kakva je Toyota Hilux i Mazda bt 50?Od marta meseca radim na sezonskom poslu u Nisu,u pocetku smo imali na upotrebi Mazde a od Avgusta meseca i Toyote.U pitanju su geodetska ispitivanja.Ispitivanja se vrse u Srednjem Banatu odnosno u Kikindi i okolini.Radi se tako sto se polazu a posle toga skljupljaju neki specijalni kablovi...da ne duzim uglavnom ljudstvo i oprema se voze po atarima sela, znaci auta su u funkciji 12 sati dnevno.Prelazi se od atarskih puteva pa preko strnjika,gazi se kukuruz,suncokret,pa sad i preko oranja sve vise...E sad ide ono najzanimljivije?OD DVADESET MAZDI JOS TRI SU U UPOTREBI A OD DVADESET TOYOTA JOS JEDANAEST FUNKCIONISE??!!Lepo sam napisao Mazde su tu od Marta aToyote su tu od Avgusta i mislim da do zime nece ni jedna Toyota biti u funkciji!POKIDANE INSTALACIJE,POCEPANE MANDZETNE,CUO SAM DA IMA PAR POLOMLJENIH MENJACA I PROBUSENIH LADNJAKA ITD...Prednji branici i grilovi su uglavno kod vecine auta polomljeni.Auta su parkirana u jedno mestu odnosno bazi odakle krecu svi poslovi.Znam da je tesko poverovati u sve ovo sto vam pisem ali to vam je ziva istina,u vecini tih auta sam se vozio i vozaci koji su ih duzili uglavnom su se trudili da sacuvaju auta ali uslovi terena su odneli svoj danak!Eto toliko od mene da ne duzim previse ali samo da znate istinu da ne preterujete u nekim izjavama i ocenama samo iz saznjanja citanja ili gledanja tv-a.Pozdrav.

accord

pre 12 godina

Terenac koji trazi petu brzinu vec na 60km/h me podseca na kombi vozila sa 5 brzina kojima je peta - krstareca, dok bi ovaj motor morao da bude vece kubikaze zbog duzeg veka trajanja...

Radovan

pre 12 godina

Turbina sa promenljivom geometrijom statorskih lopatica viši je nivo tehnike i tehnologije, nego sa fiksnim.
Takođe, ove turbine imaju ravnomeran razvoj snage kroz celokupan raspon broja obrtaja motora, od minimuma do maksimuma, i bez turbo rupe.
Nisu sve fabrike sposobne za primenu ove tehnologije.
Dve turbine (za donji i gornji raspon obrtaja) predstavljaju skupu i komplikovanu zamenu za onoga ko nema turbinu varijabilne geometrije i optimizirano upravljanje ubrizgavanja goriva.
Na bliskom istoku, tamo gde su peščane pustinje, odavno se već koriste kamioni i autobusi sa turbinama. Stvar je do pravilno izabranog filtera za vazduh (predimenzionisanog za pustinske uslove) sa dva uloška ili upotreba uljnog prečistača.
Kada je 2007. BMW izbacio model sa dve turbine, FIAT sa modelom Bravo i jednom varijabilnom turbinom i boljim karakteristikama, počistio ga je sa tržišta.
Varijabilne turbine koriste se u velikim motorima za kamione i autobuse (12000 ccm, 500 KS i 1800 Nm).

Terenac

pre 12 godina

@Darko: Da li ste probali bilo koji od automobila koji navodite? I zašto pljuvačina nečega o čemu znate iz tekstova. Ja kao što sam naveo u svom prvom postu sam imao tu sreću da probam Amarok i vozilo je sasvim solidno ima svojih mana kao što svaki model vozila ima nekih svojih skrivenih mana. Ne branim ni VW niti napadam Toyotu naprotiv. Ali smatram da je uzimajući u obzir nikakvo iskustvo VW u pravljenju pick up ova Amarok za to karatko vreme koliko sam ga probao solidno vozilo i dobra podloga da se posle eksploatacionih iskustava napravi nešto još bolje. Evo poslednjih 10 godina sam u Hillux-ima (kratka kabina, dupla kabina, 4x2,4x4), LC-ju, 4Runner-u, Tundri terao sam ih po svemu što se može i ne može zamisliti. Pa da neke stvari pojasnimo. Morate napraviti veliku razliku izmedju Toyote sklapane u JAR (2,7VVTI i 2,8D) i Toyote slkapane u Portugalu ili Engleskoj(D3D, D4D 3,0)školjke su iste ali je unutra sve drugačije kao što Tacoma ili Tundra (pick up za USA tržište) je koncepcijski sasvim drugačiji automobil od Hilluxa iako su oba pick-up vozila, Tudra je gabaritno bar 1,5 puta veća od Hiluxa sa minimum V6 motorom koji umeju biti od 4l(236 ili 276ks) pa do 5,7l (385ks). Ja sam vozio tundru sa duplom kabinom i najjačim motorom ona je dugačka preko 6 metara i ima duple točkove 22" pozadi. Kada pored nje parkirate hilux-a to je kao da ste pored Hummera parkirali Smart. Cena Amaroka je diskutabilna stvar i jeste visoka u odnosu na konkurenciju ali auto uopšte nije loš. Ti Amaroci od kojih sam ja probao jednog u Nigeriji su prošli kopneni put Wolfsburg - Cape Town (JAR) i nazad pri čemu u pojedinim zemljama zadržavani duže vreme i testirani u eksploataciji. Test modeli nisu specijalno spremani već su "skinuti" sa trake iz probne serije vozila.

anbeast

pre 12 godina

@(Marko, 9. mart 2012 15:35)

Visoko precizni, brzovrteci sklop (turbina, i to DVA komada), pesak, slabo odrzavanje i pouzdanost, jednostavno ne idu u istu recenicu. Sto manje pokretnih delova - veca pouzdanost. Naravno, ovo se odnosi samo na najteze uslove i najvece vukoj**ine na planeti. Ostalim situacijama verujem da je ovaj motor dorastao.

anbeast

pre 12 godina

@Marko:
Turbo mora da uvuce vazduh spolja da bi ga sabio u cilindar. Za dobar rad kompresora preporucuju se uvek cisti filteri za vazduh i redovno menjanje ulja. Prva stavka itekako ima veze sa peskom. Mozda sam ja malo staromodan, ali bih u vukoj**inama vise voleo motor od 3000 - 4000 kubika BEZ turba.

Peec

pre 12 godina

(Marko, 9. mart 2012 15:35)
2 turbine =/= pouzdanost
Vise sluze za performans i smanjivanje turbo-laga nego za pouzdanost, cak sta vise automobil sa 2 turbine je manje pouzdan od auta sa 1 ili bez(ne mora uvek da znaci).

Filip

pre 12 godina

(Radovan, 11. mart 2012 17:37)
Radovane turbina sa promenjivim geometrijom je postala takoreci standard odavno tako da su sve fabrike sposobne za taj nivo tehnologije, to je samo jedan deo koji se kupuje od par proizvodjaca turbina na planeti i ne zahteva nikakvo vece tehnolosko znanje od starih tipova samo daje bolje rezultate...

Marko

pre 12 godina

@anbeast

Slazem se za filtere (i ulje), ali to je potrebno odrzavati i na atmosferskim motorima, bez filtera bi vremenom stali i prastari dizeli, a kamoli novi.
Sto se tice turbine, pokrecu je izduvni gasovi (mehanicki kompresori su druga prica) i u tom delu je najosetljivija. Deo turbine koji usisava vazduh u motor nije toliko osetljiv i verovatno bi pre stradao sam motor zbog peska, nego konvencionalna turbina...

Zuki

pre 12 godina

@Filip

Da je tako jednotavno svi bi proizvodjaci ugradjivali turbine sa promenljivom geometrijom. Osim sto je sama turbina konstruktorski komplikovanija pa samim tim sklonija otkazima treba i drugacije izmapirati ECU i to ne "pravolinijski" da se tako izrazim. U pravu si da ove turbine nisu novina niti naucna fantatika, ali nije bas ni jeftino preci sa jednih na druge bez znacajnijeg ulaganja u razvoj. Ne ide bas sve "sraf na sraf".