Utorak, 06.03.2012.

00:48

"Bila sam Dražin kurir"

Sa 19 godina postala sam kurir Draže Mihailovića. Rekao mi je: Pazi se! Sve se može nadoknaditi osim života, kaže Ruža Jovanović za "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

"Bila sam Dražin kurir" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Pulcher Puer

pre 12 godina

Zla veštica hoće pod stare dane da zabašuri zločine četničkog koljača i odanog saradnika nacista. Odvratno. Progovorila je, kaže, posle 70 godina - ma mogla je da progovori i posle 700 godina, istina se ne može sakriti: imamo i mi svoje bake, koje su nam rekle istinu, koju ni hiljadu godina bljuvotina četničkog ološa ne može izbrisati, a to je da između nacista i četnika, Dražinih krvoločnih ubica, nije bilo nikakve razlike. Ova otrovnica nekome možda i zamaže oči ovom patetičnom koještarijom, ali istoriju neće prevariti!

Righteous Clan

pre 12 godina

Cio Svijet tvrdi da je Draza bio Antifasista.Samo dio Srba negira.To samo kod nas moze.Drugi se upinju da pokazu svoj antifasizam iako ga je malo bilo,a mi nas potiremo.Vuk prica o ovome 22 godine.Kakav smo mi to narod ?

Filip

pre 12 godina

Komunisticko zlo jos uvek vlada Srbijom. Iako se kod nas predugo zadrzalo i donelo nam nesagledivu nesrecu kraj mu se blizi. Izlaze na povrsinu dugo i po cenu zivota cuvane istine. I dalje velicati i hvaliti Tita, coveka koga je savremena istorija svrstala medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, i zlocinacku komunisticku diktaturu je, u najmanju ruku, za dijagnozu. Ne treba zaboraviti da su mnogi, koji su i danas sveprisutni, sve sto imaju i sto jesu stekli upravo zahvaljujuci tom komunistickom zlocinu.

nezahvalno pokoljenje

pre 12 godina

Lako je danas junak biti i reci da je trebao Draza da udari na Nemce i s tim odmazdama 100 za 1.
Pa ko bi onda danas ziveo u Srbiji da se to nastavilo?
Ko bi ziveo u Srbiji da se narod digao 1916.? Narod je sacuvan mirom.
I gde su ti sto su hteli da se te represalije nastave? Oterani iz Srbije jer ih narod nije voleo! Kao sto ni vi ne bi voleli danas da se to desi.
Posle su dosli sa ruskim tenkovima kao nekakvi oslobodioci ti partizani, a gde im je bio ustanak dok nisu Nemci nnapali SSSR? Pa na snazi je bio pakt Molotov-Ribentrop, i gle cuda nije bilo antifasizma.
I da, pronadjite podatak koliko je Nemaca ubijeno na ovim podrucjima za te 4 godine pa ce vam biti jasno sve.

Drma mi se

pre 12 godina

Duh Jajca i dalje zivi. Zato smo tu gdje jesmo, santimetar iznad. Kamo srece da je Draza bio odlucniji i okrutniji u obracunu sa izrazito antisrpskim boljsevicima J. Broza. Pedeset godina vladavine crvenih je ostavilo Srbe u gorem stanju nego 200 godina pod Turcima. Sada su zajasila njihova djeca, koja bi nas najradije opet uvukla u zajednicu sa dusmanima. Evo uvode im i direktnu avio-liniju za Split da se ne smaraju automobilima.

kostass italok

pre 12 godina

Bila si mu kurir i nista vise? Ma nije moguce,a imala si samo 19 godina. I zajedno ste mrzeli fasiste? A gde ono zivis i od kada do sada?O santa lucija dela salute. O svi sveci sta jos nece da nas snadje.

Hawk

pre 12 godina

Da li neko moze da mi potvrdi informaciju da su se cetnici iskrcali u Normandiji 1944. godine, a da je laz da su to ucinile saveznicke snage? Is
Isto tako, zasto su nas ucili sa lazima da su Rusi prvi usli u Berlin kada je notorna istina da je Cetnicki avalski korpus to ucinio?

PPeca@SER

pre 12 godina

Eh, cemu su nas ucili... "Cizma glavu cuva, subara je kvari..."
Pa ni gibanicu nismo smeli da jedemo a da ne pomislimo na to kako je "Draza jeo gibanicu a mast mu curi niz bradu".
Marketing je cudo.

antifašista

pre 12 godina

Sramota! Kakava gomila laži. Draža nije mrzeo fašiste, on je bio fašista! Ne samo da je sarađivao sa njima (neka ova žena kaže gde su im bile jedinice u zimu 1943. i pod čijom su komandom ratovale), već je i sam sprovodio fašističke metode. Fašizam je kada ustaše kolju Srbe, ali nije fašizam kada Draža izdaje naredbu da se etnički očisti čitava Bosna (što su njegovi generali i sprovodili dok ih partizani nisu poterali). Evo dokumenta:
http://tiny.cc/dfPe2b
Ljutimo se na Hrvate kada rehabilituje ustaške zločince, a mi to isto ovde radimo. Jadno.

pranjic

pre 12 godina

e bogte. promiču četnici. tipično je da ljudi koji su bili u sred nekih ratova nemaju veze ko su gde su i sta rade.a uvek argumentuju da su baš zato sjajno informisani.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Hvala Bogu evo nam ga opet !
Vec 5 dugih dana B92 nije izvestavao o Drazi Mihaijlovicu tako da sam se iskreno vec bio zabrinuo da mu se nije sta desilo !

ROMAN

pre 12 godina

Bas dirljivo,a zalosno je uvek kada pobednici pisu istoriju,i ona tada postaje opsteprihvatljiva.Vojska koja je ostala odana kralju i otadzbini je predstavljana kao razuzdana i divljacka,a ustvari cinili su je samo Srpski seljaci i sam Srpski narod.Nikada necu zaboraviti scenu iz jednog domaceg filma kada prikazuju cetnicku vojsku u napadu sa trubacima!Koja je to licemernost i ruganje Srbijanskom narodu.Hvala baba Ruzi koja je ostala jedna od retkih zivih svedoka da se cuje i druga strana,ali u stvarnom kontekstu.

Milisav

pre 12 godina

Interesantna priča. Gospođa Ruža se hrabro borila protiv Nemaca, bila ranjena od strane istih, i 1945. kao prekaljeni borac i patriota pobegla za Nemačku da se spase od komunista. Od toliko zemalja, izabrala je baš Nemačku? Jesam li ja jedini kome je nešto u ovoj priči čudno? Inače, gospođa Ruži iskreno želim mirnu starost i dobro zdravlje.

Henk

pre 12 godina

Hah da sve ovo nije tuzno bilo bi komicno,draza borac protiv fasizma i mlada kurirka pogodjena nemackim metkom.Kada bi ijedan nemacki vojnik koji je ucestvovao u ratu na ovim prostorima slucajem bio jos uvek ziv i mogao ovo da procita verovatno bi mu suze posle na oci od smeha.

jorge

pre 12 godina

citiram:
Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

opet citiram:
Pošto je otac Nešovan postao čuven komandant, na lošem glasu među neprijateljima,

Šta je onda istina ili da se lažemo i dalje...kod koga su onda došli na zao glas da mi je znati, ko im je bio neprijatelj...

Miki

pre 12 godina

Meni ova prica lici na fantaziju.Mozda gresim ali u emigraciji sam upoznao barem stotinak kurira Drazinih ili cak rodjaka.vecina njih je izmislila price i ponavljala dok i sama nije poverovala u iste.Nadam se da je u ovoj prici barem delic istinit

H.K Andersen

pre 12 godina

A da malo isprica i o selu Vranic,Fochi,vishegradu........Koliko samo rupa i rupetina u prici,pa iz aviomna se vidi da i sa 90 godina i dalje laze,svasta i vi objavljujete.Cuje krila se od Nemaca a postoje tolika dokumenta i fotografije iz tog vremena a tada se fotografije ni slucajno nisu mogle fotomontirati.Da ne govorim da je tom njenom Chichi javno sudjeno i da niko apsolutno niko do sgranih izvestitelja i novinara nije imao ni najmanju primedbu na tok sudjenja,postupak ili presudu.Do kad lazi i prfekrajanje istorije,sneje vam se ceo svet zbog toga verujte i ne mislite da taj isti svet ne zna bas nista o tome,zna itekako to budite sigurni.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Ovo ispricano je verovatno tacno, i ako je ispricana samo "svetla strana junacke cetnicke borbe": s Ljoticevcima su "na noz", da se u Bgd ide kod onih koji su stekli nemacko poverenje; a da je na snazi Drazina zapovest da se ne puca na Nemce. Bar dok ih NEKO ne pobedi, a onda ce cetnici izmileti kao pobednici - za vlast.Preskoceni deo, ili ga nije bilo u ispovesti, krvave trojke i "jurisne grupe", nakon masnih cicvara, nisu cekale bolje vreme za ubijanje neistomisljenika Srba. I zatiranje celih sela, Vranic kraj Beograda, na pr.I iz ove price se vidi kakvo tesko zlo su u Srbiji uradili kumovi Seselj i Draskovic, a narocito 20-togodisnji PEOKRETAC Draskovic.Pa su izjenaceni ovakvi operetski ratnici i stvarni borci protiv okupatora - partizani. U TOKU RATA!

Danilo

pre 12 godina

Pripadnica čuvene antifašističke vojske(kao kurir i član Vrhovnog štaba?!)našla je spas i utočište u Nemačkoj?
"I metak ti ništa ne može!"
Kakvi kuriri Mirko i Slavko,evo je kurirkinja Ruža!

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo se nije setila Zagorke Vasic Drazinog obavestajca,koja je 1993 dosla u Srbiju,rasprodavsi svoju nekretninu u Kaliforniji,zamonasila se u Manstiru Zizi ,tu je i umrla pokopana je na Manastirsko Groblje i sada je u vrzini u selu Gornji Gotovac gde su "crkvenjaci" dislocirali i Njen grob kada su na starom groblju poceli sa zidanjem "hacijende" u "ime" 8 vekova Manastira Zice.

Gradjanin

pre 12 godina

Po ko zna koji put smo svedoci da je ovo jadna zemlja, tuzna i sramotna, nas samih. A inat teramo drugima, a sami smo sebi najvece zlo.

Da ironija bude veca, ti isti Nemci su joj pruzili utociste, a ovde je ona persona non grata.

Милош

pre 12 godina

Правда је спора али достижна.Вечна слава Ђенерале. Живела Краљевина Србија!

deda

pre 12 godina

Da imamo drzavu, Vi bi Ruzo odavno bili pocasna gradjanka ove zemlje. Ali smenjuju se skoro 70 godina na vlasti komunisti i njihove podvarijante, milosevicevci, stambolicevci i novodisidenti, pa je i dalje nemamo ani vi svoje zasluzeno dostojanstvo.
Moje postovanje i nadam se da da takav prkosni slobodarski duh nece nikad umreti u nasem narodu iako se sve radi da se bas to desi.

No comment

pre 12 godina

1. Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

2.Čiča se gadio fašista i okupatora!

3.Jedina je preživela od porodice. Jedina je preživela od ravnogoraca.

antifašista

pre 12 godina

Sramota! Kakava gomila laži. Draža nije mrzeo fašiste, on je bio fašista! Ne samo da je sarađivao sa njima (neka ova žena kaže gde su im bile jedinice u zimu 1943. i pod čijom su komandom ratovale), već je i sam sprovodio fašističke metode. Fašizam je kada ustaše kolju Srbe, ali nije fašizam kada Draža izdaje naredbu da se etnički očisti čitava Bosna (što su njegovi generali i sprovodili dok ih partizani nisu poterali). Evo dokumenta:
http://tiny.cc/dfPe2b
Ljutimo se na Hrvate kada rehabilituje ustaške zločince, a mi to isto ovde radimo. Jadno.

Danilo

pre 12 godina

Pripadnica čuvene antifašističke vojske(kao kurir i član Vrhovnog štaba?!)našla je spas i utočište u Nemačkoj?
"I metak ti ništa ne može!"
Kakvi kuriri Mirko i Slavko,evo je kurirkinja Ruža!

deda

pre 12 godina

Da imamo drzavu, Vi bi Ruzo odavno bili pocasna gradjanka ove zemlje. Ali smenjuju se skoro 70 godina na vlasti komunisti i njihove podvarijante, milosevicevci, stambolicevci i novodisidenti, pa je i dalje nemamo ani vi svoje zasluzeno dostojanstvo.
Moje postovanje i nadam se da da takav prkosni slobodarski duh nece nikad umreti u nasem narodu iako se sve radi da se bas to desi.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Ovo ispricano je verovatno tacno, i ako je ispricana samo "svetla strana junacke cetnicke borbe": s Ljoticevcima su "na noz", da se u Bgd ide kod onih koji su stekli nemacko poverenje; a da je na snazi Drazina zapovest da se ne puca na Nemce. Bar dok ih NEKO ne pobedi, a onda ce cetnici izmileti kao pobednici - za vlast.Preskoceni deo, ili ga nije bilo u ispovesti, krvave trojke i "jurisne grupe", nakon masnih cicvara, nisu cekale bolje vreme za ubijanje neistomisljenika Srba. I zatiranje celih sela, Vranic kraj Beograda, na pr.I iz ove price se vidi kakvo tesko zlo su u Srbiji uradili kumovi Seselj i Draskovic, a narocito 20-togodisnji PEOKRETAC Draskovic.Pa su izjenaceni ovakvi operetski ratnici i stvarni borci protiv okupatora - partizani. U TOKU RATA!

Gradjanin

pre 12 godina

Po ko zna koji put smo svedoci da je ovo jadna zemlja, tuzna i sramotna, nas samih. A inat teramo drugima, a sami smo sebi najvece zlo.

Da ironija bude veca, ti isti Nemci su joj pruzili utociste, a ovde je ona persona non grata.

H.K Andersen

pre 12 godina

A da malo isprica i o selu Vranic,Fochi,vishegradu........Koliko samo rupa i rupetina u prici,pa iz aviomna se vidi da i sa 90 godina i dalje laze,svasta i vi objavljujete.Cuje krila se od Nemaca a postoje tolika dokumenta i fotografije iz tog vremena a tada se fotografije ni slucajno nisu mogle fotomontirati.Da ne govorim da je tom njenom Chichi javno sudjeno i da niko apsolutno niko do sgranih izvestitelja i novinara nije imao ni najmanju primedbu na tok sudjenja,postupak ili presudu.Do kad lazi i prfekrajanje istorije,sneje vam se ceo svet zbog toga verujte i ne mislite da taj isti svet ne zna bas nista o tome,zna itekako to budite sigurni.

Milisav

pre 12 godina

Interesantna priča. Gospođa Ruža se hrabro borila protiv Nemaca, bila ranjena od strane istih, i 1945. kao prekaljeni borac i patriota pobegla za Nemačku da se spase od komunista. Od toliko zemalja, izabrala je baš Nemačku? Jesam li ja jedini kome je nešto u ovoj priči čudno? Inače, gospođa Ruži iskreno želim mirnu starost i dobro zdravlje.

Милош

pre 12 godina

Правда је спора али достижна.Вечна слава Ђенерале. Живела Краљевина Србија!

jorge

pre 12 godina

citiram:
Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

opet citiram:
Pošto je otac Nešovan postao čuven komandant, na lošem glasu među neprijateljima,

Šta je onda istina ili da se lažemo i dalje...kod koga su onda došli na zao glas da mi je znati, ko im je bio neprijatelj...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Hvala Bogu evo nam ga opet !
Vec 5 dugih dana B92 nije izvestavao o Drazi Mihaijlovicu tako da sam se iskreno vec bio zabrinuo da mu se nije sta desilo !

Henk

pre 12 godina

Hah da sve ovo nije tuzno bilo bi komicno,draza borac protiv fasizma i mlada kurirka pogodjena nemackim metkom.Kada bi ijedan nemacki vojnik koji je ucestvovao u ratu na ovim prostorima slucajem bio jos uvek ziv i mogao ovo da procita verovatno bi mu suze posle na oci od smeha.

Hawk

pre 12 godina

Da li neko moze da mi potvrdi informaciju da su se cetnici iskrcali u Normandiji 1944. godine, a da je laz da su to ucinile saveznicke snage? Is
Isto tako, zasto su nas ucili sa lazima da su Rusi prvi usli u Berlin kada je notorna istina da je Cetnicki avalski korpus to ucinio?

Miki

pre 12 godina

Meni ova prica lici na fantaziju.Mozda gresim ali u emigraciji sam upoznao barem stotinak kurira Drazinih ili cak rodjaka.vecina njih je izmislila price i ponavljala dok i sama nije poverovala u iste.Nadam se da je u ovoj prici barem delic istinit

PPeca@SER

pre 12 godina

Eh, cemu su nas ucili... "Cizma glavu cuva, subara je kvari..."
Pa ni gibanicu nismo smeli da jedemo a da ne pomislimo na to kako je "Draza jeo gibanicu a mast mu curi niz bradu".
Marketing je cudo.

ROMAN

pre 12 godina

Bas dirljivo,a zalosno je uvek kada pobednici pisu istoriju,i ona tada postaje opsteprihvatljiva.Vojska koja je ostala odana kralju i otadzbini je predstavljana kao razuzdana i divljacka,a ustvari cinili su je samo Srpski seljaci i sam Srpski narod.Nikada necu zaboraviti scenu iz jednog domaceg filma kada prikazuju cetnicku vojsku u napadu sa trubacima!Koja je to licemernost i ruganje Srbijanskom narodu.Hvala baba Ruzi koja je ostala jedna od retkih zivih svedoka da se cuje i druga strana,ali u stvarnom kontekstu.

No comment

pre 12 godina

1. Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

2.Čiča se gadio fašista i okupatora!

3.Jedina je preživela od porodice. Jedina je preživela od ravnogoraca.

Filip

pre 12 godina

Komunisticko zlo jos uvek vlada Srbijom. Iako se kod nas predugo zadrzalo i donelo nam nesagledivu nesrecu kraj mu se blizi. Izlaze na povrsinu dugo i po cenu zivota cuvane istine. I dalje velicati i hvaliti Tita, coveka koga je savremena istorija svrstala medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, i zlocinacku komunisticku diktaturu je, u najmanju ruku, za dijagnozu. Ne treba zaboraviti da su mnogi, koji su i danas sveprisutni, sve sto imaju i sto jesu stekli upravo zahvaljujuci tom komunistickom zlocinu.

nezahvalno pokoljenje

pre 12 godina

Lako je danas junak biti i reci da je trebao Draza da udari na Nemce i s tim odmazdama 100 za 1.
Pa ko bi onda danas ziveo u Srbiji da se to nastavilo?
Ko bi ziveo u Srbiji da se narod digao 1916.? Narod je sacuvan mirom.
I gde su ti sto su hteli da se te represalije nastave? Oterani iz Srbije jer ih narod nije voleo! Kao sto ni vi ne bi voleli danas da se to desi.
Posle su dosli sa ruskim tenkovima kao nekakvi oslobodioci ti partizani, a gde im je bio ustanak dok nisu Nemci nnapali SSSR? Pa na snazi je bio pakt Molotov-Ribentrop, i gle cuda nije bilo antifasizma.
I da, pronadjite podatak koliko je Nemaca ubijeno na ovim podrucjima za te 4 godine pa ce vam biti jasno sve.

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo se nije setila Zagorke Vasic Drazinog obavestajca,koja je 1993 dosla u Srbiju,rasprodavsi svoju nekretninu u Kaliforniji,zamonasila se u Manstiru Zizi ,tu je i umrla pokopana je na Manastirsko Groblje i sada je u vrzini u selu Gornji Gotovac gde su "crkvenjaci" dislocirali i Njen grob kada su na starom groblju poceli sa zidanjem "hacijende" u "ime" 8 vekova Manastira Zice.

Drma mi se

pre 12 godina

Duh Jajca i dalje zivi. Zato smo tu gdje jesmo, santimetar iznad. Kamo srece da je Draza bio odlucniji i okrutniji u obracunu sa izrazito antisrpskim boljsevicima J. Broza. Pedeset godina vladavine crvenih je ostavilo Srbe u gorem stanju nego 200 godina pod Turcima. Sada su zajasila njihova djeca, koja bi nas najradije opet uvukla u zajednicu sa dusmanima. Evo uvode im i direktnu avio-liniju za Split da se ne smaraju automobilima.

kostass italok

pre 12 godina

Bila si mu kurir i nista vise? Ma nije moguce,a imala si samo 19 godina. I zajedno ste mrzeli fasiste? A gde ono zivis i od kada do sada?O santa lucija dela salute. O svi sveci sta jos nece da nas snadje.

pranjic

pre 12 godina

e bogte. promiču četnici. tipično je da ljudi koji su bili u sred nekih ratova nemaju veze ko su gde su i sta rade.a uvek argumentuju da su baš zato sjajno informisani.

Righteous Clan

pre 12 godina

Cio Svijet tvrdi da je Draza bio Antifasista.Samo dio Srba negira.To samo kod nas moze.Drugi se upinju da pokazu svoj antifasizam iako ga je malo bilo,a mi nas potiremo.Vuk prica o ovome 22 godine.Kakav smo mi to narod ?

Pulcher Puer

pre 12 godina

Zla veštica hoće pod stare dane da zabašuri zločine četničkog koljača i odanog saradnika nacista. Odvratno. Progovorila je, kaže, posle 70 godina - ma mogla je da progovori i posle 700 godina, istina se ne može sakriti: imamo i mi svoje bake, koje su nam rekle istinu, koju ni hiljadu godina bljuvotina četničkog ološa ne može izbrisati, a to je da između nacista i četnika, Dražinih krvoločnih ubica, nije bilo nikakve razlike. Ova otrovnica nekome možda i zamaže oči ovom patetičnom koještarijom, ali istoriju neće prevariti!

Милош

pre 12 godina

Правда је спора али достижна.Вечна слава Ђенерале. Живела Краљевина Србија!

deda

pre 12 godina

Da imamo drzavu, Vi bi Ruzo odavno bili pocasna gradjanka ove zemlje. Ali smenjuju se skoro 70 godina na vlasti komunisti i njihove podvarijante, milosevicevci, stambolicevci i novodisidenti, pa je i dalje nemamo ani vi svoje zasluzeno dostojanstvo.
Moje postovanje i nadam se da da takav prkosni slobodarski duh nece nikad umreti u nasem narodu iako se sve radi da se bas to desi.

antifašista

pre 12 godina

Sramota! Kakava gomila laži. Draža nije mrzeo fašiste, on je bio fašista! Ne samo da je sarađivao sa njima (neka ova žena kaže gde su im bile jedinice u zimu 1943. i pod čijom su komandom ratovale), već je i sam sprovodio fašističke metode. Fašizam je kada ustaše kolju Srbe, ali nije fašizam kada Draža izdaje naredbu da se etnički očisti čitava Bosna (što su njegovi generali i sprovodili dok ih partizani nisu poterali). Evo dokumenta:
http://tiny.cc/dfPe2b
Ljutimo se na Hrvate kada rehabilituje ustaške zločince, a mi to isto ovde radimo. Jadno.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Ovo ispricano je verovatno tacno, i ako je ispricana samo "svetla strana junacke cetnicke borbe": s Ljoticevcima su "na noz", da se u Bgd ide kod onih koji su stekli nemacko poverenje; a da je na snazi Drazina zapovest da se ne puca na Nemce. Bar dok ih NEKO ne pobedi, a onda ce cetnici izmileti kao pobednici - za vlast.Preskoceni deo, ili ga nije bilo u ispovesti, krvave trojke i "jurisne grupe", nakon masnih cicvara, nisu cekale bolje vreme za ubijanje neistomisljenika Srba. I zatiranje celih sela, Vranic kraj Beograda, na pr.I iz ove price se vidi kakvo tesko zlo su u Srbiji uradili kumovi Seselj i Draskovic, a narocito 20-togodisnji PEOKRETAC Draskovic.Pa su izjenaceni ovakvi operetski ratnici i stvarni borci protiv okupatora - partizani. U TOKU RATA!

Danilo

pre 12 godina

Pripadnica čuvene antifašističke vojske(kao kurir i član Vrhovnog štaba?!)našla je spas i utočište u Nemačkoj?
"I metak ti ništa ne može!"
Kakvi kuriri Mirko i Slavko,evo je kurirkinja Ruža!

H.K Andersen

pre 12 godina

A da malo isprica i o selu Vranic,Fochi,vishegradu........Koliko samo rupa i rupetina u prici,pa iz aviomna se vidi da i sa 90 godina i dalje laze,svasta i vi objavljujete.Cuje krila se od Nemaca a postoje tolika dokumenta i fotografije iz tog vremena a tada se fotografije ni slucajno nisu mogle fotomontirati.Da ne govorim da je tom njenom Chichi javno sudjeno i da niko apsolutno niko do sgranih izvestitelja i novinara nije imao ni najmanju primedbu na tok sudjenja,postupak ili presudu.Do kad lazi i prfekrajanje istorije,sneje vam se ceo svet zbog toga verujte i ne mislite da taj isti svet ne zna bas nista o tome,zna itekako to budite sigurni.

ROMAN

pre 12 godina

Bas dirljivo,a zalosno je uvek kada pobednici pisu istoriju,i ona tada postaje opsteprihvatljiva.Vojska koja je ostala odana kralju i otadzbini je predstavljana kao razuzdana i divljacka,a ustvari cinili su je samo Srpski seljaci i sam Srpski narod.Nikada necu zaboraviti scenu iz jednog domaceg filma kada prikazuju cetnicku vojsku u napadu sa trubacima!Koja je to licemernost i ruganje Srbijanskom narodu.Hvala baba Ruzi koja je ostala jedna od retkih zivih svedoka da se cuje i druga strana,ali u stvarnom kontekstu.

Drma mi se

pre 12 godina

Duh Jajca i dalje zivi. Zato smo tu gdje jesmo, santimetar iznad. Kamo srece da je Draza bio odlucniji i okrutniji u obracunu sa izrazito antisrpskim boljsevicima J. Broza. Pedeset godina vladavine crvenih je ostavilo Srbe u gorem stanju nego 200 godina pod Turcima. Sada su zajasila njihova djeca, koja bi nas najradije opet uvukla u zajednicu sa dusmanima. Evo uvode im i direktnu avio-liniju za Split da se ne smaraju automobilima.

Henk

pre 12 godina

Hah da sve ovo nije tuzno bilo bi komicno,draza borac protiv fasizma i mlada kurirka pogodjena nemackim metkom.Kada bi ijedan nemacki vojnik koji je ucestvovao u ratu na ovim prostorima slucajem bio jos uvek ziv i mogao ovo da procita verovatno bi mu suze posle na oci od smeha.

Milisav

pre 12 godina

Interesantna priča. Gospođa Ruža se hrabro borila protiv Nemaca, bila ranjena od strane istih, i 1945. kao prekaljeni borac i patriota pobegla za Nemačku da se spase od komunista. Od toliko zemalja, izabrala je baš Nemačku? Jesam li ja jedini kome je nešto u ovoj priči čudno? Inače, gospođa Ruži iskreno želim mirnu starost i dobro zdravlje.

Hawk

pre 12 godina

Da li neko moze da mi potvrdi informaciju da su se cetnici iskrcali u Normandiji 1944. godine, a da je laz da su to ucinile saveznicke snage? Is
Isto tako, zasto su nas ucili sa lazima da su Rusi prvi usli u Berlin kada je notorna istina da je Cetnicki avalski korpus to ucinio?

jorge

pre 12 godina

citiram:
Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

opet citiram:
Pošto je otac Nešovan postao čuven komandant, na lošem glasu među neprijateljima,

Šta je onda istina ili da se lažemo i dalje...kod koga su onda došli na zao glas da mi je znati, ko im je bio neprijatelj...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Hvala Bogu evo nam ga opet !
Vec 5 dugih dana B92 nije izvestavao o Drazi Mihaijlovicu tako da sam se iskreno vec bio zabrinuo da mu se nije sta desilo !

Gradjanin

pre 12 godina

Po ko zna koji put smo svedoci da je ovo jadna zemlja, tuzna i sramotna, nas samih. A inat teramo drugima, a sami smo sebi najvece zlo.

Da ironija bude veca, ti isti Nemci su joj pruzili utociste, a ovde je ona persona non grata.

nezahvalno pokoljenje

pre 12 godina

Lako je danas junak biti i reci da je trebao Draza da udari na Nemce i s tim odmazdama 100 za 1.
Pa ko bi onda danas ziveo u Srbiji da se to nastavilo?
Ko bi ziveo u Srbiji da se narod digao 1916.? Narod je sacuvan mirom.
I gde su ti sto su hteli da se te represalije nastave? Oterani iz Srbije jer ih narod nije voleo! Kao sto ni vi ne bi voleli danas da se to desi.
Posle su dosli sa ruskim tenkovima kao nekakvi oslobodioci ti partizani, a gde im je bio ustanak dok nisu Nemci nnapali SSSR? Pa na snazi je bio pakt Molotov-Ribentrop, i gle cuda nije bilo antifasizma.
I da, pronadjite podatak koliko je Nemaca ubijeno na ovim podrucjima za te 4 godine pa ce vam biti jasno sve.

kostass italok

pre 12 godina

Bila si mu kurir i nista vise? Ma nije moguce,a imala si samo 19 godina. I zajedno ste mrzeli fasiste? A gde ono zivis i od kada do sada?O santa lucija dela salute. O svi sveci sta jos nece da nas snadje.

Miki

pre 12 godina

Meni ova prica lici na fantaziju.Mozda gresim ali u emigraciji sam upoznao barem stotinak kurira Drazinih ili cak rodjaka.vecina njih je izmislila price i ponavljala dok i sama nije poverovala u iste.Nadam se da je u ovoj prici barem delic istinit

PPeca@SER

pre 12 godina

Eh, cemu su nas ucili... "Cizma glavu cuva, subara je kvari..."
Pa ni gibanicu nismo smeli da jedemo a da ne pomislimo na to kako je "Draza jeo gibanicu a mast mu curi niz bradu".
Marketing je cudo.

No comment

pre 12 godina

1. Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

2.Čiča se gadio fašista i okupatora!

3.Jedina je preživela od porodice. Jedina je preživela od ravnogoraca.

Filip

pre 12 godina

Komunisticko zlo jos uvek vlada Srbijom. Iako se kod nas predugo zadrzalo i donelo nam nesagledivu nesrecu kraj mu se blizi. Izlaze na povrsinu dugo i po cenu zivota cuvane istine. I dalje velicati i hvaliti Tita, coveka koga je savremena istorija svrstala medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, i zlocinacku komunisticku diktaturu je, u najmanju ruku, za dijagnozu. Ne treba zaboraviti da su mnogi, koji su i danas sveprisutni, sve sto imaju i sto jesu stekli upravo zahvaljujuci tom komunistickom zlocinu.

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo se nije setila Zagorke Vasic Drazinog obavestajca,koja je 1993 dosla u Srbiju,rasprodavsi svoju nekretninu u Kaliforniji,zamonasila se u Manstiru Zizi ,tu je i umrla pokopana je na Manastirsko Groblje i sada je u vrzini u selu Gornji Gotovac gde su "crkvenjaci" dislocirali i Njen grob kada su na starom groblju poceli sa zidanjem "hacijende" u "ime" 8 vekova Manastira Zice.

pranjic

pre 12 godina

e bogte. promiču četnici. tipično je da ljudi koji su bili u sred nekih ratova nemaju veze ko su gde su i sta rade.a uvek argumentuju da su baš zato sjajno informisani.

Righteous Clan

pre 12 godina

Cio Svijet tvrdi da je Draza bio Antifasista.Samo dio Srba negira.To samo kod nas moze.Drugi se upinju da pokazu svoj antifasizam iako ga je malo bilo,a mi nas potiremo.Vuk prica o ovome 22 godine.Kakav smo mi to narod ?

Pulcher Puer

pre 12 godina

Zla veštica hoće pod stare dane da zabašuri zločine četničkog koljača i odanog saradnika nacista. Odvratno. Progovorila je, kaže, posle 70 godina - ma mogla je da progovori i posle 700 godina, istina se ne može sakriti: imamo i mi svoje bake, koje su nam rekle istinu, koju ni hiljadu godina bljuvotina četničkog ološa ne može izbrisati, a to je da između nacista i četnika, Dražinih krvoločnih ubica, nije bilo nikakve razlike. Ova otrovnica nekome možda i zamaže oči ovom patetičnom koještarijom, ali istoriju neće prevariti!