Utorak, 28.02.2012.

14:30

Naučnici o Bogu

Izvor: Božidar Nikoliæ

Nauènici o Bogu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Abaxial

pre 12 godina

Iz čovjeka: Razumljivo na osnovu dosadašnjih činjenica.

Ništa - Nemože postojati, te se o njemu nemože ni raspravljati. Pojam je izmišljen radi lakšeg savlađivanja onoga što poznajemo, ali ne i kako razumjeti "SVE".

SVE - Nemože postojati, već se može raspravljati tačno o onome što je čovjeku poznato, te ima ime, osobine, i čovjek ih je definisao.

Za čovjeka je čovjek jedino razumno i svjesno biće koje ima savršene osobine sklada, i u takvom skladu neraskidivo djeluje na prostor, vrijeme, čovjeka, sebe samoga i obrnuto.
Težnja čovjeka da objasni takav savršeni sklad, nastanak svega što poznaje, sebe samoga, izvora odakle je, svrhe za koju je namjenjen i rezultata svrhe, bila je i biće motor pokretač svega što je stvorio i što će stvoriti.

Primjećuje se da:
što čovjek više ZNA - Pozitivne Emocije su jače,
što čovjek manje ZNA - Negativne Emocije su jače.
Dali zbog Emocije čovjek uči, saznaje, otkriva, definiše...?
Dali zbog učenja, saznanja, otkrivanja, definisanja - jača čovjeku emocija...?

Dali možete zamisliti nešto što ne postoji (boju, zvuk, emociju, oblik)?
Dali je nastalo u prasku Božanskih čestica?
Dali je Bog?
Dali je samo tako?....

Igoritza

pre 12 godina

dokaz da bog postoji (dokazna metoda - logika):

sto se nauke tice, samo poslednjih 100 godina, a konkretno poslednjih 20 godina mozemo da sagledamo naucnu stranu svega oko nas i mogucnosti postojanja boga. ovo sto vam pisem PROCITAJTE, JER JE ARGUMENT NEPOBEDIV!

Kao sto spomenu neko - nauka trenutno ima dve opcije:

1. nesto nastalo iz "nista"

2. Bog

treca opcija vecnosti je iskljucena jer je paradoksalna, i ne slaze se sa trenutnim naucnim modelima o big bang-u (najverovatnije, citaj - 99% je veliki prasak bio)


da krenemo sa NISTA, i propozicijom trenutno tri aktuelna naucnika - Kraus, Hoking, Dokins. Njihovo NISTA se zasniva na, iznenadjujuce decijem razumevanju pojma nista. Iako su Ajntajn i Bhor ukazali da "nista" odnosno prazan prostor u svemiru zapravo jeste nesto (kvantno polje sa nultim spin-om, odnosno kvantno polje u mirujucem stanju i zero-point energijom), ova tri naucnika koji sevise bave medijskim eksponiranjem nego publikacijom (sva trojica su objavili uzasno malo radova od kako su krenuli da se bave medijskim neo-ateizmom), shvataju nista na sledeci nacin:

"Ako kvantna fluktuacija moze da vrati energiju kvanta na "zero point" (pozitivna energetska vrednost vakuum-a odnosno kvantnog polja) , onda isto tako univerzum moze da nastane iz NISTA.

bez da vas davim sa kvantnim poljima, opisacu GRESKU njihove analogije odakle cete sami shvatiti zasto sam rekao da im je razumevanje pojma "decije" -

NISTA - filozofsko, naucno, i bilo koje drugo nista je - nepostojanje. nema karakteristike, nema koordinate, nema energiju, nema spin, nema momentum, nema nista.

KVANTNA FLUKTUACIJA/POLJE - ima koordinate. ima energiju (zero point), ima OSOBINE.


bez daljeg komentarisanja, njihov model "NISTA" je jednostavno pogresan, a neki drugi naucni model gde iz "nista" nastaje nesto jednostavno ne postoji. dakle, oni koji mazu oci narodu i obmanjuju ljude da Bog ne postoji, imaju argument koji svako iz normalnog naroda moze da shvati kao pogresean, kada mu se objasni. NAPOMENA: nije ovo moje trabunjanje, izvolite procitajte Kritike upucene Krauss-u ili Hoking-u na pomenutu analogiju i videcete da velike naucne zverke kritikuju njihov "pokusaj" objasnjavanja Nista>Univerzum teorije.


dakle, sada kada smo zakljucili da NISTA jednostavno ne moze da iznedri NESTO, onda se okrecemo ka drugoj Krauss-ovoj izjavi:

"posto sam zakljucio da je ukupna energija univerzuma NULA, to mi daje jos vece razloge da je svemir nastao ni iz chega"


Dakle, iako jos ne znam odakle gravitacija, iako jos nemamo ni VALIDAN model ujedinjene teorije, covek bez blama zakljucuje da nekako ZNA ukupnu energiju svemira, i to je jos nula.

pa se zapita bilo koji covek, evo ja kao amater naucnik, GDE je on izracunao sledece nepoznate pojmove:


1. kosmoloska konstanta - energija koja gura svemir u ubrzano sirenje i NIKO jos nije ni izveo teoriju odakle ta energija, i ako postoji, KAKO to da ne ispoljava gravitacione efekte, samim time i guta ceo svemir u singularnost .. ? sobzirom da bi trebalo da bude NAJJACA sila u univerzumu jednaka energiji samog univerzuma

2. gravitacija i Higs - odakle higs ? ocigledno da je u pitanju bosonska cestica (bosoni prenose sile, fermioni sacinjavaju materije, jednostavno receno) i gde su Gravitoni (kada telo dobije svojstva gravitacije, ono ga emituje, takodje bosoni)

3. Zasto ima vise materije nego antimaterije, sobzirom da je antimaterija kao teorija odgovorna za uopste i zamishljanje teorije koju Krauss pokusava da sprovede. Sakharov, ruski naucnik je dao teoriju Bariogeneze (stvaranja cestica u pocetku praska) gde je to zapravo i moguce sto se desilo, ali upravo ako je Sakharov u pravu, onda Kraus Nije jer taj balans vise ne postoji. A ako kazes da je Krauss u pravu, kada se vratis na bariogenezu, onda ode nauka u persun.

4. Dark Flow - neprepoznatljiv centar gravitacije koji privlaci odredjene klastere galaksija nenormalno jakom gravitacijom koja se ne moze objasniti NIJEDNIM telom koje odgovara modelu velikog praska, niti Tamnom materijom koja radi isto. Objekat je izracunat da bi trebao da bude crna rupa velicine cele jedne galaksije, sto je nemoguce. primera radi, jedna bilijarska kugla sastavljena od materije crne rupe na 10 metara visine, vuce objekte sa 5 metara nekoliko puta jace nego sto ih zemlja vuce svojom gravitacijom. a zamislite sad objekat velicine galaksije.

4. ako kvantna fluktuacija stvara energiju "ni iz chega" kako Krauss kaze, kako to onda total energija univerzuma ima kontantnu vrednost, i to - NULA .. ?

i jos 1001 stvar koje se ne slazu sa njegovom izjavom, inace covekom koji ima valjda 3 doktorata iz fizike.


svemir NIJE nastao ni iz chega. odnosno iz NISTA. to nije moguce. A kao Agnostik, ja vam NECU reci da ga je napravio Bog. ali krenite odatle, i suprotno Dokinsovoj izjavi da se krecete ka ateizmu, uputite se ka Agnotickom Teizmu, jer se sve svodi na to da smo ljudi, koji imaju svest. i kada bi na kraju svega zamishljali kako je ta svest nastala "ni iz chega, uz nenormalan niz slucajnosti", a u stanju smo da volimo, mrzimo, osecamo, mislimo, resavamo, to bi bilo zaista jednostavno, zar ne ? da, jednostavno bas kao i sve ostalo u ovom velicanstvenom svemiru .. ;)

rom musliman

pre 12 godina

ovo ide dejanu milovanovicu bog nije bice koje ti ga zamisljas kao coveka pa pitaje sta je radio prije zemlje da svori on je ziveo sa svoim mudrustima i ziveo je u vodiu svemiru ima jos vode prvo sta je svorio je vreme i to puno vremena pa je otisao van tog vremeskog prostora jel za njega nema vreme danas da kazes malom detetu da jedan prefekta porse sam od sebe potao nece da ti poveruje a kamo li ova prefkna zemlja

Realko

pre 12 godina

@Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.
(objavite mi komentar, 29. februar 2012 21:59)

Ajde ja tebe da pitam... ako je to sto si nabrojao moralo da bude stvoreno od nekoga onda je nekom logikom i sam bog morao da bude stvoren. Ako pak kazemo da bog nije stvoren vec "oduvek egzistira" zasto onda ne mozemo reci da svemir i zivot "oduvek egzistiraju".

Ja ne mogu znati kako je zivot nastao da li ima svoj pocetak ili kraj, ali sam siguran da su religije cista ljudska izmisljotina. To su samo ideologije ciji kreatori umesavsi boga teraju mase da ih bezuslovno prihvate jer naime gorece u paklu ako ne prihvate, a dobice nagradu ako prihvate. Zamisli sada kad bi Tadic rekao kako mu se javio bog koji mu je rekao da povede narod u Evropu i ako mi to ne prihvatimo ceka nas bozja kazna. I onda ces se ti nasmejati i reci kako je Tadic lud i kako laze. I ja cu ti onda reci da si TI ATEISTA i da ces goreti u paklu jer ne verujes u boga koji je kroz Tadica govorio!

Objavite komentar jer mrzim kad vernici provociraju ateiste :)

naučnik

pre 12 godina

Ovaj članak je još jedna od brojnih svakodnevnih potvrda da je Srbija iz „komunističke dzamahirije“ postala „pravoslavna dzamahirija“. Večina ljudi koji su tu navedeni nisu naučnici. A za one koji su naučnici reprezentovani su onim njihovim rečenicama koje su istrgnute iz "konteksta".

Radiša

pre 12 godina

Neko je jednom rekao :
" Bolje da živim kao da Bog postoji pa da ga nema nego da živim kao da ne postoji pa da se ,kad odemo tamo ,uverimo da On ipak postoji "

objavite mi komentar

pre 12 godina

Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.

aaaa

pre 12 godina

@Svetom preovladjuju paradajz ljudi!
Šizofrenija je podvrsta psihoze, i obihvata konkretno "nevidljivog prijatelja" koji nam se obraća.
Originalan citat glasi:
"If you talk to God, you are praying. If God talks to you, you have schizophrenia"

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Aca32
Toliko mi je tvoj komentar parao uši da sam morao da napišem ovo.
Ne kaže se "iz ničega", nego "ni iz čega". Jasno mi je ako neko sa osnovnom školom tako govori, ali sve preko toga je strašno.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Vjera-religija,pitanje se postavlja kakvo znacenje,na svim jezicima svijeta, ti pojmovi
znace-oznacavaju.Prije svega,ideja se svodi na nesigurnost,pretpostavke koje vremenom
stalnog ponavljanja postaju takodje nesigurna "istina" a zastarjele izvorne ideje postaju
u neku ruku stvarnost i nemoguce ih je dokazati jer su se dogodile u davnoj proslosti.
Onda nijemo sledujemo i trazimo utjehu u izrazima "pametnih"koji ni sami nijesu
sigurni.Drustveni pritisak lijepog ponasanja stavlja nas u "mat-poziciju" u kojoj
ostajemo cekajuci "sudnji dan".
vasilije knezevic, 29 feb, 2012

Aca32

pre 12 godina

@(Marco, 28. februar 2012 21:46)

Nije tacno da je nauka dolazala da kvantne cestice nastaju iz nicega. To je pretpostavka koju su izneli pojedini naucnici ali koja niposto nije dokazana.

A mislim i da nece biti jer tu onda postoje brojni neresivi problemi. Prvo, to nastajanje kvantnih cestica iz nicega podrazumeva kvantni vakum sto je u najmanju ruku postojanje barem prostora. A prostor, makar i prazan, je ipak nesto a ne nista. Dalje, takvo permamentno nastajanje iz nicega vodilo bi stalnom i enermnom povecanju mase svemira, a takodje bi znacilo da nikakav Big bang nije postojao posto bi se takve cestice stvarale oduvek (dakle i pre 14 milrd godina koliko se procenjuje starost svemira). Svemir onda ne bi imao ni starost itd. Da ne govorimo da je nemoguce postaviti jednacinu u kojoj sve nepoznate imaju vrednost nula.

Goran S.

pre 12 godina

(Bobi, 29. februar 2012 12:31)
Kazes:
"Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka"."

Vidis, ja ti tvrdim da se i buducnost vec dogodila, jer za svemirske velicine planeta zemlja, ma galaksija nasa je kao zrno peska sa kilometarske udaljenosti. Vreme, sta je vreme? To je nasa umotvorina, milion godina na nasoj planeti je nemerljivo malo vreme za univerzum koliki je, jer ako tako gledas i verujes u boga, onda je za tebe bog jedan i za ceo univerzum, a onda mozes li pojmiti koliki je? Koliki je u plusu u odnosu na nas, toliki je i u minusu u odnosu na nas. Tako ceo nama vidljivi svemir moze biti samo kap vode u jednoj casi nekog bica koju ce ispiti i za njega je to par sekundi a za nas su milioni godina.
Tako nama neki mikroorganizam vidljiv optickim instrumentima, jednostavno nestane nakon nekoliko sati. Pazi sad, a da je taj mikroorganizam inteligentno bice koje je odredilo vreme, njemu bi taj nas sat bio 100 godina.Tako, jedna kap vode za neko zivo bice u njoj moze biti toliko da je beskonacno veliki prostor. Zato ti kazem, vreme je relativna stvar.
Ceo univerzum je toliki da je bezgranican za nas, a i sam on mozda je samo jedna dimenzija iz koje kad bi izasao, usao bi u jednu toliku da bi ovaj nas bio kap mora za taj, i tako u krug!?Uostalom, kao ono zivo bice koje bi uspelo izaci iz kapi vode i uslo u novu dimenziju, nasu dimenziju.
Kraj? Sta je kraj? Ima li kosmos kraja?Nema brate, dodjes do kraja, i sta je iza njega?Da neces doci do nekog zida, a onda taj zid ,pa i on mora imati kraja, jel?Ili je on mozda beskrajan?
Tema je do jaja, za ispiranje mozga bez kraja...

Jupi

pre 12 godina

A sto vi ateisti toliko isticete to ne verovanje u Boga, malo ste napadni. Svako ima slobodu da veruje ili ne, a vi podosta vremena provodite u raspravamo o necemu sto za vas ne postoji. Odmorite :)

To ti pricam

pre 12 godina

(toliko, 29. februar 2012 10:55)
Devojcice, slusaj...
Niko vama prava nije oduzeo, pa sad da vam ih daje, niko nije sputan od vas da se iskaze u necemu ako je sposoban. Ranije vladao je razum, pa ste svrstane tamo i gde vam je mesto, u kuci i takvim poslovima. Danas nista sposobnije niste, trazite nesto a i same ne znate sta trazite, da vam muskarac bude pod nogama? Onako kako si sposobna tako ce ti i biti. Ima zena koje su direktori i kojima muz jede iz ruke, ima i obratnih situacija, a da trazite da vam drustvo udeli dominatnost u odnosu na muskarca,to je smesno, jer niste sposobne za to. Ako pak trazis ravnopravnost u obliku da i muskarac radi jednako u kuci i to moze, ali onda i vi morate raditi jednako van kuce i izvoditi muskarce na vecere, muvati ih i obezbedjivati gajbe za seks,raditi jednake poslove kao muskarci i doprinositi naucnom radu jednako muskarcima za napredak civilizacije i tehnologije, itd itd..

Bobi

pre 12 godina

- "Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan"

A zašto bi Bog menjao prošlost? On bi time čoveku oduzeo najveći dar koji mu je poklonio, a to je: sloboda. Sloboda da čovek slobodno dela po zemlji, sloboda da misli, da odlučuje...
Ta sloboda ide toliko daleko, da nam je pružio mogućnost čak i da ne verujemo u njega, ako to ne želimo.

Da li bi "kopanjem po prošlosti" oduzeo dar koji je dao čoveku? Bi. Zašto bi to radio? Nema nikakve potrebe. Prošlost možda i jeste tako "zacementirana", da bi se pokazao (prljavi) trag koji čovečanstvo ostavlja i pored svega što je dobilo na tacni (ovde mislim pre svega na prirodne resurse, pogodnu klimu, i td.)
Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka".

Samim pokazivanjem i objavljivanjem ljudima, Bog bi im oduzeo deo slobode koju im je dao. Mogu misliti šta bi se desilo da se Bog pokaže. Dobio bi gomilu ovaca, koje ne bi smele slobodno da delaju svesni činjenice da je neko iznad njih.
Ovako je bolje i poštenije. Da vidimo kakvi smo, čak i kad ne verujemo u viši sud.

Shone

pre 12 godina

Da ja pitam vas ateiste.Ako Bog ne postoji pa ko je onda stvorio ovaj svet,ovu civilizaciju,ko je stvorio reke mora,jezera,okeane?
Ko je stvorio Evu i Adama ako Bog ne postoji.
Kladim se da je vas pola ovde bezalo sa nastave veronauke.

Dejan Milinkovic

pre 12 godina

Evo malo mojih skromnih razmišljanja na ovu temu.
Ideja boga kao stvoritelja univerzuma ima jedino smisla ako je on večan a univerzum prolazan.
Jer ukoliko bi i bog i univerzum bili večni kakva bi uloga boga uopšte bila? Prosto ne može se stvoriti nešto što je večno. Možda bi se eventualno njegova uloga mogla svesti na stvaranje života u univerzumu ali s obzirom da su naučna saznanja na tu temu (za razliku od stvaranja univerzuma) prilično obimna i utemeljena to ovu ideju čini prilično slabašnom (a možda i pomalo neuzvišenom).
Slično, ukoliko bi i bog i univerzum bili prolazni to bi značilo da je i boga nešto (ili neko) moralo da stvori a ako je to nešto moglo boga zašto ne bi moglo i bilo šta drugo pa i univerzum. Ili, ako on može biti stvoren ni iz čega onda može i univerzum. Drugim rečima bog je i ovde sasvim nepotreban pa je i ideja njegovog postojanja prilično besmislena.
Postoji naravno i četvrta kombinacija - da je bog prolazan a univerzum večan ali tek tu je uloga boga trivijalna da o tome mislim da nema svrhe govoriti.
Dakle, vraćamo se ideji večnog boga a prolaznog univerzuma (kojeg je bog stvorio). Prvo bih skrenuo pažnju na blagu nelogičnost da možemo da pojmimo i prihvatimo da bog može da bude večan ali ne možemo da prihvatimo i shvatimo večnost univerzuma. Meni ovo liči samo na postavljanje stvari tako da uloga boga ima smisla a to baš nema mnogo veze sa iskrenim i pre svega racionalnim pokušajima da se shvati svet oko nas.
Ali čini mi se da to nije najbitnije, hajde da prihvatimo tu tezu da je bog večan a univerzum prolazan i od boga stvoren. Probajte sad da zamislite to "stanje" "pre" stvaranja sveta (a i "nakon" njegovog nestanka) - ne postoji apsolutno ništa sem boga. Meni je to "stanje" nezamislivo i potpuno nelogično. U redu, to može da bude isključivo posledica ograničenosti mog uma, možda je to "stanje" i te kako moguće i sasvim logično i objašnjivo ali moj um jednostavno to ne može da pojmi. Da nema prostora, nema vremena, a postoji neko (ili nešto) ko donosi odluku (kada i gde?) da stvara svet. Stvaranje je vremenski proces kao i javljanje same ideje da se nešto stvori. Ali odakle uopšte to vreme kad nema ničega. Ili se vreme pre stvaranja sveta može pojmiti samo protokom "misli" tog nekog ili nečeg? Ali opet, kako neko može večno da razmišlja i da onda u nekom trenutku donese odluku da stvori nešto tako genijalno kao univerzum? Ima tu još naravno puno pitanja... Voleo bih da mi neko od vernika objasni to "stanje" "pre" nastanka univerzuma, kako ga vidi i shvata, pre svega pojmove prostora i vremena.
Da zaključim, naravno da nikome ne sporim pravo da veruje u šta god hoće, sve što sam zapravo hteo da kažem je da ja nisam u stanju da pronađem smisao u ideji postojanja boga kao i njegove uloge u stvaranju sveta. Meni lično je mnogo prihvatljiviji pojam večnosti univerzuma u kojoj (večnosti) se možda samo ciklično pulsirajući taj univerzum "širi" i "skuplja" navodeći nas na pomisao da nastaje (ni iz čega) i nestaje (ni u šta).

toliko

pre 12 godina

@dokaz o NEjednakosti
tvoj komentar je potpuno nevezan za temu, ali vise govori o tebi i tvojoj NEinteligenciji. te frustracije i ocigledni kompleks inferiornosti, koji mora da ti je usadjen od zene/zena u tvom zivotu, mogao si da ostavis za neke druge teme.
inace, to sto su muski naucnici u ovom tekstu (i dominacija istih u proslosti) nije dokaz zenske inferiornosti, vec neceg drugoga. da se ne bi zamarao puno, mogao bi da se pitas samo o mogucnostima i pravima zena na skolovanje, intelektualni razvoj i pravima na druge slobode kroz istoriju pa sve nekad do 50ih godina 20. vijeka

AHAHAHAHAHA

pre 12 godina

Malo o ovome sto je Shredinger pricao tj. kvaliji

http://www.youtube.com/watch?v=qjfaoe847qQ


Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Decko, jesi li ti ikad cuo za Mariju Kjuri?

Goran S.

pre 12 godina

Abeona - Rimske zastitnice putnika i putovanja

Adeona - Abeoni su se molili oni koji krecu na put, dok su se Adeoni molili putnicima koji se vracaju

Angerona - Veoma stara rimska boginja nove godine, zato sto je boginja ponovo vratila sunce

Angitija - Stara Italska boginja lecenja koju su postovali Marsi

Apolon - Apolon sa zlatnim kourdzama je bog proricanja, muzike i lecenja. Obozavan je takodje kao zastitnik useva i stada, narocito kod Spartanaca. Apolon je sin Zevsa i Lete

Asklepije - Bog medicine, lekar

Asop - Recni bog

Afrodita - Boginja ljubavi

Bakho - Bog veselja i vina

Belona - Rimska boginja rata

Britomartis - Stara Kritska boginja zivotinja

Venera - Veoma stara Italska boginja ljubavi, koja je poistovecena sa Grckom Afroditom

Vetsa - Rimska boginja ognjista

Viktorija - Rimska boginja pobede

DeaDia - Boginja polja

Dijana - Stara Italska boginja meseca u pradavna vremena, a filozofi je danas smatraju boginjom svetlosti

Dionis - Bog zanosa

Egerija - Boginja, zastitnica trudnih zena i kazu da sigurno donosi decu na svet

Ejlejtija - Grcka boginja porodjaja

Erot - Bog ljubavi

Zevs - Otac bogova i ljudi

Irida - Brzonoga glasnica bogova

Jakho - Bog misterije

Jan - Jedan od najstarijih Rimskih bogova koji cuva mostove i prolaze

Jupiter - Rimski bog neba

Justitija - Boginja pravde

Karna - Rimska boginja koja stiti srce i ostale telesne organe

Kardeja - Boginja kucnih pragova i sarki na vratima

Kerera - Rimska boginja zita koje raste

Kibela - Velika majka bogova, ljudi i svega sto zivi

Konkordeja - Rimska boginja koja je sa bogovima PAX (mir) i SALUS (spas) stitila jedinstvo i u drzavi i u porodici

Kons - Bog tajnog saveta, zastitnik zemlje i njegovih plodova

Kopija - Rimska boginja bogatstva i izobilja

Lavrena - Stara Italska boginja gornjeg sveta

Ladon - Bog reke Ladon, najlepse reke u Grckoj

Lara - Rimska boginja kulta

Leukotija - Morska boginja koja pomorncima pomaze u olujama

Liber - Italski bog koji cini plodnim sve vrste useva

Libitina - Stara Rimska boginja mrtvih, cak su je povezali i sa pogrebnim obicajima

Luna - Rimska boginja meseca

Maja - Boginja trgovine

Marika - Stara latinska boginja porodjaja

Mart - Rimski bog rata

Mater Matuta - Stara Rimska boginja koja stiti decu dok rastu

Merkurije - Rimski bog trgovine

Mojra - Boginja sudbina koja ljudima deli i dobro i zlo

Neptun - Rimski bog voda

Novak - Najmladji bog sporta univerzuma

Nika - Krilata boginja pobede

Okean - Bog svih voda

Ork - Rimski bog gornjeg sveta

Pajan - Lekar bogova

Pales - Boginja krda i stada

Pan - Bog stada i pastira

Parke - Rimska boginja porodjaja

Penej - Bog reke Peneja u Tesaliji

Portun - Rimski bog, zastitnik vrata

Protej - Morski bog

Rumina - Stara Etrurska boginja

Salus - Rimska boginja useva na njivama

Saturn - Rimski bog poljoprivrede

Silivan - Rimski bog suma

Skamandar - Bog glavne reke blizu Troje

Spes - Rimska boginja uspeha

Telus - Rimska boginja zemlje

Tiha - Boginja srece

Fama - Boginja koja siri price, mesajuci istinu sa lazima, izazivajuci neslogu i svadju

Felikitas - Rimska boginja koja donosi srecu

Feronija - Stara boginja sela

Fides - Boginja, zastitnica svih vrsta ugovora u trgovini

Fortuna - Boginja srecnog ishoda

Furije - Rimska boginja osvete

Furina - Prastara Rimska boginja osvete poistovecena sa Furije

Had - Bog podzemlja, vladar carstva mrtvih

Hera - Zevsova zena, boginja brakova na zemlji

Hestija - Boginja ognjista
Hefajst - Bog vatre

Hipolit - Boginja devica

Jedan je dodat, pronadjite ga i aminujte po volji!

Igor

pre 12 godina

"Nikola Tesla" - Od onoga dana kada počne proučavati duhovne (parapsihološke) pojave, nauka će za deset godina napredovati više nego u svim vekovima svoje istorije...

nevjernik neuvjereni

pre 12 godina

Komentari ovdje su zapanjujuci u dubini svojega nerazumijevanja ali mogu se opravdati tim sto su svoje znanje i saznanja dobili preko raznih skola,knjiga,profesorcica,televizije i naravno srednjovjeknovnih pogleda i sujevjerja crkve i 'vjeronauke'!Sto se tice citiranih naucnika i njhovih stavova ni to me ne cudi jer su to ljudi potpuno specijalizovani u svojim istraznim poljima i od njih dalje i ne vide niti mnogo vise znaju;Astronom nije biolog,biolog nije fizicar,fizicar nije raketas itd.Oni od njih koji su posteni barem priznaju da "neznaju o postojanju Boga".Odmah se "javlja" zvanicna vjera da im saopsti da je Bog tu i svakako postoji samo u njega treba "vjerovati" i onda ce se "ON" pojaviti naravno na cisto privatnoj bazi kad ga se pozove.Treba znati njegov telefonski broj.Stalno ga mjenja skoro je presao na celularac.Zovem ga i vabim a on me zapostavlja kaze da je sad na drugoj liniji i da ostavim poruku.Nece baraba da odgovori jer sam izgleda nekad nesto zgrijesio a kod "NJEGA" ide sve po sistemu grijha i zasluge. A onaj bjeli oblacak na slici kao treba da me pokrene u duboko razmisljanje filozofsko.Problem je u tome sto "BOG" "POSTOJI" samo nema ime niti fizicki oblik(pogotovo covjeka dvonosca)) i nema nikakve veze sa vjerovanjem ili nevjerovanjem."Bog" je bezimena,beskrajna i bezvremena kreacija sa beskrajnim kombinacijama i mogucnosti postojanja.U toj se beskrajnoj kreaciji i"MI" negdje nalazimo.Najsavremenija naucna istrazivanja i nalazi se polako krecu u pravcu razumjevanja ovoga kao jedne "istine" ali jako polako jer se mnoge matematicke teorije krse i padaju pod tezinom novih teorija.Prema tome i nauka i religija su u pravu ali istovremno obadvoje grijese.Samo nauka to hoce da ponekad prizna i ako poslije teske muke i natezanja jer niko ne voli da nije u pravu.A vi ljudi samo nastavite sa kupovinom 'bestselera' da postanete pametniji i bacanjem para za popovske penzije i nastavkom diktature nad umom.I ta diktatura je dio boga i kombinacija postojanja ali nikako da izvadi ruku iz nasih dzepova.

Madhva (Hare Kišna)

pre 12 godina

Nikola Tesla:
„Onog dana kada nauka počne proučavati nefizičke pojave, u narednih deset godina napredovaće više nego u svim ranijim vekovima svoje istorije.“
„Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.“

kerekes

pre 12 godina

Apsurd je da je i jedna i druga strana religiozna samo što jedni to znaju i prihvataju a drugi žive u zabludi da su pametniji. Ko shvati shvatiće. Ne postoji ni jedan drugi put, postoji samo put agnostika.

a2

pre 12 godina

Artur Klark je rekao i da ni na sta nije potroseno toliko vremena koliko na rasprave o bogu. Pa se i dalje raspravlja...
Medutim, postoje milioni i milioni ljudskih bica u svetu koja nikada nisu imala priliku upoznati se konceptom boga ili nekih nadprirodnih bica i sila. Oni posmatraju i dozivljavaju svet iz takoreci, prve ruke. I ko govori u njihovo ime. Niko drugi nego oni sami. I cesto su bas takvi ljudi najrazlozniji u tumacenju stvarnosti.

Dragan

pre 12 godina

ma mogu ljudi da vjeruju sta oce, i u boga i u deda mraza, to je njihovo pravo. evo, mogu ja da vjerujem da je 2+2=75. ali to ne znaci da sam u pravu

Kubura

pre 12 godina

Najpre smo mislili da je zemlja ravna. Posle smo mislili da smo centar solarnog sistema. Mislili smo i to da smo centar galaksije mlecnog puta. Mislili smo i to da ne postoje druge galaksije.

Ako pogledamo da je nasa galaksija velika toliko, da treba 100000 godina putovati brzinom svetlosti iz jednog kraja ka drugom. Pogleamo i to da izvan nase galaksije postoje milijarde milijarde drugih galaksija, dolazimo do toga da je veoma velika matematicka mogucnost da postoje druga ziva bica u tom velikom univerzumu nalik na nas.

Sveto pismo nas uci: "26. Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi..."
Zasto Bog upotrebljava mnozinu "Nacinimo"? Teolozi kazu: zbog svetog trojstva. -Dali je stvarno tako?

Postoje mnogi arheoloski nalazi koji ukazuju na to da su nas u praistoriji posecivali ziva bica nalik na nas koja su bila tehnoloski naprednija i superiornija od nas. A posecuju nas i dan danas.

Piramide, Puma punku, Praistorijski megaliti, Machupichu, Nazca linije, Bagdad-baterry... i da ne nabrajam.

Ajde ljudi! Zar ne verujete da smo jedini u ovom velikom svemiru?
Ako stvarno nismo, onda one druge vrste je isto Bog stvorio?
Ili imaju i oni svog Boga?
Koje onda naseg boga stvorio?
:)

IS HR NI KA

pre 12 godina

"Рече безумник у срцу свом: Нема Бога; неваљали су, гадна су дела њихова; нема никога да добро твори." Псалми Давидови, глава14.1.

Sale

pre 12 godina

Mislim da nauka pokušava postupno da dokaže šta je iza svega, dok je religija sve preskočila i dala odgovore na sva pitanja (koliko god da su ti odgovori tačni ili netačni). I jedno i drugo su samo pretpostavke suštine (kakva god da je).

Marco

pre 12 godina

@(Aca32, 28. februar 2012 17:16)

Nauka upravo pokazuje da je prva opcija tacna, jer na nivou kvarkova cestice nastaju iz nicega (i nestaju). Tako da ti logika ne stoji.

Prosvetitelj

pre 12 godina

Bog je Ljubav !

Samo čovek koji beskrajno voli može potpuno razumeti.

Čovek nije genetski predodređen da zna sve zato može jedino da veruje.
Ali istorija dokazuje mnoge zloupotrebe istine u bilo kojoj veri.

Beka

pre 12 godina

`Boga je tesko spoznati, ali to ne znaci da ga nema, vec je to znak njegovog VELICANSTVA, a nase slabosti. BOG je kao cista voda koju bismo hteli da popijemo, a ne mozete cistu vodu naliti u prljav sud pa onda suditi o njenoj cistoci.`
TOLIKO ! Mislim da je velika sramota sto ima ovoliki broj nevernika. To je samo dokaz koliko su ljudi neuki i nezahvalni!

ZagorTenej

pre 12 godina

Gledajući vozne parkove ispred crkava rekao bih da se ta "vera" debelo isplati.
Ozbiljno, ne postoji nikakav dokaz postojanja Svevišnjeg, te je Njegovo postojanje ili nepostojanje apsolutno nebitno za ljude. Ko hoće, neka veruje ako nema preča posla.
Ako i postoji negde je duboko pogrešio, ako se gleda u šta se ono što je stvorio pretvorilo. Ako On ne greši t.j. ako je udesio namerno sve ovo što se po svetu dešava, onda mora biti jako zloban.

Јое

pre 12 godina

Највећи српски син Никола Тесла о Богу: „Дар менталне снаге долази од Бога, узвишеног бића, и ако концентришемо мозак на ту истину, почињемо да живимо у складу са овом моћном силом."
Владика Николај Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“? „Не“, одговорио је Тесла, „али знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“.

Kazablanka

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Izostavio si jednu "malu cinjenicu", a to je da je zenama bilo zabranjeno skolovanje u proslosti, pa cak i do prije 50-ak godina na nekim, svjetski poznatim univerzitetima. Pa i pored toga, postoji mnostvo zena koje su se u tom periodu, i pored takvih prepreka, uspjele izboriti i doprinijeti razvoju covjecanstva na razlicitim poljima. I, upravo zbog toga, zasluzuju jos vece postovanje. A tvoj komentar je samo izraz tvog kompleksa nize vrijednosti, kao i onih koji su ti dali +. Prosto zalim muskarce kao sto si ti.

Crni Lepotan

pre 12 godina

Ako se pitate ko je stvorio svemir i kazete da nije mogao ni iz cega da se stvori, uporno tvrdeci da je bog sve napravio.Ko je onda stvorio boga?Il je on sam sebe stvorio mozda?Onda je sasvim moguce da se sve stvori samo, samo pod uticajem covekove maste.Bog je samo plod ljudske vere, ljudi su ti koji su ga izmislili i dali mu karakteristike koje danas ima.Nije bog stvorio svet vec je covek stvorio boga,jer nije bio dovoljno civilizovan u davnim vremenima pa u svemu sto nije mogao da objasni dao bogu titulu tog stvaraoca ili cinitelja.I on ce opstati sve dok traje covekova vera, ima ona dobrih strana jer je mozda zasluzna za vecinu ljudskih podviga u istoriji, mnogi su istrajali samo verujuci i moleci se da ce doci do cilja.ALi opet krivimo tu veru jer je uzrok najvecih masakra od postanka do danas.Inace slucajno je da najsiromasniji i neobrazovaniji najvise veruju.Sutra malo je slucajno.Kao sto je neki od ovih naucnika napisao previse je to slozeno i konfuzno zato i nerazumeju ljudi, mozda je postojanje boga u naucnom svetu izbledelo samo ne zele da stvaraju losu sliku o sebi tvrdeci nesto suprotno misljenju vecine.Mislim da je najbolje da ostane neka ravnoteza izmedju vernika i nevernika jer ce to i jednima i drugima dati podsticaj da nastave u onom sto rade.Samo kad bi se sprecila krvoprolica kojih je bilo dosta.

superbrko

pre 12 godina

Da nema crkve, religije (svih poznatih), svijet bi bio ljepše mjesto za život. Ljudi bi bili svjesniji, odgovorniji, otvoreniji... Ali ima vremena. Ovako nesto bi vam porucio i sam vas bog, da postoji. Cisto sumnjam da je trebao crkvu, kao instituciju, da ga zastupa na zemlji ili iskvarene i korumpirane svestenike, da govore u njegovo ime.

Milan

pre 12 godina

Ja sam ateista, ali isto tako verujem da nauka nikada nece objasniti postojanje. Spoznacemo jos mnogo stvari, odnosno promenicemo nacin na koji shvatamo stvari, ali bitak nikad necemo objasniti.

Da li to znaci da Bog postoji? Ne. To samo znaci da to u sta smo mi "upali" kao jedinke, kao civilizacija, je toliko velicanstveno da nasi mozgovi nikad nece saznati.

I to je tragedija ali i lepota bivstvovanja.

Religija je prica. Primitivna nauka. Primitivni nacin da se nadje uzrok za ovozemaljske pojave. Cak je i lepa prica. Problem je sto kao dogma, nikad nece dozvoliti da nije u pravu. Zbog toga je opasna.

Sa druge strane nauka nikad nece tvrditi da je u pravu. Najbolje sto moze da tvrdi je da smo do sad ovo uspeli da saznamo, ali da to moze da se promeni. I to je za postovanje. Kada se nauka uzme zdravo za gotovo, skoro da postane religija, pa dobijamo pojave kao fasizam i ostale smrtonosne ideologije.

Zdrav razum nas jedino moze spasti. Dogma nas moze unistiti. Na nama je da omogucimo da zdrav razum bude dovoljan da ljudi cine dobro i da ne cine zlo. Do sad nam je trebala pretnja religije.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Prepirke o tome da li bog postoji,uopste, samo je gubljenje vremena. Oni koji tvrde,
pronalaze razne ,vjerovatne i nevjerovatne,metode da to dokazu jer tako postaju,
"aktivisti",placeni i neplaceni,da zadovolje svoje licne ambicije.Oni koji tvrde suprotno
takodje upotrebljavaju slicne metode ali vrlo neuspjesno i tako se vracamo na polazni
start,puni nedoumice i kolebljivosti.Postoji,takodje,i treca grupa koja se ne pita "da"
ili "ne" vec jednostano ignorise taj predmet.Sve diskusije o svemiru i zivotu,uopste,
pocinju sa idejom "stvaranja",pocetaka i kraja ne shvatajuci da tako bude religiozne
pojmove koji traze odgovor. Treba uvrsti sebi u glavu da pocetaka i kraja nema,da ne
postoji neki segment u stvarnosti, koja nas okruzuje, koji je stvoren,ima svoj pocetak
i kraj nego se samo mijenja prelazeci iz jedne forme u drugu.Nauka je ustanovila rast
kao promjenu koja je nama vidjiva ili ne ali nije objasnila kako je bog nadahnuo "djevu"
MARIJU da zacne i razvije Isusa njegovog sina.Mozda je to jedan od najvecih "uspjeha"
koji je religiozna misao uspostavila. Obrazovani isto kao i primitivni ljudi su skloni
religioznim misljenjima u veoma slicnoj formi jer je izvor zajednicki.Ako je neko religiozan
u potpunosti,onda njegova veza sa naukom je labilna i nestalna.Sve u svemu istomisljenost
je nemoguca jer ne postoji neko ko to regulise.
vasilije knezevic, 28 feb.2012

Pirija

pre 12 godina

Kao prvo, teorija evolucije se sama zasniva na vjerovanju. Ona nije nista drugo nego ateisticka religija koja bez dokaza svoje hipoteze pretvara u prirodne zakone. Abiogeneza se bavi upravo tim kljucim pitanjem, kako je nastala prva celija? Polazi se od stava da je prva celija nastala slucajno u prirodi, pod uticajem raznih hemijskih procesa su se stvorili prvi proteini (kao gradivne supstance celije) koji su se kasnije jedan s drugim uklapali tako da je na kraju ispala jedna ziva celija.

Nista nemam protiv ove ideje, ali da bi ona postala naucni dokaz, mora se metodom prirodno-naucnog eksperimenta dokazati. A kao sto znamo, do dana danasnjeg istrazivacima nije poslo za rukom da u labaratoriji stvore jednu zivu celiju ili protein. Svaki pokusaj je propao a sto je najgore, mi i dalje ucimo ovu hipotezu kao naucni realitet. Ovdje se vidi da se materialisticko shvatanje u nauci i njene grane poput teorija evolucije zasniva na predpostavkama koje nemaju naucnu tezinu, odnosno da je ona ustvari jedno vjerovanje ravno jednoj religiji.

Ne samo po ovom pitanju nego je i paleontologija dokazala da su ziva bica stvorena i da se ne mijenjaju. Fosilni ostaci (okamenjeni ostaci) davno umrlih zivotinja dokazuju da se ziva bica ne mijenjaju. Mnogi ne znaju da je do sada iskopano preko 120 miliona fosila i niti jedan jedini ne ukazuje na neku medjuvrstu, npr. neki tipicni prelazni oblik izmedju ribe i reptila, reptila i ptice... Tih ostataka nema, medjuvrste ne postoje i to je priznao cak i Carls Darvin u svojoj knjizi "nastanak vrsta", kada je u odjeljku 6 pod naslovom "Poteskoce teorije" rekao sljedece: "Ako je moja teorija tacna, onda u geoloskim slojevima nase zemlje moraju postojati bezbroj fosiliziranih medjuvrsta koje su zivjele, ali ih ne pronalazimo. Zasto u geoloskim slojevima nema tih prelaznih oblika?"

... cak ni do dana danasnjeg nije pronadjena niti jedna jedina medjuvrsta a i dalje ucimo da je evolucija naucni realitet.
Hipoteza o evoluciji nije nista drugo nego ateisticka religija (vjerovanje), koja se za razliku od teistickih religija sebi pripisala naucnu tezinu i danas na sceni nemamo sukob nauka (evolucija) protiv religije, nego religija (evolucija) protiv religije.

Dakle, paleontologija je dokazala da medjuvrste nikada nisu postojale.

Sama cinjenica da je DNA informacija, odnosno gradivni plan, dokazuje da DNA nije mogla nastati slucajno, jer nauka o informacijama koja se zove Informatika je dokazala da je informacija duhovna velicina i da nastaje posredstvom inteligencije. Dakle, DNA nije mogla nikako drukcije nastati osim kreacijom jednog bica koji posjeduje inteligenciju.

Igor

pre 12 godina

Moje je misljenje da je trosenje energije na naucno raskrinkavanja religskih zabluda potpuno uludo, tako reci bacanje bisera pred svinje. Potpuno je jasno da su sve velike religije jako daleko od bilo koje istine vezane za svet oko nas.

Oni kojima je stalo da nas rese te posasti (ko sto su ovi novi ateisti poput Dawkinsa), treba pre svega da se koncentrisu na suocavanje verujucih sa razlogom iz kojeg su spremni da veru stave ispred istine.

Kako god bilo meni nista nebi smetalo da ljudi veruju u sta god im padne napamet. Medjutim religije i ideologije su smrt za sposobnost onoga podvrgnutom istim da kriticki, svojom glavom razmislja. Kad se covek dovede u to stanje lako ga je nagovoriti na svakojake gluposti.

A inace vezu izmedju religije i ideologija poput na primer komunisticke lepo je opisao jedan moj religiozni drugar i nesvestan sustine onoga sto je rekao. Kaze on "Komunizam je prouzeo sve od hriscanstva ali je izostavio Boga". Doduse i nisu izostavili Boga. U Jugi je to bio Tito, u Rusiji Staljin u Severnoj Koreji Kim Dzong il. Zato je mnogo smesno kad se ovi religiozni hvataju za takozvane ateisticke rezime kad oce da opisu koliko je bezboznost stetna. To sto se komunizam obracunavao sa crkvom nije bilo zato sto je bila uvreda za zdrav razum nego zato sto je bila konkurencija u manipulisanju sirokim narodnim masama. Zdrav razum je komuinistima isto onoliko trebo koliko i crkvi.

Deki

pre 12 godina

Dokinsu bi bilo pametnije da je energiju posvetio dokazivanju teorije evolucije , a ne nepostojanju Boga. Za pocetak nek to bude na primeru nastanka najjednostavnijeg organizma ciji samo dnk lanac ima 150.000 baznih parova, a gde su ostali delovi...

Bada Bing

pre 12 godina

"Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji."

Da, genije, zato se i zove vera a ne znanje i dokazi. A ajde ti dokazi da ne postoji! Ta tvoja nauka ima slabo kakvih dokaza sama po sebi, tako da smo i mi koji verujemo i vi koji ne verujete u Boga tu negde na istom po pitanju dokaza. Ustvari, moze se lepo i tvrditi da smo mi tu i u prednosti: kako je sve nastalo? Pre nego pocne neko sa Big Bang teorijom da vas pitam: a odakle da je nastao Big Bang, i ko je stvorio sve sto je bilo potrebno da se to desi? Odakle to da postoji? Kazete, eto, kao, bilo je uvek tu... pa taj je argument kao dokaz ili slabiji ili na istom kao i onaj o postojanju Boga!! Oba jako abstraktna i daleko van naseg dometa.

Meni je najinteligentnije i najrazumnije da se veruje i u Boga i u nauku. Nauka koliko god da prosiruje misli toliko ih i ogranicava i ima toliko pogresnih teorija koje nam diktiraju zivot, a Bog misli uvek prosiruje... To je zato jer se nauka bavi fizickim stvarima a religija duhovnim. Obe stvari su bitne za nas na ovom svetu.

Marko

pre 12 godina

Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji.

Aca32

pre 12 godina

Po mom misljenju, kljucno je pitanje samog pocetka univerzuma: ili je a) sve nastalo iz nicega,samo od sebe, ili je b) oduvek postojalo, ili je c) sve stvorila neka visa sila, tj. Bog. Mislim da treca mogucnost logicki ne postoji.

Odgovor pod a) je nemoguc, ukoliko hocemo da bude naucan. Iz nicega ne moze da nastane nesto.

Odgovor pod b) je moguc, ali u tom slucaju je univerzum Bog posto ima bozanske atribute (nestvorenost, bezvremenost pa i svemogucnost), s tim sto taj bog nije lican vec bezlican.

Ostaje c), da je sve stvorio Bog koji je sam transcedentan u odnosu na svet, i koji je sam po sebi nesaznatljiv, ali se saznaje na osnovu svojih dela (univerzum) i na osnovu svoje objave, sto je sad vec druga tema.

Dakle, logicki se postojanje Boga ne moze dokazati, ali se logicki ne moze napraviti ni konizstentna teorija postanka (i opstanka) sveta koja bi Boga iskljucila. Zato ostaje samo vera, vera u Boga ili vera u nepostojanje Boga, a tu izabire ljudska sloboda.

Goran S.

pre 12 godina

Ako bog postoji, onda mozemo konstatovati da ne postoje reci kojima bi mogli ga navesti da nam se prikaze.
U sustini smatram i da ne bi bilo dobro da svi veruju u njega.
Siguran sam da su i najveci vernici imali trenutak u zivotu kada su posumnjali u njegovo postojanje, ali brzo zatim i nasli sebi objasnjenje i opravdanje za odsustvo boga u tom teskom trenutku za njega.
To jeste jedan dobar nacin dobijanja snage za nalazenjem dusevnog mira i mirenja sa prozivljenim patnjama da je tako moralo biti.
Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan, ja bih pre rekao da smo bogu mi sveti, ja bi sve okrenuo naopacke, ali ne da covek ode u crkvu da mu se bog pokloni, vec da se narod okupi i pokaze postovanje jedan drugom.
Covek uci razvija um i ukoliko bude postojao jos hiljadama godina, neslucene su razmere koje moze dostici, krstariti svemirom i menjati ga, premestati planete i sve sto i najludja masta moze osmisliti danas, to moze biti ostvarivo sutra!

dokaz o NEjednakosti.

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)

Doctor No

pre 12 godina

Popudopulusu, grešiš silno sinko. Nije prvo Bog stvorio Čaka Norisa, Čak Noris je Božanstvo lično. Udar Čakove pesnice mi sada smatramo Velikim Praskom. Pa čovek karate udarcem ruke cepa atome, izaziva fisiju, kad stisne pesnicu dovodi do (hladne) fuzije !

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Kakva komercijala od naslova. Ovo će biti 100+ komentara, garantujem. :) A još toliko i neodobrenih, možda i ovaj moj.
Taman ću pred spavanje da čitam prepucavanja.

Aca32

pre 12 godina

Po mom misljenju, kljucno je pitanje samog pocetka univerzuma: ili je a) sve nastalo iz nicega,samo od sebe, ili je b) oduvek postojalo, ili je c) sve stvorila neka visa sila, tj. Bog. Mislim da treca mogucnost logicki ne postoji.

Odgovor pod a) je nemoguc, ukoliko hocemo da bude naucan. Iz nicega ne moze da nastane nesto.

Odgovor pod b) je moguc, ali u tom slucaju je univerzum Bog posto ima bozanske atribute (nestvorenost, bezvremenost pa i svemogucnost), s tim sto taj bog nije lican vec bezlican.

Ostaje c), da je sve stvorio Bog koji je sam transcedentan u odnosu na svet, i koji je sam po sebi nesaznatljiv, ali se saznaje na osnovu svojih dela (univerzum) i na osnovu svoje objave, sto je sad vec druga tema.

Dakle, logicki se postojanje Boga ne moze dokazati, ali se logicki ne moze napraviti ni konizstentna teorija postanka (i opstanka) sveta koja bi Boga iskljucila. Zato ostaje samo vera, vera u Boga ili vera u nepostojanje Boga, a tu izabire ljudska sloboda.

Marko

pre 12 godina

Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji.

Doctor No

pre 12 godina

Popudopulusu, grešiš silno sinko. Nije prvo Bog stvorio Čaka Norisa, Čak Noris je Božanstvo lično. Udar Čakove pesnice mi sada smatramo Velikim Praskom. Pa čovek karate udarcem ruke cepa atome, izaziva fisiju, kad stisne pesnicu dovodi do (hladne) fuzije !

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Kakva komercijala od naslova. Ovo će biti 100+ komentara, garantujem. :) A još toliko i neodobrenih, možda i ovaj moj.
Taman ću pred spavanje da čitam prepucavanja.

Goran S.

pre 12 godina

Ako bog postoji, onda mozemo konstatovati da ne postoje reci kojima bi mogli ga navesti da nam se prikaze.
U sustini smatram i da ne bi bilo dobro da svi veruju u njega.
Siguran sam da su i najveci vernici imali trenutak u zivotu kada su posumnjali u njegovo postojanje, ali brzo zatim i nasli sebi objasnjenje i opravdanje za odsustvo boga u tom teskom trenutku za njega.
To jeste jedan dobar nacin dobijanja snage za nalazenjem dusevnog mira i mirenja sa prozivljenim patnjama da je tako moralo biti.
Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan, ja bih pre rekao da smo bogu mi sveti, ja bi sve okrenuo naopacke, ali ne da covek ode u crkvu da mu se bog pokloni, vec da se narod okupi i pokaze postovanje jedan drugom.
Covek uci razvija um i ukoliko bude postojao jos hiljadama godina, neslucene su razmere koje moze dostici, krstariti svemirom i menjati ga, premestati planete i sve sto i najludja masta moze osmisliti danas, to moze biti ostvarivo sutra!

Jupi

pre 12 godina

A sto vi ateisti toliko isticete to ne verovanje u Boga, malo ste napadni. Svako ima slobodu da veruje ili ne, a vi podosta vremena provodite u raspravamo o necemu sto za vas ne postoji. Odmorite :)

dokaz o NEjednakosti.

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)

Dragan

pre 12 godina

ma mogu ljudi da vjeruju sta oce, i u boga i u deda mraza, to je njihovo pravo. evo, mogu ja da vjerujem da je 2+2=75. ali to ne znaci da sam u pravu

Realko

pre 12 godina

@Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.
(objavite mi komentar, 29. februar 2012 21:59)

Ajde ja tebe da pitam... ako je to sto si nabrojao moralo da bude stvoreno od nekoga onda je nekom logikom i sam bog morao da bude stvoren. Ako pak kazemo da bog nije stvoren vec "oduvek egzistira" zasto onda ne mozemo reci da svemir i zivot "oduvek egzistiraju".

Ja ne mogu znati kako je zivot nastao da li ima svoj pocetak ili kraj, ali sam siguran da su religije cista ljudska izmisljotina. To su samo ideologije ciji kreatori umesavsi boga teraju mase da ih bezuslovno prihvate jer naime gorece u paklu ako ne prihvate, a dobice nagradu ako prihvate. Zamisli sada kad bi Tadic rekao kako mu se javio bog koji mu je rekao da povede narod u Evropu i ako mi to ne prihvatimo ceka nas bozja kazna. I onda ces se ti nasmejati i reci kako je Tadic lud i kako laze. I ja cu ti onda reci da si TI ATEISTA i da ces goreti u paklu jer ne verujes u boga koji je kroz Tadica govorio!

Objavite komentar jer mrzim kad vernici provociraju ateiste :)

superbrko

pre 12 godina

Da nema crkve, religije (svih poznatih), svijet bi bio ljepše mjesto za život. Ljudi bi bili svjesniji, odgovorniji, otvoreniji... Ali ima vremena. Ovako nesto bi vam porucio i sam vas bog, da postoji. Cisto sumnjam da je trebao crkvu, kao instituciju, da ga zastupa na zemlji ili iskvarene i korumpirane svestenike, da govore u njegovo ime.

Јое

pre 12 godina

Највећи српски син Никола Тесла о Богу: „Дар менталне снаге долази од Бога, узвишеног бића, и ако концентришемо мозак на ту истину, почињемо да живимо у складу са овом моћном силом."
Владика Николај Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“? „Не“, одговорио је Тесла, „али знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“.

Kazablanka

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Izostavio si jednu "malu cinjenicu", a to je da je zenama bilo zabranjeno skolovanje u proslosti, pa cak i do prije 50-ak godina na nekim, svjetski poznatim univerzitetima. Pa i pored toga, postoji mnostvo zena koje su se u tom periodu, i pored takvih prepreka, uspjele izboriti i doprinijeti razvoju covjecanstva na razlicitim poljima. I, upravo zbog toga, zasluzuju jos vece postovanje. A tvoj komentar je samo izraz tvog kompleksa nize vrijednosti, kao i onih koji su ti dali +. Prosto zalim muskarce kao sto si ti.

Radiša

pre 12 godina

Neko je jednom rekao :
" Bolje da živim kao da Bog postoji pa da ga nema nego da živim kao da ne postoji pa da se ,kad odemo tamo ,uverimo da On ipak postoji "

Prosvetitelj

pre 12 godina

Bog je Ljubav !

Samo čovek koji beskrajno voli može potpuno razumeti.

Čovek nije genetski predodređen da zna sve zato može jedino da veruje.
Ali istorija dokazuje mnoge zloupotrebe istine u bilo kojoj veri.

Goran S.

pre 12 godina

(Bobi, 29. februar 2012 12:31)
Kazes:
"Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka"."

Vidis, ja ti tvrdim da se i buducnost vec dogodila, jer za svemirske velicine planeta zemlja, ma galaksija nasa je kao zrno peska sa kilometarske udaljenosti. Vreme, sta je vreme? To je nasa umotvorina, milion godina na nasoj planeti je nemerljivo malo vreme za univerzum koliki je, jer ako tako gledas i verujes u boga, onda je za tebe bog jedan i za ceo univerzum, a onda mozes li pojmiti koliki je? Koliki je u plusu u odnosu na nas, toliki je i u minusu u odnosu na nas. Tako ceo nama vidljivi svemir moze biti samo kap vode u jednoj casi nekog bica koju ce ispiti i za njega je to par sekundi a za nas su milioni godina.
Tako nama neki mikroorganizam vidljiv optickim instrumentima, jednostavno nestane nakon nekoliko sati. Pazi sad, a da je taj mikroorganizam inteligentno bice koje je odredilo vreme, njemu bi taj nas sat bio 100 godina.Tako, jedna kap vode za neko zivo bice u njoj moze biti toliko da je beskonacno veliki prostor. Zato ti kazem, vreme je relativna stvar.
Ceo univerzum je toliki da je bezgranican za nas, a i sam on mozda je samo jedna dimenzija iz koje kad bi izasao, usao bi u jednu toliku da bi ovaj nas bio kap mora za taj, i tako u krug!?Uostalom, kao ono zivo bice koje bi uspelo izaci iz kapi vode i uslo u novu dimenziju, nasu dimenziju.
Kraj? Sta je kraj? Ima li kosmos kraja?Nema brate, dodjes do kraja, i sta je iza njega?Da neces doci do nekog zida, a onda taj zid ,pa i on mora imati kraja, jel?Ili je on mozda beskrajan?
Tema je do jaja, za ispiranje mozga bez kraja...

To ti pricam

pre 12 godina

(toliko, 29. februar 2012 10:55)
Devojcice, slusaj...
Niko vama prava nije oduzeo, pa sad da vam ih daje, niko nije sputan od vas da se iskaze u necemu ako je sposoban. Ranije vladao je razum, pa ste svrstane tamo i gde vam je mesto, u kuci i takvim poslovima. Danas nista sposobnije niste, trazite nesto a i same ne znate sta trazite, da vam muskarac bude pod nogama? Onako kako si sposobna tako ce ti i biti. Ima zena koje su direktori i kojima muz jede iz ruke, ima i obratnih situacija, a da trazite da vam drustvo udeli dominatnost u odnosu na muskarca,to je smesno, jer niste sposobne za to. Ako pak trazis ravnopravnost u obliku da i muskarac radi jednako u kuci i to moze, ali onda i vi morate raditi jednako van kuce i izvoditi muskarce na vecere, muvati ih i obezbedjivati gajbe za seks,raditi jednake poslove kao muskarci i doprinositi naucnom radu jednako muskarcima za napredak civilizacije i tehnologije, itd itd..

Igor

pre 12 godina

"Nikola Tesla" - Od onoga dana kada počne proučavati duhovne (parapsihološke) pojave, nauka će za deset godina napredovati više nego u svim vekovima svoje istorije...

Milan

pre 12 godina

Ja sam ateista, ali isto tako verujem da nauka nikada nece objasniti postojanje. Spoznacemo jos mnogo stvari, odnosno promenicemo nacin na koji shvatamo stvari, ali bitak nikad necemo objasniti.

Da li to znaci da Bog postoji? Ne. To samo znaci da to u sta smo mi "upali" kao jedinke, kao civilizacija, je toliko velicanstveno da nasi mozgovi nikad nece saznati.

I to je tragedija ali i lepota bivstvovanja.

Religija je prica. Primitivna nauka. Primitivni nacin da se nadje uzrok za ovozemaljske pojave. Cak je i lepa prica. Problem je sto kao dogma, nikad nece dozvoliti da nije u pravu. Zbog toga je opasna.

Sa druge strane nauka nikad nece tvrditi da je u pravu. Najbolje sto moze da tvrdi je da smo do sad ovo uspeli da saznamo, ali da to moze da se promeni. I to je za postovanje. Kada se nauka uzme zdravo za gotovo, skoro da postane religija, pa dobijamo pojave kao fasizam i ostale smrtonosne ideologije.

Zdrav razum nas jedino moze spasti. Dogma nas moze unistiti. Na nama je da omogucimo da zdrav razum bude dovoljan da ljudi cine dobro i da ne cine zlo. Do sad nam je trebala pretnja religije.

Beka

pre 12 godina

`Boga je tesko spoznati, ali to ne znaci da ga nema, vec je to znak njegovog VELICANSTVA, a nase slabosti. BOG je kao cista voda koju bismo hteli da popijemo, a ne mozete cistu vodu naliti u prljav sud pa onda suditi o njenoj cistoci.`
TOLIKO ! Mislim da je velika sramota sto ima ovoliki broj nevernika. To je samo dokaz koliko su ljudi neuki i nezahvalni!

ZagorTenej

pre 12 godina

Gledajući vozne parkove ispred crkava rekao bih da se ta "vera" debelo isplati.
Ozbiljno, ne postoji nikakav dokaz postojanja Svevišnjeg, te je Njegovo postojanje ili nepostojanje apsolutno nebitno za ljude. Ko hoće, neka veruje ako nema preča posla.
Ako i postoji negde je duboko pogrešio, ako se gleda u šta se ono što je stvorio pretvorilo. Ako On ne greši t.j. ako je udesio namerno sve ovo što se po svetu dešava, onda mora biti jako zloban.

Marco

pre 12 godina

@(Aca32, 28. februar 2012 17:16)

Nauka upravo pokazuje da je prva opcija tacna, jer na nivou kvarkova cestice nastaju iz nicega (i nestaju). Tako da ti logika ne stoji.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Aca32
Toliko mi je tvoj komentar parao uši da sam morao da napišem ovo.
Ne kaže se "iz ničega", nego "ni iz čega". Jasno mi je ako neko sa osnovnom školom tako govori, ali sve preko toga je strašno.

Pirija

pre 12 godina

Kao prvo, teorija evolucije se sama zasniva na vjerovanju. Ona nije nista drugo nego ateisticka religija koja bez dokaza svoje hipoteze pretvara u prirodne zakone. Abiogeneza se bavi upravo tim kljucim pitanjem, kako je nastala prva celija? Polazi se od stava da je prva celija nastala slucajno u prirodi, pod uticajem raznih hemijskih procesa su se stvorili prvi proteini (kao gradivne supstance celije) koji su se kasnije jedan s drugim uklapali tako da je na kraju ispala jedna ziva celija.

Nista nemam protiv ove ideje, ali da bi ona postala naucni dokaz, mora se metodom prirodno-naucnog eksperimenta dokazati. A kao sto znamo, do dana danasnjeg istrazivacima nije poslo za rukom da u labaratoriji stvore jednu zivu celiju ili protein. Svaki pokusaj je propao a sto je najgore, mi i dalje ucimo ovu hipotezu kao naucni realitet. Ovdje se vidi da se materialisticko shvatanje u nauci i njene grane poput teorija evolucije zasniva na predpostavkama koje nemaju naucnu tezinu, odnosno da je ona ustvari jedno vjerovanje ravno jednoj religiji.

Ne samo po ovom pitanju nego je i paleontologija dokazala da su ziva bica stvorena i da se ne mijenjaju. Fosilni ostaci (okamenjeni ostaci) davno umrlih zivotinja dokazuju da se ziva bica ne mijenjaju. Mnogi ne znaju da je do sada iskopano preko 120 miliona fosila i niti jedan jedini ne ukazuje na neku medjuvrstu, npr. neki tipicni prelazni oblik izmedju ribe i reptila, reptila i ptice... Tih ostataka nema, medjuvrste ne postoje i to je priznao cak i Carls Darvin u svojoj knjizi "nastanak vrsta", kada je u odjeljku 6 pod naslovom "Poteskoce teorije" rekao sljedece: "Ako je moja teorija tacna, onda u geoloskim slojevima nase zemlje moraju postojati bezbroj fosiliziranih medjuvrsta koje su zivjele, ali ih ne pronalazimo. Zasto u geoloskim slojevima nema tih prelaznih oblika?"

... cak ni do dana danasnjeg nije pronadjena niti jedna jedina medjuvrsta a i dalje ucimo da je evolucija naucni realitet.
Hipoteza o evoluciji nije nista drugo nego ateisticka religija (vjerovanje), koja se za razliku od teistickih religija sebi pripisala naucnu tezinu i danas na sceni nemamo sukob nauka (evolucija) protiv religije, nego religija (evolucija) protiv religije.

Dakle, paleontologija je dokazala da medjuvrste nikada nisu postojale.

Sama cinjenica da je DNA informacija, odnosno gradivni plan, dokazuje da DNA nije mogla nastati slucajno, jer nauka o informacijama koja se zove Informatika je dokazala da je informacija duhovna velicina i da nastaje posredstvom inteligencije. Dakle, DNA nije mogla nikako drukcije nastati osim kreacijom jednog bica koji posjeduje inteligenciju.

Kubura

pre 12 godina

Najpre smo mislili da je zemlja ravna. Posle smo mislili da smo centar solarnog sistema. Mislili smo i to da smo centar galaksije mlecnog puta. Mislili smo i to da ne postoje druge galaksije.

Ako pogledamo da je nasa galaksija velika toliko, da treba 100000 godina putovati brzinom svetlosti iz jednog kraja ka drugom. Pogleamo i to da izvan nase galaksije postoje milijarde milijarde drugih galaksija, dolazimo do toga da je veoma velika matematicka mogucnost da postoje druga ziva bica u tom velikom univerzumu nalik na nas.

Sveto pismo nas uci: "26. Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi..."
Zasto Bog upotrebljava mnozinu "Nacinimo"? Teolozi kazu: zbog svetog trojstva. -Dali je stvarno tako?

Postoje mnogi arheoloski nalazi koji ukazuju na to da su nas u praistoriji posecivali ziva bica nalik na nas koja su bila tehnoloski naprednija i superiornija od nas. A posecuju nas i dan danas.

Piramide, Puma punku, Praistorijski megaliti, Machupichu, Nazca linije, Bagdad-baterry... i da ne nabrajam.

Ajde ljudi! Zar ne verujete da smo jedini u ovom velikom svemiru?
Ako stvarno nismo, onda one druge vrste je isto Bog stvorio?
Ili imaju i oni svog Boga?
Koje onda naseg boga stvorio?
:)

Goran S.

pre 12 godina

Abeona - Rimske zastitnice putnika i putovanja

Adeona - Abeoni su se molili oni koji krecu na put, dok su se Adeoni molili putnicima koji se vracaju

Angerona - Veoma stara rimska boginja nove godine, zato sto je boginja ponovo vratila sunce

Angitija - Stara Italska boginja lecenja koju su postovali Marsi

Apolon - Apolon sa zlatnim kourdzama je bog proricanja, muzike i lecenja. Obozavan je takodje kao zastitnik useva i stada, narocito kod Spartanaca. Apolon je sin Zevsa i Lete

Asklepije - Bog medicine, lekar

Asop - Recni bog

Afrodita - Boginja ljubavi

Bakho - Bog veselja i vina

Belona - Rimska boginja rata

Britomartis - Stara Kritska boginja zivotinja

Venera - Veoma stara Italska boginja ljubavi, koja je poistovecena sa Grckom Afroditom

Vetsa - Rimska boginja ognjista

Viktorija - Rimska boginja pobede

DeaDia - Boginja polja

Dijana - Stara Italska boginja meseca u pradavna vremena, a filozofi je danas smatraju boginjom svetlosti

Dionis - Bog zanosa

Egerija - Boginja, zastitnica trudnih zena i kazu da sigurno donosi decu na svet

Ejlejtija - Grcka boginja porodjaja

Erot - Bog ljubavi

Zevs - Otac bogova i ljudi

Irida - Brzonoga glasnica bogova

Jakho - Bog misterije

Jan - Jedan od najstarijih Rimskih bogova koji cuva mostove i prolaze

Jupiter - Rimski bog neba

Justitija - Boginja pravde

Karna - Rimska boginja koja stiti srce i ostale telesne organe

Kardeja - Boginja kucnih pragova i sarki na vratima

Kerera - Rimska boginja zita koje raste

Kibela - Velika majka bogova, ljudi i svega sto zivi

Konkordeja - Rimska boginja koja je sa bogovima PAX (mir) i SALUS (spas) stitila jedinstvo i u drzavi i u porodici

Kons - Bog tajnog saveta, zastitnik zemlje i njegovih plodova

Kopija - Rimska boginja bogatstva i izobilja

Lavrena - Stara Italska boginja gornjeg sveta

Ladon - Bog reke Ladon, najlepse reke u Grckoj

Lara - Rimska boginja kulta

Leukotija - Morska boginja koja pomorncima pomaze u olujama

Liber - Italski bog koji cini plodnim sve vrste useva

Libitina - Stara Rimska boginja mrtvih, cak su je povezali i sa pogrebnim obicajima

Luna - Rimska boginja meseca

Maja - Boginja trgovine

Marika - Stara latinska boginja porodjaja

Mart - Rimski bog rata

Mater Matuta - Stara Rimska boginja koja stiti decu dok rastu

Merkurije - Rimski bog trgovine

Mojra - Boginja sudbina koja ljudima deli i dobro i zlo

Neptun - Rimski bog voda

Novak - Najmladji bog sporta univerzuma

Nika - Krilata boginja pobede

Okean - Bog svih voda

Ork - Rimski bog gornjeg sveta

Pajan - Lekar bogova

Pales - Boginja krda i stada

Pan - Bog stada i pastira

Parke - Rimska boginja porodjaja

Penej - Bog reke Peneja u Tesaliji

Portun - Rimski bog, zastitnik vrata

Protej - Morski bog

Rumina - Stara Etrurska boginja

Salus - Rimska boginja useva na njivama

Saturn - Rimski bog poljoprivrede

Silivan - Rimski bog suma

Skamandar - Bog glavne reke blizu Troje

Spes - Rimska boginja uspeha

Telus - Rimska boginja zemlje

Tiha - Boginja srece

Fama - Boginja koja siri price, mesajuci istinu sa lazima, izazivajuci neslogu i svadju

Felikitas - Rimska boginja koja donosi srecu

Feronija - Stara boginja sela

Fides - Boginja, zastitnica svih vrsta ugovora u trgovini

Fortuna - Boginja srecnog ishoda

Furije - Rimska boginja osvete

Furina - Prastara Rimska boginja osvete poistovecena sa Furije

Had - Bog podzemlja, vladar carstva mrtvih

Hera - Zevsova zena, boginja brakova na zemlji

Hestija - Boginja ognjista
Hefajst - Bog vatre

Hipolit - Boginja devica

Jedan je dodat, pronadjite ga i aminujte po volji!

naučnik

pre 12 godina

Ovaj članak je još jedna od brojnih svakodnevnih potvrda da je Srbija iz „komunističke dzamahirije“ postala „pravoslavna dzamahirija“. Večina ljudi koji su tu navedeni nisu naučnici. A za one koji su naučnici reprezentovani su onim njihovim rečenicama koje su istrgnute iz "konteksta".

Shone

pre 12 godina

Da ja pitam vas ateiste.Ako Bog ne postoji pa ko je onda stvorio ovaj svet,ovu civilizaciju,ko je stvorio reke mora,jezera,okeane?
Ko je stvorio Evu i Adama ako Bog ne postoji.
Kladim se da je vas pola ovde bezalo sa nastave veronauke.

objavite mi komentar

pre 12 godina

Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.

a2

pre 12 godina

Artur Klark je rekao i da ni na sta nije potroseno toliko vremena koliko na rasprave o bogu. Pa se i dalje raspravlja...
Medutim, postoje milioni i milioni ljudskih bica u svetu koja nikada nisu imala priliku upoznati se konceptom boga ili nekih nadprirodnih bica i sila. Oni posmatraju i dozivljavaju svet iz takoreci, prve ruke. I ko govori u njihovo ime. Niko drugi nego oni sami. I cesto su bas takvi ljudi najrazlozniji u tumacenju stvarnosti.

Madhva (Hare Kišna)

pre 12 godina

Nikola Tesla:
„Onog dana kada nauka počne proučavati nefizičke pojave, u narednih deset godina napredovaće više nego u svim ranijim vekovima svoje istorije.“
„Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.“

Bada Bing

pre 12 godina

"Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji."

Da, genije, zato se i zove vera a ne znanje i dokazi. A ajde ti dokazi da ne postoji! Ta tvoja nauka ima slabo kakvih dokaza sama po sebi, tako da smo i mi koji verujemo i vi koji ne verujete u Boga tu negde na istom po pitanju dokaza. Ustvari, moze se lepo i tvrditi da smo mi tu i u prednosti: kako je sve nastalo? Pre nego pocne neko sa Big Bang teorijom da vas pitam: a odakle da je nastao Big Bang, i ko je stvorio sve sto je bilo potrebno da se to desi? Odakle to da postoji? Kazete, eto, kao, bilo je uvek tu... pa taj je argument kao dokaz ili slabiji ili na istom kao i onaj o postojanju Boga!! Oba jako abstraktna i daleko van naseg dometa.

Meni je najinteligentnije i najrazumnije da se veruje i u Boga i u nauku. Nauka koliko god da prosiruje misli toliko ih i ogranicava i ima toliko pogresnih teorija koje nam diktiraju zivot, a Bog misli uvek prosiruje... To je zato jer se nauka bavi fizickim stvarima a religija duhovnim. Obe stvari su bitne za nas na ovom svetu.

Igor

pre 12 godina

Moje je misljenje da je trosenje energije na naucno raskrinkavanja religskih zabluda potpuno uludo, tako reci bacanje bisera pred svinje. Potpuno je jasno da su sve velike religije jako daleko od bilo koje istine vezane za svet oko nas.

Oni kojima je stalo da nas rese te posasti (ko sto su ovi novi ateisti poput Dawkinsa), treba pre svega da se koncentrisu na suocavanje verujucih sa razlogom iz kojeg su spremni da veru stave ispred istine.

Kako god bilo meni nista nebi smetalo da ljudi veruju u sta god im padne napamet. Medjutim religije i ideologije su smrt za sposobnost onoga podvrgnutom istim da kriticki, svojom glavom razmislja. Kad se covek dovede u to stanje lako ga je nagovoriti na svakojake gluposti.

A inace vezu izmedju religije i ideologija poput na primer komunisticke lepo je opisao jedan moj religiozni drugar i nesvestan sustine onoga sto je rekao. Kaze on "Komunizam je prouzeo sve od hriscanstva ali je izostavio Boga". Doduse i nisu izostavili Boga. U Jugi je to bio Tito, u Rusiji Staljin u Severnoj Koreji Kim Dzong il. Zato je mnogo smesno kad se ovi religiozni hvataju za takozvane ateisticke rezime kad oce da opisu koliko je bezboznost stetna. To sto se komunizam obracunavao sa crkvom nije bilo zato sto je bila uvreda za zdrav razum nego zato sto je bila konkurencija u manipulisanju sirokim narodnim masama. Zdrav razum je komuinistima isto onoliko trebo koliko i crkvi.

toliko

pre 12 godina

@dokaz o NEjednakosti
tvoj komentar je potpuno nevezan za temu, ali vise govori o tebi i tvojoj NEinteligenciji. te frustracije i ocigledni kompleks inferiornosti, koji mora da ti je usadjen od zene/zena u tvom zivotu, mogao si da ostavis za neke druge teme.
inace, to sto su muski naucnici u ovom tekstu (i dominacija istih u proslosti) nije dokaz zenske inferiornosti, vec neceg drugoga. da se ne bi zamarao puno, mogao bi da se pitas samo o mogucnostima i pravima zena na skolovanje, intelektualni razvoj i pravima na druge slobode kroz istoriju pa sve nekad do 50ih godina 20. vijeka

Bobi

pre 12 godina

- "Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan"

A zašto bi Bog menjao prošlost? On bi time čoveku oduzeo najveći dar koji mu je poklonio, a to je: sloboda. Sloboda da čovek slobodno dela po zemlji, sloboda da misli, da odlučuje...
Ta sloboda ide toliko daleko, da nam je pružio mogućnost čak i da ne verujemo u njega, ako to ne želimo.

Da li bi "kopanjem po prošlosti" oduzeo dar koji je dao čoveku? Bi. Zašto bi to radio? Nema nikakve potrebe. Prošlost možda i jeste tako "zacementirana", da bi se pokazao (prljavi) trag koji čovečanstvo ostavlja i pored svega što je dobilo na tacni (ovde mislim pre svega na prirodne resurse, pogodnu klimu, i td.)
Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka".

Samim pokazivanjem i objavljivanjem ljudima, Bog bi im oduzeo deo slobode koju im je dao. Mogu misliti šta bi se desilo da se Bog pokaže. Dobio bi gomilu ovaca, koje ne bi smele slobodno da delaju svesni činjenice da je neko iznad njih.
Ovako je bolje i poštenije. Da vidimo kakvi smo, čak i kad ne verujemo u viši sud.

Dejan Milinkovic

pre 12 godina

Evo malo mojih skromnih razmišljanja na ovu temu.
Ideja boga kao stvoritelja univerzuma ima jedino smisla ako je on večan a univerzum prolazan.
Jer ukoliko bi i bog i univerzum bili večni kakva bi uloga boga uopšte bila? Prosto ne može se stvoriti nešto što je večno. Možda bi se eventualno njegova uloga mogla svesti na stvaranje života u univerzumu ali s obzirom da su naučna saznanja na tu temu (za razliku od stvaranja univerzuma) prilično obimna i utemeljena to ovu ideju čini prilično slabašnom (a možda i pomalo neuzvišenom).
Slično, ukoliko bi i bog i univerzum bili prolazni to bi značilo da je i boga nešto (ili neko) moralo da stvori a ako je to nešto moglo boga zašto ne bi moglo i bilo šta drugo pa i univerzum. Ili, ako on može biti stvoren ni iz čega onda može i univerzum. Drugim rečima bog je i ovde sasvim nepotreban pa je i ideja njegovog postojanja prilično besmislena.
Postoji naravno i četvrta kombinacija - da je bog prolazan a univerzum večan ali tek tu je uloga boga trivijalna da o tome mislim da nema svrhe govoriti.
Dakle, vraćamo se ideji večnog boga a prolaznog univerzuma (kojeg je bog stvorio). Prvo bih skrenuo pažnju na blagu nelogičnost da možemo da pojmimo i prihvatimo da bog može da bude večan ali ne možemo da prihvatimo i shvatimo večnost univerzuma. Meni ovo liči samo na postavljanje stvari tako da uloga boga ima smisla a to baš nema mnogo veze sa iskrenim i pre svega racionalnim pokušajima da se shvati svet oko nas.
Ali čini mi se da to nije najbitnije, hajde da prihvatimo tu tezu da je bog večan a univerzum prolazan i od boga stvoren. Probajte sad da zamislite to "stanje" "pre" stvaranja sveta (a i "nakon" njegovog nestanka) - ne postoji apsolutno ništa sem boga. Meni je to "stanje" nezamislivo i potpuno nelogično. U redu, to može da bude isključivo posledica ograničenosti mog uma, možda je to "stanje" i te kako moguće i sasvim logično i objašnjivo ali moj um jednostavno to ne može da pojmi. Da nema prostora, nema vremena, a postoji neko (ili nešto) ko donosi odluku (kada i gde?) da stvara svet. Stvaranje je vremenski proces kao i javljanje same ideje da se nešto stvori. Ali odakle uopšte to vreme kad nema ničega. Ili se vreme pre stvaranja sveta može pojmiti samo protokom "misli" tog nekog ili nečeg? Ali opet, kako neko može večno da razmišlja i da onda u nekom trenutku donese odluku da stvori nešto tako genijalno kao univerzum? Ima tu još naravno puno pitanja... Voleo bih da mi neko od vernika objasni to "stanje" "pre" nastanka univerzuma, kako ga vidi i shvata, pre svega pojmove prostora i vremena.
Da zaključim, naravno da nikome ne sporim pravo da veruje u šta god hoće, sve što sam zapravo hteo da kažem je da ja nisam u stanju da pronađem smisao u ideji postojanja boga kao i njegove uloge u stvaranju sveta. Meni lično je mnogo prihvatljiviji pojam večnosti univerzuma u kojoj (večnosti) se možda samo ciklično pulsirajući taj univerzum "širi" i "skuplja" navodeći nas na pomisao da nastaje (ni iz čega) i nestaje (ni u šta).

aaaa

pre 12 godina

@Svetom preovladjuju paradajz ljudi!
Šizofrenija je podvrsta psihoze, i obihvata konkretno "nevidljivog prijatelja" koji nam se obraća.
Originalan citat glasi:
"If you talk to God, you are praying. If God talks to you, you have schizophrenia"

Deki

pre 12 godina

Dokinsu bi bilo pametnije da je energiju posvetio dokazivanju teorije evolucije , a ne nepostojanju Boga. Za pocetak nek to bude na primeru nastanka najjednostavnijeg organizma ciji samo dnk lanac ima 150.000 baznih parova, a gde su ostali delovi...

IS HR NI KA

pre 12 godina

"Рече безумник у срцу свом: Нема Бога; неваљали су, гадна су дела њихова; нема никога да добро твори." Псалми Давидови, глава14.1.

Crni Lepotan

pre 12 godina

Ako se pitate ko je stvorio svemir i kazete da nije mogao ni iz cega da se stvori, uporno tvrdeci da je bog sve napravio.Ko je onda stvorio boga?Il je on sam sebe stvorio mozda?Onda je sasvim moguce da se sve stvori samo, samo pod uticajem covekove maste.Bog je samo plod ljudske vere, ljudi su ti koji su ga izmislili i dali mu karakteristike koje danas ima.Nije bog stvorio svet vec je covek stvorio boga,jer nije bio dovoljno civilizovan u davnim vremenima pa u svemu sto nije mogao da objasni dao bogu titulu tog stvaraoca ili cinitelja.I on ce opstati sve dok traje covekova vera, ima ona dobrih strana jer je mozda zasluzna za vecinu ljudskih podviga u istoriji, mnogi su istrajali samo verujuci i moleci se da ce doci do cilja.ALi opet krivimo tu veru jer je uzrok najvecih masakra od postanka do danas.Inace slucajno je da najsiromasniji i neobrazovaniji najvise veruju.Sutra malo je slucajno.Kao sto je neki od ovih naucnika napisao previse je to slozeno i konfuzno zato i nerazumeju ljudi, mozda je postojanje boga u naucnom svetu izbledelo samo ne zele da stvaraju losu sliku o sebi tvrdeci nesto suprotno misljenju vecine.Mislim da je najbolje da ostane neka ravnoteza izmedju vernika i nevernika jer ce to i jednima i drugima dati podsticaj da nastave u onom sto rade.Samo kad bi se sprecila krvoprolica kojih je bilo dosta.

nevjernik neuvjereni

pre 12 godina

Komentari ovdje su zapanjujuci u dubini svojega nerazumijevanja ali mogu se opravdati tim sto su svoje znanje i saznanja dobili preko raznih skola,knjiga,profesorcica,televizije i naravno srednjovjeknovnih pogleda i sujevjerja crkve i 'vjeronauke'!Sto se tice citiranih naucnika i njhovih stavova ni to me ne cudi jer su to ljudi potpuno specijalizovani u svojim istraznim poljima i od njih dalje i ne vide niti mnogo vise znaju;Astronom nije biolog,biolog nije fizicar,fizicar nije raketas itd.Oni od njih koji su posteni barem priznaju da "neznaju o postojanju Boga".Odmah se "javlja" zvanicna vjera da im saopsti da je Bog tu i svakako postoji samo u njega treba "vjerovati" i onda ce se "ON" pojaviti naravno na cisto privatnoj bazi kad ga se pozove.Treba znati njegov telefonski broj.Stalno ga mjenja skoro je presao na celularac.Zovem ga i vabim a on me zapostavlja kaze da je sad na drugoj liniji i da ostavim poruku.Nece baraba da odgovori jer sam izgleda nekad nesto zgrijesio a kod "NJEGA" ide sve po sistemu grijha i zasluge. A onaj bjeli oblacak na slici kao treba da me pokrene u duboko razmisljanje filozofsko.Problem je u tome sto "BOG" "POSTOJI" samo nema ime niti fizicki oblik(pogotovo covjeka dvonosca)) i nema nikakve veze sa vjerovanjem ili nevjerovanjem."Bog" je bezimena,beskrajna i bezvremena kreacija sa beskrajnim kombinacijama i mogucnosti postojanja.U toj se beskrajnoj kreaciji i"MI" negdje nalazimo.Najsavremenija naucna istrazivanja i nalazi se polako krecu u pravcu razumjevanja ovoga kao jedne "istine" ali jako polako jer se mnoge matematicke teorije krse i padaju pod tezinom novih teorija.Prema tome i nauka i religija su u pravu ali istovremno obadvoje grijese.Samo nauka to hoce da ponekad prizna i ako poslije teske muke i natezanja jer niko ne voli da nije u pravu.A vi ljudi samo nastavite sa kupovinom 'bestselera' da postanete pametniji i bacanjem para za popovske penzije i nastavkom diktature nad umom.I ta diktatura je dio boga i kombinacija postojanja ali nikako da izvadi ruku iz nasih dzepova.

Igoritza

pre 12 godina

dokaz da bog postoji (dokazna metoda - logika):

sto se nauke tice, samo poslednjih 100 godina, a konkretno poslednjih 20 godina mozemo da sagledamo naucnu stranu svega oko nas i mogucnosti postojanja boga. ovo sto vam pisem PROCITAJTE, JER JE ARGUMENT NEPOBEDIV!

Kao sto spomenu neko - nauka trenutno ima dve opcije:

1. nesto nastalo iz "nista"

2. Bog

treca opcija vecnosti je iskljucena jer je paradoksalna, i ne slaze se sa trenutnim naucnim modelima o big bang-u (najverovatnije, citaj - 99% je veliki prasak bio)


da krenemo sa NISTA, i propozicijom trenutno tri aktuelna naucnika - Kraus, Hoking, Dokins. Njihovo NISTA se zasniva na, iznenadjujuce decijem razumevanju pojma nista. Iako su Ajntajn i Bhor ukazali da "nista" odnosno prazan prostor u svemiru zapravo jeste nesto (kvantno polje sa nultim spin-om, odnosno kvantno polje u mirujucem stanju i zero-point energijom), ova tri naucnika koji sevise bave medijskim eksponiranjem nego publikacijom (sva trojica su objavili uzasno malo radova od kako su krenuli da se bave medijskim neo-ateizmom), shvataju nista na sledeci nacin:

"Ako kvantna fluktuacija moze da vrati energiju kvanta na "zero point" (pozitivna energetska vrednost vakuum-a odnosno kvantnog polja) , onda isto tako univerzum moze da nastane iz NISTA.

bez da vas davim sa kvantnim poljima, opisacu GRESKU njihove analogije odakle cete sami shvatiti zasto sam rekao da im je razumevanje pojma "decije" -

NISTA - filozofsko, naucno, i bilo koje drugo nista je - nepostojanje. nema karakteristike, nema koordinate, nema energiju, nema spin, nema momentum, nema nista.

KVANTNA FLUKTUACIJA/POLJE - ima koordinate. ima energiju (zero point), ima OSOBINE.


bez daljeg komentarisanja, njihov model "NISTA" je jednostavno pogresan, a neki drugi naucni model gde iz "nista" nastaje nesto jednostavno ne postoji. dakle, oni koji mazu oci narodu i obmanjuju ljude da Bog ne postoji, imaju argument koji svako iz normalnog naroda moze da shvati kao pogresean, kada mu se objasni. NAPOMENA: nije ovo moje trabunjanje, izvolite procitajte Kritike upucene Krauss-u ili Hoking-u na pomenutu analogiju i videcete da velike naucne zverke kritikuju njihov "pokusaj" objasnjavanja Nista>Univerzum teorije.


dakle, sada kada smo zakljucili da NISTA jednostavno ne moze da iznedri NESTO, onda se okrecemo ka drugoj Krauss-ovoj izjavi:

"posto sam zakljucio da je ukupna energija univerzuma NULA, to mi daje jos vece razloge da je svemir nastao ni iz chega"


Dakle, iako jos ne znam odakle gravitacija, iako jos nemamo ni VALIDAN model ujedinjene teorije, covek bez blama zakljucuje da nekako ZNA ukupnu energiju svemira, i to je jos nula.

pa se zapita bilo koji covek, evo ja kao amater naucnik, GDE je on izracunao sledece nepoznate pojmove:


1. kosmoloska konstanta - energija koja gura svemir u ubrzano sirenje i NIKO jos nije ni izveo teoriju odakle ta energija, i ako postoji, KAKO to da ne ispoljava gravitacione efekte, samim time i guta ceo svemir u singularnost .. ? sobzirom da bi trebalo da bude NAJJACA sila u univerzumu jednaka energiji samog univerzuma

2. gravitacija i Higs - odakle higs ? ocigledno da je u pitanju bosonska cestica (bosoni prenose sile, fermioni sacinjavaju materije, jednostavno receno) i gde su Gravitoni (kada telo dobije svojstva gravitacije, ono ga emituje, takodje bosoni)

3. Zasto ima vise materije nego antimaterije, sobzirom da je antimaterija kao teorija odgovorna za uopste i zamishljanje teorije koju Krauss pokusava da sprovede. Sakharov, ruski naucnik je dao teoriju Bariogeneze (stvaranja cestica u pocetku praska) gde je to zapravo i moguce sto se desilo, ali upravo ako je Sakharov u pravu, onda Kraus Nije jer taj balans vise ne postoji. A ako kazes da je Krauss u pravu, kada se vratis na bariogenezu, onda ode nauka u persun.

4. Dark Flow - neprepoznatljiv centar gravitacije koji privlaci odredjene klastere galaksija nenormalno jakom gravitacijom koja se ne moze objasniti NIJEDNIM telom koje odgovara modelu velikog praska, niti Tamnom materijom koja radi isto. Objekat je izracunat da bi trebao da bude crna rupa velicine cele jedne galaksije, sto je nemoguce. primera radi, jedna bilijarska kugla sastavljena od materije crne rupe na 10 metara visine, vuce objekte sa 5 metara nekoliko puta jace nego sto ih zemlja vuce svojom gravitacijom. a zamislite sad objekat velicine galaksije.

4. ako kvantna fluktuacija stvara energiju "ni iz chega" kako Krauss kaze, kako to onda total energija univerzuma ima kontantnu vrednost, i to - NULA .. ?

i jos 1001 stvar koje se ne slazu sa njegovom izjavom, inace covekom koji ima valjda 3 doktorata iz fizike.


svemir NIJE nastao ni iz chega. odnosno iz NISTA. to nije moguce. A kao Agnostik, ja vam NECU reci da ga je napravio Bog. ali krenite odatle, i suprotno Dokinsovoj izjavi da se krecete ka ateizmu, uputite se ka Agnotickom Teizmu, jer se sve svodi na to da smo ljudi, koji imaju svest. i kada bi na kraju svega zamishljali kako je ta svest nastala "ni iz chega, uz nenormalan niz slucajnosti", a u stanju smo da volimo, mrzimo, osecamo, mislimo, resavamo, to bi bilo zaista jednostavno, zar ne ? da, jednostavno bas kao i sve ostalo u ovom velicanstvenom svemiru .. ;)

Aca32

pre 12 godina

@(Marco, 28. februar 2012 21:46)

Nije tacno da je nauka dolazala da kvantne cestice nastaju iz nicega. To je pretpostavka koju su izneli pojedini naucnici ali koja niposto nije dokazana.

A mislim i da nece biti jer tu onda postoje brojni neresivi problemi. Prvo, to nastajanje kvantnih cestica iz nicega podrazumeva kvantni vakum sto je u najmanju ruku postojanje barem prostora. A prostor, makar i prazan, je ipak nesto a ne nista. Dalje, takvo permamentno nastajanje iz nicega vodilo bi stalnom i enermnom povecanju mase svemira, a takodje bi znacilo da nikakav Big bang nije postojao posto bi se takve cestice stvarale oduvek (dakle i pre 14 milrd godina koliko se procenjuje starost svemira). Svemir onda ne bi imao ni starost itd. Da ne govorimo da je nemoguce postaviti jednacinu u kojoj sve nepoznate imaju vrednost nula.

kerekes

pre 12 godina

Apsurd je da je i jedna i druga strana religiozna samo što jedni to znaju i prihvataju a drugi žive u zabludi da su pametniji. Ko shvati shvatiće. Ne postoji ni jedan drugi put, postoji samo put agnostika.

rom musliman

pre 12 godina

ovo ide dejanu milovanovicu bog nije bice koje ti ga zamisljas kao coveka pa pitaje sta je radio prije zemlje da svori on je ziveo sa svoim mudrustima i ziveo je u vodiu svemiru ima jos vode prvo sta je svorio je vreme i to puno vremena pa je otisao van tog vremeskog prostora jel za njega nema vreme danas da kazes malom detetu da jedan prefekta porse sam od sebe potao nece da ti poveruje a kamo li ova prefkna zemlja

Abaxial

pre 12 godina

Iz čovjeka: Razumljivo na osnovu dosadašnjih činjenica.

Ništa - Nemože postojati, te se o njemu nemože ni raspravljati. Pojam je izmišljen radi lakšeg savlađivanja onoga što poznajemo, ali ne i kako razumjeti "SVE".

SVE - Nemože postojati, već se može raspravljati tačno o onome što je čovjeku poznato, te ima ime, osobine, i čovjek ih je definisao.

Za čovjeka je čovjek jedino razumno i svjesno biće koje ima savršene osobine sklada, i u takvom skladu neraskidivo djeluje na prostor, vrijeme, čovjeka, sebe samoga i obrnuto.
Težnja čovjeka da objasni takav savršeni sklad, nastanak svega što poznaje, sebe samoga, izvora odakle je, svrhe za koju je namjenjen i rezultata svrhe, bila je i biće motor pokretač svega što je stvorio i što će stvoriti.

Primjećuje se da:
što čovjek više ZNA - Pozitivne Emocije su jače,
što čovjek manje ZNA - Negativne Emocije su jače.
Dali zbog Emocije čovjek uči, saznaje, otkriva, definiše...?
Dali zbog učenja, saznanja, otkrivanja, definisanja - jača čovjeku emocija...?

Dali možete zamisliti nešto što ne postoji (boju, zvuk, emociju, oblik)?
Dali je nastalo u prasku Božanskih čestica?
Dali je Bog?
Dali je samo tako?....

vasilije knezevic

pre 12 godina

Prepirke o tome da li bog postoji,uopste, samo je gubljenje vremena. Oni koji tvrde,
pronalaze razne ,vjerovatne i nevjerovatne,metode da to dokazu jer tako postaju,
"aktivisti",placeni i neplaceni,da zadovolje svoje licne ambicije.Oni koji tvrde suprotno
takodje upotrebljavaju slicne metode ali vrlo neuspjesno i tako se vracamo na polazni
start,puni nedoumice i kolebljivosti.Postoji,takodje,i treca grupa koja se ne pita "da"
ili "ne" vec jednostano ignorise taj predmet.Sve diskusije o svemiru i zivotu,uopste,
pocinju sa idejom "stvaranja",pocetaka i kraja ne shvatajuci da tako bude religiozne
pojmove koji traze odgovor. Treba uvrsti sebi u glavu da pocetaka i kraja nema,da ne
postoji neki segment u stvarnosti, koja nas okruzuje, koji je stvoren,ima svoj pocetak
i kraj nego se samo mijenja prelazeci iz jedne forme u drugu.Nauka je ustanovila rast
kao promjenu koja je nama vidjiva ili ne ali nije objasnila kako je bog nadahnuo "djevu"
MARIJU da zacne i razvije Isusa njegovog sina.Mozda je to jedan od najvecih "uspjeha"
koji je religiozna misao uspostavila. Obrazovani isto kao i primitivni ljudi su skloni
religioznim misljenjima u veoma slicnoj formi jer je izvor zajednicki.Ako je neko religiozan
u potpunosti,onda njegova veza sa naukom je labilna i nestalna.Sve u svemu istomisljenost
je nemoguca jer ne postoji neko ko to regulise.
vasilije knezevic, 28 feb.2012

Sale

pre 12 godina

Mislim da nauka pokušava postupno da dokaže šta je iza svega, dok je religija sve preskočila i dala odgovore na sva pitanja (koliko god da su ti odgovori tačni ili netačni). I jedno i drugo su samo pretpostavke suštine (kakva god da je).

AHAHAHAHAHA

pre 12 godina

Malo o ovome sto je Shredinger pricao tj. kvaliji

http://www.youtube.com/watch?v=qjfaoe847qQ


Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Decko, jesi li ti ikad cuo za Mariju Kjuri?

vasilije knezevic

pre 12 godina

Vjera-religija,pitanje se postavlja kakvo znacenje,na svim jezicima svijeta, ti pojmovi
znace-oznacavaju.Prije svega,ideja se svodi na nesigurnost,pretpostavke koje vremenom
stalnog ponavljanja postaju takodje nesigurna "istina" a zastarjele izvorne ideje postaju
u neku ruku stvarnost i nemoguce ih je dokazati jer su se dogodile u davnoj proslosti.
Onda nijemo sledujemo i trazimo utjehu u izrazima "pametnih"koji ni sami nijesu
sigurni.Drustveni pritisak lijepog ponasanja stavlja nas u "mat-poziciju" u kojoj
ostajemo cekajuci "sudnji dan".
vasilije knezevic, 29 feb, 2012

Marko

pre 12 godina

Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji.

dokaz o NEjednakosti.

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)

Shone

pre 12 godina

Da ja pitam vas ateiste.Ako Bog ne postoji pa ko je onda stvorio ovaj svet,ovu civilizaciju,ko je stvorio reke mora,jezera,okeane?
Ko je stvorio Evu i Adama ako Bog ne postoji.
Kladim se da je vas pola ovde bezalo sa nastave veronauke.

Goran S.

pre 12 godina

Ako bog postoji, onda mozemo konstatovati da ne postoje reci kojima bi mogli ga navesti da nam se prikaze.
U sustini smatram i da ne bi bilo dobro da svi veruju u njega.
Siguran sam da su i najveci vernici imali trenutak u zivotu kada su posumnjali u njegovo postojanje, ali brzo zatim i nasli sebi objasnjenje i opravdanje za odsustvo boga u tom teskom trenutku za njega.
To jeste jedan dobar nacin dobijanja snage za nalazenjem dusevnog mira i mirenja sa prozivljenim patnjama da je tako moralo biti.
Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan, ja bih pre rekao da smo bogu mi sveti, ja bi sve okrenuo naopacke, ali ne da covek ode u crkvu da mu se bog pokloni, vec da se narod okupi i pokaze postovanje jedan drugom.
Covek uci razvija um i ukoliko bude postojao jos hiljadama godina, neslucene su razmere koje moze dostici, krstariti svemirom i menjati ga, premestati planete i sve sto i najludja masta moze osmisliti danas, to moze biti ostvarivo sutra!

objavite mi komentar

pre 12 godina

Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.

Doctor No

pre 12 godina

Popudopulusu, grešiš silno sinko. Nije prvo Bog stvorio Čaka Norisa, Čak Noris je Božanstvo lično. Udar Čakove pesnice mi sada smatramo Velikim Praskom. Pa čovek karate udarcem ruke cepa atome, izaziva fisiju, kad stisne pesnicu dovodi do (hladne) fuzije !

Aca32

pre 12 godina

Po mom misljenju, kljucno je pitanje samog pocetka univerzuma: ili je a) sve nastalo iz nicega,samo od sebe, ili je b) oduvek postojalo, ili je c) sve stvorila neka visa sila, tj. Bog. Mislim da treca mogucnost logicki ne postoji.

Odgovor pod a) je nemoguc, ukoliko hocemo da bude naucan. Iz nicega ne moze da nastane nesto.

Odgovor pod b) je moguc, ali u tom slucaju je univerzum Bog posto ima bozanske atribute (nestvorenost, bezvremenost pa i svemogucnost), s tim sto taj bog nije lican vec bezlican.

Ostaje c), da je sve stvorio Bog koji je sam transcedentan u odnosu na svet, i koji je sam po sebi nesaznatljiv, ali se saznaje na osnovu svojih dela (univerzum) i na osnovu svoje objave, sto je sad vec druga tema.

Dakle, logicki se postojanje Boga ne moze dokazati, ali se logicki ne moze napraviti ni konizstentna teorija postanka (i opstanka) sveta koja bi Boga iskljucila. Zato ostaje samo vera, vera u Boga ili vera u nepostojanje Boga, a tu izabire ljudska sloboda.

Јое

pre 12 godina

Највећи српски син Никола Тесла о Богу: „Дар менталне снаге долази од Бога, узвишеног бића, и ако концентришемо мозак на ту истину, почињемо да живимо у складу са овом моћном силом."
Владика Николај Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“? „Не“, одговорио је Тесла, „али знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“.

To ti pricam

pre 12 godina

(toliko, 29. februar 2012 10:55)
Devojcice, slusaj...
Niko vama prava nije oduzeo, pa sad da vam ih daje, niko nije sputan od vas da se iskaze u necemu ako je sposoban. Ranije vladao je razum, pa ste svrstane tamo i gde vam je mesto, u kuci i takvim poslovima. Danas nista sposobnije niste, trazite nesto a i same ne znate sta trazite, da vam muskarac bude pod nogama? Onako kako si sposobna tako ce ti i biti. Ima zena koje su direktori i kojima muz jede iz ruke, ima i obratnih situacija, a da trazite da vam drustvo udeli dominatnost u odnosu na muskarca,to je smesno, jer niste sposobne za to. Ako pak trazis ravnopravnost u obliku da i muskarac radi jednako u kuci i to moze, ali onda i vi morate raditi jednako van kuce i izvoditi muskarce na vecere, muvati ih i obezbedjivati gajbe za seks,raditi jednake poslove kao muskarci i doprinositi naucnom radu jednako muskarcima za napredak civilizacije i tehnologije, itd itd..

Beka

pre 12 godina

`Boga je tesko spoznati, ali to ne znaci da ga nema, vec je to znak njegovog VELICANSTVA, a nase slabosti. BOG je kao cista voda koju bismo hteli da popijemo, a ne mozete cistu vodu naliti u prljav sud pa onda suditi o njenoj cistoci.`
TOLIKO ! Mislim da je velika sramota sto ima ovoliki broj nevernika. To je samo dokaz koliko su ljudi neuki i nezahvalni!

Pirija

pre 12 godina

Kao prvo, teorija evolucije se sama zasniva na vjerovanju. Ona nije nista drugo nego ateisticka religija koja bez dokaza svoje hipoteze pretvara u prirodne zakone. Abiogeneza se bavi upravo tim kljucim pitanjem, kako je nastala prva celija? Polazi se od stava da je prva celija nastala slucajno u prirodi, pod uticajem raznih hemijskih procesa su se stvorili prvi proteini (kao gradivne supstance celije) koji su se kasnije jedan s drugim uklapali tako da je na kraju ispala jedna ziva celija.

Nista nemam protiv ove ideje, ali da bi ona postala naucni dokaz, mora se metodom prirodno-naucnog eksperimenta dokazati. A kao sto znamo, do dana danasnjeg istrazivacima nije poslo za rukom da u labaratoriji stvore jednu zivu celiju ili protein. Svaki pokusaj je propao a sto je najgore, mi i dalje ucimo ovu hipotezu kao naucni realitet. Ovdje se vidi da se materialisticko shvatanje u nauci i njene grane poput teorija evolucije zasniva na predpostavkama koje nemaju naucnu tezinu, odnosno da je ona ustvari jedno vjerovanje ravno jednoj religiji.

Ne samo po ovom pitanju nego je i paleontologija dokazala da su ziva bica stvorena i da se ne mijenjaju. Fosilni ostaci (okamenjeni ostaci) davno umrlih zivotinja dokazuju da se ziva bica ne mijenjaju. Mnogi ne znaju da je do sada iskopano preko 120 miliona fosila i niti jedan jedini ne ukazuje na neku medjuvrstu, npr. neki tipicni prelazni oblik izmedju ribe i reptila, reptila i ptice... Tih ostataka nema, medjuvrste ne postoje i to je priznao cak i Carls Darvin u svojoj knjizi "nastanak vrsta", kada je u odjeljku 6 pod naslovom "Poteskoce teorije" rekao sljedece: "Ako je moja teorija tacna, onda u geoloskim slojevima nase zemlje moraju postojati bezbroj fosiliziranih medjuvrsta koje su zivjele, ali ih ne pronalazimo. Zasto u geoloskim slojevima nema tih prelaznih oblika?"

... cak ni do dana danasnjeg nije pronadjena niti jedna jedina medjuvrsta a i dalje ucimo da je evolucija naucni realitet.
Hipoteza o evoluciji nije nista drugo nego ateisticka religija (vjerovanje), koja se za razliku od teistickih religija sebi pripisala naucnu tezinu i danas na sceni nemamo sukob nauka (evolucija) protiv religije, nego religija (evolucija) protiv religije.

Dakle, paleontologija je dokazala da medjuvrste nikada nisu postojale.

Sama cinjenica da je DNA informacija, odnosno gradivni plan, dokazuje da DNA nije mogla nastati slucajno, jer nauka o informacijama koja se zove Informatika je dokazala da je informacija duhovna velicina i da nastaje posredstvom inteligencije. Dakle, DNA nije mogla nikako drukcije nastati osim kreacijom jednog bica koji posjeduje inteligenciju.

Jupi

pre 12 godina

A sto vi ateisti toliko isticete to ne verovanje u Boga, malo ste napadni. Svako ima slobodu da veruje ili ne, a vi podosta vremena provodite u raspravamo o necemu sto za vas ne postoji. Odmorite :)

Radiša

pre 12 godina

Neko je jednom rekao :
" Bolje da živim kao da Bog postoji pa da ga nema nego da živim kao da ne postoji pa da se ,kad odemo tamo ,uverimo da On ipak postoji "

Goran S.

pre 12 godina

Abeona - Rimske zastitnice putnika i putovanja

Adeona - Abeoni su se molili oni koji krecu na put, dok su se Adeoni molili putnicima koji se vracaju

Angerona - Veoma stara rimska boginja nove godine, zato sto je boginja ponovo vratila sunce

Angitija - Stara Italska boginja lecenja koju su postovali Marsi

Apolon - Apolon sa zlatnim kourdzama je bog proricanja, muzike i lecenja. Obozavan je takodje kao zastitnik useva i stada, narocito kod Spartanaca. Apolon je sin Zevsa i Lete

Asklepije - Bog medicine, lekar

Asop - Recni bog

Afrodita - Boginja ljubavi

Bakho - Bog veselja i vina

Belona - Rimska boginja rata

Britomartis - Stara Kritska boginja zivotinja

Venera - Veoma stara Italska boginja ljubavi, koja je poistovecena sa Grckom Afroditom

Vetsa - Rimska boginja ognjista

Viktorija - Rimska boginja pobede

DeaDia - Boginja polja

Dijana - Stara Italska boginja meseca u pradavna vremena, a filozofi je danas smatraju boginjom svetlosti

Dionis - Bog zanosa

Egerija - Boginja, zastitnica trudnih zena i kazu da sigurno donosi decu na svet

Ejlejtija - Grcka boginja porodjaja

Erot - Bog ljubavi

Zevs - Otac bogova i ljudi

Irida - Brzonoga glasnica bogova

Jakho - Bog misterije

Jan - Jedan od najstarijih Rimskih bogova koji cuva mostove i prolaze

Jupiter - Rimski bog neba

Justitija - Boginja pravde

Karna - Rimska boginja koja stiti srce i ostale telesne organe

Kardeja - Boginja kucnih pragova i sarki na vratima

Kerera - Rimska boginja zita koje raste

Kibela - Velika majka bogova, ljudi i svega sto zivi

Konkordeja - Rimska boginja koja je sa bogovima PAX (mir) i SALUS (spas) stitila jedinstvo i u drzavi i u porodici

Kons - Bog tajnog saveta, zastitnik zemlje i njegovih plodova

Kopija - Rimska boginja bogatstva i izobilja

Lavrena - Stara Italska boginja gornjeg sveta

Ladon - Bog reke Ladon, najlepse reke u Grckoj

Lara - Rimska boginja kulta

Leukotija - Morska boginja koja pomorncima pomaze u olujama

Liber - Italski bog koji cini plodnim sve vrste useva

Libitina - Stara Rimska boginja mrtvih, cak su je povezali i sa pogrebnim obicajima

Luna - Rimska boginja meseca

Maja - Boginja trgovine

Marika - Stara latinska boginja porodjaja

Mart - Rimski bog rata

Mater Matuta - Stara Rimska boginja koja stiti decu dok rastu

Merkurije - Rimski bog trgovine

Mojra - Boginja sudbina koja ljudima deli i dobro i zlo

Neptun - Rimski bog voda

Novak - Najmladji bog sporta univerzuma

Nika - Krilata boginja pobede

Okean - Bog svih voda

Ork - Rimski bog gornjeg sveta

Pajan - Lekar bogova

Pales - Boginja krda i stada

Pan - Bog stada i pastira

Parke - Rimska boginja porodjaja

Penej - Bog reke Peneja u Tesaliji

Portun - Rimski bog, zastitnik vrata

Protej - Morski bog

Rumina - Stara Etrurska boginja

Salus - Rimska boginja useva na njivama

Saturn - Rimski bog poljoprivrede

Silivan - Rimski bog suma

Skamandar - Bog glavne reke blizu Troje

Spes - Rimska boginja uspeha

Telus - Rimska boginja zemlje

Tiha - Boginja srece

Fama - Boginja koja siri price, mesajuci istinu sa lazima, izazivajuci neslogu i svadju

Felikitas - Rimska boginja koja donosi srecu

Feronija - Stara boginja sela

Fides - Boginja, zastitnica svih vrsta ugovora u trgovini

Fortuna - Boginja srecnog ishoda

Furije - Rimska boginja osvete

Furina - Prastara Rimska boginja osvete poistovecena sa Furije

Had - Bog podzemlja, vladar carstva mrtvih

Hera - Zevsova zena, boginja brakova na zemlji

Hestija - Boginja ognjista
Hefajst - Bog vatre

Hipolit - Boginja devica

Jedan je dodat, pronadjite ga i aminujte po volji!

Deki

pre 12 godina

Dokinsu bi bilo pametnije da je energiju posvetio dokazivanju teorije evolucije , a ne nepostojanju Boga. Za pocetak nek to bude na primeru nastanka najjednostavnijeg organizma ciji samo dnk lanac ima 150.000 baznih parova, a gde su ostali delovi...

Bada Bing

pre 12 godina

"Mnogi ljudi veruju u Boga jer im tako odgovara posto hriscanstvo pruza veru u drugi zivot odnosno besmrtnost. Oni veruju a nemaju ni jedan dokaz da Bog postoji."

Da, genije, zato se i zove vera a ne znanje i dokazi. A ajde ti dokazi da ne postoji! Ta tvoja nauka ima slabo kakvih dokaza sama po sebi, tako da smo i mi koji verujemo i vi koji ne verujete u Boga tu negde na istom po pitanju dokaza. Ustvari, moze se lepo i tvrditi da smo mi tu i u prednosti: kako je sve nastalo? Pre nego pocne neko sa Big Bang teorijom da vas pitam: a odakle da je nastao Big Bang, i ko je stvorio sve sto je bilo potrebno da se to desi? Odakle to da postoji? Kazete, eto, kao, bilo je uvek tu... pa taj je argument kao dokaz ili slabiji ili na istom kao i onaj o postojanju Boga!! Oba jako abstraktna i daleko van naseg dometa.

Meni je najinteligentnije i najrazumnije da se veruje i u Boga i u nauku. Nauka koliko god da prosiruje misli toliko ih i ogranicava i ima toliko pogresnih teorija koje nam diktiraju zivot, a Bog misli uvek prosiruje... To je zato jer se nauka bavi fizickim stvarima a religija duhovnim. Obe stvari su bitne za nas na ovom svetu.

IS HR NI KA

pre 12 godina

"Рече безумник у срцу свом: Нема Бога; неваљали су, гадна су дела њихова; нема никога да добро твори." Псалми Давидови, глава14.1.

Igoritza

pre 12 godina

dokaz da bog postoji (dokazna metoda - logika):

sto se nauke tice, samo poslednjih 100 godina, a konkretno poslednjih 20 godina mozemo da sagledamo naucnu stranu svega oko nas i mogucnosti postojanja boga. ovo sto vam pisem PROCITAJTE, JER JE ARGUMENT NEPOBEDIV!

Kao sto spomenu neko - nauka trenutno ima dve opcije:

1. nesto nastalo iz "nista"

2. Bog

treca opcija vecnosti je iskljucena jer je paradoksalna, i ne slaze se sa trenutnim naucnim modelima o big bang-u (najverovatnije, citaj - 99% je veliki prasak bio)


da krenemo sa NISTA, i propozicijom trenutno tri aktuelna naucnika - Kraus, Hoking, Dokins. Njihovo NISTA se zasniva na, iznenadjujuce decijem razumevanju pojma nista. Iako su Ajntajn i Bhor ukazali da "nista" odnosno prazan prostor u svemiru zapravo jeste nesto (kvantno polje sa nultim spin-om, odnosno kvantno polje u mirujucem stanju i zero-point energijom), ova tri naucnika koji sevise bave medijskim eksponiranjem nego publikacijom (sva trojica su objavili uzasno malo radova od kako su krenuli da se bave medijskim neo-ateizmom), shvataju nista na sledeci nacin:

"Ako kvantna fluktuacija moze da vrati energiju kvanta na "zero point" (pozitivna energetska vrednost vakuum-a odnosno kvantnog polja) , onda isto tako univerzum moze da nastane iz NISTA.

bez da vas davim sa kvantnim poljima, opisacu GRESKU njihove analogije odakle cete sami shvatiti zasto sam rekao da im je razumevanje pojma "decije" -

NISTA - filozofsko, naucno, i bilo koje drugo nista je - nepostojanje. nema karakteristike, nema koordinate, nema energiju, nema spin, nema momentum, nema nista.

KVANTNA FLUKTUACIJA/POLJE - ima koordinate. ima energiju (zero point), ima OSOBINE.


bez daljeg komentarisanja, njihov model "NISTA" je jednostavno pogresan, a neki drugi naucni model gde iz "nista" nastaje nesto jednostavno ne postoji. dakle, oni koji mazu oci narodu i obmanjuju ljude da Bog ne postoji, imaju argument koji svako iz normalnog naroda moze da shvati kao pogresean, kada mu se objasni. NAPOMENA: nije ovo moje trabunjanje, izvolite procitajte Kritike upucene Krauss-u ili Hoking-u na pomenutu analogiju i videcete da velike naucne zverke kritikuju njihov "pokusaj" objasnjavanja Nista>Univerzum teorije.


dakle, sada kada smo zakljucili da NISTA jednostavno ne moze da iznedri NESTO, onda se okrecemo ka drugoj Krauss-ovoj izjavi:

"posto sam zakljucio da je ukupna energija univerzuma NULA, to mi daje jos vece razloge da je svemir nastao ni iz chega"


Dakle, iako jos ne znam odakle gravitacija, iako jos nemamo ni VALIDAN model ujedinjene teorije, covek bez blama zakljucuje da nekako ZNA ukupnu energiju svemira, i to je jos nula.

pa se zapita bilo koji covek, evo ja kao amater naucnik, GDE je on izracunao sledece nepoznate pojmove:


1. kosmoloska konstanta - energija koja gura svemir u ubrzano sirenje i NIKO jos nije ni izveo teoriju odakle ta energija, i ako postoji, KAKO to da ne ispoljava gravitacione efekte, samim time i guta ceo svemir u singularnost .. ? sobzirom da bi trebalo da bude NAJJACA sila u univerzumu jednaka energiji samog univerzuma

2. gravitacija i Higs - odakle higs ? ocigledno da je u pitanju bosonska cestica (bosoni prenose sile, fermioni sacinjavaju materije, jednostavno receno) i gde su Gravitoni (kada telo dobije svojstva gravitacije, ono ga emituje, takodje bosoni)

3. Zasto ima vise materije nego antimaterije, sobzirom da je antimaterija kao teorija odgovorna za uopste i zamishljanje teorije koju Krauss pokusava da sprovede. Sakharov, ruski naucnik je dao teoriju Bariogeneze (stvaranja cestica u pocetku praska) gde je to zapravo i moguce sto se desilo, ali upravo ako je Sakharov u pravu, onda Kraus Nije jer taj balans vise ne postoji. A ako kazes da je Krauss u pravu, kada se vratis na bariogenezu, onda ode nauka u persun.

4. Dark Flow - neprepoznatljiv centar gravitacije koji privlaci odredjene klastere galaksija nenormalno jakom gravitacijom koja se ne moze objasniti NIJEDNIM telom koje odgovara modelu velikog praska, niti Tamnom materijom koja radi isto. Objekat je izracunat da bi trebao da bude crna rupa velicine cele jedne galaksije, sto je nemoguce. primera radi, jedna bilijarska kugla sastavljena od materije crne rupe na 10 metara visine, vuce objekte sa 5 metara nekoliko puta jace nego sto ih zemlja vuce svojom gravitacijom. a zamislite sad objekat velicine galaksije.

4. ako kvantna fluktuacija stvara energiju "ni iz chega" kako Krauss kaze, kako to onda total energija univerzuma ima kontantnu vrednost, i to - NULA .. ?

i jos 1001 stvar koje se ne slazu sa njegovom izjavom, inace covekom koji ima valjda 3 doktorata iz fizike.


svemir NIJE nastao ni iz chega. odnosno iz NISTA. to nije moguce. A kao Agnostik, ja vam NECU reci da ga je napravio Bog. ali krenite odatle, i suprotno Dokinsovoj izjavi da se krecete ka ateizmu, uputite se ka Agnotickom Teizmu, jer se sve svodi na to da smo ljudi, koji imaju svest. i kada bi na kraju svega zamishljali kako je ta svest nastala "ni iz chega, uz nenormalan niz slucajnosti", a u stanju smo da volimo, mrzimo, osecamo, mislimo, resavamo, to bi bilo zaista jednostavno, zar ne ? da, jednostavno bas kao i sve ostalo u ovom velicanstvenom svemiru .. ;)

superbrko

pre 12 godina

Da nema crkve, religije (svih poznatih), svijet bi bio ljepše mjesto za život. Ljudi bi bili svjesniji, odgovorniji, otvoreniji... Ali ima vremena. Ovako nesto bi vam porucio i sam vas bog, da postoji. Cisto sumnjam da je trebao crkvu, kao instituciju, da ga zastupa na zemlji ili iskvarene i korumpirane svestenike, da govore u njegovo ime.

Realko

pre 12 godina

@Pitanje za vas ateiste.
Ako Bog ne postoji,pa ko je onda stvorio ovaj svet,biljke,zivotinje,covecanstvo,ko je stvorio Evu i Adama,ko je stvorio vodu,drvece itd?
Neki ovde su izgleda bezali sa nastave veronauke.
Molim cenjenu redakciju b92 da objavi moj komentar.
Veliki pozdrav do sledece vesti.
(objavite mi komentar, 29. februar 2012 21:59)

Ajde ja tebe da pitam... ako je to sto si nabrojao moralo da bude stvoreno od nekoga onda je nekom logikom i sam bog morao da bude stvoren. Ako pak kazemo da bog nije stvoren vec "oduvek egzistira" zasto onda ne mozemo reci da svemir i zivot "oduvek egzistiraju".

Ja ne mogu znati kako je zivot nastao da li ima svoj pocetak ili kraj, ali sam siguran da su religije cista ljudska izmisljotina. To su samo ideologije ciji kreatori umesavsi boga teraju mase da ih bezuslovno prihvate jer naime gorece u paklu ako ne prihvate, a dobice nagradu ako prihvate. Zamisli sada kad bi Tadic rekao kako mu se javio bog koji mu je rekao da povede narod u Evropu i ako mi to ne prihvatimo ceka nas bozja kazna. I onda ces se ti nasmejati i reci kako je Tadic lud i kako laze. I ja cu ti onda reci da si TI ATEISTA i da ces goreti u paklu jer ne verujes u boga koji je kroz Tadica govorio!

Objavite komentar jer mrzim kad vernici provociraju ateiste :)

Kubura

pre 12 godina

Najpre smo mislili da je zemlja ravna. Posle smo mislili da smo centar solarnog sistema. Mislili smo i to da smo centar galaksije mlecnog puta. Mislili smo i to da ne postoje druge galaksije.

Ako pogledamo da je nasa galaksija velika toliko, da treba 100000 godina putovati brzinom svetlosti iz jednog kraja ka drugom. Pogleamo i to da izvan nase galaksije postoje milijarde milijarde drugih galaksija, dolazimo do toga da je veoma velika matematicka mogucnost da postoje druga ziva bica u tom velikom univerzumu nalik na nas.

Sveto pismo nas uci: "26. Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi..."
Zasto Bog upotrebljava mnozinu "Nacinimo"? Teolozi kazu: zbog svetog trojstva. -Dali je stvarno tako?

Postoje mnogi arheoloski nalazi koji ukazuju na to da su nas u praistoriji posecivali ziva bica nalik na nas koja su bila tehnoloski naprednija i superiornija od nas. A posecuju nas i dan danas.

Piramide, Puma punku, Praistorijski megaliti, Machupichu, Nazca linije, Bagdad-baterry... i da ne nabrajam.

Ajde ljudi! Zar ne verujete da smo jedini u ovom velikom svemiru?
Ako stvarno nismo, onda one druge vrste je isto Bog stvorio?
Ili imaju i oni svog Boga?
Koje onda naseg boga stvorio?
:)

Milan

pre 12 godina

Ja sam ateista, ali isto tako verujem da nauka nikada nece objasniti postojanje. Spoznacemo jos mnogo stvari, odnosno promenicemo nacin na koji shvatamo stvari, ali bitak nikad necemo objasniti.

Da li to znaci da Bog postoji? Ne. To samo znaci da to u sta smo mi "upali" kao jedinke, kao civilizacija, je toliko velicanstveno da nasi mozgovi nikad nece saznati.

I to je tragedija ali i lepota bivstvovanja.

Religija je prica. Primitivna nauka. Primitivni nacin da se nadje uzrok za ovozemaljske pojave. Cak je i lepa prica. Problem je sto kao dogma, nikad nece dozvoliti da nije u pravu. Zbog toga je opasna.

Sa druge strane nauka nikad nece tvrditi da je u pravu. Najbolje sto moze da tvrdi je da smo do sad ovo uspeli da saznamo, ali da to moze da se promeni. I to je za postovanje. Kada se nauka uzme zdravo za gotovo, skoro da postane religija, pa dobijamo pojave kao fasizam i ostale smrtonosne ideologije.

Zdrav razum nas jedino moze spasti. Dogma nas moze unistiti. Na nama je da omogucimo da zdrav razum bude dovoljan da ljudi cine dobro i da ne cine zlo. Do sad nam je trebala pretnja religije.

Dragan

pre 12 godina

ma mogu ljudi da vjeruju sta oce, i u boga i u deda mraza, to je njihovo pravo. evo, mogu ja da vjerujem da je 2+2=75. ali to ne znaci da sam u pravu

Crni Lepotan

pre 12 godina

Ako se pitate ko je stvorio svemir i kazete da nije mogao ni iz cega da se stvori, uporno tvrdeci da je bog sve napravio.Ko je onda stvorio boga?Il je on sam sebe stvorio mozda?Onda je sasvim moguce da se sve stvori samo, samo pod uticajem covekove maste.Bog je samo plod ljudske vere, ljudi su ti koji su ga izmislili i dali mu karakteristike koje danas ima.Nije bog stvorio svet vec je covek stvorio boga,jer nije bio dovoljno civilizovan u davnim vremenima pa u svemu sto nije mogao da objasni dao bogu titulu tog stvaraoca ili cinitelja.I on ce opstati sve dok traje covekova vera, ima ona dobrih strana jer je mozda zasluzna za vecinu ljudskih podviga u istoriji, mnogi su istrajali samo verujuci i moleci se da ce doci do cilja.ALi opet krivimo tu veru jer je uzrok najvecih masakra od postanka do danas.Inace slucajno je da najsiromasniji i neobrazovaniji najvise veruju.Sutra malo je slucajno.Kao sto je neki od ovih naucnika napisao previse je to slozeno i konfuzno zato i nerazumeju ljudi, mozda je postojanje boga u naucnom svetu izbledelo samo ne zele da stvaraju losu sliku o sebi tvrdeci nesto suprotno misljenju vecine.Mislim da je najbolje da ostane neka ravnoteza izmedju vernika i nevernika jer ce to i jednima i drugima dati podsticaj da nastave u onom sto rade.Samo kad bi se sprecila krvoprolica kojih je bilo dosta.

Igor

pre 12 godina

Moje je misljenje da je trosenje energije na naucno raskrinkavanja religskih zabluda potpuno uludo, tako reci bacanje bisera pred svinje. Potpuno je jasno da su sve velike religije jako daleko od bilo koje istine vezane za svet oko nas.

Oni kojima je stalo da nas rese te posasti (ko sto su ovi novi ateisti poput Dawkinsa), treba pre svega da se koncentrisu na suocavanje verujucih sa razlogom iz kojeg su spremni da veru stave ispred istine.

Kako god bilo meni nista nebi smetalo da ljudi veruju u sta god im padne napamet. Medjutim religije i ideologije su smrt za sposobnost onoga podvrgnutom istim da kriticki, svojom glavom razmislja. Kad se covek dovede u to stanje lako ga je nagovoriti na svakojake gluposti.

A inace vezu izmedju religije i ideologija poput na primer komunisticke lepo je opisao jedan moj religiozni drugar i nesvestan sustine onoga sto je rekao. Kaze on "Komunizam je prouzeo sve od hriscanstva ali je izostavio Boga". Doduse i nisu izostavili Boga. U Jugi je to bio Tito, u Rusiji Staljin u Severnoj Koreji Kim Dzong il. Zato je mnogo smesno kad se ovi religiozni hvataju za takozvane ateisticke rezime kad oce da opisu koliko je bezboznost stetna. To sto se komunizam obracunavao sa crkvom nije bilo zato sto je bila uvreda za zdrav razum nego zato sto je bila konkurencija u manipulisanju sirokim narodnim masama. Zdrav razum je komuinistima isto onoliko trebo koliko i crkvi.

kerekes

pre 12 godina

Apsurd je da je i jedna i druga strana religiozna samo što jedni to znaju i prihvataju a drugi žive u zabludi da su pametniji. Ko shvati shvatiće. Ne postoji ni jedan drugi put, postoji samo put agnostika.

Bobi

pre 12 godina

- "Ima nesto sto je mocnije od boga i sto mi mora i najveci vernik priznati a to je "vreme" koje je covekova umotvorina. Pa tako bog ne moze i nema nikakvog uticaja na proslost i ono sto se vec dogodilo. Znaci bog bas nije svemocan"

A zašto bi Bog menjao prošlost? On bi time čoveku oduzeo najveći dar koji mu je poklonio, a to je: sloboda. Sloboda da čovek slobodno dela po zemlji, sloboda da misli, da odlučuje...
Ta sloboda ide toliko daleko, da nam je pružio mogućnost čak i da ne verujemo u njega, ako to ne želimo.

Da li bi "kopanjem po prošlosti" oduzeo dar koji je dao čoveku? Bi. Zašto bi to radio? Nema nikakve potrebe. Prošlost možda i jeste tako "zacementirana", da bi se pokazao (prljavi) trag koji čovečanstvo ostavlja i pored svega što je dobilo na tacni (ovde mislim pre svega na prirodne resurse, pogodnu klimu, i td.)
Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka".

Samim pokazivanjem i objavljivanjem ljudima, Bog bi im oduzeo deo slobode koju im je dao. Mogu misliti šta bi se desilo da se Bog pokaže. Dobio bi gomilu ovaca, koje ne bi smele slobodno da delaju svesni činjenice da je neko iznad njih.
Ovako je bolje i poštenije. Da vidimo kakvi smo, čak i kad ne verujemo u viši sud.

ZagorTenej

pre 12 godina

Gledajući vozne parkove ispred crkava rekao bih da se ta "vera" debelo isplati.
Ozbiljno, ne postoji nikakav dokaz postojanja Svevišnjeg, te je Njegovo postojanje ili nepostojanje apsolutno nebitno za ljude. Ko hoće, neka veruje ako nema preča posla.
Ako i postoji negde je duboko pogrešio, ako se gleda u šta se ono što je stvorio pretvorilo. Ako On ne greši t.j. ako je udesio namerno sve ovo što se po svetu dešava, onda mora biti jako zloban.

Igor

pre 12 godina

"Nikola Tesla" - Od onoga dana kada počne proučavati duhovne (parapsihološke) pojave, nauka će za deset godina napredovati više nego u svim vekovima svoje istorije...

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Aca32
Toliko mi je tvoj komentar parao uši da sam morao da napišem ovo.
Ne kaže se "iz ničega", nego "ni iz čega". Jasno mi je ako neko sa osnovnom školom tako govori, ali sve preko toga je strašno.

naučnik

pre 12 godina

Ovaj članak je još jedna od brojnih svakodnevnih potvrda da je Srbija iz „komunističke dzamahirije“ postala „pravoslavna dzamahirija“. Večina ljudi koji su tu navedeni nisu naučnici. A za one koji su naučnici reprezentovani su onim njihovim rečenicama koje su istrgnute iz "konteksta".

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Kakva komercijala od naslova. Ovo će biti 100+ komentara, garantujem. :) A još toliko i neodobrenih, možda i ovaj moj.
Taman ću pred spavanje da čitam prepucavanja.

Prosvetitelj

pre 12 godina

Bog je Ljubav !

Samo čovek koji beskrajno voli može potpuno razumeti.

Čovek nije genetski predodređen da zna sve zato može jedino da veruje.
Ali istorija dokazuje mnoge zloupotrebe istine u bilo kojoj veri.

AHAHAHAHAHA

pre 12 godina

Malo o ovome sto je Shredinger pricao tj. kvaliji

http://www.youtube.com/watch?v=qjfaoe847qQ


Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Decko, jesi li ti ikad cuo za Mariju Kjuri?

nevjernik neuvjereni

pre 12 godina

Komentari ovdje su zapanjujuci u dubini svojega nerazumijevanja ali mogu se opravdati tim sto su svoje znanje i saznanja dobili preko raznih skola,knjiga,profesorcica,televizije i naravno srednjovjeknovnih pogleda i sujevjerja crkve i 'vjeronauke'!Sto se tice citiranih naucnika i njhovih stavova ni to me ne cudi jer su to ljudi potpuno specijalizovani u svojim istraznim poljima i od njih dalje i ne vide niti mnogo vise znaju;Astronom nije biolog,biolog nije fizicar,fizicar nije raketas itd.Oni od njih koji su posteni barem priznaju da "neznaju o postojanju Boga".Odmah se "javlja" zvanicna vjera da im saopsti da je Bog tu i svakako postoji samo u njega treba "vjerovati" i onda ce se "ON" pojaviti naravno na cisto privatnoj bazi kad ga se pozove.Treba znati njegov telefonski broj.Stalno ga mjenja skoro je presao na celularac.Zovem ga i vabim a on me zapostavlja kaze da je sad na drugoj liniji i da ostavim poruku.Nece baraba da odgovori jer sam izgleda nekad nesto zgrijesio a kod "NJEGA" ide sve po sistemu grijha i zasluge. A onaj bjeli oblacak na slici kao treba da me pokrene u duboko razmisljanje filozofsko.Problem je u tome sto "BOG" "POSTOJI" samo nema ime niti fizicki oblik(pogotovo covjeka dvonosca)) i nema nikakve veze sa vjerovanjem ili nevjerovanjem."Bog" je bezimena,beskrajna i bezvremena kreacija sa beskrajnim kombinacijama i mogucnosti postojanja.U toj se beskrajnoj kreaciji i"MI" negdje nalazimo.Najsavremenija naucna istrazivanja i nalazi se polako krecu u pravcu razumjevanja ovoga kao jedne "istine" ali jako polako jer se mnoge matematicke teorije krse i padaju pod tezinom novih teorija.Prema tome i nauka i religija su u pravu ali istovremno obadvoje grijese.Samo nauka to hoce da ponekad prizna i ako poslije teske muke i natezanja jer niko ne voli da nije u pravu.A vi ljudi samo nastavite sa kupovinom 'bestselera' da postanete pametniji i bacanjem para za popovske penzije i nastavkom diktature nad umom.I ta diktatura je dio boga i kombinacija postojanja ali nikako da izvadi ruku iz nasih dzepova.

rom musliman

pre 12 godina

ovo ide dejanu milovanovicu bog nije bice koje ti ga zamisljas kao coveka pa pitaje sta je radio prije zemlje da svori on je ziveo sa svoim mudrustima i ziveo je u vodiu svemiru ima jos vode prvo sta je svorio je vreme i to puno vremena pa je otisao van tog vremeskog prostora jel za njega nema vreme danas da kazes malom detetu da jedan prefekta porse sam od sebe potao nece da ti poveruje a kamo li ova prefkna zemlja

Marco

pre 12 godina

@(Aca32, 28. februar 2012 17:16)

Nauka upravo pokazuje da je prva opcija tacna, jer na nivou kvarkova cestice nastaju iz nicega (i nestaju). Tako da ti logika ne stoji.

toliko

pre 12 godina

@dokaz o NEjednakosti
tvoj komentar je potpuno nevezan za temu, ali vise govori o tebi i tvojoj NEinteligenciji. te frustracije i ocigledni kompleks inferiornosti, koji mora da ti je usadjen od zene/zena u tvom zivotu, mogao si da ostavis za neke druge teme.
inace, to sto su muski naucnici u ovom tekstu (i dominacija istih u proslosti) nije dokaz zenske inferiornosti, vec neceg drugoga. da se ne bi zamarao puno, mogao bi da se pitas samo o mogucnostima i pravima zena na skolovanje, intelektualni razvoj i pravima na druge slobode kroz istoriju pa sve nekad do 50ih godina 20. vijeka

Madhva (Hare Kišna)

pre 12 godina

Nikola Tesla:
„Onog dana kada nauka počne proučavati nefizičke pojave, u narednih deset godina napredovaće više nego u svim ranijim vekovima svoje istorije.“
„Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.“

Aca32

pre 12 godina

@(Marco, 28. februar 2012 21:46)

Nije tacno da je nauka dolazala da kvantne cestice nastaju iz nicega. To je pretpostavka koju su izneli pojedini naucnici ali koja niposto nije dokazana.

A mislim i da nece biti jer tu onda postoje brojni neresivi problemi. Prvo, to nastajanje kvantnih cestica iz nicega podrazumeva kvantni vakum sto je u najmanju ruku postojanje barem prostora. A prostor, makar i prazan, je ipak nesto a ne nista. Dalje, takvo permamentno nastajanje iz nicega vodilo bi stalnom i enermnom povecanju mase svemira, a takodje bi znacilo da nikakav Big bang nije postojao posto bi se takve cestice stvarale oduvek (dakle i pre 14 milrd godina koliko se procenjuje starost svemira). Svemir onda ne bi imao ni starost itd. Da ne govorimo da je nemoguce postaviti jednacinu u kojoj sve nepoznate imaju vrednost nula.

aaaa

pre 12 godina

@Svetom preovladjuju paradajz ljudi!
Šizofrenija je podvrsta psihoze, i obihvata konkretno "nevidljivog prijatelja" koji nam se obraća.
Originalan citat glasi:
"If you talk to God, you are praying. If God talks to you, you have schizophrenia"

vasilije knezevic

pre 12 godina

Prepirke o tome da li bog postoji,uopste, samo je gubljenje vremena. Oni koji tvrde,
pronalaze razne ,vjerovatne i nevjerovatne,metode da to dokazu jer tako postaju,
"aktivisti",placeni i neplaceni,da zadovolje svoje licne ambicije.Oni koji tvrde suprotno
takodje upotrebljavaju slicne metode ali vrlo neuspjesno i tako se vracamo na polazni
start,puni nedoumice i kolebljivosti.Postoji,takodje,i treca grupa koja se ne pita "da"
ili "ne" vec jednostano ignorise taj predmet.Sve diskusije o svemiru i zivotu,uopste,
pocinju sa idejom "stvaranja",pocetaka i kraja ne shvatajuci da tako bude religiozne
pojmove koji traze odgovor. Treba uvrsti sebi u glavu da pocetaka i kraja nema,da ne
postoji neki segment u stvarnosti, koja nas okruzuje, koji je stvoren,ima svoj pocetak
i kraj nego se samo mijenja prelazeci iz jedne forme u drugu.Nauka je ustanovila rast
kao promjenu koja je nama vidjiva ili ne ali nije objasnila kako je bog nadahnuo "djevu"
MARIJU da zacne i razvije Isusa njegovog sina.Mozda je to jedan od najvecih "uspjeha"
koji je religiozna misao uspostavila. Obrazovani isto kao i primitivni ljudi su skloni
religioznim misljenjima u veoma slicnoj formi jer je izvor zajednicki.Ako je neko religiozan
u potpunosti,onda njegova veza sa naukom je labilna i nestalna.Sve u svemu istomisljenost
je nemoguca jer ne postoji neko ko to regulise.
vasilije knezevic, 28 feb.2012

Abaxial

pre 12 godina

Iz čovjeka: Razumljivo na osnovu dosadašnjih činjenica.

Ništa - Nemože postojati, te se o njemu nemože ni raspravljati. Pojam je izmišljen radi lakšeg savlađivanja onoga što poznajemo, ali ne i kako razumjeti "SVE".

SVE - Nemože postojati, već se može raspravljati tačno o onome što je čovjeku poznato, te ima ime, osobine, i čovjek ih je definisao.

Za čovjeka je čovjek jedino razumno i svjesno biće koje ima savršene osobine sklada, i u takvom skladu neraskidivo djeluje na prostor, vrijeme, čovjeka, sebe samoga i obrnuto.
Težnja čovjeka da objasni takav savršeni sklad, nastanak svega što poznaje, sebe samoga, izvora odakle je, svrhe za koju je namjenjen i rezultata svrhe, bila je i biće motor pokretač svega što je stvorio i što će stvoriti.

Primjećuje se da:
što čovjek više ZNA - Pozitivne Emocije su jače,
što čovjek manje ZNA - Negativne Emocije su jače.
Dali zbog Emocije čovjek uči, saznaje, otkriva, definiše...?
Dali zbog učenja, saznanja, otkrivanja, definisanja - jača čovjeku emocija...?

Dali možete zamisliti nešto što ne postoji (boju, zvuk, emociju, oblik)?
Dali je nastalo u prasku Božanskih čestica?
Dali je Bog?
Dali je samo tako?....

Kazablanka

pre 12 godina

Neverovatno je da od toliko stotina najvećih umova u istoriji čovečanstva nema nijedne žene.ili pak samo par njih.
hmm. ipak nismo jednako pametni..nego je to samo moda trenutno:)
(dokaz o NEjednakosti., 28. februar 2012 16:34)

Izostavio si jednu "malu cinjenicu", a to je da je zenama bilo zabranjeno skolovanje u proslosti, pa cak i do prije 50-ak godina na nekim, svjetski poznatim univerzitetima. Pa i pored toga, postoji mnostvo zena koje su se u tom periodu, i pored takvih prepreka, uspjele izboriti i doprinijeti razvoju covjecanstva na razlicitim poljima. I, upravo zbog toga, zasluzuju jos vece postovanje. A tvoj komentar je samo izraz tvog kompleksa nize vrijednosti, kao i onih koji su ti dali +. Prosto zalim muskarce kao sto si ti.

a2

pre 12 godina

Artur Klark je rekao i da ni na sta nije potroseno toliko vremena koliko na rasprave o bogu. Pa se i dalje raspravlja...
Medutim, postoje milioni i milioni ljudskih bica u svetu koja nikada nisu imala priliku upoznati se konceptom boga ili nekih nadprirodnih bica i sila. Oni posmatraju i dozivljavaju svet iz takoreci, prve ruke. I ko govori u njihovo ime. Niko drugi nego oni sami. I cesto su bas takvi ljudi najrazlozniji u tumacenju stvarnosti.

Dejan Milinkovic

pre 12 godina

Evo malo mojih skromnih razmišljanja na ovu temu.
Ideja boga kao stvoritelja univerzuma ima jedino smisla ako je on večan a univerzum prolazan.
Jer ukoliko bi i bog i univerzum bili večni kakva bi uloga boga uopšte bila? Prosto ne može se stvoriti nešto što je večno. Možda bi se eventualno njegova uloga mogla svesti na stvaranje života u univerzumu ali s obzirom da su naučna saznanja na tu temu (za razliku od stvaranja univerzuma) prilično obimna i utemeljena to ovu ideju čini prilično slabašnom (a možda i pomalo neuzvišenom).
Slično, ukoliko bi i bog i univerzum bili prolazni to bi značilo da je i boga nešto (ili neko) moralo da stvori a ako je to nešto moglo boga zašto ne bi moglo i bilo šta drugo pa i univerzum. Ili, ako on može biti stvoren ni iz čega onda može i univerzum. Drugim rečima bog je i ovde sasvim nepotreban pa je i ideja njegovog postojanja prilično besmislena.
Postoji naravno i četvrta kombinacija - da je bog prolazan a univerzum večan ali tek tu je uloga boga trivijalna da o tome mislim da nema svrhe govoriti.
Dakle, vraćamo se ideji večnog boga a prolaznog univerzuma (kojeg je bog stvorio). Prvo bih skrenuo pažnju na blagu nelogičnost da možemo da pojmimo i prihvatimo da bog može da bude večan ali ne možemo da prihvatimo i shvatimo večnost univerzuma. Meni ovo liči samo na postavljanje stvari tako da uloga boga ima smisla a to baš nema mnogo veze sa iskrenim i pre svega racionalnim pokušajima da se shvati svet oko nas.
Ali čini mi se da to nije najbitnije, hajde da prihvatimo tu tezu da je bog večan a univerzum prolazan i od boga stvoren. Probajte sad da zamislite to "stanje" "pre" stvaranja sveta (a i "nakon" njegovog nestanka) - ne postoji apsolutno ništa sem boga. Meni je to "stanje" nezamislivo i potpuno nelogično. U redu, to može da bude isključivo posledica ograničenosti mog uma, možda je to "stanje" i te kako moguće i sasvim logično i objašnjivo ali moj um jednostavno to ne može da pojmi. Da nema prostora, nema vremena, a postoji neko (ili nešto) ko donosi odluku (kada i gde?) da stvara svet. Stvaranje je vremenski proces kao i javljanje same ideje da se nešto stvori. Ali odakle uopšte to vreme kad nema ničega. Ili se vreme pre stvaranja sveta može pojmiti samo protokom "misli" tog nekog ili nečeg? Ali opet, kako neko može večno da razmišlja i da onda u nekom trenutku donese odluku da stvori nešto tako genijalno kao univerzum? Ima tu još naravno puno pitanja... Voleo bih da mi neko od vernika objasni to "stanje" "pre" nastanka univerzuma, kako ga vidi i shvata, pre svega pojmove prostora i vremena.
Da zaključim, naravno da nikome ne sporim pravo da veruje u šta god hoće, sve što sam zapravo hteo da kažem je da ja nisam u stanju da pronađem smisao u ideji postojanja boga kao i njegove uloge u stvaranju sveta. Meni lično je mnogo prihvatljiviji pojam večnosti univerzuma u kojoj (večnosti) se možda samo ciklično pulsirajući taj univerzum "širi" i "skuplja" navodeći nas na pomisao da nastaje (ni iz čega) i nestaje (ni u šta).

vasilije knezevic

pre 12 godina

Vjera-religija,pitanje se postavlja kakvo znacenje,na svim jezicima svijeta, ti pojmovi
znace-oznacavaju.Prije svega,ideja se svodi na nesigurnost,pretpostavke koje vremenom
stalnog ponavljanja postaju takodje nesigurna "istina" a zastarjele izvorne ideje postaju
u neku ruku stvarnost i nemoguce ih je dokazati jer su se dogodile u davnoj proslosti.
Onda nijemo sledujemo i trazimo utjehu u izrazima "pametnih"koji ni sami nijesu
sigurni.Drustveni pritisak lijepog ponasanja stavlja nas u "mat-poziciju" u kojoj
ostajemo cekajuci "sudnji dan".
vasilije knezevic, 29 feb, 2012

Sale

pre 12 godina

Mislim da nauka pokušava postupno da dokaže šta je iza svega, dok je religija sve preskočila i dala odgovore na sva pitanja (koliko god da su ti odgovori tačni ili netačni). I jedno i drugo su samo pretpostavke suštine (kakva god da je).

Goran S.

pre 12 godina

(Bobi, 29. februar 2012 12:31)
Kazes:
"Da li on zna budućnost? Zna, iako sudbina ne postoji, jer sveti oci kažu da: "Bog zna ishode naših odluka"."

Vidis, ja ti tvrdim da se i buducnost vec dogodila, jer za svemirske velicine planeta zemlja, ma galaksija nasa je kao zrno peska sa kilometarske udaljenosti. Vreme, sta je vreme? To je nasa umotvorina, milion godina na nasoj planeti je nemerljivo malo vreme za univerzum koliki je, jer ako tako gledas i verujes u boga, onda je za tebe bog jedan i za ceo univerzum, a onda mozes li pojmiti koliki je? Koliki je u plusu u odnosu na nas, toliki je i u minusu u odnosu na nas. Tako ceo nama vidljivi svemir moze biti samo kap vode u jednoj casi nekog bica koju ce ispiti i za njega je to par sekundi a za nas su milioni godina.
Tako nama neki mikroorganizam vidljiv optickim instrumentima, jednostavno nestane nakon nekoliko sati. Pazi sad, a da je taj mikroorganizam inteligentno bice koje je odredilo vreme, njemu bi taj nas sat bio 100 godina.Tako, jedna kap vode za neko zivo bice u njoj moze biti toliko da je beskonacno veliki prostor. Zato ti kazem, vreme je relativna stvar.
Ceo univerzum je toliki da je bezgranican za nas, a i sam on mozda je samo jedna dimenzija iz koje kad bi izasao, usao bi u jednu toliku da bi ovaj nas bio kap mora za taj, i tako u krug!?Uostalom, kao ono zivo bice koje bi uspelo izaci iz kapi vode i uslo u novu dimenziju, nasu dimenziju.
Kraj? Sta je kraj? Ima li kosmos kraja?Nema brate, dodjes do kraja, i sta je iza njega?Da neces doci do nekog zida, a onda taj zid ,pa i on mora imati kraja, jel?Ili je on mozda beskrajan?
Tema je do jaja, za ispiranje mozga bez kraja...