Ponedeljak, 27.02.2012.

12:30

U BG plata i do 600€, u Ljigu 140

Prosečna neto zarada isplaćena u janauru bila je 36.639 dinara, što je nominalno manje za 16,5 odsto, a realno manje za 16,6 odsto nego u decembru 2011.

Izvor: B92

U BG plata i do 600€, u Ljigu 140 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Igor Milutinovic

pre 12 godina

Zalosno je sto se prava regionalizacija nije izvrsila!Pri tom ne mislim da je rade sarena laza partije kao sto je URS,ALI AKO SE NESTO HITNO NE PROMENI SUOCICEMO SE SA OTCEPLJENJEM VOJVODINE,A ZATIM MACVE,A ZATIM SANDZAKA,A ZATIM JUGA,A KAD OSTANE NJIHOV BEOGRADSKI PASALUK ONDA DA VIDIMO DA LI CE PLATE BITI 600 EURA!

trofazni utikač

pre 12 godina

Struja košta isto, grejanje košta isto, voda košta isto, telefon košta isto, mleko košta isto, hleba košta isto, meso košta isto, povrće i voće košta isto....po čemu su građani koji žive u Beogradu povlašćeniji od ostalih građana Srbije?

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Ja već nekoliko puta napisah, al' 'ajde da kažem opet - i ovakav kakav je, dinar je precenjen bar 15%. Do skora smo nazirali ambis u koji će se srušiti građevinska i metalska industrija. Trenutno je njihov sunovrat u zamahu. Sada naziremo ambis u koji će se srušiti sve neproizvodne delatnosti, posebno one koje se finansiraju zahvatanjem iz prihoda građana i privrede. Verujte, neće proći još puno pre no što se ispostavi da javni sektor i administracija moraju da smanje plate i broj upošljenika. Isto to važi i za penzije - moraće da se smanje. Ništa više ne zavisi ni od volje političara, ni od njihove spremnosti da do maksimuma mrcvare građane i privredu...jednostavno moraju, nemaju kud. To više nije stvar izbora već neminovnost. Jedino promenljivo je kada će se državnim upošljenicima i penzionerima saopštiti loša vest, sve ostalo je izvesno. A i mi ostali ćemo proći kao bosi po trnju. 2012. će biti najsličnija puštanju krvi u moru punom ajkula.

Sanjalica

pre 12 godina

Po čemu se meri da je život u Beogradu skuplji nego u ostatku Srbije? Po kafićima i stanarini?
I posle se priča o nekoj prosečnoj plati....tu prosečnu platu 75% stanovnika sanja...ostalih 25% su ili držćavnici ili žive u BG!

Bg zauvek

pre 12 godina

Trebalo di da se odcepimo od ostatka Srbije i da Beograd bude posebna pokrajina u Srbiji a da i dalje uzimamo poreze preko republickog budzeta iz ostatka Srbije.
Sta nas u Bg briga kako se zivi u tzv ostatku Srbije i kolike su im plate.Sami su za to krivi,sami su toliko sposobni!
Beograd zauvek !

merac vremena

pre 12 godina

Evo nam gazi standard koji imamo i sa ovako malim platama, a vlada ima svoje kvazi ekonomiste koji nam prognoziraju da "cene nece pratiti rast kursa", samo nam nisu rekli kada je tako bilo u Srbiji.

skubi dubi du

pre 12 godina

Svi koji rade u javnim preduzecima (JP) nemaju brige.
Parlament je na predlog Vlade Srbije usvojio davanje garancija Srbije, tacnije zaduzivanje, za javna preduzeca, tako da je u tim JP obezbedjena plata za radnike.
Nece biti povecanja, ali ce biti plata, na teret svih poreskih obveznika.
Dosta mi je ovakvog sistema, zelim promene.

tvin piks

pre 12 godina

U decembru su isplacivali razne bonuse u Vladinim organima, kako bi "potkupili" glasace pred prestojecim izborima, tako da je pad prosecne plate u januaru normalan.
Obicni gradjani mogu samo da sanjaju o mestima gde su uhlebljeni parijski drugovi vladajuce druzine.

Aleksandar

pre 12 godina

Plate su 'pale' zato sto su u decembru 'porasle'. U stvarnosti, one su ostale iste, samo su se decembra isplacivali bonusi, dodaci i 13. plate pa se i to uracunalo u tu platu. Zato sada januara, kada toga nema, opet 'padaju' plate. Proceprkajte malo po arhivi vesti i videcete o cemu pricam, upravo je B92 objavio tu prethodnu vest o vecim platama.

Marko

pre 12 godina

Plate su morale pasti posto je dosta stranackih kadrova u zadnje vreme prikaceno na drzavne jasle. Tu su i komunalna policija, nove agencije i sl. Svi oni ne stvaraju novu vrednost. Novu vrednost proizvodi odredjen broj ljudi, a ako se na njih prikace oni koji je ne stvaraju, logicno je da ce nakon podele te nove vrednosti svako dobiti manji deo nego ranije. Jos kad se na to dodaju i brojni krediti koje je drzava uzela, pa gomila penzionera i "penzionera", onda nam moze biti jasno zasto su plate pale...

GDE SU MOJIH 300E

pre 12 godina

Evo ja radim u privatnoj firmi Securitas iz Beograda,kad je evro bio 8o izlazio sam oko 26ooo din.platu,u međuvremenu firma ukida prevoz,ukida regres,ukida topli obrok,uvodi da 2 do 4 dana mesečno ne radim,ne plaća rad praznikom i vikendom više nego običnim danima i sada izlazim od 16ooo do 19000 din.platim račune,ostavim za doručak i ostane 0 dinara.a Život

Laky Boy

pre 12 godina

Ova i slicne vesti su takoreci postale svakodnevica u Srbiji, tako da nas to veoma malo iznenadjuje jer smo se vec navikli na to, samo pitanje je dokle cemo jos da trpimo sve to, nadam se samo do izbora

ivana

pre 12 godina

Ovi podaci su totalno nevalidni. Visina prosecne plate ne bi trebala da se izrazava aritmetickom sredinom vec tzv. Mod-om,odnosno najcescom visinom plate, jer ako 4 osobe imaju platu po 10 000,a jedna 500 000, ispalo bi da je prosecna plata 108000 sto je realno glupost. Prosecna plata u ovoj Banana drzavi je mnooogo manja.

Jovanča

pre 12 godina

Beograd i Novi Sad imaju duple plate od ostalog dela Srbije!? Gde je sad obećanje o jednakom razvoju Srbije sa predhodnih izbora.Nema. Pojela maca. Ovim se kupuje mir u Srbiji i najveći broj glasača u dva finansijska centra. A šta će biti kad nestane stranih kredita? Onda će nas primorati da prodamo rudnike, izvore( i one koje do sad nismo prodali), itd . Ali ne nadajte se dobru. Neće tu raditi naši već strani jeftiniji radnici.

M012Z

pre 12 godina

Da, to se misli na one koji platu imaju, sta ce oni jadni ljudi koji ne rade nigde sem u javnu kuhinju, pa sami sebe satiremo, sto ne uvedose bar Euro, pa da znamo kolike su cene, ovako coveka hvata jeza kada god udje u prodavnicu. Hocemo u evropu, ali praznog dzepa nemamo ni za kartu. Srozavamo se svakog dana sve vise, najbolje da sami sebi objavimo i embargo, pa da lepo znamo na cemu smo, ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.

Moja kultura su rakija i meze, Evropa je dosadna, podla i bezveze

pre 12 godina

Opusteno ljudi, dobijamo status sada, sve ce da se sredi. :)

Na ozbiljnu notu: Vreme je da kazemo cao Evropi i s njima samo ekonomske veze odrzavati. Isto tako i Rusiju tretirati i napraviti neki balans.
Sa takvim planom mozemo do oporavka. Sve ostalo je prevremeno resenje.

Sneg u Januraru

pre 12 godina

Pa naravno! Sta drugo moze i da se ocekuje? U zemlji u kojoj 80% firmi posluje samo u lokalu, gde su masine i tehnologija zastarele a kultura rada na niskom nivou. Kako mogu da se ocekuju visoke plate a da se nista ne radi? Ova vest nas uvek iznova iznenadi, bas kao sneg u Januaru!

Dejan

pre 12 godina

Prema delatnost: najviše plate su imali oni koji NIŠTA NE RADE a za to su plaćeni, političari,stranački predsednici opština i birokratija... pa tek onda možda naftaši!

Vesna

pre 12 godina

Zabrinjavajuće...
Ja uz jedan stvarno skroman život, jedva sastavljam kraj sa krajem, a muž i ja radimo, fakultetski obrazovani, i podižemo dvoje dece, ali je sve teže, iz dana u dan. Ne znam kako ćemo, šta ćemo, ali je činjenica da su novčanici sve tanji, a računi se samo gomilaju.

pa vi vidite gde smo

pre 12 godina

I te plate su nerealno visoke jer se finansiraju iz zaduzivanja ka MMF-u i drakonskog tlacenja realnog sektora, da ne kazem legalizovane drzavne otimacine.
Tome se blizi kraj jer taj proces je sam po sebi osudjen na propast kad ne razvijate zemlju, i (ne)radni narod i penzionere na drzavnim jaslama treba pripremiti na prepolovljenje i ovoga sto imaju sad.

VOJKA

pre 12 godina

Nemamo ni za najosnovniju potrosacku korpu za ceo mesec vise,situacija je gora nego devedesetih,s tim sto se posao jos teze nalazi jer su privredu unistili

tron

pre 12 godina

Pad plata mora da je prozuzrokovao armiju novozaposlenih ili ipak nije?
Ja pretpostavljam da je to ova stimulacija uspesnim privrednicima o kome je govorio Cvetkovic,petrovic,Dulic....

Zarko 75

pre 12 godina

Plate su premale, a sto je jos gore retke su porodice gde vise clanova radi, ako radi samo jedan u cetvoroclanoj porodici, sto je najcesci slucaj, to je par hiljada po jednom clanu!!! Kako se snalazimo samo mi znamo!!!

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nisu plate pale, samo je tu sada situacija realnija nego u decembru. Masa firmi je u decembru isplatila 13-tu platu ili bonuse, tako da je po statistici decembarska plata bila veca nego sto jeste.

Slicno je i sa januarskom platom, samo u dosta manje obimu, tako da ce se tek u februaru videti koliko je realno jedna plata. Verovatno ce pasti na nivo iz novembra prosle godine.

Petar Ljig

pre 12 godina

Evo našeg Ljiga po treći put među najnižim primanjima u Srbiji. Pa ovde većina preživljava sa 10 000 dinara jer je celokupna privreda uništena. I kakve to promene obećava Velja Ilić kada je član njegove stranke Miroslav Maksimović ovde predsednik opštine 8 godina? Umesto da ga smeni što je sa svojom koalicijom doveo narod do totalne bede on ga je još ubacio u Izvršni odbor stranke.

Sole

pre 12 godina

Tako je u poslednjih 10 godina u Srbiji, što je i logično, jer firme uglavnom u decembru isplaćuju dodatke na zaradu u vidu 13. plate, novogodišnjih bonusa, itd.

Slobodan

pre 12 godina

Prosecna plata je oko 20.000 i ona jeste manja zbog svih poskupljenja, ali je to potpuno nebitno, obzirom da nikada od nje i nije moglo da se zivi!!!

maraton

pre 12 godina

Ovi statistički podaci nisu odraz stvarnog stanja u Srbiji i nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Zašto? Zašto se prosek primanja pravi matematičkom sredinom enormno visokih plata u državnim institucijama, sa primanjima ispod minimalca i dobija se neka sredina koja ništa ne dokazuje. Platežna moć opada u dužem periodu, uprkos tome što vlada pokušava da nam dokaže kako je sve pod kontrolom. Verujemo da jeste kad su u pitanju oni, ali kad je u pitanju većina stanovništva ništa nije pod kontrolom, pa ni cene.

uros

pre 12 godina

Tipičan članak za naslovnu stanu da izazove senzacija, iako je sve u članku istina. Ono čega nema u članku je da je prosečna plata u decembru koja se koristi da bi se izračunao pad, za 5500 hiljada veća nego u novembru zbog isplata bonusa u srpskim firmama. Oni koji rade za strance dobijaju bonuse u februaru, martu ili aprilu, ako ih dobijaju. Ako se uporedi novembarska (koja je mnogo bolje merilo) i januarska plata evidentan je pad ali ne od 7000 nego od 1700 dinara. Plus kada se doda i rast evra, evedintant je realan pad ali daleko od onog sto pise u članku.

ZLOBEX

pre 12 godina

Zasto Evro nije uveden kod nas kao u C.Gori. Prosto,onda bi nasu Vlast cekali nemiri posle pritisaka da se smanji javna potrosnja kao u Grckoj.Ovako, pustis dinar 30-40 posto dole i za tolko si smanjio plate a da NE OSETE.
Hi,hi,hi.

djordje83

pre 12 godina

To je tako kada se trosi a nista ne zaradjuje 50% plata je fiktivno nista ne rade a i dalje primaju plate sede u kancelarijama i ispijaju kafu to mora da prestane odmah ili u suprotnom cemo zavrsiti kao grcka

Грчански Деспот

pre 12 godina

Kako je moguce da toliki prosek plate bude?Gde to ima tolike plate?
Ja vam odgovorno kazem da plate u mom gradu nisu vece od 25000 din. a ima i manje, a vi taj prosek izvadiste odnekud.
Ovo malo vredja nas i koji ne radimo nigde i onih koji rade jer verovatno naduvate pred Izbore ili prosek u Beogradu je taj?
dokle vise gradjani prvog i drugog reda?!

Damjan19

pre 12 godina

Tome morate i dodati povećanje cena u trgovinama, tako da jednostavno dolazite do cifre od 25-30% smanjenja ekonomske moći porodice u Srbiji. Statistika je u ovom slučaju neumitna, dokazuje kako kolaps u Srbiji stiže na mala vrata, a to je preko porodičnih budžeta, koji se više ne mogu izdržati.

Silvana

pre 12 godina

Solidarnost u ovoj vlasti je negde u nekoj slepoj ulici,i nikako da pronadje pravi put do onih kojima je potrebna.Mislim na solidarnost vlasti!

Zvonko

pre 12 godina

Kad su za jedan mesec ovoliko pale, šta bi bilo tek do kraja godine? Na sreću uskoro će izbori i građani neće dati poverenje koaliciji koja je odgovorna između ostalog i za njihove plate.

besna glista

pre 12 godina

To kod onih koji imaju plate. A sta cemo s onima koji ne mogu da nadju posao godinama? I sta sad? Stacemo sad gospodo na vlasti, kako lokalnoj tako i drzavnoj? Da gradimo jos jedan most, a? Ma Bus Plus ce resiti sve, bez brige...

ZLOBEX

pre 12 godina

Zasto Evro nije uveden kod nas kao u C.Gori. Prosto,onda bi nasu Vlast cekali nemiri posle pritisaka da se smanji javna potrosnja kao u Grckoj.Ovako, pustis dinar 30-40 posto dole i za tolko si smanjio plate a da NE OSETE.
Hi,hi,hi.

Slobodan

pre 12 godina

Prosecna plata je oko 20.000 i ona jeste manja zbog svih poskupljenja, ali je to potpuno nebitno, obzirom da nikada od nje i nije moglo da se zivi!!!

Грчански Деспот

pre 12 godina

Kako je moguce da toliki prosek plate bude?Gde to ima tolike plate?
Ja vam odgovorno kazem da plate u mom gradu nisu vece od 25000 din. a ima i manje, a vi taj prosek izvadiste odnekud.
Ovo malo vredja nas i koji ne radimo nigde i onih koji rade jer verovatno naduvate pred Izbore ili prosek u Beogradu je taj?
dokle vise gradjani prvog i drugog reda?!

Dejan

pre 12 godina

Prema delatnost: najviše plate su imali oni koji NIŠTA NE RADE a za to su plaćeni, političari,stranački predsednici opština i birokratija... pa tek onda možda naftaši!

VOJKA

pre 12 godina

Nemamo ni za najosnovniju potrosacku korpu za ceo mesec vise,situacija je gora nego devedesetih,s tim sto se posao jos teze nalazi jer su privredu unistili

Jovanča

pre 12 godina

Beograd i Novi Sad imaju duple plate od ostalog dela Srbije!? Gde je sad obećanje o jednakom razvoju Srbije sa predhodnih izbora.Nema. Pojela maca. Ovim se kupuje mir u Srbiji i najveći broj glasača u dva finansijska centra. A šta će biti kad nestane stranih kredita? Onda će nas primorati da prodamo rudnike, izvore( i one koje do sad nismo prodali), itd . Ali ne nadajte se dobru. Neće tu raditi naši već strani jeftiniji radnici.

besna glista

pre 12 godina

To kod onih koji imaju plate. A sta cemo s onima koji ne mogu da nadju posao godinama? I sta sad? Stacemo sad gospodo na vlasti, kako lokalnoj tako i drzavnoj? Da gradimo jos jedan most, a? Ma Bus Plus ce resiti sve, bez brige...

Petar Ljig

pre 12 godina

Evo našeg Ljiga po treći put među najnižim primanjima u Srbiji. Pa ovde većina preživljava sa 10 000 dinara jer je celokupna privreda uništena. I kakve to promene obećava Velja Ilić kada je član njegove stranke Miroslav Maksimović ovde predsednik opštine 8 godina? Umesto da ga smeni što je sa svojom koalicijom doveo narod do totalne bede on ga je još ubacio u Izvršni odbor stranke.

djordje83

pre 12 godina

To je tako kada se trosi a nista ne zaradjuje 50% plata je fiktivno nista ne rade a i dalje primaju plate sede u kancelarijama i ispijaju kafu to mora da prestane odmah ili u suprotnom cemo zavrsiti kao grcka

uros

pre 12 godina

Tipičan članak za naslovnu stanu da izazove senzacija, iako je sve u članku istina. Ono čega nema u članku je da je prosečna plata u decembru koja se koristi da bi se izračunao pad, za 5500 hiljada veća nego u novembru zbog isplata bonusa u srpskim firmama. Oni koji rade za strance dobijaju bonuse u februaru, martu ili aprilu, ako ih dobijaju. Ako se uporedi novembarska (koja je mnogo bolje merilo) i januarska plata evidentan je pad ali ne od 7000 nego od 1700 dinara. Plus kada se doda i rast evra, evedintant je realan pad ali daleko od onog sto pise u članku.

Zarko 75

pre 12 godina

Plate su premale, a sto je jos gore retke su porodice gde vise clanova radi, ako radi samo jedan u cetvoroclanoj porodici, sto je najcesci slucaj, to je par hiljada po jednom clanu!!! Kako se snalazimo samo mi znamo!!!

pa vi vidite gde smo

pre 12 godina

I te plate su nerealno visoke jer se finansiraju iz zaduzivanja ka MMF-u i drakonskog tlacenja realnog sektora, da ne kazem legalizovane drzavne otimacine.
Tome se blizi kraj jer taj proces je sam po sebi osudjen na propast kad ne razvijate zemlju, i (ne)radni narod i penzionere na drzavnim jaslama treba pripremiti na prepolovljenje i ovoga sto imaju sad.

GDE SU MOJIH 300E

pre 12 godina

Evo ja radim u privatnoj firmi Securitas iz Beograda,kad je evro bio 8o izlazio sam oko 26ooo din.platu,u međuvremenu firma ukida prevoz,ukida regres,ukida topli obrok,uvodi da 2 do 4 dana mesečno ne radim,ne plaća rad praznikom i vikendom više nego običnim danima i sada izlazim od 16ooo do 19000 din.platim račune,ostavim za doručak i ostane 0 dinara.a Život

maraton

pre 12 godina

Ovi statistički podaci nisu odraz stvarnog stanja u Srbiji i nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Zašto? Zašto se prosek primanja pravi matematičkom sredinom enormno visokih plata u državnim institucijama, sa primanjima ispod minimalca i dobija se neka sredina koja ništa ne dokazuje. Platežna moć opada u dužem periodu, uprkos tome što vlada pokušava da nam dokaže kako je sve pod kontrolom. Verujemo da jeste kad su u pitanju oni, ali kad je u pitanju većina stanovništva ništa nije pod kontrolom, pa ni cene.

Damjan19

pre 12 godina

Tome morate i dodati povećanje cena u trgovinama, tako da jednostavno dolazite do cifre od 25-30% smanjenja ekonomske moći porodice u Srbiji. Statistika je u ovom slučaju neumitna, dokazuje kako kolaps u Srbiji stiže na mala vrata, a to je preko porodičnih budžeta, koji se više ne mogu izdržati.

Vesna

pre 12 godina

Zabrinjavajuće...
Ja uz jedan stvarno skroman život, jedva sastavljam kraj sa krajem, a muž i ja radimo, fakultetski obrazovani, i podižemo dvoje dece, ali je sve teže, iz dana u dan. Ne znam kako ćemo, šta ćemo, ali je činjenica da su novčanici sve tanji, a računi se samo gomilaju.

Zvonko

pre 12 godina

Kad su za jedan mesec ovoliko pale, šta bi bilo tek do kraja godine? Na sreću uskoro će izbori i građani neće dati poverenje koaliciji koja je odgovorna između ostalog i za njihove plate.

Sole

pre 12 godina

Tako je u poslednjih 10 godina u Srbiji, što je i logično, jer firme uglavnom u decembru isplaćuju dodatke na zaradu u vidu 13. plate, novogodišnjih bonusa, itd.

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nisu plate pale, samo je tu sada situacija realnija nego u decembru. Masa firmi je u decembru isplatila 13-tu platu ili bonuse, tako da je po statistici decembarska plata bila veca nego sto jeste.

Slicno je i sa januarskom platom, samo u dosta manje obimu, tako da ce se tek u februaru videti koliko je realno jedna plata. Verovatno ce pasti na nivo iz novembra prosle godine.

ivana

pre 12 godina

Ovi podaci su totalno nevalidni. Visina prosecne plate ne bi trebala da se izrazava aritmetickom sredinom vec tzv. Mod-om,odnosno najcescom visinom plate, jer ako 4 osobe imaju platu po 10 000,a jedna 500 000, ispalo bi da je prosecna plata 108000 sto je realno glupost. Prosecna plata u ovoj Banana drzavi je mnooogo manja.

tron

pre 12 godina

Pad plata mora da je prozuzrokovao armiju novozaposlenih ili ipak nije?
Ja pretpostavljam da je to ova stimulacija uspesnim privrednicima o kome je govorio Cvetkovic,petrovic,Dulic....

Sneg u Januraru

pre 12 godina

Pa naravno! Sta drugo moze i da se ocekuje? U zemlji u kojoj 80% firmi posluje samo u lokalu, gde su masine i tehnologija zastarele a kultura rada na niskom nivou. Kako mogu da se ocekuju visoke plate a da se nista ne radi? Ova vest nas uvek iznova iznenadi, bas kao sneg u Januaru!

Silvana

pre 12 godina

Solidarnost u ovoj vlasti je negde u nekoj slepoj ulici,i nikako da pronadje pravi put do onih kojima je potrebna.Mislim na solidarnost vlasti!

Marko

pre 12 godina

Plate su morale pasti posto je dosta stranackih kadrova u zadnje vreme prikaceno na drzavne jasle. Tu su i komunalna policija, nove agencije i sl. Svi oni ne stvaraju novu vrednost. Novu vrednost proizvodi odredjen broj ljudi, a ako se na njih prikace oni koji je ne stvaraju, logicno je da ce nakon podele te nove vrednosti svako dobiti manji deo nego ranije. Jos kad se na to dodaju i brojni krediti koje je drzava uzela, pa gomila penzionera i "penzionera", onda nam moze biti jasno zasto su plate pale...

M012Z

pre 12 godina

Da, to se misli na one koji platu imaju, sta ce oni jadni ljudi koji ne rade nigde sem u javnu kuhinju, pa sami sebe satiremo, sto ne uvedose bar Euro, pa da znamo kolike su cene, ovako coveka hvata jeza kada god udje u prodavnicu. Hocemo u evropu, ali praznog dzepa nemamo ni za kartu. Srozavamo se svakog dana sve vise, najbolje da sami sebi objavimo i embargo, pa da lepo znamo na cemu smo, ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.

Moja kultura su rakija i meze, Evropa je dosadna, podla i bezveze

pre 12 godina

Opusteno ljudi, dobijamo status sada, sve ce da se sredi. :)

Na ozbiljnu notu: Vreme je da kazemo cao Evropi i s njima samo ekonomske veze odrzavati. Isto tako i Rusiju tretirati i napraviti neki balans.
Sa takvim planom mozemo do oporavka. Sve ostalo je prevremeno resenje.

trofazni utikač

pre 12 godina

Struja košta isto, grejanje košta isto, voda košta isto, telefon košta isto, mleko košta isto, hleba košta isto, meso košta isto, povrće i voće košta isto....po čemu su građani koji žive u Beogradu povlašćeniji od ostalih građana Srbije?

tvin piks

pre 12 godina

U decembru su isplacivali razne bonuse u Vladinim organima, kako bi "potkupili" glasace pred prestojecim izborima, tako da je pad prosecne plate u januaru normalan.
Obicni gradjani mogu samo da sanjaju o mestima gde su uhlebljeni parijski drugovi vladajuce druzine.

Sanjalica

pre 12 godina

Po čemu se meri da je život u Beogradu skuplji nego u ostatku Srbije? Po kafićima i stanarini?
I posle se priča o nekoj prosečnoj plati....tu prosečnu platu 75% stanovnika sanja...ostalih 25% su ili držćavnici ili žive u BG!

Laky Boy

pre 12 godina

Ova i slicne vesti su takoreci postale svakodnevica u Srbiji, tako da nas to veoma malo iznenadjuje jer smo se vec navikli na to, samo pitanje je dokle cemo jos da trpimo sve to, nadam se samo do izbora

skubi dubi du

pre 12 godina

Svi koji rade u javnim preduzecima (JP) nemaju brige.
Parlament je na predlog Vlade Srbije usvojio davanje garancija Srbije, tacnije zaduzivanje, za javna preduzeca, tako da je u tim JP obezbedjena plata za radnike.
Nece biti povecanja, ali ce biti plata, na teret svih poreskih obveznika.
Dosta mi je ovakvog sistema, zelim promene.

Bg zauvek

pre 12 godina

Trebalo di da se odcepimo od ostatka Srbije i da Beograd bude posebna pokrajina u Srbiji a da i dalje uzimamo poreze preko republickog budzeta iz ostatka Srbije.
Sta nas u Bg briga kako se zivi u tzv ostatku Srbije i kolike su im plate.Sami su za to krivi,sami su toliko sposobni!
Beograd zauvek !

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Ja već nekoliko puta napisah, al' 'ajde da kažem opet - i ovakav kakav je, dinar je precenjen bar 15%. Do skora smo nazirali ambis u koji će se srušiti građevinska i metalska industrija. Trenutno je njihov sunovrat u zamahu. Sada naziremo ambis u koji će se srušiti sve neproizvodne delatnosti, posebno one koje se finansiraju zahvatanjem iz prihoda građana i privrede. Verujte, neće proći još puno pre no što se ispostavi da javni sektor i administracija moraju da smanje plate i broj upošljenika. Isto to važi i za penzije - moraće da se smanje. Ništa više ne zavisi ni od volje političara, ni od njihove spremnosti da do maksimuma mrcvare građane i privredu...jednostavno moraju, nemaju kud. To više nije stvar izbora već neminovnost. Jedino promenljivo je kada će se državnim upošljenicima i penzionerima saopštiti loša vest, sve ostalo je izvesno. A i mi ostali ćemo proći kao bosi po trnju. 2012. će biti najsličnija puštanju krvi u moru punom ajkula.

merac vremena

pre 12 godina

Evo nam gazi standard koji imamo i sa ovako malim platama, a vlada ima svoje kvazi ekonomiste koji nam prognoziraju da "cene nece pratiti rast kursa", samo nam nisu rekli kada je tako bilo u Srbiji.

Igor Milutinovic

pre 12 godina

Zalosno je sto se prava regionalizacija nije izvrsila!Pri tom ne mislim da je rade sarena laza partije kao sto je URS,ALI AKO SE NESTO HITNO NE PROMENI SUOCICEMO SE SA OTCEPLJENJEM VOJVODINE,A ZATIM MACVE,A ZATIM SANDZAKA,A ZATIM JUGA,A KAD OSTANE NJIHOV BEOGRADSKI PASALUK ONDA DA VIDIMO DA LI CE PLATE BITI 600 EURA!

Aleksandar

pre 12 godina

Plate su 'pale' zato sto su u decembru 'porasle'. U stvarnosti, one su ostale iste, samo su se decembra isplacivali bonusi, dodaci i 13. plate pa se i to uracunalo u tu platu. Zato sada januara, kada toga nema, opet 'padaju' plate. Proceprkajte malo po arhivi vesti i videcete o cemu pricam, upravo je B92 objavio tu prethodnu vest o vecim platama.

Zvonko

pre 12 godina

Kad su za jedan mesec ovoliko pale, šta bi bilo tek do kraja godine? Na sreću uskoro će izbori i građani neće dati poverenje koaliciji koja je odgovorna između ostalog i za njihove plate.

Bg zauvek

pre 12 godina

Trebalo di da se odcepimo od ostatka Srbije i da Beograd bude posebna pokrajina u Srbiji a da i dalje uzimamo poreze preko republickog budzeta iz ostatka Srbije.
Sta nas u Bg briga kako se zivi u tzv ostatku Srbije i kolike su im plate.Sami su za to krivi,sami su toliko sposobni!
Beograd zauvek !

Грчански Деспот

pre 12 godina

Kako je moguce da toliki prosek plate bude?Gde to ima tolike plate?
Ja vam odgovorno kazem da plate u mom gradu nisu vece od 25000 din. a ima i manje, a vi taj prosek izvadiste odnekud.
Ovo malo vredja nas i koji ne radimo nigde i onih koji rade jer verovatno naduvate pred Izbore ili prosek u Beogradu je taj?
dokle vise gradjani prvog i drugog reda?!

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nisu plate pale, samo je tu sada situacija realnija nego u decembru. Masa firmi je u decembru isplatila 13-tu platu ili bonuse, tako da je po statistici decembarska plata bila veca nego sto jeste.

Slicno je i sa januarskom platom, samo u dosta manje obimu, tako da ce se tek u februaru videti koliko je realno jedna plata. Verovatno ce pasti na nivo iz novembra prosle godine.

Moja kultura su rakija i meze, Evropa je dosadna, podla i bezveze

pre 12 godina

Opusteno ljudi, dobijamo status sada, sve ce da se sredi. :)

Na ozbiljnu notu: Vreme je da kazemo cao Evropi i s njima samo ekonomske veze odrzavati. Isto tako i Rusiju tretirati i napraviti neki balans.
Sa takvim planom mozemo do oporavka. Sve ostalo je prevremeno resenje.

ZLOBEX

pre 12 godina

Zasto Evro nije uveden kod nas kao u C.Gori. Prosto,onda bi nasu Vlast cekali nemiri posle pritisaka da se smanji javna potrosnja kao u Grckoj.Ovako, pustis dinar 30-40 posto dole i za tolko si smanjio plate a da NE OSETE.
Hi,hi,hi.

VOJKA

pre 12 godina

Nemamo ni za najosnovniju potrosacku korpu za ceo mesec vise,situacija je gora nego devedesetih,s tim sto se posao jos teze nalazi jer su privredu unistili

trofazni utikač

pre 12 godina

Struja košta isto, grejanje košta isto, voda košta isto, telefon košta isto, mleko košta isto, hleba košta isto, meso košta isto, povrće i voće košta isto....po čemu su građani koji žive u Beogradu povlašćeniji od ostalih građana Srbije?

uros

pre 12 godina

Tipičan članak za naslovnu stanu da izazove senzacija, iako je sve u članku istina. Ono čega nema u članku je da je prosečna plata u decembru koja se koristi da bi se izračunao pad, za 5500 hiljada veća nego u novembru zbog isplata bonusa u srpskim firmama. Oni koji rade za strance dobijaju bonuse u februaru, martu ili aprilu, ako ih dobijaju. Ako se uporedi novembarska (koja je mnogo bolje merilo) i januarska plata evidentan je pad ali ne od 7000 nego od 1700 dinara. Plus kada se doda i rast evra, evedintant je realan pad ali daleko od onog sto pise u članku.

pa vi vidite gde smo

pre 12 godina

I te plate su nerealno visoke jer se finansiraju iz zaduzivanja ka MMF-u i drakonskog tlacenja realnog sektora, da ne kazem legalizovane drzavne otimacine.
Tome se blizi kraj jer taj proces je sam po sebi osudjen na propast kad ne razvijate zemlju, i (ne)radni narod i penzionere na drzavnim jaslama treba pripremiti na prepolovljenje i ovoga sto imaju sad.

Jovanča

pre 12 godina

Beograd i Novi Sad imaju duple plate od ostalog dela Srbije!? Gde je sad obećanje o jednakom razvoju Srbije sa predhodnih izbora.Nema. Pojela maca. Ovim se kupuje mir u Srbiji i najveći broj glasača u dva finansijska centra. A šta će biti kad nestane stranih kredita? Onda će nas primorati da prodamo rudnike, izvore( i one koje do sad nismo prodali), itd . Ali ne nadajte se dobru. Neće tu raditi naši već strani jeftiniji radnici.

Sole

pre 12 godina

Tako je u poslednjih 10 godina u Srbiji, što je i logično, jer firme uglavnom u decembru isplaćuju dodatke na zaradu u vidu 13. plate, novogodišnjih bonusa, itd.

Laky Boy

pre 12 godina

Ova i slicne vesti su takoreci postale svakodnevica u Srbiji, tako da nas to veoma malo iznenadjuje jer smo se vec navikli na to, samo pitanje je dokle cemo jos da trpimo sve to, nadam se samo do izbora

besna glista

pre 12 godina

To kod onih koji imaju plate. A sta cemo s onima koji ne mogu da nadju posao godinama? I sta sad? Stacemo sad gospodo na vlasti, kako lokalnoj tako i drzavnoj? Da gradimo jos jedan most, a? Ma Bus Plus ce resiti sve, bez brige...

djordje83

pre 12 godina

To je tako kada se trosi a nista ne zaradjuje 50% plata je fiktivno nista ne rade a i dalje primaju plate sede u kancelarijama i ispijaju kafu to mora da prestane odmah ili u suprotnom cemo zavrsiti kao grcka

Slobodan

pre 12 godina

Prosecna plata je oko 20.000 i ona jeste manja zbog svih poskupljenja, ali je to potpuno nebitno, obzirom da nikada od nje i nije moglo da se zivi!!!

Petar Ljig

pre 12 godina

Evo našeg Ljiga po treći put među najnižim primanjima u Srbiji. Pa ovde većina preživljava sa 10 000 dinara jer je celokupna privreda uništena. I kakve to promene obećava Velja Ilić kada je član njegove stranke Miroslav Maksimović ovde predsednik opštine 8 godina? Umesto da ga smeni što je sa svojom koalicijom doveo narod do totalne bede on ga je još ubacio u Izvršni odbor stranke.

tron

pre 12 godina

Pad plata mora da je prozuzrokovao armiju novozaposlenih ili ipak nije?
Ja pretpostavljam da je to ova stimulacija uspesnim privrednicima o kome je govorio Cvetkovic,petrovic,Dulic....

Zarko 75

pre 12 godina

Plate su premale, a sto je jos gore retke su porodice gde vise clanova radi, ako radi samo jedan u cetvoroclanoj porodici, sto je najcesci slucaj, to je par hiljada po jednom clanu!!! Kako se snalazimo samo mi znamo!!!

Dejan

pre 12 godina

Prema delatnost: najviše plate su imali oni koji NIŠTA NE RADE a za to su plaćeni, političari,stranački predsednici opština i birokratija... pa tek onda možda naftaši!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Ja već nekoliko puta napisah, al' 'ajde da kažem opet - i ovakav kakav je, dinar je precenjen bar 15%. Do skora smo nazirali ambis u koji će se srušiti građevinska i metalska industrija. Trenutno je njihov sunovrat u zamahu. Sada naziremo ambis u koji će se srušiti sve neproizvodne delatnosti, posebno one koje se finansiraju zahvatanjem iz prihoda građana i privrede. Verujte, neće proći još puno pre no što se ispostavi da javni sektor i administracija moraju da smanje plate i broj upošljenika. Isto to važi i za penzije - moraće da se smanje. Ništa više ne zavisi ni od volje političara, ni od njihove spremnosti da do maksimuma mrcvare građane i privredu...jednostavno moraju, nemaju kud. To više nije stvar izbora već neminovnost. Jedino promenljivo je kada će se državnim upošljenicima i penzionerima saopštiti loša vest, sve ostalo je izvesno. A i mi ostali ćemo proći kao bosi po trnju. 2012. će biti najsličnija puštanju krvi u moru punom ajkula.

Sanjalica

pre 12 godina

Po čemu se meri da je život u Beogradu skuplji nego u ostatku Srbije? Po kafićima i stanarini?
I posle se priča o nekoj prosečnoj plati....tu prosečnu platu 75% stanovnika sanja...ostalih 25% su ili držćavnici ili žive u BG!

maraton

pre 12 godina

Ovi statistički podaci nisu odraz stvarnog stanja u Srbiji i nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Zašto? Zašto se prosek primanja pravi matematičkom sredinom enormno visokih plata u državnim institucijama, sa primanjima ispod minimalca i dobija se neka sredina koja ništa ne dokazuje. Platežna moć opada u dužem periodu, uprkos tome što vlada pokušava da nam dokaže kako je sve pod kontrolom. Verujemo da jeste kad su u pitanju oni, ali kad je u pitanju većina stanovništva ništa nije pod kontrolom, pa ni cene.

Damjan19

pre 12 godina

Tome morate i dodati povećanje cena u trgovinama, tako da jednostavno dolazite do cifre od 25-30% smanjenja ekonomske moći porodice u Srbiji. Statistika je u ovom slučaju neumitna, dokazuje kako kolaps u Srbiji stiže na mala vrata, a to je preko porodičnih budžeta, koji se više ne mogu izdržati.

Silvana

pre 12 godina

Solidarnost u ovoj vlasti je negde u nekoj slepoj ulici,i nikako da pronadje pravi put do onih kojima je potrebna.Mislim na solidarnost vlasti!

M012Z

pre 12 godina

Da, to se misli na one koji platu imaju, sta ce oni jadni ljudi koji ne rade nigde sem u javnu kuhinju, pa sami sebe satiremo, sto ne uvedose bar Euro, pa da znamo kolike su cene, ovako coveka hvata jeza kada god udje u prodavnicu. Hocemo u evropu, ali praznog dzepa nemamo ni za kartu. Srozavamo se svakog dana sve vise, najbolje da sami sebi objavimo i embargo, pa da lepo znamo na cemu smo, ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.

Vesna

pre 12 godina

Zabrinjavajuće...
Ja uz jedan stvarno skroman život, jedva sastavljam kraj sa krajem, a muž i ja radimo, fakultetski obrazovani, i podižemo dvoje dece, ali je sve teže, iz dana u dan. Ne znam kako ćemo, šta ćemo, ali je činjenica da su novčanici sve tanji, a računi se samo gomilaju.

GDE SU MOJIH 300E

pre 12 godina

Evo ja radim u privatnoj firmi Securitas iz Beograda,kad je evro bio 8o izlazio sam oko 26ooo din.platu,u međuvremenu firma ukida prevoz,ukida regres,ukida topli obrok,uvodi da 2 do 4 dana mesečno ne radim,ne plaća rad praznikom i vikendom više nego običnim danima i sada izlazim od 16ooo do 19000 din.platim račune,ostavim za doručak i ostane 0 dinara.a Život

Aleksandar

pre 12 godina

Plate su 'pale' zato sto su u decembru 'porasle'. U stvarnosti, one su ostale iste, samo su se decembra isplacivali bonusi, dodaci i 13. plate pa se i to uracunalo u tu platu. Zato sada januara, kada toga nema, opet 'padaju' plate. Proceprkajte malo po arhivi vesti i videcete o cemu pricam, upravo je B92 objavio tu prethodnu vest o vecim platama.

Sneg u Januraru

pre 12 godina

Pa naravno! Sta drugo moze i da se ocekuje? U zemlji u kojoj 80% firmi posluje samo u lokalu, gde su masine i tehnologija zastarele a kultura rada na niskom nivou. Kako mogu da se ocekuju visoke plate a da se nista ne radi? Ova vest nas uvek iznova iznenadi, bas kao sneg u Januaru!

ivana

pre 12 godina

Ovi podaci su totalno nevalidni. Visina prosecne plate ne bi trebala da se izrazava aritmetickom sredinom vec tzv. Mod-om,odnosno najcescom visinom plate, jer ako 4 osobe imaju platu po 10 000,a jedna 500 000, ispalo bi da je prosecna plata 108000 sto je realno glupost. Prosecna plata u ovoj Banana drzavi je mnooogo manja.

tvin piks

pre 12 godina

U decembru su isplacivali razne bonuse u Vladinim organima, kako bi "potkupili" glasace pred prestojecim izborima, tako da je pad prosecne plate u januaru normalan.
Obicni gradjani mogu samo da sanjaju o mestima gde su uhlebljeni parijski drugovi vladajuce druzine.

Igor Milutinovic

pre 12 godina

Zalosno je sto se prava regionalizacija nije izvrsila!Pri tom ne mislim da je rade sarena laza partije kao sto je URS,ALI AKO SE NESTO HITNO NE PROMENI SUOCICEMO SE SA OTCEPLJENJEM VOJVODINE,A ZATIM MACVE,A ZATIM SANDZAKA,A ZATIM JUGA,A KAD OSTANE NJIHOV BEOGRADSKI PASALUK ONDA DA VIDIMO DA LI CE PLATE BITI 600 EURA!

Marko

pre 12 godina

Plate su morale pasti posto je dosta stranackih kadrova u zadnje vreme prikaceno na drzavne jasle. Tu su i komunalna policija, nove agencije i sl. Svi oni ne stvaraju novu vrednost. Novu vrednost proizvodi odredjen broj ljudi, a ako se na njih prikace oni koji je ne stvaraju, logicno je da ce nakon podele te nove vrednosti svako dobiti manji deo nego ranije. Jos kad se na to dodaju i brojni krediti koje je drzava uzela, pa gomila penzionera i "penzionera", onda nam moze biti jasno zasto su plate pale...

skubi dubi du

pre 12 godina

Svi koji rade u javnim preduzecima (JP) nemaju brige.
Parlament je na predlog Vlade Srbije usvojio davanje garancija Srbije, tacnije zaduzivanje, za javna preduzeca, tako da je u tim JP obezbedjena plata za radnike.
Nece biti povecanja, ali ce biti plata, na teret svih poreskih obveznika.
Dosta mi je ovakvog sistema, zelim promene.

merac vremena

pre 12 godina

Evo nam gazi standard koji imamo i sa ovako malim platama, a vlada ima svoje kvazi ekonomiste koji nam prognoziraju da "cene nece pratiti rast kursa", samo nam nisu rekli kada je tako bilo u Srbiji.