Petak, 24.02.2012.

18:16

Novo potonuće, EUR preko 110 RSD

Domaća valuta dodatno je oslabila prema evru, pa će po zvaničnom kursu u ponedeljak biti potrebno više od 110 dinara za evro, uprkos intervenciji NBS.

Izvor: Tanjug

Novo potonuæe, EUR preko 110 RSD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 12 godina

samo bi hteo da skrenem paznju ljudima koji porede euro/dinar iz 2008 i kazu vredeo je 78din=1e. a sta bi oni onda rekli ako se vratimo jos dve godine ranije na 2006 tad je odnos bio 87din=1e onda pad i nije veliki. za 6 god. 23din. razlika u kursu nije strasno... a ako pogledamo da kad je uveden e 2002 kurs je bio 60din=1e i za 10god. smo imali u proseku 10% inflaciju godisnje i mozemo lako izracunati da kurs treba da se vrti oko 150din=1e. ovo je realno kretanje kursa ali to mnogima neodgovara.

Steva

pre 12 godina

Izabrali smo neke političare. Oni se u naše ime zadužuju i tim novcem raspolažu. Onda sav taj novac mi treba da vraćamo, a pošto smo sve dužniji i dužniji, potrebno je povećavati poreze. Dakle, za sada, treba dići stopu PDV-a na 25% jer je to nivo koji čini da možemo uredno da vraćamo dugove.

Onda se naši političari zaduže još, pa onda diži PDV na 30%. Dizanje PDV-a direktno slabi našu kupovnu moć.

Šta je zapravo rešenje:
1. Dovesti na vlast nekog kome je (iz ko zna kog razloga) zbilja stalo do Srbije a ne do sopstvenog džepa
2. Prestati sa odbranom dinara. Pustiti ga da padne ako treba i na 300 dinara za EUR jer u jednom trenutku će "sam od sebe" stati. To će dovesti do KATASTROFALNIH gubitaka za one koji uvoze, proizvode uz uvoz većeg dela sirovina, ona koji imaju kredite i UNIŠTIĆE sve banke. Ali nam se "nebo neće srušiti na glavu".
3. Povući se iz procesa o pridruživanju EU, ili, pokušati da se zadrži taj status, ali da podignemo dodatno carine na različitu robu iz uvoza.
4. Dati strancima koncesije na eksploataciju svega i svačega u Srbiji, za šta god su zainteresovani.
5. Prikupljati pare kao hrčak i vraćati dugove
6. Pokrenuti zidanje infrasturkture i stanova od sopstvenih sredstava. Ako "domaće" cementare i slične građevinske firme to ne podrže, napraviti nove državnim parama.
7. Zabraniti kredite indeksirane u stranoj valuti.
8. Ukinuti Vlahovićevo tumačenje po kome ako je neka domaća firma vlasnik zemljišta u Srbiji a dužna je stranoj banci ili kompaniji, bankrotira, strana banka ili kompnanija postju vlasnici zemljišta u Srbiji. Strana banka/kompanija nikada ne sme postati vlasnik zemljišta u Srbiji. tako će se i obim zaduživanja naših firmi u inostrantsvu, tzv. corss-border kreditima, smanjiti na minimum.
9. Osloniti se na dinar isključivo.
10. Firme koje su u privatnom vlasništvu, a loše rade, generišu gubitke ili se vidi nedomaćinski odnos privatnih vlasnika, nacionalizovati po kratkom postupku.
11. Domaću privredu, koja se oslanja isključivo na domaće resurse, osloboditi što je više moguće nameta.


Za oko 5-6 godina, mislim da bismo izašli na zelenu granu, ali bi do tada krv ispljuvali. Pitanje je samo da li bi nam dozvolili da se izvučemo na ovaj način iz dugova ili bi nam uklonili politčko/ekonomsku elitu koja je to izvela, kao što je Čaušesku uklonjen kada je vratio konačno sve dugove. Činjenica je, da su hteli da dobro živimo, ne bi nam ni dovodili na vlast ove koji, jedino što znaju je da se zaduže i da nas, iz dana u dan, čine sve većim i većim ekonomskim robovima.

Na kraju će usvojiti zakon po kome je granica zaduživanja 80% (jer eto, toliko ima amerika) i po kome je PDV od 50 sasvim normalna stvar.

Dakle, neki naredni period je crn, da crnji ne može biti.

Nemac

pre 12 godina

Sad Deda Mraz neka prica koliko hoce da pregovori sa MMF-om nisu propali. Jednostavno smo probili granicu zaduzivanja 45% BDP, i MMF vise ne daje pare. Ovaj pad kursa je uzrokovan prodajom drzavnih obveznica, prakticno vlada se jos zaduzuje. ALI u ekonomiji nema besplatne vecere. A ko ce vracati ? Ja necu, otisao sam pre nekih godinu dana, sa porodicom...

obi van

pre 12 godina

Jelasic je svojevremeno davao nenormalno visoke kamate za drzavne obveznice u dinarima tako da su strane banke iz zemlje u njegovo vrijeme zaradile na tim kamatama preko 6 milijardi, sve potpuno legalno. Pored toga bankama se vise isplatilo da zaradjuju na obveznicama nego da ulazu u privredu. To je bio taj trik koji je drzao dinar stabilnim i jakim nekoliko godina. Posto je Srpska privreda pala na koljena (dobrim dijelom bas i zbog toga)a krediti polako dolaze na naplatu kamate na obvezince su smanjene i sad dinar u stvari dolazi na svoj realni kurs. A koliki je realni kurs dinara, sada ce samo zavisiti od realne potraznje za njim. Samo nove investicije mogu zaustaviti pad a za njih trebaju novi krediti tako da je zacarani krug zatvoren.

Aleksandar

pre 12 godina

za Zoran: to što je Kravcenko izjavio, to može svaki ekonomista (ne medijski, koji peva hvalospeve) da ti kaže:imamo deficitdospevaju krediti na naplatupad proizvodnjeizrazito negativan spoljnotrgovinski bilans neracionalno i nasumično upravljanje ekonomijoma za sve to smo mi krivi, a ne neko drugi.

Petar

pre 12 godina

Могу они да вежу динар за евро без проблема али да смање плате као и сви у сиромашнијем делу еу. Овако је психички подношљивије, плата остане иста ал све поскупи због скока евра. Тако мора колико год ми/нам то не прија. Једноставно скоро ништа не производимо а скоро све извозимо, кредите узимамо за исплату пензија и плата. Још нисмо на дну, мрљавимо али шта нас чека неће побећи.

zivojin

pre 12 godina

(Zoran, 25. februar 2012 00:41)
Opet Rusi krivi? Gadan neki narod. A meni se sve cini da gospodin Kravcenko nece biti u pravu. Mnogo usta koja traze da jedu, mnogo zelja, mostovi,metroi,avioni,kamioni.... A niko nista ne radi. Kredite uzimati je jedini spas, a vracati? Neko ce morati da rasproda jis ovo amlo sto je ostalo od Srbije.Eto, sada ja kreiram kurs i ja sam dezurni krivac.

Mario Bros

pre 12 godina

Mora da je neka greska, reče guverner Šoškić da je Dinar najstabilnija valuta u Evropi. Uzeo je neki period, "poznat u statistici", od 15 meseci za svoj presek i analizu.

Zoran

pre 12 godina

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće 10 odsto, a prosečan kurs srpske valute biće 117 dinara za evro, kaže generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.
I šta dalje reći, eto ko sve to kreira.

Evro 60 din, benzin 2.30E

pre 12 godina

@Mile

Kakve veze imaju cene roba i kurs Evra ? Nikakve! Pogledajte pad Evra od 2005 do 2008 i inflaciju u tom periodu. Jak dinar je pljacka gastarbajterskih doznaka i unistavanje izvozno orijentisane privrede. Ali da odgovara zaposlenima u drzavnom birokratskom aparatu i koji nista ne proizvode, samo trose, to je istina.

Osumnjiceni Srbin

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

milos

pre 12 godina

@Mile: Uz svo poštovanje, sve si pogrešno shvatio. Da ne idemo u detalje, da se nbs nije mešala, dinar bi skliznuo tamo gde mu je mesto i gde treba da bude. Da ne licitiram da li je to 120, 150 ili 200RSD za evro, radi očuvanja mira i glasova proste glasačke mašinerije, lagano se guši produktivni deo ovog društva i privrede. Da su branili dinar na 80 ili 90RSD, devizne rezerve bi nestale, privreda bi nestala sasvim, a ne verujem da bi većina imala za hleb... Važno da bi imali uvozne televizore i električne noževe za hleb koga nema.

Slonce

pre 12 godina

Sa sajta NBS:

У Народној банци Србије одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“
23.02.2012. У оквиру финансијске едукације, у Народној банци Србије је данас одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“...

Bar se neko zabavlja...

mf

pre 12 godina

pisah ja vise puta, ovaj narod se vise plasi inflacije nego svih ratova i bombardovanja zajedno pa cak i same smrti, ZATO NE ZEZAJTE SE DA NE BUDE LUDILA, zovite bankare na "raport" i porucite im u ime naroda da ne prave GLUPOSTI

Plave oci

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

Miki

pre 12 godina

Slabljenje dinara je najavio prosle godine viceguverner Markovic kada je rekao da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu, i od tada je dinar oslabio sa 97 na 110 za euro. Sve druge price zasto dinar slabi su zlonamerne, neutemeljene i smesne. Kako ne slabi hrvatska kuna, makedonski denar, bosanska marka,i sve druge valute koje su oslabile od 2008 do 10% su se i vratile na prvobitne nivoe,a ovde u Srbiji, pad dinara od 2008 za 45%, pa pitam onda ko ovde rusi dinar i fakticki gura privredu i gradjane u bankrotstva i dobijamo nove nezaposlene,i stalno vise cene,ko ima zadatak da sve srpske firme propadnu zbog dugova i da se kasnije prodaju za saku kikirikija, ti koji to rade danas su za to debelo placeni da sto vise ruiniraju dinar, oni ce otici uskoro iz ove zemlje, a ovde ostaje pustos, nije valjda tezak odgovor, ko su ti ljudi?

Обрад Крљачић

pre 12 godina

@Mile: Да ли ви уопште пратите свакодневне коментаре и вести на Б92 и другим медијима? Штета је да траћите и ваше и наше време писањем дугачких коментара који, благо речено, немају везе са стварношћу.

Ajkulica00

pre 12 godina

Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...

Aleksandar Backa Palanka

pre 12 godina

Sve je odavno otišlo u Honduras... Nazdravlje Vam braćo Srbi! Ima bre naša deca i unuci da vraćaju dugove koje nam je " naša " vlada ostavila u amanet...

Mile

pre 12 godina

Jos jedan u nizu dokaza da NBS rusi dinar namerno od kraja 2008, preko 4 milijarde eura je konvertovano za navodnu odbranu dinara od 2008 a dinar oslabio sa 76 u oktobru 2008 na danasnji nivo od preko 110 dinara za samo 1 euro,a dali je to ikome normalno, da je to trzisno odredjivanje nivoa kursa kurs bi danas trebao da vredi maksimum 90 za euro, ne vise, jer to je kao da ubrizgan novac od prodaje dva telekoma toliki je to novac preko 4 milijarde direktno ubrizgano u sistem. Najnovije cinjenice govore da NBS intervenise tek kada dinar oslabi,i tako u kontinuitettu od kraja 2008, pustili su opet namerno da dinar dodje na 108 u februaru i onda su tek kao intervenisali, isto kao i danas puste da oslabi, i onda kao prodaju devize,a dianr sve sabiji sramno, tuzno i zalosno. Da ne govorim da od maja prosle godine namerno spustaju referentnu stopu kako bi dinar slabio. Prema tome sve cinjenice govore da NBS namerno obezvredjuje dinar,a mi stano dobijamo nove vise cene, i prezaduzena i privreda i gradjani su nokautirani zbog visih rata. Zasto NBS rusi dinar, ja imam svoje misljenje, ali nisma ja istrazni organ ni sudija ni ,ima li Vlade u ovoj zemlji. Da se ja pitan odavno bi ispitao pozadinu nameno srozavanja dinara od 2008, jer je ocgledno da na njega ne utuce trziste kako se predstavlja javnosti, nego drugi mnogo opasniji faktori koji ne misle dobro ovoj zemlji ni ljudima koji ovde zive.

Aleksandar Backa Palanka

pre 12 godina

Sve je odavno otišlo u Honduras... Nazdravlje Vam braćo Srbi! Ima bre naša deca i unuci da vraćaju dugove koje nam je " naša " vlada ostavila u amanet...

milos

pre 12 godina

@Mile: Uz svo poštovanje, sve si pogrešno shvatio. Da ne idemo u detalje, da se nbs nije mešala, dinar bi skliznuo tamo gde mu je mesto i gde treba da bude. Da ne licitiram da li je to 120, 150 ili 200RSD za evro, radi očuvanja mira i glasova proste glasačke mašinerije, lagano se guši produktivni deo ovog društva i privrede. Da su branili dinar na 80 ili 90RSD, devizne rezerve bi nestale, privreda bi nestala sasvim, a ne verujem da bi većina imala za hleb... Važno da bi imali uvozne televizore i električne noževe za hleb koga nema.

Slonce

pre 12 godina

Sa sajta NBS:

У Народној банци Србије одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“
23.02.2012. У оквиру финансијске едукације, у Народној банци Србије је данас одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“...

Bar se neko zabavlja...

Evro 60 din, benzin 2.30E

pre 12 godina

@Mile

Kakve veze imaju cene roba i kurs Evra ? Nikakve! Pogledajte pad Evra od 2005 do 2008 i inflaciju u tom periodu. Jak dinar je pljacka gastarbajterskih doznaka i unistavanje izvozno orijentisane privrede. Ali da odgovara zaposlenima u drzavnom birokratskom aparatu i koji nista ne proizvode, samo trose, to je istina.

Mario Bros

pre 12 godina

Mora da je neka greska, reče guverner Šoškić da je Dinar najstabilnija valuta u Evropi. Uzeo je neki period, "poznat u statistici", od 15 meseci za svoj presek i analizu.

Zoran

pre 12 godina

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće 10 odsto, a prosečan kurs srpske valute biće 117 dinara za evro, kaže generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.
I šta dalje reći, eto ko sve to kreira.

Miki

pre 12 godina

Slabljenje dinara je najavio prosle godine viceguverner Markovic kada je rekao da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu, i od tada je dinar oslabio sa 97 na 110 za euro. Sve druge price zasto dinar slabi su zlonamerne, neutemeljene i smesne. Kako ne slabi hrvatska kuna, makedonski denar, bosanska marka,i sve druge valute koje su oslabile od 2008 do 10% su se i vratile na prvobitne nivoe,a ovde u Srbiji, pad dinara od 2008 za 45%, pa pitam onda ko ovde rusi dinar i fakticki gura privredu i gradjane u bankrotstva i dobijamo nove nezaposlene,i stalno vise cene,ko ima zadatak da sve srpske firme propadnu zbog dugova i da se kasnije prodaju za saku kikirikija, ti koji to rade danas su za to debelo placeni da sto vise ruiniraju dinar, oni ce otici uskoro iz ove zemlje, a ovde ostaje pustos, nije valjda tezak odgovor, ko su ti ljudi?

mf

pre 12 godina

pisah ja vise puta, ovaj narod se vise plasi inflacije nego svih ratova i bombardovanja zajedno pa cak i same smrti, ZATO NE ZEZAJTE SE DA NE BUDE LUDILA, zovite bankare na "raport" i porucite im u ime naroda da ne prave GLUPOSTI

obi van

pre 12 godina

Jelasic je svojevremeno davao nenormalno visoke kamate za drzavne obveznice u dinarima tako da su strane banke iz zemlje u njegovo vrijeme zaradile na tim kamatama preko 6 milijardi, sve potpuno legalno. Pored toga bankama se vise isplatilo da zaradjuju na obveznicama nego da ulazu u privredu. To je bio taj trik koji je drzao dinar stabilnim i jakim nekoliko godina. Posto je Srpska privreda pala na koljena (dobrim dijelom bas i zbog toga)a krediti polako dolaze na naplatu kamate na obvezince su smanjene i sad dinar u stvari dolazi na svoj realni kurs. A koliki je realni kurs dinara, sada ce samo zavisiti od realne potraznje za njim. Samo nove investicije mogu zaustaviti pad a za njih trebaju novi krediti tako da je zacarani krug zatvoren.

Обрад Крљачић

pre 12 godina

@Mile: Да ли ви уопште пратите свакодневне коментаре и вести на Б92 и другим медијима? Штета је да траћите и ваше и наше време писањем дугачких коментара који, благо речено, немају везе са стварношћу.

Osumnjiceni Srbin

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

Ajkulica00

pre 12 godina

Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...

Nemac

pre 12 godina

Sad Deda Mraz neka prica koliko hoce da pregovori sa MMF-om nisu propali. Jednostavno smo probili granicu zaduzivanja 45% BDP, i MMF vise ne daje pare. Ovaj pad kursa je uzrokovan prodajom drzavnih obveznica, prakticno vlada se jos zaduzuje. ALI u ekonomiji nema besplatne vecere. A ko ce vracati ? Ja necu, otisao sam pre nekih godinu dana, sa porodicom...

Plave oci

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

Mile

pre 12 godina

Jos jedan u nizu dokaza da NBS rusi dinar namerno od kraja 2008, preko 4 milijarde eura je konvertovano za navodnu odbranu dinara od 2008 a dinar oslabio sa 76 u oktobru 2008 na danasnji nivo od preko 110 dinara za samo 1 euro,a dali je to ikome normalno, da je to trzisno odredjivanje nivoa kursa kurs bi danas trebao da vredi maksimum 90 za euro, ne vise, jer to je kao da ubrizgan novac od prodaje dva telekoma toliki je to novac preko 4 milijarde direktno ubrizgano u sistem. Najnovije cinjenice govore da NBS intervenise tek kada dinar oslabi,i tako u kontinuitettu od kraja 2008, pustili su opet namerno da dinar dodje na 108 u februaru i onda su tek kao intervenisali, isto kao i danas puste da oslabi, i onda kao prodaju devize,a dianr sve sabiji sramno, tuzno i zalosno. Da ne govorim da od maja prosle godine namerno spustaju referentnu stopu kako bi dinar slabio. Prema tome sve cinjenice govore da NBS namerno obezvredjuje dinar,a mi stano dobijamo nove vise cene, i prezaduzena i privreda i gradjani su nokautirani zbog visih rata. Zasto NBS rusi dinar, ja imam svoje misljenje, ali nisma ja istrazni organ ni sudija ni ,ima li Vlade u ovoj zemlji. Da se ja pitan odavno bi ispitao pozadinu nameno srozavanja dinara od 2008, jer je ocgledno da na njega ne utuce trziste kako se predstavlja javnosti, nego drugi mnogo opasniji faktori koji ne misle dobro ovoj zemlji ni ljudima koji ovde zive.

zivojin

pre 12 godina

(Zoran, 25. februar 2012 00:41)
Opet Rusi krivi? Gadan neki narod. A meni se sve cini da gospodin Kravcenko nece biti u pravu. Mnogo usta koja traze da jedu, mnogo zelja, mostovi,metroi,avioni,kamioni.... A niko nista ne radi. Kredite uzimati je jedini spas, a vracati? Neko ce morati da rasproda jis ovo amlo sto je ostalo od Srbije.Eto, sada ja kreiram kurs i ja sam dezurni krivac.

Petar

pre 12 godina

Могу они да вежу динар за евро без проблема али да смање плате као и сви у сиромашнијем делу еу. Овако је психички подношљивије, плата остане иста ал све поскупи због скока евра. Тако мора колико год ми/нам то не прија. Једноставно скоро ништа не производимо а скоро све извозимо, кредите узимамо за исплату пензија и плата. Још нисмо на дну, мрљавимо али шта нас чека неће побећи.

Aleksandar

pre 12 godina

za Zoran: to što je Kravcenko izjavio, to može svaki ekonomista (ne medijski, koji peva hvalospeve) da ti kaže:imamo deficitdospevaju krediti na naplatupad proizvodnjeizrazito negativan spoljnotrgovinski bilans neracionalno i nasumično upravljanje ekonomijoma za sve to smo mi krivi, a ne neko drugi.

Steva

pre 12 godina

Izabrali smo neke političare. Oni se u naše ime zadužuju i tim novcem raspolažu. Onda sav taj novac mi treba da vraćamo, a pošto smo sve dužniji i dužniji, potrebno je povećavati poreze. Dakle, za sada, treba dići stopu PDV-a na 25% jer je to nivo koji čini da možemo uredno da vraćamo dugove.

Onda se naši političari zaduže još, pa onda diži PDV na 30%. Dizanje PDV-a direktno slabi našu kupovnu moć.

Šta je zapravo rešenje:
1. Dovesti na vlast nekog kome je (iz ko zna kog razloga) zbilja stalo do Srbije a ne do sopstvenog džepa
2. Prestati sa odbranom dinara. Pustiti ga da padne ako treba i na 300 dinara za EUR jer u jednom trenutku će "sam od sebe" stati. To će dovesti do KATASTROFALNIH gubitaka za one koji uvoze, proizvode uz uvoz većeg dela sirovina, ona koji imaju kredite i UNIŠTIĆE sve banke. Ali nam se "nebo neće srušiti na glavu".
3. Povući se iz procesa o pridruživanju EU, ili, pokušati da se zadrži taj status, ali da podignemo dodatno carine na različitu robu iz uvoza.
4. Dati strancima koncesije na eksploataciju svega i svačega u Srbiji, za šta god su zainteresovani.
5. Prikupljati pare kao hrčak i vraćati dugove
6. Pokrenuti zidanje infrasturkture i stanova od sopstvenih sredstava. Ako "domaće" cementare i slične građevinske firme to ne podrže, napraviti nove državnim parama.
7. Zabraniti kredite indeksirane u stranoj valuti.
8. Ukinuti Vlahovićevo tumačenje po kome ako je neka domaća firma vlasnik zemljišta u Srbiji a dužna je stranoj banci ili kompaniji, bankrotira, strana banka ili kompnanija postju vlasnici zemljišta u Srbiji. Strana banka/kompanija nikada ne sme postati vlasnik zemljišta u Srbiji. tako će se i obim zaduživanja naših firmi u inostrantsvu, tzv. corss-border kreditima, smanjiti na minimum.
9. Osloniti se na dinar isključivo.
10. Firme koje su u privatnom vlasništvu, a loše rade, generišu gubitke ili se vidi nedomaćinski odnos privatnih vlasnika, nacionalizovati po kratkom postupku.
11. Domaću privredu, koja se oslanja isključivo na domaće resurse, osloboditi što je više moguće nameta.


Za oko 5-6 godina, mislim da bismo izašli na zelenu granu, ali bi do tada krv ispljuvali. Pitanje je samo da li bi nam dozvolili da se izvučemo na ovaj način iz dugova ili bi nam uklonili politčko/ekonomsku elitu koja je to izvela, kao što je Čaušesku uklonjen kada je vratio konačno sve dugove. Činjenica je, da su hteli da dobro živimo, ne bi nam ni dovodili na vlast ove koji, jedino što znaju je da se zaduže i da nas, iz dana u dan, čine sve većim i većim ekonomskim robovima.

Na kraju će usvojiti zakon po kome je granica zaduživanja 80% (jer eto, toliko ima amerika) i po kome je PDV od 50 sasvim normalna stvar.

Dakle, neki naredni period je crn, da crnji ne može biti.

milos

pre 12 godina

samo bi hteo da skrenem paznju ljudima koji porede euro/dinar iz 2008 i kazu vredeo je 78din=1e. a sta bi oni onda rekli ako se vratimo jos dve godine ranije na 2006 tad je odnos bio 87din=1e onda pad i nije veliki. za 6 god. 23din. razlika u kursu nije strasno... a ako pogledamo da kad je uveden e 2002 kurs je bio 60din=1e i za 10god. smo imali u proseku 10% inflaciju godisnje i mozemo lako izracunati da kurs treba da se vrti oko 150din=1e. ovo je realno kretanje kursa ali to mnogima neodgovara.

Mile

pre 12 godina

Jos jedan u nizu dokaza da NBS rusi dinar namerno od kraja 2008, preko 4 milijarde eura je konvertovano za navodnu odbranu dinara od 2008 a dinar oslabio sa 76 u oktobru 2008 na danasnji nivo od preko 110 dinara za samo 1 euro,a dali je to ikome normalno, da je to trzisno odredjivanje nivoa kursa kurs bi danas trebao da vredi maksimum 90 za euro, ne vise, jer to je kao da ubrizgan novac od prodaje dva telekoma toliki je to novac preko 4 milijarde direktno ubrizgano u sistem. Najnovije cinjenice govore da NBS intervenise tek kada dinar oslabi,i tako u kontinuitettu od kraja 2008, pustili su opet namerno da dinar dodje na 108 u februaru i onda su tek kao intervenisali, isto kao i danas puste da oslabi, i onda kao prodaju devize,a dianr sve sabiji sramno, tuzno i zalosno. Da ne govorim da od maja prosle godine namerno spustaju referentnu stopu kako bi dinar slabio. Prema tome sve cinjenice govore da NBS namerno obezvredjuje dinar,a mi stano dobijamo nove vise cene, i prezaduzena i privreda i gradjani su nokautirani zbog visih rata. Zasto NBS rusi dinar, ja imam svoje misljenje, ali nisma ja istrazni organ ni sudija ni ,ima li Vlade u ovoj zemlji. Da se ja pitan odavno bi ispitao pozadinu nameno srozavanja dinara od 2008, jer je ocgledno da na njega ne utuce trziste kako se predstavlja javnosti, nego drugi mnogo opasniji faktori koji ne misle dobro ovoj zemlji ni ljudima koji ovde zive.

Zoran

pre 12 godina

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće 10 odsto, a prosečan kurs srpske valute biće 117 dinara za evro, kaže generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.
I šta dalje reći, eto ko sve to kreira.

Miki

pre 12 godina

Slabljenje dinara je najavio prosle godine viceguverner Markovic kada je rekao da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu, i od tada je dinar oslabio sa 97 na 110 za euro. Sve druge price zasto dinar slabi su zlonamerne, neutemeljene i smesne. Kako ne slabi hrvatska kuna, makedonski denar, bosanska marka,i sve druge valute koje su oslabile od 2008 do 10% su se i vratile na prvobitne nivoe,a ovde u Srbiji, pad dinara od 2008 za 45%, pa pitam onda ko ovde rusi dinar i fakticki gura privredu i gradjane u bankrotstva i dobijamo nove nezaposlene,i stalno vise cene,ko ima zadatak da sve srpske firme propadnu zbog dugova i da se kasnije prodaju za saku kikirikija, ti koji to rade danas su za to debelo placeni da sto vise ruiniraju dinar, oni ce otici uskoro iz ove zemlje, a ovde ostaje pustos, nije valjda tezak odgovor, ko su ti ljudi?

mf

pre 12 godina

pisah ja vise puta, ovaj narod se vise plasi inflacije nego svih ratova i bombardovanja zajedno pa cak i same smrti, ZATO NE ZEZAJTE SE DA NE BUDE LUDILA, zovite bankare na "raport" i porucite im u ime naroda da ne prave GLUPOSTI

Ajkulica00

pre 12 godina

Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio Potpuni kolaps u ekonomiji Srbije. Ministar ekonomije nam govori o stabilizaciji kursa pre nove godine u decembru,da bi se nakon samo dva meseca iz nedelje u nedelju kurs bio nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...nestabilniji. Za ovu vlast vise nema sansi. Srbiji su potrebne promene podhitno...

Evro 60 din, benzin 2.30E

pre 12 godina

@Mile

Kakve veze imaju cene roba i kurs Evra ? Nikakve! Pogledajte pad Evra od 2005 do 2008 i inflaciju u tom periodu. Jak dinar je pljacka gastarbajterskih doznaka i unistavanje izvozno orijentisane privrede. Ali da odgovara zaposlenima u drzavnom birokratskom aparatu i koji nista ne proizvode, samo trose, to je istina.

milos

pre 12 godina

@Mile: Uz svo poštovanje, sve si pogrešno shvatio. Da ne idemo u detalje, da se nbs nije mešala, dinar bi skliznuo tamo gde mu je mesto i gde treba da bude. Da ne licitiram da li je to 120, 150 ili 200RSD za evro, radi očuvanja mira i glasova proste glasačke mašinerije, lagano se guši produktivni deo ovog društva i privrede. Da su branili dinar na 80 ili 90RSD, devizne rezerve bi nestale, privreda bi nestala sasvim, a ne verujem da bi većina imala za hleb... Važno da bi imali uvozne televizore i električne noževe za hleb koga nema.

Обрад Крљачић

pre 12 godina

@Mile: Да ли ви уопште пратите свакодневне коментаре и вести на Б92 и другим медијима? Штета је да траћите и ваше и наше време писањем дугачких коментара који, благо речено, немају везе са стварношћу.

Osumnjiceni Srbin

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

Aleksandar Backa Palanka

pre 12 godina

Sve je odavno otišlo u Honduras... Nazdravlje Vam braćo Srbi! Ima bre naša deca i unuci da vraćaju dugove koje nam je " naša " vlada ostavila u amanet...

Slonce

pre 12 godina

Sa sajta NBS:

У Народној банци Србије одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“
23.02.2012. У оквиру финансијске едукације, у Народној банци Србије је данас одржан турнир у друштвеној игри „Монетури“...

Bar se neko zabavlja...

Nemac

pre 12 godina

Sad Deda Mraz neka prica koliko hoce da pregovori sa MMF-om nisu propali. Jednostavno smo probili granicu zaduzivanja 45% BDP, i MMF vise ne daje pare. Ovaj pad kursa je uzrokovan prodajom drzavnih obveznica, prakticno vlada se jos zaduzuje. ALI u ekonomiji nema besplatne vecere. A ko ce vracati ? Ja necu, otisao sam pre nekih godinu dana, sa porodicom...

Mario Bros

pre 12 godina

Mora da je neka greska, reče guverner Šoškić da je Dinar najstabilnija valuta u Evropi. Uzeo je neki period, "poznat u statistici", od 15 meseci za svoj presek i analizu.

zivojin

pre 12 godina

(Zoran, 25. februar 2012 00:41)
Opet Rusi krivi? Gadan neki narod. A meni se sve cini da gospodin Kravcenko nece biti u pravu. Mnogo usta koja traze da jedu, mnogo zelja, mostovi,metroi,avioni,kamioni.... A niko nista ne radi. Kredite uzimati je jedini spas, a vracati? Neko ce morati da rasproda jis ovo amlo sto je ostalo od Srbije.Eto, sada ja kreiram kurs i ja sam dezurni krivac.

obi van

pre 12 godina

Jelasic je svojevremeno davao nenormalno visoke kamate za drzavne obveznice u dinarima tako da su strane banke iz zemlje u njegovo vrijeme zaradile na tim kamatama preko 6 milijardi, sve potpuno legalno. Pored toga bankama se vise isplatilo da zaradjuju na obveznicama nego da ulazu u privredu. To je bio taj trik koji je drzao dinar stabilnim i jakim nekoliko godina. Posto je Srpska privreda pala na koljena (dobrim dijelom bas i zbog toga)a krediti polako dolaze na naplatu kamate na obvezince su smanjene i sad dinar u stvari dolazi na svoj realni kurs. A koliki je realni kurs dinara, sada ce samo zavisiti od realne potraznje za njim. Samo nove investicije mogu zaustaviti pad a za njih trebaju novi krediti tako da je zacarani krug zatvoren.

Steva

pre 12 godina

Izabrali smo neke političare. Oni se u naše ime zadužuju i tim novcem raspolažu. Onda sav taj novac mi treba da vraćamo, a pošto smo sve dužniji i dužniji, potrebno je povećavati poreze. Dakle, za sada, treba dići stopu PDV-a na 25% jer je to nivo koji čini da možemo uredno da vraćamo dugove.

Onda se naši političari zaduže još, pa onda diži PDV na 30%. Dizanje PDV-a direktno slabi našu kupovnu moć.

Šta je zapravo rešenje:
1. Dovesti na vlast nekog kome je (iz ko zna kog razloga) zbilja stalo do Srbije a ne do sopstvenog džepa
2. Prestati sa odbranom dinara. Pustiti ga da padne ako treba i na 300 dinara za EUR jer u jednom trenutku će "sam od sebe" stati. To će dovesti do KATASTROFALNIH gubitaka za one koji uvoze, proizvode uz uvoz većeg dela sirovina, ona koji imaju kredite i UNIŠTIĆE sve banke. Ali nam se "nebo neće srušiti na glavu".
3. Povući se iz procesa o pridruživanju EU, ili, pokušati da se zadrži taj status, ali da podignemo dodatno carine na različitu robu iz uvoza.
4. Dati strancima koncesije na eksploataciju svega i svačega u Srbiji, za šta god su zainteresovani.
5. Prikupljati pare kao hrčak i vraćati dugove
6. Pokrenuti zidanje infrasturkture i stanova od sopstvenih sredstava. Ako "domaće" cementare i slične građevinske firme to ne podrže, napraviti nove državnim parama.
7. Zabraniti kredite indeksirane u stranoj valuti.
8. Ukinuti Vlahovićevo tumačenje po kome ako je neka domaća firma vlasnik zemljišta u Srbiji a dužna je stranoj banci ili kompaniji, bankrotira, strana banka ili kompnanija postju vlasnici zemljišta u Srbiji. Strana banka/kompanija nikada ne sme postati vlasnik zemljišta u Srbiji. tako će se i obim zaduživanja naših firmi u inostrantsvu, tzv. corss-border kreditima, smanjiti na minimum.
9. Osloniti se na dinar isključivo.
10. Firme koje su u privatnom vlasništvu, a loše rade, generišu gubitke ili se vidi nedomaćinski odnos privatnih vlasnika, nacionalizovati po kratkom postupku.
11. Domaću privredu, koja se oslanja isključivo na domaće resurse, osloboditi što je više moguće nameta.


Za oko 5-6 godina, mislim da bismo izašli na zelenu granu, ali bi do tada krv ispljuvali. Pitanje je samo da li bi nam dozvolili da se izvučemo na ovaj način iz dugova ili bi nam uklonili politčko/ekonomsku elitu koja je to izvela, kao što je Čaušesku uklonjen kada je vratio konačno sve dugove. Činjenica je, da su hteli da dobro živimo, ne bi nam ni dovodili na vlast ove koji, jedino što znaju je da se zaduže i da nas, iz dana u dan, čine sve većim i većim ekonomskim robovima.

Na kraju će usvojiti zakon po kome je granica zaduživanja 80% (jer eto, toliko ima amerika) i po kome je PDV od 50 sasvim normalna stvar.

Dakle, neki naredni period je crn, da crnji ne može biti.

Plave oci

pre 12 godina

Pocetkom godine je zivotni standard gradjana drasticno opao, povecane su akacize, komunalne usluge se uskladjuju sa inflacijom, a na sve to imamo i rast kursa evra. Sve to ce povuci ostale cene na gore, tako da cemo losije zireti ukoliko nesto ne promenimo.

Petar

pre 12 godina

Могу они да вежу динар за евро без проблема али да смање плате као и сви у сиромашнијем делу еу. Овако је психички подношљивије, плата остане иста ал све поскупи због скока евра. Тако мора колико год ми/нам то не прија. Једноставно скоро ништа не производимо а скоро све извозимо, кредите узимамо за исплату пензија и плата. Још нисмо на дну, мрљавимо али шта нас чека неће побећи.

Aleksandar

pre 12 godina

za Zoran: to što je Kravcenko izjavio, to može svaki ekonomista (ne medijski, koji peva hvalospeve) da ti kaže:imamo deficitdospevaju krediti na naplatupad proizvodnjeizrazito negativan spoljnotrgovinski bilans neracionalno i nasumično upravljanje ekonomijoma za sve to smo mi krivi, a ne neko drugi.

milos

pre 12 godina

samo bi hteo da skrenem paznju ljudima koji porede euro/dinar iz 2008 i kazu vredeo je 78din=1e. a sta bi oni onda rekli ako se vratimo jos dve godine ranije na 2006 tad je odnos bio 87din=1e onda pad i nije veliki. za 6 god. 23din. razlika u kursu nije strasno... a ako pogledamo da kad je uveden e 2002 kurs je bio 60din=1e i za 10god. smo imali u proseku 10% inflaciju godisnje i mozemo lako izracunati da kurs treba da se vrti oko 150din=1e. ovo je realno kretanje kursa ali to mnogima neodgovara.