Četvrtak, 23.02.2012.

09:12

Nemačka pohvalila Srbiju

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da bi Nemačka želela da na sledećem sastanku Evropskog saveta vidi Srbiju kako čini naredni korak ka EU.

Izvor: B92

Nemaèka pohvalila Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Mišljenovići

pre 12 godina

Da li ovo indirektno znači da smo na korak do ulaska u EU ili pak da smo na korak do kompletnog priznanja nezavisnosti Kosova?

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija mora da ojaca svoje pozicije u Nemackoj, SAD i Velikoj Britaniji, uz Rusiju i Kinu , mi smo onda "pokrili" sve centre moci u svetu....
Nadam se da ce se neko ofrkestiti i sa njima krenuti u diplomatske pregovore u znacajnijoj meri...

Moravac

pre 12 godina

Prica se samo radi price. Vidim da cemo konacno dobiti taj status, ali ne i datum pa nam se iz tog natezanja vidi da nam status ne znaci nista.

Nikola

pre 12 godina

Borisu je opusteno... zamajavaju nas sa time da li cemo dobiti kandidaturu ili ne (a niko ziv ne zna sta su plusevi a sta minusi)dok se trude iz petnih zila da zaboravimo sva ona neispunjena obecanja od proslih izbora, koliko je sve poskupelo i koliko smo svi zajedno otisli u da ne kazem gde

svaka tica svome jatu leti

pre 12 godina

ako necete u eu, ucitnite sto od vas trazi rusija i postanite azijatska gubernija. ako hocete, onda ucinite sto od vas trazi evropa i postanite evropska zemlja. vasa stvar sta cete izabrati.

Tony

pre 12 godina

Vi Srbi i dalje od drveta ne vidite sumu.
Cjenice vas samo kada svoje dvoriste budete sami cistili.
Ukoliko niste sposobni onda ok,jer mi ocito nismo pa idemo cistit malo tudja.

HoCuNeCu90

pre 12 godina

Pravi je diplomata, odgovara u stilu kako da ne...i da i ne u istom odgovoru, ali onda je obicno ne...voleo bi da vidi srbiju, a od njega i njegovih zavisi to sto bi on voleo, a nece da da...

Maratonci trce pocasni krug

pre 12 godina

....i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.
Citajuci izmedju redova, to znaci da ce Srbija morati da pristane na sve jer poslednji metri su uvek najtezi.

bezimena

pre 12 godina

Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))
(Boris, 23. februar 2012 16:50)

Svaki moj komentar, ali SVAKI, potkrepljen je ČINJENICAMA!

Horvat

pre 12 godina

Status kandidata bez pregovora ne znaci nista, ali bukvalno nista.
Sad samo da vidimo koliko su ovi nasi slepi i nemusti da to skapiraju.
Sledeci izbori su ozbiljan test IQ - nasedate na iste fore o EU ili ne.

pera

pre 12 godina

@njofra - ti stvarno nisi normalan, kome ti pretis? vidim da pricas ijekavski... pa vrati se tamo odakle si dosao, pusti nas srbijance da radimo sta nas je volja, a ne da nas vi dodjosi maltretirate vasim sovinizmom i primitivizmom.

Виктор - српски Шваба

pre 12 godina

Процес европског мира и стабилности је незамислив без обостраног интереса и сарадње између Немачке и Србије у смислу обостране користи и интересима народа, мањинских група и људи који живе и деле заједничку европску судбину. Немачка је одговорна да овај процес буде на обострану корист и обостраном интересу и зато и из дугорочних, али и историјских разлога терба да разуме своју улогу као катализатора мира, сарадње и интеграција, а не као инструмент ометања таквох за све стране важног процеса.

Виктор

f.

pre 12 godina

Meni su ipak najsmesniji ovi koji veruju u neki altruizam Nemacke i koji ovde frfljaju neke fraze o "odgovornosti", "realnosti", "uredjenosti" i koji misle da je nesto bogomdano samo zato sto to Nemacka zahteva. Nemacka ucenjuje Srbiju zbog jedne albanske naci-krimi tvorevine i Srbija ne treba da popusti. Nema nikakvih problema da Srbija menja zakone, standarde, da pocne da radi, da se radi na uredjenju ali ovde se radi samo i iskljucivo o tome da Nemci jako zele da legalziuju tu albansku tvorevinu koju sponzorisu na Kosovu.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nakon što su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske tražili da se Srbiji odobori kandidatura, u Beograd danas iznenada stiže nemački šef diplomatije.

Ma jooooooooooookkk !
Poseta Gospodina Westerwelea nema nikakve veze sa nji'ovim pismom niti sa statusom kandidata Srbiji, Gosp. Westerwele dolazi u BG. iz zelje da mu Tadic pokaze "evropsko odlikovanje" kojim ga je odlikovao licno Predsednik jednog entiteta iz BiH Milorad Dodik a kojim su pre njega odlikovani i svi RATNI ZLOCINCI koje Guido Westerwele "zbog svog imidza" ne zeli posetiti u haskom zatvoru !

ACCA

pre 12 godina

E ljudi da vam kazem posteno,ne razbijajte glavu!!! Tu j...... kandidaturu dobijamo 100%,al ajde malo da napravimo price oko toga kako se nasi politicari bore za nju,pa danas optimisti,sutra pesimisti itd. Ajde ovako sad svako ko procita ovo da se zapita sta dobija tom kandidaturom???!!! Sta je to Srbija ispunila koje standarde,jel neko danas bolje zivi alo bre narode!!! Do juce smo placali registraciju za kola a danas je usvojen novi standard registracija za kera!!! ja ga kupam,setam,hranim a moram drzavi da placam porez!!! STRASNO NE MOGU VISE NI DA PISEM!!!

Boris

pre 12 godina

@(bezimena, 23. februar 2012 15:06)

E kad mi TI iskomentarises komentar, onda znam da sam 110% u pravu, i da sam VAM pogodio zivac! ;) Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))

деда Милоје

pre 12 godina

Што се палите. Амери рекли својим вазалима немцима да олабаве и ови само извршавају наређење.

Fenix

pre 12 godina

Izmedju Evrope i Azije naravno da cemo izabrati Evropu, a o tome se radi ovih dana i vremena. Srpski narod je uvek pripadao evropskoj civilizaciji, izuzev onih pet vekova pod osmanlijama. Tragovi tog mracnog perioda srpske kulture osecaju se i danas. Medjutim, obrazovanje i moderne komunikacije osvestile su vecinu srpskog naroda, tako da, hvala Bogu, danas sami mozemo prosuditi sta nam najbolje odgovara. Ne trebaju nam vise misljenja ni partijskih komesara, ni vojvoda, ni gatara ni proroka, imamo internet, mobilne telefone, fejsbuk, kablovsku a imamo i citavu vojsku nasih sunarodnika koji zive u evropskim zemljama i kojima ne pada na pamet da se vrate u ovo nase "blagostanje" i koji tamo negde daleko "robuju" za pare, za razliku od nas koji ovdje robujemo za dzaba. Dakle, buducnost nase dece zavisi upravo od nas i nasih odluka, ne dozvolimo da pogresimo i da im ostavimo nasledstvo koje ce im zagorcati zivote u vremenima koja dolaze. Dosta je bilo ovom narodu i osmanlija i fasizma i komunizma i svih prevaranata koji su ispijali njegovu krv. Zato Evropo, otvaraj kapije!

Dalibor

pre 12 godina

Kad smo kod "borbe protiv korupcije time sto cemo uci u EU", pitajte Vestervelea o njegovoj ulozi u skrivanju racuna i ugovora izmedju Grcke i Goldman Sachs-a, i o tome pod kojim uslovima su Grckoj vladi preko Godman Sachs-a "pozajmljene" pare.

I takvi dolaze da nama dele lekcije. Tuga.

Kojshija

pre 12 godina

"Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija" - komsija, izgleda da si zaostao u vremenu. Kosovo je zvanicno priznalo 88 drzave, inace 45.6% celokupnih zemlje sveta.
Pozdrav.

Ne piši, kad ne znaš

pre 12 godina

Nemačka se plaši "nadglasavanja". Ovaj "politkoment" ne zna osnovne stvari - u Savetu EU sve odluke donose se jednoglasno. Niko nikoga ne može da "nadglasa", jer propisi su propisi.

bezimena

pre 12 godina

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.
(Boris, 23. februar 2012 13:58)

To to bi Vi želeli je Vaša lična stvar, REALNOST nećete promeniti LAŽIMA!

Nemačka je najbogatija država Evrope, uredjena, funkcionalna itd. zahvaljujući samo SEBI i s punim pravom može od nas da traži da počnemo da se ponašamo NORMALNO, ODGOVORNO i, ovo posebno, u skladu sa REALNOŠĆU! Sve zbog čega se na Srbiju vrši pritisak je za KORIST gradjana Srbije, a na štetu političara i tajkuna - razbojnika!

zong

pre 12 godina

Значи треба Србију поделити па ће Срби боље да живе??? Да дамо Босни Рашку, Мађарима и Хрватима Војводину, па напокон да Срби почну да живе! Интересантна теорија! Где си ти ишао у школу, код тачија можда?То би теби и таквима као ти пасало, али неће моћи!

nebeski narod

pre 12 godina

To sto vidim da je vecina umisljena da se
ceo svet vrti oko nas, to nas uce decenijama nasi politicar.A bilo bi lepo kad bi bilo ko znao da odgovori sta bi mi sa Kosovom ovako jadni i gladni, gde je jos sve tri puta gore nego ovde.Jedino kriminalci drze "mrtvu trku", ali oni saradjuju uspesno i bez Brisela u fusnote 1244.

Motzart21

pre 12 godina

Izgleda da je tacna ona poretpostavka da Nemci nikada nece biti imperijalna nacija, jer naprosto, u odlucnom trenutku odigraju kao komsija koji vas mrzi. Ne moraju oni da vole Srbe, ali ako zele da vode EU onda moraju da daju kandidaturu. U suprotnom, oni su i dalje hegemoni, ali nikad imperijalisti. Za razliku od njih, imperijalna Rusija, zna sta treba da uradi...

bgd

pre 12 godina

1. Nas Predsednik ne zivka medije telefonom da bi im pretio, kao vas,
2. Da niste ni u pokusaju da davite Tadica sto vam je postao manir, jer on ocigledno neuporedivo vise vredi od nemackog predsednika.

dragana perović

pre 12 godina

Ne razumem...Jasno za sve kojima hoće da bude jasno-DOBILI SMO KANDIDATURU iako smo svoji najbolji neprijatelji.
Hajde sada da budemo pametni i vredni

Realista

pre 12 godina

Gledamo na stvari sa previse emocija.
Niko nas ne tera u EU.
Nemci su samo rekli da ne zele jos jedan Kipar u EU.
Nisu oni dosli i rekli da ako ne priznamo Kosovo da slede sankcije itd.
Sami biramo EU jer smatramo da ne mozemo da resimo probleme bez njih.
Tesko je zamisliti da mi mozemo sami bez EU da hapsimo nase Sanadere.
Financuijski ne verujem da se EU jos isplati!

Sumadinac

pre 12 godina

Znate onu narodnu o stapu i sargarepi, e sve je to lepo dok magare hoce sargarepu, a sta se desi ako nece?
E tako vam je i sa Srbijom, mnogo bre trazite da uradimo /citaj ispunjavamo zelje Kosovskim Albancima/ a nista ne dobijamo za uzvrat, e sta sad ako Srbiju bas briga za sargarepu, a oni bi da promovisu Kosovo?
Pa nista ili ce magare popustiti pred batinama ili ce gazda morati da mu da sargarepu u nadi da ce hteti da bilo sta uradi.

nada

pre 12 godina

Bas me interesuje da li ce se sastati i sa "nasim" liberalima? Moram da napomenem i VELIKU RAZLIKU izmedju njih i "nasih": Nemacki liberali (LPD) NIKAD nisu bili protiv interesa Nemacke, naprotiv lobirali su za svoju zemlju UVEK i na svakom mestu i bili ti koji su se zalagali za UJEDINJENJE istocne i zapadne Nemacke. To sto ONI NE ZELE da prznaju da su ignorisali medjunardno pravo kada se radi o Srbiji, nije opravdanje za LDP da isto cini.

Siniša

pre 12 godina

Red, rad i disciplina - ovo su osnovne karakteristike za uspešne, bogate...A kod Srba je sve suprotno, osim kod naših uspešnih spotrista(na koje treba da se ugledamo, ali nam to nikako ne ide). To je ono što mnogi neće u Srbiji i ako neko pokušava da im to nametne Srbi ga mrze...Srbi su navikli da pravila-zakone ne poštuju, da malo rade, da spavaju do podne, da potkradaju državnu kasu, da otaljavaju sve što rade...a onda se isti ti žale što nemaju novac. Samo vi sedite i čekajte da vam s neba padne novac. Dugo smo živeli u komunističkom sistemu gde konkurencija-takmičenje nije postojalo, zbog monopola, gde se novac trošio, a nije se mislilo na sutra(zastarela tehnologija, loš proizvod...), gde je bilo dovoljno da se neko uvali u društveno-državno preduzeće i tu ostaje do penzije, a da li dobro radi ili ne nije bilo bitno(pa se uzimalo bolovanje po nekoliko meseci itd.(pa je radio neki privatni posao dok je bio na bolovanju), na poslu se pio alkohol, pauza na svakih pola sata itd), vladalo je pravilo ,,ne mogu malo da me plate, koliko ja mogu malo da radim''. Nove generacije, mladi, imaju još gori sistem, mentalitet, razmišljanje - oni bi da se na brzinu obogate, pa svi srljaju u nekakav privatni biznis, a ne znaju da rade...Drugo, mlade ljude je ,,sramota'' da rade tzv. zanatske-obične poslove(kuvar, pekar, limar, bravar, automehaničar, magacioner, vozač, serviser, moler, prodavac...da radi za mašinom u proizvodnji itd.), to je za njih ,,blam'', svi bi da budu gazde, da sede, a lova samo kaplje...e' toga nema, gospodo.
Treba da se pogledamo u ogledalo, u oči i kažemo-ovako više ne može, propali smo...moramo da se menjamo...Znam, nije lako, loše navike je teško promeniti, ali nema druge. Ja zbog svega toga(promene sistema-pravila) i zbog toga što u Srbiji nema dovoljno novca za nove investicije mislim da je ulazak u EU za nas vrlo važno, a tržište EU je oko 500 miliona ljudi, pa tu imamo i zemlje kandidate...to je velika šansa za nas, ali nije garantovan uspeh, ako ne radimo kako treba, ako se ne promenimo... Rad, red i disciplina nisu odlike Grka(sami si krivi za ovu situaciju), ali jesu Nemaca.

Zuki

pre 12 godina

Kakva farsa!
Kandidatura jedne zemlje za pristup drugoj najvecoj uniji drzava na svetu zavisi od fusnote na papiricu ispred predstavnika najzaostalije provincije u Evropi na nekim tamo forumima!?
Ovce li smo?

Rale

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!
(zong, 23. februar 2012 10:07)

Zbog ovakvih stručnjaka Srbija i jeste na evropskom dnu. Čuj, Nemci gube potporu od evropskih kolega...ooo Bože spasi nas ovakvih eksperata...

MS

pre 12 godina

@Serdjo

Smarate vishe sa tim ...

Nismo pristali na priznanje, "nashi" su izdrzali i Nemci ce prvi put morati da progutaju svoj ponos. Dobicemo status i bez onoga sto su trazili.

Vreme radi za nas, ne sposobnost nashih politicara.

Zato je nemac i dosao uzurbano, da izvuce sta moze, ali sada se nama ne zuri...

Erazmo

pre 12 godina

@posmatrac

Dragi moj ja zivim u toj EU vec 15 godina i obzirom da moj zivot belezi konstantan rast mogu reci da mi je prijatno da zivim u toj paukovoj mrezi sa dobro doziranom emisijom ugljen dioksida. Kad dodjem u Srbiju medju kriminalcima primetim da vam vazduh smrdi ali ti i tebi slicni misle da zive u slobodi. Mozda je moj komentar naivan jer se osvrcem na vas koji i dalje odbijate da shvatite da su se vremena promenila i da san o diktaturi proletarijata je laz. Namete vi u Srbiji placate i to vasoj vladi koja nije kontrolisana ali zato on kontrolise vas visokim porezima i time vas drzi u neznanju za stvari koje su jednostavno dostupne u EU.

posmatrac

pre 12 godina

poruka za erazma,
dragi moj eu.nema veze sa ovim sto vi spominjete u vasem naivnom komentaru,
iza ove divno naslikane slike krije se mracna i perfidna paukova mreza rob-
stva i diktature neizabranih tehnokrata koji ce sve uciniti da nam oderu i
ono malo koze koje nam je mozda ostalo,jer bujica novih propisa ce se kao
zunami sruciti na nas a mi nemamo vise ni snage a pogotovo razumevanja za
za nove namete i poreze koje ce oni uvesti mimo i plus starih,npr.porez na emisiju co2 koji je samo primer a masa drugih regulativa i podzakona
akata i ostalih zamki ce nas dovesti do ludila i opljackati i ono malo
novca koje mozda kod nekih jos ima neracunajuci tajkune.njima ce biti super.AKO NEKO MISLI DA U EU NEMA KORUPCIJE ONDA TAJ NEMA MOZGA

NIKO NIJE TAKO BEZNADEZNO POROBLJEN KAO ONAJ KOJI MISLI DA JE SLOBODAN

Baba Jurka

pre 12 godina

Cela ova prica je za srpsku javnost: kao Albanski predstavnici odbijaju ako nema Deklaracije o nezavisnosti u fusnoti; kao Tadic pesimista; kao Italija, Francuska itd traze da se Srbiji da kandidatura; kao Vesterfele dolazi da na paniku nesto poprica s Tadicem...a sve da se izgubi iz vida da Srbija prihvata fusnotu o Misljenju medjunarodnog suda pravde koja se nasilu tumaci kao odobrenje Deklaracije o nezavisnosti. Dobicemo kandidaturu, ali smo otprilike priznali Kosovo u fusnoti. Istorijska fusnota?

Mimi

pre 12 godina

Lako je njemu da bude pesimista, al' mi smo već odpisani. Obećali su nam ulazak u uniju 2012. Mi tu ni da prismrdimo. Ne daju Kosovo. Ono.jes' da ga ovi uzeli, al im ga mi ne damo, šta god da to značilo. Na žalost, biće nas još manje, jer jedni umiru,novi se ne rađaju, mladi odlaze preko granice. Šta ga briga, ispunio je naša očekivanja u svom životu. Malo pesimizma nije na odmet-idu izbori

Boris

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci.
(Darko, 23. februar 2012 12:33)

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.

Darko

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci. Pitao sam dedu i on se slaže i izvinjava što je pucao pre 60 godina na vaše, objasnio mi je i zašto je bilo bolje izabrati vas nego Ruje.

Pozdrav.

zoran

pre 12 godina

Samo jedno pitanje.
U poslednjih 100 godina istorije, da ne idem dalje, kada je iz Nemacke doslo nesto dobro po evropski i svetski mir ?

Prosto pitanje..odgovor veoma jednostavan.

EU je nastavak njihove politike koja nije uspela metkom,tenkovima,fizichkim razaranjima. Stvari su veoma jednostavne. Zashto ljudski um ima zelju ka komplikacijama..??
Jedini je problem sto se sami oni, Nemci, nisu nauchili iz te istorije jedno slovo. Plasim se da bi treci put lekcija bila mnogo,mnogo surovija i pitanje je da bi se ikada oporaviti posle toga.

Erazmo

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),
i da to bude centralna tema,
a ne status kandidata?
Meni su to mnogo stresnije teme.
(samo pitam, 23. februar 2012 10:42)


Pa upravo zbog toga treba jos 'stresnije' da se boris za ulazak u EU! Tvoj komentar i njemu slicni pokazuju koliko pojma nemate sta je EU. Cesto se komentari krecu od priprostih konstatacija -sad ce plata da mi bude visa- pa do misterioznog tzv. evroskepticizma. Ovo drugo me najcesce nervira jer je stvoreno iz neznanja ali se tome daje jedan intelektulani prizvuk. EU nije palma ispod koje ce sveznajuci Srbi da prilegnu i odremaju zivot ili kad se na kratko probude budu posmatraci istog. EU je skup propisa koji regulise i prava radnika i njihove obaveze ali i brz protok robe i znanja. Integracijom u EU postajete clanovi jednog ozbiljnog udruzenja koje regulise mnoge aspekte zivota a kad radite sa Rusima to je samo trgovina i bratsko tapsanje po ramenu. Gospodine Vestervele dobrodosli!

laki

pre 12 godina

G.Vestervele ne donosi nikakve bonbone i prazna obecanja,vec dolazi da jasno izrazi stav Nemacke i time zavrsi sa ovim natezanjem.Ne treba se zavaravati,vec shvatiti da Nemacka ima glavnu rec u EU i tako kako oni kazu tako ce biti.Na odgovornima u Srbiji je da se time sloze ili ne.Nece EU propasti zbog Srbije,vec ce biti obrnuto,tako da se ne treba igrati,vec sagledati situaciju i pogledati istini u oci.Obaveza onih koji su danas odgovorni za buducnost gradjana i njihove dece je da ucine sve sto su u mogucnosti da se Srbija pomiri sa svima u regionu i najbrze sto je moguce pridruzi EU,tu pripadamo i tu jedino imamo sansi za normalan i sigurniji zivot u buducnosti.Ne treba se igrati,situacija u zemlji je zabrinjavajuca,a moze biti jos mnogo tragicnija.Nece politicarima i kriminalcima faliti nista,ali ce gradjani to osetiti i placati svojim bednim zivotom.

Пеђа К.

pre 12 godina

Заиста је интригантно зашто немачки министар долази. Могао је и индиректно, или још једном јасном поруком из Берлина да саопшти то што има рећи. Јер, знамо из искуства са Канцеларком, осим грубог условљавања, Немци Србији углавном ништа не нуде. И ето нас на брисаном простору, са питањем: шта ова држава и њени грађани у овом тренутку, и уопште, добијају евентуалном кандидатуром? На хлеб се не маже, здрављу не помаже. Власт је је испунила све услове осим оног који ни једна власт у Србији не сме/не може испунити. И са добијеном кандидатуром, а и без ње, ми смо уморни, изманипулисани, и у односу на власт врло толерантни грађани једне понижене, старе европске земље. И стварно, зашто долази?

electric_mojo

pre 12 godina

Zalosno je kako ne vidimo koliko kao drzava ne funkcionisemo. Kosovo i Metohija su floskula za politicke poene kojim niko nema ni volje, ni snage, ni autoriteta da se pozabavi. KiM je naravno i nacin da se peru i odlivaju pare iz drzavnog budzeta.
Deremo se uglas kako ne damo KiM (da se razumemo, i ja sam za bojkot svih koji nas njime ucenjuju), ali plan i program za reintegraciju 2 miliona stanovnika KiMa nemamo. Drugim recima, sticem utisak da zelimo KiM, ali bez njegovih stanovnika. Sto me navodi da se zapitam, da li smo mi uopste normalni u svojim zeljama i stremljenjima?
Dalje, drzava nam je obicna banana republika. Tajkuni drze parlament, poziciju i opoziciju u dzepu. Drzavom hara mafija, tajne sluzbe - domace i strane, raznorazne NVO nam se unerede na glavu barem jednom dnevno zarad necijih tudjih interesa. A mi?
Kada nam spoljnji ministar najjace zemlje u Evropi dolazi u posetu da nam skrene paznju da se uhvatimo u kostac sa problemima kao drzava, mi prosipamo zajedljive komentare, totalno zaslepljeni i ne videci, prepuni ponosa da smo i goli, i bosi i gladni, i sto je jos gore, da sa nama trpe i nasa deca.

RAUS

pre 12 godina

Cim ovaj lik pocne sa svojim recitovanjem naredbi i pocne da prica o "prihvatanju realnosti" treba ga zaustaviti, pokazati mu vrata i poslati odakle je i dosao. Dosta je vise bilo ucena zbog te bezvezne albanske naci paradrzave na Kosovu. Mene kao gradjanina Srbije zanimaju iskljucivo reforme ove drzave, uvodjenje i primena zakona i standarda a ne da me ovde ucenjuju zbog albanskih nacosha koji bi da se igraju drzave i iscrtavaju granice i to u 21. veku kada nam pune mozak kako granice nisu bitne i kako vise ne postoje suverene drzave anarocito ne one monoetnicke. Nemci su potrcali da priznaju tu albansku tvorevinu, podrzavaju albanske krimose i ratne zlocince, nisu prstom mrdnuli da zaustave zlocine Albanaca, asistiraju u albanizaciji Kosova, guraju pod tepih ponasanje Albanaca, probali su da legalizuju tu tvorevinu ali ni posle cetiri godine im to nije uspelo pa ce sada ucenjivanjem Srbije da postignu ono za sta sami nisu sposobni? Ajde nosi se Vesterfele i ti i tvoj status kanditata i sve te EU suplje price.

Vladimir Brnic

pre 12 godina

Ako Vele kaze moze onda ok, ali ako kaze bilo sta sto nije po volji ovom besnom narodu onda je u buduce dobrodosao kao i Andjelia ili nekada Solana...

Miki

pre 12 godina

Kakav crni kantar optimizma i pesimizma! Jasno je da Srbija nece dobiti kandidaturu jer nije ispunila uslove koji su joj postavljeni. Ko to jos nije shvatio nije ni za kakvog analiticara.

Njofra

pre 12 godina

Jedno je sigurno:

ako Tadic odustane od Kim kao dijela Srbije ne samo da ce izgubiti izbore sa jos vecom marzom nego ce ta odluka nakon izbora biti ponistena od strane nove vlade a on bi mogao da bude procesuiran ili da mu se nesto gore desi(sjecajmo se Djindjica)...
Tako da,nemojte da se igrate sa vatrom,gospodine predsjednice,u Srbiji nikoga vise ne zanima EU osim par LDP fanatika...

metuzalem

pre 12 godina

"Dolazi po njegove resurse...kao sto je rekao obezbedice ih milom ili silom, sto znaci u slucaju resursa na Kosovu silom."

@ Resursi! E moj jadniče i svi oni koji ne vide gde su naši resursi! Koliko stotina hiljada naših druge i treće generacije živi i radi u Nemačkoj? Tamo troše svoj život, tamo plaćaju porez, tamo povećavaju broj stanovnika Nemačke. A ti mi pričaj o resursima Srbije koja je svake dekade manja za jedan grad. Brini o hektarima gole zemle i živi od crkavice koju ti Vesterveleovi "Srbi" pošalju da ne crkneš od gladi.

Cera

pre 12 godina

Ok, dobrodošli. Mada bih bio optimističniji da u ovom trenutku u vezi pregovora sa Prištinom razgovara sa Tačijem u Prištini. Oni to rade izgleda drugim kanalima. Time je ova poseta još značajnija ali gospodin sigurno nije ovde da bi rekao samo- imam dobre vesti za vas, nego je tu verovatno radi dodatnih pojašnjenja kako bi bilo najbolje, naravno, sa njegove strane posmatrano. Ja sam i dalje pesimista i nije mi ni-do-če-ga.

PPeca@SER

pre 12 godina

Ajmo sad... primite ga dok jos ima pihtija, sarmi, prebranca... a i schnapps-a. Nisu oni imuni na to, pogotovu kad je dzabe.
Kad budu jednog dana trebali da isto to daju zaposlenima, onda ce naplacivati po "trulo-zapadnim" cenama. Ali ce biti po "EU regulativi".

Dexterijus

pre 12 godina

Kad vec dolazi tako hitno, pitajte izmedju ostalog sta je sa isplatom 290 miliardi evra za 320000 Srpskih zarobljenika u Nemackim koncentracionim logorima, rudnicima... tokom 2. svetskog rata... A ako te pare donosi onda EU neka ceka....

mm

pre 12 godina

..."U nemačkim diplomatskim krugovima, inače, smatraju da je Beograd pokazao dovoljno fleksibilnosti i da je pružio prihvatljiv predlog da u fusnoti bude istaknuta Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde."...
Posle ovoga mogu slobodno i da priznaju tu nakaradnu državu!
Sramota!!!

ANDROID™

pre 12 godina

Mnogo znacajniji pozitivni znaci da Srbija ide u dobrom smeru i da ce kandidatura najverovatnije biti prihvacena su;

- Modifikacija Google-ovog logotipa na Sretenje

- Oblacenje Briselskog Manneken Pis-a u srpsku narodnu nosnju takodje na Sretenje

- Komparacija Srbije i Francuske u spotu koji promovise prosirenje unije http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=23&nav_category=167&nav_id=584968

itd.

S'druge strane pogledajte rekcije ruskog ambasadora, Dr.K-a, nazadnjaka... i bice vam sve jasno.

Vestvele je tu samo kao potvrda.

konjušar

pre 12 godina

O, svetli vođo, o neprikosnoveni i bezalternativni autoritetu, ponizno, na kolenima, vas molim da primite srbiju za kandidata, odrećićemo se svega, i kosova, i rusa, i sebe, samo da možemo da dobijemo šansu da budemo kandidati. Za buduće članstvo smo spremni svi da damo po 30% organa. Mnogo vas volimo, do imbecilnosti....

Dragan Markovic

pre 12 godina

Iako mislim da je ova poseta znak dobrih vesti u konacnom ishodu - pristanak Nemacke da nam se krajem februara da status kandidata, bojim se onoga sta ce biti na fusnotama ovog sastanka.

Svima je neprijatno sto Pristina zateze oko formulacija za regionalno predstavljanje, ali niko to ne zeli u ovom trenutku da jasno kaze - opet 'uspeh' oko dogovora na ovu temu se vidi kao jedino sto realno postoji na osnovu cega bi se ocenilo da je postignut napredak u dijalogu Pristina - Beograd - ergo, danas popodne ce da se lome ruke (Srbiji) da pristane na formulacije oko naziva Kosova i Metohije koje ce biti u suprotnosti sa onim sto Srbija definise kao 'crvene linije'.

A siguran sam da ce biti i podsecanja na dezavuisanje institucija na severu Kosova i pritisaka na Srbiju da i tu ucini neke teske poteze... Sve u svemu, gadno. No vodi rezultatu na sirem planu koji je dobra vest - status kandidata.

ЕУ и НАФТНИ ЛОБИ

pre 12 godina

Немачка је схватила да су различити интереси држава ЕУ (немају нафту) с једне стране, и с друге: САД, Русија, Кина, БРИК (имају нафту и гас).
Наиме, САД ће дати максималну подршку Израелу у сукобу са Ираном и Палестином, а после ће, да би одобрили муслиманско-нафташки лоби, дати подршку Албанцима и Бошњацима (за Косово и Санџак), а на штету Срба (индиректно и на штету ЕУ)..
Русима одговарају сукоби на Блиском истоку и Балкану, јер скаче цена нафте и гаса (највише плаћа ЕУ), па ће остати неутрални и изненађени..
Кинези ће ставити вето на Резолуцију бр..., а БРИК ће да осуди финансијски лоби,..

НЕулазак Србије у ЕУ (БЕЗ ОБЗИРА ИЗ КОЈИХ РАЗЛОГА) одговара домаћим и страним ТАЈКУНИМА и зеленашима и партијским ДАХИЈАМА.
За ГРАЂАНЕ је национални интерес да Србија уђе у ЕУ (и дели судбину преко 500 милиона становника Европе) и буде у могућности да заштити Србе на Косову и у региону, пре него се тотално закува на Блиском истоку..

zoran

pre 12 godina

Mora da je doneo spisak imena nekih od nas, koji redovno komentarisemo ovde, za hapsenje. Pravac Hag. Sve sto je trebalo je vec pohapseno i pobijeno u Hagu, dok neki vise o koncu. Sada je dosao red na komentatore. Cim se to zavrsi, Merka ce da nas pusti da konkurisemo sa Somalijom, jer ce pre toga vec i pola Afrike biti u EU.

w

pre 12 godina

Sramota je za Nemacku sto po drugi put u zadnjih 70tak godina sa takvom agresivnoscu i jednostranoscu sponzorise albanski nacionalizam i albansko sirenje. Pre 70tak godina nacisticka Nemacka je na slican nacin potpomagala stvaranje velike albanije i tada su Srbi proterani sa Kosova i tada je ubijeno na hiljade Srba i zaista je neverovatno da Nemce nije sramota da ponovo sponzorisu albanski nacionalizam i sto sa ovakvom jednostranom i ucenjivackom politikom ponovo zapaljuju vatru na ovim prostorima. Zaista je tesko shvatiti zasto je podrzavanje jedne nesposobne, izdrzavane, kriminalne, nedemokratske albanske paradrzave postala tolika opsesija Nemacke i zasto neko misli da ce podvladjivanje zeljama albanskih nacionalista doci do stabilnosti? Zar zaista Nemci misle da je dosta da dodju ovde, da se ponasaju kao da smo svi ovde njihovo vlasnistvo i robovi, izrecituje naredbe, kaze da je nesto takvo zato sto oni tako hoce i zato sto oni to tako vide a mi onda svi ovde treba da dubimo na trepavicama, trcimo da ispunimo njihove naredbe a za nagradu cemo za deset do dvadeset godina postati trecerazredni clanovi cetvrtog rajha gde cemo sluziti kao jeftina radna snaga i konzumenti skartiranih EU proizvoda?

vlada0166

pre 12 godina

Ukoliko se danas/sutra objavi vest da Srbija dobija kandidaturu u martu u narednih mesec dana mozemo ocekivati ovakve vesti :
* Prihvatanje kandidature Srbije dovelo do naglog interesovanja investitora za ulaganje u Srbiju pa tako dolazak najvljuju :
- Nemacki Bosch
- Philips kupuje Ei-Nis
- Mercedes pregovara sa Fijatom o saradnji u Kragujevcu
- Adidas otvara fabriku u Leskovcu
- Boing gradi fabriku aviona u Batajnici
- Aldi ulazi u Srbiju i obara cene u trgovinama za do 50%
- Nestle coklade od sada "MADE IN SERBIA" , nova fabrika zaposlice 2000radnika
......I ko zna kakve jjos SF price

xXx

pre 12 godina

Sramna je cinjenica da nasi lideri a i sami gradjani dok ne vide spoljni autoritet ne znaju da reaguju.Potrebni su nam Vestervele, Merkel, Putin, Konjuzin ili slicni njima da bismo se orijentisali. Oni koji su rusofili ova vest im se definitivno nece svideti, kao sto se ni odlikovanje Konjuzina nije svidelo onima koji su germanofili ili aglosaksonski orijentisani. Sve u svemu ova vest ce opet stvoriti podele unutar Srbije, to je ono sto je sigurno, a sa politicke strane samo jaca evropsku orijentaciju a i potvrda je da ce kandidature ipak biti, jer Vestervele nije covek koji se setka po istoku Evrope da bi vodio besmislene pregovore. A da li je kandidatura dobra ili losa, svako ima neki svoj stav i vidjenje toga. U principu sve vesti vezane za Srbiju samo pokazuju nasu nesigurnost u nase sposobnosti i mogucnosti i velicanje spoljnjeg faktora i odusevljenja dolascima ruskih,nemackih,americkih i ostalih lidera koji su tu samo da sprovode svoju diktaturu a ne da pomazu Srbiji.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Dobro, postacemo kandidati. I sta onda? Onda cemo tek da cekamo datum pocetka pregovora. I sta onda? E onda cemo da pregovaramo. I sta onda? E onda cemo da pokusavamo da ubedimo EU da smo ispunili sve uslove (ekonomija, sudstvo, monopoli, pravna drzava, ljudska prava, sloboda medija, obracun sa korupcijom i organizovanim kriminalom) a nista necemo uraditi.

Pravo lice

pre 12 godina

Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija? I neke zemlje članice EU ne priznaju Kosovo. Jasno je zašto se Nemačka toliko trudi oko Kosova, pa boji se albanske mafije u Nemačkoj a ne zato što su im pri srcu?

neno

pre 12 godina

da,nazalost,usijane glave ce nas odvedu u EU a oni se bore za nas da nas po svaku cenu uvedu....precesto se pregovara o tome...ma ispunili mi ili ne uvete oni nas neispustaju iz igre....sta fali svicarskoj sto nije u EU....blago onima koji se odupru EU jer ona donosi paket kao npr.ako pecete rakiju mozete do 7 litara godisnje ostalo je proizvodnja na koju se placa porez i to debeo jer je drzavni monopol alkohol,duvan,gorivo itd....NEDOLAZE ONI DA NAM NESTO DAJU,doce oni da nam uzmu DUSU....
pozzzzz iz EU

zong

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!

nenad

pre 12 godina

Sve je to američka ujdurma. Oni su svojevremeno insistirali na prijemu Rumunije i Bugarske i izmislili takozvane "evroatlanske integracije" spajajući članstva u dve različite organizacije - EU i NATO - koja imaju malo zajedničkog. Američka ideja je da se uguravanjem nepripremljenih zemalja oslabi EU i do sada se ta politika pokazala kao uspešna.
Zašto ih nisu primili u svoje sjedinjene države? Kad mogu Havaji, mogla bi i Srbija ili Rumunija. Ili zašto ne prime Meksiko? Pa da ne znaju kud glavu da denu od kriminala i socijalnih problema. Nego druge teraju da se zaglibljuju do guše.

Zdrav razum

pre 12 godina

Razumljivo je da se shvati da EU mora da se siri da bi prosirila trziste i dobila novu (jeftinu) radnu snagu. Opustite se malo, dobijamo status 199 posto. Politicari preuvelicavaju da bi dobili javnu inostranu potvrdu da su bili dobri momci. Trebalo je to da shvatimo ranije, pa bi nas manje ucenjivali. Jednostavno ne razumem, zasto ne mozemo da kazemo- Zelimo da imamo ekonomska partnerstva, ali mi smo sada u haosu, pa cemo jos da radimo na nama, a EU ce postojati i bice stabilna jos dugo vremena (tako makar ubedjuju sve narode), pa kad sredimo pravosudje i narodnu nemastinu, zajedno mozemo sve! Zasto mora sve preko noci, kad ne mozemo za sve ove godine? Naravno da ce da nas iskoriste koliko mogu, jer se sami nudimo...

Vojvodjanin

pre 12 godina

Mada vidim da neki politicki komentatori ovaj iznenadni potez Vetservelea kao pozitivan znak po Sbriji, ja nisam bas optimista - znajuci kakav je odnos Nemacke prema nama, a i kad pogledam ovu fotografiju ne obecava me nista pozitivno! Uostalom, ko zna zasto je to dobro ako i ne dobijemo kandidaturu? Malo cemo duze da sacekamo da i mi prodjemo kao Madjrska i Grcka...?! Da li bitno da li ce se to desiti unutar ili van EU?
Opravdani sarkazam? Mozda!

na zemlju nesamokritični čoveče!

pre 12 godina

Ma dolazi čovek da nas uslovljava jer su prosto ludi bez nas,ne mogu bez Srbije da funkcionišu.Jedna njihova firma pravi 1.5 puta veći BDP nego cela Srbija ali oni nikad neće imati ono što mi imamo znaš,bla bla bla...

Bodin

pre 12 godina

A Vi Boško Jakšiću, kakve cete Vi sankcije i posledice da snosite kada mi uvece budemo saznali da gospodin ministar nije dosao dan nam prenese Vasu optomisticku korpu, nego je dosao da preti? Kako samo nadjete ovakve ljude komentatore, strucnjake, savetnike da nam kazu nesto sto niko mormalan u ovoj Srbiji ne moza da poveruje. I svi znamo zasto je ovaj Nemac dosao, a vi nam pronadjete coveka, strucnjaka koji kaze da to nije tako.

obi van

pre 12 godina

treba uzeti taj status, pa onda u red za cekanje iza drugih kandidata Turske (13 godina) Makedonije (7) . Za to vrijeme cemo vidjeti da li ce uopste biti EU. Ali novih ustupaka za takav za EU potpuno neobavezujuci ugovor vise ne smije biti.

Natasa

pre 12 godina

Hoce li ova agonija ikada prestati? Kakvo Kosovo ljudi, pa hajde budite realni i da nam "vrate" sada Kosovo, sta bismo mi u zemlji sa 2 miliona Albanaca? Samo malo budite realni, molim vas. Kosovo se i tako predstavlja na medjunarodnim skupovima i to samo sa nazivom Kosovo, ne znam cemu ova polemika sad. Gospodo politicari, necete vi izgubiti glasove ako "priznate" Kosovo, vec gubite glasove zbog korupcije koja buja, nasilja i kriminala kojem se ne protivite, parama koje ste uzeli bas kao i ovi 90tih, sudskim postupcima koji su nerealni i traju duze od zivota, vasom apatijom...E, zbog toga gospodo, ne zbog Kosova. Narod Srbije je davno prihvatio Kosovo kao teritoriju koja vise nije srpska.

goli ponos,al bukvalno

pre 12 godina

Znaš li Gvido koliko bi Evropa,svet uopšte cela galaksija bila bolje mesto za život da njome vladaju Srbi?Pa milina jedna,vidiš valjda kako smo sredili i uredili sopstvenu zemlju.I kako sad mi da razumemo da Nemačka je glavna u Evropi i da mi treba da ispunimo uslove?

samo pitam

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),

i da to bude centralna tema,

a ne status kandidata?

Meni su to mnogo stresnije teme.

(Vlast)a

pre 12 godina

Jasni i cesto brutalni Nemci trebalo bi da se na neki nacin obrate i zbunjenim i dezorjentisanim gradjanim Srbije. Nama se dopada zavaravanje i uljuljkivanje u iluzijama pogotovo kad zivimo jadno u drzavi koja je tek anarhicni i bezakoni provizorijum.Neko mora da nam objasni da nismo u prilici da nesto trazimo,da ne odustajemo od necega sto nemamo(osim u snovima i besmislenoj preambuli),da uskoro necemo imati sta da jedemo i zivecemo od vase humanitarne pomoci,dok ce nam politicari biti jos osioniji ,bogatiji i bezocniji.
Dobro dosli,g.ministre!

Moravac

pre 12 godina

Podrška u zadnji čas bi značila podršku DS-u pred izbore, jer inače nema razloga za žurbu vezano za kandidaturu (koja nema veze s punopravnim članstvom).Jer, što bi promenili odluku za dva meseca, ovi naši se popravili, a?! (Prosto me plaši pozitivna odluka, nećemo moći da živimo od Tadića i njegovih mladih usijanih glava)

Зоран

pre 12 godina

Смем да се кладим да морају да нам дају кандидатуру. Па да ништа не учинимо. Живи били па видели.

Gradjanin

pre 12 godina

Nesto zapelo u pregovorima pa dolazi covek kako bi bio "ubedljiv". Reci ce "Slusajte ovamo....Dozvolicemo vam da da dobijete status da mozete da dobijete mogucnost da pregovarate nekada,ali do leta da priznate Kosovo.Jasno !!??"

Cinik

pre 12 godina

Vestervele dolazi u Beograd kako bi Tadiću jasno preneo stav Nemačke šta treba u fusnotama da stoji i da to više nije stvar dogovora već naredbe Nemačke koja se ima ili ispuniti ili od EU nema ništa. Da je sve u redu ne bi on ni dolazio u Beograd. Sada je trenutak po Nemačkoj kada se ima rešiti pitanje Kosova i Tadiću će biti postavljen ultimatum da ili to prihvati ili se zauvek odrekne EU. Prihvatiće Tadić.

Branko Von Beca

pre 12 godina

On ... znači, na (ne)dogovor u vezi Kosova možda će i da zažmure, ALI ako ne održimo bar dve "parade ponosa" do 15 marta, od kandidata za datum za početak pregovora za .... NEMA NIŠA !

Branko Von Beca

pre 12 godina

On ... znači, na (ne)dogovor u vezi Kosova možda će i da zažmure, ALI ako ne održimo bar dve "parade ponosa" do 15 marta, od kandidata za datum za početak pregovora za .... NEMA NIŠA !

Gradjanin

pre 12 godina

Nesto zapelo u pregovorima pa dolazi covek kako bi bio "ubedljiv". Reci ce "Slusajte ovamo....Dozvolicemo vam da da dobijete status da mozete da dobijete mogucnost da pregovarate nekada,ali do leta da priznate Kosovo.Jasno !!??"

Moravac

pre 12 godina

Podrška u zadnji čas bi značila podršku DS-u pred izbore, jer inače nema razloga za žurbu vezano za kandidaturu (koja nema veze s punopravnim članstvom).Jer, što bi promenili odluku za dva meseca, ovi naši se popravili, a?! (Prosto me plaši pozitivna odluka, nećemo moći da živimo od Tadića i njegovih mladih usijanih glava)

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Dobro, postacemo kandidati. I sta onda? Onda cemo tek da cekamo datum pocetka pregovora. I sta onda? E onda cemo da pregovaramo. I sta onda? E onda cemo da pokusavamo da ubedimo EU da smo ispunili sve uslove (ekonomija, sudstvo, monopoli, pravna drzava, ljudska prava, sloboda medija, obracun sa korupcijom i organizovanim kriminalom) a nista necemo uraditi.

zong

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!

Natasa

pre 12 godina

Hoce li ova agonija ikada prestati? Kakvo Kosovo ljudi, pa hajde budite realni i da nam "vrate" sada Kosovo, sta bismo mi u zemlji sa 2 miliona Albanaca? Samo malo budite realni, molim vas. Kosovo se i tako predstavlja na medjunarodnim skupovima i to samo sa nazivom Kosovo, ne znam cemu ova polemika sad. Gospodo politicari, necete vi izgubiti glasove ako "priznate" Kosovo, vec gubite glasove zbog korupcije koja buja, nasilja i kriminala kojem se ne protivite, parama koje ste uzeli bas kao i ovi 90tih, sudskim postupcima koji su nerealni i traju duze od zivota, vasom apatijom...E, zbog toga gospodo, ne zbog Kosova. Narod Srbije je davno prihvatio Kosovo kao teritoriju koja vise nije srpska.

Зоран

pre 12 godina

Смем да се кладим да морају да нам дају кандидатуру. Па да ништа не учинимо. Живи били па видели.

(Vlast)a

pre 12 godina

Jasni i cesto brutalni Nemci trebalo bi da se na neki nacin obrate i zbunjenim i dezorjentisanim gradjanim Srbije. Nama se dopada zavaravanje i uljuljkivanje u iluzijama pogotovo kad zivimo jadno u drzavi koja je tek anarhicni i bezakoni provizorijum.Neko mora da nam objasni da nismo u prilici da nesto trazimo,da ne odustajemo od necega sto nemamo(osim u snovima i besmislenoj preambuli),da uskoro necemo imati sta da jedemo i zivecemo od vase humanitarne pomoci,dok ce nam politicari biti jos osioniji ,bogatiji i bezocniji.
Dobro dosli,g.ministre!

Cinik

pre 12 godina

Vestervele dolazi u Beograd kako bi Tadiću jasno preneo stav Nemačke šta treba u fusnotama da stoji i da to više nije stvar dogovora već naredbe Nemačke koja se ima ili ispuniti ili od EU nema ništa. Da je sve u redu ne bi on ni dolazio u Beograd. Sada je trenutak po Nemačkoj kada se ima rešiti pitanje Kosova i Tadiću će biti postavljen ultimatum da ili to prihvati ili se zauvek odrekne EU. Prihvatiće Tadić.

Siniša

pre 12 godina

Red, rad i disciplina - ovo su osnovne karakteristike za uspešne, bogate...A kod Srba je sve suprotno, osim kod naših uspešnih spotrista(na koje treba da se ugledamo, ali nam to nikako ne ide). To je ono što mnogi neće u Srbiji i ako neko pokušava da im to nametne Srbi ga mrze...Srbi su navikli da pravila-zakone ne poštuju, da malo rade, da spavaju do podne, da potkradaju državnu kasu, da otaljavaju sve što rade...a onda se isti ti žale što nemaju novac. Samo vi sedite i čekajte da vam s neba padne novac. Dugo smo živeli u komunističkom sistemu gde konkurencija-takmičenje nije postojalo, zbog monopola, gde se novac trošio, a nije se mislilo na sutra(zastarela tehnologija, loš proizvod...), gde je bilo dovoljno da se neko uvali u društveno-državno preduzeće i tu ostaje do penzije, a da li dobro radi ili ne nije bilo bitno(pa se uzimalo bolovanje po nekoliko meseci itd.(pa je radio neki privatni posao dok je bio na bolovanju), na poslu se pio alkohol, pauza na svakih pola sata itd), vladalo je pravilo ,,ne mogu malo da me plate, koliko ja mogu malo da radim''. Nove generacije, mladi, imaju još gori sistem, mentalitet, razmišljanje - oni bi da se na brzinu obogate, pa svi srljaju u nekakav privatni biznis, a ne znaju da rade...Drugo, mlade ljude je ,,sramota'' da rade tzv. zanatske-obične poslove(kuvar, pekar, limar, bravar, automehaničar, magacioner, vozač, serviser, moler, prodavac...da radi za mašinom u proizvodnji itd.), to je za njih ,,blam'', svi bi da budu gazde, da sede, a lova samo kaplje...e' toga nema, gospodo.
Treba da se pogledamo u ogledalo, u oči i kažemo-ovako više ne može, propali smo...moramo da se menjamo...Znam, nije lako, loše navike je teško promeniti, ali nema druge. Ja zbog svega toga(promene sistema-pravila) i zbog toga što u Srbiji nema dovoljno novca za nove investicije mislim da je ulazak u EU za nas vrlo važno, a tržište EU je oko 500 miliona ljudi, pa tu imamo i zemlje kandidate...to je velika šansa za nas, ali nije garantovan uspeh, ako ne radimo kako treba, ako se ne promenimo... Rad, red i disciplina nisu odlike Grka(sami si krivi za ovu situaciju), ali jesu Nemaca.

Erazmo

pre 12 godina

@posmatrac

Dragi moj ja zivim u toj EU vec 15 godina i obzirom da moj zivot belezi konstantan rast mogu reci da mi je prijatno da zivim u toj paukovoj mrezi sa dobro doziranom emisijom ugljen dioksida. Kad dodjem u Srbiju medju kriminalcima primetim da vam vazduh smrdi ali ti i tebi slicni misle da zive u slobodi. Mozda je moj komentar naivan jer se osvrcem na vas koji i dalje odbijate da shvatite da su se vremena promenila i da san o diktaturi proletarijata je laz. Namete vi u Srbiji placate i to vasoj vladi koja nije kontrolisana ali zato on kontrolise vas visokim porezima i time vas drzi u neznanju za stvari koje su jednostavno dostupne u EU.

zoran

pre 12 godina

Mora da je doneo spisak imena nekih od nas, koji redovno komentarisemo ovde, za hapsenje. Pravac Hag. Sve sto je trebalo je vec pohapseno i pobijeno u Hagu, dok neki vise o koncu. Sada je dosao red na komentatore. Cim se to zavrsi, Merka ce da nas pusti da konkurisemo sa Somalijom, jer ce pre toga vec i pola Afrike biti u EU.

electric_mojo

pre 12 godina

Zalosno je kako ne vidimo koliko kao drzava ne funkcionisemo. Kosovo i Metohija su floskula za politicke poene kojim niko nema ni volje, ni snage, ni autoriteta da se pozabavi. KiM je naravno i nacin da se peru i odlivaju pare iz drzavnog budzeta.
Deremo se uglas kako ne damo KiM (da se razumemo, i ja sam za bojkot svih koji nas njime ucenjuju), ali plan i program za reintegraciju 2 miliona stanovnika KiMa nemamo. Drugim recima, sticem utisak da zelimo KiM, ali bez njegovih stanovnika. Sto me navodi da se zapitam, da li smo mi uopste normalni u svojim zeljama i stremljenjima?
Dalje, drzava nam je obicna banana republika. Tajkuni drze parlament, poziciju i opoziciju u dzepu. Drzavom hara mafija, tajne sluzbe - domace i strane, raznorazne NVO nam se unerede na glavu barem jednom dnevno zarad necijih tudjih interesa. A mi?
Kada nam spoljnji ministar najjace zemlje u Evropi dolazi u posetu da nam skrene paznju da se uhvatimo u kostac sa problemima kao drzava, mi prosipamo zajedljive komentare, totalno zaslepljeni i ne videci, prepuni ponosa da smo i goli, i bosi i gladni, i sto je jos gore, da sa nama trpe i nasa deca.

Njofra

pre 12 godina

Jedno je sigurno:

ako Tadic odustane od Kim kao dijela Srbije ne samo da ce izgubiti izbore sa jos vecom marzom nego ce ta odluka nakon izbora biti ponistena od strane nove vlade a on bi mogao da bude procesuiran ili da mu se nesto gore desi(sjecajmo se Djindjica)...
Tako da,nemojte da se igrate sa vatrom,gospodine predsjednice,u Srbiji nikoga vise ne zanima EU osim par LDP fanatika...

na zemlju nesamokritični čoveče!

pre 12 godina

Ma dolazi čovek da nas uslovljava jer su prosto ludi bez nas,ne mogu bez Srbije da funkcionišu.Jedna njihova firma pravi 1.5 puta veći BDP nego cela Srbija ali oni nikad neće imati ono što mi imamo znaš,bla bla bla...

Boris

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci.
(Darko, 23. februar 2012 12:33)

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.

деда Милоје

pre 12 godina

Што се палите. Амери рекли својим вазалима немцима да олабаве и ови само извршавају наређење.

metuzalem

pre 12 godina

"Dolazi po njegove resurse...kao sto je rekao obezbedice ih milom ili silom, sto znaci u slucaju resursa na Kosovu silom."

@ Resursi! E moj jadniče i svi oni koji ne vide gde su naši resursi! Koliko stotina hiljada naših druge i treće generacije živi i radi u Nemačkoj? Tamo troše svoj život, tamo plaćaju porez, tamo povećavaju broj stanovnika Nemačke. A ti mi pričaj o resursima Srbije koja je svake dekade manja za jedan grad. Brini o hektarima gole zemle i živi od crkavice koju ti Vesterveleovi "Srbi" pošalju da ne crkneš od gladi.

vlada0166

pre 12 godina

Ukoliko se danas/sutra objavi vest da Srbija dobija kandidaturu u martu u narednih mesec dana mozemo ocekivati ovakve vesti :
* Prihvatanje kandidature Srbije dovelo do naglog interesovanja investitora za ulaganje u Srbiju pa tako dolazak najvljuju :
- Nemacki Bosch
- Philips kupuje Ei-Nis
- Mercedes pregovara sa Fijatom o saradnji u Kragujevcu
- Adidas otvara fabriku u Leskovcu
- Boing gradi fabriku aviona u Batajnici
- Aldi ulazi u Srbiju i obara cene u trgovinama za do 50%
- Nestle coklade od sada "MADE IN SERBIA" , nova fabrika zaposlice 2000radnika
......I ko zna kakve jjos SF price

Zuki

pre 12 godina

Kakva farsa!
Kandidatura jedne zemlje za pristup drugoj najvecoj uniji drzava na svetu zavisi od fusnote na papiricu ispred predstavnika najzaostalije provincije u Evropi na nekim tamo forumima!?
Ovce li smo?

Pravo lice

pre 12 godina

Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija? I neke zemlje članice EU ne priznaju Kosovo. Jasno je zašto se Nemačka toliko trudi oko Kosova, pa boji se albanske mafije u Nemačkoj a ne zato što su im pri srcu?

Rale

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!
(zong, 23. februar 2012 10:07)

Zbog ovakvih stručnjaka Srbija i jeste na evropskom dnu. Čuj, Nemci gube potporu od evropskih kolega...ooo Bože spasi nas ovakvih eksperata...

samo pitam

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),

i da to bude centralna tema,

a ne status kandidata?

Meni su to mnogo stresnije teme.

Horvat

pre 12 godina

Status kandidata bez pregovora ne znaci nista, ali bukvalno nista.
Sad samo da vidimo koliko su ovi nasi slepi i nemusti da to skapiraju.
Sledeci izbori su ozbiljan test IQ - nasedate na iste fore o EU ili ne.

RAUS

pre 12 godina

Cim ovaj lik pocne sa svojim recitovanjem naredbi i pocne da prica o "prihvatanju realnosti" treba ga zaustaviti, pokazati mu vrata i poslati odakle je i dosao. Dosta je vise bilo ucena zbog te bezvezne albanske naci paradrzave na Kosovu. Mene kao gradjanina Srbije zanimaju iskljucivo reforme ove drzave, uvodjenje i primena zakona i standarda a ne da me ovde ucenjuju zbog albanskih nacosha koji bi da se igraju drzave i iscrtavaju granice i to u 21. veku kada nam pune mozak kako granice nisu bitne i kako vise ne postoje suverene drzave anarocito ne one monoetnicke. Nemci su potrcali da priznaju tu albansku tvorevinu, podrzavaju albanske krimose i ratne zlocince, nisu prstom mrdnuli da zaustave zlocine Albanaca, asistiraju u albanizaciji Kosova, guraju pod tepih ponasanje Albanaca, probali su da legalizuju tu tvorevinu ali ni posle cetiri godine im to nije uspelo pa ce sada ucenjivanjem Srbije da postignu ono za sta sami nisu sposobni? Ajde nosi se Vesterfele i ti i tvoj status kanditata i sve te EU suplje price.

konjušar

pre 12 godina

O, svetli vođo, o neprikosnoveni i bezalternativni autoritetu, ponizno, na kolenima, vas molim da primite srbiju za kandidata, odrećićemo se svega, i kosova, i rusa, i sebe, samo da možemo da dobijemo šansu da budemo kandidati. Za buduće članstvo smo spremni svi da damo po 30% organa. Mnogo vas volimo, do imbecilnosti....

Пеђа К.

pre 12 godina

Заиста је интригантно зашто немачки министар долази. Могао је и индиректно, или још једном јасном поруком из Берлина да саопшти то што има рећи. Јер, знамо из искуства са Канцеларком, осим грубог условљавања, Немци Србији углавном ништа не нуде. И ето нас на брисаном простору, са питањем: шта ова држава и њени грађани у овом тренутку, и уопште, добијају евентуалном кандидатуром? На хлеб се не маже, здрављу не помаже. Власт је је испунила све услове осим оног који ни једна власт у Србији не сме/не може испунити. И са добијеном кандидатуром, а и без ње, ми смо уморни, изманипулисани, и у односу на власт врло толерантни грађани једне понижене, старе европске земље. И стварно, зашто долази?

Bodin

pre 12 godina

A Vi Boško Jakšiću, kakve cete Vi sankcije i posledice da snosite kada mi uvece budemo saznali da gospodin ministar nije dosao dan nam prenese Vasu optomisticku korpu, nego je dosao da preti? Kako samo nadjete ovakve ljude komentatore, strucnjake, savetnike da nam kazu nesto sto niko mormalan u ovoj Srbiji ne moza da poveruje. I svi znamo zasto je ovaj Nemac dosao, a vi nam pronadjete coveka, strucnjaka koji kaze da to nije tako.

ANDROID™

pre 12 godina

Mnogo znacajniji pozitivni znaci da Srbija ide u dobrom smeru i da ce kandidatura najverovatnije biti prihvacena su;

- Modifikacija Google-ovog logotipa na Sretenje

- Oblacenje Briselskog Manneken Pis-a u srpsku narodnu nosnju takodje na Sretenje

- Komparacija Srbije i Francuske u spotu koji promovise prosirenje unije http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=23&nav_category=167&nav_id=584968

itd.

S'druge strane pogledajte rekcije ruskog ambasadora, Dr.K-a, nazadnjaka... i bice vam sve jasno.

Vestvele je tu samo kao potvrda.

zong

pre 12 godina

Значи треба Србију поделити па ће Срби боље да живе??? Да дамо Босни Рашку, Мађарима и Хрватима Војводину, па напокон да Срби почну да живе! Интересантна теорија! Где си ти ишао у школу, код тачија можда?То би теби и таквима као ти пасало, али неће моћи!

mm

pre 12 godina

..."U nemačkim diplomatskim krugovima, inače, smatraju da je Beograd pokazao dovoljno fleksibilnosti i da je pružio prihvatljiv predlog da u fusnoti bude istaknuta Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde."...
Posle ovoga mogu slobodno i da priznaju tu nakaradnu državu!
Sramota!!!

obi van

pre 12 godina

treba uzeti taj status, pa onda u red za cekanje iza drugih kandidata Turske (13 godina) Makedonije (7) . Za to vrijeme cemo vidjeti da li ce uopste biti EU. Ali novih ustupaka za takav za EU potpuno neobavezujuci ugovor vise ne smije biti.

bezimena

pre 12 godina

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.
(Boris, 23. februar 2012 13:58)

To to bi Vi želeli je Vaša lična stvar, REALNOST nećete promeniti LAŽIMA!

Nemačka je najbogatija država Evrope, uredjena, funkcionalna itd. zahvaljujući samo SEBI i s punim pravom može od nas da traži da počnemo da se ponašamo NORMALNO, ODGOVORNO i, ovo posebno, u skladu sa REALNOŠĆU! Sve zbog čega se na Srbiju vrši pritisak je za KORIST gradjana Srbije, a na štetu političara i tajkuna - razbojnika!

f.

pre 12 godina

Meni su ipak najsmesniji ovi koji veruju u neki altruizam Nemacke i koji ovde frfljaju neke fraze o "odgovornosti", "realnosti", "uredjenosti" i koji misle da je nesto bogomdano samo zato sto to Nemacka zahteva. Nemacka ucenjuje Srbiju zbog jedne albanske naci-krimi tvorevine i Srbija ne treba da popusti. Nema nikakvih problema da Srbija menja zakone, standarde, da pocne da radi, da se radi na uredjenju ali ovde se radi samo i iskljucivo o tome da Nemci jako zele da legalziuju tu albansku tvorevinu koju sponzorisu na Kosovu.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Mada vidim da neki politicki komentatori ovaj iznenadni potez Vetservelea kao pozitivan znak po Sbriji, ja nisam bas optimista - znajuci kakav je odnos Nemacke prema nama, a i kad pogledam ovu fotografiju ne obecava me nista pozitivno! Uostalom, ko zna zasto je to dobro ako i ne dobijemo kandidaturu? Malo cemo duze da sacekamo da i mi prodjemo kao Madjrska i Grcka...?! Da li bitno da li ce se to desiti unutar ili van EU?
Opravdani sarkazam? Mozda!

ACCA

pre 12 godina

E ljudi da vam kazem posteno,ne razbijajte glavu!!! Tu j...... kandidaturu dobijamo 100%,al ajde malo da napravimo price oko toga kako se nasi politicari bore za nju,pa danas optimisti,sutra pesimisti itd. Ajde ovako sad svako ko procita ovo da se zapita sta dobija tom kandidaturom???!!! Sta je to Srbija ispunila koje standarde,jel neko danas bolje zivi alo bre narode!!! Do juce smo placali registraciju za kola a danas je usvojen novi standard registracija za kera!!! ja ga kupam,setam,hranim a moram drzavi da placam porez!!! STRASNO NE MOGU VISE NI DA PISEM!!!

w

pre 12 godina

Sramota je za Nemacku sto po drugi put u zadnjih 70tak godina sa takvom agresivnoscu i jednostranoscu sponzorise albanski nacionalizam i albansko sirenje. Pre 70tak godina nacisticka Nemacka je na slican nacin potpomagala stvaranje velike albanije i tada su Srbi proterani sa Kosova i tada je ubijeno na hiljade Srba i zaista je neverovatno da Nemce nije sramota da ponovo sponzorisu albanski nacionalizam i sto sa ovakvom jednostranom i ucenjivackom politikom ponovo zapaljuju vatru na ovim prostorima. Zaista je tesko shvatiti zasto je podrzavanje jedne nesposobne, izdrzavane, kriminalne, nedemokratske albanske paradrzave postala tolika opsesija Nemacke i zasto neko misli da ce podvladjivanje zeljama albanskih nacionalista doci do stabilnosti? Zar zaista Nemci misle da je dosta da dodju ovde, da se ponasaju kao da smo svi ovde njihovo vlasnistvo i robovi, izrecituje naredbe, kaze da je nesto takvo zato sto oni tako hoce i zato sto oni to tako vide a mi onda svi ovde treba da dubimo na trepavicama, trcimo da ispunimo njihove naredbe a za nagradu cemo za deset do dvadeset godina postati trecerazredni clanovi cetvrtog rajha gde cemo sluziti kao jeftina radna snaga i konzumenti skartiranih EU proizvoda?

Fenix

pre 12 godina

Izmedju Evrope i Azije naravno da cemo izabrati Evropu, a o tome se radi ovih dana i vremena. Srpski narod je uvek pripadao evropskoj civilizaciji, izuzev onih pet vekova pod osmanlijama. Tragovi tog mracnog perioda srpske kulture osecaju se i danas. Medjutim, obrazovanje i moderne komunikacije osvestile su vecinu srpskog naroda, tako da, hvala Bogu, danas sami mozemo prosuditi sta nam najbolje odgovara. Ne trebaju nam vise misljenja ni partijskih komesara, ni vojvoda, ni gatara ni proroka, imamo internet, mobilne telefone, fejsbuk, kablovsku a imamo i citavu vojsku nasih sunarodnika koji zive u evropskim zemljama i kojima ne pada na pamet da se vrate u ovo nase "blagostanje" i koji tamo negde daleko "robuju" za pare, za razliku od nas koji ovdje robujemo za dzaba. Dakle, buducnost nase dece zavisi upravo od nas i nasih odluka, ne dozvolimo da pogresimo i da im ostavimo nasledstvo koje ce im zagorcati zivote u vremenima koja dolaze. Dosta je bilo ovom narodu i osmanlija i fasizma i komunizma i svih prevaranata koji su ispijali njegovu krv. Zato Evropo, otvaraj kapije!

Boris

pre 12 godina

@(bezimena, 23. februar 2012 15:06)

E kad mi TI iskomentarises komentar, onda znam da sam 110% u pravu, i da sam VAM pogodio zivac! ;) Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))

Dexterijus

pre 12 godina

Kad vec dolazi tako hitno, pitajte izmedju ostalog sta je sa isplatom 290 miliardi evra za 320000 Srpskih zarobljenika u Nemackim koncentracionim logorima, rudnicima... tokom 2. svetskog rata... A ako te pare donosi onda EU neka ceka....

Baba Jurka

pre 12 godina

Cela ova prica je za srpsku javnost: kao Albanski predstavnici odbijaju ako nema Deklaracije o nezavisnosti u fusnoti; kao Tadic pesimista; kao Italija, Francuska itd traze da se Srbiji da kandidatura; kao Vesterfele dolazi da na paniku nesto poprica s Tadicem...a sve da se izgubi iz vida da Srbija prihvata fusnotu o Misljenju medjunarodnog suda pravde koja se nasilu tumaci kao odobrenje Deklaracije o nezavisnosti. Dobicemo kandidaturu, ali smo otprilike priznali Kosovo u fusnoti. Istorijska fusnota?

Dalibor

pre 12 godina

Kad smo kod "borbe protiv korupcije time sto cemo uci u EU", pitajte Vestervelea o njegovoj ulozi u skrivanju racuna i ugovora izmedju Grcke i Goldman Sachs-a, i o tome pod kojim uslovima su Grckoj vladi preko Godman Sachs-a "pozajmljene" pare.

I takvi dolaze da nama dele lekcije. Tuga.

Sumadinac

pre 12 godina

Znate onu narodnu o stapu i sargarepi, e sve je to lepo dok magare hoce sargarepu, a sta se desi ako nece?
E tako vam je i sa Srbijom, mnogo bre trazite da uradimo /citaj ispunjavamo zelje Kosovskim Albancima/ a nista ne dobijamo za uzvrat, e sta sad ako Srbiju bas briga za sargarepu, a oni bi da promovisu Kosovo?
Pa nista ili ce magare popustiti pred batinama ili ce gazda morati da mu da sargarepu u nadi da ce hteti da bilo sta uradi.

pera

pre 12 godina

@njofra - ti stvarno nisi normalan, kome ti pretis? vidim da pricas ijekavski... pa vrati se tamo odakle si dosao, pusti nas srbijance da radimo sta nas je volja, a ne da nas vi dodjosi maltretirate vasim sovinizmom i primitivizmom.

ЕУ и НАФТНИ ЛОБИ

pre 12 godina

Немачка је схватила да су различити интереси држава ЕУ (немају нафту) с једне стране, и с друге: САД, Русија, Кина, БРИК (имају нафту и гас).
Наиме, САД ће дати максималну подршку Израелу у сукобу са Ираном и Палестином, а после ће, да би одобрили муслиманско-нафташки лоби, дати подршку Албанцима и Бошњацима (за Косово и Санџак), а на штету Срба (индиректно и на штету ЕУ)..
Русима одговарају сукоби на Блиском истоку и Балкану, јер скаче цена нафте и гаса (највише плаћа ЕУ), па ће остати неутрални и изненађени..
Кинези ће ставити вето на Резолуцију бр..., а БРИК ће да осуди финансијски лоби,..

НЕулазак Србије у ЕУ (БЕЗ ОБЗИРА ИЗ КОЈИХ РАЗЛОГА) одговара домаћим и страним ТАЈКУНИМА и зеленашима и партијским ДАХИЈАМА.
За ГРАЂАНЕ је национални интерес да Србија уђе у ЕУ (и дели судбину преко 500 милиона становника Европе) и буде у могућности да заштити Србе на Косову и у региону, пре него се тотално закува на Блиском истоку..

goli ponos,al bukvalno

pre 12 godina

Znaš li Gvido koliko bi Evropa,svet uopšte cela galaksija bila bolje mesto za život da njome vladaju Srbi?Pa milina jedna,vidiš valjda kako smo sredili i uredili sopstvenu zemlju.I kako sad mi da razumemo da Nemačka je glavna u Evropi i da mi treba da ispunimo uslove?

nada

pre 12 godina

Bas me interesuje da li ce se sastati i sa "nasim" liberalima? Moram da napomenem i VELIKU RAZLIKU izmedju njih i "nasih": Nemacki liberali (LPD) NIKAD nisu bili protiv interesa Nemacke, naprotiv lobirali su za svoju zemlju UVEK i na svakom mestu i bili ti koji su se zalagali za UJEDINJENJE istocne i zapadne Nemacke. To sto ONI NE ZELE da prznaju da su ignorisali medjunardno pravo kada se radi o Srbiji, nije opravdanje za LDP da isto cini.

Erazmo

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),
i da to bude centralna tema,
a ne status kandidata?
Meni su to mnogo stresnije teme.
(samo pitam, 23. februar 2012 10:42)


Pa upravo zbog toga treba jos 'stresnije' da se boris za ulazak u EU! Tvoj komentar i njemu slicni pokazuju koliko pojma nemate sta je EU. Cesto se komentari krecu od priprostih konstatacija -sad ce plata da mi bude visa- pa do misterioznog tzv. evroskepticizma. Ovo drugo me najcesce nervira jer je stvoreno iz neznanja ali se tome daje jedan intelektulani prizvuk. EU nije palma ispod koje ce sveznajuci Srbi da prilegnu i odremaju zivot ili kad se na kratko probude budu posmatraci istog. EU je skup propisa koji regulise i prava radnika i njihove obaveze ali i brz protok robe i znanja. Integracijom u EU postajete clanovi jednog ozbiljnog udruzenja koje regulise mnoge aspekte zivota a kad radite sa Rusima to je samo trgovina i bratsko tapsanje po ramenu. Gospodine Vestervele dobrodosli!

nebeski narod

pre 12 godina

To sto vidim da je vecina umisljena da se
ceo svet vrti oko nas, to nas uce decenijama nasi politicar.A bilo bi lepo kad bi bilo ko znao da odgovori sta bi mi sa Kosovom ovako jadni i gladni, gde je jos sve tri puta gore nego ovde.Jedino kriminalci drze "mrtvu trku", ali oni saradjuju uspesno i bez Brisela u fusnote 1244.

nenad

pre 12 godina

Sve je to američka ujdurma. Oni su svojevremeno insistirali na prijemu Rumunije i Bugarske i izmislili takozvane "evroatlanske integracije" spajajući članstva u dve različite organizacije - EU i NATO - koja imaju malo zajedničkog. Američka ideja je da se uguravanjem nepripremljenih zemalja oslabi EU i do sada se ta politika pokazala kao uspešna.
Zašto ih nisu primili u svoje sjedinjene države? Kad mogu Havaji, mogla bi i Srbija ili Rumunija. Ili zašto ne prime Meksiko? Pa da ne znaju kud glavu da denu od kriminala i socijalnih problema. Nego druge teraju da se zaglibljuju do guše.

Kojshija

pre 12 godina

"Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija" - komsija, izgleda da si zaostao u vremenu. Kosovo je zvanicno priznalo 88 drzave, inace 45.6% celokupnih zemlje sveta.
Pozdrav.

posmatrac

pre 12 godina

poruka za erazma,
dragi moj eu.nema veze sa ovim sto vi spominjete u vasem naivnom komentaru,
iza ove divno naslikane slike krije se mracna i perfidna paukova mreza rob-
stva i diktature neizabranih tehnokrata koji ce sve uciniti da nam oderu i
ono malo koze koje nam je mozda ostalo,jer bujica novih propisa ce se kao
zunami sruciti na nas a mi nemamo vise ni snage a pogotovo razumevanja za
za nove namete i poreze koje ce oni uvesti mimo i plus starih,npr.porez na emisiju co2 koji je samo primer a masa drugih regulativa i podzakona
akata i ostalih zamki ce nas dovesti do ludila i opljackati i ono malo
novca koje mozda kod nekih jos ima neracunajuci tajkune.njima ce biti super.AKO NEKO MISLI DA U EU NEMA KORUPCIJE ONDA TAJ NEMA MOZGA

NIKO NIJE TAKO BEZNADEZNO POROBLJEN KAO ONAJ KOJI MISLI DA JE SLOBODAN

zoran

pre 12 godina

Samo jedno pitanje.
U poslednjih 100 godina istorije, da ne idem dalje, kada je iz Nemacke doslo nesto dobro po evropski i svetski mir ?

Prosto pitanje..odgovor veoma jednostavan.

EU je nastavak njihove politike koja nije uspela metkom,tenkovima,fizichkim razaranjima. Stvari su veoma jednostavne. Zashto ljudski um ima zelju ka komplikacijama..??
Jedini je problem sto se sami oni, Nemci, nisu nauchili iz te istorije jedno slovo. Plasim se da bi treci put lekcija bila mnogo,mnogo surovija i pitanje je da bi se ikada oporaviti posle toga.

Vladimir Brnic

pre 12 godina

Ako Vele kaze moze onda ok, ali ako kaze bilo sta sto nije po volji ovom besnom narodu onda je u buduce dobrodosao kao i Andjelia ili nekada Solana...

Ne piši, kad ne znaš

pre 12 godina

Nemačka se plaši "nadglasavanja". Ovaj "politkoment" ne zna osnovne stvari - u Savetu EU sve odluke donose se jednoglasno. Niko nikoga ne može da "nadglasa", jer propisi su propisi.

Cera

pre 12 godina

Ok, dobrodošli. Mada bih bio optimističniji da u ovom trenutku u vezi pregovora sa Prištinom razgovara sa Tačijem u Prištini. Oni to rade izgleda drugim kanalima. Time je ova poseta još značajnija ali gospodin sigurno nije ovde da bi rekao samo- imam dobre vesti za vas, nego je tu verovatno radi dodatnih pojašnjenja kako bi bilo najbolje, naravno, sa njegove strane posmatrano. Ja sam i dalje pesimista i nije mi ni-do-če-ga.

Realista

pre 12 godina

Gledamo na stvari sa previse emocija.
Niko nas ne tera u EU.
Nemci su samo rekli da ne zele jos jedan Kipar u EU.
Nisu oni dosli i rekli da ako ne priznamo Kosovo da slede sankcije itd.
Sami biramo EU jer smatramo da ne mozemo da resimo probleme bez njih.
Tesko je zamisliti da mi mozemo sami bez EU da hapsimo nase Sanadere.
Financuijski ne verujem da se EU jos isplati!

xXx

pre 12 godina

Sramna je cinjenica da nasi lideri a i sami gradjani dok ne vide spoljni autoritet ne znaju da reaguju.Potrebni su nam Vestervele, Merkel, Putin, Konjuzin ili slicni njima da bismo se orijentisali. Oni koji su rusofili ova vest im se definitivno nece svideti, kao sto se ni odlikovanje Konjuzina nije svidelo onima koji su germanofili ili aglosaksonski orijentisani. Sve u svemu ova vest ce opet stvoriti podele unutar Srbije, to je ono sto je sigurno, a sa politicke strane samo jaca evropsku orijentaciju a i potvrda je da ce kandidature ipak biti, jer Vestervele nije covek koji se setka po istoku Evrope da bi vodio besmislene pregovore. A da li je kandidatura dobra ili losa, svako ima neki svoj stav i vidjenje toga. U principu sve vesti vezane za Srbiju samo pokazuju nasu nesigurnost u nase sposobnosti i mogucnosti i velicanje spoljnjeg faktora i odusevljenja dolascima ruskih,nemackih,americkih i ostalih lidera koji su tu samo da sprovode svoju diktaturu a ne da pomazu Srbiji.

PPeca@SER

pre 12 godina

Ajmo sad... primite ga dok jos ima pihtija, sarmi, prebranca... a i schnapps-a. Nisu oni imuni na to, pogotovu kad je dzabe.
Kad budu jednog dana trebali da isto to daju zaposlenima, onda ce naplacivati po "trulo-zapadnim" cenama. Ali ce biti po "EU regulativi".

Mimi

pre 12 godina

Lako je njemu da bude pesimista, al' mi smo već odpisani. Obećali su nam ulazak u uniju 2012. Mi tu ni da prismrdimo. Ne daju Kosovo. Ono.jes' da ga ovi uzeli, al im ga mi ne damo, šta god da to značilo. Na žalost, biće nas još manje, jer jedni umiru,novi se ne rađaju, mladi odlaze preko granice. Šta ga briga, ispunio je naša očekivanja u svom životu. Malo pesimizma nije na odmet-idu izbori

MS

pre 12 godina

@Serdjo

Smarate vishe sa tim ...

Nismo pristali na priznanje, "nashi" su izdrzali i Nemci ce prvi put morati da progutaju svoj ponos. Dobicemo status i bez onoga sto su trazili.

Vreme radi za nas, ne sposobnost nashih politicara.

Zato je nemac i dosao uzurbano, da izvuce sta moze, ali sada se nama ne zuri...

dragana perović

pre 12 godina

Ne razumem...Jasno za sve kojima hoće da bude jasno-DOBILI SMO KANDIDATURU iako smo svoji najbolji neprijatelji.
Hajde sada da budemo pametni i vredni

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nakon što su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske tražili da se Srbiji odobori kandidatura, u Beograd danas iznenada stiže nemački šef diplomatije.

Ma jooooooooooookkk !
Poseta Gospodina Westerwelea nema nikakve veze sa nji'ovim pismom niti sa statusom kandidata Srbiji, Gosp. Westerwele dolazi u BG. iz zelje da mu Tadic pokaze "evropsko odlikovanje" kojim ga je odlikovao licno Predsednik jednog entiteta iz BiH Milorad Dodik a kojim su pre njega odlikovani i svi RATNI ZLOCINCI koje Guido Westerwele "zbog svog imidza" ne zeli posetiti u haskom zatvoru !

Motzart21

pre 12 godina

Izgleda da je tacna ona poretpostavka da Nemci nikada nece biti imperijalna nacija, jer naprosto, u odlucnom trenutku odigraju kao komsija koji vas mrzi. Ne moraju oni da vole Srbe, ali ako zele da vode EU onda moraju da daju kandidaturu. U suprotnom, oni su i dalje hegemoni, ali nikad imperijalisti. Za razliku od njih, imperijalna Rusija, zna sta treba da uradi...

Darko

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci. Pitao sam dedu i on se slaže i izvinjava što je pucao pre 60 godina na vaše, objasnio mi je i zašto je bilo bolje izabrati vas nego Ruje.

Pozdrav.

Miki

pre 12 godina

Kakav crni kantar optimizma i pesimizma! Jasno je da Srbija nece dobiti kandidaturu jer nije ispunila uslove koji su joj postavljeni. Ko to jos nije shvatio nije ni za kakvog analiticara.

Виктор - српски Шваба

pre 12 godina

Процес европског мира и стабилности је незамислив без обостраног интереса и сарадње између Немачке и Србије у смислу обостране користи и интересима народа, мањинских група и људи који живе и деле заједничку европску судбину. Немачка је одговорна да овај процес буде на обострану корист и обостраном интересу и зато и из дугорочних, али и историјских разлога терба да разуме своју улогу као катализатора мира, сарадње и интеграција, а не као инструмент ометања таквох за све стране важног процеса.

Виктор

Zdrav razum

pre 12 godina

Razumljivo je da se shvati da EU mora da se siri da bi prosirila trziste i dobila novu (jeftinu) radnu snagu. Opustite se malo, dobijamo status 199 posto. Politicari preuvelicavaju da bi dobili javnu inostranu potvrdu da su bili dobri momci. Trebalo je to da shvatimo ranije, pa bi nas manje ucenjivali. Jednostavno ne razumem, zasto ne mozemo da kazemo- Zelimo da imamo ekonomska partnerstva, ali mi smo sada u haosu, pa cemo jos da radimo na nama, a EU ce postojati i bice stabilna jos dugo vremena (tako makar ubedjuju sve narode), pa kad sredimo pravosudje i narodnu nemastinu, zajedno mozemo sve! Zasto mora sve preko noci, kad ne mozemo za sve ove godine? Naravno da ce da nas iskoriste koliko mogu, jer se sami nudimo...

laki

pre 12 godina

G.Vestervele ne donosi nikakve bonbone i prazna obecanja,vec dolazi da jasno izrazi stav Nemacke i time zavrsi sa ovim natezanjem.Ne treba se zavaravati,vec shvatiti da Nemacka ima glavnu rec u EU i tako kako oni kazu tako ce biti.Na odgovornima u Srbiji je da se time sloze ili ne.Nece EU propasti zbog Srbije,vec ce biti obrnuto,tako da se ne treba igrati,vec sagledati situaciju i pogledati istini u oci.Obaveza onih koji su danas odgovorni za buducnost gradjana i njihove dece je da ucine sve sto su u mogucnosti da se Srbija pomiri sa svima u regionu i najbrze sto je moguce pridruzi EU,tu pripadamo i tu jedino imamo sansi za normalan i sigurniji zivot u buducnosti.Ne treba se igrati,situacija u zemlji je zabrinjavajuca,a moze biti jos mnogo tragicnija.Nece politicarima i kriminalcima faliti nista,ali ce gradjani to osetiti i placati svojim bednim zivotom.

neno

pre 12 godina

da,nazalost,usijane glave ce nas odvedu u EU a oni se bore za nas da nas po svaku cenu uvedu....precesto se pregovara o tome...ma ispunili mi ili ne uvete oni nas neispustaju iz igre....sta fali svicarskoj sto nije u EU....blago onima koji se odupru EU jer ona donosi paket kao npr.ako pecete rakiju mozete do 7 litara godisnje ostalo je proizvodnja na koju se placa porez i to debeo jer je drzavni monopol alkohol,duvan,gorivo itd....NEDOLAZE ONI DA NAM NESTO DAJU,doce oni da nam uzmu DUSU....
pozzzzz iz EU

Dragan Markovic

pre 12 godina

Iako mislim da je ova poseta znak dobrih vesti u konacnom ishodu - pristanak Nemacke da nam se krajem februara da status kandidata, bojim se onoga sta ce biti na fusnotama ovog sastanka.

Svima je neprijatno sto Pristina zateze oko formulacija za regionalno predstavljanje, ali niko to ne zeli u ovom trenutku da jasno kaze - opet 'uspeh' oko dogovora na ovu temu se vidi kao jedino sto realno postoji na osnovu cega bi se ocenilo da je postignut napredak u dijalogu Pristina - Beograd - ergo, danas popodne ce da se lome ruke (Srbiji) da pristane na formulacije oko naziva Kosova i Metohije koje ce biti u suprotnosti sa onim sto Srbija definise kao 'crvene linije'.

A siguran sam da ce biti i podsecanja na dezavuisanje institucija na severu Kosova i pritisaka na Srbiju da i tu ucini neke teske poteze... Sve u svemu, gadno. No vodi rezultatu na sirem planu koji je dobra vest - status kandidata.

bezimena

pre 12 godina

Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))
(Boris, 23. februar 2012 16:50)

Svaki moj komentar, ali SVAKI, potkrepljen je ČINJENICAMA!

bgd

pre 12 godina

1. Nas Predsednik ne zivka medije telefonom da bi im pretio, kao vas,
2. Da niste ni u pokusaju da davite Tadica sto vam je postao manir, jer on ocigledno neuporedivo vise vredi od nemackog predsednika.

Maratonci trce pocasni krug

pre 12 godina

....i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.
Citajuci izmedju redova, to znaci da ce Srbija morati da pristane na sve jer poslednji metri su uvek najtezi.

Nikola

pre 12 godina

Borisu je opusteno... zamajavaju nas sa time da li cemo dobiti kandidaturu ili ne (a niko ziv ne zna sta su plusevi a sta minusi)dok se trude iz petnih zila da zaboravimo sva ona neispunjena obecanja od proslih izbora, koliko je sve poskupelo i koliko smo svi zajedno otisli u da ne kazem gde

Tony

pre 12 godina

Vi Srbi i dalje od drveta ne vidite sumu.
Cjenice vas samo kada svoje dvoriste budete sami cistili.
Ukoliko niste sposobni onda ok,jer mi ocito nismo pa idemo cistit malo tudja.

svaka tica svome jatu leti

pre 12 godina

ako necete u eu, ucitnite sto od vas trazi rusija i postanite azijatska gubernija. ako hocete, onda ucinite sto od vas trazi evropa i postanite evropska zemlja. vasa stvar sta cete izabrati.

Moravac

pre 12 godina

Prica se samo radi price. Vidim da cemo konacno dobiti taj status, ali ne i datum pa nam se iz tog natezanja vidi da nam status ne znaci nista.

HoCuNeCu90

pre 12 godina

Pravi je diplomata, odgovara u stilu kako da ne...i da i ne u istom odgovoru, ali onda je obicno ne...voleo bi da vidi srbiju, a od njega i njegovih zavisi to sto bi on voleo, a nece da da...

Mišljenovići

pre 12 godina

Da li ovo indirektno znači da smo na korak do ulaska u EU ili pak da smo na korak do kompletnog priznanja nezavisnosti Kosova?

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija mora da ojaca svoje pozicije u Nemackoj, SAD i Velikoj Britaniji, uz Rusiju i Kinu , mi smo onda "pokrili" sve centre moci u svetu....
Nadam se da ce se neko ofrkestiti i sa njima krenuti u diplomatske pregovore u znacajnijoj meri...

Branko Von Beca

pre 12 godina

On ... znači, na (ne)dogovor u vezi Kosova možda će i da zažmure, ALI ako ne održimo bar dve "parade ponosa" do 15 marta, od kandidata za datum za početak pregovora za .... NEMA NIŠA !

Njofra

pre 12 godina

Jedno je sigurno:

ako Tadic odustane od Kim kao dijela Srbije ne samo da ce izgubiti izbore sa jos vecom marzom nego ce ta odluka nakon izbora biti ponistena od strane nove vlade a on bi mogao da bude procesuiran ili da mu se nesto gore desi(sjecajmo se Djindjica)...
Tako da,nemojte da se igrate sa vatrom,gospodine predsjednice,u Srbiji nikoga vise ne zanima EU osim par LDP fanatika...

Natasa

pre 12 godina

Hoce li ova agonija ikada prestati? Kakvo Kosovo ljudi, pa hajde budite realni i da nam "vrate" sada Kosovo, sta bismo mi u zemlji sa 2 miliona Albanaca? Samo malo budite realni, molim vas. Kosovo se i tako predstavlja na medjunarodnim skupovima i to samo sa nazivom Kosovo, ne znam cemu ova polemika sad. Gospodo politicari, necete vi izgubiti glasove ako "priznate" Kosovo, vec gubite glasove zbog korupcije koja buja, nasilja i kriminala kojem se ne protivite, parama koje ste uzeli bas kao i ovi 90tih, sudskim postupcima koji su nerealni i traju duze od zivota, vasom apatijom...E, zbog toga gospodo, ne zbog Kosova. Narod Srbije je davno prihvatio Kosovo kao teritoriju koja vise nije srpska.

Boris

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci.
(Darko, 23. februar 2012 12:33)

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.

Gradjanin

pre 12 godina

Nesto zapelo u pregovorima pa dolazi covek kako bi bio "ubedljiv". Reci ce "Slusajte ovamo....Dozvolicemo vam da da dobijete status da mozete da dobijete mogucnost da pregovarate nekada,ali do leta da priznate Kosovo.Jasno !!??"

bezimena

pre 12 godina

Znaci vama evropejcima je borba protiv korupcije pritisak od strane onoga ko je jos 200 puta korumpiraniji?! Smesno.
(Boris, 23. februar 2012 13:58)

To to bi Vi želeli je Vaša lična stvar, REALNOST nećete promeniti LAŽIMA!

Nemačka je najbogatija država Evrope, uredjena, funkcionalna itd. zahvaljujući samo SEBI i s punim pravom može od nas da traži da počnemo da se ponašamo NORMALNO, ODGOVORNO i, ovo posebno, u skladu sa REALNOŠĆU! Sve zbog čega se na Srbiju vrši pritisak je za KORIST gradjana Srbije, a na štetu političara i tajkuna - razbojnika!

(Vlast)a

pre 12 godina

Jasni i cesto brutalni Nemci trebalo bi da se na neki nacin obrate i zbunjenim i dezorjentisanim gradjanim Srbije. Nama se dopada zavaravanje i uljuljkivanje u iluzijama pogotovo kad zivimo jadno u drzavi koja je tek anarhicni i bezakoni provizorijum.Neko mora da nam objasni da nismo u prilici da nesto trazimo,da ne odustajemo od necega sto nemamo(osim u snovima i besmislenoj preambuli),da uskoro necemo imati sta da jedemo i zivecemo od vase humanitarne pomoci,dok ce nam politicari biti jos osioniji ,bogatiji i bezocniji.
Dobro dosli,g.ministre!

zong

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nakon što su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske tražili da se Srbiji odobori kandidatura, u Beograd danas iznenada stiže nemački šef diplomatije.

Ma jooooooooooookkk !
Poseta Gospodina Westerwelea nema nikakve veze sa nji'ovim pismom niti sa statusom kandidata Srbiji, Gosp. Westerwele dolazi u BG. iz zelje da mu Tadic pokaze "evropsko odlikovanje" kojim ga je odlikovao licno Predsednik jednog entiteta iz BiH Milorad Dodik a kojim su pre njega odlikovani i svi RATNI ZLOCINCI koje Guido Westerwele "zbog svog imidza" ne zeli posetiti u haskom zatvoru !

mm

pre 12 godina

..."U nemačkim diplomatskim krugovima, inače, smatraju da je Beograd pokazao dovoljno fleksibilnosti i da je pružio prihvatljiv predlog da u fusnoti bude istaknuta Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde."...
Posle ovoga mogu slobodno i da priznaju tu nakaradnu državu!
Sramota!!!

Pravo lice

pre 12 godina

Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija? I neke zemlje članice EU ne priznaju Kosovo. Jasno je zašto se Nemačka toliko trudi oko Kosova, pa boji se albanske mafije u Nemačkoj a ne zato što su im pri srcu?

Darko

pre 12 godina

Puna podrška Vesterveleu i Merkelovoj. Ne popuštajte ni malo, jedina šansa da što pre vidimo leđa korumpiranim političarima jesu vaši pritisci. Pitao sam dedu i on se slaže i izvinjava što je pucao pre 60 godina na vaše, objasnio mi je i zašto je bilo bolje izabrati vas nego Ruje.

Pozdrav.

pera

pre 12 godina

@njofra - ti stvarno nisi normalan, kome ti pretis? vidim da pricas ijekavski... pa vrati se tamo odakle si dosao, pusti nas srbijance da radimo sta nas je volja, a ne da nas vi dodjosi maltretirate vasim sovinizmom i primitivizmom.

Moravac

pre 12 godina

Podrška u zadnji čas bi značila podršku DS-u pred izbore, jer inače nema razloga za žurbu vezano za kandidaturu (koja nema veze s punopravnim članstvom).Jer, što bi promenili odluku za dva meseca, ovi naši se popravili, a?! (Prosto me plaši pozitivna odluka, nećemo moći da živimo od Tadića i njegovih mladih usijanih glava)

konjušar

pre 12 godina

O, svetli vođo, o neprikosnoveni i bezalternativni autoritetu, ponizno, na kolenima, vas molim da primite srbiju za kandidata, odrećićemo se svega, i kosova, i rusa, i sebe, samo da možemo da dobijemo šansu da budemo kandidati. Za buduće članstvo smo spremni svi da damo po 30% organa. Mnogo vas volimo, do imbecilnosti....

RAUS

pre 12 godina

Cim ovaj lik pocne sa svojim recitovanjem naredbi i pocne da prica o "prihvatanju realnosti" treba ga zaustaviti, pokazati mu vrata i poslati odakle je i dosao. Dosta je vise bilo ucena zbog te bezvezne albanske naci paradrzave na Kosovu. Mene kao gradjanina Srbije zanimaju iskljucivo reforme ove drzave, uvodjenje i primena zakona i standarda a ne da me ovde ucenjuju zbog albanskih nacosha koji bi da se igraju drzave i iscrtavaju granice i to u 21. veku kada nam pune mozak kako granice nisu bitne i kako vise ne postoje suverene drzave anarocito ne one monoetnicke. Nemci su potrcali da priznaju tu albansku tvorevinu, podrzavaju albanske krimose i ratne zlocince, nisu prstom mrdnuli da zaustave zlocine Albanaca, asistiraju u albanizaciji Kosova, guraju pod tepih ponasanje Albanaca, probali su da legalizuju tu tvorevinu ali ni posle cetiri godine im to nije uspelo pa ce sada ucenjivanjem Srbije da postignu ono za sta sami nisu sposobni? Ajde nosi se Vesterfele i ti i tvoj status kanditata i sve te EU suplje price.

Boris

pre 12 godina

@(bezimena, 23. februar 2012 15:06)

E kad mi TI iskomentarises komentar, onda znam da sam 110% u pravu, i da sam VAM pogodio zivac! ;) Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))

zoran

pre 12 godina

Mora da je doneo spisak imena nekih od nas, koji redovno komentarisemo ovde, za hapsenje. Pravac Hag. Sve sto je trebalo je vec pohapseno i pobijeno u Hagu, dok neki vise o koncu. Sada je dosao red na komentatore. Cim se to zavrsi, Merka ce da nas pusti da konkurisemo sa Somalijom, jer ce pre toga vec i pola Afrike biti u EU.

MS

pre 12 godina

@Serdjo

Smarate vishe sa tim ...

Nismo pristali na priznanje, "nashi" su izdrzali i Nemci ce prvi put morati da progutaju svoj ponos. Dobicemo status i bez onoga sto su trazili.

Vreme radi za nas, ne sposobnost nashih politicara.

Zato je nemac i dosao uzurbano, da izvuce sta moze, ali sada se nama ne zuri...

Kojshija

pre 12 godina

"Treba mu jasno reče, da Kosovo nije država i ne može biti prestavljano u regionu kao država? Možda za njega jeste država, a treba mu jasno i glasno po ko zna koji put ponoviti, da Kosovo kao državu ne priznaje 70% država sveta a ne samo Srbija" - komsija, izgleda da si zaostao u vremenu. Kosovo je zvanicno priznalo 88 drzave, inace 45.6% celokupnih zemlje sveta.
Pozdrav.

Erazmo

pre 12 godina

@posmatrac

Dragi moj ja zivim u toj EU vec 15 godina i obzirom da moj zivot belezi konstantan rast mogu reci da mi je prijatno da zivim u toj paukovoj mrezi sa dobro doziranom emisijom ugljen dioksida. Kad dodjem u Srbiju medju kriminalcima primetim da vam vazduh smrdi ali ti i tebi slicni misle da zive u slobodi. Mozda je moj komentar naivan jer se osvrcem na vas koji i dalje odbijate da shvatite da su se vremena promenila i da san o diktaturi proletarijata je laz. Namete vi u Srbiji placate i to vasoj vladi koja nije kontrolisana ali zato on kontrolise vas visokim porezima i time vas drzi u neznanju za stvari koje su jednostavno dostupne u EU.

Erazmo

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),
i da to bude centralna tema,
a ne status kandidata?
Meni su to mnogo stresnije teme.
(samo pitam, 23. februar 2012 10:42)


Pa upravo zbog toga treba jos 'stresnije' da se boris za ulazak u EU! Tvoj komentar i njemu slicni pokazuju koliko pojma nemate sta je EU. Cesto se komentari krecu od priprostih konstatacija -sad ce plata da mi bude visa- pa do misterioznog tzv. evroskepticizma. Ovo drugo me najcesce nervira jer je stvoreno iz neznanja ali se tome daje jedan intelektulani prizvuk. EU nije palma ispod koje ce sveznajuci Srbi da prilegnu i odremaju zivot ili kad se na kratko probude budu posmatraci istog. EU je skup propisa koji regulise i prava radnika i njihove obaveze ali i brz protok robe i znanja. Integracijom u EU postajete clanovi jednog ozbiljnog udruzenja koje regulise mnoge aspekte zivota a kad radite sa Rusima to je samo trgovina i bratsko tapsanje po ramenu. Gospodine Vestervele dobrodosli!

Rale

pre 12 godina

Немци губе потпору од својих европских колега, све више земаља ЕУ-а, не сматра договор Приштине и Београда пресудним за статус кандидата, па је пешко, Вестервеле добио наређење од Меркелове да оде у Београд, вршити притисак на Србију, да би Берлин ипак своје прогурао или извукао, пре него их већина европских земаља надгласа!
(zong, 23. februar 2012 10:07)

Zbog ovakvih stručnjaka Srbija i jeste na evropskom dnu. Čuj, Nemci gube potporu od evropskih kolega...ooo Bože spasi nas ovakvih eksperata...

Fenix

pre 12 godina

Izmedju Evrope i Azije naravno da cemo izabrati Evropu, a o tome se radi ovih dana i vremena. Srpski narod je uvek pripadao evropskoj civilizaciji, izuzev onih pet vekova pod osmanlijama. Tragovi tog mracnog perioda srpske kulture osecaju se i danas. Medjutim, obrazovanje i moderne komunikacije osvestile su vecinu srpskog naroda, tako da, hvala Bogu, danas sami mozemo prosuditi sta nam najbolje odgovara. Ne trebaju nam vise misljenja ni partijskih komesara, ni vojvoda, ni gatara ni proroka, imamo internet, mobilne telefone, fejsbuk, kablovsku a imamo i citavu vojsku nasih sunarodnika koji zive u evropskim zemljama i kojima ne pada na pamet da se vrate u ovo nase "blagostanje" i koji tamo negde daleko "robuju" za pare, za razliku od nas koji ovdje robujemo za dzaba. Dakle, buducnost nase dece zavisi upravo od nas i nasih odluka, ne dozvolimo da pogresimo i da im ostavimo nasledstvo koje ce im zagorcati zivote u vremenima koja dolaze. Dosta je bilo ovom narodu i osmanlija i fasizma i komunizma i svih prevaranata koji su ispijali njegovu krv. Zato Evropo, otvaraj kapije!

ANDROID™

pre 12 godina

Mnogo znacajniji pozitivni znaci da Srbija ide u dobrom smeru i da ce kandidatura najverovatnije biti prihvacena su;

- Modifikacija Google-ovog logotipa na Sretenje

- Oblacenje Briselskog Manneken Pis-a u srpsku narodnu nosnju takodje na Sretenje

- Komparacija Srbije i Francuske u spotu koji promovise prosirenje unije http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=23&nav_category=167&nav_id=584968

itd.

S'druge strane pogledajte rekcije ruskog ambasadora, Dr.K-a, nazadnjaka... i bice vam sve jasno.

Vestvele je tu samo kao potvrda.

f.

pre 12 godina

Meni su ipak najsmesniji ovi koji veruju u neki altruizam Nemacke i koji ovde frfljaju neke fraze o "odgovornosti", "realnosti", "uredjenosti" i koji misle da je nesto bogomdano samo zato sto to Nemacka zahteva. Nemacka ucenjuje Srbiju zbog jedne albanske naci-krimi tvorevine i Srbija ne treba da popusti. Nema nikakvih problema da Srbija menja zakone, standarde, da pocne da radi, da se radi na uredjenju ali ovde se radi samo i iskljucivo o tome da Nemci jako zele da legalziuju tu albansku tvorevinu koju sponzorisu na Kosovu.

Siniša

pre 12 godina

Red, rad i disciplina - ovo su osnovne karakteristike za uspešne, bogate...A kod Srba je sve suprotno, osim kod naših uspešnih spotrista(na koje treba da se ugledamo, ali nam to nikako ne ide). To je ono što mnogi neće u Srbiji i ako neko pokušava da im to nametne Srbi ga mrze...Srbi su navikli da pravila-zakone ne poštuju, da malo rade, da spavaju do podne, da potkradaju državnu kasu, da otaljavaju sve što rade...a onda se isti ti žale što nemaju novac. Samo vi sedite i čekajte da vam s neba padne novac. Dugo smo živeli u komunističkom sistemu gde konkurencija-takmičenje nije postojalo, zbog monopola, gde se novac trošio, a nije se mislilo na sutra(zastarela tehnologija, loš proizvod...), gde je bilo dovoljno da se neko uvali u društveno-državno preduzeće i tu ostaje do penzije, a da li dobro radi ili ne nije bilo bitno(pa se uzimalo bolovanje po nekoliko meseci itd.(pa je radio neki privatni posao dok je bio na bolovanju), na poslu se pio alkohol, pauza na svakih pola sata itd), vladalo je pravilo ,,ne mogu malo da me plate, koliko ja mogu malo da radim''. Nove generacije, mladi, imaju još gori sistem, mentalitet, razmišljanje - oni bi da se na brzinu obogate, pa svi srljaju u nekakav privatni biznis, a ne znaju da rade...Drugo, mlade ljude je ,,sramota'' da rade tzv. zanatske-obične poslove(kuvar, pekar, limar, bravar, automehaničar, magacioner, vozač, serviser, moler, prodavac...da radi za mašinom u proizvodnji itd.), to je za njih ,,blam'', svi bi da budu gazde, da sede, a lova samo kaplje...e' toga nema, gospodo.
Treba da se pogledamo u ogledalo, u oči i kažemo-ovako više ne može, propali smo...moramo da se menjamo...Znam, nije lako, loše navike je teško promeniti, ali nema druge. Ja zbog svega toga(promene sistema-pravila) i zbog toga što u Srbiji nema dovoljno novca za nove investicije mislim da je ulazak u EU za nas vrlo važno, a tržište EU je oko 500 miliona ljudi, pa tu imamo i zemlje kandidate...to je velika šansa za nas, ali nije garantovan uspeh, ako ne radimo kako treba, ako se ne promenimo... Rad, red i disciplina nisu odlike Grka(sami si krivi za ovu situaciju), ali jesu Nemaca.

bgd

pre 12 godina

1. Nas Predsednik ne zivka medije telefonom da bi im pretio, kao vas,
2. Da niste ni u pokusaju da davite Tadica sto vam je postao manir, jer on ocigledno neuporedivo vise vredi od nemackog predsednika.

Зоран

pre 12 godina

Смем да се кладим да морају да нам дају кандидатуру. Па да ништа не учинимо. Живи били па видели.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Dobro, postacemo kandidati. I sta onda? Onda cemo tek da cekamo datum pocetka pregovora. I sta onda? E onda cemo da pregovaramo. I sta onda? E onda cemo da pokusavamo da ubedimo EU da smo ispunili sve uslove (ekonomija, sudstvo, monopoli, pravna drzava, ljudska prava, sloboda medija, obracun sa korupcijom i organizovanim kriminalom) a nista necemo uraditi.

Horvat

pre 12 godina

Status kandidata bez pregovora ne znaci nista, ali bukvalno nista.
Sad samo da vidimo koliko su ovi nasi slepi i nemusti da to skapiraju.
Sledeci izbori su ozbiljan test IQ - nasedate na iste fore o EU ili ne.

Miki

pre 12 godina

Kakav crni kantar optimizma i pesimizma! Jasno je da Srbija nece dobiti kandidaturu jer nije ispunila uslove koji su joj postavljeni. Ko to jos nije shvatio nije ni za kakvog analiticara.

posmatrac

pre 12 godina

poruka za erazma,
dragi moj eu.nema veze sa ovim sto vi spominjete u vasem naivnom komentaru,
iza ove divno naslikane slike krije se mracna i perfidna paukova mreza rob-
stva i diktature neizabranih tehnokrata koji ce sve uciniti da nam oderu i
ono malo koze koje nam je mozda ostalo,jer bujica novih propisa ce se kao
zunami sruciti na nas a mi nemamo vise ni snage a pogotovo razumevanja za
za nove namete i poreze koje ce oni uvesti mimo i plus starih,npr.porez na emisiju co2 koji je samo primer a masa drugih regulativa i podzakona
akata i ostalih zamki ce nas dovesti do ludila i opljackati i ono malo
novca koje mozda kod nekih jos ima neracunajuci tajkune.njima ce biti super.AKO NEKO MISLI DA U EU NEMA KORUPCIJE ONDA TAJ NEMA MOZGA

NIKO NIJE TAKO BEZNADEZNO POROBLJEN KAO ONAJ KOJI MISLI DA JE SLOBODAN

w

pre 12 godina

Sramota je za Nemacku sto po drugi put u zadnjih 70tak godina sa takvom agresivnoscu i jednostranoscu sponzorise albanski nacionalizam i albansko sirenje. Pre 70tak godina nacisticka Nemacka je na slican nacin potpomagala stvaranje velike albanije i tada su Srbi proterani sa Kosova i tada je ubijeno na hiljade Srba i zaista je neverovatno da Nemce nije sramota da ponovo sponzorisu albanski nacionalizam i sto sa ovakvom jednostranom i ucenjivackom politikom ponovo zapaljuju vatru na ovim prostorima. Zaista je tesko shvatiti zasto je podrzavanje jedne nesposobne, izdrzavane, kriminalne, nedemokratske albanske paradrzave postala tolika opsesija Nemacke i zasto neko misli da ce podvladjivanje zeljama albanskih nacionalista doci do stabilnosti? Zar zaista Nemci misle da je dosta da dodju ovde, da se ponasaju kao da smo svi ovde njihovo vlasnistvo i robovi, izrecituje naredbe, kaze da je nesto takvo zato sto oni tako hoce i zato sto oni to tako vide a mi onda svi ovde treba da dubimo na trepavicama, trcimo da ispunimo njihove naredbe a za nagradu cemo za deset do dvadeset godina postati trecerazredni clanovi cetvrtog rajha gde cemo sluziti kao jeftina radna snaga i konzumenti skartiranih EU proizvoda?

Vladimir Brnic

pre 12 godina

Ako Vele kaze moze onda ok, ali ako kaze bilo sta sto nije po volji ovom besnom narodu onda je u buduce dobrodosao kao i Andjelia ili nekada Solana...

PPeca@SER

pre 12 godina

Ajmo sad... primite ga dok jos ima pihtija, sarmi, prebranca... a i schnapps-a. Nisu oni imuni na to, pogotovu kad je dzabe.
Kad budu jednog dana trebali da isto to daju zaposlenima, onda ce naplacivati po "trulo-zapadnim" cenama. Ali ce biti po "EU regulativi".

zong

pre 12 godina

Значи треба Србију поделити па ће Срби боље да живе??? Да дамо Босни Рашку, Мађарима и Хрватима Војводину, па напокон да Срби почну да живе! Интересантна теорија! Где си ти ишао у школу, код тачија можда?То би теби и таквима као ти пасало, али неће моћи!

bezimena

pre 12 godina

Dobro je kad se samo VI evropejci nikad ne sluzite LAZIMA! :)))
(Boris, 23. februar 2012 16:50)

Svaki moj komentar, ali SVAKI, potkrepljen je ČINJENICAMA!

Dexterijus

pre 12 godina

Kad vec dolazi tako hitno, pitajte izmedju ostalog sta je sa isplatom 290 miliardi evra za 320000 Srpskih zarobljenika u Nemackim koncentracionim logorima, rudnicima... tokom 2. svetskog rata... A ako te pare donosi onda EU neka ceka....

metuzalem

pre 12 godina

"Dolazi po njegove resurse...kao sto je rekao obezbedice ih milom ili silom, sto znaci u slucaju resursa na Kosovu silom."

@ Resursi! E moj jadniče i svi oni koji ne vide gde su naši resursi! Koliko stotina hiljada naših druge i treće generacije živi i radi u Nemačkoj? Tamo troše svoj život, tamo plaćaju porez, tamo povećavaju broj stanovnika Nemačke. A ti mi pričaj o resursima Srbije koja je svake dekade manja za jedan grad. Brini o hektarima gole zemle i živi od crkavice koju ti Vesterveleovi "Srbi" pošalju da ne crkneš od gladi.

Cinik

pre 12 godina

Vestervele dolazi u Beograd kako bi Tadiću jasno preneo stav Nemačke šta treba u fusnotama da stoji i da to više nije stvar dogovora već naredbe Nemačke koja se ima ili ispuniti ili od EU nema ništa. Da je sve u redu ne bi on ni dolazio u Beograd. Sada je trenutak po Nemačkoj kada se ima rešiti pitanje Kosova i Tadiću će biti postavljen ultimatum da ili to prihvati ili se zauvek odrekne EU. Prihvatiće Tadić.

na zemlju nesamokritični čoveče!

pre 12 godina

Ma dolazi čovek da nas uslovljava jer su prosto ludi bez nas,ne mogu bez Srbije da funkcionišu.Jedna njihova firma pravi 1.5 puta veći BDP nego cela Srbija ali oni nikad neće imati ono što mi imamo znaš,bla bla bla...

ЕУ и НАФТНИ ЛОБИ

pre 12 godina

Немачка је схватила да су различити интереси држава ЕУ (немају нафту) с једне стране, и с друге: САД, Русија, Кина, БРИК (имају нафту и гас).
Наиме, САД ће дати максималну подршку Израелу у сукобу са Ираном и Палестином, а после ће, да би одобрили муслиманско-нафташки лоби, дати подршку Албанцима и Бошњацима (за Косово и Санџак), а на штету Срба (индиректно и на штету ЕУ)..
Русима одговарају сукоби на Блиском истоку и Балкану, јер скаче цена нафте и гаса (највише плаћа ЕУ), па ће остати неутрални и изненађени..
Кинези ће ставити вето на Резолуцију бр..., а БРИК ће да осуди финансијски лоби,..

НЕулазак Србије у ЕУ (БЕЗ ОБЗИРА ИЗ КОЈИХ РАЗЛОГА) одговара домаћим и страним ТАЈКУНИМА и зеленашима и партијским ДАХИЈАМА.
За ГРАЂАНЕ је национални интерес да Србија уђе у ЕУ (и дели судбину преко 500 милиона становника Европе) и буде у могућности да заштити Србе на Косову и у региону, пре него се тотално закува на Блиском истоку..

zoran

pre 12 godina

Samo jedno pitanje.
U poslednjih 100 godina istorije, da ne idem dalje, kada je iz Nemacke doslo nesto dobro po evropski i svetski mir ?

Prosto pitanje..odgovor veoma jednostavan.

EU je nastavak njihove politike koja nije uspela metkom,tenkovima,fizichkim razaranjima. Stvari su veoma jednostavne. Zashto ljudski um ima zelju ka komplikacijama..??
Jedini je problem sto se sami oni, Nemci, nisu nauchili iz te istorije jedno slovo. Plasim se da bi treci put lekcija bila mnogo,mnogo surovija i pitanje je da bi se ikada oporaviti posle toga.

Dalibor

pre 12 godina

Kad smo kod "borbe protiv korupcije time sto cemo uci u EU", pitajte Vestervelea o njegovoj ulozi u skrivanju racuna i ugovora izmedju Grcke i Goldman Sachs-a, i o tome pod kojim uslovima su Grckoj vladi preko Godman Sachs-a "pozajmljene" pare.

I takvi dolaze da nama dele lekcije. Tuga.

Motzart21

pre 12 godina

Izgleda da je tacna ona poretpostavka da Nemci nikada nece biti imperijalna nacija, jer naprosto, u odlucnom trenutku odigraju kao komsija koji vas mrzi. Ne moraju oni da vole Srbe, ali ako zele da vode EU onda moraju da daju kandidaturu. U suprotnom, oni su i dalje hegemoni, ali nikad imperijalisti. Za razliku od njih, imperijalna Rusija, zna sta treba da uradi...

ACCA

pre 12 godina

E ljudi da vam kazem posteno,ne razbijajte glavu!!! Tu j...... kandidaturu dobijamo 100%,al ajde malo da napravimo price oko toga kako se nasi politicari bore za nju,pa danas optimisti,sutra pesimisti itd. Ajde ovako sad svako ko procita ovo da se zapita sta dobija tom kandidaturom???!!! Sta je to Srbija ispunila koje standarde,jel neko danas bolje zivi alo bre narode!!! Do juce smo placali registraciju za kola a danas je usvojen novi standard registracija za kera!!! ja ga kupam,setam,hranim a moram drzavi da placam porez!!! STRASNO NE MOGU VISE NI DA PISEM!!!

Bodin

pre 12 godina

A Vi Boško Jakšiću, kakve cete Vi sankcije i posledice da snosite kada mi uvece budemo saznali da gospodin ministar nije dosao dan nam prenese Vasu optomisticku korpu, nego je dosao da preti? Kako samo nadjete ovakve ljude komentatore, strucnjake, savetnike da nam kazu nesto sto niko mormalan u ovoj Srbiji ne moza da poveruje. I svi znamo zasto je ovaj Nemac dosao, a vi nam pronadjete coveka, strucnjaka koji kaze da to nije tako.

neno

pre 12 godina

da,nazalost,usijane glave ce nas odvedu u EU a oni se bore za nas da nas po svaku cenu uvedu....precesto se pregovara o tome...ma ispunili mi ili ne uvete oni nas neispustaju iz igre....sta fali svicarskoj sto nije u EU....blago onima koji se odupru EU jer ona donosi paket kao npr.ako pecete rakiju mozete do 7 litara godisnje ostalo je proizvodnja na koju se placa porez i to debeo jer je drzavni monopol alkohol,duvan,gorivo itd....NEDOLAZE ONI DA NAM NESTO DAJU,doce oni da nam uzmu DUSU....
pozzzzz iz EU

деда Милоје

pre 12 godina

Што се палите. Амери рекли својим вазалима немцима да олабаве и ови само извршавају наређење.

nada

pre 12 godina

Bas me interesuje da li ce se sastati i sa "nasim" liberalima? Moram da napomenem i VELIKU RAZLIKU izmedju njih i "nasih": Nemacki liberali (LPD) NIKAD nisu bili protiv interesa Nemacke, naprotiv lobirali su za svoju zemlju UVEK i na svakom mestu i bili ti koji su se zalagali za UJEDINJENJE istocne i zapadne Nemacke. To sto ONI NE ZELE da prznaju da su ignorisali medjunardno pravo kada se radi o Srbiji, nije opravdanje za LDP da isto cini.

nebeski narod

pre 12 godina

To sto vidim da je vecina umisljena da se
ceo svet vrti oko nas, to nas uce decenijama nasi politicar.A bilo bi lepo kad bi bilo ko znao da odgovori sta bi mi sa Kosovom ovako jadni i gladni, gde je jos sve tri puta gore nego ovde.Jedino kriminalci drze "mrtvu trku", ali oni saradjuju uspesno i bez Brisela u fusnote 1244.

Baba Jurka

pre 12 godina

Cela ova prica je za srpsku javnost: kao Albanski predstavnici odbijaju ako nema Deklaracije o nezavisnosti u fusnoti; kao Tadic pesimista; kao Italija, Francuska itd traze da se Srbiji da kandidatura; kao Vesterfele dolazi da na paniku nesto poprica s Tadicem...a sve da se izgubi iz vida da Srbija prihvata fusnotu o Misljenju medjunarodnog suda pravde koja se nasilu tumaci kao odobrenje Deklaracije o nezavisnosti. Dobicemo kandidaturu, ali smo otprilike priznali Kosovo u fusnoti. Istorijska fusnota?

goli ponos,al bukvalno

pre 12 godina

Znaš li Gvido koliko bi Evropa,svet uopšte cela galaksija bila bolje mesto za život da njome vladaju Srbi?Pa milina jedna,vidiš valjda kako smo sredili i uredili sopstvenu zemlju.I kako sad mi da razumemo da Nemačka je glavna u Evropi i da mi treba da ispunimo uslove?

Zuki

pre 12 godina

Kakva farsa!
Kandidatura jedne zemlje za pristup drugoj najvecoj uniji drzava na svetu zavisi od fusnote na papiricu ispred predstavnika najzaostalije provincije u Evropi na nekim tamo forumima!?
Ovce li smo?

Vojvodjanin

pre 12 godina

Mada vidim da neki politicki komentatori ovaj iznenadni potez Vetservelea kao pozitivan znak po Sbriji, ja nisam bas optimista - znajuci kakav je odnos Nemacke prema nama, a i kad pogledam ovu fotografiju ne obecava me nista pozitivno! Uostalom, ko zna zasto je to dobro ako i ne dobijemo kandidaturu? Malo cemo duze da sacekamo da i mi prodjemo kao Madjrska i Grcka...?! Da li bitno da li ce se to desiti unutar ili van EU?
Opravdani sarkazam? Mozda!

Sumadinac

pre 12 godina

Znate onu narodnu o stapu i sargarepi, e sve je to lepo dok magare hoce sargarepu, a sta se desi ako nece?
E tako vam je i sa Srbijom, mnogo bre trazite da uradimo /citaj ispunjavamo zelje Kosovskim Albancima/ a nista ne dobijamo za uzvrat, e sta sad ako Srbiju bas briga za sargarepu, a oni bi da promovisu Kosovo?
Pa nista ili ce magare popustiti pred batinama ili ce gazda morati da mu da sargarepu u nadi da ce hteti da bilo sta uradi.

electric_mojo

pre 12 godina

Zalosno je kako ne vidimo koliko kao drzava ne funkcionisemo. Kosovo i Metohija su floskula za politicke poene kojim niko nema ni volje, ni snage, ni autoriteta da se pozabavi. KiM je naravno i nacin da se peru i odlivaju pare iz drzavnog budzeta.
Deremo se uglas kako ne damo KiM (da se razumemo, i ja sam za bojkot svih koji nas njime ucenjuju), ali plan i program za reintegraciju 2 miliona stanovnika KiMa nemamo. Drugim recima, sticem utisak da zelimo KiM, ali bez njegovih stanovnika. Sto me navodi da se zapitam, da li smo mi uopste normalni u svojim zeljama i stremljenjima?
Dalje, drzava nam je obicna banana republika. Tajkuni drze parlament, poziciju i opoziciju u dzepu. Drzavom hara mafija, tajne sluzbe - domace i strane, raznorazne NVO nam se unerede na glavu barem jednom dnevno zarad necijih tudjih interesa. A mi?
Kada nam spoljnji ministar najjace zemlje u Evropi dolazi u posetu da nam skrene paznju da se uhvatimo u kostac sa problemima kao drzava, mi prosipamo zajedljive komentare, totalno zaslepljeni i ne videci, prepuni ponosa da smo i goli, i bosi i gladni, i sto je jos gore, da sa nama trpe i nasa deca.

vlada0166

pre 12 godina

Ukoliko se danas/sutra objavi vest da Srbija dobija kandidaturu u martu u narednih mesec dana mozemo ocekivati ovakve vesti :
* Prihvatanje kandidature Srbije dovelo do naglog interesovanja investitora za ulaganje u Srbiju pa tako dolazak najvljuju :
- Nemacki Bosch
- Philips kupuje Ei-Nis
- Mercedes pregovara sa Fijatom o saradnji u Kragujevcu
- Adidas otvara fabriku u Leskovcu
- Boing gradi fabriku aviona u Batajnici
- Aldi ulazi u Srbiju i obara cene u trgovinama za do 50%
- Nestle coklade od sada "MADE IN SERBIA" , nova fabrika zaposlice 2000radnika
......I ko zna kakve jjos SF price

obi van

pre 12 godina

treba uzeti taj status, pa onda u red za cekanje iza drugih kandidata Turske (13 godina) Makedonije (7) . Za to vrijeme cemo vidjeti da li ce uopste biti EU. Ali novih ustupaka za takav za EU potpuno neobavezujuci ugovor vise ne smije biti.

Виктор - српски Шваба

pre 12 godina

Процес европског мира и стабилности је незамислив без обостраног интереса и сарадње између Немачке и Србије у смислу обостране користи и интересима народа, мањинских група и људи који живе и деле заједничку европску судбину. Немачка је одговорна да овај процес буде на обострану корист и обостраном интересу и зато и из дугорочних, али и историјских разлога терба да разуме своју улогу као катализатора мира, сарадње и интеграција, а не као инструмент ометања таквох за све стране важног процеса.

Виктор

Пеђа К.

pre 12 godina

Заиста је интригантно зашто немачки министар долази. Могао је и индиректно, или још једном јасном поруком из Берлина да саопшти то што има рећи. Јер, знамо из искуства са Канцеларком, осим грубог условљавања, Немци Србији углавном ништа не нуде. И ето нас на брисаном простору, са питањем: шта ова држава и њени грађани у овом тренутку, и уопште, добијају евентуалном кандидатуром? На хлеб се не маже, здрављу не помаже. Власт је је испунила све услове осим оног који ни једна власт у Србији не сме/не може испунити. И са добијеном кандидатуром, а и без ње, ми смо уморни, изманипулисани, и у односу на власт врло толерантни грађани једне понижене, старе европске земље. И стварно, зашто долази?

laki

pre 12 godina

G.Vestervele ne donosi nikakve bonbone i prazna obecanja,vec dolazi da jasno izrazi stav Nemacke i time zavrsi sa ovim natezanjem.Ne treba se zavaravati,vec shvatiti da Nemacka ima glavnu rec u EU i tako kako oni kazu tako ce biti.Na odgovornima u Srbiji je da se time sloze ili ne.Nece EU propasti zbog Srbije,vec ce biti obrnuto,tako da se ne treba igrati,vec sagledati situaciju i pogledati istini u oci.Obaveza onih koji su danas odgovorni za buducnost gradjana i njihove dece je da ucine sve sto su u mogucnosti da se Srbija pomiri sa svima u regionu i najbrze sto je moguce pridruzi EU,tu pripadamo i tu jedino imamo sansi za normalan i sigurniji zivot u buducnosti.Ne treba se igrati,situacija u zemlji je zabrinjavajuca,a moze biti jos mnogo tragicnija.Nece politicarima i kriminalcima faliti nista,ali ce gradjani to osetiti i placati svojim bednim zivotom.

Realista

pre 12 godina

Gledamo na stvari sa previse emocija.
Niko nas ne tera u EU.
Nemci su samo rekli da ne zele jos jedan Kipar u EU.
Nisu oni dosli i rekli da ako ne priznamo Kosovo da slede sankcije itd.
Sami biramo EU jer smatramo da ne mozemo da resimo probleme bez njih.
Tesko je zamisliti da mi mozemo sami bez EU da hapsimo nase Sanadere.
Financuijski ne verujem da se EU jos isplati!

Cera

pre 12 godina

Ok, dobrodošli. Mada bih bio optimističniji da u ovom trenutku u vezi pregovora sa Prištinom razgovara sa Tačijem u Prištini. Oni to rade izgleda drugim kanalima. Time je ova poseta još značajnija ali gospodin sigurno nije ovde da bi rekao samo- imam dobre vesti za vas, nego je tu verovatno radi dodatnih pojašnjenja kako bi bilo najbolje, naravno, sa njegove strane posmatrano. Ja sam i dalje pesimista i nije mi ni-do-če-ga.

svaka tica svome jatu leti

pre 12 godina

ako necete u eu, ucitnite sto od vas trazi rusija i postanite azijatska gubernija. ako hocete, onda ucinite sto od vas trazi evropa i postanite evropska zemlja. vasa stvar sta cete izabrati.

nenad

pre 12 godina

Sve je to američka ujdurma. Oni su svojevremeno insistirali na prijemu Rumunije i Bugarske i izmislili takozvane "evroatlanske integracije" spajajući članstva u dve različite organizacije - EU i NATO - koja imaju malo zajedničkog. Američka ideja je da se uguravanjem nepripremljenih zemalja oslabi EU i do sada se ta politika pokazala kao uspešna.
Zašto ih nisu primili u svoje sjedinjene države? Kad mogu Havaji, mogla bi i Srbija ili Rumunija. Ili zašto ne prime Meksiko? Pa da ne znaju kud glavu da denu od kriminala i socijalnih problema. Nego druge teraju da se zaglibljuju do guše.

dragana perović

pre 12 godina

Ne razumem...Jasno za sve kojima hoće da bude jasno-DOBILI SMO KANDIDATURU iako smo svoji najbolji neprijatelji.
Hajde sada da budemo pametni i vredni

Zdrav razum

pre 12 godina

Razumljivo je da se shvati da EU mora da se siri da bi prosirila trziste i dobila novu (jeftinu) radnu snagu. Opustite se malo, dobijamo status 199 posto. Politicari preuvelicavaju da bi dobili javnu inostranu potvrdu da su bili dobri momci. Trebalo je to da shvatimo ranije, pa bi nas manje ucenjivali. Jednostavno ne razumem, zasto ne mozemo da kazemo- Zelimo da imamo ekonomska partnerstva, ali mi smo sada u haosu, pa cemo jos da radimo na nama, a EU ce postojati i bice stabilna jos dugo vremena (tako makar ubedjuju sve narode), pa kad sredimo pravosudje i narodnu nemastinu, zajedno mozemo sve! Zasto mora sve preko noci, kad ne mozemo za sve ove godine? Naravno da ce da nas iskoriste koliko mogu, jer se sami nudimo...

Dragan Markovic

pre 12 godina

Iako mislim da je ova poseta znak dobrih vesti u konacnom ishodu - pristanak Nemacke da nam se krajem februara da status kandidata, bojim se onoga sta ce biti na fusnotama ovog sastanka.

Svima je neprijatno sto Pristina zateze oko formulacija za regionalno predstavljanje, ali niko to ne zeli u ovom trenutku da jasno kaze - opet 'uspeh' oko dogovora na ovu temu se vidi kao jedino sto realno postoji na osnovu cega bi se ocenilo da je postignut napredak u dijalogu Pristina - Beograd - ergo, danas popodne ce da se lome ruke (Srbiji) da pristane na formulacije oko naziva Kosova i Metohije koje ce biti u suprotnosti sa onim sto Srbija definise kao 'crvene linije'.

A siguran sam da ce biti i podsecanja na dezavuisanje institucija na severu Kosova i pritisaka na Srbiju da i tu ucini neke teske poteze... Sve u svemu, gadno. No vodi rezultatu na sirem planu koji je dobra vest - status kandidata.

Ne piši, kad ne znaš

pre 12 godina

Nemačka se plaši "nadglasavanja". Ovaj "politkoment" ne zna osnovne stvari - u Savetu EU sve odluke donose se jednoglasno. Niko nikoga ne može da "nadglasa", jer propisi su propisi.

xXx

pre 12 godina

Sramna je cinjenica da nasi lideri a i sami gradjani dok ne vide spoljni autoritet ne znaju da reaguju.Potrebni su nam Vestervele, Merkel, Putin, Konjuzin ili slicni njima da bismo se orijentisali. Oni koji su rusofili ova vest im se definitivno nece svideti, kao sto se ni odlikovanje Konjuzina nije svidelo onima koji su germanofili ili aglosaksonski orijentisani. Sve u svemu ova vest ce opet stvoriti podele unutar Srbije, to je ono sto je sigurno, a sa politicke strane samo jaca evropsku orijentaciju a i potvrda je da ce kandidature ipak biti, jer Vestervele nije covek koji se setka po istoku Evrope da bi vodio besmislene pregovore. A da li je kandidatura dobra ili losa, svako ima neki svoj stav i vidjenje toga. U principu sve vesti vezane za Srbiju samo pokazuju nasu nesigurnost u nase sposobnosti i mogucnosti i velicanje spoljnjeg faktora i odusevljenja dolascima ruskih,nemackih,americkih i ostalih lidera koji su tu samo da sprovode svoju diktaturu a ne da pomazu Srbiji.

samo pitam

pre 12 godina

A kako bi bilo da se pozabavimo svojim državom u smislu uređenja međusobnih odnosa na relacijama državni organ-građanin i poslodavac-zaposleni, da se redukuje i ograniči broj zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta (raznoraznih),

i da to bude centralna tema,

a ne status kandidata?

Meni su to mnogo stresnije teme.

Tony

pre 12 godina

Vi Srbi i dalje od drveta ne vidite sumu.
Cjenice vas samo kada svoje dvoriste budete sami cistili.
Ukoliko niste sposobni onda ok,jer mi ocito nismo pa idemo cistit malo tudja.

Mimi

pre 12 godina

Lako je njemu da bude pesimista, al' mi smo već odpisani. Obećali su nam ulazak u uniju 2012. Mi tu ni da prismrdimo. Ne daju Kosovo. Ono.jes' da ga ovi uzeli, al im ga mi ne damo, šta god da to značilo. Na žalost, biće nas još manje, jer jedni umiru,novi se ne rađaju, mladi odlaze preko granice. Šta ga briga, ispunio je naša očekivanja u svom životu. Malo pesimizma nije na odmet-idu izbori

Nikola

pre 12 godina

Borisu je opusteno... zamajavaju nas sa time da li cemo dobiti kandidaturu ili ne (a niko ziv ne zna sta su plusevi a sta minusi)dok se trude iz petnih zila da zaboravimo sva ona neispunjena obecanja od proslih izbora, koliko je sve poskupelo i koliko smo svi zajedno otisli u da ne kazem gde

Maratonci trce pocasni krug

pre 12 godina

....i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.
Citajuci izmedju redova, to znaci da ce Srbija morati da pristane na sve jer poslednji metri su uvek najtezi.

Moravac

pre 12 godina

Prica se samo radi price. Vidim da cemo konacno dobiti taj status, ali ne i datum pa nam se iz tog natezanja vidi da nam status ne znaci nista.

HoCuNeCu90

pre 12 godina

Pravi je diplomata, odgovara u stilu kako da ne...i da i ne u istom odgovoru, ali onda je obicno ne...voleo bi da vidi srbiju, a od njega i njegovih zavisi to sto bi on voleo, a nece da da...

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija mora da ojaca svoje pozicije u Nemackoj, SAD i Velikoj Britaniji, uz Rusiju i Kinu , mi smo onda "pokrili" sve centre moci u svetu....
Nadam se da ce se neko ofrkestiti i sa njima krenuti u diplomatske pregovore u znacajnijoj meri...

Mišljenovići

pre 12 godina

Da li ovo indirektno znači da smo na korak do ulaska u EU ili pak da smo na korak do kompletnog priznanja nezavisnosti Kosova?