Testovi

Četvrtak, 16.02.2012.

22:22

KIA Rio 1.2 CVVT EX Urban

Izvor: B92

KIA Rio 1.2 CVVT EX Urban IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Peđa-Bgd

pre 12 godina

@ maki , a gde ga ti to cepaš 185 km/h u Srbiji, da probam i ja?
Motor od 1250 ccm je sasvim dovoljno živahan na 85ks. Ono što tu pravi problem je njegova masa (preko 1000 kg), što ga stavlja u red teškog vozila u svojoj klasi. Moj auto (1,3 efi) ima 75ks i kako reče moj kolega jednom, to je mala gradska zujalica.
Nazad na temu. Keva se naoštrila na kiu, pa zbog nje malo virim u ove modele. Na oko zaista izgleda lepo. Negde sam ranije pročitao da jedan od modela troši manje od 4l/100km. Garancija od 7 godina zvuči super. Dodatna oprema zadovoljava. Sve u svemu, vredi razmismliti.

atila bujak

pre 12 godina

Jedno je sigurno,koreanci uzimaju primat! Priče o neprikosnovenom wolksvagenu su izmišljene za nas sa prostora bivše Juge! Čovek kad sedne u koreanca,onda tek vidi šta je auto! Novi rio izgleda extra,za b segmente sigurno je u vrhu! Vreme će pokazati! I ja sam malo bio skeptik kada sam uzeo hyundai elantru,ali sam oduševljen! A sada nova,extra je! Za te pare i opremu,niko od evropljana ne nudi toliko kao Koreanci!

dragan

pre 12 godina

Buduci da sam od kupovine novog auta pre tri godine postao ljubitelj Kia-Hyundai, auto me je odusevio na prvi pogled. Imam i30, prezadovoljan svime osim osrednjom vidljivosti pozadi. Kada sam procitao da nova Kia ima marginalnu vidljivost nazad, a po fotografijama bi se tako i reklo, 'oladio sam se. Zasto, evo neki dan idem po dete u skolu, vidim da se ispred skole (dvosmerna uzana ulica sa parkiranjem na trotoaru na jednoj strani) formira haos, iz ulaska u haos bezim odlucnom voznjom unazad nekih 100-150 m, kroz dve raskrsnice (da, da, znam) do nailaska na mesto za parkiranje i posle kao pesak gledam i slusam jedno 15 min besomucnog trubljenja i svadje ko je u pravu. Naravno, ovo je cak i u i30 nemoguce, jer nikada niste sigurni da li neko manje dete stoji iza kola, a ni u rasksnicu ne bih smeo da udjem u rikverc, nego sam bio u svoj drugom, zastarelom autu, sa jasnim pogledom na 360 stepeni.

Ivan

pre 12 godina

Po meni KIA se poslednjih godunu dana potpuno promenila u smislu kreatvnosti I onome sto je u trendu I ovim modelom kao I optima potpuno ugrozava hyundai. Cista 5+ za Kia Rio...

Sinisa_Zemun

pre 12 godina

@Miroslav

Pa mislim da potrosnja 6l/gradu inije toliko za neverovati,pogotovo ako se uzme u obzir da su na testu VW POLO(7.5/100km)i RIO(7L/100km)pokazali slicne rezultate sa benzinskim 1.2 motorom.Ovde je ipak rec o 1.4 dizelasu.
Mislim da je za nevericu KIA RIO 1.1crdi sa ISG-om,koji kataloski trosi 3.5l/100km gradske voznje.Ja vozim 1.4crdi i trosi 6.5/100km grada i mislim da ce blago opasti,jer je presao svega 2700km i po niskim temperaturama,jer je kupljen u januaru.

Miroslav

pre 12 godina

citam i neverujem da auto trosi 6 litara po gradu!? ako stvarno trosi toliko sa nasim Srbistanskim gorivom, onda ga odmah kupujem.

Igor

pre 12 godina

I meni je kao vlasniku prethodnog 1.5 dizel Rija ovo korak nazad. Kubikaža je smanjena sa 1.5 na 1.4 ali snaga i obrtni moment znatno više (110-90, 235-220), a pritom su i performanse opale. Sada je takav Rio u proseku ostalih, prethodni se bar izdvajao najjačim dizelom u klasi.
Plus, u novom mora da se dokupi rezervni točak (ko ne želi da se osloni na kit za krpljenje) i izbacili su fenomenalne teleskopske suncobrane, ko zna iz kog nesuvislog razloga.
Sve u svemu, izdvaja se samo dizajnom i 7godišnjom garancijom, sve ostalo je na nivou konkurencije, osim ako mu još ne spuste cenu.

Sloba_S

pre 12 godina

Kia Rio će se solidno prodavati u Srbiji, jer ima konkurentnu cenu, veoma bogatu opremu i moderan dizajn. Model c'eed je daleko bolji, kapacitetniji, prostraniji i stabilniji automobil koji košta neznatno više, a nudi snažniji agregat, niži nivo buke i dinamičniju vožnju. Medjutim sledeci model daleko istocne konkurencije nudi daleko vise za isto para link: http://superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=vesti_svet&id=720
Po meni mrtva trka ce se voditi izmedju pomenutog konkurenta i modela ceed. Nisam siguran gde ce u bliskoj buducnsoti svoje mesto naci model Rio, posebno ako se uzme u obzir cinjenica da i evropska konkurencija ne spava i nudi slicne karakteristike i opremu za malo vise para, istina sa kracom garancijom.

Marko Zemun

pre 12 godina

@Igor

E pa ako je stvarno bila takva masina(a nemam razloga da ne verujem) onda je ova usteda od prosek 0.5l/100km,ipak korak unazad..Sigurno su imali svoje razloge..

Igor

pre 12 godina

@Marko Zemun
marko,brat moje zene je kupio pre par meseci Rio 1.4 CRDi,i zali se da mu je prosek u gradu 7L.I da su mu Kia-i rekli da ce pasti na 6.5L posle par hiljada,kada se skroz razradi.Tako da potrosnja nije ista...meni je trosio 1.5crdi trosio pri 140kmh 6L... u gradu 6.5,na ibarskoj 4,5L. Tako da je to za mene bio cist korak nazad...pogotovu kada reno i dalje ima 1.5dci sa 105ks,i novi 1.6dci sa 130ks...

Marko Zemun

pre 12 godina

@IGOR

Slozio bih se sa tobom da je motor slabiji,ali ne i sa time da je potrosnja ista.presao sam 7000 km (1.4dizel) sa prosecnom potrosnjom izmedju 5-5.5 litara.Ruku na srce ne moze ici preko 180 km.Svuda je sada primetna tendencija da se gubi na zapremini motora(a samim tim i performansama),u cilju smanjenja potrosnje(pa makar i 10-15%).

Vlasnik

pre 12 godina

@Dexterijus...
Cena redovnog servisa koji se radi na 15.000km je oko 105eura, (sva cetiri filtera i ulje). Klasican veliki servis kod svake Kie se radi na 250.000km jer im svi motori idu na lanac, tako da nema zupcastog i njegove zamene na 80-90.000 km kao kod drugih brendova. Tako da mislim da ne stoji ovo sto si napisao za cene servisa kod Kie. BTW, ovaj Rio je za svaku preporuku... Pozdrav!

Yes Man

pre 12 godina

@aha: znam da smaram (redakciju ako ne mrzi neka spoji sva 3 komentara u jedan k'o nes kafu) , ali jos nesto: tu je odmah i audio uredjaj, mozda postoji neka priprema za telefon, neki plejer, a mozda su cak i jednostavno ima mesta tu, pa "ajde da od toga napravimo neki prostor za nesto". Mozda nije lepo, ali meni deluje zgodno, nekako imam osecaj da uredjaji ne bi u toj rupi leteli toliko.

maki

pre 12 godina

Ne znam bas koliko je ovaj motor od 1,2 sa 85ks " zivahan "
Ja vozim prethodnu verziju iz 2007 sa 97.ks
Leti, sa upaljenom klimom, na svakoj ozbiljnijoj uzbrdici,ista ta klima mora da se gasi, jer se motor muci.Inace, bez klime, odlicno ide, terao ga maksimalno 185km na autoputu.
Potrosnja ( sipam iskljucivo Evropremijum ) 8 lit u gradu,a 6,3 na otvorenom bez divljanja.Za 5 godina,60.000 km bez ijednog jedinog kvara, nista ne skripi, ne pucketa, i dalje zategnut kao i prvog dana.Kao pokazatelj tog kvaliteta i pouzdanosti, skoro da nemozete naci polovni Rio u oglasima jer ga niko ne prodaje.
Vrlo rado bi vozio ovaj novi model, ali kada bi uzimao staro za novo, ipak bi se opredelio za 1,4 i 105ks.

Mirko

pre 12 godina

Pogledajte link za Kiu ceed 2013: http://www.dieselstation.com/Kia/Ceed-2013/kia-ceed-2013-widescreen-wallpaper-ds02-i4545.html
Ako ovako nastave, i Bog da dobro zdravlje njihovom sadasnjem dizajneru :-), za desetak godina bice definitivno No1 proizvodjac automobila u svetu!!

Igor

pre 12 godina

Probao sam novi Rio 1.4 dizel(90ks)...auto je jako lepo uradjen,kokpit je super,nemam nikakvi zamerki.Posto sam bio vlasnik Ria 1.5 CRDi (110ks) 2007.godiste,mislim da je sto se tice motora to korak nazad,jer predhodni Rio 2 mnogo brzi automobil,a postosnja je ista.
Ja sam svog Ria vozio na autobahnu 190kmh bez problema,a potrosnja je bila 6,5L. Jako ekonomican,a brz automobil...po svemu Rio 3 je bolji od Ria 2,osim po motoru,jer je 20ks slabiji. I sporiji osetno.

Necu da gresim dusu,Rio 2 nije bio najlepsa Kia,ali sam za 4 godine presao sa njim 70000km,bez i sijalice da zamenim....samo redovan servis na 15000km. I isao je kao djavo....sada ga vozi moja keva.

Sasha

pre 12 godina

Ovo je prvo mesto na kome sam procitao da auto ima dovoljno snage. Na svim ostalim pise da su svi motori, nebitno od brojeva na papiru, suvise mlitavi da bi pokrenuli ovaj automobil nekim normalnim tempom, a da obrtaji ne idu do samog limitera kada sve postaje bas bucno.

Ovo vazi za benzinske, jos nisam procitao neki review za dizel.

Marko Zemun

pre 12 godina

Potrosnja mu po gradu ne prelazi 7 litara,sto pretstavlja jedan od najekonomicnijih automobila ,nasuprot nesto vecim dimenzijama za `B` segment.. Inace 1.1crdi je zvanicno najekonomicniji dizelas na svetu .Ja vozim 1.4crdi potrosnja mu je 6l po gradu ali ima izuzetne performanse,znato bolje nego sto su predstavljene kataloski,a zvucna izolacija mu je savrshena. Milsim da mu je najveca mana preglednost unazad,sve u svemu veoma sam zadovoljan

saf

pre 12 godina

Izneću moje za i protiv. Što se tiče dizajna, okolo gladac, unutra jadac. Da budem precizniji, izvana izgleda sjajno tj. baš po mom ukusu, ali mi se unutrašnjost ne sviđa, tj. od enterijera mi se sviđaju volan i točkići za klimu i radio ali mi je to premalo za pozitivnu ocenu ukupnog enterijera.
Što se motora tiče i on ima svojih prednosti i mana, doduše imao sam iskustva sa starijim motorima od prije nekih 7-8 godina pa ne znam je li se nešto promenilo ali moje iskustvo je sledeće, motori su jako izdržljivi tj. pouzdani ali imaju manu da troše jedno litar do dva više nego evropski, što meni lično nije smetalo jer više volim da troši benzin nego ulje. Sve u svemu ko planira da ugradi plin njemu onda ova mana neće smetati tako da može slobodno da kupi Kia-u.
Što se cene tiče, ista je kao i kod ostalih proizvođača verovatno tako da nemaju više cenovnu prednost koju su imali do sada, ali isto tako nemaju ni manu jer nisu ni skuplji od konkurencije.

mf

pre 12 godina

cenovno KIA prati konkurenciju a CEED i PRO CEED prve generacije su bili u dampingu zbog proboja na trziste i naravno uspeli su, ceo svet sada kiu dozivljava kao OZBILJAN BRAND, tako se radi marketing

Hole

pre 12 godina

Ja na svom automobilu VW imam 2 rupe s leve i desne strane. U istim automobilima s boljim paketom opreme sluze da se u njih stave drzaci za konzerve, flasice, koji izlaze na pritisak rukom. U mom slucaju ostale su rupe u koje sam stavio papire maramice.
Moza u istom automobilu sa visim paketom opreme ima nesto u toj rupi, pogledaj slike po internetu. Nemam drugo objasnjenje.

cucic

pre 12 godina

To je odlagaliste za sitnice - telefon, kovanice, kartice od putarine i sl. Kod nekih automobila je donje dno takve "rupe" oblozeno gumom, pa se predmeti ne klizu (kod mene je tako ispred mjenjaca na Alfi 147) - samo se meni ti prakticni detalji bas i ne dopadaju, vise volim formu ispred prakticnosti.

Tih primjera ima dosta - meni npr. jedino sad pada na pamet Polo Mk4 - prethodna generacija.

@aha

pre 12 godina

ZA: aha

Sad sam bas gledao tu rupu u centralnoj konzoli, i usao na site za Rusiju (www.kia.ru) posto se nalazim u Moskvi i ovde u modelu Kia Rio (koji ima produzen gepek) nema te rupe u centralnoj konzoli. Koga interesuje moze da vidi preko ovog linka http://www.kia.ru/upload/iblock/445/4458f4e18808b3c72f05aa97a7a60904.jpg ili da udje na sajt i da pogleda galeriju modela Kia Rio.

Dexterijus

pre 12 godina

Pored ovih informacija fali, i to mnogo, cena odrzavanja!!! Cujem da je KIA jedna od skupljih u "klasi".
Molim nekog objavi,kad redakcija vec nije, makar u komentarima koliko kosta redovan i veliki servis u ovlascenom servisu za Rio???!!!
a redakciji porucujem da napravi "uporedni test" odrzavanja novih automobila u klasi do i oko 10000e...
Nije bas sve u ceni i potrosnji goriva, "ima nesto i u servisu" da se "ostavi" ...

aha

pre 12 godina

Imam pitanje za Kia Srbiju, za redakciju i za svakog posetioca sajta B92.

Gledao sam nove Kia automobile medju ostalom i Rio i video sam da u svaki Kia Rio bez obzira na opremi jednu "rupu" kod centralne konzole. Okacio sam na http://i43.tinypic.com/4gsu9x.jpg i obelezio, posto ne umem da desifrujem za sta je Kia to namenio ili da li su se predomisli u toku proizvodnje tj. na sta je ta "rupa" bila namenjena? Veoma neukusno rusi izgled centralne konzole. Auto veoma lepo izgleda. Prosle godine na sajmu automobila u NS sedeo sam u njemu i svidja misa ceo koncept auta i veoma je aktraktivan. Hvala. Pozdrav

Gurman

pre 12 godina

Kia više nije jeftina.

Bio u salonu u novembru da kupim 1.2 sa felnama, metalikom i auto klimom, nudili mi za cca 12,000 EUR. To je cena Polo-a, Fieste, Swifta, Clia, Pežoa 207 i sl. To nikada za Kiu nije bilo tako.
Pa jefitniji je bio Ceed.
Generalno, autić je lep, kvalitetno napravljen i prostran ali iznutra imate utisak kao da ste u bunkeru, preglednost pozadi je očajna što je problem za gradski auto. Masa vozila nije zanemariva a i auto je jedan od najvećih u klasi, tako da pretpostavljam da bi taj 1.2 motorčić trošio dosta.

Očekujem da će novi Ceed biti cenom u rangu Golfa, Astre i Fokusa što je prosto neverovatno.

Vlasnik

pre 12 godina

@Dexterijus...
Cena redovnog servisa koji se radi na 15.000km je oko 105eura, (sva cetiri filtera i ulje). Klasican veliki servis kod svake Kie se radi na 250.000km jer im svi motori idu na lanac, tako da nema zupcastog i njegove zamene na 80-90.000 km kao kod drugih brendova. Tako da mislim da ne stoji ovo sto si napisao za cene servisa kod Kie. BTW, ovaj Rio je za svaku preporuku... Pozdrav!

Igor

pre 12 godina

Probao sam novi Rio 1.4 dizel(90ks)...auto je jako lepo uradjen,kokpit je super,nemam nikakvi zamerki.Posto sam bio vlasnik Ria 1.5 CRDi (110ks) 2007.godiste,mislim da je sto se tice motora to korak nazad,jer predhodni Rio 2 mnogo brzi automobil,a postosnja je ista.
Ja sam svog Ria vozio na autobahnu 190kmh bez problema,a potrosnja je bila 6,5L. Jako ekonomican,a brz automobil...po svemu Rio 3 je bolji od Ria 2,osim po motoru,jer je 20ks slabiji. I sporiji osetno.

Necu da gresim dusu,Rio 2 nije bio najlepsa Kia,ali sam za 4 godine presao sa njim 70000km,bez i sijalice da zamenim....samo redovan servis na 15000km. I isao je kao djavo....sada ga vozi moja keva.

maki

pre 12 godina

Ne znam bas koliko je ovaj motor od 1,2 sa 85ks " zivahan "
Ja vozim prethodnu verziju iz 2007 sa 97.ks
Leti, sa upaljenom klimom, na svakoj ozbiljnijoj uzbrdici,ista ta klima mora da se gasi, jer se motor muci.Inace, bez klime, odlicno ide, terao ga maksimalno 185km na autoputu.
Potrosnja ( sipam iskljucivo Evropremijum ) 8 lit u gradu,a 6,3 na otvorenom bez divljanja.Za 5 godina,60.000 km bez ijednog jedinog kvara, nista ne skripi, ne pucketa, i dalje zategnut kao i prvog dana.Kao pokazatelj tog kvaliteta i pouzdanosti, skoro da nemozete naci polovni Rio u oglasima jer ga niko ne prodaje.
Vrlo rado bi vozio ovaj novi model, ali kada bi uzimao staro za novo, ipak bi se opredelio za 1,4 i 105ks.

mf

pre 12 godina

cenovno KIA prati konkurenciju a CEED i PRO CEED prve generacije su bili u dampingu zbog proboja na trziste i naravno uspeli su, ceo svet sada kiu dozivljava kao OZBILJAN BRAND, tako se radi marketing

Gurman

pre 12 godina

Kia više nije jeftina.

Bio u salonu u novembru da kupim 1.2 sa felnama, metalikom i auto klimom, nudili mi za cca 12,000 EUR. To je cena Polo-a, Fieste, Swifta, Clia, Pežoa 207 i sl. To nikada za Kiu nije bilo tako.
Pa jefitniji je bio Ceed.
Generalno, autić je lep, kvalitetno napravljen i prostran ali iznutra imate utisak kao da ste u bunkeru, preglednost pozadi je očajna što je problem za gradski auto. Masa vozila nije zanemariva a i auto je jedan od najvećih u klasi, tako da pretpostavljam da bi taj 1.2 motorčić trošio dosta.

Očekujem da će novi Ceed biti cenom u rangu Golfa, Astre i Fokusa što je prosto neverovatno.

aha

pre 12 godina

Imam pitanje za Kia Srbiju, za redakciju i za svakog posetioca sajta B92.

Gledao sam nove Kia automobile medju ostalom i Rio i video sam da u svaki Kia Rio bez obzira na opremi jednu "rupu" kod centralne konzole. Okacio sam na http://i43.tinypic.com/4gsu9x.jpg i obelezio, posto ne umem da desifrujem za sta je Kia to namenio ili da li su se predomisli u toku proizvodnje tj. na sta je ta "rupa" bila namenjena? Veoma neukusno rusi izgled centralne konzole. Auto veoma lepo izgleda. Prosle godine na sajmu automobila u NS sedeo sam u njemu i svidja misa ceo koncept auta i veoma je aktraktivan. Hvala. Pozdrav

Mirko

pre 12 godina

Pogledajte link za Kiu ceed 2013: http://www.dieselstation.com/Kia/Ceed-2013/kia-ceed-2013-widescreen-wallpaper-ds02-i4545.html
Ako ovako nastave, i Bog da dobro zdravlje njihovom sadasnjem dizajneru :-), za desetak godina bice definitivno No1 proizvodjac automobila u svetu!!

Dexterijus

pre 12 godina

Pored ovih informacija fali, i to mnogo, cena odrzavanja!!! Cujem da je KIA jedna od skupljih u "klasi".
Molim nekog objavi,kad redakcija vec nije, makar u komentarima koliko kosta redovan i veliki servis u ovlascenom servisu za Rio???!!!
a redakciji porucujem da napravi "uporedni test" odrzavanja novih automobila u klasi do i oko 10000e...
Nije bas sve u ceni i potrosnji goriva, "ima nesto i u servisu" da se "ostavi" ...

Miroslav

pre 12 godina

citam i neverujem da auto trosi 6 litara po gradu!? ako stvarno trosi toliko sa nasim Srbistanskim gorivom, onda ga odmah kupujem.

atila bujak

pre 12 godina

Jedno je sigurno,koreanci uzimaju primat! Priče o neprikosnovenom wolksvagenu su izmišljene za nas sa prostora bivše Juge! Čovek kad sedne u koreanca,onda tek vidi šta je auto! Novi rio izgleda extra,za b segmente sigurno je u vrhu! Vreme će pokazati! I ja sam malo bio skeptik kada sam uzeo hyundai elantru,ali sam oduševljen! A sada nova,extra je! Za te pare i opremu,niko od evropljana ne nudi toliko kao Koreanci!

Marko Zemun

pre 12 godina

Potrosnja mu po gradu ne prelazi 7 litara,sto pretstavlja jedan od najekonomicnijih automobila ,nasuprot nesto vecim dimenzijama za `B` segment.. Inace 1.1crdi je zvanicno najekonomicniji dizelas na svetu .Ja vozim 1.4crdi potrosnja mu je 6l po gradu ali ima izuzetne performanse,znato bolje nego sto su predstavljene kataloski,a zvucna izolacija mu je savrshena. Milsim da mu je najveca mana preglednost unazad,sve u svemu veoma sam zadovoljan

Ivan

pre 12 godina

Po meni KIA se poslednjih godunu dana potpuno promenila u smislu kreatvnosti I onome sto je u trendu I ovim modelom kao I optima potpuno ugrozava hyundai. Cista 5+ za Kia Rio...

Hole

pre 12 godina

Ja na svom automobilu VW imam 2 rupe s leve i desne strane. U istim automobilima s boljim paketom opreme sluze da se u njih stave drzaci za konzerve, flasice, koji izlaze na pritisak rukom. U mom slucaju ostale su rupe u koje sam stavio papire maramice.
Moza u istom automobilu sa visim paketom opreme ima nesto u toj rupi, pogledaj slike po internetu. Nemam drugo objasnjenje.

Sasha

pre 12 godina

Ovo je prvo mesto na kome sam procitao da auto ima dovoljno snage. Na svim ostalim pise da su svi motori, nebitno od brojeva na papiru, suvise mlitavi da bi pokrenuli ovaj automobil nekim normalnim tempom, a da obrtaji ne idu do samog limitera kada sve postaje bas bucno.

Ovo vazi za benzinske, jos nisam procitao neki review za dizel.

Marko Zemun

pre 12 godina

@IGOR

Slozio bih se sa tobom da je motor slabiji,ali ne i sa time da je potrosnja ista.presao sam 7000 km (1.4dizel) sa prosecnom potrosnjom izmedju 5-5.5 litara.Ruku na srce ne moze ici preko 180 km.Svuda je sada primetna tendencija da se gubi na zapremini motora(a samim tim i performansama),u cilju smanjenja potrosnje(pa makar i 10-15%).

Igor

pre 12 godina

I meni je kao vlasniku prethodnog 1.5 dizel Rija ovo korak nazad. Kubikaža je smanjena sa 1.5 na 1.4 ali snaga i obrtni moment znatno više (110-90, 235-220), a pritom su i performanse opale. Sada je takav Rio u proseku ostalih, prethodni se bar izdvajao najjačim dizelom u klasi.
Plus, u novom mora da se dokupi rezervni točak (ko ne želi da se osloni na kit za krpljenje) i izbacili su fenomenalne teleskopske suncobrane, ko zna iz kog nesuvislog razloga.
Sve u svemu, izdvaja se samo dizajnom i 7godišnjom garancijom, sve ostalo je na nivou konkurencije, osim ako mu još ne spuste cenu.

saf

pre 12 godina

Izneću moje za i protiv. Što se tiče dizajna, okolo gladac, unutra jadac. Da budem precizniji, izvana izgleda sjajno tj. baš po mom ukusu, ali mi se unutrašnjost ne sviđa, tj. od enterijera mi se sviđaju volan i točkići za klimu i radio ali mi je to premalo za pozitivnu ocenu ukupnog enterijera.
Što se motora tiče i on ima svojih prednosti i mana, doduše imao sam iskustva sa starijim motorima od prije nekih 7-8 godina pa ne znam je li se nešto promenilo ali moje iskustvo je sledeće, motori su jako izdržljivi tj. pouzdani ali imaju manu da troše jedno litar do dva više nego evropski, što meni lično nije smetalo jer više volim da troši benzin nego ulje. Sve u svemu ko planira da ugradi plin njemu onda ova mana neće smetati tako da može slobodno da kupi Kia-u.
Što se cene tiče, ista je kao i kod ostalih proizvođača verovatno tako da nemaju više cenovnu prednost koju su imali do sada, ali isto tako nemaju ni manu jer nisu ni skuplji od konkurencije.

cucic

pre 12 godina

To je odlagaliste za sitnice - telefon, kovanice, kartice od putarine i sl. Kod nekih automobila je donje dno takve "rupe" oblozeno gumom, pa se predmeti ne klizu (kod mene je tako ispred mjenjaca na Alfi 147) - samo se meni ti prakticni detalji bas i ne dopadaju, vise volim formu ispred prakticnosti.

Tih primjera ima dosta - meni npr. jedino sad pada na pamet Polo Mk4 - prethodna generacija.

Peđa-Bgd

pre 12 godina

@ maki , a gde ga ti to cepaš 185 km/h u Srbiji, da probam i ja?
Motor od 1250 ccm je sasvim dovoljno živahan na 85ks. Ono što tu pravi problem je njegova masa (preko 1000 kg), što ga stavlja u red teškog vozila u svojoj klasi. Moj auto (1,3 efi) ima 75ks i kako reče moj kolega jednom, to je mala gradska zujalica.
Nazad na temu. Keva se naoštrila na kiu, pa zbog nje malo virim u ove modele. Na oko zaista izgleda lepo. Negde sam ranije pročitao da jedan od modela troši manje od 4l/100km. Garancija od 7 godina zvuči super. Dodatna oprema zadovoljava. Sve u svemu, vredi razmismliti.

Igor

pre 12 godina

@Marko Zemun
marko,brat moje zene je kupio pre par meseci Rio 1.4 CRDi,i zali se da mu je prosek u gradu 7L.I da su mu Kia-i rekli da ce pasti na 6.5L posle par hiljada,kada se skroz razradi.Tako da potrosnja nije ista...meni je trosio 1.5crdi trosio pri 140kmh 6L... u gradu 6.5,na ibarskoj 4,5L. Tako da je to za mene bio cist korak nazad...pogotovu kada reno i dalje ima 1.5dci sa 105ks,i novi 1.6dci sa 130ks...

Sinisa_Zemun

pre 12 godina

@Miroslav

Pa mislim da potrosnja 6l/gradu inije toliko za neverovati,pogotovo ako se uzme u obzir da su na testu VW POLO(7.5/100km)i RIO(7L/100km)pokazali slicne rezultate sa benzinskim 1.2 motorom.Ovde je ipak rec o 1.4 dizelasu.
Mislim da je za nevericu KIA RIO 1.1crdi sa ISG-om,koji kataloski trosi 3.5l/100km gradske voznje.Ja vozim 1.4crdi i trosi 6.5/100km grada i mislim da ce blago opasti,jer je presao svega 2700km i po niskim temperaturama,jer je kupljen u januaru.

Sloba_S

pre 12 godina

Kia Rio će se solidno prodavati u Srbiji, jer ima konkurentnu cenu, veoma bogatu opremu i moderan dizajn. Model c'eed je daleko bolji, kapacitetniji, prostraniji i stabilniji automobil koji košta neznatno više, a nudi snažniji agregat, niži nivo buke i dinamičniju vožnju. Medjutim sledeci model daleko istocne konkurencije nudi daleko vise za isto para link: http://superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=vesti_svet&id=720
Po meni mrtva trka ce se voditi izmedju pomenutog konkurenta i modela ceed. Nisam siguran gde ce u bliskoj buducnsoti svoje mesto naci model Rio, posebno ako se uzme u obzir cinjenica da i evropska konkurencija ne spava i nudi slicne karakteristike i opremu za malo vise para, istina sa kracom garancijom.

Yes Man

pre 12 godina

@aha: znam da smaram (redakciju ako ne mrzi neka spoji sva 3 komentara u jedan k'o nes kafu) , ali jos nesto: tu je odmah i audio uredjaj, mozda postoji neka priprema za telefon, neki plejer, a mozda su cak i jednostavno ima mesta tu, pa "ajde da od toga napravimo neki prostor za nesto". Mozda nije lepo, ali meni deluje zgodno, nekako imam osecaj da uredjaji ne bi u toj rupi leteli toliko.

Marko Zemun

pre 12 godina

@Igor

E pa ako je stvarno bila takva masina(a nemam razloga da ne verujem) onda je ova usteda od prosek 0.5l/100km,ipak korak unazad..Sigurno su imali svoje razloge..

@aha

pre 12 godina

ZA: aha

Sad sam bas gledao tu rupu u centralnoj konzoli, i usao na site za Rusiju (www.kia.ru) posto se nalazim u Moskvi i ovde u modelu Kia Rio (koji ima produzen gepek) nema te rupe u centralnoj konzoli. Koga interesuje moze da vidi preko ovog linka http://www.kia.ru/upload/iblock/445/4458f4e18808b3c72f05aa97a7a60904.jpg ili da udje na sajt i da pogleda galeriju modela Kia Rio.

dragan

pre 12 godina

Buduci da sam od kupovine novog auta pre tri godine postao ljubitelj Kia-Hyundai, auto me je odusevio na prvi pogled. Imam i30, prezadovoljan svime osim osrednjom vidljivosti pozadi. Kada sam procitao da nova Kia ima marginalnu vidljivost nazad, a po fotografijama bi se tako i reklo, 'oladio sam se. Zasto, evo neki dan idem po dete u skolu, vidim da se ispred skole (dvosmerna uzana ulica sa parkiranjem na trotoaru na jednoj strani) formira haos, iz ulaska u haos bezim odlucnom voznjom unazad nekih 100-150 m, kroz dve raskrsnice (da, da, znam) do nailaska na mesto za parkiranje i posle kao pesak gledam i slusam jedno 15 min besomucnog trubljenja i svadje ko je u pravu. Naravno, ovo je cak i u i30 nemoguce, jer nikada niste sigurni da li neko manje dete stoji iza kola, a ni u rasksnicu ne bih smeo da udjem u rikverc, nego sam bio u svoj drugom, zastarelom autu, sa jasnim pogledom na 360 stepeni.

dragan

pre 12 godina

Buduci da sam od kupovine novog auta pre tri godine postao ljubitelj Kia-Hyundai, auto me je odusevio na prvi pogled. Imam i30, prezadovoljan svime osim osrednjom vidljivosti pozadi. Kada sam procitao da nova Kia ima marginalnu vidljivost nazad, a po fotografijama bi se tako i reklo, 'oladio sam se. Zasto, evo neki dan idem po dete u skolu, vidim da se ispred skole (dvosmerna uzana ulica sa parkiranjem na trotoaru na jednoj strani) formira haos, iz ulaska u haos bezim odlucnom voznjom unazad nekih 100-150 m, kroz dve raskrsnice (da, da, znam) do nailaska na mesto za parkiranje i posle kao pesak gledam i slusam jedno 15 min besomucnog trubljenja i svadje ko je u pravu. Naravno, ovo je cak i u i30 nemoguce, jer nikada niste sigurni da li neko manje dete stoji iza kola, a ni u rasksnicu ne bih smeo da udjem u rikverc, nego sam bio u svoj drugom, zastarelom autu, sa jasnim pogledom na 360 stepeni.

Gurman

pre 12 godina

Kia više nije jeftina.

Bio u salonu u novembru da kupim 1.2 sa felnama, metalikom i auto klimom, nudili mi za cca 12,000 EUR. To je cena Polo-a, Fieste, Swifta, Clia, Pežoa 207 i sl. To nikada za Kiu nije bilo tako.
Pa jefitniji je bio Ceed.
Generalno, autić je lep, kvalitetno napravljen i prostran ali iznutra imate utisak kao da ste u bunkeru, preglednost pozadi je očajna što je problem za gradski auto. Masa vozila nije zanemariva a i auto je jedan od najvećih u klasi, tako da pretpostavljam da bi taj 1.2 motorčić trošio dosta.

Očekujem da će novi Ceed biti cenom u rangu Golfa, Astre i Fokusa što je prosto neverovatno.

Dexterijus

pre 12 godina

Pored ovih informacija fali, i to mnogo, cena odrzavanja!!! Cujem da je KIA jedna od skupljih u "klasi".
Molim nekog objavi,kad redakcija vec nije, makar u komentarima koliko kosta redovan i veliki servis u ovlascenom servisu za Rio???!!!
a redakciji porucujem da napravi "uporedni test" odrzavanja novih automobila u klasi do i oko 10000e...
Nije bas sve u ceni i potrosnji goriva, "ima nesto i u servisu" da se "ostavi" ...

Igor

pre 12 godina

@Marko Zemun
marko,brat moje zene je kupio pre par meseci Rio 1.4 CRDi,i zali se da mu je prosek u gradu 7L.I da su mu Kia-i rekli da ce pasti na 6.5L posle par hiljada,kada se skroz razradi.Tako da potrosnja nije ista...meni je trosio 1.5crdi trosio pri 140kmh 6L... u gradu 6.5,na ibarskoj 4,5L. Tako da je to za mene bio cist korak nazad...pogotovu kada reno i dalje ima 1.5dci sa 105ks,i novi 1.6dci sa 130ks...

Igor

pre 12 godina

I meni je kao vlasniku prethodnog 1.5 dizel Rija ovo korak nazad. Kubikaža je smanjena sa 1.5 na 1.4 ali snaga i obrtni moment znatno više (110-90, 235-220), a pritom su i performanse opale. Sada je takav Rio u proseku ostalih, prethodni se bar izdvajao najjačim dizelom u klasi.
Plus, u novom mora da se dokupi rezervni točak (ko ne želi da se osloni na kit za krpljenje) i izbacili su fenomenalne teleskopske suncobrane, ko zna iz kog nesuvislog razloga.
Sve u svemu, izdvaja se samo dizajnom i 7godišnjom garancijom, sve ostalo je na nivou konkurencije, osim ako mu još ne spuste cenu.

aha

pre 12 godina

Imam pitanje za Kia Srbiju, za redakciju i za svakog posetioca sajta B92.

Gledao sam nove Kia automobile medju ostalom i Rio i video sam da u svaki Kia Rio bez obzira na opremi jednu "rupu" kod centralne konzole. Okacio sam na http://i43.tinypic.com/4gsu9x.jpg i obelezio, posto ne umem da desifrujem za sta je Kia to namenio ili da li su se predomisli u toku proizvodnje tj. na sta je ta "rupa" bila namenjena? Veoma neukusno rusi izgled centralne konzole. Auto veoma lepo izgleda. Prosle godine na sajmu automobila u NS sedeo sam u njemu i svidja misa ceo koncept auta i veoma je aktraktivan. Hvala. Pozdrav

Sasha

pre 12 godina

Ovo je prvo mesto na kome sam procitao da auto ima dovoljno snage. Na svim ostalim pise da su svi motori, nebitno od brojeva na papiru, suvise mlitavi da bi pokrenuli ovaj automobil nekim normalnim tempom, a da obrtaji ne idu do samog limitera kada sve postaje bas bucno.

Ovo vazi za benzinske, jos nisam procitao neki review za dizel.

Mirko

pre 12 godina

Pogledajte link za Kiu ceed 2013: http://www.dieselstation.com/Kia/Ceed-2013/kia-ceed-2013-widescreen-wallpaper-ds02-i4545.html
Ako ovako nastave, i Bog da dobro zdravlje njihovom sadasnjem dizajneru :-), za desetak godina bice definitivno No1 proizvodjac automobila u svetu!!

saf

pre 12 godina

Izneću moje za i protiv. Što se tiče dizajna, okolo gladac, unutra jadac. Da budem precizniji, izvana izgleda sjajno tj. baš po mom ukusu, ali mi se unutrašnjost ne sviđa, tj. od enterijera mi se sviđaju volan i točkići za klimu i radio ali mi je to premalo za pozitivnu ocenu ukupnog enterijera.
Što se motora tiče i on ima svojih prednosti i mana, doduše imao sam iskustva sa starijim motorima od prije nekih 7-8 godina pa ne znam je li se nešto promenilo ali moje iskustvo je sledeće, motori su jako izdržljivi tj. pouzdani ali imaju manu da troše jedno litar do dva više nego evropski, što meni lično nije smetalo jer više volim da troši benzin nego ulje. Sve u svemu ko planira da ugradi plin njemu onda ova mana neće smetati tako da može slobodno da kupi Kia-u.
Što se cene tiče, ista je kao i kod ostalih proizvođača verovatno tako da nemaju više cenovnu prednost koju su imali do sada, ali isto tako nemaju ni manu jer nisu ni skuplji od konkurencije.

Vlasnik

pre 12 godina

@Dexterijus...
Cena redovnog servisa koji se radi na 15.000km je oko 105eura, (sva cetiri filtera i ulje). Klasican veliki servis kod svake Kie se radi na 250.000km jer im svi motori idu na lanac, tako da nema zupcastog i njegove zamene na 80-90.000 km kao kod drugih brendova. Tako da mislim da ne stoji ovo sto si napisao za cene servisa kod Kie. BTW, ovaj Rio je za svaku preporuku... Pozdrav!

Peđa-Bgd

pre 12 godina

@ maki , a gde ga ti to cepaš 185 km/h u Srbiji, da probam i ja?
Motor od 1250 ccm je sasvim dovoljno živahan na 85ks. Ono što tu pravi problem je njegova masa (preko 1000 kg), što ga stavlja u red teškog vozila u svojoj klasi. Moj auto (1,3 efi) ima 75ks i kako reče moj kolega jednom, to je mala gradska zujalica.
Nazad na temu. Keva se naoštrila na kiu, pa zbog nje malo virim u ove modele. Na oko zaista izgleda lepo. Negde sam ranije pročitao da jedan od modela troši manje od 4l/100km. Garancija od 7 godina zvuči super. Dodatna oprema zadovoljava. Sve u svemu, vredi razmismliti.

cucic

pre 12 godina

To je odlagaliste za sitnice - telefon, kovanice, kartice od putarine i sl. Kod nekih automobila je donje dno takve "rupe" oblozeno gumom, pa se predmeti ne klizu (kod mene je tako ispred mjenjaca na Alfi 147) - samo se meni ti prakticni detalji bas i ne dopadaju, vise volim formu ispred prakticnosti.

Tih primjera ima dosta - meni npr. jedino sad pada na pamet Polo Mk4 - prethodna generacija.

Marko Zemun

pre 12 godina

Potrosnja mu po gradu ne prelazi 7 litara,sto pretstavlja jedan od najekonomicnijih automobila ,nasuprot nesto vecim dimenzijama za `B` segment.. Inace 1.1crdi je zvanicno najekonomicniji dizelas na svetu .Ja vozim 1.4crdi potrosnja mu je 6l po gradu ali ima izuzetne performanse,znato bolje nego sto su predstavljene kataloski,a zvucna izolacija mu je savrshena. Milsim da mu je najveca mana preglednost unazad,sve u svemu veoma sam zadovoljan

Miroslav

pre 12 godina

citam i neverujem da auto trosi 6 litara po gradu!? ako stvarno trosi toliko sa nasim Srbistanskim gorivom, onda ga odmah kupujem.

Ivan

pre 12 godina

Po meni KIA se poslednjih godunu dana potpuno promenila u smislu kreatvnosti I onome sto je u trendu I ovim modelom kao I optima potpuno ugrozava hyundai. Cista 5+ za Kia Rio...

mf

pre 12 godina

cenovno KIA prati konkurenciju a CEED i PRO CEED prve generacije su bili u dampingu zbog proboja na trziste i naravno uspeli su, ceo svet sada kiu dozivljava kao OZBILJAN BRAND, tako se radi marketing

Hole

pre 12 godina

Ja na svom automobilu VW imam 2 rupe s leve i desne strane. U istim automobilima s boljim paketom opreme sluze da se u njih stave drzaci za konzerve, flasice, koji izlaze na pritisak rukom. U mom slucaju ostale su rupe u koje sam stavio papire maramice.
Moza u istom automobilu sa visim paketom opreme ima nesto u toj rupi, pogledaj slike po internetu. Nemam drugo objasnjenje.

Yes Man

pre 12 godina

@aha: znam da smaram (redakciju ako ne mrzi neka spoji sva 3 komentara u jedan k'o nes kafu) , ali jos nesto: tu je odmah i audio uredjaj, mozda postoji neka priprema za telefon, neki plejer, a mozda su cak i jednostavno ima mesta tu, pa "ajde da od toga napravimo neki prostor za nesto". Mozda nije lepo, ali meni deluje zgodno, nekako imam osecaj da uredjaji ne bi u toj rupi leteli toliko.

Marko Zemun

pre 12 godina

@Igor

E pa ako je stvarno bila takva masina(a nemam razloga da ne verujem) onda je ova usteda od prosek 0.5l/100km,ipak korak unazad..Sigurno su imali svoje razloge..

@aha

pre 12 godina

ZA: aha

Sad sam bas gledao tu rupu u centralnoj konzoli, i usao na site za Rusiju (www.kia.ru) posto se nalazim u Moskvi i ovde u modelu Kia Rio (koji ima produzen gepek) nema te rupe u centralnoj konzoli. Koga interesuje moze da vidi preko ovog linka http://www.kia.ru/upload/iblock/445/4458f4e18808b3c72f05aa97a7a60904.jpg ili da udje na sajt i da pogleda galeriju modela Kia Rio.

maki

pre 12 godina

Ne znam bas koliko je ovaj motor od 1,2 sa 85ks " zivahan "
Ja vozim prethodnu verziju iz 2007 sa 97.ks
Leti, sa upaljenom klimom, na svakoj ozbiljnijoj uzbrdici,ista ta klima mora da se gasi, jer se motor muci.Inace, bez klime, odlicno ide, terao ga maksimalno 185km na autoputu.
Potrosnja ( sipam iskljucivo Evropremijum ) 8 lit u gradu,a 6,3 na otvorenom bez divljanja.Za 5 godina,60.000 km bez ijednog jedinog kvara, nista ne skripi, ne pucketa, i dalje zategnut kao i prvog dana.Kao pokazatelj tog kvaliteta i pouzdanosti, skoro da nemozete naci polovni Rio u oglasima jer ga niko ne prodaje.
Vrlo rado bi vozio ovaj novi model, ali kada bi uzimao staro za novo, ipak bi se opredelio za 1,4 i 105ks.

Marko Zemun

pre 12 godina

@IGOR

Slozio bih se sa tobom da je motor slabiji,ali ne i sa time da je potrosnja ista.presao sam 7000 km (1.4dizel) sa prosecnom potrosnjom izmedju 5-5.5 litara.Ruku na srce ne moze ici preko 180 km.Svuda je sada primetna tendencija da se gubi na zapremini motora(a samim tim i performansama),u cilju smanjenja potrosnje(pa makar i 10-15%).

Sloba_S

pre 12 godina

Kia Rio će se solidno prodavati u Srbiji, jer ima konkurentnu cenu, veoma bogatu opremu i moderan dizajn. Model c'eed je daleko bolji, kapacitetniji, prostraniji i stabilniji automobil koji košta neznatno više, a nudi snažniji agregat, niži nivo buke i dinamičniju vožnju. Medjutim sledeci model daleko istocne konkurencije nudi daleko vise za isto para link: http://superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=vesti_svet&id=720
Po meni mrtva trka ce se voditi izmedju pomenutog konkurenta i modela ceed. Nisam siguran gde ce u bliskoj buducnsoti svoje mesto naci model Rio, posebno ako se uzme u obzir cinjenica da i evropska konkurencija ne spava i nudi slicne karakteristike i opremu za malo vise para, istina sa kracom garancijom.

atila bujak

pre 12 godina

Jedno je sigurno,koreanci uzimaju primat! Priče o neprikosnovenom wolksvagenu su izmišljene za nas sa prostora bivše Juge! Čovek kad sedne u koreanca,onda tek vidi šta je auto! Novi rio izgleda extra,za b segmente sigurno je u vrhu! Vreme će pokazati! I ja sam malo bio skeptik kada sam uzeo hyundai elantru,ali sam oduševljen! A sada nova,extra je! Za te pare i opremu,niko od evropljana ne nudi toliko kao Koreanci!

Igor

pre 12 godina

Probao sam novi Rio 1.4 dizel(90ks)...auto je jako lepo uradjen,kokpit je super,nemam nikakvi zamerki.Posto sam bio vlasnik Ria 1.5 CRDi (110ks) 2007.godiste,mislim da je sto se tice motora to korak nazad,jer predhodni Rio 2 mnogo brzi automobil,a postosnja je ista.
Ja sam svog Ria vozio na autobahnu 190kmh bez problema,a potrosnja je bila 6,5L. Jako ekonomican,a brz automobil...po svemu Rio 3 je bolji od Ria 2,osim po motoru,jer je 20ks slabiji. I sporiji osetno.

Necu da gresim dusu,Rio 2 nije bio najlepsa Kia,ali sam za 4 godine presao sa njim 70000km,bez i sijalice da zamenim....samo redovan servis na 15000km. I isao je kao djavo....sada ga vozi moja keva.

Sinisa_Zemun

pre 12 godina

@Miroslav

Pa mislim da potrosnja 6l/gradu inije toliko za neverovati,pogotovo ako se uzme u obzir da su na testu VW POLO(7.5/100km)i RIO(7L/100km)pokazali slicne rezultate sa benzinskim 1.2 motorom.Ovde je ipak rec o 1.4 dizelasu.
Mislim da je za nevericu KIA RIO 1.1crdi sa ISG-om,koji kataloski trosi 3.5l/100km gradske voznje.Ja vozim 1.4crdi i trosi 6.5/100km grada i mislim da ce blago opasti,jer je presao svega 2700km i po niskim temperaturama,jer je kupljen u januaru.