Sreda, 15.02.2012.

11:31

Prpa: Demistifikovati istoriju

Prvi srpski ustanak koji se obeležava kao Dan državnosti "pun je kontroverzi" i potrebno je taj istorijski događaj demitologizovati, kaže Branka Prpa.

Izvor: B92

Prpa: Demistifikovati istoriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Avram Istoricar

pre 12 godina

Iz citanja komentara vidi se koliko u Srbiji ima neukih osoba. Sta kazu: ostavite tu mitolosku istoriju jer smo je mi tako ucili. E vidite, to je najveca sramota pred svetom. Ako je neko ucio izmisljenu istoriju nije nikada sramota da se to ispravi jer je ocigledno da su osobe koji su napisali tu istoriju bili zlonamerni. Oni su svojim pisanjem preinacili sudbinu jednog veoma vrednog naroda koji se slucajno danas zovu Srbi ali to u stvari uopste nisu. Oni su uvek bili Romani i to ce sigurno ostati za uvek, nezavisno kojim jezikom govore. Srbi sada govore dijalekat ruskog jezika koji su naucili od Bugara kao njihovi robovi za 700 godina. Da, toga nema u nasoj istoriji a trebalo je biti.

Vlad

pre 12 godina

Zaista je neverovatno da ova nesretna drzava Srbija ne moze na miru da proslavi ni svoj rodjendan. Ovakvo omalovazavanje nacionalnog praznika ne bi nigde moglo da se emituje na nacionalnoj frenkvenciji, ni u najliberalnijim drzavama. Jednostavno, to je nekulturno, maliciozno i malogradjansko ponasanje.
Istoriju naravano treba preispitivati, ali mukotrpnim radom i naucnim publikacijama.
Zapanjen sam ovolikim neprofesionalizmom Natase Odalovic koju sam inace jako cenio (vise ne!). Za Branku Prpu nije nista novo da se svojim poslom bavi samo u medijskim nastupima.

cap

pre 12 godina

Prpu, uhvatila prpa...pa pise nesto sto do sada nikome nije palo na pamet, izmislja toplu vodu. hoce da nam menja istoriju?
mislim da je zasluzila jedinicu iz istorije, poslati je u skolu opet!

monti pajton kod srba

pre 12 godina

Moze gdja Prpa pisati sto knjiga na tu temu, ali, hajde da budemo realni - ko ce te knjige da procita? Pa nama je gro naroda funkcionalno NEPISMENO! A i sta od istorijskog istrazivanja uopste dolazi do sire javnosti - samo ono sto propusti sprega dnevne politike i istorijskog mainstreama. Nama treba stratifikovana i dobro osmisljena kampanja koja ce naucno revidirane istorijske nalaze o ovom i slicnim mitovima pazljivo propustati kroz obrazovni sistem ali i kroz medije i ostale masovne oblike komunikacije, pa cak i zabave, tako da najveci deo stanovnistva na svim nivoima dobije poruke demitologizacije na sto razumljiviji nacin (lep pokusaj vec i imamo - Crni Gruja). Sloba i comp su to dobro znali i upravo tim kanalima su nas kolektivno i zaludeli 90ih sjajem viljuske na Dusnovom dvoru i kosovskim mitom, a znaju i ovi sada koji pustaju price o srpskom liderstvu, pameti itd. Jos samo da ukapiraju i istoricari koji su se (cast izuzecima) 90ih saginjali za litar deterdzenta i koju konzervu mesa, a danas ispijaju kafe i rakije u resornom ministarstvu!

bebana202

pre 12 godina

Eto kad nemamo pametnija posla onda ajde malo da prekrojimo istoriju …na nasu stetu.Idi malo uzmi neku lopatu pa cisti sneg gospodjo Prpa,bar ces nesto pametno da uradis !!!

rade

pre 12 godina

Opet neki recidivi komunizma "ispravljaju istoriju". Video sam ( i učio) istoriju koju su komunjare pisale pa sam o Nemanjićkoj učio tek na fakultetu. Ajde gospođo Prpa pinkle pooid mišku i paljba. Dobro vam je i rekao jedan komentator "KADA ĆETE NEKU KNJIGU OBJAVITI". Ja se za vreme svog studiranja ne sećam da sam u bilo kojoj skripti (a kamoli knizi) pronašao vaše ime. Sevajte drugarice Prpa kod ovih vaših liberalnih ravnogoraca.

Aleksandar

pre 12 godina

Kada smo kod mitova:
skoro je bilo na B92 vest o tome koliko je bilo bogatstvo američkih predsednika i da bi danas Džordž Vašingoton imao 500miliona USD. Kako tada nije bilo robotike, softvera i nafte čovek je imao 216 robova.

Trebalo bi ga optužiti i suditi mu za robovlasništvo, rad u nehumanim uslovima, izrabljivanje dece za rad, zlostavljanje na radnom mestu, diskriminacije na osnovu godina i sposobnosti (mator rob bez zuba ne vredi ništa...)?

Mene više zanima istorija Srbije 1991-2011 - koje još uvek možemo većinu da pitamo za neke odgovore i da snose odgovornost za svoja dela.

Srb

pre 12 godina

Normalno je mistifikovati ideju, ako zelis da se oko nje okupi nacija. To nije nista novo, to je zapravo praksa pri stvaranju svih drzava. A bez obzira na nesrecan ishod I srpskog ustanka, on je ponovo stvorio srpsko pitanje i nametnuo ga tadasnjoj Evropi. Do tada smo bili deo Turske, sto je vecina velikih sila smatrala kao gotovu stvar i prirodno resenje. Samim tim ustanak je veliki uspeh i stozer ideje o drzavi Srba.

pranjic

pre 12 godina

pa jasno je da su činjenice tu. sve. u skoro svakoj stvari. i šta je bila ideja i šta na terenu i šta posledice. i šta je kad imalo kakvu i čiju podršku.i nema tu šta da se izmišlja.

istoricar

pre 12 godina

Mozda je to stvano tako, ali demitologizacija istorije se ne radi preko medija, nego se napise knjiga. Koleginice Prpa, kad ce knjiga, makar jedna?

laza

pre 12 godina

Pa zar crni Georgije nije pobegao u Rusiju i ostavio svoj narod na milost i nemilost Turcima? 70% gradjana nezna zasto slavimo ovaj dan osim crkvenog praznika a neki ni to.Isto vazi i za 7 jul .Ima mnogo znacajnijih datuma od ovog. Laki.

Laci

pre 12 godina

Sudeci po histeriji komentatora izgleda da narod u ovoj zemlji zeli da zivi u lazima i mitovima.
Uostalom da nije tako ne bi smo vecito imali ovakve politicare.

Alex

pre 12 godina

Za razliku od vecine "velikih" Srba, ja sam za Srbiju i ratovao, ali to me ne sprecava da u zvotu budem realan i posten smatrajuci da mi je ta osobina jedna od najvaznijih u zivotu.Ja mog sina volim najvise na svetu, ali mi ta ljubav nikada ne pomracuje razum, tako da ja mogu videti i njegove lose osobine da bih mu pomogao u zivotu.Za razliku od toga mi se uglavnom prema drzavi ponasamo kao nerazimni roditelj koji smatra da je bas njegovo dete najlepse i najbolje na svetu, a ako neko slucajno to dovede u pitanje treba ga odrati od batina.Predlazem svim "velikim" Srbima da prvo pocnu da citaju knjige, a ako bas vole svoj narod i zele nesto da nauce o njemu neka procitaju Corovicevu Istoriju srpskog naroda. Ona je jedna od retkih realnih, jer je napisana pre 2.svetskog rata. Posle toga sve srpske istorije su politizovane, ili komunizmom ili nacionalizmom.Ja moj narod volim, ali iskreno sa svim dobrim i losim osobinama, kao i realno gledano sa svim obrim i losim istorijskim dogadjajima. Nemojmo da pljujemo po nasim velikim istorijskim dogadjajima, velicajuci neljudske dogadjaje koji su se dogadjali u nasoj istoriji, kao i u istoriji svih drugih naroda na svetu. Niko nije savrsen, pa tako nismo ni mi Srbi.

Gaius Baltar

pre 12 godina

Bitka na Marici 1371, Bitka kod plocnika 1386, bitka na Kosovu 1389, 1804 prvi srpski ustanak, drugi srpski ustanak 1815, prvi svetski rat 1914, drugi svetski rat 1941 ovo su istorijske cinjenice. Za razliku od komsija madjara, hrvata, albanaca, muslimana ( bosnjaka ), bugara kroz svestske ratove bili smo na pravoj strani, a komsije i susjedi... I sada mi treba da brinemo za "prekomernu" silu Karadjordja i njegove ekipe, za ljudska prava iz hiljaduosamsto i neke, ako je to sve sto je uspela da "demistifikuje" gospodja Prpa onda ne moramo da brinemo.

zabrinut za budućnost

pre 12 godina

Pa kad vidim kako srpski istoričari falsifikuju ono što se juče desilo i kako vlasti takvo izvrtanje činjenica verifikuju kroz zakone(izjednačavanje prava partizana i četnika),zaočekivati je da će za nekoliko decenija srpski istoriografi Mladića i Karadžiča prestavljati kao plemenite borce za slobodu i da će im se legalno dizati spomenici.Zato je sasvim logično što gospođa Prpa dovodi u pitanje lik i djelo Karađorđa Petrovića.Sutra će neko pomenuti( za mene neukaljane) vojvode Mišića,Bojovića,Putnika.Selektivno predstavljanje prošlosti i falsifikovanje istorije može puno da košta!

Nebojsa

pre 12 godina

Hm, znaci Karadjordje nije postovao ljudska prava "po najvisim evropskim standardima". Nadam se da ce gospodja Prpa da na isti nacin osudi i francusku revoluciju i americki rat za nezavisnost.

kupi ogledalce

pre 12 godina

@Agim
"Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje."
Kako ce tek tebe da boli glavica i koji ce tek to biti mamurluk kada s e jednoga dana probudis iz tih tvojih albanskih narcis-nacionalistickih snova i samozavaravanja.

Boki

pre 12 godina

"U poslednja dva veka Srbiju je obeležio sukob tradicionalista i modernista, ali su ključno pobeđivali modernisti, inače Srbija ne bi bila ono što jeste, smatra Prpa."Kamo srece da Srbija nije ono sto danas jeste.

zabrinut

pre 12 godina

Razbijanje mitova/duboko usadjenih verovanja uzasno je bolan proces koji udara na vazne tacke identiteta, bilo da se radi o pojedincu ili grupi. Gospodja Prpa je apsolutno u pravu, nase mitove treba pod hitno razbijati. Ja se, samo, znajuci za stepen nase kolektivne zaludjenosti i manipulisanosti romantizmom (neki primerci, tapkaju jos i duboko u prosvetiteljstvu) plasim da ce taj proces biti jako nasilan, te mislim da bi istoricarima u ovoj dekontrukciji trebalo ozbiljno da pomognu i socijalni psiholozi/antropolozi.

vj

pre 12 godina

Да ли, у демитологизацији историје, треба позвати и невладине организације да оптуже Србију за геноцид над Турцима у 19. веку и да ли треба Карађорђа постхумно осудити за ратни злочин по основу командне одговорности?

student_iz_parka

pre 12 godina

@agim

Samo vi sa Kosova nemojte da se javljate moilm te. Kada je falsifikovanje istorije u pitanju, mi smo mala deca za vas. Ako neko ne zna za samokritiku i objektivizam, onda su to Albanci sa Kosova. I za sta nam je ova zena otvorila oci, sta je ona to rekla? Sta je dokazala da je falsifikovano? Mozda to da je Karadjordje bio Albanac a mi Srbi ga ukrali? Zato idi citaj kako su Nemanjici u stvari bili Albanci, a Decani su albanska crkva, i mani se nasih istoricara.

Robespjer

pre 12 godina

Ne radi se to samo kod nas!Svuda u svetu je tako!Nije se poveo rat za nezavisnost u SAD zbog slobode već zbog toga što bogati trgovci nisu hteli da plaćaju dodatni porez na čaj(bostonska čajanka nije žurka sa ispijanjem čaja već paljenje britanskog broda natovarenog čajem što su uradili bogati trgovci iz Bostona)!Nije se građanski rat u SAD desio zbog toga što je "jug" odbio da ukine ropstvo već zbog njihove secesije!Nisu Turci 1804 poubijali tolike Srbe iz dosade već zbog toga što su pokušavali da uhvate Karađorđa koji je beogradskom Paši dugovao pare i krio se u selima!Narod se digao na ustanak da ne bi doživeo klanje a ne da bi stvarao državu!Od svinjara sadiste mi pravimo junaka!Uporedimo dostignuća Obrenovića i Karađorđevića pa će mo videti ko nas je skupo koštao!

Njofra

pre 12 godina

Potrebno je jedino demistikovati komunisticki puc 1945 kada su komunjare na tenkovima Crvene Armije usle u Beograd i zaveli jugokomunisticki teror rezim ciji su se proponenti i nasljednici "preporodili" u liberale(poput Jove Kapicica)!
ne samo demistifikovati nego i lustrirati da se tog komunistickog olosa rjesimo jednom za sva vremena !


Pustite vi Karadjordja,on je bio i ostace heroj u srcima svih Srba jer je zapoceo oslobadjanje od turskog zuluma i nacin na koji je to uradio je apsolutno nevazan,rezultat se broji a to je:

srpska drzavnost!

Laskaris

pre 12 godina

Naravno da je nasa istorija a ne samo Prvi srpski ustanak puna kontroverzi. Zasto? Zato sto cesto srpska elita nije imala konzistentnu spoljnu politiku a to se odrazavalo i na nauku i kulturu pa su od neprijatelja (ili bar od istorijskih protivnika tj saveznika nasih neprijatelja) pravljeni prijatelji. Ovo su u najvecoj meri istorijske istine (neke tek uopsteno iznete):
1. Srbija je pod Turskom ostala toliko dugo samo zato sto su je Francuska (i Engleska) pomagale protiv nemackog i ruskog uticaja na Balkanu.
2. Prvi srpski ustanak je podignut kada je Napoleon zario i palio Evropom. Samo u takvom vremenu je bilo moguce da jedan mali narod podigne ustanak sa izgledom na uspeh prtiv tada jos uvek ogromne turske imperije.
3. Istorijska je istina da su Tursku obilato pomagali Francuzi i u oruzju i logisticki a da su se krvave borbe vodile na crnogorskom primorju gde su Srbi-Crnogorci pomagali Ruse (ruska flota je bila uplovila u Jadransko more) a Turci Francuze. Prvi srpski ustanak je podignut i uspesno vodjen samo zahvaljujuci besprimernoj hrabrosti i resenosti ustanika i pomoci ruske strane.
4. Prvi srpski ustanak je doziveo slom tek kada je Napoleon presao Njemen 1812 sa armijom od 750 000 ljudi u svom pohodu na Rusiju koji se zavrsio katastrofom jer je tu zimu 1812-13 prezivelo svega 50 000 ljudi i vratilo se preko Njemena u novoosnovanu poljsko vojvodstvo (francusku marionetsku drzavu).
5. Vec sledece godine, kada se ogromna ruska vojska od milion ljudi (najveca armija do tada ikada vidjena) pojavila na bojnom polju Evrope podignut je novi ustanak - i pokazace se uspesnim.

Vrlo je malo mitova zapravo u vezi sa Prvim srpskim ustankom ako neko zaista zeli da istrazi materiju. Karadjordje je bio prek a mozda i ne sasvim uravnotezen covek (ubijao je za sitnicu) ali je bio pravedan pa je svog rodjenog brata (tacnije polubrata) ubio jer je silovao jednu devojku. Tako ubijenog ostavio ga je na vratima roditeljske kuce da visi.
Mnogo vise zabrinjava cinjenica da se mnoge istorijske istine iz nase proslosti guraju pod tepih zarad nekih "saveznistava". Zato se Srbija uvek nadje zatecena dogadjajima - prijateljima i saveznicima smatramo one koji nam to nisu i nisu nikada u pravom smislu reci ni bili.
To potvrdjuje i novija istorija a narocito istorija Prvog i Drugog sv. rata sve do danasnjih dana (u odnosu na poslednjih 20 godina jos nemamo dovoljno veliku vremensku distancu).

siročad istorije

pre 12 godina

kanda ovde sve vrvi od doktora istorijskih nauka, toliko je "stručnih" komentara. istorijske činjenice se prečesto falsifikuju za dnevno političke potrebe, političari, a ne naučnici, kroje istoriju. narod guta sve, obmane je teško "provaliti" pa je stoga reč relevantnog stručnjaka često neshvaćena. verujte "proverenim patrijotama", oni znaju šta rade.

Aleksandar

pre 12 godina

Koliko ce trajati ovo njanjanje o prikrivenoj srpskoj istoriji? Sa jedne strane imamo ekstremiste poput Jovana Deretica koji tvrdi da Srbi vuku korene jos od Egipcana, a sa druge strane one koje pokusavaju da Karadjordja okarakterisu kao ratnog zlocinca koji je, mozete misliti, ubijao muslimane za vreme ustanka u zarobljenoj Srbiji dok su zapadne civilizacije ultimativno postujuci ljudska prava sirile hriscanstvo po svojim kolonijama. Zasto gospoda istoricari ne sabiju sujetu na 0 i lepo sednu i napisu, na bazi istorijkih zapisa, istorije drugih naroda, oslobodjeni tereta predrasuda i svih drugih faktora za objektivno sagledavanje istorije,MODERNU ISTORIJU SRPSKOG NARODA koja ce biti zakon i gde necemo morati da slusamo vise Gospodju Prpu ni prepodobnog Jovana Deretica.

Kiza

pre 12 godina

Prpa se sve u pravu. Istorija je nauka i vazno je da se ozbiljno istrazuje i cinjenice utvrde. Niko nije protiv mitova (sve zemlje na svetu ih imaju) ali je kljucno da se zna sta je istina a sta je mit. To je kljucno zbog buducnosti.

Darko Negotin

pre 12 godina

Nisam siguran da su modernisti uglavnom pobeđivali tradicionaliste! Svako ko je u istoriji ( bližoj ili daljoj ) pokušao da od seljane napravi uređenu, građansku državu bio je ubijen ili sklonjen u istoriju. Uvek je tzv. slavski nacionalizam pobeđivao neke normalne ideje za budućnost Srbije.
Napomena : slavski nacionalizam je kada na kraju bilo koje slave ostane pripito, odabrano društvo i prepire se ko je veći nacionalista. Kao npr. nas i rusa 300 miliona, ma mi ćemo majku svima u okolini Srbije, mi smo najlepši, Novak je naš...Sutradan, kada se glava izbistri, ukapiramo gde i kako živimo zbog tog slavskog nacionalizma. To nas drži do sledeće slave....

vladimir

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!

Miami FL

pre 12 godina

Ljudi stavovi ovih persona iz raznih „NVO" nije realan stav srpskog naroda,njihove stavove možda podržava vrh 10% ljudi,problem je što se njima daje nenormlana medijska "prodja".Ovako anacionalne ljude samo možeš da nadješ u Srbiji,u HR ne postoje ljudi raznih profesija:glumci,slikari,novinari iz svih slojeva koji će da pljuju kao kod nas.

dovla

pre 12 godina

Sada ce Prpa, Ceda i Kandicka da nam objasne da je prvi srpski ustanak bio pocetak teroristickih napada na legitimnu tursku vlast, a da je Karadjordje ziv trebalo bi ga isporuciti Hagu.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Г-ђо Прпа, зашто дирате у још један митолошки осињак?
Овдје мјерила вриједности,(па и историјске истине) крејирају НАВИЈАЧИ.

BgHQ

pre 12 godina

Mi smo mitološki narkomani i prepuni smo raznih tripova.Naravno da je potrebno demistifikovati ovaj događaj ali takođe i mnoge druge jer nam se od mitomanije vrti u glavi i ozbiljno nam nije dobro.

петар

pre 12 godina

Госпођу Прпу под хитно поставити за саветника председника. Па да се исти јавно извини турском колеги за Карађорђев геноцид и етничко чишћење, те да скупштини предложи да по хитном поступку у закон о реституцији унесе одредбе о враћању имовине агама и беговима,поновно увођење ius primae noctis у њихову корист, одштету за оштећене кочеве и отупеле сабље, као и да српске цркве врати у стање пре устанка(скидање звона,претварање у штале...).

Zemun - Beograd

pre 12 godina

Bravo G-djo Prpa! Konacno da se neko i usudi da demistifikuje Prvi Srpski Ustanak. Apsolutno je tacno da je ustanak bio vise nego kontraverzan u mnogim aspektima. Karadjordje i njegovi komandanti su pribegavali neopravdanom nasilju. Uzasni zlocini i neljudskosti su pocinjene prema muslimanskom stanovnistvu tadasnje Srbije. Za tako nesto nije bilo opravdanja. Vreme je da se Srbija suoci sa sopstvenom prosloscu! Pozdrav svim dobrim ljudima!

Милорад Станојловић

pre 12 godina

Милорад Станојловић
Ауторка текста је у нечему дубоко у праву.
Постоји проблем са Првим српским устанком, али није схватљиво зашто се о томе ћутало последњих 66 година, иако се дотада штошта знало и говорило, а не говоркало.
Наиме, Карађорђе је био искључив у опцији – независна Србија. Било је ту и других путева, погодби, дипломатске трговине, који су сви можда тражили мање жртве, али их је Карађорђе одбацио.
Он је први видео независну Србију, али да ли је он досада и једини који је то видео?
Мени је разумљиво да историчари ћуте о Другом светском рату или понављају научене речи са жељом да оне постану истина, али не разумем зашто ћутати о нечему из претпрошлог века.
Зар Карађорђе треба да устане да им каже истину?
С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ

Marko

pre 12 godina

Svojevremeno, giljotina je smatrana 'humanom', jer je pre toga za takve stvari postojao dzelat, koji nije bas uvek bio 'precizan' (npr. Marija Stjuart je svom dzelatu dala svezanj novca pred pogubljenje - da bi se potrudio da svoj posao obavi kako valja).
Njegos je u to vreme vodio filozofsku raspravu o istrazi poturica, Turci su nabijali na kolac,... i sta sad? Stvarno bi voleo da gdja.Prpa malo bolje pojasni svoj stav.
Cak ni ovo sa promenama naziva ulica mi nije jasno. Pa nije valjda da smo trebali da zadrzimo ulicu Lole Ribara ili npr. Djure Strugara?

Mihailo

pre 12 godina

Sramota...idi u Hrvatsku i tamo rusi mitove..nama ostavi ratnog zlocinca Karadjordja...ja sam ponosan na njega...Samo kod nas ima da nam se rugaju u lice na drzavni praznik. U Engleskoj bi joj oduzeli drzavljanstvo zbog takve izjave...ali dobro...mi i jesmo tu gde tapkamo godinama jer smo izgubili ponos..sto bi nas onda cenili oni koji nas nikada nisu voleli!?!?! Srbijo tuzno je sve ovo,ali dok je Granda i NVO sve je idealno!!!

Poldi

pre 12 godina

Svastan ovoga sta je gospodja Prpa navela ja se iskljucivo oslanjam na strane izvore kako po pitanjima "nase" istorije tako i izvestavanju i analizi o aktuelnim dogadjajima u Srbiji i regionu. Dokazano pouzdaniji i korektniji.

makarijus

pre 12 godina

Niko normalan ne spori da se Karadjordje surovo obracunavao sa svojim politickim protivnicima. Nista medjutim surovije nego ostali drzavnici u Evropi u to vreme. Pravo ptanje je ipak zasto se stvari posmatraju i tumace jednostrano. Zasto se prvo ne govori o zlodelima Turaka na ovim prostorima kao o povodu za podizanje ustanka, i znacaju Karadjordja sa tog stanovista... Ili je mozda bolje da smo ostali pod Turskim zulumom, i da ga trpimo fino i tolerantno, cini mi se da ti isti Turci ovim finim istoricarima nikada ne bi zasmetali, a cele kula je jedinstven spomenik u svetu... zapitajte se...

agim

pre 12 godina

Svaka cast gospodjo sto otvarate oci svima onima koji veruju u falsifikovanu istoriju Srbije.Citao sam knjige mnogih srpskih istoricara koji su pisali istinito i realno ali se ti istoricari proglasavaju izdajnicima.I sadasnji politicari koji govore istinu se nazivaju izdajicama a lazovi se nazivaju patriotma i veoma su cenjeni.Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje.

Niko ne sme da vas bije

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!
(vladimir)

To sigurno ne ali ces mozda sazanati da je 1913 pored toga sto je bio oslobodilacki, Balkanski rat bio popriste strasnih zlocina nad Albancima od strane srba nad kojima se cela Evropa zgrazavala...iako je Srbiji pripalo Kosovo (to je politika). Ili o tome da je Bosna bila jedan od najstarijih drzava sa svojim pismom i novcanicom koju su kasnije unistili istok i zapad, da je vecina danasnjih muslimana bila bogumilske vere a Bosanski kraljevi sledbenici i zastitnici Bosanke Crkve (osim kada su bili prisiljeni od istoka i zapada). Siguran sam da ne znas o tome nista - e to je zbog mitova o kome Prpa govori i zbog koga ne znas "sta hoce te izmisljene zemlje i narodi" i koji samo sluze za opravdavanje nacionalizma, zlocina i ratova.

nikola

pre 12 godina

Haha,e od srce me nasmeja ovaj tekst.Šta kaže gospođa Prpa,kako se Karađorđe obračunavao sa političkim protivnicima?Možda ga treba posthumno u Hag poslati,zajedno sa njegovim kumom/ubicom Milošem Obrenovićem?A onda i Kraljevića Marka,jer je pobio silesiju Turaka?O Obiliću da i ne govorim.
Još žena istoričarka.Samo u Srbiji

Nevit

pre 12 godina

Izopačen liberalizam i antisrpstvo je došlo do mere ne izdržljivosti u Srbiji, tolika količina blaćenja sopstvenog naroda prevazišla je sve mere i granice. Sada se pokušavaju i narodni heroji okarakterisati kao ratni zločinci... skanolozno ! Gospođo Prpa da nije bilo Karađorđa i ostalih srpskih junaka, mi bi sada išli u džamiju i učili turski jezik u školama, on je oslobodio našu zemlju od tiranije i dugovekovne okupacije u kojoj su Srbi ubijani, mučeni, prekrštavani, silovani, paljena imovina, kulturne baštie, crkve pretvarane u džamije... dok se svuda po svetu slave svoji heroji i junaci, u Srbiji se oni kvalifikuju kao ratni zločinci... (ne mislim na ove iz devedesetih godina, već na junake koji su branili Srbiju od turskih, austrougarskih i nemačkih okupatora)

zvezda

pre 12 godina

Mislim da bi predsednik Tadic trebao da porazmisli da gospodji Prpi za sjajna dostignuca u polju srpske istorije dodeli Karadjordjevu zvezdu. Kakav Djokovic ovo su rezultati - takoreci gospodja Prpa je otkrila toplu vodu i time opravdala dobru platu koji prima u arhivu.

Goran

pre 12 godina

Da sa modernizmom smo bas napravili pun pogodak, omladina puna iphone telefona, sve sto se gradi u srbiji u poslednjih 11 godina su trzni centri i kaficji.

"U ekonomskom smislu, to društvo je karakterisala zadruga i nedostatak ideja o privatnoj svojini, što je sa sobom donelo posledice po političku ideju u Srbiji", istakla je Prpa. "

A o privatnistvu tek toliko lepih reci ima, procvetali smo kao privatnici i radeci za privatnike.

Nebojsa Jovanovic

pre 12 godina

Neznam koju nevladinu agenciju G-dja Prpa predstavlja.Ove cinjenice koje je doticna izgovorila jednostavno VREDJA.Po njoj i njenom kazivanju i Karadjorde je pravio genocid nad nesrpskim stanovnistvom!Doticna kaze da je se veoma brutalno poneo prema Muslimanima!?Mene interesuje kakav je odnos prethodno bio,ko je Srbe na kolac nabijao u ciju postelju su prvu bracnu noc odlazile Srpkinje i jos mnogo gnusnijih dogadjaja koji su uslovili taj dogadjaj...

Hejteri, ohladite!!

pre 12 godina

Dosta mi je više svih eksperata kojima jednog dana smeta Sretenje, drugog dana izgled grba R.Srbije, treceg proslava dana Sv.Save, cetvrtog...izmislice oni vec nesto.
Da li mozete naci jednog Danca, Engleza, Svedjanina, Norvezanina, koji ce za svoju zastavu sa krstom reci da je nedemokratska?? da li mozete na nekom inostranom mediju na dan njihove drzave naci eksperte koji govore da je taj dan pun kontraverzi, mracan i nejasan...??

Karadjordje

pre 12 godina

Ajoj najzalosnije je sto u Srbiji previse mnogo ljudi trabunja oko ovakvih stvari a zaradjuje dobre pare dok normalni ljudi (koji jelte nemaju svest o privatnoj svojini kao gospodja prpa koja se zavalila u drzavnu fotelju arhiva) nemaju gde da rade i jedva spajaju kraj sa krajem.

Pa naravno da se zna kakav je bio Karadjordje i kakvi su bili svi ostali vladari ali kada se prica o nekoj istorijskoj cinjenice akcenat se stavlja na prioritetne dogadjaje kao sto je oslobadjanje Srbije od Turaka (ili barem prvi pokusaj oslobadjanja). Sve nacije na isti nacin ovo rade. Francuska revolucija je takodje puna kontraverzi i nacin na koji su ubijani protivnici je krajnje brutalan ali kada se prica o francuskoj revoluciji ne stavlja se akcenat na giljotinu vec na to za sta su se borili revolucionari.

Engleska istorija je puna bolesnih kraljeva i kraljica koji su se megusobno (incestno) razmnozavali, ubijali svoje brace, sestre itd... ali ne verujem da to stavljaju engleskoj deci u istorijske citanke.


U svakom slucaju smatram u najmanju ruku neukusnim to sto ona poteze pitanje istorijskih cinjenica na dan kada se praznuje drzavnost Srbije.

Sumadinac

pre 12 godina

Draga gospodjo, zar je bitno za opstu istoriju dal je Karadjordje ubio nekog svog politickog protivnika, uostalom to je u to vreme bila opsta pojava u Evropi, tj takozvane dinasticke borbe i politicka ubistva.
Pocevsi od Luja 16tog, preko ruskih careva i dinastickih borbi, pa i sa Napoleonom koji nije ubijen, ali je oteran na pusto ostrvo sto je po meni ravno ubistvu.
Kako mozete da sudite nekom dogadjaju iz proslosti sa misljenjem iz 21. veka?
Probajte da razmisljate kao neko iz tog vremena pa onda donosite sud dal je nesto opravdano ili ne.
Da li je paljenje turskih imanja, ubijanje aga i begova i proterivanje Turaka iz Srbije protivno civilizacijskom misljenju ljudi 21, veka? Pa naravno da jeste, ali je to bila pojava u tom vremenu u celom svetu, a ne samo u Srbiji.

student_iz_parka

pre 12 godina

"Prvi srpski ustanak je pun kontroverzi, od načina kako je Karađorđe oslobađao Srbiju, do načina na koji se ponasao prema političkim protivnicima..."

Pa dobro, koje su to kontraverze?? Mrzim kad ljudi mnogo pricaju a ne kazu nista. Prvi srpski ustanak je neuspesno zavrsen, ali sam cin pocetka tog ustanka ima jako simbolicko znacenje zbog budjenja Srbije i zelje za slobodom. A to da li je Karadjordje 1804. bio fer prema "opoziciji" me nesto ne zanima mnogo.

mango

pre 12 godina

Slazem se da se istorija selektuje, ali to se radi i u sadasnjosti i stvari se ne sagledavaju u celini. U tome posebno prednjace politicke stranke, LDP pre svih, kao i razne NGO, kad se posmatraju ratovi u exYU i kad se selektivno koriste cinjenice iz istih.

miki

pre 12 godina

Karadjordje se nije obracunavao sa protivnicima nista drugcije nego svi vladari,vodje ili ustanici toga vremena.Mozda bi gospodja mogla da objasni kako se njen ideolog Josip Broz obracunavao sa protivnicima?

Turban

pre 12 godina

Vec me izludjuju ove "postenjacine". Zasto moraju da pljunu na sve sto dolazi iz Srbije? Kakve veze ima sto je Prvi srpski ustanak romantiziran? Naravno da jeste. To svi narodi rade. Cilj toga je da se promovisu i popularizuju moralne vrednosti u jednom narodu i da se gradi osecaj pripadnosti. Sta je u tome lose?

Treba da kazemo kako su ljudi tada mrzeli jedan drugoga, podmetali, varali, imali lose ambicije i neke mane? Pa, naravno da jesu. To su bili samo ljudi.

Poenta je u znacenju tog perioda i ishodu svega toga. I u znacaju i smislu tog perioda za jedan narod. A, ne da li je Karadjordje prevario nekoga, da li je nekom hajduku smrdelo iz usta, i sl. Hajde da nadjemo i jednu licnost iz istorije koja je bila savrsenih moralnih kvaliteta. Ne postoji takva. Sve su to obicni ljudi.


Uz sve to, Karadjordje (kakavgod je bio) je izasao u boj sa turcima, za razliku od mnogih u "modernoj" Srbiji koji se prodaju za saku eura i trude se da nipodastavaju narod, istoriju i tradiciju da bi se dodvorili nekome, zato sto je to necija strategija, ili zato sto je to moderno.

Legia Semlin

pre 12 godina

U doba kad je legitimna i uobičajena kazna od strane turskog okupatora bilo sečenje glave ili nabijanje na kolac, gospođa Prpa se brine o "postupanju sa političkim protivnicima". Da ih nismo možda preplašili ustankom, jadne? Možda je Karađorđe ipak preterao, možda je trebalo da samo lepo zamoli Turke da napuste Srbiju, a da političkim protivnicima, koji su bili na strani Turaka, ponudi neko mesto u parlamentu, kao legitimnoj političkoj opciji? Pametovanje sa dva veka zakašnjenja mi liči kao kad bi neko sada pitao "a što je Kolumbo plovio prema Americi, što lepo nije seo u avion"....

doktor

pre 12 godina

Mene uopste ne bi iznenadilo kada bi u dubokoj starosti,iako svedok dogadjanja,saznao da Novak Djokovic zapravo nikada nije bio teniser vec radikalni srpski ekstremista... To bi ,naravno ,tvrdio neki tadasnji ne vladin sekror u Srbiji...Ovo se neodnosi na Branku Prpu,vec na to da u ovoj zemlji sve moze da se dovede u pitanje..

Marija

pre 12 godina

Slusala sam je jutros, trebalo bi je pustiti vise puta i to na tv/u. Pogodila je kljucna mesta i radnje na kojima je nasa drzava kao institucija njenih gradjana apsolutno omalovazena, i na kojima se njeni gradjani iznova omalovazavaju i otvoreno vredjaju!!! Mislim da zbog takvih postupaka neko konacno mora snositi posledice!!!! TAJ NEKO NISU GRADJANI!!!!

miki

pre 12 godina

Karadjordje se nije obracunavao sa protivnicima nista drugcije nego svi vladari,vodje ili ustanici toga vremena.Mozda bi gospodja mogla da objasni kako se njen ideolog Josip Broz obracunavao sa protivnicima?

Hejteri, ohladite!!

pre 12 godina

Dosta mi je više svih eksperata kojima jednog dana smeta Sretenje, drugog dana izgled grba R.Srbije, treceg proslava dana Sv.Save, cetvrtog...izmislice oni vec nesto.
Da li mozete naci jednog Danca, Engleza, Svedjanina, Norvezanina, koji ce za svoju zastavu sa krstom reci da je nedemokratska?? da li mozete na nekom inostranom mediju na dan njihove drzave naci eksperte koji govore da je taj dan pun kontraverzi, mracan i nejasan...??

Turban

pre 12 godina

Vec me izludjuju ove "postenjacine". Zasto moraju da pljunu na sve sto dolazi iz Srbije? Kakve veze ima sto je Prvi srpski ustanak romantiziran? Naravno da jeste. To svi narodi rade. Cilj toga je da se promovisu i popularizuju moralne vrednosti u jednom narodu i da se gradi osecaj pripadnosti. Sta je u tome lose?

Treba da kazemo kako su ljudi tada mrzeli jedan drugoga, podmetali, varali, imali lose ambicije i neke mane? Pa, naravno da jesu. To su bili samo ljudi.

Poenta je u znacenju tog perioda i ishodu svega toga. I u znacaju i smislu tog perioda za jedan narod. A, ne da li je Karadjordje prevario nekoga, da li je nekom hajduku smrdelo iz usta, i sl. Hajde da nadjemo i jednu licnost iz istorije koja je bila savrsenih moralnih kvaliteta. Ne postoji takva. Sve su to obicni ljudi.


Uz sve to, Karadjordje (kakavgod je bio) je izasao u boj sa turcima, za razliku od mnogih u "modernoj" Srbiji koji se prodaju za saku eura i trude se da nipodastavaju narod, istoriju i tradiciju da bi se dodvorili nekome, zato sto je to necija strategija, ili zato sto je to moderno.

Legia Semlin

pre 12 godina

U doba kad je legitimna i uobičajena kazna od strane turskog okupatora bilo sečenje glave ili nabijanje na kolac, gospođa Prpa se brine o "postupanju sa političkim protivnicima". Da ih nismo možda preplašili ustankom, jadne? Možda je Karađorđe ipak preterao, možda je trebalo da samo lepo zamoli Turke da napuste Srbiju, a da političkim protivnicima, koji su bili na strani Turaka, ponudi neko mesto u parlamentu, kao legitimnoj političkoj opciji? Pametovanje sa dva veka zakašnjenja mi liči kao kad bi neko sada pitao "a što je Kolumbo plovio prema Americi, što lepo nije seo u avion"....

dovla

pre 12 godina

Sada ce Prpa, Ceda i Kandicka da nam objasne da je prvi srpski ustanak bio pocetak teroristickih napada na legitimnu tursku vlast, a da je Karadjordje ziv trebalo bi ga isporuciti Hagu.

vladimir

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!

doktor

pre 12 godina

Mene uopste ne bi iznenadilo kada bi u dubokoj starosti,iako svedok dogadjanja,saznao da Novak Djokovic zapravo nikada nije bio teniser vec radikalni srpski ekstremista... To bi ,naravno ,tvrdio neki tadasnji ne vladin sekror u Srbiji...Ovo se neodnosi na Branku Prpu,vec na to da u ovoj zemlji sve moze da se dovede u pitanje..

Nebojsa Jovanovic

pre 12 godina

Neznam koju nevladinu agenciju G-dja Prpa predstavlja.Ove cinjenice koje je doticna izgovorila jednostavno VREDJA.Po njoj i njenom kazivanju i Karadjorde je pravio genocid nad nesrpskim stanovnistvom!Doticna kaze da je se veoma brutalno poneo prema Muslimanima!?Mene interesuje kakav je odnos prethodno bio,ko je Srbe na kolac nabijao u ciju postelju su prvu bracnu noc odlazile Srpkinje i jos mnogo gnusnijih dogadjaja koji su uslovili taj dogadjaj...

student_iz_parka

pre 12 godina

"Prvi srpski ustanak je pun kontroverzi, od načina kako je Karađorđe oslobađao Srbiju, do načina na koji se ponasao prema političkim protivnicima..."

Pa dobro, koje su to kontraverze?? Mrzim kad ljudi mnogo pricaju a ne kazu nista. Prvi srpski ustanak je neuspesno zavrsen, ali sam cin pocetka tog ustanka ima jako simbolicko znacenje zbog budjenja Srbije i zelje za slobodom. A to da li je Karadjordje 1804. bio fer prema "opoziciji" me nesto ne zanima mnogo.

Gaius Baltar

pre 12 godina

Bitka na Marici 1371, Bitka kod plocnika 1386, bitka na Kosovu 1389, 1804 prvi srpski ustanak, drugi srpski ustanak 1815, prvi svetski rat 1914, drugi svetski rat 1941 ovo su istorijske cinjenice. Za razliku od komsija madjara, hrvata, albanaca, muslimana ( bosnjaka ), bugara kroz svestske ratove bili smo na pravoj strani, a komsije i susjedi... I sada mi treba da brinemo za "prekomernu" silu Karadjordja i njegove ekipe, za ljudska prava iz hiljaduosamsto i neke, ako je to sve sto je uspela da "demistifikuje" gospodja Prpa onda ne moramo da brinemo.

Nebojsa

pre 12 godina

Hm, znaci Karadjordje nije postovao ljudska prava "po najvisim evropskim standardima". Nadam se da ce gospodja Prpa da na isti nacin osudi i francusku revoluciju i americki rat za nezavisnost.

zvezda

pre 12 godina

Mislim da bi predsednik Tadic trebao da porazmisli da gospodji Prpi za sjajna dostignuca u polju srpske istorije dodeli Karadjordjevu zvezdu. Kakav Djokovic ovo su rezultati - takoreci gospodja Prpa je otkrila toplu vodu i time opravdala dobru platu koji prima u arhivu.

Njofra

pre 12 godina

Potrebno je jedino demistikovati komunisticki puc 1945 kada su komunjare na tenkovima Crvene Armije usle u Beograd i zaveli jugokomunisticki teror rezim ciji su se proponenti i nasljednici "preporodili" u liberale(poput Jove Kapicica)!
ne samo demistifikovati nego i lustrirati da se tog komunistickog olosa rjesimo jednom za sva vremena !


Pustite vi Karadjordja,on je bio i ostace heroj u srcima svih Srba jer je zapoceo oslobadjanje od turskog zuluma i nacin na koji je to uradio je apsolutno nevazan,rezultat se broji a to je:

srpska drzavnost!

Karadjordje

pre 12 godina

Ajoj najzalosnije je sto u Srbiji previse mnogo ljudi trabunja oko ovakvih stvari a zaradjuje dobre pare dok normalni ljudi (koji jelte nemaju svest o privatnoj svojini kao gospodja prpa koja se zavalila u drzavnu fotelju arhiva) nemaju gde da rade i jedva spajaju kraj sa krajem.

Pa naravno da se zna kakav je bio Karadjordje i kakvi su bili svi ostali vladari ali kada se prica o nekoj istorijskoj cinjenice akcenat se stavlja na prioritetne dogadjaje kao sto je oslobadjanje Srbije od Turaka (ili barem prvi pokusaj oslobadjanja). Sve nacije na isti nacin ovo rade. Francuska revolucija je takodje puna kontraverzi i nacin na koji su ubijani protivnici je krajnje brutalan ali kada se prica o francuskoj revoluciji ne stavlja se akcenat na giljotinu vec na to za sta su se borili revolucionari.

Engleska istorija je puna bolesnih kraljeva i kraljica koji su se megusobno (incestno) razmnozavali, ubijali svoje brace, sestre itd... ali ne verujem da to stavljaju engleskoj deci u istorijske citanke.


U svakom slucaju smatram u najmanju ruku neukusnim to sto ona poteze pitanje istorijskih cinjenica na dan kada se praznuje drzavnost Srbije.

mango

pre 12 godina

Slazem se da se istorija selektuje, ali to se radi i u sadasnjosti i stvari se ne sagledavaju u celini. U tome posebno prednjace politicke stranke, LDP pre svih, kao i razne NGO, kad se posmatraju ratovi u exYU i kad se selektivno koriste cinjenice iz istih.

Sumadinac

pre 12 godina

Draga gospodjo, zar je bitno za opstu istoriju dal je Karadjordje ubio nekog svog politickog protivnika, uostalom to je u to vreme bila opsta pojava u Evropi, tj takozvane dinasticke borbe i politicka ubistva.
Pocevsi od Luja 16tog, preko ruskih careva i dinastickih borbi, pa i sa Napoleonom koji nije ubijen, ali je oteran na pusto ostrvo sto je po meni ravno ubistvu.
Kako mozete da sudite nekom dogadjaju iz proslosti sa misljenjem iz 21. veka?
Probajte da razmisljate kao neko iz tog vremena pa onda donosite sud dal je nesto opravdano ili ne.
Da li je paljenje turskih imanja, ubijanje aga i begova i proterivanje Turaka iz Srbije protivno civilizacijskom misljenju ljudi 21, veka? Pa naravno da jeste, ali je to bila pojava u tom vremenu u celom svetu, a ne samo u Srbiji.

Mihailo

pre 12 godina

Sramota...idi u Hrvatsku i tamo rusi mitove..nama ostavi ratnog zlocinca Karadjordja...ja sam ponosan na njega...Samo kod nas ima da nam se rugaju u lice na drzavni praznik. U Engleskoj bi joj oduzeli drzavljanstvo zbog takve izjave...ali dobro...mi i jesmo tu gde tapkamo godinama jer smo izgubili ponos..sto bi nas onda cenili oni koji nas nikada nisu voleli!?!?! Srbijo tuzno je sve ovo,ali dok je Granda i NVO sve je idealno!!!

vj

pre 12 godina

Да ли, у демитологизацији историје, треба позвати и невладине организације да оптуже Србију за геноцид над Турцима у 19. веку и да ли треба Карађорђа постхумно осудити за ратни злочин по основу командне одговорности?

Aleksandar

pre 12 godina

Koliko ce trajati ovo njanjanje o prikrivenoj srpskoj istoriji? Sa jedne strane imamo ekstremiste poput Jovana Deretica koji tvrdi da Srbi vuku korene jos od Egipcana, a sa druge strane one koje pokusavaju da Karadjordja okarakterisu kao ratnog zlocinca koji je, mozete misliti, ubijao muslimane za vreme ustanka u zarobljenoj Srbiji dok su zapadne civilizacije ultimativno postujuci ljudska prava sirile hriscanstvo po svojim kolonijama. Zasto gospoda istoricari ne sabiju sujetu na 0 i lepo sednu i napisu, na bazi istorijkih zapisa, istorije drugih naroda, oslobodjeni tereta predrasuda i svih drugih faktora za objektivno sagledavanje istorije,MODERNU ISTORIJU SRPSKOG NARODA koja ce biti zakon i gde necemo morati da slusamo vise Gospodju Prpu ni prepodobnog Jovana Deretica.

Nevit

pre 12 godina

Izopačen liberalizam i antisrpstvo je došlo do mere ne izdržljivosti u Srbiji, tolika količina blaćenja sopstvenog naroda prevazišla je sve mere i granice. Sada se pokušavaju i narodni heroji okarakterisati kao ratni zločinci... skanolozno ! Gospođo Prpa da nije bilo Karađorđa i ostalih srpskih junaka, mi bi sada išli u džamiju i učili turski jezik u školama, on je oslobodio našu zemlju od tiranije i dugovekovne okupacije u kojoj su Srbi ubijani, mučeni, prekrštavani, silovani, paljena imovina, kulturne baštie, crkve pretvarane u džamije... dok se svuda po svetu slave svoji heroji i junaci, u Srbiji se oni kvalifikuju kao ratni zločinci... (ne mislim na ove iz devedesetih godina, već na junake koji su branili Srbiju od turskih, austrougarskih i nemačkih okupatora)

student_iz_parka

pre 12 godina

@agim

Samo vi sa Kosova nemojte da se javljate moilm te. Kada je falsifikovanje istorije u pitanju, mi smo mala deca za vas. Ako neko ne zna za samokritiku i objektivizam, onda su to Albanci sa Kosova. I za sta nam je ova zena otvorila oci, sta je ona to rekla? Sta je dokazala da je falsifikovano? Mozda to da je Karadjordje bio Albanac a mi Srbi ga ukrali? Zato idi citaj kako su Nemanjici u stvari bili Albanci, a Decani su albanska crkva, i mani se nasih istoricara.

Laskaris

pre 12 godina

Naravno da je nasa istorija a ne samo Prvi srpski ustanak puna kontroverzi. Zasto? Zato sto cesto srpska elita nije imala konzistentnu spoljnu politiku a to se odrazavalo i na nauku i kulturu pa su od neprijatelja (ili bar od istorijskih protivnika tj saveznika nasih neprijatelja) pravljeni prijatelji. Ovo su u najvecoj meri istorijske istine (neke tek uopsteno iznete):
1. Srbija je pod Turskom ostala toliko dugo samo zato sto su je Francuska (i Engleska) pomagale protiv nemackog i ruskog uticaja na Balkanu.
2. Prvi srpski ustanak je podignut kada je Napoleon zario i palio Evropom. Samo u takvom vremenu je bilo moguce da jedan mali narod podigne ustanak sa izgledom na uspeh prtiv tada jos uvek ogromne turske imperije.
3. Istorijska je istina da su Tursku obilato pomagali Francuzi i u oruzju i logisticki a da su se krvave borbe vodile na crnogorskom primorju gde su Srbi-Crnogorci pomagali Ruse (ruska flota je bila uplovila u Jadransko more) a Turci Francuze. Prvi srpski ustanak je podignut i uspesno vodjen samo zahvaljujuci besprimernoj hrabrosti i resenosti ustanika i pomoci ruske strane.
4. Prvi srpski ustanak je doziveo slom tek kada je Napoleon presao Njemen 1812 sa armijom od 750 000 ljudi u svom pohodu na Rusiju koji se zavrsio katastrofom jer je tu zimu 1812-13 prezivelo svega 50 000 ljudi i vratilo se preko Njemena u novoosnovanu poljsko vojvodstvo (francusku marionetsku drzavu).
5. Vec sledece godine, kada se ogromna ruska vojska od milion ljudi (najveca armija do tada ikada vidjena) pojavila na bojnom polju Evrope podignut je novi ustanak - i pokazace se uspesnim.

Vrlo je malo mitova zapravo u vezi sa Prvim srpskim ustankom ako neko zaista zeli da istrazi materiju. Karadjordje je bio prek a mozda i ne sasvim uravnotezen covek (ubijao je za sitnicu) ali je bio pravedan pa je svog rodjenog brata (tacnije polubrata) ubio jer je silovao jednu devojku. Tako ubijenog ostavio ga je na vratima roditeljske kuce da visi.
Mnogo vise zabrinjava cinjenica da se mnoge istorijske istine iz nase proslosti guraju pod tepih zarad nekih "saveznistava". Zato se Srbija uvek nadje zatecena dogadjajima - prijateljima i saveznicima smatramo one koji nam to nisu i nisu nikada u pravom smislu reci ni bili.
To potvrdjuje i novija istorija a narocito istorija Prvog i Drugog sv. rata sve do danasnjih dana (u odnosu na poslednjih 20 godina jos nemamo dovoljno veliku vremensku distancu).

nikola

pre 12 godina

Haha,e od srce me nasmeja ovaj tekst.Šta kaže gospođa Prpa,kako se Karađorđe obračunavao sa političkim protivnicima?Možda ga treba posthumno u Hag poslati,zajedno sa njegovim kumom/ubicom Milošem Obrenovićem?A onda i Kraljevića Marka,jer je pobio silesiju Turaka?O Obiliću da i ne govorim.
Još žena istoričarka.Samo u Srbiji

петар

pre 12 godina

Госпођу Прпу под хитно поставити за саветника председника. Па да се исти јавно извини турском колеги за Карађорђев геноцид и етничко чишћење, те да скупштини предложи да по хитном поступку у закон о реституцији унесе одредбе о враћању имовине агама и беговима,поновно увођење ius primae noctis у њихову корист, одштету за оштећене кочеве и отупеле сабље, као и да српске цркве врати у стање пре устанка(скидање звона,претварање у штале...).

kupi ogledalce

pre 12 godina

@Agim
"Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje."
Kako ce tek tebe da boli glavica i koji ce tek to biti mamurluk kada s e jednoga dana probudis iz tih tvojih albanskih narcis-nacionalistickih snova i samozavaravanja.

Goran

pre 12 godina

Da sa modernizmom smo bas napravili pun pogodak, omladina puna iphone telefona, sve sto se gradi u srbiji u poslednjih 11 godina su trzni centri i kaficji.

"U ekonomskom smislu, to društvo je karakterisala zadruga i nedostatak ideja o privatnoj svojini, što je sa sobom donelo posledice po političku ideju u Srbiji", istakla je Prpa. "

A o privatnistvu tek toliko lepih reci ima, procvetali smo kao privatnici i radeci za privatnike.

makarijus

pre 12 godina

Niko normalan ne spori da se Karadjordje surovo obracunavao sa svojim politickim protivnicima. Nista medjutim surovije nego ostali drzavnici u Evropi u to vreme. Pravo ptanje je ipak zasto se stvari posmatraju i tumace jednostrano. Zasto se prvo ne govori o zlodelima Turaka na ovim prostorima kao o povodu za podizanje ustanka, i znacaju Karadjordja sa tog stanovista... Ili je mozda bolje da smo ostali pod Turskim zulumom, i da ga trpimo fino i tolerantno, cini mi se da ti isti Turci ovim finim istoricarima nikada ne bi zasmetali, a cele kula je jedinstven spomenik u svetu... zapitajte se...

Miami FL

pre 12 godina

Ljudi stavovi ovih persona iz raznih „NVO" nije realan stav srpskog naroda,njihove stavove možda podržava vrh 10% ljudi,problem je što se njima daje nenormlana medijska "prodja".Ovako anacionalne ljude samo možeš da nadješ u Srbiji,u HR ne postoje ljudi raznih profesija:glumci,slikari,novinari iz svih slojeva koji će da pljuju kao kod nas.

Boki

pre 12 godina

"U poslednja dva veka Srbiju je obeležio sukob tradicionalista i modernista, ali su ključno pobeđivali modernisti, inače Srbija ne bi bila ono što jeste, smatra Prpa."Kamo srece da Srbija nije ono sto danas jeste.

Alex

pre 12 godina

Za razliku od vecine "velikih" Srba, ja sam za Srbiju i ratovao, ali to me ne sprecava da u zvotu budem realan i posten smatrajuci da mi je ta osobina jedna od najvaznijih u zivotu.Ja mog sina volim najvise na svetu, ali mi ta ljubav nikada ne pomracuje razum, tako da ja mogu videti i njegove lose osobine da bih mu pomogao u zivotu.Za razliku od toga mi se uglavnom prema drzavi ponasamo kao nerazimni roditelj koji smatra da je bas njegovo dete najlepse i najbolje na svetu, a ako neko slucajno to dovede u pitanje treba ga odrati od batina.Predlazem svim "velikim" Srbima da prvo pocnu da citaju knjige, a ako bas vole svoj narod i zele nesto da nauce o njemu neka procitaju Corovicevu Istoriju srpskog naroda. Ona je jedna od retkih realnih, jer je napisana pre 2.svetskog rata. Posle toga sve srpske istorije su politizovane, ili komunizmom ili nacionalizmom.Ja moj narod volim, ali iskreno sa svim dobrim i losim osobinama, kao i realno gledano sa svim obrim i losim istorijskim dogadjajima. Nemojmo da pljujemo po nasim velikim istorijskim dogadjajima, velicajuci neljudske dogadjaje koji su se dogadjali u nasoj istoriji, kao i u istoriji svih drugih naroda na svetu. Niko nije savrsen, pa tako nismo ni mi Srbi.

Милорад Станојловић

pre 12 godina

Милорад Станојловић
Ауторка текста је у нечему дубоко у праву.
Постоји проблем са Првим српским устанком, али није схватљиво зашто се о томе ћутало последњих 66 година, иако се дотада штошта знало и говорило, а не говоркало.
Наиме, Карађорђе је био искључив у опцији – независна Србија. Било је ту и других путева, погодби, дипломатске трговине, који су сви можда тражили мање жртве, али их је Карађорђе одбацио.
Он је први видео независну Србију, али да ли је он досада и једини који је то видео?
Мени је разумљиво да историчари ћуте о Другом светском рату или понављају научене речи са жељом да оне постану истина, али не разумем зашто ћутати о нечему из претпрошлог века.
Зар Карађорђе треба да устане да им каже истину?
С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ

Marko

pre 12 godina

Svojevremeno, giljotina je smatrana 'humanom', jer je pre toga za takve stvari postojao dzelat, koji nije bas uvek bio 'precizan' (npr. Marija Stjuart je svom dzelatu dala svezanj novca pred pogubljenje - da bi se potrudio da svoj posao obavi kako valja).
Njegos je u to vreme vodio filozofsku raspravu o istrazi poturica, Turci su nabijali na kolac,... i sta sad? Stvarno bi voleo da gdja.Prpa malo bolje pojasni svoj stav.
Cak ni ovo sa promenama naziva ulica mi nije jasno. Pa nije valjda da smo trebali da zadrzimo ulicu Lole Ribara ili npr. Djure Strugara?

istoricar

pre 12 godina

Mozda je to stvano tako, ali demitologizacija istorije se ne radi preko medija, nego se napise knjiga. Koleginice Prpa, kad ce knjiga, makar jedna?

Marija

pre 12 godina

Slusala sam je jutros, trebalo bi je pustiti vise puta i to na tv/u. Pogodila je kljucna mesta i radnje na kojima je nasa drzava kao institucija njenih gradjana apsolutno omalovazena, i na kojima se njeni gradjani iznova omalovazavaju i otvoreno vredjaju!!! Mislim da zbog takvih postupaka neko konacno mora snositi posledice!!!! TAJ NEKO NISU GRADJANI!!!!

agim

pre 12 godina

Svaka cast gospodjo sto otvarate oci svima onima koji veruju u falsifikovanu istoriju Srbije.Citao sam knjige mnogih srpskih istoricara koji su pisali istinito i realno ali se ti istoricari proglasavaju izdajnicima.I sadasnji politicari koji govore istinu se nazivaju izdajicama a lazovi se nazivaju patriotma i veoma su cenjeni.Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje.

BgHQ

pre 12 godina

Mi smo mitološki narkomani i prepuni smo raznih tripova.Naravno da je potrebno demistifikovati ovaj događaj ali takođe i mnoge druge jer nam se od mitomanije vrti u glavi i ozbiljno nam nije dobro.

Srb

pre 12 godina

Normalno je mistifikovati ideju, ako zelis da se oko nje okupi nacija. To nije nista novo, to je zapravo praksa pri stvaranju svih drzava. A bez obzira na nesrecan ishod I srpskog ustanka, on je ponovo stvorio srpsko pitanje i nametnuo ga tadasnjoj Evropi. Do tada smo bili deo Turske, sto je vecina velikih sila smatrala kao gotovu stvar i prirodno resenje. Samim tim ustanak je veliki uspeh i stozer ideje o drzavi Srba.

Laci

pre 12 godina

Sudeci po histeriji komentatora izgleda da narod u ovoj zemlji zeli da zivi u lazima i mitovima.
Uostalom da nije tako ne bi smo vecito imali ovakve politicare.

Kiza

pre 12 godina

Prpa se sve u pravu. Istorija je nauka i vazno je da se ozbiljno istrazuje i cinjenice utvrde. Niko nije protiv mitova (sve zemlje na svetu ih imaju) ali je kljucno da se zna sta je istina a sta je mit. To je kljucno zbog buducnosti.

Niko ne sme da vas bije

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!
(vladimir)

To sigurno ne ali ces mozda sazanati da je 1913 pored toga sto je bio oslobodilacki, Balkanski rat bio popriste strasnih zlocina nad Albancima od strane srba nad kojima se cela Evropa zgrazavala...iako je Srbiji pripalo Kosovo (to je politika). Ili o tome da je Bosna bila jedan od najstarijih drzava sa svojim pismom i novcanicom koju su kasnije unistili istok i zapad, da je vecina danasnjih muslimana bila bogumilske vere a Bosanski kraljevi sledbenici i zastitnici Bosanke Crkve (osim kada su bili prisiljeni od istoka i zapada). Siguran sam da ne znas o tome nista - e to je zbog mitova o kome Prpa govori i zbog koga ne znas "sta hoce te izmisljene zemlje i narodi" i koji samo sluze za opravdavanje nacionalizma, zlocina i ratova.

Poldi

pre 12 godina

Svastan ovoga sta je gospodja Prpa navela ja se iskljucivo oslanjam na strane izvore kako po pitanjima "nase" istorije tako i izvestavanju i analizi o aktuelnim dogadjajima u Srbiji i regionu. Dokazano pouzdaniji i korektniji.

zabrinut

pre 12 godina

Razbijanje mitova/duboko usadjenih verovanja uzasno je bolan proces koji udara na vazne tacke identiteta, bilo da se radi o pojedincu ili grupi. Gospodja Prpa je apsolutno u pravu, nase mitove treba pod hitno razbijati. Ja se, samo, znajuci za stepen nase kolektivne zaludjenosti i manipulisanosti romantizmom (neki primerci, tapkaju jos i duboko u prosvetiteljstvu) plasim da ce taj proces biti jako nasilan, te mislim da bi istoricarima u ovoj dekontrukciji trebalo ozbiljno da pomognu i socijalni psiholozi/antropolozi.

Zemun - Beograd

pre 12 godina

Bravo G-djo Prpa! Konacno da se neko i usudi da demistifikuje Prvi Srpski Ustanak. Apsolutno je tacno da je ustanak bio vise nego kontraverzan u mnogim aspektima. Karadjordje i njegovi komandanti su pribegavali neopravdanom nasilju. Uzasni zlocini i neljudskosti su pocinjene prema muslimanskom stanovnistvu tadasnje Srbije. Za tako nesto nije bilo opravdanja. Vreme je da se Srbija suoci sa sopstvenom prosloscu! Pozdrav svim dobrim ljudima!

Robespjer

pre 12 godina

Ne radi se to samo kod nas!Svuda u svetu je tako!Nije se poveo rat za nezavisnost u SAD zbog slobode već zbog toga što bogati trgovci nisu hteli da plaćaju dodatni porez na čaj(bostonska čajanka nije žurka sa ispijanjem čaja već paljenje britanskog broda natovarenog čajem što su uradili bogati trgovci iz Bostona)!Nije se građanski rat u SAD desio zbog toga što je "jug" odbio da ukine ropstvo već zbog njihove secesije!Nisu Turci 1804 poubijali tolike Srbe iz dosade već zbog toga što su pokušavali da uhvate Karađorđa koji je beogradskom Paši dugovao pare i krio se u selima!Narod se digao na ustanak da ne bi doživeo klanje a ne da bi stvarao državu!Od svinjara sadiste mi pravimo junaka!Uporedimo dostignuća Obrenovića i Karađorđevića pa će mo videti ko nas je skupo koštao!

siročad istorije

pre 12 godina

kanda ovde sve vrvi od doktora istorijskih nauka, toliko je "stručnih" komentara. istorijske činjenice se prečesto falsifikuju za dnevno političke potrebe, političari, a ne naučnici, kroje istoriju. narod guta sve, obmane je teško "provaliti" pa je stoga reč relevantnog stručnjaka često neshvaćena. verujte "proverenim patrijotama", oni znaju šta rade.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Г-ђо Прпа, зашто дирате у још један митолошки осињак?
Овдје мјерила вриједности,(па и историјске истине) крејирају НАВИЈАЧИ.

laza

pre 12 godina

Pa zar crni Georgije nije pobegao u Rusiju i ostavio svoj narod na milost i nemilost Turcima? 70% gradjana nezna zasto slavimo ovaj dan osim crkvenog praznika a neki ni to.Isto vazi i za 7 jul .Ima mnogo znacajnijih datuma od ovog. Laki.

zabrinut za budućnost

pre 12 godina

Pa kad vidim kako srpski istoričari falsifikuju ono što se juče desilo i kako vlasti takvo izvrtanje činjenica verifikuju kroz zakone(izjednačavanje prava partizana i četnika),zaočekivati je da će za nekoliko decenija srpski istoriografi Mladića i Karadžiča prestavljati kao plemenite borce za slobodu i da će im se legalno dizati spomenici.Zato je sasvim logično što gospođa Prpa dovodi u pitanje lik i djelo Karađorđa Petrovića.Sutra će neko pomenuti( za mene neukaljane) vojvode Mišića,Bojovića,Putnika.Selektivno predstavljanje prošlosti i falsifikovanje istorije može puno da košta!

Darko Negotin

pre 12 godina

Nisam siguran da su modernisti uglavnom pobeđivali tradicionaliste! Svako ko je u istoriji ( bližoj ili daljoj ) pokušao da od seljane napravi uređenu, građansku državu bio je ubijen ili sklonjen u istoriju. Uvek je tzv. slavski nacionalizam pobeđivao neke normalne ideje za budućnost Srbije.
Napomena : slavski nacionalizam je kada na kraju bilo koje slave ostane pripito, odabrano društvo i prepire se ko je veći nacionalista. Kao npr. nas i rusa 300 miliona, ma mi ćemo majku svima u okolini Srbije, mi smo najlepši, Novak je naš...Sutradan, kada se glava izbistri, ukapiramo gde i kako živimo zbog tog slavskog nacionalizma. To nas drži do sledeće slave....

pranjic

pre 12 godina

pa jasno je da su činjenice tu. sve. u skoro svakoj stvari. i šta je bila ideja i šta na terenu i šta posledice. i šta je kad imalo kakvu i čiju podršku.i nema tu šta da se izmišlja.

rade

pre 12 godina

Opet neki recidivi komunizma "ispravljaju istoriju". Video sam ( i učio) istoriju koju su komunjare pisale pa sam o Nemanjićkoj učio tek na fakultetu. Ajde gospođo Prpa pinkle pooid mišku i paljba. Dobro vam je i rekao jedan komentator "KADA ĆETE NEKU KNJIGU OBJAVITI". Ja se za vreme svog studiranja ne sećam da sam u bilo kojoj skripti (a kamoli knizi) pronašao vaše ime. Sevajte drugarice Prpa kod ovih vaših liberalnih ravnogoraca.

Vlad

pre 12 godina

Zaista je neverovatno da ova nesretna drzava Srbija ne moze na miru da proslavi ni svoj rodjendan. Ovakvo omalovazavanje nacionalnog praznika ne bi nigde moglo da se emituje na nacionalnoj frenkvenciji, ni u najliberalnijim drzavama. Jednostavno, to je nekulturno, maliciozno i malogradjansko ponasanje.
Istoriju naravano treba preispitivati, ali mukotrpnim radom i naucnim publikacijama.
Zapanjen sam ovolikim neprofesionalizmom Natase Odalovic koju sam inace jako cenio (vise ne!). Za Branku Prpu nije nista novo da se svojim poslom bavi samo u medijskim nastupima.

Aleksandar

pre 12 godina

Kada smo kod mitova:
skoro je bilo na B92 vest o tome koliko je bilo bogatstvo američkih predsednika i da bi danas Džordž Vašingoton imao 500miliona USD. Kako tada nije bilo robotike, softvera i nafte čovek je imao 216 robova.

Trebalo bi ga optužiti i suditi mu za robovlasništvo, rad u nehumanim uslovima, izrabljivanje dece za rad, zlostavljanje na radnom mestu, diskriminacije na osnovu godina i sposobnosti (mator rob bez zuba ne vredi ništa...)?

Mene više zanima istorija Srbije 1991-2011 - koje još uvek možemo većinu da pitamo za neke odgovore i da snose odgovornost za svoja dela.

cap

pre 12 godina

Prpu, uhvatila prpa...pa pise nesto sto do sada nikome nije palo na pamet, izmislja toplu vodu. hoce da nam menja istoriju?
mislim da je zasluzila jedinicu iz istorije, poslati je u skolu opet!

bebana202

pre 12 godina

Eto kad nemamo pametnija posla onda ajde malo da prekrojimo istoriju …na nasu stetu.Idi malo uzmi neku lopatu pa cisti sneg gospodjo Prpa,bar ces nesto pametno da uradis !!!

Avram Istoricar

pre 12 godina

Iz citanja komentara vidi se koliko u Srbiji ima neukih osoba. Sta kazu: ostavite tu mitolosku istoriju jer smo je mi tako ucili. E vidite, to je najveca sramota pred svetom. Ako je neko ucio izmisljenu istoriju nije nikada sramota da se to ispravi jer je ocigledno da su osobe koji su napisali tu istoriju bili zlonamerni. Oni su svojim pisanjem preinacili sudbinu jednog veoma vrednog naroda koji se slucajno danas zovu Srbi ali to u stvari uopste nisu. Oni su uvek bili Romani i to ce sigurno ostati za uvek, nezavisno kojim jezikom govore. Srbi sada govore dijalekat ruskog jezika koji su naucili od Bugara kao njihovi robovi za 700 godina. Da, toga nema u nasoj istoriji a trebalo je biti.

monti pajton kod srba

pre 12 godina

Moze gdja Prpa pisati sto knjiga na tu temu, ali, hajde da budemo realni - ko ce te knjige da procita? Pa nama je gro naroda funkcionalno NEPISMENO! A i sta od istorijskog istrazivanja uopste dolazi do sire javnosti - samo ono sto propusti sprega dnevne politike i istorijskog mainstreama. Nama treba stratifikovana i dobro osmisljena kampanja koja ce naucno revidirane istorijske nalaze o ovom i slicnim mitovima pazljivo propustati kroz obrazovni sistem ali i kroz medije i ostale masovne oblike komunikacije, pa cak i zabave, tako da najveci deo stanovnistva na svim nivoima dobije poruke demitologizacije na sto razumljiviji nacin (lep pokusaj vec i imamo - Crni Gruja). Sloba i comp su to dobro znali i upravo tim kanalima su nas kolektivno i zaludeli 90ih sjajem viljuske na Dusnovom dvoru i kosovskim mitom, a znaju i ovi sada koji pustaju price o srpskom liderstvu, pameti itd. Jos samo da ukapiraju i istoricari koji su se (cast izuzecima) 90ih saginjali za litar deterdzenta i koju konzervu mesa, a danas ispijaju kafe i rakije u resornom ministarstvu!

agim

pre 12 godina

Svaka cast gospodjo sto otvarate oci svima onima koji veruju u falsifikovanu istoriju Srbije.Citao sam knjige mnogih srpskih istoricara koji su pisali istinito i realno ali se ti istoricari proglasavaju izdajnicima.I sadasnji politicari koji govore istinu se nazivaju izdajicama a lazovi se nazivaju patriotma i veoma su cenjeni.Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje.

Zemun - Beograd

pre 12 godina

Bravo G-djo Prpa! Konacno da se neko i usudi da demistifikuje Prvi Srpski Ustanak. Apsolutno je tacno da je ustanak bio vise nego kontraverzan u mnogim aspektima. Karadjordje i njegovi komandanti su pribegavali neopravdanom nasilju. Uzasni zlocini i neljudskosti su pocinjene prema muslimanskom stanovnistvu tadasnje Srbije. Za tako nesto nije bilo opravdanja. Vreme je da se Srbija suoci sa sopstvenom prosloscu! Pozdrav svim dobrim ljudima!

Marija

pre 12 godina

Slusala sam je jutros, trebalo bi je pustiti vise puta i to na tv/u. Pogodila je kljucna mesta i radnje na kojima je nasa drzava kao institucija njenih gradjana apsolutno omalovazena, i na kojima se njeni gradjani iznova omalovazavaju i otvoreno vredjaju!!! Mislim da zbog takvih postupaka neko konacno mora snositi posledice!!!! TAJ NEKO NISU GRADJANI!!!!

Niko ne sme da vas bije

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!
(vladimir)

To sigurno ne ali ces mozda sazanati da je 1913 pored toga sto je bio oslobodilacki, Balkanski rat bio popriste strasnih zlocina nad Albancima od strane srba nad kojima se cela Evropa zgrazavala...iako je Srbiji pripalo Kosovo (to je politika). Ili o tome da je Bosna bila jedan od najstarijih drzava sa svojim pismom i novcanicom koju su kasnije unistili istok i zapad, da je vecina danasnjih muslimana bila bogumilske vere a Bosanski kraljevi sledbenici i zastitnici Bosanke Crkve (osim kada su bili prisiljeni od istoka i zapada). Siguran sam da ne znas o tome nista - e to je zbog mitova o kome Prpa govori i zbog koga ne znas "sta hoce te izmisljene zemlje i narodi" i koji samo sluze za opravdavanje nacionalizma, zlocina i ratova.

Kiza

pre 12 godina

Prpa se sve u pravu. Istorija je nauka i vazno je da se ozbiljno istrazuje i cinjenice utvrde. Niko nije protiv mitova (sve zemlje na svetu ih imaju) ali je kljucno da se zna sta je istina a sta je mit. To je kljucno zbog buducnosti.

BgHQ

pre 12 godina

Mi smo mitološki narkomani i prepuni smo raznih tripova.Naravno da je potrebno demistifikovati ovaj događaj ali takođe i mnoge druge jer nam se od mitomanije vrti u glavi i ozbiljno nam nije dobro.

Laci

pre 12 godina

Sudeci po histeriji komentatora izgleda da narod u ovoj zemlji zeli da zivi u lazima i mitovima.
Uostalom da nije tako ne bi smo vecito imali ovakve politicare.

Poldi

pre 12 godina

Svastan ovoga sta je gospodja Prpa navela ja se iskljucivo oslanjam na strane izvore kako po pitanjima "nase" istorije tako i izvestavanju i analizi o aktuelnim dogadjajima u Srbiji i regionu. Dokazano pouzdaniji i korektniji.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Г-ђо Прпа, зашто дирате у још један митолошки осињак?
Овдје мјерила вриједности,(па и историјске истине) крејирају НАВИЈАЧИ.

Robespjer

pre 12 godina

Ne radi se to samo kod nas!Svuda u svetu je tako!Nije se poveo rat za nezavisnost u SAD zbog slobode već zbog toga što bogati trgovci nisu hteli da plaćaju dodatni porez na čaj(bostonska čajanka nije žurka sa ispijanjem čaja već paljenje britanskog broda natovarenog čajem što su uradili bogati trgovci iz Bostona)!Nije se građanski rat u SAD desio zbog toga što je "jug" odbio da ukine ropstvo već zbog njihove secesije!Nisu Turci 1804 poubijali tolike Srbe iz dosade već zbog toga što su pokušavali da uhvate Karađorđa koji je beogradskom Paši dugovao pare i krio se u selima!Narod se digao na ustanak da ne bi doživeo klanje a ne da bi stvarao državu!Od svinjara sadiste mi pravimo junaka!Uporedimo dostignuća Obrenovića i Karađorđevića pa će mo videti ko nas je skupo koštao!

zabrinut

pre 12 godina

Razbijanje mitova/duboko usadjenih verovanja uzasno je bolan proces koji udara na vazne tacke identiteta, bilo da se radi o pojedincu ili grupi. Gospodja Prpa je apsolutno u pravu, nase mitove treba pod hitno razbijati. Ja se, samo, znajuci za stepen nase kolektivne zaludjenosti i manipulisanosti romantizmom (neki primerci, tapkaju jos i duboko u prosvetiteljstvu) plasim da ce taj proces biti jako nasilan, te mislim da bi istoricarima u ovoj dekontrukciji trebalo ozbiljno da pomognu i socijalni psiholozi/antropolozi.

laza

pre 12 godina

Pa zar crni Georgije nije pobegao u Rusiju i ostavio svoj narod na milost i nemilost Turcima? 70% gradjana nezna zasto slavimo ovaj dan osim crkvenog praznika a neki ni to.Isto vazi i za 7 jul .Ima mnogo znacajnijih datuma od ovog. Laki.

zabrinut za budućnost

pre 12 godina

Pa kad vidim kako srpski istoričari falsifikuju ono što se juče desilo i kako vlasti takvo izvrtanje činjenica verifikuju kroz zakone(izjednačavanje prava partizana i četnika),zaočekivati je da će za nekoliko decenija srpski istoriografi Mladića i Karadžiča prestavljati kao plemenite borce za slobodu i da će im se legalno dizati spomenici.Zato je sasvim logično što gospođa Prpa dovodi u pitanje lik i djelo Karađorđa Petrovića.Sutra će neko pomenuti( za mene neukaljane) vojvode Mišića,Bojovića,Putnika.Selektivno predstavljanje prošlosti i falsifikovanje istorije može puno da košta!

Darko Negotin

pre 12 godina

Nisam siguran da su modernisti uglavnom pobeđivali tradicionaliste! Svako ko je u istoriji ( bližoj ili daljoj ) pokušao da od seljane napravi uređenu, građansku državu bio je ubijen ili sklonjen u istoriju. Uvek je tzv. slavski nacionalizam pobeđivao neke normalne ideje za budućnost Srbije.
Napomena : slavski nacionalizam je kada na kraju bilo koje slave ostane pripito, odabrano društvo i prepire se ko je veći nacionalista. Kao npr. nas i rusa 300 miliona, ma mi ćemo majku svima u okolini Srbije, mi smo najlepši, Novak je naš...Sutradan, kada se glava izbistri, ukapiramo gde i kako živimo zbog tog slavskog nacionalizma. To nas drži do sledeće slave....

Hejteri, ohladite!!

pre 12 godina

Dosta mi je više svih eksperata kojima jednog dana smeta Sretenje, drugog dana izgled grba R.Srbije, treceg proslava dana Sv.Save, cetvrtog...izmislice oni vec nesto.
Da li mozete naci jednog Danca, Engleza, Svedjanina, Norvezanina, koji ce za svoju zastavu sa krstom reci da je nedemokratska?? da li mozete na nekom inostranom mediju na dan njihove drzave naci eksperte koji govore da je taj dan pun kontraverzi, mracan i nejasan...??

siročad istorije

pre 12 godina

kanda ovde sve vrvi od doktora istorijskih nauka, toliko je "stručnih" komentara. istorijske činjenice se prečesto falsifikuju za dnevno političke potrebe, političari, a ne naučnici, kroje istoriju. narod guta sve, obmane je teško "provaliti" pa je stoga reč relevantnog stručnjaka često neshvaćena. verujte "proverenim patrijotama", oni znaju šta rade.

Turban

pre 12 godina

Vec me izludjuju ove "postenjacine". Zasto moraju da pljunu na sve sto dolazi iz Srbije? Kakve veze ima sto je Prvi srpski ustanak romantiziran? Naravno da jeste. To svi narodi rade. Cilj toga je da se promovisu i popularizuju moralne vrednosti u jednom narodu i da se gradi osecaj pripadnosti. Sta je u tome lose?

Treba da kazemo kako su ljudi tada mrzeli jedan drugoga, podmetali, varali, imali lose ambicije i neke mane? Pa, naravno da jesu. To su bili samo ljudi.

Poenta je u znacenju tog perioda i ishodu svega toga. I u znacaju i smislu tog perioda za jedan narod. A, ne da li je Karadjordje prevario nekoga, da li je nekom hajduku smrdelo iz usta, i sl. Hajde da nadjemo i jednu licnost iz istorije koja je bila savrsenih moralnih kvaliteta. Ne postoji takva. Sve su to obicni ljudi.


Uz sve to, Karadjordje (kakavgod je bio) je izasao u boj sa turcima, za razliku od mnogih u "modernoj" Srbiji koji se prodaju za saku eura i trude se da nipodastavaju narod, istoriju i tradiciju da bi se dodvorili nekome, zato sto je to necija strategija, ili zato sto je to moderno.

vladimir

pre 12 godina

Gospođa Prpa će verovatno sada zauzeti stav kako su 1815 godine kršena ljudska prava od strane Karađorđa i srpskih seljaka u borbi protiv Turaka,normalno na štetu Turaka.Stvarno mi nije jasno kako uopšte ovakve nebuloze imaju mesta u medijima.Nemam reči!

Gaius Baltar

pre 12 godina

Bitka na Marici 1371, Bitka kod plocnika 1386, bitka na Kosovu 1389, 1804 prvi srpski ustanak, drugi srpski ustanak 1815, prvi svetski rat 1914, drugi svetski rat 1941 ovo su istorijske cinjenice. Za razliku od komsija madjara, hrvata, albanaca, muslimana ( bosnjaka ), bugara kroz svestske ratove bili smo na pravoj strani, a komsije i susjedi... I sada mi treba da brinemo za "prekomernu" silu Karadjordja i njegove ekipe, za ljudska prava iz hiljaduosamsto i neke, ako je to sve sto je uspela da "demistifikuje" gospodja Prpa onda ne moramo da brinemo.

miki

pre 12 godina

Karadjordje se nije obracunavao sa protivnicima nista drugcije nego svi vladari,vodje ili ustanici toga vremena.Mozda bi gospodja mogla da objasni kako se njen ideolog Josip Broz obracunavao sa protivnicima?

Njofra

pre 12 godina

Potrebno je jedino demistikovati komunisticki puc 1945 kada su komunjare na tenkovima Crvene Armije usle u Beograd i zaveli jugokomunisticki teror rezim ciji su se proponenti i nasljednici "preporodili" u liberale(poput Jove Kapicica)!
ne samo demistifikovati nego i lustrirati da se tog komunistickog olosa rjesimo jednom za sva vremena !


Pustite vi Karadjordja,on je bio i ostace heroj u srcima svih Srba jer je zapoceo oslobadjanje od turskog zuluma i nacin na koji je to uradio je apsolutno nevazan,rezultat se broji a to je:

srpska drzavnost!

dovla

pre 12 godina

Sada ce Prpa, Ceda i Kandicka da nam objasne da je prvi srpski ustanak bio pocetak teroristickih napada na legitimnu tursku vlast, a da je Karadjordje ziv trebalo bi ga isporuciti Hagu.

Legia Semlin

pre 12 godina

U doba kad je legitimna i uobičajena kazna od strane turskog okupatora bilo sečenje glave ili nabijanje na kolac, gospođa Prpa se brine o "postupanju sa političkim protivnicima". Da ih nismo možda preplašili ustankom, jadne? Možda je Karađorđe ipak preterao, možda je trebalo da samo lepo zamoli Turke da napuste Srbiju, a da političkim protivnicima, koji su bili na strani Turaka, ponudi neko mesto u parlamentu, kao legitimnoj političkoj opciji? Pametovanje sa dva veka zakašnjenja mi liči kao kad bi neko sada pitao "a što je Kolumbo plovio prema Americi, što lepo nije seo u avion"....

doktor

pre 12 godina

Mene uopste ne bi iznenadilo kada bi u dubokoj starosti,iako svedok dogadjanja,saznao da Novak Djokovic zapravo nikada nije bio teniser vec radikalni srpski ekstremista... To bi ,naravno ,tvrdio neki tadasnji ne vladin sekror u Srbiji...Ovo se neodnosi na Branku Prpu,vec na to da u ovoj zemlji sve moze da se dovede u pitanje..

zvezda

pre 12 godina

Mislim da bi predsednik Tadic trebao da porazmisli da gospodji Prpi za sjajna dostignuca u polju srpske istorije dodeli Karadjordjevu zvezdu. Kakav Djokovic ovo su rezultati - takoreci gospodja Prpa je otkrila toplu vodu i time opravdala dobru platu koji prima u arhivu.

Nebojsa Jovanovic

pre 12 godina

Neznam koju nevladinu agenciju G-dja Prpa predstavlja.Ove cinjenice koje je doticna izgovorila jednostavno VREDJA.Po njoj i njenom kazivanju i Karadjorde je pravio genocid nad nesrpskim stanovnistvom!Doticna kaze da je se veoma brutalno poneo prema Muslimanima!?Mene interesuje kakav je odnos prethodno bio,ko je Srbe na kolac nabijao u ciju postelju su prvu bracnu noc odlazile Srpkinje i jos mnogo gnusnijih dogadjaja koji su uslovili taj dogadjaj...

vj

pre 12 godina

Да ли, у демитологизацији историје, треба позвати и невладине организације да оптуже Србију за геноцид над Турцима у 19. веку и да ли треба Карађорђа постхумно осудити за ратни злочин по основу командне одговорности?

Karadjordje

pre 12 godina

Ajoj najzalosnije je sto u Srbiji previse mnogo ljudi trabunja oko ovakvih stvari a zaradjuje dobre pare dok normalni ljudi (koji jelte nemaju svest o privatnoj svojini kao gospodja prpa koja se zavalila u drzavnu fotelju arhiva) nemaju gde da rade i jedva spajaju kraj sa krajem.

Pa naravno da se zna kakav je bio Karadjordje i kakvi su bili svi ostali vladari ali kada se prica o nekoj istorijskoj cinjenice akcenat se stavlja na prioritetne dogadjaje kao sto je oslobadjanje Srbije od Turaka (ili barem prvi pokusaj oslobadjanja). Sve nacije na isti nacin ovo rade. Francuska revolucija je takodje puna kontraverzi i nacin na koji su ubijani protivnici je krajnje brutalan ali kada se prica o francuskoj revoluciji ne stavlja se akcenat na giljotinu vec na to za sta su se borili revolucionari.

Engleska istorija je puna bolesnih kraljeva i kraljica koji su se megusobno (incestno) razmnozavali, ubijali svoje brace, sestre itd... ali ne verujem da to stavljaju engleskoj deci u istorijske citanke.


U svakom slucaju smatram u najmanju ruku neukusnim to sto ona poteze pitanje istorijskih cinjenica na dan kada se praznuje drzavnost Srbije.

Miami FL

pre 12 godina

Ljudi stavovi ovih persona iz raznih „NVO" nije realan stav srpskog naroda,njihove stavove možda podržava vrh 10% ljudi,problem je što se njima daje nenormlana medijska "prodja".Ovako anacionalne ljude samo možeš da nadješ u Srbiji,u HR ne postoje ljudi raznih profesija:glumci,slikari,novinari iz svih slojeva koji će da pljuju kao kod nas.

Nebojsa

pre 12 godina

Hm, znaci Karadjordje nije postovao ljudska prava "po najvisim evropskim standardima". Nadam se da ce gospodja Prpa da na isti nacin osudi i francusku revoluciju i americki rat za nezavisnost.

student_iz_parka

pre 12 godina

"Prvi srpski ustanak je pun kontroverzi, od načina kako je Karađorđe oslobađao Srbiju, do načina na koji se ponasao prema političkim protivnicima..."

Pa dobro, koje su to kontraverze?? Mrzim kad ljudi mnogo pricaju a ne kazu nista. Prvi srpski ustanak je neuspesno zavrsen, ali sam cin pocetka tog ustanka ima jako simbolicko znacenje zbog budjenja Srbije i zelje za slobodom. A to da li je Karadjordje 1804. bio fer prema "opoziciji" me nesto ne zanima mnogo.

Mihailo

pre 12 godina

Sramota...idi u Hrvatsku i tamo rusi mitove..nama ostavi ratnog zlocinca Karadjordja...ja sam ponosan na njega...Samo kod nas ima da nam se rugaju u lice na drzavni praznik. U Engleskoj bi joj oduzeli drzavljanstvo zbog takve izjave...ali dobro...mi i jesmo tu gde tapkamo godinama jer smo izgubili ponos..sto bi nas onda cenili oni koji nas nikada nisu voleli!?!?! Srbijo tuzno je sve ovo,ali dok je Granda i NVO sve je idealno!!!

mango

pre 12 godina

Slazem se da se istorija selektuje, ali to se radi i u sadasnjosti i stvari se ne sagledavaju u celini. U tome posebno prednjace politicke stranke, LDP pre svih, kao i razne NGO, kad se posmatraju ratovi u exYU i kad se selektivno koriste cinjenice iz istih.

kupi ogledalce

pre 12 godina

@Agim
"Ziveti u lazima i snovima nije bas i dobro resenje jer kad tad sledi budjenje."
Kako ce tek tebe da boli glavica i koji ce tek to biti mamurluk kada s e jednoga dana probudis iz tih tvojih albanskih narcis-nacionalistickih snova i samozavaravanja.

student_iz_parka

pre 12 godina

@agim

Samo vi sa Kosova nemojte da se javljate moilm te. Kada je falsifikovanje istorije u pitanju, mi smo mala deca za vas. Ako neko ne zna za samokritiku i objektivizam, onda su to Albanci sa Kosova. I za sta nam je ova zena otvorila oci, sta je ona to rekla? Sta je dokazala da je falsifikovano? Mozda to da je Karadjordje bio Albanac a mi Srbi ga ukrali? Zato idi citaj kako su Nemanjici u stvari bili Albanci, a Decani su albanska crkva, i mani se nasih istoricara.

Sumadinac

pre 12 godina

Draga gospodjo, zar je bitno za opstu istoriju dal je Karadjordje ubio nekog svog politickog protivnika, uostalom to je u to vreme bila opsta pojava u Evropi, tj takozvane dinasticke borbe i politicka ubistva.
Pocevsi od Luja 16tog, preko ruskih careva i dinastickih borbi, pa i sa Napoleonom koji nije ubijen, ali je oteran na pusto ostrvo sto je po meni ravno ubistvu.
Kako mozete da sudite nekom dogadjaju iz proslosti sa misljenjem iz 21. veka?
Probajte da razmisljate kao neko iz tog vremena pa onda donosite sud dal je nesto opravdano ili ne.
Da li je paljenje turskih imanja, ubijanje aga i begova i proterivanje Turaka iz Srbije protivno civilizacijskom misljenju ljudi 21, veka? Pa naravno da jeste, ali je to bila pojava u tom vremenu u celom svetu, a ne samo u Srbiji.

Goran

pre 12 godina

Da sa modernizmom smo bas napravili pun pogodak, omladina puna iphone telefona, sve sto se gradi u srbiji u poslednjih 11 godina su trzni centri i kaficji.

"U ekonomskom smislu, to društvo je karakterisala zadruga i nedostatak ideja o privatnoj svojini, što je sa sobom donelo posledice po političku ideju u Srbiji", istakla je Prpa. "

A o privatnistvu tek toliko lepih reci ima, procvetali smo kao privatnici i radeci za privatnike.

Милорад Станојловић

pre 12 godina

Милорад Станојловић
Ауторка текста је у нечему дубоко у праву.
Постоји проблем са Првим српским устанком, али није схватљиво зашто се о томе ћутало последњих 66 година, иако се дотада штошта знало и говорило, а не говоркало.
Наиме, Карађорђе је био искључив у опцији – независна Србија. Било је ту и других путева, погодби, дипломатске трговине, који су сви можда тражили мање жртве, али их је Карађорђе одбацио.
Он је први видео независну Србију, али да ли је он досада и једини који је то видео?
Мени је разумљиво да историчари ћуте о Другом светском рату или понављају научене речи са жељом да оне постану истина, али не разумем зашто ћутати о нечему из претпрошлог века.
Зар Карађорђе треба да устане да им каже истину?
С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ

nikola

pre 12 godina

Haha,e od srce me nasmeja ovaj tekst.Šta kaže gospođa Prpa,kako se Karađorđe obračunavao sa političkim protivnicima?Možda ga treba posthumno u Hag poslati,zajedno sa njegovim kumom/ubicom Milošem Obrenovićem?A onda i Kraljevića Marka,jer je pobio silesiju Turaka?O Obiliću da i ne govorim.
Još žena istoričarka.Samo u Srbiji

Aleksandar

pre 12 godina

Koliko ce trajati ovo njanjanje o prikrivenoj srpskoj istoriji? Sa jedne strane imamo ekstremiste poput Jovana Deretica koji tvrdi da Srbi vuku korene jos od Egipcana, a sa druge strane one koje pokusavaju da Karadjordja okarakterisu kao ratnog zlocinca koji je, mozete misliti, ubijao muslimane za vreme ustanka u zarobljenoj Srbiji dok su zapadne civilizacije ultimativno postujuci ljudska prava sirile hriscanstvo po svojim kolonijama. Zasto gospoda istoricari ne sabiju sujetu na 0 i lepo sednu i napisu, na bazi istorijkih zapisa, istorije drugih naroda, oslobodjeni tereta predrasuda i svih drugih faktora za objektivno sagledavanje istorije,MODERNU ISTORIJU SRPSKOG NARODA koja ce biti zakon i gde necemo morati da slusamo vise Gospodju Prpu ni prepodobnog Jovana Deretica.

Nevit

pre 12 godina

Izopačen liberalizam i antisrpstvo je došlo do mere ne izdržljivosti u Srbiji, tolika količina blaćenja sopstvenog naroda prevazišla je sve mere i granice. Sada se pokušavaju i narodni heroji okarakterisati kao ratni zločinci... skanolozno ! Gospođo Prpa da nije bilo Karađorđa i ostalih srpskih junaka, mi bi sada išli u džamiju i učili turski jezik u školama, on je oslobodio našu zemlju od tiranije i dugovekovne okupacije u kojoj su Srbi ubijani, mučeni, prekrštavani, silovani, paljena imovina, kulturne baštie, crkve pretvarane u džamije... dok se svuda po svetu slave svoji heroji i junaci, u Srbiji se oni kvalifikuju kao ratni zločinci... (ne mislim na ove iz devedesetih godina, već na junake koji su branili Srbiju od turskih, austrougarskih i nemačkih okupatora)

петар

pre 12 godina

Госпођу Прпу под хитно поставити за саветника председника. Па да се исти јавно извини турском колеги за Карађорђев геноцид и етничко чишћење, те да скупштини предложи да по хитном поступку у закон о реституцији унесе одредбе о враћању имовине агама и беговима,поновно увођење ius primae noctis у њихову корист, одштету за оштећене кочеве и отупеле сабље, као и да српске цркве врати у стање пре устанка(скидање звона,претварање у штале...).

makarijus

pre 12 godina

Niko normalan ne spori da se Karadjordje surovo obracunavao sa svojim politickim protivnicima. Nista medjutim surovije nego ostali drzavnici u Evropi u to vreme. Pravo ptanje je ipak zasto se stvari posmatraju i tumace jednostrano. Zasto se prvo ne govori o zlodelima Turaka na ovim prostorima kao o povodu za podizanje ustanka, i znacaju Karadjordja sa tog stanovista... Ili je mozda bolje da smo ostali pod Turskim zulumom, i da ga trpimo fino i tolerantno, cini mi se da ti isti Turci ovim finim istoricarima nikada ne bi zasmetali, a cele kula je jedinstven spomenik u svetu... zapitajte se...

istoricar

pre 12 godina

Mozda je to stvano tako, ali demitologizacija istorije se ne radi preko medija, nego se napise knjiga. Koleginice Prpa, kad ce knjiga, makar jedna?

Alex

pre 12 godina

Za razliku od vecine "velikih" Srba, ja sam za Srbiju i ratovao, ali to me ne sprecava da u zvotu budem realan i posten smatrajuci da mi je ta osobina jedna od najvaznijih u zivotu.Ja mog sina volim najvise na svetu, ali mi ta ljubav nikada ne pomracuje razum, tako da ja mogu videti i njegove lose osobine da bih mu pomogao u zivotu.Za razliku od toga mi se uglavnom prema drzavi ponasamo kao nerazimni roditelj koji smatra da je bas njegovo dete najlepse i najbolje na svetu, a ako neko slucajno to dovede u pitanje treba ga odrati od batina.Predlazem svim "velikim" Srbima da prvo pocnu da citaju knjige, a ako bas vole svoj narod i zele nesto da nauce o njemu neka procitaju Corovicevu Istoriju srpskog naroda. Ona je jedna od retkih realnih, jer je napisana pre 2.svetskog rata. Posle toga sve srpske istorije su politizovane, ili komunizmom ili nacionalizmom.Ja moj narod volim, ali iskreno sa svim dobrim i losim osobinama, kao i realno gledano sa svim obrim i losim istorijskim dogadjajima. Nemojmo da pljujemo po nasim velikim istorijskim dogadjajima, velicajuci neljudske dogadjaje koji su se dogadjali u nasoj istoriji, kao i u istoriji svih drugih naroda na svetu. Niko nije savrsen, pa tako nismo ni mi Srbi.

Marko

pre 12 godina

Svojevremeno, giljotina je smatrana 'humanom', jer je pre toga za takve stvari postojao dzelat, koji nije bas uvek bio 'precizan' (npr. Marija Stjuart je svom dzelatu dala svezanj novca pred pogubljenje - da bi se potrudio da svoj posao obavi kako valja).
Njegos je u to vreme vodio filozofsku raspravu o istrazi poturica, Turci su nabijali na kolac,... i sta sad? Stvarno bi voleo da gdja.Prpa malo bolje pojasni svoj stav.
Cak ni ovo sa promenama naziva ulica mi nije jasno. Pa nije valjda da smo trebali da zadrzimo ulicu Lole Ribara ili npr. Djure Strugara?

Laskaris

pre 12 godina

Naravno da je nasa istorija a ne samo Prvi srpski ustanak puna kontroverzi. Zasto? Zato sto cesto srpska elita nije imala konzistentnu spoljnu politiku a to se odrazavalo i na nauku i kulturu pa su od neprijatelja (ili bar od istorijskih protivnika tj saveznika nasih neprijatelja) pravljeni prijatelji. Ovo su u najvecoj meri istorijske istine (neke tek uopsteno iznete):
1. Srbija je pod Turskom ostala toliko dugo samo zato sto su je Francuska (i Engleska) pomagale protiv nemackog i ruskog uticaja na Balkanu.
2. Prvi srpski ustanak je podignut kada je Napoleon zario i palio Evropom. Samo u takvom vremenu je bilo moguce da jedan mali narod podigne ustanak sa izgledom na uspeh prtiv tada jos uvek ogromne turske imperije.
3. Istorijska je istina da su Tursku obilato pomagali Francuzi i u oruzju i logisticki a da su se krvave borbe vodile na crnogorskom primorju gde su Srbi-Crnogorci pomagali Ruse (ruska flota je bila uplovila u Jadransko more) a Turci Francuze. Prvi srpski ustanak je podignut i uspesno vodjen samo zahvaljujuci besprimernoj hrabrosti i resenosti ustanika i pomoci ruske strane.
4. Prvi srpski ustanak je doziveo slom tek kada je Napoleon presao Njemen 1812 sa armijom od 750 000 ljudi u svom pohodu na Rusiju koji se zavrsio katastrofom jer je tu zimu 1812-13 prezivelo svega 50 000 ljudi i vratilo se preko Njemena u novoosnovanu poljsko vojvodstvo (francusku marionetsku drzavu).
5. Vec sledece godine, kada se ogromna ruska vojska od milion ljudi (najveca armija do tada ikada vidjena) pojavila na bojnom polju Evrope podignut je novi ustanak - i pokazace se uspesnim.

Vrlo je malo mitova zapravo u vezi sa Prvim srpskim ustankom ako neko zaista zeli da istrazi materiju. Karadjordje je bio prek a mozda i ne sasvim uravnotezen covek (ubijao je za sitnicu) ali je bio pravedan pa je svog rodjenog brata (tacnije polubrata) ubio jer je silovao jednu devojku. Tako ubijenog ostavio ga je na vratima roditeljske kuce da visi.
Mnogo vise zabrinjava cinjenica da se mnoge istorijske istine iz nase proslosti guraju pod tepih zarad nekih "saveznistava". Zato se Srbija uvek nadje zatecena dogadjajima - prijateljima i saveznicima smatramo one koji nam to nisu i nisu nikada u pravom smislu reci ni bili.
To potvrdjuje i novija istorija a narocito istorija Prvog i Drugog sv. rata sve do danasnjih dana (u odnosu na poslednjih 20 godina jos nemamo dovoljno veliku vremensku distancu).

monti pajton kod srba

pre 12 godina

Moze gdja Prpa pisati sto knjiga na tu temu, ali, hajde da budemo realni - ko ce te knjige da procita? Pa nama je gro naroda funkcionalno NEPISMENO! A i sta od istorijskog istrazivanja uopste dolazi do sire javnosti - samo ono sto propusti sprega dnevne politike i istorijskog mainstreama. Nama treba stratifikovana i dobro osmisljena kampanja koja ce naucno revidirane istorijske nalaze o ovom i slicnim mitovima pazljivo propustati kroz obrazovni sistem ali i kroz medije i ostale masovne oblike komunikacije, pa cak i zabave, tako da najveci deo stanovnistva na svim nivoima dobije poruke demitologizacije na sto razumljiviji nacin (lep pokusaj vec i imamo - Crni Gruja). Sloba i comp su to dobro znali i upravo tim kanalima su nas kolektivno i zaludeli 90ih sjajem viljuske na Dusnovom dvoru i kosovskim mitom, a znaju i ovi sada koji pustaju price o srpskom liderstvu, pameti itd. Jos samo da ukapiraju i istoricari koji su se (cast izuzecima) 90ih saginjali za litar deterdzenta i koju konzervu mesa, a danas ispijaju kafe i rakije u resornom ministarstvu!

Avram Istoricar

pre 12 godina

Iz citanja komentara vidi se koliko u Srbiji ima neukih osoba. Sta kazu: ostavite tu mitolosku istoriju jer smo je mi tako ucili. E vidite, to je najveca sramota pred svetom. Ako je neko ucio izmisljenu istoriju nije nikada sramota da se to ispravi jer je ocigledno da su osobe koji su napisali tu istoriju bili zlonamerni. Oni su svojim pisanjem preinacili sudbinu jednog veoma vrednog naroda koji se slucajno danas zovu Srbi ali to u stvari uopste nisu. Oni su uvek bili Romani i to ce sigurno ostati za uvek, nezavisno kojim jezikom govore. Srbi sada govore dijalekat ruskog jezika koji su naucili od Bugara kao njihovi robovi za 700 godina. Da, toga nema u nasoj istoriji a trebalo je biti.

Srb

pre 12 godina

Normalno je mistifikovati ideju, ako zelis da se oko nje okupi nacija. To nije nista novo, to je zapravo praksa pri stvaranju svih drzava. A bez obzira na nesrecan ishod I srpskog ustanka, on je ponovo stvorio srpsko pitanje i nametnuo ga tadasnjoj Evropi. Do tada smo bili deo Turske, sto je vecina velikih sila smatrala kao gotovu stvar i prirodno resenje. Samim tim ustanak je veliki uspeh i stozer ideje o drzavi Srba.

Boki

pre 12 godina

"U poslednja dva veka Srbiju je obeležio sukob tradicionalista i modernista, ali su ključno pobeđivali modernisti, inače Srbija ne bi bila ono što jeste, smatra Prpa."Kamo srece da Srbija nije ono sto danas jeste.

pranjic

pre 12 godina

pa jasno je da su činjenice tu. sve. u skoro svakoj stvari. i šta je bila ideja i šta na terenu i šta posledice. i šta je kad imalo kakvu i čiju podršku.i nema tu šta da se izmišlja.

cap

pre 12 godina

Prpu, uhvatila prpa...pa pise nesto sto do sada nikome nije palo na pamet, izmislja toplu vodu. hoce da nam menja istoriju?
mislim da je zasluzila jedinicu iz istorije, poslati je u skolu opet!

Vlad

pre 12 godina

Zaista je neverovatno da ova nesretna drzava Srbija ne moze na miru da proslavi ni svoj rodjendan. Ovakvo omalovazavanje nacionalnog praznika ne bi nigde moglo da se emituje na nacionalnoj frenkvenciji, ni u najliberalnijim drzavama. Jednostavno, to je nekulturno, maliciozno i malogradjansko ponasanje.
Istoriju naravano treba preispitivati, ali mukotrpnim radom i naucnim publikacijama.
Zapanjen sam ovolikim neprofesionalizmom Natase Odalovic koju sam inace jako cenio (vise ne!). Za Branku Prpu nije nista novo da se svojim poslom bavi samo u medijskim nastupima.

rade

pre 12 godina

Opet neki recidivi komunizma "ispravljaju istoriju". Video sam ( i učio) istoriju koju su komunjare pisale pa sam o Nemanjićkoj učio tek na fakultetu. Ajde gospođo Prpa pinkle pooid mišku i paljba. Dobro vam je i rekao jedan komentator "KADA ĆETE NEKU KNJIGU OBJAVITI". Ja se za vreme svog studiranja ne sećam da sam u bilo kojoj skripti (a kamoli knizi) pronašao vaše ime. Sevajte drugarice Prpa kod ovih vaših liberalnih ravnogoraca.

bebana202

pre 12 godina

Eto kad nemamo pametnija posla onda ajde malo da prekrojimo istoriju …na nasu stetu.Idi malo uzmi neku lopatu pa cisti sneg gospodjo Prpa,bar ces nesto pametno da uradis !!!

Aleksandar

pre 12 godina

Kada smo kod mitova:
skoro je bilo na B92 vest o tome koliko je bilo bogatstvo američkih predsednika i da bi danas Džordž Vašingoton imao 500miliona USD. Kako tada nije bilo robotike, softvera i nafte čovek je imao 216 robova.

Trebalo bi ga optužiti i suditi mu za robovlasništvo, rad u nehumanim uslovima, izrabljivanje dece za rad, zlostavljanje na radnom mestu, diskriminacije na osnovu godina i sposobnosti (mator rob bez zuba ne vredi ništa...)?

Mene više zanima istorija Srbije 1991-2011 - koje još uvek možemo većinu da pitamo za neke odgovore i da snose odgovornost za svoja dela.