Sreda, 08.02.2012.

09:19

Manja potrošnja struje ili kolaps

Vladi Srbije je predloženo da preduzme mere za smanjenje potrošnje struje za 10 odsto. Tadić: Najsiromašnija domaćinstva osloboditi plaćanja struje za februar

Izvor: B92

Manja potrošnja struje ili kolaps IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

QQlele

pre 12 godina

@ AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN Čoveče, nemoj da se nerviraš... Samo sam hteo da kažem da me nije briga za EPS zbog njihove fore sa fiksnom naknadom koju naplaćuju na mesečnom nivou a u stvari samo našli način da naplaćuju NIŠTA svaki mesec... 17KW obračunske snage su tri osigurača po 25A. Izem im investiciju koju mi naplaćuju svaki mesec... ps: u pravu si za sve u tvom komentaru, ali ja zadržavam svoje ustavno pravo da trolujem anonimno po netu :-)

Misko

pre 12 godina

Zadnjih 20 godina kod mene u naselju napon je izmedju 120V i 130V u zimskom periodu.Da bi se bojler zagrejao potrebno je da bude ukljucen 12 sati,da bi soba bila mlaka potrebno je da bilo koje grejno telo bude ukljuceno ceo dan(non stop).Cak i TA pec ne moze nocu dovoljno da akumulira toplotu kada je struja najaca pa je potrebno da radi skoro ceo dan. 20 godina EPS ne moze da shvati da bi izgradnjom jednog novog trafoa ili pojacavanjem postojeceg visestruko smanjio potrocnju struje zimi a ovakvih naselja, mesta, sela ima na hiljade u Srbiji.
Da ste zadnjih 10 godina obnovili sistem kako treba danas bi ste imali potrosnju manju za 20 posto i nebi ste morali da uvozite struju.Time bi ste ustedeli nekoliko desetina miliona evra godisnje puta 10 zima,ali vi to partijska gospodo iz EPS-a ocigledno ne shvatate niti ste u stanju bojim se.

jelena

pre 12 godina

Da, da, sigurno ce ljudi da se smrzavaju na minus desetak zato sto ih je ugledni EPS lepo zamolio za stednju... A to sto je do pre desetak dana bilo po plus 10-15 stepeni, pa je bilo situacija da se vratite sa posla, a ono grejanje ne radi, jer je napolju pretoplo, to nije dovelo nidokakvih usteda ni u EPS-u ni u elektranama. Pa sad kad je prava zima, na iznenadjenje naseg vajnog elektroprivrednog sistema ( zamislite, molim vas, zima u februaru!!!), mi cemo da stedimo, zato sto se struja arcila i prodavala na sve strane. I treba da stede svi, kao u svakom pravom dobrom komunizmu, u kome EPS ocigledno jos uvek zivi, i oni koji placaju i oni sto ne placaju i kradu struju. Da li zaista drugovi iz EPS-a misle da mogu doveka da naplacuju uslugu koju ne daju, ili je isporucuju ekstremno lose, sa pozicija monopoliste koju imaju? I da nas vecito vredjaju brojkama o potrosnji na Kosovu ( u stranoj drzavi, u kojoj, koliko se secam, postoje neke termocentrale placene nasim parama ?!?) i brojkama o ukupnoj potrosnji u vrloj nam domovini, bez da se kaze koliko trose drzavne institucije i propala preduzeca, gde se jos uvek uglavnom samo sedi uz grejalicu da prodje famoznih 7-8 sati jos famoznijeg posla? Uostalom i u samom EPS-u? U svim onim zgradurinama koje poseduje, sa svim zaposlenima sto uglavnom probleje svoj radni dan? Dajte da vidimo koliko EPS trosi struje i kako je placa? Povraca mi se od ove uzasne zemlje u kojoj zivimo...

Nemanja

pre 12 godina

Ajde da se malo podsetimo šta je država uradila pre par meseci.
Dakle,država je POVEĆALA cenu prirodnog gasa, a cenu struje NIJE PODIGLA čime je direktno električnu energiju oglasila kao NAJJEFTINIJI izvor grejanja. Jer nešto ipak mora da drži socijalni mir.
A sad apeluju na štednju i kukaju kako se postižu rekordne potrošnje.
I nije ih sramota da izađu sa ovim saopštenjima. Misle valjda da su građanima vrane popile mozak!

Ne treba niko da štedi struju! Treba gaziti sistem do krajnjih granica pucanja!
A oni neka apeluju sve do proleća!

Prase

pre 12 godina

Ne sprema se prase pred bozic! Pre svega se mora raditi na energetskoj efikasnosti; Ja sam sebi letos uradio izolaciju i naravno da je potrosnja struje odmah manja. Dakle umesto godisnjih odmora i putovanja, zrtvujte jedno leto da sebi podignete kvalitet zivota!!

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (Sasa, 8. februar 2012 15:28) "A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti."

Нажалост није то тако лако извести јер не постоје прекидачи за сваку бандеру већ су читаве секције јавног осветљења на по једном прекидачу јер је то тако нормално (знатно јефтиније) и тако се ради свуда у свету.

Могуће је да физички одврну сваку другу или трећу сијалицу али не знам има ли "Јавно Осветљење" довољно људи, дизалица и довљно добру организацију да то спроведе у дело. Питање је и колика би се уштеда остварила, нисам сигуран да је то нека велика бројка јер знам да по глави становника имамо релативно мали број сијалица уличног осветљења. Нажалост не баратам подацима о укупној снази јавног осветљења у нпр. Београду па не могу са сигурношћу да тврдим да је то мизерна уштеда, али свакако није велика.

Mihailo

pre 12 godina

Gospodo pametnjakovići! Restrikcije uvodite onima koji ne izmiruju svoje obaveze (plaćanja), a nama koji to redovno činimo dozvolite da trošimo struje onoliko koliko moramo, i želimo da platimo.

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (QQlele, 8. februar 2012 12:52)
17 kW ЈЕ МАКСИМАЛНА СНАГА КОЈУ МОЖЕШ ДА КОРИСТИШ И ОДРЕЂЕНА ЈЕ ОСИГУРАЧЕМ ТВОГ ДОМАЋИНСТВА И ИНСТАЛАЦИЈАМА У ИСТОМ. ТО НЕ ЗНАЧИ ДА СВИ ИСТОВРЕМЕНО (ЈЕДНОВРЕМЕНО КАКО ДЕФИНИШУ ПРОПИСИ) МОЖЕМО ДА "ВУЧЕМО" 17 kW ЈЕР ТАКАВ СИСТЕМ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЕ НА КУГЛИ ЗЕМАЉСКОЈ ЈЕР БИ ЦЕНА ЕЛ. ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ТАКВОГ СИСТЕМ ТРЕБАЛА ДА БУДЕ БАРЕМ 170 ПУТА СКУПЉА (ЧИТАЈ 17000%).
ЕПС ИМА ИНСТАЛИСАНИ КАПАЦИТЕТ ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА МЕЂУ ПРВИХ 10 ИЛИ ПЕТ (ИСКОПАЋУ НА НЕТУ) У ЕВРОПИ И ИЗНОСИ ОКО 1.17 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА ТЈ. НЕШТО ПРЕКО 1 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. ТО ЗНАЧИ ДА У ПРОСЕКУ МОЖЕМО ИСТОВРЕМЕНО ДА "ВУЧЕМО" ОКО 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА ЈЕ ТО ЈОШ МАЊА ВРЕДНОСТ ЈЕР СЕ ВЕЋИНА НЕ ГРЕЈЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЈУ (ИЗУЗЕЦИ СУ ФРАНЦУСКА - НУКЛЕАРКЕ, НОРВЕШКА - ОГРОМАН ХИДРОПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗЛИКУ ОД НАС, ТАЏИКИСТАН - НЕПИСМЕНА ВЛАСТ И НАРОД КАО И У СРБИЈИ ПА СЕ ЗАТО СМРЗАВАЈУ ВЕЋ ГОДИНАМА).
ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМИ ШИРОМ СВЕТА ПОЧИВАЈУ НА ЧИЊЕНИЦИ ДА У НОРМАЛНИМ ОКОЛНОСТИМА УКУПНА ПОТРОШЊА РЕТКО КАД ПРЕМАШУЈЕ 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА И ДА ЗАТО СКОРО УВЕК МОЖЕШ ДА ТРОШИШ ЧАК И 17kW У СРБИЈИ (ИЛИ НПР. 6kW У ИТАЛИЈИ) ЈЕР ДРУГА ДОМАЋИНСТВА НЕ РАДЕ ТО ИСТОВРЕМЕНО КАДА И ТИ.
ИНВЕСТИЦИЈА У ТАЈ 1kW САМО У ИНСТАЛИСАНИМ ПРОИЗВОДНИМ КАПАЦИТЕТИМА И МРЕЖИ КОШТА ПРЕКО 2000 ЕВРА; БЕЗ ОДРЖАВАЊА, РЕМОНТОВАЊА...

VV

pre 12 godina

Potrosnja struje raste zato sto planski iskljucujete centralno grejanje. To da je planski se vidi iz toga sto ga povremeno pustite na 15 minuta, da se ne zalede cevi, a kad vas zovem kazete da je to neki lokalni kvar i da cete poslati ekipu tokom dana. Meni je u stanu od juce 14 stepeni. Oni koji to ne mogu da podnesu dogrevaju se na struju, jer u Beogradu retko ko ima druge mogucnosti.

Sasa

pre 12 godina

A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti. Nocu, pogotovu, na bulevarima, se vidi dobro i sa svakom trecom sijalicom. U celoj zemlji ima na milione bandera sa svetlima a svaka trosi po 0,5 kw. Bolje je biti u toplom i sa polumracnim ulicama nego u mraku bez grejanja.

mari

pre 12 godina

koliko su pametni i organizovani tako ce se dogovoriti da cemo svi na svece da se grejemo i posmrzavamo se....to treba lepo da rasporede a ne na vrat na nos...

QQlele

pre 12 godina

Šta se ovaj EPS buni? U ugovoru mi piše 17KW zagarantovane snage, koju mi ona redovno naplaćuje kao fiksnu nadoknadu... Ja treba da štedim jer oni nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovorne obaveze?

Djordje

pre 12 godina

Zato je ona iz uprave za rad ili kako vec bila prva kad je trebalo reci da svi zaposleni treba da idu na posao. Sad ce verovatno ovi zaposleni u drzavnoj sluzbi dobiti slobodne dane, a mi u privatnim firmama cemo to da im platimo.

Boban, KG

pre 12 godina

А да за почетак погасите мало уличног осветљења! Снега колико хоћете, види се као по дану! Код мене у 15.00 пре неки дан укључено улично светло, изгледа рано пао мрак! Смањите радно време радњама нпр.до 19.00, ионако после иду кући да гледају турске серије! Не штеде једино они који имају много пара, па га не занима да ли су укључене три или две шипке на гтрејалици, као и они што краду струју, па им је свеједно...Смислите нешто, а не само рестрикције! Уосталом што ја ово пишем, као да неко од одговорних чита ово!

Genijalna Radna grupa

pre 12 godina

"Glavna mera (štednje struje) bila je zatvaranje škola na nedelju dana." Vi ste zatvorili škole zbog uštede struje? Pa stvarno, ono zvono mnogo troši, a da ne govorimo o sijalicama poslednja tri časa. Koja je bila druga mera? Zatvaranje crkava?

nestručnjak

pre 12 godina

Prase se pred Božić ne goji-kažu ljudi.200.000 domaćinstava ima doveden prirodni gas pa izbegavaju da ga koriste. Grejalice i TA peći rade punom parom. Preačunajte malo energetske jedinice i cene energenata na našem tržištu, pa ćete dobiti jasno objašnjenje. Sreća u nesreći je što nam industrija jedva radi.Juče je kriza bila zbog malog protoka reka, danas zbog niskih temperatura, sutra(daj Bože) ako željezara u Smederevu krene punom parom. Čuvajući socijalu, izbegavajući prirodne paritete energenata dovešćemo do socijalnih nemira širokih razmera. Partokratska država određuje cenu struje, postavlja direktore u EPS-u, a oni svoje ukućane i prijatelje...Smenjuju se kao na filmu, bratstvo sa Kolubare ekstraprofitira krčmeći ugalj SIROVA KOLUBARA po stovarištima širom zemlje. Tražimo strateške partnere za izgradnju novih elektrana. Potraga, međutim, daje slabe rezultate, niko nema pare za bacanje.Hajdučke družine pokušavaju da izgradnjom grandioznih solarnih i vetroelektrana preko podsticajnih tarifa isisaju još nešto profita iz EPS-a. Dolaze izbori, biće novih Potemkinovih sela. Verovatno su se opet urotili svi protiv nas, EU, Nato, Vatikan...

Restrikcije

pre 12 godina

Restrikcije su u toku samo ne govore javno o tome,u zemunu struja nestaje u isto vreme treci put,to je neki tempirani kvar oko ponoci?

bole

pre 12 godina

Ne razumem, kakve veze ima Kosovo sa EPS-om? Cemu isporuka eleltricne energije na teritoriju fakticki druge drzave? Ukinite 30 miliona kwh dnevno shiptarima i bice dovoljno za sve u Srbiji, bez rizika od "iskakanja sistema"...

i opet deda

pre 12 godina

Evo da ne bude da se samo kritikuje dajem vam jedan predlog (EPS-u) i to za dz.

Iranska vlada je prosle godine ukinula subvencije na energente sto je trostruko povecalo cenu struje i cetvorostruko gasa. U isto vreme je svim familijama pocela da uplacuje po 45 dolara mesecno na ime pomoci. Ko ima manje potrebe i pri tom jos i stedi nije video na kraju meseca znacajnije povecanje svog racuna; nije bilo demonstracija; nije pala vlada i nisu ljudi prestali da kupuju elektricne aparate. Posle prvobitnog straha sve se vratilo u normalu a drzava se ratosiljala ulagivackih subvencija koje su joj jako puno stetile a da ne pricam o ekoloskom benefitu.

Dakle to je tako u Iranu, al gde je Iran a gde smo mi. Sa kim cemo da se poredimo za 10 godina ako po stanju javne svesti ne mozemo danas sa Iranom koji je pod sankcijama vec 32 god?

lemmy

pre 12 godina

A sto jel je delite dzabe pa je nema.Neko ce reci da je jeftina.E pa kada se uzmu prosecna primanja Srpske porodice dolazi se do toga da ona uopste nije jeftina.Da bi ste zagrejali kako tako stan od recimo 55 kvadrata ta pecima u ovim uslovima nemozete proci bez 13-15 000 din.Pa jel to malo.Bolje ne snabdevajte besplatnom strujom Kosovo a i izvrsite naplatu ogromnih dugovanja privrede i pojedinaca koji ne izmiruju svoje obaveze.O sponzorisanju Z.Colica i nekih klubova necu ni da govorim.Ovako ispada da ce ljudi koji posteno placaju i odvajaju od svoje crkavice plate da ispastaju za vas nerad,nesposobnost i rasipnistvo.

Vladan

pre 12 godina

EPS puca jer ima ogromne rezijske troskove sa jedne strane, ali i slabu naplatu sa druge strane. Slaba naplata je posledica uglavnom izuzetno lose ekonomske situacije u zemlji, tj. cinjenice da vecina naroda zivi izuzetno lose, a za to je pre svega kriv kontinuitet lose vlasti u Srbiji od ‘88. na ovamo...obrni, okreni, sprega vlasti i tajkuna je glavni krivac za ocajnu situaciju u Srbiji.

Mislim da se vlastodrscima opasno pise ako EPS pukne pri ovoj hladnoci i ljudima po Srbiji na svu muku ponestane i struje – jer bi zagrevanje sirokih narodnih masa moglo da poprimi razne oblike!!!

Saler

pre 12 godina

A da uradite nadogradnju sistema umesto što kukate svake zime? Ili to nećete jer nam je "isplativije" da uvozite struju kako bi Hamović i slični zaradili novce...

Predrag

pre 12 godina

Meni uopste nije jasno sta ovi iz EPS-a hoce !? Ja stedim struju zbog sebe koliko god mogu, a za sistem me bas zaboli, taman onoliko koliko i sistem za mene.

b

pre 12 godina

Nije mi jasno sa kakvim Kosovom ??
Ko tamo plaća struju Srbiji ??
Pod hitno pogasiti i njih i sve dužnike, pa će vam biti malo lakše, a kad otpustite pola neradnika i kad prestanete da finansirate Čolu, propale fk i sl. možda budete i rentabilni !

St. Dejan

pre 12 godina

...dnevna potrošnja struje u Srbiji, sa Kosovom i Metohijom dostigla rekordnih 162,5 miliona kilovatčasova...

I posle neko da kaže da Kosovo nije Srbija.;)

prvi da udje deda

pre 12 godina

Vas proizvod je struja. Ja kupijem vas proizvod i na vreme izmirujem racune ceo zivot. Ako niste u stanju da obezbedite dovoljnu kolicinu proizvoda, neka dodje neko (ili vise njih) ko ce biti u stanju.

A, ne, neide tako jel da? Pa vi gubite na svakom kW koji meni prodate jer vam je skuplja proizvodnja od prodajne cene tako da cete da me maltretirate ceo zivot tako sto mi pretite da cete mi uskratiti proizvod koji mi je od zivotnog znacaja.

Takodje maltretirate mene koji vasu struju placam vasom nesposobnoscu da naplatite svoja dugovanja usled kojih niste u mogucnosti da osposobite sistem i proizvedete dovoljno struje. Kamo lepe srece da struju i izvozimo; zar nemamo realni potencijal za to.

Mrki

pre 12 godina

Pa neka EDB pogasi osvetljenje Kalemegdana, Petrovaradina,zgrada Vlade i ostalih totalno ne potrebnih stvari za ovo vreme... I eto neke ustede...

prvi da udje deda

pre 12 godina

Vas proizvod je struja. Ja kupijem vas proizvod i na vreme izmirujem racune ceo zivot. Ako niste u stanju da obezbedite dovoljnu kolicinu proizvoda, neka dodje neko (ili vise njih) ko ce biti u stanju.

A, ne, neide tako jel da? Pa vi gubite na svakom kW koji meni prodate jer vam je skuplja proizvodnja od prodajne cene tako da cete da me maltretirate ceo zivot tako sto mi pretite da cete mi uskratiti proizvod koji mi je od zivotnog znacaja.

Takodje maltretirate mene koji vasu struju placam vasom nesposobnoscu da naplatite svoja dugovanja usled kojih niste u mogucnosti da osposobite sistem i proizvedete dovoljno struje. Kamo lepe srece da struju i izvozimo; zar nemamo realni potencijal za to.

Mrki

pre 12 godina

Pa neka EDB pogasi osvetljenje Kalemegdana, Petrovaradina,zgrada Vlade i ostalih totalno ne potrebnih stvari za ovo vreme... I eto neke ustede...

St. Dejan

pre 12 godina

...dnevna potrošnja struje u Srbiji, sa Kosovom i Metohijom dostigla rekordnih 162,5 miliona kilovatčasova...

I posle neko da kaže da Kosovo nije Srbija.;)

b

pre 12 godina

Nije mi jasno sa kakvim Kosovom ??
Ko tamo plaća struju Srbiji ??
Pod hitno pogasiti i njih i sve dužnike, pa će vam biti malo lakše, a kad otpustite pola neradnika i kad prestanete da finansirate Čolu, propale fk i sl. možda budete i rentabilni !

Predrag

pre 12 godina

Meni uopste nije jasno sta ovi iz EPS-a hoce !? Ja stedim struju zbog sebe koliko god mogu, a za sistem me bas zaboli, taman onoliko koliko i sistem za mene.

Vladan

pre 12 godina

EPS puca jer ima ogromne rezijske troskove sa jedne strane, ali i slabu naplatu sa druge strane. Slaba naplata je posledica uglavnom izuzetno lose ekonomske situacije u zemlji, tj. cinjenice da vecina naroda zivi izuzetno lose, a za to je pre svega kriv kontinuitet lose vlasti u Srbiji od ‘88. na ovamo...obrni, okreni, sprega vlasti i tajkuna je glavni krivac za ocajnu situaciju u Srbiji.

Mislim da se vlastodrscima opasno pise ako EPS pukne pri ovoj hladnoci i ljudima po Srbiji na svu muku ponestane i struje – jer bi zagrevanje sirokih narodnih masa moglo da poprimi razne oblike!!!

Saler

pre 12 godina

A da uradite nadogradnju sistema umesto što kukate svake zime? Ili to nećete jer nam je "isplativije" da uvozite struju kako bi Hamović i slični zaradili novce...

bole

pre 12 godina

Ne razumem, kakve veze ima Kosovo sa EPS-om? Cemu isporuka eleltricne energije na teritoriju fakticki druge drzave? Ukinite 30 miliona kwh dnevno shiptarima i bice dovoljno za sve u Srbiji, bez rizika od "iskakanja sistema"...

lemmy

pre 12 godina

A sto jel je delite dzabe pa je nema.Neko ce reci da je jeftina.E pa kada se uzmu prosecna primanja Srpske porodice dolazi se do toga da ona uopste nije jeftina.Da bi ste zagrejali kako tako stan od recimo 55 kvadrata ta pecima u ovim uslovima nemozete proci bez 13-15 000 din.Pa jel to malo.Bolje ne snabdevajte besplatnom strujom Kosovo a i izvrsite naplatu ogromnih dugovanja privrede i pojedinaca koji ne izmiruju svoje obaveze.O sponzorisanju Z.Colica i nekih klubova necu ni da govorim.Ovako ispada da ce ljudi koji posteno placaju i odvajaju od svoje crkavice plate da ispastaju za vas nerad,nesposobnost i rasipnistvo.

nestručnjak

pre 12 godina

Prase se pred Božić ne goji-kažu ljudi.200.000 domaćinstava ima doveden prirodni gas pa izbegavaju da ga koriste. Grejalice i TA peći rade punom parom. Preačunajte malo energetske jedinice i cene energenata na našem tržištu, pa ćete dobiti jasno objašnjenje. Sreća u nesreći je što nam industrija jedva radi.Juče je kriza bila zbog malog protoka reka, danas zbog niskih temperatura, sutra(daj Bože) ako željezara u Smederevu krene punom parom. Čuvajući socijalu, izbegavajući prirodne paritete energenata dovešćemo do socijalnih nemira širokih razmera. Partokratska država određuje cenu struje, postavlja direktore u EPS-u, a oni svoje ukućane i prijatelje...Smenjuju se kao na filmu, bratstvo sa Kolubare ekstraprofitira krčmeći ugalj SIROVA KOLUBARA po stovarištima širom zemlje. Tražimo strateške partnere za izgradnju novih elektrana. Potraga, međutim, daje slabe rezultate, niko nema pare za bacanje.Hajdučke družine pokušavaju da izgradnjom grandioznih solarnih i vetroelektrana preko podsticajnih tarifa isisaju još nešto profita iz EPS-a. Dolaze izbori, biće novih Potemkinovih sela. Verovatno su se opet urotili svi protiv nas, EU, Nato, Vatikan...

Genijalna Radna grupa

pre 12 godina

"Glavna mera (štednje struje) bila je zatvaranje škola na nedelju dana." Vi ste zatvorili škole zbog uštede struje? Pa stvarno, ono zvono mnogo troši, a da ne govorimo o sijalicama poslednja tri časa. Koja je bila druga mera? Zatvaranje crkava?

Boban, KG

pre 12 godina

А да за почетак погасите мало уличног осветљења! Снега колико хоћете, види се као по дану! Код мене у 15.00 пре неки дан укључено улично светло, изгледа рано пао мрак! Смањите радно време радњама нпр.до 19.00, ионако после иду кући да гледају турске серије! Не штеде једино они који имају много пара, па га не занима да ли су укључене три или две шипке на гтрејалици, као и они што краду струју, па им је свеједно...Смислите нешто, а не само рестрикције! Уосталом што ја ово пишем, као да неко од одговорних чита ово!

Restrikcije

pre 12 godina

Restrikcije su u toku samo ne govore javno o tome,u zemunu struja nestaje u isto vreme treci put,to je neki tempirani kvar oko ponoci?

i opet deda

pre 12 godina

Evo da ne bude da se samo kritikuje dajem vam jedan predlog (EPS-u) i to za dz.

Iranska vlada je prosle godine ukinula subvencije na energente sto je trostruko povecalo cenu struje i cetvorostruko gasa. U isto vreme je svim familijama pocela da uplacuje po 45 dolara mesecno na ime pomoci. Ko ima manje potrebe i pri tom jos i stedi nije video na kraju meseca znacajnije povecanje svog racuna; nije bilo demonstracija; nije pala vlada i nisu ljudi prestali da kupuju elektricne aparate. Posle prvobitnog straha sve se vratilo u normalu a drzava se ratosiljala ulagivackih subvencija koje su joj jako puno stetile a da ne pricam o ekoloskom benefitu.

Dakle to je tako u Iranu, al gde je Iran a gde smo mi. Sa kim cemo da se poredimo za 10 godina ako po stanju javne svesti ne mozemo danas sa Iranom koji je pod sankcijama vec 32 god?

Djordje

pre 12 godina

Zato je ona iz uprave za rad ili kako vec bila prva kad je trebalo reci da svi zaposleni treba da idu na posao. Sad ce verovatno ovi zaposleni u drzavnoj sluzbi dobiti slobodne dane, a mi u privatnim firmama cemo to da im platimo.

QQlele

pre 12 godina

Šta se ovaj EPS buni? U ugovoru mi piše 17KW zagarantovane snage, koju mi ona redovno naplaćuje kao fiksnu nadoknadu... Ja treba da štedim jer oni nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovorne obaveze?

Mihailo

pre 12 godina

Gospodo pametnjakovići! Restrikcije uvodite onima koji ne izmiruju svoje obaveze (plaćanja), a nama koji to redovno činimo dozvolite da trošimo struje onoliko koliko moramo, i želimo da platimo.

Nemanja

pre 12 godina

Ajde da se malo podsetimo šta je država uradila pre par meseci.
Dakle,država je POVEĆALA cenu prirodnog gasa, a cenu struje NIJE PODIGLA čime je direktno električnu energiju oglasila kao NAJJEFTINIJI izvor grejanja. Jer nešto ipak mora da drži socijalni mir.
A sad apeluju na štednju i kukaju kako se postižu rekordne potrošnje.
I nije ih sramota da izađu sa ovim saopštenjima. Misle valjda da su građanima vrane popile mozak!

Ne treba niko da štedi struju! Treba gaziti sistem do krajnjih granica pucanja!
A oni neka apeluju sve do proleća!

jelena

pre 12 godina

Da, da, sigurno ce ljudi da se smrzavaju na minus desetak zato sto ih je ugledni EPS lepo zamolio za stednju... A to sto je do pre desetak dana bilo po plus 10-15 stepeni, pa je bilo situacija da se vratite sa posla, a ono grejanje ne radi, jer je napolju pretoplo, to nije dovelo nidokakvih usteda ni u EPS-u ni u elektranama. Pa sad kad je prava zima, na iznenadjenje naseg vajnog elektroprivrednog sistema ( zamislite, molim vas, zima u februaru!!!), mi cemo da stedimo, zato sto se struja arcila i prodavala na sve strane. I treba da stede svi, kao u svakom pravom dobrom komunizmu, u kome EPS ocigledno jos uvek zivi, i oni koji placaju i oni sto ne placaju i kradu struju. Da li zaista drugovi iz EPS-a misle da mogu doveka da naplacuju uslugu koju ne daju, ili je isporucuju ekstremno lose, sa pozicija monopoliste koju imaju? I da nas vecito vredjaju brojkama o potrosnji na Kosovu ( u stranoj drzavi, u kojoj, koliko se secam, postoje neke termocentrale placene nasim parama ?!?) i brojkama o ukupnoj potrosnji u vrloj nam domovini, bez da se kaze koliko trose drzavne institucije i propala preduzeca, gde se jos uvek uglavnom samo sedi uz grejalicu da prodje famoznih 7-8 sati jos famoznijeg posla? Uostalom i u samom EPS-u? U svim onim zgradurinama koje poseduje, sa svim zaposlenima sto uglavnom probleje svoj radni dan? Dajte da vidimo koliko EPS trosi struje i kako je placa? Povraca mi se od ove uzasne zemlje u kojoj zivimo...

Sasa

pre 12 godina

A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti. Nocu, pogotovu, na bulevarima, se vidi dobro i sa svakom trecom sijalicom. U celoj zemlji ima na milione bandera sa svetlima a svaka trosi po 0,5 kw. Bolje je biti u toplom i sa polumracnim ulicama nego u mraku bez grejanja.

Prase

pre 12 godina

Ne sprema se prase pred bozic! Pre svega se mora raditi na energetskoj efikasnosti; Ja sam sebi letos uradio izolaciju i naravno da je potrosnja struje odmah manja. Dakle umesto godisnjih odmora i putovanja, zrtvujte jedno leto da sebi podignete kvalitet zivota!!

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (QQlele, 8. februar 2012 12:52)
17 kW ЈЕ МАКСИМАЛНА СНАГА КОЈУ МОЖЕШ ДА КОРИСТИШ И ОДРЕЂЕНА ЈЕ ОСИГУРАЧЕМ ТВОГ ДОМАЋИНСТВА И ИНСТАЛАЦИЈАМА У ИСТОМ. ТО НЕ ЗНАЧИ ДА СВИ ИСТОВРЕМЕНО (ЈЕДНОВРЕМЕНО КАКО ДЕФИНИШУ ПРОПИСИ) МОЖЕМО ДА "ВУЧЕМО" 17 kW ЈЕР ТАКАВ СИСТЕМ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЕ НА КУГЛИ ЗЕМАЉСКОЈ ЈЕР БИ ЦЕНА ЕЛ. ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ТАКВОГ СИСТЕМ ТРЕБАЛА ДА БУДЕ БАРЕМ 170 ПУТА СКУПЉА (ЧИТАЈ 17000%).
ЕПС ИМА ИНСТАЛИСАНИ КАПАЦИТЕТ ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА МЕЂУ ПРВИХ 10 ИЛИ ПЕТ (ИСКОПАЋУ НА НЕТУ) У ЕВРОПИ И ИЗНОСИ ОКО 1.17 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА ТЈ. НЕШТО ПРЕКО 1 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. ТО ЗНАЧИ ДА У ПРОСЕКУ МОЖЕМО ИСТОВРЕМЕНО ДА "ВУЧЕМО" ОКО 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА ЈЕ ТО ЈОШ МАЊА ВРЕДНОСТ ЈЕР СЕ ВЕЋИНА НЕ ГРЕЈЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЈУ (ИЗУЗЕЦИ СУ ФРАНЦУСКА - НУКЛЕАРКЕ, НОРВЕШКА - ОГРОМАН ХИДРОПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗЛИКУ ОД НАС, ТАЏИКИСТАН - НЕПИСМЕНА ВЛАСТ И НАРОД КАО И У СРБИЈИ ПА СЕ ЗАТО СМРЗАВАЈУ ВЕЋ ГОДИНАМА).
ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМИ ШИРОМ СВЕТА ПОЧИВАЈУ НА ЧИЊЕНИЦИ ДА У НОРМАЛНИМ ОКОЛНОСТИМА УКУПНА ПОТРОШЊА РЕТКО КАД ПРЕМАШУЈЕ 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА И ДА ЗАТО СКОРО УВЕК МОЖЕШ ДА ТРОШИШ ЧАК И 17kW У СРБИЈИ (ИЛИ НПР. 6kW У ИТАЛИЈИ) ЈЕР ДРУГА ДОМАЋИНСТВА НЕ РАДЕ ТО ИСТОВРЕМЕНО КАДА И ТИ.
ИНВЕСТИЦИЈА У ТАЈ 1kW САМО У ИНСТАЛИСАНИМ ПРОИЗВОДНИМ КАПАЦИТЕТИМА И МРЕЖИ КОШТА ПРЕКО 2000 ЕВРА; БЕЗ ОДРЖАВАЊА, РЕМОНТОВАЊА...

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (Sasa, 8. februar 2012 15:28) "A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti."

Нажалост није то тако лако извести јер не постоје прекидачи за сваку бандеру већ су читаве секције јавног осветљења на по једном прекидачу јер је то тако нормално (знатно јефтиније) и тако се ради свуда у свету.

Могуће је да физички одврну сваку другу или трећу сијалицу али не знам има ли "Јавно Осветљење" довољно људи, дизалица и довљно добру организацију да то спроведе у дело. Питање је и колика би се уштеда остварила, нисам сигуран да је то нека велика бројка јер знам да по глави становника имамо релативно мали број сијалица уличног осветљења. Нажалост не баратам подацима о укупној снази јавног осветљења у нпр. Београду па не могу са сигурношћу да тврдим да је то мизерна уштеда, али свакако није велика.

VV

pre 12 godina

Potrosnja struje raste zato sto planski iskljucujete centralno grejanje. To da je planski se vidi iz toga sto ga povremeno pustite na 15 minuta, da se ne zalede cevi, a kad vas zovem kazete da je to neki lokalni kvar i da cete poslati ekipu tokom dana. Meni je u stanu od juce 14 stepeni. Oni koji to ne mogu da podnesu dogrevaju se na struju, jer u Beogradu retko ko ima druge mogucnosti.

Misko

pre 12 godina

Zadnjih 20 godina kod mene u naselju napon je izmedju 120V i 130V u zimskom periodu.Da bi se bojler zagrejao potrebno je da bude ukljucen 12 sati,da bi soba bila mlaka potrebno je da bilo koje grejno telo bude ukljuceno ceo dan(non stop).Cak i TA pec ne moze nocu dovoljno da akumulira toplotu kada je struja najaca pa je potrebno da radi skoro ceo dan. 20 godina EPS ne moze da shvati da bi izgradnjom jednog novog trafoa ili pojacavanjem postojeceg visestruko smanjio potrocnju struje zimi a ovakvih naselja, mesta, sela ima na hiljade u Srbiji.
Da ste zadnjih 10 godina obnovili sistem kako treba danas bi ste imali potrosnju manju za 20 posto i nebi ste morali da uvozite struju.Time bi ste ustedeli nekoliko desetina miliona evra godisnje puta 10 zima,ali vi to partijska gospodo iz EPS-a ocigledno ne shvatate niti ste u stanju bojim se.

QQlele

pre 12 godina

@ AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN Čoveče, nemoj da se nerviraš... Samo sam hteo da kažem da me nije briga za EPS zbog njihove fore sa fiksnom naknadom koju naplaćuju na mesečnom nivou a u stvari samo našli način da naplaćuju NIŠTA svaki mesec... 17KW obračunske snage su tri osigurača po 25A. Izem im investiciju koju mi naplaćuju svaki mesec... ps: u pravu si za sve u tvom komentaru, ali ja zadržavam svoje ustavno pravo da trolujem anonimno po netu :-)

mari

pre 12 godina

koliko su pametni i organizovani tako ce se dogovoriti da cemo svi na svece da se grejemo i posmrzavamo se....to treba lepo da rasporede a ne na vrat na nos...

prvi da udje deda

pre 12 godina

Vas proizvod je struja. Ja kupijem vas proizvod i na vreme izmirujem racune ceo zivot. Ako niste u stanju da obezbedite dovoljnu kolicinu proizvoda, neka dodje neko (ili vise njih) ko ce biti u stanju.

A, ne, neide tako jel da? Pa vi gubite na svakom kW koji meni prodate jer vam je skuplja proizvodnja od prodajne cene tako da cete da me maltretirate ceo zivot tako sto mi pretite da cete mi uskratiti proizvod koji mi je od zivotnog znacaja.

Takodje maltretirate mene koji vasu struju placam vasom nesposobnoscu da naplatite svoja dugovanja usled kojih niste u mogucnosti da osposobite sistem i proizvedete dovoljno struje. Kamo lepe srece da struju i izvozimo; zar nemamo realni potencijal za to.

b

pre 12 godina

Nije mi jasno sa kakvim Kosovom ??
Ko tamo plaća struju Srbiji ??
Pod hitno pogasiti i njih i sve dužnike, pa će vam biti malo lakše, a kad otpustite pola neradnika i kad prestanete da finansirate Čolu, propale fk i sl. možda budete i rentabilni !

QQlele

pre 12 godina

Šta se ovaj EPS buni? U ugovoru mi piše 17KW zagarantovane snage, koju mi ona redovno naplaćuje kao fiksnu nadoknadu... Ja treba da štedim jer oni nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovorne obaveze?

Sasa

pre 12 godina

A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti. Nocu, pogotovu, na bulevarima, se vidi dobro i sa svakom trecom sijalicom. U celoj zemlji ima na milione bandera sa svetlima a svaka trosi po 0,5 kw. Bolje je biti u toplom i sa polumracnim ulicama nego u mraku bez grejanja.

jelena

pre 12 godina

Da, da, sigurno ce ljudi da se smrzavaju na minus desetak zato sto ih je ugledni EPS lepo zamolio za stednju... A to sto je do pre desetak dana bilo po plus 10-15 stepeni, pa je bilo situacija da se vratite sa posla, a ono grejanje ne radi, jer je napolju pretoplo, to nije dovelo nidokakvih usteda ni u EPS-u ni u elektranama. Pa sad kad je prava zima, na iznenadjenje naseg vajnog elektroprivrednog sistema ( zamislite, molim vas, zima u februaru!!!), mi cemo da stedimo, zato sto se struja arcila i prodavala na sve strane. I treba da stede svi, kao u svakom pravom dobrom komunizmu, u kome EPS ocigledno jos uvek zivi, i oni koji placaju i oni sto ne placaju i kradu struju. Da li zaista drugovi iz EPS-a misle da mogu doveka da naplacuju uslugu koju ne daju, ili je isporucuju ekstremno lose, sa pozicija monopoliste koju imaju? I da nas vecito vredjaju brojkama o potrosnji na Kosovu ( u stranoj drzavi, u kojoj, koliko se secam, postoje neke termocentrale placene nasim parama ?!?) i brojkama o ukupnoj potrosnji u vrloj nam domovini, bez da se kaze koliko trose drzavne institucije i propala preduzeca, gde se jos uvek uglavnom samo sedi uz grejalicu da prodje famoznih 7-8 sati jos famoznijeg posla? Uostalom i u samom EPS-u? U svim onim zgradurinama koje poseduje, sa svim zaposlenima sto uglavnom probleje svoj radni dan? Dajte da vidimo koliko EPS trosi struje i kako je placa? Povraca mi se od ove uzasne zemlje u kojoj zivimo...

lemmy

pre 12 godina

A sto jel je delite dzabe pa je nema.Neko ce reci da je jeftina.E pa kada se uzmu prosecna primanja Srpske porodice dolazi se do toga da ona uopste nije jeftina.Da bi ste zagrejali kako tako stan od recimo 55 kvadrata ta pecima u ovim uslovima nemozete proci bez 13-15 000 din.Pa jel to malo.Bolje ne snabdevajte besplatnom strujom Kosovo a i izvrsite naplatu ogromnih dugovanja privrede i pojedinaca koji ne izmiruju svoje obaveze.O sponzorisanju Z.Colica i nekih klubova necu ni da govorim.Ovako ispada da ce ljudi koji posteno placaju i odvajaju od svoje crkavice plate da ispastaju za vas nerad,nesposobnost i rasipnistvo.

Restrikcije

pre 12 godina

Restrikcije su u toku samo ne govore javno o tome,u zemunu struja nestaje u isto vreme treci put,to je neki tempirani kvar oko ponoci?

Mrki

pre 12 godina

Pa neka EDB pogasi osvetljenje Kalemegdana, Petrovaradina,zgrada Vlade i ostalih totalno ne potrebnih stvari za ovo vreme... I eto neke ustede...

i opet deda

pre 12 godina

Evo da ne bude da se samo kritikuje dajem vam jedan predlog (EPS-u) i to za dz.

Iranska vlada je prosle godine ukinula subvencije na energente sto je trostruko povecalo cenu struje i cetvorostruko gasa. U isto vreme je svim familijama pocela da uplacuje po 45 dolara mesecno na ime pomoci. Ko ima manje potrebe i pri tom jos i stedi nije video na kraju meseca znacajnije povecanje svog racuna; nije bilo demonstracija; nije pala vlada i nisu ljudi prestali da kupuju elektricne aparate. Posle prvobitnog straha sve se vratilo u normalu a drzava se ratosiljala ulagivackih subvencija koje su joj jako puno stetile a da ne pricam o ekoloskom benefitu.

Dakle to je tako u Iranu, al gde je Iran a gde smo mi. Sa kim cemo da se poredimo za 10 godina ako po stanju javne svesti ne mozemo danas sa Iranom koji je pod sankcijama vec 32 god?

bole

pre 12 godina

Ne razumem, kakve veze ima Kosovo sa EPS-om? Cemu isporuka eleltricne energije na teritoriju fakticki druge drzave? Ukinite 30 miliona kwh dnevno shiptarima i bice dovoljno za sve u Srbiji, bez rizika od "iskakanja sistema"...

nestručnjak

pre 12 godina

Prase se pred Božić ne goji-kažu ljudi.200.000 domaćinstava ima doveden prirodni gas pa izbegavaju da ga koriste. Grejalice i TA peći rade punom parom. Preačunajte malo energetske jedinice i cene energenata na našem tržištu, pa ćete dobiti jasno objašnjenje. Sreća u nesreći je što nam industrija jedva radi.Juče je kriza bila zbog malog protoka reka, danas zbog niskih temperatura, sutra(daj Bože) ako željezara u Smederevu krene punom parom. Čuvajući socijalu, izbegavajući prirodne paritete energenata dovešćemo do socijalnih nemira širokih razmera. Partokratska država određuje cenu struje, postavlja direktore u EPS-u, a oni svoje ukućane i prijatelje...Smenjuju se kao na filmu, bratstvo sa Kolubare ekstraprofitira krčmeći ugalj SIROVA KOLUBARA po stovarištima širom zemlje. Tražimo strateške partnere za izgradnju novih elektrana. Potraga, međutim, daje slabe rezultate, niko nema pare za bacanje.Hajdučke družine pokušavaju da izgradnjom grandioznih solarnih i vetroelektrana preko podsticajnih tarifa isisaju još nešto profita iz EPS-a. Dolaze izbori, biće novih Potemkinovih sela. Verovatno su se opet urotili svi protiv nas, EU, Nato, Vatikan...

Saler

pre 12 godina

A da uradite nadogradnju sistema umesto što kukate svake zime? Ili to nećete jer nam je "isplativije" da uvozite struju kako bi Hamović i slični zaradili novce...

Genijalna Radna grupa

pre 12 godina

"Glavna mera (štednje struje) bila je zatvaranje škola na nedelju dana." Vi ste zatvorili škole zbog uštede struje? Pa stvarno, ono zvono mnogo troši, a da ne govorimo o sijalicama poslednja tri časa. Koja je bila druga mera? Zatvaranje crkava?

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (QQlele, 8. februar 2012 12:52)
17 kW ЈЕ МАКСИМАЛНА СНАГА КОЈУ МОЖЕШ ДА КОРИСТИШ И ОДРЕЂЕНА ЈЕ ОСИГУРАЧЕМ ТВОГ ДОМАЋИНСТВА И ИНСТАЛАЦИЈАМА У ИСТОМ. ТО НЕ ЗНАЧИ ДА СВИ ИСТОВРЕМЕНО (ЈЕДНОВРЕМЕНО КАКО ДЕФИНИШУ ПРОПИСИ) МОЖЕМО ДА "ВУЧЕМО" 17 kW ЈЕР ТАКАВ СИСТЕМ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЕ НА КУГЛИ ЗЕМАЉСКОЈ ЈЕР БИ ЦЕНА ЕЛ. ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ТАКВОГ СИСТЕМ ТРЕБАЛА ДА БУДЕ БАРЕМ 170 ПУТА СКУПЉА (ЧИТАЈ 17000%).
ЕПС ИМА ИНСТАЛИСАНИ КАПАЦИТЕТ ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА МЕЂУ ПРВИХ 10 ИЛИ ПЕТ (ИСКОПАЋУ НА НЕТУ) У ЕВРОПИ И ИЗНОСИ ОКО 1.17 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА ТЈ. НЕШТО ПРЕКО 1 kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. ТО ЗНАЧИ ДА У ПРОСЕКУ МОЖЕМО ИСТОВРЕМЕНО ДА "ВУЧЕМО" ОКО 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА. У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА ЈЕ ТО ЈОШ МАЊА ВРЕДНОСТ ЈЕР СЕ ВЕЋИНА НЕ ГРЕЈЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЈУ (ИЗУЗЕЦИ СУ ФРАНЦУСКА - НУКЛЕАРКЕ, НОРВЕШКА - ОГРОМАН ХИДРОПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗЛИКУ ОД НАС, ТАЏИКИСТАН - НЕПИСМЕНА ВЛАСТ И НАРОД КАО И У СРБИЈИ ПА СЕ ЗАТО СМРЗАВАЈУ ВЕЋ ГОДИНАМА).
ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМИ ШИРОМ СВЕТА ПОЧИВАЈУ НА ЧИЊЕНИЦИ ДА У НОРМАЛНИМ ОКОЛНОСТИМА УКУПНА ПОТРОШЊА РЕТКО КАД ПРЕМАШУЈЕ 1kW ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА И ДА ЗАТО СКОРО УВЕК МОЖЕШ ДА ТРОШИШ ЧАК И 17kW У СРБИЈИ (ИЛИ НПР. 6kW У ИТАЛИЈИ) ЈЕР ДРУГА ДОМАЋИНСТВА НЕ РАДЕ ТО ИСТОВРЕМЕНО КАДА И ТИ.
ИНВЕСТИЦИЈА У ТАЈ 1kW САМО У ИНСТАЛИСАНИМ ПРОИЗВОДНИМ КАПАЦИТЕТИМА И МРЕЖИ КОШТА ПРЕКО 2000 ЕВРА; БЕЗ ОДРЖАВАЊА, РЕМОНТОВАЊА...

Mihailo

pre 12 godina

Gospodo pametnjakovići! Restrikcije uvodite onima koji ne izmiruju svoje obaveze (plaćanja), a nama koji to redovno činimo dozvolite da trošimo struje onoliko koliko moramo, i želimo da platimo.

St. Dejan

pre 12 godina

...dnevna potrošnja struje u Srbiji, sa Kosovom i Metohijom dostigla rekordnih 162,5 miliona kilovatčasova...

I posle neko da kaže da Kosovo nije Srbija.;)

Predrag

pre 12 godina

Meni uopste nije jasno sta ovi iz EPS-a hoce !? Ja stedim struju zbog sebe koliko god mogu, a za sistem me bas zaboli, taman onoliko koliko i sistem za mene.

Boban, KG

pre 12 godina

А да за почетак погасите мало уличног осветљења! Снега колико хоћете, види се као по дану! Код мене у 15.00 пре неки дан укључено улично светло, изгледа рано пао мрак! Смањите радно време радњама нпр.до 19.00, ионако после иду кући да гледају турске серије! Не штеде једино они који имају много пара, па га не занима да ли су укључене три или две шипке на гтрејалици, као и они што краду струју, па им је свеједно...Смислите нешто, а не само рестрикције! Уосталом што ја ово пишем, као да неко од одговорних чита ово!

mari

pre 12 godina

koliko su pametni i organizovani tako ce se dogovoriti da cemo svi na svece da se grejemo i posmrzavamo se....to treba lepo da rasporede a ne na vrat na nos...

Misko

pre 12 godina

Zadnjih 20 godina kod mene u naselju napon je izmedju 120V i 130V u zimskom periodu.Da bi se bojler zagrejao potrebno je da bude ukljucen 12 sati,da bi soba bila mlaka potrebno je da bilo koje grejno telo bude ukljuceno ceo dan(non stop).Cak i TA pec ne moze nocu dovoljno da akumulira toplotu kada je struja najaca pa je potrebno da radi skoro ceo dan. 20 godina EPS ne moze da shvati da bi izgradnjom jednog novog trafoa ili pojacavanjem postojeceg visestruko smanjio potrocnju struje zimi a ovakvih naselja, mesta, sela ima na hiljade u Srbiji.
Da ste zadnjih 10 godina obnovili sistem kako treba danas bi ste imali potrosnju manju za 20 posto i nebi ste morali da uvozite struju.Time bi ste ustedeli nekoliko desetina miliona evra godisnje puta 10 zima,ali vi to partijska gospodo iz EPS-a ocigledno ne shvatate niti ste u stanju bojim se.

Djordje

pre 12 godina

Zato je ona iz uprave za rad ili kako vec bila prva kad je trebalo reci da svi zaposleni treba da idu na posao. Sad ce verovatno ovi zaposleni u drzavnoj sluzbi dobiti slobodne dane, a mi u privatnim firmama cemo to da im platimo.

VV

pre 12 godina

Potrosnja struje raste zato sto planski iskljucujete centralno grejanje. To da je planski se vidi iz toga sto ga povremeno pustite na 15 minuta, da se ne zalede cevi, a kad vas zovem kazete da je to neki lokalni kvar i da cete poslati ekipu tokom dana. Meni je u stanu od juce 14 stepeni. Oni koji to ne mogu da podnesu dogrevaju se na struju, jer u Beogradu retko ko ima druge mogucnosti.

Vladan

pre 12 godina

EPS puca jer ima ogromne rezijske troskove sa jedne strane, ali i slabu naplatu sa druge strane. Slaba naplata je posledica uglavnom izuzetno lose ekonomske situacije u zemlji, tj. cinjenice da vecina naroda zivi izuzetno lose, a za to je pre svega kriv kontinuitet lose vlasti u Srbiji od ‘88. na ovamo...obrni, okreni, sprega vlasti i tajkuna je glavni krivac za ocajnu situaciju u Srbiji.

Mislim da se vlastodrscima opasno pise ako EPS pukne pri ovoj hladnoci i ljudima po Srbiji na svu muku ponestane i struje – jer bi zagrevanje sirokih narodnih masa moglo da poprimi razne oblike!!!

Prase

pre 12 godina

Ne sprema se prase pred bozic! Pre svega se mora raditi na energetskoj efikasnosti; Ja sam sebi letos uradio izolaciju i naravno da je potrosnja struje odmah manja. Dakle umesto godisnjih odmora i putovanja, zrtvujte jedno leto da sebi podignete kvalitet zivota!!

Nemanja

pre 12 godina

Ajde da se malo podsetimo šta je država uradila pre par meseci.
Dakle,država je POVEĆALA cenu prirodnog gasa, a cenu struje NIJE PODIGLA čime je direktno električnu energiju oglasila kao NAJJEFTINIJI izvor grejanja. Jer nešto ipak mora da drži socijalni mir.
A sad apeluju na štednju i kukaju kako se postižu rekordne potrošnje.
I nije ih sramota da izađu sa ovim saopštenjima. Misle valjda da su građanima vrane popile mozak!

Ne treba niko da štedi struju! Treba gaziti sistem do krajnjih granica pucanja!
A oni neka apeluju sve do proleća!

AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN

pre 12 godina

@ (Sasa, 8. februar 2012 15:28) "A, da li je moguce da u cilju ustede svetli svaka druga bandera? Secam se restrikcija, jedan deo grada u mraku a drugi sljasti li sljasti."

Нажалост није то тако лако извести јер не постоје прекидачи за сваку бандеру већ су читаве секције јавног осветљења на по једном прекидачу јер је то тако нормално (знатно јефтиније) и тако се ради свуда у свету.

Могуће је да физички одврну сваку другу или трећу сијалицу али не знам има ли "Јавно Осветљење" довољно људи, дизалица и довљно добру организацију да то спроведе у дело. Питање је и колика би се уштеда остварила, нисам сигуран да је то нека велика бројка јер знам да по глави становника имамо релативно мали број сијалица уличног осветљења. Нажалост не баратам подацима о укупној снази јавног осветљења у нпр. Београду па не могу са сигурношћу да тврдим да је то мизерна уштеда, али свакако није велика.

QQlele

pre 12 godina

@ AGAINST STUPIDITY GODS THEMSELVES STRUGGLE IN VAIN Čoveče, nemoj da se nerviraš... Samo sam hteo da kažem da me nije briga za EPS zbog njihove fore sa fiksnom naknadom koju naplaćuju na mesečnom nivou a u stvari samo našli način da naplaćuju NIŠTA svaki mesec... 17KW obračunske snage su tri osigurača po 25A. Izem im investiciju koju mi naplaćuju svaki mesec... ps: u pravu si za sve u tvom komentaru, ali ja zadržavam svoje ustavno pravo da trolujem anonimno po netu :-)