Nedelja, 29.01.2012.

01:39

Kako su potrošene zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije

Izvor: Miodrag Jankoviæ

Kako su potrošene zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

dejanera

pre 12 godina

@Velimir Curgus
Pre 15-ak godina u jednim novinama je izlazio feljton o bombardovanju Jugoslavije u drugom svetskom ratu. U tom feljtonu je pisalo da su bombardovanje gradova trazili partizanski komandanti sa terena tako sto su zahtev upucivali u vrhovni stab a ovi onda prosledjivali saveznicima. Medjutim, kada su Slovenacki partizani trazili da se bombarduje grad u Sloveniji (mislim da je bio Maribor ili Kopar) drug Bevc (Kardelj) je Titu rekao da to ne dolazi u obzir jer saveznici bacaju "tepih" bombe i da ce izginuti mnogo civila! Inace cilj je trebalo da bude Nemacka komanda i oklopno-artiljeriska brigada koja se povlacila ka Austriji!
Za vreme celog tog rata Zagreb i Ljubljana (niti bilo koji drugi grad u Hr i Slo) nisu bombardovani ni jednom, a u Srbiji je bilo gradova koji su bombardovani i po 50 puta

Velimir Curgus

pre 12 godina

Sama priča o sudbini zlata vrlo je zanimljiva. Nije, međutim, jasno čemu služi zaključak o bombardovanju i naplaćivanju amričkih bombi. Te su bombe, kao, tražili da se bacaju na srpske građane Tito i Koča Popović! Da li ste vi normalni? Valjda se tražilo bombarodvanje nemačkih trupa i saobraćajnica kojima su se Nemci povlačili iz Grčke.
O tome kako se na ratu profitira i ko sve profitira može se svašta napisati. Između ostalog i to ko je od Srba profitirao na vojnim nabavkama u Prvom svetskom ratu.(Nazivali su ih ratni bogataši!) Zbog toga priče o naplaćenim pertlama i bombama imaju taj besmisleni ton o večnoj zaveri svih protiv Srba. Od neolita do postmodernizma.

Мина

pre 12 godina

Боже, па ко још гледа шта је уграћено у темеље демократије?! Српске пертле? Јеврејски златни зуби? Битно је да темељи добро држе, што је очито...Негде сама прочитала да је пар дана пре рушења "близнакиња" у колонама камиона одвожено злато депоновано у темељима тих зграда Светског трговинског центра. Хорор...

Mi lan

pre 12 godina

Ljudi,ovaj tekst je sjajan. Ali ne zbog toga gde je 35 tona zlata od pre rata,jer naravno da svaka pomoc kosta. A,i da smo vredni lako bi to nadoknadili. Mene je ovde sokiralo i to da su i ovi mangupi pucisti ladno zapalili iz zemlje cim je pala prva bomba i to sa sve zlatom.:)) Digli dreku,digli narod...bolje grob nego rob...pokupili tozla i tutanj prvim avionom. Vrhunski,zar ne? Taj podatak mi do sada uopste nije bio poznat. Hvala. :)

Nikolas

pre 12 godina

Zlato je moralo biti izneseno,i to je bio pametan potez.
Da se krilo po pecinama,kao sto neki pisu,ne mogu da verujem.


Problem je nastao kada je krenulo iznosenje...
Pokazali smo i tad,kakvi smo.Od djenerala do seljaka.

Ni danas nismo bolji.
Milijardu evra viska,za javne nabavke.
850 mil. evra za agencije.
600 mil. evra za Kosovo.
Tek za privatizacije,korupciju,ne zna se broj.

Koliko je sva ta svota novca u zlatu?

Marko

pre 12 godina

Ne znam zasto se uvek spominje neko nase "saveznistvo" sa silama saveznicama u I i II svetkom ratu kada to, prosto, nije istina. Mi nismo imali ni jedan ugovor potpisan sa silama saveznicama, te formalno nismo nikad ni ratovali sa njima na istoj strani. Odatle proizilazi da nikada nismo ni imali nikakva prava ni obaveze po tom pitanju.
Cak, u I svetkom ratu smo odlucno odbili da potpisem pristupanje Saveznicima. To je cuveni Londonski ugovor, po kome bi granice Srbije bile one cuvene. Mi smo se radije odlucili da stvorimo Jugoslaviju, i od Italijana nase neprijatelje koji su nam lepo vratili sve kada se nasa vojska nasla na obali mora a oni odbili da nam pomognu.
U II svetskom ratu je nas doprinos zanemarljiv osim u medjusobnom satiranju, te prosto tu ne znam zasto se spominje Rusija, SAD ili bilo ko u ikakvoj vezi sa nama.

istoricar

pre 12 godina

Cak i da su svi podaci o iznosima tacni, komentari na kraju teksta su vise nego netacni, iskljucivo su ideoloski motivisani. Za takve tvrdenje nema bilo kakvog pokrica u arhivama i svedocenjima svedoka, znaci u istorijskoj gradji. Istoricar

Rade

pre 12 godina

Koji nauk ovde da prihvatimo, Činjenice iz priloženog govore: Srbi su glupi, naivni, veruju drugima ili nezreo narod da ima stabilnu državau. Svuda i na sve strane je zlato išlo kao da nije bilo nijedne pećine u Srbiji. To je ipak bilo Srpsko a ne Jugoslovensko zlato. Čak su i Crnogorci pokratili jedan deo.

Nebesko

pre 12 godina

Hvala vam na ovaj mali clanak.
Dosao sam do zakljucka,da oni koji su nas branili,samarali su i sleva i desna.
Kada ce jednom Sloveni da shvate,da sami sebi mogu da pomognu,a nikako neki saveznici.Kraljevi Knezovi i Patrioti.
Jos jednom puno hvala.
Nebesko

struja

pre 12 godina

Niste nam pojasnili, radi li se tu o zlatu Kraljevine Jugoslavije ili o zlatu Srbije? Jer ako je imovina bila Jugoslavije, svi konstitutivni elementi participiraju u toj količini. A vi iznosite kao da niko nije imao pravo na to osim Srbije! Vojvodina je ušla u sastav Kraljevine (nelegalno i nelegitimno sa 1/3 delom tadašnje Skupštine) kao konstitutivni element, dakle sa određenom sopstvenom imovinom. Otuda se postavlja pitanje i vojvođanskog dela ovog kapitala.

Ljubisko

pre 12 godina

Hvala novinaru na ovom izvanrednom tekstu. Ovoliko podataka na jenom mestu a o tako škakljivoj temi, odavno nisam pročitao. Hvala još jednom.

mirkopazimetak

pre 12 godina

"Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji." Selimovic

Veljko

pre 12 godina

Sve je to 'historija'.

20 mil. sovjeta je izginulo zato sto je Staljin hteo da udje u Berlin,ne samo da oslobodi SSSR.Jos je tamo bio istocni front,plus je terao vojnike,nozem na tenk...
Svi su lepo naplatili,ameri zapad,sovjeti istok.

Mi ne mozemo navatati novac koj je Sloba pokrao i poslao na Kipar,uz pomoc danasnjih tajkuna...a ne neko zlato pre 70 godina.

Danasnji politicari,istom merom trose nase 'zlato' u vidu javnih nabavki,nekontrolisane potrosnje,korupcije,afera,privatizacija itd.

zoran

pre 12 godina

DA nije bilo Sovjeta , svi vi pro-zapadni, pevali bi vi Danke-dojchland....ko ne bi pevao i to glasno, ishao bi "svojom" voljom na drushtveno korsitan rad dok ne bi nauchio da peva. To bi obichno bio neki logor u bespucu , te bi se pesma orila od jutra do sutra.

Knjige u shake i nauchite istoriju pre no sto se javljate sa komentarima koji su bazirani na "znanju" stechenom preko CNN-a i slichnih izvora.

Nedjeljni Komentar Blog

pre 12 godina

Dobar članak, hvala.
Ja sam na svom blogu pisao o dijelu te povijesti s fokusom na period nakon raspada:
http://nedjeljnikomentar.wordpress.com/2011/02/28/prodaja-zlata-republike-hrvatske-naslijedenog-diobom-bivse-sfrj/

SevarlicA

pre 12 godina

Naš problem je što smo iz svih ratova izlazili sa samo pozitivnom pričom o ratu i našim "pobedama". Tako da je naš narod zbog svih dešavanja u 19 i 20-om veku zaražen kompleksom nepobedivosti. Da je objašnjeno narodu koliko nas je koštao prvi svetski rat, i kako su se naši "saveznici" okoristili o naše žrtve, iskreno verujem da u narodu ne bi bilo kritične mase za obaranje trojnog pakta. Već bi lepo bili neutralni kao Švajcarci, i gledali svačijeg vojnika kao gosta kome treba da isteramo pare iz džepa.
Svega smo imali, ali praktične i kolektivne pameti nikad.

cole

pre 12 godina

Kakvo kidnapovanje teme sa poslednja dva paragrafa u tekstu. I rezultat je tu: prebrojavanje zrtava i doprinosa istoka i zapada umesto produbljivanje tokova i namena drzavnih rezervi. Meni se cini da su delovi o "narucenom bombardovanju Srba (?!)(pa jos u Bihacu) od strane Tita.." i o "naplacivanju svake bombe" itd proizasli iz drugacije metodologije istrazivanja u odnosu na ostatak teksta o putevima tog zlata.

Perica

pre 12 godina

Vrlo je moguce, kako neki tvrde, da je vazniji motiv Amerikancima da se iskrcaju u Normandiji bio sprecavanje Sovjeta da ovladaju Evropom. Medjutim, pokusajte da zamislite kako bi danas svet izgledao da se to desilo. Da li bi bio lepsi? Ne verujem. Iznenadjuje me samo koliko rusofila ispliva na povrsinu cim neko u negativnom smislu pomene zapad. A "novinar" koji pise ovakve tekstove ni malo se ne razlikuje od cuvene Mile Stule iz devedesetih. Posto vec za sve svoje gluposti krivite Ameriku (mi smo organizovali martovski puc; oni su nam sapnuli na uvo, ali mi smo bili dovoljne budale da poslusamo) onda mozete biti prilicno sigurni i da je ovaj tekst narudzbina zapada koji priprema teren da na izborima pobede SNS i slicni radikali kako bi ocuvali nestabilnost u Srbiji.

Муња

pre 12 godina

То су нам наши савезници прво су направили побуну (британски агенти) па нам касније све лепо наплатили са каматом. Тужна истина ми као народ смо највећи губитници били у том рату уместо да смо прихватили лепо тројни пакт у коме се није тражило од нас да војно учествујемо већ само да допустимо фашистичким снагама да пређу преко наше земље. Да није избила побуна код нас вероватно би Немци заузели Москву и били победници у рату, јер Американци нису имали снаге да сами савладају Немачку.

nobody

pre 12 godina

@braindead:

U vezi tih para i obezvredjivanja koje pominjes, to se odnosi samo na NOVAC, a ne na zlato. Naime, kod Niksica je bila jedna pecina u kojoj je sav novac iz narodne banke sakupljen i zapaljen. Medjutim, kada su ulaz zatrpali dinamitom, obrusio se deo svoda i zemlja je ugasila pozar.
Tako su lokalni stanovnici nasli novac, za koji nisu znali da vise nema nikakvu vrednost. Ostalo je zabelezeno da je jedan siromasak bez igde icega dosao u Niksic sa gomilom novca i poceo da kupuje sve sto se moglo kupiti. Kuce, placeve, raznu robu...a onda su i drugi saznali za pecinu i shvatili su da novac nema neku vrednost, da verovatno nece ni imati. Tako je i bilo. Ko je prodao, kajao se... ko je uspeo da kupi, posrecilo mu se....zivot je cudo.

hej

pre 12 godina

Milorade,

USA je izgubila 418,500 života u Drugom svetskom ratu a Sovjeti 23,400,000. Izvor http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Pa ti računaj ko je oslobodio Evropu.

Nikola

pre 12 godina

Nije to nikakav tekst protiv Zapada nego samo gola istina,koja se provlaci vekovima kroz odnose naseg naroda i zapadnih sila.Nikad tu nije,niti ce biti ljubavi zato sto se oni uvek plase uticaja Rusije na nas.Iz tog straha prema nama kao ruskih prijatelja proistice i taj odnos mrznje prema srpskom narodu i stalna zelja ne za pomoci nama nego za iskoriscavanjem nasih prirodnih i ljudskih resursa.

Divac

pre 12 godina

@Milorad Nemam nista protiv Amerikanaca, i sam sam pro zapadno orijentisan, ali ipak treba znati istoriju pre nego sto se nesto napise. Amerikanci su ratovali samo sa Japanom, sve dok Crvena Armija nije porazila Hitlerove snage ispred Moskve, i krenula ka Berlinu. Tada je brze bolje organizovan sastanak u Teheranu, prvi sastanaka na kome je Staljin bio u drustvu "zapada", jer se vec tad videlo da ce Nemacka izgubiti rat. Naravno Amerikanci su hteli preko svojih poslusnika Engleza, da sacuvaju svoj interes u bar jednom delu Evrope. Tada su zvanicno podelili Evropu na dva dela. Tako da je iskrcavanje u Normandiji takticki bio potpuno pogresan potez, jer je bilo dovoljno drzati napetost, ili ti pretnju od napada, a za to vreme Sovjeti bi sigurno osvojili Berlin, jer Nemci iz straha od saveznickoh napada ne bi pomerili jedinice na istocni front. Glavni problem je sto je strah od komunizma bio jaci od svega, kao sto je i danas u celom kapitalistickom svetu, i ako je vec postojao dogovor o podeli Evrope. Jednostavno, strah od komunizma, i nepoverenje u Staljina su doveli do tog nezapamcenog masakra mladih vojnika, bez ikakve potrebe. Tako da reci da su Amerikanci oslobodili Evropu je glupost nad glupostima. Oslobodili su je Sovjeti (ne Rusi), i Partizani u svim drzavama Evrope, uz manju pomoc Amerikanaca, i to tek kad je kraj rata bio na vidiku.

nabukodonosor

pre 12 godina

"Propio si tri livade, crni Miloraaade...." Zato ti slabo ide racunica i sa polugama i sa ljudskim zivotima.
I jedan zivot nema cenu, a kamoli hiljade, da ne govorimo o ciframa, ali apostrofirati 6000 stradalih Amerikanaca, a ignorisati milion izgubljenih zivota na tlu Jugostavije u Drugom svetskom ratu, to je vrhunac cinizma.

Konstantin Desisti

pre 12 godina

Amerika nije kafana, vec jarko osvetljeni striptiz bar sa kazinom, bankomatom koji kao slucajno "sazvace" svaku trecu novcanicu, i desetak ogromnih izbacivaca koji, kad nema posla, prebijaju kako goste, tako i slucajne prolaznike koji setaju par stotina metara od ulaza u lokal.

Milanovic

pre 12 godina

Meni se najvi[e sviđa kako je knez Pavle poslao zlato u Englesku, a posle su mu oni to lepo vratili proglasivši ga "Hitlerovim prijateljem". Anglo - saksonska ( germanska )dvoličnost.

Prakticar

pre 12 godina

Sine Milorade, znas li ti ista? Pogledaj broj zrtava kod sovjeta pa kod amera prilikom trke ka Berlinu pa ce ti biti jasno ko je koliko ginuo. Nije sporno da su svi bili na istoj strani i da su ameri jako doprineli brzem kraju rata svojim danonocnim bombardovanjem Nemacke ali su britanci i rusi odradili veliku vecinu posla.

dejan

pre 12 godina

Milorad ako niste znali Franko je vladao do smrti 20. novembra 1975 godine tako da prica o oslobadjanju Evrope od fasizma koju su ameri odradili ne pije vodu. Zbog cega je dozvoljeno ovom fasisti da toliko dugo vlada znaju verovatno samo Vasi favoriti.

Shomi

pre 12 godina

@Milorad,
ti decko previse gledas History Channel. Bolje bi bilo da procitas nesto u vezi WWII. Cinjenica je da su se Ameri iskrcali u Evropu samo zbog prodora Rusa i sloma Nemaca, tj. da Rusi ne bi zauzeli veci dio Evrope. Najbolje i najveci broj nemackih jedinica je bio na istocnom frontu,prije i posle iskrcavanja Amera. Sama ta cinjenica ti govori od koga je pretila veca opasnost po Nemce. Pa po jedna nemacka divizija, nekada i brigada, je uspjevala zaustaviti napada ssaveznickih snaga, dok na istoku ni nekoliko armije to nije uspjelo.

Mordor

pre 12 godina

Dobar pokušaj. Autoru se mora priznati veština. Ceo tekst je pun iznosa i količina, čak do u gram zlata, tako da na prvi pogled čovek pomisli, "auuuu, bre, ovaj mora da je stvarno dobro obavešten, kad ovako sipa cifre i datume". (Naravno, sve je to neproverljivo jer ne navodi izvore.)

Međutim, ceo efekat je upropastio ovim pasusom:

"Amerikancima je posle Drugog svetskog rata uspelo da naplate sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpske gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje leteće tvrđave koje su donele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Leskovcu, Bihaću... Praktični Amerikanci su i za to imali pokriće: bombe na Srbe je tražio Josip Broz, preko svog generala Koče Popovića."

Ovde je jasno otkrio svoju pravu nameru: standardna (u prevodu: prizemna i tupava) antizapadna propaganda.
Moš' misliti, Amerikanci nam ispostavili račun za bombe! Baš zamišljam scenu: "Šta smo ono imali, gosin' Kočo? Aha, tog i tog dana, tamo i tamo, bačeno toliko i toliko tona bombi, OK. Dakle, to nam je, X dolara po bombi, khm, khm, ukupno Y miliona dolara. Plus porez." A Koča, kao pravi predratni gospodin, galantno plaća sve, plus 10% bakšiša.

Da nije bilo poslednja dva pasusa, ceo tekst bi izgledao mnogo verodostojnije. Što bi rekli Amerikanci bombaši, "don't go overboard". Zlatno pravilo uspešne propagande.

Zeka

pre 12 godina

sjajan text, malo kanfuzan ali sjajan...po pricanju rodjaka iz Niksica, avion kad je poleteo bio je toliko tezak da su izbacivane poluge pa se lokalno stanovnistvo po malo snaslo....u ostrogu su nemci zarobili nesto zlat, srebro su stavili u rudnike iznad niksica, to su vecinom nemci uzeli..
sto se tice samog rata, ne znam sta da vam kazem, englezi platili da glupi srbi zanimaju hitlera...nama rat nije bio potreban, samo je narod izginuo, zemlja porusena i dosao je komunizam....a ameri su najveci trgovci...svi pobunjenici arapskog proleca sada placaju ustanak americi...pa i mi smo platili 5.oktobar amerima.setite se sartida za 24 mil dolara....

Eugen Kvaternik

pre 12 godina

Krasno, bit će da su izbori u Srbiji uskoro?

"Nigde se ne može naći podatak da je od Hrvata traženo da vrate onu tonu zlata koju su njihove ustaše uzele iz trezora."

A o ovome možemo razgovarati, oduzet ćemo vam to kada ćete plaćati ratnu odštetu.

Miodrag Tacic

pre 12 godina

Kakav tekst! Koliko laži i raspirivanja mržnje prema zapadu. Pa nije Amerika kafana, pa da Tile i Koča naručuju bombardovanje i još po deset sa lukom.
*******

Neko

pre 12 godina

@Milorad
*** Bombe se ne naplaćuju, Ameri nisu štitili Jugoslaviju, Ameri su štitili sebe, u slučaju da je Nemačka zauzela Evropu i Afriku, zatim bi zauzela i Rusija, a onda bi nemačka i italijanska vojska bila slobodna da napadne i Amere zajedno sa Japancima, to bi bio kraj jedne imperije... Kad malo bolje razmislim bolje da su Ameri nestali, ionako kao nacija postoje malo više od 200godina, a ponašaju se k'o da su nalednici Vizantije ili Rimske Imperije.
P.S. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji podržava Amere, nakon onoga što su uradili 1999. Srbija je tada štitila svoje interese, koji njima nisu odgovarali. Možda je i to bombardovanje Beograda naručio Tito preko svog generala Koče Popovića, a?

Milorad

pre 12 godina

Ko vam narucuje ove tekstove da pravite od onih koji su oslobodili Srbiju zlikovcima? Pa i da su naplatili sve i jedan metak, pa sta? Sloboda ima cenu! Bolje u zlatu nego u zivotima. A setite se dede sto je juce pricao kako su mu Amerikanci spasli zivot iz logora i 5 meseci ga lecili od tifusa. Istorijska je cinjenica da je Amerika oslobodila Evropu, ko prica suprotno taj ili ne zna nista ili je u zabludi. Da nisu Americki vojnici ostavili 6 hiljada kostiju na plazama Francuske, Evropa nikada ne bi bila oslobodjena. Hitleru nije ni trebala Engleska, mogao je suvereno da vlada Evropom bez problema. I to bi tako i bilo, kao u filmu V for Vendetta da Amerika nije oslobodila Evropu a i Aziju i Afriku. Americi na sramotu ide bombardovanje 99te ali ni malo vise ni manje nego i samom Slobi tj. NAMA koji smo ga izabrali. Ali to ne znaci da sme da se ponistava cinjenica da bez Amerike danas bi ziveli u fasistickoj Evropi, ne smem ni da zamislim na sta vi svet licio da je Nemacka pobedila.

Braindead

pre 12 godina

Milorade, Amerika je porazila Japan, ali su Evropu oslobodili Sovjeti... Sloboda Evrope je placena milionima sovjetskih zivota.


Izvanredna je tema, mozda malo konfuzno obradjena. Na aerodromu Kapino polje, kraj Niksica, osim ogromne kolicine zlata ostale su i ogromne kolicine novca u papiru. Taj novac je razgrabljen i u kratkom periodu prije nego je obezvrijedjen ljudi su kupovali citave zgrade po Niksicu. Ima jako zanimljiv film na tu temu - \"Zle pare\".

Braindead

pre 12 godina

Milorade, Amerika je porazila Japan, ali su Evropu oslobodili Sovjeti... Sloboda Evrope je placena milionima sovjetskih zivota.


Izvanredna je tema, mozda malo konfuzno obradjena. Na aerodromu Kapino polje, kraj Niksica, osim ogromne kolicine zlata ostale su i ogromne kolicine novca u papiru. Taj novac je razgrabljen i u kratkom periodu prije nego je obezvrijedjen ljudi su kupovali citave zgrade po Niksicu. Ima jako zanimljiv film na tu temu - \"Zle pare\".

Neko

pre 12 godina

@Milorad
*** Bombe se ne naplaćuju, Ameri nisu štitili Jugoslaviju, Ameri su štitili sebe, u slučaju da je Nemačka zauzela Evropu i Afriku, zatim bi zauzela i Rusija, a onda bi nemačka i italijanska vojska bila slobodna da napadne i Amere zajedno sa Japancima, to bi bio kraj jedne imperije... Kad malo bolje razmislim bolje da su Ameri nestali, ionako kao nacija postoje malo više od 200godina, a ponašaju se k'o da su nalednici Vizantije ili Rimske Imperije.
P.S. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji podržava Amere, nakon onoga što su uradili 1999. Srbija je tada štitila svoje interese, koji njima nisu odgovarali. Možda je i to bombardovanje Beograda naručio Tito preko svog generala Koče Popovića, a?

Divac

pre 12 godina

@Milorad Nemam nista protiv Amerikanaca, i sam sam pro zapadno orijentisan, ali ipak treba znati istoriju pre nego sto se nesto napise. Amerikanci su ratovali samo sa Japanom, sve dok Crvena Armija nije porazila Hitlerove snage ispred Moskve, i krenula ka Berlinu. Tada je brze bolje organizovan sastanak u Teheranu, prvi sastanaka na kome je Staljin bio u drustvu "zapada", jer se vec tad videlo da ce Nemacka izgubiti rat. Naravno Amerikanci su hteli preko svojih poslusnika Engleza, da sacuvaju svoj interes u bar jednom delu Evrope. Tada su zvanicno podelili Evropu na dva dela. Tako da je iskrcavanje u Normandiji takticki bio potpuno pogresan potez, jer je bilo dovoljno drzati napetost, ili ti pretnju od napada, a za to vreme Sovjeti bi sigurno osvojili Berlin, jer Nemci iz straha od saveznickoh napada ne bi pomerili jedinice na istocni front. Glavni problem je sto je strah od komunizma bio jaci od svega, kao sto je i danas u celom kapitalistickom svetu, i ako je vec postojao dogovor o podeli Evrope. Jednostavno, strah od komunizma, i nepoverenje u Staljina su doveli do tog nezapamcenog masakra mladih vojnika, bez ikakve potrebe. Tako da reci da su Amerikanci oslobodili Evropu je glupost nad glupostima. Oslobodili su je Sovjeti (ne Rusi), i Partizani u svim drzavama Evrope, uz manju pomoc Amerikanaca, i to tek kad je kraj rata bio na vidiku.

SevarlicA

pre 12 godina

Naš problem je što smo iz svih ratova izlazili sa samo pozitivnom pričom o ratu i našim "pobedama". Tako da je naš narod zbog svih dešavanja u 19 i 20-om veku zaražen kompleksom nepobedivosti. Da je objašnjeno narodu koliko nas je koštao prvi svetski rat, i kako su se naši "saveznici" okoristili o naše žrtve, iskreno verujem da u narodu ne bi bilo kritične mase za obaranje trojnog pakta. Već bi lepo bili neutralni kao Švajcarci, i gledali svačijeg vojnika kao gosta kome treba da isteramo pare iz džepa.
Svega smo imali, ali praktične i kolektivne pameti nikad.

Konstantin Desisti

pre 12 godina

Amerika nije kafana, vec jarko osvetljeni striptiz bar sa kazinom, bankomatom koji kao slucajno "sazvace" svaku trecu novcanicu, i desetak ogromnih izbacivaca koji, kad nema posla, prebijaju kako goste, tako i slucajne prolaznike koji setaju par stotina metara od ulaza u lokal.

Miodrag Tacic

pre 12 godina

Kakav tekst! Koliko laži i raspirivanja mržnje prema zapadu. Pa nije Amerika kafana, pa da Tile i Koča naručuju bombardovanje i još po deset sa lukom.
*******

hej

pre 12 godina

Milorade,

USA je izgubila 418,500 života u Drugom svetskom ratu a Sovjeti 23,400,000. Izvor http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Pa ti računaj ko je oslobodio Evropu.

Veljko

pre 12 godina

Sve je to 'historija'.

20 mil. sovjeta je izginulo zato sto je Staljin hteo da udje u Berlin,ne samo da oslobodi SSSR.Jos je tamo bio istocni front,plus je terao vojnike,nozem na tenk...
Svi su lepo naplatili,ameri zapad,sovjeti istok.

Mi ne mozemo navatati novac koj je Sloba pokrao i poslao na Kipar,uz pomoc danasnjih tajkuna...a ne neko zlato pre 70 godina.

Danasnji politicari,istom merom trose nase 'zlato' u vidu javnih nabavki,nekontrolisane potrosnje,korupcije,afera,privatizacija itd.

nabukodonosor

pre 12 godina

"Propio si tri livade, crni Miloraaade...." Zato ti slabo ide racunica i sa polugama i sa ljudskim zivotima.
I jedan zivot nema cenu, a kamoli hiljade, da ne govorimo o ciframa, ali apostrofirati 6000 stradalih Amerikanaca, a ignorisati milion izgubljenih zivota na tlu Jugostavije u Drugom svetskom ratu, to je vrhunac cinizma.

Milorad

pre 12 godina

Ko vam narucuje ove tekstove da pravite od onih koji su oslobodili Srbiju zlikovcima? Pa i da su naplatili sve i jedan metak, pa sta? Sloboda ima cenu! Bolje u zlatu nego u zivotima. A setite se dede sto je juce pricao kako su mu Amerikanci spasli zivot iz logora i 5 meseci ga lecili od tifusa. Istorijska je cinjenica da je Amerika oslobodila Evropu, ko prica suprotno taj ili ne zna nista ili je u zabludi. Da nisu Americki vojnici ostavili 6 hiljada kostiju na plazama Francuske, Evropa nikada ne bi bila oslobodjena. Hitleru nije ni trebala Engleska, mogao je suvereno da vlada Evropom bez problema. I to bi tako i bilo, kao u filmu V for Vendetta da Amerika nije oslobodila Evropu a i Aziju i Afriku. Americi na sramotu ide bombardovanje 99te ali ni malo vise ni manje nego i samom Slobi tj. NAMA koji smo ga izabrali. Ali to ne znaci da sme da se ponistava cinjenica da bez Amerike danas bi ziveli u fasistickoj Evropi, ne smem ni da zamislim na sta vi svet licio da je Nemacka pobedila.

zoran

pre 12 godina

DA nije bilo Sovjeta , svi vi pro-zapadni, pevali bi vi Danke-dojchland....ko ne bi pevao i to glasno, ishao bi "svojom" voljom na drushtveno korsitan rad dok ne bi nauchio da peva. To bi obichno bio neki logor u bespucu , te bi se pesma orila od jutra do sutra.

Knjige u shake i nauchite istoriju pre no sto se javljate sa komentarima koji su bazirani na "znanju" stechenom preko CNN-a i slichnih izvora.

Milanovic

pre 12 godina

Meni se najvi[e sviđa kako je knez Pavle poslao zlato u Englesku, a posle su mu oni to lepo vratili proglasivši ga "Hitlerovim prijateljem". Anglo - saksonska ( germanska )dvoličnost.

Shomi

pre 12 godina

@Milorad,
ti decko previse gledas History Channel. Bolje bi bilo da procitas nesto u vezi WWII. Cinjenica je da su se Ameri iskrcali u Evropu samo zbog prodora Rusa i sloma Nemaca, tj. da Rusi ne bi zauzeli veci dio Evrope. Najbolje i najveci broj nemackih jedinica je bio na istocnom frontu,prije i posle iskrcavanja Amera. Sama ta cinjenica ti govori od koga je pretila veca opasnost po Nemce. Pa po jedna nemacka divizija, nekada i brigada, je uspjevala zaustaviti napada ssaveznickih snaga, dok na istoku ni nekoliko armije to nije uspjelo.

dejan

pre 12 godina

Milorad ako niste znali Franko je vladao do smrti 20. novembra 1975 godine tako da prica o oslobadjanju Evrope od fasizma koju su ameri odradili ne pije vodu. Zbog cega je dozvoljeno ovom fasisti da toliko dugo vlada znaju verovatno samo Vasi favoriti.

Nikola

pre 12 godina

Nije to nikakav tekst protiv Zapada nego samo gola istina,koja se provlaci vekovima kroz odnose naseg naroda i zapadnih sila.Nikad tu nije,niti ce biti ljubavi zato sto se oni uvek plase uticaja Rusije na nas.Iz tog straha prema nama kao ruskih prijatelja proistice i taj odnos mrznje prema srpskom narodu i stalna zelja ne za pomoci nama nego za iskoriscavanjem nasih prirodnih i ljudskih resursa.

Zeka

pre 12 godina

sjajan text, malo kanfuzan ali sjajan...po pricanju rodjaka iz Niksica, avion kad je poleteo bio je toliko tezak da su izbacivane poluge pa se lokalno stanovnistvo po malo snaslo....u ostrogu su nemci zarobili nesto zlat, srebro su stavili u rudnike iznad niksica, to su vecinom nemci uzeli..
sto se tice samog rata, ne znam sta da vam kazem, englezi platili da glupi srbi zanimaju hitlera...nama rat nije bio potreban, samo je narod izginuo, zemlja porusena i dosao je komunizam....a ameri su najveci trgovci...svi pobunjenici arapskog proleca sada placaju ustanak americi...pa i mi smo platili 5.oktobar amerima.setite se sartida za 24 mil dolara....

Nikolas

pre 12 godina

Zlato je moralo biti izneseno,i to je bio pametan potez.
Da se krilo po pecinama,kao sto neki pisu,ne mogu da verujem.


Problem je nastao kada je krenulo iznosenje...
Pokazali smo i tad,kakvi smo.Od djenerala do seljaka.

Ni danas nismo bolji.
Milijardu evra viska,za javne nabavke.
850 mil. evra za agencije.
600 mil. evra za Kosovo.
Tek za privatizacije,korupciju,ne zna se broj.

Koliko je sva ta svota novca u zlatu?

Mordor

pre 12 godina

Dobar pokušaj. Autoru se mora priznati veština. Ceo tekst je pun iznosa i količina, čak do u gram zlata, tako da na prvi pogled čovek pomisli, "auuuu, bre, ovaj mora da je stvarno dobro obavešten, kad ovako sipa cifre i datume". (Naravno, sve je to neproverljivo jer ne navodi izvore.)

Međutim, ceo efekat je upropastio ovim pasusom:

"Amerikancima je posle Drugog svetskog rata uspelo da naplate sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpske gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje leteće tvrđave koje su donele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Leskovcu, Bihaću... Praktični Amerikanci su i za to imali pokriće: bombe na Srbe je tražio Josip Broz, preko svog generala Koče Popovića."

Ovde je jasno otkrio svoju pravu nameru: standardna (u prevodu: prizemna i tupava) antizapadna propaganda.
Moš' misliti, Amerikanci nam ispostavili račun za bombe! Baš zamišljam scenu: "Šta smo ono imali, gosin' Kočo? Aha, tog i tog dana, tamo i tamo, bačeno toliko i toliko tona bombi, OK. Dakle, to nam je, X dolara po bombi, khm, khm, ukupno Y miliona dolara. Plus porez." A Koča, kao pravi predratni gospodin, galantno plaća sve, plus 10% bakšiša.

Da nije bilo poslednja dva pasusa, ceo tekst bi izgledao mnogo verodostojnije. Što bi rekli Amerikanci bombaši, "don't go overboard". Zlatno pravilo uspešne propagande.

mirkopazimetak

pre 12 godina

"Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji." Selimovic

Prakticar

pre 12 godina

Sine Milorade, znas li ti ista? Pogledaj broj zrtava kod sovjeta pa kod amera prilikom trke ka Berlinu pa ce ti biti jasno ko je koliko ginuo. Nije sporno da su svi bili na istoj strani i da su ameri jako doprineli brzem kraju rata svojim danonocnim bombardovanjem Nemacke ali su britanci i rusi odradili veliku vecinu posla.

Marko

pre 12 godina

Ne znam zasto se uvek spominje neko nase "saveznistvo" sa silama saveznicama u I i II svetkom ratu kada to, prosto, nije istina. Mi nismo imali ni jedan ugovor potpisan sa silama saveznicama, te formalno nismo nikad ni ratovali sa njima na istoj strani. Odatle proizilazi da nikada nismo ni imali nikakva prava ni obaveze po tom pitanju.
Cak, u I svetkom ratu smo odlucno odbili da potpisem pristupanje Saveznicima. To je cuveni Londonski ugovor, po kome bi granice Srbije bile one cuvene. Mi smo se radije odlucili da stvorimo Jugoslaviju, i od Italijana nase neprijatelje koji su nam lepo vratili sve kada se nasa vojska nasla na obali mora a oni odbili da nam pomognu.
U II svetskom ratu je nas doprinos zanemarljiv osim u medjusobnom satiranju, te prosto tu ne znam zasto se spominje Rusija, SAD ili bilo ko u ikakvoj vezi sa nama.

Муња

pre 12 godina

То су нам наши савезници прво су направили побуну (британски агенти) па нам касније све лепо наплатили са каматом. Тужна истина ми као народ смо највећи губитници били у том рату уместо да смо прихватили лепо тројни пакт у коме се није тражило од нас да војно учествујемо већ само да допустимо фашистичким снагама да пређу преко наше земље. Да није избила побуна код нас вероватно би Немци заузели Москву и били победници у рату, јер Американци нису имали снаге да сами савладају Немачку.

Mi lan

pre 12 godina

Ljudi,ovaj tekst je sjajan. Ali ne zbog toga gde je 35 tona zlata od pre rata,jer naravno da svaka pomoc kosta. A,i da smo vredni lako bi to nadoknadili. Mene je ovde sokiralo i to da su i ovi mangupi pucisti ladno zapalili iz zemlje cim je pala prva bomba i to sa sve zlatom.:)) Digli dreku,digli narod...bolje grob nego rob...pokupili tozla i tutanj prvim avionom. Vrhunski,zar ne? Taj podatak mi do sada uopste nije bio poznat. Hvala. :)

Velimir Curgus

pre 12 godina

Sama priča o sudbini zlata vrlo je zanimljiva. Nije, međutim, jasno čemu služi zaključak o bombardovanju i naplaćivanju amričkih bombi. Te su bombe, kao, tražili da se bacaju na srpske građane Tito i Koča Popović! Da li ste vi normalni? Valjda se tražilo bombarodvanje nemačkih trupa i saobraćajnica kojima su se Nemci povlačili iz Grčke.
O tome kako se na ratu profitira i ko sve profitira može se svašta napisati. Između ostalog i to ko je od Srba profitirao na vojnim nabavkama u Prvom svetskom ratu.(Nazivali su ih ratni bogataši!) Zbog toga priče o naplaćenim pertlama i bombama imaju taj besmisleni ton o večnoj zaveri svih protiv Srba. Od neolita do postmodernizma.

Ljubisko

pre 12 godina

Hvala novinaru na ovom izvanrednom tekstu. Ovoliko podataka na jenom mestu a o tako škakljivoj temi, odavno nisam pročitao. Hvala još jednom.

Мина

pre 12 godina

Боже, па ко још гледа шта је уграћено у темеље демократије?! Српске пертле? Јеврејски златни зуби? Битно је да темељи добро држе, што је очито...Негде сама прочитала да је пар дана пре рушења "близнакиња" у колонама камиона одвожено злато депоновано у темељима тих зграда Светског трговинског центра. Хорор...

nobody

pre 12 godina

@braindead:

U vezi tih para i obezvredjivanja koje pominjes, to se odnosi samo na NOVAC, a ne na zlato. Naime, kod Niksica je bila jedna pecina u kojoj je sav novac iz narodne banke sakupljen i zapaljen. Medjutim, kada su ulaz zatrpali dinamitom, obrusio se deo svoda i zemlja je ugasila pozar.
Tako su lokalni stanovnici nasli novac, za koji nisu znali da vise nema nikakvu vrednost. Ostalo je zabelezeno da je jedan siromasak bez igde icega dosao u Niksic sa gomilom novca i poceo da kupuje sve sto se moglo kupiti. Kuce, placeve, raznu robu...a onda su i drugi saznali za pecinu i shvatili su da novac nema neku vrednost, da verovatno nece ni imati. Tako je i bilo. Ko je prodao, kajao se... ko je uspeo da kupi, posrecilo mu se....zivot je cudo.

istoricar

pre 12 godina

Cak i da su svi podaci o iznosima tacni, komentari na kraju teksta su vise nego netacni, iskljucivo su ideoloski motivisani. Za takve tvrdenje nema bilo kakvog pokrica u arhivama i svedocenjima svedoka, znaci u istorijskoj gradji. Istoricar

cole

pre 12 godina

Kakvo kidnapovanje teme sa poslednja dva paragrafa u tekstu. I rezultat je tu: prebrojavanje zrtava i doprinosa istoka i zapada umesto produbljivanje tokova i namena drzavnih rezervi. Meni se cini da su delovi o "narucenom bombardovanju Srba (?!)(pa jos u Bihacu) od strane Tita.." i o "naplacivanju svake bombe" itd proizasli iz drugacije metodologije istrazivanja u odnosu na ostatak teksta o putevima tog zlata.

Perica

pre 12 godina

Vrlo je moguce, kako neki tvrde, da je vazniji motiv Amerikancima da se iskrcaju u Normandiji bio sprecavanje Sovjeta da ovladaju Evropom. Medjutim, pokusajte da zamislite kako bi danas svet izgledao da se to desilo. Da li bi bio lepsi? Ne verujem. Iznenadjuje me samo koliko rusofila ispliva na povrsinu cim neko u negativnom smislu pomene zapad. A "novinar" koji pise ovakve tekstove ni malo se ne razlikuje od cuvene Mile Stule iz devedesetih. Posto vec za sve svoje gluposti krivite Ameriku (mi smo organizovali martovski puc; oni su nam sapnuli na uvo, ali mi smo bili dovoljne budale da poslusamo) onda mozete biti prilicno sigurni i da je ovaj tekst narudzbina zapada koji priprema teren da na izborima pobede SNS i slicni radikali kako bi ocuvali nestabilnost u Srbiji.

Nebesko

pre 12 godina

Hvala vam na ovaj mali clanak.
Dosao sam do zakljucka,da oni koji su nas branili,samarali su i sleva i desna.
Kada ce jednom Sloveni da shvate,da sami sebi mogu da pomognu,a nikako neki saveznici.Kraljevi Knezovi i Patrioti.
Jos jednom puno hvala.
Nebesko

Rade

pre 12 godina

Koji nauk ovde da prihvatimo, Činjenice iz priloženog govore: Srbi su glupi, naivni, veruju drugima ili nezreo narod da ima stabilnu državau. Svuda i na sve strane je zlato išlo kao da nije bilo nijedne pećine u Srbiji. To je ipak bilo Srpsko a ne Jugoslovensko zlato. Čak su i Crnogorci pokratili jedan deo.

struja

pre 12 godina

Niste nam pojasnili, radi li se tu o zlatu Kraljevine Jugoslavije ili o zlatu Srbije? Jer ako je imovina bila Jugoslavije, svi konstitutivni elementi participiraju u toj količini. A vi iznosite kao da niko nije imao pravo na to osim Srbije! Vojvodina je ušla u sastav Kraljevine (nelegalno i nelegitimno sa 1/3 delom tadašnje Skupštine) kao konstitutivni element, dakle sa određenom sopstvenom imovinom. Otuda se postavlja pitanje i vojvođanskog dela ovog kapitala.

Eugen Kvaternik

pre 12 godina

Krasno, bit će da su izbori u Srbiji uskoro?

"Nigde se ne može naći podatak da je od Hrvata traženo da vrate onu tonu zlata koju su njihove ustaše uzele iz trezora."

A o ovome možemo razgovarati, oduzet ćemo vam to kada ćete plaćati ratnu odštetu.

dejanera

pre 12 godina

@Velimir Curgus
Pre 15-ak godina u jednim novinama je izlazio feljton o bombardovanju Jugoslavije u drugom svetskom ratu. U tom feljtonu je pisalo da su bombardovanje gradova trazili partizanski komandanti sa terena tako sto su zahtev upucivali u vrhovni stab a ovi onda prosledjivali saveznicima. Medjutim, kada su Slovenacki partizani trazili da se bombarduje grad u Sloveniji (mislim da je bio Maribor ili Kopar) drug Bevc (Kardelj) je Titu rekao da to ne dolazi u obzir jer saveznici bacaju "tepih" bombe i da ce izginuti mnogo civila! Inace cilj je trebalo da bude Nemacka komanda i oklopno-artiljeriska brigada koja se povlacila ka Austriji!
Za vreme celog tog rata Zagreb i Ljubljana (niti bilo koji drugi grad u Hr i Slo) nisu bombardovani ni jednom, a u Srbiji je bilo gradova koji su bombardovani i po 50 puta

Nedjeljni Komentar Blog

pre 12 godina

Dobar članak, hvala.
Ja sam na svom blogu pisao o dijelu te povijesti s fokusom na period nakon raspada:
http://nedjeljnikomentar.wordpress.com/2011/02/28/prodaja-zlata-republike-hrvatske-naslijedenog-diobom-bivse-sfrj/

Milorad

pre 12 godina

Ko vam narucuje ove tekstove da pravite od onih koji su oslobodili Srbiju zlikovcima? Pa i da su naplatili sve i jedan metak, pa sta? Sloboda ima cenu! Bolje u zlatu nego u zivotima. A setite se dede sto je juce pricao kako su mu Amerikanci spasli zivot iz logora i 5 meseci ga lecili od tifusa. Istorijska je cinjenica da je Amerika oslobodila Evropu, ko prica suprotno taj ili ne zna nista ili je u zabludi. Da nisu Americki vojnici ostavili 6 hiljada kostiju na plazama Francuske, Evropa nikada ne bi bila oslobodjena. Hitleru nije ni trebala Engleska, mogao je suvereno da vlada Evropom bez problema. I to bi tako i bilo, kao u filmu V for Vendetta da Amerika nije oslobodila Evropu a i Aziju i Afriku. Americi na sramotu ide bombardovanje 99te ali ni malo vise ni manje nego i samom Slobi tj. NAMA koji smo ga izabrali. Ali to ne znaci da sme da se ponistava cinjenica da bez Amerike danas bi ziveli u fasistickoj Evropi, ne smem ni da zamislim na sta vi svet licio da je Nemacka pobedila.

Miodrag Tacic

pre 12 godina

Kakav tekst! Koliko laži i raspirivanja mržnje prema zapadu. Pa nije Amerika kafana, pa da Tile i Koča naručuju bombardovanje i još po deset sa lukom.
*******

Eugen Kvaternik

pre 12 godina

Krasno, bit će da su izbori u Srbiji uskoro?

"Nigde se ne može naći podatak da je od Hrvata traženo da vrate onu tonu zlata koju su njihove ustaše uzele iz trezora."

A o ovome možemo razgovarati, oduzet ćemo vam to kada ćete plaćati ratnu odštetu.

Mordor

pre 12 godina

Dobar pokušaj. Autoru se mora priznati veština. Ceo tekst je pun iznosa i količina, čak do u gram zlata, tako da na prvi pogled čovek pomisli, "auuuu, bre, ovaj mora da je stvarno dobro obavešten, kad ovako sipa cifre i datume". (Naravno, sve je to neproverljivo jer ne navodi izvore.)

Međutim, ceo efekat je upropastio ovim pasusom:

"Amerikancima je posle Drugog svetskog rata uspelo da naplate sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpske gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje leteće tvrđave koje su donele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Leskovcu, Bihaću... Praktični Amerikanci su i za to imali pokriće: bombe na Srbe je tražio Josip Broz, preko svog generala Koče Popovića."

Ovde je jasno otkrio svoju pravu nameru: standardna (u prevodu: prizemna i tupava) antizapadna propaganda.
Moš' misliti, Amerikanci nam ispostavili račun za bombe! Baš zamišljam scenu: "Šta smo ono imali, gosin' Kočo? Aha, tog i tog dana, tamo i tamo, bačeno toliko i toliko tona bombi, OK. Dakle, to nam je, X dolara po bombi, khm, khm, ukupno Y miliona dolara. Plus porez." A Koča, kao pravi predratni gospodin, galantno plaća sve, plus 10% bakšiša.

Da nije bilo poslednja dva pasusa, ceo tekst bi izgledao mnogo verodostojnije. Što bi rekli Amerikanci bombaši, "don't go overboard". Zlatno pravilo uspešne propagande.

Neko

pre 12 godina

@Milorad
*** Bombe se ne naplaćuju, Ameri nisu štitili Jugoslaviju, Ameri su štitili sebe, u slučaju da je Nemačka zauzela Evropu i Afriku, zatim bi zauzela i Rusija, a onda bi nemačka i italijanska vojska bila slobodna da napadne i Amere zajedno sa Japancima, to bi bio kraj jedne imperije... Kad malo bolje razmislim bolje da su Ameri nestali, ionako kao nacija postoje malo više od 200godina, a ponašaju se k'o da su nalednici Vizantije ili Rimske Imperije.
P.S. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji podržava Amere, nakon onoga što su uradili 1999. Srbija je tada štitila svoje interese, koji njima nisu odgovarali. Možda je i to bombardovanje Beograda naručio Tito preko svog generala Koče Popovića, a?

Perica

pre 12 godina

Vrlo je moguce, kako neki tvrde, da je vazniji motiv Amerikancima da se iskrcaju u Normandiji bio sprecavanje Sovjeta da ovladaju Evropom. Medjutim, pokusajte da zamislite kako bi danas svet izgledao da se to desilo. Da li bi bio lepsi? Ne verujem. Iznenadjuje me samo koliko rusofila ispliva na povrsinu cim neko u negativnom smislu pomene zapad. A "novinar" koji pise ovakve tekstove ni malo se ne razlikuje od cuvene Mile Stule iz devedesetih. Posto vec za sve svoje gluposti krivite Ameriku (mi smo organizovali martovski puc; oni su nam sapnuli na uvo, ali mi smo bili dovoljne budale da poslusamo) onda mozete biti prilicno sigurni i da je ovaj tekst narudzbina zapada koji priprema teren da na izborima pobede SNS i slicni radikali kako bi ocuvali nestabilnost u Srbiji.

struja

pre 12 godina

Niste nam pojasnili, radi li se tu o zlatu Kraljevine Jugoslavije ili o zlatu Srbije? Jer ako je imovina bila Jugoslavije, svi konstitutivni elementi participiraju u toj količini. A vi iznosite kao da niko nije imao pravo na to osim Srbije! Vojvodina je ušla u sastav Kraljevine (nelegalno i nelegitimno sa 1/3 delom tadašnje Skupštine) kao konstitutivni element, dakle sa određenom sopstvenom imovinom. Otuda se postavlja pitanje i vojvođanskog dela ovog kapitala.

zoran

pre 12 godina

DA nije bilo Sovjeta , svi vi pro-zapadni, pevali bi vi Danke-dojchland....ko ne bi pevao i to glasno, ishao bi "svojom" voljom na drushtveno korsitan rad dok ne bi nauchio da peva. To bi obichno bio neki logor u bespucu , te bi se pesma orila od jutra do sutra.

Knjige u shake i nauchite istoriju pre no sto se javljate sa komentarima koji su bazirani na "znanju" stechenom preko CNN-a i slichnih izvora.

Муња

pre 12 godina

То су нам наши савезници прво су направили побуну (британски агенти) па нам касније све лепо наплатили са каматом. Тужна истина ми као народ смо највећи губитници били у том рату уместо да смо прихватили лепо тројни пакт у коме се није тражило од нас да војно учествујемо већ само да допустимо фашистичким снагама да пређу преко наше земље. Да није избила побуна код нас вероватно би Немци заузели Москву и били победници у рату, јер Американци нису имали снаге да сами савладају Немачку.

Nikola

pre 12 godina

Nije to nikakav tekst protiv Zapada nego samo gola istina,koja se provlaci vekovima kroz odnose naseg naroda i zapadnih sila.Nikad tu nije,niti ce biti ljubavi zato sto se oni uvek plase uticaja Rusije na nas.Iz tog straha prema nama kao ruskih prijatelja proistice i taj odnos mrznje prema srpskom narodu i stalna zelja ne za pomoci nama nego za iskoriscavanjem nasih prirodnih i ljudskih resursa.

Nebesko

pre 12 godina

Hvala vam na ovaj mali clanak.
Dosao sam do zakljucka,da oni koji su nas branili,samarali su i sleva i desna.
Kada ce jednom Sloveni da shvate,da sami sebi mogu da pomognu,a nikako neki saveznici.Kraljevi Knezovi i Patrioti.
Jos jednom puno hvala.
Nebesko

Konstantin Desisti

pre 12 godina

Amerika nije kafana, vec jarko osvetljeni striptiz bar sa kazinom, bankomatom koji kao slucajno "sazvace" svaku trecu novcanicu, i desetak ogromnih izbacivaca koji, kad nema posla, prebijaju kako goste, tako i slucajne prolaznike koji setaju par stotina metara od ulaza u lokal.

istoricar

pre 12 godina

Cak i da su svi podaci o iznosima tacni, komentari na kraju teksta su vise nego netacni, iskljucivo su ideoloski motivisani. Za takve tvrdenje nema bilo kakvog pokrica u arhivama i svedocenjima svedoka, znaci u istorijskoj gradji. Istoricar

Velimir Curgus

pre 12 godina

Sama priča o sudbini zlata vrlo je zanimljiva. Nije, međutim, jasno čemu služi zaključak o bombardovanju i naplaćivanju amričkih bombi. Te su bombe, kao, tražili da se bacaju na srpske građane Tito i Koča Popović! Da li ste vi normalni? Valjda se tražilo bombarodvanje nemačkih trupa i saobraćajnica kojima su se Nemci povlačili iz Grčke.
O tome kako se na ratu profitira i ko sve profitira može se svašta napisati. Između ostalog i to ko je od Srba profitirao na vojnim nabavkama u Prvom svetskom ratu.(Nazivali su ih ratni bogataši!) Zbog toga priče o naplaćenim pertlama i bombama imaju taj besmisleni ton o večnoj zaveri svih protiv Srba. Od neolita do postmodernizma.

Veljko

pre 12 godina

Sve je to 'historija'.

20 mil. sovjeta je izginulo zato sto je Staljin hteo da udje u Berlin,ne samo da oslobodi SSSR.Jos je tamo bio istocni front,plus je terao vojnike,nozem na tenk...
Svi su lepo naplatili,ameri zapad,sovjeti istok.

Mi ne mozemo navatati novac koj je Sloba pokrao i poslao na Kipar,uz pomoc danasnjih tajkuna...a ne neko zlato pre 70 godina.

Danasnji politicari,istom merom trose nase 'zlato' u vidu javnih nabavki,nekontrolisane potrosnje,korupcije,afera,privatizacija itd.

Divac

pre 12 godina

@Milorad Nemam nista protiv Amerikanaca, i sam sam pro zapadno orijentisan, ali ipak treba znati istoriju pre nego sto se nesto napise. Amerikanci su ratovali samo sa Japanom, sve dok Crvena Armija nije porazila Hitlerove snage ispred Moskve, i krenula ka Berlinu. Tada je brze bolje organizovan sastanak u Teheranu, prvi sastanaka na kome je Staljin bio u drustvu "zapada", jer se vec tad videlo da ce Nemacka izgubiti rat. Naravno Amerikanci su hteli preko svojih poslusnika Engleza, da sacuvaju svoj interes u bar jednom delu Evrope. Tada su zvanicno podelili Evropu na dva dela. Tako da je iskrcavanje u Normandiji takticki bio potpuno pogresan potez, jer je bilo dovoljno drzati napetost, ili ti pretnju od napada, a za to vreme Sovjeti bi sigurno osvojili Berlin, jer Nemci iz straha od saveznickoh napada ne bi pomerili jedinice na istocni front. Glavni problem je sto je strah od komunizma bio jaci od svega, kao sto je i danas u celom kapitalistickom svetu, i ako je vec postojao dogovor o podeli Evrope. Jednostavno, strah od komunizma, i nepoverenje u Staljina su doveli do tog nezapamcenog masakra mladih vojnika, bez ikakve potrebe. Tako da reci da su Amerikanci oslobodili Evropu je glupost nad glupostima. Oslobodili su je Sovjeti (ne Rusi), i Partizani u svim drzavama Evrope, uz manju pomoc Amerikanaca, i to tek kad je kraj rata bio na vidiku.

Rade

pre 12 godina

Koji nauk ovde da prihvatimo, Činjenice iz priloženog govore: Srbi su glupi, naivni, veruju drugima ili nezreo narod da ima stabilnu državau. Svuda i na sve strane je zlato išlo kao da nije bilo nijedne pećine u Srbiji. To je ipak bilo Srpsko a ne Jugoslovensko zlato. Čak su i Crnogorci pokratili jedan deo.

hej

pre 12 godina

Milorade,

USA je izgubila 418,500 života u Drugom svetskom ratu a Sovjeti 23,400,000. Izvor http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Pa ti računaj ko je oslobodio Evropu.

Braindead

pre 12 godina

Milorade, Amerika je porazila Japan, ali su Evropu oslobodili Sovjeti... Sloboda Evrope je placena milionima sovjetskih zivota.


Izvanredna je tema, mozda malo konfuzno obradjena. Na aerodromu Kapino polje, kraj Niksica, osim ogromne kolicine zlata ostale su i ogromne kolicine novca u papiru. Taj novac je razgrabljen i u kratkom periodu prije nego je obezvrijedjen ljudi su kupovali citave zgrade po Niksicu. Ima jako zanimljiv film na tu temu - \"Zle pare\".

Zeka

pre 12 godina

sjajan text, malo kanfuzan ali sjajan...po pricanju rodjaka iz Niksica, avion kad je poleteo bio je toliko tezak da su izbacivane poluge pa se lokalno stanovnistvo po malo snaslo....u ostrogu su nemci zarobili nesto zlat, srebro su stavili u rudnike iznad niksica, to su vecinom nemci uzeli..
sto se tice samog rata, ne znam sta da vam kazem, englezi platili da glupi srbi zanimaju hitlera...nama rat nije bio potreban, samo je narod izginuo, zemlja porusena i dosao je komunizam....a ameri su najveci trgovci...svi pobunjenici arapskog proleca sada placaju ustanak americi...pa i mi smo platili 5.oktobar amerima.setite se sartida za 24 mil dolara....

Ljubisko

pre 12 godina

Hvala novinaru na ovom izvanrednom tekstu. Ovoliko podataka na jenom mestu a o tako škakljivoj temi, odavno nisam pročitao. Hvala još jednom.

Shomi

pre 12 godina

@Milorad,
ti decko previse gledas History Channel. Bolje bi bilo da procitas nesto u vezi WWII. Cinjenica je da su se Ameri iskrcali u Evropu samo zbog prodora Rusa i sloma Nemaca, tj. da Rusi ne bi zauzeli veci dio Evrope. Najbolje i najveci broj nemackih jedinica je bio na istocnom frontu,prije i posle iskrcavanja Amera. Sama ta cinjenica ti govori od koga je pretila veca opasnost po Nemce. Pa po jedna nemacka divizija, nekada i brigada, je uspjevala zaustaviti napada ssaveznickih snaga, dok na istoku ni nekoliko armije to nije uspjelo.

nabukodonosor

pre 12 godina

"Propio si tri livade, crni Miloraaade...." Zato ti slabo ide racunica i sa polugama i sa ljudskim zivotima.
I jedan zivot nema cenu, a kamoli hiljade, da ne govorimo o ciframa, ali apostrofirati 6000 stradalih Amerikanaca, a ignorisati milion izgubljenih zivota na tlu Jugostavije u Drugom svetskom ratu, to je vrhunac cinizma.

Milanovic

pre 12 godina

Meni se najvi[e sviđa kako je knez Pavle poslao zlato u Englesku, a posle su mu oni to lepo vratili proglasivši ga "Hitlerovim prijateljem". Anglo - saksonska ( germanska )dvoličnost.

dejan

pre 12 godina

Milorad ako niste znali Franko je vladao do smrti 20. novembra 1975 godine tako da prica o oslobadjanju Evrope od fasizma koju su ameri odradili ne pije vodu. Zbog cega je dozvoljeno ovom fasisti da toliko dugo vlada znaju verovatno samo Vasi favoriti.

cole

pre 12 godina

Kakvo kidnapovanje teme sa poslednja dva paragrafa u tekstu. I rezultat je tu: prebrojavanje zrtava i doprinosa istoka i zapada umesto produbljivanje tokova i namena drzavnih rezervi. Meni se cini da su delovi o "narucenom bombardovanju Srba (?!)(pa jos u Bihacu) od strane Tita.." i o "naplacivanju svake bombe" itd proizasli iz drugacije metodologije istrazivanja u odnosu na ostatak teksta o putevima tog zlata.

Nedjeljni Komentar Blog

pre 12 godina

Dobar članak, hvala.
Ja sam na svom blogu pisao o dijelu te povijesti s fokusom na period nakon raspada:
http://nedjeljnikomentar.wordpress.com/2011/02/28/prodaja-zlata-republike-hrvatske-naslijedenog-diobom-bivse-sfrj/

Мина

pre 12 godina

Боже, па ко још гледа шта је уграћено у темеље демократије?! Српске пертле? Јеврејски златни зуби? Битно је да темељи добро држе, што је очито...Негде сама прочитала да је пар дана пре рушења "близнакиња" у колонама камиона одвожено злато депоновано у темељима тих зграда Светског трговинског центра. Хорор...

Prakticar

pre 12 godina

Sine Milorade, znas li ti ista? Pogledaj broj zrtava kod sovjeta pa kod amera prilikom trke ka Berlinu pa ce ti biti jasno ko je koliko ginuo. Nije sporno da su svi bili na istoj strani i da su ameri jako doprineli brzem kraju rata svojim danonocnim bombardovanjem Nemacke ali su britanci i rusi odradili veliku vecinu posla.

SevarlicA

pre 12 godina

Naš problem je što smo iz svih ratova izlazili sa samo pozitivnom pričom o ratu i našim "pobedama". Tako da je naš narod zbog svih dešavanja u 19 i 20-om veku zaražen kompleksom nepobedivosti. Da je objašnjeno narodu koliko nas je koštao prvi svetski rat, i kako su se naši "saveznici" okoristili o naše žrtve, iskreno verujem da u narodu ne bi bilo kritične mase za obaranje trojnog pakta. Već bi lepo bili neutralni kao Švajcarci, i gledali svačijeg vojnika kao gosta kome treba da isteramo pare iz džepa.
Svega smo imali, ali praktične i kolektivne pameti nikad.

Mi lan

pre 12 godina

Ljudi,ovaj tekst je sjajan. Ali ne zbog toga gde je 35 tona zlata od pre rata,jer naravno da svaka pomoc kosta. A,i da smo vredni lako bi to nadoknadili. Mene je ovde sokiralo i to da su i ovi mangupi pucisti ladno zapalili iz zemlje cim je pala prva bomba i to sa sve zlatom.:)) Digli dreku,digli narod...bolje grob nego rob...pokupili tozla i tutanj prvim avionom. Vrhunski,zar ne? Taj podatak mi do sada uopste nije bio poznat. Hvala. :)

dejanera

pre 12 godina

@Velimir Curgus
Pre 15-ak godina u jednim novinama je izlazio feljton o bombardovanju Jugoslavije u drugom svetskom ratu. U tom feljtonu je pisalo da su bombardovanje gradova trazili partizanski komandanti sa terena tako sto su zahtev upucivali u vrhovni stab a ovi onda prosledjivali saveznicima. Medjutim, kada su Slovenacki partizani trazili da se bombarduje grad u Sloveniji (mislim da je bio Maribor ili Kopar) drug Bevc (Kardelj) je Titu rekao da to ne dolazi u obzir jer saveznici bacaju "tepih" bombe i da ce izginuti mnogo civila! Inace cilj je trebalo da bude Nemacka komanda i oklopno-artiljeriska brigada koja se povlacila ka Austriji!
Za vreme celog tog rata Zagreb i Ljubljana (niti bilo koji drugi grad u Hr i Slo) nisu bombardovani ni jednom, a u Srbiji je bilo gradova koji su bombardovani i po 50 puta

mirkopazimetak

pre 12 godina

"Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji." Selimovic

Marko

pre 12 godina

Ne znam zasto se uvek spominje neko nase "saveznistvo" sa silama saveznicama u I i II svetkom ratu kada to, prosto, nije istina. Mi nismo imali ni jedan ugovor potpisan sa silama saveznicama, te formalno nismo nikad ni ratovali sa njima na istoj strani. Odatle proizilazi da nikada nismo ni imali nikakva prava ni obaveze po tom pitanju.
Cak, u I svetkom ratu smo odlucno odbili da potpisem pristupanje Saveznicima. To je cuveni Londonski ugovor, po kome bi granice Srbije bile one cuvene. Mi smo se radije odlucili da stvorimo Jugoslaviju, i od Italijana nase neprijatelje koji su nam lepo vratili sve kada se nasa vojska nasla na obali mora a oni odbili da nam pomognu.
U II svetskom ratu je nas doprinos zanemarljiv osim u medjusobnom satiranju, te prosto tu ne znam zasto se spominje Rusija, SAD ili bilo ko u ikakvoj vezi sa nama.

nobody

pre 12 godina

@braindead:

U vezi tih para i obezvredjivanja koje pominjes, to se odnosi samo na NOVAC, a ne na zlato. Naime, kod Niksica je bila jedna pecina u kojoj je sav novac iz narodne banke sakupljen i zapaljen. Medjutim, kada su ulaz zatrpali dinamitom, obrusio se deo svoda i zemlja je ugasila pozar.
Tako su lokalni stanovnici nasli novac, za koji nisu znali da vise nema nikakvu vrednost. Ostalo je zabelezeno da je jedan siromasak bez igde icega dosao u Niksic sa gomilom novca i poceo da kupuje sve sto se moglo kupiti. Kuce, placeve, raznu robu...a onda su i drugi saznali za pecinu i shvatili su da novac nema neku vrednost, da verovatno nece ni imati. Tako je i bilo. Ko je prodao, kajao se... ko je uspeo da kupi, posrecilo mu se....zivot je cudo.

Nikolas

pre 12 godina

Zlato je moralo biti izneseno,i to je bio pametan potez.
Da se krilo po pecinama,kao sto neki pisu,ne mogu da verujem.


Problem je nastao kada je krenulo iznosenje...
Pokazali smo i tad,kakvi smo.Od djenerala do seljaka.

Ni danas nismo bolji.
Milijardu evra viska,za javne nabavke.
850 mil. evra za agencije.
600 mil. evra za Kosovo.
Tek za privatizacije,korupciju,ne zna se broj.

Koliko je sva ta svota novca u zlatu?