Subota, 28.01.2012.

00:10

Kupili smo Železaru - šta sa njom?

Odluka Vlade Srbije da za jedan dolar <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&amp;mm=01&amp;dd=28&amp;nav_id=577735" class="text-link" target= "_blank">preuzme Železaru u Smeredevu</a>, sada velikog gubitaša, od Ju Es stila izazvala je oprečne reakcije u javnosti.

Izvor: B92

Kupili smo Železaru - šta sa njom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

150 Komentari

Sortiraj po:

Troml

pre 12 godina

Kupili smo Železaru - šta sa njom?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drugi dio ove rečenice obično
se postavlja prije kupnje.

Vracarac

pre 12 godina

Verovatno ce sada da je postavimo na noge i platimo sve dugove pa da prodamo ponoivo za sicu i opet niko nece odgovarati,ma smejurija

eh...

pre 12 godina

Mislim da su Ameri samo iskoristili penal - tj sansu da se izvuku iz posla koji je manje profitabilan od tog istog posla na nekom drugom mestu (daleko od Evrope). Nasi su naravno naseli, jer nemaju pojma o kapitalizmu a izbori su jako blizu. Sve u svemu, dinar tj nase plate padaju, drzavni dug se uvecava, MMF negoduje, a akcije US Steel-a rastu... Drugcije nije moglo da bude jer kad sva jaja stavite u jednu korpu, neko vas drzi za m...

Raja

pre 12 godina

Par elemntarnih pitanja:
Moze li mi neko odgovoriti sta su po obrazovanju direktori npr:
1. Daimler-Benza
2. Tissen Krupp-a
3. M.A.N. i da neredjem dalje ili: Sta je po obrazovanju bio najbolji direktor Krajslera svih vremena?
Odgovori na ova pitanja pokazace prstom na uzroke svih problema u Srbiji.

Rale

pre 12 godina

Mnogi ne znaju ali stvari su malo drugacije. Nije poslednje ulaganje bilo na uduvavanju ugljene prasine, vec krajem godina na novu deponiju, kao i novo filtersko postrojenje.
Takodje ne poznajete materiju, sam proces proizvodnje, cenu iste itd, ali cinjenica je da zelezara moze sama sebe izdrzavati. To sto su amerikanci otisli nije zato sto imaju gubitaka, vec zato sto nemaju dobit koliku bi oni zeleli.
Zapravo ima li smisla drzati fabriku koja zaradjuje tek za osnovno funkcionisanje i nesto preko zarade. Znate, vi necete prodavati na pijaci paklu cigareta ako imate samo jedan dinar dobiti, vec cete traziti nesto isplativije ili pak neke druge cigarete gde mozete zaraditi 3 dinara.
Sto se tice onih kojima bi bilo draze da je zelezara zatvorena, jesu li svesni da bi mozda i oni ostali bez posla. Igrom slucaja radim na takvom mestu gde sam stalno u kontaktu sa dobavljacima. Verujete li da neke firme 99% svog poslovanja baziraju na USS. Od tih firmi neke imaju i preko 200 zaposlenih, a da ne pricam o vecim firmama.
Zatvaranje zelezare ne bi ostavilo na ulici 5500 zaposlenih, vec je ta cifra daleko veca, da ne kazem preko 20000 ljudi. Nisu to samo firme koje saradjuju sa USS, vec i firme koje zive od radnickih plata, pocev od prehrambenih objekata, pa do prodavnica teh robe.
Monogi ne znaju ali zatvaranje zelezare bi povuklo sa sobom hiljade sitnih firmi, privatnika, a mozda ste bas vi jedan od njih.

Dejan

pre 12 godina

Obecano je 200.000 novih radnih mesta, a sta se uradilo? Sada ce svi poreski obveznici izdvajati novac da se pokriju gubici u zelezari u Smederevu.

Verica

pre 12 godina

Sa ekonomskog gledista ako je neko u gubitku, a nema nerasporedjeni dobitak kaze se da nema zaduzenja. Kako se pokrio taj gubitak?

Gordana

pre 12 godina

Odakle ce se naci milioni evra koji su potrebni za proizvodnju? Da li ce se taj novac uzeti od penzionera ili od ce se smanjiti izdavanja za narodne kuhinje?

Rifat- Novi Sad

pre 12 godina

Sramota je da ministar ekonomije daje izjavu, da je to odluka socijalne prirode, kada je ocigledno da je to politicka odluka pred izbore.Kako on misli da ce radnici zaraditi svoju platu , kad to nisu mogli ni kod predhodnog vlasnika koji firmu zbog toga i prodaje. Ocigledno je da ce tu platu obezbediti svi zaposleni radnici u Srbiji punjenjem budzeta. A sta je sa ostalim nezaposlenim koji nemogu da zrade za platu?

Rale

pre 12 godina

Ponudite je njemačko-amričkom koncernu ACRONI.
Oni su kupili željezaru u Jesenicama u Sloveniji, rade odlično a i tehnologija je manje-više ista.

Laszlo

pre 12 godina

Da se izgradi "Sartid" u bivšoj SFRJ podignut je kredit od 600 miliona dolara. Posle 12 godina neplaćanja, zatezne kamate na kamatu dostigle su više od duplo. Prodat je za menj od 30 miliona samo par godina kasnije. Sad kad su napravili minus, pokupili što valja vraćaju nam. Ko zna o čemu pišem jasno mu je da je sve ovo smešno...

Miki

pre 12 godina

Nisu mogli da prodaju (za pristojne pare) Telekom, a naći će strateškog partnera za Železaru od koje su Ameri (pa i sam Bog) digli ruke!?

Нешко

pre 12 godina

А ја бих исто све да упитам да ли знате гдје је нестала сва она војна техника коју је министар војни "реформирао". Сви квалитетни челици уграђени у све оне тенкове, транспортере, артиљеријске цијеви итд. што је раходовано, а што је војска довукла из других република или имала по небројеним магацинима по Србији.
Е видите нема више шта да се "реформише" и извози па више није исплатљиво бити власник жељезаре.

surreal

pre 12 godina

A zasto bi drzava trebala da dovrsi privatizaciju? Da bismo kod privatnika radili za 200 eura i da on ne bi placao poreze i nama doprinose?

xXx

pre 12 godina

Svima koji veruju u ispravnost drzavnog intervencionizma tolpo savetujem da procitaju KONKURENTNOST prof. Porter.Primeri i dosadasnja praksa navedena ce ih vrlo lako razuveriti.Neprihvatljivo losa mera je bila kupovina Smedereva,Srbija u ovom trenutku novac iz budzeta umesto da stedi,prodajom EPSa,ZTPa,PTTa i Telekoma ona dodatno opterecuje budzet i povecava deficit ukljucivanjem u sistem jos jednog velikog gubitasa,a indirektno utice i na ovako lose trziste stvaranjem drzavnog monopola.Neverovatno je koliko se plasimo promena i koliko nas to vuce unazad.Imamo los sistem i u narodu postoji ocigledan strah da sistem postane jos gori i onda opravdavamo ovakve poteze.PODIZITE NIVO OBRAZOVANJA,PUSTITE ZELEZARU I METALE!100 miliona u obrazovanje!!!!

Dejan

pre 12 godina

Pa kako nije svima jasno da ne kupuje "država" železaru za 1 dolar nego: ZA 1 DOLAR KUPUJE - MINUS STOTINE MILIONA DOLARA - dakle, daju 1 dolar da bi MOGLI DA DAJU JOŠ STOTINE MILIONA DOLARA!

igor82

pre 12 godina

uspeo sam nekako u ovoj srbiji da konacno ustedim 2 evra.

posto je kostic kupio secerane za 3 evra i vlada srbije sartid za 1 dolar, evo ja bih da ponudim 2 evra za sartid. drzava ce biti u plusu(prvi put), a ja preuzimam za 2 evra.

jel se isplati ili bolje u kladionicu?

Unuk

pre 12 godina

Po mom misljenju je odluka odlicna i da ostane u drzavnom vlasnistvu,samo politicari i direktori da prestanu da kradu.Ovo kazem jer bi za socijalna davanja bilo vise sredstava u budzetu s obzirom da su nas kreditno prezaduzili.
Zelezara kao zelezara,sve jedno radnici bi i onako i ovako zavrsili na drzavnim jaslama.To sa masinskog preradjivackog aspekta,a ne ekonomskog pravnog.
Od kako smo ekonomistima sa racunaljke dopustili da vode fabrike i firme,od tog trenutka nam je ekonomija krenula nizbrdo.

neinformisani

pre 12 godina

Zna li mi neko reci pod kakvim uslovima se prodala ova železara koja je podizana na generacijama? Mogu li se tužiti ovi Ameri za eventualno kršenje ugovora i neispunjenje preuzetih obaveza? Bojim se da ovim 1$ aminujemo i opraštamo nanetu štetu državi...Volio bih čuti nekog od radnika da li je uloženo išta u ovo postrojenje od dana preuzimanja ili je uništeno i postojeće?

tatab

pre 12 godina

ZA sve "stručnjake", od M. Kovačevića pa na dalje, u željezaru je od 2003-2004 uloženo u izmenu tehnologije preko 70mil$, poslednja investicija je puštena u pogon u septembru 2011, uduvavanje ugljene prašine u visoku peć, oko 50mil$. To, onako, tek da se zna da ovo nije neko tehnološko groblje, ovde je ugrađena savremena tehnologija, da ima liniju za galvanizaciju limova verovatno je ne bi ni napuštali!

Radovan

pre 12 godina

Dečice moja,

zaboravili ste da se u SFRJ radilo u dve smene i vlasnik industrije bila je država.
Kako je krenulo rasturanje države, svi ste krenuli u pljačku države jer je to najslađe.
Privatnici su pokazali za ovih 20 godina šta znaju i umeju da rade.
Kukate da vam je danas teško i pljujete po sistemu u kome su radili vaši roditelji i obezbedili vam egzistenciju, a hvalite privatan biznis, koji je sve očerupao, a nije stvorio nove proizvode i zapošljavanja.
Da li zaista mislite da su privatnici na zapadu ili istoku, kao i lopovi, samostalni ili neko stoji iza njih.
Jedan Bili Gejts daje milijarde, pitanje je da li su njegove, za čudne humanitarne poslove.

Ima rešenje za željezaru.

Profesori i menadžeri koji su podsticali otuđenje fabrika od države unazad 20 godina (odumiranje države) i koji kritikuju ovaj događaj, da se uključe u rukovodstvo željezare i neka pokažu svoje znanje iz ekonomije, marketinga, računovodstva i upravljanja proizvodnjom, a za postignuti uspeh, da im se država bogato oduži vlasničkim akcijama u značajnom iznosu. Ne pare, već akcije. Jer fabrike propadaju zato što se iz njih izvlače pare, unazad ihahaj.

To bi bilo rešenje jer oni pucaju od znanja. Grehota je ne iskoristiti takav intelektualni kapital koji stoji neiskorišćen, a željezara traži najbolje umove. Ne privatnike, već umove. Ne treba da orete i kopate, već mozak da uključite kako bi primenili naučeno.
Skrećem pažnju ponovo, fabrike propadaju zbog krađe para, a ne zbog sunčanih pega.

LJUBICA

pre 12 godina

Zelezaru smo prodali Amerikancima bud zasto i bez ikakvih obaveza i to je prema misljenju vladajuce koalicije bila najuspesnija privatizacija. Sada smo je preuzeli sa svim obavezama i sa svim dugovima. Ko ce i od kojih para to da placa?

mmmm

pre 12 godina

DOBRO KAŽE GSN: TOPLICA A POVEZATI I SA DRUGIM PROIZVODNOM PROGRAMIMA U ZEMLJI A I ONIMA KOJI SU U PLANU ČIM ŽELEZARA MALO STANE NA NOGE NAĆI NOVOG STRATEŠKOG PARNERA I PRODATI!

predlog za generalnog direktora

pre 12 godina

Ja predlazem da sada na celo Zelezare kao generalnog direktora postavimo Slobodana Antonica. On se nekako najvise upirao da celu stvar sa Zelezarom prikaze kao prevaru veka. Mislim da bi bilo posteno da on sada dobije priliku da vodi to preduzece i da nam svima pokaze kolike smo to profite izgubili zato sto smo prodali jednog od najvecih gubitasa Amerikancima.

batica

pre 12 godina

Ni jedna odluka koju je ova vlast donosila proteklih godina nije bila dobra za Srbiju. Losa politika drzavnog vrha dovela nas je u ovo haoticno stanje. Planovi bez ideja i bez jasnog cilja.

Preddy Baer

pre 12 godina

Glupost.

Istorija je pokazala da u kriznim vremenima drzhava treba da investira u kapitalne projekte i time pomogne pokretanju posustale industrije.

Dakle u ovo vreme, kada je radna snaga jeftinija, treba graditi mostove, auto-puteve, skole, bolnice i ostalu strateshku infrastukturu. I to bez stranih partnera koji bi ulaztili u suvlasnishtvo i izvlacili profit napolje, vec upravo preko domacih firmi (Energoprojekt, Zelezare itd)

Vendi

pre 12 godina

UGOVOR NA "SUNCE"! Ma kakav 1 dolar! Ponovo zamagljivanje i bacanje prašine u oči! Mnogo je otvorenih pitanja:
1. Zašto nije besplatno, bez naknade, nego za 1 dolar? Zato što se PDV plaća .........................!
2. Šta se dobija time što država postaje vlasnik? Kada je trebao da se proda Telekom (najprofitabilnija firma u zemlji) danima smo slušali ubeđivanja da država ne može kao vlasnik dobro da vodi preduzeće(a)! A kako će sada kada je železara u velikoj dubiozi!?
3. Kolika su dugovanja železare? Da li je to naznačeno u ugovoru o prodaji (kupovini)? Bilo bi interesantno da javnost sazna kolika je to cifra! Ko će da namiri ta dugovanja? Država? Iz kojih para? Na štetu kojih izdataka? Kako će se obezbediti sredstva za isplatu zarada nekoliko hiljada radanika? Da li uskoro možemo da očekujemo rebalans budžeta?

Ekonomista

pre 12 godina

Ajde da malo iskljucimo emocije i ideoloska opredeljenja.
Da ne bude zabune pristalica sam slboodnog trzista i kapitalizma.

1) Zelezara je kupljena za 1 dinar bez dugova (lepo pise u odluci vlade)
2) Zelezara trenutno pravi gubitke, ali je to stvar privrednog ciklusa odnosno recesije. U krizi se manje proizvodi, proizvodjaci prodaju zalihe i oprezno gledaju na sledeci period. Po izlasku iz krize traznje ce se vratiti na staro a samim tim i profitabilnost zelezare
3) Zatvaranje zelezare je jako skupo (potrebno je konzervirati peci i ostalo) i posle dugo traje da se ponovo stavi u funkciju
4) TI ljudi koji bi ostali bez posla bi proveli 6 meseci na birou gde bi primali kompenzacije sto bi drzavu kostalo oko 6 miliona eura mesecno(5000 zaposlenih * 120 eura).A ne radi se samo o njima, svi su na neki nacin povezani sa Zelezarom (druge firme, budzet grada i slicno)
5) Ono malo ljudi sto vredi bi pobeglo u druge zemlje industrije i buduci kupac ne biimao onih 100 neophodnih ljudi bez kojih zelezara ne moze da radi.
6) Ona ce u narednom periodu praviti gubitke, nesumljivo, ali ti gubici umanjeni za preostale troskove koji bi nastali gasenjem ce biti nadoknadjeni iz prodaje koja ce uslediti za godinu dve.

TOliko...

Nevena78

pre 12 godina

Nema to veze ni sa zelezarom ni sa radnicima da ne ostanu bez posla, to je samo jos jedan potez u pred izbore ne bi li dokazali kako oni brinu o ljudima. Ne vredi, ja im vise ne verujem.

vladas

pre 12 godina

I sad treba da nas navucete kako ste uradili dobru stvar pred izbore onako da se svi dobro zapitamo,pa vi i niste toliko losi. I tu zelezaru ce te sahraniti ili se zaduziti zbog nje.

Choban

pre 12 godina

Dobro bre dali je ovima neko rekao da u Evropu nemožeš ući prljave i poderane odeće a kamoli " go i bos "?? Ili nas misle uvesti u Evropu kao " zavijene u crno "????

Igor

pre 12 godina

Otkud im pare da subvencionisu jos jednu fabriku,ako amerikanci nisu mogli zbog krize da budu u plusu???
I ako ameri nisu mogli da je izvuku,kako bi neko drugi mogao?ima carobni stapic???
A i zanima me da li ce zaposleni u Zelezari,sada kada su ameri otisli,da odjednom zaborave radne navike i nacin poslovanja,i da se vrate na "stari nacin",vataj krivinu,idi na lazna bolovanja,jer radili,neradili dobijace platu od drzave?
Ovo je bio najgori moguci nacin resenja USS Srbia....kupili su fabriku,zaradjivali dok je islo- e pa sada je to njihov problem,kada ne ide... sta ce biti sutra? Fiat LZero ne prodje dobro,italijani kazu mi odlazimo,a nasi otkupe zastavu i pocnu opet jugice da prave???
Dizaster resenje...

slavisa

pre 12 godina

Pa ako su je vec otkupili sa svim obavezama i dugom za jedan dolar zasto onda ne postave tu novu liniju i uloze dodatnih 80 miliona evra za proizvodnju lima za automobije. Ako je vec strteski vazno da zelezara radi zar nije strateski JOS VAZNIJE bas da i udu u proizvodnju takvih limova za sasije novih automobila i to naravno za nove Fijatove automobile koji ce se praviti u Kragujevcu!? KAKO CE TO BITI SRPSKI FIJAT!?

Srbin fr

pre 12 godina

Ako vi neznate sta da radite sas ovaj gigant,dajte ga Dinkicu on to najbolje zna,kao isa stotinak fakrike u Srbiju,a to je katanac ..

Vizionar

pre 12 godina

Vidim da su se neki komentatori stvarno zabrinuli oko zelezare? Uveravam vas da nema mesta panici jer cemo i kod sledece prodaje zelezare da ponovo "zaradimo" kao i prvi put. Sta to znaci: Dakle , prodacemo je za 1/2 $ .

imam ja resenje

pre 12 godina

Niste meni jasni vi ljudi. Sada kukate zato sto vam je zelezara vracena. Pa jel se secate da ste do pre neki dan kukali kako su nam oteli zelezaru za dzabe (i tako zadnjih 10-ak godina)? Nevalja kad je drze ameri, ne valja kad je nasa. Pa sta vama valja? Nije valjda da ste se uplasili da niste dorasli zadatku da vodite zelezaru? A ako ste se uplasili, ja vam predlazem da lepo sada pozovete sve one prodavce magle, koji su vam do pre neki dan pricali o tome kako je zelezara data za dzabe, i koji su na tom primeru izgradili reputaciju postenjacina i patriota, da njih lepo pitate sta dalje da radite sa zelezarom. Eto, ostvario se njihov san, vracena vam je zelezara, sada bi valjda trebalo da nam procvetaju ruze.

nebeska privreda

pre 12 godina

@Jocadj
"Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…"
Evo sad ces dobiti priliku da sam pokrenes proizvodnju i da ojacas privredu zemlje (valjda ti je jasno da su bili u stanju da sami pokrenu privredu i uposle fabrike, ne bi im Sartid bio najveci gubitas, i ne bi im secerane bile pred stecajem).

Mario Bros

pre 12 godina

Zašto toliko pljuvati Beograd kao jedinog krivca, pa i ako tamo idu pare. Ipak tamo živi 30% ljudi ove zemlje pa bi bilo i normalno da im ide 30% budžeta jer su važni ljudi a ne teritorije. E sada koliko preko toga potroše, pitanje je za analizu.

Što se tiče železare, država je spasila radinike bede i dobila dobru cenu, 1$. Ne znam šta je sada država kriva što amerikancima ne ide biznis. A da ostavi ove ljude na ulici, sigurno se ne isplati dugoročno kada svi oni nagrnu na biro i narednih xy godina sisaju socijalnu pomoć bez šansi da se skinu sa nje.

Ovako malo ćemo da tancujemo sa vrućim krompirom pa kada se malo ohladi da predamo nekome da firma radi, a od poreza od firme koja bude radila kada prođe loše vreme za ovu granu privrede, da se naplatimo. Porez svakako ide svima nama. A i pare koje zarade radnici pre ili kasnije odu u budžet kroz neprekidno obrtanje i plaćanje PDV iz ruke u ruku.

Bitno je da firma što više deviza donosi u zemlju, a to obrni okreni ide svima nama, pre ili kasnije nam prođe kroz ruke.

Martin

pre 12 godina

Neverovatno, osvanuo je drugi dan , a nijedanmedij nezna da uradi makar pribliznu analizu efekta kupovine Železare. Svi prenose stavove nekoliko licnosti koje daju unapred poznate komentare.
Kad se pise o silovanjima, ubistvima, tučama, tračevima svi su stručnjaci.
Zar je moguće da nemate ekipu ekonomskih stručnjaka, koji bi mogli da nezavisno posmatraju ono što utiče na sve ljude - šta nas čeka u ekonomskoj budućnosti?

Deki

pre 12 godina

Ako se u roku od par meseci ne nadje resenje ugasite fabriku. Ako se jednog dana okolnosti na trzistu promene i proizvodnja celika postane profitabilna otvorite je opet ili vratite Amerima.
Drzavi se vise isplati da daje radnicima neku ispomoc recimo 300ex5000zaposlenih jednako milion ipo mesecno nego da pravi 10 miliona gubitaka mesecno radeci neprofitabilno.
A to treba da bude recept i za ostale delatnosti.

igor

pre 12 godina

Pitao Tito pri jedoj od negovih poseta Smederevu "sto ovdje najbolje uspjeva", "grozdje druze stari" , "aaa gvozdje, odmah zeljezaru ovdje" . Verovatno su i ovi sadasnji nesto preculi kad su je kupili.

igor

pre 12 godina

ako je drzava mogla da kupi za 1 evro, kostic secerane za 3. evo ja nudim neverovatnih 2 EVRA za Sartid! posedujem strano finansijsko iskustvo (ruske i ukrainske zelezare..poznati svetski igraci) hoce li drzava meni prodati Sartid ili barem dati priliku da dovedem u red? ili sam nepotreban drzavi jer nemam politicke veze??na raspolaganju sam.mail:igor82igor(at)gmail(dot)com. nudim 2 evra!

Mladen

pre 12 godina

Ja bi voleo da iznesu sva trenutna dugovanja zelezare,i sve detalje iz ugovora o preuzimanju ili kupovini,malo mi cudan taj 1 dolar!!! Opet su to predizborne igre,i opet je pitanje koliko je stvaran taj 1 dolar! Nesto se tu krije!!!

Hrvoje

pre 12 godina

Gubici JAT i to priznati su oko 22 mil. godisnje. On ne postoji osim kao paravan za prelivanje novca. Dok drzava postoji, ljudi zive, trguju, zene se, putuju planiraju svoju buducnost zelezara ima sta da radi. Dok drzava postoji, Da li je Srbija drzava. Uporedite broj komentara ove i vesti vezane za rukomet ....

dzoni

pre 12 godina

Jak je taj Us steel ako nije mogao da ulozi 80 miliona za proizvodnju za auto industriju..nisu oni ulozili nista vec mlatili pare dok je moglo zato su i dali tako lako.

Bogdan

pre 12 godina

Koji amateri da te bog sacuva!? Pa te toliko pominjane druzine kao BRIK zemlje se razvijaju tolikom brzinom da ih zapravo sopstveni kapacitet proizvodnje koci, Kina nema dovoljno metalnih derivata za svoj razvoj, Indija ima takodje isti problem sa gvozdjem iako je najveci magnat gvozdja upravo Indijac "TATA" Brazilija kuburi sa gvozdjem i derivatima, Rusima bi mogli da izvoze lim za brodove pa cak i Hrvatima!? A oni neznaju sta da rade sa fabrikom i sto je jos gore, otvoreno kazu da je socijalna ustanova za zbrinjavanje "radnika" koji nemaju sta da rade!? Katastrofa od drzave! Ljudi. Mi se jos i dobro drzimo, a veruj te mi kad bi imali nekoliko pametnih i zdravih ljudi da nas vodi mi bi bili evropsko cudo! Upravo zbog istih razloga da smo cudo i sada i zivimi i pored ovih idiota na vlasti, a kako bi tek bilo bez njih!?

Luj

pre 12 godina

Da li je uopste neko svestan, da su mesecni izdaci zelezare u milionima evra mesecno? Gde su tu plate za 5000 radnika? Kupili smo je za 1$, prodacemo je za 1$, a drzava ce na sebe preuzeti dug od 100 mil$. Nemojte se cuditi kada budemo zavrsili kao Grcka.

Ivan BA

pre 12 godina

Kada ne bi bio dozvoljen monopol nekim firmama, kada bi se sistem reformisao i olaksao poslovanje firmama, smanjila korupcija, zakonom definisano max. vreme otplate duga onda bi pocele da nicu nase nove a i inostrane firme i ne bi bio problem gde ce naci drugi posao.
Pa opet na budzet, a budzet se puni od MMF?!
U JATu zbog socialne brige imamo stjuardese i stjuarde od 55-60 godina, umesto da su ti ljudi nasli neki posao u nekoj agenturi ili kancelariji.
Ovo je put u propast.

igorpl

pre 12 godina

Ova vlada radi pogrešne stvari samo iz jednog jedinog razloga.
A to je što znaju da će izgubiti na izborima jer će ih potući po svemu sudeći naprednjaci. Pa sada rade sve što bi novu vladu vrlo brzo diskreditovalo, tj ostavljaju haose da ih sredi sledeća vlada koja ni to neće biti u stanju ma koliko bila produktivna i dobra. Jer kada se drvo poseče treba novo isto takvo da naraste više godina. A to je jedini potez koji ova vlada radi. A posle će im lako skratiti mandat i doći ponovo na vlast. Smišljena strategija kad vam kažem. I tako dok se oni prepucavaju mi ispaštamo i punimo NJIHOVE DŽEPOVE! Dobre vile ne postoje pa čak ni u politici. Koliko god da vam serviraju dobre gestove znajte da iza takvih šatro dobrih poteza stoje velike velike prevare koje po više stotina puta anuliraju sva ona dobra što su pred kamerama uradili. Inače član sam DS-a od smrti Đinđića i kada DS nije bio na vlasti a sada šta se radi nateralo me je da NIKADA ALI NIKADA VIŠE ne izađem na izbore i dam glas bilo kome jer svi su isti i nemamo ibora.

View

pre 12 godina

"Zašto je odjedanput centralno pitanje u državi da li će 5.000 ljudi u Smederevu da ostane bez posla?", rekao je Pavličić i dodao da će to značiti da Vlada na budžet uzima još 5.000 ljudi" ...

Nije centralno pitanje tih 5.000 novih budžetlija, nego upravni odbori, nadzorni odbori, savetnici, podsavetnici, sekretarice i sekretari ... koje će uskoro dobiti Železara. To je centralno pitanje.

A ovih 5.000 ljudi će vrlo brzo završiti sa platama od 15.000 – 20.000 dinara. Neće moći više, jer kad Vlada u Železaru stušti čitavu armiju birokratije i stranačkih poslušnika, neće biti za više.

Ovako posluje sve što je "naše". I "naš" Telekom, i "naš" JAT, i "naš" EPS ... pa će tako i "naša" Železara.

Inače, ako niste primetili, "naš" monopolističko-gubitaški EPS bio je sponzor rukomentnog prvenstva. Svi rukometaši nosili su na majicama logo EPS-a. To je, valjda, reklama ovom gubitašu, da građani ne bi od nekog drugog kupovali struju, pošto je demokratska vlast u korenu sasekla sav monopol u zemlji.

Nikola

pre 12 godina

A sta bi sa onim da je nasa drzava Srbija podigla kredit od 600 miliona$$$, a prodala (bezi ikakvih obaveza za 23??? I sad ce nasi praunuci da otplacuju kredite... 1$? ''sjajna investicija"

sasa

pre 12 godina

Za malinu vaze tržišni uslovi pa je cena iste bila neprofitabilna dok vlada o tome nije htela da razgovara, a za gvožđe iz šeljezare ne važe tržišni uslovi pa mora da se subvencioniše proizvodnja. Predizborne kalkulacije će nas možda koštatii bankrota ove države. A tek ono što će naredne generacije da vraćaju. Niko nema jasnu strategiju na duži period u ekonomiji. Radi se stihijski i parcijalno od slučaja do slučaja. Strašno.

kanibal

pre 12 godina

Kako šta će sa Železarom?

Ako se bude radio isti sistem ko sa Azotarom, NIS-om i još nekim sličnim firmama, desiće se ovo:

U potaji će biti zaposleno još par hiljada ljudi. I to ne bilo kojih, već pažljivo odabranih. Prednost će imati oni koji su propustili poslednju šemu, al nema veze ima mesta za sve.

O ovome se neće znati, čak ni zaposleni to neće primetiti, jer ova ekipa teško da zna gde je Železara, neće se tamo ni pojavljivati. Javnost će naslutiti da se nešto dešava tek kada bude saznala da potencijalni kupac ne može da primi svih 7.000?! (recimo) zaposlenih, te da će vlada morati da kroz socijalni program reši višak zaposlenih, i prvo će se rešiti (dabome) poslednje zapošljavanih. Ponudjena cifra će ovima biti dovoljna za nekoliko godina lagodnog života, a do tada će već iskrsnuti nešto drugo.

(Čisto da napomenemo o kom redu cifara je reč - iz NIS-a su izašli u proseku "dobri" za minimum 25k EUR, plen iz Azotare je bio nešto manji, ali neće da sitničare valjda.

Da se ne lažemo, oni sami to ne bi mogli da urade, oni su deo sistema koji funkcioniše, ali svako od njih je deo priče mahom zbog svog porekla.

Dakle, sad pratimo vesti u vezi železare, već će se pojaviti brojka od 6000 pa možda i 7000 zaposlenih, koje Vlada pokušava da zbrine...

P.S. Zatečene zalihe i obrtna sredstva su verovatno već počela da se razvlače.

Nikola

pre 12 godina

Ali pazi sad,multinacionalna korporacija koja se specijalizovala za ovakva preduzeca prodaje ovim biserima preduzece za dolar.Znaci takva jedna korporacija je procenila da je bolje da daju za dolar,pored toga sto su kupili i ulozili novac.Vlada sa druge strane prica kako je ovo najbitnije preduzece za srbiju.Jedino sto ja verujem je da se ovde gube bas velike pare,a da je ds kupio ovo samo da bi sledecoj vladi ostavio jos jednu rupu.
To preduzece je gotovo,problem za amere bi bio oko otkaza,otpremnina gasenje preduzeca gde bi morali da potrose milione,vlada je time sto je kupila pomogla i preuzela to na sebe(nas).A radnicima umesto da tuze amere i traze otpremnine ostaje vlada,od koje ne mogu nista da traze a jos manje i da dobiju.

Mirko

pre 12 godina

@Zoran: Od 2005 do 2009 Srbija je imala rast prozivodnje od 6% godisnje. U isto vreme je otplatila dug MMFu i postala slobodna zemlja. Za sve postoji statistika NBSa. U ovom periodu imala je veci rast nego u periodu pre a svakako nego u periodu posle. 95% vrednosti svih privatizovanih preduzeca presa presao u je privatne ruke do 2004. Sada na naplatu stizu tacnije rezultati rada Cetkoviceve vlade.

A sad o zelezari, dok je proizvodnja u Srbiji rasla, posebno preradjivacka u periodu od 2004-2008, US steel je imao interesa da radi u Srbiji. Medjutim strahovit pad za vreme ove vlade i nikakvi izgledi da se nesto popravi u narednom petogodisnjem periodu rezultovalo je u jednostavnoj racunici.

Sto se tice zivota od pozajmice ova vlada zaduzuje ponovo zemlju kod MMFa, kog je dss prethodno potpuno isplatio, (do izbora jos dodatnih 400 miliona eura) da bi isplacivala plate zato sto nije sposobna ne samo da popravi situaciju od pre 2008 vec cak ni da nastavi tamo gde su njeni prethodnici stali.

Vreme je prijatelji moji da silazite sa vlasti pre nego sto sto dovedete zemlju do potpunog kolapsa. Nije vam jos mnogo prostora ostalo. Kad se samo setim da sam glasao za vas.

PS. Uzgred ne mislite valjda da je vlada kupila telekom i zelezaru da bi zaista u njoj nesto radila? Telekom da bi prodala sa bolju cenu, zelezaru zato sto je platila 1 dolar kao dobar predizborni gadzet, da ga zadenu u rever.

Jocadj

pre 12 godina

Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…

SPASOJE ZAVARIVAČ

pre 12 godina

Jedini izlaz ponuditi željezaru Kinezima koji će znati kako da posluju.Ako proizvode najjeftiniji čelik onda sigurno znaju kako se to radi ili nisu toliko alavi kao ostali proizvođači pa zato imaju nižu cenu.U svakom slučaju Kina je sada super sila a tek će da bude,zahvaljujući u dobroj meri i halapljivom zapadu koji je većinu svoje proizvodnje preneo u Kinu da bi ostvarili još veći profit, pri čemu je u svojim zemljama ostalo na stotine hiljada ljudi bez posla.Sada se kriza širi širom planete zbog šačice(uslovno rečeno) milijardera koji su hteli još veći kapital a istovremeno milioni ljudi u čak uređenim zemljama ubrzano propada,da ne pominjemo siromašne gde je ekonomska katastrofa na pomolu.To je i priznato pre neki dan u Davosu kada je rečeno da ovaj vid kapitalizma nema budućnost-prevedeno da je taj vid kapipitalizma i doveo do krize.Dakle voleli Kineze ili ne oni su jedini spas .
Ovo se neće svideti proamerički i prozapadnim simpatizerima ali eto imaju primer JUES STILA gde su Amerikanci bez tendera,ili sumljivog tendera,dobili železaru sa siću love i dok su dobro radili namlatili se love a sada se povlače.

HENK

pre 12 godina

Ali meni nikako nije jasno ko im je to prodao zelezaru kada je tek u utorak sednica na kojoj ce se raspravljati o njoj u sedistu uss steela.Lepo kaze novinarka potpisan je referendum o razumevanju a ne kupoprodajni u govor.Sve sto je ovih dana napisano i receno na temu zvuci tako bezvezno i budalasto.

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

objavite ovo A SA KOJIM PARAMA SE GRADE MOSTOBI U BEROGRADU SA PARAMA NARODA IZ S CELE SRBOIJE PA OVA ZELZARA JE BIO NAJVECI IZVOZNIK OVE DRZABE STA KUKATE !! SVE ZA BEOGRAD OSTALI NEKA CRKNU JEL TAKO ????

malo se (ne) razumem

pre 12 godina

ako su je kupili, bolje da se vrati u drzavne ruke nego pokloni nekim turcinu badava... za one neupucene, Javore, Topole i Balvane, nije Srbija otkupila fabriku za 1 Euric ili Dolar wec je otkupila gubitke a oni se mere milionima najverovatnije, 1 Dolar je Proforma Invoice, sve ostalo senka... daj boze da sve firme otkupi drzava i postavi jake i ucene ljude da ih vode, ne bagra koja je do para dosla na ovaj ili onaj nacin... potpuna pordska drzavi na odkupu svih firmi...

Necu da mekecem....

pre 12 godina

Nisu je zatvorili sada, zatvorice je posle izbora.Samo su preuzeli da finasiraju zelezaru iz budzeta do tada. Ovi nesposobnjakovici ne zele nezadovoljstvo do izbora.To im je plan. Vrlo prosto.

Jututunski motivi

pre 12 godina

Motivi vlade nisu "socijalne" prirode, sto je strahovito poggresno, vec demagoski, populisticki i sicardzijski u predizbornoj godini, sto je ravno katastrofi za takoreci unistenu srpsu privredu. Kad bi se novac koji ce drzava baciti u crnu rupu i kljukati neke nove "sarancice", ulozila u poljoprivredu, gde bi nam bio kraj. Ali lakse je manipulisati radnicima koji zavise od mrvica koje padnu sa trpeze onih koji se gote tim drzavnim kolacem otetim od iznurenog i obespravljenog naroda, nego ljudima kiji dostojanstveno i posteno zive od svog rada.

Srba

pre 12 godina

Pa ko je bre ovde lud a ko zbunjen ?!?!
Ajmo što pre na izbore i da počistimo ovu bruku od političara .
Radnici , seljaci pamet u glavu.
Ne za marionete nego za SRBIJU !

cekamizbore

pre 12 godina

Pa cu posle taj ugovor da raskidam, jer je izvesno da je YU ES STIL ostecen ,,preko polovine,, a to j erazlog da sud raskine takav ugovor. Za svedoka predlazem Labusa, Vlahovica i neke druge, koji znaju da je placena 23000000 dolara i da je pretopila 1000 tenkova bivse JNA.
Samo da pravi motike i sekire pa bi se isplatilo. Jeste, jeste, pa tako se obogatio Karic. Napravio 5000000000 motika i asova i postao bogat.

Jos jedan Smederevac

pre 12 godina

Mozemo da je pretvorimo u turisticku atrakciju!

Pa kad vec mozemo da se slikamo s njom, bar da i izvucemo neki dinar...

dorćolski

pre 12 godina

A tek kad se sazna da je mesečni rashog železare oko 50(pedeset) miliona evra!? I kad se to izmnoži sa recimo,šest meseci...
I još kad saznamo ono što ne znamo!?
Pokažite mi tog čoveka na ovome svetu koji će da zameni milione dolara za jedan dolar!?
Mora da nas ovi Ameri ludo vole!

investitor

pre 12 godina

Veliki sam protivnik mesanja drzave u privredu i mislim da je privatizacija uvek najbolja opcija, ALI u losoj poziciji drzava je odabrala najmanje losu opciju.

Gubitci Smedereva su ciklicne prirode i treba ih tako tretirati. To znaci i da ce ista praviti dobit (I moci ce se prodati) kad ciklus krene u ekspanziju.

Do tada, izbor je bio uzeti vruc krompir i spasiti par desetina hiljada poslova i kurs ili ~50k otkaza i kurs na 150-200. Nazalost ovo je bio jedini logican potez

GORGI

pre 12 godina

Jel znate kako je nastala ta željezara. Vozili druga Tita po Srbiji a on u jednom momentu pita šta ima ovde dobro i pokaže rukom. Grožđe, druže tito. Gvožđe, dobro napravite tu veliku željezaru. I svi su ćutali oko njega.
Ta željezara nema nikakvu perspektivu. LOkacija je loša. Sve će to privatnici plaćati. Te plate u fabrici, od čega će se deliti? Od profita. Pa profit nije dovoljan ni za potpaljivanje visokih peći.

Стојан Станојевић

pre 12 godina

Још један пример политичке одлуке која је против разума и економске логике. Докле ће грађани Србије плаћати власт која на овакав начин скупља гласачке поене. Социјална помоћ за 5.000 људи, у износу од 20.000 динара, је 1 милион евра месечно, односно 12 милиона евра годишње, а влада ће да финансира производњу која ће имати губитке од 100 милиона евра годишње.

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

STVARNO NEZNAM GDE NALAZITE OVE STRUCNJAKE SA ANALIZAMA ???/ KO KAZE DA JE ZELEZARA GUBITAS ????? KO SU VAM TI EKONOMSKI STRUCNJACI OVI STO UNISTITE DRZAVU MLADJA DINKIC I SOROSOCI ANDJELI ????? A TO STO AMERIKANCI ODLAZE TREBA DA PITATE ONE KOJI SU IM I PO KOJIM USLOVIMA PRODALI ZELEZARU !!!

malo glupav

pre 12 godina

Kad vam ministar ekonomije kaze da firme bolje vode privatnici od drzave, znate da ste u nevolji. Kad vas ministar ekonomije to izjavi u 2012, kad su svi na svetu vec shvatili da je neoliberalizam idiotizam, onda znate da ste u Srbiji.

Dobronamerna preporuka

pre 12 godina

I za drzavu, i za grad, i za zaposlene, najpametnije bi bilo da umesto gvozdja pocnu da proizvode GROZDJE i drugo voce, koje je najprofitabilnije za smederevski kraj. Ali ko jos slusa glas zdravog razuma u predizbornoj kampanji.

Apis

pre 12 godina

Nema, kod ove vlade definitivno nista ne funkcionise, jer nemaju kadrove, mnogo se krade, I ne moze nista da se uradi, a da neko nije ugradjen tu…

Sasa

pre 12 godina

Hajde da ja vas pitam pametne komentatore. Hipoteticki kljuc u bravu, i sta onda, dobili ste gomilu otpada, gomilu nezaposlenih, gomilu gladnih, .... Citajuci ove komentare, nekako sam stekao utisak da se radujete tudjoj propasti. Sramota.
Mojim Smederevcima koji nisu hteli rafinereiju, izgleda da cete je od blata praviti. Pa tek sada ima Komiko da ucenjuje i da mu se da vise nego sto je i trazio, ali zahvalite Lukicu.

moma

pre 12 godina

ama ljudi dajte da probamo da promenimo vlast. imali su 11 godina i pokazali su se. ne kazem da ce biti bolje al daj da vidimo i probamo da se nadamo necemu. do sada sam glasao za ds a na sledece izbore ili necu izaci ili ci glasati za sns. moramo nesto da menjamo. zemlja nam propada

kate

pre 12 godina

ovo je samo novi namet na poreske obveznike i jednostavna kupovina socijalnog mira do izbora. poznazo je da je fabrika kuburila i sa dugovima. ko je preuzeo dugove? ako smo mi, to znači da je cena mnogo viša. to takođe znači da vlada zastupa partijske a ne nacionalne interese. to znači da treba da podnese ostavku. zašto onda nije kupovala i druge fabrike?

mara

pre 12 godina

vraćaju li i stimulaciju po radniku koju smo im dali? ispade da su radili taman toliko koliko smo im dali za radnike. ovo je kula od karata koja mpada posle izbora

Lana

pre 12 godina

Ne znaju oni sta ce. Jedno sigurno znaju: podici ce poreze,smanjiti svima plate, pa cemo Zelezaru, njene radnike i njihove porodice izdrzavati svi mi! A pricali su price o trzisnoj ekonomiji...

ultrasrbin

pre 12 godina

Prodali smo Zelezaru za 22000000 $ a sada je kupili za 1 e. Neko bi rekao pametan potez,ali uzmite u obzir da je drzava otpisala dug zelezare prema poveriocima od kojih su neki bili i srpske banke. Rezultat je sledeci:
Beobanka zatvorena, kao i sve druge srpske banke.
Zelezara prodata ispod svake cene zbog navodnog duga koji je kasnije preuzet i otpisan od strane drzave.
Ameri skinuli kajmak rasprodajuci zalihe, naplacujuci potrazivanja i forsirali rad zelezare dok su mogli. Ako su je sada dali za 1 e,a platili 22000000 dali neko misli da su oni blesavi. Pa izvukli su oni za ovih nekoliko godina da pokriju sva ulaganja i troskove i da jos budu u dobrom plusu. Nije da oni ne mogu da vode zelezaru i da proizvode,oni jednostavno nemaju vise racunicu da se muce za sitnu lovu.

izgovor

pre 12 godina

Možemo odmah danas da se kladimo da će železara služiti kao i svaka druga državna firma - za uhlebljenje partijskih članova! Apsolutno je svejedno ko će biti na vlasti, SNS, DS, ili bilo koja druga partija. Srbija je ovakva kakva je, ne samo zbog političara, već i zbog naroda. Na kraju krajeva, političari su pripadnici srpskog naroda. Koliko smo u sportskim disciplinama dobri, toliko smo u drugim stvarima loši. I kada neko spomene da bi smo trebali, recimo, biti kao Novak, onda iz srpskog naroda stižu minusi, jer kao nemojmo politiku mešati sa sportom! Koliko smo ponosni na naše sportiste, toliko bi smo trebali da se stidimo samih sebe! Inače, u jutarnjim vestima se kaže da se pripremaju profesionalci za vodjenje železare... Eh, lako je Pošti, jer ne proizvodi ama baš ništa, već pruža usluge; a šta li se ono radi u železarama?

martin

pre 12 godina

@Jovan
komentar ovog coveka mi se najvise dopao,od svih komentara koje sam procitao,iako su svi komentari,bas onakvi kakvi i treba da budu,jer ja ne bi nista dodao a i nisam bas strucan da dajen neke komenre u ovoj oblasti.s toga molim objavu i sve pohvale na racun svih ljudi koji su spravom i zaista strucno kritikovali ovaj bolesni potez,drzave.

Dzoni Bravo

pre 12 godina

"Jednostavno, mora se omogućiti da zaposleni u ovoj kompaniji nastave da žive od svog rada.
Nece ziveti od svog rada vec od socijalne pomoci koja ce biti data u obliku pozorisne predstave: Oni kao zarade, pa kao zive od toga. Dakle zivece od rada ali tudjeg. Naravno da to nije rad nasih sunarodnika vec nekih drugih koji nam upumpavaju zajmove koje ce nasi potomci vracati. Neko tamo daleko radi i zaradi pa pozajmi nama. Onda ce nasi unuci biti robovi njihovim unucima. Zivelo pozoriste zvano "drzava"

VASA@

pre 12 godina

Sto brinete ko ce pobediti na izborima u maju 2012 ??? Jasno je da ce pobediti DS i sto bi se sad vrsile predizborne kampanje ovog tipa poput Zelezare, kad je ishod izbora u maju vec sad poznat ! Verovatno ste vec negde procitali izjave celnika DS, a koji vec sad sa sigurnoscu tvrde, da ce jedino DS pobediti i moci nastaviti dalje, da vodi Republiku Srbiju (mozda u totalnu propast.....) !!

Zoran

pre 12 godina

Jednostavno razmišljanje.Dete se rodilo,valja ga ljuljati.Vlada Srbije neka donese uredbu o izgradnji mostova od čelika.Imaju MIN(Mašinska industrija Niš),"Ivo Lola Ribar"-fabrika mašina ne postoji,ali čelik ima gde da se troši.Znači,moraju da konsultuju odličnog mašinskog inženjera,za potrošnju proizvoda čeličane.

milan

pre 12 godina

Ako samo onaj novac koji bi se trosio na vise od 5.500 hiljada novih nezaposlenih investiraju i proizvedu za neku crkavicu moze se opstati neko vreme da se da barem neka sansa opstanku zeljezare. Jedini moguci potez ovog momenta koji je drzava mogla da povuce.

Lazy Joe

pre 12 godina

Za pocetak,mogli bi se poceti sa obnovom zeleznice,potom infra strukture za istu (mostici,peroni,vagoni). Posto nafte nece biti jos dugo, ulaganje u zeleznicu je strateska sansa Srbije i ulozeno bih moglo da se vrati relativno brzo prodajom recimo sina i vagona. Zaposlili bi ljude na projektovanju zeleznice i vozova,zaposlili bi ljude na izradi vozova i pruga,zaposlili bi ljude u zelezari na proizvodnji celika koji treba ljudima koji proizvode vozice i mostice a onda bi zaposlili ljude koji te iste prodaju. I eto, resena stvar.

Nenad B

pre 12 godina

Informacija da oprema u zelezari vredi 250 miliona evra ne deluje logicna. Ako to zaista vredi je sigurno ne bi dali za 1evro. Pogotovu ako nisu u dugovima.Ispada da srpska vlada je ekspert za preprodaju firmi. Ako su takvi strucnjaci nake otvore svoju firmu pa neka se time bave.Hiljade malih firmi propada a na to niko ne obraca paznju. Pomozite onda i njima. Zar su zaposleni u njima gradjani nekog nizeg reda?

G

pre 12 godina

Ja bi to nazvao klasican nedostatak u komunikaciji. Za 12 godina niste naucili da slusate ljude! Da ste medijima rekli da objave ovu vest pre nego sto ste je kupili i procitali komentare gradjana, bar bi ste se zapitali dal ste ikada neku ispravnu odluku doneli...

Sir Oliver

pre 12 godina

Halo Lakšmi, kako brat? Šta, pukao sa sexi šopovima? Eh, neka ga, mlad je, naučiće. Nego, jel te interesuje železara? Cijena? Prava sitnica!

idu izbori...pamet u glavu

pre 12 godina

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je "jasno da država ne može tu firmu da vodi bolje nego privatni vlasnik"

Kad ministar ove nazovi Vlade javno prizna da ista nije sposobna da vodi firmu...dragi moji sunarodnici sa birackog spiska, sta to znaci?

Šone

pre 12 godina

Jedino što je NATO trebalo da pogodi je bila ta železara u Smedersvu, koja je oduvek bila promašaj - železara bez rude !
Nadala sam se da će nas bar nje osloboditi.
Sada mogu da nastave da gaje pečurke, možda nađu neku profitabilniju vrstu koja može tamo da uspeva...
Ova Vlada je u bunilu, definitivno, a kakva li će tek biti sledeća, ako se iko usudi da bude sledeći ????!!!
Kome će pak, ova odgovarati za uništenje Srbije ?
Pad sa vlasti nije kazna za veličinu nanete štete.

Зоран

pre 12 godina

Нисмо купили, него смо добили врућ кромпир у рукама. Треба га се отарасити што пре. Међутим, ако Амери нису могли ништа паметно да ураде, сумњам да ће још неко нешто много паметније да смисли. Све у свему, како ко ради, тако и пролази. Стиже наплата лепог живота од 2004. до 2009.. Тада сте продавали и паре трошили на плате. Сада паре трошите и даље на плате и на изградњу Београда, за остале НЕМА. А ускоро неће имати ни за Београд.

pravi potez

pre 12 godina

Kako sta?! Pa po dobrom starom receptu - neko ce od gubitasa kupovati celik, radnici i foteljasi ce biti obezbedjeni (ovi drugi ce naci nacin da dodatno pogorsaju stanje/povecaju dugove), doduse to ce dovesti do laganog unistavanja dobrostojecih firmi (koje kupuju) i cele Srbije, ali to nije bitno

Marko

pre 12 godina

Prodace je ponovo nekome, za isti taj 1 dolar, ali sa jos vecim zaduzenjima nego sada i vecom razlikom u svojim dzepovima nego prosli put!

Savatije

pre 12 godina

Ovo je dokaz koliko se vlada zapravo sprda sa narodnim parama. Ni oni vise ne znaju sta rade, Prodaju, kupuju, kradu sve u nekim pokusajima kako bi sacuvali socijalni mir ne bi li uzeli jos koji mandat... Nije ni cudo sto ljudi preziru politicare... Ali nisu valjda svi isti, valjda ce nova vlada biti barem malo bolja.

Maya-Mi

pre 12 godina

Znamo svi sta ce vlast raditi sa njom - slikati se tamo u svakoj prilici, pripisivati sebi zasluge za "spas" i tako sve dok kampanja ne prodje...
A posle? Neka nam je Bog u pomoci!

Зоран

pre 12 godina

Нисмо купили, него смо добили врућ кромпир у рукама. Треба га се отарасити што пре. Међутим, ако Амери нису могли ништа паметно да ураде, сумњам да ће још неко нешто много паметније да смисли. Све у свему, како ко ради, тако и пролази. Стиже наплата лепог живота од 2004. до 2009.. Тада сте продавали и паре трошили на плате. Сада паре трошите и даље на плате и на изградњу Београда, за остале НЕМА. А ускоро неће имати ни за Београд.

Šone

pre 12 godina

Jedino što je NATO trebalo da pogodi je bila ta železara u Smedersvu, koja je oduvek bila promašaj - železara bez rude !
Nadala sam se da će nas bar nje osloboditi.
Sada mogu da nastave da gaje pečurke, možda nađu neku profitabilniju vrstu koja može tamo da uspeva...
Ova Vlada je u bunilu, definitivno, a kakva li će tek biti sledeća, ako se iko usudi da bude sledeći ????!!!
Kome će pak, ova odgovarati za uništenje Srbije ?
Pad sa vlasti nije kazna za veličinu nanete štete.

Savatije

pre 12 godina

Ovo je dokaz koliko se vlada zapravo sprda sa narodnim parama. Ni oni vise ne znaju sta rade, Prodaju, kupuju, kradu sve u nekim pokusajima kako bi sacuvali socijalni mir ne bi li uzeli jos koji mandat... Nije ni cudo sto ljudi preziru politicare... Ali nisu valjda svi isti, valjda ce nova vlada biti barem malo bolja.

pravi potez

pre 12 godina

Kako sta?! Pa po dobrom starom receptu - neko ce od gubitasa kupovati celik, radnici i foteljasi ce biti obezbedjeni (ovi drugi ce naci nacin da dodatno pogorsaju stanje/povecaju dugove), doduse to ce dovesti do laganog unistavanja dobrostojecih firmi (koje kupuju) i cele Srbije, ali to nije bitno

Marko

pre 12 godina

Prodace je ponovo nekome, za isti taj 1 dolar, ali sa jos vecim zaduzenjima nego sada i vecom razlikom u svojim dzepovima nego prosli put!

Maya-Mi

pre 12 godina

Znamo svi sta ce vlast raditi sa njom - slikati se tamo u svakoj prilici, pripisivati sebi zasluge za "spas" i tako sve dok kampanja ne prodje...
A posle? Neka nam je Bog u pomoci!

Luj

pre 12 godina

Da li je uopste neko svestan, da su mesecni izdaci zelezare u milionima evra mesecno? Gde su tu plate za 5000 radnika? Kupili smo je za 1$, prodacemo je za 1$, a drzava ce na sebe preuzeti dug od 100 mil$. Nemojte se cuditi kada budemo zavrsili kao Grcka.

sasa

pre 12 godina

Za malinu vaze tržišni uslovi pa je cena iste bila neprofitabilna dok vlada o tome nije htela da razgovara, a za gvožđe iz šeljezare ne važe tržišni uslovi pa mora da se subvencioniše proizvodnja. Predizborne kalkulacije će nas možda koštatii bankrota ove države. A tek ono što će naredne generacije da vraćaju. Niko nema jasnu strategiju na duži period u ekonomiji. Radi se stihijski i parcijalno od slučaja do slučaja. Strašno.

kanibal

pre 12 godina

Kako šta će sa Železarom?

Ako se bude radio isti sistem ko sa Azotarom, NIS-om i još nekim sličnim firmama, desiće se ovo:

U potaji će biti zaposleno još par hiljada ljudi. I to ne bilo kojih, već pažljivo odabranih. Prednost će imati oni koji su propustili poslednju šemu, al nema veze ima mesta za sve.

O ovome se neće znati, čak ni zaposleni to neće primetiti, jer ova ekipa teško da zna gde je Železara, neće se tamo ni pojavljivati. Javnost će naslutiti da se nešto dešava tek kada bude saznala da potencijalni kupac ne može da primi svih 7.000?! (recimo) zaposlenih, te da će vlada morati da kroz socijalni program reši višak zaposlenih, i prvo će se rešiti (dabome) poslednje zapošljavanih. Ponudjena cifra će ovima biti dovoljna za nekoliko godina lagodnog života, a do tada će već iskrsnuti nešto drugo.

(Čisto da napomenemo o kom redu cifara je reč - iz NIS-a su izašli u proseku "dobri" za minimum 25k EUR, plen iz Azotare je bio nešto manji, ali neće da sitničare valjda.

Da se ne lažemo, oni sami to ne bi mogli da urade, oni su deo sistema koji funkcioniše, ali svako od njih je deo priče mahom zbog svog porekla.

Dakle, sad pratimo vesti u vezi železare, već će se pojaviti brojka od 6000 pa možda i 7000 zaposlenih, koje Vlada pokušava da zbrine...

P.S. Zatečene zalihe i obrtna sredstva su verovatno već počela da se razvlače.

igorpl

pre 12 godina

Ova vlada radi pogrešne stvari samo iz jednog jedinog razloga.
A to je što znaju da će izgubiti na izborima jer će ih potući po svemu sudeći naprednjaci. Pa sada rade sve što bi novu vladu vrlo brzo diskreditovalo, tj ostavljaju haose da ih sredi sledeća vlada koja ni to neće biti u stanju ma koliko bila produktivna i dobra. Jer kada se drvo poseče treba novo isto takvo da naraste više godina. A to je jedini potez koji ova vlada radi. A posle će im lako skratiti mandat i doći ponovo na vlast. Smišljena strategija kad vam kažem. I tako dok se oni prepucavaju mi ispaštamo i punimo NJIHOVE DŽEPOVE! Dobre vile ne postoje pa čak ni u politici. Koliko god da vam serviraju dobre gestove znajte da iza takvih šatro dobrih poteza stoje velike velike prevare koje po više stotina puta anuliraju sva ona dobra što su pred kamerama uradili. Inače član sam DS-a od smrti Đinđića i kada DS nije bio na vlasti a sada šta se radi nateralo me je da NIKADA ALI NIKADA VIŠE ne izađem na izbore i dam glas bilo kome jer svi su isti i nemamo ibora.

dzoni

pre 12 godina

Jak je taj Us steel ako nije mogao da ulozi 80 miliona za proizvodnju za auto industriju..nisu oni ulozili nista vec mlatili pare dok je moglo zato su i dali tako lako.

Sir Oliver

pre 12 godina

Halo Lakšmi, kako brat? Šta, pukao sa sexi šopovima? Eh, neka ga, mlad je, naučiće. Nego, jel te interesuje železara? Cijena? Prava sitnica!

Dobronamerna preporuka

pre 12 godina

I za drzavu, i za grad, i za zaposlene, najpametnije bi bilo da umesto gvozdja pocnu da proizvode GROZDJE i drugo voce, koje je najprofitabilnije za smederevski kraj. Ali ko jos slusa glas zdravog razuma u predizbornoj kampanji.

dorćolski

pre 12 godina

A tek kad se sazna da je mesečni rashog železare oko 50(pedeset) miliona evra!? I kad se to izmnoži sa recimo,šest meseci...
I još kad saznamo ono što ne znamo!?
Pokažite mi tog čoveka na ovome svetu koji će da zameni milione dolara za jedan dolar!?
Mora da nas ovi Ameri ludo vole!

ultrasrbin

pre 12 godina

Prodali smo Zelezaru za 22000000 $ a sada je kupili za 1 e. Neko bi rekao pametan potez,ali uzmite u obzir da je drzava otpisala dug zelezare prema poveriocima od kojih su neki bili i srpske banke. Rezultat je sledeci:
Beobanka zatvorena, kao i sve druge srpske banke.
Zelezara prodata ispod svake cene zbog navodnog duga koji je kasnije preuzet i otpisan od strane drzave.
Ameri skinuli kajmak rasprodajuci zalihe, naplacujuci potrazivanja i forsirali rad zelezare dok su mogli. Ako su je sada dali za 1 e,a platili 22000000 dali neko misli da su oni blesavi. Pa izvukli su oni za ovih nekoliko godina da pokriju sva ulaganja i troskove i da jos budu u dobrom plusu. Nije da oni ne mogu da vode zelezaru i da proizvode,oni jednostavno nemaju vise racunicu da se muce za sitnu lovu.

Necu da mekecem....

pre 12 godina

Nisu je zatvorili sada, zatvorice je posle izbora.Samo su preuzeli da finasiraju zelezaru iz budzeta do tada. Ovi nesposobnjakovici ne zele nezadovoljstvo do izbora.To im je plan. Vrlo prosto.

Nevena78

pre 12 godina

Nema to veze ni sa zelezarom ni sa radnicima da ne ostanu bez posla, to je samo jos jedan potez u pred izbore ne bi li dokazali kako oni brinu o ljudima. Ne vredi, ja im vise ne verujem.

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

objavite ovo A SA KOJIM PARAMA SE GRADE MOSTOBI U BEROGRADU SA PARAMA NARODA IZ S CELE SRBOIJE PA OVA ZELZARA JE BIO NAJVECI IZVOZNIK OVE DRZABE STA KUKATE !! SVE ZA BEOGRAD OSTALI NEKA CRKNU JEL TAKO ????

Dzoni Bravo

pre 12 godina

"Jednostavno, mora se omogućiti da zaposleni u ovoj kompaniji nastave da žive od svog rada.
Nece ziveti od svog rada vec od socijalne pomoci koja ce biti data u obliku pozorisne predstave: Oni kao zarade, pa kao zive od toga. Dakle zivece od rada ali tudjeg. Naravno da to nije rad nasih sunarodnika vec nekih drugih koji nam upumpavaju zajmove koje ce nasi potomci vracati. Neko tamo daleko radi i zaradi pa pozajmi nama. Onda ce nasi unuci biti robovi njihovim unucima. Zivelo pozoriste zvano "drzava"

Lana

pre 12 godina

Ne znaju oni sta ce. Jedno sigurno znaju: podici ce poreze,smanjiti svima plate, pa cemo Zelezaru, njene radnike i njihove porodice izdrzavati svi mi! A pricali su price o trzisnoj ekonomiji...

malo glupav

pre 12 godina

Kad vam ministar ekonomije kaze da firme bolje vode privatnici od drzave, znate da ste u nevolji. Kad vas ministar ekonomije to izjavi u 2012, kad su svi na svetu vec shvatili da je neoliberalizam idiotizam, onda znate da ste u Srbiji.

Nikola

pre 12 godina

Ali pazi sad,multinacionalna korporacija koja se specijalizovala za ovakva preduzeca prodaje ovim biserima preduzece za dolar.Znaci takva jedna korporacija je procenila da je bolje da daju za dolar,pored toga sto su kupili i ulozili novac.Vlada sa druge strane prica kako je ovo najbitnije preduzece za srbiju.Jedino sto ja verujem je da se ovde gube bas velike pare,a da je ds kupio ovo samo da bi sledecoj vladi ostavio jos jednu rupu.
To preduzece je gotovo,problem za amere bi bio oko otkaza,otpremnina gasenje preduzeca gde bi morali da potrose milione,vlada je time sto je kupila pomogla i preuzela to na sebe(nas).A radnicima umesto da tuze amere i traze otpremnine ostaje vlada,od koje ne mogu nista da traze a jos manje i da dobiju.

Jocadj

pre 12 godina

Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…

Dejan

pre 12 godina

Pa kako nije svima jasno da ne kupuje "država" železaru za 1 dolar nego: ZA 1 DOLAR KUPUJE - MINUS STOTINE MILIONA DOLARA - dakle, daju 1 dolar da bi MOGLI DA DAJU JOŠ STOTINE MILIONA DOLARA!

Стојан Станојевић

pre 12 godina

Још један пример политичке одлуке која је против разума и економске логике. Докле ће грађани Србије плаћати власт која на овакав начин скупља гласачке поене. Социјална помоћ за 5.000 људи, у износу од 20.000 динара, је 1 милион евра месечно, односно 12 милиона евра годишње, а влада ће да финансира производњу која ће имати губитке од 100 милиона евра годишње.

Igor

pre 12 godina

Otkud im pare da subvencionisu jos jednu fabriku,ako amerikanci nisu mogli zbog krize da budu u plusu???
I ako ameri nisu mogli da je izvuku,kako bi neko drugi mogao?ima carobni stapic???
A i zanima me da li ce zaposleni u Zelezari,sada kada su ameri otisli,da odjednom zaborave radne navike i nacin poslovanja,i da se vrate na "stari nacin",vataj krivinu,idi na lazna bolovanja,jer radili,neradili dobijace platu od drzave?
Ovo je bio najgori moguci nacin resenja USS Srbia....kupili su fabriku,zaradjivali dok je islo- e pa sada je to njihov problem,kada ne ide... sta ce biti sutra? Fiat LZero ne prodje dobro,italijani kazu mi odlazimo,a nasi otkupe zastavu i pocnu opet jugice da prave???
Dizaster resenje...

kate

pre 12 godina

ovo je samo novi namet na poreske obveznike i jednostavna kupovina socijalnog mira do izbora. poznazo je da je fabrika kuburila i sa dugovima. ko je preuzeo dugove? ako smo mi, to znači da je cena mnogo viša. to takođe znači da vlada zastupa partijske a ne nacionalne interese. to znači da treba da podnese ostavku. zašto onda nije kupovala i druge fabrike?

mara

pre 12 godina

vraćaju li i stimulaciju po radniku koju smo im dali? ispade da su radili taman toliko koliko smo im dali za radnike. ovo je kula od karata koja mpada posle izbora

Mirko

pre 12 godina

@Zoran: Od 2005 do 2009 Srbija je imala rast prozivodnje od 6% godisnje. U isto vreme je otplatila dug MMFu i postala slobodna zemlja. Za sve postoji statistika NBSa. U ovom periodu imala je veci rast nego u periodu pre a svakako nego u periodu posle. 95% vrednosti svih privatizovanih preduzeca presa presao u je privatne ruke do 2004. Sada na naplatu stizu tacnije rezultati rada Cetkoviceve vlade.

A sad o zelezari, dok je proizvodnja u Srbiji rasla, posebno preradjivacka u periodu od 2004-2008, US steel je imao interesa da radi u Srbiji. Medjutim strahovit pad za vreme ove vlade i nikakvi izgledi da se nesto popravi u narednom petogodisnjem periodu rezultovalo je u jednostavnoj racunici.

Sto se tice zivota od pozajmice ova vlada zaduzuje ponovo zemlju kod MMFa, kog je dss prethodno potpuno isplatio, (do izbora jos dodatnih 400 miliona eura) da bi isplacivala plate zato sto nije sposobna ne samo da popravi situaciju od pre 2008 vec cak ni da nastavi tamo gde su njeni prethodnici stali.

Vreme je prijatelji moji da silazite sa vlasti pre nego sto sto dovedete zemlju do potpunog kolapsa. Nije vam jos mnogo prostora ostalo. Kad se samo setim da sam glasao za vas.

PS. Uzgred ne mislite valjda da je vlada kupila telekom i zelezaru da bi zaista u njoj nesto radila? Telekom da bi prodala sa bolju cenu, zelezaru zato sto je platila 1 dolar kao dobar predizborni gadzet, da ga zadenu u rever.

HENK

pre 12 godina

Ali meni nikako nije jasno ko im je to prodao zelezaru kada je tek u utorak sednica na kojoj ce se raspravljati o njoj u sedistu uss steela.Lepo kaze novinarka potpisan je referendum o razumevanju a ne kupoprodajni u govor.Sve sto je ovih dana napisano i receno na temu zvuci tako bezvezno i budalasto.

Apis

pre 12 godina

Nema, kod ove vlade definitivno nista ne funkcionise, jer nemaju kadrove, mnogo se krade, I ne moze nista da se uradi, a da neko nije ugradjen tu…

izgovor

pre 12 godina

Možemo odmah danas da se kladimo da će železara služiti kao i svaka druga državna firma - za uhlebljenje partijskih članova! Apsolutno je svejedno ko će biti na vlasti, SNS, DS, ili bilo koja druga partija. Srbija je ovakva kakva je, ne samo zbog političara, već i zbog naroda. Na kraju krajeva, političari su pripadnici srpskog naroda. Koliko smo u sportskim disciplinama dobri, toliko smo u drugim stvarima loši. I kada neko spomene da bi smo trebali, recimo, biti kao Novak, onda iz srpskog naroda stižu minusi, jer kao nemojmo politiku mešati sa sportom! Koliko smo ponosni na naše sportiste, toliko bi smo trebali da se stidimo samih sebe! Inače, u jutarnjim vestima se kaže da se pripremaju profesionalci za vodjenje železare... Eh, lako je Pošti, jer ne proizvodi ama baš ništa, već pruža usluge; a šta li se ono radi u železarama?

batica

pre 12 godina

Ni jedna odluka koju je ova vlast donosila proteklih godina nije bila dobra za Srbiju. Losa politika drzavnog vrha dovela nas je u ovo haoticno stanje. Planovi bez ideja i bez jasnog cilja.

GORGI

pre 12 godina

Jel znate kako je nastala ta željezara. Vozili druga Tita po Srbiji a on u jednom momentu pita šta ima ovde dobro i pokaže rukom. Grožđe, druže tito. Gvožđe, dobro napravite tu veliku željezaru. I svi su ćutali oko njega.
Ta željezara nema nikakvu perspektivu. LOkacija je loša. Sve će to privatnici plaćati. Te plate u fabrici, od čega će se deliti? Od profita. Pa profit nije dovoljan ni za potpaljivanje visokih peći.

Srbin fr

pre 12 godina

Ako vi neznate sta da radite sas ovaj gigant,dajte ga Dinkicu on to najbolje zna,kao isa stotinak fakrike u Srbiju,a to je katanac ..

predlog za generalnog direktora

pre 12 godina

Ja predlazem da sada na celo Zelezare kao generalnog direktora postavimo Slobodana Antonica. On se nekako najvise upirao da celu stvar sa Zelezarom prikaze kao prevaru veka. Mislim da bi bilo posteno da on sada dobije priliku da vodi to preduzece i da nam svima pokaze kolike smo to profite izgubili zato sto smo prodali jednog od najvecih gubitasa Amerikancima.

Jututunski motivi

pre 12 godina

Motivi vlade nisu "socijalne" prirode, sto je strahovito poggresno, vec demagoski, populisticki i sicardzijski u predizbornoj godini, sto je ravno katastrofi za takoreci unistenu srpsu privredu. Kad bi se novac koji ce drzava baciti u crnu rupu i kljukati neke nove "sarancice", ulozila u poljoprivredu, gde bi nam bio kraj. Ali lakse je manipulisati radnicima koji zavise od mrvica koje padnu sa trpeze onih koji se gote tim drzavnim kolacem otetim od iznurenog i obespravljenog naroda, nego ljudima kiji dostojanstveno i posteno zive od svog rada.

imam ja resenje

pre 12 godina

Niste meni jasni vi ljudi. Sada kukate zato sto vam je zelezara vracena. Pa jel se secate da ste do pre neki dan kukali kako su nam oteli zelezaru za dzabe (i tako zadnjih 10-ak godina)? Nevalja kad je drze ameri, ne valja kad je nasa. Pa sta vama valja? Nije valjda da ste se uplasili da niste dorasli zadatku da vodite zelezaru? A ako ste se uplasili, ja vam predlazem da lepo sada pozovete sve one prodavce magle, koji su vam do pre neki dan pricali o tome kako je zelezara data za dzabe, i koji su na tom primeru izgradili reputaciju postenjacina i patriota, da njih lepo pitate sta dalje da radite sa zelezarom. Eto, ostvario se njihov san, vracena vam je zelezara, sada bi valjda trebalo da nam procvetaju ruze.

Ekonomista

pre 12 godina

Ajde da malo iskljucimo emocije i ideoloska opredeljenja.
Da ne bude zabune pristalica sam slboodnog trzista i kapitalizma.

1) Zelezara je kupljena za 1 dinar bez dugova (lepo pise u odluci vlade)
2) Zelezara trenutno pravi gubitke, ali je to stvar privrednog ciklusa odnosno recesije. U krizi se manje proizvodi, proizvodjaci prodaju zalihe i oprezno gledaju na sledeci period. Po izlasku iz krize traznje ce se vratiti na staro a samim tim i profitabilnost zelezare
3) Zatvaranje zelezare je jako skupo (potrebno je konzervirati peci i ostalo) i posle dugo traje da se ponovo stavi u funkciju
4) TI ljudi koji bi ostali bez posla bi proveli 6 meseci na birou gde bi primali kompenzacije sto bi drzavu kostalo oko 6 miliona eura mesecno(5000 zaposlenih * 120 eura).A ne radi se samo o njima, svi su na neki nacin povezani sa Zelezarom (druge firme, budzet grada i slicno)
5) Ono malo ljudi sto vredi bi pobeglo u druge zemlje industrije i buduci kupac ne biimao onih 100 neophodnih ljudi bez kojih zelezara ne moze da radi.
6) Ona ce u narednom periodu praviti gubitke, nesumljivo, ali ti gubici umanjeni za preostale troskove koji bi nastali gasenjem ce biti nadoknadjeni iz prodaje koja ce uslediti za godinu dve.

TOliko...

Nenad B

pre 12 godina

Informacija da oprema u zelezari vredi 250 miliona evra ne deluje logicna. Ako to zaista vredi je sigurno ne bi dali za 1evro. Pogotovu ako nisu u dugovima.Ispada da srpska vlada je ekspert za preprodaju firmi. Ako su takvi strucnjaci nake otvore svoju firmu pa neka se time bave.Hiljade malih firmi propada a na to niko ne obraca paznju. Pomozite onda i njima. Zar su zaposleni u njima gradjani nekog nizeg reda?

VASA@

pre 12 godina

Sto brinete ko ce pobediti na izborima u maju 2012 ??? Jasno je da ce pobediti DS i sto bi se sad vrsile predizborne kampanje ovog tipa poput Zelezare, kad je ishod izbora u maju vec sad poznat ! Verovatno ste vec negde procitali izjave celnika DS, a koji vec sad sa sigurnoscu tvrde, da ce jedino DS pobediti i moci nastaviti dalje, da vodi Republiku Srbiju (mozda u totalnu propast.....) !!

SPASOJE ZAVARIVAČ

pre 12 godina

Jedini izlaz ponuditi željezaru Kinezima koji će znati kako da posluju.Ako proizvode najjeftiniji čelik onda sigurno znaju kako se to radi ili nisu toliko alavi kao ostali proizvođači pa zato imaju nižu cenu.U svakom slučaju Kina je sada super sila a tek će da bude,zahvaljujući u dobroj meri i halapljivom zapadu koji je većinu svoje proizvodnje preneo u Kinu da bi ostvarili još veći profit, pri čemu je u svojim zemljama ostalo na stotine hiljada ljudi bez posla.Sada se kriza širi širom planete zbog šačice(uslovno rečeno) milijardera koji su hteli još veći kapital a istovremeno milioni ljudi u čak uređenim zemljama ubrzano propada,da ne pominjemo siromašne gde je ekonomska katastrofa na pomolu.To je i priznato pre neki dan u Davosu kada je rečeno da ovaj vid kapitalizma nema budućnost-prevedeno da je taj vid kapipitalizma i doveo do krize.Dakle voleli Kineze ili ne oni su jedini spas .
Ovo se neće svideti proamerički i prozapadnim simpatizerima ali eto imaju primer JUES STILA gde su Amerikanci bez tendera,ili sumljivog tendera,dobili železaru sa siću love i dok su dobro radili namlatili se love a sada se povlače.

Sasa

pre 12 godina

Hajde da ja vas pitam pametne komentatore. Hipoteticki kljuc u bravu, i sta onda, dobili ste gomilu otpada, gomilu nezaposlenih, gomilu gladnih, .... Citajuci ove komentare, nekako sam stekao utisak da se radujete tudjoj propasti. Sramota.
Mojim Smederevcima koji nisu hteli rafinereiju, izgleda da cete je od blata praviti. Pa tek sada ima Komiko da ucenjuje i da mu se da vise nego sto je i trazio, ali zahvalite Lukicu.

Miki

pre 12 godina

Nisu mogli da prodaju (za pristojne pare) Telekom, a naći će strateškog partnera za Železaru od koje su Ameri (pa i sam Bog) digli ruke!?

moma

pre 12 godina

ama ljudi dajte da probamo da promenimo vlast. imali su 11 godina i pokazali su se. ne kazem da ce biti bolje al daj da vidimo i probamo da se nadamo necemu. do sada sam glasao za ds a na sledece izbore ili necu izaci ili ci glasati za sns. moramo nesto da menjamo. zemlja nam propada

idu izbori...pamet u glavu

pre 12 godina

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je "jasno da država ne može tu firmu da vodi bolje nego privatni vlasnik"

Kad ministar ove nazovi Vlade javno prizna da ista nije sposobna da vodi firmu...dragi moji sunarodnici sa birackog spiska, sta to znaci?

Vendi

pre 12 godina

UGOVOR NA "SUNCE"! Ma kakav 1 dolar! Ponovo zamagljivanje i bacanje prašine u oči! Mnogo je otvorenih pitanja:
1. Zašto nije besplatno, bez naknade, nego za 1 dolar? Zato što se PDV plaća .........................!
2. Šta se dobija time što država postaje vlasnik? Kada je trebao da se proda Telekom (najprofitabilnija firma u zemlji) danima smo slušali ubeđivanja da država ne može kao vlasnik dobro da vodi preduzeće(a)! A kako će sada kada je železara u velikoj dubiozi!?
3. Kolika su dugovanja železare? Da li je to naznačeno u ugovoru o prodaji (kupovini)? Bilo bi interesantno da javnost sazna kolika je to cifra! Ko će da namiri ta dugovanja? Država? Iz kojih para? Na štetu kojih izdataka? Kako će se obezbediti sredstva za isplatu zarada nekoliko hiljada radanika? Da li uskoro možemo da očekujemo rebalans budžeta?

xXx

pre 12 godina

Svima koji veruju u ispravnost drzavnog intervencionizma tolpo savetujem da procitaju KONKURENTNOST prof. Porter.Primeri i dosadasnja praksa navedena ce ih vrlo lako razuveriti.Neprihvatljivo losa mera je bila kupovina Smedereva,Srbija u ovom trenutku novac iz budzeta umesto da stedi,prodajom EPSa,ZTPa,PTTa i Telekoma ona dodatno opterecuje budzet i povecava deficit ukljucivanjem u sistem jos jednog velikog gubitasa,a indirektno utice i na ovako lose trziste stvaranjem drzavnog monopola.Neverovatno je koliko se plasimo promena i koliko nas to vuce unazad.Imamo los sistem i u narodu postoji ocigledan strah da sistem postane jos gori i onda opravdavamo ovakve poteze.PODIZITE NIVO OBRAZOVANJA,PUSTITE ZELEZARU I METALE!100 miliona u obrazovanje!!!!

cekamizbore

pre 12 godina

Pa cu posle taj ugovor da raskidam, jer je izvesno da je YU ES STIL ostecen ,,preko polovine,, a to j erazlog da sud raskine takav ugovor. Za svedoka predlazem Labusa, Vlahovica i neke druge, koji znaju da je placena 23000000 dolara i da je pretopila 1000 tenkova bivse JNA.
Samo da pravi motike i sekire pa bi se isplatilo. Jeste, jeste, pa tako se obogatio Karic. Napravio 5000000000 motika i asova i postao bogat.

Jos jedan Smederevac

pre 12 godina

Mozemo da je pretvorimo u turisticku atrakciju!

Pa kad vec mozemo da se slikamo s njom, bar da i izvucemo neki dinar...

Preddy Baer

pre 12 godina

Glupost.

Istorija je pokazala da u kriznim vremenima drzhava treba da investira u kapitalne projekte i time pomogne pokretanju posustale industrije.

Dakle u ovo vreme, kada je radna snaga jeftinija, treba graditi mostove, auto-puteve, skole, bolnice i ostalu strateshku infrastukturu. I to bez stranih partnera koji bi ulaztili u suvlasnishtvo i izvlacili profit napolje, vec upravo preko domacih firmi (Energoprojekt, Zelezare itd)

vladas

pre 12 godina

I sad treba da nas navucete kako ste uradili dobru stvar pred izbore onako da se svi dobro zapitamo,pa vi i niste toliko losi. I tu zelezaru ce te sahraniti ili se zaduziti zbog nje.

Bogdan

pre 12 godina

Koji amateri da te bog sacuva!? Pa te toliko pominjane druzine kao BRIK zemlje se razvijaju tolikom brzinom da ih zapravo sopstveni kapacitet proizvodnje koci, Kina nema dovoljno metalnih derivata za svoj razvoj, Indija ima takodje isti problem sa gvozdjem iako je najveci magnat gvozdja upravo Indijac "TATA" Brazilija kuburi sa gvozdjem i derivatima, Rusima bi mogli da izvoze lim za brodove pa cak i Hrvatima!? A oni neznaju sta da rade sa fabrikom i sto je jos gore, otvoreno kazu da je socijalna ustanova za zbrinjavanje "radnika" koji nemaju sta da rade!? Katastrofa od drzave! Ljudi. Mi se jos i dobro drzimo, a veruj te mi kad bi imali nekoliko pametnih i zdravih ljudi da nas vodi mi bi bili evropsko cudo! Upravo zbog istih razloga da smo cudo i sada i zivimi i pored ovih idiota na vlasti, a kako bi tek bilo bez njih!?

martin

pre 12 godina

@Jovan
komentar ovog coveka mi se najvise dopao,od svih komentara koje sam procitao,iako su svi komentari,bas onakvi kakvi i treba da budu,jer ja ne bi nista dodao a i nisam bas strucan da dajen neke komenre u ovoj oblasti.s toga molim objavu i sve pohvale na racun svih ljudi koji su spravom i zaista strucno kritikovali ovaj bolesni potez,drzave.

investitor

pre 12 godina

Veliki sam protivnik mesanja drzave u privredu i mislim da je privatizacija uvek najbolja opcija, ALI u losoj poziciji drzava je odabrala najmanje losu opciju.

Gubitci Smedereva su ciklicne prirode i treba ih tako tretirati. To znaci i da ce ista praviti dobit (I moci ce se prodati) kad ciklus krene u ekspanziju.

Do tada, izbor je bio uzeti vruc krompir i spasiti par desetina hiljada poslova i kurs ili ~50k otkaza i kurs na 150-200. Nazalost ovo je bio jedini logican potez

Nikola

pre 12 godina

A sta bi sa onim da je nasa drzava Srbija podigla kredit od 600 miliona$$$, a prodala (bezi ikakvih obaveza za 23??? I sad ce nasi praunuci da otplacuju kredite... 1$? ''sjajna investicija"

Hrvoje

pre 12 godina

Gubici JAT i to priznati su oko 22 mil. godisnje. On ne postoji osim kao paravan za prelivanje novca. Dok drzava postoji, ljudi zive, trguju, zene se, putuju planiraju svoju buducnost zelezara ima sta da radi. Dok drzava postoji, Da li je Srbija drzava. Uporedite broj komentara ove i vesti vezane za rukomet ....

LJUBICA

pre 12 godina

Zelezaru smo prodali Amerikancima bud zasto i bez ikakvih obaveza i to je prema misljenju vladajuce koalicije bila najuspesnija privatizacija. Sada smo je preuzeli sa svim obavezama i sa svim dugovima. Ko ce i od kojih para to da placa?

Martin

pre 12 godina

Neverovatno, osvanuo je drugi dan , a nijedanmedij nezna da uradi makar pribliznu analizu efekta kupovine Železare. Svi prenose stavove nekoliko licnosti koje daju unapred poznate komentare.
Kad se pise o silovanjima, ubistvima, tučama, tračevima svi su stručnjaci.
Zar je moguće da nemate ekipu ekonomskih stručnjaka, koji bi mogli da nezavisno posmatraju ono što utiče na sve ljude - šta nas čeka u ekonomskoj budućnosti?

Radovan

pre 12 godina

Dečice moja,

zaboravili ste da se u SFRJ radilo u dve smene i vlasnik industrije bila je država.
Kako je krenulo rasturanje države, svi ste krenuli u pljačku države jer je to najslađe.
Privatnici su pokazali za ovih 20 godina šta znaju i umeju da rade.
Kukate da vam je danas teško i pljujete po sistemu u kome su radili vaši roditelji i obezbedili vam egzistenciju, a hvalite privatan biznis, koji je sve očerupao, a nije stvorio nove proizvode i zapošljavanja.
Da li zaista mislite da su privatnici na zapadu ili istoku, kao i lopovi, samostalni ili neko stoji iza njih.
Jedan Bili Gejts daje milijarde, pitanje je da li su njegove, za čudne humanitarne poslove.

Ima rešenje za željezaru.

Profesori i menadžeri koji su podsticali otuđenje fabrika od države unazad 20 godina (odumiranje države) i koji kritikuju ovaj događaj, da se uključe u rukovodstvo željezare i neka pokažu svoje znanje iz ekonomije, marketinga, računovodstva i upravljanja proizvodnjom, a za postignuti uspeh, da im se država bogato oduži vlasničkim akcijama u značajnom iznosu. Ne pare, već akcije. Jer fabrike propadaju zato što se iz njih izvlače pare, unazad ihahaj.

To bi bilo rešenje jer oni pucaju od znanja. Grehota je ne iskoristiti takav intelektualni kapital koji stoji neiskorišćen, a željezara traži najbolje umove. Ne privatnike, već umove. Ne treba da orete i kopate, već mozak da uključite kako bi primenili naučeno.
Skrećem pažnju ponovo, fabrike propadaju zbog krađe para, a ne zbog sunčanih pega.

nebeska privreda

pre 12 godina

@Jocadj
"Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…"
Evo sad ces dobiti priliku da sam pokrenes proizvodnju i da ojacas privredu zemlje (valjda ti je jasno da su bili u stanju da sami pokrenu privredu i uposle fabrike, ne bi im Sartid bio najveci gubitas, i ne bi im secerane bile pred stecajem).

Rifat- Novi Sad

pre 12 godina

Sramota je da ministar ekonomije daje izjavu, da je to odluka socijalne prirode, kada je ocigledno da je to politicka odluka pred izbore.Kako on misli da ce radnici zaraditi svoju platu , kad to nisu mogli ni kod predhodnog vlasnika koji firmu zbog toga i prodaje. Ocigledno je da ce tu platu obezbediti svi zaposleni radnici u Srbiji punjenjem budzeta. A sta je sa ostalim nezaposlenim koji nemogu da zrade za platu?

G

pre 12 godina

Ja bi to nazvao klasican nedostatak u komunikaciji. Za 12 godina niste naucili da slusate ljude! Da ste medijima rekli da objave ovu vest pre nego sto ste je kupili i procitali komentare gradjana, bar bi ste se zapitali dal ste ikada neku ispravnu odluku doneli...

Mladen

pre 12 godina

Ja bi voleo da iznesu sva trenutna dugovanja zelezare,i sve detalje iz ugovora o preuzimanju ili kupovini,malo mi cudan taj 1 dolar!!! Opet su to predizborne igre,i opet je pitanje koliko je stvaran taj 1 dolar! Nesto se tu krije!!!

Choban

pre 12 godina

Dobro bre dali je ovima neko rekao da u Evropu nemožeš ući prljave i poderane odeće a kamoli " go i bos "?? Ili nas misle uvesti u Evropu kao " zavijene u crno "????

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

STVARNO NEZNAM GDE NALAZITE OVE STRUCNJAKE SA ANALIZAMA ???/ KO KAZE DA JE ZELEZARA GUBITAS ????? KO SU VAM TI EKONOMSKI STRUCNJACI OVI STO UNISTITE DRZAVU MLADJA DINKIC I SOROSOCI ANDJELI ????? A TO STO AMERIKANCI ODLAZE TREBA DA PITATE ONE KOJI SU IM I PO KOJIM USLOVIMA PRODALI ZELEZARU !!!

View

pre 12 godina

"Zašto je odjedanput centralno pitanje u državi da li će 5.000 ljudi u Smederevu da ostane bez posla?", rekao je Pavličić i dodao da će to značiti da Vlada na budžet uzima još 5.000 ljudi" ...

Nije centralno pitanje tih 5.000 novih budžetlija, nego upravni odbori, nadzorni odbori, savetnici, podsavetnici, sekretarice i sekretari ... koje će uskoro dobiti Železara. To je centralno pitanje.

A ovih 5.000 ljudi će vrlo brzo završiti sa platama od 15.000 – 20.000 dinara. Neće moći više, jer kad Vlada u Železaru stušti čitavu armiju birokratije i stranačkih poslušnika, neće biti za više.

Ovako posluje sve što je "naše". I "naš" Telekom, i "naš" JAT, i "naš" EPS ... pa će tako i "naša" Železara.

Inače, ako niste primetili, "naš" monopolističko-gubitaški EPS bio je sponzor rukomentnog prvenstva. Svi rukometaši nosili su na majicama logo EPS-a. To je, valjda, reklama ovom gubitašu, da građani ne bi od nekog drugog kupovali struju, pošto je demokratska vlast u korenu sasekla sav monopol u zemlji.

igor

pre 12 godina

Pitao Tito pri jedoj od negovih poseta Smederevu "sto ovdje najbolje uspjeva", "grozdje druze stari" , "aaa gvozdje, odmah zeljezaru ovdje" . Verovatno su i ovi sadasnji nesto preculi kad su je kupili.

slavisa

pre 12 godina

Pa ako su je vec otkupili sa svim obavezama i dugom za jedan dolar zasto onda ne postave tu novu liniju i uloze dodatnih 80 miliona evra za proizvodnju lima za automobije. Ako je vec strteski vazno da zelezara radi zar nije strateski JOS VAZNIJE bas da i udu u proizvodnju takvih limova za sasije novih automobila i to naravno za nove Fijatove automobile koji ce se praviti u Kragujevcu!? KAKO CE TO BITI SRPSKI FIJAT!?

neinformisani

pre 12 godina

Zna li mi neko reci pod kakvim uslovima se prodala ova železara koja je podizana na generacijama? Mogu li se tužiti ovi Ameri za eventualno kršenje ugovora i neispunjenje preuzetih obaveza? Bojim se da ovim 1$ aminujemo i opraštamo nanetu štetu državi...Volio bih čuti nekog od radnika da li je uloženo išta u ovo postrojenje od dana preuzimanja ili je uništeno i postojeće?

Laszlo

pre 12 godina

Da se izgradi "Sartid" u bivšoj SFRJ podignut je kredit od 600 miliona dolara. Posle 12 godina neplaćanja, zatezne kamate na kamatu dostigle su više od duplo. Prodat je za menj od 30 miliona samo par godina kasnije. Sad kad su napravili minus, pokupili što valja vraćaju nam. Ko zna o čemu pišem jasno mu je da je sve ovo smešno...

Zoran

pre 12 godina

Jednostavno razmišljanje.Dete se rodilo,valja ga ljuljati.Vlada Srbije neka donese uredbu o izgradnji mostova od čelika.Imaju MIN(Mašinska industrija Niš),"Ivo Lola Ribar"-fabrika mašina ne postoji,ali čelik ima gde da se troši.Znači,moraju da konsultuju odličnog mašinskog inženjera,za potrošnju proizvoda čeličane.

Vizionar

pre 12 godina

Vidim da su se neki komentatori stvarno zabrinuli oko zelezare? Uveravam vas da nema mesta panici jer cemo i kod sledece prodaje zelezare da ponovo "zaradimo" kao i prvi put. Sta to znaci: Dakle , prodacemo je za 1/2 $ .

Deki

pre 12 godina

Ako se u roku od par meseci ne nadje resenje ugasite fabriku. Ako se jednog dana okolnosti na trzistu promene i proizvodnja celika postane profitabilna otvorite je opet ili vratite Amerima.
Drzavi se vise isplati da daje radnicima neku ispomoc recimo 300ex5000zaposlenih jednako milion ipo mesecno nego da pravi 10 miliona gubitaka mesecno radeci neprofitabilno.
A to treba da bude recept i za ostale delatnosti.

igor82

pre 12 godina

uspeo sam nekako u ovoj srbiji da konacno ustedim 2 evra.

posto je kostic kupio secerane za 3 evra i vlada srbije sartid za 1 dolar, evo ja bih da ponudim 2 evra za sartid. drzava ce biti u plusu(prvi put), a ja preuzimam za 2 evra.

jel se isplati ili bolje u kladionicu?

Srba

pre 12 godina

Pa ko je bre ovde lud a ko zbunjen ?!?!
Ajmo što pre na izbore i da počistimo ovu bruku od političara .
Radnici , seljaci pamet u glavu.
Ne za marionete nego za SRBIJU !

tatab

pre 12 godina

ZA sve "stručnjake", od M. Kovačevića pa na dalje, u željezaru je od 2003-2004 uloženo u izmenu tehnologije preko 70mil$, poslednja investicija je puštena u pogon u septembru 2011, uduvavanje ugljene prašine u visoku peć, oko 50mil$. To, onako, tek da se zna da ovo nije neko tehnološko groblje, ovde je ugrađena savremena tehnologija, da ima liniju za galvanizaciju limova verovatno je ne bi ni napuštali!

Rale

pre 12 godina

Mnogi ne znaju ali stvari su malo drugacije. Nije poslednje ulaganje bilo na uduvavanju ugljene prasine, vec krajem godina na novu deponiju, kao i novo filtersko postrojenje.
Takodje ne poznajete materiju, sam proces proizvodnje, cenu iste itd, ali cinjenica je da zelezara moze sama sebe izdrzavati. To sto su amerikanci otisli nije zato sto imaju gubitaka, vec zato sto nemaju dobit koliku bi oni zeleli.
Zapravo ima li smisla drzati fabriku koja zaradjuje tek za osnovno funkcionisanje i nesto preko zarade. Znate, vi necete prodavati na pijaci paklu cigareta ako imate samo jedan dinar dobiti, vec cete traziti nesto isplativije ili pak neke druge cigarete gde mozete zaraditi 3 dinara.
Sto se tice onih kojima bi bilo draze da je zelezara zatvorena, jesu li svesni da bi mozda i oni ostali bez posla. Igrom slucaja radim na takvom mestu gde sam stalno u kontaktu sa dobavljacima. Verujete li da neke firme 99% svog poslovanja baziraju na USS. Od tih firmi neke imaju i preko 200 zaposlenih, a da ne pricam o vecim firmama.
Zatvaranje zelezare ne bi ostavilo na ulici 5500 zaposlenih, vec je ta cifra daleko veca, da ne kazem preko 20000 ljudi. Nisu to samo firme koje saradjuju sa USS, vec i firme koje zive od radnickih plata, pocev od prehrambenih objekata, pa do prodavnica teh robe.
Monogi ne znaju ali zatvaranje zelezare bi povuklo sa sobom hiljade sitnih firmi, privatnika, a mozda ste bas vi jedan od njih.

Ivan BA

pre 12 godina

Kada ne bi bio dozvoljen monopol nekim firmama, kada bi se sistem reformisao i olaksao poslovanje firmama, smanjila korupcija, zakonom definisano max. vreme otplate duga onda bi pocele da nicu nase nove a i inostrane firme i ne bi bio problem gde ce naci drugi posao.
Pa opet na budzet, a budzet se puni od MMF?!
U JATu zbog socialne brige imamo stjuardese i stjuarde od 55-60 godina, umesto da su ti ljudi nasli neki posao u nekoj agenturi ili kancelariji.
Ovo je put u propast.

surreal

pre 12 godina

A zasto bi drzava trebala da dovrsi privatizaciju? Da bismo kod privatnika radili za 200 eura i da on ne bi placao poreze i nama doprinose?

Dejan

pre 12 godina

Obecano je 200.000 novih radnih mesta, a sta se uradilo? Sada ce svi poreski obveznici izdvajati novac da se pokriju gubici u zelezari u Smederevu.

malo se (ne) razumem

pre 12 godina

ako su je kupili, bolje da se vrati u drzavne ruke nego pokloni nekim turcinu badava... za one neupucene, Javore, Topole i Balvane, nije Srbija otkupila fabriku za 1 Euric ili Dolar wec je otkupila gubitke a oni se mere milionima najverovatnije, 1 Dolar je Proforma Invoice, sve ostalo senka... daj boze da sve firme otkupi drzava i postavi jake i ucene ljude da ih vode, ne bagra koja je do para dosla na ovaj ili onaj nacin... potpuna pordska drzavi na odkupu svih firmi...

igor

pre 12 godina

ako je drzava mogla da kupi za 1 evro, kostic secerane za 3. evo ja nudim neverovatnih 2 EVRA za Sartid! posedujem strano finansijsko iskustvo (ruske i ukrainske zelezare..poznati svetski igraci) hoce li drzava meni prodati Sartid ili barem dati priliku da dovedem u red? ili sam nepotreban drzavi jer nemam politicke veze??na raspolaganju sam.mail:igor82igor(at)gmail(dot)com. nudim 2 evra!

Нешко

pre 12 godina

А ја бих исто све да упитам да ли знате гдје је нестала сва она војна техника коју је министар војни "реформирао". Сви квалитетни челици уграђени у све оне тенкове, транспортере, артиљеријске цијеви итд. што је раходовано, а што је војска довукла из других република или имала по небројеним магацинима по Србији.
Е видите нема више шта да се "реформише" и извози па више није исплатљиво бити власник жељезаре.

Raja

pre 12 godina

Par elemntarnih pitanja:
Moze li mi neko odgovoriti sta su po obrazovanju direktori npr:
1. Daimler-Benza
2. Tissen Krupp-a
3. M.A.N. i da neredjem dalje ili: Sta je po obrazovanju bio najbolji direktor Krajslera svih vremena?
Odgovori na ova pitanja pokazace prstom na uzroke svih problema u Srbiji.

Lazy Joe

pre 12 godina

Za pocetak,mogli bi se poceti sa obnovom zeleznice,potom infra strukture za istu (mostici,peroni,vagoni). Posto nafte nece biti jos dugo, ulaganje u zeleznicu je strateska sansa Srbije i ulozeno bih moglo da se vrati relativno brzo prodajom recimo sina i vagona. Zaposlili bi ljude na projektovanju zeleznice i vozova,zaposlili bi ljude na izradi vozova i pruga,zaposlili bi ljude u zelezari na proizvodnji celika koji treba ljudima koji proizvode vozice i mostice a onda bi zaposlili ljude koji te iste prodaju. I eto, resena stvar.

Unuk

pre 12 godina

Po mom misljenju je odluka odlicna i da ostane u drzavnom vlasnistvu,samo politicari i direktori da prestanu da kradu.Ovo kazem jer bi za socijalna davanja bilo vise sredstava u budzetu s obzirom da su nas kreditno prezaduzili.
Zelezara kao zelezara,sve jedno radnici bi i onako i ovako zavrsili na drzavnim jaslama.To sa masinskog preradjivackog aspekta,a ne ekonomskog pravnog.
Od kako smo ekonomistima sa racunaljke dopustili da vode fabrike i firme,od tog trenutka nam je ekonomija krenula nizbrdo.

Rale

pre 12 godina

Ponudite je njemačko-amričkom koncernu ACRONI.
Oni su kupili željezaru u Jesenicama u Sloveniji, rade odlično a i tehnologija je manje-više ista.

Gordana

pre 12 godina

Odakle ce se naci milioni evra koji su potrebni za proizvodnju? Da li ce se taj novac uzeti od penzionera ili od ce se smanjiti izdavanja za narodne kuhinje?

milan

pre 12 godina

Ako samo onaj novac koji bi se trosio na vise od 5.500 hiljada novih nezaposlenih investiraju i proizvedu za neku crkavicu moze se opstati neko vreme da se da barem neka sansa opstanku zeljezare. Jedini moguci potez ovog momenta koji je drzava mogla da povuce.

Mario Bros

pre 12 godina

Zašto toliko pljuvati Beograd kao jedinog krivca, pa i ako tamo idu pare. Ipak tamo živi 30% ljudi ove zemlje pa bi bilo i normalno da im ide 30% budžeta jer su važni ljudi a ne teritorije. E sada koliko preko toga potroše, pitanje je za analizu.

Što se tiče železare, država je spasila radinike bede i dobila dobru cenu, 1$. Ne znam šta je sada država kriva što amerikancima ne ide biznis. A da ostavi ove ljude na ulici, sigurno se ne isplati dugoročno kada svi oni nagrnu na biro i narednih xy godina sisaju socijalnu pomoć bez šansi da se skinu sa nje.

Ovako malo ćemo da tancujemo sa vrućim krompirom pa kada se malo ohladi da predamo nekome da firma radi, a od poreza od firme koja bude radila kada prođe loše vreme za ovu granu privrede, da se naplatimo. Porez svakako ide svima nama. A i pare koje zarade radnici pre ili kasnije odu u budžet kroz neprekidno obrtanje i plaćanje PDV iz ruke u ruku.

Bitno je da firma što više deviza donosi u zemlju, a to obrni okreni ide svima nama, pre ili kasnije nam prođe kroz ruke.

mmmm

pre 12 godina

DOBRO KAŽE GSN: TOPLICA A POVEZATI I SA DRUGIM PROIZVODNOM PROGRAMIMA U ZEMLJI A I ONIMA KOJI SU U PLANU ČIM ŽELEZARA MALO STANE NA NOGE NAĆI NOVOG STRATEŠKOG PARNERA I PRODATI!

Verica

pre 12 godina

Sa ekonomskog gledista ako je neko u gubitku, a nema nerasporedjeni dobitak kaze se da nema zaduzenja. Kako se pokrio taj gubitak?

eh...

pre 12 godina

Mislim da su Ameri samo iskoristili penal - tj sansu da se izvuku iz posla koji je manje profitabilan od tog istog posla na nekom drugom mestu (daleko od Evrope). Nasi su naravno naseli, jer nemaju pojma o kapitalizmu a izbori su jako blizu. Sve u svemu, dinar tj nase plate padaju, drzavni dug se uvecava, MMF negoduje, a akcije US Steel-a rastu... Drugcije nije moglo da bude jer kad sva jaja stavite u jednu korpu, neko vas drzi za m...

Vracarac

pre 12 godina

Verovatno ce sada da je postavimo na noge i platimo sve dugove pa da prodamo ponoivo za sicu i opet niko nece odgovarati,ma smejurija

Troml

pre 12 godina

Kupili smo Železaru - šta sa njom?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drugi dio ove rečenice obično
se postavlja prije kupnje.

Šone

pre 12 godina

Jedino što je NATO trebalo da pogodi je bila ta železara u Smedersvu, koja je oduvek bila promašaj - železara bez rude !
Nadala sam se da će nas bar nje osloboditi.
Sada mogu da nastave da gaje pečurke, možda nađu neku profitabilniju vrstu koja može tamo da uspeva...
Ova Vlada je u bunilu, definitivno, a kakva li će tek biti sledeća, ako se iko usudi da bude sledeći ????!!!
Kome će pak, ova odgovarati za uništenje Srbije ?
Pad sa vlasti nije kazna za veličinu nanete štete.

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

objavite ovo A SA KOJIM PARAMA SE GRADE MOSTOBI U BEROGRADU SA PARAMA NARODA IZ S CELE SRBOIJE PA OVA ZELZARA JE BIO NAJVECI IZVOZNIK OVE DRZABE STA KUKATE !! SVE ZA BEOGRAD OSTALI NEKA CRKNU JEL TAKO ????

dejan milic SMEDEREVO

pre 12 godina

STVARNO NEZNAM GDE NALAZITE OVE STRUCNJAKE SA ANALIZAMA ???/ KO KAZE DA JE ZELEZARA GUBITAS ????? KO SU VAM TI EKONOMSKI STRUCNJACI OVI STO UNISTITE DRZAVU MLADJA DINKIC I SOROSOCI ANDJELI ????? A TO STO AMERIKANCI ODLAZE TREBA DA PITATE ONE KOJI SU IM I PO KOJIM USLOVIMA PRODALI ZELEZARU !!!

Зоран

pre 12 godina

Нисмо купили, него смо добили врућ кромпир у рукама. Треба га се отарасити што пре. Међутим, ако Амери нису могли ништа паметно да ураде, сумњам да ће још неко нешто много паметније да смисли. Све у свему, како ко ради, тако и пролази. Стиже наплата лепог живота од 2004. до 2009.. Тада сте продавали и паре трошили на плате. Сада паре трошите и даље на плате и на изградњу Београда, за остале НЕМА. А ускоро неће имати ни за Београд.

malo se (ne) razumem

pre 12 godina

ako su je kupili, bolje da se vrati u drzavne ruke nego pokloni nekim turcinu badava... za one neupucene, Javore, Topole i Balvane, nije Srbija otkupila fabriku za 1 Euric ili Dolar wec je otkupila gubitke a oni se mere milionima najverovatnije, 1 Dolar je Proforma Invoice, sve ostalo senka... daj boze da sve firme otkupi drzava i postavi jake i ucene ljude da ih vode, ne bagra koja je do para dosla na ovaj ili onaj nacin... potpuna pordska drzavi na odkupu svih firmi...

Ekonomista

pre 12 godina

Ajde da malo iskljucimo emocije i ideoloska opredeljenja.
Da ne bude zabune pristalica sam slboodnog trzista i kapitalizma.

1) Zelezara je kupljena za 1 dinar bez dugova (lepo pise u odluci vlade)
2) Zelezara trenutno pravi gubitke, ali je to stvar privrednog ciklusa odnosno recesije. U krizi se manje proizvodi, proizvodjaci prodaju zalihe i oprezno gledaju na sledeci period. Po izlasku iz krize traznje ce se vratiti na staro a samim tim i profitabilnost zelezare
3) Zatvaranje zelezare je jako skupo (potrebno je konzervirati peci i ostalo) i posle dugo traje da se ponovo stavi u funkciju
4) TI ljudi koji bi ostali bez posla bi proveli 6 meseci na birou gde bi primali kompenzacije sto bi drzavu kostalo oko 6 miliona eura mesecno(5000 zaposlenih * 120 eura).A ne radi se samo o njima, svi su na neki nacin povezani sa Zelezarom (druge firme, budzet grada i slicno)
5) Ono malo ljudi sto vredi bi pobeglo u druge zemlje industrije i buduci kupac ne biimao onih 100 neophodnih ljudi bez kojih zelezara ne moze da radi.
6) Ona ce u narednom periodu praviti gubitke, nesumljivo, ali ti gubici umanjeni za preostale troskove koji bi nastali gasenjem ce biti nadoknadjeni iz prodaje koja ce uslediti za godinu dve.

TOliko...

Savatije

pre 12 godina

Ovo je dokaz koliko se vlada zapravo sprda sa narodnim parama. Ni oni vise ne znaju sta rade, Prodaju, kupuju, kradu sve u nekim pokusajima kako bi sacuvali socijalni mir ne bi li uzeli jos koji mandat... Nije ni cudo sto ljudi preziru politicare... Ali nisu valjda svi isti, valjda ce nova vlada biti barem malo bolja.

Sasa

pre 12 godina

Hajde da ja vas pitam pametne komentatore. Hipoteticki kljuc u bravu, i sta onda, dobili ste gomilu otpada, gomilu nezaposlenih, gomilu gladnih, .... Citajuci ove komentare, nekako sam stekao utisak da se radujete tudjoj propasti. Sramota.
Mojim Smederevcima koji nisu hteli rafinereiju, izgleda da cete je od blata praviti. Pa tek sada ima Komiko da ucenjuje i da mu se da vise nego sto je i trazio, ali zahvalite Lukicu.

dzoni

pre 12 godina

Jak je taj Us steel ako nije mogao da ulozi 80 miliona za proizvodnju za auto industriju..nisu oni ulozili nista vec mlatili pare dok je moglo zato su i dali tako lako.

investitor

pre 12 godina

Veliki sam protivnik mesanja drzave u privredu i mislim da je privatizacija uvek najbolja opcija, ALI u losoj poziciji drzava je odabrala najmanje losu opciju.

Gubitci Smedereva su ciklicne prirode i treba ih tako tretirati. To znaci i da ce ista praviti dobit (I moci ce se prodati) kad ciklus krene u ekspanziju.

Do tada, izbor je bio uzeti vruc krompir i spasiti par desetina hiljada poslova i kurs ili ~50k otkaza i kurs na 150-200. Nazalost ovo je bio jedini logican potez

igorpl

pre 12 godina

Ova vlada radi pogrešne stvari samo iz jednog jedinog razloga.
A to je što znaju da će izgubiti na izborima jer će ih potući po svemu sudeći naprednjaci. Pa sada rade sve što bi novu vladu vrlo brzo diskreditovalo, tj ostavljaju haose da ih sredi sledeća vlada koja ni to neće biti u stanju ma koliko bila produktivna i dobra. Jer kada se drvo poseče treba novo isto takvo da naraste više godina. A to je jedini potez koji ova vlada radi. A posle će im lako skratiti mandat i doći ponovo na vlast. Smišljena strategija kad vam kažem. I tako dok se oni prepucavaju mi ispaštamo i punimo NJIHOVE DŽEPOVE! Dobre vile ne postoje pa čak ni u politici. Koliko god da vam serviraju dobre gestove znajte da iza takvih šatro dobrih poteza stoje velike velike prevare koje po više stotina puta anuliraju sva ona dobra što su pred kamerama uradili. Inače član sam DS-a od smrti Đinđića i kada DS nije bio na vlasti a sada šta se radi nateralo me je da NIKADA ALI NIKADA VIŠE ne izađem na izbore i dam glas bilo kome jer svi su isti i nemamo ibora.

malo glupav

pre 12 godina

Kad vam ministar ekonomije kaze da firme bolje vode privatnici od drzave, znate da ste u nevolji. Kad vas ministar ekonomije to izjavi u 2012, kad su svi na svetu vec shvatili da je neoliberalizam idiotizam, onda znate da ste u Srbiji.

Jocadj

pre 12 godina

Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…

Mario Bros

pre 12 godina

Zašto toliko pljuvati Beograd kao jedinog krivca, pa i ako tamo idu pare. Ipak tamo živi 30% ljudi ove zemlje pa bi bilo i normalno da im ide 30% budžeta jer su važni ljudi a ne teritorije. E sada koliko preko toga potroše, pitanje je za analizu.

Što se tiče železare, država je spasila radinike bede i dobila dobru cenu, 1$. Ne znam šta je sada država kriva što amerikancima ne ide biznis. A da ostavi ove ljude na ulici, sigurno se ne isplati dugoročno kada svi oni nagrnu na biro i narednih xy godina sisaju socijalnu pomoć bez šansi da se skinu sa nje.

Ovako malo ćemo da tancujemo sa vrućim krompirom pa kada se malo ohladi da predamo nekome da firma radi, a od poreza od firme koja bude radila kada prođe loše vreme za ovu granu privrede, da se naplatimo. Porez svakako ide svima nama. A i pare koje zarade radnici pre ili kasnije odu u budžet kroz neprekidno obrtanje i plaćanje PDV iz ruke u ruku.

Bitno je da firma što više deviza donosi u zemlju, a to obrni okreni ide svima nama, pre ili kasnije nam prođe kroz ruke.

neinformisani

pre 12 godina

Zna li mi neko reci pod kakvim uslovima se prodala ova železara koja je podizana na generacijama? Mogu li se tužiti ovi Ameri za eventualno kršenje ugovora i neispunjenje preuzetih obaveza? Bojim se da ovim 1$ aminujemo i opraštamo nanetu štetu državi...Volio bih čuti nekog od radnika da li je uloženo išta u ovo postrojenje od dana preuzimanja ili je uništeno i postojeće?

SPASOJE ZAVARIVAČ

pre 12 godina

Jedini izlaz ponuditi željezaru Kinezima koji će znati kako da posluju.Ako proizvode najjeftiniji čelik onda sigurno znaju kako se to radi ili nisu toliko alavi kao ostali proizvođači pa zato imaju nižu cenu.U svakom slučaju Kina je sada super sila a tek će da bude,zahvaljujući u dobroj meri i halapljivom zapadu koji je većinu svoje proizvodnje preneo u Kinu da bi ostvarili još veći profit, pri čemu je u svojim zemljama ostalo na stotine hiljada ljudi bez posla.Sada se kriza širi širom planete zbog šačice(uslovno rečeno) milijardera koji su hteli još veći kapital a istovremeno milioni ljudi u čak uređenim zemljama ubrzano propada,da ne pominjemo siromašne gde je ekonomska katastrofa na pomolu.To je i priznato pre neki dan u Davosu kada je rečeno da ovaj vid kapitalizma nema budućnost-prevedeno da je taj vid kapipitalizma i doveo do krize.Dakle voleli Kineze ili ne oni su jedini spas .
Ovo se neće svideti proamerički i prozapadnim simpatizerima ali eto imaju primer JUES STILA gde su Amerikanci bez tendera,ili sumljivog tendera,dobili železaru sa siću love i dok su dobro radili namlatili se love a sada se povlače.

Preddy Baer

pre 12 godina

Glupost.

Istorija je pokazala da u kriznim vremenima drzhava treba da investira u kapitalne projekte i time pomogne pokretanju posustale industrije.

Dakle u ovo vreme, kada je radna snaga jeftinija, treba graditi mostove, auto-puteve, skole, bolnice i ostalu strateshku infrastukturu. I to bez stranih partnera koji bi ulaztili u suvlasnishtvo i izvlacili profit napolje, vec upravo preko domacih firmi (Energoprojekt, Zelezare itd)

mmmm

pre 12 godina

DOBRO KAŽE GSN: TOPLICA A POVEZATI I SA DRUGIM PROIZVODNOM PROGRAMIMA U ZEMLJI A I ONIMA KOJI SU U PLANU ČIM ŽELEZARA MALO STANE NA NOGE NAĆI NOVOG STRATEŠKOG PARNERA I PRODATI!

LJUBICA

pre 12 godina

Zelezaru smo prodali Amerikancima bud zasto i bez ikakvih obaveza i to je prema misljenju vladajuce koalicije bila najuspesnija privatizacija. Sada smo je preuzeli sa svim obavezama i sa svim dugovima. Ko ce i od kojih para to da placa?

Dejan

pre 12 godina

Pa kako nije svima jasno da ne kupuje "država" železaru za 1 dolar nego: ZA 1 DOLAR KUPUJE - MINUS STOTINE MILIONA DOLARA - dakle, daju 1 dolar da bi MOGLI DA DAJU JOŠ STOTINE MILIONA DOLARA!

Maya-Mi

pre 12 godina

Znamo svi sta ce vlast raditi sa njom - slikati se tamo u svakoj prilici, pripisivati sebi zasluge za "spas" i tako sve dok kampanja ne prodje...
A posle? Neka nam je Bog u pomoci!

Mirko

pre 12 godina

@Zoran: Od 2005 do 2009 Srbija je imala rast prozivodnje od 6% godisnje. U isto vreme je otplatila dug MMFu i postala slobodna zemlja. Za sve postoji statistika NBSa. U ovom periodu imala je veci rast nego u periodu pre a svakako nego u periodu posle. 95% vrednosti svih privatizovanih preduzeca presa presao u je privatne ruke do 2004. Sada na naplatu stizu tacnije rezultati rada Cetkoviceve vlade.

A sad o zelezari, dok je proizvodnja u Srbiji rasla, posebno preradjivacka u periodu od 2004-2008, US steel je imao interesa da radi u Srbiji. Medjutim strahovit pad za vreme ove vlade i nikakvi izgledi da se nesto popravi u narednom petogodisnjem periodu rezultovalo je u jednostavnoj racunici.

Sto se tice zivota od pozajmice ova vlada zaduzuje ponovo zemlju kod MMFa, kog je dss prethodno potpuno isplatio, (do izbora jos dodatnih 400 miliona eura) da bi isplacivala plate zato sto nije sposobna ne samo da popravi situaciju od pre 2008 vec cak ni da nastavi tamo gde su njeni prethodnici stali.

Vreme je prijatelji moji da silazite sa vlasti pre nego sto sto dovedete zemlju do potpunog kolapsa. Nije vam jos mnogo prostora ostalo. Kad se samo setim da sam glasao za vas.

PS. Uzgred ne mislite valjda da je vlada kupila telekom i zelezaru da bi zaista u njoj nesto radila? Telekom da bi prodala sa bolju cenu, zelezaru zato sto je platila 1 dolar kao dobar predizborni gadzet, da ga zadenu u rever.

Bogdan

pre 12 godina

Koji amateri da te bog sacuva!? Pa te toliko pominjane druzine kao BRIK zemlje se razvijaju tolikom brzinom da ih zapravo sopstveni kapacitet proizvodnje koci, Kina nema dovoljno metalnih derivata za svoj razvoj, Indija ima takodje isti problem sa gvozdjem iako je najveci magnat gvozdja upravo Indijac "TATA" Brazilija kuburi sa gvozdjem i derivatima, Rusima bi mogli da izvoze lim za brodove pa cak i Hrvatima!? A oni neznaju sta da rade sa fabrikom i sto je jos gore, otvoreno kazu da je socijalna ustanova za zbrinjavanje "radnika" koji nemaju sta da rade!? Katastrofa od drzave! Ljudi. Mi se jos i dobro drzimo, a veruj te mi kad bi imali nekoliko pametnih i zdravih ljudi da nas vodi mi bi bili evropsko cudo! Upravo zbog istih razloga da smo cudo i sada i zivimi i pored ovih idiota na vlasti, a kako bi tek bilo bez njih!?

slavisa

pre 12 godina

Pa ako su je vec otkupili sa svim obavezama i dugom za jedan dolar zasto onda ne postave tu novu liniju i uloze dodatnih 80 miliona evra za proizvodnju lima za automobije. Ako je vec strteski vazno da zelezara radi zar nije strateski JOS VAZNIJE bas da i udu u proizvodnju takvih limova za sasije novih automobila i to naravno za nove Fijatove automobile koji ce se praviti u Kragujevcu!? KAKO CE TO BITI SRPSKI FIJAT!?

Unuk

pre 12 godina

Po mom misljenju je odluka odlicna i da ostane u drzavnom vlasnistvu,samo politicari i direktori da prestanu da kradu.Ovo kazem jer bi za socijalna davanja bilo vise sredstava u budzetu s obzirom da su nas kreditno prezaduzili.
Zelezara kao zelezara,sve jedno radnici bi i onako i ovako zavrsili na drzavnim jaslama.To sa masinskog preradjivackog aspekta,a ne ekonomskog pravnog.
Od kako smo ekonomistima sa racunaljke dopustili da vode fabrike i firme,od tog trenutka nam je ekonomija krenula nizbrdo.

Lazy Joe

pre 12 godina

Za pocetak,mogli bi se poceti sa obnovom zeleznice,potom infra strukture za istu (mostici,peroni,vagoni). Posto nafte nece biti jos dugo, ulaganje u zeleznicu je strateska sansa Srbije i ulozeno bih moglo da se vrati relativno brzo prodajom recimo sina i vagona. Zaposlili bi ljude na projektovanju zeleznice i vozova,zaposlili bi ljude na izradi vozova i pruga,zaposlili bi ljude u zelezari na proizvodnji celika koji treba ljudima koji proizvode vozice i mostice a onda bi zaposlili ljude koji te iste prodaju. I eto, resena stvar.

GORGI

pre 12 godina

Jel znate kako je nastala ta željezara. Vozili druga Tita po Srbiji a on u jednom momentu pita šta ima ovde dobro i pokaže rukom. Grožđe, druže tito. Gvožđe, dobro napravite tu veliku željezaru. I svi su ćutali oko njega.
Ta željezara nema nikakvu perspektivu. LOkacija je loša. Sve će to privatnici plaćati. Te plate u fabrici, od čega će se deliti? Od profita. Pa profit nije dovoljan ni za potpaljivanje visokih peći.

Laszlo

pre 12 godina

Da se izgradi "Sartid" u bivšoj SFRJ podignut je kredit od 600 miliona dolara. Posle 12 godina neplaćanja, zatezne kamate na kamatu dostigle su više od duplo. Prodat je za menj od 30 miliona samo par godina kasnije. Sad kad su napravili minus, pokupili što valja vraćaju nam. Ko zna o čemu pišem jasno mu je da je sve ovo smešno...

pravi potez

pre 12 godina

Kako sta?! Pa po dobrom starom receptu - neko ce od gubitasa kupovati celik, radnici i foteljasi ce biti obezbedjeni (ovi drugi ce naci nacin da dodatno pogorsaju stanje/povecaju dugove), doduse to ce dovesti do laganog unistavanja dobrostojecih firmi (koje kupuju) i cele Srbije, ali to nije bitno

Marko

pre 12 godina

Prodace je ponovo nekome, za isti taj 1 dolar, ali sa jos vecim zaduzenjima nego sada i vecom razlikom u svojim dzepovima nego prosli put!

ultrasrbin

pre 12 godina

Prodali smo Zelezaru za 22000000 $ a sada je kupili za 1 e. Neko bi rekao pametan potez,ali uzmite u obzir da je drzava otpisala dug zelezare prema poveriocima od kojih su neki bili i srpske banke. Rezultat je sledeci:
Beobanka zatvorena, kao i sve druge srpske banke.
Zelezara prodata ispod svake cene zbog navodnog duga koji je kasnije preuzet i otpisan od strane drzave.
Ameri skinuli kajmak rasprodajuci zalihe, naplacujuci potrazivanja i forsirali rad zelezare dok su mogli. Ako su je sada dali za 1 e,a platili 22000000 dali neko misli da su oni blesavi. Pa izvukli su oni za ovih nekoliko godina da pokriju sva ulaganja i troskove i da jos budu u dobrom plusu. Nije da oni ne mogu da vode zelezaru i da proizvode,oni jednostavno nemaju vise racunicu da se muce za sitnu lovu.

Igor

pre 12 godina

Otkud im pare da subvencionisu jos jednu fabriku,ako amerikanci nisu mogli zbog krize da budu u plusu???
I ako ameri nisu mogli da je izvuku,kako bi neko drugi mogao?ima carobni stapic???
A i zanima me da li ce zaposleni u Zelezari,sada kada su ameri otisli,da odjednom zaborave radne navike i nacin poslovanja,i da se vrate na "stari nacin",vataj krivinu,idi na lazna bolovanja,jer radili,neradili dobijace platu od drzave?
Ovo je bio najgori moguci nacin resenja USS Srbia....kupili su fabriku,zaradjivali dok je islo- e pa sada je to njihov problem,kada ne ide... sta ce biti sutra? Fiat LZero ne prodje dobro,italijani kazu mi odlazimo,a nasi otkupe zastavu i pocnu opet jugice da prave???
Dizaster resenje...

Nevena78

pre 12 godina

Nema to veze ni sa zelezarom ni sa radnicima da ne ostanu bez posla, to je samo jos jedan potez u pred izbore ne bi li dokazali kako oni brinu o ljudima. Ne vredi, ja im vise ne verujem.

surreal

pre 12 godina

A zasto bi drzava trebala da dovrsi privatizaciju? Da bismo kod privatnika radili za 200 eura i da on ne bi placao poreze i nama doprinose?

Nenad B

pre 12 godina

Informacija da oprema u zelezari vredi 250 miliona evra ne deluje logicna. Ako to zaista vredi je sigurno ne bi dali za 1evro. Pogotovu ako nisu u dugovima.Ispada da srpska vlada je ekspert za preprodaju firmi. Ako su takvi strucnjaci nake otvore svoju firmu pa neka se time bave.Hiljade malih firmi propada a na to niko ne obraca paznju. Pomozite onda i njima. Zar su zaposleni u njima gradjani nekog nizeg reda?

milan

pre 12 godina

Ako samo onaj novac koji bi se trosio na vise od 5.500 hiljada novih nezaposlenih investiraju i proizvedu za neku crkavicu moze se opstati neko vreme da se da barem neka sansa opstanku zeljezare. Jedini moguci potez ovog momenta koji je drzava mogla da povuce.

Dobronamerna preporuka

pre 12 godina

I za drzavu, i za grad, i za zaposlene, najpametnije bi bilo da umesto gvozdja pocnu da proizvode GROZDJE i drugo voce, koje je najprofitabilnije za smederevski kraj. Ali ko jos slusa glas zdravog razuma u predizbornoj kampanji.

HENK

pre 12 godina

Ali meni nikako nije jasno ko im je to prodao zelezaru kada je tek u utorak sednica na kojoj ce se raspravljati o njoj u sedistu uss steela.Lepo kaze novinarka potpisan je referendum o razumevanju a ne kupoprodajni u govor.Sve sto je ovih dana napisano i receno na temu zvuci tako bezvezno i budalasto.

imam ja resenje

pre 12 godina

Niste meni jasni vi ljudi. Sada kukate zato sto vam je zelezara vracena. Pa jel se secate da ste do pre neki dan kukali kako su nam oteli zelezaru za dzabe (i tako zadnjih 10-ak godina)? Nevalja kad je drze ameri, ne valja kad je nasa. Pa sta vama valja? Nije valjda da ste se uplasili da niste dorasli zadatku da vodite zelezaru? A ako ste se uplasili, ja vam predlazem da lepo sada pozovete sve one prodavce magle, koji su vam do pre neki dan pricali o tome kako je zelezara data za dzabe, i koji su na tom primeru izgradili reputaciju postenjacina i patriota, da njih lepo pitate sta dalje da radite sa zelezarom. Eto, ostvario se njihov san, vracena vam je zelezara, sada bi valjda trebalo da nam procvetaju ruze.

Vendi

pre 12 godina

UGOVOR NA "SUNCE"! Ma kakav 1 dolar! Ponovo zamagljivanje i bacanje prašine u oči! Mnogo je otvorenih pitanja:
1. Zašto nije besplatno, bez naknade, nego za 1 dolar? Zato što se PDV plaća .........................!
2. Šta se dobija time što država postaje vlasnik? Kada je trebao da se proda Telekom (najprofitabilnija firma u zemlji) danima smo slušali ubeđivanja da država ne može kao vlasnik dobro da vodi preduzeće(a)! A kako će sada kada je železara u velikoj dubiozi!?
3. Kolika su dugovanja železare? Da li je to naznačeno u ugovoru o prodaji (kupovini)? Bilo bi interesantno da javnost sazna kolika je to cifra! Ko će da namiri ta dugovanja? Država? Iz kojih para? Na štetu kojih izdataka? Kako će se obezbediti sredstva za isplatu zarada nekoliko hiljada radanika? Da li uskoro možemo da očekujemo rebalans budžeta?

predlog za generalnog direktora

pre 12 godina

Ja predlazem da sada na celo Zelezare kao generalnog direktora postavimo Slobodana Antonica. On se nekako najvise upirao da celu stvar sa Zelezarom prikaze kao prevaru veka. Mislim da bi bilo posteno da on sada dobije priliku da vodi to preduzece i da nam svima pokaze kolike smo to profite izgubili zato sto smo prodali jednog od najvecih gubitasa Amerikancima.

Radovan

pre 12 godina

Dečice moja,

zaboravili ste da se u SFRJ radilo u dve smene i vlasnik industrije bila je država.
Kako je krenulo rasturanje države, svi ste krenuli u pljačku države jer je to najslađe.
Privatnici su pokazali za ovih 20 godina šta znaju i umeju da rade.
Kukate da vam je danas teško i pljujete po sistemu u kome su radili vaši roditelji i obezbedili vam egzistenciju, a hvalite privatan biznis, koji je sve očerupao, a nije stvorio nove proizvode i zapošljavanja.
Da li zaista mislite da su privatnici na zapadu ili istoku, kao i lopovi, samostalni ili neko stoji iza njih.
Jedan Bili Gejts daje milijarde, pitanje je da li su njegove, za čudne humanitarne poslove.

Ima rešenje za željezaru.

Profesori i menadžeri koji su podsticali otuđenje fabrika od države unazad 20 godina (odumiranje države) i koji kritikuju ovaj događaj, da se uključe u rukovodstvo željezare i neka pokažu svoje znanje iz ekonomije, marketinga, računovodstva i upravljanja proizvodnjom, a za postignuti uspeh, da im se država bogato oduži vlasničkim akcijama u značajnom iznosu. Ne pare, već akcije. Jer fabrike propadaju zato što se iz njih izvlače pare, unazad ihahaj.

To bi bilo rešenje jer oni pucaju od znanja. Grehota je ne iskoristiti takav intelektualni kapital koji stoji neiskorišćen, a željezara traži najbolje umove. Ne privatnike, već umove. Ne treba da orete i kopate, već mozak da uključite kako bi primenili naučeno.
Skrećem pažnju ponovo, fabrike propadaju zbog krađe para, a ne zbog sunčanih pega.

xXx

pre 12 godina

Svima koji veruju u ispravnost drzavnog intervencionizma tolpo savetujem da procitaju KONKURENTNOST prof. Porter.Primeri i dosadasnja praksa navedena ce ih vrlo lako razuveriti.Neprihvatljivo losa mera je bila kupovina Smedereva,Srbija u ovom trenutku novac iz budzeta umesto da stedi,prodajom EPSa,ZTPa,PTTa i Telekoma ona dodatno opterecuje budzet i povecava deficit ukljucivanjem u sistem jos jednog velikog gubitasa,a indirektno utice i na ovako lose trziste stvaranjem drzavnog monopola.Neverovatno je koliko se plasimo promena i koliko nas to vuce unazad.Imamo los sistem i u narodu postoji ocigledan strah da sistem postane jos gori i onda opravdavamo ovakve poteze.PODIZITE NIVO OBRAZOVANJA,PUSTITE ZELEZARU I METALE!100 miliona u obrazovanje!!!!

Rale

pre 12 godina

Mnogi ne znaju ali stvari su malo drugacije. Nije poslednje ulaganje bilo na uduvavanju ugljene prasine, vec krajem godina na novu deponiju, kao i novo filtersko postrojenje.
Takodje ne poznajete materiju, sam proces proizvodnje, cenu iste itd, ali cinjenica je da zelezara moze sama sebe izdrzavati. To sto su amerikanci otisli nije zato sto imaju gubitaka, vec zato sto nemaju dobit koliku bi oni zeleli.
Zapravo ima li smisla drzati fabriku koja zaradjuje tek za osnovno funkcionisanje i nesto preko zarade. Znate, vi necete prodavati na pijaci paklu cigareta ako imate samo jedan dinar dobiti, vec cete traziti nesto isplativije ili pak neke druge cigarete gde mozete zaraditi 3 dinara.
Sto se tice onih kojima bi bilo draze da je zelezara zatvorena, jesu li svesni da bi mozda i oni ostali bez posla. Igrom slucaja radim na takvom mestu gde sam stalno u kontaktu sa dobavljacima. Verujete li da neke firme 99% svog poslovanja baziraju na USS. Od tih firmi neke imaju i preko 200 zaposlenih, a da ne pricam o vecim firmama.
Zatvaranje zelezare ne bi ostavilo na ulici 5500 zaposlenih, vec je ta cifra daleko veca, da ne kazem preko 20000 ljudi. Nisu to samo firme koje saradjuju sa USS, vec i firme koje zive od radnickih plata, pocev od prehrambenih objekata, pa do prodavnica teh robe.
Monogi ne znaju ali zatvaranje zelezare bi povuklo sa sobom hiljade sitnih firmi, privatnika, a mozda ste bas vi jedan od njih.

idu izbori...pamet u glavu

pre 12 godina

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je "jasno da država ne može tu firmu da vodi bolje nego privatni vlasnik"

Kad ministar ove nazovi Vlade javno prizna da ista nije sposobna da vodi firmu...dragi moji sunarodnici sa birackog spiska, sta to znaci?

VASA@

pre 12 godina

Sto brinete ko ce pobediti na izborima u maju 2012 ??? Jasno je da ce pobediti DS i sto bi se sad vrsile predizborne kampanje ovog tipa poput Zelezare, kad je ishod izbora u maju vec sad poznat ! Verovatno ste vec negde procitali izjave celnika DS, a koji vec sad sa sigurnoscu tvrde, da ce jedino DS pobediti i moci nastaviti dalje, da vodi Republiku Srbiju (mozda u totalnu propast.....) !!

mara

pre 12 godina

vraćaju li i stimulaciju po radniku koju smo im dali? ispade da su radili taman toliko koliko smo im dali za radnike. ovo je kula od karata koja mpada posle izbora

Srba

pre 12 godina

Pa ko je bre ovde lud a ko zbunjen ?!?!
Ajmo što pre na izbore i da počistimo ovu bruku od političara .
Radnici , seljaci pamet u glavu.
Ne za marionete nego za SRBIJU !

Apis

pre 12 godina

Nema, kod ove vlade definitivno nista ne funkcionise, jer nemaju kadrove, mnogo se krade, I ne moze nista da se uradi, a da neko nije ugradjen tu…

dorćolski

pre 12 godina

A tek kad se sazna da je mesečni rashog železare oko 50(pedeset) miliona evra!? I kad se to izmnoži sa recimo,šest meseci...
I još kad saznamo ono što ne znamo!?
Pokažite mi tog čoveka na ovome svetu koji će da zameni milione dolara za jedan dolar!?
Mora da nas ovi Ameri ludo vole!

sasa

pre 12 godina

Za malinu vaze tržišni uslovi pa je cena iste bila neprofitabilna dok vlada o tome nije htela da razgovara, a za gvožđe iz šeljezare ne važe tržišni uslovi pa mora da se subvencioniše proizvodnja. Predizborne kalkulacije će nas možda koštatii bankrota ove države. A tek ono što će naredne generacije da vraćaju. Niko nema jasnu strategiju na duži period u ekonomiji. Radi se stihijski i parcijalno od slučaja do slučaja. Strašno.

Choban

pre 12 godina

Dobro bre dali je ovima neko rekao da u Evropu nemožeš ući prljave i poderane odeće a kamoli " go i bos "?? Ili nas misle uvesti u Evropu kao " zavijene u crno "????

vladas

pre 12 godina

I sad treba da nas navucete kako ste uradili dobru stvar pred izbore onako da se svi dobro zapitamo,pa vi i niste toliko losi. I tu zelezaru ce te sahraniti ili se zaduziti zbog nje.

Rale

pre 12 godina

Ponudite je njemačko-amričkom koncernu ACRONI.
Oni su kupili željezaru u Jesenicama u Sloveniji, rade odlično a i tehnologija je manje-više ista.

Zoran

pre 12 godina

Jednostavno razmišljanje.Dete se rodilo,valja ga ljuljati.Vlada Srbije neka donese uredbu o izgradnji mostova od čelika.Imaju MIN(Mašinska industrija Niš),"Ivo Lola Ribar"-fabrika mašina ne postoji,ali čelik ima gde da se troši.Znači,moraju da konsultuju odličnog mašinskog inženjera,za potrošnju proizvoda čeličane.

Dzoni Bravo

pre 12 godina

"Jednostavno, mora se omogućiti da zaposleni u ovoj kompaniji nastave da žive od svog rada.
Nece ziveti od svog rada vec od socijalne pomoci koja ce biti data u obliku pozorisne predstave: Oni kao zarade, pa kao zive od toga. Dakle zivece od rada ali tudjeg. Naravno da to nije rad nasih sunarodnika vec nekih drugih koji nam upumpavaju zajmove koje ce nasi potomci vracati. Neko tamo daleko radi i zaradi pa pozajmi nama. Onda ce nasi unuci biti robovi njihovim unucima. Zivelo pozoriste zvano "drzava"

Lana

pre 12 godina

Ne znaju oni sta ce. Jedno sigurno znaju: podici ce poreze,smanjiti svima plate, pa cemo Zelezaru, njene radnike i njihove porodice izdrzavati svi mi! A pricali su price o trzisnoj ekonomiji...

moma

pre 12 godina

ama ljudi dajte da probamo da promenimo vlast. imali su 11 godina i pokazali su se. ne kazem da ce biti bolje al daj da vidimo i probamo da se nadamo necemu. do sada sam glasao za ds a na sledece izbore ili necu izaci ili ci glasati za sns. moramo nesto da menjamo. zemlja nam propada

cekamizbore

pre 12 godina

Pa cu posle taj ugovor da raskidam, jer je izvesno da je YU ES STIL ostecen ,,preko polovine,, a to j erazlog da sud raskine takav ugovor. Za svedoka predlazem Labusa, Vlahovica i neke druge, koji znaju da je placena 23000000 dolara i da je pretopila 1000 tenkova bivse JNA.
Samo da pravi motike i sekire pa bi se isplatilo. Jeste, jeste, pa tako se obogatio Karic. Napravio 5000000000 motika i asova i postao bogat.

Jututunski motivi

pre 12 godina

Motivi vlade nisu "socijalne" prirode, sto je strahovito poggresno, vec demagoski, populisticki i sicardzijski u predizbornoj godini, sto je ravno katastrofi za takoreci unistenu srpsu privredu. Kad bi se novac koji ce drzava baciti u crnu rupu i kljukati neke nove "sarancice", ulozila u poljoprivredu, gde bi nam bio kraj. Ali lakse je manipulisati radnicima koji zavise od mrvica koje padnu sa trpeze onih koji se gote tim drzavnim kolacem otetim od iznurenog i obespravljenog naroda, nego ljudima kiji dostojanstveno i posteno zive od svog rada.

kanibal

pre 12 godina

Kako šta će sa Železarom?

Ako se bude radio isti sistem ko sa Azotarom, NIS-om i još nekim sličnim firmama, desiće se ovo:

U potaji će biti zaposleno još par hiljada ljudi. I to ne bilo kojih, već pažljivo odabranih. Prednost će imati oni koji su propustili poslednju šemu, al nema veze ima mesta za sve.

O ovome se neće znati, čak ni zaposleni to neće primetiti, jer ova ekipa teško da zna gde je Železara, neće se tamo ni pojavljivati. Javnost će naslutiti da se nešto dešava tek kada bude saznala da potencijalni kupac ne može da primi svih 7.000?! (recimo) zaposlenih, te da će vlada morati da kroz socijalni program reši višak zaposlenih, i prvo će se rešiti (dabome) poslednje zapošljavanih. Ponudjena cifra će ovima biti dovoljna za nekoliko godina lagodnog života, a do tada će već iskrsnuti nešto drugo.

(Čisto da napomenemo o kom redu cifara je reč - iz NIS-a su izašli u proseku "dobri" za minimum 25k EUR, plen iz Azotare je bio nešto manji, ali neće da sitničare valjda.

Da se ne lažemo, oni sami to ne bi mogli da urade, oni su deo sistema koji funkcioniše, ali svako od njih je deo priče mahom zbog svog porekla.

Dakle, sad pratimo vesti u vezi železare, već će se pojaviti brojka od 6000 pa možda i 7000 zaposlenih, koje Vlada pokušava da zbrine...

P.S. Zatečene zalihe i obrtna sredstva su verovatno već počela da se razvlače.

Luj

pre 12 godina

Da li je uopste neko svestan, da su mesecni izdaci zelezare u milionima evra mesecno? Gde su tu plate za 5000 radnika? Kupili smo je za 1$, prodacemo je za 1$, a drzava ce na sebe preuzeti dug od 100 mil$. Nemojte se cuditi kada budemo zavrsili kao Grcka.

Hrvoje

pre 12 godina

Gubici JAT i to priznati su oko 22 mil. godisnje. On ne postoji osim kao paravan za prelivanje novca. Dok drzava postoji, ljudi zive, trguju, zene se, putuju planiraju svoju buducnost zelezara ima sta da radi. Dok drzava postoji, Da li je Srbija drzava. Uporedite broj komentara ove i vesti vezane za rukomet ....

igor

pre 12 godina

Pitao Tito pri jedoj od negovih poseta Smederevu "sto ovdje najbolje uspjeva", "grozdje druze stari" , "aaa gvozdje, odmah zeljezaru ovdje" . Verovatno su i ovi sadasnji nesto preculi kad su je kupili.

Srbin fr

pre 12 godina

Ako vi neznate sta da radite sas ovaj gigant,dajte ga Dinkicu on to najbolje zna,kao isa stotinak fakrike u Srbiju,a to je katanac ..

nebeska privreda

pre 12 godina

@Jocadj
"Kako ste prodavali fabrike, secerane I ostalo tako vam se sad I vraca, umesto da ste sami pokretali proizvodnju… I da ste sami ojacali privredu ove zemlje…"
Evo sad ces dobiti priliku da sam pokrenes proizvodnju i da ojacas privredu zemlje (valjda ti je jasno da su bili u stanju da sami pokrenu privredu i uposle fabrike, ne bi im Sartid bio najveci gubitas, i ne bi im secerane bile pred stecajem).

Mladen

pre 12 godina

Ja bi voleo da iznesu sva trenutna dugovanja zelezare,i sve detalje iz ugovora o preuzimanju ili kupovini,malo mi cudan taj 1 dolar!!! Opet su to predizborne igre,i opet je pitanje koliko je stvaran taj 1 dolar! Nesto se tu krije!!!

batica

pre 12 godina

Ni jedna odluka koju je ova vlast donosila proteklih godina nije bila dobra za Srbiju. Losa politika drzavnog vrha dovela nas je u ovo haoticno stanje. Planovi bez ideja i bez jasnog cilja.

tatab

pre 12 godina

ZA sve "stručnjake", od M. Kovačevića pa na dalje, u željezaru je od 2003-2004 uloženo u izmenu tehnologije preko 70mil$, poslednja investicija je puštena u pogon u septembru 2011, uduvavanje ugljene prašine u visoku peć, oko 50mil$. To, onako, tek da se zna da ovo nije neko tehnološko groblje, ovde je ugrađena savremena tehnologija, da ima liniju za galvanizaciju limova verovatno je ne bi ni napuštali!

igor82

pre 12 godina

uspeo sam nekako u ovoj srbiji da konacno ustedim 2 evra.

posto je kostic kupio secerane za 3 evra i vlada srbije sartid za 1 dolar, evo ja bih da ponudim 2 evra za sartid. drzava ce biti u plusu(prvi put), a ja preuzimam za 2 evra.

jel se isplati ili bolje u kladionicu?

Verica

pre 12 godina

Sa ekonomskog gledista ako je neko u gubitku, a nema nerasporedjeni dobitak kaze se da nema zaduzenja. Kako se pokrio taj gubitak?

eh...

pre 12 godina

Mislim da su Ameri samo iskoristili penal - tj sansu da se izvuku iz posla koji je manje profitabilan od tog istog posla na nekom drugom mestu (daleko od Evrope). Nasi su naravno naseli, jer nemaju pojma o kapitalizmu a izbori su jako blizu. Sve u svemu, dinar tj nase plate padaju, drzavni dug se uvecava, MMF negoduje, a akcije US Steel-a rastu... Drugcije nije moglo da bude jer kad sva jaja stavite u jednu korpu, neko vas drzi za m...

Vracarac

pre 12 godina

Verovatno ce sada da je postavimo na noge i platimo sve dugove pa da prodamo ponoivo za sicu i opet niko nece odgovarati,ma smejurija

Стојан Станојевић

pre 12 godina

Још један пример политичке одлуке која је против разума и економске логике. Докле ће грађани Србије плаћати власт која на овакав начин скупља гласачке поене. Социјална помоћ за 5.000 људи, у износу од 20.000 динара, је 1 милион евра месечно, односно 12 милиона евра годишње, а влада ће да финансира производњу која ће имати губитке од 100 милиона евра годишње.

Vizionar

pre 12 godina

Vidim da su se neki komentatori stvarno zabrinuli oko zelezare? Uveravam vas da nema mesta panici jer cemo i kod sledece prodaje zelezare da ponovo "zaradimo" kao i prvi put. Sta to znaci: Dakle , prodacemo je za 1/2 $ .

Deki

pre 12 godina

Ako se u roku od par meseci ne nadje resenje ugasite fabriku. Ako se jednog dana okolnosti na trzistu promene i proizvodnja celika postane profitabilna otvorite je opet ili vratite Amerima.
Drzavi se vise isplati da daje radnicima neku ispomoc recimo 300ex5000zaposlenih jednako milion ipo mesecno nego da pravi 10 miliona gubitaka mesecno radeci neprofitabilno.
A to treba da bude recept i za ostale delatnosti.

Rifat- Novi Sad

pre 12 godina

Sramota je da ministar ekonomije daje izjavu, da je to odluka socijalne prirode, kada je ocigledno da je to politicka odluka pred izbore.Kako on misli da ce radnici zaraditi svoju platu , kad to nisu mogli ni kod predhodnog vlasnika koji firmu zbog toga i prodaje. Ocigledno je da ce tu platu obezbediti svi zaposleni radnici u Srbiji punjenjem budzeta. A sta je sa ostalim nezaposlenim koji nemogu da zrade za platu?

Sir Oliver

pre 12 godina

Halo Lakšmi, kako brat? Šta, pukao sa sexi šopovima? Eh, neka ga, mlad je, naučiće. Nego, jel te interesuje železara? Cijena? Prava sitnica!

G

pre 12 godina

Ja bi to nazvao klasican nedostatak u komunikaciji. Za 12 godina niste naucili da slusate ljude! Da ste medijima rekli da objave ovu vest pre nego sto ste je kupili i procitali komentare gradjana, bar bi ste se zapitali dal ste ikada neku ispravnu odluku doneli...

martin

pre 12 godina

@Jovan
komentar ovog coveka mi se najvise dopao,od svih komentara koje sam procitao,iako su svi komentari,bas onakvi kakvi i treba da budu,jer ja ne bi nista dodao a i nisam bas strucan da dajen neke komenre u ovoj oblasti.s toga molim objavu i sve pohvale na racun svih ljudi koji su spravom i zaista strucno kritikovali ovaj bolesni potez,drzave.

kate

pre 12 godina

ovo je samo novi namet na poreske obveznike i jednostavna kupovina socijalnog mira do izbora. poznazo je da je fabrika kuburila i sa dugovima. ko je preuzeo dugove? ako smo mi, to znači da je cena mnogo viša. to takođe znači da vlada zastupa partijske a ne nacionalne interese. to znači da treba da podnese ostavku. zašto onda nije kupovala i druge fabrike?

izgovor

pre 12 godina

Možemo odmah danas da se kladimo da će železara služiti kao i svaka druga državna firma - za uhlebljenje partijskih članova! Apsolutno je svejedno ko će biti na vlasti, SNS, DS, ili bilo koja druga partija. Srbija je ovakva kakva je, ne samo zbog političara, već i zbog naroda. Na kraju krajeva, političari su pripadnici srpskog naroda. Koliko smo u sportskim disciplinama dobri, toliko smo u drugim stvarima loši. I kada neko spomene da bi smo trebali, recimo, biti kao Novak, onda iz srpskog naroda stižu minusi, jer kao nemojmo politiku mešati sa sportom! Koliko smo ponosni na naše sportiste, toliko bi smo trebali da se stidimo samih sebe! Inače, u jutarnjim vestima se kaže da se pripremaju profesionalci za vodjenje železare... Eh, lako je Pošti, jer ne proizvodi ama baš ništa, već pruža usluge; a šta li se ono radi u železarama?

Jos jedan Smederevac

pre 12 godina

Mozemo da je pretvorimo u turisticku atrakciju!

Pa kad vec mozemo da se slikamo s njom, bar da i izvucemo neki dinar...

Nikola

pre 12 godina

Ali pazi sad,multinacionalna korporacija koja se specijalizovala za ovakva preduzeca prodaje ovim biserima preduzece za dolar.Znaci takva jedna korporacija je procenila da je bolje da daju za dolar,pored toga sto su kupili i ulozili novac.Vlada sa druge strane prica kako je ovo najbitnije preduzece za srbiju.Jedino sto ja verujem je da se ovde gube bas velike pare,a da je ds kupio ovo samo da bi sledecoj vladi ostavio jos jednu rupu.
To preduzece je gotovo,problem za amere bi bio oko otkaza,otpremnina gasenje preduzeca gde bi morali da potrose milione,vlada je time sto je kupila pomogla i preuzela to na sebe(nas).A radnicima umesto da tuze amere i traze otpremnine ostaje vlada,od koje ne mogu nista da traze a jos manje i da dobiju.

Necu da mekecem....

pre 12 godina

Nisu je zatvorili sada, zatvorice je posle izbora.Samo su preuzeli da finasiraju zelezaru iz budzeta do tada. Ovi nesposobnjakovici ne zele nezadovoljstvo do izbora.To im je plan. Vrlo prosto.

Ivan BA

pre 12 godina

Kada ne bi bio dozvoljen monopol nekim firmama, kada bi se sistem reformisao i olaksao poslovanje firmama, smanjila korupcija, zakonom definisano max. vreme otplate duga onda bi pocele da nicu nase nove a i inostrane firme i ne bi bio problem gde ce naci drugi posao.
Pa opet na budzet, a budzet se puni od MMF?!
U JATu zbog socialne brige imamo stjuardese i stjuarde od 55-60 godina, umesto da su ti ljudi nasli neki posao u nekoj agenturi ili kancelariji.
Ovo je put u propast.

View

pre 12 godina

"Zašto je odjedanput centralno pitanje u državi da li će 5.000 ljudi u Smederevu da ostane bez posla?", rekao je Pavličić i dodao da će to značiti da Vlada na budžet uzima još 5.000 ljudi" ...

Nije centralno pitanje tih 5.000 novih budžetlija, nego upravni odbori, nadzorni odbori, savetnici, podsavetnici, sekretarice i sekretari ... koje će uskoro dobiti Železara. To je centralno pitanje.

A ovih 5.000 ljudi će vrlo brzo završiti sa platama od 15.000 – 20.000 dinara. Neće moći više, jer kad Vlada u Železaru stušti čitavu armiju birokratije i stranačkih poslušnika, neće biti za više.

Ovako posluje sve što je "naše". I "naš" Telekom, i "naš" JAT, i "naš" EPS ... pa će tako i "naša" Železara.

Inače, ako niste primetili, "naš" monopolističko-gubitaški EPS bio je sponzor rukomentnog prvenstva. Svi rukometaši nosili su na majicama logo EPS-a. To je, valjda, reklama ovom gubitašu, da građani ne bi od nekog drugog kupovali struju, pošto je demokratska vlast u korenu sasekla sav monopol u zemlji.

Nikola

pre 12 godina

A sta bi sa onim da je nasa drzava Srbija podigla kredit od 600 miliona$$$, a prodala (bezi ikakvih obaveza za 23??? I sad ce nasi praunuci da otplacuju kredite... 1$? ''sjajna investicija"

igor

pre 12 godina

ako je drzava mogla da kupi za 1 evro, kostic secerane za 3. evo ja nudim neverovatnih 2 EVRA za Sartid! posedujem strano finansijsko iskustvo (ruske i ukrainske zelezare..poznati svetski igraci) hoce li drzava meni prodati Sartid ili barem dati priliku da dovedem u red? ili sam nepotreban drzavi jer nemam politicke veze??na raspolaganju sam.mail:igor82igor(at)gmail(dot)com. nudim 2 evra!

Martin

pre 12 godina

Neverovatno, osvanuo je drugi dan , a nijedanmedij nezna da uradi makar pribliznu analizu efekta kupovine Železare. Svi prenose stavove nekoliko licnosti koje daju unapred poznate komentare.
Kad se pise o silovanjima, ubistvima, tučama, tračevima svi su stručnjaci.
Zar je moguće da nemate ekipu ekonomskih stručnjaka, koji bi mogli da nezavisno posmatraju ono što utiče na sve ljude - šta nas čeka u ekonomskoj budućnosti?

Miki

pre 12 godina

Nisu mogli da prodaju (za pristojne pare) Telekom, a naći će strateškog partnera za Železaru od koje su Ameri (pa i sam Bog) digli ruke!?

Нешко

pre 12 godina

А ја бих исто све да упитам да ли знате гдје је нестала сва она војна техника коју је министар војни "реформирао". Сви квалитетни челици уграђени у све оне тенкове, транспортере, артиљеријске цијеви итд. што је раходовано, а што је војска довукла из других република или имала по небројеним магацинима по Србији.
Е видите нема више шта да се "реформише" и извози па више није исплатљиво бити власник жељезаре.

Gordana

pre 12 godina

Odakle ce se naci milioni evra koji su potrebni za proizvodnju? Da li ce se taj novac uzeti od penzionera ili od ce se smanjiti izdavanja za narodne kuhinje?

Dejan

pre 12 godina

Obecano je 200.000 novih radnih mesta, a sta se uradilo? Sada ce svi poreski obveznici izdvajati novac da se pokriju gubici u zelezari u Smederevu.

Raja

pre 12 godina

Par elemntarnih pitanja:
Moze li mi neko odgovoriti sta su po obrazovanju direktori npr:
1. Daimler-Benza
2. Tissen Krupp-a
3. M.A.N. i da neredjem dalje ili: Sta je po obrazovanju bio najbolji direktor Krajslera svih vremena?
Odgovori na ova pitanja pokazace prstom na uzroke svih problema u Srbiji.

Troml

pre 12 godina

Kupili smo Železaru - šta sa njom?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drugi dio ove rečenice obično
se postavlja prije kupnje.