Utorak, 24.01.2012.

19:34

Nemci: Vojvodina rajski vrt Evrope

Direktor nemačke firme Ekolend Rudolf Biler kaže da Vojvodinu njeni potencijali čine "rajskim vrtom Evrope".

Izvor: Beta

Nemci: Vojvodina rajski vrt Evrope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Dragan/Vrbas

pre 12 godina

Nemacki direktor ne zna dosta toga o Vojvodini.
Zna ono osnovno sto vidi,ali ne vidi pljacku,kradju,otimanje.
Ne vidi mnoge koji su dosli u Vojvodinu,narocito u poslednjih 20 god.,i da takvi ne zele da imaju nikakve veze sa Vojvodjanima,a jos manje sa radom.
Ni vidi da se ovde sve vrti oko stranaka i tajkuna,koji se nenormalno nelegalno bogate.
Ono sto nije pokradeno,oteto i uzurpirano,poklonjeno je domacim tajkunima za 3 evra.
Rafinerije,izvori i skladista,pripadaju rusima.

Samo neka se raspita o trenutnom ministru poljoprivrede,ili bivsem ministru za privatizxaciju i slicnima.Oni su zaradili za deset godina,vise nego svi bogatasi u Nemackoj,zajedno.

Костантин,Војводина

pre 12 godina

Војводина је одавно рајки врт беѕ рада!
Питајте политичаре,тајкуне,привреднике,криминалце,невојвођане итд.

precanin 100%

pre 12 godina

Svi znaju da je Vojvodina Srce Evrope.Ni hladna ni previše topla klima, prožeta je velikim rekama, sa veoma plodnom zemljom, uglavnom černozem i laka peskovita zemljišta, blizu velikih tržišta i razvijene evrope.
Naselja su planski građena, ravnomerno raspoređena i odličnom infrastrukturom povezana. Iz Vojvodine vode putevi i za Moskvu i za Berlin i za Rim. Region Vojvodine vekovima je bio jedan od naprednih Evropskih regiona. Danas nažalost sem što je fizički okrnjena, ekonomski je na rubu Evrope, zapuštena. Veliki deo Baranje su Tito i Kardelj planski odvojili od Vojvodine i prisajedinili tadašnjoj Hravatskoj republici, kao i delove zapadnog srema, Borovo, Vukovar, Ilok, Dalj.Da podsetim Velika seoba Srba pod A.Čarnojevićem bila je baš u Baranji.
Beogradu je dato zaleđe, Banatski i Sremski deo.Vojvodina je sužena geografski a na ekonomskom polju krajnje zapostavljena. Ipak poseduje potencijal, a to je da ju je veoma lako vratiti u prvobitno dobro stanje, jer je bar nekada na ovim prostorima vladao red, rad i disciplina. Poseban osvrt treba dati ministarstvu poljoprivrede, jer sadašnjem ministru Petroviću ovo ministarstvo i bavljenje njime dođe kao usputna obaveza. Drugo u Vojvodini nisu baš toliko zastupljeni direktori made in Montenegro, kao u Beogradu, tako da je to znatno olakšavajuća okolnost.Zato nije čudo što su strana ulaganja(mislim na prave strance)mnogo veća u Vojvodini nego u Centralnoj Srbiji. A i ako se pogledaju strane direktne investicije u Beogradski Region i ona su većinom preko Dunava duž Pančevačkog puta i na Relaciji Beograd-Novi Sad. Niko ne gradi fabriku u bubanj Potoku ili na Ibarskoj magistrali.Ipak je Vojvodina onaj Evropski deo Srbije i Geograski i tradicionalno tako da stranci to prvi osećaju.

Banaćanin

pre 12 godina

Kandal otkad se toliko brinu Bosanci za Vojvodinu !!!! Pa ukoliko švaba ima para i želi da ulaže dobrodošao je . Nemojte se molim vas brinuti o nama znamo mi itekako da se brinemo za sebe . Najveci problem je sto svi vuku odavde a jako malo se vrati Vojvodini . Mogu samo sa sigurnošću reći da je budućnost u poljoprivredi !
Ko radi ne boji se gladi ...

IQ

pre 12 godina

Znamo to mi odavno da je Vojvodina rajski vrt Evrope, ali šta nam vredi kad su na vlasti deca kominusta,nacionalista i kriminalaca koji nemisle da rade i proizvode, nego da pljačkaju lažu i otimaju.

Novosađan

pre 12 godina

(..vojvodjan.., 24. januar 2012 20:03)

Ti izgleda nisi pravi Vojvođan. Vojvodina nije Srbija, i nama pravim Vojvođanima je dosta srbijančenja po Vojvodini, jer ste nam sve upropastili, i zato su dobro došli svi koji imaju poštene namere.

Ivan BA

pre 12 godina

@obi van
Nemas ti pojma o cemu pricas.
Odrastao sam u vojvodjanskom selu a i ziveo 1 godinu u nemackom selu.
Vojvodjanske oranice su puno vishe kontaminirane pesticidima nego nemacke.
Mozda si mislio na USA a to nije zapadna Evropa gde se vodi mnogo vishe briga o ekologiji i zdravoj hrani

германи одступите трећи пут!

pre 12 godina

Ви то немци пикирате на неки сепаратизам? И мени се свиђа баварска ...

backipetrovac

pre 12 godina

Nemci vratite se!

P.S. menajm susedno selo puno bosanskih divljih gorstaka koji ni srpski nisu naucili da pricaju kako je bog zapovedio za 50 godina, za nase stare komsije koje je Tito isterao!

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Istina, ovaj moj komentar i nema mnogo veze sa samom temom, tj, onim o cemu se govori u tekstu, ali vecina komentara je otisla na stranu, tako da cu i ja nesto slicno da uradim. Dakle dragan kaze ovako:

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!
(dragan, 24. januar 2012 21:28)

Razumijem ja da Vojvodjani mogu biti frustrirani politikom centralizacije od strane Beograda, kao uostalom i stanovnici Timocke krajine, juzne Srbije itd... ali, nikako ne mogu da "skontam" tu pricu o vjekovnom iskoristavanju Vojvodine od strane "neradnika". Naime, o Vojvodini se govori kao da je to nezavisna drzava od 5. vijeka, i kao da su uvijek tamo neki mrski neradnici koji tu Vojvodinu okruzuju iskoristavali njene potencijale. Sad po tome ispade da se i jedna Austrougarska, ustvari, odrzala i razvila zahvaljujuci vojvodini, pa su onda ti Vojvodjani hranili sami cijelu Ex yu, i sve ostale koji su zivili u njoj, a "nisu nista radili". Pa evo sad i tamo neki "Srbijanci" hoce Vojvodjansku kulturu, zemlju, radnu snagu, pare i sta sve ne...
Da vam kazem nesto Braco Vojvodjani. Nema tog regiona ove kugle zemaljske koji nije eksploatisan od strane neke druge velike sile, korporacije, tajkuna itd... I sam sam iz Bosne, pa ne kukam kako su Austrijanci posjekli 40% sumskog bogatstva, i kako i dan-danas kupuju iscijepana drva za ogrev odavde, jer svoje sume nece da diraju. Te iste sume su takodje sjecene i za vrijeme poslednjeg rata, i balvani sleperima prevozeni u Srbiju, svakodnevno, valjda kao nadoknada za bratsku pomoc u oruzju. Dakle, okanite se price o nekom svom "nacionalnom identitetu", jer to nema veze s vezom. Svi znamo kakvi procesi su se odigrali u zadnjih 50-ak godina, koji su izrodili nekoliko novih nacija na prostoru ex-yu, i kakve su posledice toga. Da ste posebni u odnosu na ostale ljude iz Srbije - jeste. Ali, svaka regija ima nesto sto je cini razlicitom u odnosu na onu drugu. Ucite na greskama drugih, i nemojte mijenjati lokal-patriotizam za "nacional-patriotizam"
Pozdrav

John

pre 12 godina

Zemlja je najvrednije blago koje se ne "proizvodi" vise, ima je koliko je ima na planeti i to je to.Ko je pametan cuvace je i investirati u proizvodnju hrane.Nacionalna pripadnost nema nikakve veze sa tim.Cilj razbijanja YU i potonje tranzicije, u kojoj smo jos uvek, je bio da se dodje do resursa naroda bivse YU sto lakse i za sto manje sredstava. To podrazumeva naravno i zemljiste. Kad Srbija udje u EU odnosno 4 god nakon pristupa svi zitelji EU ce steci pravo kupovine zemljista u Srbiji ili u Vojvodini sve jedno (to su nasi politicari vec potpisali). Osiromasen narod Srbije, koga ce dodatno opteretiti porezima za vlasnistvo nad zemljom nece moci da zadrzi svoje blago koje sada poseduje.I sigurno je da ce nasa deca biti samo najamni radnici kod onih bogatih gradjana nase buduce zajednicke drzave EU bez obzira bili oni Nemci, Francuzi, Madjari Albanci itd. I sto je najvaznije to je proces koji je zapoceo sedamdesetih godina proslog veka i cija se implementacija nazalost ne moze zaustaviti, jer mi svi zajedno lokalno-patriotski izdrogirani hrlimo u vlastitu propast.

Techa

pre 12 godina

Ta-mante-ih, kanda bi neki 'teli da se vrate!? Moz' biti al onomad nije bilo. E da nam je malko vise volje pa da im uz lebac i slanine i sira i sve drugo prodademo, di bi nam kraj biJo? Nedaj Lalo, Sremce i Backuljo draga da ti nemac na kantar prodaje jaja! Jel se to opet nemac namerio... Lajte kere!

ni levo ni desno

pre 12 godina

@Referendum!

juzna srbija razvijenija od srbije?????????????????
sta ti pricas,ti imas neki problemu u glavi...
i mozes samo da sanjas o referendumu, jer je srecom takvih
kao ti malo...

Profesorka

pre 12 godina

Iskreno vas molim da prestanete da koriste reč "farmer". Isto važi i za reč "paor", koja tek nema veze sa mozgom. Kako smo to zanimanje ranije zvali, a Bogu hvala imamo ga i više nego što treba? Dakle, poljoprivrednik, zemljoradnik... su reči koje svako razume. Otac mi je bio seljak i u svim dokumentima gde se tražilo zanimanje pisalo je - zemljoradnik. To nije ništa ružno. Takođe, u Srbiji nemamo farme nego gazdinstva, imanja...

Vojvodjanin(bosanac)

pre 12 godina

Trenutno nasu crnicu jedu glodari iz Beograda potpomognuti rcima i rovcima koji pokusavaju da legalizuju svoje poslovanje na Londonskoj berzi,.....Ocekuje se nekakva vrsta pucanja...posto ovako vise ne moze....ocekujte me na Dunavu na barikadama......

Sly

pre 12 godina

@srpsko cheljade
E prijatelju, da si bar u pravu... Nazalost ne kupuju nasu zemlju stranci nego Miskovic, evo ti link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_id=497988. Mislis da je on bolji vlasnik od nemaca?
Negde sam procitao podatak da Miskovic poseduje 26000+ hektara...

Pancevac

pre 12 godina

Opet cim se pomene Vojvodina odmah i ocepljenje i to vicu najvise oni iz samog Novog Sada. Jeste njima je lepo, a to sto ostatak Vojvodine trune i to ih briga. Novi Sad = Beograd, ali na manjoj povrsini. Na primer Banat trune. Mozete kupiti kucu u Banatu (sve sa velikom bastom iza kuce) za manje od 10000e. Isto tako zemlja je jeftina, a ne vidim da se ljudi otimaju o te kuce i tu zemlju. Svi samo vicu, a na njivi nikad bili nisu, a zele da hrane Evropu. U Novom Sadu ljudi izdaju po 5-6 stanova. Pa molim Vas prodajte te stanove, organizujte proizvodnju. Sigurno ce zarada biti veca nago da sedite kuci i skupljate kiriju od studenata svakog meseca. Isto i za Beograd vazi. Svi bi tamo, sto je u neku i ruku normalno jer se zivot van Beograda i Novog Sada marginalizuje. Ziveo sam u Beogradu i sad zivim u Novom Sadu i znam sta pricam. I svi sad misle ajd da se ocepimo i bice nam super. Scenario vec vidjen nekoliko puta i opet nikako pameti. Umesto da se resenje trazi na drugoj strani, najlakse je odcepljivanje. Zapamtite samo politicari u Novom Sadu su isti kao i u Beogradu, kad osete lovu nema boljeg zivota za narod.
I sad pojedini hvale te svabe sto hoce da dodju, a nisu bili rodjeni kad su oni bili tu. Lako je onda pricati. Nisam rodjen ni ja ali samo znam da su oni tad bili bogati, a svi ostali su radili za njih. Hocete opet tako?

Ivan BA

pre 12 godina

Pa bili su tu tvoji zemljaci i ziveli su po vojvodjanskim selima i farmama. Al su ich zlikovci oterali.
Btw. mora mnogo toga da se promeni i mnogo para da se ulozi da bi se u Vojvodini proizvodila prava ekoloski zdrava hrana.
Kolko se tamo koriste pesticidi, fungicidi i insekticidi to je daleko od zdravog.
S druge strane tammo ima toliko korova i svakojakih insekata da je to neophodno.

irena

pre 12 godina

Rekla bih da je čovek, kao Nemac i stručnjak (jer kod njih ne možeš da budeš direktor ako nemaš barem dve čiste u glavi) skroz u pravu.
Nije nam rekao ništa novo,.., to su znali još pre Drugog svetskog rata,..., ali kad smo mi slušali glas razuma i pameti,...

d

pre 12 godina

@(Lala79, 25. januar 2012 04:27)
Rusi ti dodju pred kucu , iskesiraju sav rod sto imas i sami ga odnesu - dakle prodas sve, za kes i da ne mrdnes od kuce - i to je po tebi problem????? Ti se garant ne bavis poljoprivredom.

Banacanin

pre 12 godina

@dragan
Meni je, dragi gospodine, dosta razvlacenja Banata od strane Vojvodine i Novog Sada.
90% NISa je u Banatu, ali se velelepna upravna zgrada gradi u Novom Sadu, naravno.
NIS se proda Rusima, a novac ode za dokapitalizaciju propale banke ne bi li se od nje onda napravila Razvojna banka Vojvodine, a ne Banata. Ah da, zasto je propala ta banka? Zato sto je sakom i kapom davala nenaplative kredite raznim vojvodjanskim i novosadskim tajkunima.
Dosta mi je razvlacenja Banata zarad neke Vojvodine!

undernaut

pre 12 godina

Uvek mi je bio interesantan jedan fenomen, po pravilu, provojvođanski komentari dobijaju pluseve ranom zorom, kad vredan vojvođanski narod inače ustaje.

E onda, tu negde oko 9-10 ujutru, kad se krmeljivi džabalebaroši s one strane dunava razbude, krene situacija u nekom drugom pravcu.

Polako samo .)

PapaUrban

pre 12 godina

Sta prica ovaj Nemac hteo bi da bude farmer u Vojvodini. On ocigledno nije cuo da su farmeri u Srbiji predmet podsmeha a njihov posao se u ovoj drzavi smatra sramotom. Oni nisu u Srbiji ljudi drugog nego poslednjeg moguceg reda. Zato smo mi ovako lepo razvijeni i bogati a Nemci jadni propali kao narod i drzava. Mi se bavimo iskljucivo proizvodnjom stranacke pesadjije koja je mahom ekspertskog i menadzerskog profila obrazovanja sa akcentom na posao PR-a po gubitaskim javnim preduzecima. Dok Nemci posmatraju Vojvodinu kao rajski vrt u kojem zele da razvijaju poljoprivredu ova nasa armija stranackih eksperata bas Nemacku i njene fondove vide kao rajski vrt gde bi napravili mnooogo tendera, javnih nabavki, osnovali bi na hiljade agencija, pozaposljavali bi konacno sve clanove da ne rade nista za veliku platu i podelili ogromna sredstva brojnim stranim investitorima koji bi nezadrzivo pohrlili.

srema

pre 12 godina

I treba da dodje Nemac da preuzme resurse u Vojvodini, Srbi su imali priliku od 45god. do danas i sta su napravili od nje, jos za vreme Tita je bilo dobro ali demokratija je smestila Vojvodinu na dno. I gospodo i Tito je gresio kad je isterao Nemce da bi naselio ljude koji nisu znali sta je kupatilo, ili parket pa ga vadili i grejali se sa njim. A sada njihovi potomci vladaju u Vojvodini, i svi se pitamo zasto nam je lose, zato sto su svi pametni isterani iz Vojvodine pa i mladi svih nacionalnosti u ovoj tzv. demokratiji, oni koji mogu i dalje beze iz nje.

Igor iz Nemack(u)

pre 12 godina

Vecina komentara je promasena. Prvo nisu nemci, nego neki direktor rekao da zemlja je plodna - i to je to , ni vise ni manje.

Kao prvo za neke paranoidne Srbe bi sledece rekao: vojvodina nije niti rodnija niti bilo sta, sto vec nemci nemaju na svojim povrsinama. Tako da ne preuvelicavaju potencijal vojvodjanskih povrsina, koji je isti u Madjarskoj, Rumuniji ili Slavoniji.

Kao drugo zasto bi nemci trebali Vojvodinu, kada su u Rusiji i Ukrajini dobrodosli sa svojom tehnologijom da obradjuju povrsine. Za neinformisane Rusija aktivno zove nemacke poljoprivrednike i dodeljuje im dobru zemlju. Cak je u poljoprivrednoj komori Nemacke javno procitana molba za dolazak. Nisu mnogi, ali neki nemci su vec godinama tamo. Sa kakvim rezultatima?
Pa casopis DER SPIEGEL je pre nekoliko nedelja izvestavao o jednom poljoprivredniku koji je dobio zemljiste otprilike cetvrtine Vojvodine.

Podigao je na noge ruska poljoprivredna preduzeca koja su propala a zemlja bila neobradiva, uposlio je mnoge radnike, povecao produktivnost i redovno placa poreze. U pocetku su Rusi bili skepticni, u medjuvremenu ga veoma cene. Nemac sponzorise ruski sport, omladinu i podupire vrtice. A za njega neto dobitak 70 miliona EUR. Zasto da ne?

Onda je dosao lokalni ruski politicar i pokusao da ga reketira. Nemac kao nemac to nikada ne placa. Sta je uradio? Finansirao je politickog protivkandidata i protivkandidat je pobedio. Sada nemac ima i zdravo poljoprivredno preduzece i zdravo lokalno politicko okruzenje. A Rusi su dobili blagostanje kakvo do sada nisu imali, a pored toga (ko uci od nemaca) ucestvuje u transferu poljoprivredne tehnologije.

Referendum!

pre 12 godina

@srpsko cheljade

Ako si "čuo" da stranci kupuju za dž zemlju, ko je taj što tebe sprečava da dođeš i kupiš? Ionako ćeš uskoro i sam biti stranac.

Druga stvar. Od silnog bogatstva danas je južna Srbija razvijeniji region od Vojvodine, umesto da Vojvodina bude najrazvijeniji region Evrope. Mislite o tome kad dođe referendum (uskoro).

Jedini način da ovaj narod preživi (Srbi) je u samostalnoj Vojvodini. Destruktivnost i mržnja čini da nestaje, da se gasi, izumire. To se zove prirodna selekcija - najslabiji nestaju.

Kozmo

pre 12 godina

@Amanzamane, 25. januar 2012 03:12
Pa Tito nije centralizovao,nego tvoj kralj,a Tito je samo prosirio poslove i nastavio tamo gde je Kralj stao.Ovaj sto je zapoceo je imao za cilj samo da vlada kao apsolutista,a drugi da vlada ekonomski i vojno.

Da se vratim temi,sve bi to bilo dobro da novac nije trosen na skolske knjige,torbe i ostale gluposti vec kopali kanali melioracija,da nemoramo bas u nebo da zevamo gde su oblaci,kad ce kisa.Da su 5 oktobra svake godine kopali po 30km kanala,danas ne bi imali problem.

Lala79

pre 12 godina

Evo koja je realnost: Vojvodina ima crnicu, veoma plodno zemljiste, svake godine je rod neverovatan. Vecina voca i povrca ide Rusima! Ostatak se prodaje zadrugama, koje distribuiraju celoj Srbiji. Rezultat je da se u radnjama u Vojvodini moze kupiti pretezno beli luk uvezen iz Kine! To sto ide celoj Srbiji, ok, navikli smo. Ali zasto Rusima sve nase jabuke? Zbog NIS-a? Jeftino smo se prodali, braco Srbi... Rusi imaju neverovatan interes u Srbiji, da je iskoriste do beskraja, dok ne ostane nista. Vojvodjanska nafta i busotine su pripale Rusima, preko NIS-a, voce i povrce, opet Rusima. Centralna Srbija i juznije proizvode maline i sljive, i ne znam uopste zasto, nemaju kome da prodaju! Zato je dobro sto Nemci cene kvalitet srpskog voca i povrca, jer je sve prirodno, "organsko" sto kazu. A vi sto vicete "hoce Nemci nazad", nemate pojma! Nemci su ovde ziveli i pre 2. sv. rata, i stari Nemci su cak i pomagali za vreme okupacije, skrivajuci Srbe, Rome, Jevreje po nemackim kucama. Stari Nemci su masovno proterani za vreme Komunista! To je jedno od vecih etnickih ciscenja o kome se ne prica mnogo, kojih nema po udzbenicima, tako da nemojte da dirate Nemce, OK su oni. Meni je samo krivo, sto bilo koji stranci treba da nas uce, koliko nasa zemlja vredi i sto ne umemo sami da je cenimo...

bez mazanja ociju

pre 12 godina

Genetski resursi su nam i dalje dobri; ali je zemljiste u Vojvodini sve zagadjenije.
Ekoloski potencijal bi mogao, i trebao, da bude resurs buducnosti, ali mi nemamo para (ni pameti) da ga iskoristimo. Ukucajte na youtube "odgovori mi", seljaci bivaju izigrani i u Vojvodini i u Sumadiji!
Strani investitori nemaju interes u pravoj ekoloskoj proizvodnji jer sporije obrce kapital a za posledice nece snositi oni. Razmislite o tome!
Pozdrav sa juga Backe

Amanzamane

pre 12 godina

nervira me sto svaki tekst u kome se pojavljuje Vojvodina sluzi nekim zagovornicima drzave Vojvodine da se iskazu i popljuju ostatak Srbije . pljuju Beograd a cela bivsa Juga , ukljucujuci i njih , je postavila Tita koji je centralizovao drzavu . Sada je zemlja u procesu decentralizacije , ali imam osecaj da nista nekima ne bi bilo dovoljno , koliko god da se uradi u buducnosti . Posle ste glasali i za Slobu koji je kriv za ratove , u svemu ste ucestvovali podjednako kao i svi gradjani Srbije , ali sada kad je drzava u problemu , vi biste da se odvojite i ostavite sve probleme ostatku Srbije koje smo svi kolektivno kao narod napravili . Nisam nikakav paranoik , ali sam strasno razocaran sto ima takvog razmisljanja .

CCC

pre 12 godina

Verovatno covek hoce da "investira" i da dobije besplatno zemljiste, subvencije u vrednosti 5-godisnjih plata po radniku i ostale "uspehe" DS i njihovih satelita.

republika

pre 12 godina

Kako Srbende paranoišu po komentarima, to je neverovatno. Znamo svi dokle vas je to paranoisanje dovelo... Ako će se zbog nekog Vojvodina odvojiti, to neće biti zbog nekog Švabe farmera, već zbog vas mega Srbijanaca - kao po običaju.

obi van

pre 12 godina

Samo treba jos oni da udju sa svojim gen manipulisanim monokulturama i otrovima i sredili su Vojvodinu zauvjek. Ko ne zna o cemu govorim neka pretrazi malo internet rjecju MONSANTO. Osim toga na zapadu se korporacije bave poljoprivredom i nista od tog profita ne ide stanovnistvu. Ne znam kako neko to moze da zeli. Zemljiste u Srbiji nije zagadjeno pesticidima i vjestackim djubrivima kao na zapadu a biljke jos uvjek imaju zdrave gene tako da se moze uspjesno proizvoditi zdrava hrana i to je nasa sansa. Naravno sve pod uslovom da Srbi jos uvjek znaju kako se ore njiva.

Ne razumijem se u ravnice-Brđanin

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..
(Jovan, 24. januar 2012 20:24)

A mogli bi vas i još jedanput protjerati.
Čuj ovo - njemci nam žele uzeti Vojvodinu. Pa oni bi samo došli po svoje.
Kao što vi kažete da nikad Kosovo neće biti Albansko i da ćete ga vratiti kad tad, valjda su i njemci to nekada rekli za Vojvodinu pa evo sad su dočekali. Došlo je i to vrijeme.
Naravno da je dobra zemlja za eko-uzgoj jer se ništa na njoj ne uzgaja (kao niti u hrvatskoj ravnici Slavoniji) jer su balkanski političari u obje zemlje namjestili stvari tako da se upropasti domaća poljoprivreda, a olakša se uvoz njihovim privatnim firmama i firmama njihovih prijatelja. Spas za sve nas je da tu zemlju iznajme strancima. Bit će više domaćih, prirodnih namirnica i više para od poreza i plaća lokalnoj radnoj snazi.

Sremica

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek."

Nemci ce ostvariti zelju da budu farmeri u severnom delu Srbije koji se zove Vojvodina, baš kada je gospodin Hek i konstatovao - u sledećem životu.
Čudo nigde u ostalim delovima Srbije nije video tako plodnu zemlju "crnicu"!

pesimist

pre 12 godina

Sta vredi, kad cemo mi tu zemlju samo da gledamo, mozda Vojvodina ne bude zvanicno deo neke strane drzave al sve ce pokupiti male, srednje i velike europske firme taj proces je vec u postupku kao sto rekoh tako je napravljeno da samo mozemo nemocno gledati. Cak im vise nije potrebna ni radna snaga kad postoje masine koje same seju, zalivaju i ubiraju.

deal

pre 12 godina

Je li, Nemac, kad ti je tako perspektivna, jel' bi kupio u centru ne bas malog vojvodjanskog grada lepu, sredjenu kucu, sve nemacka tehnika i tehnologija u njoj? Za cenu po kojoj ces moci da kupis pola ili trecinu iste u Nemackoj. Drzim da ces tvojim poznavanjem regiona i prilika znati kako da profitiras u tom raju - kao sto cu i ja znati kako da profitiram kada se tog raja resim i pronadjem neki po mojoj meri na drugom kraju sveta.

Bojan Adelaide

pre 12 godina

Sve to pocinje pricama Vojvodina ovo, Vojvodina ono, ma sve bi bilo super da se ne zove Srbija.Ako hocete pomozite nam pre nego krenete da nas navodite na sulude odluke.Ako ne, auchwiedersehen!

@Dragan

pre 12 godina

Cenjeni Dragane, ja sam s ocem trgovcem odnosio iz Vojvodine sve i svasta za Kragujevac. Nekad lubenice, nekad dinje, nekad kupus isl. Sve je to razlicito voce i povrce, samo je jedna stvar uvek bila ista. A to je novac. Nikad nisam mogao ni kilo da "iznesem" bez da platim. Te price ti pricaj nekom drugom.

Bice borba neprestana

pre 12 godina

Ajde providni ste vise sa ovim istim scenariom koji smo videli toliko puta. Prvo se pokrene prica o nekim nazovi razlikama (u ovom slucaju izmedju Vojvodine i ostatka Srbije), zatim se pokrene prica o nekom izrabljivanju i nepravdi (u ovom slucaju Beograda u odnosu na Vojvodinu), a zatim se pokrece prica o neverovatnim, cudesnim, magicnim potencijalima (u ovom slucaju o potencijalima Vojvodine)...
Isti ovaj scenario je primenjen i na Hrvatsku i na Crnu Goru (ili ti novi Monako):-).
Nemackoj, Austriji, Madjarskoj, Hrvatskoj, a i ostalim raznoraznim neprijateljima koje imamo bi svakako odgovaralo da se Vojvodina odvoji od Srbije, na taj nacin bi ostvarili svoje vekovne napore u pravcu sto veceg slabljena srpske drzave koja je uostalom Austrougarskoj i dosla glave.
Tako da braco Srbi ne treba ulaziti u bespotrebne sukobe i biti kavgadzija, ali ne treba biti ni preterano naivan i sedatizovan pricama o nekoj pravdi, dobronamernosti, plemenitosti u medjunarodnim odnosima. Moramo biti uvek na oprezu spremni za razne vidove borbe ako zelimo uopste da opstanemo.

srpsko cheljade

pre 12 godina

@Dusan pazi Vojvodina je vec u Evropi,a ne daj Boze da udje u EU pa to vise ne bi bila Vojvodina nego mala Njemacka! I onako sam cuo da stranci za smesan novac kupuju zemlju u Vojvodini! Kako kazu covek zna sta je imao tek kada to izgubi,bolje da mi obradjujemo tu zemlju nego neki strejndzeri...

cinik

pre 12 godina

već je GOTOVO. pogledajte zemljišne knjige. 1/3 srpski tajkuni, 1/3 hrvatski tajkuni(verovali ili ne kupovali su propale firem i automatski dobijali zemlju) i 1/3 svi ostali. sve će da se izvozi a mi nećemo imati leba da jedemo. inače 70tih godina je bio japanac u vojvodini i rekao sledeće: dajte mi vojvodinu i hraniću evropu. KASNO

Марко Србин

pre 12 godina

Нове тенденције у западној филозофији заговарају да је непристојно и да није фер што Русија са свега 130 милиона становника поседује толико природних ресурса, тј. да су ти ресурси практично узурпирани од стране руске државе. Само чекам дан када ће вежбати нови модел "морализације" света, тј. када ће прогласити АП Републике Србије Војводину за природно целоевропско (тј. целонемачко) добро.

dragan

pre 12 godina

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!

Vojvodjanka

pre 12 godina

Veliko hvala Gospodinu na komplimentu,ja se iskreno nadam da će Vojvodina uspeti da iskoristi svoj potencijal i postane pre svega rajski vrt prvenstveno Srbije pa možda jednog dana i Evrope.

Sremac

pre 12 godina

Poljoprivreda je jedna od nasih glavnih ekonomskih grana i mi treba da budemo otvoreni za biznis. Ali Srbija isto treba da napravi pravni okvir da stranci svu zemlju ne pokupuju, makar dok ne udjemo u EU.

sale

pre 12 godina

E ovo je dno dna.Nemac ti kaze da imas potencijala da zaradis na hrani ogroman novac i to na zdravoj hrani koju mozes prodati bilo gde, a ti dozivljavas da uvozis prehrambene proizvode i genetski modifikovano seme. *******

Бачванин

pre 12 godina

Ја сам рођен тамо на салашу,
у равници крај малога рита,
љуљали ме таласи Дунава,
миловала војвођанска жита.
Ту се спаја Срем, Банат и Бачка,
ту се грле три срца јуначка,
ту и дете родни салаш воли,
ту се срце са челиком бори.

Нападали мој салаш вуци,
палили га и Немци и Турци,
убијали зору кад се јави,
мутили те мој Дунаве плави.
Руке слабе, али воља јака,
за мном иду хиљаду момака,
не дам салаш крај малога рита,
не дам моја војвођанска жита.

Ал' кренуће свадбе са салаша,
вратиће се ведре летње ноћи,
равница ће процветати наша,
хеј салаши опет ћу вам доћи.

Jovan

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..

max

pre 12 godina

Jos kad bi mi to znali i umeli da cenimo.. Pored jos onolikog broja banja sirom Srbije! Ali ne, nama su vazniji kult slanine, cvaraka i kavurme.. Pa izvol'te lepo onda, sto se zalite na visok krvni pritisak, dijabetes i kardiovask. oboljenja. Nismo svesni koliko nam je neposredna priroda izdasna.

sale

pre 12 godina

E ovo je dno dna.Nemac ti kaze da imas potencijala da zaradis na hrani ogroman novac i to na zdravoj hrani koju mozes prodati bilo gde, a ti dozivljavas da uvozis prehrambene proizvode i genetski modifikovano seme. *******

Бачванин

pre 12 godina

Ја сам рођен тамо на салашу,
у равници крај малога рита,
љуљали ме таласи Дунава,
миловала војвођанска жита.
Ту се спаја Срем, Банат и Бачка,
ту се грле три срца јуначка,
ту и дете родни салаш воли,
ту се срце са челиком бори.

Нападали мој салаш вуци,
палили га и Немци и Турци,
убијали зору кад се јави,
мутили те мој Дунаве плави.
Руке слабе, али воља јака,
за мном иду хиљаду момака,
не дам салаш крај малога рита,
не дам моја војвођанска жита.

Ал' кренуће свадбе са салаша,
вратиће се ведре летње ноћи,
равница ће процветати наша,
хеј салаши опет ћу вам доћи.

Vojvodjanka

pre 12 godina

Veliko hvala Gospodinu na komplimentu,ja se iskreno nadam da će Vojvodina uspeti da iskoristi svoj potencijal i postane pre svega rajski vrt prvenstveno Srbije pa možda jednog dana i Evrope.

cinik

pre 12 godina

već je GOTOVO. pogledajte zemljišne knjige. 1/3 srpski tajkuni, 1/3 hrvatski tajkuni(verovali ili ne kupovali su propale firem i automatski dobijali zemlju) i 1/3 svi ostali. sve će da se izvozi a mi nećemo imati leba da jedemo. inače 70tih godina je bio japanac u vojvodini i rekao sledeće: dajte mi vojvodinu i hraniću evropu. KASNO

Jovan

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..

Novosađan

pre 12 godina

(..vojvodjan.., 24. januar 2012 20:03)

Ti izgleda nisi pravi Vojvođan. Vojvodina nije Srbija, i nama pravim Vojvođanima je dosta srbijančenja po Vojvodini, jer ste nam sve upropastili, i zato su dobro došli svi koji imaju poštene namere.

Bice borba neprestana

pre 12 godina

Ajde providni ste vise sa ovim istim scenariom koji smo videli toliko puta. Prvo se pokrene prica o nekim nazovi razlikama (u ovom slucaju izmedju Vojvodine i ostatka Srbije), zatim se pokrene prica o nekom izrabljivanju i nepravdi (u ovom slucaju Beograda u odnosu na Vojvodinu), a zatim se pokrece prica o neverovatnim, cudesnim, magicnim potencijalima (u ovom slucaju o potencijalima Vojvodine)...
Isti ovaj scenario je primenjen i na Hrvatsku i na Crnu Goru (ili ti novi Monako):-).
Nemackoj, Austriji, Madjarskoj, Hrvatskoj, a i ostalim raznoraznim neprijateljima koje imamo bi svakako odgovaralo da se Vojvodina odvoji od Srbije, na taj nacin bi ostvarili svoje vekovne napore u pravcu sto veceg slabljena srpske drzave koja je uostalom Austrougarskoj i dosla glave.
Tako da braco Srbi ne treba ulaziti u bespotrebne sukobe i biti kavgadzija, ali ne treba biti ni preterano naivan i sedatizovan pricama o nekoj pravdi, dobronamernosti, plemenitosti u medjunarodnim odnosima. Moramo biti uvek na oprezu spremni za razne vidove borbe ako zelimo uopste da opstanemo.

Марко Србин

pre 12 godina

Нове тенденције у западној филозофији заговарају да је непристојно и да није фер што Русија са свега 130 милиона становника поседује толико природних ресурса, тј. да су ти ресурси практично узурпирани од стране руске државе. Само чекам дан када ће вежбати нови модел "морализације" света, тј. када ће прогласити АП Републике Србије Војводину за природно целоевропско (тј. целонемачко) добро.

republika

pre 12 godina

Kako Srbende paranoišu po komentarima, to je neverovatno. Znamo svi dokle vas je to paranoisanje dovelo... Ako će se zbog nekog Vojvodina odvojiti, to neće biti zbog nekog Švabe farmera, već zbog vas mega Srbijanaca - kao po običaju.

Lala79

pre 12 godina

Evo koja je realnost: Vojvodina ima crnicu, veoma plodno zemljiste, svake godine je rod neverovatan. Vecina voca i povrca ide Rusima! Ostatak se prodaje zadrugama, koje distribuiraju celoj Srbiji. Rezultat je da se u radnjama u Vojvodini moze kupiti pretezno beli luk uvezen iz Kine! To sto ide celoj Srbiji, ok, navikli smo. Ali zasto Rusima sve nase jabuke? Zbog NIS-a? Jeftino smo se prodali, braco Srbi... Rusi imaju neverovatan interes u Srbiji, da je iskoriste do beskraja, dok ne ostane nista. Vojvodjanska nafta i busotine su pripale Rusima, preko NIS-a, voce i povrce, opet Rusima. Centralna Srbija i juznije proizvode maline i sljive, i ne znam uopste zasto, nemaju kome da prodaju! Zato je dobro sto Nemci cene kvalitet srpskog voca i povrca, jer je sve prirodno, "organsko" sto kazu. A vi sto vicete "hoce Nemci nazad", nemate pojma! Nemci su ovde ziveli i pre 2. sv. rata, i stari Nemci su cak i pomagali za vreme okupacije, skrivajuci Srbe, Rome, Jevreje po nemackim kucama. Stari Nemci su masovno proterani za vreme Komunista! To je jedno od vecih etnickih ciscenja o kome se ne prica mnogo, kojih nema po udzbenicima, tako da nemojte da dirate Nemce, OK su oni. Meni je samo krivo, sto bilo koji stranci treba da nas uce, koliko nasa zemlja vredi i sto ne umemo sami da je cenimo...

max

pre 12 godina

Jos kad bi mi to znali i umeli da cenimo.. Pored jos onolikog broja banja sirom Srbije! Ali ne, nama su vazniji kult slanine, cvaraka i kavurme.. Pa izvol'te lepo onda, sto se zalite na visok krvni pritisak, dijabetes i kardiovask. oboljenja. Nismo svesni koliko nam je neposredna priroda izdasna.

srpsko cheljade

pre 12 godina

@Dusan pazi Vojvodina je vec u Evropi,a ne daj Boze da udje u EU pa to vise ne bi bila Vojvodina nego mala Njemacka! I onako sam cuo da stranci za smesan novac kupuju zemlju u Vojvodini! Kako kazu covek zna sta je imao tek kada to izgubi,bolje da mi obradjujemo tu zemlju nego neki strejndzeri...

srema

pre 12 godina

I treba da dodje Nemac da preuzme resurse u Vojvodini, Srbi su imali priliku od 45god. do danas i sta su napravili od nje, jos za vreme Tita je bilo dobro ali demokratija je smestila Vojvodinu na dno. I gospodo i Tito je gresio kad je isterao Nemce da bi naselio ljude koji nisu znali sta je kupatilo, ili parket pa ga vadili i grejali se sa njim. A sada njihovi potomci vladaju u Vojvodini, i svi se pitamo zasto nam je lose, zato sto su svi pametni isterani iz Vojvodine pa i mladi svih nacionalnosti u ovoj tzv. demokratiji, oni koji mogu i dalje beze iz nje.

backipetrovac

pre 12 godina

Nemci vratite se!

P.S. menajm susedno selo puno bosanskih divljih gorstaka koji ni srpski nisu naucili da pricaju kako je bog zapovedio za 50 godina, za nase stare komsije koje je Tito isterao!

@Dragan

pre 12 godina

Cenjeni Dragane, ja sam s ocem trgovcem odnosio iz Vojvodine sve i svasta za Kragujevac. Nekad lubenice, nekad dinje, nekad kupus isl. Sve je to razlicito voce i povrce, samo je jedna stvar uvek bila ista. A to je novac. Nikad nisam mogao ni kilo da "iznesem" bez da platim. Te price ti pricaj nekom drugom.

Igor iz Nemack(u)

pre 12 godina

Vecina komentara je promasena. Prvo nisu nemci, nego neki direktor rekao da zemlja je plodna - i to je to , ni vise ni manje.

Kao prvo za neke paranoidne Srbe bi sledece rekao: vojvodina nije niti rodnija niti bilo sta, sto vec nemci nemaju na svojim povrsinama. Tako da ne preuvelicavaju potencijal vojvodjanskih povrsina, koji je isti u Madjarskoj, Rumuniji ili Slavoniji.

Kao drugo zasto bi nemci trebali Vojvodinu, kada su u Rusiji i Ukrajini dobrodosli sa svojom tehnologijom da obradjuju povrsine. Za neinformisane Rusija aktivno zove nemacke poljoprivrednike i dodeljuje im dobru zemlju. Cak je u poljoprivrednoj komori Nemacke javno procitana molba za dolazak. Nisu mnogi, ali neki nemci su vec godinama tamo. Sa kakvim rezultatima?
Pa casopis DER SPIEGEL je pre nekoliko nedelja izvestavao o jednom poljoprivredniku koji je dobio zemljiste otprilike cetvrtine Vojvodine.

Podigao je na noge ruska poljoprivredna preduzeca koja su propala a zemlja bila neobradiva, uposlio je mnoge radnike, povecao produktivnost i redovno placa poreze. U pocetku su Rusi bili skepticni, u medjuvremenu ga veoma cene. Nemac sponzorise ruski sport, omladinu i podupire vrtice. A za njega neto dobitak 70 miliona EUR. Zasto da ne?

Onda je dosao lokalni ruski politicar i pokusao da ga reketira. Nemac kao nemac to nikada ne placa. Sta je uradio? Finansirao je politickog protivkandidata i protivkandidat je pobedio. Sada nemac ima i zdravo poljoprivredno preduzece i zdravo lokalno politicko okruzenje. A Rusi su dobili blagostanje kakvo do sada nisu imali, a pored toga (ko uci od nemaca) ucestvuje u transferu poljoprivredne tehnologije.

Sremac

pre 12 godina

Poljoprivreda je jedna od nasih glavnih ekonomskih grana i mi treba da budemo otvoreni za biznis. Ali Srbija isto treba da napravi pravni okvir da stranci svu zemlju ne pokupuju, makar dok ne udjemo u EU.

Ne razumijem se u ravnice-Brđanin

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..
(Jovan, 24. januar 2012 20:24)

A mogli bi vas i još jedanput protjerati.
Čuj ovo - njemci nam žele uzeti Vojvodinu. Pa oni bi samo došli po svoje.
Kao što vi kažete da nikad Kosovo neće biti Albansko i da ćete ga vratiti kad tad, valjda su i njemci to nekada rekli za Vojvodinu pa evo sad su dočekali. Došlo je i to vrijeme.
Naravno da je dobra zemlja za eko-uzgoj jer se ništa na njoj ne uzgaja (kao niti u hrvatskoj ravnici Slavoniji) jer su balkanski političari u obje zemlje namjestili stvari tako da se upropasti domaća poljoprivreda, a olakša se uvoz njihovim privatnim firmama i firmama njihovih prijatelja. Spas za sve nas je da tu zemlju iznajme strancima. Bit će više domaćih, prirodnih namirnica i više para od poreza i plaća lokalnoj radnoj snazi.

CCC

pre 12 godina

Verovatno covek hoce da "investira" i da dobije besplatno zemljiste, subvencije u vrednosti 5-godisnjih plata po radniku i ostale "uspehe" DS i njihovih satelita.

dragan

pre 12 godina

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!

obi van

pre 12 godina

Samo treba jos oni da udju sa svojim gen manipulisanim monokulturama i otrovima i sredili su Vojvodinu zauvjek. Ko ne zna o cemu govorim neka pretrazi malo internet rjecju MONSANTO. Osim toga na zapadu se korporacije bave poljoprivredom i nista od tog profita ne ide stanovnistvu. Ne znam kako neko to moze da zeli. Zemljiste u Srbiji nije zagadjeno pesticidima i vjestackim djubrivima kao na zapadu a biljke jos uvjek imaju zdrave gene tako da se moze uspjesno proizvoditi zdrava hrana i to je nasa sansa. Naravno sve pod uslovom da Srbi jos uvjek znaju kako se ore njiva.

Bojan Adelaide

pre 12 godina

Sve to pocinje pricama Vojvodina ovo, Vojvodina ono, ma sve bi bilo super da se ne zove Srbija.Ako hocete pomozite nam pre nego krenete da nas navodite na sulude odluke.Ako ne, auchwiedersehen!

PapaUrban

pre 12 godina

Sta prica ovaj Nemac hteo bi da bude farmer u Vojvodini. On ocigledno nije cuo da su farmeri u Srbiji predmet podsmeha a njihov posao se u ovoj drzavi smatra sramotom. Oni nisu u Srbiji ljudi drugog nego poslednjeg moguceg reda. Zato smo mi ovako lepo razvijeni i bogati a Nemci jadni propali kao narod i drzava. Mi se bavimo iskljucivo proizvodnjom stranacke pesadjije koja je mahom ekspertskog i menadzerskog profila obrazovanja sa akcentom na posao PR-a po gubitaskim javnim preduzecima. Dok Nemci posmatraju Vojvodinu kao rajski vrt u kojem zele da razvijaju poljoprivredu ova nasa armija stranackih eksperata bas Nemacku i njene fondove vide kao rajski vrt gde bi napravili mnooogo tendera, javnih nabavki, osnovali bi na hiljade agencija, pozaposljavali bi konacno sve clanove da ne rade nista za veliku platu i podelili ogromna sredstva brojnim stranim investitorima koji bi nezadrzivo pohrlili.

Referendum!

pre 12 godina

@srpsko cheljade

Ako si "čuo" da stranci kupuju za dž zemlju, ko je taj što tebe sprečava da dođeš i kupiš? Ionako ćeš uskoro i sam biti stranac.

Druga stvar. Od silnog bogatstva danas je južna Srbija razvijeniji region od Vojvodine, umesto da Vojvodina bude najrazvijeniji region Evrope. Mislite o tome kad dođe referendum (uskoro).

Jedini način da ovaj narod preživi (Srbi) je u samostalnoj Vojvodini. Destruktivnost i mržnja čini da nestaje, da se gasi, izumire. To se zove prirodna selekcija - najslabiji nestaju.

IQ

pre 12 godina

Znamo to mi odavno da je Vojvodina rajski vrt Evrope, ali šta nam vredi kad su na vlasti deca kominusta,nacionalista i kriminalaca koji nemisle da rade i proizvode, nego da pljačkaju lažu i otimaju.

Amanzamane

pre 12 godina

nervira me sto svaki tekst u kome se pojavljuje Vojvodina sluzi nekim zagovornicima drzave Vojvodine da se iskazu i popljuju ostatak Srbije . pljuju Beograd a cela bivsa Juga , ukljucujuci i njih , je postavila Tita koji je centralizovao drzavu . Sada je zemlja u procesu decentralizacije , ali imam osecaj da nista nekima ne bi bilo dovoljno , koliko god da se uradi u buducnosti . Posle ste glasali i za Slobu koji je kriv za ratove , u svemu ste ucestvovali podjednako kao i svi gradjani Srbije , ali sada kad je drzava u problemu , vi biste da se odvojite i ostavite sve probleme ostatku Srbije koje smo svi kolektivno kao narod napravili . Nisam nikakav paranoik , ali sam strasno razocaran sto ima takvog razmisljanja .

Sremica

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek."

Nemci ce ostvariti zelju da budu farmeri u severnom delu Srbije koji se zove Vojvodina, baš kada je gospodin Hek i konstatovao - u sledećem životu.
Čudo nigde u ostalim delovima Srbije nije video tako plodnu zemlju "crnicu"!

deal

pre 12 godina

Je li, Nemac, kad ti je tako perspektivna, jel' bi kupio u centru ne bas malog vojvodjanskog grada lepu, sredjenu kucu, sve nemacka tehnika i tehnologija u njoj? Za cenu po kojoj ces moci da kupis pola ili trecinu iste u Nemackoj. Drzim da ces tvojim poznavanjem regiona i prilika znati kako da profitiras u tom raju - kao sto cu i ja znati kako da profitiram kada se tog raja resim i pronadjem neki po mojoj meri na drugom kraju sveta.

bez mazanja ociju

pre 12 godina

Genetski resursi su nam i dalje dobri; ali je zemljiste u Vojvodini sve zagadjenije.
Ekoloski potencijal bi mogao, i trebao, da bude resurs buducnosti, ali mi nemamo para (ni pameti) da ga iskoristimo. Ukucajte na youtube "odgovori mi", seljaci bivaju izigrani i u Vojvodini i u Sumadiji!
Strani investitori nemaju interes u pravoj ekoloskoj proizvodnji jer sporije obrce kapital a za posledice nece snositi oni. Razmislite o tome!
Pozdrav sa juga Backe

pesimist

pre 12 godina

Sta vredi, kad cemo mi tu zemlju samo da gledamo, mozda Vojvodina ne bude zvanicno deo neke strane drzave al sve ce pokupiti male, srednje i velike europske firme taj proces je vec u postupku kao sto rekoh tako je napravljeno da samo mozemo nemocno gledati. Cak im vise nije potrebna ni radna snaga kad postoje masine koje same seju, zalivaju i ubiraju.

Kozmo

pre 12 godina

@Amanzamane, 25. januar 2012 03:12
Pa Tito nije centralizovao,nego tvoj kralj,a Tito je samo prosirio poslove i nastavio tamo gde je Kralj stao.Ovaj sto je zapoceo je imao za cilj samo da vlada kao apsolutista,a drugi da vlada ekonomski i vojno.

Da se vratim temi,sve bi to bilo dobro da novac nije trosen na skolske knjige,torbe i ostale gluposti vec kopali kanali melioracija,da nemoramo bas u nebo da zevamo gde su oblaci,kad ce kisa.Da su 5 oktobra svake godine kopali po 30km kanala,danas ne bi imali problem.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Istina, ovaj moj komentar i nema mnogo veze sa samom temom, tj, onim o cemu se govori u tekstu, ali vecina komentara je otisla na stranu, tako da cu i ja nesto slicno da uradim. Dakle dragan kaze ovako:

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!
(dragan, 24. januar 2012 21:28)

Razumijem ja da Vojvodjani mogu biti frustrirani politikom centralizacije od strane Beograda, kao uostalom i stanovnici Timocke krajine, juzne Srbije itd... ali, nikako ne mogu da "skontam" tu pricu o vjekovnom iskoristavanju Vojvodine od strane "neradnika". Naime, o Vojvodini se govori kao da je to nezavisna drzava od 5. vijeka, i kao da su uvijek tamo neki mrski neradnici koji tu Vojvodinu okruzuju iskoristavali njene potencijale. Sad po tome ispade da se i jedna Austrougarska, ustvari, odrzala i razvila zahvaljujuci vojvodini, pa su onda ti Vojvodjani hranili sami cijelu Ex yu, i sve ostale koji su zivili u njoj, a "nisu nista radili". Pa evo sad i tamo neki "Srbijanci" hoce Vojvodjansku kulturu, zemlju, radnu snagu, pare i sta sve ne...
Da vam kazem nesto Braco Vojvodjani. Nema tog regiona ove kugle zemaljske koji nije eksploatisan od strane neke druge velike sile, korporacije, tajkuna itd... I sam sam iz Bosne, pa ne kukam kako su Austrijanci posjekli 40% sumskog bogatstva, i kako i dan-danas kupuju iscijepana drva za ogrev odavde, jer svoje sume nece da diraju. Te iste sume su takodje sjecene i za vrijeme poslednjeg rata, i balvani sleperima prevozeni u Srbiju, svakodnevno, valjda kao nadoknada za bratsku pomoc u oruzju. Dakle, okanite se price o nekom svom "nacionalnom identitetu", jer to nema veze s vezom. Svi znamo kakvi procesi su se odigrali u zadnjih 50-ak godina, koji su izrodili nekoliko novih nacija na prostoru ex-yu, i kakve su posledice toga. Da ste posebni u odnosu na ostale ljude iz Srbije - jeste. Ali, svaka regija ima nesto sto je cini razlicitom u odnosu na onu drugu. Ucite na greskama drugih, i nemojte mijenjati lokal-patriotizam za "nacional-patriotizam"
Pozdrav

undernaut

pre 12 godina

Uvek mi je bio interesantan jedan fenomen, po pravilu, provojvođanski komentari dobijaju pluseve ranom zorom, kad vredan vojvođanski narod inače ustaje.

E onda, tu negde oko 9-10 ujutru, kad se krmeljivi džabalebaroši s one strane dunava razbude, krene situacija u nekom drugom pravcu.

Polako samo .)

Pancevac

pre 12 godina

Opet cim se pomene Vojvodina odmah i ocepljenje i to vicu najvise oni iz samog Novog Sada. Jeste njima je lepo, a to sto ostatak Vojvodine trune i to ih briga. Novi Sad = Beograd, ali na manjoj povrsini. Na primer Banat trune. Mozete kupiti kucu u Banatu (sve sa velikom bastom iza kuce) za manje od 10000e. Isto tako zemlja je jeftina, a ne vidim da se ljudi otimaju o te kuce i tu zemlju. Svi samo vicu, a na njivi nikad bili nisu, a zele da hrane Evropu. U Novom Sadu ljudi izdaju po 5-6 stanova. Pa molim Vas prodajte te stanove, organizujte proizvodnju. Sigurno ce zarada biti veca nago da sedite kuci i skupljate kiriju od studenata svakog meseca. Isto i za Beograd vazi. Svi bi tamo, sto je u neku i ruku normalno jer se zivot van Beograda i Novog Sada marginalizuje. Ziveo sam u Beogradu i sad zivim u Novom Sadu i znam sta pricam. I svi sad misle ajd da se ocepimo i bice nam super. Scenario vec vidjen nekoliko puta i opet nikako pameti. Umesto da se resenje trazi na drugoj strani, najlakse je odcepljivanje. Zapamtite samo politicari u Novom Sadu su isti kao i u Beogradu, kad osete lovu nema boljeg zivota za narod.
I sad pojedini hvale te svabe sto hoce da dodju, a nisu bili rodjeni kad su oni bili tu. Lako je onda pricati. Nisam rodjen ni ja ali samo znam da su oni tad bili bogati, a svi ostali su radili za njih. Hocete opet tako?

Profesorka

pre 12 godina

Iskreno vas molim da prestanete da koriste reč "farmer". Isto važi i za reč "paor", koja tek nema veze sa mozgom. Kako smo to zanimanje ranije zvali, a Bogu hvala imamo ga i više nego što treba? Dakle, poljoprivrednik, zemljoradnik... su reči koje svako razume. Otac mi je bio seljak i u svim dokumentima gde se tražilo zanimanje pisalo je - zemljoradnik. To nije ništa ružno. Takođe, u Srbiji nemamo farme nego gazdinstva, imanja...

Banacanin

pre 12 godina

@dragan
Meni je, dragi gospodine, dosta razvlacenja Banata od strane Vojvodine i Novog Sada.
90% NISa je u Banatu, ali se velelepna upravna zgrada gradi u Novom Sadu, naravno.
NIS se proda Rusima, a novac ode za dokapitalizaciju propale banke ne bi li se od nje onda napravila Razvojna banka Vojvodine, a ne Banata. Ah da, zasto je propala ta banka? Zato sto je sakom i kapom davala nenaplative kredite raznim vojvodjanskim i novosadskim tajkunima.
Dosta mi je razvlacenja Banata zarad neke Vojvodine!

Vojvodjanin(bosanac)

pre 12 godina

Trenutno nasu crnicu jedu glodari iz Beograda potpomognuti rcima i rovcima koji pokusavaju da legalizuju svoje poslovanje na Londonskoj berzi,.....Ocekuje se nekakva vrsta pucanja...posto ovako vise ne moze....ocekujte me na Dunavu na barikadama......

германи одступите трећи пут!

pre 12 godina

Ви то немци пикирате на неки сепаратизам? И мени се свиђа баварска ...

Banaćanin

pre 12 godina

Kandal otkad se toliko brinu Bosanci za Vojvodinu !!!! Pa ukoliko švaba ima para i želi da ulaže dobrodošao je . Nemojte se molim vas brinuti o nama znamo mi itekako da se brinemo za sebe . Najveci problem je sto svi vuku odavde a jako malo se vrati Vojvodini . Mogu samo sa sigurnošću reći da je budućnost u poljoprivredi !
Ko radi ne boji se gladi ...

Techa

pre 12 godina

Ta-mante-ih, kanda bi neki 'teli da se vrate!? Moz' biti al onomad nije bilo. E da nam je malko vise volje pa da im uz lebac i slanine i sira i sve drugo prodademo, di bi nam kraj biJo? Nedaj Lalo, Sremce i Backuljo draga da ti nemac na kantar prodaje jaja! Jel se to opet nemac namerio... Lajte kere!

ni levo ni desno

pre 12 godina

@Referendum!

juzna srbija razvijenija od srbije?????????????????
sta ti pricas,ti imas neki problemu u glavi...
i mozes samo da sanjas o referendumu, jer je srecom takvih
kao ti malo...

d

pre 12 godina

@(Lala79, 25. januar 2012 04:27)
Rusi ti dodju pred kucu , iskesiraju sav rod sto imas i sami ga odnesu - dakle prodas sve, za kes i da ne mrdnes od kuce - i to je po tebi problem????? Ti se garant ne bavis poljoprivredom.

John

pre 12 godina

Zemlja je najvrednije blago koje se ne "proizvodi" vise, ima je koliko je ima na planeti i to je to.Ko je pametan cuvace je i investirati u proizvodnju hrane.Nacionalna pripadnost nema nikakve veze sa tim.Cilj razbijanja YU i potonje tranzicije, u kojoj smo jos uvek, je bio da se dodje do resursa naroda bivse YU sto lakse i za sto manje sredstava. To podrazumeva naravno i zemljiste. Kad Srbija udje u EU odnosno 4 god nakon pristupa svi zitelji EU ce steci pravo kupovine zemljista u Srbiji ili u Vojvodini sve jedno (to su nasi politicari vec potpisali). Osiromasen narod Srbije, koga ce dodatno opteretiti porezima za vlasnistvo nad zemljom nece moci da zadrzi svoje blago koje sada poseduje.I sigurno je da ce nasa deca biti samo najamni radnici kod onih bogatih gradjana nase buduce zajednicke drzave EU bez obzira bili oni Nemci, Francuzi, Madjari Albanci itd. I sto je najvaznije to je proces koji je zapoceo sedamdesetih godina proslog veka i cija se implementacija nazalost ne moze zaustaviti, jer mi svi zajedno lokalno-patriotski izdrogirani hrlimo u vlastitu propast.

irena

pre 12 godina

Rekla bih da je čovek, kao Nemac i stručnjak (jer kod njih ne možeš da budeš direktor ako nemaš barem dve čiste u glavi) skroz u pravu.
Nije nam rekao ništa novo,.., to su znali još pre Drugog svetskog rata,..., ali kad smo mi slušali glas razuma i pameti,...

Ivan BA

pre 12 godina

@obi van
Nemas ti pojma o cemu pricas.
Odrastao sam u vojvodjanskom selu a i ziveo 1 godinu u nemackom selu.
Vojvodjanske oranice su puno vishe kontaminirane pesticidima nego nemacke.
Mozda si mislio na USA a to nije zapadna Evropa gde se vodi mnogo vishe briga o ekologiji i zdravoj hrani

precanin 100%

pre 12 godina

Svi znaju da je Vojvodina Srce Evrope.Ni hladna ni previše topla klima, prožeta je velikim rekama, sa veoma plodnom zemljom, uglavnom černozem i laka peskovita zemljišta, blizu velikih tržišta i razvijene evrope.
Naselja su planski građena, ravnomerno raspoređena i odličnom infrastrukturom povezana. Iz Vojvodine vode putevi i za Moskvu i za Berlin i za Rim. Region Vojvodine vekovima je bio jedan od naprednih Evropskih regiona. Danas nažalost sem što je fizički okrnjena, ekonomski je na rubu Evrope, zapuštena. Veliki deo Baranje su Tito i Kardelj planski odvojili od Vojvodine i prisajedinili tadašnjoj Hravatskoj republici, kao i delove zapadnog srema, Borovo, Vukovar, Ilok, Dalj.Da podsetim Velika seoba Srba pod A.Čarnojevićem bila je baš u Baranji.
Beogradu je dato zaleđe, Banatski i Sremski deo.Vojvodina je sužena geografski a na ekonomskom polju krajnje zapostavljena. Ipak poseduje potencijal, a to je da ju je veoma lako vratiti u prvobitno dobro stanje, jer je bar nekada na ovim prostorima vladao red, rad i disciplina. Poseban osvrt treba dati ministarstvu poljoprivrede, jer sadašnjem ministru Petroviću ovo ministarstvo i bavljenje njime dođe kao usputna obaveza. Drugo u Vojvodini nisu baš toliko zastupljeni direktori made in Montenegro, kao u Beogradu, tako da je to znatno olakšavajuća okolnost.Zato nije čudo što su strana ulaganja(mislim na prave strance)mnogo veća u Vojvodini nego u Centralnoj Srbiji. A i ako se pogledaju strane direktne investicije u Beogradski Region i ona su većinom preko Dunava duž Pančevačkog puta i na Relaciji Beograd-Novi Sad. Niko ne gradi fabriku u bubanj Potoku ili na Ibarskoj magistrali.Ipak je Vojvodina onaj Evropski deo Srbije i Geograski i tradicionalno tako da stranci to prvi osećaju.

Sly

pre 12 godina

@srpsko cheljade
E prijatelju, da si bar u pravu... Nazalost ne kupuju nasu zemlju stranci nego Miskovic, evo ti link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_id=497988. Mislis da je on bolji vlasnik od nemaca?
Negde sam procitao podatak da Miskovic poseduje 26000+ hektara...

Dragan/Vrbas

pre 12 godina

Nemacki direktor ne zna dosta toga o Vojvodini.
Zna ono osnovno sto vidi,ali ne vidi pljacku,kradju,otimanje.
Ne vidi mnoge koji su dosli u Vojvodinu,narocito u poslednjih 20 god.,i da takvi ne zele da imaju nikakve veze sa Vojvodjanima,a jos manje sa radom.
Ni vidi da se ovde sve vrti oko stranaka i tajkuna,koji se nenormalno nelegalno bogate.
Ono sto nije pokradeno,oteto i uzurpirano,poklonjeno je domacim tajkunima za 3 evra.
Rafinerije,izvori i skladista,pripadaju rusima.

Samo neka se raspita o trenutnom ministru poljoprivrede,ili bivsem ministru za privatizxaciju i slicnima.Oni su zaradili za deset godina,vise nego svi bogatasi u Nemackoj,zajedno.

Ivan BA

pre 12 godina

Pa bili su tu tvoji zemljaci i ziveli su po vojvodjanskim selima i farmama. Al su ich zlikovci oterali.
Btw. mora mnogo toga da se promeni i mnogo para da se ulozi da bi se u Vojvodini proizvodila prava ekoloski zdrava hrana.
Kolko se tamo koriste pesticidi, fungicidi i insekticidi to je daleko od zdravog.
S druge strane tammo ima toliko korova i svakojakih insekata da je to neophodno.

Костантин,Војводина

pre 12 godina

Војводина је одавно рајки врт беѕ рада!
Питајте политичаре,тајкуне,привреднике,криминалце,невојвођане итд.

dragan

pre 12 godina

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!

republika

pre 12 godina

Kako Srbende paranoišu po komentarima, to je neverovatno. Znamo svi dokle vas je to paranoisanje dovelo... Ako će se zbog nekog Vojvodina odvojiti, to neće biti zbog nekog Švabe farmera, već zbog vas mega Srbijanaca - kao po običaju.

Bice borba neprestana

pre 12 godina

Ajde providni ste vise sa ovim istim scenariom koji smo videli toliko puta. Prvo se pokrene prica o nekim nazovi razlikama (u ovom slucaju izmedju Vojvodine i ostatka Srbije), zatim se pokrene prica o nekom izrabljivanju i nepravdi (u ovom slucaju Beograda u odnosu na Vojvodinu), a zatim se pokrece prica o neverovatnim, cudesnim, magicnim potencijalima (u ovom slucaju o potencijalima Vojvodine)...
Isti ovaj scenario je primenjen i na Hrvatsku i na Crnu Goru (ili ti novi Monako):-).
Nemackoj, Austriji, Madjarskoj, Hrvatskoj, a i ostalim raznoraznim neprijateljima koje imamo bi svakako odgovaralo da se Vojvodina odvoji od Srbije, na taj nacin bi ostvarili svoje vekovne napore u pravcu sto veceg slabljena srpske drzave koja je uostalom Austrougarskoj i dosla glave.
Tako da braco Srbi ne treba ulaziti u bespotrebne sukobe i biti kavgadzija, ali ne treba biti ni preterano naivan i sedatizovan pricama o nekoj pravdi, dobronamernosti, plemenitosti u medjunarodnim odnosima. Moramo biti uvek na oprezu spremni za razne vidove borbe ako zelimo uopste da opstanemo.

германи одступите трећи пут!

pre 12 godina

Ви то немци пикирате на неки сепаратизам? И мени се свиђа баварска ...

Ne razumijem se u ravnice-Brđanin

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..
(Jovan, 24. januar 2012 20:24)

A mogli bi vas i još jedanput protjerati.
Čuj ovo - njemci nam žele uzeti Vojvodinu. Pa oni bi samo došli po svoje.
Kao što vi kažete da nikad Kosovo neće biti Albansko i da ćete ga vratiti kad tad, valjda su i njemci to nekada rekli za Vojvodinu pa evo sad su dočekali. Došlo je i to vrijeme.
Naravno da je dobra zemlja za eko-uzgoj jer se ništa na njoj ne uzgaja (kao niti u hrvatskoj ravnici Slavoniji) jer su balkanski političari u obje zemlje namjestili stvari tako da se upropasti domaća poljoprivreda, a olakša se uvoz njihovim privatnim firmama i firmama njihovih prijatelja. Spas za sve nas je da tu zemlju iznajme strancima. Bit će više domaćih, prirodnih namirnica i više para od poreza i plaća lokalnoj radnoj snazi.

Referendum!

pre 12 godina

@srpsko cheljade

Ako si "čuo" da stranci kupuju za dž zemlju, ko je taj što tebe sprečava da dođeš i kupiš? Ionako ćeš uskoro i sam biti stranac.

Druga stvar. Od silnog bogatstva danas je južna Srbija razvijeniji region od Vojvodine, umesto da Vojvodina bude najrazvijeniji region Evrope. Mislite o tome kad dođe referendum (uskoro).

Jedini način da ovaj narod preživi (Srbi) je u samostalnoj Vojvodini. Destruktivnost i mržnja čini da nestaje, da se gasi, izumire. To se zove prirodna selekcija - najslabiji nestaju.

Amanzamane

pre 12 godina

nervira me sto svaki tekst u kome se pojavljuje Vojvodina sluzi nekim zagovornicima drzave Vojvodine da se iskazu i popljuju ostatak Srbije . pljuju Beograd a cela bivsa Juga , ukljucujuci i njih , je postavila Tita koji je centralizovao drzavu . Sada je zemlja u procesu decentralizacije , ali imam osecaj da nista nekima ne bi bilo dovoljno , koliko god da se uradi u buducnosti . Posle ste glasali i za Slobu koji je kriv za ratove , u svemu ste ucestvovali podjednako kao i svi gradjani Srbije , ali sada kad je drzava u problemu , vi biste da se odvojite i ostavite sve probleme ostatku Srbije koje smo svi kolektivno kao narod napravili . Nisam nikakav paranoik , ali sam strasno razocaran sto ima takvog razmisljanja .

Марко Србин

pre 12 godina

Нове тенденције у западној филозофији заговарају да је непристојно и да није фер што Русија са свега 130 милиона становника поседује толико природних ресурса, тј. да су ти ресурси практично узурпирани од стране руске државе. Само чекам дан када ће вежбати нови модел "морализације" света, тј. када ће прогласити АП Републике Србије Војводину за природно целоевропско (тј. целонемачко) добро.

Sremica

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek."

Nemci ce ostvariti zelju da budu farmeri u severnom delu Srbije koji se zove Vojvodina, baš kada je gospodin Hek i konstatovao - u sledećem životu.
Čudo nigde u ostalim delovima Srbije nije video tako plodnu zemlju "crnicu"!

srpsko cheljade

pre 12 godina

@Dusan pazi Vojvodina je vec u Evropi,a ne daj Boze da udje u EU pa to vise ne bi bila Vojvodina nego mala Njemacka! I onako sam cuo da stranci za smesan novac kupuju zemlju u Vojvodini! Kako kazu covek zna sta je imao tek kada to izgubi,bolje da mi obradjujemo tu zemlju nego neki strejndzeri...

srema

pre 12 godina

I treba da dodje Nemac da preuzme resurse u Vojvodini, Srbi su imali priliku od 45god. do danas i sta su napravili od nje, jos za vreme Tita je bilo dobro ali demokratija je smestila Vojvodinu na dno. I gospodo i Tito je gresio kad je isterao Nemce da bi naselio ljude koji nisu znali sta je kupatilo, ili parket pa ga vadili i grejali se sa njim. A sada njihovi potomci vladaju u Vojvodini, i svi se pitamo zasto nam je lose, zato sto su svi pametni isterani iz Vojvodine pa i mladi svih nacionalnosti u ovoj tzv. demokratiji, oni koji mogu i dalje beze iz nje.

Lala79

pre 12 godina

Evo koja je realnost: Vojvodina ima crnicu, veoma plodno zemljiste, svake godine je rod neverovatan. Vecina voca i povrca ide Rusima! Ostatak se prodaje zadrugama, koje distribuiraju celoj Srbiji. Rezultat je da se u radnjama u Vojvodini moze kupiti pretezno beli luk uvezen iz Kine! To sto ide celoj Srbiji, ok, navikli smo. Ali zasto Rusima sve nase jabuke? Zbog NIS-a? Jeftino smo se prodali, braco Srbi... Rusi imaju neverovatan interes u Srbiji, da je iskoriste do beskraja, dok ne ostane nista. Vojvodjanska nafta i busotine su pripale Rusima, preko NIS-a, voce i povrce, opet Rusima. Centralna Srbija i juznije proizvode maline i sljive, i ne znam uopste zasto, nemaju kome da prodaju! Zato je dobro sto Nemci cene kvalitet srpskog voca i povrca, jer je sve prirodno, "organsko" sto kazu. A vi sto vicete "hoce Nemci nazad", nemate pojma! Nemci su ovde ziveli i pre 2. sv. rata, i stari Nemci su cak i pomagali za vreme okupacije, skrivajuci Srbe, Rome, Jevreje po nemackim kucama. Stari Nemci su masovno proterani za vreme Komunista! To je jedno od vecih etnickih ciscenja o kome se ne prica mnogo, kojih nema po udzbenicima, tako da nemojte da dirate Nemce, OK su oni. Meni je samo krivo, sto bilo koji stranci treba da nas uce, koliko nasa zemlja vredi i sto ne umemo sami da je cenimo...

Vojvodjanka

pre 12 godina

Veliko hvala Gospodinu na komplimentu,ja se iskreno nadam da će Vojvodina uspeti da iskoristi svoj potencijal i postane pre svega rajski vrt prvenstveno Srbije pa možda jednog dana i Evrope.

obi van

pre 12 godina

Samo treba jos oni da udju sa svojim gen manipulisanim monokulturama i otrovima i sredili su Vojvodinu zauvjek. Ko ne zna o cemu govorim neka pretrazi malo internet rjecju MONSANTO. Osim toga na zapadu se korporacije bave poljoprivredom i nista od tog profita ne ide stanovnistvu. Ne znam kako neko to moze da zeli. Zemljiste u Srbiji nije zagadjeno pesticidima i vjestackim djubrivima kao na zapadu a biljke jos uvjek imaju zdrave gene tako da se moze uspjesno proizvoditi zdrava hrana i to je nasa sansa. Naravno sve pod uslovom da Srbi jos uvjek znaju kako se ore njiva.

backipetrovac

pre 12 godina

Nemci vratite se!

P.S. menajm susedno selo puno bosanskih divljih gorstaka koji ni srpski nisu naucili da pricaju kako je bog zapovedio za 50 godina, za nase stare komsije koje je Tito isterao!

@Dragan

pre 12 godina

Cenjeni Dragane, ja sam s ocem trgovcem odnosio iz Vojvodine sve i svasta za Kragujevac. Nekad lubenice, nekad dinje, nekad kupus isl. Sve je to razlicito voce i povrce, samo je jedna stvar uvek bila ista. A to je novac. Nikad nisam mogao ni kilo da "iznesem" bez da platim. Te price ti pricaj nekom drugom.

max

pre 12 godina

Jos kad bi mi to znali i umeli da cenimo.. Pored jos onolikog broja banja sirom Srbije! Ali ne, nama su vazniji kult slanine, cvaraka i kavurme.. Pa izvol'te lepo onda, sto se zalite na visok krvni pritisak, dijabetes i kardiovask. oboljenja. Nismo svesni koliko nam je neposredna priroda izdasna.

Бачванин

pre 12 godina

Ја сам рођен тамо на салашу,
у равници крај малога рита,
љуљали ме таласи Дунава,
миловала војвођанска жита.
Ту се спаја Срем, Банат и Бачка,
ту се грле три срца јуначка,
ту и дете родни салаш воли,
ту се срце са челиком бори.

Нападали мој салаш вуци,
палили га и Немци и Турци,
убијали зору кад се јави,
мутили те мој Дунаве плави.
Руке слабе, али воља јака,
за мном иду хиљаду момака,
не дам салаш крај малога рита,
не дам моја војвођанска жита.

Ал' кренуће свадбе са салаша,
вратиће се ведре летње ноћи,
равница ће процветати наша,
хеј салаши опет ћу вам доћи.

Bojan Adelaide

pre 12 godina

Sve to pocinje pricama Vojvodina ovo, Vojvodina ono, ma sve bi bilo super da se ne zove Srbija.Ako hocete pomozite nam pre nego krenete da nas navodite na sulude odluke.Ako ne, auchwiedersehen!

CCC

pre 12 godina

Verovatno covek hoce da "investira" i da dobije besplatno zemljiste, subvencije u vrednosti 5-godisnjih plata po radniku i ostale "uspehe" DS i njihovih satelita.

pesimist

pre 12 godina

Sta vredi, kad cemo mi tu zemlju samo da gledamo, mozda Vojvodina ne bude zvanicno deo neke strane drzave al sve ce pokupiti male, srednje i velike europske firme taj proces je vec u postupku kao sto rekoh tako je napravljeno da samo mozemo nemocno gledati. Cak im vise nije potrebna ni radna snaga kad postoje masine koje same seju, zalivaju i ubiraju.

undernaut

pre 12 godina

Uvek mi je bio interesantan jedan fenomen, po pravilu, provojvođanski komentari dobijaju pluseve ranom zorom, kad vredan vojvođanski narod inače ustaje.

E onda, tu negde oko 9-10 ujutru, kad se krmeljivi džabalebaroši s one strane dunava razbude, krene situacija u nekom drugom pravcu.

Polako samo .)

deal

pre 12 godina

Je li, Nemac, kad ti je tako perspektivna, jel' bi kupio u centru ne bas malog vojvodjanskog grada lepu, sredjenu kucu, sve nemacka tehnika i tehnologija u njoj? Za cenu po kojoj ces moci da kupis pola ili trecinu iste u Nemackoj. Drzim da ces tvojim poznavanjem regiona i prilika znati kako da profitiras u tom raju - kao sto cu i ja znati kako da profitiram kada se tog raja resim i pronadjem neki po mojoj meri na drugom kraju sveta.

cinik

pre 12 godina

već je GOTOVO. pogledajte zemljišne knjige. 1/3 srpski tajkuni, 1/3 hrvatski tajkuni(verovali ili ne kupovali su propale firem i automatski dobijali zemlju) i 1/3 svi ostali. sve će da se izvozi a mi nećemo imati leba da jedemo. inače 70tih godina je bio japanac u vojvodini i rekao sledeće: dajte mi vojvodinu i hraniću evropu. KASNO

Vojvodjanin(bosanac)

pre 12 godina

Trenutno nasu crnicu jedu glodari iz Beograda potpomognuti rcima i rovcima koji pokusavaju da legalizuju svoje poslovanje na Londonskoj berzi,.....Ocekuje se nekakva vrsta pucanja...posto ovako vise ne moze....ocekujte me na Dunavu na barikadama......

Igor iz Nemack(u)

pre 12 godina

Vecina komentara je promasena. Prvo nisu nemci, nego neki direktor rekao da zemlja je plodna - i to je to , ni vise ni manje.

Kao prvo za neke paranoidne Srbe bi sledece rekao: vojvodina nije niti rodnija niti bilo sta, sto vec nemci nemaju na svojim povrsinama. Tako da ne preuvelicavaju potencijal vojvodjanskih povrsina, koji je isti u Madjarskoj, Rumuniji ili Slavoniji.

Kao drugo zasto bi nemci trebali Vojvodinu, kada su u Rusiji i Ukrajini dobrodosli sa svojom tehnologijom da obradjuju povrsine. Za neinformisane Rusija aktivno zove nemacke poljoprivrednike i dodeljuje im dobru zemlju. Cak je u poljoprivrednoj komori Nemacke javno procitana molba za dolazak. Nisu mnogi, ali neki nemci su vec godinama tamo. Sa kakvim rezultatima?
Pa casopis DER SPIEGEL je pre nekoliko nedelja izvestavao o jednom poljoprivredniku koji je dobio zemljiste otprilike cetvrtine Vojvodine.

Podigao je na noge ruska poljoprivredna preduzeca koja su propala a zemlja bila neobradiva, uposlio je mnoge radnike, povecao produktivnost i redovno placa poreze. U pocetku su Rusi bili skepticni, u medjuvremenu ga veoma cene. Nemac sponzorise ruski sport, omladinu i podupire vrtice. A za njega neto dobitak 70 miliona EUR. Zasto da ne?

Onda je dosao lokalni ruski politicar i pokusao da ga reketira. Nemac kao nemac to nikada ne placa. Sta je uradio? Finansirao je politickog protivkandidata i protivkandidat je pobedio. Sada nemac ima i zdravo poljoprivredno preduzece i zdravo lokalno politicko okruzenje. A Rusi su dobili blagostanje kakvo do sada nisu imali, a pored toga (ko uci od nemaca) ucestvuje u transferu poljoprivredne tehnologije.

Jovan

pre 12 godina

"Ako bih mogao opet da se rodim, u sledećem životu bih želeo da budem farmer u Vojvodini", kazao je Hek.

Razmislite gospodine jos jednom. Mogli bi u nasoj drzavi ostati gladni pored tolike zemlje..

Techa

pre 12 godina

Ta-mante-ih, kanda bi neki 'teli da se vrate!? Moz' biti al onomad nije bilo. E da nam je malko vise volje pa da im uz lebac i slanine i sira i sve drugo prodademo, di bi nam kraj biJo? Nedaj Lalo, Sremce i Backuljo draga da ti nemac na kantar prodaje jaja! Jel se to opet nemac namerio... Lajte kere!

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Istina, ovaj moj komentar i nema mnogo veze sa samom temom, tj, onim o cemu se govori u tekstu, ali vecina komentara je otisla na stranu, tako da cu i ja nesto slicno da uradim. Dakle dragan kaze ovako:

Moj pokojni deda mi je pricao da su putevi u Vojvodini vecito bil utabani tako da su se videle dve udubljene trake od tereta kojima su odnosili robu iz nase lepe Vojvodine! Razlika je jedino bila u stranama! Za vreme Austrougarske je takva bila desna strana u pravcu Beca i Peste a sada opet desna strana u pravcu Beograda!Sada izgleda oce Svaba da izbrazda jos jedan put prema Berlinu? E NECE MOCI dosta je bilo razvlacenja Vojvodine!!!
(dragan, 24. januar 2012 21:28)

Razumijem ja da Vojvodjani mogu biti frustrirani politikom centralizacije od strane Beograda, kao uostalom i stanovnici Timocke krajine, juzne Srbije itd... ali, nikako ne mogu da "skontam" tu pricu o vjekovnom iskoristavanju Vojvodine od strane "neradnika". Naime, o Vojvodini se govori kao da je to nezavisna drzava od 5. vijeka, i kao da su uvijek tamo neki mrski neradnici koji tu Vojvodinu okruzuju iskoristavali njene potencijale. Sad po tome ispade da se i jedna Austrougarska, ustvari, odrzala i razvila zahvaljujuci vojvodini, pa su onda ti Vojvodjani hranili sami cijelu Ex yu, i sve ostale koji su zivili u njoj, a "nisu nista radili". Pa evo sad i tamo neki "Srbijanci" hoce Vojvodjansku kulturu, zemlju, radnu snagu, pare i sta sve ne...
Da vam kazem nesto Braco Vojvodjani. Nema tog regiona ove kugle zemaljske koji nije eksploatisan od strane neke druge velike sile, korporacije, tajkuna itd... I sam sam iz Bosne, pa ne kukam kako su Austrijanci posjekli 40% sumskog bogatstva, i kako i dan-danas kupuju iscijepana drva za ogrev odavde, jer svoje sume nece da diraju. Te iste sume su takodje sjecene i za vrijeme poslednjeg rata, i balvani sleperima prevozeni u Srbiju, svakodnevno, valjda kao nadoknada za bratsku pomoc u oruzju. Dakle, okanite se price o nekom svom "nacionalnom identitetu", jer to nema veze s vezom. Svi znamo kakvi procesi su se odigrali u zadnjih 50-ak godina, koji su izrodili nekoliko novih nacija na prostoru ex-yu, i kakve su posledice toga. Da ste posebni u odnosu na ostale ljude iz Srbije - jeste. Ali, svaka regija ima nesto sto je cini razlicitom u odnosu na onu drugu. Ucite na greskama drugih, i nemojte mijenjati lokal-patriotizam za "nacional-patriotizam"
Pozdrav

Novosađan

pre 12 godina

(..vojvodjan.., 24. januar 2012 20:03)

Ti izgleda nisi pravi Vojvođan. Vojvodina nije Srbija, i nama pravim Vojvođanima je dosta srbijančenja po Vojvodini, jer ste nam sve upropastili, i zato su dobro došli svi koji imaju poštene namere.

Pancevac

pre 12 godina

Opet cim se pomene Vojvodina odmah i ocepljenje i to vicu najvise oni iz samog Novog Sada. Jeste njima je lepo, a to sto ostatak Vojvodine trune i to ih briga. Novi Sad = Beograd, ali na manjoj povrsini. Na primer Banat trune. Mozete kupiti kucu u Banatu (sve sa velikom bastom iza kuce) za manje od 10000e. Isto tako zemlja je jeftina, a ne vidim da se ljudi otimaju o te kuce i tu zemlju. Svi samo vicu, a na njivi nikad bili nisu, a zele da hrane Evropu. U Novom Sadu ljudi izdaju po 5-6 stanova. Pa molim Vas prodajte te stanove, organizujte proizvodnju. Sigurno ce zarada biti veca nago da sedite kuci i skupljate kiriju od studenata svakog meseca. Isto i za Beograd vazi. Svi bi tamo, sto je u neku i ruku normalno jer se zivot van Beograda i Novog Sada marginalizuje. Ziveo sam u Beogradu i sad zivim u Novom Sadu i znam sta pricam. I svi sad misle ajd da se ocepimo i bice nam super. Scenario vec vidjen nekoliko puta i opet nikako pameti. Umesto da se resenje trazi na drugoj strani, najlakse je odcepljivanje. Zapamtite samo politicari u Novom Sadu su isti kao i u Beogradu, kad osete lovu nema boljeg zivota za narod.
I sad pojedini hvale te svabe sto hoce da dodju, a nisu bili rodjeni kad su oni bili tu. Lako je onda pricati. Nisam rodjen ni ja ali samo znam da su oni tad bili bogati, a svi ostali su radili za njih. Hocete opet tako?

Kozmo

pre 12 godina

@Amanzamane, 25. januar 2012 03:12
Pa Tito nije centralizovao,nego tvoj kralj,a Tito je samo prosirio poslove i nastavio tamo gde je Kralj stao.Ovaj sto je zapoceo je imao za cilj samo da vlada kao apsolutista,a drugi da vlada ekonomski i vojno.

Da se vratim temi,sve bi to bilo dobro da novac nije trosen na skolske knjige,torbe i ostale gluposti vec kopali kanali melioracija,da nemoramo bas u nebo da zevamo gde su oblaci,kad ce kisa.Da su 5 oktobra svake godine kopali po 30km kanala,danas ne bi imali problem.

Sremac

pre 12 godina

Poljoprivreda je jedna od nasih glavnih ekonomskih grana i mi treba da budemo otvoreni za biznis. Ali Srbija isto treba da napravi pravni okvir da stranci svu zemlju ne pokupuju, makar dok ne udjemo u EU.

Banacanin

pre 12 godina

@dragan
Meni je, dragi gospodine, dosta razvlacenja Banata od strane Vojvodine i Novog Sada.
90% NISa je u Banatu, ali se velelepna upravna zgrada gradi u Novom Sadu, naravno.
NIS se proda Rusima, a novac ode za dokapitalizaciju propale banke ne bi li se od nje onda napravila Razvojna banka Vojvodine, a ne Banata. Ah da, zasto je propala ta banka? Zato sto je sakom i kapom davala nenaplative kredite raznim vojvodjanskim i novosadskim tajkunima.
Dosta mi je razvlacenja Banata zarad neke Vojvodine!

ni levo ni desno

pre 12 godina

@Referendum!

juzna srbija razvijenija od srbije?????????????????
sta ti pricas,ti imas neki problemu u glavi...
i mozes samo da sanjas o referendumu, jer je srecom takvih
kao ti malo...

Profesorka

pre 12 godina

Iskreno vas molim da prestanete da koriste reč "farmer". Isto važi i za reč "paor", koja tek nema veze sa mozgom. Kako smo to zanimanje ranije zvali, a Bogu hvala imamo ga i više nego što treba? Dakle, poljoprivrednik, zemljoradnik... su reči koje svako razume. Otac mi je bio seljak i u svim dokumentima gde se tražilo zanimanje pisalo je - zemljoradnik. To nije ništa ružno. Takođe, u Srbiji nemamo farme nego gazdinstva, imanja...

sale

pre 12 godina

E ovo je dno dna.Nemac ti kaze da imas potencijala da zaradis na hrani ogroman novac i to na zdravoj hrani koju mozes prodati bilo gde, a ti dozivljavas da uvozis prehrambene proizvode i genetski modifikovano seme. *******

Ivan BA

pre 12 godina

Pa bili su tu tvoji zemljaci i ziveli su po vojvodjanskim selima i farmama. Al su ich zlikovci oterali.
Btw. mora mnogo toga da se promeni i mnogo para da se ulozi da bi se u Vojvodini proizvodila prava ekoloski zdrava hrana.
Kolko se tamo koriste pesticidi, fungicidi i insekticidi to je daleko od zdravog.
S druge strane tammo ima toliko korova i svakojakih insekata da je to neophodno.

John

pre 12 godina

Zemlja je najvrednije blago koje se ne "proizvodi" vise, ima je koliko je ima na planeti i to je to.Ko je pametan cuvace je i investirati u proizvodnju hrane.Nacionalna pripadnost nema nikakve veze sa tim.Cilj razbijanja YU i potonje tranzicije, u kojoj smo jos uvek, je bio da se dodje do resursa naroda bivse YU sto lakse i za sto manje sredstava. To podrazumeva naravno i zemljiste. Kad Srbija udje u EU odnosno 4 god nakon pristupa svi zitelji EU ce steci pravo kupovine zemljista u Srbiji ili u Vojvodini sve jedno (to su nasi politicari vec potpisali). Osiromasen narod Srbije, koga ce dodatno opteretiti porezima za vlasnistvo nad zemljom nece moci da zadrzi svoje blago koje sada poseduje.I sigurno je da ce nasa deca biti samo najamni radnici kod onih bogatih gradjana nase buduce zajednicke drzave EU bez obzira bili oni Nemci, Francuzi, Madjari Albanci itd. I sto je najvaznije to je proces koji je zapoceo sedamdesetih godina proslog veka i cija se implementacija nazalost ne moze zaustaviti, jer mi svi zajedno lokalno-patriotski izdrogirani hrlimo u vlastitu propast.

PapaUrban

pre 12 godina

Sta prica ovaj Nemac hteo bi da bude farmer u Vojvodini. On ocigledno nije cuo da su farmeri u Srbiji predmet podsmeha a njihov posao se u ovoj drzavi smatra sramotom. Oni nisu u Srbiji ljudi drugog nego poslednjeg moguceg reda. Zato smo mi ovako lepo razvijeni i bogati a Nemci jadni propali kao narod i drzava. Mi se bavimo iskljucivo proizvodnjom stranacke pesadjije koja je mahom ekspertskog i menadzerskog profila obrazovanja sa akcentom na posao PR-a po gubitaskim javnim preduzecima. Dok Nemci posmatraju Vojvodinu kao rajski vrt u kojem zele da razvijaju poljoprivredu ova nasa armija stranackih eksperata bas Nemacku i njene fondove vide kao rajski vrt gde bi napravili mnooogo tendera, javnih nabavki, osnovali bi na hiljade agencija, pozaposljavali bi konacno sve clanove da ne rade nista za veliku platu i podelili ogromna sredstva brojnim stranim investitorima koji bi nezadrzivo pohrlili.

IQ

pre 12 godina

Znamo to mi odavno da je Vojvodina rajski vrt Evrope, ali šta nam vredi kad su na vlasti deca kominusta,nacionalista i kriminalaca koji nemisle da rade i proizvode, nego da pljačkaju lažu i otimaju.

precanin 100%

pre 12 godina

Svi znaju da je Vojvodina Srce Evrope.Ni hladna ni previše topla klima, prožeta je velikim rekama, sa veoma plodnom zemljom, uglavnom černozem i laka peskovita zemljišta, blizu velikih tržišta i razvijene evrope.
Naselja su planski građena, ravnomerno raspoređena i odličnom infrastrukturom povezana. Iz Vojvodine vode putevi i za Moskvu i za Berlin i za Rim. Region Vojvodine vekovima je bio jedan od naprednih Evropskih regiona. Danas nažalost sem što je fizički okrnjena, ekonomski je na rubu Evrope, zapuštena. Veliki deo Baranje su Tito i Kardelj planski odvojili od Vojvodine i prisajedinili tadašnjoj Hravatskoj republici, kao i delove zapadnog srema, Borovo, Vukovar, Ilok, Dalj.Da podsetim Velika seoba Srba pod A.Čarnojevićem bila je baš u Baranji.
Beogradu je dato zaleđe, Banatski i Sremski deo.Vojvodina je sužena geografski a na ekonomskom polju krajnje zapostavljena. Ipak poseduje potencijal, a to je da ju je veoma lako vratiti u prvobitno dobro stanje, jer je bar nekada na ovim prostorima vladao red, rad i disciplina. Poseban osvrt treba dati ministarstvu poljoprivrede, jer sadašnjem ministru Petroviću ovo ministarstvo i bavljenje njime dođe kao usputna obaveza. Drugo u Vojvodini nisu baš toliko zastupljeni direktori made in Montenegro, kao u Beogradu, tako da je to znatno olakšavajuća okolnost.Zato nije čudo što su strana ulaganja(mislim na prave strance)mnogo veća u Vojvodini nego u Centralnoj Srbiji. A i ako se pogledaju strane direktne investicije u Beogradski Region i ona su većinom preko Dunava duž Pančevačkog puta i na Relaciji Beograd-Novi Sad. Niko ne gradi fabriku u bubanj Potoku ili na Ibarskoj magistrali.Ipak je Vojvodina onaj Evropski deo Srbije i Geograski i tradicionalno tako da stranci to prvi osećaju.

Banaćanin

pre 12 godina

Kandal otkad se toliko brinu Bosanci za Vojvodinu !!!! Pa ukoliko švaba ima para i želi da ulaže dobrodošao je . Nemojte se molim vas brinuti o nama znamo mi itekako da se brinemo za sebe . Najveci problem je sto svi vuku odavde a jako malo se vrati Vojvodini . Mogu samo sa sigurnošću reći da je budućnost u poljoprivredi !
Ko radi ne boji se gladi ...

bez mazanja ociju

pre 12 godina

Genetski resursi su nam i dalje dobri; ali je zemljiste u Vojvodini sve zagadjenije.
Ekoloski potencijal bi mogao, i trebao, da bude resurs buducnosti, ali mi nemamo para (ni pameti) da ga iskoristimo. Ukucajte na youtube "odgovori mi", seljaci bivaju izigrani i u Vojvodini i u Sumadiji!
Strani investitori nemaju interes u pravoj ekoloskoj proizvodnji jer sporije obrce kapital a za posledice nece snositi oni. Razmislite o tome!
Pozdrav sa juga Backe

Ivan BA

pre 12 godina

@obi van
Nemas ti pojma o cemu pricas.
Odrastao sam u vojvodjanskom selu a i ziveo 1 godinu u nemackom selu.
Vojvodjanske oranice su puno vishe kontaminirane pesticidima nego nemacke.
Mozda si mislio na USA a to nije zapadna Evropa gde se vodi mnogo vishe briga o ekologiji i zdravoj hrani

Dragan/Vrbas

pre 12 godina

Nemacki direktor ne zna dosta toga o Vojvodini.
Zna ono osnovno sto vidi,ali ne vidi pljacku,kradju,otimanje.
Ne vidi mnoge koji su dosli u Vojvodinu,narocito u poslednjih 20 god.,i da takvi ne zele da imaju nikakve veze sa Vojvodjanima,a jos manje sa radom.
Ni vidi da se ovde sve vrti oko stranaka i tajkuna,koji se nenormalno nelegalno bogate.
Ono sto nije pokradeno,oteto i uzurpirano,poklonjeno je domacim tajkunima za 3 evra.
Rafinerije,izvori i skladista,pripadaju rusima.

Samo neka se raspita o trenutnom ministru poljoprivrede,ili bivsem ministru za privatizxaciju i slicnima.Oni su zaradili za deset godina,vise nego svi bogatasi u Nemackoj,zajedno.

Костантин,Војводина

pre 12 godina

Војводина је одавно рајки врт беѕ рада!
Питајте политичаре,тајкуне,привреднике,криминалце,невојвођане итд.

d

pre 12 godina

@(Lala79, 25. januar 2012 04:27)
Rusi ti dodju pred kucu , iskesiraju sav rod sto imas i sami ga odnesu - dakle prodas sve, za kes i da ne mrdnes od kuce - i to je po tebi problem????? Ti se garant ne bavis poljoprivredom.

irena

pre 12 godina

Rekla bih da je čovek, kao Nemac i stručnjak (jer kod njih ne možeš da budeš direktor ako nemaš barem dve čiste u glavi) skroz u pravu.
Nije nam rekao ništa novo,.., to su znali još pre Drugog svetskog rata,..., ali kad smo mi slušali glas razuma i pameti,...

Sly

pre 12 godina

@srpsko cheljade
E prijatelju, da si bar u pravu... Nazalost ne kupuju nasu zemlju stranci nego Miskovic, evo ti link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_id=497988. Mislis da je on bolji vlasnik od nemaca?
Negde sam procitao podatak da Miskovic poseduje 26000+ hektara...