Ponedeljak, 23.01.2012.

18:44

Hrvati u EU, a Srbija lider regiona

Ulazak Hrvatske u EU 2013. će izazvati promenu na tržištu regiona zbog istupanja Hrvatske iz sporazuma CEFTA, piše portal EurAktiv Srbija.

Izvor: Beta

Hrvati u EU, a Srbija lider regiona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

gigi

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji koja je zadužena za sprovođenje ovog sporazuma jer će onda EU kršiti sporazum zato što jedna njena članica krši sporazum", rekao je Međak.

Gospodin Međak je zaboravio da se žalba evropskoj komisiji može već 5 godina uputiti i nekoliko, mislim dvije, su upućene i obije su odbačene, bez obzira dali je ili nije HR u EU. To što Srbija nema potpisane ugovore sa EU, što neprovodi reforme kojima bi automatski dobijala određena prava, stvar je same Srbije, valjda je svakome jasno o čemu govorim, ako pročita citat iz vašeg članka.

„Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije“

Hrvatska je odavno član WTO-a, odavno su ukinute carinske barijere i već više od 8 godina uvedeni su evropski standardi koje Srbija nema i nikako da ih uvede, zašto je tako u Srbiji ja neznam, ali znam da svi kupci imaju koristi od uvođenja standarda.
Suficit u vanjskoj trgovini srbija je ostvarila sa hr a kupujemo iz srbije najviše poljoprivredne sirovine (mislim da smo najveći uvoznici šećerne repe iz Srbije) tako da će se najmanje za 30% smanjiti uvoz iz Srbije, a takoćer će se smanjiti i izvoz u Srbiju. Izvoznici računaju sa problemima u tom dijelu ali sigurno da će se to kompenzirati na EU tržištu od 500 miliona stanovnika.
Jedini zaključak je da bi žalba EU komisiji imala smisla kada bi u funkciji bili standardi EU i na jednoj i na drugoj strani.
Pozdrav iz Rijeke, ne zamjerite ako smatrate da je komentar grub, on je istinit i dan samo sa namjerom da se neke stvari pokrenu, naravno na bolje.
http://videoteka.novatv.hr/multimedia/iz-dnevnika-muce-ih-iste-brige.html

dokkažešmendela

pre 12 godina

nekoliko puta su pokušavali silom,a onda su se dosetili EU,i na miran i lep način došli do rezultata,ostave ti himnu,zastavu,reprezentaciju u fudbalu,nacionalni ponos,a svim ostalim što imaš oni rukovode i raspolažu kako im je volja,a sve pod plaštom boljeg života i ljudskih prava,uz svesrdnu pomoć lokalnih sitnih duša,a kada više nisi "isplativ"(Grčka),onda ti prete izbacivanjem ti isti koji su te dotle i doveli,tada definitivno shvatiš da si postao kolonija

Apoplex

pre 12 godina

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576449
Čisto onako... kad vidim da neko "savjetuje susjede da se okanu nacionalizma" a njegova sunarodnica gazi i pali EU zastavu, i u čijoj se državi povremeno, najmanje jednom godišnje, čuje Tompson sa glavnog trga glavnog grada "države koja sledi puteve demokracije"... smeh... možete hiljadu/tisuću minusa da mi date, istina se ne menja. Srećno u EU!

Aleks

pre 12 godina

A kada ce Srbija da prestane jednostrano da primjenjuje otvorene granice za robu iz EU koje iz dana u dan unistavaju srpsku privredu i proizvodjace!!?

STOP uvozu svega i svacega iz EU. Kvote i carine postoje da bi zastitila domaca privreda.

lider

pre 12 godina

Hrvatska od 2006g nema akciju kupujmo Hrvatsko nego je promjenjena u kupujmo kvalitetno.
Makar je i to za srbiju jednako s obzirom na kvalitetu proizvoda :)

http://www.poslovni.hr/vijesti/kupujmo-kvalitetno-umjesto-kupujmo-hrvatsko--3304.aspx

Ivan

pre 12 godina

Kakvi su ovo naslovi, dali se u ovom clanku zna sto je to pojam lider u regiji, a sto je cefta. Jer to veze jedno s drugim nema. Drzava lider u nekoj regiji je drzava koja svojim napretkom, razvojem, gospodarski, ekonomski, pravno, demokratski i nizom drugih faktora je iznad tj ispred ostalih. Cefta je samo ekonomska organizacija koju je osnovala EU o slobodnoj trgovini izmedu buducih clanica da bi ih se polako pripremilo za izlazak na trziste EU.
Dakle jasno je to da Hrvatska nije bila lider regije ajmo uvjetno to tako reci jer je bila u cefti, vec zato sto je raznim, zakonima, standardima, pa na kraju ako hocete svim ovim regulativama EU koje je donjela, dakle sada sluzbeno buduca EU zemlja. Srbija ce postati lider cefte, to je svakako tocno, jer mi vise necemo mozi tako lako na trziste BiH pa tu gubimo prostor zbog carina, sto je i dalje omoguceno Srbiji.
Ali dragi susjedi, biti lider u regiji znaci da jos puno puno morate raditi na drzavi, na zakonima, na rijesavanju kriminala i korucije, pravosudu, jacanju demokracije, standardu itd.

Anton

pre 12 godina

Opaska dezurnim hr. komentatorima je da pristup eu ne znaci i automatsko blagostanje. Prostudirajte malo unutrasnje stanje zemalja clanice iz tzv. B lige i shvaticete da ste na dnu eu liste zajedno sa rumunima i bugarima. Da li je ovakvo clanstvo uspeh ili ne je stvar subjektivnog poimanja objekivne stvarnosti koju clanice A liga vide znatno drugacije od B lige.

Fredy House

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!
(Ivan, 24. januar 2012 00:33)

Ohoho ko je stigao da nam drzi lekcije o nacionalizmu....

panzer general

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje pravi jad i čemer u Srbiji, teško nerazumijevanje ne samo što je EU nego općenito svijet oko sebe. Znači otprilike ovako: kad Hrvatska bude punopravna članica EU onda će Srbija moći diktirati Hrvatskoj kako i šta da radi. Ajde dobro, skoro će to doći pa ćemo vidjeti.

mario

pre 12 godina

(nelest, 24. januar 2012 06:51)
A kome čete vi biti onda robovi vjerojatno rusiji jel tako moraju oni zaštititi svoje interese.
A koga će se što pitati rekli bi u mom kraju "bumo videli".
Inače nisu njemci sve pokupovali malo se bolje informirajte,a ne da bubate gluposti.

vladimir

pre 12 godina

ljudi!

stanimo malo,povedimo sami malo vise racuna o nama samima,sami smo krivi za sve sto nam se dogadja naravno uz malu pomoc sa strane,ko nam je kriv sto su nam redovi u njihovim supermarketima? ako imamo svest o samoodrzanju nikakav apel ili propaganda nemoze uticati na nas,neka svako od nas stane i razmisli o svojim postupcima sta smo uradili da budemo cistiji ,da ne ostavljamo djubre gde stignemo,da nesaramo po zgradama ,prevoznim sredstvima...
posvetimo se prvo sebi a onda kritikujmo druge,ne ocekujmo od nase vlade da nam resi nase probleme koji su samo do nas da ne pametujem mnogo sve je jasno

Dosta zamajavanja

pre 12 godina

A da se mi lepo ubijemo, da se ne mucimo? To bi bilo MNOGO bezbolnije od ovog stalnog presipanja liderstva iz supljeg u prazno!

nelest

pre 12 godina

ma usli ste u EU zato sto Nemacka stiti svoje interese,tj sve su vam kupili,nemate nista,sad ce te da robujete njima,i niko nece nista da vas pita.

Ljutko

pre 12 godina

Kada sve zemlje Balkana, osim Srbije, budu u EU, tada će Srbija konačno biti neprikosnoveni "lider regiona". Statistika je čudo, samo treba znati kako da se postave podaci, i onda trijumfalni zaključci sami po sebi dolaze, da se objave na udarnom dnevniku RTS-a.

Ivan

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!

mr.x.

pre 12 godina

Opet krive informacije i netočni podaci. Kvote oko šečera je sama Srbija dogovorila, nažalost dok još nismo imali utjecaja stavljeno je 180 tisuća tona za Srbiju. Evo vam podatak, Hrvatska je ispregovarala, piše u ugovoru i iznosi 192,877 tisuća tona šečera + 40 tisuća od šečerne trske. Morati ćete nažalost uvoziti od nas ili bilo koga drugog iz Eu-a. Oko Cefte opet nije istina. Mi smo naravno izašli iz Cefte i automatski imao europske carine i po tim carinama možemo izvoziti u Srbiju i Bosnu. Znaći one carine koje imate sa Eu-om imate i sa Hrvatskom. No Hrvati su prije izlaska iz Cefte sa svakom zemljom pojedinačno uredili carine i postotke a i sama zemlje koja potpisuje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mora prihvatiti uvjete same EU. Tako da i to Hravtskoj ide kao veći Euro u hrv. budžet. Žao mi je, ali bit će jako teško povečavati kvote za Srbiju kada je Hrvatska dobro ispregovarala i digla ljestvicu. Hrvati i dalje mogu slobodno promovirati kupujmo hrvatske proizvodem jer smo i taj segment dobili. Puno smo dobrih stvari dobili i uspjeli u pregovorima. Sad kad čujem za kvote šečera, još sam i sretniji što smo 28 zvjezdica i stolica za stolom. Vama sretno u najavi i otvaranju pregovora. Puno se pripremite , jer imat ćete opasne igrače za stolom koji će gurati svaki svoju zemlju . Pozdrav iz 28 EU-a

John McClane @ mario

pre 12 godina

da znas ista o EU znao bi necete smeti da imate takve kampanje ne zbog Srbije vec zbog EU jer je u EU to zabranjeno, jer takve kampanje smislja svaka propala ekonomija ali bez uspeha. krenuli su irci 1974 ali im nije proslo, pa nece ni vama

lideri

pre 12 godina

Hrvatski proizvodi u Srbiji ce biti manje konkurentni zbog povecanja carina dok ce srpska roba biti konkurentnija pri uvozu u EU (Hrvatska) jer kao I bosanska zadovoljava EU standarde

Troml

pre 12 godina

Sagovornici EurAktiva ističu da hrvatska vlada više neće moći
da vodi kampanje koje pozivaju građane
da kupuju isključivo domaće proizvode.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zar me hrvatska vlada mora pozivati?
Kupujem SVE od SVIH, samo ne srpski proizvod.
To je osobna odluka na koju nitko ne može utjecati
i koja se nikom ne mora obrazlagati, a za donošenje
te i takvih odluka ne trebaju ni natuknice sa strane
/deklaracija je najbolji izum u zadnjih 300 g./.

mario

pre 12 godina

Mile daj nam objasni onda sa kojom je to privredom do sada Srbija bila lider u regionu,a to što je najveća i najmogoludnija nema nikakve veze u gospodarstvu.

EU

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji...Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije."

Pa kako onda mislite investirati u HR tj. EU ako neki proizvod nije po europskim standardima. Opet će biti kukanja kako mi opstruiramo srpska ulaganja a istina je da nemate proizvod kojim možete konkurirati na europskom tržištu. Pa ako niste mogli u HR zašto niste u Sloveniji, Mađarskoj ili Italiji?? Ili vas i u ostatku Europe diskriminiraju...evo ga opet, ceo svet protiv Srbije. Jeste probali Rusiju??

ivan

pre 12 godina

auh, hrvati su izgubili mnogo-bedno tržište kojekakvih njoj sličnih banana državica... a dobili su samo nesmetan i neograničen pristup eu. gde li im je pamet bila?

obi van

pre 12 godina

"Srbija VEC zatrazila od EU reviziju SSPa..." Pa Srbija na svoju stetu vec godinama jednostrano primjenjuje SSP! Sta ste to onda trazili od EU u toj reviziji - da ga i EU primjenjuje? Evo ih samo sto nisu poceli....Ko sve vodi ekonomiju cudno da nije jos gore.

Дебели Даба

pre 12 godina

Сви народи треба да живе слободно-да граде властити идентитет и креирају будућност...Само тако могу да оплемене човечанство. Какве црне уније...Уније су да унижавају и unijate!!!!

mario

pre 12 godina

Ma da vidim zato ste i Sloveniju do sada tužakali EK,a oni jadni nisu znali od tih silnih optužbi.
Pa neče baš EU raditi protiv svoje članice.
"hrvatska vlada više neće moći da vodi kampanje koje pozivaju građane da kupuju isključivo domaće proizvode" Je vidimo to ne rade članice EU i sada je kao vjerojatno to šansa da se kupuje samo npr. roba iz Srbije.

Planska ekonomija, drugi deo

pre 12 godina

Katastrofa... Kvota na secer, kvota na vino... Pa ko to sme da odlucuje koliko cemo mi da izvozimo!? O kakvoj "liberalizaciji trzista" je ovde rec!?

ivan

pre 12 godina

auh, hrvati su izgubili mnogo-bedno tržište kojekakvih njoj sličnih banana državica... a dobili su samo nesmetan i neograničen pristup eu. gde li im je pamet bila?

Planska ekonomija, drugi deo

pre 12 godina

Katastrofa... Kvota na secer, kvota na vino... Pa ko to sme da odlucuje koliko cemo mi da izvozimo!? O kakvoj "liberalizaciji trzista" je ovde rec!?

Ivan

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!

Ljutko

pre 12 godina

Kada sve zemlje Balkana, osim Srbije, budu u EU, tada će Srbija konačno biti neprikosnoveni "lider regiona". Statistika je čudo, samo treba znati kako da se postave podaci, i onda trijumfalni zaključci sami po sebi dolaze, da se objave na udarnom dnevniku RTS-a.

mr.x.

pre 12 godina

Opet krive informacije i netočni podaci. Kvote oko šečera je sama Srbija dogovorila, nažalost dok još nismo imali utjecaja stavljeno je 180 tisuća tona za Srbiju. Evo vam podatak, Hrvatska je ispregovarala, piše u ugovoru i iznosi 192,877 tisuća tona šečera + 40 tisuća od šečerne trske. Morati ćete nažalost uvoziti od nas ili bilo koga drugog iz Eu-a. Oko Cefte opet nije istina. Mi smo naravno izašli iz Cefte i automatski imao europske carine i po tim carinama možemo izvoziti u Srbiju i Bosnu. Znaći one carine koje imate sa Eu-om imate i sa Hrvatskom. No Hrvati su prije izlaska iz Cefte sa svakom zemljom pojedinačno uredili carine i postotke a i sama zemlje koja potpisuje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mora prihvatiti uvjete same EU. Tako da i to Hravtskoj ide kao veći Euro u hrv. budžet. Žao mi je, ali bit će jako teško povečavati kvote za Srbiju kada je Hrvatska dobro ispregovarala i digla ljestvicu. Hrvati i dalje mogu slobodno promovirati kupujmo hrvatske proizvodem jer smo i taj segment dobili. Puno smo dobrih stvari dobili i uspjeli u pregovorima. Sad kad čujem za kvote šečera, još sam i sretniji što smo 28 zvjezdica i stolica za stolom. Vama sretno u najavi i otvaranju pregovora. Puno se pripremite , jer imat ćete opasne igrače za stolom koji će gurati svaki svoju zemlju . Pozdrav iz 28 EU-a

obi van

pre 12 godina

"Srbija VEC zatrazila od EU reviziju SSPa..." Pa Srbija na svoju stetu vec godinama jednostrano primjenjuje SSP! Sta ste to onda trazili od EU u toj reviziji - da ga i EU primjenjuje? Evo ih samo sto nisu poceli....Ko sve vodi ekonomiju cudno da nije jos gore.

mario

pre 12 godina

Mile daj nam objasni onda sa kojom je to privredom do sada Srbija bila lider u regionu,a to što je najveća i najmogoludnija nema nikakve veze u gospodarstvu.

mario

pre 12 godina

Ma da vidim zato ste i Sloveniju do sada tužakali EK,a oni jadni nisu znali od tih silnih optužbi.
Pa neče baš EU raditi protiv svoje članice.
"hrvatska vlada više neće moći da vodi kampanje koje pozivaju građane da kupuju isključivo domaće proizvode" Je vidimo to ne rade članice EU i sada je kao vjerojatno to šansa da se kupuje samo npr. roba iz Srbije.

EU

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji...Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije."

Pa kako onda mislite investirati u HR tj. EU ako neki proizvod nije po europskim standardima. Opet će biti kukanja kako mi opstruiramo srpska ulaganja a istina je da nemate proizvod kojim možete konkurirati na europskom tržištu. Pa ako niste mogli u HR zašto niste u Sloveniji, Mađarskoj ili Italiji?? Ili vas i u ostatku Europe diskriminiraju...evo ga opet, ceo svet protiv Srbije. Jeste probali Rusiju??

Дебели Даба

pre 12 godina

Сви народи треба да живе слободно-да граде властити идентитет и креирају будућност...Само тако могу да оплемене човечанство. Какве црне уније...Уније су да унижавају и unijate!!!!

lideri

pre 12 godina

Hrvatski proizvodi u Srbiji ce biti manje konkurentni zbog povecanja carina dok ce srpska roba biti konkurentnija pri uvozu u EU (Hrvatska) jer kao I bosanska zadovoljava EU standarde

John McClane @ mario

pre 12 godina

da znas ista o EU znao bi necete smeti da imate takve kampanje ne zbog Srbije vec zbog EU jer je u EU to zabranjeno, jer takve kampanje smislja svaka propala ekonomija ali bez uspeha. krenuli su irci 1974 ali im nije proslo, pa nece ni vama

Troml

pre 12 godina

Sagovornici EurAktiva ističu da hrvatska vlada više neće moći
da vodi kampanje koje pozivaju građane
da kupuju isključivo domaće proizvode.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zar me hrvatska vlada mora pozivati?
Kupujem SVE od SVIH, samo ne srpski proizvod.
To je osobna odluka na koju nitko ne može utjecati
i koja se nikom ne mora obrazlagati, a za donošenje
te i takvih odluka ne trebaju ni natuknice sa strane
/deklaracija je najbolji izum u zadnjih 300 g./.

nelest

pre 12 godina

ma usli ste u EU zato sto Nemacka stiti svoje interese,tj sve su vam kupili,nemate nista,sad ce te da robujete njima,i niko nece nista da vas pita.

panzer general

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje pravi jad i čemer u Srbiji, teško nerazumijevanje ne samo što je EU nego općenito svijet oko sebe. Znači otprilike ovako: kad Hrvatska bude punopravna članica EU onda će Srbija moći diktirati Hrvatskoj kako i šta da radi. Ajde dobro, skoro će to doći pa ćemo vidjeti.

gigi

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji koja je zadužena za sprovođenje ovog sporazuma jer će onda EU kršiti sporazum zato što jedna njena članica krši sporazum", rekao je Međak.

Gospodin Međak je zaboravio da se žalba evropskoj komisiji može već 5 godina uputiti i nekoliko, mislim dvije, su upućene i obije su odbačene, bez obzira dali je ili nije HR u EU. To što Srbija nema potpisane ugovore sa EU, što neprovodi reforme kojima bi automatski dobijala određena prava, stvar je same Srbije, valjda je svakome jasno o čemu govorim, ako pročita citat iz vašeg članka.

„Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije“

Hrvatska je odavno član WTO-a, odavno su ukinute carinske barijere i već više od 8 godina uvedeni su evropski standardi koje Srbija nema i nikako da ih uvede, zašto je tako u Srbiji ja neznam, ali znam da svi kupci imaju koristi od uvođenja standarda.
Suficit u vanjskoj trgovini srbija je ostvarila sa hr a kupujemo iz srbije najviše poljoprivredne sirovine (mislim da smo najveći uvoznici šećerne repe iz Srbije) tako da će se najmanje za 30% smanjiti uvoz iz Srbije, a takoćer će se smanjiti i izvoz u Srbiju. Izvoznici računaju sa problemima u tom dijelu ali sigurno da će se to kompenzirati na EU tržištu od 500 miliona stanovnika.
Jedini zaključak je da bi žalba EU komisiji imala smisla kada bi u funkciji bili standardi EU i na jednoj i na drugoj strani.
Pozdrav iz Rijeke, ne zamjerite ako smatrate da je komentar grub, on je istinit i dan samo sa namjerom da se neke stvari pokrenu, naravno na bolje.
http://videoteka.novatv.hr/multimedia/iz-dnevnika-muce-ih-iste-brige.html

Dosta zamajavanja

pre 12 godina

A da se mi lepo ubijemo, da se ne mucimo? To bi bilo MNOGO bezbolnije od ovog stalnog presipanja liderstva iz supljeg u prazno!

mario

pre 12 godina

(nelest, 24. januar 2012 06:51)
A kome čete vi biti onda robovi vjerojatno rusiji jel tako moraju oni zaštititi svoje interese.
A koga će se što pitati rekli bi u mom kraju "bumo videli".
Inače nisu njemci sve pokupovali malo se bolje informirajte,a ne da bubate gluposti.

Fredy House

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!
(Ivan, 24. januar 2012 00:33)

Ohoho ko je stigao da nam drzi lekcije o nacionalizmu....

lider

pre 12 godina

Hrvatska od 2006g nema akciju kupujmo Hrvatsko nego je promjenjena u kupujmo kvalitetno.
Makar je i to za srbiju jednako s obzirom na kvalitetu proizvoda :)

http://www.poslovni.hr/vijesti/kupujmo-kvalitetno-umjesto-kupujmo-hrvatsko--3304.aspx

Ivan

pre 12 godina

Kakvi su ovo naslovi, dali se u ovom clanku zna sto je to pojam lider u regiji, a sto je cefta. Jer to veze jedno s drugim nema. Drzava lider u nekoj regiji je drzava koja svojim napretkom, razvojem, gospodarski, ekonomski, pravno, demokratski i nizom drugih faktora je iznad tj ispred ostalih. Cefta je samo ekonomska organizacija koju je osnovala EU o slobodnoj trgovini izmedu buducih clanica da bi ih se polako pripremilo za izlazak na trziste EU.
Dakle jasno je to da Hrvatska nije bila lider regije ajmo uvjetno to tako reci jer je bila u cefti, vec zato sto je raznim, zakonima, standardima, pa na kraju ako hocete svim ovim regulativama EU koje je donjela, dakle sada sluzbeno buduca EU zemlja. Srbija ce postati lider cefte, to je svakako tocno, jer mi vise necemo mozi tako lako na trziste BiH pa tu gubimo prostor zbog carina, sto je i dalje omoguceno Srbiji.
Ali dragi susjedi, biti lider u regiji znaci da jos puno puno morate raditi na drzavi, na zakonima, na rijesavanju kriminala i korucije, pravosudu, jacanju demokracije, standardu itd.

vladimir

pre 12 godina

ljudi!

stanimo malo,povedimo sami malo vise racuna o nama samima,sami smo krivi za sve sto nam se dogadja naravno uz malu pomoc sa strane,ko nam je kriv sto su nam redovi u njihovim supermarketima? ako imamo svest o samoodrzanju nikakav apel ili propaganda nemoze uticati na nas,neka svako od nas stane i razmisli o svojim postupcima sta smo uradili da budemo cistiji ,da ne ostavljamo djubre gde stignemo,da nesaramo po zgradama ,prevoznim sredstvima...
posvetimo se prvo sebi a onda kritikujmo druge,ne ocekujmo od nase vlade da nam resi nase probleme koji su samo do nas da ne pametujem mnogo sve je jasno

Aleks

pre 12 godina

A kada ce Srbija da prestane jednostrano da primjenjuje otvorene granice za robu iz EU koje iz dana u dan unistavaju srpsku privredu i proizvodjace!!?

STOP uvozu svega i svacega iz EU. Kvote i carine postoje da bi zastitila domaca privreda.

Anton

pre 12 godina

Opaska dezurnim hr. komentatorima je da pristup eu ne znaci i automatsko blagostanje. Prostudirajte malo unutrasnje stanje zemalja clanice iz tzv. B lige i shvaticete da ste na dnu eu liste zajedno sa rumunima i bugarima. Da li je ovakvo clanstvo uspeh ili ne je stvar subjektivnog poimanja objekivne stvarnosti koju clanice A liga vide znatno drugacije od B lige.

dokkažešmendela

pre 12 godina

nekoliko puta su pokušavali silom,a onda su se dosetili EU,i na miran i lep način došli do rezultata,ostave ti himnu,zastavu,reprezentaciju u fudbalu,nacionalni ponos,a svim ostalim što imaš oni rukovode i raspolažu kako im je volja,a sve pod plaštom boljeg života i ljudskih prava,uz svesrdnu pomoć lokalnih sitnih duša,a kada više nisi "isplativ"(Grčka),onda ti prete izbacivanjem ti isti koji su te dotle i doveli,tada definitivno shvatiš da si postao kolonija

Apoplex

pre 12 godina

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576449
Čisto onako... kad vidim da neko "savjetuje susjede da se okanu nacionalizma" a njegova sunarodnica gazi i pali EU zastavu, i u čijoj se državi povremeno, najmanje jednom godišnje, čuje Tompson sa glavnog trga glavnog grada "države koja sledi puteve demokracije"... smeh... možete hiljadu/tisuću minusa da mi date, istina se ne menja. Srećno u EU!

Planska ekonomija, drugi deo

pre 12 godina

Katastrofa... Kvota na secer, kvota na vino... Pa ko to sme da odlucuje koliko cemo mi da izvozimo!? O kakvoj "liberalizaciji trzista" je ovde rec!?

Ivan

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!

mario

pre 12 godina

Ma da vidim zato ste i Sloveniju do sada tužakali EK,a oni jadni nisu znali od tih silnih optužbi.
Pa neče baš EU raditi protiv svoje članice.
"hrvatska vlada više neće moći da vodi kampanje koje pozivaju građane da kupuju isključivo domaće proizvode" Je vidimo to ne rade članice EU i sada je kao vjerojatno to šansa da se kupuje samo npr. roba iz Srbije.

nelest

pre 12 godina

ma usli ste u EU zato sto Nemacka stiti svoje interese,tj sve su vam kupili,nemate nista,sad ce te da robujete njima,i niko nece nista da vas pita.

Дебели Даба

pre 12 godina

Сви народи треба да живе слободно-да граде властити идентитет и креирају будућност...Само тако могу да оплемене човечанство. Какве црне уније...Уније су да унижавају и unijate!!!!

Troml

pre 12 godina

Sagovornici EurAktiva ističu da hrvatska vlada više neće moći
da vodi kampanje koje pozivaju građane
da kupuju isključivo domaće proizvode.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zar me hrvatska vlada mora pozivati?
Kupujem SVE od SVIH, samo ne srpski proizvod.
To je osobna odluka na koju nitko ne može utjecati
i koja se nikom ne mora obrazlagati, a za donošenje
te i takvih odluka ne trebaju ni natuknice sa strane
/deklaracija je najbolji izum u zadnjih 300 g./.

John McClane @ mario

pre 12 godina

da znas ista o EU znao bi necete smeti da imate takve kampanje ne zbog Srbije vec zbog EU jer je u EU to zabranjeno, jer takve kampanje smislja svaka propala ekonomija ali bez uspeha. krenuli su irci 1974 ali im nije proslo, pa nece ni vama

mario

pre 12 godina

Mile daj nam objasni onda sa kojom je to privredom do sada Srbija bila lider u regionu,a to što je najveća i najmogoludnija nema nikakve veze u gospodarstvu.

ivan

pre 12 godina

auh, hrvati su izgubili mnogo-bedno tržište kojekakvih njoj sličnih banana državica... a dobili su samo nesmetan i neograničen pristup eu. gde li im je pamet bila?

lideri

pre 12 godina

Hrvatski proizvodi u Srbiji ce biti manje konkurentni zbog povecanja carina dok ce srpska roba biti konkurentnija pri uvozu u EU (Hrvatska) jer kao I bosanska zadovoljava EU standarde

Anton

pre 12 godina

Opaska dezurnim hr. komentatorima je da pristup eu ne znaci i automatsko blagostanje. Prostudirajte malo unutrasnje stanje zemalja clanice iz tzv. B lige i shvaticete da ste na dnu eu liste zajedno sa rumunima i bugarima. Da li je ovakvo clanstvo uspeh ili ne je stvar subjektivnog poimanja objekivne stvarnosti koju clanice A liga vide znatno drugacije od B lige.

obi van

pre 12 godina

"Srbija VEC zatrazila od EU reviziju SSPa..." Pa Srbija na svoju stetu vec godinama jednostrano primjenjuje SSP! Sta ste to onda trazili od EU u toj reviziji - da ga i EU primjenjuje? Evo ih samo sto nisu poceli....Ko sve vodi ekonomiju cudno da nije jos gore.

mr.x.

pre 12 godina

Opet krive informacije i netočni podaci. Kvote oko šečera je sama Srbija dogovorila, nažalost dok još nismo imali utjecaja stavljeno je 180 tisuća tona za Srbiju. Evo vam podatak, Hrvatska je ispregovarala, piše u ugovoru i iznosi 192,877 tisuća tona šečera + 40 tisuća od šečerne trske. Morati ćete nažalost uvoziti od nas ili bilo koga drugog iz Eu-a. Oko Cefte opet nije istina. Mi smo naravno izašli iz Cefte i automatski imao europske carine i po tim carinama možemo izvoziti u Srbiju i Bosnu. Znaći one carine koje imate sa Eu-om imate i sa Hrvatskom. No Hrvati su prije izlaska iz Cefte sa svakom zemljom pojedinačno uredili carine i postotke a i sama zemlje koja potpisuje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mora prihvatiti uvjete same EU. Tako da i to Hravtskoj ide kao veći Euro u hrv. budžet. Žao mi je, ali bit će jako teško povečavati kvote za Srbiju kada je Hrvatska dobro ispregovarala i digla ljestvicu. Hrvati i dalje mogu slobodno promovirati kupujmo hrvatske proizvodem jer smo i taj segment dobili. Puno smo dobrih stvari dobili i uspjeli u pregovorima. Sad kad čujem za kvote šečera, još sam i sretniji što smo 28 zvjezdica i stolica za stolom. Vama sretno u najavi i otvaranju pregovora. Puno se pripremite , jer imat ćete opasne igrače za stolom koji će gurati svaki svoju zemlju . Pozdrav iz 28 EU-a

EU

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji...Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije."

Pa kako onda mislite investirati u HR tj. EU ako neki proizvod nije po europskim standardima. Opet će biti kukanja kako mi opstruiramo srpska ulaganja a istina je da nemate proizvod kojim možete konkurirati na europskom tržištu. Pa ako niste mogli u HR zašto niste u Sloveniji, Mađarskoj ili Italiji?? Ili vas i u ostatku Europe diskriminiraju...evo ga opet, ceo svet protiv Srbije. Jeste probali Rusiju??

Fredy House

pre 12 godina

Dragi susjedi, odnosno komšije iz Srbije vidimo se u EU za otprilike 20 godina, kada Srbija uđe u EU, do tada se duboko nadam da će te se bar malo opametit i odustat od nacionalizma!
(Ivan, 24. januar 2012 00:33)

Ohoho ko je stigao da nam drzi lekcije o nacionalizmu....

Apoplex

pre 12 godina

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576449
Čisto onako... kad vidim da neko "savjetuje susjede da se okanu nacionalizma" a njegova sunarodnica gazi i pali EU zastavu, i u čijoj se državi povremeno, najmanje jednom godišnje, čuje Tompson sa glavnog trga glavnog grada "države koja sledi puteve demokracije"... smeh... možete hiljadu/tisuću minusa da mi date, istina se ne menja. Srećno u EU!

dokkažešmendela

pre 12 godina

nekoliko puta su pokušavali silom,a onda su se dosetili EU,i na miran i lep način došli do rezultata,ostave ti himnu,zastavu,reprezentaciju u fudbalu,nacionalni ponos,a svim ostalim što imaš oni rukovode i raspolažu kako im je volja,a sve pod plaštom boljeg života i ljudskih prava,uz svesrdnu pomoć lokalnih sitnih duša,a kada više nisi "isplativ"(Grčka),onda ti prete izbacivanjem ti isti koji su te dotle i doveli,tada definitivno shvatiš da si postao kolonija

panzer general

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje pravi jad i čemer u Srbiji, teško nerazumijevanje ne samo što je EU nego općenito svijet oko sebe. Znači otprilike ovako: kad Hrvatska bude punopravna članica EU onda će Srbija moći diktirati Hrvatskoj kako i šta da radi. Ajde dobro, skoro će to doći pa ćemo vidjeti.

Ivan

pre 12 godina

Kakvi su ovo naslovi, dali se u ovom clanku zna sto je to pojam lider u regiji, a sto je cefta. Jer to veze jedno s drugim nema. Drzava lider u nekoj regiji je drzava koja svojim napretkom, razvojem, gospodarski, ekonomski, pravno, demokratski i nizom drugih faktora je iznad tj ispred ostalih. Cefta je samo ekonomska organizacija koju je osnovala EU o slobodnoj trgovini izmedu buducih clanica da bi ih se polako pripremilo za izlazak na trziste EU.
Dakle jasno je to da Hrvatska nije bila lider regije ajmo uvjetno to tako reci jer je bila u cefti, vec zato sto je raznim, zakonima, standardima, pa na kraju ako hocete svim ovim regulativama EU koje je donjela, dakle sada sluzbeno buduca EU zemlja. Srbija ce postati lider cefte, to je svakako tocno, jer mi vise necemo mozi tako lako na trziste BiH pa tu gubimo prostor zbog carina, sto je i dalje omoguceno Srbiji.
Ali dragi susjedi, biti lider u regiji znaci da jos puno puno morate raditi na drzavi, na zakonima, na rijesavanju kriminala i korucije, pravosudu, jacanju demokracije, standardu itd.

lider

pre 12 godina

Hrvatska od 2006g nema akciju kupujmo Hrvatsko nego je promjenjena u kupujmo kvalitetno.
Makar je i to za srbiju jednako s obzirom na kvalitetu proizvoda :)

http://www.poslovni.hr/vijesti/kupujmo-kvalitetno-umjesto-kupujmo-hrvatsko--3304.aspx

Ljutko

pre 12 godina

Kada sve zemlje Balkana, osim Srbije, budu u EU, tada će Srbija konačno biti neprikosnoveni "lider regiona". Statistika je čudo, samo treba znati kako da se postave podaci, i onda trijumfalni zaključci sami po sebi dolaze, da se objave na udarnom dnevniku RTS-a.

mario

pre 12 godina

(nelest, 24. januar 2012 06:51)
A kome čete vi biti onda robovi vjerojatno rusiji jel tako moraju oni zaštititi svoje interese.
A koga će se što pitati rekli bi u mom kraju "bumo videli".
Inače nisu njemci sve pokupovali malo se bolje informirajte,a ne da bubate gluposti.

Dosta zamajavanja

pre 12 godina

A da se mi lepo ubijemo, da se ne mucimo? To bi bilo MNOGO bezbolnije od ovog stalnog presipanja liderstva iz supljeg u prazno!

vladimir

pre 12 godina

ljudi!

stanimo malo,povedimo sami malo vise racuna o nama samima,sami smo krivi za sve sto nam se dogadja naravno uz malu pomoc sa strane,ko nam je kriv sto su nam redovi u njihovim supermarketima? ako imamo svest o samoodrzanju nikakav apel ili propaganda nemoze uticati na nas,neka svako od nas stane i razmisli o svojim postupcima sta smo uradili da budemo cistiji ,da ne ostavljamo djubre gde stignemo,da nesaramo po zgradama ,prevoznim sredstvima...
posvetimo se prvo sebi a onda kritikujmo druge,ne ocekujmo od nase vlade da nam resi nase probleme koji su samo do nas da ne pametujem mnogo sve je jasno

Aleks

pre 12 godina

A kada ce Srbija da prestane jednostrano da primjenjuje otvorene granice za robu iz EU koje iz dana u dan unistavaju srpsku privredu i proizvodjace!!?

STOP uvozu svega i svacega iz EU. Kvote i carine postoje da bi zastitila domaca privreda.

gigi

pre 12 godina

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji koja je zadužena za sprovođenje ovog sporazuma jer će onda EU kršiti sporazum zato što jedna njena članica krši sporazum", rekao je Međak.

Gospodin Međak je zaboravio da se žalba evropskoj komisiji može već 5 godina uputiti i nekoliko, mislim dvije, su upućene i obije su odbačene, bez obzira dali je ili nije HR u EU. To što Srbija nema potpisane ugovore sa EU, što neprovodi reforme kojima bi automatski dobijala određena prava, stvar je same Srbije, valjda je svakome jasno o čemu govorim, ako pročita citat iz vašeg članka.

„Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije“

Hrvatska je odavno član WTO-a, odavno su ukinute carinske barijere i već više od 8 godina uvedeni su evropski standardi koje Srbija nema i nikako da ih uvede, zašto je tako u Srbiji ja neznam, ali znam da svi kupci imaju koristi od uvođenja standarda.
Suficit u vanjskoj trgovini srbija je ostvarila sa hr a kupujemo iz srbije najviše poljoprivredne sirovine (mislim da smo najveći uvoznici šećerne repe iz Srbije) tako da će se najmanje za 30% smanjiti uvoz iz Srbije, a takoćer će se smanjiti i izvoz u Srbiju. Izvoznici računaju sa problemima u tom dijelu ali sigurno da će se to kompenzirati na EU tržištu od 500 miliona stanovnika.
Jedini zaključak je da bi žalba EU komisiji imala smisla kada bi u funkciji bili standardi EU i na jednoj i na drugoj strani.
Pozdrav iz Rijeke, ne zamjerite ako smatrate da je komentar grub, on je istinit i dan samo sa namjerom da se neke stvari pokrenu, naravno na bolje.
http://videoteka.novatv.hr/multimedia/iz-dnevnika-muce-ih-iste-brige.html