Ponedeljak, 23.01.2012.

00:02

Država preuzima USS, ako zagusti?

Ako dođe do najgoreg scenarija, odnosno odluke Ju-Es Stila da zatvori smederevsku železaru, priskočiće država i preuzeti kompaniju od Amerikanaca, saznaje Pres.

Izvor: Press

Država preuzima USS, ako zagusti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Sava

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

"A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma."

Aleksandre, nisi dobro informisan. Svajcarska drzava se nije mesala, vec je posle bankrota Swissara nemacka Lufhanza kupila novoformiranu firmu Swiss. Novoformirana firma je privatna i nema ama bas nikakve veze sa Svajcarskom drzavom.

Kalkulator

pre 12 godina

Neka poshalju 5500 radnika na teret drzave i neka im daju platu 500e i to bi iznosilo 5500 x 500 x 12 = 33 000 000
Sto je daleko manje od trenutnih troshkova, samo da ne bude sjaski kurta (100 000 000) da uzjase murta (500 000 000)

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma.

I da recimo SAD nisu pustile niz vodu ni GM, ni Chrysler (njihovi automobili su neviđeno đubre), ni Ford.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lozac, 23. januar 2012 11:46)

I ne samo to, već je država prilikom prodaje čeličane, preuzela obaveze da izmiri dugove iste - imaš u izveštaju - listi dužnika iz Poreska uprave, i samo tu duguje 5,6milijardi din.
To država nije platila, a trebalo bi, ako već preuzela tu obavezu.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Privatnik, 23. januar 2012 11:47)

Nije u pitanju nerentabilnost, daleko od toga, već pad potražnje.
US Steel ima velike kapacitete odnosno nekoliko čeličana i su slučaju smanjenja potražnje, gde je nužno zatvaranje pogona, to će uraditi tako što će zatvoriti one pogone čije zatvaranje neće napraviti štetu njihovoj ekonomiji. US Steel ne zatvara pogone u Pitsburgu.

Kao i u slučaju svake velike multinacionalne kompanije, svako će zatvoriti svoje pogone u drugim zemljama, a nikako u svojoj.

primer:
Reno je zatvorio svojevremeno fabriku u Belgiji, iako je ta fabrika ima veće komparativne prednosti na tržištu nego matična, ali zato ona u Francuskoj dalje radi.

Čeličana je nije samo fabrika, već ono na čemu se bazira celokupna industrija/tehonolgija, jer fabriku automobila ne moramo da imamo, ali fabriku čelika moramo.

A primer privatizacije NIS je pokazalo da nije u pitanju kriza, već nedomaćinsko poslovanje (monopolista sa naftom da ima gubitke, to niko nije postigao u istoriji ekonomije).

Ljuba

pre 12 godina

Prodali ste železaru za 25 miliona dolara i otpisali dugove za 6 milijarde dolara. Sada neka amerikanci plate sve dugove, dajte im 26 miliona dolara i neka idu kući. Ali ima jedan veliki problem, niko u Vladi nezna da upravlja železarom, a oni koji znaju, otišli u penziju.

Морава и брда

pre 12 godina

Жалосно је што се чекало годинама, кад је сам крај, the end, конец, نهاية , fine, শেষ, finis, einde, τέλος,fin, край,...те "идиле"!?

Сад нас као држава(тј. лоповски политичари) спашава од Американаца а дали су им све и свја!

И ова глупост са : "Mogući scenario", па је тачка 6. спасоносна! Па спас је да се узме од узурпатора свака фирма која је уништена у Србији, али шта чекате, има јо дестине фирми које су благим речима УНИШТЕНЕ, и питање је како ће се "дићи" на ноге, после неолибералне "славне приватизације"!

Па где сте били све ове године деструкције, коју сте сами произвели, ви у ДОС-у!
Увек чекате да фирма пропадне , па онда "ПОМАЖЕТЕ"!???

Privatnik

pre 12 godina

“Država je donela odluku da ni po koju cenu ne dozvoli da se železara zatvori, pre svega zbog njene važnosti za privredu Srbije, s obzirom na to da je ona trenutno naš najveći izvoznik. Pokušaćemo da napravimo dogovor sa Amerikancima kako da se izbegne najcrnji scenario, a u krajnjem slučaju država je spremna da od njih i otkupi železaru”.

Ali ZAŠTO???

Ako nije rentabilno, neka propadne. Bolje i to, nego da ih nosimo na grbači. Znam da nije lepo, ali "life sucks". Ako USS ni psole svih benficija i jeftine prodaje ne vidi profit, šta onda mi ima da pomažemo?

Ne, samo ne još jedan Fiat!!! 20 godina socijalnog izdržavanja, pa onda još da prodaju čelik subvencionisano...

gost

pre 12 godina

Ako su ameri napravili 100 miliona evra manjka nasa korumpirana drzava ce napraviti 300 miliona manjka smem da se kladim. Zar je moguce da u vlasti nemaju nikoga sa dva grama mozga da shvati da je jeftinije staviti 5k radnika na budzet i da primaju platu godinama, a ostale stotine miliona evra koje su planirali da bace uloze u grane koje imaju buducnost, kao it sektor, poljoprivreda, infrastruktura...Isto tako Jat, zeleznica... sve su to bunari koji gutaju nase pare umesto da su upotrebljene za napredak Srbije. Godisnji gubici tih firmi omogucuju normalne plate desetak godina tim istim zaposlenim.Problem je sto vlast ta preduzeca koristi za muzu i zato im i ne odgovara da rese problem i Srbija napreduje, nego samo produzetak zatecenog stanja.

lozac

pre 12 godina

...neko bi u pravnoj drzavi zavrsio na robiji. nekome poklonis nesto, a onda to isto otkupljujes za debelu razliku. i mi sad kao treba da smo prezadovoljni dobrotom drzave. idiotizam...

Tadija bejbe

pre 12 godina

državno=propalo Kad naši dovedu nekog Šojića ima da uz to naše gvožđje uvaljujemo i kantice i lopatice, pa ćemo brzo da udvostručimo gubitke.

swedenonline

pre 12 godina

jedna kompanija koju americki akcionari ne zele je samo trosak drzavi. Svedski SAAB, tehnoloski nacionalni ponos ali ne na grbacu poreskih obveznika!!! Ima li iko sa bar 3 grama mozga u vladi?

Sava

pre 12 godina

Ovo sa Opelom je jako los primer. Mogli ste da navedete i primer Svajcarske koja je dopustila da bankrotira cuveni Swissair jer drzava nikad ne treba da pomaze privatnu firmu. Onda moze da krene lancana reakcija i da se svaka privatna firma u problemima javi drzavi za pomoc. Drzava mora da bude svima majka a ne nekima maceha. Posto drzava ne moze svima da pritekne u pomoc dolazi kod nekih do nezadovoljstva i strajkova i problemima nikad kraja. Zna se, ako neko ne posluje rentabilno, mora sam da snosi troskove i saceka bolja vremena, ako ne moze, onda pod stecaj i tacka, ne moze drzava svaku rupetinu da krpi!!

Dzoni

pre 12 godina

@zoxbakerznaci bolje da propadne ,da drzava ostane godisnje bez 300 miliona eura,radnici na ulici ,grad bez prihoda..zato smo i dogurali do dna i zivimo samo od zaduzivanja jer uvek je nek propadne ,nek propadne i to..ako drzava dobije 300 miliona ako radi a gubi 100 opet je u plusu i to debelom ,jedino ako ne budu alavi da kradu mnogo ali mi smo ih sami birali.Sta bi danas bilo sa amerikom da nije podrzavila GM i pustila ga da propadne a primera jos milion..samo se vi igrajte kapitalizma dom ovde ne bude vise niko ziv ostao.

Aca

pre 12 godina

A sto tako niste spasavali nase domace banke 2001., nego ste ih namerno oterali u stecaj da bi omogucili ovih stranim zelenaskim bankama da dodju ovde kozu da nam deru. Ko ce da odgovara za to? A sto se tice US Steel-a, bivseg Sartida, pa to preduzece je napravilo tolike gubitke privredi Srbije dok je bilo u drzavnom vlasnistvu da to nije normalno,i oni hoce opet da bude drzavno. Invest banka je ugasena, a bila je najveci poverilac Sartida. Pitam se samo kada ce vise odgovorni za ovaj kriminal da odgovaraju. Ne treba da idu u zatvor, jos da im placamo taj komfor, nego konfiskacija celokupne imovine i dozivotna zabrana bavljenja javnim poslovima. Toliko.

Stevka

pre 12 godina

to je znaci ta uspesna privatizacija u smederevu sa kojom su se hvalili dinkic i ovi zuti. da vas podsetim. zelezara je "prodata" po simbolicnoj ceni, amerikanci su dobili razne beneficije, jeftinu radnu snagu, nikakav porez, nikakve dazbine. i na kraju ce da nam ono sto su dobili napoklon jos i prodaju. ovako ce se zavrsiti i prica oko zastave. samo sto cemo tu jos gore da puknemo

Zoran Dj

pre 12 godina

Sigurno je da bi nasa drzava pronasla resenje za minus od 100 miliona eura, za razliku od nesposobnih amerikanaca! :) Pa ko normalan moze da poveruje u to? Ako oni ne mogu da pronadju resenje, a kako cemo mi? Verovatno samo laznim patriotsko marketinskim tv reportazama u kojima ce nas ubedjivati da je sve divno, a u pozadini, gubici bi bili sve veci... Kao i u svim ostalim drzavnim firmama...

Daki

pre 12 godina

Bas me zanima za koju cifru ce je dobiti od Amera... A i sta god da napravi drzava od zalezare,bice to jos jedan bunar sa dugovima na grbaci stanovnistva

Miloš

pre 12 godina

Da li zaista postoji neki naš mudrac ovde koji misli da će ova naša država,čak i da nije ovakva kakva je, umeti bolje da proizvodi i prodaje čelik od US Steel-a? Ili nameravaju da vrate čuvenog Slobinog Matkovića, pa da opet gaje pečurke kao što je on radio dok je bio direktor? I po kojoj ceni misle da to otkupe od Amerikanaca? I od kojih para? I šta će reći MMF na to? I ima još hiljadu ovakvih pitanja. Pa dokle bre mislite ovako?

Miki

pre 12 godina

"... On kaže da će Ju-Es Stil zadržati čeličanu u slovačkim Košicama, koja ima veći kapacitet od smederevske, a uz to ima i savremeniju tehnologiju, koja omogućava proizvodnju čelika za auto-industriju. "

Pa zašto ne osavremene železaru u Smederevu tako da bude sposobna da proizvodi čelik za Fiat u Kragujevcu? Zar je toliko komplikovano da neko dodje na ovu ideju?

wasa

pre 12 godina

gospodine popov, ako ne vidite zasto drzava ne bi trebalo da pomogne us steelu bolje bi bilo da se vratite malo u klupu... poredite nemacku i opel sa srbijom i us steelom... poredite silu sa bankrotom

русофил

pre 12 godina

Поклоните је Русима за 1 динар. Ако то не урадите, него је купите (као држава) рачунајте да ће сартид пропасти (јер ако американац није могао да спаси ствари како ви мислите тек то да урадите?).
Ако Руси купе за динар затворићете уста вашљивим националистима.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Drzava ce da preuzme "Sartid"!Pa da je drzava znala sta ce sa njim ne bi ga prodavala.Ako amerikancima ne polazi za rukom da firmu odrze sumnjam da ce nasi to uspeti.

sava

pre 12 godina

Dodjose, opljackase, zagadise i jos da utrape nazad za debelu lovu dok ima poslusnika u vlasti. Nekupovati nesto sto je osudjeno na neuspeh...

xeno

pre 12 godina

nekako ce grad beograd biti kriv i za ovo ...:)
ne znam kako ali uvek ruralnima smeta beograd, nekako ce grad beograd biti kriv,
kako ne znam :)
najbolje da grad smederevo otkupi tu firmu pa nek uposli tu fabriku itd...

гром

pre 12 godina

Дошло незгодно! пред изборе.
А са којом ловом кад и за гаће дижемо кредит!?
И коме и по којој цени ћемо продати гвојзе!?
И колико ће бити запослених, које ће бити плате и из којих прихода ће се исплаћивати!?
Еееееееееееееееееееее! питање да ли нам више и лека има.

branko

pre 12 godina

normalno je da vlasnika zanima samo profit a samo nasi strucnjaci znaju da rade bez profita ako treba i sa gubitkom samo da se radi ,smederevci nisu izglasali izgradnju rafinerije koju su trebali ameri da grade pa je ovo sasvim ocekivano necete rafineriju ne treba vam ni zelezara, da vam nisam u kozi,a drzava kad preuzme pa to ima da radi kao singerica od 5500 radnika odmah ima da bude 12000 kao sto je bilo pre amera a plata 200e umesto sadasnjih 500-1000e i to sa zakasnjenjem od par meseci, steta to je bila jedna od retkih privatnih firmi koja je posteno placala radnike a ne kao ovi nasi biznismeni voze djipove koji trose 100e dnevno benzina a nemaju ljudima za plate (mozda ovo necete objaviti ali sam morao da napisem)

Nesa

pre 12 godina

Moze...kupujemo nazad kao sto smo i prodali, bez dugova za 23 miliona dolara, minus deprecijacija i otpremnine za radnike, znaci kupujemo nazad za 1$.
Kada prodje kriza i krene ponovo teska industrije, prodati Zelezaru na licitaciji za milijardu dolara...

Зоран

pre 12 godina

Позната је држава Србија да боље послује од америчких приватника. Повратиће она железару на ноге. Не знам само ко ће све то да плати. Паре за здарвство, паре за школство, паре за полицију, паре за факултете, паре за администрацију, сада паре и за железару. Која пропаст.

arsa

pre 12 godina

Izvinite sta je ovo? Opet socijalizam? Tolika su preduzeca svesno unistena kao neprofitabilna. Na stotine hiljada ljudi je ostao bez posla! Zasto bi samo Smederevo bilo povlasceno? Razumem ja radnicku muku, ali svi mi da se zrtvujemo i izdvajamo novac za propalu fabriku koja je u privatnom vlasnistvu, nema logike.

vladimir

pre 12 godina

Pa za očekivati je da država kupi železaru i da je plati 200 miliona evra,pošto su je prodali za 20 miliona dolara,pa da lepo opet neko uzme deo za sebe.O gubicima od 100 miliona evra koje UUS sada ima,po njihovoj porceni,nije ništa u odnosu na ono koliko su dobijali proteklih 6 dobrih godina kada im je izvoz bio oko 150 miliona evra godišnje.Sada kada je "gusto"i kada su izvukli toliko para,a zatrovali smederevsku okolinu totalno jer se nisu pridržavali ekoloških uslova koje važe u svetu,vreme je da prodaju železaru.Krajnje je vreme da se pitaju Vlahović,Kolesar,Đelić Živkoviž kako su i pod kojim uslovima prodali železaru koja je bila u stečaju neposrednom pogodbom sa UUS.

Nikola

pre 12 godina

Bolje nek je grad Smederevo odkupi nego drzava. Jer kad kazu drzava to misle na trenutnu bulumuntu i nista vise.I kako oni mogu pomoci smederevcima?

Sin Bludimir

pre 12 godina

Joj kako je ovo lepo smisljeno da se opljacka jadni srpski narod (!!!)

Dodje Zika, exploatishe firmu, napravi josh dugova, a onda dodje drzava i preuzme sve to (!!!!)

Niko logicno ne snosi odgovornost, ne snose mnogo manji, a ne US gigant.. I mirno Smederevo..

Twilight zone

pre 12 godina

Baš me zanima , ako kojim slučajem dođe do šestog scenarija , da li ova je ova država trgovac i da li će da kupi za 20 miliona $ ili čak i po nižoj ceni od koje je svojevremeno prodala Sartid U.S.Stelu . Ili će se pokazati da je najnesposobniji pregovarač kao što je bila do sada , a primera je bilo mnooooooogo . Od šećerana , Luke Beograd do NIS-a , jugoros gasa .

Dejan

pre 12 godina

Sto bi komsije rekle - malo morgen.
Ako privatnik kojemu je do profita ima gubitak od 100 miliona, onda ce drzava kojoj je do socijale da ima nekoliko puta veci gubitak.
Da mozda ne mislite kredit da dignete jos jedan i za ovo ?!?!
I kakve veze ima to sto je najveci izvoznik, ako generise gubitak ?!?!

peki

pre 12 godina

ovom geniju sto je rekao da amerikance ne interesuje nista osim profita (rec je o vlasnicima zelezare, da ne bude zabune)odmah dodeliti nobelove nagrade za ekonomiju i za mir.pa sta drugo da interesuje privrednike? godisnji gubitak 100 miliona dolara i ti hoces da ONI brinu sto je to nama jedina teska industrija?

peki

pre 12 godina

ovom geniju sto je rekao da amerikance ne interesuje nista osim profita (rec je o vlasnicima zelezare, da ne bude zabune)odmah dodeliti nobelove nagrade za ekonomiju i za mir.pa sta drugo da interesuje privrednike? godisnji gubitak 100 miliona dolara i ti hoces da ONI brinu sto je to nama jedina teska industrija?

Sin Bludimir

pre 12 godina

Joj kako je ovo lepo smisljeno da se opljacka jadni srpski narod (!!!)

Dodje Zika, exploatishe firmu, napravi josh dugova, a onda dodje drzava i preuzme sve to (!!!!)

Niko logicno ne snosi odgovornost, ne snose mnogo manji, a ne US gigant.. I mirno Smederevo..

Зоран

pre 12 godina

Позната је држава Србија да боље послује од америчких приватника. Повратиће она железару на ноге. Не знам само ко ће све то да плати. Паре за здарвство, паре за школство, паре за полицију, паре за факултете, паре за администрацију, сада паре и за железару. Која пропаст.

branko

pre 12 godina

normalno je da vlasnika zanima samo profit a samo nasi strucnjaci znaju da rade bez profita ako treba i sa gubitkom samo da se radi ,smederevci nisu izglasali izgradnju rafinerije koju su trebali ameri da grade pa je ovo sasvim ocekivano necete rafineriju ne treba vam ni zelezara, da vam nisam u kozi,a drzava kad preuzme pa to ima da radi kao singerica od 5500 radnika odmah ima da bude 12000 kao sto je bilo pre amera a plata 200e umesto sadasnjih 500-1000e i to sa zakasnjenjem od par meseci, steta to je bila jedna od retkih privatnih firmi koja je posteno placala radnike a ne kao ovi nasi biznismeni voze djipove koji trose 100e dnevno benzina a nemaju ljudima za plate (mozda ovo necete objaviti ali sam morao da napisem)

Dejan

pre 12 godina

Sto bi komsije rekle - malo morgen.
Ako privatnik kojemu je do profita ima gubitak od 100 miliona, onda ce drzava kojoj je do socijale da ima nekoliko puta veci gubitak.
Da mozda ne mislite kredit da dignete jos jedan i za ovo ?!?!
I kakve veze ima to sto je najveci izvoznik, ako generise gubitak ?!?!

Nikola

pre 12 godina

Bolje nek je grad Smederevo odkupi nego drzava. Jer kad kazu drzava to misle na trenutnu bulumuntu i nista vise.I kako oni mogu pomoci smederevcima?

vladimir

pre 12 godina

Pa za očekivati je da država kupi železaru i da je plati 200 miliona evra,pošto su je prodali za 20 miliona dolara,pa da lepo opet neko uzme deo za sebe.O gubicima od 100 miliona evra koje UUS sada ima,po njihovoj porceni,nije ništa u odnosu na ono koliko su dobijali proteklih 6 dobrih godina kada im je izvoz bio oko 150 miliona evra godišnje.Sada kada je "gusto"i kada su izvukli toliko para,a zatrovali smederevsku okolinu totalno jer se nisu pridržavali ekoloških uslova koje važe u svetu,vreme je da prodaju železaru.Krajnje je vreme da se pitaju Vlahović,Kolesar,Đelić Živkoviž kako su i pod kojim uslovima prodali železaru koja je bila u stečaju neposrednom pogodbom sa UUS.

arsa

pre 12 godina

Izvinite sta je ovo? Opet socijalizam? Tolika su preduzeca svesno unistena kao neprofitabilna. Na stotine hiljada ljudi je ostao bez posla! Zasto bi samo Smederevo bilo povlasceno? Razumem ja radnicku muku, ali svi mi da se zrtvujemo i izdvajamo novac za propalu fabriku koja je u privatnom vlasnistvu, nema logike.

Nesa

pre 12 godina

Moze...kupujemo nazad kao sto smo i prodali, bez dugova za 23 miliona dolara, minus deprecijacija i otpremnine za radnike, znaci kupujemo nazad za 1$.
Kada prodje kriza i krene ponovo teska industrije, prodati Zelezaru na licitaciji za milijardu dolara...

Twilight zone

pre 12 godina

Baš me zanima , ako kojim slučajem dođe do šestog scenarija , da li ova je ova država trgovac i da li će da kupi za 20 miliona $ ili čak i po nižoj ceni od koje je svojevremeno prodala Sartid U.S.Stelu . Ili će se pokazati da je najnesposobniji pregovarač kao što je bila do sada , a primera je bilo mnooooooogo . Od šećerana , Luke Beograd do NIS-a , jugoros gasa .

Aca

pre 12 godina

A sto tako niste spasavali nase domace banke 2001., nego ste ih namerno oterali u stecaj da bi omogucili ovih stranim zelenaskim bankama da dodju ovde kozu da nam deru. Ko ce da odgovara za to? A sto se tice US Steel-a, bivseg Sartida, pa to preduzece je napravilo tolike gubitke privredi Srbije dok je bilo u drzavnom vlasnistvu da to nije normalno,i oni hoce opet da bude drzavno. Invest banka je ugasena, a bila je najveci poverilac Sartida. Pitam se samo kada ce vise odgovorni za ovaj kriminal da odgovaraju. Ne treba da idu u zatvor, jos da im placamo taj komfor, nego konfiskacija celokupne imovine i dozivotna zabrana bavljenja javnim poslovima. Toliko.

Sava

pre 12 godina

Ovo sa Opelom je jako los primer. Mogli ste da navedete i primer Svajcarske koja je dopustila da bankrotira cuveni Swissair jer drzava nikad ne treba da pomaze privatnu firmu. Onda moze da krene lancana reakcija i da se svaka privatna firma u problemima javi drzavi za pomoc. Drzava mora da bude svima majka a ne nekima maceha. Posto drzava ne moze svima da pritekne u pomoc dolazi kod nekih do nezadovoljstva i strajkova i problemima nikad kraja. Zna se, ako neko ne posluje rentabilno, mora sam da snosi troskove i saceka bolja vremena, ako ne moze, onda pod stecaj i tacka, ne moze drzava svaku rupetinu da krpi!!

xeno

pre 12 godina

nekako ce grad beograd biti kriv i za ovo ...:)
ne znam kako ali uvek ruralnima smeta beograd, nekako ce grad beograd biti kriv,
kako ne znam :)
najbolje da grad smederevo otkupi tu firmu pa nek uposli tu fabriku itd...

Ljuba

pre 12 godina

Prodali ste železaru za 25 miliona dolara i otpisali dugove za 6 milijarde dolara. Sada neka amerikanci plate sve dugove, dajte im 26 miliona dolara i neka idu kući. Ali ima jedan veliki problem, niko u Vladi nezna da upravlja železarom, a oni koji znaju, otišli u penziju.

Морава и брда

pre 12 godina

Жалосно је што се чекало годинама, кад је сам крај, the end, конец, نهاية , fine, শেষ, finis, einde, τέλος,fin, край,...те "идиле"!?

Сад нас као држава(тј. лоповски политичари) спашава од Американаца а дали су им све и свја!

И ова глупост са : "Mogući scenario", па је тачка 6. спасоносна! Па спас је да се узме од узурпатора свака фирма која је уништена у Србији, али шта чекате, има јо дестине фирми које су благим речима УНИШТЕНЕ, и питање је како ће се "дићи" на ноге, после неолибералне "славне приватизације"!

Па где сте били све ове године деструкције, коју сте сами произвели, ви у ДОС-у!
Увек чекате да фирма пропадне , па онда "ПОМАЖЕТЕ"!???

Tadija bejbe

pre 12 godina

državno=propalo Kad naši dovedu nekog Šojića ima da uz to naše gvožđje uvaljujemo i kantice i lopatice, pa ćemo brzo da udvostručimo gubitke.

swedenonline

pre 12 godina

jedna kompanija koju americki akcionari ne zele je samo trosak drzavi. Svedski SAAB, tehnoloski nacionalni ponos ali ne na grbacu poreskih obveznika!!! Ima li iko sa bar 3 grama mozga u vladi?

Miki

pre 12 godina

"... On kaže da će Ju-Es Stil zadržati čeličanu u slovačkim Košicama, koja ima veći kapacitet od smederevske, a uz to ima i savremeniju tehnologiju, koja omogućava proizvodnju čelika za auto-industriju. "

Pa zašto ne osavremene železaru u Smederevu tako da bude sposobna da proizvodi čelik za Fiat u Kragujevcu? Zar je toliko komplikovano da neko dodje na ovu ideju?

lozac

pre 12 godina

...neko bi u pravnoj drzavi zavrsio na robiji. nekome poklonis nesto, a onda to isto otkupljujes za debelu razliku. i mi sad kao treba da smo prezadovoljni dobrotom drzave. idiotizam...

gost

pre 12 godina

Ako su ameri napravili 100 miliona evra manjka nasa korumpirana drzava ce napraviti 300 miliona manjka smem da se kladim. Zar je moguce da u vlasti nemaju nikoga sa dva grama mozga da shvati da je jeftinije staviti 5k radnika na budzet i da primaju platu godinama, a ostale stotine miliona evra koje su planirali da bace uloze u grane koje imaju buducnost, kao it sektor, poljoprivreda, infrastruktura...Isto tako Jat, zeleznica... sve su to bunari koji gutaju nase pare umesto da su upotrebljene za napredak Srbije. Godisnji gubici tih firmi omogucuju normalne plate desetak godina tim istim zaposlenim.Problem je sto vlast ta preduzeca koristi za muzu i zato im i ne odgovara da rese problem i Srbija napreduje, nego samo produzetak zatecenog stanja.

Privatnik

pre 12 godina

“Država je donela odluku da ni po koju cenu ne dozvoli da se železara zatvori, pre svega zbog njene važnosti za privredu Srbije, s obzirom na to da je ona trenutno naš najveći izvoznik. Pokušaćemo da napravimo dogovor sa Amerikancima kako da se izbegne najcrnji scenario, a u krajnjem slučaju država je spremna da od njih i otkupi železaru”.

Ali ZAŠTO???

Ako nije rentabilno, neka propadne. Bolje i to, nego da ih nosimo na grbači. Znam da nije lepo, ali "life sucks". Ako USS ni psole svih benficija i jeftine prodaje ne vidi profit, šta onda mi ima da pomažemo?

Ne, samo ne još jedan Fiat!!! 20 godina socijalnog izdržavanja, pa onda još da prodaju čelik subvencionisano...

Stevka

pre 12 godina

to je znaci ta uspesna privatizacija u smederevu sa kojom su se hvalili dinkic i ovi zuti. da vas podsetim. zelezara je "prodata" po simbolicnoj ceni, amerikanci su dobili razne beneficije, jeftinu radnu snagu, nikakav porez, nikakve dazbine. i na kraju ce da nam ono sto su dobili napoklon jos i prodaju. ovako ce se zavrsiti i prica oko zastave. samo sto cemo tu jos gore da puknemo

Miloš

pre 12 godina

Da li zaista postoji neki naš mudrac ovde koji misli da će ova naša država,čak i da nije ovakva kakva je, umeti bolje da proizvodi i prodaje čelik od US Steel-a? Ili nameravaju da vrate čuvenog Slobinog Matkovića, pa da opet gaje pečurke kao što je on radio dok je bio direktor? I po kojoj ceni misle da to otkupe od Amerikanaca? I od kojih para? I šta će reći MMF na to? I ima još hiljadu ovakvih pitanja. Pa dokle bre mislite ovako?

sava

pre 12 godina

Dodjose, opljackase, zagadise i jos da utrape nazad za debelu lovu dok ima poslusnika u vlasti. Nekupovati nesto sto je osudjeno na neuspeh...

Zoran Dj

pre 12 godina

Sigurno je da bi nasa drzava pronasla resenje za minus od 100 miliona eura, za razliku od nesposobnih amerikanaca! :) Pa ko normalan moze da poveruje u to? Ako oni ne mogu da pronadju resenje, a kako cemo mi? Verovatno samo laznim patriotsko marketinskim tv reportazama u kojima ce nas ubedjivati da je sve divno, a u pozadini, gubici bi bili sve veci... Kao i u svim ostalim drzavnim firmama...

Dzoni

pre 12 godina

@zoxbakerznaci bolje da propadne ,da drzava ostane godisnje bez 300 miliona eura,radnici na ulici ,grad bez prihoda..zato smo i dogurali do dna i zivimo samo od zaduzivanja jer uvek je nek propadne ,nek propadne i to..ako drzava dobije 300 miliona ako radi a gubi 100 opet je u plusu i to debelom ,jedino ako ne budu alavi da kradu mnogo ali mi smo ih sami birali.Sta bi danas bilo sa amerikom da nije podrzavila GM i pustila ga da propadne a primera jos milion..samo se vi igrajte kapitalizma dom ovde ne bude vise niko ziv ostao.

гром

pre 12 godina

Дошло незгодно! пред изборе.
А са којом ловом кад и за гаће дижемо кредит!?
И коме и по којој цени ћемо продати гвојзе!?
И колико ће бити запослених, које ће бити плате и из којих прихода ће се исплаћивати!?
Еееееееееееееееееееее! питање да ли нам више и лека има.

Daki

pre 12 godina

Bas me zanima za koju cifru ce je dobiti od Amera... A i sta god da napravi drzava od zalezare,bice to jos jedan bunar sa dugovima na grbaci stanovnistva

Sava

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

"A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma."

Aleksandre, nisi dobro informisan. Svajcarska drzava se nije mesala, vec je posle bankrota Swissara nemacka Lufhanza kupila novoformiranu firmu Swiss. Novoformirana firma je privatna i nema ama bas nikakve veze sa Svajcarskom drzavom.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Drzava ce da preuzme "Sartid"!Pa da je drzava znala sta ce sa njim ne bi ga prodavala.Ako amerikancima ne polazi za rukom da firmu odrze sumnjam da ce nasi to uspeti.

русофил

pre 12 godina

Поклоните је Русима за 1 динар. Ако то не урадите, него је купите (као држава) рачунајте да ће сартид пропасти (јер ако американац није могао да спаси ствари како ви мислите тек то да урадите?).
Ако Руси купе за динар затворићете уста вашљивим националистима.

wasa

pre 12 godina

gospodine popov, ako ne vidite zasto drzava ne bi trebalo da pomogne us steelu bolje bi bilo da se vratite malo u klupu... poredite nemacku i opel sa srbijom i us steelom... poredite silu sa bankrotom

Aleksandar

pre 12 godina

za (Privatnik, 23. januar 2012 11:47)

Nije u pitanju nerentabilnost, daleko od toga, već pad potražnje.
US Steel ima velike kapacitete odnosno nekoliko čeličana i su slučaju smanjenja potražnje, gde je nužno zatvaranje pogona, to će uraditi tako što će zatvoriti one pogone čije zatvaranje neće napraviti štetu njihovoj ekonomiji. US Steel ne zatvara pogone u Pitsburgu.

Kao i u slučaju svake velike multinacionalne kompanije, svako će zatvoriti svoje pogone u drugim zemljama, a nikako u svojoj.

primer:
Reno je zatvorio svojevremeno fabriku u Belgiji, iako je ta fabrika ima veće komparativne prednosti na tržištu nego matična, ali zato ona u Francuskoj dalje radi.

Čeličana je nije samo fabrika, već ono na čemu se bazira celokupna industrija/tehonolgija, jer fabriku automobila ne moramo da imamo, ali fabriku čelika moramo.

A primer privatizacije NIS je pokazalo da nije u pitanju kriza, već nedomaćinsko poslovanje (monopolista sa naftom da ima gubitke, to niko nije postigao u istoriji ekonomije).

Aleksandar

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma.

I da recimo SAD nisu pustile niz vodu ni GM, ni Chrysler (njihovi automobili su neviđeno đubre), ni Ford.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lozac, 23. januar 2012 11:46)

I ne samo to, već je država prilikom prodaje čeličane, preuzela obaveze da izmiri dugove iste - imaš u izveštaju - listi dužnika iz Poreska uprave, i samo tu duguje 5,6milijardi din.
To država nije platila, a trebalo bi, ako već preuzela tu obavezu.

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

Kalkulator

pre 12 godina

Neka poshalju 5500 radnika na teret drzave i neka im daju platu 500e i to bi iznosilo 5500 x 500 x 12 = 33 000 000
Sto je daleko manje od trenutnih troshkova, samo da ne bude sjaski kurta (100 000 000) da uzjase murta (500 000 000)

xeno

pre 12 godina

nekako ce grad beograd biti kriv i za ovo ...:)
ne znam kako ali uvek ruralnima smeta beograd, nekako ce grad beograd biti kriv,
kako ne znam :)
najbolje da grad smederevo otkupi tu firmu pa nek uposli tu fabriku itd...

Sin Bludimir

pre 12 godina

Joj kako je ovo lepo smisljeno da se opljacka jadni srpski narod (!!!)

Dodje Zika, exploatishe firmu, napravi josh dugova, a onda dodje drzava i preuzme sve to (!!!!)

Niko logicno ne snosi odgovornost, ne snose mnogo manji, a ne US gigant.. I mirno Smederevo..

Nesa

pre 12 godina

Moze...kupujemo nazad kao sto smo i prodali, bez dugova za 23 miliona dolara, minus deprecijacija i otpremnine za radnike, znaci kupujemo nazad za 1$.
Kada prodje kriza i krene ponovo teska industrije, prodati Zelezaru na licitaciji za milijardu dolara...

vladimir

pre 12 godina

Pa za očekivati je da država kupi železaru i da je plati 200 miliona evra,pošto su je prodali za 20 miliona dolara,pa da lepo opet neko uzme deo za sebe.O gubicima od 100 miliona evra koje UUS sada ima,po njihovoj porceni,nije ništa u odnosu na ono koliko su dobijali proteklih 6 dobrih godina kada im je izvoz bio oko 150 miliona evra godišnje.Sada kada je "gusto"i kada su izvukli toliko para,a zatrovali smederevsku okolinu totalno jer se nisu pridržavali ekoloških uslova koje važe u svetu,vreme je da prodaju železaru.Krajnje je vreme da se pitaju Vlahović,Kolesar,Đelić Živkoviž kako su i pod kojim uslovima prodali železaru koja je bila u stečaju neposrednom pogodbom sa UUS.

arsa

pre 12 godina

Izvinite sta je ovo? Opet socijalizam? Tolika su preduzeca svesno unistena kao neprofitabilna. Na stotine hiljada ljudi je ostao bez posla! Zasto bi samo Smederevo bilo povlasceno? Razumem ja radnicku muku, ali svi mi da se zrtvujemo i izdvajamo novac za propalu fabriku koja je u privatnom vlasnistvu, nema logike.

branko

pre 12 godina

normalno je da vlasnika zanima samo profit a samo nasi strucnjaci znaju da rade bez profita ako treba i sa gubitkom samo da se radi ,smederevci nisu izglasali izgradnju rafinerije koju su trebali ameri da grade pa je ovo sasvim ocekivano necete rafineriju ne treba vam ni zelezara, da vam nisam u kozi,a drzava kad preuzme pa to ima da radi kao singerica od 5500 radnika odmah ima da bude 12000 kao sto je bilo pre amera a plata 200e umesto sadasnjih 500-1000e i to sa zakasnjenjem od par meseci, steta to je bila jedna od retkih privatnih firmi koja je posteno placala radnike a ne kao ovi nasi biznismeni voze djipove koji trose 100e dnevno benzina a nemaju ljudima za plate (mozda ovo necete objaviti ali sam morao da napisem)

Зоран

pre 12 godina

Позната је држава Србија да боље послује од америчких приватника. Повратиће она железару на ноге. Не знам само ко ће све то да плати. Паре за здарвство, паре за школство, паре за полицију, паре за факултете, паре за администрацију, сада паре и за железару. Која пропаст.

peki

pre 12 godina

ovom geniju sto je rekao da amerikance ne interesuje nista osim profita (rec je o vlasnicima zelezare, da ne bude zabune)odmah dodeliti nobelove nagrade za ekonomiju i za mir.pa sta drugo da interesuje privrednike? godisnji gubitak 100 miliona dolara i ti hoces da ONI brinu sto je to nama jedina teska industrija?

Nikola

pre 12 godina

Bolje nek je grad Smederevo odkupi nego drzava. Jer kad kazu drzava to misle na trenutnu bulumuntu i nista vise.I kako oni mogu pomoci smederevcima?

Twilight zone

pre 12 godina

Baš me zanima , ako kojim slučajem dođe do šestog scenarija , da li ova je ova država trgovac i da li će da kupi za 20 miliona $ ili čak i po nižoj ceni od koje je svojevremeno prodala Sartid U.S.Stelu . Ili će se pokazati da je najnesposobniji pregovarač kao što je bila do sada , a primera je bilo mnooooooogo . Od šećerana , Luke Beograd do NIS-a , jugoros gasa .

Dejan

pre 12 godina

Sto bi komsije rekle - malo morgen.
Ako privatnik kojemu je do profita ima gubitak od 100 miliona, onda ce drzava kojoj je do socijale da ima nekoliko puta veci gubitak.
Da mozda ne mislite kredit da dignete jos jedan i za ovo ?!?!
I kakve veze ima to sto je najveci izvoznik, ako generise gubitak ?!?!

русофил

pre 12 godina

Поклоните је Русима за 1 динар. Ако то не урадите, него је купите (као држава) рачунајте да ће сартид пропасти (јер ако американац није могао да спаси ствари како ви мислите тек то да урадите?).
Ако Руси купе за динар затворићете уста вашљивим националистима.

Stevka

pre 12 godina

to je znaci ta uspesna privatizacija u smederevu sa kojom su se hvalili dinkic i ovi zuti. da vas podsetim. zelezara je "prodata" po simbolicnoj ceni, amerikanci su dobili razne beneficije, jeftinu radnu snagu, nikakav porez, nikakve dazbine. i na kraju ce da nam ono sto su dobili napoklon jos i prodaju. ovako ce se zavrsiti i prica oko zastave. samo sto cemo tu jos gore da puknemo

Dzoni

pre 12 godina

@zoxbakerznaci bolje da propadne ,da drzava ostane godisnje bez 300 miliona eura,radnici na ulici ,grad bez prihoda..zato smo i dogurali do dna i zivimo samo od zaduzivanja jer uvek je nek propadne ,nek propadne i to..ako drzava dobije 300 miliona ako radi a gubi 100 opet je u plusu i to debelom ,jedino ako ne budu alavi da kradu mnogo ali mi smo ih sami birali.Sta bi danas bilo sa amerikom da nije podrzavila GM i pustila ga da propadne a primera jos milion..samo se vi igrajte kapitalizma dom ovde ne bude vise niko ziv ostao.

Tadija bejbe

pre 12 godina

državno=propalo Kad naši dovedu nekog Šojića ima da uz to naše gvožđje uvaljujemo i kantice i lopatice, pa ćemo brzo da udvostručimo gubitke.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma.

I da recimo SAD nisu pustile niz vodu ni GM, ni Chrysler (njihovi automobili su neviđeno đubre), ni Ford.

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Drzava ce da preuzme "Sartid"!Pa da je drzava znala sta ce sa njim ne bi ga prodavala.Ako amerikancima ne polazi za rukom da firmu odrze sumnjam da ce nasi to uspeti.

Miloš

pre 12 godina

Da li zaista postoji neki naš mudrac ovde koji misli da će ova naša država,čak i da nije ovakva kakva je, umeti bolje da proizvodi i prodaje čelik od US Steel-a? Ili nameravaju da vrate čuvenog Slobinog Matkovića, pa da opet gaje pečurke kao što je on radio dok je bio direktor? I po kojoj ceni misle da to otkupe od Amerikanaca? I od kojih para? I šta će reći MMF na to? I ima još hiljadu ovakvih pitanja. Pa dokle bre mislite ovako?

sava

pre 12 godina

Dodjose, opljackase, zagadise i jos da utrape nazad za debelu lovu dok ima poslusnika u vlasti. Nekupovati nesto sto je osudjeno na neuspeh...

gost

pre 12 godina

Ako su ameri napravili 100 miliona evra manjka nasa korumpirana drzava ce napraviti 300 miliona manjka smem da se kladim. Zar je moguce da u vlasti nemaju nikoga sa dva grama mozga da shvati da je jeftinije staviti 5k radnika na budzet i da primaju platu godinama, a ostale stotine miliona evra koje su planirali da bace uloze u grane koje imaju buducnost, kao it sektor, poljoprivreda, infrastruktura...Isto tako Jat, zeleznica... sve su to bunari koji gutaju nase pare umesto da su upotrebljene za napredak Srbije. Godisnji gubici tih firmi omogucuju normalne plate desetak godina tim istim zaposlenim.Problem je sto vlast ta preduzeca koristi za muzu i zato im i ne odgovara da rese problem i Srbija napreduje, nego samo produzetak zatecenog stanja.

Ljuba

pre 12 godina

Prodali ste železaru za 25 miliona dolara i otpisali dugove za 6 milijarde dolara. Sada neka amerikanci plate sve dugove, dajte im 26 miliona dolara i neka idu kući. Ali ima jedan veliki problem, niko u Vladi nezna da upravlja železarom, a oni koji znaju, otišli u penziju.

Daki

pre 12 godina

Bas me zanima za koju cifru ce je dobiti od Amera... A i sta god da napravi drzava od zalezare,bice to jos jedan bunar sa dugovima na grbaci stanovnistva

wasa

pre 12 godina

gospodine popov, ako ne vidite zasto drzava ne bi trebalo da pomogne us steelu bolje bi bilo da se vratite malo u klupu... poredite nemacku i opel sa srbijom i us steelom... poredite silu sa bankrotom

Miki

pre 12 godina

"... On kaže da će Ju-Es Stil zadržati čeličanu u slovačkim Košicama, koja ima veći kapacitet od smederevske, a uz to ima i savremeniju tehnologiju, koja omogućava proizvodnju čelika za auto-industriju. "

Pa zašto ne osavremene železaru u Smederevu tako da bude sposobna da proizvodi čelik za Fiat u Kragujevcu? Zar je toliko komplikovano da neko dodje na ovu ideju?

Zoran Dj

pre 12 godina

Sigurno je da bi nasa drzava pronasla resenje za minus od 100 miliona eura, za razliku od nesposobnih amerikanaca! :) Pa ko normalan moze da poveruje u to? Ako oni ne mogu da pronadju resenje, a kako cemo mi? Verovatno samo laznim patriotsko marketinskim tv reportazama u kojima ce nas ubedjivati da je sve divno, a u pozadini, gubici bi bili sve veci... Kao i u svim ostalim drzavnim firmama...

swedenonline

pre 12 godina

jedna kompanija koju americki akcionari ne zele je samo trosak drzavi. Svedski SAAB, tehnoloski nacionalni ponos ali ne na grbacu poreskih obveznika!!! Ima li iko sa bar 3 grama mozga u vladi?

Морава и брда

pre 12 godina

Жалосно је што се чекало годинама, кад је сам крај, the end, конец, نهاية , fine, শেষ, finis, einde, τέλος,fin, край,...те "идиле"!?

Сад нас као држава(тј. лоповски политичари) спашава од Американаца а дали су им све и свја!

И ова глупост са : "Mogući scenario", па је тачка 6. спасоносна! Па спас је да се узме од узурпатора свака фирма која је уништена у Србији, али шта чекате, има јо дестине фирми које су благим речима УНИШТЕНЕ, и питање је како ће се "дићи" на ноге, после неолибералне "славне приватизације"!

Па где сте били све ове године деструкције, коју сте сами произвели, ви у ДОС-у!
Увек чекате да фирма пропадне , па онда "ПОМАЖЕТЕ"!???

Privatnik

pre 12 godina

“Država je donela odluku da ni po koju cenu ne dozvoli da se železara zatvori, pre svega zbog njene važnosti za privredu Srbije, s obzirom na to da je ona trenutno naš najveći izvoznik. Pokušaćemo da napravimo dogovor sa Amerikancima kako da se izbegne najcrnji scenario, a u krajnjem slučaju država je spremna da od njih i otkupi železaru”.

Ali ZAŠTO???

Ako nije rentabilno, neka propadne. Bolje i to, nego da ih nosimo na grbači. Znam da nije lepo, ali "life sucks". Ako USS ni psole svih benficija i jeftine prodaje ne vidi profit, šta onda mi ima da pomažemo?

Ne, samo ne još jedan Fiat!!! 20 godina socijalnog izdržavanja, pa onda još da prodaju čelik subvencionisano...

Aleksandar

pre 12 godina

za (lozac, 23. januar 2012 11:46)

I ne samo to, već je država prilikom prodaje čeličane, preuzela obaveze da izmiri dugove iste - imaš u izveštaju - listi dužnika iz Poreska uprave, i samo tu duguje 5,6milijardi din.
To država nije platila, a trebalo bi, ako već preuzela tu obavezu.

maraton

pre 12 godina

Aktuelna vlast kako je sejala tako sada žnje. Sumnjiva privatizacija železare, pod još nerazjašnjenim okolnostima, vratila se kao bumerang, ovog puta onima koji nisu krivi za takvu privatizaciju - radnicima i zajednici. Krivci takve privatizacije u Srbiji su se dobro udomili, pa ih nastala posledica ne pogađa.

гром

pre 12 godina

Дошло незгодно! пред изборе.
А са којом ловом кад и за гаће дижемо кредит!?
И коме и по којој цени ћемо продати гвојзе!?
И колико ће бити запослених, које ће бити плате и из којих прихода ће се исплаћивати!?
Еееееееееееееееееееее! питање да ли нам више и лека има.

Aca

pre 12 godina

A sto tako niste spasavali nase domace banke 2001., nego ste ih namerno oterali u stecaj da bi omogucili ovih stranim zelenaskim bankama da dodju ovde kozu da nam deru. Ko ce da odgovara za to? A sto se tice US Steel-a, bivseg Sartida, pa to preduzece je napravilo tolike gubitke privredi Srbije dok je bilo u drzavnom vlasnistvu da to nije normalno,i oni hoce opet da bude drzavno. Invest banka je ugasena, a bila je najveci poverilac Sartida. Pitam se samo kada ce vise odgovorni za ovaj kriminal da odgovaraju. Ne treba da idu u zatvor, jos da im placamo taj komfor, nego konfiskacija celokupne imovine i dozivotna zabrana bavljenja javnim poslovima. Toliko.

Sava

pre 12 godina

Ovo sa Opelom je jako los primer. Mogli ste da navedete i primer Svajcarske koja je dopustila da bankrotira cuveni Swissair jer drzava nikad ne treba da pomaze privatnu firmu. Onda moze da krene lancana reakcija i da se svaka privatna firma u problemima javi drzavi za pomoc. Drzava mora da bude svima majka a ne nekima maceha. Posto drzava ne moze svima da pritekne u pomoc dolazi kod nekih do nezadovoljstva i strajkova i problemima nikad kraja. Zna se, ako neko ne posluje rentabilno, mora sam da snosi troskove i saceka bolja vremena, ako ne moze, onda pod stecaj i tacka, ne moze drzava svaku rupetinu da krpi!!

lozac

pre 12 godina

...neko bi u pravnoj drzavi zavrsio na robiji. nekome poklonis nesto, a onda to isto otkupljujes za debelu razliku. i mi sad kao treba da smo prezadovoljni dobrotom drzave. idiotizam...

Aleksandar

pre 12 godina

za (Privatnik, 23. januar 2012 11:47)

Nije u pitanju nerentabilnost, daleko od toga, već pad potražnje.
US Steel ima velike kapacitete odnosno nekoliko čeličana i su slučaju smanjenja potražnje, gde je nužno zatvaranje pogona, to će uraditi tako što će zatvoriti one pogone čije zatvaranje neće napraviti štetu njihovoj ekonomiji. US Steel ne zatvara pogone u Pitsburgu.

Kao i u slučaju svake velike multinacionalne kompanije, svako će zatvoriti svoje pogone u drugim zemljama, a nikako u svojoj.

primer:
Reno je zatvorio svojevremeno fabriku u Belgiji, iako je ta fabrika ima veće komparativne prednosti na tržištu nego matična, ali zato ona u Francuskoj dalje radi.

Čeličana je nije samo fabrika, već ono na čemu se bazira celokupna industrija/tehonolgija, jer fabriku automobila ne moramo da imamo, ali fabriku čelika moramo.

A primer privatizacije NIS je pokazalo da nije u pitanju kriza, već nedomaćinsko poslovanje (monopolista sa naftom da ima gubitke, to niko nije postigao u istoriji ekonomije).

Kalkulator

pre 12 godina

Neka poshalju 5500 radnika na teret drzave i neka im daju platu 500e i to bi iznosilo 5500 x 500 x 12 = 33 000 000
Sto je daleko manje od trenutnih troshkova, samo da ne bude sjaski kurta (100 000 000) da uzjase murta (500 000 000)

Sava

pre 12 godina

za (Sava, 23. januar 2012 09:58)

"A ne pominješ ta je ta ista Švajcarska posle osnovala "Air Swiss". Isto osoblje, isti avioni, samo je formalno druga firma."

Aleksandre, nisi dobro informisan. Svajcarska drzava se nije mesala, vec je posle bankrota Swissara nemacka Lufhanza kupila novoformiranu firmu Swiss. Novoformirana firma je privatna i nema ama bas nikakve veze sa Svajcarskom drzavom.