Nedelja, 22.01.2012.

11:16

Ešdaun: Bosna će se raspasti

Bosna i Hercegovina ide ka disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom, izjavio je za „Dnevni avaz" Pedi Ešdaun.

Izvor: Blic

Ešdaun: Bosna æe se raspasti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

isandic

pre 12 godina

Da nije bilo "mirotvoraca" poput ovog coveka, ni bivsa Juga se ne bi raspala! Tako da ih sve treba sto pre najuriti kao "persone non grata" s prostora bivse nam drzave, pa nek savetuju svoje kako da odrze vestacku tvorevinu zvanu Ujedinjeno kraljevstvo. HIT THE ROAD JACK AND DON'T YOU COME BACK NO MORE

ko drugome jamu...

pre 12 godina

U jednom momentu Ujedinjeno Kraljvstvo ce se raspasti. Kada nezadovoljstvo postane preveliko Skotska ce se odvojiti na referendumu a ubrzo zatim i Severna Irska ce se vratiti pod okrilje Republike Irske.
Engleska,kao zemlja demokratije,sa velikim politicarima kao sto je gosn. Esdaun ce to prihvatiti sa odobravanjem i bez protivljenja i prva ce priznati njihovu nezavisnost i uspostaviti normalne SUSEDSKE odnose sa novonastalim republikama.

čika Velja

pre 12 godina

u "nekom" momentu raspada YU odlučeno je da sva pitanja budu rešena na štetu Srbije. Svi to ovde znamo i osećamo, čak i LDP. Ma koliko bilo grešaka na ovoj strani, i zanemarujući one na drugoj, jednostavno je nemoguće na taj način obaviti kompletan posao, ma koliko bili jači oni koji to sprovode. jednostavno, ni naj slabijeg igrača ipak ne možeš baš potpuno otpisati - kad-tad će stvar pući. oni i dalje misle da treba ići tim putem, ne znaju za drugi .. a koliko manje problema bi svi imali da su samo malo realnije postavili stvari, što se niko od strana u raspadu ne bi mogao ni pravno ni moralno buniti. ovako sve deluje veštački, a da oni to nikako ne žele da vide, već pošto-poto hoće silom da uteraju.
sećam se jedne Levis reklame 90tih u kojoj neko skoro debilno dete ukucava kocku u rupu trouglastog oblika. nigde ne mogu da nađem tu reklamu!

Sultan

pre 12 godina

(zoran, 22. januar 2012 16:14)

Mehi ne mogu biti pravoslavci preci jer su u Bosni zivjeli katolici i kristjani (bogumili) 90% :) Procesljaj ti svoji istoriju i naci ces Turske pradjedove moj Zorane

veterinarBG

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran, 22. januar 2012 14:02)
Dzaba pretis ,jarane,svima je dosta rata,sem tebi i slicnima,a i zbog takvih ce se raspasti Bosna.A sto se tice teritorije,zali se Aliji i Klintonu..

Dragoslav

pre 12 godina

Pa, šta uopšte očekuju od strana koje su ratovali? Da sve zaboravimo kao posle hipnoze?
Ne treba zaboraviti ni to da Dodik uživa povjerenje većine gradjana RS. Gradjanima RS i Dodiku su bitniji RS, nego BiH i EU. Zato pustite nas da idemo u pravcu u kome hoćemo, a ti Didi idi znaš već gdje.

sisanje vesla

pre 12 godina

@ Meho tuzlak jaran

Srbi su u Bih konstitutivni narod i cine 32.5 % populacije i imaju svoj entitet dok Bosnjaci u Srbiji cine 1,3 % populacije , nisu konstitutivan narod nego nacionalna manjina u rangu Egipcana i nemaju nikakav entitet a cak ni u Sandzaku ne predstavljaju vecinsko stanovistvo. Ustvari jesu Vecina od 55% u "Sandzaku" ali je taj njihov "Sandzak od Kraljeva preko Pazara pa do Bijelog Polja i Plava u Cg.

zoran

pre 12 godina

Meho, pa tvoji preci su bili srbi pravoslavci, malo procesljaj po svojoj istoriji. sto se tice bosne naravno da je to vestacka tvorevina pa ce tako i da prodje ( kao jugoslavija ).

Mislite o tome!

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran

Nece bit' tako Meho. Slabi ste za bilo kakvo raskusuravanje i pre ce Federacija da se usitni sa trecim entitetom nego RS da nestane.

Mozzart

pre 12 godina

EU treba usloviti Srbiju? Opet Srbiju? Dokle bre više, fašisti Evropski? Idite u ... Dabogda se RS otcepila od te veštačke tvorevine, pa makar mi nikad ne ušli u tu nakaznu tvorevinu, nazvanu EU!

mlekadzija

pre 12 godina

Proplai politican smenjeni gubernator Bosne i Hercegovine se opet javlja nicim izazvan... Mozda mu je zafalilo para se javlja da je voljjan da mao opet sredi situaciju u BiH... Pedi Pedi nista nisi naucio a nije ni cudo, to je visoka skola bosanskih marifetluka o kojoj ti mozes samo da sanjas... BiH ce se srecom raspasti na dva(tri) dela a likovi kao ti vise nece se mesati i pogorsavati situaciju...

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Ako se BiH raspadne od RS bi ostao samo kusur. Ako se Srbija raspadne i od nje bi ostao samo kusur, jarani.
Vi nama vasu siću Sandzak, mi vama nasu siću Potkozarje. Potkozarje, jarani, to vam je jedino prava RS. Nju cemo vam je i halaliti.
Sve ostalo je je Bosna svojim mlijekom dojila, i Bosna ce biti!

Nik

pre 12 godina

Hajde sve da 'progutamo' od ove moralne gromade i politikanta(lol)... ali:

"Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."

Ne znam samo kako ce mu to ove nase 'demokrate' i neo-liberali oprostiti!? :)

seljadin

pre 12 godina

Srbi kao narod koji je preziveo genocid 1941-1945 i 1991-1995, imaju pravo na samostalnost, jer je jedan milion zrtava dovoljan razlog da narod ima ista prava kao i bilo koji u Evropi.
Pored toga, Federacija Bih gura RS od sebe, i to nejednakim tretmanom gradjana, nejednakim tretmanom zlocinaca, koji su u Federaciji Bih slavljeni kao heroji, a u bilo kojoj normalnoj zemlji bi bili u Gvantanamu.

men

pre 12 godina

Kako je odvratan ovaj Pedi. On i dalje izgleda smatra da je ovo 17 vek kada su Englezi svima nametali svoju volju i nametali države koje će služiti prvo njihovim lopovskim interesima. Zbog ovakvih Pedija većina čovečanstva mrzi Engleze. Ne mogu da verujem da se u Evropi čuje nešto ovako.
Bosna će opstati onoliko koliko odgovara svakom narodu tamo i svi se pitaju. Nametanje je gubljenje vremena a i košta puno novaca. Jedino što je uspeo da uradi Pedi je da nam još više ogadi Bosnu kao jedan neuspeo eksperiment i zaostalo kopile rata. A usput i da V. Britaniju u našim očima smesti tamo gde i većina drugih zemalja medjunarodne zajednice.

Fredy House

pre 12 godina

Realnost je da kada zapadne sile previse oslabe i pocnu iskljucivo da se bave svojim problemima da ce se RS odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji.....kad tad.....

vucibatina

pre 12 godina

cek malo jarane... to sta vazi za Slasticare, 'Rvate, Dezelce, Djetice i Bwe Makedonce, trebalo bi onda da vazi i za Srbe i muslimane(Bosnjake).
Fino sjever CG i dijelove Kosova i Sandzaka BiH pripojit, a RS Srbiji isto tako granice u interesu hrvata pomjeriti i problemi rjeseni.
Ovako se mogu natezat do beskonacnosti

Krki

pre 12 godina

Zaboravljaju ovdje da se BiH sastoji od tri konstitutivna naroda, i da se bez njih ne mogu donositi odluke u bilo kom od oba entiteta. Samo zato jer je RS nastala na zlocinima,protjerivanjem vecine nesrpskog stanovnistva.Isto kao sto je i sama RBiH nastala nepostivanjem volje srpskog naroda i preglasavanjem u pravnim okvirima tadasnje BiH u okviru Jugoslavije. Da je RS pokusala tada na miran nacin da rijesi te probleme bez uplitanja JNA mozda bi danas i bilo drugacije.Samovolja Srba, tada vecinskog naroda u YU, je dovela do ratnih zbivanja, naravno da su tada na sam vrh isplivali najgori olosi iz svakog od naroda. I desili se strasni zlocini na svakoj od strana, a onaj ko ima pristup vecoj kolicini oruzija je onaj koji je i pocinio najvise njih.A ujedno i snosi najvecu krivicu.I jos nesto mi je zapalo za oko... Srbija je cudna, konstantno traze neke kompenzacije od pogresnih strana. Ako su vas Hrvati protjerali iz Hrvatske zasto ne trazite kompenzaciju od njih, a ne od BiH? Radi sukoba na Kosovu opet se govori o kompenzaciji ali NE od Kosova nego od BIH. U BiH je RS realnost i to znaju svi, ali je realnost to da nema RS bez BIH jer mozes ti napraviti zid medju dijelovima teritorije u BiH,ali ti ljudi su upuceni jedni na druge, s obzirom na region kome pripadaju. Ova politika je jedno veliko ..... :/

станић

pre 12 godina

Не смета вам када Србија даје војводини иста та овлашћења, не смета вам када југ србије (2 града) звецка, не смета вам када државу Србију окрње, не смета вам када окидте југославију и распарчавате је да би је сада опет уједињавали, али вам смета када исто то ради један Србин у БиХ која је легло корупције, криминала, бахатости, дроге, шверца ... ?

miša wolf

pre 12 godina

Gospodo, strani političari i "diplomate"! Bosna je moja zemlja i za vreme svog zemaljskog veka, delim njenu sudbinu. Nastojim da imam kritičku distancu i prema domaćim političarima, da omogućim svom sopstvenom rasuđivanju da dela. Vi ste, skupa sa domaćim lošim momcima, i takvim iz bližeg okruženja, pravili Bosnu zemljom krvi i suza. Debelo ste odgovorni da seme zla koje je u istoriji ove nesrećne zemlje, ponovo iznikne. Bosna je danas zemlja grobova, osakaćenih i duševno povređenih ljudi, komšija, prijatelja, bračnih partnera i dece, koji su se razišli. Jaz se produbljuje. Posebna je priča što je narod sve siromašniji i regredira, a šačica bogatuna dominira celokupnim životom zemlje i bezdušno gazduje.
To je Bosna sada. I???
Hoćete da od nje pravite savremenu državu EU.
Pri tom ćete sami da svoje bankovne račune - milujete.
Zemljo Bosno - otvori se!
(I otvorila si se. Tvoj narod iz tebe beži, a voli te...).

doktor

pre 12 godina

Niste se bunili 2006. protiv separatista opšte prakse, a sad udarate packe drugom koji je tek na specijalizaciji...
I kako sad čovek pored toliko 'doktora' da ostane zdrav?

komsija

pre 12 godina

"Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce? (Saša, 22. januar 2012 12:47)"Pa bolan Sasa zar ti i jos zivis u srednjem vijeku? Bosnjaci nisu ni zeljeli vjersku drzavu. I naravno onaj narod koju pokusava da se izdvoji iz jedne suverene drzave bez da ga u toj drzavi ubijaju i tlace jeste separatisticki.Al polako traktorista iz Laktas ce dobiti ubzo po prstima pa ce zavrsiti sa svojom kocijasko-separatistickom retorikom.

mak

pre 12 godina

BiH će preživjeti.Nacionalisti svih triju strana, a posebno Dodik, održavaju se iznad vode sve dok narod guta priču o unutrašnjem i vanjskom neprijatelju a žive u krajnjoj bijedi sva tri izabrana naroda...šta kad i kruha nestane...

bosanka

pre 12 godina

najbolji nacin da se odrzi BOSNA kao i R, SRBSKA JE DA NAPUSTIS ovu teritoriju i da se vratis odakle si idosao.SAMI CEMO MI DA NADJEMO ZALEDNICKO RESENJE I BEZ TEBE......

Saša

pre 12 godina

Rečenica: "Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."
Mislim ovo je toliko licemerje da se graniči sa realnošću. Ne znam kakav tekst mogu kao sledeći da pročitam, možda da budu još direktniji: "Srbima nije mesto zapadno od Drine". Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce?

Erazmo

pre 12 godina

Ok Djukanovicev koncept defunkcionalizacije je bio prihvacen za vreme Milosevica. Mogu da razumem niihove interese u to vreme. Mada ne mogu da podrzim rastakanje takve drzave. Ali G- dine Esdaun sto to niste zaustavili kad je Milosevic otisao?!!! Mozda uproscavam i voleo bi da me neko uveri u suprotno ali mislim da je Esdaun model hipokrizicnog politicara koji sprovodi duple standarde. Po njegovoj logici, ako je dosledan, Dodik nine separatista nego finibpoliticar sa jasno definisanim politickim interesima. Licno ne smatram da je Dodik moderni evropski politicar ali ni Djukanovic to nije. Vaznije, doslednost bi ucinila Esdauna autoritetom. Jos vaznije, Srbi u Bosni imaju pravu na samoopredeljenje i to bi trebalo da bude nas nacionalni interes koji bi bio dostignut normalnim politickim sredstvima.

origen

pre 12 godina

To je dobar recept. Beogradu treba uslovljavati prilazak Evropskoj uniji uskraćivanjem podrške separatizmu u RS, a Banja Luci treba obustaviti inostrane dotacije u budžet RS. Pa da vidimo onda hoće li se Dodik bahatiti.

gordan

pre 12 godina

koji je ovo Smrad, to je neverovatno, proglasen jednim od najgorih politicara u UK, izbacen iz sopstvene partije, postavljen za guvernera Bosne gde je lecio svoje komplekse pa je cak i EU na kraju morala da ga smeni pre vremena, i dalje daje svoje mudre savete, bazirane valjda na 4 razreda osnovne koliko je zavrsio u svom skolovanju, srecom, niko ga ne uzima za ozbioljno, pa se zato i ne treba previs epotresati na njegove izjave, odavno je pokazao da nema srama, a ni pameti.

blablabla

pre 12 godina

Gospodine Esdaun, Srbi u BiH samo traze ono sto im po ustavu odnosnu dejtonskom sporazumu pripada. Jacanje RS unutar BiH nikome u medjunarodnoj zajednici ne smeta osim vama i slicnim vama. Bilo bi glupo i krajnje iritirajuce da se u BiH krene nasilno ka unitarizaciji i slabljenju RS-a a ne tako daleko u regionu raditi ka jacanju kosovske "drzavnosti". To je neprihvatljivo. Ako medjunarodna zajednica ne zeli da dozvoli da se RS odcjepi onda treba da dozvoli da Srbi imaju makar jaku RS u okviru BiH. A sto se tice prava na samo-opredjeljenje i odvajanje Srbi kao KONSTITUTIVAN narod imaju vece pravo od Albanaca koji su bili nacionalna manjina a dozvoljeno im je da se odvoje. Na kraju bilo bi ti bolje kao Englezu da se bavis svojim problemima u UK jer izgleda da ce uskoro referendum u Skotskoj. Pozdrav

Mustafa

pre 12 godina

Esdaune, vodi ti racuna o sebi. Vreme nametanja zakona, ukidanja ovlascenja i terorisanja srpskog naroda u tzv. B i H je proslost.
Srpska Republika je najveca pobeda Srpskog naroda i znam da vam smeta, ali sta sad da radimo. Izvinite sto vam se necemo pokoriti. Nikada!

Sumadija

pre 12 godina

Ja pravo da Vam kazem volim sto ce da se na kraju odvoje i postanu nezavisna drzava kao Crna Gora. Pa ako ljudi ne zele da zive u BIH i ne vide BIH kao drzavu koja im je u srcu i od koje imaju koristi, onda i treba mirnim putem da se odvoje. Puna podrska.

Zozo

pre 12 godina

Po izjavama Ešdauna Milo je bio separatista koji je SCG učinio nefunkcionalnom pa se zbog toga raspala. Pa zašto tada Pedi nije preporučio da EU nešto preduzme prema Milu Đukanoviću da ga spreči u njegovoj nameri. Naprotiv, zdušno su se zalagali da se ta zajednica što pre raspadne a sad treba sprečiti Dodika da isto to učini. Kakvo licemerje.

pravoslavni Bosanac, Djuka

pre 12 godina

Prije ce se raspasti Engleska nego Bosna. Raspad Engleske nije ni malo rizican, a raspad Bosne je visoko-rizican. Zato ga ne ce ni biti, jer ga ne smije biti Licno ga ja ne prizeljkujem, niti bi mu se poradovao.

Patria

pre 12 godina

Ajde vojnicino ti sto si kumovao pucanju na politicke demonstrante i imas krv sopstvenog naroda na rukama jos od krvave nedelje 1972. nemoj nama da drzis pridike kako cemo da zivimo. Paljba frajeru.

marko

pre 12 godina

I treba da se raspadne,kad moze Kosovo a sto ne bi mogla Republika Srpska,posle svega na njihovoj sam strani,sto bi se samo Srbija rasparcavala?I to ste svi vi pozdravljali iz EU,Kosovo brze bolje priznali,sram da vas bide ,doci ce i vasi crni dani i rasparcavanja,sve ce vam se to zlo vratiti kao bumerang.Vec je pocelo,hvala Bogu i to cemo svi gledati.

Proka

pre 12 godina

E dosta mi je vise uslovljavanja. Napravite od Srbije veliku bescarinsku zonu, smanjite poreze i akcize, privucite sve investitore kod nas koji bi da proizvode na granicama EU! Pa ce da nas mole da dodjemo u EU!

Vesna

pre 12 godina

Pa sta????? Raspala se moja Jugoslavija za kojom danas zale svi normalni ljudi sa ovih prostora, cak i kada to ne smeju javno da priznaju! Najzad, raspala se i moja danasnja domovina Srbija! Ne vidim da se iko po svetu potresa oko toga. I bolje je da se Bosna raspadne na vreme, kad je vec takva kakva je danas - e da bi svinjeni stanovnici ziveli i bez stresa, i bez opasnosti od buducih ratova, i da bi se poceli baviti sobom umesto drugima...

uslovljen

pre 12 godina

"... nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uslovljen ..."

Da, resenje je beskonacno uslovljavanje Srbije... Izgleda da se svi problemi mogu resiti samo nasim uslovljavanjem, nista vise od toga nije potrebno... Ma sta reci...

Đole

pre 12 godina

"EU bi morala biti mnogo odlučnija, ne dozvoliti da se sruši ono što je postignuto."

A šta je to postignuto, Pedi? Nasilno su spojena dva naroda koja ne žele da žive zajedno, dva entiteta koja gotovo funkcionišu odvojeno... VI i vaše države su stvorili napetost kakva je sada...

Gandalf

pre 12 godina

A da uslov ulaska Srbije u EU bude ostanak Skotske u UK ? Mozda bi tako bilo najpravednije. BiH se raspala pre 20 godina jer ste nas nahuskali kako bi izvukli profit iz sukoba a potom narod zombirate 20 godina kao da nista nije bilo. Pustite narod da zivi vec jednom.

UrkeGP

pre 12 godina

Gospodine Esdaun vi pricate o sopstvenom neuspehu a ne o neuspehu Bosne i njenih politicara. Ti kojima se obracate za pomoc su u susednoj Srbiji napravili i podrzali otcepljenje jednog naroda i dela teritorije a u Bosni bi eto da to ide u drugom smeru. E pa sad vi i ti na koje se pozivajte uzivajte u rezultatima vase "vladavine". Ali nicija nije do zore gorela gospodine Esdaun pa nece ni vasa.

Mustafa

pre 12 godina

Esdaune, vodi ti racuna o sebi. Vreme nametanja zakona, ukidanja ovlascenja i terorisanja srpskog naroda u tzv. B i H je proslost.
Srpska Republika je najveca pobeda Srpskog naroda i znam da vam smeta, ali sta sad da radimo. Izvinite sto vam se necemo pokoriti. Nikada!

Zozo

pre 12 godina

Po izjavama Ešdauna Milo je bio separatista koji je SCG učinio nefunkcionalnom pa se zbog toga raspala. Pa zašto tada Pedi nije preporučio da EU nešto preduzme prema Milu Đukanoviću da ga spreči u njegovoj nameri. Naprotiv, zdušno su se zalagali da se ta zajednica što pre raspadne a sad treba sprečiti Dodika da isto to učini. Kakvo licemerje.

uslovljen

pre 12 godina

"... nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uslovljen ..."

Da, resenje je beskonacno uslovljavanje Srbije... Izgleda da se svi problemi mogu resiti samo nasim uslovljavanjem, nista vise od toga nije potrebno... Ma sta reci...

Gandalf

pre 12 godina

A da uslov ulaska Srbije u EU bude ostanak Skotske u UK ? Mozda bi tako bilo najpravednije. BiH se raspala pre 20 godina jer ste nas nahuskali kako bi izvukli profit iz sukoba a potom narod zombirate 20 godina kao da nista nije bilo. Pustite narod da zivi vec jednom.

Patria

pre 12 godina

Ajde vojnicino ti sto si kumovao pucanju na politicke demonstrante i imas krv sopstvenog naroda na rukama jos od krvave nedelje 1972. nemoj nama da drzis pridike kako cemo da zivimo. Paljba frajeru.

Đole

pre 12 godina

"EU bi morala biti mnogo odlučnija, ne dozvoliti da se sruši ono što je postignuto."

A šta je to postignuto, Pedi? Nasilno su spojena dva naroda koja ne žele da žive zajedno, dva entiteta koja gotovo funkcionišu odvojeno... VI i vaše države su stvorili napetost kakva je sada...

Sumadija

pre 12 godina

Ja pravo da Vam kazem volim sto ce da se na kraju odvoje i postanu nezavisna drzava kao Crna Gora. Pa ako ljudi ne zele da zive u BIH i ne vide BIH kao drzavu koja im je u srcu i od koje imaju koristi, onda i treba mirnim putem da se odvoje. Puna podrska.

gordan

pre 12 godina

koji je ovo Smrad, to je neverovatno, proglasen jednim od najgorih politicara u UK, izbacen iz sopstvene partije, postavljen za guvernera Bosne gde je lecio svoje komplekse pa je cak i EU na kraju morala da ga smeni pre vremena, i dalje daje svoje mudre savete, bazirane valjda na 4 razreda osnovne koliko je zavrsio u svom skolovanju, srecom, niko ga ne uzima za ozbioljno, pa se zato i ne treba previs epotresati na njegove izjave, odavno je pokazao da nema srama, a ni pameti.

Vesna

pre 12 godina

Pa sta????? Raspala se moja Jugoslavija za kojom danas zale svi normalni ljudi sa ovih prostora, cak i kada to ne smeju javno da priznaju! Najzad, raspala se i moja danasnja domovina Srbija! Ne vidim da se iko po svetu potresa oko toga. I bolje je da se Bosna raspadne na vreme, kad je vec takva kakva je danas - e da bi svinjeni stanovnici ziveli i bez stresa, i bez opasnosti od buducih ratova, i da bi se poceli baviti sobom umesto drugima...

marko

pre 12 godina

I treba da se raspadne,kad moze Kosovo a sto ne bi mogla Republika Srpska,posle svega na njihovoj sam strani,sto bi se samo Srbija rasparcavala?I to ste svi vi pozdravljali iz EU,Kosovo brze bolje priznali,sram da vas bide ,doci ce i vasi crni dani i rasparcavanja,sve ce vam se to zlo vratiti kao bumerang.Vec je pocelo,hvala Bogu i to cemo svi gledati.

blablabla

pre 12 godina

Gospodine Esdaun, Srbi u BiH samo traze ono sto im po ustavu odnosnu dejtonskom sporazumu pripada. Jacanje RS unutar BiH nikome u medjunarodnoj zajednici ne smeta osim vama i slicnim vama. Bilo bi glupo i krajnje iritirajuce da se u BiH krene nasilno ka unitarizaciji i slabljenju RS-a a ne tako daleko u regionu raditi ka jacanju kosovske "drzavnosti". To je neprihvatljivo. Ako medjunarodna zajednica ne zeli da dozvoli da se RS odcjepi onda treba da dozvoli da Srbi imaju makar jaku RS u okviru BiH. A sto se tice prava na samo-opredjeljenje i odvajanje Srbi kao KONSTITUTIVAN narod imaju vece pravo od Albanaca koji su bili nacionalna manjina a dozvoljeno im je da se odvoje. Na kraju bilo bi ti bolje kao Englezu da se bavis svojim problemima u UK jer izgleda da ce uskoro referendum u Skotskoj. Pozdrav

станић

pre 12 godina

Не смета вам када Србија даје војводини иста та овлашћења, не смета вам када југ србије (2 града) звецка, не смета вам када државу Србију окрње, не смета вам када окидте југославију и распарчавате је да би је сада опет уједињавали, али вам смета када исто то ради један Србин у БиХ која је легло корупције, криминала, бахатости, дроге, шверца ... ?

Saša

pre 12 godina

Rečenica: "Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."
Mislim ovo je toliko licemerje da se graniči sa realnošću. Ne znam kakav tekst mogu kao sledeći da pročitam, možda da budu još direktniji: "Srbima nije mesto zapadno od Drine". Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce?

Fredy House

pre 12 godina

Realnost je da kada zapadne sile previse oslabe i pocnu iskljucivo da se bave svojim problemima da ce se RS odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji.....kad tad.....

Proka

pre 12 godina

E dosta mi je vise uslovljavanja. Napravite od Srbije veliku bescarinsku zonu, smanjite poreze i akcize, privucite sve investitore kod nas koji bi da proizvode na granicama EU! Pa ce da nas mole da dodjemo u EU!

UrkeGP

pre 12 godina

Gospodine Esdaun vi pricate o sopstvenom neuspehu a ne o neuspehu Bosne i njenih politicara. Ti kojima se obracate za pomoc su u susednoj Srbiji napravili i podrzali otcepljenje jednog naroda i dela teritorije a u Bosni bi eto da to ide u drugom smeru. E pa sad vi i ti na koje se pozivajte uzivajte u rezultatima vase "vladavine". Ali nicija nije do zore gorela gospodine Esdaun pa nece ni vasa.

bosanka

pre 12 godina

najbolji nacin da se odrzi BOSNA kao i R, SRBSKA JE DA NAPUSTIS ovu teritoriju i da se vratis odakle si idosao.SAMI CEMO MI DA NADJEMO ZALEDNICKO RESENJE I BEZ TEBE......

seljadin

pre 12 godina

Srbi kao narod koji je preziveo genocid 1941-1945 i 1991-1995, imaju pravo na samostalnost, jer je jedan milion zrtava dovoljan razlog da narod ima ista prava kao i bilo koji u Evropi.
Pored toga, Federacija Bih gura RS od sebe, i to nejednakim tretmanom gradjana, nejednakim tretmanom zlocinaca, koji su u Federaciji Bih slavljeni kao heroji, a u bilo kojoj normalnoj zemlji bi bili u Gvantanamu.

Erazmo

pre 12 godina

Ok Djukanovicev koncept defunkcionalizacije je bio prihvacen za vreme Milosevica. Mogu da razumem niihove interese u to vreme. Mada ne mogu da podrzim rastakanje takve drzave. Ali G- dine Esdaun sto to niste zaustavili kad je Milosevic otisao?!!! Mozda uproscavam i voleo bi da me neko uveri u suprotno ali mislim da je Esdaun model hipokrizicnog politicara koji sprovodi duple standarde. Po njegovoj logici, ako je dosledan, Dodik nine separatista nego finibpoliticar sa jasno definisanim politickim interesima. Licno ne smatram da je Dodik moderni evropski politicar ali ni Djukanovic to nije. Vaznije, doslednost bi ucinila Esdauna autoritetom. Jos vaznije, Srbi u Bosni imaju pravu na samoopredeljenje i to bi trebalo da bude nas nacionalni interes koji bi bio dostignut normalnim politickim sredstvima.

Mozzart

pre 12 godina

EU treba usloviti Srbiju? Opet Srbiju? Dokle bre više, fašisti Evropski? Idite u ... Dabogda se RS otcepila od te veštačke tvorevine, pa makar mi nikad ne ušli u tu nakaznu tvorevinu, nazvanu EU!

doktor

pre 12 godina

Niste se bunili 2006. protiv separatista opšte prakse, a sad udarate packe drugom koji je tek na specijalizaciji...
I kako sad čovek pored toliko 'doktora' da ostane zdrav?

men

pre 12 godina

Kako je odvratan ovaj Pedi. On i dalje izgleda smatra da je ovo 17 vek kada su Englezi svima nametali svoju volju i nametali države koje će služiti prvo njihovim lopovskim interesima. Zbog ovakvih Pedija većina čovečanstva mrzi Engleze. Ne mogu da verujem da se u Evropi čuje nešto ovako.
Bosna će opstati onoliko koliko odgovara svakom narodu tamo i svi se pitaju. Nametanje je gubljenje vremena a i košta puno novaca. Jedino što je uspeo da uradi Pedi je da nam još više ogadi Bosnu kao jedan neuspeo eksperiment i zaostalo kopile rata. A usput i da V. Britaniju u našim očima smesti tamo gde i većina drugih zemalja medjunarodne zajednice.

Mislite o tome!

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran

Nece bit' tako Meho. Slabi ste za bilo kakvo raskusuravanje i pre ce Federacija da se usitni sa trecim entitetom nego RS da nestane.

miša wolf

pre 12 godina

Gospodo, strani političari i "diplomate"! Bosna je moja zemlja i za vreme svog zemaljskog veka, delim njenu sudbinu. Nastojim da imam kritičku distancu i prema domaćim političarima, da omogućim svom sopstvenom rasuđivanju da dela. Vi ste, skupa sa domaćim lošim momcima, i takvim iz bližeg okruženja, pravili Bosnu zemljom krvi i suza. Debelo ste odgovorni da seme zla koje je u istoriji ove nesrećne zemlje, ponovo iznikne. Bosna je danas zemlja grobova, osakaćenih i duševno povređenih ljudi, komšija, prijatelja, bračnih partnera i dece, koji su se razišli. Jaz se produbljuje. Posebna je priča što je narod sve siromašniji i regredira, a šačica bogatuna dominira celokupnim životom zemlje i bezdušno gazduje.
To je Bosna sada. I???
Hoćete da od nje pravite savremenu državu EU.
Pri tom ćete sami da svoje bankovne račune - milujete.
Zemljo Bosno - otvori se!
(I otvorila si se. Tvoj narod iz tebe beži, a voli te...).

Nik

pre 12 godina

Hajde sve da 'progutamo' od ove moralne gromade i politikanta(lol)... ali:

"Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."

Ne znam samo kako ce mu to ove nase 'demokrate' i neo-liberali oprostiti!? :)

zoran

pre 12 godina

Meho, pa tvoji preci su bili srbi pravoslavci, malo procesljaj po svojoj istoriji. sto se tice bosne naravno da je to vestacka tvorevina pa ce tako i da prodje ( kao jugoslavija ).

sisanje vesla

pre 12 godina

@ Meho tuzlak jaran

Srbi su u Bih konstitutivni narod i cine 32.5 % populacije i imaju svoj entitet dok Bosnjaci u Srbiji cine 1,3 % populacije , nisu konstitutivan narod nego nacionalna manjina u rangu Egipcana i nemaju nikakav entitet a cak ni u Sandzaku ne predstavljaju vecinsko stanovistvo. Ustvari jesu Vecina od 55% u "Sandzaku" ali je taj njihov "Sandzak od Kraljeva preko Pazara pa do Bijelog Polja i Plava u Cg.

mlekadzija

pre 12 godina

Proplai politican smenjeni gubernator Bosne i Hercegovine se opet javlja nicim izazvan... Mozda mu je zafalilo para se javlja da je voljjan da mao opet sredi situaciju u BiH... Pedi Pedi nista nisi naucio a nije ni cudo, to je visoka skola bosanskih marifetluka o kojoj ti mozes samo da sanjas... BiH ce se srecom raspasti na dva(tri) dela a likovi kao ti vise nece se mesati i pogorsavati situaciju...

vucibatina

pre 12 godina

cek malo jarane... to sta vazi za Slasticare, 'Rvate, Dezelce, Djetice i Bwe Makedonce, trebalo bi onda da vazi i za Srbe i muslimane(Bosnjake).
Fino sjever CG i dijelove Kosova i Sandzaka BiH pripojit, a RS Srbiji isto tako granice u interesu hrvata pomjeriti i problemi rjeseni.
Ovako se mogu natezat do beskonacnosti

pravoslavni Bosanac, Djuka

pre 12 godina

Prije ce se raspasti Engleska nego Bosna. Raspad Engleske nije ni malo rizican, a raspad Bosne je visoko-rizican. Zato ga ne ce ni biti, jer ga ne smije biti Licno ga ja ne prizeljkujem, niti bi mu se poradovao.

Dragoslav

pre 12 godina

Pa, šta uopšte očekuju od strana koje su ratovali? Da sve zaboravimo kao posle hipnoze?
Ne treba zaboraviti ni to da Dodik uživa povjerenje većine gradjana RS. Gradjanima RS i Dodiku su bitniji RS, nego BiH i EU. Zato pustite nas da idemo u pravcu u kome hoćemo, a ti Didi idi znaš već gdje.

origen

pre 12 godina

To je dobar recept. Beogradu treba uslovljavati prilazak Evropskoj uniji uskraćivanjem podrške separatizmu u RS, a Banja Luci treba obustaviti inostrane dotacije u budžet RS. Pa da vidimo onda hoće li se Dodik bahatiti.

mak

pre 12 godina

BiH će preživjeti.Nacionalisti svih triju strana, a posebno Dodik, održavaju se iznad vode sve dok narod guta priču o unutrašnjem i vanjskom neprijatelju a žive u krajnjoj bijedi sva tri izabrana naroda...šta kad i kruha nestane...

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Ako se BiH raspadne od RS bi ostao samo kusur. Ako se Srbija raspadne i od nje bi ostao samo kusur, jarani.
Vi nama vasu siću Sandzak, mi vama nasu siću Potkozarje. Potkozarje, jarani, to vam je jedino prava RS. Nju cemo vam je i halaliti.
Sve ostalo je je Bosna svojim mlijekom dojila, i Bosna ce biti!

komsija

pre 12 godina

"Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce? (Saša, 22. januar 2012 12:47)"Pa bolan Sasa zar ti i jos zivis u srednjem vijeku? Bosnjaci nisu ni zeljeli vjersku drzavu. I naravno onaj narod koju pokusava da se izdvoji iz jedne suverene drzave bez da ga u toj drzavi ubijaju i tlace jeste separatisticki.Al polako traktorista iz Laktas ce dobiti ubzo po prstima pa ce zavrsiti sa svojom kocijasko-separatistickom retorikom.

Krki

pre 12 godina

Zaboravljaju ovdje da se BiH sastoji od tri konstitutivna naroda, i da se bez njih ne mogu donositi odluke u bilo kom od oba entiteta. Samo zato jer je RS nastala na zlocinima,protjerivanjem vecine nesrpskog stanovnistva.Isto kao sto je i sama RBiH nastala nepostivanjem volje srpskog naroda i preglasavanjem u pravnim okvirima tadasnje BiH u okviru Jugoslavije. Da je RS pokusala tada na miran nacin da rijesi te probleme bez uplitanja JNA mozda bi danas i bilo drugacije.Samovolja Srba, tada vecinskog naroda u YU, je dovela do ratnih zbivanja, naravno da su tada na sam vrh isplivali najgori olosi iz svakog od naroda. I desili se strasni zlocini na svakoj od strana, a onaj ko ima pristup vecoj kolicini oruzija je onaj koji je i pocinio najvise njih.A ujedno i snosi najvecu krivicu.I jos nesto mi je zapalo za oko... Srbija je cudna, konstantno traze neke kompenzacije od pogresnih strana. Ako su vas Hrvati protjerali iz Hrvatske zasto ne trazite kompenzaciju od njih, a ne od BiH? Radi sukoba na Kosovu opet se govori o kompenzaciji ali NE od Kosova nego od BIH. U BiH je RS realnost i to znaju svi, ali je realnost to da nema RS bez BIH jer mozes ti napraviti zid medju dijelovima teritorije u BiH,ali ti ljudi su upuceni jedni na druge, s obzirom na region kome pripadaju. Ova politika je jedno veliko ..... :/

veterinarBG

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran, 22. januar 2012 14:02)
Dzaba pretis ,jarane,svima je dosta rata,sem tebi i slicnima,a i zbog takvih ce se raspasti Bosna.A sto se tice teritorije,zali se Aliji i Klintonu..

čika Velja

pre 12 godina

u "nekom" momentu raspada YU odlučeno je da sva pitanja budu rešena na štetu Srbije. Svi to ovde znamo i osećamo, čak i LDP. Ma koliko bilo grešaka na ovoj strani, i zanemarujući one na drugoj, jednostavno je nemoguće na taj način obaviti kompletan posao, ma koliko bili jači oni koji to sprovode. jednostavno, ni naj slabijeg igrača ipak ne možeš baš potpuno otpisati - kad-tad će stvar pući. oni i dalje misle da treba ići tim putem, ne znaju za drugi .. a koliko manje problema bi svi imali da su samo malo realnije postavili stvari, što se niko od strana u raspadu ne bi mogao ni pravno ni moralno buniti. ovako sve deluje veštački, a da oni to nikako ne žele da vide, već pošto-poto hoće silom da uteraju.
sećam se jedne Levis reklame 90tih u kojoj neko skoro debilno dete ukucava kocku u rupu trouglastog oblika. nigde ne mogu da nađem tu reklamu!

Sultan

pre 12 godina

(zoran, 22. januar 2012 16:14)

Mehi ne mogu biti pravoslavci preci jer su u Bosni zivjeli katolici i kristjani (bogumili) 90% :) Procesljaj ti svoji istoriju i naci ces Turske pradjedove moj Zorane

isandic

pre 12 godina

Da nije bilo "mirotvoraca" poput ovog coveka, ni bivsa Juga se ne bi raspala! Tako da ih sve treba sto pre najuriti kao "persone non grata" s prostora bivse nam drzave, pa nek savetuju svoje kako da odrze vestacku tvorevinu zvanu Ujedinjeno kraljevstvo. HIT THE ROAD JACK AND DON'T YOU COME BACK NO MORE

ko drugome jamu...

pre 12 godina

U jednom momentu Ujedinjeno Kraljvstvo ce se raspasti. Kada nezadovoljstvo postane preveliko Skotska ce se odvojiti na referendumu a ubrzo zatim i Severna Irska ce se vratiti pod okrilje Republike Irske.
Engleska,kao zemlja demokratije,sa velikim politicarima kao sto je gosn. Esdaun ce to prihvatiti sa odobravanjem i bez protivljenja i prva ce priznati njihovu nezavisnost i uspostaviti normalne SUSEDSKE odnose sa novonastalim republikama.

origen

pre 12 godina

To je dobar recept. Beogradu treba uslovljavati prilazak Evropskoj uniji uskraćivanjem podrške separatizmu u RS, a Banja Luci treba obustaviti inostrane dotacije u budžet RS. Pa da vidimo onda hoće li se Dodik bahatiti.

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Ako se BiH raspadne od RS bi ostao samo kusur. Ako se Srbija raspadne i od nje bi ostao samo kusur, jarani.
Vi nama vasu siću Sandzak, mi vama nasu siću Potkozarje. Potkozarje, jarani, to vam je jedino prava RS. Nju cemo vam je i halaliti.
Sve ostalo je je Bosna svojim mlijekom dojila, i Bosna ce biti!

pravoslavni Bosanac, Djuka

pre 12 godina

Prije ce se raspasti Engleska nego Bosna. Raspad Engleske nije ni malo rizican, a raspad Bosne je visoko-rizican. Zato ga ne ce ni biti, jer ga ne smije biti Licno ga ja ne prizeljkujem, niti bi mu se poradovao.

mak

pre 12 godina

BiH će preživjeti.Nacionalisti svih triju strana, a posebno Dodik, održavaju se iznad vode sve dok narod guta priču o unutrašnjem i vanjskom neprijatelju a žive u krajnjoj bijedi sva tri izabrana naroda...šta kad i kruha nestane...

komsija

pre 12 godina

"Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce? (Saša, 22. januar 2012 12:47)"Pa bolan Sasa zar ti i jos zivis u srednjem vijeku? Bosnjaci nisu ni zeljeli vjersku drzavu. I naravno onaj narod koju pokusava da se izdvoji iz jedne suverene drzave bez da ga u toj drzavi ubijaju i tlace jeste separatisticki.Al polako traktorista iz Laktas ce dobiti ubzo po prstima pa ce zavrsiti sa svojom kocijasko-separatistickom retorikom.

Krki

pre 12 godina

Zaboravljaju ovdje da se BiH sastoji od tri konstitutivna naroda, i da se bez njih ne mogu donositi odluke u bilo kom od oba entiteta. Samo zato jer je RS nastala na zlocinima,protjerivanjem vecine nesrpskog stanovnistva.Isto kao sto je i sama RBiH nastala nepostivanjem volje srpskog naroda i preglasavanjem u pravnim okvirima tadasnje BiH u okviru Jugoslavije. Da je RS pokusala tada na miran nacin da rijesi te probleme bez uplitanja JNA mozda bi danas i bilo drugacije.Samovolja Srba, tada vecinskog naroda u YU, je dovela do ratnih zbivanja, naravno da su tada na sam vrh isplivali najgori olosi iz svakog od naroda. I desili se strasni zlocini na svakoj od strana, a onaj ko ima pristup vecoj kolicini oruzija je onaj koji je i pocinio najvise njih.A ujedno i snosi najvecu krivicu.I jos nesto mi je zapalo za oko... Srbija je cudna, konstantno traze neke kompenzacije od pogresnih strana. Ako su vas Hrvati protjerali iz Hrvatske zasto ne trazite kompenzaciju od njih, a ne od BiH? Radi sukoba na Kosovu opet se govori o kompenzaciji ali NE od Kosova nego od BIH. U BiH je RS realnost i to znaju svi, ali je realnost to da nema RS bez BIH jer mozes ti napraviti zid medju dijelovima teritorije u BiH,ali ti ljudi su upuceni jedni na druge, s obzirom na region kome pripadaju. Ova politika je jedno veliko ..... :/

Mustafa

pre 12 godina

Esdaune, vodi ti racuna o sebi. Vreme nametanja zakona, ukidanja ovlascenja i terorisanja srpskog naroda u tzv. B i H je proslost.
Srpska Republika je najveca pobeda Srpskog naroda i znam da vam smeta, ali sta sad da radimo. Izvinite sto vam se necemo pokoriti. Nikada!

marko

pre 12 godina

I treba da se raspadne,kad moze Kosovo a sto ne bi mogla Republika Srpska,posle svega na njihovoj sam strani,sto bi se samo Srbija rasparcavala?I to ste svi vi pozdravljali iz EU,Kosovo brze bolje priznali,sram da vas bide ,doci ce i vasi crni dani i rasparcavanja,sve ce vam se to zlo vratiti kao bumerang.Vec je pocelo,hvala Bogu i to cemo svi gledati.

Saša

pre 12 godina

Rečenica: "Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."
Mislim ovo je toliko licemerje da se graniči sa realnošću. Ne znam kakav tekst mogu kao sledeći da pročitam, možda da budu još direktniji: "Srbima nije mesto zapadno od Drine". Ako toliko volite Bošnjake, što im niste dozvolili da naprave svoju versku državu, nego Srbe i Hrvate držite u Bosni kao taoce?

Sumadija

pre 12 godina

Ja pravo da Vam kazem volim sto ce da se na kraju odvoje i postanu nezavisna drzava kao Crna Gora. Pa ako ljudi ne zele da zive u BIH i ne vide BIH kao drzavu koja im je u srcu i od koje imaju koristi, onda i treba mirnim putem da se odvoje. Puna podrska.

Fredy House

pre 12 godina

Realnost je da kada zapadne sile previse oslabe i pocnu iskljucivo da se bave svojim problemima da ce se RS odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji.....kad tad.....

gordan

pre 12 godina

koji je ovo Smrad, to je neverovatno, proglasen jednim od najgorih politicara u UK, izbacen iz sopstvene partije, postavljen za guvernera Bosne gde je lecio svoje komplekse pa je cak i EU na kraju morala da ga smeni pre vremena, i dalje daje svoje mudre savete, bazirane valjda na 4 razreda osnovne koliko je zavrsio u svom skolovanju, srecom, niko ga ne uzima za ozbioljno, pa se zato i ne treba previs epotresati na njegove izjave, odavno je pokazao da nema srama, a ni pameti.

seljadin

pre 12 godina

Srbi kao narod koji je preziveo genocid 1941-1945 i 1991-1995, imaju pravo na samostalnost, jer je jedan milion zrtava dovoljan razlog da narod ima ista prava kao i bilo koji u Evropi.
Pored toga, Federacija Bih gura RS od sebe, i to nejednakim tretmanom gradjana, nejednakim tretmanom zlocinaca, koji su u Federaciji Bih slavljeni kao heroji, a u bilo kojoj normalnoj zemlji bi bili u Gvantanamu.

Sultan

pre 12 godina

(zoran, 22. januar 2012 16:14)

Mehi ne mogu biti pravoslavci preci jer su u Bosni zivjeli katolici i kristjani (bogumili) 90% :) Procesljaj ti svoji istoriju i naci ces Turske pradjedove moj Zorane

bosanka

pre 12 godina

najbolji nacin da se odrzi BOSNA kao i R, SRBSKA JE DA NAPUSTIS ovu teritoriju i da se vratis odakle si idosao.SAMI CEMO MI DA NADJEMO ZALEDNICKO RESENJE I BEZ TEBE......

Đole

pre 12 godina

"EU bi morala biti mnogo odlučnija, ne dozvoliti da se sruši ono što je postignuto."

A šta je to postignuto, Pedi? Nasilno su spojena dva naroda koja ne žele da žive zajedno, dva entiteta koja gotovo funkcionišu odvojeno... VI i vaše države su stvorili napetost kakva je sada...

Vesna

pre 12 godina

Pa sta????? Raspala se moja Jugoslavija za kojom danas zale svi normalni ljudi sa ovih prostora, cak i kada to ne smeju javno da priznaju! Najzad, raspala se i moja danasnja domovina Srbija! Ne vidim da se iko po svetu potresa oko toga. I bolje je da se Bosna raspadne na vreme, kad je vec takva kakva je danas - e da bi svinjeni stanovnici ziveli i bez stresa, i bez opasnosti od buducih ratova, i da bi se poceli baviti sobom umesto drugima...

vucibatina

pre 12 godina

cek malo jarane... to sta vazi za Slasticare, 'Rvate, Dezelce, Djetice i Bwe Makedonce, trebalo bi onda da vazi i za Srbe i muslimane(Bosnjake).
Fino sjever CG i dijelove Kosova i Sandzaka BiH pripojit, a RS Srbiji isto tako granice u interesu hrvata pomjeriti i problemi rjeseni.
Ovako se mogu natezat do beskonacnosti

Patria

pre 12 godina

Ajde vojnicino ti sto si kumovao pucanju na politicke demonstrante i imas krv sopstvenog naroda na rukama jos od krvave nedelje 1972. nemoj nama da drzis pridike kako cemo da zivimo. Paljba frajeru.

zoran

pre 12 godina

Meho, pa tvoji preci su bili srbi pravoslavci, malo procesljaj po svojoj istoriji. sto se tice bosne naravno da je to vestacka tvorevina pa ce tako i da prodje ( kao jugoslavija ).

станић

pre 12 godina

Не смета вам када Србија даје војводини иста та овлашћења, не смета вам када југ србије (2 града) звецка, не смета вам када државу Србију окрње, не смета вам када окидте југославију и распарчавате је да би је сада опет уједињавали, али вам смета када исто то ради један Србин у БиХ која је легло корупције, криминала, бахатости, дроге, шверца ... ?

blablabla

pre 12 godina

Gospodine Esdaun, Srbi u BiH samo traze ono sto im po ustavu odnosnu dejtonskom sporazumu pripada. Jacanje RS unutar BiH nikome u medjunarodnoj zajednici ne smeta osim vama i slicnim vama. Bilo bi glupo i krajnje iritirajuce da se u BiH krene nasilno ka unitarizaciji i slabljenju RS-a a ne tako daleko u regionu raditi ka jacanju kosovske "drzavnosti". To je neprihvatljivo. Ako medjunarodna zajednica ne zeli da dozvoli da se RS odcjepi onda treba da dozvoli da Srbi imaju makar jaku RS u okviru BiH. A sto se tice prava na samo-opredjeljenje i odvajanje Srbi kao KONSTITUTIVAN narod imaju vece pravo od Albanaca koji su bili nacionalna manjina a dozvoljeno im je da se odvoje. Na kraju bilo bi ti bolje kao Englezu da se bavis svojim problemima u UK jer izgleda da ce uskoro referendum u Skotskoj. Pozdrav

Proka

pre 12 godina

E dosta mi je vise uslovljavanja. Napravite od Srbije veliku bescarinsku zonu, smanjite poreze i akcize, privucite sve investitore kod nas koji bi da proizvode na granicama EU! Pa ce da nas mole da dodjemo u EU!

Erazmo

pre 12 godina

Ok Djukanovicev koncept defunkcionalizacije je bio prihvacen za vreme Milosevica. Mogu da razumem niihove interese u to vreme. Mada ne mogu da podrzim rastakanje takve drzave. Ali G- dine Esdaun sto to niste zaustavili kad je Milosevic otisao?!!! Mozda uproscavam i voleo bi da me neko uveri u suprotno ali mislim da je Esdaun model hipokrizicnog politicara koji sprovodi duple standarde. Po njegovoj logici, ako je dosledan, Dodik nine separatista nego finibpoliticar sa jasno definisanim politickim interesima. Licno ne smatram da je Dodik moderni evropski politicar ali ni Djukanovic to nije. Vaznije, doslednost bi ucinila Esdauna autoritetom. Jos vaznije, Srbi u Bosni imaju pravu na samoopredeljenje i to bi trebalo da bude nas nacionalni interes koji bi bio dostignut normalnim politickim sredstvima.

Mozzart

pre 12 godina

EU treba usloviti Srbiju? Opet Srbiju? Dokle bre više, fašisti Evropski? Idite u ... Dabogda se RS otcepila od te veštačke tvorevine, pa makar mi nikad ne ušli u tu nakaznu tvorevinu, nazvanu EU!

Zozo

pre 12 godina

Po izjavama Ešdauna Milo je bio separatista koji je SCG učinio nefunkcionalnom pa se zbog toga raspala. Pa zašto tada Pedi nije preporučio da EU nešto preduzme prema Milu Đukanoviću da ga spreči u njegovoj nameri. Naprotiv, zdušno su se zalagali da se ta zajednica što pre raspadne a sad treba sprečiti Dodika da isto to učini. Kakvo licemerje.

men

pre 12 godina

Kako je odvratan ovaj Pedi. On i dalje izgleda smatra da je ovo 17 vek kada su Englezi svima nametali svoju volju i nametali države koje će služiti prvo njihovim lopovskim interesima. Zbog ovakvih Pedija većina čovečanstva mrzi Engleze. Ne mogu da verujem da se u Evropi čuje nešto ovako.
Bosna će opstati onoliko koliko odgovara svakom narodu tamo i svi se pitaju. Nametanje je gubljenje vremena a i košta puno novaca. Jedino što je uspeo da uradi Pedi je da nam još više ogadi Bosnu kao jedan neuspeo eksperiment i zaostalo kopile rata. A usput i da V. Britaniju u našim očima smesti tamo gde i većina drugih zemalja medjunarodne zajednice.

UrkeGP

pre 12 godina

Gospodine Esdaun vi pricate o sopstvenom neuspehu a ne o neuspehu Bosne i njenih politicara. Ti kojima se obracate za pomoc su u susednoj Srbiji napravili i podrzali otcepljenje jednog naroda i dela teritorije a u Bosni bi eto da to ide u drugom smeru. E pa sad vi i ti na koje se pozivajte uzivajte u rezultatima vase "vladavine". Ali nicija nije do zore gorela gospodine Esdaun pa nece ni vasa.

Gandalf

pre 12 godina

A da uslov ulaska Srbije u EU bude ostanak Skotske u UK ? Mozda bi tako bilo najpravednije. BiH se raspala pre 20 godina jer ste nas nahuskali kako bi izvukli profit iz sukoba a potom narod zombirate 20 godina kao da nista nije bilo. Pustite narod da zivi vec jednom.

uslovljen

pre 12 godina

"... nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uslovljen ..."

Da, resenje je beskonacno uslovljavanje Srbije... Izgleda da se svi problemi mogu resiti samo nasim uslovljavanjem, nista vise od toga nije potrebno... Ma sta reci...

Mislite o tome!

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran

Nece bit' tako Meho. Slabi ste za bilo kakvo raskusuravanje i pre ce Federacija da se usitni sa trecim entitetom nego RS da nestane.

sisanje vesla

pre 12 godina

@ Meho tuzlak jaran

Srbi su u Bih konstitutivni narod i cine 32.5 % populacije i imaju svoj entitet dok Bosnjaci u Srbiji cine 1,3 % populacije , nisu konstitutivan narod nego nacionalna manjina u rangu Egipcana i nemaju nikakav entitet a cak ni u Sandzaku ne predstavljaju vecinsko stanovistvo. Ustvari jesu Vecina od 55% u "Sandzaku" ali je taj njihov "Sandzak od Kraljeva preko Pazara pa do Bijelog Polja i Plava u Cg.

Nik

pre 12 godina

Hajde sve da 'progutamo' od ove moralne gromade i politikanta(lol)... ali:

"Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."

Ne znam samo kako ce mu to ove nase 'demokrate' i neo-liberali oprostiti!? :)

doktor

pre 12 godina

Niste se bunili 2006. protiv separatista opšte prakse, a sad udarate packe drugom koji je tek na specijalizaciji...
I kako sad čovek pored toliko 'doktora' da ostane zdrav?

mlekadzija

pre 12 godina

Proplai politican smenjeni gubernator Bosne i Hercegovine se opet javlja nicim izazvan... Mozda mu je zafalilo para se javlja da je voljjan da mao opet sredi situaciju u BiH... Pedi Pedi nista nisi naucio a nije ni cudo, to je visoka skola bosanskih marifetluka o kojoj ti mozes samo da sanjas... BiH ce se srecom raspasti na dva(tri) dela a likovi kao ti vise nece se mesati i pogorsavati situaciju...

Dragoslav

pre 12 godina

Pa, šta uopšte očekuju od strana koje su ratovali? Da sve zaboravimo kao posle hipnoze?
Ne treba zaboraviti ni to da Dodik uživa povjerenje većine gradjana RS. Gradjanima RS i Dodiku su bitniji RS, nego BiH i EU. Zato pustite nas da idemo u pravcu u kome hoćemo, a ti Didi idi znaš već gdje.

veterinarBG

pre 12 godina

Meho Tuzlak, jaran, 22. januar 2012 14:02)
Dzaba pretis ,jarane,svima je dosta rata,sem tebi i slicnima,a i zbog takvih ce se raspasti Bosna.A sto se tice teritorije,zali se Aliji i Klintonu..

miša wolf

pre 12 godina

Gospodo, strani političari i "diplomate"! Bosna je moja zemlja i za vreme svog zemaljskog veka, delim njenu sudbinu. Nastojim da imam kritičku distancu i prema domaćim političarima, da omogućim svom sopstvenom rasuđivanju da dela. Vi ste, skupa sa domaćim lošim momcima, i takvim iz bližeg okruženja, pravili Bosnu zemljom krvi i suza. Debelo ste odgovorni da seme zla koje je u istoriji ove nesrećne zemlje, ponovo iznikne. Bosna je danas zemlja grobova, osakaćenih i duševno povređenih ljudi, komšija, prijatelja, bračnih partnera i dece, koji su se razišli. Jaz se produbljuje. Posebna je priča što je narod sve siromašniji i regredira, a šačica bogatuna dominira celokupnim životom zemlje i bezdušno gazduje.
To je Bosna sada. I???
Hoćete da od nje pravite savremenu državu EU.
Pri tom ćete sami da svoje bankovne račune - milujete.
Zemljo Bosno - otvori se!
(I otvorila si se. Tvoj narod iz tebe beži, a voli te...).

čika Velja

pre 12 godina

u "nekom" momentu raspada YU odlučeno je da sva pitanja budu rešena na štetu Srbije. Svi to ovde znamo i osećamo, čak i LDP. Ma koliko bilo grešaka na ovoj strani, i zanemarujući one na drugoj, jednostavno je nemoguće na taj način obaviti kompletan posao, ma koliko bili jači oni koji to sprovode. jednostavno, ni naj slabijeg igrača ipak ne možeš baš potpuno otpisati - kad-tad će stvar pući. oni i dalje misle da treba ići tim putem, ne znaju za drugi .. a koliko manje problema bi svi imali da su samo malo realnije postavili stvari, što se niko od strana u raspadu ne bi mogao ni pravno ni moralno buniti. ovako sve deluje veštački, a da oni to nikako ne žele da vide, već pošto-poto hoće silom da uteraju.
sećam se jedne Levis reklame 90tih u kojoj neko skoro debilno dete ukucava kocku u rupu trouglastog oblika. nigde ne mogu da nađem tu reklamu!

ko drugome jamu...

pre 12 godina

U jednom momentu Ujedinjeno Kraljvstvo ce se raspasti. Kada nezadovoljstvo postane preveliko Skotska ce se odvojiti na referendumu a ubrzo zatim i Severna Irska ce se vratiti pod okrilje Republike Irske.
Engleska,kao zemlja demokratije,sa velikim politicarima kao sto je gosn. Esdaun ce to prihvatiti sa odobravanjem i bez protivljenja i prva ce priznati njihovu nezavisnost i uspostaviti normalne SUSEDSKE odnose sa novonastalim republikama.

isandic

pre 12 godina

Da nije bilo "mirotvoraca" poput ovog coveka, ni bivsa Juga se ne bi raspala! Tako da ih sve treba sto pre najuriti kao "persone non grata" s prostora bivse nam drzave, pa nek savetuju svoje kako da odrze vestacku tvorevinu zvanu Ujedinjeno kraljevstvo. HIT THE ROAD JACK AND DON'T YOU COME BACK NO MORE