Četvrtak, 19.01.2012.

08:32

Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Izvor: B92

Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

COMI

pre 1 godinu

Kao vlasnik automobila hyundai i40 mogu reci samo jedno a to je svaka cast koreancima.A sto se tice konkurencije bmw audi i sl.neka se zamisle...pozdrav

Dejan

pre 11 godina

Za deset dana cu moci i da uzivam u istom posto postajem ponosni vlasnik i40. Na probnoj voznji se pokazao odlicno i posto sam ga testirao cetiri sata po jakoj kisi siguran sam u dve stvari a to da ima odlicne brisace i jos bolju klimu. Dizel motor mi je mnogo bolja varijanta nego benzinac posto sam probao i jedan i drugi.

Filip

pre 12 godina

Realno mislim da je Hyundai stvarno napravio veliki iskorak sa ovim modelom. Meni se licno dopada i dizajn spoljasnjosti kao i unutrasnjost vozila. Pritom vec zadnjih nekoliko godina u Nemackoj veoma hvale Hyundai automobile sto se tice pouzdanosti i kvaliteta izrade... Medjutim cena za auto u full opremi od 34000(ukljucujuci automatik menjac i metallic boju) mislim da je bezobrazno mnogo imajuci u vidu da za taj novac dobijate 1.7 CRDi motor od samo 136 KS... Dovoljno je reci da za toliko para imate novu Insigniu u fullu, a da tek ne pricam kakav se polovan-nov auto sa malom kilometrazom moze kupiti za taj novac. U vreme ovakve krize tesko da ce se i40 probiti na trziste sa ovom cenom...

comi

pre 12 godina

Pocinjem da se nerviram kad prepoznajem konzolu od fieste, volan od honde , farove sa led audi smekom, ili pokretna vratanca na pregradi do menjaca , nemacki fazon i to ne jer mi plagijat smeta, nego sto ga mi, svojom kupovinom , sponzorisemo. \cela planeta se pretvara u bezlicnu kupovinu..\neka vozi ko voli

Ja odvec sam star

pre 12 godina

Ma 'ajte molim vas... to su automobili za siromasne i ne nude ama bas nikakve performanse ni estetiku. Samo onaj ko nije sjeo u BMW, MB, Audi i slicne limuzine, moze na sva usta da hvali ove ruzne igracke na cetiri tocka. Japanci su pouzdani i njihovi luksuzni modeli mogu da pridju relativno blizu Nijemcima ali sumnjam da ce ih ikada preteci. Korejanci su tu daleko ispod.

Bandit

pre 12 godina

Evo bas sada sam gledao ovu novu seriju 3 karavan, i mogu reci, REALNO, da je ovaj Hyundai 2x lepsi nego BMW. Stvarno je lep auto. Po meni, mozda je enterijer mogao manje da bude u stilu mocnih rendzera, ali dobro, ukusi su razliciti. Veliki iskorak za Hyundai. Mozda su malkice preterali sa cenom. :)

Nikola

pre 12 godina

Autor clanka se bas potrudio, dok sam citao imao sam osecaj da opisuje svemirski brod, a dovoljna je jedna rec Koreja. Znate li nekog ko bi kupio polovnog koreanca? Ne. To znaci, vozis ga do raspadanja, a to je ipak bitan element prilikom kupovine novog vozila.

Nemanja

pre 12 godina

@(koreja, 20. januar 2012 17:04)
LAnos je odlican auto, ja sam ga vozio i to 1.6 sa 106 ks koji je redak kod nas, koji ima i odlicne performanse. Korejci napreduju ogromnim koracima, ne nude performanse kao BMW, udobnost kao Peugeot, dizajn kao Alfa (mada je sa novom generacijom to vec diskutabilno), pouzdanost kao Toyota, kvalitet kao Mercedes, ali oni imaju od svega toga po malo.
Ovaj novi i40 stvarno lepo izgleda, deluje kvalitetno unutra, i ima odlicnu ponudu prostora. Stvarno je dobar a nudi i povoljan odnos cena-kvalitet uz sedmogodisnju garanciju, sto bi meni, kao vozacu koji godisnje predje oko 15000 km, trajalo oko 6,5 god. stvarno obezbedilo miran san. Ne krade se, cena polovnih ce rasti, jer mora da prati kvalitet. Nikada necu razumeti ljude kojima je marka bitnija od sustine, i koji bi pre uzeli polovan Mercedes sa 200000 km nego nov Hyundai a pri tom jedva skupe pare za isti. Mercedes kupi ako imas puno love, ako si toliko uspesan i zivotu, a za vecinu normalnih, porodicnih ljudi, ovo je sasvim dovoljno. Da su Srbi u celom svetu, Hyundai se ne bi ni prodavao, ovako da obavestim ljubitelje nemaca da su oni u vrhu najprodavanijih proizvodjaca i da im prodaja konstantno raste, a ne bi ljudi bili bidale i kupovali to bez razloga.

koreja

pre 12 godina

kupim lanosa iz 2000. god. Mnogi su me ismevali kako je to smece od auta, kako nema delova i sto drugih razloga, pricali mi da kupim golfa 3, neki audi, pasat iz '92 za te pare ali naravno ja sve u zivotu radim kontra od drugih i do sad sam malo puta pogresio.
Jos uvek vozim lanosa bez korozije, ikakvih vecih ulaganja(samo set kvacila 100eur orginal)presao 200000 i uz redovan servis (2000 dinara)
MISLIM DA MI JE SLEDECI NOV AUTO KIA ILI hyudai, a zaludjenici nek voze razdrndane pasate, bmw i audije sa pola miliona u tockovima!

nemac

pre 12 godina

"Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama."
Radovane, a i za sve neinformisane ljubitelje automobila koji se kunu u korejske automobile marke hyundai, kia... i pritom ih uporedjuju sa nemackim automobilima,jedna informacija koju mozete proveriti na google-u. Komentari tipa, da je ovaj dizajn automobila prevazisao nemacki dizajn nema smisla, ako se uzme u obzir da je recimo ovaj model i40 dizajnirao bas nemac Thomas Burkle, koji je ranije radio u BMW-u, a glavni dizajner kia automobila je recimo Peter Schreyer, bivsi radnik VW...toliko o tome!! Pozz :)

Зоран

pre 12 godina

(iAuto, 19. januar 2012 21:23) и ја сам у САД и потпунио се слажем са догађајима око продаје кола. Кореанци само шибају.
И свако ће пре да купи Киу, него нов Мерцедес Ц класе, који је слаб за ове прилике, скуп за одржавање, а и скуп. Мерцедес Е класе, нов, можда и узму, али треба дати минимум 50.000 долара. То је већ драстична разлика. И купујe се јер не жалиш бар 20.000 више за удобност, ситне детаље и марку. Зато мерцедеса врло слабо, чак и било којих евроспких кола, али кореанци можда и боље пролазе него Тојота у слично време.

Bane NS

pre 12 godina

Pročitah sve komentare i shvatih da zapravo ništa novo neću reći što drugi već nisu zapazili.

Slažem se sa većinom zaista revolucionaran pomak, ali ja neću reći u dizajnu ili tehnologiji, već u samom konceptu proizvodnje, gledajući ove slike što enterijera što eksterijera, do svakog detalja, nigde nisam mogao da primetim nešto što mi ne prija oku a što je za moj ukus često bio slučaj sa automobilima iz Koreje pa čak i Japana. Nekako prilagodili su se toj Evropskoj školi pravljenja automobila i samim tim postali ozbiljna konkurencija Evropskim proizvođačima. Kako će se to odraziti na druga tržišta po pitanju prodaje koja nemaju takav ukus ne znam, možda je to i neka strategija tipa ako zadovolje zahtevno tržište samo mogu još bolje proći i na ne zahtevnom.

Kako će na ovaj dizajn uticati vreme zaista ne znam, ali sada deluje prilično lepo i za moj ukus skladno. Sada ću nešto prokomentarisati vezano za karoseriju, čime duboko zalazim u polje koje jako slabo poznajem, tako da rizikujem da lupim glupost pa me slobodno ispravite ako grešim, ali ja mislim da generalno "Azijati" ne koriste cinkovanje limarije kao antikorozivnu zaštitu već primenjuju tehnologiju tzv. katodne zaštite.....kažem ne znam, možda grešim.

Međutim ovo meni svakako ne bi bio predmet racionalne kupovine. Cena je previsoka, a i sam zaključak testa je bio da se Hyundai dosta popravio, da je niz nekih svojih greškica iz prošlosti ispravio, da je dosta sazreo kao proizvođač ali da i dalje postoje iskustveni propusti koji se kod starijih konkurenata odavno ne sreću, tako da cena od (sa metalik bojom) cca 25.450 evra zaista nije faktor po kome bi izbor kupca pao baš na ovaj auto uprkos svim njegovim kvalitetima. Tu je naravno još uvek problem kako će tržište ceniti ovaj automobil kao polovan i koliko će se izgubiti samo na tome (ja sam Mazdu 6 koju sam platio 21.500 evra posle pet i po godina prodao za 6.500 evra i to opet samo zahvaljujući tome što sam je prodao rođenom bratu jako dobrog druga koji je znao šta kupuje inače tržište mi nije davalo više 5.500 evra za nju), opet pozitivna stvar u celoj prici može biti sedmogodišnja garancija, jer ako se odlučite na prodaju nakon 5 godina i dalje možete biti konkurentni jer praktično prodajete auto sa dvogodošnjom garancijom za novog kupca. Faktor krađe opet u ovom slučaju je na njegovoj strani ali taj faktor opet zadovoljavaju manje više svi automobili koji nisu Nemački i koji nisu masovno pokupovani iz uvoza ovde kod nas poput Laguna, Megana, Punta i sl, ali ovo opet važi samo za polovna kola zbog delova, jer dok su novi na tržištu i ne preterano zastupljeni nisu interesantni. Dostupnost delova, cene delova i održavanja, pogotovo u ovlašćenim servisima tokom dugogodišnje garancije opet mogu biti presudan faktor i tako dalje. Opet najači motor u ponudi je 1.7, motor za koji bi ja rekao "nit je mačka nit je o'ro", prelazi zapreminu od 1.6 tako da je u cenovnom rangu troškova registracije kao za 2.0 a opet uz svo poštovanje i obrtnog momenta i broja konjskih snaga koji ovaj motor isporučuje ipak, što se i u tekstu navodi, zbog svoje zapremine po nekada ostane "bez daha". Sa 1.6 ili 1.5 motorom imate taj problem ali je to već stvar kompromisa u skladu sa potrebama, tipa spremni ste na to zarad povoljnije registracije ili održavanja, a ovde stvarno ne znam šta je kompenzacija za tu zapreminu, možda potrošnja, ali šta se može uštedeti na 300 kubika. Ponavljam, kapa dole Hyundajiu, ne sumljam da će u narednih 10 godina biti među vodećim proizvođačima (ako već i nije) ali ja bih opet bar u ovom trenutku za 25.000 evra birao ili Insigniju ili Škodu Suerb.

upućeni

pre 12 godina

@bane & @milan

evo malo podataka iz prakse ...

vozim mazdu 6 sa MZR CD 2,2 motorom i 129KS/340Nm

potrošnja koju sam iskusio za 7.000 Km koliko je kod mene je skoro ista kao i kod ovog i40 stim da su težine automobila takođe slične . Moj motor retko prelazi 2,500 rpm čak i na autoputu pri brzinama koje su već prohibicijske ...

Hyundai je pre ovog 1.7 crdi motora imao 1.6 crdi sa dve izvedbe ...jedna verzija je imala 90 KS i pokazala se odlično (mala potrošnja/solidne performanse i velika pouzdanost) ....druga verzija sa Variaabilnom Geometrijom Turbine je imala 115KS , takođe je imala odlične performanse i potrošnju ali je zabeleženo dosta kvarova turbine pa je jedno vreme uvoznik i prestao da ga nudi ...

Ovaj motor 1.7 crdi izgleda na papiru sjajno ...mali potrošač uz pristojne performanse , ali pouzdanost tek treba da D O K A Ž E !

Kad tu fazu uspešno preskoči ja ću ga uzeti u razmatranje ...do tada mislim da Hyundai ima u svom arsenalu odličan 2.0 crdi motor snage 140KS koji savršeno odgovara misiji i40 i uopšte mi nije jasna stidljivost Hyundai stratega da ga zaobiđu ...

Downsizing je dug i skup put povratka na pouzdane velike motore ...

Pozzzz svima !

Vozač i30 + Ceed SW

pre 12 godina

Privatno posedujem i30 a vozim i službeni Ceed SW. Ovaj drugi je sa motorom CRDi 115ks. Mogu reći da oba automobila nude jako puno sa uložen novac, svakako više nego bilo koji vodeći evropski brend. Očigledno je da još uvek ima puno otpora među našim ljudim koji žive u prošlosti i ne mogu da prihvate da korejski proizvođači grabe krupnim koracima napred a ostali uglavnom tapkaju u mestu, sa malim izuzecima. Sada im ovaj novi i40 još više smeta jer je veoma kvalitetan, veliki auto koji počinje da ugrožava premijum brendove u srednjoj klasi. Smešni su komentari u stilu "auto za Topaloviće" samo zato što je konkretan automobil u crnoj boji i sa osrednjom opremom. Trebalo bi da pogledaju kako izgleda isti auto u boljem paketu sa 17" ili 18" alu felnama i boljim enterijerom i u nekoj drugoj svetlijoj boji... pa neka onda uporede dizajn sa konkurencijom. Što se tiče male kubikaže motora testiranog automobila, očigledan je globalni trend smanjivanja kubikaže i kod benzinskih i dizel motora. Verujem da će naknadno biti dodata i dizel varijanta 2.0, jer Hyundai grupa ga poseduje. I slažem se, vreme će pokazati svoje: kakav je kvalitet na duži rok, kakve će biti cene polovnih Hyundai i Kia automobila...

bane

pre 12 godina

@(Milan, 19. januar 2012 18:02)
Odakle mi to? Hajde pre svega, Milane, da kulturno komuniciramo, pitanje u ovoj formi u kojoj si ga postavio deluje agresivno. Nema razloga za to.

Odakle mi to? Pa, postoje pojave koje se zovu razvoj i napredak. One su proizvod velikog broja radnih sati, truda, pritiska sefova i razmisljanja inzenjera.

Ako pogledamo karakteristike motora koji su se ugradjivali u automobile pre 20 pa pre 15 godina, mozemo napraviti paralelu i konstatovati odnos izmedju smanjenja zapremine, povecanja snage, povecanje obrtnog momenta i smanjenja potrosnje goriva na danasnjim motorima. Da li je moguce da su i upotrebljeni materijali takodje faktor u prevazilazenju problema koji navodis?

Ja ne znam, pokusavam da saznam to ovde. Znam da pogresna perspektiva iz koje posmatramo odredjeni problem moze da dovede do pogresnih zakljucaka, odnosno do stvaranja predrasuda. Potrebna je snaga velikog coveka da bismo mogli da shvatimo, da promenimo i da prihvatimo navedene faktore kada nismo u pravu.

Zelim svima prijatan ovaj kisni dan :)

Lala made in W.Ger

pre 12 godina

@Georg
Pravi Nemac nece da kupi inostrano vozilo iz principa, a i imajuci njihov standard i izbor domacih automobila pitanje je i zasto bi...
c

iAuto

pre 12 godina

Preterase ga sa tim iskrivljenim linijama na tom i40 vagonu. To prevazilazi i ukus Topalovica. Gde je tu suptilnost stila? Verovatno dobar auto, ali ga dizajn ojadio.

Ne znam kako je u Nemackoj i kakve polovnjake Mercedese i BMW tamo kupuju, ali ovde u Americi svaki drugi auto na ulici je Hyundai ili Kia. I sad samo da mi neko kaze kako Nemci vise zaradjuju od ovih u USA ili Kanadi pa cu da poverujem da se luxuzni tako nonsalantno voze po Minhenu. Mozda, ali taj Merdza polovan kosta duplo manje no ovaj novi Hyundai. A nov auto, je nov auto.

Genije

pre 12 godina

Ovaj auto je test da li našminkan auto bez pocinkovane karoserije i sa previše izloženim podvozjem može da se prodaje kao da je premium segment. Nadam se da će ga u ime kvaliteta i trajnosti automobila u budućnosti, tržište odbaciti. Svaka čast za ekonomičnost motora, ali ne može da vredi više od qasha 1.6 dci ili Honde Accord karavan ili sličnih Fordova, Renaulta, Peugeota....

Radovan

pre 12 godina

- Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama.

- Daleki istok pruža više za naše pare. Za manje para, kod njih se dobije dosta. Kod evropljana je to za više para.

- Zahvaljujem se Koreji što su "podigli" garantne rokove evropskim proizvođačima.

- Kada jednom dođe kvalitet, onda i okolina digne kvalitet.

accord

pre 12 godina

Citam komentare i vidim da vecina kritikuje... Pustimo sud vremena da ucini svoje! Setimo se samo dosadasnje prodaje hyundai modela!

Georg

pre 12 godina

@(bane, 19. januar 2012 09:19)

Simpaticne su mi Dacie, ali zaista ne znam gde ih vidjate u Nemackoj.Tu i tamo, ali zaista neznatan broj. I KIA, Hyndai... i drugi jos puno moraju uciti da budu ravnopravni sa ostalima.

P.S. Radim u uredu za registrovanje vozila.

Milan

pre 12 godina

bane@ Odkud ti to: manji motor, manji potrosac? Manji motori su VISE optereceni, pogotovo u velikom i teskom autu, pa samim tim i vise trose. To pitaj bilo kog ozbiljnijeg pravog auto novinara i profesionalnog vozaca i isto ce ti reci. Neozbiljno je da ovakav model nema kao opciju neki jaci 2.0 dizel motor, kao sto sva konkurencija nudi, bez obzira da li ima 140, 163 ili 205ks. Mali motori (mislim na dizel) imaju i kraci vek trajanja jer se iz njih pokusava postici obrtni moment i snaga kao iz vecih 2.0 ili 2.2 sto automatski vremenom dovodi do cestih odlazaka kod majstora, svidelo se ovo nekom ili ne, ali to su cinjenice.
Ne znam zasto i Elantra nema ovako lep enterijer kao I40, vec je sva osakacena i siromasna? Pocev od instrument table sa onim buljavim ocima oko obrtomera i brzinomera, pa do kamenog prcastog ili ti "otsecenog" gremena koji razdvaja vozaca i suvozaca. kod I40 modela je enterijer znatno ekskluzivniji i "mocniji" nego u Elantri.

poznavalac

pre 12 godina

Prelep je. Izgleda da su nemci i francuzi konacno dobili konkurenciju. Vrlo verovatno najkompletniji automobil koji se pojavio u poslednjih 3-4 godine.

dzigi

pre 12 godina

Možda je cena ista ili veća nego kod konkurenata ali treba gledati širu sliku. Jeste da je se mogu kupiti neki 2.0 ili 2.2 modeli - ali to im nije prednost (iako "zvuči" ozbiljnije) jer je skuplja registracija. I imaju 2-3x manju garanciju. I nemaju toliko razvijenu servisnu mrežu (Mazda npr.). I više se kradu (ergo skuplje kasko).
Dakle, sve ima svoje, a ne sumnjam ni najmanje da je Hyundai mislio i na te "sitnice".

bane

pre 12 godina

@Primera
Mozda se nismo razumeli. Napisah glavom i novcanikom, dakle, bez iskljucivosti. To znaci manji motor, manji potrosac, manje gume, manji porez, servisna mreza, garancija, manje novca... Kada zaista kupujes auto, sve su to faktori koje treba da razmotris. Mazda je fenomenalan auto, prelep. Mozda gresim, ne branim ja nesto vatreno svoje stavove ovde :)

Za drugog komentatrora / turistu> Nisam rekao da svi voze daciju i korejce nego da su poceli da prihvataju navedene brendove i da ih mozete primetiti ako putujete cesto. Nije ih sramota da imaju takve automobile kao sto se ovde pise da jeste.

POzdrav svima!

Marko

pre 12 godina

Dobar, ali ne verujem da je bolji od Mazde 6 karavan od koje je skuplji ako se ne varam, ili od Avensisa, a stize i novi Mondeo za slicnu cenu... Jedno je sigurno, Hyundai/Kia su sada ozbiljni proizvodjaci automobila srednje klase.


P.S. Da li novi Hyundai modeli imaju pocinkovanu karoseriju?

Nordschliefe

pre 12 godina

@dejan

Zavisi koliko je nekome izgled automobila bitan, takve felne i stavlja.
Ja sam vozio BMW serije 1 sa serijskim 17-icama a gledao sam da kupim 18-ice. (Felna 18-ica - 450 EUR komad; run flat guma Bridgestone blizzak 280 EUR komad).

A reč je o malom autu.

Vozio sam ga po beogradskim rupama prethodne dve godine, šta ću, ne bih sebi dozvolio felne manjeg prečnika.

Ako vam je izgled automobila bitan, montirajte adekvatne felne od lakih legura(po mogućstvu originalne ili od renomiranog proizvođača).

Ako vam izgled nije bitan, stavite obične male čelične i baš vas briga.

Što se cene guma i felni tiče, u odnosu na primanje nekoga ko može da priušti auto od 25k eur i više, to je najmanji problem.

dejan

pre 12 godina

auto koji je prošle godine dobio nagradu za šasiju i kojeg pravi farbika koja se najviše razvila u poslednjih par godina, izgleda prelepo, kao i elentra. slažem se da bi točkovi trebali biti veći, ali i tu ima objašnjenja, logike.. manjim točkovima se smanjuje potrošnja goriva i radijus zaokreta. ko je kupovao gume tih veličina znaće i da je razlika u ceni 16-tice i 17-tice drastična. ozbiljni proizvođači vode računa i o tome, pogotovo kada prodaju automobile u ovam regionu i u aktuelnoj ekonomskoj krizi. komentar o tome da ne bi bio dovoljno brz i žustar na nemačkim i italijanksim auto putevima mislim da nije na mestu. u nedavnom testu A3 1,6 tdi od 105ks je toliko hvaljen,(prestiglo vas je 3 automobila za nekoliko dana vožnje) a vozili ste ga baš na nemačkom auto putu. budite realni i ne sudite u nešto što niste probali ili vozili.

Mirko nemirko

pre 12 godina

Stvar ukusa i potreba ali, ne volim ova "karavan-MPV-polukombi-malo para za puno lima" vozila.

Nemam petoro dece, dve vikendice, tri psa, ne idem u lov, gepek mi je uvek prazan (doduše imam grebalicu za led i prvu pomoć), na letovanje idem bez nošenja naduvanog dušeka u gepeku i paradajza, nemam nikoga po selima u Srbiji pa da prevozim ajvar, paprike i ostale "bio špajz" namirnice, po Evropi ne putujem previše kolima a potrošnja mi nije presudna.

Što se tiče I40, ovaj agresivniji i nazovi trendy dizajn teže odoleva vremenu nego npr direktan konkurent Škoda Superb karavan.
Smatram da će ovaj Hyundai izgledati "sveže" godinu, dve a posle toga će se ljudi zasititi.

Stvar kod Superba karavan i "nemačkog" dizajna koji je uvek odmeren, nikad atraktivan, je da dobro stari, bolje podnosi vreme. Superb karavan je bio pristojnog dizajna i kad se pojavio pre par godina a takav je i danas (Superb sedan, sa druge strane je jednostavno - ružan).

Ko nije siguran šta treba da predstavlja lep auto i da li karavan može biti lep (po meni nikada) neka se osvrne na istoriju auto dizajna u Italiji i Britaniji.

Primera

pre 12 godina

@Bane Ček ček malo. Kako to niža cena od konkurencije, na to si mislio kad si napisao da se treba voditi navcanikom kad se kupuje auto .A ko pored istog ima i glavu pogledace sta ima slavna konkurencija da ponudi. Ovaj auto se u evro (24990e) gadja sa Mazdom 6 2,2tdi 163ks nivo opreme GTA!!! Bez daljeg komentara.

ralf

pre 12 godina

Kao vlasnik i30 crdi imam samo reči hvale za vozila Hyundai. Ovaj model nisam vozio ali sam ga detaljno pregledao i u odnosu na i30 je zaista klasa iznad.
Očigledno je da Koreanci znaju ko im je konkurencija i potrudili su se da kupcima ponude ono što im treba i šta žele. Rezultat je dobar, a kako će prodaja ići, videćemo.
Ono što meni kao vlasniku smeta je cena novog i40. Koliko god je i30 dobar, još je više pogođena prava cena za njega, čak i na našem tržištu. Zato je prodaja bila jako dobra. Ovde ne želim da komentarišem zašto je taj isti automobil prilično jeftiniji u Sloveniji ili Austriji.
Kod i40 cena je, uličnim žargonom, otišla u nebo, tj mislim da su se malo zaigrali. Daleko od toga da mislim da je auto loš ili da to ne vredi tolike novce, već samo mislim da se za dati novac može kupiti prilično toga kod konkrencije. Kada se na to doda i prilična uzdržanost prema proizvođačima koji nemaju dugogodišnji staž, problem može biti prilično slaba prodaja.
Bilo bi jako interesantno videti poređenje cena ovog automobila sa konkurencijom u klasi, ali u Evropi. Mi smo malo tržište i broj prodatih automobila ovog modela će biti mali, kao i inače u ovoj klasi.
Šteta što će ovakvi, ali i mnogi drugi automobili ove (ali nažalost i nižih klasa) biti nedostupni za bilo šta više od gledanja.

Goran B.

pre 12 godina

@bane

ne bih se složio sa Vama da se u Nemačkoj vozi dosta Hyundai-a i Dacia.
Putujem tamo-vamo turistički, ne šalje me poslodavac. U decembru sam bio da obiđem christmas market u Minhenu i ostao zapanjen kategorijom automobila koja se voze u tom gradu, poslednji modeli Porsche-a, BMW-a, Merc-a i sl.
Minhen jeste sedište velikih kompanija, ali verujte, Toyotu je teško uočiti (barem u centru).

U Engleskoj je pre dve godine BMW serije 3 bio prodavaniji od Forda Mondeo, to samo govori o finansijskoj moći stanovništa, visokoj kulturi i obaveštenosti u automobilskoj sferi.

Jer zašto bi neko sebi dozvolio da vozi Hyundai ako može da priušti bez problema C klasu? Takvih nema.

Najrazvijenija Evropska tržišta tipa Nemačka, Francuska, Britanija, Italija (ujedno i automobilski najpismenija i sa dugom auto tradicijom) i dalje imaju veliki otpor za vozila tipa Kia, Hyundai, Dacia i u poslednje vreme kineske proizvođače. Ima tu i nacionalnog lobiranja ali je dosta do toga koliko kupac poznaje automobile i koliko može da ih plati.

dule

pre 12 godina

Nažalost izgleda mi kao mrtvački karavan! Ali šta se ja brinem kada si ga ne mogu priuštiti, najavljena cijena za HR je nekih 30 000 Eura.

Dusan

pre 12 godina

Auto je perfektan ali je dizajn spolja neoriginalan (insignia) a unutra centralni stub instrument table nrzgrapan... takodje i20 je ista corsa

radnik

pre 12 godina

kada sam ovaj auto prvi put ugledao, iz daljine sam pomislio da je to novi model honde, jer hondin karavan ima tako izduženu siluetu i deluje još duži nego što zapravo jeste.
na stranu to što je u sadašnje vreme teško napraviti originalnu karoseriju (a i zakoni aerodinamike ne opraštaju), jedino to što je gledano sa boka zaista teško oteti se utisku da je hjundai samo obradio hondin karavan. svi moji drugi utisci o ovom vozilu su fantastični. izgleda jako jako moderno, kao da jedva čeka da ga izvezete na put i krenete s porodicom na letovanje (ili zimovanje, ko šta voli).
ja sam nekako oduvek bio orijentisan na evropske proizvodjače vozila, ali ako ovaj auto nije ozbiljna konkurencija - koji"neevropljanin" jeste?

bane

pre 12 godina

Potpuno ste u pravu. Hyundai sada zasluzuje da izadje na crtu sa svima, ne da stalno pricamo o njemu kako je napredak u odnosu na svoje stare modele. Hvala za detaljan prikaz i za priblizavanje modela ljudima jer ce mnogima pomoci da razbiju svoje predrasude. Hyundai i KIA rade i rade i trude se da prestugnu konkurenciju. Ovo je stavka na tom putu. Sledeca generacija zadace jaci udarac. Zbog svog posla putujem cesto u nemacku. oni ne da su prihvatili hyundai, nego su prihvatili i daciju. ljudi, treba se voditi glavom i novcanikom kada se kupuje auto, ne time kakav cete utisak ostaviti na komsiju i slucajne nepoznate prolaznike dok se vozite ulicom. sve najbolje.

bane

pre 12 godina

Potpuno ste u pravu. Hyundai sada zasluzuje da izadje na crtu sa svima, ne da stalno pricamo o njemu kako je napredak u odnosu na svoje stare modele. Hvala za detaljan prikaz i za priblizavanje modela ljudima jer ce mnogima pomoci da razbiju svoje predrasude. Hyundai i KIA rade i rade i trude se da prestugnu konkurenciju. Ovo je stavka na tom putu. Sledeca generacija zadace jaci udarac. Zbog svog posla putujem cesto u nemacku. oni ne da su prihvatili hyundai, nego su prihvatili i daciju. ljudi, treba se voditi glavom i novcanikom kada se kupuje auto, ne time kakav cete utisak ostaviti na komsiju i slucajne nepoznate prolaznike dok se vozite ulicom. sve najbolje.

Primera

pre 12 godina

@Bane Ček ček malo. Kako to niža cena od konkurencije, na to si mislio kad si napisao da se treba voditi navcanikom kad se kupuje auto .A ko pored istog ima i glavu pogledace sta ima slavna konkurencija da ponudi. Ovaj auto se u evro (24990e) gadja sa Mazdom 6 2,2tdi 163ks nivo opreme GTA!!! Bez daljeg komentara.

koreja

pre 12 godina

kupim lanosa iz 2000. god. Mnogi su me ismevali kako je to smece od auta, kako nema delova i sto drugih razloga, pricali mi da kupim golfa 3, neki audi, pasat iz '92 za te pare ali naravno ja sve u zivotu radim kontra od drugih i do sad sam malo puta pogresio.
Jos uvek vozim lanosa bez korozije, ikakvih vecih ulaganja(samo set kvacila 100eur orginal)presao 200000 i uz redovan servis (2000 dinara)
MISLIM DA MI JE SLEDECI NOV AUTO KIA ILI hyudai, a zaludjenici nek voze razdrndane pasate, bmw i audije sa pola miliona u tockovima!

ralf

pre 12 godina

Kao vlasnik i30 crdi imam samo reči hvale za vozila Hyundai. Ovaj model nisam vozio ali sam ga detaljno pregledao i u odnosu na i30 je zaista klasa iznad.
Očigledno je da Koreanci znaju ko im je konkurencija i potrudili su se da kupcima ponude ono što im treba i šta žele. Rezultat je dobar, a kako će prodaja ići, videćemo.
Ono što meni kao vlasniku smeta je cena novog i40. Koliko god je i30 dobar, još je više pogođena prava cena za njega, čak i na našem tržištu. Zato je prodaja bila jako dobra. Ovde ne želim da komentarišem zašto je taj isti automobil prilično jeftiniji u Sloveniji ili Austriji.
Kod i40 cena je, uličnim žargonom, otišla u nebo, tj mislim da su se malo zaigrali. Daleko od toga da mislim da je auto loš ili da to ne vredi tolike novce, već samo mislim da se za dati novac može kupiti prilično toga kod konkrencije. Kada se na to doda i prilična uzdržanost prema proizvođačima koji nemaju dugogodišnji staž, problem može biti prilično slaba prodaja.
Bilo bi jako interesantno videti poređenje cena ovog automobila sa konkurencijom u klasi, ali u Evropi. Mi smo malo tržište i broj prodatih automobila ovog modela će biti mali, kao i inače u ovoj klasi.
Šteta što će ovakvi, ali i mnogi drugi automobili ove (ali nažalost i nižih klasa) biti nedostupni za bilo šta više od gledanja.

Nemanja

pre 12 godina

@(koreja, 20. januar 2012 17:04)
LAnos je odlican auto, ja sam ga vozio i to 1.6 sa 106 ks koji je redak kod nas, koji ima i odlicne performanse. Korejci napreduju ogromnim koracima, ne nude performanse kao BMW, udobnost kao Peugeot, dizajn kao Alfa (mada je sa novom generacijom to vec diskutabilno), pouzdanost kao Toyota, kvalitet kao Mercedes, ali oni imaju od svega toga po malo.
Ovaj novi i40 stvarno lepo izgleda, deluje kvalitetno unutra, i ima odlicnu ponudu prostora. Stvarno je dobar a nudi i povoljan odnos cena-kvalitet uz sedmogodisnju garanciju, sto bi meni, kao vozacu koji godisnje predje oko 15000 km, trajalo oko 6,5 god. stvarno obezbedilo miran san. Ne krade se, cena polovnih ce rasti, jer mora da prati kvalitet. Nikada necu razumeti ljude kojima je marka bitnija od sustine, i koji bi pre uzeli polovan Mercedes sa 200000 km nego nov Hyundai a pri tom jedva skupe pare za isti. Mercedes kupi ako imas puno love, ako si toliko uspesan i zivotu, a za vecinu normalnih, porodicnih ljudi, ovo je sasvim dovoljno. Da su Srbi u celom svetu, Hyundai se ne bi ni prodavao, ovako da obavestim ljubitelje nemaca da su oni u vrhu najprodavanijih proizvodjaca i da im prodaja konstantno raste, a ne bi ljudi bili bidale i kupovali to bez razloga.

Radovan

pre 12 godina

- Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama.

- Daleki istok pruža više za naše pare. Za manje para, kod njih se dobije dosta. Kod evropljana je to za više para.

- Zahvaljujem se Koreji što su "podigli" garantne rokove evropskim proizvođačima.

- Kada jednom dođe kvalitet, onda i okolina digne kvalitet.

bane

pre 12 godina

@Primera
Mozda se nismo razumeli. Napisah glavom i novcanikom, dakle, bez iskljucivosti. To znaci manji motor, manji potrosac, manje gume, manji porez, servisna mreza, garancija, manje novca... Kada zaista kupujes auto, sve su to faktori koje treba da razmotris. Mazda je fenomenalan auto, prelep. Mozda gresim, ne branim ja nesto vatreno svoje stavove ovde :)

Za drugog komentatrora / turistu> Nisam rekao da svi voze daciju i korejce nego da su poceli da prihvataju navedene brendove i da ih mozete primetiti ako putujete cesto. Nije ih sramota da imaju takve automobile kao sto se ovde pise da jeste.

POzdrav svima!

radnik

pre 12 godina

kada sam ovaj auto prvi put ugledao, iz daljine sam pomislio da je to novi model honde, jer hondin karavan ima tako izduženu siluetu i deluje još duži nego što zapravo jeste.
na stranu to što je u sadašnje vreme teško napraviti originalnu karoseriju (a i zakoni aerodinamike ne opraštaju), jedino to što je gledano sa boka zaista teško oteti se utisku da je hjundai samo obradio hondin karavan. svi moji drugi utisci o ovom vozilu su fantastični. izgleda jako jako moderno, kao da jedva čeka da ga izvezete na put i krenete s porodicom na letovanje (ili zimovanje, ko šta voli).
ja sam nekako oduvek bio orijentisan na evropske proizvodjače vozila, ali ako ovaj auto nije ozbiljna konkurencija - koji"neevropljanin" jeste?

Marko

pre 12 godina

Dobar, ali ne verujem da je bolji od Mazde 6 karavan od koje je skuplji ako se ne varam, ili od Avensisa, a stize i novi Mondeo za slicnu cenu... Jedno je sigurno, Hyundai/Kia su sada ozbiljni proizvodjaci automobila srednje klase.


P.S. Da li novi Hyundai modeli imaju pocinkovanu karoseriju?

Goran B.

pre 12 godina

@bane

ne bih se složio sa Vama da se u Nemačkoj vozi dosta Hyundai-a i Dacia.
Putujem tamo-vamo turistički, ne šalje me poslodavac. U decembru sam bio da obiđem christmas market u Minhenu i ostao zapanjen kategorijom automobila koja se voze u tom gradu, poslednji modeli Porsche-a, BMW-a, Merc-a i sl.
Minhen jeste sedište velikih kompanija, ali verujte, Toyotu je teško uočiti (barem u centru).

U Engleskoj je pre dve godine BMW serije 3 bio prodavaniji od Forda Mondeo, to samo govori o finansijskoj moći stanovništa, visokoj kulturi i obaveštenosti u automobilskoj sferi.

Jer zašto bi neko sebi dozvolio da vozi Hyundai ako može da priušti bez problema C klasu? Takvih nema.

Najrazvijenija Evropska tržišta tipa Nemačka, Francuska, Britanija, Italija (ujedno i automobilski najpismenija i sa dugom auto tradicijom) i dalje imaju veliki otpor za vozila tipa Kia, Hyundai, Dacia i u poslednje vreme kineske proizvođače. Ima tu i nacionalnog lobiranja ali je dosta do toga koliko kupac poznaje automobile i koliko može da ih plati.

dejan

pre 12 godina

auto koji je prošle godine dobio nagradu za šasiju i kojeg pravi farbika koja se najviše razvila u poslednjih par godina, izgleda prelepo, kao i elentra. slažem se da bi točkovi trebali biti veći, ali i tu ima objašnjenja, logike.. manjim točkovima se smanjuje potrošnja goriva i radijus zaokreta. ko je kupovao gume tih veličina znaće i da je razlika u ceni 16-tice i 17-tice drastična. ozbiljni proizvođači vode računa i o tome, pogotovo kada prodaju automobile u ovam regionu i u aktuelnoj ekonomskoj krizi. komentar o tome da ne bi bio dovoljno brz i žustar na nemačkim i italijanksim auto putevima mislim da nije na mestu. u nedavnom testu A3 1,6 tdi od 105ks je toliko hvaljen,(prestiglo vas je 3 automobila za nekoliko dana vožnje) a vozili ste ga baš na nemačkom auto putu. budite realni i ne sudite u nešto što niste probali ili vozili.

Bandit

pre 12 godina

Evo bas sada sam gledao ovu novu seriju 3 karavan, i mogu reci, REALNO, da je ovaj Hyundai 2x lepsi nego BMW. Stvarno je lep auto. Po meni, mozda je enterijer mogao manje da bude u stilu mocnih rendzera, ali dobro, ukusi su razliciti. Veliki iskorak za Hyundai. Mozda su malkice preterali sa cenom. :)

Bane NS

pre 12 godina

Pročitah sve komentare i shvatih da zapravo ništa novo neću reći što drugi već nisu zapazili.

Slažem se sa većinom zaista revolucionaran pomak, ali ja neću reći u dizajnu ili tehnologiji, već u samom konceptu proizvodnje, gledajući ove slike što enterijera što eksterijera, do svakog detalja, nigde nisam mogao da primetim nešto što mi ne prija oku a što je za moj ukus često bio slučaj sa automobilima iz Koreje pa čak i Japana. Nekako prilagodili su se toj Evropskoj školi pravljenja automobila i samim tim postali ozbiljna konkurencija Evropskim proizvođačima. Kako će se to odraziti na druga tržišta po pitanju prodaje koja nemaju takav ukus ne znam, možda je to i neka strategija tipa ako zadovolje zahtevno tržište samo mogu još bolje proći i na ne zahtevnom.

Kako će na ovaj dizajn uticati vreme zaista ne znam, ali sada deluje prilično lepo i za moj ukus skladno. Sada ću nešto prokomentarisati vezano za karoseriju, čime duboko zalazim u polje koje jako slabo poznajem, tako da rizikujem da lupim glupost pa me slobodno ispravite ako grešim, ali ja mislim da generalno "Azijati" ne koriste cinkovanje limarije kao antikorozivnu zaštitu već primenjuju tehnologiju tzv. katodne zaštite.....kažem ne znam, možda grešim.

Međutim ovo meni svakako ne bi bio predmet racionalne kupovine. Cena je previsoka, a i sam zaključak testa je bio da se Hyundai dosta popravio, da je niz nekih svojih greškica iz prošlosti ispravio, da je dosta sazreo kao proizvođač ali da i dalje postoje iskustveni propusti koji se kod starijih konkurenata odavno ne sreću, tako da cena od (sa metalik bojom) cca 25.450 evra zaista nije faktor po kome bi izbor kupca pao baš na ovaj auto uprkos svim njegovim kvalitetima. Tu je naravno još uvek problem kako će tržište ceniti ovaj automobil kao polovan i koliko će se izgubiti samo na tome (ja sam Mazdu 6 koju sam platio 21.500 evra posle pet i po godina prodao za 6.500 evra i to opet samo zahvaljujući tome što sam je prodao rođenom bratu jako dobrog druga koji je znao šta kupuje inače tržište mi nije davalo više 5.500 evra za nju), opet pozitivna stvar u celoj prici može biti sedmogodišnja garancija, jer ako se odlučite na prodaju nakon 5 godina i dalje možete biti konkurentni jer praktično prodajete auto sa dvogodošnjom garancijom za novog kupca. Faktor krađe opet u ovom slučaju je na njegovoj strani ali taj faktor opet zadovoljavaju manje više svi automobili koji nisu Nemački i koji nisu masovno pokupovani iz uvoza ovde kod nas poput Laguna, Megana, Punta i sl, ali ovo opet važi samo za polovna kola zbog delova, jer dok su novi na tržištu i ne preterano zastupljeni nisu interesantni. Dostupnost delova, cene delova i održavanja, pogotovo u ovlašćenim servisima tokom dugogodišnje garancije opet mogu biti presudan faktor i tako dalje. Opet najači motor u ponudi je 1.7, motor za koji bi ja rekao "nit je mačka nit je o'ro", prelazi zapreminu od 1.6 tako da je u cenovnom rangu troškova registracije kao za 2.0 a opet uz svo poštovanje i obrtnog momenta i broja konjskih snaga koji ovaj motor isporučuje ipak, što se i u tekstu navodi, zbog svoje zapremine po nekada ostane "bez daha". Sa 1.6 ili 1.5 motorom imate taj problem ali je to već stvar kompromisa u skladu sa potrebama, tipa spremni ste na to zarad povoljnije registracije ili održavanja, a ovde stvarno ne znam šta je kompenzacija za tu zapreminu, možda potrošnja, ali šta se može uštedeti na 300 kubika. Ponavljam, kapa dole Hyundajiu, ne sumljam da će u narednih 10 godina biti među vodećim proizvođačima (ako već i nije) ali ja bih opet bar u ovom trenutku za 25.000 evra birao ili Insigniju ili Škodu Suerb.

nemac

pre 12 godina

"Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama."
Radovane, a i za sve neinformisane ljubitelje automobila koji se kunu u korejske automobile marke hyundai, kia... i pritom ih uporedjuju sa nemackim automobilima,jedna informacija koju mozete proveriti na google-u. Komentari tipa, da je ovaj dizajn automobila prevazisao nemacki dizajn nema smisla, ako se uzme u obzir da je recimo ovaj model i40 dizajnirao bas nemac Thomas Burkle, koji je ranije radio u BMW-u, a glavni dizajner kia automobila je recimo Peter Schreyer, bivsi radnik VW...toliko o tome!! Pozz :)

Mirko nemirko

pre 12 godina

Stvar ukusa i potreba ali, ne volim ova "karavan-MPV-polukombi-malo para za puno lima" vozila.

Nemam petoro dece, dve vikendice, tri psa, ne idem u lov, gepek mi je uvek prazan (doduše imam grebalicu za led i prvu pomoć), na letovanje idem bez nošenja naduvanog dušeka u gepeku i paradajza, nemam nikoga po selima u Srbiji pa da prevozim ajvar, paprike i ostale "bio špajz" namirnice, po Evropi ne putujem previše kolima a potrošnja mi nije presudna.

Što se tiče I40, ovaj agresivniji i nazovi trendy dizajn teže odoleva vremenu nego npr direktan konkurent Škoda Superb karavan.
Smatram da će ovaj Hyundai izgledati "sveže" godinu, dve a posle toga će se ljudi zasititi.

Stvar kod Superba karavan i "nemačkog" dizajna koji je uvek odmeren, nikad atraktivan, je da dobro stari, bolje podnosi vreme. Superb karavan je bio pristojnog dizajna i kad se pojavio pre par godina a takav je i danas (Superb sedan, sa druge strane je jednostavno - ružan).

Ko nije siguran šta treba da predstavlja lep auto i da li karavan može biti lep (po meni nikada) neka se osvrne na istoriju auto dizajna u Italiji i Britaniji.

dule

pre 12 godina

Nažalost izgleda mi kao mrtvački karavan! Ali šta se ja brinem kada si ga ne mogu priuštiti, najavljena cijena za HR je nekih 30 000 Eura.

Vozač i30 + Ceed SW

pre 12 godina

Privatno posedujem i30 a vozim i službeni Ceed SW. Ovaj drugi je sa motorom CRDi 115ks. Mogu reći da oba automobila nude jako puno sa uložen novac, svakako više nego bilo koji vodeći evropski brend. Očigledno je da još uvek ima puno otpora među našim ljudim koji žive u prošlosti i ne mogu da prihvate da korejski proizvođači grabe krupnim koracima napred a ostali uglavnom tapkaju u mestu, sa malim izuzecima. Sada im ovaj novi i40 još više smeta jer je veoma kvalitetan, veliki auto koji počinje da ugrožava premijum brendove u srednjoj klasi. Smešni su komentari u stilu "auto za Topaloviće" samo zato što je konkretan automobil u crnoj boji i sa osrednjom opremom. Trebalo bi da pogledaju kako izgleda isti auto u boljem paketu sa 17" ili 18" alu felnama i boljim enterijerom i u nekoj drugoj svetlijoj boji... pa neka onda uporede dizajn sa konkurencijom. Što se tiče male kubikaže motora testiranog automobila, očigledan je globalni trend smanjivanja kubikaže i kod benzinskih i dizel motora. Verujem da će naknadno biti dodata i dizel varijanta 2.0, jer Hyundai grupa ga poseduje. I slažem se, vreme će pokazati svoje: kakav je kvalitet na duži rok, kakve će biti cene polovnih Hyundai i Kia automobila...

Зоран

pre 12 godina

(iAuto, 19. januar 2012 21:23) и ја сам у САД и потпунио се слажем са догађајима око продаје кола. Кореанци само шибају.
И свако ће пре да купи Киу, него нов Мерцедес Ц класе, који је слаб за ове прилике, скуп за одржавање, а и скуп. Мерцедес Е класе, нов, можда и узму, али треба дати минимум 50.000 долара. То је већ драстична разлика. И купујe се јер не жалиш бар 20.000 више за удобност, ситне детаље и марку. Зато мерцедеса врло слабо, чак и било којих евроспких кола, али кореанци можда и боље пролазе него Тојота у слично време.

poznavalac

pre 12 godina

Prelep je. Izgleda da su nemci i francuzi konacno dobili konkurenciju. Vrlo verovatno najkompletniji automobil koji se pojavio u poslednjih 3-4 godine.

iAuto

pre 12 godina

Preterase ga sa tim iskrivljenim linijama na tom i40 vagonu. To prevazilazi i ukus Topalovica. Gde je tu suptilnost stila? Verovatno dobar auto, ali ga dizajn ojadio.

Ne znam kako je u Nemackoj i kakve polovnjake Mercedese i BMW tamo kupuju, ali ovde u Americi svaki drugi auto na ulici je Hyundai ili Kia. I sad samo da mi neko kaze kako Nemci vise zaradjuju od ovih u USA ili Kanadi pa cu da poverujem da se luxuzni tako nonsalantno voze po Minhenu. Mozda, ali taj Merdza polovan kosta duplo manje no ovaj novi Hyundai. A nov auto, je nov auto.

Genije

pre 12 godina

Ovaj auto je test da li našminkan auto bez pocinkovane karoserije i sa previše izloženim podvozjem može da se prodaje kao da je premium segment. Nadam se da će ga u ime kvaliteta i trajnosti automobila u budućnosti, tržište odbaciti. Svaka čast za ekonomičnost motora, ali ne može da vredi više od qasha 1.6 dci ili Honde Accord karavan ili sličnih Fordova, Renaulta, Peugeota....

Filip

pre 12 godina

Realno mislim da je Hyundai stvarno napravio veliki iskorak sa ovim modelom. Meni se licno dopada i dizajn spoljasnjosti kao i unutrasnjost vozila. Pritom vec zadnjih nekoliko godina u Nemackoj veoma hvale Hyundai automobile sto se tice pouzdanosti i kvaliteta izrade... Medjutim cena za auto u full opremi od 34000(ukljucujuci automatik menjac i metallic boju) mislim da je bezobrazno mnogo imajuci u vidu da za taj novac dobijate 1.7 CRDi motor od samo 136 KS... Dovoljno je reci da za toliko para imate novu Insigniu u fullu, a da tek ne pricam kakav se polovan-nov auto sa malom kilometrazom moze kupiti za taj novac. U vreme ovakve krize tesko da ce se i40 probiti na trziste sa ovom cenom...

Lala made in W.Ger

pre 12 godina

@Georg
Pravi Nemac nece da kupi inostrano vozilo iz principa, a i imajuci njihov standard i izbor domacih automobila pitanje je i zasto bi...
c

Nordschliefe

pre 12 godina

@dejan

Zavisi koliko je nekome izgled automobila bitan, takve felne i stavlja.
Ja sam vozio BMW serije 1 sa serijskim 17-icama a gledao sam da kupim 18-ice. (Felna 18-ica - 450 EUR komad; run flat guma Bridgestone blizzak 280 EUR komad).

A reč je o malom autu.

Vozio sam ga po beogradskim rupama prethodne dve godine, šta ću, ne bih sebi dozvolio felne manjeg prečnika.

Ako vam je izgled automobila bitan, montirajte adekvatne felne od lakih legura(po mogućstvu originalne ili od renomiranog proizvođača).

Ako vam izgled nije bitan, stavite obične male čelične i baš vas briga.

Što se cene guma i felni tiče, u odnosu na primanje nekoga ko može da priušti auto od 25k eur i više, to je najmanji problem.

upućeni

pre 12 godina

@bane & @milan

evo malo podataka iz prakse ...

vozim mazdu 6 sa MZR CD 2,2 motorom i 129KS/340Nm

potrošnja koju sam iskusio za 7.000 Km koliko je kod mene je skoro ista kao i kod ovog i40 stim da su težine automobila takođe slične . Moj motor retko prelazi 2,500 rpm čak i na autoputu pri brzinama koje su već prohibicijske ...

Hyundai je pre ovog 1.7 crdi motora imao 1.6 crdi sa dve izvedbe ...jedna verzija je imala 90 KS i pokazala se odlično (mala potrošnja/solidne performanse i velika pouzdanost) ....druga verzija sa Variaabilnom Geometrijom Turbine je imala 115KS , takođe je imala odlične performanse i potrošnju ali je zabeleženo dosta kvarova turbine pa je jedno vreme uvoznik i prestao da ga nudi ...

Ovaj motor 1.7 crdi izgleda na papiru sjajno ...mali potrošač uz pristojne performanse , ali pouzdanost tek treba da D O K A Ž E !

Kad tu fazu uspešno preskoči ja ću ga uzeti u razmatranje ...do tada mislim da Hyundai ima u svom arsenalu odličan 2.0 crdi motor snage 140KS koji savršeno odgovara misiji i40 i uopšte mi nije jasna stidljivost Hyundai stratega da ga zaobiđu ...

Downsizing je dug i skup put povratka na pouzdane velike motore ...

Pozzzz svima !

dzigi

pre 12 godina

Možda je cena ista ili veća nego kod konkurenata ali treba gledati širu sliku. Jeste da je se mogu kupiti neki 2.0 ili 2.2 modeli - ali to im nije prednost (iako "zvuči" ozbiljnije) jer je skuplja registracija. I imaju 2-3x manju garanciju. I nemaju toliko razvijenu servisnu mrežu (Mazda npr.). I više se kradu (ergo skuplje kasko).
Dakle, sve ima svoje, a ne sumnjam ni najmanje da je Hyundai mislio i na te "sitnice".

accord

pre 12 godina

Citam komentare i vidim da vecina kritikuje... Pustimo sud vremena da ucini svoje! Setimo se samo dosadasnje prodaje hyundai modela!

Dusan

pre 12 godina

Auto je perfektan ali je dizajn spolja neoriginalan (insignia) a unutra centralni stub instrument table nrzgrapan... takodje i20 je ista corsa

Milan

pre 12 godina

bane@ Odkud ti to: manji motor, manji potrosac? Manji motori su VISE optereceni, pogotovo u velikom i teskom autu, pa samim tim i vise trose. To pitaj bilo kog ozbiljnijeg pravog auto novinara i profesionalnog vozaca i isto ce ti reci. Neozbiljno je da ovakav model nema kao opciju neki jaci 2.0 dizel motor, kao sto sva konkurencija nudi, bez obzira da li ima 140, 163 ili 205ks. Mali motori (mislim na dizel) imaju i kraci vek trajanja jer se iz njih pokusava postici obrtni moment i snaga kao iz vecih 2.0 ili 2.2 sto automatski vremenom dovodi do cestih odlazaka kod majstora, svidelo se ovo nekom ili ne, ali to su cinjenice.
Ne znam zasto i Elantra nema ovako lep enterijer kao I40, vec je sva osakacena i siromasna? Pocev od instrument table sa onim buljavim ocima oko obrtomera i brzinomera, pa do kamenog prcastog ili ti "otsecenog" gremena koji razdvaja vozaca i suvozaca. kod I40 modela je enterijer znatno ekskluzivniji i "mocniji" nego u Elantri.

Georg

pre 12 godina

@(bane, 19. januar 2012 09:19)

Simpaticne su mi Dacie, ali zaista ne znam gde ih vidjate u Nemackoj.Tu i tamo, ali zaista neznatan broj. I KIA, Hyndai... i drugi jos puno moraju uciti da budu ravnopravni sa ostalima.

P.S. Radim u uredu za registrovanje vozila.

Nikola

pre 12 godina

Autor clanka se bas potrudio, dok sam citao imao sam osecaj da opisuje svemirski brod, a dovoljna je jedna rec Koreja. Znate li nekog ko bi kupio polovnog koreanca? Ne. To znaci, vozis ga do raspadanja, a to je ipak bitan element prilikom kupovine novog vozila.

bane

pre 12 godina

@(Milan, 19. januar 2012 18:02)
Odakle mi to? Hajde pre svega, Milane, da kulturno komuniciramo, pitanje u ovoj formi u kojoj si ga postavio deluje agresivno. Nema razloga za to.

Odakle mi to? Pa, postoje pojave koje se zovu razvoj i napredak. One su proizvod velikog broja radnih sati, truda, pritiska sefova i razmisljanja inzenjera.

Ako pogledamo karakteristike motora koji su se ugradjivali u automobile pre 20 pa pre 15 godina, mozemo napraviti paralelu i konstatovati odnos izmedju smanjenja zapremine, povecanja snage, povecanje obrtnog momenta i smanjenja potrosnje goriva na danasnjim motorima. Da li je moguce da su i upotrebljeni materijali takodje faktor u prevazilazenju problema koji navodis?

Ja ne znam, pokusavam da saznam to ovde. Znam da pogresna perspektiva iz koje posmatramo odredjeni problem moze da dovede do pogresnih zakljucaka, odnosno do stvaranja predrasuda. Potrebna je snaga velikog coveka da bismo mogli da shvatimo, da promenimo i da prihvatimo navedene faktore kada nismo u pravu.

Zelim svima prijatan ovaj kisni dan :)

Ja odvec sam star

pre 12 godina

Ma 'ajte molim vas... to su automobili za siromasne i ne nude ama bas nikakve performanse ni estetiku. Samo onaj ko nije sjeo u BMW, MB, Audi i slicne limuzine, moze na sva usta da hvali ove ruzne igracke na cetiri tocka. Japanci su pouzdani i njihovi luksuzni modeli mogu da pridju relativno blizu Nijemcima ali sumnjam da ce ih ikada preteci. Korejanci su tu daleko ispod.

Dejan

pre 11 godina

Za deset dana cu moci i da uzivam u istom posto postajem ponosni vlasnik i40. Na probnoj voznji se pokazao odlicno i posto sam ga testirao cetiri sata po jakoj kisi siguran sam u dve stvari a to da ima odlicne brisace i jos bolju klimu. Dizel motor mi je mnogo bolja varijanta nego benzinac posto sam probao i jedan i drugi.

comi

pre 12 godina

Pocinjem da se nerviram kad prepoznajem konzolu od fieste, volan od honde , farove sa led audi smekom, ili pokretna vratanca na pregradi do menjaca , nemacki fazon i to ne jer mi plagijat smeta, nego sto ga mi, svojom kupovinom , sponzorisemo. \cela planeta se pretvara u bezlicnu kupovinu..\neka vozi ko voli

COMI

pre 1 godinu

Kao vlasnik automobila hyundai i40 mogu reci samo jedno a to je svaka cast koreancima.A sto se tice konkurencije bmw audi i sl.neka se zamisle...pozdrav

Dusan

pre 12 godina

Auto je perfektan ali je dizajn spolja neoriginalan (insignia) a unutra centralni stub instrument table nrzgrapan... takodje i20 je ista corsa

Nikola

pre 12 godina

Autor clanka se bas potrudio, dok sam citao imao sam osecaj da opisuje svemirski brod, a dovoljna je jedna rec Koreja. Znate li nekog ko bi kupio polovnog koreanca? Ne. To znaci, vozis ga do raspadanja, a to je ipak bitan element prilikom kupovine novog vozila.

Ja odvec sam star

pre 12 godina

Ma 'ajte molim vas... to su automobili za siromasne i ne nude ama bas nikakve performanse ni estetiku. Samo onaj ko nije sjeo u BMW, MB, Audi i slicne limuzine, moze na sva usta da hvali ove ruzne igracke na cetiri tocka. Japanci su pouzdani i njihovi luksuzni modeli mogu da pridju relativno blizu Nijemcima ali sumnjam da ce ih ikada preteci. Korejanci su tu daleko ispod.

Mirko nemirko

pre 12 godina

Stvar ukusa i potreba ali, ne volim ova "karavan-MPV-polukombi-malo para za puno lima" vozila.

Nemam petoro dece, dve vikendice, tri psa, ne idem u lov, gepek mi je uvek prazan (doduše imam grebalicu za led i prvu pomoć), na letovanje idem bez nošenja naduvanog dušeka u gepeku i paradajza, nemam nikoga po selima u Srbiji pa da prevozim ajvar, paprike i ostale "bio špajz" namirnice, po Evropi ne putujem previše kolima a potrošnja mi nije presudna.

Što se tiče I40, ovaj agresivniji i nazovi trendy dizajn teže odoleva vremenu nego npr direktan konkurent Škoda Superb karavan.
Smatram da će ovaj Hyundai izgledati "sveže" godinu, dve a posle toga će se ljudi zasititi.

Stvar kod Superba karavan i "nemačkog" dizajna koji je uvek odmeren, nikad atraktivan, je da dobro stari, bolje podnosi vreme. Superb karavan je bio pristojnog dizajna i kad se pojavio pre par godina a takav je i danas (Superb sedan, sa druge strane je jednostavno - ružan).

Ko nije siguran šta treba da predstavlja lep auto i da li karavan može biti lep (po meni nikada) neka se osvrne na istoriju auto dizajna u Italiji i Britaniji.

comi

pre 12 godina

Pocinjem da se nerviram kad prepoznajem konzolu od fieste, volan od honde , farove sa led audi smekom, ili pokretna vratanca na pregradi do menjaca , nemacki fazon i to ne jer mi plagijat smeta, nego sto ga mi, svojom kupovinom , sponzorisemo. \cela planeta se pretvara u bezlicnu kupovinu..\neka vozi ko voli

Goran B.

pre 12 godina

@bane

ne bih se složio sa Vama da se u Nemačkoj vozi dosta Hyundai-a i Dacia.
Putujem tamo-vamo turistički, ne šalje me poslodavac. U decembru sam bio da obiđem christmas market u Minhenu i ostao zapanjen kategorijom automobila koja se voze u tom gradu, poslednji modeli Porsche-a, BMW-a, Merc-a i sl.
Minhen jeste sedište velikih kompanija, ali verujte, Toyotu je teško uočiti (barem u centru).

U Engleskoj je pre dve godine BMW serije 3 bio prodavaniji od Forda Mondeo, to samo govori o finansijskoj moći stanovništa, visokoj kulturi i obaveštenosti u automobilskoj sferi.

Jer zašto bi neko sebi dozvolio da vozi Hyundai ako može da priušti bez problema C klasu? Takvih nema.

Najrazvijenija Evropska tržišta tipa Nemačka, Francuska, Britanija, Italija (ujedno i automobilski najpismenija i sa dugom auto tradicijom) i dalje imaju veliki otpor za vozila tipa Kia, Hyundai, Dacia i u poslednje vreme kineske proizvođače. Ima tu i nacionalnog lobiranja ali je dosta do toga koliko kupac poznaje automobile i koliko može da ih plati.

iAuto

pre 12 godina

Preterase ga sa tim iskrivljenim linijama na tom i40 vagonu. To prevazilazi i ukus Topalovica. Gde je tu suptilnost stila? Verovatno dobar auto, ali ga dizajn ojadio.

Ne znam kako je u Nemackoj i kakve polovnjake Mercedese i BMW tamo kupuju, ali ovde u Americi svaki drugi auto na ulici je Hyundai ili Kia. I sad samo da mi neko kaze kako Nemci vise zaradjuju od ovih u USA ili Kanadi pa cu da poverujem da se luxuzni tako nonsalantno voze po Minhenu. Mozda, ali taj Merdza polovan kosta duplo manje no ovaj novi Hyundai. A nov auto, je nov auto.

Nordschliefe

pre 12 godina

@dejan

Zavisi koliko je nekome izgled automobila bitan, takve felne i stavlja.
Ja sam vozio BMW serije 1 sa serijskim 17-icama a gledao sam da kupim 18-ice. (Felna 18-ica - 450 EUR komad; run flat guma Bridgestone blizzak 280 EUR komad).

A reč je o malom autu.

Vozio sam ga po beogradskim rupama prethodne dve godine, šta ću, ne bih sebi dozvolio felne manjeg prečnika.

Ako vam je izgled automobila bitan, montirajte adekvatne felne od lakih legura(po mogućstvu originalne ili od renomiranog proizvođača).

Ako vam izgled nije bitan, stavite obične male čelične i baš vas briga.

Što se cene guma i felni tiče, u odnosu na primanje nekoga ko može da priušti auto od 25k eur i više, to je najmanji problem.

dule

pre 12 godina

Nažalost izgleda mi kao mrtvački karavan! Ali šta se ja brinem kada si ga ne mogu priuštiti, najavljena cijena za HR je nekih 30 000 Eura.

dzigi

pre 12 godina

Možda je cena ista ili veća nego kod konkurenata ali treba gledati širu sliku. Jeste da je se mogu kupiti neki 2.0 ili 2.2 modeli - ali to im nije prednost (iako "zvuči" ozbiljnije) jer je skuplja registracija. I imaju 2-3x manju garanciju. I nemaju toliko razvijenu servisnu mrežu (Mazda npr.). I više se kradu (ergo skuplje kasko).
Dakle, sve ima svoje, a ne sumnjam ni najmanje da je Hyundai mislio i na te "sitnice".

Genije

pre 12 godina

Ovaj auto je test da li našminkan auto bez pocinkovane karoserije i sa previše izloženim podvozjem može da se prodaje kao da je premium segment. Nadam se da će ga u ime kvaliteta i trajnosti automobila u budućnosti, tržište odbaciti. Svaka čast za ekonomičnost motora, ali ne može da vredi više od qasha 1.6 dci ili Honde Accord karavan ili sličnih Fordova, Renaulta, Peugeota....

Lala made in W.Ger

pre 12 godina

@Georg
Pravi Nemac nece da kupi inostrano vozilo iz principa, a i imajuci njihov standard i izbor domacih automobila pitanje je i zasto bi...
c

Georg

pre 12 godina

@(bane, 19. januar 2012 09:19)

Simpaticne su mi Dacie, ali zaista ne znam gde ih vidjate u Nemackoj.Tu i tamo, ali zaista neznatan broj. I KIA, Hyndai... i drugi jos puno moraju uciti da budu ravnopravni sa ostalima.

P.S. Radim u uredu za registrovanje vozila.

Bandit

pre 12 godina

Evo bas sada sam gledao ovu novu seriju 3 karavan, i mogu reci, REALNO, da je ovaj Hyundai 2x lepsi nego BMW. Stvarno je lep auto. Po meni, mozda je enterijer mogao manje da bude u stilu mocnih rendzera, ali dobro, ukusi su razliciti. Veliki iskorak za Hyundai. Mozda su malkice preterali sa cenom. :)

poznavalac

pre 12 godina

Prelep je. Izgleda da su nemci i francuzi konacno dobili konkurenciju. Vrlo verovatno najkompletniji automobil koji se pojavio u poslednjih 3-4 godine.

bane

pre 12 godina

Potpuno ste u pravu. Hyundai sada zasluzuje da izadje na crtu sa svima, ne da stalno pricamo o njemu kako je napredak u odnosu na svoje stare modele. Hvala za detaljan prikaz i za priblizavanje modela ljudima jer ce mnogima pomoci da razbiju svoje predrasude. Hyundai i KIA rade i rade i trude se da prestugnu konkurenciju. Ovo je stavka na tom putu. Sledeca generacija zadace jaci udarac. Zbog svog posla putujem cesto u nemacku. oni ne da su prihvatili hyundai, nego su prihvatili i daciju. ljudi, treba se voditi glavom i novcanikom kada se kupuje auto, ne time kakav cete utisak ostaviti na komsiju i slucajne nepoznate prolaznike dok se vozite ulicom. sve najbolje.

Filip

pre 12 godina

Realno mislim da je Hyundai stvarno napravio veliki iskorak sa ovim modelom. Meni se licno dopada i dizajn spoljasnjosti kao i unutrasnjost vozila. Pritom vec zadnjih nekoliko godina u Nemackoj veoma hvale Hyundai automobile sto se tice pouzdanosti i kvaliteta izrade... Medjutim cena za auto u full opremi od 34000(ukljucujuci automatik menjac i metallic boju) mislim da je bezobrazno mnogo imajuci u vidu da za taj novac dobijate 1.7 CRDi motor od samo 136 KS... Dovoljno je reci da za toliko para imate novu Insigniu u fullu, a da tek ne pricam kakav se polovan-nov auto sa malom kilometrazom moze kupiti za taj novac. U vreme ovakve krize tesko da ce se i40 probiti na trziste sa ovom cenom...

nemac

pre 12 godina

"Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama."
Radovane, a i za sve neinformisane ljubitelje automobila koji se kunu u korejske automobile marke hyundai, kia... i pritom ih uporedjuju sa nemackim automobilima,jedna informacija koju mozete proveriti na google-u. Komentari tipa, da je ovaj dizajn automobila prevazisao nemacki dizajn nema smisla, ako se uzme u obzir da je recimo ovaj model i40 dizajnirao bas nemac Thomas Burkle, koji je ranije radio u BMW-u, a glavni dizajner kia automobila je recimo Peter Schreyer, bivsi radnik VW...toliko o tome!! Pozz :)

radnik

pre 12 godina

kada sam ovaj auto prvi put ugledao, iz daljine sam pomislio da je to novi model honde, jer hondin karavan ima tako izduženu siluetu i deluje još duži nego što zapravo jeste.
na stranu to što je u sadašnje vreme teško napraviti originalnu karoseriju (a i zakoni aerodinamike ne opraštaju), jedino to što je gledano sa boka zaista teško oteti se utisku da je hjundai samo obradio hondin karavan. svi moji drugi utisci o ovom vozilu su fantastični. izgleda jako jako moderno, kao da jedva čeka da ga izvezete na put i krenete s porodicom na letovanje (ili zimovanje, ko šta voli).
ja sam nekako oduvek bio orijentisan na evropske proizvodjače vozila, ali ako ovaj auto nije ozbiljna konkurencija - koji"neevropljanin" jeste?

dejan

pre 12 godina

auto koji je prošle godine dobio nagradu za šasiju i kojeg pravi farbika koja se najviše razvila u poslednjih par godina, izgleda prelepo, kao i elentra. slažem se da bi točkovi trebali biti veći, ali i tu ima objašnjenja, logike.. manjim točkovima se smanjuje potrošnja goriva i radijus zaokreta. ko je kupovao gume tih veličina znaće i da je razlika u ceni 16-tice i 17-tice drastična. ozbiljni proizvođači vode računa i o tome, pogotovo kada prodaju automobile u ovam regionu i u aktuelnoj ekonomskoj krizi. komentar o tome da ne bi bio dovoljno brz i žustar na nemačkim i italijanksim auto putevima mislim da nije na mestu. u nedavnom testu A3 1,6 tdi od 105ks je toliko hvaljen,(prestiglo vas je 3 automobila za nekoliko dana vožnje) a vozili ste ga baš na nemačkom auto putu. budite realni i ne sudite u nešto što niste probali ili vozili.

Bane NS

pre 12 godina

Pročitah sve komentare i shvatih da zapravo ništa novo neću reći što drugi već nisu zapazili.

Slažem se sa većinom zaista revolucionaran pomak, ali ja neću reći u dizajnu ili tehnologiji, već u samom konceptu proizvodnje, gledajući ove slike što enterijera što eksterijera, do svakog detalja, nigde nisam mogao da primetim nešto što mi ne prija oku a što je za moj ukus često bio slučaj sa automobilima iz Koreje pa čak i Japana. Nekako prilagodili su se toj Evropskoj školi pravljenja automobila i samim tim postali ozbiljna konkurencija Evropskim proizvođačima. Kako će se to odraziti na druga tržišta po pitanju prodaje koja nemaju takav ukus ne znam, možda je to i neka strategija tipa ako zadovolje zahtevno tržište samo mogu još bolje proći i na ne zahtevnom.

Kako će na ovaj dizajn uticati vreme zaista ne znam, ali sada deluje prilično lepo i za moj ukus skladno. Sada ću nešto prokomentarisati vezano za karoseriju, čime duboko zalazim u polje koje jako slabo poznajem, tako da rizikujem da lupim glupost pa me slobodno ispravite ako grešim, ali ja mislim da generalno "Azijati" ne koriste cinkovanje limarije kao antikorozivnu zaštitu već primenjuju tehnologiju tzv. katodne zaštite.....kažem ne znam, možda grešim.

Međutim ovo meni svakako ne bi bio predmet racionalne kupovine. Cena je previsoka, a i sam zaključak testa je bio da se Hyundai dosta popravio, da je niz nekih svojih greškica iz prošlosti ispravio, da je dosta sazreo kao proizvođač ali da i dalje postoje iskustveni propusti koji se kod starijih konkurenata odavno ne sreću, tako da cena od (sa metalik bojom) cca 25.450 evra zaista nije faktor po kome bi izbor kupca pao baš na ovaj auto uprkos svim njegovim kvalitetima. Tu je naravno još uvek problem kako će tržište ceniti ovaj automobil kao polovan i koliko će se izgubiti samo na tome (ja sam Mazdu 6 koju sam platio 21.500 evra posle pet i po godina prodao za 6.500 evra i to opet samo zahvaljujući tome što sam je prodao rođenom bratu jako dobrog druga koji je znao šta kupuje inače tržište mi nije davalo više 5.500 evra za nju), opet pozitivna stvar u celoj prici može biti sedmogodišnja garancija, jer ako se odlučite na prodaju nakon 5 godina i dalje možete biti konkurentni jer praktično prodajete auto sa dvogodošnjom garancijom za novog kupca. Faktor krađe opet u ovom slučaju je na njegovoj strani ali taj faktor opet zadovoljavaju manje više svi automobili koji nisu Nemački i koji nisu masovno pokupovani iz uvoza ovde kod nas poput Laguna, Megana, Punta i sl, ali ovo opet važi samo za polovna kola zbog delova, jer dok su novi na tržištu i ne preterano zastupljeni nisu interesantni. Dostupnost delova, cene delova i održavanja, pogotovo u ovlašćenim servisima tokom dugogodišnje garancije opet mogu biti presudan faktor i tako dalje. Opet najači motor u ponudi je 1.7, motor za koji bi ja rekao "nit je mačka nit je o'ro", prelazi zapreminu od 1.6 tako da je u cenovnom rangu troškova registracije kao za 2.0 a opet uz svo poštovanje i obrtnog momenta i broja konjskih snaga koji ovaj motor isporučuje ipak, što se i u tekstu navodi, zbog svoje zapremine po nekada ostane "bez daha". Sa 1.6 ili 1.5 motorom imate taj problem ali je to već stvar kompromisa u skladu sa potrebama, tipa spremni ste na to zarad povoljnije registracije ili održavanja, a ovde stvarno ne znam šta je kompenzacija za tu zapreminu, možda potrošnja, ali šta se može uštedeti na 300 kubika. Ponavljam, kapa dole Hyundajiu, ne sumljam da će u narednih 10 godina biti među vodećim proizvođačima (ako već i nije) ali ja bih opet bar u ovom trenutku za 25.000 evra birao ili Insigniju ili Škodu Suerb.

Milan

pre 12 godina

bane@ Odkud ti to: manji motor, manji potrosac? Manji motori su VISE optereceni, pogotovo u velikom i teskom autu, pa samim tim i vise trose. To pitaj bilo kog ozbiljnijeg pravog auto novinara i profesionalnog vozaca i isto ce ti reci. Neozbiljno je da ovakav model nema kao opciju neki jaci 2.0 dizel motor, kao sto sva konkurencija nudi, bez obzira da li ima 140, 163 ili 205ks. Mali motori (mislim na dizel) imaju i kraci vek trajanja jer se iz njih pokusava postici obrtni moment i snaga kao iz vecih 2.0 ili 2.2 sto automatski vremenom dovodi do cestih odlazaka kod majstora, svidelo se ovo nekom ili ne, ali to su cinjenice.
Ne znam zasto i Elantra nema ovako lep enterijer kao I40, vec je sva osakacena i siromasna? Pocev od instrument table sa onim buljavim ocima oko obrtomera i brzinomera, pa do kamenog prcastog ili ti "otsecenog" gremena koji razdvaja vozaca i suvozaca. kod I40 modela je enterijer znatno ekskluzivniji i "mocniji" nego u Elantri.

bane

pre 12 godina

@(Milan, 19. januar 2012 18:02)
Odakle mi to? Hajde pre svega, Milane, da kulturno komuniciramo, pitanje u ovoj formi u kojoj si ga postavio deluje agresivno. Nema razloga za to.

Odakle mi to? Pa, postoje pojave koje se zovu razvoj i napredak. One su proizvod velikog broja radnih sati, truda, pritiska sefova i razmisljanja inzenjera.

Ako pogledamo karakteristike motora koji su se ugradjivali u automobile pre 20 pa pre 15 godina, mozemo napraviti paralelu i konstatovati odnos izmedju smanjenja zapremine, povecanja snage, povecanje obrtnog momenta i smanjenja potrosnje goriva na danasnjim motorima. Da li je moguce da su i upotrebljeni materijali takodje faktor u prevazilazenju problema koji navodis?

Ja ne znam, pokusavam da saznam to ovde. Znam da pogresna perspektiva iz koje posmatramo odredjeni problem moze da dovede do pogresnih zakljucaka, odnosno do stvaranja predrasuda. Potrebna je snaga velikog coveka da bismo mogli da shvatimo, da promenimo i da prihvatimo navedene faktore kada nismo u pravu.

Zelim svima prijatan ovaj kisni dan :)

Зоран

pre 12 godina

(iAuto, 19. januar 2012 21:23) и ја сам у САД и потпунио се слажем са догађајима око продаје кола. Кореанци само шибају.
И свако ће пре да купи Киу, него нов Мерцедес Ц класе, који је слаб за ове прилике, скуп за одржавање, а и скуп. Мерцедес Е класе, нов, можда и узму, али треба дати минимум 50.000 долара. То је већ драстична разлика. И купујe се јер не жалиш бар 20.000 више за удобност, ситне детаље и марку. Зато мерцедеса врло слабо, чак и било којих евроспких кола, али кореанци можда и боље пролазе него Тојота у слично време.

Radovan

pre 12 godina

- Dizajn Korejanaca je svetlosnu godinu ispred šefova koji gazduju dizajnerima u nemačkim grupacijama.

- Daleki istok pruža više za naše pare. Za manje para, kod njih se dobije dosta. Kod evropljana je to za više para.

- Zahvaljujem se Koreji što su "podigli" garantne rokove evropskim proizvođačima.

- Kada jednom dođe kvalitet, onda i okolina digne kvalitet.

Primera

pre 12 godina

@Bane Ček ček malo. Kako to niža cena od konkurencije, na to si mislio kad si napisao da se treba voditi navcanikom kad se kupuje auto .A ko pored istog ima i glavu pogledace sta ima slavna konkurencija da ponudi. Ovaj auto se u evro (24990e) gadja sa Mazdom 6 2,2tdi 163ks nivo opreme GTA!!! Bez daljeg komentara.

upućeni

pre 12 godina

@bane & @milan

evo malo podataka iz prakse ...

vozim mazdu 6 sa MZR CD 2,2 motorom i 129KS/340Nm

potrošnja koju sam iskusio za 7.000 Km koliko je kod mene je skoro ista kao i kod ovog i40 stim da su težine automobila takođe slične . Moj motor retko prelazi 2,500 rpm čak i na autoputu pri brzinama koje su već prohibicijske ...

Hyundai je pre ovog 1.7 crdi motora imao 1.6 crdi sa dve izvedbe ...jedna verzija je imala 90 KS i pokazala se odlično (mala potrošnja/solidne performanse i velika pouzdanost) ....druga verzija sa Variaabilnom Geometrijom Turbine je imala 115KS , takođe je imala odlične performanse i potrošnju ali je zabeleženo dosta kvarova turbine pa je jedno vreme uvoznik i prestao da ga nudi ...

Ovaj motor 1.7 crdi izgleda na papiru sjajno ...mali potrošač uz pristojne performanse , ali pouzdanost tek treba da D O K A Ž E !

Kad tu fazu uspešno preskoči ja ću ga uzeti u razmatranje ...do tada mislim da Hyundai ima u svom arsenalu odličan 2.0 crdi motor snage 140KS koji savršeno odgovara misiji i40 i uopšte mi nije jasna stidljivost Hyundai stratega da ga zaobiđu ...

Downsizing je dug i skup put povratka na pouzdane velike motore ...

Pozzzz svima !

ralf

pre 12 godina

Kao vlasnik i30 crdi imam samo reči hvale za vozila Hyundai. Ovaj model nisam vozio ali sam ga detaljno pregledao i u odnosu na i30 je zaista klasa iznad.
Očigledno je da Koreanci znaju ko im je konkurencija i potrudili su se da kupcima ponude ono što im treba i šta žele. Rezultat je dobar, a kako će prodaja ići, videćemo.
Ono što meni kao vlasniku smeta je cena novog i40. Koliko god je i30 dobar, još je više pogođena prava cena za njega, čak i na našem tržištu. Zato je prodaja bila jako dobra. Ovde ne želim da komentarišem zašto je taj isti automobil prilično jeftiniji u Sloveniji ili Austriji.
Kod i40 cena je, uličnim žargonom, otišla u nebo, tj mislim da su se malo zaigrali. Daleko od toga da mislim da je auto loš ili da to ne vredi tolike novce, već samo mislim da se za dati novac može kupiti prilično toga kod konkrencije. Kada se na to doda i prilična uzdržanost prema proizvođačima koji nemaju dugogodišnji staž, problem može biti prilično slaba prodaja.
Bilo bi jako interesantno videti poređenje cena ovog automobila sa konkurencijom u klasi, ali u Evropi. Mi smo malo tržište i broj prodatih automobila ovog modela će biti mali, kao i inače u ovoj klasi.
Šteta što će ovakvi, ali i mnogi drugi automobili ove (ali nažalost i nižih klasa) biti nedostupni za bilo šta više od gledanja.

bane

pre 12 godina

@Primera
Mozda se nismo razumeli. Napisah glavom i novcanikom, dakle, bez iskljucivosti. To znaci manji motor, manji potrosac, manje gume, manji porez, servisna mreza, garancija, manje novca... Kada zaista kupujes auto, sve su to faktori koje treba da razmotris. Mazda je fenomenalan auto, prelep. Mozda gresim, ne branim ja nesto vatreno svoje stavove ovde :)

Za drugog komentatrora / turistu> Nisam rekao da svi voze daciju i korejce nego da su poceli da prihvataju navedene brendove i da ih mozete primetiti ako putujete cesto. Nije ih sramota da imaju takve automobile kao sto se ovde pise da jeste.

POzdrav svima!

accord

pre 12 godina

Citam komentare i vidim da vecina kritikuje... Pustimo sud vremena da ucini svoje! Setimo se samo dosadasnje prodaje hyundai modela!

koreja

pre 12 godina

kupim lanosa iz 2000. god. Mnogi su me ismevali kako je to smece od auta, kako nema delova i sto drugih razloga, pricali mi da kupim golfa 3, neki audi, pasat iz '92 za te pare ali naravno ja sve u zivotu radim kontra od drugih i do sad sam malo puta pogresio.
Jos uvek vozim lanosa bez korozije, ikakvih vecih ulaganja(samo set kvacila 100eur orginal)presao 200000 i uz redovan servis (2000 dinara)
MISLIM DA MI JE SLEDECI NOV AUTO KIA ILI hyudai, a zaludjenici nek voze razdrndane pasate, bmw i audije sa pola miliona u tockovima!

Marko

pre 12 godina

Dobar, ali ne verujem da je bolji od Mazde 6 karavan od koje je skuplji ako se ne varam, ili od Avensisa, a stize i novi Mondeo za slicnu cenu... Jedno je sigurno, Hyundai/Kia su sada ozbiljni proizvodjaci automobila srednje klase.


P.S. Da li novi Hyundai modeli imaju pocinkovanu karoseriju?

Vozač i30 + Ceed SW

pre 12 godina

Privatno posedujem i30 a vozim i službeni Ceed SW. Ovaj drugi je sa motorom CRDi 115ks. Mogu reći da oba automobila nude jako puno sa uložen novac, svakako više nego bilo koji vodeći evropski brend. Očigledno je da još uvek ima puno otpora među našim ljudim koji žive u prošlosti i ne mogu da prihvate da korejski proizvođači grabe krupnim koracima napred a ostali uglavnom tapkaju u mestu, sa malim izuzecima. Sada im ovaj novi i40 još više smeta jer je veoma kvalitetan, veliki auto koji počinje da ugrožava premijum brendove u srednjoj klasi. Smešni su komentari u stilu "auto za Topaloviće" samo zato što je konkretan automobil u crnoj boji i sa osrednjom opremom. Trebalo bi da pogledaju kako izgleda isti auto u boljem paketu sa 17" ili 18" alu felnama i boljim enterijerom i u nekoj drugoj svetlijoj boji... pa neka onda uporede dizajn sa konkurencijom. Što se tiče male kubikaže motora testiranog automobila, očigledan je globalni trend smanjivanja kubikaže i kod benzinskih i dizel motora. Verujem da će naknadno biti dodata i dizel varijanta 2.0, jer Hyundai grupa ga poseduje. I slažem se, vreme će pokazati svoje: kakav je kvalitet na duži rok, kakve će biti cene polovnih Hyundai i Kia automobila...

Nemanja

pre 12 godina

@(koreja, 20. januar 2012 17:04)
LAnos je odlican auto, ja sam ga vozio i to 1.6 sa 106 ks koji je redak kod nas, koji ima i odlicne performanse. Korejci napreduju ogromnim koracima, ne nude performanse kao BMW, udobnost kao Peugeot, dizajn kao Alfa (mada je sa novom generacijom to vec diskutabilno), pouzdanost kao Toyota, kvalitet kao Mercedes, ali oni imaju od svega toga po malo.
Ovaj novi i40 stvarno lepo izgleda, deluje kvalitetno unutra, i ima odlicnu ponudu prostora. Stvarno je dobar a nudi i povoljan odnos cena-kvalitet uz sedmogodisnju garanciju, sto bi meni, kao vozacu koji godisnje predje oko 15000 km, trajalo oko 6,5 god. stvarno obezbedilo miran san. Ne krade se, cena polovnih ce rasti, jer mora da prati kvalitet. Nikada necu razumeti ljude kojima je marka bitnija od sustine, i koji bi pre uzeli polovan Mercedes sa 200000 km nego nov Hyundai a pri tom jedva skupe pare za isti. Mercedes kupi ako imas puno love, ako si toliko uspesan i zivotu, a za vecinu normalnih, porodicnih ljudi, ovo je sasvim dovoljno. Da su Srbi u celom svetu, Hyundai se ne bi ni prodavao, ovako da obavestim ljubitelje nemaca da su oni u vrhu najprodavanijih proizvodjaca i da im prodaja konstantno raste, a ne bi ljudi bili bidale i kupovali to bez razloga.

Dejan

pre 11 godina

Za deset dana cu moci i da uzivam u istom posto postajem ponosni vlasnik i40. Na probnoj voznji se pokazao odlicno i posto sam ga testirao cetiri sata po jakoj kisi siguran sam u dve stvari a to da ima odlicne brisace i jos bolju klimu. Dizel motor mi je mnogo bolja varijanta nego benzinac posto sam probao i jedan i drugi.

COMI

pre 1 godinu

Kao vlasnik automobila hyundai i40 mogu reci samo jedno a to je svaka cast koreancima.A sto se tice konkurencije bmw audi i sl.neka se zamisle...pozdrav