Sreda, 18.01.2012.

00:02

Stiglic: Pakt o samoubistvu Evrope

Evropske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubistvu koji će izazvati kolaps njihovih ekonomija, smatra Džozef Stiglic.

Izvor: Blic

Stiglic: Pakt o samoubistvu Evrope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

AlexP

pre 12 godina

Kada politicari koji odlucuju budu stvarno nezavisni i na srcu imali dobrobit njihovih naroda, a ne budu namestenici Goldman Saksa i ostalih svetskih *** onda ce u Evropi biti bolje. Isto vazi i za SAD. E tako gospodo, sve je vrlo jednostavno. Dokle god narod bude cutao i zabijao glavu u pesak oni ce mic po mic prograbiti apsolutnu vlast u velikom delu sveta.

Realno

pre 12 godina

Evropa će se izvući. Naravno, ne za godinu ili dve, ali za par godina videće se pomak. Bitno je da se u narednih par godina promeni struktura BDP-a i da se promeni struktura potrosnje po cenu da BDP ostane na istom nivou. To ce stvoriti bolju osnovu za napredak, odnosno uvećanje BDP-a. Zbog toga je Japanu manji problem njegovih 200% duga, nego Srbiji 45%. Oni su svoj dug investirali, a mi smo potrošili.

Nikola

pre 12 godina

"али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?"
Na jedan $ koji potroši američki potrošač 85 centi ostaje kući.

AcaFaca

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se Stiglic tako pomno brine za Jevropu, neka malo vise povede racuna o USA. Mislim da bi svima u Jevropi bolje bilo kada bi Ameri bili manje upleteni u komentare(da ne pominjem zlurade) i mahinacije na Evropskom trzistu.

-

pre 12 godina

Vest je falicna! Teorija koju propagira Stiglic je da nemoze da bude rasta bez potrosnje ali s druge strane je potrebna inovativna preduzetnicka klasa i pravno-politicka infrastruktura u juznoj Evropi da iskoristi taj rast traznje a toga nema! Eto to fali...

Milos

pre 12 godina

Šta drugo da čuješ od kenzijanaca nego kako da se iz krize izađe. Vazda su bili re-aktivan struja u ekonomiji. Pitanje treba da se okrene na to šta je krizu izazvalo i kako to da promenimo u budućnosti... a da, to svi znaju - mafijaške organizacije tipa FED, papirni novac bez porkića, višedecenijski deficiti, veštačko održavanje vrednosti valuta, gomilanje dugova itd.
Ne znam da li ima adekvatni prevod na srpskom ali ovo što gospodin predlaže je "...spend our way out of the crisis". Kako to samo glupo zvuči. A tek u praksi... Toliko!

Zvoncica

pre 12 godina

Delimicno se slazem sa ovim sto je rekao uvazeni Kejnzijanac, gospodin Stiglitz. Veca potrosnja, po ekonomskoj teroiji, treba da dovede do porasta proizvodnje (ili pruzanja usluga), sto dalje vodi do povecanja zaposlenosti, rasta investicija i snizavanja kamatne stope. Ali to vazi u Kejnzijanskoj ekonomskoj teoriji i ima pozitivne efekte u kratkom roku. Sa druge strane Evropska unija je bazirana na Monetaristickoj teoriji (deo unije koji je u Evrozoni) u kojoj je ovakva fiskalna politika na dugi rok neutralna, odnosno ne daje ocekivane rezultate. To znaci da je njima primarni cilj, dugorocno, stabilnost cena, stabilna valuta i niska inflacija ( po Mastrihtskom ugovoru inflacija do 2%), dok povecanje javne potrosnje utice na rast inflacije. I zbog toga se okrecu stednji. A stvaranje fiskalne unije je samo jedan korak ka daljoj ekonomskoj integraciji Evrozone sa ciljem da u jednom trenutku Evropska unija postne drzava u pravom smislu te reci. Kada to sprovedu (fiskalnu uniju) ostaje jos samo jos da se uvede zajednicka bezbednosna politika van NATO-a i eto nove i verovatno najjace drzave na svetu.

Miroslav blok 24

pre 12 godina

“Svakom procesu investiranja mora prethoditi period štednje, tj. da se u sadašnjosti mora trošiti manje da bi se u budućnosti trošilo više.”
Hesus Huerta De Soto

X

pre 12 godina

Mozda ne bi bilo lose kada bi neko od vas koji komentarisete procitao, za pocetak, bar jednu knjigu iz ekonomije. Mozda bi vam onda komentari bili suvisliji. Mozda onda iz njih ne bi izbijala zloba i glupost.
To sto svaki dan nesto kupujete ne daje vam za pravo da pametujete o ekonomiji kao sto vam cinjenica da povremeno udjete u neki dom zdravlja ne daje za pravo da komentarisete medicnu. Mogucnost da ostavite komentar na bilo koju vest nije istovremeno i obaveza.

gost

pre 12 godina

Kako sve u Srbiji gledamo sve crno ili belo, gori smo od amera po tom pitanju definitivno. Ili totalna štednja ili totalna potrošnja i kraj nema treće solucije.
A da se prištedi na primer u javnom sektoru i te pare se ulože na primer u stimuciju proizvodnje i infrastruktutre koja će zaposliti nove radnike i tako stvoriti nove potrošače.
Imate juče tekst na ovom sajtu o Finskoj i načinu kako su se uzvukli iz krize ulaganjem u sektore koje imaju budućnost istovremenim kresanjem javne potrošnje. Imate Nemačku kao primer koja u najvećim krizama uvozi radnu snagu, cele porodice i tako stvara potrošače gde jedan radi a ostali se kao školuju i troše, a ovamo prodaje priču drugima o štednji.
Šta mi jadni, sa svake godine sve manje potrošača, radnika, mladih koji beže i sve više penzionera sa rukovodstvom koje nema nikakvu viziju nema znanje i nema hrabrosti da išta promeni u državi, da se nadamo?

vladimir

pre 12 godina

ma danas se svi razumeju u ekonomsku teoriju a o praksi i da ne govorim.
Kensijanizam i njegovi pobornici su nas i doveli do ovakve nakaradne ekonomije.Dosta vise price o tome kako je jedini lek povecanje javnih radova (povecava se dug drzave ),i povecanje potrosnje ( povecava se dug gradjana ), ma ko ce da vrati te nove dugove koji rastu tako u nedogled ( da li ? ).Pogledajte koliko duguju pojedine Evropske drzave i koliki je unutrasnji dug,te cifre 95 % ljudi nezna ni da procita a kamoli da razume sustinu problema.Treba otvoreno reci da svako od nas pa i drzava mora da vrati kredit sa pripadajucom kamatom poveriocima ma ko oni bili,da li ce lakse vratiti ako se ti krediti refinasiraju,pa naravno da nece ( a nudi nam se kao spas koncept vece potrosnje ),znaci treba da uzmemo jos kredita, da se vise zaduzimo a kako cemo to sve da vratimo nije bitno,odnosno to nam vajni teoreticari sada ne objasnjavaju,ali kada nam poverioci dodju da plene imovinu ( sto drzavnu sto licnu )njih naravno nigde nece biti,ili ce nam prodavati novu mudrost kako nas niko nije terao da se zaduzujemo/

miran

pre 12 godina

"...ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.
(Bora, 18. januar 2012 10:44)" ..... na zalost, NI GORI!

Sydney Sam

pre 12 godina

Sta misli Stiglic da u Evropi nema pametnih ekonomista? Trebao bi da to preporuci njegovom Obami gde je nezaposlenost veca od 10% a budzetski deficit od 16 triliona dolara.Sesnaest triliona dolara! Taj venk ne vidi sumu zbog drveta.

aleks

pre 12 godina

@Stevan Naravno da ovo vazi iskljucivo za zemlje koje imaju svoju veliku proizvodnju koja pokriva sve segmente i gde je narod potpuno vec naucen i svestan da samo povecanje potrosnje DOMACIH proizvoda ce do necega dovesti. Ne odnosi se na nas i genija Dinkica koji je povecao potrosnju uvoznih proizvoda i pomogao njihov rast a nase zaduzivanje. A mozda nije neinteligentan, mozda mu je to posao.

Miki

pre 12 godina

Deda drumom baba šumom, velika mudrost nobelovca Štiglića. I oni koji nisu ekonomisti znaju da je prvo rešenje za recesiju, otvaranje javnih radova i stimulisanje potrošnje. Ali odakle? Iz novih ultranepovoljnih kredita? Hvala lepo. To u ovoj situaciji nije rešenje. Što se tiče potencialnih ratova koje neki komentatori pominju, bar tu treba da smo mirni kao špricer. Mi smo naše ratove obavili 90-ih, sad je red na druge.

milos obradovic

pre 12 godina

iako vidim da se mnogi ne slazu sa misljenjem Stiglica, verujem da je to zbog naseg iskustva sa javnom potrosnjom. Ovo nase nema veze sa javnom potrosnjom, ovo je vise privilegovana pljacka i nekulturno koristenje mogucnosti koje nose odredjene funkcije. Mislim da bez velikih investicija ka sto su putevi, mostovi,melioracijski radovi-navidnjavanje i odvodnjavanje i sl. nema znacajnijeg zaposljavanja a sve se to racuna kao javna potrosnja.

Влада

pre 12 godina

Наравно да повећање домаће потрошње може да помогне у превазилажењу кризе,али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?Кина ће вам рећи хвала.На плате бирократији и којекаквим чиновницима који су се накотили као зечеви а апсолутно ништа не раде,нити на било који начин доприносе друштву?У ствари,не да не доприносе него отимају кроз плате,и све већи степен корупције.Кад сте се одрекли своје привреде запали сте у стање у ком се данас налазите,и то никакво повећање потрошње не може да промени.

c

pre 12 godina

Ovaj Americki Nobelovac, je poput Sirijske organizacije za ljudska prava iz Londona,sve najbolje vidi iz Amerike sta je dobro za Evropu i euro. Nikome u svetu ne smeta euro osim Americi, i oni su jedini rusitelji eura,zemlje izvoznice nafte su prihvatile euro kao stabilnu valutu i jace sredstvo placanja nego sto je posrnuli Americki dolar.Naravno da se sada Americki "strucnjaci" i savjetnici iz petnih zila upinju da srozaju euro. Za sada udaraju preko slabijih i nerazvijenijih clanica EU, kao sto je Grcka, Portugal,Spanija, koje su kreditno vazane za Ameriku, sada im oni reziraju uspone i padove ekonomskih kriza udarajuci direktno na euro.Ako vec ne mogu da otmu dovoljno nafte i plina da napune NABUKO, onda bar da razdrmaju Evropu i poremete Rusko trziste u EU. Ovde se vidi da je Evropa Americki talac i poligon za treniranje, kako vojni sa raznim stitovima tako i ekonomski, uvek vodi rat preko ledja Evrope.

Bora

pre 12 godina

Mozda nekima izgleda nelogicno da se u krizi ne stedi ali citav sistem je postavljen tako da ako nema potrosnje polako sve staje,takav je kapitalisticki sistem i potrosacko drustvo.Naravno,to nikako ne znaci da
pojave rasipnistva,zelenastva,korupcije ne treba sankcionisati ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.

Dule

pre 12 godina

Samo mozak ekonomiste može da zaključi da je štednja loša za ekonomiju. Svi drugi znaju da ako se ne štedi sledi ekonomska propast: i seljak i domacica i direktori najvecih firmi... Ekonomska "nauka" sluzi iskljucivo zamucivanju vode da se ne bi videlo gde nestaju ogromne pare kojima barataju politicari u svim zemljama. Zato "znanje" ekonomista ne treba nikom u privatnom sektoru, sem onog dela koji se tiče knjigovodstva i finansija. Makroekonomija vređa zdrav razum.

Heruvim

pre 12 godina

Povećanje državne potrošnje kao instrument mogu da upotrebe ekonomije koje su suverene i koje imaju nizak ili nikakav stepen korupcije.

Sila gravitacije

pre 12 godina

Vozač vozi auto i nailazi na provaliju.
Da li da kočim ili da dam gas?
Vozio sam mnogo brže od ograničenja, neću uspeti da zakočim.
Bolje da dam gas i zažmurim pa šta bude, možda se desi čudo.

Siniša

pre 12 godina

"Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".
(r.a.t.m., 18. januar 2012 08:12) "

Ovo je otprilike i odgovor Josefu Stalinu na pitanje ko američkoj vladi daje novac.Znači,NOVI SVETSKI POREDAK oslonjen na Federalne rezerve,štampaju neograničeno novac bez pokrića i zadužuju zemlje(čak na prvom mestu SAD).Pošto se taj novac uvećan za kamatu ionako ne može vratiti(matematički je nemoguće bez novog zaduživanja) oni pomoću te dužničke omče uslovljavaju sve procese u svetu u svoju korist(ratovi,ekonomije...)Evropska unija je samo deo tog plana pa sad vidite ljudi o čemu se tu radi.

Nenad

pre 12 godina

Po završetku mandata glavnog ekonomiste Svetske banke i sam je govorio da su MMF i Svetska banka "ubice malih zemalja" zbog skupog i nepravednog sistema zaduživanja. Sad propagira tezu povećane potrošnje, pa odakle nam pare za potrošnju ako se dodatno ne zadužimo???

Nikola

pre 12 godina

"Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su?"
Pa štednja im je zakucala ekser u mrtvački kovčeg koji su im spremili visok priliv kapitala pre krize (uzrok spoljnotrgovinskog deficita) i evro. Španija i Irska su imale budžetski suficit pre krize i evo gde su sad.

DarcoB

pre 12 godina

Ko o cemu, ovi amerikanci samo o GDP-u. Pa aman ljudi, ekonomija(GDP) ne moze neprestano rasti. Mislim da evropski drzavnici mnogo pre americkih uvidjaju da nam na sadasnjem putu spasa svejedno nema. Cemu se okrecu, jos uvek nije najjasnije. Nadam se, projektu Venus.

Stevan

pre 12 godina

Stiglic je samo delimicno u pravu, njegova teorija vazi samo za odgovorne vlade, znaci disciplinovane. I nas kenzijanac Dinkic se svojevremeno zalagao za povecanje plata, penzija i kredita, ne bi li povecao javnu potrosnju i stimulisao proizvodnju a dobili smo samo veci budzetski deficit i vecu zaduzenost. Umesto u proizvodnju inostrani krediti su se trosili na uvoz i tako smo stimulisali proizvodnju ali drugih zemalja. Takva politika vodi direktno u bankrot.

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nije da sumnjam u doticnog profesora i njegovo znanje, ali bih ono sto on prica uzeo sa ozbiljnom rezervom. Ocigledno je da je u pitanju sukob interesa, i da ce americke finansijske institucije (i privatne i drzavne) uciniti sve da evro i Evropa propadnu. Ovo sirenje panike i price o propasti koju sire raznorazni anglosaksonski ekonomisti je samo deo jedne sire akcije.

Jedina stvar koju bi oni vise zeleli od propasti evrozone je da evrozona opstane, ali pod sto jacim njihovim uticajem.

S obzirom na intenzitet antievropske kampanje koju vode, izgleda da je evropa jaca nego ikad.

lud

pre 12 godina

Kad počne svako da se razume u ekonomiju dobiješ ovakve komentare.
Od vilkanizera do doktora svi znaju što je kriza u svetu, i svi su u pravu.
Covek je sasvim u pravu kad kaze da treba povecati GDP i ignorisati trenutni deficit a težiti povećanju zaposlenosti. Tako da svako zaposleno lice ima dohodak-potrošnja! To je povećanje potrošnje a ne uvoz nove potrošnje. U suprotnom stezanje kaiša znači povećanje nezaposlenosti i kad je ona na visokom nivou pa to uzrokuje smanjenje potrošnje - smanjenje proizvodnje- GDPa.

Pročitajte neku knjigu - neće da škodi!

Asgard

pre 12 godina

@Vreme, 18. januar 2012 07:55)
A koje su to zemlje radile?
Zasto je tako radjeno, sta je u korenu svega? Ocito je u pitanju nekonkurentnost, a nije tacno da su zemlje istoka bile nekonkurentne i da nisu mogle da prodaju svoju robu. U pitanju je bilo samo zatvoreno trziste, pola Evropa je bilo istok, pola zapad, a trgovali su samo onoliko koliko im je to odgovaralo, a pre svega na ravnopravnim osnovama. Zemlje zapada koje su direktno odgovorne za slom ekonomija istocne Evrope je pre svega Nemacka, ostali su manje vise sitne ribe i nebitni su. Nemacka je prosirila trziste koje je i ranije imala, ali i tezi da od zemalja istocne i srednje Evrope stvori i delimicno je i uspela u tome, da stvori sebi servisne privrede i jedan privredni sistem koji bi mogao da po njima funkcionise na duzi rok, ali to prosto nije tacno jer su Nemci premala nacija da bi takav zadatak samostalno obavili. Interes manjih ekonomija i malih drzava nije nikako da bud servisne privrede, to odmah ima dosta od sovjetskog koncepta planske ekonomije, bez zakona trzista, a apre svega bez slobode za slobodan ekonomski razvoj i stratesko planiranje. Na malima je da se udruze pre svega politicki i suprotstave vecima da im onemogucavaju razvoj. Ipak u Evropi Nemacka je jedina ekonimija u kojoj se jos uvek organizovano radi, zelenaski i prevarantski anglosaxonski koncept evropi donosi samo zlo. Francuska je tu negde izmedju, priklonjena Nemackoj sa idejom da se anglosaxonci istisnu sa scene. Mali shvataju sta se desava, a ne mogu puno d aucine zaplaseni velikima, Nemacka s jedne strane, Rusi s druge, a u drugim linijama pozadi negde istocno i zapadno jos veci USA i Kina. Po meni regionalno udruzivanje u Evropi, pre svega ekonomsko i politicko ili neka slojevita Evropa je nesto sto bi donelo mnogo zdravije i jasnije odnose, kao i pravo malih i manjih na ravnopravniji odnos.

Nikola

pre 12 godina

"A iz cega da se finansira nova potrosnja?"
A od čega će se isplatiti sadašnji dugovi? Jedini način za dugoročnu borbu protv dugova je da se masivnom potrošnjom poveća zaposlenost i potražnja dok privreda ne bude u stanju da servisira dugove. Tužno je da 80-ak godina posle Velike depresije vladajuće mišljenje huveritsko...

petarV

pre 12 godina

Videli smo kako potrošačko društvo ima sigurnu luku...od takvog društva je i krenula kriza koja se prelila i na EU.
Ameri...očigledno ćete uskoro morati da opet potpisujete niovi budzet...zato jurite po Evropi,da se kupuju vaši proizvodi i uzimaju vaši krediti!

Josef Stalin

pre 12 godina

"Deficite, smatra Stiglic, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do nivoa pre krize."
Odakle ce se ta potrosnja finansirati, to je moguce samo kreditima koji deficit cine jos vecim a dugovi pre ili kasnije dolaze na naplatu. Moje skromno misljenje je da je sistem medjunarodnih finansija i privrede u mat poziciji i resenje moze doneti samo potpuno nova postavka snaga i odnosa cemu se naravno ljudi na pozicijama na sve moguce nacine protive. Kako ce BDP i zaposlenost da rastu, da je ovaj model kakav je izazvao krizu realan i odrziv do krize ne bi ni doslo. Mozda Amerika i moze da primenjije ovaj model posto je njihov dug do besvesti velik ali njima vracanje tog duga ocigledno nije problem posto ga nesmetano uvecavaju bez zahteva za vracanjem istog. Ne znam ko im daje tolike pozajmice i odakle ali evropske zemlje nemaju toliku politicku i vojnu silu da bi mogle ovako da se ponasaju.

jole

pre 12 godina

Ne znam zašto je primena američkog modela jedino moguće rešenje? Dodatno zaduživanje da se poveća protok novca mi deluje nelogično i sumanuto. Valjda je logičnije da se štedi, pa makar se javila manja recesija?

kratko i prosto resenje,nisam nobelovac ali ovo je ocigledno

pre 12 godina

A iz cega da se finansira nova potrosnja?Opet iz kredita?I na cega uopste da se trosi?!Kao i do sada?
Budalastine.Na prvom mestu treba smanjiti javnu potrosnju,a zatim ako je ikako moguce,preraspodelu dobara dovesti u neku normalu.Jer ovo kako je danas postaje neizdrzivo.Sve manji broj ljudi ima sve vise,dok vecina propada nacisto.A kad se malo stane na noge onda moze da krene potrosnja ali pod nekim postenim uslovima kad su krediti u pitanju.Ovo sto rade danas banke je klasicno zelenasenje.
I jako je vazno da USA (odnosno oni koji upravljaju iz "senke") prestane da zabada nos svuda.Preterase ga bas zapravo.

Mile tranzicija

pre 12 godina

Počinje da me hvata jeza kada vidim koliko " Stiglic, Pol Krugman i drugi istaknuti kenzijanci " imaju uticaja na dešavanja u svetu i na sudbine milijardi običnih malih ljudi. Dovoljno je da se jednog jutra probude mrzovoljni i odmah opletu po celom kontinentu a ceo svet sluša.

Dragan

pre 12 godina

1. Protestanti (na čelu sa Engleskom), Jevreji, plus saveznici. Uglavnom drže banke i sirovine.
2. Nemačka, Vatikan, Turska, plus saveznici. Imaju industriju i masu ljudi.
1 protiv 2.

Petar

pre 12 godina

Ma jeste.. Pa niko neće javno da kaže da je ovo zapravo finansijski rat EU i SAD-a oko svetske rezervne valute (gl. je zlato, dolar je za sad rezervna), i da su Ameri i izazvali krizu kako bi pokušali da ubiju evro, a ovaj se sad stavio u službu sistema, pa kao, smanjenje ne valja, potrošnja je dobra itd.. Što to nije rekao za svoju zemlju, koja smanjuje sve, čak i svoj vojni budžet, što se smatra svetogrđem?

r.a.t.m.

pre 12 godina

Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".

Bob

pre 12 godina

Veoma cenim misljenje gospodina Stiglica jer imamo slicne poglede na ekonomsku teoriju. Ono sto on zeli da ukaze je da se "stezanjem kaisa" dok je kriza, nista ne postize, jer ce se desiti kao u srpskom scenariju da ce se ustedeti na onima u koje treba da se ulaze a to su mladi ljudi.
...Niti ozlojadjen, niti ocajan, niti nesiguran...

Asgard

pre 12 godina

I on je dobio Nobelovu nagradu, a pitam se samo za sta, za mir? Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su? haha ovo je toliko suludo da ne bi trebalo ni da zasluzi komentarisanje. Radi se samo o tome da stednja na kraju krajeva kao losa za potrosnju nije resenje na duze staze jer stednja ubija trziste, ali ozdravljuje sistem na duzi rok. Naravno, cilj svih ovih zemalja duznika je da ponovo naprave rpivrede, da prave nesto, da rade, a nekonkurentnost zapada na svetskom trzistu je ocita vec duze vremena, a globalizacija s ciljem stvaranja vestackih protekcionistickih trzista kosi svoje prve zrtve, a bice ih jos. Ono sto manje zemlje moraju po svaku cenu da sprece je utapanje u stvaranje jednog privrednog sistema, nametnutog od velikih (Nemacka, USA, Kina, mozda i Rusija, Indija) gde bi im se odredjivale uloge u privredjivanju, odnosno svetskoj prooizvodnji, sto ne smeju nikako da dozvole, time samo gube i to nepovratno. Evropa ce se kretati na kraju u tom pravcu, a na malima je da se organizuju i odrze ravnotezu moci s velikima odnosno u ovom slucaju protiv velikih. Ovo sto prica Stiglic je ocigledno namera da se potkopa Eurozona, koja ce pretrpeti promene to je sigurno, ali da ce totalno propasti u to ne verujem. Najvaznije je da se dolar izbaci sa svetske scene kao sredstvo placanja jer odavno vec Ameri zloupotrebljavaju tu poziciju, vreme je da veliki postanu veliki, a mali da shvate da su mali ili manji i da se tako ponasaju. Prognoze kretanja svetskih ekonomija u bliskoj i nesto daljoj buducnostigovore jos vise tome u prilog.

milossan

pre 12 godina

Sva dosadašnja iskustva u ekonomijama zapadne civilizacije kažu da bi jedan rat malkice većih razmera dobro došao. Naravno, u cilju zaštite ljudskih prava.Deluje sto posto efikasno.

Nikola

pre 12 godina

"o, ameri, dosadni li ste!"
"Ameri" nisu neka monolitna grupa, s jedne strane su kejnzijanci kao Stiglic i Krugman, a s druge strane su desničarski ekonomisti sa slatkovodnih univeziteta. Ovi prvi se zalažu za politiku koja je više u korist siromašnih i zaduženih (pojedinaca, država...) i kojoj je fokus na zaposlenosti. Borba protiv deficita i inflacije koristi pak bogatima.

Vreme

pre 12 godina

Zatvaranjem istocno evropske ekonomije, stvoeni su negativni uslovi koji su usporili i razvoj zapadno evropske ekonomije. Sve je to uradjeno napamet bez obzira na ogromo zapadno evropsko iskustvo u ekonomiji i privredi. Elem, ako su recimo kod nas postojale kompanije koje su mogle da rade i da donose ogroman profit zbog cega su onda zatvorene? Zbog cega su EU strucnjaci dozvolili da im u EU pohrle na milione radnika koji nemaju nikakve veze sa njihovom privredom i ekonomijom. Nije li bilo lakse da su ostali kuci i da su radili u svojim kompanijama. Samo bi dobili nove gazde i sefove. Medjutim danas EU - niji nema spasa, unistavanjem istoka nestace i zapad - finansijski. EU se nikad nece oporaviti od ovog soka. Spas je u formiranju nove situacije na terenu. Zona A,B i C u EU. Finansije rasporediti mrezno u centrima koji ce raspolagati kapitalom vertikalno i horizontalno. Jacanjem centra kao i periferije stvaraju se uslovi za brz razvoj i privrede i ekonomije. Svaka druga opcija je pogubna i moze dovesti do rata u EU.

Dexterijus

pre 12 godina

Eto 1999 svo im zeleli sve najgore, i sta im sve nismo "pozeleli".. i Eto 13 godina kasnije, Bog nam uslishuje "zelje"....
Trazili smo, dobili smo... gledajte :)

pored Wall St

pre 12 godina

Joseph, prepisujes od Paul Krugman-a )))...salu na stranu, bojim se da je ova kratka analiza tacna. nisu njih dvojica jedini koji ovak misle, brojni Englski, Svajcarski ekonomisti upozoravaju isto. ovo stanje jedino odgovara Njemackoj, zato je i primjenila sistem "zvrtanja ruke" da prodju ove mjere, kao i neke druge stetene po Italijanske, Spanske banke...

milossan

pre 12 godina

Sva dosadašnja iskustva u ekonomijama zapadne civilizacije kažu da bi jedan rat malkice većih razmera dobro došao. Naravno, u cilju zaštite ljudskih prava.Deluje sto posto efikasno.

kratko i prosto resenje,nisam nobelovac ali ovo je ocigledno

pre 12 godina

A iz cega da se finansira nova potrosnja?Opet iz kredita?I na cega uopste da se trosi?!Kao i do sada?
Budalastine.Na prvom mestu treba smanjiti javnu potrosnju,a zatim ako je ikako moguce,preraspodelu dobara dovesti u neku normalu.Jer ovo kako je danas postaje neizdrzivo.Sve manji broj ljudi ima sve vise,dok vecina propada nacisto.A kad se malo stane na noge onda moze da krene potrosnja ali pod nekim postenim uslovima kad su krediti u pitanju.Ovo sto rade danas banke je klasicno zelenasenje.
I jako je vazno da USA (odnosno oni koji upravljaju iz "senke") prestane da zabada nos svuda.Preterase ga bas zapravo.

r.a.t.m.

pre 12 godina

Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".

Petar

pre 12 godina

Ma jeste.. Pa niko neće javno da kaže da je ovo zapravo finansijski rat EU i SAD-a oko svetske rezervne valute (gl. je zlato, dolar je za sad rezervna), i da su Ameri i izazvali krizu kako bi pokušali da ubiju evro, a ovaj se sad stavio u službu sistema, pa kao, smanjenje ne valja, potrošnja je dobra itd.. Što to nije rekao za svoju zemlju, koja smanjuje sve, čak i svoj vojni budžet, što se smatra svetogrđem?

pored Wall St

pre 12 godina

Joseph, prepisujes od Paul Krugman-a )))...salu na stranu, bojim se da je ova kratka analiza tacna. nisu njih dvojica jedini koji ovak misle, brojni Englski, Svajcarski ekonomisti upozoravaju isto. ovo stanje jedino odgovara Njemackoj, zato je i primjenila sistem "zvrtanja ruke" da prodju ove mjere, kao i neke druge stetene po Italijanske, Spanske banke...

Asgard

pre 12 godina

I on je dobio Nobelovu nagradu, a pitam se samo za sta, za mir? Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su? haha ovo je toliko suludo da ne bi trebalo ni da zasluzi komentarisanje. Radi se samo o tome da stednja na kraju krajeva kao losa za potrosnju nije resenje na duze staze jer stednja ubija trziste, ali ozdravljuje sistem na duzi rok. Naravno, cilj svih ovih zemalja duznika je da ponovo naprave rpivrede, da prave nesto, da rade, a nekonkurentnost zapada na svetskom trzistu je ocita vec duze vremena, a globalizacija s ciljem stvaranja vestackih protekcionistickih trzista kosi svoje prve zrtve, a bice ih jos. Ono sto manje zemlje moraju po svaku cenu da sprece je utapanje u stvaranje jednog privrednog sistema, nametnutog od velikih (Nemacka, USA, Kina, mozda i Rusija, Indija) gde bi im se odredjivale uloge u privredjivanju, odnosno svetskoj prooizvodnji, sto ne smeju nikako da dozvole, time samo gube i to nepovratno. Evropa ce se kretati na kraju u tom pravcu, a na malima je da se organizuju i odrze ravnotezu moci s velikima odnosno u ovom slucaju protiv velikih. Ovo sto prica Stiglic je ocigledno namera da se potkopa Eurozona, koja ce pretrpeti promene to je sigurno, ali da ce totalno propasti u to ne verujem. Najvaznije je da se dolar izbaci sa svetske scene kao sredstvo placanja jer odavno vec Ameri zloupotrebljavaju tu poziciju, vreme je da veliki postanu veliki, a mali da shvate da su mali ili manji i da se tako ponasaju. Prognoze kretanja svetskih ekonomija u bliskoj i nesto daljoj buducnostigovore jos vise tome u prilog.

Josef Stalin

pre 12 godina

"Deficite, smatra Stiglic, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do nivoa pre krize."
Odakle ce se ta potrosnja finansirati, to je moguce samo kreditima koji deficit cine jos vecim a dugovi pre ili kasnije dolaze na naplatu. Moje skromno misljenje je da je sistem medjunarodnih finansija i privrede u mat poziciji i resenje moze doneti samo potpuno nova postavka snaga i odnosa cemu se naravno ljudi na pozicijama na sve moguce nacine protive. Kako ce BDP i zaposlenost da rastu, da je ovaj model kakav je izazvao krizu realan i odrziv do krize ne bi ni doslo. Mozda Amerika i moze da primenjije ovaj model posto je njihov dug do besvesti velik ali njima vracanje tog duga ocigledno nije problem posto ga nesmetano uvecavaju bez zahteva za vracanjem istog. Ne znam ko im daje tolike pozajmice i odakle ali evropske zemlje nemaju toliku politicku i vojnu silu da bi mogle ovako da se ponasaju.

Nikola

pre 12 godina

"o, ameri, dosadni li ste!"
"Ameri" nisu neka monolitna grupa, s jedne strane su kejnzijanci kao Stiglic i Krugman, a s druge strane su desničarski ekonomisti sa slatkovodnih univeziteta. Ovi prvi se zalažu za politiku koja je više u korist siromašnih i zaduženih (pojedinaca, država...) i kojoj je fokus na zaposlenosti. Borba protiv deficita i inflacije koristi pak bogatima.

Sila gravitacije

pre 12 godina

Vozač vozi auto i nailazi na provaliju.
Da li da kočim ili da dam gas?
Vozio sam mnogo brže od ograničenja, neću uspeti da zakočim.
Bolje da dam gas i zažmurim pa šta bude, možda se desi čudo.

Stevan

pre 12 godina

Stiglic je samo delimicno u pravu, njegova teorija vazi samo za odgovorne vlade, znaci disciplinovane. I nas kenzijanac Dinkic se svojevremeno zalagao za povecanje plata, penzija i kredita, ne bi li povecao javnu potrosnju i stimulisao proizvodnju a dobili smo samo veci budzetski deficit i vecu zaduzenost. Umesto u proizvodnju inostrani krediti su se trosili na uvoz i tako smo stimulisali proizvodnju ali drugih zemalja. Takva politika vodi direktno u bankrot.

Dexterijus

pre 12 godina

Eto 1999 svo im zeleli sve najgore, i sta im sve nismo "pozeleli".. i Eto 13 godina kasnije, Bog nam uslishuje "zelje"....
Trazili smo, dobili smo... gledajte :)

Dule

pre 12 godina

Samo mozak ekonomiste može da zaključi da je štednja loša za ekonomiju. Svi drugi znaju da ako se ne štedi sledi ekonomska propast: i seljak i domacica i direktori najvecih firmi... Ekonomska "nauka" sluzi iskljucivo zamucivanju vode da se ne bi videlo gde nestaju ogromne pare kojima barataju politicari u svim zemljama. Zato "znanje" ekonomista ne treba nikom u privatnom sektoru, sem onog dela koji se tiče knjigovodstva i finansija. Makroekonomija vređa zdrav razum.

Bora

pre 12 godina

Mozda nekima izgleda nelogicno da se u krizi ne stedi ali citav sistem je postavljen tako da ako nema potrosnje polako sve staje,takav je kapitalisticki sistem i potrosacko drustvo.Naravno,to nikako ne znaci da
pojave rasipnistva,zelenastva,korupcije ne treba sankcionisati ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.

Mile tranzicija

pre 12 godina

Počinje da me hvata jeza kada vidim koliko " Stiglic, Pol Krugman i drugi istaknuti kenzijanci " imaju uticaja na dešavanja u svetu i na sudbine milijardi običnih malih ljudi. Dovoljno je da se jednog jutra probude mrzovoljni i odmah opletu po celom kontinentu a ceo svet sluša.

c

pre 12 godina

Ovaj Americki Nobelovac, je poput Sirijske organizacije za ljudska prava iz Londona,sve najbolje vidi iz Amerike sta je dobro za Evropu i euro. Nikome u svetu ne smeta euro osim Americi, i oni su jedini rusitelji eura,zemlje izvoznice nafte su prihvatile euro kao stabilnu valutu i jace sredstvo placanja nego sto je posrnuli Americki dolar.Naravno da se sada Americki "strucnjaci" i savjetnici iz petnih zila upinju da srozaju euro. Za sada udaraju preko slabijih i nerazvijenijih clanica EU, kao sto je Grcka, Portugal,Spanija, koje su kreditno vazane za Ameriku, sada im oni reziraju uspone i padove ekonomskih kriza udarajuci direktno na euro.Ako vec ne mogu da otmu dovoljno nafte i plina da napune NABUKO, onda bar da razdrmaju Evropu i poremete Rusko trziste u EU. Ovde se vidi da je Evropa Americki talac i poligon za treniranje, kako vojni sa raznim stitovima tako i ekonomski, uvek vodi rat preko ledja Evrope.

Heruvim

pre 12 godina

Povećanje državne potrošnje kao instrument mogu da upotrebe ekonomije koje su suverene i koje imaju nizak ili nikakav stepen korupcije.

Siniša

pre 12 godina

"Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".
(r.a.t.m., 18. januar 2012 08:12) "

Ovo je otprilike i odgovor Josefu Stalinu na pitanje ko američkoj vladi daje novac.Znači,NOVI SVETSKI POREDAK oslonjen na Federalne rezerve,štampaju neograničeno novac bez pokrića i zadužuju zemlje(čak na prvom mestu SAD).Pošto se taj novac uvećan za kamatu ionako ne može vratiti(matematički je nemoguće bez novog zaduživanja) oni pomoću te dužničke omče uslovljavaju sve procese u svetu u svoju korist(ratovi,ekonomije...)Evropska unija je samo deo tog plana pa sad vidite ljudi o čemu se tu radi.

Bob

pre 12 godina

Veoma cenim misljenje gospodina Stiglica jer imamo slicne poglede na ekonomsku teoriju. Ono sto on zeli da ukaze je da se "stezanjem kaisa" dok je kriza, nista ne postize, jer ce se desiti kao u srpskom scenariju da ce se ustedeti na onima u koje treba da se ulaze a to su mladi ljudi.
...Niti ozlojadjen, niti ocajan, niti nesiguran...

Dragan

pre 12 godina

1. Protestanti (na čelu sa Engleskom), Jevreji, plus saveznici. Uglavnom drže banke i sirovine.
2. Nemačka, Vatikan, Turska, plus saveznici. Imaju industriju i masu ljudi.
1 protiv 2.

Nenad

pre 12 godina

Po završetku mandata glavnog ekonomiste Svetske banke i sam je govorio da su MMF i Svetska banka "ubice malih zemalja" zbog skupog i nepravednog sistema zaduživanja. Sad propagira tezu povećane potrošnje, pa odakle nam pare za potrošnju ako se dodatno ne zadužimo???

gost

pre 12 godina

Kako sve u Srbiji gledamo sve crno ili belo, gori smo od amera po tom pitanju definitivno. Ili totalna štednja ili totalna potrošnja i kraj nema treće solucije.
A da se prištedi na primer u javnom sektoru i te pare se ulože na primer u stimuciju proizvodnje i infrastruktutre koja će zaposliti nove radnike i tako stvoriti nove potrošače.
Imate juče tekst na ovom sajtu o Finskoj i načinu kako su se uzvukli iz krize ulaganjem u sektore koje imaju budućnost istovremenim kresanjem javne potrošnje. Imate Nemačku kao primer koja u najvećim krizama uvozi radnu snagu, cele porodice i tako stvara potrošače gde jedan radi a ostali se kao školuju i troše, a ovamo prodaje priču drugima o štednji.
Šta mi jadni, sa svake godine sve manje potrošača, radnika, mladih koji beže i sve više penzionera sa rukovodstvom koje nema nikakvu viziju nema znanje i nema hrabrosti da išta promeni u državi, da se nadamo?

Asgard

pre 12 godina

@Vreme, 18. januar 2012 07:55)
A koje su to zemlje radile?
Zasto je tako radjeno, sta je u korenu svega? Ocito je u pitanju nekonkurentnost, a nije tacno da su zemlje istoka bile nekonkurentne i da nisu mogle da prodaju svoju robu. U pitanju je bilo samo zatvoreno trziste, pola Evropa je bilo istok, pola zapad, a trgovali su samo onoliko koliko im je to odgovaralo, a pre svega na ravnopravnim osnovama. Zemlje zapada koje su direktno odgovorne za slom ekonomija istocne Evrope je pre svega Nemacka, ostali su manje vise sitne ribe i nebitni su. Nemacka je prosirila trziste koje je i ranije imala, ali i tezi da od zemalja istocne i srednje Evrope stvori i delimicno je i uspela u tome, da stvori sebi servisne privrede i jedan privredni sistem koji bi mogao da po njima funkcionise na duzi rok, ali to prosto nije tacno jer su Nemci premala nacija da bi takav zadatak samostalno obavili. Interes manjih ekonomija i malih drzava nije nikako da bud servisne privrede, to odmah ima dosta od sovjetskog koncepta planske ekonomije, bez zakona trzista, a apre svega bez slobode za slobodan ekonomski razvoj i stratesko planiranje. Na malima je da se udruze pre svega politicki i suprotstave vecima da im onemogucavaju razvoj. Ipak u Evropi Nemacka je jedina ekonimija u kojoj se jos uvek organizovano radi, zelenaski i prevarantski anglosaxonski koncept evropi donosi samo zlo. Francuska je tu negde izmedju, priklonjena Nemackoj sa idejom da se anglosaxonci istisnu sa scene. Mali shvataju sta se desava, a ne mogu puno d aucine zaplaseni velikima, Nemacka s jedne strane, Rusi s druge, a u drugim linijama pozadi negde istocno i zapadno jos veci USA i Kina. Po meni regionalno udruzivanje u Evropi, pre svega ekonomsko i politicko ili neka slojevita Evropa je nesto sto bi donelo mnogo zdravije i jasnije odnose, kao i pravo malih i manjih na ravnopravniji odnos.

Miki

pre 12 godina

Deda drumom baba šumom, velika mudrost nobelovca Štiglića. I oni koji nisu ekonomisti znaju da je prvo rešenje za recesiju, otvaranje javnih radova i stimulisanje potrošnje. Ali odakle? Iz novih ultranepovoljnih kredita? Hvala lepo. To u ovoj situaciji nije rešenje. Što se tiče potencialnih ratova koje neki komentatori pominju, bar tu treba da smo mirni kao špricer. Mi smo naše ratove obavili 90-ih, sad je red na druge.

milos obradovic

pre 12 godina

iako vidim da se mnogi ne slazu sa misljenjem Stiglica, verujem da je to zbog naseg iskustva sa javnom potrosnjom. Ovo nase nema veze sa javnom potrosnjom, ovo je vise privilegovana pljacka i nekulturno koristenje mogucnosti koje nose odredjene funkcije. Mislim da bez velikih investicija ka sto su putevi, mostovi,melioracijski radovi-navidnjavanje i odvodnjavanje i sl. nema znacajnijeg zaposljavanja a sve se to racuna kao javna potrosnja.

DarcoB

pre 12 godina

Ko o cemu, ovi amerikanci samo o GDP-u. Pa aman ljudi, ekonomija(GDP) ne moze neprestano rasti. Mislim da evropski drzavnici mnogo pre americkih uvidjaju da nam na sadasnjem putu spasa svejedno nema. Cemu se okrecu, jos uvek nije najjasnije. Nadam se, projektu Venus.

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nije da sumnjam u doticnog profesora i njegovo znanje, ali bih ono sto on prica uzeo sa ozbiljnom rezervom. Ocigledno je da je u pitanju sukob interesa, i da ce americke finansijske institucije (i privatne i drzavne) uciniti sve da evro i Evropa propadnu. Ovo sirenje panike i price o propasti koju sire raznorazni anglosaksonski ekonomisti je samo deo jedne sire akcije.

Jedina stvar koju bi oni vise zeleli od propasti evrozone je da evrozona opstane, ali pod sto jacim njihovim uticajem.

S obzirom na intenzitet antievropske kampanje koju vode, izgleda da je evropa jaca nego ikad.

Sydney Sam

pre 12 godina

Sta misli Stiglic da u Evropi nema pametnih ekonomista? Trebao bi da to preporuci njegovom Obami gde je nezaposlenost veca od 10% a budzetski deficit od 16 triliona dolara.Sesnaest triliona dolara! Taj venk ne vidi sumu zbog drveta.

X

pre 12 godina

Mozda ne bi bilo lose kada bi neko od vas koji komentarisete procitao, za pocetak, bar jednu knjigu iz ekonomije. Mozda bi vam onda komentari bili suvisliji. Mozda onda iz njih ne bi izbijala zloba i glupost.
To sto svaki dan nesto kupujete ne daje vam za pravo da pametujete o ekonomiji kao sto vam cinjenica da povremeno udjete u neki dom zdravlja ne daje za pravo da komentarisete medicnu. Mogucnost da ostavite komentar na bilo koju vest nije istovremeno i obaveza.

jole

pre 12 godina

Ne znam zašto je primena američkog modela jedino moguće rešenje? Dodatno zaduživanje da se poveća protok novca mi deluje nelogično i sumanuto. Valjda je logičnije da se štedi, pa makar se javila manja recesija?

aleks

pre 12 godina

@Stevan Naravno da ovo vazi iskljucivo za zemlje koje imaju svoju veliku proizvodnju koja pokriva sve segmente i gde je narod potpuno vec naucen i svestan da samo povecanje potrosnje DOMACIH proizvoda ce do necega dovesti. Ne odnosi se na nas i genija Dinkica koji je povecao potrosnju uvoznih proizvoda i pomogao njihov rast a nase zaduzivanje. A mozda nije neinteligentan, mozda mu je to posao.

Nikola

pre 12 godina

"Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su?"
Pa štednja im je zakucala ekser u mrtvački kovčeg koji su im spremili visok priliv kapitala pre krize (uzrok spoljnotrgovinskog deficita) i evro. Španija i Irska su imale budžetski suficit pre krize i evo gde su sad.

Zvoncica

pre 12 godina

Delimicno se slazem sa ovim sto je rekao uvazeni Kejnzijanac, gospodin Stiglitz. Veca potrosnja, po ekonomskoj teroiji, treba da dovede do porasta proizvodnje (ili pruzanja usluga), sto dalje vodi do povecanja zaposlenosti, rasta investicija i snizavanja kamatne stope. Ali to vazi u Kejnzijanskoj ekonomskoj teoriji i ima pozitivne efekte u kratkom roku. Sa druge strane Evropska unija je bazirana na Monetaristickoj teoriji (deo unije koji je u Evrozoni) u kojoj je ovakva fiskalna politika na dugi rok neutralna, odnosno ne daje ocekivane rezultate. To znaci da je njima primarni cilj, dugorocno, stabilnost cena, stabilna valuta i niska inflacija ( po Mastrihtskom ugovoru inflacija do 2%), dok povecanje javne potrosnje utice na rast inflacije. I zbog toga se okrecu stednji. A stvaranje fiskalne unije je samo jedan korak ka daljoj ekonomskoj integraciji Evrozone sa ciljem da u jednom trenutku Evropska unija postne drzava u pravom smislu te reci. Kada to sprovedu (fiskalnu uniju) ostaje jos samo jos da se uvede zajednicka bezbednosna politika van NATO-a i eto nove i verovatno najjace drzave na svetu.

Miroslav blok 24

pre 12 godina

“Svakom procesu investiranja mora prethoditi period štednje, tj. da se u sadašnjosti mora trošiti manje da bi se u budućnosti trošilo više.”
Hesus Huerta De Soto

Vreme

pre 12 godina

Zatvaranjem istocno evropske ekonomije, stvoeni su negativni uslovi koji su usporili i razvoj zapadno evropske ekonomije. Sve je to uradjeno napamet bez obzira na ogromo zapadno evropsko iskustvo u ekonomiji i privredi. Elem, ako su recimo kod nas postojale kompanije koje su mogle da rade i da donose ogroman profit zbog cega su onda zatvorene? Zbog cega su EU strucnjaci dozvolili da im u EU pohrle na milione radnika koji nemaju nikakve veze sa njihovom privredom i ekonomijom. Nije li bilo lakse da su ostali kuci i da su radili u svojim kompanijama. Samo bi dobili nove gazde i sefove. Medjutim danas EU - niji nema spasa, unistavanjem istoka nestace i zapad - finansijski. EU se nikad nece oporaviti od ovog soka. Spas je u formiranju nove situacije na terenu. Zona A,B i C u EU. Finansije rasporediti mrezno u centrima koji ce raspolagati kapitalom vertikalno i horizontalno. Jacanjem centra kao i periferije stvaraju se uslovi za brz razvoj i privrede i ekonomije. Svaka druga opcija je pogubna i moze dovesti do rata u EU.

Milos

pre 12 godina

Šta drugo da čuješ od kenzijanaca nego kako da se iz krize izađe. Vazda su bili re-aktivan struja u ekonomiji. Pitanje treba da se okrene na to šta je krizu izazvalo i kako to da promenimo u budućnosti... a da, to svi znaju - mafijaške organizacije tipa FED, papirni novac bez porkića, višedecenijski deficiti, veštačko održavanje vrednosti valuta, gomilanje dugova itd.
Ne znam da li ima adekvatni prevod na srpskom ali ovo što gospodin predlaže je "...spend our way out of the crisis". Kako to samo glupo zvuči. A tek u praksi... Toliko!

lud

pre 12 godina

Kad počne svako da se razume u ekonomiju dobiješ ovakve komentare.
Od vilkanizera do doktora svi znaju što je kriza u svetu, i svi su u pravu.
Covek je sasvim u pravu kad kaze da treba povecati GDP i ignorisati trenutni deficit a težiti povećanju zaposlenosti. Tako da svako zaposleno lice ima dohodak-potrošnja! To je povećanje potrošnje a ne uvoz nove potrošnje. U suprotnom stezanje kaiša znači povećanje nezaposlenosti i kad je ona na visokom nivou pa to uzrokuje smanjenje potrošnje - smanjenje proizvodnje- GDPa.

Pročitajte neku knjigu - neće da škodi!

vladimir

pre 12 godina

ma danas se svi razumeju u ekonomsku teoriju a o praksi i da ne govorim.
Kensijanizam i njegovi pobornici su nas i doveli do ovakve nakaradne ekonomije.Dosta vise price o tome kako je jedini lek povecanje javnih radova (povecava se dug drzave ),i povecanje potrosnje ( povecava se dug gradjana ), ma ko ce da vrati te nove dugove koji rastu tako u nedogled ( da li ? ).Pogledajte koliko duguju pojedine Evropske drzave i koliki je unutrasnji dug,te cifre 95 % ljudi nezna ni da procita a kamoli da razume sustinu problema.Treba otvoreno reci da svako od nas pa i drzava mora da vrati kredit sa pripadajucom kamatom poveriocima ma ko oni bili,da li ce lakse vratiti ako se ti krediti refinasiraju,pa naravno da nece ( a nudi nam se kao spas koncept vece potrosnje ),znaci treba da uzmemo jos kredita, da se vise zaduzimo a kako cemo to sve da vratimo nije bitno,odnosno to nam vajni teoreticari sada ne objasnjavaju,ali kada nam poverioci dodju da plene imovinu ( sto drzavnu sto licnu )njih naravno nigde nece biti,ili ce nam prodavati novu mudrost kako nas niko nije terao da se zaduzujemo/

petarV

pre 12 godina

Videli smo kako potrošačko društvo ima sigurnu luku...od takvog društva je i krenula kriza koja se prelila i na EU.
Ameri...očigledno ćete uskoro morati da opet potpisujete niovi budzet...zato jurite po Evropi,da se kupuju vaši proizvodi i uzimaju vaši krediti!

miran

pre 12 godina

"...ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.
(Bora, 18. januar 2012 10:44)" ..... na zalost, NI GORI!

AcaFaca

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se Stiglic tako pomno brine za Jevropu, neka malo vise povede racuna o USA. Mislim da bi svima u Jevropi bolje bilo kada bi Ameri bili manje upleteni u komentare(da ne pominjem zlurade) i mahinacije na Evropskom trzistu.

Nikola

pre 12 godina

"A iz cega da se finansira nova potrosnja?"
A od čega će se isplatiti sadašnji dugovi? Jedini način za dugoročnu borbu protv dugova je da se masivnom potrošnjom poveća zaposlenost i potražnja dok privreda ne bude u stanju da servisira dugove. Tužno je da 80-ak godina posle Velike depresije vladajuće mišljenje huveritsko...

Влада

pre 12 godina

Наравно да повећање домаће потрошње може да помогне у превазилажењу кризе,али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?Кина ће вам рећи хвала.На плате бирократији и којекаквим чиновницима који су се накотили као зечеви а апсолутно ништа не раде,нити на било који начин доприносе друштву?У ствари,не да не доприносе него отимају кроз плате,и све већи степен корупције.Кад сте се одрекли своје привреде запали сте у стање у ком се данас налазите,и то никакво повећање потрошње не може да промени.

-

pre 12 godina

Vest je falicna! Teorija koju propagira Stiglic je da nemoze da bude rasta bez potrosnje ali s druge strane je potrebna inovativna preduzetnicka klasa i pravno-politicka infrastruktura u juznoj Evropi da iskoristi taj rast traznje a toga nema! Eto to fali...

Nikola

pre 12 godina

"али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?"
Na jedan $ koji potroši američki potrošač 85 centi ostaje kući.

Realno

pre 12 godina

Evropa će se izvući. Naravno, ne za godinu ili dve, ali za par godina videće se pomak. Bitno je da se u narednih par godina promeni struktura BDP-a i da se promeni struktura potrosnje po cenu da BDP ostane na istom nivou. To ce stvoriti bolju osnovu za napredak, odnosno uvećanje BDP-a. Zbog toga je Japanu manji problem njegovih 200% duga, nego Srbiji 45%. Oni su svoj dug investirali, a mi smo potrošili.

AlexP

pre 12 godina

Kada politicari koji odlucuju budu stvarno nezavisni i na srcu imali dobrobit njihovih naroda, a ne budu namestenici Goldman Saksa i ostalih svetskih *** onda ce u Evropi biti bolje. Isto vazi i za SAD. E tako gospodo, sve je vrlo jednostavno. Dokle god narod bude cutao i zabijao glavu u pesak oni ce mic po mic prograbiti apsolutnu vlast u velikom delu sveta.

pored Wall St

pre 12 godina

Joseph, prepisujes od Paul Krugman-a )))...salu na stranu, bojim se da je ova kratka analiza tacna. nisu njih dvojica jedini koji ovak misle, brojni Englski, Svajcarski ekonomisti upozoravaju isto. ovo stanje jedino odgovara Njemackoj, zato je i primjenila sistem "zvrtanja ruke" da prodju ove mjere, kao i neke druge stetene po Italijanske, Spanske banke...

Dragan

pre 12 godina

1. Protestanti (na čelu sa Engleskom), Jevreji, plus saveznici. Uglavnom drže banke i sirovine.
2. Nemačka, Vatikan, Turska, plus saveznici. Imaju industriju i masu ljudi.
1 protiv 2.

Bob

pre 12 godina

Veoma cenim misljenje gospodina Stiglica jer imamo slicne poglede na ekonomsku teoriju. Ono sto on zeli da ukaze je da se "stezanjem kaisa" dok je kriza, nista ne postize, jer ce se desiti kao u srpskom scenariju da ce se ustedeti na onima u koje treba da se ulaze a to su mladi ljudi.
...Niti ozlojadjen, niti ocajan, niti nesiguran...

X

pre 12 godina

Mozda ne bi bilo lose kada bi neko od vas koji komentarisete procitao, za pocetak, bar jednu knjigu iz ekonomije. Mozda bi vam onda komentari bili suvisliji. Mozda onda iz njih ne bi izbijala zloba i glupost.
To sto svaki dan nesto kupujete ne daje vam za pravo da pametujete o ekonomiji kao sto vam cinjenica da povremeno udjete u neki dom zdravlja ne daje za pravo da komentarisete medicnu. Mogucnost da ostavite komentar na bilo koju vest nije istovremeno i obaveza.

milossan

pre 12 godina

Sva dosadašnja iskustva u ekonomijama zapadne civilizacije kažu da bi jedan rat malkice većih razmera dobro došao. Naravno, u cilju zaštite ljudskih prava.Deluje sto posto efikasno.

Dule

pre 12 godina

Samo mozak ekonomiste može da zaključi da je štednja loša za ekonomiju. Svi drugi znaju da ako se ne štedi sledi ekonomska propast: i seljak i domacica i direktori najvecih firmi... Ekonomska "nauka" sluzi iskljucivo zamucivanju vode da se ne bi videlo gde nestaju ogromne pare kojima barataju politicari u svim zemljama. Zato "znanje" ekonomista ne treba nikom u privatnom sektoru, sem onog dela koji se tiče knjigovodstva i finansija. Makroekonomija vređa zdrav razum.

Dexterijus

pre 12 godina

Eto 1999 svo im zeleli sve najgore, i sta im sve nismo "pozeleli".. i Eto 13 godina kasnije, Bog nam uslishuje "zelje"....
Trazili smo, dobili smo... gledajte :)

kratko i prosto resenje,nisam nobelovac ali ovo je ocigledno

pre 12 godina

A iz cega da se finansira nova potrosnja?Opet iz kredita?I na cega uopste da se trosi?!Kao i do sada?
Budalastine.Na prvom mestu treba smanjiti javnu potrosnju,a zatim ako je ikako moguce,preraspodelu dobara dovesti u neku normalu.Jer ovo kako je danas postaje neizdrzivo.Sve manji broj ljudi ima sve vise,dok vecina propada nacisto.A kad se malo stane na noge onda moze da krene potrosnja ali pod nekim postenim uslovima kad su krediti u pitanju.Ovo sto rade danas banke je klasicno zelenasenje.
I jako je vazno da USA (odnosno oni koji upravljaju iz "senke") prestane da zabada nos svuda.Preterase ga bas zapravo.

r.a.t.m.

pre 12 godina

Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".

lud

pre 12 godina

Kad počne svako da se razume u ekonomiju dobiješ ovakve komentare.
Od vilkanizera do doktora svi znaju što je kriza u svetu, i svi su u pravu.
Covek je sasvim u pravu kad kaze da treba povecati GDP i ignorisati trenutni deficit a težiti povećanju zaposlenosti. Tako da svako zaposleno lice ima dohodak-potrošnja! To je povećanje potrošnje a ne uvoz nove potrošnje. U suprotnom stezanje kaiša znači povećanje nezaposlenosti i kad je ona na visokom nivou pa to uzrokuje smanjenje potrošnje - smanjenje proizvodnje- GDPa.

Pročitajte neku knjigu - neće da škodi!

Mile tranzicija

pre 12 godina

Počinje da me hvata jeza kada vidim koliko " Stiglic, Pol Krugman i drugi istaknuti kenzijanci " imaju uticaja na dešavanja u svetu i na sudbine milijardi običnih malih ljudi. Dovoljno je da se jednog jutra probude mrzovoljni i odmah opletu po celom kontinentu a ceo svet sluša.

Vreme

pre 12 godina

Zatvaranjem istocno evropske ekonomije, stvoeni su negativni uslovi koji su usporili i razvoj zapadno evropske ekonomije. Sve je to uradjeno napamet bez obzira na ogromo zapadno evropsko iskustvo u ekonomiji i privredi. Elem, ako su recimo kod nas postojale kompanije koje su mogle da rade i da donose ogroman profit zbog cega su onda zatvorene? Zbog cega su EU strucnjaci dozvolili da im u EU pohrle na milione radnika koji nemaju nikakve veze sa njihovom privredom i ekonomijom. Nije li bilo lakse da su ostali kuci i da su radili u svojim kompanijama. Samo bi dobili nove gazde i sefove. Medjutim danas EU - niji nema spasa, unistavanjem istoka nestace i zapad - finansijski. EU se nikad nece oporaviti od ovog soka. Spas je u formiranju nove situacije na terenu. Zona A,B i C u EU. Finansije rasporediti mrezno u centrima koji ce raspolagati kapitalom vertikalno i horizontalno. Jacanjem centra kao i periferije stvaraju se uslovi za brz razvoj i privrede i ekonomije. Svaka druga opcija je pogubna i moze dovesti do rata u EU.

Sila gravitacije

pre 12 godina

Vozač vozi auto i nailazi na provaliju.
Da li da kočim ili da dam gas?
Vozio sam mnogo brže od ograničenja, neću uspeti da zakočim.
Bolje da dam gas i zažmurim pa šta bude, možda se desi čudo.

Asgard

pre 12 godina

I on je dobio Nobelovu nagradu, a pitam se samo za sta, za mir? Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su? haha ovo je toliko suludo da ne bi trebalo ni da zasluzi komentarisanje. Radi se samo o tome da stednja na kraju krajeva kao losa za potrosnju nije resenje na duze staze jer stednja ubija trziste, ali ozdravljuje sistem na duzi rok. Naravno, cilj svih ovih zemalja duznika je da ponovo naprave rpivrede, da prave nesto, da rade, a nekonkurentnost zapada na svetskom trzistu je ocita vec duze vremena, a globalizacija s ciljem stvaranja vestackih protekcionistickih trzista kosi svoje prve zrtve, a bice ih jos. Ono sto manje zemlje moraju po svaku cenu da sprece je utapanje u stvaranje jednog privrednog sistema, nametnutog od velikih (Nemacka, USA, Kina, mozda i Rusija, Indija) gde bi im se odredjivale uloge u privredjivanju, odnosno svetskoj prooizvodnji, sto ne smeju nikako da dozvole, time samo gube i to nepovratno. Evropa ce se kretati na kraju u tom pravcu, a na malima je da se organizuju i odrze ravnotezu moci s velikima odnosno u ovom slucaju protiv velikih. Ovo sto prica Stiglic je ocigledno namera da se potkopa Eurozona, koja ce pretrpeti promene to je sigurno, ali da ce totalno propasti u to ne verujem. Najvaznije je da se dolar izbaci sa svetske scene kao sredstvo placanja jer odavno vec Ameri zloupotrebljavaju tu poziciju, vreme je da veliki postanu veliki, a mali da shvate da su mali ili manji i da se tako ponasaju. Prognoze kretanja svetskih ekonomija u bliskoj i nesto daljoj buducnostigovore jos vise tome u prilog.

Petar

pre 12 godina

Ma jeste.. Pa niko neće javno da kaže da je ovo zapravo finansijski rat EU i SAD-a oko svetske rezervne valute (gl. je zlato, dolar je za sad rezervna), i da su Ameri i izazvali krizu kako bi pokušali da ubiju evro, a ovaj se sad stavio u službu sistema, pa kao, smanjenje ne valja, potrošnja je dobra itd.. Što to nije rekao za svoju zemlju, koja smanjuje sve, čak i svoj vojni budžet, što se smatra svetogrđem?

Milos

pre 12 godina

Šta drugo da čuješ od kenzijanaca nego kako da se iz krize izađe. Vazda su bili re-aktivan struja u ekonomiji. Pitanje treba da se okrene na to šta je krizu izazvalo i kako to da promenimo u budućnosti... a da, to svi znaju - mafijaške organizacije tipa FED, papirni novac bez porkića, višedecenijski deficiti, veštačko održavanje vrednosti valuta, gomilanje dugova itd.
Ne znam da li ima adekvatni prevod na srpskom ali ovo što gospodin predlaže je "...spend our way out of the crisis". Kako to samo glupo zvuči. A tek u praksi... Toliko!

Nikola

pre 12 godina

"A iz cega da se finansira nova potrosnja?"
A od čega će se isplatiti sadašnji dugovi? Jedini način za dugoročnu borbu protv dugova je da se masivnom potrošnjom poveća zaposlenost i potražnja dok privreda ne bude u stanju da servisira dugove. Tužno je da 80-ak godina posle Velike depresije vladajuće mišljenje huveritsko...

c

pre 12 godina

Ovaj Americki Nobelovac, je poput Sirijske organizacije za ljudska prava iz Londona,sve najbolje vidi iz Amerike sta je dobro za Evropu i euro. Nikome u svetu ne smeta euro osim Americi, i oni su jedini rusitelji eura,zemlje izvoznice nafte su prihvatile euro kao stabilnu valutu i jace sredstvo placanja nego sto je posrnuli Americki dolar.Naravno da se sada Americki "strucnjaci" i savjetnici iz petnih zila upinju da srozaju euro. Za sada udaraju preko slabijih i nerazvijenijih clanica EU, kao sto je Grcka, Portugal,Spanija, koje su kreditno vazane za Ameriku, sada im oni reziraju uspone i padove ekonomskih kriza udarajuci direktno na euro.Ako vec ne mogu da otmu dovoljno nafte i plina da napune NABUKO, onda bar da razdrmaju Evropu i poremete Rusko trziste u EU. Ovde se vidi da je Evropa Americki talac i poligon za treniranje, kako vojni sa raznim stitovima tako i ekonomski, uvek vodi rat preko ledja Evrope.

AcaFaca

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se Stiglic tako pomno brine za Jevropu, neka malo vise povede racuna o USA. Mislim da bi svima u Jevropi bolje bilo kada bi Ameri bili manje upleteni u komentare(da ne pominjem zlurade) i mahinacije na Evropskom trzistu.

Bora

pre 12 godina

Mozda nekima izgleda nelogicno da se u krizi ne stedi ali citav sistem je postavljen tako da ako nema potrosnje polako sve staje,takav je kapitalisticki sistem i potrosacko drustvo.Naravno,to nikako ne znaci da
pojave rasipnistva,zelenastva,korupcije ne treba sankcionisati ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.

Heruvim

pre 12 godina

Povećanje državne potrošnje kao instrument mogu da upotrebe ekonomije koje su suverene i koje imaju nizak ili nikakav stepen korupcije.

Sydney Sam

pre 12 godina

Sta misli Stiglic da u Evropi nema pametnih ekonomista? Trebao bi da to preporuci njegovom Obami gde je nezaposlenost veca od 10% a budzetski deficit od 16 triliona dolara.Sesnaest triliona dolara! Taj venk ne vidi sumu zbog drveta.

jole

pre 12 godina

Ne znam zašto je primena američkog modela jedino moguće rešenje? Dodatno zaduživanje da se poveća protok novca mi deluje nelogično i sumanuto. Valjda je logičnije da se štedi, pa makar se javila manja recesija?

Nikola

pre 12 godina

"o, ameri, dosadni li ste!"
"Ameri" nisu neka monolitna grupa, s jedne strane su kejnzijanci kao Stiglic i Krugman, a s druge strane su desničarski ekonomisti sa slatkovodnih univeziteta. Ovi prvi se zalažu za politiku koja je više u korist siromašnih i zaduženih (pojedinaca, država...) i kojoj je fokus na zaposlenosti. Borba protiv deficita i inflacije koristi pak bogatima.

Josef Stalin

pre 12 godina

"Deficite, smatra Stiglic, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do nivoa pre krize."
Odakle ce se ta potrosnja finansirati, to je moguce samo kreditima koji deficit cine jos vecim a dugovi pre ili kasnije dolaze na naplatu. Moje skromno misljenje je da je sistem medjunarodnih finansija i privrede u mat poziciji i resenje moze doneti samo potpuno nova postavka snaga i odnosa cemu se naravno ljudi na pozicijama na sve moguce nacine protive. Kako ce BDP i zaposlenost da rastu, da je ovaj model kakav je izazvao krizu realan i odrziv do krize ne bi ni doslo. Mozda Amerika i moze da primenjije ovaj model posto je njihov dug do besvesti velik ali njima vracanje tog duga ocigledno nije problem posto ga nesmetano uvecavaju bez zahteva za vracanjem istog. Ne znam ko im daje tolike pozajmice i odakle ali evropske zemlje nemaju toliku politicku i vojnu silu da bi mogle ovako da se ponasaju.

-

pre 12 godina

Vest je falicna! Teorija koju propagira Stiglic je da nemoze da bude rasta bez potrosnje ali s druge strane je potrebna inovativna preduzetnicka klasa i pravno-politicka infrastruktura u juznoj Evropi da iskoristi taj rast traznje a toga nema! Eto to fali...

Nikola

pre 12 godina

"Pa sta sad, hoce da kaze kako je stednja dovela Grke i ostale zaduzene do guse u situaciju u kojoj su?"
Pa štednja im je zakucala ekser u mrtvački kovčeg koji su im spremili visok priliv kapitala pre krize (uzrok spoljnotrgovinskog deficita) i evro. Španija i Irska su imale budžetski suficit pre krize i evo gde su sad.

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Nije da sumnjam u doticnog profesora i njegovo znanje, ali bih ono sto on prica uzeo sa ozbiljnom rezervom. Ocigledno je da je u pitanju sukob interesa, i da ce americke finansijske institucije (i privatne i drzavne) uciniti sve da evro i Evropa propadnu. Ovo sirenje panike i price o propasti koju sire raznorazni anglosaksonski ekonomisti je samo deo jedne sire akcije.

Jedina stvar koju bi oni vise zeleli od propasti evrozone je da evrozona opstane, ali pod sto jacim njihovim uticajem.

S obzirom na intenzitet antievropske kampanje koju vode, izgleda da je evropa jaca nego ikad.

vladimir

pre 12 godina

ma danas se svi razumeju u ekonomsku teoriju a o praksi i da ne govorim.
Kensijanizam i njegovi pobornici su nas i doveli do ovakve nakaradne ekonomije.Dosta vise price o tome kako je jedini lek povecanje javnih radova (povecava se dug drzave ),i povecanje potrosnje ( povecava se dug gradjana ), ma ko ce da vrati te nove dugove koji rastu tako u nedogled ( da li ? ).Pogledajte koliko duguju pojedine Evropske drzave i koliki je unutrasnji dug,te cifre 95 % ljudi nezna ni da procita a kamoli da razume sustinu problema.Treba otvoreno reci da svako od nas pa i drzava mora da vrati kredit sa pripadajucom kamatom poveriocima ma ko oni bili,da li ce lakse vratiti ako se ti krediti refinasiraju,pa naravno da nece ( a nudi nam se kao spas koncept vece potrosnje ),znaci treba da uzmemo jos kredita, da se vise zaduzimo a kako cemo to sve da vratimo nije bitno,odnosno to nam vajni teoreticari sada ne objasnjavaju,ali kada nam poverioci dodju da plene imovinu ( sto drzavnu sto licnu )njih naravno nigde nece biti,ili ce nam prodavati novu mudrost kako nas niko nije terao da se zaduzujemo/

miran

pre 12 godina

"...ali bez potrosnje jednostavno,ovaj sistem prestaje da funkcionise,a bolji, nazalost,nije izmisljen.
(Bora, 18. januar 2012 10:44)" ..... na zalost, NI GORI!

Siniša

pre 12 godina

"Ekonomska kriza u EU je odavno isplanirana da bi se uvela još veća centralizacija a to je samo usputna stanica ka konačnom cilju - svetskoj vladi, koja čini se već postoji. Pre skoro 60 godina Jean Monnet, kojeg i danas zovu ocem Evrope, portparol kuće Rothschild, napisao je pismo: "Odvešćemo narod Evrope u superdržavu u fazama i potajno a u svakoj fazi ćemo dodatnu integraciju opravdati ekonomskim sredstvima".
(r.a.t.m., 18. januar 2012 08:12) "

Ovo je otprilike i odgovor Josefu Stalinu na pitanje ko američkoj vladi daje novac.Znači,NOVI SVETSKI POREDAK oslonjen na Federalne rezerve,štampaju neograničeno novac bez pokrića i zadužuju zemlje(čak na prvom mestu SAD).Pošto se taj novac uvećan za kamatu ionako ne može vratiti(matematički je nemoguće bez novog zaduživanja) oni pomoću te dužničke omče uslovljavaju sve procese u svetu u svoju korist(ratovi,ekonomije...)Evropska unija je samo deo tog plana pa sad vidite ljudi o čemu se tu radi.

Влада

pre 12 godina

Наравно да повећање домаће потрошње може да помогне у превазилажењу кризе,али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?Кина ће вам рећи хвала.На плате бирократији и којекаквим чиновницима који су се накотили као зечеви а апсолутно ништа не раде,нити на било који начин доприносе друштву?У ствари,не да не доприносе него отимају кроз плате,и све већи степен корупције.Кад сте се одрекли своје привреде запали сте у стање у ком се данас налазите,и то никакво повећање потрошње не може да промени.

Zvoncica

pre 12 godina

Delimicno se slazem sa ovim sto je rekao uvazeni Kejnzijanac, gospodin Stiglitz. Veca potrosnja, po ekonomskoj teroiji, treba da dovede do porasta proizvodnje (ili pruzanja usluga), sto dalje vodi do povecanja zaposlenosti, rasta investicija i snizavanja kamatne stope. Ali to vazi u Kejnzijanskoj ekonomskoj teoriji i ima pozitivne efekte u kratkom roku. Sa druge strane Evropska unija je bazirana na Monetaristickoj teoriji (deo unije koji je u Evrozoni) u kojoj je ovakva fiskalna politika na dugi rok neutralna, odnosno ne daje ocekivane rezultate. To znaci da je njima primarni cilj, dugorocno, stabilnost cena, stabilna valuta i niska inflacija ( po Mastrihtskom ugovoru inflacija do 2%), dok povecanje javne potrosnje utice na rast inflacije. I zbog toga se okrecu stednji. A stvaranje fiskalne unije je samo jedan korak ka daljoj ekonomskoj integraciji Evrozone sa ciljem da u jednom trenutku Evropska unija postne drzava u pravom smislu te reci. Kada to sprovedu (fiskalnu uniju) ostaje jos samo jos da se uvede zajednicka bezbednosna politika van NATO-a i eto nove i verovatno najjace drzave na svetu.

Realno

pre 12 godina

Evropa će se izvući. Naravno, ne za godinu ili dve, ali za par godina videće se pomak. Bitno je da se u narednih par godina promeni struktura BDP-a i da se promeni struktura potrosnje po cenu da BDP ostane na istom nivou. To ce stvoriti bolju osnovu za napredak, odnosno uvećanje BDP-a. Zbog toga je Japanu manji problem njegovih 200% duga, nego Srbiji 45%. Oni su svoj dug investirali, a mi smo potrošili.

Nenad

pre 12 godina

Po završetku mandata glavnog ekonomiste Svetske banke i sam je govorio da su MMF i Svetska banka "ubice malih zemalja" zbog skupog i nepravednog sistema zaduživanja. Sad propagira tezu povećane potrošnje, pa odakle nam pare za potrošnju ako se dodatno ne zadužimo???

Stevan

pre 12 godina

Stiglic je samo delimicno u pravu, njegova teorija vazi samo za odgovorne vlade, znaci disciplinovane. I nas kenzijanac Dinkic se svojevremeno zalagao za povecanje plata, penzija i kredita, ne bi li povecao javnu potrosnju i stimulisao proizvodnju a dobili smo samo veci budzetski deficit i vecu zaduzenost. Umesto u proizvodnju inostrani krediti su se trosili na uvoz i tako smo stimulisali proizvodnju ali drugih zemalja. Takva politika vodi direktno u bankrot.

Miki

pre 12 godina

Deda drumom baba šumom, velika mudrost nobelovca Štiglića. I oni koji nisu ekonomisti znaju da je prvo rešenje za recesiju, otvaranje javnih radova i stimulisanje potrošnje. Ali odakle? Iz novih ultranepovoljnih kredita? Hvala lepo. To u ovoj situaciji nije rešenje. Što se tiče potencialnih ratova koje neki komentatori pominju, bar tu treba da smo mirni kao špricer. Mi smo naše ratove obavili 90-ih, sad je red na druge.

petarV

pre 12 godina

Videli smo kako potrošačko društvo ima sigurnu luku...od takvog društva je i krenula kriza koja se prelila i na EU.
Ameri...očigledno ćete uskoro morati da opet potpisujete niovi budzet...zato jurite po Evropi,da se kupuju vaši proizvodi i uzimaju vaši krediti!

milos obradovic

pre 12 godina

iako vidim da se mnogi ne slazu sa misljenjem Stiglica, verujem da je to zbog naseg iskustva sa javnom potrosnjom. Ovo nase nema veze sa javnom potrosnjom, ovo je vise privilegovana pljacka i nekulturno koristenje mogucnosti koje nose odredjene funkcije. Mislim da bez velikih investicija ka sto su putevi, mostovi,melioracijski radovi-navidnjavanje i odvodnjavanje i sl. nema znacajnijeg zaposljavanja a sve se to racuna kao javna potrosnja.

gost

pre 12 godina

Kako sve u Srbiji gledamo sve crno ili belo, gori smo od amera po tom pitanju definitivno. Ili totalna štednja ili totalna potrošnja i kraj nema treće solucije.
A da se prištedi na primer u javnom sektoru i te pare se ulože na primer u stimuciju proizvodnje i infrastruktutre koja će zaposliti nove radnike i tako stvoriti nove potrošače.
Imate juče tekst na ovom sajtu o Finskoj i načinu kako su se uzvukli iz krize ulaganjem u sektore koje imaju budućnost istovremenim kresanjem javne potrošnje. Imate Nemačku kao primer koja u najvećim krizama uvozi radnu snagu, cele porodice i tako stvara potrošače gde jedan radi a ostali se kao školuju i troše, a ovamo prodaje priču drugima o štednji.
Šta mi jadni, sa svake godine sve manje potrošača, radnika, mladih koji beže i sve više penzionera sa rukovodstvom koje nema nikakvu viziju nema znanje i nema hrabrosti da išta promeni u državi, da se nadamo?

Miroslav blok 24

pre 12 godina

“Svakom procesu investiranja mora prethoditi period štednje, tj. da se u sadašnjosti mora trošiti manje da bi se u budućnosti trošilo više.”
Hesus Huerta De Soto

AlexP

pre 12 godina

Kada politicari koji odlucuju budu stvarno nezavisni i na srcu imali dobrobit njihovih naroda, a ne budu namestenici Goldman Saksa i ostalih svetskih *** onda ce u Evropi biti bolje. Isto vazi i za SAD. E tako gospodo, sve je vrlo jednostavno. Dokle god narod bude cutao i zabijao glavu u pesak oni ce mic po mic prograbiti apsolutnu vlast u velikom delu sveta.

DarcoB

pre 12 godina

Ko o cemu, ovi amerikanci samo o GDP-u. Pa aman ljudi, ekonomija(GDP) ne moze neprestano rasti. Mislim da evropski drzavnici mnogo pre americkih uvidjaju da nam na sadasnjem putu spasa svejedno nema. Cemu se okrecu, jos uvek nije najjasnije. Nadam se, projektu Venus.

Asgard

pre 12 godina

@Vreme, 18. januar 2012 07:55)
A koje su to zemlje radile?
Zasto je tako radjeno, sta je u korenu svega? Ocito je u pitanju nekonkurentnost, a nije tacno da su zemlje istoka bile nekonkurentne i da nisu mogle da prodaju svoju robu. U pitanju je bilo samo zatvoreno trziste, pola Evropa je bilo istok, pola zapad, a trgovali su samo onoliko koliko im je to odgovaralo, a pre svega na ravnopravnim osnovama. Zemlje zapada koje su direktno odgovorne za slom ekonomija istocne Evrope je pre svega Nemacka, ostali su manje vise sitne ribe i nebitni su. Nemacka je prosirila trziste koje je i ranije imala, ali i tezi da od zemalja istocne i srednje Evrope stvori i delimicno je i uspela u tome, da stvori sebi servisne privrede i jedan privredni sistem koji bi mogao da po njima funkcionise na duzi rok, ali to prosto nije tacno jer su Nemci premala nacija da bi takav zadatak samostalno obavili. Interes manjih ekonomija i malih drzava nije nikako da bud servisne privrede, to odmah ima dosta od sovjetskog koncepta planske ekonomije, bez zakona trzista, a apre svega bez slobode za slobodan ekonomski razvoj i stratesko planiranje. Na malima je da se udruze pre svega politicki i suprotstave vecima da im onemogucavaju razvoj. Ipak u Evropi Nemacka je jedina ekonimija u kojoj se jos uvek organizovano radi, zelenaski i prevarantski anglosaxonski koncept evropi donosi samo zlo. Francuska je tu negde izmedju, priklonjena Nemackoj sa idejom da se anglosaxonci istisnu sa scene. Mali shvataju sta se desava, a ne mogu puno d aucine zaplaseni velikima, Nemacka s jedne strane, Rusi s druge, a u drugim linijama pozadi negde istocno i zapadno jos veci USA i Kina. Po meni regionalno udruzivanje u Evropi, pre svega ekonomsko i politicko ili neka slojevita Evropa je nesto sto bi donelo mnogo zdravije i jasnije odnose, kao i pravo malih i manjih na ravnopravniji odnos.

aleks

pre 12 godina

@Stevan Naravno da ovo vazi iskljucivo za zemlje koje imaju svoju veliku proizvodnju koja pokriva sve segmente i gde je narod potpuno vec naucen i svestan da samo povecanje potrosnje DOMACIH proizvoda ce do necega dovesti. Ne odnosi se na nas i genija Dinkica koji je povecao potrosnju uvoznih proizvoda i pomogao njihov rast a nase zaduzivanje. A mozda nije neinteligentan, mozda mu je to posao.

Nikola

pre 12 godina

"али на шта ви да потрошите тај новац данас у овим модерним економијама?На робу која се ионако увози из Кине?"
Na jedan $ koji potroši američki potrošač 85 centi ostaje kući.