Ponedeljak, 02.01.2012.

12:24

Dan žalosti u Makedoniji

U Skoplju je u 95. godini umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov. U Makedoniji danas dan žalosti.

Izvor: B92

Dan žalosti u Makedoniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Dimitri

pre 12 godina

Dao je Milosevicu kompletno naoruzanje JNA.
Od mene ima jedan veliki minus.
(cobi, 3. januar 2012 00:41)

Celo ovo gvozdje ne vredi ni jednog jedinog coveckog zivota-Kiro Gligorov

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Nenad,Skopje,3.januar 00:32

Nenade,imas pravo ja sam pobrkao pokojnog sa Lazarom Mojsovom i za to javno se izvinjavam svim citaocima B-92.Ali,i ti brate se preterao,ja nigde nisam spomenuo Milosevica,nego sta su rekli Makedonski Albanci,a to je da su Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Najbolje bi bilo da se javi neki Albanac sa prostora Makedonije koji ce da bude jasni i ubedljivi od mene.

Neutralni Slovenac

pre 12 godina

@ metall

"haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic".

"Metall, vidi se da ti nemas blage veze o cemu pises. Naime, Alija Izetbegovic je celo vreme sedeo na stranu, sve dok nisu poceli Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic da se "djapaju" oko podele BiH (Vidi,Pregovori u Karađorđevu kod vojvođanskog grada Bačka Palanka u Srbiji).
Tek, kada Alija Izetbegovic nije imao drugog izbora, tada je morao da se odupre i jednome i drugome. Prvo citaj, posle pisi i neutralno gledaj stvari.

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Zbog pravilne informiranosti, prosto moram da pojasnim neke nebuloze koje se ovde sire od nekih citalaca:
Enver Keljmendi i Kosovski plemic: nesto ste naculi, ali, ipak, netacno. Onaj ko je mahao papirom na sednici CK SKJ nije bio Kiro Gligorov vec Lazar Mojsov. Raspitaj se malo bolje, pre nego sto pises. Drugo, vi Albanci ste veoma lakoverni i skloni verovanju na rekla-kazala uvek kada u toj prici se Albanci prestavljaju kao zrtve. Uopste nije tacno da su Albanci cekali po 6 meseci za pasos, isto kao sto nije tacna i prica koja kruzi medju makedonskim nacionalistima da su u vreme Kire Gligorova 150000 Albanaca iz Kosova i Juzne Srbije dobili makedonsko drzavljanstvo protivno zakonu. I jedno i drugo je samo spekulacija iz politickih kujni da bi se nacionalizam podgrevao kod dva etnikuma, i nije moguce da se dokaze, tako da ih ozbiljni analiticari i ne uzimaju za relevantne. Ono sto je fakat to je da je u vremenu pretsednikovanja Kire Gligorova, uspostavljena praksa da u svakoj makedosnkoj vladi obavezno participira i jedna albanska partija,nezavisno sto makedonska partija ima dovoljan broj poslanika da sama sastaviti vladu. To je bio model kojeg su pozdravili svi medjunarodni faktori i koji se kasnije primenjivao u svim ex Yu republikama sa nacionalnim manjinama. A kada govorimo o ugnjetivanju manjina, ono sto se u Makedoniji nije moglo zamisliti ni u pocetku devedesetih, to se u Albaniji desava sada u 21 veku-jednostavnom odlukom vlade Sali Berisa zabranjuje se da se gradjani izjasnjavaju slobodno o svoju nacionalnu pripadnost. Tamo svi su Albanci. To je tema za diskusiju kada se opserviraju polozaji nacionalnih manjina na Balkanu, a ne budalastine da je polozaj Albanaca u Makedoniji pod vlascu Kire Gligorova bio gori nego li kod Slobodana Milosevica.
Inace, o Kiri Gligorovu sve najbolje. Daleko od toga da je bio bezgresan, ali svakako je bio najbolji izbor za Makedoniji u turbolentnom vremenu u kome je rukovodio. U to vreme alternativa mu je bio Ljubco Georgievski, sa svojih 25 godina, koji je javno zagovarao oruzani sukob sa JNA. Samo avanturisti, neodgovorni politicari i psihicki nezrele osobe bi prizeljkivale sukob u kome se unapred zna da ce biti porazeni. Eventualno Pirovu pobedu-povucena JNA, nakon hiljade mrtvih, razrusenih gradva, unistenih fabrika.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Blago Srbiji kad je Haris s Alipasina, za ovakav komentar, dobio 500 i kusur pluseva.
(Mlos)

Izvini ali sta je pogresno u Harisovom komentaru osim sto nije stavio Aliju u Tudjmanovo i Milosevicevo drustvo. Pa ova dvojica su ga izbacila iz drustva - nisu ga ni pozvali u Karadjordjevo dok su delili Bosniu.

Македонец

pre 12 godina

Киро је био стари комуниста и праведан човек. Није желео зло никоме, а најмање је Он желео распад СФРЈ. Зато је био трн у оку националистима.

Majka

pre 12 godina

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.
(metall)

Alija nije ratovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, niti je delio iciju drzavu tako da "jedan narod nestane". Niti je ijedan sud presudio ijednom Bosnjackom predstavniku vlasti da je pocinio sistematske zlocine sa ciljem istrebljenja naroda i etnickog ciscenja. Zlocine su se desili ali ne te vrste. Tudjmanovi i milosevicevi generalis su upravo za to bili osudjeni iako su obojica pokojnici.

Bekim

pre 12 godina

I ako je vrlo vesto i diplomatski ignorirao albance (nisu imali zastavu, univerzitet itd) za jedno mu svaka cast: za to sto nije ratovao sa Srbijom a da je kojim slucajem poceo rat znam da bi albanci prvi naje....
Ipak ostaje zasada tajna kako to da Milosevic nije bio zainteresiran za Makedoniju- Ili je Kiro dobro odigrao ili se Sloba bojao nekoga?????
Ipak zahvaljujuci (neki bi rekli zalosnoj istini) ja sada iz Kosova kada idem za Skopje prolazim granicu pasosem a znamo sta bi bilo da je kojim slucajem bilo rata.
Beki Pristina

soni

pre 12 godina

@(Kosovski plemić iz plemena Dardana, 2. januar 2012 21:15)

Bez zelje da se raspravljam, ali naravno da je to radio, tako je pokusavao mirno da izbegne ovo sto se danas desava, da 50% stanovnika makedonije budu albanci...
Covek se borio mirnim putem za ocuvanje svoga naroda...

Kosovski plemić iz plemena Dardana

pre 12 godina

"Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !
(george wordy, 2. januar 2012 14:49)

-Za Makedonce Vaclav Havel koji nikako nije hteo da se zameri Slobi i Srbiji a za neke druge Kiro je bio otelotvorenje uništitelja koji je patološki mrzeo Albance i neprestano radio za njihovu diskriminaciju koja je u tadašnjoj SFRJ Republici Makedoniji bila jedna od najsvirepijih na svetu.
Samo jedan mali detalj od vremana Kire: Jedan takozvani Makedonac bi recimno dobio pasoš za dve nedelje i to samo uz plaćanje simbolične administrativne takse dok je istovremeno jadan Albanaca za pasoš morao da plati čitavo bogatstvo plus da čeka šest meseci najmanje!

anton chigurh

pre 12 godina

Na snimku Gligorov govori o upadima u monetarni sistem savezne drzave koji su na kraju snizili drzavne devizne rezerve na par desetina hiljade dolara.
Do sada sam znao da su Milosevica za ovo optuzivali i to uzimali kao jedan od glavnih argumenata za raspad Jugoslavije. Medjutim, Gligorov kaze da su PRVO Slovenci upali u monetarni sistem pa tek onda Srbi. Interesantno.

BivsiYU86

pre 12 godina

diznilend nema alternativu,

Samo u Diznilendu veruju da zlocini pocinjeni od strane srpske vojske i paravojske imaju veze sa Deklaracijom koju uzgred 4/5 naroda bosnjackog nikada nije ni culo ni procitalo - sve bi se isto dogodilo da je predsednik bio bilo ko, pretnje sta ce se dogoditi Bosnjacima su pocele jos za vreme Dizdarevicevog i Durakoviceve "ere", koji su otisli zajedno sa Stambolicem u paradaiz revolucijama i srpskih mitinga "istine". Alija je dosao kao "kec na 11".

Marko

pre 12 godina

@ veterinar bolje idi leci zivotinje nego da kometarises tu i provociras.Laka mu zemlja i pozdrav svim dobrim ljudima cele ex Yugoslavije

Haris

pre 12 godina

@Marko Dimitrijević

Islamsku Deklaraciju nisam citao, niti imam namjeru da je citam, niti su je citali 95% Bosanaca, onih istih koji su opet ponavljam, branili svoje domove od Srpskih i Hrvatskih agresora, koji su bili pod vodstvom Milosevica i Tudjmana. Vi se hvatate te "Islamske Deklaracije" kao pjan sto se hvata panja.Cinjenica je, da su Milosevic i Tudjman htjeli da dijele Bosnu i Hercegovinu, bas kao sto potvrdjuje i pokojni Kiro Gligorov. Alija Izetbegovic da je htio neku Islamsku drzavu, on bi pristao na tu podjelu i sada bi postajala "Islamska drzava" u centru bivse Jugoslavije,Balkana a recimo i Evrope. To Alija Izetbegovic nije htio niti prihvatio, sadasnje stanje to i govori. A da li sam ja sada slijedbenik politike Izetbegovica, to nije bitno, bitno je da bi opet, u slucaju pokusaja podjele BiH svi ljudi ucinili isto, branili svoju zemlju i svoje domove. A kome se to ne svidja, neka se nauci da zivi sa tom cinjenicom. Vrijeme kada se istorija pisala u Beogradu, pa onda sirila bivsim republikama Jugoslavije je proslo, sto sama cinjenica govori, da niko vise ne zeli zajedno sa Beogradom, od Slovenije pa do Makedonije, preko Kosova a jos malo pa i Vojvodine. A tome svemu nije kriv narod Srbije, koji je u biti dobar narod, nego politicko vodjstvo Srbije.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

@Haris
Na moju zalost, jos nisam procitao "Islamsku Deklaraciju", pa cu da pitam one koji jesu, medju kojima si vjerovatno i ti Harise, jer vidim da postujes lik i djelo tvog (ne i mog) predsjednika Alije Izetbegovica. Je l' se i u toj knjizi pominje ovo sto si ti rekao, ili u njoj preovladjuju neke sasvim druge ideje? Cisto da znam, da li da citam....

Marko Dimitrijević

pre 12 godina

@Haris

Dragi prijatelju, ti kao da si zaboravio Islamsku dekleraciju. Nisu Alija i njemu slični zvali svoj narod da "brani svoje kuce,svoju zemlju", nego da uspostave islamsku džamahiriju u kojoj će oni da dominiraju. Osim tog naroda u Bosni žive i drugi kojima se ta ideja nimalo ne dopada.

Anon

pre 12 godina

Da nije bilo podmuklog i kukavicnog koriscenja teske situacije od strane Makedonaca zarad ispunjavanja svojih uskoglednih i sebicnih ambicija, velika je verovatnoca da bi se situacija 90-tih vrlo drugacije razvila.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Obicaj je da se lepo govori o smrtniku,pa neka mu je laka zemlja.Albanci ga pamte,stare generacije,kako je pokojni mahao u CK SKJ sa jednim papirom,u kojem je trebalo da budu cinjenice protiv albanskog terorizma i seperatizma u SFRJ.Sadrzaj ovog papira nikada nije obelodanjen.Neko ovde u komentarima pise da je pokojni bio za cuvanje SFRJ.Pa njega niko nije pitao kao sto nije pitao i Rizu Sahadziju.On je bio u stanje da zrtvuje bosanske Muslimane i kosovske Albance samo da spasava Makedoniju.Ja sam imao prilike da razgovaram sa nekoliko makedonskih Albanaca koji su mi rekli da Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima,nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Ovu poslednju recenicu moze neko,ako hoce,da uzima kao rekla-kazala.

SASA

pre 12 godina

I B.Trajkovski se borio ali je zavrsio pod sumnjivim okolnostima?!! Kiro je bio samo poslusan sto se od vecine i ocekuje. Imao je takvu ulogu, mogao je i on da bude "los momak", da se trazilo?!!! Laka mu zemlja.

Bojan

pre 12 godina

Vidim da je neko pitao "ko je izvrsio atentat, zasto niko nije kaznet?"
E moj prijatelj,
Citava Makedonija zna ko je izvrsio atentat.
Atentat su izvrsili Branko Crvenkovski i Ljubomir Frckovski.
Bivsa KPM (danasnja SDSM) je bila na vlast tada i uzeli su velika lova od Grke da bi smenili ime Makedonije. Mali problem je bio Kiro, koi je bio strogo protiv toga.

On je sam znao da ce ga pokusat likvidariti. I to se i desilo, bomba je tako bila postavena da samo eksperti su to mogli uraditi (Frckovski-policija). Pukla je tacno u smeru pretsedatela, a nije ozledjila puno ljudi ni levo ni desno trotoara.

Kiro je otiso u Paris na operacija, kad se vratio doso je u Bivsa Jugoslovenska...

Naravno, atentat se zataskao, kao da se nije desio. Oko 12 ljudi povezani sa atentatom, vecinom svedoke su dosad umrli "soobracajke, bacili se ispod vozove" itd itd.

Haris

pre 12 godina

Metall:Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

@ metall
To sto si ti napisao, to je nada, pokusaj, da se sve strane izjednace. U tvojim ocima je Alija Izetbegovic trebao da stavi potpis na dokument na kojim bi se Bosna i Hercegovina podijelila na Hrvatski,Srpski i Bosnjacki dio.(postavio sam link, pokojonog Kira Gligiorova u kome isto potvrdjuje). A posto nije, nego je pozvao svoj narod da brani svoje kuce,svoju zemlju, on sada ispada u tvojim ocima zlocinac. E to nigdje na svjetu nece tako uci u Istoriju osim mozda u skolama Srbije. Slazem se da bi i neki Bosnjacki politicari, prizeljkivali da se Bosna i Hercegovina podijela da bi mozda imali svoj dio u kojem bi bili "veziri" ali i to nikada nece proci. A svima ovima koji bi i danas dijelili Bosnu i Hercegovinu, mogu jedino poruciti kome nece u glavu hoce u g...cu.

http://www.youtube.com/watch?v=Gy5nzYtiLR0&feature=related

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ја сам човјек стар 63 године (шесток 68-аш, а непродат наступалаћујој политици/политичарима).
Трпим одавно, због мојих моралних/ и политчких убјеђења.
Морам, већ престар човјек, да признам да је и међу ЊИМА било ЧАСНИХ ЉУДИ.(НАРАВНО РИЈЕТКО!).
Ипак, нек' КИРО МИРУЈЕ.

Bosanac Brcko

pre 12 godina

pocivaj u miru !

svi oni koji danas za raspad juge krive hrvate, bosnjake i ostale neka se dobro promisle ko je zapoceo politiku dominacije nad ostalim u svakom pogledu uvjereni da ni hrvati ni bosnjaci ni ostali iz straha od JNA nece smijeti nista uraditi nego da ce precutno prihvatiti sve ono sto se diktira iz beograda !! pozdrav svim dobrim ljudima i da sretna vam nova godina

metall

pre 12 godina

haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

Zmaj

pre 12 godina

Covek postao predsednik kad je imao 75 godina. Da li ste vi normalni? Mislite li da u svetu bilo ko ozbiljno shvata nekog ko ima toliko godina? Moze on biti ne znam koliko mudar, ali nikako ne moze da razume potrebe drzave. Pa covek sa toliko godina razmislja kako ce da se odmara do kraja zivota, a ne da upravlja drzavom. Za upravljenje drzavom treba izabrati nekog od 45-60 godina, ko jos uvek ima dodir sa realnoscu, a ne nekog od 75...

qq

pre 12 godina

@Nebojsa
Jel prihvatljivo da neko ima i drugacije misljenje ili moramo kao kolektiv da svi isto mislimo u glas?

O pokojniku sve najbolje, ali ja se secam da se Kiro i nije bas pretrgao da sacuva Jugoslaviju. Naprotiv.

matko

pre 12 godina

Najpametniji i najbolji politicar od onih koji su razbijali Jugoslaviju celicnim maljem. Svoju naciju i republiku preveo je jedinu u iz onog sistema u novi bez ispaljenog metka. A i on je mogao da se lati oruzja jer je takva iskustva imao iz drugog svetskog rata. Neka mu je vecna slava.

Rke Koke

pre 12 godina

JEDINI koji je svoj narod/e izvukao iz raspada SFRJ bez metka. Makedonija je bila bure baruta, što niko ne primećuje, obzirom da nije eksplodiralo, a mogla je da bude kao Bosna.

sladjan petkovic

pre 12 godina

služio sam vojsku u Makedoniji i lično sam upoznao pokojnog predsednika.Da se Gospodin Gligorov pitao danas bi i Makedonija i Srbi na svim stranama bili u EU...Ostaće u lepom sećanju

george wordy

pre 12 godina

Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !

Nebojša

pre 12 godina

Živo me interesuje mentalni sklop "hejtera" koji daju negativne ocene na ove, do sad objavljene, komentare, koji svi odreda odaju poštu jednom od retkih razumnih političara iz bivše Jugoslavije tokom strašnih 90-ih godina prošlog veka. Verovatno su to deca odrasla uz TV dnevnik te iste nesrećne decenije i roditelje koji su konzumirali Miloševićevu propagandu. Drugog odgovora nemam.

nije_mi_dobro

pre 12 godina

@diznilend nema alternativu : Атентат на Глигорова догодио се 3. октобра 1995 године и до дан данас није расветљен. Постоје више верзија од тога да је то организовала тадашња ДБ Србије преко тога да је то дело албанске мафије и Бугара, па све до оног највероватнијег а то је да га је убила тадашња ДБ Македоније која је покушавала да ограничи председничке надлежности јер Глигоров је био на добром путу да се реши спор са Грчком око имена, а то рудиментима ДБ Македоније, потоње ДБ Југославије никако није одговарало, па се на жалост догодио тај атентат...

mail

pre 12 godina

@Haris, potpuno si u pravu, samo sto se Franjo i Zlobo nisu borili ni za ndh ni za big serbia, nego samo za svoju neogranicenu vlast. Kiro R.I.P.

Bojan

pre 12 godina

Pozitivna licnost , nije zeleo rat i nije dozvolio napade na JNA , dok su neki drugi planski ili iz nekontrolisane mrznje napadali JNA nadajuci se brzoj "ratnoj pobedi" i ko zna cemu jos.

vex

pre 12 godina

Veliki covek! Takvi politicari se retko radjaju. Zeleo je dobro za svoju zemlju, nije ga opila vlast. Otisao je kad je bio najpopularniji i ostao je skroman do kraja. Po njegovoj zelji ce biti sahranjen samo u krugu porodice.
Nek ti je vecna slava.

Haris

pre 12 godina

Pokoj mu dusa. Dobar covjek koji se iskreno borio za ocuvanje Jugoslavije, ali se nazalost nasao medju zlocincima kao sto su Tudjman i Milosevic, jedan se borio za NDH a drugi za Veliku Srbiju. Obadvojicu ce Kiro iz raja gledati kako gore u paklu. Kiro je bio veliki covjek i takav ce uci i u istoriju!

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Neka mu je večna slava, bio je dobar čovek i dobar političar.
I kraj učešća u NOB-u, i kraj atentata i svih stresova raspada SFRJ, on je poživeo skoro 100 godina.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Zna li se ko je, i zasto, izvrsio atentat na njega? Uvijek kada procitam taj podatak, govori se samo o tome da je izvrsen atentat i da je on prezivio, medjutim, jos nisam cuo ko je to uradio, i zasto.

Haris

pre 12 godina

Pokoj mu dusa. Dobar covjek koji se iskreno borio za ocuvanje Jugoslavije, ali se nazalost nasao medju zlocincima kao sto su Tudjman i Milosevic, jedan se borio za NDH a drugi za Veliku Srbiju. Obadvojicu ce Kiro iz raja gledati kako gore u paklu. Kiro je bio veliki covjek i takav ce uci i u istoriju!

vex

pre 12 godina

Veliki covek! Takvi politicari se retko radjaju. Zeleo je dobro za svoju zemlju, nije ga opila vlast. Otisao je kad je bio najpopularniji i ostao je skroman do kraja. Po njegovoj zelji ce biti sahranjen samo u krugu porodice.
Nek ti je vecna slava.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Neka mu je večna slava, bio je dobar čovek i dobar političar.
I kraj učešća u NOB-u, i kraj atentata i svih stresova raspada SFRJ, on je poživeo skoro 100 godina.

mail

pre 12 godina

@Haris, potpuno si u pravu, samo sto se Franjo i Zlobo nisu borili ni za ndh ni za big serbia, nego samo za svoju neogranicenu vlast. Kiro R.I.P.

Rke Koke

pre 12 godina

JEDINI koji je svoj narod/e izvukao iz raspada SFRJ bez metka. Makedonija je bila bure baruta, što niko ne primećuje, obzirom da nije eksplodiralo, a mogla je da bude kao Bosna.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Zna li se ko je, i zasto, izvrsio atentat na njega? Uvijek kada procitam taj podatak, govori se samo o tome da je izvrsen atentat i da je on prezivio, medjutim, jos nisam cuo ko je to uradio, i zasto.

metall

pre 12 godina

haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

george wordy

pre 12 godina

Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !

Bojan

pre 12 godina

Pozitivna licnost , nije zeleo rat i nije dozvolio napade na JNA , dok su neki drugi planski ili iz nekontrolisane mrznje napadali JNA nadajuci se brzoj "ratnoj pobedi" i ko zna cemu jos.

sladjan petkovic

pre 12 godina

služio sam vojsku u Makedoniji i lično sam upoznao pokojnog predsednika.Da se Gospodin Gligorov pitao danas bi i Makedonija i Srbi na svim stranama bili u EU...Ostaće u lepom sećanju

Nebojša

pre 12 godina

Živo me interesuje mentalni sklop "hejtera" koji daju negativne ocene na ove, do sad objavljene, komentare, koji svi odreda odaju poštu jednom od retkih razumnih političara iz bivše Jugoslavije tokom strašnih 90-ih godina prošlog veka. Verovatno su to deca odrasla uz TV dnevnik te iste nesrećne decenije i roditelje koji su konzumirali Miloševićevu propagandu. Drugog odgovora nemam.

matko

pre 12 godina

Najpametniji i najbolji politicar od onih koji su razbijali Jugoslaviju celicnim maljem. Svoju naciju i republiku preveo je jedinu u iz onog sistema u novi bez ispaljenog metka. A i on je mogao da se lati oruzja jer je takva iskustva imao iz drugog svetskog rata. Neka mu je vecna slava.

nije_mi_dobro

pre 12 godina

@diznilend nema alternativu : Атентат на Глигорова догодио се 3. октобра 1995 године и до дан данас није расветљен. Постоје више верзија од тога да је то организовала тадашња ДБ Србије преко тога да је то дело албанске мафије и Бугара, па све до оног највероватнијег а то је да га је убила тадашња ДБ Македоније која је покушавала да ограничи председничке надлежности јер Глигоров је био на добром путу да се реши спор са Грчком око имена, а то рудиментима ДБ Македоније, потоње ДБ Југославије никако није одговарало, па се на жалост догодио тај атентат...

Bosanac Brcko

pre 12 godina

pocivaj u miru !

svi oni koji danas za raspad juge krive hrvate, bosnjake i ostale neka se dobro promisle ko je zapoceo politiku dominacije nad ostalim u svakom pogledu uvjereni da ni hrvati ni bosnjaci ni ostali iz straha od JNA nece smijeti nista uraditi nego da ce precutno prihvatiti sve ono sto se diktira iz beograda !! pozdrav svim dobrim ljudima i da sretna vam nova godina

Bojan

pre 12 godina

Vidim da je neko pitao "ko je izvrsio atentat, zasto niko nije kaznet?"
E moj prijatelj,
Citava Makedonija zna ko je izvrsio atentat.
Atentat su izvrsili Branko Crvenkovski i Ljubomir Frckovski.
Bivsa KPM (danasnja SDSM) je bila na vlast tada i uzeli su velika lova od Grke da bi smenili ime Makedonije. Mali problem je bio Kiro, koi je bio strogo protiv toga.

On je sam znao da ce ga pokusat likvidariti. I to se i desilo, bomba je tako bila postavena da samo eksperti su to mogli uraditi (Frckovski-policija). Pukla je tacno u smeru pretsedatela, a nije ozledjila puno ljudi ni levo ni desno trotoara.

Kiro je otiso u Paris na operacija, kad se vratio doso je u Bivsa Jugoslovenska...

Naravno, atentat se zataskao, kao da se nije desio. Oko 12 ljudi povezani sa atentatom, vecinom svedoke su dosad umrli "soobracajke, bacili se ispod vozove" itd itd.

qq

pre 12 godina

@Nebojsa
Jel prihvatljivo da neko ima i drugacije misljenje ili moramo kao kolektiv da svi isto mislimo u glas?

O pokojniku sve najbolje, ali ja se secam da se Kiro i nije bas pretrgao da sacuva Jugoslaviju. Naprotiv.

Zmaj

pre 12 godina

Covek postao predsednik kad je imao 75 godina. Da li ste vi normalni? Mislite li da u svetu bilo ko ozbiljno shvata nekog ko ima toliko godina? Moze on biti ne znam koliko mudar, ali nikako ne moze da razume potrebe drzave. Pa covek sa toliko godina razmislja kako ce da se odmara do kraja zivota, a ne da upravlja drzavom. Za upravljenje drzavom treba izabrati nekog od 45-60 godina, ko jos uvek ima dodir sa realnoscu, a ne nekog od 75...

Marko Dimitrijević

pre 12 godina

@Haris

Dragi prijatelju, ti kao da si zaboravio Islamsku dekleraciju. Nisu Alija i njemu slični zvali svoj narod da "brani svoje kuce,svoju zemlju", nego da uspostave islamsku džamahiriju u kojoj će oni da dominiraju. Osim tog naroda u Bosni žive i drugi kojima se ta ideja nimalo ne dopada.

Marko

pre 12 godina

@ veterinar bolje idi leci zivotinje nego da kometarises tu i provociras.Laka mu zemlja i pozdrav svim dobrim ljudima cele ex Yugoslavije

anton chigurh

pre 12 godina

Na snimku Gligorov govori o upadima u monetarni sistem savezne drzave koji su na kraju snizili drzavne devizne rezerve na par desetina hiljade dolara.
Do sada sam znao da su Milosevica za ovo optuzivali i to uzimali kao jedan od glavnih argumenata za raspad Jugoslavije. Medjutim, Gligorov kaze da su PRVO Slovenci upali u monetarni sistem pa tek onda Srbi. Interesantno.

Haris

pre 12 godina

@Marko Dimitrijević

Islamsku Deklaraciju nisam citao, niti imam namjeru da je citam, niti su je citali 95% Bosanaca, onih istih koji su opet ponavljam, branili svoje domove od Srpskih i Hrvatskih agresora, koji su bili pod vodstvom Milosevica i Tudjmana. Vi se hvatate te "Islamske Deklaracije" kao pjan sto se hvata panja.Cinjenica je, da su Milosevic i Tudjman htjeli da dijele Bosnu i Hercegovinu, bas kao sto potvrdjuje i pokojni Kiro Gligorov. Alija Izetbegovic da je htio neku Islamsku drzavu, on bi pristao na tu podjelu i sada bi postajala "Islamska drzava" u centru bivse Jugoslavije,Balkana a recimo i Evrope. To Alija Izetbegovic nije htio niti prihvatio, sadasnje stanje to i govori. A da li sam ja sada slijedbenik politike Izetbegovica, to nije bitno, bitno je da bi opet, u slucaju pokusaja podjele BiH svi ljudi ucinili isto, branili svoju zemlju i svoje domove. A kome se to ne svidja, neka se nauci da zivi sa tom cinjenicom. Vrijeme kada se istorija pisala u Beogradu, pa onda sirila bivsim republikama Jugoslavije je proslo, sto sama cinjenica govori, da niko vise ne zeli zajedno sa Beogradom, od Slovenije pa do Makedonije, preko Kosova a jos malo pa i Vojvodine. A tome svemu nije kriv narod Srbije, koji je u biti dobar narod, nego politicko vodjstvo Srbije.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Obicaj je da se lepo govori o smrtniku,pa neka mu je laka zemlja.Albanci ga pamte,stare generacije,kako je pokojni mahao u CK SKJ sa jednim papirom,u kojem je trebalo da budu cinjenice protiv albanskog terorizma i seperatizma u SFRJ.Sadrzaj ovog papira nikada nije obelodanjen.Neko ovde u komentarima pise da je pokojni bio za cuvanje SFRJ.Pa njega niko nije pitao kao sto nije pitao i Rizu Sahadziju.On je bio u stanje da zrtvuje bosanske Muslimane i kosovske Albance samo da spasava Makedoniju.Ja sam imao prilike da razgovaram sa nekoliko makedonskih Albanaca koji su mi rekli da Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima,nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Ovu poslednju recenicu moze neko,ako hoce,da uzima kao rekla-kazala.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

@Haris
Na moju zalost, jos nisam procitao "Islamsku Deklaraciju", pa cu da pitam one koji jesu, medju kojima si vjerovatno i ti Harise, jer vidim da postujes lik i djelo tvog (ne i mog) predsjednika Alije Izetbegovica. Je l' se i u toj knjizi pominje ovo sto si ti rekao, ili u njoj preovladjuju neke sasvim druge ideje? Cisto da znam, da li da citam....

BivsiYU86

pre 12 godina

diznilend nema alternativu,

Samo u Diznilendu veruju da zlocini pocinjeni od strane srpske vojske i paravojske imaju veze sa Deklaracijom koju uzgred 4/5 naroda bosnjackog nikada nije ni culo ni procitalo - sve bi se isto dogodilo da je predsednik bio bilo ko, pretnje sta ce se dogoditi Bosnjacima su pocele jos za vreme Dizdarevicevog i Durakoviceve "ere", koji su otisli zajedno sa Stambolicem u paradaiz revolucijama i srpskih mitinga "istine". Alija je dosao kao "kec na 11".

SASA

pre 12 godina

I B.Trajkovski se borio ali je zavrsio pod sumnjivim okolnostima?!! Kiro je bio samo poslusan sto se od vecine i ocekuje. Imao je takvu ulogu, mogao je i on da bude "los momak", da se trazilo?!!! Laka mu zemlja.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ја сам човјек стар 63 године (шесток 68-аш, а непродат наступалаћујој политици/политичарима).
Трпим одавно, због мојих моралних/ и политчких убјеђења.
Морам, већ престар човјек, да признам да је и међу ЊИМА било ЧАСНИХ ЉУДИ.(НАРАВНО РИЈЕТКО!).
Ипак, нек' КИРО МИРУЈЕ.

Haris

pre 12 godina

Metall:Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

@ metall
To sto si ti napisao, to je nada, pokusaj, da se sve strane izjednace. U tvojim ocima je Alija Izetbegovic trebao da stavi potpis na dokument na kojim bi se Bosna i Hercegovina podijelila na Hrvatski,Srpski i Bosnjacki dio.(postavio sam link, pokojonog Kira Gligiorova u kome isto potvrdjuje). A posto nije, nego je pozvao svoj narod da brani svoje kuce,svoju zemlju, on sada ispada u tvojim ocima zlocinac. E to nigdje na svjetu nece tako uci u Istoriju osim mozda u skolama Srbije. Slazem se da bi i neki Bosnjacki politicari, prizeljkivali da se Bosna i Hercegovina podijela da bi mozda imali svoj dio u kojem bi bili "veziri" ali i to nikada nece proci. A svima ovima koji bi i danas dijelili Bosnu i Hercegovinu, mogu jedino poruciti kome nece u glavu hoce u g...cu.

http://www.youtube.com/watch?v=Gy5nzYtiLR0&feature=related

Majka

pre 12 godina

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.
(metall)

Alija nije ratovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, niti je delio iciju drzavu tako da "jedan narod nestane". Niti je ijedan sud presudio ijednom Bosnjackom predstavniku vlasti da je pocinio sistematske zlocine sa ciljem istrebljenja naroda i etnickog ciscenja. Zlocine su se desili ali ne te vrste. Tudjmanovi i milosevicevi generalis su upravo za to bili osudjeni iako su obojica pokojnici.

Kosovski plemić iz plemena Dardana

pre 12 godina

"Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !
(george wordy, 2. januar 2012 14:49)

-Za Makedonce Vaclav Havel koji nikako nije hteo da se zameri Slobi i Srbiji a za neke druge Kiro je bio otelotvorenje uništitelja koji je patološki mrzeo Albance i neprestano radio za njihovu diskriminaciju koja je u tadašnjoj SFRJ Republici Makedoniji bila jedna od najsvirepijih na svetu.
Samo jedan mali detalj od vremana Kire: Jedan takozvani Makedonac bi recimno dobio pasoš za dve nedelje i to samo uz plaćanje simbolične administrativne takse dok je istovremeno jadan Albanaca za pasoš morao da plati čitavo bogatstvo plus da čeka šest meseci najmanje!

soni

pre 12 godina

@(Kosovski plemić iz plemena Dardana, 2. januar 2012 21:15)

Bez zelje da se raspravljam, ali naravno da je to radio, tako je pokusavao mirno da izbegne ovo sto se danas desava, da 50% stanovnika makedonije budu albanci...
Covek se borio mirnim putem za ocuvanje svoga naroda...

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Zbog pravilne informiranosti, prosto moram da pojasnim neke nebuloze koje se ovde sire od nekih citalaca:
Enver Keljmendi i Kosovski plemic: nesto ste naculi, ali, ipak, netacno. Onaj ko je mahao papirom na sednici CK SKJ nije bio Kiro Gligorov vec Lazar Mojsov. Raspitaj se malo bolje, pre nego sto pises. Drugo, vi Albanci ste veoma lakoverni i skloni verovanju na rekla-kazala uvek kada u toj prici se Albanci prestavljaju kao zrtve. Uopste nije tacno da su Albanci cekali po 6 meseci za pasos, isto kao sto nije tacna i prica koja kruzi medju makedonskim nacionalistima da su u vreme Kire Gligorova 150000 Albanaca iz Kosova i Juzne Srbije dobili makedonsko drzavljanstvo protivno zakonu. I jedno i drugo je samo spekulacija iz politickih kujni da bi se nacionalizam podgrevao kod dva etnikuma, i nije moguce da se dokaze, tako da ih ozbiljni analiticari i ne uzimaju za relevantne. Ono sto je fakat to je da je u vremenu pretsednikovanja Kire Gligorova, uspostavljena praksa da u svakoj makedosnkoj vladi obavezno participira i jedna albanska partija,nezavisno sto makedonska partija ima dovoljan broj poslanika da sama sastaviti vladu. To je bio model kojeg su pozdravili svi medjunarodni faktori i koji se kasnije primenjivao u svim ex Yu republikama sa nacionalnim manjinama. A kada govorimo o ugnjetivanju manjina, ono sto se u Makedoniji nije moglo zamisliti ni u pocetku devedesetih, to se u Albaniji desava sada u 21 veku-jednostavnom odlukom vlade Sali Berisa zabranjuje se da se gradjani izjasnjavaju slobodno o svoju nacionalnu pripadnost. Tamo svi su Albanci. To je tema za diskusiju kada se opserviraju polozaji nacionalnih manjina na Balkanu, a ne budalastine da je polozaj Albanaca u Makedoniji pod vlascu Kire Gligorova bio gori nego li kod Slobodana Milosevica.
Inace, o Kiri Gligorovu sve najbolje. Daleko od toga da je bio bezgresan, ali svakako je bio najbolji izbor za Makedoniji u turbolentnom vremenu u kome je rukovodio. U to vreme alternativa mu je bio Ljubco Georgievski, sa svojih 25 godina, koji je javno zagovarao oruzani sukob sa JNA. Samo avanturisti, neodgovorni politicari i psihicki nezrele osobe bi prizeljkivale sukob u kome se unapred zna da ce biti porazeni. Eventualno Pirovu pobedu-povucena JNA, nakon hiljade mrtvih, razrusenih gradva, unistenih fabrika.

Bekim

pre 12 godina

I ako je vrlo vesto i diplomatski ignorirao albance (nisu imali zastavu, univerzitet itd) za jedno mu svaka cast: za to sto nije ratovao sa Srbijom a da je kojim slucajem poceo rat znam da bi albanci prvi naje....
Ipak ostaje zasada tajna kako to da Milosevic nije bio zainteresiran za Makedoniju- Ili je Kiro dobro odigrao ili se Sloba bojao nekoga?????
Ipak zahvaljujuci (neki bi rekli zalosnoj istini) ja sada iz Kosova kada idem za Skopje prolazim granicu pasosem a znamo sta bi bilo da je kojim slucajem bilo rata.
Beki Pristina

Anon

pre 12 godina

Da nije bilo podmuklog i kukavicnog koriscenja teske situacije od strane Makedonaca zarad ispunjavanja svojih uskoglednih i sebicnih ambicija, velika je verovatnoca da bi se situacija 90-tih vrlo drugacije razvila.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Blago Srbiji kad je Haris s Alipasina, za ovakav komentar, dobio 500 i kusur pluseva.
(Mlos)

Izvini ali sta je pogresno u Harisovom komentaru osim sto nije stavio Aliju u Tudjmanovo i Milosevicevo drustvo. Pa ova dvojica su ga izbacila iz drustva - nisu ga ni pozvali u Karadjordjevo dok su delili Bosniu.

Neutralni Slovenac

pre 12 godina

@ metall

"haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic".

"Metall, vidi se da ti nemas blage veze o cemu pises. Naime, Alija Izetbegovic je celo vreme sedeo na stranu, sve dok nisu poceli Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic da se "djapaju" oko podele BiH (Vidi,Pregovori u Karađorđevu kod vojvođanskog grada Bačka Palanka u Srbiji).
Tek, kada Alija Izetbegovic nije imao drugog izbora, tada je morao da se odupre i jednome i drugome. Prvo citaj, posle pisi i neutralno gledaj stvari.

Македонец

pre 12 godina

Киро је био стари комуниста и праведан човек. Није желео зло никоме, а најмање је Он желео распад СФРЈ. Зато је био трн у оку националистима.

Dimitri

pre 12 godina

Dao je Milosevicu kompletno naoruzanje JNA.
Od mene ima jedan veliki minus.
(cobi, 3. januar 2012 00:41)

Celo ovo gvozdje ne vredi ni jednog jedinog coveckog zivota-Kiro Gligorov

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Nenad,Skopje,3.januar 00:32

Nenade,imas pravo ja sam pobrkao pokojnog sa Lazarom Mojsovom i za to javno se izvinjavam svim citaocima B-92.Ali,i ti brate se preterao,ja nigde nisam spomenuo Milosevica,nego sta su rekli Makedonski Albanci,a to je da su Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Najbolje bi bilo da se javi neki Albanac sa prostora Makedonije koji ce da bude jasni i ubedljivi od mene.

Haris

pre 12 godina

Pokoj mu dusa. Dobar covjek koji se iskreno borio za ocuvanje Jugoslavije, ali se nazalost nasao medju zlocincima kao sto su Tudjman i Milosevic, jedan se borio za NDH a drugi za Veliku Srbiju. Obadvojicu ce Kiro iz raja gledati kako gore u paklu. Kiro je bio veliki covjek i takav ce uci i u istoriju!

Zmaj

pre 12 godina

Covek postao predsednik kad je imao 75 godina. Da li ste vi normalni? Mislite li da u svetu bilo ko ozbiljno shvata nekog ko ima toliko godina? Moze on biti ne znam koliko mudar, ali nikako ne moze da razume potrebe drzave. Pa covek sa toliko godina razmislja kako ce da se odmara do kraja zivota, a ne da upravlja drzavom. Za upravljenje drzavom treba izabrati nekog od 45-60 godina, ko jos uvek ima dodir sa realnoscu, a ne nekog od 75...

Kosovski plemić iz plemena Dardana

pre 12 godina

"Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !
(george wordy, 2. januar 2012 14:49)

-Za Makedonce Vaclav Havel koji nikako nije hteo da se zameri Slobi i Srbiji a za neke druge Kiro je bio otelotvorenje uništitelja koji je patološki mrzeo Albance i neprestano radio za njihovu diskriminaciju koja je u tadašnjoj SFRJ Republici Makedoniji bila jedna od najsvirepijih na svetu.
Samo jedan mali detalj od vremana Kire: Jedan takozvani Makedonac bi recimno dobio pasoš za dve nedelje i to samo uz plaćanje simbolične administrativne takse dok je istovremeno jadan Albanaca za pasoš morao da plati čitavo bogatstvo plus da čeka šest meseci najmanje!

Bosanac Brcko

pre 12 godina

pocivaj u miru !

svi oni koji danas za raspad juge krive hrvate, bosnjake i ostale neka se dobro promisle ko je zapoceo politiku dominacije nad ostalim u svakom pogledu uvjereni da ni hrvati ni bosnjaci ni ostali iz straha od JNA nece smijeti nista uraditi nego da ce precutno prihvatiti sve ono sto se diktira iz beograda !! pozdrav svim dobrim ljudima i da sretna vam nova godina

qq

pre 12 godina

@Nebojsa
Jel prihvatljivo da neko ima i drugacije misljenje ili moramo kao kolektiv da svi isto mislimo u glas?

O pokojniku sve najbolje, ali ja se secam da se Kiro i nije bas pretrgao da sacuva Jugoslaviju. Naprotiv.

metall

pre 12 godina

haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

Haris

pre 12 godina

@Marko Dimitrijević

Islamsku Deklaraciju nisam citao, niti imam namjeru da je citam, niti su je citali 95% Bosanaca, onih istih koji su opet ponavljam, branili svoje domove od Srpskih i Hrvatskih agresora, koji su bili pod vodstvom Milosevica i Tudjmana. Vi se hvatate te "Islamske Deklaracije" kao pjan sto se hvata panja.Cinjenica je, da su Milosevic i Tudjman htjeli da dijele Bosnu i Hercegovinu, bas kao sto potvrdjuje i pokojni Kiro Gligorov. Alija Izetbegovic da je htio neku Islamsku drzavu, on bi pristao na tu podjelu i sada bi postajala "Islamska drzava" u centru bivse Jugoslavije,Balkana a recimo i Evrope. To Alija Izetbegovic nije htio niti prihvatio, sadasnje stanje to i govori. A da li sam ja sada slijedbenik politike Izetbegovica, to nije bitno, bitno je da bi opet, u slucaju pokusaja podjele BiH svi ljudi ucinili isto, branili svoju zemlju i svoje domove. A kome se to ne svidja, neka se nauci da zivi sa tom cinjenicom. Vrijeme kada se istorija pisala u Beogradu, pa onda sirila bivsim republikama Jugoslavije je proslo, sto sama cinjenica govori, da niko vise ne zeli zajedno sa Beogradom, od Slovenije pa do Makedonije, preko Kosova a jos malo pa i Vojvodine. A tome svemu nije kriv narod Srbije, koji je u biti dobar narod, nego politicko vodjstvo Srbije.

Anon

pre 12 godina

Da nije bilo podmuklog i kukavicnog koriscenja teske situacije od strane Makedonaca zarad ispunjavanja svojih uskoglednih i sebicnih ambicija, velika je verovatnoca da bi se situacija 90-tih vrlo drugacije razvila.

Haris

pre 12 godina

Metall:Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.

@ metall
To sto si ti napisao, to je nada, pokusaj, da se sve strane izjednace. U tvojim ocima je Alija Izetbegovic trebao da stavi potpis na dokument na kojim bi se Bosna i Hercegovina podijelila na Hrvatski,Srpski i Bosnjacki dio.(postavio sam link, pokojonog Kira Gligiorova u kome isto potvrdjuje). A posto nije, nego je pozvao svoj narod da brani svoje kuce,svoju zemlju, on sada ispada u tvojim ocima zlocinac. E to nigdje na svjetu nece tako uci u Istoriju osim mozda u skolama Srbije. Slazem se da bi i neki Bosnjacki politicari, prizeljkivali da se Bosna i Hercegovina podijela da bi mozda imali svoj dio u kojem bi bili "veziri" ali i to nikada nece proci. A svima ovima koji bi i danas dijelili Bosnu i Hercegovinu, mogu jedino poruciti kome nece u glavu hoce u g...cu.

http://www.youtube.com/watch?v=Gy5nzYtiLR0&feature=related

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Obicaj je da se lepo govori o smrtniku,pa neka mu je laka zemlja.Albanci ga pamte,stare generacije,kako je pokojni mahao u CK SKJ sa jednim papirom,u kojem je trebalo da budu cinjenice protiv albanskog terorizma i seperatizma u SFRJ.Sadrzaj ovog papira nikada nije obelodanjen.Neko ovde u komentarima pise da je pokojni bio za cuvanje SFRJ.Pa njega niko nije pitao kao sto nije pitao i Rizu Sahadziju.On je bio u stanje da zrtvuje bosanske Muslimane i kosovske Albance samo da spasava Makedoniju.Ja sam imao prilike da razgovaram sa nekoliko makedonskih Albanaca koji su mi rekli da Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima,nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Ovu poslednju recenicu moze neko,ako hoce,da uzima kao rekla-kazala.

Nebojša

pre 12 godina

Živo me interesuje mentalni sklop "hejtera" koji daju negativne ocene na ove, do sad objavljene, komentare, koji svi odreda odaju poštu jednom od retkih razumnih političara iz bivše Jugoslavije tokom strašnih 90-ih godina prošlog veka. Verovatno su to deca odrasla uz TV dnevnik te iste nesrećne decenije i roditelje koji su konzumirali Miloševićevu propagandu. Drugog odgovora nemam.

Bojan

pre 12 godina

Pozitivna licnost , nije zeleo rat i nije dozvolio napade na JNA , dok su neki drugi planski ili iz nekontrolisane mrznje napadali JNA nadajuci se brzoj "ratnoj pobedi" i ko zna cemu jos.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Neka mu je večna slava, bio je dobar čovek i dobar političar.
I kraj učešća u NOB-u, i kraj atentata i svih stresova raspada SFRJ, on je poživeo skoro 100 godina.

BivsiYU86

pre 12 godina

diznilend nema alternativu,

Samo u Diznilendu veruju da zlocini pocinjeni od strane srpske vojske i paravojske imaju veze sa Deklaracijom koju uzgred 4/5 naroda bosnjackog nikada nije ni culo ni procitalo - sve bi se isto dogodilo da je predsednik bio bilo ko, pretnje sta ce se dogoditi Bosnjacima su pocele jos za vreme Dizdarevicevog i Durakoviceve "ere", koji su otisli zajedno sa Stambolicem u paradaiz revolucijama i srpskih mitinga "istine". Alija je dosao kao "kec na 11".

george wordy

pre 12 godina

Kiro, balkanski Vaclav Havel,pokazao je najviše razboritosti i demokrtaskog kapaciteta od svih iz karavana sunovrata. I u Makedoniji je bilo zagovornika napada na JNA, onih koji su hteli da udju u Istorijske čitanke i da im se svira himna u mimohodu, ali Kiro je ostao dosledan svoga naroda koji nikada nije ratovao sa Srbijom. Neka mu je večna slava !

mail

pre 12 godina

@Haris, potpuno si u pravu, samo sto se Franjo i Zlobo nisu borili ni za ndh ni za big serbia, nego samo za svoju neogranicenu vlast. Kiro R.I.P.

vex

pre 12 godina

Veliki covek! Takvi politicari se retko radjaju. Zeleo je dobro za svoju zemlju, nije ga opila vlast. Otisao je kad je bio najpopularniji i ostao je skroman do kraja. Po njegovoj zelji ce biti sahranjen samo u krugu porodice.
Nek ti je vecna slava.

Majka

pre 12 godina

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic.
(metall)

Alija nije ratovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, niti je delio iciju drzavu tako da "jedan narod nestane". Niti je ijedan sud presudio ijednom Bosnjackom predstavniku vlasti da je pocinio sistematske zlocine sa ciljem istrebljenja naroda i etnickog ciscenja. Zlocine su se desili ali ne te vrste. Tudjmanovi i milosevicevi generalis su upravo za to bili osudjeni iako su obojica pokojnici.

matko

pre 12 godina

Najpametniji i najbolji politicar od onih koji su razbijali Jugoslaviju celicnim maljem. Svoju naciju i republiku preveo je jedinu u iz onog sistema u novi bez ispaljenog metka. A i on je mogao da se lati oruzja jer je takva iskustva imao iz drugog svetskog rata. Neka mu je vecna slava.

Marko Dimitrijević

pre 12 godina

@Haris

Dragi prijatelju, ti kao da si zaboravio Islamsku dekleraciju. Nisu Alija i njemu slični zvali svoj narod da "brani svoje kuce,svoju zemlju", nego da uspostave islamsku džamahiriju u kojoj će oni da dominiraju. Osim tog naroda u Bosni žive i drugi kojima se ta ideja nimalo ne dopada.

Rke Koke

pre 12 godina

JEDINI koji je svoj narod/e izvukao iz raspada SFRJ bez metka. Makedonija je bila bure baruta, što niko ne primećuje, obzirom da nije eksplodiralo, a mogla je da bude kao Bosna.

nije_mi_dobro

pre 12 godina

@diznilend nema alternativu : Атентат на Глигорова догодио се 3. октобра 1995 године и до дан данас није расветљен. Постоје више верзија од тога да је то организовала тадашња ДБ Србије преко тога да је то дело албанске мафије и Бугара, па све до оног највероватнијег а то је да га је убила тадашња ДБ Македоније која је покушавала да ограничи председничке надлежности јер Глигоров је био на добром путу да се реши спор са Грчком око имена, а то рудиментима ДБ Македоније, потоње ДБ Југославије никако није одговарало, па се на жалост догодио тај атентат...

sladjan petkovic

pre 12 godina

služio sam vojsku u Makedoniji i lično sam upoznao pokojnog predsednika.Da se Gospodin Gligorov pitao danas bi i Makedonija i Srbi na svim stranama bili u EU...Ostaće u lepom sećanju

Bojan

pre 12 godina

Vidim da je neko pitao "ko je izvrsio atentat, zasto niko nije kaznet?"
E moj prijatelj,
Citava Makedonija zna ko je izvrsio atentat.
Atentat su izvrsili Branko Crvenkovski i Ljubomir Frckovski.
Bivsa KPM (danasnja SDSM) je bila na vlast tada i uzeli su velika lova od Grke da bi smenili ime Makedonije. Mali problem je bio Kiro, koi je bio strogo protiv toga.

On je sam znao da ce ga pokusat likvidariti. I to se i desilo, bomba je tako bila postavena da samo eksperti su to mogli uraditi (Frckovski-policija). Pukla je tacno u smeru pretsedatela, a nije ozledjila puno ljudi ni levo ni desno trotoara.

Kiro je otiso u Paris na operacija, kad se vratio doso je u Bivsa Jugoslovenska...

Naravno, atentat se zataskao, kao da se nije desio. Oko 12 ljudi povezani sa atentatom, vecinom svedoke su dosad umrli "soobracajke, bacili se ispod vozove" itd itd.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ја сам човјек стар 63 године (шесток 68-аш, а непродат наступалаћујој политици/политичарима).
Трпим одавно, због мојих моралних/ и политчких убјеђења.
Морам, већ престар човјек, да признам да је и међу ЊИМА било ЧАСНИХ ЉУДИ.(НАРАВНО РИЈЕТКО!).
Ипак, нек' КИРО МИРУЈЕ.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

@Haris
Na moju zalost, jos nisam procitao "Islamsku Deklaraciju", pa cu da pitam one koji jesu, medju kojima si vjerovatno i ti Harise, jer vidim da postujes lik i djelo tvog (ne i mog) predsjednika Alije Izetbegovica. Je l' se i u toj knjizi pominje ovo sto si ti rekao, ili u njoj preovladjuju neke sasvim druge ideje? Cisto da znam, da li da citam....

SASA

pre 12 godina

I B.Trajkovski se borio ali je zavrsio pod sumnjivim okolnostima?!! Kiro je bio samo poslusan sto se od vecine i ocekuje. Imao je takvu ulogu, mogao je i on da bude "los momak", da se trazilo?!!! Laka mu zemlja.

Marko

pre 12 godina

@ veterinar bolje idi leci zivotinje nego da kometarises tu i provociras.Laka mu zemlja i pozdrav svim dobrim ljudima cele ex Yugoslavije

Bekim

pre 12 godina

I ako je vrlo vesto i diplomatski ignorirao albance (nisu imali zastavu, univerzitet itd) za jedno mu svaka cast: za to sto nije ratovao sa Srbijom a da je kojim slucajem poceo rat znam da bi albanci prvi naje....
Ipak ostaje zasada tajna kako to da Milosevic nije bio zainteresiran za Makedoniju- Ili je Kiro dobro odigrao ili se Sloba bojao nekoga?????
Ipak zahvaljujuci (neki bi rekli zalosnoj istini) ja sada iz Kosova kada idem za Skopje prolazim granicu pasosem a znamo sta bi bilo da je kojim slucajem bilo rata.
Beki Pristina

anton chigurh

pre 12 godina

Na snimku Gligorov govori o upadima u monetarni sistem savezne drzave koji su na kraju snizili drzavne devizne rezerve na par desetina hiljade dolara.
Do sada sam znao da su Milosevica za ovo optuzivali i to uzimali kao jedan od glavnih argumenata za raspad Jugoslavije. Medjutim, Gligorov kaze da su PRVO Slovenci upali u monetarni sistem pa tek onda Srbi. Interesantno.

diznilend nema alternativu

pre 12 godina

Zna li se ko je, i zasto, izvrsio atentat na njega? Uvijek kada procitam taj podatak, govori se samo o tome da je izvrsen atentat i da je on prezivio, medjutim, jos nisam cuo ko je to uradio, i zasto.

Neutralni Slovenac

pre 12 godina

@ metall

"haris

Sve si to lepo napisao, ali i izostavio bitan detalj - uz Milosevica i Tudjmana, veliki kreator haosa bio je i zlocinac iz reda bosnjackog naroda, Alija Izetbegovic".

"Metall, vidi se da ti nemas blage veze o cemu pises. Naime, Alija Izetbegovic je celo vreme sedeo na stranu, sve dok nisu poceli Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic da se "djapaju" oko podele BiH (Vidi,Pregovori u Karađorđevu kod vojvođanskog grada Bačka Palanka u Srbiji).
Tek, kada Alija Izetbegovic nije imao drugog izbora, tada je morao da se odupre i jednome i drugome. Prvo citaj, posle pisi i neutralno gledaj stvari.

soni

pre 12 godina

@(Kosovski plemić iz plemena Dardana, 2. januar 2012 21:15)

Bez zelje da se raspravljam, ali naravno da je to radio, tako je pokusavao mirno da izbegne ovo sto se danas desava, da 50% stanovnika makedonije budu albanci...
Covek se borio mirnim putem za ocuvanje svoga naroda...

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Zbog pravilne informiranosti, prosto moram da pojasnim neke nebuloze koje se ovde sire od nekih citalaca:
Enver Keljmendi i Kosovski plemic: nesto ste naculi, ali, ipak, netacno. Onaj ko je mahao papirom na sednici CK SKJ nije bio Kiro Gligorov vec Lazar Mojsov. Raspitaj se malo bolje, pre nego sto pises. Drugo, vi Albanci ste veoma lakoverni i skloni verovanju na rekla-kazala uvek kada u toj prici se Albanci prestavljaju kao zrtve. Uopste nije tacno da su Albanci cekali po 6 meseci za pasos, isto kao sto nije tacna i prica koja kruzi medju makedonskim nacionalistima da su u vreme Kire Gligorova 150000 Albanaca iz Kosova i Juzne Srbije dobili makedonsko drzavljanstvo protivno zakonu. I jedno i drugo je samo spekulacija iz politickih kujni da bi se nacionalizam podgrevao kod dva etnikuma, i nije moguce da se dokaze, tako da ih ozbiljni analiticari i ne uzimaju za relevantne. Ono sto je fakat to je da je u vremenu pretsednikovanja Kire Gligorova, uspostavljena praksa da u svakoj makedosnkoj vladi obavezno participira i jedna albanska partija,nezavisno sto makedonska partija ima dovoljan broj poslanika da sama sastaviti vladu. To je bio model kojeg su pozdravili svi medjunarodni faktori i koji se kasnije primenjivao u svim ex Yu republikama sa nacionalnim manjinama. A kada govorimo o ugnjetivanju manjina, ono sto se u Makedoniji nije moglo zamisliti ni u pocetku devedesetih, to se u Albaniji desava sada u 21 veku-jednostavnom odlukom vlade Sali Berisa zabranjuje se da se gradjani izjasnjavaju slobodno o svoju nacionalnu pripadnost. Tamo svi su Albanci. To je tema za diskusiju kada se opserviraju polozaji nacionalnih manjina na Balkanu, a ne budalastine da je polozaj Albanaca u Makedoniji pod vlascu Kire Gligorova bio gori nego li kod Slobodana Milosevica.
Inace, o Kiri Gligorovu sve najbolje. Daleko od toga da je bio bezgresan, ali svakako je bio najbolji izbor za Makedoniji u turbolentnom vremenu u kome je rukovodio. U to vreme alternativa mu je bio Ljubco Georgievski, sa svojih 25 godina, koji je javno zagovarao oruzani sukob sa JNA. Samo avanturisti, neodgovorni politicari i psihicki nezrele osobe bi prizeljkivale sukob u kome se unapred zna da ce biti porazeni. Eventualno Pirovu pobedu-povucena JNA, nakon hiljade mrtvih, razrusenih gradva, unistenih fabrika.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Blago Srbiji kad je Haris s Alipasina, za ovakav komentar, dobio 500 i kusur pluseva.
(Mlos)

Izvini ali sta je pogresno u Harisovom komentaru osim sto nije stavio Aliju u Tudjmanovo i Milosevicevo drustvo. Pa ova dvojica su ga izbacila iz drustva - nisu ga ni pozvali u Karadjordjevo dok su delili Bosniu.

Македонец

pre 12 godina

Киро је био стари комуниста и праведан човек. Није желео зло никоме, а најмање је Он желео распад СФРЈ. Зато је био трн у оку националистима.

Dimitri

pre 12 godina

Dao je Milosevicu kompletno naoruzanje JNA.
Od mene ima jedan veliki minus.
(cobi, 3. januar 2012 00:41)

Celo ovo gvozdje ne vredi ni jednog jedinog coveckog zivota-Kiro Gligorov

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Nenad,Skopje,3.januar 00:32

Nenade,imas pravo ja sam pobrkao pokojnog sa Lazarom Mojsovom i za to javno se izvinjavam svim citaocima B-92.Ali,i ti brate se preterao,ja nigde nisam spomenuo Milosevica,nego sta su rekli Makedonski Albanci,a to je da su Srbi,u opste,bili tolerantni prema kosovskim Albancima nego Makedonci prema makedonskim Albancima.Najbolje bi bilo da se javi neki Albanac sa prostora Makedonije koji ce da bude jasni i ubedljivi od mene.