Četvrtak, 29.12.2011.

09:12

"Padaju" marže, cene niže i do 15%

Visokim maržama došao je kraj, barem kada je reč o osnovnim životnim namirnicama, jer bi Včada Srbije već danas mogla da donese odluku o njihovom smanjenju.

Izvor: Novosti

"Padaju" marže, cene niže i do 15% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 12 godina

Sta da radi gradjanin kada primi prosecnu platu i plati struju, vodu, grejanje i ostale komunalije. Koliko njemu ostane za hranu sa smanjenim marzama?

Nikola

pre 12 godina

Cime zaleciti prazan novcanik, rupu u budzetu? Kada ce to da se smanjuje zaduzujemo se, a novac ide u tekucu porosnju prosto receno pojedemo i popijemo.

Mr. Bitter

pre 12 godina

Jadan je onaj ko misli da ce nekome ko nema posao i platu, ili cija je penzija 15.000 din biti u boljem polozaju jer hleb umesto 44 din kosta 39, odnosno mleko umesto 65 din kosta 60 din...

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

drnefer

pre 12 godina

svaka prica protiv smanjenja marzi je smesna i sracunata na odredjeni interes.vazno je da gradjani placaju 10-15% manju cenu pet osnovnih proizvoda,a da to moze dokaz su cene iste robe u susedstvu.ko se u ovih 10 godina okoristio jasno je svakome.

Aca

pre 12 godina

"Realna profitna marza 2,47%" ???!!!???

Marza je MARZA a profit je profit. Ako je profit 2,47% na mleko i meso koji ne mogu da stoje po mesec dana nego se obrcu vise od 12 puta godisnje, to je PROFIT od vise od 30% (verovatno 100%) godisnje.
To je dobro jer kriminalci u srbiji ne moraju vise da valjaju oruzje i drogu. Mleko je cool.

srbija kao amerika

pre 12 godina

Čitam malo vijesti kod vas zadnjih mjeseci sve padaju cijene rast BDP, nezaposlenost pada ,svjetske tvrtke dolaze u Srbiju pa vi Srbi živite kao oni u EU ili SAD pa tako neraste ni Kina stvarno po vijestima vi ste obečana zemlja sve cvijeta ako je tako svaka čast ili novinari i vlada malo seru?

dejan-minhen

pre 12 godina

drzava ce da ogranici marze, pa ce da stvori crno trziste. Wow, kakav potez. Ali nista pametnije nisam ni ocekivao od ove vlade. Umesto da se bore sa pravim problemima oni samo gase pozare.
Otvorite trziste, da imamo pravu konkurenciju. Imacemo jos 5-6 godina visoke cene ali ce se nakon toga stvoriti zdravo i normalno trziste.

P. S. pitanje za gospodina koji kaze da ulje u Nemackoj kosta 0,85 EUR. Molim te gde je to? ja samo znam da "No name" ulje kosta 1,50 EUR a markirano dosta preko 2,00 EUR.

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

joca-trgovac

pre 12 godina

Nabavna cena Imlekovog dugotrajnog mleka je 81,78din.Sa maržom od 10%,i plaćenim PDV-om na nju zarada radnje će biti 6,05din.Moj radnik ima bednu platu od 30000din,sa plaćenim doprinosima me košta 48900din.Znači moraćemo da prodamo 8082litara mleka da zaradimo njegovu platu.
Inače otkupna cena mleka od seljaka je 30-35din.I to nije problem,ni onih 81,78din.

bojan- mali trgovac

pre 12 godina

Prodavac ispod 20% marze nemoze da plati sve dazbine i da zaradi nesto, ali ako je veliki kupac(megamarketi) i uzima od proizvodjaca on ima negde i do 35% rabata i na to fikne 20% pa vi vidite koliko on zaradjuje a ako si mali pa uzimas od veletrgovina onda ta veleprodaja ima svoju marzu od 10 do 25% na robu(normalno rabat od proizvodjaca opet ide do 35%)i ja kad to marziram jos 20% to je bre preskupo. A tek proizvodjaci koji marziraju svoje proizvode i do 150%(provereno). Tako da nije glavni problem zadnjih 20% vec od proizvodnje pa nadalje. A ja cu i da zatvorim radnju jer vise vajde nema i sa 50% marze jer narod nema vise para.

Zeljko

pre 12 godina

Gluposti unistice male prodavnice, i drugo ako smanje marze na hleb, mleko i secer trgovci ce podici na sve ostalo. Cinjenica je da je standard mali da nema velike potrosnje ovde kao na zapadu stoga trgovci drze vise marze pre su prodavnice bile male kao C market a danas po 5000kvm sve klimatizovano. Treba to finansirati od ove uredbe nema nista.

Strahota

pre 12 godina

Sve se plasim da je ovo samo predizborna aktivnost. Pa marze su u Srbiji godinama najvece u regionu. Nije se Vlada sada setila toga, nego idu izbori, treba skupiti i privuci glasace. Da je bilo volje i pameti, marze bi odavno zakonom bile limitirane, pa nek se trgovci posle bore za kupce. Svi znamo da Miskovic ima najvece marze (nemojte samo sada pisati da Maksi i Tempo vise nije njegov...) i niko nista. Svi znamo koja je cena za ulazak u njegove trgovacke lance. Marza na primer u francuskom Carrefour-u je maksimalno 1% pa se dobavljaci trkaju ko ce biti konkurentniji. U svakom slucaju pozdravljam ovaj potez (ako zazivi) i treba ici direktno da se limitira maksimalna marza koja je dozvoljena (ne veca od 14-15%) pa da se vidi kako ne mora sve da bude tako skupo.

Ivan

pre 12 godina

Nemam ništa protiv smanjenja marži, ali neka Vlada objasni kako se to tek sada dosetila da učini, posebno imajući u vidu okolnost da je pre nekoliko meseci zatvorena transakcija prodaje Maxija.

Neverovatno zaista... ovo je vređanje osnovne ljudske inteligencije od strane vlasti.

bre

pre 12 godina

U celu pricu ne verujem, verovatno samo neka ucena trgovaca kad nema Miškovića. A gde su marže za benzin. Država zaradjuje vise od Arapa

Amos

pre 12 godina

Sve price o liberalnom trizstu su male bajke za Srbiju. Srbija NIJE liberalizovano trziste jer je Srbije trziste na kom vladaju monopoli, podrzani od strane ili prebogatih pojedinaca ili same drzave. Dakle Srbija je realno jedno potpuno UREDJENO trziste, ali tako da korist ima samo vlast i tajkuni.
Kad ne bude bilo takvog uredjenja, onda nek vlasnici lanaca pricaju o liberalnom trzistu

mile

pre 12 godina

U ovoj zemlji nista nece pojeftiniti vec ce poskupeti od Nove godine svi akcizni proizvodi zbog nebuloznog zakona o uskladjivanju akciza sa inflacijom sto predstavlja beskonacnu spiralu inflacije. Intervencije drzave mogu samo da dovedu do nestasica proizvoda i pojave sivog trzista sto je po drzavu upravo kontraproduktivno.

Aleksandar

pre 12 godina

Da bas ce neko poverovati u to, ovde su najveci lopovi na svetu kad pise snizenje niko se ne obazire znate zasto zato sto to sto je snizeno je 4x jeftinije u bilo kojoj drzavi pored nas.Ubedljivo smo najgora zemlja sto se tice prodaje a ovi trgovinski lanci videli debili kupuju sto bi se ponasali kao kod kuce. Ovde zadnje pare daju na ima se moze se, gladuju al se voze da ih vide da se voze . Nema glupljeg kupca od Srbina

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Trgovci kažu da je ograničavanje trgovačkih marži neprimereno liberalnom tržištu.
------------------------------------------------------------------------
A ko je proglasio liberalno trziste axiomom u Srbiji?
U nemackoj mleko dugotrajno kosta 55€centi, cokolada milka 59€c , secer 65€c ,ulje 85€c, meso 3-4 € . Vlada treba da donese uredbu da se cene prehrambenih proizvoda limitiraju po cenama nemackih (a najlepse zelje od 90gm da kosta 90 dinara?). Ko ne moze/(ne zeli) da izdrzi drzava da nacionalizuje maloprodajne objekte i idemo dalje ...
Pa zar vi mislite da su komunisti bili ludi kada su nacionalizovali 1945?

Cercil

pre 12 godina

Kada sa platom od 300 eura budem uspeo da prehranim svoju porodicu, da platim racune za kucu i da tu istu decu odvedem na sok makar jednom u mesec dana jacu da glasam za vas. To je nekada bilo moguce sa ovakvom platom, a sada je nezamislivo. Zapitajte se ko je kriv za tako nesto i sta ste sve obecavali pre samo 3-4 godine!

cica maca

pre 12 godina

Ma mozete da spustate sada koliko god hocete cene dzaba vam sve to kad plate stoje na minimumu....isteklo vam vreme silazite sa vlasti!!!

mikan

pre 12 godina

A po čemu su troškovi naših trgovaca toliki da bi opravdali marže "koje su među najvećima u Evropi"? Da li su plate zaposlenih među najvećima? Da li je poslovni prostor skuplji nego u Londonu ili Berlinu (ako jeste, zašto)? Ili im država uzima veće poreze nego drugde?
Biće, ipak, da su srpski tajkuni pohlepniji od drugih.

pidži x

pre 12 godina

Ima istine u ovome što kaže vlada, ali nisu rekli celu istinu. Svu odgovornost svaljuju na privatnike. Što im ne ukinu neke namete. Svaki privatnik ima preko 70 raznih taksi, poreza. Smanjite državnu administraciju, pa će i marže privatnike biti manje.

cica maca

pre 12 godina

Stara srpska poslovica kaze ‘’Ne laje kera radi sela vec radi sebe’’ u prevodu receno ne ‘’laje’’ Dacic zbog naroda da treba da se spoji sa PUPS-om vec radi sebe I zadrzavanja sebe u fotelji….

Vladimir Grozni

pre 12 godina

Pa u odnosu na 2008 godinu cena hrane i osnovnih namirnica je skocila za 30-40%! Sada vi nama pricate pricu o smanjenju cena i boljem zivotu. Nije nego!

ideja

pre 12 godina

"Razlika od 24,5 odsto ukupne marže do prosečnih 2,47 odsto odlazi na namirenje tekućih troškova poslovanja" - smanjite tekuće troškove poslovanja i rešen problem. Kako? Lako - za početak, smanjite plate u top-menadžmentu. Ograničite ih na maksimalno 40.000 dinara neto mesečno (uključujući u tu sumu i sve dodatke na platu), npr. za generalnog direktora. Možda će već samo to biti dovoljno.

Vlada

pre 12 godina

Morali smo prvo da sačekamo da Deleze kupi Tempoi Maxi da bi ova uredba stupila na snagu, samo da se zna koje tata u Srbiji, njega ne sme niko da ograničava

buda

pre 12 godina

Marže bi mogle da padaju i više samo vlada nikako da reši uvoznički lobi koji diktira cene na tržištu kao i svoje prijatelje tajkune koji su pokupovali sve mlekare, pekare, trgovinske lance i sada nam kroje kapu zajedno sa vladajućom koalicijom.

coa

pre 12 godina

ovde nisu problem ni trgovci ni proizvođači vec preskupa država koja pokušava da diže standard ovakvim populistickim merama,koje će u krajnjem slučaju da se obiju o glavu onima koje navodno štite.Ništa nije lekovitije za potrošača od zdrave konkurenicje...

Mr. Fixer

pre 12 godina

Jedina stvar koju ce ova vladina "mera" da donese su nestasice u radnjama.
Pa, cemo je opet kupovati po istim cenama, samo na crno. Jos nece placati ni porez na to.
Mislim stvarno su pametni.
Umesto da se pozabave pitanjima monopola i price fixing-om (dogovaranjem oko cena) tj. razbijanjem trgovinskih kartela. Na koje se svi proizvodjaci zale vec koliko godina unazad.
Ne oni ce da ogranice marze.
Svaka im cast kolko' su pametni.

argument

pre 12 godina

Pre neki dan jedan sud u SAD je doneo odluku da Samsung, toshiba,hitchi i drugi moraju platiti 501 milion dolara za obeštećenje kupcima jer su se dogovarali o visokim cenama tih proizvoda. Primenite to na šećer, ulje i i sve druge proizvode, takođe primenite to i na trgovce. Uredbama se nevlada niti se time nešto podstiče.Nego se strogo ko pijan plota držite zakona. Petrović oće da kaže da su se neki nelegalno bogatili, a sad kao neće. Sve što je nelegalno stečeno i mutljavinama mora se vratiti.

mail

pre 12 godina

Pustite strance (prave strance, ne ove poKiprane Srbe), pa ce te videti kako se radi. Ali osim u trgovini, pustite ih da i zidaju stanove, pa ce te onda videti sta je jeftin kvadrat.

...

pre 12 godina

Na prvi pogled deluje dobro, ali... Ogranicena marza trgovaca ce ih okrenuti ka dobavljacima od kojih ce traziti vece rabate. Dobavljaci ce morati da popuste tako sto ce, da bi zastitili svoju dobit, povecati nabavnu cenu i time dati vece rabate kupcima. To sve u svemu moze dovesti do poskupljenja koje bi te cene izjednacilo sa sadasnjim, ako ne i povecale. Na kraju ce to sve raja da plati.

Рачуновођа

pre 12 godina

Као рачуновођа мислим да ово неће функционисати.

Односно, марже ће бити смањене, али ће цене остати исте, ако разумете шта хоћу да кажем.

Додуше, увек ће бити оних који се неће снаћи, те ће морати или да отпусте радника, или да затворе радњу, јер једноставно мање зарађују. А мање радњи значи још мања конкуренција, а то значи веће цене.

Обрни, окрени, дођеш на исто.

Cika Jova

pre 12 godina

Слажем се да трговци зарађују од потрошача и да су марже велике. Међутим се не слажем са тиме да Влада ограничава марже. Мислио сам да смо већ научили да то доводи само до празних рафова.
Надам се да народ увиђа да је ово још један покушај власти да оптерети радне људе наместо да скреше сопствене трошкове. Невероватно ми је да "економски стручњаци" мисле да је довољно само подизати акцизе на бензин и цигарете, налазити скандалозне изговоре за опорезовање грађана и ограничавати цене.
Ако је Влади стало до потрошача нека смањи, или потпуно укине порез на трговину важних животних намирница, нека смањи порез на приход, нека смањи државну управу за почетак укидањем непотребних агенција и агенција са дуплираном функцијом, смањи број министарства итд.

Boki

pre 12 godina

Sada,kad je Miskovic prodao Maxi,drzava moze da se umesa i da marze budu manje.Pre nekih dve godine,ministar (ni kriv ni suzan) Milosavljevicje izjavio da drzava u to ne moze da se mesa,jer je to slobodno trziste,konkurencija i slicno.A marze u su isle i do 60%.
Sada ocigledno drzava moze da se mesa...

kewic

pre 12 godina

Naizgled lepa vest ali samo na prvi pogled. Da kupova će se neki proizvodi jeftinije i to je dobra vest za potrošače, a šta ce biti sa proizvođačima sirovina i prerađivačima istih? Trgovci se neće odreći debele zarade tako lako već ce na svaki način gledati da nabave jeftinije što će u krajnoj liniji pogoditi proizvođače. Umesto da se stane na put monopolistima u Srbiji i omogući što veća konkurencija čime bi se postiglo da same trgovine obaraju marže radi se sasvim pogrešno.

zoran1965

pre 12 godina

nema nista od snizenja dok nedodje do ukidanja monopola,
i dok partijski funkcioneri ne izadju iz upravnih odbora, cak i privatizovanih firmi

proizvodjac

pre 12 godina

Karfur ne radi sa 0,5% marze. Niko to ne moze.
Oni dodaju veoma malo na fakturnu cenu, to je tacno, ali prodavci su duzni da uloze MNOGO novca u razne marketinske stvari u prodavnici, listiranje novih proizvoda, razne druge stvari, pa se ukupna marza i kod njih penje na 30% i vise.
Ako su trgovci zaista toliko jaki u Srbiji, posledica ove uredbe ce biti da ce proizvodjaci biti pritisnuti da plate vise od svog profita.
Onda ce mnogi domaci proizvodjaci bankrotirati jer to ne mogu finansirati vise sa podizanjem cena, nema ko da plati; strani proizvodjaci ce to izdrzati, oni i tako i tako placaju velike pare u svakoj zemlji.

Jacajte konkurenciju medju trgovinskim lancima i ne dozvolite da iko bude preko 10% trzista!

Srndac

pre 12 godina

Nije to zbog zakona.Vec sto ce da dodje konkurencija.Pa je to sa domacim monopolistima dogovoreno(onako izmedju drzave i njih).Bre placamo neko meso 6eura u nekom nasem marketu.Ja sam se pitao od koje je ovo zivotinje,kada ovako izglda modro i puno zila.Daleko nego ovo sa slike.Cajna kobasica kao da je pravljena od srndaca pa kosta skoro 1000din..
E ja samo kazem dabogda u Srbiji dosao: ALDI,Billa,Spar,Lidl,Penny,Merkur,Hofer,Muller,CA,H&M...i svi ostali zajedno.Monopol je neodrziv mehanizam.Koji traje jako kratko(istoriski gledano),a nama se cini dugo.Posledice toga su stampedo u propadanju i prodaji domacih firmi i marketa(koji vuku uz sebe i domace proizvodjace).Kao i monopolista koji nisu naucili da igraju u liberalnom kapitalizmu.Ostaju prezaduzeni kod drzave i...
I to ce biti u prostom smislu ovako.Ako se pre xx godina otvorio xx mega market,ili mol.Koji drzi cene pod oblake,pa posle odredjenog perioda i vremena,otvaranja drzave i donosenja zakona..uplivaju neke gore pomenute firme koje u startu imaju 20% nize cene.Raznovrsne proizvode,daleko vecu i bolju ponudu.Sta mislite kako cu da prodju.Svi ti molovi otvoreni kao i mega marketi su i otvoreni da rade par godina i posle da sluze kao garaze ili paintball tereni.

2

pre 12 godina

marze idu i do sto posto! Kazem ljudima kako nas secer je jos letos u grckoj bio jeftini nego kod nas za 40 dinara kako je to moguce ,kako je mgouce da nasa kafa gradn u grckoj bude jeftinija do 50 posto . Znaci i kad se plati spedicija i carine i sve opet jeftinije kako je moguce. Kako je moguce da jedan nas brend na izlazu iz fabrike svoj proizvod u pitanju je cokolada sa porezom prodaje na veliko po 46 dinara a na ta ista cokolada par kilometara dalje u trgovinskom lancu kosta 94 dinara. Tu su marze ipak mnogo vece od 40 posto.Pri cemu taj lanac uzima direktno od njih.

sojuz

pre 12 godina

Ovi iz vlade zaista ne znaju šta rade. Problem je u malim platama a to je zato što nemamo industrijsku proizvodnju, što imamo ogromnu nezaposlenost, što smo nekonkurentni... Ako mi kupujemo najvećim delom osnovne životne namirnice a MALO OSTALIH NAMIRNICA (što je logično s obzirom na visinu plata) tada su i marže na njih veće. Znači problem je u strukturi kupovine, a to je povezano sa tim da smo siromašni. I nema te vlade koja može nekim Uredbama da to promeni. Ako se zezamo oko Kosova, ratnih zločinaca, a ne radimo na investicijama, industrijskoj proizvodnji, to je cena naše gluposti - SIROMAŠTVO

Alan Ford

pre 12 godina

Nije problem u cenama vec u malim ili nikakvim platama.Ovo znaci prazni rafovi sa ovim namirnicama u hipermarketima.Vec vidjeno 90-ih.....

Nole

pre 12 godina

Pa da, sada kada je finansijer svih političkih partija g. Mišković izašao iz maloprodaje gde je zaradio milijarde EUR-a, a zatim i dobio na prodaji skoro milijardu! Ovo je trabalo i ranije uraditi, ali to tada nije bilo moguće. Kakva je ovo sistemska korupcija, nemoralnost i beskarakternost svih političkih garnitura od 2000. Ovo je bila (a i sada je) direktna zavera protiv stanovništva (običnog), jer elita ionako svoje zarade ne zaradjuje, tako da može i da podnese takve cene. Sramota!

zoran1965

pre 12 godina

nema nista od snizenja dok nedodje do ukidanja monopola,
i dok partijski funkcioneri ne izadju iz upravnih odbora, cak i privatizovanih firmi

Nole

pre 12 godina

Pa da, sada kada je finansijer svih političkih partija g. Mišković izašao iz maloprodaje gde je zaradio milijarde EUR-a, a zatim i dobio na prodaji skoro milijardu! Ovo je trabalo i ranije uraditi, ali to tada nije bilo moguće. Kakva je ovo sistemska korupcija, nemoralnost i beskarakternost svih političkih garnitura od 2000. Ovo je bila (a i sada je) direktna zavera protiv stanovništva (običnog), jer elita ionako svoje zarade ne zaradjuje, tako da može i da podnese takve cene. Sramota!

2

pre 12 godina

marze idu i do sto posto! Kazem ljudima kako nas secer je jos letos u grckoj bio jeftini nego kod nas za 40 dinara kako je to moguce ,kako je mgouce da nasa kafa gradn u grckoj bude jeftinija do 50 posto . Znaci i kad se plati spedicija i carine i sve opet jeftinije kako je moguce. Kako je moguce da jedan nas brend na izlazu iz fabrike svoj proizvod u pitanju je cokolada sa porezom prodaje na veliko po 46 dinara a na ta ista cokolada par kilometara dalje u trgovinskom lancu kosta 94 dinara. Tu su marze ipak mnogo vece od 40 posto.Pri cemu taj lanac uzima direktno od njih.

Boki

pre 12 godina

Sada,kad je Miskovic prodao Maxi,drzava moze da se umesa i da marze budu manje.Pre nekih dve godine,ministar (ni kriv ni suzan) Milosavljevicje izjavio da drzava u to ne moze da se mesa,jer je to slobodno trziste,konkurencija i slicno.A marze u su isle i do 60%.
Sada ocigledno drzava moze da se mesa...

Alan Ford

pre 12 godina

Nije problem u cenama vec u malim ili nikakvim platama.Ovo znaci prazni rafovi sa ovim namirnicama u hipermarketima.Vec vidjeno 90-ih.....

mail

pre 12 godina

Pustite strance (prave strance, ne ove poKiprane Srbe), pa ce te videti kako se radi. Ali osim u trgovini, pustite ih da i zidaju stanove, pa ce te onda videti sta je jeftin kvadrat.

Cercil

pre 12 godina

Kada sa platom od 300 eura budem uspeo da prehranim svoju porodicu, da platim racune za kucu i da tu istu decu odvedem na sok makar jednom u mesec dana jacu da glasam za vas. To je nekada bilo moguce sa ovakvom platom, a sada je nezamislivo. Zapitajte se ko je kriv za tako nesto i sta ste sve obecavali pre samo 3-4 godine!

sojuz

pre 12 godina

Ovi iz vlade zaista ne znaju šta rade. Problem je u malim platama a to je zato što nemamo industrijsku proizvodnju, što imamo ogromnu nezaposlenost, što smo nekonkurentni... Ako mi kupujemo najvećim delom osnovne životne namirnice a MALO OSTALIH NAMIRNICA (što je logično s obzirom na visinu plata) tada su i marže na njih veće. Znači problem je u strukturi kupovine, a to je povezano sa tim da smo siromašni. I nema te vlade koja može nekim Uredbama da to promeni. Ako se zezamo oko Kosova, ratnih zločinaca, a ne radimo na investicijama, industrijskoj proizvodnji, to je cena naše gluposti - SIROMAŠTVO

Рачуновођа

pre 12 godina

Као рачуновођа мислим да ово неће функционисати.

Односно, марже ће бити смањене, али ће цене остати исте, ако разумете шта хоћу да кажем.

Додуше, увек ће бити оних који се неће снаћи, те ће морати или да отпусте радника, или да затворе радњу, јер једноставно мање зарађују. А мање радњи значи још мања конкуренција, а то значи веће цене.

Обрни, окрени, дођеш на исто.

Vlada

pre 12 godina

Morali smo prvo da sačekamo da Deleze kupi Tempoi Maxi da bi ova uredba stupila na snagu, samo da se zna koje tata u Srbiji, njega ne sme niko da ograničava

mikan

pre 12 godina

A po čemu su troškovi naših trgovaca toliki da bi opravdali marže "koje su među najvećima u Evropi"? Da li su plate zaposlenih među najvećima? Da li je poslovni prostor skuplji nego u Londonu ili Berlinu (ako jeste, zašto)? Ili im država uzima veće poreze nego drugde?
Biće, ipak, da su srpski tajkuni pohlepniji od drugih.

Srndac

pre 12 godina

Nije to zbog zakona.Vec sto ce da dodje konkurencija.Pa je to sa domacim monopolistima dogovoreno(onako izmedju drzave i njih).Bre placamo neko meso 6eura u nekom nasem marketu.Ja sam se pitao od koje je ovo zivotinje,kada ovako izglda modro i puno zila.Daleko nego ovo sa slike.Cajna kobasica kao da je pravljena od srndaca pa kosta skoro 1000din..
E ja samo kazem dabogda u Srbiji dosao: ALDI,Billa,Spar,Lidl,Penny,Merkur,Hofer,Muller,CA,H&M...i svi ostali zajedno.Monopol je neodrziv mehanizam.Koji traje jako kratko(istoriski gledano),a nama se cini dugo.Posledice toga su stampedo u propadanju i prodaji domacih firmi i marketa(koji vuku uz sebe i domace proizvodjace).Kao i monopolista koji nisu naucili da igraju u liberalnom kapitalizmu.Ostaju prezaduzeni kod drzave i...
I to ce biti u prostom smislu ovako.Ako se pre xx godina otvorio xx mega market,ili mol.Koji drzi cene pod oblake,pa posle odredjenog perioda i vremena,otvaranja drzave i donosenja zakona..uplivaju neke gore pomenute firme koje u startu imaju 20% nize cene.Raznovrsne proizvode,daleko vecu i bolju ponudu.Sta mislite kako cu da prodju.Svi ti molovi otvoreni kao i mega marketi su i otvoreni da rade par godina i posle da sluze kao garaze ili paintball tereni.

argument

pre 12 godina

Pre neki dan jedan sud u SAD je doneo odluku da Samsung, toshiba,hitchi i drugi moraju platiti 501 milion dolara za obeštećenje kupcima jer su se dogovarali o visokim cenama tih proizvoda. Primenite to na šećer, ulje i i sve druge proizvode, takođe primenite to i na trgovce. Uredbama se nevlada niti se time nešto podstiče.Nego se strogo ko pijan plota držite zakona. Petrović oće da kaže da su se neki nelegalno bogatili, a sad kao neće. Sve što je nelegalno stečeno i mutljavinama mora se vratiti.

proizvodjac

pre 12 godina

Karfur ne radi sa 0,5% marze. Niko to ne moze.
Oni dodaju veoma malo na fakturnu cenu, to je tacno, ali prodavci su duzni da uloze MNOGO novca u razne marketinske stvari u prodavnici, listiranje novih proizvoda, razne druge stvari, pa se ukupna marza i kod njih penje na 30% i vise.
Ako su trgovci zaista toliko jaki u Srbiji, posledica ove uredbe ce biti da ce proizvodjaci biti pritisnuti da plate vise od svog profita.
Onda ce mnogi domaci proizvodjaci bankrotirati jer to ne mogu finansirati vise sa podizanjem cena, nema ko da plati; strani proizvodjaci ce to izdrzati, oni i tako i tako placaju velike pare u svakoj zemlji.

Jacajte konkurenciju medju trgovinskim lancima i ne dozvolite da iko bude preko 10% trzista!

pidži x

pre 12 godina

Ima istine u ovome što kaže vlada, ali nisu rekli celu istinu. Svu odgovornost svaljuju na privatnike. Što im ne ukinu neke namete. Svaki privatnik ima preko 70 raznih taksi, poreza. Smanjite državnu administraciju, pa će i marže privatnike biti manje.

Vladimir Grozni

pre 12 godina

Pa u odnosu na 2008 godinu cena hrane i osnovnih namirnica je skocila za 30-40%! Sada vi nama pricate pricu o smanjenju cena i boljem zivotu. Nije nego!

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Trgovci kažu da je ograničavanje trgovačkih marži neprimereno liberalnom tržištu.
------------------------------------------------------------------------
A ko je proglasio liberalno trziste axiomom u Srbiji?
U nemackoj mleko dugotrajno kosta 55€centi, cokolada milka 59€c , secer 65€c ,ulje 85€c, meso 3-4 € . Vlada treba da donese uredbu da se cene prehrambenih proizvoda limitiraju po cenama nemackih (a najlepse zelje od 90gm da kosta 90 dinara?). Ko ne moze/(ne zeli) da izdrzi drzava da nacionalizuje maloprodajne objekte i idemo dalje ...
Pa zar vi mislite da su komunisti bili ludi kada su nacionalizovali 1945?

...

pre 12 godina

Na prvi pogled deluje dobro, ali... Ogranicena marza trgovaca ce ih okrenuti ka dobavljacima od kojih ce traziti vece rabate. Dobavljaci ce morati da popuste tako sto ce, da bi zastitili svoju dobit, povecati nabavnu cenu i time dati vece rabate kupcima. To sve u svemu moze dovesti do poskupljenja koje bi te cene izjednacilo sa sadasnjim, ako ne i povecale. Na kraju ce to sve raja da plati.

Cika Jova

pre 12 godina

Слажем се да трговци зарађују од потрошача и да су марже велике. Међутим се не слажем са тиме да Влада ограничава марже. Мислио сам да смо већ научили да то доводи само до празних рафова.
Надам се да народ увиђа да је ово још један покушај власти да оптерети радне људе наместо да скреше сопствене трошкове. Невероватно ми је да "економски стручњаци" мисле да је довољно само подизати акцизе на бензин и цигарете, налазити скандалозне изговоре за опорезовање грађана и ограничавати цене.
Ако је Влади стало до потрошача нека смањи, или потпуно укине порез на трговину важних животних намирница, нека смањи порез на приход, нека смањи државну управу за почетак укидањем непотребних агенција и агенција са дуплираном функцијом, смањи број министарства итд.

buda

pre 12 godina

Marže bi mogle da padaju i više samo vlada nikako da reši uvoznički lobi koji diktira cene na tržištu kao i svoje prijatelje tajkune koji su pokupovali sve mlekare, pekare, trgovinske lance i sada nam kroje kapu zajedno sa vladajućom koalicijom.

cica maca

pre 12 godina

Stara srpska poslovica kaze ‘’Ne laje kera radi sela vec radi sebe’’ u prevodu receno ne ‘’laje’’ Dacic zbog naroda da treba da se spoji sa PUPS-om vec radi sebe I zadrzavanja sebe u fotelji….

kewic

pre 12 godina

Naizgled lepa vest ali samo na prvi pogled. Da kupova će se neki proizvodi jeftinije i to je dobra vest za potrošače, a šta ce biti sa proizvođačima sirovina i prerađivačima istih? Trgovci se neće odreći debele zarade tako lako već ce na svaki način gledati da nabave jeftinije što će u krajnoj liniji pogoditi proizvođače. Umesto da se stane na put monopolistima u Srbiji i omogući što veća konkurencija čime bi se postiglo da same trgovine obaraju marže radi se sasvim pogrešno.

ideja

pre 12 godina

"Razlika od 24,5 odsto ukupne marže do prosečnih 2,47 odsto odlazi na namirenje tekućih troškova poslovanja" - smanjite tekuće troškove poslovanja i rešen problem. Kako? Lako - za početak, smanjite plate u top-menadžmentu. Ograničite ih na maksimalno 40.000 dinara neto mesečno (uključujući u tu sumu i sve dodatke na platu), npr. za generalnog direktora. Možda će već samo to biti dovoljno.

bojan- mali trgovac

pre 12 godina

Prodavac ispod 20% marze nemoze da plati sve dazbine i da zaradi nesto, ali ako je veliki kupac(megamarketi) i uzima od proizvodjaca on ima negde i do 35% rabata i na to fikne 20% pa vi vidite koliko on zaradjuje a ako si mali pa uzimas od veletrgovina onda ta veleprodaja ima svoju marzu od 10 do 25% na robu(normalno rabat od proizvodjaca opet ide do 35%)i ja kad to marziram jos 20% to je bre preskupo. A tek proizvodjaci koji marziraju svoje proizvode i do 150%(provereno). Tako da nije glavni problem zadnjih 20% vec od proizvodnje pa nadalje. A ja cu i da zatvorim radnju jer vise vajde nema i sa 50% marze jer narod nema vise para.

Ivan

pre 12 godina

Nemam ništa protiv smanjenja marži, ali neka Vlada objasni kako se to tek sada dosetila da učini, posebno imajući u vidu okolnost da je pre nekoliko meseci zatvorena transakcija prodaje Maxija.

Neverovatno zaista... ovo je vređanje osnovne ljudske inteligencije od strane vlasti.

coa

pre 12 godina

ovde nisu problem ni trgovci ni proizvođači vec preskupa država koja pokušava da diže standard ovakvim populistickim merama,koje će u krajnjem slučaju da se obiju o glavu onima koje navodno štite.Ništa nije lekovitije za potrošača od zdrave konkurenicje...

Mr. Fixer

pre 12 godina

Jedina stvar koju ce ova vladina "mera" da donese su nestasice u radnjama.
Pa, cemo je opet kupovati po istim cenama, samo na crno. Jos nece placati ni porez na to.
Mislim stvarno su pametni.
Umesto da se pozabave pitanjima monopola i price fixing-om (dogovaranjem oko cena) tj. razbijanjem trgovinskih kartela. Na koje se svi proizvodjaci zale vec koliko godina unazad.
Ne oni ce da ogranice marze.
Svaka im cast kolko' su pametni.

bre

pre 12 godina

U celu pricu ne verujem, verovatno samo neka ucena trgovaca kad nema Miškovića. A gde su marže za benzin. Država zaradjuje vise od Arapa

cica maca

pre 12 godina

Ma mozete da spustate sada koliko god hocete cene dzaba vam sve to kad plate stoje na minimumu....isteklo vam vreme silazite sa vlasti!!!

mile

pre 12 godina

U ovoj zemlji nista nece pojeftiniti vec ce poskupeti od Nove godine svi akcizni proizvodi zbog nebuloznog zakona o uskladjivanju akciza sa inflacijom sto predstavlja beskonacnu spiralu inflacije. Intervencije drzave mogu samo da dovedu do nestasica proizvoda i pojave sivog trzista sto je po drzavu upravo kontraproduktivno.

Amos

pre 12 godina

Sve price o liberalnom trizstu su male bajke za Srbiju. Srbija NIJE liberalizovano trziste jer je Srbije trziste na kom vladaju monopoli, podrzani od strane ili prebogatih pojedinaca ili same drzave. Dakle Srbija je realno jedno potpuno UREDJENO trziste, ali tako da korist ima samo vlast i tajkuni.
Kad ne bude bilo takvog uredjenja, onda nek vlasnici lanaca pricaju o liberalnom trzistu

joca-trgovac

pre 12 godina

Nabavna cena Imlekovog dugotrajnog mleka je 81,78din.Sa maržom od 10%,i plaćenim PDV-om na nju zarada radnje će biti 6,05din.Moj radnik ima bednu platu od 30000din,sa plaćenim doprinosima me košta 48900din.Znači moraćemo da prodamo 8082litara mleka da zaradimo njegovu platu.
Inače otkupna cena mleka od seljaka je 30-35din.I to nije problem,ni onih 81,78din.

srbija kao amerika

pre 12 godina

Čitam malo vijesti kod vas zadnjih mjeseci sve padaju cijene rast BDP, nezaposlenost pada ,svjetske tvrtke dolaze u Srbiju pa vi Srbi živite kao oni u EU ili SAD pa tako neraste ni Kina stvarno po vijestima vi ste obečana zemlja sve cvijeta ako je tako svaka čast ili novinari i vlada malo seru?

Aleksandar

pre 12 godina

Da bas ce neko poverovati u to, ovde su najveci lopovi na svetu kad pise snizenje niko se ne obazire znate zasto zato sto to sto je snizeno je 4x jeftinije u bilo kojoj drzavi pored nas.Ubedljivo smo najgora zemlja sto se tice prodaje a ovi trgovinski lanci videli debili kupuju sto bi se ponasali kao kod kuce. Ovde zadnje pare daju na ima se moze se, gladuju al se voze da ih vide da se voze . Nema glupljeg kupca od Srbina

Aca

pre 12 godina

"Realna profitna marza 2,47%" ???!!!???

Marza je MARZA a profit je profit. Ako je profit 2,47% na mleko i meso koji ne mogu da stoje po mesec dana nego se obrcu vise od 12 puta godisnje, to je PROFIT od vise od 30% (verovatno 100%) godisnje.
To je dobro jer kriminalci u srbiji ne moraju vise da valjaju oruzje i drogu. Mleko je cool.

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

drnefer

pre 12 godina

svaka prica protiv smanjenja marzi je smesna i sracunata na odredjeni interes.vazno je da gradjani placaju 10-15% manju cenu pet osnovnih proizvoda,a da to moze dokaz su cene iste robe u susedstvu.ko se u ovih 10 godina okoristio jasno je svakome.

Mr. Bitter

pre 12 godina

Jadan je onaj ko misli da ce nekome ko nema posao i platu, ili cija je penzija 15.000 din biti u boljem polozaju jer hleb umesto 44 din kosta 39, odnosno mleko umesto 65 din kosta 60 din...

Bojan

pre 12 godina

Sta da radi gradjanin kada primi prosecnu platu i plati struju, vodu, grejanje i ostale komunalije. Koliko njemu ostane za hranu sa smanjenim marzama?

Nikola

pre 12 godina

Cime zaleciti prazan novcanik, rupu u budzetu? Kada ce to da se smanjuje zaduzujemo se, a novac ide u tekucu porosnju prosto receno pojedemo i popijemo.

Strahota

pre 12 godina

Sve se plasim da je ovo samo predizborna aktivnost. Pa marze su u Srbiji godinama najvece u regionu. Nije se Vlada sada setila toga, nego idu izbori, treba skupiti i privuci glasace. Da je bilo volje i pameti, marze bi odavno zakonom bile limitirane, pa nek se trgovci posle bore za kupce. Svi znamo da Miskovic ima najvece marze (nemojte samo sada pisati da Maksi i Tempo vise nije njegov...) i niko nista. Svi znamo koja je cena za ulazak u njegove trgovacke lance. Marza na primer u francuskom Carrefour-u je maksimalno 1% pa se dobavljaci trkaju ko ce biti konkurentniji. U svakom slucaju pozdravljam ovaj potez (ako zazivi) i treba ici direktno da se limitira maksimalna marza koja je dozvoljena (ne veca od 14-15%) pa da se vidi kako ne mora sve da bude tako skupo.

Zeljko

pre 12 godina

Gluposti unistice male prodavnice, i drugo ako smanje marze na hleb, mleko i secer trgovci ce podici na sve ostalo. Cinjenica je da je standard mali da nema velike potrosnje ovde kao na zapadu stoga trgovci drze vise marze pre su prodavnice bile male kao C market a danas po 5000kvm sve klimatizovano. Treba to finansirati od ove uredbe nema nista.

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

dejan-minhen

pre 12 godina

drzava ce da ogranici marze, pa ce da stvori crno trziste. Wow, kakav potez. Ali nista pametnije nisam ni ocekivao od ove vlade. Umesto da se bore sa pravim problemima oni samo gase pozare.
Otvorite trziste, da imamo pravu konkurenciju. Imacemo jos 5-6 godina visoke cene ali ce se nakon toga stvoriti zdravo i normalno trziste.

P. S. pitanje za gospodina koji kaze da ulje u Nemackoj kosta 0,85 EUR. Molim te gde je to? ja samo znam da "No name" ulje kosta 1,50 EUR a markirano dosta preko 2,00 EUR.

Alan Ford

pre 12 godina

Nije problem u cenama vec u malim ili nikakvim platama.Ovo znaci prazni rafovi sa ovim namirnicama u hipermarketima.Vec vidjeno 90-ih.....

sojuz

pre 12 godina

Ovi iz vlade zaista ne znaju šta rade. Problem je u malim platama a to je zato što nemamo industrijsku proizvodnju, što imamo ogromnu nezaposlenost, što smo nekonkurentni... Ako mi kupujemo najvećim delom osnovne životne namirnice a MALO OSTALIH NAMIRNICA (što je logično s obzirom na visinu plata) tada su i marže na njih veće. Znači problem je u strukturi kupovine, a to je povezano sa tim da smo siromašni. I nema te vlade koja može nekim Uredbama da to promeni. Ako se zezamo oko Kosova, ratnih zločinaca, a ne radimo na investicijama, industrijskoj proizvodnji, to je cena naše gluposti - SIROMAŠTVO

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Trgovci kažu da je ograničavanje trgovačkih marži neprimereno liberalnom tržištu.
------------------------------------------------------------------------
A ko je proglasio liberalno trziste axiomom u Srbiji?
U nemackoj mleko dugotrajno kosta 55€centi, cokolada milka 59€c , secer 65€c ,ulje 85€c, meso 3-4 € . Vlada treba da donese uredbu da se cene prehrambenih proizvoda limitiraju po cenama nemackih (a najlepse zelje od 90gm da kosta 90 dinara?). Ko ne moze/(ne zeli) da izdrzi drzava da nacionalizuje maloprodajne objekte i idemo dalje ...
Pa zar vi mislite da su komunisti bili ludi kada su nacionalizovali 1945?

proizvodjac

pre 12 godina

Karfur ne radi sa 0,5% marze. Niko to ne moze.
Oni dodaju veoma malo na fakturnu cenu, to je tacno, ali prodavci su duzni da uloze MNOGO novca u razne marketinske stvari u prodavnici, listiranje novih proizvoda, razne druge stvari, pa se ukupna marza i kod njih penje na 30% i vise.
Ako su trgovci zaista toliko jaki u Srbiji, posledica ove uredbe ce biti da ce proizvodjaci biti pritisnuti da plate vise od svog profita.
Onda ce mnogi domaci proizvodjaci bankrotirati jer to ne mogu finansirati vise sa podizanjem cena, nema ko da plati; strani proizvodjaci ce to izdrzati, oni i tako i tako placaju velike pare u svakoj zemlji.

Jacajte konkurenciju medju trgovinskim lancima i ne dozvolite da iko bude preko 10% trzista!

Cika Jova

pre 12 godina

Слажем се да трговци зарађују од потрошача и да су марже велике. Међутим се не слажем са тиме да Влада ограничава марже. Мислио сам да смо већ научили да то доводи само до празних рафова.
Надам се да народ увиђа да је ово још један покушај власти да оптерети радне људе наместо да скреше сопствене трошкове. Невероватно ми је да "економски стручњаци" мисле да је довољно само подизати акцизе на бензин и цигарете, налазити скандалозне изговоре за опорезовање грађана и ограничавати цене.
Ако је Влади стало до потрошача нека смањи, или потпуно укине порез на трговину важних животних намирница, нека смањи порез на приход, нека смањи државну управу за почетак укидањем непотребних агенција и агенција са дуплираном функцијом, смањи број министарства итд.

coa

pre 12 godina

ovde nisu problem ni trgovci ni proizvođači vec preskupa država koja pokušava da diže standard ovakvim populistickim merama,koje će u krajnjem slučaju da se obiju o glavu onima koje navodno štite.Ništa nije lekovitije za potrošača od zdrave konkurenicje...

...

pre 12 godina

Na prvi pogled deluje dobro, ali... Ogranicena marza trgovaca ce ih okrenuti ka dobavljacima od kojih ce traziti vece rabate. Dobavljaci ce morati da popuste tako sto ce, da bi zastitili svoju dobit, povecati nabavnu cenu i time dati vece rabate kupcima. To sve u svemu moze dovesti do poskupljenja koje bi te cene izjednacilo sa sadasnjim, ako ne i povecale. Na kraju ce to sve raja da plati.

mikan

pre 12 godina

A po čemu su troškovi naših trgovaca toliki da bi opravdali marže "koje su među najvećima u Evropi"? Da li su plate zaposlenih među najvećima? Da li je poslovni prostor skuplji nego u Londonu ili Berlinu (ako jeste, zašto)? Ili im država uzima veće poreze nego drugde?
Biće, ipak, da su srpski tajkuni pohlepniji od drugih.

zoran1965

pre 12 godina

nema nista od snizenja dok nedodje do ukidanja monopola,
i dok partijski funkcioneri ne izadju iz upravnih odbora, cak i privatizovanih firmi

2

pre 12 godina

marze idu i do sto posto! Kazem ljudima kako nas secer je jos letos u grckoj bio jeftini nego kod nas za 40 dinara kako je to moguce ,kako je mgouce da nasa kafa gradn u grckoj bude jeftinija do 50 posto . Znaci i kad se plati spedicija i carine i sve opet jeftinije kako je moguce. Kako je moguce da jedan nas brend na izlazu iz fabrike svoj proizvod u pitanju je cokolada sa porezom prodaje na veliko po 46 dinara a na ta ista cokolada par kilometara dalje u trgovinskom lancu kosta 94 dinara. Tu su marze ipak mnogo vece od 40 posto.Pri cemu taj lanac uzima direktno od njih.

mail

pre 12 godina

Pustite strance (prave strance, ne ove poKiprane Srbe), pa ce te videti kako se radi. Ali osim u trgovini, pustite ih da i zidaju stanove, pa ce te onda videti sta je jeftin kvadrat.

Рачуновођа

pre 12 godina

Као рачуновођа мислим да ово неће функционисати.

Односно, марже ће бити смањене, али ће цене остати исте, ако разумете шта хоћу да кажем.

Додуше, увек ће бити оних који се неће снаћи, те ће морати или да отпусте радника, или да затворе радњу, јер једноставно мање зарађују. А мање радњи значи још мања конкуренција, а то значи веће цене.

Обрни, окрени, дођеш на исто.

argument

pre 12 godina

Pre neki dan jedan sud u SAD je doneo odluku da Samsung, toshiba,hitchi i drugi moraju platiti 501 milion dolara za obeštećenje kupcima jer su se dogovarali o visokim cenama tih proizvoda. Primenite to na šećer, ulje i i sve druge proizvode, takođe primenite to i na trgovce. Uredbama se nevlada niti se time nešto podstiče.Nego se strogo ko pijan plota držite zakona. Petrović oće da kaže da su se neki nelegalno bogatili, a sad kao neće. Sve što je nelegalno stečeno i mutljavinama mora se vratiti.

ideja

pre 12 godina

"Razlika od 24,5 odsto ukupne marže do prosečnih 2,47 odsto odlazi na namirenje tekućih troškova poslovanja" - smanjite tekuće troškove poslovanja i rešen problem. Kako? Lako - za početak, smanjite plate u top-menadžmentu. Ograničite ih na maksimalno 40.000 dinara neto mesečno (uključujući u tu sumu i sve dodatke na platu), npr. za generalnog direktora. Možda će već samo to biti dovoljno.

Nole

pre 12 godina

Pa da, sada kada je finansijer svih političkih partija g. Mišković izašao iz maloprodaje gde je zaradio milijarde EUR-a, a zatim i dobio na prodaji skoro milijardu! Ovo je trabalo i ranije uraditi, ali to tada nije bilo moguće. Kakva je ovo sistemska korupcija, nemoralnost i beskarakternost svih političkih garnitura od 2000. Ovo je bila (a i sada je) direktna zavera protiv stanovništva (običnog), jer elita ionako svoje zarade ne zaradjuje, tako da može i da podnese takve cene. Sramota!

Boki

pre 12 godina

Sada,kad je Miskovic prodao Maxi,drzava moze da se umesa i da marze budu manje.Pre nekih dve godine,ministar (ni kriv ni suzan) Milosavljevicje izjavio da drzava u to ne moze da se mesa,jer je to slobodno trziste,konkurencija i slicno.A marze u su isle i do 60%.
Sada ocigledno drzava moze da se mesa...

Mr. Fixer

pre 12 godina

Jedina stvar koju ce ova vladina "mera" da donese su nestasice u radnjama.
Pa, cemo je opet kupovati po istim cenama, samo na crno. Jos nece placati ni porez na to.
Mislim stvarno su pametni.
Umesto da se pozabave pitanjima monopola i price fixing-om (dogovaranjem oko cena) tj. razbijanjem trgovinskih kartela. Na koje se svi proizvodjaci zale vec koliko godina unazad.
Ne oni ce da ogranice marze.
Svaka im cast kolko' su pametni.

Vladimir Grozni

pre 12 godina

Pa u odnosu na 2008 godinu cena hrane i osnovnih namirnica je skocila za 30-40%! Sada vi nama pricate pricu o smanjenju cena i boljem zivotu. Nije nego!

Strahota

pre 12 godina

Sve se plasim da je ovo samo predizborna aktivnost. Pa marze su u Srbiji godinama najvece u regionu. Nije se Vlada sada setila toga, nego idu izbori, treba skupiti i privuci glasace. Da je bilo volje i pameti, marze bi odavno zakonom bile limitirane, pa nek se trgovci posle bore za kupce. Svi znamo da Miskovic ima najvece marze (nemojte samo sada pisati da Maksi i Tempo vise nije njegov...) i niko nista. Svi znamo koja je cena za ulazak u njegove trgovacke lance. Marza na primer u francuskom Carrefour-u je maksimalno 1% pa se dobavljaci trkaju ko ce biti konkurentniji. U svakom slucaju pozdravljam ovaj potez (ako zazivi) i treba ici direktno da se limitira maksimalna marza koja je dozvoljena (ne veca od 14-15%) pa da se vidi kako ne mora sve da bude tako skupo.

Srndac

pre 12 godina

Nije to zbog zakona.Vec sto ce da dodje konkurencija.Pa je to sa domacim monopolistima dogovoreno(onako izmedju drzave i njih).Bre placamo neko meso 6eura u nekom nasem marketu.Ja sam se pitao od koje je ovo zivotinje,kada ovako izglda modro i puno zila.Daleko nego ovo sa slike.Cajna kobasica kao da je pravljena od srndaca pa kosta skoro 1000din..
E ja samo kazem dabogda u Srbiji dosao: ALDI,Billa,Spar,Lidl,Penny,Merkur,Hofer,Muller,CA,H&M...i svi ostali zajedno.Monopol je neodrziv mehanizam.Koji traje jako kratko(istoriski gledano),a nama se cini dugo.Posledice toga su stampedo u propadanju i prodaji domacih firmi i marketa(koji vuku uz sebe i domace proizvodjace).Kao i monopolista koji nisu naucili da igraju u liberalnom kapitalizmu.Ostaju prezaduzeni kod drzave i...
I to ce biti u prostom smislu ovako.Ako se pre xx godina otvorio xx mega market,ili mol.Koji drzi cene pod oblake,pa posle odredjenog perioda i vremena,otvaranja drzave i donosenja zakona..uplivaju neke gore pomenute firme koje u startu imaju 20% nize cene.Raznovrsne proizvode,daleko vecu i bolju ponudu.Sta mislite kako cu da prodju.Svi ti molovi otvoreni kao i mega marketi su i otvoreni da rade par godina i posle da sluze kao garaze ili paintball tereni.

pidži x

pre 12 godina

Ima istine u ovome što kaže vlada, ali nisu rekli celu istinu. Svu odgovornost svaljuju na privatnike. Što im ne ukinu neke namete. Svaki privatnik ima preko 70 raznih taksi, poreza. Smanjite državnu administraciju, pa će i marže privatnike biti manje.

dejan-minhen

pre 12 godina

drzava ce da ogranici marze, pa ce da stvori crno trziste. Wow, kakav potez. Ali nista pametnije nisam ni ocekivao od ove vlade. Umesto da se bore sa pravim problemima oni samo gase pozare.
Otvorite trziste, da imamo pravu konkurenciju. Imacemo jos 5-6 godina visoke cene ali ce se nakon toga stvoriti zdravo i normalno trziste.

P. S. pitanje za gospodina koji kaze da ulje u Nemackoj kosta 0,85 EUR. Molim te gde je to? ja samo znam da "No name" ulje kosta 1,50 EUR a markirano dosta preko 2,00 EUR.

kewic

pre 12 godina

Naizgled lepa vest ali samo na prvi pogled. Da kupova će se neki proizvodi jeftinije i to je dobra vest za potrošače, a šta ce biti sa proizvođačima sirovina i prerađivačima istih? Trgovci se neće odreći debele zarade tako lako već ce na svaki način gledati da nabave jeftinije što će u krajnoj liniji pogoditi proizvođače. Umesto da se stane na put monopolistima u Srbiji i omogući što veća konkurencija čime bi se postiglo da same trgovine obaraju marže radi se sasvim pogrešno.

Vlada

pre 12 godina

Morali smo prvo da sačekamo da Deleze kupi Tempoi Maxi da bi ova uredba stupila na snagu, samo da se zna koje tata u Srbiji, njega ne sme niko da ograničava

buda

pre 12 godina

Marže bi mogle da padaju i više samo vlada nikako da reši uvoznički lobi koji diktira cene na tržištu kao i svoje prijatelje tajkune koji su pokupovali sve mlekare, pekare, trgovinske lance i sada nam kroje kapu zajedno sa vladajućom koalicijom.

cica maca

pre 12 godina

Stara srpska poslovica kaze ‘’Ne laje kera radi sela vec radi sebe’’ u prevodu receno ne ‘’laje’’ Dacic zbog naroda da treba da se spoji sa PUPS-om vec radi sebe I zadrzavanja sebe u fotelji….

Cercil

pre 12 godina

Kada sa platom od 300 eura budem uspeo da prehranim svoju porodicu, da platim racune za kucu i da tu istu decu odvedem na sok makar jednom u mesec dana jacu da glasam za vas. To je nekada bilo moguce sa ovakvom platom, a sada je nezamislivo. Zapitajte se ko je kriv za tako nesto i sta ste sve obecavali pre samo 3-4 godine!

cica maca

pre 12 godina

Ma mozete da spustate sada koliko god hocete cene dzaba vam sve to kad plate stoje na minimumu....isteklo vam vreme silazite sa vlasti!!!

bre

pre 12 godina

U celu pricu ne verujem, verovatno samo neka ucena trgovaca kad nema Miškovića. A gde su marže za benzin. Država zaradjuje vise od Arapa

mile

pre 12 godina

U ovoj zemlji nista nece pojeftiniti vec ce poskupeti od Nove godine svi akcizni proizvodi zbog nebuloznog zakona o uskladjivanju akciza sa inflacijom sto predstavlja beskonacnu spiralu inflacije. Intervencije drzave mogu samo da dovedu do nestasica proizvoda i pojave sivog trzista sto je po drzavu upravo kontraproduktivno.

Aleksandar

pre 12 godina

Da bas ce neko poverovati u to, ovde su najveci lopovi na svetu kad pise snizenje niko se ne obazire znate zasto zato sto to sto je snizeno je 4x jeftinije u bilo kojoj drzavi pored nas.Ubedljivo smo najgora zemlja sto se tice prodaje a ovi trgovinski lanci videli debili kupuju sto bi se ponasali kao kod kuce. Ovde zadnje pare daju na ima se moze se, gladuju al se voze da ih vide da se voze . Nema glupljeg kupca od Srbina

Amos

pre 12 godina

Sve price o liberalnom trizstu su male bajke za Srbiju. Srbija NIJE liberalizovano trziste jer je Srbije trziste na kom vladaju monopoli, podrzani od strane ili prebogatih pojedinaca ili same drzave. Dakle Srbija je realno jedno potpuno UREDJENO trziste, ali tako da korist ima samo vlast i tajkuni.
Kad ne bude bilo takvog uredjenja, onda nek vlasnici lanaca pricaju o liberalnom trzistu

Zeljko

pre 12 godina

Gluposti unistice male prodavnice, i drugo ako smanje marze na hleb, mleko i secer trgovci ce podici na sve ostalo. Cinjenica je da je standard mali da nema velike potrosnje ovde kao na zapadu stoga trgovci drze vise marze pre su prodavnice bile male kao C market a danas po 5000kvm sve klimatizovano. Treba to finansirati od ove uredbe nema nista.

Ivan

pre 12 godina

Nemam ništa protiv smanjenja marži, ali neka Vlada objasni kako se to tek sada dosetila da učini, posebno imajući u vidu okolnost da je pre nekoliko meseci zatvorena transakcija prodaje Maxija.

Neverovatno zaista... ovo je vređanje osnovne ljudske inteligencije od strane vlasti.

bojan- mali trgovac

pre 12 godina

Prodavac ispod 20% marze nemoze da plati sve dazbine i da zaradi nesto, ali ako je veliki kupac(megamarketi) i uzima od proizvodjaca on ima negde i do 35% rabata i na to fikne 20% pa vi vidite koliko on zaradjuje a ako si mali pa uzimas od veletrgovina onda ta veleprodaja ima svoju marzu od 10 do 25% na robu(normalno rabat od proizvodjaca opet ide do 35%)i ja kad to marziram jos 20% to je bre preskupo. A tek proizvodjaci koji marziraju svoje proizvode i do 150%(provereno). Tako da nije glavni problem zadnjih 20% vec od proizvodnje pa nadalje. A ja cu i da zatvorim radnju jer vise vajde nema i sa 50% marze jer narod nema vise para.

joca-trgovac

pre 12 godina

Nabavna cena Imlekovog dugotrajnog mleka je 81,78din.Sa maržom od 10%,i plaćenim PDV-om na nju zarada radnje će biti 6,05din.Moj radnik ima bednu platu od 30000din,sa plaćenim doprinosima me košta 48900din.Znači moraćemo da prodamo 8082litara mleka da zaradimo njegovu platu.
Inače otkupna cena mleka od seljaka je 30-35din.I to nije problem,ni onih 81,78din.

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

Aca

pre 12 godina

"Realna profitna marza 2,47%" ???!!!???

Marza je MARZA a profit je profit. Ako je profit 2,47% na mleko i meso koji ne mogu da stoje po mesec dana nego se obrcu vise od 12 puta godisnje, to je PROFIT od vise od 30% (verovatno 100%) godisnje.
To je dobro jer kriminalci u srbiji ne moraju vise da valjaju oruzje i drogu. Mleko je cool.

srbija kao amerika

pre 12 godina

Čitam malo vijesti kod vas zadnjih mjeseci sve padaju cijene rast BDP, nezaposlenost pada ,svjetske tvrtke dolaze u Srbiju pa vi Srbi živite kao oni u EU ili SAD pa tako neraste ni Kina stvarno po vijestima vi ste obečana zemlja sve cvijeta ako je tako svaka čast ili novinari i vlada malo seru?

drnefer

pre 12 godina

svaka prica protiv smanjenja marzi je smesna i sracunata na odredjeni interes.vazno je da gradjani placaju 10-15% manju cenu pet osnovnih proizvoda,a da to moze dokaz su cene iste robe u susedstvu.ko se u ovih 10 godina okoristio jasno je svakome.

Duki

pre 12 godina

Hajde da vidimo i to čudo! Izbori se bliže, treba zadržati i ovo malo glasova koje imaju. Mada, iskreno sumnjam da će cene biti niže. Interes je ipak najvažniji.

Mr. Bitter

pre 12 godina

Jadan je onaj ko misli da ce nekome ko nema posao i platu, ili cija je penzija 15.000 din biti u boljem polozaju jer hleb umesto 44 din kosta 39, odnosno mleko umesto 65 din kosta 60 din...

Bojan

pre 12 godina

Sta da radi gradjanin kada primi prosecnu platu i plati struju, vodu, grejanje i ostale komunalije. Koliko njemu ostane za hranu sa smanjenim marzama?

Nikola

pre 12 godina

Cime zaleciti prazan novcanik, rupu u budzetu? Kada ce to da se smanjuje zaduzujemo se, a novac ide u tekucu porosnju prosto receno pojedemo i popijemo.