Ponedeljak, 19.12.2011.

13:32

U Srbiji najveći solarni park ikada

Sredinom 2013. na jugu zemlje počeće izgradnja <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=11&amp;dd=20&amp;nav_id=559119" class="text-link" target= "_blank">najvećeg solarnog parka na svetu</a>, u vrednost od blizu tri milijarde dolara.

Izvor: Tanjug

U Srbiji najveæi solarni park ikada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

Asgard

pre 12 godina

@(Aleksandar, 20. decembar 2011 09:17)
Hajde ja da ti odgovorim posto je Dr Mr izgleda samo sklon samoisticanju. To sto je on pisao rad , sad znaci da mi svi odve treba da zinemo i da slusamo sta on pise, sa ili bez zapeta i tacaka...svejedno.
Dakle u Nemackoj se na svaki nacin trude da umanje koriscenje konvencionalnih izvora energije, odnosno gasa i uglja. Pokusava se sve, a fotoelektricni efekat smatraju ne toliko isplativim koliko samo investicijom za neku buducnost. Jos vaznije je da drzava dotira one koji hoce da naprave sebi solarne kolektore i to samo za pravjenje elek.struje, termosifonski efekat, grejanje vode njih ne zanima ,osim kroz utilizatore u kupatilu, ali i to vrlo malo.
Dakle dobijes subvencije od drzave, garancija na celu skalameriju je 10god, a moze da traje najmanje jos pet, dakle imas dzabe bar tri do pet godina izvor struje. Ako se uzme u obzir da se tako uposljavaju firme, da se iz nekog rada moze desiti neka inovacija onda je racunica vrlo jasna. Na mestu jame Zollverein, najvece jame za kopanje uglja u Rurskoj oblasti napravljena je najveca solarna elektrana u Evropi, a ispod nje je napravljen jama, okno - muzej. Ulepili su jezive pare, ali njima se to moze, ulaze se da bi se desila neka revolucionarna inovacija, a samo to moze da iscupa zapad iz ocigledne krize, krize prezasicenja, krize dekadencije, krize jako loseg nataliteta, krize inovacije na prvom mestu. Bez inovacije kapitalizam ulazi u sisteme 'izbegavanja pravog i zdravog puta' , a to vodi u virtuelni novac, zivot na crtu i virtuelene piramidalne strukture. A ovaj Dr Mr ...ne obracaj paznju, covek se i javio kako bi rekao da je on nesto radio....po racunici iz Srbije, jos dok sam u Srbiji bio, znam da se cena pravljenja jednog solarnog kolektora ne isplati, pravio sam ih, ali tada je elektricna struja kod nas bila prosto previse jeftina. Inace , naravno , ova vest o solarcima u juznoj Srbiji je samo jos jedna u nizu masnih lazi...pridruzujem se svima koji tako misle, to je sve predizborna kampanja i zamlacivanje. Pozdrav.

Vladimir

pre 12 godina

@Realno
Realno, naravno da svako na ulozene pare ocekuje zaradu ali "REALNO" postoji kamata a postoji i zelenaska kamata, ovo je ova druga. Tj kamata za koju ce da nam lome ruke noge otimaju domove kola i ostalo. A to nije posao nego kriminal. Cak i kad drzava blagosilja isti, sustina se ne menja...

nikola1986

pre 12 godina

@Dr. Goran Smiljevic - postoji jedna VELIKA razlika u odnosu na pre 15 godina kad ste vi pisali rad - cena solarnih panela je u odnosu na pre 15 godina PALA 20 PUTA!

Marko,Pirot

pre 12 godina

Dzabe sve to kad ce jug Srbije da postane ALbanski za samo 15-ak godina posto danas citam komentare ovih sto zive u Beogradu "bas me briga za Kosovo" ,sutra ce da bude "bas me briga za Vranje" u cijoj okolini ce ovo da se gradi.Naravno,i "bas me briga za Pirot" ce da usledi:(

peric

pre 12 godina

Besramna propaganda. Nista od nezavisnih medija i novinarstva.
Gde su novinari istrazivaci da ispitaju ove ocigledne gluposti.
I pokazu kako se partiska drzava odrzava na vlasti.
Svaki treci clanak narucen.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Dr. Goran Smiljevic, 20. decembar 2011 00:07) nepismeniji komentar odavno nisam pročitao. Niti tačke i zareza, a o rečniku da ne govorim.

Drugo: objasni mi onda zašto Nemačka u Evropi ima najviše instaliranih solarnih panela (uglavnom za toplotnu energiju)? Da nemaju više sunčanih dana od Srbije.

A ovo o investiciji od 3 milijarde!? Predizborna kampanja.

Zeleni

pre 12 godina

Koji sam ja naivac! Ova vest mi je baš izmamila osmeh, jer se ložim na ekologiju, zaštitu životne sredine i slične zelene priče... A onda otvorim komentare i shvatim: politički EPP! Užas :(

nesh_bros

pre 12 godina

Boze, savrsene li zemlje. Novi mostovi, autoputevi, tuneli kroz planine, metro i naravno najvci solarni park na svetu.. Ah, raj na zemlji.

Direktna veza sa Jupiter!

pre 12 godina

Slobo, vrati se, sve ti e oprosteno, ti si bio mali klinac za ovih danasni...Br. News: Srbija ja okupirala Kina, sad mi i Kinezi smo dve milijarde!

nikolass

pre 12 godina

iiii sto se radujem... stvarno lepa vest ... eto nema veze sto mi Srbi najvise psujemo sunce , ono nas ipak voli pa nam na neki nacin sad to vraca ... Pred izbore samo ovakve vesti da gledamo i slusamo i bicemo najnaprednija drzava u svetu... i ja verujem u dedamraza ... 8)

Dr. Goran Smiljevic

pre 12 godina

Zaista ste me isprovocijali ovim tekstom, pre vise od 15 godina pomagao sam svojoj zeni da uradi rad iz termo-tehnike na temu primene solarne energije sa osvrtom na primenjivost i na podrucje Srbije. Tada sam izvrisio opsezno istrazivanje i utvdio da je u Srbiji nedovoljan broj suncanih dana da bi pretvaranje solarne u elektricnu energju bilo isplatljivo uzevsi u obzir i cenu panela i zakupa prostora! Dalje sam dokazao da je korstenje termalnih izvora uzevsi u obzir troskove isplatljivo 80 procenata sto je ogromna usteda... Zalagao sam se da Srbija nema nuklearna postrojenja jer ima dovoljno obnovljivih upotrebljivih izvora energijije, solarna energija u Srbiji poze da se koristi za dogrevanje vode sa iskoriscenjem od svega 15 procenata. Vasa vlast ne samo da se oglusila na analize nego cak radi suprotno. Pitam se kako oni donose odluke, imate li vi neke strucne ljude? Zbog cega ste na 10 Km od Beograda izgradili najvece skladiste za nuklearni otpad?

Bojan Savic

pre 12 godina

1. Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.
(Boris, 19. decembar 2011 18:25)

браво мајсторе

Robespjer

pre 12 godina

Vi gospodo,koliko mogu zaključiti iz napisadog,decidirano tvrdite da će se to graditi!Ako je tako,znači da je potpisan ugovor između investitora sa jedne i države sa druge strane uz prisustvo cele vlade sa sve državnim aparatom i lokalnim vlastima sa juga Srbije,stranačkim funkcionerima,privrednicima uz vatromet koji bi i nebo zapalio!3 milijarde evra!Najveća investicija u istoriji Srbije!Događaj o kome bi se brujalo na sve strane!Predsednik se pojavljuje na tv i kod dizanja fabrike eksera a ministar za "sve i svašta" nas ne bi ostavljao na miru nego bi izvirivao iz svakog televizora u Srbiji!..Nigde ni reči o tome,samo par redaka na vašem sajtu!Mogućnost istine:0%!A nije 1.april!

lan

pre 12 godina

Pokojni Severno Korejski predsednik tvrdio je da je prohodao kad je imao tri nedelje!?? A ovi nasi politicari za samo mesec dana pronasli su rudnike zlata,izvorista nafte,obecano im je da ce u zemlju u narednih nekoliko godina uci MILIJARDE I MILIJARDE EVRA,dogovorena je izgradnja najveceg solarnog parka u Evropi i ko zna sta jos !!!??? Sitna je bio riba siromasak iz Severne Koreje za ove nase.

solar

pre 12 godina

za ove sto ne shvataju zasto hoce u Srbiju a ne u neku juznu zemlju ili saharu gdje ima vise suncanih dana. vaznija je kolicina sunceve radijacije koja dolazi do povrsine od broja suncanih dana(bar kad je u pitanju dio povrsine planete koji se nalazi bas u srbiji-sto ce nekima biti dokaz da smo nebeski narod). to ce energiju uciniti jeftinijom jer sakuplja se trecina vise energije po suncanom danu nego u nekoj drugoj zemlji. a to sto je na hrvatskoj obali 40 dana sunca vise nego u srbiji nema komercijalne vrijednosti jer dzaba nekom drzati skup sistem "on" ako je proizvodnja minimalna, kad je oblacno elektranu ugasis i troskovi minimalni. ali ja sumnjam da ce doci u srbiju zbog politickih problema koji ce nastati od nazadnjaka, fuj.

Djole

pre 12 godina

solarni parkovi, vece plate, 500000 novih radnih mesta, 10.000 evra za svakog, Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, EU na marsu... samo ako glasate za DS i pobede. Ako dodje neko drugi na vlast 1000 godina mraka.

(-)x(-)=(+)

pre 12 godina

koliki potencijali se otkrivaju pred izbore u Srbiji ovo je neverovatno, ostalo je jos samo da nadju gde da nas isele pa da svetu lakne...

altera

pre 12 godina

ХАЛО! РЕАЛИСТИ! Како ли само успете да устанете и себи пожелите добро јутро!? http://www.altenergija.com/sites/default/files/Fotonaponska%20energija.pdf

hm

pre 12 godina

Otišao sam na:
http://wayback.archive.org/web/*/http://www.securum-equity-partners.com/
da vidim kad je sajt napravljen i dobijem odgovor:
"Wayback Machine doesn't have that page archived."

komentatorka

pre 12 godina

I ko ce preuzeti monopol na 'srpsko' sunce?
(Filip, 19. decembar 2011 17:11)
----------------------------------------------------
pa neko od brace, ili rodjene (rusi) ili od tetke, i strine (ostali iz brika)

i ne kaze se najveci panel ikada, nego svih vremena, ili ako je najveci u svetu kazite najveci panel u svetu. a drugo naslov je skroz pogresan, jer cisto sumnjam da se u srbiji uopste koriste solarni paneli al ajde mozda bar amateri ili neki naucnici.

Ramirez

pre 12 godina

Fora je sto kod svetski priznatih iluzionista placate karte da bi gledali sou i uzivali, a ovi iluzionisti kod nas nam uzmu pare ne pitajuci i to je daleko od uzivanja, vise je kao propast…a svakako nastane sou program!

Jahu

pre 12 godina

Evo vidi se od Domain registracije da je njihov site registriran u Maju ove godine:

Record created: 2011-05-25 http://whois.domaintools.com/securum-equity-partners.com

Posle voe firme stoji definitivno politicari.

nepoznati

pre 12 godina

Ovaj sajt je registrovan 27.02.2011. a poslednji put je update-ovan (verovatno i jedini put kada je prezentacija i postavljena) u maju ove godine.
Iza kompanije stoji NEPER FUND, osnovan u zemlji koja ne podleze normalnim bankarskim zakonima, sto znaci, pare koje ulaze u ovaj fond se operu kroz njega.
Ali nema veze, bitno je da ce oni da uloze 3 milijarde...
Joooooooooj!

ne verujem nikome

pre 12 godina

sajt firme je NAPRAVLJEN 25.5.2011 godine.
Provereno na - WHO IS
Inače imaju ofis u Kurakau (of šor).
Pitam se samo čija li je to kompanija?

Ja

pre 12 godina

A ko je ova firma? Vidi link http://www.gbrdirect.co.uk/AvailableProducts.aspx?code=B159998®Author=LURCS . A da oni nisu osnovani 5.4.2011.? ****

Ševarice

pre 12 godina

Što bi Šojić rekao "motorna laž" , a pogotovi ono sa razumevanjem državnih organa za taj projekat. Jedina istina je da zaista na balkanu sunce zrači do 40% više nego u drugim delovima evrope, možete pogledati na sajtiovima vezanim za temu solarna energija.

hidras

pre 12 godina

Juce nema vode, struja se uvozi po 18 Ecent/kwh, onda secerkovic pravi vetrenjace koje nigde jos nisu vidjene, ali kad tamo kristali i nafta u arandjelovcu, ovamo na planini sunce kipti, cirkus u zemlji srbiji pred izbore.
Ima i decu da nam prave samo na vlast da dodju, a to sto su tupsoni koj te pita.

Vetrenjace Beograda

Amos

pre 12 godina

Najbolje mi je sto ako odete na google i trazite ISTA u vezi sa ovom firmom, a da se ne pominje Srbija - necete naci NIJEDNU STRANU! :)
Trazite: "securum equity partners" NOT serbia AND NOT srbija AND NOT srbije

malo googlovo

pre 12 godina

Ljudi, OVO NIJE LAZ, ni sala, vec moguca katastrofa. Firma je ustvari investicioni fond (nikakva energetska kompanija) i ovo je sa njihovog zvanicnog obavestenja investitorima sa sajta fonda:

The investment plan proposes a minimum annual return for investors of 15% guaranteed for 20 years.

U prevodu, drzava Srbija im garantuje isplatu 6 milijardi evra tokom 20 godina, za njihove ulozene dve. 6 milijardi evra NASIH PARA.

Pa jel ima kraja ovima...

cinik

pre 12 godina

evo kako izgleda predugovor za ovaj projekat.

ukupna cena - milijarda evra
ukupno vreme završetka radova - 3 godine
avans za početak radova 200 miliona evra
ostatak = 100 miliona godišnje sledećih 8 godina

cene u KINI: kompletan projekat sa opremom = 200 miliona evra

znači luxemburg sklopi ugovor sa nama, uzme avans, plati kinezima da sve izvedu a onda sledećih 8 godina uzima novac na lepe oči i deli ga- sa kim???

zimbabwe

pre 12 godina

Ti sto se potpisujes sa REALNO, jeste potpuno logicno da svaki investitor ulaze novac da bi zaradio, i to je naravno ok, ali u zemlji Srbiji stvari ne idu tako..Seti se samo ugovora sa FIATom koji je pokazan javnosti-gde je bukvalno svaka recenica bila precrtana.E o tome se radi! Ova drzava tj. vlada radi sopstvenim stanovnicima o glavi!

Бојан Савић

pre 12 godina

Нисам био лењ па сам нашао сајт дотичне фирме, интересантно је да је једина вест која постоји управо ова( нема више вести ни у архиви), на самом сајту нисам нашао ништа о њиховим досадашњим улагањима, било где, тако да све ово дебело смрди на још један покушај преваре...

Boris

pre 12 godina

Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.

Kum

pre 12 godina

Kakva su ovo Potemkinova sela? Tolike pare ce neko da izvrne tek tako i to usreed ove krize? "Solarni" biznis je u teskoj krizi- u Nemackoj akcije svih tih firmi vrtoglavo padaju pa traze pomoc drzave bas kao i banke u buli. Zasto? Zato sto su Kinezi preplavili trzista svojim jeftinim a odlicnim solarnim panelima. Da je neko zaista zainteresovan da 2013 pocne konkretan posao u obimu o kome se u clanku pise vec bi bar pet godina postojalo pilot postrojenje na bar 10 hektara da se vidi kolika bi tacno dobit mogla biti, koje su tehnicke teskoce, kakve su mogucnosti transportne mreze itd. Nigde ne postoji cak ni idejni projekat - da postoji neko bi nesto konkretno rekao tj napisao. Ovo je "udruzeni lazovski poduhvat" neke (izgleda fantomske) firme sa Zapada i nasih politicara na obostranu korist: plasira se vest ovakvog tipa da akcije na berzi nekog proizvodjaca malo skoce ne bi li se uvalile nekome. Nasim politicarima ovo dodje kao naruceno - da guslaju neku pricu koja dobro zvuci "cista energija, nema rada - pare stizu od Sunca" itd.. Internet je prepun najneverovatnijih spinova u ovim kriznim vremenima - skoro da se moze preuzeti cuvena recenica Ilije Cvorovica "sve je obrnuto od onoga sto izgleda da jeste".

Solarni vetar

pre 12 godina

Molim vas poštedite nas ovakvih predizbornih ****. Te 100 milijardi, te kanal severni pol-Srbija -južni pol, te nalazište nafte (uljanog škriljca) najveće u ovom delu vasione itd..... Dajte bre, prestanite sa obmanjivanjem naroda, nismo mi ovce. BELI LISTIĆ PRECRTAN CRVENIM FLOMASTEROM!!!!!

yunras

pre 12 godina

Po vecini komentara da vecina stanovnistva zivi u nekim teorijama zavere i da vise nicemu ne veruju. Ovakava vest je predivna i verujem da je ostvarljiva, znam cak da je jos pre sest godina poceto sa konsultacijama i raznim obrazovanjima u najvecem solarnom gradu u Nemackoj, Dizidofu,tadasnji ljudi nisu imali razumevanje nekih politicara jer najveci problem je sujeta. Ne znam sta se desavalo kasnije na tom putu,ali ovo je predivna vest i nadam se da ce se raditi na tome.

Madjar

pre 12 godina

Verovatno je i bolje da ne bude nista od ovoga. Jer i ako bude, gradjani srbije nista nece profitirati od toga.
Ovakve investice treba da radi srpska vlada, a ne kolonijalisti. To je slicna situacija, kao da damo strancima najveci izvor vode u srbiji i da se hvalimo kolika je tamo proizvodnja vode. A nigde ni reci ko profitira!!!
Prirodna bogatstva treba svaka drzava da zadrzi za sebe a ne da proda (ili cak pokloni)strancima!

Skubidubic

pre 12 godina

Dosta ljudi ako Boga znate. Juce smo imali nalazista skriljaca od 180 milijardi eura, danas gradnja solarnih panela od 1GW, sutra ...sta li ce biti sutra.....a da danas je bila Merkelka na Kosovu i rekla da se demontiraju paralelne strukture. Sto nas vise pritiskaju mi smo sve jaci i jaci i jaci i jaci, bez alternative naravno, i bogatiji, i bogatiji i bogatiji i srecniji i srecniji i srecniji...jednom reciju lideri regiona , a i sire! Svako ko zeli iole normalno i trezveno da razmislja jasno je da od svega nema nista. Potpisujem da nema, a narocito ne 1GW snage.

Lady D

pre 12 godina

Obećanja, obećanja, obećanja...... Pa ovo već postaje smešno. Znam da je predizborna kampanja već uveliko počela i da ćemo u narednom periodu biti obasipani već viđenim bajkama iz vladajuće koalicije, ali što je mnogo, mnogo je!

Komsija

pre 12 godina

@(crazy processor, 19. decembar 2011 15:38)
Ove godine nece doci deda Mraz....cuo sam se danas sa drugarom iz Finske, kaze samo malo je pao sneg i odmah se istopio. Nista od irvasa, a samim tim ni od poklona. Ali bar je dosao humanitarni konvoj iz Rusije, vozio , vozio sve do Jarinja....bar je neko nesto dobio ove god. Ja sam prestao da verujem u Deda Mraza davno, vidim da je dosao trenutak da ga demokratski smenimo. I sta ce nama bre taj deda Mraz mi imamo tolika blaga, te skriljce, sunce, sume, planine, ma imamo sve.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Aman predizborni... dosta više ako Boga znate... pa barem mi na Internetu imam malo neki koeficijent inteligencije da vidimo da je sve farsa.
Ko god da je leteo preko Španije video je ogromne panele, koji proizvode stuju, a o vetrenjačama širom evrope da i ne govorim. Sramota je da nam vređate razum, političari.
U Maroku se zida najveći solarni park na svetu, a priča se da Gadafi nije pao zbog nafte već zbog solarnih parkova. Istina je da Srbija ima sve više sunčanih dana, ali ja kažem sve više sušnih dana, što nam ne ide u prilog.
Molim sve nadležne da prvo skoče pa kažu "hop".

Dzoni

pre 12 godina

Ono jeste da ce izbori ali posle zlata,nafte a evo sad i najvece solarne elektrane na svetu sve u jednoj nedelji,saper bas pustio masti na volju...Kim dzong je malo dete za njega.A sajt firme koj gradi najvecu elektranu na svetuwww.securum-equity-partners.com/Jedina vest na celom sajtu je ova,sajt napravljen pre neki dan za potrebe izbora..koja smo mi monti pajton zemlja.

vlado

pre 12 godina

posle izgradnje djerdapa 3 koji je obecan na proslim izborima 2008....i ove sa solarnom energijom.....2016 mislim da ce biti IN vetrenjace....

Zexxi

pre 12 godina

Zelim da znam sta drzava Srbija i njen narod dobijaju od ovoga? navode u teksu da su izabraali srbiju za ovaj projekat jer su bas u Srbiji naisli na razumevanje za projekat..what?! Sta to znaci, ako znamo da smo jedna od najkorumpiranijih drzava na svetu? Ova vlast nam predstavlja Srene Laze, kao da su izjvili da ce u srbiji biti napravljena najveca kobasica na svetu-koju ce biti servirana svabama, luksemburzanima ili ko zna kome za konzumaciju..

ekoman

pre 12 godina

E blago nama i sa onim potrosivim i sa ovim obnovljivim izvorima energije, a narocito sa ovim razumnim drrzavnim organima!!! Ali to tek tamo 2015!!!

Miroslav

pre 12 godina

Kako da ne.Izgradnju licno finansira deda Tripko iz Stajkovca posto je iskopao cup pa nije znao gde da ulozi,a kad se to realizuje sirice Moravu da ladjom plovi.

Iks

pre 12 godina

Hmmmm... whois.com kaze da je www.securum-equity-partners.com domen registrovan u maju, modifikovan u junu OVE godine. Jedina vest je o solarnom parku u Srbiji, drugih poslovnih referenci nema. Takodje i Google daje samo vest u vezi sa parkom u Srbiji. Nisam mogao da nadjem nikakvu istoriju niti profil kompanije van njihovog sajta. Nije neuobicajeno da se nove firme formiraju radi specificnih velikih poslova, ali treba biti oprezan sa ovim.

ja pa ja

pre 12 godina

znate sta, dobre stvari se desavaju,sto ste taki pesimisti. ja verujem i da ce se u beogradu napraviti onaj soliter od 101sprat,i metro da ne zaboravim...posle sledi svemirski program itd...ja verujam! skoro da nema vise razloga da se selim iz Srbije,evo odmah cu da otpakujem kofere...idem da javim komsiluku,nema potrebe sa samozapaljenjem...sutra je noooviii daaaan,ogreja ceeee naaaas luksenburskooo suuunceee....tralalalalaaaa

Profa

pre 12 godina

@realno:
Prvo prouči sistem feed-in tarifa, tj. premiranog otkupa el. energije iz obnovljivih izvora.
Feed-in tarife plaća EPS, odnosno građani kroz višu cenu struje.
Zašto bi bilo ko razuman pored neiskorišćenih hidroenergetskih potencijala, kao i biomase (imamo i inženjere za oba polja), uvozio know-how i opremu za par radnih mesta (par ljudi za održavanje, jer se sve može kontrolisati iz komandnog centra u npr. Briselu), a izvozio NOVAC?!

djape071

pre 12 godina

Problem ove drzave je sto nema jasnu strategiju infrastrukturnog i energetskog razvoja. Tako da je svakome vrlo jednostavno da dodje u Srbiju i na sred livade podigne vetroelektranu, solarnu elektranu a uskoro ocekujemo da ce bez naseg znanja u wc solje da nam ugradjuju generatore za bio gas. U Vojvodini je Kostic napravio ogromnu investiciju, kod Kovina jedna britanska firma takodje itd. Niko ne pita a gradi, samim tim iz ovekve veti saznajemo da Srbija ima 30% veci solarni potencijal u poredjenju sa drugima. Sto je lepo, al bi jos lepse bilo kada bi ministarstvo energetike izaslo sa konkretnim analizama. Jel ih za to placamo? Debelo ih placamo. Jer to je nas resurs. Nije to necije apstraktno. Sva energija u Srbiji je sada vlasnistvo njenih gradjana i podeli ukupan potencijal sa brojem gradjana dobicete koliko gubimo. A ne da nam to uzima linhenstajnsko postansko sanduce. Isto se odnosi i na infrastrukturu. Nije normalno da vlasnik lanca picerija iz Slovenije bez ijedne javne objave po citavoj Srbiji sprovede opticki kabl, koji ce sutra da naplacuje gradjanjima Srbije. I malo im je bilo to, nego su po citavom novom beogradu isekli javne trotoare da im sluzi kao kanalizacija. Pa gde to ima? To ni u Boliviji nije bilo za vreme nacista. Ej bre neko ti dodje iz druge drzave i isece ti trotoar koji si ti DEBELO platio da ne bi placao kopanje sopstvene kanalizacije. Na stranu sto je dobio dozvole a da ni jedna javna objava o tome nije bila.

Postali smo najgora kolonija, najvece dno dna, i najgore drustvo u regionu.

Potpisujem.

Amos

pre 12 godina

Zna se na kakvo se \'razumevanje sa srpskim vlastima\' misli - gradjani placaju porez, od tog poreza idu debele dotacije EPSu, EPS te pare preusmeri ovim solarnim biznismenima iz Luksemburga (pritom ogrebu se i oni dobrano), da bi im platili struju po 23 evro centa umesto 3-4 koliko inace kosta domaca struja.
Sve je jasno kao dan.
Samo jos da se vidi koliko ce stvarno ti tipovi iz \'Luksemburga\' da uloze svog novca, koliko drzava, koliko ce uloziti banke nakon sto im drzava obezbedi garanciju za Luksemburzane.

I jos nesto - treba videti zasto Miskovic nije sve to uradio preko svojih firmi na Kipru, vec je morao da se bakce sa Luksemburgom!

Dejan BG

pre 12 godina

Ma peračina para!!!
Baš su kod nas našli da grade solarne parkove pored onolike afrike (Egipat, Sudan, Libija, Tunis, Alžir i ostale zemlje saharske Afrike) gde sunca ima barem duplo više nego kod nas.
Ma oni će tu da prave struju i da nam je prodaju po nekim sumanutim cenama!

sunce

pre 12 godina

UUUURRAAAAAA !!!! Za poslednjih nedelju dana saznah za nase naftno bogatstvo za uljane skriljce, za oromne reseve zlata a sad jos i suncana energija! Pa ima li bogatije zemlje od Srbije? Cime ce nas jos Deda Mraz iznenaditi do kraja godine?! Za deset godina,Kuvajt Saudiska Arabija i svi emirati u poredjenju sa nama bice skoro jednaki prosjacima! Ovi sto pustaju ovakve vesti mora da su se negde na slavi dobro nakitili! Ajde dragi slavljenici neka nam je srecna i dugovecna slava i svim gostima prijatan rucak a ovima sto pustaju ove vesti, brzo otreznjenje.

S

pre 12 godina

"Luksemburška kompanija "Securum equity partners" je, naime, odlučila da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi."
Da li su nam zato bacali osiromaseni uranjum kako bi napravili jos vecu rupu u ozonskom omotacu iznad Srbije pa onda imali korist za ekspolataciju enegrije? Ili je ovo samo vest za predizbornu kampanju?

OLIVER

pre 12 godina

KARTA SOLARNE INTENZIVNOSTI I SUNCANIH DANA ZA EVROPU,
POKAZUJE DA HRVATSKA-DALMACIJA, CRNA GORA, MAKEDONIJA
A I BUGARSKA I GRCKA koje su u EU U VELIKOJ SU PREDNOSTI PREMA
SRBIJI!!!!

Helios

pre 12 godina

Za razliku od raznih eurofanatika i turbodemokrata ima i nas koji obavljamo svoju građansku dužnost. Ovu šemu smo već razbucali na prevari zvanoj (elektro)Vetrenjače u Srbiji, isto je i ovde. "Razumevanje državnih organa" je eufemizam za pregovore o korupciji pri izglasavanju tkzv. "podzakonskih akata". Cilj je da se NAREDI otkup tkzv. ekološke energije (a ako nisi za ekologiju ti si nazadan, zar ne...) a pošto je cena 10-20 centi po kilowati rezime je da ćeš plaćati račun za struju još 5, 10, 20% više, kao i za sve proizvode u čiju cenu ulazi i cena struje.
Ne zaboravite da nestalni i aritmični izvori tkzv. ekološke struje zahtevaju veoma skupo prilagođavanje za prihvat same mreža EPSa, ionako loše. A oni su često veoma neekološki, jer zauzimaju mnogo mesta, njihova proizvodnja je često veoma prljava itd. Jednostavno, ekološki najkorektnija struja je ona sa najgušćom proizvodnjom, čemu je Srbija Đerdapom i Termoelektranom već vrlo blizu.
Za neobaveštene, jedini realni napredak Srbije moguć je u dva pravca. Jedan su prigodni mali izvori ekološke energije: vetrenjače, solarni paneli a pre svega topla voda i termalna energija zemlje - neposredno kod potrošača. Tipa dogrevaš svoju kuću ili štalu. Piezolektrični elementi snabdevaju osvetljenje mosta isl. - bez prenosa, proizvodnja je kod potrošnje. Biodizel sa neplodnih slatina je sam DS sprečio somnambulnim hapšenjem tada njihovog Kneževića.
Drugo je zamena ili dopuna uglja - bez neukog šizenja molim - nuklearnim elektranama. Većina postojećih tipova su razvijeni kao deo vojne, tj. plutonijumske industrije a i sve tri velika havarije su zbog vojnog uticaja. Međutim umesto uranijumskih stupiće ponovo na scenu torijumski, koji su potisnuti jer nisu vojno iskoristivi i izmeniće energetiku zauvek.

branimir cosic

pre 12 godina

E, a one vetrenjace ste zaboravili ? Uz koridor 10,11 i 12 obavezno da postavite one holandske vetrenjace za proizvodnje struje, inace skrabam listic !!!

MUKNAVI

pre 12 godina

Posadidt` ce i carobni pasulj,pa uz pritku pravo do Meseca..a onda?Pa nista bre,prosla je kampanja!Nastavak u sledecoj..umesto pasulja carobna tikva..ogrooomnaaa bre..A u onoj tamo kampanji...hm..svrdlo i busice zemlju pravo do lave a onda cemo biti najbokatiji jer cemo ceo svet grejati posto se rupa nalazi kod nas..hm..u glavi,bre jesmo ,podosta nas,bas surtuci pa ovima nije tesko da nas vodaju vamo tamo i cerupaju..pricaju price u koje ne veruju deca,al oni nisu biraci..bas steta jer kod njih nebi` imao sanse ovaj i onaj Srpski dzovan politicar.Jednom bi ih slagali,a drugi put,za razliku od njihovih roditelja koji i dalje trckaraju za njima, bilo bi..caoaa ciiicaaa ajd ne s......!

ne može nam niko ništa jači smo od sudbine

pre 12 godina

Razlog pravljenja solarnog parka-Srbiju obasjava Sunce za trećinu više nego Evropu. Priceless.

Duki

pre 12 godina

Sve je moguće, to je tačno. Međutim videćemo šta će od tih očekivanja biti i ostvareno. Imali smo već primer Fiata. Mislim da je ovo još jedan od mnogih marketinških trikova kojima se ova vlada služi da bi nam, kao predstavila neke svoje uspehe. U budućnosti, naravno! A sudeći po tome šta su dosad postigli, sa njima budućnosti neće ni biti.

melem

pre 12 godina

Jel napravljena?
Stava, a gde se ona nalazi, da vidimo kako izgleda???
Zasto EPS sam sebi ne napravi?
Pricaju da su na ivici egzistencije, a direktorske plate,agencijske i ne govore bas da je tako.
Kao i 95% stanovnika ove zemlje i meni je muka!

vojvođanin

pre 12 godina

...u Srbiji naišli na razumevanje državnih organa za predstavljeni projekat...

E ovo vam ne verujem, njih ne zanima projekat, već GSJT - Gde Sam Ja Tu?

wasa

pre 12 godina

dakle,nove parole za izbore su: sto istocnije to zlatnije i sto juznije to energicnije! molim g.sapera da nadje nesto na zapadu i severu (samo ne koridor molim te bato...)

Djane

pre 12 godina

Другари,
http://www.securum-equity-partners.com/
Ево сајта, погледајте сами. Нигде ниједно име. Нигде нема које су конкретно инвестиције осим за Србију. Канцеларије су у Луксембургу (зна се чему служи та држава), Америци и канцеларије у Куракау и Србији. Цео сајт је препун фраза и нигде ништа конкретно. Молим људе који знају више да напишу.

crazy processor

pre 12 godina

hahahaha e stvarno ako mi ove godine ne donese deda mraz paketic pocecu posle 30 godina da sumnjam u njegove irvase:))))))))))))

Zamolio bih B92 da ubaci zvucne smajlie u komentare da se makar smejemo po ceo dan:)))

dodo

pre 12 godina

Kako mogu ici tako nisko da falsificiraju cijeli fond i navodna ulaganja od 3milijarde jaoo pa kuda to ide.

Po stranici se jasno vidi da je sve fake.
Pa srbija ovih dana je najbogatija zemlja svijeta po resusrsima ima nafte za 250mlrd$ ima zlata u neogranicenim kolicinama ima najbolje uslove za suncevu energiju evo najveci park na svijetu pa brate kako to da sve to predizbore?
Koja jeftina prevara.
Kako mogu tako da lazu kako ih nije sram.

realno

pre 12 godina

@Vladimir
Ma jok, nego ulazu pare onako da nam poklone.
Covece, da li si nekad u zivotu nesto radio?
Jel ti to radis dzabe ili da zaradis?
Da li bi te pare koje si zaradio poklonio svojoj zemlji tek onako?
Evo recimo kreni sa 10% svoje plate. Najlakse je reci, ja sam za to da svi koji imaju poklone onom ko nema. Eto ja nemam, poklonite meni.
Da li bi te pare poklonio nekoj zemlji u Africi, jer ljudi tamo gladuju i ljudi tamo garantovano imaju manje od tebe?
Drzava ima korist od svake privredne aktivnosti, ali da bi bilo privredne aktivnosti, potrebno je da korist ima i taj koji je privredno aktivan. Vrlo prosto.
Neverovatno ko sve moze da kuca sta mu je volja. Bruka!

miki

pre 12 godina

Pa jel ste vi pogledali sajt dotične kompanije?
Sve tralalala,trlalala... projekat Srbija. Nit` za rep nit za glavu da ih uhvatiš‚. Sve misija, vizija a nikakav projekat ili ime...

novi dan, nova senzacija pred izbore

Зоран

pre 12 godina

Ха! Дијаманти, злато, нафта, соларни парк,.... Ушили сте и Слобу, заједно са својим верним пратиоцима медијима без којих би пропали сутра.

А што се соларног парка тиче, народ ће добити посао тако што ће да окреће соларне плоче према сунцу.

nobile

pre 12 godina

Svakodnevno cujem na vestima: Srbija je naj-ovo, naj-ono itd.
Pridevi se vise ne upotrebljavaju, samo superlativi i retko komparativi.
Posto pricam vise jezika, novo-komponovano izrazavanje mi je upadljivo.
Zivim u CH, Sviceri se tako ne izrazavaju, oni nisu po njima skoro ni u cemu naj. Mada ceo svet misli da jesu u mnogo cemu naj.
Dakle, psihologija naroda je potpuno razlicita. Zato Sviceri love imaju...

ys

pre 12 godina

Kako da ne.. i sad će svi nezapozleni u zemlji dobiti posao...A kad ovo obavimo pravićemo novi NASA još veći, još moderniji i bićemo LIDERI (opet)

Milance

pre 12 godina

Napokon dobra vest, plasim se samo da ce do realizacije proci jos dosta vremena. Nama u stvari ne trebaju strane firme da bi smo postali vodeca "solarna" sila na Balkanu jer imamo i veoma efektne projekte domace pameti, recimo http://solar.freeonplate.com
Izumitelj greje celu kucu sa solarnim kolektorom od 2KW, koji je napravio od recikliranih, starih materijala.

privrednik iz inostranstva.

pre 12 godina

Daj bože ali bojim se ništa od toga.Prvo blizina Kosova i RUSKOG vojnog aerodroma NiŠ a i činjenica da Rusi drže energetiku(ne samo nju) u Srbiji mi daje za pravo da tako mislim.Solarna energija ugrožava nastojanje Rusije da na ovom području izgradi dve nuklearne centrale.

Robespjer

pre 12 godina

"Naišli na razumevanje državnih organa za ovaj projekat"???????....Stvarno mi je muka da komentarišem ovu rečenicu!...Veća je logika da to grade u hrvatskom primorju ili Grčkoj gde ima mnogo više sunčanih dana.Uostalo,verovano je to samo priča za pred izbore.Očekujem da će Tojota,Mercedes,BMW,Porše i Ferari "najaviti" izgradnju fabrike u Srbiji,Boing i Erbas će praviti avione i spejs-šatlove,Holivud će se komplet preseliti na Košutnjak,Las Vegas će se preseliti u Deliblatsku peščaru,Soni i Panasonik se komplet sele ovamo,i mnogo toga.Svašta je obećavano 2008-me pa ništa!Kažu i pravdaju se-svetska ekonomska kriza!Sada ponovo bajke,te ove,te sledeće godine a pre toga su već najavili novi talas krize,možda i gori od prethodnog!Zašto bi smo verovali,u zemlji u kojoj se raskida koncesija da bi narkodiler-pokajnik asfaltirao!?

pitac

pre 12 godina

S obzirom da je ova kompanija ustvari investicioni fond a ne proizvodjac ili dristributer elektricne energije, sve ovo mi smrdi na tihu predigru za zakulisnu privatizaciju EPS-a.Kazem zakulisnu, utoliko sto bi se najveci deo poslova uradio iza scene, a finale bi bilo stavljeno pred javnost. A, tada bi bilo kasno za bilo kakve intervencije. jer, kada smo kod suncanih kapaciteta, Srbija bitno zaostaje za, recimo, Makedonijom, a ovi ipak dolaze ovde.

milan

pre 12 godina

Kako se blize izbori nacice jos i najvece nalaziste dijamanata, grade tunel kroz planine, sava ce da tece uzvodno, kosmodrom kod valjeva,nafta ugalj blagostanje sta reci, a suzu ne pustiti. Gospodo malo smanjite dogadjaj

miloslav

pre 12 godina

Bilo bi zanimljivo znati ko ce da tu struju kupuje. Poznato je da je struja iz fotovoltaickih elektrana nekoliko puta skuplja od normalne cene. U ceskoj i slovackoj se odavno grade takve centrale, ali sada su te drzave u problemu jer zbog previsoke cene koju su ugovorili (u taj biznis su mogli uci samo ljudi bliski vlasti) moraju dizati cenu elektricne energije za sve korisnike. Princip je taj da se pod plastom obnovljivih izvora skriva ogromna korupcija i prelivanje novca iz dzepova gradjana biznismenima koji su nasli energetiku kao polje svog delovanja. Posto zivimo u drzavi gde je istina drzavna tajna (cene mostova, auto puteva, zeleznica...) saznacemo mozda jednog dana kada se pojave poverioci i investitori koji ce traziti pare koje im ugovorima pripadaju, ali potpisnici sa druge strane ce biti vec jako daleko.

Vladimir

pre 12 godina

A ako odete na sajt pomenute kompanije procitacete da je investitoru garantovan povrat novca od 15% godisnje sto znaci uloze 2 Milijarde a vrati im se 6 Milijardi za 20 godina sto je nepovoljnije i od prosecnog stambenog kredita u Srbiji.

miki

pre 12 godina

Pa jel ste vi pogledali sajt dotične kompanije?
Sve tralalala,trlalala... projekat Srbija. Nit` za rep nit za glavu da ih uhvatiš‚. Sve misija, vizija a nikakav projekat ili ime...

novi dan, nova senzacija pred izbore

Robespjer

pre 12 godina

"Naišli na razumevanje državnih organa za ovaj projekat"???????....Stvarno mi je muka da komentarišem ovu rečenicu!...Veća je logika da to grade u hrvatskom primorju ili Grčkoj gde ima mnogo više sunčanih dana.Uostalo,verovano je to samo priča za pred izbore.Očekujem da će Tojota,Mercedes,BMW,Porše i Ferari "najaviti" izgradnju fabrike u Srbiji,Boing i Erbas će praviti avione i spejs-šatlove,Holivud će se komplet preseliti na Košutnjak,Las Vegas će se preseliti u Deliblatsku peščaru,Soni i Panasonik se komplet sele ovamo,i mnogo toga.Svašta je obećavano 2008-me pa ništa!Kažu i pravdaju se-svetska ekonomska kriza!Sada ponovo bajke,te ove,te sledeće godine a pre toga su već najavili novi talas krize,možda i gori od prethodnog!Zašto bi smo verovali,u zemlji u kojoj se raskida koncesija da bi narkodiler-pokajnik asfaltirao!?

Boris

pre 12 godina

Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.

Djane

pre 12 godina

Другари,
http://www.securum-equity-partners.com/
Ево сајта, погледајте сами. Нигде ниједно име. Нигде нема које су конкретно инвестиције осим за Србију. Канцеларије су у Луксембургу (зна се чему служи та држава), Америци и канцеларије у Куракау и Србији. Цео сајт је препун фраза и нигде ништа конкретно. Молим људе који знају више да напишу.

ys

pre 12 godina

Kako da ne.. i sad će svi nezapozleni u zemlji dobiti posao...A kad ovo obavimo pravićemo novi NASA još veći, još moderniji i bićemo LIDERI (opet)

Бојан Савић

pre 12 godina

Нисам био лењ па сам нашао сајт дотичне фирме, интересантно је да је једина вест која постоји управо ова( нема више вести ни у архиви), на самом сајту нисам нашао ништа о њиховим досадашњим улагањима, било где, тако да све ово дебело смрди на још један покушај преваре...

miloslav

pre 12 godina

Bilo bi zanimljivo znati ko ce da tu struju kupuje. Poznato je da je struja iz fotovoltaickih elektrana nekoliko puta skuplja od normalne cene. U ceskoj i slovackoj se odavno grade takve centrale, ali sada su te drzave u problemu jer zbog previsoke cene koju su ugovorili (u taj biznis su mogli uci samo ljudi bliski vlasti) moraju dizati cenu elektricne energije za sve korisnike. Princip je taj da se pod plastom obnovljivih izvora skriva ogromna korupcija i prelivanje novca iz dzepova gradjana biznismenima koji su nasli energetiku kao polje svog delovanja. Posto zivimo u drzavi gde je istina drzavna tajna (cene mostova, auto puteva, zeleznica...) saznacemo mozda jednog dana kada se pojave poverioci i investitori koji ce traziti pare koje im ugovorima pripadaju, ali potpisnici sa druge strane ce biti vec jako daleko.

nobile

pre 12 godina

Svakodnevno cujem na vestima: Srbija je naj-ovo, naj-ono itd.
Pridevi se vise ne upotrebljavaju, samo superlativi i retko komparativi.
Posto pricam vise jezika, novo-komponovano izrazavanje mi je upadljivo.
Zivim u CH, Sviceri se tako ne izrazavaju, oni nisu po njima skoro ni u cemu naj. Mada ceo svet misli da jesu u mnogo cemu naj.
Dakle, psihologija naroda je potpuno razlicita. Zato Sviceri love imaju...

milan

pre 12 godina

Kako se blize izbori nacice jos i najvece nalaziste dijamanata, grade tunel kroz planine, sava ce da tece uzvodno, kosmodrom kod valjeva,nafta ugalj blagostanje sta reci, a suzu ne pustiti. Gospodo malo smanjite dogadjaj

Зоран

pre 12 godina

Ха! Дијаманти, злато, нафта, соларни парк,.... Ушили сте и Слобу, заједно са својим верним пратиоцима медијима без којих би пропали сутра.

А што се соларног парка тиче, народ ће добити посао тако што ће да окреће соларне плоче према сунцу.

Kum

pre 12 godina

Kakva su ovo Potemkinova sela? Tolike pare ce neko da izvrne tek tako i to usreed ove krize? "Solarni" biznis je u teskoj krizi- u Nemackoj akcije svih tih firmi vrtoglavo padaju pa traze pomoc drzave bas kao i banke u buli. Zasto? Zato sto su Kinezi preplavili trzista svojim jeftinim a odlicnim solarnim panelima. Da je neko zaista zainteresovan da 2013 pocne konkretan posao u obimu o kome se u clanku pise vec bi bar pet godina postojalo pilot postrojenje na bar 10 hektara da se vidi kolika bi tacno dobit mogla biti, koje su tehnicke teskoce, kakve su mogucnosti transportne mreze itd. Nigde ne postoji cak ni idejni projekat - da postoji neko bi nesto konkretno rekao tj napisao. Ovo je "udruzeni lazovski poduhvat" neke (izgleda fantomske) firme sa Zapada i nasih politicara na obostranu korist: plasira se vest ovakvog tipa da akcije na berzi nekog proizvodjaca malo skoce ne bi li se uvalile nekome. Nasim politicarima ovo dodje kao naruceno - da guslaju neku pricu koja dobro zvuci "cista energija, nema rada - pare stizu od Sunca" itd.. Internet je prepun najneverovatnijih spinova u ovim kriznim vremenima - skoro da se moze preuzeti cuvena recenica Ilije Cvorovica "sve je obrnuto od onoga sto izgleda da jeste".

wasa

pre 12 godina

dakle,nove parole za izbore su: sto istocnije to zlatnije i sto juznije to energicnije! molim g.sapera da nadje nesto na zapadu i severu (samo ne koridor molim te bato...)

sunce

pre 12 godina

UUUURRAAAAAA !!!! Za poslednjih nedelju dana saznah za nase naftno bogatstvo za uljane skriljce, za oromne reseve zlata a sad jos i suncana energija! Pa ima li bogatije zemlje od Srbije? Cime ce nas jos Deda Mraz iznenaditi do kraja godine?! Za deset godina,Kuvajt Saudiska Arabija i svi emirati u poredjenju sa nama bice skoro jednaki prosjacima! Ovi sto pustaju ovakve vesti mora da su se negde na slavi dobro nakitili! Ajde dragi slavljenici neka nam je srecna i dugovecna slava i svim gostima prijatan rucak a ovima sto pustaju ove vesti, brzo otreznjenje.

Vladimir

pre 12 godina

A ako odete na sajt pomenute kompanije procitacete da je investitoru garantovan povrat novca od 15% godisnje sto znaci uloze 2 Milijarde a vrati im se 6 Milijardi za 20 godina sto je nepovoljnije i od prosecnog stambenog kredita u Srbiji.

melem

pre 12 godina

Jel napravljena?
Stava, a gde se ona nalazi, da vidimo kako izgleda???
Zasto EPS sam sebi ne napravi?
Pricaju da su na ivici egzistencije, a direktorske plate,agencijske i ne govore bas da je tako.
Kao i 95% stanovnika ove zemlje i meni je muka!

pitac

pre 12 godina

S obzirom da je ova kompanija ustvari investicioni fond a ne proizvodjac ili dristributer elektricne energije, sve ovo mi smrdi na tihu predigru za zakulisnu privatizaciju EPS-a.Kazem zakulisnu, utoliko sto bi se najveci deo poslova uradio iza scene, a finale bi bilo stavljeno pred javnost. A, tada bi bilo kasno za bilo kakve intervencije. jer, kada smo kod suncanih kapaciteta, Srbija bitno zaostaje za, recimo, Makedonijom, a ovi ipak dolaze ovde.

privrednik iz inostranstva.

pre 12 godina

Daj bože ali bojim se ništa od toga.Prvo blizina Kosova i RUSKOG vojnog aerodroma NiŠ a i činjenica da Rusi drže energetiku(ne samo nju) u Srbiji mi daje za pravo da tako mislim.Solarna energija ugrožava nastojanje Rusije da na ovom području izgradi dve nuklearne centrale.

Dzoni

pre 12 godina

Ono jeste da ce izbori ali posle zlata,nafte a evo sad i najvece solarne elektrane na svetu sve u jednoj nedelji,saper bas pustio masti na volju...Kim dzong je malo dete za njega.A sajt firme koj gradi najvecu elektranu na svetuwww.securum-equity-partners.com/Jedina vest na celom sajtu je ova,sajt napravljen pre neki dan za potrebe izbora..koja smo mi monti pajton zemlja.

MUKNAVI

pre 12 godina

Posadidt` ce i carobni pasulj,pa uz pritku pravo do Meseca..a onda?Pa nista bre,prosla je kampanja!Nastavak u sledecoj..umesto pasulja carobna tikva..ogrooomnaaa bre..A u onoj tamo kampanji...hm..svrdlo i busice zemlju pravo do lave a onda cemo biti najbokatiji jer cemo ceo svet grejati posto se rupa nalazi kod nas..hm..u glavi,bre jesmo ,podosta nas,bas surtuci pa ovima nije tesko da nas vodaju vamo tamo i cerupaju..pricaju price u koje ne veruju deca,al oni nisu biraci..bas steta jer kod njih nebi` imao sanse ovaj i onaj Srpski dzovan politicar.Jednom bi ih slagali,a drugi put,za razliku od njihovih roditelja koji i dalje trckaraju za njima, bilo bi..caoaa ciiicaaa ajd ne s......!

S

pre 12 godina

"Luksemburška kompanija "Securum equity partners" je, naime, odlučila da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi."
Da li su nam zato bacali osiromaseni uranjum kako bi napravili jos vecu rupu u ozonskom omotacu iznad Srbije pa onda imali korist za ekspolataciju enegrije? Ili je ovo samo vest za predizbornu kampanju?

zimbabwe

pre 12 godina

Ti sto se potpisujes sa REALNO, jeste potpuno logicno da svaki investitor ulaze novac da bi zaradio, i to je naravno ok, ali u zemlji Srbiji stvari ne idu tako..Seti se samo ugovora sa FIATom koji je pokazan javnosti-gde je bukvalno svaka recenica bila precrtana.E o tome se radi! Ova drzava tj. vlada radi sopstvenim stanovnicima o glavi!

Duki

pre 12 godina

Sve je moguće, to je tačno. Međutim videćemo šta će od tih očekivanja biti i ostvareno. Imali smo već primer Fiata. Mislim da je ovo još jedan od mnogih marketinških trikova kojima se ova vlada služi da bi nam, kao predstavila neke svoje uspehe. U budućnosti, naravno! A sudeći po tome šta su dosad postigli, sa njima budućnosti neće ni biti.

Skubidubic

pre 12 godina

Dosta ljudi ako Boga znate. Juce smo imali nalazista skriljaca od 180 milijardi eura, danas gradnja solarnih panela od 1GW, sutra ...sta li ce biti sutra.....a da danas je bila Merkelka na Kosovu i rekla da se demontiraju paralelne strukture. Sto nas vise pritiskaju mi smo sve jaci i jaci i jaci i jaci, bez alternative naravno, i bogatiji, i bogatiji i bogatiji i srecniji i srecniji i srecniji...jednom reciju lideri regiona , a i sire! Svako ko zeli iole normalno i trezveno da razmislja jasno je da od svega nema nista. Potpisujem da nema, a narocito ne 1GW snage.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Aman predizborni... dosta više ako Boga znate... pa barem mi na Internetu imam malo neki koeficijent inteligencije da vidimo da je sve farsa.
Ko god da je leteo preko Španije video je ogromne panele, koji proizvode stuju, a o vetrenjačama širom evrope da i ne govorim. Sramota je da nam vređate razum, političari.
U Maroku se zida najveći solarni park na svetu, a priča se da Gadafi nije pao zbog nafte već zbog solarnih parkova. Istina je da Srbija ima sve više sunčanih dana, ali ja kažem sve više sušnih dana, što nam ne ide u prilog.
Molim sve nadležne da prvo skoče pa kažu "hop".

dodo

pre 12 godina

Kako mogu ici tako nisko da falsificiraju cijeli fond i navodna ulaganja od 3milijarde jaoo pa kuda to ide.

Po stranici se jasno vidi da je sve fake.
Pa srbija ovih dana je najbogatija zemlja svijeta po resusrsima ima nafte za 250mlrd$ ima zlata u neogranicenim kolicinama ima najbolje uslove za suncevu energiju evo najveci park na svijetu pa brate kako to da sve to predizbore?
Koja jeftina prevara.
Kako mogu tako da lazu kako ih nije sram.

OLIVER

pre 12 godina

KARTA SOLARNE INTENZIVNOSTI I SUNCANIH DANA ZA EVROPU,
POKAZUJE DA HRVATSKA-DALMACIJA, CRNA GORA, MAKEDONIJA
A I BUGARSKA I GRCKA koje su u EU U VELIKOJ SU PREDNOSTI PREMA
SRBIJI!!!!

vojvođanin

pre 12 godina

...u Srbiji naišli na razumevanje državnih organa za predstavljeni projekat...

E ovo vam ne verujem, njih ne zanima projekat, već GSJT - Gde Sam Ja Tu?

djape071

pre 12 godina

Problem ove drzave je sto nema jasnu strategiju infrastrukturnog i energetskog razvoja. Tako da je svakome vrlo jednostavno da dodje u Srbiju i na sred livade podigne vetroelektranu, solarnu elektranu a uskoro ocekujemo da ce bez naseg znanja u wc solje da nam ugradjuju generatore za bio gas. U Vojvodini je Kostic napravio ogromnu investiciju, kod Kovina jedna britanska firma takodje itd. Niko ne pita a gradi, samim tim iz ovekve veti saznajemo da Srbija ima 30% veci solarni potencijal u poredjenju sa drugima. Sto je lepo, al bi jos lepse bilo kada bi ministarstvo energetike izaslo sa konkretnim analizama. Jel ih za to placamo? Debelo ih placamo. Jer to je nas resurs. Nije to necije apstraktno. Sva energija u Srbiji je sada vlasnistvo njenih gradjana i podeli ukupan potencijal sa brojem gradjana dobicete koliko gubimo. A ne da nam to uzima linhenstajnsko postansko sanduce. Isto se odnosi i na infrastrukturu. Nije normalno da vlasnik lanca picerija iz Slovenije bez ijedne javne objave po citavoj Srbiji sprovede opticki kabl, koji ce sutra da naplacuje gradjanjima Srbije. I malo im je bilo to, nego su po citavom novom beogradu isekli javne trotoare da im sluzi kao kanalizacija. Pa gde to ima? To ni u Boliviji nije bilo za vreme nacista. Ej bre neko ti dodje iz druge drzave i isece ti trotoar koji si ti DEBELO platio da ne bi placao kopanje sopstvene kanalizacije. Na stranu sto je dobio dozvole a da ni jedna javna objava o tome nije bila.

Postali smo najgora kolonija, najvece dno dna, i najgore drustvo u regionu.

Potpisujem.

Milance

pre 12 godina

Napokon dobra vest, plasim se samo da ce do realizacije proci jos dosta vremena. Nama u stvari ne trebaju strane firme da bi smo postali vodeca "solarna" sila na Balkanu jer imamo i veoma efektne projekte domace pameti, recimo http://solar.freeonplate.com
Izumitelj greje celu kucu sa solarnim kolektorom od 2KW, koji je napravio od recikliranih, starih materijala.

Komsija

pre 12 godina

@(crazy processor, 19. decembar 2011 15:38)
Ove godine nece doci deda Mraz....cuo sam se danas sa drugarom iz Finske, kaze samo malo je pao sneg i odmah se istopio. Nista od irvasa, a samim tim ni od poklona. Ali bar je dosao humanitarni konvoj iz Rusije, vozio , vozio sve do Jarinja....bar je neko nesto dobio ove god. Ja sam prestao da verujem u Deda Mraza davno, vidim da je dosao trenutak da ga demokratski smenimo. I sta ce nama bre taj deda Mraz mi imamo tolika blaga, te skriljce, sunce, sume, planine, ma imamo sve.

crazy processor

pre 12 godina

hahahaha e stvarno ako mi ove godine ne donese deda mraz paketic pocecu posle 30 godina da sumnjam u njegove irvase:))))))))))))

Zamolio bih B92 da ubaci zvucne smajlie u komentare da se makar smejemo po ceo dan:)))

Iks

pre 12 godina

Hmmmm... whois.com kaze da je www.securum-equity-partners.com domen registrovan u maju, modifikovan u junu OVE godine. Jedina vest je o solarnom parku u Srbiji, drugih poslovnih referenci nema. Takodje i Google daje samo vest u vezi sa parkom u Srbiji. Nisam mogao da nadjem nikakvu istoriju niti profil kompanije van njihovog sajta. Nije neuobicajeno da se nove firme formiraju radi specificnih velikih poslova, ali treba biti oprezan sa ovim.

vlado

pre 12 godina

posle izgradnje djerdapa 3 koji je obecan na proslim izborima 2008....i ove sa solarnom energijom.....2016 mislim da ce biti IN vetrenjace....

Helios

pre 12 godina

Za razliku od raznih eurofanatika i turbodemokrata ima i nas koji obavljamo svoju građansku dužnost. Ovu šemu smo već razbucali na prevari zvanoj (elektro)Vetrenjače u Srbiji, isto je i ovde. "Razumevanje državnih organa" je eufemizam za pregovore o korupciji pri izglasavanju tkzv. "podzakonskih akata". Cilj je da se NAREDI otkup tkzv. ekološke energije (a ako nisi za ekologiju ti si nazadan, zar ne...) a pošto je cena 10-20 centi po kilowati rezime je da ćeš plaćati račun za struju još 5, 10, 20% više, kao i za sve proizvode u čiju cenu ulazi i cena struje.
Ne zaboravite da nestalni i aritmični izvori tkzv. ekološke struje zahtevaju veoma skupo prilagođavanje za prihvat same mreža EPSa, ionako loše. A oni su često veoma neekološki, jer zauzimaju mnogo mesta, njihova proizvodnja je često veoma prljava itd. Jednostavno, ekološki najkorektnija struja je ona sa najgušćom proizvodnjom, čemu je Srbija Đerdapom i Termoelektranom već vrlo blizu.
Za neobaveštene, jedini realni napredak Srbije moguć je u dva pravca. Jedan su prigodni mali izvori ekološke energije: vetrenjače, solarni paneli a pre svega topla voda i termalna energija zemlje - neposredno kod potrošača. Tipa dogrevaš svoju kuću ili štalu. Piezolektrični elementi snabdevaju osvetljenje mosta isl. - bez prenosa, proizvodnja je kod potrošnje. Biodizel sa neplodnih slatina je sam DS sprečio somnambulnim hapšenjem tada njihovog Kneževića.
Drugo je zamena ili dopuna uglja - bez neukog šizenja molim - nuklearnim elektranama. Većina postojećih tipova su razvijeni kao deo vojne, tj. plutonijumske industrije a i sve tri velika havarije su zbog vojnog uticaja. Međutim umesto uranijumskih stupiće ponovo na scenu torijumski, koji su potisnuti jer nisu vojno iskoristivi i izmeniće energetiku zauvek.

ja pa ja

pre 12 godina

znate sta, dobre stvari se desavaju,sto ste taki pesimisti. ja verujem i da ce se u beogradu napraviti onaj soliter od 101sprat,i metro da ne zaboravim...posle sledi svemirski program itd...ja verujam! skoro da nema vise razloga da se selim iz Srbije,evo odmah cu da otpakujem kofere...idem da javim komsiluku,nema potrebe sa samozapaljenjem...sutra je noooviii daaaan,ogreja ceeee naaaas luksenburskooo suuunceee....tralalalalaaaa

ne može nam niko ništa jači smo od sudbine

pre 12 godina

Razlog pravljenja solarnog parka-Srbiju obasjava Sunce za trećinu više nego Evropu. Priceless.

Lady D

pre 12 godina

Obećanja, obećanja, obećanja...... Pa ovo već postaje smešno. Znam da je predizborna kampanja već uveliko počela i da ćemo u narednom periodu biti obasipani već viđenim bajkama iz vladajuće koalicije, ali što je mnogo, mnogo je!

branimir cosic

pre 12 godina

E, a one vetrenjace ste zaboravili ? Uz koridor 10,11 i 12 obavezno da postavite one holandske vetrenjace za proizvodnje struje, inace skrabam listic !!!

yunras

pre 12 godina

Po vecini komentara da vecina stanovnistva zivi u nekim teorijama zavere i da vise nicemu ne veruju. Ovakava vest je predivna i verujem da je ostvarljiva, znam cak da je jos pre sest godina poceto sa konsultacijama i raznim obrazovanjima u najvecem solarnom gradu u Nemackoj, Dizidofu,tadasnji ljudi nisu imali razumevanje nekih politicara jer najveci problem je sujeta. Ne znam sta se desavalo kasnije na tom putu,ali ovo je predivna vest i nadam se da ce se raditi na tome.

Amos

pre 12 godina

Zna se na kakvo se \'razumevanje sa srpskim vlastima\' misli - gradjani placaju porez, od tog poreza idu debele dotacije EPSu, EPS te pare preusmeri ovim solarnim biznismenima iz Luksemburga (pritom ogrebu se i oni dobrano), da bi im platili struju po 23 evro centa umesto 3-4 koliko inace kosta domaca struja.
Sve je jasno kao dan.
Samo jos da se vidi koliko ce stvarno ti tipovi iz \'Luksemburga\' da uloze svog novca, koliko drzava, koliko ce uloziti banke nakon sto im drzava obezbedi garanciju za Luksemburzane.

I jos nesto - treba videti zasto Miskovic nije sve to uradio preko svojih firmi na Kipru, vec je morao da se bakce sa Luksemburgom!

Dr. Goran Smiljevic

pre 12 godina

Zaista ste me isprovocijali ovim tekstom, pre vise od 15 godina pomagao sam svojoj zeni da uradi rad iz termo-tehnike na temu primene solarne energije sa osvrtom na primenjivost i na podrucje Srbije. Tada sam izvrisio opsezno istrazivanje i utvdio da je u Srbiji nedovoljan broj suncanih dana da bi pretvaranje solarne u elektricnu energju bilo isplatljivo uzevsi u obzir i cenu panela i zakupa prostora! Dalje sam dokazao da je korstenje termalnih izvora uzevsi u obzir troskove isplatljivo 80 procenata sto je ogromna usteda... Zalagao sam se da Srbija nema nuklearna postrojenja jer ima dovoljno obnovljivih upotrebljivih izvora energijije, solarna energija u Srbiji poze da se koristi za dogrevanje vode sa iskoriscenjem od svega 15 procenata. Vasa vlast ne samo da se oglusila na analize nego cak radi suprotno. Pitam se kako oni donose odluke, imate li vi neke strucne ljude? Zbog cega ste na 10 Km od Beograda izgradili najvece skladiste za nuklearni otpad?

Djole

pre 12 godina

solarni parkovi, vece plate, 500000 novih radnih mesta, 10.000 evra za svakog, Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, EU na marsu... samo ako glasate za DS i pobede. Ako dodje neko drugi na vlast 1000 godina mraka.

lan

pre 12 godina

Pokojni Severno Korejski predsednik tvrdio je da je prohodao kad je imao tri nedelje!?? A ovi nasi politicari za samo mesec dana pronasli su rudnike zlata,izvorista nafte,obecano im je da ce u zemlju u narednih nekoliko godina uci MILIJARDE I MILIJARDE EVRA,dogovorena je izgradnja najveceg solarnog parka u Evropi i ko zna sta jos !!!??? Sitna je bio riba siromasak iz Severne Koreje za ove nase.

ekoman

pre 12 godina

E blago nama i sa onim potrosivim i sa ovim obnovljivim izvorima energije, a narocito sa ovim razumnim drrzavnim organima!!! Ali to tek tamo 2015!!!

Robespjer

pre 12 godina

Vi gospodo,koliko mogu zaključiti iz napisadog,decidirano tvrdite da će se to graditi!Ako je tako,znači da je potpisan ugovor između investitora sa jedne i države sa druge strane uz prisustvo cele vlade sa sve državnim aparatom i lokalnim vlastima sa juga Srbije,stranačkim funkcionerima,privrednicima uz vatromet koji bi i nebo zapalio!3 milijarde evra!Najveća investicija u istoriji Srbije!Događaj o kome bi se brujalo na sve strane!Predsednik se pojavljuje na tv i kod dizanja fabrike eksera a ministar za "sve i svašta" nas ne bi ostavljao na miru nego bi izvirivao iz svakog televizora u Srbiji!..Nigde ni reči o tome,samo par redaka na vašem sajtu!Mogućnost istine:0%!A nije 1.april!

Profa

pre 12 godina

@realno:
Prvo prouči sistem feed-in tarifa, tj. premiranog otkupa el. energije iz obnovljivih izvora.
Feed-in tarife plaća EPS, odnosno građani kroz višu cenu struje.
Zašto bi bilo ko razuman pored neiskorišćenih hidroenergetskih potencijala, kao i biomase (imamo i inženjere za oba polja), uvozio know-how i opremu za par radnih mesta (par ljudi za održavanje, jer se sve može kontrolisati iz komandnog centra u npr. Briselu), a izvozio NOVAC?!

Zexxi

pre 12 godina

Zelim da znam sta drzava Srbija i njen narod dobijaju od ovoga? navode u teksu da su izabraali srbiju za ovaj projekat jer su bas u Srbiji naisli na razumevanje za projekat..what?! Sta to znaci, ako znamo da smo jedna od najkorumpiranijih drzava na svetu? Ova vlast nam predstavlja Srene Laze, kao da su izjvili da ce u srbiji biti napravljena najveca kobasica na svetu-koju ce biti servirana svabama, luksemburzanima ili ko zna kome za konzumaciju..

Bojan Savic

pre 12 godina

1. Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.
(Boris, 19. decembar 2011 18:25)

браво мајсторе

Miroslav

pre 12 godina

Kako da ne.Izgradnju licno finansira deda Tripko iz Stajkovca posto je iskopao cup pa nije znao gde da ulozi,a kad se to realizuje sirice Moravu da ladjom plovi.

realno

pre 12 godina

@Vladimir
Ma jok, nego ulazu pare onako da nam poklone.
Covece, da li si nekad u zivotu nesto radio?
Jel ti to radis dzabe ili da zaradis?
Da li bi te pare koje si zaradio poklonio svojoj zemlji tek onako?
Evo recimo kreni sa 10% svoje plate. Najlakse je reci, ja sam za to da svi koji imaju poklone onom ko nema. Eto ja nemam, poklonite meni.
Da li bi te pare poklonio nekoj zemlji u Africi, jer ljudi tamo gladuju i ljudi tamo garantovano imaju manje od tebe?
Drzava ima korist od svake privredne aktivnosti, ali da bi bilo privredne aktivnosti, potrebno je da korist ima i taj koji je privredno aktivan. Vrlo prosto.
Neverovatno ko sve moze da kuca sta mu je volja. Bruka!

nesh_bros

pre 12 godina

Boze, savrsene li zemlje. Novi mostovi, autoputevi, tuneli kroz planine, metro i naravno najvci solarni park na svetu.. Ah, raj na zemlji.

Madjar

pre 12 godina

Verovatno je i bolje da ne bude nista od ovoga. Jer i ako bude, gradjani srbije nista nece profitirati od toga.
Ovakve investice treba da radi srpska vlada, a ne kolonijalisti. To je slicna situacija, kao da damo strancima najveci izvor vode u srbiji i da se hvalimo kolika je tamo proizvodnja vode. A nigde ni reci ko profitira!!!
Prirodna bogatstva treba svaka drzava da zadrzi za sebe a ne da proda (ili cak pokloni)strancima!

Dejan BG

pre 12 godina

Ma peračina para!!!
Baš su kod nas našli da grade solarne parkove pored onolike afrike (Egipat, Sudan, Libija, Tunis, Alžir i ostale zemlje saharske Afrike) gde sunca ima barem duplo više nego kod nas.
Ma oni će tu da prave struju i da nam je prodaju po nekim sumanutim cenama!

Direktna veza sa Jupiter!

pre 12 godina

Slobo, vrati se, sve ti e oprosteno, ti si bio mali klinac za ovih danasni...Br. News: Srbija ja okupirala Kina, sad mi i Kinezi smo dve milijarde!

Aleksandar

pre 12 godina

za (Dr. Goran Smiljevic, 20. decembar 2011 00:07) nepismeniji komentar odavno nisam pročitao. Niti tačke i zareza, a o rečniku da ne govorim.

Drugo: objasni mi onda zašto Nemačka u Evropi ima najviše instaliranih solarnih panela (uglavnom za toplotnu energiju)? Da nemaju više sunčanih dana od Srbije.

A ovo o investiciji od 3 milijarde!? Predizborna kampanja.

(-)x(-)=(+)

pre 12 godina

koliki potencijali se otkrivaju pred izbore u Srbiji ovo je neverovatno, ostalo je jos samo da nadju gde da nas isele pa da svetu lakne...

nikolass

pre 12 godina

iiii sto se radujem... stvarno lepa vest ... eto nema veze sto mi Srbi najvise psujemo sunce , ono nas ipak voli pa nam na neki nacin sad to vraca ... Pred izbore samo ovakve vesti da gledamo i slusamo i bicemo najnaprednija drzava u svetu... i ja verujem u dedamraza ... 8)

Zeleni

pre 12 godina

Koji sam ja naivac! Ova vest mi je baš izmamila osmeh, jer se ložim na ekologiju, zaštitu životne sredine i slične zelene priče... A onda otvorim komentare i shvatim: politički EPP! Užas :(

peric

pre 12 godina

Besramna propaganda. Nista od nezavisnih medija i novinarstva.
Gde su novinari istrazivaci da ispitaju ove ocigledne gluposti.
I pokazu kako se partiska drzava odrzava na vlasti.
Svaki treci clanak narucen.

ne verujem nikome

pre 12 godina

sajt firme je NAPRAVLJEN 25.5.2011 godine.
Provereno na - WHO IS
Inače imaju ofis u Kurakau (of šor).
Pitam se samo čija li je to kompanija?

hm

pre 12 godina

Otišao sam na:
http://wayback.archive.org/web/*/http://www.securum-equity-partners.com/
da vidim kad je sajt napravljen i dobijem odgovor:
"Wayback Machine doesn't have that page archived."

komentatorka

pre 12 godina

I ko ce preuzeti monopol na 'srpsko' sunce?
(Filip, 19. decembar 2011 17:11)
----------------------------------------------------
pa neko od brace, ili rodjene (rusi) ili od tetke, i strine (ostali iz brika)

i ne kaze se najveci panel ikada, nego svih vremena, ili ako je najveci u svetu kazite najveci panel u svetu. a drugo naslov je skroz pogresan, jer cisto sumnjam da se u srbiji uopste koriste solarni paneli al ajde mozda bar amateri ili neki naucnici.

Solarni vetar

pre 12 godina

Molim vas poštedite nas ovakvih predizbornih ****. Te 100 milijardi, te kanal severni pol-Srbija -južni pol, te nalazište nafte (uljanog škriljca) najveće u ovom delu vasione itd..... Dajte bre, prestanite sa obmanjivanjem naroda, nismo mi ovce. BELI LISTIĆ PRECRTAN CRVENIM FLOMASTEROM!!!!!

malo googlovo

pre 12 godina

Ljudi, OVO NIJE LAZ, ni sala, vec moguca katastrofa. Firma je ustvari investicioni fond (nikakva energetska kompanija) i ovo je sa njihovog zvanicnog obavestenja investitorima sa sajta fonda:

The investment plan proposes a minimum annual return for investors of 15% guaranteed for 20 years.

U prevodu, drzava Srbija im garantuje isplatu 6 milijardi evra tokom 20 godina, za njihove ulozene dve. 6 milijardi evra NASIH PARA.

Pa jel ima kraja ovima...

nepoznati

pre 12 godina

Ovaj sajt je registrovan 27.02.2011. a poslednji put je update-ovan (verovatno i jedini put kada je prezentacija i postavljena) u maju ove godine.
Iza kompanije stoji NEPER FUND, osnovan u zemlji koja ne podleze normalnim bankarskim zakonima, sto znaci, pare koje ulaze u ovaj fond se operu kroz njega.
Ali nema veze, bitno je da ce oni da uloze 3 milijarde...
Joooooooooj!

Ramirez

pre 12 godina

Fora je sto kod svetski priznatih iluzionista placate karte da bi gledali sou i uzivali, a ovi iluzionisti kod nas nam uzmu pare ne pitajuci i to je daleko od uzivanja, vise je kao propast…a svakako nastane sou program!

Asgard

pre 12 godina

@(Aleksandar, 20. decembar 2011 09:17)
Hajde ja da ti odgovorim posto je Dr Mr izgleda samo sklon samoisticanju. To sto je on pisao rad , sad znaci da mi svi odve treba da zinemo i da slusamo sta on pise, sa ili bez zapeta i tacaka...svejedno.
Dakle u Nemackoj se na svaki nacin trude da umanje koriscenje konvencionalnih izvora energije, odnosno gasa i uglja. Pokusava se sve, a fotoelektricni efekat smatraju ne toliko isplativim koliko samo investicijom za neku buducnost. Jos vaznije je da drzava dotira one koji hoce da naprave sebi solarne kolektore i to samo za pravjenje elek.struje, termosifonski efekat, grejanje vode njih ne zanima ,osim kroz utilizatore u kupatilu, ali i to vrlo malo.
Dakle dobijes subvencije od drzave, garancija na celu skalameriju je 10god, a moze da traje najmanje jos pet, dakle imas dzabe bar tri do pet godina izvor struje. Ako se uzme u obzir da se tako uposljavaju firme, da se iz nekog rada moze desiti neka inovacija onda je racunica vrlo jasna. Na mestu jame Zollverein, najvece jame za kopanje uglja u Rurskoj oblasti napravljena je najveca solarna elektrana u Evropi, a ispod nje je napravljen jama, okno - muzej. Ulepili su jezive pare, ali njima se to moze, ulaze se da bi se desila neka revolucionarna inovacija, a samo to moze da iscupa zapad iz ocigledne krize, krize prezasicenja, krize dekadencije, krize jako loseg nataliteta, krize inovacije na prvom mestu. Bez inovacije kapitalizam ulazi u sisteme 'izbegavanja pravog i zdravog puta' , a to vodi u virtuelni novac, zivot na crtu i virtuelene piramidalne strukture. A ovaj Dr Mr ...ne obracaj paznju, covek se i javio kako bi rekao da je on nesto radio....po racunici iz Srbije, jos dok sam u Srbiji bio, znam da se cena pravljenja jednog solarnog kolektora ne isplati, pravio sam ih, ali tada je elektricna struja kod nas bila prosto previse jeftina. Inace , naravno , ova vest o solarcima u juznoj Srbiji je samo jos jedna u nizu masnih lazi...pridruzujem se svima koji tako misle, to je sve predizborna kampanja i zamlacivanje. Pozdrav.

Marko,Pirot

pre 12 godina

Dzabe sve to kad ce jug Srbije da postane ALbanski za samo 15-ak godina posto danas citam komentare ovih sto zive u Beogradu "bas me briga za Kosovo" ,sutra ce da bude "bas me briga za Vranje" u cijoj okolini ce ovo da se gradi.Naravno,i "bas me briga za Pirot" ce da usledi:(

cinik

pre 12 godina

evo kako izgleda predugovor za ovaj projekat.

ukupna cena - milijarda evra
ukupno vreme završetka radova - 3 godine
avans za početak radova 200 miliona evra
ostatak = 100 miliona godišnje sledećih 8 godina

cene u KINI: kompletan projekat sa opremom = 200 miliona evra

znači luxemburg sklopi ugovor sa nama, uzme avans, plati kinezima da sve izvedu a onda sledećih 8 godina uzima novac na lepe oči i deli ga- sa kim???

Jahu

pre 12 godina

Evo vidi se od Domain registracije da je njihov site registriran u Maju ove godine:

Record created: 2011-05-25 http://whois.domaintools.com/securum-equity-partners.com

Posle voe firme stoji definitivno politicari.

hidras

pre 12 godina

Juce nema vode, struja se uvozi po 18 Ecent/kwh, onda secerkovic pravi vetrenjace koje nigde jos nisu vidjene, ali kad tamo kristali i nafta u arandjelovcu, ovamo na planini sunce kipti, cirkus u zemlji srbiji pred izbore.
Ima i decu da nam prave samo na vlast da dodju, a to sto su tupsoni koj te pita.

Vetrenjace Beograda

Ševarice

pre 12 godina

Što bi Šojić rekao "motorna laž" , a pogotovi ono sa razumevanjem državnih organa za taj projekat. Jedina istina je da zaista na balkanu sunce zrači do 40% više nego u drugim delovima evrope, možete pogledati na sajtiovima vezanim za temu solarna energija.

Ja

pre 12 godina

A ko je ova firma? Vidi link http://www.gbrdirect.co.uk/AvailableProducts.aspx?code=B159998®Author=LURCS . A da oni nisu osnovani 5.4.2011.? ****

altera

pre 12 godina

ХАЛО! РЕАЛИСТИ! Како ли само успете да устанете и себи пожелите добро јутро!? http://www.altenergija.com/sites/default/files/Fotonaponska%20energija.pdf

solar

pre 12 godina

za ove sto ne shvataju zasto hoce u Srbiju a ne u neku juznu zemlju ili saharu gdje ima vise suncanih dana. vaznija je kolicina sunceve radijacije koja dolazi do povrsine od broja suncanih dana(bar kad je u pitanju dio povrsine planete koji se nalazi bas u srbiji-sto ce nekima biti dokaz da smo nebeski narod). to ce energiju uciniti jeftinijom jer sakuplja se trecina vise energije po suncanom danu nego u nekoj drugoj zemlji. a to sto je na hrvatskoj obali 40 dana sunca vise nego u srbiji nema komercijalne vrijednosti jer dzaba nekom drzati skup sistem "on" ako je proizvodnja minimalna, kad je oblacno elektranu ugasis i troskovi minimalni. ali ja sumnjam da ce doci u srbiju zbog politickih problema koji ce nastati od nazadnjaka, fuj.

Amos

pre 12 godina

Najbolje mi je sto ako odete na google i trazite ISTA u vezi sa ovom firmom, a da se ne pominje Srbija - necete naci NIJEDNU STRANU! :)
Trazite: "securum equity partners" NOT serbia AND NOT srbija AND NOT srbije

nikola1986

pre 12 godina

@Dr. Goran Smiljevic - postoji jedna VELIKA razlika u odnosu na pre 15 godina kad ste vi pisali rad - cena solarnih panela je u odnosu na pre 15 godina PALA 20 PUTA!

Vladimir

pre 12 godina

@Realno
Realno, naravno da svako na ulozene pare ocekuje zaradu ali "REALNO" postoji kamata a postoji i zelenaska kamata, ovo je ova druga. Tj kamata za koju ce da nam lome ruke noge otimaju domove kola i ostalo. A to nije posao nego kriminal. Cak i kad drzava blagosilja isti, sustina se ne menja...

privrednik iz inostranstva.

pre 12 godina

Daj bože ali bojim se ništa od toga.Prvo blizina Kosova i RUSKOG vojnog aerodroma NiŠ a i činjenica da Rusi drže energetiku(ne samo nju) u Srbiji mi daje za pravo da tako mislim.Solarna energija ugrožava nastojanje Rusije da na ovom području izgradi dve nuklearne centrale.

yunras

pre 12 godina

Po vecini komentara da vecina stanovnistva zivi u nekim teorijama zavere i da vise nicemu ne veruju. Ovakava vest je predivna i verujem da je ostvarljiva, znam cak da je jos pre sest godina poceto sa konsultacijama i raznim obrazovanjima u najvecem solarnom gradu u Nemackoj, Dizidofu,tadasnji ljudi nisu imali razumevanje nekih politicara jer najveci problem je sujeta. Ne znam sta se desavalo kasnije na tom putu,ali ovo je predivna vest i nadam se da ce se raditi na tome.

Milance

pre 12 godina

Napokon dobra vest, plasim se samo da ce do realizacije proci jos dosta vremena. Nama u stvari ne trebaju strane firme da bi smo postali vodeca "solarna" sila na Balkanu jer imamo i veoma efektne projekte domace pameti, recimo http://solar.freeonplate.com
Izumitelj greje celu kucu sa solarnim kolektorom od 2KW, koji je napravio od recikliranih, starih materijala.

ys

pre 12 godina

Kako da ne.. i sad će svi nezapozleni u zemlji dobiti posao...A kad ovo obavimo pravićemo novi NASA još veći, još moderniji i bićemo LIDERI (opet)

realno

pre 12 godina

@Vladimir
Ma jok, nego ulazu pare onako da nam poklone.
Covece, da li si nekad u zivotu nesto radio?
Jel ti to radis dzabe ili da zaradis?
Da li bi te pare koje si zaradio poklonio svojoj zemlji tek onako?
Evo recimo kreni sa 10% svoje plate. Najlakse je reci, ja sam za to da svi koji imaju poklone onom ko nema. Eto ja nemam, poklonite meni.
Da li bi te pare poklonio nekoj zemlji u Africi, jer ljudi tamo gladuju i ljudi tamo garantovano imaju manje od tebe?
Drzava ima korist od svake privredne aktivnosti, ali da bi bilo privredne aktivnosti, potrebno je da korist ima i taj koji je privredno aktivan. Vrlo prosto.
Neverovatno ko sve moze da kuca sta mu je volja. Bruka!

Boris

pre 12 godina

Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.

Vladimir

pre 12 godina

A ako odete na sajt pomenute kompanije procitacete da je investitoru garantovan povrat novca od 15% godisnje sto znaci uloze 2 Milijarde a vrati im se 6 Milijardi za 20 godina sto je nepovoljnije i od prosecnog stambenog kredita u Srbiji.

S

pre 12 godina

"Luksemburška kompanija "Securum equity partners" je, naime, odlučila da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi."
Da li su nam zato bacali osiromaseni uranjum kako bi napravili jos vecu rupu u ozonskom omotacu iznad Srbije pa onda imali korist za ekspolataciju enegrije? Ili je ovo samo vest za predizbornu kampanju?

Robespjer

pre 12 godina

"Naišli na razumevanje državnih organa za ovaj projekat"???????....Stvarno mi je muka da komentarišem ovu rečenicu!...Veća je logika da to grade u hrvatskom primorju ili Grčkoj gde ima mnogo više sunčanih dana.Uostalo,verovano je to samo priča za pred izbore.Očekujem da će Tojota,Mercedes,BMW,Porše i Ferari "najaviti" izgradnju fabrike u Srbiji,Boing i Erbas će praviti avione i spejs-šatlove,Holivud će se komplet preseliti na Košutnjak,Las Vegas će se preseliti u Deliblatsku peščaru,Soni i Panasonik se komplet sele ovamo,i mnogo toga.Svašta je obećavano 2008-me pa ništa!Kažu i pravdaju se-svetska ekonomska kriza!Sada ponovo bajke,te ove,te sledeće godine a pre toga su već najavili novi talas krize,možda i gori od prethodnog!Zašto bi smo verovali,u zemlji u kojoj se raskida koncesija da bi narkodiler-pokajnik asfaltirao!?

miloslav

pre 12 godina

Bilo bi zanimljivo znati ko ce da tu struju kupuje. Poznato je da je struja iz fotovoltaickih elektrana nekoliko puta skuplja od normalne cene. U ceskoj i slovackoj se odavno grade takve centrale, ali sada su te drzave u problemu jer zbog previsoke cene koju su ugovorili (u taj biznis su mogli uci samo ljudi bliski vlasti) moraju dizati cenu elektricne energije za sve korisnike. Princip je taj da se pod plastom obnovljivih izvora skriva ogromna korupcija i prelivanje novca iz dzepova gradjana biznismenima koji su nasli energetiku kao polje svog delovanja. Posto zivimo u drzavi gde je istina drzavna tajna (cene mostova, auto puteva, zeleznica...) saznacemo mozda jednog dana kada se pojave poverioci i investitori koji ce traziti pare koje im ugovorima pripadaju, ali potpisnici sa druge strane ce biti vec jako daleko.

ja pa ja

pre 12 godina

znate sta, dobre stvari se desavaju,sto ste taki pesimisti. ja verujem i da ce se u beogradu napraviti onaj soliter od 101sprat,i metro da ne zaboravim...posle sledi svemirski program itd...ja verujam! skoro da nema vise razloga da se selim iz Srbije,evo odmah cu da otpakujem kofere...idem da javim komsiluku,nema potrebe sa samozapaljenjem...sutra je noooviii daaaan,ogreja ceeee naaaas luksenburskooo suuunceee....tralalalalaaaa

nobile

pre 12 godina

Svakodnevno cujem na vestima: Srbija je naj-ovo, naj-ono itd.
Pridevi se vise ne upotrebljavaju, samo superlativi i retko komparativi.
Posto pricam vise jezika, novo-komponovano izrazavanje mi je upadljivo.
Zivim u CH, Sviceri se tako ne izrazavaju, oni nisu po njima skoro ni u cemu naj. Mada ceo svet misli da jesu u mnogo cemu naj.
Dakle, psihologija naroda je potpuno razlicita. Zato Sviceri love imaju...

miki

pre 12 godina

Pa jel ste vi pogledali sajt dotične kompanije?
Sve tralalala,trlalala... projekat Srbija. Nit` za rep nit za glavu da ih uhvatiš‚. Sve misija, vizija a nikakav projekat ili ime...

novi dan, nova senzacija pred izbore

Kum

pre 12 godina

Kakva su ovo Potemkinova sela? Tolike pare ce neko da izvrne tek tako i to usreed ove krize? "Solarni" biznis je u teskoj krizi- u Nemackoj akcije svih tih firmi vrtoglavo padaju pa traze pomoc drzave bas kao i banke u buli. Zasto? Zato sto su Kinezi preplavili trzista svojim jeftinim a odlicnim solarnim panelima. Da je neko zaista zainteresovan da 2013 pocne konkretan posao u obimu o kome se u clanku pise vec bi bar pet godina postojalo pilot postrojenje na bar 10 hektara da se vidi kolika bi tacno dobit mogla biti, koje su tehnicke teskoce, kakve su mogucnosti transportne mreze itd. Nigde ne postoji cak ni idejni projekat - da postoji neko bi nesto konkretno rekao tj napisao. Ovo je "udruzeni lazovski poduhvat" neke (izgleda fantomske) firme sa Zapada i nasih politicara na obostranu korist: plasira se vest ovakvog tipa da akcije na berzi nekog proizvodjaca malo skoce ne bi li se uvalile nekome. Nasim politicarima ovo dodje kao naruceno - da guslaju neku pricu koja dobro zvuci "cista energija, nema rada - pare stizu od Sunca" itd.. Internet je prepun najneverovatnijih spinova u ovim kriznim vremenima - skoro da se moze preuzeti cuvena recenica Ilije Cvorovica "sve je obrnuto od onoga sto izgleda da jeste".

Бојан Савић

pre 12 godina

Нисам био лењ па сам нашао сајт дотичне фирме, интересантно је да је једина вест која постоји управо ова( нема више вести ни у архиви), на самом сајту нисам нашао ништа о њиховим досадашњим улагањима, било где, тако да све ово дебело смрди на још један покушај преваре...

melem

pre 12 godina

Jel napravljena?
Stava, a gde se ona nalazi, da vidimo kako izgleda???
Zasto EPS sam sebi ne napravi?
Pricaju da su na ivici egzistencije, a direktorske plate,agencijske i ne govore bas da je tako.
Kao i 95% stanovnika ove zemlje i meni je muka!

sunce

pre 12 godina

UUUURRAAAAAA !!!! Za poslednjih nedelju dana saznah za nase naftno bogatstvo za uljane skriljce, za oromne reseve zlata a sad jos i suncana energija! Pa ima li bogatije zemlje od Srbije? Cime ce nas jos Deda Mraz iznenaditi do kraja godine?! Za deset godina,Kuvajt Saudiska Arabija i svi emirati u poredjenju sa nama bice skoro jednaki prosjacima! Ovi sto pustaju ovakve vesti mora da su se negde na slavi dobro nakitili! Ajde dragi slavljenici neka nam je srecna i dugovecna slava i svim gostima prijatan rucak a ovima sto pustaju ove vesti, brzo otreznjenje.

Miroslav

pre 12 godina

Kako da ne.Izgradnju licno finansira deda Tripko iz Stajkovca posto je iskopao cup pa nije znao gde da ulozi,a kad se to realizuje sirice Moravu da ladjom plovi.

Profa

pre 12 godina

@realno:
Prvo prouči sistem feed-in tarifa, tj. premiranog otkupa el. energije iz obnovljivih izvora.
Feed-in tarife plaća EPS, odnosno građani kroz višu cenu struje.
Zašto bi bilo ko razuman pored neiskorišćenih hidroenergetskih potencijala, kao i biomase (imamo i inženjere za oba polja), uvozio know-how i opremu za par radnih mesta (par ljudi za održavanje, jer se sve može kontrolisati iz komandnog centra u npr. Briselu), a izvozio NOVAC?!

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Aman predizborni... dosta više ako Boga znate... pa barem mi na Internetu imam malo neki koeficijent inteligencije da vidimo da je sve farsa.
Ko god da je leteo preko Španije video je ogromne panele, koji proizvode stuju, a o vetrenjačama širom evrope da i ne govorim. Sramota je da nam vređate razum, političari.
U Maroku se zida najveći solarni park na svetu, a priča se da Gadafi nije pao zbog nafte već zbog solarnih parkova. Istina je da Srbija ima sve više sunčanih dana, ali ja kažem sve više sušnih dana, što nam ne ide u prilog.
Molim sve nadležne da prvo skoče pa kažu "hop".

zimbabwe

pre 12 godina

Ti sto se potpisujes sa REALNO, jeste potpuno logicno da svaki investitor ulaze novac da bi zaradio, i to je naravno ok, ali u zemlji Srbiji stvari ne idu tako..Seti se samo ugovora sa FIATom koji je pokazan javnosti-gde je bukvalno svaka recenica bila precrtana.E o tome se radi! Ova drzava tj. vlada radi sopstvenim stanovnicima o glavi!

Dr. Goran Smiljevic

pre 12 godina

Zaista ste me isprovocijali ovim tekstom, pre vise od 15 godina pomagao sam svojoj zeni da uradi rad iz termo-tehnike na temu primene solarne energije sa osvrtom na primenjivost i na podrucje Srbije. Tada sam izvrisio opsezno istrazivanje i utvdio da je u Srbiji nedovoljan broj suncanih dana da bi pretvaranje solarne u elektricnu energju bilo isplatljivo uzevsi u obzir i cenu panela i zakupa prostora! Dalje sam dokazao da je korstenje termalnih izvora uzevsi u obzir troskove isplatljivo 80 procenata sto je ogromna usteda... Zalagao sam se da Srbija nema nuklearna postrojenja jer ima dovoljno obnovljivih upotrebljivih izvora energijije, solarna energija u Srbiji poze da se koristi za dogrevanje vode sa iskoriscenjem od svega 15 procenata. Vasa vlast ne samo da se oglusila na analize nego cak radi suprotno. Pitam se kako oni donose odluke, imate li vi neke strucne ljude? Zbog cega ste na 10 Km od Beograda izgradili najvece skladiste za nuklearni otpad?

solar

pre 12 godina

za ove sto ne shvataju zasto hoce u Srbiju a ne u neku juznu zemlju ili saharu gdje ima vise suncanih dana. vaznija je kolicina sunceve radijacije koja dolazi do povrsine od broja suncanih dana(bar kad je u pitanju dio povrsine planete koji se nalazi bas u srbiji-sto ce nekima biti dokaz da smo nebeski narod). to ce energiju uciniti jeftinijom jer sakuplja se trecina vise energije po suncanom danu nego u nekoj drugoj zemlji. a to sto je na hrvatskoj obali 40 dana sunca vise nego u srbiji nema komercijalne vrijednosti jer dzaba nekom drzati skup sistem "on" ako je proizvodnja minimalna, kad je oblacno elektranu ugasis i troskovi minimalni. ali ja sumnjam da ce doci u srbiju zbog politickih problema koji ce nastati od nazadnjaka, fuj.

Duki

pre 12 godina

Sve je moguće, to je tačno. Međutim videćemo šta će od tih očekivanja biti i ostvareno. Imali smo već primer Fiata. Mislim da je ovo još jedan od mnogih marketinških trikova kojima se ova vlada služi da bi nam, kao predstavila neke svoje uspehe. U budućnosti, naravno! A sudeći po tome šta su dosad postigli, sa njima budućnosti neće ni biti.

Djane

pre 12 godina

Другари,
http://www.securum-equity-partners.com/
Ево сајта, погледајте сами. Нигде ниједно име. Нигде нема које су конкретно инвестиције осим за Србију. Канцеларије су у Луксембургу (зна се чему служи та држава), Америци и канцеларије у Куракау и Србији. Цео сајт је препун фраза и нигде ништа конкретно. Молим људе који знају више да напишу.

dodo

pre 12 godina

Kako mogu ici tako nisko da falsificiraju cijeli fond i navodna ulaganja od 3milijarde jaoo pa kuda to ide.

Po stranici se jasno vidi da je sve fake.
Pa srbija ovih dana je najbogatija zemlja svijeta po resusrsima ima nafte za 250mlrd$ ima zlata u neogranicenim kolicinama ima najbolje uslove za suncevu energiju evo najveci park na svijetu pa brate kako to da sve to predizbore?
Koja jeftina prevara.
Kako mogu tako da lazu kako ih nije sram.

Helios

pre 12 godina

Za razliku od raznih eurofanatika i turbodemokrata ima i nas koji obavljamo svoju građansku dužnost. Ovu šemu smo već razbucali na prevari zvanoj (elektro)Vetrenjače u Srbiji, isto je i ovde. "Razumevanje državnih organa" je eufemizam za pregovore o korupciji pri izglasavanju tkzv. "podzakonskih akata". Cilj je da se NAREDI otkup tkzv. ekološke energije (a ako nisi za ekologiju ti si nazadan, zar ne...) a pošto je cena 10-20 centi po kilowati rezime je da ćeš plaćati račun za struju još 5, 10, 20% više, kao i za sve proizvode u čiju cenu ulazi i cena struje.
Ne zaboravite da nestalni i aritmični izvori tkzv. ekološke struje zahtevaju veoma skupo prilagođavanje za prihvat same mreža EPSa, ionako loše. A oni su često veoma neekološki, jer zauzimaju mnogo mesta, njihova proizvodnja je često veoma prljava itd. Jednostavno, ekološki najkorektnija struja je ona sa najgušćom proizvodnjom, čemu je Srbija Đerdapom i Termoelektranom već vrlo blizu.
Za neobaveštene, jedini realni napredak Srbije moguć je u dva pravca. Jedan su prigodni mali izvori ekološke energije: vetrenjače, solarni paneli a pre svega topla voda i termalna energija zemlje - neposredno kod potrošača. Tipa dogrevaš svoju kuću ili štalu. Piezolektrični elementi snabdevaju osvetljenje mosta isl. - bez prenosa, proizvodnja je kod potrošnje. Biodizel sa neplodnih slatina je sam DS sprečio somnambulnim hapšenjem tada njihovog Kneževića.
Drugo je zamena ili dopuna uglja - bez neukog šizenja molim - nuklearnim elektranama. Većina postojećih tipova su razvijeni kao deo vojne, tj. plutonijumske industrije a i sve tri velika havarije su zbog vojnog uticaja. Međutim umesto uranijumskih stupiće ponovo na scenu torijumski, koji su potisnuti jer nisu vojno iskoristivi i izmeniće energetiku zauvek.

OLIVER

pre 12 godina

KARTA SOLARNE INTENZIVNOSTI I SUNCANIH DANA ZA EVROPU,
POKAZUJE DA HRVATSKA-DALMACIJA, CRNA GORA, MAKEDONIJA
A I BUGARSKA I GRCKA koje su u EU U VELIKOJ SU PREDNOSTI PREMA
SRBIJI!!!!

Dejan BG

pre 12 godina

Ma peračina para!!!
Baš su kod nas našli da grade solarne parkove pored onolike afrike (Egipat, Sudan, Libija, Tunis, Alžir i ostale zemlje saharske Afrike) gde sunca ima barem duplo više nego kod nas.
Ma oni će tu da prave struju i da nam je prodaju po nekim sumanutim cenama!

Iks

pre 12 godina

Hmmmm... whois.com kaze da je www.securum-equity-partners.com domen registrovan u maju, modifikovan u junu OVE godine. Jedina vest je o solarnom parku u Srbiji, drugih poslovnih referenci nema. Takodje i Google daje samo vest u vezi sa parkom u Srbiji. Nisam mogao da nadjem nikakvu istoriju niti profil kompanije van njihovog sajta. Nije neuobicajeno da se nove firme formiraju radi specificnih velikih poslova, ali treba biti oprezan sa ovim.

Skubidubic

pre 12 godina

Dosta ljudi ako Boga znate. Juce smo imali nalazista skriljaca od 180 milijardi eura, danas gradnja solarnih panela od 1GW, sutra ...sta li ce biti sutra.....a da danas je bila Merkelka na Kosovu i rekla da se demontiraju paralelne strukture. Sto nas vise pritiskaju mi smo sve jaci i jaci i jaci i jaci, bez alternative naravno, i bogatiji, i bogatiji i bogatiji i srecniji i srecniji i srecniji...jednom reciju lideri regiona , a i sire! Svako ko zeli iole normalno i trezveno da razmislja jasno je da od svega nema nista. Potpisujem da nema, a narocito ne 1GW snage.

Komsija

pre 12 godina

@(crazy processor, 19. decembar 2011 15:38)
Ove godine nece doci deda Mraz....cuo sam se danas sa drugarom iz Finske, kaze samo malo je pao sneg i odmah se istopio. Nista od irvasa, a samim tim ni od poklona. Ali bar je dosao humanitarni konvoj iz Rusije, vozio , vozio sve do Jarinja....bar je neko nesto dobio ove god. Ja sam prestao da verujem u Deda Mraza davno, vidim da je dosao trenutak da ga demokratski smenimo. I sta ce nama bre taj deda Mraz mi imamo tolika blaga, te skriljce, sunce, sume, planine, ma imamo sve.

Dzoni

pre 12 godina

Ono jeste da ce izbori ali posle zlata,nafte a evo sad i najvece solarne elektrane na svetu sve u jednoj nedelji,saper bas pustio masti na volju...Kim dzong je malo dete za njega.A sajt firme koj gradi najvecu elektranu na svetuwww.securum-equity-partners.com/Jedina vest na celom sajtu je ova,sajt napravljen pre neki dan za potrebe izbora..koja smo mi monti pajton zemlja.

nikolass

pre 12 godina

iiii sto se radujem... stvarno lepa vest ... eto nema veze sto mi Srbi najvise psujemo sunce , ono nas ipak voli pa nam na neki nacin sad to vraca ... Pred izbore samo ovakve vesti da gledamo i slusamo i bicemo najnaprednija drzava u svetu... i ja verujem u dedamraza ... 8)

pitac

pre 12 godina

S obzirom da je ova kompanija ustvari investicioni fond a ne proizvodjac ili dristributer elektricne energije, sve ovo mi smrdi na tihu predigru za zakulisnu privatizaciju EPS-a.Kazem zakulisnu, utoliko sto bi se najveci deo poslova uradio iza scene, a finale bi bilo stavljeno pred javnost. A, tada bi bilo kasno za bilo kakve intervencije. jer, kada smo kod suncanih kapaciteta, Srbija bitno zaostaje za, recimo, Makedonijom, a ovi ipak dolaze ovde.

vojvođanin

pre 12 godina

...u Srbiji naišli na razumevanje državnih organa za predstavljeni projekat...

E ovo vam ne verujem, njih ne zanima projekat, već GSJT - Gde Sam Ja Tu?

MUKNAVI

pre 12 godina

Posadidt` ce i carobni pasulj,pa uz pritku pravo do Meseca..a onda?Pa nista bre,prosla je kampanja!Nastavak u sledecoj..umesto pasulja carobna tikva..ogrooomnaaa bre..A u onoj tamo kampanji...hm..svrdlo i busice zemlju pravo do lave a onda cemo biti najbokatiji jer cemo ceo svet grejati posto se rupa nalazi kod nas..hm..u glavi,bre jesmo ,podosta nas,bas surtuci pa ovima nije tesko da nas vodaju vamo tamo i cerupaju..pricaju price u koje ne veruju deca,al oni nisu biraci..bas steta jer kod njih nebi` imao sanse ovaj i onaj Srpski dzovan politicar.Jednom bi ih slagali,a drugi put,za razliku od njihovih roditelja koji i dalje trckaraju za njima, bilo bi..caoaa ciiicaaa ajd ne s......!

Madjar

pre 12 godina

Verovatno je i bolje da ne bude nista od ovoga. Jer i ako bude, gradjani srbije nista nece profitirati od toga.
Ovakve investice treba da radi srpska vlada, a ne kolonijalisti. To je slicna situacija, kao da damo strancima najveci izvor vode u srbiji i da se hvalimo kolika je tamo proizvodnja vode. A nigde ni reci ko profitira!!!
Prirodna bogatstva treba svaka drzava da zadrzi za sebe a ne da proda (ili cak pokloni)strancima!

Zexxi

pre 12 godina

Zelim da znam sta drzava Srbija i njen narod dobijaju od ovoga? navode u teksu da su izabraali srbiju za ovaj projekat jer su bas u Srbiji naisli na razumevanje za projekat..what?! Sta to znaci, ako znamo da smo jedna od najkorumpiranijih drzava na svetu? Ova vlast nam predstavlja Srene Laze, kao da su izjvili da ce u srbiji biti napravljena najveca kobasica na svetu-koju ce biti servirana svabama, luksemburzanima ili ko zna kome za konzumaciju..

altera

pre 12 godina

ХАЛО! РЕАЛИСТИ! Како ли само успете да устанете и себи пожелите добро јутро!? http://www.altenergija.com/sites/default/files/Fotonaponska%20energija.pdf

Зоран

pre 12 godina

Ха! Дијаманти, злато, нафта, соларни парк,.... Ушили сте и Слобу, заједно са својим верним пратиоцима медијима без којих би пропали сутра.

А што се соларног парка тиче, народ ће добити посао тако што ће да окреће соларне плоче према сунцу.

milan

pre 12 godina

Kako se blize izbori nacice jos i najvece nalaziste dijamanata, grade tunel kroz planine, sava ce da tece uzvodno, kosmodrom kod valjeva,nafta ugalj blagostanje sta reci, a suzu ne pustiti. Gospodo malo smanjite dogadjaj

wasa

pre 12 godina

dakle,nove parole za izbore su: sto istocnije to zlatnije i sto juznije to energicnije! molim g.sapera da nadje nesto na zapadu i severu (samo ne koridor molim te bato...)

crazy processor

pre 12 godina

hahahaha e stvarno ako mi ove godine ne donese deda mraz paketic pocecu posle 30 godina da sumnjam u njegove irvase:))))))))))))

Zamolio bih B92 da ubaci zvucne smajlie u komentare da se makar smejemo po ceo dan:)))

djape071

pre 12 godina

Problem ove drzave je sto nema jasnu strategiju infrastrukturnog i energetskog razvoja. Tako da je svakome vrlo jednostavno da dodje u Srbiju i na sred livade podigne vetroelektranu, solarnu elektranu a uskoro ocekujemo da ce bez naseg znanja u wc solje da nam ugradjuju generatore za bio gas. U Vojvodini je Kostic napravio ogromnu investiciju, kod Kovina jedna britanska firma takodje itd. Niko ne pita a gradi, samim tim iz ovekve veti saznajemo da Srbija ima 30% veci solarni potencijal u poredjenju sa drugima. Sto je lepo, al bi jos lepse bilo kada bi ministarstvo energetike izaslo sa konkretnim analizama. Jel ih za to placamo? Debelo ih placamo. Jer to je nas resurs. Nije to necije apstraktno. Sva energija u Srbiji je sada vlasnistvo njenih gradjana i podeli ukupan potencijal sa brojem gradjana dobicete koliko gubimo. A ne da nam to uzima linhenstajnsko postansko sanduce. Isto se odnosi i na infrastrukturu. Nije normalno da vlasnik lanca picerija iz Slovenije bez ijedne javne objave po citavoj Srbiji sprovede opticki kabl, koji ce sutra da naplacuje gradjanjima Srbije. I malo im je bilo to, nego su po citavom novom beogradu isekli javne trotoare da im sluzi kao kanalizacija. Pa gde to ima? To ni u Boliviji nije bilo za vreme nacista. Ej bre neko ti dodje iz druge drzave i isece ti trotoar koji si ti DEBELO platio da ne bi placao kopanje sopstvene kanalizacije. Na stranu sto je dobio dozvole a da ni jedna javna objava o tome nije bila.

Postali smo najgora kolonija, najvece dno dna, i najgore drustvo u regionu.

Potpisujem.

vlado

pre 12 godina

posle izgradnje djerdapa 3 koji je obecan na proslim izborima 2008....i ove sa solarnom energijom.....2016 mislim da ce biti IN vetrenjace....

Lady D

pre 12 godina

Obećanja, obećanja, obećanja...... Pa ovo već postaje smešno. Znam da je predizborna kampanja već uveliko počela i da ćemo u narednom periodu biti obasipani već viđenim bajkama iz vladajuće koalicije, ali što je mnogo, mnogo je!

ekoman

pre 12 godina

E blago nama i sa onim potrosivim i sa ovim obnovljivim izvorima energije, a narocito sa ovim razumnim drrzavnim organima!!! Ali to tek tamo 2015!!!

komentatorka

pre 12 godina

I ko ce preuzeti monopol na 'srpsko' sunce?
(Filip, 19. decembar 2011 17:11)
----------------------------------------------------
pa neko od brace, ili rodjene (rusi) ili od tetke, i strine (ostali iz brika)

i ne kaze se najveci panel ikada, nego svih vremena, ili ako je najveci u svetu kazite najveci panel u svetu. a drugo naslov je skroz pogresan, jer cisto sumnjam da se u srbiji uopste koriste solarni paneli al ajde mozda bar amateri ili neki naucnici.

ne može nam niko ništa jači smo od sudbine

pre 12 godina

Razlog pravljenja solarnog parka-Srbiju obasjava Sunce za trećinu više nego Evropu. Priceless.

branimir cosic

pre 12 godina

E, a one vetrenjace ste zaboravili ? Uz koridor 10,11 i 12 obavezno da postavite one holandske vetrenjace za proizvodnje struje, inace skrabam listic !!!

Amos

pre 12 godina

Zna se na kakvo se \'razumevanje sa srpskim vlastima\' misli - gradjani placaju porez, od tog poreza idu debele dotacije EPSu, EPS te pare preusmeri ovim solarnim biznismenima iz Luksemburga (pritom ogrebu se i oni dobrano), da bi im platili struju po 23 evro centa umesto 3-4 koliko inace kosta domaca struja.
Sve je jasno kao dan.
Samo jos da se vidi koliko ce stvarno ti tipovi iz \'Luksemburga\' da uloze svog novca, koliko drzava, koliko ce uloziti banke nakon sto im drzava obezbedi garanciju za Luksemburzane.

I jos nesto - treba videti zasto Miskovic nije sve to uradio preko svojih firmi na Kipru, vec je morao da se bakce sa Luksemburgom!

Solarni vetar

pre 12 godina

Molim vas poštedite nas ovakvih predizbornih ****. Te 100 milijardi, te kanal severni pol-Srbija -južni pol, te nalazište nafte (uljanog škriljca) najveće u ovom delu vasione itd..... Dajte bre, prestanite sa obmanjivanjem naroda, nismo mi ovce. BELI LISTIĆ PRECRTAN CRVENIM FLOMASTEROM!!!!!

hidras

pre 12 godina

Juce nema vode, struja se uvozi po 18 Ecent/kwh, onda secerkovic pravi vetrenjace koje nigde jos nisu vidjene, ali kad tamo kristali i nafta u arandjelovcu, ovamo na planini sunce kipti, cirkus u zemlji srbiji pred izbore.
Ima i decu da nam prave samo na vlast da dodju, a to sto su tupsoni koj te pita.

Vetrenjace Beograda

Amos

pre 12 godina

Najbolje mi je sto ako odete na google i trazite ISTA u vezi sa ovom firmom, a da se ne pominje Srbija - necete naci NIJEDNU STRANU! :)
Trazite: "securum equity partners" NOT serbia AND NOT srbija AND NOT srbije

malo googlovo

pre 12 godina

Ljudi, OVO NIJE LAZ, ni sala, vec moguca katastrofa. Firma je ustvari investicioni fond (nikakva energetska kompanija) i ovo je sa njihovog zvanicnog obavestenja investitorima sa sajta fonda:

The investment plan proposes a minimum annual return for investors of 15% guaranteed for 20 years.

U prevodu, drzava Srbija im garantuje isplatu 6 milijardi evra tokom 20 godina, za njihove ulozene dve. 6 milijardi evra NASIH PARA.

Pa jel ima kraja ovima...

cinik

pre 12 godina

evo kako izgleda predugovor za ovaj projekat.

ukupna cena - milijarda evra
ukupno vreme završetka radova - 3 godine
avans za početak radova 200 miliona evra
ostatak = 100 miliona godišnje sledećih 8 godina

cene u KINI: kompletan projekat sa opremom = 200 miliona evra

znači luxemburg sklopi ugovor sa nama, uzme avans, plati kinezima da sve izvedu a onda sledećih 8 godina uzima novac na lepe oči i deli ga- sa kim???

Ševarice

pre 12 godina

Što bi Šojić rekao "motorna laž" , a pogotovi ono sa razumevanjem državnih organa za taj projekat. Jedina istina je da zaista na balkanu sunce zrači do 40% više nego u drugim delovima evrope, možete pogledati na sajtiovima vezanim za temu solarna energija.

nepoznati

pre 12 godina

Ovaj sajt je registrovan 27.02.2011. a poslednji put je update-ovan (verovatno i jedini put kada je prezentacija i postavljena) u maju ove godine.
Iza kompanije stoji NEPER FUND, osnovan u zemlji koja ne podleze normalnim bankarskim zakonima, sto znaci, pare koje ulaze u ovaj fond se operu kroz njega.
Ali nema veze, bitno je da ce oni da uloze 3 milijarde...
Joooooooooj!

Ja

pre 12 godina

A ko je ova firma? Vidi link http://www.gbrdirect.co.uk/AvailableProducts.aspx?code=B159998®Author=LURCS . A da oni nisu osnovani 5.4.2011.? ****

ne verujem nikome

pre 12 godina

sajt firme je NAPRAVLJEN 25.5.2011 godine.
Provereno na - WHO IS
Inače imaju ofis u Kurakau (of šor).
Pitam se samo čija li je to kompanija?

Jahu

pre 12 godina

Evo vidi se od Domain registracije da je njihov site registriran u Maju ove godine:

Record created: 2011-05-25 http://whois.domaintools.com/securum-equity-partners.com

Posle voe firme stoji definitivno politicari.

Ramirez

pre 12 godina

Fora je sto kod svetski priznatih iluzionista placate karte da bi gledali sou i uzivali, a ovi iluzionisti kod nas nam uzmu pare ne pitajuci i to je daleko od uzivanja, vise je kao propast…a svakako nastane sou program!

hm

pre 12 godina

Otišao sam na:
http://wayback.archive.org/web/*/http://www.securum-equity-partners.com/
da vidim kad je sajt napravljen i dobijem odgovor:
"Wayback Machine doesn't have that page archived."

Djole

pre 12 godina

solarni parkovi, vece plate, 500000 novih radnih mesta, 10.000 evra za svakog, Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, EU na marsu... samo ako glasate za DS i pobede. Ako dodje neko drugi na vlast 1000 godina mraka.

(-)x(-)=(+)

pre 12 godina

koliki potencijali se otkrivaju pred izbore u Srbiji ovo je neverovatno, ostalo je jos samo da nadju gde da nas isele pa da svetu lakne...

Bojan Savic

pre 12 godina

1. Do 2014 prvi srbin sletece na Mars. U medjuvremenu Evropska unija prihvatice dinar kao najstabilniju valutu. U avgustu 2013. godine odigrace se Kosovski boj II. Srbija ce pobediti sa vecom gol razlikom nego pre 500 godina i ide direktno u baraz. U finalu je ceka autsajder. Nas trener i kapiten uglas izjavljuju da srpskom jeziku ne treba vise od dva padeza, i apeluju da se imenuje novi v.d. direktora SANU: Indira Sutanovac.
(Boris, 19. decembar 2011 18:25)

браво мајсторе

lan

pre 12 godina

Pokojni Severno Korejski predsednik tvrdio je da je prohodao kad je imao tri nedelje!?? A ovi nasi politicari za samo mesec dana pronasli su rudnike zlata,izvorista nafte,obecano im je da ce u zemlju u narednih nekoliko godina uci MILIJARDE I MILIJARDE EVRA,dogovorena je izgradnja najveceg solarnog parka u Evropi i ko zna sta jos !!!??? Sitna je bio riba siromasak iz Severne Koreje za ove nase.

Robespjer

pre 12 godina

Vi gospodo,koliko mogu zaključiti iz napisadog,decidirano tvrdite da će se to graditi!Ako je tako,znači da je potpisan ugovor između investitora sa jedne i države sa druge strane uz prisustvo cele vlade sa sve državnim aparatom i lokalnim vlastima sa juga Srbije,stranačkim funkcionerima,privrednicima uz vatromet koji bi i nebo zapalio!3 milijarde evra!Najveća investicija u istoriji Srbije!Događaj o kome bi se brujalo na sve strane!Predsednik se pojavljuje na tv i kod dizanja fabrike eksera a ministar za "sve i svašta" nas ne bi ostavljao na miru nego bi izvirivao iz svakog televizora u Srbiji!..Nigde ni reči o tome,samo par redaka na vašem sajtu!Mogućnost istine:0%!A nije 1.april!

Direktna veza sa Jupiter!

pre 12 godina

Slobo, vrati se, sve ti e oprosteno, ti si bio mali klinac za ovih danasni...Br. News: Srbija ja okupirala Kina, sad mi i Kinezi smo dve milijarde!

nesh_bros

pre 12 godina

Boze, savrsene li zemlje. Novi mostovi, autoputevi, tuneli kroz planine, metro i naravno najvci solarni park na svetu.. Ah, raj na zemlji.

Zeleni

pre 12 godina

Koji sam ja naivac! Ova vest mi je baš izmamila osmeh, jer se ložim na ekologiju, zaštitu životne sredine i slične zelene priče... A onda otvorim komentare i shvatim: politički EPP! Užas :(

Aleksandar

pre 12 godina

za (Dr. Goran Smiljevic, 20. decembar 2011 00:07) nepismeniji komentar odavno nisam pročitao. Niti tačke i zareza, a o rečniku da ne govorim.

Drugo: objasni mi onda zašto Nemačka u Evropi ima najviše instaliranih solarnih panela (uglavnom za toplotnu energiju)? Da nemaju više sunčanih dana od Srbije.

A ovo o investiciji od 3 milijarde!? Predizborna kampanja.

peric

pre 12 godina

Besramna propaganda. Nista od nezavisnih medija i novinarstva.
Gde su novinari istrazivaci da ispitaju ove ocigledne gluposti.
I pokazu kako se partiska drzava odrzava na vlasti.
Svaki treci clanak narucen.

Marko,Pirot

pre 12 godina

Dzabe sve to kad ce jug Srbije da postane ALbanski za samo 15-ak godina posto danas citam komentare ovih sto zive u Beogradu "bas me briga za Kosovo" ,sutra ce da bude "bas me briga za Vranje" u cijoj okolini ce ovo da se gradi.Naravno,i "bas me briga za Pirot" ce da usledi:(

nikola1986

pre 12 godina

@Dr. Goran Smiljevic - postoji jedna VELIKA razlika u odnosu na pre 15 godina kad ste vi pisali rad - cena solarnih panela je u odnosu na pre 15 godina PALA 20 PUTA!

Vladimir

pre 12 godina

@Realno
Realno, naravno da svako na ulozene pare ocekuje zaradu ali "REALNO" postoji kamata a postoji i zelenaska kamata, ovo je ova druga. Tj kamata za koju ce da nam lome ruke noge otimaju domove kola i ostalo. A to nije posao nego kriminal. Cak i kad drzava blagosilja isti, sustina se ne menja...

Asgard

pre 12 godina

@(Aleksandar, 20. decembar 2011 09:17)
Hajde ja da ti odgovorim posto je Dr Mr izgleda samo sklon samoisticanju. To sto je on pisao rad , sad znaci da mi svi odve treba da zinemo i da slusamo sta on pise, sa ili bez zapeta i tacaka...svejedno.
Dakle u Nemackoj se na svaki nacin trude da umanje koriscenje konvencionalnih izvora energije, odnosno gasa i uglja. Pokusava se sve, a fotoelektricni efekat smatraju ne toliko isplativim koliko samo investicijom za neku buducnost. Jos vaznije je da drzava dotira one koji hoce da naprave sebi solarne kolektore i to samo za pravjenje elek.struje, termosifonski efekat, grejanje vode njih ne zanima ,osim kroz utilizatore u kupatilu, ali i to vrlo malo.
Dakle dobijes subvencije od drzave, garancija na celu skalameriju je 10god, a moze da traje najmanje jos pet, dakle imas dzabe bar tri do pet godina izvor struje. Ako se uzme u obzir da se tako uposljavaju firme, da se iz nekog rada moze desiti neka inovacija onda je racunica vrlo jasna. Na mestu jame Zollverein, najvece jame za kopanje uglja u Rurskoj oblasti napravljena je najveca solarna elektrana u Evropi, a ispod nje je napravljen jama, okno - muzej. Ulepili su jezive pare, ali njima se to moze, ulaze se da bi se desila neka revolucionarna inovacija, a samo to moze da iscupa zapad iz ocigledne krize, krize prezasicenja, krize dekadencije, krize jako loseg nataliteta, krize inovacije na prvom mestu. Bez inovacije kapitalizam ulazi u sisteme 'izbegavanja pravog i zdravog puta' , a to vodi u virtuelni novac, zivot na crtu i virtuelene piramidalne strukture. A ovaj Dr Mr ...ne obracaj paznju, covek se i javio kako bi rekao da je on nesto radio....po racunici iz Srbije, jos dok sam u Srbiji bio, znam da se cena pravljenja jednog solarnog kolektora ne isplati, pravio sam ih, ali tada je elektricna struja kod nas bila prosto previse jeftina. Inace , naravno , ova vest o solarcima u juznoj Srbiji je samo jos jedna u nizu masnih lazi...pridruzujem se svima koji tako misle, to je sve predizborna kampanja i zamlacivanje. Pozdrav.