Ponedeljak, 19.12.2011.

09:16

Trećina ne zna ko je Danilo Kiš

Istraživanje "Kulturne prakse građana Srbije“ pokazalo da većina zna ko su Jelena Karleuša i Goca Tržan, a ne zna ko su David Albahari i Danilo Kiš, piše Pres.

Izvor: Press

Treæina ne zna ko je Danilo Kiš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Geom

pre 12 godina

Vidite, kada se objavi članak o nauci, uvek je akcenat na temi o kojoj je reč, a ne na tome ko šta i koliko zna o tome. Pa šta ako trećina ne zna ko je Kiš? I šta sa onima koji znaju? Ko od vas "načitanih" i "kulturnih" zna šta je Avogardov broj ili Plankova konstanta? Ili kako se pasterizuje, homogenizuje i delimično obira mleko? I da li vas je iko ikada nazivao glupacima zato što vas to ne zanima? Odvratno mi je to podsmevanje ljudima koji ne čitaju ili nemaju sklonost ka pozorištu. Stiče se utisak da neki čitaju (ako uopšte i čitaju) samo zbog ličnih kompleksa vezanih za kulturu. Vreme se promenilo i čitanje više nije jedini kanal primanja kvalitetnih informacija. Jedan holivudski 21 gram je u današnjem kontekstu vredniji i poučniji od Hamleta koji zaslužuje još samo istorijsko poštovanje. Ko ovo negira, neka ode u Amiše i neka ne degradira iskrene ljubitelje umetnosti i dostignuća ljudskog uma. Prava ljudska vrednost je u humanosti, saosećanju i odgovornosti prema grupi, šta god znali ili verovali. TO je ogledalo jedne kulture, ostalo je puka obaveštenost. Ajmo sada kulturni, ko je rekao: "ko nema u glavi - ima u knjizi"? Guglajte...

trta

pre 12 godina

ja nisam procitao ni jednu stvar od pomenute dvojce, ali znam ko su. ne pisu onako kako meni odgovara. zato citam druge stvari. svakom prema ukusu

Jadi

pre 12 godina

Protesti u Nisu devedesetih.Govori Svetislav Basara. Dve studentkinje slusaju i nemaju pojma ko je lik za govornicom. To i nije toliki problem. Problem je sto su to bile buduce profesorice srpskog nam jezika. Toliko,da ne duzim.

Djekna

pre 12 godina

Kakva god bila anketa, niko ne moze da ospori da je nivo obrazovanja i opste kulture u Srbiji jednom recju - katastrofa
Sta drugo reci kada je ljudima i Danilo Kis bio mrzak - inace, Rani Jadi su obavezna srednjoskolska lektira, a sama knjiga (tacnije knjizica) nema vise od 60-ak strana i bila je jedna od INTERESANTNIJIH knjiga koje su se u skoli radile (samo treba je prvo procitati da bi se to saznalo jel)
Tugo moja

Mika Pančevac

pre 12 godina

Početkom devedesetih, da podsetim, naša diva Svetlana Ražnatović je, tokom intervjua na pitanje novinara koji je njen najomiljeniji pisac, odgovorila: "Tolstojevski" :-) O mores!

Jovan

pre 12 godina

Mesaju se babe i zabe . Mnogi govore da ne vole da citaju Kisa , medjutim nije to tema ovog clanka . Osnovno pitanje je u kojoj su meri i da li su stanovnici ove drzave UOPSTE CULI za njega ?

ded

pre 12 godina

Kakvi tipovi... stereotip(ov)i. Da li ste čuli za Danila Kiša i Davida Albaharija? Niste? A za Karleušu jeste? Onda ste sigurno klasičan srpski kreten. Voleo bih da ja malo anketiram anketare, sigurno bi i tu bilo bisera koliko vam duša ište.

@

pre 12 godina

A to se kultura meri brojem kupljenih knjiga ili njihovom tezinom? Ako neko ima vise para, on je kulturniji?
Zasto bi neko ko se ne bavi knjizevnoscu bio poznavalac knjiga bas Kisa ili politicarke Srbljanovic,pored toliko drugih knjiga i pisaca.A i zasto bi se neko bavio domacim piscima,kad ima toliko mnogo boljih svetskih pisaca.
A i od kad je to 30% trecina?
Pise "Građani Srbije slabo poznaju umetnost." Pa tako je i u drugim zemljama.
Kad bi neko medju ovim vajnim sociolozima i kulturolozima sproveo anketu o najosnovnijim znanjima iz matematike i prirodnih nauka, sta mislite kakav bi nivo znanja oni pokazali.

Pišem gluposti?!

pre 12 godina

A mene baš zanimalo koji procenat je čuo za našu najizvikaniju "umetnicu" Biljanu Cincarević? Misleći pritom na nju zbog njene umetnosti, a ne zbog pojavljivanja u "Survivor"u ili njenog aktivizma vezanog za prava LGBT osoba! Verujem - niko, pa opet malo-malo eto opet nje i njene kvazi umetnosti na kulturnom repertoaru "urbanih" medija!

igor vr

pre 12 godina

Ovo je vec tuzno, koliko smo mi nepismen narod, a za to nije kriv pojedinac vec drzava, koja umesto da obrazuje narod, regrutuje nove cece, jece, i ostale likove koji od skole imaju samo veliki odmor

sylph

pre 12 godina

Ne znam za vas ali meni je ovaj tekst stravično uvredljiv! Ovakvo generalizovanje i predrasude su nabolji pokazatelj "kulture" osobe ili grupe ljudi koja stoji iza ovog teksta. Znam ko su Kiš i Albahari, kakvu muziku prave partibrejkersi a kakvu Jelena Karleuša, znam i ko su Betoven i Bah i da su svirali na uvce Palmi ali ne podnosim da me neko razvrstava na ovakav način i daje mi kojekakve epitete samo na osnovu muzike koju volim. Vrhunska ograničenost i primitivizam!

Dusan

pre 12 godina

@Nepravda

Tolstoj na nivou spanskih serija o.O ?! Svasta covek procita u komentarima...
Tebe bi vise trebalo da brine sto nije moguce naci prevedenu knjigu iz popularne nauke, istorije i sl. koja u bibliografiji ima vise od 2% izvora koji nisu sa engleskog govornog podrucja, bilo da se radi o indijancima sa srednjeg zapada ili ruskoj revoluciji... A i u beletristici se prevodi samo ono sto zazivi u engleskim prevodima..

Goran

pre 12 godina

@Milan

Naravno da ne podnosis Biljanu Srbljanovic, a cenis Branu Crncevic. Hocemo da se igramo igre da iz prve pogodim za koga ces da glasas? :) Pa dobro, mozda ne bas iz prve ali isto mu dodje : SRS, SNS .. To je taj milje.

Aj realno

pre 12 godina

Sprovedite anketu u SAD pa pitajte koliko ih zna za Britni Spirs a koliko za Ernesta Hemingveja, ili koliko ih u u Britaniji zna za Kejti Prajs a koliko za Vilijema Blejka, pa onda mozemo da pricamo o tome koliko je "Srbija zaostala".

Budan

pre 12 godina

Čak 30 procenata anketiranih nije znalo ko je Danilo Kiš niti je čitalo njegove knjige. Ko je Biljana Srbljanović nije znalo 57 procenata, David Albahari 66 posto, a Marina Abramović 77.

David Albahari 66 posto?
Cisto sumnjam u verodostojnost ovog podatka. Mozda 66 posto ispitanika je rekla da je Albahari neki politicar sa Kosova, a jos 30 posto da je on jedan od visoko rangiranih pripadnika OVK.
Sledi da za Davida Albaharija u Srbiji zna oko 4 posto poulacije.

crazy processor

pre 12 godina

Kada bi ste pitali u drugim zemljama za nekog njihovog pisca u rangu Kisa i njegovih ostvarenja van svoje zemlje procenat tacnog odgovora bi bio 0%

Meni je gore bilo kada sam se nasao u drustvu na nekoj sedeljci gde niko od prisutnih izmedju 25 i 28 godina nije znao ko su Partibrejkersi i EKV, a svi su se zaprepastili i pokidali od smeha kada su culi da ja ne znam ko je Sako Polumenta (valjda se tako zove).

Veljko

pre 12 godina

Nisam pročitao ništa od Danila Kiša niti imam nameru. Čitam knjige redovno i to strane pisce. Ne idem u pozorište jer me smara. Volim filmove i gledam ih. Bavim se sportom, meditiram i ne zanimaju me izložbe, muzeji i slične stvari. Obrazovan sam ali me generalno slikartsvo, klasićčna muzika, balet i sl. uopšte ne interesuju odnosno dosadni su mi. Sebe smatram kulturnom i dobrom osobom. Pozdrav :).

Sej-žanji

pre 12 godina

Nije ni čudo kad je po Kišu pljuvao ko je stigao, najviše uzvišeni akademici ljubomorni na njegov stil i talenat. A on je u Beogradu za zasluge dobio jedan ćorsokak od 100 metara i nijednu bistu.

rade

pre 12 godina

Pa narqavno da znaju za JK, pogotovu ovi neoliberali i LGBT populacija. Ona je ipak promovisana od istih tih pokreta kao superpametna. :)

CANE

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!
(Duck, 19. decembar 2011 12:12)

Sto volim ovakve, muzicki obrazovane i nacitane cudo jedno.
Bravo, od brojnih koncerata sigurno ti je ostao u secanju proslogodisnji koncert Elvis Presley u "Areni". Palma je isto bio na tom koncertu, malo se ljutio sto Elvis nije doso u Jagodinu, ali bice prilike.

Nik

pre 12 godina

da su rezultati tragicni, svakako... Mada, s'obzirom na vreme u kome zivimo i s'obzirom na to da se sa namerom pokusava otupitu ljudski um(ROBOTokratija), nista me vise ne cudi! Nazalost :(

P.s. A za ovoga sto prica o nekakvom favorizovanju ruskih pisaca u odnosu na druge - Aman covece, znas li ti ko su Tolstoj, Puskin, Dostojevski, Majakovski, Ljemontov, Gogolj, Gorki, Jesenjin, Cehov...itd!? Pa ti vidis Ruse svaki put u negativnom kontekstu, ne valja ti to. Jer pripadas onoj, gore vec navedenoj, grupi pokornih(da ne kazem jednolicnih)...

Duck

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!

Nesvrstani

pre 12 godina

Po ovoj vasoj podeli vecina nas "normalnih" ne pripada nigde. Probajte da me svrstate: idem na utakmice, kladionicu, kafane, restorane, na koncerte, povremeno na izlozbe, citam od 2 do 5 knjiga godisnje, znam ko su Karleusa, Trzan, Tozovac, Joksimovic i kompanija, rodjen sam los uz "partibrejkerse", slusam haus i dzez, nisu mi strani ni Vivaldi, Mocart, Betoven, volim da slusam i Stivi Vaja, Dzoa Satrijanija, imam ispod 50 knjiga, izlazim na splavove, Sunset, Teatro Bar, Tramvaj, Bitef Art, imam cak i laptop, odlicno se sluzim racunarima, u fazi sam kupovine iPhone-a, na internetu sam najmanje 8h dnevno, rekreativno se bavim sportom (fudbal, kosarka), ne idem u teretanu, na slave idem do 2 puta godisnje, jednom u dve godina odem na neku svadbu, naravno da znam ko su Danilo Kis i nasa mlada dramska spisateljica Biljana Srbljanovic... i sta sam ja sad?

Marija

pre 12 godina

Kada bi se mediji vise bavili kulturom, obrazovanje, vise pisali o ljudima koji dobijaju nagrade u svetu po raznim osnovama od nauke do kulture, o nasim mladim piscima, naucnicima, ekonomistima, pravnicima onda bi i narod u Srbiji o svemu znao vise. Kako je nasim medijima naj interesantnije ko se sa kim posvadjao, razveo, da li mu se vidi ves, ili kakvo misljenje o vremenu ima neka nasa pevaljka kojoj je kvalifikacioni atribut sto ima dugacke noge, ili broj kreveta i afera koje je prosla, ne mozete ocekivati da ce narod u Srbiji imati druge prioritete i saznanja. Kako sejes tako i zanjes.Ovo sve ima veze i sa strategijom drzave. Kako nasim politicarima nije u interesu da "glorifikuju" uspesne vec ove visoke i plave eto sad smo tu.

Emilija Rončević

pre 12 godina

Na osnovu čega se došlo do takvih podataka? Oni su toliko "frizirani" da je svakome ko zna šta se dešava u ovom društvu neprijatno da ih čita.
Podatak da 35% gradjana/ki Srbije ne zna ko je (bio) Danilo Kiš odgovarao bi podatku da 99% Francuza ne zna ko je (bio) Volter.
Drugim rečima, bilo bi dobro kad bi 5% njih znalo ko je (bio) Kiš...

Nepravda

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
(Jah, 19. decembar 2011 10:31)

Naravno da ne znaju. Jer u skolama forsiraju ruske pisce makar oni bili na nivou spanskih serija (tolstoj npr), i neke nase koji ni sami svoje knjige nisu procitali koliko su dosadne (kis npr). A Poa, Bodlera, Orvela kao da ne postoje.

Praško Proleće

pre 12 godina

"... ocenila je da u poređenju sa zemljama Evropske unije „rezultati ne deluju toliko pesimistično" jer je u pozorištu bar jednom u godini bilo 34 odsto građana, dok u Švedskoj, koja zauzima prvo mesto, taj procenat iznosi 44 odsto, a u Rumuniji, koja je poslednja, devet odsto. U biblioteci je bilo 38 odsto ispitanika (Švedska 65, Rumunija 13), a galerije ili muzeje posetilo je 36 odsto građana (Švedska 52, Rumunija 10)". Smejurija... Mi u Srbiji ne govorimo istinu prilikom anketiranja, Švedjani i Rumuni su ogovarali iskreno. Kladim se da smo mnogo bliži Rumunima, gornji podaci za Srbiju su naučna fantastika a ne statistika. Kulturo, eve me!

NekoIzMase

pre 12 godina

Istraživanje tendenciozno želi da građane okarakteriše kao neobrazovane divljake ...

Pravo je pitanje protumačiti ulogu medija, kvazi novinara i sličnih osoba koji, hteli mi to ili ne, utiču na stepen obrazovanja, kulture i informisanosti stanovništva ...

Danas, svkao može biti novinar, ili pisati tekstove na nekom od sajtova, a pri tome se ne uzima u obir njegovo obrazovanje, inteligencija i PISMENOST. Mogu vam pronaći more tekstova prepunih štamparskih, pravopisnih i gramatičkih grešaka ... To ej skandalozno, i za to niko ne odgovara ...

SA MNOM se piše odvojeno, S OBZIROM DA nije ispravno, već se kaže S OBZIROM ŠTO ... itd ...

marko

pre 12 godina

Ako cete vec da stvarate nove stereotipe i da pravite nove podele medju ljudima onda bar nadjite neku relativno inteligentnu osobu da pravi upitnik (ako uopste pristane na to), a ne osobe tipa: IQ < broj cipela X2.
Ni sebe ni dobar deo ljudi koje znam ne mogu da smestim ni u jednu od ovih "grupa". Kultura = znam ko je Danilo Kis - stvarno???
Kultura = idem u pozoriste - ma nije valjda?
A sta ako u pozoriste ne moze da se udje jer karte ne mogu da se nabave, osim ako niste lezilebovic koji moze da planira svoj zivot 6 meseci unapred jer nikada ne radi nista, a usput, ima veze u lokalnoj "kulturnoj eliti"...

Smesni ste svi

I.Sekulic

pre 12 godina

O boze, pa nek predje Danilo Kis u grand pa cemo znati ko je. Mislim da sam cuo nesto od njega. :D

Salu na stranu, Danilo Kis mi je bitan tacno koliko i karleusa ili goca trzan, dakle nije mi bitan uopste, ne svidjaju mi se njegova dela, kao ni dela jelene karleuse, i to je to.

zoran

pre 12 godina

Ako trećina zna za tu dvojicu mi se možemo podičiti da smo zaista kulturan narod. Negde sam pročitao da 75% Amera nikad nije čulo za Teodora Drajzera (Američka tragedija) a da za Majkla Džeksona svaki zna (96%) a o Elvisu Presliju da ne govorimo(100%)...
Mada je ovo možda glupo poređenje. Mislim Presli-Karleuša ili Majkl Džekson -Zorica Brunclik, recimo.

Jah

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
Lenjin, Marks...? Zna li neko mladji?
Kad pogledam koji klinci dolaze posle nas (ja sam 84-to) stvarno je strasno, ali nisu oni krivi, krivi su ljudi koji su dopustili PINKU, SLOBI, TADICU i raznima da im deci otruju mozgove i da ih zaglupe

Micko

pre 12 godina

To što narod ne prepoznaje imena Danilo Kiš, Albahari, Abramović, to je zbog vas medija koji namećete imena poput Jelene Karleuše, Cece i Lee Kiš i ostalih kvazi umetnika.

zile

pre 12 godina

Boze, kakva glupost. Dokle ce sociolozi da pokusavaju da nas sve svrstavaju u kategorije za koje ni sami ne znaju kako su ih izmislili?
Gde spadam ja? Citam vise od 15 knjiga godisnje, obozavam klasicnu muziku, rokenrol, razlicite oblike alternativne muzike, filmove americke vise nego evropske, idem na utakmice i pratim sport, a ne idem u pozorista i muzeje, koristim pc i za posao i u svrhu zabave i informisanja, vozim automobil svakog dana, imam porodicu, slavim slavu, prezirem narodnjake, tehno, dzez, bluz, sve oblike etno muzike, ne pratim serije na televiziji, niti govorne emisije, a nadasve se jezim od onih koji bi ukalupljavali druge ljude prema svojim procenama toga kakao bi trebalo da izgleda svet, a koji obicno ne zele da izadju u njega, da pokusaju da ga upoznaju.

Milan

pre 12 godina

Ja slusam klasicnu muziku svih perioda bas kao i Partibrejkerse. Citam u proseku 2 knjige mesecno, ali od srednjoskolske lektire nisam ni jednu od Danila Kisa ili Davida Albaharija. Ima previse dobrih knjiga stranih autora da bi gubio vreme sa domacim piscima koji su realno mediokriteti u svetskim razmerama. Imam ipod, ipad, macbook i iphone, ALI ne idem u pozoriste i ne podnosim operu bas kao ni Biljanu Srbljanovic. Idem na slave i krstenja zato sto postujem svoje prijatelje i rodbinu i njihova uverenja, a ne zato sto sam vernik ili kvazi vernik. Navedene kategorije oslikavaju mentalno stanje srpskog drustva koje sebe vestacki deli na snobove koji se smatraju nekom kulturnom elitom (srpska verzija of patricians) i raju koja se po misljenju prve kategorije intelektualno granici sa neandertalcima (tzv plebs). Tako smo i devedesetih gledali na narode oko nas i jos uvek mislimo da smo bolji od drugih. Problem Srba nije ta raja koja slusa narodnjake, njih je lako manipulisati u bilo kojem smeru, problem su ovi sto misle da su bolji od drugih. Ideolozi modernog srpskog nacionalizma i idejni roditelji nase propasti nisu ni Tozovac ni Cune nego Dobrica Cisic, Matija Beckovic, Brana Crncevic i slicni. Kakva slucajnost, sve intelektualci.

Micko

pre 12 godina

To što narod ne prepoznaje imena Danilo Kiš, Albahari, Abramović, to je zbog vas medija koji namećete imena poput Jelene Karleuše, Cece i Lee Kiš i ostalih kvazi umetnika.

Milan

pre 12 godina

Ja slusam klasicnu muziku svih perioda bas kao i Partibrejkerse. Citam u proseku 2 knjige mesecno, ali od srednjoskolske lektire nisam ni jednu od Danila Kisa ili Davida Albaharija. Ima previse dobrih knjiga stranih autora da bi gubio vreme sa domacim piscima koji su realno mediokriteti u svetskim razmerama. Imam ipod, ipad, macbook i iphone, ALI ne idem u pozoriste i ne podnosim operu bas kao ni Biljanu Srbljanovic. Idem na slave i krstenja zato sto postujem svoje prijatelje i rodbinu i njihova uverenja, a ne zato sto sam vernik ili kvazi vernik. Navedene kategorije oslikavaju mentalno stanje srpskog drustva koje sebe vestacki deli na snobove koji se smatraju nekom kulturnom elitom (srpska verzija of patricians) i raju koja se po misljenju prve kategorije intelektualno granici sa neandertalcima (tzv plebs). Tako smo i devedesetih gledali na narode oko nas i jos uvek mislimo da smo bolji od drugih. Problem Srba nije ta raja koja slusa narodnjake, njih je lako manipulisati u bilo kojem smeru, problem su ovi sto misle da su bolji od drugih. Ideolozi modernog srpskog nacionalizma i idejni roditelji nase propasti nisu ni Tozovac ni Cune nego Dobrica Cisic, Matija Beckovic, Brana Crncevic i slicni. Kakva slucajnost, sve intelektualci.

zile

pre 12 godina

Boze, kakva glupost. Dokle ce sociolozi da pokusavaju da nas sve svrstavaju u kategorije za koje ni sami ne znaju kako su ih izmislili?
Gde spadam ja? Citam vise od 15 knjiga godisnje, obozavam klasicnu muziku, rokenrol, razlicite oblike alternativne muzike, filmove americke vise nego evropske, idem na utakmice i pratim sport, a ne idem u pozorista i muzeje, koristim pc i za posao i u svrhu zabave i informisanja, vozim automobil svakog dana, imam porodicu, slavim slavu, prezirem narodnjake, tehno, dzez, bluz, sve oblike etno muzike, ne pratim serije na televiziji, niti govorne emisije, a nadasve se jezim od onih koji bi ukalupljavali druge ljude prema svojim procenama toga kakao bi trebalo da izgleda svet, a koji obicno ne zele da izadju u njega, da pokusaju da ga upoznaju.

I.Sekulic

pre 12 godina

O boze, pa nek predje Danilo Kis u grand pa cemo znati ko je. Mislim da sam cuo nesto od njega. :D

Salu na stranu, Danilo Kis mi je bitan tacno koliko i karleusa ili goca trzan, dakle nije mi bitan uopste, ne svidjaju mi se njegova dela, kao ni dela jelene karleuse, i to je to.

marko

pre 12 godina

Ako cete vec da stvarate nove stereotipe i da pravite nove podele medju ljudima onda bar nadjite neku relativno inteligentnu osobu da pravi upitnik (ako uopste pristane na to), a ne osobe tipa: IQ < broj cipela X2.
Ni sebe ni dobar deo ljudi koje znam ne mogu da smestim ni u jednu od ovih "grupa". Kultura = znam ko je Danilo Kis - stvarno???
Kultura = idem u pozoriste - ma nije valjda?
A sta ako u pozoriste ne moze da se udje jer karte ne mogu da se nabave, osim ako niste lezilebovic koji moze da planira svoj zivot 6 meseci unapred jer nikada ne radi nista, a usput, ima veze u lokalnoj "kulturnoj eliti"...

Smesni ste svi

Nesvrstani

pre 12 godina

Po ovoj vasoj podeli vecina nas "normalnih" ne pripada nigde. Probajte da me svrstate: idem na utakmice, kladionicu, kafane, restorane, na koncerte, povremeno na izlozbe, citam od 2 do 5 knjiga godisnje, znam ko su Karleusa, Trzan, Tozovac, Joksimovic i kompanija, rodjen sam los uz "partibrejkerse", slusam haus i dzez, nisu mi strani ni Vivaldi, Mocart, Betoven, volim da slusam i Stivi Vaja, Dzoa Satrijanija, imam ispod 50 knjiga, izlazim na splavove, Sunset, Teatro Bar, Tramvaj, Bitef Art, imam cak i laptop, odlicno se sluzim racunarima, u fazi sam kupovine iPhone-a, na internetu sam najmanje 8h dnevno, rekreativno se bavim sportom (fudbal, kosarka), ne idem u teretanu, na slave idem do 2 puta godisnje, jednom u dve godina odem na neku svadbu, naravno da znam ko su Danilo Kis i nasa mlada dramska spisateljica Biljana Srbljanovic... i sta sam ja sad?

Jah

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
Lenjin, Marks...? Zna li neko mladji?
Kad pogledam koji klinci dolaze posle nas (ja sam 84-to) stvarno je strasno, ali nisu oni krivi, krivi su ljudi koji su dopustili PINKU, SLOBI, TADICU i raznima da im deci otruju mozgove i da ih zaglupe

Aj realno

pre 12 godina

Sprovedite anketu u SAD pa pitajte koliko ih zna za Britni Spirs a koliko za Ernesta Hemingveja, ili koliko ih u u Britaniji zna za Kejti Prajs a koliko za Vilijema Blejka, pa onda mozemo da pricamo o tome koliko je "Srbija zaostala".

zoran

pre 12 godina

Ako trećina zna za tu dvojicu mi se možemo podičiti da smo zaista kulturan narod. Negde sam pročitao da 75% Amera nikad nije čulo za Teodora Drajzera (Američka tragedija) a da za Majkla Džeksona svaki zna (96%) a o Elvisu Presliju da ne govorimo(100%)...
Mada je ovo možda glupo poređenje. Mislim Presli-Karleuša ili Majkl Džekson -Zorica Brunclik, recimo.

sylph

pre 12 godina

Ne znam za vas ali meni je ovaj tekst stravično uvredljiv! Ovakvo generalizovanje i predrasude su nabolji pokazatelj "kulture" osobe ili grupe ljudi koja stoji iza ovog teksta. Znam ko su Kiš i Albahari, kakvu muziku prave partibrejkersi a kakvu Jelena Karleuša, znam i ko su Betoven i Bah i da su svirali na uvce Palmi ali ne podnosim da me neko razvrstava na ovakav način i daje mi kojekakve epitete samo na osnovu muzike koju volim. Vrhunska ograničenost i primitivizam!

crazy processor

pre 12 godina

Kada bi ste pitali u drugim zemljama za nekog njihovog pisca u rangu Kisa i njegovih ostvarenja van svoje zemlje procenat tacnog odgovora bi bio 0%

Meni je gore bilo kada sam se nasao u drustvu na nekoj sedeljci gde niko od prisutnih izmedju 25 i 28 godina nije znao ko su Partibrejkersi i EKV, a svi su se zaprepastili i pokidali od smeha kada su culi da ja ne znam ko je Sako Polumenta (valjda se tako zove).

NekoIzMase

pre 12 godina

Istraživanje tendenciozno želi da građane okarakteriše kao neobrazovane divljake ...

Pravo je pitanje protumačiti ulogu medija, kvazi novinara i sličnih osoba koji, hteli mi to ili ne, utiču na stepen obrazovanja, kulture i informisanosti stanovništva ...

Danas, svkao može biti novinar, ili pisati tekstove na nekom od sajtova, a pri tome se ne uzima u obir njegovo obrazovanje, inteligencija i PISMENOST. Mogu vam pronaći more tekstova prepunih štamparskih, pravopisnih i gramatičkih grešaka ... To ej skandalozno, i za to niko ne odgovara ...

SA MNOM se piše odvojeno, S OBZIROM DA nije ispravno, već se kaže S OBZIROM ŠTO ... itd ...

ded

pre 12 godina

Kakvi tipovi... stereotip(ov)i. Da li ste čuli za Danila Kiša i Davida Albaharija? Niste? A za Karleušu jeste? Onda ste sigurno klasičan srpski kreten. Voleo bih da ja malo anketiram anketare, sigurno bi i tu bilo bisera koliko vam duša ište.

CANE

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!
(Duck, 19. decembar 2011 12:12)

Sto volim ovakve, muzicki obrazovane i nacitane cudo jedno.
Bravo, od brojnih koncerata sigurno ti je ostao u secanju proslogodisnji koncert Elvis Presley u "Areni". Palma je isto bio na tom koncertu, malo se ljutio sto Elvis nije doso u Jagodinu, ali bice prilike.

Marija

pre 12 godina

Kada bi se mediji vise bavili kulturom, obrazovanje, vise pisali o ljudima koji dobijaju nagrade u svetu po raznim osnovama od nauke do kulture, o nasim mladim piscima, naucnicima, ekonomistima, pravnicima onda bi i narod u Srbiji o svemu znao vise. Kako je nasim medijima naj interesantnije ko se sa kim posvadjao, razveo, da li mu se vidi ves, ili kakvo misljenje o vremenu ima neka nasa pevaljka kojoj je kvalifikacioni atribut sto ima dugacke noge, ili broj kreveta i afera koje je prosla, ne mozete ocekivati da ce narod u Srbiji imati druge prioritete i saznanja. Kako sejes tako i zanjes.Ovo sve ima veze i sa strategijom drzave. Kako nasim politicarima nije u interesu da "glorifikuju" uspesne vec ove visoke i plave eto sad smo tu.

rade

pre 12 godina

Pa narqavno da znaju za JK, pogotovu ovi neoliberali i LGBT populacija. Ona je ipak promovisana od istih tih pokreta kao superpametna. :)

Nepravda

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
(Jah, 19. decembar 2011 10:31)

Naravno da ne znaju. Jer u skolama forsiraju ruske pisce makar oni bili na nivou spanskih serija (tolstoj npr), i neke nase koji ni sami svoje knjige nisu procitali koliko su dosadne (kis npr). A Poa, Bodlera, Orvela kao da ne postoje.

Sej-žanji

pre 12 godina

Nije ni čudo kad je po Kišu pljuvao ko je stigao, najviše uzvišeni akademici ljubomorni na njegov stil i talenat. A on je u Beogradu za zasluge dobio jedan ćorsokak od 100 metara i nijednu bistu.

Nik

pre 12 godina

da su rezultati tragicni, svakako... Mada, s'obzirom na vreme u kome zivimo i s'obzirom na to da se sa namerom pokusava otupitu ljudski um(ROBOTokratija), nista me vise ne cudi! Nazalost :(

P.s. A za ovoga sto prica o nekakvom favorizovanju ruskih pisaca u odnosu na druge - Aman covece, znas li ti ko su Tolstoj, Puskin, Dostojevski, Majakovski, Ljemontov, Gogolj, Gorki, Jesenjin, Cehov...itd!? Pa ti vidis Ruse svaki put u negativnom kontekstu, ne valja ti to. Jer pripadas onoj, gore vec navedenoj, grupi pokornih(da ne kazem jednolicnih)...

Praško Proleće

pre 12 godina

"... ocenila je da u poređenju sa zemljama Evropske unije „rezultati ne deluju toliko pesimistično" jer je u pozorištu bar jednom u godini bilo 34 odsto građana, dok u Švedskoj, koja zauzima prvo mesto, taj procenat iznosi 44 odsto, a u Rumuniji, koja je poslednja, devet odsto. U biblioteci je bilo 38 odsto ispitanika (Švedska 65, Rumunija 13), a galerije ili muzeje posetilo je 36 odsto građana (Švedska 52, Rumunija 10)". Smejurija... Mi u Srbiji ne govorimo istinu prilikom anketiranja, Švedjani i Rumuni su ogovarali iskreno. Kladim se da smo mnogo bliži Rumunima, gornji podaci za Srbiju su naučna fantastika a ne statistika. Kulturo, eve me!

Veljko

pre 12 godina

Nisam pročitao ništa od Danila Kiša niti imam nameru. Čitam knjige redovno i to strane pisce. Ne idem u pozorište jer me smara. Volim filmove i gledam ih. Bavim se sportom, meditiram i ne zanimaju me izložbe, muzeji i slične stvari. Obrazovan sam ali me generalno slikartsvo, klasićčna muzika, balet i sl. uopšte ne interesuju odnosno dosadni su mi. Sebe smatram kulturnom i dobrom osobom. Pozdrav :).

Goran

pre 12 godina

@Milan

Naravno da ne podnosis Biljanu Srbljanovic, a cenis Branu Crncevic. Hocemo da se igramo igre da iz prve pogodim za koga ces da glasas? :) Pa dobro, mozda ne bas iz prve ali isto mu dodje : SRS, SNS .. To je taj milje.

@

pre 12 godina

A to se kultura meri brojem kupljenih knjiga ili njihovom tezinom? Ako neko ima vise para, on je kulturniji?
Zasto bi neko ko se ne bavi knjizevnoscu bio poznavalac knjiga bas Kisa ili politicarke Srbljanovic,pored toliko drugih knjiga i pisaca.A i zasto bi se neko bavio domacim piscima,kad ima toliko mnogo boljih svetskih pisaca.
A i od kad je to 30% trecina?
Pise "Građani Srbije slabo poznaju umetnost." Pa tako je i u drugim zemljama.
Kad bi neko medju ovim vajnim sociolozima i kulturolozima sproveo anketu o najosnovnijim znanjima iz matematike i prirodnih nauka, sta mislite kakav bi nivo znanja oni pokazali.

igor vr

pre 12 godina

Ovo je vec tuzno, koliko smo mi nepismen narod, a za to nije kriv pojedinac vec drzava, koja umesto da obrazuje narod, regrutuje nove cece, jece, i ostale likove koji od skole imaju samo veliki odmor

Duck

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!

Dusan

pre 12 godina

@Nepravda

Tolstoj na nivou spanskih serija o.O ?! Svasta covek procita u komentarima...
Tebe bi vise trebalo da brine sto nije moguce naci prevedenu knjigu iz popularne nauke, istorije i sl. koja u bibliografiji ima vise od 2% izvora koji nisu sa engleskog govornog podrucja, bilo da se radi o indijancima sa srednjeg zapada ili ruskoj revoluciji... A i u beletristici se prevodi samo ono sto zazivi u engleskim prevodima..

Pišem gluposti?!

pre 12 godina

A mene baš zanimalo koji procenat je čuo za našu najizvikaniju "umetnicu" Biljanu Cincarević? Misleći pritom na nju zbog njene umetnosti, a ne zbog pojavljivanja u "Survivor"u ili njenog aktivizma vezanog za prava LGBT osoba! Verujem - niko, pa opet malo-malo eto opet nje i njene kvazi umetnosti na kulturnom repertoaru "urbanih" medija!

Djekna

pre 12 godina

Kakva god bila anketa, niko ne moze da ospori da je nivo obrazovanja i opste kulture u Srbiji jednom recju - katastrofa
Sta drugo reci kada je ljudima i Danilo Kis bio mrzak - inace, Rani Jadi su obavezna srednjoskolska lektira, a sama knjiga (tacnije knjizica) nema vise od 60-ak strana i bila je jedna od INTERESANTNIJIH knjiga koje su se u skoli radile (samo treba je prvo procitati da bi se to saznalo jel)
Tugo moja

Geom

pre 12 godina

Vidite, kada se objavi članak o nauci, uvek je akcenat na temi o kojoj je reč, a ne na tome ko šta i koliko zna o tome. Pa šta ako trećina ne zna ko je Kiš? I šta sa onima koji znaju? Ko od vas "načitanih" i "kulturnih" zna šta je Avogardov broj ili Plankova konstanta? Ili kako se pasterizuje, homogenizuje i delimično obira mleko? I da li vas je iko ikada nazivao glupacima zato što vas to ne zanima? Odvratno mi je to podsmevanje ljudima koji ne čitaju ili nemaju sklonost ka pozorištu. Stiče se utisak da neki čitaju (ako uopšte i čitaju) samo zbog ličnih kompleksa vezanih za kulturu. Vreme se promenilo i čitanje više nije jedini kanal primanja kvalitetnih informacija. Jedan holivudski 21 gram je u današnjem kontekstu vredniji i poučniji od Hamleta koji zaslužuje još samo istorijsko poštovanje. Ko ovo negira, neka ode u Amiše i neka ne degradira iskrene ljubitelje umetnosti i dostignuća ljudskog uma. Prava ljudska vrednost je u humanosti, saosećanju i odgovornosti prema grupi, šta god znali ili verovali. TO je ogledalo jedne kulture, ostalo je puka obaveštenost. Ajmo sada kulturni, ko je rekao: "ko nema u glavi - ima u knjizi"? Guglajte...

Emilija Rončević

pre 12 godina

Na osnovu čega se došlo do takvih podataka? Oni su toliko "frizirani" da je svakome ko zna šta se dešava u ovom društvu neprijatno da ih čita.
Podatak da 35% gradjana/ki Srbije ne zna ko je (bio) Danilo Kiš odgovarao bi podatku da 99% Francuza ne zna ko je (bio) Volter.
Drugim rečima, bilo bi dobro kad bi 5% njih znalo ko je (bio) Kiš...

trta

pre 12 godina

ja nisam procitao ni jednu stvar od pomenute dvojce, ali znam ko su. ne pisu onako kako meni odgovara. zato citam druge stvari. svakom prema ukusu

Jadi

pre 12 godina

Protesti u Nisu devedesetih.Govori Svetislav Basara. Dve studentkinje slusaju i nemaju pojma ko je lik za govornicom. To i nije toliki problem. Problem je sto su to bile buduce profesorice srpskog nam jezika. Toliko,da ne duzim.

Mika Pančevac

pre 12 godina

Početkom devedesetih, da podsetim, naša diva Svetlana Ražnatović je, tokom intervjua na pitanje novinara koji je njen najomiljeniji pisac, odgovorila: "Tolstojevski" :-) O mores!

Budan

pre 12 godina

Čak 30 procenata anketiranih nije znalo ko je Danilo Kiš niti je čitalo njegove knjige. Ko je Biljana Srbljanović nije znalo 57 procenata, David Albahari 66 posto, a Marina Abramović 77.

David Albahari 66 posto?
Cisto sumnjam u verodostojnost ovog podatka. Mozda 66 posto ispitanika je rekla da je Albahari neki politicar sa Kosova, a jos 30 posto da je on jedan od visoko rangiranih pripadnika OVK.
Sledi da za Davida Albaharija u Srbiji zna oko 4 posto poulacije.

Jovan

pre 12 godina

Mesaju se babe i zabe . Mnogi govore da ne vole da citaju Kisa , medjutim nije to tema ovog clanka . Osnovno pitanje je u kojoj su meri i da li su stanovnici ove drzave UOPSTE CULI za njega ?

Nepravda

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
(Jah, 19. decembar 2011 10:31)

Naravno da ne znaju. Jer u skolama forsiraju ruske pisce makar oni bili na nivou spanskih serija (tolstoj npr), i neke nase koji ni sami svoje knjige nisu procitali koliko su dosadne (kis npr). A Poa, Bodlera, Orvela kao da ne postoje.

Duck

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!

Milan

pre 12 godina

Ja slusam klasicnu muziku svih perioda bas kao i Partibrejkerse. Citam u proseku 2 knjige mesecno, ali od srednjoskolske lektire nisam ni jednu od Danila Kisa ili Davida Albaharija. Ima previse dobrih knjiga stranih autora da bi gubio vreme sa domacim piscima koji su realno mediokriteti u svetskim razmerama. Imam ipod, ipad, macbook i iphone, ALI ne idem u pozoriste i ne podnosim operu bas kao ni Biljanu Srbljanovic. Idem na slave i krstenja zato sto postujem svoje prijatelje i rodbinu i njihova uverenja, a ne zato sto sam vernik ili kvazi vernik. Navedene kategorije oslikavaju mentalno stanje srpskog drustva koje sebe vestacki deli na snobove koji se smatraju nekom kulturnom elitom (srpska verzija of patricians) i raju koja se po misljenju prve kategorije intelektualno granici sa neandertalcima (tzv plebs). Tako smo i devedesetih gledali na narode oko nas i jos uvek mislimo da smo bolji od drugih. Problem Srba nije ta raja koja slusa narodnjake, njih je lako manipulisati u bilo kojem smeru, problem su ovi sto misle da su bolji od drugih. Ideolozi modernog srpskog nacionalizma i idejni roditelji nase propasti nisu ni Tozovac ni Cune nego Dobrica Cisic, Matija Beckovic, Brana Crncevic i slicni. Kakva slucajnost, sve intelektualci.

Goran

pre 12 godina

@Milan

Naravno da ne podnosis Biljanu Srbljanovic, a cenis Branu Crncevic. Hocemo da se igramo igre da iz prve pogodim za koga ces da glasas? :) Pa dobro, mozda ne bas iz prve ali isto mu dodje : SRS, SNS .. To je taj milje.

I.Sekulic

pre 12 godina

O boze, pa nek predje Danilo Kis u grand pa cemo znati ko je. Mislim da sam cuo nesto od njega. :D

Salu na stranu, Danilo Kis mi je bitan tacno koliko i karleusa ili goca trzan, dakle nije mi bitan uopste, ne svidjaju mi se njegova dela, kao ni dela jelene karleuse, i to je to.

CANE

pre 12 godina

Slavim slavu, znam ko su "Partibrejkersi", slušam turbo-folk, rok, pop, posećujem različite koncerte, čitam knjige (i lektiru i knjige po ličnom izboru), A OBOŽAVAM Jelenu Karleušu!

PA ŠTA?!
(Duck, 19. decembar 2011 12:12)

Sto volim ovakve, muzicki obrazovane i nacitane cudo jedno.
Bravo, od brojnih koncerata sigurno ti je ostao u secanju proslogodisnji koncert Elvis Presley u "Areni". Palma je isto bio na tom koncertu, malo se ljutio sto Elvis nije doso u Jagodinu, ali bice prilike.

Praško Proleće

pre 12 godina

"... ocenila je da u poređenju sa zemljama Evropske unije „rezultati ne deluju toliko pesimistično" jer je u pozorištu bar jednom u godini bilo 34 odsto građana, dok u Švedskoj, koja zauzima prvo mesto, taj procenat iznosi 44 odsto, a u Rumuniji, koja je poslednja, devet odsto. U biblioteci je bilo 38 odsto ispitanika (Švedska 65, Rumunija 13), a galerije ili muzeje posetilo je 36 odsto građana (Švedska 52, Rumunija 10)". Smejurija... Mi u Srbiji ne govorimo istinu prilikom anketiranja, Švedjani i Rumuni su ogovarali iskreno. Kladim se da smo mnogo bliži Rumunima, gornji podaci za Srbiju su naučna fantastika a ne statistika. Kulturo, eve me!

Veljko

pre 12 godina

Nisam pročitao ništa od Danila Kiša niti imam nameru. Čitam knjige redovno i to strane pisce. Ne idem u pozorište jer me smara. Volim filmove i gledam ih. Bavim se sportom, meditiram i ne zanimaju me izložbe, muzeji i slične stvari. Obrazovan sam ali me generalno slikartsvo, klasićčna muzika, balet i sl. uopšte ne interesuju odnosno dosadni su mi. Sebe smatram kulturnom i dobrom osobom. Pozdrav :).

Budan

pre 12 godina

Čak 30 procenata anketiranih nije znalo ko je Danilo Kiš niti je čitalo njegove knjige. Ko je Biljana Srbljanović nije znalo 57 procenata, David Albahari 66 posto, a Marina Abramović 77.

David Albahari 66 posto?
Cisto sumnjam u verodostojnost ovog podatka. Mozda 66 posto ispitanika je rekla da je Albahari neki politicar sa Kosova, a jos 30 posto da je on jedan od visoko rangiranih pripadnika OVK.
Sledi da za Davida Albaharija u Srbiji zna oko 4 posto poulacije.

Emilija Rončević

pre 12 godina

Na osnovu čega se došlo do takvih podataka? Oni su toliko "frizirani" da je svakome ko zna šta se dešava u ovom društvu neprijatno da ih čita.
Podatak da 35% gradjana/ki Srbije ne zna ko je (bio) Danilo Kiš odgovarao bi podatku da 99% Francuza ne zna ko je (bio) Volter.
Drugim rečima, bilo bi dobro kad bi 5% njih znalo ko je (bio) Kiš...

Micko

pre 12 godina

To što narod ne prepoznaje imena Danilo Kiš, Albahari, Abramović, to je zbog vas medija koji namećete imena poput Jelene Karleuše, Cece i Lee Kiš i ostalih kvazi umetnika.

rade

pre 12 godina

Pa narqavno da znaju za JK, pogotovu ovi neoliberali i LGBT populacija. Ona je ipak promovisana od istih tih pokreta kao superpametna. :)

zile

pre 12 godina

Boze, kakva glupost. Dokle ce sociolozi da pokusavaju da nas sve svrstavaju u kategorije za koje ni sami ne znaju kako su ih izmislili?
Gde spadam ja? Citam vise od 15 knjiga godisnje, obozavam klasicnu muziku, rokenrol, razlicite oblike alternativne muzike, filmove americke vise nego evropske, idem na utakmice i pratim sport, a ne idem u pozorista i muzeje, koristim pc i za posao i u svrhu zabave i informisanja, vozim automobil svakog dana, imam porodicu, slavim slavu, prezirem narodnjake, tehno, dzez, bluz, sve oblike etno muzike, ne pratim serije na televiziji, niti govorne emisije, a nadasve se jezim od onih koji bi ukalupljavali druge ljude prema svojim procenama toga kakao bi trebalo da izgleda svet, a koji obicno ne zele da izadju u njega, da pokusaju da ga upoznaju.

marko

pre 12 godina

Ako cete vec da stvarate nove stereotipe i da pravite nove podele medju ljudima onda bar nadjite neku relativno inteligentnu osobu da pravi upitnik (ako uopste pristane na to), a ne osobe tipa: IQ < broj cipela X2.
Ni sebe ni dobar deo ljudi koje znam ne mogu da smestim ni u jednu od ovih "grupa". Kultura = znam ko je Danilo Kis - stvarno???
Kultura = idem u pozoriste - ma nije valjda?
A sta ako u pozoriste ne moze da se udje jer karte ne mogu da se nabave, osim ako niste lezilebovic koji moze da planira svoj zivot 6 meseci unapred jer nikada ne radi nista, a usput, ima veze u lokalnoj "kulturnoj eliti"...

Smesni ste svi

Geom

pre 12 godina

Vidite, kada se objavi članak o nauci, uvek je akcenat na temi o kojoj je reč, a ne na tome ko šta i koliko zna o tome. Pa šta ako trećina ne zna ko je Kiš? I šta sa onima koji znaju? Ko od vas "načitanih" i "kulturnih" zna šta je Avogardov broj ili Plankova konstanta? Ili kako se pasterizuje, homogenizuje i delimično obira mleko? I da li vas je iko ikada nazivao glupacima zato što vas to ne zanima? Odvratno mi je to podsmevanje ljudima koji ne čitaju ili nemaju sklonost ka pozorištu. Stiče se utisak da neki čitaju (ako uopšte i čitaju) samo zbog ličnih kompleksa vezanih za kulturu. Vreme se promenilo i čitanje više nije jedini kanal primanja kvalitetnih informacija. Jedan holivudski 21 gram je u današnjem kontekstu vredniji i poučniji od Hamleta koji zaslužuje još samo istorijsko poštovanje. Ko ovo negira, neka ode u Amiše i neka ne degradira iskrene ljubitelje umetnosti i dostignuća ljudskog uma. Prava ljudska vrednost je u humanosti, saosećanju i odgovornosti prema grupi, šta god znali ili verovali. TO je ogledalo jedne kulture, ostalo je puka obaveštenost. Ajmo sada kulturni, ko je rekao: "ko nema u glavi - ima u knjizi"? Guglajte...

Aj realno

pre 12 godina

Sprovedite anketu u SAD pa pitajte koliko ih zna za Britni Spirs a koliko za Ernesta Hemingveja, ili koliko ih u u Britaniji zna za Kejti Prajs a koliko za Vilijema Blejka, pa onda mozemo da pricamo o tome koliko je "Srbija zaostala".

NekoIzMase

pre 12 godina

Istraživanje tendenciozno želi da građane okarakteriše kao neobrazovane divljake ...

Pravo je pitanje protumačiti ulogu medija, kvazi novinara i sličnih osoba koji, hteli mi to ili ne, utiču na stepen obrazovanja, kulture i informisanosti stanovništva ...

Danas, svkao može biti novinar, ili pisati tekstove na nekom od sajtova, a pri tome se ne uzima u obir njegovo obrazovanje, inteligencija i PISMENOST. Mogu vam pronaći more tekstova prepunih štamparskih, pravopisnih i gramatičkih grešaka ... To ej skandalozno, i za to niko ne odgovara ...

SA MNOM se piše odvojeno, S OBZIROM DA nije ispravno, već se kaže S OBZIROM ŠTO ... itd ...

Pišem gluposti?!

pre 12 godina

A mene baš zanimalo koji procenat je čuo za našu najizvikaniju "umetnicu" Biljanu Cincarević? Misleći pritom na nju zbog njene umetnosti, a ne zbog pojavljivanja u "Survivor"u ili njenog aktivizma vezanog za prava LGBT osoba! Verujem - niko, pa opet malo-malo eto opet nje i njene kvazi umetnosti na kulturnom repertoaru "urbanih" medija!

Mika Pančevac

pre 12 godina

Početkom devedesetih, da podsetim, naša diva Svetlana Ražnatović je, tokom intervjua na pitanje novinara koji je njen najomiljeniji pisac, odgovorila: "Tolstojevski" :-) O mores!

Jah

pre 12 godina

A tek dal znaju ko je George Orwell ili Edgar Allan Poe?
Lenjin, Marks...? Zna li neko mladji?
Kad pogledam koji klinci dolaze posle nas (ja sam 84-to) stvarno je strasno, ali nisu oni krivi, krivi su ljudi koji su dopustili PINKU, SLOBI, TADICU i raznima da im deci otruju mozgove i da ih zaglupe

Sej-žanji

pre 12 godina

Nije ni čudo kad je po Kišu pljuvao ko je stigao, najviše uzvišeni akademici ljubomorni na njegov stil i talenat. A on je u Beogradu za zasluge dobio jedan ćorsokak od 100 metara i nijednu bistu.

igor vr

pre 12 godina

Ovo je vec tuzno, koliko smo mi nepismen narod, a za to nije kriv pojedinac vec drzava, koja umesto da obrazuje narod, regrutuje nove cece, jece, i ostale likove koji od skole imaju samo veliki odmor

@

pre 12 godina

A to se kultura meri brojem kupljenih knjiga ili njihovom tezinom? Ako neko ima vise para, on je kulturniji?
Zasto bi neko ko se ne bavi knjizevnoscu bio poznavalac knjiga bas Kisa ili politicarke Srbljanovic,pored toliko drugih knjiga i pisaca.A i zasto bi se neko bavio domacim piscima,kad ima toliko mnogo boljih svetskih pisaca.
A i od kad je to 30% trecina?
Pise "Građani Srbije slabo poznaju umetnost." Pa tako je i u drugim zemljama.
Kad bi neko medju ovim vajnim sociolozima i kulturolozima sproveo anketu o najosnovnijim znanjima iz matematike i prirodnih nauka, sta mislite kakav bi nivo znanja oni pokazali.

Jadi

pre 12 godina

Protesti u Nisu devedesetih.Govori Svetislav Basara. Dve studentkinje slusaju i nemaju pojma ko je lik za govornicom. To i nije toliki problem. Problem je sto su to bile buduce profesorice srpskog nam jezika. Toliko,da ne duzim.

zoran

pre 12 godina

Ako trećina zna za tu dvojicu mi se možemo podičiti da smo zaista kulturan narod. Negde sam pročitao da 75% Amera nikad nije čulo za Teodora Drajzera (Američka tragedija) a da za Majkla Džeksona svaki zna (96%) a o Elvisu Presliju da ne govorimo(100%)...
Mada je ovo možda glupo poređenje. Mislim Presli-Karleuša ili Majkl Džekson -Zorica Brunclik, recimo.

Nesvrstani

pre 12 godina

Po ovoj vasoj podeli vecina nas "normalnih" ne pripada nigde. Probajte da me svrstate: idem na utakmice, kladionicu, kafane, restorane, na koncerte, povremeno na izlozbe, citam od 2 do 5 knjiga godisnje, znam ko su Karleusa, Trzan, Tozovac, Joksimovic i kompanija, rodjen sam los uz "partibrejkerse", slusam haus i dzez, nisu mi strani ni Vivaldi, Mocart, Betoven, volim da slusam i Stivi Vaja, Dzoa Satrijanija, imam ispod 50 knjiga, izlazim na splavove, Sunset, Teatro Bar, Tramvaj, Bitef Art, imam cak i laptop, odlicno se sluzim racunarima, u fazi sam kupovine iPhone-a, na internetu sam najmanje 8h dnevno, rekreativno se bavim sportom (fudbal, kosarka), ne idem u teretanu, na slave idem do 2 puta godisnje, jednom u dve godina odem na neku svadbu, naravno da znam ko su Danilo Kis i nasa mlada dramska spisateljica Biljana Srbljanovic... i sta sam ja sad?

Nik

pre 12 godina

da su rezultati tragicni, svakako... Mada, s'obzirom na vreme u kome zivimo i s'obzirom na to da se sa namerom pokusava otupitu ljudski um(ROBOTokratija), nista me vise ne cudi! Nazalost :(

P.s. A za ovoga sto prica o nekakvom favorizovanju ruskih pisaca u odnosu na druge - Aman covece, znas li ti ko su Tolstoj, Puskin, Dostojevski, Majakovski, Ljemontov, Gogolj, Gorki, Jesenjin, Cehov...itd!? Pa ti vidis Ruse svaki put u negativnom kontekstu, ne valja ti to. Jer pripadas onoj, gore vec navedenoj, grupi pokornih(da ne kazem jednolicnih)...

ded

pre 12 godina

Kakvi tipovi... stereotip(ov)i. Da li ste čuli za Danila Kiša i Davida Albaharija? Niste? A za Karleušu jeste? Onda ste sigurno klasičan srpski kreten. Voleo bih da ja malo anketiram anketare, sigurno bi i tu bilo bisera koliko vam duša ište.

Dusan

pre 12 godina

@Nepravda

Tolstoj na nivou spanskih serija o.O ?! Svasta covek procita u komentarima...
Tebe bi vise trebalo da brine sto nije moguce naci prevedenu knjigu iz popularne nauke, istorije i sl. koja u bibliografiji ima vise od 2% izvora koji nisu sa engleskog govornog podrucja, bilo da se radi o indijancima sa srednjeg zapada ili ruskoj revoluciji... A i u beletristici se prevodi samo ono sto zazivi u engleskim prevodima..

Djekna

pre 12 godina

Kakva god bila anketa, niko ne moze da ospori da je nivo obrazovanja i opste kulture u Srbiji jednom recju - katastrofa
Sta drugo reci kada je ljudima i Danilo Kis bio mrzak - inace, Rani Jadi su obavezna srednjoskolska lektira, a sama knjiga (tacnije knjizica) nema vise od 60-ak strana i bila je jedna od INTERESANTNIJIH knjiga koje su se u skoli radile (samo treba je prvo procitati da bi se to saznalo jel)
Tugo moja

trta

pre 12 godina

ja nisam procitao ni jednu stvar od pomenute dvojce, ali znam ko su. ne pisu onako kako meni odgovara. zato citam druge stvari. svakom prema ukusu

Marija

pre 12 godina

Kada bi se mediji vise bavili kulturom, obrazovanje, vise pisali o ljudima koji dobijaju nagrade u svetu po raznim osnovama od nauke do kulture, o nasim mladim piscima, naucnicima, ekonomistima, pravnicima onda bi i narod u Srbiji o svemu znao vise. Kako je nasim medijima naj interesantnije ko se sa kim posvadjao, razveo, da li mu se vidi ves, ili kakvo misljenje o vremenu ima neka nasa pevaljka kojoj je kvalifikacioni atribut sto ima dugacke noge, ili broj kreveta i afera koje je prosla, ne mozete ocekivati da ce narod u Srbiji imati druge prioritete i saznanja. Kako sejes tako i zanjes.Ovo sve ima veze i sa strategijom drzave. Kako nasim politicarima nije u interesu da "glorifikuju" uspesne vec ove visoke i plave eto sad smo tu.

crazy processor

pre 12 godina

Kada bi ste pitali u drugim zemljama za nekog njihovog pisca u rangu Kisa i njegovih ostvarenja van svoje zemlje procenat tacnog odgovora bi bio 0%

Meni je gore bilo kada sam se nasao u drustvu na nekoj sedeljci gde niko od prisutnih izmedju 25 i 28 godina nije znao ko su Partibrejkersi i EKV, a svi su se zaprepastili i pokidali od smeha kada su culi da ja ne znam ko je Sako Polumenta (valjda se tako zove).

sylph

pre 12 godina

Ne znam za vas ali meni je ovaj tekst stravično uvredljiv! Ovakvo generalizovanje i predrasude su nabolji pokazatelj "kulture" osobe ili grupe ljudi koja stoji iza ovog teksta. Znam ko su Kiš i Albahari, kakvu muziku prave partibrejkersi a kakvu Jelena Karleuša, znam i ko su Betoven i Bah i da su svirali na uvce Palmi ali ne podnosim da me neko razvrstava na ovakav način i daje mi kojekakve epitete samo na osnovu muzike koju volim. Vrhunska ograničenost i primitivizam!

Jovan

pre 12 godina

Mesaju se babe i zabe . Mnogi govore da ne vole da citaju Kisa , medjutim nije to tema ovog clanka . Osnovno pitanje je u kojoj su meri i da li su stanovnici ove drzave UOPSTE CULI za njega ?